Top Banner
Προς ένταξη στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το Περιβάλλον Πολιχνίτος, Βρίσα, Βατερά με βιολογικό ΣEΛ. 8 APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3540 TIMH 1,00 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY Το γεγονός της περασμένης Παρασκευής, με τη σύλληψη πέ- ντε μαθητών λυκείου της Μυτιλήνης την ώρα που ετοιμάζο- νταν να ξεκινήσουν για την ολοήμερη εκδρομή τους στο Μό- λυβο εφοδιασμένοι με χασίς, εξέπληξε τους πάντες. Τους πά- ντες εκτός από τους νέους της πόλης, τους μαθητές της δευ- τεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετώπισαν την είδηση με ειρωνικά χαμόγελα. «Σιγά το νέο…» είπαν οι περισσότεροι, σημειώνοντας πως οι πέντε νέοι με τα τσιγαριλίκια χασίς δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου του τι συμβαίνει στην ά- γρια νύχτα της Μυτιλήνης με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά λυκείου, ακόμα και γυμνασίου. ΣEΛ. 16 - 17 Κ. κατάστημα Μυτιλήνης TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 www.emprosnet.gr Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 5 5 15 προσλήψεις στην Αρχαιολογία ΣEΛ. 20 Μόνο 100 αιτήσεις έως τώρα για τις 641 θέσεις κοινωφελούς εργασίας ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ Χρήση χασίς στην αυλή σχολείων την ώρα του διαλείμματος Μαθήτριες γυμνασίου χορεύουν μεθυσμένες μέσα σε κλουβί σε κεντρικό μπαρ της Μυτιλήνης Παιδική πορνεία στο πάρκινγκ για ένα τσιγαριλίκι χασίς! Το τέλος της μικρής μας πόλης Χασίς στο Πάρκο Χατζηδήμου (αριστερά), χορός για μαθήτριες γυμνασίου πάνω στην μπάρα (δεξιά) και μέσα σε κλουβί (κέντρο)
24

Εμπρός 3540

Mar 09, 2016

Download

Documents

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Εμπρός 3540

Προς ένταξη στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το Περιβάλλον

Πολιχνίτος, Βρίσα, Βατερά με βιολογικόΣEΛ. 8

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3540 TIMH €1,00

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

Το γεγονός της περασμένης Παρασκευής, με τη σύλληψη πέ-ντε μαθητών λυκείου της Μυτιλήνης την ώρα που ετοιμάζο-νταν να ξεκινήσουν για την ολοήμερη εκδρομή τους στο Μό-λυβο εφοδιασμένοι με χασίς, εξέπληξε τους πάντες. Τους πά-ντες εκτός από τους νέους της πόλης, τους μαθητές της δευ-τεροβάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετώπισαν την είδηση με

ειρωνικά χαμόγελα. «Σιγά το νέο…» είπαν οι περισσότεροι,σημειώνοντας πως οι πέντε νέοι με τα τσιγαριλίκια χασίς δενείναι παρά η κορυφή του παγόβουνου του τι συμβαίνει στην ά-γρια νύχτα της Μυτιλήνης με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιάλυκείου, ακόμα και γυμνασίου.

ΣEΛ. 16 - 17

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

TPITH3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

www.emprosnet.gr

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ»με όλη

την αθλητική δραστηριότητατου Σαββατοκύριακου

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 175 5

15 προσλήψεις στην Αρχαιολογία

ΣEΛ. 20

Μόνο 100 αιτήσεις έως τώρα γιατις 641 θέσεις κοινωφελούς εργασίας

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΧρήση χασίς στην αυλή σχολείων την ώρα του διαλείμματοςΜαθήτριες γυμνασίου χορεύουν μεθυσμένες μέσα σε κλουβί σε κεντρικό μπαρ της ΜυτιλήνηςΠαιδική πορνεία στο πάρκινγκ για ένα τσιγαριλίκι χασίς!

Το τέλος της μικρήςμας πόλης

Χασίς στο Πάρκο Χατζηδήμου (αριστερά), χορός για μαθήτριες γυμνασίουπάνω στην μπάρα (δεξιά) και μέσα σε κλουβί (κέντρο)

Page 2: Εμπρός 3540

2TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

TPITHΣελ. 12 ημ.

Aνατ. 06.07 ∆ύσ. 18.50

3Νικήτα ηγουμ. του ομολογ.,

Ιωσήφ του υμνογράφουΑΠΡΙΛΙΟΥ

Το χάοςΧθες για πρώτη μέρα, στο σύστημα η-λεκτρονικής συνταγογράφησης επε-χείρησε να μπει και ο ΕΟΠΥΥ. Την ί-δια ώρα, έγινε ο κακός χαμός με ταγενόσημα φάρμακα και τη δραστικήουσία, οι συνταγές των οποίων έπρε-πε να εξυπηρετηθούν από το ίδιο λει-τουργικό σύστημα, που τελικά όμωςμπλόκαρε και δεν κατάφερε να αντα-ποκριθεί. Σε ό,τι αφορά στα φάρμακα,ανεστάλη η εφαρμογή του νέου καθε-στώτος, ενώ σε ό,τι αφορά στη συντα-γογράφηση, γιατροί και ασθενείς βίω-σαν το απόλυτο χάος.Μαζί τους και οι ιδιώτες γιατροί, πουπροσπαθούσαν εις μάτην για αρκετήώρα να κάνουν τη δουλειά τους. Καιπώς θα μπορούσαν, αφού στην πράξηδε γίνεται να εξυπηρετηθούν 200.000συνταγές από ένα μηχανισμό που έ-χει διαμορφωθεί για να διεκπεραιώνεικαθημερινά μόλις 48.000.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ρατσισμός εκ… ΠορτογαλίαςΤο ότι η κόρη του δέχτηκε ρατσιστική επίθεση

από γηγενή κάτοικο του τόπου όπου σπουδάζει(συγκεκριμένα της Πορτογαλίας) μας ανέφερεαναγνώστης και φίλος της εφημερίδας. Ο ίδιοςκατήγγειλε απορημένος και στενοχωρημένος τοπώς έχουν γίνει τα πράγματα, το ανθελληνικόρεύμα που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό, τιςταπεινώσεις και τους εξευτελισμούς, που τα νέαπαιδιά που βρίσκονται έξω, δεν μπορούν να κα-ταλάβουν. «Είναι δυνατόν να ακούν τα παιδιάμας κατηγορίες πως εμείς φταίμε για το πώς έ-χουν γίνει τα πράγματα;», αναρωτιόταν, τονίζο-ντας πως δε θα υπάρξει κανείς «άλλος» για ναβγάλει το… φίδι από την τρύπα…

Β.Χρ.

Μιλόνγκες και στο… δρόμο!Από τα πιο ευφάνταστα συνθήματα, που έ-

χουμε διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Φανταζό-μαστε πως βρίσκεται σε κάποιο δρόμο της Μυτι-λήνης, αφού κάποιος το φωτογράφισε και το έ-χει ανεβάσει στην ιστοσελίδα της ομάδας πουασχολείται με το… άθλημα. Το οποίο, παρεμπι-πτόντως, κερδίζει όλο και περισσότερους οπα-δούς.

Β.Χρ.

Εντυπωσιακό σκάφοςΈνα εντυπωσιακό μεγάλο μαύρο σκάφος έκα-

νε την εμφάνισή του στην προκυμαία της Μυτι-λήνης την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί ήταναυτοί που το χάζεψαν και αναρωτήθηκαν απόπού ήρθε κοιτώντας εντυπωσιασμένοι. Και μετην ευκαιρία της αναφοράς σε σκάφη, αναρω-τιόμαστε τι ζήτηση θα έχει φέτος η μαρίνα τηςΜυτιλήνης μετά την περσινή «άδεια» εικόνατης.

Β.Χρ.

Με δισταγμό στην αρχήΣχεδόν δεν το πίστευαν οι διοργανωτές του ε-

θελοντικού καθαρισμού στη Σκάλα Καλλονής ό-τι υπήρξε τόσο μεγάλη συμμετοχή, ενώ δεν έ-λειψαν και εκείνοι που προκαταβολικά έλεγανότι θα πάνε μόνο πέντε - δέκα άτομα. Όπως μαςείπαν χαρακτηριστικά άνθρωποι που συμμετεί-χαν, στην αρχή ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα διστα-κτικός στο να ακολουθήσει την ομάδα καθαριό-τητας, όμως σιγά - σιγά, βλέποντας ο ένας τονάλλον, όλο και περισσότεροι ενσωματώνοντανκαι βοηθούσαν στον καθαρισμό.

Γ.Σαρ.

Πολύς κόσμος στο ΠλωμάριΜε μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και

ο εθελοντικός καθαρισμός της Δημοτικής Βι-βλιοθήκης στο Πλωμάρι, για τρίτη φορά, σε μιαπροσπάθεια να επιταχυνθεί η έναρξη λειτουρ-γίας της. Στη δράση που έλαβε χώρα την Κυρια-κή που μας πέρασε, συμμετείχαν εθελοντές τουΠλωμαρίου, εθελοντές πυροσβέστες, αλλά καιυπεύθυνοι για το εν λόγω κτήριο, ενώ αυτοκίνη-το του Δήμου μετέφερε τα σκουπίδια που μα-ζεύτηκαν. Παράλληλα, παρατηρήθηκε η συμμε-τοχή νέων προσώπων πέραν των συνήθων υπό-πτων στον καθαρισμό, γεγονός που χαρακτηρί-ζεται από τους διοργανωτές ως ιδιαίτερα ενθαρ-ρυντικό, αφού απώτερος σκοπός τους είναι η ε-πέκταση της δράσης τους.

Γ.Σαρ.

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το ΙστορικόΑρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Ένθετο της εφημερίδας «Σάλπιγξ», της Τετάρτης 26 Μαρτίου 1924, που ανακοινώνει την ανακήρυξη

της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίαςκαι το τέλος της βασιλείας των Γλύξμπουργκ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ:Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: NIKOΣ MANABHΣ

MAPINA ΠOΛΛATOYΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΡΑΦΗΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ

ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

Page 3: Εμπρός 3540

3TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Συχνά περιποιούνται το μνημείο τού Γενί Τζαμί εθελοντές της παρέας «Αιολίστας» και συχνά γνωστή παρέα βανδάλων γράφει συνθήματα.

Μέχρι που προχθές εξέφρασαν τη φασιστική άποψη της ανωνυμίας του συνθήματος πάνω σε τοίχο, με το μόνο τους όπλο: το σπρέυ.

Ποιοι; Γνωστοί αγωνιστές που εύστοχα ο Σαββόπουλος αποκάλεσε «αντάρτες της πορδής με τα λεφτά του μπαμπά…»

Η κότα έκανε το αυγό…Μια ιδιαιτέρως εύστοχη ερώτηση απηύ-

θυνε ο Σπύρος Γαληνός στον υπουργό Οι-κονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, σε σχέσημε το «χαράτσι» τής ΔΕΗ. Όπως λέει οβουλευτής Λέσβου, για να αποκτήσει κά-ποιος πολίτης οικία λαμβάνοντας στεγα-στικό δάνειο, η τράπεζα προσημειώνει τοσυγκεκριμένο ακίνητο και παρακρατεί τηνκυριότητά του μέχρι την εξόφληση του δα-νείου. «Είναι εύλογο, λοιπόν, το ερώτημαπου τίθεται για το ποιος είναι υποχρεωμέ-νος να καταβάλει το Έκτακτο Ειδικό ΤέλοςΗλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφα-νειών, αφού στην πραγματικότητα ο φερό-μενος ως ιδιοκτήτης πολίτης είναι κατ’ουσία “χρήστης” του ακινήτου, καθώς ηκυριότητα ανήκει στην τράπεζα μέχρις ε-ξοφλήσεως του δανείου», σημειώνει ο κ.Γαληνός.

… ή το αυγό την κότα;Ο οποίος κ. Γαληνός ρωτά τον υπουργό

πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει αυτές τιςπεριπτώσεις, που, σημειώνουμε, είναι χι-λιάδες σε όλη την επικράτεια.Αδημονούμε για την απάντηση του κ. Σα-χινίδη, απ’ την οποία δεν αποκλείεται κά-ποια σπίτια να αλλάξουν χέρια ή να χρεια-στεί ειδική ρύθμιση για να γλυτώσουν οιτράπεζες (ακόμη και το Δημόσιο, που δα-νειοδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας)απ’ το «χαράτσι». Πώς αλλιώς να απαντη-θεί το θεμελιώδες ερώτημα γιατί να πλη-ρώσει ο χρήστης κι όχι ο κύριος του σπιτι-ού, όπως προβλέπεται, για το Ειδικό Τέ-λος;

ΜΑΡ.ΠΛ.

Προς κινητοποιήσεις…Απ’ την ερχόμενη Δευτέρα προσανατολίζονται σε

κινητοποιήσεις οι Ιδιώτες Εργαστηριακοί Γιατροίτης Λέσβου, οι οποίοι αναμένεται σήμερα να ανα-κοινώσουν τις αποφάσεις τους σε τοπικό επίπεδο,ενώ πανελλαδικώς ήδη σε αρκετές περιοχές μικρο-βιολογικά και απεικονιστικά εργαστήρια δεν εξυ-πηρετούν ασφαλισμένους τού ΕΟΠΥΥ, διεκδικώ-ντας τα εδώ και πολύ καιρό οφειλόμενα. Εννοείταιπως αν ανοίξει και εδώ ο χορός των κινητοποιήσε-ων, οι ασφαλισμένοι των μεγαλύτερων ταμείων(Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ) θα πρέπει να πλη-ρώνουν στο ακέραιο όλες τις εξετάσεις που θα κά-νουν εξωτερικά, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τηντσέπη τους, αλλά για το τι θα συμβεί στο Νοσοκο-μείο, τη μόνη ουσιαστικά μονάδα που απομένει γιαδωρεάν εξετάσεις.

ΜΑΡ.ΠΛ.

ΦιλοξενούμενοιΠαράπονα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμ-

βουλίου, Χρήστο Κορδώνη, έκαναν επαγγελματίεςδημοτικοί σύμβουλοι για το γεγονός ότι προγραμ-ματίστηκαν συνεδριάσεις σε ώρες εργάσιμες γιααυτούς. Όμως, όπως είπε ο πρόεδρος, ο Δήμος φι-λοξενείται στην αίθουσα της Περιφέρειας, οπότε τοπότε θα γίνουν οι συνεδριάσεις επαφίεται στη δια-θεσιμότητα του χώρου. Για παράδειγμα, αύριο, πουθα «βόλευε» να γίνει η συνεδρίαση του ΔημοτικούΣυμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτικήσυνάντηση για τη σύσταση Αγροτοδιατροφικής Σύ-μπραξης, οπότε οι φιλοξενούμενοι συνεδριάζουνσήμερα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Δημοσκοπήσεις…Πριν από λίγες μέρες, για άγνωστο ποιου το λο-

γαριασμό, κλήθηκαν πολίτες της Λέσβου να απα-ντήσουν σε ερωτήσεις της εταιρείας Opinion σεσχέση με τις επικείμενες εκλογές. Μάλιστα, όπωςμας έλεγε κυρία που ερωτήθηκε τηλεφωνικώς απόδημοσκόπο, μόλις είπε την ηλικία της, αποκλείστη-κε απ’ τα επόμενα ερωτήματα, γιατί ήδη είχε για τησυγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία «κλείσει» η μέ-τρηση σε επίπεδο Λέσβου.Άλλος Μυτιληνιός, που βρέθηκε προσφάτως στηνΙκαρία, μας έλεγε πως εκεί ερωτήθηκαν πολίτες στοπλαίσιο της δημοσκόπησης που ανακοινώθηκεχθες απ’ τη Metron Analysis, επιβεβαιώνοντας στηνπράξη ότι το δείγμα είναι πανελλαδικό.Κι όσες περισσότερες δημοσκοπήσεις, τέτοιας εμ-βέλειας, δημοσιοποιούνται, τόσο παγιώνονται τασυμπεράσματα για τις πιο περίεργες εκλογές πουμας περιμένουν.

ΜΑΡ.ΠΛ.

KοινήΛογική

Tο πολιτικό τοπίο μπορεί να φαίνεται θολό, όμως φαίνε-ται να συγκροτούνται δυο άτυπα και ετερόκλητα μπλοκ.Τονίζουμε το «ετερόκλητα» για να μην παρεξηγηθούμε.

Μπορεί κάποιες από τις δυνάμεις αυτές να βρίσκονται στααντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος, όμως συναντιού-νται στη θέση για το κομβικό ζήτημα της χώρας και κατ’ ε-πέκταση της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

***Από τη μια είναι οι δυνάμεις που κινούνται γύρω από τον ά-ξονα της κυβέρνησης Παπαδήμου. Που, λίγο - πολύ και μεδιάφορες παραλλαγές, υποστηρίζουν ότι η πολιτική της δα-νειακής σύμβασης είναι μονόδρομος και θα πρέπει να τηνπάμε ως το τέλος.

***Στην πλευρά αυτή ανήκουν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΣΥ (Ντόρα) καιΔράση (Μάνος).

***Από την άλλη, είναι οι δυνάμεις που αρνούνται τη δανειακήσύμβαση και θεωρούν ότι θα πρέπει να την πολεμήσουμεμε ό,τι αυτό συνεπάγεται (από επαναδιαπραγμάτευση, μέ-χρι και έξοδο από το Ευρώ).

***Στη θέση αυτή συναντιούνται το Κ.Κ.Ε., ο ΣΥΡΙΖΑ, η Α-ΝΤΑΡΣΥΑ, το Άρμα Πολιτών (Δημαράς) η Κοινωνική Συμ-φωνία (Κατσέλη), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (Καμμένος) και οΛΑΟΣ.

***Δεν κατατάξαμε τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους - Πράσι-νους, γιατί ενώ κανονικά η θέση τους είναι στο δεύτερομπλοκ, διαφοροποιούνται ως προς το ότι δηλώνουν πως ηδανειακή σύμβαση είναι δεδομένη, οπότε η όποια επανα-διαπραγμάτευση δεν μπορεί να οδηγεί σε ρήξη.

***Με δεδομένο ότι όλοι και στα δύο μπλοκ δηλώνουν πως ηθέση υπέρ της μίας ή της άλλης κατεύθυνσης θα καθορίσειτην πορεία της χώρας για δεκαετίες, είναι η πρώτη φοράπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεωνσυμφωνεί στο ποιο είναι το κεντρικό διακύβευμα των εκλο-γών.

***Αρκετά με την κεντρική πολιτική σκηνή, όμως.

***Το συγκλονιστικότερο που ακούστηκε αυτές τις μέρες σεσχέση με τη Συνεταιριστική, ήταν από τα χείλη του εκκαθα-ριστή της, Μιχάλη Ανδριώτη. Τι είπε ο άνθρωπος, που ν’ α-γιάσει το στόμα του;

***Ότι όλα αυτά τα κατά καιρούς εγκλήματα διαφόρων στις ό-ποιες συλλογικές προσπάθειες - Συνεταιριστική, ΝΕΛ,Lesvos shop, Ένωση Συνεταιρισμών κ.λπ. κ.λπ.) - το μόνοπου κατάφεραν ήταν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κο-σμάκη στην ιδέα του συνεργατισμού. Πικρή αλήθεια.

***Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά ενώ εκ πρώτης όψεωςφαινόταν ότι τα κόμματα θα έψαχναν τους υποψηφίους γιανα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτιά τους με το κερί, οι μέχριτώρα ανακοινώσεις μάλλον εντυπωσιάζουν. Όχι όλων βέ-βαια, αλλά μερικές ανακοινώσεις ή και διαρροές δείχνουνψηφοδέλτια πολύ δυνατά.

***Ένα τέτοιο είναι το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.. Τα τέσσερα ονό-ματα που ήδη ανακοινώθηκαν, αλλά και το πέμπτο που βά-σιμα συζητείται, παραπέμπουν σε ένα από τα ισχυρότεραψηφοδέλτια του κόμματος σε σχέση με το πρόσφατο πα-ρελθόν, πράγμα που αναμένεται και να αποτρέψει ένα μέ-ρος από τις διαρροές από την αποχώρηση Γαληνού.

***Ο οποίος, βέβαια, δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Πέρααπό τη δική του υποψηφιότητα με τους «Ανεξάρτητους Έλ-ληνες», που σίγουρα είναι ισχυρή, οι πληροφορίες αναφέ-ρουν ότι ο Σπύρος κάνει ό,τι μπορεί για να μην είναι το ψη-φοδέλτιο του κόμματός του one man show και αναζητά κά-ποια ισχυρά ονόματα για να το πλαισιώσουν. Κάποιες διαρ-ροές ενισχύουν αυτό το κλίμα.

***Και η ΔΗΜΑΡ, όμως, έχει ήδη ανακοινώσει ισχυρά για ταδεδομένα του χώρου ονόματα, ενώ φαίνεται ότι και τα δύοονόματα που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, έχουν κλειδώ-σει και είναι πολύ καλά.

***Οι ανακοινώσεις όμως που εντυπωσίασαν περισσότερο - ί-σως γιατί αιφνιδίασαν -, ήταν της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

***Εκεί που υπάρχει… σιγή ασυρμάτου, που μάλλον παραπέ-μπει σε δοκιμασμένες λύσεις από προηγούμενες αναμε-τρήσεις, με προσθήκες χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, είναι σταδύο κόμματα της αριστεράς (Κ.Κ.Ε. και ΣΥΡΙΖΑ).

***Και βέβαια στο ΠΑΣΟΚ, είναι εμφανής η δυστοκία. Πουμάλλον δείχνει ότι την τελευταία στιγμή θα υπάρξουν… δύ-σκολες επιστρατεύσεις.

***Καλή δύναμη σε όλους.

Γράφει ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΟΥΠΟΣ*

Bird watching με… σκουπίδιαΟι πρώτοι «πουλάκηδες» έκαναν αυτό το Σαβ-

βατοκύριακο δειλά - δειλά την εμφάνισή τουςστις αλυκές της Καλλονής, όπου θαύμαζαν ταφλαμίνγκο τα οποία εδώ και περίπου δύο βδομά-δες έχουν επισκεφθεί το νησί μας. Μπορεί ο και-ρός να μην ήταν σύμμαχος των τουριστών, αφούστην περιοχή έπνεε δυνατός αέρας, αυτό όμως δεφάνηκε να τους πτοεί καθόλου, εν αντιθέσει με ταδιάσπαρτα εδώ και εκεί σκουπίδια που υπάρχουνστην περιοχή. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς δενπαρέλειψαν να σκύψουν και να μαζέψουν τα κου-τάκια αναψυκτικών και τσιγάρων, απορρίμματαπου... ευδοκιμούν ιδιαίτερα.

Γ.Σαρ.

Page 4: Εμπρός 3540

4TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

EI∆HΣEIΣΈμβολα

Προεκλογικές σκέψεις

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΨΑΛΤΟΥ*

Παρά τις διαμαρτυρίες αγανάκτησης τόσοεναντίον του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύοχρόνια, όσο και εναντίον της συγκυβέρ-

νησής του με τη Ν.Δ. τους τελευταίους μήνες,το υπάρχον πολιτικό σκηνικό δείχνει να πα-ρουσιάζει ακόμη αντοχές. Μπορεί μεγάλο μέ-

ρος των ψηφοφόρων των δύο αυτών κομμάτων να έχειαπογοητευτεί και να έχει στραφεί αλλού, ωστόσο παρα-μένει κι ένα μέρος που φαίνεται ότι συνεχίζει να τουςστηρίζει. Νοοτροπίες αδράνειας και προσκόλλησηςστην πολιτική παθογένεια, παρά τις ρωγμές και τουςκλυδωνισμούς, φαίνεται να εμφανίζουν ακόμη αντοχέςδιαιώνισης.Με την εναπομείνασα αυτή στήριξη, τα δύο κόμματα δεθα μπορέσουν, ούτε το ένα ούτε το άλλο, να σχηματί-σουν αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Σε αυτήτην περίπτωση, το πιθανότερο είναι να σχηματίσουν απόκοινού κυβέρνηση και να συνεχίσουν την παρούσα συ-γκυβέρνηση. Στις παρούσες εκλογές, ψηφίζοντας κα-νείς Βενιζέλο είναι σα να ψηφίζει και Σαμαρά και ψηφί-ζοντας Σαμαρά είναι σα να ψηφίζει και Βενιζέλο. Και οιδύο έχουν γίνει πια οι όψεις του ιδίου νομίσματος. Πάνεοι εποχές που τα δύο κόμματα διαιώνιζαν το υπάρχονσύστημα με την εναλλαγή τους στην εξουσία. Τώρα, ομόνος τρόπος για να το διαιωνίσουν είναι να μαζέψουντα απομεινάρια τους και να συγκυβερνήσουν.Σε αυτήν τη συγκυβέρνηση, η Δημοκρατική Αριστεράδεν πρόκειται να έχει καμμιά συμμετοχή και δεν πρό-κειται να προσφέρει καμμιά αρωγή. Η ενδεχόμενη συμ-μετοχή τής ΔΗΜΑΡ σε μια τέτοια συγκυβέρνηση δεν εί-ναι τίποτα άλλο παρά μια φτηνή προπαγάνδα, η οποίακαλλιεργείται στην παρούσα φάση τόσο από δυνάμειςτού ΣΥΡΙΖΑ όσο και από δυνάμεις τού ΠΑΣΟΚ, με σκο-πό ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ναπαρουσιάσει τη ΔΗΜΑΡ ως κομμάτι του υπάρχοντος συ-στήματος και έτσι να υπονομεύσει την υποστήριξή τηςαπό ανθρώπους που ζητούν κοινωνικά δίκαιη αντιμετώ-πιση της κρίσης. Έτσι, όταν κάποιοι φεύγουν από το ΠΑ-ΣΟΚ και προσχωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρί-ζει ότι απεγκλωβίζει δυνάμεις. Όταν κάποιοι φεύγουν α-πό το ΠΑΣΟΚ και στρέφονται στη ΔΗΜΑΡ, τότε ο ΣΥΡΙ-ΖΑ υποστηρίζει ότι η Δημοκρατική Αριστερά γίνεται ου-ρά τού ΠΑΣΟΚ! Το δε ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παρουσιάσειτη ΔΗΜΑΡ ως κάτι συγγενικό του και έτσι να περάσει τομήνυμα ότι δεν αξίζει κάποιος ψηφοφόρος να εγκατα-λείψει το ΠΑΣΟΚ και να στραφεί σε αυτήν. Η βούλησητης Δημοκρατικής Αριστεράς να παίξει μετεκλογικά τορόλο μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης με γνώμονα την ε-ξυγίανση των θεσμών και της λειτουργίας της ελληνικήςοικονομίας και κοινωνίας, θα διαψεύσει και τους δύοαυτούς προφήτες, αποδεικνύοντας τις προπαγανδιστι-κές σκοπιμότητες των προφητειών τους.Ο ρόλος μιας υπεύθυνης αντιπολιτευτικής παρουσίαςμετεκλογικά θα είναι άκρως σημαντικός, καθώς κανείςδε γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον της συγκυβέρνησηςΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αν συνεχιστεί η ίδια κοινωνικά άδικηκαι αναπτυξιακά αναποτελεσματική πολιτική. Κάποιοιπου και σε αυτές τις εκλογές θα φωνάζουν ξανά «ω-σαννά» σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., γρήγορα μετά τις εκλογέςθα προστεθούν και πάλι στους αγανακτισμένους καιστους διαμαρτυρομένους ενάντια στην πορεία «βουλγα-ροποίησης» της ελληνικής κοινωνίας που θα βλέπουννα συντελείται.Η ριζική αποδόμηση του πολιτικού σκηνικού, η οποίαθα μπορούσε να συμβεί με τις παρούσες εκλογές, θα ε-πανέλθει ξανά δριμύτερη προ των πυλών της ελληνικήςκοινωνίας. Γι’ αυτόν το λόγο υπάρχει η ανάγκη παρου-σίας μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Τυχόν απουσίατης, θα στρέψει την αγανάκτηση αποκλειστικά σε ανεύ-θυνες φωνές είτε της ακροαριστεράς είτε της ακροδε-ξιάς και την ελληνική κοινωνία προς τη «βουλγαροποίη-σή» της διαμέσου άλλης οδού. Αν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.απεργάζονται τη «βουλγαροποίηση» της ελληνικής κοι-νωνίας μεταθέτοντας το βάρος του δημοσιονομικού ε-λέγχου σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους,δυνάμεις όπως το Κ.Κ.Ε., ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Καμμένος θατο πράξουν διαμέσου της απομόνωσης της χώρας καιτης περιδίνησής της μέσα στην παθογένειά της.Η μόνη διέξοδος είναι η στήριξη μιας πολιτικής βούλη-σης που θα απεγκλωβίσει την ελληνική κοινωνία απότην παθογένειά της και θα μεθοδεύσει τη διάνοιξη όλωντων επιμέρους συμφερόντων προς την αρμονία και τηδύναμη του συλλογικού συμφέροντος. Οι δυνάμεις τηςπροσκόλλησης στην παθογένεια φαίνεται να μεταθέ-τουν για μια ακόμη φορά μια τέτοια εξέλιξη. Ως πότε, ό-μως, η κοινωνία μας θα έχει τη δυνατότητα αυτής τηςμετάθεσης;

[email protected]

* Ο Στρατής Ψάλτου είναι υποψήφιος διδάκτωρ ΚοινωνικήςΑνθρωπολογίας και Ιστορίας.

Στην ανταπόκριση των ανθρώ-πων της Μυτιλήνης, που όλοτο προηγούμενο διάστημα έ-

χουν στηρίξει εμπράκτως τον αγώ-να ζωής που δίνει η νεαρή και κα-ταγόμενη απ’ τη Λέσβο 37χρονη,ελπίζουν οι δικοί της προκειμένουνα συνεχίσει τις ιδιαιτέρως ακρι-βές θεραπείες που το τελευταίοδίμηνο έχει ξεκινήσει στη Γερμα-νία.Η Σοφία Πεπόνη, το γένος Παπαϊ-ωάννου, η μητέρα δύο παιδιώνπου πάσχει απ’ το 2006 από καρκί-νο, αναχώρησε στα τέλη Ιανουαρί-ου εσπευσμένως για τη Γερμανίαεξ αιτίας νέων όγκων που εντοπί-στηκαν στην κοιλιακή της χώρα καιτο συκώτι.Τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στηΜυτιλήνη η ξαδέλφη της ΝικολέταΚατσίπη, που για ακόμη μια φοράαπευθύνεται στην ευαισθησία τηςτοπικής κοινωνίας, ζητώντας νασυνεχίσουν να στηρίζουν την προ-σπάθεια της Σοφίας. «Πέρα απ’ τιςθεραπείες που γίνονται στη Θεσ-σαλονίκη και δεν καλύπτονται απ’το ΙΚΑ, χρειάζονται περί τις 10.000ευρώ κάθε μήνα για τη θεραπεία

στη Γερμανία, που αποτελεί και τημόνη ελπίδα για τη Σοφία», τόνισεη κ. Κατσίπη, ζητώντας όποιοςμπορεί να βοηθήσει, να το κάνει.Θυμίζουμε ότι η οικογένεια τηςΣοφίας Πεπόνη έχει δημιουργήσει

σελίδα στο Facebook που ονομάζε-ται «Δώσε Ελπίδα Ζωής», προσδο-κώντας στη συγκέντρωση χρημά-των που θα την βοηθήσουν στην ε-ξασφάλιση των αναγκαίων θερα-πειών στο εξωτερικό.

