Top Banner
Your Scandinavian Partner in Co-Productions WWW.FILMVAST.SE DET VÄSTSVENSKA FILMÅRET 2015
30

Västsvenska filmåret 2015

Jul 30, 2016

Download

Documents

Film Väst

Det västsvenska filmåret 2015 var mycket framgångsrikt med en Oscarsnominering, två Kristallbjörnar i Berlin, tre filmer i Cannes och 14 Guldbaggar samt Biopublikens pris. Film Väst befäste sin ställning som en av Europas mest framgångsrika filmfonder och efter Svenska Filminstitutet den väsentligaste finansiären av filmproduktion i Sverige. I denna broschyr får du reda på hela Film Västs verksamhet och resultat. Ladda ner och läs!
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Västsvenska filmåret 2015

Your Scandinavian Partnerin Co-Productions

WWW.FILMVAST.SE

DET VÄSTSVENSKAFILMÅRET 2015

Page 2: Västsvenska filmåret 2015

DET

VÄS

TSVE

NSKA

FIL

MÅR

ET 2

015

Oscars- nominering för Bästa makeupEva von Bahr och Love Larson Oscarsnomi-nerades för sin insats i Hannes Holms Hund-raåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Guldbaggar & Biopublikens prisFilm Västs samproduktioner vann 14 Guldbaggar och Biopublikens pris för 2015 års filmer. Det näst bästa resultatet hittills.

Nio filmer i Toronto Rekord-många samproduktioner: The Para-dise Suite, One Floor Below, My Name is Emily, Efterskalv, Pojkarna, Mænd og Høns, Bølgen, Every Thing Will Be Fine, Min lilla syster.

Tre filmer i CannesMagnus von Horns Efterskalv, Radu Muntans One Floor Below och kortfilmen Pojkarna av Isabella Carbonell.

1

3

14

9

Två Kristallbjörnar i BerlinBeata Gårdelers Flocken och Sanna Len-kens Min lilla syster vann Kristallbjörnar vid Berlinale. Dessutom visades Wim Wen-ders Every Thing Will Be Fine och TV-dra-mat Ögon blå.

DET VÄSTSVENSK A FILMÅRET 2015

2

Page 3: Västsvenska filmåret 2015

Prix EuropaViva Hate vann europeisk TV:s finaste pris, Prix Eu-ropa men också två svenska Kristallen, där Film Västs samproduktioner hade tio nomineringar.

60 miljoner TV-tittareFilm Västs filmer och TV-dramer har haft drygt 60 miljoner tittare i Sverige. Ack Värmland toppar listan med 16 miljoner tittare. TV-drama totalt lock-ade 40 miljoner, medan filmer riktade till de små sågs av två miljoner.

Premiär: 21 långfilmer och två TV-dramaUnder 2015 har 21 svenska och internationella långfilmer och två TV-drama haft premiär. Till det kommer ett antal korta dokumentärer och kortfilmer. Under 2015 spelades också tolv långfilmer/TV-drama in i Västra Götaland och ett tjugotal samproduktioner postproducerades.

425 000 svenskar hann se Hannes Holms biosuccé En man som heter Ove från premiären på juldagen fram till nyårsafton. När detta skrivs i mars 2016 har Ove slagit både Emil i Lönneberga och Ronja Rövardotter och är den tredje mest sedda svenska filmen på landets biografer sedan 1963.

The most successfulregional film fund

in Scandinavia

60

23

1 700 000

3

Page 4: Västsvenska filmåret 2015

Film Västs uppdragsbeskrivning säger att vår verksamhet ska ge nationell och internationell lys-kraft till Västra Götaland. Det är

en ambitiös och uppfordrande utgångs-punkt.

Vi strävar efter att vara en av Euro-pas tre mest framgångsrika regio nala filmverksamheter. Varje år de senaste fem åren har vi lyckats med det i kraft av de sammanvägda konstnärliga och publika resultaten på hemmaplan och internationellt.

Film Väst är i dag ett mycket starkt varumärke i den euro peiska filmvärlden – ett varumärke som står för hög kvali-tet, förnyelse och utmanande innehåll, men också för ett publikt tilltal och ett innehåll som berör och angår många människor runt om i världen.

Film Väst är en ledande nationell ak-tör och efter Svenska Filminstitutet den väsentligaste finansiären av filmproduk-tion i Sverige. Våra samproduktioner har sedan slutet på förra decenniet domine-rat de svenska filmgalorna och kritiker-listorna.

Våra samproduktioner har varit den svenska publikens vanligaste val under den senaste tioårsperioden. Biopubli-kens årliga pris har sedan det instiftades

utan undantag tilldelats någon av Film Västs samproduktioner.

DEN SVENSKA filmpolitiken är under omstöpning. Regeringen beslöt under våren att säga upp det filmavtal som reglerat filmpolitikens huvudsakliga innehåll och utformning.

Svensk filmpolitik har sedan början på 1960-talet styrts av ett avtal mellan staten och branschen. Nu får Sverige, liksom så gått som samtliga länder i Europa, en helstatlig filmpolitik.

Film Väst och övriga regionala pro-duktionscentrum har länge förespråkat en helstatlig nationell filmpolitik. Filmavtalet har blivit den minsta ge-mensamma nämnarens filmpolitik. Det har saknats en livaktig och framåtsyf-tande nationell politisk diskussion om filmen.

Filmen når på ett helt unikt sätt ut till medborgarna och bör självklart vara ett centralt element i ett lands kulturpolitik och debatt.

FILM VÄST har tillsammans med Sveri-ges Television och Film- och TV-produ-centerna argumenterat för att den nya filmpolitiken måste vara offensiv och tydlig i mål och vision. Filmpolitiken bör bygga på de tre grundpelare som så gott som all nationell och regional filmpolitik runt om i världen delar: • filmen som konstform; • filmen som publik företeelse;• behovet av att bygga och underhålla

en stark bransch.All filmproduktion kräver stora offent-

liga ekonomiska insatser, samtidigt utvecklas och produceras all film av privata aktörer. Det är filmens särart och skiljer filmen från så gott som alla andra konst- och kulturformer.

Film Väst är en ledande nationell aktör och efter Svenska Filminstitutet den väsentligaste finansiären av filmproduktion i Sverige. ”

TOMAS ESKILSSON, VD FILM VÄST

EN OFFENSIV FILMPOLITIK

EN OFFENSIV FILMPOLITIK

4

Page 5: Västsvenska filmåret 2015

DEN SVENSKA filmens ställning och position har diskuterats flitigt under året. Svensk film har haft svårt att nå publiken på hemmaplan och har saknat riktigt stora internationella framgång-arna. Marknadsandelen för svensk film var oroväckande låg under årets tio förs-ta månader, men rätades i någon mån upp under årets sista veckor.

Svenska Filminstitutets prioritering-ar av art house film med mycket liten publik potential och det nationella auto-matstödet till publik film är väsentliga förklaringar till den negativa utveck-lingen.

Film Väst har under året tagit kon-kreta initiativ för att svensk film ska återerövra sin starka ställning hos pu-bliken. Filmer som förenar hög kvalitet, angelägen tematik och publikt tilltal är nödvändiga om svensk films ställning ska stärkas på hemmaplan.

DEN NYA digitala världen har påverkat filmens alla led: produktion, distribu-tion och visning. Filmbranschen i vid bemärkelse har så här långt haft svårt att skapa nya fungerande affärsmodeller och handlingslinjer.

