Top Banner
17

Chrsitmas Time Atika

Mar 30, 2016

Download

Documents

Atika 3 feladata Gportal Olimpia
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Egy sztr karcsonya

Szandi, nekesn

Mi mindig nagyon vrjuk az adventi idszakot. Csodlatosak ezek a vrakozssal teli hetek a gyerekeknek, s rajtuk keresztl neknk is. Energival, szeretettel tltdnk fel az nnepekre testileg-lelkileg. Ezekben a hetekben ritkbban kapcsoljuk be a tvt. Ilyenkor szmzzk a reklmokat, a hangos msorokat. Megindul a nagy csaldi kszlds. tjn a testvrem a gyerekekkel, n kigyrom a mzeskalcshoz a tsztt, egytt formkat nyomunk, s feldsztjk az elkszlt darabokat. Rendszerint a nyers tszta negyede mr kszts kzben elfogy, majd egy tovbbi negyede mg szenteste eltt eltnik. A gyerekek sajt kszts ajndkokkal lepik meg a csaldtagokat, amiket egyenknt csomagolnak be. A kt nagymama elknyeztet minket, hisz karcsonykor k stnek-fznek mindenfle finomsgot. Mi hv csald vagyunk, minden vasrnap jrunk templomba, m az jfli misre nem szoktunk elmenni, olyankor tlsgosan nyzsg a templom, s a meghittsg szmomra elvsz. Szenteste semmi nem lehet fontosabb annl, mint amikor a csald tagjai teljes nyugalomban, mindent kikapcsolva, csak egymsra figyelve lik krl az nnepi asztalt. Csodlatos egytt nekelni a kis Jzust dicst dalokat, ezek mindig igazn meghitt pillanatok. Szeretnm, ha a gyerekekben mly nyomot hagynnak ezek a karcsonyok, hogy legyen mit tovbbadniuk. Marsi Anik, msorvezet, riporter

Azt hiszem, idn is elkerlhetetlen a karcsonyi rohans. Biztos, hogy bele fogok csppenni az utols napok hajrjba, s nyilvn rajtam kvl mg sokan msok is gy lesznek. Az ajndkvsrlst azrt mr korbban elkezdem, pldul a kisfiamnak mr talltam is egy-kt ajndkot, de a fzs rtelemszeren a karcsony eltti napokra marad. Nha elfordult velem, hogy br nagyok sok mindent akartam stni-fzni, id vagy energia hinyban egy-kt finomsg bizony kikerlt az nnepi knlatbl. Amita Vilmos megszletett, jelentsen tbb idm jut a hztartsra, gy az idn a hz krli teendket, a nagy bevsrlst valsznleg idben el fogom tudni intzni. Szenteste mi nem megynk vendgeskedni, ezt az estt csakis egymssal tltjk. Nem tudom az okt, de nlunk a szenteste menje mindig ugyanaz. Hsleves, hal s hzi majonzes salta nlkl nincs karcsonyi vacsora. A nvrem is ugyanezt teszi az nnepi asztalra, valsznleg ezt a szokst otthonrl hoztuk, hisz az desanynk is ezekkel kszlt mindig. Persze a nagyobb csald sem maradhat ki a kszntsbl, a szleinket, testvreinket 25-n s 26-n szoktuk megltogatni. Karcsonyi viccek

A 80 ves frfi felhvja tvol l fit- Fiam! Anyd s n gy dntttnk, hogy elvlunk. Arra krnlek, hogy hvd fel a nvredet s kmletesen kzld vele a hrt!A fia azonnal telefonl a nvrnek, s kzli vele a rossz hrt. A nvre azonnal intzkedni kezd- Azonnal csomagolunk, hazautazunk s rendbe rakjuk a dolgokat.Majd felhvja az apjt is- Azonnal hazautazunk, addig ne csinljatok semmit!Az apja- J, akkor vrunk. Majd odafordul a felesghez- Nos, a gyerekek nlunk tltik a karcsonyt. Csak azt tudnm, hsvtra mit fogunk kitallni...

Egyszer egy karcsony estn Mrickknl a szobban: Mricka elkezdett vltzni:Segtsg, segtsg anyu g a karcsonyfa!!!!!! Mricka anyukja kiszalad a konyhbl egy vdr vzzel s gyszl: Jaj Mricka kisfiam nem g a karcsonyfa hanem vilgt. Erre anyukja visszamegy a konyhba. Fl ra mlva Mricka megint felkilt: Anyu anyu vilgt a fggny!!

