Top Banner
5 2011 Päättäjiä tapaamassa Kaarisilta Venetsiassa Hae apurahaa
28

Leija 5 2011

Mar 19, 2016

Download

Documents

Selkolehti Leija. Lehdessä tällä kertaa mm. seuraavia aiheita: - Hyvinkääläiset tapasivat ministerin. - Adressi palkattoman avotyön epäkohdista. - Erityisjalkapallon SM-sarja - Paralympialaisissa voitto toisi komeasti rahaa - Hae apurahaa harrastamiseen - Kaarisillan taiteilijat Venetsiassa - Kisällin taidematka Tanskaan - Youth in Action
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Leija 5 2011

5 • 2011 5 • 2011

Päättäjiä tapaamassa

Kaarisilta Venetsiassa

Hae apurahaa

Page 2: Leija 5 2011

2 Leija 5 . 2011

JATKUU . . . . . . . . . . . . . . .

Päättäjät, antakaa työtä ja palkkaa

Kesäkuussa hyvinkääläisen Pirkitta Hyvösen mitta tuli täyteen.Miksi kehitysvammaiset ihmiset tekevät edelleen palkatonta avotyötä? Hyvönen käynnisti netissä adressin ”Kehitysvammaisia käytetään hyväksi työelämässä”.

Syyskuun 9. päivä adressi vietiineduskuntaan ja luovutettiinperuspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille.Vastaanottamaan saapuimyös kansanedustajia.

– Olen vakuuttunut,että jokainen nyt paikalla oleva kansanedustaja on sitoutunut siihen,että tämä asia saadaan kuntoon tällä hallituskaudella,ministeri sanoi adressin tuojille.

Ministeri kertoi myös, ettäkehitysvammaisten ihmisten asioitatullaan käsittelemään eduskunnassa.

Hyvinkääläiset veivät eduskuntaan adressin palkattoman avotyön epäkohdista.

Päivi Lähtinen, Pirkitta Hyvönen ja Samu Alander luovuttivat adressin ministerille.

Joonas Laineen kyltti epäilee palkattoman työn olevan orjatyötä.

Page 3: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 3

JATKUU . . . . . . . . . . . . . . .

Päättäjät, antakaa työtä ja palkkaa

Työtä ja palkkaa!

Samu Alander ja Keijo Peltonen eduskuntatalolla 9.9.2011

Page 4: Leija 5 2011

4 Leija 5 . 2011

. . . . . . . . . . . . JATKOA

Adressissa kerrotaan,että avotyöntekijät saavat keskimäärin viisi euroa päivässä korvausta työstään.

Adressin tuojien mielestäavotyöpaikat voisi muuttaa palkkatyöksi. Kehitysvammaisten työllistymisessätarvittavat työhönvalmentajapalvelutovat maksuttomia sekä työllistyjälle että työnantajalle. On selvä epäkohta, että työhönvalmentajiaon liian harvassa kunnassa.

– Muistakaa, että nytkäänei ole mitään estettä palkatakehitysvammaista ihmistä palkkatöihin,rohkaisi kansanedustaja Anneli Kiljunen.Hän on eduskunnansosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja.

Teksti ja kuvat Jaana Teräväinen

– On väärin käyttää hyväksi ihmisiä, jotka haluavat tehdä työtä, Anneli Kiljunen totesi Tommi Kivimäelle.

Hyvinkään Me Itse Sankarit -alajaoksessa on pohdittu työhön liittyviä epäkohtia. – Kaikille pitäisi olla samat säännöt työssä ja työkeskuksissa, sanoi Kosti Saario. – Toivon, että kaikki olisivat tasa-arvoisia, Päivi Lähtinen sanoi.

Page 5: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 5

Ensi kesän paralympialaisetkisataan Lontoossa.Kisat alkavat 29. elokuuta japäättyvät 9. syyskuuta 2012.

Suomen Paralympiakomiteaon päättänyt palkita kunnollavuoden 2012 paralympialaisten mitalistit.Suomalainen kultamitalin tuojapalkitaan 20 000 eurolla,hopeamitalista saa 10 000 euroaja pronssista 5 000 euroa.

– Paralympiakomitean tehtävänä on auttaa huippu-urheilijaaja helpottaa uran jatkamistamyös arvokisojen jälkeen,Paralympiakomitean pääsihteeriAntti Heikkinen kertoorahapalkinnoista komitean sivulla.

Kuvaaja VAU/Nina Jakonen

Kuulantyöntäjä Ville Seppänen harjoittelee.

Paralympialaisten mitali toisi komeasti rahaa

Lontoon paralympialaisissa 2012kehitysvammaisilla urheilijoillaon oma luokka yleisurheilussa, uinnissa ja pöytätenniksessä.Yleisurheilussa kehitysvammaisten lajitovat 1 500 metrin juoksu, pituus ja kuula.

Uutisia

Erityisryhmien jalkapallosarja oli tasainenErityisryhmien jalkapallon SM-sarjaanon tullut lisää pelaajia ja sarjoja.Tänä vuonna erityisryhmien jalkapalloa pelattiin peräti 27 seurassa33 ryhmän voimin.Uudet aloittavat ryhmätsaavat tukea Suomen Palloliitolta.

SM-sarja oli erittäin tasainen ja kärkipaikoista taisteltiin loppuun asti. Mestaruudet ratkottiinkahdessa turnauksessa, jotka järjestettiin Helsingissä ja Lahdessa.A-lohkon voitti Itä-Hakkilan Kilpa/Star,B-lohkon KoiPS/Erkka jaC-lohkon Tervarit/Olympiakos.

Itä-Hakkilan Kilpa/Star-joukkue yllättyi mestaruudesta: – Osallistuimme ensimmäistä kertaa viralliseen jalkapallosarjaan ja heti tuli mestaruus kovimmassa lohkossa!

