Top Banner
12

Деснянська правда №27935

Mar 29, 2016

Download

Documents

Admin Webmaster

Служать в армії земляки Обережно! Акція Микола КОХАН Бобровицький район На 9-у річницю загибелі журналіста Георгія Гонгадзе у Чернігові ініціативна група провела збори, які вже стали традиційною акцією пам’яті загиблим журналістам. НОВИНИ У дзеркалі статистики
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Деснянська правда №27935
Page 2: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 року2

Зухвалості злочинців немає меж, адже крадуть кришки люків навіть у центрі Чернігова…

Обережно!

Люкова епідемія...

Чи не найбільше люків у місті належить КП «Чернігівводоканал»

(понад 32,3 тисячі). За сло-вами начальника юридич-ного відділу підприємства Ірини Богаєвської, впродовж цього року вкрали 215 кри-шок. Добре, що встановили більше – 324. Але на сьогод-ні дерев’яними щитами та залізобетонними плитами прикрито 1294 шахти. Вони потребують ремонту. Це все йде у збиток підприємству: на встановлення нових кри-шок потрібно близько 260 тисяч грн. Вартість однієї кришки – 1200 грн., а ще ж треба й за роботу заплати-ти. Гроші грошима, але ж шахти без кришок – це не-безпечно для здоров’я й жит-тя людини!

Куди ж поділися вкрадені кришки? Здають на метало-брухт. Міліція періодично пе-ревіряє такі пункти прийому. Як сказав заступник началь-ника управління ЖКГ Черні-гівської міської ради Анато-лій Козін, є розпорядження міського голови, згідно з яким посилено контроль над робо-тою пунктів прийому мета-лобрухту: люкові кришки не

приймають. Тому, швидше за все, здають їх в іншому місті або ж продають будівельним компаніям.

Якщо раніше крали по од-ній кришці, то тепер, наче ви-хор, по всій вулиці знімають по 3-4 (а то й більше) за ніч. До того ж, приїжджають ма-шинами. Ось і виходить, це стало своєрідним бізнесом,

яким займаються не найбід-ніші верстви населення.

Згідно ж з статтею 185 Кри-мінального кодексу України, «крадіжка карається штра-фом від 50 до 100 НМДГ або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2-х років, або аре-штом на строк до 6 місяців,

або позбавленням волі на строк до трьох років». Якщо ж крадіжка повторна чи її вчи-нили за попередньою змовою осіб, – то «арешт на строк від 3-х до 6-ти місяців або обме-ження волі до 5-ти років, або ж позбавлення волі на такий же строк».

Наталія ГАРБУЗФото автора

Служать в армії земляки

Подяка від Президента України

Свого часу домінувала тради-ція урочисто проводжати в армію призовників. Почесні

грамоти від військового команду-вання, подяки батькам, листи до редакцій газет свідчили про те, що земляки достойно виконували військовий обов’язок по захисту своєї Вітчизни, набували військо-ву підготовку. За це командуван-ня військових частин заохочувало відпустками, під час яких військо-вослужбовці зустрічалися із шко-лярами, розповідали їм про службу в Збройних Силах. Юнаків, які не пройшли школу армійського гарту, негласно вважали навіть фізично ущербними, і за таких дівчата не поспішали виходити заміж...

Юрій Островський із села Бра-ниця Бобровицького району від цьогорічної весни достойно несе службу в навчальному центрі су-хопутних військ «Десна».

Президент України Віктор Ющен ко виніс подяку батькам Юрія. Щирі вітання від імені глави держави і від себе особисто батьку військовослужбовця Сер-гію Пахомовичу та матері Ганні Петрівні адресували військовий комісар Бобровицько-Носівського військомату, майор Андрій Деле-мень і сільський голова Браниці Наталія Маруга.

Микола КОХАН

Бобровицький район

Акція

«Прийди та запали свічку пам’яті»

Такі акції вже стали тра-диційними. У Києві на Майдані Незалежності по-

дібна акція відбулася вже вчет-верте, у Чернігові – вдруге. На думку Олександра Бондарєва, представника «Народної само-оборони», протягом цього часу влада так і не розкрила спра-ву Георгія Гонгадзе. І це є най-більшим «показником» діяль-ності нашої влади, влади, яка має захищати своїх громадян. Олександр Шило, кореспон-дент газети «Эспрессо», особисто був знайомий з Георгієм, і його вбивство стало справжнім уда-ром для нього.

– З того часу багато чого змі-нилося: журналісти стали наба-гато сильнішими, з’явилася пев-на свобода слова. Тепер завжди можна висловитися як у друко-ваних виданнях, так і в Інтер-неті. Журналісти вже не бояться підписуватися своїми прізвища-ми, – сказав Олександр Шило.

Руслана ШИРАЙФото Віктора КОШМАЛА

На 9-у річницю загибелі журналіста Георгія Гонгадзе у Чернігові ініціативна група провела збори, які вже стали традиційною акцією пам’яті загиблим журналістам.

У дзеркалі статистики

Півроку – зі збиткамиЗа даними статистичної звітності, підприємства

обласного центру (крім сільськогосподарських, ма-лого бізнесу та бюджетних установ) отримали збит-ковий фінансовий результат від звичайної діяльнос-ті до оподаткування. Сума збитку – 172,2 млн. грн. Минулого року були прибутки – 55,5 млн. грн.

Прибуткові підприємства (47,6% від загальної кількості) мали 131 млн. грн., що на 17% менше, ніж торік. Це торгівельні підприємства, фінансова діяльність, надання комунальних та індивідуальних послуг, діяльність у сфері культури і спорту.

Прибутковими були виробництво та розподілен-ня електроенергії, газу та води, а також легка про-мисловість.

Найзбитковіша ж діяльність у підприємств про-мисловості, організацій, що проводять операції з нерухомим майном, будівництва.

Економіка

Світовий банк надасть Україні 400 млн. дол. США

Це перший транш у межах програми реабілітації фінансового сектору. Таке рішення прийняла рада директорів банку на засіданні у Вашингтоні.

Згідно з повідомленням, позика направлена на за-безпечення прозорого процесу рекапіталізації бан-ків як за рахунок приватного фінансування, так і бюджетних ресурсів, де приватне фінансування неможливе.

Крім того, проект підтримує поліпшення законо-давства в галузі фінансового оздоровлення банків зі зменшенням його вартості для платників податків, а також для підтримки фонду вкладів фізосіб.

Світовий банк зазначає, що цього року прогнозуєть-ся падіння ВВП України на 15%, а це негативно впли-ває на банківський сектор, який вже втратив 30% де-позитів у період вересня 2008-го до травня 2009 року.

Підготувала Наталія ГАРБУЗ

НОВИНИ

Page 3: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 року 3ПроектиПроекти

– Пані Олено, розкажіть, будь-ласка, про програму і про проект «Майстерня європейської інтегра-ції», в якому Ви берете участь.

– Проект реалізується Об’єднан-ням українців у Польщі (Польща) спільно з Інститутом політичної освіти (Україна) в рамках програ-ми «Польська допомога».

Метою цього проекту є поліп-шення розуміння українською молоддю перспектив та викликів, пов’язаних з отриманням Україною членства в ЄС і НАТО, підвищен-ня рівня усвідомлення важливості впровадження європейських стан-дартів та цінностей, виведення на якісніший рівень цінність дискур-су про інтеграцію України з євро-пейською спільнотою.

На основі поданих до участі в програмі анкет відібрано на кон-курсній основі групу з 20 чоловік, до якої увійшли молоді депутати місцевих рад та молоді активісти місцевих громад (представники мо-лодіжних організацій, помічники депутатів тощо).

Протягом реалізації проекту ця група бере участь у грунтовних навчаннях, отримує реальну ін-формацію про Європейський Союз і НАТО, знання та інструменти, потрібні для залучення особисто-го потенціалу та потенціалу своїх місцевих середовищ у процес єв-ропейської та євроатлантичної ін-теграції України. Учасники про-ходять цикл з трьох триденних навчань за участю українських та польських експертів. Пройшли на-вчання в Алушті, Львові, наступне – у Харкові.

– А чи потрапите Ви за кор-дон?

– Так, адже краще побачити все на власні очі. Після грунтовних навчань поїдемо до Польщі на 6 днів. А завершальним етапом про-екту стане підсумковий семінар в Україні, який матиме на меті роз-робку висновків та рекомендацій щодо способів залучення громад-ськості до євроатлантичних інте-граційних ідей. Під час семінару буде започатковано неформальний «Форум «Майстерні» – механізм продовження співпраці з бенефі-ціантами.

Проект передбачає введення в дію два механізми мультиплікації отриманих результатів:

• учасники будуть зобов’язані провести «Практики «Майстерні» в середовищах, з яких походять (працюють);

• спільно з рекомендуючими особами бенефіціанти зобов’язані вибрати довільну форму донесен-ня до своєї громади знань, здобу-тих протягом навчань (виступи в ЗМІ, лекції, тренінги, культурні заходи, тематичні зустрічі, круглі столи, семінари тощо).

– Пані Олено, а які критерії вступу до НАТО?

– З інформації, наданої головою правління Центру стратегічних досліджень П. Жовніренком, на теперішньому етапі трансформа-ції НАТО головними критеріями для приєднання країн-кандидатів до Альянсу є не військові, а по-літичні критерії. НАТО – це союз демократичних країн, який має захищати демократичні ціннос-ті і підтримувати демократичні режими в країнах-членах. Отже, вступ країн Центральної Європи до НАТО був абсолютно логічним і розглядався як важлива складо-ва політичних перетворень і зміц-нення демократії в їхніх країнах. Сьогодні ця функція є пріоритет-ною для Альянсу.

Розширення НАТО означає по-ширення демократії на країни Центральної та Східної Європи. Отже, намір України вступити до НАТО перш за все є виявом праг-нення будувати демократичне сус-пільство. Виходячи з визначальної ролі політичної функції, НАТО ви-суває до країн-кандидатів і відпо-відні вимоги. Відтак головними є побудова демократичного суспіль-ства в державі.

Під цю вимогу підпадають по-треби започаткування демократич-ного діалогу між представниками різних політичних сил, проведен-ня комплексної реформи політич-ної системи, розвитку ефективних інститутів демократії, а також за-безпечувати верховенство права, доводити до кінця започатковані економічні реформи. Саме ці пи-тання є одними з основних, які обговорюються під час переговорів щодо членства в НАТО з будь-якою країною, яка бажає стати членом Альянсу.

– А у нашому суспільстві орто-доксальні політики, що виховані за часів тоталітаризму та рвуться до влади, продовжують створювати міфи про Альянс, нагнітати напру-женість, лякаючи загрозою агресії з боку НАТО, а вожді в Кремлі зчиняють справжню істерію щодо намірів України зміцнити партнер-ство з ЄС та налагодити ближчі стосунки з цією організацією ко-лективної безпеки на континенті. До речі, СРСР двічі звертався до Альянсу з проханням прийняти його у члени організації, хоч про це старанно замовчують і досі. То як ви, молода людина розцінюєте цю дезінформацію і брехню?

– Справді, складається думка, що такі політикани служать ін-шим державам, плазуючи перед чужими лідерами та випрошуючи нові подаяння. Але спробую роз-віяти ці міфи.

Міф 1: НАТО – агресор і світовий поліцейськийНасправді, НАТО з 1949 по 1999

роки не почав жодної війни. За цей час Варшавський пакт і СРСР ви-

ступили проти Угорщини (1956 р.), Чехословаччини (1948, 1968 рр.) і Афганістану (1979 р.). Єдина війна, яку за свою історію провів НАТО, – це збройні дії проти Югославії в 1999 р. Вона почалася після того, як НАТО звинувачували за без-діяльність у чотирирічній війні в Хорватії і трьох роках кровопро-лиття в Боснії. Війна НАТО проти Югославії почалася після кількох років боїв у Косово і півтораріч-них переговорів, на яких Югославії неодноразово пропонувалося збере-ження територіальної цілісності в обмін на забезпечення прав етніч-них албанців.

Міф 2: У разі вступу України до НАТО українських військових посилатимуть як «гарматне м’ясо» для участі у війнах за кордоном (до Афганістану, Іраку тощо)Насправді, НАТО – це оборонний

союз. Згідно з Вашингтонським до-говором від 1949 року, Україна, коли вступить до НАТО, буде зобов’язана надавати збройну підтримку союз-никам по НАТО тільки тоді, якщо на їх територію нападуть в Європі, Америці і в Атлантичному океані на північ від тропіка Раку. Так само члени НАТО будуть зобов’язані нада-вати підтримку Україні у разі агресії проти нашої держави. Участь в ін-ших операціях за межами цієї норми є суто добровільною. Такі держави НАТО як Франція і Німеччина різко критикували рішення США почати війну проти Іраку і не послали туди своїх солдатів. Тоді як Україна, яка не була членом НАТО, послала свої війська до Іраку.

Міф 3: Розширення НАТО дорого коштує (найчастіше називаються цифри в 90 мільярдів чи то гривень, чи то доларів)Насправді, витрати на розши-

рення НАТО 1999-2004 рр. вияви-лися незначними, в першу чергу через зміни у кліматі безпеки в Європі, які не вимагали передис-локації значних контингентів на території нових членів. Ці зміни пов’язані з налагодженням раці-ональних відносин між Росією і НАТО. Також зменшення мож-ливостей Росії у сфері звичайних озброєнь сприяло відмові НАТО від розміщення значних контин-гентів на територіях нових країн-членів. Це мінімізувало витрати на розширення. Натомість нові члени отримали той рівень безпеки, яко-го б ні за яких витрат не досягли самостійно.

Міф 4: Розширення НАТО спрямоване проти РосіїНасправді, розширення НАТО

не має значної військової доціль-ності. Серед країн Центральної і Східної Європи, які приєднали-ся до НАТО, переважають досить слабкі у військовому сенсі держа-ви. Сучасні ракети швидко долають відстані у сотні кілометрів, на які НАТО наблизився до Росії в ре-зультаті свого розширення. Окрім того, НАТО заявив, що не планує розміщувати на територіях нових членів ні ядерну зброю, ні засоби її доставки. НАТО дотепер не розміс-тив жодної значної військової бази на територіях нових членів.

До речі, вступ до НАТО країн Балтії та інших держав Централь-ної і Східної Європи сприяв вста-новленню їх конструктивніших відносин з Росією.

Міф 5: У НАТО повністю панує АмерикаНасправді, у НАТО діє механізм

обов’язкового консенсусу при ухва-ленні рішень. Жодна держава до-тепер не оголосила про намір ви-йти з НАТО. Натомість, нові єв-ропейські члени НАТО належать до держав, які найінтенсивніше виступають за зміцнення євроат-лантичних зв’язків. Це було б не-можливим, якби в НАТО цілком панувала Америка і не врахову-валися інтереси європейських чле-нів Альянсу.

Міф 6. Наявність Чорноморського флоту Росії в Севастополі робить неможливим вступ України до НАТОНасправді, ніяких вимог щодо

наявності або виведення Чорно-морського флоту Росії з Криму як умови, НАТО не висуває. Альянс неодноразово обнародував свою офіційну позицію, що наявність російського флоту в Криму не є перешкодою для вступу України до НАТО.

Міф 7. Вступ України до НАТО означатиме впровадження візового режиму з РосієюНасправді, ніяких вимог щодо

візового режиму своїх членів з тре-тіми країнами НАТО не висуває, оскільки це б суперечило його при-роді як оборонного альянсу. Кожна країна-член НАТО має суверенне право самостійно визначати свою візову політику щодо будь-якої країни, а спеціальних вимог НАТО щодо цієї проблеми не існує.

