Top Banner
2 2015
28

Leija 2 2015

Jul 21, 2016

Download

Documents

Selkolehti Leija. Aiheita tällä kertaa muun muassa Onnea, Pertti Kurikan Nimipäivät, Me Itse -yhdistyksen jäsenkampanja ja Leppoisaa asumista Alavieskassa.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Leija 2 2015

� � 2 • 20092 2015

Page 2: Leija 2 2015

2 Leija 2 . 2015

Onnea Pertti Kurikan NimipäivätPertti Kurikan Nimipäivät -bändiedustaa Suomea euroviisuissa toukokuussa.

Pertti Kurikan Nimipäiväton punkyhtye.Pertti Kurikka soittaabändissä kitaraa, Kari Aalto laulaa,Toni Välitalo soittaa rumpuja ja Sami Helle bassoa.

Toukokuussa bändi edustaaSuomea euroviisuissa.– Euroviisuihin osallistuminenon hirveä puristus koko bändille,basisti Sami Helle sanoo.

Suomi esiintyy karsinnassatiistaina 19. toukokuuta.Karsinnan parhaatpääsevät finaaliin, joka on lauantaina 23.5.2015.

– Euroviisujen aikaanolemme reissussa kaksi viikkoa. Ensimmäisellä viikollateemme promoa elimarkkinoimme biisiämme. Toinen viikko menee Wienissä, jossa viisut järjestetään,Sami kertoo.

Basso on paras

Sami Helle aloitti basson soittamisen Antinkartanon musiikkileirillä 1998. – Leirit ja AK-Jazz-tapahtuma edistivät muusikoita eteenpäin.Molemmat ovat nyt loppuneet,kuten niin moni muukin hyvä juttu,mitä kehitysvammaisilla on ollut.

Sami on soittanut myös pianoa ja rumpuja, mutta yksi soitin on paras.

– En vaihtaisi bassoa mihinkään.Mulle basso on sensuelli,se on vähän kuin olisi naisen kanssa,Sami kertoo ja nauraa iloisesti.

Elämä julkisuudessa

Bändi on soittanut kuusi vuotta. Sinä aikana Sami Helteestä on tullut julkkis eli julkisuuden henkilö.– Vuosien aikana on tapahtunut paljon. Nyt olen tottunut siihen,että olen radiossa tai televisiossa.Haastattelut ovat väsyttäviä,mutta niitä on pakko tehdä.

Page 3: Leija 2 2015

Leija 2 . 2015 3

Onnea Pertti Kurikan Nimipäivät

Sami Helle pystyy keskustelemaanmyös muiden maiden toimittajien kanssa,sillä hän puhuu englantia ja ranskaa.

– Ihmiset haluavat minua. Se on osa minun duuniani.En kuitenkaan puhu kaikesta,sillä haluan suojella läheisiäni.

Kysymykset laati Leijan toimitusneuvosto.Teksti Jaana Teräväinen Kuva Anton Sucksdorff, Sony Music

Maaliskuussa Me Itse -vuosikokouksessa otettiin bändille yhteinen, hauska onnittelukuva: ”Paljon onnea, Pertti Kurikan Nimipäivät!”

Kuv

a La

ura

Ves

a

Page 4: Leija 2 2015

4 Leija 2 . 2015

Leijan uutisia

Leijan kansikilpailun voitti kansi numero 4

Vammaissopimusta odotetaan yhä

Leijan viime vuoden lehtien kansikilpailun voittilehti numero neljä.

Lehden kansikuvassaovat Iris Rasi ja Elina JääskeläinenHyvinkäältä.Kannessa lukee”Tärkeintä on luottamus ja toisen kunnioittaminen.”

Kannen valokuvan on ottanut valokuvaaja Eeva Anundi.

Kaikkien kilpailuun vastanneiden kesken arvottiin palkintoja. Palkintoina oli Me Itse -yhdistyksen taskulamppuja, huiveja ja solmioita.Palkinnot onpostitettu voittajille.

Eduskunta käsitteli maaliskuussaYK:n vammaissopimusta.Vammaiset ihmiset pettyivät,sillä sopimus ei vielä tullut voimaan.

Tällä hetkellä odotetaan,että laki itsemäärämisoikeudestasaadaan ensin hyväksyttyä.Sitten sopimus voi tulla voimaan.Toivottavasti uusi eduskunta pitää vammaisten oikeuksia tärkeänäja käsittelee lain nopeasti.

YK:n eli Yhdistyneiden Kansakuntienvammaisten henkilöiden yleissopimus takaa kaikille vammaisille ihmisilleihmisoikeudet ja perusvapaudet.

Kuv

a M

ikko

Käk

elä

Toivottavasti uusi eduskunta pitää vammaisten ihmisten oikeuksia tärkeänä.

Page 5: Leija 2 2015

Leija 2 . 2015 5

Kohtaamut Iltalinjalla Tampereella. Raija Hamarinen ja Risto Ahonen ottavat yhteisen valokuvan eli selfien.

Carrie Sandahl sanoo, että vammaisten ihmisten tekemä kulttuuri on keino muuttaa käsityksiä vammaisuudesta.

Tammikuussa alkoiKohtaamut-kampanja. Kampanjassa Tukiliitto kutsuu kaikki kehitysvammaiset ihmiset,heidän läheisensä ja alan ammattilaisetjärjestämään tapaamisia,joissa vammaiset ja vammattomatihmiset tapaavat yhdenvertaisina.

Haluatko mukaan? Toukokuussa eri puolilla Suomea järjestetään euroviisujen Kohtaamut-katsomoja.

