Top Banner
‹novasyonun, bilgi teknolojilerinin ve biliflim sektörünün nabz›n› tutan Bilgi Ça¤› dergisi, dünyadan ve Türkiye’den en güncel haber ve röportajlarla www.bilgicagi.com’da! www.bilgicagi.com Ar-Ge ve inovasyonun tüm seslerine aç›k platform Avea ve KoçSistem deste¤iyle yay›nlanmaktad›r.
20

Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

Mar 07, 2016

Download

Documents

Bilgi Çağı

Sürdürülebilirliğin sağlanmasında alternatif enerji kaynaklarının rolü
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

‹novasyonun, bilgi teknolojilerinin ve biliflim sektörünün nabz›n› tutan Bilgi Ça¤› dergisi,dünyadan ve Türkiye’den en güncel haber ve röportajlarla www.bilgicagi.com’da!

www.bilgicagi.com Ar-Ge ve inovasyonun tüm seslerine aç›k platform

Avea ve KoçSistem deste¤iyle yay›nlanmaktad›r.

Page 2: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

Ar-Ge ve inovasyonun tüm seslerine aç›k platform

Bilgi Ça¤›’nda neler var?

MAKRO BAKIfi

•Enerji politikas›ndayönetiflim gerekiyor

HABER

•KoçSistem, Avaya’n›nPlatinum orta¤› oldu

DOSYA KONUSU

•Dünya bizden cevap bekliyor

•Yenilenebilir enerjide teflvikönemli bir etken

•Ekonomik kriz rüzgar enerjisine h›z kazand›rd›

•Dünya yüzünü günefledönüyor

•Fotovoltaik d›fla ba¤›ml›l›¤›azaltacak

BILGICAGI.COM’DA GEÇENAY ÖNE ÇIKANLAR

•Anonymous tutuklular›n›nak›beti ne oldu?

•Biliflimde sertifikal›iflgücünün önü aç›lacak

B‹LG‹ ÇÖZÜMLER‹

•Yeni Türk Ticaret Kanunu’nageçifl sürecinde Oracleçözümleri

•Oracle Database 11 g Ücretsiz Online SeminerF›rsat›n› Kaç›rmay›n

CIOFORUM’DAN HABERLER

•CIO’nun görev tan›m› ciddibiçimde de¤iflti

•CIO’lar bulut biliflimde zay›f

•CIO’lar›n Chief InnovationOfficer olmalar› bekleniyor

•Zirveye ç›kmak zafer de¤il,hobi

SÜRDÜRÜLEB‹L‹RfiEH‹RLER

•Siemens, Türk flehirlerine100 y›ld›r enerji veriyor

•fiehirlerin trafik sorunuSiemens’le çözümleniyor

•‹zmir, gelece¤e Siemens ile haz›rlan›yor

•Mersin’deki OlimpiyatOyunlar›’n›n enerjisiSiemens’ten

HP ‹LE TEKNOLOJ‹TRENDLER‹

•HP Stratejik BT Dan›flmanl›¤›inovasyon ve büyüme vaatediyor

Dünyan›n sonuna gelmeden önce...Günümüzde insanl›k yeni kavramlar› tart›fl›yor. Sürdü-rülebilirlik, yenilenebilir, ekolojik ayak izi vb. kavram-lar›n gündemimizde yer almas›n›n tek ve önemli bir ne-deni var: Dünyam›z›n kaynaklar›n›n sonuna geliyoruz;ve art›k gezegenimiz gittikçe h›zlanan bir tempoyla ade-ta gözümüzün önünde tükeniyor... 2005 y›l› verilerinebakt›¤›m›zda bile biz insanlar›n, dünyan›n kendisinesundu¤u kaynaklar›n 1.3 kat›n› tüketti¤i görülüyor.Aradan geçen zamanda, bu oran›n iyi yönde de¤iflti¤inivarsaysak bile yap›lmas› gereken çok ama çok ifl var.Bunlar›n bafl›nda da rüzgar ve günefl gibi yenilenebilirenerji kaynaklar›n›n daha fazla de¤erlendirilmesi, sür-dürülebilir bir yaflam kalitesi için düzenlemelerin ya-p›lmas› gibi hemen gerçeklefltirilebilecek ifller de bulu-nuyor. Bilgi Ça¤›’n›n bu say›s›nda sizlerle Türkiye’deve dünyada mevcut durumu paylafl›rken, nas›l bir gele-cekte yaflamal›y›z sorusunu da yan›t›n› birlikte bulmay›amaçlad›k.