Kt macska l a hztetn. Megszlal az egyik:- Te mit krsz karcsonyra?Mire a msik:- J sok kismacskt.Megszlal a msik:- s te?- n is sok kis macskt.Megszlal htul a kandr:- Hah, megjtt a Mikuls!

Karcsonyi filmek

Polar express:

Havas karcsony jszakn a kisfi lmatlanul forgoldik az gyban. Mr majdnem biztos benne, hogy a tlap nem ltezik s a karcsony csak a szlk trkkje, amikor hatalmas robajjal csillog fekete vonat ll meg kzvetlenl az ablaka alatt. A kalauz azt mondja, egyenest rte jttek. Miutn a kisfi habozva felszll, a Polar expressz pfgve megindul: viszi sok-sok utast - csupa pizsams, hlinges kisgyereket - az szaki-Sark fel. Oda, ahol a tlap, a krampuszok s mank gylekeznek, hogy ajndkot ksztsenek mindenkinek.Ki a tlap?

Ha a karcsony a csodk ideje, idn a Tlapnak szksge van nhny klnleges csodra! Peter Albright nem hitte volna, hogy a Tlap belepottyan egyenesen az letbe, pontosabban a kocsija el. Az esstl amnziss vl Mikuls nem tudja teljesteni karcsonyi ktelessgeit, gy segteni kell neki. Egyedl Peter bartnjnek, Claire-nek ht ves kisfia fog gyant. A hit ereje s nhny varzslat helyezi vissza az igazi Mikulst sznkjra, s Peter-t szeretteihez az v egyik legbenssgesebb nnepn. Karcsonyi zenk

Csendes j

Csendes j!Szentsges j!Mindenek nyugta mlyNincs fent ms csak a szent szlpr,Drga kisdedk lmainl:Szent Fi aludjl! Szent Fi aludjl!

Csendes j! Szentsges j!Angyalok hangja kl,Halld a mennyei hallelujt,Szerte zengi e drga szavt:Krisztus megszabadt! Krisztus megszabadt!

Csendes j! Szentsges j!Szv rlj, higgy,remlj,Isten Szent Fia hinti red,Ajka vigaszad mosolyt:Krisztus megszletett!Krisztus megszletett!A szp szz Mria...

A szp szz Mria a szent Finak,Imigyen nekelt kis Jzusnak:

Refrn: rmest ringatlak,Szvembl hajtlak,Aludj, aludj.

Aludj el, magzatom, napom fnye,letem egyetlen szp remnye.

Aludj el, fiacskm, rzsaszlam,Aludj el, violm, n zld gam.

Barmok kzt, jszolban, n gyermekem,Aludj a sznban, szp kisdedem.

Nem tudom, mit mondjak rmmben,Hogy tged lthatlak ez letben.

Magamhoz szortlak, megcskollak,Tgedet szvembl gy imdlak. Masika a szerkesztMasika az japn kultra kedveljeknt ismertem meg.Sok mindenben hasonlitunk.Igaz n fi vagyok s meg lny.:D

Sok mangt(japn kpregnyt) gyjt.A NANA cim animt is nagyon szereti.

Oldala: http://www.kogarasumaru.gportal.hu/Egyszeren lenygz.A design nagyon j:D

-Amikor elkezdtnk beszlgetni kicsit ideges voltam hogy nem leszek neki szimpi,de ez nem igy trtnt.Egybl megtalltuk a kzs tmt.Szerintem nagyon kedves s aranyos:)

Karcsonyi trtnet

- Hej, de pomps hideg van! Csak gy csikorog minden tagom! - kiltott fel elgedetten a hember. - j letet lehel belm ez a jeges szl! De mit bmul rajtam az az izz kp odafnn? - A napot gondolta, amely ppen akkor hajlott nyugovra. - Fellem bmulhat, ugyan nem hunyorgok, szemem se rebben!

Csakugyan, meg se rebbent a szeme, a kt hromszglet szndarab. De annl jobban villogtatta a fogait; tehette, mert egy gereblye feje volt a szja. Gyereksereg ujjong kiltsai kzepette szletett, sznkcsilingels, ostorpattogs ksznttte.

