Top Banner
Βουνάτσος κατά Μαρινάτου και άμεση «μεταμέλεια» ΔΕΥΑΛ Στης Φιλελλήνων τις λακκούβες… ΣEΛ. 18 APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3886 TIMH 1,00 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΙΟΥ 2013 Κ. κατάστημα Μυτιλήνης www.emprosnet.gr ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 5 5 Ατέλειωτη η λίστα με τα ναρκωτικά που είχε στην κατοχή του 36χρονος από την Αθήνα Λίγες μόνο μέρες αντοχής έχει ο βιολογικός καθαρισμός Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ, αφού ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα διά- θεσης της λυματολάσπης που απ' την περίοδο του Δεκαπενταύγου- στου παραμένει στις εγκαταστά- σεις τής ΔΕΥΑΛ και δεν απομακρύ- νεται για ταφή στην Κλεφτόβιγλα. Ο κεντρικός ΧΥΤΑ δε δέχεται και δε θα δέχεται το τελικό προϊόν της μονάδας επεξεργασίας των λυμά- των αν προηγουμένως η λυματο- λάσπη δεν ξεραθεί περισσότερο απ' ό,τι είναι τώρα, μετά την επε- ξεργασία των λυμάτων στο βιολο- γικό. Τεχνογνωσία στην Κρήτη αναζητούν ΔΕΔΑΠΑΛ και ΔΕΥΑΛ, για την άμεση διαχείριση 100 τόνων λυματολάσπης που έχει συγκεντρωθεί ΣEΛ. 7 ΣEΛ. 7 Στα όριά του ο βιολογικός Από 1,654 έως 1,920 ευρώ η αμόλυβδη «Ζεματάνε» οι τιμές των καυσίμων ΣEΛ. 8 Έφερε και ρόφημα ναρκωτικών… +13,67% στην περίοδο Απρίλιος - Αύγουστος οι αφίξεις με τσάρτερ Ξεκόλλησαν από τον πάτο Aξιόλογη αύξηση των αφίξεων τουριστών με πτήσεις τσάρτερ καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Στη Λέσβο έφθασαν 13.028 τουρίστες με 94 πτήσεις τσάρτερ, όταν τον Αύγουστο του 2012 είχαν φθάσει 10.637 με 77 πτήσεις τσάρτερ. Δηλαδή καταγρά- φθηκε άνοδος 2.391 τουριστών ή ποσοστό 22,48%. Ωστόσο ο συνολικός αριθμός των αφίξεων είναι ο δεύτερος χειρότερος μετά τον Αύγουστο του 2005. ΣEΛ. 14
20

Εμπρός 3886

Jan 25, 2016

Download

Documents

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Εμπρός 3886

Βουνάτσος κατά Μαρινάτου και άμεση «μεταμέλεια» ΔΕΥΑΛ

Στης Φιλελλήνων τις λακκούβες…ΣEΛ. 18

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3886 TIMH €1,00

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

ΠΕΜΠΤΗ5 ΣΕΠΤΕΜΒΙΟΥ 2013

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

www.emprosnet.gr

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 175 5

Ατέλειωτη η λίστα με τα ναρκωτικάπου είχε στην κατοχή του 36χρονος από την Αθήνα

Λίγες μόνο μέρες αντοχής έχει οβιολογικός καθαρισμός Μυτιλήνηςστον Καρά Τεπέ, αφού ακόμη δενέχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα διά-θεσης της λυματολάσπης που απ'την περίοδο του Δεκαπενταύγου-στου παραμένει στις εγκαταστά-σεις τής ΔΕΥΑΛ και δεν απομακρύ-νεται για ταφή στην Κλεφτόβιγλα.Ο κεντρικός ΧΥΤΑ δε δέχεται καιδε θα δέχεται το τελικό προϊόν τηςμονάδας επεξεργασίας των λυμά-των αν προηγουμένως η λυματο-λάσπη δεν ξεραθεί περισσότεροαπ' ό,τι είναι τώρα, μετά την επε-ξεργασία των λυμάτων στο βιολο-γικό.

Τεχνογνωσία στην Κρήτη αναζητούν ΔΕΔΑΠΑΛ και ΔΕΥΑΛ, για την άμεση διαχείριση 100 τόνων λυματολάσπης που έχει συγκεντρωθεί

ΣEΛ. 7

ΣEΛ. 7

Στα όριά του ο βιολογικός

Από 1,654 έως 1,920ευρώ η αμόλυβδη

«Ζεματάνε»οι τιμές τωνκαυσίμων

ΣEΛ. 8

Έφερε και ρόφημαναρκωτικών…

+13,67% στην περίοδο Απρίλιος - Αύγουστος οι αφίξεις με τσάρτερ

Ξεκόλλησαν από τον πάτο

Aξιόλογη αύξηση των αφίξεων τουριστώνμε πτήσεις τσάρτερ καταγράφηκε κατά τηδιάρκεια του Αυγούστου στο αεροδρόμιοΜυτιλήνης. Στη Λέσβο έφθασαν 13.028τουρίστες με 94 πτήσεις τσάρτερ, όταν τονΑύγουστο του 2012 είχαν φθάσει 10.637με 77 πτήσεις τσάρτερ. Δηλαδή καταγρά-φθηκε άνοδος 2.391 τουριστών ή ποσοστό22,48%. Ωστόσο ο συνολικός αριθμός τωναφίξεων είναι ο δεύτερος χειρότερος μετάτον Αύγουστο του 2005. ΣEΛ. 14

Page 2: Εμπρός 3886

2ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

ΠΕΜΠΤΗΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ

Aνατ. 05.58 ∆ύσ. 18.49

5Ζαχαρίου πατρός Προδρόμου

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Τι λέει το Λιμενικό Σώμα

Στην καταγγελία τούΣΥΡΙΖΑ στη Λήμνοπερί επαναπροώθη-σης μεταναστών πουαποβιβάσθηκαν στονησί… ΔΕΝ απαντάτο Λιμενικό Σώμα.Καταγγέλλει όσουςτη δημοσίευσαν, το-νίζοντας πως «ανα-κοινώσεις αυτού τουπεριεχομένου υπο-νομεύουν το έργοτού Λ.Σ.», αλλά ούτεκαν διαψεύδεται τοκόμμα που εξέδωσετην ανακοίνωση. Σουλέει, κάτσε μην τύχεικαι γίνει κυβέρνησηαύριο μεθαύριο, ο-πότε… οι δημοσιο-γράφοι φταίνε!

Σ.ΜΠΑ

Δύσκολοι καιροί για φοιτητές…Η οικονομική κρίση όπως όλα δείχνουν είναι ένα

σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει πολλά παι-διά ως προς το ποιο τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ θαεπιλέξουν. Σήμερα πολλά παιδιά λαμβάνουν υπόψηαν το τμήμα είναι κοντά στον τόπο διαμονής τους,τα έξοδα που θα κάνουν, αν κάποιες ανάγκες όπωςσίτιση και στέγαση καλύπτονται. Δεδομένων τωνσημερινών συνθηκών, δεν είναι λίγοι οι γονείς πουδεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα των σπουδώντων παιδιών τους. Οι πρωτοετείς φοιτητές στο Πα-νεπιστημίου Αιγαίου είναι 2.380 σύμφωνα με ταστοιχεία, ωστόσο πόσοι θα γραφτούν και πόσοι θαξεκινήσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα, είναιακόμη άγνωστο.

Α.Κου

Αλλαγή πορείαςΝέα πορεία χαράζει η ΕΑΣ Λέσβου στο ζήτημα

των μη επιλέξιμων βοσκοτόπων. Ο κ. Γιαζιτζόγλουείδε πως δεν υπάρχει ουσιαστική βούληση να αλ-λάξουν τα πράγματα από την πλευρά της πολιτικήςηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καιπροσπαθεί να κινητοποιήσει τους κτηνοτρόφους,τους τοπικούς φορείς και τους φορείς των άλλωννησιών.Επί του παρόντος δε γίνεται λόγος για αγροτικάσυλλαλητήρια, αλλά αυτή είναι η φυσική κατάληξητων ενεργειών που γίνονται αυτές τις μέρες.

Ν.Μ.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ…Από το να μη γίνει καθόλου, καλύτερα να πραγ-

ματοποιηθεί έστω και καθυστερημένα και με μικρό-τερη λάμψη η Έκθεση Κεραμικής - Αγγειοπλαστι-κής που γίνεται τα τελευταία 18 έτη στο Πολύκε-ντρο του Μανταμάδου. Οικονομικοί ήταν οι λόγοιπου έφεραν κάποια σύννεφα ως προς την πραγμα-τοποίησή της.Το θετικό είναι ότι η Έκθεση αυτή, παρά το ότι δεθα συμμετέχουν όσοι συμμετείχαν άλλοτε και θαδιαρκέσει λιγότερες μέρες, τουλάχιστον θα γίνει…έστω και εκ των υστέρων, δηλαδή στο τέλος τηςτουριστικής περιόδου, οπότε οι επισκέπτες του νη-σιού είναι πια ελάχιστοι.

Α.Κου

Άλλο φρούτο…Η μία μετά την άλλη εμφανίζονται οι ναρκωτικές

ουσίες στο νησί. Μετά την ηρωίνη, την κοκαΐνη, τηνινδική κάνναβη - που ευδοκιμεί και στα λεσβιακά ε-δάφη -, σειρά έχει τώρα το τσάι κόκας. Τσάι κόκαςαπό τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τηνΚολομβία. Βέβαια το συγκεκριμένο ρόφημα δεν κα-ταναλώθηκε, αφού χάρη στις συντονισμένες ενέρ-γειες των στελεχών της Ασφάλειας του Λιμενικού,συνελήφθη εκείνος που έφερνε στο νησί το νέο εί-δος αφεψήματος και που όπως όλα δείχνουν είχεκάνει διατριβή στα ναρκωτικά.

Α.Κου

Κολλάνε στις λέξεις…Επειδή έγραφε οχήματα και όχι αεροσκάφη τελι-

κά δε δόθηκαν χρήματα για να προμηθευτεί καύσι-μα η Αερολέσχη Μυτιλήνης, ώστε να μπορούν νακάνουν εναέριες περιπολίες οι χειριστές τους στοπλαίσιο της πυροπροστασίας. Παρά τη νομοθετικήρύθμιση και τις ελπίδες ότι το θέμα θα λυθεί, εντούτοις δεν έγινε τίποτα γιατί, σύμφωνα με κάποι-ους, η ρύθμιση δεν περιείχε τη λέξη «αεροσκάφη»!Εδώ είναι που λέμε κυριολεκτικά, όμως, ότι κάποιοικολλούν στο γράμμα του νόμου κι όχι στην ουσία,και εκτίθενται χωρίς να υπάρχει λόγος. Εκτός κι ανυπάρχει (;).

Α.Κου

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό ΑρχείοΑιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», του Σαββάτου 11 Αυγούστου 1945.

Το μάθημα και το τέλος της Ιαπωνίας μετά τις δύο ατομικές βόμβες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ:Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

NIKOΣ MANABHΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

Δεκάδες τα δημοσιεύματαΗ προσπάθεια της «Χρυσής Αυγής» να ποι-

νικοποιήσει τις φωνές κριτικής που ακούγο-νται σε βάρος της, απέτυχε παταγωδώς. Αυτήντη φορά.Οι κ.κ. Σάββας Μιχαήλ και Κωνσταντίνος Μου-τζούρης έγιναν χθες τα πρόσωπα της ημέρας,καθώς δεκάδες ειδησεογραφικά sites δημοσί-ευσαν την αθωωτική απόφαση.Ωστόσο, η τάση εκφασισμού της κοινωνικήςκαι πολιτικής ζωής δεν αντιμετωπίζεται με δι-καστικές αποφάσεις. Είναι πολιτικό ζήτημα καιπολιτική πρέπει να είναι η αντιμετώπισή του.

Ν.Μ.

Χόρτα και λυγαριέςΣτους δρόμους που συνδέουν τη Μόρια με

τη Μυτιλήνη και την Παναγιούδα, δεν έχουνκοπεί τα χόρτα και οι λυγαριές. Αυτό έχει ωςσυνέπεια τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία και ταφορτηγά να μην μπορούν να αξιοποιήσουν όλοτο πλάτος του δρόμου. Ο κίνδυνος για ατυχή-ματα είναι πολύ μεγάλος. Οι αρμόδιοι ας α-σχοληθούν με το θέμα, πριν συμβεί το μοιραίο.

Ν.Μ.

Page 3: Εμπρός 3886

3ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Θέσεις

Περπατώντας στο χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας, πολύ γρήγορααντιλαμβάνεσαι αυτό που ισχύει και με πολλά άλλα μέρη τηςΕλλάδας. Οι κάτοικοι αδυνατούν να προσαρμόσουν το σύγ-

χρονο οικιστικό και τουριστικό περιβάλλον, στο πανέμορφο φυ-σικό και πολιτισμικό που κληρονόμησαν. Δυστυχώς, η απογοή-τευση έρχεται νωρίς, όταν, μπαίνοντας στην περιοχή της Ηλείας,συναντάς στο δρόμο δύο τουλάχιστον παράνομες χωματερές, μέ-σα στο κατάφυτο τοπίο (ποιος άραγε ευθύνεται για τις φωτιές...).Είναι θλιβερό το κοντράστ των συναισθημάτων που προκαλούν οιαντιφάσεις. Από τη μία, ο αμύθητος φυσικός και πολιτισμικόςπλούτος και από την άλλη η ανεπάρκεια της επιχειρηματικής εκ-μετάλλευσης. Στην περιοχή, δεν υπάρχει πεντάστερο ξενοδο-χείο, ενώ το ένα μετά το άλλο τα παλιά εγκαταλείπονται, δεν υ-πάρχουν αξιοπρεπή εστιατόρια, τα κιτσάτα καφέ θυμίζουν δεκα-ετία τού ‘80, τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων είναι θλιβερά καιστην αγορά, τον καλύτερο τζίρο τον κάνει ένα μαγαζί με παντό-φλες και αγαλματάκια. Όλοι γκρινιάζουν και ρίχνουν τις ευθύνεςστον περιστασιακό τουρισμό της μιας ημέρας. Με λίγα λόγια, θέ-λουν πρώτα το κράτος να τους φτιάξει το δρόμο, να έρθει γρή-γορο τραίνο και τα κρουαζιερόπλοια από το Κατάκολο να πολλα-πλασιαστούν. Εν ολίγοις, αντί να σκεφτούν πώς θα κρατήσουνγια μέρες τους τουρίστες που ήδη έρχονται, θέλουν πολλαπλάσι-ους μπας και μείνει κανένας...Κατά τα άλλα, χρόνια έχει να καταρτιστεί σχέδιο ανάπτυξης, ειδι-κά για την Αρχαία Ολυμπία, και στην τελευταία συνάντηση για τηΔυτική Ελλάδα, το μεγάλο ζήτημα ήταν μόνο ο δρόμος...Είναι φανερό ότι η τοπική κοινωνία της Αρχαίας Ολυμπίας δενμπορεί να αντιληφθεί σε ποιο σημείο του πλανήτη ζει! Για μία α-κόμα φορά αποδεικνύεται ότι στη ζωή, δε φτάνει να έχεις κάτι,αλλά να συνειδητοποιείς τη σχέση που έχεις μαζί του. Γιατί όλαπαίρνουν τη λάμψη τους από τις «συναλλαγματικές υπεραξίες»που μπορούμε να προσδώσουμε στη διαχείρισή τους.Το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με την Coca-Cola είναι α-πό τα πιο εμπορεύσιμα στον πλανήτη. Το όνομα Olympic είναι α-πό τα πιο αναγνωρίσιμα σε όλο τον κόσμο. Εδώ και δεκαετίες, ηΔιεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και ένα σωρό άλλες πολυεθνικέςκερδίζουν τεράστια ποσά από την εκμετάλλευση των Αγώνων. ΣεΕλλάδα και δυτικό κόσμο ένας από τους βέβαιους προορισμούςγια όλους τους τουρίστες, είναι η Αρχαία Ολυμπία. Τέλος, ο συν-δυασμός φυσικού και πολιτισμικού πλούτου είναι μοναδικός όχιμόνο για την Ευρώπη, αλλά ίσως και για όλο τον κόσμο.Εν τω μεταξύ, οποιαδήποτε παρακαταθήκη ή υποδομή υπάρχει,την έφτιαξαν πολλοί άλλοι εκτός από τις μεταπολιτευτικές «δημο-κρατικές» κυβερνήσεις. Τον αρχαιολογικό χώρο τον ανέσκαψαναπό το 1875 οι Γερμανοί, με έξοδα του γερμανικού κράτους! Τοπρώτο Μουσείο το δώρισε ο Ανδρέας Συγγρός και το δεύτερο έ-γινε επί δικτατορίας. Οι γραμμές του τραίνου είναι από το1887... και κάποιες μικρές παρεμβάσεις έγιναν με προγράμμα-τα της Ε.Ε. και τώρα του ΕΣΠΑ.Συμπερασματικά, οι τελευταίες σοβαρές επενδύσεις έγιναν πριναπό 40 χρόνια, με την αποπεράτωση του νέου Μουσείου. Απότότε, όλα παραδόθηκαν στη φθορά του χρόνου και στην ανυπό-φορη μιζέρια των κατοίκων.Αρχικά, δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να καλέσουν μία διε-θνή αναπτυξιακή εταιρεία να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέ-διο για την περιοχή. Αν και βλέπουν ότι το ελληνικό κράτος αδια-φορεί και τους αγνοεί, οι ίδιοι περιμένουν ακόμα πότε θα τουςφτιάξει δρόμους και τραίνα. Επίσης, δεν μπορεί ο Δήμος να ορ-γανώσει πανελλήνιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, ανα-δεικνύοντας έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα. Δε σκέφτηκανκαν να ιδρύσουν μία ομάδα συνεννόησης με τη ΔΟΕ, έτσι ώστενα «εκβιάσουν» κατά κάποιο τρόπο τη συμμετοχή της στην ανά-δειξη και την ανακαίνιση του οικισμού τους. Αγνοούν ακόμα τι θαπει αγροτοτουρισμός, με τόσο νερό, πράσινο και τοπική κτηνο-τροφική παραγωγή. Εκτός των άλλων, η Εφορεία Αρχαιοτήτωνδεν επιτρέπει το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου σε ήπιες εκ-δηλώσεις, υπό την επιτήρηση αυστηρών προϋποθέσεων και πε-ριορισμένου κοινού. Είναι φανερό ότι το προσωπικό δεν επιθυ-μεί να εργαστεί κανένα βράδυ πέραν του συνηθισμένου ωραρί-ου...! Παρεμπιπτόντως, «ανακάλυψα» τους «μεταταγμένους» τούΟΣΕ να «λειώνουν» αραχτοί στο παλιό Μουσείο!Στην πραγματικότητα, η Ολυμπία, όπως και κάθε άλλος τόπος μεανεκτίμητο πολιτισμικό περιβάλλον, έχει πρώτα ανάγκη από πολι-τιστική και στη συνέχεια από επιχειρηματική συνείδηση. Οι άν-θρωποι που ζουν εκεί, πρέπει αρχικά να κατανοήσουν πλήρωςτην αξία της πολιτιστικής τους ταυτότητας και στη συνέχεια νατην εκμεταλλευτούν, κοινωνικά, οικονομικά και κυρίως πολιτισμι-κά. Είναι φανερό ότι χωρίς παιδεία, συνείδηση δεν αποκτάται σετίποτα. Αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι βουλιάζουμε μέσα στην ημι-μάθεια και την αδυναμία, ότι δεν μπορούμε να αξιολογήσουμεκαι στη συνέχεια να δράσουμε, δημιουργώντας νέες συνθήκεςευημερίας.Δεν μπήκα στον κόπο να μάθω καν το όνομα του δημάρχου τηςΑρχαίας Ολυμπίας. Μου φτάνει που διέσχισα δυο μονοπάτια μεσκουπίδια, για να φτάσω στη γέφυρα του Κλαδέου. Απλά, θα ή-θελα να θυμίσω σε όσους γεννήθηκαν εκεί, ότι ένας γιατρός απότη Γάνδη διευθύνει μια από τις πιο δραστήριες «πολυεθνικές»και θησαυρίζει από το δικό τους όνομα. Ας βρουν κάποιο τρόπονα ξυπνήσουν ή ας μετακομίσουν από την περιοχή. Η αντίθεσηείναι πολύ ισχυρή για να μπορεί να την αντέξει ο επισκέπτης...

Πηγή: www.capital.gr

* Ο Ανδρέας Ζαμπούκας είναι καθηγητής Κλασσικής Φιλολογίας([email protected]).

Το ισχυρότερο brand name στον κόσμο, πουλάει παντόφλες...!

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΑΜΠΟΥΚΑΣ*

Πτώση τζίρουΣε μείζον ζήτημα για τις επιχειρήσεις του τουρι-

στικού τομέα της Λέσβου εξελίσσεται η μείωση τουτζίρου τους ως αποτέλεσμα της πτώσης της μέσηςκατά κεφαλήν δαπάνης από τους Ευρωπαίους του-ρίστες. Στα τουριστικά χωριά της Λέσβου πολλές α-πό τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν στο τέλος τουΣεπτεμβρίου, δεν πρόκειται να επαναλειτουργή-σουν την άνοιξη του επόμενου χρόνου.Μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας αντιμετωπίζουνταβέρνες και εστιατόρια. Κατά την άποψή μας, οι ι-διοκτήτες τους θα πρέπει να αλλάξουν τον προσα-νατολισμό των επιχειρήσεων τους. Η Τουρκία μέχριτώρα έχει δώσει πολλούς τουρίστες και θα συνεχί-σει να δίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μιασυνεργασία με ξενοδοχεία και τουριστικά γραφείαπου φιλοξενούν και εξυπηρετούν Τούρκους επισκέ-πτες, θα αποδειχθεί σωτήρια για πολλές από τις ε-πιχειρήσεις που κινδυνεύουν με κλείσιμο.

Ν.Μ.

Τρία «όχι» διαβάζουν όσοι περνάνε μπροστά από την είσοδο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου. «Όχι στις διαθεσιμότητες», «Όχι στην εγκατάλειψη των νησιών», «Όχι στη διάλυση της Γενικής Γραμματείας

Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής». Εις απόδειξη πως τα λεγόμενα του κ. Βαρβιτσιώτηδεν έπεισαν τους εργαζομένους της υπηρεσίας πως θα έρθουν καλύτερες μέρες.

Λογάριασαν καλά;Στο πλαίσιο της οικονομίας δαπανών, όπως ό-

λα δείχνουν, αποφασίστηκε να απομακρυνθούννωρίτερα φέτος τα «Πετζετέλ». Φαίνεται πως οιαρμόδιοι δε λογαριάζουν ότι κάτι τέτοιο μπορείνα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο νησί, δε-δομένου ότι σε πολλά σημεία δεν υπάρχει πρό-σβαση γιατί το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένοή ανύπαρκτο. Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι η ε-ξοικονόμηση χρημάτων είναι ο λόγος που επι-στρέφουν ενάμιση μήνα νωρίτερα στη βάση τους.Ωστόσο, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το μέγεθοςτης ενδεχόμενης καταστροφής εξ αιτίας της α-πουσίας των δύο αεροσκαφών, για να αντιληφθείότι το κόστος της θα είναι σαφώς μεγαλύτερο απότο οικονομικό κέρδος που θα έχουν κάποιοι κρα-τώντας τα «Πετζετέλ» στο Τατόι. Να εύχονταιτουλάχιστον να είναι αχρείαστα, γιατί διαφορετι-κά...

Α.Κου

Ζήτησε… συμπαράσταση!Από τα παραλειπόμενα της συνεδρίασης της Ιε-

ράς Συνόδου το περασμένο Σάββατο, όπου και τέ-θηκε προς συζήτηση το γράμμα του ΜητροπολίτηΜυτιλήνης προς τον Πατριάρχη. Κάποιοι Μητρο-πολίτες, όπως οι Λαγκαδά, Κιλκισίου, Καβάλαςκαι άλλοι, διερωτήθηκαν γιατί η επιστολή τουΜητροπολίτη Μυτιλήνης περιλαμβάνεται ως θέμαπρος συζήτηση στη συνεδρίαση της Συνόδου. Καιο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Τι να κάνω, τηλε-φώνησε ο Μυτιλήνης και ζήτησε συμπαράστα-ση.»Μετά τούτο, το θέμα στάλθηκε στο αρχείο και οΑρχιεπίσκοπος έμεινε με το αίτημα… συμπαρά-στασης. Πληροφορίες πάντως λένε πως με πολλάανάλογα αιτήματα συμπαράστασης έμεινε…

Σ.ΜΠΑ

Παλιός γνώριμος της ΛέσβουΜε απόφαση του προέδρου

της Νέας Δημοκρατίας, ΑντώνηΣαμαρά, μειώθηκαν σε οκτώ οι23 γραμματείες του κόμματος.Μεταξύ αυτών που διατηρού-νται, είναι και η ΓραμματείαΟργανωτικού, στην οποία ορί-στηκε ως επικεφαλής ο Γιώρ-γιος Λουλουδάκης, ο οποίοςείναι και νυν γραμματέας Οργα-

νωτικού, αλλά και χρόνια γνώριμος της οργάνω-σης της Λέσβου, απ’ την εποχή που είχε την ευ-θύνη για το κόμμα σε επίπεδο Αιγαίου. Και απ’ό,τι φαίνεται απ’ την επιλογή του κ. Σαμαρά, με α-πόλυτη επιτυχία, αφού διατηρείται στο εξόχωςκρίσιμο για την οργάνωση πόστο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Άλλος δρόμος…Αναγνώστης μας από τη Μυτιλήνη σχολίαζε πόσο διαφο-

ρετική, δεδομένης της ολοκλήρωσης της παράκαμψης Ά-γρας, είναι πλέον η πρόσβαση προς τη Σκάλα Ερεσού. «Ού-τε που καταλαβαίνεις πώς και για πότε φτάνεις στο Μεσό-τοπο», έλεγε, παραδεχόμενος βέβαια ότι ο ίδιος, όπως είδενα κάνουν κι όλοι οι προπορευόμενοι αυτού οδηγοί, παρα-βίασε τα απαγορευτικά διέλευσης του καινούργιου δρόμου.Πού να τελειώσει κιόλας, να διαγραμμιστεί και να παραδο-θεί έτοιμος προς χρήση.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Το αντλούν και το χύνουν…Φαίνεται πως εκεί στην Κάπη έχουν τόσο πολύ νερό, αλ-

λά και τόσο πολύ χρήμα, που φτάσανε στο σημείο να αφή-νουν ελεύθερα να χύνεται νερό το οποίο πληρώνουν για νατο αντλούν. Διαφορετικά δεν εξηγείται πώς γίνεται εδώ καιμήνες (η καταγγελία λέει ότι αυτή η κατάσταση επικρατεί ή-δη απ’ το Φλεβάρη) να μη βρίσκεται τρόπος ό,τι νερό α-ντλείται, να τροφοδοτεί τη δεξαμενή κι από κει τις βρύσεςτης Κάπης, κι όχι τη γη και τα γύρω βουνά.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ανακατατάξεις…Στην τροποποίηση της απόφασης συγκρότησης του Υπη-

ρεσιακού Συμβουλίου των Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Λέσβου προ-χώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αφού άλλαξεο αιρετός εκπρόσωπος του Προσωπικού ΙΔΑΧ. Κι αυτό γιατίο εκλεγείς Παναγιώτης Λενέτης μετακινήθηκε μέσω της κι-νητικότητας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Στηθέση του εκπρόσωπος ορίστηκε η Φωτεινή Κουταλιανού, μεαναπληρωτή το Νίκο Μυστεγνιώτη.Παρεπόμενα της διαθεσιμότητας-κινητικότητας στο προσω-πικό του Δήμου Λέσβου, που είναι ακόμη άγνωστο πού καιμε πόσα θύματα-υπαλλήλους θα σταματήσει.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Page 4: Εμπρός 3886

4ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣΛαξευτής

TΤο μέγεθος «κοινωνική βούληση» γίνεταιφανερό στη Λέσβο όταν η Δημοτική Αρχήπου συνεχώς μας λέει πως δεν έχει φρά-

γκο για ζωτικά ζητήματα, θέτει στο τραπέζι έ-κτακτης συνεδρίασης να διαθέσει από τα τα-μεία της 200.000 για ένα γήπεδο... Δεν πει-

