Top Banner
6

ASKON BÜLTEN

Mar 18, 2016

Download

Documents

askon

Aylık Ekonomi Analiz e-Dergisi
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: ASKON BÜLTEN
Page 2: ASKON BÜLTEN

“2014 HEDEFLERİ ŞİMDİDEN ŞAŞTI, SEKTÖRLER REV İZYONA G İDİYOR”

Kur yükseli şi ve yüksek oynaklık hesapları değiştiriyor. En derin etkilenmesi beklenen sektör otomotiv, en olumlu etkilenmesi beklenen sektör turizm. İç pazar için hemen hemen bütün sektörlerde endişe izleniyor.

• Otomotivde % 20 - 30 daralma konuşuluyor, • İnşaatta daralma olursa demir-çelik de

etkilenecek, • Lojistikte yurtdışı - yurtiçi taşımalar farklı

etkilenecek, • Mobilyada beklenti % 10’un altına düştü, • Kimyada revizyon yok, büyüme beklentisi düşük, • Hazır giyimde ihracat yukarı üretim aşağı yönlü, • Bili şim büyüyecek ancak büyüme hızı düşebilir, • Turizmde hedef revizyonu yok, iyimserlik devam

ediyor.

“ŞİRKET İNİ SEVEN, SERMAYESİNİ TAMAMLASIN”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakan Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre şirketlerin sermaye eksikliklerini 14 Şubat’a kadar gidermesi gerektiğini hatırlattı. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) geliştirdiği “e-GKS: Elektronik Genel Kurul Sistemi’nin birinci yılına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Yazıcı, “Limited şirketler sermayelerini 10 bin liraya, anonim şirketler 50 bin liraya yükseltmesi için son gün 14 Şubat’tır . Unutmayın Sevgililer Günü’ne denk geliyor. Şirketinizi seviyorsanız sermayesini tamamlayın, sevmiyorsanız şirketiniz münfesih duruma düşecek” diye konuştu.

“BOR MADENLER İ ÖZELLE ŞTİRİLMEYECEK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Ankara Büyükşehir Belediyesi tesislerinde gerçekleştirilen "Türkiye'nin Enerji Politikaları" konulu toplantıda konuştu. Enerjide dışa bağımlılığın birçok ülkede Türkiye'dekinden daha fazla olduğunu, yüzde 100 enerjide dışa bağımlı olan ülkeler bulunduğunu anlatan Yıldız, enerjide bağımlılığın oturup başında ağlanacak değil, çözümler üretilmesi gereken bir sorun olduğunu söyledi.

Bor kaynakları ile ilgili de konuşan Yıldız, şunları söyledi: "Bor stratejik bir üründür. Birçok mamulü vardır. Boru özelleştirmeyi dü şünmüyoruz. Böyle bir

programımız yok, böyle bir düşüncemiz yok, böyle bir hedefimiz yok. Ancak o boru elde ederken bir kısım teknolojileri buraya taşımak adına hizmet alımlarının özelleştirme kapsamında algılanmaması lazım."

“DOLAR 2.10 SEVİYESİNDE OLMALI”

Enerji Bakanı Taner Yıldız, dolarda yaşanan hareketlilik ile ilgili doların 2.10 seviyesine inmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi. Bakan Yıldız, son müdahale sonrası dövizde ciddi bir gevşeme olacağını dile getirerek, yaşanan faiz artışından sanayicilerin zarar görmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

“ÜLKER TÜRK İYE FİNANS HİSSELERİNİ SATIYOR”

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Ba şkanı Murat Ülker , Türkiye Finans'taki hisselerini satmak istediklerini söyledi. Konuyla ilgili yabancı bir alıcı ile görüştüklerini, hisse satım planlarını önce mevcut ortaklarına ilettiklerini belirten Ülker, onlar ilgilenmeyince başka bir alıcı ile görüştüklerini ifade etti.

