Top Banner
Anna haaveilee omasta kodista Yrittäjän arki Porvoolaisten teatteri: ”Ketään ei saa kiusata” 3 2013 Leija 30 vuotta
24

Leija 3 2013

Mar 10, 2016

Download

Documents

Selkolehti Leijan aiheitä tällä kertaa ovat muun muassa: Anna haaveilee omasta kodista; Miika Boren kertoo yrittäjän arjesta; Video avuksi työnhakuun; Porvoossa tehtiin teatteria; Papunetin kuvataidekilpailu, Uusia e-kirjoja selkokielellä
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Leija 3 2013

Anna haaveilee omasta kodista

Yrittäjän arki

Porvoolaisten teatteri: ”Ketään ei saa kiusata”

3 • 2013� � 2 • 2009

Leija 30 vuotta

Page 2: Leija 3 2013

2 Leija 3 . 2013

– Käyn töissä toimintakeskuksessa,ja vierailen vanhempieni luona.Lisäksi käyn harrastuksissa ja tapaan ystäviäni, Anna kertoo.

Kehitysvammaiset ihmiset saavattukea itsenäiseen asumiseen,jos he tarvitsevat sitä.Anna kertoo, että hän tarvitseetukea ja ohjausta ruoanlaitossa,leipomisessa ja raha-asioissa.

Anna alkoi jutella vanhemmilleenomaan kotiin muuttamisesta jo viisi vuotta sitten.

Anna Valkama asuu Valkeakoskellaäidin, isän ja sisarustensa kanssa.Hän toivoo, että hän voisi muuttaaomaan kotiin ensi syksynä.

Hän suoritti toukokuussakotityöpalvelujen perustutkinnonAitoon koulutuskeskuksessa.Nyt olisi sopiva aika muuttaapois lapsuudenkodista.– Itsenäistyminen tuntuu tärkeältä.Se on osa minun elämääni, Anna sanoo.

Hänellä on jo suunnitelmia siitä,mitä itsenäiseen elämään kuuluu.

Anna haluaisi muuttaaomaan kotiin ensi syksynä21-vuotias Anna Valkama haluaa muuttaa omaan kotiin, kuten muutkin nuoret.Hän valmistautuu muuttoon muuttovalmennuskurssilla.

Yhteiset harjoitukset rentouttavat ja vahvistavat luottamusta muuttovalmennuskurssin tapaamisissa. Hauskassa harjoituksessa Anna Valkama esitti hirviötä, joka jahtaa prinsessaa.

Page 3: Leija 3 2013

Leija 3. 2013 3

Anna arvelee, että vanhemmat ikävöivät häntä muuton jälkeen.– Aluksi heille voi olla vaikeaa,että en asu heidän kanssaan,mutta kyllä se ajan kanssa helpottuu.

Anna Valkama valmistautuu muuttoonmuuttovalmennuskurssilla.Muuttovalmennuskurssi on Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toimintaa.Se pidetään Valkeakoski-opistossa.Muuttovalmennuksen maksaaValkeakosken kaupunki.

– Kurssin aikana me puhummetodella tärkeistä asioista, eli asioista, jotka koskevatkehitysvammaisten ihmisten elämää.Olemme vertailleet kokemuksia ja mielipiteitä, Anna Valkama kertoo.

Muuttovalmennukseen kuuluu useita tapaamisia.Niissä käsitellään asioita ja tunteita,jotka kuuluvat muuttamiseen.

Viime maaliskuun tapaamisessa pohdittiin, mitä itsenäisyys tarkoittaa.Tämä oli muuttajien ja vanhempien yhteinen tapaaminen,mutta kummallekin ryhmälle onmyös omia tapaamisia.

Anna Valkama haluaa rohkaistamuita nuoria puhumaan muuttamisesta hyvissä ajoin.– Silloin kaikki ehtivät tottua ajatukseen, hän perustelee.

Teksti Tuula PuranenKuvat Laura Vesa

Harjoituksen vetäjä Jarmo Skön ja Anna Valkama rentoutumisharjoituksessa.

Page 4: Leija 3 2013

4 Leija 3 . 2013

Leijan uutisia

Vuoden tulppaani Kovasikajutulle

Kuv

a JT

Kovasikajuttu palkittiin Tukiliiton liittokokouksessa. Pertti Kurikan Nimipäivät -bändi noutamassa palkintoa.

Kovasikajuttu-elokuva sai Vuoden tulppaani -tunnustuksen.

Vuoden tulppaani -tunnustus on erityinen kiitos siitä, että Kovasikajuttu-elokuva on nostanut kehitysvammaisten ihmisten omaehtoisen kulttuurin valtamediaan ryminällä – eli vahvasti ja voimakkaasti.

Kehitysvammaisten Tukiliitto myöntääVuoden tulppaani -tunnustuksenhenkilölle, yhteisölle tai hankkeelle, joka edistää suvaitsevaisuutta ja helpottaa kehitysvammaisten ihmisten liittymistä yhteiskuntaan.

Kuv

a Jo

hann

a K

okko

la

MAHTI-projektin uusi kurssi on lokakuussaSeuraava MAHTI-kurssi järjestetään lokakuussa 2013.Kurssi tukee osallistujan omia kykyjä, taitoja ja mahdollisuuksia.

Kurssille voi hakea koko Suomesta. Hakuaika alkaa kesäkuussa.Kurssi on osallistujille maksuton. Lisätietoja on projektin sivulla www.kvtl.fi/mahti

MAHTI-projekti järjestää elämänhallintaan liittyviä sopeutumisvalmennuskursseja.Kurssit on tarkoitettu lievästi kehitysvammaisille aikuisille.

