Top Banner
Představujeme: Představujeme: Odbor Odbor občanskosprávní občanskosprávní a živnostenský a živnostenský strana 9 Aktuálně: Aktuálně: Park Park Na Skalce Na Skalce otevřen otevřen strana 6 Aktuálně: Aktuálně: Praha 5 Praha 5 vyznamenala vyznamenala osobnosti osobnosti strana 8 PĚTKA PĚTKA Informační měsíčník pro občany Prahy 5 • číslo 11/2012 ZDARMA www.ipetka.cz pro vás pro vás rozhovor na stranách 12–13 Designérka šperků Jitka Mlynarčík-Kudláčková: „Chci do společnosti vnést něco pozitivního“
40

Pětka pro vás - listopad 2012

Mar 14, 2016

Download

Documents

Pětka pro vás

Listopadové vydání Pětky pro vás
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Pětka pro vás - listopad 2012

Představujeme:Představujeme:Odbor Odbor občanskosprávní občanskosprávní a živnostenskýa živnostenskýstrana 9

Aktuálně:Aktuálně:Park Park Na Skalce Na Skalce otevřenotevřenstrana 6

Aktuálně:Aktuálně:Praha 5 Praha 5 vyznamenala vyznamenala osobnostiosobnostistrana 8

PĚTKAPĚTKA Informační měsíčník pro občany Prahy 5 • číslo 11/2012 ZDARMA www.ipetka.cz

pro váspro vás

rozhovor na stranách 12–13

Designérka šperků

Jitka Mlynarčík-Kudláčková:

„Chci do společnosti vnést něco pozitivního“

Page 2: Pětka pro vás - listopad 2012

2

inzerce

Listopad přináší do Obchodního centra Nový Smíchov tipy nejen na nákupy, ale také spoustu za-jímavých akcí pro dospělé i děti. Přijďte ochutnat pravé francouz-ské speciality či lahodné vánoční cukroví a poslechnout si zajíma-vá hudební vystoupení.

PARKOVAT POHODLNĚ? ANO! U NÁS TO JDE.

Bydlíte na Smíchově a v okolí a chcete par-kovací stání, které pro vás bude vždy volné? U nás ho najdete. Pronajměte si jedno z našich parkovacích míst ve 3. podzemním podlaží a budete jej mít volné v jakoukoliv denní i noční hodinu.

KLAVÍRNÍ KONCERTYI v listopadu se můžete těšit na nedělní klavír-ní koncerty v Novém Smíchově. Vždy od 15 do 19 hodin příjemně naladí vaši mysl klavírní virtuos Robert Fuchs, který rozezní klaviaturu tóny Gershwina či Sinatry. Nenechte si tento unikátní zážitek ujít.

GANT MANSvou vlastní prodejnu Gant teď mají v Novém Smíchově i muži, kteří mají rádi nadčasovou módu a kvalitu.

DĚTSKÝ KOUTEKPřijďte si se svými dětmi užít opravdový pod-zim do dětského koutku v OC Nový Smíchov. 4. 11. Malujeme barevné listí 11. 11. Malovaní sněhuláci 17. 11. Čertovská pohádka 18. 11. Vyrábíme

vánoční stromečky

25. 11. Malujeme andělíčky

ČESKÉ LÁZEŇSTVÍUprostřed hlavní pasáže obchodního centra se v období 23.–25. 11. 2012 představí desítky českých lázeňských měst a destinací. Ná-vštěvníci se mohou těšit nejen na zajímavé prezentace, ale také na ochutnávky místních specialit, hudební vystoupení a stylovou mód-ní přehlídku.

FRANCOUZSKÉ TRHY V NOVÉM SMÍCHOVĚOd 15. do 17. 11. navštivte tradiční Francouzské trhy, na kterých můžete ochutnat mimo jiné také víno Beaujolais nouveau.

NOVINKY V NOVÉM SMÍCHOVE

Více informací na tel. 251 101 061, [email protected].

SOUTĚŽTE S NÁMI NA FACEBOOKUSledujte náš facebookový profi l a zúčastněte se soutěží. Vyhrát můžete zajímavé ceny například v podobě hodnotných poukázek do našich obchodů. Příště můžete být výhercem právě vy.

PŘEDVÁNOČNÍ POHODA S NAŠIMI SLUŽBAMIPřestaňte se obávat hektických příprav na Vánoce a raději si přijďte užívat sváteční atmosféru do Nového Smíchova. Dárky pro blízké vám od poloviny listopadu zabalí naše balicí služba, budete si moci zakoupit lahodné vánoční cukroví. Od začátku prosince si můžete před obchodním centrem vybrat vánoční stromeček a kapra přesně podle vašich představ (zahájení prodeje kaprů od 17. 12. 2012).

Soukromé osoby – od 1 900 Kč Firmy – od 3 500 Kč Množstevní slevy

Měsíční ceny bez DPH

WWW.NOVYSMICHOV.EU

MANIASluneční brýle nejsou jen letní záležitostí, ale naopak – své oči byste měli chránit v každém období. V nové kolekci moderních brýlý Mania si svůj módní doplněk vyberou ženy i muži.

SLE

VO

KU

PO

N

NOVÝ SMÍCHOV

ETAMSleva 20 % na veškeré

zboží. Sleva se nevztahuje na akční, již zlevněné zboží

a slevy není možné kombinovat.

Platnost do 30. 11. 2012.

POTTEN & PANNEN – STANĚKUnikátní prodejna značkových kuchyňských potřeb a trendy pomůcek do domácnosti od předních světových značek.

SC-311730/11

Page 3: Pětka pro vás - listopad 2012

3

editorial

Čtenářská anketaVedení radnice záleží na názorech občanů. V pravi-

delné rubrice se můžete vyjadřovat k aktuálnímu

dění v Praze 5. Výsledky ankety budou publikovány

na www.praha5.cz a v časopise Pětka pro vás.

Jak hodnotíte záměr radnice navrátit základní školství do Hlubočep?

1. Velmi pozitivně

2. Spíše pozitivně

3. Spíše negativně

4. Velmi negativně

Očima zastupitelů

Od 3. do 24. 10. 2012 hlasovalo 235 občanů.Hlasujte na www.praha5.cz do 19. 11. 2012.

Vážení čtenáři,Pětku pro vás jistě čtete pravi-delně a věříme, že stejně pra-videlně sledujete dění v naší městské části. Rádi bychom vás proto ujistili, že ačkoliv některá média mylně označila odvolání pana Klímy z funkce starosty jako zásadní změnu na radnici a potažmo i na úřa-dě městské části, není tomu tak. Co to pro naši městskou část znamená? Pozice je nyní neobsazená, nový starosta by mohl být znám po nejbližším zasedání zastupitelstva, kte-ré se bude konat 11. prosince. Do doby zvolení nového sta-rosty vede Úřad městské části Praha 5 první zástupce staros-ty Ing. Miroslav Zelený.

Odvolání bývalého starosty nemá vliv na pokračování pl-nění programového prohlášení rady. Naopak vás chceme ujis-tit, že již brzy Rada MČ Praha 5 představí nové plánované pro-jekty, které vás jistě zaujmou a poslouží rozvoji služeb pro občany Prahy 5. O důvodech, které výraznou většinu zastu-pitelů vedly k rozhodnutí ne-podpořit pana Klímu ve funkci starosty, se dočtete na straně 4. Z pohledu lidí, kteří v Praze 5 žijí a pracují, je ale mnohem důležitější článek na straně 6. Ten se týká kroků, které vede-ní radnice učinilo ke stabilizaci situace na radnici. Pokračuje-me ve své práci dál a naším cí-lem je vaše spokojenost!

A s jakými novinkami vás můžeme seznámit? Na posled-ním zasedání rady MČ Praha 5 dne 30. října 2012 jsme napří-klad schválili střednědobý

plán rozvoje sociálních služeb na období 2013–2015. V těchto letech budou v Praze 5 zacho-vány sociální služby ve stej-ném rozsahu, včetně fi nanco-vání. Velmi si vážíme obětavé práce všech, kteří pracují v so-ciálních službách a pomáhají nemocným a potřebným.

Podzimní dny ale přináší také radostné a hřejivé mo-menty. Mezi ty nejdůležitější patří jednoznačně předává-ní ocenění a vyznamenání, stejně tak pietní vzpomínky u příležitosti státních svátků a významných dní. Radnice Prahy 5 vyznamenala v říjnu vybrané policisty, strážní-ky i hasiče za vzornou službu a předala ocenění osobnostem Prahy 5. Informace o obou slavnostních událostech při-náší aktuální číslo, které nyní držíte v rukou. Na konci listo-padu městská část ocení také nejlepší podnikatele a živnost-níky, kteří v Praze 5 působí. Více se dočtete v prosincovém čísle. Jisté je, že nominace do této prestižní ankety právě

vrcholí a stále více tipů přichá-zí od vás. Vzhledem k zájmu občanů nominovat své kandi-dáty prostřednictvím formu-láře na webových stránkách www.praha5.cz jsme prodlou-žili termín možného podání až do pátku 9. listopadu. Máte-li svého kandidáta, raději nevá-hejte a zašlete nám vaše tipy.

Nadcházející zima má být dle meteorologů a prognos-tiků velmi chladná. O to více je zapotřebí se na ni připra-vit a například posílit imu-nitu svého organismu. Rádi bychom vás proto pozvali na přednášku RNDr. Petra Fořta, CSc., která se uskuteč-ní 6. listopadu v zasedacím sále zastupitelstva v budově radnice ve Štefánikově uli-ci. Jejím tématem je zdravá výživa a právě dopad konzu-mace potravy na fungování imunity a organismu člověka. O akcích pořádaných či pod-porovaných městskou částí se dozvíte na straně 5.

Přejeme vám klidný podzim

S úctou radní MČ Praha 5

V říjnové Pětce pro vás byla vyhlášena anketní otázka:

Kolika akcí podporovaných Prahou 5 jste se letos zúčastnili? aných Prahou 5 jste se letos zúčastnili?

18,80 %

17,52 %

17,09 %

11,97 %

8,55 %10,26 %

15,81 %

Jsem pravidelným účastníkem

akcí podporovaných Prahou 5. 17,52 %

Zúčastnil jsem se letos

více než 10 akcí

podporovaných Prahou 5. 15,81 %

Zúčastnil jsem se letos

5-10 akcí podporovaných Prahou 5.

17,09 %

Zúčastnil jsem se letos

2-5 akcí podporovaných Prahou 5.

11,97 %

Nějakou akci s podporou Prahy 5

jsem navštívil. 8,55 %

Nevzpomínám si. 10,26 %

Nebyl jsem na žádné akci

podporované Prahou 5. 18,80 %

Jako zastupitel Prahy 5 bych rád opravil pohled, který po odvolá-ní Radka Klímy z funkce starosty nastolila někte-

rá média a který byl naprosto chybný. Tento krok, který pod-pořilo 29 z 33 hlasujících zastu-pitelů, nebyl v žádném případě změnou politickou, ale čistě personální. Rada městské čás-ti funguje dál a úřad pokračuje ve své práci pro občany Prahy 5.

Naše městská část patří k nej-lidnatějším obcím v České re-publice. A právě zájmy občanů musíme hájit. Není podstatné, jaká osoba přišla o post staros-ty a starostovský plat. Důležité je, že vedení radnice pokračuje v plnění programu, který jsme slíbili občanům.

Každá změna je ale k něče-mu dobrá. Příkladem může být změna směrnice o zakázkách malého rozsahu, které dosud schvaloval výhradně bývalý starosta Klíma. Tento postup rada nyní zrušila a navrhla vy-užívat pro výběr uchazečů o tyto zakázky veřejně přístup-ná elektronická tržiště. Proces výběru tak bude mnohem více průhledný.

Radní, zastupitelé i úředníci dál pracují například na pri-vatizaci bytů oprávněným nájemcům, zajišťují servis pro občany. Věřím, že personální změna na pozici starosty nebu-de mít dopad na chod radnice a v žádném případě na občany naší městské části. Jsme zde stále pro vás!

S úctou váš zastupitel

Ing. Richard Kopáček

Ilustrační foto: archiv

Page 4: Pětka pro vás - listopad 2012

4

aktuálně

TVP5NEJNOVĚJŠÍ REPORTÁŽE

NA TVP5.CZ VÝSTAVA ILUSTRACÍ JIŘÍHO TRNKY

V GALERII PORTHEIMKA

CELOSVĚTOVÁ EKOLOGICKÁ AKCE UKLIĎME SVĚT,

NEBO ASPOŇ KOUSEK BARRANDOVA

BĚH PŘES MOTOLSKÉ JAMKY

ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA MČ PRAHA 5

PŘEDÁVÁNÍ ZÁSLUŽNÝCH MEDAILÍ HASIČŮM A POLICISTŮM

ODHALENÍ PAMĚTNÍ DESKY PHDR. KEFEROVI

VYZNAMENÁNÍ OBYVATELŮ PRAHY 5

SPOLEČENSKÝ VEČER PRO ETNICKÉ A MENŠINY

PRAVIDELNÝ MĚSÍČNÍ ZPRAVODAJ

VAŠE INTERNETOVÁ TELEVIZE WWW.TVP5.CZ

N

NE ŽE

Y

Zastupitelé odvolali starostu Na říjnovém zasedání Zastupitelstva MČ Praha 5 zastupitelé odhla-

sovali odvolání MUDr. Radka Klímy z funkce starosty městské části.

„Nechceme bořit současnou koalici, naším jediným cílem je zlepšení fungování úřadu. To, že úřad nefungoval, je bo-hužel vinou nyní již bývalého starosty,“ deklarovala Rada městské části Praha 5. Za po-slední rok se občané měst-ské části stále častěji obra-celi na jednotlivé zastupitele i úředníky z důvodu nefunkč-nosti úřadu. Podle zastupitelů bylo odvolání vyvrcholením dlouhodobých problémů s ří-zením úřadu. Řadu měsíců úřad městské části nemá řád-ně jmenovaného tajemníka

a nebylo na tuto pozici vy-psáno řádné výběrové řízení v souladu se zákonem.

„Víme, jakou máme po-vinnost vůči našim voličům, a uděláme maximum pro to, abychom v co nejbližší době stabilizovali úřad,“ doplnil radní za ČSSD Michal Šesták. „Prioritou i nadále zůstává koaliční program a progra-mové prohlášení rady,“ řekl radní Marek Kukrle (VV).

Do doby zvolení nového sta-rosty povede Úřad městské části Praha 5 Ing. Miroslav Ze-lený, 1. zástupce starosty. (red)

ZASTUPITELÉ PRAHY 5 odvolali z čela radnice starostu MUDr. Radka Klímu. Ilustrační foto: Michal Fairaizl

Pomozte při zajištění volby prezidenta republiky Volby prezidenta republiky vyhlásil předseda Senátu parlamentu ČR svým rozhodnutím publikovaným ve Sbírce zákonů

pod č. 322/2012 na dny 11. a 12. ledna 2013. Případné druhé kolo voleb se pak uskuteční 25. a 26. ledna 2013.

Ke zdárnému průběhu voleb je třeba sestavit 81 okrskových volebních komisí (OVK) na území městské části Praha 5.

Máte-li zájem pracovat v OVK, přihlaste se u Odboru občan-skosprávního a živnostenského Úřadu městské části Praha 5, Štefánikova 13-15, u Evy Ku-bátové, tel. číslo 257 000 527 (e--mail: [email protected] ) nebo u Jitky Hartmanové, tel. č. 257 000 526 (e-mail: jitka.hartmanová@praha5.cz). Obě pracovnice je možné navštívit i osobně v kanceláři č. 105 v 1. patře budovy ÚMČ Praha 5, Štefánikova 13-15.

Členem OVK může být ob-čan, který alespoň v den slo-žení slibu dosáhl věku nejmé-ně 18 let, u něhož nenastala překážka výkonu volebního práva (zbavení způsobilosti k právním úkonům a zákonem stanovené omezení osobní svo-body z důvodu ochrany zdraví lidu) a který není kandidátem na prezidenta republiky.

Delegovat nejpozději 30 dnů před dnem volby prezidenta jednoho člena a jednoho ná-hradníka do OVK může občan,

který je oprávněn navrhnout kandidáta na funkci prezidenta a jím podaná kandidátní listina byla zaregistrována, politic-ká strana, politické hnutí nebo koalice, která má zastoupení v Poslanecké sněmovně nebo

Senátu, anebo politická strana, politické hnutí nebo koalice, která nemá zastoupení v Par-lamentu ČR a v posledních volbách získala alespoň jeden mandát v územně příslušném zastupitelstvu kraje.

Pokud nebudete delegován/a do OVK výše popsaným způ-sobem a máte o práci v OVK zájem, zatelefonujte na výše uvedená čísla (možno vy-užít e-mailů) nebo se dostavte do inzerované kanceláře úřadu s platným občanským průka-zem k zapsání do OVK.

Za výkon funkce člena OVK přísluší zvláštní odmě-na ve výši 1 300 Kč. U předse-dy OVK pak tato odměna činí 1 600 Kč (viz ust. § 6 odst. 1 vy-hlášky Ministerstva vnitra č. 294/2012 Sb.). V případě konání druhého kola volby prezidenta republiky je odměna za výkon funkce člena a předsedy OVK 200 Kč. Členovi OVK, který není v pracovním poměru ani v poměru podobném pracov-nímu poměru, avšak je vý-dělečně činný, přísluší kromě odměny náhrada ušlého vý-dělku za dobu výkonu člena OVK ve výši 43 Kč za hodinu, nejvýše však 340 Kč za jeden den. (red)

Informace k voličským průkazům

Volič, který nebude volit ve volebním okrsku, v jehož stálém seznamu, popřípadě zvláštním seznamu vedeném zastupitelským úřadem, je zapsán, může ode dne vyhlášení volby prezidenta požádat obecní úřad, který vede stálý seznam, nebo zastu-pitelský úřad, který vede zvláštní seznam, o vydání voličského průkazu. Žádost musí obsahovat jméno, příjmení, datum narození, adresu místa trvalého pobytu a způsob doručení voličského průkazu; požaduje-li volič jeho zaslání, i adresu, na kterou má být voličský průkaz zaslán.

Volič požádá o voličský průkaz jedním z těchto čtyř způsobů: osobně, písemně s úředně ověřeným podpisem, elektronicky s úředně uznávaným elektronickým podpisem nebo prostřednictvím datové schránky.

V případě osobní návštěvy se volič dostaví na odbor občanskosprávní a živno-stenský Úřadu městské části Praha 5 v budově Štefánikova 13-15, Praha 5, do 1. patra a kanceláře č. 124. Úřední hodiny: po + st 8.00-17.45 hod., út + čt 8.00-15.45 hod., pá 8.00-14.45 hod. Případné dotazy budou zodpovězeny na telefonních čís-lech 257 000 860, 257 000 991 nebo 257 000 543.

Podrobné informace o způsobu vyplnění žádosti, termínech vyzvednutí volič-ského průkazu a dalších náležitostech naleznete na www.praha5.cz v sekci Volba prezidenta. (red)

Page 5: Pětka pro vás - listopad 2012

5

aktuálně

Akce konané nebo zaštítěné Prahou 5 – listopad a prosinecAkce konané nebo zaštítěné Prahou 5 – listopad a prosinec

Více informací na www.praha5.cz a www.ipetka.cz

TVP5 INTERNETOVÁ TELEVIZE MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5

LISTOPADOVÝZPRAVODAJ JIŽ V TUTO CHVÍLI NA TVP5.CZ

TVP5 I NETOVÁ TELEVIZE NTERSKÉ ČÁSTIMĚSTS PRAHA 5

LISTOPADOVÝTUTO CHVÍLI ZPRAVODAJ JIŽ V

NA TVP5.CZ

Út 30. 10. 17.00 hod.

Naše světy nejsou tak odlišné,

jak se zdá

Vernisáž putovní výstavy fotogra-fi í ze života studentky na vozíku. Aula Gymnázia Christiana Dopplera, Zborovská 45. Výstava potrvá do konce listopadu, ve čtvrtek 8. listopadu (8.00–13.30 a 17.00-19.00 hod.) navíc proběhne v gymnáziu den otevřených dveří.

Pá 2., 9., 16. a 23. listopadu 7.00 – 19.00 hod.

Farmářské trhy u Anděla

Ne 4. listopadu

Pohár ČM stepařského svazu4. ročník stepařské soutěže, kterou pořádá Taneční studio Andrea ve Sportovní hale SK Lužiny za podpory Prahy 5. Přehlídky se zúčastní 360 stepařů z celé České republiky. Info na www.step-cmss.cz a www.tsandrea.cz.

Po 5. listopadu 18.00 hod.

Výstava fotografi ckých aktů

Fotograf Emil Bratršovský. Galerie Portheimka. Info na str. 26.

Út 6. listopadu 16.00 hod.

Jsme to, co nejíme?

Přednáška RNDr. Petra Fořta, CSc.Info na str. 20.

Út 6. listopadu 16.00 hod.

Výstava Berlín – Neukölln

Vernisáž výstavy o architektuře part-nerského města Prahy 5.Výstavní síň Prahy 5, Štefánikova 13-15.

St 7. listopadu 14.00 hod.

Setkání Českého svazu žen

Sál ZMČ, Štefánikova 13/15.

Čt 8. listopadu 15.00 hod.

Pietní akt ke Dni válečných veteránů

Náměstí Kinských.

Ne 11. listopadu

Bohoslužba ke Dni válečných veteránů

Církev československá husitská, kostel Na Václavce 1, Smíchov. Akce za účasti zástupců radnice.

So 17. listopadu

Zimní fotbalový turnaj

O pohár starosty Prahy 5

XVII. ročník turnaje ml. žáků.SK Motorlet Praha.

Čt 22. listopadu

Hvězdy Prahy 5

Soutěž dětských sborů. Divadelní sál FZŠ Barrandov.

So 24. 11. 14.30-19.30 hod.

Farní odpoledne

Sál ZMČ, Štefánikova 13-15.

Čt 29. listopadu

Podnikatel roku

Slavnostní vyhlášení ankety Podnikatel a živnostník Prahy 5 roku 2012. Paspův sál Pivovaru Staropramen na Smíchově.

Po 3. prosince 17.00 hod.

Josef Lada - obrázkyVernisáž výstavy v Galerii Portheimka.

Po 3. prosince 19.30 hod.

Koncert vážné hudby Národní dům na Smíchově. Info na str. 25. Pod záštitou radního Michala Šestáka.

Úředníci úspěšně dokončili vzdělávací kurzy

Na konci září byl úspěšně do-

končen projekt Řízení lidských

zdrojů v Praze 5, který Praha 5

realizovala od října roku 2010.

Projekt byl fi nancován z pro-

středků Evropského sociálního

fondu, státního rozpočtu České

republiky a Prahy 5.

Jednou z významných ak-tivit projektu byl personální audit, který zmapoval vzdě-lávací a rozvojové potřeby vedoucích pracovníků Úřadu městské části Praha 5. Klí-čovou aktivitou bylo vzdělá-vání vedoucích pracovníků, kteří se vzdělávali v těch-to oblastech: manažerské a komunikační dovednosti, ekonomické a obecné práv-ní povědomí, znalosti v ob-lasti národního a evropské-ho práva a etika pracovníka ve veřejné správě. Celkem se do vzdělávání zapojilo 73 pracovníků, z toho 54 ve-

doucích pracovníků úspěš-ně dokončilo celý vzdělávací program.

Projekt přinese užitek pře-devším občanům Prahy 5, a to navýšením kompetencí a od-borných znalostí vedoucích pracovníků Úřadu městské části Praha 5. (red)

Výměnu parkovacího průkazu

neodkládejte na konec rokuOd 1. 8. 2011 byl pro osoby se zdra-votním postižením zaveden nový par-kovací průkaz 07, který nahrazuje dosavadní označe-ní 01 se symbolem invalidního vozí-ku. Držitelé ZTP či ZTP/P, kterým bylo vydáno ozna-čení 01, jej mohou používat do ukon-čení platnosti, ma-ximálně však do 31. 12. 2012! Nejdéle do tohoto data si každý musí vyměnit znak 01 za Parkovací průkaz označující vozidlo přepravu-jící osobu těžce zdravotně po-stiženou, vzor Evropské unie.

K vystavení nového průkazu je třeba předložit: 1x barevné foto formátu 35 x 45 mm, plat-ný OP, ZTP nebo ZTP/P. Pů-vodní znak 01 je nutné vrátit.

