Top Banner
У СЛАДИНЦУ УБИЈЕНА БЕСНА ЛИСИЦА Стр. 13. УПОЗОРЕЊЕ МУП-а ОПРЕЗ СА ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА Стр. 13. ХОМОЉЕ КАО НЕВАДА ЖАГУБИЧКА ЗЛАТНА ЖИЛА Стр. 2. ЈУБИЛАРНЕ НАГРАДЕ ПРОСВЕТАРИМА ИСПЛАТА У ЈАНУАРУ Стр. 14. У ОПШТИНИ ЖАБАРИ РАЗРЕШЕЊА И НОВА ИМЕНОВАЊА Стр. 2. У "КРАЉУ" - КРАЉЕВСКИ Стр. 16. ДОНАЦИЈА ЕУ ОСМИ ПУТ ВРТИЋ НА ТОЧКОВИМА ПОСНА СТИШКА ТРПЕЗА Стр. 7. Стр. 17. l ГОДИНА LXVI БРОЈ 3191 l УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. l ПОЖАРЕВАЦ l ЦЕНА 30 ДИНАРА l 66 година са вама
32

Recnaroda 13.12.2011

Mar 10, 2016

Download

Documents

rec naroda

Nedeljnik branicevskog okruga
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Recnaroda 13.12.2011

У СЛАДИНЦУУБИЈЕНА БЕСНА

ЛИСИЦАСтр. 13.

УПОЗОРЕЊЕ МУП-аОПРЕЗ СА

ПИРОТЕХНИЧКИМ СРЕДСТВИМА

Стр. 13.

ХОМОЉЕ КАО НЕВАДА

ЖАГУБИЧКА ЗЛАТНА ЖИЛА

Стр. 2.

ЈУБИЛАРНЕ НАГРАДЕ

ПРОСВЕТАРИМАИСПЛАТА У

ЈАНУАРУСтр. 14.

У ОПШТИНИ ЖАБАРИ

РАЗРЕШЕЊА И НОВА ИМЕНОВАЊА

Стр. 2.

У "КРАЉУ" - КРАЉЕВСКИ Стр. 16.

ДОНАЦИЈА ЕУ ОСМИ ПУТ

ВРТИЋ НА ТОЧКОВИМА

ПОСНА СТИШКА ТРПЕЗА

Стр. 7.

Стр. 17.

l ГОДИНА LXVI БРОЈ 3191 l УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. l ПОЖАРЕВАЦ l ЦЕНА 30 ДИНАРА l

66 година

са вама

Page 2: Recnaroda 13.12.2011

AKTUELNOSTIRE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ2

ИЗДАЈЕ: НИПД “Реч народа” А.Д. Пожаревац, Таковска 5

ВД директора: Драган Миленковић

ВД главног и одговорног уредника: Светлана Евковски

Коректура: Лела Ликар

Редакција: Андријана Максимовић, Лела Ликар, Татјана Роквић - Стојковић, Дарко Динић, Милена Перишић, Драган Наумовић, Љубиша Настасијевић, Сима Јевтић, Драгана Николић

Припрема за штампу и графички дизајн: Златан Младеновић - Shaggy

Фоторепортер: Дејан Марјановић

e-mail: [email protected]

website: http//:www.recnaroda.co.rs

Текући рачун: 245-20655-52 АГРОБАНКА

Штампа: Штампарија “Борба” Београд, Косовска 26

ТЕЛЕФОНИ Гл. и одг. уредник: 012/222-086 Редакција: 012/226-165 Директор: 012/532-309 Маркетинг - огласи: 012/221-580 Факс: 012/225-295

ISSN 00-34-1142

ЗЛАТО У ХОМОЉУ

ЖАГУБИЦА КАО НЕВАДАКанадска компанија „Авала рисорсис“ која

је наставила истраживања у околини Жагубице, поново је пронашла значајне резерве злата. У истражном пољу „Јасиково“, на месту зва-ном Краку-Бигар, анализирајући садржај једне бушотине, утврдили су средњи садржај злата од чак 8,1 грам по тони. У „Авала рисорсису“ наводе да се на основу досадашњих резултата може закључити да су лежишта злата у око-лини Жагубице слична рудницима овог племенитог метала у Невади. По досадашњим сазнањима, тра-гови злата појављују се у опсегу дужине 20 и ширине осам километара, мада постоје индиције да се златна жила простире дужином од чак 70 километара.

Због тога је канадска компанија обезбедила додатних 35 милиона долара како би у потпуности „покрила“ и истражила терен у околини Жагубице.

Почетком новембра прошле године, анализирајући садржај бушотине дубоке 220 метара, канадаска ком-панија установила је средњи садржај од 4,3 грама злата по тони. После тог открића, недалеко од прве бушотине, на дубини од 256 метара, пронађен је средњи садржај од невероватна 22,4 грама злата по тони.

Извор Новости

НА ПОСЛЕДЊОЈ СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ЖАБАРИ

РАЗРЕШЕЊА И ИМЕНОВАЊАНа двадесет и првој седници

локалног парламента у Жабарима одржаној 7. децембра, тајним гласањем разрешена је заменица председника Скупштине опш-тине Силвана Илић и ту функцију у наредном периоду по одлуци одборника обављаће Драгиша Бранковић из Породина. Такође, са функције директора Дирекције за изградњу општине Жабари раз-решен је Милош Несторовић, а на његово место именован је Предраг Тасић из Брзохода. Уместо Мариа Митуљевића, на челу Народне библиотеке „Проф. др Александар Ивић“ биће Драгана Миловано-вић из Ореовице, а нови чланови Управног одбора Дирекције за изградњу су: Горан Даниловић из Ореовице, Славиша Павловић из Влашког Дола, Жељко Вујчић из Жабара, Сретен Величковић из Александровца, Драган Јовано-вић из Сибнице, Небојша Грујић из Породина, Драги Станисавље-вић из Брзохода, Љубиша Јовано-вић из Сибнице, Саша Рајковић из Симићева, Велизар Бекић из Породина и Драган Стојановић из Четережа. За новог члана и заменика члана Изборне коми-сије општине Жабари изабрани су

Владимир Благојевић из Четережа и Живојин Савић из Александ-ровца.

По завршеној седници, пред-седник општине Жабари Миодраг Филиповић је за “Реч народа” изјавио: „Данашња седница је сазвана по хитном поступку и на њој су разрешени заменица пред-седника Скупштине општине Силвана Илић, директор Дирек-ције за изградњу Милош Несторо-вић, директор Библиотеке Марио

Митуљевић и на њихова места именовани су нови људи. Такође, замењени су неки чланови Опш-тинске изборне комисије и име-новани су нови чланови Управног одбора Дирекције за изградњу. У последњој години имали смо проблема са радом Дирекције за изградњу и много је пројеката урађено без сагласности Општин-ског већа. На десетине пројеката је рађено у селима пре свега где је Г17 Плус на власти, док су нека насеља остала без иједног пројекта. У средствима јавног информисања поменута политичка партија је говорила да заступа равномерни развој општине Жабари, а из приложеног се види да се ради о њиховој самовољи.

Као председник општине увек сам тежио да расподелим сред-ства из буџета равномерно свим месним заједницама за пројекте који су најкориснији за грађане. Сматрам да сви коалициони пар-тнери треба да буду на јединстве-ном задатку, а то је убрзани развој општине Жабари и да се средства добијена из разних министарстава строго наменски користе, односно за оно зашта су одобрена“.

Д. Динић

Миодраг Филиповић

КОМИСИЈA ЗА СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

СТАНОВИ ЗА СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ

Комисија за социјална питања Скупштине града Пожаревца расписала је оглас о давању на коришћење две стамбене једнице у монтажном објекту у насељу Забела. Реч је о стамбеним једи-ницама намењеним социјално угроженим лицима и породицама са пребивалиштем на територији града Пожаревца у циљу њиховог збрињавања. Могу конкурисати и домицилна и избегла и расељена лица под условом да имају држављанство Републике Србије или да су у поступку истог, да су стамбено угрожена, односно да за себе и чланове своје породице немају решено стамбено питање, да не поседују имовину у Репу-блици Србији или другој земљи, да нису корисници донације за обнову имовине на Косову и Метохији, Хрватској или у Босни и Херцеговини. Такође, један од услова је и да заинтересовани нису корисници неког другог програма који подржава трајну интеграцију, да нису продали, заменили или на други начин отуђили некретнину у Републици Србији или другој земљи, да имају пребивалиште на територији града Пожаревца најмање 5 година и да приложе потврду о психофизичком стању о

подобности за живот у условима социјалног становања.

Поред наведених услова, право на решење стамбене потребе може остварити лице ако је у предвиђе-ним критеријумима угрожености: социо-економска угроженост, стамбена угроженост, самохрани родитељи са децом, остале кате-горије посебно социјално угроже-них породица, породице са децом на редовном школовању и старија лица способна да живе само-стално.

Право првенства о коришћењу стамбене јединице се остварује највећим бројем бодова на листи реда првенства. Ако два, или више социјално угрожених лица и поро-дица имају исти број бодова, пред-ност има породица где је жена носилац домаћинства.

Оглас траје до 30.децембра ове године до када се подносе захтеви на писарници Градске управе града Пожаревца или путем поште.

Писане захтеве који су небла-говремени, непотпуни, поднети од неовлашћеног лица и изјаве чија садржина по извршеној про-вери не одговара стварном стању, Комисија неће разматрати.

Р.Н.

Пожаревац - следи нова расподела социјалних станова

НА ТРЕЋЕМ СЕМИНАРУ ПОЉОПРИВРЕДНЕ САВЕТОДАВНЕ И СТРУЧНЕ СЛУЖБЕО БОЉОЈ КОМУНИКАЦИЈИ СЛУЖБЕ И ПРОИЗВОЂАЧА

На Златибору је од 6. до 9. децембра одржан Трећи семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије. Отварајући семинар на коме су учествовали и представници Пољопривредне саветодавне и стручне службе из Пожаревца, Љубиша Димитријевић, државни секретар Министарства пољо-привреде, трговине, шумарства и водопривреде је рекао да је: “Наш задатак је да убрзамо комуника-цију стручних служби и произ-вођача. Циљ је да пољопривредна газдинства обучимо и да заједно са њима одлучимо шта ће и колико

производити и што је најважније, да им направимо пут до тржишта. Стратегија у пољопривреди постоји али када дође до убирања плодова и пласмана на тржиште, произвођачи су незадовољни. Ови проблеми могу се избећи новим начинима организације рада и контаката са пословним партне-рима“, рекао је Димитријевић. На семинару је учествовало 300 представника Министарства пољопривреде, трговине, шумар-ства и водопривреде, саветодавци из европских служби и представ-ници Министарства пољопри-вреде САД.

Они су током семинара размо-трили мере субвенција и подршке пољопривредним произвођачима, значај повезивања са банкама и индустријом као и значај пољо-привредне стручне службе у ланцу производње хране.

Семинар је одржан у организа-цији Института за примену науке у пољопривреди а под покрови-тељством Министарства пољо-привреде, трговине, шумарства и водопривреде Републике Србије и Министарства пољопривреде САД.

У МАЛОМ ЛАОЛУ НОВЕ ПРОСТОРИЈЕ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

У Малом Лаолу су председник општине Радиша Драгојевић и пред-седник СО Миланче Аћимовић, у присуству народног посланика Милетића Михајловића и других представника локалне власти, све-чано отворили реновиране просто-рије месне заједнице и месне канце-ларије. Реч је о инвестицији вредној преко два милиона динара коју су заједничким улагањима финанси-рали локална самоуправа и мештани Малог Лаола. Свечаности су такође присуствовали бројни житељи и руководство ове месне заједнице. Улагање у развој месних заједница и побољшање квалитета живљења на селу и убудуће ће бити приоритет локалне самоуправе, истакли су том приликом општински челници.

По речима председника МЗ Мало Лаоле Жељка Марјановића, ново-отворени објекат обухвата повр-шину од преко 300 квадрата, а осим службеног простора за потребе МЗ и месне канцеларије, мештанима ће на услузи бити и неколико пратећих просторија намењених за венчања, окупљање чланова културно-умет-ничког друштва и друге активно-сти. Осим на овом пројекту, меш-тани Малог Лаола су у претходном периоду значајно инвестирали и на насипању локалних путева, као и на реконструкцији електроенергетских потенцијала, а приоритет у наред-ној години биће им изградња новог водовода, истакао је Марјановић.

Р.Н.

Page 3: Recnaroda 13.12.2011

AKTUELNOSTI RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ 3

ИЗ СЛУЖБЕ ЗА ИМОВИНСКО ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ ПД „ТЕ-КО КОСТОЛАЦ“

ЈАВНИ ИНТЕРЕС ИЗНАД СВЕГАЗа потребе рада и проширења

површинских копова Привред-ног друштва „Термоелектране и копови Костолац“ у протеклих девет месеци експроприсано је 85 хектара земљишта, за шта је издвојено 262.916.229,00 динара.

С обзиром на то да се тек оче-кује усвајање Просторног плана, а узимајући у обзир и проблеме из ранијих периода, са којима се сусре-тала Служба за имовинске правне односе у Привредном друштву „Тер-молектране и копови Костолац” када је експропријација у питању, садашњи резултати за деветоме-сечни период су, могло би се рећи, више него добри.

Пословним резултатима је задо-вољан и шеф Службе за имовинске правне односе, Душан Вучетић, који каже да проблеми и даље постоје, али у мањем обиму у односу на ранији период и додаје:

-Откупљено је 85 хектара земљишта, за више намена. То је напредовање фронта рударских радова према утврђеном пројекту за 2011. годину, постављање линије одводњавања са дренажним буна-рима ЛЦ-13, као и за потребе изградње водонепропусног екрана. Осим наведеног вршен је откуп земље и за потребе Археолошког налазишта „Виминациум“, у складу са Споразумом закљученим 2008. године. Поред тога, плаћана је нак-нада власницима парцела за штету која је причињена извођењем радова за потребе Привредног друштва „ТЕ-КО Костолац“, превасходно у катастарским општинама Острово, Петка, Дубравица, Брежане, Бато-вац, где се реализује пројекат везано за истражне радове западног поља Костолачког угљеног басена. Поред наведених 85 хектара извођачу радова на линији одводњавања ЛЦ-13 је омогућен улазак у посед на

готово истоветној површини, а за коју тренутно постоји спор везано за власништво, односно право коришћења.

-Најважније је да рокови и пла-нови нису угрожени, иако још увек постоје објективне околности које ће нам, када буду решене, у доброј мери олакшати даље обављање посла. Ту се превасходно мисли на усвајање Просторног плана подручја посебне намене Костолачког угље-ног басена, што се очекује почетком 2012. године и, након тога, доно-шење решења о утврђивању јавног интереса од стране Владе Републике Србије. Међутим, чињеница је да смо се у протеклом периоду сре-тали са проблемима које смо у нај-већој мери успели да решимо, тако да се може рећи да је план највећим делом испуњен. Суштина пословања је да се јавни интерес изнад свега поштује и то је основа рада Службе за имовинско правне послове. То све више увиђају и власници парцела у експлоатационом пољу копа Дрмно.

Б. Бундало

НА ЗАЈЕДНИЧКОЈ СЕДНИЦИ УПРАВНОГ ОДБОРА И СКУПШТИНЕ РПК ПОЖАРЕВАЦ О ПРИВРЕДНОМ РАЗВОЈУ У 2012.

МОРАЈУ СЕ ПОВЕЋАТИ ИНВЕСТИЦИЈЕ И ИЗВОЗ

На заједничкој седници Управ-ног одбора и Скупштине Регио-налне привредне коморе Пожаре-вац одржаној 9. децембра, усвојен је извештај о раду органа и тела Коморе за текућу годину и Про-грам рада за 2012. годину. Такође, донете су и следеће одлуке: о изме-нама и допунама Правилника о унутрашњој организацији и

систематизацији послова и рад-них задатака у стручној служби РПК Пожаревац, о стопи допри-носа (чланарине) Коморе за 2012. годину, о усвајању финансијског плана Коморе за наредну годину и о избору ревизора за вршење ревизије финансијског посло-вања Коморе Пожаревац за 2011. годину.

О могућем сценарију развоја привреде Србије у наредној години и потреби промене менталитета у вођењу макроекономске политике говорио је проф. др Драган Ђури-чин, председник Савеза еконо-миста Србије. „Чињеница екско-муникације Србије из Европе, пресудно утиче на перформансе економије. Европска зона је звезда која се гаси, а познато је да звезде које се гасе имају слаб апсорпци-они потенцијал да привуку друга тела у своју орбиту и зато је оправ-дано што они наше питање нису ни разматрали, јер имају тешке концепцијске проблеме. Оно што је данас ехо ефекат економске ситуације из 1992. године, јесте да се ми после две деценије налазимо на 70% бруто домаћег производа и на 40% индустријске производње из 1989. године. Наш реални сек-тор се налази у перманентној депресији, а оно што је још пораз-није за нашу ситуацију, то је да се

опоравак после светске финан-сијске кризе која је почела 2007. године базира на губитку радних места. Ми имамо 1,5% раста и 280.000 изгубљених радних места у овој години, тако да је тренутна незапосленост у Србији 23%. То је све последица шока који се десио екскомуникацијом Србије, која је мање и више и данас у таквом

стању“, истиче професор Ђури-чин.

Упркос релативно високој инфлацији и апсолутно високој незапослености, понашање Цен-тралне банке је такво, да преко високе референтне стопе одржава високу каматну стопу. Она то ради зато што јој је једини циљ одржа-вање макроекономске стабилно-сти која је у политици Централне банке сведена на контролу потро-шачких цена, тако да је и поли-тика курса и цео монетарни модел усмерен на то, да цене потрошач-ких добара не пређу 10%. У усло-вима када је висока цена капи-тала не може се повећати ниво активности, зато што се инве-стиције углавом финансирају из позајмљених извора. Услед нере-алног курса, сектори разменљи-вих производа постепено нестају, традиционални извозници нису конкурентни и у новим привред-ним гранама не појављују се нови учесници. Пошто незапосле-ност расте, стопа раста привреде Србије од 1,5% у 2011. години брзо може прећи у рецесију, а можда и у депресију. При томе попула-циони ризик је јако висок, стање на тржишту рада је погоршано и даље долази до одлива мозгова, старења становништва, концен-трације становништва у градо-

вима и пражњења сеоских подру-чја. Структура радно способног становништва је потпуно неадек-ватна и рад је инфлаторни фактор. Стратегијска зависност Србије је повећана у енергији, сировинама, храни и новцу, а социјална неси-гурност је огромна због несигур-ности исплата плата и пензија.

„Референтне вредности у Србији нису тако лоше, нарочито када би се упоредиле са еконо-мијама европских земаља које су данас у проблему. Али то је само привид, који је последица дуго-годишњег мониторинга ММФ-а, који једноставно има мандат да обезбеди ликвидност и да земља своја оскудна средства користи за сервисирање дугова, а не за инве-стиције. Перформансе привреде су такве, да она треба да обезбеди међународну ликвидост, а све остало не интересује ММФ. Наш проблем је у томе, што су наше апсолутне перформансе лоше, имамо стабилну економију, али која је потпуно угашена и која своју импотенцију показује рас-том такозваног близанца трговин-ског и буџетског дефицита, које сервисира новим задуживањем где се као гарант појављује ММФ.

Мислим да је главни разлог то што се Србија геополитички заглавила између Европе и дру-гих великих политичких и еко-номских сила. У последње време Србија је настојала да се позици-онира као проевропска земља, која не испољава антируска и антикинеска понашања. Међутим, показало се да су се Кинези углав-ном наљутили, Руси још више, а Европљани су и даље незаин-тересовани. Нашом спољном и унутрашњом политиком баве се невладине организације, које су преузеле улогу регрутног центра за нове транзиционисте и нове архитекте дипломатског и геопо-литичког позиционирања земље. Европа је потребна Србији због нечега што се у економији зове императив компатибилности система. Стварање привредног система који је идентичан европ-ском привредном систему је импе-ратив за сваку власт.

Нови менталитет се мора базирати не на транзицији, него на достизању перформанси раз-вијеног света. У том смислу при-маран је реалан сектор због мул-типликативног ефекта, јер када порасте производња у реалном сектору, он делује и на друге сек-торе. Морају да се повећају инве-стиције и извоз, јер само је извоз гарант одржавања спољне лик-видности. Такође, добар део инве-стиција мора да се финансира из домаће штедње, која мора бити у функцији развоја. Нови модел достизања мора да преокрене ствари и мора да крене, пре свега од индустријских политика које су примарне. Затим следи регио-нална и популациона политика, јер се мора охрабрити понуда радне снаге и тек после тога иде монетарна и фискална политика, које морају бити у функцији инду-стријских политика“, закључио је проф. др Драган Ђуричин.

Д. Динић

ПОЛИТИКА ПИШЕ: ЗА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПЕНЗИОНЕРЕ

ИСПЛАТА ДУГА ОД 16. ДЕЦЕМБРА

Исплата последње, четврте рате дуга пољопривредним пензионе-рима почеће у петак, 16. децембра, потврђено је из кабинета потпред-седника Владе др Јована Крко-бабића. Бивши земљорадници, њих око 200 могли би добити и више од 30.000 динара колико је првобитно било најављено, пише Политика.

Колико ће им тачно бити исплаћено знаће се до краја ове недеље. Сигурно је да сума неће бити нижа од 30.000 динара. Последња рата дуга биће увећана за износ камате од 8,5 одсто на годишњем нивоу, почев од 1. јануара 2006. године, закључно с даном исплате, 16. децембром 2011.

За ову намену мораће да се издвоји 7,532 милијарде динара које ће Министарство финансија пренети пензијском фонду како би се заостали дуг намирио. Реч је о исплати дуга насталог до 2006. године, када је Законом о јавном дугу према земљорадницима била предвиђена исплата дуга у четири рате. Иначе, дуг је настао по основу неисплаћених 20,5 пензија бившим земљорадницима, односно сада-шњим пољопривредним пензионе-рима, закључно с 2005. годином.

Заостали дуг примиће и наслед-ници оних пензионера који су у међувремену преминули, а којима је овај дуг припадао.

Радиша Ракић, Војислав Пауновић, Милица Митковић и проф. др Драган Ђуричин

Душан Вучетић

Page 4: Recnaroda 13.12.2011

4 GOLUBACRE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ

У ОПШТИНИ ГОЛУБАЦ

ТРИ ВЕЛИКА ПРОЈЕКТА У најважније инфраструк-

турне пројекте који се тренутно спроводе на територији општине Голубац спадају реконструкција Голубачке тврђаве, реконструк-ција кеја и шеталишта у самом граду и асфалтирање улица у месним заједницама. Пројекат реконструкције Голубачке тврђаве је вредности 6,5 милиона евра и то је практично један од првих пројеката у оквиру Дунавске стра-тегије који се спроводи у општини Голубац. „У принципу ми имамо урађену техничку документацију, обезбеђена су средства од стране немачке владине организације ГИЗ у вредности од 2 милиона динара за превођење тендерске документације на енглески језик и очекујемо ускоро и званично потписивање уговора између Кан-целарије Европске уније у Србији и фирми које ће спроводити тај пројекат. Студија изводљивости је прихваћена у Бриселу, тако да је на неки начин тај новац операти-ван и ми верујемо да ће све радње које претходе почетку радова (расписивање тендера, превођење техничке документације на енг-

лески језик, припрема и само извођење тендера) бити готови до априла месеца. То је пројекат који је суштински не само за опш-тину Голубац, већ и за овај део Србије и очекује се да ће за две и по године, када буде завршен, доносити годишњи обрт од 2,5 милиона евра, док ће чиста добит предузећа које ће управљати тим простором бити негде око 500.000 евра“, истиче председник општине Голубац Зоран Пајкић.

Пројекат реконструкције кеја и шеталишта у самом насељу Голубац спроводи се преко Мини-старства пољопривреде, шумар-ства и водопривреде, односно Јавног предузећа „Србијаводе“, а финансира се из кредита Светске банке за реконструкцију. Вред-ност радова је око 4 милиона евра, реконструкција кеја се ради пре свега као заштита Голупца од високих вода Дунава и истовре-мено ће имати функцију шета-лишта, са потпуно новим горњим слојем и новом расветом. Посебно је значајно што ће на три места

бити урађени вертикални кејеви, који ће омогућити пристајање бро-дова, а највећи део Голупца ће се од евентуалних поплава бранити новим мобилним системима који се не користе толико често у свету. Сама реализација овог пројекта је значајна и из тог разлога, што ће велики број фирми и појединаца из Голупца бити ангажовани као подизвођачи и то ће на неки начин довести до оживљавања привреде у овом подручју.

Асфалт у граду и селима

„Ове године пажњу смо усме-рили на асфалтирање улица у Голупцу и у сеоским месним заједницама и за те активности је из буџета издвојено 40 милиона динара. До сада је урађено асфал-тирање улица у насељу Парлог које је 2007. године добило канализа-цију и у том делу Голупца добијен је потпуно уређен простор. Пресвућиће се асфалтом још неко-лико улица у граду које се налазе у најлошијем стању, а такође у Клењу је асфалтирано 500 метара, у Бикињу 325 метара и надамо се, ако нас време послужи да ћемо до краја године асфалтирати улицу у селу Радошевцу у дужини од 850 метара где је већ урађен први слој, затим улицу у Снеготину, Доњој Крушевици и извршити пресвла-чење у насељу Брњица. За наредну годину издвојићемо додатних 15 милиона динара за те намене и очекујемо учешће Јавног пред-узећа „Путеви Србије“ са при-ближно толико средстава, како

бисмо практично за годину дана асфалтирали све улице не само у Голупцу, већ и у селима.

Што се тиче канализационе мреже, само насеље Голубац је 80 одсто покривено канализацијом, а још 2005. године општина је из јед-ног фонда Европске уније добила средства и урађено је идејно решење за управљање отпадним водама у свим селима. Извођачка вредност тог пројекта је око 22 милиона евра и следећи корак је изградња грађевинских пројеката зашта је потребно доста новца. У оквиру међуграничне сарадње са две општине из Румуније конку-рисали смо за израду пројектне документације и надамо се пози-тивном одговору, тако да ћемо имати пројекат изградње канали-зације за викенд насеље Усије – Винци, села Браничево, Миљевић и Житковица. Када будемо ура-дили грађевинске пројекте 2013. године, имаћемо могућности да из европских фондова добијемо новац за изградњу канализације.

Ове године средствима из буџета извршили смо замену ком-плетне столарије у школи у Бра-ничеву у вредности од 3,5 мили-она динара, а у следећој години уз помоћ Министарства просвете заменићемо столарију у школи у Голупцу. Такође, реконструисали смо зграду Задруге у Голупцу, која је под заштитом државе, вредност радова је 3.050.000 динара, а ком-плетна средства је обезбедио Град Београд као помоћ неразвијеним општинама. Центар Голупца је на тај начин добио сасвим друга-чији изглед, а нас је то натерало да средимо фасаде на још неколико зграда и са тим пословима ћемо наставити и у наредној години“, рекао је Пајкић.

Капиталне инвестицијеОд крупнијих инвестиција

треба поменути и реконструк-цију моста у Миљевићу који се налази на регионалном путу, а радове чија вредност износи преко 150 милиона динара изводи Јавно предузеће „Путеви Србије“. Истовремено санацијом моста спречава се клизање терена у том делу села, а уз помоћ „Путева Србије“ очекује се реализација дела пројекта који би обухватио други део насеља Миљевић, где би се поред самог клизишта санирао и пут. Што се тиче изградње елек-тромреже остварена је изванредна сарадња са „Електроморавом“ Пожаревац и ПД „Центар“ Кра-гујевац и захваљујући томе отво-рене су трафостанице у Туману и Кривачи и ради се реконструкција мреже у неколико села. Ове године општина је као оснивач преузела управљање Домом здравља и зна-чајна средства издвајају се за осав-ремењавање амбуланти. Рекон-струисана је амбуланта у Клењу, а у наредном периоду обновиће се амбуланте у Добри, Брњици и Кривачи. У Миљевићу је пре месец дана изгорела амбуланта и

месна канцеларија и сада се ради реконструкција Дома културе, како би се што пре обезбедио про-стор за функционисање амбуланте и месне канцеларије.

„Прошле године по повратку на власт, вратили смо нека социјална давања која смо имали у претходном периоду. Пре свега то се односи на средњошколце и студенте, јер општина Голу-бац нема средњу школу и нај-већи део ђака путује до Великог Градишта. Донели смо одлуку да

плаћамо пола месечне карте свим средњошколцима који путују у том правцу, а они који се шко-лују у другим местима добијају исти износ. Такође, плаћамо две повратне карте у току месеца сту-дентима за долазак од места сту-дирања до Голупца. Ова примања користи преко 400 ђака и студе-ната и у ту сврху наредне године из буџета биће издвојено 10 мили-она динара. Такође, ове године по први пут купили смо првацима опрему која им је потребна за школу, велики број ученика обух-

ваћен је бесплатном исхраном у школским кухињама и око 800.000 динара издвојено је за куповину уџбеника ђацима из социјално угрожених породица.

Пре свега смо окренути ка најмлађој популацији која је најрањивија и с тим у вези, за свако новорођено дете из општин-ског буџета се издваја по 25.000 динара и поклон пакети у вредно-

сти од 300 евра, које је ове године донирао Град Београд. У наредној години у принципу ћемо задржати сва ова давања, а размишљамо о неким стварима којима бисмо помогли пензионере и старачка домаћинства. Ми имамо један пројекат помоћи старим лицима који већ функционише годину дана и он ће се наставити и сле-деће године, ако не из средстава Министарства, финансираће га општина, јер је велики број људи којима је неопходна таква помоћ.

Буџет у овој години је изно-сио око 150 милиона динара и ја сам изузетно задовољан што смо са релативно малим средствима успели да урадимо читав низ пројеката. Сигурно да има много простора за уштеду и једна од идеја за буџет следеће године је да урадимо обједињену набавку за школе, вртиће, Општинску управу и јавна предузећа. Буџет за наредну годину планирамо на око 250 милиона динара, у овом тренутку немамо тачан податак колико ће износити трансферна

средства, али се надамо да ће доћи до повећања и изворних прихода. Поред одличне сарадње са мини-старствима могу да истакнем да смо у претходном периоду изу-зетно сарађивали и са начелни-ком Браничевског округа Гораном Петровићем, уз чију помоћ је реа-лизован значајан део пројеката“, закључио је Зоран Пајкић.

Д. Динић

Зоран Пајкић

На Сајму локалне самоуправе

Отварање трафостанице у Кривачи

Асфалтирање у насељу Клење

Page 5: Recnaroda 13.12.2011

5PRIVREDA RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ

ТЕРМОЕЛЕКТРАНЕ „КОСТОЛАЦ“ ПОТВРДИЛЕ ПОУЗДАНОСТ У ЕЛЕКТРОПРИВРЕДНОМ СИСТЕМУ

СВАКИ КИЛОВАТ ЗЛАТА ВРЕДАНУ електроенергетском

систему Србије ове године преполовљена је производња струје из хидропотенцијала услед дуготрајне суше. Отуда је сваки овогодишњи кило-ват електричне енергије про-изведен у Термоелектранама „Костолац“ злата вредан.

