Top Banner
Informasjonsblad fra Norea Mediemisjon Nr. 1 - 2013 Farlig tro Mediemisjon bak stengte grenser Nord-Korea Sentral-Asia
24

Norea - Nr. 1 - 2013

Mar 23, 2016

Download

Documents

Mediemisjon bak stengte grenser. Informasjonsblad fra Norea Mediemisjon.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Norea - Nr. 1 - 2013

Informasjonsblad fra Norea Mediemisjon Nr. 1 - 2013

Farlig troMediemisjon bak

stengte grenser• Nord-Korea• Sentral-Asia

Page 2: Norea - Nr. 1 - 2013

2

Kjære leser!

Noreabladet gis ut to ganger i året og er et gratis informasjonsblad fra Norea Mediemisjon.Bladet suppleres med flere MiniNorea

Årgang: 37

Redaktør:Synnøve Kvervavik VatneAnsvarlig redaktør:Per Birkeli

Norea MediemisjonDaglig leder:Per BirkeliAdministrasjonsleder:Martin BirkedalRedaksjonsleder:Jostein Sæth

Postadresse:Norea MediemisjonPostboks 410 Lundsiden4604 Kristiansand

Besøksadresse:Gimlekollen MediesenterBergtoras vei 1204633 Kristiansand

Norea har også kontoreri Oslo og Bergen

Tlf: 38 14 50 00Faks: 38 14 50 20

E-post: [email protected]: norea.no

Gavekonto:8220 02 90158

Organisasjonsnummer:973 732 412

Forsidebilde: IllustrasjonsfotoFoto: iStock

Layout og trykk: Printprofil AS

«For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem.» (Matteus 18,20)

Så lenge jeg kan huske, har dette bibelverset fått meg til å tenke på kristne som lever under vanskelige forhold. Enten det er i familien, på hjemstedet eller i landet der de bor. Det minner meg om alle dem som tross motstand og forfølgelse holder ut og løfter opp troen som det viktigste de har. Verset sier meg også noe om hvem Jesus er. Om det er mange eller få som ønsker et møte med Ham, er ikke viktig. Han er uansett opptatt av den enkelte.

Er du villig til å dø for Jesus? Hver dag svarer mange mennesker ja på dette spørsmålet. I Norea ønsker vi å skape oppmerksomhet rundt de landene og områdene i verden hvor disse bor. Derfor er hovedtemaet i dette nummeret Farlig tro – mediemisjon bak stengte grenser. Vi håper du får kunnskap og inntrykk som gjør at du vil være med i bønn og arbeid for blant annet Nord-Korea og Sentral-Asia. Gjennom radio når vi kristne der, men også mennesker som aldri før har hørt evangeliet. Vi får gi glimt av håp, både for dette livet og for evigheten.

Troens lys er sterkere enn frykten for tortur og død. Det er dette lyset som driver nordkoreanere ut etter mørkets frambrudd - for å grave opp en bibel i hagen eller en radio som kan gi dem Guds ord. Det evige håpet gjør at mange er villige til å risikere livet. Som kristne vet de at de ikke er alene. De blir velsignet av Guds ord. De kjenner at de er i Guds hender og de hører Hans stemme.Myndighetene kan ta fra dem mye, men ikke det evige håpet. Der det er mørkest, skinner også lyset sterkest.

God lesning!

Synnøve Kvervavik Vatne,redaktør

for livet og evigheten

Synnøve Kvervavik Vatne

Page 3: Norea - Nr. 1 - 2013

3

Hva heter landene i Sentral-Asia? Svaret finner du i dette bladet. Vi trekker ut tre vinnere.

Giroen -Noreas kollektkurv

QuizSvar på følgende spørsmål og vinn 3 lodd i Noreas medielotteri:

Norea har mange faste givere som vi er svært takk-nemlige for, og noen har avtaletrekk i banken. Men likevel; uten giroen stopper Norea.

Norea trenger gaver for å drive misjon. Vi får ikke vært nok på møter ute, og derfor er vi avhengig av å sende noe til folk i posten. Vi takker for alle som benytter anledningen og gir.

Giroen er Noreas kollektkurv. Du må ikke se på den som en regning fra oss, men heller som en invitasjon til å bli med og gi evangeliet videre. - Gå derfor ut og gjør alle folkeslag til mine disipler, sier Jesus i Matteus 28,19. Du kan være med og bidra til at evangeliet når ut til alle.

Tidligere generalsekretær i Misjonssambandet, Tormod Vågen, var med og stiftet Norea, og med det formål å nå ut over alle grenser. Mediene når lenger enn folk i våre dager. Derfor vil vi bruke mediene for at flere skal få oppleve evangeliet, og det nytter. Mediemisjon nytter.

Generalsekretær Vågen sa også: - Misjon er min takk for Golgata. Med dette for øye sender vi frimodig ut giroer til de mange hjem. Vi sender ut vår kollektkurv én gang i måneden. Samtidig er det vår adresselapp og vårt brev til deg. Noen benytter avtalegiro til faste trekk for sine gaver, andre bruker giroen eller begge deler. Det er helt frivillig, og du bestemmer selv hvordan og når du vil være med og gi.

Gaver til Norea på til sammen 500-12 000 kroner i året, gir rett til fradrag på skattbar inntekt. Vil du benytte deg av denne muligheten, gi oss ditt personnummer.

Kontakt oss på tlf. 38 14 50 19 eller [email protected].

SEND DITT SVAR INNEN 1. JUNI TIL:

[email protected] / Norea Mediemisjon, Postboks 410 Lundsiden, 4604 KristiansandMerk: Norea-quiz

3

Martin Birkedal, administrasjonsleder i Norea

Må ikke skrapes

000000

Skrap frem3 like

Kr. 30,-

Medielotteriet 2013

Vinn en bil!

Bilen leveres av: Lyngdal Karosseri & Auto AS Bildet kan avvike fra gevinst.

Må ikke skrapes000000

Skrap frem3 like

Kr. 30,-

Medielotteriet 2013

Vinn en bil!

Bilen leveres av: Lyngdal Karosseri & Auto AS

Bildet kan avvike fra gevinst.

Må ikke skrapes000000

Skrap frem3 like

Kr. 30,-Medielotteriet 2013

Vinn en bil!Bilen leveres av:

Lyngdal Karosseri & Auto AS

Bildet kan avvike fra gevinst.

Tusen takk!

Page 4: Norea - Nr. 1 - 2013

4

Illu

stra

stra

sjo

n: D

ream

stim

e.co

m

Page 5: Norea - Nr. 1 - 2013

5

Å bli avslørt som kristen kan bety straff eller døden for hele tre generasjoner av familien. Likevel er nordkore-anere desperate etter Guds ord, og radioprogrammet støttet av Norea, er en livline for mange.