Niilo Sinkkonen laatii itselleenarjen muutostavoitetta. Ohjaaja Laura Suvanto ja Matti Laukkanen seuraavat harjoitteen valmistumista. Kuva on MAHTI-kurssilta Joensuusta.

Page 5: Leija 3 2013

Leija 3. 2013 5

Myös Tampereen Hämpit elipaikallinen Me Itse alajaos laittoi reppuun kirjeitä päättäjille.

Selkolehti Leija on ilmestynyt 30 vuotta.Juhlaa vietetään kokoamallakehitysvammaisten ihmisten viestejäyhteiskunnan päättäjille.Mitä sinä haluaisit sanoa?Lähetä viestisi Leijalle, osoitteemme onLeijaPinninkatu 5133100 Tampere.

Viestit kootaanSano se selkosuomeksi -reppuun,joka luovutetaan vastaanottajilleYK:n lukutaidon päivänä7.9.2013 Helsingin Narinkkatorilla.

Lisätietoja päätoimittaja Jaana Teräväinen,Kehitysvammaisten Tukiliitto ry,puhelin 050 4656 282, sähköposti [email protected]

Sano se selkosuomeksi -reppu kiertää Suomea

Kuv

a Si

rkka

Nik

ulai

nen

Kulttuuri ja taide esillä Joensuussa elokuussaJoensuussa Pohjois-Karjalassajärjestetään jo kolmannen kerran Parafest-kulttuuritapahtuma.Esillä on vammaistaidetta.

– Vammaistaide käsitteleevammaisuuden kokemusta. Vammaistaiteen sisällöllä on erityistä merkitystä vammaisille ihmisille,järjestäjät kertovat tapahtuman kotisivulla.

Tanssia, musiikkia ja teatteria on esillä 15. – 17.8.2013 festivaaliteltassa ja Joensuun torin esiintymislavalla. Lisäksi tapahtumassa voidaan esittää elokuviaja järjestää taidenäyttelyjä.

Tapahtuman kotisivu on osoitteessawww.joensuunparafest.org

Kuva Lauri Peura

Tanssija Hanna Rajapolvi esiintyi 2011 Parafest-festivaaleilla Joensuun torilavalla. Hän on kotoisin Liperistä.

Page 6: Leija 3 2013

Kokemuksen ääni -sarja

Miika Borenin oman yrityksentoimiala on pihapalvelu.– Se tarkoittaa, että teen talvella lumitöitä,kesällä haravointia ja ruohonleikkuuta,Miika Boren kertoo. Yrittäjiä, joilla on kehitysvamma, on koko Suomessa vain muutama.– Meitä ei kannusteta yrittäjiksi.Minunkin yritystäni epäiltiin aluksi,mutta sanoin ”Kyllä työ opettaa”.Miika Boren sanoo.

Koulutusta vastaavaa työtä – Minusta kehitysvammaiset ihmisetjoutuvat jäämään liikaa paikalleen.Päivään kuuluu vain koti, työkeskusja harrastukset – se ei sopinut minulle,Miika Boren kertoo. – Olin opiskellut kiinteistöalaa

olin ollut toimintakeskuksessaja tehnyt avotöitä Raahen lukiossa. Halusin kokeilla jotain muuta.

Hän alkoi ideoida omaa yritystä.Toimintakeskuksen ohjaajan tukemanahän perusti oman toiminimen.Sen nimi on Boren palvelu. Se on toiminut jo lähes 20 vuotta.

Vaikka Miika Boren on yrittäjä,hän ei ole laittanut eläkettä lepäämään.– Tällä tavalla en ole koskaan tyhjän päällä,sillä eläke tuo vakituista tuloa.Saan työkyvyttömyyseläkkeen, takuueläkkeen ja asumistuen.

Yrittäminen sopii minulle

Miika Boren kertoo, että yrittämisessä menee paljon aikaa ajatteluun ja ideointiin. Hän on esimerkiksi ideoinut,että asiakkaiden kannattaa tehdähänen yrityksensä kanssa pitkä sopimus.Koko kesän sopimus pihahoidostatulee paljon halvemmaksi kuinyksittäinen työ.

– Yrittäminen on minulleluonnollinen tapa toimia.Teen itselleni sopivan määrän töitä, Miika Boren pohtii.

Yrittämisen huonoja puolia on se, että yhden miehen yritys on hyvin sitova.– Koska sovitut työt on tehtävä,voi olla, että yrittäjä ei pääse lähtemään esimerkiksi harrastuksiin.

Teksti ja kuva Jaana Teräväinen

Miika Boren on yrittäjä Raahessa.Yrityksen nimi on Toiminimi Boren palvelu. Se pitää huolta asiakkaiden pihoista.

Yrittäjä Miika Boren: ”Teen itselleni sopivan määrän töitä”

”talonmiehen apulaiseksi”,

6 Leija 3 . 2013

Page 7: Leija 3 2013

Leija 3. 2013 7

Yrittäjä Miika Boren: ”Teen itselleni sopivan määrän töitä”

Page 8: Leija 3 2013

8 Leija 3 . 2013

Yksi tapa aloittaa yrityson perustaa oma toiminimi.Toiminimen perustaja onitsenäinen yrittäjä.

Yrityksiä on monenlaisia,mutta kaikissa niissäyrittäjä on oma pomonsa.Hän voi päättää itse, millaisia töitä tekee.

Yrittäjä, jolla on kehitysvamma,saa yleensä eläkettä.Toimeentulo koostuu eläkkeestäja yrittäjän saamasta tulosta.

Yrittäjä laskuttaa tekemänsä työn. Kaikki tulo ei ole palkkaa,sillä yrittäjä maksaa verojaja omat sosiaaliturvamaksunsa. Yrittäjällä ei ole työsuhteen etuja, vaan hän ostaa itse työvälineensäja maksaa vuokraa työtiloista.

