Top Banner
Hyvää päivää, Herra Holbein -muotokuvat 1 2015
28

Leija 1 2015

Apr 07, 2016

Download

Documents

Selkolehti Leija. Tällä kertaa lehden aiheita ovat muun muassa: Hyvää päivää, herra Holbein -muotokuvat, Tommi Kivimäki neuvoo Skypen käytössä, Krisse Pääskynen on salibandyn valmentaja. Lisäksi Radio Valo, Pertti Kurikan Nimipäivät Euroviisuihin, uusia selkokirjoja ja kirjeenvaihtopalsta.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Leija 1 2015

Hyvää päivää, Herra Holbein -muotokuvat

� � 2 • 20091 2015

Page 2: Leija 1 2015

2 Leija 1 . 2015

Hyvä muotokuva näyttää ihmisen yksilöllisyyden

Katselemme Merja Salon kanssamuotokuvia valokuvakirjasta, jonka nimi on Hyvää päivää, herra Holbein.

Merja Salo tietää paljon valokuvista,sillä hän on valokuvauksen professori.Hän on myös toiminutvalokuvaajana.

Hyvää päivää, herra Holbein -kirjan tekijät ovat valokuvaaja Pekka Elomaaja Lyhdyn työryhmä.

Keskittyminen kuuluumuotokuvassa olemiseen

Samalla, kun katselemme kirjaa,keskustelemme muotokuvista.

Kun Merja Salolta kysyy,mikä on muotokuva,hän vastaa:– Se on kuva jonkun ihmisen ainutkertaisesta yksilöllisyydestä.

Ihmisen ainutkertainen yksilöllisyystarkoittaa, että kukaan muu ei olesamanlainen kuin tämä ihminen.– Kirjan muotokuvissa tällainen yksilöllisyys näkyy hyvin, Merja Salo sanoo.

Valokuvan nimi on Toni, Kari, Pertti ja Sami. Se on otettu 2012.Kuvan ovat tehneet Pekka Elomaaja Lyhdyn työryhmä.

Page 3: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 3

Muotokuvien henkilöt ovat hyvin keskittyneitä.He eivät ilmeile tai hymyile,eikä kukaan poseeraa.– Tällaista tilaa sanottiinrenessanssin aikaan levolliseksi mielenrauhan tilaksi,ja sitä tavoiteltiin muotokuvissa,Merja Salo kertoo.

Renessanssi on taiteen tyylikausi, joka vallitsi 1300 – 1500-luvullaeli noin 700 – 500 vuotta sitten.

Silloin ei vielä valokuvattu,vaan muotokuvat maalattiin.

Muotokuvaa on aina pidettyvakavana ja arvokkaana asiana.Merja Salo sanoo, että muotokuvan arvo on suurivielä nykyäänkin.– Muotokuva tallentaa jonkun henkilön olemassaolontällä planeetalla.

JATKUU u

Page 4: Leija 1 2015

4 Leija 1 . 2015

Professori Merja Salon mukaan muotokuva on siis muisto,joka pysyy sen jälkeenkin,kun kuvan henkilöä ei enää ole.

Muotokuvauksenkeinot käytössä

Merja Salon mielestä henkilöt on kuvattu kirjan muotokuvissaarvokkaina ja yksilöllisinä. Siihen on käytetty moniavalokuvauksen keinoja.

– Tärkein keino on valaisu eli millaisessa valossa henkilö kuvataan.

Hyvää päivää, herra Holbein -kirjan kuvissa on käytetty usein valoa,joka valaisee henkilöä sivustaeikä suoraan edestäpäin.– Sivuvalo piirtää henkilöidenpiirteet hienosti esille, Merja Salo toteaa.

Monissa kirjan muotokuvissahenkilöt on kuvattu alaviistosta.Silloin kameran linssi on osoittanut henkilöön alhaalta ylöspäin.– Kun kuvataan alaviistosta,henkilö voi näyttää esimerkiksi arvokkaalta, vahvalta tai määrätietoiselta.

Myös kuvien värit kertovatarvostuksesta henkilöitä kohtaan.

Ulla-Maija, 2011. – Kuvassa on hieno valo, henkilön piirteet erottuvat hienosti.Kuva on otettu alaviistosta.Henkilö vaikuttaa voimakkaalta.

Ilmari, 2010. Merja Salo kuvailee, miten hän näkee Pekka Elomaan ja Lyhdyn muotokuvat: – Tässä kuvassa on voimakas katsekontakti.Kuva on otettu läheltä, ja se on intiimi.

JATKOA q

Page 5: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 5

Kuvissa on käytetty paljonpurppuraa, sinistä ja ruskeaa.Perinteisesti tällaisia värejäon käytetty ruhtinaiden ja kuninkaallisten muotokuvissa.

Merja Salon mielestä kirjan muotokuvat ovat onnistuneet erinomaisesti.Ne kuvaavat ihmistenainutlaatuisen yksilöllisyyden,ja monet kuvien henkilöt tuntuvat olevan levollisen mielenrauhan tilassa.Lisäksi kuvien värimaailma vahvistaa ihmisten arvokkuutta.

Teksti Tuula PuranenKuvat Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä

Juha, 2011. Tästä kuvasta Merja Salo sanoo:– Henkilö on jännittävästi aivan kuvan keskellä, ja turkis on hieno yksityiskohta.

Jussi, 2010. Tämä kuva on yksi Merja Salon suosikkikuvista:– Profiili on muotokuvassa hyvin klassinen ja yksilöllinen.Myös kuvan punaiset värit ovat hienot.

Muotokuvia voi ihailla myös näyttelyssä

Hyvää päivää, herra Holbein -kirjankuvat ovat syntyneet Lyhdyn valokuvatyöpajoissa,joita Pekka Elomaa ohjaa.Kirjan on julkaissut Mikkelin valokuvakeskus.

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä ovat kuvanneet uusia muotokuvia.Keravalla on nyt esillä näyttely Kuka painoi nappia, herra Holbein?Näyttely on avoinna 19.4.2015 astiTaide- ja museokeskus Sinkassa.Sen osoite on Kultasepänkatu 2, Kerava.