Žadatel se musí dostavit osobně na odbor sociální pro-blematiky a prevence krimi-

nality. Z důvodu, že ne každý občan se zdravotním postiže-ním zvládne delší čekaní ve frontě, doporučujeme obča-nům dostavit se co nejdříve a s výměnou nečekat až na ko-nec roku. Bezplatná výměna tak proběhne bez zbytečných průtahů a na počkání v úřední dny pondělí a středa, 8–18 hod. Kontaktní místo: ÚMČ Praha 5, nám. 14. října č. 4, přízemí, kanc. č. 025, p. Čapková, tel. 257 000 427. (red)

VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Úřadu Prahy 5 převzali potvrzení o absolvování vzdě-lávacího programu. Foto: MČ Praha 5

NOVÝ PARKOVACÍ PRŮKAZ označující vozidlo přepra-vující osobu těžce zdravotně postiženou. Foto: MČ Praha 5

Page 6: Pětka pro vás - listopad 2012

6

aktuálně

Rekonstrukce parku Na Skalce dokončena Zástupci radnice Prahy 5 koncem října slavnostně otevřeli nově zrekonstruované rekreační místo

v samém srdci Prahy 5 – park Na Skalce. Součástí obnovy, která probíhala od jara do podzimu, byla

úprava skalních výchozů včetně vodopádů, rekonstrukce jezírka, vodovodní přípojka, navazující

vegetační úpravy a automatické závlahy řešeného území. Současně byla přivedena nová přípojka el.

energie pro technologickou část vodního systému.

Jezírko je situováno pod ská-lou, kterou tvoří dva skalní výchozy, v nichž jsou ukot-veny litinové vany (chrliče) a z nich přepadá voda zhru-ba ze sedmimetrové výšky. Jak jezírko, tak samozřejmě i oba vodopády byly několik let mimo provoz, od doby se-suvu části skalního masivu vlivem výstavby tunelu Mrá-zovka.

„Zadávací projektová do-kumentace byla zpracována v loňském roce. Tomu před-cházely podrobné průzkumy geologických a hydrogeolo-gických poměrů a zpracová-ní projektové dokumentace ke stavebnímu povolení. Celou rekonstrukci se nám

podařilo uskutečnit v obdo-bí od května do října letoš-ního roku, a občané si tak toto klidné místo mohou užít již během nynějšího podzi-mu,“ doplnil radní Jaroslav Nedvěd, pod kterého spadá správa veřejného prostran-ství.

Park Na Skalce je památ-kovou zónou a byl vytvořen v letech 1890–1894 podle návrhu Františka Thomay-era na základech opuštěného lomu. Skalní výchozy jsou pozůstatkem po těžbě kře-menců v 19. století. Území je tvořeno horninami libeň-ského souvrství, a to libeň-skými jílovito-prachovitý-mi břidlicemi a řevnickými křemenci ordovického stáří. Jezírko se na zimu bude vy-pouštět, aby nedošlo k po-škození. Stejně tak se před zimou vypustí veškerá po-trubí včetně vodovodní pří-pojky. (red)

SLAVNOSTNÍHO OTEVŘENÍ se zúčastnili členové Rady MČ Praha 5 (zleva) Mgr. Patrik Havlíček, Ing. Jiří Vejmelka, JUDr. Naděžda Kratochvílová, Jaroslav Nedvěd a zastupitel Bc. Roman Sedlák. Foto: Michal Fairaizl

Radnice se stabilizuje,rada pracuje dál

Po odvolání bývalého starosty MUDr. Radka Klímy se Rada MČ

Praha 5 stabilizovala a nadále pokračuje v plnění programového

prohlášení.

Rada městské části zrušila usnesení č. 36/1501/2012 z 9. října 2012 Podněty na změ-nu Územního plánu sídelní-ho útvaru hl. m. Praha (ÚPn) a uložila jej projednat v Komisi územního rozvoje. Usnese-ním se totiž v minulosti komi-se na pokyn bývalého starosty MUDr. Radka Klímy nezabý-vala, což neodpovídá standard-nímu procesnímu postupu. Po posouzení podnětů v Komisi územního rozvoje bude materi-ál předložen Radě městské části Praha 5 k novému projednání.

Rada městské části vzala na vědomí rozhodnutí tajem-níka, kterým byla zrušena směrnice o zadávání veřej-ných zakázek, podle nichž doposud o veškerých veřej-ných zakázkách rozhodoval výhradně bývalý starosta MUDr. Radek Klíma. Záro-veň rada uložila připravit pří-slušnému odboru přistoupení k elektronickému tržišti s cí-lem zvýšení transparentnosti.

Radní též vzali na vědomí vyhlášku o aktualizaci ceno-vé mapy stavebních pozemků

na území hl. m. Prahy pro rok 2013. Rozhodli též o úpravách smluv s nájemníky bytového fondu městské části.

Rada dále například schvá-lila záštity zástupců sta-rosty JUDr. Petra Lachni-ta, Mgr. Diany Bubníkové a PhDr. Marie Ulrichové--Hakenové nad akcí Setkání členů Klubu seniorů na Smí-chově s houslovým virtuosem Václavem Hudečkem a návrh smlouvy s Pražskou komorní fi lharmonií na organizaci tra-diční soutěže a koncertu lau-reátů Talent Prahy 5.

Rada jednohlasně dekla-ruje, že odvolání pana Klímy na říjnovém zasedání Zastu-pitelstva MČ Praha 5 bylo a je pouze změnou personální, nikoliv politickou. „Je proto naší základní odpovědností nadále pokračovat v plně-ní programového prohlášení rady tak, jak jsme se zaváza-li občanům Prahy 5,“ uvedli společně radní Michal Šesták a Marek Kukrle, předsedové zastupitelských klubů ČSSD a VV. (red)

Page 7: Pětka pro vás - listopad 2012

7

aktuálně

Pošta na Barrandově nabízí pohodlnější a rychlejší obsluhuZástupce starosty Prahy 5 Mgr. Patrik Havlíček v říj-nu slavnostně otevřel nově zrekonstruovanou poboč-ku České pošty na Bar-randově. Ta od roku 1988 síd-lí na Tilleho náměstí, které je jedním z center této čtvr-ti s téměř nejvyšší hustotou obyvatel v České republice. Pobočka nově nabízí infor-mační systém pro odbavování klientů, vytyčené diskrétní zóny a vyšší počet přepážek.Důvodem pro rekonstrukci byl především nevyhovující stav z hlediska čekacích dob na odbavení i nedostatečné-ho zázemí pro zaměstnance.

„Barrandov patří k místům s nejvyšším výskytem oby-vatel jak v metropoli, tak i v celé České republice. Sna-hou radnice Prahy 5 je na-bídnout tamním obyvatelům funkčně plnohodnotné záze-mí. Do něj jednoznačně patří kromě vzdělávání, kultury a sportu i služby. Modernizace pobočky České pošty na Bar-randově do našich záměrů jednoznačně zapadá. Je nutné si uvědomit, že touto poboč-kou projde například během Vánoc obrovské množství zá-silek,“ vyjádřil spokojenost s rekonstrukcí zástupce sta-rosty Mgr. Patrik Havlíček.

Bezplatná školení o informačních technologiích

Vysoká škola manažerské

informatiky a ekonomiky, a.s.,

na základě přidělení grantu MČ

Praha 5 pro podporu a rozvoj

podnikání v Praze 5 připravila

praktické školení s názvem In-

formační technologie pomáhají

rozvoji podnikání.

Bezplatná školení mají za úkol seznámit začínající nebo stávající malé a střed-ní podnikatele, kteří pod-nikají na území Prahy 5, se základy bezpečnosti práce s informačními technologi-emi (v rámci bloků základy ICT bezpečnosti, nejnovější poznatky v oblasti zabez-pečení komunikace na in-ternetu, antivirová ochra-na, zálohování dat, mobilní a wireless přístup) a s velmi aktuálním tématem ko-munikace s úřady v rámci eGovernmentu (výukové bloky úvod do problema-tiky eGovernmentu, dato-vé schránky, elektronický podpis, CzechPOINTy, in-ternet v komunikaci s ve-řejnou správou a základní registry). Každý účastník školení obdrží CD s e-lear-ningovým kurzem, ve kte-rém budou podrobně po-psána všechna probíraná témata.

Semináře se uskuteční 15. a 22. listopadu, vždy od 17 ho-din, a to v prostorách Vysoké školy manažerské informa-tiky a ekonomiky na adreseVltavská 585/14, 150 00 Pra-ha 5. (red)

Vedení radnice vyznamenalo policisty a hasiče Zástupci koalice ve vedení Prahy 5 vyznamenali 17. října příslušníky městské a státní policie a hasiče,

kteří se podílejí na zajišťování bezpečnosti na území páté městské části.

Vedení radnice Prahy 5 vyzdvih-lo především zodpovědnost vyznamenaných a každodenní odvahu, pozitivní příklad a vzor skutečných hrdinů, a to ne-jen pro mladou generaci. „Jste akční hrdinové současné rea-

lity. Vaše profese je posláním a přinášíte do naší společnosti skutečné hodnoty: spravedl-nost, bezpečí, připravenost být tu pro druhé a riskovat za jejich životy. Neumím zařídit, aby se více psalo o vás než o zločin-

cích, které umíte odhalit, nebo o katastrofách, které dokážete oddálit či zmírnit. Mohu však za celou městskou část vyjádřit velké díky vaší práci a stateč-nosti a podpořit vás ve vašem dalším konání,“ zahájil slav-nostní ceremonii předávání ocenění JUDr. Petr Lachnit (ČSSD), který je radním pro ob-last bezpečnosti.

Radnice Prahy 5 vyzname-nala například strážmistryni Petru Felgrovou, která pro-jevila odvahu a bystrost při zákroku na pěší zóně Anděl, kde došlo k pobodání tří osob. Podle slov ředitele Obvod-ního ředitelství MP Praha 5 Mgr. Zdeňka Hejny si počína-la velmi profesionálně. Ihned po svém příjezdu přivolala záchranné složky a poskytla pomocí autolékárny zraně-ným první pomoc, jejíž pro-vedení ocenil i na místo dora-zivší lékař. (red)

NOVOU POBOČKU pošty navštívil zástupce starosty Mgr. Patrik Havlíček (vlevo). Foto: archiv

PRAHA 5 nezapomněla ani na policisty a hasiče, kteří v sále zastupitelstva rovněž převzali ocenění za vzornou službu. Foto: Michal Fairaizl

MĚSTŠTÍ POLICISTÉ vrchní inspektor Vít Lazar, inspektoři Ladislav Novotný a Alexandr Bedeč, strážmistryně Petra Veltrová a rotný Jaroslav Houdek převzali z rukou zástupců radnice Prahy 5 ocenění za vzornou službu. Foto: Michal Fairaizl

Page 8: Pětka pro vás - listopad 2012

8

aktuálně

Napněte PLACHTY a vyplujte na cestu rájem gurmánů!

Jindřicha Plachty 27, 150 00 Praha 5 tel.: 257 216 556, mobil: 721 457 [email protected], www.plachta.cz

5. – 10. LISTOPADU● GRILL TÝDEN V PLACHTĚ12. – 17. LISTOPADU● DNY MLADÝCH VÍN

Sledujte aktuální nabídku a objednejte si zasílání informačních emailů na www.plachta.cz/cs/denni-menu/

SVATOMARTINSKÁ VÍNA (od 12. 11.) a BEAUJOLAIS (od 15. 11.) Celý týden podáváme SVATOMARTINSKOU HUSU!

Inzerát 188 x 63 grill.indd 1 28.10.2012 23:42:31

SC-320900/08

INZERCE

Významné osobnosti převzaly Záslužné medaile Prahy 5 Galerie Portheimka se stala slavnostním místem pro předávání Zá-

služných medailí městské části Praha 5. Mezi oceněnými byly velmi

známé osobnosti včetně olympijské vítězky Miroslavy Knapkové,

významného chirurga Prof. MUDr. Pafka, DsSc., či umělecký pár Nina

Divíšková a režisér Jan Kačer. Ocenění in memoriam převzali za své

otce synové knihovníka a heraldika PhDr. Bohumíra Lifky a spisova-

tele a člena protinacistického odboje PhDr. Jana Kefera.

„Kandidáty na ocenění se stávají občané, kteří se v naší části Prahy narodili, žili či profesně působí nebo půso-bili. Záslužné medaile vyja-dřují vděčnost a díky spolu-občanům, kteří se v různých oblastech zasloužili o naši Prahu 5,“ uvedl při zaháje-ní slavnostního odpoledne 1. zástupce starosty Ing. Mi-roslav Zelený. Výběr jmen vždy schvaluje Zastupitelstvo

MČ Praha 5. Záslužné medai-le, které představitelé měst-ské části Praha 5 předávali, představují věrné repliky sto let starých medailí smíchov-ské radnice.

„Významné osobnosti jsou pro nás a naši společnost při-pomínkou toho, že náš dnešní svobodný život byl mnoh-dy vykoupen sebezapřením, utrpením a často i smrtí na-šich občanů. A na to bychom

neměli zapomínat,“ řekl zá-stupce starosty JUDr. Petr Lachnit. „Jsme zavázáni těm, pro něž je práce více než za-

městnání, je pro ně posláním. Za těmito lidmi zůstává sto-pa jejich nadání a hlubokého osobního nasazení.“ (red)

ZÁSLUŽNÉ MEDAILE Prahy 5 jsou věrnou replikou sto let starých medailí smí-chovské radnice. Foto: Michal Fairaizl

DRŽITELÉ záslužných medailí s představiteli radnice Prahy 5. Foto: Michal Fairaizl

Přehled oceněných osobnostíZa přínos v oblasti medi-cíny byl oceněn Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., významný český chirurg, který v letech 1992–2010 působil jako přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Motol v Praze 5. V roce 1997 jeho tým uskutečnil první transplantaci plic v České republice. Působí v oboru hrudní a břišní chirurgie a vychoval řadu zručných lékařů.

Za přínos v oblasti sportu získala oce-nění Miroslava Knapková, nejlepší česká veslařka-skifař-ka. S veslováním

začala v 19 letech, do té doby se věno-vala atletice. Miroslava Knapková je úřadující mistryní světa z Bledu, dvoj-násobnou mistryní Evropy a vítězkou Světového poháru a olympijskou vítěz-kou z Londýna. Miroslava Knapková žije v Praze 5 a je členkou Veslařského klubu Prahy 5.

Za přínos v oblasti kultury Praha 5 vyznamenala Ninu Divíškovou, fi l-movou a divadelní herečku, režisér-ku a pedagožku. Působila v ost-ravském Divadle Petra Bezruče, 35 let byla v angažmá v Činoherním klubu. Nyní spolupracuje s Dejvickým divadlem, divadlem Na Prádle a se Švandovým divadlem. V Praze 5 na Barrandově žije 30 let a ve společném manželství s Janem Kačerem, které trvá obdivuhodných 45 let, vychovali tři děti.

Za přínos v oblasti kultury si pře-vzal ocenění Jan Kačer, známý herec a režisér, svými mnohočet-nými aktivitami obohacuje již přes padesát let české divadlo i fi lm. Patřil k zakládajícím členům Činoherního klubu, působil v Laterně Magice, ve Vinohradském divadle. Po roce 1989 pracoval jako režisér v Národním divadle a uvedl řadu insce-nací domácího i světového repertoáru.

Městská část Praha 5 vyznamenala in memoriam za sta-tečnost PhDr. Jana Kefera, významného českého knihovníka, spisovatele, skaut-ského činovníka a představitele protinacistického odbo-je za druhé světové války.

Vyznamenání in memoriam za spole-čenský přínos získal PhDr. Bohumír Lifka, významný český knihovník, exlibrista a heraldik. Ilustrační foto: archiv

Page 9: Pětka pro vás - listopad 2012

9

radnice

Za posledních 9 let se čtyřnásobně

zvýšil počet návrhů na zrušení trvalého pobytu

Představujeme transparentní úřad:

Odbor občanskosprávní a živnostenský Jedním z největších odborů radnice Prahy 5 je odbor občansko-

správní a živnostenský. Má šest oddělení a samostatný sekretariát

a není téměř občana, který by s některým z oddělení nepřišel

během svého života několikrát do kontaktu.

Martin Dudek

Již jako novorozeně se člověk setkává s oddělením matrik a státního občanství. Zápi-sy do matrik se provádí nejen při narození, ale i při svatbách a úmrtích. „Oproti loňské-mu roku stoupl počet úmrtí v naší městské části,“ konsta-tuje JUDr. Jan Dufek, vedoucí odboru občanskosprávního a živnostenského a pověřený výkonem funkce zástupce ta-jemníka. „Není divu, Praha 5 patří svým složením obyva-telstva mezi nejstarší městské části. Narostl nám také počet úmrtí osob neznámé totožnos-ti, jejichž identifi kaci provádí-me ve spolupráci s Policií ČR. Vždy jde o časově a administ-rativně náročné šetření.“ Mat-rika úmrtí zaevidovala za prv-ních devět měsíců letošního roku 1470 zemřelých, oproti tomu matrika narození 2627 porodů, ale také 620 přípa-dů určení otcovství. Matrika manželství za letošní tři čtvrtě roku zaznamenala 153 sňatků a pozvala 720 dětí k tradiční-mu vítání občánků. Praha 5 také eviduje nárůst žádostí o udělení státního občanství, do 9. října letošního roku pro-jevilo zájem stát se českým občanem 84 žadatelů, zatímco v roce 2011 to bylo pouze 49 žadatelů. „Vzhledem k migraci cizinců přibylo mnoho agend a především vyřizování do-kladů je někdy velice složité,“ dodává JUDr. Jan Dufek.

Oddělení přestupků řeší případy, které jsou odděle-ní postoupeny státní a měst-skou policií, obvodním státním zastupitelstvím a pří-padně soudem. Nejčastěji se jedná o přestupky proti ma-jetku a občanskému soužití. „Zatím jsme řešili ve správ-ním řízení 1277 přestupků, oproti loňskému roku jde o té-měř 50% nárůst,“ informuje JUDr. Jan Dufek. Čísla signali-zují vzestup drobné kriminali-ty, například krádeží do škody 5000 korun, podvody a zpro-nevěry. Přestupky se také týkají rušení nočního klidu, znečišťování veřejného pro-stranství, vyhrožování újmou

na zdraví či rovnou drobného ublížení na zdraví – příkladem jsou různé formy fyzického napadání. „Přestupkové od-dělení řeší celou škálu dalších nezákonných jednání. Jedním z frekventovaných je zásah do pokojného stavu. Nejčastěji se jedná o spory mezi maji-telem nemovitosti a pronají-mateli, kdy majitel například svévolně uzavře vodu nebo plyn. Většinou jde o kompli-kované právní záležitosti, ne-zřídka končící o soudu,“ říká JUDr. Jan Dufek.

Přestupkové oddělení rov-něž vyhotovuje zprávy o po-věsti, obdobu výpisu z trest-ního rejstříku. Letos jeho pracovníci zatím vystavili 1562 zpráv. Úředníci rovněž vedou opatrovnickou agendu pro dlužníky neznámého pobytu, pokud jejich poslední trvalý

pobyt byl na území Prahy 5.Oddělení osobních dokladů

a evidence obyvatel vydává především občanské průka-zy a cestovní pasy. Jde o jedno z nejvytíženějších oddělení v rámci celého úřadu, čemuž odpovídají i statistiky – do září vybavilo osobními dokla-dy přibližně 25 000 občanů. „K tomu je třeba připočíst všechny ostatní žádosti ze tří agend, které oddělení spravu-je, a odhadem se pak počet od-bavených klientů oddělení po-hybuje kolem 28 000 občanů!“ tvrdí JUDr. Jan Dufek.

Zajímavá čísla ukazují sta-tistiky správního řízení ve věci zrušení trvalého pobytu – za posledních devět let jejich po-čet vzrostl na čtyřnásobek. Návrh na zrušení trvalého po-bytu podávají například roz-vedené ženy, které se bojí fi -nančního kolapsu expartnera a následné návštěvy exekutora v domácnosti. Pokud je návrhu ve správním řízení vyhověno, je pro evidenční účely dotyč-

nému stanovena adresa bydli-ště v sídle úřadu městské části. „Někteří lidé by si rádi zřídi-li trvalý pobyt na ohlašovně městské části sami o sobě. To však z legislativních důvodů nelze,“ upozorňuje JUDr. Jan Dufek.

Nejmladším oddělením od-boru je oddělení živnostenské,

které bylo pod odbor přiřaze-no 1. července letošního roku. Oddělení provádí zrušení či přerušení živnostenských oprávnění, avíza vazeb na ob-chodní rejstřík a evidenci obyvatel, řeší podněty cizích subjektů a provádí kontrol-ní činnost dle živnostenské-ho zákona. Úzce spolupracuje s ČOI a Zemědělskou a potra-vinářskou inspekcí, Policií ČR a městskou policií.

Oddělení ověřování pra-vosti podpisů a listin provádí vidimaci a legalizaci a v rámci agend Czech POINT zajišťuje pro klienty výpisy z katast-ru nemovitostí, obchodního rejstříku, rejstříku trestů, živnostenského rejstříku, bodového hodnocení řidi-če, insolvenčního rejstříku, seznamu kvalifi kovaných dodavatelů, rejstříku trestů právnických osob a eviden-ce autovraků. „Toto oddělení bylo v minulosti velice pře-tížené. Praha 5 byla druhou městskou částí, která zavedla

službu CzechPOINT, a svoje záležitosti si k Andělu jezdila vyřizovat půlka Prahy. Dnes jsou CzechPOINTy i na jiných místech, takže se našim pra-covnicím trochu ulevilo,“ říká JUDr. Jan Dufek. Přesto jen pro ilustraci – do kon-ce září pracovnice oddělení ověřily 5924 podpisů a 12 300 listin.

Oddělení místních poplat-ků a pokut spadá pod odbor od 2. ledna 2012 a jeho za-městnanci spravují míst-ní poplatky za psy, povolují provoz výherních hracích přístrojů, spravují místní poplatek za užívání veřejné-ho prostranství, zabezpeču-jí pokladničky při pořádání veřejných sbírek, vybírají re-kreační poplatek a poplatek z ubytovací kapacity, povolují tomboly a vymáhají pokuty uložené odvětvovými odbory.

I když si pod názvem se-kretariát většinou předsta-víme asistentky vedoucích pracovníků či politiků, se-kretariát odboru občansko-správního a živnostenského má v popisu práce mnohem náročnější agendu. Jeho dvě pracovnice připravují všech-ny druhy voleb, v současnosti volbu prezidenta republiky, sčítání lidu a referend. Zajišťují volby přísedících pro Obvodní soud Prahy 5, správu regist-ru obyvatel, voličů a seznamu ulic MČ Praha 5, spolupracují s pražským magistrátem při osazování orientačních tabu-lí s názvy ulic a pojmenování nových ulic a zajišťují výkon trestu obecně prospěšných prací a společensky prospěš-ných prací.

ZA DEVĚT MĚSÍCŮ letošního roku přivítali pracovníci odboru občanskosprávního a živnostenského 720 nových občánků Prahy 5. Ilustrační foto: Michal Fairaizl

Page 10: Pětka pro vás - listopad 2012

10

téma

Pokud se projekt Snížení imisní zátěže ozeleněním ulic změní

do nové podoby, květníky nám nebudou vadit. Takovou zprávu

obdržela radnice Prahy 5 z dotazování mezi obyvateli městské

části, kteří se tak seznámili s novou možnou podobou projek-

tu včetně změn vzhledu a rozmístění kontroverzních květníků.

Občané podpořili umístění zeleně v nové podobě u 12 z 13 návrhů

představených formou vizualizací. Podle 95 % z dotazovaných by

měla radnice aktivně usilovat o snížení imisí. Nejhorší stav ovzduší

je podle většinového názoru na Smíchově, v Košířích a v Motole.

Ačkoliv na původní podobě projektu shledali nedostatky čtyři lidé z pěti, po odstra-nění nejčastěji zmiňovaných problémů je snížení imisí umístěním zeleně přijatelné pro více než 81 % obyvatel.

„Jako lokality vhodné k umístění zeleně navrhovali občané většinou dopravně vy-tížené ulice v centru Smícho-va, příkladem je ulice Nádraž-ní. Vizualizace těchto oblastí po umístění zeleně se setkaly u lidí s pozitivním ohlasem. Velká většina si z nabízených variant obrázků s květní-ky a bez nich vybrala variantu se zelení. Myslím, že se nám konečně daří projekt změnit do takové podoby, která splní svůj cíl snížení imisí a zároveň bude citlivá vzhledem k po-hybu občanů po chodnících a nárokům na vzhled,“ ocenil postup radnice Prahy 5 radní Jaroslav Nedvěd (ČSSD).

