Top Banner
Rozhovor Rozhovor: : Hobojista Hobojista a horolezec a horolezec Vilém Veverka Vilém Veverka strana 8 Aktuálně: Aktuálně: Deregulace Deregulace nájemného nájemného v Praze 5 v Praze 5 strana 5 Představujeme: Představujeme: Rodinné Rodinné centrum centrum Andílek Andílek strana 11 PĚTKA PĚTKA Informační měsíčník pro občany Prahy 5 • číslo 9/2011 ZDARMA www.ipetka.cz pro vás pro vás Po prázdninách Po prázdninách bezpečně do školy bezpečně do školy čtěte na straně 9 čtěte na straně 9
32

Pětka pro vás - září 2011

Feb 23, 2016

Download

Documents

Pětka pro vás

Září 2011 - Pětka pro vás
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Pětka pro vás - září 2011

RozhovorRozhovor::HobojistaHobojistaa horolezec a horolezec Vilém VeverkaVilém Veverka strana 8

Aktuálně:Aktuálně:DeregulaceDeregulacenájemnéhonájemnéhov Praze 5v Praze 5strana 5

Představujeme: Představujeme: Rodinné Rodinné centrumcentrum AndílekAndílek strana 11

PĚTKAPĚTKA Informační měsíčník pro občany Prahy 5 • číslo 9/2011 ZDARMA www.ipetka.cz

pro váspro vás

Po prázdninách Po prázdninách bezpečně do školybezpečně do školyčtěte na straně 9čtěte na straně 9

Page 2: Pětka pro vás - září 2011

2

inzerce

SC-310916/2

Page 3: Pětka pro vás - září 2011

3

slovo starosty

Čtenářská anketaJste spokojeni s úrovní základních škol v Praze 5?a) jsem velmi spokojen(a)

b) jsem spokojen(a)

c) nejsem spokojen(a)

Vedení radnice záleží na názorech obča-nů. V pravidelné rubrice se nyní můžete vyjadřovat k aktuálnímu dění na území Prahy 5. Výsledky ankety budou publi-kovány na www.praha5.cz a v časopise Pětka pro vás. Hlasujte na www.praha5.cz do 15. 9. 2011.

V srpnové Pětce pro vás byla vyhlášena anketní otázka „Chybí vám v Praze 5 sportoviště? Pokud ano, jaké?“.

Do ankety se zapojilo celkem 807 občanů, z nichž 145 hlasovalo pro víceúčelovou halu ledních sportů.

Drazí spoluobčané,vítám vás po návratu z dovo-lených a prázdnin. Věřím, že jste si volné dny užili a ne-nechali jste si zkazit náladu vrtošivým počasím, které to-muto létu vládlo.

Měli jsme velké štěstí, že se poslední srpnovou neděli

na nás usmálo slunce a mohli jsme si vychutnat zajímavou akci Dostihový den s Pra-hou 5. Kdo jste využili šance zhlédnout dostihy elegant-ních tříletých plnokrevníků, známé hudební kapely nebo večerní velkolepý ohňostroj, určitě jste neprohloupili. Vy ostatní, kteří jste to letos ne-

stihli, nezoufejte, příští rok plánujeme podobnou akci znovu podpořit.

Prázdniny už jsou bohužel za námi a dospělí i děti si zase musí zvykat na každodenní povinnosti v práci a ve ško-le. Naše městská část pro vás všechny připravila mno-ho kulturních i sportovních akcí, díky kterým bude záři-jový start do pracovně-škol-ního koloběhu příjemnější. Celý měsíc můžete například navštívit výstavu fotografky Liby Taylor, která v Galerii Portheimka představí svoji tvorbu Moje Afrika. Ve druhé polovině září je pro vás při-praven již tradiční koncert vážné hudby v Národním domě na Smíchově.

V září si také můžete vy-brat ze široké nabídky spor-tovních akcí. Připravujeme pro vás například Běh přes motolské jamky, na kterém se můžete přesvědčit, že gol-

fová hřiště nepatří jen vyvo-leným, nebo Císařský samo-var, což je všestranný závod základních škol.

Nesmím opomenout ani nevládní neziskové orga-nizace, kterým bude patřit třetí zářijový týden. Během Týdne NNO se na pěší zóně Anděl představí ty, které působí v naší městské části. Myslím, že neziskové orga-nizace jsou v dnešní době nenahraditelné a odvádí vel-mi bohulibou práci.

Přeji všem dospělým, aby si co nejrychleji zvykli na běžný pracovní proces, dětem úspěšný start do no-vého školního roku a nám všem hodně sil a krásné babí léto!

Váš starostaMUDr. Radek Klíma

Výsledky (počet odpovědí v procentech):

145 (17,97 %)víceúčelová hala ledních sportů (hokej, kraso-bruslení, curling, bruslení pro veřejnost apod.),

125 (15,49 %) dráhy pro in-line bruslení,

103 (12,76 %)počet sportovišť v P 5 považuji za dostatečný,

99 (12,27 %) cyklostezky,

87 (10,78 %) golfová hřiště,

86 (10,66 %) víceúčelový sportovní areál (fotbal, apod.),

82 (10,16 %)jiné sportoviště,

80 (9,91 %)nesportuji, nezajímá mě to.

145 145

125125

1031039999

8787

8686

82828080

halahala

in-line dráhyin-line dráhy

cyklostezkycyklostezky

golf. hřištěgolf. hřiště

sport. areálsport. areál

jiné jiné

Page 4: Pětka pro vás - září 2011

4

aktuálně

Výstava fotografi í Moje Afrika Praha 5 zve občany na výstavu fotografi í Liby Taylor Moje Afrika,

která se uskuteční v Galerii Portheimka od 5. září do 1. října 2011.

Vystavené fotografie jsou průřezem díla autorky, kte-rá už od 70. let pracuje pro významné humanitární or-ganizace. Liba Taylor, no-sitelka celé řady světových cen, dle svých slov na fot-kách ukazuje životy lidí, kteří mají jenom jinou barvu pleti a rozdílnou kulturu, ale jinak jsou stejní jako ostat-ní lidé. Procestovala velkou

část Afriky, od Somálska po Ghanu, od Zimbabwe po Alžírsko, a její snímky patřily k těm, které upo-zorňovaly na nutnost další pomoci Africe a spolupráce na jejím rozvoji.

Vstupné na výstavu je pro dospělé 30 Kč, důchod-ci a studenti platí poloviční částku. Cena pro skupiny je 10 Kč. (red)

Foto: Liba Tailor

Poradna pro občany na úřadě Prahy 5Potřebujete poradit ve svízelných životních okamžicích? Vy-užijte bezplatnou diskrétní poradenskou pomoc na úřadě Pra-hy 5, nám. 14. října 4, 3. patro, dveře 328. Věnovat se vám bude Mgr. Jeklová, a to každé druhé a čtvrté pondělí v měsíci, 13–18 hodin.

Na stejném místě lze získat i pracovně-právní a sociál-ní poradenství (netýká se problematiky rozvodů a dědictví), Mgr. Sedlačíková a JUDr. Kociánová, každé úterý 14–18 hod.Telefon: 257 000 265. (red)

Kulatý stůl o cyklisticeV rámci Evropského týdne mobility se v sále zastupi-telstva Prahy 5 (Štefánikova 13/15, 6. patro) uskuteční 19. září od 15 hod. „kulatý stůl“ k budoucnosti cyklistic-ké a bezpečné pěší dopravy v naší městské části.

Na besedě, kterou organi-zuje Praha 5, budou prezen-továny příklady progresiv-ních řešení z velkých měst (Graz, Budapešť aj.), disku-továno vyznačení nových cyklotras v Praze 5, předsta-vena pomoc Praze 5 z mezi-národního projektu www.bicy.it a z projektu Bezpečné cesty do škol. Vstup volný. (red) Foto: www.bicy.it

Foto měsíce: Tábor připravoval děti na život

PŘES TŘI DESÍTKY DĚTÍ ze sociálně slabších rodin se sešly v táboře neziskové organizace Člověk v tísni nedaleko Mnichova Hradiště. Během týdenního pobytu se děti učily, jak správně žít v reálném životě. Čas zbyl i na táborovou olympiádu, kterou navštívili také zastupitelé Prahy 5. Více se dočtete na straně 7. Foto: archiv

Page 5: Pětka pro vás - září 2011

5

aktuálně

Deregulace nájemného: Praha 5 ochrání sociálně slabší občany Radní Prahy 5 rozhodli kromě ponechání nájemného ve všech by-

tech a domech zvláštního určení (ve kterých bydlí například handica-

pování spoluobčané) na jednotné sazbě 40 Kč/m2/měsíc.

Senioři a sociálně slabí, kteří v těchto bytech ale nežijí, si mohou navíc zažádat o slevu z ekonomických důvodů. Tento krok vychází ze zastupitel-stvem schválené Koncepce řešení důsledků jednostran-ného zvýšení nájemného v obecních bytech MČ Praha 5, kterou zastupitelé přijali již v červenci.

Radnice nabízí seniorům pomoc

Slevu na nájemném mohou uplatnit senioři žijící v bytech ve vlastnictví MČ Praha 5, kte-ří v den podání žádosti dosáhli věkové hranice 65 let a nejsou současně vlastníky či nájemci jiných nemovitostí určených k trvalému bydlení. Nájemné za m2 podlahové plochy bude v jejich případě činit 90 Kč za měsíc. Žadatelé o slevu ne-smí mít ke dni podání žádosti žádné dluhy na nájemném.

Poskytnutí slevy bude vá-záno na příjem domácnosti seniorů, který v případě jed-nočlenné domácnosti nesmí být vyšší než 4násobek život-ního minima (pro rok 2011 se jedná o částku ve výši 12 504 Kč). V případě dvojčlenné do-mácnosti seniorů je hranice pro poskytnutí slevy na ná-jemném ohraničena příjmem ve výši 18 018 Kč (do příjmů

domácnosti se nezapočítává příspěvek na péči).

„Tato sleva bude poskyto-vána do rozlohy 50 m2 u jed-nočlenných a 60 m2 u dvoj-členných domácností. Pokud senioři bydlí v bytech větších, zvýšené nájemné uhradí pou-ze z m2 nad tuto stanovenou výměru a mohou si požádat výměnu za menší obecní byt. V individuálních případech může radnice poskytnout i příspěvek na stěhování,“ říká předsedkyně sociálního vý-boru Ing. Vlasta Váchová.

Výměna bytu pomůže ke slevě

Slevy poskytované sociálně slabším občanům budou vy-cházet z obdobného principu – opět bude podstatné to, aby žadatel o slevu neměl dluhy na nájemném a výše příjmu jeho domácnosti nepřesáhla stanovenou hranici odvozenou od počtu členů domácnosti. Pokud žadatel slevu získá, ná-jemné za m2 podlahové plochy bude činit 100 Kč za měsíc.

Slevy budou poskytovány na dobu určitou jednoho roku a bude možné o ně opakovaně požádat. Žadatel na slevu ztra-tí nárok v případě, že mu bude nabídnut ke směně menší, ale přiměřený byt ve vlastnictví MČ Praha 5, a on tuto nabídku

odmítne. Konkrétní podmínky pro přidělení bytů ze sociálních důvodů stanoví Rada Prahy 5 na návrh sociálního výboru. Byty, které nebudou přidělová-ny ze sociálních důvodů, budou přidělovány na základě výbě-rových řízení a pronajímány za obvyklé nájemné.

Zvýšení nájemného krokem k deregulaci nájmů

Současná průměrná hodnota nájemného v bytech MČ Pra-ha 5 činí 80,223 Kč/m2/měs. (u bytů se sníženou kvalitou dokonce 68,241 Kč/m2/měs.). Dle zákona č. 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšová-ní nájemného z bytu, je cí-lová možná výše nájemného pro příští rok 141,02 Kč za m2 za měsíc. K 31. prosinci 2012 pak skončí na území hl. m. Prahy regulace nájemného úplně. Následně se bude ná-jemné stanovovat na základě dohody mezi nájemcem a pro-najímatelem. Z těchto důvo-dů Rada Prahy 5 odsouhlasila

(po třech etapách prodloužení slevy na regulovaném nájem-ném v bytech a domech MČ Praha 5) zvýšení nájemného v předmětných bytech, a to ve výši 80 % dle sazeb vypo-čítaných pro rok 2011 dle ce-nového předpisu ministerstva pro místní rozvoj, s platností od 1. prosince 2011.

„Dle původního usnese-ní z roku 2009 měla být sleva poskytována pouze do 31. 12. 2010. Následně bylo její po-skytování prodlouženo nejpr-ve do konce února 2011 a poté do 30. 6. 2011. Rada poté roz-hodla o poskytování slevy až do 30. 11. 2011. K tomuto dni sleva na regulovaném nájem-ném končí a ceny se přiblíží sazbám stanoveným cenovým předpisem ministerstva pro místní rozvoj. Vzhledem k blí-žícímu se ukončení regulace nájemného je vhodné rok 2012 využít jako přechodné období k dílčí úpravě výše nájemné-ho,“ doplnil zástupce starosty Mgr. Patrik Havlíček. (red)

Fotbalový turnaj o pohár sv. Štěpána v partnerském městě

Stalo se již tradicí, že se zástupci MČ Praha 5 účastní turnaje v malé kopané o Pohár svatého Štěpána,

který každoročně pořádá partnerské město Prahy 5 - Budapešť -́Újbuda.

Budapešť-Újbuda je naším partnerským měs-tem od roku 2005 a bylo českým velvyslanec-tvím vybráno pro svoji nezaměnitelnou po-dobnost právě s Prahou 5. Újbuda, neboli Nová Buda, se nachází na levém břehu Dunaje, jižně od historického centra Budapešti. Stejně jako pro Prahu 5 je pro současnou Újbudu charakte-ristický dynamický územní rozvoj.

Ve fotbalovém turnaji, který se uskutečnil 20. srpna na svátek svatého Štěpána, zakla-datele uherského státu, skončil tým Prahy 5 na 10. místě. Naši fotbalisté se také seznámili s novým starostou Budapešti Újbudy dokto-rem Tamásem Hoff mannem, prohlédli si új-budskou moderní radnici a nově zrekultivo-vanou zátoku Dunaje – Kopaszi Gát. „Věříme, že se nám v budoucnu podaří více přiblížit život v této zajímavé maďarské metropolitní městské části našim spoluobčanům,“ uvedla zastupitelka Prahy 5 a předsedkyně Komise zahraniční a fondů EU Mgr. Martina Atlaso-vá. (red) Foto: Karel Novotný

Pětka bez bariérNa pěší zóně Anděl se ve čtvr-tek 15. 9. od 14 hod. uskuteční charitativní akce Pětka bez bariér, která občanům přiblíží život zrakově a sluchově po-stižených. Také podpoří dvě organizace sídlící v Praze 5 – Školu pro sluchově postiže-né v Holečkově ulici a Domov Palata pro zrakově postižené.

Návštěvníci si za symbolic-ký poplatek projdou se zavá-zanýma očima připravenou trasu, a to buď za doprovodu hostesky, nebo s pomocí sle-pecké hole. Dále bude probí-hat ukázka a soutěž ve znako-vé řeči – účastníkům budou předváděna slova a soutěžící musí poznat jejich význam. Během celého odpoledne bu-dou přítomni i zástupci obou organizací, kteří zodpoví pří-padné dotazy týkající se života zrakově a sluchově handicapo-vaných lidí. (red)

Ilustrační foto: archiv

Page 6: Pětka pro vás - září 2011

6

aktuálně

Nová autobusová linka č. 558 pro školáky Rada Prahy 5 schválila na svém zasedání 16. srpna zavedení školní autobusové linky č. 558. Ta

od ranních hodin 1. září zajistí přímé spojení Žvahova a Hlubočep se základními školami na Barrandově.

Dohoda vznikla na základě jednání mezi městskou částí a organizací ROPID, která je organizátorem

Pražské integrované dopravy.

Linka bude v provozu pouze ve dnech školního vyučová-ní a bude jezdit jen směrem na Barrandov. V 7.18 hod. vyjede stávající linka č. 128 ze stanice Hlubočepy po své okružní trase na Žvahov, kde se změní na linku č. 558, sje-de zpět do stanice Hlubočepy a bude pokračovat až na Cha-

plinovo náměstí na Barran-dově. Poté se autobus vrátí zpět a bude opět fungovat jako linka č. 128.

„Městská část Praha 5 bude dále jednat s organizací RO-PID o dalších variantách, jak pro školáky i obyvate-le Hlubočep zlepšit spojení na Barrandov a do centra.

Za nejvhodnější považuje-me prodloužení trasy auto-busové linky č. 104 alespoň ve špičkách až na Barran-dov. Toto řešení je však or-ganizačně a cenově nároč-nější. Vyžádá si proto delší čas na projednání,“ doplnil zástupce starosty Ing. Jiří Vejmelka. (red)

Soutěž Talent roku 2011Praha 5 vyhlásila 5. ročník hu-dební soutěže Talent roku 2011 pro žáky základních umělec-kých škol Prahy 5 a další žáky Prahy 5, organizačně zajiště-nou Pražskou komorní fi lhar-monií, o. p. s. Pokyny k soutěži spolu s formulářem pro přihlá-šení jsou k dispozici na www.praha5.cz v nabídce „Formu-láře ke stažení“ pod odborem školství a kultury. Přihlášky nutno zaslat do 18. listopadu 2011 na adresu: Pražská ko-morní fi lharmonie, o.p.s., Hu-sova 7, 110 00 Praha 1 s heslem na obálce: „Talent“. Za ZUŠ zašle vyplněné přihlášky pro jednotlivé účastníky soutěže ředitel školy.

Hudební soutěž Talent roku 2011 navazuje na několika-letou úspěšnou tradici kon-certů vážné hudby na území Prahy 5 a je dobrou prezentací mladých začínajících uměl-ců s významným hudebním tělesem Pražskou komorní fi lharmonií.

První cenu soutěže Talent roku 2011 bude předávat sta-rosta Prahy 5 MUDr. Radek Klíma. (red)

Eva a Vašek zazpívají seniorůmPod záštitou zástupce starosty JUDr. Pet-ra Lachnita uspořádá Praha 5 pro své obča-ny Podzimní den seniorů 2011. Akce konaná u příležitosti Mezinárodního dne seniorů se odehraje 6. října v Paspově sále uvnitř budovy Pivovaru Staropramen. Našim starším spolu-občanům přijde pogratulovat pěvecká dvojice Eva a Vašek – Eva a Václav Ševčíkovi.