ράζει για τις ρημαγμένες κοινότητες, για το ρημάδι το νη-σί και για το ότι ώρες - ώρες ζητιανεύουν για μερικά λίτραπετρέλαιο να μαζέψουν τα σκουπίδια... Δεν έχει σημασίαπου όλα υπολειτουργούν, που για όλα τα θέματα φταίει (έ-τσι μας λένε συνεχώς) ο «Καλλικράτης».Όταν λαός θέλει μπαλίτσα και στην ουσία τα προβλήματατα σκέφτεται μόνο για να γκρινιάξει, ο «Καλλικράτης» πά-ει περίπατο και προσπαθούμε πρώτα να τα βρούμε μετα-ξύ μας, να βρούμε λεφτά, γιατί; Ποια η ουσία; Αν η κοι-νωνία ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ λύσεις στα τόσα προβλήματα, οι λύσειςθα ερχόντανε... Όμως δεν τους νοιάζει πραγματικά. Δεμας νοιάζει. Μας νοιάζει να δούμε λίγο ποδόσφαιρο. Καιτι ποδόσφαιρο; Το σπορ για το οποίο παίζουν για τη φα-νέλα; Ας γελάσω. H φανέλα έχει πεθάνει μέσα από διαδι-κασίες σκοτεινές, αυτό ισχύει για το σύνολο του ποδο-σφαίρου κορυφής και η δική μας αγάπη για την ομάδατου τόπου μας (αλήθεια, είναι η ομάδα αυτή «της Καλλο-νής», ή μόνο στο όνομα;) δε φτάνει για να αναστήσει νε-κρές εποχές.Α ναι, και το άλλο: με το γήπεδο θα έρθει ανάπτυξη, του-ρισμός, κόσμος. Να θυμίσω τα μοντέλα ευκαιριακού εσω-τερικού τουρισμού πού οδηγούν τελικά; Όχι, δε θα το θυ-μίσω. Σας αφήνω στο ότι «θα έρθει κόσμος να μείνει, ναφάει ένα σουβλάκι, να πιει έναν καφέ». Σας αφήνω σε ε-τούτην την ανάλυση που είναι λανθασμένη από κάθε άπο-ψη. Σε ένα μοντέλο αρρωστημένου βραχύβιου τουρισμούπου δεν οδηγεί παρά σε λίγες αρπαχτές.Διαβάστε και λίγο, καλό κάνει, μάθετε από την ιστορία,δείτε παρόμοιες περιπτώσεις σε μικρές κοινωνίες πού έ-χουν οδηγήσει. Αλλά σιγά μη βάλετε το μυαλό σας να ζο-ριστεί. Σιγά μη σας νοιάζει που αυτά τα λεφτά τα έχουμεσαν κοινότητα ανάγκη για τα βασικά, για να ζούμε σαν άν-θρωποι. Μπαλίτσα, φιλαράκο μου, και τέλος. Για τα προ-βλήματα έχουμε λύση: θα γκρινιάξουμε στον καφενέ καιμετά θα ψηφίσουμε από συμφέρον αυτούς που χτες μου-ντζώναμε.Παρακολούθησα εχτές τη συνεδρίαση του δημοτικού συμ-βουλίου Λέσβου. Εννοείται πως ο τραγέλαφος αυτών τωνανθρώπων δεν έχει όρια. Τσίρκο, όχι συνεδρίαση. Εξαι-ρέσεις ελάχιστες, μα πού να σηκώσουν κεφάλι μέσα στονορυμαγδό της ανοησίας; Όμως κάτι που μου έκανε εντύ-πωση, είναι το εξής: και το κοινό που παρακολουθούσεδεν υστερούσε σε τίποτα από θέμα ανωριμότητας και α-περισκεψίας, αντιθέτως έκανε τα πάντα για να δείξει τηνπαιδαριώδη ηθική και νοητική του αξία. Όταν πήρε το λό-γο ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Πάλλης (να σημειώ-σω πως τρέφω απεριόριστο θαυμασμό στον τρόπο πουσκέφτεται και ζει αυτός ο άνθρωπος, άσχετα με το κόμμαστο οποίο ανήκει) είπε πολύ απλά πως «κύριοι, με αυτάτα λεφτά θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα για τοντόπο μας, για ανθρώπους και χωριά που υποφέρουν».Προς Θεού όμως... οι πολιτικοί δεν μπορούν να διανοη-θούν να πάνε κόντρα στη θέληση του πόπολου για άρτοκαι θέαμα και πρόσκαιρο κέρδος. Μιλάμε για ψηφαλάκια(συγγνώμη, ο όρος είναι «κοινωνική επιταγή»). Τώρα τοκοινό, οι παρευρισκόμενοι εντός της αίθουσας αλλά ε-κτός κάμερας, την ώρα που μιλούσε ο Γιώργος Πάλληςάρχισαν σαν πίθηκοι και σαν μπαμπουίνοι να γιουχάρουν.Με ποιο δικαίωμα; Φασιστάκια, που δεν μπορείτε να α-κούσετε ήρεμα μια άλλη άποψη; Όταν μιλούσαν οι σύμ-βουλοι της άλλης θέσης, ακούσατε κανέναν από την πλευ-ρά του Πάλλη να ουρλιάζει; Προγναθικοί γαϊδάροι, πουξέρετε για πολιτική και τη δημοκρατία όσα ξέρει ένας βά-τραχος για την πυρηνική σύντηξη. Σωστά ο Πρόεδροςπροσπάθησε να επιβάλει την τάξη, αλλά τι τάξη να επιβά-λεις σε ανθρώπους που επιλέγουν να φερθούν όπως ταζώα; Ντροπή τους. Είναι μέρος αυτού του θεάτρου πουμας κάνει όλους ρεζίλι. Μα πιο πολύ ρεζιλεύονται οι ίδιοι,θυμίζοντάς μας το τι σημαίνει «λάτρης του ποδοσφαίρου»στις μέρες μας.Θεέ μου, ρίξε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου κάτω α-πό το γήπεδο, τίποτα να μη γίνει, αυτά τα λεφτά τουλάχι-στον να δοθούν εκεί που πρέπει, να ξεβρομίσει καμμιάγειτονιά, να μπει λίγο πετρέλαιο σε δημοτικά σχολεία, σεγηροκομεία, που το χειμώνα θα παγώνουν από το κρύο!

* Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς είναι φιλόλογος με DEA στη Συγκριτι-κή Λογοτεχνία, υποψήφιος διδάκτορας Λαογραφίας του Πανεπι-στημίου Ιωαννίνων.

Οι «λάτρεις του ποδοσφαίρου»

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΥΡΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣ*

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Xωρίς εναέρια προστα-σία μένει το νησί απότις 9 Σεπτεμβρίου, σε

μία περίοδο που χαρα-κτηρίζεται εξαιρετικά κρί-σιμη για τη Λέσβο, λόγωτων έντονων ανέμων πουπνέουν και φυσικά τού ό-τι ακόμα δεν έχει βρέξει.Το ένα μετά το άλλο προ-στίθενται τα προβλήματαστον τομέα της πυροπρο-στασίας. Μετά τον «ευ-νουχισμό» της δράσηςτης Αερολέσχης Μυτιλή-νης, καθώς δεν εγκρίθηκετο κονδύλι για την προμή-θεια των καυσίμων, η α-πομάκρυνση της 259Μοίρας ΑεροεφαρμογώνΔημοσίων Υπηρεσιών(ΜΑΕΔΥ) έρχεται να προ-καλέσει έντονο πονοκέ-φαλο. Το νησί, που ας ση-μειωθεί ότι το φυσικό τουπεριβάλλον έχει σωθείλόγω και της ομπρέλαςδασοπροστασίας που είχεαπλώσει η ΜΑΕΔΥ, μένειαπροστάτευτο όσον αφο-ρά στον έλεγχο και τις α-πό αέρος περιπολίες, όσοκαι στην επέμβαση από ταδύο αεροσκάφη τύπου«Πετζετέλ» που εδρεύουνστο αεροδρόμιο της Μυτι-λήνης για την περίπτωσηπου εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Από τον ΙούνιοΤα δύο αεροσκάφη είχανέρθει στη Μυτιλήνη στις17 Ιουνίου, προερχόμενααπό την αεροπορική τουςβάση στο Τατόι. Τότε ήτανγνωστό ότι θα παραμεί-νουν έως και τις 31 Οκτω-βρίου. Ωστόσο με το πουμπήκε ο Σεπτέμβριος, ταδεδομένα άλλαξαν.Παρά τις αντιδράσεις πουέχει προκαλέσει η απόφα-ση αυτή και παρά τις εκ-κλήσεις για ανάκληση τηςαπόφασης του Γενικού Ε-πιτελείου Αεροπορίας, εντούτοις δεν έχει γίνει τί-ποτα ακόμη. Κι αυτό παράτου ότι ο Σεπτέμβριος,

σύμφωνα με στελέχη τηςΠυροσβεστικής, κρίνεταιιδιαίτερα σημαντικός μή-νας από πλευράς επικιν-δυνότητας, λόγω των έ-ντονων ανέμων.Σε αυτό το σημείο, αξίζεινα αναφέρουμε ότι τα αε-ροσκάφη αποχωρούν απότο νησί συνήθως περί τατέλη Οκτωβρίου ή λίγονωρίτερα, ανάλογα με τιςκαιρικές συνθήκες που ε-πικρατούν στο νησί. Φέ-τος αποφασίστηκε να φύ-γουν κατά πολύ συντομό-τερα, επιδεικνύοντας έτσιοι αρμόδιοι την αδιαφο-ρία τους για το ότι ένα ο-λόκληρο νησί τίθεται σεκίνδυνο.Ο διευθυντής της Πυρο-σβεστικής Υπηρεσίας Μυ-τιλήνης, Ελευθέριος Ε-λευθεριάδης, χαρακτηρί-ζει εξαιρετικά σημαντική

την παρουσία των συγκε-κριμένων αεροσκαφών,καθώς η δράση τους, ό-πως υπογραμμίζει, έχειαποδειχθεί πολύτιμη. «Ε-κτός από περιπολίες, οιχειριστές των αεροσκα-φών μπορούν και επεμ-βαίνουν σε περίπτωσηπυρκαγιάς, βοηθώνταςσημαντικά το έργο τηςΠυροσβεστικής», τόνισεο κ. Ελευθεριάδης. Πα-ράλληλα επεσήμανε ότιτα αεροσκάφη αυτά δια-κρίνονται για την έγκαιρηεπέμβαση και την ικανό-τητα προσέγγισης από α-έρος σε σημεία στα οποίαη πρόσβαση είναι δύσκο-λη λόγω δυσχερειών στοοδικό και δασικό δίκτυο.Μάλιστα είπε ότι από τηνπρώτη στιγμή που πληρο-φορήθηκαν την αποχώρη-ση του κλιμακίου πριν τη

λήξη της αντιπυρικής πε-ριόδου, έσπευσαν να α-πευθυνθούν στο Αρχη-γείο του ΠυροσβεστικούΣώματος, προκειμένουγίνει παρέμβαση στο ΓΕΑκαι να μην πραγματοποι-ηθεί η απομάκρυνση νω-ρίτερα.Σημειώνεται ότι πριν απόλίγες ημέρες ο δήμαρχοςΛέσβου, Δημήτρης Βου-νάτσος, έστειλε επιστολήστον υπουργό ΔημόσιαςΤάξης και Προστασίαςτου Πολίτη, Νίκο Δένδια,το γενικό γραμματέα Πο-λιτικής Προστασίας, Πά-τροκλο Γεωργιάδη, καιτον αρχηγό του Πυροσβε-στικού Σώματος, ΣωτήρηΓεωργακόπουλο, με τηνοποία ζητούσε να παρα-μείνουν τα αεροσκάφηστο νησί έως τις 31 Ο-κτωβρίου.

Κουίκ προς Δένδια για τη δασοπροστασίαΕρώτηση στον υπουργό Δημόσιας

Τάξης και Προστασίας του Πολί-τη, Νίκο Δένδια, απηύθυνε ο βου-λευτής Επικρατείας των Ανεξάρτη-των Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, με α-φορμή το ζήτημα που έχει προκύψειμε την απόφαση κλεισίματος της359 ΜΑΕΔΥ.Στο κείμενό του, ο κ. Κουίκ ρωτά τονυπουργό σε ποιες ενέργειες θα προ-βεί προκειμένου να ανακληθεί ησχετική απόφαση, πόσα και ποια αε-ροσκάφη θα εκτελούν πτήσεις επιτή-ρησης σε περίπτωση που δεν ανα-

κληθεί αυτή, καθώς και ποιος θα φέ-ρει τις ποινικές και αστικές ευθύνεςεάν κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάςυπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής.Στην επιστολή του προς τον υπουρ-γό, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουίκ υπο-γραμμίζει: «Η προστασία του φυσι-κού και πολιτιστικού περιβάλλοντοςαποτελεί υποχρέωση του κράτουςκαι δικαίωμα του καθενός. Για τηδιαφύλαξή του, το κράτος έχει υπο-χρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προλη-πτικά ή κατασταλτικά μέτρα στοπλαίσιο της αρχής της αειφορίας;»

Hευαισθητοποίηση, η ενεργο-ποίηση και η ενίσχυση της συ-

νείδησης όσον αφορά στην έν-νοια της κοινωνικής προσφοράςείναι ο στόχος της 3ης Γιορτής Ε-θελοντισμού και ΚοινωνικήςΠροσφοράς που θα διεξαχθεί τηνΚυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 6το απόγεμα, στη Σκάλα Καλλο-νής. Σε αυτήν καλούνται να δη-λώσουν συμμετοχή οι εθελοντι-κές ομάδες του νησιού έως τηνΠαρασκευή 6 Σεπτεμβρίου.Την εκδήλωση διοργανώνουν ηοργανωτική επιτροπή, που αποτε-

λείται από τον πρόεδρο του Επι-μελητηρίου Λέσβου, Θράσο Κα-λογρίδη, το συντονιστή ΔικτύουΚοινοτήτων Λέσβου, Προκόπη Σι-νάνη, και τη Γιούλη Χάφτα σε συ-νεργασία με τη Μ.Κ.Ο. «Αγκα-λιά».Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαι-ρία να γνωρίσουν το έργο των ε-θελοντικών ομάδων μέσα από τοενημερωτικό υλικό που θα εκτίθε-ται στην πλατεία της Σκάλας Καλ-λονής. Σημειώνεται πως κάθε ε-θελοντική ομάδα θα μπορεί να

διαμορφώσει το δικό της πάγκο,ενώ εκπρόσωποι μεγάλων εθελο-ντικών φορέων θα μιλήσουν γιατη δράση και το έργο τους. Η εκ-δήλωση θα κλείσει με χορούς πουθα παρουσιάσουν τοπικοί πολιτι-στικοί σύλλογοι.Για περισσότερες πληροφορίεςκαι δηλώσεις συμμετοχής, οι εν-διαφερόμενοι μπορούν να απευ-θύνονται στην κ. Χάφτα στο τηλέ-φωνο 6973-316903 ή στην ηλε-κτρονική διεύθυνση [email protected] μέχρι την Παρασκευή6 Σεπτεμβρίου.

Παίρνουν τα «Πετζετέλ» από τη Λέσβο πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου

Απροστάτευτο από αέρος…

Στις 15 Σεπτεμβρίου, στη Σκάλα Καλλονής

3η Γιορτή Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς

Page 5: Εμπρός 3886

5ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι περιμένουν τα αποτελέσματα της επίσκεψηςΒαρβιτσιώτη

Αναμένοντας ενέργειες για το μεταναστευτικόT ις επιφυλάξεις τους για το αν θα υλοποιη-

θούν όλα όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτι-λίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τομεταναστευτικό ζήτημα, εκφράζουν σε κείμε-νό τους οι Οικολόγοι Πράσινοι λίγες μέρεςμετά την επίσκεψη του υπουργού στο νησί. Εξάλλου, αφήνουν αιχμές για την πολιτική πουεφαρμόζεται τον τελευταίο καιρό από το Υ-πουργείο, νομιμοποιώντας με αυτήν, την πα-ραμονή των μεταναστών στο λιμάνι.Όλα όσα ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλ-τιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνάντηση που είχεμε το λιμενάρχη Μυτιλήνης, Μανώλη Βόμβα,τη γενική γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκη-σης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, εκπροσώ-πους των «Γιατρών του Κόσμου», του Δικτύου«Χωριό τού Όλοι Μαζί», της Ομάδας Διάσω-σης και της Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά», σημειώνουν σεκείμενό τους οι εκπρόσωποι της πολιτικής κί-νησης Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων, πουπεριμένουν να δουν τι από όλα αυτά θα υλο-ποιηθεί.Στο κείμενο επισημαίνεται ότι ο υπουργός εί-πε ότι έχει υπογράψει απόφαση για απελευθέ-ρωση κονδυλίων από το Υπουργείο Ναυτιλίας,που προορίζονται για τη σίτιση των προσφύ-γων και μεταναστών από το Λιμενικό. Αυτόπου εκκρεμεί, είναι η υπογραφή του αναπλη-ρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστο Σταϊ-κούρα, για να απελευθερωθεί το κονδύλιο. Ε-πιπλέον υποσχέθηκε ατομικό πακέτο για κάθεμετανάστη που θα συμπεριλαμβάνει είδη υγι-εινής (σαπούνι, χαρτί υγείας κ.λπ.), καθώς καιεσώρουχα. Ακόμη είπε ότι θα εγκατασταθούνδύο κοντέινερ στο χώρο του λιμανιού της Μυ-τιλήνης, για εξέταση των ασθενών και τη στέ-γαση των ευπαθών μεταναστών.Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινωνσχολιάζοντας αυτά που ειπώθηκαν προ ημε-ρών, τονίζουν στο κείμενό τους: «Περιμένου-με να διαπιστώσουμε τι από όλα αυτά θα υλο-ποιήσει και αν οι δεδηλωμένες σε όλους τουςτόνους καλές του προθέσεις αρκούν.» Μάλι-στα δεν παραλείπουν να κάνουν αναφορά στογεγονός ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οιμετανάστες περιμένουν μέρες στον περίκλει-στο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης μέχρινα τους συλλάβει η Αστυνομία.Τέλος, επισημαίνουν το πάγιο αίτημά τους,που είναι η άμεση λειτουργία Ανοιχτού Κέ-ντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Λέ-σβο, όπου οι μετανάστες θα παραμένουν για ε-λάχιστο χρόνο, όσο απαιτείται από γραφειο-κρατικής πλευράς, και θα ζουν κάτω από αν-θρώπινες συνθήκες. Στο χώρο αυτό οι εθελο-ντικές οργανώσεις θα μπορούν να προσφέ-ρουν ανεμπόδιστα συμπληρωματικές υπηρε-σίες.

Α.Κου

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Δυο μέρες που έχειπρογραμματισμένεςσυνεδριάσεις το Εφε-

τείο Βορείου Αιγαίου, στις17 και 18 Σεπτεμβρίου, α-ποφασίστηκε να πραγμα-τοποιηθεί η αποχή τωνΔικηγόρων όλης της χώ-ρας απ’ τις δικαστικές αί-θουσες. Το κύριο αίτημαπου προβάλλουν οι Δικη-γόροι, αφορά στην επανα-κατοχύρωση ελάχιστης α-μοιβής για τους έμμι-σθους συναδέλφους τους,μέσω του νέου Κώδικα Δι-κηγόρων που είναι υπόκατάθεση. Επειδή το κεί-μενο του Κώδικα ήταν σεδιαβούλευση απ’ το Φε-βρουάριο, αλλά και επει-δή το θέμα των κινητο-ποιήσεων ανέκυψε αιφνι-διαστικά για μεγάλη μερί-δα των δικηγόρων, κάποι-οι σχολιάζουν - παρ’ ότιθεωρούν σοβαρότατο τολόγο της διήμερης απο-χής - πως εν μέρει η ε-νεργοποίηση του κλάδουνα οφείλεται και στις ε-κλογές στους δικηγορι-κούς συλλόγους που έρ-χονται σε πέντε μήνες.Χθες το πρωί, συνεδρίασεστην Αθήνα η Συντονιστι-κή Επιτροπή των Δικηγο-ρικών Συλλόγων με πρό-ταση από το Σύλλογο τηςΑθήνας, προκειμένου ναλάβει αποφάσεις σχετικάμε το Σχέδιο του νέου Κώ-δικα Δικηγόρων και τηνκατάσταση που επικρατείστη Δικαιοσύνη. Η Συντο-νιστική Επιτροπή αποτελείμικρότερο και πιο ευέλι-κτο σχήμα απ’ την Ολομέ-λεια των Προέδρων τωνΔικηγορικών Συλλόγων,στην οποία μετέχει και οπρόεδρος του Δικηγορι-κού Συλλόγου Μυτιλήνης,Δημήτρης Καλλίας.

Με το βλέμμα στις εκλογές;

Στην απόφαση που έλαβε

η Συντονιστική Επιτροπήανακοινώνοντας τη διε-νέργεια διήμερης αποχήςστις 17 και 18 Σεπτεμβρί-ου, επισημαίνει επί τουΣχεδίου του νέου ΚώδικαΔικηγόρων ότι ο δικηγορι-κός κόσμος της χώρας, α-ποκρούοντας κάθε έννοιασυντεχνιακής αντίληψηςκαι προτάσσοντας τηνπροάσπιση του δημοσίουσυμφέροντος, αποδέχθη-κε το προηγούμενο διά-στημα μια σειρά από ρυθ-μίσεις που έπληξαν τουςδικηγόρους.«Ωστόσο», συνεχίζει η ί-δια απόφαση, «όσον αφο-ρά στα θεμελιώδη ζητήμα-τα που άπτονται της ου-σιαστικής άσκησης της δι-κηγορίας, δεν μπορούμενα μην επιμείνουμε στηνανάγκη να επανακατοχυ-ρωθεί το δικαίωμα των εμ-μίσθων συναδέλφων σε ε-λάχιστη αμοιβή και ναδιαφυλαχθεί ο τρόπος πο-σοστιαίου υπολογισμούτων κρατήσεων μέσω τωνγραμματίων προείσπρα-ξης δικηγορικής αμοιβής.Σε καμμία σύγχρονη δη-μοκρατική κοινωνία δε νο-είται παροχή υπηρεσιώνπου προσιδιάζουν σε σχέ-ση εξαρτημένης εργασίαςχωρίς να κατοχυρώνεταιδικαίωμα του εργαζομέ-νου σε αμοιβή.»Η Συντονιστική Επιτροπήεπισημαίνει ότι στο Σχέ-διο του Κώδικα Δικηγό-

ρων είχαν ενταχθεί, μετάαπό πρόταση του δικηγο-ρικού κόσμου, τρεις εναλ-λακτικές διατυπώσεις γιατο δικαίωμα των έμμισθωνδικηγόρων σε ελάχιστη α-μοιβή, οι οποίες όμως α-παλείφθηκαν κατόπιν πα-ρεμβάσεων οικονομικώνσυμφερόντων (π.χ. τράπε-ζες), που καθοδηγούν τιςεπιλογές της κυβέρνησης,όπως αναφέρουν οι Δικη-γόροι.Πολλές αιτιάσεις αφο-ρούν και στην κατάστασηπου επικρατεί στη Δικαιο-σύνη, ενώ η αποχή είναιπολύ πιθανόν να μην είναικαι η μόνη κινητοποίησημε την αρχή της δικαστι-κής χρονιάς, αφού η Επι-

τροπή «επιφυλάσσεται γιαπεραιτέρω ενέργειες».Δικηγόροι της Μυτιλήνηςσχολίαζαν πως υπήρξανσημαντικότερα θέματα, ό-πως οι παραστάσεις στασυμβόλαια, για τα οποίαδε σημειώθηκε ανάλογηαντίδραση, ενώ προσέθε-σαν ότι τώρα αυτό που ι-σχύει με τις αμοιβές τωνέμμισθων συναδέλφωντους - ουσιαστικά είναι ε-λεύθερες κατόπιν συμφω-νίας -, είναι πολύ χειρότε-ρο απ’ ό,τι προβλέπεται ναισχύσει με το νέο Κώδικα.Δεν κατανοούν δε, γιατί δε«σηκώθηκε» το θέμα απ’το Φεβρουάριο όταν τοΣχέδιο τέθηκε σε διαβού-λευση, και αναρωτιούνταιμήπως η αντίδραση σχετί-ζεται και με την αλλαγήστο μεταξύ του υπουργούΔικαιοσύνης.Τέλος, εικάζουν πως εν ό-ψει των εκλογών στουςδικηγορικούς συλλόγουςτο Φεβρουάριο του 2014,δεν αποκλείεται να υπάρ-ξουν μετά την αποχή καιπολλές ακόμη κινητοποι-ήσεις, με προτροπή κυ-ρίως συναδέλφων τουςαπ’ τους μεγάλους συλλό-γους της χώρας.

Έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕΣήμερα Πέμπτη στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό

Θέατρο Μυτιλήνης, θα πραγματοποιηθεί έκτακτηγενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Λέσβου εν όψει της γε-νικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ που θαγίνει στην Αθήνα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.Η συνέλευση καλείται να αποφασίσει αν θα πρέπεινα γίνουν κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα πουλαμβάνει η κυβέρνηση (π.χ. διαθεσιμότητα εκπαι-δευτικών, νέος νόμος για το Λύκειο κ.λπ.) και ποιαμορφή θα πρέπει να έχουν αυτές οι κινητοποιήσεις.Στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ θα λη-φθούν οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις του κλά-δου εν γένει.

Διήμερη αποχή Δικηγόρων, που διεκδικούν στον υπό κατάθεση νέο Κώδικα να υπάρξει πρόβλεψη

Ελάχιστη αμοιβήστους έμμισθους

Page 6: Εμπρός 3886

6ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣ

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Oμόφωνα στην τελευ-ταία της συνεδρίασηη Λιμενική Επιτροπή

Λέσβου αποφάσισε τηνπροσχώρηση του Λιμενι-κού Ταμείου στο «ΑττικόΛιμενικό Δίκτυο», επι-διώκοντας στη νέα εποχήπου δημιουργεί το και-νούργιο θεσμικό πλαίσιογια τα λιμάνια, να είναι«εταίρος» με τα μεγάλαλιμάνια του Πειραιά, τηςΡαφήνας και του Λαυρί-ου. Η όλη διαδικασίαπροσχώρησης θα ολο-κληρωθεί το επόμενοδιάστημα, αφού χρειάζο-νται μια σειρά από εγκρί-σεις. Στην πράξη αυτόστο οποίο στοχεύει η Λέ-σβος, όπως τουλάχιστοντο διατυπώνει ο πρόε-δρος του Λιμενικού Τα-μείου, είναι να έχει με τολιμάνι της Μυτιλήνης, κιενδεχομένως πολύ σύ-ντομα και με του Σιγρίου,ενεργό ρόλο αντίστοιχαστις κρουαζιέρες και τιςμεταφορές.Με το νέο νόμο που ψη-φίστηκε στα τέλη Απριλί-ου (Ν. 4150/2013 Κεφα-λαίου Ι΄ περί ΑνάπτυξηςΕθνικού Λιμενικού Συ-στήματος), το ΥπουργείοΝαυτιλίας και Αιγαίου,κατόπιν αιτιολογημένηςεισήγησης της Ρυθμιστι-κής Αρχής Λιμένων, προ-σκαλεί τα λιμενικά τα-μεία, δημοτικά και μη, εί-τε να συγχωνευθούν με-ταξύ τους προς το σκοπόδημιουργίας ανώνυμης ε-ταιρείας, είτε να προσχω-ρήσουν σε ένα από τα λι-μενικά δίκτυα, τα οποίακαι θα εφαρμόσουν τη Λι-μενική Πολιτική που κα-θορίζεται για τα λιμενικάταμεία από το Υπουργείο

Ναυτιλίας και Αιγαίου.Στο άρθρο 36 του ίδιουνόμου, προβλέπεται συγ-χώνευση των οργανισμώνλιμένων σε τέσσερα λιμε-νικά δίκτυα-ανώνυμες ε-ταιρείες, που θα είναι: Το«Αττικό Λιμενικό Δί-κτυο», το «Δίκτυο Λιμέ-νων Βορείου Ελλάδος»,το «Δίκτυο Λιμένων Δυτι-κής Ελλάδος» και ο «Ορ-γανισμός Λιμένος Ηρα-κλείου».

