Top Banner
Drogová Drogová problematika problematika v Praze 5 v Praze 5 strana 10–11 Petice Petice proti domu proti domu U Pernikářky U Pernikářky strana 5 Pro příjemný Pro příjemný podzim podzim života života strana 16 PĚTKA PĚTKA Informační měsíčník pro občany Prahy 5 • číslo 2/2011 ZDARMA www.ipetka.cz pro vás pro vás Robert Klitgaard: Robert Klitgaard: Problémy s korupcí Problémy s korupcí můžete vyřešit můžete vyřešit
32

Pětka pro vás - únor 2011

Mar 18, 2016

Download

Documents

Pětka pro vás

Časopis městské části Praha 5 - únor 2011
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Pětka pro vás - únor 2011

Drogová Drogová problematikaproblematikav Praze 5v Praze 5 strana 10–11

PeticePeticeproti domuproti domuU Pernikářky U Pernikářky strana 5

Pro příjemný Pro příjemný podzim podzim života života strana 16

PĚTKAPĚTKA Informační měsíčník pro občany Prahy 5 • číslo 2/2011 ZDARMA www.ipetka.cz

pro váspro vás

Robert Klitgaard: Robert Klitgaard: Problémy s korupcí Problémy s korupcí můžete vyřešitmůžete vyřešit

Page 2: Pětka pro vás - únor 2011

2

INZERCE

ORDINACE PRAKTICKÉHO LÉKAŘEORDINACE PRAKTICKÉHO LÉKAŘEMaSH s.r.o. a MediClinic a.s. nabízejí služby praktického lékaře pro dospěléREGISTRUJEME NOVÉ PACIENTY!

Ordinace praktického lékaře

Ordinace Kutilova 3061/2, Praha 4 MUDr. Michael Řemenář tel.: 241 772 401 MUDr. Tereza Oktábcová tel.: 241 772 401 MUDr. Jitka Nováková tel.: 241 772 401 MUDr. Patrik Novák tel.: 244 467 163

nově otevřená ordinace Ordinace Zárubova 498, Praha 4 Kamýk

MUDr. Miroslav Přibyl tel.: 241 713 934

V NAŠICH ORDINACÍCH NABÍZÍME:V NAŠICH ORDINACÍCH NABÍZÍME: Vstřícnou ordinační dobu Nové typy vyšetření hrazené zdravotními

pojišťovnami Služby lékaře Závodní preventivní péče Výhodná sezónní očkování – hepatitida,

chřipka, klíšťovka a jiné Ošetřujeme pacienty zdravotních pojišťoven:

VZP, OZP, ZPMVČR, VoZP, MédiaTěšíme se na vaši návštěvu!

Dojezdová vzdálenost max. 15 minut autem nebo 20 minut MHDDojezdová vzdálenost max. 15 minut autem nebo 20 minut MHD

O dost pen z mohou p ijít zákazní-ci Pražské plynárenské, kte í jsou jejími dlouhodobými dlužníky. Firma jim totiž neposkytne žádnou z výhod, které náleží všem ádn platícím odb ratel m. A to se ne-plati m m že prodražit.

Pražská plynárenská poskytu-je svým odb ratel m nap íklad opravy plynových spot ebi zcela zdarma. Stejn tak jsou u ní bez-platné opravy net sností bytových rozvod v rámci zásahu Pohoto-vostní služby. Zákazníci Pražské plynárenské mají k dispozici i celou adu dalších výhod: mohou získat

odm nu za získání nového zákaz-níka, slevu na nákup nového ply-nového spot ebi e, která dosahuje až 30 % v etn montáže zdarma, nebo slevy, které lze erpat v rámci v rnostního programu Zákaznická karta u tém 90 partner .

Naproti tomu klient, který je v databázi Pražské plynárenské evidován jako neplati , riskuje velké výdaje. Pokud se mu po-rouchá plynový spot ebi , vy-jde ho oprava, kterou mají ád-n platící zákazníci zdarma, na zhruba t i tisíce korun. Jinak bezplatné opravy p ípadných ne-t sností bytového rozvodu v rámci

zásahu Pohotovostní služby ho bu-dou stát pr m rn dva tisíce korun. Zanedbatelné nejsou ani ástky, kte-ré zákazníci Pražské plynárenské mohou získat v rámci bonusového programu rmy – se Zákaznickou kartou Pražské plynárenské ušet í za rodinnou dovolenou až sedm tisíc korun. Stejnou ástku uspo í t eba i p i nákupu nového plynové-ho kotle nebo jeho montáži. P izná-ní bonus je ale podmín no vyrov-náním všech závazk v i rm . „U nás se prost neplatit nevypla-tí,“ íká vedoucí odboru fakturace a pohledávek Pražské plynárenské Ing. Vladimíra Benešová.

Pokud n který zákazník Praž-ské plynárenské za ne dlužit, pro-tože se dostal do nep edvídatelné situace, m l by svého dodavatele kontaktovat a domluvit se s ním na zp sobu ešení. Pražská ply-nárenská je p ipravena p istoupit k jeho problému s maximální vst íc-ností.

„Chápeme, že se n kte í naši zá-kazníci mohou dostat do obtížné si-tuace, která jim zabrání p echodn plnit závazky. Proto jsme ochotni domluvit se s každým na individu-álním ešení,“ vysv tluje Vladimí-ra Benešová.

Kdo neplatí za plyn, prodělá

P01_Jednicka_90x132.indd 1 20.12.2010 9:43:40My, hoši z Petrského náměstí…Pamatujete se ještě na svůj první školní den? Anebo na místa, kde jste řádili se svými spolužáky? Vzpomínat na dětství můžeme nejrůz-nějším způsobem. Pokud to jde mile a s humorem, tak z toho mají potěšení i ostatní. Právě toto se podařilo Josefu Vláškovi v knize My, hoši z Petrského náměstí… Z pohledu dětských očí vylíčil kousek minulosti, ten malý velký svět dětství. Spolu s ním sdílíme prožitky malého kluka a vzpomínáme na ty své. Navíc autor zachytil do detailů atmosféru doby svých školních začátků, tedy první polo-viny šedesátých let, a také zmapoval nenápadný půvab zákoutí pod křídly pražské Bílé labutě. Ne nadarmo se nám vybaví vzpo-mínka na Svěrákovu Obecnou školu.

Kdo je Josef Vlášek? Po maturitě absolvoval studium na Pedagogické fakultě UK v Ústí nad Labem.

Do literatury vstoupil v almanachu mladých autorů Zelená sedma (Mladá fronta, 1987).

V roce 1997 vydal prózu z tenisového prostředí Dokud neprohraju, následovala novela Ach, ty stříbrné lišky (1998)

a po ní román Psí biograf (2000) a kniha Rakety, míče, smeče (Albatros, 2002).

kde ůz-ají y, k

Ústí nad Labem.

Page 3: Pětka pro vás - únor 2011

3

SLOVO STAROSTY

Vážení spoluobčané,v měsíci lednu se v naší městské části ko-

nalo několik významných událostí. První byl protikorupční seminář s  profesorem Klitgaardem, o  kterém naleznete více in-formací v tomto čísle našeho časopisu. Dále jsem na naší radnici pořádal setkání se sta-rosty sousedních městských částí za  úče-lem navázání širší spolupráce a  vymezení oblastí, které nás všechny trápí. Společně se starosty městských částí Slivenec, Ře-poryje, Lochkov, Zličín, Zbraslav, Velká Chuchle (bohužel starostové Prahy  13a Prahy 16 – Radotína a Lipenců nedorazi-li) jsme diskutovali palčivé problémy od ře-šení dopravy, bezpečnosti a  kriminality až po problémy životního prostředí a ekologie. Považuji dialog a vzájemné sdílení informa-cí za jedinou možnost, jak problémy účinně řešit. Na  tomto setkání se ukázalo, že tuto vzájemnou aktivní spolupráci vítají všichni zúčastnění starostové a  starostky, a  proto v ní budeme pravidelně pokračovat.

V  Národním domě na  Smíchově se ko-nal 25. ledna již 4. ročník soutěže Talent roku v klasické hudbě s mezinárodní účastí a opět proběhl velmi úspěšně. Reportáže ze všech tří výše uvedených událostí můžete zhlédnout na www.tvp5.cz.

V únoru chystáme ve spolupráci s Nadací ADRA sbírku obvazového materiálu ze sta-rých a v ČR již nepoužitelných autolékárni-ček. Dovoluji si vás všechny požádat, abyste nám s  touto akcí pomohli a  dali vašim dě-tem své staré autolékárničky, aby je mohly přinést do  školy. Tato akce s  názvem Děti dětem se bude konat v den sv. Valentýna 14. února. Nadace ADRA poté odešle lékárnič-ky dětem do  Keni, kde, jak pevně doufám, mohou ještě pomoci. Všem, kteří se do akce zapojí, předem děkuji.

V letošním roce nebudeme pořádat Smí-chovský masopust. I  přesto, že to pro ně-které z vás byla akce zajímavá, tak náklady ve výši 1 250 000 Kč nám přišly neadekvát-

ní. Za  tyto prostředky letos opravíme více než polovinu všech dětských hřišť v  celé naší městské části.

Na závěr mi dovolte, abych vás informo-val o  našem záměru zahájit pořádání pra-videlných farmářských trhů, které i do naší městské čtvrti přinesou možnost nákupu čerstvých výpěstků a výrobků přímo ze za-hrad a  polí našich českých malovýrobců. O  jejich termínech a  podobě v  současné době jednáme.

MUDR. RADEK KLÍMA

STAROSTA PRAHY 5

Očima zastupitelůMarie Kolovratová (TOP 09)Předsedkyně Hospodářského výboruZastupitelka MČ Praha 5

Dovolte mi se vám představit a  dodateč-ně poděkovat, že jste mi v komunálních

volbách umožnili být součástí nové politic-ké reprezentace na  radnici Prahy  5. Situace uplynulého období je všeobecně známa a sta-ví mě, jako předsedkyni nově ustaveného Hospodářského výboru, před velké a mnohdy zajímavé výzvy. Jako svůj osobní cíl, stejně jako cíl výboru, vidím plnění úlohy garanta vzniku koncepčních řešení nakládání s majet-kem městské části, která by měla v  ideálním případě pomoci i v dalších obdobích a hlavně by tato řešení měla brát ohled na skutečné po-třeby občanů a návštěvníků Prahy 5.

V  současné době jsou „na  stole“ hlavně konkrétní problémy týkající se bytů a  ná-jemních smluv, protože ty se většinou na-hromadí na přelomu roku. Záležitosti týka-jící se jednotlivých bytů se někomu mohou zdát méně podstatné než jiné oblasti, ale já i  ostatní členové Hospodářského výboru si uvědomujeme, že bydlení je jednou z priorit, které v  průběhu života řešíme, proto je po-třeba věnovat této otázce patřičnou pozor-nost na všech úrovních.

Ve  své další práci budu ráda naslouchat připomínkám a  nápadům vás, obyvatel Pra-hy  5, tak aby budoucnost byla transparentní a  ke  spokojenosti většiny obyvatel městské části. Pokud se ve vašem okolí děje něco, o čem si myslíte, že by si zasloužilo mou pozornost, případně pokud máte nápady týkající se sprá-vy majetku, bytové politiky, neváhejte mě kontaktovat ([email protected]). Budu se snažit nejen naslouchat vašim připo-mínkám, ale zejména hledat účinné řešení.

Výstava Slavné stavby Prahy 5 opět v PortheimceMěstská část Praha 5 ve spolupráci s knižním nakla-datelstvím Foibos Books pořádá v Galerii Portheimka výstavu s názvem Slavné stavby Prahy 5.

Občanům Prahy 5 chce městská část pomocí výstavy při-pomenout velmi úspěšnou a návštěvníky neustále poptá-

vanou výstavní expozici a publikaci Slavné stavby Prahy 5.V  Galerii Portheimka máte možnost prohlédnout si

54 staveb, které k  páté městské části neodmyslitelně patří. Přičemž první objekt – kostel sv. Vavřince v Jinonicích – po-chází asi z 11. století a poslední – ústředí ČSOB v Radlicích – z roku 2007.

Autory výstavy jsou např. Pavel Vlček, Martin Ebel nebo Ivan Matějka.

Výstava potrvá do  25. února 2011, navštívit ji můžete od úterý do neděle vždy mezi 13.00 a 18.00 h. (TZ) FOTO: © JARMILA KOVAŘÍKOVÁ

Page 4: Pětka pro vás - únor 2011

4

FOTO MĚSÍCE

Na většině základních škol Prahy 5 proběhl v lednu zápis do prvních tříd. Jak jsme měli možnost poznat na základní škole v Kořen-ského ulici, děti ze školních povinností strach rozhodně nemají. FOTO: TOMÁŠ PÁNEK

Už se těší do první třídy

Page 5: Pětka pro vás - únor 2011

5

AKTUÁLNĚ

K problematice bytového domu U PernikářkyNová výstavba obvykle nevyvolává u obyvatel v sousedství žádné velké nadšení. Člověk je v jádru tvor konzervativní a nebývá štěstím bez sebe, když se mění prostředí, v němž žije. A každá nová stavba je vždy zásahem do prostředí. Někomu vyroste před okny a zastíní do té doby volný výhled, někdo se bojí přílivu nových sousedů, nárůstu dopravní-ho zatížení v lokalitě, někomu se nemusí líbit architektonický záměr investora... Podobné obavy nyní trápí obyvatele domů v ulici U Pernikářky v Praze 5. V místech, kde je dnes zanedbaná, dlouho opuštěná zahrada a uprostřed ní malá, dnes již značně zchátralá vilka, by měl podle plánů investorů, společností Stano Praha a Rentalkont, vyrůst bytový dům. Místním se to nelíbí a proti záměru už zorganizovali petici, kterou podepsalo 563 lidí.

ROMAN PETERKA

Realizace tohoto šestipodlažního deve-loperského projektu s dvaceti podzem-

ními garážemi by znamenala další značné porušení architektonické celistvosti zástav-by a  poškození přírodního prostředí,“ říká Hana Šollová, členka občanského sdružení Hřebenka. „Všichni se snaží zabránit reali-zaci projektu v  navrhované podobě, chtějí, aby byla zachována stávající architektonic-ká struktura lokality,“ dodává. Odpůrcům projektu nejde ani tak o to, že by tu nemělo nic nového vzniknout, spíš jim vadí stávají-cí podoba celého projektu, k  níž mají řadu výhrad. Nelíbí se jim architektonické pojetí, které podle nich přivádí do  vilové zástav-by z  první republiky zcela cizí a  nesourodý element nesený v  duchu soudobých archi-tektonických trendů. Obávají se také, že povolením výstavby v  plánovaném rozsahu (garáže mají být umístěny šest metrů pod zemí) ve zdejším svažitém a jílovitém terénu s  množstvím podzemních pramenů může dojít k výraznému poškození staré zástavby (poškození opěrných zdí, podmáčení okol-ních domů). Stavba podle nich také překra-čuje výškové poměry v  lokalitě. V  petici vy-zývají odpůrci projektu Úřad městské části Praha 5, aby v probíhajícím územním řízení vyslovil zamítavé stanovisko a  přikázal ža-dateli projekt přepracovat tak, aby respek-toval charakter území a stávající zástavby lo-kality. „Zamýšlená výstavba bytového domu

v ulici U Pernikářky je výsměchem úsilí ně-kolika generací našich předků postavit ne-jen funkční domy, ale učinit čtvrť Hřebenka příjemnou a  estetickou oblastí pro bydlení občanů,“ píše se v petici.

MANTINELY ÚŘADU

Podle architektky Eleny Lacinové, ve-doucí odboru Kancelář architekta městské části Úřadu MČ Praha 5, nemusí „moderní“ znamenat vždy špatné. „V  rezidenční čtvrti Hřebenka bylo v průběhu posledních let re-alizováno několik soudobých staveb, které mohou být příkladem vhodného začlenění nových staveb do  stabilizovaného území,“ říká. Stavba bytového domu U  Pernikářky musí reagovat na  výšku a  objemy okolních staveb. Předložený návrh vychází z  aktuál-ních požadavků na bydlení a vnějším vzhle-dem a  použitím materiálů odráží současné tendence. „Samozřejmě, že hodnocení ar-chitektury je do určité míry subjektivní, a co se někomu líbí, může být pro jiného nepřija-telné,“ dodává Lacinová.

Úřad má jen omezené možnosti, nako-lik může „mluvit“ investorovi do  toho, jak architektonicky pojme stavbu na  svém po-zemku. V  rámci územního řízení stavební úřad posuzuje především to, zda je projekt funkčně v pořádku, zda dodržuje odstupové vzdálenosti dané zákonem, povolenou míru zastavění pozemku či to, jak objekt ovlivní osvětlení a  oslunění, aby nezastínil okolní domy, a nesnížil tak komfort jejich obyvatel

pod normové hodnoty. Zajímají ho také dal-ší vztahy v lokalitě, jako je napojení objektu na dopravní komunikace a přístupové cesty.

ŘÍZENÍ PŘERUŠENO

11. ledna proběhlo na  stavebním úřadu ústní jednání o  vydání územního rozhod-nutí s  investorem a  třemi účastníky řízení, kterým se stavba v zamýšlené podobě nelíbí. Investor se zachoval vstřícně a sám požádal o přerušení územního řízení s tím, že projekt doplní a přizpůsobí připomínkám. Stavební úřad dal investorovi termín k doplnění pro-jektu do 21. dubna.

Jakmile investor projekt doplní, bude na  úřední desce a  na  internetu vyvěšena in-formace o tom, že je v doplněné formě k na-hlédnutí. Účastníci řízení se s  ním budou moci seznámit a vznést k němu případně další námitky či požadavky na doplnění. Stavební úřad pak buď tyto připomínky vyhodnotí jako natolik závažné z  hlediska stavebního záko-na, že projekt bude muset být zastaven, nebo, v  případě, že bude splňovat vše, co stavební zákon požaduje, vydá územní rozhodnutí.

Účastníci řízení se pak proti němu mohou odvolat, o  dalším osudu projektu rozhodne magistrát. Ten prozkoumá, zda bylo územ-ní řízení vedeno správně a  zda byl ve  všech ohledech dodržen zákon, a  poté buď vrátí rozhodnutí stavebnímu úřadu Praha 5 k no-vému projednání, nebo ho potvrdí, popř. v některých částech sám pozmění.

Pokračování na straně 6

Vizualizace bytového domu U Pernikářky

Page 6: Pětka pro vás - únor 2011

6

Z RADNICE

Dokončení ze strany 5

PRAHA 5 V ROLI MEDIÁTORA

Problematice bytového domu U Pernikářky se věnovala i komise územního rozvoje městské části. Městská část nechce pasivně čekat na to, až investor přijde s  upraveným projektem, a na to, jak novou podobu jeho dosavadní od-půrci přijmou. „Po investorech nepožadujeme, aby stavěli repliky dávných vil. Projekt předklá-dá pokrokovou architekturu, současně ale ro-zumíme tomu, že ne každému se takové pojetí musí líbit, a názor lidí, kteří se na tuto stavbu budou každý den dívat z okna, je důležitý,“ říká místostarosta Prahy  5 Pavel Kroha. Z  tohoto důvodu navrhne MČ schůzku v prostorách úřa-du, jež umožní, aby se investor a „sousedé“ do-hodli na podmínkách, za kterých by pro ně byla stavba tohoto typu přijatelná.