Den pågående digitaliseringen utövar ett starkt inflytande på alla delar av Film Västs verksamhet och kommer att göra så under en överskådlig framtid.

Den nationella och internationella konkurrensen om attraktiva filmprojekt har ökat. I flertalet länder i Europa kan man kombinera offentliga nationella och regionala stöd till filmproduktion med automatiska produktionsrabatter.

En stor undersökning för European Audiovisual Laboratory visar att de automatiska produktionsrabatterna är en god affär för de länder som infört dem. De ökade skatteintäkterna överstiger kostnaderna.

Film Väst lät under året göra en utred-ning av vad en produktionsrabatt skulle kunna innebära för Sverige. Den har så här långt varit ett bra verktyg för ett lobbyarbete.

Film Västs förmåga att attrahera inspelning av riktigt stora internatio-nella projekt skulle avsevärt stärkas om det fanns en svensk produktionsrabatt av internationellt snitt för film- och TV-dramaproduktion.

FILM VÄSTS starka ställning i den na-tionella och internationella filmvärlden bygger i grunden på tre faktorer: • en mycket god kunskap, förståelse

och analys för hur filmen fungerar på alla plan regionalt, nationellt och internationellt;

• en förmåga att välja filmprojekt att samproduceras som ger stora konst-närliga och publika framgångar nationellt och internationellt;

• tillräckligt stora ekonomiska re-surser för att dessa projekt ska välja Västra Götaland för hela eller delar av sin produktion.

Bolaget måste ständigt uppdatera och utveckla sin omvärldsförståelse och sin förmåga att analysera och välja rätt projekt att samproducera. Det är själva basen i arbetet och en nödvändig förut-sättning.

Givet att de ekonomiska förutsätt-ningarna och resurserna är tillräckligt goda kan ytterligare steg tas mot en Europaledande ställning: att vara den ledande regionala filmverksamheten.

Marknadsandelen för svensk film var oroväckande låg under årets tio första månader, men rätades i någon mån upp under årets sista veckor.

EN OFFENSIV FILMPOLITIK

5

Page 6: Västsvenska filmåret 2015

BØLGENLångfilmHuvudland: NorgeTitle: The WaveRegi: Roar Uthaug Manus: John Kåre Raake, Harald Ro-senløw EegProducent: Are Heidenstrøm Fantefilm, Sean Wheelan FilmgateInspelad i Västra Götaland: NejPostproducerad i VGR: JaUrpremiär: 15 augusti, Haugesund FilmfestivalSvensk biopremiär: NejA-filmfestivaler: TorontoÖvrigt: Norges OscarsnomineringNorsk biopublik: 832 706

ACK VÄRMLANDTV-drama, 10 avsnittHuvudland: SverigeRegi: Ulf Malmros Manus: Ulf Malmros, Jaana FominProducent: Jan Blomgren, Bobfilm Inspelad i Västra Götaland: JaSvensk TV-publik 2015: 16, 4 miljoner (TV4-play inte inräknat)

A ROYAL NIGHT OUTLångfilmHuvudland: StorbritannienRegi: Julian Jarrold Manus: Kevin Hood, Trevor de SilvaProducent: Robert Bernstein, Ecosse Films, Sean Wheelan, FilmgateInspelad i Västra Götaland: NejPostproducerad i VGR: JaUrpremiär: 8 maj 2015 Svensk biopremiär: NejBrittisk biopublik 2015: 220 000USA biopublik 2015: 32 000Australiensisk biopublik 2015: 110 000

PREMIÄRER 2015

6

Page 7: Västsvenska filmåret 2015

CEREMONINLångfilm, dokumentärHuvudland: SverigeRegi: Lina Mannheimer Manus: Lina MannheimerProducent: Mathilde Dedye, Lina Mannheimer, French QuarterUrpremiär: 8 november 2014, CHP:-DOXSvensk biopremiär: 13 februariSvensk biopublik 2015: 1 779Betygsindex: 3,05

DIRK OHM - ILLUSJONISTEN SOM FORSVANTLångfilmHuvudland: NorgeTitle: The Disappearing IllusionistRegi: Bobbie Peers Manus: Bjørn Olaf JohannesenProducent: Maria Ekerhovd, Mer Film, Lizette Jonjic, Migma FilmInspelad i Västra Götaland: NejUrpremiär: 27 mars Svensk biopremiär: NejA-filmfestivaler: Moskva, Karlovy VaryNorsk biopublik 2015: 3 257

DET VITA FOLKETLångfilmHuvudland: SverigeTitle: The DepositeRegi: Lisa Aschan Manus: Lisa AschanProducent: Anna-Maria Kantarius, GaragefilmInspelad i Västra Götaland: JaUrpremiär: Stockhoms Filmfestival Svensk biopremiär: 27 novemberA-filmfestivaler: TallinnSvensk biopublik: 2 608Betygsindex: 3,19

PREMIÄRER 2015

7

Page 8: Västsvenska filmåret 2015

EN MAN SOM HETER OVELångfilmHuvudland: SverigeRegi: Hannes Holm Manus: Hannes HolmProducent: Annica Bellander, Nicklas Wikström Nicastro, Tre VännerInspelad i Västra Götaland: JaUrpremiär: 151225 Svensk biopremiär: 151225Guldbagge: Bästa manliga huvudroll (Rolf Lassgård); Bästa mask/smink (Eva von Bahr/Love Larsson); Biopublikens pris.Svensk biopublik 2015: 424 982Norsk biopublik 2015: 35 004Betygsindex: 3,1

EN CHANCE TILLångfilmHuvudland: DanmarkTitle: En andra chans, A Second ChanceRegi: Susanne Bier Manus: Anders Thomas JensenProducent: Sisse Graum Jørgensen, Zentropa, Madeleine Ekman Zentropa SwedenInspelad i Västra Götaland: Nej Postproducerad i VGR: Ja Urpremiär: 9 september 2014, Toronto Svensk biopremiär: 3 juli 2015A-filmfestivaler: San Sebastian, Toron-to, TallinnPriser A-filmfestivaler: Signis Award, San SebastianSvensk biopublik: 5 077Dansk biopublik 2015: 215 873

EFTERSKALVLångfilmHuvudland: SverigeTitle: The Here AfterRegi: Magnus von Horn Manus: Magnus von HornProducent: Madeleine Ekman, Zentro-pa Sweden, Mariusz Wlodarski, Lava FilmsInspelad i Västra Götaland: JaUrpremiär: Cannes FilmfestivalSvensk biopremiär: 20 november 2015A-filmfestivaler: Cannes, Karlovy Vary, San Sebastian, Tallinn, TorontoÖvriga festivalvinster: Bästa manus, Bästa regi, Bästa klippning, Gdynia; Guldbagge: Bästa film (Madeleine Ekman/Marriusz Wlodarski), Bästa regi (Magnus von Horn), Bästa manliga biroll (Mats Blomgren)Svensk biopublik 2015: 4 437Polsk biopublik 2015: 10 000Betygsindex: 3,78

PREMIÄRER 2015

8

Page 9: Västsvenska filmåret 2015

GULDKYSTENLångfilmHuvudland: DanmarkTitle: The Gold CoastRegi: Daniel Dencik Manus: Daniel Dencik, Sara Isabella Jønsson VeddeProducent: Mikael Haslund-Christen-sen, Haslund/Dencik EntertainmentInspelad i Västra Götaland: NejPostproducerad i VGR: JaUrpremiär: 2 july 2015Svensk biopremiär: NejA-filmfestivaler: Karlovy VaryDansk biopublik 2015: 72 705

