Top Banner
TÄSSÄ JA NYT Prestige Auringonsuojakalvot YRITTÄJÄLEHTI Päijät-Hämeen Yrittäjät ry:n julkaisu nro 2/13 Iltakoulussa Hans Välimäki sivu 8 Turvallisuuskoulutus Lahden poliisilaitoksella sivu 18 Arabiemiraateista potkua vientiin sivu 16 Vauvoja tarvitaan, mutta miksi vain äidin työnantaja maksaa? Suomen Yrittäjänaiset ry on keräämässä allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, joka tähtää siihen, että vanhemmuuden kulut maksettaisiin yhteisesti. Nyt ne maksaa äidin työnantaja yksin.
24

Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Mar 25, 2016

Download

Documents

Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

TÄ S S Ä J A N Y T

PrestigeAuringonsuojakalvot

YRITTÄJÄLEHTIPäijät-Hämeen Yrittäjät ry:n julkaisu nro 2 /13

IltakoulussaHans Välimäkisivu 8

TurvallisuuskoulutusLahden poliisilaitoksellasivu 18

Arabiemiraateista potkua vientiinsivu 16

Vauvoja tarvitaan, mutta miksi vain äidin työnantaja maksaa?Suomen Yrittäjänaiset ry on keräämässä allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, joka tähtää siihen, että vanhemmuuden kulut maksettaisiin yhteisesti. Nyt ne maksaa äidin työnantaja yksin.

Page 2: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

www.finnvera.fi

Tarvitseeko yrityksesi rahoitusta?Finnvera vahvistaa suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia, pääomasijoituksia ja vientitakuita. Rahoitamme yrityksen perustamista, kasvua ja kansainvälistymistä sekä vientiä.

Finnveran rahoituksella eteenpäin!Kysy lisää puhelinpalvelustamme 029 460 2580

Lahden aluekonttori Laiturikatu 2, 15140 Lahti

Katso kaikki uudet NCC Tähtikodit ncc.fi /asunnot

NCC Rakennus Oy, ASUNTOMYYNTIAvoinna arkisin klo 8–16, Puh. 050 433 7429/Lea Varjola, Hämeenkatu 26 A, Lahti

Heinola, TommolaVIRRAN VALTIASHiidenraitti 2, HeinolaMuuta vaikka heti! Uudessa, hissilli-sessä kerrostalossa asuminen on vaivatonta ja viihtyisää. Puistomainen ympäristö Tommolankadun alkupääs-sä. Valoisat ja avarat kodit, joissa hyvä varustelu. Lasitetut parvekkeet. Tutustu vapaisiin koteihin netissä ja sovi oma ncc.fi /virranvaltias

Muutto-valmis

Tutustu ihmeessä vielä vapaisiin Virran Valtiaan asuntoihin Heinolan keskustan tuntumassa, kävelyetäisyydellä torista ja venesatamasta. Heinolasta avautuvat upeat vesireitit Kymenvirtaa pitkin Päijänteelle. Kysy lisää!

Uusi koti ihanasta kesäkaupungista

esittely paikan päälle valmiisiin asun-toihin!VAPAANA VIELÄ ESIMERKIKSI:48,0 m2 2H+KK+SAUNAMH 69.390 € VH 137.550 €62,0 m2 2H+K+SAUNAMH 82.920 € VH 170.960 €110,0 m2 3–4H+K+SAUNAMH 176.020 € VH 332.220 €

NCC ASUMISTURVA NCC Tähtikotiin saat nyt kaupan päälle maksut-toman vakuutuksen, joka suojaa kahden asunnon loukun, työttömyyden ja sairastumisen varalta. NCC Asumisturva korvaa uuden kodin asumiskuluja jopa 12 kk:n ajan. Kysy lisää tai katso: ncc.fi /asumisturva

Voit myös soittaa ja sopia oman esittelyn!

Yritysten energian myynti:Kaukolämpö p. 02917 02910

Maakaasu p. 02917 02911Sähkö p. 02917 02912

Puhelun hinta 8,28 snt/puh + 9,84 snt/min

www.lahtienergia.fi

2 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 3: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Julkaisija: Päijät-Hämeen YrittäjätRautatienkatu 20 B 415110 Lahtipuh. 010 322 4300fax (03) 782 1718

Kustantaja: Y-Kustannus Oy Vesijärvenkatu 38 15140 Lahti puh. (03) 783 4353

Päätoimittaja: Outi Hongisto [email protected]

Toimitusneuvosto: Puheenjohtaja Outi Hongisto puh. 050 597 8802 Sane Keskiaho puh. 0440 711 722 Jyrki UImonen puh. 0400 844 073Niina Sainiuspuh. 040 569 3939Tuire Puolakkapuh. 050 597 1989Jussi Voutilainenpuh. 0400 507 875

Toimitus: Viestintätoimisto MageenaVesijärvenkatu 38 15140 Lahti puh. (03) 783 4353 [email protected]

Sane Keskiaho Leena KeskiahoIlona Suojanen

Taitto: Viestintätoimisto MageenaJenni Ahonen

Ilmoitusmarkkinointi: Oy Pajucon AbJukka Hakulinen puh. (03) 752 3741, 040 060 [email protected]

Tmi Tuuli Lehtovaarapuh. 040 506 [email protected]

Aineiston toimitus: [email protected] Paino: Esa Lehtipaino Oy, Lahti 2013

Painos:11 000 kpl

Muistoja yrittäjäjärjestön alkuvuosiltaPäijät-Hämeen Yrittäjät täyttää tänä vuonna kunniakkaat 75 vuotta. Lehden ensimmäisessä numerossa

muistelemme yrittäjäjärjestön alkutaipaletta. Lue lisää sivulta 4.

Jussi JärventausLahdessasivu 11

Sysmään ja Hollolaanuudet puheenjohtajatsivu 10

TÄ S S Ä J A N Y T

HenkilökuvassaLakesin Essi Alaluukassivu 14

YRITTÄJÄLEHTIPäijät-Hämeen Yrittäjät ry:n julkaisu nro 1/11

TosiMuutos tekee yritykselle hyvää. Tehostamme yrityksesi myyntiä ja toimitusketjua. Terveytämme yrityksesi tuottavaksi.

Me osaamme tehdä tulosta tuottavan muutoksen. Projektisi rahoitus vaihtoehdoissa ovat mukana ELY-keskukset, Tekes ja

muut rahoittajat. Sinä päätät, koska aloitamme. Soita 050 910 9190.

TAKUU

TosiMuutos Oy on ainoa valmennusyritys Suomessa, joka toimii “Jos ei tulosta, niin rahat takaisin -takuu” -periaatteella!

JOHTAMINEN - MYYNTI - TUOTANTO - PALVELUT

www.tosimuutos.fi

Lahti Espoo

Autokoulutoimintaa yli 50 vuotta

Sini Pennanen

PÄÄK

IRJOIT

US

R yhmä maa- ja vesirakennusurakoita tarjoavia yrittäjiä otti yhteyttä. Yritykset ovat tehneet kunnallisteknisiä kokonaisurakoita mm. Lahden kaupungille, mutta viime vuosina tarjouspyynnöt

ovat vähentyneet lähes tyystin. Urakat ohjautuvat nykyisin suoraan kuntien omistamalle Lahden Seudun Kuntatek-niikka Oy:lle ilman tarjouskilpailua.

Lahden kaupunki on sopinut Lahden Seudun Kuntatek-niikka Oy:n kanssa palvelutuotannon puitesopimuksesta vuoden 2015 loppuun. Puitesopimus koskee töitä, jotka Lahden kaupunki päättää tilata yhtiöltä ilman kilpailut-tamista. Tietyin ehdoin tämä on hankintalain mukaista. Onko menettely kuntien edun mukaista, onkin toinen juttu.

Asialla on seurauksia, joista päättäjien pitäisi olla kiinnostuneita. Kun hankintaa ei kilpailuteta, kukaan ei tiedä, olisiko hankintameno voinut olla huomattavastikin alhaisempi. Miksi verovaroilla voi toimia näin? Yrittäjät ovat vakuuttuneita, että pärjäisivät hinnoittelullaan kirkkaasti – jos vain pääsisivät tarjoamaan.

Kuntien yhtiöiden ja liikelaitosten perustamisen tavoit-teena on yleensä toiminnan tehostaminen irrottamalla toiminnot kuntien organisaatioista. Kuntatekniikankin tarkoituksena oli siirtyä alun jälkeen avoimeen urakkakil-pailuun. Tämä tavoite ei ole toteutunut, mutta yritystoimin-nan riskit sitäkin kovemmin ja toimintaa tuetaan kuntien toimin. Mutta tuetaanko tehotonta toimintaa? Yrityksen kannattavuus ei tule aidosti mitatuksi myynnin kertyessä kuin automaatista.

Talousvaikeuksissa olleen yhtiön viime vuosi olikin voi-tollinen, mutta kenen kustannuksella? Miksi ollaan kuuroja

ja sokeita vääristyneelle kilpailutilanteelle, joka yksityisille yrityksille on aiheutettu? Urakkasopimusten sulkeminen pois alan yrityksiltä heikentää olennaisesti niiden toimin-tamahdollisuuksia Lahden alueella. Nämäkin yritykset työllistävät useita kymmeniä. Samaan aikaan kuntien ylläpitämä yritys pyrkii kilpailuun avoimilla markkinoilla alan toimijoiden kanssa.

Onko kuntien tehtävä ylipäätään harjoittaa liiketoimin-taa ja ottaa yrittäjäriski? Jos Lahden seudun päätöksente-koa seuraa, niin ilmeisesti on. Liiketoimintaa harjoittavia yksiköitä on moneen lähtöön. Samat periaatekysymykset koskevat niitä kaikkia: Uskalletaanko yksiköt asettaa rehellisesti samalle viivalle alan muiden toimijoiden kanssa vai ovatko ne kuin käenpojat pikkulintujen pesässä. Onko toiminta markkinaehtoista vai aiheuttaako se markkinahäiriön?

Päijät-Hämeen Yrittäjien hallitus on laatinut maa- ja vesirakennusurakoita tarjoavien yritysten kanssa esityksen Lahden Seudun Kuntatekniikan omis-tajakunnille kilpailun avaamisesta. Nyt odotamme, vastaako kukaan.

Outi Hongistotoimitusjohtaja, Päijät-Hämeen Yrittäjät

Yritysveroremontti kannustaa kasvuun

Käenpojat pesässä

Suomen Yrittäjien mukaan Kataisen hallituksen kehysriihen ratkaisu yritysverotuksen rakennemuutoksesta kannustaa kasvuun ja yrittäjyyteen. Verouudistuksen rahoittamiseksi oli kova paine korottaa arvonlisäveroa. SY:n hallituksen mukaan on tärkeää, että korotusta ei toteutettu.

Y hteisövero laskee 20 prosenttiin ja listaa-mattoman yhtiön osingoista 25 pro-

senttia on jatkossa osak-kaan pääomatuloa. Osin-koverohuojennuksella ei ole enää 60 000 euron ylä-rajaa. Huojennuksen las-kentaprosentti laskee 9 prosentista 8 prosenttiin yhtiön nettovaroista. Uu-distuksen valmistelussa on huolehdittava, että uut-ta osinkoveroa ei sovelle-ta ennen uudistuksen voi-

maantuloa kertyneisiin voittoihin. Hallitus on il-moittanut budjettiriihes-sään tekevänsä tarvittaessa mm. kasvun ja työllisyy-den kannalta lisätoimia. Silloin huomio tulee koh-distaa henkilöyhtiöihin ja toiminimiin, joiden vero-tus on jäämässä liian an-karaksi suhteessa osakeyh-tiöihin.

Osinkoverotuksen lie-västä kiristymisestä huoli-matta kokonaisuus keven-tää pk-kentän verotusta,

sillä pk-yrittäjät maksa-vat yli puolet yhteisöveros-ta. Vastapainona on mah-dollisuus kasvattaa yritystä nopeammin yhteisöve-ron laskiessa. Yrityksen ja osingonsaajan yhteenlas-kettu vero ns. huojennus-alueella jää edelleen sel-västi yleistä pääomaveroa matalammaksi. Tämä on SY:n hallituksen mukaan tärkeää, koska kyse on ris-kinotosta saadusta kor-vauksesta.

Osinkovero-huojennuksen menetys torjuttiin

Julkisessa keskustelussa vaa-dittiin voimakkaasti osinko-verotuksen kiristämistä ja jopa yhteisöveron laskun ra-hoittamista osinkoverotuk-sen tuotolla. SY on vaatinut yhteisöveron laskusta huoli-matta osinkoverotuksen säi-lyttämistä pääosin yhden-kertaisena. Osinkoverotus saatiinkin säilytettyä edel-leen 75-prosenttisesti verot-tomana. Jatkossa molempia

– sekä yhtiötä että osakasta – verotetaan, mutta madalle-tuilla verokannoilla. Tämä edellytti sen hyväksymis-tä, että 9 prosentin tuotto-aste laski 8 prosenttiin. SY:n hallitus totesi tämän kiris-tävän jonkin verran niiden yrittäjien verotusta, jotka ovat nykyisin mitoittaneet

osingonjaon täysin optimiin suhteessa nettovaroihinsa. Eri tilanteissa verotus käyt-täytyy myös muilla vähän eri tavoin, kun rajat muut-tuvat. Kaikkien kannattaa siksi tarkastaa myös pal-kanmaksunsa määrä ja näin myös kokonaisverotuksen-sa optimi.

Kokonaisuus on ny-kyistä järjestelmää parem-pi, koska yhteisöveron las-ku hyödyttää laajasti koko pienyrittäjäkenttää eli nii-täkin yrittäjiä, jotka eivät ole kyenneet maksamaan itselleen lainkaan osinko-ja. Uuden verojärjestel-män ideana on myös mah-dollistaa tulon jättäminen yritykseen alemmalla ve-rorasituksella etenkin hy-vinä vuosina, ja siten tukea kaiken kokoisten yritysten kasvua, mitä SY:n hallitus pitää tärkeänä.

3Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 4: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

- Vanhemmuuden kustannukset ovat valtava rasite naisia työllistäville aloille. Yksi vauva maksaa äidin työnantajalle noin 12 000 euroa. Tämä on iso este nuorten naisten työllistymiselle ja valtava rasite naisvaltaisille aloille ja pienyrittäjille, sanoo Yrittäjänaisten puheenjohtaja Kaarina Jokinen.

Jenni Ahonen

-Kolme keskeisin-tä kuluerää ovat raskaudenaikai-set sairauspois-saolot, äitiyslo-

malla kertyvät lomarahat ja sairaan lapsen hoitokulut.

– Ruotsissa asia on rat-kaistu jo vuosia sitten tasaa-malla vanhemmuuden kulut verovaroin, sillä vauvat ovat yhteinen tulevaisuuden tur-va, Jokinen sanoo.

Voi jopa johtaa toi-minnan loppumiseen

– Aloitteen takana on jo nyt kahdeksan järjestöä, mm. Suomen Yrittäjät, mutta EK puuttuu rintamasta. Se edustaa miesvaltaisia alo-ja ja isoja yrityksiä. Ei isois-sa yrityksissä vanhemmuu-desta aiheudu samanlaisia seurauksia kuin esimerkik-si kahden hengen yritykses-

sä, jossa toisen äitiysloma saattaa johtaa jopa yritys-toiminnan loppumiseen, Kaarina Jokinen sanoo.

Hän on kuunnellut kent-tää kuuden vuoden ajan ja tavannut yrittäjiä, jot-ka ovat joutuneet liemeen vanhemmuudesta aiheutu-vien kulujen kanssa.

– He sanovat, että ei kos-kaan enää, että nyt he ovat maksaneet oman osansa

kansakunnan tulevaisuu-desta. Tämä tietysti tarkoit-taa sitä, että nuoret naiset eivät ole etusijalla uusia työntekijöitä palkattaes-sa. Tämä siitä huolimatta, että naiset suorittavat jo nyt suurimman osan kaikista akateemisista loppututkin-noista.

No nyt on luettu. Muutoin ihan ok, mutta siinä missä lukee äitiys- ja vanhempainvapaalla, pitäisi olla ÄITIYS- JA HOITOVAPAALLA.

TEKSTI Leena Keskiaho

- En vastusta pitkiä äitiyslo-mia. Lapsia tarvitaan. Kus-tannukset vain pitäisi jakaa tasaisesti kaikkien kesken, Kaija Ward sanoo.

