Top Banner
Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izVod - št. 94 - maj 2013 ŠOLSKI CENTER Novo mesto 07/39 32 100 www.sc-nm.com TELEVIZIJA PLINSKI Center NOVO MESTO brezplačna številka 080 22 06 www.grm-nm.si Tel.: 07/39 34 700 Že 20 let z vami ww.gostilna-vovko.si Krkin teden humanosti in prostovoljstva več na str. 4-5
32

Vaš mesečnik maj 2013

Mar 28, 2016

Download

Documents

Casopis za Dolenjsko
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Vaš mesečnik maj 2013

Utrip tV programa Vaš kanal - brezplačen izVod - št. 94 - maj 2013

ŠOLSKI CENTERNovo mesto

07/39 32 100www.sc-nm.com

T E L E V I Z I J A

PLINSKI Center NOVO MESTO

brezplačna številka

080 22 06

www.grm-nm.siTel.: 07/39 34 700

Že 20 let z vami

ww.gostilna-vovko.si

Krkin teden humanosti in prostovoljstvaveč na str. 4-5

Page 2: Vaš mesečnik maj 2013

• 250x225cm(kotnasliki)• naizbirovečkot30barv• izkoriščenkotskotnoomaro• vratainpredalizMEHKIMzapiranjem• dobava2-4tedne!!

NOVOKopalniškopohištvoOBLIQ

sestavljivprogram

Našoponudboinakcijskepogojepreveritevnašem

salonualinaspletnistrani:

www.m-studio.si

nudimo vam:• svetovanje,• izmereinizris,• dostavoinmontažo,zavseatikleiznašepo-nudbe:

• kuhinje, tudi po meri,• drugo pohištvo po meri,• notranja vrata, tudi

po meri,• usnjene sedežne

garniture...

sestavljivprogram,različnekvaliteteinbarveusnja,opcija:ležišče,velikaizbiradrugihmodelov

usnjena kotna garnitura mamatussestavkotnasliki304x314x170,žeod:1.995,40 €tipskisestav290x170cm,žeod:1.192,50 €Cenesozddvingotovinskimpopustom,brezglavonaslonov,zausnjePrestige(bela,beige,rjava,črna)

pravo goveje usnje

razstavno - prodajni salonLjubljanskacesta89,NovomestoBučnavas(nadtrgovinoTurboshopinTilia)

tel: 0590-13-442 mob: 040-50-40-80

delovni čas:PonedeljekinSreda:9:00-17:00TorekinČetrtek:12:00–19:00PetekinSobota:9:00–12:00

Kuhinja Obliq barcelona

tipski sestav že za 1.099,99 €* ogromna izbira različnih

elementov* možne tudi obdelave:

iveral, folija, akril, furnir... v mat ali sijaj izvedbah

AKCiJA!Vrataspodbojem,montažo

inddv,žeod199,99 €

notranja vratafolija,furniralilakirana

Page 3: Vaš mesečnik maj 2013

3Vaš mesečnikšt. 94, maj 2013

Naj ne mine dan, da ne bi

naredil česa dobrega zase,

za družino, za ožjo in širšo

skupnost.

nasvet iz posebne

»Rastoče knjige«

»Dober dan, gospa. Lačen sem. Imate morda petdeset centov? Prosim. Lepo prosim …,« me sredi uličnega vrveža, ko v (pre)natrpanem urniku hitim na pomemben sestanek in v premlevanju misli nanj, zmoti pretresljiv glas na ulici sredi prestolnice.

Bežno ga presodim. »Že spet, tokrat še eden izmed mnogih, ki prosjači na ulici« in pospešim korak. Tako kot drugi. Ne opazijo ga, ali bolje, ne želijo ga zaznati. Tudi jaz ga vidim prvič ali pa ga doslej nisem opazila. »Moj bog, saj jih je vedno več … teh … Ne. Tokrat nimam drobiža …,« se pogovarjam sama s seboj in si rečem: »Delati naj gre … Ja, delajo naj …!«

A že po nekaj korakih me notranja sila obrne in vrne nazaj: »Kaj pa, če ne more? Če nima, če nimajo kam? Če …?« Tisti drugi jaz v meni je glasnejši, morda tudi razumnejši. Kdo ve? Njegove neme oči so izžarevale stisko, roka milo prošnjo. Energija, ki je stekla, je povedala največ. Iz denarnice vzamem edinega dvajsetaka in mu ga podarim. Lahno izrazi svojo hvaležnost: »Hvala vam, gospa.« Obraz se mu razjasni. Občutim njegovo blagost: »Hvala. Nekoč vam povrnem …« A zdi se, kot da mi je bilo povrnjeno že tisti dan. Ne v denarju, pač pa v zavedanju in čutenju, da sem nekomu pomagala. Vsaj malo in vsaj za trenutek.

Resnica je, da je med nami vse več revnih in pomoči potrebnih ljudi. In morda se niti ne zavedamo, da se tudi nam lahko čez noč sesuje svet. Zaradi razmer, v mrežo katerih smo se ujeli, ali tiste sile, ki je močnejša od nas, ki je nepredvidljiva in ji ne moremo kljubovati. Zato pomagajmo danes, ko še lahko. Z nasvetom, idejo, prostovoljstvom, znanjem, imetjem … Vse šteje, da je le z dobrim namenom in od srca. Ja, srčnosti nam manjka.

A imamo zglede. In to dobre. Čisto blizu nas. In tudi tiste iz časov naših dedov in babic: ko je sosed pomagal sosedu in ko je po pravilu sena stekel pogovor pod vaškimi kozolci. In dobro je, da se tradicijo ohranja. Tradicijo v »deželi kozolcev«, kot jo na naslovnici dokumentira Janez, vrli snemalec TV Vaš kanal, in utrip sožitja ljudi v tej dolini.

»Naj ne mine dan, da ne bi naredili nekaj dobrega zase, za družino, za ožjo in širšo skupnost.« Naj se dobrim zgledom, ki jim dajemo prednost in o pomenu katerih poročamo tudi v televizijskem programu Vaš kanal, pridružijo še mnogi. Tudi vaši!

Piše: Irena Vide

Izdajatelj: Televizija Novo mesto, d. o. o.

Odgovorna urednica: Irena VideGlavna urednica: Živa Zakšek

Uredniški odbor: Mojca Kren, Marko Mesojedec, Vesna Lakner Sofrić, Petra Prijanovič

Lektoriranje: Živa Zakšek

Naslov uredništva: Podbevškova 12, 8000 Novo mestoTelefon: 07/39 30 860, faks: 07/39 30 870www.vaskanal.com

Marketing in oglaševanje:tel. 07/39 30 876, 39 30 867, faks: 07/39 30 877e-mail: [email protected]

Oblikovanje in grafična priprava: Fotografika, Boštjan Colarič, s. p.

Tisk: SET d. o. o., Ljubljana - PoljeDistribucija: Pošta Slovenije, d. o. o.Št. vpisa v razvid medijev: 803

Prepovedana je vsakršna reprodukcija, distribucija, predelava in objava vsebin ali delov vsebin ter ogla-sov brez dovoljenja uredništva Vašega mesečnika.

Foto: Matej R. Škof

Page 4: Vaš mesečnik maj 2013

Krkin teden humanosti in prostovoljstvaPomagati pomoči potrebnim je vodilo, ki, tako so dokazali tudi letos, spremlja vsakdan mnogih sodelavk in sode-lavcev v Krki. V podjetju so letos pripravili drugi teden humanosti in prostovoljstva, odziv pa je bil še boljši kot lani. Moči je v duhu slogana Tudi dobrodelnost je del nas v številnih dejavnostih združilo več kot 700 prostovoljcev.

Mojca Kren arhiv Krka

V zgolj enem tednu - med 15. in 20. aprilom - so darovali več kot 100 litrov krvi, zbrali dve toni oblačil in potrebščin, 540 kilo-gramov hrane za pse in mačke, zapakirali 1000 paketov na Rde-čem križu in Karitas, pomagali starejšim v 15 domovih starejših občanov po vsej Sloveniji, se dru-žili z varovanci varstveno delovnih centrov, dobrodelni teden pa zao-krožili z gostiteljstvom skoraj tiso-čih otrok iz socialno ogroženih družin.

Krvodajalska akcija

Krvodajalstvo ima v novomeškem farma-cevtu dolgo tradicijo. Več kot 1000 krvo-dajalcev povprečno dvakrat na leto daruje kri in tako pomaga reševati življenja. Vabilu v okviru tedna humanosti in prostovoljstva se jih je odzvalo več kot 220 v Novem mestu, Ljubljani in Ljutomeru, skupaj pa so je darovali več kot 100 litrov. Med prvimi krvodajal-

ci je bil tudi jože Co l a r i č ,

predsednik uprave in ge-

neralni direktor Krke.

Zbirali potrebščineVes teden so Krkaši na različnih lokacijah zbirali oblačila, knjige,

šolske potreb-ščine, didak-tične igrače in druge potreb-ščine za otroke in odrasle – sku-paj kar skoraj dve toni. Številni pa so jih oddali tudi nepo-sredno na centrih Rdečega križa in Karitas. Knjige

in igrače so pre-dali Varstveno delovnemu cen-tru Novo mesto in otroškemu od-

delku Bolnišnice Novo mesto.

Zapakira-

li 1000

paketov

Vse več dru-žin in posa-

meznikov se na dobrodelne

organizacije obrne po pomoč. Te tako vsak

mesec razdelijo več 100 prehran-skih paketov. Te so v Krkinem te-

4 št. 94, maj 2013Vaš mesečnik

foto

repo

rtaž

a

Reportažo z dogodkov si lahko ogledate

na www.vaskanal.com v arhivu oddaj.

Page 5: Vaš mesečnik maj 2013

dnu humanosti in prostovoljstva, pa tudi sicer skozi leto, pridno pa-kirali prostovoljci tako na Rdečem križu kot Karitas. 20 Krkašev je na Karitas pripravilo 405 paketov, kar pomeni pet ton hrane, na Rdečem križu pa je 17 prostovoljcev poleg 480 paketov za razdelitev social-no ogroženim posameznikom in družinam ustrezno pripravilo tudi vsa zbrana oblačila. 110 pake-tov pa so pripravili še sodelavci v ljutomerski enoti. Številni izdelki so hitro romali v vrečke, te pa so praktično še isti dan razdelili med pomoči potrebne.

Še več defibrilatorjevV okviru akcije so kupili 14 defibri-latorjev, naprav, ki z elektrošokom vzpostavijo ponovno delovanje srca. Pet so jih darovali Termam Krka, ostale pa namestili na raz-ličnih lokacijah Krke v Novem me-stu, Ljutomeru in na Poljskem, da bi bili ob morebitnem zastoju srca čim bolj pri roki.

Krajšali so jim urice Številni prostovoljci so se odločili za pomoč starejšim v 15 domovih starejših občanov po vsej Sloveniji. Za starejše so pripravili delavnice s tehnikami pomnjenja, jih spremlja-li na sprehodih ter pomagali pri vsakdanjih opravilih. Prav tako so

spoznavali vsakdan oseb s poseb-nimi potrebami v varstveno-delov-nih centrih. Z njimi so se pogovar-jali, skupaj ustvarjali in tudi zapeli.

Za vse stanovalce novo-meškega doma so ob zaključku pripra-vili kulturni pro-gram z Meša-nim pevskim z b o r o m Krka in re-citatorka-ma.

