Top Banner
Helsingin Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmälehti 1/2013 Tunnelmia Wienin tanssiaisista Tasapainoa etsimässä Tuottava Idea - tavoitteena win-win-win-win-win
13

StadiON 01-2013

Mar 07, 2016

Download

Documents

JCI Helsinki
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: StadiON 01-2013

Helsingin Nuorkauppakamarin jäsen- ja sidosryhmälehti 1/2013

Tunnelmia Wienin tanssiaisista

Tasapainoa etsimässä

Tuottava Idea - tavoitteena win-win-win-win-win

Page 2: StadiON 01-2013

Tuottava Idea –kilpailu nostaa esiin uusia liikeideoita ja korostaa innovoinnin ja yrittämisen merkitystä.

Kilpailuun osallistuva Idea saa olla enintään kolme vuotta vanha, ja sen tulee olla jo tuottavassa käytössä.

Kilpailussa menestyminen antaa mainetta, kunniaa ja näkyvyyttä.

Kilpailun suojelijana toimii yrittäjä Harry Harkimo.

Ota yhteyttä!

[email protected]

www.tuottavaidea.fi

Yhteistyökumppaneina vuonna 2013 toimivat: Suomen Teollisuussijoitus Oy, Suomalaisen Työn Liitto, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari, SEKES ry, Suomen Toimitusjohtajakoulu Oy, Kopijyvä Oy, Projektitoimisto Proper Oy, Magneetto Media Oy, Berggren Oy Ab ja Craftworks Oy.

Page 3: StadiON 01-2013

Tässä lehdessä

4 Koejäsenyys kannattaa

6 Tasapainoa etsimässä

8 Tunnelmia Wienin tanssiaisista

9 Tuottava Idea 2013

10 Vuoden Nuori Menestyjä 2013

12 Oivalluksesta ideaksi. Ideasta yritykseksi.

13 Puheenjohtajalta

StadiON on Helsingin Nuorkauppakama-ri ry:n jäsen- ja sidosryhmälehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehti jaetaan kaikille Helsingin Nuor-kauppakamarin jäsenille sekä sidosryhmille.

PÄÄTOIMITTAJA Janike Heimonen Tiedottaja 2013 [email protected]

TOIMITUSKUNTA Tuukka Kaltiainen

Aurinkoista kevättä!Vuosi 2013 on startannut ja tulee sisältämään monia mielen-kiintoisia tapahtumia, uusia ja vanhoja tuttavuuksia, usko-mattomia reissuja, sekä entistäkin hienompia ja unohtumatto-mampia kokemuksia. Projektien myötä voi osaltasi vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun nostamalla esille hyviä esi-merkkejä.

Nuorkauppakamariverkoston avulla voit verkottua Suomessa ja maailmalla, sekä jakaa kokemuksia ja tietoa muiden saman-tyyppisten persoonien kanssa. Lisäksi yritysvierailut tarjoavat loistavan mahdollisuuden tutustua eri tyyppisiin organisaati-oihin ja aloihin. Mahdollisuuksia on monia, lopputulos riip-

puu sinusta!

StadiON -lehteen on koottu ajankohtaisia juttuja ka-maritoimintaan liittyen. Suuri kiitos materiaalin

tuottajille sekä erityiskiitos Tuukka Kaltiaiselle lehden taittoavusta ja kaikesta tuesta.

Antoisia lukuhetkiä.

ANNA PALAUTETTA!

Mistä asioista Sinä haluaisit lukeaStadiONista? Kerro, mikä saisi sinut

ahmimaan lehden.

Viestit osoitteeseen [email protected] -Janike-

Page 4: StadiON 01-2013

4

Koejäsenyys kannattaa

AjankohtaistaTekstit : Hanna Pasanen DP2013

Syitä hakeutua nuorkauppakama-rin koejäseneksi on monia. Itse hyppäsin HNKK:n koejäseneksi ollessani äitiyslomalla – harras-tus toi tuolloin kaivattua vasta-painoa kotona olemiselle ja arjen pyörittämiselle. Silloiselle pres Kristiinalle taisin varoitella, että katsotaan nyt kuinka aktiivisesti pystyn osallistumaan, mutta hyvin nopeasti toiminta vei mukanansa ja klisee ”mitä enemmän annat, sitä enemmän saat” tuli todennet-tua omakohtaisesti.

Tänä vuonna kamarimme varapu-heenjohtajana vastaan mm. koejä-sentoiminnasta ja sen kehittämi-

sestä. Tavoitteena on vuoden aikana ben-chmarkata omaa koejäsentoimintaamme muiden kamareiden toimintaan ja kehit-tää malliamme eteenpäin, jotta koejäsen-hankinta ja koejäsenyysaika toimivat ka-marissamme mahdollisimman hyvin.

Kummit, kortit ja kirjeetViime vuoden loppupuolella aloitimme koejäsenille suunnatun uutiskirjeen ja otimme käyttöön koejäsenkortin. Nämä täydentävät jo aiemmin käytössä ollutta kummijärjestelmää. Uutiskirjeen myötä ajankohtainen tapahtumatiedottaminen ei ole enää yksittäisen kummin vastuulla ja kaikki koejäsenet saavat varmasti samat tapahtumatiedot. Uutiskirjettä täydentää kummin oma yhteydenpito kummille ja

koejäsenelle sopivim-malla tavalla.