Mladí talenti z Prahy 5 se představili v Národním domě

V  úterý 25. ledna se v  Národním domě na Smíchově představili veřejnosti fi nalisté

soutěže pro žáky základních uměleckých škol z Prahy 5 Talent roku 2010. Mladí talentovaní hudebníci vystoupili za doprovodu profesioná-lů z Pražské komorní fi lharmonie pod vedením dirigenta Leoše Svárovského. Koncert se konal pod záštitou radního MČ Praha 5 pro školství a kulturu Angela Marinova.

PODPOŘIT TALENTOVANÉ DĚTI

Koncert fi nalistů soutěže Talent roku se stal v  Praze 5 již tradiční akcí. Soutěž vznikla z  iniciativy městské části Praha 5 už před čtyřmi lety. Navázala na několikale-tou úspěšnou tradici koncertů vážné hudby konaných v  Národním domě na  Smíchově. Cílem této akce bylo umožnit talentovaným dětem z  Prahy 5 poměřit své síly a  veřejně prezentovat své schopnosti a výsledky svého úsilí. „Soutěž Talent roku je jednou z  hlav-ních aktivit, jimiž se městská část Praha 5 snaží zapojit do  kulturního dění na  svém území talentované žáky základních umělec-kých škol,“ říká radní Angel Marinov.

KDO ZAHRÁL A ZAZPÍVAL?

Na  letošní přehlídce talentů se předsta-vila zpěvačka Lucie Tauberová a  kytaristka Karolína Straková ze smíchovské ZUŠ Šte-fánikova a dirigentka Lenka Dandová a zpě-vačka Kateřina Matoušková z barrandovské ZUŠ Music Art. Cílem soutěže Talent roku ale není měření sil mezi základními umě-leckými školami. „Nejde o  soutěž v  pravém

smyslu slova a už vůbec ne o to ukázat, která ze základních uměleckých škol je lepší a kte-rá horší,“ říká radní Angel Marinov. „Smys-lem je dát talentovaným dětem příležitost předvést své schopnosti, a  povzbudit je tak k další práci,“ dodává. (TZ)

UVIDÍTE NA WWW.TVP5.CZ

inzerce

Bezplatná poradna pro občany Prahy 5Rada městské části Praha 5 schválila prodloužení provozu bezplatné poradny pro občany městské části, která poskytuje diskrétní poradenskou pomoc v závažných životních situacích.

Poradna je zamě-řena na  poskyto-

vání služby psychoso-ciálního, rodinného a  výchovného pora-denství. Mezi nejčas-tější problémy, s nimiž se klienti na  poradnu obrací, patří rozvo-dy a  úprava poměrů v  rodině po  rozvodu, výchovné problémy dětí (poruchy chování a sociálněpatologické jevy u mladist-vých), potíže v  zaměstnání a  pomoc při kontaktu s úřady a jinými institu-cemi. 

Poradna funguje jižněkolik let a počet ná-vštěvníků potvrzuje její potřebnost. Svo-jí činností poradna navazuje na  činnost bezplatné občansko-právní poradny a  je úzce spojena se soci-álním odborem, aby se problémy klientů řešily v  co nejkratším termínu. Poradnu na-

jdete v prostorách úřadu na náměstí 14. října 4 ve třetím patře, služby po-skytuje každé druhé a čtvrté pondělí v měsíci, a to od 13.00 do 18.00 h. (TZ)

K problematice bytového domu U Pernikářky

FOTO: © YURI ARCURS | DREAMSTIME.COM

FOTO: MICHAL FAIRAIZL

Pozvánka na koncert

Od 21. února si mohou zájemci vyzved-nout v  Informačních centrech Prahy

5 pozvánky na koncert Pražské komorní fi lharmonie, který se uskuteční 8. března v Národním domě na Smíchově.

Koncert začíná v  19.30 h. Orchestr bude hrát pod taktovkou Leoše Svárovského. Na programu je Pulcinella od Igora Stravinské-ho, Houslový koncert e moll Felixe Mendel-ssohna-Bartholdyho a Symfonie č. 2 Ludwi-ga van Beethovena. (RED)

Page 7: Pětka pro vás - únor 2011

7

Z RADNICE

Regenerace parku Skalka

Radní městské části Praha 5 schválili na svém 3. zasedání vstup na pozemky ve

vlastnictví MČ Praha 5 fi rmě Pražské vodo-vody a kanalizace, a. s.

„Souhlas se vystavuje za účelem vybu-dování nové přípojky vody pro park Skalka, který je ve vlastnictví naší městské části,“ říká zástupce starosty Mgr. Patrik Havlíček.

V  parku bude zároveň provedena rege-nerace jezírka. Doplňování vody do tohoto systému zajistí nová vodovodní přípojka. (TZ)

Starostové jednali o spolupráciVe středu 26. ledna se uskutečnilo setkání starostů obvodu Prahy 5. Cílem bylo vzá-jemné seznámení starosty městské části Praha 5 Radka Klímy se starosty okolních městských částí a projednání aktuálních problémů týkajících se obvodu Prahy 5.

Projednávala se například problematika s dopravou

a  dopravní infrastrukturou, bezpečností nebo ochranou životního prostředí měst-ské části Praha  5 a  okolních městských částí. Dalším diskutovaným tématem byla možnost sportovního a  kul-turního vyžití občanů Pra-hy  5 a  blízkého okolí a  mož-nosti vzájemné spolupráce jednotlivých městských částí v této oblasti.

„Jsem velice potěšen, že pozvání na toto první setkání přijalo šest před-stavitelů okolních městských částí. Všichni jsme se shodli na tom, že budeme v těchto se-tkáních pokračovat. Naše představa je schá-zet se přibližně jednou za  dva měsíce,“ říká MUDr. Radek Klíma.

Setkání se zúčastnili starostové měst-ských částí Lochkov, Řeporyje, Slivenec, Velká Chuchle, Zbraslav a Zličín. Zástup-ci Radotína, Lipenců a  Butovic se bohužel na setkání nedostavili. (TZ)

UVIDÍTE NA WWW.TVP5.CZ

Autolékárničky nevyhazujte!

Řidiči v  České repub-lice měli za  povin-

nost k  1. lednu 2011 vyměnit své autolé-kárničky. Je ale nut-né je prostě vyhodit? Není! Zvláště když někomu na  druhé straně světa mohou pomoci.

Městská část Praha  5 se spojila s  Nadací ADRA a vyhlásila sbírku obvazového mate-riálu z  vyřazených autolékarniček pro oby-vatele Keni.

Sbírka proběhne na  školách v  Praze  5 v  den svatého Valentýna 14. února. Sbírají se chirurgické rukavice a obvazový materiál v neporušených obalech – obinadla, obvazy, gázové čtverce, náplasti a trojcípé šátky – ne starší než vyrobené v  roce 2005. Vše popu-tuje do zdravotnické ambulance v  africké Keni. O  toto zařízení ve  vesnici Itibo se už přes pět let stará právě humanitární organi-zace ADRA Česká republika a není pochyb, že obsah lékárniček bude k užitku i tamějším dětským pacientům. (TZ)

Připravuje se koncepce bytové politiky

Radní Prahy 5 schválili na svém 3. zase-dání návrh nových kritérií, která budou

sloužit pro ohodnocení míry potřebnosti jednotlivých žadatelů jak o byty tzv. zvlášt-ního určení – byty pro seniory, tak o byty ze sociálních důvodů.

Kritéria pro přidělování bytů zvláštního určení pro seniory zohledňují především věk a zdravotní stav žadatele, jeho fi nanční situaci, způsob a formu uspokojování jeho současných bytových potřeb. Kritéria pro

přidělování bytů ze sociálních důvodů vy-cházejí především z  fi nanční a ze sociální situace žadatele, tj. z celkové výše příjmu na osobu, z jeho současné bytové situace při ak-centu na tíživou situaci rodin s nezaopatře-nými dětmi atd.

Na základě těchto kritérií bude Výborem sociálním a zdravotním sestavována eviden-ce žadatelů o pronájem obecních bytů, a to jak bytů zvláštního určení, tak i bytů ze soci-álních důvodů. (TZ)

FOTO: MICHAL FAIRAIZL

FOTO: MICHAL FAIRAIZLFOTO: MICHAL FAIRAIZL

Na tradičním Vltavanském plese v  Ná-rodním domě na Smíchově se 28. led-

na sešli členové a příznivci spolku Vltavan. Vltavan v  Praze je nejstarším existujícím profesním spolkem. Založen byl 11. června roku 1871 v  pražském Podskalí jako „Vzá-jemně se podporující spolek plavců, rybářů a pobřežných Vltavan“.

UVIDÍTE NA WWW.TVP5.CZ

140. reprezentační ples spolku Vltavan na Smíchově

Page 8: Pětka pro vás - únor 2011

8

ROZHOVOR

ROMAN PETERKA

Proč jsou podle vás místní samosprávy ohro-žené možná ještě více bujením korupce než centrální vlády?

Důvodů je více. Lidé na  této úrovni jsou často mnohem hůře placení, kontrolní me-chanismy nejsou tak propracované a  na  lo-kální úrovni fungují také mnohem těsnější vazby mezi místními ekonomickými elitami a  politickými silami. Takže pokud mají ti, kdo vládnou na  lokální úrovni, dostatečně velkou volnost v  rozhodování, výsledkem decentralizace státní moci není mnohdy ona

zamýšlená odpovědnější místní správa – což je přitom to, kvůli čemu se snažíme decent-ralizovat veřejnou správu na  místní úrovni – ale spíš něco, co se podobá mafi i. Místní vláda, která má na  svém území poměrně velké kompetence, ovládaná ekonomickými zájmy „kmotrů“ v pozadí. Proto je nutné při snahách, jež mají vést k  eliminaci korupce, věnovat velkou pozornost právě městským a dalším místním samosprávám.

V  souvislosti s  Prahou 5 se podezření z  ko-rupčních praktik komunálních politiků v  uplynulých letech objevovalo hodně často.

Znáte situaci v Praze 5?Něco málo jsem o  tom zaslechl, ale roz-

hodně o tom nevím tolik, abych to mohl jak-koli komentovat.

Můžete ale říct určité obecně platné kroky, které by mělo nové vedení městské části, jež zdědilo řadu „kostlivců ve  skříni“, udělat, aby tento obraz změnilo?

Určitě. Dá se to shrnout do  tří rad, které se uplatnily i v mnoha jiných městech, a není tedy důvod, proč by je nešlo aplikovat i tady, v Praze 5. První je: Chyťte velkou rybu spo-jenou s  minulostí. Ta druhá zní: Ukažte, že

Robert Klitgaard: Samosprávy umí Říká, že korupční praktiky obírají tento stát o nezanedbatelný ekonomický potenciál, který tak nemůže být využit – možná až o 50 procent HDP. Není důvod mu nevěřit – profesor Claremont Graduate University Robert Klitgaard ví o korupci, jejích příčinách, projevech a důsledcích mnohé. Jeho práce, při níž radil mnoha vládám a městským samo-správám v oblasti ekonomické strategie a institucionálních reforem, ho zavedla do různých koutů světa. Podle Klit-gaarda bují na úrovni místních samospráv korupce ještě více než na úrovni vedení státu. „Korupční potenciál je na této úrovni mnohem větší,“ míní Klitgaard. „Například v Japonsku mají samosprávy v provinciích trojnásobné množství úředníků v porovnání s počtem vládních úředníků, ti ale zvládnou vyprodukovat patnáctinásobné množství nahláše-ných případů korupce a nakonec v důsledku těchto kauz ve vězení, skončí čtyřnásobné množství jejich představitelů ve srovnání se situací na vládní úrovni.“ O své zkušenosti se přijel podělit i do České republiky – po přednášce určené pro poslance parlamentu vedl i seminář na radnici Prahy 5.

Městská část Praha 5 uspořádala ve spolupráci s Americkou obchodní komorou seminář amerického profesora Roberta Klitgaarda (v dolní řadě čtvrtý zleva) určený komu-nálním zástupcům, na kterém se hovořilo o problematice efektivní správy měst a obcí. FOTO: MICHAL FAIRAIZL

Page 9: Pětka pro vás - únor 2011

9

ROZHOVOR

být zkorumpovanější než vládynejste jako oni. Udělejte něco, čím se od bý-valého vedení odlišíte, co ukáže občanům, že se věci skutečně mění. Ta změna by měla při-jít ale do šesti měsíců, nejdéle do roka. Je po-třeba udělat dvě nebo tři takové věci, kterých si lidé hned všimnou. Musí být ale skutečně dobře viditelné – pokud to bude něco, co bude sice důležité, ale pro běžného občana to nebude tak moc viditelné, nebude to mít žád-ný efekt. Pokud se vám ale podaří v krátkém čase změnit nebo odstranit něco, s  čím byli lidé hodně nespokojení – i když to třeba bude jednoduché a nebude to stát ani moc peněz – přinese vám to spoustu bodů u lidí. A ta třetí rada zní: Nehrajte si na policajty.

Počkejte, rada číslo jedna přece je „chyťte vel-kou rybu“…

Samozřejmě, ta platí. Chyťte jednu nebo dvě velké ryby, které reprezentují to špatné, co se tu dělo a vyhoďte je nebo, pokud je to možné, i  zažalujte a  dostaňte do  vězení – ale pak si rychle přestaňte hrát na  policajta a  začněte se věnovat reformě systému. Po-kud se budete pořád jen ohlížet zpět, nikam nedojdete. Samozřejmě k  reformám potře-bujete nové lidi ve  vrcholných funkcích, ale to hlavní není, zda na té židli sedí ten, nebo ten, ale jak je nastaven systém. Protože ten vytváří korupční příležitosti. Proto je nutné ho důkladně analyzovat a  diagnostikovat jeho problémová místa, která snižují trans-parentnost celého systému. A když je najdu, musím přemýšlet, jak tato místa otevřít, jak je udělat transparentnější. Pokud tohle do-kážu, začne se systém brzy chovat mnohem lépe, a  postupem času tak získám mnohem efektivnější a  lépe fungující veřejnou sprá-vu. Korupce zkrátka nezmizí sama od sebe, nebo jen tím, že vyházím jedny lidi a najmu jiné. Veškerá korupce mizí s  lepšími veřej-nými službami, s  odpovědnějším vedením samosprávy.

Korupce je ale vždycky něco, co se odehrává mezi lidmi. Je to druh obchodu. Existují sku-tečně efektivní nástroje, jak tento „byznys“ vymýtit? Nebo je korupce něco, co mezi lidmi existuje vždy a všude a pořád existovat bude?

Korupce je skutečně něčím, co existu-je všude na  světě a  s  čím se lidstvo potýká od  chvíle, kdy se začala utvářet lidská spo-lečenství. Existuje ale v  různých podobách a na různých stupních. Každá země má svůj problém s korupcí, stejně jako se každá země na světě v nějaké míře potýká s nebezpečný-

mi nemocemi, které ohrožují zdraví lidí. Ale zatímco někde si s  těmito nemocemi umějí poradit dobře a drží je pod kontrolou, jinde bojují s  nebezpečnou epidemií. Podobné je to s  korupcí. Těžko můžeme očekávat, že by se nám mohlo podařit vymýtit veškerou korupci z  povrchu zemského. Ale pokud se bavíme o  tom, zda je možné vymýtit onu „velkou korupci“, která se týká například předražených státních zakázek, uplácení soudců a  podobně – tady je odpověď určitě kladná. Pomocí záměrných kroků lze sku-tečně proměnit zcela zkorumpovanou zemi na  částečně či jen trochu zkorumpovanou. Dobře promyšlené institucionální reformy

skutečně mohou výrazně změnit situaci. To není teorie, z praxe známe mnoho takových příkladů, popsal jsem je i ve svých knihách.

Co udělat pro redukci nebo alespoň zjemnění korupce?

Tou nejzávažnější podobou korupce pro ekonomiku každého státu je zkorumpovaný justiční systém, systém poskytování úvěrů a korupce v oblasti majetkových práv. Pokud jsou tyto oblasti silně prorostlé korupcí, soud-ci budou brát úplatky, poskytování půjček a úvěrů bude zavánět podezřením z korupce a  majetek bude prodáván za  neprůhledných podmínek, vaše ekonomika bude brzy vy-padat jako v Zairu nebo na Haiti. A korupce proroste doslova celým státem. Pokud ale tyto tři oblasti zvládnete vyčistit od korupce, jste na dobré cestě. Je třeba věnovat se zkrátka hlavním zdrojům. Tady u vás v České repub-lice jsou, jak jsem slyšel, problémem přede-vším státní zakázky, velké kontrakty, kde se hraje o hodně velké sumy z veřejných peněz. Na  to, abyste zavedl účinná opatření proti předražování státních zakázek, nemusíte být žádný génius – stačí jen doopravdy chtít. A potřebujete také soukromý sektor, aby vám pomohl. To není jen záležitost těch, kdo sedí ve vládě – musíme tomu pomoct my všichni.

Při své přednášce v Parlamentu ČR jste řekl, že naše ekonomika snese srovnání s Norskem, ale z  hlediska kvality našich institucí jsme na úrovni Senegalu. Není to až přehnaně tvr-dé hodnocení kvality české veřejné správy?

Řekl jsem to trochu jinak. Řekl jsem, že vaše ekonomika má z  pohledu konkuren-ceschopnosti všechny výhody vyspělých ekonomik, například ekonomiky norské. Ale v mnoha parametrech, které vypovídají

o  fungování vašich institucí, zejména těch vládních, máte nevýhody Senegalu.

V  západní Evropě se demokratické instituce a  fungující veřejná správa utvářely celá de-setiletí, během kterých jsme my tady fungo-vali ve zcela odlišném režimu, a tento defi cit doháníme posledních dvacet let. A  zdá se, že ve  výkonnosti ekonomiky se nám to daří rychleji než v kvalitě veřejné správy. Je tento „institucionální defi cit“ v takové situaci při-rozený, nebo není a  měli bychom se přestat vymlouvat na čtyřicet let komunismu?

Nejsem fi lozof, takže na  tuto otázku neu-mím tak úplně odpovědět. Ale můžu říct, že znám mnoho zemí, které zvládly podobnou proměnu velice rychle. Například Singapur – tam se systém proměnil z tradičního, velmi silně prolezlého korupcí, ve  velice průhledný a  korupcí téměř nedotčený ve  velmi krátkém čase. Dnes když se tam zeptáte na  úplatkář-ství, lidé vůbec nechápou, o čem mluvíte. Těž-ko říct, jestli je taková proměna otázkou deseti, či dvaceti let. Každopádně pokud máte k dis-pozici ekonomický potenciál – který v  mno-ha zemích, kde jsem pracoval, nebyl – pokud máte inovativní ekonomiku, lidé brzy začnou sami požadovat lepší veřejnou správu. Myslím si proto, že i Česká republika může vyřešit své problémy s korupcí v poměrně krátkém čase.

Jinými slovy: naděje umírá poslední.Přesně tak (smích).

