Top Banner
Sundhed Psst... Psst... Dit magasin Nr. 17 · 7. årg · August 2013 · Erhvervsskolernes Elev-Organisation Stort tema i kantinen Lærepladser, Klasseloſt og gode råd til aktive elever få sund mad Skole- start: Sundhed på erhvervsskolerne! Hver dag kæmper vi for at gøre vores skoler bedre. Det gælder også sundheden. 10 22
32

Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Mar 06, 2016

Download

Documents

Så er den syttende udgave af EEO's fagblad Psst... på gaden. Denne gang er temaet Sundhed på erhvervsskolerne. Her kan du læse om betydningen af sundhed på skolerne, hvordan dig og dine venner kan lave jeres egen idrætsdag mm. Der er også artikler om skolestart, debat om idræt på HTX, reportage fra EEO sommerlejr og massere af sjov og ballade. Du kan også læse om hvordan du kan blive aktiv på din skole, dit elevråd og i Erhvervsskolernes Elev-Organisation.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Sundhed

Psst...Psst...Dit magasin

Nr. 17 · 7. årg · August 2013 · Erhvervsskolernes Elev-Organisation

Stort tema

i kantinen

Lærepladser, Klasseloft og gode råd til aktive elever

få sundmad

Skole-start:

Sundhedpå erhvervsskolerne!

Hver dag kæmper vi for at gøre

vores skoler bedre. Det gælder også

sundheden.

10

22

Page 2: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

OPLAG 10.000

REDAKTØR Daniel Rask

REDAKTION

Urd RasmussenMorten Ryom

Emma FonslevChristian Irming

Rasmus TopholmJohan Sundwall

Juliane StegeSigne Rieland

FORSIDEFOTO Martin Bonde

GRAFISK DESIGN Simon Johnsen, Appetizer.dk

TRYK Stenby Tryk

UDGIVER Erhvervsskolernes

Elev-Organisation – EEOVibevej 31, 2

2400 København NV

[email protected]

+45 2988 9702

Støttet af Tuborgfondet

346

10141618202224262831

Indhold

EEO Kongres: Sammen gør vi vores uddannelser bedre

Gør dit sundhedsprojekt til virkelighed

Tyvstart med idræt

Sund mad og motion får færre til at droppe ud

Opskrift på en fed idrætsdag

Duel: Idræt på HTX?

Værkstedshumor – Få et grin med kammeraterne

Fremtidens folkeskole

Skolestart 2013

Reportage fra EEO sommerlejr

Psyken på skoleskemaet

Aktiv i elev bevægelsen –Derfor!

Det sjove hjørne

6

26

Psst...2

Page 3: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

EEO står for Erhvervsskolernes Elev-Organisation.

EEO er sammenslutningen af elevråd på de tekniske skoler og HTX.

EEO arbejder for at varetage dine interesser over for politikere og andre beslutningstagere i forhold til blandt andet arbejds- og undervisningsmiljø, SU og praktikforhold.

EEO arbejder for at styrke elevråd og aktive elever på erhvervsskolerne.

Vil du gerne have hjælp til et problem på din skole, eller vil du gerne være aktiv og deltage i vores mange aktiviteter, kan du få fat i os på [email protected] eller på telefon 29 88 97 01

Læs mere om os på vores hjemmeside - www.eeo.dk eller følg med på facebook og twitter.

DU HAR SIKKERT, ligesom mig, oplevet at sidde i dansktimen eller ”teknisk tegning” og døse hen. Selvom du synes det er spændende- Ofte skyldes det ikke bare kedelig undervisning. Det kan også være ens egen livsstil. Hvis du spiser sundere og dyrker mere motion, kan du mærke det på dit humør og din koncentration. Sådan kan du få mere ud af din uddannelse.

I EEO kører vi et sundhedsprojekt hvor vi sætter fokus på sundheden på vores skoler. Eller nok mere manglen på samme. Sundhed er meget mere end løb, svømning og kreativ dans. Sundhed handler om vores hverdag. Lige fra at huske morgenmad til at cykle hjem fra skole eller læreplads. På side 5-8 kan

du læse mere om projektet og hvordan du kan være med! For ikke at nævne s. 13 hvor du kan finde opskriften på en god idrætsdag. EEO gør hver dag en aktiv indsats for at du og dine klasse-kammerater for en bedre uddannelse og det gælder også kantinemaden mm. EEO er intet uden dig og alle de andre aktive elever. Derfor vil jeg opfordre dig til at komme til vores kongres 25-27. Ok-tober i København. Vær med når vi dis-kuterer og beslutter hvad vi skal sætte fokus på det næste år og hvordan vi kan gøre vores skoler endnu bedre.Kom med og sig din mening for der er kun en, der ved hvordan du har det på din skole og det er dig. Læs mere og tilmeld dig på www.eeo.dk/k13

Kære elev

Morten Ryom Formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation (EEO)

Psst... 3

Page 4: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Det er snart til til kongres for Erhvervsskolernes Elev-Organisation(EEO).