Page 6: Leija 1 2015

6 Leija 1 . 2015

Hieman enemmän rahaa eläkeläisille

Leijan uutisia

Kuva JT

Kaarisilta sai Suomi-palkinnon

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Suomi-palkinnon Kaarisilta ry:n taidetoiminnalle. Palkinto myönnettiin, koska Kaarisilta tekeeainutlaatuista ja tärkeää työtä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden kanssa. Kaarisillan taidetoiminta tarjoaa taiteilijoilleen ammattiopetusta ja taiteilijatiloja.Kaarisilta ry pitää yllä Taide- ja Toimintakeskusta Nastolan Villähteellä ja Art Kaarisilta -galleriaa Sanomatalossa Helsingissä.

Suomi-palkinto on 22 000 euroa. Palkinnoista päätti kulttuuriministeri Pia Viitanen apunaan taiteilijaraati.

Kaarisillan taiteilijoiden töitä on ollut esillämuun muassa Venetsiassa. Avajaisissa 2011 Kaarisillan taiteilijat Saija Seppälä ja Raija Raitio näyttelytilan taiteellisen johtajan Marco Agostinellin kainalossa. Kaarisillan taiteilija Paul Gustafsson on saanut viereensä taidehistorioitsija Roberta Semeraron.

Kuva Johanna Immeli / Kaarisilta

Eläkkeet ja tuet nousivat hieman tammikuun alussa. Täysi takuueläke on nyt noin 746 euroa. Tarkka summa on 746,57 euroa. Viime vuonna täysi takuueläke oli 743,38 euroa.

Vammaistuet ja eläkettä saavan hoitotuet nousivat 0,27 – 1,80 euroa. Kansaneläkkeetnousivat 2,72 ja 2,42 euroa.

Page 7: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 7

Pertti Kurikan Nimipäivät haluaa Euroviisuihin

Teemaviikolla oli aiheena oikeus tietoon

Kuva Toni Välitalon kotialbumi

Kuva Tiina Roikonen

Pertti Kurikan Nimipäivät -bändillä on faneja muun muassa Englannissa, jossa bändi on käynyt esiintymässä useita kertoja.

Suomi on voittanut kerran Euroviisut,kun Lordi voitti kilpailun 2006.Suomi on voittanut myös kerran kehitysvammaisten laulajien Euroviisut, kun Mertsi Palmroth toi voiton kotiin 1998 Hollannista.

Keväällä 2015 punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät yrittää mukaan Euroviisuihin. Bändin biisin nimi on ”Aina mun pitää”ja siinä kysytään, miksi on pakko tehdä tiettyjä asioita.

Suomen edustaja valitaan finaalissa,joka näytetään suorana lähetyksenälauantaina 28.2.2015 Yleisradion TV2-kanavalla.Euroviisut järjestetäänItävallassa Wienissä toukokuussa.

Mäntsälän Me Itse pyysi Teemaviikolla kirjastoa esittelemään isotekstisiä kirjoja, selkokirjoja ja äänikirjoja aikuisille.

Teemaviikolla oli aiheena lukutaito ja kansalaisuus. Viikon tunnuslause 2014 oli ”Jokaisella on oikeus tietoon”.

Viikon aikana Kehitysvammaisten Tukiliiton paikallisyhdistykset ja Me Itse -yhdistyksen alajaokset järjestivät monenlaisia tapahtumia.Monilla paikkakunnilla tehtiin yhteistyötä kirjaston kanssa.Kirjastoissa kehitysvammaiset ihmiset saivat tietoa selkokirjoista ja muista kirjaston palveluista. Seuraava Kehitysvammaisten ihmisten teemaviikko on ensi joulukuussa 1. – 7.12.2015.

Page 8: Leija 1 2015

8 Leija 1 . 2015

Lyhty ry:n Radio Valo Helsingissä etsii uusia tekijöitä.Toimintaan voi osallistua myös eri puolilta Suomea.

Lyhty ry tarjoaa uudenlaista vakituista työ- ja päivätoimintaa Radio Valo -työpajassa Helsingissä.

Radio Valo -työpajassa kehitysvammaiset aikuiset saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia ja käyttää taitojaanmedia-alan tehtävissä. Media-alan tehtäviä ovat muun muassa . radio-ohjelmien tekeminen. elokuvien tekeminen,. tiedon kerääminen,. kirjoittaminen,. haastatteleminen,. äänittäminen,. musiikin soittaminen ja säveltäminen sekä. ohjelmien julkaisu kaikkien katseltavaksi ja kuunneltavaksi.

Jos päätät hakea mukaan,ota meihin yhteyttä.Radio Valon henkilökuntatekee sinulletoimitukseen sopivan oman yksilöllisen toimenkuvan ja työ- ja oppimisensuunnitelman,jonka pohjalta voit oppia taitoja uusiin tehtäviin.

Osallistuminen Radio Valoon ei maksa sinulle mitään.Toiminnasta ei makseta palkkaa,vaan työosuusrahaa.

Radio Valo toimii vuoden ympäri maanantaista perjantaihin klo 9 – 16.

Tervetuloa, meillävoit toteuttaa omia ideoitasi

Radio Valon toimittaja Jari Nordström kertoo: – Jos olet kiinnostunut media-alasta,Radio Valo on sinulle oikea paikka.Kivointa tässä hommassa on matkustaminen ja se, että saamme tavata erilaisia ihmisiä. Radio Valossa saat tehdä omista ideoistasi totta ja myös muiden ideoista.

Jari kertoo, että hän on oppinutRadio Valossa uusia taitoja:– Olen oppinut muun muassakieliä, selkeää puhumista ja muita radiossa tarvittavia tekniikoita.

Jari kertoo, että Radio Valontoimituksessa on hyvä yhteishenki:– Täällä saat sanoa myös omia mielipiteitäsi. Olisi mukavaa, että sinäkin tulisit meidän kanssamme tekemään ohjelmia Radio Valoon. Tervetuloa, Jari Nordström kannustaa.

Voit tehdä oman ohjelman Radio Valon julkaistavaksi

Radio Valo julkaisee ohjelmiaan netissä osoitteessa www.radiovalo.fi.