Sterkt lys i stummende mørke

NORD-KOREA:

Av Synnøve Kvervavik Vatne

Mørkets rike. Det mest stengte landet i verden. Nummer én når det gjelder undertryk-kelse og forfølgelse av kristne. Ordet Gud er bannlyst i den kommunistiske ettpartista-ten Nord-Korea. Å utøve sin tro er derfor livsfarlig, og det er svært vanskelig for kristne å samles.

Fiender av staten Hundretusener av kristne i Nord-Korea har mistet livet på grunn av forfølgelse, og det er usikkert hvor mange som egentlig befinner seg i landet nå. Det opereres med tall fra 200.000 til 400.000. Særlig blant de eldre er det mange kristne, og de bruker mye tid i bønn for landet sitt. Kristne er klassifisert som fiender av staten og lever med politisk overvåking som en del av hverdagen. Frykten for inspeksjoner og angiveri er konstant. Til og med overfor barna sine må de kristne være svært varsomme med hva de sier og gjør. På skolen kan de bli lurt til å angi foreldrene sine, for så å komme hjem til tomt hus.

Koreanske lover sier faktisk at det er religionsfrihet i Nord-Korea, og i hovedstaden Pyongyang fins fire kirker. Disse fungerer derimot bare som utstillingskirker for turister, for å gi inntrykk av at loven følges og at forholdene er bedre enn ryktene tilsier.

Nåtidens holocaust Bor du i Nord-Korea og blir tatt med en bibel, risikerer du offentlig henrettelse eller å bli sendt til en «omskoleringsleir» sammen med tre generasjoner av familien din. På den måten kan illojale slektslinjer viskes vekk, mener myndighetene. Få personer kommer levende ut fra disse leirene, som i aller høyeste grad representerer nåtidens holocaust. Titusener av kristne er tatt av det hemmelige politiet og lever nå i fangeleir sammen med andre «kriminelle.» Antall nordkoreanere i fangeleir anslås å være om lag 200.000. Flyktninger som har overlevd forteller at kristne behandles enda mer bru-talt enn andre politiske fanger. Det fortelles om forhold vi knapt kan forestille oss, blant annet om en sult så intens at fanger jakter på rotter og insekter for å overleve.

Krever tilbedelse Med den herskende Kim-familien i front, krever Nord-Koreas kommunistparti hundre prosent lojalitet av alle innbyggere. De lærer fra barnsben av at de lever i et paradis på jord og med guddommelige ledere som vil dem det aller beste. Verden rundt – og ikke minst amerikanerne - har skylden for både hungersnød og plager forøvrig. Men lojali-teten handler også om tilbedelse. Hver eneste husstand er pålagt å ha et blankpusset bilde av «Den store leder» Kim Il-Sung og sønnen Kim Jong-Il, «Den kjære leder,» på

Page 6: Norea - Nr. 1 - 2013

veggen. Og de første ordene et barn skal lære av sine foreldre er «Takk, Fader Kim Il-Sung.» Nordkoreanerne må også gifte seg i Kim Il-Sungs navn, og de lærer å be bønner og synge sanger som opphøyer Kim Il-Sung eller «den evige president.»

Østens Jerusalem I begynnelsen av 1900-tallet var alt anner-ledes. Korea var sentrum for en stor, kristen vekkelse, og hundretusener ble frelst. I Pyongyang - som i dag er hovedstaden i Nord-Korea, var det så mange kirker og bibelskoler at byen ble kalt Østens Jerusalem. Men forholdene endret seg gradvis da landet kom under japansk kontroll i 1910, og ikke minst under andre verdenskrig. I 1948 - og med russernes hjelp - opprettet Kim Il-Sung den kommunistiske staten som offisielt heter Den Demokratiske Folkerepu-blikken Korea. Han utviklet sin egen nasjonal-religion, med seg selv i sentrum, og mange kristne flyktet til Sør-Korea. Kim Il-Sungs mor skal ha vært en kristen, og hans oppdragelse skal antageligvis ha gitt ham ideer som førte til en stats-religion med kristne etterligninger.

De gamle kjente salmene ble forandret, slik at ordene Gud og Jesus ble byttet ut med henholdsvis Kim Il-Sung og Kim Jong-Ils navn. Store bilder av dem finnes overalt i landet, og foran disse bøyer folk seg fremdeles. Nord-Korea har også sin egen tidsregning, som starter med Kim Il-Sungs fødsel. I 2013 viser denne år 102.

Hva nå? Da Kim Jong-Il døde i 2011, lurte mange på om forhold-ene ville bli bedre. Kanskje sønnen og arvtakeren, «Den store etterfølger» Kim Jong-un (30), ville legge an en mildere tone overfor innbyggerne?

Det ser dessverre ikke ut til å ha skjedd. Den intense forfølgelsen av de kristne har holdt fram. Antall avhop-pere fra Nord-Korea skal ha minket kraftig i 2012, og det er nok ikke et godt tegn. I tillegg indikerer rapporter at halvparten av dem som prøvde å hoppe av, mislyktes.

I Nord-Korea fins kun én statlig og lovlig TV-kanal, og denne sender propaganda. Likevel får nordkoreanerne mer og mer informasjon fra verden utenfor. Stadig flere skaffer seg utenlandske filmer og hører på nyhetssendin-ger og andre program sendt fra utlandet. De ser selv-stendige mennesker involvert i forretningsvirksomhet. De møter folk som tenker og tror annerledes. I tillegg har over én million nordkoreanere mobiltelefoner som virker innenlands og som gjør kommunikasjonen dem imellom lettere. Det sies at nordkoreanerne mellom 20 og 30 år representerer en ny generasjon. Vil de kunne forandre landet?

7

Nordkoreanske kristne opplever den verste forfølgelsen i hele verden. Hvordan holder de ut? Hvor lenge skal dette vare? Illustrasjonsfoto fra Nord-Korea: Noreas arkiv

Page 7: Norea - Nr. 1 - 2013

Gjennom kortbølge-sendinger fra utlandet kan nordkoreanere få sitt åndelige, daglige brød.”

Kilder: Wikipedia, Operation World, Åpne Dører, Kamerat Zhang av Jan Vermeer (Lunde Forlag 2012), Vårt Land og internasjonale samarbeidspartnere

77

NORD-KOREAOffisielt navn: Den Demokratiske Folkerepublikken Korea

Landet var en del av Korea fram til etter andre verdenskrig, da det ble delt.

Folketall: Offisielt ca. 24 millioner, men pågrunn av hungersnød, sykdom og flukt fra landet de siste ti-femten årene, anslås det nå å være ca. 17 millioner. Om lag en tredjedel av barna er sterkt underernært.

