Top Banner
Η φετινή αύξηση τουριστών εξισορροπεί τις απώλειες της περσινής χρονιάς Επιστροφή… στο 2011 ΣEΛ. 19 Κ. κατάστημα Μυτιλήνης APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3868 TIMH 1,00 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 www.emprosnet.gr ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 5 5 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην Αντιγόνη της Προποντίδας με τον «αήθη» π. Κύριλλο Συκή «Όταν μας πετροβολούν, παίρνουμε τις πέτρες και κτίζουμε πολιτισμό…» Να λαμβάνονται υπόψη οι μειονεξίες των νησιών και στο μνημόνιο ζήτησαν τα Επιμελητήρια Βρέφος από τη Λήμνο πάσχει από σπάνια ασθένεια στα μάτια Χρειάζεται βοήθεια… Πίστωση 70.000 ευρώ διαθέτει ο Δήμος για εργασίες σε αθλητικούς χώρους της υπαίθρου Βελτιώσεις σε 17 γήπεδα Προοίμιο κατάργησης της Γραμματείας ΣEΛ. 5 Πλήθος παραβάσεων διαπιστώθη- καν στα περισσότερα καταστήματα που ελέγχθηκαν πριν λίγες ημέρες στη Λέσβο, από το κλιμάκιο της Υ- πηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήμα- τος. Αρκεί να σημειωθεί ότι μεταξύ των παραβάσεων καταγράφηκαν τέσσερις επιχειρήσεις που λει- τουργούσαν χωρίς άδεια, 38 εργα- ζόμενοι που ήταν ανασφάλιστοι και φυσικά αρκετές περιπτώσεις ό- που δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις. Όργιο παραβάσεων φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λέσβο ΣEΛ. 8 Της κολάσεως Με νόμο λύθηκε το πρόβλημα της προμήθειας καυσίμων των εθελοντικών οργανώσεων για δράσεις πυροπροστασίας Γραφειοκρατία μέχρι τέλους… ΣEΛ. 5 ΣEΛ. 6 ΣEΛ. 7 Η διαθεσιμότητα του ενός πέμπτου της οργανικής της δύναμης, 22 υπαλλήλων σε δέκα νησιά του Αιγαίου ΣEΛ. 4 «Καμπανάκι» νησιωτικότητας στην τρόικα ΣEΛ. 7
20

Εμπρός 3868

Feb 05, 2016

Download

Documents

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Εμπρός 3868

Η φετινή αύξηση τουριστών εξισορροπεί τις απώλειες της περσινής χρονιάς

Επιστροφή… στο 2011ΣEΛ. 19

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3868 TIMH €1,00

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

TETAPTH7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

www.emprosnet.gr

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 175 5

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην Αντιγόνη της Προποντίδας με τον «αήθη» π. Κύριλλο Συκή

«Όταν μας πετροβολούν,

παίρνουμε τις πέτρεςκαι κτίζουμε πολιτισμό…»

Να λαμβάνονται υπόψη οι μειονεξίεςτων νησιών και στο μνημόνιο ζήτησαν τα Επιμελητήρια

Βρέφος από τη Λήμνο πάσχει από σπάνια ασθένεια στα μάτια

Χρειάζεται βοήθεια…

Πίστωση 70.000 ευρώ διαθέτει ο Δήμος για εργασίες σε αθλητικούς χώρους της υπαίθρου

Βελτιώσεις σε 17 γήπεδα

Προοίμιο κατάργησης

της Γραμματείας

ΣEΛ. 5

Πλήθος παραβάσεων διαπιστώθη-καν στα περισσότερα καταστήματαπου ελέγχθηκαν πριν λίγες ημέρεςστη Λέσβο, από το κλιμάκιο της Υ-πηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίαςκαι Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήμα-τος. Αρκεί να σημειωθεί ότι μεταξύτων παραβάσεων καταγράφηκαντέσσερις επιχειρήσεις που λει-τουργούσαν χωρίς άδεια, 38 εργα-ζόμενοι που ήταν ανασφάλιστοικαι φυσικά αρκετές περιπτώσεις ό-που δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις.

Όργιο παραβάσεων φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λέσβο

ΣEΛ. 8

Της κολάσεως

Με νόμο λύθηκε το πρόβλημα της προμήθειας καυσίμων των εθελοντικών οργανώσεων για δράσεις πυροπροστασίας

Γραφειοκρατία μέχρι τέλους…

ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 6

ΣEΛ. 7

Η διαθεσιμότητα του ενός πέμπτου της οργανικής της δύναμης, 22 υπαλλήλων σε δέκα νησιά του Αιγαίου

ΣEΛ. 4

«Καμπανάκι» νησιωτικότητας

στην τρόικαΣEΛ. 7

Page 2: Εμπρός 3868

2TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

TΕΤΑΡΤΗΣΕΛ. 1 ημ.

Aνατ. 05.33 ∆ύσ.19.28

7Δομετίου οσ., Νικάνορος

οσ. θαυματουργούΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Έλεγχοι..Όπως διαπιστώθηκε, τα περισσότερα καταστήμα-τα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία ελέγ-χθηκαν, δεν τηρούσαν τα νόμιμα. Εργαζόμενοι ναμην ασφαλίζονται, αποδείξεις να μην κόβονταικαι άλλα πολλά. Αυτό δε συνέβη χτες, συμβαίνειεδώ και καιρό, ή μάλλον χρόνια. Πόσοι και πόσοιδε δέχονταν να δουλέψουν χωρίς ένσημα, πόσομάλλον τώρα που οι δουλειές είναι ελάχιστες. Τώ-ρα είναι δύσκολο να διαπραγματευτεί κάποιος τηνασφάλισή του, κάτι που δικαιούται αν μη τι άλλο.Και είναι δύσκολο, γιατί οι οικονομικές συγκυρίεςείναι τέτοιες που δεν του αφήνουν το περιθώριοτης επιλογής.

Έλεγχοι (2)Αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 41 επιχειρήσειςυγειονομικού ενδιαφέροντος, οι 25 δεν τηρούσαντα νόμιμα, μπορεί να φανταστεί τι γίνεται σε όλεςτις επιχειρήσεις όλου του νησιού. Χάος! Αυτή εί-ναι η λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την κατά-σταση που επικρατεί. Τα πάντα όμως είναι θέμανοοτροπίας και κάποιοι που έχουν συνηθίσει ναεκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο ή να κόβουν λει-ψές αποδείξεις, δε θα σταματήσουν γιατί έτσι έ-χουν μάθει.

Α.Κου

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τησυλλογή εφημερίδων πουκατέχει και διαχειρίζεται τοΙστορικό Αρχείο Αιγαίου«Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: ΑντώνηςΠλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια τουπαρελθόντος που μιλούνμε τη δική τους «φωνή»,έτσι όπως αυτήαποτυπώθηκε στις σελίδεςτων εφημερίδων πουπαρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας«Δημοκρατία», της Τρίτης 7Αυγούστου 1945. Συνεχίζεται η δράση των κομμουνιστών σε ολόκληρη τη χώρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ:Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

NIKOΣ MANABHΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

ΕυτυχώςΤην προηγούμενη φορά με εξέταση μαστογραφίας,

τώρα με τις δωρεάν νευρολογικές εξετάσεις παιδιών. Ηαντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέ-σβου, Αναστασία Αντωνέλλη, φροντίζει με όποιον τρόπομπορεί ώστε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που δεν έχειπρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, να επωφελείται των εξε-τάσεων αυτών. Ευτυχώς που υπάρχουν και ορισμένοι εκ-πρόσωποι στην αυτοδιοίκηση που δείχνουν εμπράκτωςτο κοινωνικό τους ενδιαφέρον, με όποιον τρόπο μπο-ρούν.

Α.Κου

ΠροχωρούνΕδώ και μέρες γίνονται εργασίες στην Παγανή, στο

κομμάτι του δρόμου που είχε υποστεί καθίζηση. Η ά-σφαλτος ξηλώθηκε κατά μήκος του δρόμου όπου παρου-σιάστηκε το πρόβλημα, και ο εργολάβος προχωρά τις ερ-γασίες. Ο δρόμος εκτιμάται ότι θα φτιαχτεί και θα δοθείκαι πάλι στην κυκλοφορία περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αυ-τό που απασχολεί τον κόσμο κυρίως βέβαια, δεν είναι ανθα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αλλά αν παρά την επέμ-βαση θα παρουσιαστεί ανάλογο πρόβλημα και στο μέλ-λον.

Α.Κου

Και κάτι καλό…Επιτέλους και μία ευχάριστη είδηση, για να μην κατα-

ντήσουμε μονότονοι. Ψηφίστηκε πολυνομοσχέδιο στοοποίο υπάρχει σχετική διάταξη βάσει της οποίας εγκρί-νεται το κονδύλι διάθεσης πίστωσης για την προμήθειαβενζίνης των εθελοντικών οργανώσεων. Τώρα, αν όλαπάνε καλά και δεν παρουσιαστεί κάποιο άλλο κώλυμα -γιατί δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Ελ-λάδα -, οι εθελοντικές οργανώσεις θα μπορούν να κά-νουν περιπολίες στο πλαίσιο της δασοπροστασίας.

Α.Κου

Καλές επιλογέςΓεμάτο αναμενόταν να είναι το Θέατρο του Κάστρου

Μυτιλήνης χθες το βράδυ, κατά τη συναυλία της Ελεωνό-ρας Ζουγανέλη. Παρά την κρίση, οι εκδηλώσεις που έ-χουν γίνει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του «ΛεσβιακούΚαλοκαιριού» έχουν συγκεντρώσει πάρα πολύ κόσμο,κάτι που δείχνει ότι οι επιλογές που έχουν γίνει, είναικαλές και αρέσουν στους κατοίκους του νησιού.

Β.Χρ.

Για την Πλατεία ΣαπφούςΗ Πλατεία Σαπφούς είναι η κεντρική πλατεία της πό-

λης, ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι δεν έχει ακριβώς το χα-ρακτήρα μιας «πλατείας με τα όλα της», πέρα από περι-πτώσεις πολιτικών εκστρατειών και ομιλιών, διαδηλώσε-ων και ορισμένων πολιτιστικών δρωμένων. Σε αυτές τιςπεριπτώσεις, είναι πολύ καλό που υπάρχει και χρησιμο-ποιείται έτσι. Θα μπορούσε όμως να αξιοποιείται καθ’ ό-λη τη διάρκεια του χρόνου, να επιτρέπονται σε αυτήν οιδράσεις καλλιτεχνών δρόμου, αλλά και να αλλάξει η αρ-χιτεκτονική της εικόνα, ενδεχομένως με αλλαγή των πά-γκων, του φωτισμού, την τοποθέτηση κάποιου σιντριβα-νιού κ.λπ.. Είναι κρίμα για μια πλατεία που αποτελεί τοσήμα κατατεθέν της πόλης, να μην προβάλλεται και ναμη χρησιμοποιείται ακόμη περισσότερο από τους κατοί-κους της.

Β.Χρ.

Περισσότερες οι αιτήσειςΠερισσότερες από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος οι αι-

τήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, όπως μας έ-λεγαν προσφάτως καθηγητές του. Ωστόσο, για άλλη μιαφορά, όπως γράφαμε πριν από λίγο καιρό, θα λειτουργή-σει μόνο ένα τμήμα. Θα προλάβει άραγε κάποια στιγμήτο Μουσικό Σχολείο να έχει το δικό του χώρο και να υ-ποδέχεται περισσότερους μαθητές, ή θα πέσει κι αυτό«θύμα» των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και τωνπερικοπών που γίνονται εν μέσω κρίσης;

Β.Χρ.

Page 3: Εμπρός 3868

3TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Θέσεις

Hαποτυχία μας ήταν παραπάνω από βέ-βαιη, πώς να συγχρονιστούν 800 ατίθα-σοι 18άρηδες έτσι ώστε να παρουσια-

στεί ένα αξιοπρεπές σύνολο ενώπιον των χι-λιάδων πολιτών, που θα κατακλύσουν τοστρατόπεδο για να παρακολουθήσουν την τε-

λετή της ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων;Την Παρασκευή τα χαράματα 5:30 ακριβώς είμαι στα σκα-λοπάτια του Λόχου και γυαλίζω τις αρβύλες μου, περιμένωπώς και πώς να τελειώσει η τελετή για να επιστρέψω για λί-γες μέρες σπίτι, 26 συνεχόμενες νύχτες με το συρματό-πλεγμα του πάνω κρεβατιού στους 50 πόντους να σου θυ-μίζει πόσο κοντά είναι τα όριά σου, η επιστροφή στο σπίτιμοιάζει πολυτέλεια…8:55 και οι 800 νεοσύλλεκτοι βρίσκονται στις θέσεις τουςμε πεντακάθαρες παραλλαγές που έχουν ραμμένες το ε-θνόσημο στον αριστερό ώμο. Τελευταίες υπενθυμίσεις, έ-λεγχος στους ουλαμούς από τους διμοιρίτες, ζύγιση, στοί-χιση με σχοινί από το λαιμό του πρώτου έως του τελευταί-ου σε κάθε στοίχο και όλα είναι σχεδόν έτοιμα!Είμαι στην πρώτη σειρά και περισσότερο από τον Ήλιο τουΑυγούστου που στέλνει ιδρώτα στα μάτια μου και την ακι-νησία, με ενοχλεί που δεν μπορώ να δω τι στο διάβολοσυμβαίνει πίσω μου και αυτά τα ατίθασα πιτσιρίκια μένουνβουβά, 26 ημέρες θα έπαιρνα όρκο ότι δεν ξέρουν τι πάεινα πει σιωπή…Έχουμε κλείσει μία ώρα ακίνητοι και το μόνο που μαρτυράότι πίσω μου υπάρχει ζωή, είναι η αναπνοή του συναδέλ-φου στο σβέρκο μου. Ο Ήλιος έχει κάνει τις μαύρες αρβύ-λες με το βερνίκι φούρνους και εγώ κουνάω ασταμάτητατα δάχτυλα των ποδιών μου να ξεγελαστώ…Κέντρο, Προσόοοο-ΧΗ, στη λέξη «κέντρο» τα πνευμόνια ά-νοιξαν και ρούφηξαν αέρα με τόση δύναμη, που νόμιζα ότιπίσω μου στέκεται ένα ολόκληρο Σύνταγμα, στο «προσοχή»ένας βίαιος χτύπος συγκλόνισε τους πολίτες που άρχισαννα χειροκροτούν. Τα παιδιά πίσω μου είχαν γίνει άνδρες, οισφυγμοί μου ανέβηκαν απότομα, πια δεν σκεφτόμουν τηνκοπέλα μου, ήθελα να το ζήσω μαζί τους μέχρι το τέλος…Ο διαγγελέας ανακοίνωσε την άφιξη του Ιερού Ευαγγελίου,της Πολεμικής Σημαίας και του τιμώμενου προσώπου, ε-νός Υποστρατήγου ο οποίος πέρασε μπροστά μας για να ε-πιθεωρήσει τα τμήματα, ο Λοχαγός διέταξε κεφάλι δεξιά,ήταν η μόνη στιγμή που με την άκρη του ματιού μου μπό-ρεσα να δω μερικούς συναδέλφους, παλικάρια, ο Υπο-στράτηγος έμοιαζε να καμαρώνει.Τρία χτυπήματα και ξεκινά ο Εθνικός Ύμνος, χιλιάδες άν-θρωποι μπροστά μου να κλαίνε, εκατοντάδες στρατιώτεςπίσω μου ακούγονται ως μία και μοναδική φωνή, στιγμές ε-θνικού μεγαλείου!Και ήρθε η ώρα, «νεοσύλλεκτοι, υψώσατε τη δε-ξιά»!Δεν ξέρω τι να σας πρωτοπώ… Στο «Ορκίζομαι να φυλάττωπίστη εις την πατρίδα» ένα ρίγος διαπέρασε το σώμα μου,στο «Υπακοή εις το Σύνταγμα, τους νόμους και τα ψηφί-σματα του κράτους» μια γαλήνη κυριάρχησε μέσα μου, στο«Να υπερασπίζω με πίστην και αφοσίωσιν, μέχρι της τελευ-ταίας ρανίδος του αίματός μου», ένιωσα μια δύναμη να μεκατακλείει. Μα όταν άκουσα 800 στεντόρειες φωνές να ω-ρύονται επαναλαμβάνοντας το «τας Σημαίας να μην τας ε-γκαταλείπω» συνειδητοποιώντας την αγνή αγάπη αυτώντων παιδιών για μια Ελλάδα που ποτέ δεν τους στήριξε, δενάντεξα, ένα δάκρυ κύλησε για να μπλεχτεί με τον αυγου-στιάτικο ιδρώτα μου.Τα μάτια όλων κοιτάζουν απέναντι τη Σαλαμίνα λες και ψά-χνουν να βρουν ένα Θεμιστοκλή να τους οδηγήσει σε μια Ε-θνική Επιτυχία, σα να θέλουν να δείξουν ότι ζητούν έναν η-γέτη να τους δώσει ένα όραμα να πιστέψουν και να αφιε-ρωθούν.Όλα σχεδόν τελείωσαν, η σεμνή τελετή φτάνει σιγά - σιγάστο τέλος, τότε ο Συνταγματάρχης μας ανεβαίνει στο βήμακαι μέσα σε τρία λεπτά, με λόγια πατρικά και ήρεμα, έχεικαταφέρει να ηλεκτρίσει τις σπονδυλικές μας στήλες πουκαταρρέουν. Και κλείνοντας λέει: «Και σας καλώ να ανα-φωνήσετε Ζήτω το Έθνος». «Ζήτω» φώναξαν οι Στρατιώτεςμε φωνή που τάραξε τους πάντες, ξεχνώντας την ανεργία,τη φτώχεια και τη μαυρίλα της καθημερινότητάς τους. «Ζή-τω ο Στρατός». «Ζήτω» φώναξαν οι πιτσιρικάδες που γιαπρώτη φορά, καθώς με το σχολείο δεν είχαν ιδιαίτερεςπαρτίδες, είδαν το κράτος να τους προσφέρει μια ξεκάθα-ρη ιδεολογική καθοδήγηση που πολλοί την πωλούν σε πα-νέρια με εκπτώσεις… «Ζήτω οι Ειδικές Δυνάμεις». «Ζήτω»φώναξαν για τους ίδιους τους τους εαυτούς που φιλοδο-ξούν τους επόμενους οκτώ μήνες της ζωής τους να τουςπεράσουν στις πιο μάχιμες μονάδες της ελληνικής μεθορί-ου, βέβαιοι ότι κανένας άλλος δε θα αναφωνήσει ζήτω γιατην εθελοντική τους προσφορά.Αναφωνώ λοιπόν και εγώ «ζήτω» για τους 800 άτσαλουςκαι ατίθασους πιτσιρικάδες που απέδειξαν ότι μπορούν ναπειθαρχήσουν και να καταφέρουν οτιδήποτε, αρκεί κάποι-ος να τους δώσει ένα όραμα να πιστέψουν. Ο ΕλληνικόςΣτρατός το κατάφερε εκείνη την ημέρα, από εδώ και πέραποιος θα αναλάβει αυτά τα παιδιά;

(Αναδημοσίευση από το Protagon.gr, 6/8/13.)

ΟρκίζομαιΓράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ζητούνται νέες ή νέοινα εργαστούν στο Τμήμα Πωλήσεων

της επιχείρησής μας. Οι υποψήφιοι πρέπει απαραιτήτως

να διαθέτουν προϋπηρεσία στις πωλήσεις, γνώση στη χρήση υπολογιστών και να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης και μεταφορικού

μέσου. Σημαντική θεωρείται η ικανότητα επικοινωνίας και ομαδικής λειτουργίας.

Παρέχονται έξοδα μετακίνησης και επικοινωνίας, και αμοιβή

με ποσοστό επί των πωλήσεων.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν

να επικοινωνούν με τον υπεύθυνοτου Εμπορικού Τμήματος, κ. Νίκος

Γρίβας, στο τηλέφωνο 22510 41619.

Στην Πέτρα, στη γωνία των οδών Πιττα-κού και Κοιμήσεως Θεοτόκου, υπάρχουνδύο μεγάλα υπεραιωνόβια πεύκα, που έχουνύψος πάνω από 10 μέτρα. Υγιέστατα, ενώδεν υπάρχει κανείς απολύτως κίνδυνος ναπέσουν, σύμφωνα με τον αρμόδιο γεωπόνοτου Δήμου Λέσβου που τα εξέτασε.Για την πλειονότητα των κατοίκων της γειτο-νιάς τα πεύκα αυτά είναι στολίδι και καμάρι.Για κάποιον όμως είναι πηγή σκουπιδιών, ανδηλαδή είναι σκουπίδια οι ξερές πευκοβε-λόνες. Επίσης ισχυρίζεται ότι κρύβουν τοσπίτι του!Έτσι λοιπόν το Σεπτέμβριο του 2010 και ενώείχε πάρει άδεια να κόψει ένα και μόνο κλα-δί που πράγματι ακουμπούσε στη στέγη του,αποφασίζει να κόψει μερικά ακόμα για ναμην έχει πρόβλημα. Οι γείτονες τότε έβαλαντις φωνές, ειδοποιήθηκε ο τότε δήμαρχοςΠέτρας και δεν ολοκληρώθηκε η καταστρο-φή.Φέτος, Αύγουστο του 2013, αποφάσισε νακουτσουρέψει και το δεύτερο πεύκο κόβο-ντας την κορυφή του. Με το «έτσι θέλω»,χωρίς να έχει πάρει καμμία άδεια από κανέ-να.Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη επιληφθεί τουθέματος. Όποια όμως «ποινή» και να επι-βληθεί, δε θα επαναφέρει τα κομμένα κλα-ριά στη θέση τους.

Μόνο ως διαρροήΜπορεί η πληροφο-

ρία ορισμού του ΒασίληΜουζάλα στη θέση τουδιοικητή του Νοσοκο-μείου Μυτιλήνης να έ-χει ευρέως κυκλοφορή-σει απ’ την προηγούμε-νη βδομάδα, αλλά του-λάχιστον έως και χθεςτο μεσημέρι, η είδησηπαρέμενε σε ανεπίσημοεπίπεδο. Μόνο ως διαρροή που δημοσιο-ποιήθηκε σε κάποια ιστοσελίδα και στη συ-νέχεια αναπαράχθηκε απ’ όλα τα Μέσα, χω-ρίς να διαψευστεί.Και το σημειώνουμε αυτό, γιατί σύμφωνα μεέγκυρη πηγή, η διαρροή ακόμη δεν έχει επι-βεβαιωθεί ούτε καν προς τον άμεσα ενδια-φερόμενο.Σαν πολύ να το ψειρίζει το θέμα των διοικη-τών ο κ. Υπουργός Υγείας, δείχνοντας ανα-ποφασιστικότητα να λάβει τις τελικές απο-φάσεις και αφήνοντας, με ελαφρά τη καρ-δία, μεγάλα νοσοκομεία, όπως και της Μυτι-λήνης, περίπου στον αυτόματο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Καταργείται κάθε…Με διάταξη που ψηφίστηκε στο Μνημόνιο ΙΙΙ, πέρυ-

σι το Δεκέμβριο, και ίσχυσε στην περίπτωση του Πανε-πιστημίου Αιγαίου, τίθενται εκτός κινητικότητας/δια-θεσιμότητας οι υπάλληλοι φορέων οι οποίοι έχουν υ-πηρεσίες διάσπαρτες σε διαφορετικά νησιά.Με αυτό το δεδομένο, αλλά και επειδή το σύνολο τωνυπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου μπήκεστο Δημόσιο με ΑΣΕΠ (ή παλαιότερα με αντίστοιχεςδιαδικασίες όπως ο Νόμος Κουτσόγιωργα), ο μόνοςτρόπος για να γίνει το επιχειρούμενο τώρα «κούρεμα»στο προσωπικό του ήταν να καταργηθούν υπηρεσίες.Ή αλλιώς, με μία εξόχως άδικη για τις νησιωτικές υ-πηρεσίες απόφαση, η Γενική Γραμματεία καλείται νακαταβάλει ένα δυσανάλογα βαρύ για το μέγεθός της τί-μημα («φόρο αίματος» το χαρακτήρισαν οι υπάλλη-λοι), μόνο και μόνο για να βγουν τα νούμερα που ζή-τησε η τρόικα. Να μειωθούν κατά 50 οι υπάλληλοι συ-νολικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

… πολιτική νησιωτικότηταςΓιατί, τελικά, ούτε ιδιαιτερότητες εξετάζονται, ούτε

νησιωτικότητα, ούτε ανάγκες, αλλά μόνο νούμερα. Ο-ριζοντίως και ακρίτως. Θυσία των οποίων έγιναν και ο-λόκληρες υπηρεσίες στις οποίες βασίστηκαν συγκε-κριμένες πολιτικές, όπως αυτή της προστασίας τουδομημένου περιβάλλοντος. Και πραγματικά θα είχε εν-διαφέρον να δημοσιοποιούσε τη θέση του για αυτέςτις διαθεσιμότητες, των 22 υπαλλήλων που στελέχω-σαν και εξυπηρέτησαν αυτή την πολιτική μια δεκαετίατώρα, ο βασικός εμπνευστής της, ο Νίκος Σηφουνά-κης.Αν και, δίχως να θέλουμε να ισοπεδώσουμε τα πάντα,μέσα στο χάος που επικρατεί φαντάζει πολυτέλεια νααναζητούμε επιμέρους πολιτικές, όταν όπως ανέφε-ραν σε ανακοίνωσή τους και οι Οικολόγοι Πράσινοι,«με τη συρρίκνωση και ενδεχόμενη κατάργηση τηςΓραμματείας, στην ουσία ακυρώνεται κάθε πρόθεσηγια πολιτική νησιωτικότητας».