Yrittämiseen liittyy taloudellisia riskejä. Yritys menestyy vain, jos sillä on riittävästi maksavia asiakkaita.Jos yritys ei menesty,yrittäjä voi menettää rahaa.

Yhteiskunta tukee yrityksiä.Jos yritys on pieni,yrittäjän ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Myös yrittäjäeläkemaksu on vapaaehtoinen pienillä yrityksillä.

Jos mietit oman yrityksen perustamista,juttele ensin muiden yrittäjien kanssa. Uusi yrittäjä saa neuvojamyös TE-toimistosta ja oman alueen Uusyrityskeskuksesta.

Teksti ja kuva Jaana Teräväinen

Juttua varten on haastateltu Kehitysvammaisten Tukiliiton työelämän asiantuntijoita Mari Hakolaa ja Kari Vuorenpäätä.

Yrittäjän arkeen kuuluusekä vapautta että riskejä

Kuittivihko on yrittäjän tärkeä työväline, sillä yrittäjä laskuttaa itse tekemänsä työn.

Yrittäjiä, joilla on kehitysvamma, on koko Suomessa toistaiseksi vain muutama. Yrittäjyyteen kuuluu sekä hyviä että huonoja puolia.

Page 9: Leija 3 2013

Leija 3. 2013 9

Reilu Rekrytointi on hanke, joka edistää vammaisten ihmistentyöllistymistä.Hankkeella on RAY:n rahoitus ja se kestää kaksi vuotta.

Hankkeen kotisivun osoite onwww.reilurekrytointi.fiSivulle on tehty videoesittelyyhdeksästä työnhakijasta.

Kukin työnhakija kertooomalla videollaan,millaista työtä hän etsii ja miksi hän on hyvä siinä työssä.

Yksi työnhakijoista on turkulainen Jussi Vasanen.Hän kertoo videolla näin: – Olen siivooja. Tykkään siivota ja auttaa ihmisiä.

Videolta katsoja näkee,miten huolellisesti Jussi tekee työtään. Video kestää vain minuutin, joten kiireinenkin työnantaja ehtii katsoa sen kokonaan.

Jos olet hakemassa töitä,sinäkin voit tehdä videoesittelyn. Esittelyn voi kuvata videokameralla tai tietokoneen kameralla. Valmis video talletetaan Youtubeen.Tallennuksessa kannattaa käyttää piilotettua videota.

Kun haet töitä, liitä Youtube-videon osoitekirjalliseen hakemukseen.Työnantaja näkee sinut videollaja tietää jo etukäteen sinusta enemmän.

Teksti Karoliina Joutsia, Reilu rekrytointi Kuva Kaisa Karvonen, Reilu rekrytointi

Video avuksi työnhakuun

Jussi Vasanen imuroi portaita ja Kalle Ahti kuvaa. Kuvaamiseen ei välttämättä tarvita omaa videokameraa, vaan kuvauksen voi myös puhelimen tai tietokoneen videokameralla.

Page 10: Leija 3 2013

10 Leija 3 . 2013

Luonnossa keväällä– Huusiko kuikka?Luontoretkeläiset ovat Längelmävesi-järven rannassa. Kevät on tullut, ilma on lämmin,muuttolinnut ovat saapuneet.

Sirpa Eskelinen Nokialtakatsoo kiikareilla isokoskeloa,joka ui järvellä.Välillä lintu sukeltaa,kun se etsii ruokaa vedestä.

Kuikka ja isokoskelo ovat molemmat muuttolintuja. Keväällä ne palaavat Suomeen.Syksyllä muuttolinnut lentävät pois,koska järvet jäätyvät talveksieivätkä linnut saisi ruokaa.

Sirpa viihtyy Tampereen kaupunkilähetyksen Iltalinjalla-projektin luontoretkellä.– Tämä retki on kiva.

– Liikun muutenkin joskus luonnossa. Teen aina välillä lenkkejä,joskus liikun yksin,joskus asuntolakavereiden kanssa.

Retkeläiset ovat kulkeneet järven rantaa.Sirpa huomasi, että sinivuokkojenpienet siniset kukat ovat jo nousseet näkyviin.

– Linnuista tunnistan parhaiten talitiaisen.Tunnen myös ainakin punatulkun,variksen, harakan ja tikan,Sirpa Eskelinen kertoo.

Teksti ja kuvat Jaana Teräväinen

Page 11: Leija 3 2013

Leija 3. 2013 11

Papunetin kuvataidekilpailun voittajat on valittu

Papunetin sivulla voi lukea tai kuunnella verkkokirjoja

Papunetin kuvataidekilpailuoli jälleen kerran hyvin suosittu.Kilpailuun lähetettiinperäti 249 teosta.

Taideopetusta saaneiden sarjassavoiton vei Terho Vainio Janakkalasta.Hän edustaa Kettukin taiteilijoita.Voittajateos on maalaus, jonka nimi on ”Eksynyt tyttö”. Harrastajasarjan voitti Jari Matti Pukki teoksella”Rusakko syö porkkanaa”.

Tuttuun tapaan kilpailuunosallistuneista töistä kootaan näyttely, joka kiertää eri paikkakunnilla.Teoksia tulee esille myös Papunetin verkkogalleriaan.

Lisätietoa kilpailusta on Papunetin sivuilla osoitteessa www.papunet.net/kilpailu.

Papunetin kotisivulla netissäon julkaistu verkkokirjoja.Vaikka kirjat ovat verkossa,niitä voi lukea kuin tavallista kirjaa. Kirjoja voi myös kuunnella kuten äänikirjoja.

