Top Banner

of 252

091201 Hero HTC Hungarian UM

Jul 09, 2015

Download

Documents

Side Dark
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Felhasznli kziknyv

www.htc.com

A folytats eltt olvassa el az albbiakatN GY KAPJA KZHEZ A KSZLKET, HOGY AZ AKKUMULTOR NINCS FELTLTVE. NE VEGYE KI AZ AKKUMULTORT A KSZLK TLTSE KZBEN. A JTLLS RVNYT VESZTI, HA SZTSZERELI VAGY MEGPRBLJA SZTSZERELNI A KSZLKET. ADATVDELMI KORLTOZSOK Egyes orszgokban maradktalanul hozzfrhetv kell tenni a rgztett telefonbeszlgetseket, s a jogszablyok ktelezv teszik a beszlgetpartner tjkoztatst arrl, hogy a beszlgets rgztsre kerl. A telefon felvteli funkcijnak hasznlatakor mindig tartsa be az adott orszg vonatkoz jogszablyainak s egyb elrsainak rendelkezseit. SZELLEMI TULAJDONJOGRA VONATKOZ INFORMCI Copyright 009 HTC Corporation. Minden jog fenntartva. A HTC, a HTC log, a HTC Innovation, az ExtUSB, a HTC Hero, a HTC Peep, a Footprints, a HTC Sync s a HTC Care a HTC Corporation vdjegyei s/vagy szolgltatsnevei. Copyright 009 Google Inc. Engedllyel hasznlva. A Google, a Google log, az Android, a Google Search, a Google Maps, a Gmail, a YouTube, az Android Market s a Google Talk a Google Inc. vdjegye. A Google, a Google log s a Google Maps a Google Inc. vdjegye. TeleAtlas trkpadatok 009. Utcanzeti kpek 009 Google. A Microsoft, a Windows, a Windows XP, a Windows Vista, a Word, az Excel, a PowerPoint s az Outlook a Microsoft Corporation vdjegye vagy bejegyzett vdjegye az Egyeslt llamokban s/vagy ms orszgokban. A Bluetooth s a Bluetooth log a Bluetooth SIG Inc. vdjegyei.

A Wi-Fi a Wireless Fidelity Alliance Inc. bejegyzett vdjegye. A microSD az SD Card Association vdjegye. Copyright 009, Esmertec AG. Minden jog fenntartva. A Java, JME s ms Java-alap szolgltatsok a Sun Microsystems Inc. vdjegyei vagy bejegyzett vdjegyei az Egyeslt llamokban s ms orszgokban. A Twitter a Twitter Inc. vdjegye, s licenc alapjn hasznljuk fel. A QUALCOMM Incorporated engedlyvel az albbi szabadalmak figyelembe vtelvel: 4,901,07 5,490,165 5,056,109 5,504,77 5,101,501 5,778,8 5,506,865 5,109,90 5,511,07 5,8,054 5,55,9 5,710,784 5,67,61 5,544,196 5,67,6 5,568,48 5,7,8 5,659,569 5,600,754 5,414,796 5,657,40 5,416,797 Minden egyb itt megemltett ms vllalat-, termk- s szolgltatsnv a vonatkoz tulajdonos vdjegye, bejegyzett vdjegye vagy szolgltatsneve. A HTC nem vllal felelssget a jelen dokumentumban szerepl technikai s szerkesztsi hibkrt, hinyossgokrt, valamint a dokumentum hasznlatbl fakad, elre nem lthat vagy kvetkezmnyes krokrt. A dokumentumban szerepl informcik tadsa a jelenlegi formjukban trtnik, garanciavllals nlkl. Az informcik elzetes rtests nlkl mdosulhatnak. A HTC fenntartja magnak a jogot, hogy elzetes rtests nlkl brmikor fellvizsglhassa a dokumentum tartalmt. A HTC elzetes rsos engedlye nlkl sem rszlegesen, sem egszben nem fordthat le ms nyelvre, nem reproduklhat s nem tovbbthat, semmilyen formban s semmilyen eszkzzel, egyarnt idertve az elektronikus s a mechanikus eszkzket, tbbek kzt a fnymsolst, illetve az adatbzisban val rgztst s trolst.

4

Felelssget elhrt nyilatkozatokN MINDEN IDJRSI S TZSDEI INFORMCIT, ADATOT S DOKUMENTCIT A JELENLEGI FORMJBAN KAP MEG, EZEKRE A HTC SEMMILYEN GARANCIT VAGY TECHNIKAI TMOGATST NEM VLLAL. A HTC s beszllti A VONATKOZ JOGSZABLYOK LTAL MEGENGEDETT MAXIMLIS MRTKIG elhrtanak minden olyan, a felhasznlval vagy harmadik fllel szembeni felelssgvllalst, amely tetszleges kzvetett, klnleges, kvetkezmnyes, balesetknt bekvetkez vagy jogi jelleg, a szerzds keretein bell vagy kvl bekvetkez krral kapcsolatos. Ebbe belertendk tbbek kztt, de nem kizrlagosan a srlsekkel, a bevtelkiesssel, a j hrnv elvesztsvel, az adatvesztssel s/vagy nyeresg elvesztsvel sszefgg krok, valamint a ktelezettsgek be nem tartsbl, az idjrsi s tzsdei informcik, adatok vagy dokumentci felhasznlsbl fakad krok, mg akkor is, ha ezek a krok elre lthatak voltak. Tovbb, a fentiek korltozsa nlkl, a HTC s partnerei nem tehetk felelss azrt, ha n helytelenl hasznlja fel az idjrsi s tzsdei informcikat, adatokat s/vagy a dokumentcit, valamint nem tehetk felelss az ilyen felhasznls kvetkezmnyeirt. A HTC s partnerei sem kifejezetten, sem hallgatlagosan nem lltjk, nem szavatoljk s nem garantljk, hogy az idjrs a jelentsekben, az eljelzsekben vagy az adatok s az informcik ltal jelzett, lert vagy szimbolizlt mdon alakult vagy fog alakulni, tovbb semmilyen szemly, egyb entits vagy egyttmkd vagy nem egyttmkd fl fel nem vllalnak felelssget vagy ktelezettsget az idjrsi informcik ellentmondsossgrt, pontatlansgrt vagy hinyossgrt, illetve az elre jelzett, lert vagy jelentett esemnyek mlt-, jelen- vagy jvbeli bekvetkezsrt. A FENTIEK LTALNOS RVNYNEK KORLTOZSA NLKL N TUDOMSUL VESZI, HOGY AZ IDJRSI S TZSDEI INFORMCIK, ADATOK S/VAGY A DOKUMENTCIK PONTATLANOK LEHETNEK, S NNEK KTELESSGE MINDEN A HTKZNAPOK SORN ELVRHAT VINTZKEDST MEGTENNI AZ IDJRSI INFORMCIK, AZ ADATOK S A DOKUMENTCI FELHASZNLSA SORN.

5

A krokra vonatkoz korltozsokA HTC S BESZLLTI A VONATKOZ JOGSZABLYOK LTAL MEGENGEDETT MAXIMLIS MRTKIG ELHRTANAK MINDEN OLYAN, A FELHASZNLVAL VAGY HARMADIK FLLEL SZEMBENI FELELSSGVLLALST, AMELY TETSZLEGES KZVETETT, KLNLEGES, KVETKEZMNYES, BALESETKNT BEKVETKEZ VAGY JOGI JELLEG, SZERZDS KERETEIN BELL VAGY KVL BEKVETKEZ, A KTELEZETTSGEK BETARTSBL VAGY BE NEM TARTSBL, AZ IDJRSI INFORMCIK, AZ ADATOK VAGY A DOKUMENTCI FELHASZNLSBL FAKAD VAGY AMIATT BEKVETKEZ KRRAL KAPCSOLATOS, IDERTVE TBBEK KZTT, DE NEM KIZRLAGOSAN A SRLSEKKEL, A BEVTELKIESSSEL, A J HRNV ELVESZTSVEL, AZ ZLETI LEHETSGEK ELVESZTSVEL, AZ ADATVESZTSSEL S/VAGY A NYERESG ELVESZTSVEL SSZEFGG KROKAT, MG AKKOR IS, HA EZEK A KROK ELRE LTHATK VOLTAK.

Fontos egszsgvdelmi s biztonsgi vintzkedsekA termk hasznlata sorn az esetleges jogi vagy egyb jelleg krok elkerlse rdekben be kell tartani az albbi biztonsgi szablyokat. rizze meg s tartsa be a termkkel kapcsolatos sszes biztonsgi s hasznlati tmutatst. Gondosan tanulmnyozza a termkhez mellkelt hasznlati tmutatban szerepl sszes figyelmeztetst. A szemlyi srlsek, az ramts, a tzveszly s a kszlkeket rint krok kockzatnak cskkentse rdekben kvesse az albbi vintzkedseket. AZ ELEKTROMOSSGGAL KAPCSOLATOS VINTZKEDSEK A kszlk ramelltsra kizrlag hozz illeszked akkumultort s tpegysget szabad hasznlni. Minden egyb hasznlat veszlyes lehet, s semmiss teheti a termkre adott jvhagysokat.

6 A FLDELSSEL KAPCSOLATOS BIZTONSGI VINTZKEDSEK VIGYZAT: Ha nem megfelelen fldelt eszkzhz csatlakoztatja a kszlket, akkor elfordulhat, hogy a kszlket ramts ri. A kszlkhez USB-kbel tartozik, amellyel asztali vagy hordozhat szmtgphez csatlakoztathat. Mieltt csatlakoztatn ezt a kszlket a szmtgphez, gyzdjn meg arrl, hogy a szmtgp megfelel fldelssel van elltva. Az asztali vagy hordozhat szmtgp tpkbele tartalmaz egy fldelszlat, a kbel dugjn pedig tallhat egy fldelrintkez. A dugt hozz ill aljzatba kell csatlakoztatni, amely megfelelen van felszerelve, s el van ltva a helyi elrsoknak megfelel fldelssel. A TPEGYSGGEL KAPCSOLATOS BIZTONSGI VINTZKEDSEK Hasznlja a megfelel kls ramforrst A kszlk kizrlag az ramelltsi adatokat tartalmaz cmkn feltntetett tpus ramforrsrl mkdtethet. Ha nem biztos abban, hogy milyen tpus ramforrsra van szksge, akkor krje a mobilszolgltat vagy a helyi ramszolgltat segtsgt. Ha a kszlk akkumultorrl vagy egyb ramforrsrl is mkdtethet, akkor tanulmnyozza a mellkelt hasznlati tmutatt. Ez a termk csak a kvetkez ramforrssal mkdtethet: Hlzati adapter HTC, TC P00 modell

7 Kezelje az akkumultort vatosan Ez a termk ltium-ion akkumultort tartalmaz. Az akkumultor helytelen kezelse tzet s gsi srlst okozhat. Ne prblja felnyitni vagy javtani az akkumultort. Ne szerelje szt, ne trje ssze, ne szrja fel, ne dobja tzbe van vzbe az akkumultort, ne zrja rvidre az rintkezit vagy az ramkrt, tovbb ne tegye ki az akkumultort 60C feletti hmrskletnek.FIGYELEM: A nem megfelel akkumultorcsere robbanshoz vezethet. A tzveszly s az gsi srlsek kockzatnak cskkentse rdekben ne szerelje szt, ne trje ssze, ne szrja fel s ne dobja tzbe vagy vzbe az akkumultort, ne zrja rvidre az rintkezit, valamint ne tegye ki az akkumultort 60 C feletti hmrskletnek. Kizrlag a megadott csereakkumultorokat hasznlja. A hasznlt akkumultorok jrahasznostst s hulladkkezelst a helyi szablyozsok vagy a termkhez mellkelt tmutat alapjn kell vgezni.