Kaarina Jokinen on vakuuttunut siitä, että ny-kyjärjestelmä on yksi syy siihen, miksi naisten yritykset eivät kasva ja kansainvälisty, ja miksi nuoret naiset syrjäytyvät pätkätöihin.

Yrittäjänaisten kansalaisaloite on nuorten naisten tulevaisuuskysymys

Matti Viljanen

4 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 5: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

“On aika taata nuorille naisille ja miehille yhtäläiset mahdollisuudet

työllistyä ilman, että työnantajan pitää pelätä

naisen palkkaamisen merkitsevän vauvalaskua.”

Vanhemmuuden kustannukset

Äidin kuukausipalkka 2 700 euroa/ kk

Lomakertymä 2,5 päivää/ kk

PalkkaTyönantaja maksaa palkan äitiys-loman ensimmäisen 3 kk:n ajan

8 100 euroa

Sosiaalikulut palkasta 2 430 euroa

Kela korvaa työnantajalle yhteensä 6 885 euroa

Kelan sosiaaliturvamaksun hyvitys 2,12 %

146 euroa

Yhteensä 3 499 euroa

LomapalkkaLomaa kertyy 28 päivää äitiysloman ajalta

3 024 euroa

Lomaraha 1 512 euroa

Sosiaalikulut lomapalkasta 1 360 euroa

Kelan vuosilomakustannuskorvaus 3 855 euroa

Kelan sosiaaliturvamaksun hyvitys 2,12 %

82 euroa

Yhteensä 1 959 euroa

SijainenSijaisen palkkaaminen (haastattelut, ilmoitukset ym.)

1 100 euroa

Sijaisen koulutusajan palkka 2 kk 5 400 euroa

Sosiaalikulut palkasta 1 620 euroa

Yhteensä 8 120 euroa

Äitiysloman välittömät kustan-nukset äidin työnantajalle

13 578 euroa

kuukauden jälkeen on löy-dettävä taas uusi sijainen.

Pitkiin äitiyslomiin liit-tyy lisäksi yksi epäkohta, joka Kaija Wardin mielestä asettaa äitiyslomalla olleen ja työssä olleet eri asemaan, nimittäin äitiyslomalla ko-kemusvuodet karttuvat samaan tahtiin kun työssä-oloaikana.

– Kun henkilö tulee vuo-sien kuluttua töihin, hän saa korotukset, mutta kuitenkin asiat ovat muuttuneet niin paljon, että hänet on koulu-tettava kokonaan uudelleen.

Naisvaltaisilla aloilla on myös paljon poissaoloja, jotka johtuvat raskaudesta ja myöhemmin lapsen sai-rasteluista. Niiden hoita-misessa ovat Kaija Wardin mukaan osa-aikaiset työnte-kijät suureksi avuksi.

– Vaikka osa-aikaisutta työntekijäjärjestöt vastusta-vatkin, on heistä suuri apu poissaoloissa, koska heil-le voi lisätä tunteja. Mistä muualta yritys saisi am-matti-ihmisiä tuuraamaan? Kokoaikaiset eivät jaksa ei-vätkä halua lisätunteja.

Kaija Ward muistuttaa, että osa-aikaisuus on mo-nelle oma päätös.

– Meillä on paljon opiske-lijoita osa-aikaisina, ja moni on sitä kautta jäänyt ta-loon. Lisäksi tulevat pienten lasten äidit, jotka haluavat enemmän aikaa lapselleen ja iäkkäämmät työntekijät, jotka haluavat lisää vapaa-aikaa, Kaija Ward sanoo.

“Käykää allekirjoittamassa sivuillamme”

Vetoomuksessa on tällä hetkellä yli 4000 allekirjoi-tusta ja määrä kasvaa päi-vittäin usealla sadalla. Kaa-rina Jokinen haastaa kaikki allekirjoittamaan vetoo-muksen.

– Helpoiten sen voi teh-dä www.yrittajanaiset.fi -si-vulla. Koska kyseessä on virallinen aloite, allekir-joittajilta pyydetään tun-niste henkilöllisyyden varmistamiseksi, esimer-kiksi pankkitunniste, jottei-vät Minni- ja Mikki-hiiret käy allekirjoittamassa, hän sanoo.

– Loppupelissä tässä ei kuitenkaan ole kovin isois-ta asioista kysymys, noin 700-800 miljoonasta euros-ta. Aluksi voitaisiin lähteä liikkeelle pienemmälläkin ja saattaa uudistus koske-maan alle 10 henkeä työllis-täviä yrityksiä.

Asikkalan apteekkari

Nina Vahvelainen toivot-taa uudistuksen tervetul-leeksi. Hänellä on ollut yli 20 vuotta kestäneen yrittä-jänuransa aikana äitiyslo-mia vain kaksi kertaa, mikä on vähän näin naisvaltai-sella alalla.

– Lapsia pitää tehdä, ei yhteiskunta muuten toimi, kulut voitaisiin kuitenkin jakaa tasaisesti, hän sanoo

mutta painottaa, että suu-rin ongelma äitiydestä on kuitenkin sijaisen löytä-minen.

– Mahdollisuus käyttää vuokratyövoimaa auttaa, kun henkilö itse tai lap-si sairastuu. Jos tämä mah-dollisuus poistetaan, siitä aiheutuu isoja ongelmia varsinkin pienillä paikka-kunnilla, hän sanoo.

Kymmenen prosenttia poissa

– Nämä asiat ovat arkoja. Niistä puhuttaessa ajatel-laan heti, että tyrmätään äi-

tiys ja lapset, mutta eihän se sitä ole. Lapset ovat tär-keitä koko yhteiskunnalle ja siksi niiden kustannukset pitäisi jakaa oikeudenmu-kaisesti, sanoo kauppaneu-vos Kaija Ward Eurokan-kaasta.

– Meillä on iso yritys, jossa on kaiken ikäisiä asi-akkaita ja haluamme pal-kata myös kaikenikäistä henkilöstöä. Tästä joh-tuu, että noin 400 työn-

tekijästämme on koko ajan kymmenen prosent-tia joko äitiyslomalla tai vanhempainlomalla. Se on aikamoinen rumba pyöri-tettäväksi ja kallis kaiken lisäksi.

– Sijaisuudet ovat han-kalia järjestää ja mitä vaa-tivampaan työhön sijaista haetaan, sitä vaikeampaa on löytää yhtä tasokasta kuin äitiyslomalle lähtijä on. Sen jälkeen sijainen on koulutettava työhön, ja jos koeaikana selviää, ettei työ ole sijaiselle sopivaa, on et-sittävä ja koulutettava uusi.

Kun henkilö jää äitiyslo-

malle, on varauduttava sii-hen, että hänelle joudutaan hakemaan sijaisia vuosi-en ajan.

– Meillä on tapauksia, jossa henkilö on tullut ta-kaisin 15 vuoden kuluttua oltuaan jatkuvilla äitiys- ja hoitovapailla. Yhdellä si-jaisella se ei onnistu, sillä kun äiti tulee takaisin vaik-ka vain kuukaudeksi, jot-ta isä voi pitää isyysvapaan, määräaikaisuus loppuu ja

Äitiysloma 105 arkipäivää ja hoitovapaa 158 arkipäivää.

Lähde: Yrittäjänaisten Keskusliitto ry

Kannata aloitetta

www.yrittajanaiset.fi

Nina Vahvelainen pelkää, että alalta poistuu oikeus käyttää vuokratyövoimaa.

Markku Teräväinen

5Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 6: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

LÄÄKÄRIASEMASYKELAHTI HEINOLA

SYKKEESI ON MEILLE TÄRKEÄ

LÄÄKÄRIASEMASYKE

LAHTI HEINOLA

www.laakariasemasyke.fi

Tervetuloa, meiltä löytyvät• Yleis- ja erikoislääkäripalvelut

• Sairaanhoitajan sekä muistihoitajan vastaanotot• Laboratorio • Fysikaaliset hoitopalvelut

• TYÖTERVEYSHUOLTO

Ajanvaraus ja tiedustelut

Lahti 03-875 1530Heinola 03-875 1510

Arkisin 08.00 -16.00

–0

LAHTI SUITES 1

Lahti SuitesSijoitusasunto takuutuotolla

YIT Asuntomyynti, Lahti | Jussilankatu 6 C 7, 15680 Lahti | Puh. 020 433 4325* | yit.fi/loma-asunnot *Mat

kapu

helim

esta

8,2

8 se

nttiä

/puh

elu

+ 1

7,04

sen

ttiä

/min

. Lan

kapu

helim

esta

8,2

8 se

nttiä

/puh

elu

+ 5

,95

sent

tiä/m

in.

Lahti Suites tarjoaa helpon tavan hankkia täysin varusteltu sijoitus-asunto tai kakkoskoti Lahden sydämestä, Sibeliustalon vierestä.

Voit käyttää asuntoa kun haluat, ja muina aikoina yhteistyökumppanimme Forenom vuokraa sen puolestasi. Asumisen helppoutta lisäävät siivous- ja liinavaatepalvelu.

Osaan Lahti Suites -huoneistoista Forenom tarjoaa kiinteän vuokran – kannattaa siis toimia nopeasti!

Useita huoneistokokoja yksiöistä kolmioihin, 32,5–74,0 m2

Työterveyshuollon palvelut epäselviä yrittäjille

Y rittäjien ja työterveyshuollon yhteistyössä on parantamisen varaa. Peräti yli puolet työterveys-huoltopalvelut työntekijöilleen järjestäneistä yrityksistä kokee, että työterveyshuollon palve-

luista ei ole hyötyä työkyvyn ylläpitämisessä ja sairauspoissaolojen ehkäisyssä. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien jäsenilleen tekemästä kyselystä.

– Iso osa vastaajista kokee, että ei hyödy työterveys-huoltopalveluista lainkaan, lainopillinen asiamies Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä sanoo.

Lisäksi kolmasosassa työterveyshuollon työntekijöil-leen järjestäneestä yrityksistä ei tiedetä täysin, mihin yri-tys on työterveyshuoltosopimuksessaan sitoutunut.

– Osassa yrityksiä työterveyshuoltopalvelut on selvästi järjestetty ainoastaan lakisääteisen velvollisuuden täyttä-miseksi, Hellstén tulkitsee.

Työterveyshuolto hyvällä tolalla pk-yrityksissä

Kyselyssä kerättiin tietoa siitä, miksi kaikki pienet ja kes-kisuuret eli alle 250 henkeä työllistävät yritykset eivät vielä ole järjestäneet työterveyshuoltoa. Tätä ennen pien-ten yritysten työterveyshuollon tilanteesta ei ollut katta-vaa tietoa. Hellsténin mukaan olikin yllätys, että peräti 88

prosenttia työnantajina toimivista Suomen Yrittäjien jä-senyrityksistä on järjestänyt työntekijöilleen työterveys-huollon. Kaikkein pienimmissä yrityksissä näin on tehnyt 83 prosenttia.

– Järjestämisprosentti Suomen Yrittäjien jäsenkentässä on korkea, kun ottaa huomioon, mitä muut asiaa koskevat raportit kertovat, Hellstén sanoo.

Kaikenkokoiset yritykset mukaan lukien yksityisellä sek-torilla yli 90 prosenttia palkansaajista on työterveyshuolto-palveluiden piirissä.

Sairaanhoito järjestetty yllättävän usein

Peräti 75 prosenttia työterveyshuoltopalvelut työntekijöil-leen järjestäneistä yrityksistä on järjestänyt sekä ennalta ehkäisevän työterveyshuollon että sairaanhoidon. Palve-lut järjestetään useammin laajana suuremmilla paikkakun-nilla. Yrittäjän oman työterveyshuollon on järjestänyt 73 prosenttia Suomen Yrittäjien jäsenyrityksistä. Noin 80 pro-senttia palvelun järjestäneistä on huolehtinut sekä ennalta ehkäisevästä työterveyshuollosta että sairaanhoidosta. Yk-sinyrittäjillä on työterveyshuolto harvemmin kuin muil-la yrittäjillä.

6 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 7: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Kirjoitamme tälle palstalle tarinoita mielen-kiintoisistaammateista ja aloista.

YRITTÄJÄ-TARINOITA

Kuka olet?Olen Janna Hirvonen ja minulla on yritys nimeltä Dream Cake.

Milloin aloitit yrittäjänä?Aloitin yrittäjänä 1. helmikuuta 2013.

Minkä alan yritys sinulla on ja mitä se tekee?Minulla on kotileipomo. Pääasiassa teen erilaisia kak-kuja. Valikoimiin kuuluvat kermakakut, voileipäka-kut ja sokerimassasta tai marsipaanista tehdyt fanta-siateemakakut. Lisäksi olen tehnyt mm. maidottomia leivoksia. Tuotteet ovat vaihdelleet asiakkaan tarpei-den mukaan.

Miten päädyit yrittäjäksi?Olen oikealta ammatiltani lähihoitaja ja teen kakku-ja sivutyönä oman työni ohessa. Innostuin kakku-hommasta harrastusmielessä syksyllä 2010. Ihmiset kyselivät koska alkaisin tehdä bisnestä kakuillani ja kannustusten myötä perustin nyt yrityksen.

Mikä on haastavinta työssäsi?Joskus on haastavaa saada aika riittämään, aina arjen on kuitenkin saanut aikataulutettua. Myös sokerimas-san käsittely asettaa välillä omat haasteensa.

Entä mieluisinta?Asiakkailla on usein mielessään valmis lopputulos ja he saattavat antaa hyvinkin tarkat ohjeet kakun toteu-tukseen. Mieluisin onkin se hetki, kun asiakas näkee valmiin kakun, joka ylittää odotukset.

Mistä saat inspiraation kakkuihisi?Saan ideoita kakkublogeista. Myös amerikkalaisilla ja englantilaisilla kakkusivustoilla on hyviä vinkkejä eri-tyisesti fantasiakakkujen tekoon.

Onko sinulla perhettä? Perheeseeni kuuluu avopuolisoni Reima ja kaksi poi-kaa: 4-vuotias Miika ja 2-vuotias Miska.

Onko sinulla harrastuksia?Harrastukseni ovat urheilupainotteisia. Käyn kunto-salilla ja ryhmäliikuntatunneilla. Les Mills -tunneista suosikkini on tällä hetkellä BodyAttack.

Millainen paikka Orimattila on yrittää?Orimattila on mielestäni ihan hyvä paikka yrittää. Koska kakkuni ovat melko erikoisia, ei Orimattilasta löydy suoranaisia kilpailijoita.

Ilona Suojanen

UUSI JÄSEN ESITTELYSSÄEsittelemme tällä palstalla Päijät-Hämeen Yrittäjien paikallisyhdistyksiinvastikään liittyneitä jäsenyrittäjiä eri aloilta ja eri puolilta maakuntaa.

On vaikea kuvitella, että Hämeenkoskella peltojen keskellä toimii niin kansainvälinen yritys kuin VetAgro Oy, joka tuo rehuteollisuuden raaka-aineita ja erikoisrehuja sekä erityisluvan alaisia eläinlääkkeitä Euroopasta ja Amerikasta, ja myy niitä koko Suomeen.

E läinlääkäri Ilmari Hiidenheimo perus-ti VetAgro Oy:n koti-paikkakunnalleen Hä-

meenkoskelle vuonna 1986. Tuohon aikaan hän toimi paitsi eläinlääkärinä myös konsulttina ulkomaalaisel-le eläinlääke- ja rehuteolli-suudelle. Hiidenheimo sopi tähän työhön hyvin, sillä eläinlääkärinä ja agronomi-na hän tunsi sekä eläinlää-ke- että rehualan hyvin.

– Aluksi toiminta oli pie-nimuotoista hiljaista virit-telyä. Pikkuhiljaa tuli uusia päämiehiä. Euroopassakin rehualan yritykset muodos-tavat suhteellisen pienen piirin. Kun toimeksianto-jen osuus kasvoi, perustin VetAgro Oy:n. 2000-luvun

Kansainvälinen hämeenkoskelainen

alussa toiminta sitten rä-jähti liikkeelle, kun saim-me kovan tason edustuksia. Kasvu on ollut vauhdikas-ta ja nyt ulkomaalaisia pää-miehiä on kymmenen. Näistä neljä on merkittävää muodostaen liikevaihdos-tamme suurimman osan, Hiidenheimo kertoo.

Yrityksen pyörittäminen vie yhä enemmän Hiiden-heimon aikaa.