Міф 8. Вступ України до НАТО означатиме загибель українського військово-промислового комплексуНасправді, вступ до НАТО озна-

чає нові можливості для конкурен-тоспроможних оборонних вироб-ництв. Від розвалу Варшавсько-го блоку постраждали невисоко технологічні оборонні комплекси (деякі підприємства в Словаччи-ні, Болгарії тощо). Проте, підпри-ємства у цих країнах вже ніколи б не отримали таких замовлень, як за часів «холодної війни», не-залежно від того, вступали б вони до НАТО чи ні. Натомість виграли високотехнологічні оборонні комп-лекси (в першу чергу – в Польщі та Чехії). Перевагою України є ви-сокотехнологічний ВПК, а також здатність України до створення в замкнутих циклах деяких кон-

курентоспроможних на світовому ринку зразків озброєння. Тому український ВПК від вступу до НАТО може більше виграти, ніж програти, хоча це вимагатиме зу-силь і заповзятливості на нових ринках. Крім того, припинення вигідних для України кооператив-них зв’язків з Росією у сфері ВПК почалося ще в 1991 році і не обу-мовлено вступом України до НАТО. Росія поступово налагоджує «за-мкнуті цикли» виробництва озбро-єнь на своїй території, і робить це незалежно від того, чи вступатиме Україна до НАТО чи ні.

Міф 9: Вступ України до НАТО означатиме появу НАТІВСЬКИХ танків біля російського міста БєлгородНасправді, розширення НАТО у

всіх державах Центральної і Схід-ної Європи відбулося без передис-локації будь-яких сил на території нових членів. По суті, вступ цих держав до НАТО був «паперо-вим». Для України, яка має влас-ні збройні сили набагато більші, ніж у більшості держав Східної і Центральної Європи, немає прак-тичного сенсу і доцільності розмі-щувати іноземні війська на її те-риторії. Україні для гарантування власної безпеки цілком вистачить політичної приналежності до блоку найпотужніших у військовому сен-сі держав. Крім того, Конституція України забороняє розміщення на території України іноземних військ на постійній основі, за винятком Чорноморського флоту Росії, який має право розміщуватися в Укра-їні лише до 2017 року.

Міф 10: Для вступу до НАТО обов’язково потрібен референдум...Насправді, такої вимоги НАТО

не існує. З майже трьох десятків членів НАТО лише одиниці про-водили референдум з цього питан-ня (Угорщина, Іспанія, Словенія). Замість цього НАТО, ухвалюючи рішення про вступ, враховує дані про суспільну підтримку цьо-го процесу. Такі дані, як прави-ло, отримують через соціологічні опитування.

Міф 11. Конституція і закони України проголошують позаблоковий статус УкраїниНасправді, ні в Конституції, ні в

будь-якому законі України не за-фіксований позаблоковий статус України. Натомість в Законі «Про принципи національної безпеки України» закріплена стратегічна мета держави: «набуття членства в Організації Північноатлантичного договору», тобто, в НАТО.

– Пані Олено, я радий, що сту-дентська молодь Чернігова послу-говується не вигадками, а достовір-ною інформацією, що її отримує не тільки за Програмою «Майстерні євроінтеграції». До речі, Ваші по-гляди співпадають з інформацією моїх друзів в МЗС, офіцерів Ген-штабу, безпеки та розвідки, про-відних діячів держави, які побу-вали у відрядженнях в країнах Альянсу.

Анатолій МАЗУР, член Національної спілки

журналістів України, заступник голови ради

Чернігівської обласної асоціації зеленого туризму

«Сіверянські обереги»

Українська «майстерня європейської інтеграції»

Ми були першими і не тільки на Придесенні. Першими серед журналістів, хто відгукнувся на про-позицію відвідати штаб-квартиру НАТО у Брюсселі, першими розповіли правду про «агресивний» блок «заклятих імперіалістів», про діяльність місії України в штабі Альянсу. Відтоді мені, колишньому воїну Групи Військ у Німеччині, учаснику бойових дій в Чехословаччині у 1968 році, відкрилися очі на правду без ідеологем про цю організацію. Я по-новому переосмислив низку драматичних подій 1947-1949 років. Тоді імперські посягання тоталітарної держави поставили під загрозу суверенітет Греції, Норвегії, Туреччини, інших західноєвропейських країн, організували державний переворот у Чехословаччині у червні 1948 року, протиправну блокаду Берліна у квітні того ж року.

До речі, щодо агресивності. Міф відразу розтанув, коли два чернігівські журналісти у пошуках офісу українського представництва вільно, без перешкод, блукали територією розташувань. Тоді ж стало зрозумілим, наскільки низька ефективність наших військових і дипломатів у розвитку спів-робітництва, партнерства з Альянсом та непоінформованість наших громадян про цю організацію спільної безпеки майже трьох десятків країн Європи та Америки.

Сьогодні ситуація змінюється на краще. Я взяв інтерв’ю у керівника відділу проектів молодіжної організації «Галатея» чернігівки Олени САМІРОВОЇ, яка бере участь у програмі МЗС Республіки Поль-ща «Польська допомога».

Page 4: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 року4

– Завдання лікаря – поставити діагноз, при-значити лікування. Він має розповісти пацієн-ту, як той чи інший пре-парат впливає на орга-нізм. Провізор же надає інформацію щодо ліків, дозування, хто й з якого віку може приймати їх. На жаль, сьогодні люди часто не відвідують лі-каря, тому аптекарі ще й консультують хворих. Крім того, багато лю-дей, на власний розсуд, визначають «потрібні» для них препарати. Такі до порад не прислуха-ються…

Звісно, це погано, адже між нами й ліка-рями немає надійного інформаційного зв’язку. Тому в кожній аптеці чи то керівник, чи то ін-ший спеціаліст береться моніторити ринок, ви-вчати властивості но-

вих препаратів, тобто виконує інформаційну роботу.

– Як же виправити си-туацію?

– Врегулювати законо-давство. Ну й, звісно ж, все упирається в гроші.

– Чому в аптеках збільшилася вартість ліків?

– Через долар. Сьогод-ні, на дотримання за-конодавства з ціноутво-рення, нас перевіряють дві організації (раніше – одна). До того ж, мину-лорічна постанова уряду обмежила нашу націнку на 25%. Ми не накручу-ємо ціни. Це – не наша примха, це – нестабіль-ність у державі. Сьогод-ні теж складно: долар «стрибає», тому перша партія надходить, ска-жімо, по 12 грн., друга – по 20 грн., третя – вже по 15… А залишки ж то

є, тому й тимчасова різ-ниця у цінах між апте-ками. Але в цілому, ми працюємо за однакови-ми правилами.

– Сьогодні стільки ап-тек… Як вдається витри-мувати конкуренцію?

– Коли їх було не-багато, провізор просто продавав ліки. Коли ж закладів стало більше, аби привабити клієн-тів, фармацевти поча-ли виконувати функції консультантів. Найкра-ще «заробляють» апте-ки при лікарнях, полі-клініках. Я вважаю, що незабаром більшість пе-рейде на цілодобове чер-гування. До того ж, у ба-гатьох аптеках провізор спілкується з клієнтом через маленьке віконеч-ко знизу, усі вітрини за-ставлені медпрепарата-ми. Це не зручно, тому сьогодні встановлюють

прозорі вітрини: треба бачити людину, спілку-ватися з нею.

Та й кожен заклад шу-кає свою специфіку, яка приваблює клієнта. У Києві нині модні аптеки-супермаркети. Але для Чернігова – це дорого і

треба не менше 200 кв. м торгової зали.

– У чому ж особли-вість професії фарма-цевта?

– Нам доводиться бути якоюсь мірою і меди-ками, і психологами, і консультантами… Ра-

ніше ми навіть тренін-ги для персоналу про-водили.

Людина в аптеку приходить хвора: у неї змінюється поведінка, сприйняття, адекват-ність… Завдання прові-зора – заспокоїти, про-консультувати, допомог-ти. Коли черга, треба визначити, що потрібно людині: просто ліки чи порада. До того ж в ап-теки навідується бага-то наркоманів, а з цими людьми «спілкуватися» взагалі неможливо. Уся-ке бувало – й міліцію викликали… Ось така вона, іноді й небезпеч-на – професія фарма-цевта.

Усі, хто працює в ап-теках, мають відповід-ну освіту (тут «по зна-йомству» не проходить). Кожні три роки на спе-ціальних курсах вони вдосконалюють свої знан ня, бо ринок лі-ків весь час змінюється. Тому й довіряють їм, як лікарям.

Довідка. За статис-тичними даними, на по-чаток року на Чернігів-щині було 367 аптечних закладів: 76% – у міс-тах, 24%– у селах. Май-же третина аптечних закладів сконцентро-вана в Чернігові. При цьому вартість реалізо-ваних ними лікарських засобів перевищила по-ловину обласного про-дажу.

Наталія ГАРБУЗФото автора

Шановніжителі області!У зв’язку з проведенням первин-

ного уточнення персональних даних Державного реєстру виборців кожно-му виборцю області, включеному до Державного реєстру виборців, наді-слано іменне повідомлення з пропо-зицією перевірити свої персональні дані у Реєстрі, усунути невідповідності та неточності в записі про себе.

До іменного повідомлення дода-ється роздрук персональних даних виборця, внесених до Державного реєстру виборців.

Іменне повідомлення містить інформацію про права виборця та роз’яснення порядку звернення до органу ведення Державного реєстру виборців щодо усунення невідповід-ностей чи неточностей.

Якщо вказані у роздруку персо-нальних даних виборця відомості

містять невідповідності чи неточ-ності, а також, якщо виборець не отримав іменне повідомлення, він може звернутися до органу веден-ня Державного реєстру виборців за своєю виборчою адресою із за-явою про включення до Державно-го реєстру виборців або із заявою про внесення змін до персональних даних реєстру.

У разі звернення щодо зміни ви-борчої адреси виборець подає за-яву до органу ведення Державного реєстру виборців за новою вибор-чою адресою.

Крім того, кожен виборець має право особисто звернутися з пись-мовим запитом щодо змісту своїх персональних даних у Державно-му реєстрі виборців за своєю ви-борчою адресою.

Відділ адміністрування Державного реєстру виборців апарату облдержадміністрації

Терміновий поштовий переказу межах УкраїниДля термінового пересилання

коштів у межах України пропо-нуємо скористатися терміновим поштовим переказом.

Приймання та виплата термі-нових поштових переказів здій-снюється у понад 738 об’єктах по-штового зв’язку України, оснаще-них автоматизованими робочими місцями «Приймання та передача електронних переказів».

Тариф на пересилання термі-нового поштового переказу ста-новить:

до 500 грн. включно – 4,0%, але • не менше, ніж 4,17 грн.;від 500 грн. до 1000 грн. – 2,0%;• понад 1000 грн. – 1,2%.•

Крім того, додатково до тарифу сплачується 5,00 грн. (без ураху-вання ПДВ) за кожний переказ.

Відправник самостійно інфор-мує адресата про відправлення йому термінового переказу та по-відомляє відомості про відправле-ний переказ: контрольний номер, суму переказаних грошей, а також перелік об’єктів поштового зв’язку, де можна отримати переказ.

Для отримання переказу адре-сат повинен повідомити оператору контрольний номер і суму перека-зу та заповнити відповідний бланк заяви на видачу переказу.

Відповідно до зазначених у заяві даних працівник поштового зв’язку здійснює виплату переказу.

Про перелік об’єктів, що здій-снюють приймання та виплату термінових поштових переказів, можна дізнатися у відділенні по-штового зв’язку.

До професійного свята

Фармацевт – не просто продавець ліків…

Із чим у вас асоціюється аптека? Впевнена, що для багатьох – із цінами на ліки. Але сьогодні інший привід згадати про цей за-клад: 20 вересня фармацевти відзначають своє професійне свято. Ці люди деколи заміняють нам лікарів: і проконсультують, і пораду дадуть. Про особливості роботи у фармацевтичній галузі розпо-відає директор однієї з чернігівських аптек Ірина ТИМОФЄЄВА.

Про програму енергоефек-тивності Чернігівської області на 2009-2015 роки.

Про Програму інформатизації Чер-нігівської області на 2009-2011 роки.

Про хід виконання рішення об-ласної ради від 25.12.2007 року «Про обласну Програму «Реалізації Стратегії демографічного розвитку Чернігівської області на період до 2015 року».

Про Програму впровадження комплексу заходів щодо збережен-ня та відновлення меморіальних пам’яток періоду Великої Вітчизня-ної війни в Чернігівській області на 2009-2010 роки.

Про створення комунального за-кладу «Музейно-меморіальний комп-лекс партизанської слави «Лісоград» Чернігівської обласної ради.

Про звіт щодо виконання облас-ного бюджету за I півріччя 2009 року.

Про внесення змін до рішення обласної ради від 3 лютого 2009 року «Про обласний бюджет на 2009 рік».

Про звіт постійної комісії облас-ної ради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин, еко-логії та природних ресурсів.

Про надання у користування мисливських угідь товариству з об-меженою відповідальністю «Спеці-алізоване мисливсько-рибальське підприємство «Деснянське».

Про надання у користування мисливських угідь товариству з об-меженою відповідальністю «Спеціа-лізоване мисливське підприємство «Максим».

Про надання у користування мисливських угідь товариству з об-меженою відповідальністю «Спеціа-лізоване мисливське підприємство «Моровське».

Про надання у користування мисливських угідь товариству з об-меженою відповідальністю «Спеціа-лізоване мисливське підприємство «Гончарівське».

Про надання у користування мисливських угідь товариству з об-меженою відповідальністю «Спе-ціалізоване мисливське підприєм-ство «Тужар».

Про внесення змін до рішення Чернігівської обласної ради від 29 жовтня 2002 року «Про припинен-ня права користування мислив-ськими угіддями та надання їх у ко-ристування».

Про надання у користування мисливських угідь товариству з об-меженою відповідальністю «Лися-ча нора».

Про погодження продажу спе-ціального дозволу на користування надрами Замглайського родовища (Замглай Південний).

Про погодження продажу спе-ціального дозволу на користуван-ня надрами Світличної площі (на-фти та газу).

Про затвердження додаткового Переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2009 рік.

Про внесення змін та доповнень до рішення обласної ради від 3 люто-го 2009 року «Про виділення коштів спеціального фонду».

Про затвердження Положення про обласний фонд охорони навко-лишнього природного середовища.

Про припинення права оператив-ного управління та вилучення у кому-нального лікувально – профілактично-го закладу «Чернігівська обласна лікар-ня» монітору фетального Avаlon FM30 та передачу його у власність територі-альної громади м. Чернігова.

Про безоплатну передачу у влас-ність Киселівської територіальної громади Менського району об’єкта незавершеного будівництва – школи на 198 учнівських місць, розташова-ного за адресою: вул.Леніна, село Ки-селівка Менського району.

Про включення до Переліку об’єктів спільної власності терито-ріальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області інвентарних об’єктів Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут», розташованих в с. Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області.

Про безоплатну передачу у дер-жавну власність майна спільної влас-ності територіальних громад сіл, се-лищ, міст Чернігівської області – ав-томобіля ГАЗ – 3110.

Про припинення права опера-тивного управління та вилучен-ня у комунального лікувально-профілактичного закладу «Ле-воньківська психіатрична лікарня» Чернігівської обласної ради авто-мобіля АЗЛК 2141 та передачу його в оперативне управління комуналь-ного лікувально-профілактичного за-кладу «Чернігівська обласна психо-неврологічна лікарня».

Про передачу транспортних за-собів із спільної власності територі-альних громад сіл, селищ, міст Черні-гівської області у власність сільських територіальних громад.

Про звільнення Загуменного А.В. з посади головного лікаря комуналь-ного лікувально-профілактичного за-кладу «Ніжинський протитуберку-льозний диспансер» та призначен-ня головного лікаря комунального лікувально-профілактичного закладу «Ніжинський протитуберкульозний диспансер» Короська І.В.

Про призначення головного ре-дактора комунального підприємства «Редакція газети «Деснянська прав-да» Чернігівської обласної ради Іса-ченка Л.М.

Про надання пільги по оренд-ній платі Чернігівському обласному відділенню Української спілки вете-ранів Афганістану (воїнів інтерна-ціоналістів).

Про надання пільги з орендної плати обласному об’єднанню «Чер-нігівсільгоспздравниця».

Про уточнення найменування села Фастівці Фастовецької сільської ради Бахмацького району.

Про зняття з обліку села Зеле-ний Гай Орлівської сільської ради Новгород-Сіверського району.