Костолац, у таквим околно-стима, ове године ради у веома поузданом режиму, са изу-зетно високим производним резултатима. Дневно се испо-ручује енергетском систему више од 20 милиона кило-ват-сати. Само пре пет година половина капацитета била је резервни ресурс Електропри-вреде Србије. Бројни пројекти, инвестирање у подизање тех-нолошке моћи, побољшања организације рада, повећање енергетске ефикасности, дали су очекиване резултате. Одго-воре на питање како оцењују данашњи положај својих постројења, потражили смо од директора Термоелектране „Костолац А“, Радована Бог-дановића и директора Термо-електране „Костолац Б“, Дра-гана Живића.

Велики успех дрмљанских блокова-Ми у производњи и јесмо и

нисмо задовољни. Јесмо задо-вољни јер улагања у повећање капацитета, стабилност тур-богенератора у производњи, а посебно ревитализација блока „Б2“ је дала веома добре резул-тате у сваком смислу те речи. Прво, ове године смо извр-шили квалитетан ремонт на блоку „Б1“ и он ради стабилно. Овај блок уназад неколико година има карактеристику

успешног постројења, а када се и на њему спроведе реви-тализација, обезбедиће веома високе резултате. Међутим, морам да кажем да повећану производњу карактерише повећање снаге на блоку „Б2“ након извршене ревитали-зације. Последњих неколико недеља постигли смо снагу од чак 353 мегавата и дневно испоручујемо са овог тур-богенератора 7,7 милиона киловата, што је заиста добар резултат. Максимална дневна производња на оба блока је 15 милиона киловат-сати. То је резултат на који смо поносни, истакао је Живић и додао:

-Побољшали смо и органи-зацију посла, посебно у обла-сти одржавања, тако да смо смањили максимално време застоја. Познато је да је на овом блоку неуралгична тачка котловски систем, који није рађен прошле године у току ревитализације и да је на про-граму у другој фази ревитали-зације идуће године. Нисмо задовољни, то је она друга страна медаље, јер имамо зна-

чајне проблеме које решавамо у ходу, као што је питање недо-статка сирове воде за произ-водњу деми воде, која се кори-сти у котловском постројењу. Овде је проблем и суша, али и велики губици у систему грејања јер се у Термоелек-трани „Костолац Б“ прерађује вода и за ТЕ „Костолац А“, на чијем систему је даљински систем грејања. Алтернативна решења су да привремено користимо два додатна бунара, а у идућој години изградићемо још два.

-У 2012. годину улазимо са плановима, пре свега, да се настави ревитализација блока „Б2“, који би требало да буде ван погона седам месеци. То је одредило и планове произ-водње, тако да је за блок „Б1“ планирана производња од 2,4 милијарде киловат-часова, а за блок „Б2“ 1,2 милијарде киловат-часова. Наравно, идућа година биће кључна за даљу модернизацију блокова, што би требало да обезбеди у годинама које долазе, високе производне резултате. Све у свему, наша поузданост на мрежи електроенергетског система, као и висока произ-водња, показатељи су да смо на добром путу, закључује Живић.

Старе „даме“ у пуној снази

Успешну производњу оства-рују и блокови Термоелектране „Костолац А“, који су међу нај-старијим у ЕПС-у. Очекује се да ће и ови блокови годишњи план производње остварити без обзира на чињеницу да су у

јануару и фебруару ове године често потискивани из произ-водње, по захтеву диспечер-ског центра ЕПС-а, и то у месе-цима за које су планови били изузетно високи.

-Блокови у ТЕ „Костолац А“ су до краја новембра про-извели 1,6 милијарди киловат-часова електричне енергије, што је 98.5% у односу на план, каже директор ТЕ „Косто-лац А“, Радован Богдановић и додаје:

-Разлог овог малог зао-стајања је доста амбициозан план, као и често потиски-вање блокова у првој поло-вини године. Што се технич-ких показатеља тиче, гово-рећи о поузданости, погонској спремности, броју непланских застоја, искоришћености капа-цитета, може се рећи да су и даље ови блокови у самом врху ЕПС- ових капацитета.

Од почетка грејне сезоне са ових блокова врши се испо-рука топлотне енергије за градове Пожаревац, Косто-лац и околна насеља. До сада није било прекида у испо-

руци, као ни проблема услед евентуалне неисправност наших постројења. Требало би поново нагласити да је и даље присутан велики проблем губитка деми воде у систему даљинског грејања, који пре-лази могућности производње у нашим постројењима. С обзи-ром на то да је у овој години на блоку „А2“ спроведен програм капиталног ремонта и да је након пробног рада и подеша-вања стабилизован његов рад, за очекивати је да у наредном периоду овај блок ради са још бољим параметрима техничке ефикасности и мањим време-ном трајања ремонта и трош-кова одржавања, каже Богда-новић.

Планом пословања за 2012. годину предвиђено је да се са ових блокова испоруче рекор-дне 2 милијарде киловат-часова електричне енергије уз испоруку топлотне енергије. Сходно потребама конзума, које су већ сада дефинисане, биће неопходна и максимална погонска спремност, уз мак-симално искоришћење турбо-генератора. Програми текућег ремонта сведени су на 25 дана, а капитални ремонт блока „А1“ одложен је за 2013. годину. Такође је предвиђено да се у 2012. години крене у реализа-цију еколошког пројекта мало-водног транспорта пепела и шљаке на локацију копа „Ћири-ковац“. Овај пројекат је због кашњења извођача у пројекто-вању и промене локације, пла-ниран у новембру 2012. године. Иначе, изабрани извођач овог пројекта, који се финансира из кредита KFW банке, је немачка фирма „Clyde Bergemann“.

Н. Антић

Радован Богдановић Драган Живић

ПОВРШИНСКИ КОП „ДРМНО“ НА КРАЈУ 2011. ГОДИНЕ

ПРОИЗВОДЊА ИЗНАД 9 МИЛИОНА ТОНА УГЉАДо краја календарске године

остало је још нешто мање од месец дана и већ је извесно да ће 2011. производна година у рударском сектору Привредног друштва „ТЕ-КО Костолац“ бити упамћена по изузетним резултатима, који ће премашити све досад остварене.

Овогодишњи план производње угља остварен је још 2.новембра, скоро два месеца пре истека кален-дарске године, а у првој декади децембра очекује се и остварење овогодишњег плана производње јаловине, који је билансиран у количини од 36 милиона кубика. О години на измаку, производним резултатима директор Површин-ског копа „Дрмно“, Љубинко Јан-ковић истиче да је коп „Дрмно“ веома поуздан, да је током 2011. године радио стабилно, са конти-нуираним растом производње:

-Ове године велики рад запо-слених крунисан је одличним производним резултатима. Упо-редо смо радили на испуњењу производних планова и на ремон-тним пословима, који су били

праћени великим реконструктив-ним захватима пре свега на петом јаловинском и угљеном систему. -Према свим досадашњим произ-водним показатељима извесно је да ће на крају године укупни про-изводни резултати бити далеко изнад планираних величина. Ми смо практично 7. новембра окон-чали све планиране ремонте на основној рударској механизацији, тако да су сада сви јаловински сис-теми у производном процесу. Оче-кујемо да у првој декади децембра остваримо овогодишњи биланс производње јаловине од 36 мили-она кубика чврсте масе. До краја године реално је очекивати да ћемо достићи ниво производње између 38 и 39 милиона кубика „чврсте масе“, што ће представљати нови јаловински производни рекорд. -Када је реч о производњи угља очекујемо да око 20. децембра достигнемо пројектовани капа-цитет копа „Дрмно“ од 9 милиона тона угља. То практично значи да ћемо већ у овој години не само достићи већ и пребацити пројек-

товани капацитет експлоатације угља Површинског копа „Дрмно“. На крају године укупна произ-водња угља биће на нивоу између 9,2 до 9,3 милиона тона, што ће уједно представљати и нови годишњи производни рекорд ПК „Дрмно“. Желео бих овом прили-

ком да истакнем чињеницу да је од отварања Површинског копа „Дрмно“ требало да протекне скоро две деценије да се достигне годишњи пројектовани капацитет производње угља од 6,5 милиона тона. Од уласка у рад новог јало-винског система протекло је две године и ми смо већ достигли пројектовани ниво од 9 милиона тона угља годишње и поред чиње-нице да Површински коп „Дрмно“ није инвестиционо завршен за овако пројектовани ниво про-изводње. То практично значи да смо током ове производне године имали одређених проблема које је требало превазићи. Конкретно, нисмо имали довољно тешке меха-низације на располагању. Даље, одводњавање није на оном нивоу којим се обезбеђују адекватни услови за рад основној рударској механизацији. Разлози су познати. Изградња пројектованих линија за предодводњавање је у зака-шњењу у односу на динамику напредовања рударских радова на Површинском копу „Дрмно“.

Проблем са истицањем подзем-них вода нешто је присутнији на нижим етажама, тако да смо при-нуђени да ангажујемо тешку меха-низацију, пре свега ровокопаче, на изради одводних канала за прикупљање подземних вода које истичу из етажа. Лично очекујем да ће се то одразити у некој мери и на ефикасност рада рударске механизације током овог зимског периода. Свакако веома важно за Површински коп „Дрмно“ је и да се кадровски подмлади и обнови обзиром на старосну структуру запослених, а морали би на неки начин да разрешимо и проблем са људима који су ограничено радно способни.

-Све у свему за нама је једна веома успешна производна година у којој смо успели да докажемо да је коп „Дрмно“ не само перспек-тиван, већ и да се сваки уложени динар у коп „Дрмно“ оправда кроз остваривање пројектованих производних циљева и планова, закључио је Јанковић.

С. Срећковић

Љубинко Јанковић

Page 6: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ6

ПРОТИВ ЗАКОНА О ПРИВАТИЗАЦИЈИ ЈАВНИХ КОМУНАЛНИХ ПРЕДУЗЕЋА

ПРИКУПЉЕНО ВИШЕ ОД 4.000 ПОТПИСААкција прикупљања потписа

са референдумским питањем: “Да ли сте против приватиза-ције јавних комуналних преду-зећа и концесије?”, коју је широм Србије организовао Синдикат запослених у комуналној делат-ности Савеза самосталних син-диката, успешно је завршена. За скоро осам дана, у Пожаревцу је прикупљено више од 4.000 пот-писа. Протекле среде, петиција је предата републичком Синди-кату, који ће потписе ажурирати и предати Скупштини Србије. Очекује се да о овом референ-думском питању, посланици Народне скупштине Републике Србије расправљају у наредном периоду, након чега би био рас-писан и референдум.

Разлог организовања акције прикупљања потписа, по речима председника Градског синдиката запослених у комуналној делат-ности Пожаревца, Бобана Мар-тиновића, је закон о комунал-ним делатностима, као и закон

о јавно-приватном партнерству. -Законом о јавно-приват-

ном партнерству не угрожава се само јавно-комунална делат-ност, већ се угрожавају и многа друга привредна богатства, као на пример богатства из области енергетике. Сведоци смо да је у последњих десет година, у 30 посто случајева процес прива-тизације предузећа био неуспе-шан и да су уговори раскинути. Новац који је узет од привати-зације није уложен у развој при-вреде, људи су остали без посла, на улицама, доведени у ситуа-цију да раде свакакве послове... И ове године Влада Републике Србије је са синдикатима пот-писала социјални споразум. Кључна ствар у свему томе је да ни један системски закон не би требао да оде у скупштинску процедуру без мишљења оних на које се ти закони односе, из разлога што је традиција европ-ских земаља да све системске законе, првенствено, разматрају

социјални партнери (економски савет, синдикати и послодавци). У Србији се закони, под изго-вором уласка у Европску унију, изгласавају на телефонским сед-ницама, након чега се за две до три недеље о томе изјашњавају посланици, каже Мартиновић.

М. П.

ЈКП „КОМУНАЛНЕ СЛУЖБЕ“ ПОЖАРЕВАЦ - О ЗАКОНУ О ПРИВАТИЗАЦИЈИ ЈАВНИХ КОМУНАЛНИХ ПРЕДУЗЕЋА И СМЕТЛИШТУ «ГРАДСКЕ УТРИНЕ»

ДА СЕ НЕ ПОНОВИ ЛОШ СЦЕНАРИО Запослене у јавним комунал-

ним предузећима ових дана веома је узнемирио Закон о приватиза-цији, по коме би, почев од наредне године, процес приватизације тре-бало да започне у свим комунал-ним предузећима у Србији. Несла-гање са овом намером, синдикат комуналаца у Пожаревцу изразио је потписивањем петиције, а подр-шку у овој активности радницима су дали и руководиоци комунал-них предузећа. Шта о примени Закона о приватизацији комунал-них предузећа мисли директор ЈКП „Комуналне службе“ Слобо-дан Јовић:

-Синдикати запослених у јав-ним комуналним предузећима с правом реагују. Моје мишљење је да је овај закон штетан и за јавна комунална предузећа, а поготову за грађане због којих ова пред-узећа и постоје. Садашње цене комуналних услуга су у домену социјалне политике једног града или општине, што не би био случај уколико би се та предузећа прива-тизовала, јер би послодавци сле-дили политику економске оправ-даности и исплативости. Прива-тизација би била неправедна и из разлога што смо, конкретно ми у ЈКП „Комуналне службе“ годи-нама издвајали средства за модер-низацију рада. Само у овој години уложили смо око 70 милиона динара у опремање. Борићемо се свим законом дозвољеним сред-

ствима против продаје имовине и комплетног капитала предузећа које су годинама уназад чувале и увећавале генерације радника.

И руководство града Пожа-ревца сагласно је са оваквим нашим настојањима, оснивач, наиме, не мисли да приватизује ово предузеће, постоји договор на нивоу града да јавна комунална предузећа остану под окриљем локалне самоуправе. Ми смо овакав однос оснивача завре-дели својим радом и домаћин-ским пословањем, и ову годину, као и све претходне завршићемо успешно, истиче Јовић који у прилог неприхватању привати-зације комуналних јавних пред-узећа истиче негативна искуства општина у окружењу, као што су Петровац, Велико Градиште, Мало Црниће, Смедеревска Паланка... Грађани су у тим срединама незадовољни, не само квалитетом комуналних услуга, већ и ценама које су знатно више од цена које су тренутно важеће у нашем пред-узећу.

-Ми се не бавимо само хигијеном града. ЈКП „Кому-налне службе“ газдује гробљима,

пијацама, имамо Прихватили-ште за напуштене псе и мачке, радимо рециклажу, одржавамо зеленило...широк је дијапазон наших активности чији су пози-тивни ефекти видљиви на сваком кораку. Похвале нам стижу, како од грађана, тако и од оснивача, па нема потребе за експеримен-тисањем и уступањем ове делат-

ности приватном сектору, истиче Јовић.

Поред примене Закона о при-ватизацији јавних комуналних предузећа, актуелно питање у Пожаревцу ових дана, када је комунална делатност у питању, свакако је стање на сметлишту код Хиподрома, на такозваној лока-

цији „Градске утрине“. Мештани дела Пожаревца у чијој је близини ово сметлиште, реаговали су више пута на дим и смрад који се одатле шири због чега је на нивоу града и донета одлука да се приступи санацији „Градске утрине“. О овој теми, директор ЈКП „Комуналне службе“ Слободан Јовић каже:

-У првом реду треба конста-товати да на поменутом простору никада није ни постојала права депонија, у савременом смислу те речи, каква је дефинисана закон-ским одредбама, а наша фирма којој је поверено старање о кому-налној хигијени, простор тог нека-дашњег сметлишта не користи већ пуних пет година. Чињеницу да је тамо долазило до повреме-них пожара мањих размера нико не жели да негира, али према нашим сазнањима, њих су изази-вали искључиво појединци, неса-весни грађани, палећи украдене пластичне омотаче бакарних и других каблова који су намењени илегалној продаји. На овом заба-ченом простору, скривеном од очију јавности, повремено су паљени и други масивни предмети попут душека и аутомобилских

гума, нашта су се и жалили неки грађани, али нема ни помена да се ради о неком трајном „тињајућем“ пожару изазваном самозапаљи-вањем сметлишта. Респектујући своје обавезе да моментално реа-гујемо у свим ситуацијама када је угрожена комунална хигијена, летос смо интервенисали својим цистернама и ефикасно угасили један пожар већих размера на који нас је упозорила комунална инспекција, са којом смо, као и са комуналном полицијом, успоста-вили добру сарадњу коју непре-стано унапређујемо настојећи да заједнички организујемо још чешће контроле, истиче Јовић. Уз све ово додајмо да је Град Пожа-ревац ангажовао сертификовану фирму „Мол“ која квартално обавља контролу штетних гасова на овом напуштеном сметлишту. Њени стручњаци до сада још ни једном нису упозорили на било какво присуство отровних мате-рија у ваздуху што је још један доказ да перманентног, тињајућег пожара овде нема.

Водећи рачуна о јавним повр-шинама на територији града, над-лежни су одобрили 7 милиона динара за санацију сметлишта „Градске утрине“ па треба очеки-вати да ће тај пројекат ускоро бити реализован:

-Пројект је урадила еминен-тна установа, Институт „Кирило Савић“, па ће на поменутом про-стору бити обављена темељна рекултивација земљишта и други радови које предвиђа закон тако да ће некадашње сметлиште постати потпуно уређен простор. Моти-висани сугестијама добронамер-них грађана, до реализације овог пројекта током наредне године, заједно са свим надлежним инсти-туцијама и службама, појачаћемо контролу на некадашњој депо-нији како би елиминисали могуће инциденте и створили предуслове да у скорој будућности ова лока-ција поприми карактеристике уређеног, квалитетног простора, каже Слободан Јовић.

С. Е. - З. В.

Део возног парка «Комуналних служби»

Слободан Јовић

НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ “БИЗНИС БАЗА”

УСПЕШАН НАСТУП ФИРМИ ИЗ ПОЖАРЕВЦА

Представници Канцеларије за локални економски развој града Пожаревца и Регионалне развојне агенције Браничево-Подунавље, са више предузет-ника и фирми из Пожаревца, учествовали су на јубиларном, 10. Међународном сајму пред-узетништва „Бизнис база“. Манифестација је окупила више од 300 излагача чији је циљ - подстицање развоја малих и средњих предузећа и предузетништва.

На заједничком штанду града Пожаревца и РРА Брани-чево – Подунавље своје произ-воде промовисали су представ-ници предузетника са тери-торије града: Катарина Вукић,

представница Модне куће ‘’Луна’’, Мирослав Живковић, власник винарије ‘’Живко-вић’’, произвађач меда Милан Радојчић из фирме ‘’Апифито’’ и Дејан Милошевић из пчелар-ског домаћинства Милошевић.

Канцеларије за ЛЕР града Пожаревца обезбедила је успешно представљање произ-вода и производних делатно-сти једног броја најуспешнијих предузетника са територије града Пожаревца као и успо-стављање контаката и повези-вање са другим предузетни-цима и фирмама које се баве истим или сродним делатно-стима.

Бобан Мартиновић

Page 7: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕPRED[KOLSKA USTANOVAПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА „ЉУБИЦА ВРЕБАЛОВ“

ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ АЛИМПИЈА

Предшколска установа „Љубица Вребалов“ у Пожа-ревцу ове године обележила је јубилеј вредан пажње, сто-годишњицу постојања, а про-теклог петка колектив Вртића обележио је традиционално и славу Светог Алимпија Столпника. Овај свечани дан Вртићу је, са легатом, оставио Милутин Обрадовић, трговац из Пожаревца чији су гроб и ове године, у знак велике захвалости, обишли радици

ове установе. Много је посла урађено у

Вртићу у години која је проте-кла између две славе. Донет је колективни уговор, системати-зација радних места, Статут а Установа је променила и назив.

Директор пожаревачке Предшколске установе Драган Николић истиче да је урађен врло амбициозан план и про-грам који укључује и отварање новог вртића у Бурјану који ће прихватити око 150 малишана

у осам група. Радови на новом објекту су при крају, а план је да се Вртић опреми почетком наредне године. Овим поте-зом делимично ће бити рас-терећене листе чекања, али и даље постоји потреба за новим објектима овог типа. Нови објекат биће изграђен и на Чачалици, али директор Николић истиче да се, осим зидања нових вртића, мора водити рачуна о одржавању већ постојећих објеката.

- Опет долазимо до про-блема са ценом од 3800 динара месечно, која није мењана од јуна 2009. За ових неколико година Установа је, када гово-римо о финансијском посло-вању, много ослабила. Болна тачка је недостатак новца за дидактику као и новац за плаћање комуналија. Повећање цена услуга је неминовост, али о томе одлучује локална само-управа. Исхрана и хигијена су и даље на врло високом нивоу, превентивна служба професи-онално обавља свој део посла, вртићима многи помажу али новца нема довољно, истиче директор.

И Костолчани би у наред-них пар година могли да добију нов објекат за смештај мали-шана.

-Надамо се да ће део сред-става бити обезбеђен буџетом за наредну годину како би се завршио део посла који се односи на добијање дозволе. Могуће је да ће зидање објекта, који би обухватио три до четири групе, почети 2013. године. Ми планове правимо за десет година унапред па иако за сада костолачки вртић задо-вољава потребе за смештајем, Костолац је градска општина којој ће бити потребни већи капацитети за смештај деце.

Т.Р.С.

Сребро за кулинаре из ВртићаПредшколска установа “Љу-

бица Вербалов” Пожаревац на такмичењу у припреми посних јела “Српски сто посне хране 2011.” заслужено је освојила друго место. Тиме је потврђено једно од начела ове установе да “је циљ правилне исхране у Установи да здрава храна и исхрана постану свакод-невица и принцип здравог живота у целини код најмлађих”. Екипу која је освојила ово признање чинили су Драгана Марковић, Данило Живковић и Божица Пан-чић. Представили су се креацијом посних јела, дан после славе ове Установе, која је такође обележена посним менијем. Жири, на чијем је челу био витез кулинарства Мили-јан Стојанић, доделила је високе оцене за креативност, нове рецеп-туре и аранжман.

Иначе, овогодишње такмичење кулинара Србије у оквиру манифестације “Српски сто посне хране 2011.”, одржано 10.децембра у Хотелу “Језеро” на Тари, у организацији ЕПС ТУРС-а, Београд, још једном је показало сву лепоту српске посне кухиње. Укупно је учествовало 14 екипа из градова Србије и Црне Горе, па је такмичење, четрнаесто по реду, добило ознаку међународног.

К. Ј.

Сечење славског колача обављено је у пожаревачкој Саборној цркви. Колачар за ову годину била је Радица Матић, медицинска сестра васпитач која је славску дужност предала Маши Јотић, рефе-ренту општих послова у Предшколској установи „Љубица Вребалов“

у Пожаревцу.

Добитници признања „Капетан Миша Анастасијевић“

Предшколска установа „Љубица Вребалов“ у четвртак ће при-мити престижно признање „капетан Миша Анастасијевић“ у кате-горији за иновативност у предшколском образовању и васпитању за подручје Регионалне привредне коморе Пожаревац.

Признање се додељује у оквиру пројекта „Пут ка врху“, који заједнички реализују Факултет техничких наука Нови Сад и Медиа Инвент из Новог Сада са привредним коморама Србије. Признање се састоји од повеље и златника са ликом капетана Мише Анастасије-вића, познатог српског трговца и добротвора из 19. века.

Предшколска установа једна је од двадесет овогодишњих добит-ника, а признање ће бити уручено у четвртак у Петровцу на Млави.

Вртић на точковима

„Љубица Вребалов“ ускоро добија још једну новину. Реч је о ауто-бусу који ће Установи служити првенствено за предшколце из марги-нализованих група који не похађају обавезан припремни предшкол-ски програм, али и за одласке малишана на излете. Аутобус који ће бити комплетно опремљен за извођење четворочасовног прописаног предшколског програма донација је Европске уније која је реализо-вана преко Министарства просвете.

- „Љубица Вребалов“ једина је предшколска установа у Србији која је добила аутобус за ове намене, имајући у виду њен значај и потребе. Велику помоћ у почетним корацима новог „вртића на точ-ковима“ понудила су привредна друштва „Аутотранспорт“ и „Литас“.

Испраћај радница у пензијуГости на славској свечаности

Page 8: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ8 ZDRAVQEПОСТ И ЗДРАВЉЕ

ОБНОВА ОРГАНИЗМА

Пост је вољно уздржавање од хране у појединим периодима, али и од свих греш-них помисли, речи и дела. Уздржавање се односи на намирнице животињског порекла, односно масноће животињског порекла, а понекад, када се пости на води, и на биљна уља. Пост може трајати неколико дана, недеља или може бити усвојен као стални начин исхране. Потре-бан је превентивно здра-вим људима, али се може препоручити и у случаје-вима неких болести. Пра-вославни хришћани се управо у зимском пери-оду посвећују посту при-премајући се за Божићне празнике. Пост је врло значајан у животу сва-ког верника, јер је његов основни циљ очишћење душе и тела од душевних и телесних страсти. Kао привремено, периодично или трајно уздржавање од извесних навика и одри-цање од неких врста намирница, пост је део традиције свих религија.

Шта се догађа у телу током

постаПрема представницима руске природне

медицине уздржавање од хране се показало као природни механизам самоисцељења организма. Током поста сви процеси про-чишћења и обнове организма се интензиви-рају, а мањи унос калорија смањује и коли-чину слободних радикала који доводе до оштећења ћелија и упалних процеса. Орга-низам мање времена троши на варење хране тако да може да се посвети другим кори-сним активностима као што су избацивање токсина и трошење нагомиланих вишкова енергије. Уобичајеном исхраном најчешће константно уносимо више градивних мате-рија, масти и протеина, него материја које пречишћавају организам као што су биоф-лавоноиди које се налазе у воћу и поврћу. Током савремене индустријске производње мења се примарни састав намирница тако што се врши обогаћивање и у различи-тим етапама производње и прераде додају одређене супстанце ради њихове одржи-вости. Сматра се да се у организму модер-ног човека током година могу акумулирати одређене количине токсина, масти, хеми-калија и тешких метала. Због евентуалног наглог и пребрзог ослобађања ових мате-рија, не препоручују се екстремно строги и дуги постови, поготову за особе које их раније нису примењивале, али се препору-чује већи унос течности у току дана.

У организму човека постоје контролни системи који одржавају такозвану “ацидо-базну равнотежу” али и исхрана која пред-ставља свакодневни образац понашања који је неопходан за живот, у томе има одређену улогу. Намирнице као што су месо сисара и птица, јаја, већина млечних производа, рафинисани шећер и друго, подижу кисе-лост организма и подстичу стварање слузи. Кад организам постане превише кисео, постаје подложнији болестима. Намирнице које доприносе базности организма, а које се у посту препоручују су воће, поврће, клице и траве. Наравно да међу намирни-цама у исхрани мора постојати равнотежа која се остварује применом принципа раз-новрсности. Како би њихов унос заиста позитивно деловао на слабу базност орга-низма, потребно је добро жвакати храну и натопити је, зато што је наша пљувачка базна супстанца. Сматра се да на ph орга-низма, сем хране од екстремних фактора, могу утицати ниво физичке активности, присуство стреса, хаотичне мисли и друго.

Уздржавање од хране није генерално правило и зависи од узраста, занимања, врсте рада, путовања, здравственог стања особе која пости, а код нас и од годишњег доба и стандарда. Деца, труднице и доиље, путници, радници који раде тешке физичке послове, особе оболеле од тешких боле-

сти могу бити разрешене од стране духов-ника за неке врсте намирница што може да ублажи и олакша подношење поста. Циљ поста није додатно исцрпљивање орга-низма, јер то наведеним, а посебно осетљи-вим категоријама не би било на корист, већ

се уздржавање од хране може прилагодити окол-ностима у којима се поје-динац налази.

Храна која се кори-сти у току поста треба да је доступна људима, не одвише скупа, односно прилагођена могућно-стима већине грађана.То је услов без којег се не може. Супротно томе не треба под окриљем поста пра-вити светковине и преје-дати се, већ треба бити умерен чак и са оном хра-ном која је дозвољена. Није пост ако поједете килог-рам димљеног шарана и

попијете литар вина. Треба се мудро и одмерено окре-

нути националној кухињи где постоји широк спектар намирница које су погодне за пост као што су воће, поврће, житарице, печурке, риба… Данас су доступне и речне и морке врсте рибе, такође може се кори-стити и соја, тако да пост, ако обухвати све наведене намирнице у умереним количи-нама, заиста може да ојача и душу и тело.

Пост и кардиоваскуларне болести

Насупрот посту који се базира на намирницама биљног порекла, исхрана која се претежно заснива на употреби меса, изазива већу учесталост обољевања од кар-диоваскуларних болести што је последица смањеног уноса дијетних влакана, повећа-ног уноса масноћа, повећања крвног прити-ска и појаве гојазности.

Месо кроз органе за варење пролази много спорије од биљне хране јер нема дијетних влакана, што слаби перисталтику у организму, повећава разградњу у диге-стивном тракту и ослобађање велике коли-чине токсичних материја. Најчешће после-дице ове појаве су нередовно пражњење, рак дебелог црева, обољења жучне кесе али и други поремећаји.

Холестерол који се налази у намирни-цама животињског порекла је најпознатији фактор који погодује настанку атероскле-розе која доводи до шлога, срчаног инфар-кта и промена на крвним судовима које иза-зивају гангрену и ампутацију дела екстре-митета. Особе које се хране биљном храном и месом од рибе, у далеко мањем проценту обољевају од ових болести.

Посна храна утиче на смањење гојазно-сти због мањег калоријског учинка и већег уноса дијетних влакана које садрже воће и поврће. Међутим, ако се у посту претежно користе концентровани угљени хидрати у виду слаткиша, џемова, доста хлеба, кром-пира, пиринча, у таквом посту се свако може угојити.

Пошто је биљна храна богата калијумом, а сиромашна натријумом, али и због смање-ног уноса масноћа и повећаног уноса дијет-них влакана, код особа које посте долази до значајног смањења ризика од повишеног крвног притиска.

Дијетна влакна су незаменљив састојак посне хране и имају вишеструке корисне функције у организму. Спречавају појаву каријеса, јачају мишиће за жвакање, иза-зивају осећај ситости, побољшавају пери-сталтику и пражњење. Дијетна влакна фор-мирају заштитну мрежу око скроба и тиме спречавају брзу апсорпцију из желудца и последичне скокове шећера. Употреба дијетних влакана превенира шећерну болест, кардиоваскуларне болести и рак дебелог црева.

