Top Banner
Lähetysnäky E V A N K E L I U M I K A I K K I I N M A I H I N 3/2010 Lester Sumrall Lähetyspioneerin elämä innostaa ja opettaa Thaimaa Nehemee ja Rattirat vievät sanomaa eteenpäin Perun Apurimac Ketsualaisille hoitoa ja evankeliumia sydän Jumalan sykkii rakkautta – jokaista maapallon ihmistä kohtaan
16

Lähetysnäky 3/2010

Mar 29, 2016

Download

Documents

EKM - Evankeliumi Kaikkiin Maihin -lähetysjärjestön ilmainen tiedotuslehti.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Lähetysnäky 3/2010

LähetysnäkyE v a n k E L i u m i k a i k k i i n m a i h i n

3 / 2 0 1 0

Lester Sumra l lLähetyspioneerin elämä

innostaa ja opet taa

ThaimaaNehemee ja Rat t i ra t

vievät sanomaa eteenpäin

Perun apur imacKetsualais i l le

hoi toa ja evankel iumia

sydänJumalan

sykk i i rakkaut ta – joka ista maapal lon

ihmistä kohtaan

Page 2: Lähetysnäky 3/2010

S a n ap ä ä t o i m i t t a j a l t a

EKM:n pj .Tom Lipkin

L ä h e t y s n ä k y3 / 2 0 1 0Lähetys jär jestö EKM -

Evanke l iumi Kaikk i in

Maih in ry:n i lmainen

t iedotus leht i

Pääto imi t ta ja :

Tom L ipk in

2 PÄÄk iRJO iTuSEnsimmäinen lähetyskäsky

3 aJankOhTa iSTaNäin EKM evankelioija auttaa

4 uSkaLLa ELÄÄSe , m i tä e l ämä l l äs i t ee t , on l ah jas i Juma la l l e

6 GLORY BaCkman Kahdesti armahdettu – vankilasta evankelistaksi

8 Tha imaaNehemee j a Ra t t i r a t Phawcome es ime rkke i nä

10 PERun aPuR imaC Sairaanhoitaja ja lääkäri saavat paikan

12 a ikammE i Lm iÖ iTÄJohtajuuden varjopuoli

14 LÄhETYSP iOnEER iTL. Sumrall in (1913-1996) elämä innostaa ja opettaa

Tämän lehden tek i jö i tä :

Tom L ipk in, Dav id Ster l ing,

Anki Sandvik, Juha Kotisaari,

Kati Lillbacka, Glory Backman

Tai t to : Kat i L i l lbacka

Paino:

Ykkös Offset Oy, S ingsby

Ti laukset , pa laute ja

oso i t teenmuutokset :

EKM, Myl lykatu 15

65100 VAASA

Puh (06) 317 6000

tekst iv iest i t :

044 017 6000

[email protected]

www.ekm.nu

Pankkiyhteydet :

Sp Aktia: 497010-217832

IBAN: FI04 4970 1020 0178 32

BIC: HELSFIHH

Sampo Pankki:

800017-70320192

IBAN: FI22 8000 1670 3201 92

BIC: DABAFIHH

keräys lupanumero :

OKH 682A

Ahvenanmaa:

260 K14

3/2010

LähetysnäkyS i S Ä L L Y S

R aamatun ensimmäinen lähe-tyskäsky löytyy 1. Mooseksen kirjasta 1:26: ”Olkaa hedelmäl-

liset ja lisääntykää ja täyttäkää maa ja tehkää se itsellenne alamaiseksi”. Maan päällä oli tuolloin vasta kaksi ihmistä. Jumala olisi voinut, niin halutessaan, kahden ihmisen sijaan luoda kaksi mil-jardia ihmistä. Jumala valitsi kuitenkin, että inhimillinen elämä menisi eteenpäin ihmisten välityksellä. Kun Jeesus antaa lähetyskäskynsä Mattaeuksen evanke-liumissa 28, periaate on sama; hengelli-nen elämä leviää ihmisten kautta.

Noin ulkoapäin katseltaessa Jeesuksen opetuslapset olivat kaikkea muuta kuin täydellisiä. Heillä oli sisäinen epäuskon taistelu (lue esim. Markus 16). He pel-käsivät muita ihmisiä ja kokoontuivat lukittujen ovien takana. He taistelivat kutsumuksensa kanssa. Tavallaan he olivat hyvin inhimillisiä. Kuitenkin Jee-sus antoi heille tehtävän tehdä kaikista kansoista hänen opetuslapsiaan!

Salaisuus siihen, että evankeliumi tuli menestyksekkäästi julistetuksi, ei ollut heidän oma hurskautensa (Apt. 3:12) vaan se tosiasia, että Jeesus itse lupa-si taata evankeliumin menestyksen. Sama lupaus koskee tämän päivän lä-hetystyötä. Jeesus lupasi itse olla mu-kana ja vahvistaa lähetystyön ihmein ja merkein. Me emme ehkä tiedä tai osaa kaikkea lähetystyöhön liittyvää, mutta opetuslapset olivat Matteuksen evankeliumissa 28 samassa tilanteessa.

Heille lähetystyö oli sydämen asia, ai-van niin kuin se on meillekin.

Eivät enkelit saaneet näitä lupauksia, vaan ihmiset - sellaiset kuin sinä ja minä. Me olemme Hänen työtovereitaan. Olemme saaneet Hänen elämäänsä ja tahdomme antaa tätä elämää eteenpäin. Tämä ei ole koskaan merkinnyt sitä, että kaikista tulisi muihin maihin muuttavia lähetystyöntekijöitä, vaan että me kaikki tavalla tai toisella olisimme mukana.

Jokin aika sitten saimme Intiasta Love India -järjestöltä viestin, joka oli kii-tollisuudenosoitus siitä taloudellisesta tuesta, jota EKM on osoittanut Delhin slummi-alueen lastenkodille ja lapsille. Tämä kiitos kuuluu teille kaikille, joilla on sydän EKM:n työtä kohtaan.