„Dvojice patří mezi komerčně úspěšné české hudební interprety. Svým repertoárem se obracejí zejména na starší a střední generaci občanů, kteří se rádi zaposlouchají do hudby svého mládí,“ dopl-nil zástupce starosty JUDr. Petr Lachnit. (red) POPULÁRNÍ dvojice Eva a Vašek. Foto: archiv

Page 7: Pětka pro vás - září 2011

7

radnice

Ověřit podpis lze i v nemocnici Většina občanů, obchodních společností a různých dalších institucí se nepochybně setkává

se službami Czech POINTu nebo využívá agendu ověřování pravosti podpisů a listin. Oddělení,

které tyto práce poskytuje na ÚMČ Praha 5, je umístěno v přízemí budovy Štefánikova 13-15.

Na tomto pracovišti může kli-ent získat ověřené kopie z ori-ginální listiny a může si zde nechat ověřit podpisy na té-měř jakékoliv listině. Zároveň s ověřováním mají občané možnost požádat si o výpi-sy z veřejných i neveřejných registrů, a to u kterékoliv obsluhující úřednice, bez nutnosti přecházet od jedné přepážky ke druhé nebo do-konce do jiné budovy.

Pokud se týká agendy Czech POINTu, je zájem především

o ověřené výpisy z katastru nemovitostí, trestního rejs-tříku, obchodního rejstříku, živnostenského rejstříku, bodového hodnocení osoby (řidiče), méně pak o výpis z rejstříku kvalifi kovaných dodavatelů a insolvenčního rejstříku. Dále mají zájem-ci možnost si prostřednic-tvím stejné aplikace vyřídit 12 různých úkonů týkajících

se datových schránek, na-příklad bezplatně si nechat zřídit datovou schránku nebo žádat o nové přístupové údaje do této (1x za 3 roky). Každé další nové přístupové údaje realizované v době 3 let zpo-platňuje Ministerstvo vnitra ČR částkou 200 Kč.

V neposlední řadě toto pra-coviště provádí konverze do-kumentů z listinné do elek-tronické podoby a opačně. Na úřednice oddělení se také mohou obrátit občané, kteří

jsou hospitalizováni ve Fa-kultní nemocnici Motol, v Nemocnici Na Homolce, v Domově pro zrakově posti-žené Palata, v rehabilitačním zařízení Mediterra nebo jsou umístěni v LDN a současně si potřebují nechat ověřit pod-pis. Pracovnice jim ochotně vyjdou vstříc, a pokud to pro-voz oddělení a stav nemoc-ného na základě rozhodnutí

lékaře dovolí, rády za klien-tem vyjedou. Samozřejmě vše po dohodě o termínu návště-vy v příslušném zdravotnic-kém zařízení.

Čekací doba je v průměru 3 minuty

Na jaře 2011 bylo uvedené pracoviště v důsledku vnitř-ní reorganizace personál-ně posíleno, tak, aby obča-né nemuseli čekat zbytečně dlouho a nemuseli odcházet nespokojeni. Toto se osvěd-čilo a v poslední době dobře funguje zpětná vazba od kli-entů, kteří využili naše služ-by a jsou mile překvapeni, že po odebrání lístku s pořado-vým číslem jsou téměř oka-mžitě zváni k přepážkám. Statistika čekacích dob je skutečně velmi příznivá, do 5 minut je na přepážce přijato 76 % klientů, do 10 minut pak 93 % klientů. Průměrná če-kací doba se pohybuje kolem 3 minut a je průběžně monito-rována speciálním počítačo-vým programem.

Oproti loňskému roku, kdy úřednice ještě musely v rámci fondu pracovní doby navíc za-bezpečovat chod mobilní a in-

formační kanceláře na pěší zóně Anděl a kdy občané vyja-dřovali nespokojenost s dlou-hými čekacími dobami v ka-menné budově, letošní rok je ve znamení výrazně lepší situace. V případě rozsáhlých či jinak časově náročných prací pro obchodní společ-nosti a další zájemce je možno domluvit se tak, že jeden den bude zakázka přijata a druhý den připravena k vyzvednutí. To šetří především čas fi rem.

Pozitivní změnou je i sku-tečnost, že na pracovišti vlád-ne příjemná atmosféra, úřed-nice nepracují pod tlakem, a tak nemají obavy, že nestih-nou odbavovat klienty včas. Těm se mohou navíc plně vě-novat a případně jim poradit i s úkony, které na jejich služ-by navazují. Kladné reakce ze strany veřejnosti potvrzují, že úřad ve snaze řádně po-skytovat služby pro veřejnost jde správným směrem a že se nemusí obávat rostoucí kon-kurence, kdy například služ-by Czech POINTu poskytuje čím dál tím více míst a bude je nově poskytovat i bankov-ní sektor, tedy plně soukromá sféra. (red)

V případě rozsáhlých či jinak časově náročných prací pro obchodní společnosti a další zájemce je

možno domluvit se tak, že jeden den bude zakázka přijata a druhý den připravena k vyzvednutí.

Hra připravuje děti na život Od roku 1996 pořádá nezisková organizace Člověk v tísni tábory

se zaměřením na integraci dětí a mládeže ze sociálně vyloučených

oblastí. V roce 2008 tyto tábory začaly využívat inovativní pro-

gram, takzvanou Hru na život.

Děti čeká simulace reálné-ho života ve Městě, kde mají možnost si během týdne dva-krát vyzkoušet, co je potřeba udělat, aby člověk v životě uspěl. Zda se stanou staros-tou, bohatými obchodní-ky, úspěšnými umělci, nebo skončí na ekonomickém dně a v dluhové pasti, záleží prá-vě na píli a strategiích, které na táboře uplatní. Na tábor-níky čeká například vypl-ňování formulářů, získávání táborových občanských prů-kazů, návštěva kontroly ze „sociálního úřadu“, ale i sna-ha vyjednat si živnostenské oprávnění, které jim umožní „podnikat“. Vše se snaží pů-sobit reálně tak, aby si děti vyzkoušely, jaké příležitosti a nástrahy život přináší.

Druhou oblastí je socioeko-nomický rozměr. Tábor ne-daleko Mnichova Hradiště má vlastní propracovaný ekono-mický model, ve kterém děti musí za většinu věcí platit tábo-rovými dolary. „Princip plateb vede k tomu, že si děti uvědomí nutnost převzít za sebe odpo-vědnost. Děti mají vždy za-jištěno, že budou mít kde spát a dostanou najíst, ale například pokud si nepřiplatí, spí ve sta-nech místo v budovách nebo nedostanou k obědu sladký jo-gurt,“ přiblížil model vedoucí tábora Daniel Hůle. Zastupitelé a zastupitelky Prahy 5, kteří tábor nedaleko Mnichova Hra-diště navštívili, ocenili právě propracovanost ekonomické-ho systému. „Věrnost podoby některých dokumentů, napří-

klad formulářů, určitě pomáhá dětem zorientovat se později v opravdových smlouvách, kte-ré budou v životě podepisovat. Třeba to někomu pomůže ne-podepsat nevýhodnou smlouvu o půjčce,“ vyzdvihla smysl re-kvizit předsedkyně sociálního výboru Ing. Vlasta Váchová.

Z Prahy 5 se tábora zúčast-nilo 10 dětí, celkem bylo na tá-boře přes třicet dětí z různých lokalit, například z Kladna,

Rotavy, Sokolova nebo Li-berce. „Děti z Prahy pochází z bohatších poměrů, jejich pří-buzní ze Smíchova dělají na-příklad taxikáře, mají počítače a internet. Na druhém konci jsou děti z Kladna, kde prak-ticky není možné získat prá-ci. Paradoxně strategie dětí ze Smíchova jsou méně úspěšné. Ti z chudších rodin jsou zvyklí o vše bojovat a snažit se,“ uza-vírá Daniel Hůle. (red)

„POSLOUCHAJÍ MĚ i starší kluci. Možná tomu pomohlo, že jsem ve volbách získal 24 ze 34 hlasů,“ sdělil zastupitelům Prahy 5 táborový starosta Milan Drevňák z Prahy 5. Foto: archiv

Page 8: Pětka pro vás - září 2011

8

rozhovor

Martin Dudek

Před osmi lety jste zvítězil v japonském Tokiu nad 114 dalšími interprety v jedné

z největších hobojových sou-těží světa. To musel být hezký pocit...Samozřejmě, potvrdil jsem si tím správnost nastoupené cesty, na kterou jsem se vy-dal. Mám tím na mysli syste-matickou práci na poli sólové a komorní hry.

Co vám v životě hudebníka připadá nejnáročnější?Musel jsem si uvědomit a při-znat si, že každý den začínám v podstatě od nuly. Že si hud-ba žádá člověka celého. Se svým nástrojem jsem každý den. Osobní život se mi tak prolíná s profesním. U svých

starších kolegů občas vidím ztrátu motiva-

ce a ideálů, zřejmě není snadné udržet si energii.

Vy ale energii na-bíráte poněkud netradičním způ-sobem – cestami do velehor... Aby nedošlo k mýlce – ne-jsem horolez-cem v pravém slova smyslu, jsem ten, kdo

hory obdi-vuje. Podni-

kám někdy fyzicky

náročné výstupy,

které však nejsou

těžké po tech-

nické stránce.

V horách obno-

vuji a na-

bírám fy-

zické i du-šev-

ní síly, na-

cházím v nich klid

a samotu, poznávám

zde lépe i sám sebe. A jak řekl někdo velmi chytrý: „Bez sa-moty není hloubky, tedy ani skutečného umění.“ Pokud bych se věnoval pouze hudbě, vedlo by to k mé určité jedno-strannosti a ve výsledku bych nemohl být komplexním in-terpretem. Třeba se mi někdy podaří vystoupat i na nějaký osmitisícový vrchol a řečeno s mírnou nadsázkou, přenést pak tuto zkušenost do hudby, byť se to může zdát absurdní. Protože samota – hloubka – umění...

Nedílnou součástí vašeho „hledání samoty“ je i fotogra-fování. Měl jste již samostatnou výstavu?Ano, nedávno v Brně, kde jsem představil právě záběry z hor, Vysoké Tatry, Alpy, ale třeba i Kavkaz. Nicméně sle-duji i jiné fotografi cké téma – Hledání podstaty ženství. Zajímá mne, kdy se žena do-stává na svůj vrchol, kdy je „zkompletována“ její osob-nost, respektive kdy kulmi-nují její fyzické a duševní síly. Jistě to není ve dvaceti ani ve třiceti letech. Řekněme, že to je hledání skutečné krásy v její nejkomplexnější podo-bě.

Přenesme se zpátky do Evropy, do Česka, do Prahy. Kde vás mohou Pražané v nejbližší době slyšet?V Praze 5 to bohužel nebu-de, ale například 2. listopadu vystoupím s Kateřinou Engli-chovou v novém sále Pražské konzervatoře. V české premi-éře provedeme (s orchestrem

Berg) náročný Dvojkoncert pro hoboj a harfu autora ko-rejského původu Isanga Yuna. Bude to jistě zajímavá ukázka současného umění.

Vedete si statistiku odehraných koncertů?Nevedu, ale znám několik kolegů, kteří si počet koncer-tů evidují. Sezony potom po-rovnávají a bilancují, zda byl právě uplynulý rok pracovně lepší než předešlý.

A závěrečná otázka – je Pra-ha 5 dobrá adresa?Řekl bych, že spíše ano. Pra-ha 5 prošla v uplynulých de-seti letech samozřejmě urči-tou revitalizací. Vzpomeňme například, jak to vypadalo u Anděla ještě začátkem 90. let. Dnes zde je jedno z praž-ských center. Atraktivní je pochopitelně i nábřeží, re-spektive sousedství historic-kého centra Prahy. Věřím, že kultivace bude dále pokra-čovat, a to směrem zachová-ní toho, co můžeme nazvat autentickým. Ačkoliv, málo kultivovaná a s malým vku-sem je i naše společnost.

Více pozornosti by však za-sloužilo Smíchovské nádraží, zde jsme ustrnuli někde v po-lovině 80. let 20. století... A to není jediný případ, ne zcela ideální je nadále Plzeňská a přilehlé ulice. Zkrátka ře-čeno, myslím, že zde je ještě další potenciál, který zatím čeká na naplnění. Tím nemy-slím, že by se měla stavět dal-ší nákupní centra. Doufejme, že v Praze 5 bude i prostor pro kulturu.

Hobojista, fotograf a horolezec Vilém

Veverka: „Každý den začínám od nuly“ K horám a k fotografování přivedl hobojistu VILÉMA VEVERKU (33) otec, k muzice maminka vyučující na Pražské konzervatoři. Na první

pohled netradiční mix zájmů se ve svém výsledku ukázal jako prospěšný pro tvorbu i život mladého muzikanta.

Vilém Veverka- Absolvent Pražské konzervatoře, Akademie múzických umění v Praze

a Hochschule für Musik Hanns Eisler v Berlíně

- Účinkoval v Gustav Mahler Jugendorchester a v Berlínské fi lharmonii

- Vítěz nejprestižnější hobojové soutěže – Tokyo /Sony Music Foundation (2003)

- Jako sólista vystupuje s Pražskou komorní fi lharmonií, Filharmonií Brno, FOK, SOČR, Tokyo Philharmonic Orchestra, Bayerisches Kammerorchester či Budafok Orchestra Budapest a s dalšími

- Koníčky: jízda na kole, fotografování, horolezectví

www.vilemveverka.cz Foto: Vilém Veverka

Page 9: Pětka pro vás - září 2011

9

bezpečnost

Zábavně o dopravěDopravně bezpečnostní akce pro děti II. Barrandovská jíz-da se uskuteční v neděli 18. září od 12 do 17 hodin na dět-ském dopravním hřišti při ZŠ a MŠ Barrandov, Chaplinovo nám. 1/615.Připraveny jsou soutěže a tes-ty o drobné dárky, refl exní předměty i propagační ma-teriály, jízda na kole po do-pravním hřišti pod vedením dopravních policistů a stráž-níků, zkouška znalosti do-pravního značení, jízda přes železniční přejezd a po kru-hovém objezdu, jízda zruč-nosti na kole, policejní školka pro děti do 7 let a trenažér ná-razu při rychlosti 30 km/hod. Akci společně pořádají Kraj-ské ředitelství policie hlavní-ho města Prahy ve spolupráci se ZŠ a MŠ Praha 5–Barran-dov, Městskou policií hlav-ního města Prahy, BESIPem a Českým červeným křížem Praha 1. (red)

Cestu do školy pohlídají strážníci Skončila doba prázdnin a 1. září se děti opět vydaly do školních zařízení. Pro přibližně 627 kluků a dí-

vek to byla první cesta za vzděláním. A aby se prvňáčkům (a nejen jim) nic nestalo, o to se u vybraných

přechodů starají strážníci z Prahy 5.

„V měsíci srpnu jsem několi-krát projednával s ředitelem Městské policie Praha 5 Zdeň-kem Hejnou otázku zajištění bezpečnosti dětí u základních a mateřských škol na úvod nového školního roku,“ říká zástupce starosty JUDr. Petr Lachnit. Právě v září je třeba u dětí, které se nedávno vráti-ly z prázdnin či nově nastupují do školy, dbát zvýšené bez-pečnosti. „Byla proto vytipo-vána místa, kde v minulosti docházelo k dopravním neho-dám s účastí chodců. Na tyto lokality se strážníci zaměří přednostně a já věřím, že toto opatření přispěje ke zvýšení ochrany zdraví našich školá-ků,“ dodává zástupce staros-ty.

„V prvních zářijových dnech byl rozsah dohledu rozšířen a v rámci Prahy 5 je prováděn u ZŠ Weberova, Dr-

tinova, V Remízku, Grafi cká, Kořenského, Radlice a Sli-venec. V prvních školních dnech se dohled provádí ne-jenom v čase od 7.20 do 8.05

hod., ale i při ukončení výuky na 1. stupni, a to podle dohody s vedením školy,“ informoval ředitel MP Praha 5 Mgr. Zde-něk Hejna. (md)

„Chovateli“ odebrali zanedbaného psa

Pracovnicí Městské veteri-nární správy provedli kon-trolu v pražské Chuchli, kde se měl v objektu podle ozná-mení nacházet patrně týraný pes. Pracovník veterinární správy, strážníci městské policie a policisté nalez-li v kontrolovaném prosto-ru zanedbanou a vyhublou německou dogu, která byla chována v naprosto nevy-hovujících zoohygienických podmínkách. Pes neměl pří-stup k potravě, v misce měl jen trochu staré vody. Zvíře na první pohled vykazovalo známky podvýživy, strážníci v kotci viděli množství ex-krementů.Zvíře bylo odchytovou služ-bou převezeno k ošetření do Útulku pro opuštěná zvířata v Praze–Troji. Případem se budou zabývat úředníci. (red)

JAK ZVLÁDAT SITUACE na komunikaci, to se nejlépe natrénuje na dopravním hřišti. Ilustrační foto: archiv

Jak se chovat na ulici?Praha 5 připravila pro svoje (před)školáky několik osvětově-informačních akcí, které mají žákům pomoci orientovat se ve světě dospělých, především nácvikem dopravních situací. Akce s městskou policií (ukázka práce strážníků):

12. 9. MŠ Smíchov, Kroupova 2775

14. 9. MŠ Barrandov, Kárancové 669

19. 9. MŠ Košíře, Pobělohorská 2185

Akce s Policií ČR (dopravní hřiště Barrandov):

27. 9. ZŠ Weberova 1

3. 10. ZŠ a MŠ U Tyršovy školy 1

6. 10. ZŠ a MŠ U Santošky 1

Foto: MP Praha

Základní škola Přechod (ulice, křižovatka)

Radlická 140/115 Radlická (před ZŠ a MŠ)

Nad Parkem 1180 Nad Parkem x Elišky Přemyslovny

Weberova 1090 Weberova u ZŠ

Grafi cká Plzeňská (MHD Bertramka)

Základní škola Přechod (ulice, křižovatka)

Francouzské lyceum Drtinova, před ZŠ (08:20-08:50)

U Santošky 1 U Santošky x Na Václavce

Nad Parkem 1180 Lomařská x Elišky Přemyslovny

Hauptova Elišky Přemyslovny x U Lékárny

Kořenského Presslova u křižovatky s Kořenského

Seznam přechodů u školních zařízení s prioritním zabezpečením

zvýšeného dohledu strážníky

Seznam přechodů u školních zařízení zajišťovaných dle aktuálního

stavu strážníků

Nad rámec obou tabulek se zajišťují i další přechody u ZŠ, ty si však určují již samotní strážníci okrskáři ve svém okrs-ku na základě místní znalosti, aktuální bezpečnostní situace a momentální přítomnosti ve službě.