Όσοι θα ήθελαν να έρθουν σε επαφή με τηνοικογένεια, θα μπορούσαν να επικοινωνή-σουν με την κ. Κατσίπη στο τηλέφωνο6982-926314 ή να βοηθήσουν οικονομικάστους εξής τραπεζικούς λογαριασμούς:

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑΑρ. λογαριασμού: 61641637IBAN: GR 610120426000000061641637 BIC: EMPOGRAA Σοφία Πεπόνη

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ATE BANK)Αρ. λογαριασμού: 0780101191573 IBAN: GR57 0432 3280 0007 8010 1191573 BIC: ABGRGRAA Δέσποινα Πεπόνη (μητέρα Σοφίας)

EUROBANKΑρ. λογαριασμού: 0026-0377-07-0100625375 IBAN: GR72 0260 3770 0000 7010 0625 375Κωνσταντίνος Πεπόνης (πατέρας Σοφίας)

Θανατηφόρο τροχαίο, στο δρόμοΜυτιλήνης - Μανταμάδου

Σκοτώθηκε 56χρονηTο Σάββατο το βράδυ, στο 17ο χιλιό-

μετρο της επαρχιακής οδού Μυτιλή-νης - Μανταμάδου Λέσβου, αυτοκίνη-το, το οποίο οδηγούσε 27χρονος μεκατεύθυνση τη Μυτιλήνη, παρέσυρε56χρονη πεζή, τραυματίζοντάς τη σο-βαρά.Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπουκαι υπέκυψε.

Έκλεψαν τις αποθήκεςτης Περιφέρειας

Eξιχνιάστηκε χθες από αστυνομικούςτης Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυ-

τιλήνης η υπόθεση κλοπής μεταλλικώναντικειμένων από αποθήκη της Περι-φέρειας Βορείου Αιγαίου, στον Ασώμα-το Λέσβου, που ας σημειωθεί ότι ουδέ-ποτε είχε ανακοινωθεί!Συνελήφθη ένας 40χρονος Τσιγγάνος,στην κατοχή του οποίου βρέθηκε τοσύνολο των κλεμμένων αντικειμένων.

Την φιλοξενούσε και την έκλεψε

Tην περασμένη Παρασκευή το μεση-μέρι, καταγγέλθηκε από μια 22χρο-

νη στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυ-τιλήνης κλοπή. Όπως αποδείχθηκε,δράστης ήταν 20χρονος Αφγανός, ο ο-ποίος αφαίρεσε από την τσάντα της22χρονης, την οποία φιλοξενούσε στοσπίτι του, το χρηματικό ποσό των 100ευρώ.

Τον εγκατέλειψε!Tο Σάββατο το απόγευμα, στο 1ο χιλιό-

μετρο της επαρχιακής οδού Μυτιλήνης- Ταξιαρχών, στην περιοχή του Ακρωτηρί-ου, αυτοκίνητο που οδηγούσε άτομο α-γνώστων στοιχείων, συγκρούστηκε με δί-κυκλη μοτοσυκλέτα την οποία οδηγούσε30χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τονελαφρύ τραυματισμό του τελευταίου.Σύμφωνα με την Αστυνομία, αμέσως μετάτη σύγκρουση ο οδηγός του αυτοκινήτουεγκατέλειψε τον τόπο του τροχαίου ατυ-χήματος.

Έρχεται Πάσχα...Συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής στο

Μεσότοπο Λέσβου, από αστυνομικούςτης Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλή-νης, 60χρονος. Όπως αποδείχθηκε, κα-τείχε ποσότητα περίπου 400 κροτίδωνκάθε λογής.

Κλοπή σε σπίτι στο ΑκρωτήριTο Σάββατο το πρωί καταγγέλθηκε στην

Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνηςκλοπή σε οικία 47χρονης, στην οδό ΑλίςΤεριάντ, στο Ακρωτήρι της Μυτιλήνης.Όπως προέκυψε, δράστες της κλοπής εί-ναι μια 36χρονη, η οποία συνελήφθη, καιένας 46χρονος, σε βάρος του οποίουσχηματίσθηκε δικογραφία.Όπως αποδείχθηκε, το μεσημέρι της Πα-ρασκευής η 36χρονη μαζί με το 46χρονομπήκαν στο σπίτι παραβιάζοντας την κε-ντρική είσοδό του και έκλεψαν δύο φο-ρητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κα-θώς και κοσμήματα συνολικής αξίας4.250 ευρώ περίπου.

Ακριβές θεραπείες κάθε μήνα στη Γερμανία για τη νεαρή καρκινοπαθή μητέρα

Η Σοφία χρειάζεται στήριξη

Page 5: Εμπρός 3540
Page 6: Εμπρός 3540

6TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

Οι εξ ανατολών... γείτονεςΓραφείο εξυπηρέτησης Ελλήνων στην Πόλη

Aπό το Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρω-μαϊκών Κοινοτικών Ιδρυμάτων

(ΣΥΡΚΙ) της Κωνσταντινούπολης δη-μιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργείγραφείο υποστήριξης Ελλήνων καισυγκεκριμένα για τους Κωνσταντινου-πολίτες που ζουν στην Ελλάδα και λό-γω της κρίσης αναζητούν εργασίαστην Τουρκία ή τους Ελλαδίτες πουεισρέουν στην Πόλη για μικρό ή με-γάλο χρονικό διάστημα, για να περά-σουν καλύτερα και να οργανώσουν τηζωή τους εκεί.Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επι-κοινωνήσουν με το γραφείο στην ηλε-κτρονική διεύθυνση [email protected] ή στη διεύθυνση Me�elik sokak11A, BeyoŸlu (περιοχή Ταξίμ, κοντάστην εκκλησία της Αγίας Τριάδας), α-φού κλείσουν πρώτα ραντεβού.

Κρατείται το πλοιάριο«Çeşme Ekspres» στο λιμάνι της Χίου

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τοτουρκικό πλοιάριο “Çe�me Ekspres”

που εκτελεί δρομολόγια στη γραμμήΧίος - Τσεσμές. Σύμφωνα με επιθεώ-ρηση που έγινε απ’ τις λιμενικές αρ-χές στις 10/10/11. με βάση την ε-φαρμογή του διεθνούς κανονισμούPorts State Control, Paris M.O.U., εντο-πίστηκαν παραλείψεις και έγιναν συ-στάσεις να διορθωθούν. Στις21/3/12 πραγματοποιήθηκε ξανά ε-πιθεώρηση και διαπιστώθηκε ότι δενείχαν αποκατασταθεί οι εντοπισθεί-σες παραλείψεις. Για το λόγο αυτό οιλιμενικές αρχές δεν επέτρεψαν τον α-πόπλου του πλοίου. Δημιουργήθηκεγενικότερο πρόβλημα με τις αντίστοι-χες τουρκικές αρχές και πολλοί μι-λούν για το ενδεχόμενο αντιποίνων.Δηλαδή υπάρχει φόβος μήπως οιτουρκικές λιμενικές αρχές επιφέρουνανάλογα προβλήματα σε ελληνικήςπλοιοκτησίας πλοιάρια, που εκτελούνδρομολόγια σε άλλες γραμμές σύνδε-σης των ελληνικών νησιών με τα απέ-ναντι τουρκικά λιμάνια.

8 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα των Τσιγγάνων

Το μάθαμε κι αυτό! Πως υπάρχει καιΠαγκόσμια Ημέρα των Τσιγγάνων,

των Roma, όπως τους αποκαλούν καιστην Τουρκία, και γίνονται εκεί διά-φορες εκδηλώσεις. Στο Αϊβαλί τοΣυμβούλιο Συνοικιών του Δήμου, ό-που εκπροσωπούνται και οι Τσιγγάνοικάτοικοι της πόλης, ετοιμάζει για ναεορτασθεί η ημέρα θεατρική παράστα-ση από επαγγελματίες ηθοποιούς,στην οποία καλούνται να πάρουν μέ-ρος και Αϊβαλιώτες Τσιγγάνοι. Στόχοςτων διοργανωτών είναι, εκτός απ’τους τομείς του χορού και της μουσι-κής, όπου ήδη διαπρέπουν, να τουςδοθεί η ευκαιρία να εξοικειωθούν καιμε την τέχνη του θεάτρου. Στο Αδρα-μύττι επίσης γίνεται συνάντηση τωνΤσιγγάνων όλου του Νομού Μπαλίκε-σιρ, προκειμένου να επιλεγεί ο «ΣταρΡομά» που θα εκπροσωπήσει την πε-ριοχή στον πανεθνικό διαγωνισμό,που θα γίνει στην Άγκυρα στις 8 Απρι-λίου.

Στο όνομα του εκσυγχρονι-σμού και της καθαριότητας

καταργούνται και τα «παϊτό-νια», οι ιππήλατες άμαξες μετις οποίες γινόταν η περιήγησητων τουριστών στην Πρίγκηπο.Θα αντικατασταθούν με τα ει-κονιζόμενα ηλεκτροκίνητα ο-χήματα, για να μη βρομίζεται ηπόλη απ’ τις κοπριές. Βεβαίωςυπάρχουν και διαμαρτυρίες απ’τους λάτρεις της παράδοσηςκαι της οικολογίας, που μεταξύάλλων βάζουν και τον προβληματισμό: κρίμα δεν είναι τόσα άλογα να γί-νουν σουτζούκια και παστουρμάδες;!

Πάνε και τα παϊτόνια στα Πριγκηπονήσια Νέος αεροσταθμός στο Körfez havaalanι

OΤούρκος υπουργός Μεταφορών, BinaliY›ld›r›m, θεμελίωσε προχτές το κτήριο του

νέου αεροσταθμού στο γειτονικό μας αερο-δρόμιο «Korfez» μεταξύ Αδραμυττίου καιΜπουρχάνιας, στο οποίο από πέρσι επεκτά-θηκε ο αεροδιάδρομος προκειμένου να μπο-ρεί να εξυπηρετεί μεγάλα αεροπλάνα. Το ση-μερινό κτήριο έχει εμβαδόν 675 τ.μ. μόλις, ε-νώ αυτό που θεμελιώθηκε θα έχει 23.260 τ.μ..Θα στοιχήσει 40 εκατ. περίπου λίρες και θαπαραδοθεί στο τέλος τού 2013. Μεγάλες οιπροοπτικές για το Körfez havaalan›, στο οποίοαπό φέτος αναμένονται και πτήσεις τσάρτεραπ’ το εξωτερικό.

Στη Κωνσταντινούπολη για το Final Four τού μπάσκετ

Ηπρόκριση του Ολυμπιακού και η αναμενό-μενη για μεθαύριο του Παναθηναϊκού στο

ευρωπαϊκό Final Four, που διοργανώνεται φέ-τος (11 - 14 Μαΐου) στην Πόλη, πυροδοτεί τοενδιαφέρον πολλών Μυτιληνιών να παρακο-λουθήσουν τους αγώνες.Βεβαίως οι πληροφορίες απ’ την Πόλη δεν εί-ναι και πολύ ενθαρρυντικές σε ό,τι αφοράστην εξασφάλιση των εισιτηρίων, αλλά καιστις τιμές των ξενοδοχείων, που έχουν ανέ-βει αισθητά. Παρ’ όλα αυτά, ο συντοπίτης μαςτουριστικός πράκτορας Ηλίας Πίκουλος προ-σπαθεί να διοργανώσει εκδρομή. Οι φίλοι τούμπάσκετ που ενδιαφέρονται, ας τον ρωτή-σουν.

Επιχειρηματική συνάντηση για τον τουρισμό στην Πόλη

Στις 19 και 20 Απρι-λίου, με την αιγίδα

τού ΣΕΤΕ (Σύνδε-σμος ΕλληνικώνΤουριστικών Επιχει-ρήσεων) και του ελ-ληνικού κλάδου τήςΗΑΤΤΑ, μεταβαίνειστην Κωνσταντινού-πολη ελληνική απο-στολή από ξενοδό-χους, τουριστικούςπράκτορες, επιχειρη-ματίες εστίασης, α-νάπτυξης ακινήτων, διεθνών κρουαζιέρωνκ.ά., για να συναντηθούν (αίθουσα DivanIstanbul City Hotel) με επιλεγμένους επαγ-γελματίες της τουριστικής τουρκικής αγοράς.Σκοπός, η προσέλκυση τουριστών απ’ τηνΤουρκία ή μέσω Τουρκίας. Οι διοργανωτέςτης συνάντησης (εταιρεία Artion) εκτιμούν ό-τι θα προκύψουν σημαντικά οφέλη για τις ελ-ληνικές επιχειρήσεις απ’ την καθαρά επαγ-γελματική αυτή συνάντηση. Τυχόν ενδιαφε-ρόμενοι, μπορούν να πάρουν πληροφορίες α-πό: τηλ. 2310 257816, email: [email protected]

Στην παραλία Kabakum(Χονδρή Άμμος) του

Δικελί, τα τελευταία χρό-νια παρατηρείται μεγάλησυγκέντρωση χελωνώνΚαρέττα - Καρέττα για ω-οτοκία. Έτσι η παραλίααυτή καταγράφεται ως η22η στη Μεσόγειο γιατην αναπαραγωγή της θα-λάσσιας χελώνας. Σύμ-φωνα με τους ειδικούς, ημεταβολή αυτή επήλθελόγω της αύξησης τηςθερμοκρασίας του πλανή-τη. Οι χελώνες αναζη-τούν τώρα βορειότερα α-κτές για την ωοτοκία, ό-που να πληρούνται οι απαραίτητεςπρος τούτο προϋποθέσεις, όπωςασφάλεια, υγρασία, δροσιά, καθα-ρό και υγιεινό περιβάλλον. Μάλι-

στα, έχει παρατηρηθείότι τα χελωνάκια πουγεννιούνται στις νο-τιότερες πιο ζεστέςπαραλίες, είναι κατά85% θηλυκά. Αυτό,φαίνεται, το γνωρί-ζουν ενστικτωδώς ταζώα και έρχονται σταβορειότερα για να α-ποκατασταθεί η ισορ-ροπία στο είδος. ΟΔήμος Δικελί ανέθεσεστο ΠανεπιστήμιοDokuz Eylül της Σμύρ-νης την εκπόνηση με-λέτης, που θα υποδεί-ξει τη λήψη μέτρων

για την ασφαλή ωοτοκία των χελω-νών και βέβαια… για την τουριστι-κή αξιοποίηση του φαινόμενουστην όλη περιοχή.

Χελώνες Caretta - Caretta στο Δικελί

7 - 8 Απριλίου, το 3ο Φεστιβάλ Ραδικιού στα Αλάτσατα

Για τρίτη χρονιά φέτος διοργανώνε-ται στα Αλάτσατα (τουριστική κω-

μόπολη μεταξύ Σμύρνης και Τσεσμέ)γιορτή για τα ραδίκια και τα άγριαχόρτα. Απόγονοι Τουρκοκρητικώνπολλοί σημερινοί Αλατσατιανοί, κρα-τούν ζωντανή την παράδοση των Κρη-τικών προγόνων τους για τα χόρτατου βουνού. Οι γιορτές, εκτός απόδιάφορα πολιτιστικά δρώμενα, περι-λαμβάνουν και διαγωνισμό μαγειρι-κής με φαγητά που έχουν βάση τα ά-γρια χόρτα. Διαφόρων ειδών σαλάτες,χορτόπιτες, μπουρανί κ.λπ.. Στις γιορ-τές συμμετέχουν, εκτός διαγωνισμού,και πολλά απ’ τα ξενοδοχεία της πε-ριοχής, που θα στείλουν ποσότητες έ-τοιμων φαγητών για να μοιραστούνστη γιορτή. Ακόμη, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να προμηθευτούν το βι-βλιαράκι που εκδόθηκε με τις συνταγές που διαγωνίσθηκαν στα προη-γούμενα Φεστιβάλ. Το βραβείο για τις τρεις καλύτερες συμμετοχές είναιαπό μία χρυσή λίρα!

Page 7: Εμπρός 3540

7TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 EI∆HΣEIΣ

Νέες προσχωρήσειςανακοίνωσε ο ΣπύροςΓαληνόςΚι άλλοι στους Ανεξάρτητους Έλληνες

Σ την ανακοίνωση και νέων ονομάτων, γνω-στών προσώπων στην τοπική κοινωνία, προ-

χώρησε χθες ο βουλευτής του Νομού ΛέσβουΣπύρος Γαληνός, ο οποίος στην πράξη έχει α-ναλάβει και τις επίσημες ανακοινώσεις για λο-γαριασμό του κινήματος των Ανεξάρτητων Ελ-λήνων.Ο κ. Γαληνός με την ανακοίνωσή του κάνει γνω-στό πως στο κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνωντης Λέσβου εντάσσονται ο πρώην αντιδήμαρ-χος Μυτιλήνης και στέλεχος της Ν.Δ. στην Το-πική Οργάνωση της πόλης, Μιχάλης Παπαπα-ναγιώτου. Ακόμη καλωσορίζει στο κίνημα τονΚώστα Ψαρρά, εμπορικό αντιπρόσωπο, τον μέ-χρι πρότινος πρόεδρο των Τουριστικών Πρα-κτόρων, Αχιλλέα Σουγιολτζή, τον πρόεδρο τωνΕπαγγελματιών Αλιέων της Σκάλας Πολιχνίτου,Κώστα Σάκκη, καθώς και τον πρώην αντιδήμαρ-χο Πέτρας Παρασκευά Κελαϊδίτη.Σε ό,τι αφορά στις υποψηφιότητες του κινήμα-τος εκτός του κ. Γαληνού, έχει οριστικοποιηθείτου δικηγόρου Μανώλη Αρμενάκα, ενώ υπάρ-χουν ακόμη αρκετοί ενδιαφερόμενοι που έχουνδηλώσει στη διάθεση των Ανεξάρτητων Ελλή-νων ώστε να είναι υποψήφιοι στις εκλογές.

Η Στέλλα Καβαλέρου από τη ΛήμνοΈνα νέο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφο-δέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Νομό Λέ-σβου όνομα έρχεται από τη Λήμνο. Ο λόγος, γιατη Στέλλα Καβαλέρου - Κωνσταντίνου.Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Καβα-λέρου θεωρείται σίγουρη μαζί με τις υποψηφιό-τητες του βουλευτή Σπύρου Γαληνού και τουΜανώλη Αρμενάκα, δικηγόρου.Η Στέλλα Καβαλέρου - Κωνσταντίνου από τηνΠαναγιά της Λήμνου είναι αγρότισσα παραδο-σιακών ποικιλιών και τα τελευταία χρόνια ασχο-λείται ενεργά στην επίλυση σημαντικών προ-βλημάτων που έχουν καταγραφεί στο χωριό τηςκαι την ευρύτερη περιοχή, με κυρίαρχα την α-πομάκρυνση του ραντάρ από την Παναγιά, ταπροβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο χώροτης Εκπαίδευσης, αλλά και σε εκκλησιαστικάζητήματα που είχαν προκύψει στο παρελθόν.Για αυτήν της την απόφαση, η κ. Καβαλέρου δή-λωσε: «Αν πριν δυο χρόνια με ρωτούσατε τι εί-ναι η πολιτική και ποια η γνώμη μου για τουςπολιτικούς, ίσως να απαξιούσα να απαντήσω κιακόμα περισσότερο να ασχοληθώ. Ζώντας, ό-μως, τα δυο τελευταία χρόνια το κατρακύλισματης χώρας μας, κατάλαβα ότι κλείσαμε τα μάτιαμας, σαν πολίτες βυθιστήκαμε στους πόθουςκαι τα πάθη μας κι αφήσαμε την τύχη, τη δικιάμας και των παιδιών μας, στα χέρια ανθρώπωνπου απλά κατεύθυναν το κοπάδι των προβάτωνσαν τσοπάνηδες κι αποφάσιζαν για μας χωρίςεμάς. Αυτό ήταν το ξύπνημα για μένα κι ελπίζωκαι για πολλούς άλλους ανεξάρτητους στο μυα-λό και την καρδιά Έλληνες.»Ας σημειωθεί ότι, πέραν των παραπάνω, έχουνσυζητηθεί για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων τα ονόματα της Δήμη-τρας Κουρβανιού - Μπαλκίζα, επιχειρηματία α-πό την Αγιάσο και τα Βατερά, του Γεωργίου Τι-μολέοντος και του Αντώνη Καταχανά, πρώηνπροέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Ερε-σίων «Ο Θεόφραστος» και πρώην αντιπροέ-δρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΛεσβιακώνΣυλλόγων (ΟΛΣΑ).

Στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιόλαδουκαι Ελιάς

Συμμετέχει η Περιφέρεια

Σ το σημαντικότερο εξειδικευμένο εμπορικόθεσμό για την ελιά και το ελαιόλαδο, όπως

το χαρακτηρίζει η Περιφέρεια, στο 5ο φεστι-βάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς, θα συμμετάσχειφέτος το Βόρειο Αιγαίο, προωθώντας το βασι-κό τοπικό προϊόν της Λέσβου.Το Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται τα τελευ-ταία χρόνια στην Ελλάδα και το επισκέπτονταικάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, διοργανώνε-ται φέτος στις 6, 7 και 8 Απριλίου στο ΣτάδιοΕιρήνης και Φιλίας. Η φιλοσοφία της συμμετο-χής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα βασί-ζεται στην προώθηση της ελαιοκομικής φυσιο-γνωμίας της Λέσβου και των ιδιαίτερων ελαιο-κομικών προϊόντων της, με την ταυτόχρονηπροβολή των ονομαστών προϊόντων των επι-χειρήσεων που θα συμμετάσχουν και γενικόμήνυμα: «Λέσβος: Η γη του ελαιολάδου».

Συνεδριάζει το Επιμελητήριο Λέσβου

Έντεκα συνολικά θέματα θα απασχολήσουντη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού

συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λέσβου, η ο-ποία θα πραγματοποιηθεί στις 8.30΄ το βράδυ,στα γραφεία του στη Μυτιλήνη.Μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν τα οικονομικάτου φορέα, η συμμετοχή στην Εταιρεία «Αγρο-τοδιατροφική Σύμπραξη» της Περιφέρειας Βο-ρείου Αιγαίου, το θέμα «Επιχειρηματικότητακαι σχολεία», αλλά και ο μαθητικός τουρισμός,ενώ θα γίνει ενημέρωση για τη συμμετοχήστην Τουριστική Έκθεση ΕΜΙΤΤ.Ακόμη, το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελη-τηρίου θα συζητήσει τα θέματα του ταμείου αλ-ληλοβοηθείας και της ενημέρωσης για συσκέ-ψεις για την αύξηση των ναύλων, την ελαιοκο-μία και το Συνέδριο του Δικτύου ΕυρωπαϊκώνΝησιωτικών Επιμελητηρίων Insuleur.

Ημερίδα για την ποιότητατου λαδιού τής ΕΑΣΛ

Hμερίδα με θέμα «Αποτελέσματα του τριε-τούς προγράμματος εργασίας τής ΟΕΦ ΕΑΣ

Λέσβου» οργάνωσε στην αίθουσα συνεδριά-σεων του Επιμελητηρίου Λέσβου η Ένωση Α-γροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.Στην ημερίδα παρευρέθηκε ο περιφερειάρχηςΒορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, χαιρετίζο-ντας, ο οποίος παρουσίασε και τη δράση «Α-γροτοδιατροφική Σύμπραξη», που εκπονείταιαπό την Περιφέρεια. Παρόντες ακόμα εκ μέ-ρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, οι α-ντιπεριφερειάρχες Γεώργιος Φλώρος και Νικό-λαος Μάρκου.Στην ημερίδα συμμετείχε και ο δήμαρχος Λέ-σβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος χαιρέτι-σε την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών απότην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου,με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του ελαιο-λάδου. «Η μεγάλη πρόκληση είναι όλα αυτά ναβοηθήσουν τον παραγωγό να πάρει καλύτερητιμή στο λάδι του», σημείωσε.Ας σημειωθεί ότι την Κυριακή ο δήμαρχος Λέ-σβου, μαζί με τον αντιδήμαρχο Καλλονής,Βαγγέλη Γιαβάση, παρευρέθηκε στο πασχαλινόπαζάρι που πραγματοποίησε σε αίθουσα ξενο-δοχείου της Σκάλας Καλλονής, η Εστία Κοινω-νικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Με τη γνωστή δυστοκία που έ-χουν πάντα τα κόμματα εξου-σίας να συγκροτήσουν ψηφο-

δέλτιο όταν οι δημοσκοπήσεις δεντους δίνουν εκλογικά την πρωτιά, τοΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει σε τοπικό ε-πίπεδο την προετοιμασία του για τιςεπικείμενες εκλογές. Η προσπάθειαπου θα καταβληθεί, είναι - όσο δύ-σκολο κι αν φαντάζει κάτι τέτοιο - νασυγκροτηθεί ένα ψηφοδέλτιο ικανόνα συσπειρώσει τον κόσμο τού ΠΑ-ΣΟΚ, επιτυγχάνοντας το καλύτεροδυνατό αποτέλεσμα.Σε επίπεδο Νομού Λέσβου, το βάροςσε πρώτη φάση για να απευθυνθούνσε κομματικά στελέχη προκειμένουνα είναι υποψήφιοι, ανέλαβαν οι Νο-μαρχιακές του κόμματος. Απ’ τηνπροηγούμενη Παρασκευή, όμως, καιμετά τη διαφαινόμενη αδυναμία ναυπάρξουν υποψήφιοι, στην ίδια προ-σπάθεια έχουν μπει και κεντρικά στε-λέχη, τα οποία ήδη έχουν έρθει σε ε-παφή με πρόσωπα που διαθέτουν πο-λιτικό λόγο και θα μπορούσαν ναδιεκδικήσουν την ψήφο του εκλογι-κού σώματος.Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία τού μέ-χρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος,στις 27 Μαρτίου ανακοινώθηκε στοΠολιτικό Συμβούλιο η σύνθεση τηςΕπιτροπής Αξιολόγησης των Ψηφο-δελτίων ή Επιτροπή Ανάδειξης τωνΥποψηφίων, που αποτελείται από ε-πτά κομματικά στελέχη. Η επιτροπήθα πρέπει να κλείσει τις «πράσινες»λίστες το αργότερο μέχρι τη ΜεγάληΕβδομάδα, αφού τη Μεγάλη Τετάρτηθα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιοτου ΠΑΣΟΚ για να εγκρίνει τις υπο-ψηφιότητες. Το ίδιο όργανο θα συνε-δριάσει σε διευρυμένη σύνθεση τηνΠαρασκευή 6 Απριλίου, ημερομηνίαπου θεωρείται αναγκαίο να έχουν«κλειδώσει» όλες οι υποψηφιότητεςαπ’ το Νομό Λέσβου.

Ξανά…Όπως προκύπτει απ’ τις διερευνητι-κές επαφές που είχε η γραμματέαςτης Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου,Μαρία Ψήμμα, η μόνη σίγουρη υπο-ψηφιότητα προς το παρόν είναι αυτήτου αναπληρωτή υπουργού ΝίκουΣηφουνάκη. Στελέχη που στο παρελ-θόν είχαν εκτεθεί ως υποψήφιοι, ό-πως ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου ή ο Δη-μήτρης Χαλκιώτης, φαίνεται πως αυ-

τήν τη φορά έχουν αποφασίσει να μηθέσουν υποψηφιότητα.Αντιθέτως, δε φαίνεται να αποκλείει,αλλά ούτε να επιβεβαιώνει, την εκ νέ-ου συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο οεκτελεστικός γραμματέας της Περιφέ-ρειας Βορείου Αιγαίου, ΠαναγιώτηςΚαπάρας, ο οποίος όμως δε δείχνειδιατεθειμένος και να ανοίξει τα χαρτιάτου. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι έωςχθες δεν είχαν προκηρυχθεί ακόμη οιεκλογές, οπότε και δεν έμπαινε θέμαπαραίτησης απ’ τη θέση του για να εί-ναι υποψήφιος, ο κ. Καπάρας είχε θε-ωρητικά το προνόμιο να περιμένει ναδει πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία καιποιοι θα είναι υποψήφιοι, πριν εκδη-λώσει τις προθέσεις του.

… ή για πρώτη φοράΤο ίδιο πλεονέκτημα, να διατηρήσειμυστικότητα γύρω απ’ τις κινήσειςτου, απώλεσε το βράδυ της Παρα-σκευής ο δημοτικός σύμβουλος τηςπλειοψηφίας Παναγιώτης Ζαφειρίου.Κι αυτό γιατί η πρόταση να είναι υπο-ψήφιος έγινε κατά τη διάρκεια τηςτελευταίας συνεδρίασης του Δημοτι-κού Συμβουλίου, όταν του τηλεφώ-νησε, με σκοπό να του προτείνει ναμετάσχει στις εκλογές, το μέλος τηςΕπιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίωντου κόμματος Γιώτα Γαζή. Η πρότασηαπ’ την κ. Γαζή να είναι υποψήφιοςέγινε τηλεφωνικώς, και μάλιστα υ-πήρξαν μέσα σε μικρό χρονικό διά-στημα δύο επικοινωνίες, όπως διέρ-ρευσε απ’ τους ακούσιους ωτακου-στές της συνομιλίας συναδέλφουςτου δημοτικούς συμβούλους. Στηδεύτερη επικοινωνία, ο κ. Ζαφειρίου,που είναι γνωστό ότι είναι κοντά στονέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ΒαγγέληΒενιζέλο, απάντησε - όπως μας μετα-φέρθηκε την ίδια ώρα της συνεδρία-σης - ότι είναι διαθέσιμος να επι-στρατευθεί στην περίπτωση που υ-πάρξει αδιέξοδο.Χθες ο κ. Ζαφειρίου, τον οποίο ρωτή-σαμε αν αληθεύουν οι παραπάνωπληροφορίες, σημείωσε πως για 20συνεχόμενα χρόνια συμμετέχει σεδημοτικές εκλογές ως υποψήφιοςσύμβουλος, ενώ αν μετάσχει τώρα,θα εκτίθεται για πρώτη φορά σε εθνι-κές εκλογές. Ο ίδιος, δίχως να απο-κλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δε θέ-λησε και να επιβεβαιώσει οποιαδή-ποτε ειλημμένη απόφασή του γιασυμμετοχή, αφήνοντας να εννοηθείότι ακόμη σκέφτεται σοβαρά τηνπρόταση που του έγινε.

