Renbaek kirke arkitekten 02 2015

Post on 07-Apr-2016

222 Views

Category:

Documents

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

http://arkfo.dk/sites/default/files/extract/renbaek_kirke_arkitekten_02_2015.pdf

Transcript

  • 56 57ARKITEKTEN FEBRUAR 2015NY DANSK ARKITEKTUR: RENBK KIRKE

    Bygningskroppen set fra vest.Det delvist bne statsfngsel i Renbk i Snderjylland huser 160 indsatte. Fng-selskirken, besgt en diset og regnvd dag i januar, fremstr med sin trtjre-behandlede lrketrsbekldning med en mrk og fljlsbld fremtoning og synlig restruktur. Omgivet af en anse-elig gruppe strre trer optrder kirke-bygningen som lsrevet fra de institutio-nelle trk, der i vekslende grad prger statsfngslets vrige arealer. Det disede vintervejr kastede p besgsdagen et fint, diffust lys ind i den nye bygnings ankomstrum, der normalt fungerer som caf. Man m dog formode, at de store sydvendte vinduespartier om somme-ren medfrer lysgener og regulerings-mssige udfordringer for indeklimaet, men her er samspillet med den kostede betonterrasse mod syd i stedet blevet opprioriteret.

    KIRKENS GEOMETRIDen nye kirkebygning kan geometrisk beskrives som en rektangulr planls-ning, der er ekstruderet til en boks. En skr afskring af vestendens verste hjrner danner en traditionel saddeltags-gavl. Det medfrer p de lange facader mod nord og syd et nedfoldet facetlig-nende zinktag, der aftager symmetrisk som en kile mod st p hver langside, indtil facaden nr fuld hjde i totred-jedelspunktet af bygningen og derved efterlader en rektangulr gavl i sten-den.

    Indvendigt rummer bygningen kir-kerum og caf i den hje ende. Hvor skrlofterne tiltager, og rumligheden nrmer sig den helt nre menneskelige skala, findes en insitu-stbt betonkerne, som rummer kkken, toiletfaciliteter, samtalekontor til fngselsprsten, tag-selv-bibliotek samt noget, der bedst kan beskrives som et refugium for arbej-dende kunstnere. Det er tanken, at de indlogerede kunstnere bidrager med fllesaftener som adspredelse for de indsatte. Flere af kernens rum er uden

    loft med frit udsyn til hovedrummets limtrsrammer, herunder forsgsvis fngselsprstens kontor, der dog risi-kerer at f lg p, i fald erfaringen viser, at lydvandring umuliggr fortrolige sam-taler.

    TEKTONIK OG MATERIALERP tektonisk niveau er bygningen skruet overbevisende sammen. Den brende rammekonstruktion af limtr dikterer udvendigt modulet for den vandrette lrketrsbekldning samt den lodrette vinduesinddeling og indskriver indven-digt de indbyggede krydsfinerskabe.

    Renbk Kirke er et hus, hvor nogle f gode materialer har fet lov at vre sig selv og indbyrdes er vgtet over-bevisende. Materialemder fremstr enkle og veludfrte. P detaljeringssiden er der dog enkelte sknhedsfejl, ssom at de synlige boltsamlinger p limtrs-rammerne indimellem dkkes delvist af troldtekten i skringerne, hvor lofterne bliver skr. Ligesom de polerede beton-gulve trkker de sdvanlige diagonale revner omkring kernens betonhjrner til trods for ihrdige forsg p at styre revnedannelser med smalle nedrillede fuger.

    DEN MULTIFUNKTIONELLE KIRKEAt Renbk Kirke er et multihus, under-streges af, at kirkerummet med f hur-tige operationer omdannes til biograf eller gildesal. Dette ved blot at skubbe til et par store sortbejdsede vgskiver og samtidig skjule det kirkelige inventar bag integrerede skabslger. Multihuset in mente er kirkeklokke og klokkestol reduceret til et rr ophngt i en fritst-ende stlramme, der er placeret uden-for p terrassen mod syd. Det er dog f steder tydeligt, at det ellers balancerede samspil mellem forskellige funktioner er blevet udfordret. Den kirkelige funktion kan som nvnt pakkes vk bag krydsfi-nerlger, der kan skjule svel orgel som altertavle. Det virker rimeligt indefra,

    men konsekvensen har p eksterirsi-den vret, at orglets dybde resulterer i en vakuumisoleret black-box uden p facaden. Iden kunne smnd vre god nok, hvis ikke black-boxen fra ankomst-siden slrede bygningens hovedvolumen og placeret tt ved stgavlens hjrne konkurrerede med det insitu-stbte vbenhus.