I år mødes vi den 25-27. Oktober på Høje Taastrup Gymnasium, Frøgård Alle 2, 2630 Taastrup

i Erhvervsskolernes Elev-Organisation

Det er gratis at deltage – din skole betaler. Vi inviterer alle aktive elever fra Teknisk Skole eller HTX. Her kan du fortælle om dine erfaringer, høre om andres og sammen gøre vores elevråd og uddannelser bedre. Du kan være med til at diskutere EEO’s politik på en masse forskellige områder. Og du kan møde en masse andre aktive og hyggelige elever.

På mødet skal vi diskutere holdninger til erhvervs-uddannelserne: EUD og HTX. Vi skal lægge en plan for hvilke kampagner og aktiviteter vi skal lave i 2014 og vi skal finde ud af hvordan vi bruger vores penge. Og så skal vi ikke mindst diskutere temaer som mang-lende lærepladser, aktiviteter på skolerne, virtuel un-dervisning, sikkerhed i værkstederne og meget andet.

Læs mere og tilmeld dig på

eeo.dk/k13

Psst...4

Page 5: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

sundheds-projekt sundheds-projekt

Gør dit

til virkelighed

Vil du ha’ en

sundere skole?

Så søg EEOs

sundheds-pulje

har startet et projekt, som skal gøre landets erhvervsskoler sundere. Det kan være idræts-dage, kantinetjek, motionspauser i undervis-

ningen og mange andre initiativer, som gør idræt og sundhed til en mere naturlig del af skoledagen – og eleverne er selvfølgelig med til at beslutte, hvordan det skal gøres.

EEO’s pulje til opreklamering af sundhedsprojekter kan fx bruges til:

• En idrætsdag• En fælles sportsaktivitet, fx en fodboldkamp på skolen• Et møde med en sundhedsekspert• Et elevrådsmøde om bedre kantinemad• Udstyr til en idrætsdag• Bolde til boldburet

EEOs sundhedsprojekt er et samarbejde med Dansk Firmaidrætsforbund med støtte fra Nordea-fonden.

Eller dine helt egne ideer til at styrke sundheden på din skole, som vi hos EEO glæder os til at se og hjælpe med.

DET ER NEMT AT SØGE PULJEN.DU SKAL SKRIVE EN E-MAIL, HVORI DER STÅR:1. Hvad pengene skal bruges til2. Hvornår de skal bruges3. Hvem, der er kontaktperson for elevrådet på din skoleMail’en skal sendes til Urd Kornø, der arbejder som projektkoordinator for sundhedsprojektet hos EEO og

har mailadressen [email protected] kan også ringe til på telefon 29889707 og spørge, hvis der er flere spørgsmål til puljen.

Sådan søger du EEO’s sundhedspulje

Psst... 5

Page 6: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Det plejer ikke at

være helt fair, hvis

der er nogen, der

tyvstarter i sport,

men når du går på

en erhvervsskole, så

får du faktisk lov …

Tyv-start

med idræt

der er skorstenfe-jere, der møder et hel hold af politibetjente

på fodboldbanen, og der er social og sundhedsassisten-ter, der går til zumba hver uge. Det kaldes firmaidræt. Og arrangørerne bag Dansk Firmaidrætsforbund har sammen med EEO startet projektet ”Sund Erhvervs-skole”, som også er støttet af Nordea-fonden.

Hvis din skole går med i projektet, og det er der al-

FO

TO:

MA

RT

IN B

ON

DE

AF KIR KLYSNER, JOURNALIST, DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND,

[email protected]

Psst...6

Page 7: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

lerede 37 skoler, der har gjort f.eks. Tech College Aalborg, Kold College i Odense og IBC i Kolding, så får du som elev mulighed for meget billigt at dyrke idræt i en firmaidræts-forening. Det kan være f.eks. være badminton, skydning, bowling og go-kart.

-Det plejer at være sådan, at man skal være fastansat på en arbejdsplads, for at dyrke firmaidræt. men vi har valgt, at når man går på en erhvervsskole, skal man have lov at tyvstarte. Man er nemlig i lære undervejs

og meget tæt på en fast ansættelse. Og så kom-mer man jo ud til et job, der kræver sit af fysikken, siger Merete Spangsberg Nielsen, som er projektleder i Dansk Firmaidrætsforbund.

Andet end rundbold På nogle skoler som f.eks. på Handelsskolen København Nord kommer instruktørerne ud på skolen, så eleverne kan prøve noget helt nyt. På denne skole havde de et ønske om at prøve kung-fu,

linedance, yoga og zumba. -Vi gider jo ikke alle sam-

men gå til de samme ting, så derfor vil vi gerne komme

ud på jeres skole og vise jer, at idræt er langt mere end rundbold og længdespring, som I måske havde i folke-skolen, siger Merete Spangs-berg Nielsen, som selv er stor fan af orienteringsløb.

Som en del af projektet tilbydes skolerne faktisk et digitalt orienterings-løb med QR-koder, samt ”Aktiviteket”, som er et skab med mange forskellige og anderledes aktiviteter, hvor man får den flade lidt fri fra sædet i timerne, og ”Kostkassen” med skuffer fyldt af gode råd om at spise sundere.