Megjegyzs: Ez a termk csak a kvetkez akkumultorral mkdtethet: HTC, Model TWIN160 Tovbbi vintzkedsek A kszlket s az akkumultort tartsa szrazon, illetve tartsa tvol a vztl s az egyb folyadkoktl, mert ezek rvidzrat okozhatnak. Tartsa tvol a fmtrgyakat az akkumultortl s annak rintkezitl, mert rvidzrat okozhatnak. A telefont csak olyan termkekhez csatlakoztassa, melyeken megtallhat az USB-IF log vagy teljestettk az USB-IF megfelelsgi programot. Ne hasznljon olyan akkumultort, amely srlt, deformlt vagy elsznezdtt, amelynek rozsds a klseje, amely tlmelegedik vagy furcsa szagot bocst ki.

8 Az akkumultort mindig tartsa tvol a csecsemktl s a kisgyermekektl, ezzel elkerlheti, hogy lenyeljk az akkumultort. Az akkumultor lenyelse esetn azonnal forduljon orvoshoz. Ha az akkumultor szivrog: gyeljen arra, hogy a kiszivrg folyadk ne kerljn brre vagy ruhra. Ha ez mgis megtrtnik, akkor azonnal bltse le az rintett terletet, s haladktalanul forduljon orvoshoz. gyeljen arra, hogy a kiszivrg folyadk ne kerljn szembe. Ha ez mgis megtrtnik, a szemet NEM SZABAD drzslni; azonnal bltse ki tiszta vzzel, s haladktalanul forduljon orvoshoz. A szivrg akkumultort tartsa tvol a tztl, mert begyulladhat vagy felrobbanhat.

A KZVETLEN NAPSTSSEL KAPCSOLATOS BIZTONSGI VINTZKEDSEK vja a kszlket a nedvessgtl s a klnsen alacsony vagy magas hmrsklettl. Ne hagyja a kszlket vagy a hozz tartoz akkumultort gpkocsiban vagy olyan helyen, ahol a hmrsklet meghaladhatja a 60C-ot; pldul gpkocsi mszerfaln, ablakprknyon vagy olyan ablak mgtt, ahol kzvetlen napsts, illetve huzamosabb ideig ers ultraibolya sugrzs rheti. Ilyen krlmnyek kztt krosodhat a kszlk, tlmelegedhet az akkumultor, s a gpkocsi is veszlybe kerlhet. A HALLSKROSODS ELKERLSE VIGYZAT: Ha huzamosabb ideig nagy hangervel hasznlja a fejhallgatt vagy a flhallgatt, akkor tartsan krosodhat a hallsa.

9 MEGJEGYZS: Franciaorszgban, a kszlkhez tartoz albbi fejhallgatk s flhallgatk a szksges tesztek sorn megfeleltek a vonatkoz NF EN 50-1:000 s/vagy NF EN 50-:00 szabvny ltal meghatrozott, a hangnyomsra vonatkoz elrsoknak, ahogy azt az L. 5-1 francia rendelkezs megkveteli. Flhallgat, gyrt: Cotron, RC E150 modell. Flhallgat, gyrt: Merry, RC E150 modell. REPLSBIZTONSG Elfordulhat, hogy a kszlk interferenciba lp a replgpek navigcis rendszervel s kommunikcis hlzatval, ezrt a legtbb orszgban a jogszablyok tiltjk a kszlk telefon funkcijnak hasznlatt a replgpek fedlzetn. Ha a kszlket replgp fedlzetn szeretn hasznlni, akkor Repls zemmdra vltva ne feledje el kikapcsolni a telefon funkcit. A KRNYEZETTEL KAPCSOLATOS VINTZKEDSEK Ne hasznlja a kszlket zemanyagtlt llomson, zemanyagraktrban, vegyi zemben vagy robbantsi terleten, robbansveszlyes levegj helyen, pldul zemanyagtltsre vagy -trolsra hasznlt terleten, haj fedlkzben, zemanyag vagy vegyi anyag trolsra vagy szlltsra hasznlt ltestmnyben, tovbb olyan helyen, ahol a leveg vegyi anyagot vagy rszecskket, pldul gabonaport, fmport vagy egyb port tartalmaz. Az ilyen helyeken a szikrk robbanst vagy tzet okozhatnak, amely szemlyi srlshez vagy akr hallesethez is vezethet. ROBBANSVESZLYES LEVEGJ TERLETEK Ha robbansveszlyes levegj vagy gylkony anyagok trolsra hasznlt helyen tartzkodik, akkor kapcsolja ki a kszlket, s vegye figyelembe az adott helyen feltntetett jelzseket s utastsokat. Az ilyen helyeken a szikrk robbanst vagy tzet okozhatnak, amely szemlyi srlshez vagy akr hallesethez is vezethet. Lehetleg kerlje a kszlk hasznlatt azokon a helyeken, ahol zemanyag kezelse folyik, pldul a szervizekben s a benzinkutakon, tovbb vegye figyelembe, hogy az zemanyagraktrakban, a vegyi zemekben s a robbantsi

10 terleteken milyen elrsok vonatkoznak a rdis kszlkek hasznlatra. A robbansveszlyes levegj helyeket a legtbbszr, de nem minden esetben, jellssel ltjk el. Ilyen helynek szmtanak pldul az zemanyagtlt llomsok, a hajk fedlkze, az zemanyagok vagy vegyi anyagok trolsra vagy szlltsra hasznlt ltestmnyek, illetve azok a helyek, ahol a leveg vegyi anyagokat vagy rszecskket, pldul gabonaport, fmport vagy egyb port tartalmaz. UTAZSI BIZTONSG Mozgsban lv jrm vezetje kzben tartott kszlkkel vszhelyzet kivtelvel nem vehet ignybe telefonos szolgltatst. Egyes orszgokban helyettest jelleggel engedlyezve van a kihangost eszkzk hasznlata. A RDIFREKVENCIS SUGRTERHELSSEL KAPCSOLATOS VINTZKEDSEK Lehetleg ne hasznlja a telefont fmbl kszlt szerkezet kzelben (pldul plet aclvza mellett). Lehetleg ne hasznlja a kszlket ers elektromgneses forrs kzelben, pldul mikrohullm st, hangszr, tv- vagy rdikszlk mellett. Kizrlag eredeti, a gyrt ltal jvhagyott vagy fmet nem tartalmaz tartozkokat hasznljon. A gyrt ltal jv nem nagyobb tartozkok hasznlata a rdifrekvencis eredet sugrterhelsre vonatkoz szablyok megszegst okozhatja, ezrt az ilyen tartozkok hasznlatt kerlni kell. INTERFERENCIA A GYGYSZATI KSZLKEKKEL A kszlk hibs mkdst idzhet el a gygyszati kszlkekben. A legtbb krhz s klinika terletn tilos a kszlk hasznlata. Ha egyb szemlyi gygyszati kszlket hasznl, akkor egyeztesse a gyrtval, hogy a kszlk megfelel rnykolssal rendelkezik-e a rdifrekvencis sugrzssal szemben. A kezelorvosa valsznleg segtsgre lehet a megfelel informcik beszerzsben.

11 Az egszsggyi intzmnyek terletn, ha brmilyen mdon erre szltjk fel, KAPCSOLJA KI a telefont. A krhzak s az egyb egszsggyi intzmnyek a rdifrekvencis sugrzsra rzkeny kszlkeket is hasznlhatnak. HALLKSZLKEK A digitlis vezetk nlkli telefonok egy rsze interferl bizonyos hallkszlkekkel. Ha ilyen jelleg interferencit tapasztal, akkor a szolgltat vagy az gyflszolglat segtsgvel keressen ms megoldst. NEM IONIZL SUGRZS A kszlk bels antennval van elltva. A sugrzsi teljestmny s az interferencik elleni vdelem optimlis szinten tartsa rdekben a kszlket norml hasznlati helyzetben kell mkdtetni. Az egyb mobil rdis tviteli kszlkekhez hasonlan ebben az esetben is rvnyes, hogy a kszlk kielgt mkdse s a hasznl biztonsga rdekben gyelni kell arra, hogy a kszlk mkdtetse kzben az emberi test semelyik rsze ne kerljn tlsgosan kzel az antennhoz. Kizrlag a beptett antennt hasznlja. A nem engedlyezett vagy mdostott antennk hasznlata htrnyosan befolysolhatja a hvsminsget, krosthatja a telefont, ronthatja a teljestmnyt, az ajnlott rtkeket meghalad SAR-szint kialakulshoz vezethet, tovbb az adott orszgban rvnyes szablyok megszegst okozhatja.

1 A telefon optimlis teljestmnynek biztostsa, illetve a szemlyek rdifrekvencis sugrterhelsre vonatkozan a szabvnyokban meghatrozott elrsok betartsa rdekben mindig a norml hasznlati pozciban mkdtesse a kszlket. Az antennval val rintkezs a hvsminsg romlshoz vezethet, s a szksgesnl nagyobb teljestmny mkdsre knyszertheti a kszlket. A telefon HASZNLATA kzben kerlje az antenna krnykvel val rintkezst, ezzel az antenna optimlis mkdst s az akkumultoros zemid meghosszabbtst is elsegti.

Az antenna helye

ltalnos vrendszablyok Ne fejtsen ki tlzott nyomst a kszlkre Ne fejtsen ki tlzott nyomst a kpernyre s a kszlkre, mert ez krosthatja azokat, illetve vegye ki a kszlket a nadrgzsebbl, mieltt lelne. Ajnlott a kszlket vdtartban trolni, az rintkperny mkdtetshez pedig csak az ujjait clszer hasznlni. A nem megfelel kezels miatt megrepedt kpernyre nem terjed ki a jtlls.

1 A kszlk hossz hasznlat utn felmelegszik Amikor a kszlket hosszabb ideig hasznlja, pldul amikor telefonon beszl, az akkumultort tlti, vagy a webet bngszi, a kszlk felmelegedhet. A legtbb esetben, ez az llapot normlisnak mondhat s nem a kszlk hibjt jelzi. Figyeljen a szervizjellsekre Kivve ahol a Mkdtetsi s karbantartsi kziknyv mshogy rendelkezik, ne szerelje egyedl a kszlket. A kszlk belsejben lv alkatrszek javtst erre felhatalmazott technikusnak vagy szakszerviznek kell vgeznie. Krosods esetn forduljon szervizhez Vlassza le a kszlket az elektromos aljzatrl, majd forduljon felhatalmazott technikushoz vagy szakszervizhez, ha a kvetkezk valamelyike trtnik: Folyadk kerlt vagy valamilyen trgy esett a kszlkbe. A kszlket es vagy vz rte. A kszlk leesett vagy megsrlt. Egyrtelmen tlmelegedsre utal jelek mutatkoznak. A hasznlati tmutats kvetse ellenre a kszlk nem a megszokott vagy elvrhat mdon mkdik. Kerlje a forr helyeket Ne tegye a kszlket hforrs, pldul fttest, ftnyls, klyha, illetve egyb olyan kszlk kzelbe, amely ht termel (ilyenek pldul az erstk). Kerlje a nedves helyeket Soha ne hasznlja a kszlket prs helyen. Kerlje a kszlk hasznlatt erteljes hmrskletvltozs utn Ha a korbbitl jelentsen eltr hmrsklet s/vagy pratartalm helyre viszi a kszlket, akkor elfordulhat, hogy pra csapdik le a kszlk belsejben. A kszlk srlsnek elkerlse rdekben a kszlk hasznlata eltt hagyjon elegend idt a nedvessg elprolgsra.

14MEGJEGYZS: Ha alacsony hmrsklet helyrl melegebb krnyezetbe, illetve meleg helyrl hidegre viszi a kszlket, akkor a bekapcsolsa eltt hagyjon idt arra, hogy a kszlk felvegye a krnyezet hmrsklett.