Poskrbeli za živali

Številne živali za-radi različnih razlogov ostanejo brez skrbnikov. Zanje so zbrali 540 kilogramov hrane in jih podarili zavetiščem po Sloveniji. Da pa bi zaposlenim predstavili, kako poteka delo prostovoljcev s terapevtskimi psi, so medse pova-bili terapevte iz Zavoda za terapijo s pomočjo psov PET, kjer s svojim delom dokazujejo, kako lahko šti-rinožni prijatelji pomagajo bolnim.

1000 otrok v Krki

Običajni delovni vrvež so zadnji dan tedna humanosti in prosto-voljstva zamenjali otroški smeh, razposajenost, igrivost in števil-na vprašanja. Skoraj 1000 otrok

iz vseh koncev države je najprej spoznalo del proizvodnje, sledilo pa je zabavno druženje s športni-ki iz klubov, ki nosijo Krkino ime, čarodejem, poslikavami telesa, raziskovanjem gasilskega, reše-valnega in drugih vozil. Z znani-

mi športniki, med drugim so prišli matjaž Smodiš, primož kobe, matjaž Vrhovnik, Sašo Udovič, so spoznavali različ-

ne športe in se pomerili v Piko olimpiadi, v kateri so si medaljo

prislužili vsi. Pozabili niso niti na glasbo – otrokom je zapela prilju-bljena demetra malalan.

5št. 94, maj 2013 Vaš mesečnik

foto

repo

rtaž

a

Page 6: Vaš mesečnik maj 2013

Košarkarski klub Krka državni prvak

Za slovo Smodiš najboljši igralec finalaNovo mesto je zadnjih nekaj let zagotovo zibelka slovenske košarke. To dokazuje že šesti naslov v zgodovini kluba in četrti zapored. V finalnih tekmah je blestel veteran in eden najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov Matjaž Smodiš, ki je tako na najlepši možen način v domačem klubu zaključil svojo izjemno uspešno kariero.

Četrtič zapovrstjo sta se v velikem košarkarskem finalu državnega pr-venstva pomerila novomeška Krka in ljubljanska Union Olimpija. Prva tekma je precej zanesljivo pripadla domačinu, Krki, ki je veliko večino tekme nadzorovala ritem in potek igre in zabeležila prvo pomembno zmago. Na drugi tekmi v ljubljan-

skih Stožicah je zopet vse kazalo na zanesljivo zmago Dolenjcev, vendar se jim je Olimpija v samem zaključku tekme močno približala in imela na koncu celo priložnost za zmago, vendar je blažič zgrešil met za tri točke. Serija se je nato zopet preselila v Novo mesto, kjer bi si Krkaši z zmago že zagotovili

nov, četrti zaporedni naslov držav-nih prvakov, vendar se Ljubljan-čani niso dali, prevzeli pobudo že na začetku srečanja in na koncu zasluženo slavili. S tem se je serija zopet preselila v Ljubljano, kjer pa so Krkaši unovčili objektivno pred-nost v kakovosti in zopet zaneslji-vo slavili z 71 proti 61. j. m.

KAKO POCENIDO AVTA?

NOVA ŠKODA ZAIMAMO BOLJŠI PREDLOG:

1 % NA MESEC!

KAKO POCENIDO AVTA?

AVTOLINE KRŠKO d.o.o., Bohoričeva 10, Krško, tel.: 07 490 21 20

6 št. 94, maj 2013Vaš mesečnik

Pikantnih

Tokrat odgo-varja Ivo Kuljaj, direktor Zavoda za turizem Novo mesto.

Najbolj nora stvar, ki se vam je zgodila?

Pripetilo se mi je že veliko norosti, na najbolj noro še ča-kam.

Katero znano oseb-nost bi si želeli spo-

znati in zakaj?Putina, da bi se pogovorila o pobratenju Moskve z našo Malo Moskvo (Gabrjem).

Brez česa ne morete začeti dneva?

Brez kave in poljubčka prve žene.

Vaša prva služba?Enomesečna praksa na

Dolenjskem listu.

Pikantno je za vas ... Kadar na Dolenjskem

zmaga modra frankinja ali sivi pinot iz mojega vinogra-da.

Page 7: Vaš mesečnik maj 2013

V Vašem mesečniku bomo vsak mesec po izboru uredništva TV Vaš kanal objavili pet pri-spevkov iz dnevno-informativne oddaje Novice, ki je na sporedu od ponedeljka do petka ob 18:45. Med predlaganimi prispevki boste lahko izbrali tistega, za katerega menite, da si zasluži naziv novica meseca. Kateri prispevek bo dobil največ glasov in kdo bo srečni izžrebanec, ki je sodeloval pri glasovanju, bomo objavili v naslednji številki Vašega meseč-nika. Na koncu boste med izglasovanimi prispevki izbrali še novico leta 2013.

Svoj glas za novico meseca marca pošljite najkasneje do 7. junija na [email protected] ali pa pošljite izpolnjeni kuponček na naslov Televizija Vaš kanal, Podbevškova 12, Novo mesto. Na www.vaskanal.com si lahko ogledate predlagane novice in dobite več informa-cij o nagradni igri.

S SlakoVo melodijo po dolenjSki – Pred leti v Novem mestu zaži-veto splavarjenje z Rudol-fovim splavom po Krki so nadgradili s spominom na Lojzeta Slaka - novim turi-stičnim produktom, imeno-vanim „S Slakovo pesmijo po lepi dolenjski deželi.“

mlaj - znak SVobode in dela – Mlaj ni zgolj prvomajski simbol svobode in dela, ampak gre pred-vsem za čaščenje pomladi in, kot pravijo mnogi, naj-lepšega meseca v letu. V Gotni vasi so ga postavili člani tamkajšnjega kultur-no športnega društva.

zeleni jUrij obiSkal predSednika – Eden od znanilcev pomladi je belokranjski zeleni Jurij. Iz dežele belih brez pomladno vzdušje vsako leto ponese v Ljubljano in Zagreb k pred-sednikoma držav. Tako je obiskal predsednika države

TRAPISTI ZAZNAMO-Vali poSaVje – Menihi trapisti so grad Rajhen-burg kupili leta 1881 in ga preuredili v samostan. V Posavje so prinesli veliko novosti, zato je Muzej no-vejše zgodovine Slovenije o njihovem življenju pri-pravil stalno razstavo.

naj zdraVnika Sta dolenjCa – V okviru na-cionalne akcije Moj zdrav-nik 2013 sta kar dva na-ziva šla v Ivančno Gorico. Iz tamkajšnjega zdravstve-nega doma prihajata pedi-atrinja in ginekolog leta, ki ju je s priznanjem odliko-val tudi ivanjški župan.

Med prispelimi glasovi bomo

izžrebali nagra-jenko ali nagra-jenca, ki ji/mu

Gostišče Vovko podarja kosilo za

dve osebi.

Novica meseca aprila:

Ime in priimek:

Naslov:

Telefonska številka:

Izpolnjeno glasovnico pošljite do 7. junija 2013 na naslov: Televizija Novo

mesto, Podbevškova 12, 8000 Novo mesto s pripisom "Novica meseca"

1 2 3 4 5

novica meSeca marcaMed predlaganimi prispevki za novico meseca marca ste izbrali prispevek Najlepše je biti mama. Nagrado, ki jo podarja Gostišče Vovko, je prejel Milan Travnikar iz Metlike.

april

Gostišče Vovko

7št. 94, maj 2013 Vaš mesečnik

Page 8: Vaš mesečnik maj 2013

2 MESECA

0NAROČNINE*

*Ponudba prva dva meseca naročnina 0 EUR velja od 4. 4. 2013 do 31. 5. 2013, ob vezavi naročniškega razmerja za 24 mesecev. Ponudba velja za nove naročnike in obstoječe nevezane naročnike storitev SiOL ob naročilu paketov TopTrio Osnovni, TopTrio Mini HBO, TopTrio, TopTrio HBO in TopTrio Mega HD. Največ HD-programov se nanaša na paket TopTrio Mega HD, ki vsebuje največje število vključenih HD-programov na dan 15. 3. 2013. Programa HBO in HBO Comedy sta vključena v paketih TopTrio Mini HBO in TopTrio HBO. Hitrost interneta v paketih TopTrio je do 50 Mb/s na optičnem omrežju Telekoma Slovenije v paketu TopTrio Mega HD. Cene vključujejo DDV. Telekom Slovenije, d. d. si pridržuje pravico do sprememb cen in pogojev. Za dodatne informacije, pogoje in cene obiščite www.siol.net/storitve, pokličite 080 8000 in 041 700 700 ali obiščite Telekomove centre in druga prodajna mesta Telekoma Slovenije.

Ne zadovoljite se z manj.siol.net/storitve

PAKETI TopTrio SEDAJ ŠE BOLJŠI IN UGODNEJŠI.Ko gre za vas, vam nudimo le najboljše, zato smo prenovili pakete TopTrio! Obstoječi in novi naročniki izkoristite izjemno ponudbo, prva dva meseca brez naročnine.*

HITER INTERNET *

SiOL_TOP TRIO_Oglas_210x297_prodajalci.indd 11. 04. 13 16:14 STRAN 1SiOL_TOP TRIO_Oglas_210x297_prodajalci.indd 11. 04. 13 16:14 STRAN 1SiOL_TOP TRIO_Oglas_210x297_prodajalci.indd 11. 04. 13 16:14 STRAN 1SiOL_TOP TRIO_Oglas_210x297_prodajalci.indd 11. 04. 13 16:14 STRAN 1

8 Vaš mesečnik št. 94, maj 2013Vaš mesečnik

Page 9: Vaš mesečnik maj 2013

9Vaš mesečnikšt. 94, maj 2013 Vaš mesečnik

Page 10: Vaš mesečnik maj 2013

Projekt prenove mestne tržnice v Novem mestu

Prvi korak k oživitvi starega mestnega jedraKot v vsakem mestu lahko tudi v Novem mestu izpostavimo nekaj točk, ki mečejo slabo luč na njegovo podobo. Na seznam t. i. črnih pik lahko nedvomno uvrstimo osrednjo mestno tržnico, ki namesto da bi se mesto z njo ponašalo, prej pomeni sramoto. Je neurejena, predvsem pa ne sledi sodobnim smernicam mestne tržnice. Nekdaj so se Novomeščani na njej radi zadrževali, danes pa so to zgolj svetle izjeme. A kot obljubljajo pristojni na obči-ni, se bo to kmalu spremenilo. Mestna občina Novo mesto namreč načrtuje prenovo mestne tržnice na zdajšnji lokaciji v starem mestnem jedru z namenom prilagoditve sodobnim potrebam in novim standardom ter ureditvijo boljših povezav z Glavnim trgom.