Uutiskirje on rakennet-tu jäsenkriteerien poh-jalta, jolloin koejäsenen on helppo hahmottaa, mikä tapahtuma vastaa mitäkin ”suoritusta”. Uutiskirjeessä pysty-tään myös tarkemmin käsittelemään koejäse-niä koskettavia asioita, jotka meille konkareil-le ovat ehkä jo itses-täänselvyyksiä ja näin vapautamme tilaa koko jäsenistön eStadiONis-ta muille, kaikkia kos-kettaville asioille.

Koejäsenkortti on kummin ja koejäsenen yhteinen työkalu, johon voi helposti kir-jata muistiin koejäsenen osallistumiset. Täytetty kortti palautetaan DP:lle, joka seuraa koejäsenten jäsenyyspolkua ja te-kee jäsenehdotukset hallituksen käsiteltä-väksi. Hallitus taas esittää valitsemansa kandidaatit kaksi kertaa vuodessa viral-lisissa kokouksissa valittavaksi varsinai-siksi jäseniksi.

KoejäsenyysaikaKoejäsenyys on oikeasti ainoa tapa selvit-tää, mitä nuorkauppakamari voi juuri si-nulle tarjota. Koejäsenaika kannattaakin siis käyttää hyödyksi ja koluta läpi vähin-täänkin jäsenyyskriteereiksi määritellyt tapahtumat. Näin pääset parhaiten koke-maan, mitä eri puolia tämä toiminta pitää sisällään. Varsinaisena jäsenenä voi sit-ten itse poimia ”rusinat pullasta” sen mu-

kaan, onko kiinnostunut kansainvälisyy-destä, kouluttamisesta, kokouksista tai vaikkapa yritysvierailuista. Oma kummi auttaa myös tutustumaan muihin kamari-laisiin ja luomaan omaa kamariverkostoa.

DP2013Hanna Pasanen

JÄSENYYSKRITEERIT

• oma esittely kamarin julkaisussa

• projektiosallistuminen

• alue/kansallinen/kv kokous tai päivän kes-

tävä virallinen jci-koulutus

• 2 HNKK:n omaa tapahtumaa

• START-koulutus

Page 5: StadiON 01-2013

5

Helsinki

Helsingin nuorkauppakamari järjestää legendaarisen petankkiturnauksen Pasilan ve-

turitalleilla. Tule näyttämään, miten kuulat pysyvät hallussa tai kannustusjoukkoihin

kentän laidalle. Petankkiturnaus on rento tapahtuma, eikä pelin pelaamiseen tarvita

aiempaa kokemusta. Paikan päällä annetaan opastus sääntöihin. Rohkeasti siis ka-

saamaan 2 hengen joukkueita ja hiomaan omaa heittotapaa (se kun on tässä kisassa

vapaa). Voit myös tulla mukaan ilman joukkuetta, tiimi saadaan kasaan varmasti pai-

kan päällä. Parhaat joukkueet palkitaan!

Ilmoittaudu mukaan 1.5. mennessä

www.lyyti.fi /ilmoittaudu/Alueen_petankkiturnaus_452013_2006

ja maksa osallistumismaksu HNKK:n tilille FI26 6601 0003 6434 91

20 e/joukkue, 15 e/yksittäiset pelaajat*

Viestikenttään: Petankkiturnaus2013

Koko turnauksen ajan ostettavissa pientä syötävää ja

kurkun kostuketta - varaa siis mukaasi riittävästi käteistä.

* muodostamme 2–3 hengen joukkueet pelipäivänä.

PETANKKI2013

facebook.com/events/333639500095221

”Alueen petankkiturnaus 4.5.2013”

Page 6: StadiON 01-2013

6

Kiire ja stressi lisääntyy työpai-koilla ja elämässä yleensä. Sa-maan aikaan julkinen keskuste-lu porisee työurien pidentämisen ympärillä. Espoon nuorkauppaka-mari järjesti nuorkauppakamari-viikon päätteeksi työhyvinvointia ja elämän tasapainoa käsittelevän seminaarin, jossa mietittiin miten voi itse vaikuttaa omaan, työnte-kijöidensä sekä työkavereidensa jaksamiseen. Puhujiksi oli kutsut-tu monipuolisesti eri asiantunti-joita ja alan toimijoita. Lauantai-päivä vierähtikin Villa K:ssa lep-poisasti omia ajatuksia ja asentei-ta ravistellen.

Seminaarin avasi vuoden 2011 Vuo-den Nuori Johtaja -palkinnolla pal-kittu Katja Noponen. Hän kertoi

perhe-elämän ja yrittäjyyden tasapainot-tamisesta tuoreen äidin näkökulmasta, mutta tarkasteli myös yleisemmin mistä tietää, että johtaminen on organisaatiossa kunnossa. Katjan johtajuusfilosofian mu-kaan johtajan pitää tuntea alaistensa vah-vuudet, olla edustava esimerkki kaikessa toiminnassa ja hänen pitää osata selkeyt-tää visio sekä strategia omille alaisilleen. Johtajan pitää olla ensimmäisenä innos-tumassa ja innostamassa – tai miten muu-toin voi olettaa muiden innostuvan - ja olla valmis käärimään hihansa ensimmäi-senä jos johonkin asiaan pitää tarttua.