Ilustrační foto:

archiv

Page 10: Pětka pro vás - září 2011

10

představujeme

Nejistá budoucnost Výtopny Zlíchov Za dva roky by mohla Výtopna Zlíchov, nenápadná budova v těs-

ném sousedství kolejí Smíchovského nádraží, oslavit 140 let své

existence. Mohla, ale také po ní již nemusí být ani památky...

Martin Dudek

Výtopna byla postavena v roce 1873, byly v ní depo-vané lokomotivy a po dru-hé světové válce se v objektu vyráběly tramvaje. „V roce 1999 jsme založili občanské sdružení Výtopna Zlíchov, jehož hlavním posláním je renovace parních a motoro-vých lokomotiv z produkce ČKD a provoz historických vlaků,“ říká předseda občan-ského sdružení Lukáš Kul-hánek. Společně s přibližně dvacítkou nadšenců se stará o kolejové historické skvos-ty „zaparkované“ ve výtop-ně. „Máme tu tři parní loko-motivy, deset dieselových a třicet železničních vagonů. Abychom jejich údržbu uži-vili a zaplatili i pronájem vý-topny, vyděláváme si peníze nostalgickými jízdami. Naše vlaky také hrály v několika fi lmech, například v Tmavo-

modrém světě, Hartově válce, Doktoru Živagovi a naposledy v Lidicích.“

Na svatbu po kolejích

Historický parní vlak si může pronajmout i jednotlivec na svatbu či na konání ne-tradiční porady nebo tiskové konference. „Zájemce si zvolí trasu a my podle jeho přání vypravíme soupravu s urči-tým počtem vozů. Základní soupravu tvoří tři vozy – ba-rový, kde točíme pivo, osobní s kapacitou sto pasažérů a slu-žební vybavený křesly a sto-lečky s místem pro raut. Ne-dávno jsme takto jeli svatební jízdu na Dobříš, kde na jedné železniční stanici byli snou-benci oddáni,“ prozrazuje Lu-káš Kulhánek. O pravidelně pořádaných jízdách pro rodi-ny s dětmi se zatím neuvažuje, na vině je nepříznivá fi nanční kalkulace. „Tuna uhlí pro naši nejmenší lokomotivu 213.902 BéeSku z roku 1947 stojí při-bližně 7 000 Kč, a to bychom museli nasadit hodně vysoké jízdné, aby se nám to vrátilo.“

Skončí lokomotivy ve šrotu?

Co však nadšencům ko-lem lokomotiv dělá hlubší vrásky na čele, je fakt, že budoucnost zlíchovské vý-topny je ve hvězdách. „Je to jediná budova svého druhu v Praze a my máme zažádáno několik let o její odkoupení. Jenže se stále mění maji-telé a není možné si s ně-kým odpovědným sednout ke stolu a prodej dojednat. Navíc výtopna stojí v blíz-kosti uvažovaného vyústě-

ní dálničního tunelu na Pl-zeň, a reálně tak hrozí její zbourání. Proto jsme podali podnět, aby byla prohláše-na za kulturní památku,“ informuje Lukáš Kulhánek. Pokud by se to povedlo, plá-nuje se zde otevření provoz-ního muzea železničních vozidel. „O víkendu by se

v nějaké lokomotivě zatopi-lo a jeli bychom s ní a s ná-vštěvníky třeba do Jinonic. Ale pokud to tady zboří, od-vezeme všechno do šrotu, protože lokomotivu si těžko někdo z nás postaví k sobě domů na zahradu,“ uzavírá neradostně Lukáš Kulhá-nek.

Pomáhejte tam, kam oko nedohlédne! Chtěli byste podpořit dobrou

věc a vidět výsledek své akti-

vity? Staňte se dobrovolníkem

a pomáhejte přímo lidem, kteří

vaší pomoc uvítají.

Dobrovolnické centrum sdružení Okamžik hledá dal-ší dobrovolníky do akredito-vaného programu, ve kterém dobrovolníci doprovázejí ne-vidomé lidi k lékaři, na úřady či na nákupy nebo dlouho-době poskytují nevidomým

vizuální pomoc doma, při sportu, kulturních aktivi-tách, předčítání atd. Spolu-pracovat můžete podle vašich

časových možností cca 2–4x měsíčně. Školení dobrovolní-ků předchází osobní schůzka. (red)

Ilustrační foto: Okamžik

Zářijový cyklus školení dobrovolníků:

1. část: úterý 13. 9. (17–20 hod.) 2. část: úterý 20. 9. (17–20 hod.) 3. část: úterý 27. 9. (17–20 hod.)

Listopadový cyklus školení dobrovolníků:

1. část: úterý 1. 11. (17–20 hod.)2. část: úterý 8. 11. (17–20 hod.)3. část: úterý 15. 11. (17–20 hod.)

Kontakty: tel.: 233 379 196, 775 209 055, 604 841 926 e-mail: [email protected], www.okamzik.cz

BAR VE VAGONĚ vybízí k příjemnému posezení. Foto: Martin Dudek

LUKÁŠ KULHÁNEK u nejmenší loko-motivy „BéeSky“. Foto: Martin Dudek

OKOLÍ VÝTOPNY poskytuje prostor pro zajímavé historické kompozice. Foto: archiv

Výtopna Zlíchov

Page 11: Pětka pro vás - září 2011

11

představujeme

Do Andílka za přirozenou výchovou! Rodinné centrum Andílek se přestěhovalo do nových prostor, pod

křídla moderní Základní školy Plzeňská. S přestěhováním rodinného

centra se mění i koncepce jeho služeb a stává se z něj nově Rodinné

centrum Andílek a školka s prvky Montessori.

Miroslava Vlčková

Od září je v Andílku připra-ven komplexní výchovný program inspirovaný Montes-sori pedagogikou, který bude organizován na dvou úrov-ních – na aktivity rodinného centra bude navazovat školka, takže děti, které s Andílkem přerostou věk 3 let, mohou pokračovat dále v Andílkově školce až do věku předškolní-ho. Dalším krokem je poskyt-nout ve školním roce 2012/13 také vzdělávání s prvky Montessori na úrovni základ-ní školy.

Součástí nového konceptu Andílka je fungování na ko-munitní úrovni. Domníváme se, že model rodina-rodin-né centrum-školka-škola je model přirozený a povede ke zvyšování kvality živo-ta rodin, vzdělávání a spo-lečnosti v Praze 5. Rodinné centrum Andílek je členem střešní organizace Unie cen-ter pro rodinu a komunitu (www.uniecenter.cz), která

mu pro komunitní práci po-skytuje metodické vedení. Pod křídla ZŠ Plzeňská se Andílek přestěhoval, pro-tože již nyní v této základní škole fungují velice zajímavé výchovné programy a škola chce s Andílkem spolupraco-vat na jeho dalším dynamic-kém rozvoji.

Rodinná setkávání

Rodinné centrum Andílek poskytne rodinám s dětmi ve věku do 3 let nový pro-gram práce s rodiči a dětmi – Rodinná setkávání. Pro-gram se bude odehrávat kaž-

dý pracovní den v odpoled-ních hodinách. V rodinných skupinách se budou setká-vat rodiče s dětmi různých věkových kategorií (ve věku od narození do 7 let). Kro-mě práce rodičů s dětmi v Montessori připraveném prostředí a s Montessori po-můckami budou setkávání zahrnovat i rodičovské ve-čery - vzdělávací, diskusní a podpůrná setkávání rodičů

bez dětí a také společné ko-munitní akce rodičů a dětí, které mají za cíl pozitivně ovlivňovat život komunity v Praze 5. Rodinná setkávání tak budou tvořit „vícevrstev-naté pletivo“, které má ro-vinu dětí, rovinu dospělých k dětem a dětí k dospělým, rovinu dospělých a rovinu dospělých a dětí ke společ-nosti.

Cílem Andílkovy školky s prvky Montessori je poskyt-nout dětem respekt, prostor pro přirozený a svobodný vývoj dítěte, důraz na rozvoj samostatnosti a odpovědnos-ti dítěte, posilování vnitřní motivace dítěte k učení a po-znání, bezpečné prostředí bez

soutěžení a srovnávání a ve-dení k ohleduplnému chování k přírodě a životnímu prostře-dí. I Andílkova školka bude fungovat jako komunitní cen-trum, do jejího chodu budou také aktivně zapojeni rodiče a školka bude spolupracovat se školou.

Andílek se těší na své nové fungování v nových prosto-rách. Rádi bychom touto cestou poděkovali starostovi městské části Prahy 5 MUDr. Radku Klí-movi, jeho pracovnímu týmu a PhDr. Dagmar Drmotové, vedoucí odboru školství, díky kterým nová Andílkova kon-cepce našla střechu nad hla-vou.

Děkujeme!

RODINNÉ CENTRUM sídlí v budově ZŠ Plzeňská. Foto: Vojtěch Pavelčík

Foto: RC Andílek

Foto: RC Andílek

InfoVeškeré informace o aktivitách Andílka pro rodinu a komunitu v Praze lze získat na www.rcandilek.cz nebo na e-mailu [email protected].

Akce mají za cílpozitivně ovlivňovat

život komunity v Praze 5

Page 12: Pětka pro vás - září 2011

12

akce

Týden nevládních neziskových organizací 21.-24. 9. 2011, pěší zóna Anděl, Praha 5, čas: 13.00 -18.00 hod.

Organizace přihlášené na Týden NNO

STŘEDA - Témata dne: Humanitární pomoc, lidská práva, národnostní menšiny aj. (záštita Ing. Vlasta Váchová)

ADRA o.s.

Armáda spásy v ČR

Bílý kruh bezpečí o.s.

Český helsinský výbor

Český výbor pro UNICEF

Člověk v tísni o.p.s.

Lačhe Čhave o.s.

Naděje o.s.

Sdružení pro reh. osob po cévních mozkových přího-dách o.s.

Sdružení pro integraci a migraci o.s.

Občanské sdružení Anabell

Máme otevřeno?o.s.

ZŠ Praha 5 - Košíře, Plzeňská

Mateřská škola, Praha 5 - Barrandov, Kurandové 669

ČTVRTEK -Témata dne: Sociální oblast a zdraví (záštita Mgr. Diana Bubníková)

Asociace pomáhající lidem s autismem Praha, střední Čechy o.s.

Helppes-Centrum výcviku psů pro postižené o.s.

Domov svaté Rodiny

ELPIDA o.p.s.

Čas pro tebe o.s.

Občanské sdružení Náruč

ALMA FEMINA o.s.

Pevnost - České centrum znakového jazyka o.s.

Občanské sdružení Kaleidoskop

Klub nemocných cystickou fi brózou o.s.

Kulturní a mateřské centrum Barrandov

Máme otevřeno?o.s.

MŠ Praha 5 Barrandov, Lohniského 830

Montessori pohybová školička

Ukrajinské písně a tance

PÁTEK -Témata dne: Dobrovolnictví + Sociální oblast a zdraví (záštita Mgr. Diana Bubníková)

Fokus Praha o.s.

Fosa o.p.s.

Občanské sdružení Green Doors

HESTIA o.s., Program pět P

MDA RIDE o.s.

DIAKONIE ČCE

Hospicové občanské sdružení Cesta domů

Portus o.s.

Zajíček na koni o.s.

Svaz postižených civilizačními chorobami v ČR o.s.

Together Czech Republic

SIMP o.s.

ZŠ a MŠ Praha 5 - Smíchov, Grafi cká 13/1060

ZŠ V Remízku, Barrandov, Pěvecký sbor Pegas

SOBOTA - Témata dne: Volný čas dětí a mládeže, výchova a vzdělání, kulturní aktivity (záštita Marek Kukrle)

APERIO Společnost pro zdravé rodičovství o.s.

Centrum pomoci rodinám s vícerčaty,Klub dvojčat a vícerčat o.s.

Junák - svaz skautů a skautek ČR, středisko Haiwatha Praha

Na houpacím koni o.s.

OPUS o.s.

Prak - prevence kriminality o.s.

PROGRESSIVE o.s.

Sdružení klubu neslyšících dětí a mládeže o.s.

Občanské sdružení Veselý Smíchov

Nadační fond PROMotol

SIMP o.s.

Rekordní zájem o Týden neziskových organizací

Více než padesát neziskových organizací představí svoje aktivity

veřejnosti během pátého ročníku Týdne neziskových organizací,

který se uskuteční 21.–24. září na pěší zóně Anděl.

Akce pod záštitou starosty MUDr. Radka Klímy bude zdarma přístupná veřej-

nosti každý den od 13.00 do 18.00 hod. Týden nezis-kových organizací v Praze 5

představuje aktivity orga-nizací pomáhajících lidem se zdravotním či duševním handicapem, lidem v nouzi a mnoho dalších. Zaměřuje se i na lidi bez práce a in-spiruje k aktivnímu a hod-notnému využití volného času.

Například maminky zde mohou najít aktivity jak pro své děti, tak i pro ně samotné. „Nové vedení radnice Prahy 5 letos poprvé vyzvalo všechny subjekty neziskového sek-toru, aby se do akce zapoji-ly. Díky této veřejné výzvě dostaly prostor i organizace, které se minulých ročníků neúčastnily. Počet zájemců je pro nás příjemným překva-pením,“ sdělil starosta Pra-hy 5 MUDr. Radek Klíma.

Získáte informace i výrobky

Na akci budou zastoupeny nejrůznější obory rozmani-tého neziskového sektoru. Bude možné se více dozvědět o lidských právech i problé-mech třetího světa, o volno-časových aktivitách pro děti a seniory, o pomoci chudým i handicapovaným a o mnoha dalších tématech týkajících se

současné společnosti. Vedle organizací působících pře-vážně v Praze 5 se představí významné organizace s me-zinárodní působností. Své prezentační stánky organiza-ce doplní prodejem s výrob-ky fair–trade a chráněných dílen.

„Rok 2011 je Evropským ro-kem dobrovolnictví. Dobro-volnictví bude proto jedním z hlavních témat Týdne ne-ziskových organizací a bude mu věnováno páteční odpo-ledne. Na pódiu se vystřídají zajímaví hosté, kteří veřej-nosti představí pestrou šká-lu příležitostí, jak je možné pomoci a stát se dobrovolní-kem,“ přiblížila část progra-mu zastupitelka Mgr. Diana Bubníková.

Součástí veletrhu bude bohatý doprovodný pro-gram zahrnující přednášky, prezentace a další aktivi-ty, od dětského koutku přes tvůrčí dílny až po kultur-ní program. Svá vystoupení předvedou děti z MŠ Kuran-dové a MŠ Lohnického z Ba-rrandova, z MŠ a ZŠ Grafi cká, ze ZŠ V Remízku, ze ZŠ Plzeň-ská a jiní. (red)

Ilustrační foto: archiv

Page 13: Pětka pro vás - září 2011

13

společnost

SC

-310

64

1/3

INZERCE

Hasiči radí a informují

Ohlášení mimořádné události V červnové Pětce pro vás jsme avizovali seriál rad o protipožární ochraně, který vzniká ve spolupráci

s Hasičským záchranným sborem hl. m. Prahy. Nyní vám přinášíme první praktické informace.

Řešení mimořádných událostí (dopravní nehoda, požár, po-vodeň), jejichž jsme přímými účastníky či svědky, vyžaduje ve většině případů odbornou pomoc složek integrované-ho záchranného systému. Aby taková pomoc mohla být poskytnuta co nejrychleji, je nutné událost příslušným složkám neodkladně a správ-ně ohlásit. V České republice je k tomuto účelu vytvořen systém tísňového volání, kte-rým se rozumí volba čísel, k nimž je garantován bezplat-ný a nepřetržitý přístup.

V případě, kdy si nejste jisti, kterou složku kontak-tovat, volejte tísňovou linku 112, jejíž technologie pro-pojuje hasičský záchranný sbor, policii a zdravotnickou záchrannou službu. Při ko-munikaci s operátorem tís-ňové linky nejprve sdělte, co se stalo, a určete co nejpřes-něji místo události. Nahlaste tedy adresní bod, případně křižovatku ulic, šestimíst-né číslo sloupu veřejného

osvětlení, číslo železničního přejezdu, souřadnice GPS, významnou budovu, infor-mace z turistického znače-ní, silniční tahy, rozhledny

apod. Velmi důležité je ozná-mit přítomnost zraněných osob. Spolupracujte s ope-rátorem a postupujte podle jeho pokynů a rad. Na závěr telefonátu sdělte zřetelně své jméno a číslo telefonu, z kte-rého voláte. Tyto údaje slou-ží pro možné zpětné volání operátora v případě potřeby dalších zpřesňujících infor-mací. Nezavěšujte, dokud vás k tomu operátor nevyzve.Správné ohlášení mimořád-né události je tedy výstižné (CO, KDE, KDO), bez zby-tečných a v dané chvíli ne-důležitých detailů. Ozna-movatel by se měl snažit nepodléhat emocím, i když je to v některých případech velice složité. Více k proble-matice na www. hzspraha.cz, www.hzscr.cz. (red)

Bezpečně na silnicích s Českým rozhlasem Regina 92,6 FM Prázdninové dopravní uzavírky se dotkly v podstatě každého motorizovaného Pražana a návštěvníka

metropole. Bezpočet omezení, objížděk a komplikací se projevilo i ve vysílání Českého rozhlasu Regina

92,6 FM, které detailně mapuje situaci v pražské dopravě, a to za aktivního zapojení pražských řidičů.

Ti oceňují aktuální servis ze-jména v pořadu Bezstarostná jízda, který si můžete nala-dit každý všední den v do-pravních špičkách, tedy ráno od 6.00 do 10.00 hod. a odpo-

ledne od 15.00 do 19.00 hod. Stejně tak je oblíbená i Bez-starostná jízda – návrat domů (neděle od 15.00 do 19.00 hod.). Během Bezstarostné jízdy moderátoři neustále sle-

dují situaci prostřednictvím spolupráce s Policií České re-publiky, Dopravním podni-kem Praha a Global assistance. Redaktor Reginy má možnost sledovat kamerový systém a v terénu jsou i motorizované hlídky redaktorů, kteří pravi-delně vstupují do vysílání dle aktuálních potřeb a dopravní situace.

Není proto divu, že se do programu svými telefony aktivně zapojují i řidiči - po-sluchači Reginy a jejich po-

čet každým měsícem stoupá. V současně době jde o zhru-ba 1800 posluchačů měsíč-ně, kteří tak pomáhají s tím-to prvotřídním dopravním servisem. Za to, že zavolají aktuální informace z teré-nu na bezplatnou linku, jsou i odměňováni. Každý den je vybrán jeden motorista ze dne předchozího a obdrží po-ukázku na nákup pohonných hmot či večeři pro dva ve vy-hlášené restauraci.