Σίγουρος ο Ν. Σηφουνάκης, δεν αποκλείουν τη συμμετοχή τους Π. Καπάρας και Π. Ζαφειρίου

Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζειψηφοδέλτιο

Page 8: Εμπρός 3540

Ένα απ’ τα κύρια θέματαπου κατ’ επανάληψη έχειθέσει το Δίκτυο Κοινοτή-των Λέσβου στη δημοτικήαρχή, είναι η απόδοσητης πάγιας προκαταβολήςστους προέδρους των χω-ριών. Το ποσόν της προ-καταβολής αυτής είναι1.000 ευρώ για τα χωριάέως 1.000 κατοίκων (50τοπικές κοινότητες στοΔήμο Λέσβου), 2.000 ευ-ρώ για τις δημοτικές κοι-νότητες με πληθυσμό ά-νω των 1.000 κατοίκων

(22 στο Δήμο Λέσβου)και 3.000 ευρώ για τη Δη-μοτική Κοινότητα Μυτι-λήνης, που έχει πληθυ-σμό πάνω από 10.000 κα-τοίκους. Δηλαδή μία κα-τανομή παγίας σε όλο τοΔήμο είναι 97.000 ευρώ.Με τα χρήματα αυτά, οιπρόεδροι μπορούν να ε-πιλαμβάνονται της αντι-μετώπισης αναγκών καιπροβλημάτων της καθη-μερινότητας των δημοτώντους. Σύμφωνα με το νό-μο του «Καλλικράτη»,

μόλις αιτιολογημένα (μετην κατάθεση των προ-βλεπόμενων παραστατι-κών) εξαντληθεί η πάγιαπροκαταβολή, ο πρόε-δρος του χωριού μπορείνα πάρει ισόποση κι άλλητέτοια πίστωση και ούτωκαθεξής. Μάλιστα, στονπροϋπολογισμό τού 2012έχουν εγγραφεί συνολικά200.000 για παγία.

Της γραφειοκρατίας…Το Δεκέμβριο θυμίζουμεότι υπήρξε η βούληση τηςδημοτικής αρχής να απο-δώσει έστω και με καθυ-στέρηση τη μία και μονα-δική παγία που θα μοιρα-ζόταν για το 2011, αλλάτελικά δε δόθηκε η δυνα-τότητα να την «απορρο-φήσουν» οι πρόεδροι.

«Μακάρι να διαψευστώ,αλλά θεωρώ ότι τα πράγ-ματα με την πάγια προκα-ταβολή θα εξελιχθούν μειδιαίτερες δυσκολίες γιατους προέδρους», ανέφε-ρε ο αντιδήμαρχος Οικο-νομικών, Νίκος Κατρά-νης, προσθέτοντας πως«είναι τόσο πολύπλοκη ηόλη διαδικασία, που θαχρειαστεί μία ακόμη οι-κονομική υπηρεσία για ναπαρακολουθεί την εξέλι-ξη της παγίας».Ενδεικτικά, όπως μας εί-παν απ’ το Δήμο, για νααγοραστεί μία βίδα ή έ-νας σωλήνας θα πρέπεινα ζητηθεί απ’ τον πρόε-δρο έγκριση προμήθειας,με ό,τι σημαίνει αυτό σεχρόνο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

8TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

EI∆HΣEIΣ

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Ημάχη που δίνεται ένα χρόνοτώρα απ’ τη δημοτική αρχή γιατην ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός με-

γάλου έργου για το περιβάλλον, ο-λοκληρώνεται με τον καλύτεροτρόπο, αφού άμεσα εξασφαλίζεταιη χρηματοδότηση για τα δίκτυα α-ποχέτευσης σε Πολιχνίτο, Βρίσακαι Βατερά, καθώς και για την κα-τασκευή μονάδας επεξεργασίαςλυμάτων στην περιοχή.Στο θετικό αποτέλεσμα μέτρησεσημαντικά και η συνεργασία που υ-πήρξε μεταξύ των υπηρεσιών τουΔήμου Λέσβου και αυτών του Υ-πουργείου Περιβάλλοντος, όπωςκαι η στήριξη της προσπάθειας απ’τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλ-λοντος, Νίκο Σηφουνάκη. Μάλι-στα, πριν μερικές μέρες υπήρξε συ-νάντηση στην Αθήνα του Δημήτρη

Βουνάτσου και του Γιάννη Τσακίρηγια το θέμα, ενώ χθες ο δήμαρχοςΛέσβου υπέγραψε και την αποδοχήτων όρων για την ένταξη του έργου.Λίγες ώρες αργότερα, το πολιτικόγραφείο του κ. Σηφουνάκη ανακοί-νωσε ότι υπεγράφη απ’ τον αρμό-διο γενικό γραμματέα το ΤεχνικόΔελτίο για τα «Έργα αποχέτευσης,επεξεργασίας και διάθεσης λυμά-των Πολιχνίτου, Βρίσας και Βατε-ρών του Δήμου Λέσβου», ώστε ναενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρό-γραμμα «Περιβάλλον και ΑειφόροςΑνάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), με προϋ-πολογισμό 13,5 εκατ. ευρώ.Σε δήλωσή του, ο κ. Σηφουνάκηςανέφερε ότι είναι θετικός ο ρυθμόςυλοποίησης του ΕΠΠΕΡΑΑ του το-μεακού προγράμματος για το περι-βάλλον, με την ένταξη σ’ αυτό πολ-λών έργων αποχετευτικών δικτύων

και εγκαταστάσεων επεξεργασίαςλυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί)οικισμών όπως του Δήμου Λέσβου.Χαρακτήρισε δε, σημαντική εξέλιξητην επικείμενη τελική ένταξη καιδημοπράτηση του τόσο σημαντικούέργου για την περιοχή της Δημοτι-κής Ενότητας Πολιχνίτου, αφού θααπαλλαγεί από τα λύματα, που θαοδηγούνται πλέον στις εγκαταστά-σεις επεξεργασίας και διάθεσήςτους.Όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, πουέχει και την ευθύνη του προγραμ-ματισμού στο Δήμο, είναι σε εξέλι-ξη η προσπάθεια ένταξης στο ίδιοπρόγραμμα και της Αγιάσου, ενώσε ό,τι αφορά στη Δημοτική Ενότη-τα Πολιχνίτου, σε επόμενη φάσηθα προωθηθεί και η μελέτη κατα-σκευής δικτύων αποχέτευσης σεΒασιλικά και Λισβόρι.

Αίτημα δημάρχου στους βουλευτέςτου Νομού για τον «Καλλικράτη ΙΙ»

Τροπολογίαγια πέντε δήμουςΝα υποβάλουν τροπολογία για τη δημιουργία

πέντε δήμων στο νησί της Λέσβου ζητά ο δή-μαρχος απ’ τους βουλευτές του Νομού Λέσβου,εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του Νομοσχε-δίου «Καλλικράτης II». Ο Δημήτρης Βουνάτσος,που ενημέρωσε σχετικά και το Δημοτικό Συμ-βούλιο στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πα-ρασκευής, ανακοίνωσε ότι απέστειλε στους βου-λευτές Νίκο Σηφουνάκη, Σπύρο Γαληνό καιΣταύρο Σκοπελίτη τις θέσεις του Δήμου Λέσβου,ζητώντας να παρέμβουν στο χωροταξικό.Όπως τονίζει ο κ. Βουνάτσος στην επιστολή του,αποτελεί πάνδημο αίτημα η δημιουργία πέντεδήμων, στηριγμένο στην (κατόπιν επιστημονικήςαναλύσεως) πρόταση του Ινστιτούτου ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) προς την τότε ΚΕΔΚΕ, πριντην ψήφιση του πνιγηρού «Καλλικράτη».Το ίδιο υπόμνημα με τις προτάσεις του ΔήμουΛέσβου για τον «Καλλικράτη ΙΙ» κατέθεσε ο κ.Βουνάτσος στις αρχές Φεβρουαρίου στο διοικητι-κό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελ-λάδας, στη συνεδρίαση του οποίου παρευρέθηκεαναπτύσσοντας και προφορικώς το αίτημα γιααλλαγή του χωροταξικού της Λέσβου.«Δυστυχώς, ούτε το κυρίαρχο ως άνω αίτημάμας, ούτε και τα λοιπά τού ως άνω υπομνήματόςμας, έγιναν δεκτά από το Σχέδιο Νόμου το οποίοσυζητείται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπήτης Βουλής, μολονότι η ΚΕΔΕ το είχε εισηγηθείστο Υπουργείο Εσωτερικών κατά τη σχετική δια-βούλευσή τους», σημειώνει στην επιστολή του οκ. Βουνάτσος, δηλώνοντας στη διάθεση των βου-λευτών για κάθε άλλη διευκρίνιση επί του θέμα-τος.

Εκλέγουν αύριο αντιπροσώπους για ΠΟΕ ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ

Ψηφίζουν οι δημοτικοί υπάλληλοι Στην εκλογή αντιπροσώπων για το επικείμενο

συνέδριο της Ομοσπονδίας τους, αλλά και γιατο Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου τής ΑΔΕΔΥ, προ-χωρούν αύριο οι δημοτικοί υπάλληλοι.Πιο συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη θα πραγματο-ποιηθεί στις 9 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυ-τιλήνης, η απολογιστική τακτική γενική συνέλευ-ση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβουκαι θα ακολουθήσουν, απ’ τις 12 το μεσημέρι έ-ως τις 5 το απόγευμα, οι εκλογές για την ανάδει-ξη των εκπροσώπων στο 41ο Συνέδριο της ΠΟΕΟΤΑ και στο Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ.Ανάλογα και με τη μαζικότητα που θα υπάρξει, α-ναμένεται οι δημοτικοί υπάλληλοι του ΝομούΛέσβου να αναδείξουν έξι ή επτά αντιπροσώπουςστο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, αφού σε 71 ψηφί-σαντες αναλογεί ένας αντιπρόσωπος. Η αντίστοι-χη αναλογία για τη γενική συνέλευση του Νο-μαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ είναι 20 ψηφί-σαντες.Στις εκλογές, όπως έγινε προ μηνών και στην α-νάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των δημοτικώνυπαλλήλων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, θα μετά-σχουν τρεις συνδυασμοί, η «Ενωτική Κίνηση Δη-μοτικών Υπαλλήλων», η «Αντιμνημονιακή Συ-νεργασία» και η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συ-νεργασία».Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οιΔημοτικοί Υπάλληλοι εν όψει των εκλογών, τονί-στηκε η ανάγκη στην κρίσιμη περίοδο που διέρ-χονται οι εργαζόμενοι όλης της χώρας και οι ερ-γαζόμενοι στους ΟΤΑ, να υπάρξει συμμετοχήστις διαδικασίες ανάδειξης των αντιπροσώπων.Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε απ’ το Σύλλογο, ε-πειδή εκείνη την ημέρα οι δημοτικές υπηρεσίεςδε θα λειτουργήσουν, η παρουσία όλων των υ-παλλήλων στην τακτική γενική συνέλευση είναιυποχρεωτική και αναγκαία.

Συνεδριάζει το Δημοτικό ΣυμβούλιοΘέματα που αφορούν κυρίως σε έργα, θα απα-

σχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση του Δη-μοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Η συνεδρίαση θαπραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερεια-κού Συμβουλίου, στις 7 το απόγευμα, και περι-λαμβάνει στην ημερήσια διάταξη συνολικά 32θέματα.

15 μήνες μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», μοιράζονται από χθες 97.000 ευρώ στις κοινότητες

Παγία στους προέδρουςΜετά από 15 μήνες αναμονής, οι πρόεδροι των 73

δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του ΔήμουΛέσβου άρχισαν από χθες να παίρνουν, για πρώτηφορά, την πάγια προκαταβολή που προβλέπεται γιατην εξυπηρέτηση αναγκών των χωριών. Παρ’ ότιπρόκειται για μικρού ύψους ποσά, όλα δείχνουν πωςεξ αιτίας της γραφειοκρατίας θα υπάρξουν σοβαράπροβλήματα.

Προς ένταξη τα δίκτυα και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το Περιβάλλον

Πολιχνίτος, Βρίσα,Βατερά με βιολογικό

Page 9: Εμπρός 3540

9TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΛΗΜΝΟΣ

Αντιδράσεις για το αιολικό πάρκο στη Λήμνο

O ι πρώτες επίσημες αντιδράσεις για τηνκατασκευή του αιολικού πάρκου στη Λή-

μνο από την εταιρεία του Ομίλου «Ρόκας»,έρχονται από τον Όμιλο Φίλων Βουνού καιΘάλασσας Λήμνου και τη Νομαρχιακή Επι-τροπή Λήμνου τού Κ.Κ.Ε., που σε ανακοινώ-σεις τους εκφράζουν τους ενδοιασμούς καιτις αντιρρήσεις τους για τη χρησιμότηταμιας τέτοιας επένδυσης για την κοινωνίατης Λήμνου.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ομίλου ΦίλωνΒουνού και Θάλασσας Λήμνου, Νίκο Ψαρρό,«η επένδυση “Ρόκας” δεν προτείνει την α-πεξάρτηση της τοπικής κοινωνίας από το πε-τρέλαιο, αλλά την καθολική εξάρτησή της α-πό τους επενδυτές του αέρα, προκαλώνταςεπιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της Λήμνου»,ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά και πως «ηΛήμνος θα στερηθεί την τουριστική της προ-οπτική». Επίσης, σε ό,τι αφορά στα οικονο-μικά οφέλη για το νησί, ο κ. Ψαρρός τονίζειότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμη κιαν ισχύουν τα νούμερα που αναφέρει η εται-ρεία, τα οφέλη για την τοπική οικονομία πουεξαθλιώνεται καθημερινά, θα είναι ασήμα-ντα».Η συγκεκριμένη επένδυση δε θα είναι η μό-νη, σύμφωνα με τον Όμιλο Φίλων Βουνούκαι Θάλασσας Λήμνου, καθώς σημειώνει:«Σύντομα θα έρθουν και οι Γερμανοί να ζη-τήσουν εκτάσεις, για να βάλουν φωτοβολταϊ-κά στο πλαίσιο του προγράμματος “Ήλιος”.Και ύστερα θα έρθουν κι άλλοι ενεργειακοίεπενδυτές; Πόσοι συνολικά; Ποια είναι ηχωροθέτηση για τις ΑΠΕ; Ποιος ο χωροταξι-κός σχεδιασμός γενικότερα; Ποιες οι χρή-σεις γης; Γιατί δεν έχει γίνει κτηματολόγιο;Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις δίνε-ται μόνη της: Σχεδιασμός δεν έχει γίνει, ώ-στε να μπορεί ο κάθε επενδυτικός και ο κάθεπολιτικός παράγοντας να διαχειρίζεται τονυποβαθμισμένο τόπο μας. Η θέση μας, λοι-πόν, είναι να μην επιτραπεί καμμιά επένδυ-ση τέτοιου μεγέθους χωρίς να γίνει ο απα-ραίτητος σχεδιασμός, που θα αφορά στηνχωροθέτηση ΑΠΕ, το χωροταξικό και το κτη-ματολόγιο.»

Και το Κ.Κ.Ε. εναντίονΑπό την πλευρά της, η Νομαρχιακή Επιτροπήτού Κ.Κ.Ε., σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «ησυγκεκριμένη “επένδυση” καμμία σχέση δενέχει με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού,αφού η Λήμνος είναι πλήρως καλυμμένη α-πό τα υφιστάμενα δίκτυα είτε του θερμοηλε-κτρικού σταθμού είτε των λεγόμενων ανανε-ώσιμων πηγών ενέργειας». Τέλος, το Κ.Κ.Ε.υποστηρίζει: «Σημαντικό μέρος της Λήμνουθα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρ-κο, με καταστροφικές συνέπειες στη χλωρί-δα/πανίδα του νησιού και μη αναστρέψιμεςπεριβαλλοντικές. Σε αυτή την κατεύθυνση,θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώ-στε να εμποδίσουμε την πραγματοποίησηαυτής της καταστροφικής “επένδυσης”»,καταλήγει η ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε..

Ένα νέο θαλάσσιο πάρκο πρόκειταινα δημιουργηθεί στη Λήμνο, με ση-μαντικές υποδομές για την ανάπτυ-

ξη του καταδυτικού τουρισμού, αλλάκαι για την παρατήρηση του θαλάσσιουπεριβάλλοντος. Το θαλάσσιο πάρκοπρόκειται να δημιουργηθεί στον όρμοτου Κέρους, μέσα από το πρόγραμμα«Θαλάσσια Πάρκα - Παρατηρητήρια -Υποδομές για δραστηριότητες κατάδυ-σης-παρατήρησης του θαλάσσιου περι-βάλλοντος», στο πλαίσιο του τοπικούπρογράμματος Leader Αλιείας που υλο-ποιεί η ΕΤΑΛ Α.Ε. σε συνεργασία με τηνΑναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου (ΑΝΕΛΑ.Ε.), στη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιοκαι τη Λέσβο.Ως θαλάσσιο πάρκο ορίζεται μια θα-λάσσια έκταση με σχετικά ρηχά νεράκαι όχι απομακρυσμένη από την ακτή,με όμορφο βυθό που παρουσιάζει ειδι-κό ενδιαφέρον, με πλούσια υποβρύχιαζωή, που συνδυάζεται με κατά το δυνα-τόν ανεπτυγμένη τουριστική υποδομήκαι αξιοθέατα, ούτως ώστε να εξασφα-λίζεται ροή επισκεπτών. Ο όρμος του Κέρους όπου θα δημιουρ-γηθεί το θαλάσσιο πάρκο, συγκεντρώ-νει αυτές τις προϋποθέσεις, ώστε ναδώσει στη Λήμνο ένα σύγχρονο χώρο,

όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν όλεςαυτές οι δραστηριότητες.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτι-κού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστα Αδα-μίδη, «η περιοχή του Κέρους τα τελευ-ταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξηκαι η δημιουργία του θαλάσσιου πάρ-κου θα δώσει νέα ώθηση στην περιοχή.Επειδή πρόκειται για ήπια τουριστικήπαρέμβαση, θα προστατεύσει το θα-λάσσιο πλούτο, θα προστατεύσει τα“λιβάδια της Ποσειδωνίας” και θασυμβάλει στην ανάπτυξη του θεματικούτουρισμού, του καταδυτικού και άλλωνμορφών».

Και στη ΛέσβοΓενικότερα, ο καταδυτικός τουρισμόςεδώ και χρόνια παρουσιάζει μεγάλη α-νάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώγια τη χώρα μας αποτελεί μια ανερχό-μενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού.Το έργο ύψους 410.000 ευρώ, το ο-ποίο θα υλοποιήσουν οι Δήμοι Λέσβου,Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, προβλέ-πει εκτός από το Θαλάσσιο Πάρκο Κέ-ρους, ένα θαλάσσιο πάρκο στον ΆγιοΕυστράτιο και τρία στη Λέσβο, στο Πέ-ραμα, το Σίγρι και την Πέτρα.Απώτερος σκοπός του έργου είναι η α-ειφορική διαχείριση των αλιευτικών

τους περιοχών, η προστασία του θα-λάσσιου περιβάλλοντος, ο εμπλουτι-σμός των ιχθυαποθεμάτων και η ανά-πτυξη οικονομικών δραστηριοτήτωνγύρω από τα θαλάσσια πάρκα. Στο επό-μενο διάστημα θα εκπονηθεί μελέτη, ηοποία λαμβάνοντας υπόψη τα διεθνήπρότυπα, τα τοπικά δεδομένα και τηγνώμη όλων των εμπλεκομένων, θα υ-ποδείξει τα κατάλληλα σημεία, τις τε-χνικές προδιαγραφές και το νομικόπλαίσιο για τη δημιουργία και διαχείρι-ση των θαλάσσιων πάρκων και του κα-ταδυτικού τουρισμού. Μετά την ολο-κλήρωσή της, οι Δήμοι θα προβούν ά-μεσα στις απαραίτητες ενέργειες προ-κειμένου να ενταχθεί και να υλοποιη-θεί το έργο.

Η σημασίαΣύμφωνα με τη διευθύντρια της Ανα-πτυξιακής Εταιρείας Λήμνου, ΧριστίναΜοσχούδη, «η δημιουργία των θαλάσ-σιων πάρκων και η ανάπτυξη του κατα-δυτικού τουρισμού αναμένεται ότι θαπροσδώσουν στις τοπικές κοινωνίες έ-να ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα, κα-θώς θα ενδυναμώσει την τοπική οικο-νομία και θα ενισχύσει τόσο την εξω-στρέφεια των νησιών μας, όσο και τηντουριστική επισκεψιμότητα».

Η διαδικασία υποβολής ε-πενδυτικών σχεδίων στοπλαίσιο της δεύτερης πρό-σκλησης εκδήλωσης ενδια-φέροντος του τοπικού προ-γράμματος Leader της Λή-μνου, ολοκληρώθηκε πριν α-πό λίγες μέρες και οι προτά-σεις που υποβλήθηκαν, πα-ρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέ-ρον, καθώς αποτελούν επεν-δυτική «ανάσα» στο βεβαρη-μένο κλίμα της αγοράς.Η πρόσκληση της Αναπτυ-ξιακής Εταιρείας Λήμνου (Α-ΝΕΛ Α.Ε.) αφορούσε σε δρά-σεις για ιδιωτικές και δημό-σιες επενδύσεις στο πλαίσιοτου Μέτρου 41: «Στρατηγι-κές τοπικής ανάπτυξης».Συνολικά υποβλήθηκαν 25επενδυτικές προτάσεις καισυγκεκριμένα 11 προτάσειςαπό ιδιώτες, τέσσερις προτά-σεις από ιδιωτικούς φορείςμη κερδοσκοπικού χαρακτή-ρα (συλλόγους) και 10 προ-τάσεις από το Δήμο Λήμνου

και τα νομικά του πρόσωπα.Ο συνολικός προϋπολογι-σμός των προτάσεων που υ-ποβλήθηκαν, ανέρχεται στοποσό των τριών εκατομμυ-ρίων ευρώ περίπου, με τηδημόσια δαπάνη να ανέρχε-ται σε 2,3 εκατ. ευρώ.Η διευθύντρια της Αναπτυ-ξιακής Λήμνου, ΧριστίναΜοσχούδη, εξέφρασε την ι-κανοποίησή της για την ομα-λή διαδικασία υποβολής, το-νίζοντας: «Εκδηλώθηκε ζω-ηρό επενδυτικό ενδιαφέρονστο νησί μας, ιδιαίτεραστους δύσκολους καιρούςπου διανύουμε στα πεδίατης οικονομίας και της ανά-πτυξης.»Όσον αφορά στην εξέλιξητης διαδικασίας, η αξιολό-γηση των προτάσεων που υ-ποβλήθηκαν έχει ήδη ξεκι-νήσει και προβλέπεται ότι θαδιαρκέσει περίπου δύο μή-νες. Οι προτάσεις θα ε-ξεταστούν από την Επι-

τροπή Αξιολόγησης που συ-γκροτήθηκε με απόφαση τηςΕπιτροπής Διαχείρισης τουπρογράμματος Leader. Γιαπερισσότερες πληροφορίες,

οι ενδιαφερόμενοι μπορούννα ενημερώνονται για τις ε-ξελίξεις από την ιστοσελίδατης Εταιρείας, www.anel-sa.gr/.

Έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες, φορείς, αλλά και το ΔήμοΛήμνου, για ένταξη στο πρόγραμμα Leader, καταγράφηκε

μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των προ-τάσεων.

Στο Κέρος για την ανάπτυξη και του καταδυτικού τουρισμού

Θαλάσσιο πάρκο στη Λήμνο

Ενδιαφέρον για 25 επενδύσεις στη Λήμνο

Μέσω του προγράμματος LeaderΟι προτάσεις που υποβλήθηκαν ανά δράση, είναι: ΚΩΔ. Δράση Αριθμός

Υποβληθεισών Προτάσεων

L123α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» 1

L312-1 «Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων» 2

L312-2 «Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών» 3

L312-3 «Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α´ μεταποίηση» 2

L313-6 «Ιδρύσεις, επεκτάσεις εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής», 3

L321-2 «Χώροι άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, καθώς και δραστηριοτήτων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, όπως κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία κ.λπ.» 6

L321-3 «Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς - Στήριξη πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή, προμήθεια εξοπλισμού, μουσικών οργάνων, στολών» 2

L322-1 «Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων» 3L323-1 «Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση περιοχών,

όπως βελτίωση-σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, τεχνικά έργα μικρής κλίμακας για την προστασία του εδάφους, διαμόρφωση θέσεων θέας, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης» 1

L323-2α «Διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτισμικών χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου, τα οποία δεν είχαν ποτέ παραγωγική δραστηριότητα (όπως βρύσες, γεφύρια)» 2ΣΥΝΟΛΟ 25

Page 10: Εμπρός 3540

10TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

EI∆HΣEIΣΨήφισανοι καθηγητές τουΠανεπιστημίου ΑιγαίουΤα επτά μέλη του Κεντρικού

Συμβουλίου του ΣυλλόγουΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαί-ου ανέδειξαν οι εκλογικές δια-δικασίες που πραγματοποιήθη-καν την περασμένη εβδομάδα.Τα ονόματα των υποψηφίωνπου αναδείχθηκαν, γνωστοποι-ήθηκαν το απόγευμα της Πα-ρασκευής, μετά και από σχετι-κή συνάντηση των μελών τηςεφορευτικής επιτροπής στηνΑθήνα, όπου έγινε και η τελικήκαταμέτρηση των ψήφων. Η εκλογική διαδικασία είχε ξε-κινήσει στα μέσα της περασμέ-νης εβδομάδας σε όλα τα νησιάόπου λειτουργούν τμήματα τουΠανεπιστημίου Αιγαίου. Μετην ολοκλήρωση των επιμέ-ρους εκλογών, τα μέλη της ε-φορευτικής επιτροπής Μιχά-λης Ανούσης, Σπύρος Καραβάςκαι Μαρία Λεκάκου συνήλθανστο κτήριο του ιδρύματος στηνΑθήνα, όπου και συγκέντρωσανόλα τα ψηφοδέλτια από τα ε-κλογικά τμήματα των πανεπι-στημιακών μονάδων των νη-σιών - εκτός της Λήμνου, πουδεν μπόρεσαν να παραληφθούνεγκαίρως και καταμετρήθηκαναπό την τοπική εφορευτική επι-τροπή -, καθώς και της Αθήνας.

Ποιοι εκλέχθηκανΗ καταμέτρηση των ψήφων έ-δειξε πως στις εκλογές συμμε-τείχαν συνολικά 222 διδάσκο-ντες, ενώ μόνο τρία ήταν τα ά-κυρα ψηφοδέλτια.Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πα-νεπιστημιακών Αιγαίου» (Α-ΣΠΑ) έλαβε συνολικά 102 ψή-φους που αντιστοιχούν σετρεις έδρες, η «ΠρωτοβουλίαΑιγαίου» 90 ψήφους που αντι-στοιχούν επίσης σε τρεις έ-δρες, μία έδρα κέρδισε η «Δη-μοκρατική Πανεπιστημιακή Κί-νηση» (ΔΗΠΑΚ) με 12 ψή-φους, ενώ εκτός συμβουλίουδιοίκησης μένει ο ανεξάρτητοςυποψήφιος Στέλιος Ζήμερας.Βάσει του αριθμού σταυρώνπου συγκέντρωσαν, από την Α-ΣΠΑ εκλέγονται η ΚωνσταντίναΖορμπαλά από τη μονάδα τηςΣάμου, ο Αριστοφάνης Δημά-κης από τη μονάδα της Χίουκαι η Μαρία Γκασούκα από τημονάδα της Ρόδου.Από την «Πρωτοβουλία Αιγαί-ου» εκλέγονται η Λίλιαν Μή-τρου από τη μονάδα της Σάμου,καθώς και δύο διδάσκοντες τηςπανεπιστημιακής μονάδας τηςΜυτιλήνης, ο Γιάννης Σπιλά-νης και ο Χρήστος Καλλονιά-της.Τη ΔΗΠΑΚ θα εκπροσωπεί στοΚ.Σ. του Συλλόγου ΔΕΠ του Πα-νεπιστημίου Αιγαίου ο Νικόλα-ος Παπαλεξίου από τη Σάμο.Ως πρώτοι επιλαχόντες αναδεί-χθηκαν ο Παναγιώτης Σωτήρηςαπό την ΑΣΠΑ, ο Γιώργος Κόκ-κορης από την «ΠρωτοβουλίαΑιγαίου» και ο Θανάσης Αλεξί-ου από τη ΔΗΠΑΚ, και οι τρειςδιδάσκοντες στην πανεπιστη-μιακή μονάδα της Μυτιλήνης.

Β.Χρ.

Σύμφωνα με την απόφασητης υπηρεσίας, η σχολική πε-ριφέρεια κάθε γυμνασίου τηςπόλης καθορίζεται ως εξής: Στο 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνηςθα εγγραφούν οι μαθητές πουπροέρχονται από τις περιοχέςΒαρειά - Ακρωτήρι - Ταξιάρ-χες - Αγία Μαρίνα - Νεάπολη- Πληγώνι - Κράτηγο - Αλυ-φαντά - Κέδρο και Πυργί.Στο πρώην Πειραματικό Γυ-μνάσιο Μυτιλήνης, που θα α-ριθμηθεί μια και καταργήθηκεως πειραματικό, θα εγγρα-φούν οι μαθητές του βόρειουτμήματος της πόλης το οποίοπερικλείεται από τις οδούς Π.Κουντουριώτου, Μητροπόλε-ως, Ερμού, Αγίου Γεωργίου, Ι-ουστινιανού, Αγριτέλλη, Ζα-λόγγου και Χάριτος.Το 2ο Γυμνάσιο θα δεχτεί μα-θητές του τμήματος της Μυ-τιλήνης που βόρεια περικλεί-εται από τις οδούς Π. Κου-ντουριώτου, Μητροπόλεως,Ερμού, Αγίου Γεωργίου, Ιου-στινιανού, Αγριτέλλη, Ζαλόγ-γου, Χάριτος και καθορίζεταιπρος το νότο από τις οδούςΣμύρνης, Ναυάρχου Αποστο-λή, Κερκύρας και Αγ. Παντε-λεήμονος.Στο 3ο Γυμνάσιο θα γρα-φτούν μαθητές που κατοι-κούν από τις τελευταίες αυτέςοδούς και με κατεύθυνσηπρος το βορρά μέχρι τις ο-δούς Καραπαναγιώτη, Μη-τροπολίτου Ιακώβου, Θ. Χα-

τζημιχαήλ, Σημηριώτη, Τζα-μπετσή, καθώς και οι μαθητέςτου Κοινοτικού Διαμερίσμα-τος Λουτρών.Το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνηςθα δεχτεί και μαθητές από τιςοδούς Μ. Γαληνού, Θεοφιλο-πούλου, Λαμπράκη, Ολοκαυ-τώματος, Διστόμου, Ασκληπι-ού, Χρυσομαλλούσης, Καμπάκαι Ε. Βοστάνη.Τέλος, στο 5ο Γυμνάσιο Μυ-τιλήνης θα εγγραφούν οι μα-θητές που κατοικούν από τοπαραπάνω ύψος, μέχρι και τιςπεριοχές Ακλειδιού - Κουμκόκαι Χάλικα.Όσον αφορά στα ΓυμνάσιαΜόριας, Παμφίλων και Θερ-μής, θα ισχύει η χωροταξικήκατανομή που ίσχυε μέχριτώρα, μέχρι να αποφασιστείοριστική λύση για τη μελλο-ντική στέγασή τους.