Jenni Sipilä on tehnyt Papunetin sivulle verkkokirjankoiran hoitamisesta.Johanna Kartio on kirjoittanuttarinan nuoren tytön ihastumisesta.Kirjan nimi on Leirikoulurakkaus.

Kirjat on verkossa sivulla: http://papunet.net/pelit/selkotarinat.html

Terho Vainio: Eksynyt tyttö.Teos on maalattu akryylimaalilla kovalevylle.

Papunetin verkkokirjat on julkaistu internetissä.Kirjojen sivut voi myös tulostaa itselleen. Kuva on kirjasta Leirikoulurakkaus,jonka on kuvittanut Jani Ikonen.

Page 12: Leija 3 2013

12 Leija 3 . 2013

Porvoolaiset tekivät yhdessä hienon näytelmän.

Ruma ankanpoikanen -näytelmän tarina on tuttu.Ankkaperheeseen syntyy erilainen lapsi,joka on oudon värinen, ruma ja liian suuri. Vanhemmat rakastavat lastaan,mutta muut ovat ilkeitä.Näytelmä kertoo kiusaamisesta.

Esiintyjillä on myös omia kokemuksia kiusaamisesta.Äiti Ankkaa esittäväSalla Mustikkamaa kertoo: – Minua on kiusattu koulussa. Minun mielestäni kiusaamiseen pitää puuttua ajoissa.Jos esimerkiksi näkee kiusaamista koulussa,asiasta täytyy puhua vaikka rehtorille.Rehtori voi sitten puuttua asiaan, Salla Mustikkamaa pohtii.

Porvoolaisten teatterilla on selvä sanoma:

”Ketään ei saa kiusata”

Carita Penttilä esittää Kissimirriä ja Anu Soramäki ilkeää Kanaa.

Page 13: Leija 3 2013

Leija 3. 2013 13

Renkiä esittävä Petri Teränen sanoo:– Ketään ei pitäisi kiusata missään tilanteessa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Tuovi Putkonen tuo näytelmässä esille erilaisia asenteita.Esimerkiksi Kana pitää työtä tärkeänä.Koska ankanpoikanen ei tee työtä,se on Kanan mielestä arvoton.Näin julmia monet ovat.

Näytelmää esitetään Porvoon teatterin salissa.Oikean teatterin komeat valotja erilaiset tehosteet tukevat näyttelijöitä.Kohtaukset ovat melko lyhyitä, joten moni esiintyjä saa tilaisuuden olla hetken näyttämön pääesiintyjä.

Ohjaaja Tuovi Putkonen korostaa yhteisöllisyyttä soveltavan draaman työtapana.– Toisesta huolehditaan ja välittäminen on tärkeää, hän sanoo.

Näytelmässä on onnellinen loppu.Kiusaajat katuvat tekojaanja pyytävät anteeksi.Kuten sadussakin, kaikille selviää,että ruma ankanpoikanen onkin joutsen.

Ensi-iltayleisön joukossa oli myös Tuula Laukkarinen.Hän on Porvoon ja Askolan toimintakeskusten esimies Etevan kuntayhtymässä.Tuula pyyhkii silmänurkkaansahienon ja koskettavan esityksen jälkeen.– Esitys on hyvä esimerkki siitä,miten voimavarat otetaan käyttöön.Tekijät eivät ole ajatelleet esteitä.

Ruma ankanpoikanen -esityksentekivät yhteistyössä Porvoon Teatteri ja kehitysvammaohjaajien SaMixet-ryhmä. Ohjaajat olivat mukana myös näyttelijöinäyhdessä kehitysvammaisten kanssa. Esitykset jatkuvat syyskuussa Porvoon teatterissa.

Teksti ja kuvat Jaana Teräväinen

Isä Ankkaa esittää Sakari Söderström ja Äiti Ankkaa Salla Mustikkamaa. Vanhemmat rakastavat myös erilaista lasta.

Yksi ankanpoikanen on erilainen. Rumaa ankanpoikasta oikealla esittää Teijo Outila.

Petri Teränen esittää renkiä, joka auttaa rumaa ankanpoikasta.

Page 14: Leija 3 2013

14 Leija 3 . 2013

Näyttelyn tekijät kertovat, että valokuvien avulla he pyrkivät löytämään erilaisuutta luonnosta ja yhdistämään sitä ihmisiin.

Anu Jurvanen kuvailee,miten näyttely syntyi:– Toimin vaikeasti vammaisten päivätoiminnan ohjaajana.

– Olen usein miettinyt erilaisuuttaluonnossa ja ihmisissä.Luonnon erikoisuuksia usein ihastellaan ja ne ovat jopa nähtävyyksiä,Anu Jurvanen sanoo. – Miksei ihmisen erilaisuutta voisi myös nähdä myönteisessä valossa – erilaisuutta ainutlaatuisena Luojan luomana ihmeenä?

Anu Jurvanen otti yhteyttävalokuvaaja Hannu Ahoseen:– Tiesin entuudestaan Hannunottamat vaikuttavat luontokuvat. Hän kiinnostui projektista, ja lähdimme yhdessä viemään ideaa eteenpäin.

Tuloksena oli valokuvanäyttely,joka oli ensimmäisen kerran esilläkehitysvammaisten teemaviikollaviime joulukuussa.

Jokaiseen kuvaan liittyy oma pieni tarina sen synnystä.– Kuvaushetket mustikkametsässä, järvenrannassa ja lumivuorella jättivät jäljen sydämiimme.Saimme myös pysyvän muiston valokuvissa ja jokainen valokuvamalli saa lopuksi kehystetyt kuvat itselleen,Anu Jurvanen sanoo.