– Kun nelisen vuot-ta sitten praktiikka vei vie-lä puolet ajastani, niin nyt käytän siihen enää 20 pro-senttia.

Nopeaa kasvua

– Tämä lähti liikkelle yh-den miehen yrityksenä. Nyt

meitä on kuusi. Puolentois-ta vuoden aikana on palkat-tu kolme uutta ihmistä. Yksi heistä on Pekka Kesälä, joka tuli helmikuun alussa toimi-tusjohtajaksi. Oma aikani ei enää riittänyt. Lisäksi täs-sä tarvitaan laajaa kokemus-ta ja näkemystä, jota Pekalla on, Hiidenheimo sanoo.

Kesälä on toiminut tutki-jana ja monissa eri tehtävissä rehuteollisuudessa. Hänel-lä on myös johtotehtävissä hankittua kokemusta mark-kinoinnista ja viennistä.

– Tänä vuonna tähtääm-me kahden miljoonan liikevaihtoon, kun agen-tuurikauppa lasketaan mu-kaan, kertovat Hiidenheimo ja Kesälä.

Hiidenheimolla on toi-nenkin toive. Hän haluaa palata juurilleen ja omis-taa enemmän aikaa eläinten hoidolle.

– Kyllä veri vetää sinne, hän sanoo.

Hyvät tuotteet ja päämiehet

– Vahvuutemme ovat hyvät tuotteet ja päämiehet, jot-ka tekevät jatkuvaa tuoteke-hitystä. Asiakkaitamme ovat rehutehtaat, eläinlääkärit, maatilat ja hevosten kasvat-tajat. Tuotteita on monen-

TEKSTI ja KUVA Leena Keskiaho

laisia lääkkeistä rehui-hin. Tosin eläinlääkkeiden tuonti on tällä hetkellä hy-vin vähäistä. Tuotteisto on haasteellinen ja vaatii mo-nenlaista tietotaitoa. Yksis-tään lääke- ja rehulainsää-dännön ymmärtäminen ja hallinta teettävät paljon töi-tä, Hiidenheimo kertoo.

Toiminta tapahtuu Hä-meenkoskelta käsin. Siel-lä on yrityksen kotipaikka ja siellä Hiidenheimo toimii. Muut työntekijät toimivat omilla paikkakunnillaan.

– Henkilökunta on haja-sijoitettu sinne, missä asi-akkaat ovat. Emme myy pelkästään tuotetta, vaan neuvontaa ja ohjeita. Tuot-teet eivät ole rehujen pe-rusraaka-aineita vaan bioteknologisia innovaatioi-ta, joilla tähdätään eläimen hyvinvoinnin turvaamiseen. Niillä pyritään saamaan ai-kaan positiivisia vaikutuk-sia, kuten parantamaan eläinten vastustuskykyä ja rehun sulavuutta. Kauppa vaatii sitä, että käymme asi-akkaiden luona.

– Haasteita hajasijoi-tuksessa ovat keskinäinen yhteydenpito ja tiedotus asiakkaille, Pekka Kesälä sanoo ja lisää, että parhail-laan hän kehittelee uusia yhteydenpitomuotoja.

Pekka Kesälä aloitti Ilmari Hiiden-heimon yrityksen toimitusjohtajana tämän vuoden alussa.

7Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 8: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Hans Välimäki viihdytti Yrittäjien Iltakoulussa täyttä auditoriota menestys-tarinallaan, jossa korosti erityisesti laadun ja peräänantamattomuuden merkitystä ravintolamaailmassa.

TEKSTI Ilona SuojanenKUVAT Markku Teräväinen

”Tällä hetkellä sesongissa ovat vain lumi ja loska”

Hans Välimäki:

kustelemaan laadun kar-simisesta tavoitteihin pääsemiseksi. Kun pitää karsia laadusta, ei toimin-nalla ole enää pohjaa.

Laatu näkyy myös ravin-tolan iskulauseessa: Pyri olemaan joka päivä eilistä parempi.

Yksityiskohdat kuntoon

Välimäen puheessa ja esityksen valokuvissa ko-rostui myös yksityiskohtien merkitys. Chez Domi-niquessa pöytäliina on kauniisti laskeutuvaa egyp-tiläistä puuvillaa. Liinan ja pöydän välissä on pehmus-te, joka yhdessä kokolattia-maton kanssa vaimentaa ääniä. Tuolit ovat vasikan-nahkaa ja niin lasit, lauta-set kuin kahvikupitkin ovat tarkkaan valittuja täydelli-sen ruokahetken takaami-seksi.

Yksityiskohdat on huo-mioitu myös oheistuotteis-

sa, esimerkiksi lahjakortille suunniteltu kirjekuori on tiheää ja painavaa paperia.

– Jo kuoren hypistely tuntuu kivalta. Tärkeää on kokemus, tunne. Tuo tunne rekisteröityy aivoihin, selit-ti Välimäki.

Kansainvälinen ravintolamaailma Välimäki korosti kielitai-don tärkeyttä ravintola-alan töissä. Hän luki itse lukiossa pitkän saksan ja lähti lama-vuosina Saksaan töihin.

– Saksassa opin, että kaik-ki tehdään niin kuin sovi-taan ja ruoka-annokset ovat aina samanlaisia, kertoi Vä-limäki.

– Vuosi Ruotsissa taas opetti raaka-aineiden ja tek-niikan merkityksen ruoan-valmistuksessa.

Myös Chez Dominiquen keittiössä puhutaan kieliä.

– Yli puolet työntekijöis-täni ovat ulkomaalaisia. Valitettavasti olemme to-

Hans Välimäki (synt. 1970)

Omistaja ja keittiömestari helsinkiläisessä Chez Dominique -ravintolassa vuodesta 1998.

Top Chef Suomi -tv-ohjelman päätuomari.

Kirjoittanut useita ruokakirjoja, esim. Lusikka soppaan! (2009) ja Ruokaa Ranskasta (2010).

Chez Dominique on saanut kaksi Michelinin tähteä vuosina 2003-2009, sekä monia muita tunnustuksia ja palkintoja.

denneet jo aikaa sitten, että laadukkaiden suomalais-ten ammattilaisten saami-nen töihin on aika hankalaa meidän alalla.

– Asenne on näillä ym-päri maailmaa työskennel-leillä ja monessa liemessä keitetyillä kokeilla ja tarjoi-lijoilla aika erilainen.

Välimäki kouluttaa hen-kilökuntaansa kohtaamaan asiakkaan tämän saapuessa ravintolaan. Kun tarjoilija jää jututtamaan asiakasta ja ehdottaa tilanteen mukaan

alkujuomaksi shampanjaa tai drinkkiä, kertyy ravin-tolan kassaan mukavasti li-sämyyntiä.

– Jokaisen yrityksen voi-mavara on henkilökunta, joka ymmärtää lisämyyn-nin olevan kaikkien etu, ei vain omistajan.

Palkintona tyytyväiset asiakkaat

Välimäki paljasti tehneensä aina 16-tuntisia päiviä. Viik-ko alkaa tiistaista, sunnun-

Hans Välimä-en omistama helsinkiläi-nen ravintola Chez Domini-

que on saanut kaksi Miche-linin tähteä. Tähdet edusta-vat poikkeuksellista laatua sekä ruokakulttuurin että ruoanlaittotaidon osalta. Ravintolan raaka-aineet tu-levat laadukkailta tuotta-jilta: tryffelit Italiasta, kala Göteborgista ja kyyhky Lu-xembourgista. Hinnat ovat korkeat, mutta Välimäki ei tingi laadusta.

– Olemme siinä mieles-sä onnekkaita, että emme ole koskaan joutuneet kes-

8 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 9: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Teboil SaksalaVanhanradankatu 4, puh. 010 7788 120Avoinna ma-pe 6-20, la 8-17www.saksalanteboil.fi

PESUTARJOUS#

10€Tällä kupongilla

TEHOPESU(norm. 17,90) voimassa toukokuun loppuun.AIR PATROL

FHUUTUUSMALLIT 2013

Vääksyntie 331, 19700 SysmäIlmalämpöpumput 040 581 6664

www.sysmansahkopalvelu.net

Sysmän Sähköpalvelu Oy

taina ja maanantaina ravin-tola on kiinni. Sunnuntaina on kokkikursseja ja maa-nantaina tehdään jo tulevan viikon esivalmisteluja. Mikä saa ihmisen tekemään näin paljon töitä? Rahako?

– En ole koskaan teh-nyt töitä vain rahan takia. Minulle tärkeää ovat ensi-sijaisesti hyvä tuote, tyyty-väiset asiakkaat ja se, että olen onnellinen siinä mitä teen. Jos siitä tulee rahaa, on se kiva lisäpalkinto, kertoi Välimäki.

Välimäen henkilökun-takin motivoituu ensisijai-sesti työn sisällön ja työssä kehittymisen kautta. Eräs-tä perunakeksireseptiä oli keittiössä kehitetty useam-man kuukauden ajan. Kokit kokeilivat ja testasivat - yhä uudestaan, kunnes lopputu-los miellytti.

– Näin saatiin upea ja eri-lainen makukokemus asi-akkaalle.

Chez Dominiquessa ke-hitelläänkin jatkuvasti uusia reseptejä: mousseja, vaahto-

ja ja liemiä. Ainesosat kir-joitetaan tarkasti ylös ja reseptiikka hoidetaan ker-ralla kuntoon.

– Jos reseptin kehittänyt kaveri lähtee joskus pois, jää meille resepti.

Ravintolamaailmassa on myös hiljaisia hetkiä ja alku-vuosi on yksi niistä.

– Talvella ei ole mitään, mistä olla innoissaan. Käy-tämme pääosin kotimai-sia raaka-aineita, mutta tällä hetkellä sesongissa ovat vain lumi ja loska. Lisäksi Suo-messa on verottajat, korke-at työvoimakulut ja jatkuvat lakimuutokset. Mutta kun alkaa sesonki, silloin olem-me ihan liekeissä. Suomessa tulee joka vuosi aivan loista-via raaka-aineita, hehkuttaa Välimäki.

Vaikka työtä tehtäisiin paljon ja suurella intohi-molla, ei menestys Välimä-en mielestä kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

– Kyllä menestyminen vaatii myös onnea ja oikeaa ajoitusta.

Piristystä menestystarinastaT uula ja Tapani Termäs tulivat kuuntelemaan Välimä-

en esitystä osittain siitä syystä, että kaipasivat piristys-tä hiljaiseen vuodenaikaan.

– Markkinoinnista olisin halunnut kuulla enemmän. Pelkällä kahdella tähdellä pärjää aika pitkälle, mutta vaaditaan siinä toki muutakin, sanoi Tapani Termäs.

– Hansin mainitsema lisämyynti on tosi tärkeä juttu. Jos fir-massa on vaikka asentaja, niin senkin pitäisi olla myyjä, tote-si Tuula Termäs.

Veera Smidt ja Tiina Kousa tulivat Iltakouluun televisiosta tutun Välimäen houkuttelemana.

– Hans on hyvä esiintyjä ja tosi hauska puhuja, kehuivat yrittäjänaiset.

Suurempia ahaa-elämyksiä naiset eivät illasta kokeneet saa-neensa, mutta menestystarinoita on heidän mielestään aina hyödyllistä kuulla.

– Konkreettisen opin sijaan illan anti on enemmänkin siinä, että se potkii ajattelemaan omaa yritystoimintaa uudella taval-la, pohti Smidt.

16-tuntiset työpäivät Hansin malliin eivät houkuta kum-paakaan.– Kyllähän niitä töitä tekisi, mutta ei se ole mitenkään mahdol-lista ilman, että laiminlöisi kotia ja lapsia, kommentoi Kousa.

Ihailen ihmisiä, jotka ovat menestyneet omalla sarallaan, kertoi Hans Välimäki.

– Menestyksen takana on usein se, että tekee kovasti töitä, pohtivat Veera Smidt (vas.) ja Tiina Kousa.

9Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 10: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

AUTOKORJAAMO

• Yleiskorjaukset• Jarruremontit• Katsastuspalvelu• Pakokaasutestaukset

Pekka Lankinen

Kauniaistentie 3, OrimattilaPuh. 03-777 7543, 0400 842 266

Tervetuloa

Orimattilaan!TILAUSAJOA

BUSSIPALVELUM. NIEMINEN OY

Ilmastoidut pienoislinja- ja taksiautotBussit 16+1 ja 14+1, taksi 8+1

0400 352 215, (03) 777 [email protected] www.bussipalvelu.fi

ORIMATTILA • NASTOLAVILLÄHDE • LAHTI

Hyvät sorat Kajalosta – Täsmälliset toimitukset

Soita 040 501 5771• Sora- ja murskelajikkeet • Hiekat, talvihiekoitus• Luonnon- ja maisemakivet • Kaivinkonetyöt

Myös iltaisin ja

viikon-loppuisin

20 vuoden työmme venäjänkielisen lehden kustantajana on tehnyt Teidän mediavalintanne helpoksi

EDUSTAJA PÄIJÄT-HÄMEESSÄ: Lehtitoimisto Kuriositeettip. 040 932 8113 e-mail: [email protected]

150 jakelupistettä Suomessa ja Venäjällä. Painos 85.000 – 115.000 kpl

Erkontie 20, Liikekulma, OrimattilaPuh. 040 574 1335

AVOINNAma-pe 9–17, la 10–13

SUUTARI/AVAINPALVELUKETOLUOTO

METALLITYÖ RAUNO LANKINENKuivanto puh. 040 516 1884

metallityöt• sorvaus• poraus• hitsaus

konekorjaukset• maatalouteen• ym.

orimattilan sähkö- ja konehuoltokeskus oy• kodinkoneiden huolto, korjaus, varaosat 

ja asennus• Laitoskoneiden myynti, asennus ja huolto• huollettuja kodinkoneita myynnissä• radio- ja tv-huolto• pientalojen antennien asennukset 

ja tarvikemyynti

Kärrytie 4, Orimattila • puh. (03) 872 872TAPANI PURANI puh. 050 307 0877ARI HAAKANA puh. 050534 0619

[email protected]

Asuinrakennusten LVI-suunnitteluSorvarintie 2, 16200 ARTJÄRVI puh. 040 502 [email protected] www.juhanirehn.fi

MAALARITSUORITTAVATKesämökkien, omakotitalojen ja huoneistojen

KYSY TARJOUSTA:p. 040-505 5761

ULKO- JA SISÄMAALAUKSET

Liukkosen Pultti

Särmääjänkatu 12, 15520 lahtiPuh. 03-874 080, fax 03-874 0840

jäykkämutta asiallinenpalvelu

www.liukkosenpultti.fi ...kokokesän!

Laajasta AKU-mallistosta perävaunukaikkiin kuljetuksiin - Tule ja tutustu!

Perävaunu 327 L-PLavakoko 148 x 327 x 33 cmKokonaispaino 750 kgKantavuus: 461 kgLehtijouset+iskunvaimentimet

Lavakoko 148 x 327 x 33 cmKokonaispaino 750 kgKantavuus: 461 kgLehtijouset+iskunvaimentimet

Perävaunu 265 L + kuomu + nokkapyörä

Lavakoko 125 x 266 cmKokonaispaino: 750 kgKantavuus: 558 kgKuomun kork: 1 mLehtijousitus + iskunvaimentimet

puh. 040 506 34600400 541 429

1350 €ilman kuomua ja nokkapyörää 745 €

1290 € 1m kuomulla 1950 €

VENETRAILERIT alk. 785 € Venetraileri 700 kMax. veneen pituus 5,5 mKantavuus: 612 kg

939 €

Kierrätä ympäristöystävällisesti

Remonttijätteille helppokäyttöinen RAKSASÄKKI: Osta, täytä, tilaa nouto. Kaikki yhteensä vain 89 €.

Arkkitehtuuri-toimistoErkkiKarjalainen Ky

Käkeläntie 1116300 Orimattila0400 - 712 448

[email protected]

Palveleva Maalaamisen ja Sisustamisen erikoisliike

INNI OYSoramäentie 31, 15880 Hollola

puh. 03-780 5858 fax. 03-780 6257ma-pe 8-18, la 9-13

www.varisilma.fi

Maalit, Tapetit, Kaakelit, Lattiat, kylpyhuonekalusteet ym.

SuunnittelupalveluP. HONKANEN040-739 4537

Auton romut sekä muut metalliromut noudetaan veloituksetta nosturiautolla

nopeasti ja vaivattomasti!

Myös purkutyöt.Vaihtolavojen ja konttien vuokrausta.