ΜΑΡ.ΠΛ.

Κανονικά το αεροδρόμιοΔε θα πραγματοποιηθούν οι τριήμερες κινητοποιή-

σεις που είχαν προγραμματίσει οι εργαζόμενοι στηνΥπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από τις 8 έως τις 10Αυγούστου, αφού η απεργία τους κρίθηκε παράνομηκαι καταχρηστική.Έτσι, όπως έλεγε παράγοντας του τουρισμού, το αερο-δρόμιο θα λειτουργήσει κανονικά το κρίσιμο διάστημαπριν την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, το Δε-καπενταύγουστο. Γιατί, κακά τα ψέματα, μια απεργίαπου θα ακύρωνε πτήσεις, θα τίναζε στον αέρα τις όποι-ες ελπίδες των εμπλεκόμενων στον τουρισμό, σε τοπι-κό επίπεδο, να βγάλουν τα σπασμένα του προηγούμε-νου διαστήματος.

Α.Ω.

Page 4: Εμπρός 3868

4TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

ΆρθροΗ αναγκαιότητα των κανονισμών

Hανοργανωσιά μας ως κοινωνίας φωνά-ζει από μακριά! Εντάξει, δεν είμαστε ού-τε στρατιωτάκια ούτε μαριονέτες. Λεύ-

τεροι άνθρωποι είμαστε. Έτσι νομίζουμε καιέτσι δικαιολογούμε το γεγονός ότι ο καθέ-νας κάνει ό,τι νομίζει χωρίς να δίνει λογα-

ριασμό σε κανέναν!Για να δώσεις όμως λογαριασμό χρειάζεται να υπάρχουνκανόνες. Για να εκλείψει η ανοργανωσιά χρειάζεται να υ-πάρχει οργάνωση. Να υπάρχουν κανόνες λειτουργίας τηςκοινωνίας σε όλους τους τομείς. Απ’ τους πιο σημαντι-κούς ως του πιο ασήμαντους! Και τους κανόνες αυτούςείναι υποχρεωμένη να θεσπίζει, αλλά προπαντός και ναεφαρμόζει η εξουσία. Μεγάλη και μικρή. Κεντρική καιτοπική.Η απουσία αυτών των κανόνων μπορεί με πρώτη ματιάνα φαίνεται ως ενισχυτική της ελευθερίας των ατόμων ά-ρα (;) και των κοινωνιών. Σε μια δεύτερη όμως ανάγνω-ση, δείχνει να είναι υπαίτια ταλαιπωρίας, άγχους και προ-βλημάτων για τους πολίτες σε πολλά επίπεδα. Και θα α-σχοληθούμε με τα μικρά.Το οξύ πρόβλημα σε αρκετές τοπικές κοινωνίες είναιπού θα βρεθούν κενοί τάφοι για την ταφή των νεκρώντης ημέρας!!! Ναι, στη σημερινή Ελλάδα ούτε αυτό δενείναι αυτονόητο. Ούτε την τελευταία του κατοικία δεν έ-χει εξασφαλισμένη ο πολίτης! Μόλις έρθει το άγγελματου θανάτου, αρχίζουν τα τηλέφωνα προς τους συγγενείςτων ενταφιασμένων. Παρακάλια, απειλές, αντεγκλήσεις,καβγάδες! Ακόμα και τηλέφωνα σε τρίτους να πουν μιακουβέντα μπας και πεισθούν οι συγγενείς να αποδεχτούντην εκταφή τού προ πενταετίας αναχωρήσαντα και εντα-φιασθέντα ανθρώπου τους!Και οι πολλοί θεωρούν υπεύθυνους της κατάντιας αυτήςτους συγγενείς που δεν υποχωρούν στα παρακάλια είτεγιατί έτσι νομίζουν ότι τιμούν το νεκρό τους είτε γιατί έ-χουν… προηγούμενα με τον προς ενταφιασμό συνάν-θρωπό τους. «Σιγά μη βάλουν κι αυτόν στον ίδιο τάφοπου είναι ο δικός μας άνθρωπος!!!»Η ευθύνη όμως βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στην ανικα-νότητα και την αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεφταίει ούτε ο «Καλλικράτης», ούτε ο «Κακοκράτης». Δεφταίνε ούτε οι συγγενείς. Φταίνε αυτοί που πρέπει να κα-θορίζουν τη λειτουργία της κοινωνίας μας με κανόνες σεόλους τους τομείς. Φταίει η δημοτική αρχή.Αν υπήρχε επικαιροποιημένος κανονισμός λειτουργίαςτων νεκροταφείων και αν εφαρμοζόταν, δε θα υπήρχεπρόβλημα. Να προβλέπει το μέγιστο χρόνο ταφής στατρία ή τέσσερα χρόνια (η εμπειρία όσων ασχολούνται μετο αντικείμενο μπορεί να προσδιορίσει τον απαιτούμενοχρόνο) και στη συνέχεια να γίνεται αναγκαστική εκταφή ύ-στερα από ολιγοήμερη προειδοποίηση των ενδιαφερόμε-νων και φυσικά χρέωση σ’ αυτούς των εξόδων. Να υπάρ-χει βέβαια και καθορισμένος χώρος για την εκ νέου τα-φή, όπου τυχόν δεν έχει ολοκληρωθεί η αποικοδόμηση.Πρόβλημα όμως παρουσιάζεται και στα οστεοφυλάκια,στα οποία ο καθένας τοποθετεί το κιβώτιο όπου του αρέ-σει και φυσικά προτιμά την… «business class»! Και εκείτα κιβώτια παραμένουν εις το διηνεκές! Πώς επομένωςνα μη δημιουργηθεί στενότητα χώρου; Και εδώ θα δούμε- αν δεν έχουμε ήδη δει - καβγάδες ανάμεσα στους πο-νεμένους και πικραμένους συγγενείς.Όμως και εδώ ο κανονισμός λειτουργίας μπορεί να λύσειτο πρόβλημα. Να οριστεί ελάχιστος χρόνος και στη συνέ-χεια να επιβάλλεται ειδικό τέλος ή να αδειάζει το κιβώτιοστον κοινό χώρο του οστεοφυλακίου.Δεν είναι όμως μόνο τα «μακάβρια» θέματα με τα οποία -προληπτικοί όντες - δεν τολμούν να ασχοληθούν οι τοπι-κοί άρχοντες. Ένα ακόμα πρόβλημα με το οποίο, όπωςφαίνεται, απαξιούν να ασχοληθούν και το οποίο ταλαιπω-ρεί οδηγούς και αυτοκίνητα, είναι οι λακκούβες των δρό-μων.Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αιτία για τις λακ-κούβες είναι τα σκαψίματα για συνδέσεις με τα δίκτυα ύ-δρευσης και αποχέτευσης. Πληρώνει ο πολίτης, σκάβε-ται το τσιμέντο ή η άσφαλτος, γίνεται η σύνδεση και… χά-σκει η λακκούβα για χρόνια. Ο πολίτης πληρώνει και τα έ-ξοδα τα οποία χρειάζονται για την αποκατάσταση του ο-δοστρώματος, αλλά η αποκατάσταση δε γίνεται. Δεν είναιεπομένως οικονομικό το πρόβλημα. Είναι καθαρά θέμαοργάνωσης.Ας γίνεται - αν είναι απαραίτητο - ξεχωριστή είσπραξη τουποσού για την αποκατάσταση του δρόμου απ’ τα υπόλοι-πα της σύνδεσης στα δίκτυα, ώστε να μαζεύονται τα χρή-ματα αυτά σε ξεχωριστό κουμπαρά. Και να αξιοποιού-νται. Με μια εργολαβία ανά δημοτική κοινότητα, αν δενυπάρχουν εργάτες του Δήμου γι’ αυτήν τη δουλειά. Γιανα μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Για να μην καταστρέφο-νται τα αυτοκίνητά του. Για να μην προκαλούνται ατυχή-ματα.Αρκεί να νοιάζονται για τον κόσμο! Να υπάρχει διάθεσηνα τον υπηρετήσουν.

* Ο Στρατής Νικέλλης είναι χημικός, συνταξιούχος εκπαιδευτι-κός.

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΕΛΛΗΣ*

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Tέλος στο βραχνά πουείχε προκαλέσει η Υ-πηρεσία Δημοσιονο-

μικού Ελέγχου η οποίααρνούνταν να εγκρίνειπίστωση για να προμη-θευτούν καύσιμα η Αερο-λέσχη Μυτιλήνης και οιυπόλοιπες εθελοντικέςοργανώσεις του νησιού,που συμβάλλουν στο έρ-γο της δασοπροστασίας. Με τροπολογία σε νόμο,που ψηφίστηκε προσφά-τως, οι οργανισμοί τοπι-κής αυτοδιοίκησης μπο-ρούν να καλύπτουν τιςδαπάνες των πιστοποιη-μένων εθελοντικών οργα-νώσεων.Με έγγραφο που θα απο-στείλει σήμερα ο αντιπε-ριφερειάρχης Βορείου Αι-γαίου Ηρακλής Βερβέρηςστην Υπηρεσία Δημοσιο-νομικού Ελέγχου (ΥΔΕ),όπου θα επισυνάπτεται τοΦύλλο της Εφημερίδαςτης Κυβερνήσεως με τησχετική τροπολογία, θαδοθεί διέξοδος στο πρό-βλημα που είχε προκαλέ-σει η εν λόγω Υπηρεσίααρνούμενη να εγκρίνεικονδύλι ύψους 20.000ευρώ για να προμηθευ-τούν καύσιμα οι εθελοντι-κές οργανώσεις. Η ΥΔΕαρνούνταν να εγκρίνει τοκονδύλι γιατί, σύμφωναμε την προϊσταμένη της,Βεατρίκη Τερζάκη, δενπροβλέπεται ρητώς απόδιάταξη νόμου ή κανονι-στικής πράξης η πληρω-μή δαπάνης καυσίμων ι-διόκτητων μεταφορικώνμέσων των εθελοντικώνοργανώσεων σε βάροςτου προϋπολογισμού τωνπεριφερειών.

ΑντιδράσειςΤο γεγονός αυτό είχεπροκαλέσει θύελλα αντι-δράσεων σε Περιφέρειακαι εθελοντικές οργανώ-σεις που συνέβαλλαν ταμέγιστα στο έργο της πυ-ροπροστασίας, αλλά καιστους κόλπους της Πυρο-σβεστικής Υπηρεσίας, ηοποία αναγνωρίζει το ση-μαντικό έργο των εθελο-ντών.Μάλιστα, προ ημερών οπεριφερειάρχης ΒορείουΑιγαίου, Νάσος Γιακα-λής, έστειλε σχετική επι-στολή στον πρωθυπουργότης χώρας, Αντώνη Σαμα-ρά, στην οποία ζητούσετην άμεση παρέμβασή

του, καθώς η Περιφέρειαδεν έχει τη δυνατότητα ναπροστατέψει τα δάση τουνησιού, εξ αιτίας της συ-νεχιζόμενης άρνησης τηςΥΔΕ να εγκρίνει το κονδύ-λι διάθεσης πίστωσης γιατην προμήθεια καυσίμωνγια την Αερολέσχη Μυτι-λήνης. Λίγες ημέρες αρ-γότερα, ο βουλευτής Λέ-σβου τής Ν.Δ., ΠαύλοςΒογιατζής, για το ίδιο θέ-μα είχε απευθύνει ερώτη-ση στον υπουργό Οικονο-μικών, Γιάννη Στουρνάρα,για το αν προτίθεται νακάνει κάτι για να λυθεί τοσυγκεκριμένο ζήτημα.Τελικά χτες, ο κ. Βερβέ-ρης, σε επικοινωνία πουείχε με τους αρμοδίουςτης Αποκεντρωμένης Δι-οίκησης Αιγαίου, πληρο-φορήθηκε ότι το πρόβλη-μα λύνεται μετά τη δημο-σίευση σε Φύλλο της Ε-φημερίδας της Κυβερνή-σεως του πολυνομοσχε-

δίου με αριθμό Ν.4172/2013 (άρθρο 110)και συγκεκριμένα τροπο-λογίας που περιλαμβάνε-ται σε αυτό. Ειδικότερα,όπως αναφέρεται στην Ε-φημερίδα της Κυβερνή-σεως: «Οι ΟργανισμοίΤοπικής Αυτοδιοίκησηςκαι οι Σύνδεσμοί τουςδύνανται να καλύπτουνδαπάνες Εθελοντικών Ορ-γανώσεων ΠολιτικήςΠροστασίας που έχουνπιστοποιηθεί και ενταχθείστο Μητρώο ΕθελοντικώνΟργανώσεων και Ειδικευ-μένων Εθελοντικών Ορ-γανώσεων του άρθρου 14του Ν. 3013/2002 κατό-πιν εγκρίσεως του οικεί-ου Γενικού Γραμματέα Α-ποκεντρωμένης Διοίκη-σης για την προμήθειακαυσίμων για τα οχήματάτους, ανταλλακτικών καισυναφών υλικών, με τηνπροσκομιδή των σχετι-κών παραστατικών.»

Επιτέλους ψηφίστηκε…

Βάσει αυτού, ο κ. Βερβέ-ρης θα ζητήσει να εγκρι-θεί το κονδύλι ώστε ναμπορέσουν οι εθελοντέςνα επιτελέσουν το έργοτους. Μάλιστα, σε δήλω-σή του στο «Ε», είπε:«Μετά από έντονη κινητι-κότητα του περιφερειάρ-χη, Νάσου Γιακαλή, τηδική μου ως αρμόδιουστα θέματα πυροπροστα-σίας, υπήρξε θετική εξέ-λιξη. Η κυβέρνηση αντα-ποκρίθηκε στην έκκλησήμας. Έχει ψηφιστεί σχετι-κή τροπολογία που προ-βλέπει ρητά την προμή-θεια των καυσίμων - καιόχι μόνο - των εθελοντι-κών οργανώσεων. Έτσι θαμπορέσουν επιτέλους ναεκταμιευτούν τα χρήματακαι οι εθελοντές θα προ-χωρήσουν στο έργοτους.»

Με νόμο λύθηκε το πρόβλημα της προμήθειας καυσίμων των εθελοντικών οργανώσεων για δράσεις πυροπροστασίας

Γραφειοκρατίαμέχρι τέλους…

Δηλώσεις Τεντόμα με αφορμή την επιστολή Γιακαλή

Ανούσιες οι ενέργειες του περιφερειάρχη

Θορυβώδεις αλλάόχι ουσιαστικές

χαρακτηρίζει ο επι-κεφαλής της περιφε-ρειακής παράταξηςΒορείου Αιγαίου«Με τους πολίτεςκόντρα στον καιρό»,

Βασίλης Τεντόμας, τις ενέργειες τουπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νά-σου Γιακαλή, όσον αφορά στην επί-λυση του ζητήματος που προέκυψεμε την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ε-λέγχου και την άρνησή της να εγκρί-νει το κονδύλι διάθεσης πίστωσηςγια την προμήθεια καυσίμων.Σύμφωνα με τον κ. Τεντόμα, ο περι-φερειάρχης δε θα έπρεπε να στείλει

επιστολή στον πρωθυπουργό, Αντώ-νη Σαμαρά, όπου «δίνει» την ΥΔΕ, ό-πως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου,αλλά να καταγγείλει τους κ.κ. Στυ-λιανίδη και Στουρνάρα και την πολι-τική των μνημονίων ως αποκλειστικάυπεύθυνους για την ελλιπή διάθεσηπροσωπικού, μέσων και εξοπλισμούγια την πυροπροστασία των δασών.Ακόμη σημειώνεται ότι θα πρέπει νααπαιτήσει από το Υπουργείο Οικο-νομικών την άμεση έγκριση και ε-νεργοποίηση της απόφασης της Γε-νικής Γραμματείας Πολιτικής Προ-στασίας περί κατανομής των πιστώ-σεων στις εθελοντικές οργανώσειςπου συμμετέχουν στην πυροπροστα-σία.

Page 5: Εμπρός 3868

5TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Έκκληση για βοήθεια, για τησωτηρία ενός μικρού παιδι-ού, απευθύνουν τρεις ευαι-

σθητοποιημένοι κάτοικοι τουΜούδρου. Το μόλις 16 μηνώνβρέφος πάσχει από μία σπάνιακαι σοβαρή ασθένεια στα μάτια.Πριν λίγους μήνες είχε αρχικάδιαγνωστεί μια σπάνια μορφήκαρκίνου στο ένα μάτι, ενώ η ε-ξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία,με αποτέλεσμα την απώλειάτου. Λόγω του ότι υπάρχει σο-βαρός κίνδυνος επέκτασης τηςασθένειας και στο άλλο μάτι, ηοικογένεια και το μωρό, στο τε-λευταίο τους ταξίδι στην Αθήνακαι αφού έγιναν οι απαραίτητεςεξετάσεις, έλαβαν συστάσεις α-πό τους γιατρούς να μεταβούνσε ειδικό θεραπευτικό κέντροστην Ιταλία, όπου αντιμετωπίζο-νται τέτοια σπάνια περιστατικά.

Λογαριασμό…Η οικογένεια έχει έρθει σε επα-

φή με το Νοσοκομείο στη Σιένατης Ιταλίας και με την Ελληνίδαγιατρό από την Τήνο ΝτόριςΚωνσταντοπούλου, προκειμέ-νου το βρέφος να υποβληθεί σεεπέμβαση.Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οιερέας του Μούδρου ΓεώργιοςΒότσης, η γιατρός Δέσποινα Κα-τσανέρη και η γνωστή για τηνκοινωνική της δράση, μέλος τουΤοπικού Συμβουλίου ΜούδρουΧρυσούλα Μακρή άνοιξαν λο-γαριασμό στην Εθνική Τράπεζαγια την ενίσχυση της οικογένει-ας, η οποία αδυνατεί να αντεπε-ξέλθει στα έξοδα. Αριθμός λο-γαριασμού είναι ο400/77053953, ως δικαιούχοιτου οποίου φαίνονται οι προα-ναφερθέντες. ΙΒΑΝ: GR9601104000 00004 00770 53953.Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τηδιάρκεια της τελευταίας συνε-δρίασης του Δημοτικού Συμ-

βουλίου Λήμνου συζητήθηκε τοπρόβλημα που αντιμετωπίζει τοβρέφος και αποφασίστηκε ναδοθεί χρηματικό ποσό στην οι-κογένεια για την κάλυψη κάποι-ων από τα έξοδα του ταξιδιού.Η περιπέτεια του βρέφους απότο Μούδρο έχει ευαισθητοποιή-σει πολλούς, όχι μόνο από τοχωριό, αλλά και απ’ όλο το νησί,οι οποίοι πρότειναν διάφορουςτρόπους ώστε να συγκεντρωθείτο απαραίτητο ποσό για τα έξο-δα της νοσηλείας του στην Ιτα-λία. Η οικογένεια, όμως, του μι-κρού παιδιού δεν επιθυμεί ναδοθεί δημοσιότητα στο θέμα καιγια το λόγο αυτόν, κινητοποιή-θηκαν οι τρεις κάτοικοι τουΜούδρου με σκοπό να βοηθή-σουν ώστε το 16 μηνών βρέφοςνα υποβληθεί στην επέμβαση,με τις ευχές όλων να επιστρέψειμαζί με τους γονείς του καλάστην υγεία του.

Δωρεάν νευρολογικές εξετάσεις σε παιδιάΔωρεάν εξετάσεις σε παιδιά με νευρολογικά προβλήματα

πρόκειται να γίνουν την Παρασκευή 9 Αυγούστου, από τις9 π.μ. έως τη 1 μ.μ., στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του ΔήμουΛέσβου που βρίσκεται στο Συνοικισμό, στην οδό Κυδωνιών39.Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δηλώσουν τη συμμε-τοχή τους σήμερα Τετάρτη 7 Αυγούστου και αύριο Πέμπτη 8Αυγούστου, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ., καλώντας στο Ια-τροκοινωνικό Κέντρο στο τηλέφωνο 22510 43183.Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις θα γίνουν α-πό το διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκο-μείου Παίδων Πεντέλης, παιδονευρολόγο Χάρη Κότσαλη.

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Πασχόντων και Φίλων με Σκλήρυνση Κατά ΠλάκαςΣυγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του

Συλλόγου Πασχόντων και Φίλων με Σκλήρυνση ΚατάΠλάκας «Ελπίζω» Μυτιλήνης, μετά τις πρόσφατες εκλογές.Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Θεόδωρος Χάιδος, αντι-πρόεδρος ο Παναγιώτης Εγγλέζος, γραμματέας η ΜαριάνθηΠατρικοπούλου, ταμίας ο Ραφαήλ Πελεκάνος και μέλος ηΤαξιαρχούλα Βαξεβάνη.

Στον προσφάτως «απολυ-θέντα» από το Μητροπο-λίτη Μυτιλήνης Αρχιμαν-δρίτη, ο Πατριάρχης έδω-σε το λόγο συστήνοντάςτον στο εκκλησίασμα ως«κληρικό τώρα της ΙεράςΜητροπόλεως Διδυμοτεί-χου, Ορεστιάδος και Σου-φλίου». Σύμφωνα με κεί-μενο που υπογράφει οστενός συνεργάτης τουΟικουμενικού ΠατριάρχηΝικόλαος Μαγγίνας καιδημοσιεύθηκε στην ιστο-σελίδα «Φως Φαναρίου»,ο π. Κύριλλος στην ομιλίατου «αναφέρθηκε στο τι-μώμενο πρόσωπο της πε-ριόδου του Δεκαπενταυ-γούστου, στην Παναγία

Μητέρα του Θεού».

Παρελθόν με παρόν«Ήλθαμε εδώ να ενώσου-με το παρελθόν με το πα-ρόν. Να θυμηθούμε τοπαρελθόν και να βιώσου-με το παρόν, το σήμερα,όλοι μαζί, ωσάν μία μεγά-λη οικογένεια, την οικο-γένεια της εδώ Ομογενεί-ας», είπε ο ΟικουμενικόςΠατριάρχης στο τέλοςτης ακολουθίας, απευθυ-νόμενος στους πιστούςπου συγκεντρώθηκαν γιανα συμμετάσχουν στηνπαράκληση. Και αναφέρ-θηκε στην πονεμένη Ρω-μιοσύνη της Πόλης, κα-θώς και στις πρόσφατες

αποκαλύψεις σχετικά μετους κωδικούς με τους ο-ποίους για δεκαετίες χα-ρακτηρίζονται οι μειονό-τητες από τις Αρχές τουκράτους, με τη Ρωμαίικηνα της έχει αποδοθεί ο α-ριθμός 1.«Αυτό που χαρακτηρίζεικαι το χθες και το σήμε-

ρα, και το τότε και το τώ-ρα, είναι η εμμονή μαςεις τα πάτρια, είναι η ευ-λάβειά μας προς τα ιεράκαι τα όσια του Γένουςμας και είναι ακόμη ηκρυφή υπερηφάνειά μαςγια το ότι ανήκουμε στηνπονεμένη Ρωμιοσύνη»,είπε ο Πατριάρχης τουΓένους και συνέχισε:«Προχθές στο Γηροκο-μείο μας μίλησα στουςπρεσβυτέρους αδελφούςμας για τη μεγαλοσύνητης Ρωμιοσύνης καιπράγματι αυτή έχει το δι-κό της μεγαλείο, τη δικήτης αρχοντιά και τη δικήτης αξιοπρέπεια, όσο καιαν πόνεσε, όσον ολίγοι,στο πέρασμα του χρόνου.Πετροβοληθήκαμε, αλλά,όπως είπε τόσο όμορφα οΜακαριώτατος Αρχιεπί-σκοπος Αλβανίας κ. Ανα-στάσιος, όταν μας πετρο-βολούν εμείς τι κάνουμε;Μαζεύουμε τις πέτρες όχιγια να πετροβολήσουμεκι εμείς, αλλά για να κτί-σουμε πολιτισμό. Πετρο-βοληθήκαμε και αποχτή-σαμε, όπως αποκαλύφθη-

κε πρόσφατα, και κωδικόκαι μάλιστα τον υπ’ αριθ-μό ένα! Ευχαριστούμε αυ-τούς που μας έδωσαν τηνπροτεραιότητα και δε μαςκατέταξαν στη δεύτερη ήστην τρίτη μοίρα, αλλά έ-δωσαν σε εμάς τους Ρω-μιούς τον αριθμό ένα.Παρ’ όλα αυτά, δε γογγύ-σαμε, δε μισήσαμε, δενπετροβολήσαμε. Επανα-λαμβάνω, κτίσαμε και κτί-ζουμε πολιτισμό.»