UVIDÍTE NA WWW.TVP5.CZ

Curriculum vitaeRobert Klit-gaard působí na Claremont Graduate Uni-versity v  ame-rickém Clare-montu. Od čer-vence 2005 do února 2009, kdy

rezignoval, zas-tával na této

univerzitě funkci prezidenta. Předtím přednášel např. ekonomii na univerzitě v  jihoafrickém Natalu či veřejnou správu na Harvardu (Harvard Kennedy School of Government). V  roce 1978 byl zvolen Bostonským magazínem jako „nejvíc sexy profesor roku na Harvardu“. Byl poradcem mnoha vlád v oblasti ekonomické strategie a institucionálních reforem, působil v La-tinské Americe, Asii i Africe. Byl konzul-tantem Mezinárodního měnového fondu, Asijské rozvojové banky a dalších meziná-rodních institucí. Je ženatý a má čtyři děti.

„Veškerá korupce mizí s lepšími veřejnými službami,

s odpovědnějším vedením samosprávy.“

Page 10: Pětka pro vás - únor 2011

10

PŘEDSTAVUJEME

Z kanceláře na Janáčkově nábřeží vyráží dvojice streetworkerů občan-ského sdružení Progressive. Terénní program sdružení Progressive nese název No Biohazard a jeho cílem je skutečně snížit „biologická“ rizika užívání drog, především šíření ne-bezpečných infekcí, které při intrave-nózní aplikaci hrozí. A tak street-workeři čistí ulice a zákoutí parků ve městě od pohozených injekčních stříkaček, vyměňují narkomanům stříkačky přímo v terénu a poskytují jim i další propriety.

ROMAN PETERKA

Někomu to může připadat jako zbyteč-ná péče o zdraví těch, kteří si ho sami

vědomě ničí. Smyslem tu ale je, mimo jiné, udržet klienta, který už je na drogách závislý a na dobře míněné rady „drogy jsou špatné, proto je neber“ je už pozdě, při životě a  ja-kéms takéms zdraví do  doby, než se třeba

sám rozhodne, že by nebylo na škodu zkusit s  braním přestat. Ještě důležitější je snaha minimalizovat, omezit či zmírnit riziko ži-vot a  zdraví ohrožujících infekcí, které se šíří sdílením injekčního náčiní při nitrožil-ní aplikaci drog, jako je AIDS a  hepatitida B a  C, riziko dalších tělesných komplikací, dlouhodobého působení vysokých dávek, předávkování, sociálního debaklu a  ztráty lidské důstojnosti.

NA KNÍŽECÍ JAKO DOMA

Terénní program No Biohazard zajišťuje v současné době pětičlenný tým – jeho sou-částí je i  vedoucí terénního programu Jan Špaček. I  on vyráží do  terénu úplně stejně jako ostatní. Program funguje pět dní v týd-nu – v  pondělí, ve  středu, ve  čtvrtek, v  so-botu a v neděli, do terénu vyráží vždy jedna dvojice streetworkerů. „Každý den máme na  starosti jinou městskou část – v  pondě-lí se zaměřujeme na  Prahu  5, především na  okolí autobusového terminálu Na  Kní-žecí, kde se soustředí zdejší drogová scéna a  poptávka po  výměně je právě v  pondělí

nejvyšší, ve  středu chodíme do  Holešovic a do centra, ve čtvrtek vyrážíme na Prahu 8 a cestou zpět to bereme opět přes centrum a o víkendu vyrážíme do Prahy 7 a Prahy 8,“ vypočítává Jan Špaček s tím, že ale Prahu 5 nevynechávají nikdy. „Tím, že tu máme sídlo a vždy vyrážíme odtud, věnujeme po-každé část služby Praze 5. Vždy nejprve za-jdeme Na Knížecí, pak teprve pokračujeme dál,“ říká Špaček.

PRVNÍ SCHŮDEK – STAGE 5

Terénní program nosí služby, jež mají po-moct minimalizovat rizika plynoucí z užívá-ní drog, až za  klienty. Práh pro dostupnost těchto služeb je tak minimální, téměř nulový. V terénu však není na nějakou systematičtěj-ší práci s klienty čas – spíš než poradenství tak obsah práce tvoří výměna aplikačního materiálu. Mnohem více prostoru je na dal-ším stupínku, kterým je kontaktní centrum. I Progressive jedno provozuje – v Mahenově ulici v Košířích. Tady už určitý práh je – pro mnohé uživatele je to už příliš ofi ciální insti-tuce, jejíž práh překročit se zdráhají.

V první linii drogové zóny

FOTO: ROMAN PETERKA

Page 11: Pětka pro vás - únor 2011

11

PŘEDSTAVUJEMEV kanceláři kontaktního centra Stage 5 sse-

díme s jeho ředitelkou Ilonou Šulcovou a poví-dáme si o tom, co přinesl uplynulý rok. „Ilono, můžeš na chvíli? Je tu někdo na ošetření,“ na-koukne dovnitř další z  pracovnic kontaktní-ho centra. Ilona Šulcová s  omluvou odchází. Zajištění této služby, o  niž Stage 5 rozšířilo loni svou nabídku pro klienty z  řad drogově závislých, je totiž plně na ní coby registrované zdravotní sestře. Jiný člověk s touto kvalifi kací v týmu není. „Na další zdravotní sestru nejsou peníze,“ říká Ilona Šulcová ke své kumulované funkci ošetřovatelky a šéfové kontaktního cen-tra. Oné ošetřovatelské práce je přitom docela dost. „Myslím, že zdravotní ošetření je jedním z  nejvyhledávanějších typů služeb, klienti ho hodně potřebují. Za  loňský rok jsme ošetřili o tisíc klientů víc než předloni – 1416,“ říká Ilo-na Šulcová. Klienti sem chodí se vším možným, především s různými kožními problémy souvi-sejícími s nitrožilní aplikací, jako jsou abscesy a podobně. Co je možné ošetřit v rámci práce zdravotní sestry, zajistí Ilona Šulcová přímo tady na  ošetřovně. Klienty, kteří sem přijdou s  problémy, na  něž už sama nestačí, odesílá do spolupracujících zdravotnických zařízení.

Kromě toho by tu rádi rozjeli i  testování klientů na  infekční choroby – HIV, syfi lis či hepatitidu C. Okolnosti tomu ale zatím moc nepřejí. Stage 5 stále neúspěšně usiluje o získání statutu nestátního zdravotnického zařízení, který by umožnil rozjet testování naplno. „Máme veškerá potřebná potvrzení a povolení, chybí nám ale stoprocentní sou-hlas obyvatel domu – zatím máme stopro-centní nesouhlas,“ konstatuje Ilona Šulcová. Stage 5 spolupracuje s  Infekčním centrem pro drogově závislé ve FN Motol, pod zášti-tou primářky Jiřiny Hobstové. Klienti jsou na  toto oddělení pravidelně odesíláni k  vy-šetření na  přítomnost infekčních chorob, a  také k  odbornému ošetření zdravotních komplikací po nitrožilní aplikaci drog. Z in-fekčního centra jsou klienti zase odesíláni do Stage 5 k využití poradenských služeb.

FEŤÁKY TU NECHCEME

Přes to, že kontaktní centrum Stage 5 provozuje občanské sdružení Progressive v Mahenově ulici už pátým rokem, hrany ne-důvěry ze strany sousedů se zatím zjevně moc obrousit nepodařilo. Obecně má veřejnost ke službám, které se řadí do oblasti primární protidrogové prevence a kam patří i Stage 5, dost ambivalentní vztah. Na  jedné straně už dnes velká část lidí chápe, že i tyto služby mají svůj smysl, na  druhé straně je nikdo nechce mít ve  svém sousedství. Narkomani, kteří sem míří za  výměnou jehel, poradenstvím nebo zdravotním ošetřením, jsou najednou jakoby víc vidět. A  to se občanům – vcelku pochopitelně – nelíbí. Podobné služby přitom mají za cíl i jejich ochranu. Ochranu „nefetují-cí“ části populace před riziky, která jim hrozí od těch, kdo drogy berou. Ve Stage 5 si nekla-dou za cíl vyléčit závislost – to je mnohastup-ňový proces, který vyžaduje v první řadě tou-hu závislého se své závislosti zbavit. Snaží se ale přimět ty, kdo drogy užívají, dodržovat zá-kladní hygienická pravidla, aby neohrožovali ostatní – základem je nesdílet s někým dalším injekční stříkačky a po aplikaci stříkačky ne-odhodit na  zem, ale vyměnit si je v  kontakt-ním centru, které se postará o jejich likvidaci.

Stage 5 se zároveň snaží přes všechny kon-troverze, které jeho práce může vyvolat, být dobrým sousedem. Klienty vede k tomu, aby po  opuštění prostor kontaktního centra „ne-zevlovali“ v  jeho nejbližším okolí. V  loňském roce navíc přibyla novinka – klienti se zapojují do úklidu okolí kontaktního centra. „Podařilo se nám uzavřít dohodu o spolupráci se soused-ní restaurací. Klienti uklízejí Mahenovu ulici a  bezprostřední okolí a  za  odměnu dostávají oběd ze zmíněné restaurace. Je to dobrovolná aktivita, zatím se nám ale ještě nestalo, že by někdo z  klientů odmítl,“ říká Ilona Šulcová. V roce 2011 by ve Stage 5 rádi rozšířili své služ-by také o možnost zapojení klientů do obecně prospěšných prací – už o tom intenzivně jed-nají s Probační a mediační službou.

Pomůže ministerstvo řešitproblém s drogami v Praze 5?

Pozorně vnímám názory expertů

na  drogovou proble-matiku a  snažím se najít většinové stano-visko, které by pro mě znamenalo, jednodu-še řečeno, Prahu 5 bez drog. Zjišťoval jsem, jaké drogy se Prahou

5 šíří, jaké drogy se v  Praze 5 prodávají, a k mému velikému překvapení to není ani heroin, ani pervitin, ale substituční přípra-vek Subutex (obsahující látku buprenor-fi n). Tento přípravek, který je pouze na lé-kařský předpis, tedy zaplavuje černý trh s narkotiky v Praze 5.

Dle mých informací se substituční pří-pravek Subutex užívá (resp. spíše zneuží-vá) jako primární droga a  valná část nar-komanů vyskytujících se v Praze 5 žádnou jinou drogu neužívala a ani neužívá. Pokud by subutex nebyl předepisován, pak by dle mého názoru značně klesl počet narkoma-nů v  Praze 5. Já ovšem nemám možnost působit na  lékaře předepisující svým kli-entům jako substituční přípravek snadno zneužitelný přípravek Subutex namísto málo zneužitelného subuxone.

Ptám se tedy, jak se k problémům zneu-žití substitučního přípravku Subutex staví ministerstvo zdravotnictví, ptám se, zda Ministerstvo zdravotnictví ČR pomůže ob-čanům Prahy 5 sužovaným problematikou drog (a to především subutexem)?

JUDR. PETR LACHNIT

ZÁSTUPCE STAROSTY MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 

(Redakčně zkráceno. Celý text najdete na http://www.parlamentnilisty.cz/parla-

ment/politici-volicum/184719.aspx)

K věci

Kontejnery na stříkačky se osvědčily

TŘISTAČTYŘICET TISÍCINJEKČNÍCH STŘÍKAČEK

Titulek připomínající oblíbený český ja-zykolam vypovídá o  množství injekčních stříkaček, které ve  Stage 5 vyměnili za  loň-ský rok. Přesně jich bylo 340  710, což je o 100 493 kusů více než v roce 2009, a to je nárůst skutečně úctyhodný.

„Výměna samozřejmě v rámci našich slu-žeb dominuje,“ říká Ilona Šulcová. Někteří klienti zůstávají jen u  anonymní výměny, jiní jdou dál a využívají dalších služeb. Kro-mě zdravotního ošetření je to i  sociální po-radenství, možnost probrouzdat se zdarma na internetu nabídkami pracovních serverů, mají možnost popovídat si s pracovníky kon-taktního centra o své závislosti, o své životní situaci a o tom, jak ji řešit.

Dalším z projektů sdružení Progressive, které na území Prahy 5 fungují, je projekt Fixpoint. Jde o speciální bez-pečnostní kontejnery určené na odhoz infekčního in-jekčního materiálu v lokalitách, kde lze často narazit na stříkačky a další „feťácké nádobíčko“ povalující se po zemi. V současné době je na území Prahy 5 umístněno sedm bezpečnostních kontejnerů Fixpoint v těchto lokalitách: v Drtinově ulici, na nám. 14. října, v parku Sacré Coeur u lávky pro pěší, v parku Mrá-zovka, v Mahenově ulici u kontaktního centra Stage 5, na autobusovém nádraží Na Knížecí a v parku Na Skalce. Dlouhodobě jsou nejvíc využívané kontejnery v parku Sacré Couer, na autobusovém nádraží Na Knížecí, v parku Mrázovka a par-ku Na Skalce. Za loňský rok bylo přímo v kontejnerech Fixpoint umístněných na území Prahy 5 nalezeno 770 kusů injekčních stříkaček, což lze považovat za velmi úspěšnou bilanci projektu.

Foto

: © O

leg

Tiru

nov

| Dr

eam

stim

e.co

m

Page 12: Pětka pro vás - únor 2011

12

ZDRAVÍ

Poliklinika Kartouzská – proměna popelky v ozdobu pražského zdravotnictvíStavební ruch v areálu polikliniky Kartouzská pokračuje. V současné době je dokončena první etapa stavebních prací – výstavba nového pavilonu JIH. „Ke konci se blíží i druhá etapa, opravy a rekonstrukce budov A a B, a v le-tošním roce se konečně, po dlouhých průtazích, začne stavět nový pavilon VSTUP, což je třetí etapa rekonstrukce polikliniky,“ říká Martina Stupková, PR managerka společnosti Medifi n, která polikliniku v Kartouzské pro měst-skou část provozuje a je investorem rozsáhlé rekonstrukce.

ROMAN PETERKA

Poslední etapou budování Centra zdraví Smíchov bude výstavba pavilonu Sever,

který bude ještě větší než pavilon Jih. Zde budou zastoupeny další lékařské specializa-ce a lůžková část, o jejímž využití rozhodne MČ Praha 5. Konečný účet za realizaci pro-jektu Centra zdraví Kartouzská se pro Medi-fi n vyšplhá téměř k půlmiliardě korun. Kdysi jeden z nejzchátralejších (pokud se týče sta-vu budov) a nejzanedbanějších (co do vyba-vení) bývalých OÚNZ (zkratka pro Obvodní ústav národního zdraví – pozn. red.) v Praze se tak pod taktovkou soukromého investora mění z popelky v ozdobu pražského zdravot-nictví.

MÍSTO KATASTROFY SPÁSA

Obavy, které se v  souvislosti se vstupem soukromého subjektu do  polikliniky do  té doby plně spravované a  provozované měst-skou částí v roce 2006 objevily, se nenaplnily. Lékaři se báli, že dostanou výpovědi nebo jim nový provozovatel vyměří tak vysoké nájmy, že budou nuceni odejít. A  lidé se začali bát, že budou muset za  obvodním lékařem nebo ambulantním specialistou, kterého měli „po ruce“, dojíždět až bůhví kam. Dosavadní působení Medifi nu v  areálu polikliniky Kar-touzská ani trochu nenasvědčuje tomu, že by se tyto scénáře měly někdy naplnit. „Z mého pohledu lze vstup soukromého subjektu hodnotit jednoznačně kladně,“ míní radio-onkolog Evžen Dvonč, který se už počátkem

loňského roku přesunul do nově postaveného pavilonu . „Nemyslím si, že by městská část ze svého rozpočtu dokázala dát dohromady prostředky na  tak rozsáhlou rekonstrukci a  přestavbu celého areálu – a  je nutné říct, že celá tato přeměna je určitě k dobru tohoto zdravotnického zařízení. Zlepšení oproti mi-nulosti je markantní,“ dodává.

POD SMLUVNÍMI GARANCEMI

„Že by se ze zdravotnického zařízení pod správou Medifi nu stalo něco zcela jiného, to nepřipadá v úvahu. Stejně tak ale nemůže do-jít k omezení stávající nabídky zdravotnických služeb či k nějakému vyhánění stávajících ná-jemců, tedy lékařů, kteří v poliklinice působí,“

říká Martina Stupková z  Medifi nu. Vztahy mezi nájemci a Medifi nem garantuje smlouva uzavřená mezi Medifi nem a  městskou částí. Ta Medifi nu ukládá povinnost uzavřít s lékaři, kterým bude v  budoucnosti končit smlouva s městskou částí a budou chtít dál pokračovat ve  své činnosti v  Kartouzské, novou nájemní smlouvu – za obdobných podmínek, jaké měli ve smlouvě s městskou částí. Ve smlouvě mezi Medifi nem a  městskou částí je také striktně vymezeno, jaké lékařské odbornosti musí být v rámci polikliniky poskytovány. Nehrozí pro-to, že by v areálu polikliniky mohly zůstat pou-ze „lukrativní“ medicínské odbornosti. Pokud by Medifi n v  nějakém bodě plnění smlouvy neobstál, může ji městská část vypovědět. „To ale rozhodně není v zájmu Medifi nu, který už teď investoval do  obnovy areálu nemalé pro-středky,“ upozorňuje Stupková.

S CHŘIPKOU, CUKROVKOU, SE SRDCEM I KLOUBY

Paleta medicínských odborností, které jsou na  poliklinice v  Kartouzské zastoupe-ny, je skutečně široká. Kromě již zmíněného pracoviště radiační onkologie, která zajišťuje výhradně nenádorovou radioterapii za  pou-žití ultranízkých dávek RTG záření, jež mají u vybraných diagnóz prokazatelné analgetic-ké a protizánětlivé účinky (např. záněty měk-kých tkání při ostruze patní kosti, úponové bolesti šlach, bolestivé stavy při kloubních artrózách), je tu i nezbytné radiodiagnostické oddělení, ortopedie, diabetologie, stomato-logie, pracoviště rehabilitační medicíny, gy-nekologie, pneumologie a alergologie, ORL, ambulance psychologa, kardiologie... Nechy-bí samozřejmě ani ordinace praktických lé-kařů pro dospělé a pediatři. „V letošním roce po dokončení výstavby pavilonu VSTUP na-bídneme MČ Praha 5 možnost zřízení LSPP a lékárny s nepřetržitým provozem,“ prozra-zuje Stupková.

Poslední etapou budování Centra zdraví Smíchov bude výstavba pavilonu Sever.

Výstavba nového pavilonu JIH Centra zdraví Smíchov byla zdárně dokončena. V nejbližší době se začne stavět nový pavilon VSTUP.

Page 13: Pětka pro vás - únor 2011

13

ZDRAVÍ

Jiří Votruba: Plicím škodí vodní dýmky i lehké cigaretyŽe kouření škodí zdraví, ví už dnes skutečně každý. I ti, kdo tomuto zlozvyku holdují – koneckonců si to mohou přečíst na krabičkách cigaret. Na rozdíl od minulosti jsou dnes nápisy už docela dobře viditelné a výrazné. Ale pořád ne dost účinné. Nebo – jak pro koho. „Zatímco kuřáci ve zralém věku si v poslední době rizika kouření uvědomují a mnozí z nich se snaží zlozvyku zbavit, mezi mládeží se kouření naopak stále více rozšiřuje. Nikotinové závislosti tak podléha-jí čím dál mladší lidé,“ konstatuje vedoucí lékař Centra plicní endoskopie Nemocnice Na Homolce Jiří Votruba.

ROMAN PETERKA

Je skutečně prokázána příčinná souvislost mezi kouřením a rakovinou plic?