Haluatko tehdä videoita tai radio-ohjelmia?

Tule mukaan tekemään Radio Valon ohjelmia

Page 9: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 9

Lisäksi harjoittelemme media-alan tehtäviä alan ammattilaisten kanssa. Opimme alan parhailta osaajilta.Toimitusmatkoja teemmeympäri Suomea ja matkustamme myös ulkomaille.

Radio Valon verkosto Suomessa ja ulkomailla on laaja.Teemme paljon yhteistyötä muiden kanssa. Järjestämme koulutuksia media-alan tehtävistä.

Lyhty ry toimii Helsingissä.Radio Valon työpajoihin voi hakea mukaan myös muualta päin Suomea.

Jos et halua toimia työpajassa, voit silti olla mukana toiminnassamme. Voit tuottaa omia ohjelmiasi ja lähettää niitä meille julkaistavaksi.

Ota meihin rohkeasti yhteyttä! Lähetä sähköpostia osoitteeseen [email protected] tai soita Markus Vähälälle numeroon 050 3461 011, niin kerromme lisää. Voit käydä tykkäämässä Radio Valosta Facebookissa sivulla facebook.com/radiovaloOhjelmiin voi tutustua netissä sivulla www.radiovalo.fi

Teksti Markus Vähälä, Radio Valo

Radio Valo tekee ohjelmia eri puolilla Suomea. Erik Lehto ja Jari Nordström tapasivat Porissa,kun Jari kuvasi Radio Valolle MEKA TV:n seminaaria. Erik on mukana MEKA TV:n toiminnassa.

Page 10: Leija 1 2015

10 Leija 1 . 2015

Vernerissä järjestettiin kesällä 2014 valokuvakilpailu. Kilpailun aihe oli Tästä minä pidän.Kilpailun voitti 22-vuotias Jarmo Mustonen Vantaalta.

Jarmo Mustonen voitti kilpailun valokuvalla, jonka hän otti kesällä Cheekin konsertista olympiastadionilla Helsingissä.

Mustonen pitää räpistä

Jarmo Mustosen mukaan Cheekin keikalla oli mahtava tunnelma: – Siellä oli parhaat laulajat mukana.

Keikalla esiintyi Cheekin kanssa monta suomalaista räppäriä, kuten Elastinen ja Jukka Poika.

Vernerin lukijat äänestivät valokuvakilpailun voittajaksi Jarmo Mustosen kuvan Cheek.

Jarmo Mustonen kuvaa kännykän kameralla

Kännykällä otetutkuvat ovat aina mukanapuhelimessa.

Tästä minä pidän: Cheek

Page 11: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 11

– Jukka Poika on hyvä! Jarmo Mustonen hehkuttaa.Hän kuuntelee paljon räppiä.

Uusi levy piti ostaa heti

Jarmo Mustonen sai palkinnoksi taulun, joka on tehty hänen Cheek-kuvasta.

Mustonen aikoo mennä Cheekin keikalle uudestaan.– Mutta nyt Cheek on lomalla eikä tee keikkoja, Mustonen kertoo.

Cheek pitää tauon keikkailusta, koska hän on julkaissut uuden levyn. Levyn nimi on ”Kuka muu muka”.

Mustonen osti levyn heti, kun se tuli kauppoihin. Mustosen mielestä levyn parhaat biisit ovat Timantit ovat ikuisia ja Äärirajoille.

Haluaisin esiintyä Cheekin kanssa

Jarmo Mustonen kuuntelee Cheekiä myös YouTubesta. – Räppään videoiden mukana, hän kertoo.

Mustonen haluaisi tehdä myös omia räppejä ja esiintyä olympiastadionilla yhdessä Cheekin kanssa.

Teksti ja kuvat Jenni Sipilä

Kilpailun voitosta Jarmo Mustonen sai palkinnoksi taulun, joka on tehty hänen ottamastaan voittokuvasta.

Page 12: Leija 1 2015

12 Leija 1 . 2015

Tukiliitto myöntää apurahojaerilaisiin koulutuksiin ja harrastuksiinsekä tapahtumiin osallistumiseen. Apurahoja myönnetään sekä kehitysvammaisten henkilöiden ryhmille että yksittäisille hakijoille,jotka ovat täyttäneet 16 vuotta.

Myönnetyt ryhmien apurahat ovat suuruudeltaan 200 – 400 euroa.Yksittäiset hakijat saivat kukin 100 – 300 euron suuruisen apurahan.

Apurahoja voi 2015 hakea myös keväällä. Hakuaika päättyy 30.4.2015. Lisätietoja Tukiliiton kotisivulla.

Apurahan saaneet ryhmät

. Asuntolan aika, Merikarvia. Avot – Avotyöllistettyjen kerho, Lohja. Erityisryhmien jääkiekko, Tampere. Espoon Me Itse -alajaos. FBT Stars Karhut -elokuvaryhmä, Eurajoki. Harjavallan Me Itse -alajaos Huimaveikot. Husaari-ratsastajien Vammaisratsastajat, Sipoo. Kattara, Espoo. Kauhajoen Kamut, Me Itse -alajaos. Kirkonsalmen autismiyksikön asiakkaat, Iisalmi. Klubi, Pori. Koivutuvan päivätoiminta, Savitaipale. Kuningasryhmä, Seinäjoki. Kuunarin ystävät, Turku. La Strada -teatteri, Tampere. Limingan avotyöntekijöiden keskusteluryhmä. Me Itse alajaos, Turku. Meikäläisiä Satakunnassa, alajaosten puheenjohtajarinki

. Musiikkiryhmä Estottomat, Oulu. Nepsy-porukka, Vaasa. Näytelmäkerho, Turku. Peltolan Poppi-kuoro, Tyrnävä. Päivätoimintakerho, Muhos. Raahen Fantti, Me Itse -alajaos, Raahe. Rimmin Palvelukoti Kaislan asukkaat, Pudasjärvi. Rinnekodin Me Itse -alajaos. RK-Asunnot Hevosmies, Helsinki. Saksan matkalaiset, Jalasjärvi. Salibandykerho, Turku. Samixet, Porvoo. Special Olympic Golf, Nurmijävi, Hattula. Sählykerho, Suonenjoki . Teatteri Telmin tuki ry, Kuopio. Tilapäisyksikkö Poiju, Pori. Toimintakeskuksen kuvataideryhmä, Orimattila. Toimintakeskus Kuutin Zumba-harrastus, Raahe. Vapari-erityisjoukkue, Järvenpää