Др Саша ДражиловићСпец. хигијене, субспецијалиста

исхране у ЗЗЈЗ Пожаревац

АПОТЕКА „МR PH ЈОВАН ПОКОРНИ”

ОД ЛЕКОВА СА ПОЗИТИВНЕ

ЛИСТЕ ДО БЕБИ ПРОГРАМА

Апотека „Мр ph Јован Покорни“ почела је са радом 8.октобра 2007.године као пета државна апотека ЗУ Апотека Пожаревац у Пожаревцу. Име је добила по првом фармацеуту који је пре 154 године отворио прву апотеку у Пожа-ревцу и тако поставио темеље фармаце-утске струке у Браничевском округу.

Апотека се налази у Дунавској бр.50, а телефон апотеке је 211-808. Отварањем апотеке у овом делу града омогућено је нашим суграђанима из овог дела града и околних приградских насеља да на лакши и бржи начин дођу до потребних лекова и осталих здравствених потреба.

Радно време апотеке је радним даном од 7х до 21х, а суботом од 7х до 14:30х.

Апотека запошљава једног дипломи-раног фармацеута и фармацеутског тех-ничара .

Као државна апотека издаје лекове на лекарски рецепт на терет РЗЗО, па смо се потрудили да обезбедимо што бољи и потпунији асортиман лекова са пози-тивне листе, укључујући и инсулине, пелене за одрасле, као и трачице и иглице за одређивање шећера у крви. Апотека у свом асортиману нуди и лекове који се могу купити без лекарског рецепта, инха-латоре, апарате за мерење крвног прити-ска и одређивање шећера, широку палету чајева и одређених козметичких произ-вода, беби програм и остало.

Фармакоекономија је део здравствене економије која идентификује, мери и упо-ређује трошкове и последице употребе лекова, односно здравствених интер-венција. Она је мултидисциплинарна наука која користи економске теорије у политици лекова и заснива се на достиг-нућима математике, статистике, епиде-миологије, клиничке фармакологије итд.

Поставља се питање зашто су лекови важни и зашто се интензивно проуча-вају?

Лекови имају предвиђено терапијско дејство – побољшање стања пацијента или спречавање настанка болести и убла-жавање симптома.

Лекови могу да изазову грешке у лечењу и друге сличне проблеме: пацијенти који узимају лек без медицин-ски валидне индикације, пацијенти који примају погрешан лек или прави лек на погрешан начин, пацијенти који не добијају лек који им треба, пацијенти на којима се испољавају нежељене реакције

лека.Лекови су економско бреме и намећу

одређене трошкове: један велики део издвајања за здравствену заштиту су фармацеутски трошкови који расту брже од свих других у оквиру здравства.

Потрошња лекова има и екотоксико-лошки утицај тиме што у околину, кроз

отпадну воду, отпуштају фармаколошки активне супстанце које могу да загаде пијаћу воду, реке и земљиште.

Из перспективе јавног здравства постоји неко-лико разлога за мерење потрошње лекова и трош-кова:

-Прописивање лека је једна од најчешћих интервенција и један од најчешћих медицинских потеза.

-Већина рецепата су поновљени рецепти за лекове за лечење хронич-

них стања, нарочито код ста-ријих.

- Лекови могу да имају штетни ефекат на здравље због медицинских проблема.

- Медицински проблеми су значајан узрок смртности и већина њих се може спречити.

- Подаци о потрошњи могу да буду користан именилац за анализу фармако-вигилансе.

Извори података за проучавање упо-требе лекова могу да буду подаци о про-даји добијени од фармацеутских компа-нија или велетрговина, подаци о издатим лековима добијени од апотека, подаци о надокнади добијени од државне здрав-ствене службе, социјалног осигурања и трећих лица и подаци о рецептима које су издали лекари опште праксе и други прописивачи.

Потрошња лекова и епидемиологија ставља у однос следеће:

Однос старости популације и потро-шње лекова

Однос најчешћих болести и потрошње лекова

Однос потрошње лекова и укупних трошкова у здравству

Однос потрошње лекова и других здравствених ресурса

Утицај потрошње лекова на јавно здравство.

Према подацима Агенције за лекове и медицинска средства потрошња лекова у Србији у периоду од 2004-2009. године линеарно расте и највећа је у групи лекова за лечење болести кардиоваску-ларног система 15.478 милиона динара у 2009., затим група антиинфективних лекова 10.654 милиона и лекови за лечење болести нервног система 8.366 милиона динара.

Треба имати у виду да просечни трош-кови за лечење по становнику у Србији за 2009.годину износе 23.647,73 динара, односно 246 евра док су просечни трош-кови за лекове по становнику 2.967,19 динара односно око 31 евра

Дипл. pharm. Данијела Милосављевићспец. фармакоекономије и легислативе

Данијела Милосављевић

Др Саша Дражиловић

Page 9: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕDRU[TVOПОЖАРЕВАЦ

ГРАД ХУМАНИХ l У Црвеном крсту Пожаревца спроведена још једна акција добровољног давања крви у којој је

прикупљена 71 јединица ове драгоцене течностиСа 6,41 посто добровољних

давалаца крви прошле године, град Пожаревац је проглашен најхуманијим градом у Србији. За осам месеци ове године са 411 добровољних давалаца крви на 100.000 становника, Пожаревац се поново нашао на листи најхума-нијих средина, а до краје године,

по свему судећи, оствариће резул-тат из 2010. имаће више од 600 давалаца на 100.000 људи. Једна од многобројних успешних акција добровољног давања крви орга-низована је и прошлог уторка. Спровели су је Црвени крст града Пожаревца и Институт за тран-сфузију крви Србије, за потребе грађана Браничевског округа који се лече у београдским здравстве-ним установама. У акцији је при-купљена 71 јединица ове драго-цене течности.

Градоначелник, Миодраг Милосављевић, истакао је том приликом да великој хумано-сти града доприносе искључиво грађани, добровољни даваоци, којих је све више. Он је изразио наду да плакета-признање за нај-хуманију средину у Србији, неће заобићи Пожаревац ни ове године.

Према наводима Вукашина Ђорђијевића из Института за трансфузију крви Србије, на нивоу Републике проценат дава-лаца на хиљаду становника је 3,30.

-Град Пожаревац, другу годину за редом, на хиљаду становника, има преко 6, 50 добровољних давалаца драгоцене течности, што је за сваку похвалу, нагласио је Ђорђијевић.

Крв је веома важан чинилац у лечењу болесника. И поред раз-воја медицине и технике, она је

увек потребна. Директор Опште болнице у

Пожаревцу, др Срећко Босић, подсетио је да се велике количине крви, свакодневно троше, како у пожаревачкој Болници, тако и у здравственим установама широм Србије.

-Локална самоуправа, Црвени крст Пожаревца и Општа болница до сада су организовали бројне акције давања крви, у којима је учествовао велики број добровољ-них давалаца... Овога пута, акцију спроводимо у сарадњи са Инсти-тутом за трансфузију крви Србије, а прикупљена драгоцена течност биће складиштена и чувана за грађане Браничевског округа који се лече у београдским клиникама и болницама, рекао је др Босић.

Захваљујући се добровољ-ним давоацима крви на учешћу у акцији, секретар пожаревачког Црвеног крста, Бранислав Живу-ловић, рекао је да је убеђен да ће град, исте или сличне резул-тате у добровољном давалаштву крви постићи и ове године. Он се захвалио челницима локалне самоуправе који су потписивањем донорских картица и промотер-ством у акцијама давања крви, допринели масовнијем одзиву грађана. Прошлонедељна акција била је прилика за уручење донор-ских картица Пожаревљанима који су потписали изјаве о дони-рању органа.

М. П.Седамдесет одсто живи у сиромаштву

Према подацима Уједињених нација, десет процената укупне свет-ске популације чине особе са неким обликом инвалидитета. У Србији их има око 800 хиљада, а седамдесет про-цената их живи у сиромаштву. Према проценама Одбора за рад, борачка и социјална питања Скупштине Србије, 52% особа са инвалидитетом не учест-вује у друштвеном животу заједнице. На евиденцији Националне службе за запошљавање налази се 21.000 лица са инвалидитетом.

У оквиру обележавања овог датума у Пожаревцу су организовани: турнир у стрељаштву ваздушном пушком, изложба ликовних радова, едукативна радионица под називом “Самозаштита од дискриминације ОСИ” и драмско-пантомимска пред-

става.

МЕЂУОПШТИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ

ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ

Протекле суботе међуопш-тинска огранизација Савеза сле-пих и слабовидих Пожаревац обележила је Дан организације и Недељу инвалида.

Начелник Браничевског управног округа Горан С. Петро-вић истакао је да је обавеза свих да раде на уклањању баријера која су највећа сметња лицима са инва-лидитетом али и када су у питању услови рада организација које их окупљају, те да би закони који покривају проблематику из ове области требало да се поштују.

- Данас је дан људских права, дан важан за све нас, дан када

сваки човек у овој држави мора да схвати да се сви заједно морамо изборити за људска права. Борба за демократију и борба за људска права стални су задатак једног друштва, рекао је између осталог Петровић.

Председник Савеза слепих и слабовидих Србије Милан Сто-шић најавио је за 26.децембар одржавање традиционалне мани-фестације на којој се, у Крагујевцу, награђују најбољи ученици и сту-денти.

Поводом Дана слепих и слабо-

видих у просторијама Организа-ције организован шаховски тур-нир под називон ‘’Пријатељство’’. Прво место је освојио Стефан Јањић из Београда, а друго и треће Милан Перић и Сретен Дамјано-вић из Велике Плане.

Након турнира одржана је и трибина о помагалима за слепе а обележавању поменутих датума присуствовали су и председници градских организација слепих и слабових из Београда и Новог Сада.

Д.Н.

Гости на свечаности

Победник турнира

Page 10: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ10 DOGA\AJI

САОПШТЕЊЕ ОО УРС ЖАБАРИ

ОСТАВКЕ НА МЕСТА У ЛОКАЛНОЈ ВЛАСТИ -Уједињени региони Србије оба-

вештавају да је досадашња коали-ција СПС – ДС – УРС, где је УРС дао највећи допринос кроз реализацију пројеката, раскинута вољом соција-листа и демократа. Нови партнер у локалној власти су одборници Српске радикалне странке. Сви функционери УРС који су учествовали у локалној власти поднели су оставке на та места.

Очигледно да нас бивши функци-онери ЈУЛ-а, окупљени у новој-старој коалицији, враћају у 90-те, јер нису спремни да прихвате бржи развој

Жабара и да мењају себе ради општег интереса и изласка из круга неразвије-них општина...

Сада, када је захваљујући петицији и законима које је УРС предложио, нашој општини враћен новац и имо-вина, нова коалиција жели да узур-пира оно што припада грађанима и да располаже општинским новцем без разговора са грађанима. Уједињени региони Србије се томе најоштрије противе и никада неће бити део такве коалиције.

За четири године УРС је успео да

донесе око 120 милиона динара инве-стиција у општину Жабари и да повећа буџет општине за 50 одсто...

На крају, грађани ће бити најбољи судија ко је шта урадио за Жабаре и јасно показати ко жели да врши власт због грађана, а ко због личног богаћења и странчарења. Избори су близу и након њих све ће бити јасно, наводи се поред осталог у саопштењу УРС-а Жабара које је потписао пред-седник Општинског одбора Бобан Милошевић.

ШТРАЈКНЕЗАДОВОЉНИ ПОЛИЦАЈЦИ

Независни синдикат полиције организовао је прошлог четвртка у Пожаревцу протестно окупљање. Полицајци траже да се пооштре казне за нападаче на полицијска службена лица. Захтев је предат Основном и Вишем суду. Подршку члановима Независног синдиката полиције дали су и други синдикати.

Према наводима председника пожаревачког Независног синдиката полиције, Миомира Војиновића, про-тести са истим циљем организују се широм Србије. Он је такође најавио штрајк за понедељакак, 12. децембра, са минимумом процеса рада.

-Овакви протести до сада су орга-низовани у Лесковцу, Нишу, Кра-гујевцу, а данас у Пожаревцу. Основни разлог протеста је незадовољство каз-

неном политиком према онима који свакога дана повређују или убијају наше колеге, рекао је Војиновић.

Иначе, Независни синдикат поли-ције, као што је и најављивано, од јуче је отпочео штрајк. Наиме, радници Министарства унутрашњих послова и полиције траже побољшање мате-ријалног положаја, односно, исплату заосталих путних трошкова, дневница и јубиларних награда, као и пошто-вање посебног колективног уговора за полицијске службенике.

С обзиром да се штрајк спроводи и у Пожаревцу, службеници обрађују само хитне предмете, а полицајци, интервенишу само у хитним случаје-вима.

Р. Н.

У ЖАГУБИЦИ ОДРЖАНА ИЗБОРНА КОНФЕРЕНЦИЈА СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ОМЛАДИНЕ

ПРЕУЗЕЛИ ОБАВЕЗЕ И ОДГОВОРНОСТ У Жагубици је 3. децембра

одржана Оснивачка скупштина Социјалистичке омладине у чијем је раду учествовало 120 деле-гата. Конференцију је отворио председник Општинског одбора СПС-а Сафет Павловић који је,

поред осталог рекао: “У вама пре-познајем снагу и вољу да преуз-мете одговорност за вашу будућ-ност, будућност наше општине и села. Наша свакодневна тежња мора бити да се отвори што више нових радних места како би млади брже долазили до посла и остајали на својим огњиштима. Тежимо општини у којој ћемо се будити са

надом за боље сутра и у којој ће се размишљати о будућности”.

У радном делу Конференције, делегати су, након усвајања Про-грама рада за наредни период, јед-ногласно изабрали руководство: Савет социјалистичке омладине,

председника, потпредседнике и секретара. Младе социјали-сте општине убудуће ће водити Девица Ченаковић (1984), еко-номски техничар из Жагубице, а помагаће јој шест потпредседника: Иван Радовановић из Селишта, Раде Милојковић из Милатовца, Далибор Грнић из Осанице, Сло-бодан Милошевић из Крупаје,

Милица Павловић из Крепољина и Саша Јовановић из Вуковца. За секретара је изабрана Александра Ђорђевић из Крепољина, а такође је једногласно изабран и Општин-ски савет.

У наставку седнице, чланови Савета изложили су актуелне проблеме у насељима општине. Закључено је да су приоритетни задаци Социјалистичке омладине отварање просторија за младе у сваком насељу, локално органи-зовање ради дружења и промови-сања села, оживљавање сеоских средина преко културних и спорт-ских манифестација, развијање туристичких потенцијала…

Девица Ченаковић је након избора изјавила: “Идеја Соцојали-стичке омладине општине Жагу-бица је друштво у коме постоје једнаке шансе за све. Сматрамо да имамо снаге, воље и кадрове, паметне, образоване, креативне и способне, који су спремни да пре-узму одговорност за реализацију договорених циљева. Зато и овом приликом, позивам све младе људе да дођу код нас и боре се за себе и своју будућност, јер млади социјалисти знају како да изграде богатију и бољу општину.”

СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ СРПСКЕ РАДИКАЛНЕ СТРАНКЕ У ПОЖАРЕВЦУ

ПРЕУСМЕРЕЊЕ НА ШТЕТУ ЂАКА Почетак радова на изградњи

канализационе мреже на под-ручју Месне заједнице Сопот и проблеми у саобраћају изазвани затварањем дела улице Војске Југославије због реализације ове инвестиције, били су повод сази-вања конференције за новинаре Српске радикалне странке прош-лог четвртка. Говорио је потпред-седник ове странке и одборник у Скупштини града Пожаревца, Иван Јовић.

-Због радова на изради кана-лизације дошло је до затварања дела улице Војске Југославије, па је саобраћај преусмерен на друге правце. Преусмерење је извшено на Пећку улицу којом се излази на Костолачки пут и даље наставља према Костолцу. Из Veolia Transport Litasa смо добили оба-вештење да они овај алтернативни

пут не могу да користе јер је у лошем стању, тако да су се њихови аутобуси кретали другим прав-цем: од задњег аутобуског стаја-лишта код Основне школе “Свети Сава”, преко Пионирског трга, па заобилазницом преко Забеле. Због овакве аутобуске линије, ђаци пешаче и до 3 km како би дошли до аутобуског стајалишта. Пози-вам градску власт да реши овај проблем, јер по неповољним вре-менским условима деца не могу да пешаче толико дуго да би на време стигли у школу, поготову зими. Овом приликом обраћам се и ЈП Дирекцији за изградњу, да реконструише Пећку улицу, како би возачи пожаревачке Veolia Transport Litas могли да користе алтернативну трасу, истакао је Јовић.

М. П.

САСТАНАК ЧЕЛНИХ ЉУДИ ГРАДСКОГ И ОПШТИНСКИХ ОДБОРА СПС У БРАНИЧЕВСКОМ ОКРУГУРЕЗУЛТАТИ АДУТ СОЦИЈАЛИСТА

Ситуација на српској поли-тичкој сцени је све бурнија, социјално-економски положај грађана је тежак, Европска унија одложила је доношење одлуке о

додељивању Србији статуса кан-дидата за чланство, а косовски проблем постаје све деликатнији. Међутим,социјалисти Браничев-ског округа увек су спремни да положе рачуне пред грађанима и њихов главни адут су досада-шњи резултати.То је, између оста-лог, речено на прошлонедељном састанку председника и секретара градског и општинских одбора Социјалистичке партије у Брани-чевском округу, коме је председа-вао председник Окружног одбора Милић Јовановић.

Снажно подржавајући даљи развој локалне самоуправе, социјалисти у коалицији са пар-

тнерима, у највећем броју средина учествују у власти и реализују бројне програме који утичу на квалитет живота људи, њихово становање, уређење и чистоћу сре-

дине, заштиту човекове околине, дистрибуцију воде, саобраћај и друге области. Отуда су оправдане процене које говоре да ће СПС на предстојећим изборима бити по броју гласова трећа партија. Стратешки циљ социјалиста је да на наредне парламентарне изборе иду са истом коалицијом. Како је лидер социјалиста Ивица Дачић човек визије и храбрости, логично је да у будућој влади Србије буде премијер, оцењено је на састанку у Пожаревцу, на коме је саопштено да је Милић Јовановић одлуком Извршног одбора Главног одбора СПС од 5.децембра председник Комисије за организацију и развој.

У ОПШТИНИ МАЛО ЦРНИЋЕ

ИЗАБРАН САВЕТ СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ ОМЛАДИНЕ

У Малом Црнићу је протеклог петка одржана Изборна конфе-ренција Социјалистичке омладине Општинске организације СПС. За председника Савета изабран је Иван Аксентијевић, а за пот-председнике Јелена Рашић, Маја Ташић, Фатима Нуредини, Марко Јосић, Санел Рајчић, Ивана Стоја-

новић, Сузана Цветковић и Аница Никодијевић. Функцију секретара у наредном периоду обављаће Игор Мишић, а Савет младих социјалиста броји 31 члана.

Обраћајући се присутнима на почетку седнице, секретар Окружног одбора СПС-а Радо-

слав Станојевић је истакао да је општина Мало Црниће одувек била центар ревулуционарног и партијског рада читавог округа. „Знамо где се налази Сојин салаш, знамо где је одржана Окружна партијска конференција, знамо за људе који су овде живели и ства-рали ову државу. Ви млади морате

бити ударна песница која ће ићи напред, јер ми старији видимо у вама будућност, у вашој храбро-сти, младости и жељи да будете најбољи. Ви морате бити носиоци револуционарних идеја и да се борите за три основна постулата људског друштва и људских вред-

ности, а то су слобода, братство и правда“, рекао је Станојевић.

Председник младих социјали-ста Иван Аксентијевић се захва-лио на указаном поверењу и изра-зио наду да ће Савет у наредном периоду организовано деловати, а све у циљу побољшања услова живота. „Охрабрује чињеница да се све већи број младих људи укључује у политички живот, а још више чињеница да у Соција-листичкој партији млади људи препознају снагу која се залаже за подизање општег квалитета живота, која настоји да створи друштво једнаких шанси за све. Настојаћемо да својим деловањем препознамо потребе омладине, јер сматрамо да је потребно да свима буду доступне школе, вртићи, здравствене установе и места за забаву, али пре свега радна места за школоване и стручне младе људе који се определе да живе и раде на подручју општине. Наше идеје, уз снагу, агилност и потен-цијал који имамо, каналисаћемо кроз наше органе и органе Соција-листичке партије са циљем да зау-ставимо одлив младих људи из општине, земље и да вратимо веру у бољу будућност“.

Д. Динић

Page 11: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕZDRAVSTVO - POENZIONERIСЛУЖБА ЗА ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ РАДНИКА

ПУНЕ РУКЕ ПОСЛАСлужба за здравствену

заштиту радника, познатија као Медицина рада у Пожа-ревцу постоји већ четрдесет година. Служба се првенствео бави лечењем професионалих обољења, санирањем повреда на раду, куративом али и превенти-вом која се односи на специфиче прегледе, где су укључени перио-дични, претходни, циљани, ван-редни и прегледи на захтев радне организације.Ту су и прегледи за возаче, како аматере тако и про-фесионалце који се обављају по веома ефикасој процедури, те систематски прегледи који нису дефинисани обавезним прегле-дима, већ се раде на захтев радних организација, односно синдиката.

У Медицини рада постоји и комисија за оцену радне спосо-бости, а лекари ове службе су и члаови републичке комисије за процену инвалидитета.

Служба за здравствену заштиту радника у Пожаревцу једна је од ретких која има одо-брење Министарства здравља за обављање прегледа комуналне

полиције, чији су здравствени захтеви шири него код особа који раде на местима са посебним ризиком.

Медицина рада постоји и у Костолцу, а амбуланта Службе налази се и у Дрмну.

- Привредно друштво ТЕ-КО Костолац препознало је значај превентиве и за своје раднике обезбедило савремену здравст-вену заштиту на њиховом радном месту, каже наченица Службе др Славица Милановић.

Опрема солидна, мало лекара

Без обзира на недавну реор-ганизацију здравственог система, Медицина рада ради истим интен-зитетом, те пацијенти не осећају промену.

- Чекаонице и ординације су пуне, нарочито у зимском пери-оду због појачаних вирусних инфекција, а служба ради са седам лекара, укључујући и специја-листе медицине рада и лекаре опште праксе, каже др Милановић и најављује да се, након лицен-цирања, очекује пријем још два лекара.

Лекари који тренутнпо раде нису у могућности да прате пре-поруку броја од тридесет и пет дневних прегледа прописаних од

стране Министарства здравља. - Ова бројка се свакодневно

премашује, самим тим већа је и могућност грешке. Како бисмо се свели на прописан број прегледа пацијената дневно, планира се обавезно заказивање прегледа. Почели бисмо са мањим бројем заказивања, вероватно хроничних болесника, а касније планирамо да обухватимо све пацијенте. Про-блем нам је застарела телефонска централа због чега није могуће увести систем заказивања теле-фоном, али се надамо да ћемо овај проблем решити у току следеће године, те ће пацијетима бити олакшано заказивање а лекарима омогућен темељнији и бољи рад са мањим бројем пацијената, истиче начелница.

Опрема је у солидном стању. Требало би купити нови аудиоме-тар, а добро би дошли нови ЕКГ апарат и стерилизатор. Од немеди-цинске опреме потребно је службу опремити клима уређајима.

„Изабрани лекар“ је потреба

Новина Републичког здравст-веног фонда којом се пацијентима за оверавање здравствене књи-жице тражи изјава о изабраном лекару ствара додатне гужве у чекаоницама. Начелница пожаре-вачке Медицине рада апелује на послодавце да дођу са списковима радника који немају изабраног лекара, што ће значајно редуко-вати гужве и убрзати овај процес.

-Тренутно пацијенти долазе појединачно, што је превелики посао за особље којим распола-жемо. Свака радна организација требало би да има особу заду-жену за доношење изјава о избору лекара. Она би са списком рад-ника, који немају изабране лекаре, требало да дође код нас. Ми ћемо јој предати одређен број делимичо попуњених формулара и списак имена лекара, а радници би затим попуњавали део који је у форму-лару предвиђен за њих, те би тако комплетиране спискове послода-вац вратио у Медицину рада.

Иначе, „изабрани лекар“ је и препорука Светске здравствене организације и није само „празан“ термин већ неопходност. Не рачу-најући хитне случајеве пацијенти би морали да се распитају о терми-нима у којима њихов лекар ради и закажу преглед, подсећа начел-ница Медицине рада.

Т.Р.С.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ ПЕТРОВЦА

ТРИ И ПО МИЛИОНА ЗА УГРАДЊУ ЛИФТА Министарство здравља одо-

брило је петровачком Здрав-ственом центру средства за уградњу лифта у Дому здравља у вредности од 3,5 милона динара, а најављена је и финан-сијска подршка за реализацију пројекта реконструкције про-стора за одељење хемодијализе које ће бити смештено у делу садашње Медицине рада, док ће иста бити измештена на спрат Дома здравља. По речима дирек-торке ове установе др Зорице Стојиљковић Столице, новина је и та да ће Дечји диспанзер до краја ове године добити нову ултразвучну дијагностику, а за набавку новог ултразвука најсавременије технологије, Здравствени центар издвојио је милион и по динара.

Др Славица Милановић

Гужва у чекаоници

Здравствени центар Петровац

Page 12: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ12

УКЉУЧИТЕ СЕ У АКЦИЈУ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ “ИЛИЈА М. ПЕТРОВИЋ” У ПОЖАРЕВЦУ

ДАНИ ЕКОЛОШКЕ ПИСМЕНОСТИ

Народна библиотека ‘’Илија М. Петро-вић’’ у Пожаревцу учествује у акцији ‘’Дани еколошке писмености’’ која се спро-води од 5. децембра 2011. године (Свет-

ски дан волонтера) и траје до 26. јануара 2012. (Светски дан образовања о заштити животне средине).

Суштина акције је у прикупљању елек-тричног и електронског отпада.

Акција је организована у сарадњи са БиС-рециклажним центром Панчево и

Ecogreenteam-ом из Панчева.Испред Дечијег одељења пожаревачке

Библиотеке, БиС је поставио зелени контеј-нер за сакупљање отпада. Ако Библиотека,

уз помоћ грађана Пожа-ревца и својих чланова, сакупи довољно отпада, БиС ће обезбедити рачу-нарску опрему за дечију Интернет читаоницу.

На дан почетка акцијем 5. децембра у сали Библиотеке одржана је радионица у сарадњи са Еццо греен теемом из Панчева и децом Основне школе ‘’Доситеј Обра-довић’’ из Пожаревца на челу са професорком био-логије Снежаном Мило-сављевић, која води сек-цију “Чувари природе”.Иначе, “Чувари природе”

ће, почев од 1. фебруара наредне године једном месечно организо-вати радионице и за децу осталих основних школа у граду и околини.

Позив да учествују у акцији “Дани еко-лошке писмности” упућен је свим грађа-нима Пожаревца.

С. Вучинић

ПОРТРЕТ ОПЕРСКЕ ПЕВАЧИЦЕ ГАЛИНЕ ПЕРИЋ

СОПРАН КОЈИ ПЛЕНИОперску певачицу

Галину Перић Пожа-ревљани су имали при-лике да слушају у неколико наврата, када је наступала са великим ансамблом Музичке школе „Стеван Мокрањац“ на прослави Дана ослобођења, као и са Уметничким ансамблом Министарства одбране „Станислав Бинички“ на прослави Дана коп-нене војске. Рођена je у Украјини, у Кијеву, где је завршила Музичку акаде-мију „Петар Иљич Чајков-ски“, одсек соло певање. На академији је упознала свог садашњег супруга који је и магистрирао хармонику. У Србији живи од 1999.године.

Галина је сада наставник музичке кул-туре у Пољопривредној школи и Основној

школи у Брадарцу. Паралелно предаје соло певање у Музичкој школи „Рахмањинов“, која ради у оквиру Руског дома у Београду.

- У прво време било је проблема везаних за запо-шљавање, јер је највећа препрека била држављан-ство, то је био веома тежак период, јер је и држава била у транзицији. Након три године брака добила сам држављанство, мада и даље није било лако за посао, с обзиром на ситу-ацију у земљи. Што се тиче сарадње са Музичком школом из Пожаревца, наступала сам са њихо-вим великим ансамблом, а сада нас очекује још неко-

лико наступа. Са ансамблом „Станислав Бинички“ такође одржавам сарадњу и имам позив да и убудуће наступам са њима. У Руском дому ћемо имати наступ 21.децем-бра. Иначе, тамо предајем деци са руског

говорног подручја, као и деци из мешовитих бракова. Углавном се ради о руском репертоару, каже Галина. Перићева је пожелела да се путем нашег листа захвали људима који су јој помогли да се прила-годи новој средини, а то су Војис-лав Петковић, наставник музике у пензији и некадашњи уредник Радио Пожаревца, који јој је помо-гао да први пут наступи у Србији; такође, наишла је на разумевање и градоначелника Пожаревца Мио-драга Милосављевића и председ-ника Скупштине града Миомира Илића.

Публика која је била у прилици да слуша певање Галине Перић сва-како је у сећању понела њен мело-

дични сопран и оригинално извођење, али и појаву која на сцени, плени.

Л. Ликар

Наступ са "Биничким"

ПОВОДОМ ДАНА “РЕЧ НАРОДА”, 20.ЈАНУАРА, УРЕДНИШТВО ЛИСТА

РАСПИСУЈЕ

КОНКУРС “МИЛИВОЈЕ

ИЛИЋ”за кратку новинску

причу (слободна тема)

Приче дужине до три куцане стране (фонт 14 pt, про-ред 1,5) слати у три примерка на адресу “Реч народа”, Таковска 5, 12 000 Пожаревац. Радове потписивати шиф-ром, а решења (име, презиме, адреса аутора) доставити у посебној коверти.

Рок за слање прича је 9.јануар 2012.године.

Најбољи радови биће награђени:

Прва награда - 10.000 динараДруга награда - 7.000 динараТрећа награда - 5.000 динара

КОНКУРС ФОНДАЦИЈЕ ДР ЗОРАН ЂИНЂИЋ

ВОДЕ СТУДЕНТЕ У ИТАЛИЈУФондација др Зоран Ђинђић распи-

сала је конкурс којим ће за 15 младих студената и дипломаца бити омогућена тромесечна пракса у италијанским ком-панијама, саопштено је у Италијанском институту за културу. Конкурс је отво-рен до 25. децембра, а све информације о условима учешћа доступне су на сајту Фондације др Зоран Ђинђић www.fond-djindjic.org као и на сајту амбасаде Ита-

лије у Београду. Председница Фондације Ружица

Ђинђић рекла је да ће млади до 30 година, који буду изабрани на кон-курсу, отпутовати у Италију током сле-деће године. Она је навела да ће коми-сија Фондације и Српско-италијанског савета одлучивати о избору кандидата.