Kaitilantie 32, 16300 Orimattila p. 0400 890 842, [email protected] www.tendac.fi

52 Seutunelosten kesälehti 8. kesäkuuta 2011neliapila

n

Pronssitie 13 , 16300 Orimattilap. 0400 890 842, [email protected] www.tendac.fi

Maanrakennustyötvahvalla ammattitaidolla ja luotettavalla kalustolla

• Jätevesi-, sadevesi- ja salaojajärjestelmät• Rakennusten pohjatyöt• Kunnallistekniset työt• Viherrakentaminen• Rakennusten purkutyöt• Kuljetuspalvelut

SALMI KAIVIN OY

MIKKO SALMI • Rauhankaari 3, 16300 OrimattilaPuh. 050 077 2335 • [email protected]

Hautaustoimisto

Orimattilan Kivi Oy

Täydellinen hautauspalvelu

Hautausalan erikoisliikeErkontie 20, OrimattilaPuh. (03) 777 1230

• Laadukkaat hautakivet• Kaiverrukset ja kunnostukset ym.• Erikoistyöt

Edullisesti tehtaanmyymälästä.www.orimattilankivi.fi

avoinnama-pe 10–16 jasopimuksen mukaan

WWW.RUUHIJARVENPOJAT.FI

TIESORASTUKSET ja -KORJAUKSETMAANRAKENNUSTYÖT, LAADUKKAAT

KIVIAINEKSET URAKALLA tai YKSIKKÖHINNOIN. OTA YHTEYTTÄ!

Soralajikkeetkokonaisurakat

Puh. 045 121 9836

KaivinkonetyötkokonaisurakatPuh. 040 016 9991

Eveliinan Pitopalvelusta ruoat ammattitaidolla yksityi-sille ja yrityksille Lahden alueella ja ympäristökunnissa.

KABINETTIVietä syntymäpäivät, perhejuhlat, rippi-juhlat, kastetilaisuudet, valmistujaisjuhlat, muistotilaisuudet, kokoukset, pikkujoulut ym. yksityistilaisuudet. Valmistamme menut toiveittesi mukaan. Kabinetti yksi-tyistilaisuuksiin noin 50 henkilölle, lisäksi saliin mahtuu noin 100 henkilöä.

Heinolan Vanhatie 25 (S-Market Tonttilan vieressä)AVOINNA ma-pe 10.30–16.00 Muina aikoina varauksesta.

Eveliinan lounaskahvila • heinolan Vanhatie 25, 15170 LahtiPuh. 044 552 9005 • www.eveliina.fi • [email protected]

Lounas ma-pe klo 10.30-15.30 8,50 €Kokouspaketteja kabinettiin! Tiedustelut [email protected]

JARMO LAAKSO • Puh. 040 829 [email protected] • www.paijanne-sahko.fi

• Sähköasennukset • Suunnittelu • Taloautomaatio/KNX-väylät

PÄIJÄNNE SÄHKÖ OY

10 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 11: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

KAIVINKONETYÖT• traktorikaivurilla• pyöräalusteisella pyörivällä koneella• 7,5 tn kumitelakaivinkoneella• 21 tn telakoneella

T:MI PEKKA TAAVILAMallusjärventie 56, ORIMATTILA

Puh. 0400 354 589

Kioski-kahvila Sarin NurkkaTönnönkoskentie 2, Orimattila z Puh. (03) 777 3313

Nyt Tönnöstätuulahdus eurooppalaista kahvia

• Cappuccinoa • Lattea

• Expressoa • Tupa-expressoa 

Tule ja nauti!Valion uutuusjäätelötsaapuneet!

Avoinna joka päiväklo 10–20

TRAKTORIPALVELULAITINEN

Maanrakennus• varastopohjat• ojitukset• saostuskaivot

Traktoripalvelu• talviauraukset• metsä-/ soratien

auraus

Puh. 0400 495 135www.traktoripalvelu.net

Eläinystäväsi kauniille muistolle!Suomen Eläintuhkaus Oy on 1988 perustettu perheyri-tys, joka tarjoaa sinulle ja lemmikillesi asiantuntevaa palvelua. Hoidamme tuhkaukseen ja hautaamiseen liittyvät järjestelyt arvokkuudella ja ammattitaidolla.

Suomen Eläintuhkaus OyPukkilantie 201, 07600 MYRSKYLÄPuh. 020 756 8760 | Fax. 020 756 [email protected] | www.suomenelaintuhkaus.fi

Lisätietoja alueesiMammuttimyyjältäOlli Kivip. 044 540 4000ja osoitteestaMammuttihirsi.fi

lounaspöytäma-la klo11–14Juhla- ja yksityistilaisuudetPitopalvelua

Pakaantie 1, Orimattila • Puh. (03) 777 3181avoinna ma-pe klo 10–17, la klo 10–15

www.kehraamonkahvila.fi

Ilmoittaminen Yrittäjä-lehdessä

kannattaa tutkitusti.

Yrittäjän veroaste on 4,8 prosenttiyksikköä korkeampi kuin palkansaajan, jolla on sama tulotaso. Tähän tulokseen päädytään, kun otetaan huomioon ansio- ja pääomatuloista maksettavat verot sekä lakisääteiset vakuutusmaksut. Tulotasona on käytetty yrittäjien keskimääräisiä veronalaisia tuloja, jotka olivat 45 061 euroa vuonna 2011.

Yrittäjää verotetaan ankarammin kuin palkansaajaa

T ällä tulotasolla yrittäjän veroaste oli 33,0 prosent-tia ja palkansaajan 28,2 prosenttia.

– Lopputulokseen vaikuttavat muun muas-sa tulojen rakenne ja erot sosiaaliturvamaksuissa,

ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä sanoo.Tiedot ilmenevät Suomen Yrittäjien laatimasta Yrittä-

jien tulot ja verot -selvityksestä, joka perustuu verohal-

linnon keräämiin tietoihin YEL-vakuutettujen yrittäjien ja palkansaajien tuloista ja veroista vuoden 2011 verotuk-sessa.

– Verokeskustelussa ei useinkaan tuoda esille yrittäjän tulojen verotuksen kokonaisuutta, vaan keskustelu raja-taan kokonaisuuden hämärtämiseksi vain tiettyyn osaan tuloja, Malinen huomauttaa.

Pk-yritykset maksoivat viimeisen viiden vuoden aika-na (2007 - 2011) yhteisöveroa lähes 13,5 miljardia, eli yli puolet koko yhteisöverokertymästä.

Yrittäjät reagoivat rajusti osinkoverotuksen muutokseen

Vuoden 2012 alussa yhteen kertaan verotetun osingon enimmäismäärä laski 90 000 eurosta 60 000 euroon. Yrittäjät reagoivat tähän yrittäjyyden verokannustinten heikennykseen todella voimakkaasti: vuoden 2011 puo-lella firmoista otettiin osinkoja ulos selvästi aikaisempaa enemmän. Yrittäjien osinkotulot listaamattomista yhti-öistä kasvoivat yli neljänneksellä edellisestä vuodesta ja olivat 1 384 miljoonaa eurolla vuonna 2011.

– Pahimmillaan tämä on saattanut merkitä yritysten vakavaraisuuden ja suhdannesietokyvyn romuttamista. Ainakin on selvää, että yrittäjyyden kannustinten heiken-täminen näyttäisi vähentäneen monien pk-yritysten in-

vestointihalukkuutta, Petri Malinen sanoo. Malisen mukaan vuonna 2012 osinkojen nosto romah-

tanee selvästi, sillä monella yrityksellä ei ole enää mitä ja-kaa.

– Voi olla, että ulos on otettu veromuutoksen takia enemmän kuin taloustilanne olisi sallinut. Samalla mah-dollisuus investoida on heikentynyt.

Yrittäjien tulot nousivat hetkellisesti – syynä muutos osinkoverotuksessa

Yrittäjien tulot nousivat vuonna 2011 toista vuotta pe-räkkäin ja olivat keskimäärin 45 061 euroa, mikä on 10,9 prosenttia edellisvuotta enemmän. Nousu johtui suurelta osin yrittäjien reaktiosta osinkoverotuksen muutokseen vuoden 2012 alussa.

Palkansaajan keskimääräiset tulot vuonna 2011 olivat 32 798 euroa. Ne nousivat 3,7 prosenttia. Yrittäjien tulot olivat siten 35 prosenttia korkeammat kuin palkansaajil-la. Tuloja verrattaessa on otettava huomioon, että yrittäjät tekivät noin neljänneksen pidempää työpäivää kuin pal-kansaajat.

Yrittäjien tulot eivät jakaudu tasaisesti. Reilusti yli vii-denneksellä yrittäjistä tulot jäivät toissa vuonna alle 15 000 euroon, lähes kahdella kolmanneksella tulot jäivät alle keskipalkan ja vain vajaalla viidenneksellä tulot ylitti-vät 55 000 euroa. Alle 15 000 euroa vuodessa ansaitsevista yrittäjistä osa on sivutoimisia tai osapäiväisiä.

11Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 12: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Lahti kokoaa kuntien päättäjät ja yrittäjät yhteenVuoden suurin yrittäjien ja kuntien johdol-le suunnattu tapahtuma järjestetään tänä keväänä Lahdessa. TEKSTI & KUVA Sane Keskiaho

S uomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaari on perinteinen yrittäjien ja kuntapäättäjien sekä kuntajohtajien yhteinen tapahtuma. Tänä ke-väänä jo 21. kerran järjestettävässä seminaaris-

sa pohditaan muun muassa uuden, alkaneen kunnallis-vaalikauden tavoitteita. Seminaari järjestetään Lahden Sibeliustalossa 23.–24.4.

Elinkeinoasioiden päällikkö Kari Jääskeläinen tote-aa, että Kunnallisjohdon seminaari on tilaisuus, jossa kuntapäättäjät ja yrittäjät yhdessä oppivat uutta kunti-en kehittämisestä.

– Kuntaseminaari on myös hyvä paikka verkostoitu-miselle. Kunnat ja yritykset ovat sidoksissaan toisiin-sa enemmän kuin koskaan ennen, sillä yritysten kautta syntyy työpaikkoja, verotuloja ja hyvinvointia kuntaan.

Jääskeläinen lisää, että viimeisen kymmenen vuoden aikana avoimelle sektorille on syntynyt 110 000 työ-paikkaa, joista liki 100 000 pk-sektorille.

– Kuntien tehtäväkenttä kasvaa koko ajan, ja ne ovat äärimmäisessä paineessa. Väki vanhenee, kunti-en työntekijät eläköityvät ja palvelut pitäisi järjestää uudella tavalla. Yrittäjien merkitys kunnille on suuri, ja sitä kautta tämän seminaarin merkitys on iso. Se on paikka, jossa yrittäjät ja kunnanjohtajat voivat käydä avointa keskustelua ja vuoropuhelua siitä, mitkä ovat

ne elinvoimaisen kunnan elinkeinopolitiikan instru-mentit.

Jääskeläinen lisää, että Kunnallisjohdon seminaarin merkityksen kasvaminen näkyy myös itse seminaaris-sa. Taso on noussut joka vuosi sekä puhujien että osal-listujien suhteen.

– Tänä vuonna uutena elementtinä seminaaris-sa ovat seminaarin toisena päivänä käsiteltävät tee-mat siitä, miten kunnat ovat järjestäneet elinkeinopoli-tiikkansa ja miten ne sitä johtavat. Vuosittain toistuvia elementtejä ovat esimerkiksi meille yrittäjille tärkeä kunnan palvelutuotannon järjestäminen. Sitä käsitel-lään molempina päivinä.

Jääskelinen uskoo, että aihe herättää räväkkääkin keskustelua, sillä aiheesta puhuvat muun muassa Elin-keinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Matti Apu-nen ja Aalto-yliopiston professori Paul Lillrank.

– Myös Suomen Yrittäjät pitävät asiaan liittyvän pu-heenvuoron, elinkeinoasioiden päällikkö Kari Jääske-läinen lupaa.

Seminaarissa puheenvuoron pitävät myös Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, kansanedusta-ja Mika Kari, Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Pentti Patosalmi ja Yrittäjänaisten Keskusliiton halli-tuksen puheenjohtaja Kaarina Jokinen.

– Tämä on erittäin hieno asia Lahdelle. Yrittäjyys on Lahdessa arvossaan, ja seminaariin odotetaan runsas-ta 500 päättäjää, toteaa kaupunginjohtaja Jyrki Mylly-virta.

– Aiemmat seminaarit ovat keränneet kiitosta myös oman alueemme kunnanjohdolta. Niistä on saatu konkreettisia eväitä ja kehittämiskohteita myös Päi-jät-Hämeen kuntien ja yrittäjien väliseen yhteistyöhön, toteaa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Outi Hongisto.

Laatukatu 2, Lahti (03) 751 2203

www.bikemarine.fi

Aito ja Alkuperäinen

GTR 300 SUPER 6 590€ + tk.

Klassikkoskootteri LX 50 4T

2 890€ +tk

Osaajien rekrytointiaVMP Group on kumppanisi kaikissa henkilöstöasioissa. Lue lisää osoitteessa vmp.fi .

VMP GroupLahti, Harjukatu 44 CPuh. (03) 873 [email protected]

Laitumenk atu 6 15300 LAHTI / Puhel in 0400-496354 /Pas i Sääsk i laht i / w w w.tehovarastot .net

Elinkeinoasioiden päällikkö Kari Jääskeläinen

12 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 13: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Tietoa tarvitaan aina – siitä on päästävä myös eroonOngelmajätepalvelu Mäentie Oy pitää huolen siitä, että tieto ei joudu vääriin käsiin. Yritys tuhoaa silppuamalla luot-tamukselliset paperit, arkistot, sähköiset tallenteet ja muut tietosuojaa vaativat ma-teriaalit. Vuodesta 1976 toiminut perheyri-tys kuuluu valtakunnalliseen tietosuojapal-veluihin erikoistuneeseen Saferec- ketjuun.

Upea kokousympäristöViking Gracella

M/S Viking Gracen tuote- ja palvelukonseptin suunnit-telussa kiinnitettiin erityistä huomiota matkustajille tar-jottaviin innovatiivisiin elämyksiin, uudenlaiseen desing-ajatteluun sekä ympäristöystävällisiin ratkaisuihin.

Itämeren vihrein kokouslaiva

Viking Gracen raikkaasti sisustettu konferenssiosasto tarjoaa kokoustilat lähes 500 vieraalle. Osaston varus-

Ongelmajätepalvelu Mäentie Oy on tietosuojapalvelui-hin, ongelmajätehuoltoon ja vaarallisten jätteiden käsit-telyyn ja kuljettamiseen erikoistunut yritys.

– Tarjoamme luotettavia tietosuojapalveluita yrityk-sen arkaluontoisten dokumenttien hävittämiseen. Kun yritys luovuttaa meille tietosuojamateriaalia, vastuu sen asianmukaisesta kuljetuksesta ja käsittelystä siirtyy meil-

telu edustaa uusinta tekniikkaa, ja tilat on suunniteltu monipuolista käyttöä varten. Kokoustilojen nimeämi-sellä tanssien mukaan halutaan muistuttaa, että huvi ja hyöty voidaan yhdistää. Konferenssiosastoon kuu-luu 222-paikkainen auditorio, joka voidaan tarvittaessa jakaa kolmeksi huoneeksi, 80 hengen kokoustila, sekä kahdeksan upean merinäköalan tarjoavaa pienempää huonetta, jotka voidaan muuntaa yhdeksi tai useam-maksi tilaksi. Tilat sopivat erinomaisesti myös minimes-sujen järjestämiseen.

Kokousmatkan, kick-off -tilaisuuden, yksityisen juh-lan tai messujen järjestäminen laivalla tarjoaa monia etuja. Ryhmä on koossa, näköalat ja ympäristö ovat ins-piroivat, ravintolatarjonnassa on valinnanvaraa ja viih-de on valmiiksi järjestetty.

le, toimitusjohtaja Pekka Mäentie kertoo.Noudon yhteydessä asiakkaalle jää tietosuojasitou-

mus, jossa on eriteltynä noudettu materiaali sekä kuljet-tajan että luovuttajan allekirjoitukset. Materiaali kuljete-taan lukittuna tuhoamiskeskukseen, jossa se tuhotaan luottamuksellisesti.

–Paperisten tallenteiden käsittelyyn on käytössäm-me on DIN 32757-standardin mukaiset turvallisuusvaati-mukset täyttävä silppuri, joka ristiin silppuaa materiaalin vähintään turvaluokka 3:n mukaiseksi silpuksi.