Vedle dopravních infor-mací Český rozhlas Regina samozřejmě přináší i vyvá-žený mix hudby, zpravodaj-ství a zábavy. Více informací na www. regina.rozhlas.cz.

Seniorfi tnes zve na cvičeníZlepšení kondice a možnost navázání nových přátelství a společenských kontak-tů nabízí seniorům společné cvičení na několika místech Prahy 5.Cvičitelé jsou profesionál-ně připraveni, cvičení vedou s ohledem na možná pohy-bová omezení, rozhodně však k posílení organismu a sebe-vědomí.Cena je 100 Kč za měsíč-ní permanentku, stačí jen přijít ve vybraném čase a mít cvičební úbor. Info na www.seniorfi tnes.estranky.cz, e-mail: seniorfi [email protected]. (red)

Cvičební místa: GeRI - Ostrovského 22, Praha 5 - tělocvična rehabilitačního centra,Po 11.00–12.00 a 12.00–13.00 hod. St 11.00–12.00 a 12.00–13.00 hod.

GeRI - Ostrovského 22, Praha 5 - rekondiční a posilovací centrum, Po 12.00–13.00 a 13.00–14.00 hod. St 12.00–13.00 a 13.00–14.00 hod. Pá 12.00–13.00 a 13.00–14.00 hod.

Fakultní základní umělecká škola Music Art - BarrandovV Remízku 7/919, Praha 5Čt 10.00–11.00 hod.

OPERÁTORCE sdělte výstižně, stručně a pokud možno bez emocí, co se stalo. Foto: archiv HZS Praha

Pro tísňová volání jsou vyhrazena tato telefonní čísla:

150 Hasičský záchranný sbor ČR

155 zdravotnická záchranná služba

156 obecní (městská) policie

158 Policie České republiky

112 jednotné evropské číslo tísňo-vého volání

Page 14: Pětka pro vás - září 2011

14

rodina

Navštivte kurzy Ostrova objevůKoncem září bude opět v ma-teřském centru KMC Barran-dov zahájena výuka kur-zů Ostrov objevů pro děti ve věku od 1 do 3 let.

Hlavním cílem kurzů je po-vzbuzovat děti k citovému, fy-zickému a sociálnímu vývoji,

procvičovat jazykové doved-nosti a schopnost koncentrace za použití multismyslových podnětů. Objevováním světa všemi smysly dochází ke sti-mulaci mozku dítěte a vytváří se v něm nová nervová spoje-ní (synapse), která jsou velmi

důležitá pro jeho další vývoj. Spoje mezi jednotlivými ner-vovými buňkami se začínají vytvářet ihned po narození. A nejvyšší rychlost jejich spo-jování probíhá právě v prv-ních měsících a letech dítěte.

Více informací nawww.ostrovobjevu.cz. (lu)

Cyklozvonění plné atrakcí Pátý ročník Pražského cyk-lozvonění bude 17. září v pro-storách budoucího A-parku, U Ledáren v Braníku v Praze 4, kam dorazí cyklistické peloto-ny z osmi městských částí.

Cyklistický průvod z Pra-hy 5 odstartuje z dětského hřiště na bývalém koupališti Klukovice, Prokopské údo-lí. Sraz je 17. září v 9.30 hod., odjezd až po příjezdu peloto-nů z Prahy 13 a Slivence cca v 10 hod.

Od 11 hodin je v branic-kém A-parku připraven boha-tý program. Cyklisté si mohou nechat seřídit vlastní kola či si vyzkoušet nová. K dispozici budou šlapací auta, uskuteční se koloběžkový závod a ne-budou chybět výtvarné dílny, ukázka práce poříční policie, farmářské tržiště s biopotra-vinami i dětskou výživou. A určitě si nenechte ujít Šou divadla Mazec, písničkovou interaktivní zábavu nejen pro děti. Info na www.cyklozvo-neni.cz. (md)

Protidrogová poradna pomůže rodičůmOd září se mohou rodiče, ale také zákonní zástupci, part-neři a vůbec blízké osoby toxikomanů (alkoholiky ne-vyjímaje) obracet o radu a po-moc na Poradnu pro rodiče, kterou především pro občany Prahy 5 otevřelo občanské sdružení Progressive.

Bezplatná služba nabízí po-moc při zvládnutí akutní kri-zové situace, podporu v tíživé životní situaci, poradenství v problematice závislostí, návykových látek a v oblas-ti léčby i prevence závislostí, a zejména v oblasti vztahu a komunikace s osobou ex-perimentující nebo závislé na návykových látkách. Poradna také nabízí rodinnou intervenci, kdy se nejedná o léčbu závislosti u dospí-

vajícího, ale o podporu jeho přistoupení k léčbě. Porad-nu pro rodiče najdete v Ma-henově 4 (zastávka U Zvo-nu), telefon pro objednání:

257 217 871 nebo 605 319 926 (od 11 do 18 hod.), poradenské dny po předchozím objedná-ní: středa a pátek od 13 do 18 hod. (red)

Ilustrační foto: archiv

Ilustrační foto: archiv

Kurz efektivního rodičovství

Máte pocit, že někdy nevíte, jak reagovat na dětský hněv? Co si počít, když dítě nechce jít spát, odmítá jíst, odmlouvá, nechce dělat úkoly či domácí práce? Zdá se vám, že vás vaše děti neposlouchají? Že dělají často pravý opak toho, co byste vy jako rodiče potřebovali?

Občanské sdružení Rodinné centrum Praha nabízí pomoc rodičům s výchovou nejen

předškolních dětí. Program obsahuje přednášky, diskuze, případové studie, techniku hraní rolí s praktickým nácvi-kem a mnoho dalších ve sku-pině 8-12 rodičů.

Během kurzu nabízíme mož-nost hlídání dětí po předchozí domluvě za příspěvek 200 Kč/sobota. Program podpořilo ministerstvo práce a sociálních věcí. (red)

Místo: MŠ Lipka, Přímá 8, Praha 5, bus 137 z metra B Anděl (Na Knížecí) do zastávky Malvazinky cca 6 minut.Termíny: soboty 24. 9., 1. a 15. 10. vždy od 9 do 17 hod. Lektorka: Mgr. Julie Žemlová.Cena: 1 500 Kč/osoba nebo 2 200 Kč/manželský pár zahrnuje 6 lekcí (18 hodin), tištěný materiál a výukové DVD. Přihlašovací kontakty: [email protected], tel. 220 181 777 www.rodinnecentrum.cz.

Ilustrační foto: archiv

Z programu vlastivědných vycházek 11. 9. ne ZÁKLADY NORDIC WALKING S VYCHÁZKOU V PARKU CIBULKA. Profesionální instruktor této tzv. aerobní aktivity vhodné pro všech-ny věkové kategorie v instruktáži před samotnou vycházkou vysvětlí a předvede, jak správně Nordic wal-king provozovat, a upozorní na časté chyby. Poté se s „holemi“, průvodkyní a instruktorem vydáme za poznáním. Začátek akce v 9:00 hod. u sochy Jana Nepomuckého v ulici Nad Hliníkem (zastávka tram. č. 9, 10 Poštovka). Vlastní speciální hole na Nordic walking si vezměte sebou. Zapůjčení holí na místě po dobu instruktáže a vycházky za poplatek 30 Kč pouze pro předem přihlášené se vstupenkou z předprodeje! POZOR! – omezený počet účastníků. Doporučujeme využít předprodeje vycházek. Cena 100/70 Kč.

17. 9. so KDE SKONČIL BABINSKÝ, ZNÁMÝ LOTR MEXICKÝ?Pokud budete chtít zhlédnout místo posledního odpočinku loupežníka Václava Babinského, nemusíte až na „kopeček v Africe“, stačí se vydat do Řep. Uvidíte nejen místo jeho posledního odpočinku, ale dozvíte se i leccos z jeho drama-tického života. Začátek akce cca ve 13.30 hod. na zastávce autobusu č. 225 Řepský hřbitov (jede od metra B Nové Butovice ve 13.02 hod.). Pěší trasa cca 6 km.

26. 9. po. ANTONÍN HUDEČEK A JEHO PŘÁTELÉ KRAJINÁŘI. Přednáška o malíř-ském umu Antonína Hudečka, který vystavoval na první výstavě spolku Mánes, stal se členem České akademie věd a umění, ale také o jeho přátelích, jakými byli neméně významní kra-jináři Antonín Slavíček a Jan Preisler. Začátek přednášky v 17.30 hod. v přednáškovém sále PIS, Arbesovo nám. 70/4. POZOR! – omezená kapacita sálu 30 osob. Cena 100/70 Kč. Info: Vlastivědný útvar Pražské informační služby, Arbesovo nám. 4, Praha 5, tel.: 221 714 714, 221 714 161, [email protected], www.praguewel-come.cz. (red)

MALÍŘ Antonín Hudeček. foto: archiv

Page 15: Pětka pro vás - září 2011

15

rodina

Zažijte česko-německý Oktoberfest!

Německá škola v Jinonicích, Schwarzenberská 1, zve děti i dospělé v sobotu 24. září (14–21 hod.) na odpoledne plné her, hudby a dobrého jídla.

Oktoberfest bude setkáním mnoha národností a kultur, vystoupí školní kapely i pravá

bavorská kapela. Pro děti bu-dou připraveny soutěže o ceny, malování na obličej, dílnič-ky, fotbalové hřiště a mnohem více. Ani rodiče nebudou ochu-zeni o možnost výhry. I na ně čeká několik „dospěláckých“ úkolů. Vstup zdarma! (red)

Sokol Hlubočepy nabízí pestré aktivity Naše těla, obvykle celé dny vsedě skloněná nad počítačem

a postrádající zdravý pohyb, potřebují dostat do formy alespoň ob-

časným protažením. Sokol Hlubočepy proto zve (nejen) obyvatele

barrandovského sídliště všech věkových kategorií k pravidelnému

cvičení v tělocvičnách základní školy na Chaplinově náměstí.

„Mučit“ se můžete v oddí-lech rodičů (prarodičů) s nej-menšími dětmi (všestranné cvičení, čtvrtek 16–17 a 17–18 hod.), předškolních dětí (vše-stranné cvičení, středa 18–19 hod.), žactva (míčové hry se všestranným cvičením, úterý 18–19 hod.), sportovní gym-nastiky dívek (pondělí 17–19 a čtvrtek 16–18 hod.), sálového fotbalu (žákyně v pondělí 18–19

hod.; ženy a dorostenky v pon-dělí 19–21 hod.), žen (kondiční cvičení, pondělí a středa 19–20 hod.), jógy dospělých (pondělí 18–19.30 a 19.30–21 hod.), volej-balu dospělých (čtvrtek 19–21 hod.) a basketbalu mužů (úterý 19–21 hod.).

Pro nejmenší děti pořádá jednota každoročně Mikuláš-ské a maškarní cvičení, větší se účastní závodů a soutěží po-

řádaných Českou obcí sokol-skou. Oblíbené jsou také jarní a podzimní turnaje ve volejbale a v sálovém fotbale žen s účastí družstev z Prahy a Středočes-kého kraje, registrovaní bas-ketbalisté hrají pravidelnou soutěž.

Podzimní cvičení letos začí-ná v pondělí 12. září. Cvičitelé i trenéři, kteří práci v Sokole stále dělají dobrovolně, se těší na všechny, kdo přijdou. Po-drobnější informace a kontakt pro případné dotazy najdete na http://www.sokolhluboce-py.cz/ nebo je možné se nezá-vazně na cvičení přijít podívat přímo do tělocvičen. (red)

KMC Barrandov – Program září/říjenpo 12. září, 16:00–17:30 ZAHÁJENÍ SEZONY 2011/2012 na Trnkově náměstí, Praha 5. Veselé odpoledne pro děti a jejich rodiče s hudební show skupiny MyšMaš a malá výtvarná dílnička. Informace: [email protected], tel.: 739 658 324.

so 17. září, 8:30 RODINNÝ VÝLET NA DĚVÍN. Sraz účast-níků v 8:30 hod. na Smíchovském nádraží u pokladen, odjezd vlakem v 8:48 hod. směr Žvahov (severní nástu-piště). S sebou zápisník s pastelkami, tužku, jídlo a pití. Návrat kolem 16:00 hod. vlakem. Přihlášky a informace: [email protected], tel.: 606 675 339.

čt 6. října, 16:30 DRAKIÁDA– tradiční akce k oslavě podzimu, místo konání bude upřesněno na www.kmcbarrandov.cz. Soutěže o draka, co bude nejdéle ve vzduchu, který doletí nejvýše, ale i o nejhezčího doma vyrobeného draka či o draka, co nelétá vůbec. Startovné 20 Kč. Přihlášky a informace: [email protected], tel.: 605 4712 840. Akce se koná pouze za pěkného počasí.

čt 13. října, 9:00–18:00 BURZA PODZIM/ZIMA 2011 - mož-nost pro všechny rodiče prodat či nakoupit levné oblečení 0–99 let. Informace: [email protected], tel.: 605 471 840.

Zápis do jazykových kurzů pro rodiče na MD/RD s možností hlídání dětí. Pro školní rok 2011/2012 plá-nujeme otevřít tyto kurzy:

Po 9:00–10:30 Italština pokročilí (1,5 hod) 10:30–12:00 Italština začáteč. (1,5 hod)

Út 10:15–11:00 Španělština pokročilí 11:15–12:00 Španělština pokročilí

St 10:00–10:45 Angličtina mírně pokročilí 11:00–11:45 Angličtina pokročilí

Pá 10:00–10:45 Francouzština mírně pokročilí 11:00 – 11:45 Francouzština pokročilí

Přihlášky a informace na [email protected].

PŘEHLED STÁLÝCH PROGRAMŮ A KURZŮ VE ŠKOLNÍM ROCE 2011/12

Herna pro rodiče s dětmi - pondělí a pátek 9-12 hod. (v út, st, čt až od 10 hod.), v pondělí a čtvrtek také 16-18 hod. Děti si mohou pohrát se svými vrstevníky, užít si nové hračky nebo se vydovádět v koutku se skluzavkou a balonky. Maminky mají příležitost k setkání s ostatními rodiči a k výměně zkušeností nebo se zúčastnit výuky cizích jazyků. Vstup do herny 50 Kč za rodinu na celé dopoledne či odpoledne.

Dopolední program (9-10 hod.) pro rodiče s dětmi

Úterý: Hrátky s bubny – za doprovodu afrického bubnu lektorky Marie Lenky Novotné si děti (1,5 – 4 roky) hrají a zpívají. Platba na čtvrtletí 1120 Kč (lekce 80 Kč). Začátek 13. září.

Středa: Hudební hrátky - lektorka Andrea Froňková seznámí děti (1,5–3 roky) s různými směry hudby, s hudebními nástroji, které si děti i vyzkouší, naučí se jednoduché říkanky a písničky. Platba na čtvrtletí 650 Kč (lekce 50 Kč). Začátek 14. září.

Čtvrtek: Výtvarné hrátky – s lektorkou Andreou Vagnerovou se seznámí i nejmenší děti (od 1 roku) s různý-mi výtvarnými technikami. Platba jednotlivě 30 Kč/dítě.

Přihlášky: info@kmcbarrandov, platba předplatného na úvodní hodině.

Tvořivá dílna pro celou rodinu – pondělí 16-18 hod., aktuální program a přehled výtvarných technik na www.kmcba-rrandov.cz. Děti od 4 let se mohou účastnit bez doprovodu rodičů. Informace a přihlášky na [email protected]. Platba jednotlivě 50 Kč/rodina. Začátek 19. září.

SVĚTÝLKA – úterý 13-16 hod. kurzy pro rodiče s dětmi 0-18 měsíců – program a cvičení pro děti od narození do 18 měsíců. Informace a přihlášky na [email protected]. Začátek 13. září.

SVĚTÝLKA – středa 15-17 hod. Kurzy her a cvičení pro rodiče s dětmi od 18 měsíců, které jsou již zdatné v samostatné chůzi a pohybu. Informace a přihlášky: [email protected]. Začátek 14. září.

BROUČCI – středa 17-18 hod. Hudebně pohybová výchova pro děti od 3 let - rozvíjení hudebních, rytmických a pohybových dovedností. Platba na čtvrtletí 975 Kč (lekce 75 Kč). Přihlášky: [email protected]. Začátek 14. září .

JÓGA PRO DOSPĚLÉ - čtvrtek 19–20 hod. Přijďte získat nebo obnovit dobrou tělesnou kondici a zklidnit mysl. Informace a přihlášky N. Figueroa na tel. 775 047 205. Začátek 15. září.

TĚLOVÝCHOVNÁ JEDNOTA Sokol Hlu-bočepy funguje na Barrandově již 20 let a mimo jiné pořádá i oblíbený volejbalo-vý turnaj 3+3 mix. Foto: Sokol Hlubočepy

Oslavila 102. narozeniny!

DNE 24. ČERVENCE oslavila 102. narozeniny paní Marie Papoušková, které za radnici Prahy 5 pogratulovali radní Marek Kukrle a zastupitelka PhDr. Marie Ulrichová-Hake-nová. Foto: archiv

Ilustrační foto: archiv

Page 16: Pětka pro vás - září 2011

16 Stako_188x63.indd 1 23.8.11 13:52

BYDLENÍ REALITY&

TIPY REALITNÍCH KANCELÁŘÍ

KONTAKTTým SOSEXEKUCE.CZ - váš rádce a poslední záchrana

REALITNÍ REALITA

Slibem neurazíš, anebo činy místo slibů? Které z těchto dvou rčení je blíž fi remní strategii RE/MAX Search?Možná vás překvapím, ale existuje i třetí verze: Důkaz místo slibů. A tím se řídíme v RE/MAX Search. Na trhu s realitami působíme více než rok. Za tu dobu jsme v Praze pomohli už dvaceti devíti zájemcům splnit si svůj sen a bydlet podle svých představ. Nesmím však vy-nechat ani dalších pět mimo Prahu. To jsou důkazy, to je naše realitní realita a výsle-dek procesu, který nazývá-me „searchování“.

Existuje něco jako profi l ty-pického neboli nejčastějšího zákazníka?Jsou to partneři, bydlící v menším bytě, kteří po pě-tiletém vztahu potřebují tzv. upgradeovat své bydlení. Jednoduše potřebují byt s další místností navíc. Čas-to proto, že čekají rodinu.

INZERCE

SC-310871/1

SC-310872/1

SC-310828/3

IHNED PRONAJMU V P-5

telefon: 774 265 086

1+kk+L-49m jih, 500m od spod.vrátnice nemocnice Homolka

a Motol. Byt nový, kompletnězařízený. Výtah, parkovště, klid.