Page 3: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı
Page 4: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

Makro Bak›fl

Sürdürülebilirlik kavram› 1987’de Gro Harlem Brundtland’›n baflkanl›¤›n› yapt›¤›Dünya Çevre ve Kalk›nma Komisyonu(WCED) taraf›ndan haz›rlanan “Ortak Gelece¤imiz” bafll›kl› raporda ilk kez küreselboyutta tan›mlanm›flt›: Gelecek kuflaklar›n ihtiyaçlar›n› karfl›lama kabiliyetlerinden ödünvermeden, bugünkü kufla¤›n ihtiyaçlar›n› giderebilmek.

Enerji politikas›nda yönetiflim gerekiyorTürkiye Biliflim Vakf› Baflkan› Faruk Eczac›bafl›

Mob

ilwww.bilgicagi.comKod: 092011MB

Haberin ayr›nt›lar› W

eb

Mob

ilwww.bilgicagi.comKod: 092011KOC

Haberin ayr›nt›lar› W

eb

KoçSistem Avaya’n›n Platinum orta¤› oldu

Haber

KoçSistem, Avaya ile iflbirli¤ini Gold Çözüm Ortakl›¤› seviyesin-den Platinum seviyesine tafl›d›.

Avaya ECG (Enterprise Communications Group) Gold Çözüm Or-ta¤› sertifikas›n›n sahibi olan KoçSistem, geçti¤imiz günlerde ald›-¤› “Platinum Partner” sertifikas› ile Avaya’n›n en yüksek dereceliçözüm orta¤› olma unvan›n›n sahibi oldu.

Ar-Ge ve inovasyonun tüm seslerine aç›k platform

Page 5: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı
Page 6: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

Ekonomik büyümeye her zaman kaynak tüketimi efllik edi-yor, insanlar zenginlefltikçe daha fazla enerji tüketiyor. Bü-yüyen nüfus ve ekonomiler artan enerji kullan›m›yla siste-me büyük talepler yüklerken, güvenilir uzmanlar enerji ih-tiyac›na yönelik iç karartan tahminler yürütüyor. Önümüz-deki 20 y›l içinde enerji talebinin yar› yar›ya yükselece¤iöngörülürken, iklim de¤iflikli¤i ve beraberinde gelen sorun-lar kara bir bulut gibi üzerimize çöküyor. Kurtulufl plan› ye-nilenebilir enerji kaynaklar›na ba¤lansa da önümüzdeki 10y›l içinde bu kaynaklar› gelifltirmenin zorluklar› oldukçabüyük. ‹flte! Küresel ›s›nma ve enerji hakk›nda çizilen se-naryolar tüm gerçekli¤iyle karfl›m›zda duruyor. Bu durum-da bize yitip giden sa¤duyumuzu yeniden kazanmak ve ha-yat›m›z› devam ettirebilmek için çevresel sürdürülebilirlikkonusunda acilen önlem almak düflüyor.

Dosya Konusu / Sürdürülebilirli¤in Sa¤lanmas›nda Alternatif Enerji Kaynaklar›n›n Rolü

Dünya bizden cevap bekliyor!

www.bilgicagi.comKod: 092011D01

Haberin ayr›nt›lar›

Web

Mobil

Ezgi Güler

Page 7: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

Ekonomik kriz rüzgar enerjisine h›z kazand›rd›

Nüfus ve üretimdeki art›fla paralel olarak toplam elektriktüketiminin katlanarak artaca¤›n› öngören gözlemciler, al-ternatif enerji yat›r›mlar›n›n daha h›zl› gerçeklefltirilebil-

mesi için bürokratik engellerin öncelikli olarak ortadankald›r›lmas› gerekti¤ini belirtiyorlar. Nitekim, yap›lan pi-yasa araflt›rmalar›, gelecek 10 y›l içerisinde yenilenebilir

enerji pazar›nda h›zl› bir büyümenin olaca¤›n› ortaya ko-yuyor. Fosilden elde edilen yak›t miktar› azal›rken, bu türyak›tlar›n kullan›m›yla a盤a ç›kan zararl› emisyonlar ül-

keleri alternatif enerji kaynaklar›n› araflt›rmaya itiyor.