Politikk: Folkerepublikkens første president, Kim Il-Sung, hadde sin egen politiske filosofi som kalles Juche og betyr «selvberging.» Målet var å klare seg selv og være uavhengig. Etter hans død i 1994, er Juche-ideologien blitt supplert med sønnen Kim Jung-Ils Songun-politikk. Songun be-tyr «militæret først.» Tross hungersnød og under-ernæring blant innbyggerne, har landets ressurser derfor vært øremerket militæret og partieliten.

Nasjonalt motto: Fremgangsrik og stor nasjon

Folkegrupper: Koreanere 99,8 %, kinesere 0,2 %

Religion: Ikke-religiøse: 69.30 %, etnoreligiøse: 15,5 %, kristne: 1,48 %, buddhister: 0,40 % og øvrige: 13,2 %

Forfølgelse: For ellevte år på rad er Nord-Korea nummer én i verden når det gjelder under-trykkelse og forfølgelse av kristne (jf. Åpne Dørers World Watch List)

Desperate etter Guds ordMørket senker seg, og han kan endelig snike seg ut til gjemmestedet bare han vet om. Den kristne nord-koreaneren graver opp en liten radio innpakket i plas-tikk og skynder seg inn i huset sitt. Med øyene rettet mot inngangsdøra - og resten av oppmerksomheten vendt mot stemmen i radioen - får han dagens dose åndelig mat. Han risikerer livet om han blir tatt, for det er ulovlig å eie en radio som ikke er forhåndsinn-stilt på myndighetenes frekvens. Likevel lytter han og gleder seg over hvert ord han hører fra Bibelen.

Gjennom kortbølgesendinger fra utlandet kan nord-koreanere få sitt åndelige, daglige brød. De som lytter til programmene fra Noreas samarbeidspartner (som vi av sikkerhetshensyn ikke oppgir navnet på) forteller at signalene er gode og at de kan høre programmene veldig tydelig. De forteller om bønnesvar de har fått, og om at de dypt og inderlig tror på bønn og at Gud er med dem.

- Vi vil leve for Ham, våger en av dem å skrive i et brev som er kommet på vegne av mange lyttere. De kristne er desperate etter Guds ord, og radio-programmene er som en livline for mange.

Strategisk misjonsvirksomhetEt så spesielt land som Nord-Korea krever også en spesiell måte å drive misjon på. Noreas samarbeids-partner understreker hvor viktig og strategisk radio-misjon er nettopp i dette landet. Fra Stillehavetsendes ni ulike typer program, blant annet et lovsangsprogram der sangene gjentas flere ganger i samme program. Dette gjøres for at lytterne skal huske dem best mulig. Et treårig bibelseminar på radio sendes også. Norea støtter et bibelundervis-ningsprogram som går flere kvelder i uka. Ordene som strømmer ut av radioen blir nøye notert ned eller tatt godt vare på i hjertene.

- Dere holder liv i min tro, forteller en av lytterne.- Jeg ber for dere og for mange andre av Guds medarbeidere som hjelper meg. Takk…

Page 8: Norea - Nr. 1 - 2013

8

Gjennom Norea støtter du kristent mediearbeid i fire verdensdeler og på nærmere 40 språk:

Over alle grenser

NORGE - radio og Superblink (barnas medieklubb)

JAPAN - radio og brevbibelskole

INDONESIA - radio og TV

KINA - radio og internett

NORD-AFRIKA - satellitt-TV (SAT-7)

MIDTØSTEN - satellitt-TV (SAT-7)

ALBANIA - radio (Prosjekt Hanna)

KAMBODSJA - radio (Prosjekt Hanna)

USBEKISTAN - radio (Prosjekt Hanna)

TURKMENISTAN - radio (Prosjekt Hanna)

ETIOPIA - radio (bl.a. Prosjekt Hanna)

KENYA - radio (bl.a. Prosjekt Hanna)

TANZANIA - radio (Prosjekt Hanna)

PERU - radio

BOLIVIA - radio

UNGARN - radio

ERITREA - radio

ELFENBENSKYSTEN - radio

NORD-KOREA - radio

Illustrasjonsfoto: Noreas arkiv

Page 9: Norea - Nr. 1 - 2013

9

Jeg ble kristen for åtte år siden, ved å se på SAT-7 PARS-programmene. Jeg kan huske en natt jeg hadde så vondt i øynene at jeg ikke kunne åpne dem. Jeg ba til Jesus og sa: «Dersom du er den sanne Gud, ber jeg deg om å gjøre meg frisk.» Så falt jeg i søvn. Da jeg våknet neste morgen, hadde jeg ingen smerter lenger. Jeg bestemte meg for å tro på Jesus. Jeg begynte regelmessig å følge programmene deres på TV, og jeg fortalte også familien min om Jesus. Nå er ti av mine familiemedlemmer kommet til tro på Kristus, og vi har dannet en cellegruppe i hjemmet vårt. (Respons til Norea-støttede SAT-7 i Midtøsten/Nord-Afrika)

Helt siden jeg begynte å lytte til sendingene deres, har jeg følt at jeg ikke får nok… Enkelte ganger er det som om budskapet trenger seg inn i hjertet mitt, som om det er talt direkte til meg. (Respons til Noreas samarbeidspartner Voice of Salvation på Taiwan)

Jeg er 29 år gammel og glad i Prosjekt Hanna og Jesus. Jeg vet at når jeg har tatt imot Ham, så trenger jeg ikke noe annet. Jeg er så glad for at dere har en så sterk trang til å hjelpe kvinner i min landsby. De fleste damene her er fattige og kunnskapsløse når det gjelder mange ting. Jeg vet at dersom de blir kjent med Prosjekt Hanna-programmene, så vil de få et bedre liv. Så takk igjen. Kanskje en dag vil dette bli en kristen landsby… (Respons til Norea-støttede Prosjekt Hanna i Kambodsja)

Page 10: Norea - Nr. 1 - 2013

10

Norea støtter Prosjekt Hanna i Turkmenistan og Usbekistan. Begge landene ligger langs den historiske Silkeveien – et område hvor det i dag er mye forfølgelse og kvinneundertrykkelse.

Av Astrid Frøysnes

Turkmenistan er på 19. plass på Åpne Dørers World Watch-liste, en liste som rangerer land medstor grad av kristenforfølgelse. Landet har 5,1 millioner innbyggere, og det antas at kun 2000-5000 av dem er kristne.

Diktatoren Berdy Mukhamedov styrer nasjonen, og han har skrevet sine egne åndelige veiledningsbøker som innbyggerne må studere. Dette skaper et forvrengt ver-densbilde for barna og de unge i landet. Selv om aktive islamistiske grupper er forbudt, er påvirkningen likevel sterk, melder Åpne Dører.