Про зняття з обліку села Кругло-лугівка Біловежівської сільської ради Бахмацького району.

Про звільнення від сплати подат-ку з доходів фізичних осіб.

Про присвоєння імені Героїв Крут Хорошеозерській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів.

Про перелік рішень обласної ради,які були прийняті на двадцять шостій сесії п’ятого скликання 11 вересня 2009 року

Чернігівська обласна рада повідомляє про те, що на веб-порталі обласної ради в мережі Інтернет за адресою: www.chernihiv-oblrada.gov.ua будуть розміщені рішення обласної ради, які були прийняті на двадцять шостій се-сії п’ятого скликання 11 вересня 2009 року

Page 5: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 року 5

Продовження теми

Народ усе знає

Прикмети часу

Полювання на... мисливські угіддяУ залі прес-конфе-

ренції, яку минулої середи провів Чер-

нігівський прес-клуб ре-форм, можна було б ви-вісити оголошення: «По-лювання на мисливські угіддя в області триває». І це б оголошення ціл-ком відповідало суті прес-конференції, головними фігурантами якої були за-ступник начальника об-ласного управління лісо-вого та мисливського гос-подарства Микола Пиріг, начальник аналітичного відділу виконавчого апа-рату облради Сергій Фе-сенко, голова президії об-ласної організації УТМР Олександр Прокоп’єв, а також провідний спеці-аліст відділу екомережі, заповідної справи та біо-різноманіття Державного управління охорони на-вколишнього природного середовища в області Ан-дрій Павлович.

Раніше, як, до речі, і тепер, основні площі мис-ливських угідь області на-лежали обласній організа-ції Українського товари-ства мисливців і рибалок. За період з 1989-го року по 2000-й з користування мисливців було вилучено 13 тисяч гектарів. А вже за наступні сім років з корис-тування УТМР вилучили 276 тисяч гектарів і пере-дали в користування 16-ти товариствам з обмеженою

відповідальністю. Та під-ставою для проведення ни-нішньої прес-конференції стали рішення останньої сесії обласної ради, що стосувалися мисливських угідь, від яких відмовило-ся ТОВ «Міжріченське».

Заступник начальника облуправління лісового та мисливського господарства Микола Пиріг зазначив, що в принципі до створен-ня нових ТОВ управління не має ніякого стосунку, а порядок прийняття від-повідних рішень обласної ради відповідає процеду-рі. На цьому ж наголосив і начальник аналітичного відділу виконавчого апа-рату обласної ради Сергій Фесенко: влада діє в ме жах чинного законодавства, об-ласна рада таких речей не ініціює. Якщо приймає рішення, то тільки після відмови користувача від мисливських угідь за по-данням обласного управ-ління лісового та мислив-ського господарства і за погодженням з відповід-ними службами.

Тим не менше, про-блема існує. І не одна. І в першу чергу – у фор-мах власності. Кому і на яких умовах належати-муть мисливські та ри-бальські угіддя? Що з цьо-го матимуть люди?

Олександр Прокоп’єв теж не має нічого проти процедури створення но-

вих ТОВ. Він тільки проти різного роду ТОВ на тери-торії перлини мисливських угідь області, що прилягає до Київського водосхови-ща на Дніпрі, проти того, щоб у приватних мис-ливських господарствах на перший план ставили відстрілочний процес, а не відтворювальний. За те, щоб співзасновника-ми ТОВ ставали в якійсь частині обласна організа-

ції УТМР чи її регіональ-ні підрозділи, були відомі співзасновники, а прості люди не страждали від «закритості» мисливських угідь. Досі лише в чоти-рьох випадках обласна організація УТМР висту-пає співзасновником то-вариств з обмеженою від-повідільністю.

Зрештою, учасники прес-конференції одно-значно висловилися за ци-

вілізоване ведення мис-ливських господарств, яку форму власності вони б не мали. І в першу чер-гу – приватну. Бо реа-лії такі, що подекуди у мисливських угіддях уже з’явилися таблички з на-писами «У ліс на автомо-білях не заїжджати», «Збір ягід і грибів заборонено», «Прохід закритий – при-ватна власність» тощо. За-фіксовано й інциденти з охоронною службою де-яких товариств із… гриб-никами.

А тепер – про відмо-ви і що чи хто стоїть за ними. Учасники прес-конференції намагалися уникати прізвищ, даючи зрозуміти: мовляв, самі знаєте чи здогадуєтеся. Що ж, їм, як кажуть, видніше, вони ближче до проце-су. Відмови різні бувають. За власною ініціативою з тверезим розумінням того, що потрібна реструкту-

ризація, що є масштаби, якими важко управляти, аргументи авторитетних служб чи фахівців. Тобто цілком законні. Є й неза-конні – шляхом шахрай-ства, обману, шляхом пря-мого тиску – через шантаж і погрози.

Олександр Прокоп’єв переконаний: в організа-ції ведення мисливського господарства потрібні ре-форми. Почався процес приватизації і перерозпо-ділу мисливських угідь. І з цим слід рахуватися. Але він має відбуватися в жорстких рамках чин-ного законодавства. Інак-ше справу буде доведено до абсурду. За дичиною у ліс – зась, за ягодами-грибами – також. Так мож-на приватизувати і лісові насадження разом із зем-лею. А тоді вже точно – геть із моєї землі!

Ми цього прагнемо?Петро ГРОМОВИЙ

Саме там, неподалік Василевої Гути, ко-респонденту вдало-

ся поговорити з місцеви-ми жителями, які працю-вали над спорудженням мисливської вежі для за-мовника. Чоловіки тільки просили не називати їхніх прізвищ і не фотографу-вати їх.

Передаємо діалог:Кор.: «Чиї ви, хлопці,

будете?»Перший чоловік: «Ми

теє… Нас Якович на-йняв…»

Кор.: «Хто такий – Якович?»

Перший чоловік: «У Ва-силевій Гуті живе, на

чорному джипі їздить, будинок у нього з вежею для охорони…».

Другий чоловік: «Та то не вежа! То – труба для каміну. Висока, будівель-ники ще «ліса» не при-брали»…

У Василевій Гуті, вияв-ляється, всі знають і про те, хто живе в згаданому бу-динку і приїздить на джипі марки КІА. Бекешко Віта-лій… Знають і про те, хто до нього в угіддя в гості на-відується.

Ось цитата одного з мешканців Василевої Гути – дідуся, який та-кож дуже просив його не фотографувати:

«Бе-ке-шка – його пріз-вище. Начальник він в Чер-нігові, а тут живе й по-лює. Гості до нього їздять. «Соціаліст» головний на рибалці був – Мороз Сан Санич. Сам бачив. І цей, з борідкою, «вітчизну» за-хищає… Як його, захисни-ка цього?... О, Кармазін!».

Так говорять люди. З’я-сувати, хто насправді за-мовив встановлення тієї зловісної вежі – справа правоохоронних органів. Та й відповідний лист прокуророві Чернігівської області був направлений ще 28.08.2009 р.

Валерій ФОРТУНАФото автора

У №103 «Деснянської правди» за 17 вересня ц.р. опубліковано матеріал «Мисливський дерибан» та… Історія однієї вежі». Мова йшла про те, що на території Боровиківської сільради, землі якої входять до природно-заповідного ландшафтного парку «Міжріченський», з’явилася незаконно встановлена мисливська вежа. Її вже зносили, а вона знову виросла…

Фот

о М

икол

и ТИ

ЩЕН

КА

Page 6: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 року6 20 вересня – День працівника лісу20 вересня – День працівника лісу

Нехай шумлять гаї

ШАНОВНІ ПРАЦІВНИКИ І ВЕТЕРАНИ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА

ТА ЧЛЕНИ ШКІЛЬНИХ ЛІСНИЦТВ!

Щиросердечно вітаю вас з нашим професійним святом!Чернігівщина має не тільки унікальні

пам’ятки історії та культури, що своїми коріннями сягають сивої давнини, але й чудову природу. Її зеленою скарбницею були й посьогодні залишаються ліси. Вони не тільки служили надійним прихистком для наших пращурів, а ще й годували, вдягали та обі грівали їх.

Масиви чернігівських лісів – одні з най-більших в Україні. Два роки тому в об-ласті працювала група експертів однієї з міжнародних організацій, котра є лідером лісової сертифікації. На думку цих авто-ритетних фахівців, лісове господарство Придесення має досконалу структуру, по-тужну матеріальну базу, кваліфіковані ка-дри. Маємо можливості у стислі терміни провести сертифікацію наших лісів, щоб завжди могли на вимогу внутрішнього і зовнішнього ринків запропонувати спожи-вачам продукцію галузевих підприємств відповідно до міжнародних стандартів. Це одне із ключових завдань економіч-ного розвитку.

Ліси – не якісь стилізовані осередки навколишньої природи, а складні живі організми, що існують і відтворюються за своїми особливими законами. Важко перелічити їх економічну роль у народ-ному господарстві взагалі, у будівельній справі і хімічному виробництві зокре-ма. А ще ж не забуваймо про інші про-дукти користування лісом – соки, яго-ди, гриби, смоли, цілющі трави тощо. Зелені насадження відіграють надзви-чайно важливу кліматоутворючу і клі-маторегулюючу роль. Ліс – найперший і найефективніший засіб у боротьбі з ерозією грунтів, зневодненням малих і великих річок.

А як же без цілющого повітря, непо-вторної краси лісових краєвидів! Це ще й чудові мисливські угіддя, де вдосталь водиться всілякої дичини. До речі, за останніх два-три роки в мисливських угіддях нашої області стабілізувалася кількість диких свиней, лосів, косуль, зайців. Все більше коштів укладають у розвиток мисливського господарства ін-вестори.

Шановні земляки, працівники лісово-го і мисливського господарств області! Сердечно вітаю вас із професійним свя-том. Незважаючи на труднощі, пов’язані з фінансово-економічною кризою, яка бо-ляче вдарила по нашій галузі, ви шукає-те і знаходите ефективні засоби протидії ситуації, особливо в державних підприєм-ствах «Городнянське лісове господарство», «Семенівське лісове господарство», «Борз-нянське лісове господарство» (директори Василь Тимко, Олександра Дудко, Леонід Стахорський).

Нових вам здобутків, удачі в усіх ва-ших справах,оптимізму і здоров’я, родин-ного затишку і простого людського щастя, усіляких гараздів.

Іван ГОРОХІВСЬКИЙ, начальник обласного управління

лісового та мисливського господарства

– Іване Олексійовичу, останнім часом лісова га-лузь в економіці Чернігів-щини вважалася стабіль-ною: вона мала відповідний матеріально-технічний і ка-дровий потенціали. Але новий рік розпочався з кризи, яка боляче вдарила по всіх нас. Звісно, й лісівників відчутно зачепила. Взимку були навіть вимушені скорочення робіт-ників у держлісгоспах.

– В обласному управлінні була створена координацій-на рада з питань мінімізації впливу економічної кризи на їх діяльність, у всіх лісгоспах були розроблені антикризові заходи. Особлива увага при-ділялася оптимізації вироб-ництва в умовах впливу фі-нансової кризи.

На жаль, у першому квар-талі довелося скорочувати робочі місця: кількість пра-цюючих зменшилася на 1,3 тис. осіб, тобто, на 30 відсо-тків. Та, починаючи вже з квітня, колектив лісівників почав зростати: нині у ньо-му 3200 працівників.

–Чи поліпшується нині на ринку збут деревини? І як лісова галузь нашого краю вирішує цю проблему?

– Реалізація деревини на внутрішньому ринку в порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшилась приблизно на 20-25%. Так, за 7 місяців її було реалізовано на вну-трішній ринок 238,6 тис. м. куб. Тоді, як за відповід-ний період минулого року ця цифра сягала 325,5 тис.м куб., що на 86,9 тисячі мен-ше. Сьогодні особливо го-стро стоїть питання реаліза-ції технологічної сировини хвойних та листяних порід, а також лісоматеріалів кру-глих листяних порід.

Спільними зусиллями Державного комітету лісо-вого господарства, нашого управління та лісгоспів вда-лося зберегти ринок збуту, не допустити зупинку виробни-цтва та звести до мінімуму скорочення робочих місць.

В умовах економічної кри-зи багато деревообробних підприємств тимчасово при-пинили свою роботу, збіль-шилася дебіторська забор-гованість за поставлену вже лісопродукцію. Виходом з цього становища стало роз-

ширення кола іноземних по-купців. Так, вперше нашими активними зовнішньоеконо-мічними партнерами стали країни СНД. Крім Молдо-ви, Латвії та Литви, з якими активно торгували раніше, долучилися Росія, Азербай-джан, Узбекистан, Туркме-нистан, Естонія. Ще лісопро-дукція продається в Туреч-чину, Польщу, Німеччину, Італію та Йорданію.

За результатами зовніш-ньоекономічної діяльності підприємств за 8 місяців на експорт реалізовано про-дукції на суму 6,5 млн.дол. США. Майже половина цієї суми – це вартість експорту продукції переробки. Отож цехи переробки деревини в лісгоспах працюють з від-дачею.

Доля експорту складає 48,4% від загальної суми реа-лізації продукції: на експорт продається її майже поло-вина. А це дає можливість підтримувати життєдіяль-ність підприємств, сплачу-вати податки.

– А як у нашій області ви-конується Державна програ-ма «Ліси України на період 2002-20015 років»?

– Ця програма визначає основні напрями та дже-рела забезпечення збалан-сованого розвитку лісового господарства, спрямованого на посилення екологічних, соціальних та економічних функцій. Тільки прикро, що дуже мало коштів виділя-ється з Державного бюдже-ту для виконання заплано-ваних заходів. Важливим покриттям витрат програми є надходження від госпо-дарської діяльності лісогос-подарських підприємств.

Основним напрямком про-грами вважається збільшен-ня лісистості території до оптимального рівня.

Для досягнення її (22%) в області повинні бути ство-рені нові лісові насадження на деградованих, малопро-дуктивних сільськогосподар-ських землях, неугіддях на площі 45,0 тис.га.

Лісогосподарські під-приємства можуть щоріч-но проводити залісення цих земель на 2000–гектарній ділянці. Звісно, за умови бюджетного фінансування, передачі у постійне корис-

тування земель з проведен-ням лісовпорядних робіт та оформлення державних актів на право постійного користування земельними ділянками.

– Кілька років поспіль активної підтримки в сус-пільстві набула весняна ак-ція «Майбутнє лісу у твоїх руках». Адже відтворення лісових насаджень і при-множення зелених багатств було і залишається головним у роботі держлісгоспів.

– За ініціативи Держав-ного комітету лісового гос-подарства України, за під-тримки Міністерства освіти і науки України, Товариства лісівників України вже чет-вертий рік проводиться Все-українська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках».

Під час проведення акції посаджено 3216,0 тис. шт. мо-лодих деревець різних порід на площі 437,9 га.

Крім посадки дерев та ча-гарників, проводився кон-курс на кращий малюнок та твір за темою «Людина та ліс»

Проводяться й інші акції, до яких залучається учнівська молодь: «Місячник весняної та осінньої посадки», «Євро-пейський тиждень лісу», «Про День довкілля» тощо.

Відрадно, що в 7 підпри-ємствах створені шкільні лісництва – для виховання в учнівської молоді свідомого ставлення до праці, охоро-ни природи, використання та відтворення лісових ре-сурсів та вибору майбутньої професії.

– Охорона природи, совісне, бережливе ставлення до її ба-гатств – це питання дуже ак-туальне у наш суперечливий і розбурханий час. Багатьом болить, що наші ліси потер-пають не тільки від пожеж, а й від людського недбальства та байдужості.

– Щорічно в області з вини населення виникає 200-300 лі-сових пожеж на площі кіль-кох десятків гектарів.

Пожежа, що сталася в Ко-сачівському лісництві Остер-ського держлісгоспу минуло-го року, а також цьогорічні пожежі в Семенівському і Чернігівському лісгоспах, стали наслідком безвідпо-

відального поводження з вогнем.

Інша проблема – це само-вільні рубки. Кожного року незаконно вирубується до 500 куб.м деревини віком від 30 до 70 років. Матеріальні збитки від цього становлять сотні тисяч гривень, а збитки навколишньому природному середовищу взагалі обраху-ванню не підлягають.