Näky evankeliumin levittämisestä tulee aina pysymään, siihen saakka kunnes Jeesus tulee takaisin. Ei lähetyskäskyä annettu vain muutamille harvoille. Ei, se koskettaa meitä kaikkia. Ehkä sinun osuutesi on antaa rohkaisu tai lahja. Ehkä Jumala asettaa tietyt työmuodot tai maat sydämellesi, että voisit näiden puolesta rukoilla. Ehkä jotkut teistä saatte etuoi-keuden johdattaa ihmisiä muissa maissa elävään uskoon. Kukaan ei tarkkaa mää-rää tiedä, mutta ehkä 4 tai 5 miljardia ihmistä edelleenkin tarvitsee henkilö-kohtaista uskoa koko ihmiskunnan pe-lastajaan Jeesukseen Kristukseen. Teh-käämme oma osuutemme lähetystyössä – kunnes kaikki ovat kuulleet. •

Ensimmäinen lähetyskäsky

Page 3: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 3

Kiitos tuestasi ja

esirukouksistasi!

Tiedämme, että Jumala ja Pelastajamme tuo

toivoa. Näemme ihmisten pelastuvan,

työ menee eteenpäin

ja seurakunta kasvaa

sekä hengellisesti

että fyysisesti.

Pastori Nihad Salman,

Immanuel Church of

Bethlehem

Kampanja Kaakkois-Aasiassa

synnytti pysyvää hedelmää!

Ennen kampanjaa alueen

suurimpia johtajia teetä

valmistavassa yrityksessä

oli häirinnyt paikallisia

kristittyjä.Kampanjamme

aikana tämä mies pelastui

ja parantui. Mies käy nyt

perheineen seurakunnassa.

Paikallinen pastoriDavid Billströmille,Pioneer Misson

New Delhin lastenkodissa on meneillään suuri laajennusprojekti. Tämänhetkiset tilamme eivät riitä auttamaan kaikkia hätää kärsiviä lapsia. Kiitos tuestasi tälle lastenkodille!

Pastori Jey Jeyaseelan,Love India Evangelical Trust

Lähetysnäky 3/2010

kamPanJaT Ja RaamaTTukOuLuT

Levitämme evankeliumia ja koulutam-me evankeliumin työntekijöitä. Viimek-si tuimme kampanjoita Sri Lankassa ja Deli Tuassa, Indonesiassa. Evan-keliumin työntekijöitä olemme tämän vuoden aikana kouluttaneet raamattu-kouluissa Indonesiassa, Thaimaassa ja Keniassa. Tähän mennessä vuoden 2010 aikana näihin kohteisiin on yh-teensä voitu panostaa 25 050 euroa. •

LaSTEnkODiT

Autamme lastenkoteja Keniassa (Kisii, Nyabisimba) ja Intiassa (New Delhi). Lapset saavat kodin, ruokaa, vaatteita ja opetusta. Tähän mennessä vuoden 2010 aikana olemme uskollisten tukijoiden ja partnereiden ansiosta voineet auttaa näitä lastenkoteja ja slummilapsia yh-teensä 9 150 eurolla. •

EvankEL iumin TYÖ iSRaEL iSSa

Tuemme evankeliumin työntekijöitä Jerusalemissa (Beit Hayeshua), Tel Avi-vissa (Messiaaninen lähetyskeskus Du-git) ja Betlehemissä (Immanuel Church of Bethlehem). Tähän mennessä vuoden 2010 aikana näihin kohteisiin on yh-teensä lähetetty 3 800 euroa. •

Näin EKM evanke l io i ja aut taa

Kiitos, että saavutat ja autat kanssamme!

Lähetysevanke l is ta

Dav i D B i L LSTÖm Ruots is taLa 30.- su 31 .10. TamPERE, Treen kr is t i l l inen Yhte isö T i 2 .11 . v iRRaT, vapaaki rkko-srkke 3.11 . kERava, Ci tyseurakuntaTo 4.11 . R i ih imÄki , uskon Yhteys-srkPe - Su 5.-7.11 . kuOPiO, metro-srk katso tarkemmat kokousajat pa ika l l isest i .Tervetu loa kuu lemaan hyv iä uut is ia !

Page 4: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 4Sivu 4 Lähetysnäky 3/2010

uskal la elääTeks t i : Tom L ipk in

Käännös : Kat i L i l l backa

”E lämä on Jumalan lah ja

s inu l le . Se, mi tä e lämäl läs i teet , on s inun lah jas i

Jumala l le ”

Page 5: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 5Lähetysnäky 3/2010

Nuorena kristittynä luin jostakin sanonnan: ”Elämä on Jumalan lahja sinulle. Se, mitä elämäl-

läsi teet, on sinun lahjasi Jumalalle.” Katsokaamme lähemmin ensiksi mai-nittua; elämäsi on Jumalan lahja sinulle. Aivan niin kuin vanhemmat iloitsevat lapsistaan näiden huokuessa innostusta, elämää ja iloa, myös meidän Isämme iloitsee nähdessään lastensa säteilevän tällaista elämää.

uska l l a o l l a oma i t ses iTotta kai elämässä on velvollisuuksia ja haasteita, mutta elämä itsessään on paljon enemmän! Jeesus sanoi: ”Minä olen tullut, että teillä (myös Lähetys-näky-lehden lukijoilla) olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys.” Ollessani nuori uskossa ”maailmaksi” kutsutusta tuli ikään kuin ”iso paha susi”, jota minun koko ajan tuli varoa. Sellaisella asen-teella koin helposti ihmispelkoa. Yritin olla ”hengellinen”, mutta en ollut ym-märtänyt sen vapauden syvyyttä, johon Kristus oli minut kutsunut (Gal. 5:1).