FLOCKENLångfilmHuvudland: SverigeTitle: FlockingRegi: Beata Gårdeler Manus: Emma BroströmProducent: Annika Hellström, Agneta Fagerström Olsson, 2afilmInspelad i Västra Götaland: NejUrpremiär: Berlin Film Festival Svensk biopremiär: 15A-filmfestivaler: Berlin, Tallinn, BusanPriser A-filmfestivaler: Kristallbjör-nen, Berlinale Generation 14+ 2015Övriga festivalvinster: Bästa regi, Bästa manus, Bästa kvinnliga skådespe-lare, Olympia: World Fiction Award, Los Angeles Guldbagge: Bästa kvinnliga biroll (Eva Melander), Bästa foto (Gösta Reiland), Bästa originalmusik (Lisa Holmqvist)Svensk biopublik: 2 913Betygsindex: 3,85

EVERY THING WILL BE FINELångfilmHuvudland: TysklandRegi: Wim Wenders Manus: Bjørn Olaf JohannesenProducent: Gian-Pero Ringel, Neue Road Movie, Christer Nilsson, GötafilmInspelad i Västra Götaland: Nej Postproducerad i VGR: Ja Urpremiär: 10 februari 2015, Berlin Filmfestival Svensk biopremiär: 4 september 2015A-filmfestivaler: Berlin, Goa, TorontoSvensk biopublik: 1 368

PREMIÄRER 2015

9

Page 10: Västsvenska filmåret 2015

HAT OCH FÖRSONINGLångfilm, dokumentärHuvudland: SverigeRegi: Bo Harringer Manus: Bo HarringerProducent: Bo Harringer, Filmateljén 89Inspelad i Västra Götaland: JaPostproducerad i VGR: JaSvensk biopremiär: 151011

JÖNSSONLIGAN - DEN PERFEKTA STÖTENLångfilmHuvudland: SverigeRegi: Alain Darborg Manus: Piotr Marciniak, Alain DarborgProducent: Fredrik Wikström Nicastro, Tre VännerInspelad i Västra Götaland: JaUrpremiär: 12 januari 2015Svensk biopremiär: 12 januari 2015Guldbagge: Bästa ljud/ljuddesign (An-dreas Franck)Svensk biopublik: 99 281Betygsindex: 2,75

MÆND OG HØNSLångfilmHuvudland: DanmarkTitle: Men and ChickenRegi: Anders Thomas Jensen Manus: Anders Thomas JensenProducent: Kim Magnusson, Tivi Magnusson, M&M ProductionsInspelad i Västra Götaland: NejPostproducerad i VGR: JaUrpremiär: 5 februari 2015Svensk biopremiär: NejA-filmfestivaler: Warszawa, TorontoÖvriga festivalvinster: Méilès d’Argent Awards, Neuchatel; Bästa komedi, Aus-tin; Special Mention, Sitges Danska filmpriset Robert: Årets manliga biroll, Årets scenograf, Årets sminkörDansk biopublik: 357 850

PREMIÄRER 2015

10

Page 11: Västsvenska filmåret 2015

   

PRESSKIT  NADA’S  REVOLUTION      

 

MIN LILLA SYSTERLångfilmHuvudland: SverigeTitle: My Skinny SisterRegi: Sanna Lenken Manus: Sanna LenkenProducent: Annika Rogell, BolagInspelad i Västra Götaland: JaUrpremiär: Februari 2015, Berlin Film Festival Svensk biopremiär: 18 september 2015A-filmfestivaler: Berlin, TorontoPriser A-filmfestivaler: Kristallbjörnen och Special Mention, Berlinale Genera-tion Kplus 2015Övriga festivalvinster: Publikens pris, Göteborg Filmfestival; Fipresci Award Lecce; Göteborgs stora filmpris.Svensk biopublik 2015: 27 992Dansk biopublik 2015: 1 279Betygsindex: 3,94

MY NAME IS EMILYLångfilmHuvudland: IrlandRegi: Simon Fitzmaurice Manus: Simon FitzmauriceProducent: Lesley McKimm, Newgrange International, Mimmi Spång, Rebecka Lafrenz, Garagefilm Interna-tionalInspelad i Västra Götaland: NejUrpremiär: 7 juli 2015Svensk biopremiär: NejA-filmfestivaler: TorontoÖvriga festivalvinster: Bingham Ray Award, Irland; Bästa foto, Irland.

NADA’S REVOLUTIONLångfilm, dokumentärRegi: Cláudia Lisboa Manus: Cláudia LisboaProducent: Frank van den Engel, Inspelad i Västra Götaland: NejSvensk biopremiär: Nej

PREMIÄRER 2015

11

Page 12: Västsvenska filmåret 2015

POJKARNALångfilm, dokumentärHuvudland: SverigeTitle: Girls LostRegi: Alexandra-Therese Keining Manus: Alexandra-Therese KeiningProducent: Helena Wirenhed, Olle Wirenhed, GötafilmInspelad i Västra Götaland: JaUrpremiär: 12 september 2015, TorontoSvensk biopremiär: 19 februari 2016A-filmfestivaler: TorontoÖvriga festivalvinster: Stora jurypri-set, Los Angeles;

PRÄSTEN I PARADISETLångfilmHuvudland: SverigeRegi: Kjell Sundvall Manus: Niclas EkströmProducent: Håkan Hammarén, Funda-ment FIlmPostproducerad i VGR: JaUrpremiär: 3 juli 2015 Svensk biopremiär: 3 juli 2015Svensk biopublik: 83 442Betygsindex: 1,76

OLMO AND THE SEAGULLLångfilm, dokumentärHuvudland: DanmarkRegi: Petra Costa, Lea Glob Manus: Petra CostaProducent: Tiago Pavan, Charlotte Pe-dersen, Luis Urbano, Busca Vida Filmes, Madeleine Ekman Zentropa SwedenInspelad i Västra Götaland: NejUrpremiär: 11 november, CPH:DOXSvensk biopremiär: NejA-filmfestivaler: LocarnoPriser A-filmfestivaler: Youth Jury Prize, LocarnoÖvriga festivalvinster: IDFA, Amster-dam; Bästa dokumentär, Rio de Janeiro; DOX:CPH (2014)Dansk biopublik 2015: 180

PREMIÄRER 2015

12

Page 13: Västsvenska filmåret 2015

SOMMEREN ’92LångfilmHuvudland: DanmarkRegi: Kasper Barfoed Manus: Anders Frithiof August, Kasper BarfoedProducent: Nina Bisgaard, Meta Louise Foldager, Kris Thykier, Meta FilmInspelad i Västra Götaland: JaPostproducerad i VGR: JaUrpremiär: 27 augusti 2015 Svensk biopremiär: NejDanska filmpriset Robert: Årets man-liga huvudrollDansk biopublik 2015: 316 938

THE CONFESSIONS OF THOMAS QUICKLångfilmHuvudland: StorbriannienRegi: Brian Hill Manus: Brian HillProducent: Katie Bailiff, Film Four, Sean Wheelan, Filmgate FilmsInspelad i Västra Götaland: NejPostproducerad i VGR: JaUrpremiär: 14 augusti 2015 Svensk biopremiär: NejA-filmfestivaler: NejÖvriga festivaler: IDFA, Amsterdam