– Осінь – пора збирання врожаю. І професійне свя-то лісівників припадає на вересень. Іване Олексійо-вичу, поговоримо тепер про трудові звершення чернігів-ських лісівників, адже за-вжди їх будні були насиче-ними, плідними.

– Протягом 8 місяців наші підприємства реалізу-вали продукції на 103,5 мли.грн., що становить 74,0% минулорічного рівня. Екс-портні поставки в загаль-ному обсязі реалізації скла-дають 48,4% або 50,1 млн.грн. Додам, що сьогодні всі лісогосподарські підприєм-ства прибуткові, не мають заборгованості з виплати за-робітної плати по розрахун-ках з бюджетами та держав-ними цільовими фондами, за винятком Чернігівсько-го лісгоспу. Більшість ліс-госпів забезпечили також і темп росту заробітної пла-ти. Отож, в середньому по управлінню він становить 106,6%, а середньомісячна заробітна плата за січень-серпень – 1414 грн.

В переддень професійно-го свята багато наших ко-лег нагороджені Почесними грамотами Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, Державного комітету лісо-вого господарства України, Чернігівського ОУЛМГ і Чер-нігівської ОДА та цінними подарунками.

У трудових колективах наших лісогосподарських підприємств працює чимало чудових трудівників (є се-ред них і родинні династії, і люди, все життя яких про-йшло у нашій галузі), відда-них зеленому другові. І зміна молода підростає...

Розмовляла Віра ГУБАР

Фото Миколи ТИЩЕНКА

В Україні Чернігівщину називають лісовим краєм, адже 712 тисяч гектарів її території на географічній карті забарвлено у зелений колір. А 394,5 тисячі з них підпорядковано Чернігівському обласному управлінню лісового та мисливського господар-ства. Пропонуємо інтерв’ю з його начальником Іваном ГОРОХІВСЬКИМ.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вручає нагороду головному лісничому ДП «Городнянське лісове господарство»

Володимиру Аніщенку на Всеукраїнській нараді лісників,що цими днями проходила у Житомирі

Головний лісничий ДП «Корюківське лісове господарство» Головний лісничий ДП «Корюківське лісове господарство» Олександр Мірошник та лісничий Корюківського Олександр Мірошник та лісничий Корюківського лісництва Олександр Вербицький на розсадникулісництва Олександр Вербицький на розсаднику

Page 7: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 року 7УрочистостіУрочистості

Всеукраїнська нау-ков о -п ра к т и ч н а кон ферен ція «Фе-

номен М.М. Коцюбин-ського» у художніх вимі-рах українства» зібрала ціле сузір’я шанувальни-ків і дослідників творчості геніального майстра слова з Києва, Чернігова та Ві-нниччини.

– Я щасливий, що при-їхав у ці дні до вашого міста над Десною і зу-стрівся тут з чудовими людьми, – ділився заслу-жений учитель України Борис Михайлович Не-тупський з містечка Бар, що на Поділлі. – Знаєте, у школі, в котрій я працюю, ще збереглося її стареньке приміщення, в якому на-вчався маленький Михай-лик. І нині наші вихован-ці прошкують на уроках стежками його дитинства. А з вашим музеєм ми з колегами давно дружимо: якось ще Ірині Михай-лівні присилали яблука: знамениті, вінницькі. На-ступної весни чекайте ко-лекцію жоржин. Як вони цвітуть! Є серед них і «Фата моргана», і «Михай-ло Коцюбинський»…

В ошатній садибі му-зею порядкує нині полісь-ка осінь: дозрілі яблука ховаються в гіллі, пере-мовляються між собою старі ялини, пломеніють

чорнобривці й айстри. Гості, котрі приходили й приїздили звідусіль віта-ти господарів з ювілеєм, щиро раділи зустрічі з рідною домівкою знаме-нитого сонцепоклонника, спілкувалися, прогулю-ючись розкішним садом, улюбленим місцем його відпочинку. І вдячним словом, тепло згадували брата письменника Хому Михайловича, його донь-ку Ірину Михайлівну, не-божа Юлія Романовича, котрі щоденною копіткою працею зберігали для на-щадків упродовж років це народне надбання.

Тут затишно багатьом чернігівцям, особливо твор-чій інтелігенції, студентам, школярам і науковцям. Цей літературно-меморіальний музей-заповідник цілком справедливо називають у Придеснянському краї осе-редком українства, про-світницьким закладом, своєрідним духовним ка-мертоном нашого патріо-тизму.

Нині його колектив очо-лює Ігор Коцюбинський, син Юлія Романовича.

– У цьому Домі завжди витає добрий дух нашого предка, – сказала Антоні-на Іллівна Коцюбинська. – А родинна музейна ес-тафета не припиняється: підростає онука Іринка.

І працівники музею, що віддали йому немало ро-ків і сил, теж стали чле-нами родини Коцюбин-ських…

Представники влади та громадськості відвідали у ці дні місце останнього спочинку великого чер-нігівця та його дружини на Болдиній горі, вкло-нилися їхній пам’яті і поклали квіти. Про вне-сок письменника в укра-їнську літературу і його світову велич на мітингу говорили голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, за-ступник міського голови Оксана Тунік-Фриз, міс-цеві літератори та лауре-ати цьогорічної премії ім. М.М. Коцюбинського.

– У мене в житті так склалося, що довелося працювати на Вінниччи-ні. І там я зустрічав нема-ло місцевих старожилів, котрі переконували: Ми-хайло Михайлович саме з рідних країв взяв і сюжет, і героїв для своєї «Фата моргани», а тоді додав по-дії з Вихвостова, – розпо-відав Володимир Микола-йович Хоменко. – Бачив, як прості люди люблять і знають його твори. Між іншим, я працюю в тому ж приміщенні, куди при-ходив на роботу і наш ве-ликий письменник.

І в Чернігівському об-ласному академічному му-зично-драматичному те-атрі теж відбулася гарна подія – урочисте наго-родження лауреатів пре-мії ім. М.М. Коцюбинсько-го, котрі здобули її ниніш-нього року.

Виступаючи перед зі-бранням, заступник голо-ви ОДА, керівник апара-ту Володимир Приходь-ко відмітив, що комісії було нелегко визначити переможців серед висо-кодостойних претенден-тів. Зала, котра притих-ла в очікуванні, гучними оплесками вітала лауреа-тів, що виходили на сце-ну. Ними стали: поет Ле-онід Горлач-Коваленко з Києва (поезія); пись-менник Микола Клоч-ко з Парафіївки Ічнян-ського району (проза); чернігівський науковець Тамара Демченко (наро-дознавство); різьбяр Ан-дрій Каменецький з Гон-чарівського (декоративно-образотворче мистецтво); академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди» обласного фі-лармонійного центру.

– Я ніколи не працював на премії, хоча їх у мене й багато назбиралося, – зі-знався землякам Андрій Никифорович Горлач. – Але ця – найдорожча, бо ж

пахне квітом рідної землі. Я ж у Ріпках народився й виріс, у Ніжині вчився, а в Києві тимчасово про-живаю вже… сорок років. Коли приїжджаю в Черні-гів, походжу цими пагор-бами, подивлюся на со-

бори, неодмінно вклоню-ся могилі Коцюбинських. На таких людях трима-ється народна пам’ять і совість…

Віра ГУБАРФото Миколи ТИЩЕНКА

та Віктора КОШМАЛА

На Чернігівщині відбулися урочистості з нагоди 145-річчя з дня народження класика української літератури Михайла Ми-хайловича Коцюбинського. У вересні також минає 75 літ з часу заснування літературно-меморіального музею-заповідника письменника.

У садибі письменника дозріває осінь

Вшанування лауреатів На сцені – «Сіверські клейноди»

Покладання квітів

У садибі М.М. Коцюбинського

Page 8: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 року8 Пам’ятьПам’ять

������� �� ���� �������Битва за звільнення України від фашистських за-

гарбників тривала з грудня 1942-го до жовтня 1944 року. Жовтень того року завершився повним вигнанням ворога з території України. Населення ви-зволеного Закарпаття висловилося за возз’єднання з Україною. Було поставлено, нарешті, крапку в багато-віковій боротьбі за об’єднання українських земель, здійснення віковічної мрії нашого народу, актом іс-торичної справедливості.

* * *

Протягом березня-квітня 1944 року наші війська ви-зволили Чернівці, Проскурів (Хмельницький), Ві-

нницю, Херсон, Миколаїв, Одесу. 8 квітня на Кримсько-му півострові перейшла в наступ окрема Приморська армія у взаємодії з Чорноморським флотом. 13 квітня визволили Сімферополь, 9 травня – Севастополь, а 12 травня було завершено визволення Криму.

* * *

Звання Героя Радянського Союзу отримали 2069 уро-дженців України. З 940 бійців та командирів, удо-

стоєних цього почесного звання, визволяючи Україну, 668 уродженців рідної української землі. Серед 112 двічі Героїв – імена 32 синів України, а в числі тричі Героїв – наш славетний земляк Іван Кожедуб.

* * *

Активно допомагали наступаючим військам пар-тизани Чернігівщини. Вони створювали перепра-

ви через водні рубежі. Особливо відзначилися пар-тизани з’єднань Бовкуна, Збанацького, Таранущенка. Командири цих з’єднань Іван Бовкун та Юрій Зба-нацький удостоїлися високого звання Героїв Радян-ського Союзу.

* * *

60 мільйонів карбованців внесли патріоти Придес-нянського краю на створення танкової колони

«Колгоспник Чернігівщини».* * *

У Москві вийшла з друку багатотомна «Чорна кни-га» під редакцією письменника Іллі Еренбурга. До

першого тому увійшли фактичні матеріали про зло-чини німецько-фашистських загарбників на радян-ській території. У збірнику велике місце відводиться Україні, зокрема, про кривавий режим гітлерівців на Чернігівщині.

��� ���� � �� �� �����

1943-�

Його однозначно вважають переломним у ході Великої Вітчизняної війни. Власне, рі-

шучий перелом намітився раніше. В окопах Сталінграда, героїчній обо-роні цієї волзької твердині, а потім у блискучій операції ліквідації від-бірних гітлерівських дивізій.

Марною була спроба німців взя-ти реванш за відчутну поразку в літньому масованому наступі на Курській дузі. Наші війська вистоя-ли у важких оборонних боях перед навалою, оснащених новою зброєю гітлерівців, а потім завдали нищів-ного контрудару і розгорнули мо-гутній наступ на захід.

Червона армія зламала міцні обо-ронні смуги ворога і за три місяці відкинула його, місцями за 400-450 кілометрів.

Протягом переломного 1943-го німці втратили понад 4 мільйони солдат і офіцерів. Остаточно розві-ялися розрахунки біснуватого фю-рера на бліцкріг, на панування ко-ричневої арійської раси над усім світом. Це змушені були визнати і фашистські заправили з оточен-ня Гітлера.

Ось що писав у газеті «Дас Райх» трубадур агресивних і маячних на-мірів фюрера його вірнопідданий Гебельс:

«… Цієї весни і літа нашим во-юючим фронтам, на всіх театрах воєнних дій довелося пережити надзвичайно тяжкі випробування. Це коштувало нам відчутних втрат в території, людях і техніці… Нині річ не в тому, щоб за будь-яку ціну спробувати втримати ту або іншу територію, яку однаково втримати неможливо, а в тому, щоб захисти-ти своє життя».

До речі, це одкровення Гебельс опублікував у газеті «Дас Райх» 15 вересня 1943 року. Саме в ці дні вій-ська Центрального фронту успішно звільнювали від поневолювачів на-селені пункти Чернігівщини. Їх успіх закарбовано на прапорах десяти з’єднань і частин, які здобули по-чесне найменування Чернігівських. А уславлена 181-а ордена Леніна Сталінградська стрілецька дивізія, яка вдруге відзначилася в боях з німецькими загарбниками, наказом Верховного Головнокомандуючого представлена до нагороди – орде-на Червоного Прапора.

Саме офіцери доблесної 181-ї підняли 21 вересня в центрі Черні-гова прапор Перемоги. А воїни 77-ї гвардійської Чернігівської Червоно-прапорної ордена Суворова дивізії також залишили помітний слід. У з’єднанні народився свій марш.

Мажорний приспів його звучав урочисто і натхненно:

С боями сквозь грозы и пламяМы в древний Чернигов вошли.И гордо гвардейское знамяНад синей Десной пронесли.

Пронесли гордо і велично. Як і годиться переможцям.

Війська Центрального фронту, продовжу-ючи стрімкий наступ, успішно форсува-ли ріку Десна і умілим обхідним манев-

ром після запеклих триденних боїв сьогодні, 21 вересня, штурмом оволоділи обласним центром України – містом Чернігів – важли-вим опорним пунктом оборони німців у по-низзі ріки Десна.

Таким чином, оборона німців, підготовлена ними по західному березі ріки Десна, подолана нашими військами по всій течії цієї ріки і план німців затримати наступ наших військ на рубежі ріки Десна слід вважати проваленим.

У боях при форсуванні ріки Десна і за ово-лодіння міста Чернігів відзначилися війська генерал-лейтенанта Пухова, генерал-майора Нечаєва, генерал-лейтенанта Бондарєва і льот-чика генерал-лейтенанта авіації Руденка.

На ознаменування здобутої перемоги з’єд-нанням і частинам, які відзначилися в боях за визволення міста Чернігів, – 148-й стрілецькій дивізії, 211-й стрілецькій дивізії, 77-й гвардій-ській стрілецькій дивізії, 76-й гвардійській стрі-лецькій дивізії, 16-й гвардійській кавалерійській дивізії, 129-й танковій бригаді, 274-му винищу-вальному протитанковому артилерійському

полку, 476-му мінометному полку, 1287-му зе-нітному артилерійському полку і 2-й гвардій-ській штурмовій авіаційній дивізії присвоїти найменування «Чернігівських».

181-у ордена Леніна Сталінградську стрілець-ку дивізію, яка вдруге відзначилася в боях з ні-мецькими загарбниками, представити до наго-родження орденом Червоного Прапора.

Сьогодні, 21 вересня, о 21 годині столиця нашої Батьківщини Москва салютує нашим до-блесним військам, які успішно форсували ріку Десна і визволили місто Чернігів, дванадцять-ма артилерійськими залпами із ста двадцяти чотирьох гармат.

За відмінні бойові дії оголошую подяку усім керованим вами військам, які брали участь у боях при форсуванні ріки Десна і звільненню міста Чернігів.

Вічна слава героям, які полягли у боротьбі за свободу і незалежність нашої Батьківщини!

Смерть німецьким загарбникам!

Верховний ГоловнокомандуючийМаршал Радянського Союзу

Й. СТАЛІН21 вересня 1943 року

А закінчив війну він у Берліні...– Я Чернігів захищав, потім визво-

ляв, а пізніше – відновлював…Полковник у відставці Василь Олек-

сандрович Бондаренко мав повне мо-ральне право зробити таку заяву. А ще він доповнював:

– У моєму житті було три зустрічі з чудовим містом на Десні, з чарівною мальовничою природою навколо…

Перше – в грізному 1941-му. У ве-ресні, тоді курсанта Харківського піхот-ного училища підняли по тривозі і до-ставили ешелоном до станції Ворожба. Там до харківчан приєдналися курсан-ти Сумського артилерійського учили-ща, разом з якими й стали на захист Чернігова від фашистської навали.

Зав’язалися важкі бої. Нелегко було протистояти добре оснащеним танко-вим армадам. Відчувалася і перевага в авіації, яка нещадно бомбардувала древнє місто. Лише вночі приходила коротка розрада, коли курсанти рап-тово атакували ворожі позиції.

Звісно, нічні вилазки малими сила-ми не могли вирішально вплинути на загальний стан і характер бойових дій. Та важливим був інший фактор: німцям давали відчути, що легких перемог – годі чекати. Бо розгорталася війна все-народна, священна, вітчизняна.