Ο πολιτισμός της Πόλης

Και ο Οικουμενικός Πα-τριάρχης αναφέρθηκεστον πολιτισμό αυτό πουεξακολουθεί να μαρτυρεί

την παρουσία του στηνΠόλη του Κωνσταντίνου.«Όσα μνημεία απέμειναναπό τους προγόνους μας,από την υπερχιλιετή χρι-στιανική αυτοκρατορίααυτής της πόλεως, είναιικανά για να μαρτυρή-σουν το μέγεθος και το ύ-ψος του πολιτισμού τονοποίον εδημιούργησε τοΓένος μας, και εδώ σε αυ-τήν την πόλη, και παντούόπου ερρίζωσε, διότι ηΡωμιοσύνη είναι ένα μέ-γεθος οικουμενικό. Πα-ντού όπου θα πάτε, θαβρείτε Ρωμιούς, θα βρείτεΈλληνες, θα βρείτε Ορθο-δόξους και παντού εκτεί-νεται η δικαιοδοσία τουΟικουμενικού μας Πα-τριαρχείου. Αυτήν την ε-κτεταμένη οικουμενικάδικαιοδοσία του Πατριαρ-χείου μας διακονούμε ό-λοι εμείς από εδώ, από τοιερό μας κέντρο, με τηνΑγία και Ιερά Σύνοδο, μετην Πατριαρχική Αυλή,και όλοι εσείς οι οποίοιπεριβάλλετε με υιική αγά-πη και αφοσίωση τη Μη-τέρα μας Εκκλησία», κα-τέληξε την ομιλία του οΟικουμενικός Πατριάρ-χης.

Σ.ΜΠΑ

Mήνυμα για την αξία της Ρωμιοσύνης εξέπεμψεπροχθές από τον Άγιο Γεώργιο τον Καρύπη της Α-

ντιγόνης, του μικρού νησιού της Προποντίδας, ο Οι-κουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, χοροστατώ-ντας στην ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος πουτελέστηκε εκεί. Στη συνοδεία του, ο Αρχιμανδρίτηςτου Οικουμενικού Θρόνου π. Κύριλλος Συκής.

Ο π. ΚύριλλοςΣυκής, στην Αντιγόνη με τονΟικουμενικόΠατριάρχη

Βρέφος από τη Λήμνο πάσχει από σπάνια ασθένεια στα μάτια

Χρειάζεται βοήθεια…

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην Αντιγόνη της Προποντίδας με τον «αήθη» π. Κύριλλο Συκή

«Όταν μας πετροβολούν, παίρνουμε τις πέτρες και κτίζουμε πολιτισμό…»

ΦΩ

ΤΟ: Ν

ΙΚΟ

ΛΑΟ

Σ Μ

ΑΓΓΙ

ΝΑΣ

Page 6: Εμπρός 3868

6TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Έξυπνο παιδί

Η χρήση της Τεχνολογίας

Mεγάλοι και παιδιά γοητεύονταιψάχνοντας κάθε μηχάνημα καιεργαλείο που βρίσκουν μπροστά

τους. Περισσότερο τα παιδιά νιώθουνπερήφανα όταν μπορέσουν να το επε-ξεργαστούν. Σε περίπτωση δε, χρή-

σης της τεχνολογίας με διαδραστικό τρόπο, εκπαι-δεύονται ευχάριστα φτάνοντας ακόμη και στην υ-περβολή.Η λέξη «τεχνολογία», σήμερα, χρησιμοποιείται ευ-ρέως στις διαδραστικές ψηφιακές και ηλεκτρονι-κές συσκευές, το λογισμικό, τα smartphones καιτα tablets, τις εφαρμογές, τα videogames. Η τε-χνολογία εξελίσσεται συνεχώς και θα παίζει ζωτι-κό ρόλο στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα.Τα παιδιά, ειδικά της προσχολικής ηλικίας, σκέ-φτονται διαφορετικά από τους ενήλικες. Αυτό συμ-βαίνει επειδή ο εγκέφαλός τους δεν έχει ακόμη α-ναπτυχθεί πλήρως. Έτσι, ένα εκπαιδευτικόvideogame για έναν ενήλικα σημαίνει κάτι εντε-λώς διαφορετικό από ό,τι στο τετράχρονο παιδί.Τα παιδιά πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο και κα-λά ισορροπημένο σύνολο εμπειριών διαπροσωπι-κών. Η συνύπαρξη με τον ενήλικα και το ομαδικόπαιχνίδι βοηθούν τα παιδιά να βιώσουν καταστά-σεις και να «ζυγίσουν» τις δυνατότητές τους, μεσυνέπεια να μπορέσουν να αναπτυχθούν σε ικα-νούς ενήλικες. Διαφορετική είναι η καθημερινήζωή, διαφορετική είναι η εικονική πραγματικότη-τα.Οι κοινωνικές-συναισθηματικές αλληλεπιδράσειςεπηρεάζουν την πνευματική ωριμότητα και την ι-κανότητα των παιδιών. Μόνο τότε ενδείκνυται ηχρήση της Τεχνολογίας, των ηλεκτρονικών συ-σκευών, ώστε να χρησιμοποιηθούν υπεύθυνα γιατην ενίσχυση των προγραμμάτων σπουδών τους.Για να αποφευχθεί η ακατάλληλη χρήση της τεχνο-λογίας, γονείς και εκπαιδευτικοί χρειάζονται θετι-κά παραδείγματα για το συμπληρωματικό ρόλο ενί-σχυσης της μάθησης των παιδιών. Η σκόπιμη, κα-τάλληλη και ολοκληρωμένη χρήση της τεχνολογίαςεξαρτάται από την ικανότητα, τις γνώσεις και τιςδεξιότητες των ενηλίκων.

Πότε αρχίζει η χρήση της τεχνολογίας- Προηγείται ο έλεγχος από τον ενήλικα του τεχνο-λογικού μέσου που θα χρησιμοποιηθεί από το παι-δί. Ακολουθεί η κατάλληλη χρήση ανάλογα με τηνηλικία, το αναπτυξιακό επίπεδο, τις ανάγκες, ταενδιαφέροντα και τις ικανότητες του κάθε παιδιού.- Η αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας και τωνέξυπνων συσκευών επιτυγχάνεται με δυνατότηταhands-free - πρέπει να γνωρίζουμε ότι αναγκαίαείναι η αρκετή απόσταση μεταξύ συσκευής και α-κουστικού νεύρου ή εγκεφάλου.- Κάθε δραστηριότητα οφείλει να έχει διαβαθμι-σμένα στάδια δυσκολίας, ώστε με την καθοδήγη-ση του ενήλικα να μπορέσει το παιδί να παίξει ή ναμάθει εξελικτικά - από το πιο εύκολο, στο πιο δύ-σκολο.- Η τεχνολογία εξαρτάται από την εξελικτική ωρι-μότητα του συγκεκριμένου παιδιού, τις νοητικέςτου ικανότητες, τις γνώσεις του και τις κοινωνικέςτου επαφές.- Η τεχνολογία πρέπει να προσφέρει στο παιδί παι-χνίδι ή να παρέχει γνώσεις με παιχνιδιάρικο τρό-πο.

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας- Η τεχνολογία από την παιδική ηλικία μπορεί να ε-νισχύσει την πρόωρη εξοικείωση, να ενισχύσει τοπρόγραμμα σπουδών και να «ελαφρύνει» την κα-θημερινή ρουτίνα του παιδιού.- Όμως προσοχή στην πολύωρη «ενσωμάτωση» μετους υπολογιστές, γιατί ενισχύεται η διάσπασηπροσοχής των παιδιών. Μόνο η ψηφιακή κονσόλαείναι πια ικανή να κερδίζει το ενδιαφέρον του παι-διού.Γνώσεις των Τεχνολογικών Συσκευών και της Ψη-φιακής Τεχνολογίας είναι ουσιαστικής σημασίαςσήμερα. Προγράμματα έγκαιρης εκπαίδευσης κα-τά τα πρώτα χρόνια του παιδιού έχουν υποχρέωσηνα παρέχουν η οικογένεια και το κράτος. Όμως,είναι απαραίτητο, πριν από όλα, να παρέχουν στοπαιδί αληθινό συναίσθημα και κοινές δραστηριότη-τες.

ΥΓ. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας από τηχρήση της τεχνολογίας με μικρά παιδιά

[email protected]

* Η Μαριάννα Λαγουμίδη είναι σύμβουλος Παιδιού Πα-νεπιστημίου Λονδίνου, εξειδικευμένη στη Δυσλεξία.

Γράφει η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΓΟΥΜΙΔΗ*

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Σαν το φυτίλι που πυ-ροδοτεί την αλυσιδω-τή αντίδραση, η οποία

και θα καταλήξει στηνκατάργηση της ΓενικήςΓραμματείας Αιγαίου καιΝησιωτικής Πολιτικής, ε-κλαμβάνουν οι εργαζόμε-νοι στη Μυτιλήνη τη δια-θεσιμότητα 22 συνάδελ-φών τους σε 10 νησιάτου Αιγαίου. Γιατί η κυ-βέρνηση, καταργώντας τοένα πέμπτο των οργανι-κών θέσεων της ΓενικήςΓραμματείας, καταργείταυτόχρονα τη δυνατότη-τα άσκησης μίας εκ τωνβασικών αρμοδιοτήτωντης Γραμματείας, αυτήντης προστασίας του δο-μημένου περιβάλλοντος.Κι όταν ένας φορέας δι-οίκησης χάνει αρμοδιό-τητες, ανοίγει ο δρόμοςγια την κατάργησή του.Σε συνέντευξη Τύπουπου παραχώρησαν χθεςοι υπάλληλοι της ΓενικήςΓραμματείας, συνδικαλι-στές, θιγόμενοι, αλλά καιμη απ’ τη διαθεσιμότητα,θέλησαν να ενημερώσουντην κοινή γνώμη για τοπώς ακριβώς έχει η κατά-σταση, αλλά και για τηναπόφασή τους να αντι-δράσουν σθεναρά. Μάλι-στα, με την προαναφερό-μενη επαγωγή εξήγησανπως η μείωση του προ-σωπικού της Γραμματεί-ας, η αδυναμία της να α-νταποκριθεί σε συγκεκρι-μένους ρόλους που έχειθεσμικά αναλάβει, απα-ξιώνει τη διοικητική κρα-τική μονάδα και την οδη-γεί σε υποβάθμιση ή καικλείσιμο, με ό,τι αυτό ση-μαίνει για τις νησιωτικέςκοινωνίες.

Προσχηματικό… λίποςΗ συνέντευξη ξεκίνησεμε τοποθέτηση απ’ τονπρόεδρο του ΣυλλόγουΥπαλλήλων στη ΓενικήΓραμματεία, Νίκο Ζαρτα-μόπουλο, παρουσία πολ-λών υπαλλήλων τηςΓραμματείας, αλλά καιεκπροσώπων πρωτοβάθ-μιων συνδικαλιστικώνφορέων της Λέσβου, κα-θώς και των προέδρωντης ΑΔΕΔΥ, Νίκου Χρυσά-φη, και του Εργατικού Κέ-ντρου, Στρατή Αντώνα.

Ο κ. Ζαρταμόπουλος ανα-φέρθηκε στην επιβεβαίω-ση απ’ τον ίδιο τον υ-πουργό Ναυτιλίας και Αι-γαίου, Μιλτιάδη Βαρβι-τσιώτη, της ομολογίαςτου όπως τη χαρακτήρισε,ότι δυστυχώς αληθεύουντα περί διαθεσιμότηταςμε την κατάργηση των υ-πηρεσιών που στελεχώ-νουν τα περιφερειακάγραφεία Περιβάλλοντος.Ο πρόεδρος του Συλλό-γου μίλησε για προσχη-ματικές δικαιολογίες απ’την πλευρά της κυβέρνη-σης, σε μια προσπάθειανα κρύψει την απόφασήτης απλά να πέσουν «κε-φάλια». Υποκρισία πρώτηαποτελεί το γεγονός ότιβγαίνουν στη διαθεσιμό-τητα γιατί το ΥπουργείοΔιοικητικής Μεταρρύθμι-σης απαίτησε 50 «κεφά-λια», ενώ από το νέο ορ-γανόγραμμα που υιοθέτη-σε η κυβέρνηση μόλις τονπερασμένο Μάρτιο, προ-κύπτει ότι οι αναγκαίοι υ-πάλληλοι στο ΥπουργείοΝαυτιλίας και Αιγαίου εί-ναι 590 (110 στη ΓενικήΓραμματεία Αιγαίου),σχεδόν όσοι υπηρετούνκαι σήμερα. Μια ακόμη υ-ποκρισία αφορά στα προ-σόντα των υπαλλήλωνπου τίθενται σε διαθεσι-μότητα, αφού πρόκειταιγια πτυχιούχους (μηχανι-κοί, αρχιτέκτονες, περι-βαλλοντολόγοι), προσλη-φθέντες με το ΑΣΕΠ τηνπερίοδο 2002 - 2004.«Θεωρούν ότι το Δημόσιοέχει ακόμη “λίπος” καιαυτό θέλουν ή τους επι-

βάλλουν να διώξουν», εί-πε λίγο αργότερα ο ίδιος.

Αποδυναμώνεται το Αιγαίο

Ειδική αναφορά έγινε στησυνέντευξη για τη νησιω-τικότητα και τη μέριμναπου είχε ληφθεί στοπροηγούμενο κύμα της«κινητικότητας» να εξαι-ρεθούν απ’ το μέτρο υ-πάλληλοι που υπηρετούνσε νησιωτικούς φορείς,κάτι που δε συμβαίνει τώ-ρα.Αυτό που προσπάθησαννα εξηγήσουν οι υπάλλη-λοι, εκτός του προέδρουκαι οι κ.κ. Όλγα Κομίνηκαι Βούλα Τσιαπλέ, είναιτο παράλογο της κατάρ-γησης των υπηρεσιώνΠεριβάλλοντος, εξ αιτίαςτης οποίας μπαίνουν καισε διαθεσιμότητα οι υ-πάλληλοι.«Τα ΣΧΟΠ έχουν έργοκαι παρά την αίσθησηπου δημιουργήθηκε απότην αλλοπρόσαλλη νομο-θέτηση του ΥΠΕΚΑ, τα τε-λευταία χρόνια λειτουρ-γούν με αποκλειστικέςαλλά και με παράλληλεςαρμοδιότητες με άλλες υ-πηρεσίες, όπως τα συμ-βούλια της Αποκεντρωμέ-νης Διοίκησης», υποστή-ριξαν οι υπάλληλοι, δίνο-ντας λεπτομέρειες γιατους τομείς ευθύνης τωνυπηρεσιών της Γραμμα-τείας στα διατηρητέα κτή-ρια και στους παραδοσια-κούς οικισμούς (π.χ. ε-γκρίσεις για την ηλεκτρο-δότηση, για τις χρήσειςγης, βεβαιώσεις για κτή-

ρια σε παραδοσιακούς οι-κισμούς κ.ά.).Κάτι που τονίστηκε στηνίδια συνέντευξη, είναι ότιακόμη και ο υπουργόςφάνηκε να μη γνωρίζειτις αρμοδιότητες των υπόκατάργηση υπηρεσιών, ε-νώ - όπως σχολίασε ο κ.Ζαρταμόπουλος - «ο κ.Βαρβιτσιώτης, με το πουανέλαβε τα καθήκοντάτου, πριν καν ακούσει τηγνώμη του Συλλόγου μαςκαι χωρίς να ενημερωθείγια τη δουλειά που γίνε-ται στους εν λόγω τομείς,βιάστηκε να δηλώσει ότιθα αφαιρεθούν από τηΓραμματεία δυο σημαντι-κές αρμοδιότητες, αυτήτων άγονων γραμμών καιαυτή της υδροδότησηςτων άνυδρων νησιών τουΑιγαίου, που αποτελούνκαι το σημαντικότεροκομμάτι του προϋπολογι-σμού της. Όλα αυτά απο-δυναμώνουν το φορέακαι τον οδηγούν σε κα-τάργηση.».Στην ίδια προοπτική λει-τουργεί σύμφωνα με τουςσυνδικαλιστές και το γε-γονός ότι ακόμη δεν έχειοριστεί νέος γενικόςγραμματέας.Στο πλαίσιο συντονισμούτης αντίδρασης όλων τωνδημοσίων υπαλλήλων, τοΝομαρχιακό Τμήμα τήςΑΔΕΔΥ διοργανώνει τοβράδυ της Πέμπτης σύ-σκεψη των πρωτοβάθμιωνσυλλόγων, στην οποίακαι θα αποφασιστούν καιοι κινητοποιήσεις που θαγίνουν σε τοπικό επίπε-δο.

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Ζαρταμόπουλος, με την κ. Κομίνη

Η διαθεσιμότητα του ενός πέμπτου της οργανικής της δύναμης, 22 υπαλλήλων σε δέκα νησιά του Αιγαίου

Προοίμιοκατάργησης

της Γραμματείας

Page 7: Εμπρός 3868

7TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Κάηκε αυτοκίνητοστη ΘερμήΣε βραχυκύκλωμα εκτιμάται ότι ο-

φείλεται η φωτιά που εκδηλώθη-κε χτες τα ξημερώματα, στις 2:05π.μ., σε αυτοκίνητο που ανήκει σεΜυτιληνιά και που ήταν σταματημέ-νο στην άκρη του δρόμου στην εθνι-κή οδό Μυτιλήνης - Θερμής, κοντάστο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.Η φωτιά περιορίστηκε στο χώρο τηςμηχανής και δεν επεκτάθηκε, χάρηστην έγκαιρη επέμβαση της Πυρο-σβεστικής Υπηρεσίας.

Και στη ΛήμνοΦωτιά που ξέσπασε στον κεντρικό

δρόμο από Μύρινα για Άγιο Δη-μήτριο, χθες γύρω στις 11 το πρωί,δημιούργησε αναστάτωση στην κυ-κλοφορία των οχημάτων, αλλά καισοβαρές υλικές ζημιές σε αυτοκίνη-το, ενώ έκαψε και χορτολιβαδική έ-κταση στην περιοχή.Όλα ξεκίνησαν όταν ένα αυτοκίνητοτυλίχτηκε στις φλόγες, στην περιο-χή Ψύλλοι λίγο πριν τον Άγιο Δημή-τριο, πιθανόν από βραχυκύκλωμα.Η φωτιά, λόγω και των ισχυρών βο-ρείων ανέμων που έπνεαν στην πε-ριοχή, ξέφυγε αμέσως από το δρό-μο και επεκτάθηκε στα γύρω χωρά-φια, καίγοντας χορτολιβαδική έκτα-ση.Η πυρκαγιά σβήστηκε μετά από μιά-μιση περίπου ώρα, ενώ έκαψε 40στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασηςκαι προξένησε κάποιες ζημιές σε α-γροτικές εγκαταστάσεις, καίγονταςκαι σωλήνες που χρησιμοποιούντανγια άρδευση στην περιοχή.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Για τις ιδιαιτερότητες και ταπροβλήματα της νησιωτικό-τητας ενημέρωσαν ο πρόε-

δρος και μέλη του διοικητικούσυμβουλίου του Επιμελητηρια-κού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνι-κών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) εκπροσώ-πους της τρόικας, δίχως όμωςκαι να αποσπάσουν τίποτα πε-ρισσότερο από κάποιες εκφρά-σεις κατανόησης για ορισμένεςπτυχές των νησιωτικών μειονε-ξιών. Εκείνο που δρομολογήθη-κε, είναι η από εδώ και πέρα ε-νημέρωση - χωρίς καμμία δέ-σμευση ότι θα ληφθούν και υπό-ψη - για τις προτάσεις τού ΕΟΑ-ΕΝ στα ζητήματα των μνημονίωνκαι των υποχρεώσεων που α-πορρέουν απ’ αυτά και στις νη-σιωτικές κοινωνίες.Την προηγούμενη Πέμπτη, όπωςανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟ-ΑΕΝ, Θράσος Καλογρίδης, υ-πήρξε σειρά συναντήσεων τουδιοικητικού συμβουλίου του φο-ρέα, με κυβερνητικά στελέχη καιεκπροσώπους της τρόικας στηνΑθήνα. Απ’ τη Λέσβο, στο κλιμά-κιο των επιμελητηριακών εκπρο-σώπων συμμετείχε και ο ταμίαςτου Δικτύου Νησιωτικών Επιμε-λητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης(Insuleur), Βαγγέλης Μυρσινιάς.Στη συνάντηση με τον Bob Traa,

εκπρόσωπο του Δ.Ν.Τ., και στε-λέχη του τεχνικού κλιμακίου τηςτρόικα στην Αθήνα, τα στελέχητού ΕΟΑΕΝ παρουσίασαν τις ιδι-αιτερότητες και τα διαρθρωτικάπροβλήματα του νησιωτικού χώ-ρου, τονίζοντας ότι οι νησιώτεςβιώνουν πιο έντονα τις συνέπει-ες της κρίσης γιατί τα προβλήμα-τα μεγεθύνονται και πολλαπλα-σιάζονται εξ αιτίας των νησιωτι-κών μειονεξιών. Έμφαση έδωσανστις ιδιαιτέρως επιζήμιες για τανησιά πολιτικές που απορρέουναπό το μνημόνιο σε διάφορουςτομείς, όπως οι μεταφορές (α-κτοπλοϊκές και αεροπορικές), ηφορολογία, η αναδιάρθρωση τουσυστήματος υγείας και της δη-μόσιας διοίκησης κ.λπ., και κα-τέθεσαν τις προτάσεις τους γιαειδικές πολιτικές.«Οι εκπρόσωποι της τρόικας ά-κουσαν με προσοχή και κατέγρα-

ψαν τις θέσεις και προτάσειςπου εκφράστηκαν, σε αρκετά ζη-τήματα εξέφρασαν κατανόησηδεδομένου ότι δε γνώριζαν τιςδιαστάσεις των ιδιαιτεροτήτωντου νησιωτικού χώρου, ενώ σε ο-ρισμένα σημεία εξέφρασαν επι-φυλάξεις και αντιρρήσεις προ-βάλλοντας την αρχή της ίσης με-ταχείρισης», σημειώνεται σε α-νακοίνωση του Ομίλου, όπου το-νίζεται πως συμφωνήθηκε να υ-πάρχει στενότερη επαφή, καθώςεπίσης ο ΕΟΑΕΝ να γνωστοποιείστην τρόικα τις θέσεις του για ταεκάστοτε αποφασιζόμενα μέτρακαι πολιτικές του μνημονίου.

Να οριστεί γραμματέαςΣε συνάντηση με τον υπουργόκαι το γενικό γραμματέα Ναυτι-λίας και Αιγαίου που ακολούθη-σε, ο ΕΟΑΕΝ κατέθεσε υπόμνη-μα για τη βελτίωση των ακτο-πλοϊκών συγκοινωνιών στα νη-

σιά, τονίζοντας ότι για την αντι-μετώπιση του ακτοπλοϊκού προ-βλήματος στο σύνολο των νη-σιωτικών περιοχών της χώρας,απαιτείται επανασχεδιασμός, α-πό το μηδέν, του ακτοπλοϊκούχάρτη της Ελλάδας. Επίσης, ο κ.Καλογρίδης ζήτησε από τον κ.Βαρβιτσιώτη να οριστεί άμεσα ονέος γενικός γραμματέας Αιγαί-ου και Νησιωτικής Πολιτικής,θέση που παραμένει κενή εδώκαι ένα μήνα περίπου.Τέλος, οι εκπρόσωποι των νη-σιωτικών επιμελητηρίων είχανσυνάντηση με το γενικό γραμμα-τέα Τουρισμού, Τάσο Λιάσκο, ό-που και συζητήθηκαν θέματαπου απασχολούν έντονα τηντουριστική δραστηριότητα στανησιά, όπως η ανεξέλεγκτη ανά-πτυξη των all-inclusive resorts, ηεποχικότητα της λειτουργίας τωντουριστικών επιχειρήσεων, ηβελτιστοποίηση των αεροπορι-κών και ακτοπλοϊκών μεταφο-ρών, αλλά και η υιοθέτηση πολι-τικών που θα συμβάλουν στην α-ξιοποίηση του σημαντικά αυξα-νόμενου ρεύματος επισκεπτώναπό τη γείτονα Τουρκία προς τανησιά του Αιγαίου και μέσω αυ-τών, στην υπόλοιπη χώρα (ε-φαρμογή σε μόνιμη βάση πιλοτι-κού προγράμματος για έκδοσηvisa στα νησιωτικά τελωνείακ.λπ.).