Vesna Lakner Sofrić Mario Murko

Zdajšnja tržnica je v središču me-sta, obkrožena je s parkirišči, z dveh strani je urejen promet, ki pa ogroža pešce, in je slabo poveza-na z Glavnim trgom. Zato so nujne spremembe, ki bodo poleg sodob-nejše podobe in pestrejše ponudbe omogočile varnejši in lažji dostop. Leta 2009 je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije pri-pravil konservatorski program za prenovo, ki je še posebej poudaril pomen celovite prenove osrednje-ga tržnega prostora v mestu in nje-gove okolice za obujanje starega mestnega jedra. Mestna občina Novo mesto pa je v sklopu projek-ta prenove mestne tržnice konec leta 2011 naročila izdelavo idejnih zasnov za prenovo, in sicer štirim različnim avtorjem. Ker predvidena naložba za gradnjo novega objekta tržnice ne presega 1,25 milijona evrov (1. faza) in v skladu s pra-vilnikom o javnih natečajih ni bilo treba izvesti javnega natečaja, so idejne zasnove od različnih izdelo-valcev pridobili z javnim naročilom. Avtorji so jih javno predstavili ko-nec maja lani. Kot najustreznejšo je nato ocenjevalna komisija julija izbrala rešitev ljubljanske arhitek-turne pisarne Studio PIRSS, ki naj

bi povezala funkcionalno izredno dobro zasnovan objekt z njegovo umestitvijo v prostor. Idejni projekt so morali sicer avtorji še dopolniti, na lanski decembrski seji pa so se z njim seznanili mestni svetniki.

cilji tudi širšiOsnovni cilji posodobitve tržnice so zagotoviti funkcionalno in stavbno prenovo, prilagoditi tržnico so-dobnim potrebam in novim stan-dardom, bolje povezati z Glavnim trgom, razširiti ponudbo tržnice, oživiti staro mestno jedro in spod-buditi lastnike k urejanju kareja. Hkrati mora zasnova tržnice omo-gočati morebitno poznejšo širitev s tržnico povezanih dejavnosti na po-vršine in v prostore drugih objektov kareja. Po besedah alenke muhič, vodje Urada za razvoj in investici-je v Mestni občini Novo mesto, je njihov širši cilj prenova celotnega Glavnega trga. V prihodnjih dveh letih – do aprila 2015, ko bodo obeležili 650-letnico ustanovitve mesta – naj bi predstavili strategijo prenove in oživljanja mestnega je-dra, v kateri bo poudarek na glav-nem trgu, a pomemben začetni ko-rak je ravno posodobitev osrednje

tržnice. Tako ta čas pridobivajo soglasja na projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja. »Čakamo edino še soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine, ker morajo na-rediti še georadar na območju Flor-janovega trga, kjer iščejo ostaline cerkve sv. Florjana. Če bodo to na-šli, se bo rešitev spremenila v tem, da bo obris te cerkve v tlaku prika-zan na Florjanovem trgu. Sicer pa pospešeno predstavljamo projekt lastnikom ob tržnici. Teh je 54 in poleg načrtovanih rešitev jim mo-ramo terminsko obrazložiti, kaj bo

poseg pomenil. Nenazadnje bodo z gradbiščem obdani leto in pol.«

Računajo na evropski denarGradbeno dovoljenje naj bi pridobi-li do konca junija, pravi Muhičeva, dotlej naj bi imeli v rokah tudi že projekt za izvedbo. Julija bi tako lahko objavili razpis za izvajalca, oktobra pa podpisali pogodbo in začeli dela še letos. Dokončanja naložbe si želijo konec prihodnjega

Zdajšnja tržnica v Novem mestu je neurejena in ne sledi sodobnim smernicam mestne tržnice.

10 št. 94, maj 2013Vaš mesečnik

nov

o m

esto

Page 11: Vaš mesečnik maj 2013

leta, če ne, pa morajo biti dela kon-čana najpozneje do aprila 2015, ko nameravajo tržnico uradno predati namenu ob praznovanju 650-letnice mesta, poudarja Mu-hičeva. Načrtujejo, da bo občina kandidirala za evropska sredstva na 7. javnem pozivu za sofinanci-ranje projektov na področju razvoja regij. V proračunu za leto 2013 je občina za projekt prenove zagoto-vila 700.000 evrov, preostali del sredstev – računajo tudi evropske vire – pa načrtuje v proračunu za leto 2014.

Projekt v dveh fazah

Že pri pripravi projektne naloge so se osredotočili na območje oz. par-cele v lasti mestne občine. »To po-meni celotni Florjanov trg, obmo-čje zdajšnje tržnice s parkiriščem, Muzejska ulica, Florjanova ulica in stavba Glavni trg 25. To je obmo-čje urejanja, seveda s prometnimi in komunalno-infrastrukturnimi na-vezavami na obstoječe stanje, kar pomeni poseg do Glavnega trga po Muzejski ulici in Florjanovem trgu ter povezave na Prešernov trg in Sokolsko ulico.« Projekt prenove obsega dve fazi, prva je gradnja objektov, druga zunanja ureditev. Kot pravi Muhičeva, upajo, da bo-sta obe fazi potekali sočasno, saj bodo prenavljali in prestavljali tudi infrastrukturo. Nova tržnica bo po površini od zdajšnje večja za pri-bližno štirikrat. »To ne bo tržnica, kakršne smo bili vajeni doslej, torej ne bo obratovala zgolj trikrat teden-sko do zgodnjega popoldneva, am-

pak bi lahko v vitrinah oz. zaprtih prostorih ponudniki prodajali vse dni v tednu do večera. Mišljeno je, da bo tržnica delovala v obliki trgo-vine, z daljšim delovnim časom.« Sicer pa bo poseben, ločen prostor pripadal eko tržnici, ob njej bo manjši lokal s ponudbo ekološko pripravljene hrane. Osrednji del je zaprti, vitrinski del, kjer bodo stoj-nice možne tudi v sredini. V sklo-pu objekta Glavni trg 25 pa bodo uredili sodobne javne sanitarije z možnostjo previjanja dojenčkov. V prostorih nekdanje trgovine NKD bo na voljo delikatesna ponudba, od hitrih prigrizkov, mesa in suho-mesnih izdelkov, rib do kruha in

peciva. V tej stavbi so predvidene tudi pisarne Zavoda za turizem Novo mesto. Del objekta tržnice bo podkleten, tam pa so predvide-ni prostor za vinoteko, skladišča, hladilnice, garderobe in kotlovnica. Načrtujejo tudi ureditev Muzejske ulice, s čimer bodo zagotovili tudi

dostop za invalide. Poleg klančin je predvideno dvigalo. Podstrešni del stavbe Glavni trg 25 bo v prihodnje morda dom Društva za razvijanje prostovoljnega dela.

Priprava programske vsebineNova tržnica naj bi bila skladna z arhitekturo starega mestnega jedra in hkrati zelo funkcionalna. Soča-sno s pripravo projektne dokumen-tacije so tako organizirali sestanek v zvezi z organizacijo programa v okviru prenovljene tržnice, na kate-rem so sprejeli sklep, da se ustano-

vi programska skupina, ki bo vzpo-redno z načrtovanjem in gradnjo tržnice pripravljala programsko vsebino tržnice s prepoznavno bla-govno znamko. Kot nosilec projek-tne skupine je bil predlagan Zavod za turizem Novo mesto, v skupino pa bi bili vključeni tudi predstavni-ki pristojnih uradov mestne občine,

Komunale Novo mesto, Razvojne-ga centra Novo mesto, Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele krajine ter neka-terih drugih zainteresiranih večjih ponudnikov.

Tržnica na začasni lokacijiKje pa bo v času gradnje zača-sna tržnica? » Skupaj s Komunalo Novo mesto in našim Uradom za gospodarske javne službe še išče-mo prostor. Predlog je bil, da bi jo preselili na Glavni trg, a bi s tem odvzeli parkirne prostore, tako da zaenkrat še iščemo lokacijo.«Alenka Muhič pravi, da bodo v prihodnjih dneh načrte o prenovi mestne tržnice predstavili tudi v drugih občinah, saj si želijo, da bi bil to regijski projekt. Tako bi tudi druge občine svoje izdelke in obrti predstavljale na novi tržnici, prav tako njihovi pridelovalci.Vsi v občinski upravi, ki so dejavno vpeti v pripravo in izvedbo projekta prenove tržnice, so prepričani, da bo ta zaživela, saj ima veliko doda-no vrednost. Kot je že pred časom dejal ivo kuljaj, direktor zavoda za turizem, je v Novem mestu kupna moč dovolj velika, da bodo občani posegali po zdravi in lokalno pride-lani hrani. Predvsem pa so ljudje čedalje bolj ozaveščeni in stavijo na domače, je prepričan Kuljaj. Muhičeva pa dodaja, da si od nove tržnice obetajo tudi, da bo postala stičiščna točka v sociološkem smi-slu – da bo obudila druženje obča-nov, kot so ga poznali nekdaj.

11št. 94, maj 2013 Vaš mesečnik

nov

o m

esto

Page 12: Vaš mesečnik maj 2013

Avto Slakwww.avto-slak.si

TrebnjeObrtniška ulica 51

07/34 81 480

novo meSToKolodvorska ulica 4

07/393 2 999

Seat LEON_Oglas_210x140.indd 13. 03. 13 11:11 STRAN 1Seat LEON_Oglas_210x140.indd 13. 03. 13 11:11 STRAN 1Seat LEON_Oglas_210x140.indd 13. 03. 13 11:11 STRAN 1Seat LEON_Oglas_210x140.indd 13. 03. 13 11:11 STRAN 1

Po

rsch

e S

love

nija

, d.o

.o.,

Bra

vnič

arje

va 5

, 10

00

Lju

blja

na.

www.škoda.siSpecifična poraba goriva in izpusti CO2: 6,4 l/100 km in 149 g/km.

POVSOD Z VAMI. Yeti Active 1,2 TSI za 14.599€

12 Vaš mesečnik št. 94, maj 2013

Page 13: Vaš mesečnik maj 2013

Študiraj vNOVEM MESTU

Informativni dnevi23. 5. 2013 ob 17. uri in 13. 6. 2013 ob 17. uri v prostorih fakultet

UNM Univerzitetni prostor Novo mesto

Ulica talcev 3, Novo mestoT: 07 373 78 [email protected]

www.fis.unm.si

Novi trg 5, Novo mestoT: 059 074 [email protected]

www.fos.unm.si

Menedžment kakovosti

Inženiring in vozilaŠegova ulica 112, Novo mestoT: 07 393 22 [email protected]

www.fini-unm.si

Fakulteta za organizacijske študijeFaculty of organisation studies

top moBil d.o.o. – v stečaju,Slance4,3321Teharjeobjavljaprodajopremoženja

• parcela št. 2109/1-0 k.o. metlika v izmeri 2197 m2

• parcela št. 2109/2-0 k.o. metlika v izmeri 1474 m2

Karvnaravipredstavljanepozidanostavbnozemlji-šče,predvidenozastanovanjskogradnjoinsenaha-ja na SZ robumestaMetlika ter v območjuNature2000inneposrednebližinearheološkegaobmočjain

predvidenevzhodneobvozniceMetlike.

Na četrti javni draŽBi, kisebovršiladne29. 05. 2013, ob 13. uri, vsejnisobiposlovnestavbenanaslovuVojkova65,Ljubljana(visokopritličje).

VABILOnajavnodražbojeobjavljenotudinastranehAJPES-Adne15.05.2013.

Zadodatneinformacijeinogledpokličitetelefonskoštevilko01 56 00 806.

NAJLEPŠE KOPALKE za vaše sončne

POLEtNE urICE

PEStEr IzbOr PErILA in pižam znamk Galeb • Lisca • Triumph Calida • Snelly • Pounje

Del. čas: pon – pet od 8. do 19. ure,sobota od 8. do 12. ure

www.galeb-trade.si l [email protected]

»GALEB svet perila« Glavni trg 29 Novo Mesto

Tel: 07 3323 545

13št. 94, maj 2013 Vaš mesečnik

Page 14: Vaš mesečnik maj 2013

Nova KBM v središču Novega mesta

Novi prostori dolenjsko-posavske podružnice Nove KBMNova KBM je v središču Novega mesta, na Rozmanovi ulici 24, uradno odprla nove prostore dolenjsko-posavske podru-žnice, kamor se je po desetih letih preselila iz prostorov pošte na Novem trgu.