Извор: Бета

Еколошка радионица

МУЗИЧКА ШКОЛА „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ ПОЖАРЕВАЦ

ГИТАРА И ЊЕНЕ СЕСТРЕ

Протекле суботе је у концер-тној сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ Пожаревац концерт одржао Дарко Карајић, професор гитаре на Факултету музичке умет-ности у Београду. На програму су била дела разних аутора, а уметник их је изводио на гитари, ренесансној лаути, барокној гитари…

Page 13: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ 13HRONIKA

У СЕЛИМА ГОЛУБАЧКЕ ОПШТИНЕ

СВЕ ЧЕШЋИ СУСРЕТИ С ЛИСИЦАМА

Пољопривредник Томислав Мишић из околине Голупца зате-као је у стаји крај крава и оваца, лисицу коју је само зид делио од живинарника пуног кокошака. Срећом, због изненадног дола-ска домаћина није имала времена да уђе у живинарник где је и наумила. Овако срећан завршетак сусрета с лисицом, међутим није имао и Ненад Живковић, месар из Сладинца који је у вечерњим сатима, у дворишту породичне куче имао прави окршај са разјареном лисицом. Животиња га је напала и нанела му лакше телесне повреде.

- П р и м е т и в ш и лисицу у дворишту пошао сам према њој да је отерам, али је она одједном скочила на мене. Десетак минута сам се борио и успео да је савладам захваљујући касапском ножу који сам имао код себе. Биће добро ако није бесна, јер имам повреде по телу. Указана ми је и лекарска помоћ у Дому здравља у Голупцу, каже Ненад Живковић. Иначе, након анализе, потвржено је да је лисица била бесна.

Лисица је виђена и пред вра-тима трговинске радње „Минас“ у

центру Клење, а ушетала је несме-тано и у двориште Мирољуба Гајића.

Ловци Клења су због најезде лисица организовали ловачку хајку, али су уместо лисица уло-вили неколико фазана.

Љ.Н.

ПРЕД НОВОГОДИШЊЕ И БОЖИЋНЕ ПРАЗНИКЕ

ОПРЕЗНО С ПИРОТЕХНИКОМ Поводом наступајућих ново-

годишњих и божићних праз-ника очекује се стављање у про-мет пиротехничких средстава (петарде, ракете, бакље...) ван продавница предвиђених за ту намену, односно на местима на којима продаја истих није дозвољена, па се грађани упо-зоравају да се употребом ових средстава може угрозити њихова безбедност, а посебно безбедност деце, подсећају из МУП-а.

Велика количина таквих пиро-техничких средстава није испи-тана од стране овлашћених уста-нова и њихово стављање у промет није дозвољено.

Грађанима се скреће пажња да је стављање у промет, набавка или употреба пиротехничких сред-става, за чије стављање у промет није издато посебно одобрење, санкционисано Законом о про-мету експлозивних материја и Законом о јавном реду и миру.

Употреба пиротехничких средстава није дозвољена у затво-реним просторијама и на про-сторима где се окупља већи број грађана, наводи се у саопштењу МУП-а.

У циљу повећања степена без-

бедности грађана и одржавања стабилности јавног реда и мира у време наступајућих празника, припадници Полицијске управе у Пожаревцу са инспекторима Одељења за ванредне ситуације у Пожаревцу интензивно спроводе акције контроле промета пиротех-ничких средстава који се одвија ван за то предвиђених места.

У свим случајевима недоз-вољеног промета, пиротехничка средства ће се одузимати, а про-

тив одговорних биће предузете законом предвиђене мере.

Контрола ће се нарочито вршити на местима као што су пијаце, отворени тржни центри, бувље пијаце и тргови.

Одељење за ванредне ситуације у Пожаревцу апелује на грађане да се, ради своје и безбедности дру-гих, придржавају наведених про-писа и пиротехничка средства не купују и не користе на местима која за то нису предвиђена.

ЗА ПРИЈАВУ НАСИЉА У ШКОЛАМА

ОТВОРЕНА СОС ЛИНИЈАПрву СОС телефонску линију

за пријављивање насиља у шко-лама отворило је прошле недеље Министарство просвете и науке. Жртве и очевици насилничког понашања у школама моћи ће да га пријаве бесплатним пози-вом броја О8ОО/200-201. С друге стране телефонске жице јављаће се стручњаци просветних власти и инспекције. Служба ће евиден-тирати пријаве од 8:30 до 16:30, а после тог времена, позиве ће реги-стровати телефонска секретарица. Линија за пријаву злостављања и занемаривања у ђачком окружењу део је пројекта спречавања насиља у школама, а резултат акције коју је покренуо лист „Прес“.

-Циљ нам је да зауставимо

насиље у школама, да га искоре-нимо и створимо услове да ђаци безбедно уче, рекао је Жарко Обрадовић, званично отварајући СОС линију.

-Насилничко понашање у школама моћи ће да се пријави и анонимно, нагласио је Велимир Тмушић, начелник републичке просветне инспекције који је скренуо пажњу на то да је насиље у школама све учесталије и да се подаци о пријављеним случаје-вима прикупљају као и да ће ускоро бити објављени.-Уколико нам деца, запослени и студенти нису безбедни тамо где се обра-зују и васпитавају, онда нам такве образовне установе не трабају, поручио је Тмушић.

ХАЛО 92Недозвољено држање оружја

Пожаревачка полиција одре-дила је задржавање и поднела кри-вичну пријаву против Мирољуба Ј.(1975) из Кочетина, због основа сумње да је извршио кривично дело - недозвољено држање оружја.

У раним јутарњим часовима, у месту Брзоходе полиција је заус-тавила путничко моторно возило марке “пасат” којим је управљао Миодраг Ј. Извршеним претре-сом возила, испод задњег седишта, понађена је ловачка пушка и ловачки карабин са оптичким нишаном, као и већа количина ловачке муниције, за коју осумњи-чени не поседује одобрење над-лежних органа. Пронађено оружје власништво је двојице мештана Кочетина, који су оружје добијено по одобрењу, дали Мирољубу пре поласка у лов.

Извршеним претресом куће осумњиченог, полиција је у гаражи пронашла још једну пушку “паповку” и карабинску муницију, која је такође у илегалном поседу.

„Љубитељ оружја“ код кога је полиција и раније у илегалном поседу више пута проналазила пиштољ, гасни пиштољ и муни-цију и подносилa пријаве, уз кри-вичну пријаву предат је истражном судији надлежног суда.

Против двојице мештана Кочетина који су осумњиченом позајмили своје ловачко оружје, полиција је поднела прекршајне пријаве и од њих одузела ловачке и ваздушне пушке, карабине као и лично наоружање које имаjу у легалном поседу.

Тридесет година малтретрирао супругу

Миодрагу М. (1959) из Петровца на Млави, полиција је одредила задржавање и против њега поднела кривичну пријаву због сумње да је извршио кривично дело - насиље у породици.

Он је осумњичен да је своју супругу вређао, ударао јој шамаре, гушио и претио да ће је запалити бензином. Овај насилник осумњи-чен је да тридесет година зло-стављао своју супругу колико траје

и њихова брачна заједница. Својој супрузи је забранио и ускратио јој право на добијање личне докумен-тације као и здравствене књижице. У петровачком Здравственом цен-тру код несрећне жене констато-ване су лаке телесне повреде. Уз кривичну пријаву осумњичени за насиље предат је истражном судији Основног суда у Пожаревцу

Тукао жену, претио полицији Радоју С.(1966) из Нереснице,

полиција је одредила задржавање и против њега поднела кривичну пријаву због сумње да је извршио кривично дело - насиље у продици.

Полиција је у касним вечерњим сатима, вршећи редовну патролну контролу, у селу Клењу најпре чула запомагање женске особе а потом у дворишту затекла жену коју је супруг вређао, чупао за косу и ударао, а затим избацио из куће. Осумњичени је затим вређао и претио полицијским службени-цима, па је приведен у полицију. Жени су у Здравственом центру у Голупцу констатоване лаке телесне повреде.

Насилник је уз кривичну при-јаву предат истражном судији Основног суда у Пожаревцу.

Током ове године пожаревачка полиција поднела је 62 кривичне пријаве за извршење кривичног дела - насиље у породици.

Нове кривичне пријаве за тешке крађе

Пожаревачка полиција je поло-вином новембра ухапсила, при-вела судији и поднела кривичне пријаве против Зорана С. (1966) званог “Буда”, Ахмеда А.(1969) и Јовице Г.(1962), сви из Пожаревца и Душана С. (1985) из Александ-ровца, због сумње да су извршили велики број кривичних дела - тешке крађе.

Они су осумњичени да су на територији Браничевског округа извршили око 40 кривичних дела тешких крађа. Полиција је тада позвала оштећене грађане да дођу у Полицијску управу у Пожаревцу како би извршили препознавање предмета који су пронађени код

осумњичених.На основу препознатих пред-

мета од стране оштећених грађана, полиција је против осумњичених поднела кривичне пријаве за још 10 тешких крађа извршених на територији Пожаревца, Костолца и околних села. За ова дела ухапшени су и Жељко А. (1974) из Пољане као и Дејан С.(1975) из Смедерева.

Извршеним претресом стана Жељка А. из Пољане полиција је пронашла златни накит који је препознат од стране оштећених и који им је након тога и враћен. Пронађено је и оружје, револвер и ловачка пушка које је осумњичени илегално поседовао, па је против њега поднета и кривична пријава за недозвољено држање оружја .

Пожаревачка полиција наставља рад на расветљавању кривчних дела за које се сумња да су извршили осумњичени .

Проневера благајнице Против Весне Ж.(1961) из

Великог Градишта, пожаревачка полиција поднела је кривичну при-јаву због основа сумње да је извр-шила кривично дело - проневера.

Она је осумњичена да је као благајник предузећа “SPIDER SERBIA” из Београда, које се бави сакупљањем отпада и смећа на територији општине Велико Гра-диште, противправно присвојила преко 500.000 динара.

Осумњичена није издавала признанице корисницима услуга овог предузећа, признанице које је издала склањала је из благајне а приликом наплате рачуна, износ није књижила кроз благајну, док је новац је задржавала.

Благајница је полицији доста-вила списак корисника, датуме и износе средстава које је против-правно присвојила.

Полиција је проверу рада ове благајнице започела након пријаве грађана да им не издаје призна-нице и да им нетачно враћа кусур. Грађанима Великог Градишта који сматрају да су оштећени, упућен је позив да се обрате полицији у Великом Градишту, лично или на телефон 012-662-105.

ИЗ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ ПУ У ПОЖАРЕВЦУ

„МРТВА“ ПИЈАНА ЗА ВОЛАНОМ

На подручју Полицијске управе у Пожаревцу, током претходне недеље, догодило се 12 саобраћајних незгода у којима је једна oсоба лакше повређена док су три лица задобила теже повреде.

Узроци ових „саобраћајки“ су неприлагођена брзина стању пута и условима саобраћаја и управљање под дејством алко-хола.

Из саобраћаја је искључено дест возача због управљања под дејством алкохола, а највише промила алкохола у крви имала

је Бранислава К. из Свилајнца (2,09 мг/мол) којој је пожаре-вачка полиција одредила задр-жавање због тешке алкохолиса-ности.

У овом периоду возачима је изречено 165 новчаних казни углавном због неправилног пар-кирања.

Током претходне недеље сао-браћајна полиција поднела је 95 прекршајних пријава углавном због неприлагођене брзине, 41 аутомобил однео је “Паук”, а о уклањању возила донето је 75 решења.

Ненад Живковић показује место где га је лисица напала

Page 14: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ14 KULTURA - OBRAZOVAWE

У ГРАДСКОЈ ОПШТИНИ КОСТОЛАЦ

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ, СПОРТ И ТУРИЗМА ДО КРАЈА 2011. У Нову годину Градска опш-

тина Костолац ступа са великим очекивањима у домену културе након одлуке Већа о оснивању Центра за културу, спорт и тури-зам до краја 2011. Тим поводом смо разговарали са чланом Већа ГО Костолац задуженим за кул-туру, спорт и туризам, Марком Јелчићем, који истиче да би Цен-тар требало да буде смештен у објекту некадашњег Дома омла-дине, располагаће мултимедијал-ном салом, а касније и биоскопом.

Обезбеђени сви услови за формирање Центра

Јелчић истиче да се очекује да Центар током јануара идуће године у потпуности профункци-онише и прихвати све предвиђене послове.

-Како су створени сви нео-пходни услови за формирање Центра за културу, спорт и тури-зам, Веће ГО Костолац је одлучило да се то учини до краја ове године. Центар би требало да буде сме-штен у некадашњем Дому омла-дине. Теку разговори о томе како да се у што скорије време тај про-стор уреди и прилагоди намени. У почетку Центар би требало да се састоји из канцеларијског дела, где би била смештена управа и једна мултимедијална сала од 70 до 100 места, која ће бити накнадно уређена. Сала би се користила за књижевне вечери, трибине, мање концерте и остале програме који не изискују већи простор. Такође, када се обезбеде неопходна сред-ства, да ли преко Градске општине

или уз помоћ Привредног друштва „ТЕ-КО Костолац“, сигуран сам да ће наше грађане обрадовати један мањи биоскоп у сали Центра, који је Костолац давно изгубио, најављује наш саговорник и овом приликом позива суграђане на текућа и предстојећа дешавања у домену културе:

-У четвртак ћемо угостити Београдско драмско позориште, идуће недеље пријатељско Ама-терско позориште из Грделице, а до краја месеца уследиће и кон-церт КУД-а „Костолац“. У финалу године следи заједнички дочек Нове 2012, коју ће „најавити“ ватромет. Иначе, децембарски програм смо започели 7. децем-бра, концертом нашег изузетног уметника, проф. др Љубомира Димитријевића са његовим Кон-сортом флаута „Јаков Срејовић“. Изводили су евергрин на више од петнаест различитих инструме-ната из породице флаута. Уз свима познате песме посетиоци су могли да се упознају са развојем флауте кроз историју, јер је професор Љубомир на само себи својствен начин сваки инструмент предста-вио причом, неком анегдотом, а потом на њему маестрално засви-рао. Публика је напустила салу не кријући задовољство због дивно проведене вечери у костолачком Дому културе.

Догађаји за намаКако је 2011. година на измаку,

овом смо приликом сумирали учинке ресора Већа ГО Костолац за културу, спорт и туризам.

-Ово је друга година како се бавим овим послом и задовољан сам учинком, с тим што, наравно, наши грађани су ту да процене, каже Марко Јелчић и додаје: - Градска општина Костолац је наследила буџет за културу какав је био у време Градске месне заједнице. То су врло скрома средства која смо настојали да распоредимо тако да се стално или редовно нешто дешава. Балансирали смо тако да потребе аматерских удружења у нашој општини буду што је могуће више задо-вољене, да се нашим грађа-нима бар с’ времена на време приреди неки врхунски, професионални програм, а такође и да се на адекватан начин обележе сви значајни датуми и манифестације током године. Поред тих основних задатака, покушали смо да дешавања у култури што више приближимо грађа-нима, да анимирамо људе из свих делова друштва, а не да се догађаји организују за увек исту публику. Успели смо да заинтересујемо грађане и омогућимо да увек буду упознати са садржајима који су им доступни. На моје инсистирање напустили смо праксу да се карте продају и деле преко синдиката радника, већ да се то, као и у свим већим градовима, обавља преко

билетарница и да тако карте буду свима доступне.

У години која истиче имали смо три изузетне професионалне представе и доста дешавања у организацији наших аматерских удружења током пролећа. Затим, манифестацију „Костолачко лето“, сигурно садржајно најбогатију до сада, састављену из низа профе-сионалних, аматерских и спорт-ских догађаја. Наравно, ово је све било могуће само уз подршку свих колега из Већа ГО Костолац,

а посебно председника Владимира Виле. Такође се захваљујем нашим удружењима, то су КУД „Косто-лац“, КЉК „Мајдан“, УЛУК „Арт“, АП „Кастелум“ и Хор „Дунавска лира“, на уложеном труду да обо-гате културни живот наше Градске општине.

Андријана Максимовић

РАДОМИР ШОЈАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОДБОРА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА СРБИЈЕ

ТУЖБЕ ЗБОГ НЕИСПЛАЋЕНИХ ЈУБИЛАРНИХ НАГРАДА? Поједине школе у Србији су

недавно организовале штрајк упозорења због неисплаћених јубиларних награда. На тери-торији града Пожаревца и Бра-ничевског округа тог штрајка није било. Председник Одбора синдиката образовања Србије за Браничевски округ, Радомир Шојановић каже да то не значи да неспоразуми на релацији просветни радници-исплата јубиларних награда, не постоје. Шојановић такође истиче да су, према потписаном колек-тивном уговору, по члану 31. регулисана права радника који проведу одређен број година у просвети, на јубиларну награду. Ово се односи на раднике који су радили 10, 20 и 30 година. Проблеми су настали због тога што нису исплаћене јубиларне награде за 2009. и 2010.годину, због, како наводи Шојановић, економских проблема, а прос-ветни радници су то прихва-тили, уз обећање да ће им нов-чане награде бити исплаћене када се стекли услови за то.

- Ове године, 2011. ти су се услови стекли. Законом о реба-лансу буџета из новембра 2011.године одстрањена је немогућ-ност исплате јубиларних награда из 2009. и 2010.године, а локал-ним самоуправама је сигнали-зирано да треба да исплате јуби-ларне награде. Гарант за исплату

је Министарство просвете Репу-блике Србије, у случају да нека од самоуправа нема средстава за исплату. Проблем је најпре настао око тога колика је висина износа јубиларних награда. Закон је и ту јасан, он каже да се јубиларне награде исплаћују у висини просечне бруто плате радника запослених у образо-вању, за 10 година пола про-сечне плате, за 20 цела плата и за 30 једна и по просечна плата, каже Шојановић и појашњава да просек треба да представља републичка просечна плата у оним оштинама где су зараде ниже. На територији Браничев-ског округа велики број јуби-ларних награда за 2011.годину је исплаћен. Нису само исплаћене у општини Жагубица, Петровац

и Жабари, у осталим општинама јесу, каже Шојановић.

Што се тиче исплата за 2009. и 2010.годину, више пута ишло се у Министарство просвете на преговоре:

- Локалне самоуправе сада упорно тврде да не знају на који начин да поступе и на који акт да се позову да би од Републике тражиле средства. Ја користим прилику да преко вашег листа подсетим: основ за тражење средстава је споразум између свих синдиката образовања Србије и министарстава прос-вете и финансија, а основа је и Закон о ребалансу буџета из новембра ове године. Мислим да представници локалне самоу-праве знају то, него избегавају. У

Србији је 49 општина које су се на време обратиле Министарству финансија, а друге су, или зака-сниле, не знајући, или намерно, нису се на време обратиле Министарству. Град Пожаревац је исплатио јубиларне награде и основним и средњим школама, када је у питању 2011.година, а када су у питању 2009. и 2010.година обећано нам је да ће и тај износ бити исплаћен до 15.јану-ара. На територији округа око стотину радника треба да добије јубиларне награде, што је негде око 52 милиона динара. Ми смо на Председништву синдиката образовања донели одлуку да до 28.децембра пошаљемо дописе свим школама ради увида у то да ли је обавеза исплате награда,

регулисана.У противном прва ствар коју ће синдикат да уради јесте – да тужи локалне само-управе. Имали смо случај да је Гимназија тужила и добила, и сва средства су им исплаћена. По нама, јубиларне награде треба да се исплате до половине децем-бра, ако се до тада не исплате, ми ћемо 28.децембра донети одлуку о обустави рада у другом полу-годишту.

Шојановић каже да су јуби-ларне награде само један од разлога за ступање у штрајк, постоји, наиме обиље проблема који муче просветне раднике, а то су, наравно, увек акту-елне мале плате, коефицијенти, насиље у школама...

Л. Ликар

Радомир Шојановић

РАДОМИР МИХАЈЛОВИЋ, ЧЛАН ГРАДСКОГ ВЕЋА ПОЖАРЕВЦА, О ЈУБИЛАРНИМ НАГРАДАМА

ИСПЛАТА У ЈАНУАРУ 2011. Да ли ће и када радницима у образовању бити

исплаћене јубиларне награде из 2009. и 2010. године, питање је на које члан Градског већа Пожаревца задужен за област образовања, Радомир Михајло-вић, одговара:

-Ребалансом буџета Града у септембру ове године, издвојили смо средства за исплату јубилар-них награда у овој години и ту нема проблема. Неће их ускоро бити и када је у питању исплата ових награда које се вуку из 2009. и 2010. када је Влада Србије, због ситуације у држави, донела одлуку да их не исплаћује. Штрајком и осталим радњама рад-

ници у образовању натерали су Министарство да то питање реши и тада је одлучено да обавезу исплате заосталих јубиларних награда преузму локалне самоуправе. Нормално да ми у овој години то нисмо могли, јер није било средстава, али смо буџетом пла-нирали да се то деси у јануару 2012. Прве исплате из буџета у Новој години, биће насловљене на адресе радника у образовању који су 2009. и 2010. године заслужили јубиларне награде за године проведене у овој делатности.

С.Е.

ДО НОВОГОДИШЊЕГ ДОЧЕКА..Представа Београдског драмског позоришта “Свирај то поново,

Сем”, Вудија Алена, заказана је за 15. децембар, у Дому културе, са Марком Живићем у главној улози, уз којег ће играти Ивана Николић, Драган Петровић Пеле, Иван Томић, Љубинка Кларић и Сена Ђоро-вић. Потом ће се 21. децембра представити пријатељско Аматерско позориште из Грделице са комедијом „Играле се делије“, а до краја месеца, за све љубитеље фолклорних игара, наступиће КУД „Косто-лац“.

Заједнички дочек Нове 2012. године, у организацији Градске опш-тине, заказан је за 22 часа, на тргу испред Дома културе, уз наступ локалних бендова, бесплатну кувану ракију и вино, послужење,

ватромет и још много изненађења.

Проф. др Љ. Димитријевић

Марко Јелчић

Page 15: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ 15KULTURA - OBRAZOVAWE

Сећање

ЉУБИША РАДОВАНОВИЋ, ДОПИСНИК “РЕЧ НАРОДА” ИЗ ЖАГУБИЦЕ

ЗАЉУБЉЕНИК У НОВИНАРСТВО И “ЗЛАТНЕ НИТИ”

Са неверицом је ове јесени у редакцију нашег листа стигла вест да је некадашњи дописник “Речи народа” и Радио Пожаревца из Жагубице, Љубиша Радовановић заувек напустио своју породицу, пријатеље, бројне сараднике, своје родно Хомоље о коме је написао многе новинарске прилоге. Рођен је у Сувом Долу код Жагубице 1944.године. Завршио је средњу пољопривредну школу општег смера у Вршцу. По завршетку школовања радио је у Одељењу за привреду и друштвене делатности Општине Жагубица, а од 1993. године у сопственој фирми коју је те године основао. Склоност ка писању и новинарству показао је одмах по завршетку школовања. Прилози су му објављивани у стручним пољопривредним часо-писима и дневним новинама. Склоност ка писању долази до изражаја 1980. године када постаје дописник листа Реч народа и Радио Пожаревца и повремено Вечерњих новости. Крајем 1988. године прелази у Текстилну инду-стрију Земун, погон у Сувом Долу. Од 1993.године оснива сопствену фирму „Златне нити“ која се бави производњом декоративних тка-нина. Упоредо са производњом декоративних тканина започиње са пионирским подухватом у

Хомољу – производњом, саку-пљањем и прерадом лековитог биља. Основао је бројне плантаже лековитог биља и својим знањем допринео да се бројни пољопри-вредници определе за плантажно гајење и сакупљање лековитог биља.

Сарађивао је са многим ауто-рима на штампању публикација посвећених историји Хомоља, а аутор је и књиге „Ратне године у Хомољу“ и монографије „Хомоље“.

До краја живота живео је у родном Сувом Долу са породи-цом. За собом је оставио супругу Миру, сина Жељка, кћер Оливеру и унучад.

ПРВАЦИМА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ «ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ»

УРУЧЕНА ЈЕДНОКРАТНА ПОМОЋ

Градоначелник Пожаревца, Миодраг Милосављевић и члан Градског већа задужен за обра-зовање, Радомир Михајловић, уручили су протекле среде, уче-ницима првог разреда Основне школе “Доситеј Обрадовић”, јед-нократну финансијаку помоћ у вредности од по 2.500 динара.

По речима Милосављевића, ово је први пут да Град Пожаре-вац ученицима помаже на овакав начин.

-Финансијска помоћ обез-беђена је за укупно 874 ученика првих разреда основних школа у Пожаревцу. За те намене локална самоуправа издвојила је 2.250.000 динара, што је неки минимум за задовољење неких основних

потреба ђака, рекао је између осталог Милосављевић.

Иначе, локална самоуправа Пожаревца је у више наврата помогла овој школи улагањем у реконструкцију и адаптацију школског објекта, у стварање сав-ременијих услова за наставу. Једна од капиталних инвестиција, по речима директора Бранислава Стојановића, свакако је обнова фасаде и замена столарије.

-Да се води брига о ученицима који су постигли завидне резул-тате на разним такмичењима, као и о њиховим наставницима који су за то заслужни, доказ су новчане награде које им се сваке године додељују , нагласио је Стојановић.

М. П.

За ђаке прваке - више од два милиона динара

МОНОГРАФИЈЕ

ПОЛУВЕКОВНА ИСТОРИЈА КАМЕНОВА

l “Каменово прво: 50 година Такмичења села Србије”, аутор Аца Животић-ГераНедавно је изашла из штампе монографија

под називом ‘’Каменово прво: 50 година Такми-чења села Србије’’ Аце Животића у издању КПЦ Петровац на Млави и Месне заједнице Каме-ново. Књига је, према речима аутора, покушај да се у писменој и сликовној форми заокружи један период културног и спортског стваралаштва овог млавског села.

Повод за издање је вредан јубилеј, 50 година ‘’Такмичења села Србије’’ као и бројни успеси КУД ‘’Живорад Стаменковић – Жикица Шпигел’’. Прва представа у селу одржана је 1919. године, а учитељи су већ наредне године формирали прву дилетантску дружину ‘’Напредак’’. После Другог светског рата поново започиње интензиван кул-туран живот у Забрђу и Каменову.

Књига Аце Животића обухвата историјат Каменова од првог помена 1467. године до најно-вијег времена и бројних активности на осавре-мењавању живота на селу које успешно спроводи МЗ Каменово. Наводе се значајни историјски догађаји у којима су мештани Каменова дали свој велики допринос. Поред ратова и других поли-тичких догађаја, аутор описује знаменитости, легенде и топониме овог млавског села.

Говорећи о развоју културног стваралаштва Животић наводи најзначајније културне мани-фестације и активности као што су: покретање так-мичења села, на предлог Забрђа и Каменова, које је прерасло у републичку манифестацију ‘’Такмичење села Србије’’; рад Књижевног клуба ‘’Поезија и акорди Млаве’’, касније ‘’Орфеј са Млаве’’; ‘’Каменов-ско пролеће’’; ‘’Пчеларско пролеће’’; ‘’Лов на бакарну лисицу’’ и др.

Прва емисија, која је ишла уживо, у чувеном серијалу ‘’Знање – имање’’, 1972. године снимљена је у Каменову, да би 2003. године настала нова епизода.

Аутор наводи занимљиве податке о првим при-редбама и позоришним представама у селу, попут позоришне представе ‘’Кир Јања’’ Ј. С. Поповића изведене 1921. године. Први глумац био је Владимир Поповић – Рала, студент филозофије, рођен 1893. године у Каменову.

Велико поглавље у књизи посвећено је почецима и развоју фолклора као и раду Дома културе. Дат је преглед рада фолклора, од шездесетих година прош-лог века до данас, кроз девет генерација са свим важ-ним наступима и личностима.

У одељку о спорту аутор пише о оснивању и раду одбојкашког и фудбалског клуба ‘’Јединство’’. Фуд-балски клуб и данас успешно представља Каменово у такмичењима на територији Браничевског округа.

Посебно поглавље посвећено је пчеларству које је постало синоним за село Каменово и било развијено и пре Другог светског рата.

У одељку о школи и школству аутор доноси дра-гоцен податак да је прва редовна школа у Каменову основана 1. августа 1866. године. Следи рад школе кроз различите историјске периоде до најновијег времена, као и биографије заслужних учитеља и наставника, попут Драгољуба Филиповића Фиће, учитеља и песника, резервног потпоручника у Првом светском рату.

У Монографији је и текст о стогодишњици изградње цркве у Каменову, чија је градња трајала у периоду од 1904-1907. Књига је богато илустрована фотографијама Станка Костића.

Аца Гера Животић, новинар и публициста настојао је да овом књигом допуни претходно дело ‘’Каменово на Млави’’ и уједно прикаже укупан рад некадашњег Дома културе ‘’Гоша Ђорђевић’’, а сада КУД-а ‘’Живорад Стаменковић – Шпигел’’. Књига о Каменову је покушај да се сачува и отргне од забо-рава један значајан период културно-просветног рада на подручју Браничевског округа и буде подсти-цај за нека будућа истраживања и драгоцено наслеђе будућим генерацијама.

Татјана Живковић

У НАРОДНОЈ БИБЛИОТЕЦИ „ИЛИЈА М. ПЕТРОВИЋ“ ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ

ТЕХНОЛОГИЈА И КУЛТУРНИ ИДЕНТИТЕТУ просторијама пожаревачке

библиотеке протеклог понедељка представљена је књига „Техноло-гија и културни идетитет“ Трива Инђића. Аутора књиге и акеде-мика Часлава Оцића који је гово-рио о делу, представила је дирек-торка библиотеке Беба Станковић.

О својој књизи есеја, Инђић, који је социолог, преводилац, дипломата и политички саветник председника Републике Србије од 2004.године, рекао је да је тех-нологија и технолошки напредак саставни део сваког модерног друштва, осврнувши се на при-лике у Србији и њеном односу према друштвеном развоју.

- Ова књига је резултат сарадње са групом инжењера из Инсти-тута „Михајло Пупин“ у Беог-раду који су основали удружење „Наука и друштво“. Пошто су то били, пре свега инжењери, њима је у једном тренутку недостајао дијалог са људима из друштве-них наука. Обично се стручњаци „укопају“ само у своју дисциплину и у нашим приликама имате врло мало интердисциплинарне сарадње, рекао је др Триво Инђић, између осталог. Он је истакао зна-чај технике као чиниоца друш-

твеног развоја, али и ону страну која говори да она често уме да буде искоришћена у негативном контексту. Закључак је, ипак, да је техника производ цивилизације и човековог развоја и да је човек, односно друштво, одговорно за све употребе, односно злоупо-требе те технологије. Технолошка рационалност је термин којим се Инђић бави у својој књизи, и то првенствено на примеру развоја српског друштва, као и балкан-

ских друштава.Др Часлав Оцић, економиста,

дописни члан САНУ, председник Одбора за економске науке је, говорећи о делу Трива Инђића, рекао да је наше друштво „при-дошлица“ у европским развој-ним токовима, „они који касне“ и осврнуо се на историјски развој Србије у технолошком и економ-ском смислу, без превише опти-мизма.