Mere

FO

TO:

MA

RT

IN B

ON

DE

FO

TO:

JOH

NN

Y W

ICH

MA

NN

Syddansk

Erhvervs-

skole

Sunde afbrydelser i timerneSvendborg ErhvervsskolePsst... 7

Page 8: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Tæl til 10.000 skridt

ES Cup

- Det er skolelederne på de enkelte skoler, der bestem-mer, om skolen skal være med og tager kontakt til os i Dansk Firmaidrætsforbund, men prøv at forhør dig hos dine lærere eller elevrådet om jeres skoles idrætstilbud. Vi håber, at få alle skoler med, siger Merete Spangs-berg Nielsen.

Det er meget godt, at vi skal røre os her på skolen, for der er nogen af os, der er for fede. Det er rart, at vi ikke bare skal sidde stille i et klasselokale, og at vi skal lave nogle øvelser, som ikke har noget at gøre med computere og lastbiler.

Det er godt at lave noget aktivt til forskel fra at være begravet i bøger. Her

griner vi af hinanden og med hinanden og får tankerne et andet sted hen.

Nick Jeppesen, 19 år, læser til chauffør på Syddansk Erhvervsskole.

Rasmus Haurits, 19 år,

HTX-elev, Svendborg

Erhvervsskole.

Man ved det jo et eller andet sted godt, at man skal spise sundere og lave mere, så det er lidt irriterende at blive mindet om det, men jeg synes, det er fint, at skolen hjælper os med at ha´ det sundt.”

Rikke Echwald, 18 år, læser på karrierelinjen på Autocollege på Tech College Aalborg

Find mindst 6 kammerater, saml

500 kroner, og meld jer til på

www.escup.dk - eller spørg på

skolen om de vil betale for, at I er

flere, der kommer afsted.

Fredericia d. 10. september

Holstebro d. 11. september

Næstved d. 12. september

Aarhus d. 12. september

Aalborg d. 17. september

Esbjerg d. 17. september

Odense d. 19. september

København d. 20. september

Fodboldcup for erhvervs-

og produktionsskoler

ES Cup

Tæl til 10.000 skridt Vind biografbilletter eller op til 15.000 kr. til din skole!

Tjek om du får gået 10.000 skridt om dagen med en skridttæller, som det anbefales. Sådan én kan du købe på www.firmaidraet.dk eller hente gratis til din Smartphone. Til Iphone: ”Moves” – Til Android: ”Accupedo”

Læs mere og tilmeld jer på www.tses.dk

Psst...8

Page 9: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne
Page 10: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Der er mange gode grunde til at leve sundt, men det kan være en

udfordring med det travle skoleliv på erhvervsskolerne. Men det officielle

ernæringsmærke Nøglehullet gør det nemt at vælge sundere på

Erhvervsskolerne.

mad&motion

Sund står sund mad og motion på din top 10 liste? Nej? Så er det med at få

den justeret hvis du vil have mest muligt ud af din skole og blive god til dit fag. Ny undersøgelse viser nemlig, at fokus på sund mad og motion på erhvervsskoler

AF SUSANNE DUNCH (FØDEVARESTYRELSEN)

får færre til at droppe ud

Psst...10

Page 11: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

er med til at sikre, at færre elever dropper ud.

Nemt at vælge sundere med NøglehulletDer er mange gode undskyld-ninger for hvorfor det kan være svært at levet sundt. Er du typen, der foretræk-ker at andre laver maden for dig når du er i skole eller på

farten uden at det ødelæg-ger din indsats i trænings-lokalet eller går ud over bikiniformen? Kort sagt hvis det skal være nemt at vælge sundere – så er det officielle ernæringsmærke Nøglehul-let noget for dig. Du finder det på fødevarer, opskrifter og spisesteder (kantiner, restauranter, caféer mv.)

Er sund mad kedelig?Lyder sund mad kedeligt, dyrt og mest som kaninfø-

de? Det behøver det nemlig ikke at være.

Sådan lyder det fra Svendborg erhvervsskole. Deres kantine blev sidste sommer godkendt til at sælge mad med Nøglehul-let. Her har eleverne taget rigtigt godt i mod maden med Nøglehullet og får ofte opskrifterne med hjem.

”Jeg synes det er godt at vi har mulighed for at vælge sundere. Maden er altid indbydende anrettet med mange flotte farver. Og så er det jo, at vi bliver fristet til også at lave det derhjemme” fortæller Rosy Bache, cater-elev

Mere

Psst... 11

Page 12: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

vidstedu at...

Kom ind i kampenDu kan være med til at skubbe på for, at din skole sætter fokus på sund mad og motion. Snak med dine kammerater og lærere. Snak

om hvordan I synes jeres skole skal sætte fokus sund mad og motion.

Nøglehullet har et frivil-ligt korps af unge stude-rende. Via Facebook kan du invitere en frivillig ud på jeres skole til at fortælle om Nøglehullet.

vidstedu at...