Tapahtumien järjestämisestäon lisätietoa netissä sivulla www.kvtl.fi/fi/kohtaamut

– Kaikilla ihmisillä on jonkinlainen kuva vammaisuudesta. Jos he eivät tunne vammaisia, näkemys syntyy median kautta,Carrie Sandahl sanoo.Hän on vammaisaktivisti Yhdysvalloista.

Vammaisten ihmisten tekemäkulttuuri ja taide ovat keinojavaikuttaa siihen, miten vammaisiin suhtaudutaan.–Näin on siksi, että taideteosta ei voi erottaa sen tekijästä, Carrie Sandahl sanoo.

Carrie Sandahl puhui SuomessaAccac-tapahtumassa maaliskuussa.

Kohtaamut-kampanja tuo tasavertaisia tapaamisia

Kuv

a Ja

nne

Ruo

tsal

aine

nK

uva

Jaan

a Te

rävä

inen

Kulttuuri on keino muuttaa asenteita

Page 6: Leija 2 2015

6 Leija 2 . 2015

Juontaja Pasi Toivosen mielestä kehitysvammaisten ihmisten pitää näkyä ja kuulua myös televisiossa.

Tv-tuottaja Pasi Toivonen oli yksi television A2-kehitysvammaisillan juontajista. Ohjelma tuli helmikuussa Yleisradion kakkoskanavalta.

– Ohjelman aihe päätettiin jo ennen joulua. Sitä ehdotti meille Me Itse ry:ssä toimiva Tommi Kivimäki.Tai oikeastaan Tommi vaati monta vuotta, että kehitysvammaisten ihmisten pitää saada oma ilta televisioon, Pasi kertoo.

Ohjelma oli suora lähetys. Se siis esitettiin samaan aikaan kuin kuvattiinkin. Studioon oli koottu iso joukko ihmisiä keskustelemaan kehitysvammaisten ihmisten oikeuksista.

Mukaan kaikenlaisia ihmisiä

Pasi Toivonen sanoo, että osallistujien valitseminen oli vaikeaa.Kaikki sopivat keskustelijat eivät millään mahtuneet studioon.

Tv:n kehitysvammaisten ilta nosti esiin tärkeitä asioita

Page 7: Leija 2 2015

Leija 2 . 2015 7

– Halusimme käsitellä monia aiheita, kuten rakkautta, työtä ja laitoksessa asumista.Siksi myös osallistujien piti olla keskenään mahdollisimman erilaisia, Pasi Toivonen kertoo.

Ohjelmaan tahdottiin mukaannimenomaan kehitysvammaisia ihmisiäkertomaan omasta elämästään. Ei haluttu, että taas kerran asiantuntijat tai poliitikot puhuvat muiden asioista.

Myös juontajiksi pyydettiin kehitysvammaisia henkilöitä. Pasi Toivosen ja hänen työparinsa Kati Leskisen kanssa illan juonsivat Kalle Havumäki ja Sanna Sepponen. Kalle on rap-muusikko MC Koo, ja Sanna on tuttu esimerkiksi Toisenlaiset frendit -tv-ohjelmasta.

Tunnelma oli lämmin

Ohjelma rikkoi monia rajoja. Koskaan ennen Suomessa ei ole ollut tv-studiossa yhtä paljon kehitysvammaisia keskustelijoita. Eivätkä kehitysvammaiset henkilöt ole aiemmin juontaneet suoraa lähetystä.

– Vielä harjoituksissa tapahtui kaikenlaista hassua. Mutta samalla alkoi tulla olo, että nyt tehdään jotain ainutlaatuista, Pasi Toivonen kertoo.

Kun lähetys viimein alkoi,studiossa oli lämmin ja mukava tunnelma.Monien mielestä se välittyi myös kotikatsomoihin saakka.

Paljon hyvää palautetta

Pasi Toivonen sanoooppineensa itsekin paljon ohjelman tekemisestä. – Illan aikana pidettiin monta hienoa puheenvuoroa.

Kehitysvammaiset juontajakaverit olivat uutta kokeneelle tv-toimittajalle.– Kalle ja Sanna ovat tosi erityisiä henkilöitä. Heidän kanssaan oli hienoa tehdä töitä.

JATKUU u

Ajankohtaisen kakkosen kehitysvammaisten illan juontajat yhteisessä kuvassa: Kati Leskinen, Pasi Toivonen, Sanna Sepponen ja Kalle ”Koo” Havumäki.

Page 8: Leija 2 2015

8 Leija 2 . 2015

Ohjelma on kerännyt paljon kiitosta. Pasi kertoo, ettei ole koskaan aiemmin saanut yhtä paljon myönteistä palautetta katsojilta.

Jatkoa seuraa

Pasi Toivonen toivoo, että televisiossa nähdään tulevaisuudessa yhä enemmänkehitysvammaisten ihmisten elämää ja mielipiteitä.

– Toisenlaiset frendit on ollut tärkeä ohjelma. Ja nythän Pertti Kurikan Nimipäivät menee euroviisuihin.

– Osasimme tehdä kaksi asiaa oikein: kutsua studioon kehitysvammaisia ihmisiäja antaa heille kerrankin aikaa puhua. Ohjelman onnistuminen oli mahtavien keskustelijoiden ansiota.

Teksti Mari VehmanenKuva Ville Vaarna, Yle (juontajakuva)

Ohjelma lähetettiin 10.2.2015.Ohjelmaa voi katsoa Yle Areenassa netissä.Käytä areena.yle.fi -sivulla hakusanaa ”kehitysvammais-ilta”.