Apurahan saaneet yksittäiset hakijat

. Merja Aro, Joensuu. Jasmin Blomander, Huittinen. Miika Boren, Raahe. Tom Brandt, Tampere. Johannes Friman, Espoo . Jaana Gröhn, Turku. Julia Hiltunen, Iisalmi. Oskari Hoppula, Rovaniemi . Kimmo Huuskonen, Iisalmi . Johanna Häkkinen, Lannevesi. Miika Jokinen, Iisalmi. Ossi Järveläinen, Nakkila. Elina Jääskeläinen, Hyvinkää . Salla Kaipiainen, Hamina. Katja Kanerva, Kerava . Tatu Kantonen, Kerava

Tukiliiton myöntämät apurahatKehitysvammaisten Tukiliitto on myöntänyt Tukiliiton rahastoista apurahoja kehitysvammaisille hakijoille. Seuraavan kerran apurahaa voi hakea jo huhtikuussa 2015.

Page 13: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 13

. Reeta Karttunen, Iisalmi . Vesa Knaappila, Kangasniemi . Juhana Koponen, Lahti. Juhani Kuusela, Mäntyharju . Jukka Laaksonen, Karhula . Jussi Lahtinen, Tuusula. Juho Lappalainen, Palokka. Olli-Pekka Lassinpelto, Jyväskylä. Thu Thuy Le Thi, Helsinki. Petri Johannes Lehtinen, Espoo. Markus Lohikoski, Helsinki . Jari Mäkinen, Sastamala. Jani Niskanen, Sauvo. Oskari Niskanen, Maaninka. Sirpa Niskanen, Viitasaari. Jari Nurmi, Pori . Tiina Nurmi, Eura. Liisi Paananen, Jyväskylä . Juuso Pakarinen, Suonenjoki. Tuulikki Parviainen, Kuopio. Raisa Pekkanen, Helsinki. Jukka Pesonen, Kerava. Aleksi Pieniniemi, Tampere. Julius Pieniniemi, Tampere

. Samuli Pietilä, Rovaniemi. Tuula Piipari, Lumijoki . Jorma Pirilä, Lumijoki. Veikko Rantanen, Rauma. Heli Rintaluoma, Teuva. Jenni Ruohoneva, Nakkila. Markus Saartila, Ylöjärvi. Asko Salo, Teuva. Sami Saxman, Tampere. Ria Siivonen, Espoo. Antero Smedberg, Helsinki. Jari Stoor, Enontekiö. Soile Syväjärvi, Tampere. Tatu Tiihonen, Suonenjoki. Kim Tonteri, Espoo . Ulla Topi, Salo. Anni Tuovinen, Rovaniemi. Juha Vainio, Espoo. Taru Valta, Iisalmi. Toni Varis, Vantaa. Susanna Wikström, Teuva. Petri Virolainen, Kerava . Markus Vuorela, Järvenpää. Irmeli Vuotila, Turku

Yksi apurahan saajista on Espoossa toimiva Me Itse -alajaos. Me Itse Espoo -alajaoksen edustajat osallistuivat syksyllä Me Itse -päiville Jyväskylässä.Kuvassa keskellä Satu Tapaninen. Vasemmalla Henrik Särkkä ja oikealla taustatyöntekijä Eveliina Salomaa.

Jaan

a Te

rävä

inen

Page 14: Leija 1 2015

14 Leija 1 . 2015

Krisse Pääskysestä tuli valmentaja

Salibandyä harrastetaan muun muassa urheiluseuroissa, yhdistyksissä, asuntoloissa, kouluissa ja työpaikoilla. Kehitysvammaisten joukkueet ottavat yhteen Special Olympics -turnauksessa ja alueellisissa kilpailutapahtumissa. On kuitenkin harvinaista, että kehitysvammainen henkilö toimii valmentajana. Yksi harvoista on turkulainen Krisse Pääskynen. Krissellä on vankka urheilutausta. Hän on harrastanut kilpauintia noin 20 vuotta. Nyt kun kilpaura on jäänyt taakse, hän pyöräilee, kävelee ja käy kuntosalilla. Lue seuraavilta sivuilta,miten Krissestä tuli salibandyn valmentaja.

JATKUU uJATKUU u

Page 15: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 15

Krisse Pääskysestä tuli valmentaja

Salibandyä harrastetaan muun muassa urheiluseuroissa, yhdistyksissä, asuntoloissa, kouluissa ja työpaikoilla. Kehitysvammaisten joukkueet ottavat yhteen Special Olympics -turnauksessa ja alueellisissa kilpailutapahtumissa. On kuitenkin harvinaista, että kehitysvammainen henkilö toimii valmentajana. Yksi harvoista on turkulainen Krisse Pääskynen. Krissellä on vankka urheilutausta. Hän on harrastanut kilpauintia noin 20 vuotta. Nyt kun kilpaura on jäänyt taakse, hän pyöräilee, kävelee ja käy kuntosalilla. Lue seuraavilta sivuilta,miten Krissestä tuli salibandyn valmentaja.

Page 16: Leija 1 2015

16 Leija 1 . 2015

Sählystä salibandyyn

Turkulainen Krisse Pääskynen on usean vuoden pelannut sählyä Turun kaupungin avotyöporukassa. Viime vuonna toiminta loppui, kun Turun kaupunki ei pystynyt enää järjestämään sitä. Oli siis pakko etsiä jotain tilalle, sillä halu pelata oli kova.

Krisse puhui Jani Luomalle, joka on mukana turkulaisessasalibandyseura Vaappuankoissa.