Όλο το προηγούμενο διά-στημα υπήρξαν επιτόπιεςεπισκέψεις στα γήπεδατης λεσβιακής υπαίθρου,αρμοδιότητας της Αντιδη-μαρχίας Περιβάλλοντος,

Ποιότητας Ζωής και Πο-λιτικής Προστασίας (οι α-θλητικοί χώροι της Δημο-τικής Ενότητας Μυτιλή-νης υπάγονται στο νομικόπρόσωπο Παιδείας, Πολι-

τισμού και Αθλητισμού),κλιμακίου που προχώρη-σε στην καταγραφή των α-παραίτητων εργασιών ανάγήπεδο. Το κλιμάκιο απο-τελείτο απ’ τον αντιδή-μαρχο Γιάννη Βατό, τονειδικό συνεργάτη του Δή-μου Λέσβου σε θέματαΧωροταξίας και Πολεοδο-μίας Μάνο Σχοινάκη, τονπολιτικό μηχανικό της Τε-χνικής Υπηρεσίας του Δή-μου Λέσβου Χρήστο Βα-θρακούλη και τον εκπρό-σωπο της Ένωσης Ποδο-σφαιρικών Σωματείων Λέ-σβου Παναγιώτη Βάλεση.Στη συνέχεια, ο ΔήμοςΛέσβου προκειμένου ναγίνουν εργασίες συντήρη-σης των υφιστάμενων α-θλητικών εγκαταστάσεωνπροέβη στη σύνταξη με-λέτης για το κάθε γήπεδο,στο οποίο και θα διεξα-χθούν αγώνες των τοπι-κών πρωταθλημάτων.Όπως τόνισε ο κ. Βατός,«υπάρχει διαθέσιμη πί-στωση της τάξης των70.000 ευρώ, η οποία καιθα δοθεί για την επισκευήτων γηπέδων, αποσκοπώ-ντας στη βελτίωση τωνλειτουργικών και εμφανι-σιακών χαρακτηριστικώντων αθλητικών χώρων, μεαπώτερο σκοπό τη συντή-

ρηση των υφισταμένων υ-ποδομών. Κάτι τέτοιο εί-ναι ιδιαίτερα σημαντικόστη συγκεκριμένη συγκυ-ρία, αφού στην πράξη δενυπάρχει άλλη δυνατότηταυποστήριξης-χρηματοδό-τησης των αναγκών τωνγηπέδων.».Η διαδικασία που θα ακο-λουθηθεί για την ανάθεσητων εργασιών, αν εγκριθείη εισήγηση του αντιδη-μάρχου, θα είναι με απευ-θείας ανάθεση απ’ την Οι-κονομική Επιτροπή.Στον πίνακα δημοσιεύου-με τα γήπεδα και την πί-στωση που προβλέπεταιβάσει των μελετών που έ-χουν εκπονηθεί για το κά-θε ένα εξ αυτών.«Χρειάζεται να επισημά-νω ότι σε όλες τις επισκέ-ψεις μας υπήρξε επιτόπιασυνεργασία με τα τοπικάσυμβούλια και τους φο-ρείς του αθλητισμού κάθεχωριού, ώστε να αποτυ-πωθούν οι πραγματικές α-νάγκες του κάθε αγωνι-στικού χώρου και ανάλο-γα να προγραμματίσουμετι εργασίες πρέπει να γί-νουν ώστε η νέα περίοδοςνα βρει έτοιμα τα γήπεδατης Λέσβου», τόνισε ο κ.Βατός.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ηέγκριση των μελετών για την ανακαίνιση των περιφε-ρειακών γηπέδων είναι ένα απ’ τα θέματα που θα α-

πασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του ΔημοτικούΣυμβουλίου Λέσβου, προκειμένου να προχωρήσει η δια-δικασία ανάθεσης των εργασιών σε 17 συνολικά αθλητι-κούς χώρους του νησιού. Οι εργασίες που πρόκειται ναξεκινήσουν άμεσα, αφορούν σε αναγκαίες βελτιώσειςπου θα προετοιμάσουν τα γήπεδα για την προσεχή αγω-νιστική περίοδο.

Από τη συνάντηση με εκπροσώπους της τρόικα

Ανακαίνιση περιφερειακών γηπέδων Λέσβου ΓΗΠΕΔΟ ΠΙΣΤΩΣΗ (σε ευρώ)Μεσοτόπου 9.380Ερεσού 2.176Ιππείου 2.050Σκάλας Καλλονής 800Περάματος 1.181Σκοπέλου 1.165Μολύβου 3.831Κάτω Τρίτους 3.425Παλαιοκήπου 3.670Λουτρών 10.203Φίλιας 5.425Ανεμότιας 5.642Παπάδου 1.971Νέων Κυδωνιών 5.688Μανταμάδου 5.745Παρακοίλων 2.142Πέτρας 4.630

Να λαμβάνονται υπόψη οι μειονεξίες των νησιών και στο μνημόνιο ζήτησαν τα Επιμελητήρια

«Καμπανάκι» νησιωτικότητας στην τρόικα

Πίστωση 70.000 ευρώ διαθέτει ο Δήμος για εργασίες σε αθλητικούς χώρους της υπαίθρου

Βελτιώσεις σε 17 γήπεδα

Page 8: Εμπρός 3868

8TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τρεις ημέρες ήταν αρκε-τές για να διαπιστωθεί τοόργιο των φορολογικώνκαι ασφαλιστικών παρα-βάσεων που επικρατεί σεεπιχειρήσεις του νησιού.Το κλιμάκιο της Υπηρε-σίας Οικονομικής Αστυ-νομίας και Δίωξης Ηλε-κτρονικού Εγκλήματος έ-λεγξε 41 επιχειρήσεις υ-γειονομικού ενδιαφέρο-ντος σε όλο το νησί καιδιαπιστώθηκαν διάφορεςπαραβάσεις φορολογικήςκαι ασφαλιστικής νομο-θεσίας στις 25 από αυ-τές.

Τι έκαναν…Τα κλιμάκια των αστυνο-μικών της Υποδιεύθυν-σης Οικονομικής Αστυ-νομίας διενήργησαν φο-ρολογικούς ελέγχουςπροκειμένου να διαπι-στώσουν αν εφαρμόζεταιη ποινική και φορολογι-κή νομοθεσία, καθώς καιοι διατάξεις που αφο-ρούν την ανασφάλιστη

και αδήλωτη εργασία, σεκαταστήματα υγειονομι-κού ενδιαφέροντος τηςΛέσβου. Όπως παρατή-ρησαν οι ίδιοι, από τοσύνολο του αριθμού τωνεπιχειρήσεων που ελέγ-χθηκαν, οι περισσότερεςαπό αυτές έκαναν παρα-βάσεις. Αποκορύφωμα α-ποτέλεσε η σύλληψη ε-νός 56χρονου ιδιοκτήτηκαφετέριας και τριών υ-παλλήλων, στην οποία α-ναφερθήκαμε χτες σεσχετικό ρεπορτάζ.Στο επίκεντρο των ελέγ-χων μπήκαν τα καταστή-ματα υγειονομικού εν-διαφέροντος, ενώ οι πε-ριοχές στις οποίες έγινανοι έλεγχοι από το κλιμά-κιο, ήταν η Μυτιλήνη, τοΠλωμάρι, η Νυφίδα στονΠολιχνίτο, τα Βατερά, ηΜήθυμνα, η Σκάλα Καλ-λονής, η Σκάλα Συκα-μνιάς, η Πέτρα και η Σκά-λα Ερεσού.Στους ελέγχους που ξε-

κίνησαν από την Παρα-σκευή 2 Αυγούστου καιολοκληρώθηκαν την Κυ-ριακή 4 Αυγούστου, δια-πιστώθηκε ότι από το σύ-νολο των καταστημάτωνπου ελέγχθηκαν, τέσσεραλειτουργούσαν χωρίς ά-δεια, ενώ 38 εργαζόμενοισε αυτά ήταν ανασφάλι-στοι. Επιπλέον, σε εννέαπεριπτώσεις καταστημά-των δεν είχαν εκδοθεί συ-νολικά 23 αποδείξεις λια-νικής πώλησης, διαφό-ρων χρηματικών ποσών.Ακόμη, 31 εργαζόμενοιδεν είχαν καταχωρηθείστο Βιβλίο ΚαταχώρησηςΝεοπροσλαμβανόμενουΠροσωπικού (Ε.Β.Κ.Ν.Π.)και 34 εργάζονταν χωρίςτο προβλεπόμενο πιστο-ποιητικό υγείας.

Ναι μεν, αλλά…Ο πρόεδρος του Εμπορι-κού Επιμελητηρίου Λέ-σβου, Θράσος Καλογρί-δης, σε δήλωσή του στο«Ε» με αφορμή το συγκε-κριμένο θέμα, είπε: «ΤοΕμπορικό ΕπιμελητήριοΛέσβου είναι υπέρ των ε-λέγχων. Αυτή είναι η πά-για θέση μας.» Ωστόσοπροσέθεσε ότι αυτό πουπαρατηρείται, είναι ότι οιέλεγχοι γίνονται στις νό-μιμες επιχειρήσεις, εννο-ώντας ότι οι ελεγκτικοίμηχανισμοί δε στρέφο-νται προς εκείνους πουπαρέχουν υπηρεσίες χω-ρίς να έχουν σχετική ά-δεια. Παράλληλα έκανεαναφορά και στο παραε-μπόριο, το οποίο δενμπορεί να αντιμετωπιστείκαι τόνισε ότι εκεί πρέπεινα πέσει κυρίως το βάροςτων ελεγκτών. Καταλήγο-ντας, είπε ότι πρέπει νακρίνεται η ποιότητα τηςπαράβασης και πως οι ε-ποχές είναι δύσκολες καικάποιοι πρέπει να δεί-ξουν τη δέουσα επιεί-κεια.

Οι παραβάσεις των 25. - Σε κατάστημα καφέ-μπαρ, μη ε-

πίδειξη του βιβλιαρίου συντήρη-σης και επισκευών του φορολογι-κού μηχανισμού, καθώς και στοι-χείων της επιχείρησης, και μηκαταχώρηση τριών εργαζομένωνστο Ε.Β.Κ.Ν.Π. - Σε κατάστημα καφέ-μπαρ, μηέκδοση δύο αποδείξεων λιανικώνσυναλλαγών κατά την πώληση α-γαθών, μη επίδειξη στοιχείων τηςεπιχείρησης και στέρηση πιστο-ποιητικού υγείας ενός εργαζομέ-νου- Σε κατάστημα εστιατόριο-ψητο-πωλείο, μη καταχώρηση τριώνεργαζομένων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. καιστέρηση πιστοποιητικού υγείαςτεσσάρων εργαζομένων- Σε κατάστημα μπαρ, μη έκδοσηπέντε αποδείξεων λιανικών συ-ναλλαγών κατά την πώληση αγα-θών και μη καταχώρηση τριών ερ-γαζομένων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.- Σε κατάστημα εστιατόριο-τα-βέρνα, μη έκδοση πέντε αποδεί-ξεων λιανικών συναλλαγών, μηκαταχώρηση τριών εργαζομένωνστο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρηση πι-στοποιητικού υγείας τριών εργα-ζομένων- Σε κατάστημα καφέ-μπαρ-παρο-χή υπηρεσιών διαδικτύου, στέρη-ση πιστοποιητικού υγείας ενόςεργαζομένου- Σε κατάστημα εστιατόριο, μηκαταχώρηση τεσσάρων εργαζομέ-νων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρησηπιστοποιητικού υγείας εννέα ερ-γαζομένων- Σε κατάστημα εστιατόριο-καφε-τέρια, στέρηση πιστοποιητικού υ-γείας τριών εργαζομένων- Σε κατάστημα εστιατόριο-ουζε-ρί, μη καταχώρηση μίας εργαζο-μένης στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρησηπιστοποιητικού υγείας μίας εργα-ζομένης- Σε κατάστημα εστιατόριο-μπαρ,μη καταχώρηση μίας εργαζομέ-νης στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρησηπιστοποιητικού υγείας δύο εργα-ζομένων

- Σε κατάστημα καντίνα-υπαίθριοστάσιμο εμπόριο, μη έκδοση δύοαποδείξεων λιανικών συναλλα-γών, μη καταχώρηση μίας εργα-ζομένης στο Ε.Β.Κ.Ν.Π., μη τήρη-ση του Ε.Β.Κ.Ν.Π. και στέρησηπιστοποιητικού υγείας τεσσάρωνεργαζομένων- Σε κατάστημα καφέ-ζαχαροπλα-στείο, μη έκδοση επτά αποδείξε-ων λιανικών συναλλαγών κατάτην πώληση αγαθών και στέρησηαδείας ίδρυσης και λειτουργίας- Σε κατάστημα ψητοπωλείο, μηέκδοση μίας απόδειξης λιανικώνσυναλλαγών, μη καταχώρηση πέ-ντε εργαζομένων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π.,μη τήρηση του Ε.Β.Κ.Ν.Π., στέρη-ση πιστοποιητικού υγείας έξι ερ-γαζομένων και στέρηση αδείας ί-δρυσης και λειτουργίας - Σε ατομική επιχείρηση, μη κα-ταχώρηση ενός εργαζομένου στοΕ.Β.Κ.Ν.Π. - Σε ομόρρυθμη εταιρεία, μη κα-ταχώρηση ενός εργαζομένου στοΕ.Β.Κ.Ν.Π. - Σε ατομική επιχείρηση, μη έκ-δοση μίας απόδειξης λιανικήςπώλησης, μη καταχώρηση ενόςεργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. καιστέρηση αδείας ίδρυσης και λει-τουργίας- Σε τρεις ατομικές επιχειρήσεις,δεν είχαν καταχωρηθεί στοΕ.Β.Κ.Ν.Π. τρεις εργαζόμενοι, α-ντίστοιχα- Σε ατομική επιχείρηση, μη έκ-δοση μίας απόδειξης λιανικήςπώλησης- Σε ομόρρυθμη εταιρεία, μη έκ-δοση μίας απόδειξης λιανικήςπώλησης και μη καταχώρηση ε-νός εργαζομένου στο Ε.Β.Κ.Ν.Π. - Σε ομόρρυθμη εταιρεία, μη κα-ταχώρηση ενός εργαζομένου στοΕ.Β.Κ.Ν.Π.- Σε ατομική επιχείρηση, στέρησηαδείας ίδρυσης και λειτουργίας- Σε ομόρρυθμη εταιρεία, μη έκ-δοση τριών αποδείξεων λιανικήςπώλησης και μη καταχώρηση δύοεργαζομένων στο Ε.Β.Κ.Ν.Π

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Πλήθος παραβάσεων διαπιστώθηκαν στα περισσό-τερα καταστήματα που ελέγχθηκαν πριν λίγες η-μέρες στη Λέσβο, από το κλιμάκιο της Υπηρεσίας

Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Ε-γκλήματος. Αρκεί να σημειωθεί ότι μεταξύ των παρα-βάσεων καταγράφηκαν τέσσερις επιχειρήσεις που λει-τουργούσαν χωρίς άδεια, 38 εργαζόμενοι που ήταν α-νασφάλιστοι και φυσικά αρκετές περιπτώσεις όπουδεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις.

Όργιο παραβάσεων φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Λέσβο

Της κολάσεως!

Page 9: Εμπρός 3868

Ενοικιάζονται α) διαμέρι-σμα 100 τ.μ. διαμπερές,με αυτόνομη θέρμανση,χωρίς κοινόχρηστα, σε δι-πλοκατοικία κοντά στην πα-λιά Αστυνομία και β) γκαρ-σονιέρα σε όροφο στο κέν-τρο της πόλης, επιπλωμέ-νη, κοντά στο «ΜουσικόΚαφενείο». Πληρ. τηλ.6941-669614, 2251023574.

Ενοικιάζεται στο Βουναρά-κι δυάρι οροφοδιαμέρισμα48 τ.μ., επιπλωμένο και μεηλεκτρικές συσκευές, air-condition (θέρμανση/ψύ-ξη), με χωλ και ανεξάρτητηκουζίνα. Χωρίς κοινόχρη-στα, σε διπλοκατοικία. Τι-μή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ.6948-603224.

Στη Θεσσαλονίκη ενοικιά-ζεται κοντά στο Πανεπιστή-μιο, Κιλκισίου 34, διαμέρι-σμα 65 τ.μ., 3ου ορόφου,με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνο-μη θέρμανση, ιδανικό γιαφοιτητές. Σε καλή κατά-σταση, απέναντι από τη Λέ-σχη Φοιτητών. Πληρ. τηλ.6970-835495.

Ενοικιάζεται δυάρι 43 τ.μ.,πλήρως επιπλωμένο, νεό-κτιστο, λουξ, με Α/C, αυτό-νομη θέρμανση σε μονοκα-τοικία με κήπο, στον ΆνωΧάλικα Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 20633, 6977-248653.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα,δυάρι, στο 2ο όροφο διώ-ροφης οικοδομής στον πα-ραλιακό δρόμο της ΕπάνωΣκάλας (οδός ΝαυμαχίαςΈλλης 37). Πληρ. τηλ.22510 41390.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία90 τ.μ., πλήρως επιπλωμέ-νη ή μη, με αυτόνομη θέρ-μανση και air-condition,ενεργειακά-θερμομονωτι-κά κουφώματα, με αυλή,στην περιοχή του 1ου Παι-δικού Σταθμού Μυτιλήνης,πλησίον «Καραμπόλα». Τι-μή λογική. Πληρ. τηλ.22510 41564, 6948-686725 και 6937-373792.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα, ρετιρέ, διαμπερές,με αυτόνομη θέρμανση,air-condition και θέση πάρ-κινγκ, στην Ηλία Βενέζη.Πληρ. τηλ. 6992-240556,22510 26292, 6995-314832.

Eνοικιάζεται διαμέρισμα60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μι-κρή πολυκατοικία, πολύκοντά στο Νοσοκομείο. Τοδιαμέρισμα (κουζίνα με πά-σο, καθιστικό και 2 δωμά-τια) είναι σε άριστη κατά-σταση. Τιμή λογική. Πληρ.τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, η μια 22 τ.μ. στη Βα-ρειά και η άλλη δίχωρη στοΓήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύοπλήρως επιπλωμένες καιμε πλυντήριο. Πληρ. τηλ.22510 27512 & 28306,6973-076611.

Ενοικιάζεται στην Αθήναγκαρσονιέρα με πολύ καλήδιαρρύθμιση, στην περιοχήτου Ζωγράφου, 3η ΣτάσηΆνω Ιλισίων, πολύ κοντάστις πανεπιστημιακές σχο-λές. Πληρ. τηλ. 2251025720, 6939-459814.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηδίχωρη γκαρσονιέρα, σεόροφο, στη Χρυσομαλλού-σα, με τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 3κυρίων δωματίων, με κου-ζίνα, λουτρό, πλήρως ανα-καινισμένο, με αυτόνομηθέρμανση, κλιματισμό καιθέση πάρκινγκ στον αύλειοχώρο. Περιοχή Καλλιθέα.Πληρ. τηλ. 22510 24054.

Ενοικιάζονται στο κέντροτης πόλης, παραδίπλα στην«Καραμπόλα», σε νεόκτι-στο (2004) τριώροφο κτή-ριο, δίχωρα διαμπερή δια-μερίσματα, στον τελευταίοόροφο, με εμφανή ξύλινηοροφή, επιπλωμένα/εξο-πλισμένα ή όχι, με κλιματι-σμό καλοριφέρ, βεράντακαι αυτονομία ρεύματος,νερού και πετρελαίου.Πληρ. τηλ. 6976-974600.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαοροφοδιαμέρισμα τριάρι,ρετιρέ, 70 τ.μ. σε διπλοκα-τοικία. Μεγάλο σαλόνι, ξε-χωριστός χώρος κουζίνα,2 υπνοδωμάτια, άνετομπάνιο, μπαλκόνι με θέαστη θάλασσα, μεγάλη βε-ράντα, εξωτερική αποθή-κη, κοινόχρηστη αυλή, αυ-τόνομη θέρμανση, κουφώ-ματα αλουμινίου, άνετοπάρκινγκ, χωρίς κοινόχρη-στα, σε ήσυχη περιοχή. Τι-μή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται καινούργιοεπιπλωμένο δυάρι, 50τ.μ., 1ου ορόφου, στηνΕπάνω Σκάλα. Σαλόνι ενι-αίος χώρος με κουζίνα, 1υπνοδωμάτιο, μπάνιο, 2μπαλκόνια, αυτόνομη θέρ-μανση, κλιματιστικό, χωρίςκοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα108 τ.μ. στην περιοχή τηςΑκαδημίας, με αυτόνομηθέρμανση, ηλιακό θερμο-σίφωνα και τζάκι. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6977-578141.

Στο Πλωμάρι ενοικιάζεταιμονοκατοικία λουξ, 100τ.μ., παραθαλάσσια. Πληρ.τηλ. 6978-621522.

Ενοικιάζεται στο Βουναρά-κι γκαρσονιέρα, επιπλωμέ-νη, 35 τ.μ. + TV + πλυντή-ριο + 1 air-condition, χω-ρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζονται δωμάτια γιαφοιτητές σε μεγάλη μονο-κατοικία στο Κάτω Χαλάν-δρι. Κοινόχρηστο μπάνιο,ξεχωριστό WC, κουζίνα,θέρμανση. Επικοινωνίαστο [email protected](συστάσεις απαραίτητες).

Άριστο ανεξάρτητο οροφο-διαμέρισμα 1ου ορόφου,δίπλα στον ΟΤΕ, 40 τ.μ.,μισθώνεται. Ανακαινισμένονέα έπιπλα, νέα ηλεκτρικάείδη, αυτονομία θέρμαν-σης, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 6946-280702.

Ενοικιάζεται σύγχρονηγκαρσονιέρα επιπλωμένη,με αυτόνομη θέρμανση,στην περιοχή της εκκλη-σίας της Χρυσομαλλούσας.Πληρ. τηλ. 22510 41003& 6974-603669.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα 1ου ορόφου, προ-σφάτως ανακαινισμένο,αυτόνομη θέρμανση. Κα-τάλληλο και για φοιτητές.Πληρ. τηλ. 22510 23383,22510 23219.

Ενοικιάζεται μεγάλο, πλή-ρως επιπλωμένο δυάρι, μεαυλή, κεντρικά, στην Αρι-στείδη Δελή 1Α (κάθετοςστην Καβέτσου). Πληρ.τηλ. 6979-336114,22510 26475.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά.Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα μικρό τριάρι 3ουορόφου, 73 τ.μ., με 1υπνοδωμάτιο, κουζίνα, κα-θιστικό, αυτόνομη θέρμαν-ση, επιπλωμένο, κοινόχρη-στα. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στην προκυ-μαία Μυτιλήνης. Τιμή 180ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα, διαμπερές, με αυ-τόνομη θέρμανση, Χρυσο-μαλλούσης 6. Πληρ. τηλ.22510 51084, 6977-763170.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσο-νιέρα, 35 τ.μ., επιπλωμέ-νη, με θέα, αυτόνομη θέρ-μανση, πλυντήριο τηλεόρα-ση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται τριάρι στηΧρυσομαλλούσα, σε 2οόροφο, διαμπερές, 92τ.μ., με 2 Υ/Δ και αποθή-κη. Πληρ. τηλ. 6973-501026.

Ενοικιάζεται στο ΜακρύΓιαλό 4ου ορόφου διαμέρι-σμα, 90 τ.μ., με 2 υπνοδω-μάτια, αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα, καθιστικό. Τι-μή 410 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στοΓαλάτσι σε κεντρικό μέροςκοντά στη λεωφόρο Γαλα-τσίου, βαμμένο. Η συγκοι-νωνία εξυπηρετεί όλες τιςσχολές. Πληρ. τηλ. 6946-815402, 22510 61017,6907-912762.

Ενοικιάζεται καινούργιοτριάρι διαμέρισμα στουΑκλειδιού. Με θέα στη θά-λασσα, αυτόνομη θέρμαν-ση, διαμπερές, με θέσηστάθμευσης και πολύ με-γάλο βοηθητικό χώρο. Τοκυρίως σπίτι είναι 85 τ.μ.και ο βοηθητικός χώροςεπίσης 85 τ.μ.. Τιμή 430ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδυομισάρι 65 τ.μ., με θέα,στη Χρυσομαλλούσα (Ναυ-τικός Όμιλος). Μεγάλοχωλ, σαλόνι, ξεχωριστόςχώρος κουζίνα, άνετουπνοδωμάτιο, μπάνιο, με-γάλο μπαλκόνι με θέα στηθάλασσα, κλιματιστικό,κεντρική θέρμανση, λίγακοινόχρηστα, 1 θέση στάθ-μευσης. Πληρ. τηλ. 2251040074, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζονται από τον ιδιο-κτήτη πλήρως επιπλωμέναή όχι και σε άριστη κατά-σταση α) γωνιακό, διαμπε-ρές τριάρι 85 τ.μ. οροφο-διαμέρισμα, με ωραία θέακαι β) ισόγειο γωνιακόδυάρι 45 τ.μ. και πολύ κα-λή δυνατότητα σταθμεύσε-ως, στην οδό Μαρκοπού-λου 4 (Μαύρα Σίδερα - γή-πεδο). Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται στην περιοχήΧρυσομαλλούσας διαμέρι-σμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου,με δύο υπνοδωμάτια, αυ-τόνομη θέρμανση, κουζί-να, καθιστικό, μπαλκόνι μεθέα σε οικόπεδο 4 στρεμ-μάτων. Τιμή 400 €. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται διώροφη, πα-ραδοσιακή κατοικία πλή-ρως ανακαινισμένη στοκέντρο της Μυτιλήνης, Βύ-ρωνος 11, απέναντι από τοΠαρθεναγωγείο. Πέντεδωμάτια, δύο WC, κουζί-να, διπλά τζάμια, ηλιακός,κεντρική θέρμανση & aircondition. Πληρ. τηλ.6977-692277.