Nová zeleň sníží jedovaté imise, které musejí obyva-telé dopravně nejvytíženěj-ších ulic doslova prodýchat plícemi. Vysazením rostlin a ozeleněním protihluko-vých stěn na Barrandově do-jde k poklesu zplodin zhruba o 14 tun ročně, což je více než

10 % celkového objemu imisí v daných lokalitách. Bohu-žel, v těchto lokalitách nejdou stromy vysadit do země kvůli zasíťování pozemků.

Občané zaslali desítky připomínek

Z 311 dotazovaných obča-nů Prahy hodnotilo původní rozmístění zeleně jako nevy-hovující 64,7 % z nich. Výtky směřovaly často ke vzhledu květníků neosazených rostli-nami. Lidem vadilo také pů-vodní rozmístění květníků a to, že omezují chodce. Ne-vyhovující podoba projektu vznikla za minulého vedení radnice a byla součástí žádos-ti o dotaci ze Státního fondu životního prostředí podané v roce 2010.

Vedení Prahy 5 se ale po-dařilo vyjednat s poskytova-telem dotace možnost přesu-nů problémových květníků na nová místa, aniž by přišla o prostředky z Evropské unie a musela projekt zaplatit z ve-řejných peněz. A právě nové návrhy rozmístění a podoby projektu nyní radnice Prahy 5 v rámci kampaně Stěhujeme to! konzultuje kromě odbor-níků i s veřejností a občany.

„Na zveřejněnou e-mailovou adresu [email protected] jsme obdrželi desítky při-pomínek a podnětů. Tuto ak-tivitu občanů Prahy 5 velmi oceňujeme, neboť právě z nej-častěji navrhovaných lokalit jsme vybírali ty, do kterých bychom problematické květ-níky mohli přesunout. Ná-

sledně jsme představili nové vizualizace těchto míst veřej-nosti, abychom měli potvrze-né, že tato podoba je v očích místních obyvatel přijatelná a že jim bude vyhovovat,“ přiblížil postup radnice ve-doucí Odboru správy veřej-ného prostranství Bc. Lukáš Pokorný. (red)

Přípomínky občanů bereme vážně: Květníky se stěhují

UKÁZKOVÝ KVĚTNÍK se stromy se mnoha lidem líbil. Foto: archiv

Page 11: Pětka pro vás - listopad 2012

11

téma

ulice Nádražní Variantu se zelení vybralo 80 % dotazovaných občanů.

ulice NádražníVariantu se zelení vybralo 70 % dotazovaných občanů.

ulice SvornostiVariantu se zelení vybralo 64 % dotazovaných občanů.

Součástí průzkumu byla i anketa mezi respondenty, zda souhlasí s umístěním květníků, nebo si přejí tyto lokality bez zeleně.

Hořejší nábřežíVariantu se zelení vybralo 67 % dotazovaných občanů.

Ženské domovyVariantu se zelení vybralo 71 % dotazovaných občanů.

Page 12: Pětka pro vás - listopad 2012

12

rozhovor

Martin Dudek

Jak vzpomínáte na život na Smí-chově?Vybavuji si z dětství, že když jsem vyšla na ulici, byly ko-lem mne samé šedé smutné budovy. A já jsem je chtěla nějak oživit, rozsvítit… Asi proto jsem se vydala na ces-tu práce se zlatem a s dra-hými kameny. Podvědomě jsem chtěla Smíchov zkrášlit, rozjasnit a rozveselit. To jsem si ovšem uvědomila až mno-hem později. Chtěla bych zase bydlet na Smíchově. Neustále hledám nové bytové projekty a místo, kam bych se s rodi-nou mohla přestěhovat.

Co pro vás práce znamená? Změnil se třeba během let vkus lidí?Moje práce mne hodně nauči-la a stále mě učí jednat s lid-mi, pokoře, používat selský rozum a vzdělávat se. Ne-manipulovat a nenechat se manipulovat. Poznat kvalitu. Pak je tu kreativita, možnost zhmotnit nápad či myšlenku. Pak radost, kterou naše vý-robky přinášejí ženám. De-sign se stále vyvíjí, je to zají-mavá tvůrčí práce. Náš vkus ovlivňuje vše, co je kolem nás a v nás. Vkus se na můj vkus mění poměrně pomalu.

Jaká je tedy vaše poslední ko-lekce?Momentálně dokončujeme kolekci zlatých a stříbrných náušnic a přívěsů s moti-vem Andělé a andělíčci. Chci do společnosti vnést něco pozitivního. Přemýšlela jsem o ní velice dlouho, protože není snadné se ve společnos-ti bavit o víře. Ale andělé, to většině lidí nedělá problém, máme je spojeny s pozitivní-mi věcmi. Dále připravuje-me nové modely do kolekce

Tahitské královny. Jedná se o šperky s tahitskými perla-mi, kterou jsou královnami mezi všemi perlami. Pak jsou tu Denní kolekce, kolekce Trikolory, Fantazie a mnoho dalších.

A jsou v dnešní době, kdy pa-nuje ve společnosti fi nanční krize, šperky rozmar a pře-pych?Finanční krize je důsledek mravní krize, o tom již psal Baťa. Vše je o hodnotách, kte-ré uznáváme a podle kterých žijeme. Co je přepych? Být zdravý, šťastný, dobře se cí-tit, znát svoje kvality, umět se ocenit a pochválit druhé-

ho? Pro mě to není přepych, pro mě je to cesta. Uvedu vám příklad. Přišla ke mně paní, a povídá – doma jsem posbí-rala vše, co jsem kdy dostala a zdědila. A teď bych konečně chtěla pro sebe něco krásné-ho. Vybraly jsme nádherný šperk a odcházela nadšená. Uměla se rozhodnout staré přetransformovat v nové pří-jemnou cestou. Chci tím říci, že řešení nemusí být někdy složité, ale chce to rozhodnu-tí, inspiraci a odvahu.

Kdo více kupuje šperky? Ženy samy sobě, nebo muži ženám?My, české ženy, v tomto smě-ru potřebujeme podpořit. Chceme slyšet, že je v pořád-ku, když máme na sobě něco krásného, co na nás dobře vypadá. Potřebujeme se na-vzájem pochválit, že nám to sluší. Jeden můj známý ob-jednal své přítelkyni náušni-ce. Nejprve nemohla uvěřit, že jsou opravdu pro ni. Pak je začala nosit a sama se diví, že dělá věci, do kterých by se dříve nepustila. Šperk ji pod-pořil v sebevědomí. Někdy vnější hodnota může podpořit

naši vnitřní hodnotu. Samot-nou mě stále překvapuje, jak tak malá věc, jako je šperk, může ženu změnit.

Takže šperk je kus psycholo-gie? Co tedy říkáte módě skle-něných levných šperků?Vypovídá to o tom, že ženy rády nosí šperky. Je to určitě alternace k rychlému hek-tickému dennímu životu, ale vypovídá to dost o dnešní spotřební a povrchní době. Celkově ve zlatnictví kle-sl počet ruční poctivé tvor-by na úkor hromadné výro-by odlitků apod. Takže ano, u malých slečen, dětí a jed-norázově na párty, ale jinak doporučuji spíše kvalitu než kvantitu.

Před dvaceti lety jste rok strá-vila na klenotnické stáži ve Ve-nezuele. Platí v tomto přípa-dě pořekadlo jiná země, jiný mrav?Roční stáž ve Venezuele byla pro mě velkou školou a do-

dnes jsem za tuto příležitost vděčná. Na vlastní oči jsem pozorovala ruční práci s dra-hými kameny i ženy, které se samozřejmostí sobě vlastní a s noblesou tyto šperky nosi-ly. To mě tehdy nadchlo, prá-vě tak jako místní lidé. Nikdo se na nikoho nepovyšoval, byli upřímní a uměli komuni-kovat emoce. Na druhou stra-nu jsem poprvé viděla, co je to opravdová chudoba. Tu tady naštěstí stále nemáme a vě-řím, že mít nikdy nebudeme. Každému bych podobný po-byt doporučila.

Jaké byly vaše podnikatelské začátky? Obíhala jste banky s prosbou o úvěr?Když jsem se vrátila z Vene-zuely, chvíli jsem byla za-městnaná. Ale jsem člověk s vlastní hlavou a názory a ra-ději jsem v roce 1992 začala sama podnikat. Byl to běh na dlouhou trať. Vždy jsem vyrobila nějaký šperk, pro-dala jej ve zlatnictví a za utr-

Designérka šperků Jitka Mlynarčík-Kudláčková Narodila se v Praze 5, chodila zde do základní školy, veslovala

po Vltavě a Smíchov miluje i dnes. Zřejmě nejznámější česká de-

signérka šperků Jitka Mlynarčík-Kudláčková, jejíž fi rma na českém

trhu existuje 20 let pod názvem JK Jitka Kudláčková Jewels, je

velkou patriotkou a ještě větší milovnicí estetiky, kulturnosti,

kvality a noblesy.

Postavení zlata žádný jiný kov neohrozí.

Co ale mizí, jsou mořské korály

ÚSPĚŠNOU FIRMU vede společně s manželem Dušanem.

Page 13: Pětka pro vás - listopad 2012

13

rozhovor

á: „Chci do společnosti vnést něco pozitivního“

žené peníze si koupila další materiál a nářadí. Postupem doby jsem přišla na to, že by bylo lepší mít vlastní obchod a stýkat se s klienty osobně. Ale úvěr jsem nikdy nežáda-la, popravdě mě to ani nikdy nenapadlo.

Ve třiceti letech, po několika-letém budování klenotnické fi rmy a po porodu syna, jste najednou přestala chodit. Lé-kaři chtěli radikálně zakročit. Jak jste se s touto situací vy-rovnala?Moje tělo vinou stresů od-mítlo poslouchat a lékaři mi chtěli voperovat umělé klou-by. Navštívila jsem tři lékaře. Dva potvrdili nutnost opera-ce, třetí naznačil jinou cestu, která nicméně končila rov-něž operací a několikaměsíč-ní chůzí o berlích. To jsem si vůbec nedokázala představit, proto jsem hledala ještě jinou cestu. A jak se říká, kdo hle-dá, najde.

Kompletně jsem změnila

stravovací zvyky a návyky, začala jsem se o sebe velmi starat, a ono to zafungovalo.

Prozradíte vaši metodu?Nechci říci, co a jak kdo má dělat. Každý jsme jiný, mu-síme si udělat vlastní názor, a zvolit vlastní cestu. Moje metoda spočívala v komplex-ní vnitřní očistě organismu.

Přestala jste jíst maso?Maso nekupuji ani ho neva-řím. Když mi ho někdo někdy nabídne, občas jej sním.

Kam si chodíte pro nápady, re-spektive kde vás nejčastěji na-padají nové řady kolekcí?To je různé, mám několik stimulů. Někdy mě inspirují klienti pouhou poznámkou při našich rozhovorech, jindy čerpám ze světa kolem nás. Jedna naše kolekce je složená z vesmírných motivů, druhá z podnětů organických pří-rodních útvarů. Inspirují mě i vlastní děti, protože jejich fantazie nezná hranic, ničím se nenechají zabrzdit.

Jaký nejdražší šperk jste kdy zhotovila? A pro koho?Tak to vám nesdělím, protože to sama nevím. Mě při práci zajímá pouze to, zda je šperk dobře navržený, vyrobený a má svoji hodnotu. Produku-jeme šperky pro denní kolek-ce, tedy pro běžné každoden-ní nošení, ale děláme i extra šperky, kde je cenová hladina samozřejmě vyšší. Mojí spe-cializací je také osobní šperk. Máme široké portfolio, nic-méně pro mě je každá žena královnou, pokud si dopřeje hodnotu.

Mají ženy, ale i muži při výbě-ru šperku brát v potaz, v jakém ročním znamení jsou narozeni?Tímhle se nezabývám. Když na tom klient trvá, podívám se, jaký nerost k němu podle zvěrokruhu patří, ale nepři-kládám tomu důležitost.

Tvrdíte, že muži jsou šťast-ní a spokojení, když je šťastná a spokojená jejich žena. Doká-žete říci, jaký šperk by žádnou ženu nikdy neurazil?Pokud žena nemá v sobě po-přenou ženskost a dostane dárek, je vždy šťastná. K nám ženám to přirozeně patří, mi-lujeme malé krabičky pře-vázané mašličkou, chceme být překvapené. Při výběru se samozřejmě partner může

splést, ale většina profesi-onálních fi rem je ochotná šperk vyměnit za jiný. U nás se to stává málokdy, pokaž-dé se snažím na obdarovanou naladit, aby s ní šperk oprav-du souzněl.

Jaké nové trendy ve vašem oboru vidíte například za dva-cet let? Bude něco vzácnějšího než briliant či diamant?Trendy nejsou zásadní, důle-žité je, aby šperk se ženou re-zonoval a podporoval ji. A co bude vzácnější? Vždy to bude zdraví… Ale vážně, briliantů je poměrně hodně a nehrozí, že by zítra došly. Diamantům se po jejich opracování nevy-rovná žádný jiný kámen a ani dominantní postavení zlata neohrozí jiný kov. Co mizí, jsou mořské korály, a to vinou znečišťování moří. A co bude za dvacet let? Podle mě se bude méně pracovat se zlatem a naše řemeslo bude poma-lu umírat. Rukama se už ne-chce pracovat téměř nikomu, ale jednou se budeme muset probrat. Nikdo to za nás ne-udělá…

Byla jste se někdy podívat na místa, kde se těží diamanty? Pokud ano, jaké máte z návště-vy zážitky?Byla, ve Venezuele, a byla jsem i na místě, kde se rýžo-valo zlato. Musím smeknout před místními muži, je to skutečně drsná práce.

Ve volném čase se zabývá-te fi lozofi í. Máte svůj pohled na současný světový vývoj? Kam svět spěje?Jsem ve fázi, kdy si snažím udělat pořádek sama v sobě a v rodině. Od mého onemoc-nění s nohama dávám proto prioritu věcem, které se mě týkají. Nemám dost ener-gie na to, abych četla články o tragédiích a pomluvách, nebo sledovala televizní no-viny, kde je jedna negativní zpráva za druhou. Nedávno jsme si televizi přece jen pus-tili a po půl hodině jsme si se synem pogratulovali, že jsme přehled zpráv vydrželi a ne-zhroutili se. Už dávno jsem přišla na to, že za nás nikdo nic nevyřeší, všechno začíná u každého z nás.

Jitka Mlynarčík-Kudláčková

před 20 lety založila šperkařskou fi rmu JK Jitka Kudláčková Jewels

nabízí především originální ručně vyráběné klenoty

podniká společně s manželem. „Já jsem vizionář a kre-ativec, on stojí pevnýma nohama na zemi,“ říká o něm. Spolu jsou od roku 1991.

tři děti – dcery Karolína a Diana Sáva, syn Filip

www.jk.cz

foto: © Martin Mojžíš

foto: © Martin Mojžíš

Page 14: Pětka pro vás - listopad 2012

14

stalo se

Výstava ke 100. výročí narození Jiřího TrnkyVýstava ilustrací světově proslulého malíře Jiřího Trn-ky s názvem V Čechách vy-rostl strom probíhala po celý říjen v Galerii Portheimka. Expozice ke 100. výročí na-rození autora, který část svého života prožil v Praze 5 v usedlosti Turbová, klad-la důraz na jeho ilustrační tvorbu, za niž získal pres-tižní cenu Hanse Christiana Andersena. (red)

Švýcarská tradice zavítala do parku Bertramka

Tradiční švýcarskou akci Alp-abzug, horskou slavnost, při které se nazdobené krávy svá-dí z alpských pastvin dolů do údolí, viděli na vlastní oči Pra-žané v parku Bertramka. Kro-

mě dvou vyzdobených dojnic byly návštěvníkům k dispo-zici ochutnávky známých po-choutek ze země helvétského kříže (sýry, čokolády a fondue) a soutěže o zajímavé ceny. (md)

Na Barrandově se uklidil kus světaCílem celosvětového progra-mu Clean-up the world je nejen úklid našeho okolí, ve kterém žijeme a denně se pohybujeme, ale i výchova dětí k ohledupl-nosti a pořádku. Už tradičně se jedna z akcí konala na sídlišti Barrandov, kde ji uspořádala základní organizace České-ho svazu ochránců přírody Strom a dětský oddíl Sportík pod názvem Ukliďme svět, nebo alespoň kousek Bar-randova. Účastníci vyčistili místní lesík a část Prokopské-ho údolí. (md)

TRNKOVY ILUSTRACE nestárnou a o knihy s jeho kresbami zájem neopadá. Foto: Michal Fairaizl

Přes motolské jamky se běželo na HavajNa golfovém hřišti v Motole proběhl druhý ročník sportov-ní akce pro celou rodinu Běh přes motolské jamky. Závodu, který vznikl za podpory páté městské části, se mohli zúčast-nit sportovci všech věkových i výkonnostních kategorií včet-ně dětských. Startovalo celkem 450 závodníků, mezi kterými nechyběla ani olympijská ví-tězka Mirka Knapková, která si v běhu na 4 kilometry doběhla pro prvenství. V hlavních kate-goriích se pak bojovalo o účast na krosovém mistrovství světa na Havaji. (md)

NEJVĚTŠÍ POZORNOST poutaly slavnostně nazdobené krávy. Foto: Martin Dudek

Pietní akty připomněly hrdiny U příležitosti státního svát-ku 28. října položili zá-stupci radnice vzpomínko-vé věnce v lodi kostela sv. Václava, kde pamětní desky připomínají oběti obou svě-tových válek, a u pamětní desky generála Dr. Milana Rastislava Štefánka na zdi budovy úřadu. „Milan Rastislav Štefánik bojoval po boku Tomáše Garriqua Masaryka a Edvarda Beneše za naši svobodnou česko-slovenskou státnost a prá-vem si zaslouží naši vzpo-mínku,“ řekl radní Marek Kukrle (VV). (red)

„JSME HLUBOCE vděčni těm, jejichž jména jsou zapsána na těchto pamětních deskách. Svůj život obětovali v naději na lepší život v budoucnosti a za to jim děku-jeme,“ prohlásil radní Marek Kukrle v kostele sv. Václava. Foto: Michal Fairaizl

V tenisovém turnaji uspěla dvojice Mrštík-Herold

V pátek 12. října proběhl v tenisovém areálu Cibulka teniso-vý turnaj ve čtyřhře. Po čtyřhodinovém klání zvítězila dvo-jice složená ze zastupitelů Bc. Lukáše Herolda a Bc. Milo-slava Mrštíka (na fotografi i druhý a třetí zleva v horní řadě). Foto: archiv MČ Praha 5

Page 15: Pětka pro vás - listopad 2012

15

stalo se

Víceúčelové hřiště na Barrandově otevřenoVe čtvrtek 11. října bylo slav-nostně otevřeno víceúčelové hřiště v areálu ZŠ a MŠ Barran-dov, Praha 5 - Hlubočepy, kte-ré v průběhu letních prázdnin prošlo velkou rekonstrukcí.

Slavnostního otevření se zúčastnili zástupci Prahy 5 pod vedením vedoucí škol-ského odboru Mgr. Kateři-

ny Kulíškové, dále zástupce Rady školy Ing. Pavel Zvěř, vedení školy, učitelé a žáci.

Sportovní komplex, kte-rý bude sloužit žákům školy i barrandovské veřejnos-ti, ihned vyzkoušely děti ze školní družiny, které si na jednom ze hřišť s chutí zahrá-ly vybíjenou. (red)

Pejsci potěšili maléi dospělé návštěvníky

Pro děti a dospělé s handica-pem byl v Motole připraven Den s Pandičkami. Malí i velcí návštěvníci se díky o. s. OSA Panda mohli mimo jiné po-mazlit se psími společníky a zhlédli ukázky tance se psy a výcvik poslušnosti. Akce se uskutečnila pod záštitou zá-stupce starosty JUDr. Petra Lachnita (ČSSD). (red)

Na Smíchově proběhl 14. ročník šachové SENIOR-KY 2012

Letošní ročník šachového tur-naje SENIOR--KY proběhl ve zvlášť sváteční atmosféře, neboť rok 2012 je vy-hlášen rezolucí Valného shro-máždění OSN Mezinárodním rokem senio-rů. Mezinárodní turnaj pod zášti-tou zástupce sta-

rosty JUDr. Petra Lachnita (ČSSD) se hrál na smíchovské rad-nici, švýcarským systémem 7 kol, 2x 20 minut. Nejlepší hráči na prvních třech místech ve čtyřech kategoriích byli oceněni, hlavní cenou byl Putovní pohár Centra sociální a ošetřovatel-ské pomoci. (red)

Astrologa Kefera připomíná pamětní deskaZástupci Prahy 5 v čele s rad-ním Markem Kukrlem (VV) slavnostně odhalili v uli-ci Pavla Švandy ze Semčic na domě č. 7 pamětní desku věnovanou PhDr. Janu Ke-ferovi, významnému české-mu astrologovi, hermetikovi a publicistovi meziválečného období. Muži, který se po-kusil nadpřirozenými silami uškodit Hitlerovi a zemřel za 2. světové války v koncen-tračním táboře Flossenburg, jsme věnovali vzpomínku v únorovém vydání Pětky pro vás. (md)

Neziskové organizace se představily na pěší zóněJiž pošesté podpořila Praha 5 projekt představování klíčových ne-ziskových organizací. V mobilních stanech na pěší zóně Anděl se ná-vštěvníci seznámili s organizacemi, které působí jako záchranná síť v případech životní nouze na celém území naší městské části, a jejich práci mohli podpořit zakoupením produktů z chráněných dílen. (md)

Festival chutí v barokním paláciNa sklonku října se degusto-valo víno společnosti Wine-World.cz v Michnově paláci, v prostorech, které byly pro tuto příležitost, pro rozeznání „chutí světa“ neboli „Tastes of the Word 2012“, více než vhodné. Předností společen-ské události byla nejen pestrá nabídka zhruba tří stovek vín a kvalitních lihovin či destilá-tů ze všemožných koutů Evro-py i ze zámoří, ale především přítomnost zástupců zahra-ničních vinařství. Kromě ne-řízené ochutnávky probíhaly i degustace řízené, Wine Taste Class Kláry Kollárové na téma Chardonnay a Cabernet Sau-vignon, stejně jako snoubení vín a sýrů, a tak i laická veřej-nost mohla chutím lépe poro-zumět a podlehnout. (red)

TURNAJE se zúčastnilo 110 hráčů nad 60 let a hráček nad 50 let, bez ohledu na šachové tituly a registrace. Foto: Michal Fairaizl

AKCE se zúčastnilo téměř 50 neziskových organizací, patronkami jednotlivých dnů se staly zastupitelky Ing. Vlasta Váchová, PhDr. Marie Ulrichová-Hakenová (na snímku vpravo) a Mgr. Diana Bubníková. Foto: Michal Fairaizl

NOVOTOU VONÍCÍ areál si při fotbale vyzkoušela i smíšená družstva chlapců a dívek. V utkání šlo spíše o recesi než o vítězství. Foto: ZŠ Barrandov

Foto: Michal Fairaizl

PHDR. JAN KEFER v domě žil od roku 1936 až do svého zatčení gestapem v červnu roku 1941. Foto: Michal Fairaizl

TJ Radliceoslavila výročíV Paspově sále pivovaru Sta-ropramen si hosté a členové TJ Radlice pod záštitou Prahy 5 připomněli 120 let od založení tělovýchovné jednoty.

V rámci programu vystou-pily s kulturním předsta-vením děti z Fondu ohrože-ných dětí Klokánek Hostivice a představil se mistr republiky v kulturistice Petr Soukup. Následná aukce kalendáře fo-tografi í vydělala dětem z Klo-kánku 14 500 Kč a závěrečná tradiční sokolská tombola zase přinesla cenné upomínky ně-kterým účastníkům. (red)

Page 16: Pětka pro vás - listopad 2012

16

VESTAVĚNÉ SKŘÍNĚ,ŠATNY A NÁBYTEK

NA MÍRU

• Rodinná firma s 13letou tradicí• Krátké dodací lhůty díky vlastní

výrobě• Grafický návrh + kalkulace zdarma• Jednoduchý 3D on -line návrhář

na stránkách

AKCE LISTOPADSLEVA 25 %

[email protected]

PŘEDVÁDĚCÍ PRAHA 5 – KOŠÍŘE, PLZEŇSKÁ 255/163, TEL.: 257 212 414

STUDIA STAKO PRAHA 7 – HOLEŠOVICE, ARGENTINSKÁ 6, TEL.: 220 876 807

NÁBY TEK NA MÍRU S .R .O.