Ne nyomjon trgyakat a kszlkbe Soha ne nyomjon semmilyen trgyat a kszlk foglalataiba s egyb nylsaiba. A nylsok a kszlk szellzst segtik. A nylsokat nem szabad elfedni, illetve egyb mdon sem szabad akadlyozni a leveg mozgst. Rgzt tartozkok Ne hasznlja a kszlket instabil asztalon, kocsin, talapzaton, llvnyon vagy konzolon. A kszlk rgztst mindig a gyrt tmutatsa szerint, a gyrt ltal ajnlott rgztsi tartozkkal kell vgezni. Kerlje az instabil rgztst Ne tegye a kszlket instabil talpra. Csak a megfelel berendezssel hasznlja a termket A kszlket csak az erre megfelel szemlyi szmtgpekkel s tartozkokkal szabad hasznlni. lltsa be a hangert Fejhallgat vagy egyb hangeszkz hasznlata eltt cskkentse a hangert. Tisztts Tisztts eltt hzza ki a termk dugaszt a fali dugaszolaljzatbl. Ne hasznljon tiszttfolyadkot vagy hajtgzos tiszttszert. A tiszttsra nedves kendt alkalmazzon, de SOHA ne hasznljon vizet az LCD-kijelz tiszttsra.

15

Tartalomjegyzk1. fejezet - A telefon alapvet bemutatsa1.1 A telefon s tartozkai ..................................................................................... 25 Ellnzet.......................................................................................................................................5 Htulnzet ...................................................................................................................................6 Bal oldali nzet...........................................................................................................................6 Fellnzet ....................................................................................................................................7 Alulnzet ......................................................................................................................................7 Mit rejt a doboz .........................................................................................................................7 1.2 A SIM-krtya, az akkumultor s a memriakrtya behelyezse ................ 28 SIM-krtya ....................................................................................................................................9 Akkumultor ...............................................................................................................................0 Memriakrtya........................................................................................................................... A szj, zsinr vagy pnt felhelyezse .................................................................................. 1.3 Az akkumultor feltltse ............................................................................... 34 1.4 A telefon kezelse ............................................................................................ 35 Keress gomb.............................................................................................................................6 1.5 Navigls a telefonon ...................................................................................... 37 rints ...........................................................................................................................................7 Nyomva tarts ............................................................................................................................7 Simts vagy cssztats ..........................................................................................................7 Hzs .............................................................................................................................................7 Suhints........................................................................................................................................7 Forgats........................................................................................................................................8 Csps ............................................................................................................................................8 A hanyattegr hasznlata ......................................................................................................8 1.6 Az els lpsek ................................................................................................. 39 A telefon be- s kikapcsolsa ...............................................................................................9 A PIN-kd bersa......................................................................................................................9

25

16 A telefon els belltsa .........................................................................................................40 A kijelz kikapcsolsa, ha az nincs hasznlatban ..........................................................41 1.7 Kezdlap ........................................................................................................... 43 Kibvtett kezdlap kperny ..............................................................................................44 A Kezdlap kperny testre szabsa .................................................................................44 1.8 Telefon llapota s rtestsek ....................................................................... 49 rtestsi panel...........................................................................................................................51 llapotjelz LED ........................................................................................................................5 1.9 Alkalmazsok.................................................................................................... 53 Legutbb hasznlt alkalmazsok........................................................................................5 1.10 Belltsok ...................................................................................................... 54 1.11 A hanger belltsa ...................................................................................... 55 1.12 A telefon memriakrtyjnak USB-meghajtknt val hasznlata ........ 57

2. fejezet - A telefonfunkcik hasznlata

2.1 Hvs kezdemnyezse .................................................................................... 59 Hvs a Trcsz hasznlatval ............................................................................................59 Telefonszm felhvsa egy SMS-bl ...................................................................................60 Gyorstrcszsi szmok hvsa ............................................................................................61 E-mailben lev telefonszmok felhvsa ..........................................................................61 Seglyhvs kezdemnyezse ..............................................................................................61 2.2 Hvs fogadsa s elutastsa.......................................................................... 61 Egy bejv hvs fogadsa ....................................................................................................61 Egy bejv hvs visszautastsa .........................................................................................61 A csenghang elnmtsa .....................................................................................................6 Hvs elutastsa s szveges zenet kldse................................................................6 2.3 Hvs kzbeni lehetsgek hasznlata .......................................................... 62 Tbb hvs kezelse .................................................................................................................6 Konferenciahvs ltrehozsa ..............................................................................................6 Hvs tartsba helyezse ........................................................................................................64 A mikrofon elnmtsa hvs kzben ................................................................................64

59

17 Kihangosts be- s kikapcsolsa ........................................................................................64 A hvs befejezse ...................................................................................................................65 2.4 A Hvslista hasznlata .................................................................................... 65 A Hvslista fl hasznlata .....................................................................................................65 j telefonszm hozzadsa a Nvjegyalbumhoz .........................................................66 A nem fogadott hvsok ttekintse .................................................................................67 A Hvslista trlse ...................................................................................................................67 2.5 A telefonbelltsok mdostsa .................................................................... 68 2.6 A telefonfunkci be- s kikapcsolsa ............................................................. 69 A repls md be- s kikapcsolsa ....................................................................................69

3. fejezet - Szemly kperny hasznlata

3.1 A Szemly funkcirl........................................................................................ 71 A Szemly widget hozzadsa.............................................................................................71 Partnerforrsok ..........................................................................................................................7 3.2 A Szemly kperny hasznlata ..................................................................... 72 Sajt nvjegykrtya belltsa .............................................................................................7 Partnerek megtekintse s kezelse .................................................................................74 A Kedvencek hasznlata.........................................................................................................77 Munka a csoportokkal .............................................................................................................78 3.3 A Facebook s a Flickr hasznlata a Szemly kpernyn ........................................ 80 3.4 A Partner adatai kperny hasznlata ........................................................... 84 4.1 A kperny-billentyzet hasznlata............................................................... 87 A fekv kperny-billentyzet hasznlata ......................................................................87 QWERTY........................................................................................................................................88 Kompakt QWERTY ....................................................................................................................89 Telefonbillentyzet .................................................................................................................90 4.2 Szmok s szimblumok bevitele ................................................................... 91

71

4. fejezet - Szvegbevitel

87

18 4.3 Az rintbevitel belltsainak mdostsa................................................... 92 Az rintbevitel belltsai ....................................................................................................9 Szvegbevitel.............................................................................................................................9

5. fejezet - zenetkezels

5.1 SMS s multimdis zenetek kldse........................................................... 95 zenetek megnyitsa..............................................................................................................95 SMS s MMS-zenet sszelltsa s kldse.................................................................95 Szveges s multimdis zenetek fogadsa............................................................. 100 zenetek s zenetszlak kezelse................................................................................. 101 Szveges s multimdis zenetek belltsai ........................................................... 104 Az zenetek widget hozzadsa ..................................................................................... 105 5.2 A levelezs hasznlata ...................................................................................106 POP/IMAP e-mail fik hozzadsa ................................................................................ 106 Microsoft Exchange ActiveSync fik hozzadsa ...................................................... 106 Exchange ActiveSync e-mailek szinkronizlsa .......................................................... 107 Az Exchange ActiveSync belltsainak mdostsa ................................................ 107 jabb e-mail fik ltrehozsa............................................................................................ 108 E-mailek rsa s kldse..................................................................................................... 109 E-mailek megtekintse s megvlaszolsa .................................................................. 109 Kls e-mail fikban lev e-mailek kezelse ............................................................... 110 E-mail fik belltsainak mdostsa ............................................................................ 111 rtekezlet sszehvs kldse az Exchange ActiveSync fik hasznlatval ..... 11 E-mail fik trlse .................................................................................................................. 11 A Levelezs widget hozzadsa ....................................................................................... 11 6.1 Csatlakozs az internethez ............................................................................ 115 6.2 GPRS/3G/EDGE................................................................................................ 115 A hasznlt hlzati kapcsolat ellenrzse ................................................................... 115 A GPRS/G be- s kikapcsolsa ......................................................................................... 115 j hozzfrsi pont ltrehozsa ....................................................................................... 116

95

6. fejezet - Csatlakozs

115

19 6.3 Wi-Fi ................................................................................................................. 116 A Wi-Fi bekapcsolsa s csatlakozs egy vezetk nlkli hlzathoz ................ 117 A vezetk nlkli hlzati llapot ellenrzse ............................................................ 117 Adatkapcsolati s Wi-Fi widgetek hozzadsa ........................................................... 119 6.4 A Bngsz hasznlata ..................................................................................119 A Bngsz megnyitsa ...................................................................................................... 119 Ugrs egy weboldalra .......................................................................................................... 10 A kezdlap belltsa........................................................................................................... 10 A kperny tjolsnak megvltoztatsa ..................................................................... 10 Bngszs klasszikus nzetben (nem mobil vltozat weboldalak) .................. 11 Navigls a weboldalon ...................................................................................................... 11 Weboldal nagytsa s kicsinytse ................................................................................. 11 j bngszablak megnyitsa.......................................................................................... 1 Vlts a bngszablakok kztt .................................................................................... 1 Szveg keresse a weboldalon......................................................................................... 1 Hivatkozsok kijellse a weboldalakon....................................................................... 14 Webes alkalmazsok letltse .......................................................................................... 15 Knyvjelzk kezelse............................................................................................................ 16 A Bngsz belltsainak mdostsa.......................................................................... 17 6.5 A Bluetooth hasznlata ..................................................................................127 A Bluetooth bekapcsolsa s a telefon szlelhetv ttele ................................... 18 A telefon nevnek mdostsa ......................................................................................... 18 Egy kz nlkli Bluetooth headset vagy auts kszlet prostsa s csatlakoztatsa ....................................................................................................................... 19 Egy kz nlkli Bluetooth headset vagy auts kszlet levlasztsa .................... 11 6.6 A telefon modemknt val hasznlata ......................................................... 131

0

7. fejezet - Fnykpezgp s multimdia

7.1 A fnykpezgp s a kamkorder hasznlata ............................................. 133 A Fnykpezgp alkalmazs megnyitsa................................................................... 1 A Fnykpezgp bezrsa ............................................................................................... 14 Rgztsi md vltsa .......................................................................................................... 14 Fnykpek ksztse ............................................................................................................. 15 Videofelvtel ksztse ........................................................................................................ 16 Visszajtszs kperny......................................................................................................... 16 Kamera menpanel .............................................................................................................. 17 7.2 Az Album hasznlata...................................................................................... 138 Album megnyitsa ................................................................................................................ 18 Munka a kpekkel .................................................................................................................. 19 Munka a videkkal................................................................................................................. 145 A Fnykpalbum vagy a Fnykpkeret widget hozzadsa .................................. 147 Album bezrsa ...................................................................................................................... 147 7.3 Zene .................................................................................................................147 Zene msolsa a memriakrtyra ................................................................................. 147 A Music alkalmazs megnyitsa ....................................................................................... 148 Zene lejtszsa........................................................................................................................ 148 Zene hallgatsa a lezrs kpernyn ............................................................................. 149 Msortr .................................................................................................................................... 149 Lejtszsi lista ltrehozsa.................................................................................................. 150 Lejtszsi listk kezelse ..................................................................................................... 151 Egy dal belltsa csenghangknt ................................................................................ 15 A Music widget hozzadsa............................................................................................... 15 8.1 Bejelentkezs a Google fikba ...................................................................... 155 A Google fik jelszavnak lekrse ................................................................................. 155 8.2 A Gmail/Google hasznlata .......................................................................... 156 E-mailek ltrehozsa s kldse ....................................................................................... 157

