Top Banner

Click here to load reader

of 11

Violența Pe Stadion

Jul 09, 2016

Download

Documents

Power Point
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Violena pe stadion

De la spiritul de echip, la spiritul de turm .Pasiune sau teribilism?

Violena pe stadion

n ultimii ani, auzim tot mai des la televizor sau citim nenumrate articole n presa scris despre incidente violente pe stadioane, care este ntlnit n foarte multe ri din Europa. Vi s-a ntmplat vreodat s renunai s mergei pe stadion pentru a v susine echipa favorit de team s nu fii implicai, fr voia dumneavoastr, intr-o bataie dintre suporteri ? Astfel de cazuri sunt foarte multe, oamenii alegnd s vizioneze partidele de fotbal oriunde n afara stadioanelor, pentru a sta departe de posibilele incidente. Cu toate acestea, violena suporterilor de pe stadioane nu trebuie luat si judecat ca atare, mai degrab trebuie analizate cauzele care determin suporterii s aib respectivele comportamente agresive.

Fotbalul este un sport care implic foarte muli oameni, de la juctori i echipa din spatele cluburilor de fotbal, pn la spectatorii care fac spectacolul din tribune. Acest sport este asociat cu pasiunea, dedicarea, emoia i implicarea actorilor de care vorbeam mai sus. La fiecare meci de fotbal putem observa oameni care se bucur de experiena de a fi pe stadion si de a incuraja echipa favorit n cadrul unei mulimi care d via tribunelor, dar i oameni care triesc att de intens aceast experien, nct ajung s plng atunci cnd echipa favorit pierde o competiie. Opinia unui fan de pe un blog dedicat iubitorilor de fotbal surprinde foarte bine aceste aspecte ale fotbalului: Un lucru pot s v spun, fotbalul e o plcere imens i cel care n-a fcut sacrificii (financiare, morale, personale) pentru fotbal nu are nici o mica idee ce nseamn s iubeti o echip.Fotbalul este unul din sporturile care d oamenilor ocazia, atunci cnd merg pe stadion, s-i elibereze frustrrile i grijile din viaa de zi cu zi. Violenele iau natere atunci cnd aceste sentimente trec dincolo de grania eliberrii i se transform n adevrate lupte mpotriva suporterilor echipei adverse. Astfel, se pune ntrebarea: de unde se nate violena suporterilor ? Din pur pasiune, dus la extrem sau din teribilism ? Atunci cnd analizm un fenomen de o asemenea amploare, trebuie s inem cont, n primul rnd, de faptul c suporterii violeni fac parte ntotdeauna dintr-un grup, mai mic sau mai mare. Atunci cnd tribunele i peluzele stadioanelor sunt pline de mii sau zeci de mii de oameni, care vin s-i susin favoriii n diverse moduri, individualitatea fiecruia se pierde n favoarea mulimii, care acioneaz spontan i, de cele mai multe ori, iraional.

n Romnia, este foarte bine cunoscut faptul c peluzele stadioanelor, acolo unde galeriile fac spectacol, sunt cele care gzduiesc violenele suporterilor. De ce ? Pentru c acolo se regsesc ultraii, care, dei pretind c scopul lor nu este de a instiga la violen, ci de a face spectacol pentru echipa favorit, sunt mereu implicai n incidente. i totui, unul din liderii galeriei echipei Steaua, consider c diferenele dintre un ultras i un suporter obinuit sunt: Fanatismul, sacrificiul, consecvena (www.uncoltuitatdelume.wordpress.com).n Romnia, fenomenul ultras a aprut imediat dup Revoluie, dezvoltndu-se treptat odat cu anii 1995-1996. Cum era de ateptat, grupurile de fani ultrai s-au unit n brigzi n oraele mari are Romniei, primele echipe cu acest gen de fani fiind Steaua, Dinamo, Rapid, Poli Timioara i Universitatea Craiova. Un alt fenomen asociat cu violenele de pe stadioane este hooliganismul, care are la baz ideea c pe stadion sau n afara lui, ceea ce conteaz este s fii mai puternic, fizic, dect adversarul tu. Suporterii din Romnia, respectiv membrii brigzilor de ultrai, pentru c ei se consider ultrai i nu hooligani, se inspir din coregrafiile suporterilor italieni, dar cnd vine vorba de incidente au i ca i model, mai degrab, pe hooliganii din Marea Britanie, acolo unde s-a i dezvoltat fenomenul hooligans. Pentru hooligani, luptele cu suporterii adveri nu trebuie s lipseasc, dar au anumite reguli de desfurare ale acestora. Una din aceste reguli se refer la fair-fight, o lupt de strad n care trebuie s fie implicate un numr aproximativ egal de persoane din ambele tabere i nu trebuie s aib asupra lor niciun fel de arme.