Určitě ano, i když mluvčí prezidenta Hájek rozhlašuje, že ne (smích). Ještě před druhou světovou válkou byla rakovina plic velice vzácným onemocněním. To má prokazatel-nou souvislost s masovým nástupem kouře-ní cigaret po první světové válce. Před první světovou válkou se samozřejmě už také kou-řilo, ale kdo kouřil, kouřil většinou dýmku. Její hlavní výhodou je, že než si kuřák může dopřát své potěšení, je s tím dost práce a vy-kouřit dýmku trvá podstatně déle než vykou-řit cigaretu. Kuřák tak do  sebe v  konečném důsledku dostane menší množství škodlivin, navíc kouř z dýmky se nešlukuje, takže hlav-ním rizikem tu není rakovina plic, ale jazyka. Existuje asi 400 tisíc prací, které jednoznač-ně ukazují, že na molekulární, buněčné i bio-logické úrovni je tabákový kouř kancerogen, který způsobuje rakovinu.

Existuje nějaká „přijatelná“ míra kouření, kdy člověku nehrozí o  moc větší riziko, než kdyby nekouřil?

Ne. Pokud člověk kouří do  pěti cigaret denně, je sice malá pravděpodobnost, že onemocní rakovinou plic, může si však přivodit jiné choroby. Jde zejména o  cévní onemocnění, která mohou mít za  následek i  vážné poškození srdce. Kouření nezpůso-buje jen rakovinu plic, ale i rakovinu jícnu či močového měchýře.

A  nestačí přejít na  cigarety light, a  tak sní-žit množství škodlivin, které člověk dostává do těla?

Ne, to je jeden ze stále silně rozšířených mýtů. Ve  skutečnosti takzvané light ciga-rety, v nichž je nižší obsah nikotinu, nejsou rozhodně méně škodlivé než obyčejné. Ku-řáci mají totiž tendenci vdechovat kouř hlou-běji, aby do sebe dostali stejnou dávku niko-tinu jako při šlukování standardních cigaret. Takže rozhodně nedochází ke snížení rizika vzniku plicní rakoviny, jen se nám mění typy nádorů. Lehká cigareta je „lehká“ jen tím, že má nižší obsah nikotinu, to ale není jedi-ná škodlivina obsažená v  tabákovém kouři. Kuřák se musí při kouření takové cigarety víc snažit – víc a  hlouběji nadechovat, aby do  sebe ten nikotin, kvůli kterému kouří,

dostal. V  důsledku toho stále častěji místo „klasického“ nádoru v  centrální části plic nacházíme řadu drobných nádorů v perifer-ních oblastech plic. Tam jsou mnohem ne-bezpečnější, protože se hůře detekují.

A co vodní dýmky? Tam je kouř před vdech-nutím probublán přes vodu, která by měla většinu škodlivin přefi ltrovat.

Vodní dýmky jsou chápány jako neškodná varianta kuřáckého návyku. Při kouření vod-ní dýmky se však při pomalém hoření uvol-ňuje z kuřiva velké množství kancerogenních látek. Lidé si myslí, že se tyto zplodiny zachy-tí ve vodě. Není to však pravda, protože voda odfi ltruje pouze pouhý zlomek vzniklých škodlivin. Navíc kuřivo pochází často z  po-chybných zdrojů ze třetího světa, takže může mimo jiné obsahovat i jedovatou látku DDT. Je tedy velký omyl myslet si, že kouřením vodní dýmky se snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny. Může to být právě naopak.

Jak si stojí Česká republika v  preventivních protikuřáckých aktivitách?

Na to mám poměrně krátkou odpověď: Na-zval bych to částečným selháním. Protikuřácké aktivity selhávají ze dvou základních důvodů – jedním je málo řízená nebo neřízená reklamní kampaň tabákových společností, jejichž hlas nalézá sluchu až v nejvyšších vládnoucích sfé-rách, takže je velmi obtížné prosadit nějakou regulaci tabákové reklamy, navzdory tomu, že v ostatních zemích kolem nás je regulace tabá-

kové reklamy na  mnohem vyšší úrovni. Dru-hým důvodem je to, že v  cigaretách je hodně látek, které posilují návyk kuřáků na ně a mno-hem účinněji je udržují v závislosti, než tomu bylo dříve, takže přestat kouřit je mnohem těžší. Trochu nadějné je, že kouření je dnes už obecně vnímáno jako věc nedobrá – po  těch zhruba padesáti letech osvětových snah je to ale poměrně slabý výsledek.

Smrticí statistikaRakovinou plic onemocní každý rok více než 6 tisíc obyvatel ČR a téměř stejný počet lidí na tuto nemoc každý rok umírá. Nemoc postihuje častěji muže (tvoří přibližně tři čtvrtiny nemocných), žen s nádorem plic však trvale přibývá. Ani čísla týkající se chronické obstrukční plicní nemoci nejsou nijak příznivá – v Česku jí trpí zhruba 500 tisíc obyvatel. V České republice kouří asi 32 procent popula-ce nad 18 let. Podle různých odhadů je podíl kuřáků v po-pulaci čtrnácti- až sedmnáctiletých ješ-tě vyšší.

FOTO: © VADIM YEROFEYEV | DREAMSTIME.COM

FOTO: ARCHIV NEMOCNICE NA HOMOLCE

Page 14: Pětka pro vás - únor 2011

14

RODINA

Mámy sobě na BarrandověV herně Kulturního a mateřského centra Barrandov je toto dopoledne celkem klid. Jsou tu dvě maminky se svými ratolestmi. Chlapeček a holčička si hrají, jejich mámy si mohou chvíli v klidu popovídat. Postupem času přibývají další maminky. Některé si přijdou jen popovídat, jiné míří za nabídkou zdejšího centra – dnes dopoledne je to kurz němčiny pro rodiče.

ROMAN PETERKA

Zatímco maminky pronikají do  tajů po-kročilých fi nes německé větné stavby,

jejich dítka si hrají v  herně pod dozorem jedné z  pracovnic centra. Mámy s  malými dětmi, z nichž některé jsou v této roli poprvé a  zjišťují, že jejich žebříček priorit se oproti jejich zatím bezdětným vrstevnicím poně-kud proměnil a dost se změnil i okruh témat, o  kterých potřebují mluvit (zlí jazykové by řekli, že se smrskl na  „děti, děti, děti“), tu mají možnost poznat jiné, podobně mateř-stvím „postižené“ a navázat nová přátelství.

Z KLIENTKY ŠÉFOVOU

Přesně tahle potřeba sem před deseti lety přivedla i současnou šéfku KMC Barrandov Petru Jelenovou. I  ona sem původně přišla jako jedna z  klientek. Sama poznala, jak je důležité, aby maminky s malými dětmi měly kam jít. „Zůstala jsem doma po  narození dcery v prostředí, které pro mě bylo v podsta-tě cizí. Nejsem z Prahy, takže jsem tu nikoho neznala,“ říká. Osaměle brouzdala rok a půl s  kočárkem mezi paneláky, až se dozvědě-la o  existenci zdejšího mateřského centra. „Mateřskému centru vděčím za  množství kamarádek a  známých a  za  začlenění se do  sídlištního života,“ tvrdí. Postupem času

se do  chodu centra zapojovala stále více, až z  kategorie „běžná klientka“ přešla do  ka-tegorie „aktivních mamin“. „Nejdřív jsem začala pomáhat kamarádce s  vedením vý-tvarných kurzů, pak jsem začala obstarávat nástěnku a  podobně,“ vzpomíná Petra Jele-nová. Po dceři přišel ještě syn a pak nadešel čas, kdy se Petra Jelenová začala rozhodovat, zda se vrátí do práce – před tím, než zůstala doma s dětmi, pracovala jako mikrobiologic-ká laborantka, nebo se postará o  další bytí

barrandovského mateřského centra. „Byla to doba, kdy se všechny maminky, co sem cho-dily, vrátily do práce, noví lidé moc nechodi-li a  nejspíš by to postupně zašlo na  úbytě,“ vzpomíná. „A to mi přišlo jako velká škoda. Nehledě na to, že to spolu s dnes již zrušeným Misijním centrem bylo jediné místo, kde se mohli lidé ze zdejší komunity potkávat a něco společně podnikat,“ říká. A  tak se do  toho „opřela“ naplno. Kulturní mateřské cent-rum Barrandov pod jejím vedením rozšířilo nabídku aktivit a  přitom si zachovalo svůj neziskový charakter. Ceny za  služby jsou tu stále spíše symbolické, a  existence centra je tak z velké části závislá na grantu z Minister-stva práce a sociálních věcí ČR.

MEZI PRVNÍMI

Kulturní a  mateřské centrum na  Barran-dově patří mezi mateřskými centry k  prů-kopníkům. Dnes již je síť mateřských center rozsáhlá, v  době, kdy vznikalo, byla tato in-stituce v  České republice čerstvou novinkou. Jeho jméno je spjato s jednou ze dvou šiřitelek myšlenky mateřských center u  nás – Lídou Kirschnerovou, členkou sdružení Pražské matky. Spolu s  další Pražskou matkou Rút Kolínskou navštívily mateřská centra v  Mni-chově, inspirovaly se jimi a  rozhodly se něco podobného vybudovat v České republice. Rút Kolínská založila v roce 1993 první mateřské centrum v  prostorách YMCA Praha, Lída Kirschnerová založila druhé v pořadí na Bar-randově. Původně pro něj získala skromné prostory v  dnes již neexistujícím Misijním středisku v Grussově ulici. Od roku 1995 sídlí v  prvním patře paneláku ve  Werichově ulici, který patří magistrátu. Prostory jsou to větší, než byly v  Grussově, i  tak je jejich kapacita dost limitující. „Jsme za ně ale rády, i když by nám větší prostory umožnily ještě rozšířit na-bídku – chtěly bychom vybudovat skutečné komunitní centrum, které by sloužilo i k mezi-generačnímu setkávání,“ říká Petra Jelenová.

FOTO: ROMAN PETERKA

FOTO: ROMAN PETERKA

Page 15: Pětka pro vás - únor 2011

15

RODINA

Program KMC Barrandov v únoru

Tip na jarní výlet

Svaz postižených civilizač-ními chorobami ČR pořádá

7. května zájezd na romantický zámek Loučeň. Cena zájezdu, ve které je kromě cesty tam i zpět zahrnuta prohlídka zámku, vstup do zámecké zahrady na zámecké slavnosti Bitva století, je pro členy 200 Kč, pro nečleny pak 300 Kč.

Odjíždí se od Justičního palá-ce v Praze 5 v  9 hodin, příjezd je plánován na stejné místo v  pod-večerních hodinách. Pokud máte zájem se výletu zúčastnit, není nic jedno-duššího než zvednout telefon, vytočit číslo

222 942 409 nebo 776 041 118 a na zájezd se přihlásit. Čas máte do konce března.

úterý 8. a úterý 15. února (17.30 h.)Respektovat a být respektován 1. a  2. část základního kurzu výchovných metod a  postupů, kurz probíhá ve  čtyřech lekcích (8. 2., 15. 2., 1. 3. a 8. 3. 2011). Cena celého kurzu 1 500 Kč. Přihlášky a informa-ce na [email protected] nebo 605 471 840.

sobota 12. února (9.30 h.) Rodinný výlet cestami, kudy kráčeli krá-lové a princezny Výlet pro celou rodinu, sraz v  9.30 hod. u  vstupu do  Chotkových sadů. Přihlášky a  informace na  [email protected] nebo 606 675 339.

pondělí 14. února (16.00 h.)Valentinská rodinná výtvarná dílnaVstup 50 Kč. Malé občerstvení se svatební tematikou v  ceně. Přihlášky a  informace [email protected] nebo 739 658 324.

středa 16. února (16.00–17.30 h.)Maškarní rej V  kinosále FZŠ V  Remízku, vstupenky v  prodeji v  kanceláři KMC Barrandov. In-

formace na  [email protected] nebo 739 658 324.

středa 16. února (19.00 h.)Malba na skloVečerní tvořivá dílna pro dospělé. Vstup 50 Kč. Přihlášky a informace [email protected] nebo 739 658 324.

čtvrtek 17. února (17.00–18.30 h.) Střípky fi lozofi e Tvůrčí setkání pro všechny bez rozdí-lu věku, kteří chtějí v  dnešní uspěchané době proniknout do  tajů fi lozofi e. Vstup 50 Kč, hlídání dětí 40 Kč. Přihlášky a  in-formace na  [email protected] nebo 739 658 324.

pondělí 27. února (10.00–12.00 h.)Montessori Seznámení s  tím, co je to pedagogika Montessori a  jak ji můžete využít při vý-chově svých dětí. Vstup 50 Kč, hlídání dětí 40Kč/hod. Přihlášky a informace na [email protected] nebo 739 658 324.

FOTO: © ZÁMEK LOUČEŇ

Kurz znalostí Montessori pedagogiky

Rodinné centrum Andílek zve rodiče i odbornou veřejnost na kurz s názvem

Základní znalosti Montessori pedagogiky. Je vhodný pro pedagogy, lektory, ale i  pro rodiče. Rozsah kurzu je 48 hodin (tři víken-dy). Přednášejí Mgr.  Michaela Willheimo-vá, Mgr. Veronika Posar, Mgr. Kamila Bal-carová. V případě absolvování celého kurzu obdrží každý uchazeč certifi kát s akreditací. Registrace již nyní na  [email protected]. Kurz se koná v RC Andílek (Letohrá-dek Portheimka), Štefánikova 12, Praha 5/vstup parkem. Probíhají také registrace do kurzů pro rodiče s dětmi ve věku od na-rození do  4 let. Kompletní nabídku kurzů najdete na www.rcandilek.cz v sekci Kurzy pro rodiče s dětmi. ZDROJ: RC ANDÍLEK

Filmová fantazie v Galerii BarrandovOd září loňského roku probíhal první roč-

ník výtvarné soutěže základních škol Prahy  5 s  názvem Filmová fantazie, kterou uspořádala FZŠ Barrandov II. ve spolupráci s městskou částí Praha 5. V čem se soutěžilo? Žáci prvního i  druhého stupně základních škol měli za  úkol nakreslit scénu z  libovol-ného fi lmu, ať už skutečného, nebo vymy-šleného. Školy pak vybraly nejlepší práce a  přihlásily je do soutěže. Sou-těžní práce byly následně zveřej-něny na  inter-netu a  veřejnost z  nich vybírala ty nejlepší. Ver-nisáž a  převzetí cen proběhlo 2. února v  Gale-rii Barrandov. V  galerii si mů-žete prohléd-nout Filmovou fantazii do  25. února. (RED)

FOTO: ARCHIV RC ANDÍLEK

FOTO: © POZNYAKOV | DREAMSTIME.COM

inzerce

Page 16: Pětka pro vás - únor 2011

16

RODINA

Praha 5 patří k těm pražským částem, kde žije velký podíl lidí starších šede-sáti let, podle statistických údajů sko-ro třicet tisíc. S přibývajícím věkem je pro mnohé z nich stále těžší zajistit si běžné potřeby – od nákupu přes úklid domácnosti až třeba po uspo-kojení prosté potřeby si s někým popovídat. Poptávka po pečovatel-ských a asistenčních službách proto roste. Uspokojit ji se snaží jak přímo městská část Praha 5 prostřednictvím své příspěvkové organizace Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci, tak i další subjekty, které na jejím území působí. Jedním z nich je společnost Home Senior.

ROMAN PETERKA

Je tomu již více než rok od  doby, kdy společnost Home Senior rozšířila na-

bídku služeb pro dříve narozené obyvate-le Prahy  5. Důvodem k  jejímu vzniku byla snaha rozšířit v  Praze nabídku kvalitních služeb pro seniory a  umožnit jim co nej-déle žít v jejich domácím prostředí. Home Senior se ale soustřeďuje i na nabídku kul-turních a  společenských akcí, snaží se tak rozšiřovat spektrum možností pro aktivní a  šťastnější život seniorů. Při své činnosti společnost spolupracuje i  s  městskou částí Praha  5. Navázala tu i  spolupráci s  lékár-nami a  lékařskými ordinacemi v  Praze  5. Díky kvalitní péči a  široké nabídce po-skytovaných služeb se počet spokojených uživatelů služeb společnosti Home Senior v  Praze  5 stále zvyšuje. Stejně jako zájem o  ně. Na  bezplatnou linku 800  888  014 za rok 2010 zavolalo přes 500 volajících, na  webové stránky www.homesenior.czzavítalo na  3000 návštěvníků. Velká část z nich žije v Praze 5.

NIC NENÍ NEMOŽNÉ

Za více než rok působení pomohly služby Home Senior více než 80 babičkám a dědeč-kům – zatím bez jediné reklamace. Paleta služeb je skutečně široká. Nejvyužívanější službou v roce 2010 občany MČ Prahy 5 byl úklid bytu spojený s umýváním oken, dopro-vod k lékaři a pomoc na zahrádce. Tím se ale šíře služeb ani zdaleka nevyčerpává.

Home Senior se postará i  o  nákupy, o  doprovod při procházce po  městě nebo při výpravě za  kulturou, zajistí domácího kadeřníka, pedikúru či manikúru, pomů-že se zajištěním základní hygieny, s  řeme-slnými pracemi v  domácnostech klientů nebo třeba se stěhováním. Má to jen jeden malý háček. „Naše služby ve  vazbě s  co největší kvalitou jsou nepatrně dražší než

Aby seniorům doma dobře bylo

Kdokoliv potřebuje jednorázovou výpomoc s mytím oken, doprovodem, velkým nákupem či například přestěhováním nábytku, může se kdykoliv obrátit a zavolat na bezplatnou tele-fonní linku 800 888 014. Stejně tak tomu je při zájmu o pravidelnou výpomoc několikrát týd-ně. Zájemce po zavolání na linku 800 888 014 řekne, jakou službu by chtěl objednat, a s pracovníkem Home Senior se ihned může do-mluvit den a čas, kdy má být služba provedena. Během jediného párminutového hovoru je tak vše potřebné k navázání spolupráce vyřízeno a služba může začít fungovat. Další možností je využití on-line formuláře na stránkách www.homesenior.cz, kde lze také nalézt další infor-mace o službách a plánovaných aktivitách.

FOTO: © YURI ARCURS | DREAMSTIME.COM

Home Senior

Page 17: Pětka pro vás - únor 2011

17

RODINApečovatelské služby zajišťované městský-mi částmi,“ prozrazuje Pavel Vykydal ze společnosti Home Senior. Důležité je ono „nepatrně“. „Těžko jinde seženete sekání zahrady, mytí oken, stěhovací práce či ma-nikúru za  námi nabízené ceny,“ podotýká Vykydal.

PODZIM ŽIVOTA PŘÍJEMNĚ

Nejde „jen“ o různé pomocné a pečovatel-ské práce. Home Senior chce život babičkám a  dědečkům nejenom ulehčit, ale také zpří-jemnit. Umí si poradit i  s  tím, když klient prostě jen hledá někoho, s  kým by si mohl čas od  času popovídat, protože žije příliš osamělým životem. Snaží se také rozšiřovat nabídku aktivit pro seniory. V loňském roce k  nim patřily např. cestovatelské besedy – o Japonsku s ochutnávkou sushi, o Portugal-sku s ochutnávkou pravého portského vína, o  životě v  afrických savanách s  ukázkou tradičních tanců Masajů – či oblíbené „se-niorské diskotéky“ s  Milenou Soukupovou z Kučerovců.