“Novi bančni prostori so urejeni tako, da strankam omogočajo večjo zasebnost in udobje pri opravlja-nju bančnih poslov. Na enem me-stu lahko stranke opravijo vse, od najosnovnejših do najzahtevnejših poslov,” je ob odprtju dejal andrej kirm, direktor podružnice. aleš Hauc, predsednik uprave Nove KBM, je poudaril, da v banki na šte-vilne načine krepijo odnose s stran-kami: “Premišljeno posodabljamo tako našo ponudbo kot prostore za opravljanje finančnih storitev ter predvsem s strokovnim delom in svetovanjem upravičujemo zaupa-nje naših strank.« alojzij muhič, župan Mestne občine Novo mesto, meni, da so bančni prostori pridobi-tev za mesto, saj s tem ta del mesta postaja še bolj urejen in s celovitej-šo ponudbo za meščane in podjetja. Ob tej priložnosti je banka predala direktorici Knjižnice Mirana Jarca

Novo mesto Claudii jerina mestnik donacijo v višini 3000 evrov, ki jo

bodo namenili za sodobno opremo multimedijske sobe. V. l. S.

14 št. 94, maj 2013Vaš mesečnik

gosp

odar

stvo

Aleš Hauc, predsednik uprave Nove KBM, Andrej Kirm, direktor podružnice Dolenjska-Posavje, Nova KBM, Alojzij Muhič, župan Mestne občine Novo mesto

Nova poslovalnica Nove KBM v Rozmanovi ulici 24 v Novem mestu

Claudia Jerina Mestnik, direktorica Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, Andrej Kirm, direktor podružnice Dolenjska-Posavje, Nova KBM, Alojzij Muhič, župan Mestne ob-čine Novo mesto, Aleš Hauc, predsednik uprave Nove KBM

Jože Preskar, upokojeni načelnik UE NM, Anton Vesel, tiskarna Vesel, prokurist, Bla-žo Tasev, Tabakum Export Import, prokurist, Goce Tasev, Tabakum Export Import, direktor

Anton Olaj, upokojeni direktor policije, in Cvetko Sršen, direktor novomeške poslovne enote Pošte Slovenija

Page 15: Vaš mesečnik maj 2013

KmetijSKa aPoteKain vinski laboratorij

novo mesto, 07/302 31 99AGRO NASVET d.o.o., Smrečnikova

ulica 45 (Pri vrtnariji v Šmihelu)

» StrokoVno SVetoVanje » sredstva za varstvo rastlin (škropiva)

» analiza vina » usluge vinskega labora-torija: meritve sladkorja, kisline, prostega žvepla

» foliarna gnojila » čistila, barvila ... » sredstva za kletarjenje

IZKORISTITE NASVET AGRONOMA

deloVni čaS: pon. - pet: 8.-18. ure, sobota: 8.-12. ure

bogata oprema

120 € na mesec

0 % EOM

Deal*

To ni navadna ponudba - to je Le Deal: bogato opremljen peugeot 208 že za 120 € na mesec, brez stroškov financiranja in s 50-odstotnim popustom za zavarovanje. Za testno vožnjo pokličite na 080 26 24

PEUGEOT 208

www.peugeot.si

*ponudba nad ponudbami. Ponudba velja za 208 Active 1,2 VTi.

Poraba v kombiniranem načinu vožnje: 3,4–6,7 l/100 km. Izpuh CO2: 87–154 g/km. Podrobnejše informacije o porabi goriva in emisijah CO2 novih osebnih vozil Peugeot najdete v priročniku o varčni porabi goriva in emisijah CO2, ki ga lahko brezplačno pridobite na prodajnem mestu in na www.peugeot.si.

LeDeal_Letak A5_4.indd 1 4/5/13 1:50 PM

Revoz s potovanjem v Disneyland nagradil učence OŠ BršljinRevoz je v sodelovanju z Agencijo RS za varnost v prometu tudi letos zagotovil izvajanje mednarodnega programa Varnost in mobilnost za vse na slovenskih osnovnih šolah.

KmaLU Do PoKriteGa veLoDroma? Ministrstvo za obrambo bo preneslo lastništvo zemljišča, na ka-terem stoji velodrom v Češči vasi, na novomeško občino. Tako je obljubil pristojni minister roman jakič, ki se je tam mudil na pova-bilo predsednika lokalnega odbora Pozitivne Slovenije in mestnega svetnika rafka križmana. Velodrom je v skoraj 20 letih že načel

zob časa, zato mnogi upajo, da je to resen korak k njegovemu nadkritju. Tega si najbolj želijo v Kolesarskem klubu Adria Mobil, s prenovo pa bi svoj prostor v Češči vasi našli tudi drugi športniki.

Med več kot 50 prijavljenimi sku-pinami se je v finale, ki je potekal 25. aprila v Revozu, s humorjem in pesmimi pa ga je popestri re-per Zlatko, uvrstilo šest projektov. Zmago so si priborili Novomeščani

– učenci OŠ Bršljin, preostali fina-listi so prejeli donacijo v višini 500 evrov. Nagrade je podelil Franci bratkovič, član uprave Revoza, ki je poudaril, da »so zmagovalci vsi, saj jim je s svojimi pobudami

uspelo doseči neverjetne premike v svojem okolju in izboljšati tako varnost v prometu kot odnos do okolja.« Program Varnost in mo-bilnost za vse je doslej požel ogro-mno uspehov – lani je projekt OŠ Mirana Jarca iz Ljubljane zmagal celo v mednarodnem merilu. Letos je devetčlanska skupina OŠ Bršljin prepričala z ambiciozno zastavlje-nim projektom in zagnanim delom, v katerega so vključili starše, pred-

stavnike občine, krajevne skupno-sti, policijske uprave in medijev. Otrokom je uspelo zagotoviti uredi-tev novega avtobusnega postajali-šča na varnejši lokaciji, hkrati pa so dosegli, da več sošolcev upora-blja organiziran ali skupinski pre-voz. Izjemna nagrada – potovanje na zaključno prireditev Varnost in mobilnost za vse v Disneylandu – bo zagotovo poplačala njihov trud in vztrajnost pri delu na projektu.

Revozova dekleta za odnose z javnostmi skupaj z gostom Zlatkom

Zmagovalna ekipa OŠ Bršljin bo potovala v Disneyland

KmetijSKa aPoteKain vinski laboratorij

novo mesto, 07/302 31 99AGRO NASVET d.o.o., Smrečnikova

ulica 45 (Pri vrtnariji v Šmihelu)

» StrokoVno SVetoVanje » sredstva za varstvo rastlin (škropiva)

» analiza vina » usluge vinskega labora-torija: meritve sladkorja, kisline, prostega žvepla

» foliarna gnojila » čistila, barvila ... » sredstva za kletarjenje

IZKORISTITE NASVET AGRONOMA

deloVni čaS: pon. - pet: 8.-18. ure, sobota: 8.-12. ure

15št. 94, maj 2013 Vaš mesečnik

gosp

odar

stvo

Page 16: Vaš mesečnik maj 2013

Dežela kozolcev tik pred odprtjemŠentrupert se bo z odprtjem edinstvenega muzeja s kozolci na svetu, imenovanim Dežela kozolcev, uvrstil na zemljevid svetovnih zanimivosti. “Občina Šentrupert se je odločila, da ta projekt vzpostavi v čast slovenskemu kozolcu - tej nacionalno pomembni stavbni dediščini,” poudarja župan Rupert Gole.

Živa Zakšek Alenka Lamovšek

“Na južnem robu Šentruperta je na ogled 19 sušilnih naprav - od tega 17 kozolcev, skozi katere je moč videti celoten razvoj slovenskega kozolca,” pravi Gole. Vsi izvirajo iz Mirnske doline - razen dvojnega vzporednega kozolca, ki prihaja iz okolice Ivančne Gorice. Najstarejši med njimi je Lukatov toplar iz leta 1795 - gre za enega najstarejših kozolcev na Slovenskem in je v muzeju edini prekrit s slamo. Muzej bo odprt skozi vse leto. Raz-prostira se na dveh hektarjih in pol, med kozolci pa vodi kilometer sprehajalnih poti. “Obisk, ki smo ga zabeležili že pred uradnim od-prtjem - prek 8000 obiskovalcev, kaže, da bo ta projekt dejansko uspel v Mirnsko dolino privabiti številne goste,” je prepričan župan. Deželo kozolcev, ki poleg muzeja

na prostem vključuje tudi Center za ohranjanje kulturne dediščine, bodo odprli 6. junija. Kozolec je bil prvotno namenjen su-šenju in spravilu nekaterih poljskih pridelkov, služil je tudi za hrambo orodja in kmetijske mehanizacije. Zdaj pa postaja Šentrupert z De-želo kozolcev mednarodno prepo-znavno turistično, izobraževalno in kulturno središče, sčasoma pa naj bi muzej na prostem prerasel v model ekomuzeja.

Film o Deželi kozolcev - prvem muzeju na pro-

stem s kozolci na svetu si oglejte v petek, 7. junija,

ob 18:30.

16 Vaš mesečnik št. 94, maj 2013Vaš mesečnik

turi

zem

Page 17: Vaš mesečnik maj 2013

Pavlin: »Pogrešam skupno promocijo«Gospodarska kriza se z upadanjem obiska odraža tudi v turizmu. Tudi na Kompasu Novo mesto beležijo na eni stran trend upadanja, na drugi strani pa se veselijo dobrega obiska zidanic, ki so nov produkt in je zato rast nekako pričakovana. “Čase, kakršni so sedaj, moramo enostavno jemati kot izziv in biti še bolj inovativni in še bolj prodorni. Vse, kar nas ne uniči, nas obogati,” pravi direktor Matjaž Pavlin.

U. V. M. arhiv Kompas Novo mesto

� kako vpliva recesija na turi-zem v naši regiji?Pogoji na trgu so načeloma za vse enaki, pa vendar nekateri to krizo preživljajo dosti lažje kot drugi. To so predvsem tisti, ki ne obupavajo in se ne smilijo sami sebi, ampak še bolj vneto iščejo načine za iz-boljšanje in promocijo svoje po-nudbe. Vse prevečkrat smo priča tarnanju in trditvam – nič se več ne splača, nič ni več tako, kot je bilo … Res je, da ni in verjetno tudi ne bo več tako, kot je bilo, ampak moramo biti tudi realni in priznati, da smo velikokrat delali, ustvarjali, predvsem pa živeli in trošili prek svojih zmožnosti, zato je sedaj primeren čas, da se spet postavimo na realna tla, predvsem pa, da smo zadovoljni tudi z bolj skromnimi rezultati.