Ενοικιάζεται καινούργια μι-κρή μονοκατοικία, με 2υπνοδωμάτια, στο Βουνα-ράκι. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται άνετη επιπλω-μένη γκαρσονιέρα στηνΕπάνω Σκάλα. Ανακαινι-σμένη, αυτόνομη θέρμαν-ση, βολική συγκοινωνία,οικονομικό ενοίκιο και χα-μηλά κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 22510 25929 και697-7302879.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστη Χρυσομαλλούσα, επι-πλωμένη, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση, θέα και 1 θέσηπάρκινγκ. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον 1ου Κρατικού Παι-δικού Σταθμού. Αυτόνομηθέρμανση, ηλιακός, με 1υπνοδωμάτιο. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοτεσσάρι οροφοδιαμέρι-σμα, στο κέντρο. Αυτόνομηθέρμανση, ηλιακός μπάνιοκαι WC. Τιμή 440 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαμε μεγάλη αυλή, στον ΆνωΧάλικα, πλήρως επιπλωμέ-νη, 2 υπνοδωματίων. Θέρ-μανση με καλοριφέρ. Θέαστην πόλη. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται καινούργιο,πλήρως επιπλωμένο τριά-ρι, στο Ακρωτήρι. Εντοιχι-σμένες συσκευές, ηλια-κός, αυλή, αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάριοροφοδιαμέρισμα στουΑκλειδιού. Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρί-στης κατάστασης, στη Χρυ-σομαλλούσα. Αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στο κέντρο της πό-λης, δευτέρου ορόφου.Δεν έχει μπαλκόνια. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής2011), με κλιματισμό καιαυτονομία θέρμανσης,στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριστη Χρυσομαλλούσα, αρί-στης κατάστασης, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 250ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον μαρίνας.Θέα στη θάλασσα. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι διαμέρισμα, 50 τ.μ.,στο Παγκράτι (οδός Χρυσο-στόμου Σμύρνης). 3ουορόφου, διαμπερές, με δι-πλά τζάμια, ανακαινισμένο.Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέραστην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόραςτου Νοσοκομείου και δε-ξιά). Αυτόνομη θέρμανσημε καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 220 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

9ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 10: Εμπρός 3868

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 10Ενοικιάζεται δυάρι διαμέ-ρισμα, στο Πολύγωνο στηνΑθήνα, εμβαδού 57 τ.μ.,2ου ορόφου. Έχει θέαστην Αθήνα, είναι διαμπε-ρές, με κεντρική θέρμαν-ση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στα Πάμφιλα. Αυτό-νομη θέρμανση. Άριστηκατάσταση. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μεγάλο ανα-καινισμένο δυάρι 65 τ.μ.,με αυλή, στο υπερυψωμέ-νο ισόγειο διπλοκατοικίαςστη Λαγκάδα. Μεγάλο σα-λόνι, χωλ, ξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, άνετο υπνο-δωμάτιο, μπάνιο, αυτόνο-μη θέρμανση, χωρίς κοι-νόχρηστα, επιπλωμένο ήμη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στην Καλλιθέα (χα-μηλά, στην αρχή της ανη-φόρας του Νοσοκομείου).Στεγασμένη θέση στάθμευ-σης και ηλιακός θερμοσί-φωνας. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον Λόφου Πανεπιστη-μίου. Ατομική θέρμανση,με δικό της λέβητα. Τιμή450 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Κιόσκι,δυάρι στο ισόγειο, 50 τ.μ.,χωρίς έπιπλα, με 1 υπνο-δωμάτιο και αυτόνομηθέρμανση. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζονται α) δυάριανεξάρτητο χωρίς κοινό-χρηστα και β) τριάρι 1ουορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα. Πληρ. τηλ. 2251045771, 6971-573639,6996-536690.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου ΟΤΕ, διαμέρισμα 2ουορόφου, 63 τ.μ., χωρίςέπιπλα, με 1 υπνοδωμά-τιο, αυτόνομη θέρμανση,κουζίνα, καθιστικό, τζάκι.Τιμή 270 €. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται δυομισάριοροφοδιαμέρισμα στηνΕπάνω Σκάλα. Αυτόνομηθέρμανση, αυλή, θέα στηθάλασσα. Δεν έχει κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρακαινούργια, πλήρως επι-πλωμένη, 30 τ.μ., στηνΕπάνω Σκάλα, κοντά στηθάλασσα, χωρίς μεσίτη.Ενιαίος χώρος, αυτόνομηθέρμανση, πλυντήριο ρού-χων. Πληρ. τηλ. 6973-213955.

Ενοικιάζονται διαμερίσμα-τα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνο-δωματίων, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251022196, 6951-796634και 6972-844003.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στο κέντρο.Δεν έχει κοινόχρηστα. Τι-μή 160 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι διαμέρισμα 50 μ.,περιοχή Παγκρατίου (οδόςΧρυσοστόμου Σμύρνης),3ου ορόφου, διαμπερές,με δίπλα τζάμια, ανακαινι-σμένο. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται τριώροφο(ισόγειο, 1ος, 2ος) παρα-δοσιακό κτήριο, σε άριστηκατάσταση, 140 τ.μ. ο κά-θε όροφος, με εγκατεστη-μένο δίκτυο ίντερνετ, γιαοποιαδήποτε επαγγελματι-κή χρήση, στην κεντρικήαγορά Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται διαμέρισμαανακαινισμένο, ρετιρέ,διαμπερές, με θέα, 120τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251041186, 46141, 6947-842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσά-ρι διαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, με αυτόνομηθέρμανση, μπάνιο και WC,διαμπερές, χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 350 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. μεαυτονομία χωρίς κοινό-χρηστα με μεγάλη βεράν-τα στο Βουναράκι. Πληρ.τηλ. 22510 47618,6989-869651.

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέρα1ου ορόφου, δίχωρη, στηνΚαλλιθέα (χαμηλά, στηναρχή της ανηφόρας τουΝοσοκομείου και δεξιά).Αυτόνομη θέρμανση με κα-λοριφέρ και κλιματισμό. Τι-μή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονόχωρη γκαρσονιέρα32 τ.μ. (κατασκευής2011), 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη, με κλι-ματισμό και αυτονομίαθέρμανσης, στην Παναγι-ούδα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μονοκατοικία45 τ.μ. (κατασκευής2005) πλήρως επιπλωμέ-νη, με κλιματισμό, στηνΠαναγιούδα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται δίχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέρα,στην Καλλιθέα, 3ου ορό-φου. Τιμή 180 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται διαμερίσμα-τα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνο-δωματίων, χωρίς κοινό-χρηστα. Πληρ. τηλ. 2251022196, 6951-796634και 6972-844003.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραφουλ επιπλωμένη πάνωαπό το ζαχαροπλαστείο«Πανταζής». Πληρ. τηλ.22510 27032.

Ενοικιάζονται 2 δυαράκιαστη Χρυσομαλλούσα, μεair-condition, χωρίς κοινό-χρηστα, το ένα εντελώςανεξάρτητο. Πληρ. τηλ.22510 45771, 6971-573639, 6978-625400,6996-536690.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στηνπεριοχή του ΠαιδικούΣταθμού, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη, ηλιακό, αυ-τονομία και πολλά άλλα έξ-τρα. Τιμή 80.000. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ημιτελές διαμέρι-σμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξωαπό την πόλη, με θέα στηθάλασσα, με 1 αποθήκη100 τ.μ. και 4 στρέμ. οι-κόπεδο. Σε πολύ χαμηλήτιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νε-όδμητη, πολυτελή μεζονέ-τα 110 τ.μ., με 57 τ.μ.βοηθητικό χώρο, 3 υπνο-δωμάτια, WC και μπάνιο,σε πολύ καλό σημείο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται ολοκαίνουργιομικρό τριάρι διαμέρισμα,στον Άνω Χάλικα. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένοδυάρι στην περιοχή τουΝαυτικού Ομίλου. Τιμή65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται δίχωρη γκαρσο-νιέρα στη Χρυσομαλλού-σα. Τιμή 30.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρι-σμα 50 τ.μ., στο Ακρωτή-ρι. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριά-ρι στην περιοχή Ακλειδιού,με θέα στη θάλασσα. Εμ-βαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτεικαι θέση στάθμευσης. Τι-μή 240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια προ-νομιούχα μεζονέτα140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισό-γειο και 600τ.μ. αυλή, μεαπεριόριστη θέα, στηνΑγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων, με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προ-νομιούχα, πολυτελής μεζο-νέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ.ισόγειο/βοηθητικό χώρο,θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοοροφοδιαμέρισμα 150τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλήκαι 2 χώρους στάθμευ-σης, στη Βαρειά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοδιαμπερές διαμέρισμα,ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύ-ρα Σίδερα. Πληρ. τηλ.22510 44245 και 2251042528.

Πωλείται προνομιούχα μι-κρή μεζονέτα 45 τ.μ., με25 τ.μ. υπερυψωμένο ισό-γειο-βοηθ. χώρο, στη Βα-ρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα υπό κατασκευή,1ου ορόφου, 50τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα100τ.μ., νεόδμητη, σε οι-κόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δπανοραμική θέα, κήπος,200μ. από τη θάλασσα.Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητι-κός χώρος στο ισόγειο, τι-μή προσιτή, στο Δ. Λου-τροπολέως Θερμής. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορό-φου, σε άριστη κατάστα-ση, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο,αυτοτελές, διώροφο αρ-χοντικό-παραδοσιακό, με150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοη-θητικό χώρο αποθήκη, μεαυλή, στο Κιόσκι, πλησίονΔικαστηρίων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, πα-ραθαλάσσια, πολυτελήςμεζονέτα 100τ.μ., στηνπαραλία Βατερών. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοκεντρικό οροφοδιαμέρι-σμα στην Καλλονή, 160τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσι-μη. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 42528.

Πωλείται προνομιούχο,πολυτελές, καινούργιοδιαμέρισμα 55 τ.μ., 1ουορόφου, με θέα, περιοχήΠαιδικού Σταθμού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προ-νομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., 1ου ορόφου, με απε-ριόριστη θέα, στην περιο-χή Βουναράκι. Τιμή ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα δευτέρου ορόφου,125 τ.μ., στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον εκκλη-σίας. Υπάρχει και χώροςστάθμευσης. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές προ-νομιούχο οροφοδιαμέρι-σμα 180 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, πλησίον Νοσοκο-μείου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. πρώτου ορόφου, πλη-σίον Καβέτσου, κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέ-γη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο και-νούργιο διαμέρισμα80τ.μ., α´ ορόφου, στοΑκρωτήρι. Υπάρχει και δυ-νατότητα γκαράζ 40τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευήτριάρι 85 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, στην περιοχήΚουμκό. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos. gr

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στη Νεάπολη. Τιμή175.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ. με επιπλέον βοηθητι-κούς χώρους 80 τ.μ., στηνΑγία Μαρίνα. Καταπληκτι-κή θέα. Τιμή 250.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγ-γελματική στέγη). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στα Βατερά ολο-καίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέ-δου 1.200 τ.μ.. Χτίζονταιάλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 83 τ.μ. στην περιο-χή των Εργατικών Κατοι-κιών Ακαδημίας. Με κουζί-να, σαλονοτραπεζαρία,WC, 2 υπνοδωμάτια καιμπάνιο. Αυτόνομη θέρμαν-ση, κήπος μπροστά και πί-σω. Με θέα στην πόλη καιτο λιμάνι. Πληρ. τηλ.6989-677045, 6981-023043.

Πωλείται διαμέρισμα στηνΕπάνω Σκάλα, 1ου ορό-φου, 124 τ.μ., με 3 υπνο-δωμάτια, WC, ενιαίο χώροκουζίνα - καθιστικό, τραπε-ζαρία. Έτος κατασκευής2001. Τιμή 145.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται διαμέρισμα στηΧρυσομαλλούσα, 1ου ορό-φου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ.οικόπεδο, με 2 WC, ενιαίοχώρο κουζίνα - καθιστικό,τραπεζαρία, σε άριστη κα-τάσταση. Τιμή 145.000 €.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο,πολυτελές διαμέρισμα,1ου ορόφου, 115 τ.μ., με3 υπνοδωμάτια, μεγάληβεράντα, στη Χρυσομαλ-λούσα (πλησίον εκκλη-σίας). Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 95 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρι-σμα 2 υπνοδωματίων, μεδική του αυλή, στην Επά-νω Σκάλα. Τιμή 120.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείταιαπό υπόγειο 107 τ.μ., ισό-γειο 107 τ.μ. (δυάρι καιένα γκαράζ), όροφο 107τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρι-σμα). Τιμή 270.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 11: Εμπρός 3868

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 11Πωλείται μεγάλο τεσσάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με ωραία θέα στηθάλασσα. Τιμή 180.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στη Μυτιλήνη, 110τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπε-ρές, προσόψεως. Διαθέτειμεγάλο σαλόνι, τραπεζα-ρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WCκαι ένα κυρίως μπάνιο, βε-ράντα, μικρή αυλή, αυτό-νομη θέρμανση, τζάκι,ηλιακό θερμοσίφωνα, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στηθάλασσα, ήσυχη περιοχή.Έτος κατασκευής 2009.Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλούνται προνομιούχεςμεζονέτες 105 τ.μ. εκά-στη, με 52 τ.μ. γκαράζ,αυλή και πανοραμική θέα,στην ευρύτερη περιοχήΣουράδας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στην περιοχή τηςΑκαδημίας, με 3 Υ/Δ,αποθήκη, γκαράζ. Τιμή290.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 2 υπνοδωματίων,στην Καλλιθέα Μυτιλήνης.Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ,αποθηκευτικούς χώρουςκαι θέα προς τη θάλασσακαι την πόλη. Τιμή240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-λούσα (Μητρέλια) διαμπε-ρές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ουορόφου + 20 τ.μ. εξωτερι-κή αποθήκη. Σαλόνι μετζάκι, ημιξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, 3 υπνοδωμά-τια (2 μεγάλα και 1 μικρό),μεγάλα μπαλκόνια, αυτό-νομη θέρμανση, ηλιακός,εξωτερική αποθήκη ισο-γείου με WC, που μπορείνα χρησιμοποιηθεί και ωςγκαράζ. Άριστη κατάστα-ση. Τιμή 160.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251040074, 6936-440105,6938-477850, www.realpro.gr

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συ-νοικισμό, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη. Ηλιακός,αυτονομία και πολλά άλλαέξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται πολύ μεγάλο τεσ-σάρι διαμέρισμα 3 υπνο-δωματίων στην περιοχήτου γηπέδου. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα με-ζονέτα υπό κατασκευή,140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισό-γειο γκαράζ και μικρή αυ-λή, στο Ακλειδιού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται ολοκαίνουργιοδιαμέρισμα 3 υπνοδωμα-τίων, στο Πυργί. Θέα στηθάλασσα, αποθήκη, 2μπάνια, μεγάλη βεράντα.Τιμή 260.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ. (υπό κατασκευή),πρώτου ορόφου, στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλήρως ανακαινισμέ-νο, σε άριστη κατάσταση,στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία250 τ.μ. στο Κιόσκι (125τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ.πρώτος όροφος), με αυ-λή. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπε-ρυψωμένου ισογείου, σεάριστη κατάσταση, 90τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα(μαζί με τα έπιπλα). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέ-ρισμα 45τ.μ. στην Παναγι-ούδα, με μικρή αυλή.45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριά-ρι, πολυτελές διαμέρισμα,στο Βουναράκι. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, τριπλός ηλιακός,ηλεκτρικές τέντες, πολλέςντουλάπες. Δίχωρη ημιυ-πόγεια αποθήκη, διαμορ-φωμένη με ράφια. Τιμή150.000. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονο-κατοικία 360 τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης. Μεγάληαυλή. Αποτελείται από 12κύρια δωμάτια και 4 μπά-νια. Διαθέτει 2 τζάκια.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διπλοκατοικία με2 οροφοδιαμερίσματα (70τ.μ. το καθένα), στο Βου-ναράκι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρωςεπιπλωμένη στην Παναγι-ούδα. 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 75 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα,πλησίον εκκλησίας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα,ανακαινισμένη μονοκατοι-κία 150 τ.μ., σε 1.000τ.μ. οικόπεδο, εντός οικι-σμού και με απεριόριστηθέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας.Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλησίον Καβέτσου,κατάλληλο για επαγγελμα-τική στέγη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένογραφείο 3ου ορόφου, 35τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στηΧρυσομαλλούσα. Είναι μι-σθωμένο με ενοίκιο 450ευρώ. Τιμή πώλησης100.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα (30τ.μ.), σε κεντρικό σημείοκοντά στον Παιδικό Σταθ-μό, επί της Ζαλόγγου, κα-τάλληλο για γραφείο, κομ-μωτήριο, πρακτορείοΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.. Δεκτές μόνοσοβαρές προτάσεις.Πληρ. τηλ. 6976-455043.

Πωλείται μικρό κατάστημαεπί της προκυμαίας Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-λούσα αποθήκη εσωτερι-κή 10 τ.μ., χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 1.500 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Πωλείται επαγγελματικόςχώρος 900 τ.μ., επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής,πλησίον ξενοδοχείου «Μυ-τιλάνα». Έκταση οικοπέ-δου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται κατάστημα-γρα-φείο 30 τ.μ. περίπου, επίτης Καβέτσου. Τιμή85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνι-κό κτήριο και κατάστημα,στην Παγανή Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλούνται εμπορικά κατα-στήματα στο 5ο χλμ. Μυτι-λήνης - Καλλονής, 170τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κα-τάστημα 52 τ.μ. πλησίονΚαβέτσου. Είναι μισθωμέ-νο και προσφέρεται ωςεπενδυτική λύση. πληρ.τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο κατάστη-μα στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης (οδός Ερμού).Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διαμέρισμα σεαρίστη κατάσταση, 100τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα,πλησίον γηπέδου. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται ισόγεια, ψηλο-τάβανη αποθήκη 47 τ.μ.,στην οδό Ορδύμνου 4, πά-νω από την κεντρική αγο-ρά. Πληρ. τηλ. 2251025048.

Ενοικιάζεται κατάστημαεπί της Καβέτσου (γωνια-κό). Τιμή 500 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γραφείο, στηνΕλευθερίου Βενιζέλου 5,γωνιακό, 1ου ορόφου, μεπρόσοψη από την πλευράτου πάρκινγκ, 62,5 τ.μ..ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΛΕΣΒΟΥ. Πληρ. τηλ.22510 43200.

Ενοικιάζεται μικρό κατά-στημα 2 επιπέδων, στηνκεντρική αγορά Μυτιλή-νης. Τιμή 900 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην οδό Κομνηνάκη τηςΜυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή250 ευρώ. Χρειάζεται επι-σκευές. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται κατάστημαστην προκυμαία, 45 τ.μ..Τιμή 500 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2ολοκαίνουργιων γραφεί-ων, χωρίς κοινόχρηστα, εί-τε συνολικά είτε μεμονω-μένα, πλησίον κεντρικήςαγοράς. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο κατάστημα σε πολύκεντρικό σημείο της Χρυ-σομαλλούσας, 90 τ.μ., με40 τ.μ. αποθήκη στο υπό-γειο. Διαθέτει κλιματισμό,ασανσέρ, 1 χώρο στάθ-μευσης και 15 μέτρα πρό-σωπο. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο κατά-στημα στο Μακρύ ΓιαλόΜυτιλήνης, κατάλληλο καιγια κατάστημα υγειονομι-κού ενδιαφέροντος. Διαθέ-τει υπαίθριο χώρο ανάπτυ-ξης τραπεζοκαθισμάτωνκαι μεγάλη αποθήκη.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος, Υακίνθου καιΧρυσομαλλούσης, κατάλ-ληλος για φαρμακείο, 90τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκηκαι εσωτερική επικοινωνίαστο ισόγειο. Διαθέτει έναχώρο στάθμευσης και 15μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 160 τ.μ., στο6ο χλμ. επαρχιακής οδούΜυτιλήνης - Καλλονής, μειδιωτικό πάρκινγκ και γεώ-τρηση. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιοκατάστημα 33 τ.μ., επί τηςΚαβέτσου. Τιμή 320 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλοκατάστημα στο κέντρο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται επιχείρηση fast-food πλησίον κεντρικήςαγοράς Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται «Το ουζάδικο τουΜπαμπούκου», το γνωστόστέκι των επωνύμων καιόχι μόνο, με μόνιμη πελα-τεία, στο λιμάνι Μολύβου.Λειτουργεί όλο το χρόνο.Μόνο σοβαρές προτάσειςκαι δεκτός κάθε έλεγχος.Πληρ. τηλ. 6981-205150,22530 71766.

Πωλείται επιχείρηση κομ-μωτηρίου με 32ετή συνε-χή λειτουργία και διαμορ-φωμένη σταθερή πελα-τεία, σε κεντρικό σημείοτης πόλης, πλησίον τηςαγοράς. Η επιχείρηση δί-νεται με όλο τον απαραίτη-το επαγγελματικό εξοπλι-σμό και τα έπιπλα. Τιμήσυζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6930-842100.

Πωλείται στην Καλλονήκερδοφόρα επιχείρησηενοικίασης και πώλησηςDVD και ειδών δώρου, λό-γω αλλαγής επαγγελματι-κού αντικειμένου. Μοναδι-κή στο είδος της στην πε-ριοχή, σε κεντρικό σημείοκαι με έτοιμο πελατολό-γιο. Πληρ. τηλ. 2253024544, 6983-730486,6983-295489.

Πωλείται παραθαλάσσιοκατάστημα 190 τ.μ. σταΠάμφιλα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού, στην Αγία Μαρί-να. Τιμή 70.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μικρό οικόπεδοστο Βουναράκι Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Στην Καλλονή Λέσβου καισε κεντρική περιοχή πω-λούνται οικόπεδα εντόςσχεδίου πόλεως, άρτια καιοικοδομήσιμα, από 255τ.μ. έως και 544 τ.μ.. Σετιμές απίστευτα χαμηλές.Πληρ. τηλ. 2253022146.

Πωλείται οικόπεδο 216τ.μ. εντός του οποίουυπάρχει παλιά μονοκατοι-κία εμβαδού 86 τ.μ., στοΠλακάδο Λέσβου. Κτίζει200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα.Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιοοικόπεδο, άρτιο και οικο-δομήσιμο, ευρισκόμενοεντός οικισμού στη ΣκάλαΝέων Κυδωνιών, έκτασης1 στρέμ. περίπου. Κτίζει400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεντός οικισμού, στουςΠύργους Θερμής. Κατα-πληκτική θέα. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο στονΚάτω Χάλικα, 100 τ.μ., μεοικοδομική άδεια. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στην πε-ριοχή της Λάρσου, κατάλ-ληλο για επαγγελματικήχρήση ή και για ανέγερσηκατοικίας. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού Πληγωνίου, μεθέα στη θάλασσα. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 140.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 62τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλή-νης. Κτίζει περίπου 100τ.μ. σε δύο επίπεδα (50τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 250 τ.μ., κοντάστο Κιόσκι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Page 12: Εμπρός 3868

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 12Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή των Τα-ξιαρχών, πλησίον ΔύοΑγίων. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 126τ.μ. στις Καμάρες, με κα-ταπληκτική θέα. Κτίζει126 τ.μ. κύρια κατοικίακαι 70 περίπου τ.μ. βοη-θητικούς χώρους, ήτοι συ-νολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού Περάματος Γέ-ρας, άρτιο και οικοδομήσι-μο. Διαθέτει γεώτρηση.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ., με πανοραμικήθέα, στο Γαϊδαρανήφορο.Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιοπρονομιούχο οικόπεδο 3στρεμ., στην παραλία Θερ-μής, πλησίον Άι-Γιώργη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 10 στρεμ., πλη-σίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδούΜυτιλήνης - Μόριας), κα-τάλληλο για κάθε χρήση.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπε-δο, άρτιο και οικοδομήσι-μο, πλησίον θέσης «Γαϊδα-ρανήφορος». Τιμή135.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50μ.) στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 7.500 τ.μ. επί τηςΕθνικής Οδού Μυτιλήνης -Καλλονής (πλησίον διακλά-δωσης Αγίας Παρα-σκευής). Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, στονΑφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ..Καταπληκτική θέα. Τιμή70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 2.000τ.μ., μεθέα, άρτιο και οικοδομήσι-μο, εντός οικισμού, περιο-χή Παμφίλων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στιςΚαμάρες Μυτιλήνης, 88τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, με δυνατότητα δόμη-σης 100 τ.μ. σε 2 ορό-φους, πρόσωπο σε δημο-τικό δρόμο, με θέα. Τιμήευκαιρίας 40.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στο Λα-ζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιοκαι οικοδομήσιμο. Τιμήλογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4.000 τ.μ., εκτόςοικισμού, στη Θερμή. Χτί-ζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο με πανοραμικήθέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200μ.), εντός οικισμού, στοΚαγιάνι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, επί της Ε.Ο. Μόριας -Μυτιλήνης, κατάλληλο γιαανέγερση κατοικίας ήεπαγγελματικής στέγης.Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιοοικόπεδο 4 στρεμ. (250μ. από παραλία Μιστε-γνών), στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολο-κλήρου ή μεμονωμένα.Ψυγείο τρίπορτο, λάντζεςδιπλές ανοξείδωτες, απορ-ροφητήρας 2,5 μ., μαζί μεμοτέρ εξαερισμού. Πληρ.τηλ. 6988-907798, κ.Ντίνα.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4 στρεμ., στουςΠύργους Θερμής, εκτόςοικισμού (χτίζει 200 μ.).Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγι-ούδας, κατάλληλο τόσογια ανέγερση κατοικίας,όσο και για ανέγερσηεπαγγελματικών χώρων.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται παραθαλάσσιοοικόπεδο στον Άγ. Ισίδω-ρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκ-κλησίας και γηπέδου, μεπρόσωπο επί της πλαζ 50μ. και επί της εθνικήςοδού Αγ. Ισιδώρου - Πλω-μαρίου. Είναι 1.500 τ.μ.,εντός παλαιού οικισμούΑγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ.22510 24690 & 6946-011338.