THE PARADISE SUITELångfilmHuvudland: NederländernaSvensk titel: ParadissvitenRegi: Joost van Ginkel Manus: Joost van GinkelProducent: Ellen Havenite, Bastide Films, Olle Wirenhed, GötafilmInspelad i Västra Götaland: NejPostproducerad i VGR: JaUrpremiär: 13 september 2015, TorontoSvensk biopremiär: 11 mars 2016A-filmfestivaler: Tallinn, TorontoPriser A-filmfestivaler: Best Actor, Tallinn Black Night, Ecumenical Jury PrizeÖvrigt: Nederländernas Oscarsbidrag

PREMIÄRER 2015

13

Page 14: Västsvenska filmåret 2015

TJUVHEDERLångfilmHuvudland: SverigeTitle: The DriftersRegi: Peter Grönlund Manus: Peter GrönlundProducent: Frida Bargo, Mattias Nohr-borg, B-reel FilmInspelad i Västra Götaland: NejUrpremiär: 20 september 2015, San SebastianSvensk biopremiär: 16 oktober 2015A-filmfestivaler: San SebastianPriser A-filmfestivaler: Special Men-tion, San Sebastian, Donostia Award Young DirectorsÅrets Greta-prisGuldbagge: Bästa manus (Peter Grönlund), Bästa kvinnliga huvudroll (Malin Levanon), Bästa klipp (Kristofer Nordin), Bästa kostym (Mia Andersson), Bästa scenografi (Kajsa Severin)Svensk biopublik: 35 552Betygsindex: 4,17

VINTERBOJLångfilm, dokumentärHuvudland: SverigeTitle: VinterbuoyRegi: Frida Kempff Manus: Frida KempffProducent: David Herdies, Momento FilmInspelad i Västra Götaland: NejPostproducerad i VGR: JaUrpremiär: 25 januari 2015, Göteborg Film FestivalSvensk biopremiär: 9 oktober 2015Övriga festivalvinster: Bästa doku-mentär, New York;Svensk biopublik 2015: 1 022Betygsindex: 3,58

VULCANIALångfilmHuvudland: SpanienRegi: José Skaf Manus: José Skaf, Diego Soto, Producent: David Matarmos, Zentro-pa Spain, Madeleine Ekman, Zentropa SwedenInspelad i Västra Götaland: NejPostproducerad i VGR: jaUrpremiär: 11 oktober 2015, Sitges International Film Festival

PREMIÄRER 2015

14

Page 15: Västsvenska filmåret 2015

ÄNGELBYTV-dramaHuvudland: SverigeRegi: Per Hanefjord Manus: Johan Kindblom, Thomas TivemarkProducent: Per Hanefjord, SVTInspelad i Västra Götaland: JaUrpremiär: 28 september 2015, Sverige, YLE Finland: 30 september 2015Svensk TV-publik 2015: 9,5 miljoner (SVT-play inte inräknat)

15

1,7 MILJONER PÅ BIO!

Page 16: Västsvenska filmåret 2015

FILM VÄSTS UPPDRAGFilm Väst ägs av Västra Götalands-

regionen och har en politiskt vald styrelse. Sedan starten 1992 har Film Väst sam producerat över

500 svenska och internationella långfil-mer, dokumentärfilmer och TV-drama samt ytterligare cirka 300 kortfilmer och korta dokumentärfilmer.

Verksamheten ska ge nationell och in-ternationonell lyskraft till Västra Göta-land. Film Väst ska vara en av Europas tre mest framgångsrika filmsatsningar konstnärligt och vara väl representerat och framgångsrikt på de mest prestige-fulla filmfestivalerna i världen.

FILM VÄST ska varje år samproducera filmer som väljs till huvudtävlan i Berlin och/eller Cannes. Filmerna ska också vara väl representerade och fram-gångsrika i Venedig och Toronto - men även Busan, Sundance, Tribeca, Tokyo, Locarno och San Sebastian.

För dokumentär- och kortfilm värde-ras festivalerna i Amsterdam och Toron-to (Hot Docs) samt Clermont Ferrande högst

Av internationella priser väger Oscar,

European Film Award, brittiska BAFTA och TV-priset Emmy tyngst .

Film Väst ska behålla sin ledande roll i europeiskt filmliv genom att mixa samproduktion av utmanande och nyskapande arthouseprojekt med filmer av god kvalitet som får en stor spridning regionalt, nationellt och internationellt.

Minst hälften av samproduktionerna ska hålla mycket hög internationell klass och uppfattas så av professionella bedö-mare som recensenter, filmfestivaler och filmakademier.

Europas, Sveriges och regionens mest intressanta regissörer och manusförfat-tare ska lockas till Västra Götaland.

DEN LEDANDE positionen i svensk film ska behållas konstnärligt och publikt. Ett sätt är att öka den genomsnittliga investeringen, såväl ekonomiskt som personellt, i utvalda svenska projekt utifrån den konstnärliga och publika potentialen.

Film Väst ska vara den regionala filmverksamhet som svenska filmpro-ducenter först vänder sig till när de ska finansiera sina projekt.

FILM VÄST bidrar till professionell produktion av värdefull film i Västra Götaland genom att delfinansiera och utveckla nödvändiga kompetenser, kun-skaper och faciliteter.

Det finns två huvudsakliga produk-tionscentrum för film i länet: Trollhät-tan och Göteborg.

Genom samproduktionsavtal med filmbranschens aktörer ska en komplett struktur på filmens område utvecklas i regionen. Den så kallade lokaliserings-principen styr verksamheten: de skatt-temedel som Film Väst hanterar ska omsättas i Västra Götaland (spend).

Minst ett internationellt prestigepro-jekt ska spelas in i Västra Götaland per år.

För att nå en hög produktionsvolym ska fler TV-dramaprojekt av god kvalitet samproduceras. Satsningen på kortfilm och TV-dokumentär fortsätter: särskild den angelägna dokumentären med stor spridning.

BOLAGET SKA också engagera sig aktivt i filmernas distribution och spridning regionalt, nationellt och internationellt

Film Väst ska vara en av Europas tre mest framgångsrika filmsatsningar i kraft av konstnärliga framgånger och genom samproduktionerna vara väl representerade och framgångsrika på de mest prestigefulla filmfestivalerna i världen.

”FILM VÄSTS UPPDRAG

16

Page 17: Västsvenska filmåret 2015

- inte minst genom nya distributionsfor-mer, särskilt för arthousefilmerna.

Filmer som väljs utifrån en publik potential ska estimeras till minst 200 000 biobesök nationellt eller en miljon biobesök globalt.

Minst hälften av samproduktionerna ska anses som mycket angelägna att se av en stor allmänhet. Publiken ska också uppskatta, känna igen sig och beröras samt rekommendera filmen eller

TV-dramat till andra.Särskild hänsyn ska tas till Västra

Götalands invånare oavsett kön, ålder eller social tillhörighet: de ska kunna ta del av oavsett om det är på bio, i TV, via internet eller någon betal-TV-kanal.

Barn- och familjefilmer som når en stor publik ska samproduceras så att alla barn i Västra Götaland nås av sampro-duktionerna. Här är produktionen av animerad film en viktig del.

SAMPRODUKTIONERNA ska präglas av mångfald och ha bredd och represen-tativitet i berättarperspektiven: kön, etnicitet, klass och land/stad.

Film Väst ska fortsätta utveckla sin strategi för att etablera nya kvinnli-ga manusförfattare, regissörer och producenter. Även för unga talanger ska kvinnliga filmskapare ges ökad möjlighet att ta permanent plats på den offentliga filmscenen.