Vaappuankkojen eli Salibandyseura TVA ry:n puheenjohtaja Miika Berg kertoo: – Kun kuulin asiasta,lupasin saman tien ottaa ryhmän mukaan seuran toimintaan, mikäli vain heille löytyisi harjoitusvuoro. Kun sellainen löytyi, meillä oli uusi joukkue. Niin avotyöporukan sähly vaihtui Vaappuankkojen salibandyyn. Miehistä on mukavaa olla mukana oikeassa salibandyseurassa. – Myös naiset ovat tervetulleita, Krisse korostaa. Miika Berg on ollut mukana harjoituksissa. – Porukan henki on valtavan hyvä. Mukana on aivan upeita tyyppejä. Huumori lentää, maaleja juhlitaan kunnolla ja silti pelataan reilusti, hän kehuu.

Avotyöporukassa pelattiin lähinnä sählyä, nyt pelataan salibandyä. Kysytään valmentaja Krisse Pääskyseltä,onko niillä sitten muka jotain eroa?– Salibandyssä on tiukemmat säännöt. Se ei ole mitään sähläystä! Meillä joka viikko harkkarit, Krisse toteaa napakasti.

Yksi muutos on raha. Sitä ei aiemmin juuri tarvittu.Nyt kausimaksu, 60 euroa, on monelle kehitysvammaiselle pelaajalle iso summa. – Onneksi saimme joukkueelle sponsorin ja tukea varusteiden hankintaan, Miika Berg toteaa.

Hyppy tuntemattomaan

Krisse Pääskysen valmentamassa porukassa on hyvä henki. Kaikki tuntevat toisensa jo aiemmin, koska he ovat pelanneet yhdessä useita vuosia avotyöporukassa. Mutta miltä tuntuu, kun yksi pelaajista ryhtyykin valmentajaksi?

JATKOA q

Page 17: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 17

– Krisse on hyvä valmentaja, pelikaverit toteavat. –Hyvä valmentaja, mutta tiukka. Ei hyväksy korkeaa mailaa, Pekka Tuominen sanoo.

Krissellä on vankka urheilutaustaja hän on myös valmentanut aiemmin. Hän on jo kahden vuoden ajan treenannut Pekka Tuomista. Pekka harjoittelee Varsinais-Suomen kehitysvammaisten yleisurheilun piirinmestaruuskisoja varten.

Krisse Pääskynen ohjaa myös 12 – 17-vuotiaiden vammattomien nuorten sählyä yhdessä toisen valmentajan kanssa. Krisse Pääskynen osallistuukeväällä 2015 valmentajakoulutukseen.

– Aluksi vähän epäröin ryhtyä ryhmämme valmentajaksi.Ison joukkueen vetäminen on kuin hyppy tuntemattomaan, Krisse tunnustaa.

– Syöttöjen kanssa on vielä ongelmia. Yhteispelikin pitäisi saada paremmin sujumaan. Ei kannata hötkyillä, vaan ottaa rauhallisesti. Ei kannata haaveillakaan menestyksestä, ennen kuin nämä saadaan kuntoon, valmentaja Krisse Pääskynen pohtii.

Ensimmäinen turnaus, Kiikku-turnaus, tuotti neljännen sijan.–Jossain vaiheessa voidaan mennä turnauksiinkin enemmän, valmentaja lupaa. Ehkä vielä kuulemme lisää Krissen porukasta, Vaappuankkojen erityisjoukkueesta.

Teksti Mirja LahnaviikiKuvat Mari Männistö

Vaappuankkojen erityisjoukkuetta ovat tukeneet IF Turvallisuusrahasto, Turun Osuuskauppa, VAU ry ja Turun seudun Kehitysvammaisten tuki ry

Lähde Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

Vaappuankkojen erityisjoukkue harjoittelee salibandya kerran viikossa. Salibandyssä on tiukemmat säännöt kuin sählyssä.

Page 18: Leija 1 2015

18 Leija 1 . 2015

Jos sinulla on netti käytössäsi,voit puhua maksuttomia puheluita Skype-palvelussa.Skypessä on myös kuvayhteys. Tommi Kivimäki on kokenut Skype-puheluiden käyttäjä.Tommi kertoo näin:

Skype on monipuolinen tapa olla yhteydessä toisiin ihmisiin.Skypen avulla voit keskustella joko kahden kesken tai ryhmässä.Voit puhua näköpuheluja eikä se maksa mitään ylimääräistä.Ainoastaan netin käytöstäon maksettava.

Jos sinulla on netti käytössäsi, voit käyttää Skypeä

Skypeen tarvitaan nettiyhteys ja oma sähköposti.Skypeä voi käyttää tietokoneella,tabletilla ja älypuhelimella. Jos koneessasi on kamera,voit puhua näköpuheluja. Jos kameraa ei ole,sellaisen voi yleensä ostaa erikseen.Skypeä voi käyttää myös ilman kameraapuhumiseen.

Skypen käyttäjiä varten on suunniteltu kuulokkeita,joissa on mikrofoni mukana.Sellaisen hankkiminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Skype-palvelussa voit puhua tai kirjoitella viestejä.Skypessä voi kirjoitella pikaviestejäja lisätä niihin hymiöitä.Skypen avulla on myös mahdollista lähettää toiselle henkilölle tiedostoja,kuten valokuvia.

NäköpuheluIlmajoelta Jyväskylään

Jos sinulla on netti käytössä,voit siis käyttää Skypeä,olet sitten missä tahansa tai missä päin maailmaa tahansa.

– Meillä vammaisaktiiveilla on oma Skype-ryhmä,Tommi Kivimäki kertoo.

Hymiö.

Page 19: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 19

Minä käytin Skypeä esimerkiksi viime vuoden marraskuussa,kun minua pyydettiin pitämään juhlapuheJyväskylän ammattikorkeakoulusta erityisopettajiksi valmistuvien opiskelijoiden juhlassa.Opiskelijat kuuntelivat Jyväskylässä, kun minä pidin puheeni Ilmajoella.

Vammaisaktiivien oma Skype-ryhmä

Skype-palvelussa voi keskustella myös ryhmässä.Meitä on noin kymmenkunta vammaisaktiivia, jotka saatamme keskustella omassa Skype-ryhmässämmemontakin tuntia.