� kako ocenjujete trenutno sta-nje turistične ponudbe na dolenj-skem?Dolenjska je v dobrih 15 letih, odkar se je s projektom Po poteh dediščine začel nek sistematičen razvoj turizma v tej regiji, naredila ogromen napredek. To nam pri-znavajo prav vsi: tako doma, kot tujci, ki prihajajo k nam. Bili smo prva regija v državi, ki je znala združiti najprej 12, nato celo 20 občin. O tem še danes marsikje lahko samo sanjajo, saj se marsi-kje ne morejo spraviti skupaj niti tri občine. Projekt Po poteh dedi-ščine je ne samo izbral najboljše lokacije naše regije, jih označil, pripravil brošure …, ampak je še večji dosežek to, da je šlo skozi različna izobraževanja več kot 500 ljudi (turizem na kmetiji, predelava mesa in mleka, peka kruha in potic, jezikovni tečaji, turistični vodniki …). Organizira-

ne so bile številne delavnice, na katerih so se zbirali ljudje in po-nudniki, snovali nove ideje, pred-vsem pa se učili tudi tega, da je osnova za uspeh v turizmu med-sebojno sodelovanje in poznava-nje ponudbe drug drugega. Da se torej naše delo ne konča, ko gost odide čez naš prag, ampak da je zelo pomembno, kakšno je naše okolje, kako bo gost celovito doživel trenutke, ki jih bo preživel v naši regiji. Na žalost je v turiz-mu tako, da se kvaliteta nekega dopusta, izleta ali potovanja šteje in ocenjuje po najšibkejšem členu v ponudbi. Tega znamo vsi vedno najprej izpostaviti. Zato se mora vsak ponudnik zavedati pomena skupnega razvoja regije in sodelo-vanja, ker le na ta način lahko po-nudimo dober turistični produkt in zadovoljimo gosta. Turizem je najbolj večplastna gospodarska dejavnost, ki ima dejansko vpliv na skoraj vse gospodarske dejav-nosti. Od gostov, ki prihajajo v našo regijo, nimajo koristi samo gostinci in turistični ponudniki, ampak tudi različni prevozniki, izdelovalci domače in umetne obrti, ponudniki raznih športnih aktivnosti, kmetje, vinogradniki, trgovine, lekarne, organizatorji prireditev, pa seveda občina, dr-žava, Dars … Sistematično delo v regiji je prineslo dobre rezultate. Zelo smo povečali svojo prepo-znavnost, izbrali smo pet nosilnih produktov regije (Po poteh dedi-ščine, Aktivne počitnice, Zdravje in sprostitev, Turizem v zidanicah, Kulinarika in vino), dobili svoj slo-gan in logotip, katerega osnova so stilizirane halštatske steklene jagode. Še vedno pa smo šibki v promociji. Ni nekih stalnih virov, ki bi omogočili skupno turistično promocijo regije. Vsak se trudi po svoje in zato so učinki slabši. Če hočemo sedaj vse to, kar smo dobro pripravili, učinkovito tržiti,

potem je nujna učinkovita skupna promocije. To zares pogrešam.

� kateri so nosilni produkti desti-nacije dolenjska, bela krajina in kočevsko-ribniška?Gre za pet nosilnih produktov, znotraj katerih se lahko najde praktično vsak ponudnik. Gene-ralno gledano menim, da imamo na Dolenjskem tri adute, na katere zagotovo lahko stavimo: arheolo-gija, turizem v zidanicah in cviček. Te tri blagovne znamke so enkra-tne in unikatne v svetovnem me-rilu in jih take ni moč najti nikjer drugje. Vse ostalo je bolj ali manj že nekje videno. V arheologiji smo v evropskem, če ne v svetovnem vrhu. Zidanice so unikatna oblika turistične nastanitve – nikjer na svetu ne morete najeti zidanice sredi vinogradov in v njej preživeti svoj dopust. Cviček pa je zagotovo tudi zgodba, ki jo tudi tujci zelo hi-tro kupijo. Na Matjaževi domačiji imamo vse več tujih gostov. Vsi v uri in pol vzljubijo cviček, samo na pravi način ga jim je treba predsta-viti. Prav tako tudi gosti zidanic, ki so potem razočarani, ker nikjer v Evropi ni možno cvička tudi kupiti (vsaj na primer v Bruslju – o tem bi res veljalo razmisliti). Največja dodana vrednost pa je naše gosto-ljubje, odprtost dolenjskega člove-ka, spontanost. To vse so vredno-te, ki jih sodobni evropski človek že krepko pogreša. Tu pri nas pa jih je deležen v izobilju. Ko se naši gostje sprehajajo po vinskih gori-cah, jih domačini redno vabijo na kozarček, kar naredi nanje izreden vtis. V knjigah vtisov v naših zi-danicah, ki so polne pohval, naj-bolj izpostavljajo čudovito naravo, prekrasne razglede, gostoljubnost, čistočo dežele pa tudi odlično ku-linarično ponudbo. Navdušeni so tudi nad lokalnimi prireditvami in kulturno dediščino naše regije.

� kako vidite razvoj turizma v Sloveniji?Po mojem trdnem prepričanju bi morala Slovenija narediti odločne korake k razvoju eko trajnostnega turizma. Vsi tujci so navdušeni nad našo lepo deželo. Skoraj vse, kar je lepega na naši zemlji, naj-dete tudi v Sloveniji, na tem ma-lem, a najlepšem koščku sveta. Slovenija bi morala postati eko-loški otok Evrope. Zdaj je morda še čas k tej usmeritvi, toda za to je potrebno sodelovanje vseh vej gospodarstva – kmetijstva, in-dustrije, okolja, zdravstva … Ne potrebujemo množičnega turizma, intenzivnega kmetijstva, generične hrane, ker smo premajhni in pre-bogato obdarovani. Z eko trajno-stno usmeritvijo bi postali raj za turiste višjega cenovnega razreda, ki so vse bolj osveščeni in iščejo tovrstno ponudbo.

� konzorcij turizem v zidanicah je te dni organiziral zanimiv do-godek. kaj se je pravzaprav do-gajalo?V sodelovanju z Zavodom Volun-tariat Slovenia, projektom T-lab in Društvom mladih v turizmu smo organizirali mednarodni prosto-voljski tabor. Študentje iz deve-tih evropskih držav in Mehike so v Grčevju zasadili 300 trsov eko vinograda. Gre za posebno sorto regent, ki jo že nekaj let razvija trsničarstvo Martinčič in je okolju prijazna. Na koncu tabora je po-tekala posebna T-lab razvojna de-lavnica, kjer smo iskali nove nači-ne promocije turizma v zidanicah in regije nasploh, predvsem prek spletnih strani in socialnih omre-žij. Študentom smo ob delu želeli tudi čim bolj pričarati ponudbo naše regije, zato smo jih peljali na kolesarsko turo v Kostanjevico na Krki, kjer so si ogledali tudi Kosta-njeviško jamo, na grad Struga, kjer so bili priča srednjeveški zgodbi, ogledali so si Dolenjski muzej, obiskali čebelarko in lončarko An-drejo Stankovič, organizirali smo jim spust z rafti, obiskali so tudi Trško goro in Stražo, kjer so prav tako pomagali lastnikom zidanic … Zelo so bili navdušeni tudi nad Vinsko vigredjo v Metliki. Njihovi vtisi so izjemni in pričakujemo, da bo to zelo učinkovit način promo-cije naše regije, saj bomo z njimi ostali v kontaktu tudi po konča-nem taboru.

17Vaš mesečnikšt. 94, maj 2013 Vaš mesečnik

Page 18: Vaš mesečnik maj 2013

Praksa na tv vaš kanalNa Ekonomski šoli Novo mesto že nekaj let izvajajo pro-gram medijski tehnik. Vsako leto nekaj nadebudnih učencev išče nova znanja tudi na TV Vaš kanal.

Med letošnjimi praktikanti sta bila tudi dijaka 3. letnika - Janja Re-snik in aleksandar radulović iz Novega mesta, ki sta svoje vtise o delu na novomeški televiziji strnila v naslednjih vrsticah.

janja resnik: "Da me zanima no-vinarstvo, sem začela razmišljati že nekaj let nazaj, a ne toliko, da bi se na podlagi tega odločila za srednjo šolo. Šele na začetku 2. letnika sem se počasi odločila, da

si želim šolanje nadaljevati v tej smeri. V prostem času rada foto-grafiram in se družim s prijatelji. Najraje pridem iz šole k svojemu zlatemu prinašalcu Aronu. Kadar sem sama doma, najraje kuham ob glasni stari rock glasbi. Rada obiskujem festivale, kot so Švic, Schengenfest in podobni, rada pa obiščem tudi kakšen koncert. V prihodnosti si želim potovati po Evropi, moja največja želja pa je obisk Miamija. V šoli imam dobre ocene, saj se trudim za čim boljše možnosti za vpis na fakulteto. Vpi-sati se nameravam na FDV, smer

novinarstvo. Bala sem se, da se bo ta želja po praksi spremenila, a sem zdaj še bolj prepričana v to, da bo to moj prihodnji poklic. Všeč mi je sproščenost in prijaznost kolekti-va. Kljub temu, da zna biti včasih naporno, mi je všeč, da se vedno nekaj dogaja."

Aleksandar Radulović: "Zanima me predvsem tehnični del, ki se izvaja pri različnih medijih. Na šolo sem se vpisal, ker me enostavno zanima

delo z računalnikom, fotoaparatom, kameram ipd. V svojem prostem času se zelo rad ukvarjam z glasbo, rad ustvarjam novo vrsto glasbe, zelo rad fotografiram in snemam, seveda pa sem tudi zelo aktiven na področju športa. Rad tudi kuham in pečem razne dobrote. Ob glasbi se najbolj sprostim in osredotočim, počnem lahko pravzaprav karkoli. Obožujem nasploh potovanja, rad bi obiskal kako večjo državo, kot so npr. ZDA, Francija, Španija, Nemči-ja. Glede fakultete se še nisem po-polnoma odločil, razmišljam o IAM ali AGRFT. Na TV Vaš kanal sem se prijavil zgolj zaradi tega, da bi se nekaj naučil o novinarstvu in mon-taži, seznanil sem se tudi s tem, kar me je najbolj zanima, npr. urejanje zvoka. Glede kolektiva pa lahko re-čem, da so zelo prijazni, dobro so me sprejeli in tudi veliko naučili o njihovem delu in televiziji."

18 št. 94, maj 2013Vaš mesečnik

vaš

kan

al

Page 19: Vaš mesečnik maj 2013

• izdelavabrunaric• lesenihhiš• kozolcev• ut• ostrešij...

Tel.:07-30-81-448Gsm:041651435

Krška cesta 4b, Kostanjevica na Krki, [email protected]

oDDaja vaš KroG na vašem KanaLU

»v igralski poklic sem padel čisto nedolžen«janez Hočevar – rifle, igralec in profesor na ARGFT-ju, je minuli desetletji odigral številne vloge v gledališčih, filmih in na televiziji, a gledalci so si ga najbolj zapo-mnili po humorističnih vlogah. Trenutno se pripravlja na pred-stavo, ki bo v Anton Podbevšek

teatru v Novem mestu, kjer bodo uprizorili delo velikega filozofa Slavoja Žižka. Pogovor z Rifletom si lahko ogledate na TV Vaš ka-nal, še v nedeljo, 26. maja, ob 11. uri ali na www.vaskanal.com v arhivu oddaj Vaš krog.

»Skrita želja je, da bi se uvrstili med štiri najboljše«

Gost Verice marušič bo tudi Ivo Daneu, najboljši slovenski ko-šarkar vseh časov. ivo daneu je ambasador evropskega košar-karskega prvenstva, ki ga letos gosti Slovenija. Govorila bosta o pripravah na jesenski dogodek, naši reprezentanci in svojih ob-

čutkih na svetovnem prvenstvu v 70. letih, ko je bil kapetan jugo-slovanske reprezentance, ki je osvojila zlato. Pogovor si oglejte v programu TV Vaš kanal v ponedeljek, 27. maja, ob 20. uri.