Л. Л.

Са промоције књиге

Page 16: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ KROZ PO@AREVAC16

НАШИ НОВИ СУГРАЂАНИУ породилишту Опште болнице у

Пожаревцу, у периоду од 2. до 9. децем-бра 2011. године рођено је 17 беба, 10 дечака и 7 девојчица.

Синове су добили: Дијана и Зоран Франкуловић из

села Сиге, Биљана Миљковић и Саша Стојковић из Пожаревца, Данијела Ђорђевић и Бобан Здравковић из Кобиља, Ивана и Жељко Томић из Триброда, Јасмина Миленковић и

Велиша Костић из Маљуревца, Дијана Рајић и Бане Адамовић из Рановца, Ивана Марјановић из Божевца, Јелена и Марко Ивановић из Сиракова, Оли-вера и Војкан Ђорђевић из Малог Црнића, Младена и Станиша Шоршо-ковић из Буковске.

Кћерке су добили: Јелена Тасић и Марко Јовић из

Кучева, Сузана Михајловић и Ивица Михајловић из Речице, Јашари Ферида

и Весељ Рамадани из Костолца, Биљана Стевић и Зоран Арсић из Пругова, Милена Аврамовић и Вла-дан Ђорђевић из Симићева, Марина и Александар Обрадовић из Пожаревца, Маја Недељков и Милан Јанковић из Врбнице.

ЧЕСТИТАМО!

У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ «КРАЉ АЛЕКСАНДАР ПРВИ» У ПОЖАРЕВЦУ

ОСМИ „КРАЉЕВСКИ ДАНИ“ Основна школа „Краљ Алек-

сандар Први“ у Пожаревцу про-славља прославља ове године 72. рођендан. Тим поводом, учитељи, наставници и њихови ученици,

осми пут за редом, организују низ културних и спортских дешавања под називом „Краљевски дани“.

Прослава 72. годишњице рада отпочела је протекле среде, приредбом на страним језицима „Хајде свете буди дете“, коју је отворила начелница Школске управе, Весна Здравковић.

Протекли петак, осим за спортска такмичења, по речима, директора школе, Горана Сегера, био је резервисан и за Духовно

вече под називом „Само дела љубави остају“, на којој су насту-пили Црквени хор и ученици школе.

-Вечерас, за све наше ђаке,

организујемо књижевно вече са Мирославом Кокошаром и Бран-ком Празићем. Након тога биће промовисан школски часопис “Ђачко срце” који непрекидно излази 15 година. Основна школа „Краљ Александар Први“ и ове године биће домаћин школама из читаве Србије које носе исто име. Наиме, у програму Етно певачке вечери, која ће се одржати у чет-вртак, наступиће гости из Асо-цијације школа “Краљ Алексан-

дар Први”. Поред њих, очекујемо велики број гостију како из Пожа-ревца, тако и из наше непосредне околине. Циљ ове манифестације је да се културна баштина народа и обичаја читаве Србије, што више приближи деци и омладини, истиче директор.

Председник комисије за кул-турну и јавну делатност, Миро-слав Милутиновић, објашњава да се на представи „Хајде свете буди дете“, осим енглеским и италијан-ским језиком, говорило и францу-ским, немачким, грчким и шпан-ским.

-Трудили смо се да програм културне манифестације под називом „Хајде свете буди дете“ буде што шароликији, а у исто време и интересантан свима онима који ове језике не говоре... Жеља нам је да 16. децембра, на сам Дан школе, угостимо и Кул-турно-уметничко друштво ПТТ-а које ће нам, свакако, увеличати прославу, каже Милутиновић.

Под диригентским палицама Милене Стојковић и Маје Радо-сављевић, у културно-уметнич-ком програму прославе, учествују и група певача школе, као и Мали и Велики хор. Учитељица Симо-нида Јовановић, са ученицима од првог до осмог разреда, вредно ради на припреми српских народ-них игара.

Свечана академија поводом Дана школе биће организована у петак, 16. децембра, у Центру за културу.

М. П.

Са приредбе "Хајде свете, буди дете"

ПОСНА ПЛАЗМА УЗ СВАКИ ВАШ КОРАК! Посна Плазма је истог укуса, облика и мириса као и Плазма

оригинал. Идеална замена за оброк на послу и у школи, на путу и код куће, за тренутке посвећене само вама и тренутке дељења са најмилијима, Посна Плазма окрепљује и пружа осећај топлине и сигурости у сваком тренутку и на сваком вашем кораку. Једини је посни производ на домаћем тржишту који је обогаћен цинком, гвожђем и калцијумом.

Пробајте Посну Плазму и уверите се да је јединствени осећај уживања у Плазми сада потпун и за време поста!

ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ У ПОЖАРЕВЦУ

“НАЈЛУЂА НОЋ” СА РЕНАТОМ

Пожаревљане који су одлу-чили да Нову 2012. годину дочекају у центру града, на Тргу ослобођења, у најлуђој ноћи забављаће њихов суг-рађанин, фолк певач Ренато Хенц са својим пратећим бен-дом. Град Пожаревац је за ове намене из градског буџета издвојио 300.000 динара што

је знатно мање него прошле године када је Пожаревљане забављала и у Нову годину “увела” Маја Николић. Иначе, поред Пожаревца, дочек на улици у Браничевском округу организоваће и општине Кучево, Мало Црниће, Петро-вац, Велико Градиште, Шагу-бица, Жабари и Голубац.

У СЛИЦИ И РЕЧИ

ГОРЕ КОНТЕЈНЕРИ!Са почетком сваке грејне сезоне, пожаревачки комуналци запо-

чињу нову борбу са несавесним грађанима који, бацањем врелог пепела у контејнере, изазивају пожаре у њима. И, пошто ти контеј-нери нису од челика, морају да прогоре. На пролеће, све што је током зиме уништено, повлачи се са терена, замењује се новим посудама. Уместо у нешто друго, средства се улажу у куповину нових контеј-нера. А не мора бити тако. Зашто се не следи упозорење да се пепео не баца у контејнере? Поготово не врућ пепео од кога често страда и камион којим се запаљено смеће транспортује на депонију. О загађе-ности околине димом из запаљеног контејнера, и да не причамо! Уз позив комуналној полицији да мало „прочешља“ периферију града и на делу затекне упорне пиромане, упућујемо и апел грађанима: Сачу-вајмо контејнере и за наредну зиму!

MUZIČKI POŽAREVAC

Cotton Pickers & Goribor Live

U Klubu “KB” svakog vikenda gostuju autorski sastavi, prošlog petka gostovala je grupa iz Smedereva “Connection”, a u subotu “Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi” iz Beograda. Na koncertu su izveli i aktuelni singl “Živele žene”, obrada čuvene pesme Elvisa Prislija “Viva Las Vegas”.

U petak 16. decembra gostuje grupa “Cotton Pickers” iz Mladenovca, a u subotu 17. decembra od 22h, nastupa “Goribor” iz Bora.

Voodoo Child & Hard Need Live

U Pivnici Varoš svakog petka i subote gostuju klupski bendovi. Narednog petka 16.decembra od 22 sata predstaviće se grupa “Voodoo Child” iz Požarevca, a u subotu 17.decembra “Hard Need”

iz Kostolca . Svi programi u pivnici Varoš

počinju od 22h, ulaz je slobodan.

P & M acoustic Live

“Bulevar Pub” je prošlog vikenda organizovao “Jagermei-ster” party, a u subotu 10.decembra nastupila je grupa “Alt” iz Smedereva. Naredne subote 17.decembra od 22 sata nastupiće grupa “P & M acoustic” čiji je moto: “Pevamo zajedno”. Grupu čine: Petra-vokal i Mita-gitara. Ulaz je slobodan.

Retro Look live Pivnica Hombre svakog

četvrtka u zimskom periodu organizuje svirke. Prošlog četvrtka svirala je grupa “Žuta štampa” iz Požarevca. Narednog četvrtka 15.decembara od 22h, nastupa grupa “Retro Look” iz Kostolca, ulaz je slobodan.

Slobodan Boba Novaković

Page 17: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ 17BO@I]NI POST

У РЕСТОРАНУ „ЗАБЕЛА“, У ОКВИРУ БОЖИЋНОГ ПОСТА

НИКАД БОГАТИЈА СТИШКА ПОСНА ТРПЕЗА l Четврту по реду добротворну, културно-уметничку манифестацију изложбеног и такмичарског карактера организовало Коло српских сестара Пожаревац

Традиција организовања „Стишке посне трпезе“ у Пожаревцу, поводом Божић-ног поста дуга је 17 година. Прва оваква манифестација добротворног карактера одр-жане је 1994.године, само што је тада њен организатор и домаћин било Српско лекар-ско друштво. Пре четири године „Стишку посну трпезу“ преузело је пожаревачко Коло српских сестара, и, ако је судити по све већем броју уче-сника и гостију који купови-ном улазница за ову приредбу обезбеђују средства за помоћ сиромашној деци, старима и болеснима, онда чланице овог удружења тај посао раде врло добро. То су показале и у недељу када су у Ресторану „Забела“ приредиле „Стишку посну трпезу 2011“.

Ове године на такмичењу у припреми и аранжирању посне трпезе учествовали су: Удружење жена „Свети Три-

фун“ Сараорци, Економско-трговинска школа Пожаревац, Удружење жена „Поморавски вез“ Осипаоница, Етно секција КУД-а Пољана, Бисерка Ратић из Радинца, Црвени крст Пожаревац, Ресторан „Забела“, Удружење пензионера и оста-лих грађана општине Варва-рин, Ресторан „Дунавски цвет“

Сребрно језеро, Коло српских сестара Пожаревац и Горица и Слађан Рајковић из Кленов-ника. Три учесника су профе-сионалци у свом послу, а жири који је оцењивао припре-мљену храну радио је у саставу Даница Ђокић, етнолог, све-штеник Марко Фекић и Саша Николић.

Поздрављајући учеснике и госте, председница Месног одбора Кола српских сестара Јасмина Живковић изразила је задовољство великим бројем излагача и добротвораца који су се одазвали позиву да споје лепо, традиционално и хумано.

- Наш основни циљ је да помажемо онима којима је та помоћ потребна у невољи. Сви заједно смо вечерас једна велика породица доброт-вора која не само што помаже штићенике Кола, већ и наставља традицију нашег народа, негујући Божићни пост, рекла је Живковићева.

У наставку свечаности о значају Божићног поста у тра-дицији српског народа, гово-рила је Даница Ђокић, етнолог:

-Пост заузима скоро половину године. Четири је велика поста у једној кален-дарској години, један од њих је Божићни који траје шест недеља, затим имамо Ускршњи који траје седам, онда пост за Велику Госпојину са две недеље трајања и Петровски пост који може да траје између осам дана и шест недеља. Пости се и сва-ког петка и среде, и све скупа то је отприлике око половина године. Овакав пост не познаје ни једна званична религија осим наше православне, а он је, у ствари последица монашког начина живота, истакла је поред осталог Даница Ђокић која је о изложеној посној храни рекла да је у великој мери поштована традиција што је доказ „да чувамо иден-титет српског народа јер је и пост обележје тог идентитета“.

За најбоље припремљену храну на „Стишкој посној трпези 2011“ додељени су пехари и дипломе. У категорији професионалаца, прво место освојио је ресторан „Дунавски цвет“ Сребрно језеро, друго Црвени крст Пожаревац, док је треће место припало Ресто-рану „Забела“. Међу такмича-рима аматерима прво место освојило је Удружење пензи-онера и осталих грађана опш-тине Варварин, друго место Удружење жена „Поморавски вез“ из Осипаонице док је треће место припало Бисерки Ратић, из Радинца.

Жири је посебно похвалио изложене експонате Економ-ско-трговинске школе“ којој је припала и посебна диплома, затим Слађана Рајковића из Кленовника и Етно секције из Пољане. Свим учесницима уручене су захвалнице.

С.Е.

ПРВОНАГРАЂЕНИ „ДУНАВСКИ ЦВЕТ“

Негују традиционалну кухињу „Дунавски цвет“ на Сребрном језеру постоји од 2004. године.

Према речима власнице овог објекта Верице Живић, у богатој уго-ститељској понуди ресторана, значајно место заузима традицио-нална храна коју у великој мери чини посна трпеза. Однос посне и масне хране коју овде припремају је пола – пола. –До сада смо за наш посни јеловник већ награђивани, поменућу два пута освојено друго место на манифестацији „Дани посне хране“ у Перућцу. Иначе, пехар и диплома са овогодишње „Стишке посне трпезе“ у Пожаревцу под-стрек су запосленима у ресторану да негују и унапређују традицио-

налну кухињу, каже Верива Живић.

ЈАСМИНА ЖИВКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИЦА КОЛА СРПСКИХ

СЕСТАРА ПОЖАРЕВАЦ:Изван Стига и Браничевског

округа -Стишка посна трпеза“ је манифестација из културно-образов-

ног програма нашег Удружења. Састоји се од приређивање и изла-гања посних јела у оквиру стишке посне трпезе, а поводом Божићног поста. У суштини је добротворног карактера, јер сав прилог прику-пљен на овој вечери иде у добротворни фонд Кола за помоћ нашим штићеницима. Имали смо 11 излагача који су се такмичили, док Коло српских сестара не учествује у такмичарском делу, али сваке године приреди храну и мислим да се никада нисмо обрукале. Сто нам је увек пун разноврсних и веома квалитетних јела, свака наша активна чланица и овога пута имала је задатак да припреми по два јела, једно слано и једно слатко. Мени је посебно драго што нам се ове године придружио Црвени крст Пожаревца и што су нам у госте дошли чланови удружења из Варварина, Осипаонице и Радинца чиме дока-зујемо да се о нашој манифестације чује и изван подручја Стига и Браничевског округа. Веома сам задовољна што је из године у годину број излагача и гостију све већи, истакла је председница Кола Јас-

мина Живковић.

ЖИТОСТИГ АД ПОЖАРЕВАЦ, млинско пекарска инду-стрија са најдужом традицијом у производњи хлеба, пецива и колача у пожаревачком крају, покровитељу ове рубрике, из свог богатог асортимана нуди купцима и посне производе како слатке тако и слане. Са Житостигом је сто посне хране у

стишким домаћинствима, и богатији и квалитетнији.

Јасмина Живковић

Прва награда у категорији професионалаца - ресторану «Дунавски цвет»

Награђени учесници

Првонаграђена трпеза аматера Удружења из Варварина

Гости који су куповином улазнице помогли хуманитарне активности кола

Page 18: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ18 MOZAIK

ДОМАЋA БАЈАДЕРАПотребно је: 500 г

шећера, 1,5 дл воде, 200 г млевеног посног кекса, 150 г млевених ораха, 250 г маргарина и 100 г чоко-ладе

За глазуру: 100 г чоко-ладе и 3 кашике уља.

У посуду сипати шећер и воду, загрејати и кад прокључа кувати четири-пет минута уз стално мешање док се не добије густ сируп. Скинути с рингле, додати маргарин и снажно мешати да се сасвим отопи и сједини са сирупом. Додати орахе и кекс, промешати и ако је смеса сувише густа додати једну-две каши-чице вреле воде. Добијену масу поде-лити на два дела. У другој посуди ото-пити чоколаду и помешати с једним делом припремљене масе. Четвртаст

плех обложити колачарским папи-ром, нанети слој чоколадне смесе и пажљиво га изравнати. Одозго нанети други део масе и премазати глазуром од чоколаде која се претходно отопи са уљем на умереној температури. Чувати у фрижидеру да се колач добро стегне, након чега је спреман да се сече на штанглице и сервира.

КОЗЕРИЈА

ТРАЖИМ ИЗЛАЗМале продавнице са лошом

робом одавно су заменили модерни бутици, фри-шопови, салони, минимаркети, робне куће, било у друштвеном или приватном поседу. Не знаш где је лепше. У доко-лици станем крај излога и посматрам:шарено и лепо, пола од тога није било у мојој младости. Ћутим да се не бру-кам и да ми опет не кажу како нисам савремен, па буљим у излог, мада за пола ствaри не знам чему служе. Лепо је тако ћутати и гледати како трепте разнобојна светла, а велике чоколаде вас позивају из излога.

Тужно је кад треба да уђем унутра. Прво, на самом улазу врата се сама отварају, ја се

збуњен саплетем на модерни тепих и право кренем према једној великој сали. У том тре-нутку проради аларм и поче да завија, ја треснух главом у оно што је изгледало као сала, а било је велико огледало. Крв ми обли чело, међутим, једна фина цура се ту нашла:

-Извините, ви нешто желите?

-Желим, душо, како да не желим.

-Послала ме моја Гроздана за једну кофу.

-То је на трећем спрату, одељење беле технике-смејуљи се цурица.

Једва дођем до тог трећег спрата, кад ме тамо чека једна још лепша:

-Могли сте покретним сте-

пеницама!-А, тај филм нећеш да гле-

даш! Врти ми се у глави и од вожње рингишпилом.

Испоставило се да кофе не држе. Погледам списак и кажем:

-А бокале?-Други спрат лево-одељење

посуђа.Двапут сам улазио у тоалет,

грешком и у неки магацин док нисам нашао то одељење.

-Имате бокале?-Немамо, али смо добили

модерне термосе и ватро-сталне чиније.

-Имате ли сланике?-Ха, ха-шта ће вам то? Баш

данас су стигли модерни мик-сери. Италијански.

-Лепа чикина девојко, да ли

можда имате фуније?Девојка разрогачи очи и

отрча код шефа као да сам јој опсовао целу фамилију. Ето ти, иде шеф. Подигао обрве и жваће бурек.

-Шта ми замајаваш персо-нал?

-Ко? Јел' ја?-Не прави се луд. Шта тра-

жиш? Шта ти треба овде?-Тражим излаз. Залутао

сам, брацо, у оволикој лепоти, па не знам где су врата!

Кад су ме избацивали опет је прорадио сензорски аларм. И крајње је време за узбуну...

Из књиге "Сви су у праву",аутора Миливоја Илића

Миодраг Лазаревић

ПТИЦЕКиша утиша

голуба у ваздухуу летње јутро.

Покисли петаотражи мало топлоте

на туђем крову.

Славуј у грмуогласи престанак кише

песму сви чују.

Црни гавраниспусти орах на кров

разби тишину.

Рода у баринаправи вода круг

змија у кљуну.

Усамљено дрвона сувој грани соко

кликће путнику.

На морском валуљушка се галеб бели

у кљуну бисер.

Сутон над рекомпролећу дивље патке

апарат севну.

Детлић куца дрвосекундара откуцава

одјекује мир.

Сова се јавиогласи глуво добапутник застаде.

(Награђен циклус хаику поезије на 22. међународ-ном Фестивалу у организа-цији Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ у Оџа-цима.)

ЛАЗАРИЗМИ- Тај мудри политичар причао је мало, али глупо!- Гајење оптимизма код нас је гајење илузија!- И ја сам Диоген. Ставио сам главице купуса у буре!- Нема више ни прадедовско огњиште, али би све дао за отаџбину!- Допринос врућој политичкој јесени дала су и топла браћа!

Миодраг Лазаревић

ДОБАР ОСЕЋАЈ КОЈИ СЕ ВИДИ !

“У школи, на послу, за време поста, постоји уку-сан и здрав оброк, брзо се припрема, даје нам енер-гију и снагу – Wellness оброк. Сачињен од најфи-нијих састојака, без транс масти, богат влакнима из воћа и житарица. Пого-дан је и за вегетаријанску исхрану. Wellness оброк представља здрав извор енергије која нам је нео-пходна, посебно данас, кад немамо времена за традиционално спремање оброка. Начин припреме Wellness оброка веома је једноставан, уз додатак млека или сојиног млека имаћете готов оброк, веома брзо. Нај-важније је што у потпуности

задовољава дневни унос вита-мина и минерала, као адек-ватна замена за доручак или ужину...”

Новогодишња жеља Драги Деда Мразе, моја

жеља за Нову годину је танко тело и дебео новча-ник. Молим те само да их не помешаш као што си то урадио прошле године.

Интернет Да ли знаш да постоји

живот ван интернета? Стварно? Дај линк.

ВидовњакТражи се видовњак за

одлично плаћен посао. Он ће знати где треба да се јави.

Нова дијетаЗа две седмице изгубите

14 дана.

ВИЦЕВИ

НОВЕ МЕТОДЕ КОНТРОЛИСАЊА ДИЈАБЕТЕСА

МЕРЕЊЕ ШЕЋЕРА ИЗ СУЗЕИако већ постоје модерни апарати

који дијабетичарима врло прецизно и брзо дају резултате нивоа шећера у крви, на путу је да буде верификована нова метода која ће им још више олак-шати анализу. Науч-ници, наиме, тврде да је врло вероватно да у будућности неће бити потребне игле, боцкање у врх прста, нити узорци крви, већ ће се ниво глукозе мерити из капљица суза.

Научници Универзитета у Мичи-гену развили су сензор који омогућава мерење нивоа глукозе из узорака суза. Уређај је тестиран неколико пута на

животињама и давао је врло прецизне резултате, који су претходно упоређи-вани са резултатима који су се добијали

анализом крви. Нивои су били исти, а ова метода, поред тога што би била без-болна и врло лако изводљива, значајно би смањила и опасности од инфекција.

Page 19: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ 19@IVOT U PRIRODI

РИБОЛОВАЧКИ

КУТАК

ЈАВИТЕ СЕНАГРАДЕ ЧЕКАЈУ!

У циљу популаризације спортског рибо-лова на водама Браничевског округа, пози-вамо вас да нам се јавите са фотографијама улова остварених на спортски начин и у складу са важећим прописима – објавићемо их у »Риболовачком кутку« и у листу »Рибо-лов«, а затим и наградити. Потребно је само да попуните купон из »Риболова« и оверите га печатом удружења или клуба и потпи-сима сведока. Наша адреса је: »Реч народа« (за »Риболовачки кутак«), Таковска 5, Пожа-ревац. E-mail: [email protected]. Бистро!

ГДЕ НА ПЕЦАЊЕ? ПОЖАРЕВАЦ И ОКОЛИНА: Рибо-

ловци који су упркос ниским температу-рама и честој магли излазили на Дунав код Костолца добијали су на дубоким местима ретког смуђа, углавном у близини Стојкове и аде Жилаве, на мување, силиконце и поне-кад на воблере. У време скупљања информа-ција са терена добили смо вест да су овај део реке по ко зна који пут »обрадили« струја-роши. Покоји смуђ је могао да се улови и код Кличевца.

На Топлој Млави најупорнији ухвате понеког шарана, а повремено се пеца и бела риба, на пловак и фидер, уз квалитетнију примаму. Улови буцова на »брбору« су се проредили, а штука ове године готово да није радила на ушћу у Дунав. Слабо је и на Хладној Млави и костолачком каналу.

На Костолачком дунавцу је било улова смуђа, кога су добијали верзирани вара-личари, углавном у близини електране, на мање силиконце. Штука се веома ретко јавља, а остале врсте риба већ дуго нису активне. Како сазнајемо од риболоваца који су повремено одлазили на Шугавицу, ни на тој води се ништа није дешавало.

На Морави код Љубичевског моста пловкароши пецају ситну белу рибу, осетљи-вим системима, на црвиће и хлеб, на који се повремено залети и понеки леп скобаљ.

Водостај Орашја код Дубравице је изу-зетно низак и штука слабо ради, а дунавски кубици поред даме су готово у потпуности пресушили. Према речима риболоваца који

су посећивали багере поред београдског пута, штука ни на тим ревирима није радила – јавља Саша Јаковљевић из СТР »Код два сома«, тел. 012/220-994 (закључено 8. децем-бра).

ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ И ГОЛУБАЦ: Улови смуђа на Дунаву од Рама до зимов-ника су и даље ретки, а то што се ухвати – ухвати се далеко од обале, на најдубљим местима, на мување и ређе на силиконце.

У зимовнику је било добрих улова крупне бабушке, али не свакога дана. Чешће се дешавало да лепо раде само осредња бодо-рка, ситна деверика и бандарчићи до 100 г. Нешто више успеха имали су фидераши који су користили квалитетнију примаму и екс-периментисали са мамцима. Код пумпе се на мале варалице још добија бандар.

На градском кеју вараличара најчешће нема, а и они најупорнији кажу да смуђ није активан. Код Пожежена се више ништа не дешава. У голубачкој горњој марини ради бабушка. У зависности од активности караша, улови се крећу од десетак примерака до преко 30 килограма, колико су дневно успевали да ухвате најискуснији. Најбоље пролазе пловкароши који користе изразито осетљиве системе и пецјау на хлеб, али су одличне резултате остваривали и поједини фидераши. Гужва је велика и нема никакве гаранције да ћете наћи добро место чак и ако у марину стигнете сат пре савућа – извеш-тава Зоран Перић из СТРК »Лов и риболов«, тел. 012/663-185 (закључено 8. децембра)

ЖАБАРИ: Како сазнајемо у рибо-чуварској служби, на Морави су ско-баљ и мрена престали да се лове на свим позицијама на којима је до пре десетак дана било каквих-таквих улова. У зимовницима је тренутно могуће добити тек понеку беовицу и ситног клена, а значајнијих улова нема ни на околним шљункарама – каже Дарко Милошевић (закључено 8. децембра)

РАБРОВО: Пек је изузетно низак и бистар, па од лова крупног клена на црва из пања, који би управо сада требало да буде најактуелнији – нема ништа. Улови на теренима од Кучева

до Клења и даље се своде на понеког сит-ног клена, а скобаљ се не јавља – наводи Слађан Николић (закључено 8. децем-

бра).

ПАРАДА УЛОВАПецајући са оцем смуђа на кедера, осмо-

годишњи Ђорђе Крстић из Пожаревца је 2. децембра на Дунаву код Костолца уловио штуку тешку 5,5 килограма.

- Ђорђе је капиталку уловио код мотела »Драгуљ«, са пристаништа за које се везују бродови са туристима и то без сајлице, јер су чекали смуђа. Улов је остварен штапом »Шимано Дијафлеш« од три метра, тежине бацања од 50 до 100 грама, машиницом »Рајоби Заубер 3000« и плетеницом »Кли-макс« од 0,18 милиметара – рекао нам је познати костолачки вараличар и сарадник »Риболова« Владан Стојићевић Вале, који је младом колеги помогао у прихватању крупне грабљивице и начинио ову фотог-рафију. Ђорђе ће своју награду добити на кућну адресу, након што му улов буде био објављен у »Риболову«.

ТЕЛЕФОНИ РИБОЧУВАРАСве случајеве криволова и рибокрађе и

даље можете пријавити на телефоне: 062/80-10-390, 062/80-10-391, 062/80-10-392, 062/80-19-776 (Топла Млава, доњи ток Велике Мораве), Костолачки дунавац, Шугавица), 062/80-19-776, 062/80-19-782 (Пек, Заова, Смољиначко језеро), 062/80-19-781 (средњи ток Млаве, језера Кореница и Бусур), 062/80-

10-393 (горњи ток Млаве и Крупајска река), 062/80-19-778, 062/80-19-779, 062/80-19-780 (горњи ток Велике Мораве), 062/80-19-783 (језеро Кудреч) и 062/80-19-777 (језера у Младеновцу и Тополи).

ЛАКШЕ ДО НАГРАДЕРиболовци који желе да им фотографија

са уловом буде објављена на страницама листова »Реч народа« и »Риболов«, све око пријављивања могу да обаве у пожаревачкој продавници »Код два сома« (тел. 012/220-994). Ваше је само да одете у ову радњу, купите примерак »Риболова« и попуните купон са стр. 12, а Саша и Влада ће вас на лицу места фотографисати са уловом, ове-рити пријаву и све заједно проследити нашој редакцији. Колеге из Великог Градишта, Голупца и околине, све то могу да ураде и у градиштанској продавници »Лов и рибо-лов«, нашег извештача Зорана Перића (тел. 012/663-185).

Ђорђе Крстић са дунавском »тигрицом«

Суви кубици код Орашја (Фото: Владан Раденковић)

СВЕТ ПЛАНИНАРСТВА (VII)

ЗАДОВОЉСТВО ПОСТИГНУТИМПланинарско друштво ВУКАН

из Пожаревца је за првих 11 месеци 2011. год. организовало 47 планинарских акција на којима је учествовао 871 планинар. Вука-новци су били на многим плани-нама – Хомољске планине, Ртањ, Сува планина, Фрушка гора, Рогозна, Рудник, Вихрен, Златар, Малиник, у реону Власине, Кос-мај, Лесковик, Бељаница, Вихрен, Вршачке планине, Тупижница, Вршачке планине, Тупижница, Златибор, Копаоник...

ПД Вукан данас броји 94 члана - планинара (са плаћеном чла-нарином за 2011. год.), од тога 58 мушких и 36 женских чланова, док је школских омладинаца 15. Прошле године је било 65 чланова, а у 2009. год. – 56.

Првих 10 најагилнијих плани-нара у 2011. (за првих 11 месеци) су: 1. Владан Рајчић (пређених 1.090 км на 47 планинарских акција); 2. Зоран Ђорђевић (885 км – 42 акције); 3. Драган Уроше-вић (825 км – 48 акција); 4 Божа

Лазић (696 км – 36 акција); 5. др Богица Стојановић (619 км – 32); 6. Рајко Јанковић (617 км – 34); 7. др Момчило Манић (528 км – 29); 8. Драган Катић (511 км – 25); 9. Зоран Павловић – (460 км – 20); 10. др Милош Бранковић (301 км – 19); Иначе, међу женама се издвајају Јаворка Јашаревић, Миладинка Милић и Јадранка Васић (по 16 акција), Сузана Тодо-ровић (14), Данијела Перић (11) итд., а међу школском омладином: Гаврило Јејина и Душан Урошевић (8 планинарских акција), затим Јована Богојевић (7), Ксенија Симоновић и Александар Кара-Јовановић (по 6 акција) итд.

УСПЕСИ ПД ВУКАН У 2011. У току 2011. године ПД ВУКАН

се може поносити тиме што је организовао више масовних, бес-платних акција за школске омла-динце и то: 26. марта „Пролећне боје Хомољских планина – Успон на Вукан“ – 825 м/нв, са 173 уче-сника; затим 15. октобра „Јесење

боје Хомољских планина – Успон на Штубеј“ – 940 м, са 109 уче-сника, као и 13. новембра „Успон на Јежевац“ – 675 м, са 69 уче-сника.

Половином јула месеца, 16 планинара Вукана је боравило у импресивном масиву Пирин у Бугарској и за 6 дана попело нај-виши врх Вихрен (2.914м), као и већи број осталих врхова. Може се забележити и покушај пењања Мон Блана на Алпима у Францу-ској од стране Момчила Манића (услед погоршања времена, група од 37 планинара из Србије и окру-жења се вратила са висине од 3.167 м) - као и пењање врха Тофана ди Розес (3.225 м) у импресивном масиву Доломита у Италији. На

Фрушкогорском планинарском маратону – у априлу, Владан Рај-чић је прешао ултра маратон од 111 км – за 23 сата.