Πιο αυστηρός καθορισμός

Όπως εξήγησε στο «Ε» οπροϊστάμενος Δευτεροβάθ-μιας Εκπαίδευσης Νομού Λέ-σβου, Βασίλης Κοντάρας, γιατο συγκεκριμένο σχέδιο ερ-γάστηκε ξεχωριστή επιτροπή,που πραγματοποίησε έρευναγια τον αριθμό των μαθητώντης Μυτιλήνης και των γύρωπεριοχών και φρόντισε να υ-πάρχει ισόρροπη κατανομήστα απολυτήρια, εξετάζονταςπαράλληλα τις οδούς πρό-σβασης σε κάθε σχολική μο-

νάδα.«Η χωροταξική κατανομήπου υπήρχε μέχρι τώρα, έ-πρεπε να αλλάξει λόγω ανι-σορροπίας που εμφανιζότανσε ορισμένες περιπτώσεις,αλλά και δεδομένου του ότιδεν υφίσταται πλέον το Πει-ραματικό Γυμνάσιο της Μυτι-λήνης, και αυτό από μόνο τουσημαίνει σημαντικές ανακα-τατάξεις, αφού το συγκεκρι-μένο Σχολείο δε θα δέχεταιπλέον μαθητές από όλη τηΛέσβο», δήλωσε μιλώνταςστο «Ε» ο κ. Κοντάρας. «Έτσι,οι Διευθύνσεις θα γνωρίζουνπού θα πρέπει να στείλουν τααπολυτήρια, αλλά και οι μα-θητές τής ΣΤ΄ δημοτικού,πού θα πρέπει να κάνουν τηνεγγραφή τους από τη νέαχρονιά. Θεωρώ πως η νέα κα-τανομή δε θα δυσκολέψει τιςοικογένειες, πέρα από το ότιπλέον τίθενται πιο αυστηροίόροι και δε θα μπορούν οιμαθητές να πηγαίνουν σεσχολεία της επιλογής τους.Από τη μεθεπόμενη χρονιά,πάντως, εάν υποβάλουν πρό-ταση άλλα σχολεία ώστε νααποκτήσουν τον τίτλο τουΠρότυπου Πειραματικού, ηκατανομή ενδέχεται να αλλά-ξει και πάλι.»Ας σημειωθεί ότι τα απολυτή-ρια του δημοτικού σχολείουθα σταλούν από το κάθε δη-μοτικό σχολείο στο γυμνάσιοπου το παιδί θα εγγραφείσύμφωνα με την ισχύουσα έ-ως τα τώρα διεύθυνση. Θαπαραληφθούν δε από τα γυ-μνάσια κατά την εγγραφή τωνπαιδιών τους.

Β.Χρ.

Οι πρόσκοποι έμαθαννα ψαρεύουν

Περισσότερα από70 παιδιά πήραν

μέρος στο 2ο Παιδι-κό Σεμινάριο Ψαρέ-ματος που οργάνωσετην περασμένη Κυ-

ριακή, στην πλαζ Τσαμάκια του ΔήμουΜυτιλήνης, η ομάδα ερασιτεχνών αλιέων«Ακρίτες», με την υποστήριξη της Περι-φερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου.Τα συμμετέχοντα στο Σεμινάριο παιδιάμέλη του 2ου Συστήματος ΠροσκόπωνΜυτιλήνης και του 3ου Συστήματος Ναυ-τοπροσκόπων Μυτιλήνης έπαιξαν και έ-μαθαν να φτιάχνουν αρματωσιές ψαρέμα-τος, να δένουν αγκίστρια, μολύβια καιστριφτάρι και να πραγματοποιούν βολέςμε καλάμι και καρούλα. Επίσης ενημερώ-θηκαν σχετικά με τα είδη ψαριών και τηνομοθεσία ψαρέματος, ενώ τέλος πραγ-ματοποίησαν και απελευθερώσεις μικρώνψαριών που αλιεύτηκαν.

Από το Ειδικό Σχολείο Ρεπανιδίου

Χρώματα και γεύσειςΠασχαλιάςΜε ανοιξιάτικα χρώματα και γεύσεις γέ-

μισε η κεντρική πλατεία τού ΟΤΕ στηΜύρινα, από τις δημιουργίες των μαθη-τών του Ειδικού Σχολείου Ρεπανιδίου.Στην πασχαλινή γιορτή που διοργάνωσαντο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκ-παίδευσης και Κατάρτισης Λήμνου μαζίμε το Ειδικό Σχολείο του Ρεπανιδίου, τοΣάββατο το πρωί στην πλατεία τού ΟΤΕ,παρουσιάστηκαν οι δημιουργίες των παι-διών, που προετοιμάζονταν γι’ αυτήν τηγιορτή εδώ και αρκετό καιρό.Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν δωρεάνγλυκά του κουταλιού σε βαζάκια, τα ο-ποία παρασκεύασαν οι μαθητές του Σχο-λείου σε συνεργασία με τους μαθητές τουΓυμνασίου Μούδρου και του ΔημοτικούΣχολείου Κοντοπουλίου, αλλά και διακο-σμήθηκαν πασχαλινά στολίδια από πολλάπαιδιά που ήρθαν στην εκδήλωση με τουςγονείς τους. Τις προσπάθειες των παιδιώντου Ειδικού Σχολείου Ρεπανιδίου ενίσχυ-σε με την παρουσία του και ο δήμαρχοςΛήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Κατάληψη ενάντια στην υπο-βάθμιση των πτυχίων τουςέχουν ξεκινήσει οι σπουδα-

στές και οι σπουδάστριες της Ε-παγγελματικής Σχολής τού ΟΑ-ΕΔ της Μυτιλήνης, ακολουθώ-ντας το παράδειγμα των σπου-δαστών αντίστοιχων σχολών ανάτη χώρα, που διαμαρτύρονταιγια τα σχέδια του ΥπουργείουΠαιδείας να τις μετατρέψει σεσχολές μεταγυμνασιακής κατάρ-τισης.Να σημειωθεί πως, με βάση ταόσα ισχύουν μέχρι τώρα, η φοί-τηση στην ΕΠΑΣ τού ΟΑΕΔ Μυτι-λήνης διαρκεί δύο χρόνια καικατά τη διάρκειά της οι σπουδα-στές εργάζονται σε εργοδότεςπου επιλέγει ο ΟΑΕΔ, από τουςοποίους πληρώνονται και ασφα-λίζονται στο ΙΚΑ. Τέλος, τουςπαρέχεται επίδομα σίτισης καιστέγασης, φοίτηση με δωρεάνβιβλία και βοηθήματα, καθώς καιαναβολή στράτευσης.Οι αλλαγές που σχεδιάζει το Υ-

πουργείο Παιδείας αφορούν τό-σο στην «υποβάθμιση» των σχο-λών τού ΟΑΕΔ, όσο και στη μεί-ωση ημερήσιας αποζημίωσηςπου παίρνουν οι επιχειρηματίεςγια κάθε μαθητή κατά την εκτέ-λεση της πρακτικής τους άσκη-σης.Σύμφωνα με το σχετικό προσχέ-διο, οι απόφοιτοι δε θα παίρ-νουν πλέον πτυχίο με το οποίοθα μπορούν να κάνουν έναρξη ε-παγγελματικής δραστηριότητας

μετά από ένα χρονικό διάστημα,αλλά μια απλή βεβαίωση, κάτιπου σύμφωνα με τους ίδιους υ-ποβαθμίζει τόσο τις σπουδές, ό-σο και την επαγγελματική τουςεξασφάλιση.

«Κάτω τα χέρια!»Κάνοντας λόγο για «συμφέροντακάποιων», οι σπουδαστές και οισπουδάστριες της ΕΠΑΣ Μυτι-λήνης εξηγούν πως τελειώνο-ντας τα σχολεία τους, βρήκαν ως«λύση» τον ΟΑΕΔ ελπίζοντας σε

μια επαγγελματική σταδιοδρο-μία, καθώς και στο ότι θα απο-κτήσουν τα κατάλληλα εφόδιαγια να βγουν στην αγορά εργα-σίας χωρίς τόση δυσκολία όσοάλλοι συνομήλικοί τους.«Μας υπόσχονταν πτυχίο, το ο-ποίο ήταν αρκετό για μια εργα-σία στην ειδικότητα που είχαμεεπιλέξει», αναφέρουν στην ανα-κοίνωση που εξέδωσαν με την έ-ναρξη της κατάληψης στο κτήριοτης Σχολής τους, στην Παναγι-ούδα. «Αυτήν τη στιγμή, τα με-γάλα κεφάλια αυτής της σάπιαςκοινωνίας που ζούμε, που την έ-χουν καταντήσει να “σκοτώνει”όλο και περισσότερους κάθε μέ-ρα με την εξαθλίωση και τα μέ-τρα που παίρνουν, μας αφαιρούντα επαγγελματικά μας δικαιώμα-τα.»Όπως τονίζουν οι σπουδαστές,το «χαρτί» που θα παίρνουν απότις σπουδές τους θα είναι μια«απλή βεβαίωση», που θα θυμί-ζει αντίστοιχες βεβαιώσεις σεμι-ναρίων.

Κατάληψη ξεκίνησαν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ της Μυτιλήνης

Διεκδικώντας πτυχία με ουσία…

Κλειστή χτες η πύλη τής ΕΠΑΣτού ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα,με τα πανό να «φωνάζουν»τα αιτήματα των παιδιών

Σημαντικές αλλαγές στη χωροταξική κατανομή των μαθητώνγυμνασίων της Μυτιλήνης, με απόφαση της ΔιεύθυνσηςΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Από πού θα πάρουν το απολυτήριό τους;Με πολλές αλλαγές όσον αφορά στη χωροταξική κατανομή

των μαθητών γυμνασίων της Μυτιλήνης και των γύρω πε-ριοχών, πρόκειται να ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος. Η Διεύ-θυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θέτει πλέον πιο αυστηρέςβάσεις ως προς το πού θα φοιτήσει ο κάθε μαθητής και μαθή-τρια, προκειμένου να διευκολύνει τόσο το έργο κάθε σχολικήςμονάδας, όσο και τη διαδικασία της εγγραφής των παιδιών.

Page 11: Εμπρός 3540

Ενοικιάζεται ανεξάρτητο, άνε-το δυάρι στη Χρυσομαλλούσα,χωρίς κοινόχρηστα, με air-condition και αυλή. Πληρ. τηλ22510 20513, 6996-536690.

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέαδιαμέρισμα 75 τ.μ., με 2υπνοδωμάτια, κεντρική θέρ-μανση και χωρίς κοινόχρηστα,τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι60 τ.μ., 2ου ορόφου σε δι-πλοκατοικία, με αυτόνομηθέρμανση, χωρίς κοινόχρη-στα, στην Καλλιθέα (Μητρο-πολίτου Ιακώβου 31). Πληρ.τηλ. 22510 26215, 25044,26550, 6942-600970,6973-464999.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60τ.μ., πρώτου ορόφου, σε μι-κρή πολυκατοικία, με λίγα κοι-νόχρηστα, πολύ κοντά στο Νο-σοκομείο Μυτιλήνης. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζεται στο Κουμκό -Ακρωτήρι καινούργιο δυάρι,ρετιρέ, 58 τ.μ., με υπέροχηθέα στη θάλασσα. Άνετο σα-λόνι, ενιαίος χώρος με κουζί-να, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο,γωνιακό μπαλκόνι με θέα. Αυ-τόνομη θέρμανση, ηλιακόςθερμοσίφωνας, τέντες, χωρίςκοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.6938-477850, 2251040074, 6936-440105, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στηΝεάπολη, ημιεπιπλωμένη, μεαυλή. Πληρ. τηλ. 2251061361, 6946-950523.

Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσο-νιέρα επιπλωμένη, 40 τ.μ., σεπολυκατοικία, μπροστινή, 1ουορόφου, στην Οικονόμου Τά-ξη 22, Χρυσομαλλούσα. Ανε-ξάρτητο υπνοδωμάτιο, σαλόνι- κουζίνα, μπάνιο, αυτόνομηθέρμανση, ψυγείο, πλυντήριο,ηλεκτρική κουζίνα. Πληρ. τηλ.6947-320944.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα δυάρι, Θουκυδίδη καιΚανάρη, καινούργιο, με αυτο-νομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ.22510 61529 και 2251047474.

Ενοικιάζονται α) Διαμέρισματεσσάρι στη Χρυσομαλλούσα,σε άριστη κατάσταση, με 3υπνοδωμάτια αποθήκη. β)Χώρος γκαράζ στη Χρυσομαλ-λούσα 18,90 τ.μ.. Πληρ. τηλ.6973-030539 και 2251047161.

Ενοικιάζεται δυάρι καινούρ-γιο, στον Άγιο Νικόλαο ΕπάνωΣκάλας, 1ου ορόφου, διαμπε-ρές, ήσυχο, με αυτόνομη θέρ-μανση, air-condition και θέαστη θάλασσα. Πληρ. τηλ.22510 26358 και 6947-337488.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα μο-νόχωρη, επιπλωμένη, χωρίςκοινόχρηστα, με κλιματισμό.Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 28294, 6937-248623.

Ενοικιάζεται δυάρι 3ου ορό-φου 52 τ.μ., στον Άλιμο, επίτης παραλιακής οδού, απέ-ναντι από τη μαρίνα. Ανακαινι-σμένο, με θωρακισμένη πόρ-τα και ενεργειακά αλουμίνια,θέρμανση κεντρική, χαμηλάκοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.6980-152980, 6977-352068.

Ενοικιάζεται ισόγεια, σε δι-πλοκατοικία, δίχωρη, επιπλω-μένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., μεκεντρική θέρμανση. Διαθέτειένα υπνοδωμάτιο, κουζινοτρα-πεζαρία, χωλ, λουτρό και αυ-λή, στην Καλλιθέα, κοντά στηνΑστυνομία και στα Σχολεία.Πληρ. τηλ. 22510 24974 και6980-854487, 6974-016419.

Ενοικιάζεται ισόγειο οροφο-διαμέρισμα σε τριώροφη πο-λυκατοικία στην περιοχή τουΜακρύ Γιαλού, 120 τ.μ., με 2υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρ-μανση με θερμοσυσσωρευ-τές, κοινόχρηστο κήπο. Τιμή350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-913074, 22510 61170.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90τ.μ. στη γωνία των οδών Ιακω-βίδου και Γρηγορίου Παπαμι-χαήλ, 2ου ορόφου, προσφά-τως ανακαινισμένο, με 2 Υ/Δ.Διαθέτει επίσης ξεχωριστήαποθήκη, που νοικιάζεταιπροαιρετικά. Πληρ. τηλ.22510 48008 και 24264,6972-623625.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρι-σμα στο κέντρο. Τιμή 290 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι50 τ.μ., ισογείου, στο κέντρο(πλησίον Ερμού). Άνετο σαλό-νι, ημι-ξεχωριστός χώρος κου-ζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, κλιματι-στικό, πλήρως επιπλωμένο,χωρίς κοινόχρηστα, σε ήσυχηπεριοχή. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 45τ.μ. (κατασκευής 2005) πλή-ρως επιπλωμένη, με κλιματι-σμό, στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργια μονό-χωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ.(κατασκευής 2011), 1ου ορό-φου, πλήρως επιπλωμένη, μεκλιματισμό και αυτονομία θέρ-μανσης, στην Παναγιούδα.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι57 τ.μ. (κατασκευής 2008),με αυτονομία θέρμανσης,στην αρχή της Ερμού (πλησίονΙΚΑ). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι45 τ.μ. (κατασκευής 2011),με κλιματισμό και αυτονομίαθέρμανσης, στην Παναγιού-δα. Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται δυάρι 44 τ.μ.,κατασκευής 2009, με κλιματι-σμό και αυτονομία θέρμαν-σης, στο κέντρο, πλησίον Κα-βέτσου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τι-μή 190 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δια-μέρισμα 80 τ.μ., σε 1ο όρο-φο, με μεγάλη ταράτσα, ηλια-κό θερμοσίφωνα, καλοριφέρ,χωρίς κοινόχρηστα, κοντάστην κεντρική αγορά Μυτιλή-νης. Πληρ. τηλ. 2251025521, 6949-140649.

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτή-τη πλήρως επιπλωμένα ή μη,σε άριστη κατάσταση: α) διαμ-περές γωνιακό τριάρι οροφο-διαμέρισμα, 85 τ.μ., β) γωνια-κό οροφοδιαμέρισμα 65 τ.μ.,γ) ισόγειο δυάρι 45 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 24690,6946-011338.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστηςκατάστασης στη Χρυσομαλ-λούσα. Αυτόνομη θέρμανση.Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Παναγιούδανεόδμητη, δίχωρη γκαρσονιέ-ρα 35 τ.μ., επιπλωμένη (μεπλυντήριο ρούχων, ηλεκτρικήκουζίνα και ψυγείο). Διαθέτειαυτόνομη θέρμανση και μπαλ-κόνι. Πληρ. τηλ. 2253023434 και 6932-291584.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαστην περιοχή Βίγλα Μυτιλή-νης, δίπλα στη θάλασσα. Δια-θέτει αυτόνομη θέρμανση,τζάκι, μεγάλη αυλή και γκα-ράζ. Πληρ. τηλ. 2310625742 και 6947-355063.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 100τ.μ., στην Καλλιθέα, πίσω απότο νοσοκομείο με αυλή καιθέα και αυτόνομη θέρμανση.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.6945-718733.

Ενοικιάζεται καινούργια, επι-πλωμένη γκαρσονιέρα, 45τ.μ., σε μονοκατοικία, στηνπεριοχή του Ακλειδιού, Λό-φος Πανεπιστημίου. Διαθέτειαυτόνομη θέρμανση, χώροστάθμευσης, χωρίς κοινόχρη-στα. Πληρ. τηλ. 6936-184468 (κ. Στρατής).

Ενοικιάζεται μονοκατοικία στοΚιόσκι. Αποτελείται από κουζί-να, καθιστικό, WC, 2 υπνοδω-μάτια και μπάνιο. Αυτόνομηθέρμανση, μεγάλες βεράντες.Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο επι-πλωμένο δυάρι στο Πυργί.Καταπληκτική θέα, αυτονο-μία, κήπος. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάριοροφοδιαμέρισμα, με αυλή,στις Καμάρες, πλησίον 2ουΔημοτικού Σχολείου. Αυτόνο-μη θέρμανση. Τιμή 380 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μεγάλο, καινούρ-γιο δυάρι στη Χρυσομαλλού-σα, χωρίς κοινόχρηστα . Θέρ-μανση με κλιματισμό. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρι-σμα καινούργιας διπλοκατοι-κίας, πλησίον Λουτρών, εμβα-δού 120 τ.μ., μπάνιο και WC,πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 480ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυά-ρι διαμέρισμα 1ου ορόφου,στο Ακρωτήρι, Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μονόχωρη και-νούργια γκαρσονιέρα, επι-πλωμένη, με αυτόνομη θέρ-μανση, στο Ακλειδιού. Τιμή230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται στο κέντρο και-νούργιο μικρό δυάρι οροφο-διαμέρισμα, πλήρως επιπλω-μένο, με αυτόνομη θέρμανση(καλοριφέρ και κλιματισμό),1ου ορόφου, χωρίς κοινόχρη-στα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάριοροφοδιαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, διαμπερές, με αυ-τόνομη θέρμανση και ηλιακό.Τιμή 390 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία μεαυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλο-νοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2υπνοδωμάτια, αποθήκη καισοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 400 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται δυάρι (σαλονο-κουζίνα και 1 υπνοδωμάτιο)στο Ακλειδού. Αυτόνομη θέρ-μανση, μεγάλη βεράντα, διαμ-περές, θέα στη θάλασσα. Τι-μή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραπρώτου ορόφου στην περιοχήτης Ζωοδόχου Πηγής, 25τ.μ., επιπλωμένη και χωρίςκοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρεςαπό 180 ευρώ, δυάρια από250 ευρώ, τριάρια από 280ευρώ και μονοκατοικίες από400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙ-ΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. ΥπεύθυνοςΛουκιανός Ραλλίδης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστην περιοχή του Νοσοκομεί-ου, επιπλωμένη, χωρίς κοινό-χρηστα, με θέα, πλυντήριοκαι τηλεόραση. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχή τηςΑλυσίδας μικρό δυάρι, 37τ.μ., επιπλωμένο (+ TV, πλυν-τήριο), με αυτόνομη θέρμαν-ση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα δευτέρου ορόφου δια-μέρισμα 75 τ.μ., με δυο υπνο-δωμάτια, κεντρική θέρμανση,κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι.Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχή τουΓηπέδου δυάρι, ισόγειο, 50τ.μ., με δυο υπνοδωμάτια,κεντρική θέρμανση, κουζίνα,καθιστικό. Τιμή 320 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα δυάρι, ισόγειο, 50 τ.μ.,με ένα υπνοδωμάτιο, αυτόνο-μη θέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα διαμέρισμα 75 τ.μ.,τρίτου ορόφου, με δυο υπνο-δωμάτια, αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα και καθιστικό. Τι-μή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσο-νιέρα στο κέντρο της πόλης.Πληρ. τηλ. 69730-11446.

Ενοικιάζεται στη Βαρειά μεζο-νέτα 140 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση, τρία υπνοδωμάτια,κήπο, τζάκι και μπαλκόνια μεθέα. Τιμή 700 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην περιοχή«Τρία Κυπαρίσσια» καινούργιαγκαρσονιέρα, 25 τ.μ., με αυ-τόνομη θέρμανση και χωρίςκοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρεςστην Αθήνα, στην περιοχή Πα-τήσια, 35 τ.μ. ρετιρέ, στον 5οόροφο. Επίσης, μονοκατοικίαστη Μυτιλήνη πίσω από τηνεκκλησία Ζωοδόχου Πηγής,σε άριστη κατάσταση, με θέρ-μανση καλοριφέρ (καινούρ-γιο). Πληρ. τηλ. 2251023182.

Ενοικιάζεται προνομιούχα μο-νοκατοικία 200 τ.μ., σε1.000 τ.μ. αυλή, με αποθή-κη, στο Πληγώνι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο δια-μέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ.επί της Καβέτσου (κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέγη).Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλω-μένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ.,1ου ορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα. Ξεχωριστός χώροςκουζίνας, υπνοδωμάτιο με με-γάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλ-κόνι, κεντρική θέρμανση, κλι-ματιστικό, λίγα κοινόχρηστα.Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ.6938-477850, 2251040074, 6936-440105, www.realpro.gr

Ενοικιάζονται δύο δυάρια,ολοκαίνουργια, με αυτόνομηθέρμανση, A/C, μπαλκόνια,στην Παναγιούδα, επάνω στονκεντρικό δρόμο. Τιμή 290 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251031080, 6932-752308.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35τ.μ. στο Χάλικα, με αυτόνομηθέρμανση, επιπλωμένη, χω-ρίς κοινόχρηστα, καθαρή, μεθέα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάριπλησίον Παναγιούδας (10 λε-πτά από το κέντρο της Μυτιλή-νης). Κουζίνα με καθιστικό,ένα υπνοδωμάτιο, άνετο μπά-νιο, μπαλκόνι με θέα. Αυτόνο-μη θέρμανση, παράθυρα μεσήτες, ιδιωτικό πάρκινγκ,εξωτερική αποθήκη. Πληρ.τηλ. 6938-477850, 6936-440105, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτο-νομία χωρίς κοινόχρηστα μεμεγάλη βεράντα στο Βουναρά-κι. Πληρ. τηλ. 22510 47618,6989-869651.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

11

Μετακομίσεις - ΜεταφορέςΣυσκευασία

Αμπαλάζ Αντικειμένων

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟwww.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Page 12: Εμπρός 3540

ΤΡΙΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 201212Ενοικιάζεται στην περιοχή τουΝοσοκομείου καινούργιαγκαρσονιέρα, δευτέρου ορό-φου, 30 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση και χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δυάρι 48 τ.μ., σεπέτρινο παραδοσιακό σπίτι,με αυτόνομη θέρμανση καιχωρίς κοινόχρηστα, επί τηςοδού Ζωοδόχου Πηγής (πλη-σίον ΟΤΕ). Πληρ. τηλ. 6974-702027, 22510 28583.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 3υπνοδωματίων στη Σουράδα,με τζάκι, μεγάλο κήπο , πισί-να, θέα στη θάλασσα. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα22 τ.μ. στη Βαρειά κοντά στοΠανεπιστήμιο με A.C., δυαρά-κι 27 τ.μ., καθώς και γκαρσο-νιέρα 20 τ.μ. στο γήπεδο μεκεντρική θέρμανση. Όλα είναιπλήρως επιπλωμένα, με πλυν-τήριο. Πληρ. τηλ. 6973-076611, 22510 27512,22510 28306.

Πύργοι Θερμής, οι καλύτερεςνεόκτιστες, ανεξάρτητες μο-νοκατοικίες, για 1 έως 5 άτο-μα, μισθώνονται με την ημέ-ρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ.6946-280702.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στο κέντρο. Δενέχει κοινόχρηστα. Τιμή 190ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται επιπλωμέναstudios και διαμερίσματα,λουξ, με air-condition, αυτό-νομη θέρμανση, πλυντήριορούχων, πάρκινγκ και ίντερ-νετ, στη Βαρειά Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 6948-506877,6944 - 646034, 2251044985, www.sapphostudios.gr

Ενοικιάζεται επιπλωμένη δί-χωρη γκαρσονιέρα, σε όρο-φο, στη Χρυσομαλλούσα, μετιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στις Καμάρεςεπιπλωμένο δυάρι, χωρίς κοι-νόχρηστα, σε πρώτο όροφομε θέα, 40 τ.μ., με ένα υπνο-δωμάτιο, αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα. Τιμή 270 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δί-χωρη στο Κιόσκι, επιπλωμέ-νη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ.22510 27767.

Ενοικιάζεται τριάρι 83 τ.μ.,πρώτου ορόφου, στη Χρυσο-μαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι,άνετη κουζίνα, δύο υπνοδω-μάτια, γραφείο, μπάνιο, μεγά-λο μπαλκόνι, αυτόνομη θέρ-μανση με συσσωρευτές, χω-ρίς κοινόχρηστα, τιμή 330 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6938-477850, 6936-440105www.realpro.gr

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέαισόγειο διαμέρισμα, 80 τ.μ.,με δυο υπνοδωμάτια, κεντρι-κή θέρμανση και κουζίνα. Τι-μή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα,στη Βαρειά, με αυτόνομηθέρμανση, επιπλωμένη, χω-ρίς κοινόχρηστα, με θέα, τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζονται διαμερίσματαεπιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωμα-τίων, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 22196,6951-796634 και 6972-844003.

Πωλείται καινούργια μεζονέ-τα στη Νεάπολη. Τιμή220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται από ιδιώτη διαμπε-ρές διαμέρισμα 110 τ.μ., επίτης οδού Ε. Βοστάνη 5Α, Μυ-τιλήνη. Τιμή λογική. Πληρ.τηλ. 6974-702027 και22510 28583.

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ.,νεόδμητη, σε οικόπεδο280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμι-κή θέα, κήπος, 200μ. από τηθάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ.βοηθητικός χώρος στο ισό-γειο, τιμή προσιτή, στο Δ.Λουτροπολέως Θερμής.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγεια μονοκατοι-κία εμβαδού 61,87 τ.μ., σεοικόπεδο εμβαδού 109,39τ.μ. στο Βουναράκι, οδός Κυ-θήρων 54. Πληρ. τηλ. 6949-200564 και 6984-642309.

Πωλούνται μονοκατοικίες, με-ζονέτες, διαμερίσματα, κατα-στήματα, οικόπεδα, αποθή-κες νεόδμητα ή παλαιά, σε λο-γικές τιμές, στη Μυτιλήνη καιστα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥ-ΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διαμπερές τεσσάριδιαμέρισμα, 1ου ορόφου,πλήρως ανακαινισμένο, με 3Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο,στην οδό Μητροπολίτου Ιακώ-βου 32. Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Πωλείται νεόδμητη μονοκα-τοικία στη Βαρειά 125 τ.μ. +25 τ.μ. ισόγειο - γκαράζ, μεθέα, διαθέτει άριστα υλικάκατασκευής, 3 κρεβατοκάμα-ρες, 2 μπάνια, τζάκι και μεγά-λα μπαλκόνια. Βρίσκεται εν-τός οικοπέδου 1 στρέμ. καιέχει δυνατότητα επιπλέον δό-μησης 250 τ.μ.. Τιμή ευκαι-ρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Ευκαιρία! Πωλείται ισόγειανεόδμητη κατοικία, 174 τ.μ.,με θέα και κήπο, στη περιοχήΠυργί. Διαθέτει 2 σαλόνια, 2κουζίνες, 3 μπάνια, 2 κρεβα-τοκάμαρες, με δυνατότητα άλ-λων 2 υπνοδωματίων, αποθή-κη, πολυτελούς κατασκευής.Τιμή 199.000 ευρώ. ΕΠΕΝ-ΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα στηΧρυσομαλλούσα. Έχει αυτό-νομη θέρμανση, βλέπει σεκεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισό-γειο, υπερυψωμένο, στην πε-ριοχή της πρώην «Ολυμπια-κής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρή-ζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450 και 6932 - 622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 255 τ.μ., πλησίον Λου-τρών, ευρισκόμενη σε οικό-πεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχειυπόλοιπο συντελεστή δόμη-σης για να κτιστεί και άλλοένα μεγάλο σπίτι. Τιμή400.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συνοι-κισμό, με μεγάλα μπαλκόνια,θέα στη θάλασσα και στην πό-λη. Ηλιακός, αυτονομία καιπολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ.6945-935806.