Ongelmajätepalvelu Mäentie tuhoaa paperisen ma-teriaalin lisäksi myös sähköiset tallenteet , atk-laitteet ja muun tietosuojausta vaativan materiaalin.

– Näiden käsittelymenetelmänä on mekaaninen tie-tosuojakäsittely, käsittelyn jälkeen materiaalit ohjataan materiaalikierrätykseen.

Noudamme myös muut sähkö- ja elektroniikkalaittei-ta, puramme ne ja toimitamme eteenpäin materiaalin kierrätykseen, Mäentie kertoo.

Ongelmajätepalvelu Mäentie Oy on ympäristöhuollon kokonaispalveluja tarjoava yritys, tietosuojapalveluiden

M/S Viking Grace aloitti liikennöintinsä Turku–Ahvenanmaa–Tukholma-reitillä tammikuussa 2013. Uudessa laivassa yhdistyvät upea muotoilu ja vihreät arvot.

Grace mullisti mielikuvan laivahyteistä

Laivassa on erilaisia hyttiluokkia ja neljä upeaa sviittiä. Seaside-hyteissä on suuret ikkunat ja merinäköala. In-side-hytit sijaitsevat samoilla käytävillä, mutta laivan si-säpuolella. Allergikoille ja liikuntaesteisille on omat hy-tit. Neljä upeaa sviittiä laivan keulassa on sisustettu eri konseptien mukaisesti. Lapsiperheille on tarjolla perhe-hyttejä, joissa parivuoteella varustettu hytti voidaan yh-distää neljän hengen hyttiin. Hyttien sisustustajia ovat inspiroineet Ahvenanmaan saaristo ja luonto, joka on tuotu hytteihin raikkaalla tavalla.

Uudenlaisia ravintoloita Itämerellä

Viking Grace -aluksella seilaa täysin uudenlaisia ravinto-lakonsepteja. Seitsemän jännittävää ravintolaa ja baaria tarjoavat vaihtelevan valikoiman ruokaa, juomaa ja pik-kupurtavaa. Moderneine ja tyylipuhtaine tiloineen M/S Viking Grace eroaa sisustukseltaan kaikista nykyisistä Itämeren laivoista.

lisäksi tarjoamme ratkaisut vaarallisten jätteiden keräi-lyyn, kierrätykseen, erotinkaivohuoltoon ja vaarallisten aineiden kuljetuksiin.

Uuteen tietosuoja-astiaan voi laittaa tuhottavat paperit ja muoviset tallenteet yhteen

ja samaan astiaan. Astia tuo tila- ja kustan-

nussäästöjä.

YRITYSPALVELUT13 ILMOITUSLIITE Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 14: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

www.jsmedia.fi www.mageena.fi

Sosiaalisen median palvelut mullistavat yritysmaailmaa

Sähköä markkinointiin

– Oleellista on, ettei sosiaalisen median palveluita ote-ta kaiken muun tekemisen päälle, vaan niiden tulee korvata entistä tekemistä. Näin työnteosta tulee tuot-tavampaa, Kilpailukyky 2.0 -kirjan toinen kirjoittaja Kai-ja Pöysti huomauttaa.

Etenkin sisäisen viestinnän palvelut, kuten keskus-teluryhmät ja mikroblogit, tarjoavat organisaatioille työkaluja reaaliaikaiseen keskusteluun, asiakaspalve-luun ja sisältöjen tuottamiseen sähköpostittelun si-jaan.

Yhtenä kiinnostavana toimialaesimerkkinä Pöysti mainitsee konepajat.

– Sosiaalinen media mielletään vieläkin helposti ku-luttajabisneksen välineeksi. Konepajat ovat kuitenkin alkaneet hyödyntää yhteisöllisiä toimintatapoja sekä sisäisen työskentelyn että partneri- ja jälleenmyyjäket-jun tehostamisessa.

Facebook on yhä enemmän aikuisten markkinointika-nava ja sopii erityisesti yrityksille, joilla on kuluttaja-asi-akkaita. Siellä voidaan toteuttaa erilaisia kampanjoita ja tavoittaa asiakkaita perinteistä epäformaalimmalla ja hauskemmallakin tavalla.

– Facebookissa tiedon levittäminen on tosi vaivatonta. Jos sivuilla on jo valmiiksi tykkääjiä, välittyy yrityksen sa-noma lähes ilmaiseksi, sanoo Jukka Saario JS Mediasta.

– Viestien on kuljettava kahteen suuntaan. Uusi-en tykkääjien lisäksi halutaan vanhoja aktivoida an-tamaan kehitysehdotuksia tai kysymään tuotteista ja palveluista vaikka kilpailujen avulla. Voidaan myös ja-kaa alennuskuponkeja tai linkittää mainokset verkko-kauppaan, toteaa Sami Keskiaho Mageenasta.

Koska ihmiset kertovat itsestään omilla sivuillaan, on mainonnan kohdentaminen hyvinkin tarkasti mah-dollista.

– Jos halutaan tavoittaa Lahden seudulla asuvat, ratsastuksesta kiinnostuneet, 25-35-vuotiaat naiset ja mainostaa heille tallipalveluja, onnistuu se Facebookis-sa helposti. Heppamainos näkyy sivun reunabanneris-sa ja vaikka käyttäjä ei sitä klikkaisikaan, jää se silti ali-tajuntaan pyörimään, sanoo Saario.

– Sosiaalisen median palvelut voivat parhaimmillaan poistaa turhaa päällek-käistä tekemistä, auttaa löytämään tietoa ja saada enemmän aikaa tehokkaaseen työskentelyyn yrityksissä, sanoo Lahdessa toukokuussa puhuva DI Kaija Pöysti.

Markkinointi on latautunut aivan uuden-laisella sähköllä nettimaailman ja sosiaali-sen median myötä. Yrityksissä tarvitaankin nyt monenlaisten virtapiirien hallintaa ja verkkopalveluiden ymmärrystä.

Some-taitoja pienille ja keskisuurille yrityksille

Helsingin yliopiston Palmenia on toteuttanut useita sosiaalisen median työpajoja Päijät-Hämeen alueen yrityksille ja ne jatkuvat vielä tämän vuoden ajan. Verk-koviestinnän professori Pekka Aula suosittelee työpaja-muotoista työskentelyä.

– Työpajatyöskentelyssä on loistava mahdollisuus käytännön valmennukseen ja ennen kaikkea toisilta op-pimiseen, Aula toteaa.

Aulan mukaan yritysten ja organisaatioiden tulisi to-teuttaa sosiaalisessa mediassa kolmen k:n periaatetta: asiakkaiden kohtaaminen, kuunteleminen ja kertominen heille oleellisista asioista.

Työpajoissa toimitaan yrityslähtöisesti

Ferroplan Oy:n markkinointipäällikkö Minna Patosalmi osallistui viiteen työpajaan.

– Työpajoissa oltiin heti konkretian tasolla. Koin saava-ni apua ja ideoita jokapäiväiseen markkinoinnin tekemi-seen sekä uusia kontakteja osallistujien joukosta, Pato-salmi kertoo. Hän myös kertoo toukokuun seminaarissa, mitä kuljetinratkaisuja valmistava yritys tekee sosiaali-sessa mediassa.

Verkkoviestinnän professuuri -hankkeen osarahoitta-ja on Euroopan aluekehitysrahasto.

Sähköpostimarkkinointi on kustannustehokasta. Keskiaho kuitenkin korostaa, ettei sähköposteja pidä lä-hetellä kaikkiin rekisterin osoitteisiin.

– Viestin sisällön on oltava kiinnostava vastaanotta-jan – ei lähettäjän - näkökulmasta. Teollisuushallin nos-to-ovet eivät todennäköisesti kiinnosta kauneusyrittä-jää, muistuttaa Keskiaho.

– Meidän järjestelmämme mahdollistaa viestin koh-dentamisen oikealle kohderyhmälle. Voimme luoda segmenttejä vaikkapa sukupuolen, paikkakunnan tai toimenkuvan mukaan, selventää Saario.

Hakukonemarkkinoinnissa olennaisinta on avainsa-nojen optimointi.

– Google haluaa tarjota mahdollisimman hyvät haku-tulokset ja havaitessaan, että linkissä on aivan eri asi-oita kuin laskeutumissivuilla (sivulla, jonne linkki vie), saattaa hinta olla mainostajalle korkeampi. Jokainen klikkaus maksaa, siksi kampanjan avainsanojen opti-mointi on selkeä kustannussäästö, painottaa Saario.

Ratkaisuja sähköisen markkinoinnin virtauksiin

Henkilökohtaisten sivujen päivittäminen on eri asia, kuin markkinointi sosiaalisessa mediassa yrityksen tar-peisiin.

– Meiltä voi ostaa koko sähköisen markkinoinnin konseptin palveluna, ikään kuin ulkoistaa sähköisen markkinointiosaston. Asiat tehdään ammattimaisesti, eikä yrityksen tarvitse murehtia päivityksistä. Palvelui-himme kuuluvat toki myös kotisivujen toteutus ja yllä-pito, Keskiaho kertoo.

Kaija Pöysti tuntee hyvin etenkin teollisuuden yrityskentän ja käyttää puheenvuoroissaan esimerkkejä elävästä elämästä.

Mitä? Uudet toimintatavat, johtaminen ja kilpailukyky -seminaari

Missä? Hiihtomuseon auditoriossa Lahdessa

Milloin? Keskiviikkona 22.5.2013 klo 9-15.30

Lisätiedot ja ilmoittautuminen Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia,www.sosiaalisenmedianseminaarisarja.fi

TEKSTI Hanna Päivärinta ja Sari Niemi KUVA Suvi Kataja

– Vaihtoehtoisesti asiakas tuottaa itse sisällön ja me ohjeistamme palveluiden käytössä.

– Kun palvelut ostaa suoraan toteuttajilta, eivät vä-likädet vie euroja välistä. Tunnemme digimedian am-mattilaisina sähköisen markkinoinnin osa-alueiden erot ja hallitsemme oikeat pelisäännöt, täydentää Saario.

Analytiikkaohjelmilla voidaan tarkasti jäljittää kuka sähköpostin on lukenut ja mitkä kampanjat ovat akti-voineet ihmisiä Facebookissa. Toiminta on raportoi-tavissa ja markkinoinnin vaikuttavuus selviää välittö-mästi.

– Asiakkaasi ovat jo sähköisessä maailmassa, eikö yrityksesikin tulisi olla siellä, kysyy Keskiaho.

14 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13 ILMOITUSLIITE

Page 15: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Ekopark Lahti hoitaa energiamateriaalit hyötykäyttöönKuusakoski Oy avasi Lahteen mittavan kierrätyslaitoksen, joka toimittaa yli puo-let Kymijärvi II -kaasutusvoimalaitoksen tarvitsemasta polttoaineesta.

Viime vuoden marraskuussa avattu Ekopark Lahti käsittelee vuodessa noin 80 000 tonnia kierrätyspolt-toainetta, joka siirtyy kuljettimilla suoraan viereisen Lahti Energian voimalaitoksen polttoainesiiloon. Polt-toainetta syntyy rakennusjätteestä sekä kaupan- ja teollisuuden pakkaus- ja energiajätteestä.

Ekopark Lahti oli mittava investointi Kuusakoski Oy:lle – Tämä oli suurin yksittäinen projekti, johon Kuusakos-

ki on investoinut vuosiin, kertoo Kuusakoski Oy:n raken-nusjätekierrätysliiketoiminnan johtaja Ari Virta.

Virta jatkaa, että yksi merkittävä syy, miksi yli 20 mil-joonan euron investointi tehtiin juuri Lahteen oli Kymijär-ven voimalaitoksen lisäksi alueen vahva panostus ympä-ristöliiketoimintaan, uuteen ajatteluun sekä ympäristön tutkimukseen ja koulutukseen.

– Ekopark Lahden ympärillä on valmis verkosto osaajia ja uusinta teknologiaa.

Tässä yksi syy siihen, että Kuusakoski rakentaa sa-malle tontille kierrätyslaitoksen kanssa tutkimus- ja kehityskeskuksen.

– Eri materiaalien ja tuotteiden analysointi menee koko ajan tarkemmaksi myös kierrätyksessä. Oman tutkimuskeskuksen rakentaminen parantaa Kuusakos-ken kilpailukykyä markkinoilla.

Sekalaisesta jätteestä lajiteltuja tuotteita

Ekopark Lahden raaka-aineesta noin puolet tulee raken-nustyömailta. Toinen puoli on kaupan ja teollisuuden energiajätettä.

– Korjausrakentaminen on se osa rakentamista, joka jatkaa kasvuaan. Korjausrakentamisen työmaat sijaitsevat usein keskellä kaupunkia vanhoissa kiin-teistöissä. Siellä on vaikea tehdä jätteiden esilajitte-lua ja sen takia sieltä syntyy paljon sekalaista jätettä. Me keräämme sekajätteen ja erottelemme linjastolla jätteestä metallit, kivet ja polttokelpoisen aineksen toisistaan.

Poltettava jäte ohjataan Kymijärven voimalaitoksen kaasuttimelle. Muu aines menee muun muassa metal-liteollisuuden raaka-aineeksi. Kiviaines jatkaa elinkaar-taan esimerkiksi kaatopaikkojen rakennekäytössä.

– Pystymme kierrättämään lähes kaiken meille tu-levan jätteen. Energiaksi tai uusiokäyttöön kelpaama-tonta jätettä jää vain noin 2 prosenttia, Virta kertoo.

Ekopark Lahdella on myös tärkeä yhteiskunnallinen merkitys, sillä se työllistää suoraan lähes kolmekym-mentä henkeä. Välillisesti laitos työllistää useita kulje-tusurakoitsijoita.

Käsittelylaitos toimii tällä hetkellä kahdessa työvuo-rossa. Jatkossa vuorojen määrää on mahdollista lisätä, jos tarve niin vaatii.

Kuusakoski Oy:n Kujalan toimipiste tukee Ekopark Laden toimintaa.

– Ekopark Lahti ottaa vastaan pakkaus- ja energiajä-tettä. Rakennusjäte otetaan vastaan Kujalassa.

Erkki Virta on myös Nastolan teollisuusryhmän puheenjohta-ja 2013 ja aktiivisesti mukana Nastolan Rotareissa.

25 vuotta hydrauliikan asiantuntijana

– 25 vuoteen mahtuu kaikenlaista. Yritystä ovat koetel-leet lama-aika ja yrityspartnerin lähtö, kertoo Hydros Oy:n toimitusjohtaja Erkki Virta.

Aloittaessaan Nastolassa vuonna 1988 Hydros toimi 380 neliön vuokratiloissa ja nyt yrityksen omistuksessa on 1200 neliön tilat. Puhdastilahalli takaa hydrauliikas-sa elintärkeän puhtauden ja hallin yhteyteen avattu Par-kerStore -myymälä palvelee paremmin kunnossapito-alan yrityksiä.

– Meidän yksi tärkeimmistä vahvuuksistamme on, että tavarat ovat asiakkaalla oikeaan aikaan oikeassa paikas-sa. Räätälöimme laitteet aina asiakkaan tarpeisiin ja huo-mioimme erityistarpeet jo tarjousvaiheessa, sanoo Virta.

– Varastomme ansiosta tavara voidaan toimittaa asi-akkaalle jopa muutamassa päivässä, normaalin toimitus-ajan ollessa nelisen viikkoa.

Toiminnan laadukkuudesta kertoo myös vuonna 2010 laadittu toimintakäsikirja, joka tullaan sertifioimaan. Käsi-kirjassa määritellään tarkasti yrityksen kriteerit jokaiselle työvaiheelle. Hydroksella on kolmen A:n luottoluokitus.

Hydros Oy on hydrauliikan erikoisosaaja, toimittaen järjestelmiä, koneikkoja, sylin-tereitä ja komponentteja suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille.

Hydroksen tuotteita käytetään ympäri maailmaa, viennin osuuden ollessa noin 80 prosenttia. Asiakkaina ovat pääsääntöisesti konepajateollisuus ja kiviaineteolli-suus. Pitkäaikaiset asiakassuhteet ovat luotsanneet Hyd-roksen läpi lamojen. Hydros on perheyritys ja talossa on-kin pelkkiä Virtoja töissä.

Vuonna 2007 Hydros Oy sai Nastolan vuoden yrittä-jäpalkinnon.