Iltalinjalla Tampereella seurattiin tv-lähetystä yhdessä.

Papunetin sivuilla onhelppokäyttöinen piirustusohjelma.Ohjelmalla voit piirtää kuvia jatallentaa kuvat omalle koneelletai yhteiseen piirustusnäyttelyyn. Jos tallennat kuvat piirustusnäyttelyyn,muut voivat ihailla piirustuksiasi.Näyttelyssä pääset myös itse katsomaanmuiden tekemiä kuvia. Piirustusohjelma toimiitietokoneella ja tablettilaitteilla. Piirustusohjelman ja piirustusnäyttelyn osoite onwww.papunet.net/pelit/galleria

Eppu Valkonen käyttää piirustusohjelmaa tabletti-tietokoneella.

Kuv

a Ja

ana

Terä

väin

en

JATKOA q

Tunnetko jo Papunetin piirustusohjelman?

Page 9: Leija 2 2015

Leija 2 . 2015 9

Toukokuun 10. päiväon kansainvälinen liikuntapäivä.Silloin on Liiku terveemmäksi -päivä.Päivän aikana järjestetäänliikuntatapahtumia ja -tempauksia.Tarkoitus on, että mahdollisimman moni ihminenosallistuu liikuntaan. Tapahtumissa liikunta on sellaista, että siihen voivat osallistua kaikenkuntoiset ja eri-ikäiset ihmiset.

Liiku terveemmäksi -hankkeen päätoimija vaihtuu vuosittain.Tänä vuonna päävastuussa on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry.

Tapahtumia voi ilmoittaa netissä sivullewww.liikuterveemmaksi.fi

Metsäretkellä keväällä. Ensimmäisenä kulkee Hanna Auterinen Tampereelta.

Toukokuussa liikutaan terveemmäksi

Kuv

a Ja

ana

Terä

väin

en

Special Olympics Kesämaailmankisat järjestetään joka neljäs vuosi. Tänä vuonna Kesämaailmankisatjärjestetään 25.7. – 2.8.2015 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Kisat ovat vuoden 2015 suurin urheilutapahtuma maailmassa.Niihin on tulossa jopa 7 000 urheilijaa.He edustavat 177 maata.Suomesta kisoihin lähtee noin 90 urheilijaa.

Lisätietoja on VAU ry:n sivullawww.vammaisurheilu.fi

Special Olympics Kesämaailmankisat 2015

Meloja Matti Hämäläinen Nastolasta oli mukana jo edellisissä Ateenan kisoissa. Valmentaja Heidi Mannerkivi onnitteli mitalista. K

uva

Nin

a Ja

kone

n, V

AU

ry

Page 10: Leija 2 2015

10 Leija 2 . 2015

Anne ja Vili Södervikovat olleet naimisissajo kauan, kymmenen vuotta.

Anne käy päivisintoimintakeskuksessa.Vili on töissä Halpahalli-marketissa.

He asuvat Alajärvellä,Alarinteen asuntolassa.Asuntola tarjoaatuettua ja ohjattua asumista.Se sopii ihmisille, jotkaeivät tarvitse asumisessaan yövalvontaa.

Talo on matala rivitalo,jossa asukkailla on yhteisiä tiloja.– Olemme sekä omassa kodissammeettä yhteisissä tiloissa. Yhdessä voidaan vaikkakatsoa televisiota, Vili kertoo.

– Yhteisissä tiloissa voi syödäkin,Anne jatkaa.

Leppoisaa yhteiselämääja asumista Alajärvellä

Anne ja Vili Södervik asuvat Alajärvellä asuntolassa. Heillä on oma asunto.

Vili on töissä Halpahalli-marketissa.

Page 11: Leija 2 2015

Leija 2 . 2015 11

Asuntolassa he saavat apua ohjaajalta.– On turvallisuuden tunneja on turvallista olla täällä,Anne ja Vili sanovat.

He ovat tyytyväisiä asumiseensa,mutta kokevat, että he voisivat asua myös itsenäisemmin.– Jos kaupunki rakentaisi tukiasuntoja,me voisimme muuttaa sellaiseen,pariskunta pohtii.

– Tähän voisi muuttaa joku,joka tarvitsee tätä, Anne pohtii.

Annen ja Vilin mielestä itsenäistä asumista voisivat kokeilla sellaiset kehitysvammaiset ihmiset, jotka asuvat nyt iäkkäiden vanhempien luona.

– Myös moni yksin asuvavoi olla aika paljonoman onnensa nojassa.Tällaisessa asuntolassaon tukihenkilönä ohjaaja, jolta voi pyytää apua, Anne ja Vili sanovat.

Teksti ja kuvat Jaana Teräväinen

Anne tekee päivisin käsitöitä toimintakeskuksessa. Käsityöt ovat harrastus myös kotona.

Page 12: Leija 2 2015

12 Leija 2 . 2015

Miika Boren ja Mirva Pekkola ovat järjestäneet Me Itse -tilaisuuksia monella paikkakunnalla.Tilaisuuksien tarkoitus on rohkaista ihmisiä liittymäänMe Itse -yhdistyksen jäseneksi.

Marraskuussa Mirva Pekkola ja Miika Boren olivat Kokkolassakertomassa Me Itse -toiminnasta.Tilaisuus järjestettiin toimintakeskuksessa.Sali on täynnä ihmisiä.