Přímý majitel.Cena: 9000,- + energie

po 20.9. volat na 728 028 055 od 14:00

IHNED PRONAJMU V P-5

telefon: 774 265 086

1+kk+B-40m vých. 700m odmetr.ZLIČÍN. Byt nový, kompletně

zařízený. Výtah, parkovště, klid.Přímý majitel.

2

Cena: 9000,- + energie

po 20.9. volat na 728 028 055 od 14:00

Každý hledá,jen někdo umí najít...

T: 222 741 990www.re-max.cz/search

Další dotazy dávejte ve skupině RE/MAX Search na Facebooku. Nejlepší z nich včetně odpovědí naleznete v příštím vydání Pětky.

Co musí majitel před rekonstrukcí udělat?U objektů nacházejících se v chráněných územích musí obyvatel v případě, že chce provést stavební úpravy, udr-žovací práce, tedy i výměnu oken, vždy předem požádat Odbor památkové péče o vy-dání závazného stanoviska. To stanoví, za jakých podmí-nek lze požadované úpravy provést. Veškeré pokyny a formuláře žádostí naleznou čtenáři na webových strán-kách odboru http://pamatky.praha-mesto.cz/. Žádost je třeba doložit majetkoprávní-mi doklady a jednoduchými výkresy.

PORADNA DUMREALIT.CZ

Exekuce nemovitostí Dříve bylo možné, aby exekutor nařídil provedení

exekuce nemovitostí, kvůli jakémukoliv dluhu. To se ale změnilo při poslední novele exekutorského zákona. Exekutor tak má povinnost nejprve zablo-kovat bankovní účet nebo plat a pokusit se získat dlužnou částku touto cestou. Teprve až když peněžní prostředky dlužníka nestačí na pokrytí celého dluhu, může být nařízena exekuce nemovitostí.

Pokud se exekutor rozhodne provést za-bavení vašeho domu nebo jiné nemovitosti, musí oznámit provedení dražby této nemovi-tosti na příslušných portálech, které provo-zuje, soud, obec a exekutorská komora. Nesmí dražbu zatajovat. Nemovitosti se v rámci exekuční dražby prodávají zpravidla za 2/3 odhadní ceny.

inzerce

Page 17: Pětka pro vás - září 2011

17

inzerce BYDLENÍ REALITY&

INZERCE

INZERCE

SC-310780/2

SC-311061/1

Naši čtenáři dostanou slevu 10 procent při nákupu v Ku-chyňském studiu Blanca. Studio, které je certifi kova-ným prodejcem značkových kuchyní Sykora a Camelot, najdete ve Zborovské 5.

Zde na vás čeká široká nabídka ku-chyňského vybavení provedeného z kva-litních materiálů či neméně pestrá na-bídka kuchyňských elektrospotřebičů. Každý, kdo se při uzavření objednáv-ky prokáže tímto výtiskem časopisu, nakoupí o 10 procent levněji.

Nabídku studia Blanca najdete na www.studio-blanca.cz, nebo na www.sykora.eu, e-mail: [email protected], telefon: 257 312 702-03

TIP MĚSÍCE

SC-311100/1

www.ceskydomov.cz

Jak udělat ze starého bytu moderní? Výhodou starých bytů jsou prostorné pokoje se spoustou zajímavých a originálních prvků, které v novostavbě nebo panelovém domě nenajdete. Například z výklenků ve zdi, které vám připadají nelogické, můžete udělat dominantu pokoje. Umístěte do nich třeba lampu nebo nápadný kus nábytku.

„Pro mě mají staré byty svoje kouzlo, špaletová ona, mosaz-né kličky a zaoblené rohy na vysokých stropech. I když mám ráda komfort výtahů a je dobře, že se daří výtahy do domů dodatečně vsadit, už samotný vstup a chodba má svůj duch. Štuky v dnešní době nikdo už neumí a bydlení v sádrokar-tonových krabicích mi nic neříká,“ popisuje výhody starých bytů designérka Veronika Loušová.

Page 18: Pětka pro vás - září 2011

18

školství

Povedené prázdniny v Maďarsku Dvacet žáků Základní

a mateřské školy Barrandov Chaplinovo náměstí netradičně ukončilo školní rok. Na přelomu června a července se zúčastnili mezinárodního tábora v ma-ďarském Soltvadkertu, 180 km jižně od Budapešti.

Mgr. Jiřina Brzobohatá

Mezinárodní tábor pořádal Dům dětí v Budapešti pro děti z okolních států. Spolu s na-šimi školáky přijelo do tábora 20 dětí z města Bene v Srb-sku, 7 dětí z Ady na Ukrajině a 20 dětí z rumunského města Marosvásárhely. Všichni byli ze škol, kde se vyučuje ma-ďarsky, takže si rozuměli. To ovšem našim dětem nebráni-lo v navázání kontaktů, a tak vznikla mnohá přátelství.

Maďarští organizátoři v čele s Józsefem Kerekesem připra-vili bohatý program – zájez-

dy do národních památníků Ópustzaszer a Bakodpuszta, návštěvu termálních lázní v Kiskunmajse, ale také růz-ná sportovní klání. I když počasí nám nebylo příznivě nakloněno a nemohli jsme využít koupání v blízkém je-

zeře, celý týdenní pobyt jsme si vskutku užili a domů jsme odjížděli plni dojmů, zážitků a bohatší o poznání maďar-ského koloritu. Celý pobyt byl pro žáky odměnou, protože jej uhradila Praha 5, za což jí patří náš velký dík.

NA MEZINÁRODNÍM TÁBOŘE vznikla nová přátelství. Foto: ZŠ Chaplinovo náměstí

Radnice podpořila tábor Pět P Díky fi nanční podpoře Prahy 5 se letos již potřinácté mohl konat letní tábor programu Pět P. Jde o so-

ciálně preventivní program pro děti ve věku 6-15 let, které jsou z různých důvodů (sociálních, výchov-ných, rodinných, zdravotních, ekonomických aj.) znevýhodněné.

Tyto děti jsou zařazeny do programu Pět P a celoroč-ně se jednou týdně setkávají

se svým dobrovolníkem při volnočasových činnostech, na kterých se společně do-

hodnou. Pro mnohé z dětí je letní tábor Pět P jedinou pří-ležitostí, jak se podobné akce zúčastnit nebo vyjet někam na prázdniny mimo Prahu. Z důvodu jejich problémo-vého chování a špatného so-ciálního zázemí jsou pro ně často jiné tábory nebo letní aktivity nedostupné. Tako-vým dětem je třeba se indi-viduálně věnovat, což během tábora zajišťuje dostatečný počet dospělých dobrovolní-ků, kteří se zúčastňují tábora bez nároku na fi nanční od-měnu.

Z celkového počtu 60 dětí programu Pět P se tábora nakonec zúčastnilo 28 dětí, z toho 5 dětí s trvalým by-dlištěm v Praze 5. Právě jim mohl být díky podpoře Pra-hy 5 poplatek za letní tábor snížen či zcela odpuštěn.

Jakýkoli další zájem insti-tucí či soukromých subjektů o fi nanční, materiální či jinou podporu formou partnerství, fi remního dobrovolnictví či služeb je velice vítán. Infor-mace na www.petp.hest.cz/, tel. 728 006 514. (rk)

Ludmilina pouť v ZŠ Plzeňská

Ve čtvrtek 15. září proběhne v Základní škole Plzeňská již tradiční Ludmilina pouť.

Akce (od 15 do 18 hodin) je určena především předškolá-kům a jejich rodičům, na pouť jsou zvány i kolektivy dětí z MŠ v doprovodu svých učitelek. Cí-lem odpoledne je pobavit děti různými vědomostními, spor-tovními a uměleckými aktivi-tami a seznámit je s příjemným prostředím zdejší školy.

Rodičům bude představen projekt Nadaný žák, který probíhá na škole již čtvrtým rokem. Nadaní žáci jsou inte-grováni v běžných třídách a je s nimi pracováno nadstan-dardními metodami práce. Pracují pod vedením zkuše-ných pedagogů podle plánů vypracovaných ve spolupráci s psychologem a organiza-cemi, které se zabývají prací s nadanými dětmi.

Již druhým rokem je ve ško-le zřízena 1. třída pro nadané děti. Třída má nižší počet žáků, aby bylo možno individuálně rozvíjet nadání dětí. Bližší in-formace najdete na www.zspl-zenska.educ.cz. (mf)

Ilustrační foto: ZŠ Plzeňská

DĚTI V PRŮBĚHU TÁBORA navštívily lanové centrum, sestavily vlastní radiopřijímače a nakonec vyslaly nejodvážnějšího z nejodvážnějších do vesmíru autem, které si samy pomalovaly. Foto: archiv Pět P

Od 19.9.2011 do 30.1.2012každé pondělí od 19.00 do 19.00hNábor do kurzu probíhá do konce září

Gymnázium Na Zatlance Na Zatlance 11, Praha 5

SC-311059/1

SQUASHOVÁ ŠKOLANA PĚTCE

říjen 2011 – červen 20127 – 14 let

www.scmarko.cz

774 738 696SC-311032/1

INZERCE

Page 19: Pětka pro vás - září 2011

19

www.novysmichov.eu

Nováreal it aNOVÝ

SMÍCHOV

150 OBCHODŮ, 25 RESTAURACÍ, TESCO, PALACE CINEMAS,EQUINOXE BOWLING, HOLMES PLACE

PLZEŇSKÁ 8, PRAHA 5, STANICE METRA B - ANDĚL

PARKOVÁNÍ ZDARMA 3 HODINY, O VÍKENDU 5 HODIN

NS_petka188x264.indd 1 18.8.2011 12:30:09

inzerce

SC-310737/1

Page 20: Pětka pro vás - září 2011

20

sport

Basketbalový kroužek na Barrandově

Basketbalová Akademie Sparta Praha, úspěšný mládežnický klub, zabývající se výchovou mladých basketbalistů a bas-ketbalistek, bude letos účinko-vat i na Barrandově. BA Sparta Praha se už přes 10 let zabývá výchovou dětí od útlého škol-ního věku až po dospělé hráče, pravidelně se účastní mistrov-ství ČR a jejich hráči často ob-lékají reprezentační dres mlá-dežnických celků účastnících se mistrovství Evropy. V praž-ských soutěžích patří dívčí i chlapecké týmy k nejlepším

a družstvo chlapců ročníku 1999 letos vyhrálo pražský přebor.

V ZŠ Chaplinovo náměstí bude BA spolupracovat s bas-ketbalovým kroužkem pod vedením zkušených trenérek a bývalých ligových hráček Marcely Sekyrové a Sylvie Vy-drové. Kroužek je zaměřen na míčové hry s výukou zá-kladů basketbalu, členové se po zvládnutí základů účastní přátelských utkání s jinými stejně starými týmy. Kroužek se hlavně snaží o rozvoj po-

hybových dovedností v rámci schopností dítěte a poskytnout zajímavou volnočasovou akti-vitu s možností dalšího rozvoje v daném sportu. (ms)

Vyhrát můžei poslední!

U vodárenské věže Děvín (ulice U Dívčích hradů) od-startuje 10. září v 10 hodin veřejný sportovně-rekreační závod Kolo-běh Prahou 5.

Zajímavostí tohoto spor-tovního podniku je, že i ten, kdo dorazí do cíle poslední nebo absolvuje jen malou část okruhu, může vyhrát celý závod! Protože se nejedná o klasické sportovní zápolení, ale o projížďku či procházku Prokopsko-Dalejským údo-lím, vítěz a pořadí na dalších místech pro udílení cen se vylosuje. Partnerem závodu je Praha 5.

Po jeho skončení – cca po 16. hodině – pořádá druhý part-ner sportovní akce, Lezecké centrum SmíchOFF, After party. Vstup na horolezeckou stěnu, včetně vybavení a in-struktorů pro začátečníky je na party zdarma. K poslechu a k pohybu je zajištěna poho-dová hudba až do noci. Další podrobnosti na: http//kolo--beh.aspone.cz (red)

Běh přes motolské jamkyVe spolupráci s Prahou 5 pořá-dají Golf Club Praha a Sport-Group.cz v neděli 18. září běžecký závod Běh přes mo-tolské jamky.

V několika věkových ka-tegoriích, od nejmenších až po veterány, čeká účastníky běh v areálu motolského gol-fového hřiště. Hlavní závod na 6 kilometrů začíná v 11 ho-din.

Do 18 let je startovné zdar-ma, předem přihlášení do-spělí zaplatí 100 Kč, na místě pak 200 Kč. Prezence začí-ná v 8.30 hod., v cíli je za-jištěno občerstvení a věcné ceny pro nejlepší trio v kaž-dé kategorii. Více informací na www.sportovniservis.cz. (red)

13. ročník šachové SENIOR-KY 2011V sobotu 1. října se sjedou na Smíchov dříve narození přátelé hry královské, aby u příležitosti Me-zinárodního dne seniorů odehráli již potřinácté ša-chový turnaj SE-NIOR-KA.

Mezinárodní turnaj pod zá-štitou zástup-ce starosty JUDr. Petra Lachnita pro-běhne v za-sedací síni Úřadu měst-ské části Praha 5, Štefánkova 13. Hrát se bude od 9 hodin švýcarským sys-témem, 7 kol, 2x 20 minut. Zúčastnit se mohou ženy starší padesáti let a muži nad šedesát let, bez ohledu na šachové tituly a registraci. Nej-lepší hráči na prvních třech místech ve všech čtyřech kategoriích budou oceněni. Hlavní cenou je Putovní pohár Centra sociální a ošet-řovatelské pomoci. Prvenství v turnaji bude obhajovat Vlastimil Vodička a o defi nitivní

získání putovního poháru bude usi-lovat Vlastimil Bouček.

Kapacita síně je 120 hráčů a pře-dem přihlášení budou mít účast zajištěnou.

Vladislav Pi-voňka, předse-da ŠK Smíchov,

a Mgr. Marie Bosá-ková, ředitelka CSOP Praha 5

Ilustrační foto: archiv

Přihlášky přijímá hlavní organizátor turnaje:

Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Praha 5,

Eva Krčmářová, nám. 14. října 11, Praha 5. Tel./fax: 257 318 995, 775 788 001, e-mail:[email protected]

Ilustrační foto: BA Sparta Praha

Ilustrační foto: archiv

Tréninky: od poloviny září v tělocvič-ně ZŠ Chaplinovo nám. každé pondělí (14-15 hod.) a středu (16-18 hod.).

Kontakt: trenérka M. Sekyrová (e-mail: [email protected]) nebo trenér BA Sparta Pavel Šenk e-mail: [email protected].: 605 102 163).

Page 21: Pětka pro vás - září 2011

21

Porsche Praha-SmíchovVrchlického 31, 150 00 Praha 5Tel.: 257 107 111www.porsche-smichov.cz

Bližší informace Vám poskytne Váš autorizovaný servisní partner ŠKODA:

Dobrý servispotěší i cenou

Výměna předníchbrzdových destiček

FabiaOctavia Tour

již od 1 371 Kčjiž od 1 375 Kč

Výměna zadníhodílu výfuku

FabiaOctavia Tour

již od 2 655 Kčjiž od 3 271 Kč

Výměna sady rozvodůOctavia Tour 1,6 již od 4 282 Kč

Uvedené ceny zahrnují také servisní práci a jsou včetně DPH.

Výměna brzdové kapalinyFabia již od 526 Kč

sport

Info

Podrobnosti o přihláškách a pří-slušné kontakty na http://klamov-kabasket.webnode.cz/.

SC-311047/1

INZERCE

Zrodí se v Košířích basketbalová hvězda? Oddíl basketbalu TJ Sokol Košíře patřil k průkopníkům tohoto sportu

v Čechách, ale v současné době hrají dvě družstva dospělých jen nižší pražské soutěže. Bratři Plichtové se tuto skutečnost rozhodli změnit.

Se záměrem oživit tradici ko-šířského mládežnického bas-ketbalu přišel Radek Plichta v loňském roce, kdy se obrátil se na košířskou „basketbalo-vou ikonu a srdcaře“, před-sedu košířského basketbalu Karla Prokopa.

Vznikající projekt nabral obrátky letos v únoru, když se k Radku Plichtovi přidal jeho starší bratr Pavel, který souhlasil s tím, že se ujme role hlavního trenéra budoucího týmu Klamovka Basket.

První tréninky chlapců s ročníkem narození 2003 a mladších začnou v září.

Budou zatím dvakrát týdně a mladí basketbalisté se se-známí se základy basketba-lu - držení míče, přihrávání, střelba, driblink a obrana. K tomu jim pomohou spe-ciální zmenšené míče i niž-ší koše. Důraz bude rovněž kladen na technické zvlád-nutí těchto činností. Nedíl-nou součástí všech tréninků bude i nácvik herních situa-cí po celém hřišti. S prvním „ostrým“ soutěžním utká-ním se počítá až příští rok, nejprve by měl nově utvářený celek sehrát alespoň pět přá-telských duelů.

V rámci přípravy získají hráči i základy atletiky a gymnas-tiky, což se jim může hodit i u jiných sportů, které budou v budoucnu provozovat.

Trenéři se budou snažit na-bídnout mladým adeptům basketbalu bohatý sportovní program, do kterého chtějí zařadit i pěší a cyklovýlety, účast na veřejných atletic-kých soutěžích nebo společné návštěvy utkání vrcholového basketbalu - Mattoni NBL, evropských pohárových sou-těží nebo reprezentace. (red)

Den míčových sportů

1. ročník míčového vícebo-je smíšených dvojic, který se uskuteční pod záštitou sta-rosty Prahy 5 MUDr. Radka Klímy, odstartuje v sobotu 24. září v 9 hod. v areálu TJ Sokol Smíchov na Mrázovce.

Soutěžit se bude v teni-se, beachvolejbale, nohejbale a pétanque a smíšenou dvoji-ci mohou tvořit kromě mužů a žen také dospělé osoby se studenty do 18 let. Startovné je 100 Kč na hráče a po dobu turnaje je zajištěno stravování. Sportovní den bude následně pokračovat společenskou částí do večerních hodin.

Zájemci o účast v jednotli-vých sportech či ve vícebo-ji se musí přihlásit na e-mail [email protected] do 16. 9. 2011. Počet hráčů v jednotlivých sportech je limitován. (red)

Projděte si jedno z nejstarších a nejnáročnějších golfových hřišťDen otevřených dveří se uskuteč-ní na jednom z nejstarších tuzem-ských golfových hřišť: v Motole v sobotu 10. září od 9 do 14 hodin. Pro příchozí všech věkových ka-tegorií bude připraven bohatý pro-gram – ukázky hry špičkových

hráčů i možnost si golf samostatně vyzkoušet. Novinkou podzimního dne otevřených dveří je zajímavá nabídka pro golfi sty – bezplatná hra po dobu akce, zvýhodněné fee do konce sezony a výrazná sleva ze členských vstupních poplatků. (red)

Ilustrační foto: archiv

Ilustrační foto: archiv

Page 22: Pětka pro vás - září 2011

22

kultura

SC-3

1018

6/16

Prohlédněte si zdarma naše památkyPraha 5 pořádá o víkendu 10. a 11. září Dny evropského dědictví 2011 (EHD 2011) s celorepublikovým tématem Památky – tvůrci panoramatu našich měst a městeček. Na všechny akce je vstup zdarma!