Katja Noponen kannusti ottamaan roh-keasti vaikeatkin asiat puheeksi ja kertoi itse hoitavansa ne pois alta heti aamulla. Muuten mieltä kaihertavat asiat syövät

helposti energian päivän muilta tehtävil-tä. Tapahtuneisiin virheisiin ja ongelmiin ei myöskään pidä jäädä vellomaan, eikä pitäisi keskittyä etsimään syyllisiä vaan ratkaisuja. Näillä opeilla ollaan ainakin askelen lähempänä unelma(työ)yhteisöä Noposen mukaan.

Onko teillä johtoryhmän ovet au-ki?Great Place to Work –kisassa pärjän-neen Futurice Oy:n HR-päällikkö Lenita Lempäinen kertoi mikä tekee työpaikas-ta Euroopan parhaan. Futurice uskoo, et-tä vahvoille arvoille perustuva yrityskult-tuuri johtaa menestykseen. Tuon kulttuu-rin peruskiviksi on valittu täy-dellinen läpinäkyvyys, selkeä tavoite, 3x2-ajattelumalli, luot-tamus, jatkuva parantaminen ja välittäminen.

Puheenvuoro herätti toisaal-ta jonkinasteisen kulttuurikateuden; vai kuinka monen yrityksessä työntekijöillä on pääsy kaikkiin johtoryhmän kokouk-siin? Tai oikeus tehdä mitä tahansa pää-töksiä kunhan on ajatellut sen vaikutuk-set asiakkaiden, kollegoiden ja liiketoi-minnan kannalta nyt ja tulevaisuudessa? Toisaalta jäin miettimään yritysjohdon ja esimiesten vastuuta tilanteessa, jossa asiat eivät menekään kuin Strömsössä. Entä jos Lenitan antaman esimerkin työntekijä oli-sikin taksitolppaa pystyttäessään sahan-nut sormensa irti?

Futuricessa uskotaan vahvasti, että tyy-tyväiset työntekijät takaavat tyytyväiset loppukäyttäjät, mikä tarkoittaa tyytyväi-siä asiakkaita. Siispä Futuricen tapa toi-mia tarkoittaa jatkuvaa palautteenantoa. Heillä pidetään kehityskeskustelut kaksi kertaa vuodessa, mutta niiden lisäksi on MAD (monthly anonymous developers) sekä Weekly :) -tapaamiset, jotka keskit-

tyvät palautteen antoon ja toiminnan luo-taamiseen. Toimitusjohtaja speeddeitttai-lee kaikkien työntekijöiden kanssa ker-ran vuodessa. Intrassa ylläpidetään Good News –kiitoslistaa ja työkaverille voi vie-dä kiitokseksi Jolt Colaa tai hedelmäme-hua. Jos näiden jälkeen ei koe saavansa palautetta, niin miten sitten?

Yksi Futuricen tausta-ajatuksista on omasta toiminnastammekin tuttu Lear-ning by doing, mikä antaa työntekijöil-le mahdollisuuden testata ja kokeilla käytännössä omia ideoitaan. Se sisältää myös opin jakamisen avoimesti eteenpäin mm.”What I learned lunch”-hetkien muo-

dossa. Näin vaikkapa seminaarien opit ei-vät jää vain yhden työntekijän pääomaksi.Se, missä Futurice on taatusti onnistu-nut, on eri toimintatapojen “brändittämi-nen” omiksi. Palautteenannosta asiakkai-den luona työskenteleviin asiantuntijoihin (futunautit) on asioille annettu oma ”fu-

Tasapainoa etsimässä

AjankohtaistaTekstit: Hanna Pasanen DP2013

Know the why and you can maximize what you give.

Page 7: StadiON 01-2013

7

tunteiden tasapainoon hyvinvointivalmenta-ja Jaana Hautalan pu-heenvuorossa.

Reidar Wasenius ker-toi mielen toiminnasta ja erityisesti siitä, mi-ten omaa keskittymis-kykyä ja mielenhallin-taa voi parantaa. Työ-elämä vaatii nykyään, että työntekijän on ha-luttava joustaa mie-lellään. Työelämässä vaaditaan päätöksente-kotaitoa, monen asian hoitamista samaan ai-kaan ja kunnolla, kai-killa on paljon uutta opittavaa ja silti pi-täisi olla luova sekä kekseliäs, positiivi-nen ja motivoitunut ja pitää oma stressi kurissa. Nämä kaikki vaativat aivoiltam-me paljon. Työelämä nykyisellään vaa-tii sellaisia mielen taitoja, joita meistä kaikilla ei ole ja tämä näkyy Waseniuk-sen mielestä työkyvyttömyystilastoissa. Reilut 710.000 suomalaista syö mielia-lalääkkeitä ja työkyvyttömyyseläkkeellä olijoista 45,6 % on työkyvytön mielestä johtuvista syistä.

Waseniuksen mukaan BRIIM-harjoittei-den avulla oppii tekemään päätöksiä, mo-tivoimaan itseään ja toisia, keskittymään lujemmin ja rentoutumaan. Metodi aut-taa myös muistamaan paremmin ja toimi-maan luovemmin. Waseniuksen BRIIM Centerin tarjoamat treenit kestävät kak-si tuntia kerrallaan. Pääasia on kehittää kaikkia mielen taitoja säännöllisesti ja järjestelmällisesti sekä keskittyä käsil-lä olevaan hetkeen. Waseniuksen lopuk-si vetämä Aivobic tähtäsi keskittymisky-vyn parantamiseen niin, että osaisimme tehdä yhtä asiaa kerrallaan tehokkaasti ja

stressaantumatta. Näin pystyy sekä vas-taamaan paremmin työelämän vaatimuk-siin että toimimaan itseään motivoiden ja stressaantumatta.