FARKLILIK: Bank Asya’nın En Aktifler Arasında yer aldığını görmeye başladık.

Page 3: ASKON BÜLTEN

“BULGAR İSTANA REST!”

Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye’nin hakkı olan 120 bin transit geçiş belgesini vermeyen Bulgaristan’a rest çekti. Bu ülkeye verilen tüm geçiş belgeleri iptal edildi. Bulgaristan’ın toplantı talebi reddedildi.

“YÜKSEK TEKNOLOJ İ İLE ÜRET İME DAHA FAZLA TE ŞVİK”

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni dönemde yüksek teknoloji ile üretim yapanlara daha fazla teşvik için çalıştıklarını bildirdi.

“OCAK AYI ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI”

Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre aylık TÜFE yüzde 1.72, ÜFE ise yüzde 3.32 oldu. Yıllık TÜFE ise yüzde 7.48, ÜFE ise yüzde 10.72 olarak gerçekleşti.

“ABD’YE RA ĞMEN ERDOĞAN TERCİHL İ TİCARET ANLA ŞMASINI İMZALADI”

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen'in "İran ile ticaretin henüz zamanı değil" şeklindeki üstü kapalı Türkiye göndermesine rağmen Başbakan Erdoğan geçtiğimiz günlerde İran'a bir ziyaret gerçekleştirerek İran pazarında Türk şirketlerinin elini güçlendirecek ilk adımı Başbakan düzeyinde atmış oldu. Yapılan ziyarette İran'la karşılıklı imtiyazları verileceği Tercihli Ticaret Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile birlikte önümüzdeki günlerce İran ile Türkiye arasında pek çok sektörde karşılıklı ticaretler gerçekleşecek.

“TÜR İYE DÜNYADA ENFAZLA TURİSTAĞIRLAYN 6 ÜLKE”

Ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artarak 39 milyon 226 bin 226 kişiye ulaşan Türkiye, dünya turizm sektöründe en fazla turist ağırlayan 6. ülke olmayı başardı.

“ İSRAİL GAZ İÇİN 4 TÜRK DEVİNİ İSTİYOR”

ABD'li Noble ile İsrail enerji şirketi Delek'in Akdeniz'de çıkardığı doğalgazın Türkiye'ye gelmesi için düğmeye basıldı. Noble-Delek ortaklığı, kısa süre önce Türkiye'den 4 şirketle temasa geçti. Zorlu, Turcas, Çalık ve

ENKA'ya resmi birer yazı gönderdi. Noble ve Delek, İsrail gazıyla ilgili 4 şirketten ‘ön değerlendirme' raporu istedi. Söz konusu şirketler, İsrail gazıyla ilgili planlamalarını, düşüncelerini, pazarlama ve satış konularında görüş ve önerilerini bildirecek. Bu şirketlerden birinde görev yapan yönetici, kendilerine de bu tip bir yazının ulaştığını belirterek, "Değerlendirmemizi yapacağız. En kısa sürede görüşlerimizi Noble-Delek Enerji'ye bildireceğiz" dedi.

Page 4: ASKON BÜLTEN

“ZEYBEKÇ İ ENFLASYONDAN EM İN”

Bakan Zeybekçi: “Enflasyon rakamlarının bileşenlerine bakacak olursak, genelde çekirdek enflasyona etki edecek şeyler değil. Sadece ve sadece Ocak ayı ile ilgili beklentileri biraz yukarı çeken bir sonuç alındı. Önümüzdeki Şubat ve Mart aylarında bunun aşağı doğru yönleneceğine ve 2014 yılının hedeflerine doğru 5 buçuk 6'lar seviyesine doğru ineceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonla ilgili ve ekonomi ile ilgili beklentilerimiz hala aynıdır. Hedefleri tutturacağız" dedi.