Program DNŮ EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ 2011

na území Prahy 5

Sobota 10. září 2011

vycházka Zahrada Kinských a její památky s prů-vodcem 9.30–11.00 hod. (sraz u hl. vchodu z nám. Kinských)

dřevěný pravoslavný kostelík sv. Michala (součást vycházky zahradou) otevřen 9.30–11.30 hod.

letohrádek Kinských – Musaion v zahradě - folklorní vystoupení 11.30–12.30 hod., prohlídka muzea, ukázky řemesel, muzejní výstava dětských prací mezinárodní soutěže Malujeme po síti: Báje, pohádky, pověsti, výstava Zbojníci – hrdinové, nebo zločinci? 12.30–15.00 hod.

kostel sv. Václava na Smíchově (otevřen 9.00–15.00 hod.), prohlídka s průvodcem 11.30–13.00 hod.

koncert Novákova tria v parku Portheimka 13.00 – 14.00 hod. (Mozart, Beethoven, Haydn, Triebensee, Vent)

varhanní koncert v kostele sv. Václava v podání Mgr. Lukáše Petřvalského (Rheinberger, Franck, Vierne, Alain, Petřvalský) 19.00–20.00 hod.

kostel sv. Gabriela (otevřen 9.00–16.30 hod.), 2x prohlídka s průvodcem – beuronské umění 9.30 a 14.30 hod., promítání dokumentů - beuronské umění,

architekt Josip Plečnik 15.30–16.15 hod.

kostel Sacré Coeur – prohlídka s průvodkyní 11.00–12.00 hod. (upozornění: otevřen pouze dle provozních možností památky, která je v soukromém vlastnictví)

kostel sv. Vavřince v Jinonicích - samostatné pro-hlídky 10.00–12.00 hod.

kostel sv. Filipa a Jakuba na Zlíchově - samostatné prohlídky 13.00–17.00 hod.

usedlost Bertramka – koncert Stamicova kvarteta (Stamic, Mozart, Dvořák) 17.00–18.00 hod.

Neděle 11. září 2011

Malostranský hřbitov (otevřen 9.00–16.30 hod.), 2x prohlídka s průvodcem 9.00 a 11.30 hod. – vstup u kostela (Plzeňská ul.)

kostel Nejsvětější Trojice (otevřen 9.00–10.30 hod., 12.30–16.30 hod.) - prohlídka s průvodcem v rámci prohlídek Malostranského hřbitova

vycházka parkem Cibulka – s výkladem průvodce 14.00–16.00 hod., sraz u stanice tramvají Poštovka

Altán Klamovka v parku (otevřen 14.00–18.00 hod.) - výstavní síň Syndikátu výtvarných umělců – Asociace užité grafi ky, výstava „Besídka“ (Tereza Zachová, Monika Svobodová, Jan Hrubeš)

Více informací na www.ehd.cz. DVEŘE SMÍCHOVSKÉHO KOSTELA sv. Václava se mimořádně otevřou na šest hodin. Foto: Martin Dudek

INZERCE

Page 23: Pětka pro vás - září 2011

23

kultura

Nesurfujte, searchujte! Hledání. Běžné slovo v našem slovníku. Někdo nám slibuje, že

najdeme, co neznáme, jiní oznamují, že život je hledání. Najde ale někdy někdo, co skutečně potřebujeme? Všiml jsem si, že před rokem vznikl tým mladých lidí, sdružených pod hlavičkou RE/MAX Search. Jejich sděle-ní je jasné: „Každý hledá, jen někdo umí najít.“ Jeden z ta-hounů týmu a majitel této spe-cializované realitní kanceláře Jiří Völfl mi při našem setkání doplňuje svou strategii o další motto: „Jsme posedlí potře-bami svých zákazníků.“ Ka-ždý alespoň jednou v životě zatoužil po vlastním bydlení. Abych zjistil, jak vlastně ta-ková „továrna na naše vysně-né bydlení“ funguje, rozhodl jsem se strávit den v realitní kanceláři RE/MAX Search, Na bělidle 18, na smíchovském Andělu.

Vysněné bydlení je jako let balonem

Všichni z RE/MAX Search se snaží být na ranní poradě včas. Není divu. Za pozd-ní příchod totiž přispívají do společné pokladny. Po-rada začala v dobré náladě, protože se mohl připích-

nout na mapu 34. balon. Pro lidi z RE/MAX Search je to mimořádný den. Pomohli totiž už třicátému čtvrtému zájemci splnit si svůj sen a bydlet podle svých před-stav.

Realitní psychologie Lidé z RE/MAX Search jsou něco jako realitní psycho-logové. Podrobně rozebírají slabé a silné stránky nabídek a poptávek, sofistikovaně se snaží vžít se do „kůže“ zá-kazníka. Netušil jsem, kolik možných životních situací lze pro nově bydlící nasi-mulovat, kolik rizik i hrozeb může čekat na někoho, kdo se vydá hledat si svůj domov tzv. na vlastní pěst.

Tým má vše pragmaticky shrnuto do pěti bodů: „Není v silách jedince, aby všemu rozuměl a všechno zvládl. Logicky proto řada zákazníků přichází nepřipravena, ne-znalá, neopatrná, s negativní zkušeností či s nereálnými představami. Teprve s po-

mocí skutečné analýzy po-třeb a možností, které říkáme SEARCHOVÁNÍ, se dostává-me k cíli.“ RE/MAX Search podle přání a požadavků na-jde tu správnou nemovitost napříč celým realitním tr-

hem. Vyjedná nejnižší cenu a zajistí nejvýhodnější pod-mínky fi nancování. Je to pro-stě realitní kancelář na straně kupujících. Doporučení? NESURFUJTE, SEARCHUJTE! (SAM)

SC-310871/5

Josef Blecha vystavuje v Pitomé kavárně Známý český ekonom a manažer Josef Blecha řídil fi rmy u nás i v Americe. Proslavil se také jako

kreslíř a nyní si některé jeho kresby a koláže lze prohlédnout v Pitomé kavárně na Smíchově.

Autor nedávno vystavoval na akci Art Prague v galerii Mánes, kde návštěvníci moh-li zhlédnout také Picassův obraz Sedící žena, což orga-nizátory výstavy v Pitomé kavárně inspirovalo a použili Blechovu karikaturu Pabla Picassa na plakát.

„V patnácti letech jsem vi-děl v Praze výstavu Hoff me-isterova žáka Ladislava Rady, karikatury muzikantů, kteří hráli v Praze s Louisem Arm-strongem. Radova karikatu-ra Elly Fitzgeraldové a Duka Ellingtona vyšla i na titulu supraphonských elpíček, to vše mne inspirovalo k vlast-ním začátkům,“ napsal Josef Blecha v knize Slavné tváře v čarách - soubor karikatur. Výstava byla prodloužena do 17. září, hosté kavárny mo-hou přijít denně od 8.30 hod., o víkendech od 11 hod. Info na www.pitomakavarna.cz. (red)

OBRÁZKY JOSEFA BLECHY obdivovali například čtenáři Th e New York Times. Foto: archiv

Besídka v Altánu KlamovkaDo 11. září trvá výstava Besíd-ka studentů ústecké Katedry výtvarného umění kultury PF UJEP Moniky Svobodové, Terezy Záchové a Jana Hrube-še v Altánu Klamovka.

„Naším záměrem bylo zkoumat vztah díla a jeho okolí. Snažili jsme se vytvá-řet významové či sémantické paralely i se nechat unášet volnými asociacemi, které v nás tento prostor vyvolává,“ uvedli studenti jako motto svých prací. Výstava je ote-vřena v sobotu a v neděli (14–18 hod.) a najdete ji v parku Klamovka. Info: http://www.aug.cz/altan-klamovka-pra-ha. (red)

Tanec v parkuTaneční představení Píseč-ná žena souboru NANO-HACH choreografky Ley Švejdové, které je realizo-váno za podpory Prahy 5, se uskuteční v pondělí 5. září od 20.30 hod. v parku Port-heimka. (red)

PR

Page 24: Pětka pro vás - září 2011

24

kultura

Vysoké tóny zazní v kostele sv. VáclavaJméno Miroslava Kejmara mají mnozí zafi xované ve spojitos-ti s Českou fi lharmonií, bez něho si nebylo možné před-stavit její zvuk. Jiní vzpome-nou na populární nahrávky Václava Hybše či Karla Gotta. V roce 1998 byl přizván do ex-kluzivního souboru nejlepších světových trumpetistů Ten of the Best.

Čerstvý sedmdesátník s ne-uvěřitelnou dávkou energie pokračuje v koncertní i nahrá-vací činnosti pro české a svě-tové publikum. V koncertním programu Trubka pod chrá-movou klenbou představí Mi-roslav Kejmar (nejen) obyva-telům Prahy 5 spolu s neméně slavnou osobností hudebního světa, varhanním virtuosem Alešem Bártou, výběr svých nejoblíbenějších skladeb pro trubku a varhany. Výjimečná

koncertní událost je zároveň poctou velkému trumpetisto-vi u příležitosti jeho letošních kulatých narozenin. Akce se uskuteční ve středu 14. 9.

od 19.30 hod. ve smíchovském kostele sv. Václava, nám. 14. října. Vstupné 250/210 Kč, info na www.svatovaclavske.cz. (red)

Rocková smršť v MeetFactoryHned dva zajímavé koncerty jsou připraveny v září v Mezi-národním centru současného umění MeetFactory.

Losangelesští HEALTH „hlu-kaři“ se představí 8. září. Tříš-tivá směs razantních kytar, ječících synťáků a lineárních elektrobeatů, místy podlitá křehce znějícím hlasem jako z jiné zvukové dimenze, možná není úplnou novinkou na noi-se rockovém poli – ale živelná energie s ortodoxním punk attitude téhle čtyřky sonických šílenců dělá z HEALTH jednu z must see/hear/experience událostí hudebního světa.

O dva dny později, v sobotu 10. 9., bude pódium patřit ka-nadskému triu Austra s jed-ním z velkých talentů nezá-vislé scény, Katie Stelmani. Info na www.meetfactory.cz. (red)

Zářijový program Švandova divadla

20. úterý 19.00 Kurz negativního myšlení (B. Breien)

22. čtvrtek 19.00 Gottland (M. Szczygieł)

24. sobota 19.00 Byla jsem doma a čekala, až přijde déšť (J.-L. Lagarce)

26. pondělí 19.00 Kdo je tady ředitel? (L. von Trier)

BÁJEČNÉ LÉTO S MICHALEM VIEWEGHEM

1. – 9. 9. 19.00 Román pro ženy

10.–17. 9. 19.00 Biomanželka

HOSTUJÍCÍ SOUBORY

BUCHTY A LOUTKY

19. pondělí 19.00 Pes Baskervillesský – dernié-ra

21. středa 19.00 Barbarella Reloaded

27. úterý 19.00 Psycho Reloaded

28. středa 19.00 Čelisti Reloaded

DIVADLO LETÍ

20. úterý 19.00 Po Fredrikovi (M. Brunn) – pre-miéra

koncerty

18. neděle 20.00 Robert Křesťan & Druhá tráva

Pozvánka na koncert vážné hudby Pod záštitou Prahy 5 pokračuje i na podzim cyklus koncertů vážné hudby. V pořadí již třetí letošní se

uskuteční v úterý 20. září od 19.30 hod. v Národním domě na Smíchově. Vystoupí sólistka Státní opery Praha Alena Miró, klavírista Jan Simon a Komorní fi lharmonie Pardubice.

„S oběma interprety mne pojí dlouholetá kolegiální vaz-ba. S Janem Simonem jsem natočila několik televizních

pořadů. Jde o mladé umělce, kteří si svými výkony již vy-dobyli respekt v zahraničí. Alena Miró zpívala napří-klad v Německu, ve Francii, ale i v Kuvajtu, Kataru, Číně a v Japonsku,“ říká předsed-kyně kulturní komise Pra-hy 5 Marie Ulrichová-Hake-nová.

Jan Simon vystupuje pra-videlně s renomovanými or-chestry, jako jsou například Symfonický orchestr BBC v Londýně, Česká fi lharmo-nie či Orchester der Beetho-venhalle v Bonnu. V roce 1996 získal za svoji nahrávku Schulhoff ových klavírních koncertů ocenění Cannes Classical Award 95.

Příznivci vážné hudby si

mohou vyzvednout líst-ky v informačních centrech radnice, a to přibližně týden před koncertem. Vstup je opět zdarma. (red)

Vstupenky je možné zakoupit na pokladně Švandova divadla (Štefánikova 57, tel.: 257 318 666), on-line na www.svandovodivadlo.cz nebo v předprodejní síti www.ticketportal.cz.

TRUMPETISTA Miroslav Kejmar se představí v kostele sv. Václava na Smíchově. Foto: archiv

V PROGRAMU vystoupí sólistka Státní opery Praha Alena Miró. Foto: archiv

Koncertní program20. září:

Christoph Willibald Gluck Ifi genie v Aulidě, předehra k opeře

Charles - Camille Saint-SaënsKoncert pro klavír a orchestr č. 2 g moll, op. 22

Wolfgang Amadeus MozartÁrie z oper (výběr)

Richard StraussMěšťák šlechticem, suita pro orchestr, op. 60

Změna programu vyhrazena.

Švandovo divadlo slaví 130 let Celý podzim se ponese ve znamení 130. výročí zalo-žení divadla Pavlem Švandou ze Semčic st. Oslavy jubi-lea začnou v sobotu 1. října, na den přesně 130 let od vzni-ku divadla v roce 1881. Den otevřených dveří nabídne nečekaný pohled do zákulisí, soutěže a slevy na vstupenky!

Hlavní večerní program vyvrcholí premiérovým pro-mítnutím celovečerního hra-ného fi lmu Smíchov pláče, Brooklyn spí…

15. října bude slavnostně odhalena v rámci projektu Výtvarná zeď malba Anto-nína Střížka, inspirovaná aktuálním výročím. A večer bude uvedena první diva-delní premiéra sezony SMÍ-CHOFF/ON, původní kabaret z prostředí pražského Smí-chova. (šva)

Page 25: Pětka pro vás - září 2011

25

inzerce

ZDRAVÉ ZUBYA KRÁSNÝ ÚSMEV

Werichova 1145/23, 152 00, Praha 5

Odborná stomatologická

Ortodoncie: tel: 737 634 663, [email protected]: tel: 737 634 663, [email protected]

www.ortovia.com

SC-310984/1

Mytí fasádČištění povrchů

Opravy fasádFasádní nátěry

Antigraffi ti nátěryOchranné

274 811 433

z antigraffiti nátěru

AKCE

ZDARMA

2 roky

ČIŠTĚNÍ GRAFFITI

SC-310604/39

SC-3

1069

7/1

SC-3

1070

6/4

Zkontrolujte si platnost Tech. prohlídky!Hrozí ztráta 5 bodů a pokuta až 10 000 Kč!

STK tel.: 257 210 963

Emise tel.: 257 216 489

Evidenční kontrolypři převodu a prodeji vozidla.

Úřední hodiny: Po, St 7 - 17 hod.; Út, Čt 7 - 15 hod.

www.stkmotol.czwww.stkmotol.cz

V areálu je Dopravní úřad (D.S.A.)!(kde je možno provést změny v tech. průkazu vozidla)

STK Motol, Praha 5, Plzeňská 215b

SC-3

1075

0/3

PRANÍ, ŽEHLENÍ A MANDLOVÁNÍ PRÁDLAUšetříme Váš čas

a uděláme za Vás nepříjemnou práci!Vypereme, vyžehlíme (nebo vymandlujeme)

veškeré vaše prádlo, ale hlavně

pánské košilePrádlo si vyzvedneme a dovezeme zpětna místo a v čase, který si sami určíte.

Vše do 3–5 pracovních dnů.

Objednávka emailem:[email protected]

Veškeré informace:www.vyzehlenakosile.cz

Kromě domácností pereme i pro hotely,penziony, ubytovny, lékaře a lékárny.

! Každá zakázka se zpracovává odděleně a samostatně !

SC-3

1084

2/1

SC-3

1084

2/3

www.krejcovstvi.infošití, opravy, scelování, čištění i kůže

barvení, opravy motooděvů a kůže

tel: 257 326 404 / 604 940 695

s tímto kupónem sleva na opravy 5%

Viktora Huga 4 Po + St : 9 - 17

Praha 5 Út + Čt : 9 - 18

150 00 Pá : 9 - 15

SC-3

1092

2/2

VYKLIDÍME VÁŠ BYT(pozůstalosti, sklep či půdu)

LEVNĚTEL.: 777 227 840

SC-3

1101

1/2

Brigita Jakoubková

Nabízí kurz AQUA-AEROBIKU Cvi ení šetrné ke kloub m a zád m a je vhodné i pro za áte níky.

Bazény: ZŠ Weberova P-5,Strahov P-6 www.sweb.cz/AQUA.FIT

Další informace na tel.: 604 834 323 SC-3

1102

1/1

Cvičení rodičů s dětmi

Cvičení pro předškoláky

Gymnastika pro školáky

Prázdninové programy

Narozeninové oslavy

ZKUŠEBNÍ HODINA ZDARMA

Nový semestr začíná 5. září !!

Tento podzim přinášíme zdo-

-

různé věkové kategorie dětí.

včetně víkendů!

SC-3

1112

5/1

Váš inzertní poradce pro časopis

telefon: 777 956 858

PavelBendík

PĚTKAPĚTKA pro váspro vás

POLOLETNÍ JAZYKOVÉ KURZYzahájení v týdnu od 26.9.2011

SC-3

1070

2/2

Page 26: Pětka pro vás - září 2011

26

historie

VÝFUKY

B+Bs e r v i c e s. r. o.