Flere unge mener, at Nøglehullet gør det nemmere at vælge sundere

Nøglehullet står for mindre fedt, sukker

og salt samt flere kostfibre og fuldkorn

Flere unge ved, at Nøglehullet er et offentligt mærke og kender til Nøglehulsmærket på spisesteder

Læs mere om Nøglehullet på

www.nøglehulletpåspisesteder.dk

I LOVE

Like Nøglehullet på Facebook

– og bestil en tatovering

Psst...12

Page 13: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

– fordi der er krummer i sundhed

Pris fra kr. 12.640,- + moms. Prisen inkluderer 2 timers let fordøjelig workshop i jeres kantine.

Læs mere på www.firmaidraet.dk/kostkassen

Kontakt os for at høre nærmere på tlf. 65 31 65 60.

Bemærk at indholdet i Kostkassen er udviklet til brug på erhvervs- og produktionsskoler med støtte fra Nordea-fonden.

• Sæt sundhed øverst på menuen i kantinen. • Få en kreativ kostkasse med konkurrencer, aktiviteter og overraskelser. • Alt er pakket og klar - lige fra materialer til indkøbslister og opskrifter.

Page 14: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Ingredienser:

En gruppe glade arrangører

En græsplane/hal/aula/klasselokale eller lignende

En bunke gode ideer

En skoleleder som har givet grønt lys

En masse friske erhvervsskoleelever

Godt humør

Når du skal lave en idrætsdag ude på din skole er det vigtigste ikke, at der er en

masse idrætsfaciliteter eller at alle som deltager er med i den lokale sportsklub.

Det vigtigste er at alle som deltager skal have det sjovt!

idrætsOpskrift på en fed

dag

Psst...14

Page 15: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

det bedste man kan gøre er at gå i gang i god tid, så der ikke kommer

stress på til sidst. Derfor kan det være en

god ide, at starte 1-2 måne-der før jeres idrætsdag

Det første der skal gøres er at I skal finde et sted til jeres aktiviteter. Det kan være alt fra de klassiske idrætsarealer som baner, haller, gymnastiksale ol. Det kan også være gangene på skolen, klasselokaler eller den lokale park. Fantasien

sætter grænserne.Derefter skal der findes

på aktiviteter. Her er der jo altid de gamle klassikere som fodbold, håndbold, hockey, dans og alle de andre som vi kender fra folkeskolen. Men man kan også finde på nye aktiviteter til idrætsdagen. Det kan for et eksempel være ”faglige” aktiviteter, som tjenerløb, for tjenereleverne, eller pitstop på tid for mekani-kerne, frisør curling, hvor det skal ses hvem der kan få en shampooflaske længst, alt

imens der fejes foran den- Igen er det kun fantasien som sæt-ter grænser.

Det kan også være utraditionelle aktiviteter som ikke tilhører et fag. Her kan det være støvlekast, kæmpe-ludo

med menneskelige spillebrikker, en dag som værne-pligtig, badebol-dekast i vand, mesterskab i bygning af sand-slotte osv, osv…

Når aktivite-terne er valgt er det vigtigt at der kommer nogle tovholdere på hver aktivitet, som sørger for at der er regler, fysiske om-råder og det materiale som skal bruges.

Herefter er det blot at komme i gang, have det sjovt, prøve nogle nye ting og have en god dag sammen med kammeraterne.

Efter ønske kan der dog tilføjes en lille ekstra ingrediens til idrætsdagen,

nemlig at slutte af med en cafe eller fest om aften, så den gode stemning kan fortsætte. Er dette tilfældet er det bedst at idrætsdagen lægges på en fredag.

Hvis I mangler ideer, forslag eller hjælp til en sådan idrætsdag, er alle erhvervsskoler i Danmark

altid mere end velkommen til at kontakte EEOs sundhedsmedarbejder Urd Kornø på

[email protected]

Psst... 15

Page 16: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Idræt har vist sig at være sundt for både krop og sind, og styrker den enkelte elevs evne

til at koncentrere sig og til at lære nemmere. Det giver eleverne et afbræk fra undervisningen som både kan skabe overskud og energi.

I dag er idræt et valgfag på de tekniske gymnasier (HTX)

Vi har sat Christian og Emma fra EEO’s HTX-udvalg i

stævne for at diskutere om idræt skal gøres obligatorisk,

fortsat være et valgfag eller helt afskaffes. Hvad synes du?

Deltag i debatten på facebook.com/eeo.dk

eller www.eeo.dk

idræt påDuel:

HTX?Skal idræt være obligatorisk? Eller skal det helt afskaffes?

Nu ved vi jo at en HTX-elev, er de elever der har flest skoletimer i forhold til

andre ungdomsuddannelser. Hvis man tilføjer et ekstra fag på HTX vil alle skoledage først slutte omkring kl. 17, hvilket blot vil stresse, og derved bliver eleverne ikke bedre.

Emma

Christian

Bevægelse og idræt kræver

overskud for at kunne håndtere

det i sin fritid. Derfor er motion ofte

ikke højeste prioritet. Men hvis det

var obligatorisk havde eleven intet

valg. Og idræt kan fx kombineres med

teknikfaget Sundhed.