– Hydrauliikkaa tarvitsevien yritysten kannattaa kysyä paikallisilta toimijoilta, eikä vain kierrättää maailman tu-ruilla, Virta vinkkaa ja lisää, että kapasiteettia pystytään kyllä tarvittaessa lisäämään.

www.hydros.fi

Ongelmajätepalvelu Mäentie • Viking Line • Palmenia Viestintätoimisto Mageena • Hydros Oy • Kuusakoski Oy

15 ILMOITUSLIITE Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 16: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Jenni Ahonen

Päijäthämäläinen terveys- ja hyvinvoin-tialan osaaminen on herättänyt kiinnos-tusta Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Maan pohjoisimpaan emiirikuntaan, Ras Al Khaimahiin, kootaan muun muassa hyvinvointi- ja kuntoutuskeskusta yhdes-sä paikallisen rahoittajan kanssa.

L ADEC kävi yh-dessä muutaman hyvinvointialan yrittäjän kans-sa Arab Health

-messuilla ensimmäisen kerran vuonna 2011.

– Huomasimme silloin, että Arabiemiraateissa on suunnaton tarve tervey-denhuollon teknologialle, palveluille ja koulutuksel-le. Sekä geeniperimän että liikkumattoman elämän-tavan ja epäterveellisten ruokailutottumusten takia tyypin 2 diabetes lisääntyy maassa räjähdysmäisesti, kertoo LADECin kehittä-misjohtaja Sari Kesäniemi ja jatkaa:

– Tämän takia hyvin-vointiin liittyvät asiat, ku-ten terveelliset elämäntavat ja itsestään huolehtiminen, ovat maassa selkeästi nou-seva trendi. Lahden seudun hyvinvointialan yrityksien toiveesta selvitimme mark-kinoiden tarpeita perus-

TEKSTI Sane Keskiaho

teellisesti ja olisiko meillä tarjottavaa alueelle.

LADEC on järjestänyt kolme eri neuvottelumat-kaa Abu Dhabiin, Dubai-hin ja Al Ainiin. Matkoilla mukana on ollut Arabiemi-raattien markkinoista kiin-nostuneita hyvinvointialan yrityksiä ja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän elintapaohjausmallia kehit-täneet toimijat, sekä alueen koulutus- ja tutkimusorga-nisaatioiden edustajia.

– Markkinat Arabiemi-raateissa ovat huikeat. Terveydenhoitosektorin lii-kevaihto on 600 miljoonaa dollaria ja sen ennustetaan kasvavan 819 miljoonaan dollariin vuoteen 2014 mennessä.

Rikas ja nuori maa ha-luaa omia itselleen maa-ilmalla hyväksi havaitut toimintatavat ja teknologi-at. Maassa myös arvoste-taan laatua.

– Suomalaisilla on Arabi-

emiraateissa loistava maine luotettavana kauppakump-panina ja laadukkaiden tuotteiden toimittajana.

Kesäniemi lisää, että hyvä maine ei yksistään riitä. Yhdistyneissä Ara-biemiirikunnissa henki-lökohtaisilla suhteilla on tärkeä merkitys bisneksen-teossa. Suhteiden luomises-sa edetään pienin askelin ja kaupantekoon vaaditaan usein vuosien työ.

– Jordanialaissyntyinen, Lahdessa jo 15 vuotta asu-nut konsultti Bilal Qudisat on ollut meille ensiarvoi-sen tärkeä kumppani, sillä pitkään kauppaa arabimai-den ja Suomen välillä teh-neellä miehellä oli valmiina

erinomaiset suhteet. Nii-den ansiosta olemme saa-neet monta sellaista ovea auki, joiden avaaminen oli-si normaalisti vienyt vuosia, Kesäniemi kiittelee.

Sanoista tekoihin

LADEC:n liiketoiminnan-kehittäjä Isto Vanhamäen mukaan nyt ollaan siinä ti-lanteessa, että markkinat on tutkittu ja tarvittavat poh-jatyöt tehty. On aika siirtyä sanoista tekoihin.

– Molemminpuolinen luottamus on saavutettu ja ensimmäisiä kauppoja suo-malaisten hyvinvointialan yritysten ja Arabiemiraatti-en välillä on toteutumassa.

Ras Al Khaimahiin on muun muassa syntymässä hyvinvointi- ja kuntoutus-keskus, johon on löydetty paikallinen pääomasijoittaja.

– Nyt selvitämme mitä kaikkea suomalaiset voisi-vat keskukseen toimittaa; tuotteita, teknologiaa vai osaamista vai kaikkia näi-tä. Käymme myös keskuste-luja alueen hyvinvointialan yrittäjien kanssa siitä, min-kälaisia palveluja hyvin-vointikeskuksessa tuotetaan, Vanhamäki kertoo.

Jos kaikki menee suun-nitelmien mukaan, avaa hyvinvointi- ja kuntoutus-keskus ovensa ensi vuoden tammikuussa.

Loistava tilaisuus

Fysioterapia-alan hoito-pöytiä suunnitteleva ja valmistava Fysra Oy on yksi niistä yrityksistä, jot-ka ovat käynnistämässä vientiä Arabiemiraat-teihin. Toimitusjohtaja Mika Ora on ollut mu-kana jokaisella matkalla Arabiemiraatteihin ja on kiinnostunut hoitopöytien toimittamisesta myös uu-teen hyvinvointi- ja kun-toutuskeskukseen.

– Eväät hyvinvointi-keskuksen perustamisel-le ovat loistavat. Paikka on merenrannalla ja alueel-la on selkeä tarve tämän-tyyppiselle toiminnalle.

Oran tuotteet valmiste-taan Lahdessa, joten laa-dunvalvonta on helppoa.

– Tämä on ollut selke-ästi tärkeä asia yhteistyö-kumppaneillemme. Sinne ostetaan vain parasta ja kun tilauksen saa, ovat

määrät aivan toista luok-kaa kuin Suomessa.

Ora kiittelee LADEC:n apua.

– Tämä on meille upea tilaisuus ja mahdollisuus. Pienenä yrityksenä emme olisi voineet lähteä Arabi-emiraatteihin omin päin. Kun saamme ovet auki sinne, voimme laajentaa toimintaa myös muihin arabimaihin ja Afrikkaan.

Fysra Oy palkkasi alue-myyntipäällikön tämän vuoden alussa Gulfin alu-eelle.

Nordic Simulatorsin yrittäjä Jani Wallenius al-lekirjoitti ensimmäiset jäl-leenmyyntisopimukset Arabiemiraatteihin tämän vuoden puolella.

– Allekirjoitimme sopi-muksen lääketieteellisen simulaatiokeskusten jäl-leenmyynnistä Saudi-Ara-biaan. Jos kaikki menee hyvin, toimitamme sinne myöhemmin 10 –14 uut-ta simulaatiokeskusta. Sol-mimme samalla reissulla sopimuksen amerikka-laisen yhtiön kanssa, joka välittää harjoitusmalleja Suomeen, Wallenius ker-too tyytyväisenä.

Nordic Simulators Oy on lääketieteellisen ja terveydenhuollon si-mulaatiokeskusten ra-kentamiseen erikoistunut yritys, jonka asiakkaina ovat terveydenhuoltoalan oppilaitokset, sairaalat sekä sotilaslääkintä.

Myös Wallenius uskoo Arabiemiraattien markki-noihin.

– He haluavat vain ja ai-noastaan parasta, eikä hin-nalla ole niin väliä.

Arabiemiraateista potkua vientiin

Jani Walleniuksen Nordic Simulators allekirjoitti ensimmäiset jälleenmyyntisopi-mukset Arabiemiraatteihin tämän vuoden puolella.

Yrittäjä Jani Wallenius, toimitusjohtaja Mika Ora, LADEC:n liiketoiminnankehittäjä Isto Vanhamäki ja LADECin kehittämisjohtaja Sari Kesäniemi.

16 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 17: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

PHNY • www.phyrittajat.fi/nuoretyrittajat • [email protected] • www.facebook.com/paijathameenyrittajat

Päijät-Hämeen Nuorten Yrittäjien toimikunta sai uusia aktiivisia jäseniä vuodelle 2013. Heistä kaksi kertovat nyt miksi kokivat tärkeäksi lähteä mukaan nuorten yrittäjien alueelliseen toimintaan.

> Thule K-GuardMarkkinoiden helppokäyttöisin ja turvallisin kajakkiteline. Teline kallistuu helpottaen näin lastausta ja purkua. Lukittava – ensimmäinen, jossa kajakki voidaan lukita telineeseen.

Lahden Varaosaexpert Aukeankatu 6, LAHTI | Puh. 020 7689 820

Varaosaexpert HeinolaSiltakatu 19, HEINOLA | Puh. 020 7689 869

www.varaosaexpert.fi

> Thule EasyFoldErittäin kätevä, kokoontaitettava kahden pyörän teline kaikentyyppisille polkupyörille (myös sähkökäyttöisille/-avusteisille pyörille). Näppärä kaksivaiheinen taitto takaa vaivat-toman kiinnityksen, käsittelyn ja varastoinnin.

Toimipisteemme Lahdessa:Kauppakatu 6 Agsm 040 7630 343puh. 010 2864 [email protected]

Kauppahinta-arvio on omistajanvaihdoksen ensimmäinen askel.

KAUPPAHINTA-ARVIOT EDULLISESTI Suomen Yrityskaupoilta:

Toiminimen tai liiketoiminnan kauppahinta-arvio 590 euroa + alv

Osakeyhtiön Osakeyhtiön kauppahinta-arvio 790 euroa + alv

Suomen Yrittäjien jäsenille 100 euron alennus.

Ota yhteyttä!

Suomen suurimmalta yritysvälittäjältä

Onnistuneet yrityskaupat!

PUKKILASSAONNISTUU!

PUKKILAN KUNTA MYYTontteja Aronmäellä Torpissalähellä alakoulua. Lahden moottoritielle vajaa vartti.- tonttikoot 1 942 - 9 039 m2 - hinnat 25 000 - 45 000 €

Tontteja Mäntymäki II:ssa Pukkilan kirkonkylässä palvelujen vieressä.- tonttikoot 1 456 - 2 016 m2

- hinnat 16 €/m2 , 23 296 - 32 304 €

Lue lisääPukkilan kunnan kotisivuilta pukkila.fi ja varaa oma rakennuspaikkasi.Lisätiedot ja esittelyt: 040 772 8360 tai [email protected] www.pukkila.fi

Torppi

kk

Rakennuta ryhmässä:

LUOTTI.FI

”Yhdessä voi yrittää”

Johanna Koukonen lähti mukaan nuorten yrittäjien toimintaan, koska yksin ei voi vai-kuttaa, mutta yhdessä voi ainakin yrittää.

– Toivoisin, että toimintaan saataisiin mukaan lisää aktiivijäseniä. Pienyrittäjillä kun ei työtove-reita niin sanotusti ole, tarjoaa Nuorten Yrittäji-en toiminta runsaasti vertaistukea sekä vinkkejä.

– Kuulun Asikkalan Yrittäjien hallitukseen, joten hallituspaikkani myötä sain myös tämän ”pestin” edustaakseni Asikkalaa. En tosin mietti-nyt hetkeäkään mukaan lähtemistä.

Johanna Koukonen on toiminut vähän yli vuoden maahantuonti- sekä konsultaatioalan yrittäjänä.

– Toin markkinoille muun muassa julkisuu-dessakin paljon mielenkiintoa herättäneen Fi-gureTwisterin. Tämän lisäksi luennoin ja olen apuna organisaatiomuutoksissa niin työntekijä- kuin työnantajapuolellakin.

Kaisa Känsälä lähti mukaan toimintaan, koska hän on kiinnostunut työllistämiseen liittyvis-tä asioista ja asioiden kehittämisestä.

– Halusin myös päästä osallistumaan paikal-liseen Nuorten Yrittäjien toimintaan syvemmin. Odotan NY:ltä ja sen toiminnalta tietoa ajankohtai-sista ja yrittäjille tärkeistä asioista, uusia verkostoja sekä mahdollisuutta päästä vaikuttamaan asioihin.

Kaisalla on muotoilu- ja tuotekehitysalan yritys. – Teen kaluste-, sisustus- ja konseptisuunnitte-

lua sekä kehitän tuotteita ja palveluita.

”Pienyrittäjillä kun ei ole työtovereita, tarjoaa

Nuorten Yrittäjien toiminta runsaasti vertaistukea

sekä vinkkejä.”

Johanna Koukonen

Kaisa Känsälä

17Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 18: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Heinolalaiset tanssinopettajat Ritva Alatalo ja Hannu Aalto ovat saaneet Suomen Liikunta ja Urheilun kultaisin ristein varustetut ansiomitalit. Mitalit myönsi kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki. Alatalon ja Aallon yritys Tanssin Vuoksi tarjoaa tanssinopetusta ja terveysliikuntapalveluita. Huo-mionosoitusta haki sysmäläinen harrastetanssiryhmä, joka piti ohjaajiensa Rivan ja Hannun ammattitaitoa ja innostavaa ohjausta arvossaan.

Päijät-Hämeessä 9 prosenttia uusista yrittäjistä venäläisiä

Kannanotto:

Kunnallisteknisten urakkasopimusten kilpailuttaminen

Ilme on mainosalan paras työpaikka

Bailatinon ohjaajille tunnustusta

-Ammattipätevyys-vaatimukset kos-kettavat suurta joukkoa yrittäjiä

ja yrityksien henkilökun-taa. Tavaraliikennepuolella on lukuisia ammattiryhmiä, jotka eivät tiedä kuuluvansa kyseisten vaatimusten piiriin,

Onko yrityksessäsi raskas pakettiauto tai kuorma-auto? Pelkällä voimassa olevalla ajokortilla ei ajoneuvoa voi kuljettaa 10.9.2014 jälkeen. Linja-autoilla vaatimus astuu voimaan jo 10.9.2013.

Kuljettajan ammattipätevyys toimialasta riippumatta

Polisiisilaitoksella pidetty turval-lisuuskoulutus oli Timo Komo-selle viimeisiä koulutustilaisuuk-sia ennen eläkkeelle jäämistä.

sanoo koulutuksista vastaava johtaja Sakari Kaikkonen Suomen Ammattiliikenne Akatemia Oy:stä.

Esimerkkeinä hän mai-nitsee kevytkuorma-autolla suoritettavia tehtäviä ku-ten varastomies, joka hakee varaston täydennyksiä pari kertaa kuussa, yrittäjä, joka vie asiakkaille itse valmista-miaan tuotteita, ravintolan-pitäjä, joka hakee tukusta raaka-aineita ja toimisto-tarvikeyrittäjä, joka toimit-taa laitteita asiakkaalle.

– Ainoastaan henkilökoh-tainen ajo on vapautusten piirissä mutta ns ”naapuri-

apu” on jo säädösten piiris-sä. Linja-auton kuljettajien osalta säädökset ovat vie-lä tiukemmat, eli ammat-tipätevyys vaaditaan aina, jos linja-auto ei ole oma ja kyydissä samaan talouteen kuuluvia ihmisiä.

Kaikkonen muistuttaa, että säädökset koskevat myös kuntien ja kaupunki-en kuljettajia.

– On hyvä muistaa, että ammattipätevyyden puut-tuminen ei ole yksin kul-jettajan vastuulla, vaan ajoneuvon luovuttami-nen henkilölle, jolla ei ole tarvittavaa ammat-

TEKSTI & KUVA Leena Keskiaho

Päijät-Hämeen Yrittäjien hallitus on laatinut yhdessä maa- ja vesirakennusurakoita tarjoavien yritysten kanssa esityksen Lahden Seudun Kuntatekniikan omistajakunnille kilpailun avaamisesta.

Järjestö on huolissaan markkinoiden vääristyneestä kilpai-lutilanteesta, kun urakat ohjautuvat suoraan Lahden Seudun Kuntatekniikka Oy:lle ilman avointa tarjouskilpailua ja esittää, että kuntien on luovuttava suorista hankinnoista tytäryhtiöltään ja avattava Lahden kaupunkiseudun kunnallistekniset urakat avoimeen kilpailutukseen. Kannanotto on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteesta www.phyrittajat.fi.

Suomessa noin joka kymmenennen uuden osakeyhtiön perustajaosakkaina on ulkomaalaisia. Kaakkois-Suomessa pelkästään venäläisten osuus uusista yrittäjistä on kivunnut jo 17 prosenttiin. Päijät-Hämeessä venäläisten osuus on yhdeksän prosenttia.