В одну з вересневих ночей курсант Бондаренко був серйозно поранений, проте не залишив свій підрозділ, не ви-пустив з рук зброї. Тамуючи біль, від-ходив на нові рубежі оборони разом з

товаришами. А їх вражала витримка, жа-гуча воля до боротьби мужнього бійця-курсанта, майбутнього командира.

* * *Друга зустріч – у незабутній вере-

сень 1943 року. Після чергового по-ранення Василь Бондаренко ступив на визволену чернігівську землю. Уже не курсантом, а заступником коман-дира батальйону в 77-й гвардійській стрілецькій дивізії. Після визволення Бахмача, з боями дійшов до Батури-на, звідти, переслідуючи відступаючих фріців, взяли напрямок на Чернігів.

20 вересня дивізія вийшла на лі-вобережжя Десни, у десяти кіломе-

трах від обласного центру. На сві-танку, 21 вересня батальйон Бонда-ренка, використовуючи плавзасоби, форсував Десну, знищив підрозділи прикриття і почав обхід Чернігова з північного сходу.

Надвечір місто повністю очисти-ли від гітлерівців. Коротким було по-бачення. Заклик «Уперед! На захід!» вимагав оперативності в розвитку стрімкого наступу. Бойовий шлях уже командира батальйону стелився на Білорусь, Прибалтику, Польщу… А вінець цього походу закарбовано у популярній пісні, де є такі слова: «А закінчив війну він в Берліні».

* * *Третє побачення припало уже на

післявоєнні роки. Після закінчення військової академії імені М.В.Фрунзе Василя Бондаренка направили для проходження служби в Першу гвар-дійську армію. В Чернігів.

То була третя і остання зустріч. Бо Василь Олександрович дістав тут «по-стійну прописку», а Чернігів став для нього і сім’ї другою батьківщиною.

Неспокійна вдача підполковника Бондаренка визначила і його поза-службові клопоти, тяжіння до громад-ської роботи. Чернігів відроджувався, відновлювався його екологічний і культурний потенціал. І Василь Олек-

сандрович відчув нестерпне бажання бути причетним до відрадних змін.

Так з’явилася нова громадянська пристрасть – лекційна пропаганда. Полковнику-фронтовику було що сказати людям. За плечима пройде-ний майже весь меридіан війни – від Волги до Берліна. Три поранення, десятки бойових нагород, – такий ресурс давав сумлінному лектору-ветерану багатий фактичний мате-ріал і натхнення.

Пристрасні розповіді про героїзм і патріотизм воїнів, він адресував насамперед молодіжній аудиторії. Адже не секрет, що чимало молодих людей ще й сьогодні ставляться до-сить скептично до завоювань стар-шого покоління, до матеріальних і духовних цінностей, за які віддавали життя їх батьки і діди у битвах з во-рогами Вітчизни.

Та особливо ревно оберігав пол-ковник Бондаренко традиції бойово-го побратимства, сердечно поважав однодумців-фронтовиків.

Будучи головою ради ветеранів 61-ої армії, Василь Олександрович не-втомно і послідовно виявляв турбо-ту про соціальний захист ветеранів-фронтовиків. І вони належно цінували його щирість, простоту і увагу.

Володимир САВЧЕНКО

До 65-річчя До 65-річчя визволення визволення України від України від фашистських окупантівокупантів

НАКАЗ Верховного Головнокомандуючого генералу армії Рокоссовському

Василь Бондаренко

Сторінку підготувала комісія по роботі з ветеранами вій ни Новозаводської районної організації ветеранів України з використанням матеріалів державного архіву Чернігівської області

Page 9: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 року 9Світ навколо насСвіт навколо нас

ТЕЛЕБАЧЕННЯ – ПІЗНАВАЛЬНІ ПРОГРАМИТЕЛЕБАЧЕННЯ – ПІЗНАВАЛЬНІ ПРОГРАМИ

Підготував Олександр Божок

Попри певну депресію через світову кризу спе-ціалісти таки продовжу-ють розробляти програму пілотованого польоту на Марс. Сторонні спостері-гачі також не втрачають зацікавленості цією іде-єю, і висловлюють свої міркування.

На сторінках науково-го видання New Scientist з’явилася чергова публі-кація з цього приводу. У ній автор стверджує, що конструкція жодного із сучасних космічних апа-ратів не здатна захистити астронавтів від шкідливо-го космічного опромінен-ня. Наприклад, чотири-сантиметровий шар алю-мінію може забезпечити граничну дозу радіації протягом лише 200 діб, а згідно з планами, експеди-ція має тривати 750.

Та навіть найтовсті-ший шар свинцю не дає стовідсоткового захисту від жорсткого галактично-го опромінення. «Захисні покриття не є вирішен-ням проблеми,» – каже Франк Кукінотта, керів-ник відділу радіаційних досліджень Космічного центру NASA у Х’юстоні, штат Техас. З променями

такої енергії жителі Землі та астронавти поблизу неї ніколи не стикаються, бо магнітне поле планети на-дійно захищає нас. Навіть від маленької магнітної бурі на Сонці у багатьох із нас вже змінюється фі-зичний та психологічний стан, а що вже казати про відкритий космос? До речі, згідно з нормами NASA, рівень небезпечного опро-мінення не має перевищу-вати трьох відсотків від смертельної дози.

Як вчені збираються вирішувати цю пробле-му – поки що невідомо, оскільки системи актив-ного захисту, які, напри-клад, утворюють плазмо-вий «щит» навколо кос-мічного корабля – ще на ранніх стадіях розробки. Екскурсія ж на сучасній техніці може легко закін-читися загибеллю астро-навтів (як і ліквідаторів-чорнобильців).

А особисто у мене вини-кає інше питання: чому в такій небезпечній експе-диції не випробують спо-чатку тварин? Зрозуміло, не хочеться витрачати гроші на Білку чи Стріл-ку, а самим там побува-ти, але...

Тепер ми вже порозумнішали

Механічні дослідники планет.Механічні дослідники планет.Вчора. Сьогодні. ЗавтраВчора. Сьогодні. Завтра

«Луноход-1»Запущено: 10 листопада 1970 р.Прибув: 17 листопада 1970 р.

Перший автоматичний робот-дослідник Місяця. Працював близько року, пройшов понад 10 кілометрів, та передав 20 000 знімків, зробив перші аналізи місячного грунту.

«Sojourner»Запущено: 4 грудня 1996 р.Прибув: 4 липня 1997 р.

Успішна експедиція на червону планету. Рухаючись зі швидкістю один санти-метр за секунду, марсохід встиг передати на Землю багато корисної інформації. Зв’язок з ним було втрачено 4 липня 1997 р.

«Curiosity»Запуск заплановано на 2011 р.

Передбачається, що цей амбіційний робот прохо-дитиме до 90 метрів по по-верхні Марса за годину. Він має «прожити» цілий мар-сіанський рік (686 діб), про-топтавши до 20 кілометрів «пыльных тропинок».

Що далі?Індія планує по бувати

на Місяці до 2013 року, а Китай аж тричі. Європа до 2018 готується відпра-вити робота «ExoMars», щоб взяти кілька проб грунту на два метри зав-глибшки. На фото – про-тотип місячного робота NASA Ath lete.

«Spirit»Запущено: 10 червня 2003 р.Прибув: 4 січня 2004 р.

«Spirit» було запуще-но разом з іншим ро-ботом – «Opportunity», які удвох опрацюва-ли багато матеріалів. Функціонують вони і нині.

«Марс-3»Запущено: 28 травня 1971 р.Прибув: 2 грудня 1971 р.

Перший автоматичний ро-бот, який успішно досяг по-верхні Марса. Трансляція даних від нього перерва-лася через 20 секунд після посадки.

«Луноход-2»Запущено: 8 січня 1973 р.Прибув: 15 січня 1973 р.

Другий радянський робот успішно пройшов 37 кілометрів Місяцем, зробив 86 панорамних та 80 тисяч звичайних знімків.

«Apollo»Вперше викорис-тано: 31 липня 1971 р.

Чи були амери-канці на Місяці – питання спірне – та місячний «джип» таки побудували.

ПОНЕДIЛОК, 21 ВЕРЕСНЯ

qq 07.00, 07.30, 10.00

Найкумеднiшi тварини планети

08.00, 18.00, 21.00 Полiцiя Фiладельфiї

09.00 Мисливець на крокодилів10.30 Руйнiвники стереотипiв11.00 У пошуках королiвської кобри12.00 Територiя тварин13.00, 13.30 Ветеринарна швид-

ка допомога14.00, 04.35 СОС дикої природи14.30, 23.30 Порятунок тварин

в Австралiї15.00, 22.00 Вiддiл захисту тва-

рин – Пiвденна Африка16.00 Пiсля нападу17.00, 01.50 Маєток сурикатiв17.30, 02.20 Мавпячi витiвки19.00, 00.55 Серце левицi20.00, 00.00 Мене вкусили

jj 07.00, 15.00 «Хто ти такий?»08.00, 16.00 «Кава: елiксир

бадьоростi»09.00 «Король вальсу»10.00 «Стоунхендж»11.00 «Рауль Валленберг –

рятiвник i жертва»12.30 «Релiгiя й полiтика»13.00 «Життя заради любовi:

iсторiя Наталi Коул»14.30 «Кока-Кола не здається»17.00, 01.00 «Римськi таємницi»17.30, 01.30 «Великi вченi»18.00 «Мистецтво хреста»19.00 «Мiкеланджело Суперзiрка»20.00 «Комунiзм – iсторiя iлюзiї»21.00 «К.С. Льюїс: за межами Нарнiї»22.00 «Вiйна столiття»23.00 «У високiй травi»

ii 07.00 Армiя лососевих акул08.00 Навала акул09.00, 14.00 Погляд зсередини.

Звiльнення заручникiв FARC10.00, 15.00 Погляд зсередини.

Прикордонна вiйна США11.00 Єнотовиднi собаки – на-

вала чужинцiв12.00 Помпеї пiд загрозою13.00 Путiвник по свiту для

гурманiв. Iспанське корiння13.30 Реальнiсть або фантасти-

ка?. Ефект Нострадамуса16.00 Змiїний рай17.00 Напад дельфiнiв18.00 Смерть Сонця19.00 На волосину вiд загибелi.

Упалий з неба20.00 Дорога спецiй

ВIВТОРОК, 22 ВЕРЕСНЯ

qq 07.00, 07.30, 10.00

Найкумеднiшi тварини планети

08.00, 18.00 Полiцiя Фiладельфiї09.00 Мисливець на крокодилів10.30 Руйнiвники стереотипiв11.00 Серце левицi12.00 Територiя тварин13.00, 13.30 Паспорт для

улюбленця14.00, 04.35 СОС дикої природи14.30, 23.30 Порятунок тварин

в Австралiї15.00, 22.00 Вiддiл захисту тва-

рин – Пiвденна Африка16.00, 20.00, 00.00 Собаки-

полiцейськi17.00, 01.50 Маєток сурикатiв17.30, 02.20 Мавпячi витiвки19.00, 00.55 Свiт природи23.00 Ветеринари-стажисти

jj 07.00, 15.00 «Перший блiцкриг»08.00, 16.00 «Про замки й королiв»09.00 «Римськi таємницi»09.30 «Великi вченi»10.00 «Мистецтво хреста»11.00 «Мiкеланджело Суперзiрка»12.00 «Комунiзм – iсторiя iлюзiї»13.00 «К.С. Льюїс: за межами Нарнiї»14.00 «Вiйна столiття»17.00, 01.00 «Загадки iсторiї»17.30, 01.30 «Мiй щоденник»18.00, 02.00 «Романтики»19.00, 03.00 «Це – цивiлiзацiя»20.00 «Гендель: Класик поп-музики»21.00 «Друга свiтова в кольорi»22.00, 06.00 «Вiйна в Арктицi»23.00 «Секрет Кажана: Бакарди

– мiж ромом i революцiєю»00.00 «Про замки й королiв»

ii 05.00, 12.00 На волосину вiд

загибелi. Упалий з неба06.00, 13.00 Дорога спецiй06.30, 13.30 Реальнiсть або

фантастика? Код да Вiнчi07.00 Собор Св. Павла08.00 Полювання на мисливця.

Напад дельфiнiв09.00, 14.00 Американськi пере-

гони. Найстарший дебютант10.00, 15.00 Найнебезпечнiшi

професiї. Робота на пiвмiльйона вольтiв

11.00 Леви-хулiгани16.00 День шакала17.00 Полювання на мисливця.

Людожери мангрових лiсiв18.00 З погляду науки. Вими-

рання людства

СЕРЕДА, 23 ВЕРЕСНЯ

qq 06.00 Щоденники мисливця на

крокодилів07.00, 07.30, 10.00

Найкумеднiшi тварини планети

08.00, 18.00, 21.00 Полiцiя Фiладельфiї

09.00 Мисливець на крокодилів10.30 Руйнiвники стереотипiв11.00 Свiт природи12.00, 16.00 Територiя тварин13.00, 13.30 Ветеринар на маршi14.00, 04.35 СОС дикої природи14.30, 23.30 Порятунок тварин

в Австралiї15.00, 22.00 Вiддiл захисту тва-

рин – Пiвденна Африка17.00, 01.50 Маєток сурикатiв17.30, 02.20 Мавпячi витiвки19.00 Сiм смертних ударiв20.00, 00.00 Китовi вiйни

jj 08.00, 16.00 «Про замки й королiв»09.00 «Загадки iсторiї»09.30 «Мiй щоденник»10.00 «Романтики»11.00 «Це – цивiлiзацiя»12.00 «Гендель: Класик поп-

музики»13.00 «Друга свiтова в кольорi»14.00 «Вiйна в Арктицi»15.00 «Секрет Кажана: Бакарди

– мiж ромом i революцiєю»17.00, 01.00 «Загадки iсторiї»17.30, 01.30 «Мiй щоденник»18.00, 02.00 «Фаворит»19.00, 03.00 «Ернст Хейнкель –

мрiя про полiт»20.00 «Аушвиц: забутi докази»21.00 «Життя за Наполеона»22.00, 06.00 «Вiйна в Арктицi»

ii 08.00 Полювання на мисливця.

Людожери мангрових лiсiв09.00, 14.00 Дива iнженерiї. Мiст10.00, 15.00 Суперспоруди.

Фабрика грошей11.00 Змiїний рай12.00 Мега-злам. Як помира-

ють потяги13.00 Путiвник по свiту для

гурманiв. З города на стiл13.30 Реальнiсть або фантасти-

ка? Вампiри16.00 Гiєна. Цариця хижакiв17.00 Полювання на мисливця.

Загибель людини-ведмедя18.00 З погляду науки.

Технологiї Древнього Риму19.00 Суперспоруди давнини.

Айя-Софiя в Стамбулi

ЧЕТВЕР, 24 ВЕРЕСНЯ

qq 07.00, 07.30, 10.00

Найкумеднiшi тварини планети

08.00, 18.00, 21.00 Полiцiя Фiладельфiї

09.00 Мисливець на крокодилів10.30 Руйнiвники стереотипiв11.00 Сiм смертних ударiв12.00 Територiя тварин13.00, 13.30 Ветеринарна швид-

ка допомога14.00, 04.35 СОС дикої природи14.30, 23.30 Порятунок тварин

в Австралiї15.00, 22.00 Вiддiл захисту тва-

рин – Пiвденна Африка16.00, 16.30 Мода для собак з

Беверлi-Хiллз17.00, 01.50 Маєток сурикатiв17.30, 02.20 Мавпячi витiвки19.00 Леви з Крокодилячої рiки

jj 07.00, 15.00 «Льодовик Сiачен –

вiйна за лiд»08.00 «Про замки й королiв»09.00 «Загадки iсторiї»09.30 «Мiй щоденник»10.00 «Фаворит»11.00 «Ернст Хейнкель – мрiя

про полiт»12.00 «Аушвиц: забутi докази»13.00 «Життя за Наполеона»14.00 «Вiйна в Арктицi»16.00 «Про замки й королiв»17.00, 01.00 «Духовна музика»18.00 «Екстремальна нафта»19.00, 03.00 «Вiйна вождiв»20.00, 04.00 «Датське рiшення»21.00 «Вiрменський геноцид»22.00, 06.00 «Останнiй з

руйнiвникiв гребель»

ii 05.00, 12.00 Суперспоруди дав-

нини. Айя-Софiя в Стамбулi06.00, 13.00 Путiвник по свiту

для гурманiв. Традицiї13.30 Реальнiсть або фантастика?