Er bevægelse og idræt ikke elevernes eget ansvar?

Det er folks eget valg. Nu er den ”normale” HTX elev ikke den mest aktive, og du vil kunne forhøje mobbefaktoren for de overvægtige personer, som så ville kunne øge frafaldet.

Emma

Christian

Emma

Psst...16

Page 17: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Obligatorisk idræt vil kunne vejlede elever i en sund livsstil, der kan skabe bedre rammer for en ungdomsuddannelse, herunder fravær og sygdom. Vejledning i kost og sundhed er ligeså vigtig som idræt, og kan kombineres i faget.

Hvordan kan man skabe en mere sund livsstil på HTX?

Som voksne mennesker mener jeg ikke, at vi bør tvinges til at dyrke

motion, som små børn i indskolingen. Vi står selv med ansvaret for vores sundhed, det skal skolen ikke blande sig i.

Emma

Christian

For at undervisningen fungerer optimalt i forhold til alle elever, skal den variere. Det kræver at der bliver taget højde for forskellige interesser og kropsbygninger.

Hvad skal der til for, at gøre idrætsundervisningen spændende?

Når idræt er tvungen kan det ikke gøres

underholdende. Hvis vi ville løbe rundt i en hal

og svede ville vi gå til holdsport. En HTX’er er

fokuseret omkring det naturvidenskab og ikke

om at løbe rundt i cirkler.

Emma

Christian

Jeg mener ikke vi skal ligne STX,

men obligatorisk idræt vil være

godt for elevernes sundhed. En sund

hverdag giver mere overskud og

energi, og man kan derfor præsterer

mere generelt.

Er idræt en vigtig del af, at blive uddannet til samfund og arbejdsliv?

På STX har de også gøglede fag som Drama og Latin. Og ungdomsuddannelserne skal ikke ligne hinanden. Sundhed er ikke skolens problem, skolen skal jo heller ikke lave din aftensmad eller vaske dit tøj.

Emma

Christian

Christian

Psst... 17

Page 18: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

værkstedshumor

Vi håber du har nydt sommeren og er klar til det nye

studieår. Her er nogle sjove vittigheder, at starte året på,

sammen med skolekammerater og kollegaer- ”Unge mand! Ved De,

hvad vi gør ved lærlinge,

der lyver?”

- ”Tjaa, de bliver vel

sendt ud som sælgere?”

Unge lærlinge

Kommunalarbejderen vifter bilisten ind til siden...- ”Vær venlig at køre stille og roligt Hr.”

- ”Ja, ja....hvorfor?”- ”Der er vejarbejde længere fremme Hr.”- ”Nåh...Bare rolig. Jeg skal nok passe på ikke at vække dem.”

Kommunal- arbejderen

Chefen til den ansatte:- Jeg respekterer din mening, men jeg respekterer den endnu mere, hvis du holder den for dig selv.

Respekt- Der er stadigvæk noget galt med bilen, det banker under motorhjelmen!

- Aha, det er nok vores lærling, han har været forsvundet, siden de hentede bilen!

Hos mekanikeren

Psst...18

Page 19: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Efter fodboldtræning tager Hassan telefonen

på medhør i omklædningsrummet hvor alle

drengene er samlet.

Hassan: ’’Hallo?’’

Kvinden: ’’Skat, det er mig. Er du stadig til

træning?’’

Hassan: ’’Ja’’

Kvinde: ’’Jeg er på strøget og jeg har fundet

den flotteste pels til kun 5.000 kroner. Er det

okey jeg køber den?’’

Hassan: ’’Jaja, hvis du kan lide den så meget,

køb den!’’

Kvinden: ’’Jeg var også forbi Chanel og jeg så

de havde den taske jeg har ønsket mig i flere

uger’’

Hassan: ’’Hvor meget koster den?’’

Kvinde: ’’18.000 kroner’’

Hassan: ’’Køb den også så, en gave fra mig’’

Kvinden: ’’Tusind tak skat, du er den bedste i

dag, elsker dig!’’

Hassan: ’’Elsker også dig! vi ses skat’’

Alle drengene i omklædningsrummet er helt

mundlamme og kiggede forbløffet på Hassan.

Hassan træder op på en stol, løfter telefonen

op i luften og kigger rundt og siger

’’Er der nogen der ved, hvis telefon det her

er?’’

Fodbold-træning En mand gik tur gennem

en park, hvor han så en

kommunalarbejder grave

et hul, hvorefter en anden

straks dækkede hullet til igen.

”Hvorfor gør i det, det er da

spild af tid”, sagde manden.

”Ja, meen ham, der skal

plante træerne, er syg i dag”,

svarede kommunalarbejderne

Kommunal arbejderen i parken

En håndværker, der aldrig laver fejl, laver som regel ingenting.

Håndværker uden fejl

Medarbejderen: - ”Jeg går til frisør!”

Chefen: - ”Vel ikke i arbejdstiden?”

Medarbejderen: - ”Håret er da også vokset ud i arbejdstiden!”