ПД ВУКАН је током 2011. год. организовао и 9 радних акција везано за уређивање, марки-рање и чишћење планинарских стаза Хомољске трансверзале (на Хомољским планинама). Активно учешће је узело 35 планинара. При том је маркирано 46,5 км стаза, што је, са ранијим обележавањем, уређено преко 100 км планинар-ских стаза – од Кучајне, преко Штубеја, Врања, Треста, Сумо-ровца, Вукана, Јежевца... тако да је преостао део Крупајског врела, Бељанице и околине. Свечано отварање завршене Хомољске

трансверзале је предвиђено за 9. јун 2012. год., када ће се одржати велика Републичка акција на Штубеју (код Кучева), под покро-витељством Планинарског савеза Србије.

За 2012 годину, планинари Вукана су припремили још амби-циозније планове и пројекте. Позив потенцијалним планина-рима је стално отворен. Пожељно је да се људи прво опробају при пењању планина (рекреативне акције) и тек онда учлањење. Сва-ког уторка од 19.00 сати у Месној заједници Булевар, одржавају се састанци Вукана. Јавите се на бројеве телефона: 064 / 700-6441; 064 / 844-1105; 064 / 2806-730.

ПЛАНИНЕ У НАШИМ СНОВИМАМи планинари Вукана волимо планине. На планинама доживља-

вамо јединствени осећај неба и земље, пространства и бескрајности. Планине су узбудљиве и надахнуте. Некако смо ближе Богу.

Планине су у нашим сновима. С једне стране, тако смo мали и готово, ништавни, а опет горостасни и пуни себе. Мораш разумети планину. Препустити се да те води.

За нас је природа неисцрпни извор енергије и лепоте, чудеса и инспирације. Планине су део нас. Придружи нам се да следимо снове, да потражимо пут...

Са сајта: www.pdvukan.rs

Школска омладина Пожаревца на врху Вукан (825 м)

Page 20: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ20ЛОКАЛНИ ПЛАН УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

ДВЕ ДЕПОНИЈЕ ПРЕД САНАЦИЈОМ У Пожаревцу је ових дана одржана сед-

ница Комисије за имплементацију Локал-ног плана управљања отпадом, на којој је покренут поступак јавне набавке за избор извођача радова на санацији депо-нија „Јеремино поље“ и „Градске утрине“. Према проценама, радови на реализацији овог пројекта требало би да отпочну за месец до месец и по дана. Средства су обез-беђена из републичких извора и буџета града Пожаревца. По речима председника Комисије Срђана Филиповића, на седници је било речи и о досадашњим активно-стима на плану имплементације Локалног плана управљања отпадом међу које сва-како треба истаћи набавку једног броја

нових возила за потребе ЈКП „Комуналне службе“, покретање јавне набавке за купо-вину још два возила као и израду пројеката за изградњу трансфер станица у Пожаревцу и Костолцу:

- Оно што нас очекује у наредном периоду је да пројектну документацију о изградњи трансфер станица спроведемо у дело. Започећемо процес добијања адекват-них дозвола које су услов за почетак радова на изградњи трансфер станица. Наш крајњи циљ је да покренемо извођење радова на санацији депонија „Градске утрине“ и „Јеремино поље“ што, према неким норма-тивима очекујемо за једно месец, месец и по дана. Реално је, наиме, да до тада имамо извођаче и кренемо са радовима.

За град Пожаревац ће ове санације бити од велике користи, с обзиром на то да ћемо створити услове да се комунални отпад одлаже на безбеднији и стабилнији начин који неће утицати на животну околину у оној мери у којој сада утиче. С друге стране, почетак ових радова треба да доведе до изградње трансфер станица са којима ћемо смањити количину одложеног смећа и створити услове за већи обим такозва-ног рециклабила који ћемо издвојити из отпада, каже Филиповић.

Пројекат санације две депоније је веома скуп. Ангажоваће знатна средства која су великим делом обезбеђена из Фонда за заштиту животне средине локалне самоу-праве, а ове године велику помоћ пружио је и републички Фонд за заштиту животне средине. У даљој реализацији пројекта рачуна се на подршку оба ова извора.

На основу Одлуке директора, ПД „Центар“ д.о.о. Крагујевац, ЕД „Електроморава“ Пожаревац, објављује

ОГЛАСЗа јавно надметање за продају половних возила ЕД „Електроморава“ Пожаревац

Предмет јавног надметања – лицитације је продаја половних возила и то:

1. ЛАДА НИВА ПО-343-20 2001. година производње (почетналицитациона цена је 185.500,00 дин. без ПДВ-а)

2. ЛАДА НИВА ПО-002-МЈ 2002. година производње (почетналицитациона цена је 213.200,00 дин. без ПДВ-а)

3. ЛАДА НИВА ПО-470-93 2005. година производње (почетнаЛицитациона цена је 323.150,00 дин. без ПДВ-а)

4. ЛАДА НИВА ПО-343-22 2001. година производње (почетналицитациона цена је 185.500,00 дин. без ПДВ-а)

5. ЈУГО ПО-407-90 2003. година производње (почетналицитациона цена је 135.000,00 дин. без ПДВ-а)

6. ЛАДА НИВА ПО-343-17 2001. година производње (почетналицитациона цена је 185.500,00 дин. без ПДВ-а)

7. ЛАДА НИВА ПО-003-ЋЈ 2001. година производње (почетналицитациона цена је 185.500,00 дин. без ПДВ-а)

8. ЈУГО ПО-404-32 2003. година производње (почетналицитациона цена је 135.100,00 дин. без ПДВ-а)

9. ЈУГО ПО-356-42 2002. година производње (почетналицитациона цена је 120.170,00 дин. без ПДВ-а)

10. ЈУГО ПО-356-43 2002. година производње (почетналицитациона цена је 120.170,00 дин. без ПДВ-а)

11. ЈУГО ПО-356-48 2002. година производње (почетналицитациона цена је 120.170,00 дин. без ПДВ-а)

12. ЈУГО ПО-357-12 2002. година производње (почетналицитациона цена је 120.170,00 дин. без ПДВ-а)

13. ОПЕЛ ОМЕГА ПО-240-40 1998. година производње (почетналицитациона цена је 416.900,00 дин. без ПДВ-а)

14. ТАМ 60 ПО-393-68 1976. година производње (почетналицитациона цена је 150.000,00 дин. без ПДВ-а)

15. ТАМ 130 ПО-345-86 1985. година производње (почетналицитациона цена је 309.000,00 дин. без ПДВ-а)

16. Приколица ТЕХНОМЕХАНИКА ЈП 750/Ѕ АА-009-ПО 1980 година производње (почетналицитациона цена је 10.000,00 дин. без ПДВ-а)

17.Приколица ТЕХНОМЕХАНИКА ЈП 750/Ѕ 13-14-ПО 1976 година производње (почетналицитациона цена је 10.000,00 дин. без ПДВ-а)

18.Приколица ТЕХНОМЕХАНИКА ЈП 750/Ѕ 15-23-ПО 1979 година производње (почетналицитациона цена је 10.000,00 дин. без ПДВ-а)

Продаја ће се одржати дана 21.12.2011. године у 12:00 часова у просторијама ЕД „Елек-троморава“ Пожаревац, у улици Јована Шербановића бр. 17 у Пожаревцу.

Возила се купују у виђеном стању без права рекламације.Право учешћа имају сва физичка и правна лица која изврше уплату гарантованог

износа (кауције) у висини 10% цене почетне цене возила које се лицитира.Кауција се може уплатити на благајни ЕД „Електроморава“ Пожаревац у ул. Јована

Шербановића бр. 17 у Пожаревцу, дана 21.12.2011. године у времену од 09 до 11:30 часова, или пре почетка лицитације на месту одржавања лицитације.

Уколико се уплата кауције врши вирманским путем, уплате вршити на број 160-15614-85 Банка Интеса са назнаком кауција за возило.

Доказ о уплати обавезно понети на јавно надметање.Учесник лицитације који понуди највишу цену проглашава се за купца возила.Сви заинтересовани могу погледати изложена возила на дан одржавања лицитације у

времену од 09:00 до 11:00 часова.Изложена возила се налазе на плацу трафостанице „Пожаревац2“ у улици Ђуре Ђако-

вића б.б. (код Маркопа).Купац возила, из претходног става је у обавези да закључи и потпише купопродајни

уговор одмах по завршетку јавног надметања, и изврши уплату целог износа купопро-дајне цене најкасније 2 дана од дана закључења Уговора као и да у том року преузме воз-ило.

У случају да купац возила не приступи закључењу уговора или не изврши уплату купопродајне цене, комисија за спровођење лицитације је овлашћена да има право пре-носа куповине са више рангираног на ниже рангираног лицитанта до коначне продаје.

Преузимање купљеног возила је по извршеној уплати у целости.Лицима која су учествовала у лицитацији, а нису купила возило, износ кауције биће

враћен најкасније седам дана од дана завршетка поступка продаје возила.Лица која су учествовала у процесу јавног надметања и добила право куповине возила

по основу највише понуђене цене или по основу одустајања вишерангираног, а одустали су од куповине возила губе право на повраћај износа кауције. Уколико сви купи одустану од куповине, сви губе право на повраћај кауције.

Лицитирана цена не садржи обрачунати ПДВ, ПДВ на купљено возило купац плаћа према важећим прописима, као и остале трошкове око преноса власништва.

Уколико јавно надметање не успе, односно сви учесници у јавном надметању одустану од куповине, ЕД „Електроморава“ Пожаревац задржава право продаје возила путем сло-бодне погодбе, која ће се обавити 10-тог дана од дана јавног надметања, достављањем затворених понуда до 12:00 часова у просторијама предузећа у улици Јована Шербано-вића број 17.

За све додатне информације обратити се контакт особи Владан Динић на бр. тел. 012/213-054.

У Пожаревцу, дана 08.12.2011. године

Трансфер станице Улога сабирно - претоварне станице

у Костолцу је да сав сакупљени отпад из Костолца и околних насеља сакупи без третирања и претовари у већа воз-ила која би тај отпад превезла у сабирну станицу у Пожаревцу. Улога трансфер станице у Пожаревцу је да прихвати сав отпад са територије града Пожа-ревца, из сабирне станице у Костолцу и сеоских насеља која гравитирају Пожа-ревцу, да изврши селекција рецикла-билних материја на линији за селекцију отпада, мануелно издвоји и припреми рециклабилни материјал за даљи тран-спорт и рециклажу, а да остатак смећа претовари у контејнере и већим воз-

илима превезе на уређену депонију.

И ОВЕ ГОДИНЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ УДРУЖЕЊА ПРИЈАТЕЉА ЧАЧАЛИЦЕ

СПАСИМО НОВОГОДИШЊЕ ЈЕЛКЕ!Приближавају се новогодишњи праз-

ници. Многа деца ће поново китити своју новогодишњу јелкицу. Удружење пријатеља Чачалице ће, као и прошле године, иници-рати акцију "Спасимо новогодишње јелке", јер лепо окићена јелка може бити и она која је купљена са бусеном. Када се у сак-сији унесе у собу, редовно залива током празника и на крају засади на погод-ној зеленој површини, придружиће се шуми спа-шених.

Прослогодишња ини-цијатива је наишла на одзив код малог броја градјана. Овога пута не мора да буде тако. Анализа припреме прошле акције показала је да није довољно припремити место за садњу на Чачалици и о томе обавестити преко средстава јавног информисања заинтересоване родитље.Важно је заинтересовати и децу чије су

навике сведене на то да ките одсечену јелку и о њеној даљој судбини не размишљају.

Зато ће пре дочека Нове године бити организо-вана садња једне јелке на Чачалици. Присутна деца ће је при томе и украсити уз пригодан забавни про-грам.

У реализацији ове замисли помоћи ће ПД РИО, јер ће поклонити и допремити јелку на Чача-лицу. Чачалица постоји за добробит свих градјана Пожаревца. Директорка Наташа Савић и кроз овај гест показује шта је друш-твено одговорно пона-

шање и очекује се да њеним стопама крену и други челни људи.

Садња дариване јелке као и пратећи програм зависе од временских прилика. Читаоци ће о тачном термину бити обаве-штени у наредном броју "Реч народа".

С.Ш.

На основу Одлуке градоначелника града Пожаревца број 01-464-36-2/2011 од дана 06.12.2011. године, Комисија за спровођење поступка јавног надметања Града Пожаревац, даје следеће

ОБАВЕШТЕЊЕ Дана 06.09.2011. године у локалном листу „Реч народа“ објављени оглас за прикупљање писа-

них понуда у другом кругу за давање у закуп пољопривредног земљишта и пољопривредних обје-ката у државној својини, поништава се у целости.

У Пожаревцу, 09.12.2011. године Број: 01-464-36-2/2011-1РЕПУБЛИКА СРБИЈА

ГРАД ПОЖАРЕВАЦКомисија за спровођење поступка јавног надметања

Page 21: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ 21MARKETINGНа основу члана 12. Правилника о критеријумима и мерилима за избор корисника социјалног становања у стамбеној јединици у ул. Узун Мирковој, бб у насељу Забела („Службени

гласник града Пожаревца“, бр. 1 /2011) и Закључка Градског већа града Пожаревца бр.01-06-99/2011-63 од 12. септембра 2011 .године, Комисија за социјална питања Скупштине града Пожаревца, на 100. седници одржаној 09.12.2011. године расписује

ОГЛАС О ДАВАЊУ НА КОРИШЋЕЊЕ 1 СТАМБЕНОГ ОБЈЕКТА (МОНТАЖНА КУЋА) У УЛИЦИ УЗУН

МИРКОВОЈ, ББ У ЛАМЕЛИ Б2 У ПОЖАРЕВЦУI

Стамбена јединица је намењена социјално угроженим лицима и породицама са преби-валиштем на територији града Пожаревца у циљу њиховог збрињавања било да се ради о домицилном или избеглим и расељеним лицима.

IIПод породицом се подразумевају сви чланови породичног домаћинства између којих

постоји сродство до трећег степена, између којих постоји законска обавеза издржавања и који воде заједничко домаћинство.

IIIСтамбена јединица која представља предмет расподеле је:1) 1 стамбена јединица у ул. Узун Мирковој, бб, у Ламели Б2, површине 48,36м2

IVЛице може остварити право коришћења стамбене јединице под условом:

1) да има држављанство Републике Србије или да је у поступку регулисања истог;2) да је стамбено угрожено, односно да за себе и чланове своје породице нема решено

стамбено питање;3) да не поседује имовину у Републици Србији или у другој земљи;4) да није корисник донације за обнову имовине на Косову и Метохији, нити у Хрват-

ској или у Босни и Херцеговини;5) да није корисник неког другог програма који подржава трајну интеграцију;6) да није продао заменио или на други начин отуђио некретнину у Републици Србији

или другој земљи;7) да има пребивалиште на територији града Пожаревца најмање 5 година; и8) да приложи потврду о психофизичком стању о подобности за живот у условима

социјалног становања.

Испуњење услова из тачке 3, 4, 5. и 6. доказује се изјавом датом под пуном материјал-ном и кривичном одговорношћу пред овлашћеним лицем Градске управе или судом и извештаја повереника за избеглице Градске управе града Пожаревца.

Услове из става 1 овог члана морају да испуне подносилац захтева и сви чланови поро-дичног домаћинства наведени у захтеву.

VПоред услова наведених у члану 4. овог огласа, право на решавање стамбене потребе

може остварити лице ако је у предвиђеним критеријумима угрожености:1) социо-економска угроженост;2) стамбена угроженост;3) самохрани родитељи са децом;4) остале категорије посебно социјално угрожених породица;5) породице са децом на редовном школовању;6) старија лица способна да живе самостално.

VIЛиста реда првенства се утврђује на основу следећих критеријума и мерила: 1. Социо-економска угроженост- приход до двоструког нивоа социјалне сигурности………………….15 бодова;- приход од двоструког до троструког нивоа социјалне сигурности…10 бодова;- приход преко троструког нивоа социјалне сигурности ………………5 бодова.Социјална угроженост се доказује чеком од пензије или другим документима о висини

прихода и примања породице остварених у периоду од три месеца који претходе датуму објављивања огласа о решавању стамбене потребе.

2. Стамбена угроженост- лица и породице без стана (подстанари) ………………………….... 20 бодова;- лица и породице корисници станова који не испуњавају основне услове становања

(недостатак водоводних, санитарних, електро инсталација у стану и сл.)……...15 бодова.

Овај критеријум се односи на лица и породице смештене у неадекватном приватном смештају и бодује се по породици.

Стамбена угроженост се доказује изјавом са два сведока под пуном материјалном и кривичном одговорношћу пред овлашћеним лицем Градске управе или судом.

Комисија за социјална питања Скупштине града Пожаревца (у даљем тексту: Коми-сија) може изласком на лицу места утврдити услове становања лица и породице кори-сника станова који не испуњавају основне услове становања.

3. Самохрани родитељ са децом За породично домаћинство самохраног родитеља…………………… 30 бодова. Самохрани родитељ, у смислу овог правилника, јесте родитељ који са децом рођеном

у браку или ван брака живи у непотпуној породици, односно ако је други родитељ преми-нуо, непознат или ако му је непознато пребивалиште, односно боравиште дуже од шест месеци, а очигледно је напустио дете и када други родитељ не учествује у издржавању деце. Дететом се, у смислу овог правилника, сматра дете старости до 18 година, односно старости до 26 година ако је на редовном школовању.

Самохраност родитеља се доказује: изводом из матичне књиге умрлих или решењем надлежног суда о проглашењу несталог лица за умрло, решењем или другим актом надлеж-ног органа, изводом из матичне књиге рођених детета. У другим случајевима самохрани родитељ даје изјаву, оверену у градском органу управе или суду, да се непосредно брине о детету и да самостално обезбеђује средства за издржавање детета, да у међувремену није засновао брачну или ванбрачну заједницу и да други родитељ не учествује или недовољно учествује у издржавању детета.

4. Остале категорије посебно социјално угрожених породицаПо основу инвалидности и телесног оштећења пунолетног члана, породичном

домаћинству припада следећи број бодова:а) За оштећење:- за телесно оштећење од 81% до 100%..............................................15 бодова;- за телесно оштећење од 50% до 80%............................................... 10 бодова. б) За инвалидност:- губитак радне способности……….…………………………………20 бодова.Телесно оштећење и инвалидност се доказују решењем надлежног органа, а бодује се

по повољнијем основу за члана породичног домаћинства.в) Породично домаћинство са дететом ометеним у развоју:- по породичном домаћинству…………………………………….....25 бодова. Доказује се решењем надлежног органа.г) Породично домаћинство са тешко оболелим чланом породице:- по породичном домаћинству…………………………………… ….15 бодова.Здравствени проблем или хронична болест се доказују лекарским налазом- лекара

специјалисте, не старијим од 6 месеци.5. Породично домаћинство које има децу на редовном школовању- по ученику и студенту……………………………………………... 15 бодова. Доказује се потврдом надлежне образовне институције о редовном школовању.

VIIПрвенство се остварује највећим бројем бодова на листи реда првенства.Ако две, или више социјално угрожених лица и породица имају исти број бодова,

предност има породица где је жена носилац домаћинства.

VIIIКомисија може, у циљу утврђивања предлога коначне листе реда првенства, затра-

жити и додатне доказе од установа, институција и потенцијалног корисника.

IXУ приступу избора корисника у стамбеном објекту (монтажна кућа) сачињава се

листа реда првенства, применом мерила по свим основима наведеним у огласу, а у складу са Правилником о критеријумима и мерилима за избор корисника социјалног становања у монтажном објекту у насељу Забела (у даљем тексту: Правилник).

Нове околности од значаја за редослед на листи реда првенства узимају се у обзир до доношења одлуке о избору корисника стамбене јединице.

Број бодова на листи реда првенства, из става 1. овог члана, утврђује се са стањем последњег дана рока за подношење захтева.

Листа реда првенства обухвата само оне категорије лица која су наведена у члану 1. овог огласа.

XО избору корисника стамбене јединице, у 1 стамбеном објекту (монтажна кућа) у

ул.Узун Мирковој бб, Ламела Б2, у складу са Правилником одлучује Комисија на својој ванредној седници.

О приговорима на одлуку Комисије одлучује Градско веће града Пожаревца.

XIПозивају се заинтересована лица да у року од 30 дана од дана објављивања огласа под-

несу писмени захтев и одговарајуће доказе за избор корисника 1 стамбене јединице у ул. Узун Мирковој бб, Ламела Б2, површине 48,36 м2, који су од значаја за утврђивање броја бодова по појединим критеријумима и мерилима.

Документација се може предати почев од дана објављивања овог огласа и то од 13.12.2011. године до 13.01.2012. године на писарници Градске управе града Пожаревца или путем поште на адресу Комисија за социјална питања Скупштине града Пожаревца, Пожаревац, ул. Дринска бр. 2 – социјално становање.

Писани захтеви који су неблаговремени, непотпуни, поднети од неовлашћеног лица и изјаве чија садржина по извршеној провери не одговара стварном стању, Комисија неће разматрати.

XIIБлаговремено поднети захтеви, са комплетном документацијом и социјалном анамне-

зом сачињеном од стране стручних радника Центра за социјални рад, предају се на даље поступање Комисији.

Бодовање се неће вршити по критеријумима и мерилима за које нису приложени одго-варајући докази.

XIIIНа основу утврђеног броја бодова Комисија сачињава предлог листе реда првенства. Комисија објављује предлог листе реда првенства на начин доступан свим заинтересо-

ваним лицима (на огласној табли и сл.). На предлог листе реда првенства подносилац захтева може уложити приговор у року

од 15 дана од дана објављивања предлога листе реда првенства.Градско веће града Пожаревца, после провере навода у приговору и утврђеног чиње-

ничног стања донеће коначну листу реда првенства коју Комисија објављује на начин из става 2. овог члана.

Против коначне листе реда првенства не може се остварити правна заштита.

КОМИСИЈА ЗА СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА СКУПШТИНЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

У Пожаревцу, 09.12.2011. године Број:06-360-30/11

ПРЕДСЕДНИК КОМИСИЈЕЈасмина Турудић, дипл.деф

Page 22: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ22 MARKETING

На основу Решења о банкротству стечајног судије Привредног суда у Пожаревцу од 10.08.2010.године, број предмета СТ. 35/2010 а у складу са чланoвима 131., 132., и 133. Закона о стечају («Службени гласник Републике Србије» број 104/2009), Националним стандардом број 5 о начину и поступку уновчења имовине стечајног дужника («Службени гласник Републике Србије» број 13/2010.), као и Одлуком Одбора поверилаца од 08.12.2011. године, стечајни управник стечајног дужника

О.З.З. « БУДУЋНOСТ» у стечају из Малог Црнића, Маршала Тита 127

ОГЛАШАВАпродају имовине стечајног дужника непосредном погодбом уз

прикупљање писмених понудаПредмет продаје је имовина са списка по позицијама без ПДВ-а и то:

Ред Назив техничког средства Год Процењена вредност

Новчана средства

број   произ вештака за учешће (20%)

[-] [-] [-] [дин.] [дин.]

1 Култиватор шесторедни “IMT” Нн 62,205.00 12,441.00

2 Култиватор за репу “SOKO” 6 Нн 5,352.00 1,070.40

3 Четворобраздни плуг “IMT” Нн 41,825.00 8,365.00

4 Мешаона сточне хране-млин „УНУВЕРЗАЛ Д“ Нн 354,060.00 70,812,00

5 ЛАДА « Samara 1.300/5V, r.oz. PO 670 - 75 1991 59,850.00 11,970.00

6 Млин за кукуруз «AKM” 20 са прип. Приколицом 1985 234,900.00 46,980.00

7 Универзални струг Потисје УС-51 79,260.00 15,852.00

8 Машина за обраду добоша 31,668,00 6,333.60

9 Бушилица стубна SARLAH тип 23 1963 25,840.00 5,168.00

10 Пробни Бош сто MIRKOZ Нн 67,680.00 13,536.00

11 Хидраулична преса Нн 16,110.00 3,222.00

12 Горионик EMO SV 250 N са опремом 1979 380,900.00 76,180.00

13 Хидраулична колска дизалица „КРОКОДИЛКА“ Нн 5,532.00 1,106.40

14 Пробни сто за испитивање бризгаљки Нн 26,080.00 5,216.00

15 Маказе за лим Нн 4.984.00 996.80

16 Наковањ Нн 760.00 152.00

17 Ковачко ватриште Нн 12,204.00 2,440.80

18 Апарат за аутогено заваривање Нн 4,800.00 960,00

19 Апарат за заваривање – мали Нн 3,200.00 640.00

20 Опрема за аутогено заваривање Нн 14,040.00 2,808.00

21 Стубна брусилица “ELEKTROKOVINA” Нн 2,265.00 453.00

22 Стубна брусилица ETH Нн 2,010.00 404.00

23 Стубна бушилица FAM Нн 25,200.00 5,040.00

24 Кран дизалица UNIVERZAL Нн 46,835.00 9,367.00

25 Дизалица двостубна Нн 114,400.00 22,880.00

26 Брзи пуњач “UNIS” Нн 17,220.00 3,444.00

27 Дизалица каналска Нн 49,322.00 9,864.40

  У к у п н о :   1,698,502.00 339,700.40

Процењена вредност имовине није минимално прихватљива вредност, нити је на ма који други начин обавезујућа или опредељујућа за понуђача прили-ком одређивања висине понуде.

Имовина се може разгледати сваким радним даном од дана објављивања Огласа до 16.12.2011. године у периоду од 09 до 13 часова, уз обавезну претходну најаву на телефон 064/ 819-37 77. Имовина се продаје у виђеном стању без гаран-ција стечајног управника у погледу евентуалних недостатака.

Продаја се врши методом непосредне погодбе, тако што сва заинтересована лица могу доставити понуду у писаном облику овлашћеном лицу за стечај ОЗЗ „БУДУЋНОСТ“ у стечају, Мало Црниће, Маршала Тита 127, поштански фаx 12311 закључно са 19.12.2011. године.

Право на учешће у поступку продаје имају сва правна и физичка лица која:

1. након добијања профактуре изврше уплату ради откупа продајне докумен-тације у износу од 600,00 динара (урачунат ПДВ). Профактура се може преузети сваког радног дана у периоду од 08 до 14 часова у просторијама стечајног дуж-ника, ул. Маршала Тита 127, Мало Црниће.

2. уплате новчани износ у висини 20% од процењене вредности средтсва са списка, на текући рачун стечајног дужника број: 205-157548-28 код «Комер-цијалне банке» А.Д. Филијала Пожаревац, најкасније три радна дана пре одржа-вања продаје (рок за уплату напред наведеног износа је 19.12.2011. године).

3. потпише Изјаву о губитку права на враћање новчаног износа на име уче-ствовања у купопродаји имовине стечајног дужника којом се саглашавају да им уплаћени новчани износ неће бити враћен у случајевима прописаним текстом изјаве.

Продаја се врши методом непосредне погодбе тако што сва заинтересована лица могу доставити понуду у писменом облику у затвореној коверти са напо-меном „ПИСМЕНА ПОНУДА ЗА КУПОВИНУ ИМОВИНЕ ОЗЗ БУДУЋНОСТ У СТЕЧАЈУ МАЛО ЦРНИЋЕ – НЕ ОТВАРАТИ“, путем поште најкасније до 19.12.2011. године или лично закључно са 19.12.2011. године до 14 часова, на адресу Маршала Тита 127, Мало Црниће.

Отварање писмених понуда одржаће се дана 22.12.2011. године у 12 часова у просторијама ОЗЗ „БУДУЋНОСТ“ у стечају, ул. Маршала Тита 127, Мало Црниће.

Затворена коверта са понудом треба да садржи:

– пријаву за учешће у непосредној погодби уз прикупљање писмених понуда потписану лично или од стране овлашћеног лица и доказ да је у питању овла-шћено лице;

– безусловну понуду, уз навођење јасно одређеног износа на који понуда гласи;

– доказ о уплати депозита;– потписану Изјаву о губитку права на враћање депозита;– фотокопију пуномоћја овереног пред судом за заступање на отварању пис-

мених понуда, уз децидирано навођење овлашћења у погледу накнадно обавље-них директних преговора и истицања нове понуде, ако отварању присуствује овлашћени представник.

Стечајни управник ће Одбору поверилаца за Купца предложити понуђача који је писменом понудом или у накнадно обављеним директним прегово-рима поднео најповољнију понуду, а нарочито у погледу висине цене и услова плаћања.

Купопродајни уговор се потписује у року од 3 дана од дана проглашења нај-бољег понуђача, под условом да је новчани износ ради учестовања у поступку продаје уплаћен на рачун стечајног дужника. Уговором о купопродаји ће детаљно бити регулисани услови и рокови плаћања. Купац стиче право вла-сништва моментом уплате купопродајне цене.

Свако лице које је стекло право на учешће у складу са условима прописаним овим огласом, губи право на враћање новчаног износа у складу са Изјавом о губитку права на враћање новчаног износа.

Ако проглашени купац не потпише записник, купопродајни уговор или не уплати купопродајну цену у року предвиђеном Уговором, као и у свим другим случајевима предвиђеним Изјавом о губитку права на враћање новчаног износа, губи право на враћање новчаног износа.

Стечајни управник није у обавези да прихвати ниједну достављену понуду.

Коначну одлуку о избору Купца непосредном погодбом доноси искључиво Одбор поверилаца, ако је понуда нижа од 50% од процењене вредности имовине.

Порезe и трошковe сноси проглашени Купац.

Oвлашћено лице: Видоје Вукашиновић, контакт телефон: 064/183 56 56.

Page 23: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ

Бр. 501-33/2011-0107.12.2011. године

РЕПУБЛИКА СРБИЈА, ОПШТИНА ПЕТРОВАЦ - Општинска управа Одељење за урбанизам

Објављује

ОБАВЕШТЕЊЕ О ДОНЕТОМ РЕШЕЊУ О ДАВАЊУ САГЛАСНОСГИ НА СТУДИЈУ О ПРОЦЕНИ УТИЦАЈА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ ПРОЈЕКГА доградње ТНГ-а на БС Петровац на Млави на к.п.

6р. 4806/2 и 4808/2 КО Кнежица 08, у Петровцу на МлавиНа основу члана 24. Закона о процени утицаја на животну средину („Службени

гласник Републике Србије", број 135/04 и 36/2009) и члана 192. сгав 1. Закона о опш-тем управном поступку („Службени лисг СРЈ , број 33 /97 и 31/01 и «Сл. Гласник РС" 30/2010), поступајући по поднетом захтеву "НИС" АД НОВИ САД, НИС-ПЕТРОЛ Ул. Милентија Поповића бр. 1 Београд, број 501 - 33/2011-01, од 04. 11. 2011. године, Опш-тинска управа Петровац на Млави - Одељење за урбанизам, донело је дана 07.12.2011. године, решење о давању сагласности на Студију о процени утицаја на животну средину ПРОЈЕКТА доградње ТНГ-а на БС Петровац на Млави на к.п. бр. 4806/2 и 4808/2 КО Кнежица 08, у Петровцу на Млави, која је израђена у свему према одредбама Закона о процени утицаја на животну средину („Службени гласник Републике Србије" број 135/04 и 36/09).