Skype-ryhmässä meitä on ollut parhaimmillaan 10 henkilöä,joiden asumispaikkakunnat olivat Hämeenlinna, Ilmajoki, Jyväskylä, Keuruu, Oulu, Pudasjärvi, Raahe, Suomussalmi ja Teuva.Jokainen voi olla kotonaan,mutta voimme keskustella yhdessä. Aiheina meillä ovat olleet muun muassa parisuhde, asuminen, työ ja harrastukset eli lähes kaikesta on keskusteltu taivaan ja maan väliltä.

Aluksi tarvitaan oma sähköpostiosoite

Alkuun Skypen käytössä pääset, kun sinulla on oma sähköpostiosoite.Mene Skype.com-sivulle.Luo itsellesi Skype-nimi.

Voit valita sulle sopivan nimen.Monet käyttävät nimeä,jossa on oma etunimi ja sukunimi.Nimi näkyy kaikille Skypen käyttäjille.Seuraavaksi keksi itsellesi salasana.

Voit kirjoittaa salasanan muistiin,jotta muistat sen varmastiseuraavalla kerralla, kun käytät Skypeä.

Kenelle haluat soittaa? Voit keskustella maksutta sellaisten henkilöiden kanssa,joilla on myös Skype. Voit hakea Skypestä tuttujen yhteystietoja joko Skype-nimellä, etunimellä ja sukunimellä tai sähköpostiosoitteella.

Jos haluat aloittaa puhelun, valitse henkilö ja napauta puhelimen kuvaa.

Skype vaatii harjoittelua

Joskus yhteydet takkuilevatja keskustelu ei onnistu. Kuten kaikki uudet asiat,Skypen käyttäminen vaatiialkuun harjoittelua.

Olen huomannut, että Skypessä joillekin on hankalaapikaviestien kirjoittaminen,joillekin taas hymiöiden käyttö.Jonkun voi olla vaikeaakutsua lisää tuttavia Skype-puheluun.

Teksti Tommi Kivimäki

Page 20: Leija 1 2015

20 Leija 1 . 2015

Jaana Lehtinen

Moi!Olen 29-vuotias nainen Hämeestä. Käyn työtoiminnassa.Kuuntelen paljon kotimaista tanssi- ja popmusiikkia.Katson myös televisiota ja lenkkeilen.Haen suurin piirtein samanikäistä miestä kirjeenvaihtokaveriksi.Terveisin Jaana Lehtinensähköpostini [email protected]

Kirjeenvaihtoon

Olen Jonna,ja 42-vuotias kehitysvammainen nainen.Asun asumisyksikössä Koivukylässä Vantaalla.Olen kihloissa Henrin kassa,se on mun oma kulta.Etsin naisista kirjeenvaihtokavereita.Seuraan tv:stä muun muassa Salkkareita ja Simpsoneita.Olen jääkiekkofani, joukkueeni on HIFK.Jonna LehtonenKytötie 18 d 5101360 VantaaMun sähköpostini on [email protected]ämä ilmoitus koskee vain naisia.

Kirjeenvaihtoon

Heippa!Minun nimeni on Kari Nousiainenja olen 58-vuotias mies.Asun Nummelassa Etelä-Suomessa.Haluaisin kirjeenvaihtoonnoin 35 – 50-vuotiaan naisen kanssa.Harrastan kesällä pyöräilyä.Tykkään laulaa karaokea.Kari NousiainenNousukuja 1 E03100 Nummela

Kirjeenvaihtoon

Hei!Olen 44-vuotias nainen Lohjan Pusulasta. Käyn työtoiminnassa toimintakeskuksessa Karkkilassa.Olen iloinen ja harrastan liikuntaa sekä käsitöitä.Etsin naispuolisista kirjeenvaihtokaveria Lapin alueelta.Jään odottamaan kirjettäsi.Ritva HenellMyllypellontie 6 as. 16 A03850 Pusula

Kirjeenvaihtoon

Moikkista! Olen 45-vuotias mies Vaasasta, joka haluaisi kirjeenvaihtoon naisten ja miesten kanssa.Kaikenikäiset voivat kirjoittaa.Kuuntelen cd-levyjä päivittäin. Tykkään tehdä laulumonisteita,myös tietokoneen tulostimella. Nimimerkki Känkkäränkkä LeijaPinninkatu 5133100 Tampere

Kirjeenvaihtoon

Leijan juttuja voi kuunnella netissä Vernerin sivullaosoitteessa http://verneri.net

Page 21: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 21

Hei! Etsin itselleni tositarkoituksella 50 – 60-vuotiasta naisseuraa. Olen itse 55-vuotias poikamies. Saisit olla Lapin alueelta.Kehitysvammaliitto/VerneriNimimerkki KeijoViljatie 4 A00700 Helsinki

Kirjeenvaihtoon

Hei! Olen 31-vuotias Rami Joensuussa. Minulla on auto. Tällä hetkellä olen osa-aikatyössä. Harrastan kaikenlaista liikuntaa, musiikkia, lukemista, kirjoittamista ja taidetta. Etsin tyttöystävää tä-Suomesta. Minulla itselläni on ADHD eli olen ”vilkas”, mikä tarkoittaa, että pitää olla koko ajan tekemistä. Lääkityskin on ja hyvä niin. Rami PussinenErkinpellontie 12 A 680140 JoensuuVoi kirjoittaa myös sähköpostilla:[email protected]

Kirjeenvaihtoon

Hei!Täällä olisi vapaa 25 nuori mies.Asunpaikkani on Tyrnävä Oulun lähellä.Etsin tyttöystävää. Olethan rehellinen?Toivon, että olisit Lapin läänistä.Harrastan pyöräilyä ja puutöitä. Tykkään luonnosta ja kalastuksesta.Oon kova poika bilettämään.Olisi ihan käpertyäoman kullan kainaloon.Voisimme jakaa ilot ja surut. Janne TyniMankilantie 303 asunto b 91800 Tyrnävä

Kirjekaveriksi?

Haluatko kirjeenvaihtokaverin?Lue ensin Leijassa julkaistut kirjeenvaihtoilmoitukset.Jos joku ilmoittaja kiinnostaa sinua, kirjoita hänelle.