Chefen: - ”Jamen ikke det hele!”

Medarbejderen: - ”Nej, men jeg skal heller ikke have det hele klippet af!”

Frisør i arbejdstiden

Psst... 19

Page 20: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

I Juni kom aftalen om fremtidens folkeskole endelig på plads. Efter lange forhandlinger står det nu klart at aftalen bliver uden aktivitetstimer. Men med mere dansk og matematik på skemaet. Kravet om at disse fag skal være bestået for, at starte på en ungdomsuddannelse som Teknisk Skole er udsat.

I EEO håber vi at man helt dropper denne ide og i stedet ændrer på indholdet af disse fag så fremtidens folkeskole også har plads til os, der lærer bedst med en sav og en hammer i hånden.

folkeskole

Fremtidens

Mere end forberedelse til gymnasiet?

Psst...20

Page 21: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Efter lange for-handlinger kan vi glædes over, at kravet om et

2-tal i Dansk og Matema-tik er sat på “stand-by” I stedet vil politikerne foretage en analyse af hvad der virker. Vi synes dog godt at politikerne kunne spare pengene og i stedet lytte til os der ikke lærer mere ved at få flere røv-til-sæde timer men derimod flere praktiske øvelser og mere aktivitet.

At indføre et karakterkrav vil være at forråde de elever som bruger hænderne for at lære. Dette vil forhindre dem i at komme videre, få sig en faglig uddannelse og bidrage på arbejdsmarke-det sammen med os andre. ” siger Morten Ryom – Formand for EEO.

En folkeskole for alleI Erhvervsskolernes Elev-Organisation er det vigtigt for os, at der er en sam-

menhæng uddannelserne imellem, som til sammen sikrer det bedst mulige uddannelsessystem for alle slags elever. Og ikke mindst forbereder dem til det sam-fund og arbejdsmarked, der venter på den anden side.

Morten Ryom foreslår, at der skal mere rørtang og mindre tekstanalyse ind i folkeskolerne.

- Så kan dem, der er gode til ligninger, få hjælp i de praktiske fag - og dem, der gode til at skifte en vandlås kan hjælpe de andre til at forstå, hvordan man gør det. Så skal man heller ikke føle sig som en taber, bare fordi man ikke er en haj til tekstanalyse, siger han.

Du kan læse mere om EEO’s holdning til folke- skolereformen og den kommende reform af erhvervsuddannelserne på www.eeo.dk

Psst... 21

Page 22: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Elevråd er vejen til indflydelse

Sommerferien er overstået, de nye grundforløbselever er startet og nogle hovedforløb er også skudt i gang. Skolestarten er det tidspunkt på året hvor det er allermest oplagt, at ændre gamle vaner eller blot prøve noget nyt af.

2013

forestil dig, at I sidder 20 til hvert elevrådsmøde, og ledelsen lader sig

rådgive hos jer hver gang, der skal gøres noget ved skolen der vedrører eleverne. Fordi I fik stablet en stor kampagne

på benene, der skulle sikre værktøj i værkstederne, der er tidssvarende tør ledelsen nu ikke komme uden om jer. Den fredagscafé i har fået lov til at lave er den mest populære i byen. I har 10.000-vis af idéer til hvad

der kan og skal gøres bedre på skolen, og alle har lyst til at give en hånd med det.

Drømmer du også om at dit elevråd skal være sådan? Eller har I bare brug for inspiration til det daglige elevrådsarbejde? Mangler

din skole et elevråd?Hvis du kan svare ja på bare

et af ovenstående spørgsmål, så tilbyder EEO vejledning og gode råd, som kan hjælpe jer med at komme i gang eller fortsætte med de aktiviteter, som har været i gang.

Skolestart

Psst...22

Page 23: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Du kan faktisk allerede nu gøre noget, hvis du gerne vil

sparke gang i aktiviteterne på din skole. Se her:

Hvis du har:

EEOs aktive og ansatte har meget erfaring med elevrådsarbejde, og kender til alle de frustrationer og glæder der er i forbindelse med det at være aktiv i sit elevråd. I EEO er der mange der har været med til at kæmpe for

elevernes indfyldelse på skolerne, og nu stiller sig til rådighed for at hjælpe dig og dit elevråd.

Kontakt vores elevrådskonsulenter på:

Juliane: [email protected] // 29889704 eller Signe: [email protected] // 29889703

1dag

Snak med klasser og hold på din skole om at afholde en hel dag, hvor I i fællesskab kan finde ud af hvordan I sammen kan ændre skolen til det bedre. Snak evt. med den lærer der har ansvar for elevrådet.

2timer

Gå ned i kantinen og snak med folk om hvad der kan gøres bedre, og læg en plan for hvordan i kom-mer i gang med det.

Er der noget konkret I selv kan ændre? Fx. Rengørin-gen i køkkenerne, sund mad i kantinen, arrangere en fredagsbar eller fod-boldturnering.

1time

Snak med dine 5 bedste venner i frokostpausen, om hvordan I kan være med til at gøre skolen til et federe sted at være. Aftal evt. hvem af jer der skal snakke med elev-rådet, ledelsen og lærerne.