Lenyugodott a nap, tadta helyt a teliholdnak; most annak fnyes, kerek arca ragyogott az gen.

- No, most meg a msik oldalrl bmszkodik! - bosszankodott a hember, mert azt hitte, megint a nap jelent meg az gen. - gy ltszik, sikerlt leszoktatnom rla, hogy olyan utlatos meleget rasszon rm. Most mr nincs rtsomra, inkbb vilgt nekem, hogy lthassam magamat. Csak azt tudnm, mit kell csinlni, hogy az ember elmozdulhasson a helyrl! De szeretnk lbra kelni! Akkor lemehetnk a jgre, korcsolyzhatnk, ahogy a fiktl lttam. De hiba, moccanni se tudok!

- Tudsz! Tudsz! - ugatta a hzrz. Kicsit rekedt volt, amita a meleg klyha melll kikldtk hzat rizni. - Tudsz majd futni, ne flj! Megtant r a nap! Lttam tavaly, hogy elbnt az eldddel. Ti mind futni szeretntek, s a vgn mskpp kell futnotok, mint ahogy elkpzelttek. Majd a nap megtant.

- Mit mondasz, pajts? - flelt fel a hember. - Az tantana meg r, az a fnyes kp odafnn? Hiszen az fl tlem! Az elbb kemnyen rnztem, s mindjrt elbjt ellem, most aztn a msik oldalrl prbl megkzelteni!

- Nem tudsz te semmit! - csaholta flnyesen a kutya. - Nem is csoda, hiszen most pacsmagoltak ssze! Ez, amit most ltsz, a hold, ami meg elbjt a fld al, a nap volt. Holnap majd elbjik megint, s gy megfuttat, hogy az rokpartig szaladsz, meglsd! Hamarosan idvltozs lesz, jelzi mr a hts lbam, gy szaggat, hogy az csak az id fordulst jelentheti.

- Nemigen rtem, mit beszl - tndtt magban a hember -, de valami rosszat sejtek a szavai mgtt. Aki az elbb gy rm sttt s megbmult, akit a kutya napnak nevezett, az rosszakarm, gy sejtem.

- gy! gy! - ugatott a kutya, aztn hrmat fordult a maga tengelye krl, s behzdott a hzba.

Igazat jsolt a kutya hts lba: reggelre csakugyan megvltozott az id. Nedves, sr kd lte meg a tjat. Napkelte eltt szl kerekedett, kemny tli szl, csontjig hatolt az embernek. Aztn elbukkant a nap, s tndrkertt varzsolta a vidket. A fkon, bokrokon zzmara fehrlett, mintha illatos virgzuhatag lepte volna el az gakat. A megszmllhatatlan gak, gallyak finom rajz erezete, amit a nyri lomb elrejtett a szem ell, most tisztn ltszott, fehren sugrzott kln-kln minden apr gacska. A szomorfz olyan elevenen hajladozott a szlben, mint nyron. Csodlatos tndkls volt a tj. Ht mg amikor magasabbra hgott a nap! gy villogott, szikrzott a hlepte vidk, mintha gymntpor szitlt volna az gbl, s a htakarn fehr fny, nagy gymntdarabok sziporkznnak. De azt is hihette volna, aki ltta, hogy ezer meg ezer kicsi gyertya hfehr lngja libeg a fldn.

- de gynyr! - kiltott fel egy fiatal lny, aki egy ifjval lpett ki a kertbe. ppen a hember eltt lltak meg, s elgynyrkdtek a tndkl fkban. - Nyron se ltni szebbet! - mondta, s felragyogott a szeme.

- Ilyen legnyt se ltni nyron, mint ez! - mutatott az ifj a hemberre. - Dalis legny!

A lny flnevetett, intett a hembernek, aztn jtkosan elszaladt a havon, amely gy ropogott a lba alatt, mint a kemnytett gyolcs.

- Ht ezek kicsodk? - krdezte a hember a hzrz kutytl. - Te rgta itt szolglsz, nem ismered ket?

- Dehogynem - felelte a kutya. - A lny nha megsimogat, az ifj meg csontot ad. ket nem harapom meg.

- De miflk? - faggatzott a hember.

- Jegyesek - morogta a kutya. - Majd bekltznek egy ilyen hzikba, mint az enym, s egytt rgjk a csontot.