Acelai lider stelist este de prere c: S fii hool (n.r. hooligan) implic multe, printre care i cazier, dini scoi, stat prin spitale, la 50-55 de ani eti o epav de la atia pumni n cap i alcool i stres. La noi se poate dezvolta cel mult un surogat ieftin al unui astfel de fenomen. Eu i sftuiesc pe toi tinerii care o ard de circa 5-6 ani pe la stadion n mod regulat, s se uite la filmele asteai la alea de pe net cu fair-fight-uri i nebunii, s ia ce e mai bun de la fiecare i s ncerce s pun n aplicare doar ce i ajut pe ei s i cldeasc un comportament i o personalitate puternic.(www.fcsteaua.ro). n legtur cu incidentele tot mai numeroase de pe stadioanele din Romnia, John, tot lider al galeriei Stelei, spunea ntr-un articol pe site-ul oficial al echipei: Sunt incidente, dar sunt mrunte, relativ cu ceea ce se ntmpl n afar. Nu e cazul s se alarmeze nimeni pentru cteva scaune rupte. Uitai-v ce s-a ntmplat la Mondial, cum au devastat englezii tot ce au ntlnit n cale, s-a lsat cu sute de arestri, etc. La noi se i exagereaz, i una-dou, lumea sare s ne numeasc huligani.(www.fcsteaua.ro)

Analiznd mai multe opinii ale suporterilor sau ale liderilor galeriilor echipelor romneti de fotbal, se poate spune c n Romnia, fenomenul ultras, huliganismul sau violenele pe stadioane sunt mai mult produse ale mass-mediei sau ale celor care privesc fr s cunoasc, n prealabil, aceste fenomene. i totui, ele exist. Potrivit ziarului Romnia Liber, n cadrul campionatului 2011-2012, au fost ntocmite peste 80 de dosare pentru nceperea urmririi penale de ctre jandarmi mpotriva suporterilor echipelor Steaua i Rapid, ndeosebi, pe fondul violenelor sau deinerii/folosirii de obiecte pirotehnice, arme albe etc. (http://www.football-hooligans.org)

Ultraii sau hooliganii, ns, privesc dintr-o cu totul alt perspectiv aceste violene, avnd motivaii puternice ce stau la baza acestora; pentru o mai bun nelegere a acestor cauze, avem prerea unui membru fondator al gruprii Armata Ultra, din galeria Stelei: Este de datoria oricrui ultras sau hooligan s se bat pentru renumele suporterilor Steliti. Suporterii unei echipe i duc faima mai departe prin coregrafii, cntece, spectacole i bti. Toate astea sunt strns legate, iar legile aspre care vin s nlture aceste bti pe care le ateptm cu sufletul la gur, ncruntai i cu dinii strani, nu or s ne opreasc, or s ne nriasc, orice abuzuri se vor face. Cine nu e de acord cu aceste bti s nu adere la nici un grup ultras sau hools i nu vor avea de suferit. n ultima vreme aceste violene s-au rrit. Mass-mediei i se pare ns c s-au nmulit datorit mediatizrii excesive a puinelor care au mai rmas. nainte erau bti zi de zi i nimeni nu ia nimic. Acum se face mgar din nar. O s trecem, ncet, ncet, la bti organizate n locuri secrete pentru a scpa de aceste mediatizri. (www.fcsteaua.ro)

Violena pe stadioane este un fenomen foarte rspndit pe toate stadioanele lumii, nc din cele mai vechi timpuri. Analiznd interviurile unor lideri ai anumitor echipe de fotbal din Romnia de pe site-urile de profil, putem observa c, din punct de vedere al codului ultrailor sau al huliganilor, violena este un fenomen absolut normal i legitim att timp ct n joc este reputaia lor de suporteri i membri ai unei galerii anume. Dup cum spuneam i mai sus, incidente violente existau i n trecut cnd, dei galeriile nu aveau impactul de astzi de pe stadioane, din punctul de vedere al coregrafiilor i al spectacolului, membrii acestora obinuiau s intre pe teren sau s se implice n aciuni violente chiar i asupra juctorilor sau arbitrilor. Fie c se datoreaz pasiunii, fie teribilismului, violena suporterilor de pe stadioane sau din afara acestora pare a fi inevitabil, n ciuda legilor din ce n ce mai aspre pentru prevenirea incidentelor de acest gen.

Bibliografiehttps://sociologiepublica.wordpress.com/2012/05/28/violenta-pe-stadioane-pasiune-sau-teribilism/www.fcsteaua.rowww.uncoltuitatdelume.wordpress.com