Suomessa aloittaa vuosittain toimintansa noin 13 500 uutta osakeyhtiötä. Viime vuosina ulkomaalaisten osuus yritysten perustajista on vakiintunut 11-12 prosenttiin. Suomen Asiakastieto Oy:n omasta osakastietokannastaan tekemän tutkimuksen mukaan suurin osa ulkomaalaisista osakeyhtiön perustajista tulee kuitenkin Suomen lähialueilta Virosta, Venäjältä ja Pohjoismaista. Ulkomaalaisten kes-kuudessa suosituin toimiala on majoitus ja ravitseminen, ja rakennusalalla näkyy virolaisten vahva vaikutus.

Great Place to Work® -instituutti on listannut Suomen parhaat työpaikat. Arvio perustuu instituutin yrityksissä teettämiin tutkimuksiin. Lahtelainen Mainostoimisto Ilme arvioitiin mainosalan parhaaksi työpaikaksi. Se on myös koko Päijät-Hämeen alueen menestynein yritys kautta aikain Suomen parhaat työpaikat -listauksessa.

Instituutin mukaan hyvässä työpaikassa työntekijät luot-tavat johtoon, ovat ylpeitä työstään ja nauttivat kollegoidensa kanssa työskentelystä. Tämä näkyy myös taloudellisissa tuloksissa. ”Starttasimme vahvempaan yrityskulttuurin tähtäävän kehityshankkeemme kolme vuotta sitten. Nyt on uskomattoman hienoa vastaanottaa tämä kunniamaininta kaikkien ilmeläisten kanssa. Aiomme jatkaa kehittymistä edelleen”, kertoo Ilmeen perustaja, kehitysjohtaja Oskari Kariste.

18 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 19: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Ilta yksin työpaikalla. Mieleen nousee se hiip-pari, joka on käynyt rähinöimässä useina

vastaavina iltoina. Pitäisikö soittaa poliisille vai yrittää puhumalla hallita tilanne? Missä pitää seisoa, että pää-see tarvittaessa karkuun? Mitä jos joudun paniik-kiin, osaanko käyttäytyä järkevästi? Tässä muutamia niistä kysymyksistä, joita aamun aikana käsiteltiin. Vastaajana oli ylikonstaapeli Timo Komonen.

Päijät-Hämeen Yrittäjien ja Lahden poliisin järjestämälle turvallisuuskoulutukselle on ollut selvä tilaus. Runsaslukuisen yleisön joukosta nousi monta puheenvuoroa, joissa kerrottiin omakohtaisia kokemuksia vaa-ratilanteista ja kyseltiin neuvoja omaa ja henkilökunnan suojautumista varten.

Turvallisuus-suunnitelma

Yhdessä henkilöstön kanssa laadittu turvallisuussuun-nitelma on ensimmäinen askel kohti turvallisempaa työpaikkaa.

– Miettikää, mitä uhkia ja rikoksia työpaikkaan voi kohdistua ja mitä rikolliset tavoittelevat. Kartoittakaa riskit, laatikaa toimintaoh-jeet ja -mallit vaaratilan-teiden varalta, Komonen opasti.

toimii uhan alaisena ja laa-tia toimintamallit. Oman rauhallisuuden säilyttämi-nen on sitä, että myymme oman rauhallisuutemme uhkaajalle samoin kuin myisimme tuotteen, Komo-nen opasti.

– Ryöstötilanteessa pää-sääntö on, että tehdään niin kuin aseella uhkaava käskee. Keskity tekijään, ole hyvä todistaja. Hälytys vasta sit-ten kun sen voi tehdä tur-vallisesti, Kononen opasti ja muistutti, että hälytys teh-

dään aina numeroon 112.– Eristä alue. Sulje kauppa.

Pyydä tilanteessa mukana olleita odottamaan poliisia tai ota heiltä yhteystiedot.

Väkivallasta tai sen uhasta pitää aina tiedottaa esimie-helle. Väkivaltauhkakaa-vake on Komosen mukaan hyvä viestiväline ja malleja löytyy netistä.

– Turvallisuus on myös sitä, että toisista työnteki-jöistä ei anneta mitään tie-toa ulkopuolisille.

Hyvä ennakointi ja suojautuminen tärkeä osa turvallisuutta

Kuljettajan ammattipätevyys toimialasta riippumatta

Kartoituksessa kannattaa käyttää hyväksi työpaikan työsuojelu- ja työterveys-henkilöstöä ja tarvittaessa ulkopuolisten asiantunte-musta. Turvallisuussuunni-telmia löytyy netistä.

Myös työtilan turvalli-suuden parantaminen on osa suunnitelmaa.

– Parempi lukitus, kal-terit, valvonta, sellaiset hälytysjärjestelmät, että hä-lytyksen voi tehdä huo-maamattomasti, Komonen luetteli.

Tärkeä osa turvallisuus-suunnitelmaa on myös jäl-kihoito.

– Uhkatilanteesta saattaa seurata paitsi fyysisiä myös henkisiä vammoja. Yri-tyksessä on oltava valmius jälkihoitoon. Sen tarkoi-tuksena on auttaa uhria ja henkilökuntaa pääsemään normaaleihin olosuhteisiin mahdollisimman pian ja välttää pitkäaikaisia henki-siä vammoja.

– Etukäteen kannattaa myös miettiä, miten itse

Hankala asiakas Kuuntele. Pahin kiukku kestää tutkimusten mukaan neljä minuuttia.

Muista etäisyys. Seiso sen verran kaukana että näet henkilön kokonaan. Älä seiso suoraan edessä, vaan sivuttain.

Älä näytä pelkoasi.

Muista sanattoman viestinnän merkitys: sanat 10 %, äänensävy 40 %, ilmeet, eleet ja ulkoinen olemus 50 %.

TEKSTI Leena KeskiahoKUVA Markku Teräväinen

tipätevyyttä on kielletty. Ammattipätevyyden puut-tumisesta kirjoitettaneen kaksi rangaistusta: toinen kuljettajalle ja toinen au-ton omistajalle.

Jatkokoulutus syksyyn mennessä

Ammattipätevyysvaati-mukset ovat astuneet voi-maan henkilöliikenteessä 10.9.2008 ja tavaraliiken-teessä vuotta myöhem-min. Näiden päivämäärien jälkeen uusilta kuljettajil-ta on vaadittu perustason ammattipätevyyskoulu-tus ajokortin lisäksi. Ajo-korttilaki uudistui tämän vuoden tammikuussa si-ten, että jos alle 21-vuoti-as henkilö ajaa C-ajokortin pitää hänen käydä ennen ajokoetta myös 280 tunnin perustason ammattipäte-vyyskoulutus. Vaatimus ei koske C1-ajokortin aja-mista, mutta kaikesta huo-limatta ammattipätevyys vaaditaan kaikessa muussa paitsi henkilökohtaisessa ajossa muutamaa poikke-usta lukuun ottamatta.

Kuljettajat, jotka ovat

saaneet ajokorttinsa en-nen mainittuja päivä-määriä, ovat vapautettuja perustason koulutuksen suorittamisesta. Heidän tulee suorittaa kuiten-kin 35 tunnin jatkokoulu-tus ammattipätevyyden voimassaolon jatkamisek-si. Koulutus voidaan ja-kaa 7 h / päivä mittaisiin jaksoihin. Jatkokoulutuk-set on oltava suoritettuna henkilöliikenteen kuljetta-jilla 10.9.2013 mennessä ja tavaraliikenteen kuljettajil-la 10.9.2014 mennessä.

Kiire tulee

Jatkokoulutuksia oli Kaik-kosen mukaan rekisteröity vuoden vaihteeseen men-nessä 250 000, kun koko-naistarve on noin 500 000.

– Reilun 1,5 vuoden aika-na pitäisi kouluttaa loput ja kiire tulee, koska kysyn-tä on edelleen rauhallista. Nyt alkaa olemaan viimei-siä hetkiä suunnitella jatko-koulutusten toteuttaminen, Kaikkonen muistuttaa.

Koskee kaikkia C-, D- ja E-korttilaisia

Kärkölän Yrittäjät järjestä-vät pakollisia koulutuksia kuljettajille. Kärkölän Yrit-täjien puheenjohtaja Mik-ko Seppälä käy myös itse viisipäiväistä koulutusta.

– Kuljetan työmaalle ta-varaa vain satunnaiseti, sillä meillä on siihen erik-seen palkatut kuljettajat. Minun täytyy kuitenkin pystyä kuljettamaan tava-raa työmaalle, jos vaikka joku kuljettajista on sai-raana, Seppälä kertoo. Ra-kennus-Seppälä Oy on erikoistunut rivi- ja pien-kerrostaloihin sekä toimis-to- ja hallirakentamiseen ja saneeraukseen.

Neljästä kuskista tässä vaiheessa koulunpenkille on laitettu kaksi.

Seppälä on huolissaan siitä, että moni yrittäjä us-koo koulutusvelvoitten koskevan vain liikennöit-sijöitä.

– Kyllä tämä koskee kaikkia heitä, joilla on C-, D- ja E-kortti.

Koulutukseen myös muita

Kärkölän Yrittäjien kou-lutuksiin on ollut tulijoita odotettua enemmän. Yrittä-jäjärjestö on ottanut koulu-tuksiin mukaan myös muita, kuin omia jäseniä.

– Esimerkiksi seuraavaan koulutukseen tulee usei-ta henkilöitä Kärkölän kun-nasta.

Kärkölän Yrittäjen kou-lutuksen järjestää Logis-team Oy.

– Koulutus on ollut todel-la tasokasta. Koulutuksissa ei ole puhuttu päivänselvis-tä asioista, vaan niissä on huomioitu se, että osa kou-lutettavista on ammattiau-toilijoita, Seppälä kiittelee.

Koulutusvelvoite koskee myös satunnaisia kuljetuksia ja kuljetuksia, joissa yritys ajaa vain omia ajoja. Henkilön tittelillä tai toimenkuvalla ei myöskään ole merkitystä.

Kuljettajien koulutusvelvoite koskee kaikkia toimialoja vaateliikkeistä rauta-kauppoihin ja teollisuuslaitoksista aina kukkakauppoihin asti.

Kärkölän Yrittäjien puheen-johtaja Mikko Seppälä.

19Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 20: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

TAPAHTUMAKALENTERI

JäsenyrittäJä

Maksuton neuvontapalvelu auttaa arkisin kello 9 –16 numerossa 09 229 221.

muista hyödyntää JäsenetuJasi!

Päijät-Hämeen Yrittäjät10.4. Nuorten yrittäjien lounastreffit klo 11.30-12.3011.4. Työlait tutuksi klo 14 -18.15, Cumulus17.4. Aluejärjestön kevätkokous klo 18, Sibeliustalo23.–24.4. Kunnallisjohdon seminaari, Sibeliustalo14.5. Maksupääte ja älylaite -koulutus klo 8, Lahti15.5. Nuorten yrittäjien yritysvierailu klo 1817.–19.5. Nuorten yrittäjien valtakunnallinen tapahtuma

----------------------------------------------------------------

Asikkalan Yrittäjät26.–28.4. Kevätretki / yrittäjämatka ”Sawonmualle”1.5. Vappuaamu, Vääksyn kanava18.6. Yrittäjien kesäteatteri-ilta, Heinola

Hartolan Yrittäjät15.4. Kevätkokous 15.4. klo 18, Gathaus-Camping7.5. Yrittäjien iltakahvit, Hartola Golf18.6. Yrittäjien kesäteatteri-ilta, Heinola

Heinolan Yrittäjät11.4. Kevätkokous klo 19, Nordea25.4. Yrittäjien aamukahvit klo 8-98.–11.5. Yrittäjien opintomatka, Budapest18.6. Yrittäjien perinteinen kesäteatteri-ilta, Heinola

Hollolan Yrittäjät10.4. Kevätkokous klo 18, Hartwall14.5. Jäsenilta klo 17.30, Sepänlammin Kammi18.6. Yrittäjien kesäteatteri-ilta, Heinola28.6. Perinteinen Vellamo-laivaristeily

Hämeenkosken Yrittäjät2.3.– 8.6. Ammattiliikenteen pätevöitymiskoulutukset, Koskikartano13.4. Juoksukoulun aloitus klo 10, Hämeenkosken monitoimihalli23.4. Kevätkokous klo 19, Jokelan Kartano26.4. Yrittäjäaamiainen klo 7, Koskikartano

Kärkölän Yrittäjät12.4. Työturva-koulutus, Kunnantalo2.5. Yrittäjien ja kunnan aamukahvit klo 8-9, Järvelän Neste

Lahden Yrittäjät15.4. Rahoitusmahdollisuudet tutuiksi klo 17, LADEC 21.5. Uusien jäsenten ilta klo 17.45, Mediatalo ESA18.6. Yrittäjien kesäteatteri-ilta, Heinola

Nastolan Yrittäjät10.4. Kevätkokous klo 18, Yritystalo Aktiivi10.4. Uudehkojen jäsenten saunailta noin klo 18.30 19.4. Keväinen parsa-/viini-ilta klo 18, Pyrylä27.– 30.4. Yrittäjämatka Varsovaan2.5. Yrittäjien hernekeittolounas klo 11, Villähteen Leipä7.5. Yrittäjäaamiainen klo 7.30, Neste Piiroinen Kauppakaari7.5. Liikuntailta klo 18, Pajulahti

Orimattilan Yrittäjät16.4. Yritysvierailut: kaupunki, LADEC, yrittäjät8.5. Yrittäjäaamupala klo 7-8, Kehräämön Kahvila8.–11.5. Yrittäjämatka, Budapest24.5. Grillikauden avaus klo 18, Kehräämön kahvila

Padasjoen Yrittäjät26.4. Kevätkokous klo 18

Sysmän Yrittäjät18.4. Kevätkokous klo 18, Osuuspankin kokoustilat25.5. Sysmän Yrittäjien Kesänavaus, Camping Sysmä8.6. Hulluin Lauantai –markkinat, Sysmä18.6. Yrittäjien kesäteatteri-ilta, Heinola

Aika 14.5.2013 klo 8.00–10.00

Maksupääte- ja älylaite -tilaisuus

Lounastreffit

Kantapöytä

Yritysvierailu

Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät

Nuorten yrittäjien tapahtumia

Maksupääte tarjoaa nopean ja helppokäyttöisen korttimaksutapahtuman yrittäjille ja pienyrityksille. Tervetuloa kuulemaan lisää Elisan ja Nordean tarjoamasta maksupäätekokonaisuudesta. Aamuun sisältyy myös älylaiteklinikka, johon voit lähettää kysymyksiä etukäteen.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset www.phyrittajat.fi/kalenteri

Aika 10.4.2013 klo 11.30-12.30Paikka Ravintola Little Italy, Rautatienkatu 21, Lahti

Aika 3.5.2013 klo 19.00Paikka Ravintola Teerenpeli, Vapaudenkatu 20, Lahti

Aika 15.5.2013 klo 18.00-20.00Paikka Kera Group Oy, Orimattila

Aika 18.– 20.10.2013 Paikka Lappeenranta

Nuorten yrittäjien vapaamuotoiset lounastreffitapaamiset joka kuukauden toinen keskiviikko klo 11.30–12.30 kiertäen Lahden keskustan eri lounasravintoloissa. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumisia, lounas on omakustanteinen. Tule tapaamaan muita nuoria yrittäjiä lounaalle!

Nuoret yrittäjät kokoontuvat viettämään iltaa kuukauden ensimmäinen perjantai klo 19 alkaen ravintola Teerenpeliin Lahden keskustaan. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumisia, juomat omin kustannuksin.

Päijät-Hämeen Nuoret Yrittäjät järjestää yritysvierailun orimattilalaiseen Kera Groupiin. Tule tutustumaan yrityksen toimintaan! Lisätiedot ja ilmoittautuminen www.phyrittajat.fi/nuoretyrittajat

Valtakunnallisia yrittäjäpäiviä vietetään tänä vuonna Lappeenrannassa. Varaa ajankohta jo kalenteriisi, ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa 6.5.!