Valokuva: Niina Karjalainen

Page 6: Leija 5 2011

6 Leija 5 . 2011

Vanhoja tuttuja Me Itse -toimistollaValokuva: JT

Leijan uutisia

Me Itse -toimistolla on uusia työntekijöitä.Vammaistyön suunnittelijaMerja Hakala on jäänyt opintovapaalle ja hänen sijaisenaan on Sanna Afonne.Monet muistavat Sannantyttönimellä Sanna Harjunpää.Käsikynkkä-projektissaon toiminut keväästä astiSirkka Nikulainen eli Signe.Hän on työskennellyt aiemminMalikkeen suunnittelijanaja Iltalinja-projektin projektityöntekijänä.

Me Itse ry:n toimistolle voi soittaakello 10 – 13 maanantaisin,tiistaisin ja keskiviikkoisin.Sannalle voit soittaa Me Itsen toimintaa koskevissa asioissa numeroon 0400 426 535. Hänen sähköpostinsa on [email protected]

Signelle voit soittaa Käsikynkän puhujakoulutusta koskevissa asioissa numeroon 050 4654 656.Sähköposti on [email protected].

Sanna Afonne ja Sirkka Nikulainen ovat Me Itse -työntekijöitä. Taustalla näkyy kokkolalaistenHetki unelmaa -näyttely, joka vieraili syksyllä Tulppaanitalolla Tampereella.

Kehitysvammaisten valtakunnallinen kirkkopyhävietettiin 18.9.2011Ilmajoella Etelä-Pohjanmaalla.

Juhlaan osallistui noin 800 vierasta. Juhlapuheen piti sosiaali- ja terveysministeriPaula Risikko.Hän puhui muun muassa vammaispoliittisesta ohjelmasta, asumisen ohjelmastaja vammaislakien yhteensovittamisesta.

Ensi vuonna valtakunnallinen kirkkopyhä järjestetään Tampereella.

Ilmajoen kirkkopyhään osallistui satoja vieraita

Me Itse ry:n puheenjohtaja Tommi Kivimäki sai pitää puheen omassa rippikirkossaan. Hän yllätti kirkkopyhän yleisön laulamalla: – ”Lapsuuden usko” on mielestäni kaunis kappale, kirkkopyhässä se kostutti monen silmäkulmat.

Kuvaaja Marja Konimäki

Page 7: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 7

Kuv

a J

T

Vammaisten historia on esillä museossa Tampereella

Ihan epäNormaalia -näyttely on esillä Työväenmuseo Werstaassa Tampereella.

Tampereella avautui syyskuussavammaishistoriasta kertovaIhan epäNormaalia -näyttely.

Näyttelyn avasi Sari Loijas Valtakunnallisesta vammaisneuvostosta:– Näyttely tuo paljon tietoa siitä, miten vammaisia ihmisiä on kohdeltu ja miten ihmisoikeudet ovat kehittyneet.

Näyttelyä ovat olleet kokoamassaeri museot ja järjestöt yhdessä. Loijas oli tyytyväinen siihen, että näyttely rakennettiin myönteiseksi:– Näyttelyssä on positiivinen vire. Katse on suunnattuparempaan tulevaisuuteen.

Loijas sanoo, että näyttely lisää vammaistietoisuutta:– Hyvää yhteiskuntaa vammaisilleei synny ilman vammaistietoisuutta.

Näyttely on esillä TampereellaWerstaan näyttelytiloissa 27.5.2012 asti.Sen jälkeen näyttely lähtee kiertämääneri museoihin.

Työväenmuseo WerstasVäinö Linnan aukio 8, Tampere

Vammaispalvelulain henkilökohtainen apuon subjektiivinen oikeus.Se kuuluu niille vaikeavammaisille henkilöille, jotka pystyvät itse kertomaan,millaista apua he tarvitsevat.

Elokuussa 2011 korkein hallinto-oikeuskäsitteli henkilökohtaista apua.Se päätti, että myösvaikeasti kehitysvammaisella henkilöllävoi olla kykyä kertoa,millaista apua hän haluaa.

Päätös tarkoittaa, että yhä useammat vaikeasti kehitysvammaiset henkilötsaavat henkilökohtaista apua.

Korkein hallinto-oikeus eli KHO valvoo,että viranomaiset käyttävät lakia oikein.KHO:n päätökset ohjaavat,miten lakeja tulkitaan.

Myös vaikeasti kehitysvammainenhenkilö saa henkilökohtaista apua

Kuvaaja Janne Ruotsalainen / Malike

Oman mielipiteen voi ilmaista myös ilman puhetta.

Page 8: Leija 5 2011

8 Leija 5 . 2011

Kokemuksen ääni -sarja

Sinikka Haanpää kertoo,millaisia töitä hän on tehnyt.Paikoista hän valitsi sen,mistä sai hyvää palkkaa.

Olin sisaruksista nuorin.Kun olin lapsi,perheeseemme kuuluivat isäni, äitini,siskoni, veljeni ja minä,joka olin nuorin.

Koulussa oli kivaa.Yritimme olla hyviä oppilaita.Minulla oli käytös aina 10ja huolellisuus sekä tarkkaavaisuusolivat joko 9 tai 8.Muistan, että olin osan kesälomastatöissä suojatyökeskuksessa.

Opiskelin Valkealankristillisessä kansanopistossa24.10.1972 – 25.5.1973.

Sinikka Haanpää kertoo työelämästä

Olen tehnyt paljon töitä

Page 9: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 9

Olin suojatyökeskuksessa töissä,kun kysyttiin, olisiko ketään,joka voisi tulla hoitamaan lapsia.Se oli vuosi 1975.Sen jälkeen olin monessa perheessähoitamassa lapsia.