“FA İZLER İN YÜKSELMES İ KREDİ MAL İYETLER İNİ ARTIRDI”

Faizdeki yükseliş mevduat sahibi yatırımcıyı sevindirirken, kredi kullanmak isteyen tüketiciyi üzdü. Kredi faizleri artarken, konut, taşıt ve tüketici kredilerinde geri ödemeler artık daha yüklü olacak. Ortalama maliyetler üzerinden gidildiğinde toplamda tüketici kredilerinde 450 TL, konutta 14 bin TL, otoda 670 TL ek maliyet geldi.

“SİYASİ RİSK SÜRERSE NOT İNDİRİMİ GÜNDEME GELEB İLİR”

Moody’s’in yeni Türkiye Baş Analisti Banerji, Türkiye’de devletin mali yapısının şokları emecek kapasiteye sahip olduğunu, ancak siyasi risklerin sürmesi halinde not indiriminin gündeme gelebileceği uyarısında bulundu. Ayrıca Banerji, “Moody’s’in Türkiye’nin 2014 yılı ekonomik büyümesini yüzde 3 olarak tahmin ettiğini ifade etti.

“ALTIN F İYATLARINDAK İ HAREKETL İLİK”

Altın fiyatlarına uluslararası piyasalarda yüzde 1.5'a yakın yükseldi. Kapalı çarşıda altının gram fiyatı 92 liranın üstüne çıktı. Çeyrek altının fiyatı ise 157 liraya yükseldi. Yılbaşından bugüne altının fiyatı, dolar bazında yüzde 5.2 yükseldi. Bir ayda altının gram fiyatı yüzde 12.7 arttı.

“FA İZLER VE BORSALAR B İRLİKTE DÜŞÜYOR”

ABD'de dün açıklanan imalat ve inşaat harcamaları verilerinin beklentilerin belirgin şekilde altında kalmasının ardından ABD borsaları başta olmak üzere gelişmiş ülke borsalarında, ekonomik toparlanmanın beklendiği gibi hızlı olmayabileceğine yönelik endişelerle sert düşüşlere neden oldu. ABD'de 10 yıl vadeli tahvil faizleri 2 ayın en düşüğü olan yüzde 2,57'ye indi. Dow Jones endeksi yüzde 2,08 oranında düşüşle 15.373 puana geriledi.

Böylece 2012 yılı Aralık ayından beri ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının altında kapanış yaptı. Analistler, son 15 günde yaklaşık yüzde 7 oranında değer kaybeden Dow Jones endeksinin, 2012 yılının sonlarında başlayan yükseliş trendinin destek seviyesinin altına gerilediğini, dolayısıyla düzeltme seviyeleri olarak öne çıkan 14.500 - 15.000 bandının gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Page 5: ASKON BÜLTEN

“KUR ARTI ŞI 2014’TE İHRACATÇIYI DA ZORLAYACAK”

Dövizdeki sanayicinin had safhadaki ithal girdi bağımlılığı yüzünden ihracata da ilaç olmayacak. Geçen yıl yüzde 121’e ulaşan ara malı ithalatının toplama ihracata oranı 2014’te düşecek.

Normalde ihracat performansını olumlu etkileyen faktörlerin başında gelen kur artışı, Türkiye’de ise ithalatı düşürürken, ihracatı artırmıyor, aksine zorlaştırıyor. Sanayici-ihracatçı kesim büyük oranda ithal girdiyle üretim yaptığı için, kur artışları aslında bu kesim için de bir maliyet artışı anlamına geliyor. Kurdaki hızlı yükseliş aksine girdi ithalini zorlaştırıyor, daha pahalıya üretildiği için ürünlerin fiyatını yükseltiyor, rekabet avantajını yok ediyor.

“BESİ İTHAATI İÇİN KAPILAR AÇILIYOR”

Hayvancılıkta bir kez daha ithalat gündemde. Besi çiftliklerinin yarı yarıya boşalması ve kırmızı et fiyatındaki artış hükümeti harekete geçirdi. Edinilen bilgilere göre besilik dana ithalatında yüzde 15 olan gümrük vergisini sıfırlamak üzere çalışma başlatıldı.