Puhujilla on yllään Me Itse -paidatja he ovat laittaneet kaulaansayhdistyksen sinisen kravatin.Puhujat kertovat:– Me Itse on liikeitsenäisen elämän puolesta.Yhdistys pyrkii vaikuttamaan niin,että kehitysvammaisia ihmisiäarvostetaan ja kunnioitetaan.Se puolustaa ihmisoikeuksia.Ymmärrettävä kieli onmyös tärkeää.

Paikallinen ryhmä saa tukea

Miika Boren ja Mirva Pekkola rohkaisevat kuulijoita liittymään jäseniksi ja perustamaan oman paikallisen ryhmän.

– Jos perustatte paikallisen ryhmän, saatte meiltä apua. Me olemme tukipylväs,Miika kertoo.

Miika Boren ja Mirva Pekkola tekevät jäsenkampanjaa

Tervetuloa Me Itse ry:n jäseneksi

Kun Me Itse -toiminnasta puhuttiin Kokkolassa, myös Lotta Brander ja Heidi Karhulahti olivat kuuntelemassa.

Opiskelija Kalervo Kattilakoski tutustui Me Itse ry:n esitteeseen.

Page 13: Leija 2 2015

Leija 2 . 2015 13

Miika ja Mirva kertovat, että paikallinen ryhmä voi hakea taloudellista tukeaMe Itse -yhdistykseltä. Se voi hakea myös Tukiliiton apurahojaja tukea omalta kunnalta.

Miika Boren on Raahesta. Raahen ryhmän nimion Raahen Fantti.– Meillä on Raahessauseampi taustatukihenkilö.Yksi heistä hoitaa raha-asiat.

Mirva Pekkola on Oulusta,Hän kertoo, että kaupunkiantoi ryhmälle kokoontumistilankäyttöön maksutta. – Kokoonnuimme kerran kuussa. Järjestimme myös retkiä,pidimme pikkujoulut ja kesätapahtumiayhdessä tukiyhdistyksen kanssa.

Jokainen paikallinen Me Itse -ryhmä päättää itse, miten se toimii.Ryhmiä kutsuttiin aiemmin alajaos-nimellä.

Uusia jäseniä tulee

Mirva Pekkola ja Miika Boren ovat pitäneet puheenvuoronsa. He korostavat vielä kuulijoille, että jokainen saa itse päättää, liittyykö Me Itse -yhdistyksen jäseneksi.– Voit harkita asiaa vielä kotona, he sanovat. Kuten muillakin paikkakunnilla,myös Kokkolasta tulee uusia jäseniä.Mirvan ja Miikan järjestämä tilaisuusonnistui taas kerran hyvin.

Teksti ja kuvat Jaana Teräväinen

– Jokainen saa itse päättää, liittyykö Me Itse ry:n jäseneksi, Miika ja Mirva korostavat.

Page 14: Leija 2 2015
Page 15: Leija 2 2015

Kuvaaja Tiia Santavirta, Yle

� � 2 • 2009

Page 16: Leija 2 2015

16 Leija 2 . 2015

Hei!Olen 19-vuotias nuori nainen Hämeenlinnasta. Haluaisin kirjekaveriksi jonkun samanikäisen pojan. Ei ole väliä, missä päin asut. Minä asun perhekodissa ja ohjaajat auttavat minua kirjoittamisessa. Olen luonteeltani kiltti. Pidän uimisesta, matkustamisesta ja elokuvista. Olen huumorintajuinen ja mukava. Kirjoita minulle pian osoitteeseen Johanna Herukkakuja 313300 Hämeenlinna

Kirjeenvaihtoon

Hei sinä 55 – 60-vuotias nainen 02- tai 03-alueelta, tämä viesti on sinulle. Harrastuksiani ovat ulkoilu, lukeminen, tanssiminen, pyöräily ja musiikin kuuntelu. Olen 65-vuotias. Jos kiinnostuit, kirjoita minulleNimimerkki Tuntematon 2015Pinninkatu 51 33100 Tampere

Kirjeenvaihtoon

Moi!Olen Mervi Saarinen Mikkelistä Itä-Suomesta. Olen 46-vuotias ja etsin ikäistäni miestä seurustelukaveriksi.Tykkään ulkoilla, harrastan pyöräilyä, tv:n katselua ja kirpputoreja.Olen penkkiurheilija! Olen reilu ja rehellinen luonne. Tulen toimeen toisten kanssa.Käyn siivoojana ja keittiöhommissa toimintakeskus Kipinässä.Mervi Saarinen Maahisentaival 3 B 23 50970 Mikkeli

Kirjeenvaihtoon

Olen 44-vuotias, 173 cm pitkä, normaalipainoinen mies Lohjalta. Etsin sinua nainen kirjeenvaihtokaveriksija kenties elämänkumppaniksi.Lenkkeilen, surffaan tietokoneella. Olethan rauhallinen ja ulkoileva. Janne Salin Laurikatu 49 B 19 08100 Lohja Sähköposti [email protected]

Kirjeenvaihtoon

Hei, olen 32-vuotias nainen.Harrastan liikuntaa ja uintia.Haluaisin samanikäisten kanssa kirjeenvaihtoon.Asun Pohjanmaalla.Anne SandYliluhdantie 28 A 51 64700 Horo

Kirjeenvaihtoon

Leijan juttuja voi kuunnella netissä Vernerin sivullaosoitteessa http://verneri.net

Page 17: Leija 2 2015

Leija 2 . 2015 17

Ulla-Maija odottaa kirjeitä.