Ή εταιρεία, ή δίκτυο«Όπως προβλέπει το και-νούργιο πλαίσιο, θα έ-πρεπε ή σε συνεργασίαμε τα δημοτικά λιμενικάταμεία γειτονικών νη-σιών, που σύντομα θαπάψουν να είναι δημοτι-κά, όπως έγινε πρόσφαταμε το Λιμενικό Ταμείο Εύ-βοιας, να προχωρήσουμεσε σύμπτυξη σε κοινή α-νώνυμη εταιρεία, ή ναπροχωρήσουμε στην προ-σχώρησή μας σε κάποιοδίκτυο, κρίνοντας ποιοενδείκνυται για το νησίμας», ανέφερε ο ΚώσταςΚορδώνης, που εισηγή-θηκε την πρόταση και έγι-νε ομόφωνα αποδεκτή(απουσίαζε απ’ τη συνε-

δρίαση ο εκπρόσωποςτων Λιμενεργατών, Στα-μάτης Πετρουζέλλης),για προσχώρηση στο Ατ-τικό Λιμενικό Δίκτυο.Απ’ την απόφαση της Λι-μενικής Επιτροπής έωςτην προσχώρηση στο Δί-κτυο μεσολαβούν μια σει-ρά από αποφάσεις, εγκρί-σεις και είναι άγνωστοπότε θα ολοκληρωθεί ηδιαδικασία.«Απ’ την πλευρά μας, ε-πιλέξαμε αντί να διαχει-ριζόμαστε τη μιζέρια μας,να κοιτάξουμε να ωφελη-θούμε ως τόπος απ’ τιςδυνατότητες που ανοίγο-νται με το καινούργιοπλαίσιο», επεσήμανε ο κ.Κορδώνης.

Κρουαζιέρες - μεταφορές

Εξηγώντας ποιες είναιαυτές οι δυνατότητες, οπρόεδρος του ΛιμενικούΤαμείου ανέφερε για τολιμάνι της Μυτιλήνης:«Ας μην ξεχνάμε πως συ-γκαταλέγεται στα 13 ελ-ληνικά λιμάνια που έχουνχαρακτηριστεί λιμένεςδιεθνούς ενδιαφέροντος,στους οποίους μπορούννα προσεγγίζουν κρουα-

ζιερόπλοια και με τις κα-τάλληλες προϋποθέσειςμπορεί να αποτελέσει α-φετηρία και προορισμό.»Όπως συνέχισε ο κ. Κορ-δώνης, στο λιμάνι τηςΜυτιλήνης με την κατα-σκευή δύο εξωτερικώνπροβλητών μπορούν ναδένουν και τα πιο μεγάλακρουαζιερόπλοια, «μεό,τι αυτό μπορεί να σημά-νει για την τοπική οικο-νομία. Όσο για το λιμάνιΣιγρίου, αν υπάγεται στοίδιο δίκτυο για παράδειγ-μα με το Λαύριο και τηΡαφήνα, θα υπάρχει σύ-μπτωση συμφερόντων καιθα μπορεί στην προοπτι-κή εξυπηρέτησης των με-ταφορών, να αποτελέσειενδιάμεσο σταθμό διαμε-τακομιστικού εμπορίου.Όλα αυτά θα τα δούμεδιεξοδικά στην πορεία,αλλά, επαναλαμβάνω, θε-ωρώ εκ προοιμίου εξαιρε-τικά σημαντικό το γεγο-νός ότι θα μετέχουμε σεένα ισχυρό δίκτυο, οπότεκαι θα είναι στο χέρι μαςνα εκμεταλλευτούμε τιςευκαιρίες που θα απορρέ-ουν απ’ αυτή την προ-σχώρηση.».

Παρέμβαση Π. Βογιατζή για τον Άι-Στράτη

Να αρθούν οι απαλλοτριώσεις

Tο πρόβλημα με τις απαλλοτριώσειςστον οικισμό που καταστράφηκε από

το σεισμό και ισοπεδώθηκε από τιςμπουλντόζες της Χούντας, συζήτησε μεπαρέμβασή του, κατά τη διάρκεια τηςσυνεδρίασης Ολομέλειας της Βουλήςγια το Σχέδιο Νόμου του ΥπουργείουΟικονομικών «Κώδικας κοινωφελών

περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών και λοιπέςδιατάξεις», ο βουλευτής Παύλος Βογιατζής.Ο βουλευτής αναφέρθηκε αναλυτικά στο ζήτημα τηςάρσης της υποχρεωτικής απαλλοτρίωσης έκτασης4.630 τ.μ. στην οποία προέβη η Δικτατορία μετά τοσεισμό τού 1968 στον Άγιο Ευστράτιο.Όπως υπογράμμισε ο κ. Βογιατζής, πρόκειται για έναζήτημα μείζονος σημασίας για τους κατοίκους του α-κριτικού αυτού νησιού, οι οποίοι αναγκάστηκαν να με-τακομίσουν στον παραγωγικό κάμπο του Αγ. Ευστρατί-ου και που επιθυμούν επιτέλους να επιστρέψουν στονπαλαιό οικισμό και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, ό-πως ακριβώς αυτά ήταν πριν από το σεισμό και την ι-σοπέδωσή τους. Άλλωστε, όπως επεσήμανε και ο βου-λευτής, πρόκειται για μία απαλλοτρίωση η οποία δεν έ-χει να προσφέρει τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο, αντίθε-τα, μπορεί, εάν αρθεί, να συνεισφέρει στην ανάπτυξητου νησιού, όπου η κυβέρνηση πραγματοποιεί ήδη δύομεγάλα έργα, το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου και το«Άι-Στράτης - “Πράσινο” Νησί», ένα ολοκληρωμένοσύστημα διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κ. Βογια-τζής ζήτησε τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας,στην περιουσία του οποίου ανήκει η εν λόγω έκταση,και του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να λυ-θεί οριστικά το πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί τουςκατοίκους του Άι-Στράτη εδώ και 45 χρόνια.

39o Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Παρασκευή και Σάββατο στη ΜυτιλήνηTην Παρασκευή και το Σάββατο, στο πάρκο απέναντι

από το ΙΚΑ στη Μυτιλήνη, θα πραγματοποιηθεί το39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το κεντρικό σύνθηματου Φεστιβάλ λέει: «Άλλαξε τον κόσμο, το ‘χει ανά-γκη».Στόχος του φετινού Φεστιβάλ είναι να δείξει, ιδιαίτεραστη νεολαία, πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και οι άν-θρωποι μπορούν να ζήσουν όπως τους αξίζει, με δικαι-ώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, στον αθλη-τισμό, στον πολιτισμό.Η Νεολαία τού Κ.Κ.Ε. με αφορμή το Φεστιβάλ σημειώ-νει: «Σήμερα μπορεί να γίνει στάχτη ο “γερασμένος κό-σμος” της ταξικής εκμετάλλευσης, από τη δική μας φω-τιά, από το δικό μας αγώνα. Είναι ανάγκη της εποχήςμας να ανατραπεί ο καπιταλισμός. Αυτό απαιτεί οργά-νωση, αντοχή στις δυσκολίες, γνώση, υπομονή κι επι-μονή, πίστη στο δίκιο και τη δύναμη της εργατικής τά-ξης, δυσπιστία απέναντι σε όποιον σου λέει μεγάλα λό-για και σου τάζει δήθεν εύκολες λύσεις από τα πάνω.»

Το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου θα προσχωρήσει στο «Αττικό Λιμενικό Δίκτυο»,όπου μετέχουν τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου

Νέα… λιμενική εποχή

Page 7: Εμπρός 3886

7ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Λίγες μόνο μέρες αντοχήςέχει ο βιολογικός καθα-ρισμός Μυτιλήνης στον

Καρά Τεπέ, αφού ακόμη δενέχει αντιμετωπιστεί το ζήτη-μα διάθεσης της λυματολά-σπης που απ’ την περίοδοτου Δεκαπενταύγουστου πα-ραμένει στις εγκαταστάσειςτής ΔΕΥΑΛ και δεν απομα-κρύνεται για ταφή στην Κλε-φτόβιγλα. Ο κεντρικός ΧΥΤΑδε δέχεται και δε θα δέχεταιτο τελικό προϊόν της μονά-δας επεξεργασίας των λυμά-των αν προηγουμένως η λυ-ματολάσπη δεν ξεραθεί πε-ρισσότερο απ’ ό,τι είναι τώ-ρα, μετά την επεξεργασίατων λυμάτων στο βιολογικό.Σε αναζήτηση άμεσων λύσε-ων, σήμερα στελέχη της δη-μοτικής αρχής μεταβαίνουνστην Κρήτη, ενώ είναι ξεκά-θαρο ότι για να υπάρξει ορι-στική αντιμετώπιση του προ-βλήματος, περιβαλλοντικά ά-ψογη, θα πρέπει η Μυτιλήνηνα αποκτήσει βιολογικό ολο-κληρωμένης επεξεργασίας,τύπου Ψυτάλλειας, σαν αυτόπου έχουν μόνο η Αθήνα καιη Θεσσαλονίκη.

Όπως αποκάλυψε το «Ε»στις 20 Αυγούστου, μετά απόέλεγχο των Επιθεωρητών Πε-ριβάλλοντος που έγινε στοΧΥΤΑ Λέσβου τον Ιούνιο του2011, διαπιστώθηκε σοβαρήπεριβαλλοντική παράβαση.Έτσι, τη βδομάδα πριν το Δε-καπενταύγουστο έφτασεστον Εισαγγελέα Πλημμελει-οδικών Μυτιλήνης έγγραφοτων Επιθεωρητών για τη διε-ρεύνηση τυχόν αξιόποινωνπράξεων που αφορούν στηνυποβάθμιση του περιβάλλο-ντος. Η παράβαση αφορά στηΔιαδημοτική Επιχείρηση Δια-χείρισης Απορριμμάτων καιΠεριβαλλοντικής ΑνάπτυξηςΛέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ) Α.Ε.,που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑΛέσβου στη θέση Κλεφτόβι-

γλα, και πιο συγκεκριμέναστο γεγονός ότι η ΔΕΔΑΠΑΛΑ.Ε. δεχόταν προς ταφή τηλυματολάσπη απ’ το βιολογι-κό καθαρισμό σε μορφή πιορευστή απ’ ό,τι προβλέπεταιαπ’ τις κείμενες διατάξεις.

Πάνω από 100 τόνοιΚαθημερινά, σύμφωνα με ταστοιχεία που μας έδωσαν οπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτή-ρης Μαρινάτος, και μηχανι-κός του βιολογικού, η μονά-δα της Μυτιλήνης δέχεται6.500 κυβικά μέτρα αστικώνλυμάτων. Μετά την επεξερ-γασία που γινόταν, το τελικόπροϊόν της λυματολάσπηςμεταφερόταν στο ΧΥΤΑ προςθάψιμο. Σε καθημερινή βάσηη λυματολάσπη που έφευγεαπ’ τον Καρά Τεπέ, ήταν πε-ρίπου πέντε τόνοι. Έτσι, με α-πλούς υπολογισμούς, μέχρισήμερα και για όσο διάστημαη ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. αρνείται ναδέχεται τη λυματολάσπη ανπροηγουμένως δεν ξηρανθείόπως επιβάλλει η νομοθεσία,η συγκεντρωμένη ποσότηταξεπερνά τους 100 τόνους.«Για να υπάρξει μεγαλύτερηανεκτικότητα στο σύστημα,θέσαμε σε λειτουργία και τηδεύτερη μονάδα καθίζησης,που πριν δε λειτουργούσε»,ανέφερε ο κ. Μαρινάτος,προσθέτοντας ότι για να βρε-θεί λύση στο πρόβλημα, ηΔΕΥΑΛ αποφάσισε και διε-ρευνά την ανάθεση των σχε-τικών μελετών.Η κατάσταση όμως είναι ο-ριακή, παραδέχεται και οπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, σημει-ώνοντας ότι αν δεν υπάρξειάμεσα τρόπος να φύγει η λυ-ματολάσπη απ’ τον Καρά Τε-πέ δεδομένου ότι η μονάδαδεν έχει άλλες δυνατότητεςπεραιτέρω επεξεργασίας-ξή-ρανσής της, έως ότου γίνειστερεή το σύστημα θα μπλο-κάρει.

Στην ΚρήτηΟι περισσότερες περιοχέςτης χώρας, δεδομένης και

της καθυστέρησης που υπάρ-χει στους ελέγχους, εξακο-λουθούν να διαχειρίζονται τηλυματολάσπη με τον ίδιοτρόπο που μέχρι πρότινος γι-νόταν και στη Μυτιλήνη. Ελά-χιστες εξαιρέσεις υπάρχουν,όπως της Αθήνας και τηςΘεσσαλονίκης, που έχουν ο-λοκληρωμένα συστήματαδιαχείρισης.Η οριστική λύση τύπου Ψυ-τάλλειας είναι μακροπρόθε-σμη και υψηλού κόστους. Γιατην αναζήτηση μιας άμεσης,για να δουν πώς άλλες πε-ριοχές με βιολογικούς ανά-λογης τεχνολογίας όπως τηςΜυτιλήνης διαχειρίζονταιτην ιλύ, μεταβαίνουν σήμεραστην Κρήτη ο πρόεδρος τηςΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε., Γιάννης Βα-τός, μαζί με το διευθυντή τηςΕπιχείρησης, Στρατή Μαρμα-ρινό, ενώ είναι πολύ πιθανόννα μετάσχει και ο κ. Μαρινά-τος με στελέχη τής ΔΕΥΑΛ.«Θα επισκεφτούμε ΧΥΤΑ καιβιολογικούς σε Χερσόνησο,Χανιά, Ρέθυμνο και Ηρά-κλειο, όπως και μονάδες αει-φόρου διαχείρισης των α-πορριμμάτων, σε μια προ-σπάθεια να δούμε πώς λει-τουργεί εκεί το όλο σύστη-μα», ανέφερε ο κ. Βατός. Μίααπ’ τις λύσεις που ενδεχομέ-νως να ενδείκνυται και γιατην περιοχή της Μυτιλήνης,είναι η διάθεση χώρου στοΧΥΤΑ για την περαιτέρω α-φυδάτωση της λυματολά-σπης, έως ότου δηλαδή ξη-ρανθεί επαρκώς για να ταφεί.Όλα αυτά επείγει το συντο-μότερο δυνατόν να αποσα-φηνιστούν και να ληφθούν α-ποφάσεις περιβαλλοντικά α-ποδεκτές, αφού ο κ. Βατός υ-πογραμμίζει πως δεδομένηςτης παράβασης που έχει δια-πιστωθεί για το ΧΥΤΑ Λέ-σβου, είναι αδύνατον να δε-χθεί έστω κι ένα κυβικό λυ-ματολάσπης απ’ το βιολογικόαν προηγουμένως δεν απο-ξηρανθεί.

Ατέλειωτη η λίστα με τα ναρκωτικά που είχε στην κατοχή του 36χρονοςαπό την Αθήνα

Έφερε και ρόφημα ναρκωτικών…Aνοιχτός παραμένει ο φάκελος που σχηματίστηκε μετά

τη σύλληψη 36χρονου από την Αθήνα ο οποίος προ-σπάθησε να αποβιβαστεί στο λιμάνι Μυτιλήνης φορτω-μένος ναρκωτικά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνοντανκαι νέα είδη, όπως το τσάι κόκα. Τα στελέχη του Λιμε-ναρχείου Μυτιλήνης βρίσκονται σε συνεργασία με τα α-ντίστοιχα του Πειραιά, καθώς γίνονται έρευνες σε ακίνη-τα που διατηρεί ο 36χρονος στην πρωτεύουσα.Συνεχίζονται οι έρευνες μετά τη σύλληψη του 36χρονουτουρίστα από την Αθήνα, που ερχόταν στο νησί φέρνο-ντας όλων των ειδών τις ναρκωτικές ουσίες… από χασίςμέχρι τσάι κοκαΐνης. Χτες πραγματοποιήθηκαν έρευνεςκαι σε άλλο σπίτι του άνδρα το οποίο βρίσκεται στην Α-θήνα. Σε έλεγχο που έγιναν σε αυτό, εντοπίστηκαν φύλλακοκαΐνης, πάστα κοκαΐνης, άλλες ναρκωτικές ουσίες, ενώκατασχέθηκε, μεταξύ άλλων, και ηλεκτρονικό αρχείο πουσύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών πρόκειται να ρί-ξει κι άλλο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπορίαςναρκωτικών.Οι έρευνες συνεχίζονται και τα στελέχη του Λιμενικού ε-κτιμούν ότι ο 36χρονος είχε επαφές με άλλα άτομα στονησί, που εμπλέκονται και αυτά στην ιστορία.

Και τσάι κοκαΐνης…Από τη Νότια Αμερική, όπου είναι η χώρα προέλευσήςτου και το τσάι κόκα καταναλώνεται νόμιμα, οι συσκευα-σίες αυτές έκαναν ολόκληρο ταξίδι φτάνοντας ως τη Μυ-τιλήνη. Το «té de coca» (τσάι κόκας) βρέθηκε μεταξύ τωνναρκωτικών ουσιών που είχε μαζί του ο 36χρονος και ό-πως επισημαίνουν στελέχη του Λιμενικού, είναι η πρώτηφορά που εντοπίζεται εδώ στο νησί ένα τέτοιο είδος ναρ-κωτικού. Να αναφέρουμε ότι ο 36χρονος είχε προμηθευτεί το τσάιαπό την Κολομβία, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του εκεί. Τασυγκεκριμένα φακελάκια τσαγιού, τα οποία μαζί με τα υ-πόλοιπα ναρκωτικά που βρέθηκαν, κατασχέθηκαν καιστάλθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένουνα αναλυθούν οι ναρκωτικές ουσίες ως προς την καθαρό-τητά τους.Μέσα στις αποσκευές του συλληφθέντος, βρέθηκαν μίαπλαστική συσκευασία που περιείχε φυτικά αποσπάσματαινδικής κάνναβης βάρους 16,53 γραμμαρίων, μία συ-σκευασία με ποσότητα καπνού με φυτικά αποσπάσματακάνναβης βάρους 22,89 γραμμαρίων, μία πλαστική συ-σκευασία που είχε παραισθησιογόνο σκόνη βάρους 8,23γραμμαρίων και 24 χάρτινες συσκευασίες τσαγιού κο-καΐνης, βάρους ενός γραμμαρίου η κάθε μία, με την έν-δειξη «COCAZAGRADHA» . Στο σπίτι του στη Γλυκόβρυ-ση εντοπίστηκαν, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρ-χείου Πειραιά που έκαναν σε αυτό έλεγχο λίγες ώρες αρ-γότερα, τρία δενδρύλλια κάνναβης ύψους 64, 63 και 83εκατοστών αντίστοιχα, ένα δενδρύλλιο κάνναβης ύψους50 εκατοστών μέσα σε γλάστρα, ένα πλαστικό σακουλάκιπου περιείχε φυτικά αποσπάσματα κάνναβης μικτού βά-ρους 18,1 γραμμαρίων και ένα μανιτάρι πιθανόν παραι-σθησιογόνο καθαρού βάρους 31,3 γραμμαρίων. Ακόμηβρέθηκαν ένα γυάλινο βάζο που περιείχε πλαστική συ-σκευασία με τριμμένα φύλλα φυτού κόκας σε σκόνη μι-κτού βάρους 67,3 γραμμαρίων κι ένα χάρτινο πακέτο πουπεριείχε 22 φακελάκια με τσάι κόκας με τα λογότυπα «TÉDE COCA» και «COCAZAGRADHA». Ακόμη, κατασχέθη-καν ένας πύργος ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία εξω-τερική μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρονικών δεδομένων.Οι έρευνες συνεχίστηκαν και χτες σε δεύτερο σπίτι του36χρονου στην Καλλιθέα, όπου βρέθηκαν επιπλέον πο-σότητες ναρκωτικών ουσιών.

Α.Κου

Τεχνογνωσία στην Κρήτη αναζητούν ΔΕΔΑΠΑΛ και ΔΕΥΑΛ, για την άμεσηδιαχείριση 100 τόνων λυματολάσπης που έχει συγκεντρωθεί

Στα όριά του ο βιολογικός

Page 8: Εμπρός 3886

8ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη γειτονική Χίο, την ί-δια χρονική περίοδο, ημέση τιμή της αμόλυβδηςβενζίνης διαμορφώθηκεστο 1,739 ευρώ, λίγο χα-μηλότερα από τη Λέσβο.Στη Σάμο η μέση τιμή εί-ναι 1,834, λίγο υψηλότε-ρη από τη Λέσβο. Στην Α-θήνα, όπου ο ανταγωνι-σμός τόσο των πρατηρίωνόσο και των εταιρειών ε-μπορίας των καυσίμων εί-ναι μεγαλύτερος, η μέσητιμή διαμορφώθηκε στο1,712 ευρώ. Στις αρχέςτου καλοκαιριού, η μέσητιμή της αμόλυβδης βεν-ζίνης στην πρωτεύουσαήταν κατά 0,20 ευρώ χα-μηλότερη. Οριακά χαμη-λότερη είναι η μέση τιμήτης αμόλυβδης στη Θεσ-σαλονίκη, στο 1,709 ευ-ρώ. Η υψηλότερη μέση τι-μή καταγράφεται στο Νο-μό Λασιθίου και είναι1,854 ευρώ, ενώ υψηλή

είναι η μέση τιμή και σταΔωδεκάνησα, στο 1,826ευρώ.Σύμφωνα με τα στοιχείαπου είχαν δηλωθεί χθες,η μέση τιμή της αμόλυ-βδης βενζίνης και στατρία νησιά του Νομού Λέ-σβου είναι η 18η ακριβό-τερη στη χώρα. Οι 17 νο-μοί που έχουν υψηλότε-ρες τιμές, είτε είναι νη-σιωτικοί νομοί είτε ακριτι-κοί νομοί.

Πάνω από δύο ευρώ η κατοστάρα

Από το 1,879 ευρώ έως τα2,079 ευρώ κυμαίνεται ητιμή της αμόλυβδης βεν-ζίνης 100 οκτανίων (ήσούπερ αμόλυβδη) και ημέση τιμή διαμορφώθηκεστο 1,979 ευρώ στη Λέ-σβο. Η χαμηλότερη τιμήκαταγράφηκε στον ΚαράΤεπέ Μυτιλήνης και η υ-ψηλότερη στη Βρίσα. Η τι-

μή του πετρελαίου κίνη-σης κυμαίνεται μεταξύτου 1,354 και του 1,530ευρώ το λίτρο και η μέσητιμή έχει διαμορφωθείστο 1,442 ευρώ. Η χαμη-λότερη τιμή καταγράφηκεστην Παναγιούδα και η υ-

ψηλότερη στο Πλωμάρι.Μια ανάσα από τα 2,00ευρώ βρίσκεται η σούπερβενζίνη, καθώς οι τιμέςτης σημειώνονται μεταξύ1,835 και 1,989 ευρώ τολίτρο και η μέση τιμή δια-μορφώθηκε στο 1,912 ευ-

ρώ ανά λίτρο. Η χαμηλό-τερη τιμή καταγράφηκεστα Παράκοιλα και η υ-ψηλότερη στη Μυτιλήνη.Η πολεμική ένταση στηΣυρία και ο άνοδος τωντιμών του αργού πετρε-λαίου που επιφέρει, φαί-

νεται να αξιοποιείται κα-ταλλήλως από τα εγχώριαεμπορικά κυκλώματα, γιανα αυξήσουν τις τιμές τωνυγρών καυσίμων. Γιατί, υ-πό φυσιολογικές συνθή-κες, η αύξηση των τιμώντου αργού πετρελαίου θαέπρεπε να περάσει στουςτελικούς καταναλωτές με-τά από τρεις μήνες. Όταν,δηλαδή, το «ακριβό» αρ-γό πετρέλαιο θα έχει φθά-σει στη χώρα μας και θαέχει διυλιστεί από τα εγ-χώρια διυλιστήρια.

Ακριβότερα στη ΛήμνοAπό τις ακριβότερες τιμές πα-

νελλαδικώς είναι οι τιμές τωνκαυσίμων στη Λήμνο, καθώς ητιμή της αμόλυβδης κυμαίνεταιμεταξύ 1,840 και 1,865 ευρώ τολίτρο.Οι τιμές για τη Λήμνο όπως έ-χουν διαμορφωθεί από χθες, ξε-κινούν από 1,840 ευρώ το λίτροπου είναι και η φθηνότερη στοπρατήριο στον Άγιο Δημήτριο, ε-νώ η ακριβότερη σε πρατήριοστην Παναγιά φτάνει το 1,865ευρώ το λίτρο. Οι τιμές στα υπό-λοιπα πρατήρια κυμαίνονται με-ταξύ του 1,850 και 1,860 ευρώτο λίτρο και είναι από τις υψη-λότερες πανελλαδικώς.

Τις τελευταίες ημέρες η τιμή τηςαμόλυβδης παρουσίασε αύξησηως συνέπεια της ανηφόρας πουπήρε το πετρέλαιο στις διεθνείςαγορές. Έτσι, στη Λήμνο ξεπέρα-σε το 1,84 ευρώ το λίτρο, ενώσύμφωνα με το ΠαρατηρητήριοΥγρών Καυσίμων του Υπουργεί-ου Ανάπτυξης, τις τελευταίες 15περίπου ημέρες η μέση τιμή τηςβενζίνης έχει ακριβύνει αρκετάλεπτά το λίτρο (στην Αθήνα έ-φτασε στο 1,73 ευρώ), ενώ πρό-κειται για το ίδιο διάστημα ανό-δου και των διεθνών τιμών, λό-γω Συρίας.Σ’ ό,τι αφορά στα νησιά του Αι-γαίου, οι εκτιμήσεις είναι ότι

κάποιες ακραίες τιμές οφείλο-νται και σε κερδοσκοπικές τά-σεις λόγω της μεγάλης τουρι-στικής κίνησης. Η τιμή της Λή-μνου με τη διαφορά από τη μέ-ση τιμή χώρας της τάξης των 12- 13 λεπτών, δικαιολογείται ωςένα βαθμό από τα μεταφορικάτων καυσίμων. Παράγοντες τηςαγοράς καυσίμων θεωρούν ότιέως ένα βαθμό, η αύξηση στιςτιμές της βενζίνης είναι δικαιο-λογημένη από την άνοδο των τι-μών του πετρελαίου, εκτιμούνωστόσο ότι αποκλίσεις της τά-ξης των 12 - 13 λεπτών από τημέση τιμή της χώρας είναι πολύυψηλές.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

E ιδικού ενδιαφέροντος γιατο Νομό Λέσβου με τα ε-

κατοντάδες μικρά και μεγά-λα κληροδοτήματα, είναι τοκαινούργιο θεσμικό πλαίσιοπου διαμορφώνεται με τονομοσχέδιο για τον ΚώδικαΚοινωφελών Περιουσιών καιΣχολαζουσών Κληρονομιών,το οποίο βρίσκεται υπό συ-ζήτηση στη Βουλή. Απ’ τηνκυβέρνηση επιχειρείται κατ’αρχήν να μπει τάξη και ναεκσυγχρονιστεί ό,τι αφοράσε μια τεράστια περιουσία,αφού πανελλαδικώς εκτιμά-ται πως εκτός των κοινωφε-λών περιουσιών-κληροδοτη-μάτων, υπάρχουν και πάνωαπό 2.000 σχολάζουσεςκληρονομιές, δηλαδή κλη-ρονομιές οι οποίες δεν έ-χουν γίνει αποδεκτές ή δενέχουν βρεθεί οι κληρονόμοιτους.«Είναι πολύ νωρίς πριν ολο-κληρωθεί το νομοθέτημα ναεκφέρει κανείς άποψη ή νατο αξιολογήσει συνολικά.Απ’ την εμπειρία, όμως, αλλάκαι λαμβάνοντας υπόψη τογεγονός ότι το πλαίσιο πουισχύει σήμερα, είναι το ίδιοαπ’ το 1939, μπορώ να επι-σημάνω ότι ο νόμος θα εκ-

συγχρονίσει τη διαχείρισητων κληροδοτημάτων», επε-σήμανε η προϊσταμένη τωνΦιλανθρωπικών Καταστημά-των Μυτιλήνης, Στέλλα Ση-μαντήρη, τονίζοντας ότι «ό-πως προκύπτει απ’ το νομο-σχέδιο, πρόκειται για έναν α-σφαλή νόμο στην επιτήρησητων ιδρυμάτων, με έντονητην παρουσία του Δημοσίουκαι των δικαστικών αποφά-σεων, αλλά και με απόλυτοσεβασμό στη βούληση τωνδιαθετών».