Studio Fares hos Film Väst i Trollhättan. 1 100 kvadratmeter att filma på. Här spelades Ulf Malmros och Jaana Folins film Flykten till framtiden in under 2015. Bild: Andreas Olsson

FILM VÄSTS UPPDRAG

17

Page 18: Västsvenska filmåret 2015

UNDER 2015 gjordes drygt 17 miljoner besök på bio i Sverige. Det är nästan fem procent, drygt 750 000 besök, fler besök än förra året och nästan tre procent, drygt 450 000, fler än 2013.

Årets totalbesök är också de näst bäs-ta sett till den senaste femårsperioden, bara 2012 var antalet besök fler, nära 18 miljoner. Besöken i år ligger en procent över snittet för perioden.

Däremot sjönk den svenska filmens marknadsandel till 19,9 procent (25,1 % år 2014), vilket är det lägsta sedan 2011 och ett av de sämsta på femton år. Svensk film förlorade 700 000 biobesök jämfört med 2014.

FILM VÄST stod för en tredjedel av de svenska långfilmspremiärerna med åtta filmer, vilket är tredjedel mindre än nor-malt. Totalt såldes 1,4 miljoner biobil-jetter till Film Västs samproduktioner i Sverige. De svarar för drygt 41 % av den svenska filmens totala marknadsandel, vilket får anses som godkänt. Majori-teten av Film Västs samproduktioner med premiär 2015 har också valts på konstnärlig grund.

13 internationella långfilmer hade premiär 2015, hälften av dem nordiska.

Totalt gjordes 3,5 miljoner biobesök i Norden och 5 miljoner på jorden på nå-gon av Film Västs samproduktioner.

NERBRUTET PÅ Västra Götaland såg 275 000 människor någon samproduk-tion och det är drama/komedi och familjefilm som främst lockar. Arthousefilmerna ses i nio fall av tio i Göteborg men når ut i regionen via film-

studior och andra distributionsformer.Vårt totala filmtittande har ändrats markant de senaste fem åren. Genom-snitssvensken ser på drygt 80 långfilmer i alla fönster (bio, TV, dator, mobil etc), men bara två procent av alla filmer ses på bio.

KNAPPT 15 miljoner svenskar såg en av Film Västs ssamproduktioner på svensk TV under 2015. Mest populära var barnfilmerna Bamse och Tjuvstaden (2,2 miljoner tittare) och Sune på bilsemester (1,5 miljon).

Det är omöjligt att hitta någon till-förlitlig tittarstatistik för SVOD eller betal-TV. En försiktig uppskattning

visar att Film Västs samproducerade långfilmer nått minst 25 miljoner tittare i Sverige och 100 miljoner totalt.

TV-dramerna har lockat 40 miljoner tittare med Ack Värmlands 16,4 miljo-ner tittare totalt eller 1,6 miljoner per avsnitt i topp. Ängelby lockade totalt 9,5 miljoner.

Nerbrutet på Västra Götaland sågs långfilmerna av 3 miljoner människor och där stod barn- och familjefilm för en fjärdedel av TV-tittandet. TV-dramerna lockade 7,2 miljoner.

Totalt såg minst 300 miljoner männi-skor någon av Film Västs samproduktio-ner under 2015 globalt.

Ulf Malmros TV-drama Ack Värmland lockade 16 miljoner tittare att följa Mia Skä-ringer i TV4.

RESULTAT FILMÅRET 2015PUBLIKÅRET

FILM VÄSTS UPPDRAG

18

Page 19: Västsvenska filmåret 2015

19

BETYG(Källa: Svenska Filminstitutet. Film Västs samproduktioner fetade)

1. Tjuvheder - 4,17 2. Jag är Ingrid - 4,013. Min lilla syster - 3,944. Flocken - 3,865. Efterskalv - 3,786. Svenskjävel - 3,717. Storm över Anderna - 3,698. Taikon – 3,659. Förvaret - 3,6410. Filip & Fredrik presenterar Trevligt

folk - 3,6111. Vinterboj - 3,5814. En man som heter Ove - 3,3817. Det vita folket - 3,1920. Ceremonin - 3,0524. Jönssonligan - Den perfekta stöten

- 2,7937. Prästen i paradiset - 1,76

TOP 10 2007-20151. Återträffen - 4,33 2. Apflickorna - 4,21 3. Searching for Sugar Man - 4,20 4. The Prize of the Pole - 4,19 5. Maria Larssons eviga ögonblick -

4,176. Tjuvheder - 4,177. Tusen bitar - 4,14 8. Call Girl - 4,08 9. Palme - 4,08 10. Play - 4,07

Peter Grönlunds Tjuvheder fick högsta betyget av den svenska kritikerkåren.

BIOPUBLIK(Antal sålda biobiljetter i Sverige för Film Västs samproduktioner. Källa: SFI. Filmer med * premiärår 2014)

En man som heter Ove .................................................................................................. 424 982Micke och Veronica* ....................................................................................................... 258 971Sune i fjällen* ..................................................................................................................238 627Jönssonligan - den perfekta stöten ................................................................................. 99 281Prästen i paradiset .......................................................................................................... 83 359Turist* ................................................................................................................................ 43 527Gentlemen* ....................................................................................................................... 35 853Tjuvheder .......................................................................................................................... 35 552Min lilla syster....................................................................................................................27 922Bamse och tjuvstaden* ..................................................................................................... 6 200Efterskalv ............................................................................................................................ 4 437Flocken ................................................................................................................................. 2 913Det vita folket ..................................................................................................................... 2 608Jag vill inte dö än* ............................................................................................................... 1 679Tänk om* .............................................................................................................................. 1 550Pojken med guldbyxorna* ................................................................................................. 1 382Min så kallade pappa ........................................................................................................ 1 229Vinterboj ...............................................................................................................................1 006 Hallonbåtsflyktingen* ........................................................................................................ 1 003Diverse gamla titlar ........................................................................................................... 3 450TOTALT ................................................................................................................................. #Genomsnittspublik/långfilm ....................................................................................171 535

Internationella samproduktioner på svensk bioEn andra chans .................................................................................................................. 5 070White God/Revolten* ......................................................................................................... 1 472Every Thing Will Be Fine ..................................................................................................... 1 368

KRITIK OCH PUBLIK

Page 20: Västsvenska filmåret 2015

FESTIVALER2015 VAR ett bra festivalår för Film Väst med representation på så gott som alla väsentliga internationella festivaler världen över. Fyra festivaler är centrala: Berlin, Cannes, Venedig och Toronto. De tre första har en avgörande betydelse för den konstnärliga filmens fortsatta internationella liv.

Festivalerna är inte bara för de film-intresserade utan också marknader där distributionsrättigheter säljs och där finansiärer möts för att diskutera och möjiggöra nya filmprojekt.

Film Väst hade fyra samproduktio-ner i Berlin, tre i Cannes, en i Venedig och nio i Toronto. Ett gott resultat, även om det är första gången på sju år som

Film Väst inte hade en samproduktion i huvudtävlan i Cannes eller Berlin.

Sanna Lenkens Min lilla syster och Beata Gårdelers Flocken vann varsina Kristallbjörnar i Berlin. Filmvärldens mest prestigefulla pris inom barn- och ungdomsfilm.

22 filmer och ett TV-drama var i de olika A-filmsfestivalernas officiella sektioner.

Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann nominerades till en Oscar för Bästa mask och frisyr (vilket är femte nomineringen sedan 2010 för en samproduktion). Turist nominerades för brittiska BAFTA.

TROTS ETT stort antal mindre nomine-ringar och cirka 40 priser vid interna-tionella festivaler var det totala antalet

priser något färre än normalt, vilket framför allt beror på att de långa nordis-ka spelfilmerna hade ett dåligt år.

På hemmaplan dominerar Film Väst sedan många år den svenska Guldbagge-galan. 14 av de 15 priserna för långfilm samt Biopublikens pris gick till Film Västs samproduktioner.

FÖR FÖRSTA gången nominerades Film Västs samproducerade TV-dramer till Kristallen med tio nomineringar till Viva Hate, Ack Värmland och Blå ögon (som också vann priset för Bästa kvinnliga huvudroll coh Bästa manliga huvudroll).

Viva Hate vann också ett av den euro-peiska TV-världens finaste priser: Prix Europa. På Series Mania i Paris tilldela-des Blå Ögon ett Special mention.

Sanna Lenkens Min lilla syster med Amy Deasismont och Rebecka Josephson i huvudrollerna vann en Kristallbjörn i Berlin.

FESTIVALER

20

Page 21: Västsvenska filmåret 2015

GULDBAGGAR

21

14 GULDBAGGAR + BIOPUBLIKENS PRISFilm Västs samproduktioner fick 32 Guldbaggenomineringar och vann 14 samt Biopublikens pris. Vinster i versaler, nominerade kursiva.

Bästa film: EN MAN SOM HETER OVE, Efterskalv, Min lilla systerBästa regi: EFTERSKALV, Min lilla syster, TjuvhederBästa manuskript: TJUVHEDER, Min lilla syster, SvenskjävelBästa manliga huvudroll: EN MAN SOM HETER OVE, EfterskalvBästa kvinnliga huvudroll: TJUVHEDERBästa manliga biroll: EFTERSKALV, Det vita folket, FlockenBästa kvinnliga biroll: FLOCKEN, En man som heter Ove, Min lilla systerBästa foto: FLOCKEN, Det vita folket, En man som heter Ove,Bästa klipp: TJUVHEDER, Min lilla systerBästa kostym: TJUVHEDERBästa ljud/ljuddesign: JÖNSSONLIGAN - DEN PERFEKTA STÖTEN, Det vita folketBästa mask/smink: EN MAN SOM HETER OVE, Det vita FolketBästa originalmusik: FLOCKEN, Det vita folket, Bästa scenografi: TJUVHEDERBästa visuella effekter: En man som heter OveBiopublikens pris: EN MAN SOM HETER OVE

Page 22: Västsvenska filmåret 2015

22

EKONOMIFILM VÄST ägs av Västra Götalandsre-gionen som ett helägt aktiebolag med en politiskt vald styrelse.

Intäkterna under 2015 kommer till allra största delen från Vänstra Göta-landsregionens Kulturnämnd, KUN och Resursutvecklingsnämnd, RUN. Sammanlagt 86 miljoner kronor.

Cirka 20 miljoner kommer från samproduktionsintäkter; biobesök, distrbutions- och visningsrättigheter etc. De tre kommunerna Göteborg, Vänersborg och Trollhättan bidrar med tillsammans dryga 8 miljoner, Svenska Filminstitutet med dryga 2 miljoner.

Film Västs kostnader går till allra största delen till nya filmer och TV-dra-ma, men också till studiohyra, kom-petensutveckling, talangsatsning och

hantering av avtal med mera. 2015 var Film Väst indragna i 70 samproduktio-ner; från utveckling till distribution. Ekonomi, administriation och juridik drar cirka 5 miljoner. Övriga kostnader är förbundna till kommunikation, PR och premiärer, VD och styrelse och gemensamma kostnader.

Vill du läsa hela Film Västs årsredo-visning hittar du den här: www. filmvast.se/downloads/

EKONOMI

Intäkter 2015 Kostnader 2015

8,2

milj

oner

TH

N, G

BG, V

BG102 miljonerLångfilm, TV-dramadokumentär och kortfilm

86 miljonerVästra Götalands-regionen

20 miljonerSamproduk-tionsintäkter

8 miljonerBidrag Trollhättan, Vänersborg, Göte-borg

2 miljonerStatsbidrag

4 miljonerKommunika-tion, PR5 miljoner

Ekonomi, juridik,administration1 miljon

Övrigt

3 miljonerStyrelse, VD

2 miljo-nerÖvrigt

Page 23: Västsvenska filmåret 2015

PERSPEKTIVJÄMSTÄLLDHET mellan män och kvinnor genomsyrar alla delar av Film Västs verksamhet och vägs tydligt in i beslutsfattandet. I dag är det lika van-ligt att upphovspersonen är man som kvinna i svenska samproduktioner med undantag för producentrollen där kvinnorna är i stor majoritet. I arbetet med Film i Västs samproduktioner läggs det mycket vikt vid historiens POV (point of wiev) och utförande.

Om Film Väst står mellan att välja en av två lika meriterade filmer väljs den film som bäst bidrar till den samlade måluppfyllelsen. Strävan är självklart en jämn fördelning ur alla aspekter.

FILM VÄSTS samproduktioner berättas på det stora hela lika ofta ur ett kvinn-ligt som ur ett manligt perspektiv.

Av alla de svenska ansökningar som behandlades under 2015 kan man se att ansökningsstatistiken ligger på 31 % kvinnliga producenter, 23 % kvinnliga regissörer, 32 % kvinnliga manusför-fattare. (Notera att av alla ansökningar inså kom 36 % utan regissör.) Behovet av bra regissörer är alltså skriande, oavsett kön i dagens svenska filmproduktion.

Av Film Västs svenska premiärer 2016 är 55 % regisserade av kvinnor och 45 % av män. Av producenterna är 62 % kvinnor och 38 % män medan manus-författarna representeras med 67 % kvinnor och 33 % män.

Film i Väst för en ständig dialog med producenterna om att hitta de bästa regissörerna och manusförfattarna till de enskilda projekten och att tänka ”out of the box”, där man inte bara prövar manliga regissörer med konstnärligt track record till större, kommersiella

produktioner utan även kvinnliga. Inom TV-dramaproduktioner ser Film Väst en ökad närvaro av kvinnliga upphovs-personer

Större delen av filmer med publikt stort anslag har män på nyckelposterna regi och manus. Kvinnorna tenderar att stå för större andel av de konstnärligt ambitiösa projekten.

VOLYMEN AV filmer som har ett annat etniskt POV än det svenska i paritet med befolkningens sammansättning.

I de internationella samproduktioner-na finns av självklarhet en stor diversi-

tet. Här finns filmer och upphovsperso-ner från en stor del av jordens alla hörn.

Film Väst samproducerar filmen Tolv bragder/12 dares av Izer Aliu. Filmen är huvudsakligen finansierad av Film Väst (40 %) och Norska Filminstitutet (25 %). Izer Aliu är utbildad på den norska filmskolan.

Filmen spelas in i ett miljonprogram-område i Skövde och engagerar invånar-na i området både framför och bakom kameran. Film Väst kommer under 2016 att publicera en rapport om filmens tillblivelse och vad den betytt för dem som var med.

Av Film Västs svenska premiärer 2016 är 55 % regisserade av kvinnor och 45 % av män. Av producenterna är 62 % kvinnor och 38 % män medan manusförfattarna repre-senteras med 67 % kvinnor och 33 % män.