Hei! Olen 56-vuotias nainen Ikaalisista Pirkanmaalta. Harrastan uintia ja musiikinkuuntelua. Pidän eläimistä ja valokuvien keräämisestä. Etsin samanikäistä kirjetoveria sekä miehistä että naisista. Olisi hauska tutustua. Jään odottelemaan kirjettäsi!Kamraatinkulman toimintakeskusUlla-MaijaKamraatintie 339 500 Ikaalinen

Kirjeenvaihtoon

Hei!Olen Pasi Muikku.Asun Lieksassa Pohjois-Karjalassa.Olen kiltti, rehellinen ja mukava,vähän ujo aluksi. Etsin mukavaa ja rehellistä 40 – 45-vuotiasta tyttöystävää. Harrastuksiani ovat kalastus, uinti ja luonnossa kävely. Pidän elokuvista ja musiikista. Onhan sinulla samoja harrastuksia?Ethän mielellään tupakoi ja käytät alkoholia vain kohtuudella.Pasi Muikku Sammonkatu 4 A 2 81700 Lieksa

Kirjeenvaihtoon

Hei!Etsin poikaystävää. Olen hieman yli 30-vuotias nainen. Asun Etelä-Suomessa. Harrastukseni ovatulkoilu, uinti, pyöräily,askartelu ja musiikin kuuntelu. Olen ystävällinen ja haluan auttaa ihmisiä. Fanitan Lovexia. Tanja Hippula Kaanantie 37 36840 Pohja

Kirjeenvaihtoon

Hei!Olen kolmekymppinen nainen Lappeenrannasta Itä-Suomesta. Tykkään tehdä käsitöitä ja kuunnella musiikkia. Etsin kirjeenvaihtoystävää.Sanna Vuorenmaa Oljamikoti Ukonmäenkatu 4 43550 Lappeenranta

Kirjeenvaihtoon

Hei! Olen sosiaalinen ja aktiivinen. Haluaisin harrastaa palokuntaharrastusta. Olen kiinnostunut autoista ja tiepalveluista.Odotan kirjeitä miehiltä ja naisilta. Vesa AhvenainenMetsäkulmankatu 21 48910 Kotka

Page 18: Leija 2 2015

18 Leija 2 . 2015

Markku hakee tyttöystävää Lapin alueelta.

Hei!Olen 41-vuotias mies Enontekiöltä Lapista.Asun Aspa-koti Riekonmarjassa ja käyn töissä toimintakeskuksessa.Harrastan lenkkeilyä ja käsitöitä.Tykkään laulaa karaokea. Haen samanikäistä tyttöystävää Lapin alueelta. Markku KeskitaloOunastie 125 A 399400 Enontekiö

Kirjeenvaihtoon

Heippa! Minun nimeni on Päivi Erkkilä ja olen 55-vuotias nainen.Asun Tampereella.Haluaisin kirjeenvaihtoon 55 – 57-vuotiaan tamperelaisen miehen kanssa. Olen luotettava ja huumorintajuinen.Harrastan kirjeenvaihtoa, lukemista, käsitöitä, tanssimista,ulkoilua ynnä muuta.Ethän tupakoi.Alkoholia voit käyttää kohtuudella.Jään odottamaan kirjettäsi.Päivi ErkkiläJänislahdenkatu 2 A 433410 Tampere

Kirjeenvaihtoon

Hei! Haluaisin kirjeenvaihtoon nuorten miesten kanssa. Olen keskivaikeasti kehitysvammainen mies.Asun Muhoksella.Tykkään jääkiekko- ja sählymailoista ja toivoisin, että sinäkin tykkäisit mailoista. Olen urheilullinen ja tykkään tehdä paljon ulkotöitä. Viihdyn muiden ihmisten seurassa ja nautin kalastuksesta ja pyöräilystä sekä Ismo Alangon musiikista. Sähköpostiosoitteeni on [email protected] Terveisin Harri VäisänenLeppiniementie 135 B91500 Muhos

Kirjeenvaihtoon

Hei! Etsin tyttöystävää. Olen Hara, 58-vuotias mies Helsingistä.Harrastan autoja ja rockabillyä.Tykkään kovasti mm. niittivöistä.Käyn erilaisissa tapahtumissa,kuten konserteissa ja autonäyttelyissä. Minulla on henkilökohtainen apu,jonka kanssa liikun paljon.Olisi hyvä, jos olet 48 – 58-vuotias sinkku. Pidäthän musasta, leffoista ja valokuvaamisesta.Olisi kiva lähteä yhdessä joskus konserttiin.Harri Vatanen Palopirtintie 10 00930 Helsinki

Kirjeenvaihtoon

Page 19: Leija 2 2015

Leija 2 . 2015 19

Hei!Etsin seuraa 40 – 60 vuotiaista, liikunnallisista ja reippaista naisista. Olen kohta 57-vuotias, urheilullinen mies, Pohjois-Pohjanmaalta. Olisi kiva, jos asuisit Oulun seudulla.Tykkään laulaa karaokea, liikkua ja urheilla, shoppailla ja tapailla ihmisiä.En käytä alkoholia enkä tupakoi. Asun itsenäisesti ja kuljetan työkseni vanhuksille ruokaa.Ota rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan!Nimimerkki Make Leija Pinninkatu 51 33100 Tampere

Kirjeenvaihtoon

Hei! Olen 76-vuotias mies Suomen keskipisteestä, Piippolasta. Asun yksin rivitalossa. Harrastan mm. pyöräilyä ja lehtien katselua. Pidän matkustamisesta ja kyläilystä. Haluan kirjeenvaihtoon 50 – 60-vuotiaiden naisten kanssa. Antti PakkanenPappilantie 292620 Piippola

Kirjeenvaihtoon

Hei! Olen 55-vuotias Joakim.Etsin Turun seudulta elämänkumppania naisesta ihan tositarkoituksella.Olen 175 cm pitkä ja olen päivisin työssä.Harrastan ulkoilua ja kuuntelen oikein hyvää musiikkia.Vastaukset valokuvalla sitten.Joakim Grönholm Matruusinpolku 3 b 58 20810 Turku

Kirjekaveriksi?