Vuonna 1982 aloitin kotiteollisuuskoulussa.Koulun jälkeen menin töihinPuustellin työkeskukseen Laukaaseen.Työskentelin siellä 4.6.1984 – 29.4.1988.Se jälkeen tulin takaisin Lahteen. Muutin asumaan yksiöön.

Hain töitä lehti-ilmoituksella ja pääsin lääkärin perheeseenhoitamaan lapsia.Heillä oli poika, jota hoidin1.11.1988 – 31.5.1990.Kun perhe muutti Lahdesta Helsinkiin,hain uutta työpaikkaa.

Minulle tarjottiinlastenhoitotyötä Lahdessa,mutta lääkärin perhe olisi halunnut minut luokseen Helsinkiin.Oli vaikea päättää, kumman työn otan.Lopulta palkka ratkaisi asian.

Menin Helsinkiin.Perheessä oli nyt kaksi poikaa.Kun lapset menivät päiväkotiin,palasin Lahteen.Lahdessa olin töissäuseassa eri päiväkodissaja seurakunnan kerhossa.

Nyt olen avustaja.Olen töissä yhtenä päivänä viikossa.Autan kehitysvammaisia ihmisiä saunomisessa jaerästä vanhempaa ihmistä taksimatkoilla.Olen niin kuin avustaja.Kaupunki maksaa siitä minulle.Viihdyn työssä hyvin.

Teksti Sinikka Haanpää Teksti on lyhennelmä Käsikynkkä-koulutuksessapidetystä puheesta. Koko teksti on osoitteessawww.kvtl.fi/fi/selkosivut/

Me Itse ry:n Käsikynkkä-projektin koulutusTampereella on päättynyt.Projekti jatkuu Porissa ja Joensuussa.Porin opiskelijat järjestävät teemaviikolla 2.12.2011 elokuvatapahtuman.Tapahtumaa tehdään yhteistyössä kansalaisopiston sosiaalinen media -kurssinkanssa.Joensuussa on pidetään alkuvuodesta 2012Kohti täyttä elämää -seminaari,jossa projektissa opiskelevat puhujat pitävät puheita tärkeistä asioista. Lisätietoja Me Itsen kotisivulla www.meitse.fi

Kuvaaja Sirkka Nikulainen

Page 10: Leija 5 2011

10 Leija 5 . 2011

Kehitysvammaisten Tukiliitolla on uusi toiminnanjohtaja.

Uusi toiminnanjohtaja esittelee itsensä Leijan lukijoille näin:– Olen Risto Burman, Kehitysvammaisten Tukiliiton toiminnanjohtaja. Aloitin toiminnanjohtajana tänä vuonna. Olen 43-vuotias, asun Keravalla. Minulla on perhe ja kaksi lasta. Olen tehnyt pitkään töitä vammais- ja potilasjärjestöissä.

Mitä toiminnanjohtaja tekee? – Työni liittyy kehitysvammaisten henkilöiden ja heidän perheidensä tilanteen parantamiseen Suomessa. Työhöni kuuluu paljon suunnitteluaja hallintotehtäviä. Lisäksi hoidan erilaisia yhteistyökuvioita.

Mikä on kehitysvammaisten ihmisten elämässä tällä hetkellä hyvin? – Hyvää on peruskoulutusja ammattikoulutuskin. Mahdollisuudet osallistuajärjestötoimintaan ovatMe Itsen alajaosten ansiostaparantuneet.

Mitä asioita pitäisi parantaa?– Asenteissa tarvitaan vielä suuri muutos erilaisuuden hyväksymiseksi.Täytyy saada lisää suvaitsevaisuutta. Tarvitaan työmahdollisuuksia. Moni asuu vielä laitoksessa.He eivät voi itse vaikuttaa asumiseensa.

Mitä Tukiliitto tekee näiden asioiden parantamiseksi?– Tukiliitto tekee paljon ja monella tavalla sekä yhteistyössä jäsenyhdistyksien kanssa että toisten järjestöjen kanssa.– Asumisessa teemmevaltakunnallista vaikuttamistyötä teemme Kehitysvamma-alanneuvottelukunnassayhdessä muiden toimijoiden kanssa.Vaikutamme päättäjiinja jaamme tietoa.

Tukiliiton uusi toiminnanjohtaja Risto Burman:

”Asenteisiin tarvitaan vielä suuri muutos”

Toiminnanjohtaja Risto Burman kertoo, ettäTukiliitto vaatii ihmisoikeuksia kaikille.

Kuv

a: J

T

Page 11: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 11

– Tukiliitto keskittyy ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien vaatimiseen kaikille. Ihmisoikeudet liittyvätmoneen asiaan: asumiseen, osallistumiseen, koulutukseen ja työelämään.

Millaista yhteistyötä Tukiliitto ja Me itsevoisivat näissä asioissa tehdä?– Käytännön yhteistyö onjo nyt hyvin tiivistä. Tukiliitto on kokoMe Itsen olemassaolon ajan tukenut sen mahdollisuuksia toimia. Tapaan syksyn aikana Me Itsen edustajiaja keskustelemme yhteistyöstä.

Millainen on unelmasi tulevaisuudesta?– Toivon, että YK:n vammaissopimus olisi ratifioituja siitä tulisi todellisuutta arjessa.

Kun YK:n vammaissopimus ratifioidaan,se tarkoittaa, että Suomessa lainsäädäntö, palvelut ja yhteiskunta toimisivat YK:n sopimuksen pohjalta.

– Toivon, että kaikilla perheilläolisi tarvitsemansa palvelut.Ne olisivat saatavilla myös perheen lähiympäristössä ja kotona. Nykyään palveluja ei saa kotiin.