Бермудський трикутник07.00 Помпеї пiд загрозою08.00 Полювання на мисливця.

Загибель людини-ведмедя09.00, 14.00 Бiй «Худа» та «Бiсмарка»10.00, 15.00 Вiйна генералiв.

Битва пiд Балге11.00 День шакала16.00 Суперхижаки17.00 Полювання на мисливця.

Атака в Заполяр’ї18.00 Попередження про ви-

верження вулкана19.00 Розумнi пацюки

П’ЯТНИЦЯ, 25 ВЕРЕСНЯ

qq 07.00, 07.30, 10.00

Найкумеднiшi тварини планети

08.00, 18.00, 21.00 Полiцiя Фiладельфiї

09.00 Мисливець на крокодилів10.30 Руйнiвники стереотипiв11.00 Леви з Крокодилячої рiки12.00 Територiя тварин13.00, 13.30 Паспорт для улюбленця14.00, 04.35 СОС дикої природи14.30, 23.30 Порятунок тварин

в Австралiї15.00, 22.00 Вiддiл захисту тварин16.00, 16.30 Жокеї17.00, 01.50 Маєток сурикатiв17.30, 02.20 Мавпячi витiвки19.00, 00.55 Людина-акула20.00, 20.30, 00.00, 00.30 Спра-

ва майстра боїться23.00 Ветеринари-стажисти

jj 07.00, 15.00 «Король Стоунхенджа»08.00, 16.00 «Про замки й королiв»09.00 «Духовна музика»10.00 «Екстремальна нафта»11.00 «Вiйна вождiв»12.00 «Датське рiшення»13.00 «Вiрменський геноцид»14.00 «Останнiй з руйнiвникiв

гребель»17.00, 01.00 «Рай на Землi»17.30, 01.30 «Iмпресiонiсти»18.00, 02.00 «Сила хлiба»19.00, 03.00 «Вiйна вождiв»20.00, 04.00 «Безсмертна любов»21.00, 05.00 «Пошуки Пiвнiчно-

Захiдного проходу»22.00, 06.00 «Садиба едварди-

анської епохи»23.00 «Дарунок фотографiї»

ii 05.00, 12.00 Розумнi пацюки06.00, 13.00 Путiвник по свiту для

гурманiв. Гавайська сумiш06.30, 13.30 Реальнiсть або

фантастика?. Атлантида07.00 На волосину вiд загибелi.

Упалий з неба08.00 Полювання на мисливця.

Атака в Заполяр’ї09.00, 14.00 Кенгуриний хаос10.00, 15.00 Навала чорних пацюкiв11.00 Гiєна. Цариця хижакiв16.00 Священна корова17.00 Полювання на мисливця.

Смерть на краю землi18.00 Пекельнi планети19.00 Самурайський меч20.00 Путiвник по свiту для

гурманiв. У стилi Оаксаки

СУБОТА, 26 ВЕРЕСНЯ

qq 07.00, 07.30 Мавпяче життя08.00 Щоденники мисливця на

крокодилів09.00 Ветеринари-стажисти10.00 СОС дикої природи11.00, 12.00 Людина-акула13.00 Свiт природи14.00 У пошуках гiгантської

анаконди15.00 Бичачi акули16.00 Найкумеднiшi тварини

планети16.30 Руйнiвники стереотипiв17.00, 17.30 Мода для собак з

Беверлi-Хiллз18.00, 18.30 Справа майстра боїться19.00 Собаки-полiцейськi20.00, 00.55 Дикi й небезпечнi21.00, 03.40 Мене вкусили23.00 Вiддiл захисту тварин

jj 07.00, 15.00 «Дарунок фотографiї»08.00, 16.00 «Про замки й королiв»09.00 «Рай на Землi»09.30 «Iмпресiонiсти»10.00 «Сила хлiба»11.00 «Вiйна вождiв»12.00 «Безсмертна любов»13.00 «Пошуки Пiвнiчно-

Захiдного проходу»14.00 «Садиба едвардианської

епохи»17.00, 01.00 «Рай на Землi»17.30, 01.30 «Iмпресiонiсти»18.00, 02.00 «Хто написав Бiблiю?»19.00, 03.00 «Вiйна вождiв»20.00, 04.00 «Захованi дiти»21.00, 05.00 «Хмара смертi»22.00, 06.00 «Клондайк: по-

лювання за золотом»

ii 06.30 Реальнiсть або фантасти-

ка? Дивовижнi зцiлення07.00 Суперспоруди. Фабрика

грошей08.00 Таємна сiмка Африки09.00 Небезпечнi зустрiчi. За-

гадка ослiплих крокодилiв10.00 Мiсто собак. Жертва урагану11.00 Полювання на мисливця.

Навала акул12.00 Мамонтеня. Застиглий у часi14.00 Суперкiшки15.00 Анатомiя крокодила16.00 Одiссея Нефертiтi17.00 Єгипет. Таємницi Пiрамiд18.00 Єгипет. Таємницi царя Тута19.00 Єгипет. Таємницi мертвих20.00 Розслiдування авiаката-

строф. Порятунок дiтей

НЕДIЛЯ, 27 ВЕРЕСНЯ

qq 12.00, 13.00, 22.00 Полiцiя

Фiладельфiї07.00, 07.30 Мавпяче життя08.00 Щоденники мисливця на

крокодилів09.00, 09.30 Ветеринари-стажисти10.00 Територiя тварин11.00 Собаки-полiцейськi14.00 Мисливець на крокодилів15.00, 15.30 Ветеринар на маршi16.00 Хижаки повертаються17.00, 17.30, 00.00, 00.30 Луна й

слони Амбозелi18.00, 18.30, 03.40, 04.10 Чужи-

нець серед ведмедiв19.00 Китовi вiйни20.00, 21.00 Дикi й небезпечнi23.00, 02.45 Вiддiл захисту тва-

рин – Пiвденна Африка01.50 Маєток сурикатiв

jj 07.00, 15.00 «Душа Суфiя –

мiстична музика Iсламу»08.00, 16.00 «Про замки й королiв»09.00 «Рай на Землi»09.30 «Iмпресiонiсти»10.00 «Хто написав Бiблiю?»11.00 «Вiйна вождiв»12.00 «Захованi дiти»13.00 «Хмара смертi»14.00 «Клондайк: полювання

на золото»17.00 «Кримiналiстична експерти-

за: пiдводний човен «Ханлi»18.00 «Загублене мiсто фараона»19.00, 03.00 «Вiйна вождiв»20.00 «Контракт з дияволом»21.00, 05.00 «Гамбурзький

смертник»23.00 «Хто ти такий?»

ii 07.00 Розслiдування авiаката-

строф. Порятунок дiтей08.00 Подорож углиб Амазонiї.

Воднi свiти09.00 Подорож углиб Амазонiї.

Новий свiт10.00 Подорож углиб Амазонiї.

У кронах тропiчних лiсiв11.00 Данi, наданi ведмедем12.00 Американськi перегони.

Найстарший дебютант13.00 Найнебезпечнiшi професiї.

Робота на пiвмiльйона вольтiв14.00 Анатомiя крокодила15.00 Хижаки неба16.00 Таємницi Хреста. Втраче-

на гробниця Iсуса?17.00 Марiя Магдалина. Свята

або грiшниця?

Page 10: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 року10 Реклама, інформаціяРеклама, інформація

Управління освіти і науки облдержадмі-ністрації ОГОЛОШУЄ КОНКУРС на замі-щення вакантної посади провідного спеці-аліста відділу вищих навчальних закладів, науки та кадрової роботи.

Вимоги до кандидатів:повна вища педагогічна освіта, стаж без-

посередньої роботи на державній службі не

менше 1 року, керівних посадах в галузі освіти не менше 3 років. Досконале володіння дер-жавною мовою та комп’ютерною технікою.

Заяви приймаються протягои 30 кален-дарних днів з дня опубліквання оголошен-ня про проведення конкурсу за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка, 34, каб. №5 (відділ кадрів), тел. 95-21-56.

ІНФОРМАЦІЯН.-Сіверський історико-культурний музей-

заповідник «Слово о полку Ігоревім»про проведення конкурсу на право укладення

договору оренди комунального майна1. Назва об’єкта: нежитлове приміщення в

будівлі, яка розташована за адресою: Чернігів-ська область, м. Н.-Сіверський, вул. Базарна, 1. Початковий розмір орендної плати становить 573,8 грн. без ПДВ за базовий місяць – серпень 2009 року, при використанні приміщення з ме-тою здійснення торговельної діяльності товара-ми непродовольчої групи.

2. Умови проведення конкурсу: найбільший за-пропонований розмір орендної плати, порівняно з початковою, але не менше, ніж орендна плата, яка визначена згідно з чинним законодавством, з урахуванням інших пропозицій щодо цільового використання об’єкта оренди; своєчасне і в повно-му обсязі внесення орендної плати з урахуванням індексу інфляції; належне утримання та викорис-тання об’єкта оренди за цільовим призначенням, відповідно до заяви орендаря; виконання оренда-рем всіх обов’язків за договором оренди; своєчасна сплата комунальних платежів та плати за землю; заборона суборенди; страхування орендованого майна протягом одного місяця з дати укладення договору, в порядку, визначеному чинним законо-давством; дотримання заходів протипожежної без-пеки; у разі припинення або розірвання договору повернення об’єкта оренди у належному стані, не гіршому, ніж на час передачі його в оренду; ком-пенсація переможцями конкурсу витрат орендо-давця на публікації умов конкурсу.

Основним критерієм визначення переможця конкурсу є максимальний розмір орендної пла-ти при обов’язковому забезпеченні виконання інших умов конкурсу.

3. Для участі в конкурсі учасник подає на розгляд конкурсної комісії такі матеріали: за-яву про участь у конкурсі; зобов’язання (про-позиції) щодо виконання умов конкурсу та про-позиції щодо гарантій сплати орендної плати (гарантія тощо), відображені в проекті договору оренди; додаткові пропозиції до договору орен-ди; відомості про учасника конкурсу: для учас-ників, які є юридичними особами – документи, що посвідчують повноваження представника юридичної особи, нотаріально посвідчені копії установчих документів, відомості про фінансовий стан (платоспроможність) учасника конкурсу з урахуванням дебіторської та кредиторської за-боргованостей; для учасників, які є фізичними особами – копію документа, що посвідчує особу учасника конкурсу, або належним чином офор-мплену довіреність, видану представнику фі-зичної особи, свідоцтво про реєстрацію фізичної особи як суб’єкта підприємницької діяльності, декларацію про доходи.

Установчі документи та відомості про учас-ників конкурсу надаються в окремому конверті з написом «На конкурс» (назва об’єкта оренди з зазначенням адреси).

Конкурсні пропозиції та проект договору на-даються в окремому конверті з написом «На кон-курс» (назва об’єкта оренди з зазначенням адреси), запечатаному печаткою учасника конкурсу.

4. Кінцевий термін прийняття заяв – 5.10.2009 року.Конкурс відбудеться – 7.10.2009 року за адре-

сою: 16000, м. Н.-Сіверський, вул. Пушкіна, 1, о 12.00 в Н.-Сіверському історико-культурному музеї-заповіднику «Слово о полку Ігоревім».

Ознайомитись з об’єктами оренди можна в ро-бочі дні за місцем їх розташування.

Заяви приймаються за адресою: м. Н.-Сівер-ський, вул. Пушкіна, 1. Додаткову інформацію можна отримати за тел.: (04658) 2-17-10, 2-11-39.

«Україна – житниця Європи». Більш стале за роки радянської влади визна-чення республіки підшукати важко. Іноді здавалося, що доля України у сві-товій економіці визначена на століття. І не тільки через те, що їй належить чверть світових запасів прекрасного чорнозему. Свої інші потенційні конку-рентні переваги – науку, авіабудування, космос – вона втратила, ставши поста-чальником наукових кадрів для дослід-ницьких центрів усього світу.

Якщо аграрне виробництво – покли-кання України, то яким йому бути?

Сьогодні у світі, крім соціалістичного колгоспного способу ведення сільсько-го господарства, відомі дві моделі дер-жавної політики або стратегії розви-тку аграрних ринків – «американська» і «франко-голландська».

Американська модель передбачає державну стратегію стимулювання розвитку великих аграрних госпо-дарств, часто у складі вертикально-інтегрованих компаній. Такі структури можуть бути гравцями на міжнародно-му ринку і протистояти експансії іно-земних конкурентів.

Атрибутами даної моделі є укрупнен-ня сільськогосподарських земель – часто за рахунок зубожіння або скуповування володінь дрібніших господарств, а також використання новітніх технологій у рос-линництві та тваринництві, включаючи генетично-модифіковані організми (ГМО). Такий підхід дозволяє досягати найниж-чої собівартості виробництва сільгосппро-дукції і дає можливість успішно конку-рувати на зовнішніх ринках.

Франко-голландська модель ґрунту-ється на політиці протидії укрупненню земель. Прихильники цього підходу ак-центують увагу на розвитку малих і середніх фермерських господарств сі-мейного або кооперативного типу. Така форма господарювання дозволяє отри-мувати якісні продукти харчування у широкому асортименті, проте їхня собі-вартість перевищує «американські» ана-логи. У підсумку, ці товари менш конку-рентноздатні на світових ринках.

Держава, яка обрала франко-голландську модель, приречена суб-сидувати свій аграрний сектор. Зате на селі зберігається середній клас, який не перетворюється на низькооплачуваних робітників великих виробництв, що за-ймаються випуском масових культур.

Яка ж із цих моделей найбільш при-йнятна для України? Насправді, це пи-тання мало б пролунати 18 років тому. Однак тоді, після здобуття незалежнос-ті України, влада не обтяжувала себе розробкою довгострокових стратегій. І цьому мимовільному вибору сприяли й об’єктивні чинники.

По-перше, країна має велику тери-торію. Звичайно, за цим параметром її важко порівнювати із Сполученими Штатами, проте в Європі Україна – одна з найбільших держав. А це дозволяє концентрувати виробництво і за ра-хунок мінімізації витрат, домагатися більш високої рентабельності.

По-друге, проти франко-голландської моделі грала тотальна бідність молодої держави. Початок 1990 років ознамену-вався, без перебільшення, розрухою: зупинялися заводи, систематично зни-кали світло в будинках та пальне на автозаправних станціях, по року не виплачувалися мізерні пенсії. Убогий Держбюджет тріщав по швах. У таких умовах уявити собі рясне фінансування немічних колгоспів, та ще й у європей-ських обсягах, було неможливо.

Впровадження в Україні європей-ської моделі недоцільне з економічної точки зору, переконували населення маститі експерти.

Результати такої політики очевидні: типові вітчизняні супермаркети напо-внилися типовими, позбавленими сма-ку, напівфабрикатами у типових плас-тикових упаковках. І це далеко не єди-ний мінус «американізації» української аграрної галузі. Ця модель також ігно-рує соціальний фактор.

Уже сьогодні, внаслідок укрупнення аграрного виробництва, мільйони ко-лишніх селян залишили межі країни і стали «заробітчанами». Навряд чи всі вони коли-небудь повернуться на бать-ківщину. Скоріше, навпаки – останнім часом емігранти масово забирають до себе свої сім’ї. Українські села зника-ють.

Тим часом, Європа уникла цієї тяжкої долі. Подорожуючи Францією чи Італі-єю, між містами на мальовничих луках можна спостерігати доглянуті госпо-дарства місцевих селян. Окраса малих ферм – затишні добротні будинки, один тільки вигляд яких свідчить про замож-ність господарів. Ці ферми складають основу середнього класу. Місцеві жителі з гордістю кажуть: «Я селянин».

Тут немає масових виробництв із задушливими кілометровими корів-никами, тут ніколи не бачили пта-хофабрик з їх жорстокими формами утримання курей. У вільній країні вільні навіть корови: вони не знають прив’язі і мирно пасуться, подзво-нюючи дзвіночками на своїх шиях.