„Obrovský ohlas mělo povídání s  hereč-kou Květou Fialovou, která nás svým po-zitivním přístupem a  vitalitou často přišla podpořit a  další setkání jsou již teď pláno-vaná na  další rok,“ popisuje Pavel Vykydal. „Na  rok 2011 je plánována další kupa růz-ných společenských a  kulturních akcí a  to nejenom v Praze 5. Všechny jsou samozřej-mě opět zdarma,“ prozrazuje. „Jako bonbo-nek pro občany Prahy  5 připravujeme bez-platný zpravodaj Radost ve stáří, který bude brzy distribuován do  lékařských ordinací a do lékáren,“ dodává.

Dobrý mozek znamená spokojený životModerní medicína to říká jasně: mozek je nesmírně důležitý orgán, všechno řídí, a pokud ho nebudeme trénovat, ovlivní to kvalitu života. Trenérka pamě-ti Eva Hrazděrová vysvětluje, jak trénovat dobře a smysluplně.

Co si pod pojmem trénink paměti představit?Soubor cvičení, kde trénujeme a rehabi-

litujeme krátkodobou a  dlouhodobou pa-měť. Různými jednoduchými cvičeními si obnovujeme naše poznatky, umíme si je za-řadit. Tady platí jedno české přísloví: Komu se nelení, tomu se zelení. Němci to říkají ještě přiléhavěji: Kdo odpočívá, ten reziví. Trénink spočívá třeba v  tom, že po  míst-nosti rozmístím lístečky a děláme takzvané edukineziologické rozcvičky. Říká se tomu křížové propojování, pomáhá propojit pra-vou a levou hemisféru, abychom lépe mys-leli. Pak je to pamětné učení, třeba nějaké čtyřverší. K  tomu zařazuji i  trénink jemné motoriky. Nechybí ani matematický ře-tězec. Jsou to kupecké počty, ale posilují krátkodobou paměť. V dlouhodobé paměti si tím vyvoláváme početní operace, které jsme se naučili už ve  škole. Dobře fungu-je i  propojování. Máme třeba slovo Vyše-hrad. Vyzkoušíme si, jaká slova je možné z písmen slova Vyšehrad složit. Pak se tam můžeme vypravit a v další hodině se podě-lit o  to, co všechno jsme tam viděli. Navíc si můžeme zapamatovat i  cestu. Víme, že jsme jeli metrem C, a  můžeme si zkusit vybavit, která stanice je před I. P.  Pavlova a která je po ní.

Pro koho je trénink určen?Paměť trénujeme od  narození do  konce

života. V  aktivním věku jsme povinnostmi nuceni paměť používat, v  seniorském věku už tolik ne. Trénování je proto vhodné pro každého, kdo chce zůstat zdravý, umožňuje nám komunikovat napříč společností a  zů-stat déle samostatný. Umět pracovat s  pa-mětí prodlužuje život. JIŘÍ HRABĚ

FOTO: © CAMMERAYDAVE | DREAMSTIME.COM

Tréninky paměti pod vedením lektorky Evy Hrazděrové můžete v únoru 2011navštěvovat v Informačním centru OSN, náměstí Kinských 6, Praha 5. Zájemci se musí přihlásit na tel. čísle 272 701 335.

FOTO: © DEAN MITCHELL | DREAMSTIME.COM

Page 18: Pětka pro vás - únor 2011

18

SPORT

Hokejová líheň na Nikolajce„Kluci, neválejte se po tom ledu, přišli jsme trénovat, ne se povalovat,“ volá jeden z trenérů HC Slavoj Zbraslav na své šestileté svěřence. Křičí – ale ne naštvaně. Musí, aby ho kluci slyšeli. Čtvrteční odpoledne je tu rušné. O kousek dál na ledové ploše smíchovského zimního stadionu Nikolajka dělají své první krůčky na bruslích dva čtyřletí hokejoví „pulci“ – rovnováhu, která jim zatím chybí, jim pomáhá udržovat židle, kterou při tom před sebou tlačí. Na opačném konci plochy trénuje druhá parta šestiletých nájezdy na bránu a rozehrávku na buly. Za hodinu je tu vystřídají starší kolegové, kteří už chodí do druhé a třetí třídy základní školy.

ROMAN PETERKA

HC Slavoj Zbraslav si ledovou plochu zim-ního stadionu Nikolajka pronajímá, sta-

dion mu nepatří – je tu však už dlouhou dobu „doma“. „Díky vstřícnosti vedení stadionu jsme snad jediný hokejový klub v Praze, kte-rý má na tréninky k dispozici odpolední časy, díky tomu máme relativně dost dětí, i když by-chom samozřejmě také uvítali, kdyby jich bylo ještě o  něco víc,“ říká předseda oddílu Karel Míka. Klub tak nese hrdě své jméno – Slavoj Zbraslav – už jen z respektu k tradici. Trénuje na Smíchově, velká část jeho svěřenců je z Pra-hy 5 a  jejího okolí. Přitom zbraslavský hokej má za sebou docela slavnou a i dost dlouhou historii, která sahá ještě před vznik samostat-ného československého státu – zdejší hokejo-vý klub (tehdy nazvaný S. K. Zbraslav – hoc-key kanadský) byl založen už roku 1913. V té době si hokejisté museli vystačit pro tréninky

i zápasy se zamrzlou Vltavou nebo zamrzlým ramenem Berounky. Klub si vedl dobře, vzešlo z  něj i  několik velkých hokejových osobností své doby – v  letech 1924–32 se zdejší hráč, akademický architekt Bohumil Stiegenhöfer, stal reprezentantem Československé republi-ky, v roce 1950 se do reprezentace dostal zbra-slavský Miroslav Pašek. V roce 1989 to začalo vypadat, že se klub dočká i vlastního zimního stadionu. Tento sen všech zbraslavských ho-kejových generací se však nikdy nepodařilo zrealizovat. Stavět se sice začalo, z původního záměru ale nakonec zůstalo jen dnes už zde-vastované torzo. Za smíchovský azyl na Niko-lajce jsou proto zbraslavští hokejisté jen rádi.

KONKURENCE VELKÝCH KLUBŮ

HC Slavoj Zbraslav má za sebou sice dlou-hou tradici a v oblasti výchovy hokejového po-těru a hokejové mládeže i dobré výsledky, jeho název ale nepatří k  prestižním hokejovým

značkám, jako je třeba Sparta nebo Slavia. Zbraslavští se proto potýkají s tím, že jim ty-hle slavné velké kluby dost brzy začnou „vyzo-bávat“ nadějné hráče a přetahovat je k sobě. „Rodiče bohužel často jdou za slavným jmé-nem klubu jako za  garancí kvality tréninku, tak to ale nefunguje. Do páté třídy s těmi dět-mi pracujeme v  podstatě všichni úplně stej-ně,“ říká Karel Míka. Dnes však mnozí rodiče přihlašují své děti na hokej ani ne tak proto, že chtějí, aby jejich ratolesti měly dostatek pohy-bu, a nezbývala jim tak síla na klukoviny, ale s vidinou toho, že z kluka jednou bude hvězda typu Jaroslava Jágra a bude hokejem vydělá-vat miliony dolarů. „Svůj podíl na tom mají i  média, která glorifi kují hvězdy typu Jardy Jágra a  donekonečna rozebírají, kolik tihle lidé vydělávají, až to vypadá, že to tak v hokeji je. Ve  skutečnosti takhle vysoko se dostane jen pár jedinců, pak jsou tu tisíce jiných, kteří z hokeje, kromě radosti ze hry, nemají vůbec nic,“ varuje Karel Míka.

HOKEJ POD TLAKEM VÝSLEDKŮ

Vidina budoucí „jágrovské“ kariéry ale mnohdy nažene malé hokejisty do  ná-ruče velkých hokejových klubů až příliš brzy. Mnohdy ke  škodě malých sportovců. „V  těchto klubech je vše už od  nejnižších věkových kategorií zaměřeno na  výsledek. Takže tu od  počátku funguje selekce, vybe-rou se ti, kteří vypadají nejnadějněji, na  ně se zaměří úsilí trenérů, ti jsou nasazováni do zápasů, zbytek jen statuje a nedostane se k  puku. Tady si zahrají všichni – ti, co jsou momentálně lepší, i ti horší,“ vysvětluje Ka-rel Míka. „Je sice hezké, když se rodič může pochlubit, že jeho kluk hraje za Spartu nebo za Slavii, ale když zjistíte, že za celý rok byl na  ledě při zápasech čtyři minuty, je to do-cela smutné,“ dodává. Přitom říct už v  pěti šesti letech, kdo je budoucí hokejová hvězda a kdo „druhá liga“, se podobá věštění z křiš-ťálové koule. Za pět šest let se může ukázat, že je všechno trochu jinak. „Hlavně ale když trénuju malé děti a z nich se mi některé vů-bec nedostanou na led, je to chyba. Pak ne-vychovávám budoucí hokejové generace, ale jen se honím za výsledkem. A ten tlak na vý-sledek je ve velkých klubech enormní,“ říká Karel Míka. Podle něj je to i  důvod, proč to s  českým hokejem nevypadá v  posledních letech nijak valně. „Abych měl špičku, mu-sím mít co nejširší základnu, ze které mi ta špička vyroste. My tady ale zužujeme už tu základnu,“ míní Karel Míka.

FOTO: © STANISLAV KOMOGOROV | DREAMSTIME.COM

Page 19: Pětka pro vás - únor 2011

19

SPORT

PENÍZE ROZHODUJÍ

Jako všechny hokejové kluby i ten zbraslav-ský se potýká s problémem peněz. Aby přežil, potřebuje mít především dostatek dětí. Peníze, které pak platí jejich rodiče, nejsou malé. Tato skutečnost pro mnoho rodičů, jejichž dítě by mělo o hokej zájem, odradí. „Mnozí na to sku-tečně nemají. Snažíme se jim vyjít vstříc, aby tu mohli hrát, ale odpustit klubové příspěvky jim nemůžeme,“ říká Karel Míka. Z příspěvků se

musí pokrýt pronájem stadionu i veškeré další náklady. Za rok jsou to skoro tři miliony, které klub musí mít. Přitom ti, kteří tu trénují, to dě-lají bez nároku na jakoukoli odměnu, po práci ve svém volném čase. „Přesněji řečeno risku-jeme práci, protože se z  ní musíme utrhnout, abychom mohli být na  tréninku, a  pak si to musíme napracovávat,“ říká Karel Míka, který kromě toho, že je předsedou HC Slavoj Zbra-slav, tu působí také jako trenér.

NÁBOR POKRAČUJE

Pro nové zájemce o vstup do klubu tu tak mají stále otevřeno. A přestože je hokej dnes sportem, kde se začíná hodně brzy – první krůčky na ledě se malí hokejisté učí zvládat mnohdy už ve  čtyřech letech – v  HC Slavoj Zbraslav jsou otevřeni i „starším“ začáteční-kům. „Ideální je začátek mezi čtvrtým a šes-tým rokem, bereme ale i sedmi- či osmileté. Přijde mi šílené říct sedmiletému klukovi,

který by rád začal hrát hokej, že už je na  to moc starý,“ říká Karel Míka.

Přijít mohou i  starší, tady už je ale nut-ná domluva rodičů s  hlavním trenérem – u  takto starých zájemců je totiž nutné do-hnat co nejrychleji časovou ztrátu, kterou mají za svými vrstevníky, co začali s hoke-jem podstatně dříve. Chce to zkrátka tro-chu jiný trénink a od zájemce mnohem více úsilí.

V akvaparku Barrandov se nabijte v pyramiděLéčivé účinky pyramid dokládají po-kusy po celém světě. Pokud chcete zažít působení pyramidální energie na vlastní kůži, zavítejte do Akva-parku Barrandov.

K  atrakcím barrandovského aquaparku patří i  relaxační pyramida. Energie,

která se v  pyramidě akumuluje, není člo-věku, zvířatům ani rostlinám škodlivá, ale naopak posiluje jejich vitalitu. „K pyramidě je třeba přistupovat s  úctou. Když člověk do  pyramidy vstupuje poprvé, potřebu-je tak čtvrt hodiny k  seznámení s  ní, pak začnou její síly působit a  zlepší se průtok krve v  celém těle. Asi po  45 minutách po-bytu pod pyramidou pocítíte nárůst energie jako po několikahodinovém spaní. Svěžest a  dobrá nálada vám vydrží několik dní,“ říká ředitelka akvaparku Pavla Farníková.

POMÁHÁ PŘI FYZICKÉ A PSYCHICKÉ VYČERPANOSTI

Jedná se samozřejmě o  doplňkovou lé-čebnou metodu, která nenahrazuje medi-kamentní léčbu. Pyramidu se doporučuje navštěvovat pravidelně v průběhu několika měsíců. Návštěvy pyramidy jsou vhodné při fyzické i  psychické vyčerpanosti, před operací i  po  ni, po  léčbě i  po  hospitalizaci za účelem dodání životní energie. Pyrami-da harmonizuje všechna energetická centra (čakry) a tím zpětně působí na tělesné orgá-ny, které jsou na  nich energeticky závislé. Dochází k  postupnému léčení zdravotních potíží, hubnutí, harmonizaci životních po-chodů v těle. ZDROJ: WWW.AQUADREAM.CZ (TR)

Tréninky pro nábor na zimním stadionu

Nikolajka na Smíchově jsou každé úterý

a každý čtvrtek vždy od 16:00 do 17:00 hod.

Veškeré dotazy rád zodpoví Karel Míka

na tel. 607 818 468.

FOTO: © TATIANA MOROZOVA | DREAMSTIME.COM

Nábor

„Rodiče bohužel často jdou za slavným jménem klubu jako za garancí kvality tréninku,

tak to ale nefunguje.“

Page 20: Pětka pro vás - únor 2011

20

BEZPEČNOST

Smíchovští strážníci v rolích zachránců

Městští strážníci – mnohými jsou stále nelichotivě považováni za „botičkáře“. Práce strážníků však vyžaduje mnohem víc než jen vypisovat pokuty za špat-né parkování. Občas při ní jde když ne o život, tak přinejmenším o zdraví. A občas se při ní i životy zachraňují. Dokazuje to i každoroční slavnostní stuž-kování strážníků, které od roku 2002 probíhá v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Letos se oceňovalo ve středu 12. ledna.

ROMAN PETERKA

Strážníci tu dostávají medaile za  věrnost, za statečnost a také za záchranu lidského

života. I letos byli mezi těmi, kteří dostali z ru-kou primátora medaili za záchranu lidského ži-vota, strážníci z obvodního ředitelství Městské policie Prahy 5. „Prosím, neberte toto ocenění

za  svou práci jen jako poděkování od  vedení městské policie, představitelů hlavního města Prahy a  jeho obyvatel a  návštěvníků, ale ber-te je i  jako symbolický závazek, že svou práci budete vykonávat i  nadále tak dobře jako do-posud,“ řekl před předáváním medailí za  zá-chranu lidského života a  za  statečnost ředitel pražské městské policie Vladimír Kotrouš.

RESUSCITACE NA ULICI

Stalo se to loni na  začátku prázdnin. Strážníci Vladimír Stinka a  František Ně-meček společně procházeli oblastí Knížecí. „Bylo to v  rámci bezpečnostní akce, které jsme se účastnili,“ vysvětluje Vladimír Stin-ka. Obchůzka spojená s  kontrolou dokladů podezřelých individuí, která se v této lokalitě vyskytují ve velkém počtu, probíhala zpo-čátku v klidu, v rámci běžné rutiny. Pak však přispěchala za  strážníky jakási paní a  věci nabraly nečekaný a  rychlý spád. „Paní při-běhla s tím, že o kousek dál na chodníku leží pán v bezvědomí – bylo to v místech, kde je vietnamská tržnice, naproti autobusovému terminálu,“ vypráví František Němeček. „Přiběhli jsme tam a zjistili, že pán leží ob-ličejem k  zemi a  nehýbe se. Když jsme ho obrátili, měl obličej od krve, jak padl na zem, nehmatný tep, nedýchal – nejspíš měl zásta-vu srdce po  infarktu,“ míní František Ně-meček. Pak se vše odehrálo v rychlém sledu. Zatímco Vladimír Stinka vytáčel číslo tís-ňové linky zdravotnické záchranné služby, František Němeček začal s oživováním. „Po-dle instrukcí z  dispečinku záchranky jsme pak až do příjezdu sanitky pokračovali v re-suscitaci, během toho se k nám připojil ještě jeden kolemjdoucí s tím, že je lékař, a pomá-hal nám,“ vzpomíná František Němeček. Defi brilátor, který pro použití v  podobných situacích strážníci vozí v  autě, nakonec zů-stal nevyužit. „Defi brilátor jsme připojili, přístroj ale vyhodnotil, že elektrický šok pro nastartování srdeční činnosti v  tomto případě nedoporučuje, tak jsme makali dál ručně,“ vzpomíná dnes již s úsměvem Fran-tišek Němeček. Záchranáři dorazili během pěti minut, které se ale na ulici zdály strašně dlouhé. „Ještě asi dalších deset minut jsme pak pokračovali v  masáži srdce,“ podotýká František Němeček. Přibližně po  25 minu-tách se podařilo obnovit u  muže základní životní funkce. Díky zásahu strážníků se tak podařilo muži zachránit život.

TAKOVÁ NORMÁLNÍ PRÁCE

Na otázku, zda má při své práci podobných příležitostí ke „hře na hrdinu“ hodně, odpo-vídá František Němeček s  úsměvem a  s  hu-morným nadhledem člověka, který tuhle práci dělá už třináct let: „Ne, většinou je to běžná normální práce. Sem tam se při ní člo-věku podaří chytit nějakého grázla. A jednou mě srazilo auto,“ připomene událost, která se mu stala před čtyřmi lety ve  službě má-lem osudnou. V  Duškově ulici na  Smíchově zrovna kontroloval, jak řidiči dodržují zákaz jízdy ve  vyhrazeném pruhu pro autobusy. Když chtěl František Němeček zastavit sta-rou fordku s  libereckou „espézetkou“, která si to tudy frčela jako by nic, a najednou ležel na  zemi. Řidič najel autem přímo na  něj, srazil ho a  ujížděl dál. František Němeček

FOTO: ROMAN PETERKA

Page 21: Pětka pro vás - únor 2011

21

BEZPEČNOST

Z policejního zápisníku

měl štěstí – srážku přestál „jen“ s  pochrou-maným ramenem a  loktem. Viníka nehody, který se snažil ujet, nakonec po  krátké ho-ničce zadrželi Němečkovi kolegové. „Je to zkrátka normální práce,“ dodává František Němeček s  úsměvem. V  současné době za-stává funkci vedoucího směny okrsku. Jeho kolega Vladimír Stinka, který je původní pro-fesí elektrikář, slouží u městské policie – také po celou dobu na území Prahy 5 – sedm let. „Jsem strážník-okrskář, mám na starost ob-last Barrandova a  smíchovského nádraží,“ říká. K městské policii nastoupil krátce poté, co si odsloužil náhradní vojenskou službu, tzv. civilku. „Nějakou dobu jsem neúspěšně po civilce hledal práci, nakonec jsme to zkusil u městské policie a už jsem tu zůstal,“ říká.