Kristne mest isolertAll form for kommunikasjon blir overvåket i Turkmeni-stan. Myndighetene utøver streng kontroll på befolk-ningen, og kristne utsettes for ransakelser, arrestasjoner, bøteleggelser og trusler om å miste både hjem og jobb.I et land som er isolert i forhold til resten av verden, lever de få kristne om mulig enda mer alene. De lider under mangel på kontakt og tillit til hverandre i det overvåkingssamfunnet som de er en del av. Kirken består derfor stort sett av isolerte smågrupper.

Hjertet i SilkeveienUsbekistan har en befolkning på 27,5 millioner mennesk-er, og cirka 5,2 % er kristne. Islam er den største

religionen i en autoritær republikk som styres av president Islam Karimov. Hovedstaden Tasjkent regnes for å være det kulturelle sentrum i Sentral-Asia og hjertet i Silkeveien. Byen ligger strategisk til mellom øst og vest, nord og sør og har vært møteplass for kulturer og handel gjennom tusener av år. Gjennom historien har landet blitt utfordret av tyrkere, persere, mongolere (Djengis-khan), arabere og bolsjevikere. Mange kriger, stridigheter og erobringer preger landet den dag i dag. Usbekerne er en sammensatt folkegruppe av blant annet mongoler, koreanere, russere, tyrkere, arabere og usbekere.

«Inviteres» til politistasjonenUsbekistan er på 16. plass på World Watch-listen til Åpne Dører. Alle kirker i landet må registreres, og det er bortimot umulig å få godkjennelser. Kristne utsettes for streng overvåking, blant annet i form av «invitasjoner» til politistasjoner for avhør dersom de driver evangelisering eller er ledere.

Mange kristne risikerer også å bli truet, trakassert og å miste jobben eller boligen sin. Ingen kirker som består av etniske usbekere har fått godkjent sine søknader om registrering, selv om den nasjonale evangeliske kirken

SENTRAL-ASIA:

Ensomme kristne langs Silkeveien

Langs Silkeveien ferdes fortsatt både mennesker og dyr på ulike måter. Foto: Astrid Frøysnes

Illustrasjonsfoto fra Turkmenistan: Noreas arkiv

Page 11: Norea - Nr. 1 - 2013

10

Hva er Sentral-Asia, egentlig?For mange er Sentral-Asia en ukjent del av verden. Etter oppløsningen av Sovjetunionen i 1991, utgjør Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan denne regionen. Endingen -stan er persisk for land.

Området ble delt vilkårlig inn i fem ulike unionsrepublikker ut fra sovjetisk forståelse av etnisk tilhørighet og skillelinjer. Slik ble mange av innbyggerne i Sentral-Asia skilt fra sine egne folkegrupper.

Langs SilkeveienRegionen har gjennom historien vært en viktig handels- og ferdselsvei mellom øst og vest, fra Kina til Tyrkia – også kalt Silkeveien. Det kunne ta en karavane opp til et år å legge bak seg de 6500 kilometerne langs denne veien. Silke var en av de største salgsvarene fra øst til vest, i tillegg til krydder, papir og jade. Fra vest kom ull, glass, elfenben og verdifulle metaller, før alle slags varer ble fraktet langs denne ruten.

Tyrkiske folkeslag invaderte området i middelalderen og utgjør det viktigste befolkningsgrunnlaget også i dag. Iranske folkeslag er den eldste kjente befolkningen, og persisk var inntil 1800-tallet det dominerende skrift- og kulturspråket i området. I tillegg brakte arabere med seg islam, som etter hvert ble den dominerende religionen i området. Fra 1800-tallet ble om-rådet en stadig større del av det russiske imperiet, med en kolonisering av russere, ukrainere og hviterussere. Med den russiske revolusjonen i 1917 fulgte en omfattende modernisering i et sterkt tradisjonsbundet Sentral-Asia.

Dagens samfunnMaktforholdene i alle disse landene preges fortsatt av ettparti-diktaturer med presidenter som alle har en fortid fra det sovjetiske kommunistpartiet. Klanvesenet og storfamiliene, som man trodde hørte fortiden til, har fått en ny blomstringstid. Dette rammer spesielt kvinner.

I Turkmenistan og Usbekistan er alle medier under total statlig kontroll, og politiske motstandere holdes fengslet.

er i vekst. Kristen litteratur konfisk-eres, og trykking og import av slik litteratur overvåkes med streng sensur.

I enkelte lokalsamfunn opplever kristne å få kuttet vann- og strømtil-førselen sin. Dette blir gjort i forsøk på å tvinge dem ut av landsbyen eller til å forlate sin tro. Nyomvend-te tidligere muslimer utsettes for et betydelig press fra familien.

Slår ned på all religiøs virksomhetDen økonomiske utviklingen i Usbekistan er dårlig, og landet sliter med utbredt korrupsjon. Samtidig gir økende misnøye og uro rom for religiøs ekstremisme. Myndighe-tene slår derfor til mot alle uregis-trerte religiøse grupper, ikke bare de kristne. Framveksten av islamistiske grupperinger møter også motstand, og muslimer blir fengslet for sin tro.

Usbekistan er også et av flere trans-ittland for narkotikasmugling fra Afghanistan, og bruk av narkotika er et økende problem blant usbekere.

Kilder: Åpne Dører og www.hvitserk.no

SENTRAL-ASIA: RUSSLAND RUSSLAND

KASAKHSTAN

USBEKISTANKIRGISISTAN

TADSJIKISTANTURKMENISTAN

11

Page 12: Norea - Nr. 1 - 2013

12

SENTRAL-ASIA: Kvinner lider

ÅpenhjertigEn usbekisk kvinne beskriver seg selv og sine medsøstre:

Den usbekiske kvinnen er en av de minst frigjorte kvinnene i Sentral-Asia, selv om hun er veldig begavet. Hun bærer mas-sevis av smykker og en Tubeteika, den tradisjonelle hatten. Hun er ofte tynn og har mørk, brun hud. Og hun er rask. Hun har gullbelagte tenner, elsker fargerike og skinnende klær, silkekjoler og fargerike kapper. Tidligere bar hun slør og en tradisjo-nell burka. En usbekisk kvinne er ofte vakker som ung, men det forsvinner med årene. Hun er kjent for å være høyrøstet og har mange barn.

Den sosiale situasjonen for en usbekisk kvinne er vanskelig. Hun må adlyde, har ingen rettigheter og må tie.

Hun er sårbar og blir utsatt for seksuelle overgrep. Hun blir utnyttet, kan ikke ha egne meninger, lever med begrensninger, har ingen verdi innenfor familien og er bundet av tradisjonene. Veldig få usbekiske kvinner tar utdanning på universitetsnivå. De læres opp til å ta seg av barn og hjem.

Det er to typer usbekiske kvinner: De som er veldig frigjorte, og de som er livredde for å bryte grensene i den mannsdominerte måten å styre på. De kjenner ingen egen-verdi, og mange tar sitt eget liv ved å sette fyr på seg selv.