Місцеве виробництво – «штучне». Ви-сокі технології поєднуються тут з віко-вими традиціями ремесла, яке зберігає прадідівські секрети, а отже – і унікаль-ний смак того або іншого продукту.

Якщо це сир моцарелла, то мож-на проїхати десять і сто кілометрів і скрізь побачити одні й ті ж форму та текстуру продукту. Проте, варто лише скуштувати – і щоразу це будуть різ-ні смаки.

А чим Україна гірша? Ми завжди славилися своїми промислами, ремес-лами і чудовими народними стравами. І сьогодні у кожному регіоні країни мож-на знайти неповторні м’ясні й молоч-ні продукти, вина та солодощі. Проте, щоб спробувати їх, потрібно об’їздити всю країну: у магазинах, на відміну від європейських торгових центрів, такі то-вари не продаються.

Більш того, незабаром, якщо тільки нинішня аграрна політика держави не зазнає серйозних змін, ці екологічно чисті, або, як їх називають на Заході, органічні продукти харчування, що ви-робляються без застосування хімічних препаратів, зникнуть і з базарів – ра-зом із самими селянами.

Місцеві органи влади повинні ство-рювати можливості для розвитку дріб-ного сімейного або кооперативного біз-несу – як в аграрній сфері, так і в сфері обслуговування, включаючи торгівлю, побутові послуги і «зелений» туризм.

Поза сумнівом, Україна має зроби-ти різкий розворот від американської до франко-голландської аграрної моде-лі. Треба протидіяти існуючій практиці укрупнення земель, а фінансові потоки спрямувати на розвиток сотень тисяч ма-лих і середніх фермерських господарств.

Іван ЯЩЕГОРЕНКОкандидат аграрних наук,

головний консультант компанії «Агрохоллізинг»

Аграрна Україна:

від Америки –до ЄвропиЧи можливо ще в Україні після 18 років псевдореформ створення продуктивного сільського господарстваі заможного селянства?

Комунальне підприємство «Діловий центр» Чернігівської обласної ради

ІНФОРМАЦІЯпро проведення конкурсу на право укладення договору оренди нерухомого

майна – нежилих приміщень.1. Назва об’єкта: приміщення кімнат в будівлі за адресою: м. Чернігів, проспект Миру, 49а

№кімнат Площа, кв. мкорисна загальна

Початковий розмір оренд-ної плати без ПДВ, грн. *

002 (складське приміщення) 34,2 53,9 1015,27006 (складське приміщення) 21,0 33,1 730,34

208, 706 20,1 31,7 888,78408 10,1 15,9 445,79602 33,7 53,1 1250,26 604 13,2 20,8 583,17606 8,7 13,7 384,11607 18,6 29,3 821,49702 34,1 53,7 1264,38705 9,0 14,2 398,13

707 (побутове обслуговування населення) 20,1 31,7 341,84709 20,2 31,8 891,58803 33,7 53,08 1249,79810 10,2 16,1 451,40

908 (побутове обслуговування населення) 21,1 33,2 358,014 кімнати на 10 поверсі 43,0 67,7 1594,02

У разі оренди офісних приміщень загальною площею більше 50 кв. м вартість 1 кв. м загальної площі, згідно з незалежною експертною оцінкою, буде складати 23,55 грн. без ПДВ за базовий місяць оренди – сер-пень 2009 року.

2. Назва об’єкта: приміщення кімнат у будівлі за адресою: м. Чернігів, вул. Старобілоуська, 25а101 23,5 32,4 599,55102 22,1 30,5 564,39103 21,8 30,1 556,99105 9,7 13,4 247,96203 11,3 15,6 240,56204 11,2 15,5 239,02206 11,7 16,1 248,27

У разі оренди офісних приміщень загальною площею більше 50 кв. м вартість 1 кв. м загальної площі, згідно з неза-лежною експертною оцінкою, буде складати 23,20 грн. без ПДВ за базовий місяць оренди – серпень 2009 року.

Розмір орендної плати розрахований з врахуванням індексу інфляції за серпень 2009 року.Умови проведення конкурсу: запропонована орендна плата не менша за початковий розмір орендної

плати при умові використання об’єктів оренди для розміщення: органів управління підприємств, установ ко-лективної та приватної форми власності (офісних приміщень).

У разі відмови переможця конкурсу від укладання договору оренди даного приміщення: переможець сплачує КП «Діловий центр» 2-місячний розмір запропонованої орендної плати.

У разі надходження заяв на участь у конкурсі для розміщення: банків та їх відділень; бірж, брокерських, маклерських, букмекерських, реєлтерських (агентства нерухомості); ломбардів; офісів консалтингових компа-ній, страхових компаній; приватних юридичних консультацій, нотаріальних контор, аудиторських та оціночних фірм; організацій, що займаються туристичною діяльністю, початкова орендна плата буде розраховуватися згідно з Методикою розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності терито-ріальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області (зі змінами, внесеними рішенням Чернігівської облас-ної ради від 10.07.2007р. та від 05.06.2009 року, яке діє по 31 грудня 2009 року).

* – початковий розмір орендної плати розрахований від орендної ставки та коефіцієнта цільово-го використання, що діють по 31 грудня 2009 року.

Для участі в конкурсі учасник подає на розгляд конкурсної комісії документи, перелік яких можна отримати за адресою: пр-т Миру, 49а, офіс 905, 906, тел. 699-528 або на сайті обласної ради: www.chernigiv-oblrada.gov.ua.

Конкурс відбудеться 5 жовтня 2009 року об 11 годині за адресою: проспект Миру, 49а, кім. 905, 906, м. Чернігів.Кінцевий термін прийняття заяв – 2 жовтня 2009 року.Ознайомитися з об’єктами можна за місцем їх розташування. Додаткову інформацію можна отримати в КП

«Діловий центр» за адресою: проспект Миру, 49а, м. Чернігів, 14000, кім. 905, 906, тел. 699-528 з 8 до 17 год.

Page 11: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 року 11Реклама та оголошенняРеклама та оголошення

Купон РУБРИКА:��Продам��Куплю��Міняю��Зніму��Здам

Текст оголошення (українською мовою):

Інформація про клієнта (заповнюється обов’язково)

Телефон, адреса:

Телефон: Підпис:

Прізвище, ім’я, по батькові:

Адреса:

безкоштовногобезкоштовногооголошенняоголошення

Шановні читачі!Якщо ви хочете, щоб ваше оголошення було опубліковано, запо-

вніть, будь-ласка, розбірливо купон, бажано друкованими літерами, вказавши всі потрібні дані про вас та про предмет оголошення.

Заповнений купон надішліть листом на адресу редакції: 14000, м. Чернігів, проспект Перемоги, 62.

Редакція залишає за собою право редагувати текст оголошення.

Приватні оголошення

Заява про намір отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря для подачі в засоби масової інформації

ТОВ «ІЛЬМА» заявляє про намір отримати дозвіл на викиди забруд-нюючих речовин, що надходять в атмосферне повітря від стаціонарних джерел, розташованих на промисловому майданчику по вул. Кільцева, 7, в м. Чернігів. У процесі виробничої діяльності та роботи котельного устат-кування в атмосферне повітря надходять такі забруднюючі речовини та парникові гази: двоокис азоту, вуглецю оксид, двооксид вуглецю СО2, ме-тан, оксид діазоту N2О, неметанові леткі органічні сполуки (уайт-спірит, ксилол, толуол, бутилацетат, спирт бутиловий, спирт етиловий, ацетон, етилцелозольв), метали та їх сполуки (заліза оксид, марганець та його з’єднання, фториди та їх сполуки, та інше).

ТОВ «ІЛЬМА» зобов’язується, забезпечити виконання вимог екологіч-ної безпеки та законодавства України з питань охорони навколишнього середовища в процесі експлуатації виробничого об’єкта.

Для ознайомлення з більш детальною інформацією щодо отримання дозволу ТОВ «ІЛЬМА» звертатися за адресою: вул. Кільцева, 7, м. Черні-гів, тел. 8 (0462) 678-680.

Із зауваженнями або запереченнями щодо отримання дозволу на ви-киди забруднюючих речовин в атмосферне повітря ТОВ «ІЛЬМА» звер-татися протягом 30 календарних днів з моменту публікації Заяви до Управління житлово-комунального господарства Чернігівського місь-квиконкому, що розташоване за адресою: м. Чернігів, вул. Комсомоль-ська, 19, тел. 4-42-74.

Адміністрація ТОВ «ІЛЬМА»

Чернігівська митниця повідомляє про офіційне опублі-кування наказу від 29.07.2009 №313 «Про затвердження порядків взаємодії посадових осіб Чернігівської митни-ці з працівниками залізничних станцій при здійсненні митних процедур з товарами (вантажами), що переміщу-ються через митний кордон України в залізничних ван-тажних поїздах». Наказ прийнятий задля прискорення проведення митних процедур, удосконалення порядку й умов переміщення через митний кордон України товарів (вантажів) залізничними вантажними поїздами.

Наказ зареєстрований у Головному управлінні юстиції в Чернігівській області 07.09.2009 р. за №37/766 та набу-ває чинності через 5 діб з дня офіційного опублікуван-ня цього оголошення.

Повний текст наказу розміщено на офіційній сторін-ці Державної митної служби України в мережі Інтернет за адресою: http:www.kmu.gov.ua/dmsu у розділі «про державну митну службу» – «Нормативно-правові заса-ди діяльності».

16 вересня 2009 року відбулися загальні збори Чернігівської об-ласної партійної організації По-літичної партії «Демократичний фронт». Головою Чернігівської об-ласної партійної організації обра-ний Рудько М.О. Обрано делегатів на позачерговий з’їзд Політичної партії «Демократичний фронт» Рудько М.О., Старіков Р.М.

Втрачений студентський квиток Чернігівського державного педаго-гічного університету ім. Т.Г.Шевченка, виданий на ім’я Мурадової Саміри Сулейманівни, вважати недійсним.

Втрачене чорнобильське посвід-чення 3Б №202165, видане на ім’я Нужняк Надії Аксентіївни, вважа-ти недійсним.

Колектив головного управління праці та соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації глибоко сумує та ви-словлює співчуття головному спеціалісту відділу оплати праці, трудових відносин та експертизи умов праці головного управління Вадиму Віталійовичу Сютікову з приводу тяж-кої втрати, передчасної смерті батька –

Віталія Фомича.

Колектив КЛПЗ «Чернігівська обласна дитяча лікарня» висловлює глибоке спів-чуття завідуючій поліклінічним відділен-ням Н.М. Сахно з приводу тяжкої втрати – смерті матері

Світлани Мефодіївни.

Виклики до суду

Продам:12 соток приватизованої землі • з будкою в с. Хмільниця. Тел.: 8 (095)507-43-62.УАЗ «Патріот», 2006 р., після аварії, всі • вузли та агрегати цілі, можна по за-пчастинах, пробіг 37000 км, дешево. Тел.: 8 (095) 874-60-47.УАЗ-3151201 – легковий, стан добрий, • пробіг 66 тис. км. Тел.: 8 (046)22– 3-11-18.Електричний тельфер, 1-тонний, но-• вий, виробн. Болгарії. Ціна договірна. Тел.: 8 (067) 746-10-183.Холодильні камери на 6 куб. м, нові, б/в. • Ціна договірна. Тел.: 8 (098) 392-38-74.Екскаватор ЕО 4321, АТЕК, Міксер КА-• МАЗ 55111, МАЗ 5551, самоскид, кран КС-3575, ЗИЛ 133 ГЯ КАМАЗ-5410 тягач. Тел.: 8 (096) 588-22-18.Дерев’яні віконні рами двійні, за-• склені, скло №4. 1,92х1,56 – 3 шт., 1,92х2,10 – 6 шт.Ливневка з оцинковки під дах, розм. • 12 м, висота 7 м на дві сторони. Тел.: 602-443.Автомобільний кондиціонер, всі еле-• менти у комплекті, б/у, недорого. Тел.: 8 (095) 874-60-47.Два крісла і розкладний диван шоко-• ладного кольору, велюрове покриття, виготовлене в 2004 р., в доброму ста-ні. Ціна 1800 грн. Тел.: 729-777.Газову плиту 4-конф., квітку столітник • (алое). Тел.: 676-334.Кутовий диван «Лорд-2» 2.50х2.50, • жовто-блакитного кольору, класу «А», панель, новий, ціна на 1 тис. грн. де-шевше від виробника – 3500 грн. Тел.: 8(093) 593-15-85.Ваги 3 тонни. Ціна 3 тис. грн. Тел.: 8 • (095) 491-37-38.Дрова. Недорого. Тел.: 3-84-94.• Розсаду ранньої полуниці. Недорого. • Ст. Подусівка. Тел.: 624-721, 95-97-87, 8 (068) 385-18-06.Персидських кошенят, екстремалів, • окрас голубий мармур, кремові хлоп-чики, біла і голуба дівчинка. Тел.: 5-43-03, 8 (063) 593-28-05, 633-852.Картоплю продовольчу та насіннєву • (до 40 сортів) оптом. Насіння озимих зернових: пшениця Поліська, Кри-жинка, Золотокоса, жито Синтетик. смт Седнів Чернігівського р-ну. Тел.: 8 (0462) 697-051.Дачу в с. Рижики, 20 км від міста, • 2-поверх. дім, 6 соток землі, світло. Є

меблі. Ціна договірна. Тел.: 608-861, 8 (068)387-13-34.Терміново. Москвич-2140, 82 р.в., зе-• лений, фаркоп, ТО до 2010 р. Один господар, багажник. Ціна договірна. Тел.: 608-016, 33-444, 95-15-55.Кенгуру 2 місяці, б/у, стан ідеальний. • Колір синій. Ціна 100 грн. Тел.: 8 (068) 387-13-34, 608-861.Будинок в с. Великий Щимель Щор-• ського р-ну, обкладений білою це-глою, газ підведено до будинку, 29 со-ток землі, будинок поруч із трасою, 3 км від Щорса. Тел.: 8 (068)365-24-87.Житловий будинок в с. Смолянка Ку-• ликівського р-ну (центр, асфальт, газ, колодязь, сарай, 2 погреба, ділянка 0,5 га приват. Авто ВАЗ 13 моделі, 1985 року випуску. Тел. 2-56-24.Трикімнатну квартиру в м. Корюків-• ка, у двоквартирному будинку з усіма зручностями, 2004 р. побудови у цен-трі, є гараж, сарай, льох, сад, земля 0,07 га. Тел.: 8 (095) 874-60-47.УАЗ «Патріот», аварійний, по запчас-• тинах, недорого, в т.ч. двигун, колеса (литі диски), коробка, роздатка, кар-дан, мости, торпедо, пластикові деталі салону. Тел.: 8 (095) 874-60-47.Mitsubishi Outlander 2,4 АТ, 2008 р.в., • коробка автомат, клімат, електропа-кет, чорний, пробіг 5000 км, гарантія. Тел. 8 (095) 874-60-47.Дискову борону на трактор. Ціна • договірна. Тел.: 93-28-36, 8 (067) 689-22-83.Кобилу, масть сіра, 8 років. Ціна до-• говірна. Тел.: 8 (097) 832-39-49.Сітку-рабицу. Тел.: 97-12-26, 8 (067) • 89-15-882.

Куплю:Човен будь-який, весла, бінокль, • гвинтівку чи пістолет пневматичні, велосипед, дачу з будинком, гараж, зварку на 220 в, перфоратор, дриль та інший електроінструмент, єврору-беройд. Тел.: 93-38-21.Твердопаливний котел російського • чи українського виробництва, но-вий, будь-якого року випуску. Тел.: 8 (0462) 93-18-53.Значки, картини, монети, вироби з • бронзи, срібла, фарфору та ін., те-левізор, музцентр, підсилювач, ком-байн кухонний «Мрія», холодильник. Тел.: 61-00-50.Холодильник, газову плиту, диван, • крісло-ліжко, стіл-книжку, стіл-тумбу,

диван з кріслами (комплект), гітару, гірський велосипед, пневматичний пістолет. Тел.: 93-15-34.Гараж капітальний в а/к, ваги на 100 • кг, банки на 10, 20 л, бідон молоч-ний 25, 40 л, статуетки з фарфору. Тел.: 61-22-32.Пральну машину, холодильник на з/ч. • Тел.: 8 (066) 183-83-00.