– Toivon, että tulevaisuudessakaikilla, jotka haluavat ja kykenevät, olisi oikeus palkkatyöhön. Senkin eteen tehdään Tukiliitossaseuraavan viiden vuoden aikana työtäja siihen haluan panostaa. Kaikilla on oikeus oikeisiin palkkatöihin– se on hyvä unelma.

Teksti Sanna VälkkiläKuva Tupu Sammaljärvi

Kehitysvammaisten Tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman luovutti syyskuussa taulun sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolle.Luovutus tapahtui 18.9.2011 kirkkopyhässä Ilmajoella.

Page 12: Leija 5 2011

12 Leija 5 . 2011

Syksyllä on aika hakea apurahaa.Apurahoja myönnetäänKehitysvammaisten Tukiliitoneri rahastoista.Apurahoja voivat hakeayksittäiset ihmiset tai ryhmät.

Apurahaa voi hakeaaikuisopiskeluun jaluovan toiminnan harrastuksiin.Apurahaa voi hakea myösIKIn tai Me Itse -yhdistyksenkursseille sekä tapahtumiinosallistumista varten.

Miten apurahoja haetaan?

Apurahoja voivat hakeayli 16-vuotiaatkehitysvammaiset ihmiset.Hakuaika päättyymarraskuun viimeisenä päivänä.

Harrastamiseen voi hakea apurahaaKaikille hakijoille ilmoitetaanseuraavan tammikuun aikana,ovatko he saaneet apurahan.

Yksittäisille ihmisille ja ryhmilleon molemmille omat hakulomakkeet.Lomakkeita voi kopioida lisää.Niitä voi myös tilata lisääSoilikki Alanteelta.

LisätietojaSoilikki Alannepuhelin 0206 90 281,sähköposti [email protected]

Hakemuksen palautusosoiteTäytä hakemus huolellisestija palauta lomakeosoitteeseenIKI / apurahatPinninkatu 5133100 Tampere

Viime vuonna yksi apurahan saajista oli Kemijärven Atomi-bändi. Bändi kokoontuu kerran viikossa Kemijärven työväentalolla. Tänä syksynä Atomi-bändin voi nähdä esiintymässä Näkösillä-tapahtumassa 5.11. Kemijärvellä.

Kuvaaja Jorma Särkelä

Page 13: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 13

Kehitysvammaisten Kehitysvammaisten TukiliitonTukiliitto ry IKI-Instituutti

Apuraha-anomus

Haen apurahaa Kehitysvammaisten Tukiliiton rahastoista Jatko-opiskelua varten Musiikkiharrastusta varten Muuta harrastusta varten

1. Hakijan tiedot

Nimi __________________________________________________

Syntymäaika __________________________________________________

Osoite __________________________________________________

__________________________________________________

__________________________________________________

Puhelin ____________________________

Sähköposti __________________________________________________

Yhteyshenkilön (jos eri henkilö kuin hakija) tai edunvalvojan tiedot

Nimi __________________________________________________

Osoite __________________________________________________

__________________________________________________

__________________________________________________

Puhelin ____________________________

Sähköposti __________________________________________________

Page 14: Leija 5 2011

14 Leija 5 . 2011

2. Tulot

Hakijan tulot kuukaudessa yhteensä ______________________________

Saako hakija tukea muualta

Kyllä. Mistä ja kuinka paljon? ______________________________

Ei.

3. Opiskeluapurahat eli minkälaiseen opiskeluun haet apurahaa

Oppilaitoksen nimi _____________________________________________

_____________________________________________________________

Opintojen alkamispäivä ja päättymispäivä _________________________

Missä asut opiskeluaikana? ______________________________________

_____________________________________________________________

Matkan pituus kotoa opiskelupaikalle _____________________________

4. Harrastusapurahat eli mihin harrastukseen tai muuhun toimintaan haet apurahaa?

Kerro harrastuksestasi tai toiminnastasi (kuinka kauan olet harrastanut,

miksi juuri tämä harrastus, oletko saanut ohjausta) __________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

Miten käyttäisit apurahan _______________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

5. Tilitiedot

Pankki ja tilinumero, jonne mahdollinen apuraha voidaan maksaa

_____________________________________________________________

Paikka ja aika ______________________________________________________

_______________________ ______________________________

Hakijan allekirjoitus Anomuksen täyttäjän allekirjoitus

Page 15: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 15

Kehitysvammaisten Kehitysvammaisten TukiliitonTukiliitto ry IKI-Instituutti

Apuraha-anomus ryhmille

Ryhmämme hakee apurahaa Kehitysvammaisten Tukiliiton Sirkku Taljan rahastosta.

Page 16: Leija 5 2011

16 Leija 5 . 2011

Ryhmän tiedot

Ryhmän nimi _______________________________________________________

Paikkakunta ________________________________________________________

Kuinka usein ryhmä kokoontuu _______________________________________

Kuinka kauan ryhmä on toiminut ______________________________________

Kuvailkaa ryhmän toimintaa (voi käyttää myös liitteitä) ____________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

Miten käyttäisitte apurahan? __________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

_____________________________________________________________

Ryhmän vetäjän tiedot

Vetäjän nimi _______________________________________________________

Vetäjän ammatti ____________________________________________________

Vetäjän osoite ______________________________________________________

______________________________________________________

Vetäjän puhelin ja sähköpostisoite _____________________________________

_____________________________________________________________

Pankki ja tilinumero, jonne mahdollinen apuraha voidaan maksaa

_____________________________________________________________

Paikka ja aika ______________________________________________________

__________________________________________________

Ryhmän vetäjän allekirjoitus

Page 17: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 17

Runo

YstäväYstävä voi olla kuka tahansa.Se voi muuten olla vaikka lemmikkieläin tai ihminen.Ystävälle voi puhua kaikki asiat.Ilot, surut sekä murheet.Ystävään voi luottaa,kun se ei kerro asioita eteenpäin.Ystävän kanssa voi tehdäkaikkea mukavaa yhdessä.