VÝFUKYKATALYZÁTORY

SC-3

1068

2/4

INZERCE

www.ceskydomov.cz

TJ Sokol Košířeoslavila jubileum

Rovných 125 let uplynulo v letošním roce od založení TJ Sokol Košíře. První valná hromada nové sokolské jednoty se uskutečnila 28. března 1886 v hostinci Františka Píseckého zvaném Brantovna v Buďánkách.Martin Dudek

Košíře byly na sklonku 19. století samostatnou obcí, „městem u Prahy“, v níž ne-bydleli zámožní lidé, ale děl-níci, drobní řemeslníci a živ-nostníci. Byli to proto obyčejní nemajetní mladíci, sdružení ve čtenářském spolku Omla-dina, kteří se pro založení So-kola v Košířích nadchli. Im-pulzem byl mohutný dojem z pohřbu zakladatele Sokola Miroslava Tyrše na podzim roku 1884. K jejich iniciati-vě se pak připojili členové spolku vzájemně se podpo-rujících dělníků košířských a okolních se svým tehdejším předsedou Josefem Horou, který byl poté po dlouhá léta starostou košířské sokolské jednoty.

Začátky byly těžké – nebylo nářadí ani tělocvična. Zatím-

co nářadí se z výtěžků so-kolských zábav a svépomocí povedlo brzy obstarat, cvičilo se leckde. Krátce například i v Brantovně, v dalších pro-najatých hostincích a škol-ních tělocvičnách. Trvalo dlouhých 46 let, než jednota získala vlastní objekt na Kla-movce.

Otec herce Sováka obsluhoval Sokoly

V roce 1895 má Sokol Koší-ře 136 členů a o rok později ustanovuje i „dámský odbor“ o 30 členkách. Ty se staraly o všechny zábavy tehdejšího družstva pro zřízení tělocvič-ny v Košířích a v roce 1901 se společně s dívkami pus-tily i do cvičení. Přidružený vzdělávací odbor organizo-val oslavy výročí mistra Jana Husa. Osvětlený průvod pro-šel Košířemi a položil základ-

ní kámen k Husovu pomníku na Staroměstském náměstí. Konečným výsledkem snaže-ní bylo po letech zřízení po-mníku Jana Husa v Košířích, v Husových sadech.

Nejdůležitějším mezníkem v historii Sokola Košíře byl rok 1931, kdy městská rada rozhodla o prodeji restaurační budovy na Klamovce a při-lehlé parcely. V rámci pře-stavby objektu na sokolovnu byly v přízemí vybudovány restaurace a kuželník. Prv-ním nájemcem byl hostinský br. Franc, následoval hos-tinský br. Schmitzer, otec slavného herce Jiřího Sová-ka. Rekonstrukce proběh-la za necelý půlrok za cenu 575 000 Kč a košířská soko-lovna byla slavnostně otevře-na 25. září 1932.

Dvě osudové rányVeškeré sportovní a kultur-ní aktivity ukončila němec-ká okupace. V listopadu 1940 byla tělocvična propůjčena obci pražské na skladiště. 12. dubna 1941 byla říšským pro-tektorem okamžitě zastavena činnost Sokola a jmění jed-noty zajištěno. Zastavení čin-nosti se nevztahovalo pou-ze na živnostenské podniky spolku (kuželník a hostinec). Po ukončení druhé světové války Sokol Košíře ožil již 5. května 1945, ale budova so-

kolovny byla ještě zabrána českou vojenskou správou, aby v ní zůstal materiál pře-vzatý po okupantech, který teprve po roztřídění byl v let-ních měsících odvezen. Cel-kový počet členstva byl v roce 1945 1141 osob.

Únor 1948 a následný ná-stup komunistů k moci za-sadil Sokolu Košíře další těž-kou ránu. V roce 1950 je Sokol „znormalizován“ a jednota přechází pod patronaci pod-niku Meopta Košíře. Přebírá další oddíly – zápasníky He-llasu, tenisty LTK Cibulka, kopanou Sparty Košíře a dal-ší. „Nástupnickými“ orga-nizacemi, které zdomácněly v sokolovně na Klamovce, byly TJ Medik Košíře, TJ ZPA Košíře, TJ Křižík a TJ Košíře. Teprve 22. května 1990 TJ So-kol Košíře vstává jako bájný pták fénix z popela. Opět je obnovena činnost a jedno-ta má 81 členů – 57 žen a 24 mužů. Sokolský majetek je však buď nenávratně ztracen, včetně cenných artefaktů (například archiv a technicky dokonale zařízené loutkové divadlo), nebo poničen. Nic-méně usilovnou snahou a pílí členů i nemalými investicemi se povedlo areál na Klamov-ce plnohodnotně zprovoznit a opět se stává místem spor-tovních a kulturních setkání. (s využitím ročenky TJ Sokol Košíře)

Děti nechtějí příliš sportovat

Starostou košířského Sokola je již druhé volební období BORIS KOLÁŘ, který současně v jednotě trénuje mladé judisty.

Jaké byly největší sportovní úspěchy TJ Sokola Košíře v jeho historii?Na samotném vrcholu byli v 70. letech nohejbalisté, kteří získali několik extraligových titulů. Nejvyšší soutěž stolního tenisu hrály i sestry Karlíkovy. V současnosti jsou naše sportovní oddíly zařazeny do pražských soutěží.

Jak si vede Sokol Košíře ve své jubilejní sezoně?Máme přibližně 350 členů, ale dětí je asi 55. Je to

zaviněno dvěma aspekty – dětí se všeobecně rodí málo a ty větší nechtějí moc sportovat.

Není to také způsobeno neatraktivní nabídkou vol-nočasových aktivit?Snažíme se jít progresivní cestou. Víme, že gymnastika či cvičení prostných a na nářadích nejsou mezi mládeží příliš populární. Proto jsme například ve spolupráci s basketbalisty založili basketbalovou školičku.

Je možné k vám na trénink nohejbalu, volejbalu, basketbalu či juda přivést potomka, aby si sport bez jakýchkoliv závazků vyzkoušel?Po dohodě s trenérem daného sportu ano. Dříve jsme mívali nábory jednou za půl roku, nyní se lze do tréninků v podstatě zapojit kdykoliv. (md)

KOŠÍŘŠTÍ sokolové v roce 1911. Foto: archiv Sokol Košíře

V SEZONĚ 1948/49 se volejbalistky probojovaly do I. ligy. Foto: archiv Sokol Košíře

Page 27: Pětka pro vás - září 2011

27

životní prostředí

Bolševník je těžký soupeř Národní nepřítel. Takové označení si ve Velké Británii vysloužil plevel jménem bolševník velkolepý,

na jehož vystopování a zlikvidování se podílela tamější široká veřejnost. I v Praze 5 díky bdělým úřed-níkům a občanům již několik let probíhá válka s touto až 3 metry vysokou mohutnou bylinou.

Martin Dudek

Jedním z vojáků v poli je Ing. Marek Hamata, odbor-ník na zahradnické služby. „Bolševník velkolepý a kří-dlatka jsou plevele, které se na našem území rozšířily z původně okrasných rost-linných sbírek zámeckých zahrad. A hlavně bolševník je pro člověka nebezpečný. Když se ho dotkne alergik, může na kůži počítat s vy-rážkou i s puchýři, v horších případech dokonce s hospi-talizací v nemocnici,“ varuje muž, sám alergický na ště-tinaté chlupy bolševníku. Rostlina způsobuje problé-my i svou pálivou šťávou, nemluvě o tom, že na místě svého vzrůstu narušuje půdu a nedovoluje jiným rostlinám vyrůst. „Je nutné ho likvi-dovat ve vegetačním obdo-bí od května do září nejlépe herbicidními přípravky. Ale je to těžký soupeř a porazit ho je běh na dlouhou trať. Roz-množuje se pomocí semen a ta mohou vzejít na vyčiště-ných místech třeba až po pěti letech.“ Bolševníku se dří-ve dařilo hlavně v parcích na Smíchově, kde se počítal na desítky, nyní je jeho vý-

skyt minimalizován na ně-kolik jedinců.

Zlá i užitečná křídlatkaCo se týče urputnosti, snaz-ším protivníkem je křídlatka, ale i s ní má Marek Hamata v naší městské části dost prá-ce. „Rostlina není lidskému zdraví nebezpečná a dokonce se s ní svého času počítalo jako s možnou energetickou plodi-nou pro topení v elektrárnách. Vyskytuje se často podél řek,

ale šíří se pomocí drobných kořínků i do míst, která jsou vodou zaplavována. Kde se zachytí, tam si nemilosrd-ně a diktátorsky podrobí celé území. Nepřichází v úvahu, aby si v daném prostoru udě-lali ptáci hnízda či drobná zvěř nory a doupata. A i pro člověka vznikne neprůchozí prostor.“ Optimální likvidace křídlat-ky spočívá v mechanickém odstranění její nadzemní čás-ti a po následném obrůstání

aplikaci chemických příprav-ků. Rostlina je nicméně za-jímavá svou schopností ab-sorbovat některé těžké kovy (olovo a kadmium) z půdy, což by se za určitých podmínek dalo v budoucnosti využít při regeneraci krajiny poškozené lidskou činností.

„Z pozice své profese mu-sím říci, že jsou u nás oblasti, kde se problematice pleve-lů věnuje náležitá pozornost. Jednou z nich je Praha 5, kde již několik let skvěle funguje komunikace mezi obyvateli, úředníky z odboru životního prostředí a mnou jako likvi-dátorem nežádoucích rostlin. Ale chybí mi celopražská kon-cepce. Za posledních 30 let oba invazní plevelné druhy podle mého názoru obsazují další plochy, a to i přes potřebné le-gislativní zakotvení, vědecké poznání, dostupné metody li-kvidace a možné granty na je-jich likvidaci. Takhle se tato válka nedá vyhrát,“ uzavírá s povzdechem Marek Hamata.

VYTRVALÁ BYLINA, to je invazní bolševník velkolepý. Foto: Marek Hamata

KŘÍDLATCE se u nás daří, na cestách můžete narazit hned na tři druhy – japonskou, českou a sachalinskou. Foto: Marek Hamata

Velkoobjemové kontejnery pro sběr bioodpaduPodzim 2011

1 Nad Turbovou x Na Stárce

sobota 3. 9. 2011 13:00-16:00

2 Pod Hybšmankou - vedle č. 1a

sobota 10. 9. 2011 13:00-16:00

3 Nad Buďánkami II x Nad Buďánkami I

sobota 17. 9. 2011 13:00-16:00

4 Nad Klikovkou - proti č. 11

sobota 24. 9. 2011 13:00-16:00

5 U Palaty x Na Hřebenkách - proti č. 53

sobota 1. 10. 2011 13:00-16:00

6 Butovická x Pod Vidoulí - slepá část

sobota 8. 10. 2011 13:00-16:00

7 Od Vysoké - proti č. 11

sobota 15. 10. 2011 13:00-16:00

8 Slivenecká x Kosořská

sobota 22. 10. 2011 13:00-16:00

9 U Nesypky x U Plátenice

sobota 29. 10. 2011 13:00-16:00

Otevřeno do 24:00

v kadeřnictví Studio 333

Každý poslední pátek v měsíci

metro "B" stanice Radlická

Tel: 732 361 754

www.studio333.snadno.eu

SC-311084/1

Kurzy tenisu ve vaší Zš nebo v její

blízkosti

(30 středisek: Praha, Brno Plz, MB,PB)

profi trenéři - trimestr již od 1340 Kč - tradice od roku 1993

Pro více informací navštivtě naše webové stránky, nebo nám

zavolejte. Uvedené ceny platí jen PŘI VČASNÉM ZÁPISU.

SC-311030/17

Kontejnery jsou určeny pouze na bioodpady (listí, tráva, větve, zemina, příp. kuchyňský bioodpad rostlinného původu; NE živo-čišné zbytky). Po celou dobu přistavení bude u kontejneru odborná obsluha, která zamezí odložení nesprávného druhu odpadu.

INZERCE

INZERCE

SC-310872/4

Váš inzertní poradce pro

tel.: 777 956 858Pavel Bendík

PĚTKAPĚTKA pro váspro vás

Page 28: Pětka pro vás - září 2011

28

životní prostředí

telefonní operátory na DPP,HPP

atr aktivní výdělky p íjemné pracovní prostředíflexibilita směn a docházkyzaškolení zdarma

až 240 K

prace @ formicagroup. cz,

Radlická 61, Praha 5www.formicagroup.cz

POŽADAVKY :znalost PC, komunikativnost, věk nad 18 let

SC-3

1112

6/1

Bezpečná cesta do jinonické školy Waldorfská škola v Praze 5-

-Jinonicích, která se dlou-hodobě účastní komunitního života v městské části a má zájem na zlepšování životního prostředí v této lokalitě, se zapojila do projektu Bezpečné cesty do škol. Libor Kozák

Během května dostaly děti od svých třídních učitelek vel-ké mapy okolí školy pro za-kreslení nebezpečných míst a také dotazníky týkající se způsobů dopravy dětí do ško-ly. Po zpracování vznikla mapa dopravně nebezpečných či problematických míst v okolí školy a přehledy dopravního chování žáků i jejich doprav-ních preferencí. Radnice MČ Praha 5 se aktivně zapojila do tohoto projektu, v pracovní skupině spolu s dalšími odbor-níky působí zástupce starosty pro dopravu a životní prostře-dí Ing. Jiří Vejmelka, předseda výboru pro životní prostředí Ing. Ondřej Velek i Mgr. Jaro-slav Mach za odbor dopravy. Působivým momentem byla prezentace nebezpečných míst žáky šesté třídy členům pra-covní skupiny. Děti tak samy

zakusily možnost měnit svět kolem sebe k lepšímu svojí ak-tivitou a tvořivostí včetně ko-munikace s odpovědnými oso-bami, na kterých nyní závisí další postup.

Bariéra jménem RadlickáUkázalo se, že největším pro-blémem dětí i všech obyvatel této staré části Jinonic je ba-riéra v podobě frekventované Radlické ulice. Vznikl i návrh změnit drobnými úpravami podobu prostoru před školou z nepřehledného parkoviště na pěkné místo pro setkávání

dětí a rodičů. Radnice též pod-pořila prořezání hustých křovin v rizikových místech. Příjem-nou součástí projektu byla velká školní cyklojízda, které se kro-mě dětí a učitelů zúčastnili i ro-diče a přátelé školy. Příjemným zjištěním pro některé děti byla existence relativně bezpečné cesty pro cyklisty z Palackého náměstí až do Jinonic. V další fázi projektant Ing. arch. Tomáš Cach připraví návrhy optimál-ních řešení jednotlivých míst a během příštího roku bude pracovní skupina usilovat o je-jich realizaci.

ŠKOLÁCI zmapovali nebezpečné úseky na své každodenní cestě do školy. Foto: školní archiv

Akce Engage zapojí dobrovolníkyEngage neboli „Zapojte se“ je mezinárodní program, který v pátek 23. září spojí několik tisíc fi remních dobrovolníků po celém světě.

Za podpory svého zaměst-navatele se zaměří na práci v přírodě a na úklid veřejných prostranství, někteří dopro-vodí handicapované občany na výlety či si popovídají se seniory.

Na portále www.zapojim-se.cz, kam neziskové orga-nizace zadávají svoje akce, si každý dobrovolník vybere kde a jak pomůže. V Praze 5 budou dobrovolníci pomáhat v Prokopském a Dalejském údolí. Akci pořádá nezisková platforma Byznys pro společ-nost ve spolupráci s britskými partnery. (red)

INZERCE

INZERCE

Celodenní happening bez aut V sobotu 24. září proběhne již šestý ročník pouličního happeningu

Zažít město jinak - celodenní slavnost v ulicích Prahy.

Město plné aut se promě-ní v živou promenádu s ka-várnami a kulturou, v místo příjemné pro odpočinek a se-tkání s blízkými. Zažít měs-to jinak ukazuje, jak mohou

vypadat ulice, které nejsou podřízené motorové dopravě.

Součástí festivalu bude i tradiční Velká podzimní cyklojízda, která barvitým průvodem proveze několik tisíc Pražanů sobotním měs-tem. Jízda začíná dopoledne poblíž jedné z festivalových zón na pražských Vinohra-dech (náměstí Míru) a za-vede vás na Letnou, odkud se po jejím skončení můžete vydat objevovat další epi-centra pouličního života.

Jedno z nich bude v košíř-ském parku Kavalírka, kde 24. září od 15 hodin bude pro-bíhat společenské odpoledne plné zábavy a informací. Bu-dete mít možnost se seznámit s plánem občanského sdruže-ní Za záchranu parku Kava-lírka na revitalizaci a úpravu parku, poslechnout si cim-bálovku i pražské latino blues

a pochutnat si na grilovaných specialitách. Info na www.oskavalirka.cz. (red)

Foto: Lukáš Kotek

Váš inzertní poradce pro časopis

tel.: 777 956 858Pavel Bendík

PĚTKAPĚTKA pro váspro vás

Malé věci dělají velký rozdíl

„Vyřešte půjčku jako my!“

Zavolejte nám a dozvíte se více

800 180 188www.provident.cz

Peníze i během několika hodin

Jasná pravidla

Flexibilní způsob splácení

Žádné skryté poplatky

11247_pf_inzerce_3Q_92x63.indd 1 5.8.2011 16:32:23

SC-310880/1

Page 29: Pětka pro vás - září 2011

29

politikum

Zastupitelský klub a regionální organizace TOP 09 Praha 5

Michnův palác, budova č. 2, Újezd 450/40 118 00 Praha 1–Malá Strana tel.: 255 790 999, fax: 255 790 899 e-mail: [email protected], [email protected] www.top09praha5.cz

Oblastní sdružení ODS Praha 5

Janáčkovo nábřeží 11/1211(vchod z ulice Lesnická), 150 00 Praha 5 tel./fax:257 312 295e-mail: [email protected], www.odspraha5.cz

OVV ČSSD Praha 5

Preslova 5, 150 00 Praha 5tel.: 602 459 152, e-mail: [email protected]

Klub zastupitelů VV Praha 5

Štefánikova 23, 150 00 Praha 5tel.: 236 075 086 e-mail: [email protected]

Zastupitelský klub SZ

Diskuse klubu SZ s veřejností jsou (po dohodě) každé pondělí od 19.00 h v místnosti 330 ÚMČ,nám. 14. října 4, Praha 5, tel.: 604 334 424e-mail: [email protected], skype: ondrej55

Sekretariát OV Praha 5

Zborovská 44, 150 00 Praha 5tel.: 257 211 963 e-mail: [email protected] www.praha5.kscm.cz

RNDr. Milan Macek, CSc.