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα(3 υπνοδωματίων) στην πε-ριοχή του Υφαντήριου, πλη-σίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρ-μανση. Αρίστη κατάσταση. Τι-μή 180.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δια-μέρισμα 3 υπνοδωματίων,στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα,αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάληβεράντα. Τιμή 260.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργια μονοκα-τοικία 2 υπνοδωματίων, στηνΚαλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτειαυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτι-κούς χώρους και θέα προς τηθάλασσα και την πόλη. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείται απόυπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο107 τ.μ. (δυάρι και 1 γκα-ράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάριοροφοδιαμέρισμα). Τιμή300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι δια-μέρισμα στη Χρυσομαλλούσα,με ωραία θέα στη θάλασσα.Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ.,με επιπλέον βοηθητικούς χώ-ρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρί-να, με καταπληκτική θέα. Τι-μή 300.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολοκαί-νουργια μεζονέτα 170 τ.μ.,χτισμένη επί οικοπέδου1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυά-ρι στο κέντρο της πόλης. Πρό-κειται για οροφοδιαμέρισμασε τριώροφη οικοδομή. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέ-τα στην περιοχή της Ακαδη-μίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη,γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 360 τ.μ., στο κέντρο τηςπόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτε-λείται από 12 κύρια δωμάτιακαι 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζά-κια. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μονοκατοικία 2υπνοδωματίων, χωρίς αυλή,πλησίον περιοχής Πλατάνου.Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στο Χά-λικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου +10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνο-μη θέρμανση και μπαλκόνι μεθέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται μεζονέτα στη Σου-ράδα, 127 τ.μ., νεόδμητη, μεδικό της λέβητα, 2 μπάνια, 3υπνοδωμάτια και γκαράζ.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Σου-ράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοι-κία, 1ου ορόφου, με αυτόνο-μη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτιακαι αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 25τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδό-χου Πηγής, πλήρως επιπλω-μένη και μισθωμένη, με αυτό-νομη θέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα, τιμή 45.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2υπνοδωματίων, με δική τουαυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τι-μή 120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στην περιοχή τουΠλάτανου παλιά μονοκατοι-κία, 70 τ.μ., σε 2 πατώματα,τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στο Λα-ζαρέτο, 85 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση, δύο υπνοδωμάτια,διαμπερές και προσφάτωςανακαινισμένο. Τιμή 105.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στην περιοχή Αγ. ΙωάννηΔάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στη Σου-ράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ.,με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζί-να - καθιστικό, τραπεζαρία,σε άριστη κατάσταση, 34ετών. Τιμή 152.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμαστο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε δι-πλοκατοικία, 1ου ορόφου,διαμπερές, με 2 υπνοδωμά-τια, αυτόνομη θέρμανση,ηλιακό και με ενιαίο χώροκουζίνα - καθιστικό. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται στο Λαζαρέτο δυά-ρι, ισόγειο, με αυτόνομη θέρ-μανση, 1 υπνοδωμάτιο, 1κουζίνα, καθιστικό, κατα-σκευής 2008. Πληρ. τηλ.6947 - 949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται καινούργια, παραθα-λάσσια, πολυτελής μεζονέτα100τ.μ., στην παραλία Βατε-ρών. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ.(υπό κατασκευή), πρώτουορόφου, στη Χρυσομαλλούσα.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο ορο-φοδιαμέρισμα (σε διπλοκατοι-κία, 1ου ορόφου), 80 τ.μ.,στη Νεάπολη (πλησίον πλαζ),με χώρους στάθμευσης, απο-θήκη και αυλή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα σε αρίστη κατάσταση,75 τ.μ., 1ου ορόφου, στηΧρυσομαλλούσα, πλησίον εκ-κλησίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 2ουορόφου, 80 τ.μ., στη Χρυσο-μαλλούσα, πλησίον Νοσοκο-μείου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώρο-φη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανα-καινισμένη, με απεριόριστηθέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οι-κόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρι-σμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα,με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπερυ-ψωμένου ισογείου, σε άριστηκατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυ-σομαλλούσα (μαζί με τα έπι-πλα). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ.,1ου ορόφου, πλήρως επιπλω-μένη στην Παναγιούδα.55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυ-τελές διαμέρισμα, 1ου ορό-φου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδω-μάτια, μεγάλη βεράντα, στηΧρυσομαλλούσα (πλησίον εκ-κλησίας). Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομι-ούχα μεζονέτα 140τ.μ., με80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ.αυλή, με απεριόριστη θέα,στην Αγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα υπό κατασκευή, 1ουορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσο-μαλλούσα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμ-περές διαμέρισμα, ρετιρέ,105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα.Πληρ. τηλ. 22510 44245 και22510 42528.

Πωλούνται προνομιούχες με-ζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πα-νοραμική θέα, στην ευρύτερηπεριοχή Σουράδας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται προνομιούχο κεντρι-κό οροφοδιαμέρισμα στηνΚαλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή δια-πραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22510 44245 και 42528.

Πωλείται καινούργια, προνο-μιούχα, πολυτελής μεζονέτα,105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισό-γειο/βοηθητικό χώρο, θέα,στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφο-διαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα,μεγάλη αυλή και 2 χώρουςστάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλή-ρως ανακαινισμένο, σε άριστηκατάσταση, στο Ναυτικό Όμι-λο. Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια πολυτε-λής, προνομιούχα και αυτοτε-λής μονοκατοικία 125τ.μ., με45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι καιηλιακό, στο κέντρο της πόλης,πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 140 τ.μ.στη Σουράδα, με γκαράζ 25τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές προνομι-ούχο οροφοδιαμέρισμα 180τ.μ., με απεριόριστη θέα, πλη-σίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία 250τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισό-γειο και 125 τ.μ. πρώτος όρο-φος), με αυλή. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτο-τελές, διώροφο αρχοντικό-πα-ραδοσιακό, με 150 τ.μ. και75 τ.μ. βοηθητικό χώρο απο-θήκη, με αυλή, στο Κιόσκι,πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές,προνομιούχο διαμέρισμα δευ-τέρου ορόφου, 125 τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα, πλησίον εκ-κλησίας. Υπάρχει και χώροςστάθμευσης. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 13: Εμπρός 3540

ΤΡΙΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 13

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ.πρώτου ορόφου, πλησίον Κα-βέτσου, κατάλληλο και γιαεπαγγελματική στέγη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύ-σιμη) αυτοτελές, ημιτελέςδιώροφο κτίσμα 340 τ.μ.(170 τ.μ. πάνω όροφος με170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητι-κό χώρο), με απεριόριστη θέακαι αυλή, στην Αγία ΒαρβάραΠλωμαρίου. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα, ανα-καινισμένη μονοκατοικία 150τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο,εντός οικισμού και με απεριό-ριστη θέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ.τηλ. 22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυ-τελές, καινούργιο οροφοδια-μέρισμα, 150τ.μ., σε διπλο-κατοικία, με απεριόριστη θέακαι αυλή στη Βαρειά. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο και-νούργιο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρ-χει και δυνατότητα γκαράζ40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή τριά-ρι 85 τ.μ., με απεριόριστηθέα, στην περιοχή Κουμκό.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μεζο-νέτα υπό κατασκευή, 140τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκα-ράζ και μικρή αυλή, στο Ακλει-διού. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 42528.

Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθή-νας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45τ.μ., κατάλληλο για επένδυση,κοντά σε μετρό, τραμ και πα-νεπιστήμιο. Εξαιρετική κατα-σκευή, προσιτή τιμή. Πληρ.τηλ. 6947-202221.

Πωλείται διαμέρισμα καινούρ-γιο (τριετίας), 81 τ.μ., 1ουορόφου, στην Επάνω ΣκάλαΜυτιλήνης, με 2 Υ/Δ, διαμπε-ρές και πολύ ωραία θέα στοΚάστρο και στη θάλασσα. Τιμήπώλησης 177.000 ευρώ.Υπάρχει και δυνατότητα αγο-ράς γκαράζ-αποθήκης 57 τ.μ.στο ισόγειο. BUSINET ΣΥΜ-ΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com

Πωλείται στους Πύργους Θερ-μής νεόκτιστη μεζονέτα, 3επιπέδων, 3 υπνοδωματίων,με τζάκι, καθώς και αύλειοχώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επί-σης πωλείται στα Πάμφιλα, νε-όκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., μεαυλή και 2 υπνοδωμάτια.ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑ-ΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλή-σεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου,2). Πληρ. τηλ. 22510 41244,6948-172730.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδω-ματίων, με αυλή, στον Αφάλω-να Μυτιλήνης. Τιμή 150.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διαμέρισμα 3ουορόφου 110 τ.μ., με θέα, σεκαλή κατάσταση, πλησίον Νο-σοκομείου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διώροφη μεζονέτα,77 τ.μ., πάνω από την κεντρι-κή αγορά της Μυτιλήνης. Έχειδικό της κήπο, με πέτρινο αυ-λόγυρο και πηγάδι στην αυλή,καθώς και δική της θέσηστάθμευσης. Διαθέτει τζάκι,2 υπνοδωμάτια, μπάνιο καιWC. Πολύ καλής κατασκευής,με πάρα πολύ καλή μόνωση,σοβά χειροποίητο, αυτονομίαθέρμανσης, πάτωμα από γρα-νίτη, ενσύρματα δίκτυα τηλεό-ρασης και PC σε όλα τα δω-μάτια. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.2251040188, www.investinlesvos.com

Πωλείται ημιισόγειο πολυτε-λές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλή-ρως επιπλωμένο, στο κέντροτης Χρυσομαλλούσας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται μεγάλο κατάστημαστην κεντρική αγορά Μυτιλή-νης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται επαγγελματικός χώ-ρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυ-τιλήνης - Καλλονής, πλησίονξενοδοχείου «Μυτιλάνα».Έκταση οικοπέδου: 8 στρέμ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο κατά-στημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα.Είναι μισθωμένο με ενοίκιο1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται κατάστημα στην πε-ριοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυ-τιλήνης, κατάλληλο για συνερ-γείο και άλλες παρεμφερείςχρήσεις. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μικρό κατάστημα επίτης προκυμαίας Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γρα-φείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ.,πλησίον προκυμαίας-Εφορία.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου,πλησίον Καβέτσου, κατάλλη-λο για επαγγελματική στέγη.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικόκτήριο και κατάστημα στηνΠαγανή Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ή ενοικιάζεται και-νούργιος, αρίστης κατα-σκευής, μεγάλος, αυτόνομοςχώρος, με εξωτερικό χώροπρος εκμετάλλευση, για επαγ-γελματική χρήση ή κατοικία,στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ.6937-277315.

Πωλείται κατάστημα-γραφείο30 τ.μ. περίπου, επί της Κα-βέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο κατά-στημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέ-τσου. Είναι μισθωμένο καιπροσφέρεται ως επενδυτικήλύση. πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται εμπορικά καταστή-ματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης -Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται διώροφο κατά-στημα 50 τ.μ., σε πλεονεκτι-κό σημείο της κεντρικής αγο-ράς, επί της οδού Ερμού, τοοποίο διαθέτει και υγειονομι-κή άδεια για όσους ενδιαφέ-ρονται. Πληρ. τηλ. 6938-477850, 22510 40074,6936 - 440105, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο κατά-στημα 33 τ.μ. επί της Καβέ-τσου. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριώροφο (ισό-γειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακόκτήριο, σε άριστη κατάσταση,140 τ.μ. ο κάθε όροφος, μεεγκατεστημένο δίκτυο ίντερ-νετ, για οποιαδήποτε επαγ-γελματική χρήση, στην κεντρι-κή αγορά Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται κατάστημα 40τ.μ. (20 τ.μ. στο ισόγειο και20 τ.μ. στον όροφο) στην Ερ-μού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστη-μα στο κέντρο της πόλης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα στηνοδό Κομνηνάκη της Μυτιλή-νης 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ.Χρειάζεται επισκευές. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2ολοκαίνουργιων γραφείωνχωρίς κοινόχρηστα, είτε συνο-λικά είτε μεμονωμένα, πλη-σίον κεντρικής αγοράς. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχοκεντρικό κατάστημα 120τ.μ.,με 60τ.μ. πατάρι, στην περιο-χή της μαρίνας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται 3 επαγγελματι-κοί χώροι, χωριστά ο καθέναςή ενιαία, 100 τ.μ. συνολικά,σε νεόδμητο κτήριο (Ερεσσού13). Κατάλληλο για δικηγό-ρους, ιατρούς, πολιτικούς μη-χανικούς, λογιστές κ.τ.λ..Πληρ. τηλ. 6944-206723,22510 28250 (κ. ΓιώργοςΠαλαιολόγος).

Ενοικιάζεται δίχωρο γραφείο40 τ.μ. επί της προκυμαίαςΜυτιλήνης, πλησίον της Εφο-ρίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επαγγελματικόςχώρος - κατάστημα, πλησίονΜαρίνας Μυτιλήνης (ΝαυτικόςΌμιλος). Διαθέτει και ωραίο κή-πο. Πληρ. τηλ. 6944-553011.

Ενοικιάζεται κατάστημα 216τ.μ., με περιφραγμένο αύλειοχώρο 3,5 στρεμ., στην παρα-λία Παμφίλων. Υγειονομικούενδιαφέροντος, κατάλληλογια επαγγελματική χρήση.Πληρ. τηλ. 6947-202221.

Ενοικιάζεται μαγαζί στη γωνίαΚαβέτσου και Ξενοφώντος 2.Ισόγειο, 80 τ.μ., με πατάρι50 τ.μ., υπόγειο 70 τ.μ. καιτουαλέτα. Πληρ. τηλ. 2251027357.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

Παναγιούδα. Πωλείται μεζο-νέτα 123 τ.μ., νεόδμητη, με3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ηλιακόθερμοσίφωνα, αυτόνομηθέρμανση, κήπο, 215.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-171012).

Αφάλωνας. Πωλείται οροφο-διαμέρισμα 98 τ.μ. + 28 τ.μ.αποθήκη, νεόδμητο, με 2Υ/Δ, μπάνιο, τζάκι, ηλιακόθερμοσίφωνα, αυτόνομηθέρμανση, θέα μοναδική,185.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-170941).

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα.Πωλείται διαμέρισμα 51 τ.μ.,νεόδμητο, με 1 Υ/Δ, μπάνιο,ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτό-νομη θέρμανση, 125.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-213622).

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα.Πωλείται διαμέρισμα 61 τ.μ.,νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο,ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτό-νομη θέρμανση, 155.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-213628).

Μυτιλήνη, Σουράδα. Πωλεί-ται διαμέρισμα 78 τ.μ. + 40τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με2 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερ-

μοσίφωνα, αυτόνομη θέρ-μανση, θέα στη θάλασσα,210.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-167311).

Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλεί-ται μεζονέτα 170 τ.μ. νεόδ-μητη, με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια,WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμαν-ση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλει-στές, θέα σε βουνό - θάλασ-σα, 360.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220 (κωδικός: LE-215050).

Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείταιδιαμέρισμα 70 τ.μ., κατα-σκευής 2006, με 2 Υ/Δ,ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτό-νομη θέρμανση, 140.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-213331).

Μυτιλήνη, Βαρειά. Πωλείταιγκαρσονιέρα 5 λεπτά με ταπόδια από το Πανεπιστήμιο,52 τ.μ., κατασκευής 2010,με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμαν-ση, 50.000 ευρώ. Aspis Re-al Estate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-213865).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείταιμεζονέτα 100 τ.μ., 2 Υ/Δ, 2μπάνια, τζάκι, αυτόνομη θέρ-μανση, βεράντες, θέα απε-ριόριστη στη θάλασσα,

190.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-212468).

Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πω-λείται μεζονέτα 245 τ.μ., με3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυ-τόνομη θέρμανση, A/C, ηλια-κό θερμοσίφωνα., θέα, σε οι-κόπεδο 4 στρεμ.. 500.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-177007).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πω-λείται μεζονέτα 120 τ.μ. +100 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ,μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομηθέρμανση, βεράντες, θέα,290.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-200505).

Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλεί-ται διαμέρισμα 77 τ.μ., νεόδ-μητο, 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρ-μανση, βεράντες, μεγάλογκαράζ, 180.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220 (κωδι-κός: LE-196384).

Mυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλεί-ται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκιενεργειακό, αυτόνομη θέρ-μανση, θέα, 320.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220 (κωδι-κός: LE-202933).

Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πωλεί-ται οροφοδιαμέρισμα 77τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ,μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση,βεράντες, αποθήκη,200.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-192335).

Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείταιδιαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδ-μητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC,τζάκι ενεργειακό, αυτόνομηθέρμανση, βεράντες, αποθή-κη 240.000 ευρώ. Aspis Re-al Estate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-197163).

Παναγιούδα. Πωλείται μεζο-νέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπό-γειο + 20τ.μ. αποθήκη, με 4Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυ-τόνομη θέρμανση, θέα,340.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-215416).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείταιγραφείο 36 τ.μ., δίχωρο,πλήρως ανακαινισμένο, σεκεντρικότατο σημείο της πό-λης 65.000 ευρώ. Aspis Re-al Estate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-204502).

Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείταιαποθήκη, 172 τ.μ., 258.000ευρώ. Aspis Real Estate.

Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-166385).

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείταικατάστημα 137 τ.μ.,200.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-212630).

Αθήνα, Άνω Νέα Σμύρνη.Πωλείται αποθήκη, 100 τ.μ.,50.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-208383).

Μυτιλήνη, κέντρο πόλης. Πω-λείται ξενοδοχείο 2.000.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-213333).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πω-λείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτί-ζει 4 μεζονέτες, θέα στη θά-λασσα, 160.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220 (κωδι-κός: LE-203601).

Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείταιοικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο,72.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-200821).

Γέρα, Πύργοι Περάματος.Πωλείται οικόπεδο 2.300τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο,με θέα, 110.000 ευρώ. ευ-

ρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-181519).

Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείταιοικόπεδο με θέα στη θάλασ-σα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ.,120.000 ευρώ. ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220 (κωδικός: LE-176040).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχης - Καγιά-νι. Πωλείται οικόπεδο 2.350τ.μ., χτίζει 160 τ.μ.,180.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220 (κωδικός: LE-199879).

Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πω-λείται οικόπεδο 2,8 στρεμ.,χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπό-θεση), 70.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220 (κωδικός: LE-182064).

Γέρα, Πέραμα. Πωλείται οι-κόπεδο 1.668 τ.μ., χτίζει400 τ.μ., 45.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220 (κωδι-κός: LE-212632).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείταιοικόπεδο 200 τ.μ., με παλιάοικία και υπόλοιπο συντελε-στής δόμησης, 80.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220(κωδικός: LE-215021).

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

Page 14: Εμπρός 3540

ΤΡΙΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 201214Ενοικιάζεται προνομιούχο κα-τάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ.επαρχιακής οδού Μυτιλήνης -Καλλονής, με ιδιωτικό πάρ-κινγκ και γεώτρηση. Πληρ.τηλ. 22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται εξοπλισμός εστιατο-ρίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρουή μεμονωμένα. Ψυγείο τρί-πορτο, λάντζες διπλές ανοξεί-δωτες, απορροφητήρας 2,5μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού.Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ.Ντίνα.

Πωλείται επιχείρηση εστίασηςεπί της προκυμαίας. Περισσό-τερες πληροφορίες μόνο μεραντεβού. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται πολύ γνωστή επιχεί-ρηση εστίασης πλησίον τηςΜυτιλήνης, στον οδικό άξοναΜυτιλήνης - Αεροδρομίου.Πληροφορίες μόνο με ραντε-βού. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοι-κιαζόμενα δωμάτια, με αυτό-νομη θέρμανση, σε 4 στρέμ.οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβα-δού 4 στρεμ. επί της παραλια-κής οδού Μυτιλήνης - Παναγι-ούδας, στο ύψος του ΚαράΤεπέ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Βοτανικός. Πωλείται οικόπε-δο διαμπερές 600 τ.μ., επίτης Σπύρου Πάτση. Πληρ.τηλ. 210 3410702, 6936-581430.

Πωλείται οικόπεδο στην Πα-γανή-Πυργί, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, με εμβαδό 6 στρεμ.,θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμήευκαιρίας 90.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στην πε-ριοχή του Μολύβου, με άδειαοικοδόμησης για πέτρινη κα-τοικία, με μοναδικά πανοραμι-κή θέα από την Πέτρα έως τοδίαυλο Τουρκίας, με θέα ένααπό τα ομορφότερα ηλιοβασι-λέματα στο Αιγαίο. Στοιχείακατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοιχώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοίχώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο39.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6932-622045, 2251046450, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται μικρό οικόπεδο στοΒουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ.εντός του οποίου υπάρχει πα-λιά μονοκατοικία εμβαδού 86τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου.Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραίαθέα. Τιμή 25.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ.στις Καμάρες, με καταπληκτι-κή θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύριακατοικία και 70 περίπου τ.μ.βοηθητικούς χώρους, ήτοισυνολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εν-τός οικισμού στους ΠύργουςΘερμής Καταπληκτική θέα.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου στην περιοχήτης Λάρσου, κατάλληλο γιαεπαγγελματική χρήση ή καιγια ανέγερση κατοικίας.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο, άρτιο και οικοδομήσι-μο, ευρισκόμενο εντός οικι-σμού στη Σκάλα Νέων Κυδω-νιών, έκτασης 1 στρέμ. περί-που. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., στηναγροτική περιοχή Ταξιαρχών,πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο,άρτιο και οικοδομήσιμο, πλη-σίον θέσης «Γαϊδαρανήφο-ρος». Τιμή 135.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο,επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλή-νης, κατάλληλο για ανέγερσηκατοικίας ή επαγγελματικήςστέγης. Τιμή 65.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ.,στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζειπερίπου 100 τ.μ., σε δύο επί-πεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τι-μή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλω-μαρίου, μεταξύ εκκλησίας καιγηπέδου, με πρόσωπο επίτης πλαζ 50 μ. και επί τηςεθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου -Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ.,εντός παλαιού οικισμού Αγ.Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 2251024690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο εντός οικι-σμού Περάματος Γέρας, άρ-τιο και οικοδομήσιμο, Διαθέ-τει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ..Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στην πε-ριοχή ΑΚΟΘ, 4 στρεμ., άρτιοκαι οικοδομήσιμο, τιμή60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιού-δας, κατάλληλο τόσο για ανέ-γερση κατοικίας, όσο και γιαανέγερση επαγγελματικώνχώρων. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνι-κής Οδού Μυτιλήνης - Καλλο-νής (πλησίον διακλάδωσηςΑγίας Παρασκευής). Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο καιοικοδομήσιμο, εντός οικι-σμού Πληγωνίου, με θέα στηθάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τι-μή 140.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.,με πανοραμική θέα, στο Γαϊ-δαρανήφορο. Τιμή διαπραγ-ματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4,5στρεμ. στο 10ο χλμ. Μυτιλή-νης - Καλλονής, περιοχή Λάρ-σος. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρ-τιο και οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού, περιοχή Παμφίλων.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο με πανοραμική θέα,370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εν-τός οικισμού, στο Καγιάνι. Τι-μή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4 στρεμ. στη Θερμή,250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωρ-γίου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιό-σκι. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4 στρεμ., στους Πύρ-γους Θερμής, εκτός οικισμού(χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγ-ματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικι-σμού, στη Θερμή. Χτίζει 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προ-νομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ.,στην παραλία Θερμής, πλη-σίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ.(με πρόσωπο 50 μ.) στα Μι-στεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 10 στρεμ., πλησίονΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλή-νης - Μόριας), κατάλληλο γιακάθε χρήση. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο με κατα-πληκτική θέα, 555 τ.μ., εντόςσχεδίου, στον Άνω ΧάλικαΜυτιλήνης. Το οικόπεδο χτί-ζει 400 τ.μ. και περιλαμβάνειπαλαιά οικία 48 τ.μ. και υπό-γειο 20 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜ-ΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 4 στρεμ. (250 μ.από παραλία Μιστεγνών), σταΜιστεγνά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά.Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρ-κας Mitsubishi Lancer μοντέ-λο 1998, τιμή 2.500 ευρώ,β) αυτοκίνητο μάρκας CitroënBerlingo, μοντέλο 2004,επαγγελματικό, με πετρέλαιο,τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχα-νή KTM 640, μοντέλο 2004,τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ.6973-809282.

Πωλείται μηχανάκι Crypton R,125 κυβικών, με 20.000χλμ., σε καλή κατάσταση.Πληρ. τηλ. 6946-922420.

Πωλείται μηχανή Honda Vara-dero 1.000 κ.κ., σε άριστηκατάσταση (γκαράζ). Τιμή6.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6932-455112.

Πωλείται Smart, μαύρο, μον-τέλο 2000, 600cc, με φουλέξτρα. Τιμή 3.700 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στογραφείο, οικοδομικές εργα-σίες, ελαιοχρωματισμοί, ηλε-κτροσυγκολλήσεις, υδραυλικάκ.λπ.. Πληρ. τηλ. 6996-791925 (Σάββας).

Ενδιαφέρομαι να ανταλλάξωυπερυψωμένο διαμπερές ισό-γειο με μπαλκόνι 53 τ.μ., μεεπιπρόσθετη ξεχωριστή απο-θήκη 10 τ.μ. (κατασκευή1969), στην περιοχή της ΆνωΚυψέλης, με κατοικία ή αγρο-τεμάχιο ή οικόπεδο άρτιο καιοικοδομήσιμο στη Λέσβο.Πληρ. τηλ. 6947-703809.

Πωλείται κυνηγετικό όπλο, κα-ραμπίνα, μάρκα Fabarm H38.Λειτουργεί με τρία φυσίγγια,είναι ολοκαίνουργια, μέσα στηθήκη της, αχρησιμοποίητη, σετιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ.6932-131930.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATEΑθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-

949150

ASPIS REAL ESTATE

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13,

τηλ.: 22510 22220Αθήνα: Λεωφόρος Συγ-γρού 320, τηλ. κέντρο:

210 6106560

ΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη

τηλ. 22510 40188www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝWWW.LESVOS-REALE-

STATE.GR Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνητηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑΗλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οδηγός (κάτοχος διπλώματοςΓ´ κατηγορίας) ζητά εργασίασε αντιπροσωπεία ή μεταφο-ρική εταιρία. Διαθέτει προ-ϋπηρεσία ως οδηγός ταξί κα-θώς και σε φορτηγό. Πληρ.τηλ. 6978-670080.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξηηλικιωμένων, καθώς και οι-κιακές εργασίες κατόπιν συ-νεννόησης. Πληρ. τηλ.22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία, με

προϋπηρεσία, ζητά απασχό-ληση για φύλαξη παιδιών καιηλικιωμένων, όλες τις ώρες(πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ.6984-710605.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νοση-λευτική φροντίδα (ενέσεις,καθετήρες κ.λπ.). Επίσηςαναλαμβάνει τη φύλαξη παι-διών, αλλά και το διάβασμάτους για μαθήματα δημοτι-κού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Ζητούνται άτομα για το ΤμήμαΠωλήσεων από ασφαλιστικήεταιρεία που εξειδικεύεταιστα προϊόντα υγείας, είτε γιαπλήρη είτε για μερική απα-σχόληση. Το πακέτο αμοιβών,bonus παραγωγικότητας καιασφαλιστικών καλύψεων είναιδελεαστικό. Παρακαλούμεαποστείλατε βιογραφικό ση-μείωμα: fax 2310 778715,2310 778714, e-mail:[email protected]

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Πτυχιούχος πανεπιστημίου μεμεταπτυχιακό παραδίδει μα-

θήματα σε παιδιά δημοτικού,καθώς αναλαμβάνει και τηφύλαξή τους (εάν χρειάζεται).Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ.6937-657223.

Φιλόλογος με πολυετή εμπει-ρία παραδίδει μαθήματα γυ-μνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρ-χαία Ελληνικά, Λατινικά, ΝέαΕλληνικά, Έκθεση-Έκφραση,Ιστορία). Προετοιμασία γιαπανελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051 &6974-478717.

Φιλολογίας, με πολυετή πεί-

ρα, παραδίδει μαθήματαισπανικών. Προετοιμασία γιαπτυχία DELE (Inicial, Interme-dio, Superior). Τμήματα ολιγο-μελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ.6932-434235.

Γερμανικής Φιλολογίας Πανε-πιστημίου Αθηνών & GoetheInstitut. Παραδίδει μαθήματαγερμανικών σε όλα τα επίπε-δα, για όλα τα πτυχία, σε μα-θητές, φοιτητές, ενηλίκους.Παράδοση μαθημάτων και μετη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης(internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Page 15: Εμπρός 3540

Τοο μμιικκρρόό υυμμεεννόόππττεερροο ππεεττάάεειι ζζοουυζζοουυννίίζζοοννττααςςσσττοο ττρροοππιικκόό δδάάσσοοςς ττοούύ ΒΒόόρρννεεοο κκααιι ααννααζζηηττάάγγύύρρηη γγιιαα ττοο εεππόόμμεεννοο γγεεύύμμαα ττοουυ.. ΜΜιιαα χχοοάάννηη

σσεε μμέέγγεεθθοοςς γγρροοθθιιάάςς σσττέέλλννεειι έένναα ππρροοκκλληηττιικκόό μμεείίγγ--μμαα ααππόό ααρρώώμμαατταα,, χχρρώώμμαατταα κκααιι υυππεερριιώώδδεειιςς αακκττίί--ννεεςς μμέέσσαα ααππόό ττηη χχααμμηηλλήή ββλλάάσσττηησσηη.. ΤΤοο υυμμεεννόόππττεε--ρροο κκάάννεειι ττόόττεε ττοο ττεελλεευυττααίίοο λλάάθθοοςς ττηηςς ζζωωήήςς ττοουυ..ΠΠρροοσσεελλκκύύεεττααιι ααππόό ττοο φφυυττόό κκααιι κκάάθθεεττααιι γγεεμμάάττοοππρροοσσδδοοκκίίεεςς σσττοο χχεείίλλοοςς ττηηςς χχοοάάννηηςς –– ηη οοπποοίίαα,, ωω--σσττόόσσοο,, δδεενν εείίννααιι άάννθθοοςς γγεεμμάάττοο ννέέκκττααρρ.. ΕΕίίννααιι ηηχχοοάάννηη εεννόόςς ννηηππεεννθθοούύςς,, μμιιαα πποολλύύ έέξξυυππννηη ππααγγίίδδαα,,εειιδδιικκεευυμμέέννηη σσττοο νναα σσκκοοττώώννεειι έέννττοομμαα..Το χείλος αυτής της «ύπουλης» χοάνης είναιφτιαγμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να γλιστρούνμέσα του ακόμη και τα πιο ελαφριά έντομα. Έτσικαι το υμενόπτερο γλιστρά από το χείλος στον πά-το. Εκεί βυθίζεται σε ένα θανάσιμο κοκτέιλ ενζύ-μων, που κατατρώγουν τους ιστούς του. Με αυτότον τρόπο, το νηπενθές παίρνει την απαραίτητηγια την επιβίωσή του ζωική τροφή.Τα περισσότερα φυτά ανά τον κόσμο παίρνουν τιςθρεπτικές ουσίες που χρειάζονται από τη γη, μέ-σω των ριζών τους, αλλά σε κάποιες περιοχές τοέδαφος είναι τόσο φτωχό σε θρεπτικά συστατικά,που δεν αρκεί στα φυτά για να επιβιώσουν. Έτσι,625 είδη φυτών συμπληρώνουν την πενιχρή τρο-φή από το έδαφος με ζωύφια που αιχμαλωτίζουν.Τα φυτά επιδεικνύουν μεγάλη φαντασία ότανχρησιμοποιούν τα φύλλα τους ως παγίδες θανά-του. Ορισμένα «ρουφούν» τα ζωύφια με τη βοή-θεια υποπίεσης, άλλα έχουν κολλώδη φύλλα πουπαγιδεύουν έντομα που κάθονται πάνω τους. Τοφυτό Διωναία κλείνει τα «σαγόνια» του και αιχμα-λωτίζει τη λεία του, ενώ τα νηπενθή αφήνουν τηλεία να πέσει μέσα σε ένα θανατηφόρο υγρό.