OPRÁTKA NA ZRCÁTKU

Dalšími zachránci lidských životů z  řad strážníků z Prahy 5, kteří převzali medaili, se stali strážníci David Chod a Alan Bláha. Ti se 23. srpna po desáté hodině večer stali svědky kuriozního pokusu o  sebevraždu. Když pro-cházeli ulicí Kováků na  Smíchově, všimli si ženy klečící u osobního auta. Pokoušela se obě-sit – kolem krku měla ovázanou smyčku zachy-cenou za  levé zpětné zrcátko. Málem se jí její úmysl podařil, když ji strážníci objevili, byla už v bezvědomí. Strážníci smyčku okamžitě uvol-nili a  žena byla za  chvíli znovu při smyslech. Místo radosti ze záchrany života ale strážní-kům vynadala, odmítala s nimi spolupracovat a vyhrožovala tím, že si ublíží znovu. Strážníci ji proto předali do lékařského ošetření. Vyznamenaní strážníci při slavnostním přípitku (zleva František Němeček, Vladimír Stinka a Alan Bláha).

Rozeřvancům sklaplo

V  neděli 9. led-

na krátce před jede-náctou ve-čer se nesl nad Andě-lem pokřik dvou mla-díků z Pra-hy 5. Oba jsou fanoušky nejmenovaného pražského fotbalového klubu a  pozdní večerní hodina je inspirovala k  vyřvávání fanouškovských pokřiků okořeněných vul-gárními nadávkami.

Jen u křiku a nadávek ale nezůstalo. Cho-vání obou mladíků na  pěší zóně nezůstalo bez povšimnutí ochránců pořádku. Když strážníci městské policie dorazili k  pokři-kujícím mladíkům, aby s  nimi vyřešili na-rušování nočního klidu, začali mladíci řvát na strážníky. Když se ale jeden neomezil jen na  nadávky a  napadl jednoho ze zakroču-jících strážníků, sklapla pouta a  agresivní výtržník skončil v policejní cele.

Díky strážníkům nakonec neskočil

Přestal ho bavit život, a  tak se rozhodl s  ním skoncovat – tak zdůvodnil své

chování mladý muž hlídce strážníků poté, co ho strhli ze zábradlí lávky pro pěší, která přemosťuje Kartouzskou ulici a  propojuje obchodní centrum Nový Smíchov a  park na druhé straně.

Stalo se to v  brzkých ranních hodinách 13. ledna. V 1:20 zahlédla pěší hlídka stráž-níků, kteří shodou okolností při obchůzce svého rajonu mířili zrovna ke  křižovatce ulic Kartouzská a  Radlická, na  lávce pro pěší na zábradlí sedícího mladíka, který se

zjevně chystal skočit ze zhruba dvanáctime-trové výšky dolů mezi projíždějící auta. Při bles-kové akci se strážníkům podařilo mládence strhnout ze zábradlí. Snažili se ho uklidnit. Hlídka také ihned přivolala záchrannou službu. Sanitka odvezla pacienta do  psy-chiatrické léčebny v Bohnicích.

První pomoc v praxi

V  pátek 14. ledna v  odpoledních hodi-nách narazili strážníci, kteří zrovna

kontrolovali prostor Hořejšího nábřeží, na ležícího muže, který byl pravděpodobně stižen záchvatem.

Strážníci na  místo okamžitě přivola-li zdravotnickou záchrannou službu a  až do příjezdu záchranářů zajišťovali ve spolu-práci s  operátorkou dispečinku záchranky u  muže základní životní funkce. Muž byl pak naložen do  sanitky a  převezen do  Fa-kultní nemocnice Motol.

ZPRACOVALA STR. EVA PETRÁKOVÁ, DO OŘ MP PRAHA 5

FOTO: © JOSEF MUELLEK | DREAMSTIME.COM

FOTO: © PETER WOLLINGA | DREAMSTIME.COM

FOTO: ROMAN PETERKA

Page 22: Pětka pro vás - únor 2011

22

FAUNA

Když se řekne canisterapie…Canisterapie se u nás začala uplatňovat na konci minulého století, třebaže ve svě-tě zdaleka není tak mladou disciplínou. Jedná se o motivačně až léčebně zaměře-ný kontakt člověka se zvířetem, nejčastěji se psem – proto tedy canisterapie.

Canisterapie pomáhá zdravým, ale i psy-chicky strádajícím či tělesně a mentálně

postiženým osobám při rehabilitaci. U  au-tistů plní pes při dlouhodobém působení funkci prostředníka mezi nemocným a okol-ním světem. Věkové omezení neexistuje – pejsek pomáhá již malým kojencům stejně jako seniorům, a to jak v domácím prostředí, tak i v různých zařízeních.

JAK VLASTNĚ POMÁHÁ?

Hlazení hebké srsti, objímání chundelatého kožíšku a vnímaní pohledu věrných psích očí přispívá k  psychickému uvolnění, prohlou-

bení sociálního cítění a rozvoji citové složky, zájmu o dění okolo sebe, duševní rovnováhy a  motivaci nemocného. Kromě rozvoje cito-vé oblasti pomáhá canisterapie také rozvíjet rozumové a  pohybové schopnosti. Házení hraček, podávání vlastnoručně rozdrobe-ných pamlsků, držení a  vedení psa na  vodít-ku, podlézání či překračování psa nebo třeba navlékání obojku se výborně hodí k  procvi-čování jemné i  hrubé motoriky nemocného, ale i  koncentrace, paměti či orientace v  pro-storu. K uvolnění spastických stahů svalstva, ale i k relaxaci dochází díky vnímání energie od psa a hřejivého tepla polohujícího pejska.

RETRÍVR I ROTVAJLER

Při canisterapii není vůbec rozhodující plemeno nebo velikost psa. To, co je skuteč-ně rozhodující, je jeho povaha – kontaktní, mazlivý, nebojácný, vyzrálý a  poslušný pej-sek výborně sladěný se svým společenským a  vyrovnaným psovodem. Jde tedy o  sehra-nou „dvojku“, která s sebou přináší radost a pohodu. Pes musí mít klidné domácí záze-mí, nesmí být přetěžován nebo stresován.

Pravdou ale je – a  možná to vyplývá tro-chu i z módnosti plemen psů, že nejčastěji se setkáváme se zlatými a labradorskými retrí-vry. Ale stejně tak potěší canisterapeutický tým (psovod a  pes), v  němž je kokršpaněl, bernský salašnický pes, novofoundlandský pes, německý ovčák nebo rotvajler. Je oprav-du překvapením, kolik lásky umí rozdávat posledně jmenované plemeno.

HANA LUKEŠOVÁ, HELPPES

Volně žijící a exotická zvířataPod záchranou zvířat se většině z nás

vybaví psí a kočičí útulky. Málokoho napadnou zvířata, která s námi sdílí náš kaž-dodenní život, aniž bychom si to nějak zvlášť uvědomovali, a to jsou volně žijící zvířata. A právě ta mnohdy potřebují naši pomoc. Protože většina ptáků a savců z volné příro-dy podléhá zákonům o chráněných druzích živočichů a i manipulace s nimi je zcela odliš-ná od péče o naše domácí mazlíčky, rozhodli jsme se s týmem odborníků zodpovídat vaše konkrétní dotazy.

ČÍM KRMIT VODNÍ PTACTVO?

Lidé za mnou přicházejí s různými dota-zy. Ráda bych zde odpověděla na ty, které se pravidelně opakují. Jednou z nejčastějších otázek je, čím krmit vodní ptactvo. Stalo se

jakousi tradicí krmit vodní ptáky pečivem. Pečivo je pouze doplňková strava, a pokud není dokonale ztvrdlé, může u ptáků dojít k velikým trávicím potížím. Vhodnější jsou piškoty. Vodní ptáci se živí rostlinami a živo-čichy žijícími pod hladinou a z toho vyplývá, že jsou částečně masožraví. Proto je daleko bližší jejich přirozenému stravování přikr-movat je psími a kočičími konzervami a gra-nulemi. V zimních měsících je nutné podávat zelené (nať z mrkve, petržele, salát atd.), tva-roh, vejce natvrdo a syrová kuřecí srdíčka.

Poradnu připravuje Dagmar Šimková ve spo-lupráci s  MVDr. Jaroslavou Doškářovou, Ale-šem Havlíkem a Merlinem (Sdružení na ochra-nu dravců a sov). Své dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu [email protected].

Poradna

Tři způsoby canisterapie

FOTO: ARCHIV DAGMAR ŠIMKOVÁ

FOTO: ARCHIV HELPPES; WWW.HELPPES.CZ

• aktivity vyvolávané prostřednictvím psa, kdy přirozeným kontaktem člo-věka se psem dochází ke zlepšení psy-chické a tím i fyzické kondice člověka, a proto i kvality jeho života;

• terapie za pomoci psa – jedná se o cí-lený kontakt (pod vedením odborníka), který slouží jako podpůrná metoda re-habilitace;

• vzdělávání za  pomoci psa, při němž pedagogové využívají kladného vlivu na žáky se specifi ckými problémy, even-tuálně je pes součástí zážitkové výuky.

Page 23: Pětka pro vás - únor 2011

23

HISTORIE

Až do počátku 19. století zůstával Smíchov, plný zahrad, polí a vinic, zcela venkovským prostředím, zdůrazněným oddělením od vlastní Prahy hradbami a pevnostními bránami. Většina pražských bran byla opatřena vodním příko-pem, zvedacími mosty a padacími železnými mřížemi.

HUGO SCHREIBER

Na noc a v době válečného nebezpečí nebo epidemií moru i přes den se jednotlivé

pražské brány zamykaly. Noční odjezd z měs-ta byl možný pouze na povolení. Opozdilci se do města vpouštěli malými vrátky. Po dobytí Nového Města Francouzi v roce 1741 odebrala císařovna Marie Terezie 30. dubna 1749 Praze status opevněného města. Přesto byly pražské hradby ještě několikrát vystaveny vážnému obléhání a  zanedbané opevnění bylo využito k obraně. Například roku 1757 při ostřelování Prahy Prusy v  období sedmileté války. Roku 1818 však byla Praha opět prohlášena pevnos-tí. V 19. století vojenský význam opevnění defi -nitivně upadl a městské hradby byly využívány spíše pro vnitrostátní policejní kontrolu pohy-bu osob a zboží. Při revoluci roku 1848 byly ale tři pevnostní věže upraveny pro dělostřelecké útoky proti vzbouřencům. O  zrušení hradeb

bylo defi nitivně rozhodnuto 30. října 1866 bezprostředně po prohrané prusko-rakouské válce, neboť povětšině barokní městské opev-nění se ukázalo jako zastaralé a z vojenského hlediska neúčinné. Opevnění bylo vojskem odprodáno městu Praze a  od  roku 1875 po-stupně likvidováno. Původní Újezdská brána, oddělující Malou Stranu od Smíchova, stávala v dnešní Karmelitské ulici při vyústění silnice do Malostranského náměstí. V době Karla IV.stavbou Hladové zdi v  letech 1360–1362 vznikla poblíž bývalého kartuziánského kláš-tera nová brána. Sloužila až do roku 1862, kdy byla zazděna a vedle ní byla vyzdvižena brána v  duchu anglické tudorovské gotiky. Tu defi -nitivně odstranili v  roce 1891 spolu s  celým opevněním směřujícím k Vltavě.

PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE

Od roku 1869 se bouřlivě rozrůstaly všech-ny pražské průmyslové regiony jako například Karlín, Libeň a  Holešovice, ale především Smíchov, který s patnácti tisíci obyvatel nále-žel k největším a nejdynamičtějším aglomera-cím v okolí Prahy. Rozhodující moment, který ovlivnil jejich vznik, byl nástup průmyslové

Smíchovské proměny k 108. výročí povýšení Smíchova na samostatné město

Povýšení pražského předměstí Smícho-va na samostat é město se odehrálo 22. února 1903 císařský dekretem: „My František Josef Pr ní z Boží milosti císař Rakouský, apoštolský král Uher-ský, král Český, Dalmatský, Chor atský, Slavonský, Haličský, Vladiměřský, Št -ský, Kor tanský, Krajinský, Bukovinský, Hor o- a Dolnoslezský; velkokníže Sedmihradský; markrabě Moravský; knížecí hrabě Salcburský a Ty olský atd… ráčili jsme z Nejvyšší císařské a královské moci naším rozhodnutím ze dne 22. února 1903 vaši věr ou osadu Smíchov v našem královst í Českém, přihlížejíce milostivě k její spořádané obci a jejímu znamenitému rozvoji, ku prospěchu obecního zast pitelst a na město povýšit…“

Nové Město, Vyšehrad a Smíchov. 1830

Page 24: Pětka pro vás - únor 2011

24

HISTORIErevoluce, budování dopravních spojů a samot-ný vznik průmyslu. V polovině 18. století byly na  Smíchově postaveny první tři manufaktu-ry – na  zpracování kůží, na  barchet a  na  tzv. lyonské ozdobné zboží. Brzy se však do popře-dí dostaly podniky na výrobu potištěné bavl-ny, tzv. kartounky: Przibramova (1815) a  Porgesova, uspokojující narůstající poptávku po  levných tkaninách, do  té doby do  Čech dovážených z Anglie. Levných potištěných látek byl v zemi kvůli Napoleonově blokádě kon-tinentálních přístavů značný nedostatek. Ve  zdejších textilkách pracovalo více než osm set dělníků, včetně dětí, o jejichž tíži-vém osudu se zmiňuje Jakub Arbes, který je nazývá „štrajchpudlíky“. Smíchov se díky Vltavě stal zároveň sídlem řady vodních a  parních mlýnů, ale také sídlem Pražské porcelánky, která se sem přestěhovala v  roce 1841. Majiteli Ludviku Krie-glovi se ke spolupráci podařilo získat sochaře Arnošta Poppa, talentované-ho modeléra, který navrhoval originální plastiky ve stylu druhého rokoka.

Velký úspěch měla Kohoutova továrna na stroje a mlýny, v níž se vyučil i Josef Wal-tr, pozdější průmyslník, konstruktér a  prů-kopník motorismu. Začínal jako opravář a z malé zámečnické dílny postupně vybudo-val prestižní podnik, který se stal přední čes-kou automobilkou a významným producen-tem leteckých motorů. Čelný představitel podnikatelského rodu František Ringhoffer (1817–1873), povýšený do  šlechtického sta-vu, zaměstnával několik tisíc dělníků, pra-cujících především na  výrobě železničních vozů a  varen pivovarů. Díky Ringhofferovi byl zdejší měšťanský akciový pivovar Staro-pramen vybaven nejmodernější technikou, včetně chladicích boxů, takže nepotřeboval navážet do  ležáckých sklepů vltavský led.

Pro své zaměstnance Ringhoffer založil ne-mocenskou pokladnu a  penzijní fond. Díky své rozsáhlé sociální a osvětové činnosti byl vysoce váženým občanem a byl v roce 1861 zvolen smíchovským starostou.

POVÝŠENÍ SMÍCHOVA NA PRAŽSKÉ PŘEDMĚSTÍ

Reskriptem Ferdinanda V. byl Smíchov již v  roce 1883 povýšen na  pražské předměs-tí s  právem užívat vlastní znak, což zdejší

měšťané využili k rozsáhlé obchodní repre-zentaci a  dalšímu rozvoji obce. Důležitou

komunikací, která přispěla k oživení dyna-miky města, se stal nově vybudovaný řetězo-vý most Císaře Františka. Řetězový most,

vedený přes Střelecký ostrov, zkrátil spojení Újezdu se Starým a  Novým

Městem pražským. Roku 1857 dospěl počet smíchovských domů k  číslu 237. Po  otevření

nádraží České dráhy západní v  roce 1861, směřující do  Plzně, Do-mažlic a  dále do  Bavorska, se značně rozšířil obchodní a  podnikatelský ži-vot. V  roce 1872 otevřela Buštěhrad-ská železniční společnost další želez-niční dráhu směřující do  Chomutova a  Karlových Varů. O  rok později by-la zprovozněna Pražsko-duchcovská

dráha, dopravující do  Prahy přede-vším hnědé uhlí. Hlubočepským a  Prokopským údolím směřovala

do  Slaného, Loun, Bíliny, Mostu a  Duchova. Pro zajištění vlakového

spojení mezi Smíchovem a  centrem Prahy byla v  roce 1872 založena Spo-

lečnost dráhy císaře Františka Josefa, usilující o  vybudování železničního mostu

přes Vltavu.

NOVÉ POLITICKÉ A SPRÁVNÍ INSTITUCE

Rozvoj Smíchova můžeme sledovat nejen v  oblasti ekonomické, ale i  v  oblas-ti správní. Dne 28. února roku 1850 bylo na  Smíchově zřízeno c. k. hejtmanství a  prvním smíchovským okresním hejtma-nem se stal František Mildner, bývalý vrch-ní justiciár ve Smečně. Později zde působil hejtman Edmund rytíř Merkl, a když v roce 1854 na  místě hejtmanství byly zřízeny okresní úřady, spravoval Okresní úřad smíchovský při c. k. krajském úřadě praž-ském. Když pak bylo v  roce 1868 okresní hejtmanství na Smíchově obnoveno, stal se opět zdejším hejtmanem. V roce 1907 byla pro hejtmana a jeho úřad postavena repre-zentační budova podle projektu J. Piska-če v  dnešních Diezenhoferových sadech, v  níž zároveň sídlil okresní soud. Tehdy zde ještě stával barokní jezuitský pavilon, umístěný v  univerzitní botanické zahra-dě, stržený při výstavbě Jiráskova mostu koncem 20. let minulého století. Podle ví-deňského návrhu byla v letech 1886–1892, po  rozboření Újezdské brány a  zasypání příkopů, na Kinského náměstí vyzdvižena monumentální budova smíchovských ka-sáren, v nichž dnes sídlí Justiční palác. Ka-sárna byla určena 11. pěšímu pluku a byla pojmenována po  slavném habsburském válečníkovi a  arcivévodovi Albrechtovi (1817–1895), vítězi od  Sv. Lucie, Mosta-ry i  Novary. Za  první republiky nesl areál jméno generála Rastislava Štefánika, v ob-dobí Protektorátu Čechy a Morava zde síd-lil jeden z  praporů tzv. „vládního vojska“. Nová Újezdská brána, 1865

Page 25: Pětka pro vás - únor 2011

25

HISTORIE

V  době květnového Pražského povstání roku 1945 kasárna sehrála důležitou úlohu jako středisko povstalců.

Na Smíchově sídlilo i c. k. policejní komi-sařství v čele s vrchním komisařem a mani-pulačními silami, strážníky v  uniformách i bez nich, jak to dobře známe z humorných vyprávění Jaroslava Haška. Mimo uvede-né instituce na  Smíchově zároveň sídlilo l. komisařství stráže fi nanční a  při zdejším nádraží c. k. celní úřad, zřízený za tím úče-lem, aby ze  „… zboží dopraveného z  cizo-zemska po  drahách železničních zákonité clo vybíráno bylo“. Důležitým pro Smíchov bylo otevření c. k. poštovního úřadu a  c. k. tele-grafního úřadu, s  třemi úředníky určenými pro „… rychlou výpravu zpráv a sdělení po te-legrafi ckém drátu do  nejvzdálenějších končin Evropy“.

Od  poloviny 19. století byla na  Smíchově nejsilněji zastoupena strojírenská výroba a  zdejší továrny si postupně získávaly vý-znamné místo na  zahraničním trhu. Indus-triální architektura tak od  30. let 19. století rychle vymazala z vnějšího obrazu Smícho-va idylické rysy zahradních scenerií, idylu šlechtických letohrádků a  romantických pastýřských vedut. To vše vytvářelo před-poklady pro proměnu Prahy na průmyslové velkoměsto se všemi stinnými i  slunnými stránkami života, s  přelidněností vnitřního města a živelnou rozpínavostí průmyslových podniků na  jeho okraji, s  vytvářením masy průmyslového proletariátu,  mnohdy i  vzni-ku ostrého třídního napětí.