Stako_188x63_listopad.indd 1 10/26/12 4:04 PM

inzerce

the roses tour 2012

www.cranberries.cz

30. 11. PRAHATIPSPORT ARENA

The Epic Chants Tour 2013

Svetove hity ve stylu gregorianskych choralu´ ´ ´ °ˇ ´

CONQUEST OF PARADISE (Vangelis) - HELLS BELLS (AC/DC) - MY HEART WILL GO ON (Céline Dion) - CARMINA BURANA (Carl Orff )

PŘEDPRODEJ VSTUPENEK: WWW.TICKET-ART.CZWWW.GREGORIAN.CZ

24. 3. PRAHA

SC-3

2171

9/14

CARMINA BURANA5. 1. 2013 - KONGRESOVÉ CENTRUM PRAHA

A VÍCE INFORMACÍ WWW.TICKET-ART.CZSC-321719/15SC-321719/16

SC-321893/01

Page 17: Pětka pro vás - listopad 2012

17

Bytová jádra / Modernizace bytů 11 let na trhu více než 1350 zákazníků studio na ploše 250 m2

Rekonstrukce bytů, koupelen, bytových jader, kompletní servis – projekt, stavební povolení, dozor, kolaudace.

Kuchyňské linky, vestavěné skříně, dveře, podlahy– grafi cké návrhy, cenová kalkulace, zaměření, poradenstvízdarma, cena včetně montáže a dopravy, široká škálapovrchových materiálů.

Naši práci Vám rádi ukážeme.

PANELREKO s.r.o.Pobočka:Křejpského 1523, Praha 4zelená linka: 800 112 [email protected]

92x63_16082012.indd 1 17.8.12 10:22

BYDLENÍ REALITY&inzerce

SC-3

1185

0/11

SC-311705/13INZERCE

SC-321659/02

Podražily startovací byty a pronájmy,

při koupi novostavby se vyplatí počkatMírný pokles cen zazname-naly v letošním prvním po-loletí některé panelové byty a především novostavby. Na-opak růst cen v meziročním srovnání se dotkl malých startovacích bytů v cihlové zástavbě a lukrativních po-zemků. Zdražily i pronájmy, v průměru o 3,5 procenta. Pokud se nyní rozhodnete pro koupi bytu v novostavbě,

zaplatíte o pět procent menší částku než loni. (pet)

Page 18: Pětka pro vás - listopad 2012

18

27051_akce_kovani_188x86.indd 2 25.9.12 14:38

inzerce

SC-320475/01

SC-321855/01

SC-320273/05

Page 19: Pětka pro vás - listopad 2012

19

KOUPELNY za tři dnyObkladové desky 122 x 244 cm v provedeníjako obkladačky vhodnější než keramika.

Ideální řešení pro Vaši koupelnu i WC!Cena obkladu koupelny již od 29 tis. Kč.

LINEA s.r.o.

Z UMAKARTOVÉ LUXUSNÍKOUPELNY za tři dny

Z UMAKARTOVÉ LUXUSNÍ

V Olšinách 61Praha 10, st. ”M” Strašnická

pondělí 10 - 18 hod.úterý - čtvrtek 10 - 16 hod.

pátek 10 - 14 hod.

... a třetí dentel.: 274 810 848 www.koupelnyza3dny.czpřed rekonstrukcí ...

Využijte mimořádné, časově omezené nabídky!

ZCELA ZDARMA

Celkem ušetříte až Kč!!

Využijte mimořádné, časově omezené nabídky!Na objednávky uzavřené do 23. listopadu 2012 s realizací do 31. ledna 2013 získáte:vanu nebo sprchový box s 50% slevou nebo ZCELA ZDARMA

Celkem ušetříte až Kč!!* Do námi obkládané koupelny získáte vanu Kaldewei včetně montáže nebo kompletně vybavený sprchový box LIVE 90 nebo RAINBOW 90. Nabídka slevy50% platí při celoplošném obložení koupelny, nabídka ZCELA ZDARMA platí při současném obložení koupelny a WC deskami ABITIBI. Nevyužité slevynelze proplácet v hotovosti ani vztahovat k jiným výrobkům. Montáž sprchového boxu je zpoplatněna podle standardního ceníku částkou 3 800,- Kč.

inzerce

SC-3

1198

1/08

Bydlení pro seniory

K nastěhování od 1. 1. 2013

Výhody a služby pro vás: Bezbariérový vstup, výtah 24 hod. služba zdravot-

ního personálu Zajištění sociální

a pečovatelské služby Lékaři: praktický, gyne-

kolog, stomatolog Lékárna

Hledáte bydlení pro seniory?

Zveme vás 20. – 25. listopadu 2012

Díky vynikajícímu umístění a bezbariérovému řešení domů jsou byty v projektu Novera City v Jesenici u Prahy vhodné  pro seniory. Dopřejte si klidný a příjemný domov přesně podle svých snů.

Mobil: 605 900 099

E-mail: [email protected] Telefonní linka zdarma 800 188 199Domluvte si čas své prohlídky:

Nájemní bydlení jinak a lépe

SC-3

2139

4/05

SC-312011/12

Page 20: Pětka pro vás - listopad 2012

20

zdraví

Jsme to, co nejíme?I takto by se dala nazvat přednáška RNDr. Petra Foř-ta, CSc., který 6. listopadu od 16 hod. představí v sále Zastupitelstva MČ Praha 5, Štefánikova 13-15, nejen svou poslední knihu Aby nám všem chutnalo, ale především v Evropě ojedinělý a unikát-ní diagnostický program na-zvaný Komplexní nutriční typologie, jehož je tvůrcem.

Program umožňuje vý-raznou individualizaci stra-vovacího plánu na základě stanovení konkrétního me-tabolického typu. Představu-je spojení „tradice s moderní vědou“, protože analyzuje klienta s použitím sedmi nu-tričních směrů, počínaje tra-diční východní ajurvédou až po nejnovější postup formulo-vaný dr. Wolcotem pod ozna-čením metabolická typologie. Doplníme-li tuto diagnostiku o biologické a hematologické vyšetření, dietní intervence budou ještě cílenější. „Je lo-gické, že všichni nemůžeme jíst stejnou stravu nebo držet podobnou dietu, protože jsme geneticky odlišní. Nevíme to-tiž, zda je pro nás prospěšný

vyšší příjem bílkovin (protei-nů), pokud jsme proteinový typ, nebo zda nám nadbytek proteinů naopak neubližuje v případě, že jsme sacharido-vý typ,“ vysvětluje RNDr. Petr Fořt, CSc., který bude mít od 16.30 hod. přednášku Ni-kdo nemusí trpět nadváhou aneb proč jeden rád vdolky a druhý biftek. Přednáška se uskuteční pod záštitou radní-ho Marka Kukrleho (VV).

Nechte si zjistitmetabolický věk

Na akci se představí i Svět zdraví Siluet, který sídlí v ulici Na Bělidle 28, a pro-střednictvím kterého je uni-kátní diagnostická metoda

RNDr. Fořta zpřístupněná široké veřejnosti. Franchisu Svět zdraví Siluet přiblíží její majitelka Pavla Picková. Bu-dete mít také možnost získat informace z praxe - jak pro-bíhá samotná péče o klienta - a vznést i případné dotazy na výživovou specialistku Svě-ta zdraví Siluet Ing. Blanku Pejškovou. Nutriční terapeu-té provedou zájemcům dia-gnostiku těla na tělním ana-lyzátoru s ústním i písemným vysvětlením, zjistí skutečný metabolický věk a poskytnou zajímavé informace (zdravé pečení, překyselení organi-smu, ochutnávka termočaje atd.). Vstupné na akci je dob-rovolné. (red)

Seniorské cvičení v radlickém bazénu

Řeky a rybníky jsou již stude-né, ale voda v bazénu v Rad-licích umí nadnášet, uvolňuje ztuhlé svaly a třeba na chvíli vrátí i letní náladu. Bohužel z fi nančních důvodů probíhá toto cvičení pouze jednou za čtrnáct dní, 9. a 23. listopadu a 7. prosince. Cvičí se od 12 do 13 hod. za vstupné pro členy Seniorfi tnes 40 Kč, ostatní platí 50 Kč.

Cvičení v tělocvičně je vždy ve čtvrtek od 10 do 11 hodin ve Fakultní základní umělec-ké škole Music Art Barrandov, V Remízku 7. Stálá cena je 40 Kč, permanentka stojí 160 Kč. Info na e-mailu: seniorfi [email protected]. (red)

Nižší ozáření při vyšetření počítačovou tomografi í Radiologové Nemocnice Na Homolce mají novinku, která jim při

vyšetření CT (počítačovou tomografi í) umožňuje dosáhnout dosud

nevídaného snížení dávky záření o více než polovinu běžných hodnot.

Je to díky novému přídavnému softwarovému systému SAPHIRE,

jenž je součástí dosavadního CT přístroje. Nemocnice Na Homolce je

tak jednou z prvních v ČR, v níchž se tento systém využívá.

„Jeho výhoda spočívá v tom, že pacienta můžeme ozářit mnohem nižší dávkou oproti běžným přístrojům. Nejdříve získáme snímky plné šumu, ale systém je poté složitými výpočty (takzvanou iterací) upraví tak, aby byly kvalitní a dobře čitelné stejně jako sním-ky pořízené s obvyklou dáv-kou,“ uvedl radiolog MUDr. Bc. Martin Horák z Radiodia-gnostického oddělení Nemoc-nice Na Homolce. Upřesnil, že například při vyšetření břicha či hrudníku lze snížit dávku potřebného záření na polovi-nu běžných hodnot, tj. prů-měrně ze tří milisievertů na 1,5 milisievertu (mSv). Velcí a silnější pacienti, kteří musejí být kvůli získání kvalitních

přehledných snímků vždy ozářeni vyšší dávkou než lidé drobnějších postav, jsou díky tomuto systému rovněž vy-stavováni mnohem nižšímu záření.

Omezí se vznik vážných nemocí

CT je přístroj, který pomocí rentgenového záření doká-že vyšetřit jakoukoliv část lidského těla. Jednou z jeho zásadních nevýhod je však poměrně velká dávka záření, jíž je pacient vystaven. Radi-ační záření je obecně škodlivé a způsobuje nemoci z ozáření. Čím je dávka na tkáň vyšší, tím více stoupá pravděpodob-nost jejich vzniku. Opakova-né působení rovněž zvyšuje

pravděpodobnost vzniku ně-které nemoci z ozáření (po-škození kůže, střev, poško-zení oční čočky, různé druhy rakoviny).

„Proto je možnost snížení radiace při vyšetření CT pro nemocného velmi důležitá, a to zvlášť tehdy, pokud jej musí podstupovat opako-

vaně. Někdy není tento fakt dostatečně doceněn, protože vyšší dávka záření není vidět a lidé si často dost dobře ne-uvědomují jeho škodlivost,“ upozorňuje prof. MUDr. Josef Vymazal, DrSc., přednosta Radiodiagnostického oddě-lení Nemocnice Na Homolce. (red)

PO PRŮCHODU ZÁŘENÍM určenou oblastí se získaná data zpracovávají na počítači, jejich výsledkem jsou za sebou jdoucí řezy (obrázky) vyšetřované oblasti. Foto: NNH

Ilustrační foto: Seniorfi tness

UNIKÁTNÍ diagnostickou metodu nabízí klientům Svět zdraví Siluet. Foto: Michal Fairaizl

Page 21: Pětka pro vás - listopad 2012

21

školství

VÝFUKY

B+Bs e r v i c e s. r. o.

VÝFUKYKATALYZÁTORY

SC-3

1068

2/18

INZERCE

Asi budu hasičem…

Mnoho rodičů žáků ZŠ a MŠ Barrandov bylo večer 25. září překvapených, když jejich dítě proneslo: Asi budu ha-sičem! Brzy znali důvod. Ten den školu na Chaplinově ná-městí navštívili členové Sboru dobrovolných hasičů z Prahy 16 – Lochkova. Na školním do-pravním hřišti dětem přiblížili svou práci a předvedli techni-ku, která jim v jejich nelehké práci pomáhá. Akce se zúčast-nili žákyně a žáci přípravných tříd a družin. Děkujeme všem dobrovolným hasičům, kteří nám pomohli akci zorgani-zovat. Možná, že se mezi dět-mi objevilo několik, kteří se k nim časem přidají… (red)

Žáci z FZŠ V Remízku zavítali do Karibiku Barrandovská škola FZŠ

V Remízku v rámci projektu

Comenius – Partnerství škol

navštívila francouzský ostrov

Réunion a nedávno holandský

ostrov Curacao v Karibiku.

Na ostrově o rozloze pouhých 440 km2 panuje suché a velmi teplé počasí, z vegetace jsou nejvíce k vidění kaktusy, agá-ve a suchomilné křoviny. Vět-šina ovoce a zeleniny se proto dováží z nedaleké Venezuely. Ze zvířat stojí za zmínku hojně se vyskytující až metr dlouzí leguáni. Historické centrum hlavního města Willemstadu je zapsáno do seznamu organi-zace UNESCO a patří k nejhez-čím v karibské oblasti. Kromě koloniálních staveb zde nalez-nete i jednu z nejstarších syna-gog na americkém kontinentu.

Partnery českých delegátů byli učitelé a děti z katolické školy Kolegio Annie Koenra-ad v Tera Kora. Tato církevní škola vychovává děti v duchu evropských tradic a zároveň se snaží respektovat jejich ná-rodní specifi ka. Hned první den si pro české návštěvníky děti připravily řadu vystou-pení. Uvařily tradiční pokr-

my své země, zpívaly, tančily a hrály hry.

Žáci FZŠ V Remízku se za-čínají připravovat na další se-tkání partnerských škol, které tentokrát proběhne 20.–22. lis-topadu v Praze. Pro partnery chystají bohatý program, kte-rým by rádi představili nejen školu a české tradice, ale i krá-sy našeho hlavního města. (red)

Děti na Barrandově jsou v PohoděV současnosti je zdravý život-ní styl módním trendem a slo-vo zdraví se dnes a denně sklo-ňuje ve všech pádech. Slyšeli jste už o Zdravých školkách? Na Barrandově taková školka je. Není však výjimkou, že ani rodiče tamních dětí si nejsou zcela jistí, co takové označení vlastně znamená.

V MŠ Pohoda platí prin-cip otevřenosti a rodiče v ní

mohou strávit v rámci adap-tace dětí část dne. V souladu s principem volného pohybu si děti podle potřeby mohou dojít na toaletu, do šatny nebo se napít. Ve věkově smíšených třídách se ti malí učí od vel-kých a ti větší se učí pomá-hat malým. Samozřejmostí je zdravá strava bez uzenin a smažených jídel, obohacená o zdravé potraviny. Do jídla

děti nikdo nenutí, jen musí ochutnat, a pak se mohou rozhodnout, jestli si dají, nebo ne. A pak si společné stolová-ní užívají.Pro všechny platí v MŠ Pohoda pravidla, která se tvoří společ-ně s dětmi, aby chápaly jejich smysl. V každé třídě je integro-váno dítě s postižením, které všichni ostatní berou přirozeně mezi sebe a ono se na druhou stranu zase učí žít ve společ-nosti nepostižených lidí.

Drobné úkoly pomáhají k sebedůvěře

I ti nejmenší dostanou čas, aby si sami zapnuli zip nebo po sobě uklidili nádobí. Po-máhá to budovat jejich sebe-důvěru. A konečně i rodiče sami naplňují jeden z prin-cipů Zdravé MŠ, a to princip partnerských vztahů s rodi-či. V současnosti spontánně pomáhají s likvidací havárie vody. Vrací tak školce to, co ona dává jejich dětem.

Evropský program Škol podporujících zdraví (ŠPZ) garantuje v ČR Státní zdra-votní ústav. MŠ Pohoda zís-kala certifi kát v roce 2004 a obnovuje si ho každé tři roky. Ředitelka MŠ Pohoda Olga Brůčková je poradkyní tohoto programu, a je tedy oprávněna poskytovat lek-torskou činnost ohledně pro-gramu ŠPZ i dalším pedago-gům. (red)

AŽ DO ROKU 2010 byl ostrov součástí Nizozemských Antil, ale nyní je jednou ze čtyř zemí Nizozemského království, a je tedy členem EU. Úředním jazykem je nizozemština, ale převážná část obyvatelstva hovoří místním jazykem papiamento. Foto: FZŠ V Remízku

DĚTI SE UČÍ obhájit svůj názor a vyřešit samostatně různé životní situace, i když jsou malé a najednou stojí před někým větším a silnějším. Foto: MŠ Pohoda

MŠ Pohoda získala 20 000 korun

Více pohybu a sportu čeká děti z Mateřské školy Pohoda na Barrandově v Lohniského ulici č. 851. Ta se spolu s dalšími školkami z kraje zúčastnila akce Pomáháme školkám, kterou uspořádala společ-nost Procter&Gamble společně se sítí prodejen dm.

Vítězná školka vzešla z hlasování zákazníků dm, které probíhalo od 1. června do 31. srpna na webu akce. Zástupci obou fi rem předali ředitelce a dětem ze školky šek na 20 000 Kč, které jsou určené na nákup sportovního vybavení.

Den otevřených dveří Gymnázia Nad Kavalírkou proběhne ve středu 28. 11. od 16 hod. do 18 hod. Srdečně zvou zástupci školy. (red)

ZŠ a MŠ Radlická připravila ve čtvrtek 8. 11. od 17 do 19 hodin Martinský trh a 4. lampionový průvod. Ve středu 14. 11. proběhne od 14 hodin den otevřených dveří, na který bude navazovat od 16 hodin akademie dětí z MŠ a žáků ZŠ. (red)

Školy zvou na Den otevřených dveří

Page 22: Pětka pro vás - listopad 2012

22

rodina

Kulturní a mateřské centrum Barrandov – program na listopad

so 3. listopadu, 9.30 hod.: SÁZENÍ STROMKŮ – ve spolupráci s Lesy hl. m. Prahy a Mladými ochránci pří-rody Sportík. S sebou svačinu, pití a pracovní rukavi-ce. Přihlášky a informace na e-mail: [email protected] nebo tel: 606 675 339.

so 10. listopadu, 9.00–17.00 hod.: ŠKOLA LÁSKY

V RODINĚ – podle Jiřiny Prekopové. Jednodenní kurz lektora Jana Čapka, který vám ukáže životní styl, jehož podstatou je bezpodmínečná láska mezi otcem a matkou a mezi rodiči a dětmi. Cena kurzu je 450 Kč/osoba. Registrace na www.cpr.apha.cz/skola-lasky.

so 10. listopadu, 9.30 hod.: RODINNÝ VÝLET – ZA

TAJEMSTVÍM TICHÉHO ÚDOLÍ. Výlet pro celou rodinu, sraz v 9.30 hod. na autobusové zastávce Výhledy (linka 147). S sebou jídlo, pití, teplé oblečení, zápisník, tužku či pastelky, šátek pro každého z rodiny. Cesta není vhodná pro kočárky. Přihlášky a informace na

e-mail: [email protected] nebo tel.: 606 675 339.

po 12. listopadu, 10.00 hod.: STOPY A STOPIČKY – keramička Blanka Hovorková zhotoví obtisky ručiček a nožiček vašeho děťátka do kachlů, získáte hezký dárek i pěknou vzpomínku. Přihlášky na e-mail: [email protected], nebo tel.: 605 471 840.

po 12. listopadu, 18.30 hod.: KANZASHI BROŽE - večer-ní tvořivá dílna pro dospělé. Vstup 50 Kč + použitý materiál. Přihlášky na e-mail: [email protected].

st 14. listopadu, 16.00 hod.: ZLATÁ RYBKA – pohádku zahraje divadlo DAMM, je vhodná pro děti od 2,5 roku a koná se v sále FZŠ V Remízku, Praha 5. Předprodej vstupenek od 5. 11. v kanceláři KMC Barrandov.

po 19. listopadu, 10.00 hod.: VÝŽIVA DĚTÍ - výživová poradkyně Mgr. Eliška Kutnohorská se s vámi podělí o svoje znalosti a pomůže vám najít správný směr při stravování vašich dětí. Vstup 100 Kč s možností hlídání

dětí. Přihlášky na e-mail: [email protected].

PÁSMO VÁNOČNÍ STROM

po 26. listopadu, 16.00 hod.: VÝROBA VĚNCE A

BETLÉMU – tvořivá dílna pro celou rodinu.

st 28. listopadu, 18.30 hod.: ADVENTNÍ VĚNEC - večerní tvořivá dílna pro dospělé.

čt 29. listopadu, 16.30 hod.: ADVENTNÍ PRŮVOD – tra-diční průvod s lampiony se zpíváním koled po sídlišti Barrandov, zahájení u vstupu do KMC Barrandov a společná cesta sídlištěm. Po skončení průvodu jar-mark a malé vánoční pohoštění.

Přihlášky na dílny na e-mail: [email protected].

PRAVIDELNÝ TÝDENNÍ PROGRAM A DALŠÍ INFORMACE HLEDEJTE NA WWW.KMCBARRANDOV.CZ.

Zemřel cyklistický reprezentant Karel CibulaV nedožitých 89 letech ze-mřel 16. října Ing. Karel Ci-bula, poslední žijící český účastník prvního cyklis-tického Závodu míru v roce 1948 a dlouholetý obyva-tel Prahy 5. Na výborné-ho sportovce i vynálezce zavzpomínáme v příštím čísle Pětky pro vás.Čest jeho památce!

Akademii zakončí rocková PopelkaNa čtvrtek 29. listopadu od 18 hodin je připraveno představení současných projektů Sboru Jed-noty bratrské, který se v Praze 5 dlouhodobě zabývá prací s dět-mi a mládeží, primární prevencí na základních školách a provo-zuje rodinné a mateřské cent-rum. Jedná se o komponovaný večer, zakončený autorskou rockovou operou Popelka v po-dání skupiny OpenHouse! Kde: Peroutkova 57, (zastávka BUS 137 Urbanova). (red)

Podzimní proběhnutí MrázovkouVyznavači běžeckých tra-tí si určitě nenechají ujít Běh Mrázovkou o Pohár starosty Sokola I. Smíchov, který se uskuteční 3. listopadu od 9.30 hod. TJ Sokol I. Smíchov a TJ Stodůlky Praha připravily trasu v atraktivním prostře-dí parku, opakované podbí-hání lanové dráhy hotelu NH Prague (bývalý Mövenpick) a v každém kole čeká na zá-vodníky mírné seběhnutí parkem a táhlý výběh podél Bertramky. Povrch je převáž-ně asfaltový a dlážděný na ši-rokém chodníku pro pěší. Start a cíl jsou u beachvolej-balového kurtu na letním cvi-čišti Mrázovka. Předškoláci a přípravka startují zdarma,

startovné pro žactvo je 10 Kč, ostatní 20 Kč. Info na www.

tjsis.cz, www.prahasportov-ni.cz. (red)

Dušičky na Malostranském hřbitově

Sdružení pro záchranu Malo-stranského hřbitova pořádá v pátek 2. listopadu od 16.00 hod. vzpomínkový podvečer věnovaný památce zemřelých pohřbených na Malostran-ském hřbitově. Návštěvníci budou mít příležitost rozsví-tit svíčku u hrobů mj. i těch osobností, na které v letošním roce vzpomínáme v souvis-losti s významným výročím,

jež uplynulo od jejich narození či úmrtí (Ignác Cornova, Vin-cenc Morstadt, Antonie Nád-herná, František Odkolek, Václav Pešina z Čechorodu aj.). Pro zájemce jsou připra-veny také komentované vy-cházky. Malostranský hřbitov je umístěn na Plzeňské ulici u zastávky tramvaje Bertram-ka. Další informace na www.malostranskyhrbitov.cz. (red)

Golf hrají i handicapovaníErpet Golf Centrum zve 18. listopadu od 17.15 hod. na ve-čer s mottem: Golf je i pro Tebe. Na účastníky čeka-jí soutěže pro golfi sty, ne-golfi sty a děti o atraktivní ceny. Dále bude možnost si vyzkoušet paragolfer umož-ňující vozíčkářům hrát golf a zahrát si s profesionálními trenéry. Součástí podvečera budou křest knihy s třinác-ti příběhy handicapovaných golfi stů, prezentace České golfové asociace hendikepo-vaných, fi tting golfových holí fi rmy Golfsmith a vystoupení hudební skupiny VVMP. Při-praveny jsou pro také různé ochutnávky a prezentace. Info na www.erpetgolfcent-rum.cz. (red)

BĚH MRÁZOVKOU bude probíhat v 17 startovních kategoriích!Ilustrační foto: TJ Sokol I. Smíchov

Knihovna připravila Martinské trhyMěstská knihovna Praha, po-bočka Barrandov, Wasserma-nnova 16/926, pořádá od 13. do 17. listopadu Martin-ské trhy aneb Za řemesly do knihovny. Přijďte si pro-hlédnout i koupit keramiku, dřevěné hračky, paličkované výrobky a další drobné dá-rečky. Otevřeno v provozní době, vstup volný. (red)

Ilustrační foto: archiv

Page 23: Pětka pro vás - listopad 2012

23

rodina

KC Prádelna zve na besedy a fi lmy

8. 11. – Den veteránů (od 16 h)

14. 11. – 3. odboj – beseda a promítání pro žáky 2. stupně ZŠ v rámci projektu Příběhy bezpráví 2012

29. 11. – Výtvarný workshop pro dospělé – adventní věnce (od 14 h)

Pravidelné aktivity:

Po 5.; 12.; 19. a 26. 11. Kurz PC a digitální techniky pro senio-ry (od 14 do 16 h)

St 7.; 14.; 21. a 28. 11. iKavárna pro seniory (od 11 do 14 h)

St 7.; 14.; 21.a 28. 11. Stolní tenis pro seniory (od 12 do 15 h)

Út 6.; 13.; 20. a 27. 11. Večery osobního rozvoje (od 18 do 20 h)

Po 5.; 12.; 19. a 26. 11. Klub pro rodiče s dětmi (od 9.30 do 11.30 h)

Čt 1.; 8.; 15.; 22. a 29. 11. Hudební nástroje - zkušebna pro mlá-dež (od 14 do 16 h)

Čt 1.; 7. a 15. 11. Roma mentor (od 14 do 16 h)

Filmové a divadelní čtvrtky

(ve spolupráci s Ars Forum o. s.)