Haluatko kirjeenvaihtokaverin?Lue ensin Leijassa julkaistut kirjeenvaihtoilmoitukset.Jos joku ilmoittaja kiinnostaa sinua, kirjoita hänelle.

Jos lehdestä ei löytynyt sopivaa kirjeenvaihtokaveria, voit tehdä oman ilmoituksen. Mieti, mitä haluat kertoa itsestäsi. Millainen luonne sinulla on? Missä päin Suomea asut? Käytkö töissä? Monet kertovat myös harrastuksistaan.

Lähetä kirjeenvaihtoilmoitus osoitteella:LeijaPinninkatu 5133100 Tampere

Voit lähettää ilmoituksen myös sähköpostilla. Lähetä ilmoitus Leijan toimittajalle osoitteeseen [email protected]

Ilmoitus kotisivulle?

Leijan kirjeenvaihtoilmoituksiajulkaistaan myös netissä.Kun lähetät ilmoituksen, kerro, jos haluat sen myös nettiin.

Internetissä ilmoitukset julkaistaanverkkopalvelu Vernerin kotisivulla.Jos käytät tietokonetta,voit käydä lukemassa ilmoituksiaosoitteessa http://verneri.net

Page 20: Leija 2 2015

20 Leija 2 . 2015

Moi!Olen Terho Tampereelta. Olen sinkku ja horoskoopiltani olen rapu. Harrastan kuntosalilla käyntiä ja satunnaisia kävelylenkkejä. Pidän erityisesti kukista ja laivaristeilyistä.Etsin naispuolista ystävää käymään kanssani kauppahallissa, juttelemaan maailman menosta ja viettämään kanssani vapaa-aikaa. Etsin sekä ystäviä että tyttöystävää.Nainen saisi olla kunnollinen30 – 45-vuotias Tampereella asuva. Nimimerkki TerhoLeija Pinninkatu 51 33100 Tampere

Kirjeenvaihtoon

Terve! Olen 74-vuotias Heikki Helsingin Marjaniemestä,jossa asustelen ryhmäkodissa. Olen lievästi kehitysvammainen,näkövammainen mies. Ulkona liikun pyörätuolilla, sisätiloissa kuljen omin avoin. Harrastan urkujen- ja pianonsoittoa. Olethan yli 60-vuotias sinkkunainen pääkaupunkiseudulta!Heikki Säämänen Palopirtintie 10 00930 Helsinki

Kirjeenvaihtoon

Tervetuloa koulutukseen,jossa pohditaan yhdessä muiden kanssa,mitä vaikuttaminen tarkoittaa.Koulutuksessa saa tietoa siitä, miten voimme vaikuttaa Me Itsen alajaosten kautta.Koulutuksia järjestetään8. – 9.5. Raahessa ja 23. – 24.5. Riihimäellä.Koulutukset ovat maksuttomia.Tukiliitto järjestää koulutuksetOK-opintokeskuksen tuella.Koulutuksissa käytetään selkokielistä vaikuttamisopasta. Lisätietoja Veijo Nikkanen,Tukiliitto0207 718 329, [email protected]

Haluatko vaikuttaa asioihin?

Page 21: Leija 2 2015

Peter Pan ensi-iltaan toukokuussaYlivieskan kansalaisopistossa toimii Teatteri TähtiParaati,joka harjoittelee uutta näytelmää.Mukana on 12 kehitysvammaistateatterinharrastajaa.

Ryhmän Peter Pan -näytelmätulee ensi-iltaan toukokuussa.– Harjoittelemme kerran viikossa,mutta loppua kohdenharjoittelutahti tiivistyy,ohjaaja Eija-Liisa Pokki sanoo.

Näytelmässä on musiikkia ja liikettä.– Esiinnymme Ylivieskanmusiikkitalo Akustiikassaison katsomon edessä. Näyttelijöillä onkinpaljon uutta opittavaa,kuten mikrofonien käyttö,ohjaaja kertoo.

Teatteri TähtiParaati: PETER PANOhjaus ja sovitus Eija-Liisa Pokki.Ensi-ilta lauantaina 9.5. klo 13.Esitykset 11.5. klo 13 ja 12.5. klo 13.Liput maksavat 10 euroa. Lippuvaraukset Akustiikka-talo ja Lippupiste.

Kuv

aaja

Pet

ri Y

lital

o

Kapteeni Koukkua esittää Petteri Laukkanen.

Mikko Mehtälä näyttelee Peter Pania ja Eve Nivala Leena Kultasta. Taustalla on vihreässä mekossa Saara Salo, hän näyttelee Helinä Keijun roolin.

Satunäytelmä sopii koko perheelle.

Page 22: Leija 2 2015

22 Leija 2 . 2015

Avaimia arkeen Avaimia arkeen on selkokirja, joka kertoo turvallisuudesta. Kirja sisältää erilaisia tehtäviä, joiden avulla voit pohtia omaa turvallisuuttasi. Aiheina ovat henkilökohtainen turvallisuus, paloturvallisuus, liikenneturvallisuus ja ensiaputaidot. Kirjan ovat tehneet Lauri Räty ja Petteri Kukkaniemi. Avaimia arkeen -kirja maksaa 15 euroa.Kirjan on kustantanut Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Raha-automaattiyhdistyksen tuella.