Jaana Hautala – entinen jc muuten – luotsasi osallistujat tasapainottamaan kehon ja mielen vahvuudet, löytämään stressinhallintakeinoja ja omat piilevät voimavarat. Ihminen on Hautalan mu-kaan kokonaisuus: yksilöstä riippuva oi-keanlainen energisyys, rasitus ja lepo se-kä kehon, ajattelun ja tunteiden tasapai-no vie meitä kohti energistä hyvinvointia. Paras johtaja on innostunut, energinen ja voi hyvin.

Hautalan vetämä kehon ja mielen val-mennus tutustutti tapoihin lisätä positiivi-sia ajatuksia ja tapoihin, joilla voi poistaa omia rajoittavia uskomuksia. Perusaja-tuksena on löytää omannäköinen elämä, olla tietoisesti ja hyväksyvästi läsnä sekä löytää positiivinen onnistumisen kierre.

DP2013Helsingin NuorkauppakamariHanna Pasanen

tutermi”. Toimintatapojen omistajuus luo varmastikin lisää futuhenkeä ja talon ta-poihin sitoutumista, kun ne ovat ”omia” eivätkä niitä ehkä tylsältä kuulostavia, ta-vallisia kehityskeskusteluja.

Lautasmalli ja sykkeet kuntoonElixian Antti Latomäki latasi lounaan jälkeen tiskiin faktoja oikeaoppisesta ra-vinnosta ja liikunnasta. Puheenvuoron ai-kana olikin hyvä miettiä, miten sitä tuli hetki sitten kasattua oma lautasensa. Mi-tään uutta ja mullistavaa puheenvuoro ei sisältänyt, sillä Antti halusi muistuttaa en-nenkaikkea perusasioiden kuntoon laitta-misesta ennen hifistelyä. Työelämässä jaksamisen kannalta hän kannusti panos-tamaan etenkin laadukkaaseen ja säännöl-liseen ruokailuun sekä pitkäkestoiseen, kevyeen kestävyysliikuntaan. Latomäen mukaan olisi hyvä selvittää oma maksi-misyke ja ottaa käyttöön sykemittari, jotta liikunta rasittaa sykkeen kannalta oikeal-la tavalla.

Nets’n Mia Viklund täydensi Antin aloit-taman kokonaisuuden kertomalla faktoja työkyvyttömyyseläkkeiden kustannuksis-ta ja huonosti hoidetun työhyvinvoinnin kustannuksista yksittäiselle yritykselle.

Omista työntekijöistä on syytä pitää huol-ta, sillä vain he voi-vat tehdä strategiasta totta. Nets on entinen Luottokunta.

Mieli ja keho ta-sapainoonIltapäiväkahvit nau-tittuamme saimme vielä uppoutua ai-vobic:iin brain trai-ner Reidar Wase-niuksen johdolla se-kä kehon, mielen ja

LUE JA KATSO LISÄÄ

Katja Noponen Oy www.katjanoponen.fi

Futurice Oy www.futurice.com

Reidar Wasenius/ BRIIM Center Aivo-bic-treenit TEDx Helsinki II - www.youtube.com/watch?v=2-9efXeMuRI

Jaana Hautala/ Oivaltamaan www.oivaltamaan.fi

Page 8: StadiON 01-2013

8

JCI-maailmassa järjestetään ta-

pahtumia ympäri vuoden eri puo-

lilla maailmaa. Helmikuun alussa

osallistuin Wienissä, Itävallassa

paikallisen nuorkauppakamarin

järjestämään Vienna Waltz Ga-

laan.

Nelipäiväiseen tapahtumaan osal-listui noin 150 nuorkauppakama-rilaista eri puolilta Eurooppaa,

lähinnä saksankielisistä maista. Monis-ta muista JC-tapahtumista poiketen täs-sä viikonlopussa ei ollut ns. “virallista agendaa”, vaan tapahtuma oli rakennet-tu rennosti nähtävyyksien katselun, mie-lenkiintoisten yritysvierailujen, illallisten sekä kauppakamarin järjestämän suuren tanssiaistapahtuman ympärille. Jokainen kamarilainen sai poimia ohjelmasta kiin-nostavat osat ja rakentaa niistä oman oh-jelmansa. Ohjelmasta löytyivät mm. pa-nimokierros, parlamenttikierros, snapsi-museo, kaupunkikierros, after ski –hen-kiset bileet paikallisessa yökerhossa, sa-cher-kakkua kahvilassa, luistelua, illal-lisia paikallisen ruuan parissa ja paljon muuta. Ohjelmaan kuuluivat myös juhla-kampaus ja meikkaus tanssiaisia varten.

Tanssiaiset linnassaKoko viikonloppu huipentui lauantai-il-tana, kun koko JC-joukko suuntasi kaup-pakamarin 3000 hengen tanssiaisiin Hof-burgin linnaan, joka on yksi hienoimmista linnoista Wienissä. Wienin kauppakama-ri on järjestänyt näitä tanssiaisia jo pari-kymmentä vuotta ja tänä vuonna nuor-kauppakamari järjesti ensimmäistä ker-taa JC-ohjelman tapahtuman ympärille.