Yenilenebilir enerjide teflvik önemli bir etken

www.bilgicagi.comKod: 092011D03

Haberin ayr›nt›lar›

Web

Mobil

Murat Çehreli

2008 y›l›nda yaflanan ekonomik krizsonucu, ABD’de ve Avrupa’da rüzgar

enerjisine yap›lan yat›r›mlar hayli yavafllad›. Bu duruma bir çözüm olufl-

turmak için 2010 y›l›nda OECD ülkele-ri d›fl›nda geliflmekte olan ülkelere ve

yeni ortaya ç›kan pazarlara rüzgarenerjisi alan›nda ilk defa büyük yat›-r›mlar yap›ld›. Rüzgar enerjisi alandaliderli¤ini koruyan Çin 2010 y›l›nda

yap›lan yat›r›mlar›n yüzde 50’sini tekbafl›na gö¤üsledi.

Deniz Renkveren

www.bilgicagi.comKod: 092011D02

Haberin ayr›nt›lar›

Web

Mobil

Page 8: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı
Page 9: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı
Page 10: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

Günefl enerjisini elektrik ak›m›na dönüfltürme teknolojisiolan Fotovoltaik, Türkiye'de ilgi gören alternatif yöntemler-den bir di¤erini oluflturuyor. Güneflten elektrik üretiminintarihçesi Türkiye'de, 20 y›l kadar önce o zamanki ad›ylaPTT ile Orman Bakanl›¤›'n›n ayd›nlatma, yans›t›c› gibi ihti-yaçlar› için günefl panelleri al›m›yla bafll›yor. Ancak, buteknolojinin serbest piyasada sat›lmas› 2000’li y›llar› bulu-yor. Küresel ölçekte yaflanan geliflmelere bak›ld›¤›nda, özel-likle son 3 y›l içerisinde güneflten enerji sa¤lamada ciddibir patlaman›n oldu¤u görülüyor.

Dünya genelinde günefl enerjisi tüketi-minin yenilenebilir enerji tüketimiiçindeki pay› biyoyak›t, jeotermal su›s›tma ve rüzgâr enerjisi ile birlikte sa-dece yüzde 2.2’i. Bu rakam flu an içinyetersiz görünse de 2010 y›l›nda güneflenerjisinin farkl› çeflitlerini oluflturanfotovoltaik, konsantre günefl enerjisi vetermal günefl enerjisi alanlar›nda yap›-lan yat›r›mlardaki önemli art›fl hayliumut vaat ediyor. Elektrik enerjisi ihti-yac›n› sa¤layan fotovoltaik sektöründeyüzde 80’lik bir orana sahip olan Avru-pa Birli¤i, Almanya liderli¤inde bafl›çekiyor. Almanya’n›n lider konumdaolmas› günefl enerjisi konusunda karar-l› bir politika izlemesinden kaynaklan›-yor. Zira Almanya’da günefl enerjisisistemi olmayan imar projelerine ruh-sat verilmiyor.

Dosya Konusu / Sürdürülebilirli¤in Sa¤lanmas›nda Alternatif Enerji Kaynaklar›n›n Rolü

Dünya yüzünü günefle dönüyor

Fotovoltaik d›fla ba¤›ml›l›¤› azaltacak

Deniz Renkveren

Murat Çehreli

www.bilgicagi.comKod: 092011D04

Haberin ayr›nt›lar›

Web

Mobil

www.bilgicagi.comKod: 092011D05

Haberin ayr›nt›lar›

Web

Mobil

Page 11: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

Bilgicagi.com’da Öne Ç›kanlar

Ezgi Güler

T‹B, TBMM ve Baflbakanl›k internet sitelerine sald›r› düzenle-mek için Anonymous’a destek verip tutuklanan sald›rganlar›nson durumunu sizin için ö¤rendik.

Bundan yaklafl›k 2 ay önce Türkiye’deki filtreli internet uygu-lamas›na karfl› duran hacker grup Anonymous, filtrelere karfl›Türk halk›yla birlikte savaflaca¤›n› ilan ederek T‹B, TBMM veBaflbakanl›k internet sitelerine siber sald›r› düzenlemiflti. Tür-kiye’den Anonymous’a destek vermek için sald›r›ya ortak olanbir grup siber sald›rgan çok geçmeden tutuklanm›fl, hatta arala-r›nda 18 yafl›n alt›nda olan çocuklar da bu süreçten nasibini al-m›flt›. Tutuklulardan uzun süre ses ç›kmay›nca biz de Türki-ye’deki bürokrasi duvar›n› afl›p‹stanbul Emniyet Müdürlü¤ü Bi-liflim Suçlar› fiube Müdürlü¤ü'nden Baflkomiser Ahmet Uslu’yaAnonymous sald›r›s›n›n operasyon süreci ve tutuklular hakk›n-da merak edilenleri sorduk.