“SAVUNMA HARCAMALARI ARTACAK”

Ülkelerin savunma harcamaları 2009’dan bu yana ilk kez dünya genelinde artacak. Amerikan yayın organı IHS Janes’s’in savunma bütçesi değerlendirmelerine göre Rusya, Asya ve Ortadoğu’da savunma harcamaları artacak. Çalışma, dünya genelinde savunma harcamalarının 2009’dan bu yana ilk kez yükseleceğini gösterdi. Geçtiğimiz yıl savunma harcamaları artan beş ülkeden dördünün Ortadoğu’da olduğuna dikkat çeken IHS Jane’s, Rusya ve Çin’in toplam savunma bütçelerinin 2015’e kadar Avrupa Birliği’ninkini aşacağını söyledi.

“ İŞ DÜNYASININ KÜRESEL L İDELERİ TÜRK İYE’YE GEL İYOR”

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu üyeleri ve Başkanlık divanı, yılın ilk toplantısını Türkiye’de yapacak. Toplantı dolayısıyla iş dünyasının küresel liderleri, önümüzdeki ay İstanbul ve Ankara’ya gelecek. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun davetiyle 6-7 Mart tarihlerinde Türkiye’ye gelecek patronlar arasında önemli isimler var. S&P şirketini bünyesinde barındıran McGraw-Hill Companies Başkan ve CEO’su Harold McGraw, 42 ülkede 3 bin çalışanı ile dünyanın en büyük mali danışmanlık gruplarından Rothschild’ın Avrupa Başkan Yardımcısı Gerard Worms, Katar’ın en büyük işadamlarından Mohammad Al-Thani, Bank of China

Aviation’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yanling Zhang, 30 bin çalışanı ile birçok sektörde faaliyeti olan Hindistan’ın lider iş gruplarından Bharti Girişim’in Kurucusu, Başkanı Sunil Bharti Mittal gelecekler arasında. Ev sahipliğini Hisarcıklıoğlu’nun yapacağı toplantının gündeminde, dünya ekonomisindeki gelişmeler, ticaret politikaları ve ICC’nin projeleri bulunuyor.

“ İHRACAT BEYANNAMES İNDE İŞLEM SÜRESİ %50 AZALDI”

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, ticaretin maliyeti içinde en büyük kalemlerden birisi haline gelen taşımacılığın etkisini azaltmak için bir dizi çalışma başlattıklarını söyledi. Gümrüklerde otomasyonla birlikte işlem sürelerinin yüzde 50 azaldığına dikkat çeken Altunyaldız, sadece yerinde gümrükleme uygulamasıyla yıllık 500 milyon dolar tasarruf sağlanacağını bildirdi.

“AVRASYA EKONOM İ ZİRVESİ BAŞLADI”

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin 52 ülkenin üst düzey yöneticisi ve parlamenterini ağırlamasının, Türkiye'yi tanıtmak anlamında büyük bir önem taşıdığını belirtti.

"Marmara Grubu Vakfı bir STK olarak yıllardır bu zirveyi başarıyla sürdürüyor. İHKİB olarak zirveyi çok önemsiyoruz. Zirve süresince düzenlenecek toplantılarda sektörümüzün özelliklerini anlatacağız. 193 ülkeye ihracat yapıyoruz. En büyük imalatçı ve ihracatçı ülkelerden biriyiz. Bu tür toplantılarla markalarımızı dünyaya tanıtma imkanı da buluyoruz. Gelen konuklar markalarımızı yakından tanıma fırsatı buluyor. Markalarımız ülkelerine gittiğinde kendilerine destek oluyorlar. Gelen konuk ülkelerin hepsi Türkiye'nin ticaretini geliştirmesi gereken ülkeler. O yüzden bu zirvenin ihracatımıza ve tanıtımımıza çok büyük katkı sağladığına inanıyoruz."

Page 6: ASKON BÜLTEN