Tunnetko selkokirjoja?

Paras ystävämme

Koiraa pidetään ihmisen parhaana ystävänä. Se ei ole pelkkä ystävä. Koiran kanssa voi myös harrastaa ja sitä pitää hoitaa. Tässä kirjassa on paljon tietoa koirasta ja koiranhoidosta.Kirjassa tutustutaan myös koiran historiaan.

Kirjan ovat tehneetSeija Niinistö-Samela ja Juha Samela.

Paras ystävämme -kirja maksaa 22 euroa. Kirjan on kustantanutKustannus Oy Pieni Karhu.Selkokirjoja myy Selkokeskuksen kirjakauppa,jonka nettiosoite on http://papunet.net/selkokirjat

Page 23: Leija 2 2015

Leija 2 . 2015 23

Intti tutuksi -leirillä voit myös oppia turvallisuustaitoja. Intti tutuksi -leirillä osallistujat tutustuvat monenlaisiin varusmiestaitoihin. Yhdessä harjoitellaan ensiaputaitoja. Leireillä yövytään kasarmilla tai puolijoukkueteltoissa maastossa.

Intti tutuksi -leirit kestävät kaksi tai kolme päivää. Leirit on tarkoitettu tukea tarvitsevillenaisille ja miehille.

Kahden päivän leiri maksaa 70 euroa ja kolmen päivän leiri 95 euroa. Ruokailut ja yöpyminen sisältyvät maksuun. Leirille voi tarvittaessa osallistua yhdessä henkilökohtaisen avustajan kanssa. Avustajilta ei peritä osallistumismaksua.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö järjestää Intti tutuksi -leirejä eri puolilla Suomea.

Leirit järjestetään yhteistyössä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja Tukiliiton kanssa. Haku päättyy huhtikuun lopussa.Leireille haku tapahtuu sähköisellä hakulomakkeella,jonka löydät netistäPalvelusäätiön sivulta osoitteesta: www.kvps.fi/tapahtumat/intti-tutuksi-leirit

Intti tutuksi -leirit vuonna 201512. – 13.6. Sodankylä, Lappi14. – 16.8. Turku, Varsinais-Suomi15. – 16.8. Lapinlahti, Pohjois-Savo18. – 19.8. Outokumpu, Pohjois-Karjala22. – 23.8. Kauhava, Etelä-Pohjanmaa27. – 28.8. Hämeenlinna, Kanta-Häme28. – 29.8. Mikkeli, Etelä-Savo2. – 4.9. Taivalkoski, Pohjois-Pohjanmaa4. – 6.9. Lappeenranta, Etelä-Karjala 5. – 6.9. Kauhava, Etelä-Pohjanmaa19. – 20.9. Helsinki, Uusimaa

Haluatko tutustua varusmiehen arkeen?

Teltan kokoaminen sujuu yhteisvoimin Intti tutuksi -leirillä.

Kuv

a M

auri

Vää

näne

n, In

tti t

utuk

si

Page 24: Leija 2 2015

24 Leija 2 . 2015

Leijan ristikkoTunnistatko, mitä kuvissa on? Kirjoita sana kuvan kohdalle riville.Tummalle pystyriville muodostuu uusi sana. Mikä se on?

Etsitty sana on _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ . Ristikon on tehnyt Hannu Niittymäki.

Page 25: Leija 2 2015

Leija 2 . 2015 25

Runo

Euroviisut 2015 On jälleen euroviisut. Pertti Kurikan Nimipäivät -pojat laulelee.Miehet soittaa tyyliinsä sopivaa musiikkia.

Reipasta on heillä meno, hyvin liikkuu kengät ja mono.Musat kaikuu, kansa taputtaa, on musa loistavaa.Jytää, musaa, bassot soi loistavasti.

Iloisesti he esiintyy. Yleisölle laulaen, soittaen rytmiin jykeviin. Hyvä, pojat – kuuluu kuulijoilta. Onnea vaan teille! Eteenpäin musisoinnissa ja rytmissä.

Matti Hanski Nurmes

Kuva Tiia Santavirta, Yle

Pertti Kurikan Nimipäivät edustaa Suomea euroviisuissa. Biisin nimi on ”Aina mun pitää”.

Page 26: Leija 2 2015

26 Leija 2 . 2015

Tule mukaan toimintaan!

Tukiliiton liittokokoustoukokuussa

Tukiliiton liittokokous järjestetään 9.5.2015Tampereella, Tampere-talossa. Edellisenä päivänä onperinteisesti seminaari. Sen aihe on tällä kertaa Tukiliiton tulevaisuus.

Kuv

a JT

Kuv

a La

uri J

aakk

ola,

VA

U r

y

Tule kokeilemaan uusia lajeja!

Turun kulttuuritapahtuma on ostoskeskuksessa keskellä kaupunkia.

Special Olympics -karnevaalit toukokuussa LohjallaVAU ja Kisakallion Urheiluopisto järjestävät 8. – 9.5.2015 Special Olympics -karnevaalit Lohjan Kisakalliossa.Tapahtuma on avoin kaikille kehitysvammaisille liikkujille.Karnevaaleissa voi kokeilla eri lajeja, kuten koripalloa, salibandya, mölkkyä, frisbeegolfia, petankkia, tennistä, sulkapalloa, melontaa ja curlingia.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Kisakallion Urheiluopisto, Virpi Palmén, puh. 040 455 2852, [email protected]

Kulttuuritapahtuma 23.4.2015 Turussa Turussa järjestetäänjälleen kulttuuritapahtuma.Kulttuurikutsu-niminen tapahtuma on 23.4.2015 Hansan Thaliatorilla. Tapahtuma alkaa klo 12.30.