Nyt ymmärrän paljon paremmin, että ”hengellisenä” ihmisenä eläminen on useimmiten vain sitä, että olemme oma itsemme. Kun kaikkine puuttei-nemme ja heikkouksinemmekin us-kallamme olla oma itsemme, voimme paljon helpommin ymmärtää ja auttaa toisiamme. Ulkoinen käyttäytyminen ilman sisäistä elämää (vertaa fariseuk-set Jeesuksen aikana) ei vedä ketään Jumalan puoleen. Se, että uskaltaa olla inhimillinen, on myös tietyllä tavalla jumalallista. Riippumatta siitä, oletko ollut uskossa vähän vai kauan aikaa, elämäsi on Jumalan rakkauslahja si-nulle. Uskalla elää tätä elämää!

uska l l a mennä e teenpä i nElämässä on monia positiivisia haas-teita. Lapselle ensimmäinen koulupäi-vä voi olla haaste. Kaikki uusi ja tun-tematon tuntuu haasteelta. Uudessa on

kuitenkin suuri siunaus. Lähetystyö on positiivinen haaste, jonka seuraukset ovat suureksi siunaukseksi. Lähetystyö on usein valintaa tehdä jotain, mitä ei ole koskaan aikai-semmin uskaltanut. Sama periaate toi-mii sinunkin elä-mässäsi. Uskalla vastaanottaa uusia haasteita. Uskalla tehdä sellasta, mitä et koskaan aikai-semmin ole tehnyt. Aivan niin kuin luonnollisen lapsen täytyy oppia uusia asioita, niin meidänkin. Jopa ”pienessä” haasteessa voi olla suuri siunaus. Älä koskaan pelkää käyttää niitä ”leivisköi-tä”, jotka Jumala on sinuun asettanut!

uska l l a – va i kka vo i s i t epäonn i s t uak i nJumala otti riskin luodessaan ihmisen. Ihmisen oli mahdollista langeta syntiin ja kääntää Jumalalle selkänsä. Juuri näin kävikin, mutta epäonnistuiko Jumala? Ei, aina Eedenin puutarhassa tapahtuneesta Aadamin epäonnistumisesta lähtien on Jumalalla ollut pelastussuunnitelma mei-dän puutteellisten kykyjemme tähden. Pietari ei ”epäonnistunut” alkaessaan vajota veden päällä kävellessään. Hän sai vain vielä yhden todistuksen Jumalan uskollisuudesta. Vaikka me emme aina kaikessa onnistukaan, ei Jumala koskaan tule epäonnistumaan uskollisuutensa osoittamisessa meitä kohtaan.

uska l l a nau t t i a e l ämäs täEedenin puutarhassa oli Jumalan luo-mia puita, jotka olivat ”ihania nähdä” ja ”hyviä syödä”. Kaikki tälläinen ”iha-na ja hyvä” tulee Jumalan sydämestä. Koko taivas iloitsee, kun sinä uskallat iloita Jumalan hyvyydestä. Me kaik-ki tiedämme, ettei elämässä kaikki ole aina helppoa saatikka sitten nautinnol-lista. Tahdon sinun kuitenkin näkevän

Jumalan sydämen sinua kohtaan. Ju-mala iloitsee, kun sinä yhdessä hänen kanssaan iloitset elämästä!

Ympärillämme olevista asioista suurin osa ei ole syntiä. Erilaiset harrastukset eivät ole syntiä. Jumala loi sinulle sielun, joka tarvitsee sekä virvoitusta että uudistusta. Kun sielusi voi hyvin, on myös henkesi (sydämesi) helpompi voida paremmin. Näin et polta itseäsi loppuun, vaan elä-mästäsi tulee löytöretki, joka antaa sinulle tarkoituksen ja sisällön. Muista – Jumala välittää koko sinun elämästäsi!

uska l l a uskoa , e t t ä e l ämä l l äs i on merk i t ys täKoko Raamattu on täynnä ”taval-lisia” ihmisiä, jotka jollain tavalla ovat kohdanneet Jumalan. Jumalan voi kohdata ”varovaisesti” kuten Ni-kodeemus tai ”radikaalilla” tavalla kuten Paavali. Pääpaino on kuiten-kin siinä, että Jumala tahtoo ilmestyä ”tavalliselle” ihmiselle. Apostolien teoissa 16 Paavali julisti joillekin naisille. Meistä nämä naiset olivat hyvin tavallisia, mutta Jumalalle he merkitsivät niin paljon, että voimme lukea heistä Raamatusta!

Useimmat meistä pitävät itseään ihan tavallisena ihmisenä. Silloin olemme niitä ihmisiä, jotka ovat tärkeitä Juma-lalle. Uskalla uskoa, että sinun elämä-si merkitsee jotakin sekä ympärilläsi oleville ihmisille että Jumalalle. Meille EKM:ssä sinulla on merkitystä! •

Pietar i e i ”epäonn istunut ” a lkaessaan va jota veden

pääl lä käve l lessään. Hän sa i va in v ie lä yhden

tod is tuksen Jumalan usko l l isuudesta.

Page 6: Lähetysnäky 3/2010

Kahdest i armahdettu - vanki lasta evankel istaksi

Kuvat : G lo ry Backman

Glory Backman kohtas i Jeesuksen Bangkokin vank i lassa

suor i t taessaan tuomiotaan hero i in in sa laku l je tuksesta.

Tänään tämä ent inen h ipp i on vo imal l inen evanke l is ta .

Holy Stad ion, Semarang, Indones ia

< Kamaguta, Ken ia . Kampanjan jä lkeen paika l l inen seurakunta täyt ty i äär iään myöten ja lapset joutu ivat jäämään u los .

>

Sivu 6 Lähetysnäky 3/2010

Page 7: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 7Lähetysnäky 3/2010

Glory Backman on nainen, jonka koko Suomi tunsi yli parikymmentä vuotta sitten

”huume-Eevana”. Hän nousi iltapäi-välehtien otsikoihin 1980-luvun alussa jäätyään kiinni Bangkokin lentoken-tällä heroiinin salakuljetuksesta. Ri-koksesta hänelle langetettiin lähes 17 vuoden vankeustuomio, ja hän joutui vankilaan. Vankilassa hän tuli uskoon ja pääsi sen jälkeen irti kaikista päih-teistä. Kun hän oli sovittanut tuomio-taan vajaat kolme vuotta, Thaimaan kuningas armahti hänet.

Vapauduttuaan vankilasta Glory pala-si Suomeen ja meni raamattukouluun, missä hän tapasi Mats Backmanin, jonka kanssa hän meni naimisiin. Niinpä enti-sen narkomaanin elämä oli muutamassa vuodessa mullistunut täydellisesti.