8. 11. Kouzelníkův návrat – režie: A. Kachlík, host: M. Huba (od 18 h)

22. 11. Wang Leilei - Číňan o Číně (česky) (od 18 h)

Mnoho cestovatelů vypráví o zemi, kterou navštívili. Leilei bude vyprávět o zemi, kde žije. Doplněno bohatým obrazovým materiálem.

O rodiny s předčasně narozenými dětmi se stará Nedoklubko Nedoklubko je občanské

sdružení, které svou činností

pomáhá rodinám s předčas-

ně narozenými dětmi nejen

v nelehkém začátku. Svým

působením se snaží rodiče co

nejvíce informovat a psychicky

podporovat.

Poskytuje jim například po-radenství formou diskusní-ho fóra na svých webových stránkách, kde radí odborní-ci, ale i maminky z vlastních zkušeností. Jiným typem po-radenství, které sdružení ro-dičům nabízí, je pomoc pro-střednictvím tzv. mamušek (maminky, které si předčas-ným porodem prošly), na něž se mohou maminky nedo-nošeňátek obrátit pro radu či psychickou podporu pro-střednictvím e-mailu. Kon-takt na mamušky naleznete na http://mamypromamy.blogspot.com/p/laicke-pora-denstvi.html.

Sdružení spolupracuje také se zainteresovanými odbor-níky z řad neonatologů, psy-chologů, dětských neurologů, pediatrů a dalších zdravotní-ků, čímž propojuje svět mezi

odborníky a rodiči, kteří by měli v péči o předčasně na-rozené děti působit jako jeden tým.

Přidáte se ke Zlatému kulíšku?

Nedoklubko průběžně reali-zuje několik projektů, které významně podporují rodiče předčasně narozených dětí i miminka samotná. Jed-ním takovým projektem jsou

i Mámy pro mámy, při nichž maminky z Nedoklubka spo-lečně s dobrovolníky z celé republiky vyrábí dárečky pro maminky v nemocnici s po-vzbudivým přáním a kontak-tem na sdružení. Tyto dárečky jsou dodávány mimo jiné pro maminky a jejich mimin-ka do FN Motol i nemocnice na Bulovce. Zlatý kulíšek je projekt, do kterého se může zapojit každá šikovná ruka.

Týká se vyrábění čepiček, ponožtiček, polohovátek a za-vinovaček pro nedonošená miminka v inkubátorech. Při své činnosti nezapomíná Ne-doklubko ani na zdravotníky, a tak je oceňuje cenou Pur-purové srdce za jejich práci a přístup. Tyto ceny budou uděleny opět letos v listopadu. Sdružení sbírá také Pohádky pro kulíšky, které jsou psané speciálně pro rodiče před-časně narozených dětí a jejich miminka bojující v inkubáto-rech.

Nedoklubko má také pu-tovní výstavu Miminka do dlaně, která zachycuje příběhy nedonošených mi-minek a všední den na Gy-nekologicko-porodnické kli-nice VFN a 1. LF UK v Praze, které citlivě zaznamenali fotografové Zdeněk Málek a Doc. Mgr. Jindřich Štreit.

Na základě spolupráce se spoustou dobrovolníků a ma-teřských center organizuje Nedoklubko různá setkávání rodičů s nedonošenými dětmi v rámci celé České republiky, kde rodiče mohou sdílet své zkušenosti a příběhy.

Více informací na www.ne-doklubko.cz nebo na http://ma-mypromamy.blogspot.com/. (red)

MÁMY PRO MÁMY je projekt, v rámci nějž maminky z Nedoklubka společně s dob-rovolníky z celé republiky vyrábí dárečky pro maminky v nemocnici s povzbudivým přáním. Foto: Nedoklubko

Vzpomínka na cestovatele A. V. FričePražská informační služba připravila na stře-du 14. listopadu od 17 hod. přednášku Prahou po zavátých stopách botanika, etnografa a spisovatele A. V. Friče. Vyprávění o praž-ských stopách bouřliváka a volnomyšlenkáře aneb „strýček Indián z košířské Božínky“. S promítáním obrazového materiálu a někte-rých dosud nepublikovaných dobových do-kumentů. Modernizovaný sál PIS, Arbesovo nám. 4, Praha 5, v přízemí. Cena 100/70 Kč. Markéta Gausová Zörnerová. (red)

Ženám pomáhá terapeutická skupinaIntervenční centrum Praha pro ženy a muže ohrožené do-mácím násilím zve nové zá-jemkyně o socioterapeutickou skupinu. Koná se jednou za 14 dní, trvá 90 minut a účast v ní je bezplatná. Skupina je určena pro ženy, které řeší nejrůzněj-ší obtíže v blízkých vztazích a mají zájem o pomoc a pod-poru při postupném zvládání svých problémů. Témat pro řešení ve skupině je mno-ho, záleží jen na ženách, kte-ré z nich chtějí samy otevřít. Může to být předrozvodová komunikace s partnerem, kte-rý se dopouštěl psychického

nebo fyzického násilí, pro-blém, jak v celkem funkčním manželstvím odmítnout man-želovi sex a neprožívat to jako stresovou záležitost, a příprava na složitější jednání na úřa-dech. Mohou to být i mezi-lidské vztahy v práci nebo konfl ikty s novými partnery. Dlouhodobý pobyt ve skupi-ně může vést k posílení sebe-důvěry a získání dovednosti vedoucí k větší sebejistotě při řešení těchto životních si-tuací. Máte-li zájem, volejte kontaktní osobu Mgr. Zuzanu Chomovou, mob. 739 592 066, tel. 281 911 883. (red)

KC Prádelna, Holečkova 38, Smíchov, www.kcpradelna.cz;e-mail: [email protected]; tel.: 603 289 675.

Ilustrační foto: archiv

Page 24: Pětka pro vás - listopad 2012

24

rodina

Vydejte se na kolepo PrazeZ parku Folimanka se 17. lis-topadu v 10 hodin vypraví zájemci již na 92. Galasovu cyklojízdu. Tentokrát ces-ta povede zpod Nuselského mostu přes Výtoň, Palackého náměstí, Smíchovské nádra-ží, Lihovar, Zlíchov, Radotín a Zbraslav. Konečnou stanicí je pizzerie na Výtoni. K dru-žině se může přidat kdokoliv a kdykoliv během jízdy.

Více informací na http://galas.borec.cz/ a tel. čísle 731 089 755. Další sportovní akce na www.prahasportov-ni.cz. (red)

Programu Pět P je již 15 let Dobrovolnický program Pět

P letos slaví již 15 let svého

působení v ČR a prošlo jím již

téměř 500 dvojic. Jen pražský

program Pět P v současné době

obstarává 66 aktivních dvojic,

a zatímco zájemců přibývá,

kapacity jsou zcela naplněné.

Pět P (Pomoc, Přátelství, Podpora, Péče a Prevence) je dobrovolnický program ob-čanského sdružení Hestia a je určený dětem a mládeži ve věku 6-15 let. Je zaměřen na řešení sociálních a komu-nikačních obtíží dětí a fun-guje na principu přátelské-ho vztahu dítěte s dospělým dobrovolníkem.

Tento program lze podpořit vstupem do komunity Par-ty přátel Pět P, nebo se stát patronem vybrané dvojice. „Patron si může na našich stránkách vybrat dvojici, jejíž příběh ho osloví, a pak přispívat na roční fungování této dvojice částkou 18 000 korun. Všichni patroni jsou uvedeni na našem webu a jsou pravidelně informo-vání o aktuálním dění v pro-gramu,“ dodává koordinátor Michal Brož.

Program pro sociálně zne-výhodněné děti Pět P lze také podpořit zasláním dárcovské

SMS: DMS HESTIA5P na čís-lo 87 777. Celoroční podpora DMS ROK HESTIA5P na čís-

lo 87 777. Cena DMS je 30 Kč, program Pět P obdrží 27 Kč. (red)

Využijte sociální službyVolné kapacity svých slu-žeb nabízí občanské sdružení PROSAZ, a to po celém území Prahy. Jedná se o pečovatel-skou službu, osobní asistenci a domácí zdravotní péči, služba je poskytována 24 hod. denně včetně víkendů a svátků. Po-drobnosti na www.prosaz.cz nebo na tel.: 251 614 469. (red)

Už jste byli v Erpet Golf Centru na pohádce?Dětská divadelní představe-ní v Erpet Golf Centru nabí-zejí v listopadu tři roztomilé pohádky. 4. 11. to bude malý loutkový muzikál pro děti od tří let O zamilované ježi-babě, 11. 11. rodinná kome-die Prasečí slečinky, ve které hrají originální loutky z polš-tářů, a 25. 11. je na programu pohádka Královna barev. Za-čátky vždy ve 14 hod., vstup-né dobrovolné. (red)

Chcete se stát patronem těchto dětí?

Ať žije malý Nebojsa! Ve čtyřech letech zvládl sám přicestovat od táty tyrana přes půl republiky až k mámě. Teď je mu šest let, žije s mámou a mladší sestrou a v Pět P s dobrovolnicí nejraději běhají venku, kopou do míče, hrají na vojáky a vymýšlejí různé legrácky.

Smutný život jedné slečny Z kojeneckého ústavu putovala ve třech letech do péče k babičce a dědovi, kde peněz vůbec nemají nazbyt, ale vzájemný vztah je nenahraditelný. Teď je jí už 14 a je ráda, když jednou týdně na procházkách s dobrovolnicí alespoň na chvíli zapomene na vše zlé, co jí život přichystal. A konečně má někoho, s kým s důvě-rou může řešit své holčičí věci.

Jak blešky v pytli…Matka se pohybuje pomocí invalidního vozíku, ale jsou dlouhá období, kdy se vůbec nemůže pohnout. Pak to sourozenci skutečně nemají lehké a jsou vděčni za svoje parťáky v Pět P, se kterými se odpoledne dostanou za dveře bytu, poznají Prahu a vyzkouší mnohé sportovní aktivity.

Burza dětských knih bude v KK PoštovkaKulturní klub Poštovka, Svaz důchodců Základ-ní organizace č. 1, a SEN-SEN (Nadace Charty 77/ Konta Bariery) se společně rozhodly podpořit pro-gram Druhý život dětské knihy, jehož partnerem je i Ministerstvo kultury ČR. Cílem akce je zapo-jení seniorů do vyhledávání, výběru a konečného předání dětské literatury potřebným. V mnoha

domácnostech existují rozsáhlé knihovny plné dětských knížek, které jsou už často pro majitele jen archiváliemi. Předejte je mladým čtenářům, ať knihy dostanou nový život! Termíny burz: 24.–25. 11., 1.–2. 12. a 15.–16. 12., vždy 10–16 hodin v KK Poštovka. Informace pro zájemce na tel. čísle 257 218 932. (red)

Pražská plynárenská chystá na neplatiče chytré plynoměryChytré plynoměry, účinné nástroje energe-tických společností v boji s neplatiči, znají například v Anglii či v Belgii. Pomáhají řešit problematiku pohledávek nebo fungují jako prevence proti narůstajícím dluhům těch, kteří neplní své závazky. U nás hodlá tato zařízení využívat Pražská plynárenská.

S dlužníky se potýkají snad všichni doda-vatelé energií. V minulosti opakovaně řešila tuto problematiku i Pražská plynárenská. Spustila například kampaň, ve které ne-platiče upozornila, o jaké výhody, bonusy a slevy přicházejí, když dlouhodobě neplní své závazky. Nyní ale přistupuje k radikál-nějšímu řešení – k používání inteligentních

plynoměrů. Zařízení by chtěla instalovat u zákazníků, kteří opakovaně a dlouhodo-bě neplatí.

„Chápeme, že se někteří naši zákazníci mohou z různých důvodů dostat do složité situace, která jim zabrání přechodně plnit závazky. Jsme proto připraveni domluvit se s každým na individuálním řešení a být mu nápomocni. Přerušení dodávky plynu po-važujeme až za krajní možnost. Nutno po-dotknout, že Pražská plynárenská umož-ňuje svým zákazníkům, kteří mají zájem se na způsobu uhrazení pohledávky domluvit, například sjednání tzv. splátkového kalen-dáře. Bohužel se vyskytují i zákazníci, kteří

s námi nekomunikují, situaci odmítají řešit a dohodnout se nechtějí. V těchto případech pak nezbývá než postupovat razantně,“ říká mluvčí společnosti Miroslav Vránek.

Chytré plynoměry jsou vybaveny inte-grovaným uzavíracím zařízením, s jehož pomocí je možné přerušit odběrateli dodáv-ku plynu, a tím ho donutit k úhradě pohle-dávky, případně předem zamezit vzniku nebo narůstání jeho dluhu. Plynoměry mo-hou být také na předplacené karty. V přípa-dě vyčerpání kreditu se opět dodávky au-tomaticky přeruší a nedovolí využívat plyn do té doby, než odběratel svou kartu opět nabije.

SC-321939/01

Page 25: Pětka pro vás - listopad 2012

25

kultura

SC-3

1064

1/17

INZERCE

Čínský malíř vystavuje expresionistické portrétyČínský malíř Hongyu Zhang vystavuje až do 1. listopadu v Paláci Křižík I, Radlická 608/2, své expresionistic-ké portréty. Výstava Lidské krajiny představuje malby na plátně i kartonu a dře-vořezby tvořené jedinečnou kombinací západních a tra-dičních čínských technik. V expresionistickém vyjádření lidských emocí a zkušenos-tí lze vyčíst inspirací dílem Egona Schieleho, velký vliv měl na autora Chaim Soutine. Součástí výstavy je i instala-ce kreativních svítidel Světla v mracích od Atelieru Anne--Pierre Malaval (Fr). Výstava je bezplatně přístupná denně od 10 do 19 hod. (red)

Jak se jedlo v 19. století?

Národní muzeum v Letohrád-ku Kinských servíruje v Náro-dopisném muzeu - Musaionu od října novou výstavu Krmě – jídlo – žrádlo z výstavního cyklu Monarchie, která před-stavuje stravování a stolování doby našich předků a Magda-leny Dobromily Rettigové.

Jak vypadaly jídelny a ku-chyně v 19. století? Podle jakých kuchařek a receptů vařily naše praprababičky? Výstava Krmě – jídlo – žrá-dlo představuje návštěvní-kům fenomén gastronomie v druhé polovině 19. století - od přípravy a konzumace jídla i nápojů až po zvyklos-ti stolování jak venkovského

lidu, tak i měšťanstva a aris-tokracie. Vedle předmětů běžné denní potřeby, jako je vybavení kuchyní a jídelen, návštěvník uvidí i řadu zají-mavostí a kuriozit, například kufr s cestovním jídelním servisem či osobní předměty Magdaleny Dobromily Ret-tigové. Dobovou atmosféru naladí i rekonstrukce pra-vé venkovské zabijačky nebo černé kuchyně. Výstava také ukazuje, jak se v jídelníčku našich předků odrážel vý-voj zemědělství, import su-rovin ze zámoří, globalizace i průmyslová revoluce, která značně zjednodušila přípravu a podávání pokrmů. (red)

Ředitel Pražské komorní fi lharmonie Mgr. Radim Otépka: „Orchestrální koncerty Praze 5 sluší“

Na začátku prosince se na Smíchově uskuteční další koncert Pražské komorní fi lharmonie,

a Pětka pro vás proto vyzpovídala ředitele tohoto uměleckého souboru Mgr. Radima Otépku.

První koncert máte již za se-bou, na co se mohou posluchači těšit v prosinci?V pondělí 3. prosince od 19.30 hodin v Národním domě na Smíchově vystoupí PKF s di-rigentem Leošem Svárovským, na violoncello zahraje Lukáš Po-spíšil, průvodní slovo bude mít

Alfréd Strejček. Program: Anto-nín Dvořák: Česká suita, op. 39; Luigi Boccherini: Koncert B dur č. 9, G. 482; Georges Bizet: Sym-fonie č. 1 C Dur, WD 33.

Jak dlouhá je tradice pořádá-ní koncertů Pražské komorní fi lharmonie pro MČ Praha 5 a co vás k této činnosti z pozice světového tělesa, které úspěšně vystupuje s hvězdami jako Ne-trebko, Villazon, Garanča aj., vede?Přestože Pražská komorní fi lharmonie (PKF) je těle-sem světového jména a sbírá umělecké vavříny od Tokia až po New York, nemůžeme za-pomenout, že to byla Praha 5, která poskytla zázemí a úto-čiště PKF takřka před dvěma desítkami let ve svém obvodě, takže nás spojuje vzájemně dlouhá historie.

Dalším aspektem této tra-dice je fakt, že PKF chce, aby její umění měli možnost

si vychutnat i pražští poslu-chači, nejen ti mezinárod-ní, a domnívám se, že takto velkoryse pojaté orchestrální koncerty nejenže Praze 5 slu-ší, zvyšují její prestiž, image, noblesu, ale především si ji z hlediska své historie zaslou-ží. PKF pořádá ve spolupráci s Prahou 5 tyto koncerty již pátým rokem. Musím ovšem říci, že bez pochopení a pod-pory vedení radnice by to ne-bylo možné. Pevně doufám, že tento trend bude zachován i do budoucna a občanům Prahy 5 budeme moci pro-střednictvím koncertů pře-dávat instrumentální umění hráčů PKF, které je v zahra-ničí, ale i v České republice tak vysoce hodnoceno.

Jaký je zájem veřejnosti o tyto koncerty a máte přehled, zda i jiné městské části pořádají takové velké kulturní akce pro své občany?

Soudě podle předchozích roč-níků, návštěvnost koncertů je velmi vysoká, přesahující bezpečnostní limity koncert-ního sálu Národního domu, což nás na jedné straně těší, ale na druhé straně způsobuje trochu vrásky, že nedokáže-me uspokojit všechny hud-bymilovné posluchače. Co se týká odpovědi na druhou část otázky, tak v současné době nevím o žádné pražské měst-ské části, která by z dlouho-dobého hlediska připravovala pro své občany takto výji-mečný koncertní cyklus v ta-kovém rozsahu a kvalitě. (red)

ŘEDITEL Pražské komorní fi lharmonie Mgr. Radim Otépka. Foto: archiv Vstupné na prosincový koncert

je 100 Kč, vstupenky zakoupíte v Informačním centru Prahy 5, Štefánikova 30, a již od 1. listopadu v pokladně Pražské komorní fi lhar-monie, Husova 7, Praha 1.

Otevírací doba pokladen: út až čt 10.00–12.00 a 14.00–17.00 hodin.

Více informací na tel. 224 267 644., nebo na www.pkf.cz.

NÁVŠTĚVNÍCI si mohou zopakovat, co všechno je a bylo potřeba k domácí zabijač-ce. Foto: Martin Dudek

PORTRÉT FRANZE KAFKY od Hongyu Zhanga. Foto: archiv

Page 26: Pětka pro vás - listopad 2012

26

kultura

Fotograf Emil Bratršovský:

„Vernisáž výstavy aktů

obohatí herecké překvapení“ Na listopad je v Galerii Port-

heimka připravena fotografi cká

výstava aktů, jejichž autorem je

fotograf Emil Bratršovský (57).

Martin Dudek

Výstava se jmenuje Snář pro 4. tisíciletí, ale skládá se výlučně z přibližně 40 velkoformátových fotografi í ženských aktů. Proč jste zvolil právě tento název?„Fotografi e trochu provokují a kladou otázky, na které si musí návštěvníci sami na-jít odpovědi, třeba i ve své fantazii. Na výstavě budou klasické černobílé akty, ale i lehce crazy snímky, které byly velice náročné na čas, rekvizity i místo, a mají proto zvláštní atmosféru. Sám jsem zvědavý, jak lidé budou re-agovat například na postavu nahé ženy, obklopené něko-lika desítkami bezsrstých ko-ček sphynx.“

Máte zavedený systém, podle kterého si vybíráte fotomodelky?„Většinou fotím s děvčaty, která dobře znám, včetně mojí neteře. Nebo si najímám pro-fesionálky z agentur. Zkoušel jsem i třetí cestu přes foto-grafi cký web, ale z patnácti oslovených dívek se nakonec nenechala vyfotit ani jed-na, všechny cukly. A na ulici slečny neoslovuji.“

Proč na žádném snímku není vidět modelce do obličeje?„Zastávám názor, že obli-

čej rozptyluje divákovu po-zornost. Měl by se soustředit na celkové vyznění fotografi e.“

Připravil jste si na vernisáž vý-stavy nějaké překvapení?„Součástí vernisáže bude křest mé literární prvotiny Nejasné představy o vraž-dě. Jde o detektivku, jejímž hlavním hrdinou je emigrant vracející se po patnácti letech zpět domů. A protože v roce 1989, dva dny před útěkem do zahraničí, přišel jeho nej-lepší kamarád podivným způsobem o život, rozhodne se celý případ znovu otevřít. V knize jsou zachycené ně-které autobiografi cké prvky, protože neumím moc fabu-lovat. Ale naštěstí mi nikdo z blízkých tenkrát nezemřel. Kmotrem knihy bude jeden z nejpopulárnějších herců současnosti. Jeho jméno do-předu neprozradím, bude to překvapení.“

Půl roku života jste strávil v Chánově, zúčastnil jste se ho-rolezecké expedice do Uzbekis-tánu, fotil jste v Keni příbytky nejchudších lidí. Jaké místo na vás nejvíce zapůsobilo?„Jednoznačně keňské slumy. Když je poznáte zblízka, cho-díte po návratu domů půl roku s úsměvem od ucha k uchu a v duchu si stále opakujete – na co já si vlastně stěžuji?! Po-hyboval jsem se v nich asi čtr-náct dní, ale už po dvou dnech jsem vážně uvažoval, že odjedu na letiště s jedinou prosbou –

prodejte mi letenku kamkoliv do Evropy…“

Co vás v Keni tak znepokojilo?„Zcela tam chybí střední tří-da lidí, většina z nich zemřela na AIDS. Na ploše velké jako Vinohrady bydlí v plecho-vých boudách téměř milion lidí. Neexistuje sociální síť, osiřelé děti se musí postarat samy o sebe. Například sot-va patnáctileté dívce zbyli na krku čtyři sourozenci. Aby všechny uživila, spala za ryby s místními rybáři a onemoc-něla AIDS… A podobných his-torek jsou tam tisíce.“

Vraťme se ještě k výstavě. Mo-hou si zájemci fotografi e od-koupit?„Myslím si, že lidé berou fo-tografi e jen jako lepší plakát. Ten seženou v hypermarketu za sto korun, tak proč by měli platit několik tisíc? Jenže má-lokoho napadne, že za kaž-dým snímkem je třeba něko-likadenní práce. V Radlicích jsem měl dlouhou dobu vel-ký ateliér, ve kterém jsem si

postavil bazén 2 x 1,5 metru. Napustil jsem ho vodou a fotil v něm akty tři dny. Ale pořád jsem nebyl spokojený se svět-ly, až teprve čtvrtý den to vy-šlo. Nebo jsem fotil v zámečku nedaleko Prahy pět dní a jsou z toho tři krásné fotografi e. Ale jinak mě zájem samozřej-mě potěší, určitě bychom se na prodeji dohodli.“

Benefi ční koncert pro MeetFactoryBenefi ční koncert a aukce ve prospěch mezinárodní-ho centra současného umění MeetFactory proběhne 6. lis-topadu od 19 hodin. Na kon-certě zazní Vivaldiho skladby dochované unikátně v par-titurách z pražských hudeb-ních archivů v kombinaci s moderní hudbou estonských skladatelů Arvo Pärta a Veljo Tormise v podání třicetičlen-ného Ensemble Inégal a es-tonského tenoristy Mati Tu-riho. David Koller zahraje na šamanský buben v Tormisově Proklínání železa, na housle koncertní mistr České fi lhar-

monie Josef Špaček v Pärtově skladbě Fratres. David Černý je autorem scény a vizuálních efektů. Vstupenky v hodno-tě 500 Kč nebo 1 200 Kč lze objednat na e-mailu: [email protected] nebo zakoupit v předprodejních sítích. Více informací na www.meetfac-tory.cz; www.inegal.cz. (red)

Výstava obrazů spolku HruškaPro potěšení, pro uvolnění a hlavně pro zábavu… proto se skupinka nadšených ama-térů schází týden co týden v ateliéru výtvarného spolku Hruška v Praze 5 a tvoří prá-ce, ve kterých každý z nich odráží svou momentální ná-ladu, pocity a jednoduše kus sebe. Na výstavě, jejíž verni-sáž je 5. listopadu od 18 hod. v Pitomé kavárně, Preslova 3, budou představeny pře-vážně olejomalby a akry-ly. Vystavují Petr Capoušek, Veronika Čeparová, Daniela Fialová, Michaela Němečko-

vá, Jitka Nováková, Dagmar Ondruchová, Lucie Strnado-vá a Věra Vyčítalová, a to až do 30. listopadu 2012.