Hør din lærer om du må snakke med klassen om hvordan I kan være med til at gøre skolen bedre. Er ude-arealerne dårlige, er maden i kantinen for dyr eller er det noget helt andet der bekym-rer dine kammerater?

10min.Like EEO på facebook, og fortæl os hvorfor du er stolt af dit fag, skole eller hvorfor det fedt at gå på erhvervsskole.

Ring eller skriv til EEOs elevrådskonsulenter for at høre nærmere om et besøg på jeres skole, der er tilpasset til netop jeres skole eller elevråd.

Psst... 23

Page 24: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

EEOReportage

fra

det er med blan-dede følelser at deltagerne på EEOs sommer-

lejr går og pakker deres ting sammen. Det er søn-dag, sidste dag for som-merlejren som startede 5 dage forinden. Man har både lyst til at blive men man er også træt efter en sommerlejr med fart på. Med sig på hjemturen har deltagerne nu en masse gode minder og lærerige oplevelser.

Sommerlejren bød på dage med sociale ople-velser og en række oplæg, som deltagerne kunne

tage med hjem til deres elevråd eller bruge i deres dagligdag. Dette drejer sig bl.a. om alternative mø-deformer, måder at gøre elevrådsarbejdet sjovt og spændende, planlægning af aktioner og værktøjer til at udføre dem i praksis. For ikke at glemme måder at skaffe penge til dette også uden om skolen.

”EEOs sommerlejr har været en fantastisk god mulighed for at lære nye færdigheder og udvikle sig selv. Vi har haft fede work-shops om for eksempel fundraising. Det har været rigtig brugbart for mig som

elevrådsaktiv, fordi jeg ved det engang imellem kan knibe med pengene. Vi lærte, hvordan man fundraiser stort set hvad som helst til sit elevråd, sin region eller til EEO nationalt.” - Mie Hovmark Christensen, deltager og elevrådsaktiv i København.

En uge med sammenhold Men der var naturligvis også plads til at hygge sig på sommerlejren. Der bød sig en række forskellige sociale oplevelser også. Både igennem planlagte sociale aktiviteter, men

sommerlejr

AF CASPER STEPPAT, EEO

Psst...24

Page 25: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Se mere på www.eeo.dk

også i form af fest og mu-sik. det var en rigtig god uge der gav sammenhold. Det sørgede både arrangø-rer og deltagerene for:

”Socialt har EEOs som-merlejr været rigtig dejlig. Du møder folk fra hele landet, som er interesseret i mindst en ting, som du også er interesseret i. Vi var ca. 20 deltagere men da ugen var omme kendte alle hinanden. En af de ting, vi gjorde var torsdag aften, hvor der blev tændt bål, som vi sad om. Der blev fortalt historier af de gamle rotter i organisa-tionen, sunget sange og

hygget. EEOs sommerlejr, er

helt sikkert noget jeg skal på igen næste år, for jeg havde slet ikke lyst til at tage hjem, da vi skulle.”

- Mie Hovmark Chri-stensen

Heldigvis for Mie og de andre glade deltagere så holder EEO en sommerlejr igen til næste år, hvor vi som altid bestræber os på at gøre den endnu bedre end før. Vi kan varmt an-befale dig at holde dig klar til vi åbner for tilmeldinger til vores næste sommer-lejr. Vi ses til kongressen.

Lærerige oplevelser

og gode minder

Psst... 25

Page 26: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

PsykenPÅ SKOLESKEMAET

21-årige Mathilde Sørensen

lærer eleverne at passe bedre på sig selv og

hinanden.

Psst...26

Page 27: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

alt for mange unge hænger med røven i vandskorpen på ungdomsud-

dannelserne og må måske ligefrem droppe ud, fordi psyken driller. Men sådan behøver det ikke være. I hvert fald ikke, hvis man spørger 21-årige Mathilde Sørensen, som bruger en del af sin fritid på at tage rundt på ungdomsuddannelserne og tale med eleverne om psykisk sårbarhed.

”Jeg er med i et projekt, der hedder Unge på Vej, hvor vi tager ud på skoler og taler med eleverne om psykisk sårbarhed og det enten at være pårørende til en, der er eller har været psykisk sår-bar, eller man selv har været igennem en svær tid. Og så fortæller vi vores historie og taler med eleverne om den– og generelt bare om at have det svært, og hvordan man kan passe på sig selv og sine klassekammerater.”

Tal om det!For nylig var Mathilde ude og fortælle sin historie på EUC Nordvest, og det gav rigtig god respons. Som en af eleverne skrev i evalu-eringen: ”Vi vil have meget mere åbenhed og flere seancer som denne. Det har bare været den bedste dag nogensinde.”