Regissören och manusförfattaren till Pojkarna, Alexandra-Therese Keining.

Regissören och manusförfattaren till Min lilla syster, Sanna Lenken

PERSPEKTIV

23

Page 24: Västsvenska filmåret 2015

BOLAGDEN SAMLADE produktionsvolymen i Västra Götaland var i princip den samma som 2014. Det innebar att lika många inspelningsdagar i film- och TV-dramaproduktion genomfördes och att antalet mandagar i filmer som gjorde bild- och ljudefterarbete i stort var det samma.

De västsvenska produktionsbolagen stod 2015 för:

• Tre av de åtta långa samproduce-rade spelfilmer som hade premiär 2015: Efterskalv, Flocken och Prästen i paradiset. (Recensions-snitt låg strax över tre.)

• En tredjedel av de internationella priser Film Västs samproduktio-

ner erövrade: Efterskalv, Flocken, Turist och Freak Out.

• Sex av de fjorton Guldbaggar som Film Västs samproduktioner erövrade vid filmgalan 2016: Efterskalv och Flocken

• 140 000 biobiljetter under 2015, det motsvarar lite drygt tio procent av samtliga biobesök som gjordes på någon av Film Västs samproduktioner i Sverige.

• Fem miljoner tittare när de TV-visades. Det motsvarar drygt åtta procent av det totala TV-tit-tandet på Film Västs samproduk-tioner.

• Nio av de 13 internationella samproduktioner som hade pre-miär 2015.

VÄSTSVENSK FILMINDUSTRIDEN VÄSTSVENSK A FILMINDUSTRIN

Ulrik Munther spelade huvudrollen i Magnus von Horns Efterskalv.

Ruben Östlunds Turist, producerad av Göteborgsbolaget Plattform Produktion, fortsatte sin internationella framgångssaga även under 2015.

24

Page 25: Västsvenska filmåret 2015

KREATÖRERI SVERIGE produceras varje år cirka 20 fullbudgeterade långfilmer och tio till tolv TV-dramaserier. Mängden regis-sörer och manusförfattare som pro-fessionellt kan leva på att göra film och TV–drama är begränsad.

Västra Götaland har sett en stark tillväxt av regissörer, manusförfattare och producenter under 2000-talet. I dag är det 26 manusförfattare som kan sägas vara professionellt verksamma. Drygt hälften av dem regisserar också. Efterfrågan på renodlade manusförfat-tare har ökat kraftigt i Sverige under den senaste femårsperioden. Främst gäller det manusförfattare som kan skriva för TV-drama. Sju av länets 25 manusförfattare skriver i första hand för TV-drama. Det finns en möjlighet att

etablera betydligt fler manusförfattare i Västra Götaland.

Länet har 18 regissörer av TV-drama och långfilm som är professionellt verk-samma. Till dessa ska läggas de som gör reklamfilm och dokumentärfilm.

HÄR FINNS 17 professionellt verk-samma producenter av långfilm- och TV-drama. Till dessa ska läggas alla producenter som lever på olika kombi-nationer: beställningsfilm, reklamfilm, specifik kompetens som säljs till andra produktioner, dokumentärfilm och kortfilm.

Länet har mer än 400 registrerade produktionsbolag av rörliga bilder.

Det är svårt att mäta professionellt verksamma unga manusförfattare, regissörer och producenter. Har man väl etablerat sig flyttas man automatiskt till kategorierna ovan. Genomsnittsål-

dern för de professionellt verksamma manusförfattarna och regissören är i jämförelse med Sverige i stort låg. Film Väst tittar mer på vilka unga kreatörer som har kontinuitet – nyckeln till att så småningom kunna etablera sig profes-sionellt.

VÄSTRA GÖTALAND har många unga regissörer med ambitionen att etablera sig professionellt. För att främja detta så uppmuntrar Film Väst etablerade bolag i regionen att utveckla projekt ihop med unga regissörer som tidigare visat sin talang i kortfilm.

Det finns utrymme för en betydligt starkare tillväxt av manusförfattare. Många i länet väljer att både skriva och regissera och det gör att det är svårt att få ihop en tillräcklig erfarenhet som för-fattare. Det krävs specialisering för att bli intressant för de större aktörerna.

KREATÖRER

25

Jessika Jan-kert och Lovisa Löwhagen har skrivit manus till webb-TV-serien #hashtag som bör-jade spelas in 2016 för SVT och fick sin premiär i maj. Bild: Filmcloud

Page 26: Västsvenska filmåret 2015

TALANGERFILM VÄSTS primära redskap för att utveckla ny talang i länet är den korta filmen. Det är med kortfilmen så gott som alla samarbeten med talanger (som Film Väst bidragit till att utveckla och placera på den svenska film- och TV-dramakartan) startat.

Film Västs långsiktiga arbete med regional talang gav ett bra resultat 2015 och kan prognostiseras bli minst lika bra 2016. De redan prisvinnande produktionerna Efterskalv och Min Lilla Syster är regisserade av Magnus von Horn och Sanna Lenken som båda är sprungna ur regionen och varit en del av Film Västs arbete med spirande talang. Sanna Lenkens Film Väst samproduce-

rade kortfilm Äta lunch var startskottet för Lenkens relation till filmfestivalen i Berlin. Film Väst har medfinansiera-de flera av Magnus von Horns kortare filmer.

2016 ÄR det dags för Johannes Nyholms Jätten att möta publiken. Gabriela Pich-ler följer upp Äta sova dö med Invasion!, som hon skrivit tillsammans med Jonas Hassan Khemiri. Fanni Metelius gör sin långfilmsdebut med Jag vill inte bli gam-mal nu. Alla dessa filmer är sprungna ur långa talangutvecklingsinsatser där kreatörerna och producenterna kunnat utveckla sina idéer tillsammans med Film Väst, som gett såväl ekonomiskt som dramaturgiskt och kreativt stöd.

Film Väst har under 2015 också samproducerat andra nationella talang-

er som Peter Grönlund (Tjuvheder), Axel Peterséns (Under Pyramiden premiär 2016) och Alexandra Keining (lång-filmen Pojkarna premiär på Toronto Filmfestival 2015).

FILM VÄST har i samarbete med Kultur i Väst under ett drygt år provat nyttan av en gemensam fysisk mötesplats The HUB - ett led i en mer långsiktig strategi för talangutveckling. Syftet har varit att främja samarbeten mellan kvinnliga filmskapare och att stärka unga semi-professionella kvinnliga filmskapares möjligheter att ta plats i filmbranschen i Västra Götaland.

Inom The HUB har åtta kvinnliga regissörer, manusförfattare och produ-center ur Film Västs målgrupp deltagit i ett utvecklingsprogram tillsammans

Åtta kvinnliga regissörer, manusförfattare ch producenter har deltagit i Film Västs talangsatsning The HUB.

TAL ANGSATSNING

26

Page 27: Västsvenska filmåret 2015

MIKROBUDGETSATSNINGARI 2015 PRODUCERADES mikrobudgetfilmen Exfrun i regi av Katja Wik av det Göteborgsbaserade produktionsbolaget Kjells-son och Wik. Filmen är ett första försök för att se hur Film Väst i framtiden ska kunna initiera lågbudgetfilmer/TV-dramer där fokus läggs på historia och innehåll snarare än teknik och ekonomi.