Kuvat Hannu AhonenTekstin muokkaus selkokielelle Jaana Teräväinen

Ritoniityn palvelukodin valokuvaprojekti:

Erilaisuus on rikkautta

Rami Valkonen on perhospoika. Viereisen sivun Elämänjäljet-kuvassa mallina on Vilma Raninen.

Erilaisuus luomakunnan rikkautena -valokuvanäyttely syntyiRitoniityn palvelukodin asukkaiden, ohjaaja Anu Jurvasen ja luontovalokuvaaja Hannu Ahosen yhteistyönä.

Page 15: Leija 3 2013

Leija 3. 2013 15

Page 16: Leija 3 2013

16 Leija 3 . 2013

Klaara-hanke selvitti,miten kuntien vammaispalvelujakäyttävät asiakkaat saavat palveluja.Kyselyssä selvisi, että palveluiden suunnittelussa on pahoja puutteita.

Kyselyn tulosten mukaanvain noin joka toisellevammaispalvelujen asiakkaalleon tehty palvelusuunnitelma.Palvelusuunnitelma pitäisi tehdä kuitenkin aina, kun henkilölle myönnetään vaikka vain yksikin vammaispalvelu.

Vammainen henkilö voi itse pyytää kunnan sosiaalitoimelta, että hänelle laaditaan palvelusuunnitelma.

Palvelusuunnitelma on suunnitelma niistä palveluista ja tukitoimista, joita vammainen henkilö tarvitsee selviytyäkseen jokapäiväisestä elämästä.

Palvelusuunnitelmassa sovitaan esimerkiksi kuljetuspalveluista, asumisesta, apuvälineistä, henkilökohtaisesta avusta ja tulkkauspalveluista.

Jos palvelusuunnitelman laatimisesta on jo aikaa,vammaisen henkilön annattaa huolehtiamyös siitä, että palvelusuunnitelma on aina ajan tasalla.Palvelusuunnitelma on tärkeä vaikuttamisen väline.

Palvelusuunnitelma kuntoon

VATES-säätiö on tehnyt vetoomuksen,jotta vammaiset nuoret saavat töitä.

Työllistymistä auttaa,jos oppilaitoksissa olisi nykyistä enemmän työhönvalmentajia, jotka tukevat vammaisia nuoriasaamaan työharjoittelupaikkoja.

Säätiö toivoo myös, että työnantajat palkkaavat rohkeasti vammaisia nuoria kesätöihin.

TE-toimisto auttaa työnhakijoita.Vetoomuksessa todetaan, että työttömiä vammaisia nuoriaon rohkaistava hakeutumaan työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoihin.

Vetoomuksessa sanotaan,että palvelujärjestelmän on tarjottava nuorelle vammaiselle riittävää ohjausta ja tukea.Palveluiden on oltava esteettömiäja saatavilla myös selkokielisenä.

Vetoomuksessa kysytään,miten yhteiskuntatakuu toteutuu vammaisten nuorten kohdalla.Yhteiskuntatakuun tavoitteenaon varmistaa, että nuoret saavat koulutuksen ja työtä. Se koskee kaikkia nuoria.

VATES-säätiö edistää vammaisten ja osatyökykyisten ihmisten yhdenvertaista työllistymistä. Kehitysvammaisten Tukiliitto on yksi säätiön perustajista.

VATES vetoaa: työpaikkoja vammaisille nuorille

Vammaisten nuorten on saatava yhdenvertaiset mahdollisuudetmuiden nuorten kanssa.

Page 17: Leija 3 2013

Leija 3. 2013 17

KirjeenvaihtoonHei! Olen 23-vuotias nainen. Asun Hyvinkäällä Etelä-Suomessa. Etsin ikäistäni miestä kirjeenvaihtoonja myöhemmin mahdollisesti poikaystäväksi. Asuthan Hyvinkää–Riihimäki-alueella? Harrastuksiani ovat uinti, kävely, hiihto ja jalkapallo. Pelaan tietsikalla ja tykkään tehdä käsitöitä.Toivon, että sinulla onsamanlaisia harrastuksia.Opiskelen, mutta koulu päättyi keväälläja aloitan kesällä työt.Kaarina LaineNiittymäentie 4 as 14 05810 Hyvinkää

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 63-vuotias poikamies.Löytyykö yksinäistä nuorempaa naista ystäväksi. Harrastukseni ovat:ulkoilu, lukeminen, uinti,musiikin kuuntelu ja pyöräily. Nimimerkki YksinLeijaPinninkatu 5133100 Tampere

Kirjeenvaihtoon

Hei! Olen Juha. Minä olen 36-vuotias ja asun Tampereella. Olen lievästi kehitysvammainen. Etsin tyttöystävää sinusta 30 – 35-vuotias nainen.Toivon, että olet kiltti, huumorintajuinen ja luotettava, koska olen itsekin sellainen. Minä olen raitis ja toivon,että sinäkin olet raitis.Vastaan jokaiselle,terveisin Juha. Minun sähköpostiosoitteeni on [email protected]

Kirjeenvaihtoon

Hei,olen vähän yli 40-vuotias mies Vaasasta. Haluaisin kirjoitella miesten ja naisten kanssa. Harrastan muun muassa musiikin kuuntelua ja pasianssin pelaamista. Kerro sinä harrastuksistasi!Pasi Haapa-aho Kuninkaantie 76 62320 Vaasa

Kirjeenvaihtoon Hei! Minä olen 39-vuotias mies. Haluaisin kirjeenvaihtoon hieman nuorempien naisten kanssa.Asun Ypäjällä.Olen rehellinen.Sami ParviainenRauhalantie 1 F as 332100 Ypäjä

Kirjeenvaihtoilmoitus

Oman ilmoituksen voi lähettää osoitteella:LeijaPinninkatu 5133100 Tampere

Voit lähettää ilmoituksen myös sähköpostilla. Lähetä ilmoitus Leijan toimittajalle osoitteeseen [email protected]

Leijan kirjeenvaihtoilmoituksiajulkaistaan myös internetissä.Kun lähetät ilmoituksen, kerro, jos haluat sen myös nettiin.