Päivi Erkkilä Tampere

Kuv

a: J

aana

Ter

äväi

nen

Page 18: Leija 5 2011

18 Leija 5 . 2011

Kaarisillan taiteilijat VenetsiassaKaarisilta vie taiteilijoitaanrohkeasti ulkomaille.

Venetsiassa Italiassa järjestetäänjoka toinen vuosi taiteen biennaali.Silloin kaupungissaon esillä kymmenien taiteilijoiden töitäeri museoissa, gallerioissaja muissa tiloissa.Kyseessä on Euroopan suurinnykytaiteen katselmus.

On selvää, että tapahtuman aikaanVenetsiassa käy satoja tuhansiataiteen ystäviä katsomassa teoksia.

Biennaalin kanssa samaan aikaanjärjestetään myös lukuisiamuita näyttelyitä ja yhteisnäyttelyitä.Näyttelytilat ovat hyvin kysyttyjäja onkin melkoinen ihme,että Kaarisillan taiteilijat ovat saaneetesille peräti kolme näyttelyäVenetsiaan biennaalin ajaksi.

Nastolassa toimiva Kaarisiltaon taidekeskus, jossa voi muun muassa opiskella kuvallisen ilmaisun perustutkinnon.

Keväällä Kaarisillan taiteilijoista Susanna Paasonen, Aija Penttiläja Ilona Vuoristo esittäytyivätCaos-galleriassa.Galleria sijaitsee lähellä Venetsian kuuluisaa taideakatemiaa.

Kesäkuun alussaarvokkaassa Palazzo Zenobiossaaukesi Paul Gustafssoninyksityisnäyttely.Näyttely oli auki koko kesän.Vierailijoita riitti, silläPalazzo Zenobiossa oli samaan aikaan esilläuseita muita näyttelyitä. JATKUU

Page 19: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 19

Avajaisissa 8.9.2011 Saija Seppälä, Palazzo Zenobion taiteellinen johtaja Marco Agostinelli, Raija Raitio, Paul Gustafssonja taidehistorioitsija Roberta Semeraro.

Palazzo Zenobiossa Venetsiassa oli kesän ajan esillä Paul Gustafssonin teoksia.Syksyllä siellä voi ihailla myös Saija Seppälän, Raija Raition ja Stefan Ahlströmin töitä.

Ajavaiskuva Johanna Ilmeni / Kaarisilta

Page 20: Leija 5 2011

20 Leija 5 . 2011

Paul Gustafssonin yksityisnäyttely sai paljon huomiota.

... kuten ukrainalaisen Oksana Masin tekemän teoksen, joka on koottu erivärisistä puisista munista.

Myös Suomen Italian suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula on kirjoittanut vieraskirjaan onnittelut.

Taiteen biennaalin aikaan Venetsiassa näkee kaikkialla erilaista taidetta...

Avara näyttelytila näytti juuri remontoidulta.Paulin värikkäät puupiirrokseton valaistu hyvinja ne pääsivät hyvin esille.

– Jokaiselle taiteilijalle ontärkeää saada töitään esille Venetsiaan juuri biennaalin aikaan.Tämä on Paul Gustafssonillehyvä käyntikortti, sanoo Marco Agostinelli.Hän on Palazzo Zenobiontaiteellinen johtaja.

Agostinelli kertoo, että hän arvostaa Kaarisillan opetusta.Näyttelyissä ovat kuitenkinesillä ensisijaisesti taiteilijat:– Näyttelyssä tärkeintä ovat taiteilijat.He pitävät näyttelyn.

Kun Paulin näyttelyn päättymisestäoli kulunut muutama päivä,Venetsiassa alkoivatKaarisillan kolmannet avajaiset.

Syyskyyn 8. päivä Palazzo Zenobiossaavautui yhteisnäyttely, jossa ovat mukana Stefan Ahlström, Saija Seppälä, Raija Raitio ja Paul Gustafsson.

Stefania lukuun ottamattataiteilijat ottivat osaa avajaisiin.Raija Raitio muisteleeVenetsian–matkaa näin:– Venematka gondolilla oli elämys.Lauloin suomeksikaksi italialaista lauluaO Sole mio ja Santa Lucia.Kuljettajamme kiitteli lauluista.En ole koskaan ollut sellaisessa kyydissä.

Yhteisnäyttely on avoinnamarraskuun loppuun asti.

Teksti ja kuvat Jaana Teräväinen

. . . . . . . . . . . . JATKOA

Page 21: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 21

Kirjeenvaihtoon

Hei!Olen 43-vuotias nainen Nokialta. Olen horoskoopiltani rapuja olen tunteellinen ihminen.Etsin mieskaveria,joka on huumorintajuinen.Toivoisin, että et joisi ja polttaisi paljoa.Nina LeinoNokianvaltie 11 as 1737100 Nokia

Kirjeenvaihtoon

Hei!olen 48-vuotias nainen.Minulla on ruskeat hiuksetja siniset silmät. Harrastan kävelyä, pianonsoittoaja laulamista. Haluaisin kirjeenvaihtoon naisten tai miesten kanssa, voi olla nuorempiakin. Marika VilkkiAlasentie 539200 Kyröskoski