Jos lehdestä ei löytynyt sopivaa kirjeenvaihtokaveria, voit tehdä oman ilmoituksen. Mieti, mitä haluat kertoa itsestäsi. Millainen luonne sinulla on? Missä päin Suomea asut? Käytkö töissä? Monet kertovat myös harrastuksistaan.

Leijassa ei yleensä julkaista puhelinnumeroita. On turvallisempaakirjoittaa ensin muutama kirjeja vaihtaa puhelinnumeroita kirjeessä.

Lait ilmoitukseen mukaan nimesi ja osoitteesi. Jos käytät sähköpostia ja haluat kirjeitä sähköpostiisi, laita myös sen osoite mukaan.

Oman ilmoituksen voi lähettää osoitteella:LeijaPinninkatu 5133100 Tampere

Voit lähettää ilmoituksen myös sähköpostilla. Lähetä ilmoitus Leijan toimittaja Jaana Teräväiselle osoitteeseen [email protected]

Ilmoitus kotisivulle?

Leijan kirjeenvaihtoilmoituksiajulkaistaan myös netissä.Kun lähetät ilmoituksen, kerro, jos haluat sen myös nettiin.

Internetissä ilmoitukset julkaistaanverkkopalvelu Vernerin kotisivulla.Jos käytät tietokonetta,voit käydä lukemassa ilmoituksiaosoitteessa http://verneri.net

Page 22: Leija 1 2015

22 Leija 1 . 2015

Ota vinkkivihko käyttöön, kerää jutut talteen

Vinkkivihko sopii moneen käyttöön.Vihkoon voit kirjoittaa asioita muistiin.

Vihkoon voi kerätä tietoaesimerkiksi jostakin bändistä,karaokesta tai muista kivoista asioista.Vihkossa faniosoitteetsäilyvät tallella.

Vihkoon voi kerätä juttujamyös vaikka valokuvaamisestatai piirtämisestä.Vihkoon voi myös piirtää.Jos askartelet,vinkkivihko sopii myös sinulle.

Jos kerrot vitsejä,vihkoon voi kirjoittaa vitsit muistiin.Vihkossa myös runotovat tallessa.

Vinkkivihko voi olla aivan tavallinen vihko, johon voit kirjoittaa asioita muistiin.

Kyttäyskeikka

Marja-Leena Tiainen on tehnytjännittävän kirjan nuorille. Päähenkilö Niko jakaa lehtiä ja mainoksia.Eräänä aamuna uutisissa kerrotaan,että nuorisotalolle on murtauduttu.Kuka on syyllinen?

Tähtiä ja sankareita

Haluatko lukea suomalaisista sankareista?Pertti Rajala on kirjoittanut heistä kirjan.Mukana on filmitähtiä, urheilijoitaja muita julkisuuden tähtiä.

Selkokirjoja voi tilataSelkokeskuksen kirjavälityksen sivulta osoitteesta:http://papunet.net/selkokirjat/uutuudet

Uusissa selkokirjoissa on jännitystä ja tietoa

Voit ehdottaa vinkkivihkoamyös kavereille ja sukulaisille.

Idean lähetti Pasi Haapa-aho, Vaasa

Page 23: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 23

Runo

KatoaaNouse ja mene kallioni taaMikä ei voi estää sen, jos tahdon aikaa, ei saada koskaanRakkaani oot mun

Tuulikki Parviainen Tuusniemi

Kuv

a La

ura

Ves

a, M

alik

e

Page 24: Leija 1 2015

24 Leija 1 . 2015

Ensi kesänä kursseja järjestetäänKainuun Opistossa Mieslahdella,Aitoon koulutuskeskuksessa Pälkäneellä,Varalan Urheiluopistossa Tampereellaja Leiriniemen leirikeskuksessaMäntsälässä.

Kesäkuussa järjestetäänmyös Rock’n’ Roll -musiikkileiriTampereella.

Kesän kurssien teemojaovat seikkailu, luonto, liikunta,elämykset, musiikki ja tanssi.

Leirit tarjoavat ohjattua tekemistäja virkistävää vapaa-ajantoimintaa.Kurssilta voi löytää uuden harrastuksen.Sieltä saa myös uusia ystäviä,elämyksiä ja kokemuksia.

Tärkeimpiä syitä osallistuaovat mukava tekeminen,virkistys ja vaihtelu arjen rutiineihin,ystävät ja yhdessäolo.

Kursseille voivat hakea lapset, nuoret ja aikuiseteri puolilta Suomea.Hakuaika on 15.4.2015 asti.Ilmoittautumislomakeja lisätietoa kursseista löytyyKehitysvammaisten Palvelusäätiönkotisivuilta osoitteesta:www.kvps.fi

Teksti ja kuva Elina Leinonen

Lisätietoja Markku Vellas, puhelin 0207 713 557sähköposti [email protected]

Kesäkurssilla harrastetaan ja ollaan yhdessä Kehitysvammaisten Palvelusäätiö järjestää kesällä teema- ja harrastekursseja.Kurssit ovat viiden päivän leirejä.

Rantasauna ja iltauinti kuuluvat kesäkurssien ohjelmaan.Rockleiriläiset saunoivat ja uivat Pyhäjärven rannassa Tampereella.

Page 25: Leija 1 2015

Leija 1 . 2015 25

Me Itse ry:nkorttikampanja eduskuntavaaleissaHuhtikuussa järjestetään eduskuntavaalit. Sunnuntaina 19.4.2015 valitaan 200 kansanedustajaa.Vaaleista kerrotaan enemmän lehden liitteessä.

Myös näissä vaaleissa voi käyttääMe Itse ry:n vaalikortteja.Kortteja voi antaa tai lähettää vaalien ehdokkaille ja muille päättäjille.Korteissa sanotaan

”Älä kiusaa”, ”Laitos ei ole koti”, ”Työstä palkkaa” ja ”Minulla ei ole hintaa”. Kortteja voi tilata Me Itse ry:n toimistolta. Yhdistyksen numero on 0400 426 535. Puhelinajat ovat tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9 – 13. Yhdistyksen sähköpostiosoite on [email protected]

Page 26: Leija 1 2015

26 Leija 1 . 2015

Tule mukaan toimintaan!