Καλύτερη διαχείρισηΌπως συνέχισε η κ. Σημα-ντήρη, οι τρεις βασικοί στό-χοι του νόμου θα είναι ναγνωρίζει το Δημόσιο τις κοι-νωφελείς περιουσίες και τιςσχολάζουσες κληρονομιέςσ’ όλη τη χώρα, να εκσυγ-χρονίσει το νόμο τού ‘39 καινα προσαρμόσει τα ιδρύματαστις νέες τεχνολογίες, αλλάκαι να αναζητήσει νέες πη-γές εσόδων μέσα απ’ αυτά.Σ’ ό,τι αφορά στον εκσυγ-χρονισμό, η κ. Σημαντήρη υ-πογράμμισε πως σε μια συ-νεχώς εξελισσόμενη οικονο-μία, αλλά και νομική πραγ-ματικότητα, δεν μπορεί φο-ρείς διαχείρισης μεγάλωνκεφαλαίων και πλήθους ακι-νήτων να παραμένουν στον

τρόπο λειτουργίας του πα-ρελθόντος.Κομβικό σημείο στο νέο νό-μο είναι η πρόβλεψη για τηνκαθιέρωση ηλεκτρονικούΜητρώου Κοινωφελών Περι-ουσιών και Μητρώου Σχολα-ζουσών Κληρονομιών, γιατην αποτελεσματική κατα-γραφή, εκκαθάριση και διοί-κηση των περιουσιών.«Τα Φιλανθρωπικά έχουνσαφή εικόνα όλης της περι-ουσίας τους, αλλά υπάρχουνπολύ μικρά κληροδοτήματα,που τώρα θα αποτυπώσουντα οικονομικά τους στοι-χεία», ανέφερε η ίδια, προ-σθέτοντας πως πλέον θα δο-θεί δυνατότητα σε όλα τα ι-δρύματα να αποκτήσουν νο-μική μορφή, αλλά και διοί-κηση. Για παράδειγμα, είναιγνωστή η περίπτωση τουΚληροδοτήματος Βοστάνηστο Νοσοκομείο, το οποίο ε-πί σειρά ετών δεν είχε νομι-κή υπόσταση.

Διαρκής έλεγχοςΜε τον ίδιο νόμο θα καθιε-ρωθούν τακτικοί έλεγχοι ό-λων των κοινωφελών περι-ουσιών και σχολαζουσώνκληρονομιών σε ετήσια βά-ση, για περιουσίες με έσοδαάνω των 50.000 ευρώ. Μάλι-στα, οι έλεγχοι αυτοί θα γί-

νονται είτε από υπαλλήλουςτων οικονομικών υπηρεσιώντου Δημοσίου, είτε από ελε-γκτικά ιδιωτικά γραφεία, πουθα πληρώνει όμως ο ελεγχό-μενος. Αυτό θα επιβαρύνει,όπως είπε η κ. Σημαντήρη, ταιδρύματα, που σε κάποιεςπεριπτώσεις, ειδικά εκείνωνπου έως τώρα δεν αποδίδουνφόρους, θα κληθούν να κα-ταβάλλουν και σημαντικάποσά στο Δημόσιο ως άμεσηφορολογία.Σε ό,τι αφορά στη λειτουργίατων ιδρυμάτων που έως τώραχαρακτηρίζεται από έντονηγραφειοκρατία, η κ. Σημα-ντήρη εκτιμά πως σε άλλουςτομείς το καινούργιο υπόδιαμόρφωση πλαίσιο προ-σθέτει γραφειοκρατία, σ’ άλ-λους όμως όχι, διευκολύνο-ντας την υλοποίηση αποφά-σεων σε πιο γρήγορους χρό-νους απ’ ό,τι τώρα.

Εκπρόσωπος του επιμελητηρίου

Μια θετική πρόβλεψη τουνόμου σχετίζεται με την ενί-σχυση του ρόλου των αποκε-ντρωμένων διοικήσεων, πουμε τα εποπτικά τους συμβού-λια παρακολουθούν τα ιδρύ-ματα. Μάλιστα, όπως επεσή-μανε η κ. Σημαντήρη, είναι

πολύ ουσιαστικό το γεγονόςότι προσθέτει ο νόμος στο ε-ποπτικό συμβούλιο και εκ-πρόσωπο του επιμελητηρίου.Είναι πολύ σημαντικό, γιαπαράδειγμα, στη συζήτησηγια τα μισθώματα καταστη-μάτων απ’ τα ιδρύματα, να υ-πάρχει και εκπρόσωπος τωνενδιαφερόμενων επαγγελμα-τιών.«Γίνεται, εκτιμώ, ένα πρώτοκαι ουσιαστικό βήμα για τηνεπωφελέστερη αξιοποίησητης περιουσίας των ιδρυμά-των, ανοίγοντας δρόμο γιανα υπάρξουν και άλλοι τρό-ποι, χωρίς ρίσκο φυσικά γιατην περιουσία και πάντα μεσεβασμό στη βούληση τωνδιαθετών», κατέληξε η κ. Ση-μαντήρη για το νομοθέτημα,που ήδη έχει ψηφιστεί επίτης αρχής.Πανελλαδικώς, βάσει τωνμέχρι στιγμής συγκεντρωθέ-ντων στοιχείων που δημο-σιοποίησε το Υπουργείο Οι-κονομικών, ο αριθμός των ι-δρυμάτων και κληροδοτημά-των ανέρχεται σε 3.691, ενώο αριθμός κληρονομιών πουδεν έχουν εκκαθαριστεί ήβρίσκονται υπό εκκαθάρισηείναι 10.348.

τoυ NIKOY MANABH

Στο 1,787 ευρώ διαμορφώθηκε η μέση τιμή της α-μόλυβδης βενζίνης στη Λέσβο, σύμφωνα με ταστοιχεία που δηλώνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα

του Υπουργείου Ανάπτυξης τα πρατήρια του νησιού.Ειδικότερα, από τη Δευτέρα έως χθες Τετάρτη η χαμη-λότερη τιμή αμόλυβδης βενζίνης ήταν στο 1,654 ευ-ρώ το λίτρο και καταγράφηκε στην Παναγιούδα. Η α-νώτερη ήταν 1,920 ευρώ και καταγράφηκε στο Πλω-μάρι.

Με νέο νόμο, έλεγχος και ασφαλής διαχείριση στα κληροδοτήματα, μα και περισσότεροι φόροι

Βήμα εκσυγχρονισμού

Από 1,654 έως 1,920 ευρώ η αμόλυβδη

«Ζεματάνε» οι τιμές των καυσίμωνΤιμές καυσίμων στη Λέσβο

ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ* ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ* ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ*Αμόλυβδη 1,654 1,920 1,787Αμόλυβδη 100 οκτ. 1,879 2,079 1,979Πετρέλαιο κίνησης 1,354 1,530 1,442Super 1,835 1,989 1,912Με βάση τα στοιχεία που δηλώθηκαν από 2 έως 4 Σεπτεμβρίου.* Τιμές σε ευρώ.

Page 9: Εμπρός 3886

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40τ.μ., κοντά στο Λόφο Πανεπι-στημίου (Ακρωτήρι), χωρίςκοινόχρηστα, πλήρως εξοπλι-σμένη (έπιπλα, ηλεκτρικά,πλυντήριο), με θέση στάθ-μευσης. Πληρ. τηλ. 6947-901660, 6944-583500.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα χωρίς κοινόχρη-στα, δίπλα στο Πανεπιστήμιο,περιοχή Βαρειά. Τιμή 180ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251029544.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυά-ρι στην περιοχή της Ακαδη-μίας, επιπλωμένο, 40 τ.μ.,στο 2ο όροφο, με αυτόνομηθέρμανση, κλιματισμό, τέντα,ελάχιστα κοινόχρηστα καιθέα. Πληρ. τηλ. 6974-003592, 6977-886138.

Διαμέρισμα 92 τ.μ., πλήρωςεπιπλωμένο στην Ασ. Φωτή-λα 73 (Πλατεία Βούδη), στηνΠάτρα, ιδανικό για συγκατοί-κηση φοιτητών ΤΕΙ λόγω εγ-γύτητας. Πληρ. τηλ. 6977-016544.

Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλ-λούσα α) ισόγεια, μεγάληγκαρσονιέρα, 45 τ.μ., χωρίςέπιπλα και β) γκαρσονιέρα28 τ.μ., επιπλωμένη, στοκέντρο, 1ου ορόφου. Πληρ.τηλ. 6946-287720.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρεςδίχωρες στο κέντρο της πό-λης, πλήρως εξοπλισμένες,με κεντρική θέρμανση καικλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6945-621400.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα επιπλωμένη γκαρσο-νιέρα, 35 τ.μ., χωρίς κοινό-χρηστα, με αυτόνομη θέρ-μανση, θέα και 1 θέση πάρ-κινγκ. Τιμή 190 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου δυάρι στοισόγειο, 45 τ.μ.. Χωρίς έπι-πλα, με 1 υπνοδωμάτιο, αυ-τόνομη θέρμανση από λέβη-τα πυρήνα, χωρίς κοινόχρη-στα και μια θέση πάρκινγκ.Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στο κέντρο δυά-ρι καινούργιο, επιπλωμένο +πλυντήριο, 40 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μικρό δώμαστην Καλλιθέα, επιπλωμένο.Τιμή 130 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στο Βουναράκιγκαρσονιέρα επιπλωμένη,33 τ.μ. + TV + πλυντήριο,χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται μεγάλη δίχωρηγκαρσονιέρα, υπερυψωμένοισόγειο οροφοδιαμέρισμα,στο κέντρο της πόλης, επι-πλωμένη, με αυτόνομη θέρ-μανση καλοριφέρ και επιπλέ-ον 2 κλιματιστικά. Έχει αυλή.Δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 1υπνοδωματίου πλησίον 1ουΚρατικού Παιδικού Σταθμού.Αυτόνομη θέρμανση, ηλια-κός, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι οροφο-διαμέρισμα στο κέντρο τηςπόλης, 55 τ.μ., 2ου ορόφου.Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια μι-κρή μονοκατοικία με 2 υπνο-δωμάτια, στο Βουναράκι. Τι-μή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον Λόφου Πανεπιστημί-ου. Ατομική θέρμανση με δι-κό της λέβητα. Τιμή 450 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται δυάρι ισόγειοοροφοδιαμέρισμα στο κέν-τρο της πόλης, 55 τ.μ.. Τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάριοροφοδιαμέρισμα στη Χρυ-σομαλλούσα, διαμπερές, μεαυτόνομη θέρμανση, μπάνιοκαι WC, μεγάλα μπαλκόνιαχωρίς κοινόχρηστα. Τιμή340 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται τεσσάρι διαμέρι-σμα στη Σουράδα. Καταπλη-κτική θέα στη θάλασσα. Θέ-ση στάθμευσης, αποθήκη,ηλιακός, πολύ μεγάλες βε-ράντες, διαμπερές. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι πλήρωςεπιπλωμένο, στα Μαύρα Σί-δερα, αρίστης κατάστασης,με αυτόνομη θέρμανση.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστηςκατάστασης, στη Χρυσομαλ-λούσα. Αυτόνομη θέρμανση.Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούριο μεγά-λο δυάρι ψηλά στον Άνω Χά-λικα, επιπλωμένο, με αυτόνο-μη θέρμανση, αυλή, χώροστάθμευσης, καταπληκτικήθέα, χωρίς κοινόχρηστα. Τι-μή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο τριά-ρι διαμέρισμα στο Ακλειδιού.Θέα στη θάλασσα, αυτόνομηθέρμανση, διαμπερές, θέσηστάθμευσης με πολύ μεγάλοβοηθητικό χώρο. Το κυρίωςσπίτι είναι 85 τ.μ. και ο βοη-θητικός χώρος 85 τ.μ. επί-σης. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρι-σμα στην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόρας τουΝοσοκομείου). Στεγασμένηθέση στάθμευσης και ηλια-κός θερμοσίφωνας. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρι-σμα στο κέντρο της πόλης,2ου ορόφου. Δεν έχει μπαλ-κόνια. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαγκαρσονιέρα στο Λαζαρέτο,κοντά στον ΟΤΕ. Αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 240 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριστη Χρυσομαλλούσα, αρίστηςκατάστασης, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον μαρίνας. Θέαστη θάλασσα. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται δυάρι καινούρ-γιο στο Ακλειδιού. Με αυτό-νομη θέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα. Θέα στη θάλασσα.Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρι-σμα στο Πολύγωνο στην Αθή-να, εμβαδού 57 τ.μ., σε όρο-φο 2ο, έχει θέα στην Αθήνα,είναι διαμπερές. Κεντρικήθέρμανση. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη δί-χωρη γκαρσονιέρα σε όρο-φο, στη Χρυσομαλλούσα, μετιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλω-μένη γκαρσονιέρα στην Καλ-λιθέα, 3ου ορόφου. Τιμή180 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται ισόγεια επιπλω-μένη γκαρσονιέρα στο κέν-τρο. Δεν έχει κοινόχρηστα.Τιμή 140 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 1ου ορόφου,στην προκυμαία Μυτιλήνης.Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια επι-πλωμένη γκαρσονιέρα στηνΚαλλιθέα (χαμηλά, στην αρχήτης ανηφόρας του Νοσοκο-μείου και δεξιά). Αυτόνομηθέρμανση με καλοριφέρ καικλιματισμό. Τιμή 220 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά. Τι-μή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια επι-πλωμένη γκαρσονιέρα 1ουορόφου, δίχωρη, στην Καλλι-θέα (χαμηλά, στην αρχή τηςανηφόρας του Νοσοκομείουκαι δεξιά). Αυτόνομη θέρμαν-ση με καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρεςαπό 130 ευρώ, δυάρια από250 ευρώ, τριάρια από 250ευρώ και μονοκατοικίες από300 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙ-ΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (υπεύθυνος:Λουκιανός Ραλλίδης). Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα,δυάρι, στο 2ο όροφο διώρο-φης οικοδομής, στον παρα-λιακό δρόμο της Επάνω Σκά-λας (οδός Ναυμαχίας Έλλης37). Πληρ. τηλ. 6979-989025.

Ενοικιάζεται δυάρι στο Χάλι-κα, πλήρως επιπλωμένο, μεηλεκτρικά είδη, πλυντήριο,ηλιακό, Nova, internet, αυτό-νομη θέρμανση. Πληρ. τηλ.6980-398667.

Ενοικιάζονται α) Ισόγειο δια-μέρισμα διαμπερές, 86 τ.μ.,με 2 Υ/Δ, ανεξάρτητη θέρ-μανση, χωρίς κοινόχρηστα.β) Γκαρσονιέρα 2ου ορόφου,επιπλωμένη ή όχι, με ανεξάρ-τητη θέρμανση, δίχωρη, μεA/C, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 24051,6930-966796.

Ενοικιάζονται καινούργιεςεπιπλωμένες μονοκατοικίεςμε 1 υπνοδωμάτιο, κοντά στηθάλασσα, στη Μόρια. Πληρ.τηλ. 6934-233351, 6948-275460.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2ουορόφου, 65 τ.μ., στην Ε. Βο-στάνη, γωνιακό και φωτεινό,σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ.6945-120078.

Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσο-νιέρα στην Αθήνα, περιοχήΚαλλιθέας, Γρυπάρη καιΑγίων Πάντων. Πληρ. τηλ.:210 9842846, 2251023344, 6976-977501.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραπλήρως εξοπλισμένη (επι-πλωμένη και με ηλεκτρικέςσυσκευές) 35 τ.μ. στο κέν-τρο της Μυτιλήνης, περιοχήΚιόσκι. Διαμπερής, ενιαίοςχώρος, αυτόνομη θέρμανση,κλιματισμός χωρίς κοινόχρη-στα και ΔΕΥΑΛ, κέντρο από-κεντρο. Τιμή 250€. Πληρ.τηλ. 6977-506278, 2251040857.

Ενοικιάζονται α) επιπλωμέ-νες γκαρσονιέρες στο Κιόσκιμε θέρμανση και ζεστό νερό,β) ανακαινισμένο δυάρι μεαυτόνομη θέρμανση και αυ-λή. Πληρ. τηλ. 2251026894, 22510 29315.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δί-χωρη, πλήρως επιπλωμένηκαι εξοπλισμένη με ηλεκτρι-κές συσκευές, έτοιμη γιαάμεση κατοίκηση, με air-con-dition, και μεγάλη βεράντα,στο β´ όροφο μικρής πολυκα-τοικίας σε ήσυχη περιοχή,στην Καλλιθέα. Τιμή απολύ-τως λογική. Πληρ. τηλ.22510 61408, 6945-346984, 6978-763772.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, δί-χωρη, νέα κατασκευή στοκέντρο (πλησίον ΟΤΕ). Πλή-ρως επιπλωμένη, με αυτόνο-μη θέρμανση και air-condi-tion, πλυντήριο ρούχων κλπ..Πληρ. τηλ. 6944-696907.

Ενοικιάζονται δύο γκαρσονιέ-ρες 35 τ.μ., πλήρως ανακαι-νισμένες και επιπλωμένες,με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, βεράντα, χωρίςκοινόχρηστα στη ΖωοδόχουΠηγής. Τιμή 200€. Πληρ.τηλ. 6982-441258.

Ενοικιάζονται στην κεντρικήαγορά χωρίς κοινόχρηστα καιμε αυτόνομη θέρμανση α)studio επιπλωμένο, β) δυάρικατάλληλο για δύο φοιτητές.Πληρ. τηλ. 6944-909347,22510 28068.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα δια-μέρισμα 28 τ.μ. πλήρως επι-πλωμένο στο Παγκράτι (Χίλ-τον), 5ου ορόφου, ιδανικόγια φοιτητές. Πλησίον μετρό,με κλιματιστικό και κεντρικήθέρμανση. Τιμή 220€. Πληρ.τηλ. 6937-111568.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 50 τ.μ., πλή-ρως εξοπλισμένη με air con-dition και χωρίς κοινόχρη-στα. Πληρ. τηλ. 2251021129.

Ενοικιάζονται δύο γκαρσονιέ-ρες στην περιοχή «ΠαιδικόςΣταθμός», πλήρως επιπλωμέ-νες και εξοπλισμένες με ηλε-κτρικές συσκευές και θέα.Πληρ. τηλ. 6974-875309.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυά-ρι 58 τ.μ., 5ου ορόφου, Κάλ-χαντος 15, Καισαριανή (πλη-σίον Σκοπευτηρίου). Δύο δω-μάτια, κουζίνα, χωλ, μπάνιο,θέρμανση με φυσικό αέριο.Κατάλληλο και για συγκατοί-κηση. Πληρ. τηλ. 6977-658964.

Ενοικιάζονται δύο δυαράκιαστη Χρυσομαλλούσα με air-condition, χωρίς κοινόχρη-στα, το ένα εντελώς ανεξάρ-τητο. Πληρ. τηλ. 2251045771, 6971-573639,6978-625400, 6996-536690.

Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ.στο Βουναράκι, χωρίς κοινό-χρηστα, με αυτόνομη θέρ-μανση. Πληρ. τηλ. 6987-588045.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα, στοκέντρο, Κεραμικού 5, γκαρ-σονιέρα 33 τ.μ. 4ου ορό-φου, με φυσικό αέριο καιελάχιστα κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 210 2823811, 6974-826130.

Ενοικιάζεται στην Αθήναγκαρσονιέρα 32 τ.μ. στοΚαλλιμάρμαρο, σε ήσυχο πε-ζόδρομο, κοντά σε πολλέςσυγκοινωνίες - πανεπιστήμιο.Πλήρως ανακαινισμένο με λί-γα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.6973-957974.

Ενοικιάζεται οικία 148 τ.μ.με κήπο, στην περιοχή τουΑκλειδιού. Τιμή 500€. Πληρ.τηλ. 6979-212071.

Ενοικιάζονται από τον ιδιο-κτήτη πλήρως επιπλωμένα ήόχι και σε άριστη κατάστασηα) γωνιακό, διαμπερές τριάρι85 τ.μ. οροφοδιαμέρισμα,με ωραία θέα και β) ισόγειογωνιακό δυάρι 45 τ.μ. καιπολύ καλή δυνατότητα σταθ-μεύσεως, στην οδό Μαρκο-πούλου 4 (Μαύρα Σίδερα -γήπεδο). Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται τριάρι (72 τ.μ.)στη Χρυσομαλλούσα, Ολο-καυτώματος Διστόμου 4 (πί-σω από το σούπερ μάρκετ«Μυτιλήνη»), 2ου ορόφου,στην πρόσοψη της πολυκατοι-κίας. Κεντρική θέρμανση, σεάριστη κατάσταση, ενοίκιο270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6974-317620, 22510 23716.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, δί-χωρη, επιπλωμένη ή μη, μεαυτόνομη θέρμανση, αυλή,χωρίς κοινόχρηστα σε και-νούργια μονοκατοικία κοντάστην παλιά Αστυνομία. Πληρ.τηλ. 6937-248623, 2251028294.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 3κυρίων δωματίων, κουζίνα,λουτρό, πλήρως ανακαινισμέ-νο, με αυτόνομη θέρμανση,κλιματισμό και θέση πάρ-κινγκ στον αύλειο χώρο. Πε-ριοχή Γηπέδου Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 24054.

Ενοικιάζεται τριάρι 4ου ορό-φου στην Καβέτσου 22 &Ναυμάχου Αποστόλη, με 2Υ/Δ, ευρύχωρο καθιστικό,κουζίνα, μπάνιο, αποθηκού-λα, βεράντα. Πληρ. τηλ.22510 25714.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, η μία 22 τ.μ. στη Βαρειάκαι η άλλη δίχωρη στο γήπε-δο 27 τ.μ.. Και οι δύο πλή-ρως επιπλωμένες και μεπλυντήριο. Πληρ. τηλ.22510 27512 & 28306,6973-076611.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

9ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Page 10: Εμπρός 3886

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 10Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμέ-νο, 2ου ορόφου, Παπαδια-μάντη 7Α στη Χρυσομαλλού-σα. Πληρ. τηλ. 6976-552423.

Ενοικιάζεται σύγχρονη γκαρ-σονιέρα επιπλωμένη με αυ-τόνομη θέρμανση στην πε-ριοχή της εκκλησίας της Χρυ-σομαλλούσας. Πληρ. τηλ.22510 41003 & 6974-603669.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, η μια 22 τ.μ. στη Βα-ρειά (πλησίον Πανεπιστημί-ου) και η άλλη δίχωρη στοΓήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύοπλήρως επιπλωμένες και μεπλυντήριο. Πληρ. τηλ.22510 27512 & 28306,6973-076611.

Ενοικιάζονται ένα δυάρι, ένατριάρι και μια επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Μυτιλήνη,κοντά στην Πλατεία Αλυσί-δας. Πληρ. τηλ. 2251044231, 6947-657090.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα, στοΝέο Κόσμο, κοντά στη στάσητου μετρό Συγγρού - Φιξ,γκαρσονιέρα σε νεόδμητηπολυκατοικία με αυτόνομηθέρμανση, μεγάλο μπαλκόνικαι χώρο στάθμευσης στηνπυλωτή. Τιμή 250€. Πληρ.τηλ. 6948-584117, 6946-058805.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα νε-όδμητη με πατάρι, τελείωςαυτόνομη, με ιδιωτικό πάρ-κινγκ κοντά στο Πανεπιστή-μιο. Είναι πλήρως επιπλωμέ-νη, διαθέτει A/C inverter,δεν έχει κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 6974-640427.

Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ.,επιπλωμένο σε μονοκατοι-κία, στην περιοχή Ακλειδιού,Λόφος Πανεπιστημίου. Δια-θέτει αυτόνομη θέρμανσηχωρίς κοινόχρηστα, και χώροστάθμευσης. Πληρ. τηλ.6936-184468, 2251029885.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία σεκαλή κατάσταση, 180 τ.μ.,στο Πληγώνι με μεγάλο κήποκαι δύο γκαράζ. Πληρ. τηλ.6982-468516, 6974-813434.

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δια-μέρισμα 3ου ορόφου, 70τ.μ. στους ΑμπελόκηπουςΑθηνών (Δουκίσσης Πλακεν-τίας) πλήρως εξοπλισμένο,(2 κλιματιστικά, 2 τηλεορά-σεις, σαλόνι, κρεβατοκάμα-ρα, καθιστικό, γραφείο, κου-ζίνα, ψυγείο, πλυντήριοκ.λπ.), μεγάλο μπαλκόνι, 2λεπτά με τα πόδια από το με-τρό της Πανόρμου και απότρόλεϊ, λεωφορεία και πιά-τσα ταξί. Κατάλληλο και γιαφοιτητές. Τιμή 450€. Πληρ.τηλ. 6932-206393.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δί-χωρη, επιπλωμένη 35 τ.μ.στην περιοχή Κουμκό στοΑκλειδιού. Πληρ. τηλ. 6951-938604, 22510 43958.

Ενοικιάζεται μικρή και όμορ-φη γκαρσονιέρα, πλήρωςεπιπλωμένη με πλυντήριο,Κορνάρου 67. Τιμή 160€.Πληρ. τηλ. 22510 29836,6937-724646.

Ενοικιάζεται τριάρι στη Χρυ-σομαλλούσα, 76 τ.μ., 4ουορόφου, διαμπερές, με ηλια-κό και αυτόνομη θέρμανση.Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ.6932-454642.

Ενοικιάζονται α) μικρό δυάριδιαμέρισμα, πλήρως επιπλω-μένο, ανεξάρτητο, με αυτό-νομη θέρμανση, boiler, κλι-ματιστικό, ενργειακά κουφώ-ματα, χωίς κοινόχρηστα,στην περιοχή της Καλλιθέαςκαι β) διαμέρισμα 85 τ.μ. σεδιπλοκατοικία, καινούριο μεενεργειακά κουφώματα. Ανε-ξάρτητο, με αυτόνομη θέρ-μανση, κλιματισμό, boiler,χωρίς κοινόχρηστα, άνετοπάρκινγκ, κοντά στην Αστυνο-μία και στα σχολεία της Καλ-λιθέας. Πληρ. τηλ. 2251027583, 6938-532092.

Ενοικιάζεται δυάρι πλήρωςεπιπλωμένο και εξοπλισμέ-νο. Διαθέτει πάρκινγκ, οδόςΒοστάνη Ε. 59, έναντι Νοσο-κομείου. Πληρ. τηλ. 2251042296, 22510 94550,22510 20644, 6942-800980, 6945-544386.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλω-μένη γκαρσονιέρα 2ου ορό-φου, με ψυγείο, κουζινάκι,αυτόνομη θέρμανση, air-con-dition, τηλεόραση, στην πε-ριοχή της Χρυσομαλλούσαςμε ελάχιστα κοινόχρηστα. Τι-μή 200€. Πληρ. τηλ. 6957-088662.

Ενοικιάζεται στην Αθήναγκαρσονιέρα δίχωρη, 33τ.μ., στην Καλλιθέα (Ασλάνο-γλου 121, 50 μ. από Δαβά-κη), με αυτόνομη θέρμανσηκαι air-condition, στον 3oόροφο. Πληρ. τηλ. 2251020214, 6949-738677.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60τ.μ. σε μονοκατοικία, με κεν-τρική θέρμανση (αυτονομία),πλήρως επιπλωμένο, στοκέντρο της πόλης (κατάλληλογια συγκατοίκηση δυο φοιτη-τών/-τριών). Πληρ. τηλ.6974-640422.

Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρ-σονιέρα 41 τ.μ., ισόγεια σεδιπλοκατοικία, χωρίς κοινό-χρηστα, με αυτόνομη θέρ-μανση και ηλεκτρικές συ-σκευές. Περιοχή Αγ. Νικολά-ου στην Επάνω Σκάλα, Μυτι-λήνη. Πληρ. τηλ. 2251043756, 6958-336868.

Ενοικιάζεται δυάρι ανακαινι-σμένο, με air-condition, άνε-το και φωτεινό, στην Ε. Βο-στάνη 8 - 10, στην περιοχήτου Γηπέδου. Πληρ. τηλ.6949-972159.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες 1ου ορόφου, με air-con-dition καινούργιας τεχνολο-γίας για θέρμανση και ψύξη,επιπλωμένες, χωρίς κοινό-χρηστα πετρελαίου. Πληρ.τηλ. 6936-284135.

Ενοικιάζεται μία άνετη επι-πλωμένη γκαρσονιέρα στηνΕπάνω Σκάλα. Ανακαινισμέ-νη, με αυτόνομη θέρμανση,βολική συγκοινωνία, οικονο-μικό ενοίκιο και χαμηλά κοι-νόχρηστα. Πληρ. τηλ. 2251025929 και 6977-302879.

Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμέ-νο, μονοκατοικία, με αυτόνο-μη θέρμανση, air-condition,boiler, στην περιοχή του Νο-σοκομείου στη Χρυσομαλ-λούσα. Πληρ. τηλ. 6977-806616, 22510 21823.

Ενοικιάζεται μεγάλο, πλήρωςεπιπλωμένο δυάρι, με αυλή,κεντρικά, στην Αριστείδη Δε-λή 1Α (κάθετος στην Καβέ-τσου). Πληρ. τηλ. 6979-336114, 22510 26475.