Kirjeenvaihtoon

Moi!Olen 55-vuotias poikamies,asun Tuusniemellä.Etsin tyttöystävää.Harrastan tv:n katselua,lenkkeilyä, kirjojen lukemista,musiikin kuuntelua, punttisalilla käyntiä.Kesällä mökkeilen ja kalastan.Olen luonteeltani rauhallinen.Ota yhteyttä rohkeasti.Jarmo RäsänenKeskitie 13 B 1571200 Tuusniemi

Hei,haluan kirjeenvaihtoon45 – 51-vuotiaitten naisten kanssa.Harrastan jalkapalloa.Olen uskollinen.Harri StenroosMatkarinne 20 D96900 Saarenkylä

Kirjeenvaihtoon

Moi!Olen 36-vuotias nainen Hämeenkyröstä.Tykkään tanssia, lenkkeilläja kuunnella musiikkia.Olen sinkku ja etsinluotettavaa miesseuraa ystäväksi.Odottelen postia.Syksy pimenee, joten olisi kiva.jos saisin sinusta seuraa.Mari HuhtalaOikopolku 1 C 1939200 Kyröskoski

Kirjeenvaihtoon

Olen vapaahelsinkiläinen nainen.Asun Malmilla.Harrastan tanssimistaja käyn lenkillä.Olen 69-vuotias.Etsin vähännuorempaa miestä.Pirjo HelminenKarviaistie 2 G 53 00700 Helsinki

Kirjeenvaihtoon

Hei, olen 37-vuotias tyttölapsi,etsin kirjeenvaihtoystäviä.Asun Jyväskylässä ja olen kihloissa.Olen pieni ja pippurinenniin kuin pikkumyy. :llaPetra KuparinenJenkkakuja 1 A 540520 Jyväskylä

Leijan juttuja voi kuunnella Internetissä Vernerin sivullaosoitteessa http://verneri.net

Page 22: Leija 5 2011

22 Leija 5 . 2011

Moi!Täällä olisi 36 veesinkkumies Kemijärveltä.Olen huumorintajuinen ja rehellinen.Tykkään istua luonnossaja kuunnella linnun ääniä.Kalastelen myös paljon.Harrastan muun muassa ratsastusta,pyöräilyä ja kuntosalilla käymistä.Harrastan myös tanssimista:hitaita, valssia ja humppaa.Naiset, ottakaa yhteyttä!Jarmo SelkäläTarvaantie 2098400 Isokylä

Kirjeenvaihtoon

Moi!Olen 23-vuotias nainen.Olen ”lievästi kehitysvammainen”.Kuuntelen heviä, poppia ja rockmusiikkia.Mulla ei ole lemmikkiä.Minulla on kaksi isoveljeä.Toivon, että saisin 20 – 30-vuotiaastamiehestä poikaystävän.Kuva olisi kiva.Minna KokkoToukolantie 27 A 487700 Lieksa

Kirjeenvaihtoon

Hei,asun Somerolla.Minulla on siniharmaat silmät.Kirjoitelkaa!Seppo HörkköSairaalantie 6 B 10 31400 Somero

Kirjeenvaihtoon

Huomio naiset Lapin alueella!Miellyttävä 52-vuotias mies etsii ystävää.Keijo LiljaPorthaninkatu 4 B 395400 Tornio

KirjeenvaihtoonEtsin itselleni 50 – 55-vuotiasta naiskaveria Lapin alueelta.Olen 50-vuotias poikamies Torniosta.Toivon, että sinulla on raittiit elämäntavat.Esa AhokasHeinijänkäntie 42095460 Tornio

Kirjeenvaihtoon

Hei,olen 32-vuotias nainen.Etsin sööttiä, tummaa miestä,joka voisi olla 28 – 34-vuotias.Rea KorpelaMaununniityn asumisyksikköArvilantie 8 A 1145700 Kuusankoski

Kirjeenvaihtoon

Etsin naispuolista ystävää.Olen 52-vuotias mies,joka käyttää pyörätuolia.Asun Mäntykodissa Kotkassa.Harrastan musiikin kuunteluaja laulamista Aurinkokuorossa.PekkaVanamotie 2548800 KotkaVoit soittaa minulle iltaisin 19 – 22,gsm-numeroni on 041 4727 456

Kirjeenvaihtoon

Moi,etsin läheltä kumppania.Olen 47-vuotias nainen.Olen sinkku.Tupakoin, olen alkoholiton.Pidän kuvaamisesta ja kirjoittelusta.Kuva plussaa.Vastatkaa kivanluonteiset miehet.Komea saa myös olla!Sirpa MoilanenSajatie 43012630 Sajaniemi

Page 23: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 23

Kirjekaveriksi?

Haluatko kirjeenvaihtokaverin?Lue ensin Leijassa julkaistut kirjeenvaihtoilmoitukset.Jos joku ilmoittaja kiinnostaa sinua, kirjoita hänelle.

Jos haluat laatia oman ilmoituksen,mieti ensin, mitä haluat kertoa itsestäsi.Kirjoita, mitä harrastatja millainen luonteesi on.

Lähetä kirjeenvaihtoilmoitus osoitteella:LeijaPinninkatu 5133100 Tampere

tai sähköpostilla [email protected]

Ilmoitus kotisivulle?

Leijan kirjeenvaihtoilmoituksiajulkaistaan myös Internetissä.Kun lähetät ilmoituksen, kerro, jos haluat sen myös nettiin.

Internetissä ilmoitukset julkaistaanverkkopalvelu Vernerin kotisivulla.Jos käytät tietokonetta,voit käydä lukemassa ilmoituksiaosoitteessa http://verneri.net

Hei!olen 71-vuotias mies,asun Tyrnävällä.Olen onnellinenja hyväntahtoinen.Nuorena olinpeltotöissäja ajoin hevosia.Nyt olen eläkkeellä.Pidän eläimistä.Minulla on paljon ystäviä.Pentti KeskitaloPentinkulman ryhmäkotiMankilantie 3 A91800 Tyrnävä

Kisällin väki teki taidematkan Tanskaan

Vihtiläisen käsityöpaja Kisällin väkiteki matkan Tanskaan.Matkaohjelma oli suunniteltu huolellisesti yhdessä etukäteen,joten matkan aikanahe ehtivät nähdä ja kokea paljon.