Naj računovodski servis 2010!

; vodenje poslovnih knjig za zdravnike, odvetnike, sindikate, društva, podjetja, sp-je, kmete, za cerkev ...

; pomoč od ustanovitve do registracije podjetja

že 21 let z vami

www.oriks.si

MIRA LALIČ, s.p., DANILA BuČARjA 22, Novo MestoteL.: 07 33 73 380, GsM: 041 682 470, e-mail: [email protected]žNIcA žužeMBeRk: teL.: 07 30 88 606

ENOTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH

Vpis v izredno izobraževanjeza šolsko leto 2010/2011

Programi poklicno tehniškega in srednjega strokovnega

izobraževanja:

Avtokaroserist, avtoserviser, inštalater strojnih inštalacij, klepar krovec,mehatronik operater, oblikovalec kovin-orodjar, bolnièar -negovalec,elektrikar, raèunalnikar, zidar, tesar, peèar-polagalec keramiènih oblog,mizar

Prekvalifikacije:

Strojni tehnik, avtoservisni tehnik, elektrotehnik, tehnik raèunalništva,gradbeni tehnik, lesarski tehnik, zdravstvena nega, logistièni tehnik, predšolska vzgoja, kemijski tehnik, farmacevtski tehnik, kozmetièni tehnik,tehnik mehatronike.

Programi srednjega poklicnega

izobraževanja:

Vse informacije, priznavanje predhodne izobrazbe, oceno trajanja izobraževanja in stroškov dobite na tel.št.

, še bolje pa osebno na Šolskem centru Novo mesto v pisarni EIO vsak delovni dan od 9.00 do 17.00. Kontaktirate nas lahko tudi na elektronski naslov

(07) 39 32 202, GSM (031) 396-340

[email protected]

Vpis bo 16. 09. 2010 ob 17. uri na šolskem centru

Iz razliènih poklicev v vse navedene programe

Predhodni vpis v izobraževanje odraslih za šolsko leto 2013/2014

Pripravili vam bomo priznavanje, izračunali stroške izobraževanja, vam zagotovili prostor v izbranem programu,

ter vas obvestili na dom o podrobnostih vpisa, ki bo

predvidoma 12.9.2013, ob 17. uri.

ENOTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH

Vpis v izredno izobraževanjeza šolsko leto 2010/2011

Programi poklicno tehniškega in srednjega strokovnega

izobraževanja:

Avtokaroserist, avtoserviser, inštalater strojnih inštalacij, klepar krovec,mehatronik operater, oblikovalec kovin-orodjar, bolnièar -negovalec,elektrikar, raèunalnikar, zidar, tesar, peèar-polagalec keramiènih oblog,mizar

Prekvalifikacije:

Strojni tehnik, avtoservisni tehnik, elektrotehnik, tehnik raèunalništva,gradbeni tehnik, lesarski tehnik, zdravstvena nega, logistièni tehnik, predšolska vzgoja, kemijski tehnik, farmacevtski tehnik, kozmetièni tehnik,tehnik mehatronike.

Programi srednjega poklicnega

izobraževanja:

Vse informacije, priznavanje predhodne izobrazbe, oceno trajanja izobraževanja in stroškov dobite na tel.št.

, še bolje pa osebno na Šolskem centru Novo mesto v pisarni EIO vsak delovni dan od 9.00 do 17.00. Kontaktirate nas lahko tudi na elektronski naslov

(07) 39 32 202, GSM (031) 396-340

[email protected]

Vpis bo 16. 09. 2010 ob 17. uri na šolskem centru

Iz razliènih poklicev v vse navedene programe

19št. 94, maj 2013 Vaš mesečnik

vaš

kan

al

Page 20: Vaš mesečnik maj 2013

NOVO! V voznem parku imamo tri nove udobne in vrhunsko opremljene turistične avtobuse

Integralvoznikd.o.o.,Ljubljanskacesta26,8000Novomesto

Pokličite na 031 377 424 ali 07 39 35 422

NOVO mestO

mB turismo rHd (51+2) man lions CoaCH r07 (49+1) man lions CoaCH r08 (59+1)

Ne spreglejte na Vašem kanalu – Zdravje drugače

Pomlad je v zraku – kako si pomagati pri alergijah?Letošnja zima se je končno prevesila v pomlad. Višje temperature so bolj prijazne tudi ljudem, zlasti pa koži. A hitro povišanje temperatur je zahtevna sprememba tudi za naše telo, ki se nanjo odziva različno.

prvi četrtek

v mesecu ob

20. uri

trgovine in svetovalniceLokacije in telefoni za obisk in naročilo na osebni posvet

pri svetovalcu

Novo mesto 07 332 50 17

Ljubljana 01 518 76 10

„Letos je posebno leto, saj naše telo ni bilo pripravljeno, da bo naša koža tako nefunkcionalna kar šest mesecev. Nastale so velikanske spremembe v naši notranjosti, zato je bistveno, kaj smo jedli, kako

smo vzdrževali našo notranjo tem-peraturo,“ je za uvod v majsko od-dajo povedala irma ogorevc. Pogosta težava, s katero se ljudje soočajo v pomladanskih tednih, so alergije na cvetni prah. In pred-vsem o tem smo govorili v majski oddaji Zdravje drugače z Igorjem in Irmo Ogorevc. Kot sta pojasnila, so alergije pravzaprav krik telesa na pomoč. igor ogorevc ugotavlja, da je pri

vseh alergijah moteno delovanje želodca, tre-bušne slinavke, jeter in žolča, vedno so poško-dovane tudi sluznice v nosu, grlu, želodčne

sluznice in tudi sluznica tankega črevesa, ter dodaja: „Za to, da se znebimo alergije, je treba najti vzrok zanjo – treba je gledati celo telo, vključno s kožo.“ Vzroke za alergije lahko odkrijemo z obiskom poslovalnice Planeta zdravje, kjer s posebnim postop-kom na neinvazivnem analizatorju, na AMP aparatu, samo v treh mi-nutah o našem telesu in njegovem delovanju naredijo 130 analiz.

Pomembna je torej skrb za celo telo, sleherni del telesa mora imeti pravil-no temperaturo. Na telo je treba

gledati celostno, pri odpravljanju težav pa

je treba najprej poiskati vzroke zanje. In tudi zato

se lahko alergija pomiri že z enim samim obiskom pravega strokov-njaka, ki ugotovi vzroke za alergijo, pravita Igor in Irma Ogorevc, ki ob tem poudarjata pomen prave pre-hrane, da preprečimo zakisanje telesa in poskrbimo za ustrezno telesno temperaturo.

tv vaš kanalpriporoča

šolski športNovo mesto – športno me-sto. Majsko oddajo si poglej-te v ponedeljek, 27. maja, ob 20:30, ko se bo voditelj aleš kirn pogovarjal z mira-nom jermanom o šolskem športu.

Pokličite županaObčina Krško v juniju pra-znuje svoj praznik. V oddaji Pokličite župana se bo moj-ca kren v četrtek, 30. maja, ob 20. uri pogovarjala z žu-

panom miranom Stankom. Gledalci lahko pokličete in županu zastavite svoje vpra-šanje.V četrtek, 20. junija, ob 20. uri bo gost v studiu anton maver, župan občine Mo-kronog - Trebelno. Gledalci vabljeni k sodelovanju z va-šimi vprašanji.

Kako uspeti v tujini?Kako prodati, kupiti in dobro zaslužiti? V junijski oddaji boste izvedeli, kako ugotovi-ti, kdaj nam kdo laže, o mar-ketingu za arhitekte in kako uspeti z inovacijo v tujini. Ne zamudite oddaje z alešem liscem v sredo, 12. junija, ob 21. uri.

Pogovor z GoletovoPogovor s Sonjo gole, direk-torico Adrie Mobil, si lahko ogledate v četrtek, 13. juni-ja, ob 20. uri.

Lepote podeželjaV junijski oddaji Turizem in mi se boste potepali po krajevni skupnosti Metnaj in pokukali v mednarodni prostovoljski tabor o razvoju turizma v zidanicah. Oddaja bo na sporedu TV Vaš ka-nal v petek, 14. junija, ob 20:30.

20 št. 94, maj 2013Vaš mesečnik

vaš

kan

al

Page 21: Vaš mesečnik maj 2013

21št. 94, maj 2013 Vaš mesečnik

vaš

kan

al

Vaš mesečnik

NAGRADA »ZLATNO PENKALO«

Najvišja nagrada Verici MarušičTelevizija Vaš kanal se doslej lahko pohvali s kar nekaj priznanji, ki pa jih nedvomno nadgrajuje nagrada Zlato pero. V kategoriji televizijskih del je namreč najvišjo Grand prix nagrado „Zlatno penkalo“ za leto 2012, ki jo Hrva-ška turistična skupnost podeljuje tujim novinarjem za največji prispevek k promociji hrvaškega turizma v svetu, prejela novinarka Vašega kanala Verica Marušič.

Vesna Lakner Sofrić arhiv Vaš kanal

Letos so nagrade slovesno podelili že devetič, tokrat v cerkvi svetega Donata v Zadru. Prireditev je bila zelo odmevna, nenazadnje so o njej poročali praktično v vseh po-membnejših hrvaških medijih. Zlato pero podeljujejo v kategorijah najboljši tiskani material in najbolj-ša televizijska ali radijska oddaja. Verica Marušič je prejela zlato pero za odmevni medijski projekt - serijo polurnih oddaj V objemu hrvaških mest, lani predvajanih v večernih terminih Televizije Vaš kanal. V še-stih oddajah je v pogovoru z gosti govorila o lepotah in zanimivostih hrvaških mest, ki so prejela prizna-nje Hrvaške turistične skupnosti, to je modri in zeleni cvet. Kot je povedala v številnih intervjujih za hrvaške medije, gre za res viso-ko priznanje zanjo in za medijsko hišo. „Novinarji nismo vajeni pre-jemati priznanj, ampak tokrat so naše delo pa tudi trud prepoznali

v sosednji državi.“ Skupaj z dvema najvišjima pri-znanjema so sicer nagradili 18 tiskanih del, 11 televizijskih in

dve radijski deli z vsega sveta. „Že biti nomi-

niran v družbi velikih medijskih hiš z Japonske, Kanade, Nemčije in drugih držav pomeni zelo veli-ko, prejeti najvišje priznanje pa je posebna čast za Televizijo Vaš kanal in izjemno novinarko Verico Marušič,“ je poudarila irena Vide, odgovorna urednica in direktorica Televizije Novo mesto. Sicer pa to ni bilo prvo zlato pero za novinarja novomeške televizije. Pred štirimi leti ga je namreč prejel Slobodan jovič. Dogajanje v Zadru je obsegalo več kot zgolj podelitev priznanj. Za več kot 20 novinarjev je Turistična sku-pnost mesta Zadar v sodelovanju s Hrvaško turistično skupnostjo

pripravila poseben tridnevni program, skozi katere-

ga so želeli prikazati Hrvaško na izviren način. Predstavniki sedme sile so se lahko prepričali o ohranjeni na-ravni in kulturni dediščini, prijazni pokrajini in gosto-

ljubnih prebivalcih, poskusili kulinarično

ponudbo in tako doživeli lepo izkušnjo, ki so jo lahko

delili s prijatelji ter bralci, gledalci in poslušalci svojega medija.