- Van olyan tekintlyk, mint nekem vagy neked? - kvncsiskodott tovbb a hember.

- Hogyne volna! Hiszen az urasgokhoz tartoznak! Mondhatom, deskeveset tud, akit csak tegnap gyrtak! Bezzeg n eleget ltem, sok mindent tapasztaltam, ismerem az udvar meg a hz npt. Volt olyan id is, amikor mg nem tartottak lncon. gy, gy!

- De jlesik ez a hideg! - mondta kis id mlva a hember. - No, ht meslj tovbb! Csak a lncodat ne csrgesd, mert attl fejfjst kapok.

- gy bizony, gy, gy! - folytatta a kutya. - n is voltam valamikor kicsi kutya, kicsi s kedves, ahogy mondtk rlam. Brsonyszken heversztem odabenn az urasgk hzban, a legfbb urasg lben fekdtem, simogattak, beczgettek, hmzett kendcskvel trlgettk tisztra a lbaimat; "gynyrsgem, aranyos kutycskm", mst se hallottam egsz nap. Egy nap aztn azt mondtk, hogy mr igen nagy vagyok, s a szakcsnnak ajndkoztak. Lekerltem ht a pincelaksba. Te ppen belthatsz oda, meglthatod a kamrt, ahol olyan nagy r voltam, mert az voltam a szakcsn kamrjban is. Ez mr nem volt olyan fnyes hely, de sokkal knyelmesebb: nem cibltak, rncigltak a gyerekek, mint odafnn. Enni mg tbbet kaptam, mint azeltt. Kln vnkosom volt, amin aludtam, s mg klyha is volt a szobban. Ilyenkor, tlidben, az a legnagyobb kincs a vilgon! gy megbjtam alatta, hogy mg a farkam cscske se ltszott ki. , mg ma is arrl a meleg klyhrl lmodom! gy, gy!

- Ht olyan szp az a klyha? - krdezte a hember. - Hasonlt hozzm? - Mindenben az ellentted! - felelte a kutya, s elbrndozott: - Fekete, mint a szn, hossz, karcs nyaka van s rztrombitja. Hasbft eszik, s ha evett, lng csap ki a szjbl. , milyen gynyrsg a kzelben lenni, hozzsimulni, alja bjni. Onnan, ahol llsz, ppen lelthatsz a szakcsn kamrjba.

A hember odanzett, s meg is ltta azt a fekete, fnyesre drzslt, rztrombits jszgot, amelybl pirosan vilgtott a tz. Klns rzs szllta meg a hembert, maga se tudott rajta eligazodni, mit rez. Aki nem hembernek szletett, taln gy nevezn: szerelem.

- s mrt hagytad el nagysgt? - krdezte a hember. gy rezte, a klyha csak ni lny lehet.

- Mert knyszertettek r! - mondta a kutya. - Kitesskeltek a kamrbl, s lncra ktttek. Megharagudtak rm, mert a legkisebb rfinak beleharaptam a lbba. Pedig igazam volt - mrt rgta flre a csontot, amit rgtam! De k nem adtak igazat nekem, s azta lncot hordok, mg szp rces hangom is odalett, hallod, milyen rekedt vagyok? gy, gy! Ez lett a nta vge!

De a hembernek mr mshol jrt az esze: a pincelaks ablakt bmulta, nzte a klyht, amely ngy vaslbon llt, s ppen olyan derk termet volt, mint maga.

- Olyan furcsn ropog bennem valami! - mondta aztn a kutynak. - Bejuthatok-e valaha abba a szobba? Igazn szerny kvnsg, az ilyenek teljeslni szoktak. Legforrbb vgyam ez, egyetlen vgyam, nincs igazsg a fldn, ha ez nem teljesl. Lemegyek abba a szobba, meg kell lelnem azt a teremtst, ha mskpp nem juthatok hozz, ht az ablakot nyomom be!

- Pedig oda nem juthatsz be! - mondta a kutya. - Ha meg valami mdon mgis hozz tudsz rni a klyhhoz, nyomban vged van. gy, gy!

A hember egsz ll nap svrogva bmult be az ablakon. Alkonytjban mg meghittebb, hvogatbb volt a szoba, a klyha szeld piros fnyt rasztott, szebbet, mint a nap, szebbet, mint a hold, olyat, mint a klyha, amikor jl megrakjk. Nha kinyitottk az ajtajt, s ilyenkor vrs lngnyelvek csaptak ki rajta, rzsasznre festettk a hember vgyakoz arct.