Omassa elämässä tapahtunut vallan-kumous herätti Gloryssa halun kertoa kaikille ihmisille ilosanomaa Jeesuk-sesta, joka muuttaa jokaisen ihmisen elämän, kun tämä kääntyy Hänen puo-leensa. Suomen lisäksi Jumala johdatti

Gloryn hyvin pian myös kansainväli-sille areenoille julis-tamaan. Glory kiersi perheineen vuosia lähetysmatkoi l la ympäri maailmaa.

vank i la-a iko jaOppitunti, jonka Glory itse sai oppia heti uskonelämän-sä alussa oli, että kristittynä eläminen ja valehteleminen eivät kuulu yhteen. Ensimmäisten van-kilakuukausiensa aikana Gloryn asiaa käsiteltiin tuomio-

istuimessa kolmesti. Jokaisella kerralla hän valheellisesti väitti olevansa syytön.

Glory oli peloissaan. ”Ajattelin, etten koskaan pääsisi vapaaksi, jos tunnustai-sin heroiinin kuuluneen minulle.”

Rukoiltuaan vankilassa erään suoma-laisen, häntä tapaamaan tulleen, lähe-tystyöntekijän kanssa, Glory sai profee-tallisen kehotuksen, jossa Jumala lupasi avata vankilan ovet, jos hän vain puhui-si totta. Niinpä Glory muutti mielensä ja tunnusti syyllisyytensä.

Saatuaan 16 vuoden tuomion Glory oli täysin murtua ja alkoi lohdutuksekseen jälleen käyttää heroiinia. Jäätyään kiin-ni hän joutui nk. ”pimeään huoneeseen” rangaistukseksi. Juuri tuossa pimeässä huoneessa Glory lopulta löysi evanke-liumin valon ja kohtasi Jumalan. Raa-mattukin alkoi avautua. ”Sanat tuntuivat hyppäävän sivuilta, ja minusta tuntui, kuin kirja olisi kirjoitettu minulle hen-kilökohtaisesti”, Glory kertoo.

”Siitä lähtien käytin jokaisen ylimää-räisen minuutin Jumalan Sanan luke-miseen muiden pitäessä minua hulluna. Aloin pian myös todistaa. Puhuin Jee-suksesta jokaiselle.”

Yksi Gloryn luona vankilassa vierail-leista lähetystyöntekijöistä kertoi Glo-rylle myös Pyhän Hengen kasteesta. Eräänä päivänä Glory huomasikin pu-huvansa kummallisia sanoja uudella rukouskielellään.

”Olin karmeassa vankilassa - tietämäni mukaan vielä 15 vuotta - mutta tiesin Jumalan asuvan minussa ja olin todella onnellinen,” Glory sanoo. Glory ylisti Jumalaa, ja evankeliointikin alkoi tuot-taa hedelmää thai-vankien alkaessa tul-la uskoon.

Glory Backman armahdettiin hänen kär-sittyään Bangkokin vankilassa tuomios-taan kaksi vuotta ja yhdeksän kuukautta.

Evanke l i um ia ympär i maa i lmaaSuomeen palattuaan Glory kiersi evan-kelistana Suomessa mm. kouluissa ker-toen huumeiden vaaroista. Ensimmäi-nen lähetysmatka ulkomaille kohdistui Sri Lankaan. ”Todistin pienessä koti-kokouksessa maaseudulla. Demonien vaivaama nainen tahtoi esirukousta ja asettaessani käteni hänen päälleen,

nainen lensi huoneen toiseen laitaan”, Glory kertoo.

Seuraavaks i Bo rneon saa re l l e Ihmiset eri puolilla maailmaa elävät suuressa pimeydessä. Tämä tosiasia ei pysäytä Glory Backmania. Päinvastoin. Hänen oma kokemuksensa on va-kuuttanut hänelle, että jokainen ”pi-meä huone” on ihanteellinen paikka löytää Jumalan valo.

”Olen 100 % evankelista. Rakastan kampanjoissa julistamista, ihmeitä ja merkkejä”, Glory sanoo. ”Olen asunut vieraissa maissa, julistanut Indonesi-assa, Kuubassa, Intiassa sekä monissa muissa maissa, nähnyt tuhansien ihmis-ten tulevan uskoon, vapautuvan ja täyt-tyvän Hengellä.”

Glory Backmanin seuraavat suuret kam-panjat järjestetään Indonesiassa, Borne-on saarella: Mentradossa 29. - 31. lo-kakuuta ja Singkawangin kaupungis-sa 4. - 6. marraskuuta. Singkawangin kaupungissa valtaosa on ”kristittyjä kii-nalaisia”, jotka edelleenkin harjoittavat henkien palvontaa ja myyvät tyttäriään vaimoiksi muutamalla sadalla dollarilla.

”Sydämeni palaa Jumalan tulesta Aa-siaa kohtaan. Jumala on valtavassa ih-misrakkaudessaan pelastanut ja antanut meille tarkoituksen, jotta me menisim-me ja julistaisimme hyvää uutista pime-ydessä kamppailevalle ihmiskunnalle. Opettaen, julistaen, vapauttaen ja pa-rantaen. Meille on annettu tehtävä, jo-hon tarvitsemme lähetystyön ystäviä.” Oletko sinä yksi heistä? •

Lähteet: Charisma Magazine, Kokonai-nen ja Glory Backman

”Mei l le on annet tu

tehtävä, johon tarv i tsemme lähetystyön

ystäv iä . ”

Page 8: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 8

Maha Sarakham

Lähetysnäky 3/2010

Teks t i : Ank i Sandv ik . Käännös : Kat i L i l l backaKuvat : Marv in Enos

Faktaa ThaimaastaVäkiluku: 65 998 436 Pinta-ala: 513 120 km²Eliniänodote: 73,1 v.Uskonnot: buddhalaisia 94,6 %muslimeja 4,6 %kristittyjä 0,7 %muita 0,1 %Lähde: CIA World Factbook

Raamattukoulu World Impact Bible Institute (WIBI) Chiang Maissa, Pohjois-Thaimaassa, on

tehnyt hedelmällistä työtä yli 14 vuoden ajan. Pastorit Marvin ja Anna Enos ovat saaneet nähdä, miten heidän uskollisuu-tensa Jumalan kutsumukselle on vai-kuttanut sekä Thaimaassa että muissa maissa niiden 300 oppilaan kautta, jot-ka ovat valmistuneet raamattukoulusta. Yli 100 näistä valmistuneista palvelee tänään Herraa kokopäiväisesti.

nehemee ja Rat t i rat ovatkuu l ia is ia Jumalan kutsu l lePastori Nehemee Phawcome ja hänen vaimonsa Rattirat ovat molemmat suo-rittaneet raamattukoulun kolmevuotisen pastorikoulutuksen. Vuonna 1997 Ne-hemeen isä ajoi poikansa raamattukou-lulle. Isä polvistui auton viereen ja ru-koili Jumalaa vaikuttamaan Nehemeen

elämässä. Poika oli ollut vaikeuksissa 15-vuotiaasta, mutta päättänyt käydä raamattukoulun ja tehdä elämässään jo-tain järkevää. Raamattukoulussa Nehe-mee tapasi tulevan vaimonsa. Opiskelu-jen jälkeen he menivät naimisiin, ja nyt heillä on kaksi lasta; 10-vuotias Daniel ja 3-vuotias Manna-tyttö.