Også Mathilde husker besøget som en rigtig positiv oplevelse. Hun fortæller: ”Vi kan få noget frem, som en lærer ikke bare kan. Efter besøget på EUC Nordvest var

der f.eks. mange, der kom hen og sagde, at de kunne identificere sig med vores historier, og der var flere, der greb muligheden for at få fortalt, hvad de selv havde været igennem. Det, synes jeg, var enormt fedt! Det er jo det, vi gerne vil med Unge på Vej – nemlig skabe et rum, hvor det er ok at for-tælle, at man har det svært. Det handler jo også om at tage problemerne, mens de er små, så de ikke vokser sig alt for store!”

Sundhed er ikke kun motionDa Mathilde og Unge på Vej besøgte EUC Nordvest, havde eleverne haft en hel uge med fokus på sundhed, men den sidste dag var det så den psykiske sundhed, der var på programmet, og det fik flere af eleverne til at sige, at det var rart, at det ikke kun er motion, der er fokus på, men også det oppe i hovedet

Mathilde konkluderer: ”Psykisk sundhed skal på skoleskemaet! Sundhed er ikke bare at spise et æble og løbe en tur. Selvfølgelig skal der være fokus på den fysi-ske sundhed, men hvis man glemmer psyken, hænger det ikke rigtig sammen. Man kan jo ikke forvente, at folk skal kunnelære i skolen, hvis de har det ad h til, for så er der kun en ting, der kører oven i hovedet, og det er altså de der dumme tanker.”

Bag Unge på Vej står foreningen Det Sociale Netværk, som har tidl. statsminister Poul Nyrup Rasmussen som formand. Foreningen arbejder

for at skabe mere åbenhed om psykisk sårbarhed – og har især psykisk sårbare unge højt på

dagsordenen.

Vil du vide mere om Unge på Vej og evt. lokke din lærer til at booke et foredrag, så læs mere her:

www.psykisksaarbar.dk/Rejseholdet

Vil du vide mereom Unge på Vej?

AF: KARINA SØBY MADSEN Psst... 27

Page 28: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

aktivi elev bevægelsen

–Derfor! AF RASMUS TOPHOLM

Psst...28

Page 29: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

det at være aktiv er ikke bare at gå til møder med en masse gamle

mænd i jakkesæt. Det er sådan noget som at tage til EEOs Kongres. Her kan man udover, at gøre sin skoles stemme hørt i spørgsmålet om hvordan fremtidens uddannelser skal se ud, også møder en masse nye og spændende mennesker på ens egen alder fra hele landet. Andre aktive elever, der arbejder for at gøre deres skoler og vores uddannelser bedre.

Der er også workshops hvor der er mulighed for selvudvikling, så som retorik eller bannermaling. Eller lære nye måder at gøre en forskel på ens skole når man kommer hjem igen. F.eks

hvordan man opbygger et godt elevråd eller er elevre-præsentant i skolebestyrel-sen.

Jeg har fundet ud af når man er aktiv får man ligeså meget igen i forhold til selv-udvikling og venskaber.

Som aktiv kan man få en hel masse fede oplevelser hvor man evt. besøger andre skoler og elevråd.

Jeg har lige været i Sverige for at udveksle erfaringer med de andre nordiske lande og Holland. Det var fedt at høre hvordan man gør i de andre lande og fortælle dem om vores arbejde.

Vær aktiv der hvor du erJeg mener det er vigtigt at være aktiv om det er i lokale elevråd eller i elevbevægelsen.

I min verden betyder det at være aktiv meget. Jeg ser det som en vigtig del af vores samfund fordi det er den måde man kan få indflydelse på ens egen og andres hverdag.

Mere

Psst... 29

Page 30: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

Hvis man ikke er aktiv og får sin stemme hørt kan man heller ikke tillade sig at være utilfreds med sin hverdag. En nem måde at starte med at være aktiv på , hvis man ikke rigtigt ved om det er noget for en er, at komme til nogen af EEO’ landsdæk-kende begivenheder. Det er gratis og er en god måde at se om det noget for en selv.

Der er mange måder at være aktiv på lige fra lokaleelevråd til hovedbesty-relsen i EEO og en masse ind imellem.

Et godt eksempel på at der ikke skal meget til at gøre en forskel er at Tradium

(Randers tekniske skole) ikke var medlem af EEO. Det vil sige at eleverne på skolen ikke var repræsente-ret og med til at forme EEOs politik.

Det var der en håndfuld elever på en af afdelingerne der var utilfredse med. De fik deres elevråd til at gå til sko-lens bestyrelse fordi de også ville have deres mening hørt og være en del af det fælles arbejde for bedre erhvervs-skoler. Da elevrådet ikke fik noget svar fra bestyrelsen truede de med at nedlægge undervisningen hvis de ikke også måtte blive en del af fællesskabet. Så kom der

lige pludselig skub i tingene og så kan du ellers tro at bestyrelsen fik meldt skolen ind. Det er et eksempel på hvordan det at være aktiv kan gøre en forskel. Så lige

for at slutte med en kliche som er alt for sand - så er det dig der er ekspert i din hverdag og kan ændre den. Derfor er jeg aktiv i EEO og det synes jeg også du skulle blive!

Psst...30

Page 31: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne

hjørnedetsjove

Psst... 31

Page 32: Psst nr 17 - Sundhed på erhvervsskolerne