Tanskan pääkaupungissa,Kööpenhaminassa, vanha kaupunkija linna tekivät vaikutuksen.Matkakohteita olivat myöstanskalaista muotoilua esitteleväDanske Design Centerja hieno Louisiana-taidemuseo.

Taidematkan tarkoituksenaoli saada ideoita omaan käsityöhön.Matka rahoitettiin Kisällin tuotemyynnistä saaduilla tuloilla.

Louisianan patsaspuisto ihastutti.

Kööpenhaminassa käsityöläiset kiinnostuivat kangaskaupoista.

Kuv

aaja

Mau

ri Pa

june

n

Page 24: Leija 5 2011

24 Leija 5 . 2011

Euroopan Unionilla on kansainvälinen nuoriso-ohjelma,jonka kautta on tullut nuoria vapaaehtoistyöhön myös Suomeen.

Englanniksi ohjelman nimi onYouth In Action (YIA) eli suomeksi ”nuoriso liikkeellä”.

Nuoriso-ohjelma tarjoaa 13 – 30-vuotiaille mahdollisuuden tavata muita nuoria jaoppia yhdessä toisten kanssa Suomessa tai ulkomailla.

Ohjelma antaa myös asiantuntija-apuaja koulutusta nuorten kanssa toimiville henkilöille ja yhteisöille. Suomessa ohjelmasta vastaa Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO.

Lyhtyyn tulee ohjelman kautta kansainvälisiä vapaaehtoisia nuoria

– Meillä on ollut Lyhdyssä 20 kansainvälistä vapaaehtoistyöntekijää kahdentoista vuoden aikana. Monet heistä ovat jääneet Suomeen.Osa työskentelee edelleenkanssamme Lyhdyssä,kertoo Markus Vähälä Lyhty ry:nKulttuuripaja Valosta.

Vapaaehtoistyöntekijä Zrinko Vranjestuli Suomeen ja Lyhtyyn Kroatiasta:– Kiinnostuin suomalaisesta musiikista, ja opettelin sen takia vähän suomea. Sitten löysin Lyhty ry:n.

– Lyhdyssä minut otettiinsydämellisesti vastaan.Pääsin työskentelemään ulkotöissäja kulttuuripajan Friikkisirkus-esityksessä.

EU palkitsi tänä vuonnaZrinkon ja Friikkisirkus-projektin eurooppalaisella EVS -palkinnolla.Palkinto annettiin hankkeelle,joka on edistänyt inkluusiota.

Nuoriso-ohjelma tukeemuun muassa Radio Valoa

Lyhdyssä toimii Radio Valo.Se kehittelee hankettakansainvälisestä mediatoiminnastaYouth in Action -ohjelman avulla.Hankkeessa erilaiset nuoret voisivatopetella uusia media-alan taitoja.

– Työskentelen Lyhty ry:nRadio Valo -projektissa.Teen myös muitaerilaisia media-alan töitä,sanoo Jari Nordström.

– Radio Valolta voit saada Youth in Action -tapahtumallesi julkaisu- ja tiedotusapua. Voimme tulla tallentamaan tapahtumaasi videolle ja voimme kertoa siitä muille vaikka Radio Valon kautta. Ota meihin yhteyttä, kerromme lisää.

Euroopan unionin nuoriso-ohjelma on nimeltäänYouth in Action

Page 25: Leija 5 2011

Leija 5 . 2011 25

Monet vammaiset ihmiset eivät tiedäYouth in Action -ohjelmasta. Siksi Rovaniemellä järjestetäänkeskiviikkona 9. marraskuuta 2011ilmainen Youth in Action -koulutus.Koulutuksen järjestävätLyhty ry, CIMO ja Kolpeneenpalvelukeskuksen kuntayhtymä.Koulutuspäivän aikanakerrotaan nuoriso-ohjelmastaja ideoidaan kansainvälistä toimintaa.

Mukaan ilmaiseen koulutukseenvoi ilmoittautua ottamalla yhteyttäSari Mehtälään 31.10.2011 mennessä.Hänen sähköpostinsa [email protected] tiedustelutpuhelin 040 1451 646.

Teksti Markus Vähälä ja Jari NordströmKuvat Lyhty ry

Ulkotöissä. Adam Schweda Saksasta ja Jussi Ratia Lyhty ry:n Ulkotyöpaja Lato -ryhmässä. Jussi on lähdössä ensi vuonna kansainväliseen työhön Maltalle.

Narinkkatorin nuorisotapahtumassa Helsingissä.Bianca Leist Saksasta ja Ulla-Maija Ekman Tekstiilityöpaja Luovillasta esittelivät torillaLyhty ry:n toimintaa.

Page 26: Leija 5 2011

26 Leija 5 . 2011

Maksuton luentosarjatyöllisyydestä

Kehitysvammaisten Tukiliitonluentosarjan aiheena onKehitysvammaisten ihmisten osallisuus työelämään – oikeus työhön, oikeus palkkaan.

Tilaisuuksissa puhujina ovatOlavi Hietaharju Me Itse ry:stäja vaikuttamistoiminnan esimiesKari VuorenpääKehitysvammaisten Tukiliitosta. Luentosarja alkoi 22.9. Helsingissä.Oulun tilaisuuden aika on vielä avoin.