Haberin ayr›nt›lar› M

obilwww.bilgicagi.com

Kod: 092011BC01Web

Biliflimde sertifikal› iflgücünün önü aç›lacakEzgi Güler

TÜB‹DER’in AB destekli MeslekiBilgi ve Beceri S›nav ve Belgelendir-me Merkezleri Projesi ile meslekistandartlar çerçevesinde biliflim sek-töründe sertifikal› iflgücünün kabulgörmesi hedefleniyor.

Biliflim Sektöründe meslek standart-lar›n›n belirlenmesi ve sertifikasyonhizmetlerinin verilmesi konusundaTürkiye’de önemli bir ad›m at›ld›.TÜB‹DER, bu kapsamda AB destekli“Mesleki Bilgi ve Beceri, S›nav veBelgelendirme Merkezleri Projesi”çerçevesinde Bilgisayar Donan›mEleman› ve A¤ Teknolojileri Elema-n› meslek dallar›nda mesleki stan-dart ve sertifikasyonlar› oluflturacak.

Haberin ayr›nt›lar› M

obilwww.bilgicagi.com

Kod: 092011BC02Web

Niyazi Saral

Anonymous tutuklular›n›n ak›beti ne oldu?

Ar-Ge ve inovasyonun tüm seslerine aç›k platform

Page 12: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

ORACLE Bilgi Çözümleri

01 Temmuz 2012 tarihi itibari ileyürürlü¤e girecek olan 6102 say›l›yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ileticari iflletmelerin ve flirketlerin flef-faflaflmas›na ve kurumlaflmas›naa¤›rl›k verildi. Kanunla birlikte orta-ya ç›kan gereksinimler, kapsaml› birdönüflümün habercisi olarak karfl›-m›za ç›k›yor.

Oracle Database 11g Ücretsiz Online Seminer F›rsat›n› Kaç›rmay›n

fiirket ölçe¤inize uygun tasarlanm›fl en ileri veritaban› teknolojisi hakk›nda bilgi edinin.• Ça¤›n gerisinde kalan biliflim teknolojiniz

yeni geliflmeler konusunda büyük maliyet gerektiriyor

• Yeni bir çözüm ar›yorsunuz fakat hangi tek-nolojiye güvenebilece¤inizi bilmiyorsunuz

• Size özel, uygulanabilirli¤i yüksek bir çözümistiyorsunuz

Bu ifadelerden bir ya da daha fazlas›na evet di-yorsan›z, Oracle DAtabase 11g’yi tan›mak için

ücretsiz online seminerimize kat›l›n.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na geçifl

sürecinde Oracle çözümleri

Page 13: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı
Page 14: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

Ar-Ge ve inovasyonun tüm seslerine aç›k platform

Eskiden, sistemlerin çal›fl›rdurumda olmas›n›n CIO içinbir baflar› kriterini ifade etti¤i-ni belirten Vak›fBank BilgiTeknolojilerinden SorumluGenel Müdür Yard›mc›s› AliEngin Ero¤lu, günümüzde iseBT liderlerinden ifli bilmelerive teknolojinin ifle olan katmade¤erini bulup, sunmalar›n›nbeklendi¤ini söylüyor.

CIO'nun görev tan›m› ciddi biçimde de¤iflti

CIO'lar bulut biliflimde zay›f

K›sa bir süre önce CIO'lardüzeyinde yap›lan bir arafl-t›rma, BT liderlerinin bulutteknolojisi hakk›nda bilgile-rinin eksik oldu¤unu ortaya

koyuyor.

Son 3 y›ldan beri amatörlükten profesyo-nelli¤e do¤ru giden bir da¤ t›rmanma ho-

bisinin oldu¤unu belirten Bpet Bilgi ‹fllemMüdürü Ümit Demir, bunun yürümeye

olan ilgiyle ortaya ç›kt›¤›n› ifade ediyor.

CIO'lar›n, Chief Innovation Officerolmalar› bekleniyor

CIO'lar›n, sadece bilgiyi yöneten, h›z-l› erifltiren, yedekleyen ve bir yerdendi¤erine tafl›yan rolleri günümüzflartlar› içerisinde yeterli gelmiyor.CIO'lardan (Chief Information Offi-cer) daha yenilikçi ad›mlar atmalar›,yeni ürün ve hizmetler yaratmalar›isteniyor.