133

8. fejezet - Google alkalmazsok

155

1 E-mailek fogadsa s olvassa .......................................................................................... 159 E-mailek megvlaszolsa vagy tovbbtsa ................................................................. 160 Beszlgetsek s e-mailek kezelse ................................................................................ 161 Gmail/Google Mail belltsok mdostsa ................................................................. 16 A Google Talk hasznlata ..............................................................................164 Bejelentkezs s online csevegs .................................................................................... 164 A bartok kezelse ................................................................................................................ 167 Mobiljelzsek........................................................................................................................... 169 Az azonnali zenetklds belltsainak mdostsa .............................................. 170 Kijelentkezs ............................................................................................................................ 171 Google Maps Hasznlata ...............................................................................171 Helyek keresse ...................................................................................................................... 17 Trkpek megjelentse ...................................................................................................... 17 tvonaltervezs ..................................................................................................................... 175 A Google Latitude hasznlata (csak bizonyos orszgokban rhet el) ..... 177 A Latitude megnyitsa ......................................................................................................... 177 A tartzkodsi hely megosztsa....................................................................................... 177 Bartok meghvsa ................................................................................................................ 178 Meghv elfogadsa ............................................................................................................. 178 Bartok megjelentse ......................................................................................................... 179 Kapcsolatfelvtel a bartaival ........................................................................................... 180 A megoszts belltsa ........................................................................................................ 181 A YouTube hasznlata ...................................................................................184 Vide megtekintse .............................................................................................................. 185 Videk keresse ...................................................................................................................... 185 Videk megosztsa ............................................................................................................... 186 Az Android Market hasznlata ...................................................................... 187 Az Android Market megnyitsa ........................................................................................ 187 Segtsg krse ....................................................................................................................... 188 Alkalmazsok megkeresse ............................................................................................... 188

8.3

8.4

8.5

8.6

8.7

Alkalmazs teleptse s megnyitsa ............................................................................. 189 Az alkalmazsok kezelse ................................................................................................... 190 Alkalmazs eltvoltsa........................................................................................................ 191 8.8 Google alkalmazsok szinkronizlsa ..........................................................192

9. fejezet - Egyb alkalmazsok

9.1 A Naptr hasznlata ....................................................................................... 195 A Naptr megnyitsa ............................................................................................................ 195 Esemnyek ltrehozsa ....................................................................................................... 195 Naptr nzetek ....................................................................................................................... 197 Esemnyemlkeztetk......................................................................................................... 198 Az Exchange ActiveSync Naptr szinkronizlsa ....................................................... 199 Az Outlook Naptr szinkronizlsa.................................................................................. 00 A Naptr widget hozzadsa............................................................................................. 00 9.2 Az ra hasznlata ...........................................................................................200 Az ra megnyitsa ................................................................................................................ 00 Vrosok hozzadsa a vilgra listhoz ........................................................................ 0 Az otthoni dtums id belltsa .................................................................................. 0 breszts belltsa ............................................................................................................... 0 breszts trlse .................................................................................................................... 04 A Stopper s az Idzt hasznlata.................................................................................. 04 Az ra widget hozzadsa ................................................................................................. 04 9.3 A HTC Sync hasznlata ................................................................................204 A HTC Sync teleptse a szmtgpre .......................................................................... 05 A HTC Sync belltsa az Outlook ttelek szinkronizlshoz ............................... 05 Az Outlook ttelek szinkronizlsa.................................................................................. 07 tkzsek feloldsa a telefon s a szmtgp kztt ............................................ 08 A Sync Manager sgjnak megnyitsa ....................................................................... 09 Android alkalmazsok teleptse .................................................................................... 09

195

9.4 A HTC Footprints hasznlata....................................................................... 210 Lbnyom ltrehozsa ........................................................................................................... 10 Egy lbnyom jbli megltogatsa ................................................................................ 11 Lbnyom szerkesztse trlse .......................................................................................... 11 A lbnyomok biztonsgi mentse ................................................................................... 1 A Lbnyom widget hozzadsa ....................................................................................... 1 9.5 A PDF Viewer hasznlata ...............................................................................212 PDF-fjl megnyitsa .............................................................................................................. 1 PDF-fjlt megtekintse ........................................................................................................ 1 9.6 A Peep hasznlata ..........................................................................................214 A Peep megnyitsa ............................................................................................................... 14 Egy csicsergs kldse ......................................................................................................... 15 Kzvetlen zenet kldse................................................................................................... 15 Kvetend Twitter felhasznlk keresse .................................................................... 16 A Twitter widget hozzadsa ............................................................................................ 16 9.7 A Quickoffice hasznlata ...............................................................................217 Dokumentumok, bemutatk s szmoltblk megtekintse ............................ 17 9.8 A Stocks hasznlata ........................................................................................219 A Stocks megnyitsa............................................................................................................. 19 Rszvny vagy rszvnypiaci index hozzadsa ........................................................ 19 A listasorrend mdostsa ................................................................................................. 0 Egy ttel trlse ...................................................................................................................... 0 A Stocks widget hozzadsa ............................................................................................. 0 9.9 A Weather hasznlata .................................................................................... 221 A Weather megnyitsa ........................................................................................................ 1 Egy vros hozzadsa .......................................................................................................... 1 A Weather alkalmazs belltsainak mdostsa ..................................................... Vros trlse ............................................................................................................................ A Weather widget hozzadsa .........................................................................................

4 9.10 A hangrgzt hasznlata............................................................................ 223 Hang rgztse........................................................................................................................ Hangfelvtel belltsa csenghangknt ..................................................................... Hangfelvtel tnevezse..................................................................................................... 4

10. fejezet - A telefon kezelse

10.1 Alapvet belltsok mdostsa ............................................................... 227 Az id s a dtum belltsa .............................................................................................. 7 A kijelz belltsai ................................................................................................................ 7 Csengsi belltsok ............................................................................................................. 9 Telefonos szolgltatsok..................................................................................................... 0 Nyelvi belltsok ................................................................................................................... 1 Kzssgi hlzati belltsok .......................................................................................... 1 10.2 A telefon vdelme ........................................................................................232 A SIM-krtya vdelme PIN-kddal ................................................................................... A kszlk vdelme kpernyzrral ............................................................................... 10.3 Memriakezels ...........................................................................................235 10.4 A telefon alapllapotba lltsa .................................................................. 236 A.1 Mszaki adatok .............................................................................................. 237 A.2 Jogszablyi nyilatkozatok ............................................................................. 238

227

Fggelk

237

Trgymutat

247

1. fejezet - A telefon alapvet bemutatsa1.1 A telefon s tartozkaiEllnzetFlhallgat A telefonhvsok hangjt szlaltatja meg. rintkperny KEZDLAP MEN llapotjelz LED A rszleteket lsd jelen fejezet Telefon llapota s rtestsek cm rszben.

HVS

HVS BEFEJEZSE/ ZEMKAPCSOL

HANYATTEGR

VISSZA KERESS

A MEN, KEZDLAP, HVS, HVS BEFEJEZSE/ZEMKAPCSOL, KERESS s VISSZA gombok funkciinak tovbbi ismertetst lsd A telefon kezelse cm rszt ebben a fejezetben. A HANYATTEGRRL tovbbi informci a jelen fejezet A hanyattegr hasznlata cm szakaszban tallhat.

6 A telefon alapvet bemutatsa

Htulnzet5 megapixeles fnykpezgp Lsd a A fnykpezgp s a kamkorder hasznlata cm rszt a 7. fejezetben a rszletekrt.

Bal oldali nzetHANGOSTS A csengs vagy a mdialejtsz hangerejnek nvelshez nyomja meg.

Hangszr

Hts fedlap Tovbbi rszleteket A htlap eltvoltsa rszben tall ebben a fejezetben.

HALKTS Nyomja meg a csengs vagy a mdialejtsz hangerejnek cskkentshez.

A telefon alapvet bemutatsa 7

Fellnzet

3.5 mm-es hangcsatlakoz A mellkelt headset csatlakoztatsval a kszlk kzbevtele nlkl bonyolthat hvsokat s hallgathat zent.

AlulnzetMikrofon

USB-csatlakoz/Flhallgat csatlakoz Csatlakoztassa: Az USB-kbelt a fjlok tvitelhez. A hlzati adaptert az akkumultor tltshez. Az USB sztere headsetet a kz nlkli beszlgetshez vagy a zene hallgatshoz (nem tartalmazza a csomag).

Mit rejt a doboz Telefon Akkumultor USB-kbel

A termkhez a kvetkez elemek s kiegsztk tartoznak: microSD-krtya Els lpsek tmutat Vezetkes sztere headset

Hlzati adapter

8 A telefon alapvet bemutatsa

1.2 A SIM-krtya, az akkumultor s a memriakrtya behelyezseA SIM-krtya s az akkumultor behelyezse vagy cserje eltt mindig kapcsolja ki a telefont. A SIM-krtya s az akkumultor behelyezse eltt el kell tvoltania a htlapot. A htlap eltvoltsa 1. Ellenrizze, hogy a telefon ki van-e kapcsolva. 2. Az ellapjval lefel fordtva tartsa biztosan a kszlket. 3. A hvelyk- vagy a mutatujjval emelje fel a htlap fels rszt.Emelje fel a hts fedlap keskeny nylsnl fogva.

A htlap visszahelyezse 1. Elszr a htlap als rszt rgztse gy, hogy beilleszti a kszlk htuljnak als rszn tallhat kt nylsba. 2. Nyomja lefel a htlap oldals s fels rszt, hogy a helyre pattanjon. A htlap akkor van a helyn, ha egy kattanst hall.

A telefon alapvet bemutatsa 9

SIM-krtya

A SIM-krtya tartalmazza az n telefonszmt, a szolgltatssal kapcsolatos adatokat, valamint a krtyn tallhat a telefonknyv s az zenetek trolsra szolgl memria is. A telefon az 1,8 V-os s a V-os SIM-krtykat egyarnt tmogatja.Megjegyzs Egyes rgebbi SIM-krtyk nem hasznlhatk a telefonnal. Lehetsges, hogy krnie kell a mobilszolgltattl a SIM-krtya cserjt. Elfordulhat, hogy a szolgltats djfizets ellenben vehet ignybe.

A SIM-krtya behelyezse 1. Ellenrizze, hogy a telefon ki van-e kapcsolva. 2. Cssztassa el a SIM-krtya tartjt jobbra a zr feloldshoz, majd hajtsa ki a kinyitshoz. 3. Helyezze be a SIM-krtyt gy, hogy az aranyszn rintkezi lefel nzzenek, a levgott sarka pedig a foglalatbl kifele lljon. Cssztassa be a SIM-krtyt teljesen a nylsba. 4. Csukja be a SIM-krtya tartjt, majd cssztassa a SIM-krtya tartt balra a zrolshoz.

4 2 3 5

0 A telefon alapvet bemutatsa A SIM-krtya eltvoltsa 1. Tvoltsa el a htlapot s az akkumultort. 2. Cssztassa el a SIM-krtya tartjt jobbra a zr feloldshoz, majd hajtsa ki a kinyitshoz. 3. Hzza ki a SIM-krtyt.

Akkumultor

A telefonban tlthet ltium-ion akkumultor tallhat, s a kszlket csak a gyrt ltal meghatrozott eredeti akkumultorral s tartozkokkal val zemelsre terveztk Az akkumultor teljestmnye szmos tnyeztl fgg, idertve a hlzati konfigurcit, a jelerssget, a telefon hasznlatakor mrhet krnyezeti hmrskletet, a belltsokat, az ignybe vett szolgltatsokat, a portokhoz csatlakoztatott eszkzket, valamint azt, hogy n hogyan veszi ignybe a beszd- s az adattviteli szolgltatsokat, illetve a klnfle alkalmazsokat.Fontos A telefon szlltsakor az akkumultor mr be van helyezve a telefonba. Egy vkony flia tallhat az akkumultor s az akkumultorrekesz kztt. Elszr el kell tvoltania ezt a flit a telefon hasznlathoz.