Решењем о давању сагласности утврђена је обавеза носиоцу пројекта да локацију у КО Кнежица у Петровцу на Млави, која је предмет ове Студије, користи у свему у складу са предвиђеним мерама заштите животне средине (ваздуха, земљишта, вода и од удеса) утврђен у Студији и то:

1) мере предвиђене у циљу спречавања, смањења и где је то могуће, отклањања сва-ког значајнијег штетног утицаја на животну средину, и то:

1.1. мере које су предвиђене законом и другим прописима, нормативима и стандар-дима и роковима за њихово спровођење;

1.2. техничка решења заштите животне средине кроз: мере заштите ваздуха, повр-шинских и подземних вода и земљишта;

1.3. мере које могу утицати на спречавање или смањење штетних утицаја на животну средину;

2) програм праћења утицаја објекта и делатности објекта бензинске сганице и дог-радње ТНГ-а на БС Петровац на Млави на к.п. бр. 4806/2 и 4808/2 КО Кнежица 08, у Петровцу на Млави на животну средину кроз мере и активности у току доградње и експлатације објекта;

3) програм праћења утицаја на животну средину у случају удеса, кроз фазе: превен-ције, приправности и одговора на удес; мере отклањања последица удеса.

Оверене мере заштите животне средине у поглављу 8 и 9. Студије из тачке 1 овог решења, саставни су део овог решења и дају се на увид код техничке контроле пројекта и техничког пријема објекта;

Решење о давању сагласности на Студију о процени утицаја на животну средину је коначно у управном поступку.

Представници заинтересоване јавности могу покренути управни спор подношењем тужбе надлежном Управном суду у року од 30 дана од дана објављивања овог обаве-штења.

Обавештење се објављује на основу члана 25. и 29. став 1. Закона о процени утицаја на животну средину ( „Сл, гл. РС" бр. 135/04 и 36/2009).

ОПШТА БОЛНИЦА ПОЖАРЕВАЦ

Објављује

Поништава се Јавни оглас објављен у броју 3190 од 6.децембра

2011.године у тачки 11 за једног административног радника на

упису болесника на одређено време у трајању од 3 (три) месеца са

пуним радним временом за пријем у радни однос у Општој болници

Пожаревац.

23MARKETING

Page 24: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ24 MARKETING

ОПШТИНА ГОЛУБАЦОПШТИНСКА УПРАВА

Одељење за привреду и инфраструктуру ГОЛУБАЦ

Цара Лазара 15, 12223 Голубац

Објављује

ОБАВЕШТЕЊЕО ПОДНЕТОМ ЗАХТЕВУ ЗА ОДЛУЧИВАЊЕ О ПОТРЕБИ ПРОЦЕНЕ

УТИЦАЈА ПРОЈЕКТА НА ЖИВОТНУ СРЕДИНУ

Обавештава се јавност да је носилац пројекта ПРЕДУЗЕЋЕ ЗА ТЕЛЕКО-МУНИКАЦИЈЕ '' ТЕЛЕКОМ СРБИЈА'' А.Д., БЕОГРАД, Таковска 2 поднео захтев за одлучивање о потреби процене утицаја стања на животну средину Пројекат БАЗНЕ СТАНИЦЕ '' ГОЛУБАЦ''-ПО50, ПОУ50, на објекту хотела ,Голубачки град'''' у насељу Голубац,на кат. парцели бр.6112/2, КО Голубац ,на територији општине Голубац.

Позива се заинтересована јавност да изврши увид у садржину поднетог захтева и документацију из захтева носиоца пројекта, у просторијама овог органа у Голупцу, ул.Цара Лазара бр.15 приземље, канцеларија бр.15. ,радним данима од 07 до 15 часова.

У року од 10 дана од дана објављивања овог обавештења, заинтересована јавност може доставити мишљења о захтеву за одлучивање о потреби про-цене утицаја предметног пројекта на животну средину, овом органу.

Овај орган ће у року од 10 дана од дана истека рока из става 3. овог обаве-штења донети одлуку о томе да ли је за предложени пројекат потребна про-цена утицаја на животну средину, о чему ће благовремено обавестити јавност.

Обавештење се објављује на основу чл.10. став. 1. и 2. и чл.29. Закона о процени утицаја на животну средину (''Службени гласник Републике Србије'' број 135/04 36/09).

Ha основу чл. 10. став 1. и 2., a у вези са чл. 29. став 1. и 3. Закона о процени

утицаја на животну средину („Сл. гласник PC" 135/04, 36/09), даје следеће

ОБАВЕШТЕЊЕНосилац пројекта ЈП „Дирекција за изградњу општине Голубац" из

Голубца, Цара Лазара 15, поднео је захтев за одлучивање о потреби процене

утицаја на животну средину пројекта - санације каменолома, изградње летње

позорнице у каменолому и адаптације дробилице за камен у изложбене про-

сторе у оквиру ревитализације и уређења тврђаве „ГОЛУБАЧКИ ГРАД".

Заинтересована јавност може да изврши увид у садржину захтева сваког

радног дана од 11-14 часова у просторијама Министарства животне средине,

рударства и просторног планирања у Новом Београду, Омладинских бри-

гада 1, канцеларија 653 и достави своје мишљење у року од 10 дана од дана

објављивања овог обавештења.

Direkcija 012/224-212; 212-692; 214-247

Faks 012/214-257

Prodavnica „LOVAC” Po`arevac 012/521-134Prodavnica „MICA” Kostolac 012/241-379Prodavnica „DUNAV” Golubac 012/78-137

Prodavnica „MZ” Ku~evo 012/850-610Farma-mešaona Petrovac 012/333-466

www.unionmz.com

Page 25: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ 25MARKETING

BESPLATNA UGRADNJA!Pla}anje karticama: VISA, MASTER, DINA...

“SEKTOR” DOO Po`arevac, ul. JUG BOGDANOVA 4 Tel/fax 012/531-811 e-mail: [email protected] www.sektor.rs

УДРУЖЕЊЕ ПЕНЗИОНЕРА ГРАДА ПОЖАРЕВЦА

РАСПИСУЈЕ

ОГЛАСЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПИСМЕНИХ ПОНУДА ЗА ПРЕВОЗ ОГРЕВА У 2012

ГОДИНИ И ТО:

1.Командног лигнит угља …….око 14.000.00 тона2.Огревног дрвета – буковина ……..око 500,00 м3

Превоз угља се обавља из Дрмна за подручје града Пожаревца, и огревно дрво из Кучева а за подручје града Пожаревца.

Право учешћа на ОГЛАСУ имају сва правна и физичка лица регистрована за превозничке услуге.

Понуде се могу послати у затвореним ковертама са понуђеним просечним ценама са ПДВ-ом , за превоз по једној тони угља и по једног м3 огревног дрвета.

Посебно треба понудити цену на превоз угља за подручје Месне заједнице Бубушинац.

Превозник је дужан да обезбеди сталну контролу уласка возила на утовар и да се строго придржава редоследа испоруке, у свему према налогу Удру-жења пензионера.Превозник је обавезан да обезбеди дневну испореку од 80- 100 тона и да извештава Удружење о извезеним количинама.Превозник може понудити и кредитирање превоза на 90 дана у висини од 500.000,00 динара.

Понуде у затвореним ковертама могу се предати у року од 15 дана од дана објављивања огласа на адресу:

Удружење пензионера града Пожаревца 12.000 Пожаревац –Шумадијска 23. Неблаговремене поднете понуде неће се узимати у разматрање.Сви учесници огласа биће писмено обавештени о изабраном превознику,

али Удружење пензионера задржава право да не изабере ни једног превоз-ника, ако се испостави да су понуде нереалне.У том случају оглас ће се поно-вити.

Удружење пензионера града Пожаревца

На основу Одлуке савета месне заједнице Жабари, која је донета 07.12.2011.године, председник Савета месне заједнице Жабари, објављује

ОГЛАС ЗА ЈАВНО НАДМЕТАЊЕ ЗА ДАВАЊЕ У ЗАКУП ПОСЛОВНИХ ПРОСТОРИЈА У ДРЖАВНОЈ

СВОЈИНИ НА КОЈИМА ПРАВО КОРИШЋЕЊА ИМА МЕСНА ЗАЈЕДНИЦА ЖАБАРИПредмет јавног надметања је давање у закуп пословних просторија у држав-

ној својини на којима право коришћења има Месна заједница Жабари и то:1. Пословна просторија у улици Кнеза Милоша бб (адаптирани улаз старог

Дома културе), почетна цена 120 ЕУРА месечно (динарска противвредност на дан уплате по средњем курсу Народне банке Србије).

2. Пословна просторија у улици Кнеза Милоша бб (Стара месна заједница), пословни простор, почетна цена 120 ЕУРА месечно (динарска противвредност на дан уплате по средњем курсу Народне банке Србије).

Пословне просторије се издају у закуп у стању у којем се налазе у време објављивања огласа, а евентуалне трошкови адаптације и реконструкције падају на терет закупца.

Прво надметање ће се одржати дана 22.12.2011.године у 13,00 сати у просто-ријама Месне заједнице Жабари.

Ако прво надметање не успе друго ће се одржати 26.12.2011. године у исто време и на истом месту.

Ако ни после другог надметања пословне просторије се не дају у закуп, исте ће се дати у закуп путем погодбе.

Право учешћа имају сва правна и физичка лица, која изврше уплату гаран-тног износа(кауције) у висини од 10% од почетне цене пословног простора за који се врши надметање.

Кауција у готовини уплаћиваће се на благајни у просторијама Месне зајед-нице Жабари у времену од 10 до 11 сати на дан одржавања јавног надметања, а безготовинске уплате на рачун Месне заједнице Жабари број 840-1413645-33.

Разгледање пословног простора могуће је сваког радног дана од 07 до 15 сати.Поступак јавног надметања одржаће се у заказано време уз обавезно учешће

најмање три уредно пријављена учесника за једну пословну просторију.Пословне просторије дају се у закуп учеснику који у поступку јавног надме-

тања понуди највећи износ закупа.

Учесник који је понудио највећи износ закупа, на записник даје и потписану изјаву да је понудио највећи износ са назнаком висине износа који је обавезан да уплати у року од 3 дана. Ако не уплати износ из изјаве у предвиђеном року, губи право стицања статуса закупца, као и уплаћеног депозита.

Износ депозита од 100% урачунаће се у излицитирану цену, а неуспелим лицитантима биће враћен одмах по завршетку јавног надметања за готовинске уплате, а за безготовинске уплате наредног дана.

Најуспешнији лицитант је дужан да у року од 8 дана од пријема писменог опоравка коначне одлуке са закуподавцем Месном заједницом Жабари, коју заступа председник Савета закључи уговор о закупу пословних просторија.

Уколико најуспешнији лицитант не закључи уговор о закупу у предвиђе-ном року губи право на заснивање закуподавног односа и право на повраћај средстава уплаћених на име кауције, у којем случају ће Савет месне заједнице Жабари посебним актом ставити ван снаге одлуку о давању у закуп пословне просторије.

Уговор о закупу закључује се на одређено време и то на временском период од годину дана.

У циљу обезбеђена благовременог измирења закупнине, закупац се обаве-зује да закуподавац на име гаранције, у моменту закључења уговора, преда соп-ствену бланко меницу, без назначеног датума доспећа и износа, коју закупода-вац може поднети на наплату у случају да закупац и после писмене опомене не измири доспеле обавезе према закуподавцу.

Све информације о јавном надметању могу се добити у Месној заједници Жабари или путем телефона 012 250 103.

САВЕТ МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦА ЖАБАРИ Председник Стевановић Саша

OBNOVLJENI UGOVORI SA SINDIKATIMA SLEDEĆIH PREDUZEĆA1. VODOVOD I KANALI-

ZACIJA2. KOMUNALNE SLUŽBE3. VODOPRIVREDA4. PD CENTAR ELEKTRO-

MORAVA5. BAMBI-BANAT6. PREDUZEĆE ZA

PUTEVE7. POLICIJSKA UPRAVA8. VEOLIA TRANSPORT9. PTT

10. KPZ ZABELA11. KPZ ZA ŽENE12. APOTEKA13. ZDRAVSTVENI

CENTAR14. DIREKCIJA ZA

IZGRADNJU15. ŽELEZNICA16. POLITEHNIČKA

SKOLA17. TE-KO KOSTOLAC18. KOSTOLAC USLUGE

19. AUTOTRANSPORT20. GEORAD21. PRIM22. REČ NARODA23. OSNOVNO JAVNO

TUŽILAŠTVO24. VIŠE JAVNO

TUŽILAŠTVO25. VT ŠKOLA26. ZZJZ POŽAREVAC27. PARKING SERVIS

ZIMSKE GUMELANCI

PRVA POMOĆAKUMULATORI

AUTO KOZMETIKAULJA

Page 26: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ26 MARKETING

Page 27: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ 27^ITUQE

Дана 12.12.2011. г. навршава се шест година од смрти наше вољене мајке, баке, свекрве

ГАЈИЋ ДРАГИЦЕСин Слободан, снаја Ружица и унук

Александар

(25652)

Дана 12.12.2011. г. навршава се шест

година од смрти вољене сестре

ГАЈИЋ ДРАГИЦЕ

Сестра Мара са породицом

(25652)

СЕЋАЊЕ

СПАСИЋ ЖИВКО

Наш Спасићу,петнаестог децембра 2011.

године је пет година од нашег изненадног растанка са тобом.

Од заборава те чувају твоји: супруга Боса и ћерка Вален-тина са породицом

(25641)

ЈАНКОВИЋ Ж. БОРИВОЈЕ

19.12.2005-19.12.2011.

Прођоше већ шест година како ниси са нама.

Заувек твоји: супруга Злата, ћерке Сузана и Дра-гана, зетови Саша и Бобан, унучад Данило, Михајло, Тамара и Борис

(25677)

Дана 15.12.2011. године

навршавају се две године од

изненадне смрти моје драге

снахе и добре ујне

ДИМИТРИЈЕВИЋ СМИЉА1930-2009.

Твоји: Бојана и Владанче

са породицама

(25649)

Обавештавамо родбину и пријатеље да ћемо у суботу 17.12.2011. године у 11.30 сати на Старом пожаревач-ком гробљу давати шестомесечни помен нашој драгој и никад прежаљеној

СЛАЂАНИ ПОПОВИЋ12.4.1958-18.6.2011.

Заувек у нашим срцима.

Породице Поповић, Павловић и Перовић

(25660)

Дана 8.12.2011.г изненада је преминуо

ЖИВАНОВИЋ ДРАГОЉУБ – ШИЉАтрговац у пензији

Сахрана је обављена 9.12.2011.г. на Старом пожаре-вачком гробљу.

Ожалошћена породица (25706)

Десет година од када нас је напустила наша драга

АБАЗИ САДИКА(Муштерика)

Заувек у нашим срцимапородица Аслани

(25705)

Пет година од када нас је напустио наш драги

АБАЗИ АБДИРАМАН(Муштерика)

Заувек у нашим срцимапородица Аслани

(25705)

13.12.2011. год. навршавају се три тужне године од када није са нама

МИСИРКА СТАНИСАВЉЕВИЋкоја нас је напустила изненада а ми смо остали

са тугом и болом у срцу које не можемо преболети.

Ожалошћени: мајка, отац, супруг са ћеркама, сестра и зет

(25544)

Page 28: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ

МАЛИ ОГЛАСИ

СТАНОВИ-ПРОДАЈА

Продајем станове у изградњи, ул. Свето-савска 24. Тел. 012/532-766 (160)

Продајем двособан стан 59 кв, укњижен, ул. Светосавска 26. Тел. 012/532-766 (160)

Стан у изградњи, Делиградска 18, лукс, 115 кв, усељив до марта 2012. Тел. 064/8215-101 (160)

Продајем стан од 32 кв, нов, једнособан, 1. спрат, центар. Тел. 061/246-4430 (25703)

Продајем стан 101 кв, усељив, укњижен, цг, власник. Тел.064/8215-108 (160)

Стан, ул. Стишка, ламела 5, 81 кв, усељив одмах, цг, тел, двоспратница. Тел. 064/821-5125 (160)

Станови у Београду (Жарково), усељиви у јануару, повољно, инеститор. Тел. 064/09-09-366 и 060/09-09-355 (25583)

На продају двособан стан 50 кв, новог-радња, 2. спрат, ул. Косанчићева 43. Тел. 063/759-44-81 (25535)

Продајем/мењам гарсоњеру у центру Новог Сада за стан у Бору, Костолцу или Пожаревцу. Тел. 061/1161-822 (25640)

Продајем стан, стара градња, 36 кв, при-земље, ул. Лоле Рибара. Тел. 064/867-21-83 (25643)

Продаје се двособан, комфоран стан у центру Пожаревца 62,5 кв + подрум, цг, клима, 5. спрат, без лифта Тел. 012/226-541 до 14.30 часова и 064/39-080-19 и 063-320-210 (25673)

Продајем стан код Чачалице од 80 кв, укњижен, цг, усељив, повољно. Тел. 063/324-010 (25675)

Продајем нов стан 40 м2 пети спрат , лифт, цг, има косине 27 000 Е.првом купцу повраћај ПДВ од 8% Босанска улица.Тел.062/1637-238 (25630)

Продајем двособан стан , комплетно опремљен новим стварима, први спрат, лифт, новоградња код кафане”Дуче”.Тел.060/0530-563(25630)

Продајем два стана од 47 м2, трећи и четврти спрат, новоградња, нису у истој згради.Тел.064/4899950(25654)

Продајем стан у “Ђури” 61 м2, 5.спрат, подрум, лифт. Телефон 063/832-7-830 (25698)

СТАНОВИ-ИЗДАВАЊЕ

Издајем дво и трокреветне гарсоњере комплет опремљене Книћанинова 13 Пожа-ревац, код Медицине рада. Тел.061/111-6240 (25328)

Издајем полунамештен, једнособан стан у центру Пожаревца, клима, цг, ктв. Тел. 060/0542-200 (25702)

Издајем двоипособан стан, комплетно намештен, цг, ктв. Тел. 012/557-095 (после 15 х) и 066/27-28-25 (25545)

Издајем комплет намештену собу у Хај-дук Вељковој 9. Тел. 065/228-3134 (25547)

Соба за ученице или запослене девојке, близу Саборне цркве, ул. Хомољска, посе-бан улаз, цг, ктв. Тел. 065/841-46-82

Издајем стан 43 кв, у центру, комплетно намештен, цг, ктв, телефон. Тел. 063/320-184 (25486)

Издајем 35 кв, цг, ктв, код Хале спортова. Тел. 063/8429-270 и 012/556-439 (25567)

Издаје се стан ученицама (двокреветна соба, једнокреветна соба, кухиња, купатило, тераса), новоградња, намештен, ул. Чеде Васовића 20. Тел. 064/677-5600 и 069/333-2954 (25637)

Издаје се намештен стан-део куће, 70 Е. Тел. 066/143-254 (25645)

Издаје се једнособан стан, 33 кв, наме-штен, у центру, нова градња, цг, ул. Стари корзо, Пожаревац, пожељно ученици. Тел. 012/521-431 (25659)

Издајем собу за ученике у екстра зони и продајем укњижен, двособан стан у екстра зони, Табачница. Тел. 063/87-16-372 (25666)

Издајем у Београду, Карабурма, двосо-бан, намештен стан са цг, тел, ктв, интернет, студентима или породици. Тел. 012/226-152 и 064/3655-817 (25671)

Издаје се гарсоњера (део куће), ул. Кнеза Лазара, топлификација. Тел. 064/899-66-34 (25672)

Издајем трособан, намештен стан у Земуну, близу Пољопривредног факул-тета (цг, клима, кабловска, интернет), за 3 студенткиње или запослене девојке. Тел. 011/814-0813 и 063/498-566 (25674)

Издајем намештен стан у центру Пожа-ревца, за ученике. Тел. 062/843-2668 (25680)

Издајем двокреветну собу са купати-лом и кухињом, посебан улаз-центар (гар-соњера). Тел. 012/530-770 (25685)

За стан у Београду потребан је сту-дент-цимер.Стан је комплетно опремљен, са телефоном , налази се близу Трга Репу-блике, 60 Е месечно.Тел.012/220-618(25691)

Издајем намештен стан у кући 65 кв грејање, на дужи период. Тел.069/172-6688(25692)

Издајем гарсоњеру посебан улаз, кућа, та грејање, телефон, кабловска, намештена 60Е.Тел..066/955-15-29(25694)

Издајем двособан, намештен стан код Триангла и продајем двособан, комфоран стан 68 кв. Тел. 060/0527-724 (25696)

Издајем гарсоњеру са грејањем, наме-штено, локал –магацин 60м2/60Е.Л.Рибара 57 и гаражу код Триангла.Тел-064/15-12-110 и 063/251-628 (25697)

ЛОКАЛИ-ПРОДАЈА

Продајем пословни простор 280 кв са магацином и производном халом од 960 кв. Тел. 064/821-5101 (160)

Продајем или издајем пословни простор од 660 кв са магацином 350+200 кв. Тел. 064/8215-108 (160)

Продајем локал 24 кв у ТЦ ,,Барили”, укњижен или мењам за ПВЦ столарију уз доплату. Тел. 060/0525-089 звати од 13 до 23 х (25684)

ЛОКАЛИ-ИЗДАВАЊЕ

Издајем-продајем пословни простор у Југовићевој бр. 4 у приземљу, 120 кв. Тел. 012/532-766 (160)

Издајем локал за разне прославе, одли-чан амбијент, до 30 особа, у насељу Бусије, цена по договору. Тел. 012/220-224 и 063/8846-413 (25592)

Издајем локал у центру 40 кв за све делатности, цг до врата. Тел. 063/825-3401; 062/499-191 и 011/2658-312 (25667)

Издајем магацине од 100 и 300 кв са дво-риштем, за складиштење или великопро-дају. Тел. 066/40-50-42 (25701)

КУЋЕ-ПРОДАЈА

Продајем стару кућу са плацем од 4,65 ари, у Пожаревцу, ул. Сењанин Иве бр. 11. Тел. 012/223-218 и 062/969-3070 (25630)

Продајем две мање куће у истом дво-ришту у Кленовнику, може замена за стан у Пожаревцу. Тел. 064/2607-213 (25634)

Продајем викендицу у Пожаревцу на 7 ари плаца, код расадника, на лепом месту. Тел. 060/0521-738 и 026/231-203 (25646)

Продаје се кућа на спрат на 5,5 ари плаца, цена повољна (по договору) и издаје се кућа. Тел. 012/551-625 (25687)

Продајем кућу 100 м2, 3,3 ара, ужи цен-тар , прикључак за топлификацију-Прилеп-ска улица Тел.062/1637-238(25654)

Кућа на продају 300м2, усељива улица Милоша Обилића 80 Г. Повољно. Тел. 065/437-80-89(25693)

28 ^ITUQE - MALI OGLASI

Продајем двособан стан, први спрат, Браничевски сквер, у центру, власништво, без улагања, 54 м/2 са лођом и подрумом Тел. 066/205-333 (25683)

СЕЛИДБЕ-са/без радника-помоћ при утовару-монтажа/демонтажа намештаја063/728-1002 (25591)

ОДГУШЕЊЕ КАНАЛИЗАЦИЈЕ

- одгушење канализације

машинским путем

- испирање цеви високим

притиском

- снимање и инспекција цеви

специјалним камерама

Тел. 063/323-070 и 064/323-5099

(20859)

АГЕНЦИЈА ЗА ПРОМЕТ НЕКРЕТНИНА

ТАКОВОСветосавска 26

Пожаревац

На продају стан у Табачкој чаршији, 59 кв, 4. спрат, дво-

страно оријентисан, двособан

websitewww.takovonekretnine.co.rs Ovla{}eni sudski ve{tak, za oblast: Tr`i{ne procene nepokretnosti

STANOVI44 m2, Zabela 11.50045 +5 m2,Kosan~i}eva,sa parkingom, CG,novo 42.500 47,70 m2, Ilije Gojkovi}a 21.50048m2, Svetosavska, CG, 2.sprat 36.000 52 m2, Taba~ka ~ar{ija, CG 43.000 52 m2, Zabela 18.000 58+6m2, T.~ar{ija, renoviran, 3-soban 50.00062 m2, Kostolac, CG 31.00063 m2, Kosovska 35.00067,30 m2, ^ede Vasovi}a, CG 45.00068 m2, gara`a, Busije 29.00070 m2, Busije 32.00070 m2,^. Vasovi}a, centar, CG dogovor73,30 m2, strogi centar, CG dogovor74 m2, M. Pijade,centar,novo 44.00075 m2, centar, 1.sprat, CG, novo 800/m280 m2, M.Pijade, CG 52.00092 m2, ^ede Vasovi}a, CG 65.00098,50m2, Taba~nica, CG 58.000103 m2, M.Pijade, novo,sa kuhiwom 60.000

NOVOGRADWA: -18,90 m2, centar, CG, nadgradwa 16.000- 64,7 m2, 1.spr., centar 750/m2- 62 m2, useqiv, CG 41.000 - 72 m2, ukwi`en 500/m2 BEOGRAD: - stan 54 m2,V.Stepe, prod-zam.za Po`arevac 45.000- stan 59 m2, kod Cvetka, novo 1.400/m2

KU]E:40 m2, 3 a, M.Markovi}a 21.00060 m2, 4 a, R.Dragovi}a 28.00060 m2, 4,6 a, R.Domanovi}a 12.00070 m2, 6,6 a, Industrijska 35.00080 m2+gara`a, 4 a, Varo{ko brdo 59.000

80 m2, 4,65 a, kod Poq. {kole 18.00090 m2, 2 a, \ur|a Brankovi}a, CG-gradsko 40.000100 m2, 1,7 a, Jugovi}eva 25.000100 m2 (2 stamb.jedinice), 4,8 a, kod Gem-a dogovor100 m2, 4 a, kostola~ki put, odli~na lokacija dogovor116 m2, 6 a, gradi{tanski put 47.000120 + 100 m2, 3,12 a, kod bolnice 25.000140 m2, 5 a, kostola~ki put 37.000140 m2, 4 a, Kosan~i}eva, CG-gradsko 80.000140 m2, 11,60 a, Majakovska, CG 45.000150 m2, 2,5 a, Industrijska 32.000180 m2, 3,70 a, centar, CG-gradsko 105.000200 m2, 5,13 a, Vinogradska 65.000200 m2, 4,90 ara, Kosan~i}eva 70.000220+36 m2,4a,B.Dimitrijevi}a,vi{e stanova dogovor225+350 m2,4,70 a,gara`a, Busije, dogovor240 + 60 m2 lokal, 5,95a, B.Dimitrijevi}a 150.000250 m2, 2,86 a, bre`anski put 55.000vikendica 300 m2, 5,8 a, Srebrno jezero 65.000lokali 17, 28, 36, 60,80 m2, centar dogovorlokal 38,70 m2, ^ede Vasovi}a, prizemqe 1000/m2plac 3 ara, kod bolnice 12.000plac 4 ara, stara ku}a, Kninska 35.000plac 5,5 ari, stara ku}a, kod Med.rada dogovorplac 6,17 ari, centar, stara ku}a dogovorplac 10 ari, beogradski put 10.000plac 13,35 ara, ku}a 35 m2, ^a~alica 18.000

EKSTRA PONUDA:- ku }a 60 m2,1,00 ar, Partizanska 15.000- ku }a 220 m2,1,30 ari,str.centar (3 stana) CG 95.000- plac 6,20 ari, stara ku}a,centar 65.000

Дана 18.12.2011. године навршава се годину дана од када није са нама наш драги

ЈОВИЦА МИТРОВИЋсудија Вишег суда у Пожаревцу

Оставио си неизбрисив траг у нашим срцима. Заувек ћемо памтити сваку твоју реч,

твој рад, брзи ход, твоју широкогрудост и твој осмех.Колектив Вишег суда у Пожаревцу

(160)

Једногодишњи помен нашем драгом оцу

МИЛЕНКУ ВУЧИНИЋУодржаћемо 17.12.2011. г. на Старом

пожаревачком гробљу у 11 сати, парцела бр. 5.

Његови најмилији

(25678)

Page 29: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ

На продају кућа 300 кв, нова градња, у насељу Бусије, преко пута школе. Тел. 064/1192-415 (25322)

КУЋЕ-ИЗДАВАЊЕ

Издајем на дуже мању, намештену кућу са гаражом озбиљној породици, Лучички пут 64, 90 Е. Тел. 060/021-2908 (25657)

Издајем кућу са грејањем. Тел. 012/210-029 (25665)

Издајем кућу у центру града поро-дици на дужи период. Тел. 012/7225-308 и 064/840-61-55 (25681)

ПЛАЦЕВИ

Продајем плац, 4 ара, Петровачки пут (ул. Марка Миљанова), вода, струја. Тел. 065/330-7373

РАЗНО

Продајем ЕЛАН глисер са оригиналном приколицом и масивну гарнитиру (тро-сед, двосед, фотеља). Повољно! Хитно! Тел. 062/553-578 и 062/553-579

Продајем лежај за масажу, нов. Тел. 012/541-881 (25651)

Озбиљна породица чувала би старију особу ради наследства, може и околина Пожаревца, само озбиљне особе. Тел. 063/72-11-984 (25653)

Продајем млин, круњач за кукуруз, боце за аутогено варење и абрихтер. Тел. 062/852-0925 (25658)

Продајем две половне, исправне веш машине по цени од 11.000 и 16.000 дин. Тел. 064/206-94-86 (25661)

Продајем трактор ИМТ 533 де лукс, 1971. год. Тел. 060/0530-647 (25668)

АУТОМОБИЛИ

Продајем мицубиши Лансер, произве-ден 1991.г, 1500 м3, 75 коња, бензин и плин. Тел. 063/233-969 (25589)

НЕВАЖЕЋА ДОКУМЕНТА

Оглашавам неважећом радну књижицу издату у СО Пожаревац на име Драган Пеј-чић из Пожаревца (25636)

Оглашавам неважећом радну књи-жицу издату у СО Велико Градиште на име Радиша Милорадовић из Пожежена (25642)

Оглашавам неважећим сведочанство ОШ ,,Дуде Јовић” Жабари за школску 1984/85. год. издато у Породину на име Слађана Штојмер рођ. Пауновић из Поро-дина (25679)

Оглашавам неважећим сведоћанство ОШ ,,Вукајло Кукаљ” издато у Влашком Долу на име Милијада Миловановић из Влашког Дола (25664)

Оглашавам неважећом радну књижицу издату у СО Пожаревац на име Ана Јефтић из Пожаревца (25676)

Оглашавам неважећом радну књижицу издату у СО Пожаревац на име Сава Радић из Мушутишта, СО Призрен (25686)

Оглашавам неважећим сведочанство ОШ ,,Дуде Јовић” Жабари за школску 1998/99.г. издато у Симићеву на име Данијел Аврамовић из Симићева (160)

29MALI OGLASI - SPORT

Продајем стан у центру Пожа-ревца, 67 кв, насеље ,,Ђура”. Тел. 060/6955-082 и 060/741-74-74 (25631)

Торте украшене фонданом, шлагом или

чоколадом

Тел. 063/42-55-32

• ALAT ZA MAJSTORE• KROVNI PROZORI• ČAMOVA GRAĐA

• STAKLENE PRIZME• I JOŠ MNOGO TOGA...

www.termodom.rs

GIPS PLOČEsa pratećim materijalom

• 9,5cm 123,73• 12,5cm 132,20• LAMINATI• MINERALNI • PLAFONI

Građevinski materijal Sve na

jednom mestu

HIDROIZOLACIJA• TER PAPIR 623,73• BITUMEN 71,19• BITULIT 133,90• POLIAZBITOL 138,14• KONDORIN 1350,85

AKRILNE FASADEVEĆ OD 1484,00

Uštedite novac,uštedite vreme

PITAJTE NAS ZA SAVET...