Spolek Hruška založil v roce 1961 akademický ma-líř Miloš Hruška. Vedl jej spolu se svou manželkou, akademickou malířkou He-lenou Hruškovou-Slavíko-vou, která stojí v jeho čele dodnes a zaštiťuje zejména dětské kroužky. V jejich šlé-pějích kráčí vnučka Vero-nika Stonjeková, která vede již tři roky dospělou odnož. (red)

Emil Bratršovský

ve druhé pol. 80. let byl jedním z prvních, kteří podali fotografi cké svědectví o situaci na sídlišti Chánov, obývaným Romy

po návratu z emigrace spolupracoval se vznikajícím týdeníkem Refl ex, v pol. 90. let pracoval pro agentury pořádající mezinárodní rockové koncerty

postupně se specializoval na portréty, jeho snímky pronikly na stránky nej-prodávanějších domácích časopisů

jako fotograf se prosadil u řady čes-kých i zahraničních agentur, za své reklamní snímky získal několik ocenění

Foto: Emil Bratršovský

Page 27: Pětka pro vás - listopad 2012

27

kultura

Listopadové tipy ze Švandova divadla

FRANKENSTEIN Mary Shelley PREMIÉRA

Původní adaptace klasického horo-rového románu autorky Mary Shelley z 19. století. Příběh, který už sto let fascinuje fi lmaře i divadelníky, i když původně si jím devatenáctiletá autorka jen krátila dlouhou chvíli. Příběh vzniklý na základě sázky klade totiž otázku, zda je možné tvořit a nebýt zodpovědný za to, co jsme stvořili...

Mladý vědec Viktor Frankenstein ve jménu vědy, pokroku a lidstva (anebo vlastního ega?) překročí hranice morálky i zákona a stvoří člověka. Tedy skoro člověka. Netvora. Sám se ale svého činu zalekne a své „dítě“ odvrh-ne. Jenže Netvor je tu, myslí a snad i cítí - a hledá svého stvořitele. Tohle setkání nedopadne dobře...

V hlavních rolích: Filip Čapka a Tomáš Kobr j.h. Režie: Martin Františák

pá 23.11. | so 24. 11. | st 28.11. | Velký sál

PARCHANT MARILYNLucie Kolouchová, Natália Deáková NOVINKA

Každé holčičce by měli říkat, že je krás-ná. I když to není pravda.

Inscenace o zrodu jednoho mýtu. Mýtu MM. O tom, jak se z brunety stane blondýna a co ji to stojí, inscenace o hvězdném PR a manipulaci, inscenace o Normě Jeane Mortenson a Marilyn. Padesát let od smrti nás ikona jménem Marilyn Monroe stále fascinuje. Je pro nás nejen ztracené děvčátko, které nepoznalo rodičovskou lásku a které pak celý život zoufale toužilo po tom být milováno, ale také velká manipulá-torka a zároveň oběť manipulace. Byla dotlačena do role, kterou tak dokonale hrála celý život, a podřídila tomu vše,

i své soukro-mí. Jednoho dne jí ale role Marilyn Monroe pře-stala stačit... Bylo ale ještě kam se vrátit, zbylo pod maskou sexuální bohyně ještě něco z Normy Jeane? A je na celém světě dost lásky na to, aby se jedno opuštěné děvčátko cítilo být dost milováno?

Režie: Natália Deáková. V hlavní roli Zuzana Onufráková, dále hrají: Apolena Veldová, David Punčochář a Jakub Kudláč j.h.

st 7. 11. | pá 23. 11. | Studio

MEIN KAMPFGeorge Tabori

Jakýsi Adolf Hitler se na počátku 20. století vydává do Vídně, aby se stal malí-řem. Ovšem úspěch se nekoná a zamin-drákovaný mladík se ocitá na pokraji sebevraždy. Ještě že je na blízku zcela průměrný Žid, který jej hodlá zachránit. Jen při vší té snaze zapomene, že láska k bližnímu může být životunebezpečná a že doporučovat zoufalcům, aby se věnovali politice, se nemusí jemu ani světu vyplatit. A Bůh? Prý tam byl celou dobu s nimi. Příběh nekončících otázek a odpovědí, hořkého humoru i tichého pláče, podivných vzpomínek na budouc-nost. Fraška, v níž se z melodie valčíků stává hřmot holínek.

Hrají: Filip Čapka, Miroslav Hruška, Tomáš Pavelka, Martina Krátká, Petra Hřebíčková a Marek Pospíchal.

Režie: Anna Petrželková.

út 6. 11. | po26. 11. | Velký sál | 150 min.

HEDA GABLEROVÁ Henrik Ibsen DERNIÉRA

Poslední tzv. velká ženská hra H. Ibsena přináší řadu témat, která ani po sto dvaceti letech neztrácejí na své síle: ať už jde o podivně sebedestruktivní souboj s malostí a nudou, neschopnost přistoupit na kompromisy či totální deziluzi z vlastních činů.

Hedě je devětadvacet let a ještě nedávno měla pocit, že si život zařídila podle svého. Za ní je dlouhá svatební cesta, z níž se právě s manželem vrátili. A před ní dlouhé nudné dny v podivně mrtvolné vile. Navíc se objevuje až příliš mnoho přízraků z minulosti, včetně osudové lásky. A manžela zajímají především knihy a místo profesora. Řešení se pomalu ztrácí v nedohlednu. Zbývá jediné – oprášit pistole generála Gablera.

Hrají: David Punčochář, Jana Stryková j.h., Apolena Veldová a další. Režisérem inscenace je jeden z nejvýraznějších talentů mladé divadelní generace – Daniel Špinar.

pá 9. 11. | Velký sál | 140 min.

ČESKÝ KALENDÁŘ

LISTOPADMichal Horáček

Pásmo villonských balad autora Michala Horáčka, které jsou věnovány promě-nám kalendářního roku a jeho prožívání; divákům je za přítomnosti autorů skla-deb představuje plejáda vynikajících zpěváků, šansoniérů a muzikantů. V listopadu bude hostem zpěvák Martin Chodúr.

ne 18. 11. | Velký sál | 70 min.

BUCHTY A LOUTKY

Nezávislé alternativní loutkové divadlo pro děti i dospělé působící již 20 let

na české profesionální divadelní scéně. www.buchtyaloutky.cz

LYNCH DERNIÉRA

Ohni se a pojď! Příběh agenta Coopera volně inspirovaný kultovními fi lmy amerického režiséra Davida Lynche.

po 5. 10. | Studio | 90 min.

SCÉNICKÉ ROZHOVORY

JAN FISCHER

Pravidelná talk show začíná svou jubi-lejní, desátou sezonu. Druhým hostem v sezoně 2012/2013 bude statistik, viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj, politik a kandidát na funkci prezidenta České republiky Jan Fischer.

čt 22. 11. | Studio | 90 min.

KONCERTY

CLARINET FACTORY

Tradiční setkání klarinetových kouzel-níků a Alana Vitouše. Letos pokřtí své nové album ve Studiu Švandova diva-dla. Zapomeňte na žánrové předsudky, přijďte s otevřenou myslí a odvahou stát se spoluautory skladeb a improvi-zací. Více na www.clarinetfactory.cz.

út 20.11. | 20:00 |

VLASTA REDL

V závěru měsíce listopadu vystoupí Vlasta Redl a jeho hudební hosté ve vel-kém sále Švandova divadla. Více na www.redl.cz.

pá 30.11. | 20:00 |

www.svandovodivadlo.cz

pá. 2. 11. – Vrať mi moje játra Žánr této divadelní hry nejlépe vystihuje její podtitul: něžný horor. Nejde o inscenaci zaobírající se proble-matikou obliby metanolu u našich milovníků alkoholu, ani nemá pochmurnost dušičkových dnů, byť nebož-tíky jiskří.

st. 7. 11. – Egon Bondy - Poezie 1989–1992 (Dvě léta)Premiéru tohoto nového pořadu jsme uvedli kon-cem minulé sezony v interpretaci principála Radima Vašinky a měla nečekaně velký ohlas. Doplněno i unikátním Mazalovým snímkem Bondyho procházky předpřevratovou Prahou s jeho osobitým výkladem!

pá. 9. 11. – Jacques Prévert: Není čeho se bát, aneb Ten bláznivý dětský svět nedělního rána Představení evokuje u diváka i vlastní vzpomínky na léta dětství. Je pestrou podívanou, doplněnou útrž-ky populárních melodií francouzských hitů 20. a 30. let min. stol. (Mistinguet, Chevalier, Trenet, Arlety, Prejean, Sablon aj.) Hrají: Binarová, Černohorská, Kessler, Rychlý, Vašinková. Udělen grant HMP.

st. 14. 11. –Holan: Dva příběhy (Návrat a Martin z Orle, řečený Suchoruký)Je zvykem v našich krajích huhlat Holana vzne-šeně, téměř nadpozemsky, tak trochu záhadně. Vyloupneme-li jeho verše ze skořápky této tzv. holanovské dikce, zjistíme s překvapením, že jsou mnohem srozumitelnější, než jak vypadají. Přednes: Radim Vašinka, nositel Růže.

pá.16. 11. – Radim Vašinka: Jinošství, mužství, kre-ténství…Scénická férie poezie autenticky interpretova-né samotným principálem v ledabylém převleku za autora!

st. 21. 11. - To nejlepší z CamihoVe spolupráci s vydavatelstvím Argo, spojeno se „křtem“ právě vydávané knihy překladů Miloše Rottra! Představení z našich nejoblíbenějších Camiho skečů.

pá.23. 11. – Budete se divit, až vám uši upadnou a oči vylezou z důlků Zbrusu nový pořad romských vyprávění, odpre-

miérovaný v závěru minulé sezony; příběhy plné krevnatého života, osobité dikce, vykreslené sytými barvami, pulzující nezkrotným temperamentem, jis-křící humorem, nevyhýbající se ani drsnému vyjádření negativních stránek lidské povahy, lidské existence, světa i zla samotného.

st. 28. - Čan: Jako když otvíráte dlouhý zip na jejích

černých šatech večerních

Druhý pořad z osobité poezie předčasně zesnulého našeho básníka-exulanta, tentokráte čerpající vět-šinou z jeho rozverných Zpěvů skoro sokolských. Účinkují Irena Hýsková a Lucie a Radim Vašinkovi. Inscenaci by udělen grant MK ČR.

pá. 30. - Detektiv Tom Šark - PREMIÉRA

Sociálně detektivního drama o 17 obrazech, které podle povídek Jana Mošťka sepsal a do činohry pře-vedl Radim Vašinka. Tomáš Rychlý v hlavní a titulní roli Toma Šarka! (Udělen grant HMP.)

Plzeňská 76. Rezervace: tel.: 604 909 517, e-mail: [email protected], www.orfeus.czDopravní spojení: metrem k Andělu, pak tramvají č. 4, 9, 10 a 16 směr Motol, stanice U ZvonuZačátky představení: od 19.00 hod., otevřeno od 18.00 hodin.

Page 28: Pětka pro vás - listopad 2012

28

historie

Na Smíchově existuje tiskárna již 135 let Jednu z pozoruhodných tradic

vývoje polygrafi ckého průmy-

slu v Praze vytvářely tiskařské

podniky, které po dlouhá dese-

tiletí působily v areálu současné

tiskárny Libertas.

PhDr. Dušan Sedláček

Tiskárna Libertas navazuje na tradice několika tiskáren, z nichž první vznikla v je-jích současných objektech na Smíchově již ve druhé polovině 19. století. I když se od té doby měnili majite-lé, technologie výroby i vý-sledná produkce, byla jejich historie vždy spjatá s historií a životem této městské čtvrti.

Zakladatel smíchovské tis-kárny Josef Koppe se narodil v Nové Pace u Jičína. Původ-ně se vyučil rytectví a také broušení skla a drahokamů. Po přestěhování do Prahy se zabýval převážně rytím skla a v tomto oboru vynikl nato-lik, že zakázky získával nejen v zemích rakousko-uherské monarchie, ale i v dalších ze-mích. Poháry s různými ryti-nami si u něho nechali zhoto-vit dokonce saský král a ruský car.

V Praze jej oslovil také pro-fesor očních nemocí Hosner se žádostí, aby pro něj vyhotovil několik modelů zřítelnic oka, což úspěšně provedl za pou-žití želatiny. To jej posléze při-vedlo na myšlenku rýt do skla písmena abecedy a do takto vzniklých formiček lít želati-nu. Vyrobená písmena se pak používala jako bezpečné zá-lepky na dopisy, namísto dříve používaných pečetí z vosku. Později začal rýt do skla také obrázky svatých, které rovněž vyléval želatinou a na tento podklad lepil tištěné bronzo-vé obrázky. Zvláštní oblibě se tehdy těšily jeho tzv. obráz-ky porcelánové, kdy želatinu zbarvil jako pergamen a po-tiskl ji stříbrným bronzem.

Okolo roku 1850 vyrážel mosaznými puncy plastické obrázky pozlátkové, ručně kolorované. Později zavedl ve své dílně litografi i a tisk z ocelorytinových desek, au-totypii a chromolitografi i. Údaje o tom, kdy jeho tiskař-ská dílna na Starém Městě ofi ciálně vznikla, se liší, nej-častěji je uváděn rok 1843 nebo 1845. Tehdejší Adressbuch der königlichen Hauptstadt Prag, der Stadtgemeinden Karo-

linentahl, Smichow und der Bergstadt Wysehrad, který byl vydán v roce 1859, uvádí: „Koppe Josef, Bilderererzeu-ger – Liliengasse 247“.Stěhování kvůli hluku a kouři

Majitelé tiskařských i jiných dílen, které se nacháze-ly ve stísněných prostorách domů nebo dvorů ulic na Sta-rém Městě, jako byla právě Li-liová, měli při jejich rozšiřo-vání problémy s majiteli domů a jejich obyvateli. Těm vadil hluk strojů, kouř i další nega-tivní vlivy spojené s provozem dílen. Ve starých budovách také nebylo možné provádět stavební úpravy na míru stá-le rozměrnějších tiskařských strojů a novějších výkladních skříní. Proto mnozí začali přemísťovat dílny do mno-hem příznivějších podmí-nek rozvíjejícího se Smíchova s jeho širokými ulicemi, no-vými domy i možností využí-vat výhody nově postavených mostů a železniční trati.

Jedním z nich byl také syn Josefa Koppeho Alexandr Leopold, který se spolu s ot-cem věnoval tisku svatých obrázků. Do té doby malou dílnu přestěhoval v roce 1877 na Smíchov, do ulice Havlíč-kovy (nyní Zubatého), kde již dříve vlastnil dva domy – čp. 328 a 450. Později byla přenesena do novějšího ob-jektu v ulici Husově (nyní Drtinova), podle číslování č. 10. Tiskárnu převzal po A. L. Koppem jeho syn Jiří Gustav a podnik vedl až do roku 1912.

Pohlednice a mapy vytlačily svaté obrázky

K ukončení samostatné čin-nosti smíchovské tiskárny Koppe došlo v roce 1912, kdy se spojila s podnikem rodi-ny Bellmannovy, který patřil ve své době k nejznámějším v Praze, a na přelomu století byl nejvýznamnějším vyda-vatelem pohlednic v českých zemích. Alexandr Leopold Koppe a jeho syn Jiří se s Kar-lem Bellmannem a jeho sy-nem Arturem znali řadu let. V době, kdy se podnik Koppe přestěhoval na Smíchov, se tu různými technikami tiskly a expedovaly především svaté obrázky, k čemuž byla nut-ná úřední licence. V té době nebylo jednoduché ji získat, a tak Koppovým vypomáhali právě Bellmannové.

Když v tomto roce došlo ke spojení fi rem a přestěhování Bellmannovy výroby do mo-dernějších prostor v Husově (nyní Drtinově) ulici, umožni-lo to značné rozšíření produkce tiskárny. I když se až do roku 1926 stále ještě tiskly svaté ob-rázky, převažoval především tisk pohlednic, knížek, map a různého propagačního ma-teriálu. Zpočátku se uvádělo, že tisk provedly „Spojené gra-fi cké ústavy Koppe-Bellmann, akc. spol. Praha – Smíchov“, později pouze Koppe-Bell-mann. Existence fi rmy skon-čila v roce 1926, kdy ji koupil Melantrich, akciová společnost pro grafi cký průmysl a nakla-datelství v Praze.

V Melantrichu pracoval i Jaroslav Foglar

Když Melantrich v roce 1926 odkoupil akcie společnos-ti Koppe-Bellmann, převzal pouze budovu, většinu strojů a tiskárenského zařízení dří-vější majitelé odprodali. Bylo rozhodnuto, že na Václavském náměstí bude ponechán pouze tisk denních a dalších novin a všechny ostatní činnosti se postupně přemístily na Smí-chov, kde došlo k přestavbě budov podle plánů stavitele Vorlíčka. Staré křídlo dvorního traktu bylo odbouráno a dosud dvouposchoďová křídla orien-tovaná do ulice získala nástav-bou další dvě poschodí.

V přízemí nové budovy, spo-jené v jednu místnost s krytým dvorem, byly například velké knihtiskové stroje, mimo jiné rotační stroj ofsetový, zaří-zení pro pět barev současně, na kterém se tiskly obálky pro Pražský ilustrovaný Zpravo-daj, Hvězdu, Vkus, Ahoj a dal-ší barevné časopisy. Mimo jiné zde pracoval i Jaroslav Foglar autor Rychlých šípů, jako šéf-redaktor populárního časopi-su Vpřed. V rozsáhlých skle-pích pod všemi budovami byly sklady, které pojaly 20 vagonů rotačního a plochého papíru. Ve strojovně byla vlastní stud-na s velmi silným pramenem, která dostatečně zásobovala oddělení s velkou spotřebou vody. K dalším úpravám ob-jektů pak došlo podle plánů stavitele Mlsala v období let 1939 až 1945.

RETUŠÉŘI při práci. Foto: archiv Libertas

Page 29: Pětka pro vás - listopad 2012

29

historie

Statisícové náklady časopisůV roce 1950 byl vyhláškou mi-nisterstva informací a osvěty Melantrich znárodněn a vznik-la fi rma Svoboda, tiskařské zá-vody, národní podnik v Praze. Ten měl čtyři samostatné zá-vody. Tiskárna na Smíchově nesla označení závod 1, závod 2 byl na Anenském náměstí, zá-vod 3 v ulici Plzeňské a závod 4 v ulici Ostrovní. V tiráži knih a časopisů závodu 1 se v prv-ních letech uvádělo: Tiskne Svoboda, grafi cký závod n.p. Praha Smíchov, Nikose Belo-jannise 12 (nyní Drtinova 10) a v pozdějších letech: Svoboda, grafi cké závody n.p., závod 1, Praha Smíchov, S.M. Kirova 43 (nyní Štefánikova). Do ob-jektu tiskárny bylo umístěno podnikové ředitelství Svobo-dy, které se později, v roce 1977 přestěhovalo do nově vybudo-vaného objektu v Praze-Male-šicích. Součástí tiskárny bylo i odborné polygrafi cké učiliště a v prvních letech se v objek-tu vyráběly také gramofonové desky Esta.

Produkce tiskárny byla po celá léta velmi rozsáh-lá. Rotačním hlubotiskem se tiskly časopisy Vlasta (náklad 800 000 výtisků), Svět motorů (420 000), Mladý svět, Signál, Svět socialismu, Českosloven-ská televize, Ahoj, Praktická žena, Žena a móda. Na třech ofsetových rotačkách vyjížděly časopisy Dikobraz, Květy, Věda a technika mládeže, ABC mla-dých techniků, Mateřídouška, Ohníček, Ogoňok. Kromě ča-sopisů se tímto způsobem tiskla

také veškerá beletrie a černo-bílé publikace. Tiskly se kni-hy o tvorbě malířů, fotografů, knihy o krásách Českosloven-ska, o Praze a dalších městech. Publikace obsahovaly texty nejen české, ale také německé, anglické, francouzské a do-konce švédské, fi nské a dán-ské. Smíchovský závod patřil ve svém oboru k nejúspěšněj-ším a nejuznávanějším.

Pokračování tradic

V souvislosti s politicko-eko-nomickými změnami po roce 1989 vznikla v roce 1992 osa-mostatněním části Tiskár-ny Svoboda, grafi cké závody n.p., závod 1, Praha Smíchov

akciová společnost Tiskárna Libertas, a.s., Drtinova 10/557 Smíchov, která v současné podobě existuje od roku 1998. Předmětem podnikání se sta-la polygrafi cká, nakladatel-ská, vydavatelská a reklamní činnost, distribuce tiskovin, vedení účetnictví a ekono-mické poradenství. V tiskárně skončil již v roce 1993 hlubo-tisk a výroba byla převedena na kotoučový a archový ofset. V následujících letech držela tiskárna krok s technologic-kým vývojem. V roce 2001 skončila éra klasické ruční montáže a bylo instalová-no zařízení na laserový osvit a výrobu desek na stříbrné

bázi Agfa Galileo. V letech 2004-2005 pořídila tiskárna v té době nejproduktivnější archové ofsetové stroje KBA Rapida 105-4. Souběžně pů-sobí kotoučový ofset se stro-jem UNIMAN 4/2s a rozvíjejí se netradiční tiskové metody jako Metal FX či Hexachrom. Po uzavření tiskárny Naše vojsko přebrala tiskárna Li-bertas výrobu vysokonákla-dových magazínů skupiny Bauer Media. Převedením po-lygrafi cké výroby Kartografi e Praha, SPN a nakladatelství FORTUNA byla doplněna za-kázková náplň archových strojů, především značky MAN Roland.

„Snažíme se najít nové příležitosti,“ říká Robert Tůma, ředitel tiskárny Libertas, a. s.

Velice turbulentní prostředí. Tak nazývá

ředitel tiskárny Libertas Robert Tůma stav

panující v tiskárenském oboru, ve kterém

se pohybuje již 15 let.