Μέντιουμ Jamal (Γιαμάλ).Πανίσχυρο μέντιουμ ΙερούΔάσους. 20ετής εμπειρία.Λύσεις σε όλα τα προβλή-ματά σας, εργασιακά, οι-κογενειακά, χρόνιες παθή-σεις, τύχη. Επαναφοράπροσώπων, λύσιμο μαγεί-ας. Αποτελέσματα 100%.Πληρ. τηλ. 6949-937662.

Επανιέλ Μπρετόν. Κουτά-βια καθαρόαιμα, από άρι-στους κυνηγετικά και μορ-φολογικά γονείς. Πληρ.τηλ. 6944-417550.

Πωλείται αντίκα τραπεζα-ρία με 6 καρέκλες καιμπουφέ, χειροποίητη του1948, καρυδιά ψημένη,σε άριστη κατάσταση.Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Πωλείται καινούργιος κα-ναπές τριθέσιος, που γίνε-ται κρεβάτι. Πληρ. τηλ.6981-624504.

Πωλείται ελαιόκτημα στοΚέδρο Μυτιλήνης (όπι-σθεν ξενοδοχείου «SilverBay»), έκτασης 8 στρεμ.,σε απόσταση 160 μ. απότη θάλασσα. Βρίσκεται πά-νω στο δρόμο, άρτιο καιοικοδομήσιμο, με γεώτρη-ση και αυτόνομο ρεύμα.Πληρ. τηλ. 6946-891934, 6946-554121.

Πωλείται ελαιόκτημα εκτά-σεως 10 στρεμ., στη Λαγ-κάδα Πύργων Θερμής, πε-ρίπου 200 ελαιοδέντρων.Τιμή λογική. Πληρ. τηλ.6984-342477.

Πωλείται κτήμα 200στρεμ., μεταξύ Αργένου καιΒαφειού, με πανοραμικήθέα στο Μόλυβο, περι-φραγμένο με πλέγματα, νε-ρά δικά του και δρόμο μέ-σα στο κτήμα. Μόνο σοβα-ρές προτάσεις. Πληρ. τηλ.6930-296925.

Πωλείται Nissan Primera1600 cc, μοντέλο 2004,χρώμα μαύρο, 55.000χλμ., πλούσιος εξοπλι-σμός, κάμερα οπισθοπο-ρείας. Τιμή 6.000 €.Πληρ. τηλ. 6932-087742.

Πωλείται Fiat Panda 4x4,μοντέλο 2005. Λίγα χιλιό-μετρα, σε άριστη κατάστα-ση, με πολλά έξτρα καικαινούργια λάστιχα. Πληρ.τηλ. 6981-083682,22510 84370.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATE

Αθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36

ισόγειο

Πληρ. τηλ.

6947-949150

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ

WWW.LESVOS-

REALESTATE.GR

Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1,

Μυτιλήνη

τηλ. 2251046450,

κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38

Τηλ. 22510 45181,

κιν. 6945-935806

www.lesvos-houses.gr

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245

www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ

Ηλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074,

κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κοπέλα αναλαμβάνει τηφύλαξη παιδιών απογευμα-τινές ή και πρωινές ώρες.Τις πρωινές ώρες δέχεταιστο δικό της χώρο. Με λο-γικές και εξυπηρετικές τι-μές. Πληρ. τηλ. 6972-510598.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νο-σηλευτική φροντίδα (ενέ-σεις, καθετήρες κ.λπ.).Επίσης αναλαμβάνει τη φύ-λαξη παιδιών, αλλά και το

διάβασμά τους για μαθή-ματα δημοτικού. Πληρ.τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύ-λαξη ηλικιωμένων, καθώςκαι οικιακές εργασίες κα-τόπιν συνεννόησης. Πληρ.τηλ. 22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία,με προϋπηρεσία, ζητάαπασχόληση για φύλαξηπαιδιών και ηλικιωμένων,όλες τις ώρες (πρωί καιβράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπήή Ελληνίδα, μικρής ηλι-κίας, άνευ υποχρεώσεων,φιλόζωη, για οικιακές ερ-γασίες σε άριστες συνθή-κες διαμονής και διατρο-φής και δυνατότητα παράλ-ληλης εργασίας εφόσον τοεπιθυμεί. Μισθός αναλό-γως οικιακών προσόντων.Πλρη. τηλ. 6972-927888,What’s up 6975-978580(ώρες επικοινωνίας: πρωί12:00 - 14:00, απόγευμα20:00 - 22:00).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Φιλόλογος με πολυετή εμ-πειρία παραδίδει μαθήμα-τα γυμνασίου - λυκείου -ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά,Λατινικά, Νέα Ελληνικά,Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-ρία). Προετοιμασία για πα-νελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051& 6974-478717.

Μαθηματικά - Φυσική - Χη-μεία. Ιδιαίτερα μαθήματα

κατ' οίκον, από έμπειροκαθηγητή, σε μαθητές δη-μοτικού, γυμνασίου και λυ-κείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίουμε μεταπτυχιακό παραδί-δει μαθήματα σε παιδιάδημοτικού, καθώς αναλαμ-βάνει και τη φύλαξή τους(εάν χρειάζεται). Τιμέςπροσιτές. Πληρ. τηλ.6937-657223.

Page 13: Εμπρός 3868

Συνολικά 49 έργα μαθη-τών τού ΕΘΟΚ, οι οποίοικαλύπτουν ένα φάσμα η-λικιών από έξι έως 66 ε-τών, παρουσιάστηκαν σεπλήθος κόσμου που τίμη-σε την έκθεση με την πα-ρουσία του. Μεταξύ αυ-τών, και ο ΜητροπολίτηςΜηθύμνης κ. Χρυστόστο-μος, καθώς και ο δήμαρ-χος Λέσβου, ΔημήτρηςΒουνάτσος, που κατά τοχαιρετισμό του συνεχάρητον ΕΘΟΚ και προσωπικάτον πρόεδρο του Σωμα-τείου, Θεοχάρη Πελέκο,για τη συνεχή και πολυ-ποίκιλη δράση του συλ-λόγου, αλλά και ειδικότε-ρα γιατί, όπως ανέφερεχαρακτηριστικά, μέσα α-πό τη συγκεκριμένη έκθε-ση «αναδεικνύονται οι

δεξιοτεχνίες των μικρώνκαι μεγάλων καλλιτε-χνών-δημιουργών τηςΚαλλονής».«Στα πλαίσια των πολιτι-στικών μας εκδηλώσεωνκάναμε το περασμένοΣάββατο το 1ο ΦεστιβάλΠαραδοσιακών Χορών μεσυμμετοχή του ΣυλλόγουΠαραδοσιακών ΧορώνΜήθυμνας “Ο Μόλυβος”και του Συλλόγου Σκα-μνιωτών “Η Αγία Φωτει-νή”. Αναβιώσαμε το έθι-μο της κούνιας και τουκαφενέ και ήταν η μονα-δική εκδήλωση που έγινεστην Πλατεία Καλλονήςγια το καλοκαίρι αυτό»,δήλωσε στο «Ε» ο κ. Πε-λέκος. «Η έκθεση που ε-γκαινιάστηκε προχτές,περιλαμβάνει τρία με τέσ-

σερα έργα κάθε μαθητή,φιλοτεχνημένα από τονπερασμένο Οκτώβριο μέ-χρι και τον Ιούνιο τουφετινού έτους, υπό τηνκαθοδήγηση της δασκά-λας Ειρήνης Πετριτσικλή

- Γεωργανή και του δα-σκάλου Νίκου Ταλλά. Εί-χαμε πολύ κόσμο καισυμμετοχή κόσμου και ε-πισήμων που μας τίμη-σαν με την παρουσίατους, και αυτό μας ευχα-

ριστεί ιδιαίτερα. Είναι ηδεύτερη έκθεση που δη-μιουργούμε στην Καλλο-νή σε ευρύ κοινό και έχειπολύ μεγάλη σημασία, α-φού είναι σημαντικό γιατους μαθητές μας να δεί-

χνουν τα έργα τους κάθεχρόνο.»Σημειώνεται ότι, σύμφω-να με τον κ. Πελέκο, όλοιεκφράστηκαν με τα καλύ-τερα λόγια για τα έργατων μαθητών. Η έκθεσηθα παραμείνει ανοιχτήμέχρι και την Τετάρτη 14Αυγούστου, από τις 10 τοπρωί έως τη 1:30 το με-σημέρι και από τις 7 το α-πόγευμα έως τις 10:30 τοβράδυ.Ο ΕΘΟΚ θα πάρει μέροςμε τα χορευτικά του στομεγάλο Φεστιβάλ Παρα-δοσιακών Χορών που θαγίνει το ερχόμενο Σάββα-το στο Μόλυβο, μαζί μεχορευτικά συγκροτήματααπό διάφορα μέρη τηςΕλλάδας, παρουσιάζο-ντας χορούς από τη Σά-μο. Παράλληλα, η Χορω-δία του συλλόγου θα δώ-σει την τρίτη της παρά-σταση στην Ανεμότια τηνΤρίτη 13 Αυγούστου, υπότην καθοδήγηση της μαέ-στρου Λίας Κεφαλά.

HΔημοτική Ενότητα Αγιά-σου, το Ιερό Προσκύνημα

Παναγίας Αγιάσου και τοΠνευματικό Κέντρο Αναγνω-στήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυ-ξη» διοργανώνουν αύριο Πέ-μπτη 8 Αυγούστου στις 9:15το βράδυ, στο Κινηματοθέα-τρο του Αναγνωστηρίου, ένααφιέρωμα για τα 50 χρόνιααπό το θάνατο του ΣτρατήΚολαξιζέλη.Για τη ζωή, την προσωπικό-τητα και το έργο του ΣτρατήΚολαξιζέλη θα μιλήσει ο Βα-σίλης Κωμαΐτης, για το εκ-παιδευτικό του έργο θα μιλή-σει ο Γιώργος Ξενέλης, για

τη σχέση του με το Προσκύ-νημα της Παναγίας, ο Γιώρ-γος Λιάκατος και για την επι-στημονική του ιδιότητα καιτην ενασχόλησή του με τηφωτογραφία, ο Δημήτρης Κο-ρομηλάς.Παράλληλα, στο χώρο τουφουαγέ του κινηματοθεάτρουθα λειτουργεί έκθεση φωτο-γραφίας από έγχρωμες προ-πολεμικές διαφάνειες τουΠάνου Κολαξιζέλη.

… και έκθεση παραδοσιακής κούκλας

Δύο μέρες αργότερα, το Σάβ-βατο 10 Αυγούστου, θα ε-

γκαινιαστεί στο Αναγνωστή-ριο Αγιάσου έκθεση παραδο-σιακής κούκλας, της ΕιρήνηςΚουρτζέλλη.Η τελευταία αγαπά ιδιαίτερατη λαϊκή παράδοση και ειδι-κά αυτή της Αγιάσου, έχει α-σχοληθεί για πολλά χρόνιαμε την αγιογραφία, τη ζωγρα-φική, το ψηφιδωτό, το εκμα-γείο και άλλες μορφές τέ-χνης, ενώ έχει λάβει μέροςσε πολλές ομαδικές εκθέσειςκι έχει οργανώσει μια ατομι-κή. Το 2010 δημιούργησετην εθελοντική ομάδα «Ζω-γράφοι σε Δράση για τα Παι-διά», με σκοπό επαγγελμα-

τίες και ερασιτέχνες ζωγρά-φοι με το ταλέντο τους ναδημιουργήσουν ένα πιο ευ-χάριστο περιβάλλον για ταπαιδιά που διαμένουν σε ι-δρύματα, στέγες ανηλίκων,νοσοκομεία κ.λπ. και να τουςδώσουν την ευκαιρία να έρ-θουν σε επαφή με την τέχνη.Παράλληλα, σχεδιάζει καιζωγραφίζει παραδοσιακέςκούκλες, με στόχο τη διατή-ρηση της λαϊκής παράδοσηςζωντανής. Με πρώτη ύλη τοξύλο, αποτυπώνει ελληνικέςλαϊκές φορεσιές απ’ όλη τηνεπικράτεια (Αττική, Αμφί-κλεια, Λειβαδιά, Ιωάννινα,

κόρη των Αθηνών, καραγκού-νες κ.ά.), ενώ στη συγκεκρι-μένη έκθεση, κεντρικό θέμαθα είναι ο αγιασώτικος γά-μος, αφού με έμπνευση τοπαραδοσιακό αγιασώτικοτραγούδι για το γάμο, η Ειρή-νη Κουρτζέλλη σχεδίασε καιζωγράφισε το γαμπρό, τη νύ-φη, τους συμπεθέρους, ακό-μη και τον παπά…Για την ίδια, άλλωστε, οι κού-κλες, παιχνίδια που κατόπινεξελίχθηκαν σε λατρευτικά α-ντικείμενα ή το αντίθετο, α-ποτελούν «σημαντικούς μάρ-τυρες της κουλτούρας ενόςτόπου».

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Εγκαινιάστηκε, το βράδυ της Δευτέρας στο συνε-δριακό χώρο της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, ηέκθεση έργων ζωγραφικής, αγιογραφίας, ξυλο-

γλυπτικής και κεραμικής των μαθητών τού ΕΘΟΚ, μετίτλο «Το μέλλον με χρώματα».

Από ταπροχτεσινά

εγκαίνια της έκθεσης

καλλιτεχνικώνδημιουργιών

τού ΕΘΟΚ

TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013ΠOΛITIΣMOΣ ! Το μουσικό παραμύθι «Ο πλάτανος που δεν ήθελενα είναι κλιματιστικό» θα παίξει σήμερα Τετάρτη 7Αυγούστου στις 7 το απόγευμα, στο Σκαλοχώρι, ηομάδα «Ποταμίτες».

Ελπίδα ΜολυβιάτουΣε κείνους που έφυγαν για πάντα

HΕλπίδα Μολυβιάτου, στο ποιητικότης βιβλίο «Σε κείνους που έφυ-

γαν για πάντα», μας ξετυλίγει τις σκέ-ψεις της, τις οποίες διακρίνει η ευαι-σθησία, η αισιοδοξία και η ελπίδα γιαέναν κόσμο καλύτερο.Στον πρόλογο του βιβλίου της λέει ηίδια:«Μα να, τώρα που η ελπίδα εξανεμί-στηκε, με ένα μέλλον αβέβαιο, όχι τό-σο για τους ίδιους, αλλά περισσότερογια τα παιδιά τους και τα παιδιά τωνπαιδιών τους». Και σε ένα άλλο ση-μείο: πως «έχουμε την ιερή υποχρέω-ση, καθήκον, να κρατηθούμε πάση

θυσία, με αξιοπρέπεια στα πόδια μαςκαι με ανθρωπιά και αλληλεγγύη ναοδηγήσουμε την κοινωνία μας απαλ-λαγμένη από λάθη του παρελθόντοςσ’ ένα καλύτερο μέλλον Το χρωστάμεστις μελλοντικές γενιές και στον πο-λύπαθο τόπο μας. Ακριβώς, αυτές οισκέψεις δίνουν το στίγμα των ποιητι-κών στίχων της.Οι αναμνήσεις για τα αγαπημένα τηςπρόσωπα φαίνονται καθαρά στο ποίη-μά της «Περιμένω να ‘ρθεις πίσω»:«Σ’ αγαπούσα, σε πονούσα, σ’ έβλε-πα κατάματα / κι έμαθα να υπομένωτα δικά σου σφάλματα.»Αλλά και σ’ άλλο ποίημά της, αφιε-ρωμένο στο γιο της, «φωτεινός ο

δρόμος, ανθηρός, της φύσης, / χρυ-σαφιές οι ώρες κάθε προσμονής, / ε-κλεκτοί οι άνθρωποι που θα συναντή-σεις, / η αγάπη θεμελιώνει, μην τολησμονείς».Και σε ένα άλλο ποίημα για το σύζυγότης, όπως πιστεύω:«Είναι χρόνια που για πάντα έχειςφύγει και σε χάσαμε, / τη ζωή, τα ό-νειρά μας, είν’ αλήθεια, δεν ξεχάσα-με. / Δέκα χρόνια είναι τώρα μονα-ξιάς και απουσίας, / μ’ αναμνήσεις ο-μορφιάς, νοσταλγικής μιας παρου-σίας.»Η θέση της για τη φιλία είναι μοναδι-κή αρετή, την οποία καταγράφει ως ά-ψογη και ειλικρινή.

Στο ποίημά της «Πόνος πολέμουπροσφυγιάς» ξεχειλίζει η ευαισθησίατης για τους πρόσφυγες:«Γιατί να πέφτει πείνα στους λαούς /να βγαίνουν μες στους δρόμους / καινα κρατούν μικρά παιδιά / στους κου-ρασμένους ώμους;»Θέλω, από καρδιάς, να ευχαριστήσωτην Ελπίδα Μολυβιάτου για την τιμήπου μου έκανε και αφιέρωσε το ποιη-τικό της δημιούργημα και να της ευ-χηθώ προσωπική και οικογενειακήχαρά και ευτυχία, αλλά και σύντομαένα άλλο ποιητικό πόνημα.

Απόστολος Σαλαβόπουλοςτέως διευθυντής του 3ου Γυμνασίου

ΜυτιλήνηςΒιβ

λιοπαρου

σία

ση

Εγκαινιάστηκε η έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών μαθητών τού ΕΘΟΚ

Ατενίζοντας …«το μέλλον με χρώματα»

Εκδηλώσεις στο Αναγνωστήριο ΑγιάσουΈνα αφιέρωμα και μία έκθεση παραδοσιακής κούκλας

Page 14: Εμπρός 3868

14TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Γη σπηλαίων…∆IA∆POMEΣστη Λέσβο

Γράφει ο MAKHΣ AΞIΩTHΣaxiotismakis.blogspot.com

Aφήνοντας για λίγο την πορεία προς τα βό-ρεια, θα προχωρήσουμε δυτικά, στην υπέ-ροχη ρεματιά που έχει ανοίξει ο Τενέγιας

με προορισμό την Πηγή και την Κώμη.Δεξιά και αριστερά, πίσω από τον ελαιώνα, υ-ψώνονται τα πευκόφυτα κάθετα πρέμνα των α-σβεστολιθικών όγκων, μια μοναδική επιβλητι-κή ομορφιά τοπίου. Αυτοί οι γεωλογικοί σχη-ματισμοί επεκτείνονται δυτικά έως τον κόλποτης Γέρας, με την κάθετη Λάρσο και τα δύο με-γάλα, εν λειτουργία, λατομεία. Πέρασμα μονα-δικό προς τον κόρφο βρίσκεται πριν την Πηγή.Το ποτάμι έχει δημιουργήσει αυτό το πέρα-σμα, με μοναδικές χαράδρες επάνω από τοχωριό. Μέσα σ’ αυτά τα πετρώματα υπάρχουναρκετά καρστικά σπήλαια, μοναδικοί χώροι α-πομόνωσης ερημιτών σε δύσκολους καιρούς.Σέτια πανέμορφα στην κατασκευή, κοσμούνπραγματικά τα λιοκτήματα, κι αυτά κομμάτιααριστοτεχνικά του μόχθου του ξωμάχου. Κατα-σκευές που τώρα η συνήθεια συνεχίζει να ο-δηγεί το ταμάχι ακόμα.Μετά τη Θερμή στην παμπάλαια βρύση έχειπροστεθεί η ανακαίνιση του Πολιτιστικού Συλ-λόγου της Θερμής και μετά συναντάμε το γε-φύρι του ποταμού που περνά αριστερά μας. Ε-δώ, ένας αγροτικός δρόμος ακολουθά προς ταδυτικά έναν παραπόταμο και φτάνει μέχρι τηναρχή του στο πέτρινο τείχος. Στην περιοχή μετον ελαιώνα που ονομάζεται Λαγκόβαρδος καιεπάνω της το ασβεστολιθικό βουνό έχει το πα-ράξενο τοπωνύμιο «της Γρηάς το Σεράι». Ψη-λά συναντάμε το σπήλαιο του πρώτου ερημίτη,του Αγίου Φίλιππου, ένα στόμιο 2,5 μ., που μεσκαλοπάτια κατεβαίνει στο ιερό, σε βάθος 25μέτρων περίπου. Για τους Ησυχαστές θα μιλή-σουμε αργότερα. Εκεί που ξεκινά το ποτάμι α-πό το χαραγμένο βράχο, στη ρίζα του βουνού,βρίσκεται ένα μικρό αρχαίο λατομείο, που έχειτο όνομα του βουνού. Έχουν αφαιρεθεί από τομάρμαρο ορθογώνια κομμάτια, τα οποία δενξέρει κανείς πού κατέληξαν. Είναι μια εντυπω-σιακή γωνιά του βουνού, με τα σημάδια τουανθρώπου διαχρονικά διάσπαρτα.

Βόρειος Άξονας 36

Στη Θερμή των ψαράδων

Κάθεταπρέμνα,πεύκα και ελιές

... με την παλιά βρύση

... της καρτ-ποστάλ του Κεμερλή

... στην αρχή του ρέματος... το αρχαίο λατομείο

... και στης Γρηάς το Σεράι

... και σπηλιές παντού

Page 15: Εμπρός 3868

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Aπό την περασμένη Πέ-μπτη, οπότε και πραγμα-τοποιήθηκαν τα εγκαίνια,

το ισόγειο του ΕπιμελητηρίουΛέσβου έχει πάρει χρώμα χάρηστην εικαστική έκθεση με τίτ-λο «Μυτιλήνη, έρωτά μου»,που πραγματοποιεί η μυτιλη-νιάς καταγωγής ζωγράφοςΜυρτώ Βρανά.Συνολικά 35 έργα ακουαρέλαςκαι λαδιού, αλλά και ψηφιδωτάκαι κολλάζ, με θέματα ελεύθε-ρα και μοντέρνα που η ΜυρτώΒρανά έχει φιλοτεχνήσει μέσαστα τελευταία αρκετά χρόνια,από τη δεκαετία τού ‘80 μέχρικαι σήμερα, κοσμούν τους τοί-χους του χώρου.Η ίδια η καλλιτέχνιδα υποδέ-χεται τους επισκέπτες, τους μι-λά για το έργο της και συζητάμαζί τους, στην πρώτη της ατο-

μική έκθεση που πραγματοποι-εί στη γενέτειρά της μετά από40 χρόνια απουσίας της από τονησί.Η ζωγραφική δημιουργία τηςΜυρτώς Βρανά θα μπορούσε

να διακριθεί σε δύο βασικέςκατηγορίες: τα αφηρημένα έρ-γα που ξεκίνησε να φιλοτεχνείκατά τη διάρκεια της παραμο-νής της στη Ρώμη και συνεχίζειέως και σήμερα, και τα παρα-

στατικά έργα, με θέματα όπωςη νεκρή φύση, το τοπίο και τοανθρώπινο σώμα, που με ελά-χιστες εξαιρέσεις είναι πρό-σφατα. Στα αυστηρά γεωμετρι-κά της έργα, κύριο μέσο έκ-φρασης είναι η γραμμή.«Εμπνέομαι από το καθετί», εί-πε η ίδια η ζωγράφος στο «Ε».«Τα έργα μου είναι κυρίως α-φηρημένα, αλλά έχω ζωγραφί-σει και συγκεκριμένα. Είμαιπολύ χαρούμενη που η έκθεσητραβάει τον κόσμο και όλοιμού λένε ότι τους εμπνέει τοφως που έχουν οι πίνακές μου,ότι υπάρχει πολλή δύναμη καιφως, ενώ έχω ακούσει και ότι ηεναλλαγή από το πιο σκοτεινόμέχρι το πιο φωτεινό χρώμα,είναι κάτι σπάνιο.»

Για το έργο της ζωγράφουΈχοντας γεννηθεί το 1948 στοΠλωμάρι της Λέσβου, η ΜυρτώΒρανά σπούδασε αρχικά Τεχνι-

κό Σχέδιο στις Σχολές Πάλμερκαι Γραφικές Τέχνες στις Σχο-λές Δοξιάδη, μελέτησε ζωγρα-φική κοντά στη ζωγράφο Μα-ρία Σιώκου, ενώ ενδιαφέρθηκεκαι για την ηθοποιία, παίρνο-ντας πτυχία από τη Σχολή Δη-μήτρη Κωνσταντινίδη. Έζησεστη Ρώμη, όπου ζωγράφισε ο-ρισμένα από τα σημαντικότεραέργα της, κι επέστρεψε στην Α-θήνα στις αρχές της δεκαετίαςτού ‘80, για να διοριστεί καθη-γήτρια Εικαστικών στη μέσηεκπαίδευση. Συνταξιοδοτήθηκετο 2011, οπότε και παρουσίασεξανά έργα της στο κοινό, στονΠολυχώρο «Απόλλων» στα Κα-μίνια του Πειραιά.Η έκθεση στο ΕπιμελητήριοΛέσβου θα είναι ανοιχτή έωςκαι το Σάββατο 10 Αυγούστου,από τις 9 το πρωί έως τις 2 τομεσημέρι και από τις 6 το από-γευμα έως τις 10 το βράδυ.