Tanssiaiset olivat huikean hienot, mutta eivät kuitenkaan liian jäykät. Linnan eri saleissa oli monenlaista ohjelmaa. Nuor-kauppakamari aloitti oman iltansa cock-tail-tilaisuudella linnan talvipuutarhassa. Tanssiaisten avajaiset ja illan wieninvals-sitanssit olivat pääsalissa, mutta muis-ta saleista löytyi myös toinen rennompi tanssimusiikkisali, disko, kasino ja paljon muuta. Löytyipä sieltä loppuillasta myös suomalaista nakkikioskia vastaavia eväitä myyvä ”ravintola”. Illan jatkuessa linnan diskossa naiset heittivät jo korkokengät-kin pois. Nuorkauppakamarilaiset totta-kai juhlivat ja tanssivat valomerkkiin asti.

Ainoana osallistujana Suomesta tutus-tuin helposti uusiin ihmisiin ja verestin myös omaa saksantaitoani. Tämän vuo-den kansainvälisyysvastaavana oli totta-kai mielenkiintoista kuulla, miten muut JC:t toteuttavat kansainvälisiä tapahtu-mia. Tutustuin tapahtumassa mm. Itäval-

kv-kuulumisetTekstit ja kuvat: Krista Vanhala INT 2013

Tunnelmia Wienin tanssiaisista

lan kansalliseen puheenjohtajaan Bernd Stechauneriin ja maailmanpresidentin tiimiin kuuluvaan JCI Vice Presidenttiin Anna Griliin. Minulla oli todella haus-ka viikonloppu ja kannustan suomalaisia lähtemään mukaan, kun tapahtuma jär-jestetään ensi vuoden tammikuussa uu-destaan.

INT 2013Helsingin NuorkauppakamariKrista Vanhala

Page 9: StadiON 01-2013

9

Tuottava Idea - Tavoitteena win-win-win-win-win

ProjektitTekstit : Johanna Niemistö FEST 2013

Nuorkauppakamarin valtakun-nallisen Tuottava Idea -kilpailun avulla edistetään innovatiivisuut-ta ja lisätään yrittäjyyden arvos-tusta Suomessa. Kilpailussa etsi-tään enintään kolme vuoden ikäi-siä jo tuottavassa käytössä olevia ideoita jo 36. kerran. Kilpailuun voi osallistua millä tahansa tuot-teeseen, palveluun, liikeideaan tai tuotantomenetelmään liittyvällä idealla.

Vuonna 2013 Tuottava Idea -kilpai-lun suojelijana toimii yrittäjä Har-ry ”Hjallis” Harkimo, joka kom-

mentoi kilpailua: ”Yrittäjyys on yksi tär-keimpiä asioita, jotta tämä maa pysyy rai-teillaan. Me tarvitsemme uusia ideoita se-kä uusia yrittäjiä.”

Kilpailuaika on 2.4.-31.5.2013 ja hake-muksia arvioidaan seuraavien kriteerien mukaan: idean innovatiivisuus, kilpailu-kyky, tulevaisuuden menestymismahdol-lisuudet, idean toteuttaminen tuottavaan käyttöön ja kestävän kehityksen huomi-oiminen. Erityisesti pieniä ja keskisuu-ria yrityksiä kannustetaan osallistumaan kilpailuun. Aluevoittajat palkitaan elo-kuussa ja kansallinen voittaja lokakuus-sa SNKK:n vaalikokouksessa Joensuussa.

Kilpailun kansallisina yhteistyökumppa-neina toimivat: Teollisuussijoitus, Suo-malaisen Työn Liitto, SuomenYrittäjät, Keskuskauppakamari, SEKES ry, Kopi-jyvä Oy, Suomen Toimitusjohtajakoulu

Oy, Projektitoimisto Proper Oy, Magneet-to Media Oy ja Craftworks Oy.

Kilpailu on yksi kansallisen tason tuotto-projekteista, jolla saadaan Suomen Nuor-kauppakamarit ry:lle yhteistyökumppa-neita (win). Kilpailun voittaja ja kun-niamaininnan saaneet saavat positiivista julkisuutta (win). Paikallisille kamareille kilpailu tarjoaa hyvän mahdollisuuden lä-hestyä yrityksiä myös yhteistyömielessä (win). Kilpailun yhteistyökumppanit saa-vat näkyvyyttä ja uusia kontakteja (win).

Numcore Oy ja Kuopion Nuor-kauppakamari ry Numcore Oy voitti vuonna 2011 Core-HydraBed Level Watch -järjestelmällä jo-ka tuottaa reaaliaikaista 3D-kuvaa proses-siteollisuuden sekoitussäiliöiden sisältä ja mahdollistaa säiliössä olevan materiaalin pientenkin vaihteluiden havaitsemisen. ”Kilpailumenestys vaikutti positiivisesti Numcoren liiketoimintaan. Voiton tuoma julkisuus ja Kauppalehdessä julkaistu jut-tu poikivat lisää asiakkaita”, toteaa Anssi Lehikoinen.

Numcoren kilpailuun hakenut Kuopi-on Nuorkauppakamarin projektipäällik-kö Antti Haapakorva sai Numcoren ydin-henkilöistä yhteistyökumppanin Talent-

ree-yritykselleen sekä yhden pitkäaikai-sen asiakkaan.