A vrhat akkumultoros zemid (kzelt rtkek): Beszlgetsi id: Akr 420 perc WCDMA esetnAkr 470 perc GSM esetn

Kszenlti id:Megjegyzs

Akr 750 ra WCDMA esetn Akr 440 ra GSM esetn Az akkumultor lettartama fgg a hlzattl s a telefonhasznlati szoksoktl.

A telefon alapvet bemutatsa 1Figyelem! A tzveszly s az gsi srlsek kockzatnak cskkentse rdekben: Ne prblja felnyitni, sztszerelni vagy javtani az akkumultort. Ne trje ssze s ne szrja fel az akkumultort, ne zrja rvidre az rintkezit, valamint ne dobja tzbe vagy vzbe. Ne tegye ki az akkumultort 60oC (140oF) feletti hmrskletnek. Az akkumultort kizrlag ehhez a termkhez kszlt msik akkumultorra cserlje. A hasznlt akkumultorok jrahasznostsa s hulladkknt val kezelse sorn kvesse a lakhelyn rvnyes elrsokat.

Az akkumultor behelyezse 1. Illessze az akkumultor szemmel is lthat rzrintkezit az akkumultortart bels rszben lev rintkezkhz. 2. Elszr az akkumultor rintkezs oldalt helyezze be, majd finoman nyomja be az akkumultort a helyre. 3. Tegye vissza a kszlk htlapjt.

Az akkumultor rintkezi

A telefon alapvet bemutatsa Az akkumultor eltvoltsa 1. Ellenrizze, hogy a telefon ki van-e kapcsolva. 2. Vegye le a kszlk htlapjt. 3. Emelje ki az akkumultort az akkumultorrekesz fels rszn lev kis nylsnl fogva.Innen emelje fel

MemriakrtyaFontos

Kpei, zeni s alkalmazsai trolshoz helyezze be a mellkelt microSD-krtyt a telefonba.Be kell helyeznie a microSD-krtyt a Camera (Fnykpezgp) s az Albums (Album) alkalmazsok hasznlata eltt.

A memriakrtya behelyezse 1. Helyezze be a microSD-krtyt a foglalatba gy, hogy az aranyszn rintkezi lefel nzzenek. 2. Nyomja be a microSD-krtyt addig, amg kattanst nem hall.

A telefon alapvet bemutatsa A memriakrtya eltvoltsa Nyomja meg a memriakrtyt, hogy eltvoltsa azt a foglalatbl.Megjegyzs Ha el szeretn tvoltani a memriakrtyt a telefon bekapcsolt llapotban, akkor lsd A memriakrtya eltvoltsa a telefon bekapcsolt llapotban cm rszt jelen fejezet ksbbi rszben.

A szj, zsinr vagy pnt felhelyezse1. Vegye le a kszlk htlapjt. 2. Illessze a szj, zsinr vagy pnt hurkos vgt a htlapon lev nylsba. 3. Rgztse a hurkot a T-alak kampba, majd hzza meg a szjat a hurok rgztshez.

2

3

4. Tegye vissza a kszlk htlapjt.

4 A telefon alapvet bemutatsa

1.3 Az akkumultor feltltseAz j akkumultorok nincsenek feltltve. A telefon hasznlatbavtele eltt zembe kell helyezni s fel kell tlteni az akkumultort. Az akkumultorok ltalban csak tbb teljes feltltsi-lemertsi ciklus utn rik el a maximlis teljestmnyket.Fontos A telefon szlltsakor az akkumultor mr be van helyezve a telefonba. Egy vkony flia tallhat az akkumultor s az akkumultorrekesz kztt. Elszr el kell tvoltania ezt a flit a telefon hasznlathoz.

Az akkumultor tltse 1. A hlzati adapter USB-csatlakozjt csatlakoztassa a kszlk aljn tallhat USB-csatlakozhoz. 2. Az akkumultor tltsnek megkezdshez dugja be a hlzati adaptert egy konnektorba.Megjegyzs Az akkumultor tltsre csak a mellkelt hlzati adapter s az USB-kbel hasznlhat.

A tlts folyamn az rtest LED folyamatosan, borostynsrgn vilgt. Ha az akkumultor gy tltdik, hogy a telefon be van kapcsolva, egy tltst jelz ikon ( ) is megjelenik a Home (Kezdlap) kperny llapotsorban. Az akkumultor teljes feltltse utn az rtest LED zld sznre vlt, a Home (Kezdlap) kperny llapotsorban pedig az akkumultor teljes tltttsgt jelz ikon ( ) vlik lthatv. Az rtest LED-rl tovbbi informcikat tall jelen fejezet Telefon llapota s rtestsek cm rszben.Figyelem! Ne tvoltsa el az akkumultort a telefonbl tlts kzben. Biztonsgi okbl a tlts lell, ha az akkumultor tlmelegedik.

A telefon alapvet bemutatsa 5

1.4 A telefon kezelseNyomja meg a telefon ellapjnak gombjait a kvetkezk elvgzshez:HVS KEZDLAP MEN HVS BEFEJEZSE/ZEMKAPCSOL

VISSZA KERESS Gomb HVS Funkci Nyomja meg a Phone (Telefon) kperny megnyitshoz. Ha egy partner, partner telefonszma vagy egy telefonszm ki van jellve a kpernyn, nyomja meg a partner vagy a telefonszm felhvshoz. Hvs kzben nyomja meg a hvs tartsba helyezshez. Nyomja meg ismt a hvs folytatshoz. Ha a hvs kzben egy msik alkalmazsra lpett, nyomja meg, hogy megjelentse a folyamatban lev hvst a kpernyn. Brmelyik alkalmazsban vagy kpernyn nyomja meg, hogy visszatrjen a Home (Kezdlap) kpernyre. Nyomja meg s tartsa lenyomva a legutbb hasznlt alkalmazsok ablaknak megjelentshez. Nyomja meg, hogy megjelentse az aktulis kpernyn vagy menben vgrehajthat mveletek listjt. Nyomja meg, hogy visszalpjen az elz kpernyre, vagy egy prbeszdablak, egy men, a Notifications (rtestsek) panel vagy a kperny-billentyzet bezrshoz.

KEZDLAP

MEN VISSZA

6 A telefon alapvet bemutatsaGomb KERESS HVS BEFEJEZSE/ ZEMKAPCSOL Funkci Tovbbi rszletek a jelen fejezet Keress gomb cm szakaszban tallhatk. Hvs kzben nyomja meg a hvs befejezshez. Ha nincs hvs, nyomja meg s tartsa lenyomva a telefon menjnek megnyitshoz, ahol be-/kikapcsolhatja a mobilhlzati kapcsolatot, kikapcsolhatja a telefont, vagy a telefont nma zemmdra, rezg zemmdba vagy repls zemmdba kapcsolja.

Keress gombNyomja meg a KERESS gombot, hogy informcit keressen az aktulis kpernyn vagy alkalmazsban. Pldul a People (Szemly) lapon nyomja meg a KERESS gombot, hogy megkeressen egy partnert a telefonon. Nyomja meg a KERESS gombot a Maps (Trkp) alkalmazsban, hogy megkeressen egy helyet. Nyomja meg a KERESS gombot a Home (Kezdlap) kpernyn vagy a Browser (Bngsz) alkalmazsban, hogy elindtsa a Google kerest, s informcit keressen a weben.

A keressvban rja be a keresend informcit, majd nyomja meg jra a KERESS gombot.

A telefon alapvet bemutatsa 7

1.5 Navigls a telefononTbbfle mdon naviglhat a telefon Home (Kezdlap) kpernyjn, a menkben s az alkalmazsok kpernyjn.

rints

Ha szeretne begpelni valamit a kperny-billentyzeten, ki szeretne vlasztani elemeket a kpernyn, pldul egy alkalmazst vagy belltsi ikont, vagy meg szeretne nyomni egy kpernyn megjelen gombot, akkor egyszeren rintse meg az ujjval.

Nyomva tarts

Egy elem (pl. egy partner vagy egy hivatkozs egy weboldalon) elrhet vlasztsi lehetsgeinek megnyitshoz egyszeren tartsa nyomva az elemet.

Simts vagy cssztats

A suhints vagy cssztats azt jelenti, hogy az ujjt fgglegesen vagy vzszintesen gyorsan vgighzza a kpernyn.

Hzs

Tartsa a kpernyn lenyomva az ujjt a hzs elkezdshez. Hzskor ne emelje fel az ujjt addig, amg el nem rte a cl pozcit.

Suhints

A suhints hasonlt a simtshoz, de ilyenkor az ujjaival knnyebb, gyorsabb mozdulatokat kell vgrehajtania. Az ujjmozdulat mindig fggleges irny, pl. a kapcsolati vagy zenetlista bngszsekor.

8 A telefon alapvet bemutatsa

Forgats

A legtbb kperny esetn a kperny tjolsa automatikusan megvltozik llrl fekvre, ha oldalra fordtja a telefont. Szvegbevitel kzben oldalra fordthatja a telefont, hogy egy nagyobb billentyzetet hasznlhasson. Forduljon a 4. fejezethez a rszletekrt.Megjegyzs Az Orientation (Tjols) jellmezt a HOME (KEZDLAP) > MENU (MEN) > Settings (Belltsok) > Sound & display (Hang s megjelents) lapon ki kell vlasztani, hogy a kperny tjolsa automatikusan megvltozzon.

Csps

A telefon kpernyje tmogatja a tbb rintst. Nhny alkalmazs esetn, pldul az Albums (Album) s Browser (Bngsz) alkalmazsnl kt ujjval (pldul a hvelyk- s mutatujjval) megcspheti a kpernyt, hogy nagytsa vagy kicsinytse a kpet vagy a weboldalt.

A hanyattegr hasznlata

Forgassa vagy nyomja meg a HANYATTEGERET, hogy kivlassza vagy kijellje az elemeket a kpernyn. A HANYATTEGR villog bejv hvs vagy rtests esetn.

A telefon alapvet bemutatsa 9

1.6 Az els lpsekHa behelyezte a SIM-krtyt, az akkumultort s a microSD-krtyt, akkor bekapcsolhatja a telefont s megkezdheti a hasznlatot.

A telefon be- s kikapcsolsaA telefon bekapcsolsa Nyomja meg a HVS BEFEJEZSE/ZEMKAPCSOL gombot.Megjegyzs Ha elszr kapcsolja be a telefont, akkor a kszlk felkri, hogy jelentkezzen be a Google fikjba. A telefon els belltsrl tovbbi informcit tall a jelen fejezet A telefon els belltsa cm szakaszban.

A telefon kikapcsolsa 1. Nyomja meg s tartsa lenyomva nhny msodpercig a HVS BEFEJEZSE/ ZEMKAPCSOL gombot. 2. Ha a Phone options (Telefon belltsai) men megjelenik, rintse meg a Power off (Kikapcsols) lehetsget. 3. rintse meg az OK gombot a telefon kikapcsolshoz.

A PIN-kd bersa

Ha a SIM-krtya PIN-kdot (Personal Identification Number - Szemlyes azonostszmot) ignyel, akkor be kell rnia a PIN-kdot a folytatshoz. rja be a SIM PIN-kdjt, majd rintse meg az OK gombot. A SIM-krtya PIN-kdjnak engedlyezsrl s kikapcsolsrl lsd A telefon vdelme cm szakaszt a 10. fejezetben.Megjegyzs Ha hromszor is hibsan adja meg a PIN-kdot, akkor blokkoldik a SIM-krtya. Ha ez trtnik, feloldhatja a PUK-kd (PIN Unblocking Key - PIN felold kd) hasznlatval, amit a mobil szolgltatjtl kaphat meg. A SIM-krtya feloldsrl lsd a 10. fejezetet.