SMÍCHOV V OBDOBÍ NÁRODNÍHO OBROZENÍ

V  období vlády konzervativního minis-tra zahraničí a  kancléře knížete Klementa Metternicha v  letech 1821–1848 docházelo k  potlačování české národnostní myšlenky tuhými policejními a  cenzurními opatření-mi, přesto české národní obrození vstupova-lo do své pokročilejší vývojové fáze. Zásluhu

na tom měli především někteří čeští učenci, zejména Josef Jugmann a František Palacký, jejichž přičiněním se začal v intelektuálních kruzích vyjasňovat rozpor mezi zemským a národním patriotismem. Vlastenecké cítě-ní smíchovské radnice můžeme vysledovat i z výběru pojmenování zdejších ulic: Huso-va, Jeronýmova, Jungmannova… Nebo vý-stavbou druhého smíchovského mostu Fran-tiška Palackého, vybudovaného přes Vltavu v  letech 1876 až 1877 za 1 157 620 zlatých. Do té doby jediný smíchovský řetězový most Císaře Františka již zdaleka nestačil potře-bám smíchovských průmyslových podniků. Pro jeho malou nosnost a  statickou labilitu musely být například vagony z  Ringhoffer-ky dopravovány na  speciálních valnících koňmi přes Karlův most a dále těsnými ulič-kami Starého Města na dnešní Masarykovo nádraží. Autorem technického projektu Pa-lackého mostu se stal ing.  Jan Reiter, který za návrh obdržel na Světové výstavě v Paříži stříbrnou medaili. Na  mostních pylonech, poskládaných z  různobarevných žulových bloků symbolizujících trikoloru, byly osaze-ny čtyři monumentální sochy J. V. Myslbeka s  náměty z  české mytologie. Při únorovém náletu v  roce 1945 byl most značně poško-zen a skulptury byly přeneseny na nedaleký Vyšehrad.

DUCHOVNÍ KLIMA DOBY

K  dokreslení duchovní dobové atmosféry přelomu 19. a  20. století je vhodné zmínit zahájení výstavby smíchovského arciděkan-ského kostela sv. Václava v letech 1881–1885 na  tehdejším Kostelním náměstí. Návrhy v  neorenesančním duchu provedl architekt Antonín Barvitius, bratr stejně slavného malíře Viktora, který se v krajinářské tvorbě inspiroval nastupujícím impresionismem. Antonín Barvitius hodně cestoval a po svém návratu do  Prahy vstoupil do  stavebního podniku se svým švagrem architektem Igná-cem Ullmanem, který v Praze patřil k prota-

Nádražní ulice vede od křižovatky An-děl až ke Zlíchovu – kolem Smíchov-

ského nádraží, postaveného v  letech 1861 až 1862 pro Českou západní dráhu a želez-niční trať na Písek a Příbram. V roce 1956 bylo na místě starého nádraží vybudováno nádraží nové a moderní. V jeho sousedství se nachází park s  kruhovou nádrží, jejíž střed zdobí plastika Chlapec s  rybou od Břetislava Bendy z roku 1967. (RED)

8.

gonistům neorenesance. Společně pak v roce 1871 realizovali projekt pro nádraží Františ-ka Josefa I. (pozdějšího Wilsonova). Praco-vali i na návrzích pražských vil a na olšanské hrobce velkopodnikatele a  mecenáše umě-ní Vojtěcha Lanny. Největší a  nejzdařilejší jeho realizací však zůstal kostel sv. Václava na  Smíchově. Vytvořil tak v  Čechách jeden z nejušlechtilejších příkladů církevních inte-riérů 19. století. Stavba v sobě spojila několik historických vzorů. Její fasáda s  tabulovým štítem a  výrazným tympanonem reprodu-kuje schéma renesančních fl orentských kostelů. Naproti tomu interiér byl pojat jako raně křesťanská bazilika s byzantinizujícími rysy. Výzdobu prováděli vynikající umělci, jako například Josef Trenkwald, František Sequens a Ludvík Šimek. Někteří z nich po-cházeli ze Smíchova a jako farníci se snažili dodat „svému“ kostelu nejlepší díla. Jednalo se například o Maxmiliána Pirnera, Lva Ler-cha či Čeňka Vosmíka. Zároveň v  tehdejší Karlově ulici (dnešní Holečkově ulici) vy-rostl klášter a  vzdělávací ústav společnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova s  kostelem Sacré coeur (1882–1884) a  klášter ženské-ho řádu benediktinek s kostelem sv. Gabrie-la (1888–1991). Obě monumentální stavby byly pojaty ve  stavebním slohu pocházejí-cím z  německého Beuronu, což představo-valo vybudování poslední ucelené skupiny monumentálních duchovních staveb v  celé pražské aglomeraci.

Náměstí Kinských, kolem roku 1905

Sochy Prahy 5

Page 26: Pětka pro vás - únor 2011

26

KULTURA

ŠVANDOVO DIVADLO – únor 2011

Legenda: S – Studio; VS – Velký sál; K – divadelní kavárna; titulky – anglické titulky (promítané nad jeviště)Švandovo divadlo na Smíchově je scénou hl. m. Prahy a je podporováno městskou částí Praha 5.

ProjectWINGS R.I.P.

Nové představení stepařské formacePo divácky oblíbeném představení Step, rytmus, emoce, které se hrálo na různých pražských scénách šest let, přichází formace ProjectWINGS s novou inscenací. Představení s názvem ProjectWINGS R.I.P. je jedinečnou kombinací tanečních, pěveckých i činoherních prvků.

Plán na  nové představení zrál v  našich hlavách, tedy jmenovitě mé, Jana Bur-

sy a Václava Mušky, asi dva roky. Šest let tu bylo naše původní představení Step, rytmus, emoce, tak už bylo na čase přijít s něčím no-vým. Chtěli jsme od show tak trochu uhnout směrem k divadlu. Venku je to věc poměrně běžná,“ říká Pavel Strouhal z  formace Pro-jectWINGS.

Nová inscenace ProjectWINGS R.I.P. vznikala pod režijním vedením Doda Gom-bára. Kromě aktérů formace ProjectWINGS se v  inscenaci představí také herečka Petra Hřebíčková, držitelka Ceny Thálie 2009, nebo třináctiletá Kateřina Fialová, mistryně světa ve stepu.

SOUČASNÁ STEPAŘSKÁ JEDNIČKA

Na  přípravě inscenace ProjectWINGS R.I.P. se podílela i  další známá jména. Au-torem hudby je Ondřej Brzobohatý, scénu v duchu odkazu R.I.P. vytvořil zkušený diva-delní scénograf David Bazika a o kostýmy se postarala návrhářka Petra Krahulcová, mj.

vítězka Top Styl Designer Award 2009. Cen-ná je ale především spolupráce se současnou stepařskou jedničkou – Jasonem Samuel-sem Smithem, který se podílel na  choreo-grafi i inscenace.

„S Jasonem se setkal Honza Bursa během svého pobytu v New Yorku a vlastně víc ná-hodně, než aby něco plánovali, si na  sebe předali kontakty. Někdy něco uděláte a  až později víte proč. Při volbě choreografa pak byl Jason prvním jménem, které nás napad-lo,“ zdůvodňuje volbu Pavel Strouhal.

9. středa 19:00 Šoa S

10. čtvrtek 19:00 Kdo je tady ředitel? (L. von Trier) titulky, VS

12. sobota 19:00Mnoho povyku pro nic (W. Shakespeare) titulky, VS

15. úterý 19:00 Peníze od Hitlera (R. Denemarková) titulky, VS

16. středa 19:00Kdo je tady ředitel? (L. von Trier) titulky, VS

17. čtvrtek 19:00 Šoa S

19. sobota 17:00 Merlin aneb Pustá zem (T. Dorst) titulky, VS

21. pondělí 19:00 Lebka z Connemary (M. McDonagh) S

22. úterý 19:00 Dioptrie růžových brýlí

(Xindl X) S

23. středa 19:00 JEBU. H? (K. Koišová, J. Honzírek) Hyde Park – premiéra S

24. čtvrtek 19:00 JEBU. H? (K. Koišová, J. Honzírek)Hyde Park S

25. pátek 19:00 Kurz negativního myšlení (B. Breien) titulky, VS 20:00 JEBU. H? (K. Koišová, J. Honzírek)Hyde Park S

26. sobota 19:00 Kurz negativního myšlení (B. Breien) titulky, VS

28. pondělí 19:00 Mnoho povyku pro nic (W. Shakespeare) titulky, VS

HOSTUJÍCÍ SOUBORYBUCHTY A LOUTKY

7. pondělí 19:00 Rocky IX S

11. pátek 19:00 Psycho Reloaded – premiéra S

12. sobota 19:00Psycho Reloaded S

FARMA V JESKYNI

18. pátek 20:00 SCLAVI / Emigrantova píseň VS

ProjectWINGS

21. pondělí 19:30 ProjectWINGS R.I.P. VS

PRO DĚTI

13. neděle 15:00 Lakomá Barka – DDS S

20. neděle 15:00 O dvanácti měsíčkách – DDS S

26. sobota 15:00 Tři malá prasátka – Buchty a loutky S

17:00 Tři malá prasátka – Buchty a loutky S

27. neděle 15:00 Zlatá husa – Buchty a loutky S 17:00 Zlatá husa – Buchty a loutky S

KONCERTY

11. pátek 20:00 Ondřej Havelka a Melody Makers VS

22. úterý 19:30 Krása dneška – Harlekýn – PKF VS

SCÉNICKÉ ROZHOVORY

15. úterý 19:00 Vojtěch Dyk S

ATELIÉR

8., 15. a 22. 2. 16:00 Dílna hlas a mluva spojená s dílnou v nahrávacím studiu Z

9., 16. a 23. 2. 16:00 Scénografi cká dílna Z

Pavel Strouhal, Václav Muška a Jan Bursa v předsta-vení ProjectWINGS R.I.P. FOTO: M. J. POLÁK

Režie: Dodo GombárChoreografi e: Jason Samuels SmithHudba: Ondřej BrzobohatýScéna: David BazikaKostýmy: Petra KrahulcováHrají: Jan Bursa, Pavel Strouhal,

Václav Muška, Petra Hře-bíčková a Kateřina Fialová

Nejbližší repríza ve Švandově divadle21. února 2011.

Page 27: Pětka pro vás - únor 2011

27

KULTURA

Dánští indie melancholici Efterklang se vrací do Prahy

Zasnění Efterklang z Dánska se v Praze poprvé představili již v roce 2005 na výjimečném koncertě v Akropoli v rámci jejich vůbec prvního evropského turné. To bylo ještě před

vznikem názvu Bohemian Like You a před prvním Sperm Festivalem a od té doby se toho hodně změnilo. Jak u nás, tak v hudbě Efterklang, kteří se 10. března 2011 vrátí. Dějištěm bude tentokrát smíchovská MeetFactory (www.meetfactory.cz), podpoří je nedávný objev brněnské art scény TEVE a projekce nového fi lmu z dílny Vincenta Moona a Efterklang s ná-zvem An Island. Jaro nemůže začít lépe. ZDROJ: MEETFACTORY (TR)

V Pitomé kavárně zažijete dobrodružství přes objektivAutorskou výstavou fotografi í s názvem Dobrodružství mého života se praž-skému publiku představuje Monika Necpálová. Výstava v Pitomé kavárně (Preslova 3) potrvá do 4. března.

Fotografi cký kaleidoskop je výběrem z loň-ské autorčiny výstavy Umění žije na  pra-

hu ulice prezentované na  Slovensku. Mladá slovenská fotografka přišla na chuť fotografi i díky žurnalistice. Snaha zobrazit skutečnost nelineárně, asymetricky, takříkajíc našikmo se odráží nejen v  jejích fotografi ích. Výstava svědčí o  kompilaci dokumentárního i  umě-leckého pohledu na  svět. Kouzlo černobílé fotografi e nás zavede na místa za Atlantikem, ale poodhalí i šmrncovní kulturu pobaltských zemí. Zajímavý může být i pohled Středoslo-venky z nevelké vesničky Budča nedaleko Zvo-lena na stověžatou Prahu.

ODHODLÁNÍ VYSTOUPIT PŘED LIDI

Autorka se během studia práv prokousa-la mnoha paragrafy a  roční stáž na  Karlově univerzitě jí dovolila zakusit život mezi zahra-ničními studenty. Stáž přinesla pestrost a ne-uvěřitelné možnosti zdokonalovat se v  růz-ných oblastech, nejen v  právu, ale i  v  umění.

V kulturní sféře se Monika nakonec i usadila. V současnosti je jejím domovem profesionál-ní netradiční Divadlo Habakuk. „Předstoupit před zraky diváků jako jiná bytost a mít mož-nost vyvést je prostřednictvím divadelního představení na chvíli z každodennosti bytí, je jedním z nejkrásnějších pocitů na světě,“ svě-řuje se Monika. „A pořád se všechno točí ko-lem toho, že pokud chcete, aby vás lidé poslou-chali, musíte najít v sobě odhodlání vystoupit před ně. Ať už prostřednictvím slov, hry nebo fotografi e,“ dodává. ZDROJ: PITOMÁ KAVÁRNA (TR)

Hudba

Fotografie

FOTO: LUCA VENTER

DIVADLO ORFEUS – sekce Krytové divadloPraha 5, Plzeňská 76, tel.: 604 909 517, e-mail: [email protected], www.orfeus.czSpojení: metro stanice Anděl, pak tramvají č. 4, 6, 9 a 10 směr Motol do stanice U ZvonuZačátky představení: od 19.00 hod.,otevřeno od 18.00 hodin.

Program na únor 20119. 2. Jacques Prévert: Není čeho se bát aneb

Ten bláznivý dětský svět nedělního ránaDivadelní inscenace ze vzpomínek a veršů, nesenti-mentálně připomínající dávný svět Prévertova dět-ství, v němž ti starší z nás najdou i sami sebe a dnešní mládí pak bude okouzleno.

11. 2. M. J. Saltykov-Ščedrin: Výhodná svatba a N. V. Gogol: Ženiši

Dvě skvostné burleskní frašky ruských klasiků, vyvedené ruralistickými herci místního spolku, hra-jícími na hranici svých fyzických a intelektuálních možností; jejich virtuální herectví je často přerušo-váno ovacemi vestoje.

16. 2. Byli i jiní než ti tři (víte kteří) – večer amerických beatniků

Revoltující mladí Američané vnesli do poezie vzruch nejen tematikou svých básní, ale i svěží poetikou, která pulzovala opravdovým životem, vzpourou pro-ti konvencím životním i uměleckým, kromě jiného vnesli do svých veršů i humor, byť mnohdy ne zrov-na růžový.

18. 2. Pierre Henri Cami: To nejlepší z Camiho

Resuscitovaná a nově zrežírovaná inscenace skečů P. H. Camiho. Provedení seriózní, odnaturščikované, takřka velkooperní; s elegancí, nově nalezenou chutí a vervou hraje téměř celý soubor, včetně nenakaž-livě ochořelých.

23. 2. František Vinant: Slepá noc klepá mi na dveře Večer věnovaný dílu Františka Vinanta (1934–1980), lékaře, básníka a cimrmanovského herce, dílu neprávem opomíjenému. Básně z posmrtně vydané sbírky, většinou předtím nepublikované, při-pomenou nám osobnost básníka, který se pro svoji literární činnost a občanský postoj netěšil přízni normalizátorů.

25. 2. Roland Topor: Dítě pana Vavřince (u příležitosti 63. výročí Vítězného února)

S tvrdošíjností sobě vlastní neustále se pokoušíme uspět s touto inscenací, stylově jednou z nejčistších ze všech uváděných, hýřící humorem, pravda, po-někud načernalým, ale odrážejícím dobu s přesností téměř neuvěřitelnou.

FOTO: MONIKA NECPÁLOVÁ

FOTO: MONIKA NECPÁLOVÁ

Page 28: Pětka pro vás - únor 2011

28

Komunitní centrum PRÁDELNA – program na únor

KULTURA

Tři pozvánky do kinaGnomeo & Julie

Nový animovaný komediálně-dobro-družný snímek Gnomeo a Julie dává

nejslavnějšímu příběhu lásky na světě Willi-ama Shakespeara další rozměr. Režisérem fi lmu je tvůrce Shreka 2 Kelly Asbury, scénář napsal Mark Buton, který je autorem úspěš-ného Madagaskaru, což je záruka zábavného příběhu, u kterého se budou bavit děti i do-spělí. Premiéra 17. února 2011

Varieté

Ali (Christina Aguilera), dívka z malého města, objevila svět varieté. V Los An-

geles přesvědčí majitelku podniku a také hledačku nových talentů Tess (Cher), aby ji přijala na místo barmanky. Ali během prá-ce hltá veškerá vystoupení, přitom ví, že je jí souzeno stoupnout si na jeviště sama… Premiéra 17. února 2011

Hezké vstávání

Becky Fullerová (Rachel McAdams) je mla-dá, krásná, ambiciózní a právě získala vy-

sněnou práci televizní produkční. Má zachrá-nit vadnoucí ranní televizní show. Akční Becky má mraky nápadů, co udělat jinak a lépe, jenže hned ten první se promění v permanentní noč-ní můru. Premiéra 24. února 2011

FOTO: FALCON

FOTO: BONTONFILM

Rezervace do multikina Cinestar Anděl na tele-fonu 251 115 111. Více info na www.cinestar.cz.

Na všem a na všech se dá najít něco hezkého Na novou výstavu Obrázky Lenky Procházkové můžete od 12. února zavítat do Ko-munitního centra Prádelna na Smíchově. Výtvarnice je dobře známa jako ilustrá-torka dětských knížek, ale její vtipné obrázky utkví v paměti nejednomu z rodičů.

V  galerii Prádelna budou vystaveny obrázky Len-

ky Procházkové v  různých velikostech a  podobách. Vše vystavené bude také prodejné a dostupné každému, ať už to bude pohled, plakát, magnet nebo leporelo či společenská hra pro nejmenší Človíčku, nezlob se! „Také uvidíte origi-nály návrhů ilustrací ke kníž-kám, u  nichž mi výsledná práce grafi ka, který z obrázku udělá ilustraci v  knížce, při-padá pokaždé jako zázrak...,“ dodává výtvarnice. A co je te-matem vystavených obrázků Lenky Procházkové? „Nejra-ději maluji vše příjemné kolem nás nebo se to snažím něja-kými jednoduchými symboly vyjádřit. Myslím si, že na všem

a na všech se dá najít něco hez-kého, jen musí být chuť a  také čas, abychom si to vůbec mohli uvědomit, a to je asi hlavní téma, námět těch mých obrázků,“ říká Lenka Procházková.