Me Itse -yhdistyksen vuosikokous 2015Me Itse -yhdistyksen vuosikokous järjestetään 21. – 22.3.2015 Tampereella. Kokouksessa valitaanyhdistykselle uusi puheenjohtaja.Puheenjohtajan kausi alkaa 1.1.2016.Jos olet ilmoittautunut kokoukseen,saat postissa kirjeen,jossa on tarkempaa tietoakokousjärjestelyistä. Me Itse ry:n toimiston numero on 0400 426 535.Soittoajat ovat tiistaisin, keskiviikkoisinja torstaisin klo 9 – 13. Lisätietoa löydät netistä osoitteesta www.meitse.fi

Vaikuttamiskoulutuksia Me Itse -alajaoksille

Vaikuttamiskoulutukset on tarkoitettu Me Itse -alajaoksille, mutta mukaan mahtuu muitakin asiasta kiinnostuneita. Koulutukset järjestetään 27. – 28.2. Tampereella, 21.3. Harjavallassa ja28.3. Huittisissa, 8. – 9.5. Raahessa ja 23. – 24.5. Riihimäellä. Koulutukset ovat maksuttomia.Tukiliitto järjestää koulutuksetOK-Opintokeskuksen tuella.

LisätietojaTaija Humisto, 0207 718 338, [email protected]

Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani Tukiliiton syyskonsertissa

Tukiliiton syyskonsertti on lauantaina 3.10.2015 klo 14Tampere-talon isossa salissa.Konsertin aloittaa Kalle Salonen Band.Pääesiintyjänä on Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani. Liput maksavat paikasta riippuen 40 euroa / 35 euroa.Tukiliiton jäsenyhdistysten jäsenet saavat 15.8.2015 mennessä Tampere-talon lipunmyynnistä ostetuista lipuista 4 euron alennuksen.

Liput myy Tampere-talon lipunmyynti. Yksittäiset liput voi varata numerosta 0600 94500 (maksullinen numero) taisähköpostilla osoitteesta [email protected].

Kuva Okko Oinonen

Page 27: Leija 1 2015

Sastamalan kesätapahtumaan odotetaan 300 liikkujaa

Papunetin kuvataidekilpailu 2015

Taidetta ja kulttuuria keväällä Tampereella

Kuva JT

Marika Tulokas laulaa Resonaarissa.

Tampere-talossa on 11. – 14.3.2015 saavutettavan taiteen festivaali.Tapahtuman nimi on ACCAC 2015.

Kansainvälisessä tapahtumassa esiintyvätmuun muassa Signmark, Vimmart ry ja Resonaarigroup.Tapahtuman järjestää Esteetön taide ja kulttuuri ry.

Tapahtuman verkkosivut löytyvät osoitteesta www.accac.fi

Papunet järjestää jälleen kuvataidekilpailun kaikille puhe- ja kehitysvammaisille lapsille, nuorille ja aikuisille. Kilpailun tavoitteena on kannustaa kuvalliseen ilmaisuun.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: harrastajien sarja ja taideopetusta saaneiden sarja. Kilpailutyön aihe ja tekotapa ovat vapaat.

Kilpailuaika päättyy 31.3.2015. Voittajat palkitaan rahapalkinnoilla.

Lisätietoa kuvataidekilpailusta on osoitteessa www.papunet.net/kilpailu

Kimmo Tolvanen, Asetelma, 2014, akryyli levylle.

Page 28: Leija 1 2015

Asiaa ja viihdettä selkokielellä

Numero 1.2015

LEIJAPinninkatu 5133100 Tampere

TILAUKSET JA OSOITTEENMUUTOKSETJäsensihteeri Sinikka Niemipuhelin 0206 90283sähköposti [email protected]

JULKAISIJAKehitysvammaisten Tukiliitto rypuhelin 0207 718 200kotisivu www.kvtl.fi

TOIMITUSpäätoimittaja Jaana Teräväinen,puhelin 0207 718 211,s-posti [email protected]

ULKOASU Jaana Teräväinen

KANSI Pekka Elomaan ja Lyhdyn työryhmän muotokuva Leni, 2011.

LEIJAN TOIMITUSNEUVOSTOAnu Lehtonen, Aki Lindroos, Seppo Pöylä, Ritva Vihanto, Irmeli Vuotila (pj) ja Leealaura Leskelä

PAINOPAIKKA Vammalan Kirjapaino

TILAUSHINTA on 16 euroa.

Tukiliiton jäsenet voivatvalita jäsenlehdekseenLeijan tai Tukiviestin.Jäsenlehti on maksuton.

Leija ilmestyy kuusi kertaa vuodessa.Seuraavaan Leijaan 2 / 2015tarkoitettujen juttujenja kuvien pitää olla toimituksessa20.3.2015 mennessä.Lehti ilmestyy 10.4.2015.

Leijaa voi lukea netissä sivulla www.leijalehti.fi. Lehti on myös Issuu-palvelussa.Kirjoita hakuun sana Leija.

Raha-automaattiyhdistys

tukee toimintaamme.

Vastaukset1. B Tarua. Muotokuva on kuva ihmisestä. 2. A Totta.3. A Totta. 4. B Tarua. Kuka tahansa voi osallistua. 5. A Totta. Kyseessä on kuvataidekilpailu.

1

2

3

4

5

Takasivun tietovisaTietovisassa on väittämiä.Tiedätkö, ovatko ne oikein vai väärin?Kysymykset on tehty tämän lehden jutuista.Oikeat vastaukset löytyvätmyös sivun alalaidasta.

Muotokuva tarkoittaakuvaa muodosta, kuten kolmiosta.A Totta.B Ei pidä paikkaansa.

”Aina mun pitää” -biisin esittääPertti Kurikan Nimipäivät.A Totta.B Ei pidä paikkaansa.

Eduskuntavaalit järjestetään sunnuntaina 19.4.2015.A Totta.B Ei pidä paikkaansa.

Vaikuttamiskoulutuksiin saavat osallistua vain Me Itse ry:n jäsenet.A Totta.B Ei pidä paikkaansa.

Papunet järjestää kilpailun taiteilijoille.A Totta.B Ei pidä paikkaansa.

Käännä lehti ja lue oikeat vastaukset.Montako sait oikein?