Celosvětově se již několik let mění podo-ba médií. Reklama i obchod se přesou-vají na internet, knihy a časopisy lze číst v iPadech či ve speciálních čtečkách. Mají tiskárny ještě budoucnost?„Společně s našimi zákazníky věří-me, že určitá perspektiva tu je, musí se jen najít. Papírové časopisy a pře-devším noviny jsou ohroženy poho-dlností čtenářů a náš obor se v bu-doucnu hodně změní. Proto hledáme pro tiskárnu další strategii ve střed-nědobém horizontu. Doba směřuje k personalizovaným tiskům a tiskům nízkonákladových hobby časopisů. Historicky jsme vázáni ke Smíchovu, chceme zde i nadále působit a obslu-hovat centrum rychlými dodávkami nízkonákladových tiskovin. Devade-sát procent polygrafických zakázek se zadává v hlavním městě, sídlí tu většina vydavatelů a nakladatelů. Ti všichni potřebují různé makety svých produktů, letáky, prospekty a další tiskoviny.“

Jakou produkcí se tiskárna aktuálně zabývá?„Především publikačním tiskem, hlav-ně časopisy do 15 000 kusů výtisků. Jde o hobby, zájmové a specializované ma-gazíny pro užší skupiny čtenářů, napří-klad automobilové časopisy, o zbraních a podobně. Některé atypické formáty se dělají i v kusových nákladech. Ale samozřejmě toho umíme mnohem více – tiskneme noviny, knihy včetně ná-ročných barevných publikací, učebni-ce, katalogy a brožury, mapy a atlasy, plakáty, letáky a skládačky a kalendáře všeho druhu. Za kalendáře jsme obdrželi řadu ocenění, právě tak jako za knihy.“

Čím se Libertas liší od konkurence?„Tiskárny standardně pracují se čtyřmi základními barvami, my jich nabízíme šest. Umíme přidat dvě přímé barvy nebo barvy kombinovat se stříbrnou a zlatou. Partnerům poskytujeme plný servis, v podstatě nic není nemožné včetně různých výseků, ražeb a sklá-dání. Stačí si říci, a my to uděláme!“ (md)

V SOUČASNÉ DOBĚ tiskárna Libertas splňuje všechny parametry moderního závodu. Foto: archiv Libertas

Page 30: Pětka pro vás - listopad 2012

30

inzerce

3602

1a

AKCE!

Do konce roku 2012 bělení lampou ZOOM!

pouze 9000,- Kč, včetně dentální hygieny.

SC-3

2090

4/05

Za opravnou 1, Praha 5 - Motol, +420 604 20 20 20, www.citroen-praha.cz

VY JEZDÍTE, MY SE STARÁME

CITROËN GRAND PICASSO364 900 Kč*

CITROËN C3219 900 Kč*

CITROËN BERLINGO MULTISPACE229 900 Kč*

*cena garantována při financování od UniCredit Leasing

přihlaste se k odběru newsletteru na www.citroen-praha.cz a

získejte 25% slevu na servis

garance5 LET

AKČNÍCENA

náhradní vozidlo ZDARMA

SC-3

2108

7/10

Jindřicha Plachty 27, 150 00 Praha 5

tel.: 257 216 556, mobil: 721 457 392

[email protected], www.plachta.cz

Napněte PLACHTY a vyplujte na cestu rájem gurmánů!

RESTAURACE PLACHTA to pravé místo pro

● SOUKROMÉ I FIREMNÍ AKCE, OSLAVY, VEČÍRKY…

● SVATEBNÍ HOSTINY

● RAUTYRezervujte si své místo na www.plachta.cz/cs/rezervace

Inzerát 188 x 63 grill.indd 2 28.10.2012 23:42:32

SC-320900/15

U KLIKOVKY 10, PRAHA 5, Tel : 257 210 146 Mob: 773 686 865 info@restaurace-rizkarnacz WWW.RESTAURACE-RIZKARNA.CZ

www.restaurace-rizkarna.czNEJV TŠÍ NABÍDKA POCTIVÝCH ÍZK V PRAZE!OCHUTNEJTE ÍZEK JAKO OD BABI KY.

ROZVOZ ÍZK A UZENÉHO

ZDARMA PRAHA 5 a PRAHA 6

07.00 - 03.00

SC-321276/05

Váš inzertní poradce pro časopis

tel.: 777 956 858

Pavel

Bendík

PĚTKAPĚTKA pro váspro vás

SC-321446/41

SC-3

2188

2/01

SC-321763/01

OČNÍ OPTIKA DRGA

SLEVA 80 % NA BRÝLOVÉ OBROUČKY

S TÍMTO INZERÁTEM NAVÍC POUZDRO ZDARMA.

WWW.OPTIKADRGA.CZ

OC TESCO LUKA (METRO B)

Kampaň na propagaci léčebného lázeňství je realizována v rámci Integrovaného operačního programu fi nancovaného Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Tradice dlouhá několik set let, více než třicet lázeňských míst, vysoce kvalitní lé-kařská péče, progresivní léčebné a rehabilitační metody, stovky léčivých pramenů a bohatá naleziště peloidů (slatina, rašelina a bahno), neopakovatelná atmosféra a architektura, to vše dělá z České republiky jednu ze světových lázeňských velmocí.

Ve srovnání se zahraničím jsou naše lázně unikátní díky osvědčenému propojení lékařské vědy se sílou přírodních zdrojů. Namísto chemických léčiv nabízí tradiční lázeňská péče návrat k přírodě a jejímu bohatství. Blahodárné působení každé lá-zeňské kúry přetrvá dlouhou dobu po jejím ukončení, ať už jde o léčbu konkrétních zdravotních potíží nebo jejich prevenci, relaxaci či omlazení organismu.

Léčebné lázně jsou

unikátní českoumedicínou

Více informací naleznetena www.lecebnelazne.cz

ři lá ň ký h í k li í lé

u

štukování panelu – stěrkování,

lakování oken, dveří, pokládka lina,

čištění koberců, úklid, maskování

ploch folií, sestěhování nabytku,

vše za rozumné ceny,

tel. 272 734 264, 607 719 394

Malování od 20,- Kč m2

SC-3

2109

4/30

Page 31: Pětka pro vás - listopad 2012

31

inzerce

SC-321153/13

www.jk.cz

S tímto kuponem 10%zvýhodnění na celý sortimenta služby v našich prodejnách.Nabídka platí do 31. l. 2013.Výhody nelze sčítat.

V září jsme rozjeli partnerský projekt pro nezávislé maloobchod-níky s názvem Můj obchod. Vybraným obchodům s  potravinami, které splňují přísná kritéria pro provoz a uchovávání potravin, na-bízíme balík marketingové podpory s ucelenou identitou a aktivní obchodní spolupráci.

Celková koncepce pro-jektu vychází z dlouho-dobé strategie velkoo-bchodu MAKRO Cash & Carry podporovat segment nezávislého maloobchodu. Kon-cept Můj obchod zah-rnuje především mar-ketingovou a  provozní podporu; vlastnictví obchodů s  potravi-nami přitom zůstává zcela nedotčeno.

Obchodům vytvoříme novou identituZákladem partner-ské aliance je nová identita obchodu v  oranžovo-zeleném barevném provedení. Obchody získají nové logo a základní POP materiály, které za-traktivní prodejní ko-munikaci. Současně navrhneme vhodnější rozmístění regálů i  zboží podle našich zkušeností a  know-how o  nákupním cho-vání zákazníků.

Projektem Můj obchod v  nás maloobchodníci získávají především zkušeného a  spoleh-livého partnera se ste-jným cílem, a tím je spokojený zákazník, který se bude často a rád vracet.

Více informací získáte na zákaznické lince: 844 999 111e-mail: [email protected]

MAKRO Cash & Carry - Startujeme partnerskou alianci Můj obchod

FITNESS | WELLNESS | SPA

Lifestyle Clubs

www.holmesplace.cz

HLASUJTE PRO BOŽSKÉ TĚLO A VYHRAJTE CENY V HODNOTĚ 19 500 KČ V HOLMES PLACE

Page 32: Pětka pro vás - listopad 2012

32

NOVÁ VES POD PLEŠÍU MNÍŠKU POD BRDY

www.vcelnik.cz | [email protected] zdarma 800 522 222

prodejce

developer

KUCHYŇSKÁ LINKA V CENĚ!

800 500 506více info na fi nep.cz

• elegantní a chytře řešené byty • metro Stodůlky 200 m• oblíbená a zavedená lokalita• výborná občanská vybavenost

BRITSKÁ ČTVRŤPRAHA 5 – STODŮLKY

NOVĚV PRODEJI

501-12_FIN_kampan_BRITSKA-IV__PETKA-PRO-VAS_92x130mm_v1.indd 1 11.10.2012 17:09:02

inzerce

SC-311831/11

SC-3

2171

6/01

SC-321876/01

Page 33: Pětka pro vás - listopad 2012

33

zajímavost

Stále více Čechů sahá raději po vývrtce než otvíráku Obliba vín všech druhů v české společnosti dlouhodobě roste. Víno tvoří běžnou součást nejen slav-

nostních tabulí v tuzemských domácnostech, ale popíjí se i při každodenních příležitostech.

Právě během podzimu se také rozšiřuje nabídka vin-ných produktů v obcho-dech a v rámci podzimních slavností, jako je například vinobraní. Na to, které pro-dukty jsou právě v kurzu a která vína se hodí například na štědrovečerní tabuli, jsme se zeptali odborníků z Wine-World.cz, sídlící v Holečkově ulici, kteří se prodejem vín dlouhodobě zabývají.

Podle obchodního ma-nažera společnosti Tomáše Kořénka nyní právě vrcholí objednávky z fi remní sfé-ry. Důvodem jsou blížící se Vánoce a potřeba vína jako dárku pro obchodní partne-ry. „Pro tyto účely se skvěle hodí kolekce tří vín z oblasti Bordeaux, vinařství Claren-ce Dillon Winery, které je přímo spjaté s Château Haut--Brion, jedním z pěti hlav-ních zámků v této oblasti,“ vyzdvihuje francouzská vína Vladimír Veselý, manažer vi-noték Wine World Fresh v ob-chodních centrech Palladium a Chodov. Zájem je také o svě-ží vína, především odrůdy Sauvignon Blanc, konkrét-ně odborníky velice příznivě hodnocena francouzská vína z oblasti Sancerre – Domaine Fouassier.

Ochutnáte izraelské, nebo čínské?

V Česku stále vzrůstá obliba vín z méně vyhlášených vi-nařských oblastí a exotických zemí. Příkladem jsou nápoje čínského vinařství Changyu či izraelského butikového vinař-ství Tulip Winery. I přes tento trend ale zůstává zakořeněn v českých spotřebitelích pat-riotismus, tedy preference do-mácí produkce. Nejoblíbenější tuzemská vína jsou Müller Th urgau 2011 od Josefa Dufka ze Svatobořic a Šebestův Ryz-link vlašský 2011 z vyhlášené viniční trati Liščí vrch. Tato vína jsou zhmotněním váš-ně a poctivé práce na morav-ských vinicích.

Méně známá jsou například vína německého původu. Vý-jimkou je německé vinařství z oblasti Mosela – Dr. Pau-ly-Bergweiler, které nabízí i vinotéky v Praze 5. Kvalitu těchto vín dokládá i fakt, že Stefan Pauly, pokračova-tel starého vinařského rodu, v těchto dnech přebírá v USA

cenu pro vinaře roku 2012, kterou každoročně uděluje prestižní časopis Wine & Spi-rit.

Patriotismus vyhrává

Říká se, že víno je zdravé. Rozšiřuje cévy a zlepšuje krevní oběh, zároveň dodává tělu vitaminy. Ty samé klady ale vyzdvihují i konzumenti piva. Jaké jsou ale mezi těmi-to nápoji rozdíly a v čem víno vyniká? „Z vína vám nikdy nenaroste pivní břich. Oví-nění lidé bývají živější, ve-selejší a mají i přes množství vypitého alkoholu větší ‚jis-kru v oku‘, na rozdíl od kon-zumentů piva, kteří často

působí unaveně,“ komentuje s nadsázkou Tomáš Kořének.A na jaké události se vina-ři i milovníci vín v listopadu připravují? Čas burčáku již pominul, a tak se vinaři a ob-chodníci těší na dvě tradiční události. Příchod Beaujolais nouveau a Svatomartinského vína. V předchozích letech český patriotismus s přehle-dem vyhrál a Svatomartin-ských vín se prodalo o po-lovinu více než „mladých Francouzů“. Důvody jsou na-snadě: rozdíl mezi karbonic-kou macerací v případě Bea-ujolais a tradičním řízeným kvašením Svatomartinských vín dává konzumentům roz-

dílný chuťový zážitek. Čes-ká veřejnost se spíše přiklání k domácí tradici. Občané Pra-hy 5 si mohou Svatomartinská vína okoštovat již 11. 11. v 11.11 hod. ve vinotéce L. C. Nicolas, Žatecká č. 3, kde proběhne otevření těchto mladých vín.

Čím si připít o Vánocích?

Závěrem se naskýtá aktu-ální otázka - jaké víno se hodí ke štědrovečerní večeři, tedy ke kaprovi se salátem či ke klasickému řízku? „Obec-ně se ke kaprovi hodí plněj-ší bílé víno typu rýnského ryzlinku v pozdním sběru, k vepřovému řízku s bram-borovým salátem pak lehčí červené víno, například ra-kouská odrůda Blaufränkisch(česká Frankovka). Dobrým kompromisem, pokud se u jednoho stolu sejdou příz-nivci obou menu, je víno rů-žové, mírně barikované,“ radí Tomáš Kořének. (red)

Co je to víno s přívlastkem?

Víno s přívlastkem se vyrábí z hroznů, rmutu nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné stanovené pro vinařskou oblast prováděcím právním předpisem, sklizených ve viničních tratích. Musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu, navíc bývá označováno názvem přívlastku, názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů.

Kabinet: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukerna-tosti.

Pozdní sběr: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cuker-natosti.

Výběr z hroznů: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.

Výběr z bobulí: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

Výběr z cibéb: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 31 stupňů přírodní cukernatosti

Ledové víno: vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 7 °C a niž-ších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

Slámové víno: vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.

Botrytický výběr: vyrábí se z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou.

Barrique: víno zraje v dubových sudech a částečně přejímá jejich vůni

Sur lie: víno leží v nádobách na jemných kvasnicích, které jsou míchány

(Zdroj: Wikipedie)

Třídění vín podle obsahu cukru

suché:nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr

polosuché: 4,1–12 g zbytko-vého cukru/litr

polosladké: 12,1–45 g zbyt-kového cukru/litr

sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru/litr

(Zdroj: Wikipedie)

Ilustrační foto: WineWorld.cz

Hájek – zedníkVEŠKERÉ ZEDNICKÉ, OBKLADAČSKÉ,

MALÍŘSKÉ A BOURACÍ PRÁCEKompletní rekonstrukce bytu, domku,

kancelářských a sklepních prostor.Odvoz suti zajištěn.

Mobil: 777 670 326

SC-3

1149

7/17

Kadeřnictví Lidická 6

Praha 5- Smíchov

nabízí slevu 100 Kčza poskytnuté služby nad 300 Kč

v dámském odděleníPány stříháme za 90 Kč

Tel. 257 323 230 nebo 257 328 146

INZERCE

SC-3

2191

7/1

Page 34: Pětka pro vás - listopad 2012

34

životní prostor

Pomohou dopravě i prostředí Prahy 5 elektrokola? Desítka občanů Prahy 5 si

v půlce října vyzkoušela před

radnicí zdarma jízdu na elektro-

kolech.

Elektrokola mají proti elektro-mobilům nebo skútrům řadu výhod. Nepotřebujete řidi-čák, skládací e-kola vezmete i do tramvaje nebo autobusu, a i s vybitou baterií na kole vždy dojedete. Kdo si e-kolo vyzkou-šel, zjistil razantní akceleraci a příjemnou pomoc 250W mo-toru. Podle stylu jízdy baterie pomohou na desítky kilometrů.

Moderní radnice i fi rmy učí své úředníky jezdit do teré-nu na e-kolech. Také v Praze některé velké fi rmy již mají ve vrátnicích fl otilu e-kol, která si zaměstnanci jedno-duše rezervují na potřebnou dobu a ve vrátnici obdrží klíč ke stojanu, kde se e-kola stále dobíjejí. Radnice Prahy 5 má dva elektromobily, elektrický skútr, ale zatím žádné e-kolo.

Je potřeba odstranit další bariéry

Praha 5 byla roky „černá díra“ na cyklomapě Prahy, ale situace se mírně zlepšuje pře-devším díky iniciativě cyklo-komise a investicím Magis-trátu hlavního města Prahy. Zprůjezdněný Anděl, cyklo-pruhy na Hořejším nábřeží nebo ve Vrchlického ulici, skvělá stezka z Lihovaru až do Radotína, jízda v proti-směrce na Kesnerku, celkem bezproblémový přívoz z Cí-sařské louky k železničnímu mostu, to jsou příklady akcí magistrátu. Radnice Prahy 5 pomohla s přípravou míst na stojany na kola a připravila

strategický návrh sítě v Praze 5, tzv. cyklogenerel.

Komise spor-tu v létě vyhlási-la v Pětce pro vás malou anketu, kde cyklisté vytipovali desítku míst vhod-ných pro zlepšení. Komise ve spoluprá-ci s projektem www.BICY.it a Evropskou rozvojovou agen-turou, s.r.o. (www.eracr.cz) uspořáda-ly kulatý stůl ex-pertů, u kterého se projednávaly další vhodné intervence. Mezinárodní pro-jekt BICY zafi nan-cuje radnici Prahy 5 studii s návrhem vhodných neinves-tičních a investič-ních akcí. Cyklisté a chodci z Barran-dova a ze Slivence například čekají na slibovaný cyklochodník podél barran-dovské spojky. Podobně opra-va rozbahněného chodníku od přívozu z Císařské louky k železničnímu mostu nebo vyznačení stezky kolem Me-etFactory z Knížecí na Zlíchov,

to jsou další příklady nenároč-ných akcí, které není vhodné odkládat. Investice z hl. m. Prahy se bohužel v příštím roce nezlepší, a proto je nut-né připravovat levné akce, fi -nancované z vlastních zdrojů radnice Prahy 5. Koncem roku

ve spolupráci s projektem BICY se veřejně vyhodnotí studie s návrhy odstraňování bari-ér pěší a cyklistické dopravy. Své náměty můžete zasílat na e-maily: [email protected] a [email protected]. (red)

FUNKČNÍ A CHYBĚJÍCÍ cyklostrasy v Praze 5: modrá – funkční, červená – chybějící.

JÍZDU na elektrokole si vyzkoušel i zastupitel Prahy 5 Ing. Ondřej Velek.Foto: Michal Fairaizl ELEKTROKOLA se jednoduše nabíjejí ve stojanech. Foto: Jakub Ditrich

Některá místa v Praze 5 vytipovaná pro zlepšení cyklodopravy z ankety Auto*Mat

Komise RHMP pro cyklistickou dopravu

Lihovar

Plzeňská – Poštovka

Anděl – Karlovo náměstí

Plzeňská ulice

most Legií

AUTO*MAT – soutěž o nejlepší cykloopatření, 2012

Zklidněná cyklotrasa Košíře – Jinonice

Cykloobousměrky v ulicích Holubova a Na Neklance

Legalizace průjezdu po železničním mostě P2-P5

Cyklostezka na chodníku podél Strakonické (k žel. mostu)

Cyklostezka na lávce přes Smíchovské nádraží

Cyklostezka podél Radlické

Page 35: Pětka pro vás - listopad 2012

35

provádí technické, evidenční, dovozovéa přestavbové prohlídky pro osobní

a nákladní automobily, přívěsy (do 3,5t)

www.STKMOTOL.cz

Emise tel.: 257 216 489

STK tel.: 257 210 963

Úřední hodiny:Po, St 7 - 17; Út, Čt 7 - 15,30 hod.

Plzeňská 215b, Praha 5

životní prostor

Program Stanice přírodovědců

So 3. 11. Podzimní tradice14.00 hod. Slavnostní otevření nové expozice ve venkovním teráriu 14.30–15.30 hod. Jízda na ponících14.00–17.00 hod. Dílna aranžování věnců (v sále)Vstupné: 70 Kč (otevírání expozice, dílna, vození na ponících), jízda na ponících 10 Kč, další výrobek na dílně á 60 Kč.

Skleník a tropické teráriumotevřeno: út 14.00–18.00 hod., st, čt 14.00–16.00 hod.vstupné: dospělí 20 Kč, děti 10 Kč.Zahrada je otevřená v pracovní dny 9:00–19:00

St 7. 11. Paleontologické odpoledne 15.00 – 17.00 hod.

Stanoviště, na kterých se dozvíte o historii Země, dinosaurech a další zajímavosti, tvořivé dílny, promítání. Vstupné: 20 Kč.

ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ224 214 617, 604 207 771

SC-321672/06

SC-3

2057

7/03

SC-3

2092

1/21

uplatnění pro všechny obory,

výše odměny 25.000 Kč,

nejedná se o MLM

info na telefoním čísle 608 934 456řidické oprávnění sk. B podmínkou

Česká firma příjme pracovníky

SC-3

2104

2/28

SC-321240/03

INZERCE

www.ceskydomov.cz

Děti ze ZŠ waldorfské pátraly po příběhu stromu Také se vám stává, že si na své každodenní cestě do práce či do školy často ani nevšimne-te, jaká pěkná místa a objek-ty míjíte? Na zajímavé stromy v blízkosti své školy zaměřily pozornost děti v rámci pro-jektu Pražské stromy s příbě-hem. Jejich cílem bylo vybrat strom rostoucí nedaleko školy, prozkoumat jej, vyfotit a se-psat jeho pravdivý či smyšlený příběh. Do projektu se zapoji-la i třída paní učitelky Rena-ty Krasové ze ZŠ waldorfské v Butovicích. K jakému stro-mu vede pozvánka dětí z 6. třídy? „Byla jednou jedna lípa a ta byla šťastná, protože na ni každý den lezly děti. Jednoho dne děti odjely na prázdniny a lípa začala být smutná. A jak byla smutná, tak ji bylo lehké napadnout. Jednoho dne přišli kůrovci a lípa začala umírat.

Umírala, dokud nepřijely děti z prázdnin. Jednoho dne přišly děti a kůrovci odešli. Lípa ale

byla stará, vypustila semín-ko a umřela. Nová lípa byla šťastná, protože na ni každý

den lezly děti, dokud neodjely na prázdniny.“

Pražské stromy s příběhem jsou první ochutnávkou no-vého vzdělávacího programu pro pražské školy s názvem Local Heroes, který si klade za cíl vést děti k aktivnímu občanskému životu a odpo-vědnému chování vůči život-nímu prostředí v místě, kde žijí. „Každé pololetí se budou žáci zabývat tématem spo-jeným se životem ve městě. Prvním z nich bude měst-ská zeleň. Zda se rozhodnou zkrášlit kousek zeleně v okolí školy, uspořádají exkurzi pro rodiče nebo připraví výstavu na téma zeleně v okolí školy, už bude záležet na nich sa-motných,“ přibližuje obsah programu jeho koordinátorka Lenka Fejklová ze Sdružení TEREZA. (red)

Velkoobjemové kontejnery pro sběr bioodpadu

V sobotu 3. 11. (9-12 hod.) bude kontejner přistaven na rohu ulic Baldové x Vejražkova, v sobotu 10. 11. (9-12 hod.) na rohu ulic Nad Zlíchovem x V Násypu. Kontejnery jsou hrazeny z rozpočtu Magistrátu hl. m. Prahy a jsou určeny pouze na bioodpady (listí, tráva, větve, zemina, příp. kuchyňský bioodpad rostlinného původu; NE živočišné zbytky). Po celou dobu přistavení bude u kontejneru odbor-ná obsluha, která zamezí odložení nesprávného druhu odpadu. (red)

Stanice přírodovědců DDM hl. m. Prahy, Drtinova 1a, Praha 5 – Smíchov

tel. 222 333 860, 222 333 864, www.priroda.ddmpraha.cz

PALEONTOLOGICKÉ odpoledne. foto: archiv

Sběrná místa vysloužilých elektrospotřebičů

Červené elektrokontejnery neziskového kolektivního systému Asekol, které slou-ží ke sběru starých elektro-součástek, elektrospotřebi-čů či baterií, najdete v těch-to ulicích: Archeologická 3, Borského, Josefa Houdka 1, Ke Smíchovu 767/26, Nad Klamovkou 720/2, Nad Turbovou 12, náměstí Omladiny, Naskové

17, Nedašovská 332/32, Pavrovského 2446/4, Pod Vidoulí 186/5, Řeporyjské náměstí 8, Seydlerova 2146/13, Trávníčkova 1765/7, U Akátů 726/20, U Malé řeky 3 a Vlachova 1514/2. Můžete do nich vhodit například vyslou-žilé fotoaparáty, fény a mobily,

naopak je zakázáno vhazovat plasty, nebezpečný a směsný odpad. (md)

Ilustrační foto: ASEKOL

Page 36: Pětka pro vás - listopad 2012

36

politikum

Jak vnímáte obnovu základního

Zastupitelský klub a regionální organizace TOP 09 Praha 5

Štefánikova 28, 150 00 P 5e-mail: [email protected]

Karel Novotný

Michal Šesták

JUDr. Tomáš Homola

Mgr. Lucie Vávrová, Ph.D

Jako zastupi-telé Prahy 5 se snažíme vy-hovět i přá-ním obyvatel, kteří si stále přejí obnovení základní školy v oblasti Hlu-bočep, jež zde

existovala do září roku 2004. Vnímáme, že dojíždění dětí, a to hlavně těch nejmenších,

z Hlubočep na Barrandov není zcela ideální. Bohužel, základní školství bylo v této oblasti Prahy 5 zrušeno mi-nulým vedením radnice, a to i přes velkou nevoli občanů, kterou podpořili několika peticemi. Přesto se základní škola zrušila a byla nahraze-na středním školstvím, sou-kromým osmiletým Gymná-ziem Buďánka a konzervatoří Taneční centrum Praha. Dal-ší podivuhodné veletoče bý-valého vedení radnice kolem

těchto dvou škol jen dokáza-ly, že za zrušením základní školy nebyl jen malý počet žáků. Jsme velice rádi, že se nyní podaří základní vzdělá-vání na Žvahov vrátit, a mů-žeme tak naplnit přání na-šich spoluobčanů, kteří o toto stále žádají. Již v příštím roce by se tak do areálu na Žvaho-vě měla přestěhovat Základní škola waldorfská, která dnes sídlí v nevyhovujících pro-storách v Jinonicích. Podaří se tak dvě dobré věci najed-

nou a naše děti budou mít nejen kvalitnější prostory pro své vzdělávání, ale i lepší místní přístup k základnímu školství v oblasti Žvahova a Hlubočep.