TERMOIZOLACIJAMINERALNA VUNA 5cm 71,33VUNIZOL 5cm 203,12STIROPOR AF 5cm 159,06STAKLENA MREŽICA 27.88XPS STIRODUR 191,53

TAROLIT PLOČE-ALU FOLIJE

cene su bez PDV-a

Tel: 012/531 824 Petrovački put, POŽAREVAC

Вршим емајлирање када тучаних и лимених са гаранцијом, долазим по договору. Тел. 012/751-06-05 и 062/19-69-835 Бошко (25662)

Продајем монтажне полице, 3 климе Коперникус, Моравину пумпу са електромотором, вентилаторе, инвертор за грејање, уградни камин, гајбице и разну ситну опрему. Тел. 064/177-3012

УДРУЖЕЊЕ ФУДБАЛСКИХ СУДИЈА ГФС-ПОЖАРЕВАЦ

ПОДМЛАЂЕНЕ ЛИСТЕ СУДИЈАНа последњој седници у 2011.години,

ИО УФС ГФС-Пожаревац усвојио је једно-гласно извештај о раду УФС-Пожаревац за 2011.годину, на чијем се челу налази пред-седник Небојша Младеновић. Он је између осталог рекао да се Удружење стриктно придржавало плана и програма рада и све комисије су урадиле свој посао, тако да је планирано и остварено. На крају године утврђено је чланство за 2011. годину и оно је у односу на претходну годину повећано и сада има 96 чланова. Организоване су и одржане две нове школе за фудбалске судије и добијено је осам нових судија.

Уз омасовљавање судијског кадра, главни циљ у 2011. години био је подм-лађивање свих листа што је такође веома успешно обављено, па сада у свим лигама од Прве до ГФЛ-Пожаревац има велики број перспективних и младих судија, а то су: Иван Вујчић (Прва лига Србије); Маја Милошевић, Илија Симић и Драган Нико-лић (Српска лига – група Запад); Душан Мратић, Бранислав Николић и Милош

Живановић (Зона Дунав); Владимир Симић, Стефан Николић, Јован Јанковић, Никола Ђорђевић, Милош Тодоровић и Стефан Живковић (Браничевска окружна лига);Татијана Мурашковић, Милош Ранђеловић, Марко Благојевић, Алекса Рачић, Бранислав Бискуповић, Стеван Павловић и Стефан Степановић (МФЛ – Дунав); Јасна Митић, Милица Ђуричић, Немања Филипов, Александар Илијевски, Страхиња Лазаревић, Ђорђе Павловић, Данијел Ђорђевић, Петар Јанковићи и Душан Дубајић (ГФЛ – Пожаревац). Са оволико младих и перспективних судија не може да се похвали ни један савез у нашој околини, а на крају сезоне напредо-ваће само најквалитетнији.

У протеклој години за прву категорију полагала је Маја Милошевић и успешно положила, док је за другу категорију поло-жио Милош Живановић. За трећу катего-рију положили су свих осам нових привре-мених судија. У пролећном делу за другу категорију полагаће Владимир Симић и

очекује се да у пролећном делу први жен-ски судија УФС-Пожаревац са првом кате-горијом Маја Милошевић буде уврштена на ино листу женских судија ФСС. Иначе, Маја Милошевић је већ судила у јесењем делу утакмицу УЕФА Лиге шампиона за жене у Казахстану. УФС-Пожаревац је на задњој седници ИО УФС ФСБО, преко својих представника тражио објашњење што се не исплаћује део трошкова судијама из УФС-Пожаревац за полагање катего-рија, јер Удружење које има 13 судија на Окружној лиги и 17 судија на МФЛ-Дунав где покрива 2/3 листе и има највећи број судија прве и друге категорије налази се у подређеном положају у односу на друга удружења. Судијама из других удружења са територије ФСБО исплаћује се део трошкова за десетак дана по завршеном полагању, а захтеви судија из Пожаревца и по две године стоје неисплаћени из нера-зумљивих разлога, иако постоји одлука ИО ФСБО о исплаћивању.

РУКОМЕТ – СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ – МУШКАРЦИ

РУДАР УЗЕО БОД У КАЋУ l ЈУГОВИЋ – РУДАР 23:23 ( 13:10 )

КАЋ: Дворана: “Храм“. Гледалаца: 300. Судије: Рајић и Драгомировић (из Београда). Седмерци: Југовић 3 (3), Рудар 4 (4). Искључења: Југовић 4, Рудар 4.

Југовић Унимет: Кукобрат (14 одбрана, 2 седмерца), Лалић 2, Васић 6, Канкараш 1, Радаковић 3, Вукодра-говић, Травар 3, Белош, Крсманчић, Јошић 7 (3), Црноглавац, Стејин 1, Перовић ( 5 одбрана).

Рудар: М.Ђорђевић, Ивошевић Бујишић 2, Митровић 4, Ракић, М. Стојковић 1, Лазић 3 (1), Ивановић, Ајдачић, И. Ђорђевић ( 2 одбране ), Недељков, Н.Стојковић, Вуковић (13 одбрана ), Милошевић 3, Нешовано-вић 4, Димитријевић 6.

Играч утакмице: Иван Лазић

(Рудар). Семафор: 3:4 (6), 10:5 (14), 19:17

(45), 21:21 (52), 23:21 (55).Након победе над Црвеном зве-

здом, тренер Ајдачић и његови момци успели су да освоје драгоцен бод на врућем паркету у Каћу. Домаћи су водили, али су их Костолчани сти-гли и у узбудљивој завршници после изједначења 23:23 имали чак и шансу да победе. Последњи напад пре краја сусрета извели су гости. Средњи бек Иван Лазић је на срећу домаћина био непрецизан, па је свакој екипи припао по бод.

Рудар сада има осам бодова из 12.одиграних утакмица.

Р.Сандић

ОДБОЈКА – СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ – МУШКАРЦИ

СИГУРНА ПОБЕДА У ДРУГОМ КРУГУ l МЛАДИ РАДНИК - ЈЕДИНСТВО 3:0 (25:21, 25:19, 25:23)

Хала: СЦ “Пожаревац“. Гледалаца: 500.Судије: Иван Лазаревић (Шабац) и Анђелко Поповић (Сремски Кар-ловци). Трајање меча: 90 минута.

Млади радник: Дудуј 13, Мунћан 3, Вуловић 4, Костић 1, Васић 13, П.Петровић 4, Пековић (либеро, 12 пријема), Шулц 5, Шормаз 5. Нису играли: Шљиванчанин, Н.Петровић, Маринковић. Тренер: Драган Бонић.

Јединство: Матић 3, Мајсторо-вић 6, Илијин 13, Мићић 6, Драп-шин 4, Матијашевић 2, Јанковић (либеро, 37 пријема), Шкрбић 1, Младеновић (либеро 2), Манојло-вић, Вуксановић 2, Маринковић 6.Тренер: Жељко Вукелић.

Играч утакмице: Огњен Дудуј (Млади радник ).

Нема паузе код одбојкаша. Јесењи део је завршен и одмах је почео други круг такмичења. Гостовало је Једин-ство из Старе Пазове. Као и у првом

колу када су били гости и победили, тако су и овога пута одбојкаши Мла-дог радника били фаворити. Оства-рена је сигурна, максималним резулта-том, седма победа.

Почетак меча пун изједначења. Први технички тајм аут и 8:7 за Пожа-ревљане. Петар Петровић ас поеном

бележи 15, а Вуловић и 16. поен. Дудуј је предњачио у блоку. Убрзо је било 18:13. Расположени смечер гостију Вукашин Илијин хвата прикључак

свога тима 21:20, ипак, финиш припада домаћину и вођство од 1:0 у сетовима.

У другом сету гости воде 10:7, па долази до изједначења 11:11. Шормаз ас поеном повећава вођство Младог радника на 19:15 и сет је преломњен. Капитен Васић у главној роли сјајно

предводи своју екипу и такође ас поеном са серве уписује 25:19.

Након вођства од 2:0 у сето-вима, у трећем периоду игре раз-вила се велика борба. Почела је маратонска серија изједначења: 12:12, 13:13, 14:14, 15:15, 16:16, 17:17, 18:18, па је Млади радник повео19:18, али су гости остали упорни. У завршници, чак и запре-тили освајањем сета. Домаћин је, ипак смиреним пријемом успео

да из те завршне неизвесности први стигне до 25 поена и забележи макси-малну победу.

Р.Сандић

Звезда нови изазовПласирали су се Пожаревљани у четвр-

тфинале купа Србије победом у Суботици над Спартаком. Вољом жреба следећи противник је Црвена звезда.То је нови изазов и прилика да се Млади радник реваншира „црвено-

белима” за првенствени пораз од 3:2.

КОШАРКА-ПРВА МУШКА ЛИГА-ГРУПА ЗАПАД

КЉУЧНА ТРЕЋА ЧЕТВРТИНА l КК „Пожаревац“ – КК „Железничар“ (Чачак) 91:96

(25:24; 22:23; 17:22; 27:27)КК „Пожаревац“: Сандић

16, Брајковић 8, Радосавље-вић, Милојковић, Пејановић 16, Папић 8, Марјановић 7, Ишљамо-вић 13, Милетић 5, Костић, Огња-новић, Николајевић 19.

Тренер: Александар Топало-вић

КК „Железничар“: Караклајић 15, Милинковић 17, Стојковић 1, Красић, Панић 12, Ћировић, Гемаљевић 20, Радоје-вић 16, Печенковић 11, Василије-вић 4.

Тренер: Саво КовачевићКошаркаши Пожаревца су

протеклог викенда угостили првопласирану екипу на табели

КК „Железничар“ из Чачка и претрпели још један пораз у низу.

Не може се рећи да домаћин није пружио достојанствен отпор лидеру, већ је разлог пораза шут са дистанце. У прве две четвр-тине играла се егал утакмица, што показује резултат на полув-ремену од 47:47.

Међутим, на почетку треће четвртине, након неколико про-машених шутева домаћина, гости за два минута постижу 12 поена, што је било недостижно за домаћина.

У наредном 13. колу КК „Пожаревац“ гостује екипи из Трстеника, КК „Прва Петолетка“.

Page 30: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ30 SPORTРУКОМЕТ - СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ - МУШКАРЦИ

ПАРТИЗАН СЕ ПРОВУКАО l ПОЖАРЕВАЦ – ПАРТИЗАН 30:31 (14:17)

Хала: СЦ “Пожаревац“. Гледа-лаца: 800. Судије: Мирко Рајић и Предраг Драгомировић (из Беог-рада). Седмерци: Пожаревац 3(3), Партизан3(2). Искључења: Пожа-ревац 14, Партизан 14 минута.

Пожаревац: Бабић (4 одбране), Глишић, Делибашић, Чупић 4, Ковачевић 9 (3), Јелић 2, Кнежевић, Чаваљуга 9, Петровић 1, Димић, Ранковић, Недељковић, Вучковић, Живковић (10 одбрана и 1 седмерац), Пљеваљчић 5.

Партизан: Васић, Милошевић 4, В. Илић, Мандић 3, Радановић 1, Димитријевић 4, Максић 7(2), Милић (14 одбрана), Радивојевић,

Бабић, Н.Илић 5, Милинић, Кос-тадиновић 4, Мештер 3, Марсе-нић, Потић.

Играч утакмице: Ненад Мак-сић (Партизан)

Семафор:2:0 (4), 8:8(15), 10:10(20,. 12:15(26), 17:21 (38), 25:26(50), 27:27(55).

Велика рукометна драма виђена је прошле среде у Пожа-ревцу у заосталој утакмици 10. кола. Умало да актуелни шам-пион, Партизан, који је једини непоражени тим у досадашњем делу првенства, поклекне пред разиграним Пожаревљанима.

Седам секунди пре краја сусрета на семафору је било 30:30. Мандић је извео слободно бацање, додао лопту до Костадиновића, који се сјурио ка шестерцу. Над њим је направљен фаул и судије су досу-диле седмерац. Време је истекло, најстрожу казну изводи смирени капитен Максић и постиже гол за победу Партизана.

Лепо су домаћи отворили утак-мицу, повели 2:0 и имали мини-малну предност све до 8:8. Тада је досуђен седмерац за госте. Максић је шутирао, а голман Живковић одбранио. Тек у следећем нападу, разиграни Костадиновић доводи

црно-беле у прво вођство. Био је то 17. минут игре (8:9).

Успевали су дубљим изласцима у одбрани домаћи играчи да заус-таве бекове Максића и Мандића, али су били рањиви са бокова. Дугим и прецизним контрама је голман Милић форсирао крилне нападаче Илића и Костадино-вића да као брзи воз пролазе све препреке и иду до ефектног краја. Имао је Партизан мало проблема са повратним лоптама, па су оне неколико пута завршиле у ауту. Када су „црно-бели“ додали “гас”, на одмор се отишло са три гола

предности у њихову корист.У наставку тренер Александар

Брковић је само у фази напада уводио Максића и Мандића, тек толико колико је било потребно да домаћи не ухвате прикључак. Покушао је тренер Зоран Тодић и са два пивотмена у нападу, али је брзо одустао од ове тактичке варијанте. Без обзира на све окол-ности, Пожаревљани су се храбро борили да би у 50. минуту ухва-тили прикључак. Ковачевић је успео у 55. минуту да изједначи на 27:27. Уследила је неизвесна завршница и права резултатска клацкалица. Хала је “експлоди-рала”.Чак три пута је био резул-татски егал (28:28, 29:29 и 30:30). Партизан смирен у тим напетим тренуцима успева да не испусти победу. Ипак, са две узастопне одбране, голман домаће екипе Бабић доноси преокрет и стигло се до 30:30. Пожаревљани су про-коцкали напад и Партизан је имао лопту у посед када је досуђено сло-бодно бацање за госте. У тих седам драматичних секунди, црно-бели су имали више среће и дошли до тешке победе пошто су на пожаре-вачком паркету срећно провукли “кроз иглене уши”.

Код домаћих су изврсно играли Чаваљуга, Ковачевић, Чупић и капитен Пљеваљчић, а код гостију Мандић, Максић и оба крилна нападача Костадиновић и Илић.

Суђење арбитара из Београда није било на висини овог драма-тичног сусрета. Подела бодова би била најреалнија. Ипак, остаје константација да је екипа Пожа-ревца, после дебакла у Новом Саду, смогла снаге да се поврати и улије наду да ће оваквих игара бити још.

Р. Сандић

Пожаревљани се жалилиПосле утакмице дуго је сачињаван протокол. Пожаревљани су

најавили жалбу на слабо суђење београдског пара Рајић и Драгоми-ровић који су у финишу сусрета начинили неколико грубих грешака на штету домаћег тима.

-Најавили смо жалбу. Судије су пропустиле да изврше корекцију места одакле се изводи слободно бацање. Тиме је Партизан добио предност у односу на наш гол и због те кратке удаљености успели су да за пар секунди изведу тај брзи продор који се завршио седмер-цем. После гледања ТВ снимка, конкретизоваћемо наше примедбе на

суђење, рекао је спортски директор Небојша Ђокић.

РУКОМЕТ – СУПЕР ЛИГА СРБИЈЕ – МУШКАРЦИ

РУДАР ПОБЕДИО ЗВЕЗДУ

l РУДАР – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 30:28 (14:13)

Костолац – Дворана спортова. Гледалаца: 900. Судије: Савић и Радуловић (обојица из Београда). Седмерци: Рудар 4(3), Црвена звезда 4(2). Искључења: Рудар 6, Црвена звезда 6 минута.

Рудар: М. Ђорђевић, И. Ђорђе-вић(14. одбрана, седмерац), Вуковић (2. одбране), Бујишић 2, Митровић 2, Ракић, М.Стојковић 2, Лазић 7 (1), Ивановић 1, Ајдачић, Копања, Недељков, Н.Стојковић 1, Милоше-вић 9 (2), Нешовановић 4, Димит-ријевић 2.

Црвена звезда: Иванишевић, Косановић (14 одбрана, седмерац), Јерај, Живковић 1, Милошевић, Пуцељ, Пантелић 1, Надовеза 9(2), Шћепановић 1, Павић 1, Пушица, Иванчев, Шљиванчанин 3, Ћирић 5, Блечић 6, Анђелић 1.

Играч утакмице: Иван Лазић (Рудар)

Семафор:13:7 (24), 15:16 (34), 27:25 (54),28:29 (59).

Пред препуном халом прошлог уторка Рудар је победио Црвену зве-зду. Костолчани су у правој форми. После добре игре у Београду против Партизана, чета тренера Драгана Ајдачића начинила је подвиг савла-

давши на своме паркету фаворизо-вани тим Црвене звезде. Гости су били мало ослабљени неиграњем Суџума и Докића, али то не умањује заслужену победу домаћина.

Разиграли су се „енергетичари“ и повели са 4:1. Средњи бек Иван Лазић је играо изванредно. Неух-ватљив за одбрану гостију био је и бивши играч „црвено-белих“, лево крило Милошевић који је сада један од главних носилаца игре костолач-ког суперлигаша. Ипак, “црвено-бели“ хватају прикључак и на одмор се одлази само са голом предности за домаћина.

У наставку, Звезда је повела 16:15, да би опет домаћи тим преу-зео све конце игре у своје руке. Раз-бранио се и голман Иван Ђорђевић и пут ка победи је трасиран, мада су играчи Звезде имали прилику да дођу до изједначења у самом финишу сусрета када је Ђорђевић одбранио седмерац Надовези код резултата 29:28.У против нападу Стојковић је дао последњи гол за коначан резултат 30:28 и веома вредну победу Рудара.

Р. Сандић

Славље играча «Рудара» после утакмице

ФУДБАЛСКИ КЛУБ “БОРАЦ“ ИЗ КЛЕНОВНИКА

ПРВИ У ГФ ЛИГИ

Фудбалски клуб “Борац“ из Кленовника остварио је одличан резултат у јесењем делу првенства Градске фудбалске лиге Пожаре-вац 2011-2012. године, освојивши 1. место, са 6 бодова више од дру-гопласираног на табели. За ова-кав успех, поред играча, велике заслуге има и тренер Клуба Сло-бодан Јовић.

У последњих годину дана Управа клуба посебно се ангажо-вала на изградњи инфраструктуре објекта и самог стадиона. Тренер клуба истиче да је задовољан оним што је на том плану постигнуто.

-Успели смо да обезбедимо добре услове које мало који клуб има и у већим ранговима такми-

чења. Објекат са свлачионицама је наш понос, имамо купатила са топлом водом, свлачионице са парним грејањем, сређен еконо-

мат, компјутере.. Игралиште је комплетно ограђено, са триби-ном на западном делу, а недавно

смо поставили основу трибине на северном делу игралишта.

Следеће године “Борац“ слави велики јубилеј, 80 година

постојања Клуба који је своју историју исписао значајним резултатима. Ту су “рођени“ многи фудбалери чија су имена позната фудбалској Србији кроз наступе у разним лигама савезног ранга так-мичења. У оквиру обележавања јубилеја, Управа клуба планира израду монографије у којој ће се наћи све оно што припада исто-рији “Борца“ из Кленовника.

Тренер Јовић верује да ће клуб и на пролеће бити први те да ће играчи учинити све да на крају првенства не промене место на табели.

-Верујем да ћемо успети да ост-варимо све планове и жеље међу којима је и она да одиграмо утак-мицу са Црвеном звездом, додаје Јовић.

И.В.

Победнички тим Фудбалери који су заслужни за овакав пласман борца “Борца“

из Кленовника су: Зоран Живановић, капитен, Ненад Ивановић, Небојша Траиловић, Душан Гавриловић, Велибор Новаковић, Милош Дамјановић, Бојан Павловић, Далибор Младеновић, Дарко Пантић, Зоран Милошевић, Бобан Огњановић, Иван Андрејић, Стефан Рајковић, Павле Стокић, Владан Јанковић, Драган Нинков, Далибор Милосављевић, Марко Маринковић, Александар Велими-

ровић, Никола Јовановић.

ФК Кленовник

СТОНИ ТЕНИС – ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ – МУШКАРЦИ

ПОЖАРЕВЉАНИ ЈЕСЕЊИ ШАМПИОНИ l ПОЖАРЕВАЦ – ВОЈВОДИНА 4:2

Дворана: СТК “Пожаревац.“ Гле-далаца: 50. Судија: Милорад Грујић (Пожаревац).

СТК „Пожаревац“ је освојио титулу јесењег шампиона Прве лиге Србије без пораза. У лиги од 10 клу-бова наши стонотенисери су забеле-жили свих 9 победа и истакли канди-датуру за улазак у Супер лигу Србије.

У последњем колу игран је дерби сусрет и надиграна је Војводина из Новог Сада, која је уз екипу Смедерева

главни ривал Пожаревљанима за ула-зак у елитно друштво.

Појединачни резултати: Клајић – Чабрило 3:1 (11:7, 11:9, 10:12, 13:10), Фишер – Челебић 3:0 (11:4, 11:3, 12:10), Такач – Попов 0:3 (6:11, 2.11, 3:11), Клајић – Челебић 3:0 (11:6, 11:7, 11:4), Такач – Чабрило 2:3 (6:11, 11:4, 11:13, 12:10, 7:11), Фишер – Попов 3:1 (6:11, 11:8, 11:6, 11:2).

Р. Сандић

Екипа СТК Пожаревац

Page 31: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ 31SPORT

БОКСЕРСКИ КЛУБ “СЛОГА“ ИЗ ЛУЧИЦЕ

ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНЕ 40 МЕДАЉА

Боксерски Клуб “Слога“ постоји већ 4 године, постао је стални члан боксерске елите Србије. Учествовао је на свим домаћим и иностра-ним такмичењима, захваљујући председ-нику Клуба Горану Живковићу који и сам тренира младе у сарадњи са Далибо-ром Ђорђевићем.

-Постигли смо изузетне резултате, имамо освојених 40 медаља, од којих je 8 златних, 24 сребрне, 8 бронзаних, 5 пехара и прегршт диплома, призања за рад, каже тренер Ђорђевић.

Окосницу чине младе таленто-ване снаге, свих узраста.У женској конкуренцији то су Мирјана Мија Поповић до 65 килограма, Зоран Букелић до 65 килограма и Дарко

Стојковић до 75 килограма, који је победио на завршници лиге у Смедереву.

-Тренира се редовно, а путо-

вања и све трошкове Клуб сам финансира уз помоћ добрих људи, донатора као што је Љиљана Жив-ковић-Јанковић, истиче Ђорђе-вић.

И.В.

ФУДБАЛ-СРПСКА ЛИГА „ЗАПАД“ – ЈЕСЕН 2011.

РУДАР И СЛОГА МЕЂУ ПРВИХ ПЕТ

Јесењу полусезону у Српској лиги „Запад“ два једина представ-ника из ФС Браничевског округа, Рудар из Костолца и Слога из Петровца на Млави, успешно су завршили пласманом у првих пет екипа на табели. Наравно да је могло и боље, јер оба клуба имају саставе за сам врх.

Рудар је трећи са четири бода заостатка у односу на лидера Јединство Путеви из Ужица, а само једним иза другопласиране Мачве из Шапца. Свакако, да није било оне кардиналне грешке клуп-ске администарције са регистра-цијом Срђана Милосављевића, због чега је изгубљен добијени

сусрет (2:1) у првом колу против Радничког Стобекс из Клупаца.Та три бода изгубљена за зеле-ним столом би избацила Рудар на друго место. Службени пораз је спутао екипу тренера Ивана Чанчаревића, који са „енергетича-рима“ није још рекао главну реч. У пролећној трци Рудар ће играти можда и много боље и евентулано покушати да достигне ривале, обзиром на то да је мала разлика у бодовима.

Слога је пета.То је био и део плана о пласману међу водећем екипама. Ипак, могло је и много боље и више. Са осам победа код куће и једном на страни и

седам пораза, од чега једним на своме терену, као и чињеницом да је једина екипа у овој лиги која нема ни један реми, Слога није испунила очекивања клупских челника.Тренер Дејан Петковић и његови ученици су затајили у неким кључним сусретима. Било како било, очекују се знатне про-мене у играчком и стручном кадру како би екипа постала јача наред-ног пролећа. Петровчани, иначе имају све услове за остварење високих домета.

Р.Сандић

1. Јединство Путеви (Ужице) 15 10 4 1 28:14 342. Мачва (Шабац) 15 9 4 2 30:12 313. Рудар (Костолац) 15 9 3 3 29:13 304. Железничар (Лајковац) 15 7 4 4 15:12 255. Слога (Петровац на Млави) 15 8 0 7 18:20 246. Јасеница 1911 (Смедеревска Паланка) 15 7 2 6 18:16 237. Победа (Белошевац) 15 5 7 3 9: 9 228. Полет (Љубић) 15 4 6 5 13:14 189. Слобода (Чачак) 15 5 3 7 13:15 1810. Партизан (Бумбарево брдо) 15 4 5 6 18:14 1711. Вујић вода (Ваљево) 15 3 8 4 13:15 1712. Шумадија (Аранђеловац) 15 5 2 8 12:19 1713. Раднички Стобекс (Клупци) 15 4 4 7 15:17 1614. Слога (Бајина Башта) 15 4 3 8 10:22 1515. Јединство (Уб) 15 3 3 9 18:33 1216. Слога (Пожега) 15 3 2 10 14:28 11

ФК «Рудар» Костолац

ФУДБАЛ – МЛАДИ РАДНИК НА ЗИМСКОЈ ПАУЗИ

СКУПШТИНА КЛУБА 23. ДЕЦЕМБРАПретпоследње место на табели

Прве лиге Србије које је освојио Млади радник у јесењем делу такмичења иритира навијаче. Слаб пласман свакако чуди и све грађане Пожаревца који издвајају значајна новачана средства за живот клуба и желе да угледни спортски репрезент добрим резултатима у пуном спортском сјају представља свој град на тере-нима широм Србије.

Сада је зимска пауза и у клубу се врше велике анализе и праве планови за пролећни успешан помак на табели, односно јуриш ка златној средини како би се избегла зона сумрака и испадање из Прве лиге, обзиром на то да се четири последњепласирана тима (лига се скраћује), враћају у Српску лигу.

Тренер Владимир Стевић је одржао последњи радни састанак са играчима у уторак 6. децембра, уручио им индивидуални план рада до почетка нових припрема и заказао прозивку за 10. јануара 2012. године.

Иначе, сви играчи и стручни штаб су због слабих игара у финишу јесени, кажњени са по једним личним дохотком. Да би се избегло незадовољство, на рас-танку им је исплаћена половина плате за новембар, пола плате за децембар добиће у јануару када

почну припреме.Тако ће безболно, у две рате клубу паре да врате, јер су били слаби радници на терену.

До 22. децембра требало би да се истакне трансфер листа на којој ће се наћи доста фудбалера чији је учинак био слаб.

Ради се увелико и на довођењу појачања, што је неминовност, како би се изборио опстанак.

Што се тиче струке и стру-чњака, мада је тренер Стевић поднео извештај који је УО клуба прихватио, треба очекивати и ту неке промене. Велику одговор-ност за резултатско посртање и претпоследње место на табели, имају спортски директор Миодраг Рајковић и шеф струке Владимир Стевић. О њима и даљој сарадњи

биће речи после редовне Скупш-тине клуба. То је и нормално, јер прво треба изабрати председника клуба са новим четворогодишњим мандатом, а овај затим предлаже своју листу чланова руководства, односно сарадника. Председник и његови људи ће потом, на првом састанку УО клуба донети одлуке о личностима којима ће пове-рити стручне ресурсе од којих ће се императивно тражити да Млади радник побегне из опасних вода и да већ средином пролећ-ног наставка уплови у сигурну и мирну луку опстанка.

Редовна Скупштина фудбал-ског клуба Млади радник заказана је за петак, 23. децембар.

Р.Сандић

Последњи договор са тренером Стевићем

ОДБОЈКА – ОСМИНА ФИНАЛА КУПА СРБИЈЕ

ВЕЛИКА БОРБА У СУБОТИЦИ

l СПАРТАК – МЛАДИ РАДНИК 2:3 (25:21, 15:25, 24:26, 25:19, 13:15)Суботица – Хала спортова:

Дудова шума. Гледалаца: 400. Судије: Анђелко Поповић (Срем-ски Карловци) и Дејан Антић (Суботица). Трајање меча: 120 минута.

Спартак: Јаначков 9, Јањић 18, Елезовић 2, Марковић 4, Кецман 16, Медић 26, Видаков (либеро 16 пријема), Адамовић 1, Конкољ (либеро), Ненадић 1. Нису играли: Бабић, Банковић.Тренер: Горан Илић.

Млади радник: Дудуј 16, Мунћан 11, Цасић 19, Шулц 12, Шормаз, Костић 6, Пековић (либеро 25 пријема, 3 грешке), Вуловић 7, П.Петровић 14, Марин-ковић. Нису играли: Шљиванча-нин, Н.Петровић. Тренер: Драган Бонић.

Пожаревљани су се специјали-зовали за игре у пет сетова.Тако су и у Суботици против прволи-гаша Спартака играли пуна два сата и имали више среће у тај брек рулету. Сусрет се играо у оквиру осмине финала куп такмичења ОС Србије.

Суботичани су поштено наму-чили суперлигаша из Пожаревца. Били су „плави голубови“ на прагу изненађења, али, подвиг је изостао. Чета тренера Дра-гана Бонића у којој је одлично играо повратник (после саниране повреде) либеро Пековић, имала је више концентрације у кључ-ним тренуцима последњег сета и заслужено се пласирала у четврт финале овог такмичења.

Р.Сандић

Page 32: Recnaroda 13.12.2011

RE^ NARODA, УТОРАК 13. ДЕЦЕМБАР 2011. ГОДИНЕ