Zastupitelstvo městské části sice schválilo bytovou kon-cepci v Praze 5, ke skutečné koncepci podpory bydlení ale má z mého pohledu tento dokument hodně daleko. Celý obsah této schválené „kon-cepce“ by šel vyjádřit velmi

stručně – městská část téměř všechny byty prodá a peníze utratí. O tom, v jakém rozsahu a jak konkrétně se Praha 5 bude podílet na zajišťování bydlení občanů, toho v ní mnoho není. Stejně tak v ní například marně hledám odpověď na otázku, proč má být v bytech městské části tak vysoké nájemné, když v roce 2009 bylo průměrné nákla-dové nájemné bez započtení odpisů 35 Kč/m2 a toto průměrné nákladové nájemné se započte-ním odpisů 50 Kč/m2. Chápu, že tato čísla mohou působit jako z říše snů, ale v roce 2010 je ofi ciálně zveřejnil starosta Prahy 5 jako odpověď na moji několikrát opakovanou interpelaci. Prosazuji, aby bydlení zajišťované městskou částí bylo dostup-né pro občany a nebylo provozováno jen za úče-lem velkých zisků.

Jak vnímáte bytovou koncepci v Praze 5 a jaké kroky v této oblasti podporujete?

Mgr. Lucie Vávrová Ph.D.

Materiál „bytová koncepce v Praze 5“ je trochu nadne-sený název pro chabý pokus o zpracování citlivého tématu. Vůbec nebyl zpracován základ koncepce - analytická část, která měla být na základě tzv. věcného auditu nezbyt-

ným podkladem pro kvalifi kované rozhodová-ní o možné restrukturalizaci obecního majetku. Tudíž nemohly být ani kvalifi kovaně vypracovány relevantní návrhy, jak dále s obecním majetkem nakládat. Na to, jak dlouho toto dílo bylo při-pravováno, je zřejmým výsledkem pouze jediné. Naprostý, skoro již rok po volbách trvající kolaps řešení žádostí občanů o byty, nepronajaté prázd-né obecní byty a stagnující privatizace.

Alespoň že zůstala původní výše nájemné-ho v bytech s pečovatelskou službou pro našeseniory.

Ing. Ondřej Velek

Zastupitelé Klubu SZ podpořili v červenci „technická pravi-dla“ na prodeje bytů, domů, nebytových prostor a adresné kompenzace deregulace, ale čekají na „pasport domů a bytů“ a „bytovou koncepci“, která by v horizontu do roku 2020 naplá-

novala regeneraci obecních domů, hospodaření s obecními pozemky a s nástavbami pro malome-trážní nízkonákladové obecní byty. Do doby fun-gování trhu (cca rok 2013) by radnice měla lépe spravovat a nevyprodávat (v nevhodné době, před deregulací a pod cenou) další „balíčky“ zbývajících domů! Vedle malých daní z nemovitostí jsou příjmy z nájemného hlavní nezávislý zdroj pro poskyto-vání služeb obce. Adresná sociální pomoc by měla u chudších lidí obnovit důvěru v nájemné bydlení v obecních domech a neměnit je na privátní bydlení pro bohaté. Zelení navrhují do roku 2014 nastarto-vat pilotní projekty rekonstrukce a výstavby něko-lika vzorových malometrážních, nízkonákladových nájemních domů.

Ing. Richard Kopáček

Přijatá bytová koncepce napravuje stav z minulosti, kdy tu nic podobného neexis-tovalo, a vnáší řád do správy zbytku bytového fondu svě-řeného městské části Praha 5. Zastupitelé TOP 09 podporují optimalizaci bytového fondu

tak, aby obec plnila svou sociální funkci a záro-veň jednala s péčí řádného hospodáře. Je dobré, že ruku v ruce s pokračujícím prodejem obec-ních bytů a s plánovaným zvyšováním nájmů jde i řešení situace pro ekonomicky slabší občany, a to zejména pro seniory pomocí adresných slev na nájmu. Senioři a sociálně slabí, kteří nežijí v bytech zvláštního určení, si navíc mohou zažá-dat o slevu z ekonomických důvodů. Tento krok vychází ze zastupitelstvem schválené Koncepce řešení důsledků jednostranného zvýšení nájem-ného v obecních bytech MČ Praha 5, kterou zastupitelé schválili již v červenci.

Marek Kukrle

Bytovou koncepci v Praze 5 vnímám jako komplex veli-ce potřebných dokumentů, které jasně nastavují pravidla pro hospodaření s majetkem městské části. Nejen s byty, ale i s domy a nebytovými pro-story.

Určitě podporujeme a prosazujeme pomoc při řešení svízelné situace sociálně slabých občanů a lidí v tísni. Pozornost si také zaslouží senioři žijící ve velkých bytech městské části, které jsou nad rámec jejich fi nančních možností, nebo senioři bydlící v domech soukromých majitelů, kde výše nájemného je taktéž nad jejich ekonomické mož-nosti.

Pokusíme se zlepšit i situaci při řešení nebytových prostor v oblasti Motola a Košíř, kde z podnětů našich občanů víme, že občanská vybavenost není na nejlepší možné úrovni.

Ing. Vlasta Váchová

Schválená bytová koncepce Prahy 5 obsahuje řadu mate-riálů, které určují, jakou ces-tou se bytová politika měst-ské části Praha 5 bude ubírat, a to včetně zmírnění dopadů jednostranného zvyšování nájemného. Ano, je pravdou,

že nájemné v obecních bytech se od 1. prosince 2011 zvýší. Toto zvýšení bude představovat 80 % sazby, kterou umožňují příslušné zákony. Klub ČSSD však doporučil, aby senioři starší 65 let, kteří žijí sami v bytech Prahy 5 a jejich příjmy (bez příspěvku na péči) jsou nižší než 12 504 Kč, mohli požádat o slevu na nájemném. Dvoučlenná domácnost seniorů bude moci o slevu požádat, pokud její příjmy (bez příspěvku na péči) nebudou vyšší než 18 018 Kč.

Slevy na nájemném budou poskytovány i sociál-ně slabým občanům žijícím v Praze 5. Podrobné informace o způsobu žádosti o jednotlivé slevy budou občanům k dispozici v informačních cent-rech městské části v průběhu měsíce října.

Page 30: Pětka pro vás - září 2011

30

Co Vás čeká? Přístrojová diagnostika zdarma

Vstupní konzultace se

Provedení Komplexní nutriční typologie®

Biochemické vyšetření krve

Co získáte? Dietní plán-jídelníček Informace, které potraviny vám geneticky pomáhají hubnout a po kterých přibíráte

S pomocí specialisty se naučíte jak vše uvést do praxe

Rady přesně pro vás, ne obecná pravidla hubnutí

KOMPLEXNÍ NUTRIČNÍ TYPOLOGIE®Unikátní diagnostická metoda pro přirozené,

Odborný garantRNDr. Petr Fořt, Csc. , autor 20 knih o výživě, můžete znát z TV (pořad Pod pokličkou, ČT1)

Svět Zdraví® SILUETNa Bělidle 28150 00 Praha 5siluet@svet-zdraví.cz

Tel.: 734 790 065 734 790 066Otevírací doba:

Kontaktujte nás

zábava

KŘÍŽOVKA O CENY

SUDOKU

SC-311034/1

INZERCE

ZkratkaSvazu

podnikatelůve

stavebnictví

Puls

Nádobau studny

Kopeček

Lámánímpřepůlit

Značkasamaria

Řeka

Topivo

2. tajenka

Patříci Ele

Rychlýčernošský

tanec

Kdo pečechleba Sdružení Značka

pro kusKolejovévozidlo Vzít Umělecký

tanec ChuchvalecZkratkaOděvnbí tvorby

Zájmováspolečnost

1. tajenka

Hromadnýlov ryb

Spojovacísoučást

Pečivo

Varbásnicky )

Část Prahy

Foukat

Černíptáci

Tělocvičnéprvky

Hudebnínástroje

Anglicky„pero“

Náležejícívosám

Solmizačníslabika

Značkaastatu

Ranní vláhy

Uzlíčekv tkanině

Ženskéjméno

Vymazání

Plemeno psa

Většímnožství

ZkratkaNárodního

shromáždění

Názevhlásky L

Odpojovatipřipnuté

Rázovitá(řidčeji )

Plti

Provéstvyladění

Výhernípapíry

Tenisovéúdery

Jamka

Španělskáexkrálovna

Domácky Oldřich

Hlavakláštera

Uložitpráci

Krutí

Druh uhlí

Částečkahmoty Úder

Náš básník

Značkaaustralských

železnicObsahujícíhodně vody

Slovensky„ar“

ZkratkaTovárny na

ohýbanýnábytek

Odpočinek(zastarale)

ZkratkaMezinárodní

mineralogickéasociace

Vodníobratlovec

Vejčitékřivky

Druhryby

Opakviny

Látánímspojit

Autor :-kawi-

POMŮCKY:

IMA, pen ,stomp, VRA

Na špici Dětského ostrova stojí v kamenné pergole kulturní památka, alegorická (1. část tajenky) od sochaře (2. část tajenky) z roku 1916.

6 5 1

8 3

5 1 8 4 3 7 6

8

1 7 2 9 8

8 6 7 3 9 4

5 6 2 9

2 1

8 4 9 5 2 6

Luštěte a vyhrajte!V rámci Týdne nevládních neziskových organizací se u stanice metra Anděl před-staví ve čtvrtek 22. září občanské sdružení Kaleidoskop. To vzniklo na podporu lidí s poruchou osobnosti a jejich rodin a blízkých. Kaleidoskop poskytuje sociální služby - denní ambulantní poradenství a až 18měsíční pobyt v terapeutické komunitě Kaleidoskop. Terapeutická komunita poskytuje služby lidem se závažnou poruchou osobnosti, u nichž všechny ostatní možnosti selhaly. Nabízí terapii soužitím, neboť společenství lidí s podobnými problémy se samo o sobě proká-zalo jako léčivé. Na cestě klienty v komunitě doprovází sociální pracovníci. Komunita je postavena na strukturovaném programu, jehož součástí je kromě individuální a skupi-nové terapie, arteterapie, sportu, eduakčních a volnočasových aktivit i společná péče o její každodenní chod včetně pořizování zásob, vaření, praní, uklízení apod.Vyluštěte křížovku, zašlete její tajenku a vyhrajte 5x symbol Kaleidoskopu – barevný kaleidoskop.

Tajenku křížovky zasílejte do 20. 9. 2011 buď e-mailem na: [email protected] s předmětem zprávy „Křížovka“, nebo písemně na adresu: MČ Praha 5, Pětka pro vás, nám. 14. října 1381/4, 150 22 Praha 5 (na obálku uveďte „Křížovka“).

Tajenka z červencového čísla: Vltavská, Růžena Jesenská.

Voucher do podniků Green Doors vyhrávají: Ludmila Šubrtová, Jiřina Danihelková, Karel Mareš, Jiřina Špinarová a Helena Voborníková. Gratulujeme!

Page 31: Pětka pro vás - září 2011

31

servis

Městská policie Praha 5 a 16

Obvodní ředitelství:

Smíchov, Holečkova 31atel. 257 014 209/210

Okrskové služebny:

Košíře, Jinonická 1226tel. 257 225 843

Slivenec, K Lochkovu 6tel. 251 811 153

Lochkov, Cementářskátel. 257 912 851

Radotín, U Starého stadionu 3/1379tel. 257 911 780

Detašovaná pracoviště:

Barrandov, Krškova 807tel. 251 550 905

Velká Chuchle, U Skály 262tel. 721 329 184

Přestupky:

tel. 257 014 207/208

V případě, že se nedovoláte na deta-šovaná pracoviště, volejte přímo na obvodní ředitelství.

Policie 158Hasiči 150Městská policie 156Záchranná služba 155Evropské tísňové číslo 112

Sběrné dvory hl. m. PrahyPuchmajerova Praha 5-Jinonicetel.: 251 61 23 43provozovatel: Pražské služby, a. s.

Klikatá 1238/90cPraha 5-Košířetel.: 731 66 35 82provozovatel: Pražské služby, a. s.

Provozní doba: Po–Pá 8.30–18.00 hod. (v zimním období do 17.00 hod.), So 8.30–15.00 hod.

Odebíraný odpad:objemný odpad (nábytek, zaří-zení domácnosti), suť z byto-vých úprav v množství

do 1 m3 zdarma, dřevěný odpad, odpad z údržby zeleně, kovový odpad, papír, sklo, plasty, nápojové kartony, nebezpečné složky komunálního odpadu, pneumatiky (25 Kč za kus), vy-řazená elektrozařízení (lednice, pračky, televize, rádia, sporáky, počítače, videa…)

Nelze odevzdávat:nebezpečné složky staveb. odpadu (např. asfaltová lepenka obsahující dehet, azbest apod.)

Omezení jednorázového návozu:možný vjezd vozidel max. do 3,5 t

Měsíčník městské části Praha 5 • Registrační číslo: MK ČR E 20262 • Městská část Praha 5, nám. 14. října 1381/4, PSČ 150 22 Praha 5 • Tel.: 234

378 111, 257 000 111 • Bezplatná telefonní linka pro občany: 800 800 005 • Fax: 257 325 132 • E-mail: redakce@praha 5.cz • www.praha5.cz

Redakční rada: MUDr. Radek Klíma, Mgr. Jana Skalová, Jaroslav Knap, Michal Šesták, Aleš Martínek.

Pro MČ Praha 5 vydává: Strategic Consulting, s. r. o., Na Poříčí 8, 110 00 Praha 1, tel.: 224 816 821 • Redakce: Bc. Luděk Sefzig, Martin Dudek • Za věcnou správ-nost textové části odpovídají autoři. Zveřejněné příspěvky nemusejí vyjadřovat názor redakce. Nevyžádané příspěvky se nevracejí • Pokud není uvedeno jinak, jsou fotografi e ilustrační. Titulní foto: Dreamstime.com

Náklad: 47 000 výtisků • Uzávěrka čísla: 20. srpna 2011 • Datum vydání: 1. září 2011 • Elektronická verze měsíčníku na: www.ipetka.cz

Distribuci zajišťuje Česká pošta, s. p., Politických vězňů 909/4, 115 00 Praha 1 • Linka kontroly distribuce: 257 000 834 (uveďte své jméno, ulici, číslo domu, aktuální datum a urgované číslo měsíčníku).

Stanoviště velkoobjemových kontejnerů1. 9. - 4. 9. Regios 1. Holyňská x Na Srpečku Regios 2. Lipová alej x Ke Smíchovu

5. 9. - 7. 9. PS, a. s. 1. Devonská - konec parkoviště PS, a. s. 2. nám. 14. října x Preslova PS, a. s. 3. Borského - parkoviště u supermarketu PS, a. s. 4. Ke Kotlářce č. 14

7. 9. - 9. 9. PS, a. s. 1. Nad Buďánkami II - č. 9 PS, a. s. 2. Werichova - proti č. 17 PS, a. s. 3. Grussova - za separací PS, a. s. 4. Nad Zlíchovem x V Násypu

8. 9. - 11. 9. Regios 1. Nad Turbovou x Na Stárce Regios 2. Pod Hybšmankou - proti č. 12

12. 9. - 14. 9. PS, a. s. 1. Plzeňská x U Zámečnice - parkoviště PS, a. s. 2. Pod Šmukýřkou - u č. 4 PS, a. s. 3. Gabinova - slepá část PS, a. s. 4. Vrchlického x Starokošířská

14. 9. - 16. 9. PS, a. s. 1. V Břízkách - proti č. 11 PS, a. s. 2. U Dívčích hradů x Tetínská PS, a. s. 3. Štěpařská x Šejbalové - parkoviště PS, a. s. 4. Holečkova - souběh s Plzeňskou

15. 9. - 18. 9. Regios 1. Butovická x Pod Vidoulí - parkoviště Regios 2. U Blaženky - u č. 51

19. 9. - 21. 9. PS, a. s. 1. U Malvazinky č. 24 - vedle separace PS, a. s. 2. Vrchlického x Starokošířská PS, a. s. 3. Vrázova x Svornosti PS, a. s. 4. Nad Zlíchovem x V Násypu

21. 9. - 23. 9. PS, a. s. 1. nám. 14. října x Preslova PS, a. s. 2. Ke Kotlářce č. 14 PS, a. s. 3. Slivenecká x Kosořská PS, a. s. 4. Borského - parkoviště u supermarketu

22. 9. - 25. 9. Regios 1. Trojdílná x Nad Zámečkem Regios 2. U Vojanky - u č. 30

Kontejnery přistavované společností Pražské služby (PS), a. s., jsou hrazeny z rozpočtu hl. m. Prahy. Tyto kontejnery jsou přistavovány první den svozu do 14 hodin. Odvoz kontejnerů probíhá poslední den již v ranních hodinách.Kontejnery přistavované společností Regios, a. s., jsou hrazeny z rozpočtu MČ Praha 5. Tyto kontejnery jsou přistavovány první den do 16 hod. a následně jsou podle potřeby měněny. Bližší informace na tel. čísle 257 000 307.

PĚTKAPĚTKA pro váspro vás

Důležité kontakty pro případ nouze

Lékařská služba první pomoci pro obyvatele Prahy 5 a 16Fakultní nemocnice v Motole, V Úvalu 84, Praha 5Ordinační hodiny: od 19.00 do 7.00 hodinOrdinace LSPP pro dospělé pacienty je umístěna v hlavní budově (modré – část nemocnice pro dospělé pacienty) tel. 224 438 590 Ordinace LSPP pro dětské pacienty je umístěna v budově Dětské polikliniky FNM (komplex Dětské fakultní nemocnice) tel. 224 433 654

Pohotovostní lékárna v Praze 5Fakultní nemocnice v Motole, V Úvalu 84, Praha 5Provozní doba pro veřejnost: nonstop tel. 224 435 736 (výdej léčiv, pohotovostní služba). Lékárnu najdete ve vstupním bloku nemocnice (budova ředitelství).

Místní oddělení Policie ČR

MOP SmíchovNa Bělidle 5, tel. 974 855 700

MOP KošířeBěhounkova 19, tel. 974 855 710

MOP Stodůlky

Mukařovského 1985, tel. 974 855 740

MOP BarrandovWerichova 981, tel. 974 855 720

MOP RadotínVýpadová 1335, tel. 974 855 730

MOP ZličínStrojírenská 386, tel. 974 855 770

Page 32: Pětka pro vás - září 2011

Stttttaaavvbba bytoovvééhhooooo ddoommmmmmmmmmu Huggooo zzahháááájena.

wwwwww.bbiioggggggggggggggggggggrraffy.cczzzzUvvvveeedené ceny obbsssaaaaahhhhhhhuuuuujjjjjjíííííííííííí bbbbbbyyyyyyyttttt, bbbbbbaaaaaaaaaaaaallllllkkkkkkkon, skkkkllllleeeeeeeepppppp, ppppparkkkkkovací stání aa DPH.

tel.: 224 934 680tel.: 246 090 246

SC-3

1104

1/1