Internetissä ilmoitukset julkaistaanverkkopalvelu Vernerin kotisivulla.Jos käytät tietokonetta,voit käydä lukemassa ilmoituksiaosoitteessa http://verneri.net

Page 18: Leija 3 2013

18 Leija 3 . 2013

Hei,olen 33-vuotias sinkkumies ja etsin naisystävää mieluiten Pohjois-Karjalasta.Asun palvelukodissa ja työskentelen K-supermarketissa apulaisena.Harrastan pyöräilyä. Tykkään viettää aikaani Facebookissa ja pidän monenlaisen musiikin kuuntelusta.Etsin vaaleatukkaista, iloista, seksikästä naista, jonka kanssa voisin viettää aikaa yhdessä. Ottakaa rohkeasti yhteyttä, tutustutaan!Vastaukset kirjeellä:Niilo Olavi SinkkonenKeskuskatu 3181100 Kontiolahti

Niilo Sinkkonen.

Kirjeenvaihtoon

Hei vaan! Tässä olisi nyt yksi kiva vapaa, terve, siisti, reilu, fiksu 53-vuotias sinkkumies täältä Turusta.Harrastan ulkoilua, katselen tv:tä ja kuuntelen radiosta oikein hyvää musiikkia. Haen naisseuraa.Olen huumorintajuinen.Olethan sinäkin huumorintajuinen,seurallinen ja vapaa.Kirjoitellaan niin tutustumme toisiimme. Vastaa minulle kuvan kera.Toivon, että asut täällä Turun lähistöllä.Kirjettäsi odottaenJoakim GrönholmMatruusinpolku 3 B 5820810 Turku

Kirjeenvaihtoon

Hei!Olen 44-vuotias lievästi kehitysvammainen nainen Tohmajärveltä Pohjois-Karjalasta.Haluaisin miehen kirjeenvaihtokaveriksija ehkä tulevaksi poikaystäväksiJoensuun seudulta. Toivoisin sinun olevan kiltti, luotettava, auttavainen ja iloinen. Harrastan luistelua, ulkoilua, hevosen hoitoa, tanssia ja lukemista.Heidi JaarinenRenginpolku 582600 Tohmajärvi

Kirjeenvaihtoon

Hei! Haluaisin kirjeenvaihtoon20 – 25-vuotiaan naisen kanssa.Ulkoilua ja liikuntaa harrastavathuumorintajuiset naiset,kirjoittakaa maalaispojalle Tyrnävältä. Olen 24-vuotias.Harrastan kalastusta, pyöräilyä ja musiikkia. Tykkään vanhoista iskelmistä. Kirjoitathan minulle!Janne Tyni Mankilantie 3 B 91800 Tyrnävä

Kirjeenvaihtoon

HeiOlen Marja-Liisa, 46-vuotias nainen Kuivaniemeltä Pohjois-Pohjanmaalta.Haluan kirjeenvaihtoon suunnilleen samanikäisten miesten kanssa.Harrastan kävelyä, pyöräilyä ja musiikin kuuntelua.Olen puhelias, iloinen, rehellinen ja rakastan laulamista.Kirjoita minulle ja kerro itsestäsi. Marja-Liisa HaapanenHyljetie 195100 Kuivaniemi

Kirjeenvaihtoon

Page 19: Leija 3 2013

Leija 3. 2013 19

Hei! Olen 57-vuotias Kaisu Hyvinkäältä Etelä-Suomesta.Etsin kirjeenvaihtoonsuunnilleen samanikäistä miestä Hyvinkään ja Riihimäen alueelta. Harrastan ratsastusta, laulan kuorossa,pyöräilen ja käyn kävelyllä.En tupakoi.Olen iloinen ja sosiaalinen ihminen.Kaisu Ahvonen Niittymäentie 4 05810 Hyvinkää

Kirjeenvaihtoon

Hei! Täällä vapaa poikamies.Olen töissä, teen ulkohommia. Luen paljon ja lenkkeilen.Keijo Rinne Ketunkuja 5 45740 Kuusankoski

Kirjeenvaihtoon

Hei,olen lievästi kehitysvammainen 46-vuotias mies.Käyn päivisin työkeskuksessa,jossa teen monipuolisia tehtäviä. Harrastuksiani ovat musiikki, lenkkeily, lukeminen ja television katselu.Pidän tv-sarjoista, kuten Kauniit ja rohkeat sekä Poliisi.Tykkään Chisun ja Viikatteen musiikista. Iältäsi voisit olla vähän minua nuorempi. Toivottavasti pärjäät itsenäisesti kuten minäkinja olet myös oma-aloitteinen.Vaihdetaan kirjeessä puhelinnumeroita,niin voidaan soitella.Pekka JärvinenPajatie 8, asunto 119700 Sysmä

Kirjeenvaihtoon

Hei!Haluaisin kirjeenvaihtokavereitanoin 61-vuotiaista naisista.Asun Teuvalla Etelä-Pohjanmaalla.Anna-Liisa RiippiLeipurinkuja 5 A 264700 Teuva

Kirjeenvaihtoon

Hei sinä aikuinen nainen! Vapaa, komeakin 55-vuotias miesetsii naisseuraa kaikkeen kivaan.Vaihdetaan kirjeessä puhelinnumeroita.Kari LylykorpiTiililäntie 3161800 Kauhajoki