40 A telefon alapvet bemutatsa

A telefon els belltsa

Amikor elszr bekapcsolja a telefont, gyorsan bellthatja a klnbz fikjait, mint pldul Google Account, Facebook, Flickr, Twitter, Microsoft Exchange ActiveSync s ms e-mail fikok.Megjegyzsek Wi-Fi vagy adatkapcsolattal csatlakoznia kell az internethez, hogy belltsa a fikokat. Nhny fik nem biztost teljes hozzfrst az adott alkalmazs minden funkcijhoz. Pldul, ha belltja a Facebook-fikot, akkor csak a Facebook albumokat s a bartai albumait tudja majd megnzni. Azonban letltheti a Facebook alkalmazst az Android Market-rl, vagy hasznlhatja a Browser (Bngsz) alkalmazst, hogy a Facebook weboldalra lpjen. Nem kell minden fikot belltania, hogy hasznlja a telefont.

1. Vlassza ki a hasznlni kvnt nyelvet, majd rintse meg a Next (Tovbb) gombot. 2. A telefon a kvetkez kpernykn felkri nhny bellts meghatrozsra, az oktatrsz megtekintsre vagy a Wi-Fi kapcsolat belltsra. rintse meg a Next (Tovbb) vagy a Skip (Kihagy) gombot a kvetkez kpernyre val ugrshoz.Megjegyzs Csak akkor krdez r a telefon a Wi-Fi kapcsolat belltsra, ha van elrhet Wi-Fi kapcsolat.

3. A Set up accounts (Fikok belltsa) kpernyn vlassza ki, melyik fikokat szeretn belltani. rintse meg a Skip (Kihagy) gombot, ha nem akar fikokat belltani. A Google fik belltsrl lsd a 8. fejezetet. Az Exchange ActiveSync fik s ms e-mail fikok belltsrl lsd az 5. fejezet.

Egy fik belltsa utn vissza fog lpni a Set up accounts (Fikok belltsa) kpernyre. rintse meg a Next (Tovbb) gombot, ha befejezte a fikok belltst.

A telefon alapvet bemutatsa 41 4. A Set up social network accounts (Kzssgi hlzati fikok belltsa) kpernyn vlassza ki, melyik kzssgi hlzati fikot szeretn belltani. rintse meg a Skip (Kihagy) gombot, ha nem akarja a fikokat belltani. A fik belltsa utn vissza fog trni a Set up social network accounts (Kzssgi fikok belltsa) kpernyre. rintse meg a Next (Tovbb) gombot, ha befejezte a fikok belltst. 5. rintse meg a Finish (Befejezs) gombot a belltsi folyamat befejezshez, s a Home (Kezdlap) kpernyre val lpshez.

A kijelz kikapcsolsa, ha az nincs hasznlatban

Az akkumultor kmlse rdekben a telefon kikapcsolja a kijelzt, ha egy bizonyos ideig nem nyl hozz. A kperny kikapcsolsa utn a telefon tovbbra is fogadja az zeneteket s hvsokat.Tancs A kperny kikapcsolsi vrakozsi idejnek bekapcsolsrl lsd A kijelz belltsai cm szakaszt a 10. fejezetben.

Kikapcsolhatja a kpernyt gy is, hogy megnyomja a HVS BEFEJEZSE/ ZEMKAPCSOL gombot. A MEN, HVS BEFEJEZSE/ZEMKAPCSOL gomb megnyomsakor vagy a bejv hvsok esetn a telefon kijelzje bekapcsol, s megjelenti a lezrs kpernyt.

4 A telefon alapvet bemutatsa A kijelz zrolsnak feloldsa

Nyomja meg a svot a lezrsi kpernyn, majd cssztassa az ujjt lefele, hogy feloldja a kpernyt vagy fogadja a bejv hvst.

Lezrs kperny Tancs

Lezrs kperny: Bejv hvs

Megnyomhatja a MEN gombot is a lezrs kpernyn, hogy feloldja azt. Ha belltott egy kijelz feloldsi mintt, akkor a telefon felkri, hogy rajzolja le a mintt a kpernyre annak feloldshoz. A kperny feloldsi minta ltrehozsrl s engedlyezsrl lsd A telefon vdelme cm szakaszban a 10. fejezetben.

Megjegyzs

A telefon alapvet bemutatsa 4

1.7 KezdlapA Home (Kezdlap) kperny rengeteg helyet biztost a munkhoz, gy felveheti azokat az elemeket, melyekre szksge van a Home (Kezdlap) kpernyn. Vegyen fel elemeket, pldul alkalmazsok ikonjt, parancsikonokat, mappkat s HTC vagy Google widgeteket, hogy azonnal hozzfrjen az adatokhoz s alkalmazsokhoz.Jelerssg Kapcsolat llapota rtestsek. A rszleteket lsd jelen fejezet Telefon llapota s rtestsek cm rszben.

Akkumultor llapota Id

rintsen meg egy ikont a kapcsold alkalmazs megnyitshoz. rintse meg az All programs (Minden program) kperny megnyitshoz vagy bezrshoz. (A rszleteket lsd jelen fejezet Alkalmazsok szakaszban.) Tancs

rintse meg a Phone (Telefon) kperny megnyitshoz. rintse meg a parancsikonok, widgetek s mappk Home (Kezdlap) kpernyhz val hozzadshoz.

Brmelyik alkalmazsban megnyomhatja a KEZDLAP gombot a Kezdlap kperny megjelentshez.

44 A telefon alapvet bemutatsa

Kibvtett kezdlap kpernyA Kezdkperny a kpernyn tlra nylik, hogy tovbbi helyet biztostson az ikonok, widgetek s msok szmra. Nyomja meg a KEZDLAP gombot, majd cssztassa el az ujjt vzszintesen a kpernyn keresztl, hogy a kibvtett Kezdkperny bal vagy jobb oldalra lpjen. Hat tovbbi kperny ll rendelkezsre a Home (Kezdlap) kpernyt nem szmtva.Megjegyzs Tancs Tbb kpernyt nem adhat hozz. Amikor a Kibvtett Kezdkpernyn tartzkodik, nyomja meg a HOME (Kezdkperny) gombot, hogy visszatrjen a f Kezdkpernyre.

A Kezdlap kperny testre szabsaEgy ttel hozzadsa a Kezdlap kpernyhz 1. Nyomja meg a KEZDLAP gombot, majd rintse meg aMegjegyzs

gombot.

Megnyomhat s nyomva tarthat egy res helyet a Home (Kezdlap) kpernyn.

2. Amikor megnylik az Add to Home (Hozzads a Kezdlaphoz) men, vlassza ki a Kezdlaphoz hozzadni kvnt ttelt: Shortcut (Parancsikon). Adjon hozz parancsikonokat, pldul alkalmazsokat, knyvjelzvel megjell weboldalt, egy kedvenc partnert, egy Gmail/Google Mail cmkt, zenei lejtszsi listt s sok minden mst.Az All programs (Minden program) kpernyn lev alkalmazs parancsikonjnak a Home (Kezdlap) kpernyre val gyors hozzadshoz nyomja meg s tartsa lenyomva az alkalmazs ikonjt. Ha a telefon rezeg, hzza az ikont a Home (Kezdlap) kperny res terletre, majd engedje el.

Tancs

A telefon alapvet bemutatsa 45 HTC widget. Adjon a Home (Kezdlap) kpernyhz HTC widgeteket, pldul rt, naptrt, levelezst, szemlyeket, Footprints alkalmazst s sok minden mst. Android widget. Adjon a Home (Kezdlap) kpernyhz Android widgeteket, pldul rt, zenelejtszt, kpkeretet, Google keresmezt vagy naptrat, amely megjelenti a kzelg tallkozkat. Folder (Mappa). Adjon hozz mappt, amellyel szervezheti a Home (Kezdlap) kperny elemeit. Adjon hozz parancsikont az sszes partnerhez, a telefonszmmal rendelkez partnerekhez vagy a megjellt partnerekhez. A partner adatai automatikusan frisslnek, ha a forrs megvltozott. A mappk ltrehozsrl tovbbi informcikat tall a jelen fejezet Mappk ltrehozsa s elemek hozzadsa cm szakaszban.

A Home (Kezdlap) kperny hasonlan nzhet ki, ha kihasznlja az elrhet widgeteket s hasznlja a ltvnyokat.

A Home (Kezdlap) kperny egy Scene-rl (Ltvny) szrmaz widgetekkel val feltltshez nyomja meg a KEZDLAP > MEN gombot, majd rintse meg a Scenes (Ltvnyok) elemet.

46 A telefon alapvet bemutatsa Egy HTC widget hozzadsa 1. Nyomja meg a KEZDLAP gombot, majd rintse meg a gombot.

2. A Add to Home (Hozzads a Kezdlaphoz) menben rintse meg a HTC widget elemet. 3. rintsen meg egy widgetet, hogy hozzadja azt a Home (Kezdlap) kpernyhz, majd vlassza ki a hasznlni kvnt elrendezst.Megjegyzs A legtbb HTC widget szmos elrendezst s mretet knl, hogy megfeleljen ignyeinek.

4. rintse meg a Select (Kijell) elemet.Megjegyzs Elszr el kell tvoltania egy widgetet a Home (Kezdlap) kpernyrl, ha nincs hely az j widget szmra.

Kezdlap-ttel thelyezse 1. Nyomja meg s tartsa lenyomva az thelyezni kvnt ttelt a Szerkeszts md aktivlshoz.Megjegyzs Amikor a Szerkeszts md bekapcsol, a ttel kinagytdik s a kszlk rezeg.

2. Az ujja a ttelrl val felemelse nlkl hzza t az ikont a kpernyn a kvnt helyre, majd engedje fel.Megjegyzs Egy ttel a Kezdlaprl a Kibvtett kezdlapra val thelyezshez nyomja meg s tartsa lenyomva a ttelt, majd hzza el a kperny bal vagy jobb szle fel addig, amg a kijelz a Kibvtett kezdlapra vlt. Helyezze el a ttelt a kpernyn, majd engedje fel.

A telefon alapvet bemutatsa 47 Kezdlap-ttel eltvoltsa 1. Nyomja meg s tartsa lenyomva az eltvoltani kvnt ttelt a Szerkeszts md aktivlshoz.Megjegyzs Amikor a Szerkeszts md bekapcsol, a ttel kinagytdik s a kszlk rezeg.

2. Hzza az ikont a Telefon gombra (A Telefon gomb vltozik).

gombra

3. Amikor az ikon s a Remove (Eltvolts) gomb pirosra vlt, engedje fel. A Kezdlap kpernyhtternek mdostsa 1. Nyomja meg a KEZDLAP > MEN gombot, majd rintse meg a Wallpaper (Httrkp) elemet. 2. Vlassza ki a Home (Kezdlap) elemet.Megjegyzs Vlassza ki a Lock screen (Lezr kperny) elemet, hogy mdostsa a Lezr kperny httrkpt.

3. rintse meg az Albums (Album) vagy a Wallpaper gallery (Httrkp galria) elemet. rintse meg az Albums (Album) elemet, hogy a sajt maga ltal a fnykpezgppel rgztett kpet vagy a telefonra httrkpknt msolt kpet hasznlja. Megvghatja a kpet, mieltt azt httrkpknt belltan. A kp vgsrl lsd a Kp megvgsa cm szakaszt a 7. fejezetben. rintse meg a Wallpaper gallery (Httrkp galria) elemet, hogy a telefon elre belltott httrkpet hasznlja.

4. rintse meg a Save (Ments) vagy a Set wallpaper (Httrkp belltsa) elemet.