Buddhala ise l le a luee l lePastoreiksi valmistumisensa jälkeen Phawcomet palvelivat WIBI:ssä muu-taman vuoden, minkä jälkeen he siir-tyivät vuodeksi palvelemaan erääseen bangkokilaiseen seurakuntaan. WIBI-raamattukoulun opetus sekä kokeneet opettajat ja mentorit loivat tukevan pe-rustan, kun Herra kutsui heitä perusta-maan uuden seurakunnan Maha Sarak-hamin maakuntaan Koillis-Thaimaassa. Tämä alue, joka myös on Rattiratin ko-tiseutua, on vahvasti buddhalainen. Seu-

Pysyvää hedelmää

Marvin Enos ju l is taa Nehemeen seurakunnassa. Tu lkk ina WIB I :n henk i lökuntaan kuu luva Pornnapha.

Page 9: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 9Lähetysnäky 3/2010

WIBI-raamattukou lun va lmistune is ta y l i ko lmannes palve lee kokopäivä isest i

Herraa. nehemee ja Rat t i rat Phawcome ovat kaks i es imerkk iä raamattukou lun

työn hede lmästä.

rakunnan perustamisesta on nyt kulunut seitsemän vuotta, ja jäseniä on yli 60. Sekä Rattiratin äiti että kaksi veljeä ovat tulleet uskoon ja vanhin veljistä, Udon, toimii seurakunnassa toisena pastorina. Udon opiskelee etänä WIBI:n raamat-tukoulussa pastori Nehemeen toimiessa hänen mentorinaan.

Seurakunta jää p ieneks iEnsimmäinen seurakuntarakennus teh-tiin puupaaluista, bambusta ja ruohosta maalle, jonka Rattiratin tuolloin vielä buddhalainen äiti lahjoitti. Tällä hetkel-lä seurakunta toimii tukevassa betonira-kennuksessa, johon mahtuu 75 ihmistä. Seurakunta kasvaa nopeasti, ja raken-nus tulee pian jäämään liian pieneksi.

myös lastenkot iPhawcomen pariskunta on perustanut myös lastenkodin, jossa on tällä het-

kellä 17 lasta. Työ on ajoittain ollut taloudellisesti raskasta; mm. erään kerran pastori Neheemee myi oman vihkisormuksensa voidakseen ostaa lapsille maitoa ja ruokaa. Pastori Ne-hemee ja Rattirat ovat erinomaisia esimerkkejä antautuneista uskovista, joiden sydäntä Herra on saanut kos-kettaa ja jotka ovat valmiita antamaan elämänsä Jumalan heille antaman teh-tävän toteutumiseksi.

LaokseenSen lisäksi, että Nehemee paimentaa omaa seurakuntaansa, hän on myös vastuussa 15 seurakunnasta Laoksessa. Helmikuussa 2010 pastori Nehemee matkusti Laokseen auttamaan paikalli-sen seurakuntarakennuksen pystyttämi-sessä. Maan poliittisen tilanteen tähden seurakunnat rakennetaan usein tavalli-siksi asuintaloiksi.

naapur i -maakunt i inOman seurakuntansa työn lisäksi pasto-ri Nehemee on perustanut soluyhmiä ja ihmisiä saavuttavaa toimintaa kolmessa naapurikunnassa. Tämänkin toiminnan kautta monet ovat saaneet kohdata Jee-suksen ja täydellisen muutoksen elä-määnsä. Yksi heistä on alkoholi- ja pe-liriippuvaisuudestaan täysin vapautunut 40-vuotias mies, joka tänään elää Juma-lan siunauksissa; sekä hänen oma tervey-tensä että perhesuhteet ovat eheytyneet.

Nehemee ja Rattirat ovat kaksi esi-merkkiä WIBI-raamattukoulun työn hedelmästä. Joh. 15:16 Jeesus sanoo, että Hän sekä valitsee että lähettää kan-tamaan pysyvää hedelmää. On hyvin ilmeistä, että näin tapahtuu Thaimaassa, jossa niin moni raamattukoulusta val-mistuneista palvelee kokosydämisesti Herraa ja lähimmäisiään. •

Anna ja Marv in Enos työtover insa L indan, pastor i Udon va imon sekä lastenkodin tyt tö jen kanssa.

Lounaal la pastor i Nehemeen, Rat t i rat in ja he idän Manna-tyt tärensä kanssa.

Page 10: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 10 Lähetysnäky 3/2010

EKM tahtoo osaltaan olla autta-massa jo vuosikymmeniä kestä-nyttä Perun Inka-intiaanien jälke-

läisten – ketsualaisten, sosiaalista ahdis-tusta, julkaisemalla tämän artikkelin.

Taus taaPerun Apurimacissa noin 80 % intiaa-neista elää suuressa köyhyydessä. Tar-peet myös terveydenhuollon alueella ovat suuret. Tämän todistavat mm. korkea lapsikuolleisuus ja alhainen eliniänodote. Apurimacissa lähes 35 % ketsualaisista on lukutaidottomia ja 50 % on saanut matotartunnan. Elinolosuhteet ovat myös huonot. Useimmilla ei ole savimajois-saan edes wc-tiloja. Lääkäreitä on vain neljä jokaista 10 000 asukasta kohden.