Kirjeenvaihtoon

Hei,kainuulainen hoikka mies etsii naiskaveria.En ole juoppo enkä tupakoi. Harrastan käsitöitä, liikuntaa ja luonnon ihailua.Etsin 40 – 62-vuotiasta reipasta ja siistiä naista Kainuusta. Lasse Tolonen Kuusitie 4 as 4 88300 PaltamoVoit kirjoittaa minulle myös sähköpostilla,osoitteeni on [email protected]

Kirjeenvaihtoon

Hei! Olen 45-vuotias Jari.Asun Keiteleellä Pohjois-Savossa. Asun kaksiossa, käyn kaupassa töissä. Mulla on skootteri ja kissa. Olen avulias ja rehellinen. Kirjoita mulle, vaihdetaan kirjeessä puhelinnumeroita.Jari Paananen Keiteentie 2 as 772600 Keitele

Pekka Järvinen

Page 20: Leija 3 2013

20 Leija 3 . 2013

Mitä Pyhä Pietari sanoi rokkarilletaivaan portilla? – Ei tänne hevillä pääse.

Oli kerran suomalainen, norjalainen ja ruotsalainen, jotka menivät saunaan. Norjalainen meni ensin, mutta sauna oli liian kuuma. Norjalainen oli saunassa vain viisi minuuttia.Sitten meni ruotsalainen. Sauna oli liian kuuma ruotsalaiselle.Hän pystyi olemaan siellävain vaivaiset kolme minuuttia. Sitten suomalainen meni kuumaan saunaan ja sanoi, että ”Täällä on liian kylmä, ei täällä voi olla ollenkaan.”

VITSEJÄ

Hei! Olen Pirjo Hattunen. Olen 46-vuotias sinkku.Asun asuntola Vekkulissa.Käyn toimintakeskuksessa.Harrastan musiikin kuuntelua,käyn uimassa ja luen paljon. Etsin suunnilleen samanikäistä,luotettavaa miestä.Toivon, että asut mielellään Outokummussa tai Joensuussa.Valokuva olisi kiva saada.Pirjo HattunenAsuntola VekkuliYlätie 4682900 Ilomantsi

Kirjeenvaihtoon

Mitä eroa on vihreällä, keltaisella ja punaisella?– En tiedä.– Ne on liikennevalot.

Hei, mitä saat lehmästä,joka on pohjoisnavalla? – Kylmää maitoa.

Oli kerran kukko ja kana.Kukko sanoi omalle kanalleen,montako olet muninut? Kana vastaa ”Noin 10!”Kun kukko katsoi pesään, se sanoi ”Eihän täällä ole mitään munia”.

Nämä vitsit lähetti Tomi Tuominen Riihimäeltä. Onko sinulla hyviä vitsejä? Voit lähettää niitä Leijaan osoitteella: Leija, Pinninkatu 51, 33100 Tampere

Leijan juttuja voi kuunnella Internetissä Vernerin sivullaosoitteessa http://verneri.net

Hei! Olen lievästi kehitysvammainen 23-vuotias nuori nainen Satakunnasta.Etsin 20 – 35-vuotiasta poikakaveria kirjeenvaihtokaveriksi. Nimimerkki TuuliaLeijaPinninkatu 5133100 Tampere

Kirjeenvaihtoon

Hei! Etsin noin 60-vuotiasta kypsää miestä,joka osaa toimia oma-aloitteisesti,on itsenäinen, raitis ja käy töissä. Voit olla tumma tai vaalea.Olen allerginen, joten toivon,että sinulla ei ole lemmikkieläimiä. Sirpa Moilanen Sajatie 430 12630 Sajaniemi

Page 21: Leija 3 2013

Leija 3. 2013 21

Oulussa järjestetään kaikille avoin soveltavan liikunnan kesätapahtumaNallikarin uimarannalla perjantaina 9.8.2013. Tapahtuma alkaa klo 13.00 ja päättyy klo 18.00.

Tule kokeilemaan melontaa, surffausta, purjelautailua tai erilaisia rantatouhuja. Tapahtumassa voi kokeilla erilaisia toimintavälineitä,ja kaikille löydetään sopivat ratkaisut osallistua.

Aalloilla-tapahtuman järjestävät yhteistyössä Malike, Virpiniemen liikuntaopisto, Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry, Oulun kaupunki ja yhteistyökumppanit.

Lisätiedot Antti Tulasalo, Malike puhelin 0207 718 306 sähköposti [email protected]

Oulussa voi kokeilla elokuussa melontaa tai purjelautailua

Kuv

a V

eikk

o So

mer

puro

Page 22: Leija 3 2013

22 Leija 3 . 2013

Woorstokki-festivaali 19.6.2013 Eskoossa

Woorstokki-festivaali järjestetään keskiviikkona 19.6.2013. Ohjelma alkaa klo 9 ja päättyy klo 16. Tapahtuma on Seinäjoella Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän tiloissa.Liput maksavat 7 euroa.

Tule mukaan toimintaan!

Hymykuoppa-näyttelyssäon esillä taidetta, joka saa katsojan hyvälle tuulelle.Näyttelyn järjestää Taidekeskus Kettuki.

Hauskoja teoksia ovat tehneetkehitysvammaiset taiteilijat, ammattitaiteilijat ja ITE-taiteilijat.

Hymykuoppa-taidenäyttely on avoinna heinäkuun loppuun astijoka päivä klo 11 – 18 Iittalan taidetalossa.