Ενοικιάζονται α) διαμέρισμα100 τ.μ. διαμπερές, με αυτό-νομη θέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα, σε διπλοκατοικίακοντά στην παλιά Αστυνομίακαι β) γκαρσονιέρα σε όρο-φο στο κέντρο της πόλης,επιπλωμένη, κοντά στο«Μουσικό Καφενείο». Πληρ.τηλ. 6941-669614, 2251023574.

Ενοικιάζεται στο Βουναράκιδυάρι οροφοδιαμέρισμα 48τ.μ., επιπλωμένο και με ηλε-κτρικές συσκευές, air-condi-tion (θέρμανση/ψύξη), μεχωλ και ανεξάρτητη κουζίνα.Χωρίς κοινόχρηστα, σε δι-πλοκατοικία. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6948-603224.

Στη Θεσσαλονίκη ενοικιάζε-ται κοντά στο Πανεπιστήμιο,Κιλκισίου 34, διαμέρισμα 65τ.μ., 3ου ορόφου, με 2 Υ/Δ,μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση,ιδανικό για φοιτητές. Σε κα-λή κατάσταση, απέναντι απότη Λέσχη Φοιτητών. Πληρ.τηλ. 6970-835495.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα,δυάρι, στο 2ο όροφο διώρο-φης οικοδομής στον παρα-λιακό δρόμο της Επάνω Σκά-λας (οδός Ναυμαχίας Έλλης37). Πληρ. τηλ. 2251041390.

Eνοικιάζεται διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου σε μικρήπολυκατοικία, πολύ κοντάστο Νοσοκομείο. Το διαμέρι-σμα (κουζίνα με πάσο, καθι-στικό και 2 δωμάτια) είναι σεάριστη κατάσταση. Τιμή 270ευρώ. Πληρ. τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαοροφοδιαμέρισμα τριάρι, ρε-τιρέ, 70 τ.μ. σε διπλοκατοι-κία. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωρι-στός χώρος κουζίνα, 2 υπνο-δωμάτια, άνετο μπάνιο,μπαλκόνι με θέα στη θάλασ-σα, μεγάλη βεράντα, εξωτε-ρική αποθήκη, κοινόχρηστηαυλή, αυτόνομη θέρμανση,κουφώματα αλουμινίου, άνε-το πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρη-στα, σε ήσυχη περιοχή. Τιμή350 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο επι-πλωμένο δυάρι, 50 τ.μ., 1ουορόφου, στην Επάνω Σκάλα.Σαλόνι ενιαίος χώρος μεκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο,μπάνιο, 2 μπαλκόνια, αυτό-νομη θέρμανση, κλιματιστι-κό, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσονιέ-ρα, 35 τ.μ., επιπλωμένη, μεθέα, αυτόνομη θέρμανση,πλυντήριο τηλεόραση. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλω-μένη γκαρσονιέρα, στην Καλ-λιθέα, 3ου ορόφου. Τιμή180 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35τ.μ., Ρεθύμνης 12, στο Γαλά-τσι σε κεντρικό μέρος κοντάστη λεωφόρο Γαλατσίου,βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυ-πηρετεί όλες τις σχολές.Πληρ. τηλ. 6946-815402,22510 61017, 6907-912762.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33τ.μ., ανεξάρτητη, φουλ επι-πλωμένη ή μη, χωρίς κοινό-χρηστα, με κλιματιστικό, στηΖωοδόχου Πηγής 82. Πληρ.τηλ. 6978-980846, 2251048967.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστη Χρυσομαλλούσα, επιπλω-μένη, 25 τ.μ., χωρίς κοινό-χρηστα, με αυτόνομη θέρ-μανση, θέα και 1 θέση πάρ-κινγκ. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυά-ρι 45 τ.μ. (κατασκευής2011), με κλιματισμό και αυ-τονομία θέρμανσης, στην Πα-ναγιούδα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μεγάλο ανακαι-νισμένο δυάρι 65 τ.μ., με αυ-λή, στο υπερυψωμένο ισό-γειο διπλοκατοικίας στη Λαγ-κάδα. Μεγάλο σαλόνι, χωλ,ξεχωριστός χώρος κουζίνα,άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο,αυτόνομη θέρμανση, χωρίςκοινόχρηστα, επιπλωμένο ήμη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται στο Κιόσκι, δυά-ρι στο ισόγειο, 50 τ.μ., χωρίςέπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιοκαι αυτόνομη θέρμανση.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζονται α) δυάρι ανε-ξάρτητο χωρίς κοινόχρηστακαι β) τριάρι 1ου ορόφου,στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ.τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996-536690.

Ενοικιάζονται διαμερίσματαεπιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδω-ματίων, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 22196,6951-796634 και 6972-844003.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυά-ρι διαμέρισμα 50 μ., περιοχήΠαγκρατίου (οδός Χρυσοστό-μου Σμύρνης), 3ου ορόφου,διαμπερές, με δίπλα τζάμια,ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ.6945-935806.

Ενοικιάζεται τριώροφο (ισό-γειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακόκτήριο, σε άριστη κατάστα-ση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος,με εγκατεστημένο δίκτυο ίν-τερνετ, για οποιαδήποτεεπαγγελματική χρήση, στηνκεντρική αγορά Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανα-καινισμένο, ρετιρέ, διαμπε-ρές, με θέα, 120 τ.μ., στηνΚαλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 41186, 46141,6947-842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγγελ-ματική στέγη). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται άνετη επιπλωμέ-νη γκαρσονιέρα στην ΕπάνωΣκάλα. Ανακαινισμένη, αυτό-νομη θέρμανση, βολική συγ-κοινωνία, οικονομικό ενοίκιοκαι χαμηλά κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 25929και 6977-302879.

Στο Πλωμάρι ενοικιάζεται μο-νοκατοικία λουξ, 100 τ.μ.,παραθαλάσσια. Πληρ. τηλ.6978-621522.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυ-τονομία χωρίς κοινόχρησταμε μεγάλη βεράντα στο Βου-ναράκι. Πληρ. τηλ. 2251047618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται καινούργια μο-νόχωρη γκαρσονιέρα 32 τ.μ.(κατασκευής 2011), 1ουορόφου, πλήρως επιπλωμέ-νη, με κλιματισμό και αυτονο-μία θέρμανσης, στην Παναγι-ούδα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μονοκατοικία45 τ.μ. (κατασκευής 2005)πλήρως επιπλωμένη, με κλι-ματισμό, στην Παναγιούδα.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται διαμερίσματαεπιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδω-ματίων, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 22196,6951-796634 και 6972-844003.

Πωλείται καινούργια, προνο-μιούχα, πολυτελής μεζονέτα,105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισό-γειο/βοηθητικό χώρο, θέα,στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο ορο-φοδιαμέρισμα 150 τ.μ., μεθέα, μεγάλη αυλή και 2 χώ-ρους στάθμευσης, στη Βα-ρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμ-περές διαμέρισμα, ρετιρέ,105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα.Πληρ. τηλ. 22510 44245και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα μικρήμεζονέτα 45 τ.μ., με 25 τ.μ.υπερυψωμένο ισόγειο-βοηθ.χώρο, στη Βαρειά, με αυλή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα υπό κατασκευή, 1ουορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσο-μαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ.,νεόδμητη, σε οικόπεδο280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμι-κή θέα, κήπος, 200μ. από τηθάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ.βοηθητικός χώρος στο ισό-γειο, τιμή προσιτή, στο Δ.Λουτροπολέως Θερμής.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 65 τ.μ., 1ου ορόφου,σε άριστη κατάσταση, στηΧρυσομαλλούσα (πλησίονΝοσοκομείου). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτο-τελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ.και 75 τ.μ. βοηθητικό χώροαποθήκη, με αυλή, στο Κιό-σκι, πλησίον Δικαστηρίων.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παρα-θαλάσσια, πολυτελής μεζονέ-τα 100τ.μ., στην παραλία Βα-τερών. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεν-τρικό οροφοδιαμέρισμα στηνΚαλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή δια-πραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22510 44245 και 42528.

Πωλείται προνομιούχο, πολυ-τελές, καινούργιο διαμέρι-σμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, μεθέα, περιοχή Παιδικού Σταθ-μού. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προνομι-ούχο διαμέρισμα 100 τ.μ.,1ου ορόφου, με απεριόριστηθέα, στην περιοχή Βουναρά-κι. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα δευτέρου ορόφου, 125τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα,πλησίον εκκλησίας. Υπάρχεικαι χώρος στάθμευσης.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές προνομι-ούχο οροφοδιαμέρισμα 180τ.μ., με απεριόριστη θέα,πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ.πρώτου ορόφου, πλησίονΚαβέτσου, κατάλληλο και γιαεπαγγελματική στέγη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο και-νούργιο διαμέρισμα 80τ.μ.,α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι.Υπάρχει και δυνατότητα γκα-ράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέ-τα στη Νεάπολη. Τιμή175.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 11: Εμπρός 3886

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 11

Πωλείται υπό κατασκευήτριάρι 85 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, στην περιοχή Κουμ-κό. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στην Αθήνα, στοκέντρο, Κεραμικού 5, γκαρ-σονιέρα 33 τ.μ. 4ου ορό-φου, με φυσικό αέριο καιελάχιστα κοινόχρηστα. Τιμήευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 2102823811, 6974-826130.

Πωλείται διαμέρισμα στηνΕπάνω Σκάλα, 1ου ορόφου,124 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια,WC, ενιαίο χώρο κουζίνα -καθιστικό, τραπεζαρία. Έτοςκατασκευής 2001. Τιμή145.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται διαμέρισμα στηΧρυσομαλλούσα, 1ου ορό-φου, 89 τ.μ. + 5,5 στρέμ. οι-κόπεδο, με 2 WC, ενιαίο χώ-ρο κουζίνα - καθιστικό, τρα-πεζαρία, σε άριστη κατάστα-ση. Τιμή 145.000€. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται καινούργια προνο-μιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με80τ.μ. ημιισόγειο και600τ.μ. αυλή, με απεριόρι-στη θέα, στην Αγία Μαρίνα(υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ.με επιπλέον βοηθητικούς χώ-ρους 80 τ.μ., στην Αγία Μα-ρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 83 τ.μ. στην περιοχήτων Εργατικών ΚατοικιώνΑκαδημίας. Με κουζίνα, σα-λονοτραπεζαρία, WC, 2υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυ-τόνομη θέρμανση, κήποςμπροστά και πίσω. Με θέαστην πόλη και το λιμάνι.Πληρ. τηλ. 6989-677045,6981-023043.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων, με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο τριάριστην περιοχή Ακλειδιού, μεθέα στη θάλασσα. Εμβαδόν170 τ.μ.. Διαθέτει και θέσηστάθμευσης. Τιμή 240.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο, πολυ-τελές διαμέρισμα, 1ου ορό-φου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδω-μάτια, μεγάλη βεράντα, στηΧρυσομαλλούσα (πλησίον εκ-κλησίας). Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα σε αρίστη κατάσταση,95 τ.μ., 1ου ορόφου, στηΧρυσομαλλούσα (πλησίονΝοσοκομείου). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα2 υπνοδωματίων, με δικήτου αυλή, στην Επάνω Σκά-λα. Τιμή 120.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο δυά-ρι στην περιοχή του Ναυτι-κού Ομίλου. Τιμή 65.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο μι-κρό τριάρι διαμέρισμα, στονΆνω Χάλικα. Τιμή 150.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέ-ρα στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται δυάρι διαμέρισμα4ου ορόφου, στην Άνω Κυ-ψέλη της Αθήνας, εμβαδού54 τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέ-τα στην περιοχή της Ακαδη-μίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη,γκαράζ. Τιμή 290.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείται απόυπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκα-ράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάριοροφοδιαμέρισμα). Τιμή270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι δια-μέρισμα στη Χρυσομαλλού-σα, με ωραία θέα στη θάλασ-σα. Τιμή 180.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πολυτελές διαμέρι-σμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ.,1ου ορόφου, διαμπερές,προσόψεως. Διαθέτει μεγάλοσαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα,3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίωςμπάνιο, βεράντα, μικρή αυ-λή, αυτόνομη θέρμανση, τζά-κι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θά-λασσα, ήσυχη περιοχή. Έτοςκατασκευής 2009. Πληρ.τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλούνται προνομιούχες με-ζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πα-νοραμική θέα, στην ευρύτε-ρη περιοχή Σουράδας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528.

Πωλείται καινούργια μονοκα-τοικία 2 υπνοδωματίων, στηνΚαλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέ-τει αυλή, πάρκινγκ, αποθη-κευτικούς χώρους και θέαπρος τη θάλασσα και την πό-λη. Τιμή 240.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στη Χρυσομαλλού-σα (Μητρέλια) διαμπερέςτεσσάρι 102 τ.μ., 2ου ορό-φου + 20 τ.μ. εξωτερικήαποθήκη. Σαλόνι με τζάκι,ημιξεχωριστός χώρος κουζί-να, 3 υπνοδωμάτια (2 μεγά-λα και 1 μικρό), μεγάλαμπαλκόνια, αυτόνομη θέρ-μανση, ηλιακός, εξωτερικήαποθήκη ισογείου με WC,που μπορεί να χρησιμοποι-ηθεί και ως γκαράζ. Άριστηκατάσταση. Τιμή 160.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251040074, 6936-440105,6938-477850, www.realpro.gr

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συ-νοικισμό, με μεγάλα μπαλκό-νια, θέα στη θάλασσα καιστην πόλη. Ηλιακός, αυτονο-μία και πολλά άλλα έξτρα.Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται διαμέρισμα 2 υπνο-δωματίων με παρκέ, ανακαι-νισμένη κουζίνα και WC, ενι-αίο χώρο καθιστικό - τραπε-ζαρία, σε άριστη κατάσταση.2ος όροφος, εμβαδόν 77τ.μ., στην περιοχή Πατησίων(Νάξου και Μηστριώτου). Τι-μή 30.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6979-147981 και 6979-149752.

Πωλείται πολύ μεγάλο τεσσά-ρι διαμέρισμα 3 υπνοδωμα-τίων στην περιοχή του γηπέ-δου. Τιμή 120.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα μεζο-νέτα υπό κατασκευή, 140τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκα-ράζ και μικρή αυλή, στοΑκλειδιού. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 42528.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δια-μέρισμα 3 υπνοδωματίων,στο Πυργί. Θέα στη θάλασ-σα, αποθήκη, 2 μπάνια, με-γάλη βεράντα. Τιμή 260.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ.(υπό κατασκευή), πρώτουορόφου, στη Χρυσομαλλού-σα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου,πλήρως ανακαινισμένο, σεάριστη κατάσταση, στο Ναυτι-κό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία 250τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισό-γειο και 125 τ.μ. πρώτοςόροφος), με αυλή. Τιμή προ-σιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπερυ-ψωμένου ισογείου, σε άρι-στη κατάσταση, 90 τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα (μαζί με ταέπιπλα). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρι-σμα 45τ.μ. στην Παναγιού-δα, με μικρή αυλή. 45.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριάρι,πολυτελές διαμέρισμα, στοΒουναράκι. Θέα στη θάλασ-σα, αυτόνομη θέρμανση, τρι-πλός ηλιακός, ηλεκτρικέςτέντες, πολλές ντουλάπες.Δίχωρη ημιυπόγεια αποθήκη,διαμορφωμένη με ράφια. Τι-μή 150.000. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 360 τ.μ., στο κέντροτης πόλης. Μεγάλη αυλή.Αποτελείται από 12 κύριαδωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέ-τει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολοκαί-νουργια μεζονέτα 170 τ.μ.,χτισμένη επί οικοπέδου1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στην πε-ριοχή του Παιδικού Σταθμού,με μεγάλα μπαλκόνια, θέαστη θάλασσα και στην πόλη,ηλιακό, αυτονομία και πολλάάλλα έξτρα. Τιμή 80.000.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρωςεπιπλωμένη στην Παναγιού-δα. 55.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιτελές διαμέρι-σμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξωαπό την πόλη, με θέα στη θά-λασσα, με 1 αποθήκη 100τ.μ. και 4 στρέμ. οικόπεδο.Σε πολύ χαμηλή τιμή. Πληρ.τηλ. 6947-949150 και6981-624504.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νεόδ-μητη, πολυτελή μεζονέτα110 τ.μ., με 57 τ.μ. βοηθητι-κό χώρο, 3 υπνοδωμάτια,WC και μπάνιο, σε πολύ καλόσημείο της πόλης. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία με 2οροφοδιαμερίσματα (70 τ.μ.το καθένα), στο Βουναράκι.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα σε αρίστη κατάσταση,75 τ.μ., 1ου ορόφου, στηΧρυσομαλλούσα, πλησίον εκ-κλησίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα, ανα-καινισμένη μονοκατοικία150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικό-πεδο, εντός οικισμού και μεαπεριόριστη θέα (υπάρχειυπόλοιπο συντελεστή δόμη-σης 250 τ.μ.), περιοχή Μό-ριας. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα-γραφείο30 τ.μ. περίπου, επί της Κα-βέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου,πλησίον Καβέτσου, κατάλλη-λο για επαγγελματική στέγη.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο γρα-φείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ.,πλησίον προκυμαίας-Εφορία.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα (30τ.μ.), σε κεντρικό σημείοκοντά στον Παιδικό Σταθμό,επί της Ζαλόγγου, κατάλληλογια γραφείο, κομμωτήριο,πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ κ.ά.. Δε-κτές μόνο σοβαρές προτά-σεις. Πληρ. τηλ. 6976-455043.

Πωλείται στη Χρυσομαλλού-σα αποθήκη εσωτερική 10τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα. Τι-μή 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται μικρό κατάστημαεπί της προκυμαίας Μυτιλή-νης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται επαγγελματικός χώ-ρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο.Μυτιλήνης Καλλονής, πλη-σίον ξενοδοχείου «Μυτιλά-να». Έκταση οικοπέδου 8στρέμ.. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικόκτήριο και κατάστημα, στηνΠαγανή Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται εμπορικά κατα-στήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλή-νης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τι-μή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κατά-στημα 52 τ.μ. πλησίον Καβέ-τσου. Είναι μισθωμένο καιπροσφέρεται ως επενδυτικήλύση. πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα στη Χρυ-σομαλλούσα. Είναι μισθωμέ-νο με ενοίκιο 450 ευρώ. Τι-μή πώλησης 100.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο κατάστημαστην κεντρική αγορά Μυτιλή-νης (οδός Ερμού). Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα σε αρί-στη κατάσταση, 100 τ.μ.,3ου ορόφου, με θέα, πλη-σίον γηπέδου. Τιμή διαπραγ-ματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται γραφείο, στηνΕλευθερίου Βενιζέλου 5, γω-νιακό, 1ου ορόφου, με πρό-σοψη από την πλευρά τουπάρκινγκ, 62,5 τ.μ.. Πληρ.Τηλ. 22510 43200 (Αναπτυ-ξιακή Εταιρεία Λέσβου).

Ενοικιάζεται μικρό κατάστη-μα 2 επιπέδων στην κεντρικήαγορά Μυτιλήνης. Τιμή 900ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται κατάστημα στηνοδό Κομνηνάκη της Μυτιλή-νης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ.Χρειάζεται επισκευές. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο κα-τάστημα 33 τ.μ., επί της Κα-βέτσου. Τιμή 320 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κα-τάστημα στο κέντρο της πό-λης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2ολοκαίνουργιων γραφείων,χωρίς κοινόχρηστα, είτε μαζίείτε μεμονωμένα, πλησίονκεντρικής αγοράς. Τιμή 200ευρώ έκαστο. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστη-μα πλησίον Γηπέδου, επί τηςοδού Π. Βοστάνη. Τιμή1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στην οδό Αρίωνος κοντάστην Ερμού. Πληρ. τηλ.6982-468516, 6974-813434.

Ενοικιάζεται καινούριο ισό-γειο γκαράζ επί της οδούΧρυσομαλλούσας, στη Χρυ-σομαλλούσα. Εύκολη είσο-δος και έξοδος οχήματος.Ενοικιάζεται και ως αποθή-κη. Δεν είναι υπόγειο. Εμβα-δόν 20 τ.μ.. Τιμή 100 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επαγγελματικόςχώρος 60 τ.μ. εντός αγοράςστη Μόρια, που διαθέτειεπαγγελματικό εξοπλισμόπρος πώληση (ψυγείο, κατα-ψύκτης, κουζίνα, σόμπα).Πληρ. τηλ. 6974-395717,6934-223243.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουργιοκατάστημα σε πολύ κεντρικόσημείο της Χρυσομαλλού-σας, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. απο-θήκη στο υπόγειο. Διαθέτεικλιματισμό, ασανσέρ, 1 χώ-ρο στάθμευσης και 15 μέτραπρόσωπο. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 160 τ.μ., στο 6οχλμ. επαρχιακής οδού Μυτι-λήνης - Καλλονής, με ιδιωτι-κό πάρκινγκ και γεώτρηση.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κα-τάστημα στο κέντρο της πό-λης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επαγγελματικόςχώρος, Υακίνθου και Χρυσο-μαλλούσης, κατάλληλος γιαφαρμακείο, 90 τ.μ., με 40τ.μ. αποθήκη και εσωτερικήεπικοινωνία στο ισόγειο. Δια-θέτει ένα χώρο στάθμευσηςκαι 15 μ. πρόσωπο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται η αίθουσαπρώην εστιατορίου πάνωαπό το «Ναυάγιο» με καλόενοίκιο. Πληρ. τηλ. 2251084203, 6974-966961.

Ενοικιάζεται κατάστημα στηνπροκυμαία, 45 τ.μ.. Τιμή500 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιο κα-τάστημα 33 τ.μ., επί της Κα-βέτσου. Τιμή 320 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γνωστό ξενοδοχείοΑ´ κατηγορίας, 12 δωματίων(380 τ.μ.) στο κέντρο τηςΜυτιλήνης, περιοχή Προκυ-μαίας. Πρόκειται για κερδο-φόρα επιχείρηση, που ο αγο-ραστής μπορεί να επιλέξει ήνα την εκμεταλλευτεί ο ίδιοςως επιχειρηματίας ή να συνε-χίσει την εκμετάλλευση ο ση-μερινός ιδιοκτήτης, καταβάλ-λοντάς του ενοίκιο 2.000 ευ-ρώ το μήνα. Τιμή 565.000ευρώ, συζητήσιμη και με δυ-νατότητα διευκόλυνσης.Πληρ. τηλ. 6984-878073.

Πωλείται επιχείρηση κομμω-τηρίου με 32ετή συνεχή λει-τουργία και διαμορφωμένησταθερή πελατεία, σε κεντρι-κό σημείο της πόλης, πλη-σίον της αγοράς. Η επιχείρη-ση δίνεται με όλο τον απαραί-τητο επαγγελματικό εξοπλι-σμό και τα έπιπλα. Τιμή συζη-τήσιμη. Πληρ. τηλ. 6930-842100.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Page 12: Εμπρός 3886

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 12Πωλείται παραθαλάσσιο κα-τάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφι-λα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται επιχείρηση fast-food πλησίον κεντρικής αγο-ράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται στην Καλλονή κερ-δοφόρα επιχείρηση ενοικία-σης και πώλησης DVD και ει-δών δώρου, λόγω αλλαγήςεπαγγελματικού αντικειμέ-νου. Μοναδική στο είδος τηςστην περιοχή, σε κεντρικόσημείο και με έτοιμο πελατο-λόγιο. Πληρ. τηλ. 2253024544, 6983-730486,6983-295489.

Πωλείται εξοπλισμός μαγαζι-ού σε τιμή ευκαιρίας λόγωαλλαγής επαγγέλματος: 1)ερμάριο ανοξείδωτο με πάσοκαι γούρνα νερού 1,40 x 55x 1,30, 2) ψυγείο - πάγκοςσυντήρησης με δύο πόρτες1,31 x 70 x 85, 3) ερμάριοανοξείδωτο 1,90 x 70 x 85,4) τοστιέρα μονή, 5) τραπέ-ζια, καρέκλες, πυροσβεστή-ρες, όλα καινούργια. Πληρ.τηλ. 6984-292326.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4 στρεμ., στους Πύρ-γους Θερμής, εκτός οικι-σμού (χτίζει 200 μ.). Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο εντός οι-κισμού, στην Αγία Μαρίνα. Τι-μή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Στην Καλλονή Λέσβου και σεκεντρική περιοχή πωλούνταιοικόπεδα εντός σχεδίου πό-λεως, άρτια και οικοδομήσι-μα, από 255 τ.μ. έως και544 τ.μ.. Σε τιμές απίστευταχαμηλές. Πληρ. τηλ. 2253022146.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεντός οικισμού, στους Πύρ-γους Θερμής. Καταπληκτικήθέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ.εντός του οποίου υπάρχειπαλιά μονοκατοικία εμβαδού86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέ-σβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχειωραία θέα. Τιμή 25.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 250 τ.μ., κοντά στοΚιόσκι. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο, άρτιο και οικοδομή-σιμο, ευρισκόμενο εντός οι-κισμού στη Σκάλα Νέων Κυ-δωνιών, έκτασης 1 στρέμ.περίπου. Κτίζει 400 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ.,στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτί-ζει περίπου 100 τ.μ. σε δύοεπίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.).Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.,με πανοραμική θέα, στο Γαϊ-δαρανήφορο. Τιμή διαπραγ-ματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο προ-νομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ.,στην παραλία Θερμής, πλη-σίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 10 στρεμ., πλησίονΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλή-νης - Μόριας), κατάλληλο γιακάθε χρήση. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στην περιοχήτης Λάρσου, κατάλληλο γιαεπαγγελματική χρήση ή καιγια ανέγερση κατοικίας.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο καιοικοδομήσιμο, εντός οικι-σμού Πληγωνίου, με θέα στηθάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τι-μή 140.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ.στις Καμάρες, με καταπληκτι-κή θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύριακατοικία και 70 περίπου τ.μ.βοηθητικούς χώρους, ήτοισυνολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή των Τα-ξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων.Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.)στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στις Κα-μάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ.,άρτιο και οικοδομήσιμο, μεδυνατότητα δόμησης 100τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωποσε δημοτικό δρόμο, με θέα.Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευ-ρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικι-σμού, στη Θερμή. Χτίζει 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο με πανοραμική θέα,370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εν-τός οικισμού, στο Καγιάνι. Τι-μή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιο καιοικοδομήσιμο, στον Αφάλω-να. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπλη-κτική θέα. Τιμή 70.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο στον Κά-τω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικο-δομική άδεια. Τιμή λογική.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρ-τιο και οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού, περιοχή Παμφί-λων. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο,επί της Ε.Ο. Μόριας - Μυτιλή-νης, κατάλληλο για ανέγερσηκατοικίας ή επαγγελματικήςστέγης. Τιμή 65.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στο Λαζα-ρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οι-κοδομήσιμο. Τιμή λογική.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 4 στρεμ. (250 μ.από παραλία Μιστεγνών),στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιού-δας, κατάλληλο τόσο για ανέ-γερση κατοικίας, όσο και γιαανέγερση επαγγελματικώνχώρων. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο στον Άγ. ΙσίδωροΠλωμαρίου, μεταξύ εκκλη-σίας και γηπέδου, με πρόσω-πο επί της πλαζ 50 μ. και επίτης εθνικής οδού Αγ. Ισιδώ-ρου - Πλωμαρίου. Είναι1.500 τ.μ., εντός παλαιού οι-κισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ.τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο εντός οι-κισμού Περάματος Γέρας,άρτιο και οικοδομήσιμο. Δια-θέτει γεώτρηση. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 7.500 τ.μ. επί της Εθνι-κής Οδού Μυτιλήνης - Καλλο-νής (πλησίον διακλάδωσηςΑγίας Παρασκευής). Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μικρό οικόπεδο στοΒουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο,άρτιο και οικοδομήσιμο, πλη-σίον θέσης «Γαϊδαρανήφο-ρος». Τιμή 135.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Φοιτητής στη Θεσσαλονίκη ζη-τά συγκάτοικο. Πληρ. τηλ.22510 40436, 6946-399288.

Πωλούνται 10 στρογγυλά τρα-πέζια διαμέτρου 88 εκ. και 3τραπέζια διαμέτρου 60 εκ., μεσιδερένια βάση και καπάκι ξύ-λινο από κόντρα πλακέ θαλάσ-σης και ντουλάπι πάγκου κου-ζίνας, ξύλινο, μήκους 4 μ., κα-τάλληλα για κατάστημα. Πληρ.τηλ. 6932-002796.