    NORMALISERING OG STRAFFEETIKRenbk Kirke er et gennemfrt hus, som er blevet til i et relangt samarbejde mel-lem fngslets beskftigelsesleder og fngselsprsten. Senere er tegnestuen Entasis blevet involveret, og program og udformning har fet tid til at bund-flde sig, fr midlerne til realiseringen er opnet. En fremgangsmde, som str i slende kontrast til tidens hurtige og profitorienterede totalentreprisebyg-gerier. Forskellen afspejles i kvaliteten. Den endelige bevilling fra A.P. Mller Fonden har til gengld vret s rigelig, at der ud over en hj opfrelseskvalitet er blevet rd til et Marcussen-orgel, en altertavle af Arne Haugen Srensen og specialfremstillet kirkeslv. Det, som mske kunne vre opfrt som en sim-pel staklade har herved fet mulighed for at blive opfrt i en hj kvalitet af gode materialer. Srligt materialiteten bidra-ger til en atmosfre uden spor af den omgivende fngselsinstitution.

    Den nye kirke eller multihus vil, uaf-hngig af religis dedikation, med hj sandsynlighed bidrage til kriminalfor-sorgens normaliseringsprincip, som er afledt af et moderne straffeetisk men-neskesyn. Normaliseringsprincippet gr sig gldende inden for murene, og heri er det givet, at de indsatte er dmt til frihedsbervelsen alene og ikke til yder-ligere disciplinering, mens de venter p friheden.

    Mo Michelsen Stochholm Krag er arkitekt MAA og ph.d.-studerende ved Arkitektskolen Aarhus.

    Opstalt 1:400EN SRLIG ROLLE

    Rundt om i landet bebudes kirkelukninger i stadig strre antal, alt imens det diskuteres, hvorvidt og hvordan en konvertering til andre forml kan foreg. Kirken har grundet sin historiske tyngde stor kulturel vrdi, som i sig selv gr debatten flsom. Derfor vkker det opsigt, nr der i Statsfngslet Renbk nyopfres en kirke, eller mere prcist en hybrid mellem en kirke og et multihus. Mo Michelsen Stochholm Krag anmelder.

  • 58 59ARKITEKTEN FEBRUAR 2015NY DANSK ARKITEKTUR: RENBK KIRKE

    Sydfacaden med det in situ-stbte vbenhus.Modstende side: Bygningskroppen set fra nordvest.

    Situationsplan 1:5000

    Kirkesalen/multirummet.

  • 60 61ARKITEKTEN FEBRUAR 2015NY DANSK ARKITEKTUR: RENBK KIRKE

    Renbk kirkeAdresse: Renbk Statsfngsel,Renbkvej 12 , SkrbkOpfrelsesr: 2013-14Arkitekt: Entasis Arkitektmedarbejdere: Christian Cold (inde-haver), Lars Techt Myrhj (sagsarkitekt), Lone Franker Geyer, (bygningskonstruktr), Esther Bernhard Clemmensen, Frederikke Hallundbk Gregersen (praktikant).Ingenir: Arkitektfirmaet 78 (konstruktion), Ingenirgruppen syd (el og vvs)Fagtilsyn: EntasisByggeledelse: Peter Brockhattingen Architects-Kunstnerisk udsmykning: Arne Haugen Srensen (alterbillede), Sidsel Dorph-Jensen (alterslv), Marcussen & Sn (orgel)Hovedentreprenr: Gnsager Tmrer- & Sned-kerforretning v/ Gert Thyssen Fotos: Jens M. Lindhe

    Programmet ld p et rum til religise handlinger, kristne og andre, samt p et flleshus, hvor de ind-satte kunne mde deres familie i en ramme, der indgd perspektiv og hb. Derudover rummer bygningen samtalerum, overnatningsmulighed for fngselsprsten og en kunstnerbolig. Fngslets vrksteder deltog aktivt i entreprisen og leverede bl.a. omfattende smedearbejder. I alt 11 indsatte blev aktiveret. Bygningens volumen er opfrt som limtrsram-mer, der danner en ren kube (kirken), og som derfra muterer til profilen p et saddeltagshus (kunstner-boligen). Rammekonstruktionen og hovedbygnin-gen stttes af tre sm bygninger ligesom man byggede skure og boder op ad kirker i middelal-deren. De tre bygninger str i sortmalet stl (orgelhus), beton (vbenhus), tr (vrkstedshus). Indvendigt rummer bygningen tre betonstrukturer; alteret og kkkenets ildsted er aksialt forbundet. En strre kerne, der rummer prstens kontor samt teknik og bad, str asymmetrisk i rummet. Derved skabes en bred gang, rummende et bibliotek, som frer til kunstnerboligen.Tekst: Entasis, bearbejdet af red.

    Detalje af facadebekldningen ved den fremspringende orgelboks.

    Snit i kirkesalen/multirummet set mod st 1:75

    Detalje af tagfod 1:10

    Plan 1:200

top related