Diosp i Suyana -sa i raa la – Juma lan ihmeNäiden ihmisten keskuuteen on kuitenkin rakennettu vuonna 2007 käyttönotettu uusi upea voittoa tavoittelematon lähetyssairaa-la kahden kristityn lääkärin, Tri Klaus ja Martina Johnin näyn innoittamana. Sai-raalan nimi on Diospi Suyana ja tarkoittaa ketsuaksi ”Luotamme Jumalaan”.

Sairaala toimii ulkopuolisten lahjoitus-ten turvin. Jo nyt 40 000 yksittäistä hen-kilöä ja 170 yritystä eri puolilta maail-maa on lahjoittanut rahaa, kalustoa ja tarvikkeita sairaalalle.

Tällä hetkellä sairaalassa työskentelee noin 30 lähetystyöntekijää yhdessä 80 pe-rulaisen työtoverinsa kanssa. Heinäkuu-hun 2010 mennessä sairaalassa oli käynyt jo 50 000 potilasta. Moderneissa tiloissa on 50 vuodepaikkaa, neljä leikkaussalia, 12 huonetta poliklinikkavastaanottoja varten, 5-paikkainen teho-osasto, labora-torio, röntgenosasto, jossa myös tietoko-netomografia, fysioterapia, hammaslää-käri- sekä silmälääkäriklinikat.

Pu laa työn tek i j ö i s täSairaala on suuri osoitus Jumalan rak-kaudesta. Ketsualaiset saavat poliklinik-kakäyntien ja hoidon yhteydessä hen-gellistä materiaalia ja heidän puolestaan rukoillaan. Myös sinä voit olla osa tätä Jumalan työtä. Sairaalassa on suuri pula osaavista sairaanhoitajista, lääkäreis-tä ja hammaslääkäreistä. Oletko sinä henkilö, jolla on tarvittava koulutus ja halu lähteä useammaksi vuodek-si näiden ketsua-intiaanien pariin? Sairaalalla ei ole mahdollisuutta mak-saa palkkaa, mutta asunto järjestetään. Myös tehokurssi kielen oppimiseen an-netaan lähetysmatkan alussa.

Tri Klaus viettää viikon Suomessa mar-raskuun lopussa, jolloin hänellä on mah-dollisuus tavata työnhakijoita ja kertoa lisää. Ota yhteyttä Diospi Suyanaan! •

Diosp i Suyana Hospi ta l

Lue l isää oso i t teessa www.d iosp i-suyana.org ta i lähetä sähköpost ia in fo@diosp i-suyana.org

Teks t i : Ka t i L i l l backa . Kuva t : D iosp i Suyana

Sairaanhoi ta ja ja lääkär i saavat pa ikan

lähetyssa i raa lassa Perussa

Page 11: Lähetysnäky 3/2010

WWW.HELMIMEDIA.COM • T [email protected] • PUH. 050 5431 431

Onko yleisesti hyväksytty käsitys, että ihmiskun-nan tekemän synnin vuoksi ihmisten on nyt mak-settava rikkomuksistaan fyysisellä kärsimyksellä, puutteella ja köyhtymisen häpeällä? Tällainen teologia ei ymmärrä hyvän uutisen ydintä. Lue ko-keneen lähetyspioneerin rohkaisevaa sanomaa ja elä rohkeasti NYT - se on Jumalan unelma sinulle!

T.L. Osborn 22,- (224 s.)

Elä rohkeasti NY T - Jumalan unelma sinulle

Vartin vallankumous on yhtä yksinkertaista – ja yhtä vaikeaa – kuin se, että on valmis luopumaan omasta mukavuudestaan 15 minuuttia päivittäin auttaakseen jotakuta. Vartin vallankumouksen tavoitteena on saada meidät tuomaan Jumalan elämää haavoittu-neelle maailmalle siellä, missä elämme. Niin yksinkertaista se on – ja niin vaikeaa! Jos olet valmis vallankumoukseen, tilaa tämä kirja.

Paul Scanlon 12,- (132 s.) Vart in vallankumous

Eksytys - mitä sen on, ja kuinka sen tunnistamme? Tässä kirjassa Colin Urquhart tuo esiin eksytyksen ongelman, osoittaa, kuinka sillä voi olla vaikutusta jokaiseen meistä, ja selittää, kuinka me voimme Kristuksessa elää vapaina eksytyksestä.

Colin Urquhart 15,- (84 s.) Eksytys - mitä se on?

Miksi ja miten Suomen ja koko maailman taloutta ajetaan alas? Kuinka kasvihuoneilmiö liittyy maailman yhdentymispyrkimyksiin? Totuus AIDSista ja sen synnystä - miksi tiedotusvälineet vaikenevat? Mitä vapaamuu-rarien rituaaleissa tapahtuu... Mitä heidän ylin johtonsa salaa tavallisilta jäseniltä? Mitkä ovat salamyhkäisen Bilderberg-ryhmän päätavoit-teet? Jos haluat selityksen maailman tilaan ja myös elämän perimmäisiin kysymyksiin, lue tämä kirja. Se on erittäin paljastava.

Pekka Lahtinen 22,- (204 s.)Maailman yhdentyminen

Raamatun talous on ainutlaatuinen kristilli-set arvot omaavien käsikirja ja opas hyvään taloudenhoitoon. Miten uskovan tulisi järjestää yksityistaloutensa, miten perustaa yritys ja miten hoitaa sitä, tai mikä talousjärjestelmä maassa pitäisi olla. Kirjassa myös aihiesta: Ri-kas vai köyhä - mikä on Jumalan tahto?, Lainan antaminen ja ottaminen, Vakuutukset - pitääkö kristityn ottaa niitä? ja paljon muuta.

P-O & J-G Eurell 24,- (288 s.) Raamatun talous

Miksi ihmisille ei kerrota totuutta ufoista? Kuka on salailun takana? Miten viljapeltoympyrät ovat syntyneet? Mikä yhteys on lentävillä lautasilla ja ilmaista energiaa tuottavilla laitteilla? Onko ihmi-nen käynyt kuussa? Tämä hämmästyttävä kirja tuo ihmisen keksimän salaisen ufoteknologian päivänvaloon. Ufot tulevat ilmestymään lähivuosi-na tiedotusvälineiden eteen. Miksi? Kuka on tuon valtavan operaation takana? Tämä kirja paljastaa uskomattoman salaliiton. Ufojen arvoitus ratkeaa.