Ilmianna ideaHelsingin Nuorkauppakamari osallistuu kilpailuun ja kilpailun projektipäällikkö-nä toimii Johanna Niemistö. Projektitii-miin kaivataan sekä hyviä ideoita, joista tehdä hakemus että myös hakemusten kir-joittajia. Ilmoita ideasi projektipäällikölle ja/tai tule mukaan tiimiin ideoimaan eh-dotuksia sekä kirjoittamaan hakemuksia!

Tuottava Idea -projektipäällikköHelsingin NuorkauppakamariJohanna Niemistö [email protected] Idea -aluepäällikköMaria Arjonen www.tuottavaidea.fi https://www.facebook.com/TuottavaI-dea

Page 10: StadiON 01-2013

10

Vuoden Nuori Menestyjä (The Outstanding Young Person TOYP) on arvostettu kansainvälinen kil-pailu. Siinä palkitaan henkilöitä, jotka nuoresta iästään huolimat-ta ovat saavuttaneet omalla saral-laan jotakin ainutlaatuista; sel-laista, joka hyödyttää yhteiskun-taa, kansakuntaa tai maailmaa. Tai henkilöitä, jotka omalla esi-merkillään ja henkisellä kasvul-laan innostavat muita ihmisiä.

Me nuorkauppakamarilaiset teem-me ehdotukset palkittavista se-kä myös kilpailuhakemukset.

Tämä antaa meille ainutlaatuisen mah-dollisuuden tutustua mielenkiintoisiin ih-misiin sekä heidän edustamiinsa aloihin. Tänä vuonna kamaristamme lähti kilpai-luun viiden ehdokkaan hakemukset.

Tuomas Rissanen (s. 1977, kotipaikka Joensuu), kardiologian erikoislääkäri, LT, dosenttiTuomaksen ehdottaja ja hakemuksen laatija Johanna Niemistö

Johanna, miksi halusit ehdottaa juuri Tuomasta Vuoden Nuori Menestyjäksi?

Vuoden Nuori Menestyjä –projektin ol-lessa aluillaan sain hyvän vinkin Tuo-maksen ehdottamisesta ja paljoa ei tarvin-nut miettiä asiaa sen jälkeen, kun olin ly-hyesti nähnyt mitä kaikkea hän oli tehnyt. Tuomas on kardiologi, joka työnsä ohel-la tekee sydäntutkimusta. Hänen päätut-kimuksensa koskee uudenlaisen hoito-muodon luomista sepelvaltimotautia sai-

rastaville. Hän tutkii geeniterapiaa, jonka avulla pystytään kasvattamaan sydänli-haksen verisuonia, jolloin ne ohittivat sy-dänvaltimossa olevan tukoksen ja sydän saa enemmän happea. Erityistä hoitomuo-dossa on se, että sitä voisivat käyttää hen-kilöt, joille eivät muut hoitomuodot (lää-kitys, pallolaajennus tai ohitusleikkaus) käy. Vaativan työn ja tutki-muksen lisäksi Tuomaksella on kolme lasta ja myös hänen vaimonsa on lääkäri. Omat kiireet asettu-vat sitä ajatel-lessa sopivaan perspektiiviin.

Essi Ahtola (s. 1991, kotipaikka Helsinki), yrittäjäEssin ehdottaja ja hakemuksen laatija Saila Lassila

Saila, miksi halusit ehdottaa juuri Essiä Vuoden Nuori Menestyjäksi?

Näin Essi Ahtolan ensimmäisen ker-ran viestintäalan Elonmerkki-seminaa-rissa syksyllä 2012, jossa hän toimi yh-tenä moderaattorina. Tapahtumassa oli esiintymässä jos jonkinlaista alan konka-ria, ja sitten eteemme marssitettiin tämä 21-vuotias start-up-aktivisti/yrittäjä, joka ei kuitenkaan tilanteesta häkeltynyt, vaan veti homman loistavasti läpi.

Kun Tiina Laurila houkutteli mukaan Nuori Menestyjä -projektiin, googlailin kisassa aiemmin menestyneitä ehdokkai-

ta ja huomasin, että moni oli ehdokas-vuonnaan ollut juuri saavuttamassa nel-jänkympin raja-pyykkiä. Tuol-loin päätin, et-tä jos tulen mu-kaan projektiin, on oman ehdok-kaani todellakin oltava NUORI menestyjä. Tä-män päätettyäni ei ollut kauhean vaikea valita eh-dokkaakseni tä-tä aiemmin syksyllä minuun vaikutuksen tehnyttä nuorta naista.

Ailu Valle (s. 1985, kotipaikka Ivalo), saamen kielen aineenopettaja, toimit-taja ja muusikkoAilun ehdottaja ja hakemuksen laatija Tiina Laurila

Tiina, miksi halusit ehdottaa juuri Ailua Vuoden Nuori Menestyjäksi?

Näin tammikuussa sattumalta telkkarista reportaasin Saamelaiset säkeet. Se kertoi nuoresta saamelaisesta nimeltä Ailu, jos-ta piti tulla poromies Kaamasmukkaan mutta tie vei rap-artistiksi saamelaisen elämäntavan puolesta. Ailun sanat ohjel-massa iski syvälle ja kun Vuoden Nuori menestyjä –projekti oli aluillaan, ei tar-vinnut kauaa miettiä kenestä haluaisin ha-kemuksen tehdä. Hakemuksen laatiminen on ollut saamelaisuuden lyhyt oppimää-rä, miten vähän tästä kulttuurista on aikai-semmin tiennyt! Ailu on mielestäni oman kansansa nuoremman polven sanansaatta-ja. Se että tällainen ”hesalaistyttö” bon-

Vuoden Nuori Menestyjä 2013

ProjektitTekstit ja kuvat: Tiina Laurila IPP 2013

Page 11: StadiON 01-2013

11

ja hoidosta. Hakemusta tehdessäni mie-tin kovasti, miten Soilin työtä voisi tuoda enemmän esille, ja voisinko omassa työs-sänikin edistää Soilin tutkimaa asiaa. Us-kon, että olemme vielä tulevaisuudessa-kin Soilin kanssa yhteydessä. On erittäin mielenkiintoista tavata noin valtavasti työtään rakastavia ihmisiä.