Πωλείται καινούργιος κανα-πές τριθέσιος, που γίνεταικρεβάτι. Πληρ. τηλ. 6981-624504.

Πωλείται εξοπλισμός εστι ατο-ρίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ήμεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορ-το, λάντζες διπλές ανοξείδω-τες, απορροφητήρας 2,5 μ.,μαζί με μοτέρ εξαερισμού.Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ.Ντίνα.

Πωλείται Ford Focus μοντέλοτού 2004, 1.600 cc, σε άρι-στη μηχανολογική κατάστα-ση. Τιμή 2.000€, λόγω μετα-κόμισης. Διαθέσιμο από 18Οκτωβρίου. Πληρ. τηλ.6974-583120.

Πωλείται Nissan Primera1600 cc, μοντέλο 2004, χρώ-μα μαύρο, 55.000 χλμ., πλού-σιος εξοπλισμός, κάμερα οπι-σθοπορείας. Τιμή 6.000 €.Πληρ. τηλ. 6932-087742.

Πωλείται Fiat Panda 4x4, μον-τέλο 2005. Λίγα χιλιόμετρα,σε άριστη κατάσταση, με πολ-λά έξτρα και καινούργια λάστι-χα. Πληρ. τηλ. 6981-083682,22510 84370.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATE

Αθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36

ισόγειο

Πληρ. τηλ.

6947-949150

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ

WWW.LESVOS-

REALESTATE.GR

Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1,

Μυτιλήνη

τηλ. 2251046450,

κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38

Τηλ. 22510 45181,

κιν. 6945-935806

www.lesvos-houses.gr

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245

www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ

Ηλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074,

κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΣΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ελληνίδα κυρία αναλαμβάνειτη φύλαξη παιδιών και ηλι-κιωμένων. Επίσης αναλαμ-βάνει το διάβασμά τους καιοικιακές εργασίες, κατόπινσυνεννόησης. Πληρ. τηλ.6942-778446.

Κοπέλα αναλαμβάνει τη φύ-λαξη παιδιών απογευματινέςή και πρωινές ώρες. Τιςπρωινές ώρες δέχεται στοδικό της χώρο. Με λογικέςκαι εξυπηρετικές τιμές.Πληρ. τηλ. 6972-510598.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νοση-λευτική φροντίδα (ενέσεις,καθετήρες κ.λπ.). Επίσηςαναλαμβάνει τη φύλαξη παι-διών, αλλά και το διάβασμάτους για μαθήματα δημοτι-κού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύλα-ξη ηλικιωμένων, καθώς και

οικιακές εργασίες κατόπινσυνεννόησης. Πληρ. τηλ.22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία, μεπροϋπηρεσία, ζητά απασχό-ληση για φύλαξη παιδιώνκαι ηλικιωμένων, όλες τιςώρες (πρωί και βράδυ).Πληρ. τηλ. 6984-710605.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Από εμπορική επιχείρηση ζη-τείται οδηγός με δίπλωμα ΓΚατηγορίας, έως 25 ετών.Πληρ. τηλ. 6978-415130.

Ζητείται νέος με γνώσειςυπολογιστών και ηλεκτρολο-γικές γνώσεις, στην Καλλο-νή. Πληρ. τηλ. 2253023743, 6944-582784.

Ελαιοτριβείο νέας τεχνολο-γίας, οικολογικού και οικονο-μικού ενδιαφέροντος, ζητάσυνεργάτη. Πληρ. τηλ. 2106666645.

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπή ή

Ελληνίδα, μικρής ηλικίας,άνευ υποχρεώσεων, φιλό-ζωη, για οικιακές εργασίεςσε άριστες συνθήκες διαμο-νής και διατροφής και δυνα-τότητα παράλληλης εργα-σίας εφόσον το επιθυμεί.Μισθός αναλόγως οικιακώνπροσόντων. Πλρη. τηλ.6972-927888, What’s up6975-978580 (ώρες επι-κοινωνίας: πρωί 12:00 -14:00, απόγευμα 20:00 -22:00).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μηχανικός Η/Υ, κάτοχος με-ταπτυχιακού διπλώματος, πα-ραδίδει ιδιαίτερα μαθήματαστο μάθημα «Ανάπτυξη εφαρ-μογών σε προγραμματιστικόπεριβάλλον» της Γ´ λυκείου.Αναλαμβάνει επίσης την εκ-μάθηση Η/Υ σε όλα τα επίπε-δα. Πολυετής εμπειρία.Πληρ. τηλ. 6974-655016,Μυτιλήνη.

Καθηγήτρια Γερμανικών,απόφοιτος ΠανεπιστήμιουΑθηνών, με πολυετή φροντι-στηριακή πείρα και μεταδο-τικότητα, παραδίδει μαθή-ματα σε παιδιά και ενήλικεςόλων των επιπέδων. Προ-ετοιμασία ενηλίκων για Β1σε ένα χρόνο. Πληρ. τηλ.6972-451977.

ΑΓΓΛΙΚΑ: Πτυχιούχος καθη-γήτρια με πολύχρονη πείρακαι ιδιαίτερα υψηλά ποσο-στά επιτυχίας στις εξετά-σεις, παραδίδει μαθήματααγγλικών όλων των επιπέ-δων, σε μεμονωμένα άτομαή γκρουπ. Πληρ. τηλ.22510 43829, 6980-227765 (what’s up), e-mail: [email protected]

Καθηγητής Γερμανικών πα-ραδίδει μαθήματα για όλατα επίπεδα Β1, Β2, Γ1 τουGoethe καθώς επίσης σεμαθητές Δημοτικού και Γυ-

μνασίου. Πληρ. τηλ. 6972-353301.

Φιλόλογος με πολυετή εμ-πειρία παραδίδει μαθήματαγυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ(Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά,Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκ-φραση, Ιστορία). Προετοι-μασία για πανελλαδικές εξε-τάσεις. Πληρ. τηλ. 2251022051 & 6974-478717.

Μαθηματικά - Φυσική - Χη-μεία. Ιδιαίτερα μαθήματακατ' οίκον, από έμπειρο κα-θηγητή, σε μαθητές δημοτι-κού, γυμνασίου και λυκείου.Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίουμε μεταπτυχιακό παραδίδειμαθήματα σε παιδιά δημοτι-κού, καθώς αναλαμβάνεικαι τη φύλαξή τους (εάνχρειάζεται). Τιμές προσιτές.Πληρ. τηλ. 6937-657223.

Page 13: Εμπρός 3886

13ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Tη σ

ελίδ

α επ

ιµελ

είτα

ιη

ΑΝ

ΔΡ

ΟΝ

ΙΚΗ

ΚΟ

ΥΤΣ

ΑΒ

ΛΗ

Hεμπειρία μισού περίπου αιώνα όσον αφοράστον τρόπο μετάδοσης των γνώσεων, οι ε-πιτυχίες των μαθητών που έχουν περάσει

μέσα από το φροντιστήριο, η δυνατή ομάδα κα-θηγητών και η διατήρηση σταθερά χαμηλών τι-μών τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι τα στοι-χεία που κάνουν τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαί-δευσης «Κονταξής - Μανιάτης» να ξεχωρίζουν.Στα Φροντιστήρια «Κονταξής - Μανιάτης» μπο-ρεί κανείς να απευθυνθεί για όλα τα μαθήματαγυμνασίου και λυκείου, όλων των κατευθύνσε-ων, Θετικής, Τεχνολογικής και Θεωρητικής. Έμ-φαση δίνεται στις εισαγωγικές εξετάσεις προ-κειμένου οι μαθητές να προετοιμαστούν κατάλ-ληλα και να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.Αξίζει να αναφέρουμε ότι το φροντιστήριο λει-τουργεί με ολιγομελή (έως πέντε άτομα) και α-πολύτως ομοιογενή τμήματα, ούτως ώστε να ε-πιτευχθεί ο στόχος μαθητών και καθηγητών, πουδεν είναι άλλο από την επιτυχία.Ο χημικός κ. Γιώργος Μανιάτης, μιλώντας στο«Ε» για τα Φροντιστήρια, είπε: «Η διαφορά μαςμε τα υπόλοιπα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευ-σης είναι ότι δίνοντας τα όποια λεφτά, οι γονείςθεωρούν δεδομένο ότι τα χρήματά τους θα πιά-σουν τόπο λόγω της εμπειρίας και της γνώσηςμας στο χώρο.» Αξίζει να αναφέρουμε ότι απότο φροντιστήριο έχουν περάσει 9.000 μαθητέςόλα αυτά τα χρόνια, που είχαν τέτοια εξέλιξη, ώ-στε κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να γίνουνκαθηγητές πανεπιστημίων, όπως επεσήμανε ο κ.Μανιάτης.Η ομάδα των καθηγητών αποτελείται από 18 έ-μπειρους διδάσκοντες όλων των ειδικοτήτων,που στόχο έχουν να μεταλαμπαδεύσουν όσο πε-ρισσότερες γνώσεις μπορούν, προκειμένου ναπετύχουν οι μαθητές τους. Στο σημείο αυτό θαπρέπει να σημειωθεί ότι τα Φροντιστήρια «Κο-νταξής - Μανιάτης» συνεργάζονται με το μαθη-ματικό Παναγιώτη Μυταρέλλη, το φυσικό ΠέτροΠετρέλλη και τη βιολόγο Ευθυμία Βασιλείου. Α-κόμη θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι τιμές πα-ραμένουν σταθερές τα τελευταία πέντε χρόνια,ενώ γίνονται και ειδικές τιμές στους πολύτε-κνους.Ο κ. Μανιάτης, μιλώντας στο «Ε» για τον τρόπομε τον οποίο δουλεύουν, είπε ότι το φροντιστή-

ριο είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί με κίνητροκαι στόχο τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις ελ-πίδες γονιών και μαθητών. Παράλληλα προσέθε-σε: «Στο φροντιστήριο, αυτό που κυριαρχεί είναιη σοβαρότητα και η συνείδηση του κοινού στό-χου. Γι’ αυτό τις τελευταίες δεκαετίες οι μαθητέςμόνο στο φροντιστήριο έχουν την αίσθηση και τηβεβαιότητα ότι δέχονται ουσιαστική παιδεία, έ-στω και εξειδικευμένη, με τη σιγουριά ότι θα επι-τύχουν τους στόχους.»Οι εγγραφές στα Φροντιστήρια «Κονταξής - Μα-

νιάτης» έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζονται ό-λη τη διάρκεια του έτους, ενώ τα μαθήματα πρό-κειται να αρχίσουν στις 9 και τις 16 Σεπτεμβρίου.Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερό-μενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 2251020823 και 22510 20594, από τις 9:00 το πρωίέως τις 12:00 το μεσημέρι και από τις 6:00 το α-πόγεμα έως τις 8:00 το βράδυ, ή δεν έχουν παράνα περάσουν μία βόλτα από τα Φροντιστήρια,που βρίσκονται πάνω από το Δημοτικό ΣτάδιοΜυτιλήνης, στην οδό Ηλία Βενέζη 1.

Mυημένη εδώ και χρόνια στον τρόπο παρα-σκευής τυριών, η οικογένεια Σαντζηλιώτη

κατάφερε να προωθήσει τα προϊόντα της και ναεπεκταθεί στην αγορά όλης της χώρας, αλλά καιτου εξωτερικού.Το κασέρι, το λαδοτύρι, η φέτα, η γραβιέρα καιτο κεφαλοτύρι είναι τα προϊόντα που παράγονταιστην Ελληνική Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλα-κτος «Δ. Σαντζηλιώτης ΑΒΕΕ». Όλα τα προϊόνταέχουν μοναδική γεύση και είναι πιστοποιημένα.Ειδικότερα, όλα τα παραγόμενα προϊόντα διαθέ-τουν HACCP που εφαρμόζεται σύμφωνα με τοδιεθνές πρότυπο ISO 22000-2005 και έγκρισηαπό την AGROCERT.Εκείνο που χαρακτηρίζει τα παραδοσιακά τυριάτης εταιρείας Σαντζηλιώτη, είναι η υψηλή τουςποιότητα, στην οποία οφείλουν και την καλήτους φήμη. Για την παρασκευή των τυριών αυ-

τών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πρόβειοκαι κατσικίσιο γάλα.Όπως επεσήμανε ο κ. Μπάμπης Σαντζηλιώτης,οι ιδιόρρυθμες εδαφοκλιματικές συνθήκες τουνησιού, οι εκτρεφόμενες φυλές προβάτων, η με-γάλη ποικιλία των ενδημικών φυτών, οι συνθή-κες παραγωγής και επεξεργασίας του γάλακτοςσε συνδυασμό με τη μακρόχρονη εμπειρία τηςοικογένειας Σαντζηλιώτη στην αξιοποίηση αιγο-πρόβειου γάλακτος, είναι παράγοντες που επη-ρεάζουν και διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικάτων προϊόντων τους.Εκείνο που είναι σημαντικό και πρέπει να επιση-μανθεί ιδιαίτερα, είναι ότι τα προϊόντα στο σύνο-λό τους παρασκευάζονται από γάλα ζώων πουδιατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση, σε περιο-χές όπου δε χρησιμοποιούνται λιπάσματα, ζιζα-νιοκτόνα, εντομοκτόνα και άλλοι ρυπαντές και

υπό την έννοια αυτή αποτελούν βιολογικά προϊ-όντα.

Η ιστορίαΤις βάσεις για την ίδρυση της εταιρείας έβαλε το1961 ο Άγγελος Σαντζηλιώτης και το 1980, ογιος του Δημήτρης Σαντζηλιώτης ιδρύει στηΛουτρόπολη Θερμής την παραδοσιακή τυροκο-μική αυτή μονάδα. Με την επιχείρηση θα ασχο-ληθούν και οι γιοι του Δημήτρη, Άγγελος καιΜπάμπης.Το 2010 η εταιρεία προχώρησε σε μεγάλη επέν-δυση εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού τηςεξοπλισμού, πράγμα που της δίνει τη δυνατότη-τα να ανταποκριθεί άνετα στις δύσκολες απαιτή-σεις της σύγχρονης αγοράς.Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερό-μενοι δεν έχουν παρά να καλούν στο τηλέφωνο22510 71164.

Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης «Κονταξής - Μανιάτης»

44 χρόνια λειτουργίας και συνεχίζουν δυνατά!

Μοναδική γεύση και εγγυημένη ποιότητα

Μοναδικά τυριά «Σαντζηλιώτης»

Η ιστορία

Πριν από 44 χρόνια, ο κ. Λάκης Κονταξής και ο κ. Γιώργος Κουρτέλ-λης δημιούργησαν στην οδό Ερεσού το «Φροντιστηριακό Συγκρό-

τημα». Το 1975 μεταφέρονται στην οδό Καβέτσου και το 1981 προ-στίθεται στην ομάδα διεύθυνσης και ο χημικός Γιώργος Μανιάτης,που διατηρούσε φροντιστήριο στο δεξιό λιμενοβραχίονα. Από τότεκαι έως το 1987, οι τρεις τους λειτουργούν τα φροντιστήρια που βρίσκονταν στην Καβέτσου, στοΦανάρι, καθώς και στα δύο παραρτήματα στα Πάμφιλα και στον Παπάδο Γέρας. Το 1987 η διεύ-θυνση αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των δύο παραρτημάτων, λόγω δυσκολίας επιτήρη-σης όλων των μονάδων με τον τρόπο που εκείνη ήθελε. Το 1995 οι κ.κ. Κονταξής και Μανιάτηςδημιουργούν τις δικές τους σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στην οδό Η-λία Βενέζη 1.

Ο κ. Γιώργος Μανιάτης

Page 14: Εμπρός 3886

Ο μεγαλύτερος αριθμόςαφίξεων καταγράφηκετον Αύγουστο του 2007και ήταν 17.977. Από το2005 έως το 2009 οι αφί-ξεις τουριστών με τσάρ-τερ του Αυγούστου ήτανσταθερά πάνω από τις15.000, ενώ από τ6ο2010 και μετά οι αφίξειςείναι σταθερά κάτω απότις 14.000. Ο χαμηλότε-ρος αριθμός αφίξεων κα-ταγράφηκε τον περσινόΑύγουστο και ήταν10.637 άτομα. Δηλαδήφέτος οι αφίξεις απλά ξε-κόλλησαν από τον πάτοστον οποίο έφτασαν πέ-ρυσι.Από τους 2.391 επιπλέοντουρίστες, οι 1.224προήλθαν από τη Σερβία,την Κύπρο και τη Σλοβε-νία. Πρόκειται για αγορέςπου έδωσαν για πρώτηφορά τουρίστες ή έδωσαντουρίστες στο νησί μετάαπό χρόνια.Σχεδόν διπλάσιοι είναι οιτουρίστες που προήλθαναπό τη Δανία. Αξιόλογηείναι η αύξηση των αφί-

ξεων από την Αγγλία, τηΝορβηγία και την Αυ-στρία. Περίπου 300 επι-πλέον τουρίστες έδωσετο φετινό Αύγουστο ηΟλλανδία. Μειωμένες ή-ταν οι αφίξεις από τοΒέλγιο, τη Γερμανία καιτην Τσεχία φέτος.Από την έναρξη της του-ριστικής περιόδου τον Α-πρίλιο έως το τέλος τουΑυγούστου, οι τουρίστεςπου έφθασαν στη Λέσβομε τσάρτερ ήταν 45.506,όταν την ίδια περίοδο το2012 είχαν φθάσει στηΛέσβο 39.286. Δηλαδή υ-πάρχει μια αύξηση κατά6.220 τουρίστες ή ποσο-στό 13,67%.

Στα χαμηλάΜε δεδομένο ότι μένειουσιαστικά ένας μήναςγια το κλείσιμο της τουρι-στικής περιόδου, καταλα-βαίνουμε πως στο σύνο-λο του έτους οι αφίξειςθα κυμανθούν μεταξύ55.000 και 60.000, δηλα-δή λίγο κάτω από τις αφί-ξεις τού 2010 και του2011.

Τα παραπάνω στοιχείαδείχνουν πως η Λέσβος,παρά την αύξηση των α-φίξεων, δεν κατάφερε νακινηθεί στους ρυθμούςτων βασικών τουριστικώνπεριοχών της χώρας(Κρήτη, Ρόδος, Κυκλά-δες, Χαλκιδική κ.λπ.).Το πανελλαδικό ρεκόρ α-φίξεων τουριστών, λοι-πόν, δεν αφορά τη Λέσβοσε ό,τι έχει να κάνει μετους τουρίστες από τηνΕυρώπη. Αιτία φυσικά εί-ναι τα χρόνια προβλήμα-τα που αντιμετωπίζει τοτουριστικό προϊόν πουπροσφέρει το νησί. Ένα ε-

πιπρόσθετο πρόβλημα εί-ναι η μείωση της κατά κε-φαλήν δαπάνης των Ευ-ρωπαίων τουριστών, που

οφείλεται στη μείωση τουεισοδήματος που διαθέ-τουν. Το πρόβλημα αυτόαναμένεται να ενταθεί τα

επόμενα χρόνια εάν οι ε-πιπτώσεις της οικονομι-κής κρίσης συνεχίσουννα πλήττουν την Ευρώπη.

Είπαν για το ξεκόλλημα από τον πάτο!

τoυ NIKOY MANABH

Aξιόλογη αύξηση των αφίξεων τουριστών με πτή-σεις τσάρτερ καταγράφηκε κατά τη διάρκεια τουΑυγούστου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Στη Λέ-

σβο έφθασαν 13.028 τουρίστες με 94 πτήσεις τσάρ-τερ, όταν τον Αύγουστο του 2012 είχαν φθάσει10.637 με 77 πτήσεις τσάρτερ. Δηλαδή καταγράφθηκεάνοδος 2.391 τουριστών ή ποσοστό 22,48%. Ωστόσοο συνολικός αριθμός των αφίξεων είναι ο δεύτεροςχειρότερος μετά τον Αύγουστο του 2005.

14ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

+13,67% στην περίοδο Απρίλιος - Αύγουστος οι αφίξεις με τσάρτερ

Αφίξεις τουριστών με τσάρτερ τον ΑύγουστοΧΩΡΑ 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005

Αγγλία 2.243 1.733 3.101 3.229 3.549 3.188 4.662 3.749 3.168Αυστρία 986 919 781 693 695 666 1.015 1.523 882Βέλγιο 390 476 526 587 778 551 865 1.094 1.143Γερμανία 1.373 1.647 1.689 1.249 1.150 1.552 1.179 1.517 1.470Δανία 1.557 846 844 1.326 1.421 1.329 1.086 1.309 1.263Ελβετία 0 0 0 0 0 179 239 347 357Ιταλία 0 0 80 0 0 0 0 0 0Κύπρος 106 0 338 430 0 0 0 0 0Νορβηγία 539 468 1.339 1.150 1.320 1.173 1.599 1.493 1.204Ολλανδία 3.653 3.335 3.488 3.064 3.011 3.464 3.968 3.414 3.572Σερβία 513 0 0 0 0 0 0 0 0Σουηδία 0 0 651 592 820 771 940 450 0Σλοβακία 0 0 0 0 186 384 394 397 117Σλοβενία 605 0 147 213 292 389 330 421 272Τσεχία 1.063 1.213 730 1.229 2.131 2.447 563 0 0Πολωνία 0 0 0 0 0 0 541 0 0Φινλανδία 0 0 0 0 0 0 596 0 0ΣΥΝΟΛΑ 13.028 10.637 13.714 13.762 15.353 16.093 17.977 15.714 15.453

Αφίξεις αλλοδαπών τουριστώνΜΗΝΕΣ 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013Απρίλιος 1.771 1.225 1.296 1.174 1.906 1.897 1.219 2.130 1.447 1.323Μάιος 10.738 10.214 10.253 11.729 10.371 9.808 8.727 8.586 7.065 7.697Ιούνιος 12.280 12.968 13.150 13.886 14.378 13.165 11.439 12.072 9.370 10.636Ιούλιος 16.250 14.624 15.457 17.567 17.953 16.740 14.580 13.624 10.767 12.822Αύγουστος 13.600 13.448 15.714 17.977 16.093 15.353 13.762 13.714 10.637 13.028Σεπτέμβριος 13.157 11.961 11.045 13.169 12.049 12.683 10.765 11.114 9.047Οκτώβριος 1.882 1.960 1.395 1.245 1.395 1.771 1.332 1.647 1.105ΣΥΝΟΛΑ 69.678 66.400 68.310 76.747 74.145 71.417 61.824 62.887 49.438 45.506*Τα στοιχεία προέρχονται από τις ανακοινώσεις του Αεροδρομίου Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης»* Προσωρινό σύνολο έως τις 31 Αυγούστου 2013.

Ξεκόλλησαν από τον πάτο

Oαρμόδιος αντιπεριφερειάρ-χης Αντώνης Γιαννάκης, α-

ναφερόμενος στα στοιχεία γιατην τουριστική κίνηση, μας εί-πε: «Στην Ελλάδα, μία βιομη-χανία έχει μείνει κι αυτή είναιη βιομηχανία του τουρισμού.Γι’ αυτό και πρέπει να την προ-σέχουμε σαν κόρη οφθαλμού.Πρέπει να αξιοποιήσουμε τουςπόρους τού ΕΣΠΑ για να δημι-ουργήσουμε τις αναγκαίες υ-ποδομές, να αλλάξουμε νοο-τροπίες στον τρόπο που λει-τουργούμε και να δημιουργή-σουμε νέες θέσεις εργασίας.Τα προβλήματα που εμφανίζειτο τουριστικό ρεύμα από τηνΕυρώπη και η μείωση του εσω-τερικού τουρισμού δείχνουνότι η απάντηση έρχεται από

την Τουρκία. Η παρουσία μαςστην τελευταία Έκθεση τηςΣμύρνης, αλλά και στις προη-γούμενες, έδειξε ότι υπάρχειπολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ειδι-κά για τα νησιά του ΒορείουΑιγαίου.Σε ό,τι αφορά στην τουριστικήκίνηση από την Ευρώπη, πι-στεύω πως οι πόροι που θαμας δοθούν μέσα από το νέοΕΣΠΑ, πρέπει να αξιοποιηθούνσωστά, ώστε να πετύχουμε ου-σιαστική αύξηση των αφίξεων.Ήδη ως Περιφέρεια ΒορείουΑιγαίου συζητάμε με τις περι-φερειακές ενότητες την πρό-ταση που θα καταθέσουμε.Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενο-δόχων Λέσβου, Περικλής Α-ντωνίου, σχολιάζοντας την ε-

ξέλιξη της φετινής τουριστι-κής κίνησης, δήλωσε στο «Ε»:«Η αύξηση των αφίξεων είναιμια αισιόδοξη εξέλιξη. Ελπί-ζουμε να αποτελέσει την αρχήγια αύξηση των αφίξεων και ταεπόμενα χρόνια.Φυσικά μείναμε μακριά απότην αύξηση που πέτυχαν οιτουριστικά ανεπτυγμένες πε-ριοχές της χώρας, όμως αυτόήταν αναμενόμενο διότι έχου-με πολλές διαφορές. Το υψη-λό μεταφορικό κόστος, το συ-νολικό κόστος του τουριστικούπροϊόντος, τα προβλήματαστην ακτοπλοΐα και πολλά άλ-λα στοιχεία είναι οι αιτίες πουη Λέσβος δεν μπορεί να ακο-λουθήσει τις άλλες τουριστι-κές περιοχές της χώρας.»

Page 15: Εμπρός 3886

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013ΠOΛITIΣMOΣ !Ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, στονπολυχώρο «Ιανός» της Λουτρόπολης Θερμής, ηέκθεση ζωγραφικής της Ευγενίας Φίλιου, με τίτλο«Εν Σάρλιτζα… σε προσμένω».

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Kαθυστερημένα και με λι-γότερη λάμψη σε σχέσημε αυτή των προηγούμε-

νων ετών, θα πραγματοποιη-θεί φέτος η 18η Έκθεση Κε-ραμικής - Αγγειοπλαστικής.Αιτία που παραλίγο να μη γί-νει η συγκεκριμένη έκθεση,ήταν η οικονομική κρίση. Ω-στόσο το Πολύκεντρο Μαντα-μάδου θα ανοίξει τελικά τιςπόρτες του την Κυριακή 8 Σε-πτεμβρίου, όταν και θα γί-νουν τα εγκαίνια της Έκθε-σης.Αν και τελευταία στιγμή, απο-φασίστηκε να πραγματοποιη-θεί και φέτος η Έκθεση Κερα-μικής - Αγγειοπλαστικής στοΜανταμάδο, η οποία γίνεταιεδώ και χρόνια. Ο αριθμόςτων καλλιτεχνών είναι μικρό-τερος σε σύγκριση με άλλα έ-τη, όπως και οι μέρες που αυ-τή θα διαρκέσει, λόγω οικονο-μικών προβλημάτων.Την Έκθεση Κεραμικής - Αγ-γειοπλαστικής, που ξεκινάστις 8 Σεπτεμβρίου και θαδιαρκέσει έως και τις 15 Σε-πτεμβρίου, οργανώνουν τοΝ.Π.Δ.Δ. Παιδείας, Πολιτι-σμού και Αθλητισμού του Δή-μου Λέσβου, η Τοπική Κοινό-τητα Μανταμάδου, ο Σύλλο-γος Κεραμιστών Λέσβου, μεαρωγούς το Φυσιολατρικό Αν-θρωπιστικό Σύλλογο «Ηλια-χτίδα» και το Σύλλογο Κυριών

και Δεσποινίδων Μανταμάδου«Η Ομόνοια».Η Έκθεση γινόταν κάθε χρόνοεντός του Αυγούστου και σεαυτήν έπαιρναν μέρος καλλι-τέχνες όχι μόνο από το νησί,αλλά από όλη την Ελλάδα καιτο εξωτερικό. Αξίζει να σημει-ωθεί ότι την περασμένη χρο-νιά συμμετείχαν στην Έκθεσηαγγειοπλάστες από όλη τη λε-κάνη της Μεσογείου.Εν αντιθέσει, λοιπόν, με ταπερασμένα έτη, φέτος οι καλ-λιτέχνες που θα συμμετά-σχουν, θα είναι μόνο από τονησί και ο αριθμός τους πε-ριορίζεται στους 15.