Pekka Lahtinen 10,- (224 s.) Ufojen arvoitus ratkeaa

Todellinen armo -kirja auttaa niitä, jotka ponnistelevat jatkuvasti saadakseen Juma-lan hyväksynnän, näkemään, että emme voi tehdä kerrassaan mitään lisätäksemme jotakin pelastukseen. Se on alusta loppuun saakka kokonaan Jumalan teko!

Colin Urquhart 12,- (77 s.)Todellinen armo

Todellinen seurakunta -kirja kertoo, että seurakunta ei ole rakennus, ei laitos eikä us-konnollinen systeemi, vaan ihmisistä koostuva ruumis, jonka jäsenet elävät Kristuksessa ja joissa Kristus elää! Mitä tämä tarkoittaa käy-tännössä? Lue niin tiedät!

Colin Urquhart 12,- (87 s.) Todellinen seurakunta

Luojan lääkkeet -kirja keskittyy sairauksien luonnollisiin syihin ja valaisee niiden luonnol-lisia parannuskeinoja. Vaikka sairauksiin on luonnollisia syitä, niiden taustalla voidaan ha-vaita Jumalan vihollisen vaikutusta. Vihollinen toimii usein kiertotietä antaen vaikutelman, että sillä ei ole mitään tekemistä sairauden kanssa. Samoin luonnollisten parannuskeino-jen taustalla on usein jotain hengellistä.

Pekka Lahtinen 22,- (176 s.) Luojan lääkkeet

Otsonilla on tuhottu AIDS-virusta, tiedotusväli-neet kuitenkin vaikenevat asiasta. Miksi otsonia ei ole otettu yleiseen lääkinnälliseen käyttöön? Vetyperoksidihoidoilla on saatu merkittäviä tu-loksia parantumattomiksi katsotuissa sairauksis-sa. Miksi tämä halpa luonnontuote on kuitenkin leimattu myrkylliseksi happiradikaaliksi? Kirja kertoo luonnonaineista sekä lääketieteellisistä tutkimuksista, joista virallinen lääketiede ja päätiedotusvälineet vaikenevat.

Pekka Lahtinen 22,- (176 s.)

Happi O2 - Uusi tapa hoitaa sairauksia

Pitääkö pelko sinua otteessaan? Mitä pelkäät eniten elämässäsi? Pelkoa päin –kirja auttaa sinua tunnistamaan ja voittamaan elämässäsi vaikuttavan pelon lähteen esittelemällä sinulle Jumalan taivaallisten aseiden arsenaalin – Hänen omat pelon karkottajansa. Kirja opettaa, kuinka opit käyttämään näitä aseita voidaksesi luottaa Jumalaan kaikilla elämäsi osa-alueilla.

Jentezen Franklin 24,- (208 s.) Pelkoa päin

Page 12: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 12

Johta j is ta, jo tka kohtaavat ja käs i t te levät

”var jopuo lensa” , tu lee a jan

myötä jumal is ia es imerkke jä, ja

he tuovat turvaa ja näyt tävät

suuntaa johdet tav i l leen.

Lähetysnäky 3/2010

a i k a m m e i l m i ö i t ä

EKM:n vpj . David Ster l ing

Johta juudenvar jopuo l i

Parin viimeksi kuluneen vuosi-kymmenen aikana yhä useam-pi kristitty johtaja on epäon-

nistunut seurakunnassa ja erilaisissa kristillisissä järjestöissä eri puolil-la maailmaa. Tämä on vakava uhka kristinuskon uskottavuudelle entistä maallistuneemmassa ja skeptisemmäs-sä länsimaisessa kulttuurissa, jossa me elämme ja toimimme.

Kuulemme tavan takaa jostakin uudes-ta epäonnistumisesta jollakin kristilli-sen johtajuuden alueella. Valitettavasti näyttää siltä, että hyvin usein juuri ne johtajat, joilla on hyvin näkyvä ja vai-kutusvaltainen asema, ovat tällaisten epäonnistumisten uhreja.

On useita syitä siihen, miksi ihmiset lahjakkuudestaan huolimatta suistuvat oikealta tieltä eivätkä huomaa heik-kouksiaan, ennen kuin ne aiheuttavat tuhoa. Yksi tavallisimpia syitä on se, että heiltä puuttuu selvä, rehellinen käsitys itsestään. Johtaja voi liian hel-posti jättää käsittelemättä mahdolliset heikkoutensa ja epäonnistumisensa vähäpätöisinä asioina ja syyttää toisia ”ylireagoinnista”.

Totuus on, että jokaisella johtajalla on ”pimeä puolensa” – kuten kuun pimeä puoli – peiteltyjä, tuntemattomia tai tunnistamattomia alueita. Kuun pimeä puoli on hyvin todellinen ja sen kieltä-minen on epäviisasta. On ensiarvoisen tärkeää, että me tiedostamme nämä pimeät alueet elämässämme ja tuom-me ne valoon.

Älä syy tä saa tanaa !Kristittyjä johtajia on liian usein ope-tettu syyttämään ”vihollista”, kun he epäonnistuvat johtajina. Kun johtaja tekee aviorikoksen, kavaltaa rahaa jär-jestöltä tai joutuu kiinni jostakin muusta laittomasta teosta, uskollisten kannatta-jien tavallisin selitys on: ”Kylläpä pa-holainen puurtaa ylitöissä.” Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus!

Ei ole rehellistä aina syyttää johtajan epä-onnistumisia Saatanan aikaansaannoksik-si – meidän pitäisi pikemminkin tarkas-tella johtajien toimintaan usein vaikutta-via sisäisiä estoja ja toimintahäiriöitä.

Page 13: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 13Lähetysnäky 3/2010

nen ja sietää pitkälle poikkeavaa käyt-täytymistä. Ihmisistä riippuvainen joh-taja unohtaa usein pitää huolta itsestään ja perheestään. Tällainen johtaja ”on naimisissa” työnsä ja näkynsä kanssa – siinä määrin, että hän jopa näyttää hengelliseltä ja erittäin sitoutuneelta.