Βακτήρια διασπούν τη λείαΤα νηπενθή είναι φυτά των τροπικών δασών τηςνοτιοανατολικής Ασίας. Ζουν συχνά σε εδάφη φτω-χά σε θρεπτικές ουσίες, ιδίως σε άζωτο και φώ-σφορο, γι’ αυτό και εκμεταλλεύονται στο έπακροτη σάρκα των θυμάτων τους.Τα απλούστερα σαρκοφάγα φυτά, όπως οι Ελοαμ-φορείς, που ζουν στο υγρό υψίπεδο Tepui της Βε-νεζουέλας, συλλαμβάνουν έντομα με τα σωληνοει-δή και γεμάτα υγρό φύλλα τους. Τα φυτά αυτά δενείναι νηπενθή και δε διαθέτουν την «έξυπνη» χοά-νη των νηπενθών. Τα εργαλεία με τα οποία παγι-δεύουν τη λεία τους, είναι μακριά φύλλα που δι-πλώνουν, σχηματίζοντας κάτι σα σωλήνα. Η μορφήαυτών των φύλλων είναι τέτοια, που επιτρέπει σεένα μέρος του νερού της βροχής να χύνεται, με α-ποτέλεσμα ο «σωλήνας» να μην είναι ποτέ γεμάτοςμέχρι πάνω. Στην κορυφή του φύλλου, πλήθος α-δένων εκλύουν μια θεσπέσια ευωδιά από νέκταρ.Τα έντομα που προσελκύονται από τη μυρωδιά, κά-θονται στο φύλλο και κινούνται προς τα κάτω. Εκεί,όμως, υπάρχουν τριχίδια με κλίση που εμποδίζειτα έντομα να ξανανέβουν, ενώ η εσωτερική επιφά-νεια του φύλλου στο ύψος αυτό είναι ακόμη πιο ο-λισθηρή. Έτσι, τα έντομα χάνουν την ισορροπίατους και πέφτουν μέσα στο υγρό του φύλλου, ό-που και πνίγονται. Οι Ελοαμφορείς δεν παράγουνδικά τους ένζυμα, αλλά επιτρέπουν σε βακτήρια ναδιασπούν τη λεία και παίρνουν μετά τις θρεπτικέςουσίες που εκκρίνουν τα βακτήρια.

Πρωτότυπες παγίδεςΗ πιο εξελιγμένη μυγοπαγίδα στη φύση είναι ηΔιωναία από τις ανατολικές ΗΠΑ. Τα μακριά, λε-πτά φύλλα της καταλήγουν σε ένα πολύ αποτελε-σματικό δόκανο, το οποίο αποτελείται από δύοσυμμετρικούς πεπλατυσμένους λοβούς, που φέ-ρουν μεγάλα αγκάθια. Κάθε λοβός έχει από δύομέχρι τέσσερις σκληρές τρίχες, οι οποίες συνι-στούν το μηχανισμό ενεργοποίησης της παγίδας.Τα έντομα μπορούν ανεμπόδιστα να περπατούνπάνω στο φύλλο όσο δεν ακουμπούν τις τρίχες.Αν το ζωύφιο ακουμπήσει την ίδια τρίχα δύο φο-ρές ή δύο διαφορετικές τρίχες μέσα σε χρονικόδιάστημα 20 δευτερολέπτων, οι λοβοί κλείνουν α-στραπιαία γύρω του και το αιχμαλωτίζουν. Διέξο-δος δεν υπάρχει και το μόνο που μπορεί να περι-μένει το έντομο, είναι ο θάνατος, καθώς το φυτόεκκρίνει πεψίνες και υδροχλωρικό οξύ.

15ΤΡΙΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 EΠIΣTHMH ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

ΣΣεε σσυυννεερργγαασσίίαα μμεε ττοο ππεερριιοοδδιικκόό

Αστρονόμοι παρατηρούν τον πιο απόμακρογαλαξία-νάνο

Έννααςς γγααλλααξξίίααςς--ννάάννοοςςπποουυ ββρρίίσσκκεεττααιι έέξξιι δδιισσεε--

κκααττοομμμμύύρριιαα έέττηη φφωωττόόςςμμαακκρριιάά,, μμεελλεεττήήθθηηκκεε ααππόόττοουυςς αασσττρροοννόόμμοουυςς μμεε ττηηββοοήήθθεειιαα ττοουυ δδιιαασσττηημμιικκοούύττηηλλεεσσκκοοππίίοουυ HHuubbbbllee κκααιιττοουυ δδίίδδυυμμοουυ ττηηλλεεσσκκοοππίίοουυKKeecckk σσττηη ΧΧααββάάηη.. ΕΕίίννααιιππεερρίίπποουυ 110000 φφοορρέέςς μμιι--κκρρόόττεερροοςς ααππόό ττοο δδιικκόό μμααςςγγααλλααξξίίαα..Η απεικόνισή του έγινε ε-φικτή χάρη σε ένα φυσικόφαινόμενο που προβλέπειη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και ονομάζεται βαρυτικός φακός.Αυτό που συμβαίνει, είναι το εξής: Ένας γιγάντιος γαλαξίας που κρύ-βει πίσω του ένα γαλαξία-νάνο, λειτουργεί υπό ορισμένες προϋποθέ-σεις σαν ένας τεράστιος μεγεθυντικός φακός που καμπυλώνει γύρωτου το φως του μικρότερου γαλαξία. Εάν λοιπόν οι δύο γαλαξίες είναιευθυγραμμισμένοι μεταξύ τους και σε σχέση με τη Γη, ακριβώς όπωςαπαιτείται, το φως του γαλαξία-νάνου σχηματίζει γύρω από το γιγά-ντιο γαλαξία έναν κύκλο, γνωστό στους αστρονόμους ως «δαχτυλίδιτού Αϊνστάιν».Οι αναλύσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι αυτός ο γα-λαξίας είναι ένα είδος αρχικού σταδίου των γνωστών τύπων γαλα-ξιών-νάνων.

Γαλανομάτα μούμια στο ΠερούΣττηηνν ππεερριιοοχχήή HHuuaaccaa PPuuccllllaannaa,, σσττηηνν ππρρωωττεεύύοουυσσαα ττοουυ ΠΠεερροούύ,, ΛΛίίμμαα,,

οοιι ααρρχχααιιοολλόόγγοοιι αανναακκάάλλυυψψαανν έένναανν ττάάφφοο 11..330000 εεττώώνν,, πποουυ ππεερριιέέχχεειιλλεείίψψαανναα ττεεσσσσάάρρωωνν ααννθθρρώώππωωνν -- ττρριιώώνν εεννηηλλίίκκωωνν κκααιι εεννόόςς ππααιιδδιιοούύ.. ΤΤοοέένναα άάττοομμοο εείίννααιι μμιιαα μμοουυμμιιοοπποοιιηημμέέννηη γγυυννααίίκκαα,, πποουυ οοιι ααρρχχααιιοολλόόγγοοιιττηηνν ββρρήήκκαανν σσττοονν ττάάφφοο σσεε κκααθθιισσττήή σσττάάσσηη.. ΈΈφφεερρεε έέξξιι σσττρρώώμμαατταα ρροούύ--χχωωνν κκααιι μμιιαα πποολλύύ ιιδδιιααίίττεερρηη ννεεκκρριικκήή μμάάσσκκαα,, μμεε δδύύοο μμεεγγάάλλαα κκααιι οορρθθάά--ννοοιιχχτταα μμππλλεε μμάάττιιαα.. Ο τάφος προέρχεται από τον πολιτισμό των Huari - ή Wari -, που ή-ταν οι κύριοι του κεντρικού υψιπέδου του Περού πριν από τους Ίν-κα. Ο πολιτισμός αυτός ίδρυσε ένα επεκτατικό κράτος, με ισχυρό ιε-ρατείο, και άνθισε μεταξύ 500 και1000 μ.Χ., με κέντρο το σημερινόAyacucho.Το γεγονός ότι η γυναίκα φέ-ρει μια διακοσμημένηνεκρική μάσκα οδηγείτους αρχαιολόγουςστο συμπέρασμα ότι,κατά πάσα πιθανότη-τα, ανήκε στην ανώ-τερη τάξη. Στο πλευ-ρό της βρέθηκανπολλά αναθήματα, ό-πως κεραμικά και υ-φάσματα. Το παιδίπου βρέθηκε στον τά-φο, δεν αποκλείεται ναήταν και αυτό προσφο-ρά προς τη νεκρή γυναί-κα, αφού παλιότεροι τάφοιέχουν αποκαλύψει ότι οι ε-νήλικοι Huari συνοδεύοντανστο θάνατο από μικρά παιδιά ήνέες κοπέλες.

Φυτά τρέφονται με σάρκες

Κλείνουν σε κλάσμα δευτερολέπτου. Ο εξελιγμένος μηχανισμός τηςΔιωναίας αποτελείται από δύο φύλλα που φέρουν μεγάλα αγκάθια.Σε κάθε φύλλο υπάρχουν δυο - τέσσερις τρίχες, οι οποίες ενεργο-ποιούν την παγίδα και κάνουν τα φύλλα να κλείνουν γύρω από το

έντομο σε 0,1 δευτερόλεπτα.

Η χοάνη δελεάζει με άρωμα μελιού. Το ευωδιαστό νέκταρ και ταμαγευτικά χρώματα των νηπενθών προσελκύουν τα ζωύφια πουτρώνε ζάχαρη. Εκεί συναντούν, ωστόσο, το θάνατο, μια που τοχείλος της χοάνης αποτελείται από κυψέλες που είναι πολύ ολι-σθηρές. Όταν τα ζωύφια πέσουν στον πάτο της χοάνης, δέχονται

τη θανάσιμη επίθεση ενός διαλύματος από ελεύθερες ρίζες οξυγό-νου και διάφορα ένζυμα

Page 16: Εμπρός 3540

16TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

EI∆HΣEIΣ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Aφιερωμένη σε γνωστά«αστέρια» της μουσι-κής, η καταχρηστική

σχέση των οποίων με ταναρκωτικά είχε ως αποτέ-λεσμα το να «σβήσει»πρόωρα η λάμψη τους, ή-ταν η εκδήλωση που διορ-γάνωσαν το βράδυ της Κυ-ριακής στο Δημοτικό Θέα-τρο Μυτιλήνης οι μαθητέςτου 3ου Γυμνασίου, του3ου Λυκείου και του 4ουΛυκείου της πόλης. Ταπαιδιά παρουσίασαν τηδουλειά που έκαναν όλητη χρονιά στο πλαίσιοσχετικού εκπαιδευτικούπρογράμματος, ενώ η ίδιαη εκδήλωση απεδείχθη τε-λικά ιδιαιτέρως επίκαιρη.Από την αρχή του σχολι-κού έτους, οι μαθητές εί-χαν προετοιμάσει μαζί μετην καθηγήτριά τους καιπρόεδρο του ΚαθηγητώνΑγγλικής Λέσβου, ΜαρίαΒαλιού, αλλά και την καθη-γήτρια Καλλιτεχνικών του3ου Γυμνασίου, ΝάντιαΚαραγιάννη, σημαντικήδουλειά πάνω στο θέματων ναρκωτικών, στο πλαί-σιο του εκπαιδευτικούπρογράμματος της Διεύ-θυνσης ΔευτεροβάθμιαςΕκπαίδευσης Λέσβου«Πρόληψη εξαρτησιογό-νων ουσιών, αστέρια πουέσβησαν στη σκιά των ναρ-κωτικών».Στόχος του προγράμματοςήταν η ενημέρωση των μα-θητών πάνω στο θέμα τωνναρκωτικών με στοιχείαπαρμένα από παραδείγμα-τα της ζωής εκπροσώπωντου χώρου της μουσικής,τόσο της χώρας μας, όσοκαι της Αμερικής και τηςΒρετανίας, που στιγματί-στηκε και τελικά έληξε νω-ρίς λόγω της κατάχρησηςναρκωτικών ουσιών με τηνοποία είχε συνδεθεί.

Μουσική και ομιλίαΕκπαιδευτικοί και παιδιά ε-πεξεργάστηκαν τις ζωέςκαι το έργο σημαντικών και«αθάνατων» καλλιτεχνών,όπως ο Παύλος Σιδηρό-πουλος, ο Τζίμι Χέντριξ, οΜπράιαν Τζόουνς απότους «Rolling Stones», οΚερτ Κομπέιν από τους«Nirvana», η Τζάνις Τζό-πλιν, ο Τζιμ Μόρισον απότους «The Doors» κ.ά., ησχέση των οποίων με τιςουσίες κάθε είδους απε-δείχθη καταστροφική γιατη μουσική τους πορείακαι για την ίδια τους τηζωή.Το μουσικό και άλλο υλικόπου είχαν ετοιμάσει, πα-

ρουσίασαν με τραγούδιατων παραπάνω καλλιτε-χνών και προβολή διαφα-νειών, στην προχτεσινή εκ-δήλωση που είχε τίτλο «Α-στέρια που έσβησαν πρόω-ρα». Οι γονείς και οι φίλοιτων μαθητών και των τριώνΣχολείων κατέκλυσαν τηναίθουσα του ΔημοτικούΘεάτρου και είχαν την ευ-καιρία, πέρα από το μουσι-κό πρόγραμμα, να ακού-σουν και την εισήγηση τουκοινωνικού λειτουργού καιπροέδρου της οργάνωσης«Help - Βοήθεια για τοΠαιδί και τον Έφηβο», Πα-ναγιώτη Τσουκαρέλλη, πά-νω στο θέμα της σχέσηςτων εφήβων με τα ναρκωτι-

κά.«Η εκδήλωση άρεσε πολύστα παιδιά, αφού ήταν έ-νας ευχάριστος τρόπος ναπεράσουν το μήνυμα πουήθελαν», δήλωσε στο «Ε»η κ. Βαλιού.Σημειώνεται πως αύριο Τε-τάρτη 4 Απριλίου, στις 6 τοαπόγευμα, ο Σύλλογος Γο-νέων και Κηδεμόνων του3ου Λυκείου διοργανώνειμια ομιλία με θέμα τη δια-χείριση του άγχους τωνμαθητών κατά την περίοδοτων εξετάσεων. Εισηγήτριαθα είναι η σύμβουλος Παι-διού και Οικογένειας καισυνεργάτιδα της οργάνω-σης «Χαμόγελο του Παιδι-ού», Χρυσούλα Μαυράκη.

Μια βόλτα στις σελίδεςκοινωνικής δικτύωσης σεφέρνει πρόσωπο με πρό-σωπο με «ελεύθερες»φωτογραφίες, φωτογρα-φίες δηλαδή προσιτές σεοποιονδήποτε, που πραγ-ματικά σοκάρουν.Σε διάφορα σημεία τηςΜυτιλήνης, ακόμα και μέ-σα σε αυλή σχολείου μέ-ρα μεσημέρι, μαθητές κά-νουν χρήση ουσιών χωρίςνα φοβούνται να φωτο-γραφηθούν. Και όχι μόνοδε φοβούνται να φωτο-γραφηθούν, αλλά «ανε-βάζουν» τις φωτογραφίεςτους και σε σελίδες κοι-νωνικής δικτύωσης δη-λώνοντας δημοσίως τη«μαγκιά» της χρήσης.Αυτό που χθες κάναμε α-πό το γραφείο, να ψάξου-με δηλαδή σε σελίδες μα-θητών της Μυτιλήνης,που επαναλαμβάνουμεπως είναι «ελεύθερες»,δηλαδή προσβάσιμες απόοποιονδήποτε, φαίνεταιπως δεν μπορούν να τοκάνουν τα στελέχη τωνδιωκτικών αρχών. Γιατί αντο έκαναν, θα έβλεπανπρόσωπα και πράγματα,καταστάσεις που αποδει-κνύουν την τραγικότητατης κατάστασης.

Πόσοι είναι;Δεν ξέρουμε αν η κατά-σταση αυτή αφορά πολ-λούς ή λίγους μαθητές,αλλά σίγουρα αποτελείμια στάση ζωής που δεναφορά μικρές περιθωρια-κές ομάδες. Και το σημα-ντικότερο, πρόκειται γιαμια κατάσταση που αγγί-ζει τα όρια λογικών τρο-μοκρατίας που έχουν ε-γκατασταθεί μέσα στασχολεία, λογικών συμμο-ριοποίησης. Ας σημειω-θεί, μάλιστα, ότι στην πα-

ρέα που συνελήφθη τηνπερασμένη Παρασκευή,υπάρχουν δυο μαθητέςπου δήλωναν έως τηνΠαρασκευή το πρωί, του-λάχιστον μέσα στο σχο-λείο, πως κανείς δενμπορεί να τους πειράξειγιατί είναι μέλη της ναζι-στικής οργάνωσης «Χρυ-σή Αυγή» και δέρνουν!Θυμίζουν όλα αυτά τηνκατάσταση των «BabyLocos» στη γειτονική μαςΧίο ή μήπως στο «παιχνί-δι» της Μυτιλήνης δεσυμμετέχουν και ενήλι-κες;Μπορούν όμως όλα αυτάτα ευρύτατα διαδεδομέναστις σχολικές κοινότητεςγεγονότα να είναι σε ά-γνοια των υπόλοιπων με-ρών, δηλαδή των εκπαι-δευτικών και των γονέων;Μια από τις φωτογραφίεςπου δημοσιεύουμε, δεί-χνει μαθητές λυκείου νακάνουν χρήση ουσιών σεαπόμερο μέρος του σχο-λείου τους. Ούτε κουβέ-ντα για στοιχειώδη επιτή-ρηση της αυλής του σχο-λείου από εκπαιδευτι-κούς, αλλά και από φύλα-κες που πλέον τα σχολείαδιαθέτουν.

Τι γίνεται στο πάρκινγκ;

Επίσης έγκυρες πληρο-φορίες μιλούν για παιδι-κή πορνεία στην περιοχήτού πάρκινγκ, όπου στοτμήμα του πίσω από τηΔιεύθυνση ΠρωτοβάθμιαςΕκπαίδευσης μαθήτριεςαλλά και μαθητές γυμνα-σίου εκδίδονται για ένατσιγαριλίκι χασίς, αλλάκαι μια δόση κοκαΐνης.Πώς θα μπορούσε να α-ντιμετωπισθεί το φαινό-

Εκδήλωση του Παλλεσβιακού ΕργατοϋπαλληλικούΚέντρου για τα ναρκωτικά

«Ζωή ολόκληρη, Όχι με δόσεις»

Συνεχίζονται και τη φετινή χρονιά οιεκπαιδευτικές επισκέψεις και δρα-

στηριότητες σχολείων από όλη τηνΕλλάδα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστο-ρίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.Μέσα στο περασμένο Σαββατοκύρια-κο, το Μουσείο υποδέχθηκε μαθητέςτου 1ου Γυμνασίου Αρσάκειου Εκά-λης και του 2ου Γυμνασίου Χαλαν-δρίου, οι οποίοι επισκέφτηκαν τοΠάρκο Σιγρίου και συμμετείχαν στοεκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υιοθετώκαι προστατεύω το Απολιθωμένο Δά-σος Λέσβου - Συμμετέχω σε δράσειςκαθαρισμού και συντήρησης απολι-θωμάτων».Σύμφωνα με το Μουσείο, οι μαθητές

έμειναν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοιαπό τη συμμετοχή τους στην εκπαι-δευτική δραστηριότητα συντήρησηςαπολιθωμάτων, όπου, χρησιμοποιώ-ντας τα ειδικά εργαλεία και υλικά, α-

κολούθησαν βήμα - βήμα τα στάδιασυντήρησης φυτικών απολιθωμάτων,ενώ καθάρισαν και συντήρησαν τμή-ματα απολιθωμένων κορμών από τηνπεριοχή του απολιθωμένου δάσους.

τoυ ΣTPATH MΠAΛAΣKA

Tο γεγονός της περασμένης Παρασκευής, με τησύλληψη πέντε μαθητών λυκείου της Μυτιλήνηςτην ώρα που ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν για την

ολοήμερη εκδρομή τους στο Μόλυβο εφοδιασμένοιμε χασίς, εξέπληξε τους πάντες. Τους πάντες εκτός α-πό τους νέους της πόλης, τους μαθητές της δευτερο-βάθμιας εκπαίδευσης που αντιμετώπισαν την είδησημε ειρωνικά χαμόγελα. «Σιγά το νέο…» είπαν οι πε-ρισσότεροι, σημειώνοντας πως οι πέντε νέοι με τατσιγαριλίκια χασίς δεν είναι παρά η κορυφή του πα-γόβουνου του τι συμβαίνει στην άγρια νύχτα της Μυ-τιλήνης με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά λυκείου, α-κόμα και γυμνασίου.Κάτω από τη μύτη της Ελληνικής Αστυνομίας και τωνάλλων διωκτικών αρχών, που φαίνεται πως δε θέλουνκαι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο,που παίρνει διαστάσεις κυριολεκτικά μαζικής εξόντω-σης της νεολαίας του νησιού.

Μαθητές τριών σχολείων της Μυτιλήνης πέρασαν με το δικό τους τρόπο το μήνυμα κατά της χρήσης ουσιών

Θύμισαν «αστέρια», που έσβησαν πρόωρα…

Μαθητές από την Αθήνα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Άκουσαν, έμαθαν και έκαναν … συντήρηση

«Ζωή ολόκληρη, Όχι με δόσεις», εί-ναι το θέμα της εκδήλωσης κατά

των ναρκωτικών που διοργανώνει τηνΠαρασκευή 6 Απριλίου, στις 7 το από-γευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης,το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέ-ντρο.Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο δρ. Ψυχο-

λογίας και πρόεδρος του Εθνικού Συμ-βουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ),Ηλίας Μιχαλαρέας, καθώς και ο δημο-σιογράφος και μέλος τού ΚΕΘΕΑ Κώ-στας Αρβανίτης.Η εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωσημε το Σύλλογο Προοδευτικών ΓυναικώνΛέσβου και το ΚΕΘΕΑ.

Χρήση χασίς στην αυλή σχολείων την ώρα του διαλείμματοςΜαθήτριες γυμνασίου χορεύουνμεθυσμένες μέσα σε κλουβί σε κεντρικό μπαρ της ΜυτιλήνηςΠαιδική πορνεία στο πάρκινγκ για ένα τσιγαριλίκι χασίς!

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ

συνέχεια στη ΣEΛ. 17

Page 17: Εμπρός 3540

17TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΡΕΠΟΡΤΑΖ

μενο; Οι ειδικοί υποδει-κνύουν πολλούς τρόπους.Πολλοί τρόποι για τα άτυ-χα παιδιά που χρειάζο-νται βοήθεια.Για τους εμπόρους ου-σιών και τα βαποράκιατους, ωστόσο, υπάρχειμόνο ένας τρόπος. Οιδιωκτικές αρχές, που ό-μως, όπως όλα δείχνουν,αγνοούν το φαινόμενο ήστη χειρότερη των περι-πτώσεων περί άλλα τυρ-βάζουν. Η Μυτιλήνη δενείναι μεγαλούπολη, αλλάμια μικρή επαρχιακή πό-λη λίγων χιλιάδων κατοί-κων. Και φυσικά τέτοιαπροβλήματα μπορούν νατα αντιμετωπίσουν.

Στο αλκοόλ…Αν όμως η χρήση ουσιώνείναι η μια πλευρά τουςπροβλήματος της άγριαςγια τα παιδιά και τους νέ-ους κατάστασης στουςδρόμους της Μυτιλήνης,το αλκοόλ είναι η άλλητου πλευρά.Φωτογραφίες που δημο-σιεύονται σήμερα στο«Ε», προέρχονται από τησελίδα κοινωνικής δι-κτύωσης που διαθέτειμπαρ σε παράδρομο τηςμυτιληνιάς προκυμαίας,με αποκλειστικούς πελά-τες μαθητές γυμνασίουκαι λυκείου και ενηλί-κους, που φυσικά δεν έλ-κονται στο συγκεκριμένομαγαζί από… την καλήτου μουσική!Στις φωτογραφίες, πουκαι αυτές είναι «ελεύθε-ρες», δηλαδή προσβάσι-μες από τον οιονδήποτε

και φυσικά από τα στελέ-χη των διωκτικών αρχών,μαθήτριες λικνίζονταικλεισμένες μέσα σεκλουβί που κρέμεται απότο ταβάνι. Γύρω - γύρωπαιδιά, μαθητές στηνπλειοψηφία τους, κατα-ναλώνουν αλκοόλ και χο-ρεύουν, ενήλικοι δε… α-πολαμβάνουν το θέαμα.Το φαινόμενο αυτό δενείναι αποκλειστικά μυτι-ληνιό. Σε δημοφιλή νεα-νική ιστοσελίδα βλέπεικανείς φωτογραφίες απόμαθήτριες γυμνασίου σεκωμόπολη της Μυτιλή-νης. Με προκλητική αμ-φίεση, 14χρονα παιδιά (ηέρευνα έδειξε πως είναισήμερα μαθήτριες της Γ΄γυμνασίου) επιδεικνύουνγνωστή μάρκα ουίσκι, ε-νώ σε μια άλλη φωτογρα-φία, πάντα στο ίδιο μαγα-ζί, λίγες δεκάδες μέτρααπό το αστυνομικό τμήματης περιοχής τους, χο-ρεύουν πάνω στην μπάρα.

Αναίσθητα στο Κέντρο Υγείας

Και μια και είμαστε εκτόςΛέσβου, ας αναφερθούμεκαι σε ένα γεγονός πουδημοσιοποιήθηκε απότην ιστοσελίδα plomarinews.gr και αναφέρεταισε ένα daylight πάρτυ,πάρτυ δηλαδή ημέρας,που ακολούθησε την πα-ρέλαση της 28ης Οκτω-βρίου στο Πλωμάρι. Ό-πως λοιπόν αποδεικνύε-ται από τη συζήτηση πουακολούθησε το ρεπορτάζτης παρέλασης, παιδιάπου συμμετείχαν στοπάρτυ κατέληξαν στο Κέ-

ντρο Υγείας του Πλωμα-ρίου ΑΝΑΙΣΘΗΤΑ! Δια-βάστε τι γράφει αναγνώ-στης της ιστοσελίδας, ε-νώ ολόκληρη η συζήτη-ση, που δε διαψεύδει τογεγονός αυτό καθαυτόστο παραμικρό, είναι ακό-μα ανηρτημένη στο διαδί-κτυο και προσβάσιμη απότον οιονδήποτε.«Τα παιδιά καλά έκανανκαι γύρισαν τα κεφάλιατους αλλού», γράφει ανα-γνώστης της ιστοσελίδας,«αλλά δεν έκαναν καλάπου μέθυσαν και τους πή-γανε αναίσθητους στοΚέντρο Υγείας και με με-γάλη λύπη μου έμαθα ότιήταν όλα νέα παιδιά καιμάλιστα υπήρχαν και παι-διά του γυμνασίου. Αν α-ληθεύει, να μη μιλάμε γιαξεφάντωμα, αλλά για κα-τάντια. Εθίζουμε τους νέ-ους στο αλκοόλ και μετάτσιγάρο και τσιγαρλίκι.[…] Και ευτυχώς που ταπαιδιά έγιναν καλά, γιατίδεν ξέρουν και δεν τουςείπε κανένας τι μπορεί ναπάθουν από υπερβολικήκατανάλωση αλκοόλ καιότι μπορεί ακόμη και ναπεθάνουν σε μικρές ηλι-κίες. Αλλά ποιος θα τουςενημερώσει;Η αστυνομία πού ήταν;Αλλά και τώρα δεν είναιαργά για να δράσει και ναεγκαλέσει τους γονείς γιαπαραμέληση εποπτείας α-νηλίκων. Και οι καταστη-ματάρχες πώς σέρβιρανσε ανήλικους αλκοόλ;»Ερωτήματα που, βέβαια,δεν πήραν ποτέ απάντη-ση. Και τι απάντηση άρα-γε μπορεί να δοθεί σε όλααυτά;

Το τέλος της μικρής μαςπόλης...συνέχεια από ΣEΛ. 16

Σε γνωστό μπαρ σε παράδρομο της μυτιληνιάς προκυμαίας. Ανήλικα παιδιά, σε κλουβί κρεμασμένο από το ταβάνι Δυο μαθήτριες γυμνασίου αριστερά, σε μπαρ λεσβιακής κωμόπολης. Με μπουκάλα ουίσκι!

Αριστερά, στην αυλή σχολείου. Επάνω, μαθητές στο ΠάρκοΧατζηδήμου. Φωτό ανεβασμένη στις σελίδες τους στο Facebook από τους ίδιους τους μαθητές! Τόσο σίγουροι είναι ότι δε θα τους ενοχλήσει κανείς!

Τα σύνεργα της χρήσης. Κι ο ναργιλές! Από σελίδα μαθητή-χρήστη από τη Μυτιλήνη, στο Facebook

Page 18: Εμπρός 3540

ΠOΛITIΣMOΣ

Στα μπροστινά καθίσματαβρίσκονταν οι επίσημοιπροσκεκλημένοι, μεταξύτων οποίων ο περιφερειάρ-χης Βορείου Αιγαίου ΝάσοςΓιακαλής, ο εκτελεστικόςγραμματέας της Περιφέρει-ας Παναγιώτης Καπάρας, οδήμαρχος Λέσβου Δημή-τρης Βουνάτσος, ο πρόε-δρος του Οργανισμού Παι-δείας, Πολιτισμού και Α-θλητισμού του Δήμου Λέ-σβου Κώστας Αστυρακάκης,ο υποψήφιος βουλευτήςτής Ν.Δ. Κώστας Μουτζού-ρης, αλλά και πολλοί εκ-πρόσωποι του χώρου τουπολιτισμού της Μυτιλήνηςκαι της Λέσβου.

Τιμές και συγκίνησηΚαλωσορίζοντας τον κόσμο,η Αγγελική Γεωργαντά απότους «Αστέγους» εξέφρασετην ικανοποίηση του θεα-τρόκοσμου της Μυτιλήνηςγια την ευκαιρία που είχε ναείναι ο οικοδεσπότης τουφετινού εορτασμού της Πα-γκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

Η πρόεδρος της Ομοσπον-δίας Ερασιτεχνικού Θεά-τρου Αιγαίου, Μαρία Βενέ-τη, μίλησε για το συγκεκρι-μένο θεσμό, ενώ το μήνυμαγια φέτος, γραμμένο απότον Αμερικανό ηθοποιόΤζον Μάλκοβιτς, διάβασε ηΒάσω Χοχλάκα από το Θεα-τρικό Εργαστήρι του ΔήμουΛέσβου.Συγκινητικό ήταν το κομμά-τι της εκδήλωσης που αφο-ρούσε στην απονομή τιμήςστον ηθοποιό Γιάννη Πα-σπάτη, για την προσφοράτου στο χώρο του θεάτρου.Το βραβείο παρέλαβε γιαλογαριασμό του ίδιου ογιος του Άλκης, δεχόμενοςτα χειροκροτήματα του κοι-νού. Ακολούθησε η απονο-μή τιμητικών βραβείων σεερασιτέχνες ηθοποιούς ό-λων των θεατρικών ομάδωντου νησιού και συγκεκριμέ-να στη Μαρία Αϊβαλιώτουαπό το Αναγνωστήριο Αγιά-σου «Η Ανάπτυξη», τη Θέ-κλα Καλλία από τον Εκπολι-

τιστικό Θεατρικό ΌμιλοΚαλλονής, το Θύμιο Βασί-λογλου από το ΣύλλογοΜεσοτοπιτών «Η Αναγέν-νηση», τον ΚωνσταντίνοΚαλαθά από τη Θεατρική Ο-μάδα Πολιχνίτου, τον Αντώ-νη Χιώτη από τη ΘεατρικήΟμάδα Σιγρίου «Θάλασ-σα», τον Περικλή Μαυρο-γιάννη από τη Θεατρική Ο-μάδα τού ΦΟΜ «Ο Θεόφι-λος», το Νίκο Πολίτη απότη Θεατρική Ομάδα Μυτι-λήνης «Άστεγοι» και τονΠαναγιώτη Ψαρρό, από τοΘεατρικό Εργαστήρι του Δή-μου Λέσβου.