Hovedrollen til en usbekisk kvinne er å være husmor. Hun beskytter hjemmet sitt som en festning. Hun gifter seg svært ung, og hun blir en husmor uten utdanning og mor til mange barn. Når tiden er inne, vil hun mishandle sine svigerdøtre slik hun selv ble mishandlet av sin svigermor.

En usbekisk kvinne vil aldri gjøre opprør. Hun er rolig, varmhjertet, lukket og noen ganger stolt, men generelt veldig generøs.

Kvinner i Sentral-Asia lever under sterk mannsdominans og har lite de skulle ha sagt. Storfamilien preger hele familiestrukturen, og vold i hjemmet er utbredt. Også fra svigermor til svigerdatter. Foto: Astrid Frøysnes

Page 13: Norea - Nr. 1 - 2013

SENTRAL-ASIA: Kvinner lider

Åpenhjertig

13

Vanskelig bønnearbeid

- Jeg ønsker virkelig en ny begynnelse for Prosjekt Hanna i Sentral-Asia, og jeg er takknemlig for at vi nå er i gang, forteller Marli Spieker, som er grunnlegger og leder av det internasjonale kvinneprosjektet til TWR (Trans World Radio).

For ikke lenge siden deltok hun på en samling for flere Prosjekt Hanna-team på et trygt sted i området. Kvinner fra alle de fem sentralasiatiske landene kom for å lære mer om Håpets Kvinner-programmene og om prosjek-tet generelt. - Min hovedoppgave var å oppmuntre hver enkelt til å jobbe grundig og mer med utviklingen av et bønne-nettverk i hvert enkelt land, forteller Spieker.- Bønnedelen av arbeidet har dessverre vært svak her, understreker hun.

Å etablere bønnenettverk med utgangspunkt i en internasjonal bønnekalender er en av grunnpilarene i Prosjekt Hannas arbeid. Men i Sentral-Asia kan det være svært risikofylt. I noen av landene er det forbudt med kristen litteratur, som en bønnekalender er.

I land som Turkmenistan og Usbekistan er det heller ikke lov å samle seg om kristen virksomhet. Dermed er det både farlig og nesten umulig for lytterne å møtes i grupper for å be sammen og støtte hverandre. Møter for Prosjekt Hanna-teamene må foregå på helt andre arenaer og steder for ikke å vekke mistanke.

Egen bønnekoordinator Marli Spieker har nå ansatt en egen bønnekoordinator for Sentral-Asia, som skal holde kontakt med teamene og veilede underveis i utviklingen av et viktig bønne-arbeid også der.

I et av landene som Norea støtter, fins det ingen bønnegrupper. Og det er nærmest umulig å distribuere bønnekalendere der. Viktigheten av bønn for dette landet er ekstra stor.

- Forholdene i Sentral-Asia er ekstremt utfordrende, understreker Marli Spieker. - For Prosjekt Hanna har de skapt mye ustabilitet og ført til stadig nye produksjonsteam som har oppholdt seg i en annen del av verden. Det har vist seg ikke å fungere, sier hun alvorlig.

Å få noen til å produsere Håpets Kvinner i området, er en stor utfordring framover – og også et viktig bønne-emne.

Norea støtter produksjon av Håpets Kvinner på usbekisk og turkmensk, og programmene blir lyttet til i flere land. På grunn av den store risikoen ved å gi respons, kom-mer det svært få av dem. Likevel vet vi at folk lytter. Her er et utdrag fra én tilbakemelding:

«Jeg ber dere sende meg boka dere leser fra i Håpets Kvinner, Bibelen. Jeg kan ikke få tak i den. Hjertet mitt får den trøsten og omsorgen det lengter etter fra versene som dere leser i programmet.» (Håpets Kvinner-lytter)

Prosjekt Hanna-leder Marli Spieker har besøkt kvinner i Sentral-Asia for å gi inspirasjon, oppfølging og opplæring. De lever med store utfordringer og kan risikere både hjem og liv ved å drive kristen virksomhet. Foto: Astrid Frøysnes

Av Astrid Frøysnes

Prosjekt Hanna har i nærmere ti år sendt radioprogrammet Håpets Kvinner på de fem sentralasiatiske språkene. Men å etablere bønnegrupper er både farlig og nesten umulig.

Page 14: Norea - Nr. 1 - 2013

1414

På Åpne Dørers World Watch-liste finner vi flere land der Norea støtter mediearbeid. Dessverre ser vi at nasjoner i Afrika, som lenge har vært åpne for misjonsvirksomhet, nå er inne på listen over land der kristne forfølges.

Av Astrid Frøysnes

Et av de nye landene er Tanzania, som ligger på 24. plass på World Watch-listen for 2012. Listen rangerer land med stor grad av kristenforfølgelse. Hovedårsaken til at Tanza-nia nå har havnet der, er utbredelsen av ekstrem islam, forteller Åpne Dører.

Landet har en majoritet av kristne, og i følge partnere som Norea har hatt der inntil nylig, har det stort sett vært en fredelig sameksistens mellom kristne, muslimer og andre religiøse. Muslimer som har konvertert til kristen tro lever likevel under vanskelige forhold, og utbredelsen av det såkalte «House of Islam» (områder hvor muslimer er i flertall) øker.

Kirken forsvinnerPå øya Zanzibar, som har eget selvstyre, foregår det stadig mer alvorlige hendelser som kirkebranner og drapstrusler rettet mot kristne ledere. Målet skal være å utrydde alle

kristne fra øya. Åpne Dører anser kirkens framtid der som svært vanskelig og frykter at kirken etter hvert vil forsvinne helt.

Det som skjer på Zanzibar, sprer seg også til fastlands- Tanzania, om enn ikke i samme omfang. Det fremmes nye krav gjennom fornyelse av landets grunnlov, og enkelte grupper bestreber seg på å få strategiske posisjoner i sam-funnet. Også på fastlandet mener Åpne Dører at kirken vil møte store utfordringer i tiden som kommer.

Styrker tanzanianske kvinnerDen internasjonale kvinnesatsingen Prosjekt Hanna star-tet opp i Tanzania etter initiativ fra Norea. Fra oppstarten i 2009 og fram til nå har arbeidet hatt en voldsom vekst, og det er dannet en rekke bønnegrupper for radiolyttere landet over.

Foto

: Dre

amst

ime.

com

Forfølgelse også i kristne land

Page 15: Norea - Nr. 1 - 2013

15

Foto

: Dre

amst

ime.

com

FORFØLGELSE«Forfølgelse er i menneskerettighetssammenheng en grov form for diskriminering der myndigheter eller maktpersoner foretar gjentatte overgrep mot enkeltpersoner eller grupper.»