Ste zamudili vašo najljubšo

oddajo?

najdete jo na

www.vaskanal.com

Page 22: Vaš mesečnik maj 2013

Šolski center Novo mestoVišja strokovna šolaŠegova ulica 112, 8000 Novo mesto

Play

KOZMETIKA

redni študij ▪ izredni študij ▪ študij na daljavo

strokovni naslov: diplomirani/-a inženir/-ka

strojništva

visokošolski strokovni študijski program (vs)

izredni študijUniverzitetni študijski program (Un)

22 št. 94, maj 2013Vaš mesečnik

Page 23: Vaš mesečnik maj 2013

Hladnikova 1, Novo mesto, Tel.: 07/384-44-33, e: naslov:[email protected]

Lepa darila za prvo sveto obhajilo in birmo! Botri pohitite!

darila•  sveče•  CD-ji/DVD-ji•  jaslice, •  križi in kipi,•  rožni venci, •  voščilnice,•  slike 

kNjige•  sveta pisma,•  molitveniki,•  kuharice•  priročniki,•  leposlovje,•  duhovnost, •  otroške knjige

Vrtni center Novo mestoSmrečnikova 4507 33 42 287GSM 051 654 994

Cvetličarna StražaUlica talcev 2007 30 84 490GSM: 051 655 762

Cvetličarna SrebrničeSrebrniče 1a07 33 82 315GSM 051 655 768

Cvetličarna Šmarješke TopliceŠmarješke Toplice 11507 30 73 010GSM 051 655 763

ViŠinSkooBrezoVanje dreVeSn

oV

o!

iz lastne proizvodnje vam nudimo pestro izbiro balkonskih rastlin, trajnic, enoletnic, sadik zelenjave …

Izberete si lahko zemljo, gnojila, grmovnice, drevesa, okrasne lonce in korita,…

Dančulovič Ninoslav s.p., Vorančeva 5, Novo mestoTel: 07 3375 080, mobitel: 041 236 375; 041 612 070

SeRViS GOSPODiNjSKih aPaRaTOV iN BeLe TehNiKe

www.servis-nino.siemail: [email protected] nino

leskovplast Tomaž Škrlec s.p., Cesta ob barju 40, ŠkofljicaKontakti: gsm 041/683-929, tel 01/36 63 506

E-mail: [email protected], www.leskovplast.si

pvC ograje za dvorišča in vrtove,za balkone, terase ter stopnišča

Pokličite: 041/683-929

0

5

25

75

95

100

vas Mesecnik_93 x 42 mm

1. marec 2013 8:31:25

LOKAR RADO s.p.

Dolnja Prekopa 20,8311 Kostanjevica na Krki

tel.: 07/49 87 310gsm: 041 630 456

e-mail: [email protected]

dobava in montaža toplotnih črpalk

• inštaliranje vodovodnih in plinskih napeljav

• toplotne oz. centralne inštalacije in vzdrževanje

• inštalacije talnega ogrevanja•diamantno vrtanje•čiščenjehišnihinvečjih

kanalizacij

23št. 94, maj 2013 Vaš mesečnikVaš mesečnik

Page 24: Vaš mesečnik maj 2013

Krovstvo in stavbo kleparstvo Jože Kramaršič s.p.Sela pri Dolenjskih Toplicah 18350 Dolenjske Toplice

Tel.: 07 30 65 423

KROVSTVO• pokrivanje s kritinami

priznanih proizvajalcev (tudi s črno kritino)

• izdelavo fičar• vgradnjo strešnih oken

proizvajalcev Velux in Roto

• strojno barvanje opaža• postavitev sončnih kolek-

torjev VELUX• izvedbo vseh vrst streh,

nadstreškov in strešnih konstrukcij

[email protected]

KLEPARSTVO• izvedbo žlebov, odtočnih

cevi• pokrivanje streh s

pločevino• izvedba INOX dimnikov.

Pri delu uporabljamo kakovostne strešne kritine priznanih proizvajalcev.

Pokličite:

041/647 465

24 Vaš mesečnik št. 94, maj 2013

Page 25: Vaš mesečnik maj 2013

naročena objava

Življenje brez bolečin s fizioterapijo CorpusPonujamo vam najsodobnejše oblike fizioterapevtskih pristopov in prijemov pri vseh patologijah gibalnega sistema. z neprecenljivimi izkušnjami in edinstvenim znanjem na tem področju vam lahko omogočimo takojšnjo odpravo ali lajšanje kroničnih ali akutnih bolečin in ponovno vzpostavitev funkcionalne gibljivosti. Po-skrbite za svoje telo in ne dovolite si, da bolečina prevzame nadzor nad vašim ži-vljenjem. Težave z njo ostanejo in načenjajo ostale vitalne dele vašega telesa.

Izidor Ivanović, dipl. fizioterapevt

Mnogim pacientom smo že po-magali, zakaj ne bi tudi vam. V naši fizioterapiji z vrhunskimi aparaturami in obsežnim zna-njem manualne terapije rešu-jemo:

Bolečine v področju kolkaPrizadenejo lahko vse starostne skupine, pogosteje pa se po-javljajo nad 50. letom starosti kot posledica obrabe kolka. Pri

mlajših gre največkrat za po-škodbe okolišnjih tkiv in skle-pnih struktur. V obeh primerih smo zelo uspešni pri saniranju posledic, ki jih pustijo tako ob-raba kolka kot tudi poškodbe. Tovrstne težave se kažejo kot bolečina po prednji strani ste-gna in na zunanji strani boka ter v področju ingvinalne gube. Lahko so tudi posledica težav z ledveno hrbtenico oz. bolečin v križu. Rešujemo jih zelo učinko-vito z uporabo posebnih manu-alnih tehnik skupaj z vadbeno

terapijo in globokimi udarnimi valovi, ki jim sledi stimulacija ključnih pripadajočih mišic kol-ka in hrbtenice s posebnimi po-stopki uporabe elektroterapije.

Teniški komolec, golferski komolecZa oba je značilna bolečina na zunanji oz. notranji strani ko-

molca. Pogosto so gibi roke in prstov tudi boleči. V težjih pri-merih že vsakodnevne aktiv-nosti (prijem kozarca, loparja, zapiranje zadnjih avtomobilskih vrat, stisk rok, itd.) povzroča-jo neželene nevšečnosti. Kot zelo izkušeni takoj prepoznamo pravi vzrok bolečin in ustre-zno ukrepamo z različnimi terapevtskimi modalitetami, kot so elektroterapija, globo-ki udarni valovi in specifične funkcionalne terapevtske vaje.

Bolečine v rami brez ali s kalcinacijoV tem primeru uporabljamo globoke udarne valove, ki zelo

uspešno odstranijo kalcinacije v rami in poskrbijo za hitro celje-nje poškodovanih struktur.

Bolečini v peti

Bolečina v peti je tipično moč-nejša pri prvih korakih zjutraj

po spanju ali pri stoji po daljšem sedenju. Pogosto se pojavi zelo ostra bolečina v predelu sredi-ne ali robov pete in tudi vzdolž stopalnega loka, veliko prizade-tih jo opiše, kot da bi stopili na steklo. Tukaj smo zelo uspešni z uporabo globokih udarnih valov in globinskega laserja. Veliko pa-cientov to terapijo zelo pohvali in čutijo takojšnje olajšanje bo-lečine.

Bolečine po starejših operacijah sklepov, ki še vedno povzročajo težaveNe posegajte po protibole-činskih zdravilih, ker ste hitro

obupali zaradi stanja, ki po ope-raciji nikakor noče biti boljše. S podrobnim pristopom in iz-kušnjami bomo skupaj prišli do bistva težav in vam omogočili polno gibanje brez bolečin.

To je samo nekaj primerov, pri katerih smo zelo uspešni, zato ne oklevajte in nas pokličite ter si samo s klicem dopustite mo-žnost za kvalitetnejše življenje. Za življenje z izbiro.

25Vaš mesečnikšt. 94, maj 2013

Page 26: Vaš mesečnik maj 2013

Tel.: 07/393 4 740, Tel.: 07/393 4 751www.veterina-nm.sie-mail:[email protected]

amBulanta za male Živali

delovni čas: pon. - pet.od 7.00 - 19.00 ure

sob. od 7.00 - 11.00 ure

izven delovnega časa pokličite 112

veterinarska lekarna

delovni čas:pon. sreda:

od 7.00 - 18.00 uretor., čet., pet.:

od 7.00 - 15.00 uresobota:

od 7.00 - 11.00 ure

Šmarješka c. 2, 8000 Novo mesto

POGREBNE IN POKOPALIŠKE STORITVE

OKLEŠEN(07) 33 70 200 - NON STOP

Nudimo vam vse storitve na enem mestu.Trudimo se biti najboljši ter najugodnejši.

O k l e š e n d . o . o . , K R o k u 2 6 , N o v o m e s t o

Z nevroadaptivno terapijo s skener aparatom vam pomagamo odpraviti vaše težave: bolečine rok, nog, hude glavobole, bolečine v križu, po-gosta vnetja grla, mehurja ali ledvic; težave s prebavo, želodcem, žolčem, jetri, dihali ...

• protibolečinska in sprostitvena terapija• terapija uravnovešennega delovanja telesnih funkcij

in organov• očiščevalna terapija • terapija okrepitve telesa• prodaja domačih zeliščnih čajev, tinktur, olj in mazil• prodaja medu in medenih izdelkov

Naročanje in informacije:

040 804 430Studio LeOna, Straža, Ob Krki 1

Studio LeOnaNOVO V STRAŽI

Prodaja pisarniškega materiala in tiskovin po naročilu - 031 376 146

NICK 1 trgovina, zastopanje in posredovanje d.o.o., Cankarjeva 3, Črnomelj

Imate težave z zdravjem?

www.prijatelj.biz

prevozi prijatelj d.o.o., Šentrupert99,Šentrupert,[email protected]

mobi: 041 627-132, 051 627-132

za dijake: Šentrupert - mirna - trebnje - mirna peč - sevno - novo mesto in obratnoza Študente: novo mesto - maribor - novo mesto

Prevozi Prijatelj

26 Vaš mesečnik št. 94, maj 2013Vaš mesečnik

Page 27: Vaš mesečnik maj 2013

•proizvodnja,vgradnjainvzdrževanje•oknainvrata,vratazazidanice•starinskaoknainvrata,izdelavaalirestavriranje•balkonskeograje•klopiinmize•pohištvo•obnovainpopravilopohištva

zANESLJIvI, StrOKOvNI, PrILAgOdLJIvI hItrO IN ugOdNO, ...