Lenka Procházková kreslí už od  dětství. Po  tom, co ně-kolik let učila na  gymnáziu v  Ústí nad Labem, se před 11 lety rozhodla vstoupit na „pod-nikatelskou dráhu“ a  založila Obrázkový ostrov s. r. o. Její obchůdky se nacházejí v centru Ústí nad Labem a  v  Janských Lázních. Kromě obrázků, pla-kátů, pohlednic, samolepek, omalovánek a kalendářů, v nich koupíte např. i obrázkové nášiv-ky, dřevěné cedulky na  dveře a  dokonce i  loutkové divadlo. ZDROJ: KC PRÁDELNA (TR)

Četnické humoresky a další příběhy z pátrací službyPod tímto názvem se uskuteční ve  smí-

chovské pobočce Městské knihovny v Praze na nám. 14. října 83/15 setkání s au-torem kriminálních příběhů a  odborným poradcem plk.  JUDr.  Michalem Dlouhým. Beseda se koná 2. března od 17 hodin (vstup zdarma). Zájemci tak mají jedinečnou příleži-tost vyzpovídat „duchovního otce“ úspěšné-ho televizního seriálu Četnické humoresky, který v současné době připravuje pro brněn-ské televizní studio pokračování seriálu o čet-nících s názvem Četnické trampoty. (TR)

Výstava

Beseda

FOTO

: ARC

HIV M

K V P

RAZE

Obrázky Lenky Procházkové jsou buď kolorované perokresby, akrylové malby či kombinované techniky a autorka se na nich snaží zachytit vše příjemné kolem nás.

Holečkova 38, Praha 5–Smíchov, otevřeno: pondělí až pátek od 10 do 18 hod.Tel. 257 213 908, 603 289 675, e-mail: [email protected], www.zsgrafi cka.cz/komunitni_centrum

11. 2. Filmový klub Prádelna (od 19.30 h)12. 2. Vernisáž výstavy OBRÁZKY LENKY PROCHÁZKOVÉ (od 15.00 h )22. 2. Výtvarná dílna pro děti i dospělé (od 14.00 do 16.00 h)

Pravidelné aktivity pro veřejnost:Gymnastika pro děti od 3 let – každé pondělí od 15.00 do 16.00 hKavárna pro rodiče s dětmi – každé pondělí od 10.30 do 13.00 hDoučování (M, Př, Ch) – každé úterý od 14.00 do 16.00 h (pro žáky ZŠ)

Galerie Prádelna:Bojovali za vlast/Připravovali se na život v míru (mládež proti nacismu) – do 11. 2.Obrázky Lenky Procházkové (12. 2.–12. 3.) – výstava obrázků dětské ilustrátorky

Page 29: Pětka pro vás - únor 2011

29

POLITIKUM

Karel NovotnýKorupce a  klientelismus vedou nejen k  odčerpává-ní veřejných prostředků. Korupce i  klientelismus jsou jeden z  důvodů, proč je méně prostředků , které by se daly využít na potřeb-

né věci v naší městské části. Jako korupční či klientelistické jednání chápeme každé jednání veřejných představitelů, které vede k  neoprávněnému osobnímu prospěchu, který je téměř vždy spojen s  poškozová-ním veřejného zájmu. Hlavními úkoly, na  kterých již pracujeme, jsou především: transparentní hospodaření, transparentní veřejné zakázky, transparentní informační politika, nejen prevence, ale i restrikce, za-vedení institutu ombudsmana, schválení a přijetí etického kodexu zastupitele, revize, případně zrušení nevýhodných smluv.

Zastupitelský klub a regionální organizace TOP 09 Praha 5Michnův palác, budova č. 2, Újezd 450/40 118 00 Praha 1–Malá Strana tel.: 255 790 999, fax: 255 790 899 e-mail: [email protected] [email protected] www.top09praha5.cz

Ing. Jiří VejmelkaJsem přesvědčen, že není třeba utrácet vysoké část-ky za  pochybná školení o korupci, za která se ob-drží nic neřešící certifi ká-ty, že úřad je bez korupce. Úplně stačí defi novat

v organizačním řádu jasné zodpovědnosti a do funkce tajemníka a vedoucích odbo-rů nominovat odborně a hlavně morálně zdatné úředníky. K  tomu musí fungovat kontrolní mechanismy. Pak už jen zbývá korupční jednání trestat a úřad bude bez korupce.

Klub zastupitelů VV Praha 5Štefánikova 23 150 00 Praha 5tel.: 236 075 086e-mail: [email protected]

Bc. Lukáš HeroldJako předseda Kontrolního výboru velmi pečlivě sleduji kroky nové rady v  této ob-lasti. Musím se přiznat, že se smíšenými pocity. Abych byl konkrétní, hned na dru-hém jednání zastupitelstva

totiž koalice prosadila princip, že k realizaci zakázky či objednávky do  výše 200  000 Kč stačí pouze podpis starosty či určeného mís-tostarosty, nepodléhají tak schválení radou a  přímé kontrole zastupitelů. V  minulém období byla tato výše limitována 100 000 Kč a nebyl žádný důvod ji zdvojnásobovat – spíš zachovat či ještě snížit. Stejně tak jsem pře-kvapen, že princip transparentnosti u zaká-zek do dvou milionů mírně pokulhává a rad-ní neinformují o těchto zakázkách na úřední desce. Nechtějí snad, aby se do soutěže při-hlásil někdo jiný než jimi předem vybraní uchazeči? Chceme-li bojovat proti korupci, tak prosím nejen slovy.Oblastní sdružení ODS Praha 5Janáčkovo nábřeží 11/1211(vchod z ulice Lesnická), 150 00 Praha 5 tel./fax:257 312 295e-mail: [email protected]

RNDr. Jan Martinec, CSc.V letech 2006–2010 tehdy opoziční Klub SZ mno-hokrát požadoval zprů-hlednění radnice ovlá-dané majoritou koalice ODS-ČSSD-ED Milana Jančíka. Nový Klub SZ

2010–2014 chce (ve spolupráci s trojkoalicí TOP 09-VV-ČSSD) ovlivnit „demokratizač-ní reformu“ radnice včetně zprůhlednění všech výběrových řízení, smluv a zakázek. Pro aktivnější roli veřejnosti v rozhodovacích procesech je potřeba včasné zveřejňování studií a záměrů stavební činnosti na Praze 5, elektronická úřední deska s archivem, zveřej-nění kalendářů akcí a kontaktů členů komisí a výborů a možnost volby odběru vybraných informací z radnice. Podrobný rozbor problé-mů transparence a návrhů klubu SZ najdete v rubrice Klub SZ na www.praha5.zeleni.cz.

Zastupitelský klub SZDiskuse klubu SZ s veřejností jsou (po dohodě) každé pondělí od 19.00 h v místnosti 330ÚMČ, nám. 14. října 4, Praha 5 e-mail: [email protected] www.praha5.zeleni.cz Skype: ondrejvelek

Michal ŠestákSpravovat a řídit měst-skou část v  řadě případů úzce souvisí s  vynaklá-dáním prostředků, které byly od občanů získány převážně ve formě zda-nění. Vzhledem k  tomu

mají občané právo kontrolovat účelnost jejich vynakládání. K tomu, aby byly tyto fi nanční prostředky využívány městskou částí efektivně, je nutné při rozhodování uplatňovat ekonomická kritéria a zajis-tit vysokou míru kontroly. Systémové omezování korupčního prostředí není samoúčelné, ale má hluboké ekonomic-ké důvody. Trvalým bojem proti korupci zejména při zadávání veřejných zakázek lze dosáhnout zásadních úspor veřej-ných prostředků. Takto ušetřené peníze pak lze použít na jiné důležité výdaje pro občany. Lze je investovat například do oblasti školství a bezpečnosti nebo do služeb pro seniory.

OVV ČSSD Praha 5Preslova 5, 150 00 Praha 5tel.: 602 459 152e-mail: [email protected]

RNDr. Milan Macek, CSc.Že by nová rada už koneč-ně umožnila opozičnímu zastupiteli zveřejnit v tomto časopise víc než jen krát-ké přání k  Novému roku? Doufám ale, že tato mož-nost nebude omezena jen

na odpovědi na podobné zavádějící otázky. S příchodem demokracie jsme začali nazývat mizení společného majetku tu tunelováním nebo nevhodným podnikatelským záměrem (pokud to je sice podivné, ale asi legální), tu korupcí nebo klientelismem (pokud to není legální), ale nějak z našeho slovníku vypadlo slovo „krádež“. Nejprve je třeba veřejně roz-krýt, kam se za poslední léta rozplynuly mili-ardy, které městská část získala z privatizace. Účinným opatřením je pak důsledné zveřej-ňování všech zakázek a prodejů majetku tak, aby k nim měl přístup prakticky každý a ne jen ten, kdo tuto informaci víceméně náhodou objeví důmyslně skrytou na úřední desce.

Sekretariát OV Praha 5Zborovská 44, 150 00 Praha 5tel.: 257 211 963 e-mail: [email protected]

Jaká konkrétní opatření realizujete/preferujete pro zmírnění korupce a klientelismu?

Page 30: Pětka pro vás - únor 2011

30

ZÁBAVA

Tajenku křížovky posílejte do 18. února 2011 na adresu redakce (e-mailem na [email protected] s předmětem zprávy „Křížovka“ nebo poštou na adresu Městská část Praha 5, redakce časopisu Pětka pro vás, nám. 14. října 1381/4, 150 22 Praha 5 a na obálku uveďte heslo „Křížovka“). Publikaci Praha 5 křížem krážem získají dva z úspěšných luš-titelů křížovky. Tajenky z lednového čísla: „… pro ostatní, stojí za to“ (křížovka) a „kopre-tina“ (osmisměrka). Za správné vyluštění tajenek z lednového čísla posíláme publikaci Praha 5 křížem krážem Ireně Polákové (osmisměrka) a Pavlu Bartouškovi (křížovka).

Mezi naše významné politické žurnalisty 20. století patří Ferdinand Peroutka (1895–1978). Tajenka křížovky skrývá dokon-čení jeho výroku: „Pouze ten křičí, kdo není ujištěn o pravdě svých slov. Pravdě sluší klidná … (viz tajenka).“

Luštěte a vyhrajte…

Vyluštěte tajenku křížovky a  vyhrajte publikaci s  názvem Praha 5 křížem

krážem od  Dagmar Broncové-Klicperové a kol. z produkce nakladatelství a vydava-telství Milpo Media!

Barevná publikace s mnoha autorskými fotografi emi, dobovými snímky a  vzác-nými pohlednicemi navazuje na  předešlé knihy o  pražských čtvrtích. Kniha před-stavuje Prahu 5 v  průběhu českých dějin – od  pravěku, přes průmyslovou revoluci až po  současnost. Najdete v  ní ale kapito-ly nejen o  historii, ale i  o  vývoji dopravy, o církevních památkách, sochách a část je věnována i  toul-kám literárním světem. Nechybí poutavá vyprá-vění o  fenomé-nech naší měst-ské části, jakými jsou Barrandov, motolské hřiště, smíchovská rad-nice, Zlatý Anděl, Křižíkův palác ad.

KŘÍŽOVKA

SUDOKU

1 2 8 3

3 1 8 6 2

2 5 1

1 3 6 2 4 8

7 8 1

4 9 6

8 4 9 5

9 2 8

7 8 1 6 2

1 9 2

5 2 9 7 8

7 2 4 8

7 3 8

7 1 2

2 3 1 5 9 6

7 6 5

6

6 2 4 9 7 5 8 3

6 5 1 4

1 3 9 5

9 5 8 1

1 5 4

5 7 2 1

8 1 6 5 7

5 4 9 6 1

1 5

9 3 1 4 5

3 8 2

8 2 4 3 5

5 2 1 3

8 1 5 3 7

9 7 1 2

7 3 8

3 9 5 7 6

7 3 9

2 6 7 4

8 1 3

4 3 5 8

3 5 8 9 6

1 9 3 8

2 3 6 8 5

5 4 9

3 6 5 9

8 9 1 4 3

6 9 5

7 3 2 9 5

9 6

8 6 4 9 3

9 2 6

7 6 8

8 6 4 5 7 1

8 4 2 7 9

2 8 1 4

9 1 5

Page 31: Pětka pro vás - únor 2011

31

SERVIS

Důležité kontakty pro případ nouze

Pohotovost – Lékařská služba první po-moci pro obyvatele Prahy 5 a 16Fakultní nemocnice v MotoleV Úvalu 84, Praha 5Ordinační hodiny: od 19.00 do 7.00 hodinOrdinace LSPP pro dospělé pacienty je umís-těna v hlavní budově (modré – část nemocni-ce pro dospělé pacienty) – tel. 224 438 590. Ordinace LSPP pro dětské pacienty je umístě-na v budově Dětské polikliniky FNM (komplex Dětské fakultní nemocnice) – tel. 224 433 654.

Pohotovostní lékárna v Praze 5Fakultní nemocnice v MotoleV Úvalu 84, Praha 5Provozní doba pro veřejnost: nonstoptel. 224  435  736 (výdej léčiv, pohotovostní služba)Pohotovostní lékárnu najdete ve  vstupním bloku nemocnice (budova ředitelství).

Městská policie Praha 5 a 16Obvodní ředitelství:Smíchov, Holečkova 31atel. 257 014 209/210Okrskové služebny:• Košíře, Jinonická 1226

tel. 257 225 843• Slivenec, K Lochkovu 6

tel. 251 811 153• Lochkov, Cementářská

tel. 257 912 851• Radotín, U Starého stadionu 3/1379

tel. 257 911 780Detašovaná pracoviště:• Barrandov, Krškova 807

tel. 251 550 905• Velká Chuchle, U Skály 262

tel. 721 329 184Přestupky: tel. 257 014 207/208V případě, že se nedovoláte na detašovaná pra-coviště, volejte přímo na obvodní ředitelství.

Místní oddělení Policie ČRMOP SmíchovNa Bělidle 5tel. 974 855 700MOP KošířeBěhounkova 19tel. 974 855 710MOP StodůlkyMukařovského 1985tel. 974 855 740

MOP BarrandovWerichova 981tel. 974 855 720MOP RadotínVýpadová 1335tel. 974 855 730MOP ZličínStrojírenská 386tel. 974 855 770

Měsíčník městské části Praha 5

Registrační číslo: MK ČR E 19891

Městská část Praha 5

Nám. 14. října 1381/4

Praha 5, PSČ 150 22

Tel. 234 378 111, 257 000 111

Bezplatná tel. linka pro občany: 800 800 005

Fax: 257 325 132

E-mail: [email protected]

www.praha5.cz

Redakční rada: MUDr. Radek Klíma, Mgr. Jana Skalová, Jaroslav Knap, Michal Šesták, Aleš Martínek

Redakce: Tomáš Rezek, Roman Peterka, Zuzana Bilá

Vydavatel: MČ Praha 5

Zpracovává: Press Publishing Group, s. r. o.,Nekázanka 11, 110 00 Praha 1, tel. 224 012 830, e-mail: [email protected]

Za věcnou správnost textu odpovídají autoři. Zveřejněné příspěvky nemusejí vyjadřovat názor redakce. Nevyžádané příspěvky se nevracejí.

Pokud není uvedeno jinak, jsou fotografi e ilustrační.

Náklad: 47 000 ks

Uzávěrka čísla: 27. ledna 2011

Datum vydání: 7. února 2011

Elektronická verze měsíčníku na www.ipetka.cz

Distribuci zajišťuje Česká pošta, s. p., Politických vězňů 909/4, 115 00 Praha 1Linka kontroly distribuce: 800 800 005 (uveďte svoje jméno, ulici, číslo domu, aktuální datum a urgované číslo měsíčníku) Ja

k st

aros

tatrá

dov

olen

ou?

Mot

olsk

ým

ítink

m

ezi e

litou

Osl

avy

svát

ku

sv. V

avři

nce

TKA

TKA

pro v

ásp

ro v

ás

P5_0

1_11

.indd

1

21.1

2.20

10

18:2

8:12

Policie 158Hasiči 150Městská policie 156Záchranná služba 155Evropské tísňové číslo 112

Kam s rozměrným odpadem?Velkoobjemo-vé kontejnery pro rozměrný komunální odpad (VOK) budou pro občany městské části Praha 5 přistaveny v únoru na těch-to stanovištích:

Stanoviště velkoobjemových kontejnerů (Regios, a. s.) únor 2011

10. až 13. února1. Na Hřebenkách u č. 13, fyzický ostrůvek2. Na Fakáně × Od Vysoké, záliv proti

domu č. 9–11

17. až 20. února1. Musílkova 308/55, u veřejného schodiště2. U Nikolajky, proti č. 33 na nezpevněný pás

24. až 27. února1. Pod Kavalírkou × Pod Klamovkou2. Butovická, proti č. 74–76

Kontejnery jsou přistavovány první den svozu do 16.00 hodin. Následující den pro-bíhá výměna kontejnerů, může tedy dojít k situaci, kdy pro silný provoz kontejner není na místě až tři hodiny. Odvoz kontej-nerů probíhá poslední den svozu v ranních hodinách. V případě, že nastanou špatné klimatické podmínky (sníh, náledí apod.), kontejnery nebudou přistavovány.

Sběrné dvory hlavního města PrahyPuchmajerova, Praha 5-Jinonicetel.: 251 61 23 43provozovatel: Pražské služby, a. s.

Klikatá 1238/90c, Praha 5-Košířetel.: 731 66 35 82provozovatel: Pražské služby, a. s.

Provozní doba: Po–Pá 8.30–18.00 hod. (v zimním období do 17.00 hod.), So 8.30–15.00 hod.

Odebíraný odpad:objemný odpad (nábytek, zařízení domác-

nosti), suť z bytových úprav v množství do 1 m3 zdarma, dřevěný odpad, odpad z údrž-by zeleně, kovový odpad, papír, sklo, plasty, nápojové kartony, nebezpečné složky komu-nálního odpadu, pneumatiky (25 Kč za kus), vyřazená elektrozařízení (lednice, pračky, te-levize, rádia, sporáky, počítače, videa…).

Nelze odevzdávat:nebezpečné složky staveb. odpadu (např. asfal-tová lepenka obsahující dehet, azbest apod.).

Omezení jednorázového návozu:možný vjezd vozidel max. do 3,5 t.

inzerce

Page 32: Pětka pro vás - únor 2011

PRAŽSKÁKOMORNÍFILHARMONIEdirigent Leoš SvárovskýIvan Ženatý – housle

PRAŽSKÁKOMORNÍFILHARMONIEdirigent Leoš SvárovskýIvan Ženatý – housle

Městská část Prahy 5pod záštitou MUDr. Angela Marinova,radního pro školství a kulturu

SI VÁS DOVOLUJE POZVAT NA KONCERT

Městská část Prahy 5pod záštitou MUDr. Angela Marinova,radního pro školství a kulturu

SI VÁS DOVOLUJE POZVAT NA KONCERT

PROGRAMIgor Fjodorovič StravinskijPULCINELLA, SUITA Z BALETU

Felix Mendelssohn-BartholdyKONCERT PRO HOUSLE A ORCHESTR E MOLL, OP. 64

Ludwig van BeethovenSYMFONIE Č. 2 D DUR, OP. 36

KONCERT SE KONÁdne 8. března 2011 v 19.30 hodinv Národním domě na Smíchově,nám. 14. října 16, Praha 5.

PROGRAMIgor Fjodorovič StravinskijPULCINELLA, SUITA Z BALETU

Felix Mendelssohn-BartholdyKONCERT PRO HOUSLE A ORCHESTR E MOLL, OP. 64

Ludwig van BeethovenSYMFONIE Č. 2 D DUR, OP. 36

KONCERT SE KONÁdne 8. března 2011 v 19.30 hodinv Národním domě na Smíchově,nám. 14. října 16, Praha 5.