Μόνο ΛέσβιοιΤα χρήματα που επρόκειτο ναδοθούν από το Δήμο Λέσβουγια την Έκθεση, ανέρχοντανσε 5.000 ευρώ και όπως είπεο πρόεδρος της Τοπικής Κοι-νότητας Μανταμάδου, Γιώρ-γος Φιλιππίδης, δεν ήταν αρ-

κετά για να καλύψουν τα έξο-δα της εκδήλωσης. «Με αυτότο ποσό δεν μπορούμε να κα-λέσουμε και να φιλοξενήσου-με καλλιτέχνες από άλλα μέ-ρη της Ελλάδας ή άλλων κρα-τών. Ωστόσο, έστω και αργά,αποφασίσαμε να πάρουμε ταχρήματα και να γίνει η Έκθε-ση. Βέβαια φέτος θα πάρουνμέρος σε αυτή μόνο Λέσβιοικεραμιστές», είπε χαρακτηρι-στικά, προσθέτοντας ότι σύμ-μαχοι στην εκδήλωση είναιμέλη εθελοντικών οργανώσε-ων του χωριού, που θα προ-σφέρουν αφιλοκερδώς τις υ-πηρεσίες τους.Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημή-τρης Βουνάτσος, σε δήλωσήτου στο «Ε» είπε: «Φέτος τοΔημοτικό Συμβούλιο εκ τουπροϋπολογισμού του Δήμουδιέθεσε το ποσό των 5.000ευρώ για την πραγματοποίησητης Έκθεσης αυτής στο Μα-νταμάδο, η οποία όμως για

διάφορους λόγους - που δεναφορούν το Δήμο και δε θέλωνα επεκταθώ - γίνεται φέτοςμε καθυστέρηση.»Στόχος της Έκθεσης, όπως ε-πεσήμανε η γραμματέας τουΦυσιολατρικού Ανθρωπιστι-κού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα»,Κατερίνα Σαραντινού, είναι ναπροβληθεί η τέχνη της κερα-μικής που μετράει ιστορία αι-ώνων, καθώς και οι καλλιτέ-χνες που ασχολούνται με αυ-τή.Τα εγκαίνια της Έκθεσης Κε-ραμικής - ΑγγειοπλαστικήςΜανταμάδου θα πραγματο-ποιηθούν την Κυριακή 8 Σε-πτεμβρίου στις 8 το απόγεμα.Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουντη δυνατότητα να την επισκέ-πτονται έως και την Κυριακή15 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ώρεςλειτουργίας θα είναι από τις10 το πρωί έως τις 2 το μεση-μέρι και από τις 5 το απόγεμαέως και τις 8 το βράδυ.

Και ο Δήμος για την Έκθεση

OΦιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος»πραγματοποίησε λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη

στην «ποιήτρια του Αιγαίου» Χρυσούλα Χατζηγιαννι-ού.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περα-σμένης Δευτέρας στο αμφιθέατρο των νέων εγκατα-στάσεων του Μουσείου «Παρελθόν» του Δημήτρη Δε-μερτζή, στα Θέρμα του κόλπου της Γέρας.Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν η ζωγράφος και πρόε-δρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη,ενώ ποιήματά της απήγγειλε η ίδια η Χρυσούλα Χα-τζηγιαννιού.

Mε ανακοίνωση του, ο Δήμος Λέσβου κά-νει γνωστό ότι τα εκθέματα του Μαντα-

μάδου θα μεταφερθούν τέλος Σεπτεμβρίουστο Δήμο Μίνωα Πεδιάδας στην Κρήτη καιστα τέλη Οκτωβρίου, στο Δήμο Λάρνακαςστην Κύπρο.Τότε θα πραγματοποιηθούν και τριήμερα σε-μινάρια, όπου θα συμμετάσχουν και 10 Λέ-σβιοι κεραμίστες, με θέματα α) Σύγχρονεςτάσεις στην κεραμική και β) Ηλεκτρονικό ε-

μπόριο και νέες τεχνολογίες στην υπηρεσίατης κεραμικής τέχνης.«Η παράδοση που τα λεσβιακά κεραμικά έ-χουν πρωτεύουσα και ξεχωριστή θέση απότην αρχαιότητα έως σήμερα, τόσο στον αι-γαιοπελαγίτικο χώρο, αλλά και παγκόσμια,θα συνεχιστεί με καλύτερες προϋποθέσεις,δίνοντας υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλ-λον», σημειώνεται στην ανακοίνωση τουΔήμου Λέσβου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

Πάμε Σινεμά;«ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Έως αύριο Παρασκευή 6 Σε-πτεμβρίου«Elysium», του Νηλ Μπλόμ-καμπ (περιπέτεια)Πρωταγωνιστούν: Ματ Ντέι-μον, Τζόντι Φόστερ, Γουίλ-λιαμ Φίχντερ, Άλις ΜπράγκαΏρες προβολής (Αίθ. 1):Πέμπτη και Παρασκευή στις22:00

Έως Τετάρτη 11 Σεπτεμβρί-ου«Στρουμφάκια 2», του ΡάτζαΓκόνσελ (οικογενειακή κω-μωδία, μεταγλωττισμένο, 3Dπροβολή)*Πρωταγωνιστούν: Χανκ Αζά-ρια, Μπρένταν Γκλήσον,Νηλ Πάτρικ Χάρις, ΤζέιμαΜέις, Σοφία ΒεργκάραΏρες προβολής (Αίθ. 1):Πέμπτη και Παρασκευή στις19:15, Σάββατο και Κυριακήστις 19:15 και στις 21:45,Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτηστις 19:15

Από Δευτέρα 9 έως Τετάρτη11 Σεπτεμβρίου«Θανάσιμα εργαλεία: Πόλητων Οστών», του ΧάραλντΖουάρτ (περιπέτεια)*Πρωταγωνιστούν: Λίνα Χέ-ντεϊ, Κέβιν Ζέγκερς, ΤζάρεντΧάρις, Κέβιν Ντουράν, ΛίλυΚόλλινςΏρες προβολής (Αίθ. 1):Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτηστις 21:45

* Οι προβολές συνεχίζονται.

Έως Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

στο Μουσείο ΒιομηχανικήςΕλαιουργίας Λέσβου, στηνΑγία ΠαρασκευήΈκθεση ζωγραφικής τηςΜαρίας Καλλιπολίτη με θέ-μα «Αλάμπρα. Ελαιοτρι-βείο»

Έως Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου

κάθε Δευτέρα στον πολυχώ-ρο «Ιανός» της Λουτρόπο-λης ΘερμήςΗ θεατρική παράσταση «Δε-σποινίς Μαργαρίτα», με τηνΝτέσσυ Κομνηνού

Έως Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου

στην Πινακοθήκη του Μο-λύβουΈκθεση ζωγραφικής νέωνΕλλήνων καλλιτεχνών, μετίτλο «Μήνυμα στη θάλασ-σα»στην Πινακοθήκη Κοντιάτης ΛήμνουΈκθεση φωτογραφίας τουΔημοσθένη Γαλλή, εμπνευ-σμένη από το έργο του Κων-σταντίνου Καβάφη, με τίτλο«Αλεξάνδρεια»

Την Κυριακή τα εγκαίνια της Έκθεσης Κεραμικής - Αγγειοπλαστικής στο Μανταμάδο

Καθυστερημένα και πιο φτωχή…

Λογοτεχνική βραδιά από το ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»

Αφιέρωμα στη Χρυσούλα Χατζηγιαννιού

Page 16: Εμπρός 3886

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013Άσχημο ξεκίνημα για τον Άρη στο Πρωτάθλημα,που επέφερε και το διαζύγιο με τον προπονητήΓιάννη Χατζηνικολάου. Η ομάδα βρίσκεται σεαναζήτηση νέου τεχνικού, με τον Κούπερ να είναιανάμεσα στα ονόματα που «παίζουν» για τη διάδοχηκατάσταση.

Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

AΘΛHTIΣMOΣ!O

Βραζιλιάνος Λεοζί-νιο ψηφίστηκε απότους φιλάθλους για

λογαριασμό τού Novasports.gr ως ο δεύτεροςκαλύτερος σκόρερ, για τογκολ της 3ης Αγωνιστι-κής με τα Γιάννενα το πε-ρασμένο Σάββατο, το ο-ποίο χάρισε τη μεγάληνίκη στην ομάδα του.Πρώτος σε προτίμηση ή-ταν ο Μίροσλαβ Στοχ τούΠΑΟΚ για το δεύτερογκολ με τον Πανιώνιο καιτρίτος, ο Γιώργος Θεο-δωρίδης του Παναιτωλι-κού, ο οποίος βρήκε δί-χτυα στην αναμέτρησητης ομάδας του με τονΠανθρακικό.Ο Λεοζίνιο έχει ξεκινήσειπολύ καλά τη χρονιά καιστα τρία παιχνίδια της ο-μάδας του με Ολυμπιακό,Άρη και Γιάννενα και μεδηλώσεις του στο επίση-μο site τής ΠΑΕ, δηλώνειτην αισιοδοξία του ότι ηομάδα θα παίξει ακόμηκαλύτερο ποδόσφαιρομέσα από τη δουλειά πουγίνεται, ενώ αναφέρθηκεκαι στον τρόπο που ενήρ-γησε στο γκολ της ΑΕΛΚστο 54΄, το οποίο ήταναρκετό να χαρίσει στηνΚαλλονή το τρίποντο.Αναλυτικά είπε: «Νιώθωπολύ ευχαριστημένος γιατο γκολ αυτό που πέτυχα,το σημαντικό όμως ήταννα κερδίσει η ομάδα μουκαι όπως επίσης και στοπαιχνίδι με τον Άρη ότανπαίξαμε στη Θεσσαλονί-κη, βοήθησα με μια ασίστνα πετύχουμε ένα απο-φασιστικό γκολ και νακερδίσει η ομάδα. Αυτό

είναι το πιο σημαντικό.Όταν βρίσκεσαι σε τέτοι-ες καταστάσεις, πρέπεινα παίρνεις γρήγορες α-ποφάσεις σε κλάσματαδευτερολέπτου, να είσαιπολύ γρήγορος στην α-πόφασή σου. Αποφάσισανα κάνω αυτή την κίνηση,δυστυχώς πέρασε λίγοπάνω από το τέρμα, λίγοπερισσότερο από όσοχρειαζόταν. Αλλά έτσι εί-ναι το ποδόσφαιρο, κά-ποιες φορές θα πετύχειςένα γκολ, κάποιες άλλεςφορές θα το χάσεις. Κά-ναμε πολύ καλή προετοι-μασία στην Ιταλία, παίξα-με απέναντι σε δυνατούςαντιπάλους. Σκοπός μαςως ομάδα είναι να γινό-μαστε καλύτεροι και να έ-χουμε όσο το δυνατόνκαλύτερη εμφάνιση, κα-λύτερη παρουσία στοΠρωτάθλημα.»

Ο Σύνδεσμος των Αθηνών

καλεί τον κόσμοΟ Σύνδεσμος της Καλλο-νής στην Αττική ανοίγει τις«πόρτες» του και διά μέ-σου του προέδρου του,Στρατή Καλογήρου, καλείόλους τους Μυτιληνιούςτου κέντρου στις τάξειςτου, ώστε να ενώσουν τηφωνή τους και να σταθούνδυναμικά στο πλευρό τηςομάδας. Αναλυτικά η ανα-κοίνωση αναφέρει:«Αγαπητοί Λέσβιοι, κάτοι-κοι της ΑττικήςΤο καμάρι της Λέσβου μας,η Αθλητική Ένωση Λεκανο-πεδίου Καλλονής, διαπρέ-πει στους αγωνιστικούςχώρους της Α΄ ΕθνικήςΠοδοσφαίρου (Super Lea-gue).Σας ενημερώνουμε ότι ονεοϊδρυθείς ΣύνδεσμοςΦιλάθλων & Φίλων Αττικής

της ΑΕΛ Καλλονής υπο-στηρίζει ήδη με θερμή πα-ρουσία στα γήπεδα την α-γαπημένη μας ομάδα.Σας καλούμε να γραφτείτεστο Σύνδεσμο (ΣπύρουΔοντά 10, Στάση ΜετρόΦιξ, στα ιδιόκτητα γραφείατου Συλλόγου Καλλονια-τών Λέσβου, που ευγενικάμάς συστέγασε για να βοη-θήσουμε μαζί την ομάδα).Σας περιμένουμε για εγ-γραφές αυτήν την εβδομά-δα, την Πέμπτη 18:00 -21:00, την Παρασκευή18:00 - 21:00 και το Σάβ-βατο 10:00 - 13:00.»

Σύναψε συμφωνία με το «Euro 2004»

Τέλος, στο πλαίσιο τηςλειτουργίας των ακαδη-μιών της Καλλονής για το2013 - 2014, η ΠΑΕ ανα-κοίνωσε την έναρξη τηςσυνεργασίας της με τις α-θλητικές εγκαταστάσειςτού «Euro 2004» στη Βα-ρειά Μυτιλήνης, όπου θαδιεξάγονται οι προπονή-σεις των παιδιών. Η πρώτησυγκέντρωση των παιδιώντης ακαδημίας τής ΑΕΛΚγια τη νέα χρονιά, θα πραγ-ματοποιηθεί τη Δευτέρα 16Σεπτεμβρίου στις 18:00.Τα δικαιολογητικά εγγρα-φής για τις ακαδημίες τηςΚαλλονής είναι:- Δύο έγχρωμες φωτογρα-φίες ταυτότητας- Μία υπεύθυνη δήλωσηγονέα θεωρημένη με τογνήσιο της υπογραφής απόΚΕΠ/Λιμενικό/Αστυνομίακ.λπ..- Ένα πιστοποιητικό γεννή-σεως- Χαρτί ιατρού (καρδιολό-γου)

Λ ίγες ώρες πριν από την κλήρωσηγια το Πρωτάθλημα και Κύπελλο

Λήμνου, στο Στάδιο της Μύρινας έγι-ναν τα γραπτά και αγωνιστικά τεσττων διαιτητών εν όψει της νέας χρο-νιάς. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δι-αιτησίας της Ε.Π.Σ.Λ., Χάρης Καλ-λίας, και ο παράγοντας αυτής Θοδω-ρής Στεργίου έμειναν ικανοποιημέ-νοι από την προσέλευση και τις ικα-νότητες που επέδειξαν, ενώ το σύνο-λο των διαιτητών που παρευρέθηκανστα τεστ ήταν 13 άτομα, αριθμός ικα-νοποιητικός. Μάλιστα, μέσα σε αυ-τούς περιλαμβάνονται και δύο νέοι18 και 27 ετών, οι οποίοι θα περά-σουν από εξετάσεις για να πιάσουντη σημαία.Ο Θοδωρής Στεργίου τούς «έτρεξε»για τα καλά, υποβάλλοντάς τους σεό,τι θεωρείται απαραίτητο, ενώ τόσοο ίδιος, όσο και ο Χάρης Καλλίας,

τους ζήτησαν να είναι προσεκτικοίστις αποφάσεις τους, να μην απα-ντούν στην εξέδρα και τέλος να προ-σέχουν την εν γένει εξωγηπεδικήτους ζωή. «Πέρυσι τα πήγατε καλά,τα σφυρίγματα ήταν ικανοποιητικά.Ακόμη καλύτερα μπορείτε να πάτεκαι τώρα», τους είπαν μεταξύ άλλων.Από την πλευρά τους, οι διαιτητές

ζήτησαν από την Επιτροπή να μηντους ξεχνά και να τους επισκέπτεταισε τακτά χρονικά διαστήματα, να πα-ρακολουθεί την αγωνιστική τους πα-ρουσία στα γήπεδα και να τους υπο-βάλει και σε γραπτές εξετάσεις, ώστενα βοηθηθούν να εμπλουτίσουν ακό-μη περισσότερο τις γνώσεις τους στοαντικείμενο της διαιτησίας.

ΛΗΜΝΟΣΚλήρωση για Κύπελλο και Πρωτάθλημα

Ξεκίνημα με Πρωτάθλημα και μετά το ΚύπελλοΣτο ξενοδοχείο «Λήμνος» πραγματοποιήθηκαν το

απόγευμα της Δευτέρας οι κληρώσεις Κυπέλλουκαι Πρωταθλήματος για τη νέα χρονιά. Ο θεσμόςτου Κυπέλλου ξεκινάει φέτος πιο αργά από άλλοτε,αφού το πρόβλημα με τις κοινές έδρες δυσκόλεψετην Επιτροπή, η οποία αποφάσισε τελικά οι ομάδεςνα μπουν στη χρονιά με το Πρωτάθλημα και αργότε-ρα σε τρεις δόσεις να γίνουν και τα παιχνίδια τουΚυπέλλου.Έτσι οι αγώνες θα γίνουν στις 18 και 25 Σεπτεμβρί-ου και 2 Οκτωβρίου, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι ομά-δες που θα περάσουν στον επόμενο γύρο. Όσον α-φορά στο Πρωτάθλημα, αυτό θα διεξαχθεί σε ομί-λους, αφού η Ε.Π.Σ.Λ. επαναφέρει το παλιό σύστη-μα ώστε να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέροναπό τις ομάδες, αλλά και από τους δύο αιώνιους α-ντιπάλους, πρωταθλητή Κεραυνό και Ηρακλή, πουθα είναι στο ξεκίνημα σε διαφορετικό όμιλο και θαδιασταυρώσουν τα ξίφη τους στη συνέχεια. Η σέ-ντρα ορίστηκε να γίνει το διάστημα 14 - 15 Σεπτεμ-βρίου.Την κλήρωση διεξήγαγαν ο Λεωνίδας Σταυρινός,πρόεδρος της Επιτροπής Πρωταθλήματος και Κυ-πέλλου, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ε.Π.Σ.Λ., ΧάρηΚαλλία, αλλά και με την τριμελή επιτροπή από τηΛήμνο, για την οποία ακόμη ο Σταύρος Ψαρρόπου-λος δεν έχει αποφασίσει αν θα γίνει πενταμελής. Ητριμελής απαρτιζόταν από το γραμματέα ΠαναγιώτηΛυρούδια, τον Ιορδάνη Θωμαΐδη και τον ΆγγελοΒλατά - Λαμπρινό, που μίλησαν στους εκπροσώ-πους των ομάδων για τη χρονιά που αρχίζει και ευ-χήθηκαν κάθε επιτυχία.Στο Κύπελλο η κλήρωση ανέδειξε το σημαντικό ζευ-γάρι Α.Ε. Λήμνου - Ηρακλής Ατσικής, ενώ οι υπό-λοιπες αναμετρήσεις είναι αμφίρροπες.Στο Πρωτάθλημα, ο Ηρακλής τοποθετήθηκε στον Α΄Όμιλο, που έχει λιγότερες ομάδες και θα υπάρξειρεπό, ενώ ο Κεραυνός στο Β΄.

Αγώνες Πρωταθλήματος (πρεμιέρα 14 - 15/9)Α΄ Όμιλος

Άγ. Γεώργιος - ΘάνοςΗφαιστία - Ηρακλής Κάσπακας - ΚορνόςΡεπό: Διαγόρας

Β΄ ΌμιλοςΦιλοκτήτης - ΠροποντίδαΆρης - Α.Ε. Λήμνου Αητός - ΚεραυνόςΑργοναύτες - Αστραπή

Αγώνες ΚυπέλλουΚορνός - ΔιαγόραςΚεραυνός - ΑητόςΆρης - ΦιλοκτήτηςΗφαιστία - ΠροποντίδαΘάνος - ΑργοναύτεςΚάσπακας - Άγ. ΓεώργιοςΗ Αστραπή πέρασε μπάι

Διαιτητές από τη Λήμνο,σε παλαιότερησυνάντησή τους με το Θ. Στεργίου

Η Επιτροπή Πρωταθλήματος - Κυπέλλου τής Ε.Π.Σ. Λέσβου, λίγο πριντην κλήρωση, μαζί με τους παράγοντες των λημνιακών σωματείων

O ΒραζιλιάνοςΛεοζίνιο

ΑΕΛΚ

«Σκοπός μας, να γινόμαστε καλύτεροι»

Εν όψει της νέας χρονιάς

Έτρεξαν τα τεστ οι διαιτητές

Page 17: Εμπρός 3886

17EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυ-σάνθη

Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος)Υπερηχοκαρδιογράφημα &ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκοντηλ. 22510 54024κιν. 6973-822661Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΑλβανούτηλ. 22530 24590

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944-635886

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

Τσουνάς Ι. ΠαναγιώτηςΙατρός ενδοκρινολόγος - δια-βητολόγος Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος),ΜυτιλήνηΔέχεται: Τετάρτη απόγευμαΠαρασκευή πρωίΚαλλονή (Εμπορικό κέντροΑλβανού)Δέχεται: Δευτέρα - Πέμπτηπρωίκαι Τρίτη – Πέμπτη απόγευμαΤηλ. / φαξ: 22530 24590Κιν.: 6946-008966

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος(στρατιωτικός ιατρός)

Καβέτσου 44τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνω-στικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17 (κά-θετος της Καβέτσου 22 - 24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβουτηλ./φαξ ιατρείου 2253025000κιν. 6977-202582Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή18:00 - 20:30e-mail: [email protected]

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ζαμπάκος Ι. ΓεώργιοςΠλαστικός χειρουργόςΚαβέτσου 3, 2ος όροφοςτηλ. 22511 02351κιν. 6974-117070www.πλαστικηχειρουργικη.gr

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη -Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεν-νηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμε-λήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος»Θεσσαλονίκης

Καβέτσου 42 και Ξενοφώ-ντος, ΜυτιλήνηΓια ραντεβού:τηλ. 22510 47771, fax22510 47772, κιν. 6984-167492

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ

Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτηςτ. Διευθυντής ΝοσοκομείουΚΑΤ Επιστημονικός ΣυνεργάτηςΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣΔ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλητηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880e-mail: [email protected]

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

Δρ. Πασχαλίδης Γιάννης

Δρ. Θεοδοσίου ΜαρίαΜυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ.22510 22217Καλλονή: Εμπορικό ΚέντροΧατζημανώλη, τηλ. 2253029530

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Βεκρή ΒαλεντίναΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ& ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙ-ΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.)

Διαταραχές αυτιστικού φά-σματος, Μαθησιακές δυσκο-λίες, Δυσλεξία, Λογοθερα-πεία, Εργοθεραπεία, Ψυχο-παιδαγωγική παρέμβαση, Ψυ-χοδιαγνωστικά τεστ, Συμβου-λευτική γονέωνΑγ. Ειρήνης 11τηλ. 22511 02215κιν. 6936-649439

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΞενοφώντος 6 (α´ όροφος)τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος ΨυχολόγοςΜπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκωνΔέχεται με ραντεβούτηλ. 22510 41803κιν. 6971-736667

Σαμιώτου Κατερίνα

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, ΕνηλίκωνΒερναρδάκη και Δοϊράνης 1τηλ. 22510 41285, 6937-294235e-mail:[email protected]

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντιΑγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail:[email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβουτηλ. 6970-515889 &22530 24648e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΓρηγ. Παπαμιχαήλ 2τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & ΑποκατάστασηςΧατζηδημητρίου Αντώνης

Αγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

PhisiocareΕργαστήριο ΦυσικοθεραπείαςΣταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -M.T.

ΦυσικοθεραπεύτριαΕπισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 54898κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκυδίδου 4, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - ΠεριβαλλοντικέςΜελέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτρο-φία, Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοί χώ-ρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

e-mail: [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώ-σεις, μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Page 18: Εμπρός 3886

18ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Aθώοι κρίθηκαν από τοΜονομελές Πλημμελειο-δικείο Αθηνών οι κατη-

γορούμενοι, μετά από μήνυ-ση μελών της «Χρυσής Αυ-γής», Σάββας Μιχαήλ, γραμ-ματέας του Εργατικού Επανα-στατικού Κόμματος (ΕΕΚ),και Κωνσταντίνος Μουτζού-ρης, πρώην πρύτανης του Ε-ΜΠ.Η απόφαση του δικαστηρίουέγινε δεκτή με χειροκροτή-ματα και επευφημίες απότους δεκάδες συγκεντρωμέ-νους σε ένδειξη συμπαρά-στασης και αλληλεγγύης τωνκατηγορουμένων. Απαλλακτι-κή ήταν και η εισήγηση τουεισαγγελέα της έδρας.Οι κατηγορίες για τις οποίεςαθωώθηκαν, αφορούσαν στα

αδικήματα της συκοφαντικήςδυσφήμησης, της διέγερσηςσε βιαιοπραγίες και αμοιβαίαδιχόνοια και της διατάραξηςκοινής ειρήνης. Κατά το κατη-γορητήριο, βάσει της μήνυ-σης των μελών της «ΧρυσήςΑυγής», το ΕΕΚ εξέδωσε προ-κήρυξη για διαδήλωση μεσύνθημα «Ο λαός δεν ξεχνά,τους φασίστες τους κρεμά»,το οποίο είχε αναδημοσιεύσειο ανεξάρτητος συλλογικόςδιαδικτυακός χώρος «Indy-media». Ο πρώην πρύτανηςβρέθηκε ενώπιον της Δικαιο-σύνης καθώς, κατά τους μη-νυτές, παρείχε τους serversτου Πολυτεχνείου στους δια-χειριστές τού «Indymedia».Οι δύο κατηγορούμενοι στιςαπολογίες τους αρνήθηκαν

τις σε βάρος τους κατηγορίες,ενώ από τη δίκη απουσίαζανοι μάρτυρες κατηγορίας τωνμηνυτών, Ηλίας Παναγιώτα-ρος και Θέμις Σκορδέλη, βου-λευτής και υποψήφια βουλευ-τής της «Χρυσής Αυγής» α-ντίστοιχα.Ο κ. Μουτζούρης είχε δικα-στεί και αθωωθεί και το 2011επειδή επέτρεψε τη χρήσητων servers του Πολυτεχνείουαπό το διαδικτυακό χώρο«Indymedia». Οι παράγοντεςτης δίκης τόνισαν τον πολιτι-κό χαρακτήρα της διώξεως. Σεδήλωση που διένειμε λίγο με-τά την αθώωσή του, ο κ. Μου-τζούρης τονίζει: «Λευκαθέ-ντες, ας ασχοληθούμε τώραπερισσότερο με τη Λέσβομας!»