Under året togs beslut om Hashtag som kommer att produceras för SVT:s satsning på webben. Hashtag har skrivits av Lovisa Löwhagen och Jessika Jankert, båda från regionen, och handlar om de så kallade Instagramupproren. Det är det Trollhätteba-serade bolaget Zentropa International Sweden som producerar. Man har valt att arbeta med ett team som till stora delar består av filmarbetare i början av sin karriär.

med sex kvinnliga filmare ur Film-Clouds målgrupp (18-30 år).

Under året som The HUB pågick så har Film Västs deltagare i olika konstel-lationer och på egen hand utvecklat fem långfilmsmanus, två långa dokumentä-rer och ett flertal kortfilmer. Deltagarna har också agerat bollplank åt deltagarna från FilmCloud samt tagit del av kom-petenshöjande insatser som samtal med bransch och workshops.

PÅ KORTFILMSSIDAN har vi satsat på att inspirera och skapa mötesplatser. De insatser Film Väst har gjort är:

• en kortfilmsfrukost tillsammans med Göteborg Film Festival med syfte att samla de som har kortfilmer med i festivalen och de som är intresserade av att få kortfilmer med i festivalen

• en inspirationsdag med fokus på distribution av kort film

• en inspirationsdag med fokus på dokumentärfilm där det fanns möjlighet att anmäla sig och få 15 min att pitcha för SFI:s doku-mentärfilmskonsulent

• ett seminarium i samarbete med FilmCloud om hur man pitchar sitt projekt på ett bra sätt.

TAL ANGSATSNING

Webb-TV-dramat Hashtag sänds våren 2016. En regional lågbudgetsatsning om de så kallade Instagramupproren. Bild: SVT.

27

Page 28: Västsvenska filmåret 2015

KOMPETENSSAMARBETEN SAMT kurser och workshops initieras av Film Väst, som av tradition haft en aktiv och framträ-dande roll i verksamhetens lednings-grupp.

• Kulturakademin Trappans Branschdag för Film & TV genomfördes i anslutning till Göteborg International Filmfes-tival och lockade 75 deltagare (43 kvinnor, 32 män) och genomför-des i samarbete med Film Väst. Målet med branschdagar är att lyfta omvärldsfrågor och belysa trender och tendenser. Bransch-dagen ska även fungera som mö-

tesplats. 2015 handlade det bland annat om kvinnliga kreatörer inom reklamfilm och om visuella trender inom postproduktion.

• En masterclass arrangerades för deltagarna i satsningen The Hub: Working with actors med den brittiske regissören David Penn (bilden nedan). Sex kvinnor deltog.

• För gruppen unga talanger har en kurs/workshop för kort- och do-kumentärfilmare gjorts samt en workshop i The Art of Pitching, med den inom området mycket välrenommerade Sibylle Kurz. Ett öppet seminarium för ett 30-tal deltagare hölls i anslutningen till workshopen.

• Postproduktionsprocessen för produktionsledare - en kurs för att öka kompetensen hos produk-tionsledare.

• En platschefsutbildning genom-fördes för att möta bristen på platschefer i Västra Götaland.

• Seminariet Nya produktions-metoder för nya plattformar är starten på en process att ge filmarbetare kunskap att utveck-la dubbelkompetenser inom ett antal områden.

TOTALT HAR under året 229 personer deltagit i Kulturakademin Trappans kurser och seminarier inom film/tv-om-rådet, 133 kvinnor och 97 män.

Film Väst samarrangerar en rad

KOMPETENSHÖJNING

Regissören och manusförfattaren Jessica Hauser var föreläsare när Sources 2 arrangerades i Hindås. Bild: Stefan Olah.

28

Page 29: Västsvenska filmåret 2015

evenemang och satsningar under Gö-teborg Filmfestival. De allt populärare TV-dramadagarna som samlar i princip alla intressenter och aktörer på områ-det i Norden är ett av Film Västs större engagemang. Film Väst är också med-arrangör och finansiär av talangsats-ningen Nordic Film Lab och av Nordic Film Market där aktuella nordiska filmer visas för festivaler, distributörer och internationella säljbolag.

UNDER ÅRET har Film Väst utökat sina satsningar på att utveckla länets produktions- och postproduktionsbolag och kreatörer. Produktionsbolagen är motorn för att utveckla både projekt och kreatörer. Postproduktionsbolagen har varit en nyckelfaktor för att stärka länets internationella konkurrensför-måga.

De större regionala produktionsbo-lagen har träffats en gång i månaden under hela året. Under 2015 har fokus legat på att stärka bolagens förmåga att:

• agera på en internationell arena (internationell försäljning och distribution, vad krävs för att väljas till en prestigefestival)

• förstå publik och kommersiell film (vilka är kännetecknen, vilka är basegenskaperna som krävs)

• utveckla det egna bolaget (identi-fiering av styrkor och svagheter, identifiering av utvecklingsom-råden)

• utveckla metoder för att välja och utveckla filmidéer maximalt

Till varannan träff har en externa expert bjudits in, varannan gång har de ingående bolagens deltagare delat med sig av sina egna erfarenheter.

De deltagare som så önskat har getts möjlighet att identifiera en möjlig men-tor som Film Väst sedan anlitat för att

under fem tillfällen ge inspiration till bolaget. Programmet fortsätter under 2016.

FILM VÄST skapade under 2014 ett utbytesprogram mellan svenska film-producenter och amerikanska indepen-dentproducenter. Programmets syfte var att bygga broar och skapa möjlig-heter för utveckling av projekt som på ett naturligt sätt förenar Sverige och USA. Den första delen av programmet genomfördes hösten 2014, den andra våren 2015 då åtta amerikanska film-producenter under en vecka trimmades i hur svenskt och skandinaviskt filmliv fungerar. Utbytet har resulterat i ett antal gemensamma projekt. Några av dem är långt gångna.

Film Väst medarrangerade SOUR-CES 2 – ett av de ledande fortbild-ningsinitiativen för europeiska och internationella manusförfattare. 23 personer från tolv olika länder deltog i ett veckolångt seminarium i Hin-dås. Akademi Valands studenter och verksamma manusförfattare i Västra Götaland följde programmets föreläs-ningar.

Postproduktionsbolagen i Västra Götaland bjöds under året in till träffar vid fem tillfällen. Det är svårt att hitta gemensamma utgångspunkter för sam-verkan och kompetensförstärkning för dessa bolag. Företagen konkurrerar om samma projekt och volym. Film Väst kommer under 2016 att bjuda in flera internationella experter på hur man organiserar postproduktion i större projekt. Syftet är att stärka postpro-duktionsbolagens förmåga att arbeta på den internationella arenan.

FILM VÄST arrangerar varje år pro-duktionsbolagsdagar – en mötesplats där bolag som producerar långfilm och

TV-drama ges möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter i aktuella om-världs- och policyfrågor. 2015 deltog ett sextiotal producenter tillsammans med representanter för Film Väst, Svenska Filminstitutet, Sveriges Television, TV4, Filmpool Nord och Film i Skåne. Målsättningen med dagarna var att skapa ett framåtsyftande och offensiv diskussion om den svenska filmens framtid. Deltagarna formulerade efter dagarna ett gemensamt tiopunkters-program – ett gott bevis för att evene-manget uppfyllde sitt syfte.

KOMPETENSHÖJNING

29

Page 30: Västsvenska filmåret 2015

Your Scandinavian Partnerin Co-Productions

WWW.FILMVAST.SE