Murat Çehreli

Haberin ayr›nt›lar› M

obilwww.bilgicagi.com

Kod: 082011CIOWeb

Mob

il

Zirveye ç›kmak zafer de¤il, hobi

Page 15: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı
Page 16: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı
Page 17: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı
Page 18: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

www.siemens.com.tr

Sürdürülebilir fiehirler

siemens.com.tr/sehirler

Türkiye’deki geçmifli 1850’lere kadar uzanan Siemens, ilk telgraf cihaz›n›n gönderimiyle bafllayan ve bugüne kadaruzanan süreçte gerçeklefltirdi¤i enerji projeleriyleTürkiye’deki pek çok flehre enerji sa¤layan altyap›lar› hayatageçiriyor.

Haberin ayr›nt›lar› M

obilwww.bilgicagi.com

Kod: 092011S01Web

Siemens, Türk flehirlerine 100y›ld›r enerji veriyor

Page 19: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

r fiehirler

Siemens’in Sürdürülebilir fiehirler yaklafl›m›nda ulafl›m›nözel bir önemi bulunuyor. Siemens, gerek sinyalizasyon sistemi, gerek otomasyon çözümleri ve gerekse rayl›ulafl›mla entegre uygulamalar›yla flehirlerin trafik sorununu ortadan kald›r›yor.

Sürdürülebilir Markafiehir: ‹zmirGelece¤imizi Konuflmak‹çin Toplan›yoruz!

Çevreye ve dünya ekonomisine katk›da bulunan,enerjiyi verimli kullanan, ekolojik uyum ve

yaflam kalitesinin art›r›lmas› için çal›flanSürdürülebilir Marka fiehir: ‹zmir için 4 Ekim’de

bir araya geliyor, gelece¤imizi konuflmak içintoplan›yoruz.

fiehirlerin trafik sorunuSiemens’le çözümleniyor

Haberin ayr›nt›lar› M

obilwww.bilgicagi.com

Kod: 092011S02Web

Haberin ayr›nt›lar› M

obilwww.bilgicagi.com

Kod: 092011S03Web

Powered by

Page 20: Bilgi Çağı Eylül 2011 Sayısı

HP’nin CIO’lar için sundu¤ustratejik BT dan›flmanl›¤› uy-gun maliyetlerde kurumlardainovasyon ve büyümeyi tefl-vik ediyor.

HP, BT direktörlerinin çal›fl-malar›n› kolaylaflt›rmak içinsunulan yeni Stratejik BT Da-n›flmanl›¤› Hizmetleri’ni du-yurdu. Stratejik BT Dan›fl-manl›¤› Hizmetleri, CIO’lar›nbilgi teknolojilerini kurum-larda inovasyonu, kâr art›fl›-n›, büyümeyi ve rekabetçili¤iart›rmak amac›yla kullanma-s›n› sa¤l›yor.

HP ile Teknoloji Trendleri

Ar-Ge ve inovasyonun tüm seslerine aç›k platform

Yönetim

Halk Sokak No: 35 Golden Plaza F Blok, Kat: 2 Daire: 6 Sahray›cedit

Kad›köy / ‹stanbul Tel: 0216 467 04 99 – 216 467 08 45

Faks: 216 360 33 56 Eposta: [email protected]

Yap›m

Selahattin P›nar Cad. Cemal Sahir Sk. Polat ‹fl Merkezi No:29 Kat:4-5 D:45 Mecidiyeköy / ‹stanbul

Tel: 0212 216 97 00www.konakmedya.com

SPONSORLARIMIZ

HP Stratejik BT Dan›flmanl›¤› inovasyon ve büyüme vaat ediyor

Türkiye Biliflim Vakf› Ad›na ‹mtiyaz Sahibi Faruk Eczac›bafl›

Genel Yay›n Yönetmeni (Sorumlu) Cem Tecimen

[email protected]

Yaz› ‹flleri Müdürü Aylin Tarhan

[email protected]

Haber MüdürüMurat Çehreli

[email protected]

Biliflim EditörüMelih Çelik

[email protected]

Online Yay›n EditörüDeniz Renkveren

[email protected]

MuhabirEzgi Güler

[email protected]

Katk›da BulunanlarErhan Kahraman

Grafik Tasar›m Emre Alptekin

Yay›n Türü: Elektronik DergiYay›n Tarihi: Eylül 2011

Haberin ayr›nt›lar› M

obilwww.bilgicagi.com

Kod: 092011HPWeb

[email protected]

http://www.facebook.com/bilgicagicom

http://twitter.com/bilgicagi

http://friendfeed.com/bilgicagi

Aç›k Radyo 94.9 Bilgi Ça¤› Program›

HP Türkiye Teknoloji HizmetleriÜlke Müdürü Murat Cantürk