Lisätietoja www.kettuki.fi

Kuv

a Ja

ana

Terä

väin

en

Hauska taidenäyttely kesällä Iittalassa

Tule kurssille liikkumaan luontoon Iloisen toiminnan kurssilla liikutaan yhdessä luonnossa. Kurssilla voit oppia luonnossa liikkumista ja toimimista. Kurssilaiset saavat uusia kokemuksia luonnosta.

Kehitysvammaisille aikuisille tarkoitettu kurssi järjestetään21. – 25.8.2013 Varkaudessa Savossa. Hakuaika päättyy 24.6.2013.Kurssille valitaan 8 – 10 osallistujaa.

Kurssin ensimmäisen ja viimeisen yön nukumme Kylpylähotelli Kuntorannassa. Kaksi yötä majoitumme Valkealammen eräleirikeskuksessa. Luonnossa nukumme kodassa ja puolijoukkueteltassa. Myös laavulla voi nukkua.

Kurssille haetaan IKIn aikuisten hakulomakkeella, joka löytyy sivulta www.kvtl.fi > Kurssit ja koulutus > Miten haet kursseille > Hakulomakkeet Lisätietoja kurssista ja sille hakemisesta:Soilikki Alanne, puhelin 0206 90 281, sähköposti [email protected]

Kimmo Tolvasen työ Justiina on tehty 2013.

Page 23: Leija 3 2013

Pertti Kurikan Nimipäivät keikkailee kesällä ahkerasti

Sastamalan kesätapahtumaan odotetaan 300 liikkujaa

Pertti Kurikan Nimipäivien kesän keikkoja

Kuv

a Ja

ana

Terä

väin

en

Kaarisillan taiteilijoiden teoksia esillä Helsingissä

Suosittu punkbändi esiintyykesän aikana ainakin näillä paikkakunnilla:

12.6. Valta virtaa -iltajuhla, Tampere13.6. Le Bonk, Helsinki15.6. Satama soi -picnic, Jämsä16.6. Provinssi-rock, Seinäjoki28.6. Peace & Love fest, Borlänge, Ruotsi6.7. Ruisrock, Turku7.7. Kirkastusjuhlat, Aitoo12.7. Henry´s pub, Kuopio13.7. Ilosaarirock, Joensuu2.8. Porisphere, Pori3.8. LPRHC-fest, Lappeenranta15.8. Parafest, Joensuu16.8. Aukustirock, Jalasjärvi

Keikat näkyvät sivulla http://kovasikajuttu.fi/bandi-info/keikat

Kesällä kerran -näyttely on esillä 30.6.2013 asti Galleria Art Kaarisillassa Helsingissä. Mukana on kolme Kaarisillan taiteilijaa: Ilona Vuoristo, Raija Raitio ja Antti Savolainen.Heinäkuussa on esillä hollantilaisen Jaco Kranendonkin maalauksia ja piirroksia.

Galleria Art Kaarisillan osoite on Sanomatalo, 1. krs, Helsinki.Kotisivu löytyy osoitteesta www.artkaarisilta.fi

Ilona Vuoristo: Sienimetsä 2, koko 57 x 76 cm, öljypastelli kartongille, 2013.

Page 24: Leija 3 2013

Raha-automaattiyhdistystukee toimintaamme.

Vastaukset1. A 2. A 3. B 4. A 5. C

Asiaa ja viihdettä selkokielellä

Numero 3.2013

LEIJAPinninkatu 5133100 Tampere

Lehtitilauksetja osoitteenmuutoksetJäsensihteeri Sinikka Niemipuhelin 0206 90283sähköposti: [email protected]

JULKAISIJAKehitysvammaisten Tukiliitto rypuhelin 0207 718 200Kotisivu: www.kvtl.fi

TOIMITUSpäätoimittaja Jaana Teräväinen,puhelin 0207 718 211,s-posti [email protected]

ULKOASU Jaana Teräväinen

KANSI Jarmo Skön ja Anna Valkama rentoutumisharjoituksessa. Kuvaaja Laura Vesa.

LEIJAN TOIMITUSNEUVOSTOAnu Lehtonen Aki Lindroos Seppo PöyläRitva Vihanto Irmeli Vuotila (pj)Leealaura Leskelä

PAINOPAIKKA Oriveden Kirjapaino

TILAUSHINTA on 16 euroa.

KehitysvammaistenTukiliiton jäsenet voivatvalita jäsenlehdekseenLeijan tai Tukiviestin.Jäsenlehti on maksuton.

Leija ilmestyykuusi kertaa vuodessa.Seuraavaan Leijaan 4/ 2013tarkoitettujen juttujenja kuvien pitää olla toimituksessa15.7.2013 mennessä.Lehti ilmestyy 12.8.2013.

Leijaa voi lukea netissä Issuu-palvelussa.Kirjoita hakuun sana Leija.

Takasivun tietovisa

Tietovisassa on väittämiä.Jokaiseen on kolme vastausehdotusta.Tiedätkö, mikä on oikea vastaus?Kysymykset on tehty tämän lehden jutuista.Oikeat vastaukset löytyvät myös sivun alalaidasta.

1. Vuoden tulppaani -tunnustuksen 2013 saiA Kovasikajuttu-elokuva.B Toisenlaiset frendit -tv-sarja.C Meidän perhe -lehti.

2. Leija on ilmestynytA 30 vuottaB 20 vuotta.C 10 vuotta.

3. Iittalassa on kesällä näyttely, jonka nimi onA Nenänpää.B Hymykuoppa.C Kulmakarva.

4. Seinäjoella järjestetään kesäkuussaA Woorstokki-festivaali.B Parafest-kulttuuritapahtuma.C Aalloilla-liikuntapäivä.

5. Ruisrock järjestetäänA Seinäjoella.B Joensuussa.C Turussa.

Käännä lehti ja lue oikeat vastaukset.Montako sait oikein?