Lisätietoja www.yrittajapaivat.fi

20 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 21: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

PUHEENJOHTAJATPäijät-Hämeen YrittäjätPuheenjohtaja Pentti PatosalmiFerroplan OyPuh. (03) 882 620, 040 510 [email protected]

Asikkalan YrittäjätPuheenjohtaja Kaarina JokinenMetsä-Patu KyPuh. 040 572 [email protected]

Hartolan YrittäjätPuheenjohtaja Nina HämäläinenKuningasViesti KyPuh. 040 745 [email protected]

Heinolan YrittäjätPuheenjohtaja Juha TähkänenLouhintaurakointi Juha Tähkänen OyPuh. (03) 714 4575, 0400 938 [email protected]

Hollolan YrittäjätPuheenjohtaja Marianne MäntyläTK-Työkalutiimi OyPuh. [email protected]

Hämeenkosken YrittäjätPuheenjohtaja Rauno ParikkaRauno Parikka Ltd OyPuh. 0400 355 [email protected]

Kärkölän YrittäjätPuheenjohtaja Mikko SeppäläRakennus-Seppälä OyPuh. 044 049 [email protected]

Lahden YrittäjätPuheenjohtaja Kari HelokiviHelokivi OyPuh. 0400 845 [email protected]

Nastolan YrittäjätPuheenjohtaja Jyrki UimonenTietosuunnittelu Jyrki Uimonen TmiPuh. 0400 844 [email protected]

Orimattilan YrittäjätPuheenjohtaja Pirjo-Liisa VirtanenHuoltokeskus T. SalmiPuh. 040 7594 [email protected]

Padasjoen YrittäjätPuheenjohtaja Ilkka MertsalmiPadasjoen Koivujaloste OyPuh. (03) 556 8008, 0400 357 382 [email protected]

Sysmän YrittäjätPuheenjohtaja Markku LepistöErämaan KutsuPuh. 050 5220 370 [email protected]

UUDET JÄSENETAsikkalan YrittäjätJ.A-PuupalvelutReippaat Remonttimiehet Oy AsikkalaVeppi Ky

Hartolan YrittäjätLänkelin Oy

Heinolan YrittäjätMittatehdas OyPEEWEE Asennus OyPuusepänliike E. Heinonen OyRakennusliike A.Rossi OyRitvan RistipistoTaksi Jouni SipiläTeppo NipuliTmi ErgoWell

Hollolan YrittäjätArjen Aarteet OyEtelä-Suomen Huopakate OyHavetrans OyInsinööritoimisto Seppo Mäki OyKoulutettu hieroja Hannele UotilaLahden Putkistokuvaus OyLounas-Menuet OyNAM Agents OyPaimelan Paronitar T:miPihasuunnittelu ja puutarhanhoito PihasyreeniPohjantähti Keskinäinen Vakuu-

tusyhtiöPäiväkoti Vilinä OySähkötyö RomppainenTaksi Karhula HannuTmi Janne MetsäläVesalan Hierontapalvelu

Hämeenkosken YrittäjätPalveluliikenne LiikonenTupalan Tila

Kärkölän YrittäjätKomentajan kouluLiikonen Marko PetriStudio Matti SilvennoinenTmi Ritva SyrjäTmi Timo Naapuri

Lahden YrittäjätArkkitehtitoimisto Anneli Hellsten OyA-Type OyBenlon OyEeva LaneEntre House Peltonen KatiErator OyFirecon Group OyGles Lahti OyInMedia Systems OyKeittiösuunnittelu-ja asennus O.Timonen Oy

Kengityspalvelu Maija Ala-VannesluomaKohopaino SpecialKorulinkkiKuljetus Janne VilkmanLahden Tariffi OyLakitoimisto Timo SalonenLauneen AutohuoltoLaura KiesiläLunni OyNinoxNoretek OyNovapak OyOTTO 03 KyPaolina Paula JohanssonPesutykit OyPro-Company OyPropeukaloRatkaiseva näkökulmaRemontti-Heila OyResto Boys OyRV Chem OySahauspalvelu JaStoSanavarmaSH-ompelupalveluSmartgrip OySPS-Palvelut KySteelmont Service OyStoneMec OyTI-Lämpö KyTmi MILLI monialayritys

Torkkelin Paperi OyTyöpalvelu Rantala OyWihtorin Aarteet

Nastolan YrittäjätKuljetus Toni Salo TmiNastolan LVI-ala Oy

Orimattilan YrittäjätDream CakeHTR-Hydraulics OyJopimainos OyKotiapu ja siivous UnelmaLakiasiaintoimisto Petteri Keinänen OyOrimattilan Kauneuskulma Tuija ArminenSan Siivous OySuomen Megamyyntiareenat OySuopellon Lomarakenne OyTmi Annika Hiltunen

Padasjoen YrittäjätTmi Teea Hakulinen

Sysmän YrittäjätSohvin Pikkukammari OyTmi SacraliaAdeweld Oy

turussa tavataan!

GeTTogether-tapahtumaviikonloppu on huippuluokan verkostoitumisfoorumi

uuden sukupolven yrittäjille. Kohtaaminen kokoaa yhteen kerran vuodessa ver-

koston aktiivijäsenet, uuden sukupolven vaikuttajat ja yrittäjyyden huippuasi-

antuntijat! Yrittäjät, jäsenet ja yrittäjyydestä kiinnostuneet, kaikki koolla. Puo-

lisot ja lapset myös lämpimästi tervetulleita tapahtumaan. Tervetuloa Turkuun!

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan! www.gettogether.fi

nuorten yrittäjien valtakunnallinen tapahtuma 17.–19.5.2013 turussa

21Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 22: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Tiedustelut ja ajanvaraukset kosmetologi Pia Käki, puh. 03-751 6909Hinnasto www.apteekkikarisma.fi

Meiltä myös kosmetologipalvelut turvallisilla ihonhoitotuotteilla!

Tutustumistarjous tällä kupongilla kosmetologin palveluista -15%

RENGASTUONTIAvoinna ark. 8-17, la 9-13Höylääjänkatu 2, LahtiPuh. 884 5151, 884 5152

SOITA JA KYSY KESÄRENGASTARJOUS!

PESEMME JA VIIMEISTELEMME:Haalarit, työvaatteet, muut yrityspyykit

Meiltä saat myös kuljetuspalvelun.Kysy edullista sopimusta!

PESULAREKOLANPOHJANKATU 6, LAHTI

PUH. (03) 756 1710www.ipa-pesu.fi • [email protected]

Lokakaivojen ja hiekanerottimien

Päijät-Hämeen Lokapalvelu KY

Petri Lähdemäki

Lokakaivojen ja hiekanerottimien Lokakaivojen ja hiekanerottimien Lokakaivojen ja hiekanerottimien Lokakaivojen ja hiekanerottimien Lokakaivojen ja hiekanerottimien Lokakaivojen ja hiekanerottimien Lokakaivojen ja hiekanerottimien Lokakaivojen ja hiekanerottimien Lokakaivojen ja hiekanerottimien Lokakaivojen ja hiekanerottimien

Päijät-Hämeen Lokapalvelu KY

Petri LähdemäkiPetri LähdemäkiPetri Lähdemäki

Android-kassa Casio V-R100 kassajärjestelmä muuntautuu kahvilaan, kampaamoon tai myymälään – myös liikkuvaan myyntiin!

Katso referenssit osoitteessa www.sv-oy.fi

77777777€ /kk/kk/kk/kk

Sibeliuksenkatu 2, 15110 Lahti (03) 751 1610, [email protected]

ALV 0%

UUTUUSUUTUUSUUTUUSUUTUUS!!!!

KULJETUKSIA KUORMA-AUTOLLASoran- ja maanajoa• Soralajikkeita

Hollola

Autoilija TEUVO TUOMINEN puh. 040 021 3523 MARKO TUOMINEN puh. 040 841 7657

Viihtyisä kokous- ja koulutustila Sysmän Nikkaroisissa.Toukokuussa on mahdollista samalla kokeilla ratsastamista islanninhevosella.

Yhteydenotot Nina BlomqvistPuh. 050 536 6116www.starhillstable.com

Tervetuloa yritysryhmät Aurinkoniemeen!

Laaksotie 55,Heinola

• FORD-VARAOSAT YM. AUTOMERKIT• -AUTOMAALIT• HINAUKSET KORJAAMOLLE

Puh. 040 585 7431(03) 715 2800

• -AUTOMAALIT

*määräaikaishuollot *korjaukset *katsastuspalvelut *testisäädöt*pakokaasumittaukset *OBD-mittaukset *jarrutestit *peltityöt

Maatalouden ja teollisuuden kuljetukset

puh. 0400 492 114 Kirkkotie 3416200 Artjärvi

[email protected]

Automaalaamo J. LöyttyKuorma-, linja- ja pakettiautot.

Paavolantie 15, 07600 Myrskylä019-677 0598, 0400 897 889

SOITA JA KYSY LISÄÄ!

HARTOLAN AUTOCITROEN C4 1.6 I SX VISION BERLINE -08 11 900.00 €HYUNDAI COUPE 2,0 -07 11 500.00 €FORD TRANSIT VAN ATUV. 2,0 TDI-04 10 900.00 €MAZDA 6 2,0 SPORT ELEG BACIC WAGON 2,0 I -06 10 800.00 €RENAULT CLIO 1.2 STORIA 5 OVI.-08 8 800.00 €PEUGEOT 407 SEDAN 2,0 DIESEL 136 HV AUT.-05 8 500.00 €TOY AVENSIS 2,0 SOL WAGON -03 8 400.00 €TOYOTA AVENSIS LB-2004 7 500.00 €FORD FOCUS FAR AUT-2005 6 500.00 €

Keskustie 59, 19600 Hartola Puh. (03) 716 2275 / 0400 811 825 • www.hartolanauto.fi

VALMISBETONIAAuto- ja kuljetuspumpuilla

sekä ränniautoilla.

Koskisen Betoni Oy Hämeenkosken tehtaalta

Puh. 03-633 6575, 0400 712 050

Koskisen Betoni Oy Hämeenkosken tehtaalta

Puh. 03-633 6575, 0400 712 050

Sokkelipalkit sekä anturaelementit

AUTOFIT KUORTTIAUTOJEN HUOLLOT• Määräaikaishuollot• Öljynvaihdot• Korjaukset• Pesut• Rengasmyynti• myös raskaskalusto!

Pekka Ruuth OyOravatie 2, 19410 Kuortti

Puh. 0500 754 418www.autofitkuortti.net

Korjaamomme on avoinna ma-pe klo 8.30-17.00

KIMMO SIIVONEN Myllymäentie 50, 16730 KutajärviPuh. 0400 537 534 • Fax 03 788 1722 • [email protected]

www.kutajoenmetsarengit.fi

• Metsän hakkuu-, raivaus- ja harvennustyöt• Pihapuiden kaato

• Puiden lähikuljetus• Metsänhoitotoimenpiteiden suunnittelu

• Henkilövuokraus/ varamiespalvelu• Maatalouslomitus lypsykarjatiloilla

• Pahvilaatikot • Pakkaustarvikkeet • Muuttolaatikot• Aaltopahvirullat • Pahvilaatikot • Nettipostituslaatikosta varastokontteihin

www.erpahvityö.fi

TEKEE PAHVISTA PAKKAUKSEN

Myynti, paino- jasuurkuvapalvelut:

• Laatukatu 7 15680 Lahti• [email protected]• puh. 0306 667 440

Tekniset-, cad- jakopiopalvelut:

• Kirkkokatu 6 15140 Lahti• [email protected]• puh. 0306 667 480

www.ecapaino.com

HEVOSRATSASTUSTA

LOKAPALVELUA PAKKAUKSIA

APTEEKIT

METSÄNHOITOPALVELUT

AUTOHUOLTOA

KONTTORIKONEITA

AUTONRENKAITA

AUTOJA

LOUHINTAURAKOINTI

MAANRAKENNUSAINEETKULJETUKSET JA TILAUSAJOT

PAINOPALVELUT

PESUPALVELUT

22 Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13 PALVELUHAKEMISTO

Page 23: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

SORAA • MURSKETTA • MULTAA

T:MI PETRI SALONEN

Sysmä - Nuoramoinen - Kalkkinen

puh. 040 5858 [email protected]

Helgen SiivouspalvelutKaikki siivouspalvelut yrityksiin ja koteihin

Puh. 044 033 8895klo 8– 14.30

helge.tikkanen@helgensiivouspalvelut.fiwww.helgensiivouspalvelut.fi

www.hl-elec.fiJakeluverkot & katuvalaistusKiinteistösähkö

Tilitoimistopalvelut ammattitaidolla

Mariankatu 17, Lahti, katutasoPuh. (03) 752 1077, [email protected] www.tuloslinkki.fi

Lukkarintie 6, 15560 Nastolapuh. (03) 874 610 fax (03) 762 5867

[email protected]

NastolanTilitoimisto Oy

Valitse osaava tilitoimisto Tiliekspertti M.Vink Oy Auktorisoitu KLT-tilitoimisto Kirjanpidot, palkanlaskenta, tilintarkastukset (HTM) vero- ym. konsultoinnit, yritysneuvonta

AuktorisoituTaloushallintoliiton jäsen

Erkontie 20, 16300 Orimattila Puh. (03) 884 830,050 5598634 Fax (03) 8848310 [email protected] www.tiliekspertti.com

20v.

Vesijärvenkatu 38, 15140 Lahti | puh. (03) 783 4353 [email protected] | www.mageena.fi

Meiltä saat viestintää, joka

huomataan.

RAKENNUSTÖITÄ

RAVINTOLOITA

SÄHKÖSUUNNITTELU

VARASTOTILAT

VIESTINTÄPALVELUJA

TILITOIMISTOT

SIIVOUSPALVELUT

TIETOSUOJAPALVELUJA

Minuntalli Lahti 1 vuokraa siistit ja näppärät varastot jokaiseen tarpeeseen.

Tilamme sopivat loistavasti veneiden, ajoneuvojen, kodin irtaimiston tai muun tavaran säilytykseen. Minuntalli sopii hyvin myös harras-telijalle nikkarointitilaksi tai musiikkistudioksi ja pienelle yritykselle verstaaksi, korjaamoksi tai maahantuontivarastoksi.

Ota yhteyttä ja varaa oma varastotilasi hetiMinuntalli Lahti 1

Teknikonkatu 4, 15520, LahtiPuh. 040 085 0204

[email protected] • www.minuntalli.fi

Laadukasta varastotilaa vuokrattavana!

34m² varastotilaVesipiste, lattiakaivo, sähkö *, langaton netti, varas- ja palohä-lytin sekä nosto-ovi kulkuovella.

Hinta 350 € / kk

Tallimme sijaitsevat vartioidulla alueella.

*omalla sähkösopimuksella kulutuk-sen mukaan.

23PALVELUHAKEMISTO Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 2/13

Page 24: Päijät-Hämeen Yrittäjälehti 02/2013

Vanhanradankatu 2, 15520 Lahti | www.autosalpa.fi Automyynti arkisin 9–17.30, la 10–14, puh. 020 7799 405

Huolto arkisin 7.30–17.30, 020 7799 410Lounaskahvila Terassi ark.7.30–15, lounas 10.30–13.30

Puh. hinnat: 8,28 snt/puh + 7snt/min (lankap.) / 17 snt/min (matkap.)

500 VAIHTOAUTON VALIKOIMA – WWW.AUTOSALPA.FI

vuoden talviauto.

TÄYSIN UUSI VOLVO V40.

Täysin uusi Volvo V40 –mallisto alkaen: autoveroton hinta 23 350 €, autovero 4 001,56 €, toimituskulut 600 €, kokonaishinta 27 951,56 € . Autoetu alkaen: vapaa 615 €/kk, käyttöetu 420 €/kk. EU-yhd. 3,6−7,9 l/100 km, CO2 94−185 g/km. Volvo Sopimus alkaen: n. 43 €/kk (3 vuoden sopimus, 20 000 km/vuosi). Kuvan auto erikoisvarustein.

Talviauto 2013 –voittaja Ennätyspisteet Euro NCAP –turvallisuustestissä

Vuoden auto 2013 –finalisti

www.tmnet.fiVERTAILU

Volvo V40 D2 Momentum(TM 4/2013)

Täysin uusi Volvo V40 on voittanut Tekniikan Maailman talviautotestin, saanut historian parhaat pisteet Euro NCAP –turvallisuustestissä ja on myös ehdolla Vuoden auto 2013 –voittajaksi. Myyntimenestykseksi osoittautuneessa autossa on ensimmäisenä maailmassa jalankulkijoiden turvatyyny, sen voi varustaa muunneltavalla digitaalisella mittaristolla ja se yltää pieniin 94 gramman päästöihin. Volvo V40 on auto, jonka me-nestys on suunniteltu sinua varten.