Παίζοντας τον «Έρωτα»Η βραδιά έκλεισε με την πα-ράσταση «Έρωτας» της Λι-ουντμίλλα Πετρουσέφσκα-

για. Καθισμένοι γύρω - γύ-ρω από μια μικρότερη σκη-νή που είχε στηθεί στη σκη-νή του Δημοτικού ΘεάτρουΜυτιλήνης, οι παρευρισκό-μενοι παρακολούθησαν τηΓιώτα Σαχανά από το Θεα-τρικό Εργαστήρι και τον Τέ-λη Καραδούκα από τους«Αστέγους» να δίνουν τοδικό τους «αγώνα» ως νιό-παντρο ζευγάρι, μέσα σε έ-να μικρό χώρο που θύμιζε«ρινγκ», παρ’ όλο που οστόχος του σκηνοθέτη, Αν-δρέα Σεφτελή, δεν ήταν α-κριβώς αυτός.«Η όλη ιδέα τού να είναι οιθεατές ανεβασμένοι στησκηνή του Δημοτικού Θεά-τρου ξεκίνησε θέλοντας ναείμαστε όλοι πιο κοντά ο έ-νας στον άλλο. Ήταν πολύ

σημαντικό το ότι ανέβηκε οκόσμος πάνω στη σκηνήτων ηθοποιών, αφού μπορείγια εμάς να είναι κάτι συνη-θισμένο, για πολλούς όμωςδεν ήταν κάτι καθόλου οι-κείο και αρχικά προκάλεσεποικίλες αντιδράσεις», εξή-γησε ο τελευταίος στο «Ε».«Από την άλλη, το πώς στή-θηκε η παράσταση ήταν μιαέκπληξη για τους θεατές, α-φού οι περισσότεροι δεν εί-χαν ξαναδεί θέατρο χωρίς“πλάτη”. Και παρ’ όλο πουδεν ήταν στόχος μου να θυ-μίζει “ρινγκ” το σκηνικό, α-ναπόφευκτα το μυαλό τωνθεατών πήγαινε εκεί, αφούστο ίδιο το έργο ο άνδραςκαι η γυναίκα έρχονται αντι-μέτωποι συνέχεια ο ένας μετον άλλο. Από πλευράς των

ηθοποιών, η παρουσία τουςστη σκηνή ήταν μια κατά-κτηση, αφού κατάφεραν νακάνουν κάτι που ενώ φαίνε-ται απλό, είναι πολύ δύσκο-λο να δουλευτεί.»Μαζί με το νιόπαντρο ζευ-γάρι εμφανίστηκε και ηΝτέσσυ Κομνηνού, ενώ οΓιάννης Τρουμπούνης, ηΛένα Τριανταφύλλου και ηΕύη Ζαρούλη είχαν αναλά-βει τη σκηνογραφία, τα κο-στούμια και την επιμέλειαμουσικής και ήχων, αντί-στοιχα.Η εκδήλωση πραγματοποι-ήθηκε υπό την αιγίδα τηςΠεριφέρειας Βορείου Αιγαί-ου και του Οργανισμού Παι-δείας, Πολιτισμού και Α-θλητισμού του Δήμου Λέ-σβου.

Κύκλο τριών βιωματικών σεμιναρίωνεργαστηρίων κατασκευής και εμψύχω-

σης κούκλας, που ξεκινούν σήμερα Τρίτη3 Απριλίου και ολοκληρώνονται στις αρ-χές Μαΐου, διοργανώνουν η σχολικήσύμβουλος της 49ης Περιφέρειας Προ-σχολικής Αγωγής και το Τμήμα ΣχολικώνΔραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαί-δευσης Λέσβου.Στόχος των σεμιναρίων, που απευθύνο-νται τόσο σε δασκάλους όσο και σε νη-πιαγωγούς, είναι η αξιοποίηση της διαδι-κασίας δημιουργίας κούκλας και η εμψύ-χωσή της στην τάξη για μαθησιακούςσκοπούς. Οι συμμετέχοντες θα εισαχθούνμε βιωματικό τρόπο σε διάφορες τεχνικέςκατασκευής και εμψύχωσης κούκλαςκουκλοθέατρου, ενώ ο κύκλος θα ολο-κληρωθεί σε τρεις απογευματινές συνα-ντήσεις, οι δύο από τις οποίες θα αφιε-ρωθούν στην κατασκευή κούκλας από πα-πιέ μασέ και άχρηστα υλικά και η τρίτηστην εμψύχωση της κούκλας.

Επιμορφωτές και συναντήσειςΕπιμορφωτές του σεμιναρίου θα είναι ηκαθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευ-σης και απόφοιτος Σχολής Καλών Τε-χνών με εξειδίκευση στην κατασκευήκούκλας Λήδα Ξυδιά, η απόφοιτη τουΤμήματος Θεάτρου της Σχολής ΚαλώνΤεχνών τού Α.Π.Θ. και του Τμήματος Κοι-

νωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας τουΠανεπιστημίου Αιγαίου Ευαγγελία Κα-μπουράκη και η απόφοιτη του ΤμήματοςΘεατρικών Σπουδών του ΠανεπιστημίουΑθηνών και τελειόφοιτη του ΤμήματοςΚοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίαςτου Πανεπιστημίου Αιγαίου Ευγενία Τσι-χλιά. Σημειώνεται πως οι δύο τελευταίεςείναι μέλη της κουκλοθεατρικής ομάδας«Τα Ζλουχτήρια».Τα δύο πρώτα σεμινάρια, που θα αφο-ρούν στην κατασκευή κούκλας, θα πραγ-ματοποιηθούν σήμερα Τρίτη 3 και αύριοΤετάρτη 4 Απριλίου, από τις 5:40 έως τις8:30 το απόγευμα, στο 9ο Δημοτικό Σχο-λείο Μυτιλήνης.Το τρίτο και τελευταίο σεμινάριο, που θααφορά πλέον στην εμψύχωση των δημι-ουργιών των συμμετεχόντων, θα πραγμα-τοποιηθεί στις 25 και 26 Απριλίου, καθώςκαι στις 2 Μαΐου, στο Δημοτικό ΣχολείοΚαλλονής.Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμε-τοχή, μπορούν να επικοινωνήσουν στοτηλέφωνο 22510 42624.Σημειώνεται πως υπεύθυνες για τα σεμι-νάρια είναι η σχολική σύμβουλος της49ης Περιφέρειας Προσχολικής ΑγωγήςΚλεοπάτρα Γιαννοπούλου και η υπεύθυνητου Τμήματος Σχολικών ΔραστηριοτήτωνΠρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βα-σιλική Βασιλάρου.

Ένα δείγμα από τέσσερις αι-ώνες οπερατικών έργων

μεγάλων συνθετών από το16ο αιώνα θα παρουσιάσουνη δραματική σοπράνο ΙωάνναΚαρβελά και η μαέστρος ΛίαΚεφαλά, τη Δευτέρα 23 Απρι-λίου στις 8 το βράδυ, στο θέ-ατρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφι-λος», στη μουσική παράστα-ση με θέμα «Ελληνίδες Ηρω-ίδες της Μυθολογίας και τηςΙστορίας ως θέμα στην Όπε-ρα».Με τη συμμετοχή και των σο-πράνο Barbara Σταματέλλη

και Γιώτας Μαϊστρέλλη θαπαρουσιαστούν αποσπάσμα-τα από τα έργα «Eurydice»του J. Peri, «Arianna» του C.Monteverdi, «Dido and Ae-neas» του H. Purcell, «JuliusCaesar» του G.F. Handel, «Al-ceste», «Iphigénie en Tau-ride» και «Paride ed Elena»του C.W. Gluck, «Sappho»του C. Gounod και «Oriettadi Lesbo», του G. Verdi. Πρόκειται για μια σειρά απόκομμάτια που γράφτηκαν α-πό τη γέννηση της όπεραςμέχρι και το τέλος του 19ου

αιώνα και τα οποία έχουν ωςπηγή έμπνευσής τους τις α-θάνατες Ελληνίδες ηρωίδες.Ειδικά το έργο τού Verdi, πα-ρουσιάστηκε από την ΙωάνναΚαρβελά το 2006 στο Δημο-τικό Θέατρο Μυτιλήνης, στοπλαίσιο του Φεστιβάλ«Verdi» του Αιγαίου, ως πα-νευρωπαϊκή αναβίωση ενόςέργου που είχε να ακουστείαπό το 1850.Η ίδια συναυλία θα παρου-σιαστεί τον Αύγουστο, στοCalifornia Opera Associationτων ΗΠΑ.

Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Μαμά-κου με θέμα «Το Πείραμα», εγκαινιά-

στηκε χτες το απόγευμα στο χώρο τηςΦωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης.Οι φωτογραφίες που εκτίθενται, τραβή-χτηκαν κατά τις πρόβες και τις παραστά-σεις του ομώνυμου θεατρικού έργου απότη θεατρική ομάδα «Άστεγοι».«Είχα την ευτυχία να παρακολουθήσω, α-πό τα πρώτα διαβάσματα μέχρι το τελικόανέβασμα στη σκηνή, “Το πείραμα”, της

θεατρικής ομάδας “Άστεγοι”», λέει ο Η-λίας Μαμάκος. «Ταυτόχρονα μπόρεσα ναζήσω κι εγώ το δικό μου φωτογραφικόπροσωπικό πείραμα, βλέποντας μέσα απότο φακό το χτίσιμο μιας καταπληκτικήςπαράστασης από μια εξαιρετική ομά-δα…»Η έκθεση, που έχει είσοδο ελεύθερη γιαόλους, θα διαρκέσει έως και την Παρα-σκευή 6 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή α-πό τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Με χαρά και συγκίνηση γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στη Μυτιλήνη

Ηθοποιοί και θεατές, πάνω στην ίδια σκηνή…

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Με όλες τις τιμές και με μια ιδιαίτερη… σκηνοθετικήματιά της εκδήλωσης, γιόρτασε η θεατρική «οικογέ-νεια» της Μυτιλήνης την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

την περασμένη Παρασκευή. Η ίδια η σκηνή του ΔημοτικούΘεάτρου είχε μετατραπεί σε χώρο που φιλοξένησε τόσοτους συντελεστές της βραδιάς, όσο και το κοινό, ενώ οι η-θοποιοί που έπαιξαν στην παράσταση «Έρωτας», είχαν α-ντίστοιχα ως φόντο τους, από κάθε πλευρά, τους θεατές.

Η Μαρία Βενέτη και η Αγγελική Γεωργαντά μαζί με τον Αντώνη Χιώτη, από τηθεατρική ομάδα «Θάλασσα» του Σιγρίου, κατά την απονομή τιμής στον τελευταίο

Ο Τέλης Καραδούκας και η Γιώτα Σαχανά δίνουν το δικό τους αγώνα επί σκηνής

Βιωματικό σεμινάριο για νηπιαγωγούς και δασκάλους της ΛέσβουΚατασκευή και εμψύχωση κούκλας

Από την Ιωάννα Καρβελά και τη Λία ΚεφαλάΒραδιά όπερας, με θέμα

τις Ελληνίδες ηρωίδες

Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Μαμάκου, στη ΦΕΜΕικόνες από «Το Πείραμα»

Page 19: Εμπρός 3540

l ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

19TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μιλόνγκα διοργανώνει το «TangoLesvos», τηνΠαρασκευή 6 Απριλίου στις 10:30 το βράδυ, στο«Άρωμα Βύνης», στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

Προκόπης Ι. ΠαπάλαςΤα γλυπτά της Λέσβου

Μυτιλήνη 2012, σελ. 590

ΟΠροκόπης Παπάλας (Ασώματος 1958)μας έχει δώσει στο παρελθόν μερικές

πολύ ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ερ-γασίες, όπως «Εκκλησιαστικά χαρτονομί-σματα της Λέσβου», «Σχέσεις Λέσβου μετο Άγιο Όρος», «Λέσβος η πνευματική1994 - 1997», «Λέσβος η πνευματική1998» και «Ιστορία του αγάλματος της Ε-

λευθερίας στη Μυτιλήνη». Με τα αγάλματα, τα ηρώα, καιμνημεία πεσόντων, τα γλυπτά του νησιού μας, ασχολείταιεδώ και 20 χρόνια. Με συστηματική έρευνα σε όλη τη Λέ-σβο, κατέγραψε και φωτογράφισε όλα τα γλυπτά, μαρμάρι-να και ορειχάλκινα που βρίσκονται σε υπαίθριους καθώςκαι σε δημόσιους χώρους. Κατόπιν συγκέντρωσε τα ιστορι-κά στοιχεία που σχετίζονται με αυτά, μελετώντας αρχείατοπικών εφημερίδων, αρχεία κοινοτήτων και δήμων, βι-βλιογραφία, ενώ αναζήτησε και προφορικές μαρτυρίες.Καρπός αυτής της επίπονης προσπάθειας, ο παρών πολυ-σέλιδος τόμος που πλουτίζει τη λεσβιακή βιβλιογραφία, α-φού μια τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν είχαμε μέχρι τώ-ρα στη διάθεσή μας. Η περιδιάβαση σ’ αυτό τον ξεχωριστόκόσμο των γλυπτών ξεκινά με τη Μυτιλήνη και συνεχίζεταιχωριό - χωριό σε όλο το νησί. Για κάθε γλυπτό ο συγγραφέ-ας μάς δίνει τη φωτογραφία του, μια κατατοπιστική περι-γραφή, το ιστορικό της τοποθέτησής του, το γλύπτη που τοφιλοτέχνησε και οτιδήποτε είναι γραμμένο επάνω του, κα-θώς και τα γραπτά ντοκουμέντα που σχετίζονται μ’ αυτό. Α-κολουθεί ένα ειδικό κεφάλαιο 40 σελίδων, όπου παρουσιά-ζονται με φωτογραφίες και εργογραφικά σημειώματα όλοιοι γλύπτες που έχουν φιλοτεχνήσει τα γλυπτά της Λέσβου.Από το Γεώργιο Ιακωβίδη, το Βάσο Καπάνταη, το ΘανάσηΛημναίο, τους Χατζηδιάκους, μέχρι τη Μαρία Καλλιπολίτη,τον Αριστείδη Πατσόγλου και το Λουκά Λουκίδη. Σύμφωναμε τα συγκεντρωτικά στοιχεία, στο βιβλίο παρουσιάζονται75 ηρώα πεσόντων, 14 μνημεία, πέντε αφιερωματικές στή-λες, τέσσερις ανδριάντες, έξι αγάλματα, 74 προτομές, 10διακοσμητικά γλυπτά. Προλογίζει ο Παναγιώτης Παρα-σκευαΐδης. Ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο, που προσφέρει ι-στορική γνώση, ιστορική αυτογνωσία, πατριδογνωσία καιαποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη.

Π.Σ.

Φιλελεύθερη έμφασηΤεύχος 49 / Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2011Αφιέρωμα στον Οδυσσέα ΕλύτηΈκδοση Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»Αθήνα, σελ. 210

Ολόκληρο το τεύχος της τριμηνιαίας επι-θεώρησης είναι αφιερωμένο στον Ο-

δυσσέα Ελύτη με αφορμή τα 100 χρόνιααπό τη γέννησή του. Γράφουν οι: Δημο-σθένης Δαββέτας: «Ο αιώνας του Οδυσ-σέα Ελύτη: διαδρομή στο λόγο και στοχρόνο», Μάνος Χατζιδάκις: «Στον Οδυσ-σέα Ελύτη», Τάσος Λιγνάδης: «Πλοκή βί-ου και έργου του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη»,

Γεώργιος Μπαμπινιώτης: «Οδυσσέας Ελύτης: Ο “γλωσσι-κός” μας ποιητής», Xavier Bordes: «Μετάφραση, Προδο-σία, Μεταφορά», Ingemar Rhedin: «Ο τόνος της φωνής καιο χρόνος στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη», Ευγένιος Χατζού-δης: «Το “Άξιον Εστί” και η σχετικότητα», Ευριπίδης Γαρα-ντούδης: «Ο Οδυσσέας Ελύτης και ο κινηματογράφος»,Στρατής Πασχάλης: «Η αλχημεία της ελυτικής γλώσσας»,Δημήτρης Τσομώκος: «Θε μου Πρωτομάστορα μύρισες τηνανάσταση», Θανάσης Χατζόπουλος: «Ένας ποιητής που μι-λά φιλοσοφία», Γιάγκος Ανδρεάδης: «Μια προδομένη επα-νάσταση: Το “Άξιον Εστί” του Ελύτη και η ερμηνεία του Λι-γνάδη», Φίλιππος Φιλίππου: «Ο Οδυσσέας Ελύτης στηΣχολή Εφέδρων Αξιωματικών και ο Κερκυραίος δημοσιο-γράφος Κώστας Δαφνής», Δημοσθένης Δαββέτας: «Η ποίη-ση του Ελύτη και η κρίση». Πλουσιότατο είναι το φωτογρα-φικό υλικό. Δημοσιεύονται επίσης εικαστικά έργα των:Γιάννη Αντωνόπουλου, Αλέξη Βερούκα, Δημοσθένη Δαββέ-τα, Στέφανου Δασκαλάκη, Μαριλένας Ζαμπούρα, ΕιρήνηςΗλιοπούλου, Πελαγίας Κυριαζή, Θανάση Μακρή, ΝίκουΜιχαλιτσιάνου, Δημήτρη Ξόνογλου, Ηλία Χαρίση.Προλογίζει ο Αντώνης Σαμαράς.

Π.Σ.

ια οθωμανική κρήνη των προε-παναστατικών χρόνων στο Συ-νοικισμό σώθηκε χθες κυριο-

λεκτικά την τελευταία στιγμή, μετάαπό καταγγελίες γειτόνων που δενμπορούσαν να δεχθούν να εξαφανι-σθεί ένα σημαντικό μέρος της ιστο-ρίας της γειτονιάς τους και ευρύτε-ρα της πόλης.Ο λόγος, για την κρήνη της οδούΔιονυσίου στο Συνοικισμό, πολύ κο-ντά στον Α΄ Παιδικό Σταθμό, γνωστήκαι σαν «κρήνη της φυλακής» ή«κρήνη των εκτελέσεων». Κι αυτό ε-πειδή, σύμφωνα με δυο από τουςσημαντικότερους Λέσβιους ερευνη-τές, τον Αθανάσιο Τσερνόγλου καιτο Γιάννη Φουντούλη, ανήκε στο σύ-νολο εκείνο που είχε να κάνει με τιςεκτελέσεις κυρίως χριστιανών στατέλη του 18ου και στις αρχές του19ου αιώνα.Η κρήνη θεωρείται από τους ερευνη-τές ότι είναι η βρύση στην οποίαπλένονταν οι κατάδικοι και μέλλο-ντες εκτελεσμένοι λίγο πριν οδηγη-θούν στον τόπο της εκτέλεσης, ο ο-ποίος εκείνη την εποχή ήταν σε έναπλάτωμα που απείχε λίγες δεκάδεςμέτρα από την κρήνη, σε μια στροφήτης σημερινής οδού Διονυσίου, τηλεγόμενη «Παπτσούδα», όπου σή-μερα βρίσκεται σπίτι ιδιοκτησίας α-πογόνων Ιορδάνη Σαχπάλογλου.Εκεί η Οθωμανική Διοίκηση είχε ο-δηγήσει στην εκτέλεση τους Μυτι-ληνιούς μέλη της Φιλικής Εταιρείας.Στον ίδιο χώρο, σύμφωνα με την ά-ποψη του Αθανασίου Τσερνόγλου,εκτελέστηκε η θανατική ποινή πουεπιβλήθηκε στον «εξωμότη» ΆγιοΘεόδωρο το Βυζάντιο. Αλλά ακόμακαι να μην εκτελέστηκε στην «Πα-πτσούδα», σίγουρα η κρήνη αποτέ-λεσε τον τελευταίο σταθμό του πριντο μαρτύριο.

Στην… πόρτα!Η κρήνη λοιπόν αυτή, κατά έναν πο-λύ περίεργο τόπο δεν είχε κηρυχθείδιατηρητέα. Ο ιδιοκτήτης νεόδμητουσπιτιού, το οποίο μάλιστα κατασκευ-άσθηκε με άδεια που προέβλεπε έ-ξοδο πόρτας (!) στο σημείο όπουβρίσκεται η κρήνη, ζήτησε από την

Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ναπάρει αυτή την κρήνη, που μάλισταβρισκόταν σε οικόπεδο ιδιοκτησίαςτου και ένα τμήμα της στο δημοτικόπεζοδρόμιο, και να τη μεταφέρει σεοικόπεδο ιδιοκτησίας του στο Κα-γιάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ηάδεια αυτή δόθηκε και χθες το πρωί,παρουσία ειδικού της Εφορείας Νε-ωτέρων Μνημείων, άρχισε η αποκα-θήλωση της βρύσης προκειμένουαυτή να μεταφερθεί στην ιδιοκτησίατου ιδιώτη.«Πρόκειται για μια βρύση που συν-δέεται με την ιστορία μας και τιςμνήμες μας σαν απόγονοι προσφύ-γων που εγκαταστάθηκαν στην πε-ριοχή αυτή», είπε χθες στο «Ε» η κ.

Τριανταφυλλίδη - Δήμου, δίνονταςάλλη μια διάσταση ιστορικότηταςτης κρήνης και καταγγέλλοντας τογεγονός της καταστροφής της. «Χά-σαμε όλα τα άλλα, ας μας αφήσουντουλάχιστον τις μνήμες μας», ση-μείωσε καταλήγοντας.Ευτυχώς, και μετά από παρεμβάσειςτης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτή-των, αλλά και της Εφορείας Νεωτέ-ρων Μνημείων, η καταστροφή της ι-στορικής μνήμης σταμάτησε. Μπο-ρεί μετά από την απαραίτητη διαδι-κασία να μεταφερθεί λίγο παραπέραπροκειμένου να λειτουργήσει η ιδιο-κτησία του συγκεκριμένου ιδιώτη,αλλά σίγουρα δε θα χαθεί σε κάποιοοικόπεδο στο… Καγιάνι!

Έως Παρασκευή6 Απριλίου

στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτι-λήνηςΈκθεση Φωτογραφίας του ΘωμάΜαμάκου, με τίτλο «Το Πείραμα»

Έως Κυριακή 22 Απριλίουκάθε μέρα στο Μουσείο Βιομη-χανικής Ελαιουργίας Λέσβου,στην Αγία ΠαρασκευήΈκθεση φωτογραφίας του Πλά-τωνα Ριβέλλη

Σήμερα Τρίτη 3 ΑπριλίουΣεμινάριο Σωματικού Θεάτρου

Αύριο Τετάρτη 4 Απριλίουστις 19:00 στο Μουσείον τηςΠόλεως των Αθηνών

Παρουσίαση του βιβλίου «Ου-ρανία» της Ειρήνης Βεκρή, απότις εκδόσεις «Αιολίδα» και τη«Λεσβιακή Παροικία»

Πέμπτη 5 Απριλίουστις 19:00 στη Δημόσια Κεντρι-κή Βιβλιοθήκη ΜυτιλήνηςΠαρουσίαση του βιβλίου τηςΣταυρούλας Λυκιαρδοπούλου -Κοντάρα «Κοινωνία και Παιδείαστη Λέσβο, κατά την περίοδοτης Τουρκοκρατίας»

Σάββατο 7 Απριλίου στις 11:30 στο Μουσείον τηςΠόλεως των ΑθηνώνΠαρουσίαση του βιβλίου τωνΠαύλου Βογιατζή και Δέσποι-νας Κομνηνού «Η Θεία Έλλη»

Πάμε Σινεμά;«ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Έως Πέμπτη 5 Απριλίου«The Grey», του Τζο ΚάρναχανΠρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Ντέρ-μοτ Μαλρόνι, Τζο ΆντερσονΏρες προβολής (Αίθ. 1): Τρίτη στις21:45, Τετάρτη στις 19:15 και στις21:45, Πέμπτη στις 21:45

«Έρωτας από την αρχή», του ΤζέιμςΓουότκινς (αισθηματική)Πρωταγωνιστούν: Ρέιτσελ Μακ Ά-νταμς, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Σαμ Νιλ,Τζέσικα ΛανγκΏρες προβολής (Αίθ. 2): Τρίτη στις21:30, Τετάρτη στις 19:00 και στις21:30, Πέμπτη στις 21:30

Παρ’ ολίγον καταστροφή, χθες, της οθωμανικής «κρήνης των εκτελέσεων»

Από το Συνοικισμό, στο Καγιάνι;

Η κρήνη στην οδό Διονυσίου, λίγο μετά τη διακοπή των εργασιών διάλυσής της προκειμένου ναμεταφερθεί. Το συνεργείο πρόλαβε μόνο να κατεβάσει με κομπρεσέρ τμήματα του πάνω μέρους της.

Ας ελπίσουμε ότι θα διασωθούν με ευθύνη της υπεύθυνης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, ώστε η κρήνη να συντηρηθεί σωστά

Page 20: Εμπρός 3540

20TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Εγκρίθηκε η πρόσληψη φυλάκων και καθαριστών σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού

15 θέσεις στην Κ´ Εφορεία

Hπρόσληψη 680 ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων,με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου

χρόνου, χρονικής διάρκειας πέντε μηνών, εγκρίθηκεμε απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρι-σμού, Παύλου Γερουλάνου, προκειμένου να καλυ-φθούν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες, φύλα-ξης και καθαρισμού, των υπηρεσιών του Υπουργείουσε όλη τη χώρα. Απ’ τις θέσεις αυτές που αφορούνστις περιφερειακές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυν-σης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς,καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης ΑναστήλωσηςΜουσείων και Τεχνικών Έργων, οι 15 είναι για τηνκάλυψη αναγκών της Κ΄ Εφορείας Κλασσικών καιΠροϊστορικών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στη Μυτι-λήνη.Πιο συγκεκριμένα, οι θέσεις που εγκρίθηκαν να κα-λυφθούν στην Κ΄ Εφορεία, έχουν ως εξής:- Οκτώ ημερήσιοι φύλακες- Τέσσερις νυχτοφύλακες- Τρεις καθαριστέςΗ πρόσληψη του προσωπικού θα γίνει μέσω ΑΣΕΠσε προθεσμίες που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Tην προκήρυξη του δια-γωνισμού για την πλή-

ρωση 35 κενών οργανικώνθέσεων δικαστικών επιμε-λητών ανακοίνωσε το Υ-πουργείο Δικαιοσύνης, Δια-φάνειας και ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων. Ο διαγωνι-σμός θα διενεργηθεί τηνΠαρασκευή 25 Μαΐου2012 στο κατάστημα του ε-φετείου της έδρας του κάθεσυλλόγου Δικαστικών Επι-μελητών.Οι θέσεις ανά περιφέρεια έ-χουν ως εξής:Α) Περιφέρεια ΣυλλόγουΔικαστικών Επιμελητών Ε-φετείων Αθηνών, Πειραιώς,Αιγαίου, Δωδεκανήσου, Λα-μίας, Βορείου Αιγαίου καιΕυβοίας1. Πρωτοδικείο Αθηνών 112. Πρωτοδικείο Πειραιώς 4 3. Πρωτοδικείο Ρόδου 14. Πρωτοδικείο Σάμου 2Β) Περιφέρεια ΣυλλόγουΔικαστικών Επιμελητών Ε-φετείου Θεσσαλονίκης1. Πρωτοδικείο Θεσσαλονί-κης 32. Πρωτοδικείο Κατερίνης 1

Γ) Περιφέρεια ΣυλλόγουΔικαστικών Επιμελητών Ε-φετείων Πατρών και Δυτι-κής Στερεάς Ελλάδος1. Πρωτοδικείο Αγρινίου 42. Πρωτοδικείο Καλαβρύ-των 13. Πρωτοδικείο Λευκάδας 1Δ) Περιφέρεια ΣυλλόγουΔικαστικών Επιμελητών Ε-φετείων Λάρισας και Δυτι-κής Μακεδονίας1. Πρωτοδικείο Καστοριάς 12. Πρωτοδικείο Τρικάλων 2Ε) Περιφέρεια ΣυλλόγουΔικαστικών Επιμελητών Ε-φετείων Κρήτης και Ανατο-λικής Κρήτης1. Πρωτοδικείο Λασιθίου 12. Πρωτοδικείο Ρεθύμνου 1ΣΤ) Περιφέρεια ΣυλλόγουΔικαστικών Επιμελητών Ε-φετείου Θράκης1. Πρωτοδικείο Ροδόπης 1Ζ) Περιφέρεια ΣυλλόγουΔικαστικών Επιμελητών Ε-φετείων Ιωαννίνων και Κέρ-κυρας1. Πρωτοδικείο Θεσπρω-τίας 1Ο διαγωνισμός είναι ενιαί-ος για όλη τη χώρα και δι-καίωμα συμμετοχής έχουν

όσοι γεννήθηκαν κατά τα έ-τη 1977 έως και 1990. Οιυποψήφιοι πρέπει να κατα-θέσουν στο γραμματέα τουπρωτοδικείου της πρώτηςεπιλογής τους το αργότερο20 ημέρες πριν από το δια-γωνισμό, αίτηση συμμετο-χής, στην οποία μπορούννα δηλώσουν και δεύτερηπροτίμηση για την περιφέ-ρεια μόνο του πρωτοδικεί-ου που υπάγεται στην αρ-μοδιότητα του ίδιου συλλό-γου.Οι διαγωνιζόμενοι εξετάζο-νται γραπτώς: α) στον Κώ-δικα Δικαστικών Επιμελη-τών και την Πολιτική Δικο-νομία, β) στον Ποινικό Κώ-δικα και την Ποινική Δικο-νομία, γ) στον Αστικό Κώ-δικα και το Εμπορικό Δί-καιο. Τα θέματα είναι κοινάγια τους υποψηφίους όληςτης χώρας και διατυπώνο-νται από την Κεντρική Εξε-ταστική Επιτροπή που συ-νεδριάζει στην Κεντρική Υ-πηρεσία του ΥπουργείουΔικαιοσύνης, Διαφάνειαςκαι Ανθρωπίνων Δικαιωμά-των.