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στα επαγ-γελματικά λύκεια του νησιού και

οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πη-γαίνουν σε αυτά για να ενταχθούνστο μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ.Σημειώνεται ότι στη Β΄ τάξη του Ε-παγγελματικού Λυκείου έχουν δι-καίωμα να εγγραφούν οι μαθητέςπου έχουν τελειώσει την αντίστοι-χη Α΄ τάξη, αλλά και εκείνοι πουτελείωσαν την Α΄ τάξη του ΓενικούΛυκείου έχοντας κάνει μετεγγρα-φή.Παρακάτω αναφέρονται οι τομείςκαι οι ειδικότητες που υπάρχουνσε κάθε ΕΠΑΛ.1ο ΕΠΑΛ ΜυτιλήνηςΣτο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Μυ-τιλήνης οι μαθητές μπορούν να πα-ρακολουθήσουν μαθήματα στονΤομέα Δομικών Έργων (ΕιδικότηταΣχεδιαστών Δομικών Έργων μεΗ/Υ), στον Τομέα Ηλεκτρολόγων(Ειδικότητα Ηλεκτρολόγων Εγκατα-στάσεων), στον Τομέα Ηλεκτρονι-κής (Ειδικότητα Ηλεκτρονικών Συ-στημάτων Επικοινωνιών και Ειδικό-τητα Ηλεκτρονικών ΥπολογιστικώνΣυστημάτων και Δικτύων) και στονΤομέα Μηχανολογίας (ΕιδικότηταΜηχανικών και ΗλεκτρολογικώνΣυστημάτων Αυτοκινήτου, Ειδικό-τητα Μηχανολογικών Εγκαταστά-σεων και Κατασκευών και Ειδικότη-τα Ψυκτικών Εγκαταστάσεων καιΚλιματισμού).2ο ΕΠΑΛ ΜυτιλήνηςΣτο 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης οι μαθη-τές μπορούν να παρακολουθήσουνμαθήματα στον Τομέα Γεωπονίας,

Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Ει-δικότητα Έργων Τοπίων και Περι-βάλλοντος), στον Τομέα Οικονομι-κών και Διοικητικών Υπηρεσιών(Ειδικότητα Υπαλλήλων Διοίκησηςκαι Οικονομικών Υπηρεσιών και Ει-δικότητα Υπαλλήλων ΤουριστικώνΕπιχειρήσεων), καθώς και στον Το-μέα Πληροφορικής (Ειδικότητα Υ-ποστήριξης Συστημάτων, Εφαρμο-γών και Δικτύων Η/Υ).Εσπερινό ΕΠΑΛ ΜυτιλήνηςΣτο Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης οιμαθητές μπορούν να παρακολου-θήσουν μαθήματα στον Τομέα Ηλε-κτρολογίας (Ειδικότητα Ηλεκτρο-λογικών Εγκαταστάσεων), στον Το-μέα Μηχανολογίας (ΕιδικότηταΜηχανολογικών Εγκαταστάσεωνκαι Κατασκευών και Ειδικότητα Ψυ-κτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματι-σμού), στον Τομέα Ναυτικού Πλοι-άρχων (Ειδικότητα Πλοιάρχων Ε-μπορικού Ναυτικού), στον ΤομέαΟικονομικών και Διοικητικών Υπη-ρεσιών (Ειδικότητα Υπαλλήλων Δι-οίκησης και Οικονομικών Υπηρε-σιών), στον Τομέα Οχημάτων (Ει-δικότητα Μηχανικών και Ηλεκτρο-λογικών Συστημάτων Αυτοκινή-του), στον Τομέα Πληροφορικής(Ειδικότητα Υποστήριξης Συστημά-των, Εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ).ΕΠΑΛ ΚαλλονήςΣτο ΕΠΑΛ Καλλονής οι μαθητέςμπορούν να παρακολουθούν μαθή-ματα στον Τομέα Ηλεκτρολογίας(Ειδικότητα Ηλεκτρολογικών εγκα-ταστάσεων) στον Τομέα Μηχανο-λογίας (Ειδικότητα Ψυκτικών Εγκα-

ταστάσεων και Κλιματισμού), στονΤομέα Οικονομικών και Διοικητι-κών Υπηρεσιών (Ειδικότητα Υπαλ-λήλων Διοίκησης και ΟικονομικώνΥπηρεσιών), στον Τομέα Οχημά-των (Ειδικότητα Μηχανικών και Η-λεκτρολογικών Συστημάτων Αυτο-κινήτου) και στον Τομέας Πληρο-φορικής (Ειδικότητα ΥποστήριξηςΣυστημάτων, Εφαρμογών & Δι-κτύων Η/Υ).ΕΠΑΛ ΓέραςΣτο ΕΠΑΛ Γέρας οι μαθητές μπο-ρούν να παρακολουθούν μαθήματαστον Ηλεκτρολογικό Τομέα (Ειδι-κότητα Ηλεκτρολογικών Εγκατα-στάσεων), στον Τομέα Ηλεκτρονι-κής (Ειδικότητα Ηλεκτρονικών Υ-πολογιστικών Συστημάτων και Δι-κτύων), στον Τομέα Πληροφορι-κής (Ειδικότητα Υποστήριξης Συ-στημάτων, Εφαρμογών και ΔικτύωνΗ/Υ), στον Τομέα Οχημάτων (Ει-δικότητα Μηχανικών και Ηλεκτρο-λογικών Συστημάτων Αυτοκινή-του).ΕΠΑΛ ΠλωμαρίουΣτο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου οι μαθητέςμπορούν να παρακολουθήσουν μα-θήματα στον Τομέα Γεωπονίας,Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Ει-δικότητα Σύγχρονης Επιχειρηματι-κής Γεωργίας), στον Τομέα Οικο-νομικών και Διοικητικών Υπηρε-σιών (Ειδικότητα Υπαλλήλων Διοί-κησης και Οικονομικών Υπηρε-σιών), στον Τομέα της Πληροφο-ρικής (Ειδικότητα ΥποστήριξηςΣυστημάτων, Εφαρμογών και Δι-κτύων Η/Υ).

Βουνάτσος κατά Μαρινάτου για προβληματική αποκατάστασηδρόμου, αλλά και άμεση«μεταμέλεια» ΔΕΥΑΛ

Στης Φιλελλήνων τις λακκούβες…

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Mε κατεπείγον υπηρεσιακό σημείωμα και με βαρείςχαρακτηρισμούς κατά της Τεχνικής Υπηρεσίας τής

ΔΕΥΑΛ, ο δήμαρχος Λέσβου ζητά απ’ τον πρόεδροτης Επιχείρησης, Σωτήρη Μαρινάτο, το αυτονόητο, νααποκατασταθούν τα ορύγματα που προκάλεσαν έργαστην οδό Φιλελλήνων. Μισή ώρα αργότερα, η ΔΕΥΑΛέσπευσε να ανακοινώσει κλείσιμο της οδού για απο-κατάσταση των λακκουβών - οκτώ μέτρησε ο Δημή-τρης Βουνάτσος -, μετανοώντας εμπράκτως για την α-παράδεκτη κατάσταση στην οποία είχε αφήσει τοδρόμο.Συνεργείο τής ΔΕΥΑΛ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος α-πευθυνόμενος στον πρόεδρό της, αποκατέστησε προ20ημέρου βλάβη του υδρευτικού συστήματος στην ο-δό Φιλελλήνων με εργασίες, οι οποίες απαίτησαν το ά-νοιγμα οκτώ λάκκων, η σφράγιση των οποίων έγινεπρόχειρα. Λόγω όμως της μεγάλης κυκλοφορίας οχη-μάτων, η πρόχειρη σφραγιστική διασκορπίστηκε καιδημιουργήθηκαν λακκούβες, με αποτέλεσμα τα δικαί-ως οργισμένα παράπονα των πολιτών. Ο κ. Βουνάτσοςεπισημαίνει ότι τα παράπονα στρέφονταν εναντίον τηςδημοτικής αρχής και όχι εναντίον της ΔΕΥΑΛ.

Μακαριότητα - αβελτηρία«Απορώ και εξίσταμαι για τη μακαριότητα και την α-βελτηρία της Τεχνικής Υπηρεσίας τής ΔΕΥΑΛ, η οποίακαταταλαιπωρεί τους διερχόμενους πολίτες, καταστή-ματα και κατοικίες, δημιουργώντας, ανεπιτρέπτως, καιεπικινδυνότητα, και σε άλλα σημεία της πόλης Μυτι-λήνης από πολλών μηνών μάλιστα, να μην αναφερθώονομαστικά, περί των οποίων σας ενημέρωσα, αγαπη-τέ πρόεδρε, εγκαίρως», συνεχίζει ο δήμαρχος στο ση-μείωμά του, υπογραμμίζοντας πως «είναι ανήθικο ναχρεώνεται ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή τις δικέςσας ευθύνες. Αρκετά μάς έχει ταλαιπωρήσει η ΔΕΥΑΛεπί δυόμισι τώρα χρόνια και για τα γνωστά άλλα στρα-τηγικής σημασίας προβλήματα.».Καλεί δε τον πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο καιτην υφιστάμενη Τεχνική Υπηρεσία του νομικού προ-σώπου να σπεύσουν να αποκαταστήσουν αμέσως τηβατότητα του οδοστρώματος, και στο συγκεκριμένοδρόμο, και όπου αλλού έχει ανάλογες λακκούβες, εξη-γώντας στους δημότες τις ενέργειές τους και ζητώνταςσυγγνώμη για την ταλαιπωρία που υφίστανται εξ αι-τίας τής μη έγκαιρης τακτοποίησης των προβλημάτωναυτών.Λίγο αργότερα, η ΔΕΥΑΛ - κι ενώ ο κ. Μαρινάτος α-πουσίαζε εκτός Λέσβου - ανακοίνωσε ότι την Παρα-σκευή από το πρωί στις 8 θα γίνουν οι εργασίες απο-κατάστασης του οδοστρώματος στην οδό Φιλελλήνων,που θα παραμείνει κλειστή στην κυκλοφορία των οχη-μάτων στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αγ. Ειρήνης καιτης οδού Βουρνάζων. Ο δρόμος θα μείνει κλειστός γιαακόμη δυο μέρες μετά το πέρας των εργασιών αποκα-τάστασης, προκειμένου τα σκυροδέματα να αποκτή-σουν την απαιτούμενη αντοχή.«Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των πολιτών για τηνταλαιπωρία που υπέστησαν, λόγω αυξημένου φόρτουεργασίας των συνεργείων της για την υδροδότηση τηςπόλης Μυτιλήνης και της Δημοτικής Ενότητας Θερ-μής, καθώς επίσης και της αυξημένης κυκλοφορίαςτων οχημάτων ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Αυγού-στου», καταλήγει η ανακοίνωση, που περιέχει εξηγή-σεις απ’ την πλευρά της Επιχείρησης, όχι όμως και τησυγγνώμη που ζήτησε ο δήμαρχος.

Άρχισαν οι εγγραφές στα επαγγελματικά λύκεια

Οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ στη Λέσβο

Δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο τα στελέχη της «Χρυσής Αυγής»

Πανηγυρικά αθώοι Κ. Μουτζούρης και Σ. Μιχαήλ

Page 19: Εμπρός 3886

19ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι ΑΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

07.45 - 21.00

ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΚαβέτσου 42 & Ξενοφώντος

Τηλ. 22510 25095

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ18.00 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΙΡ. & ΧΡΙΣ.Χρυσομαλλούσας 30, εκκλησία

Τηλ. 22510 42922ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ: 5.9.2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“B. STAR PATMOS” 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“Ν. Χίος” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας

να επικοινωνούν με τις εταιρείες

και τα κατά τόπους

πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Περιφέρεια

Β. Αιγαίου 22510 37080

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ. Θέατρο 22510 37194

Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής

Πολιτικής 22510 41161

Δικαστήριο 22510 45489

ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη

Μυτιλήνης 22510 40892

Υπηρεσία ταξί

Taxiplon 18222 (αστική χρέωση)

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1

Ο.Α. 22540 22214, -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Περιφερειακή

Ενότητα 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB)

0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

Γράφουν οι ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΧΟΥΤΖΑΙΟΣ &ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΧΟΥΤΖΑΙΟΣ*

Το χημικό στοιχείο Ξέ-νο (Xe) είναι ένα ευ-γενές αέριο (τα ευγε-

νή αέρια είναι το Ήλιο, τοΝέο, το Αργό, το Κρυπτό,το Ξένο και το Ραδόνιο·λέγονται ευγενή γιατί ε-νώνονται χημικά με ελά-χιστα άλλα στοιχεία). ΤοΞένο περιέχεται στην Α-τμόσφαιρα της Γης σε πο-λύ μικρές ποσότητες, απόεκεί δε παρασκευάζεταιμε κλασματική απόσταξητου υγροποιημένου αέρα,όπως και τα περισσότεραάλλα ευγενή αέρια. ΤοΞένο χρησιμοποιείται σεφωτεινές επιγραφές καιως γενικό αναισθητικό,είναι δε αέριο άχρωμο,βαρύ και άοσμο.Μία πολύ ενδιαφέρουσαεφαρμογή του Ξένου γιατη διαστημική τεχνολογίααναδείχτηκε από τη NASAτων ΗΠΑ πριν μερικάχρόνια, με την κατασκευήπειραματικού κινητήρα

ιόντων Ξένου, ο οποίοςλειτουργεί αδιάλειπτα ε-δώ και πέντε χρόνια, έχο-ντας καταναλώσει λιγότε-ρο από 900 κιλά του αερί-ου Ξένου, ενώ ένας χημι-κός πυραυλοκινητήραςθα χρειαζόταν 10.000 κι-λά χημικού καυσίμου(π.χ. υδρογόνο/οξυγόνο,υδραζίνη/τετροξείδιο τουαζώτου) για να προσφέ-ρει την ίδια συνολική ώ-ση.Θα θέλαμε να περιγρά-ψουμε τη λειτουργία αυ-τού του καταπληκτικούκινητήρα ιόντων Ξένου,με βάση τις αρχές τηςΦυσικής.Η ενδιαφέρουσα αυτή ε-φαρμογή του Ξένου συ-ναντάται στους ιοντικούςπροωθητές διαστημο-πλοίων, όπου χρησιμο-ποιείται ως προωθητικόυλικό (propellant). Oι ιο-ντικοί προωθητές (ionthrusters) αποτελούν έναείδος ηλεκτρικών προω-θητών, που δημιουργούνώση με εκτόξευση ιό-ντων, τα οποία έχουν α-

ποκτήσει μεγάλες ταχύ-τητες με εφαρμογή σταιόντα ηλεκτρικού ή ηλε-κτρομαγνητικού πεδίου.Διακρίνονται σε: α) ηλε-κτροστατικούς ιοντικούςπροωθητές, οι οποίοι βα-σίζονται στις ηλεκτρικέςδυνάμεις που ασκούνταιστα ιόντα υπό την επί-δραση ηλεκτρικού πεδίουκαι β) ηλεκτρομαγνητι-κούς ιοντικούς προωθη-τές, οι οποίοι βασίζονταιστις δυνάμεις Lorentzπου ασκούνται στα ιόνταυπό την επίδραση ηλε-κτρομαγνητικού πεδίου.Στην ουσία οι κινητήρεςαυτοί καταναλώνουν ηλε-κτρική ενέργεια, πρόκει-ται δηλαδή για ηλεκτρι-κούς κινητήρες και το Ξέ-νο (ή και άλλα υλικά ό-πως υδρογόνο, βισμού-θιο, ήλιο, υδράργυρος)δεν είναι καύσιμο, αλλάαποτελεί την εκτοξευόμε-νη στο διάστημα μάζα.Και οι δύο τύποι ιοντικώνπροωθητών βασίζονταιστην ώση που δημιουρ-γείται από ταχύτατα κι-

νούμενα θετικά ιόντα Ξέ-νου (δηλαδή άτομα Ξέ-νου τα οποία έχουν χάσειένα ή περισσότερα ηλε-κτρόνια). Η απαιτούμενηηλεκτρική ενέργεια γιατον ιοντισμό των ατόμωνκαι τη διευθέτηση των θε-τικών ιόντων παρέχεταιαπό φωτοβολταϊκούςσυλλέκτες. Τα ιόντα εξέρ-χονται από τα ακροφύσιατων προωθητών, αφούπροηγουμένως αποφορ-τιστούν με δέσμες ηλε-κτρονίων, έτσι ώστε το ε-ξερχόμενο υλικό να είναιηλεκτρικά ουδέτερο, ό-πως και το διαστημικό ό-χημα.Η ώση των ιοντικών προ-ωθητών είναι ελάχιστη σεσχέση με την ώση τωνχημικών προωθητών, άραοι ιοντικοί προωθητέςδεν μπορούν σε καμμιάπερίπτωση να χρησιμο-ποιηθούν για την εκτό-ξευση πυραύλων από τηΓη. Επιπλέον η λειτουργίατους, κατά κανόνα, είναιεφικτή μόνο στις συνθή-κες κενού του διαστήμα-

τος. Ωστόσο οι ιοντικοίπροωθητές δημιουργούνισχυρή ώση στο διαστη-μόπλοιο, ακριβώς λόγωτων υψηλότατων ταχυτή-των εκτόξευσης των πα-ραγόμενων ιόντων (ταχύ-τητα που φτάνει τα140.000 χιλιόμετρα τηνώρα). Επιπλέον, είναι ιδι-αίτερα απλοί στην κατα-σκευή τους, αξιόπιστοιστη λειτουργία τους καιμε συνεχή λειτουργίατους μπορούν να δώσουνστο διαστημόπλοιο ταχύ-τητες που φτάνουν τα80.000 έως 90.000 χιλιό-μετρα την ώρα.Στους ιοντικούς προωθη-τές, το Ξένο είναι μία απότις προτιμούμενες ουσίεςως προωθητικό υλικό, λό-γω του εύκολου ιοντι-σμού του και της μεγάληςμάζας των ιόντων του. Ε-πίσης ένα ακόμα πλεονέ-κτημα είναι η μειωμένημάζα Ξένου στο διαστη-μόπλοιο σε σχέση με τημάζα του χημικού καυσί-μου.Κινητήρες ιόντων Ξένουέχουν χρησιμοποιηθεί ή-δη από τη NASA σε μερι-κές μη επανδρωμένες α-ποστολές (π.χ. για την ε-ξερεύνηση του αστεροει-δή Εστία). Σε μερικά χρό-νια, η νέα αυτή τεχνολο-γία θα χρησιμοποιηθεί σεαποστολή σύλληψης μι-κρού αστεροειδή και με-ταφοράς του κοντά στηΣελήνη, με τη χρήση ρο-μποτικού σκάφους, ώστενα μελετηθεί ο αστεροει-δής και αργότερα να χρη-σιμοποιηθεί ο αστεροει-δής αυτός ως εφαλτήριογια την σχεδιαζόμενη ε-πανδρωμένη αποστολήστον Άρη.

* Ο Γεώργιος Μ. Χουτζαίοςείναι φυσικός-μαθηματικός,πρ. πάρεδρος του Παιδαγω-γικού Ινστιτούτου Αθηνώνκαι ο Νικόλαος Γ. Χουτζαίοςείναι φυσικομαθηματικός.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣΕΠΑ.Σ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣΧΟΛΗ ΓΕΝΙΚΟΥΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΜυτιλήνη 02-09-2013Αρ. Πρωτ. 122

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΓια την εγγραφή μαθητών/-

τριών στην ΕΠΑ.Σ. (Σχολή

Βοηθών Νοσηλευτών)

του Γενικού Νοσοκομείου

Μυτιλήνης.

Η ΕΠΑ.Σ. (Σχολή Βοηθών Νο-

σηλευτών) του Γενικού Νοσο-

κομείου Μυτιλήνης προκειμέ-

νου να προβεί στην εγγραφή

25 (είκοσι πέντε) εξωτερικών

μαθητών για διετή φοίτηση για

το σχολικό έτος 2013 - 2014,

σύμφωνα με τις διατάξεις των

άρθρων:

α) άρθρο 10 του Ν. 3475/06

(ΦΕΚ 146/Α/06)

β) άρθρα 6, 7, 8, 9 και 10 Υ-

πουργικής Απόφασης με αριθμ.

148096/Γ2/07 (ΦΕΚ 2511/07)

γ) και των παρ. 4 και 5 της α-

ριθμ. 56647/Γ2/07 (ΦΕΚ

947/Α/07) Υπουργικής Απόφα-

σης.

καλεί

τους ενδιαφερόμενους να υπο-

βάλλουν αιτήσεις και δικαιολο-

γητικά από 2-09-2013 έως και

30-09-2013 στην Γραμματεία

της Σχολής και ώρες από 9 π.μ.

έως 12 μ..

Οι αιτήσεις με όλα τα δικαιολο-

γητικά υποβάλλονται από τον

κηδεμόνα του μαθητή ή από

τον ίδιο αν είναι ενήλικος ή

στέλνονται ταχυδρομικά μέχρι

30-09-2013 της αποστολής α-

ποδεικνυομένης με την σφρα-

γίδα του Ταχυδρομείου.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ Α-

ΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ:

1. Αίτηση του ενδιαφερομένου

με πλήρη στοιχεία

2. Απολυτήριο Λυκείου (φωτο-

τυπία επικυρωμένη) ή τουλάχι-

στον αποδεικτικό Α ή Β τάξης

Λυκείου (φωτοτυπία επικυρω-

μένη).

3. Πιστοποιητικό γέννησης.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥΜυτιλήνη 04-09-13Αριθ. Πρωτ. 2874

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι κάδοι ανακύκλωσης του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου για χαρ-

τί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί που βρίσκονταν στην πλατεία

Ανακύκλωσης μεταφέρθηκαν πλησίον περίφραξης εμπορικού

λιμένα Μυτιλήνης έναντι super market «Βερόπουλος» για λει-

τουργικούς και αισθητικούς λόγους.

Προαγγελία γάµουΣύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Ηalit Ademi του Fiqiri και της Xhili, το γένοςNenes Hane, που γεννήθηκε στο Peshopi και κατοι-κεί στα Τίρανα, και η Καραμούτσου Ροδάνθη του Ιω-άννη και της Αφροδίτης, το γένος Μιχαηλάρη, πουγεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται ναπαντρευτούν.

Ο πρωτοποριακός κινητήρας ιόντων τής NASA

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ

Page 20: Εμπρός 3886

Θεραπεία πρωτότυπη

Δεν ήμουν βέβαιος γιατίο γιατρός μού συντα-

γογράφησε LSD για τηδυσκοιλιότητά μου, μέχριπου είδα ένα δράκο καιχέστηκα επάνω μου.

J

20ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013XPONOΓPAΦHMA

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

22510 44242

Του Κώστα Κουφογιώργου από την «Ελευθεροτυπία»

Αν αναρωτιέστεγια τον τίτλο,πρόκειται για μιαμονογραφία του

Μιχαήλ Ψελλού που έχειτις ρίζες της στο Βυζά-ντιο. Την ετυμολογική α-πάντηση δεν τη γνωρίζω,καθώς ουδέποτε επέδειξατην επιμέλεια να μελετή-σω το σχετικό άρθρο. Τηνάλλη, την ερμηνευτική, ε,γι’ αυτή όλο και κάτι έχωακούσει, όπως κι οι πε-ρισσότεροι από μας. Μέ-χρι στιγμής και ανέλυσακαι μου εξήγησαν τη ση-μειολογία του όρου. Κι έ-πεται συνέχεια! Γιατί ηζωή αυτό είναι: ένα αδιά-κοπο δούναι και λαβείν,που σχετίζεται άμεσα μετον τρόπο που εμείς βλέ-πουμε τον εαυτό μας καιοι άλλοι εμάς. Που δοκι-μάζει τον εγωισμό μας.Μένει βαθιά χαραγμένηστη μνήμη του καθενός ηστιγμή που ανακαλύπτειότι δικαιούται τον τίτλοκαι όσα αυτός προϋποθέ-τει: μετάλλιο της ανοι-χτής παλάμης, βράβευσηαπό τον Πρόεδρο της Δη-μοκρατίας, αυτοκριτική,καβγάδες ομηρικούς ενα-ντίον του τέως ετέρου η-μίσεως, μεθύσια μετά ήάνευ φίλων, οδήγηση υ-πό την επήρεια μέθης με-τά ή άνευ αυτοφώρου,αυτοεξευτελισμούς (καικατινιές λέγεται) και πο-λύ κορόμηλο… δάκρυ εν-νοώ!!! Τόσο βαθιά που νατο ξεχάσει προσπαθεί, νατο θάψει μέσα του! Όπως έλεγα, μου διαφεύ-γει η προέλευση της ετυ-μολογίας της λέξης. Τααίτια της ιδιότητος, ωστό-σο, παραμένουν ποικίλα:κακή επιλογή συντρόφου,αδιαφορία για το σύντρο-

φο, ανάγκη διαρκούς αυ-τοεπιβεβαίωσης, διέλευ-ση Κρόνου από γενέθλιαΑφροδίτη, κακή επιρροήτων εκλείψεων, παρακμήτου ρομαντισμού, κακόσεξ, ρουτίνα στις σχέσεις,ανάγκη για αλλαγή, όλατα παραπάνω και πολύπερισσότερα… που δενπεριγράφονται εδώ ή θαεντοπιστούν ως πιθανέςαιτίες στο μέλλον. Α, ναμην ξεχάσω την εκδοχήτου άρτι χωρισμένου ύ-στερα από μακροχρόνιασχέση: τότε είναι που συ-νειδητοποιείς ότι η θά-λασσα είναι γιαούρτι κι ε-σύ κρατάς σετ από κουτά-λια όλων των μεγεθών,πως είσαι έτοιμος όχι α-πλώς να φας με την ψυχήσου, αλλά να βουτήξειςολόκληρος στο υγρόστοιχείο, κρεμώδες ενπροκειμένω… After all, έ-τσι θα έχεις να διηγείσαιιστορίες στον ψυχαναλυ-τή ή στον πνευματικό

σου, αφού υπάρχει ένα ι-σχυρό άλλοθι για τηνπρόκληση τραυμάτων στοέτερον ήμισυ: η απειρίααπό σχέσεις, ο αλυτρωτι-σμός τής libido, που δενεξαντλείται σε ποιηματά-κια, τρυφερές ματιές καιμωρομάντηλα, απαιτεί ι-δρώτα και πληρώνει μεδάκρυ!Κυρίες και κύριοι! Πρό-κειται αναμφισβήτητα γιαέναν ουδόλως καθωσπρέ-πει τίτλο τιμής κι αλί σεόποιον φαντασιώνεται νατον αποδίδει ως επιρρη-ματικό κατηγορούμενοτου τρόπου στο σύντροφότου. Ή του σκοπού, ακό-μη χειρότερα! «Φευ τηςαπιστίας!», που θα έλε-γαν κι οι αρχαίοι ημώνπρόγονοι. Κινδυνεύει ναπεριλουστεί με τους πλέ-ον απαξιωτικούς χαρα-κτηρισμούς στις συγκε-ντρώσεις των δεσποινί-δων κι ακόμη ανυπολη-πτότερους ηθικά στις αν-

δρικές παρέες! Με το κέ-ρατο συμβαίνει κάτι πε-ρίεργο: οι περισσότεροιφαντασιώνονται ότι το ε-γκαθιστούν στο κεφάλιτων άλλων, χωρίς μάλι-στα να γίνονται και αντι-ληπτοί… Μόνο που δυ-στυχώς… δεν τους βγαί-νουν τα νούμερα. Αν τοκέρατο είναι προϊόν τύ-χης, προσωπικών λαθών,απόπειρα του Θεού ναδοκιμάσει τις ανθρώπινεςαντοχές του εγωισμού ήαπλώς ένα κοινωνικόστερεότυπο με το οποίομάλλον όλοι σήμερα πρέ-πει να εξοικειωθούμε,γιατί διακυβεύεται η στα-θερότητα των σχέσεων,αυτό κανείς δεν μπορείνα το πει με βεβαιότητα.Μπορεί να ορκιστεί ότι α-πό το κέρατο προκύπτειςσοφότερος: αν μη τι άλλογνωρίζεις ότι κάτι δενπάει στη ζωή σου τόσοκαλά όπως νόμιζες, κι ανδεν είσαι και πολύ αλα-ζόνας, μαθαίνεις και τι α-κριβώς είναι αυτό. Μέ-νεις έτσι, μπουκάλα συ-νήθως, αλλά με ένα σοφόδίδαγμα παραμάσχαλα,το οποίο μπορείς να α-ξιοποιήσεις κριτικά γιανα μην την ξαναπατή-σεις… Εκτός κι αν γου-στάρεις που είσαι κερα-τάς. Οπότε βαφτίζεις ψι-λόβροχο τη ροχάλα (τουσυντρόφου, να εξηγού-μαστε) και συνεχίζεις α-πτόητος να ονειρεύε-σαι… τη χριστιανική αιώ-νια αγάπη για τη διαιώνι-ση του είδους, την ίδιαστιγμή που ο άλλος/ηάλλη έχει πλέον ασπα-στεί την πολυγαμία τουμωαμεθανισμού.

Καλυψώ Λάζου[email protected]

w Αν επισκεφθείτε τονΆγιο Ισίδωρο, σαςπροτείνουμε να κάνετεμια στάση για πολύ καλόφαγητό στην ταβέρνα«Αφροδίτη». Έναςυπέροχος χώρος, μεεκλεκτή κουζίνα, πουκαλύπτει όλα τα γούστα.Φρέσκα ψαρικά καιμεγάλη ποικιλία σεκρεατικά. Οι μεζέδες τουείναι αρκετοί καιδύσκολα τουςαντιστέκεσαι.Κολοκυθολούλουδα,πατατοκεφτέδες,μπουρεκάκια, έχουν τηντιμητική τους. Εντύπωσημας έκανε και τολαδοτύρι, το οποίο ήτανολόφρεσκο, απ’ ευθείαςαπό τον παραγωγό. Αξίζειτον κόπο. Καλή σαςόρεξη!

w Απόψε το βράδυ, τοαγαπημένο σας στέκιcafé-bar «Barrio», στοεμπορικό κέντρο στηνΚουντουριώτη, φιλοξενείστο ζεστό του χώρο τούς«Anima», σε μια liveεμφάνιση. Η αγαπημένησας Χαρά Κουτρολού στηφωνή και ο ΓιάννηςΒαφειώτης στα πλήκτραθα σας χαρίσουν μιααξέχαστη βραδιά. Ουπέροχος χώρος τού«Barrio» και η πολύ καλήεξυπηρέτησή του θαβοηθήσουν εξίσου ναπεράσετε μια εξαιρετικήβραδιά. Φυσικά, μπορείτεαπό το πρωί νααπολαμβάνεται τοκαφεδάκι σας.

w Κάντε την παραγγελίασας από το «ΣπιτικόΦαγητό», στην οδόΘιέλπη Λευκία, στηΧρυσομαλλούσα.Μαγειρευτά φαγητά τηςαρεσκείας σας σε μεγάληποικιλία, σαλάτες, αλλάκαι πεντανόστιμες πίτσεςκαι μακαρονάδες. Οιμερίδες του πολύχορταστικές και όσο γιατις τιμές, ιδιαίτεραπροσιτές. Ανοιχτά απόνωρίς το μεσημέρι μέχριαργά το βραδάκι. Σαςσυνιστούμε ναδοκιμάσετε τη χωριάτικηπίτσα του. Καλή σαςόρεξη!

Πόθεν το όνομα «κερατάς»;