Olli Sirén (s. 1984, kotipaikka Helsin-ki), kaupunkikulttuurin elävöittäjä ja kaupunkiaktivistiOllin ehdottaja ja hakemuksen laatija Liisa Loponen

Liisa, miksi halusit ehdottaa juuri Ollia Vuoden Nuori Menestyjäksi?

Olli on ollut kaupunkikuvaa elävöittä-mässä jo vuosia, uudistaen ja uudistuen vuosittain. Hänen ”keksintönsä” ovat jää-neet elämään ja esimerkiksi Ra-vintolapäivä on levinnyt ympäri maailmaa. Yh-den miehen työ voi vaikuttaa ko-ko yhteiskuntaan ja hän on siitä erinomainen esi-merkki ja esiku-va meille kaikil-le. Helsinki olisi paljon tylsempi ja hel-sinkiläiset paljon passiivisempia kansa-laisia ilman Ollin tapaista esikuvaa, joka käynnistää meissä halun tehdä jotain hy-vää kaikkien iloksi. Ihan pelkästä tekemi-sen ilosta.

Tätä kaikkea hän tekee pro bono-hen-keen, yleisen hyvän vuoksi, kaikkia var-

ten. Hänen projekteihinsa voi osallistua kuka tahansa ja niihin on helppo osallis-tua. Hän on osallistaja ja esikuva, joka rikkoo rajoja ja tekee turhia kyselemättä. Hän kehittää kaupunkikulttuuria entistä avoimempaan, vapaampaan ja hauskem-paan suuntaan. Hän tekee tärkeää lähe-tystyötä paremman kaupungin puolesta. Tämän fiiliksen hän herätti niin minussa, kuin varmasti monissa muissakin. Tämän takia halusin päästä tutustumaan parem-min Olliin ja hänen kaikkiin projekteihin-sa, jotta saisin ehkä hieman tätä intoa ja luovuutta imettyä myös itseeni.

IPP 2013Helsingin NuorkauppakamariTiina Laurila

gaa hänet ja kiinnostuu saamelaisuudes-ta, eikö se ole jo tästä erinomainen esi-merkki?

Soili Lehto (s. 1978, kotipaikka Kuo-pio), LT, dosenttiSoilin ehdottaja ja hakemuksen laatija Elina Seppänen

Elina, miksi halusit ehdottaa juuri Soilia Vuoden Nuori Menestyjäksi?

Osallistuin Tiina Laurilan innoittamana Vuoden Nuori Menestyjä -projektiin. En-simmäisessä projektitapaamisessa kävim-me läpi ehdokkaita, joista Soili Lehto jäi mielen pohjalle pyörimään. Soili on tutki-jatohtori Itä-Suomen Yliopistossa ja into-himoinen masennuksen ennaltaehkäisyn ja kokonaisvaltaisen hoidon puolestapu-huja. Sen li-säksi että Soi-lin työ on erit-täin kiinnos-tavaa myös oman työni kannalta, oli Soilin kanssa todella innos-tavaa jutel-la masennuk-sen synnystä

Page 12: StadiON 01-2013

12

Oivalluksesta ideaksi. Ideasta yritykseksi.

Yritysesittely Tekstit ja kuvat : Reetta Koski

Onnellisuus, oivaltaminen ja uu-det ideat perustuvat toiminnalle. Tarvitaan virtaavaa vettä, ei sei-sovaa lammikkoa.

Ideakoski syntyi halustani muuttaa pe-rinteisiä oppimisympäristöjä ja staatti-sia projektikäytäntöjä aktiivisemmiksi

ja osallistavammiksi. Tätä tehtävää var-ten ideoin kouluttajien, projektipäälliköi-den jne työvälineeksi Ideapakan. Ideapa-joissa tarkastelen vallitsevia työtapoja ja kokeilemme uutta.

Yritykseni päätavoite on saada ihmiset ideoimaan ja oivaltamaan! Tarjoamme or-ganisaatioille fasilitoinnin ja osallistami-sen keinoja, jotta he itse voivat :

• Saada aikaan vaikuttavaa oppimista.• Tuottaa suuri määrä ideoita ja innostua tuotteistamaan niitä.• Tehostaa projektityöskentelyä.• Muuttaa kokousten toimintatapoja aktii-visemmeksi.• Innostaa ja aiheuttaa säröjä perinteiseen ajatteluun.

Ideapaja ja muutos

Aktivoivat ja osallistavat menetelmät ovat keskiössä ja niiden mahdollisuuksiin syvennytään. Ideapajassa on otetaan iso askel kohti yk-silöä kunnioittavaa, yhteistyökykyistä ja oivaltavaa organisaatiota. Vastaan hen-kilökohtaisesti siitä, että vaikuttavuutta syntyy! Tämän varmistan nettikyselyillä, puhelinhaastatteluilla, klinikkatyöskente-lyllä ja muilla vaikuttavuuden mittareilla.