Paikkakunnat:

18.10. klo 18 Tampere, Tampereen yliopisto, Väinö Linna -sali

23.11. Seinäjoki,Lakeuden risti, Kirkonkranni

24.11. Jyväskylä, Aaltosali

15.12. RovaniemiLapin yliopisto, Asko ja Esko -sali

Lisätietoja Kari Vuorenpää [email protected]

Kansalaistoiminnan seminaari15.10.2011 Tampereella

Kehitysvammaisten Tukiliittojärjestää 15.10.2011 seminaarin,joka on tarkoitettu kaikille,jotka ovat kiinnostuneet yhdistysten toiminnasta ja kansalaistoiminnan kehittämisestä.

Lisätietoja Päivi Havas,sähköposti [email protected],puhelin 0207 718 228.

Vesa-Matti Loirin joulukonserttiVesa-Matti Loiriesiintyy joulukonsertissaJohanneksen kirkossaHelsingissä perjantaina25.11.2011 klo 19 alkaen.

Liput maksavat 33 euroa.Kirkossa ei ole nimettyjä paikkalippuja.Lippuja voi ostaa Lippupalvelusta.

LisätietojaKehitysvammaisten Uudenmaantukipiiri ry:n kotisivulla osoitteessa:http://kutp.net/1

Luentosarjaa varten on tehty uusi esite,joka kertoo oikeudesta työhön ja palkkaan.

Vesa-Matti Loirin joululevyltäkonsertissa kuullaan muun muassalaulut Ave Maria ja Varpunen jouluaamuna.

Tule mukaan toimintaan!

Page 27: Leija 5 2011

Heidi Brunila esiintyy Turussa lokakuussa

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry on toiminut vuodesta 1961.

Kuv

aaja

: Kal

efot

o /

Jukk

a Li

ukas

Turussa järjestetään Ruska-konsertti ja -tanssit19.10.2011 klo 18.00 – 21.00Ruusukorttelissa (Puistokatu 11).

Esiintyjälista on komea: Iso Atlas -yhtye, solisteina muun muassaJanina S, Tutta Carpelan, Heidi Brunila,Merja Lehtinen, Juha Simola, Juhani Virta, Ola Mikola, Lasse Forström,Henry Lindström, Juha Kinnunen, Tino Ahlgren, Sebastian Ahlgren, Kike Elomaa ja Lasse Laaksonen.Mahdollisuus pieniin muutoksiin.

Liput maksavat 10 euroa. Hinta sisältää kahvin ja pullan.

Järjestäjä

Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry

Ilmoita tulostasi Veijo Lehtoselle, puhelin 041 4443 000.

Kehitysvammaisten Tukiliiton paikallisyhdistykset jaMe Itse ry:n alajaokset viettävätteemaviikkoa 1. – 7.12.2011.Teemaviikon aiheena on tänä vuonna vapaaehtoistoiminta.

Viikkoa vietetään järjestämälläerilaisia tapahtumia ja tempauksia,joiden järjestämiseenvoi saada pientä tukea.Tuen hakuaika päättyy 20.10.2011.

Lisätietoja teemaviikosta ja tuesta on sivulla www.kvtl.fi. Hae sanoilla ”teemaviikko”tai ”kehitysvammaisten viikko”.

Tukiliiton juhlavuosi on täynnä tapahtumia. Kemissä tempaistiin keväällä Kävele ja vaikuta -päivässä.

Kuvaaja Tiia Knuuti

Teemaviikon tapahtumiin voi hakea tukea

Leija 5 . 2011 27

Page 28: Leija 5 2011

Raha-automaattiyhdistystukee toimintaamme.

Asiaa ja viihdettä selkokielellä

Numero 5.2011

LEIJAPinninkatu 5133100 Tampere

Lehtitilauksetja osoitteenmuutoksetJäsensihteeri Sinikka Niemipuhelin 0206 90283sähköposti: [email protected]

JULKAISIJAKehitysvammaisten Tukiliitto rypuhelin 0207 718 200Kotisivu: www.kvtl.fi

TOIMITUSpäätoimittaja Jaana Teräväinen,puhelin 0207 718 211,s-posti [email protected] Välkkiläs-posti [email protected]

ULKOASU Jaana Teräväinen

KANSI Eduskuntatalolla 9.9.2011

TOIMITUSNEUVOSTO Esko KäkiLeealaura LeskeläJanna MaulaIrmeli VuotilaTeuvo TaipaleRaija Turunen

PAINOPAIKKA Oriveden Kirjapaino

TILAUSHINTA 2011 on 16 euroa.

KehitysvammaistenTukiliiton jäsenet voivatvalita jäsenlehdekseenLeijan tai Tukiviestin.Jäsenlehti on maksuton.

Leija ilmestyykuusi kertaa vuodessa.Seuraavaan Leijaan 6 / 2011tarkoitettujen juttujenja kuvien pitää olla toimituksessa23.11.2011 mennessä.Lehti ilmestyy 8.12.2011.

Leijaa voi lukea netissä Issuu-palvelussa osoitteessahttp://issuu.com/jaanateravainen/docs

Uusi presidenttivalitaan tammikuussa

Seuraavan Leijan välissä ilmestyy esite,joka kertoo presidentin vaalista.Vaali pidetään tammikuussa 2012.

Tasavallan presidentin vaalieli presidentinvaali onsunnuntaina 22.1.2012. Äänestys alkaa klo 9 ja päättyy klo 20.Vaalissa voi myös äänestää ennakkoon.Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 11.1.2012ja päättyy tiistaina 17.1.2012.

Seuraava Leija postitetaan lukijoillejoulukuun 8. päivä 2011.

Tammikuussa äänestäjät päättävät,kenen edustusasunto presidentinlinnaon seuraavat kuusi vuotta.

Kuva Wikipedia Public Domain