Kilde: Store norske leksikon

VIKTIG STEMME: Prosjekt Hanna-ansatte Agnes Ngua (til venstre), Eunice Mumo (midten) og Patience Walegwa gjør en svært viktig innsats for kvinner i Kenya. Her produserer de radioprogrammet Håpets Kvinner, som blant annet når kvinner i kystområdene med evangeliet. Islam brer om seg i de samme områdene, men Prosjekt Hanna bidrar til store forandringer i manges liv. Foto: Astrid Frøysnes

15

Prosjekt Hanna-satsingen i Tanzania står overfor store utfordringer. Samtidig er grupper med en form for myn-dighetsansvar i landet positive til arbeidet. Det styrker kvinners stilling i samfunnet og gir barna bedre oppvekst-forhold.

Ekstrem islam i kystområdeneNår det gjelder Kenya, støtter Norea radioarbeid rettet mot kystområdene. Det er nettopp der, og nordøst i landet, at den største utfordringen ligger. Ekstrem islam brer om seg langs den afrikanske østkysten, og islamistgrupper tar seg over grensen fra Somalia. I følge Åpne Dører utsettes kristne ledere for stort press, og det har foregått både kjøp av kristne ledere og kidnappinger av katolske nonner og hjelpearbeidere i nordøstområdet.

Kvinner samles i bønnegrupperMidt i denne virkeligheten, dannes det gjennom Prosjekt Hanna og radioprogrammet Håpets Kvinner en rekke bønnegrupper. Kvinner samles for å støtte hverandre, lese i Bibelen og be. De lokale Prosjekt Hanna-medarbeiderne følger gruppene tett og bidrar til at kvinnenettverkene ut mot kystområdene blir sterke. Kvinnene og deres familier utvikler både sin kunnskap og sitt kristenliv. Mange lyttere forteller om store forandringer i sitt eget liv og i familieliv-et, som følge av Prosjekt Hanna.

TiLBAKEMELDiNGER PÅ PROSjEKT HANNAS ARBEiD:

Kvinne i Tanzania:Jeg heter Martina. Jeg takker Gud for at jeg har oppdaget Prosjekt Hanna. Jeg har vært besatt av onde ånder, uten å vite om det selv. Mennesker jeg møtte mente jeg var aggressiv, negativ og uhøflig. En dag ble jeg med i ei bøn-negruppe gjennom Prosjekt Hanna, og mens bønner ble bedt, opplevde jeg å bli satt fri fra det som bandt meg. Jeg er nå både gladere og mer harmonisk. Jeg liker å prate med og være sammen med mennesker – og jeg elsker å være med i Prosjekt Hanna-bønnegruppa.

Kvinne i Kenya:Takk for at dere lager dette kvinneprogrammet for oss. Jeg mistet min førstefødte for en tid tilbake på grunn av diaré og uttørking. Dersom jeg hadde visst den gang det jeg vet i dag om denne sykdommen, kunne jeg kanskje reddet barnet mitt. Dere er flinke til å støtte og oppmuntre kvinner. Må Gud hjelpe dere i arbeidet deres!

TROSFRiHETArtikkel 18 i Erklæringen for menneskerettigheter sier: «Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religions-frihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer.»

Kilde: FN-Sambandet

Page 16: Norea - Nr. 1 - 2013

Superblink

i farta

• Blei lansert i 2006, men er ei vidareføring av Blåveisen barneblad frå 1882 og Barnas Kassettklubb frå 1981

• Blir drive av Norea Mediemisjon og Norsk Luthersk Misjonssamband i samarbeid med Indremisjonsforbundet

• Klubbmedlemmene får åtte blad og tre CD-ar i posten kvart år og tilgang til ein trygg nettstad

• I sommar er Superblink å treffa på diverse stemner og bibelcampar, f. eks. under JesusKvinner Nordisk i Oslo, Oase i Kristiansand, Sørlands-sommer på Drottningborg, Kvitsund bibelcamp og Fangekasa bibelcamp.

• Superblink er eit godt gavetips til eit barn du er glad i!

Sjekk superblink.no

Sidan 2006 har Superblink vore på banen og gitt barn både i inn- og ut-land bibelkunnskap og gode opplevingar på ulike måtar. I mediebransjen går utviklinga fort, og Superblink er på full fart inn i nytt farvatn.

Då Superblink starta for sju år sidan, visste me ikkje om verken smarttelefonar eller nettbrett. No har dette blitt ein del av kvardagen i stadig fleire heimar, og me vil gjerne at Superblink skal vera tilgjengeleg også på desse nye plattfor-mene. Derfor har me sett i gang ein fornyingsprosess der det som i dag er Superblinkland på internett, blir erstatta med nye løysningar som også vil fungera på telefonar og nettbrett.

Hovudfokuset i det nye Superblink på nett vil vera trusopplæring. Det er viktig at barna får læra om kva Bibelen fortel og få eit nært forhold til Jesus. Derfor vil ein større del av dette innhaldet vera tilgjengeleg også for dei som ikkje er medlemmer.

Me har og ein tanke om at Superblink kan komma på fleire språk enn norsk. Klubben har allereide medlemmer i 16 land utanom Noreg, men det er barn som forstår norsk. Dersom me kunne fått laga ein engelsk versjon av klubben, ville langt fleire fått gleda av å vera med.

Av Brit Kari Urdal

Hei kjære Superblink.

Jeg ville bare fortelle dere at den

nye påske-CD-en var kjempegod!

Jeg har hørt den minst åtte ga

nger til nå!

Jeg elsker å høre på Superblink-CD-ene

og jeg digger å lese Superblink-bladet.

Jeg må si dere gjør en veldig god jobb.

Jeg elsker Superblink!

Hilsen Miriam

16

Page 17: Norea - Nr. 1 - 2013

KOm INNOm, ELLER VæR På

HELE SØRLANDSSOmmER!

Vi sees!

Ta med deg hele familien og opplev meningsfulle sommerdager på Sørlandet! Sørlandssommer tilbyr morgensamlinger kl. 10.00 og kveldsmøter kl. 19.30. Under morgensamlingene er det bibeltime for de voksne og eget opplegg for barna og tenåringene. Kveldsmøtet er en fellessamling for alle.

Sørlandssommer 2013 byr også på en rekke sommeraktiviteter i skjærgården, konsert med gruppa 3G og besøk av barneevangelist Jarle Waldemar. Du vil også bli bedre kjent med Noreas mediearbeid.

BestillingPå Drottningborg kan du bo i campingvogn/telt eller internatrom. Ring 37 25 77 77 dersom du ønsker å reservere rom eller campingplass. Du kan også skrive til [email protected]

Maten kan du ordne selv, eller du kan bestille fra vårt kjøkken. Måltidene bestilles ved ankomst eller påmelding.

Se norea.no for prislister og mer detaljert program.

15. - 21. juli 2013

Fellesskap, hygge og nye venner. Bli med på Noreas bibelcamp på Drottningborg i Grimstad 15. - 21. juli.