Новозаводський районний суд м. Чер-нігів повідомляє, що розгляд цивільної справи за позовом Мірошничен ко Окса-ни Андріївни до Христенка Олександра Івановича про позбавлення батьків-ських прав призначено на 2 жовтня 2009 р. на 11 год.

Справу буде розглянуто у приміщен-ні суду за адресою: м. Чернігів, вул. Мстиславська, 17, під головуванням судді Філатової Л.Б. (каб. 13). Для учас-ті у справі як відповідач викликаєть-ся Христенко Олександр Іванович (останнє відоме місце проживання: м. Чернігів, вул. Щорса, 29/30).

Одночасно повідомляємо, що опу-блікування оголошення про виклик відповідача вважається повідомленим про час та місце розгляду справи, тому у випадку відсутності відомостей про причини неявки повідомленого належ-ним чином або якщо причину буде ви-знано судом неповажною, суд вирішить справу на підставі наявних у ній даних та доказів.

�� �� �Новозаводський районний суд м.

Чернігів повідомляє, що розгляд цивіль-ної справи за адміністративним позо-вом Чернігівського міського центру за-йнятості і робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхуван-ня України на випадок безробіття до Омельяненко Ірини Олексіївни про стягнення витрат на професійне на-вчання, відкладено на 5 жовтня 2009 р. на 9 год.

Для участі у справі як відповідач викликається Омельяненко Ірина Олексіївна (останнє відоме місце про-живання: м. Чернігів, вул. Текстильни-ків, 12, 30, 2).

Одночасно повідомляємо, що з опу-блікуванням оголошення про виклик відповідача вважається повідомленим про час та місце розгляду справи, тому у випадку відсутності відомостей про причини неявки Омельяненко І.О., по-відомленої належним чином або якщо причину буде визнано судом неповаж-ною, суд вирішить справу на підставі наявних у ній даних та доказів (поста-новляє заочне рішення).

Справу буде розглянуто у примі-щенні суду (м. Чернігів, вул. Мстис-

лавська, 17) під головуванням судді Гордійко Ю. Г. (каб. 18).

�� �� �Чернігівський районний суд у поряд-

ку частини 9 статті 74 ЦПК України викли-кає в судове засідання 2 жовтня 2009 р. на 14 год. відповідача Сергєєва Олексія Георгійовича, який зареєстрований за адресою: вул. Кочури, 1а/2, с. Слобода Чернігівського району та області, який мешкає за адресою: вул. Освіти, 10/47, м. Чернігів, у цивільній справі за позовом Денисової Валентини Олексіївни до Сер-гєєва Олексія Георгійовича про визнання особи такою, що втратила право на ко-ристування жилим приміщенням.

Судове засідання відбудеться у при-міщенні суду за адресою: м. Чернігів, вул. Воровського, 4, під головуванням судді С.М. Майбороди.

Одночасно повідомляємо, що з опу-блікуванням оголошення про виклик відповідача вважається повідомленим про час та місце розгляду справи, тому у випадку відсутності відомостей про причини неявки Сергєєва О.Г., повідом-леного належним чином або якщо при-чину буде визнано судом неповажною, суд вирішить справу на підставі наявних у ній даних та доказів.

�� �� �Сосницький районний суд Чернігів-

ської області повідомляє, що розгляд цивільної справи за позовом Горбатенка Петра Дмитровича до Горбатенко Кате-рини Анатоліївни про стягнення алімен-тів на утримання дітей призначено на 28 вересня 2009 р. на 10 год.

Справу буде розглянуто у приміщен-ні суду за адресою: Чернігівська обл., смт Сосниця, вул. Чернігівська, 54, під головуванням судді Стельмаха А.П. Для участі у справі як відповідач викликаєть-ся Горбатенко Катерина Анатоліївна (зареєстрована за адресою: Чернігівська область, Сосницький район, с. Устя, вул. Шевченка, 10).

Одночасно повідомляємо, що з опу-блікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про час та місце розгляду справи, тому у випадку відсутності відомостей про причини неявки, повідомленої належ-ним чином або якщо причину буде визнано судом неповажною, суд вирі-шить справу на підставі наявних у ній даних та доказів.

Лічильники холодної та гарячої води. Професійне встановлення. Гарантійне обслуговування. Реєстра-ція. Виклик майстра без-коштовний. Тел.: 624-244, 8(063)570-78-95.

Спилю, профессионально обрежу плодовые деревья. Консультация по уходу за садом. Тел.: 623-690, 8 (098) 48-88-611.

Изготавливаем печи, ле-жанки, газовые стояки, печи, камины. Тел.: 8 (098) 288-63-49, 63-76-12.

Англійська мова. Навчан-ня. Незалежне тестуван-ня. Контрольні та перекла-ди. Тел.: 8 (095) 899-44-20, 69-82-22.

Основной или дополни-тельный заработок для тех, кто имеет 7-10 часов сво-бодного времени в неде-лю. Возвраст от 20 до 70 лет. Тел.: 97-12-26, 8 (093) 485-33-04.

Вікна металопластикові, енер-гозберігаючі, від виробника без посередників. Безкоштов-ний виїзд на обмір, доставка, монтаж, гарантія. Тел.: 8 (093) 78-79-291, 8 (067) 944-80-17.

Автоперевезення. Автомобіль Газель. Тел. 8 (066) 249-64-14.

Державна податкова адміністрація в Черні-гівській області висловлює глибоке співчуття начальнику Прилуцької об’єднаної державної податкової інспекції Віктору Трохимовичу Па-харині з приводу тяжкої втрати – смерті батька

Трохима Сергійовича.

Page 12: Деснянська правда №27935

№ 104 (27935)19 вересня 2009 рокуОстання сторінкаОстання сторінка12

•• К А Л Е Н Д А Р К А Л Е Н Д А Р •• П О Г О Д А П О Г О Д А • • К А Л Е Н Д А Р К А Л Е Н Д А Р • • П О Г О Д А П О Г О Д А ••

ВДЕНЬВНОЧІ 19.09 20.09 21.09

Хмарність

Опади

Температура, °C 14 ... 19 3 ... 8 15 ... 20 3 ... 8 15 ... 20Вітер (напрямок, швидкість, м/с)

Пн, 5–10 Пн–Сх, 3–8 Пн–Сх, 3–8

Радіаційний фон, мкР/год Чернігів 12Ніжин 11 Покошичі 10 Семенівка 13Остер 12 Прилуки 11 Щорс 10

Несприятливі дні у вересні 24 20, 21 – на поверхні грунту заморозки, °C 0-4

Температура води у Десні, °C 19,0 За даними облгідрометцентру

Сьогодні офіційно стартує кваліфіка-ція чемпіонату світу,

яка триватиме до 25 серпня 2010 року. Відбіркова кам-панія до фінальної частини (пройде з 26 червня по 17 липня 2011 року в Німеч-чині) зібрала в Європі 41 команду. Учасники відбору поділені на вісім груп, пе-реможці яких розіграють усього чотири путівки вже в матчах плей-оф. Невда-хам буде надано шанс по-боротися за одну путівку в поєдинках додаткового ра-унду плей-оф з представ-ником зони КОНКАКАФ (Центральна та Північна Америка).

Україна потрапила до четвертої групи разом зі збірними Польщі, Боснії і Герцеговини, Угорщини та Румунії.

На свій перший матч у Нови Сач (містечко під Кра-

ковом) українки вируши-ли після короткого збору в Чернігові. Головний тре-нер Анатолій Куцев викли-кав, як завжди, досвідчених гравців. Це в основному ва-ряги, які грають у росій-ському чемпіонаті. Чернігів-ська «Легенда» представлена всього трьома футболістка-ми: Олена Ходирєва, Ольга Бойченко та Оксана Якови-шин. Взагалі, когось нового після Євро-2009 у її складі не помічено.

Представляємо суперника: збірна ПольщіМіцний горішок. Так

охарактеризував її Ана-толій Куцев. Ця націо-нальна команда до елі-ти європейського футбо-лу не входить. Теоретично українки на рівень вищі за класом. Взагалі, наша збірна вважається фаво-ритом групи.

Проте огульно скида-ти з рахунку полячок не можна. Команда стрімко росте, ще стрімкіше омо-лоджується. Ці якісні змі-ни пов’язані з приходом до керма збірної нового наставника – Роберта Го-ральчика, який змінив на цьому посту Яна Стенчака. Горальчик одразу ж пока-зав, що робить ставку на клуб «Unia» з Рацибожа. З цієї команди він залу-чив при підготовці до гри зі збірною України 8 грав-ців. Це – Дар’я Антончик, Ханна Консек, Анна Шни-ровська, Дар’я Касперська, Агнешка Вінчо, Матлена Хайдук, Анна Желязко та Марта Стобба. Лідером атак і в клубі, і в збірній є Марта Стобба, 23-річна на-падниця. Що цікаво, вона в збірній вже шість років. Провела 21 матч, забила... 3 голи. Але серед своїх – най-більше. За клуб в цьому сезоні в матчах Екстраліги

4 рази розпечатувала воро-та суперників. Агресивна і Анна Желязко, може за-бити і Домініка Мацящик, Анна Гавронська. Пеналь-тист – Марта Стобба.

Для керівництва нашої збірної організація і рі-вень гри полячок не пови-нні бути сюрпризом з про-стої причини. В «Unia» грає Ольга Сєрова, яка ще торік виступала за чернігівську «Легенду». Тож вона зсе-редини знає все і про свій клуб, і про збірну Польщі, кістяк якої складають ра-цибожські футболістки.

* * *Матч Польща – Україна

розпочнеться о 17 годині за київським часом. Тран-сляція по телебаченню не передбачена.

Віктор М’ЯЧИНСЬКИЙ

Співзасновники:Чернігівська обласна рада,

облдержадміністрація,первинна організаціяжурналістів редакції

•Головний редактор

Лариса МІЛОВА•

Перший заступникголовного редактора

Леся КОШЕЛЬТел. 678-200

•Відповідальний секретар

Віталій АДРУГ•

Телефони відділів редакції:суспільно-політичних питань

4-44-42, 4-22-71;економіки

4-41-36;соціальних питань

4-44-12;гуманітарної сфери

4-44-12;реклами4-40-07.

•Факс

4-21-92, 4-40-07.•

Комп’ютерний набірЛюдмила ШЕВЧЕНКО

•Комп’ютерна верстка та дизайн

Олександр БОЖОК,Ганна ЗЕВКО,

Світлана КУЗЬМЕНКО•

КоректориАльона ШЕВЧЕНКО,

Олександр ФАЛЬЧЕВСЬКИЙ•

Відповідальна за випускВіра ГУБАР

•Веб-сайт:

www.dponline.cn.ua•

Електронна пошта: [email protected]

•Реєстраційне свідоцтво

ЧГ № 230 від 10.11.2000 р.Видавець – ТОВ «Редакція

газети «Деснянська правда»•

Віддруковано в редакційно-видавничому комплексі «Деснянська правда»,

14000, м. Чернігів, пр-т Перемоги, 62.

•Газета виходить

тричі на тиждень(вівторок, четвер, субота).

•Тираж тижня – 36869

•Розповсюджується

по передплаті•

Передплатні індекси:для індивідуальних передплатників –

61651,для підприємств, організацій –

94530,четверговий випуск –

94531.•

Редакція не завжди поділяє погляди авторів публікацій.

•Відповідальність за достовірність

інформації та реклами несуть автори та рекламодавці.

Знаком позначені матеріали рекламного змісту.

•Листування

з читачами – тільки на сторінках газети.

Цими дняминародилися

19.09

Візантійський імператор, який уклав перший договір з Руссю, Лев VI Мудрий (866), керівник Угорської революції 1848 року Лайош Кошут (1802), англійська манекенниця Твіг-гі (1940).

20.09

Російський письменник, випускник Ніжинської гімназії Нестор Кукольник (1809), ро-сійський лікар Микола Семаш-ко (1874), актриса Софі Лорен (1934), російський композитор, автор пісні «День Победы» Да-вид Тухманов (1940).

21.09

Англійський письменник-фантаст Герберт Уельс (1866), російський актор і співак Марк Бернес (1911, Ніжин), російський письменник Во-лодимир Войнович (1932), мер Москви Юрій Лужков (1936).

Новий місяць 18.09Схід 6:39Захід 19:03Тривалість 12:24

За релігійним календарем сьогодні – спомин чуда Архістратига Михаїла, що у Хонех. Мучеників Євдоксія, Зінона та Макарія. Свя-щенномученика Кирила, єпископа Гортинського. Преподобного Архи-па. Києво-Братської і Арапетської ікон Божої Матері.

Завтра – Передсвято Різдва Пресвятої Богородиці. Мученика Со-зонта. Святителя Іоанна, архієпископа Новгородського. Преподобно-мученика Макарія Канівського, архімандрита Овруцького, Переяс-лавського. Преподобного Серапіона Псковського. Апостолів від 70-ти Євода та Онисифора.

Післязавтра – Різдво Пресвятої Богородиці. Київської ікони Софії, Премудрості Божої. Ікон Різдва Богородиці. Холмської, Курської-Корінної «Знамення», Почаївської, Ліснінської і Домницької ікон Божої Матері.

Іменинниками будуть: сьогодні – Михайло, Кирило, Архип, Зе-нон, Михайлина; завтра – Іван, Макар, Лука, Євген; післязавт ра – Марія.

Після успішного виступу на літній Олімпіаді-2008 у

Пекіні, де Ольга Коробка завоювала срібну, а Ната-лія Давидова – бронзову

медалі, дівчата на деякий час відійшли від змагань. Відпочивали після ви-снажливого сезону, зу-стрічалися з уболіваль-никами. Не забували од-нак і про тренування. Щоправда, навантаження були не такі інтенсивні. І лише перед вересне-вим чемпіонатом Украї-ни важкоатлетки запра-цювали за повною про-грамою.

До Луганська з’їхалися найсильніші атлети країни. У ваговій категорії до 69 кг зібралося чи не найбільше учасників. Однак ніхто не зміг скласти конкуренцію Наталії Давидовій. Вона впевнено перемогла супер-ниць у двох вправах і в за-гальній сумі аж на 14 кі-лограмів підняла більше, аніж друга призерка.

Впевнено почувалася на помості у надважкій

вазі Ольга Коробка. У ривку вона легко підняла 120 кг. Переслідувачки і близько до такої ваги не підступились. Але під час підготовки до виконання поштовху Ольга пошко-дила коліно, і тренер жі-ночої збірної України Ва-силь Кулак вирішив, що не варто ризикувати, і зняв з подальшої бороть-би чернігівську спортс-менку.

На чемпіонаті висту-пив і Володимир Пугач, котрий у підсумку посів шосте місце.

Віктор БЕРЕГОВИЙ

Важка атлетика

Тримають марку

Ольга Коробка Наталія Давидова

Якщо Ольга Сєрова підкаже, то... виграємо

Марта Стобба

Останнє тренування збірної України

Ольга Сєрова

Календар ігор2009 р.

19 вересняПольща – УкраїнаБоснія і Герцеговина – Угорщина23 вересняРумунія – Боснія і Герцеговина24 вересняУгорщина – Польща24 жовтняПольща – Румунія25 жовтняУкраїна – Боснія і Герцеговина28 жовтняУгорщина – Румунія29 жовтняБоснія і Герцеговина – Польща4 листопадаУгорщина – Україна

2010 р.27 березняУкраїна – УгорщинаБоснія і Герцеговина – Румунія31 березняУгорщина – Боснія і ГерцеговинаРумунія – Польща19 червняБоснія і Герцеговина – УкраїнаПольща– Угорщина23 червняРумунія – Україна24 червняПольща – Боснія і Герцеговина21 серпняУкраїна – Румунія25 серпняУкраїна – ПольщаРумунія – Угорщина