Σήμερα Τετάρτη 7 Αυγούστουστην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχο-λείου ΑκρασίουΜουσική εκδήλωση με σαντούρια, μετο Δημήτρη Κοφτερό και στη συνέχειανεανική ζωντανή μουσικήστις 20:30 στο ΜόλυβοΑναβίωση του εθίμου της καντάδαςστις 21:15 στο Κάστρο ΜυτιλήνηςΗ θεατρική παράσταση «Τα βαφτί-σια», με τους Νίκο Μουτσινά, ΖέταΜακρυπούλια, Θανάση Αλευρά, Αθη-νά Οικονομάκου, Ελένη Καρακάσηστις 21:30 στον πολυχώρο «Ιανός»της Λουτρόπολης ΘερμήςΜουσική εκδήλωση με τίτλο «Όταν ηβάρκα βρίσκει στο κύμα…»

Έως αύριο Πέμπτη 8 Αυγούστουστον Πύργο «Χρυσώ» των ΠύργωνΘερμήςΈκθεση ζωγραφικής με ελαιογραφίεςκαι ακουαρέλες της Καίτης Μεσσηνέ-ζη, με τίτλο «Μεταισθήσεις»

Έως Παρασκευή 9 Αυγούστουστον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρό-πολης ΘερμήςΈκθεση ζωγραφικής του ΚωνσταντίνουΜανιατόπουλου, με θέμα «Τοπία»στη Δημοτική Αίθουσα της ΆντισσαςΈκθεση Παύλου Θύμου… «Τρεις Φο-ρές… Χειροτεχνία, Φαντασία και Τέ-χνη»

Έως Σάββατο 10 Αυγούστουστην Πλατεία ΣαπφούςΚοινή έκθεση φωτογραφίας τής ΦΕΜκαι της Φωτογραφικής Εταιρείας Περ-γάμου (BEASFAD) με τίτλο «Ένας δρό-μος, μια γειτονιά»στο Εμπορικό Επιμελητήριο ΛέσβουΈκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Μυτιλή-νη, έρωτά μου» της ζωγράφου Μυρ-τώς Βρανά

Έως Τετάρτη 14 Αυγούστουστην αίθουσα συνεδριάσεων του Δη-

μαρχείου ΚαλλονήςΈκθεση έργων ζωγραφικής, αγιογρα-φίας, ξυλογλυπτικής και κεραμικής,μαθητών τού ΕΘΟ Καλλονής

Έως Πέμπτη 15 Αυγούστουστο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μου-σείο της ΑθήναςΈκθεση έργων του Μουσείου Τεριάντστο Πολιτιστικό Κέντρο της ΕρεσούΤριπλή έκθεση των Μαριάννας Τατίνι- Μωραΐτου, Ασούπτας - Μικελίας Λε-γάτου και Ηλία Στάρη, με τίτλο«Triospective»

Έως Σάββατο 17 Αυγούστουστο Αρχοντικό ΓεωργιάδηΈκθεση δημιουργιών από παπούτσια

Έως Παρασκευή 30 Αυγούστουστην Πινακοθήκη Κοντιά και στο Χρι-στοδουλίδειο Κτήριο της ΜύριναςΈκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής μετίτλο «Φάος»στη Δημοτική Πινακοθήκη ΜυτιλήνηςΈκθεση έργων ζωγραφικής του ΝίκουΑναγνώστου, με τίτλο «ΥπερβατικοίΧώροι»

Έως Κυριακή 8 Σεπτεμβρίουστο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουρ-γίας Λέσβου, στην Αγία ΠαρασκευήΈκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Καλ-λιπολίτη με θέμα «Αλάμπρα. Ελαιο-τριβείο»

Έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίουστην Πινακοθήκη του ΜολύβουΈκθεση ζωγραφικής νέων Ελλήνωνκαλλιτεχνών, με τίτλο «Μήνυμα στηθάλασσα»

Αύριο Πέμπτη 8 Αυγούστουαπό τους συλλόγους του Ακρασίου Βαρκάδα με καΐκι από το Πλωμάρι έ-ως τα Βατεράστις 20:00 στη Δημοτική Αίθουσα τηςΆντισσαςΒράβευση επιτυχόντων μαθητών σε

μουσικούς διαγωνισμούςστις 21:00 στο Αρχοντικό ΓεωργιάδηΠροβολή τού ντοκυμαντέρ του ΠέδροΟλάγια «Με τον Καλλιγιάννη»

Παρασκευή 9 Αυγούστουστην ΆντισσαΕργαστήρι μεταξοτυπίας, με τις οδη-γίες του Παύλου Θύμουστην κάτω πλατεία της ΦίλιαςΕτήσιος χορός από τον Αθλητικό Σύλ-λογο Φίλιαςστις 21:30 στον πολυχώρο «Ιανός»της Λουτρόπολης ΘερμήςΠαρουσίαση του βιβλίου της Ελεωνό-ρας Σουρλάγκα «Passport - μια αληθι-νή περιπέτεια»

Σάββατο 10 Αυγούστουστην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχο-λείου ΑκρασίουΚαλοκαιρινός χορός των συλλόγωνστις 20:00 στη Σκάλα ΚαλλονήςΓιορτή Σαρδέλας, με τη μουσικοχο-ρευτική παράσταση «Από τη Σμύρνηστον Περαία»στις 20:30 στο Κάστρο του ΜολύβουΤο 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χο-ρών

Από Σάββατο 10 έως Πέμπτη 22 Αυγούστου

στον πολυχώρο «Ιανός» της Λουτρό-πολης ΘερμήςΈκθεση ζωγραφικής «Ο μύλος τηςΘερμής και τα πέριξ», του ΔημήτρηΚαραπιπέρη

Κυριακή 11 Αυγούστουστο Πολιτιστικό Κέντρο ΠορτιανούΛήμνουΗ παράσταση «Invitation to a party…not another fairytale», της ΜαρίαςΣούμπερτ, από τον Πολιτιστικό Σύλ-λογο «Αγεφύρωτοι»στην Πλατεία ΑκρασίουΔιαγωνισμός επιτραπέζιων παιχνι-διών

στις 20:00 στη Δημοτική Αίθουσα Ά-ντισσαςΠαρουσίαση του βιβλίου του Πανα-γιώτη Παρασκευαΐδη, «Ο δεύτεροςδιωγμός, οι Πρόσφυγες στη Λέσβο»

Από Κυριακή 11 έως Τετάρτη 14 Αυγούστου

από τις 7 έως τις 9 στη Δημοτική Αί-θουσα Άντισσας Έκθεση φωτογραφίας του ΓιώργουΙορδάνου

Δευτέρα 12 Αυγούστουστις 20:00 στη Δημοτική Αίθουσα Ά-ντισσαςΟμιλία του διευθυντή του ΜουσείουΦυσικής Ιστορίας Νίκου Ζούρου, γιατο Γεωπάρκο της Λέσβουστις 21:00 στο Αρχοντικό ΓεωργιάδηΠροβολή ταινιών μικρού μήκους, απότο Φεστιβάλ Δράμας 2011

Τρίτη 13 Αυγούστουστις 20:30 στην πλατεία της ΆγραςΦεστιβάλ Παραδοσιακών Χορώνστις 21:00 στο προαύλιο του Δημοτι-κού Σχολείου ΆντισσαςΕμφάνιση των μουσικών τμημάτωντου Συλλόγου, με την καθοδήγησητου Άλκη Πασπάτηστις 21:30 στον πολυχώρο «Ιανός»της Λουτρόπολης ΘερμήςΑφιέρωμα στην εικονογραφία της Πα-ναγίας, με παρουσίαση εικόνων απότο Δημήτρη Καραπιπέρη, σε μια εκδή-λωση με θέμα «Τα πρόσωπα της Πα-ναγίας σε Ανατολή και Δύση»στην αυλή του πρώην Δημοτικού Σχο-λείου ΑκρασίουΣυναυλία με τον Τάκη Σωτηρχέλληκαι το συγκρότημα «Τα Φώτα Απένα-ντι»στο Κάστρο ΜυτιλήνηςΣυναυλία με το Θάνο Μικρούτσικο,με τίτλο «Πάντα γελαστοί και γελα-σμένοι…»

«Εμπνέομαιαπό το

καθετί», λέειη ίδια η

δημιουργός

15TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η έκθεση της Μυρτώ Βρανά στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ύμνος στη Μυτιλήνη

Page 16: Εμπρός 3868

TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013Δύο σημαντικά φιλικά θα δώσει στην έδρα τουσήμερα και την Κυριακή ο Όλυμπος, στο πλαίσιοτης προετοιμασίας του. Σήμερα στις 18:00 θααντιμετωπίσει το Βύρωνα Μόριας και την Κυριακή,την ίδια ώρα, τον Αιολικό.

Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

AΘΛHTIΣMOΣ!

Ο τέως πλέον τεχνικός,μήνες τώρα περίμενε νατου δοθεί η μεγάλη ευ-καιρία να ξανακαθίσειστον πάγκο της λατρεμέ-νης του ομάδας, ενώ μά-λιστα δεν ήταν λίγες οιφορές που ο Δημητριά-δης άφησε το πατρικότου και εγκαταστάθηκεστο νησί περιμένοντας τημεγάλη ευκαιρία. Αυτή ηευκαιρία του δόθηκε πριναπό ένα μήνα, όταν τηνπροεδρία ανέλαβε οΣταύρος Γρυπιώτης, ό-μως το φινάλε ήταν πι-κρό. Ένα φιλικό τεστ προ-ετοιμασίας τον έστειλεστην έξοδο, αφού κατά τηδιάρκεια του παιχνιδιούορισμένοι παίκτες δενκαταλάβαιναν ή έκανανότι δεν καταλάβαιναν τιςοδηγίες που έπαιρναν α-πό τον προπονητή. Αυτόείχε ως αποτέλεσμα νασχηματίζεται μια άσχημη

εικόνα στον κόσμο. Οι δι-οικούντες που ήταν πα-ρόντες στο γήπεδο, τα εί-δαν όλα αυτά και απο-γοητεύτηκαν πριν συνει-δητοποιήσουν ότι πριν α-πό μερικές μέρες όλα ή-ταν τέλεια.Έτσι, λοιπόν, η χρονιάμπορεί να ξεκίνησε μεχαμόγελα και όνειρα γιατο στήσιμο μιας νέας ι-σχυρής ομάδας στο νησί,όμως τα γεγονότα αμέ-σως τους γύρισαν σε άλ-λες εποχές, που δεν ται-ριάζουν ασφαλώς στην ι-στορία του Αιολικού. ΟΔημητριάδης όταν πήρετο χρίσμα από τη διοίκη-ση να κυβερνήσει το κα-ράβι, είχε τονίσει ότι ηπειθαρχία περνάει απότους μεγάλους στους μι-κρούς. Απ’ την άλλη, οιδιοικούντες κάνουν λόγογια νευρικότητα στα απο-δυτήρια, ότι χάθηκε ο έ-

λεγχος πριν καν ξεκινή-σει η χρονιά και έφτασανεδώ που έφτασαν. Μάλι-στα την επομένη του φι-λικού, ο Γρυπιώτης επι-σκέφθηκε τους παίκτεςστα αποδυτήρια να του ε-ξηγήσουν γιατί συνέβη-σαν όλα αυτά και τους ά-κουσε να παραπονιούνταιγια τον τρόπο δουλειάςτου Δημητριάδη, καθώςκαι για τη στάση του στοκοουτσάρισμα, τακτικήγια την οποία απ’ ό,τιφαίνεται δεν ήταν προε-τοιμασμένοι.Όμως το θέμα δεν είναιστο τεστ προετοιμασίαςκαι στα όσα προηγήθηκανμε την αποπομπή Δημη-τριάδη. Πρέπει τώρα νακοιτάξουν το μέλλον, α-φού ο νέος πλέον τεχνι-κός που θα έρθει, θα πρέ-

πει να κουμαντάρει αυτότο βαρύ φορτίο, με τουςικανούς παίκτες, που οκαθένας τους θέλει να έ-χει μια θέση στην ομάδα,αλλά όπου όμως όλοι δυ-στυχώς δε χωράνε. Οιπαίκτες θα πρέπει να εί-ναι μονιασμένοι και ναμην κοιτάζουν το «εγώ»τους, να παίζουν για τηνομάδα πρώτα και μετά γιατο άτομό τους. Αν γίνουνόλα αυτά, θεωρούμε πωςο Αιολικός μπορεί να πε-τύχει τους στόχους του.Αν όχι, τότε θα μιλάμε γιαμια αποτυχημένη από ό-λες τις πλευρές χρονιά.

«Είμαι υπέρ της ευσυνείδητης

πειθαρχίας»«Οι αρχές μου είναι αυ-τές και δεν τις προδίδω.

Βάζω πρότυπο όταν δου-λεύω να τους κάνω επαγ-γελματίες αν και είναι ε-ρασιτέχνες, βάζονταςτην πειθαρχία πάνω απόόλα, αυτή που ταιριάζειστον Αιολικό. Παραπονέ-θηκαν έξι - επτά παίκτεςγια τον τρόπο δουλειάςμου, αλλά νομίζω ότι μετον τρόπο αυτό πρέπει ναδουλεύει μια ομάδα. Δεντιμώρησα κανέναν παί-κτη και χαριτολογώνταςθα έλεγα ότι κάποιες τι-μωρίες εντός γηπέδου σεστυλ κάμψεις - τρέξιμο,ήταν συμβολικές και τί-ποτα περισσότερο. Είμαιυπέρ της ευσυνείδητηςπειθαρχίας και σεβόμε-νος την προσωπικότητακαι την κοινωνική υπό-σταση κάθε ποδοσφαιρι-στή. Αν όμως δεν υφί-σταται η ευσυνείδητηπειθαρχία, είναι για μέναεπιβαλλόμενη. Αυτή ήτανμια απόφαση της διοίκη-σης και τη σέβομαι, αλλάο Δημητριάδης δε θα πά-ψει να είναι Αιολικός. Θαείμαι πάντα Αιολικός,γιατί το λέει η ίδια μου ηκαρδιά», δήλωσε χθεςστο «Ε» ο «δάσκαλος»,εμφανώς πικραμένος α-πό την τροπή της υπόθε-σης.

Εκτός νησιού;Μετά την απρόσμενη ε-

ξέλιξη που είχε το θέμαπροπονητή, η διοίκησηείναι αναγκασμένη ναψάξει να βρει τον αντικα-ταστάτη του. Μέχρι ναγίνει αυτό, ο ΓιώργοςΚομνηνός που έχει τηνευθύνη για τη φυσικήκατάσταση των παικτώνκαι την εκγύμνασή τους,θα επωμιστεί το ρόλο τουπροπονητή. Πληροφο-ρίες κάνουν λόγο ότι αυ-τός μπορεί να είναι και ε-κτός νησιού, ενώ ακού-γεται και το όνομα τουΓιώργου Κουτρουμπίλα,ο οποίος έχει περάσει α-πό τον πάγκο με επιτυ-χία. Πάντως οι κινήσειςθα είναι σύντομες, αφούπρέπει η ομάδα να κλεί-σει το νέο προπονητή ώ-στε η προετοιμασία νακυλήσει χωρίς προβλή-ματα.Να σημειώσουμε πως οΣταύρος Γρυπιώτης φρό-ντισε να αποζημιώσει τοΘανάση Δημητριάδη γιατις μέρες εργασίας τουστο σύλλογο και τον ευ-χαρίστησε για τη σύντο-μη προσφορά του. Πι-κράθηκε, όμως, και αυ-τός, αφού δεν περίμενεότι η συνεργασία τους(ενώ είναι και φίλοι απόπαλιά) μετά από χρόνιαθα έπαιρνε αυτή την ά-σχημη τροπή.

T ις ικανότητές τους προσπάθησαν να ανα-δείξουν οι Παλαίμαχοι παίκτες της Αγιά-

σου με τους Βετεράνους της Μυτιλήνης, σεένα ενδιαφέρον φιλικό παιχνίδι το οποίο έ-δωσαν το απόγευμα του περασμένου Σαβ-βάτου στο γήπεδο της Αγιάσου.Αν και τα χρόνια έχουν περάσει, εν τούτοιςη τέχνη δεν μπορεί να ξεχαστεί και μάλισταοι περισσότεροι προσπάθησαν να τη δείξουνεντός, αλλά και εκτός αγωνιστικού χώρου,στον αρκετό κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδοκαι τους επιβράβευσε με το χειροκρότημάτου.Πριν από την έναρξη του ενδιαφέροντος αυ-τού φιλικού, τιμήθηκαν από τον Όλυμπο οΓιάννης Χατζηγιάννης, παλιός παίκτης τουΟλύμπου, ο Προκόπης Βαμβαλέλλης, ο ο-ποίος υπήρξε προπονητής και παίκτης συ-νάμα πριν από πολλά χρόνια, καθώς και οπατέρας του Παναγιώτη Βάλεση, Στρατής,που ήταν από τους πρώτους που φόρεσαν τηφανέλα του Ολύμπου όταν αυτός είχε δημι-ουργηθεί. Αναμνηστικά σε ένδειξη καλήςφιλίας αντάλλαξαν και οι δύο ομάδες.Οι Βετεράνοι της Μυτιλήνης αποδείχθηκανκαλύτεροι των αντιπάλων τους, έτρεξαν πε-ρισσότερο και καθάρισαν τη νίκη από το α΄ημίχρονο, όπου και πέτυχαν τα τέσσεραγκολ τα οποία ήταν αρκετά για να τους χαρί-

σουν τη φιλική νίκη. Σκόρερ ήταν οι Μα-τζουράνης, Κελαϊδίτης, Μέγας και Παπαδη-μητρίου. Από την ομάδα των Παλαιμάχωντης Αγιάσου ενίσχυση είχαν από τους εν ε-νεργεία ποδοσφαιριστές της ομάδας του Ο-λύμπου Καζάνη, Τσαμπλάκο και Κρις, αλλάούτε αυτοί αποδείχθηκαν ικανοί να τους σώ-σουν από την ήττα.Ο Θεόδωρος Στεργίου σφύριξε το φιλικό έ-χοντας ως συνεργάτες τους Παπουτσέλληκαι Χρόνη, οι οποίοι δεν είχαν κανένα πρό-βλημα να βγάλουν εις πέρας την αποστολήτους. Μάλιστα δεν αποκλείεται οι δύο ομά-δες σύντομα να ξανανταμώσουν.

Στη Λέσβο θαβρίσκεται σήμε-

ρα Τετάρτη ο δά-σκαλος του ShitoRyu Karate Do Δη-μήτρης Ζεύκης,μέλος της Παγκό-σμιας Ομοσπον-δίας Καράτε με έ-δρα την Ιαπωνίακαι υπεύθυνος τουShito Ryu στην Ελ-λάδα, κατόπινπρόσκλησης τουπροπονητή του Αί-αντα Jiu-Jitsu Μυ-τιλήνης, ΧρήστουΑλαφάκη, για με-γάλο σεμινάριο πολεμικών τεχνών.Ο ίδιος δάσκαλος έχει επισκεφτείξανά το σύλλογο της Λέσβου και έ-χει μιλήσει με πολύ καλά λόγια γιατον τρόπο δουλειάς που γίνεται σεέναν επαρχιακό σύλλογο, αλλά καιγια τη διάθεση που δείχνουν ταπαιδιά που ασχολούνται με τις πο-λεμικές τέχνες.Το σεμινάριο, διάρκειας τριών ημε-ρών (7 - 9 Αυγούστου) θα πραγμα-

τοποιηθεί στις εγκαταστάσεις τουΑίαντα Jiu-Jitsu Μυτιλήνης στην ο-δό Καραντώνη 11, στον Πλάτανο,όπου ο δάσκαλος κ. Ζεύκης, αφούεξετάσει την πρόοδο των μαθητώντου συλλόγου, θα προβεί σε επίδο-ση ζωνών στους επιτυχόντες. Επι-προσθέτως θα διδάξει νέες τεχνι-κές αυτοάμυνας και νέα ύλη τούShito Ryu Karate Do στους μαθητέςτου σεμιναρίου.

Aυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στον Αιολικό. Ο μα-κροβιότερος προπονητής όλων των εποχών, βαμ-μένος Αιολικός, να απολυθεί κλείνοντας μόνο 15

μέρες παρουσίας, από την ημέρα που ξεκίνησε η προ-ετοιμασία στον πάγκο της ομάδας. Ταφόπλακα απο-δείχθηκε για το Μακεδόνα τεχνικό Θανάση Δημητριά-δη το πρώτο φιλικό με την ομάδα Νέων τής ΑΕΛΚ τοαπόγευμα της περασμένης Κυριακής στο ΔημοτικόΣτάδιο Μυτιλήνης, αφού απολύθηκε από τη διοίκησημετά από παράπονα ότι είναι δεόντως σκληρός απέ-ναντι στους παίκτες, κάνοντας επαγγελματική προπό-νηση ενώ οι ίδιοι είναι ερασιτέχνες. Έτσι, ο Αιολικόςαπό το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται σε αναζήτησηνέου προπονητή.

Νέες τεχνικές αυτοάμυνας θα διδάξει ο δάσκαλος του Shito Ryu Karate Do Δημήτρης Ζεύκης

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα φιλική συνάντηση βρέθηκανΠαλαίμαχοι Αγιάσου και Βετεράνοι Μυτιλήνης

ΑΙΟΛΙΚΟΣΆδοξο φινάλε είχε η συνεργασία του Δημητριάδη με την ομάδα, που κράτησε 15 ημέρες και πλέον αναζητείται ο διάδοχος

Από νωρίς σε αναζήτηση τεχνικού

Χωρίς το Θανάση Δημητριάδη θα συνεχίσουν την προετοιμασία τους οι παίκτες του Αιολικού

ΦΙΛΙΚΟ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ

Με 4-0 νίκησαν οι Βετεράνοι της Λέσβου ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Τριήμερο σεμινάριο στη Λέσβο

Page 17: Εμπρός 3868

17EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυ-σάνθη

Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος)Υπερηχοκαρδιογράφημα &ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκοντηλ. 22510 54024κιν. 6973-822661

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944-635886

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

Τσουνάς Ι. ΠαναγιώτηςΙατρός ενδοκρινολόγος-διαβητολόγοςΚαλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού)τηλ./φαξ 22530 24590κιν. 6946-008966Δέχεται:Δευτέρα - Παρασκευή πρωίκαι Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος(στρατιωτικός ιατρός)

Καβέτσου 44τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνω-στικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17 (κά-θετος της Καβέτσου 22 - 24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβουτηλ./φαξ ιατρείου 2253025000κιν. 6977-202582Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή18:00 - 20:30e-mail: [email protected]

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ζαμπάκος Ι. ΓεώργιοςΠλαστικός χειρουργόςΚαβέτσου 3, 2ος όροφοςτηλ. 22511 02351κιν. 6974-117070www.πλαστικηχειρουργικη.gr

Μπλιθικιώτης ΠαύλοςΛαπαροσκοπική χειρουργική,Χειρουργική πεπτικού & ενδο-κρινών αδένων, ΟγκολογικήχειρουργικήΒουρνάζων 17, Μυτιλήνητηλ. 6977-266001, e-mail:[email protected]

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη -Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεν-νηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμε-λήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος»ΘεσσαλονίκηςΚαβέτσου 42 και Ξενοφώ-ντος, ΜυτιλήνηΓια ραντεβού:τηλ. 22510 47771, fax22510 47772, κιν. 6984-167492

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ

Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτηςτ. Διευθυντής ΝοσοκομείουΚΑΤ Επιστημονικός ΣυνεργάτηςΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣΔ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλητηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880e-mail: [email protected]

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

Δρ. Πασχαλίδης ΓιάννηςΔρ. Θεοδοσίου Μαρία

Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ.22510 22217Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΧατζημανώλη, τηλ. 2253029530

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Βεκρή ΒαλεντίναΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ& ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙ-ΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.)

Διαταραχές αυτιστικού φά-σματος, Μαθησιακές δυσκο-λίες, Δυσλεξία, Λογοθερα-πεία, Εργοθεραπεία, Ψυχο-παιδαγωγική παρέμβαση, Ψυ-χοδιαγνωστικά τεστ, Συμβου-λευτική γονέωνΑγ. Ειρήνης 11τηλ. 22511 02215κιν. 6936-649439

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΞενοφώντος 6 (α´ όροφος)τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος ΨυχολόγοςΜπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκωνΔέχεται με ραντεβούτηλ. 22510 41803κιν. 6971-736667

Σαμιώτου ΚατερίναΨυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, ΕνηλίκωνΒερναρδάκη και Δοϊράνης 1τηλ. 22510 41285, 6937-294235e-mail:[email protected]

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος ψυχολόγος M.Sc.Ατομική Συμβουλευτική καιΨυχοθεραπείαΔέχεται κατόπιν ραντεβούΘεοδώρου Αλκαίου 6κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντιΑγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail:[email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβουτηλ. 6970-515889 &22530 24648e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΓρηγ. Παπαμιχαήλ 2τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& ΑποκατάστασηςMSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου ΤσεχίαςLaser - ΥδρομασάζΤζακούζι - ΜαγνητοθεραπείαΘουκυδίδου & Κανάρητηλ. 22510 41868κιν. 6938802270

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & ΑποκατάστασηςΧατζηδημητρίου Αντώνης

Αγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

PhisiocareΕργαστήριο ΦυσικοθεραπείαςΣταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -M.T.

ΦυσικοθεραπεύτριαΕπισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 54898κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκυδίδου 4, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - ΠεριβαλλοντικέςΜελέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτρο-φία, Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοί χώ-ρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

e-mail: [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώ-σεις, μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Page 18: Εμπρός 3868

18TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Οι μαθητές που βραβεύ-τηκαν κατά την εκδήλω-ση, ήταν οι ΠαναγιώτηςΑχλάδας και ΑκίνδυνοςΣαράκης από την Α΄ Γυ-μνασίου, ΧαράλαμποςΛίγκος και Ιωάννης Τα-λιαντζής από τη Β΄ Γυ-μνασίου, Χαρίκλεια Δρά-κου από τη Γ΄ Γυμνασίου,Παναγιώτα Τασιοπούλουκαι Απόστολος Παπαχρυ-σός από τη Β΄ Λυκείουκαι Χριστίνα Βατζάκα καιΚατερίνα Ταλιαντζή απότη Γ΄ Λυκείου.Παράλληλα δόθηκαν έ-παινοι σε παιδιά του Δη-μοτικού Σχολείου Λου-τρών, που πρώτευσαν σεδιαγωνισμό ζωγραφικήςκαι έκθεσης με θέμα τοπεριβάλλον, ο οποίος εί-

χε πραγματοποιηθεί στις5 Ιουνίου, ανήμερα τηςΠαγκόσμιας Ημέρας Πε-ριβάλλοντος. Οι μαθητέςπου διακρίθηκαν ήταν οιΜαρία Κέντζη από την Α΄Δημοτικού, Φίλιππος Λέ-λεκας από τη Β΄ Δημοτι-κού, Σταυρούλα Κοζπήαπό τη Γ΄ Δημοτικού,Κωνσταντίνος Λέλεκαςαπό τη Δ΄ Δημοτικού,Ταξιαρχούλα Κοζπή απότην Ε΄ Δημοτικού και Πα-ναγιώτα Αραμπατζή απότη ΣΤ΄ Δημοτικού.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις

Το πρωί της 23ης Αυγού-στου, που είναι τα εννιά-μερα της Παναγίας, θατελεσθεί θεία λειτουργία

με αρτοκλασία και επι-μνημόσυνη δέηση γιατους Μικρασιάτες πρό-σφυγες στην περιοχή,στην Παναγιά την Αψηλή.Το απόγευμα της Πέ-μπτης 22 Αυγούστου, με-τά τον εσπερινό και τηνπεριφορά της εικόναςτης Παναγίας, που θα κα-ταλήξει στον αύλειο χώ-ρο του Μουσείου Προ-σφυγικής Μνήμης, θαπραγματοποιηθούν εκεί

εορταστικές εκδηλώσειςσχετικές με τα ήθη και έ-θιμα της Μικράς Ασίας.Τέλος, την Κυριακή 15Σεπτεμβρίου στις 7 το α-πόγευμα, θα πραγματο-ποιηθεί στο χώρο τουΜουσείου η καθιερωμέ-νη εκδήλωση από ταμουσικά τμήματα τουΣυλλόγου, στα οποία αυ-τήν τη στιγμή παρακο-λουθούν μαθήματα 32παιδιά.

Γιορτή Τραχανά στο ΑκράσιEπιτυχία είχε η Γιορτή του Τραχανά που έγινε το πε-

ρασμένο Σάββατο στο Ακράσι, από τους δύο πολι-τιστικούς συλλόγους του χωριού.Μετά το βράσιμο σε μεγάλο καζάνι του πρόβειου γά-λακτος από την οικογένεια του Παναγιώτη και της Πέ-μης Καρπέλη, το γάλα ανέβηκε στην πλατεία του χωρι-ού με συνοδεία από βρακάδες και βρακούσες Ακρα-σιώτες και Ακρασιώτισσες. Ξεκίνησε η διαδικασία πα-ρασκευής του τραχανά με την ανάμειξη του γάλατοςμε κουρκούτι, διαδικασία που κρατά αρκετή ώρα, ενώη πλατεία ήταν γεμάτη από κόσμο, τόσο ντόπιους, όσοκαι επισκέπτες.Ο Στάθης Σάπικας μίλησε για τον τραχανά, ενώ έμπει-ρες Ακρασιώτισσες έδειξαν πώς φτιάχνονται οι χά-χλες. Αφού μοιράστηκε ο τραχανάς σε όλο τον κόσμοαπό τους βρακοφόρους και τις βρακοφορούσες, οι τε-λευταίοι έσυραν πρώτοι το χορό με παραδοσιακά τοπι-κά τραγούδια και σκοπούς και μετά σήκωσαν τον κό-σμο για να χορέψει.

Και λαχειοφόρος αγοράTέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματο-

ποιήθηκε η κλήρωση των δώρων της λαχειοφό-ρου αγοράς του Συλλόγου.Πρώτος λαχνός κληρώθηκε το νούμερο 846, πουκερδίζει ένα Tablet PC, δεύτερος λαχνός ήταν τονούμερο 677 που κερδίζει ένα ποδήλατο, τρίτος λα-χνός το νούμερο 505 που κερδίζει ένα DVD και τέ-ταρτος λαχνός το νούμερο 484, που κερδίζει τον α-νεμιστήρα.Οι τυχεροί μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέ-φωνο 6974-640419 με τον κ. Δημήτρη Παπαχρυσό,για την παραλαβή των δώρων.

Καλοκαιρινός χορός στο Σκαλοχώρι

OΣύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου «Ο Ά-γιος Γεώργιος» διοργανώνει την Κυρια-

κή 11 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ, έναχορό στα πλαίσια των πολιτιστικών του εκ-δηλώσεων.Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους, ενώθα πλαισιωθεί μουσικά από το συγκρότημα«Σούσουρο».

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον α-νακαινισμένο χώρο του ξενοδοχείου «Κουντου-ρουδιά» και με παρουσία πολλών μελών και φί-

λων του Συλλόγου, η χοροεσπερίδα του ΣυλλόγουΜικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι». Στηδιάρκειά της βραβεύτηκαν οι αριστούχοι μαθητές τουΤοπικού Διαμερίσματος Λουτρών, αλλά και λαχειοφό-ρος αγορά.

Από τηχοροεσπερίδατου Συλλόγου«Το Δελφίνι»

Από τη Γιορτή του Τραχανά που έγινε το Σάββατο στο Ακράσι

Από το Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι»

Καλοκαιρινή γιορτή με βράβευση αριστούχων

Page 19: Εμπρός 3868

19TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ07.45 - 21.00

ΣΥΣ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ Μ. & ΑΣ. Καβέτσου 36

Τηλ. 22510 25870

ΤΕΤΑΡΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ18.00 - 07.45

ΠΑΣΠΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΕ. Βοστάνη 61, έναντι νοσοκομείου

Τηλ. 22510 25314ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α Π Λ Ο Ι Ω Ν

ΤΕΤΑΡΤΗ: 7 .8 .2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“Ν. Χίος” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“Blue Star Patmos” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας

να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους

πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Περιφέρεια

Β. Αιγαίου 22510 37080

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ. Θέατρο 22510 37194

Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής

Πολιτικής 22510 41161

Δικαστήριο 22510 45489

ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη

Μυτιλήνης 22510 40892

Υπηρεσία ταξί

Taxiplon 18222 (αστική χρέωση)

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1

Ο.Α. 22540 22214, -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Περιφερειακή

Ενότητα 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB)

0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

Σε συνέχεια των ενθαρρυ-ντικών μηνυμάτων που έ-δωσαν για τη φετινή του-ριστική χρονιά οι αφίξειςτον Ιούνιο, όπου και ση-μειώθηκε αύξηση με τοναντίστοιχο περσινό μήνατης τάξης τού 13,51%, ταστοιχεία του αεροδρομί-ου ήταν το ίδιο καλά καιγια τον Ιούλιο.Όπως φαίνεται και απ’τον πίνακα που δημοσι-εύουμε με τις αφίξεις αε-ροσκαφών επιβατών κατάεθνικότητα, το μήνα πουπέρασε, έφτασαν στη Μυ-τιλήνη συνολικά 186 πτή-σεις τσάρτερ, αποβιβάζο-ντας 12.822 επιβάτες.Τον Ιούλιο του 2012 εί-χαν έρθει στη Μυτιλήνη

79 πτήσεις με 10.767 ε-πιβάτες, ενώ το 2011 οιεπιβάτες του Ιουλίου μετσάρτερ έφτασαν τις13.624.

«Τριγωνικές» πτήσεις«Υπάρχουν πράγματιπολλές πτήσεις που δενέχουν μεγάλη πληρότητα,αλλά υπάρχουν και πολλάαεροσκάφη που έχουν κιάλλους προορισμούς ε-κτός της Μυτιλήνης»,σχολίασε ο τουριστικόςπράκτορας Ηλίας Πίκου-λος, εξηγώντας μας ότι υ-πάρχουν οι λεγόμενες«τριγωνικές πτήσεις», ει-δικά απ’ την Ολλανδία,απ’ όπου το δρομολόγιοείναι Άμστερνταμ - Μυτι-

λήνη - Σάμος, με αποτέ-λεσμα πολλοί επιβάτες ναμην κατεβαίνουν στονπρώτο ελληνικό σταθμό,στη Λέσβο.Για παράδειγμα, όπωςσυνέχισε ο κ. Πίκουλος,το αεροπλάνο από Βέλγιοκάθε Δευτέρα, από Βρυ-ξέλλες πάει Χίο και μετάΜυτιλήνη, οπότε οι επι-βάτες μοιράζονται σε δύοπροορισμούς.Σε ό,τι αφορά γενικότεραστην τουριστική κίνηση, οκ. Πίκουλος επεσήμανεπως «σε σχέση με τις 80και 90.000 τουρίστες πουέρχονταν παλιά, όπως το1997, έχει χαθεί μεγάλομέρος της ευρωπαϊκής πί-τας για το νησί μας. Κιαυτό γιατί αφενός δεν έρ-χονται εδώ νέες εταιρεί-ες, αλλά και αφετέρουγιατί κάποιες αγορές πουέγινε προσπάθεια να α-

νοίξουν, όπως της Ρω-σίας, δε βρήκαν στη Λέ-σβο τις υποδομές που ζη-τούσαν, τα πεντάστεραξενοδοχεία, τα καζίνοκ.λπ.. Ό,τι γίνει, δεδομέ-νης και της κρίσης στηνεσωτερική αγορά, το πε-ριμένουμε απ’ τους Τούρ-κους, παρ’ ότι και η δικήτους διαμονή έχει περιο-ριστεί σημαντικά.».

«Χάσαμε τη βόρεια Ελλάδα»

«Λείπουν οι συστηματι-κές και οργανωμένεςπροσπάθειες για την α-νεύρεση νέων τουριστι-κών αγορών, κυρίως επει-δή δεν μπορούμε να συ-νεννοηθούμε μεταξύμας», ανέφερε ο αντιπρό-εδρος της Ένωσης Τουρι-στικών Πρακτόρων, Πα-ναγιώτης Χατζηκυριάκος,επισημαίνοντας ότι χωρίς

καινούργιους προορι-σμούς και νέες εταιρείες,«απλά προσπαθούμε ναδιατηρήσουμε μια σταθε-ρή κατάσταση και να μηνέχουμε απώλειες».Ο κ. Χατζηκυριάκος εκτι-μά πως δυστυχώς η Λέ-σβος δεν τράβηξε το ρεύ-μα του τουρισμού πουπροσέλκυσε φέτος η χώ-ρα μας απ’ την υπόλοιπηΕυρώπη, ενώ δε διπλα-σιάστηκε, παρά την αύξη-σή του σε σχέση με πέρυ-σι, και ο αριθμός των του-ριστών από Τουρκία, ό-πως προσδοκούσαν οιφορείς της Λέσβου. Εκτόςαπ’ τους αντικειμενικούςλόγους για τους οποίουςσυνέβη αυτό (κατάστασηστην Τουρκία), ο τουρι-στικός πράκτορας τόνισεπως υπάρχει σοβαρός α-νταγωνισμός και με τις α-γορές των υπόλοιπων νη-σιών, Χίο, Σάμο, Κω καιΡόδο, που ομοίως «χτυ-πάνε» την ίδια τουρκικήαγορά.«Αυτό που διαπιστώνειαυτόματα κανείς, είναι ότιχάσαμε λόγω των συγκοι-νωνιών τη μεγάλη αγοράγια το νησί μας της βόρει-ας Ελλάδας και τώρα πλη-ρώνουμε το τίμημα αυτήςτης απώλειας», κατέληξεο κ. Χατζηκυριάκος.

Οαναγνώστης μας Σ.Χ. (ταπλήρη στοιχεία του, στηδιάθεση της εφημερίδας)

μας έστειλε και δημοσιεύουμετην παρακάτω επιστολή σχετικάμε την εικόνα της πόλης τηςΜυτιλήνης.

«Κύριε Διευθυντά,Σας περιγράφω μια σκηνή πουδείχνει την “εικόνα” της πόληςμας και την αφιερώνω στους υ-πεύθυνους φορείς της. Δεν ελ-πίζω βέβαια να βελτιωθεί η κα-τάσταση, διότι πάντα υπάρχουν“δικαιολογίες” στο στόμα τωνυπευθύνων και γενικά στη σκέ-ψη και τα λόγια των Νεοελλή-

νων.Ημέρα Δευτέρα 5 Αυγούστουκαι ώρα 17:30, στην αποκορύ-φωση της τουριστικής περιό-δου, στην οποία τόσο πολλά έ-χουν επενδύσει η κεντρική ε-ξουσία, καθώς και η τοπική αυ-τοδιοίκηση, τοπική και περιφε-ρειακή. Τοποθεσία, παραλία “Ι-στορικού”, λίγα χιλιόμετρα απότο αεροδρόμιο, τη βασική είσο-δο του τουριστικού ρεύματος.Ένα άσπρο φορτηγό, όπως ταμικρά δημόσιας χρήσης, γεμάτοπαιδιά εισέρχεται με ταχύτητακαι αράζει κάτω από τα δένδρα,πέντε μέτρα από το κύμα. Φυσά-ει βορειοανατολικός άνεμος και

οι λουόμενοι είναι λιγοστοί. Οοδηγός, ένας παχύσαρκος Αθίγ-γανος, τρέχει γρήγορα προς τοπίσω μέρος, όπου οι παλιές κα-τασκευές για τους λουόμενουςέχουν μετατραπεί μέσα και έξωσε αφοδευτήρια. Ορισμένα απότα μικρά, τα αγόρια, κάτω απότα αρμυρίκια κατεβάζουν τα πα-ντελόνια και αφοδεύουν. Σε λί-γο κατεβαίνει η μάνα φορτωμέ-νη με άπλυτα και με μια πλαστι-κή σκάφη, πηγαίνει στο ντους,που υπάρχει για τους λουόμε-νους και το νερό το πληρώνει οΜυτιληνιός δημότης, και αρχί-ζει την μπουγάδα, φυσικά με τηχρήση σκόνης πλυσίματος και

τα νερά πηγαίνουν στη θάλασσαγια να.. θρέψουν τα ψάρια. Σελίγο φτάνει ανακουφισμένος οπαχύσαρκος, έχοντας αδειάσειτο περιεχόμενο του εντέρουτου, αφήνοντας παρακαταθήκηγια το πέρασμά του από την πα-ραλία και από την πόλη, στουςδημότες της περιοχής. Ακολου-θεί πλύσιμο στο ντους, με σα-πούνι, φυσικά πάνω από ταρούχα που φοράει.Ακολουθούν και άλλα ημιφορ-τηγά, στρώνονται κιλίμια καιφορητά πετρογκάζ και αρχίζει ηπαρασκευή του φαγητού!Μυτιλήνη 2013!

Σ.Χ.»

Γράμματα Αναγνωστών

Αφιερωμένο στους φορείς της πόλης

Αφίξεις αεροσκαφών κατά εθνικότητα τον Ιούλιο2012 2013

ΧΩΡΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΦΙΞΕΙΣΑγγλία 8 1.827 16 1.826Αυστρία 6 721 18 954Βέλγιο 10 597 20 490Γερμανία 8 1.430 20 1.763Δανία 5 1.060 16 1.438Νορβηγία 4 547 8 507Ολλανδία 27 3.291 54 3.682Σερβία - - 12 572Σλοβενία 3 62 10 496Τσεχία 8 1.232 12 1.094ΣΥΝΟΛΟ 79 10.767 186 12.822

Η αύξηση 19% των ξένων επισκεπτών με τσάρτερ τον Ιούλιο του 2013, εξισορροπεί τις απώλειες της περσινής χρονιάς

Επιστροφή… στο 2011της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Ίσα βάρκα, ίσα νερά με το 2011 είναι η κατάστασηπου επικράτησε στη Λέσβο τον Ιούλιο, σ’ ό,τι αφο-ρά στους επισκέπτες απ’ την Ευρώπη με πτήσεις

τσάρτερ. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το αερο-δρόμιο της Μυτιλήνης, δείχνουν πως σε σχέση με πέ-ρυσι, υπήρξε μια αύξηση της τάξης τού 19%, η οποίακαι μόλις εξισορροπεί τις απώλειες της περσινής χρο-νιάς σε σχέση με το 2011, που είχαν φτάσει για τον ί-διο μήνα το 21%.Στα ίδια στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, είναι αξιο-σημείωτο ότι μεταξύ φετινής και περσινής χρονιάς υ-πήρξε αύξηση κατά 137% του αριθμού των αεροσκα-φών που προσέγγισαν το «Οδυσσέας Ελύτης», κάτιπου δείχνει ότι κάποια αεροπλάνα ήρθαν άδεια για τηΛέσβο, που φαίνεται πως δεν αποτελεί και τον ελκυ-στικότερο προορισμό για διακοπές.

Page 20: Εμπρός 3868

Ό,τι πρέπει!Tο 10χρονο αγοράκι κά-

νει βόλτες μαζί με τημαμά του στο χωριό τουςκαι ξαφνικά ο μικρόςβλέπει ένα γαϊδούρι πουέχει στύση.Ρωτάει τη μητέρα του:«Μαμά, τι είναι αυτό πουκρέμεται από το γαϊδού-ρι;»Tου λέει η μητέρα του:«Είναι το “πουλάκι” του,παιδί μου, και έχει μεγα-λώσει.»«Τόσο είναι μαμά και τουμπαμπά μου;», ρωτάει ξα-νά ο μικρός!Και η μαμά: «Αχ παιδάκιμου, όχι, του μπαμπά σουείναι μικρό, αλλά... τουγαϊδουριού, τώρα που τοσκέφτομαι, είναι ό,τι πρέ-πει...»!

J

20TETAPTH 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013XPONOΓPAΦHMA

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

Όταν ήρθε το ΣΔΟΕστο μαγαζί μου

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

w Αν σας βγάλει οδρόμος προς τοΚαγιάνι, κάντε μίαστάση για ναδροσιστείτε και ναχαλαρώσετε στοαναψυκτήριο«Ταξιάρχες», στοπροαύλιο τηςεκκλησίας. Απολαύστεκαθημερινά τουςφρέσκουςλουκουμάδες και ταχειροποίητα γλυκά.Σοκολατόπιτα,ρυζόγαλο, αλλά και οπαραδοσιακόςμπαλεζές είναι πρώτασε προτίμηση. Αν σαςβρει η νύχτα,συνεχίστε με μιαποικιλία απόπαραδοσιακάμεζεδάκια πουσυνδυάζονται τέλειαμε το ούζο ή τηνμπύρα σας. Η θέα τουέρχεται κι αυτή με τησειρά της να σαςκαταπλήξει.

w Η «Mamma’sPizza», στα Πάμφιλα,εκτός από τις υπέροχεςγεύσεις σε πίτσα πουέχει συνηθίσει να σαςσερβίρει, έχει αρχίσεινα λαμβάνει και πολύθετικές κριτικές όσοναφορά στα burgers.Δοκιμάστε τα extralarge, φτιαγμένα απόολόφρεσκο μοσχαρίσιοκύμα. Προσθέστε υλικάτης αρεσκείας σας,όπως μαγιονέζα,μπέικον, μαρούλι,φρέσκια ντοματούλακαι τυράκι. Κάντε τηνπαραγγελία σας και θαμας θυμηθείτε. Ανοιχτάαπό νωρίς τοαπόγευμα, έρχεται καιστο χώρο σας, όπου κιαν βρίσκεστε!

w Απόψε το βράδυ, τοΚάστρο Μυτιλήνηςπάει σε… βαφτίσια!Μία τρελή θεατρικήπαράσταση, με άφθονογέλιο και αμέτρητεςατάκες. Γελάστε με τηνκαρδιά σας και αφήστεγια λίγο ταπροβλήματα τηςκαθημερινότητας.«Βαφτίσια», λοιπόν, ηθεατρική παράσταση,με πρωταγωνιστές τοΝίκο Μουτσινά και τηΖέτα Μακρυπούλια.Σημειωτέον ότι τοσυγκεκριμένο θεατρικόέργο έχει κάνει πάνωαπό 100 sold-outπαραστάσεις κι έχεικερδίσει πολλούςχιλιάδες θαυμαστές.Καλή διασκέδαση!

Μου τηλεφώνη-σε φίλη πουδιατηρεί επι-χείρηση που

ασχολείται τόσο με τηνπώληση υλικών, όσο καιτην τοποθέτησή τους σεσπίτια και καταστήματα.Αφού είπαμε τα «κανονι-κά» νέα και σχολιάσαμε,μου είπε: «Άσε, τρέμω α-κόμη απ’ αυτό που μουσυνέβη. Ήρθε το ΣΔΟΕστο μαγαζί μου για έλεγ-χο πριν λίγες μέρες.» Δεντης βρήκαν τίποτα απο-λύτως. Ήταν «καθαρή».Έχασαν το χρόνο τους, θαμπορούσε να πει κάποιοςκυνικός, αλλά κι αυτό εί-ναι μέρος της δουλειάςτους. Μπήκαν στο μαγαζίτης πριν τις 10 το πρωί,την ώρα που εξυπηρετού-σε μια πελάτισσα. «Τουςείδα καλοντυμένους μετσάντες και σκέφτηκα ότιείναι νέοι προμηθευτέςκαι να βρω τρόπο να τουςξεφορτωθώ διότι δεντους έχω ανάγκη.» Έλα,όμως, που είπαν τη μαγι-κή λέξη «ΣΔΟΕ»! Η πε-λάτισσα έπαθε την πλάκατης περισσότερο κι απότη φίλη μου. Άφησε στημέση την παραγγελία κιέφυγε λέγοντας «θα ξα-ναπεράσω».Άρχισαν να κάνουν ταπάντα φύλλο και φτερό.Εκεί που επέμειναν ιδιαι-τέρως, ήταν στο τετράδιοπου χρησιμοποιεί κατα-γράφοντας τους ενδιαφε-ρόμενους πελάτες προ-κειμένου να κάνει προ-σφορά. «Πήραν το τετρά-διο κι έβλεπαν όνομα καιτηλέφωνο. Με ρωτούσαν

αν είχε γίνει η παραγγε-λία, η αγορά και η τοπο-θέτηση. Αν τους έλεγαναι, μου ζητούσαν ταδελτία παραγγελίας καιτα τιμολόγια. Αν τους έ-λεγα όχι, τηλεφωνούσανστον πελάτη και ρωτού-σαν αν έγινε η δουλειά.Και σε πελάτες με τιμο-λόγια τηλεφωνούσαν, γιανα δουν αν το ποσό ανα-λογεί με αυτό που γράφειτο τιμολόγιο.»Ακούγεται λίγο τρομακτι-κό, δεν ακούγεται; Κι ανείσαι ο πελάτης που έ-χεις καλή σχέση με τονεπιχειρηματία και σουτηλεφωνήσουν, εκείνητην ώρα τα χάνεις.«ΣΔΟΕ!» Και ποιος δενιώθει πανικό ακούγο-ντας αυτήν τη μικρή καικακόηχη λεξούλα;Η φίλη μου πέρασε όλοτο πρωινό, ως τις 3 το με-

σημέρι, απαντώντας στιςερωτήσεις κι ανταλλάσ-σοντας e-mail με το λογι-στή, ο οποίος έστελνεό,τι ζητούσαν οι δυο ελε-γκτές. Απ’ όλους τουςπελάτες που έμπαινανστο μαγαζί, ζητούσε συγ-γνώμη και να ξαναπερά-σουν, γιατί «έχω έλεγ-χο».Όταν μου τηλεφώνησε,ήταν ακόμη υπό το σοκτης ημέρας - και να φα-νταστεί κάποιος ότι έφυ-γαν άπραγοι. Ωστόσο,δεν ήταν καθόλου αγανα-κτισμένη που έχασε όλητη μέρα. «Τη δουλειάτους έκαναν. Ήταν ευγε-νικοί και προσεκτικοί.Και φυσικά πρέπει να γί-νονται έλεγχοι. Ωστόσο,ακόμη το σκέφτομαι καινιώθω μια κρυάδα…»Δε μίλησα μαζί της μετάτο περιστατικό στη Χαλ-

κιδική, με την αλητείατων επιχειρηματιών πουάνοιξαν το «SummerFix» παρά το σφράγισματου ΣΔΟΕ, τους πεντακό-σιους «ανυπότακτους»θαμώνες που έσπευσαννα τους επιβραβεύσουνκαι την «αφέλεια» της υ-ποδιοικητού του Αστυνο-μικού Τμήματος Κασσαν-δρείας, η οποία δε φρό-ντισε για την εκκένωσητου μαγαζιού που λει-τουργούσε χωρίς άδεια,επειδή «ήταν γεμάτο».You can’t teach an olddog new tricks. Ούτε τηφίλη μου να συμπεριφερ-θεί διαφορετικά, ούτετους ανθρώπους της νύ-χτας να γίνουν νομιμό-φρονες. Αλλά για τη δεύ-τερη περίπτωση υπάρχειτο κράτος. Τουλάχιστον,στα πολιτισμένα μέρη.

Χριστίνα Ταχιάου