Vain sillä mitä muutos-ta tapahtuu Ideapajan jälkeen on merkitystä. Muutos voi olla asen-teellinen, tiedollinen ja parhaassa tapauk-sessa toiminnallinen eli osallistujalla on he-ti valmius tehdä työnsä eri tavalla paremmin. Muutos voi myös olla hyvin pieni, mutta mer-kittävä esim. tunneta-solla, jolloin omaan työhönsä suhtautuu in-tohimoisemmin.

YrittäjäpolkuPerustin yrityksen, jotta voin kaikissa va-linnoissani toteuttaa omia arvojani!

Yrittäjyys merkitsee minulle mahdol-lisuutta toteuttaa itseäni sekä vapautta, merkityksellisiä verkostoja ja itseni kehit-tämistä. Yrittäjyys merkitsee omia arvo-valintoja jokaisen päätöksen suhteen, va-pautta, mahdollisuutta päättää työajoista, työnteon paikasta ja työkavereista. Yrittä-jyys tuo mukanaan merkityksellisiä ver-kostoja ja mahdollisuuden kehittää itseä-ni.

Pääosin yrityksille ja oppilaitoksille toteu-tettuja Ideapajoja olen järjestänyt yli 200 ja vaikuttavuus on ollut näkyvää. Osallis-tujat kokevat saaneensa uusia ideoita sekä intoa niiden toteuttamiseen omassa arjes-sa. Työvälinettä eli Ideapakkaa on myyty jo yli 5000 kappaletta. Nykyisin Ideapak-koja on saatavilla kuusi erilaista versiota improvisaatiosta coachingiin ja käsikir-joittajaverkostossa on mukana eri alojen asiantuntijoita.

Yrityksenä Ideakoski on pieni, mutta laa-jalle verkostoinut yritys. Kouluttajaver-kostooni kuuluu parhaimpia osaajia.

Vaikuttavampaa työntekoa kaikille luki-joille!

Ideoija& OivalluttajaReetta [email protected]

Ideoita voi seurata www.fb.com/idea-pakka

Page 13: StadiON 01-2013

13

Kevät on jo pitkällä ja vuosi 2013 on lähtenyt sutjakkaasti käyntiin. Puheenjohta-jana olen seurannut ylpeydellä uusien koejäsentemme ja jäsentemme aktivoitu-mista sekä myös hallituksessa ensimmäistä kauttaan tekevien toimintaa. Onnek-

semme vedämme puoleemme innostuneita ja innostavia tyyppejä, jotka varmistavat myös energisen tulevaisuuden.

Tämä vuosi on kamarimme 59. toimintavuosi. Ensi vuonna siis juhlitaan pyöreitä ja miten juhlimmekaan! Haussa on vuoden 2014 kansallisen vaalikokouksen järjestely-oikeudet ja Mikkelin vuosikokouksessa huhtikuussa toivottavasti kuulemme, että jär-jestelyoikeudet ovat meidän.Se että me olemme mitä tavoittelemme vuonna 2014, siihen tarvitsemme teitä kaikkia. Aktiivisen toiminnan mahdollistaa vain ja ainoastaan aktiiviset jäsenet. Lainatakseni Suomessa juuri vierailutta Sir Richard Bransonia, menestys on taattu kun ympärillä on positiivisesti ajattelevia, inspiroivia ja tulevaisuuteen katseet suuntaavia ihmisiä. Juuri tällaisia olemme me nuorkauppakamarilaiset, te kaikki jotka olette toimintaam-me liittyneet.

Tänä vuonna on paljon tehtävää. Kansallinen vaalikokous –projekti (facebook.com/Ele2014) tarjoaa monipuolista te-kemistä kaikille. Siis ihan kaikille, joten nyt jos koskaan kannattaa aktivoitua. Jäsenkasvutavoitteemme on haastava. Pyrimme kasvattamaan yhdistyksen jäsenmäärää ainakin 69 jäseneen, jolloin varmistamme kamarille täydet viisi ään-tä kansallisiin kokouksiin heti vuoden 2014 alusta alkaen. Tekemistä riittää tässäkin, mutta tehtävä ei ole mahdoton. Uusien jäsenten houkuttelemisessa isona apuna on kaikkien jäsenten aktiivisuus; kertokaa nuorkauppakamarista, jaka-kaa hyviä linkkejä sosiaalisessa mediassa ja pitäkää silmät ja korvat avoimina. Hyviä tyyppejä ei voi joukossamme ol-la ikinä liikaa.

Nuorkauppakamarivuosi on siis aina yhteinen ponnistus. Hallituslaiset järjestävät ta-pahtumia ja toimintaa, mutta ilman jäsenten aktiivista osallistumista, uusia ideoita ja mukana oloa, olisi kaikki turhaa. Toiminta on teille jäsenet, joten ottakaa siitä kaik-ki irti!

Aurinkoisin terveisin,

PRES 2013Helsingin NuorkauppakamariMinna Peräkylä -Minna-

puheenjohtajalta

Onneksemme vedämme puoleemme innostuneita ja innostavia tyyppejä, jotka var-mistavat myös energisen tu-levaisuuden.

Aktiivista vuotta 2013!

Tekstit : Minna Peräkylä PRES 2013