Kehitysvammaiset ihmiset esittävät musiikkia ja runoja.Mukana ovat muun muassa Marko Lahtonen Kaarinasta ja Toivolan musikantit.Esillä on myös käsitöitä keramiikkaa ja muuta taidetta.

Paula Välimäen Manga Gaala -taidenäyttelyavautuu jo 13.4. Hansassa.Hänet on valittu vuoden Into-taitelijaksi.Näyttely on avoinna 27.4. asti.

Tapahtuman järjestää Turun seudun Kehitysvammaisten Tukiyhdistys yhteistyössä muun muassa Salon ja Kaarinan tukiyhdistysten ja muiden yhteistyökumppaniensa kanssa.

Page 27: Leija 2 2015

Sastamalan kesätapahtumaan odotetaan 300 liikkujaa

Kuv

a H

annu

Bru

sila

Karviset esiintyy Olympiastadionilla 24.4.2015Olympiastadionilla Helsingissäjärjestetään 24.4.2015 Tavikset stadikalla -tapahtuma.

Tapahtumassa esiintyvät Karviset Salostaja DJ Nakki sekä Salon Vaijereiden bändi KPE. Maksuton tapahtuma alkaa klo 13 ja päättyy klo 16.

Tapahtuman järjestääMusiikkiyhdistys Salon Vaijerit ry.

Lisätietoja tapahtumasta:http://vaijerit.com

Karviset-bändissä soittavat Arto Pasio, Henri Kautiainen, Kari Palenius, Kari Tavinen ja Mikko Heinonen.

Raappana on keikalla Tampereella Pilke Stay up Late -illassa

Musiikki-illassa 7.5.2015 Tampereellaesiintyvät Vimmart All Stars, Aurora ja Raappana & DJ Leimasin. Klubin ja Pakkahuoneen ovet aukeavat klo 17.30.

Liput maksavat 15 euroa ennakkoon ja 20 euroa ovelta. Lippuja voi ostaa Tiketin toimipisteistä.

Tapahtuman tuotto lahjoitetaan Tampereen Kehitysvammaisten Tuki Ry:lle.

Lisätietoja netissä sivulla www.pilketapahtuma.com

Kuva Mikko Rossi, KHY Suomen Musiikki Oy

Raappana on reggae-artisti.

Page 28: Leija 2 2015

1

2

3

4

5

Takasivun tietovisa

Tietovisassa on väittämiä.Jokaiseen on kolme vastausehdotusta.Tiedätkö, mikä on oikea vastaus?Kysymykset on tehty tämän lehden jutuista.Oikeat vastaukset löytyvät myös sivun alalaidasta.

Sami Helle soittaa Pertti Kurikan Nimipäivät -bändissäA bassoa.B rumpuja.C kitaraa.

Euroviisut-kilpailu järjestetäänA Ruotsissa.B Italiassa.C Itävallassa.

Paras ystävämme -kirjan aiheena onA kissa.B koira.C molemmat.

Ristikon ratkaisuksi tuli sanaA Rummut.B Kitara.C Nokkahuilu.

Raappanan musiikkilaji onA punk.B reggae.C rock.

Käännä lehti ja lue oikeat vastaukset.Montako sait oikein?

Vastaukset1. A Sami soittaa bassoa. 2. C Kilpailu on Itävallan pääkaupungissa, Wienissä.3. B Kirjan aiheena on koira.4. C Ristikko on sivulla 24.5. B Raappana esiintyy 7.5.2015 Tampereella.

Asiaa ja viihdettä selkokielellä

Numero 2.2015

LEIJAPinninkatu 5133100 Tampere

TILAUKSET JA OSOITTEENMUUTOKSETJäsensihteeri Sinikka Niemipuhelin 0206 90283sähköposti [email protected]

JULKAISIJAKehitysvammaisten Tukiliitto rypuhelin 0207 718 200kotisivu www.kvtl.fi

TOIMITUSpäätoimittaja Jaana Teräväinen,puhelin 0207 718 211,s-posti [email protected]

ULKOASU Jaana Teräväinen

KANSI Me Itse -vuosikokous onnittelee Pertti Kurikan Nimipäivät -bändiä.Kuvaaja Laura Vesa.

LEIJAN TOIMITUSNEUVOSTOAnu Lehtonen, Aki Lindroos, Seppo Pöylä, Ritva Vihanto, Irmeli Vuotila (pj) ja Leealaura Leskelä

PAINOPAIKKA Vammalan Kirjapaino

TILAUSHINTA on 16 euroa.

Tukiliiton yhdistysten jäsenet voivatvalita jäsenlehdekseenLeijan tai Tukiviestin.Jäsenlehti on maksuton.

Leija ilmestyy kuusi kertaa vuodessa.Seuraavaan Leijaan 3 / 2015tarkoitettujen juttujenja kuvien pitää olla toimituksessa20.5.2015 mennessä.Lehti ilmestyy 10.6.2015.

Leijaa voi lukea netissä sivulla www.leijalehti.fi. Lehti on myös Issuu-palvelussa.Kirjoita hakuun sana Leija.

Raha-automaattiyhdistys

tukee toimintaamme.