Svein Anton Hansen er bibeltimeholder under hele Sørlandssommer

Barneevangelist Jarle Waldemar kommer lørdag 20. juli

Gruppa 3G fra Kristiansand holder konsert fredag 19. juli

17

Page 18: Norea - Nr. 1 - 2013

1818

Med tilgang til internett, kan du lytte til Norea uansett hvor du befinner deg.

Mange lurer på nettopp dette. Svaret er at det vil variere fra radio til radio, men flere av dem fungerer slik:

Radioprogrammene til Norea sendes på omlag 40 norske lokalradioer, men det er slett ikke alle som får dem inn eller som vet når de er på lufta. På Noreas nettradio får du hver eneste direktesending og alle programmene. Og det er Norea som har valgt musikken som sendes innimellom. Det spiller heller ikke noen rolle hva klokka er,nettradioen sender hele døgnet.

Arkivskatter og familieutfordringerLyttere som husker Noreas oppstart og forkynnerne som var med den gang, kan glede seg over programposten Forkynnelse fra vårt historiske arkiv. Der får du høre talere som Tormod Vågen, Øivind Andersen og Ludvig Hope, for å nevne noen. Noreas nyeste program – og kanskje Norges eneste familieprogram på radio - iFamilien, tar for seg utfordringer i familiers hverdagsliv og tema som blant annet tro i hjemmet, grensesetting og mediebruk.

Du kan lytte til Noreas nettradio dersom du har internett på datamaskinen din: norea.no/nettradio eller på mobiltelefonen og andre mobile enheter: m.norea.no. Du kan også bruke en internettradio.

Norea-sendingerhele døgnet

Hvordan finne Norea på en internettradio?

• Koble til strømkabel og bredbåndstilgangen fra bredbåndsboksen på baksiden av radioen. Har du trådløst nettverk, kan du bruke dette.

• Trekk ut antennen.

• Skru på radioen på framsiden. Displayet vil vise at radioen søker etter nettverk.

• Velg hvilket nettverk som er ditt. Skriv inn navn på nettverksnøkkel (ord som du selv har valgt) og radioen vil lete etter forbindelse til internett.

• Menyen vil deretter vise: ”All stations” eller ”Stasjoner.” Når du går videre må du velge mellom ”Sjanger” og ”Land”. Velg for eksempel ”Land” og vri til du finner Norge og deretter Norea Radio. Under sjanger vil du finne Norea Radio i kategorien «Christian Contemporary» eller «Religious».

• Finn deretter en knapp på radioen med tallet 1 og trykk på denne. Da blir Norea Radio lagret som førstevalg. Du kommer da automatisk dit når du slår på radioen neste gang.

Internettradio får du kjøpt i elektronikkbutikker, og prisen er fra 1000 kroner og oppover. Vi anbefaler å kjøpe en kombinasjonsradio som gir deg mulighet til å ta inn både FM-sendinger, internettradio og DAB-sendinger. Et eksem-pel på en slik er Pinell Supersound II.

NORGE:

Page 19: Norea - Nr. 1 - 2013

1919

Sendeplan for Noreas nettradiomANDAG – FREDAG:07:00 Morgensendingen Syv-te-ni (med riksnyheter)09:00 Andaktsprogrammet Over en åpen bibel10:00 Forkynnelse fra vårt historiske arkiv13:00 Direktesendingen Noreamagasinet15:00 Musikk og kortandakter18:00 Noreamagasinet21:00 Noreamagasinet23:30 Samtaleprogrammet Møteplassen (fra vårt arkiv)02:00 Andaktsprogrammet Over en åpen bibel04:00 Forkynnelse fra vårt historiske arkiv

Andre sendinger:

TIRSDAG:09:00 Samtaleprogrammet Møteplassen 14:30 Møteplassen 17:00 Møteplassen

TORSDAG (partallsuker):14:30 Samtaleprogrammet iFamilien19:30 iFamilien22:30 iFamilien

LØRDAG:09:00 Opplæring – bibelundervisning ved webpastoren

SØNDAG:09:00 Samtaleprogrammet Møteplassen 11:00 Tale ved ulike forkynnere20:00 Tale i reprise

Webpastor Asbjørn Kvalbeins betraktninger og kortandakter hører du gjennom hele døgnet. Mellom programmene sender vi kristen sang og musikk.

norea.no/nettradiohele døgnet

RESPONSIRENE KLEPPE HØGETVEIT, BERGEN:

- Noreas program gir både inspirasjon og informasjon. Over en åpen bibel gir meg daglig vitamininnsprøyting for sjela. Andakten bygger meg opp og sangen kan jeg gå og tenke på resten av dagen. Møteplassen lar meg møte mennesker som både berør-er og utfordrer meg. Programmene gir meg håp - og aller sterkest er det å få høre om mennesker som har gitt livet sitt til Jesus. Foto: Privat

VIRGINIJA mELHUS, VANVIKAN I NORD-TRØNDELAG:

- Jeg lytter både på nettradioen og på FM - og jeg liker alt! Både den kristne musikken, oppmuntringene og det som deles fra Bibelen.

Programmene får meg til å fokusere på Jesus. Jeg kjenner ingen kristne som jeg er sammen med der jeg bor, så Norea betyr utrolig mye for meg. Foto: Privat

INGUNN BØ, RANDABERG I ROGALAND:

- Jeg synes Norea sender mye fin musikk, og jeg setter pris på å få misjons-informasjon og aktualiteter fra kirke- og bedehusliv. I sommer vant jeg en internettradio i en Norea-konkurranse. Den står på hver eneste dag. Foto: Privat

NORGE:

Page 20: Norea - Nr. 1 - 2013

20

Si-REISER er kristenfolkets egen turoperatør med over 33 års erfaring. Våre turer finner du i våre kataloger som du bestiller på tlf. 70 17 90 00 eller på vår hjemmeside:

www.si-reiser.no

I natursk jøne omgjevnader f inn du oss . Ta ut på dagsutf lukt t i l

Tro l lst igen og Ge irangerf jorden!Kontakt oss for gode sommart i lbod!

Tlf: 57 87 49 90 E-post: [email protected]å også: www.innvikfjordhotell.no

Kvavik, 4580 Lyngdal - Tlf: 38 34 53 08 - Mobil: 909 85 175www.ildstedet.no

Landes Begravelsesbyrå AS

Mobil døgnvakt90098006

Farsund38391550

Lyngdal38341071

Flekkefjord38321122

Mandal38265287

- Når du trenger oss -

Page 21: Norea - Nr. 1 - 2013

21

Gaveartikler - musikk - filmer - veggdekorBibeltrekk - bibelrekvisita - notisbøker

Armbånd - smykker - nøkkelringerW.W.J.D-artikler + masse mer!