Βοήθεια απ’ τα στελέχη της «Ηλιακτίδας» στη συμπλήρωση των δικαιολογητικών, που κατατίθενται μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής

Μόλις 100 αιτήσεις για 641 θέσειςΔ

υσκολίες που παρουσιάστη-καν στη χορήγηση των βεβαι-ώσεων μόνιμης κατοικίας απ’

το Δήμο Λέσβου, αλλά και η δι-στακτικότητα μπροστά στο νέοπρόγραμμα, έχουν ως αποτέλεσμαέως και χθες να έχουν υποβληθείπολύ λιγότερες των αναμενόμε-νων αιτήσεις για την ΚοινωφελήΕργασία. Πιο συγκεκριμένα, για τοσύνολο των 641 θέσεων που αφο-ρούν στους τρεις δήμους του Νο-μού Λέσβου και σε φορείς της νή-σου Λέσβου, είχαν υποβληθεί μέ-χρι και χθες το πρωί μόλις 100 αι-τήσεις.«Είμαστε στη διάθεση κάθε ενδια-φερομένου να τον βοηθήσουμε νασυμπληρώσει τα χαρτιά του, ναμας ρωτήσει ό,τι νομίζει, για ναμην υπάρξουν λάθη», ανέφερε η

διαχειρίστρια της «Ηλιακτίδας»,Άννα Τσίκνα, προσθέτοντας ότισήμερα Τρίτη, αλλά και την Πέ-μπτη, στελέχη της «Ηλιακτίδας»θα βρίσκονται έως τις 8 το βράδυστα γραφεία της, για να βοηθή-σουν όποιον θέλει.«Είναι κρίμα, την ώρα που υπάρ-χουν τόσοι άνεργοι, να μην υπάρ-ξουν συμμετοχές στο πρόγραμμα,μέσω του οποίου θα δοθούν περίτα δύο εκατομμύρια ευρώ για τηνπληρωμή και την ασφάλιση των641 ατόμων που θα απασχολη-θούν στην Κοινωφελή Εργασία»,υποστήριξε η κ. Τσίκνα.Οι ενδιαφερόμενοι απ’ όλο το Νο-μό που θέλουν να μετάσχουν στηνΚοινωφελή Εργασία, καλούνται νασυμπληρώσουν την αίτηση με κω-δικό έντυπο ΚΟΧ.1 και να την υ-

ποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως εί-τε με άλλο εξουσιοδοτημένο απόαυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξου-σιοδότηση φέρει την υπογραφήτους θεωρημένη από δημόσια αρ-χή, είτε ταχυδρομικώς με συστη-μένη επιστολή, στα γραφεία τουδικαιούχου, στην ακόλουθη διεύ-θυνση: Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, ΠάροδοςΑγίου Θεράποντος, Τ.Κ. 81100 -Μυτιλήνη, υπ’ όψιν κ. ΑσπασίαςΧρυσάφη (τηλ. επικοινωνίας:22510 45577 και 22510 40866,ώρες: 09:00 - 14:00).Η προθεσμία υποβολής των αιτή-σεων λήγει την Παρασκευή 6 Α-πριλίου, στις 2 το μεσημέρι. Οιπροσλήψεις θα αφορούν σε δύοπεριόδους, εκ των οποίων η πρώτηθα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρω-ση της διαδικασίας και η δεύτερη

την 1η Ιουνίου. Οι αιτούντες θαπρέπει να αναφέρουν σε ποια πε-ρίοδο θέλουν να απασχοληθούν,επιλέγοντας τη μία εκ των δύο ήκαι τις δύο.Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζη-τήσουν την πρόσκληση, τα έντυπατων αιτήσεων, καθώς και τις «Ο-δηγίες συμπλήρωσης αίτησηςσυμμετοχής σε πρόγραμμα Κοι-νωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ)»,στα γραφεία και στην ιστοσελίδατης «Ηλιακτίδας» (http://www.iliaktida-amea.gr), στα ΚΕΠ τουΔήμου Λέσβου, Λήμνου και ΑγίουΕυστρατίου, καθώς και στα δημο-τικά καταστήματα. Για τη διευκό-λυνση των ενδιαφερομένων, απ’την «Ηλιακτίδα» και τα ΚΕΠ δια-νέμεται και τυπωμένο το σχετικόυλικό.

Ανακοινώθηκε η προκήρυξη

Πρόσληψη 35 δικαστικών επιμελητών

Page 21: Εμπρός 3540

ΤΡΙΤΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 21

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΠΟΝΗΡΕΛΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΙΠΛ. ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

Τοπογραφικά διαγράμματα,Διορθώσεις Κτηματολογίου,Νομιμοποιήσεις γεωτρήσεων,Έκδοση οικοδομικών αδειώνΛεπετύμνου 2τηλ. 22510 24427, κιν. 6948-017131e-mail:[email protected]

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.M.Sc.

Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Βτηλ./φαξ: 22510 25448κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ

ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, MScΑριστοτέλειο ΠανεπιστήμιοΘεσσαλονίκηςΦωτοερμηνείες - επίλυση δασι-κών αμφισβητήσεων - δασι-

κές/περιβαλλοντικές μελέτες -αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρ-φωση κήπωνΓεωργίου Τερτσέτη 4τηλ. 22510 54764κιν. [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώσεις,μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ

ΨΩΜΑΔΕΛΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣΥδραυλικά - καλοριφέρΕγκαταστάσεις-επισκευές, Καθαρισμός δεξαμενής, Αλλαγή λέβητα-καμινάδαςΜατρικέτα 2 τηλ. 6974-721680, 22510 21568.

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Με-λέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία,Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοί χώρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)

τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221e-mail: [email protected]

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΚΑΤΟΙΚΙΑΔΟΜΗΣΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Μακρή ΣτέλλαΚαβέτσου 27τηλ. 22510 47448 κιν. 6978-697793

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(στρατιωτικός ιατρός)Χρυσομαλλούσης 20Α & Α-σκληπιούτηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδια-γνωστικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17(κάθετος της Καβέτσου 22 -24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 τηλ. 22510 37477κιν. 6976 980830

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

Σκανέλης Π. ΕυστράτιοςΣτρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702κιν. 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304

Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11(πλησίον βιβλ. “Eιρμός”)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαβέτσου 27, 3ος όροφοςΔέχεται με ραντεβούΙατρείο: 22510 23661κιν. 6932 404602

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μα-ρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία

Καβέτσου 44τηλ. 22510 22217, κιν. 6948-309834

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 ε-κτός Τετάρτης

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑθηνώνΚαβέτσου 44 τηλ. 22510 22217κιν. 6944-586587

ΑΘΗΝΑ

Ρουμελιώτης ΔημήτρηςΧειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής ΣχολήςΘεσσαλονίκηςΥποψήφιος διδάκτωρ Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΠράσινου Λόφου 13 & Πολυ-τεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττι-κής. Συνεργάζεται με όλα ταταμείατηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI

Ανδριώτης ΝικόλαοςΚαβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Βογιατζή Μπέσσυ Αγ. Ειρήνης 3Α, Μυτιλήνη τηλ. 22510 43033 κιν. 6947422066

Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3,τηλ. 22510 46868κιν. 6945-901518

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣΜουτζούρη Κατερίνα

τηλ. 22530 61572κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32ιατρείο: 22510 43377κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17Ειδίκευση στην ψυχολογίαπαιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβού.Ζακύνθου 34τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβούΜπούχλια 10τηλ. 22510 41803, κιν. 6971-736667 (24 ωρών)

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΕρεσού 13τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Θαλασσέλλη ΜαρίαΦυσικοθεραπεία - Χειροθεραπεία

Μυοσκελετικές παθήσεις /κακώσεις, αθλητικές κακώσειςΚαβέτσου 29τηλ. 22513 00320κιν. 6946-564929

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& ΑποκατάστασηςMSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου ΤσεχίαςLaser - ΥδρομασάζΤζακούζι - ΜαγνητοθεραπείαΘουκυδίδου & Κανάρητηλ. 22510 41868κιν. 6938802270

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης ΤάκαςΠ. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Χατζηδημητρίου ΑντώνηςΑγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος MSCΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκιδίδου 4, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Αλεξανδρή ΜαρίαΟρθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα γιαάτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22,τηλ. 22510 47714

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,Μυτιλήνη τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

MYTIΛHNH

Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4τηλ. 22510 42687 - 29504κιν. 6932486155,6977546406ΠΑΠΑΔΟΣ: τηλ. 22510 82808

Page 22: Εμπρός 3540

22TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012XPONOΓPAΦHMA

Σε περίοδο οικονομικής

κρίσηςΣτους γονείς μου οφείλωτο «ζην», στο δάσκαλόμου το «ευ ζην»…Στη Eurobank 30.000ευρώ, στην Πειραιώς22.000 ευρώ, στην Εφο-ρία 12.000 ευρώ...!

J

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

Το μέτρημα της πέρδικας

22510 44242

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

Θα ήμουν εφτά ήοχτώ χρόνων κιήταν ΜεγάληΣαρακοστή, τό-

τε που ο θείος μου ο Μι-χάλης, ελαφρύ το χώμαπου τον σκεπάζει, μου έ-φερε από τα χωράφια πουγύριζε, σαν αγρότης πουήταν, ένα μικρό αυγουλά-κι. Ήταν, όπως μου είπε,ένα αυγό που πήρε απότη φωλιά της πέρδικαςκαι με υποσχέθηκε πωςκάθε μέρα θα μου φέρνεικι από ένα. Η έκπληξη κιη χαρά μου ήταν ανείπω-τες και μέχρι σήμερα, πουπέρασαν από τότε σχεδόνεφτά δεκαετίες, κάθε φο-ρά που βλέπω κόκκινααυγά, η εικόνα των μι-κρών πασχαλινών αυγώντης πέρδικας, που έβαψεη μάνα μου, επανέρχεταιστη μνήμη μου, μαζί μετα μπερδεμένα συναισθή-ματα που χρειάστηκανμια ζωή για να τα ξεκαθα-ρίσω, για να καταλάβω τησκληρότητα της ανθρώπι-νης συμπεριφοράς, η ο-ποία κατά κανόνα, με τηνπάροδο του χρόνου,στρέφεται εναντίον του.Βρήκε ο θείος μου, μέσαστις καλλιέργειές του, τηφωλιά της πέρδικας καιμε το μυαλό και την πρα-κτική της εποχής του, ε-φάρμοσε την τεχνική πουτου έμαθαν οι πρόγονοίτου για να ξεκωλιάσει τηνπέρδικα. Τη δική τουγνώση θέλησε να μετα-δώσει και σ’ εμένα και μερώτησε αινιγματικά:- Συ, που έμαθες στοσχολειό πολλά γράμματα,μέχρι τα πόσα ξέρεις καιμετράς;- Ουουου! Μέχρι εκείπου δεν τελειώνουν οι α-ριθμοί.- Όμως δεν ξέρεις μέχριτα πόσα μετράει η πέρδι-κα;Δεν ήξερα, βέβαια, ούτε

φανταζόμουν πως έναπουλί μπορούσε να με-τράει, αλλά έμαθα πώς γί-νεται αυτό με την πέρδι-κα. Κι ο θείος μου συνέ-χισε το μάθημα:- Η πέρδικα γεννά κάθεμέρα ένα αυγό και μετράμέχρι που να τα κάνει δώ-δεκα, για να καθίσει να ταπλακώσει. Ο άνθρωπος,που ξέρει αυτή της την ι-κανότητα, πηγαίνει κάθεμέρα στη φωλιά και με έ-να κουτάλι, ή ένα ξυλάκι,για να μην αφήσει τη μυ-ρουδιά του και πονηρέψειτο πουλί, της παίρνει ένααυγό. Η πέρδικα γεννάσυνέχεια μέχρι που νακάνει τα αυγά δώδεκα.Στο τέλος ξεκωλιάζεται κιαπ’ την αδυναμία της δενμπορεί ούτε να πετάξει,ούτε να τρέξει και ο ασυ-νείδητος, ο ανάλγητος, οαπάνθρωπος άνθρωπος,την πιάνει στη φωλιά της.Δίχως να ‘ναι ακόμα Πά-σχα, δίχως να δω κόκκινααυγά, τι ήταν αυτό που έ-φερε στη μνήμη μου αυτότο παιδικό μου βίωμα; ΗΨυχολογία λέει πως είναιπερίπλοκη υπόθεση η α-νάκληση στη μνήμη εικό-νων και συναισθημάτων.Δρόμοι πολλοί και μονο-πάτια δύσβατα, διατρέ-χουν οι αναμνήσεις, για

να γυρίσουν πίσω στο συ-νειδητό, απ’ εκεί που βρί-σκονται αρχειοθετημένες.Η εικόνα της αδύναμης,ξεκωλιασμένης, πέρδι-κας, την οποία μ’ έφερεθριαμβευτικά ο θείοςμου, παραλληλίστηκε μεμια άλλη εικόνα των ημε-ρών μας. Κάτι μνημόνια,κάτι μέτρα, κάτι χαράτσια,κάτι κουρέματα, δεν ξέρωπώς τα μπέρδεψα και ταείδα σαν αυγά, που ταπαίρνουν απ’ τη φωλιάμιας πέρδικας με το κου-τάλι, σε καθημερινή βά-ση, μέχρι να ξεκωλιαστείτο πουλί και να μείνει α-δύναμο και αβοήθητο στηφωλιά του. Παρά τα χρό-νια μου, δεν μπορώ νακαταλάβω γιατί υποσυνεί-δητα κάποιους τύπους,που βλέπω στην τηλεόρα-ση, τους ταυτίζω με τομακαρίτη το θείο μου καιτους βλέπω σα σε όραμανα κρατούν κι αυτοίθριαμβευτικά, αλαζονικάκαι ανάλγητα, στα χέριατους μια άχρηστη ξεκω-λιασμένη πέρδικα.Τι την έκανε ο θείος μουτην πέρδικα; Τίποτα, ήτανάχρηστη, ήταν τόσο αδύ-νατη, που ψόφησε σταχέρια του. Ικανοποίησε ό-μως τα πιο ζωώδη ένστι-κτά του και νόμιζε, με ά-

φατη απερισκεψία, πωςθα χάριζε χαρά σ’ εμένα.Εγώ, όμως, όταν είδα τοθάνατο του πουλιού καισυνειδητοποίησα το ά-σκοπο αυτής της θυσίας,άρχισα να σκέπτομαι. Οθείος μου, άθελά του,μου έδωσε ένα μάθημααπ’ την ανάποδη, ένα μά-θημα ζωής.Γεννάει η χώρα μας καιμετρά καθημερινά τα αυ-γά της, να τα κάνει δώδε-κα, να τα πλακώσει, ναβγάλει πουλιά, να κάνεικι αυτή προκοπή. Αλίμο-νο! Κάποιοι ανόητοι τηςτα παίρνουν, για να τηνξεκωλιάσουν και να τηνπιάσουν σαν την πέρδικαστη φωλιά της. Τι θα τηνκάνουν τότε, δε ρωτούν.Τα ακατονόμαστα, πρωτό-γονα, ζωώδη ένστικτάτους λένε πως πρέπει ναγεννά και να της παίρ-νουν κάθε μέρα ένα αυγό!Άλλες σκέψεις δε γεννά οπαραγεμισμένος με χρη-ματιστικές και χρηματι-στηριακές, νευρωνικέςσυνδέσεις, εγκέφαλόςτους.Η πέρδικα, που λέγεταιΕλλάδα, λένε πως έφταιξεκαι πρέπει να πληρώσει.Ας πούμε ότι είναι έτσι. Ηαιτίαση όμως αυτή μοιά-ζει σα δικαιολογία, για νακαθησυχάσει συνειδή-σεις, ή πρόσχημα για νακαλύψει ανομολόγητες ε-πιδιώξεις. Μακροχρόνιατέτοιες πρακτικές απο-βαίνουν σε βάρος αυτώνπου τις μηχανεύονται καιτις θέτουν σε εφαρμογή.Ποιο είναι το κέρδος πουέχουν οι αγρότες, οι κυ-νηγοί, οι άνθρωποι της υ-παίθρου της χώρας μας,τώρα που δεν υπάρχουνπια πέρδικες που να γεν-νούν και να μετρούν τ’αυγά τους;

Τάσος Μακρής

w Ο ΜένιοςΑσβεστάς,έχοντας χαράξειμία μακρόχρονηπορεία στο χώροεστίασης στονότιο τμήμα τουνησιού, ήρθε καιστην προκυμαίατης Μυτιλήνηςγια να προσφέρειμία ακόμαεπιλογήδιασκέδασης. Τονέο μαγαζίαναμένεται ναανοίξει στις 10του μήνα στοχώρο του πρώην«Sugar». Η ριζικήανακαίνιση πουγίνεται στο χώρο,προμηνύει καλάμαντάτα για τουςνέους, και όχιμόνο, που ζητούνκάτι νέο στο χώροτου καφέ και τουποτού.

w Ανάρπαστεςγίνονται οικρέπες, γλυκέςκαι αλμυρές, του«Mezzo».Παράδοση στοχώρο σας, όλο το24ωρο.

w Στο νέοψητοπωλείο«Μεγαλόνησος»,που βρίσκεταιστην οδό Χίου, θαβρείτε πολύνόστιμες,χορταστικές πίτες,με το κρέας τηςαρεσκείας σας.

w Και διανομήστο χώρο σαςκάνει πλέον τοεστιατόριο«Αβέρωφ». Μεμια μεγάληποικιλία απόμαγειρευτά πιάτα,σας παρέχει τηδυνατότητα νααπολαύσετεσπιτικό φαγητό μεένα μόνοτηλεφώνημα.

w Στοψητοπωλείο«Σπέσιαλ» θαγευτείτε το κρέαςτης αρεσκείας σαςσε πίτα ή σεψωμάκι, ενώμπορείτε να τοσυνοδεύσετε μετη σάλτσα πουθέλετεεπιλέγοντας απότη μεγάληποικιλία πουδιαθέτει τομαγαζί.

Page 23: Εμπρός 3540

23TPITH 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ07.45 - 20.30

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑ - ΒΑΛΤΑΚωνσταντινουπόλεως 5, ΚΤΕΛ ΥΠΕΡ

Τηλ. 22510 20310

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ17.30 - 07.45

ΣΗΦΑΚΗΣ ΑΡΗΣΛεσβωνάκτος 14, έναντι πάρκου ΙΚΑ

Τηλ. 22510 44022ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α Π Λ Ο Ι Ω Ν

ΤΡΙ ΤΗ : 3 .4 .2012

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας

να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους

πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Περιφέρεια

Β. Αιγαίου 22510 37080

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ. Θέατρο 22510 37194

Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής

Πολιτικής 22510 41161

Δικαστήριο 22510 45489

ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη

Μυτιλήνης 22510 40892

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1

Ο.Α. 22540 22214, -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Περιφερειακή

Ενότητα 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ

ΣΤΟ εμπρόςΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖAΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

000432850013

MARFIN EGNATIA BANK0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟΕΡΓΑΣΙΑΣ καιΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣΑΣΦΑΛΙΣΗΣΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Οργανισμός ΑπασχόλησηςΕργατικού Δυναμικού ανα-κοινώνει ότι την Τετάρτη 4 Α-

πριλίου 2012 και ώρα 14:00,θα αναρτηθούν οι τελικοί πί-νακες των Τυφλών Τηλεφω-νητών προστατευομένων τουΝ.2643/98 της προκήρυξηςτου 2010 σε θέσεις του Δη-μοσίου τομέα, όπως αυτέςκαταρτίσθηκαν από τις αντί-στοιχες επιτροπές του άρ-θρου 9, της Αθήνας, Θεσσα-

λονίκης, Λάρισας, Μυτιλή-

νης, Κοζάνης, Τρίπολης.Οι αναρτήσεις θα γίνουν στιςέδρες των επιτροπών καθώςκαι στην ιστοσελίδα του Ορ-γανισμού www.oaed.gr .

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥΑΔΑ: Β4Β7ΩΛΘ-Γ7Α

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΑπό το αριθμ. 04/2012 πρα-κτικό συνεδρίασης του Δη-μοτικού Συμβουλίου ΔήμουΛήμνου της 26ης Μαρτίου

2012.

Αριθμός Απόφασης 88/2012

Θέμα 2ο: Επιβολή τέλους

διαμονής παρεπιδημούντων.

Σήμερα την 26η Μαρτίου2012, ημέρα Δευτέρα και ώ-ρα 19:00 το Δημοτικό Συμ-βούλιο συνήλθε σε τακτικήσυνεδρίαση στην αίθουσασυνεδριάσεων του τέως Ε-παρχιακού Συμβουλίου Λή-μνου, που βρίσκεται επί τηςΛεωφόρου Δημοκρατίας, ύ-στερα από την 7159/21-03-2012 πρόσκληση του προέ-δρου, που δημοσιεύθηκε καιεπιδόθηκε με αποδεικτικόστους δημοτικούς συμβού-λους σύμφωνα με το άρθρο67 του Ν.3852/2010.Πριν από την έναρξη της συ-νεδρίασης ο πρόεδρος διαπί-στωσε ότι από τα 27 μέλητου Δημοτικού Συμβουλίου

ήταν:

Παρόντες

1. Αδαμίδης Κωνσταντίνος

2. Κωνστάντιου - Βογδάνου

Δέσποινα

3. Μπουλώτης Δημήτριος

4. Κατσανέρη Δέσποινα

5. Λυριστής Παράσχος

6. Κουκούμης Ευστράτιος

7. Κυριαζής Παλαιολόγος

8. Μαρινάκης Δημήτριος

9. Βουλγαράκης Δημήτριος

10. Αγάπιος Κωνσταντίνος

11. Κωνσταντάρας Σωτήριος

12. Μοσχάκης Νικόλαος

13. Χατζόγλου Σπυρίδων

14. Τσανταρλιώτης Παναγιώ-

της

15. Πλαφαδέλλης Ευάγγε-

λος

16. Τριβόλας Τριαντάφυλλος

17. Μαυροθαλασσίτης Πανα-

γιώτης

18. Τούφου - Σαράντη Μα-

γδαληνή

19. Κριαρής Αγοραστός

20. Μπανάβου Μάλαμα

21. Κουκουλήθρας Στυλιανός

22. Ψυχούδης Βασίλειος

23. Πανταζής Σαράντης

24. Σκαμάγκης Αθανάσιος

25. Σακαρίκος Γεώργιος

26. Πινάκος Δημήτριος

27. Σαρδιανός Αθανάσιος

Απόντες

-

Ο Δήμαρχος κ. Χατζηδιαμα-

ντής Αντώνης προσκλήθηκε

και παρίσταται στη συνεδρία-

ση.

Παρόντες είναι επίσης οι

Πρόεδροι των Τοπικών/Δημο-

τικών Κοινοτήτων:

1. Δημοτική Κοινότητα Μού-

δρου κ. Μυρτζανής Χρυσό-

στομος

2. Τοπική Κοινότητα Κοντιά

κ. Γιαννάκη Πελαγία

3. Τοπική Κοινότητα Ατσικής

κ. Τραντής Κωνσταντίνος

4. Τοπική Κοινότητα Βάρους

κ. Κριθαρέλλης Βασίλειος

5. Τοπική Κοινότητα Σαρδών

κ. Καρακίτσος Ευάγγελος

6. Τοπική Κοινότητα Κατα-

λάκκου κ. Πλακιώτης Αντώ-

νιος

7. Τοπική Κοινότητα Κάσπα-

κα κ. Σπυριδάκη Δέσποινα

8. Τοπική Κοινότητα Σκανδά-

λης κ. Γραμμάτου Μαριάννα

Χρέη πρακτικογράφου εκτέ-

λεσε η μόνιμη υπάλληλος

του Δήμου κ. Κοντού Χριστί-

να.

Αφού βρέθηκε το Συμβούλιο

σε απαρτία με την παρουσία

των είκοσι επτά (27) εκ των

είκοσι επτά (27) μελών του, ο

κ. Πρόεδρος κήρυξε την έ-

ναρξη της συνεδρίασης.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.

Πινάκος Δημήτριος, κ. Πα-

νταζής Σαράντης και κ. Τού-

φου - Σαράντη Μαγδαληνή

αποχώρησαν πριν την συζή-

τηση του 2ου θέματος της η-

μερήσιας διάταξης.

Ο Πρόεδρος εισηγούμενος

το 2ο θέμα της ημερήσιας

διάταξης, προς τα μέλη του

Δημοτικού Συμβουλίου, έθε-

σε υπόψη τους την εισήγηση

της υπαλλήλου του Δήμου

Λήμνου κ. Κωνσταντέλλη

Δέσποινας, η οποία αναφέ-

ρει τα εξής:

«Εισήγηση για την επιβολή

του τέλους διαμονής παρε-

πιδημούντων.

Από τις διατάξεις της παρα-

γράφου 2 του άρθρου 6 του

Ν. 1080/1980 ορίζεται ότι το

τέλος παρεπιδημούντων που

προβλέπεται από τις διατά-

ξεις του άρθρου 1 του Ν.

339/1976, όπως αυτές τρο-

ποποιήθηκαν με τις διατάξεις

του άρθρου 3 του Ν.

658/1977, μπορεί να επιβλη-

θεί για λογαριασμό οποιου-

δήποτε δήμου με απόφαση

του δημοτικού συμβουλίου.

Η απόφαση του συμβουλίου

λαμβάνεται μέχρι το τέλος Ι-

ουνίου και ισχύει από 1ης Ια-

νουαρίου του επομένου έ-

τους, αν δε ληφθεί μετά το

τέλος Ιουνίου, ισχύει από

1ης Ιανουαρίου του μεθεπό-

μενου έτους.

Το ύψος του τέλους παρεπι-

δημούντων, εφόσον η διαμο-

νή διαρκεί για χρονικό διά-

στημα μικρότερο του εξαμή-

νου, ορίζεται από το νόμο (α-

πό 1/1/2009) σε ποσοστό

0,5% στο μίσθωμα κλίνης ε-

νοικιαζόμενου δωματίου,

διαμερίσματος, χώρου ή θέ-

σεως σε οργανωμένη κατα-

σκήνωση (CAMPING) και στο

μίσθωμα κλίνης ξενοδοχεια-

κής επιχείρησης κάθε λει-

τουργικής μορφής (ξενοδο-

χείων, MOTEL,

ΒUNGALOWS, ξενώνων και

επιπλωμένων διαμερισμάτων

και οικιών) κάθε λειτουργικής

μορφής και κατηγορίας.

Επειδή στον δήμο μας λει-

τουργούν ενοικιαζόμενα δω-

μάτια, ξενοδοχειακές επιχει-

ρήσεις κ.λπ. και ο δήμος μας

έχει ανάγκη εξοικονόμησης

εσόδων, για την κάλυψη των

δαπανών καθαριότητας και ε-

κτέλεσης έργων, με τα οποία

θα αντιμετωπίζονται τα προ-

βλήματα που δημιουργούνται

λόγω της αυξημένης τουρι-

στικής κίνησης, εισηγούμαι

στο Δημοτικό συμβούλιο να

αποφασίσει την επιβολή του

ανωτέρω τέλους παρεπιδη-

μούντων, ύστερα και από την

απόφαση της οικονομικής ε-

πιτροπής του Δήμου μας

26/2012.»

Καλείται το δημοτικό συμ-

βούλιο να αποφασίσει για

την επιβολή του τέλους πα-

ρεπιδημούντων από το Δήμο

μας.

Το Δ.Σ. μετά από διαλογική

συζήτηση η οποία είναι κα-

ταγεγραμμένη στα απομα-

γνητοφωνημένα πρακτικά,

αφού άκουσε τον Πρόεδρο

και έλαβε υπόψη του:

α. το άρθρο 2 του Ν.339/76

β. το άρθρο 6 του Ν.1080/80

γ. την απόφαση αριθ.

26/2012 της οικονομικής επι-

τροπής με την οποία εισηγεί-

ται την επιβολή των τελών

δ. τις επιπλέον ανάγκες που

δημιουργούνται λόγω των ε-

πισκεπτών της περιοχής και

της αυξημένης τουριστικής

κίνησης

Αποφασίζει ομόφωνα

Αριθμός απόφασης 88/2012

Α. Την επιβολή για λογαρια-

σμό του Δήμου Λήμνου, από

01 Ιανουαρίου 2013 και εφε-

ξής, τέλους διαμονής παρε-

πιδημούντων, εφόσον η δια-

μονή διαρκεί για χρονικό διά-

στημα μικρότερο του εξαμή-

νου, σε ποσοστό 0,5% στο

μίσθωμα κλίνης ενοικιαζόμε-

νου δωματίου, διαμερίσμα-

τος, χώρου ή θέσεως σε ορ-

γανωμένη κατασκήνωση

(CAMPING) και στο μίσθωμα

κλίνης ξενοδοχειακής επιχεί-

ρησης κάθε λειτουργικής

μορφής (ξενοδοχείων,

MOTEL, ΒUNGALOWS, ξε-

νώνων και επιπλωμένων δια-

μερισμάτων και οικιών) και

κάθε κατηγορίας.

Β. Για τη ρύθμιση των ειδικό-

τερων θεμάτων που αφορούν

το τέλος θα εφαρμοστούν οι

διατάξεις του άρθρου 6 του

Ν.1080/80, όπως ισχύουν κά-

θε φορά.

Γ. Η απόφαση αυτή ισχύει α-

πό 01/01/2013. Θα δημοσιευ-

τεί εντός πέντε ημερών σε ε-

φημερίδα και θα τοιχοκολλη-

θεί στο δημοτικό κατάστημα,

σύμφωνα με τα οριζόμενα

στο άρθρο 66 του ΒΔ 24-

9/20.10.58.

Η απόφαση αυτή έλαβε αύ-

ξοντα αριθμό 88/2012.

Αφού αναγνώστηκε το πρα-

κτικό αυτό υπογράφεται ως

ακολούθως.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αδαμίδης Κωνσταντίνος

ΤΑ ΜΕΛΗ

Κωνστάντιου - Βογδάνου Δέ-

σποινα

Μπουλώτης Δημήτριος

Κατσανέρη Δέσποινα

Λυριστής Παράσχος

Κουκούμης Ευστράτιος

Κυριαζής Παλαιολόγος

Μαρινάκης Δημήτριος

Βουλγαράκης Δημήτριος

Αγάπιος Κωνσταντίνος

Κωνσταντάρας Σωτήριος

Μοσχάκης Νικόλαος

Χατζόγλου Σπυρίδων

Τσανταρλιώτης Παναγιώτης

Πλαφαδέλλης Ευάγγελος

Τριβόλας Τριαντάφυλλος

Μαυροθαλασσίτης Παναγιώ-

της

Τούφου - Σαράντη Μαγδαλη-

νή

Κριαρής Αγοραστός

Μπανάβου Μάλαμα

Κουκουλήθρας Στυλιανός

Ψυχούδης Βασίλειος

Πανταζής Σαράντης

Σκαμάγκης Αθανάσιος

Σακαρίκος Γεώργιος

Πινάκος Δημήτριος

Σαρδιανός Αθανάσιος

Ακριβές απόσπασμα

Μύρινα 28-03-2012

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

Αδαμίδης Κωνσταντίνος

Συγχαρητήριο

Το γιο των φίλων μας Γιάννη και Μαρίας Ζού-ρου, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ ΖΟΥΡΟ, στρατιωτικό ιατρότού 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας(ΓΝΑ), που πρώτευσε μεταξύ των συνυποψη-φίων στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτ-λου ιατρικής ειδικότητας της Γενικής Χειρουρ-γικής, συγχαίρουμε θερμά και του ευχόμαστεκαλή σταδιοδρομία και καταξίωση στο χώροτου, με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις.

Οικογένεια Πέτρου Πιτσιλαδή

Page 24: Εμπρός 3540

Η Κ

ΑΘΗ

ΜΕΡ

ΙΝΗ

ΥΛΗ

ΤΗ

Σ ΣΕ

ΛΙΔ

ΑΣ

24

, ΣΤ

Η Σ

ΕΛΙ

ΔΑ 2

2