- , nem brom tovbb! Nem lhetek nlkle! - svrgott a hember. - Milyen kedves, s milyen jl illik neki, ha kilti a nyelvt!

Hossz volt a tli jszaka, de a hembert elszrakoztattk brndos gondolatai, amelyektl csak gy csikorgott a feje.

Reggelre jgvirgok nyltak a pincelaks ablakain; szpek voltak, szebbeket mg a hember se ltott, de hiba voltak szpek, ha eltakartk elle a klyht. A jgvirgok egyre dsabban nyltak, nem akartak elolvadni; csikorg, csontfagyaszt hideg volt, amolyan hembernek val id. De a mi hembernket ez sem vigasztalta boldogtalansgban. Rabul ejtette szvt a fekete derek klyha.

- Komisz betegsg ez, ht mg egy hembernek! - mondta rszvttel a kutya. - Engem is elvett, de szerencssen tlestem rajta. gy, gy! Idforduls lesz, megltod!

gy is lett, a hideg megenyhlt, olvadni kezdett.

Ahogy langyosodott az id, gy rokkant, gy sovnyodott a szegny hember. Nem szlt, nem panaszkodott, s ez mr igazn rosszat jelentett.

Egy reggel aztn sszeroskadt. Csak szrks hkupac maradt a helyn meg egy seprnyl, amely a gerince volt.

- Most mr rtem, mrt volt olyan nyugtalan - blogatott a kutya, amikor megltta. - Sprnyl volt a testben, az izgett-mozgott benne, nem csoda, hogy mindig mehetnkje volt. gy, gy!

Aztn elvonult a tl is.

- Fuss! Fuss! - kiltotta utna a kutya, a kislnyok meg ezt zngicsltk az udvaron:

Levlke, bjj ki az ghegyen!Fves rt, zld takard legyen!Kakukk, frj, pacsirta, szlj vgan!Virg nyit, tavasz jn - itt suhan!nekeld velem, te kismadr:nem jn a hideg tl vissza mr!

s a hemberre nem gondolt mr senki.

A karcsonyrl.

Ki mikor nnepli a karcsonyt?

Klnfle keresztny egyhzak klnbz dtumokon nneplik: a katlikusok s a reformtusok december 25-n,a grg keleti ortodox, a sziriai s az etip egyhzak janur 6-ikn, az rmnyek pedig janur 18-ikn. S ma mr a volt kommunista orszgokban is szabadon nnepelhet, hivatalos nnepp vlt.

A Karcsony trtnete.

Majdnem ktezer vvel ezeltt lt Izrael egyik kis vrosban, a galileai Nzretben, egy leny, Mria. Egy jjel megjelent eltte Gbor arkangyal s bejelentette neki, hogy tervei vannak Istennek a Mria szmra, lesz majd Isten Finak az desanyja. Mria megijedt, de az angyal megnyugtatta, hogy igaz, amit mond, s gy helyes.

Nemsokra frjhez ment Mria Jzsefhez, s, amikor a kirly bejelentette, hogy vissza kell menni arra a helyre ahol szlettek, mert npszmlls lesz, egytt mentek a Jeruzslemhez kzeli Betlehembe. Amikor megrkeztek ks este Betlehembe, Mria rezte, hogy eljtt ideje, hogy megszlessen a bbi, de mr nem volt hely a szmukra sehol. Vglis sikerlt behzdniuk egy istllba s ott szletett meg a kis Jzus. Blcs nem volt, helyette a jszolba fektettk az jszlttet.

Egy kzeli mezn psztorok legeltettk a juhaikat s egy angyal jelent meg elttk mondvn, hogy egy kzeli istllban megszletett az Isten Fia. Amikor a psztorok ott talltk a bbit a szleivel, tudtk, hogy az angyal igazat mondott.

Hrom blcs is tudta, hogy itt az ideje a Messis megszletsnek, s, amikor lttk a csillagot a betlehemi istll fltt, tudtk, hogy az a jele annak, hogy ott is fogjk megtallni. Amint ott lttk a kis Jzust Mrival s Jzseffel, trdre borultak elttk s ajndkokkal halmoztk el ket.