48 A telefon alapvet bemutatsa Mappa ltrehozsa s elemek hozzadsa Ltrehozhat mappkat a Home (Kezdlap) kpernyn, hogy trolja bennk az alkalmazsok ikonjait vagy a parancsikonokat. 1. Nyomja meg a KEZDLAP > MEN gombot, majd rintse meg a Add to Home (Hozzads a Kezdlaphoz) > Folder (Mappa) > New folder (j mappa). Egy j mappa jelenik meg a kpernyn. 2. Nyomja meg s tartsa lenyomva az alkalmazs ikonjt vagy a parancsikont a Home (Kezdlap) kpernyn, hogy aktivlja a Szerkeszts mdot, majd hzza azt a mappa tetejre. A mappban lev elemek hozzfrshez rintse meg a mappt a megnyitshoz, majd rintse meg a megnyitni kvnt alkalmazs ikonjt vagy a parancsikont.Tancs Egy mappa trlshez kvesse a Home (Kezdlap) kperny elemnek eltvoltsnak eljrst. Lsd a Kezdlap-ttel eltvoltsa cm rszt a fejezet korbbi szakaszban.

Mappa tnevezse 1. rintse meg a mappt a megnyitshoz. 2. Nyomja meg s tartsa lenyomva a mappa cmsort, hogy megnyissa a Rename folder (Mappa tnevezse) prbeszdablakot. 3. Adja meg a Mappa nevt, majd rintse meg az OK gombot.

A telefon alapvet bemutatsa 49

1.8 Telefon llapota s rtestsekTelefonllapot ikonok Ezek az ikonok jelennek meg az llapotsor telefonllapot terletn.

Az ezen a terleten megjelen ikonok A GPRS-kapcsolat ltrejtt A GPRS-kapcsolat hasznlatban van Az EDGE-kapcsolat ltrejtt Az EDGE-kapcsolat hasznlatban van A G-kapcsolat ltrejtt A G-kapcsolat hasznlatban van A HSPA-kapcsolat ltrejtt A HSPA-kapcsolat hasznlatban van Csatlakozik egy Wi-Fi hlzathoz A Bluetooth be van kapcsolva Csatlakozs egy Bluetooth-kszlkhez Repls md breszts belltva Kihangosts be Adatszinkronizls Jelerssg Barangols Nincs jel Nincs SIM krtya Rezg zemmd A telefon hangszrja el van nmtva A telefon mikrofonja el van nmtva Majdnem lemerlt az akkumultor Lemerlben van az akkumultor Az akkumultor fel van tltve Az akkumultor tltdik A GPS be van kapcsolva A GPS csatlakozik A vezetkes mikrofonos headset csatlakoztatva A vezetkes headset csatlakoztatva

50 A telefon alapvet bemutatsa rtestsi ikonok Ezek az ikonok jelenhetnek meg az llapotsor rtestsi terletn:

Az ezen a terleten megjelen ikonok Tovbbi (nem megjelentett) rtestsek j Microsoft Exchange ActiveSync Hvs folyamatban e-mail vagy POP/IMAP zenet j Gmail zenet j SMS/MMS Problma az SMS/MMS elkldsvel j azonnali zenet j hangposta Kzeled esemny Zenelejtszs ltalnos figyelmeztets (pldul szinkronizlsi hiba) A memriakrtyn kevs a szabad terlet A Wi-Fi be van kapcsolva, s vannak elrhet vezetk nlkli hlzatok Adatszinkronizls Csatlakozva a HTC Sync-hez j csicsergs Nem fogadott hvs Tartsban van egy hvs Hvstirnyts Az irnytt tjolni kell Adatok feltltse Adatok letltse Vrakozs a feltltsre Tartalom letltve A telefon USB-kbelen a szmtgphez csatlakozik A memriakrtyt el lehet tvoltani, vagy az SD el van ksztve. Nincs memriakrtya a telefonban.

A telefon alapvet bemutatsa 51

rtestsi panel

Az rtestsi ikonok jelzik az j zenetek rkezst, a naptri esemnyeket, a belltott bresztseket s az aktulis belltsokat, pldul a hvstirnyts bekapcsolt voltt vagy az aktulis hvs llapott. Megnyithatja a Notifications (rtestsek) panelt, hogy megnyissa az zenetet, az emlkeztett vagy az esemnyrtestt, s megnzheti a mobilszolgltat nevt. Az rtestsek panel megnyitsa Amikor egy j rtestsi ikon jelenik meg az llapotsorban, nyomja meg s tartsa lenyomva az llapotsort, majd cssztassa az ujjt lefele a Notifications (rtestsek) panel megnyitshoz.Szolgltat neve rintsen meg egy rtestst a kapcsold alkalmazs megnyitshoz. rintse meg az sszes rtests trlshez.

Nyomja meg s tartsa lenyomva, majd cssztassa felfele a Notifications (rtestsek) panel bezrshoz.

Ha tbb rtests is rkezett, akkor lefele grgetheti a kpernyt, hogy megnzze a tovbbi rtestseket.Tancs Megnyithatja a Notifications (rtestsek) panelt a Home (Kezdlap) kpernyn a MEN gomb megnyomsval, majd rintse meg az Notifications (rtestsek) elemet.

52 Atelefonalapvetbemutatsa Az rtestsek panel bezrsa NyomjamegstartsalenyomvaaNotifications(rtestsek)panelalssvjt,majd cssztassaazujjtfelfeleakpernynvagynyomjamegaVISSZAgombot.

llapotjelz LED

AzllapotjelzLEDaflhallgatjobbsarkbantallhat,sinformcikatnyjta telefonllapotrl.llapotjelzLED

LED llapota Folyamatos zld Folyamatos piros Villog piros

Jelzs Azakkumultorteljesenfelvantltve(haatelefonahlzati adapterhez/szmtgphezcsatlakozik). Akkumultortltdik. Lemerlbenvanazakkumultor.

A telefon alapvet bemutatsa 5

1.9 AlkalmazsokA All programs (Minden program) kperny tartalmazza a telefonon lev alkalmazsokat. Minden alkalmazs, amelyet az Android Marketrl vagy a webrl tlttt le s teleptett, megjelenik az All programs (Minden program) kpernyn.Fontos Lehetsges, hogy nhny alkalmazs, melyet a Felhasznli tmutat megemlt, alaprtelmezsben nem rhet el a telefonon. A telefonon elrhet alkalmazsok a telefon vsrlsnak helytl fggenek.

A Minden program kperny megnyitsa Nyomja meg a KEZDLAP gombot, majd rintse meg a gombot. Az All programs (Minden program) kperny bezrshoz rintse meg a gombot.Tancs Az alkalmazsok gyors megnyitshoz hozzadhatja a gyakran hasznlt alkalmazsok ikonjait a Home (Kezdlap) kpernyre, vagy a ltrehozott mappkba. Lsd a Kezdlap kperny testre szabsa cm rszt a fejezet korbbi szakaszban.

Legutbb hasznlt alkalmazsokEgy kzelmltban hasznlt alkalmazs megnyitsa 1. Nyomja meg s tartsa lenyomva a KEZDLAP gombot a legutbb hasznlt alkalmazsok ablaknak megjelentshez. Az ablak megjelenti a hat legutoljra hasznlt alkalmazst. 2. rintsen meg egy ikont az ablakban, hogy megnyissa az adott alkalmazst.

54 A telefon alapvet bemutatsa

1.10 BelltsokA Settings (Belltsok) kpernyn szablyozhatja s testre szabhatja a telefon belltsait. A Settings (Belltsok) kperny megnyitshoz tegye a kvetkezk valamelyikt: Nyomja meg a KEZDLAP > MEN gombot, majd rintse meg a Settings (Belltsok) elemet. Nyomja meg a KEZDLAP gombot, majd rintse meg az rintse meg a Settings (Belltsok) elemet. elemet, majd

Personalize (Szemlyre szabs)

Kivlaszt egy ltvnyt, belltja a Home (Kezdlap) kperny vagy a lezrsi kperny httrkpt s a bejv hvsok alaprtelmezett csenghangjt. tnevezheti vagy trlheti az egyni ltvnyt gy is, hogy megnyomja s lenyomva tartja az egyni ltvnyt a Choose a Scene (Vlasszon ltvnyt) kpernyn. Belltja a telefon vezetk nlkli kapcsolatait, pldul a Wi-Fi-t s a Bluetooth-t, engedlyezi a Repls zemmdot, vagy belltja a barangols, a hlzatok s sok minden ms belltsait. Tovbbi rszleteket a 6. fejezetben tall. Belltja a hvsi szolgltatsokat, pldul a hangpostt, a hvstirnytst, a hvsvrakoztatst s a hvazonostt. Tovbbi rszleteket a . fejezetben tall. Belltja a hvsi s az rtestsi hangokat, vagy a kperny fnyerejt s a kperny vrakozsi idejt. Tovbbi rszleteket a 10. fejezetben tall. Kivlasztja a szinkronizlshoz a Google Apps, az Exchange Activesync s a Microsoft Office Outlook elemeket, ha azok be vannak lltva. Rszletekrt lsd az 5. s a 9. fejezetet. Kezeli a Facebook, a Flickr s a Twitter fikokat.

Wireless controls (Vezetk nlkli belltsok) Call settings (Hvsbelltsok) Sound & display (Hang s megjelents) Data synchronization (Adatszinkronizci) Social networks (Kzssgi hlzatok)

A telefon alapvet bemutatsa 55Location (Helymeghatrozs) Security (Biztonsg) Applications (Alkalmazsok) SD card & phone storage (SD-krtya s telefonmemria) Date & time (Dtum s id) Kivlasztja a hasznlni kvnt GPS helymeghatrozs forrst. Belltja a kperny feloldsi mintt, engedlyezi a SIM-krtya zrt vagy jraindtja a telefont. Tovbbi rszleteket a 10. fejezetben tall. Kezeli az alkalmazsokat s az j programok teleptst. Ellenrzi az elrhet memriakrtya s telefonmemria kapacitst. Tovbbi rszleteket a 10. fejezetben tall. Belltja a dtumot s idt, az idznt, a dtum- s idformtumot. Tovbbi rszleteket a 9. fejezetben tall.

Locale & text (Terlet Belltja az opercis rendszer nyelvt s a terletet. Bellthatja a s szveg) kperny-billentyzet belltsait is. About phone (A telefonrl) Megjelenti a telefon llapott, pldul a hlzat tpust, a jel erssgt, az akkumultor tltttsgi szintjt s a hlzat nevt. Megnzheti a jogi informcikat s a telefon szoftvernek verziszmt.

1.11 A hanger belltsaA Ringer volume (Csengsi hanger) belltsa a telefon csenghangjnak hangerejt mdostja, mg a Media volume (Mdia hanger) belltsa a zene- s a videolejtszs hangerejt mdostja. A csengs s a mdia hangereje egymstl fggetlenl is bellthatk. A Csengsi hanger belltsa Bellthatja a csengs hangerejt, amikor a Home (Kezdlap) kpernyn vagy valamelyik alkalmazs kpernyjn tartzkodik (kivve hvs s zene-/ videolejtszs) kzben.

56 A telefon alapvet bemutatsa 1. Nyomja meg a HANGOSTS vagy HALKTS gombot a telefon bal oldaln, hogy a csengs hangerejt a kvnt szintre lltsa be. Megjelenik a Ringer volume (Csengs hangereje) ablak a kpernyn, amely megjelenti a hanger szintjt. Ha elrte a legalacsonyabb csengsi hangert (Nma zemmd), nyomja meg a HALKTS gombot jra, hogy a telefont Rezg zemmdba lltsa. A telefon rezegni fog, s a rezgs md ikonja ( ) megjelenik az llapotsorban. 2. Rezg zemmdban nyomja meg a HANGOSTS gombot egyszer, hogy nma zemmdba vltson. A nmts ikon ( ) megjelenik az llapotsorban.Tancs A nma zemmdba val gyors vltshoz nyomja meg s tartsa lenyomva a HVS BEFEJEZSE/ZEMKAPCSOL gombot, majd rintse meg a Silent mode (Nma zemmd) menpontot.