Je to plán, který již několik mě-síců prosazuji. Zrušení základ-ní školy v Hlu-bočepích mělo před lety svoji logiku. Počet

žáků se tehdy dostal pod kritickou hrani-ci, kdy již byla škola neufinancovatelná.

Objekt Pod Žvahovem však od

té doby nemá dobrý osud. Oba dosavadní nájemci se k budově, pronajímateli a sobě navzájem chovali značně bezohledně. Výsledkem je, že škola chátrá, areál zarůstá a občané Hlubo-čep z ní nemají jakýkoliv užitek. Demografi cká situace se přitom změnila a dětí, které z Hlubo-čep dojíždí do barrandovských a smíchovských škol nebo do-konce i mimo městskou část, je poměrně hodně. Otevření zcela nové školy je v současné ekonomické recesi nereálné.

Přicházíme však s plánem, jak přesto základní školství v Hlu-bočepech obnovit. Již řadu let usiluje Waldorfská ZŠ v Jinoni-cích o nové lepší prostory. Do-hodli jsme se s jejími zástupci na přestěhování pod Žvahov s tím, že se zde otevře několik para-lelních tříd standardního tipu pro nejmenší děti. Opuštěnou budovu v Jinonicích pak pře-stavíme na mateřskou školu. K realizaci tohoto záměru je však třeba dosáhnout vyprázdnění budovy Pod Žvahovem dosa-

vadním neoprávněným nájem-cem, který nerespektuje roz-hodnutí soudů několika stupňů a své podnikatelské neúspěchy a partikulární zájmy maskuje za líbivé řečičky o výchově elit-ních tanečnic.

OVV ČSSD Praha 5

Preslova 5, 150 00 Praha 5tel.: 602 459 152, e-mail: [email protected]

Oblastní sdružení ODS Praha 5

Janáčkovo nábřeží 11/1211(vchod z ulice Lesnická), 150 00 Praha 5 tel./fax:257 312 295e-mail: [email protected] www.odspraha5.cz

Na 19. zasedání zastupitelstva 11. září tohoto roku byl radním panem Šestákem před-ložen dodatek č. 3 ke zřizovací listi-ně Základní školy waldorfské, jehož předmětem je pře-sídlení této školy

do bývalé Základní školy Pod Žva-hovem. Před tímto krokem jsem očekávala předložení slibovaného školského auditu a v návaznosti na to i zpracovanou koncepci školství.

Obojí ovšem zůstává stále ve formě slibů a dostává nálepku „paní Colom-bová“ – všichni o ní mluví a nikdo ji nikdy neviděl. Marně se zastupitelé ptali a chtěli znát odpovědi. Dostali pouze vágní informace, mlhavé pří-sliby a nejasné záměry. Doporučuji si přečíst stenozáznam z tohoto zase-dání zastupitelstva. Pátrala jsem tedy dále a doufala, že se dozvím alespoň výši nákladů, které bude třeba vy-naložit na obnovu prostor a chodu žvahovské školy, jaký má radnice záměr s pozemky a prázdnými pro-storami po waldorfské škole, do které vložila během let naše městská část nemalé fi nanční prostředky. Či ale-spoň jaký je časový harmonogram tohoto záměru. Ale na nic z toho jsem

po více než měsíci od zasedání zastu-pitelstva nedostala odpověď. Prý se to teprve zpracovává! K tomu další komentář není nutný. Je smutné, že se téma školství dostává do rubriky Politikum, spíše by přeci mělo pat-řit na program zasedání odborníků, kteří pomohou udat dlouhodobý směr dalšího rozvoje základního a mateřského školství v naší městské části. A to samozřejmě bez závěrů po-platných tomu, kdo je zrovna ve ve-dení radnice. Nebyli bychom pak svědky následků laických rozhod-nutí z leknutí, která přivedou rozhoř-čené rodiče našich dětí s transparen-ty na radnici, jak tomu bylo nedávno v případech podivných konkurzů na ředitele škol. Otázka školství je

velmi citlivým tématem a je lehce zneužitelná. Až budu mít k dispo-zici kvalitní odpovědi na otázky, které jsou zapotřebí pro odpovědné rozhodnutí, jak například obnovit základní vzdělávání v Hlubočepích, velmi ráda se do procesu zapojím. V současné době je u tohoto tématu pro mne ještě mnoho neznámých.

Klub zastupitelů VV Praha 5

Štefánikova 23, 150 00 Praha 5tel.: 236 075 086 e-mail: [email protected]

Skvělá zpráva pro nás, obča-ny Hlubočep a Žvahova! Když jsem se před dvěma lety stal zast upitelem, bylo obnovení základní školy

na Žvahově jedním z mých cílů. Podařilo se! Tedy, úplně spokojen budu, až do školy vstoupí první děti. Od uza-

vření žvahovské školy uply-nulo devět let. Pamatuji si protestní shromáždění ob-čanů v sokolovně na podzim roku 2003 a tehdejší napros-tou neochotu radnice na-slouchat názorům občanů. Byl jsem jedním z těch, kteří podepsali petici proti zrušení školy, do které chodila i naše nejstarší dcera. Snad se tedy dočká náš pětiletý syn a ne-budeme muset řešit problém „kam do první třídy“. Dob-rou zprávou pro nás Hlubo-

čepáky je i to, že si pro naše děti budeme moci zvolit, zda se budou učit podle princi-pu waldorfského svobodné-ho vzdělávání, nebo podle školního vzdělávacího pro-gramu standardní základ-ní školy. Alespoň taková je v tuto chvíli dohoda městské části s vedením waldorfské základní školy. To, z čeho mám velikou radost, je, že školní areál na Žvahově bude opravdu plný dětí. Milí spo-luobčané starých Hlubočep

a Žvahova, pojďme společ-ně již v příštím roce mezi nás přivítat děti waldorf-ské školy. Předškoláci, těš-te se na zápis do první třídy v „NAŠÍ“ škole na Žvahově.

Page 37: Pětka pro vás - listopad 2012

37

politikum

vzdělávání v Hlubočepích?

Aktuality na ipetka.czPřehledné zprávy, bohatou fotogalerii, kalendář akcí a ar-chiv všech čísel Pětky pro vás najdete na ipetka.cz.

Víte, že městská část Praha 5 komunikuje také na Facebooku?

Stačí se připojit: www.facebook.com/UMCPraha5

• Nejrychlejší informace

• Pozvánky na výstavy

• Aktuální reportáže TVP5

• a mnohé další…

„Jsme tu pro vás a váš názor nás zajímá!“ Vedení radnice Prahy 5

RNDr. Jan Martinec, CSc.

RNDr. Milan Macek, CSc.

Zastupitelský klub SZ

Diskuse klubu SZ s veřejností jsou (po dohodě) každé pondělí od 19.00 h v místnosti 330 ÚMČ,nám. 14. října 4, Praha 5, tel.: 604 334 424e-mail: [email protected]: ondrej55

Zelení vítají, že se koalice ústy své-ho radního pro školství Michala Šestáka přihlá-sila k záměru obnovit v Hlu-bočepích první stupeň základní školy. Dostup-

nost a kvalita školy jsou důležitá kritéria kvality městské čtvr-ti či obce. Rodiče či ve vyšším

věku sami žáci nebudou už mu-set dojíždět za výukou na Ba-rrandov. Škola se může stát také dějištěm mimoškolních aktivit místní komunity.

Podpora vzdělávání je jed-nou z priorit Strany zelených a měla by mít podle nás před-nost před podporou kultury či sportu. Z tohoto důvodu by se také ve školství neměla uplat-ňovat pouze přísně ekonomic-ká hlediska. Realizace obnovy základní školy v Hlubočepích tak, jak je zatím zvažována, má

ale také svoji stinnou stránku. Je prý nutné z areálu na Žvahově, kam by se měla přestěhovat Zá-kladní škola waldorfská a kde by měla vzniknout diskutovaná základní škola, vystěhovat sou-časného nájemce, konzervatoř Taneční centrum Praha. Zelení se domnívají, že řešení vhod-né pro všechny uvedené školy existuje, že koexistence všech tří subjektů by při troše snahy a při podpoře radnice Prahy 5 byla možná. Areál na Žvahově by se tak po mnoha letech sporů

a nejistoty mohl zase stát vzdě-lanostním, kulturním a spole-čenským centrem Hlubočep.

Sekretariát OV Praha 5

Zborovská 44, 150 00 Praha 5tel.: 257 211 963 e-mail: [email protected] www.praha5.kscm.cz

Zrušení základ-ní školy Pod Žvahovem jsem vždy považoval za velkou chybu a náš zastupitel-ský klub prosa-zoval, aby zde byl ponechán alespoň 1. stu-

peň základní školy. Bohužel, takových hlasů bylo v té době velmi málo. Jsem proto velmi

rád, že se základní školství do Hlubočep vrací v podobě Základní školy walfdorfské, která je příspěvkovou orga-nizací zřizovanou městskou částí Praha 5. Předpokládám, že městská část, která o pře-stěhování Základní školy waldorfské do budovy Pod Žvahovem již prakticky roz-hodla, rozhodne i o tom, že mimo tříd, kde je používán walfdorfský přístup k žákům, vzniknou alespoň na 1. stupni i další třídy, které budou po-

užívat přístupy běžné v ostat-ních základních školách.

Uvědomuji si, že znovu-uvedení areálu Pod Žvaho-vem do stavu způsobilého pro činnost základní školy bude velmi nákladné, ale školský areál, který je zde k dispozici, si tento rozvoj z mého pohle-du zaslouží. Možná se v něm najdou i volné prostory pro činnost některé střední ško-ly, která v oblasti Hlubočep, jejíž součástí je celé sídliště Barrandov, skutečně chybí.

Mohlo by se zde najít i místo pro zájmové vzdělávání a vol-nočasové aktivity dětí a do-spělých různých věkových kategorií.

Informace o životě v Praze 5 najdete také na www.nasepraha5.cz

Page 38: Pětka pro vás - listopad 2012

38

(1. TAJENKA), PROSTOUPENÝ TOVÁRNAMI A ZÁROVEŇ NABÍZEJÍCÍ JEDINEČNÉ … (2. TAJENKA), NABÍDL

FOTOGRAFOVI JANU SAUDKOVI ŘADU ZAJÍMAVÝCH MOTIVŮ.

VŮNĚ SEVŘENÁ DLAŇ

ŽENSKÝ HLAS

ZNAČKA RADONU

AMERICKÝ PTÁK

PODOBNÝ KORPTVI

DRUH ROSTLIN. HEDVÁBÍ

TVRZ (ZASTARALE)

ZNAČKA OSMIA HOLKY VZDYCHAT

(KNIŽNĚ) NUTIT DROBNÝ OVES

OPTICKÉ UMĚNÍ

A SICE DRÁŽKOVA-CÍ NÁSTROJ

OBNOS OBLAKY

1. TAJENKA

ZNAČKAPRO TÓN

LATINSKY „KOSTKY“

NOSIT REKLAMNÍ TRUBICE TRHÁNÍ

VYJÁDŘIT PODPORU RODIČKA EJHLE

POVEL PSOVI

NĚMECKY „MUŽ“ OPUNCIE

RAZÍCÍ NÁSTROJ POMLÁZKA

STARÉ JEDNOTKY

HMOTNOSTI

VIŠNUOVO VTĚLENÍ TÉŽ ZNAČKA

CESIA

ŘEŠETO PŘÍR. PRY-SKYŘICE

OBYVATEL NORSKA

EDÍK

OSAMOCENA ODĚVY POLÉVKOVÝ KNEDLÍČEK

KAVKAZSKÝ JELEN

NÁŠ HEREC (PETR) NĚKTERÁ

INICIÁLY PANENKY

ŽIVOTNÍ SÍLA

VOJENSKÝ ODDÍL

KUJNÝ NEROST

NÁZEV HLÁSKY CH

BODNÁ ZBRAŇ MOC VN. ČÁST

ZEM. KŮRY

HLAVY KLÁŠTERŮ

SLOVANSKÉ VESNICE OBAVA

DOMÁCÍ HLÍDAČI

MALÝ UMĚL. PŘEDMĚT

SHLUK ROSTLIN

2. TAJENKA

CITOSLOVCE TROUBENÍ

ZN. AMPÉR-VOLTU

ASIJSKÝ JELÍNEK BAKLAŽÁN DRUH

PTÁKAPOMŮCKY:

AKON, DADO,RARA, SIKA

OBYVATEL ITÁLIE PROTIKLADY SLOVAN

(KNIŽNĚ)

servis

KŘÍŽOVKA O CENY

Tajenku křížovky zasílejte do 19. 11. 2012 buď e-mailem na: [email protected] s předmětem zprávy „Křížovka“ nebo písemně na adresu: MČ Praha 5, Pětka pro vás, nám. 14. října 1381/4, 150 22 Praha 5 (na obálku uveďte „Křížovka“).

Tajenka z říjnového čísla:

Pavel Kohout, deset let života, Alena Vránová

Hasicí prostředky vyhrávají: Jana Klimešová, Soňa Procházková, Pavel Nosek, Ing. Katalin Rónai a Vladimíra Bendová. Gratulujeme!

UPOZORNĚNÍ: Výhry jsou připraveny k převzetí (po prokázání totožnosti) v Informačním středisku a podatelně v budově úřadu ve Štefánikově ulici 13-15.

Luštěte a vyhrajte hasicí prostředky!

Vyluštěte správně tajenku křížovky a vyhrajte jeden z pěti ručních hasicích prostředků.

BONUS 300,-

Werichova 1145/25, Barrandov+420 777 124 656

při zakoupení permanentky

na cvičení

Nejmodernější přístroje na formování postavy,

odbourávání tuků a boj s celulitidou.

www.relaxbarrandov.cz

Relax & Beauty

Barrandov

Vánoční dárkové poukazy

SOLNA JESKYNE

NOVÉ GENERACEHvězdné nebe, dětský koutek

SC-3

2097

8/02

SC-3

2159

1/05

l MALÍŘSKÉ A LAKÝRNICKÉ PRÁCEl VNITŘNÍ DEKORAČNÍ OMÍTKY Z USAl LEPENÍ OZDOBNÝCH LIŠT A ROZETl STŘÍKANÉ TAPETYl ANTICKÉ MALBYl ŠTUKOVÁNÍ PANELŮl PLOVOUCÍ PODLAHY, KOBERCE

LINA VČ. POKLÁDKY

Maskování ploch mic. folií,sestěhování nábytku,odstranění tapet.

SC-3

2101

7/06

VÝKUP KOVŮVÝKUP KOVŮNádražní 10, PRAHA 5 - Smíchov

tel: 774 055 525železo - hliník - měď - mosaz - nerez- elektromotory-autobaterie atd...

OTEVŘENO KAŽDÝ DEN

PO - Ne7 - 17 hod.

www.vykupkovu.eu

vjezd také z ulice Strakonická

Autováha - Digitální váženíMožnost zpracování a odvozu od Vás

SC-3

2145

0/03

INZERCE

Page 39: Pětka pro vás - listopad 2012

39

servis

Městská policie Praha 5 a 16

Obvodní ředitelství:Smíchov, Kobrova 1366tel. 222 025 360/361

Okrskové služebny:Slivenec, K Lochkovu 6

Lochkov, Cementářská 192tel.: 257 912 851

Zbraslav, Žabovřeská 1227tel.: 257 213 233

Velká Chuchle, Radotínská 69tel. 257 220 209

Detašovaná pracoviště:Barrandov, Krškova 807tel. 251 550 905

Radotín, U Starého stadionu 3/1379tel. 257 911 780

Přestupky:tel. 222 025 355/356

V případě, že se nedovoláte na deta-šovaná pracoviště, volejte přímo na obvodní ředitelství.

Policie 158

Hasiči 150

Městská policie 156

Záchranná služba 155

Evropské tísňové číslo 112

Sběrné dvory hl. m. PrahyPuchmajerova

Praha 5-Jinonice

tel.: 251 61 23 43provozovatel: Pražské služby, a. s.

Klikatá 1238/90c

Praha 5-Košíře

tel.: 731 66 35 82provozovatel: Pražské služby, a. s.

Provozní doba:

Po–Pá 8.30–18.00 hod. (v zimním období do 17.00 hod.), So 8.30–15.00 hod.

Odebíraný odpad:

objemný odpad (nábytek, zaří-zení domácnosti), suť z byto-vých úprav v množství

do 1 m3 zdarma, dřevěný odpad, odpad z údržby zeleně, kovový odpad, papír, sklo, plasty, nápojové kartony, nebezpečné složky komunálního odpadu, pneumatiky (25 Kč za kus), vy-řazená elektrozařízení (lednice, pračky, televize, rádia, sporáky, počítače, videa…)

Nelze odevzdávat:

nebezpečné složky staveb. odpadu (např. asfaltová lepenka obsahující dehet, azbest apod.)

Omezení jednoráz. návozu:

možný vjezd vozidel max. do 3,5 t

Měsíčník městské části Praha 5 • Registrační číslo: MK ČR E 20262 • Městská část Praha 5, nám. 14. října 1381/4, PSČ 150 22 Praha 5 • Tel.:

234 378 111, 257 000 111 • Bezplatná telefonní linka pro občany: 800 800 005 • Fax: 257 325 132 • E-mail: redakce@praha 5.cz • www.praha5.czRedakční rada: Mgr. Diana Bubníková, Jaroslav Knap, Marek Kukrle, Bc. Luděk Sefzig, Michal Šesták a Mgr. Jana VanišováPro MČ Praha 5 zpracovává: Strategic Consulting, s. r. o., Na Poříčí 8, 110 00 Praha 1, tel.: 224 816 821 • Redakce: Bc. Luděk Sefzig, Martin Dudek • Za věcnou správnost textové části odpovídají autoři. Zveřejněné příspěvky nemusejí vyjadřovat názor redakce. Nevyžádané příspěvky se nevracejí. • Pokud není uvedeno jinak, jsou fotografi e ilustrační. Náklad: 47 000 výtisků • Uzávěrka čísla: 24. října 2012 • Datum vydání: 6. listopadu 2012 • Elektronická verze měsíčníku na: www.ipetka.cz • Příští číslo vychází 4. 12. Titulní foto: © Martin Mojžíš

Distribuci zajišťuje Česká pošta, s. p., Politických vězňů 909/4, 115 00 Praha 1 • Linka kontroly distribuce: 257 000 834 (uveďte své jméno, ulici, číslo domu, aktuální datum a urgované číslo měsíčníku).

PĚTKAPĚTKA pro váspro vás

Důležité kontakty pro případ nouze

Lékařská služba první pomoci pro obyvatele Prahy 5 a 16Fakultní nemocnice v Motole, V Úvalu 84, Praha 5Ordinační hodiny: od 19.00 do 7.00 hodinOrdinace LSPP pro dospělé pacienty je umístěna v hlavní budově (modré – část nemocnice pro dospělé pacienty) tel. 224 438 590 Ordinace LSPP pro dětské pacienty je umístěna v budově Dětské polikliniky FNM (komplex Dětské fakultní nemocnice) tel. 224 433 652 a 653 Zubní pohotovost tel. 224 433 659, 652, 653

Pohotovostní lékárna v Praze 5Provozní doba pro veřejnost: nonstop tel. 224 435 736 Lékárnu najdete ve vstupním bloku nemocnice Motol (budova ředitelství).

Místní oddělení Policie ČR

MOP SmíchovNa Bělidle 5, tel. 974 855 700

MOP KošířeBěhounkova 19, tel. 974 855 710

MOP Stodůlky

Mukařovského 1985, tel. 974 855 740

MOP BarrandovWerichova 981, tel. 974 855 720

MOP RadotínVýpadová 1335, tel. 974 855 730

MOP ZličínStrojírenská 386, tel. 974 855 770

VYDAVATEL ČASOPISU JE DRŽITELEM

Stanoviště VOK PS., a.s.1. 11. - čt U Nikolajky za stadionem u separace 16.00 – 20.00 hod2. 11. - pá Štěpařská x Šejbalové 16.00 – 20.00 hod3. 11. - so Pod Vidoulí x Butovická 9.00 – 13.00 hod5. 11. - po Kroupova x Kutvirtova 16.00 – 20.00 hod6. 11. - út Novoveská x Pod Vavřincem 16.00 – 20.00 hod7. 11. - st Holečkova – souběh s ul. Plzeňská 16.00 – 20.00 hod8. 11. - čt Holubova x Pechlátova 14.00 – 18.00 hod9. 11. - pá Zdíkovská x Libínská 14.00 – 18.00 hod10. 11. - so Cetyňská x K Zastávce 9.00 – 13.00 hod12. 11. - po Nový Zlíchov – u separace 14.00 – 18.00 hod13. 11. - út Borského – parkoviště u supermarketu 16.00 – 20.00 hod14. 11. - st Butovická x Mezi Lány 14.00 – 18.00 hod15. 11. - čt Pod Šmukýřkou č. 4 14.00 – 18.00 hod16. 11. - pá Švédská č. 4 (popř. Holečkova x Kmochova) 14.00 – 18.00 hod17. 11. - so Werichova proti č. 17 9.00 – 13.00 hod19. 11. - po Plzeňská x U Zámečnice - parkoviště 16.00 – 20.00 hod20. 11. - út Kováků x Na Zatlance (popř. Plzeňská č. 20) 16.00 – 20.00 hod21. 11. - st Zapova proti č. 12 14.00 – 18.00 hod22. 11. - čt Janáčkova nábřeží proti č. 19 14.00 – 18.00 hod23. 11. - pá U Smíchovského hřbitova x K Vodojemu 14.00 – 18.00 hod24. 11. - so V Remízku x Voskovcova 9.00 – 13.00 hod26. 11. - po Vrázova x Svornosti 14.00 – 18.00 hod27. 11. - út Nám. 14. října x Preslova 16.00 – 20.00 hod28. 11. - st Slivenecká x Kosořská 14.00 – 18.00 hod29. 11. - čt U Dívčích hradů x Tetínská 14.00 – 18.00 hod30. 11. - pá Baldové x Vejražkova 14.00 – 18.00 hod1. 12. - so Hlubočepská x Na Srpečku (býv. zdrav. střed.) 9.00 – 13.00 hod

Regios, a.s.

1. 11. - 4. 11. Zahradníčkova x Brdlíkova Česká - proti č. 7

8. 11. - 11. 11. U Klikovky - proti č. 23 U Jinonického rybníčka - proti č. 7

15. 11. - 18. 11. Na Hutmance x U Waltrovky U Šalamounky x K Měchurce

22. 11. - 25. 11. Nad Klikovkou - u č. 11 Na Hřebenkách - u č. 13

29. 11. - 2. 12. Fráni Šrámka - mezi č. 21-28 Brdlíkova - parkoviště u zdi hřbitova

Kontejnery společnosti Regios, a.s., jsou hrazeny z rozpočtu Prahy 5. Jsou přistaveny v dopoledních hodinách a následně podle potřeby měněny. Info na tel.: 257 000 121.

Page 40: Pětka pro vás - listopad 2012

75 %prodáno

SC-321538/02