SKANDINAVIAS STØRSTE NETTBUTIKK INNEN KRISTNE GAVEARTIKLER!

www.primamusic.no

Å besøke en gjenbruksbutikk er som å gå på skattejakt! Du kan finne noe du har ønsket deg. Og du kan komme over noe du ikke har tenkt på, men som du bare må ha. Alt får du for en rimelig penge – og du støtter viktig hjelpearbeid i andre verdensdeler!

• BesøkNLMsgjenbruksbutikker,somfinnesfølgendesteder: Bergen, Dokka, Eidsvoll, Fagernes, Finnsnes, Fræna, Halden, Hamar, Kleppe, Kristiansand, Kvinesdal, Lillesand, Løken, Orkdal, Rennesøy, Røra, Sandefjord, Sarpsborg, Stord, Tromsø, Trondheim, Varhaug, Ørsta, Åkra, Ålesund og Ås.

• Du finner oss også på nett; misjonssentralengjenbruk.no.

• I administrasjonen: Daglig leder Sveinung Lianes tlf. 90770319 og administrasjonsleder Bjarte Rydland tlf. 41247604

Page 22: Norea - Nr. 1 - 2013

Bønnesiden

Bønneemner fra NoreaNord-Korea: • Be om forandring i landet, om at leder Kim Jong-

un og hans medarbeidere må se at måten de sty-rer på ødelegger både dem selv og innbyggerne.

• Be om at sentrale ledere må bli kjent med evan-geliet og frelsen i Jesus Kristus.

• Be om beskyttelse for de kristne, og om at de må få det åndelige påfyllet som de lengter etter.

• Takk for muligheten til å gi nordkoreanere evan-geliet gjennom radiosendinger fra utlandet.

Sentral-Asia:• Be om at Gud må kalle radioprodusenter til

Prosjekt Hanna. Be også om muligheter til produksjon av program lokalt, og om beskyttelse for produsentene.

• Be for de mange kvinnene som lider. Be også om at Gud må skape forandring, slik at både menn, svigerforeldre og barn kan verdsette kvinnene.

• Takk for at Prosjekt Hannas radioprogram når fram og gir glimt av håp.

Barn har mye de vil snakke med Gud om. Hver uke får Norea og NLMs medieklubb Superblink mange henvendelser fra barn som vil takke og minne Gud om noe de tenker på.

Kontakt oss:Tlf. 38 14 50 00 eller [email protected]

Takk Gud, for at du gir meg det jeg trenger. (Gutt 9 år)

Jeg synes det er så leit at barn sier stygge ting til hverandre. Ønsker hjelp til å be om at alle må være snille. (Gutt 5 år)

Kjære Gud, jeg er så glad for at du er i mitt hjerte og for at du passer på meg. (Jente 8 år)

Gud, jeg beklager alle dumme ting jeg har gjort. Jeg takker for alle ting du har gjort for meg. Jeg håper jeg lever lenge og at jeg lever trygt uten noe krig i landet vårt. (Gutt 8 år)

Vær ikke bekymret for noe! Men legg alt dere har på hjertet, fram for Gud. Be og kall på ham med takk.” (Fil 4,6)

Illu

stra

sjo

nsf

oto

: Dre

amst

ime

Noreas forbønnstjenesteBønnen er et viktig redskap som er gitt oss av Gud selv. Derfor kan vi med stor frimodighet legge våre tanker, bekymringer, gleder og sorger over på Han som har all makt i himmel og på jord.

I Norea vil vi gjerne være med deg i takk og bønn. Hver fredag fra kl. 9.30 - 11.30 har to av våre ansatte forbønnsvakt og tar imot bønneemner på telefon. Du kan også sende inn bønneemner på e-post.

Noreastaben ber i fellesskap for disse bønneemnenehver fredag ettermiddag og mandag morgen.

22

Page 23: Norea - Nr. 1 - 2013

23

Jeg satt en kveld og så på TV, som jeg så ofte gjør. Det er ikke med stolthet jeg sier at det var programmet som går på TV2 i halv åttetiden hver ukedag, men ja - jeg så på en episode av Hotel Cæsar. Ofte kan jeg se på TV-serier uten å la meg «påvirke,» men denne kvelden ble jeg helt satt ut. Dialogen i programmet berørte temaet gudsbilde og livet etter døden, og her er et kort utdrag:

... Hvem er Gud? Noen mennesker har Gud i seg. De er gode, de er fulle av alt det flotte og fine, av varme, det beste. Hva vi tror, er ikke viktig. Det er hva vi gjør, og det vi gjør er den vi er... Det å dø, det er bare å synke inn i dette ufattelige gode og ubegripelige. Det er det som skjer...

Det som gjorde denne scenen så sterk for meg, er at jeg tror den beskriver hva mange i vårt samfunn tenker. Den gjen-speiler manges virkelighetsbilde.

Ofte kan vi passivt la oss «fôre» med alt mulig av livssyns-trender, uten egentlig å registrere det selv. Vi glemmer påvirk-ningskraften som media har. De fleste andre som så på denne

Cæsar-episoden, tenkte nok sikkert at den bare inneholdt en scene med noe «kristne greier.» Det i seg selv er trist. Mange i vårt eget land ser bare det gudsbildet som blir forvrengt og presentert slik som i Hotel Cæsar.

Vi kan velge å slå av TV-en og tenke «huff så leit.» Men vi kan også bruke det vi ser som en innfallsvinkel imøte med dem som ikke kjenner Jesus i vår hverdag. Vi kan fortelle dem hvem Gud egentlig er. At Gud er allmektig og har skapt himmel og

jord, at Han har skapt oss i sitt bilde og med en unik verdi, og at eneste veien til en evighet med Ham er gjennom troen på Jesus Kristus.

En uvanlig kveld

på sofaen

TIL ETTERTANKE

Jesus sier: «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Far uten ved meg.» Joh 14,6 (Bibelen 2011)

Av Karen Margrethe Klausen

Ofte kan jeg se på TV-serier uten å la meg “påvirke,” men denne kvelden ble jeg helt satt ut.”

Karen Margrethe Klausen er ansatt i Norea Mediemisjon.

Foto: Synnøve K. Vatne

Page 24: Norea - Nr. 1 - 2013

Bli fast giver-

vinn misjonsreise!

Foto: Per Birkeli

Alle som blir fast giver til Norea før 31. august 2013 (200 kroner i måneden eller mer), blir med på trekningen av en opplevelsesrik tur til et av våre prosjektland.

Norea organiserer turen og ordner med reise og overnatting.

Dersom du allerede er fast giver (via AvtaleGiro), kan du bli med i trekningen ved å øke det månedlige beløpet med 200 kroner eller mer.

Vinneren trekkes ut 30. september.

Finn skjema for givertjeneste på norea.no eller kontakt oss på tlf. 38 14 50 00 eller [email protected]