35 let tradicije

drska 15, Novo mestotel. 07 30 23 302mob. 031 709 [email protected]

07/332-31-10 | www.artoptika.siDel. čas: od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure

NOVA KOLEKCIJA 2013

PE NOVO mEstOSeidlova cesta 16

• brezplačni okulistični preglediskoncesijo (brez napotnice, z zdravstveno kartico in urejenim zdravstvenim zavarovanjem)

• korekcijskainsončnaočalater kontaktneleče

•roloji,panelnezavese,karnise•klasičnogubanezavese,namizneprte...www.zavese.informacija.net/[email protected]

Gabrijela Predovič s.p.Bereča vas 15 a, Suhor

Tel.: 07/30 50 153 Gsm: 041 649 872

brezplačna

izmera

PrihrANite z eNergetsKO VArčNimi OKNi iN VrAti

TIM-S Robert Lovše s.p., ŠENTRUPERT 69TEL:+386 7 30 40 788, MOBI: 031 788 032

»Biološke čistilne naprave »Greznice »Zbiralniki za vodo

25 le

tna

gara

nc

i ja na polietilenski rezervoar

[email protected]

27Vaš mesečnikšt. 94, maj 2013 Vaš mesečnik

Page 28: Vaš mesečnik maj 2013

Pridobivanje delovnih dovoljenj(urejamo celoten postopek

za delo tujcev v Sloveniji)

Priglasitev opravljanja dejavnostiin napotitev delavcev

(za delo v AUS)

Pridobitev vizePridobitev vize(za delo tujcev v NEM)

Računovodske storitve

Virtualna pisarna(najem poslovnega prostora)

041 77 77 61www.agencijaspin.si

Imate poslovno idejo?

Želite ustanoviti d.o.o.,vendar pa vam na

začetku poti manjka7.500€ za osnovni kapital?

Ponujamo vam nakuppopolnoma novega podjetja!popolnoma novega podjetja!

(za katerega ne potrebujete7.500 € osnovnega kapitala)

Hitro (že v 1 dnevu) in ugodno!

28 Vaš mesečnik št. 94, maj 2013

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

����������������� ����������������������������������������� ������������������������

PANTER GYM & BAR Topliška cesta 2a(pri Planetu Tuš)

POSKUSITE, OBČUTITE, UŽIVAJTE.

..

NEKATERI SANJAJO O USPEHU,

DRUGI JIH DOSEGAMO...

- V PANTER GYMU -OKREPITE SVOJE TELO,

GA PREOBLIKUJTE IN NABERITE MOČI!

FITNES * PILATES * WTS

* TRX * GLIDING *

SPINNING * FITT BOX VEČ NA:

WWW.PANTER-GYM.SI

ali 051/60-90-80051/60-90-80

42 NOVI MEDIJ

VinSka Vigred USpela - 31. Vinsko vigred je v treh dneh »na treh metliških placih« obiskalo okrog 18.000 ljudi. Prodali so okrog 250 jagenjčkov in odojkov, obiskovalci pa so popili 9000 litrov vina. Na celotnem prizorišču so prodali in razdelili več kot 1000 pogač. Skupno se je na treh odrih zvrstilo več kot 600 nastopajo-čih, iz Ljubljane je prikolesarilo 650 kolesarjev, na Urbanovem teku pa je sodelovalo 120 tekačev. Vinska vigred 2013 bo ostala v spo-minu po slavnostnem govorniku, domačinu dr. juliju nemaniču, in po prevladujočem obisku mladih, ki so obiskali degustacijsko klet.

ZBRALI SO SE NA ZAPLAZU - V organizaciji Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije se je 18. maja na Zaplazu zbralo okoli 300 ljudi. Po maši, ki jo je daroval novomeški škof andrej glavan, je sledil kulturni program, v katerem so sodelovali člani društva, pridružil pa se jim je še Mešani pevski zbor Mavrica iz Novega mesta.

Page 29: Vaš mesečnik maj 2013

samokolnice

črpalke z elektro in bencinskim motorjem

traktorske črpalke za namakanje

ŠKROPILNICE/NAMAKALNI SISTEMI

črpalke za pretok gNOjEvKE

Mirka Vadnova 22, 4000 KranjT.: 04/204 14 79M: 040/831 441E: [email protected]

KOMBINIRANE PEČI ZA CENTRALNOOGREVANJE NA TRDA GORIVA IN OLJE

zelo visok izkoristek majhne dimenzije izdelava po naročilu prodaja kombiniranih bojlerjev

možnost ogrevanja na lesne sekance in pelete 40-letna tradicija (začetki izdelovanja peči v Britofu pri Kranju)

www.vrecek-agro.si

•zelovisokizkoristek•prodajakombiniranihbojlerjev•40letnatradicija

Vreček agro d.o.o., M. Vadnova 22, 4000 Kranj , T 04 23 41 740, 040 831 441, www.vrecek-agro.si

OPREMA za HIŠNe lJUBlJeNčke

pečI za CeNtralNo oGreVaNJe HItop

• na trda goriva in olje• na pelete• na lesne sekance

Pravo in zračno orožje, loki, samostreli

• Ovratniceprotilajanju(nazvok,spršilom,statične)

• Daljinskiupravljalcizašolanjepsov• Nevidne–vkopaneograjezapse• Vratazamačkeinpse

• Pitnikiinavtomat-ski(digitalizirani)dozirnikihrane

škropilnice pršilniki

LEOPOLD KOŠČAK s.p.Kamnje 7a, Šentrupert, tel.: 07/30 40 214GSM: 041 754 051

izdelava kotlov za pripravo živinske krme

ZaKljučNa Dela V GraDbeNišTVuslikopleskarstvo, fasaderstvo, suhomontažni sistemi

[email protected]

Deni Guculović s.p.Trška gora 94, Novo mesto

Tel./fax: 07 30 75 778gsm: 031 689 944

29Vaš mesečnikšt. 94, maj 2013

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

predStaVili Se na SejmU - Na največjem dogodku s področja kozmetike in frizerstva v Sloveniji, to je sejem kozmetike in frizerstva v Celju, se je predstavila tudi tre-banjska podjetnica petra šircelj. Podjetje ART-PE je predstavilo ma-sažne in kozmetične mize, pediker-ske stole, frizerske stole in umival-nike ter vse napredne naprave za uporabo v kozmetiki. Zaposlene kozmetičarke, ki sicer delujejo v Hiši lepote ART-PE v Novem me-stu, pa so brezplačno izvajale raz-lične tretmaje na obrazu in telesu.

šmarječani drŽaVni prVaki - Na Debelem rtiču je potekalo 7. državno tekmovanje iz prve pomoči. Udeležilo se ga je osem ekip, med katerimi so se najbolje odrezali osnovnošolci iz Šmarjete. Na zmagovalnem odru so se jim na 3. mestu pridružili učenci Osnovne šole Sava Kladnika iz Sevnice. Učenci so sicer tekmovali iz znanja zgodovine Rdečega križa in iz prve pomoči, v praktičnem delu pa so nudili prvo pomoč "ponesrečencem".

dirkali okoli SloVenije - 9. maja se je začela sedma kolesarska dirka okoli Slovenije. Udeleženci so morali prevoziti 1229 kilometrov in premagati skoraj 15 tisoč me-trov nadmorske višine. Na startu je bilo 83 kolesarjev iz 12 držav. Svetovno združenje ekstremnih kolesarjev je dirko ponovno ocenilo kot najboljšo v Evropi. Zmagovalec v solo kategoriji je bil mitja rok, tretje mesto pa je dosegel Sandi bayer iz Roletarstva Bayer. Na cilj se je vrnil po 1 dnevu, 23 urah in 54 minutah.

Page 30: Vaš mesečnik maj 2013

30 Vaš mesečnik št. 94, maj 2013

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

odkrili SlakoV Spomenik - V sklopu Tedna cvička se je veliko šte-vilo nadebudnežev podalo tudi na drugi pohod po Slakovi poti, ki je v domala idiličnih pogojih imel letos še posebno težo: na vrhu Trške gore, ob tamkajšnji cerkvi, so se legendarnemu mojstru frajtonarice poklonili z odkritjem spomenika. lojze Slak je tako ovekovečen v njemu tako ljubem kraju, med trškogorskimi griči in dolinami, kjer je nastala mnogotera nje-gova zimzelena pesem. Odprtje je bilo še bolj slovesno zaradi prisotnosti Lojzetove bližnje družine in pevskega vložka njegovih Fantov s Praprotna. Kot je dejala njegova žena ivanka: »Sedaj bo Lojze vedno gledal na našo zidanico.«

odlično pripraVili jedi - Na Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje je potekalo zaključno preverjanje za pridobitev certifikata pomoč-nik kuharja. Udeleženci so z odlično pripravljenimi jedmi in znanjem pre-pričali komisijo ter vsi uspešno opravili preverjanje.

za čiSto okolje - Ob dnevu Zemlje so tudi zaposleni v TPV organizi-rali čistilno akcijo. V okolici poslovnih enot v Brežicah, na Veliki Loki in Suhorju so obrezovali in žagali grmovje, kosili trato, grabili listje, pobirali odpadke in pometali smeti. S tem so očistili svoje delovno okolje, hkrati pa prispevali k ureditvi krajev, v katerih delujejo njihove enote.

odprla Salon - Sredi maja sta lastnik salona Pohištvo RAJ Trebnje jože rantah in njegova antonija pred poslovnimi partnerji, sodelavci in prijatelji prerezala trak lastnega salona pohištva na Obrtniški ulici v Trebnjem. Rantah poudarja, da gre predvsem za programe slovenskih proizvajalcev, »s čimer tudi mi prispevamo majhen kamenček k ohranitvi delovnih mest v pohištveni industriji«, in dodaja, da želi slediti željam in potrebam kupcev ter postati eden vodilnih ponudnikov kakovostne notra-nje opreme v jugovzhodni

Page 31: Vaš mesečnik maj 2013

31Vaš mesečnikšt. 94, maj 2013

v ob

jekt

ivu

Vaš mesečnik

kri rešUje ŽiVljenje - Ob svetovnem dnevu Rdečega križa in tednu Rdečega kri-ža Slovenije je novomeško združenje pripra-vilo več dogodkov pod gesloma „Kri rešuje življenje“ in „150 let humanitarnega dela“. Na novomeškem Novem trgu so tako pred-stavili dejavnosti združenja, osnovnošolci in drugi občani pa so si lahko izmerili raven holesterola, krvnega tlaka in sladkorja v krvi ter se spoznali s tehnikami oživljanja. Sicer so – kot je povedala barbara ozimek, se-kretarka OZRK Novo mesto – med drugim obeležili teden Rdečega križa s tem, da so po trgovinah zbirali prehrambene in higi-enske izdelke, predstavili so delo Rdečega križa, odprli krajevno organizacijo Rdečega križa v Prečni, na Debelem rtiču pa izvedli osnovnošolsko državno tekmovanje iz prve pomoči. Pripravili so še dobrodelni tek, jutri pa srečanje prostovoljcev območnih zdru-ženj Novo mesto in Gornja Radgona.

ločeVanje odpadkoV - Vedno aktualne teme ločevanja odpadkov so se na novome-škem šolskem centru lotili tudi iz drugega zornega kota. Predavatelj jürgen Hüskens iz nemškega TITECH-a, vodilnega svetov-nega podjetja, ki se ukvarja s sortiranjem vseh vrst, je predstavil nekatere sodobne trende ločevanja odpadkov. Stvari, ki so še vedno uporabne, je treba reciklirati, saj jih lahko kasneje prodamo na trgu. V podjetju so izumili tudi novo napravo. »Naprava je zelo majhna in učinkovita. Je na vrhu zelo hitrega traku, to je štiri do pet metrov na sekundo, zelo visoka hitrost, in skenira kot radar ves material, ki je na traku. Z analizo se potem izpostavi dober, uporaben materi-al. Ker je naprava sposobna prepoznati vse materiale, je kot prstni odtis. Material, ki ga želiš izluščiti iz tega, lahko prodaš naprej,« pravi Hüskens.

Page 32: Vaš mesečnik maj 2013