Bellthatja a csengs hangerejt a Settings (Belltsok) kpernyn is. A belltshoz nyomja meg a KEZDLAP > MEN gombot, majd rintse meg a Settings (Belltsok) > Sound & display (Hang s megjelents) > Ringer volume (Csengs hangereje) elemet. A Mdia hanger belltsa Zene vagy vide lejtszsa kzben nyomja meg a HANGOSTS vagy a HALKTS gombot a telefon bal oldaln a mdia hanger belltshoz. Megjelenik a Music/ video volume (Zene/vide hangereje) ablak a kpernyn, amely megjelenti a hanger szintjt. Bellthatja a mdia hangerejt a Settings (Belltsok) kpernyn is. 1. Nyomja meg a KEZDLAP > MEN gombot, majd rintse meg a Settings (Belltsok) elemet. 2. rintse meg a Sound & display (Hang s megjelents) > Media volume (Mdia hanger) elemet. 3. Amikor megjelenik a Mdia hanger ablak, mozgassa a csszkt balra (a halktshoz) vagy jobbra (a hangostshoz). 4. rintse meg az OK gombot az ablak bezrshoz.

A telefon alapvet bemutatsa 57

1.12 A telefon memriakrtyjnak USB-meghajtknt val hasznlataA szmtgpen trolt zenk, kpek s ms fjlok a telefon memriakrtyjra val tvitelhez a telefon memriakrtyjt USB-meghajtknt kell belltania. A telefon memriakrtyjnak USB-meghajtknt val belltsa 1. Csatlakoztassa a telefont a szmtgphez az USB-kbel hasznlatval. Egy rtestsi ikon ( ) jelenik meg az llapotsorban. 2. Nyissa meg az Notifications (rtestsek) panelt. Az Notifications (rtestsek) panel megnyitsrl lsd az Az rtestsek panel megnyitsa cm szakaszt jelen fejezet korbbi rszben. 3. Az Notifications (rtestsek) panelen rintse meg az USB connected (USB csatlakoztatva) elemet, majd rintse meg a Mount (Csatols) elemet.Megjegyzs Ha a Mount (Csatols) funkcit kivlasztja, a telefon nem fogja felismerni a memriakrtyt, ha az a szmtgphez csatlakozik. Nem fogja tudni hasznlni a telefon nhny alkalmazst, pldul a Camera (Fnykpezgp) s a Music (Zene) alkalmazst.

A memriakrtya eltvoltsa a telefon bekapcsolt llapotban Ha el kell tvoltania a memriakrtyt a telefon bekapcsolt llapotban, akkor elszr le kell csatolnia a memriakrtyt, hogy elkerlje a memriakrtya srlst vagy meghibsodst. 1. Nyomja meg a KEZDLAP > MEN gombot, majd rintse meg a Settings (Belltsok) elemet. 2. Grgessen lefele a kpernyn, majd rintse meg az SD card & phone storage (SD-krtya s telefonmemria) elemet. 3. rintse meg az Unmount SD card (SD-krtya lecsatolsa) elemet. 4. Tvoltsa el a memriakrtyt a jelen fejezet A memriakrtya eltvoltsa cm szakaszban lert mdon.

58 A telefon alapvet bemutatsa

2. fejezet - A telefonfunkcik hasznlata2.1 Hvs kezdemnyezseTbbfle knyelmes mdon kezdemnyezhet hvsokat a telefonrl.Megjegyzs A legtbb SIM-krtyhoz tartozik egy elre megadott PIN-kd (personal identification number, szemlyes azonost szm) amelyet a mobiltelefon-szolgltat hatroz meg. Felkrs esetn rja be a PIN-kdot, majd rintse meg az Enter (Bevitel) gombot. Ha hromszor hibs PIN-kdot ad meg, a SIM-krtya zroldik. Ha ez trtnik, feloldhatja a PUK-kd (PIN Unblocking Key - PIN felold kd) hasznlatval, amit a mobilszolgltatjtl kaphat meg.

Hvs a Trcsz hasznlatval

A Dialer (Trcsz) kpernyn kzvetlenl trcszhat egy szmot, vagy hasznlhatja az Intelligens trcszs funkcit, hogy megkeressen s felhvjon egy partnert a People (Szemly) kpernyrl vagy egy szmot a Hvslistbl. Amikor egy partner nevnek els betjt vagy szmt berja, az Intelligens trcsz megkeresi a partner telefonszmt a partner nevnek els betje, valamint a partner nevben szerepl szkz, ktjel vagy alhzs utn megjelen bet alapjn. Ahogy tbb bett vagy szmot r be, a lista mindig csak az egyez elemeket mutatja.

60 A telefonfunkcik hasznlata 1. A Dialer (Trcsz) megnyitshoz tegye a kvetkezk valamelyikt: Nyomja meg a HVS gombot. A Kezdlapon rintse meg a Phone (Telefon) gombot.

2. Kezdje berni az els pr szmjegyet vagy karaktert a Telefon billentyzet gombjai segtsgvel. Ahogy megadja a szmokat vagy betket, az Smart Dial (Intelligens trcszs) panel megjelenti az egyez tallatokat. Ha hibs szmjegyet r be, rintse meg a gombot a szmjegy trlshez. Ha a teljes szmot trlni szeretn, akkor tartsa nyomva a gombot . 3. rintse meg a gombot, ha be szeretn zrni a telefon billentyzett, s ha ltni szeretn, hogy van-e megfelel szm vagy partner. A szrt listn val bngszshez hzza gyorsan fel-le az ujjt a kpernyn, ha lassabban grgetn, simtson az ujjval fel-le. 4. Szm vagy partner felhvshoz tegye a kvetkezk valamelyikt: rintse meg a kvnt telefonszmot vagy nvjegyet a listn. A partnerhez trstott msik szm hvshoz vlassza ki a partnert, majd rintse meg a partner nevtl jobbra a nvjegykrtya ikont. A rszletes nvjegy kpernyn rintse meg a hvni kvnt szmot.

Telefonszm felhvsa egy SMS-bl

Az SMS megjelentse kzben felhvhatja az zenetben tallhat telefonszmot. 1. rintse meg a telefonszmot tartalmaz zenetet. 2. A Select link (Hivatkozs kivlasztsa) kpernyn rintse meg a hvni kvnt szmot. 3. Ezutn megnylik a Phone (Telefon) kperny, a telefonszm automatikusan berdik, s azt fel lehet hvni. A hvs kezdemnyezshez rintse meg a Call (Hvs) gombot. Az SMS-ekrl az 5. fejezetben tall tovbbi informcit.

A telefonfunkcik hasznlata 61

Gyorstrcszsi szmok hvsa

Egy trolt gyorstrcszsi szm felhvshoz nyomja meg s tartson lenyomva egy szmgombot. A gyorstrcszsi szmok belltshoz lsd a . fejezet Partner hozzadsa a gyorstrcszshoz cm szakaszt.

E-mailben lev telefonszmok felhvsa

Egy e-mail megjelentse kzben rintse meg az e-mailben lev telefonszmot a Phone (Telefon) kperny megnyitshoz, hogy felhvhassa az adott szmot.

Seglyhvs kezdemnyezseMegjegyzs

A Phone (Telefon) kpernyn trcszza a nemzetkzi seglyhv szmot (pldul 000), majd rintse meg a Call (Hvs) gombot.Lehetsges, hogy a SIM-krtyn tovbbi seglyhv szmok is szerepelnek. Rszletes informcit a szolgltattl kaphat.

2.2 Hvs fogadsa s elutastsaHa egy partner felhvja, a Incoming call (Bejv hvs) kperny megjelenik, s megjelenti a hvsazonosts ikonjt, a hv nevt s telefonszmt. Ha a hv nem szerepel a Nvjegyalbumban, akkor csak az alaprtelmezett hvsazonost ikon s a telefonszm jelenik meg az Incoming call (Bejv hvs) kpernyn.

Egy bejv hvs fogadsa

rintse meg az Answer (Fogads) gombot, vagy nyomja meg a HVS gombot.

Egy bejv hvs visszautastsa

rintse meg a Decline (Visszautasts) gombot, vagy nyomja meg a HVS BEFEJEZSE/ZEMKAPCSOL gombot.

6 A telefonfunkcik hasznlata

A csenghang elnmtsa

A csengs nmtshoz - a hvs elutastsa nlkl - nyomja meg a HALKTS gombot.

Hvs elutastsa s szveges zenet kldse

Automatikusan elkldhet egy alaprtelmezett SMS-t a hvnak, s visszautasthatja a bejv hanghvst. Nyomja meg a MEN gombot, majd rintse meg a Send message (zenet kldse) elemet a bejv hvs kzben az zenet elkldshez. Mdosthatja az alaprtelmezett szveges zenetet a MEN gomb megnyomsval, majd rintse meg a Phone settings (Telefonbelltsok) > Edit default message (Alaprtelmezett zenet szerkesztse) menpontot.

2.3 Hvs kzbeni lehetsgek hasznlataHvs kzben nyomja meg a MEN gombot a hvsi men megjelentshez. rintse meg a menben a megfelel menpontot a hvs tartsba helyezshez, egy msik partner felhvshoz a telefonkonferencihoz, a telefon mikrofonjnak elnmtshoz s sok minden mshoz.Megjegyzs Amikor a telefon trcsz, csak a People (Szemly) s a Speaker on (Kihangost) gombok rhetk el. Hvsi lehetsgek

A telefonfunkcik hasznlata 6

Tbb hvs kezelse

A telefon jelzi, ha jabb bejv hvs rkezik, s lehetv teszi a hvs fogadst vagy elutastst. Ha mr hvsban van, s szeretn fogadni a hvst, akkor tvlthat a kt hv kztt. 1. Nyomja meg a BESZD/ KLDS gombot a msodik hvs fogadshoz, s az els hvs tartsba helyezshez. 2. A hvk kztti vltshoz rintse meg azt a szemlyt a kpernyn, akivel beszlni szeretne. 3. Ha be szeretn fejezni az aktulis hvst, s vissza szeretne trni a msikhoz, akkor nyomja meg az End call (Hvs befejezse) gombot.rintse meg, hogy beszljen ezzel a hvval, s a msik hvt tartsba helyezze. rintse meg a hvsok egyestshez.

Elindthat egy konferenciahvst az sszes rsztvev kztt a hvsok egyestsvel. A hvs egyestshez rintse meg a gombot a kperny jobb als rszn.

Konferenciahvs ltrehozsa

1. Hvja fel a konferenciahvs els rsztvevjt. 2. Hvs kzben nyomja meg a MEN gombot, majd rintse meg a Add call (Hvs hozzadsa) menpontot, ezutn trcszza a msodik rsztvev szmt. Az els rsztvev tartsba kerl, amikor felhvja a msodik rsztvevt. 3. Amikor ltrejtt a kapcsolat a msodik rsztvevvel, rintse meg az (egyests) gombot.

64 A telefonfunkcik hasznlata 4. Ahhoz, hogy egy msik rsztvevt hvjon a konferenciahvsba, rintse meg az elemet a konferenciahvs kpernyn, majd hvja fel a meghvand partner szmt.Megjegyzs A konferenciahvs tartsba kerl, amikor a msik partnert felhvja. Ha ltrejtt a kapcsolat a msik partnerrel, akkor egyms kztt beszlgethetnek.

5. A kapcsolat ltrejtte utn rintse meg az rsztvevt a konferenciahvshoz.Megjegyzs

gombot, hogy hozzadja a

6. Ha befejezte, rintse meg a End call (Hvs befejezse) gombot.Nem minden mobiltelefon-hlzat