Kristillisessä palvelutyössä on helppo nähdä, kuinka tämä voi tapahtua, var-sinkin senkaltaisessa ympäristössä, jossa pastorit ja johtajat työskentelevät. Seurakunta on työympäristö, jossa ih-miset odottavat saavansa apua. Johta-jan tarvitsee ymmärtää, milloin muiden auttaminen vahingoittaa häntä itseään ja hänen perhettään. Loppuun palaminen, avioero, avioliiton ulkopuoliset suhteet ja fyysiset sairaudet voivat johtua siitä, että johtaja ei onnistu korjaamaan ihmi-sistä riippuvaa käyttäytymistään.

nars i s t i nen joh ta jaNarkissos oli myyttinen kreikkalainen nuorukainen, ulkonäöltään epätavallisen komea. Hän oli niin itsensä lumoissa, että katsoessaan kuvajaistaan lammes-sa hän ei voinut lähteä pois. Koska hän oli niin oman kuvansa lumoissa, hän ei pystynyt rakastamaan ketään toista tai vastaamaan kenenkään rakkauteen. Sa-lomo oli tällainen johtaja. Hän kasvatti omaa kunniaansa ja suuruuttaan.

Kuitenkin jos ”varjopuoli” ilmenee narsismina, kuten Salomon tapauk-sessa, se voi saada johtajan käyttä-mään hyväkseen niitä, joita hänet on kutsuttu johtamaan. Käsittelemätön narsismi saa johtajan näkemään ihmi-set ”houkuttelevana ruokana”, jonka ainoana tarkoituksena on tyydyttää johtajan kyltymätöntä ruokahalua päästä suurempiin ja parempiin saa-vutuksiin. Pahimmassa tapauksessa hallitsematon narsismi johtaa vieläpä epäeettiseen ja lainvastaiseen käyttäy-tymiseen, kun johtaja tavoittelee saa-vutuksia välittämättä hinnasta, jonka siitä joutuu maksamaan.

Narsistinen johtaja käyttää toisia ”pe-linappulana” toteuttaakseen omaa nä-kyään ja palvelutehtäväänsä. Tällainen luonteenheikkous johtajassa tekee hänet kykenemättömäksi tuntemaan empatiaa johdettaviaan kohtaan. Narsistinen johtaja

tavoittelee menestystä, koska hän kaipaa ihailua ja suosiota. Tällainen johtaja uskoo, että koko maailma pyörii hänen ja hänen näkynsä ympärillä. Tämä kaikki voidaan jopa saada näyttämään hengelliseltä ja jumaliselta – ja ”Jumalan mies” –synd-rooma kannustaa ja ruokkii tätä johta-jien narsistista taipumusta.

käs i t te l e ” va r jopuo l i ”Mikään määrä menestystä johtajana tai palvelutehtävässä ei voi parantaa tyydyttämättömistä tarpeista johtuvia haavoja tai maksaa ”tunne-elämän” vajeitamme. Mikään määrä julkisuutta tai suosiota ei voi tyydyttää syviä sisäi-siä tarpeita. Siksi johtajien tulee tun-nistaa tyydyttämättömät tarpeensa ja ”tunne-elämän” vajeensa ja käsitellä ne perusteellisesti, ennen kuin ne aiheutta-vat tuhoa heidän elämässään ja palvelu-työssään ja myös lukemattomien muiden ihmisten elämässä heidän ympärillään.

”Varjopuoli” kehittyy hitaasti vuosi-kymmenten kokemusten vaikutukses-ta ja paljastuu usein paineen hetkinä. Johtajat, jotka eivät näe ”pimeää puol-taan” tai kieltäytyvät tunnustamasta sitä, kokevat mitä todennäköisimmin suuria-kin epäonnistumisia palvelutyössään ja henkilökohtaisessa elämässään. Toisaalta johtajista, jotka kohtaavat ja käsittelevät ”varjopuolensa”, tulee ajan myötä juma-lisia esimerkkejä, ja he tuovat turvaa ja näyttävät suuntaa johdettavilleen.

Lainaamme apostoli Paavalin sanoja hänen elämänsä loppupuolelta – sanoja, jotka hän kirjoitti paljon nuoremmalle Timoteus-nimiselle johtajalle: ”Sinä olet uskollisesti seurannut minun ope-tustani, elämäntapaani, pyrkimystäni, uskoani, kärsivällisyyttäni, rakkautta-ni ja kestävyyttäni…” (2. Tim. 3:10, KR 1992). Paavalilla ei ollut PR-mies-tä, nettisivustoja eikä uutiskirjettä. Hän ei koskaan palkannut imagonrakentajaa – eikä meille ole jäänyt hänestä koreaa valokuvaa ihailtavaksi! Hän uskoi, että hänen henkilökohtainen esimerkkin-sä ja elämäntapansa olivat tärkein syy toisten seurata häntä. Pitäköön tämä paikkansa kristityistä johtajista myös tänä päivänä meidän sukupolvemme aikana! •

Totuus on, että meillä jokaisella on ”varjopuolemme”, joka muodostuu tyydyttämättömistä tarpeista ja paran-tumattomista haavoista, jotka määrit-televät elämäämme ja vaikuttavat mei-hin syvältä sisimmästämme käsin. Kun nämä ”pimeän puolen” luonteenpiirteet saavat rauhassa vaania pimeässä ja kun ne yhdistetään hengelliseen johtajuu-teen, tuhon ja kaaoksen resepti on val-mis. Ylpeys, itsekkyys, itsepetos ja väärät vaikuttimet ovat selviä merk-kejä siitä, että ”pimeä puoli” on pois-sa hallinnasta.

Kuten John Maxwell on sanonut: ”Ei-vät kaikki johtajaa eteenpäin vievät vaikuttimet ole myönteisiä. Jumaliseksi johtajaksi tuleminen edellyttää sekä Ju-malan antamien lahjojen kehittämistä että kielteisten tekijöiden voittamista.”

ankara joh ta jaJos johtajan ”pimeä puoli” on liiallinen ankaruus, joka saa vaikuttaa esteettö-mästi, se voi johtaa kontrolloivaan an-karuuteen, joka tukahduttaa luovuuden. Hyvin ankara johtaja voi synnyttää laki-henkisen elämänpiirin, joka tukahduttaa ihmiset. Lähes jokainen johtaja taistelee lakihenkisyyttä vastaan, ainakin jossain määrin, ja jokaisen taistelu voi olla eri-lainen. Useimmat tähän koukkuun jou-tuneista eivät edes tajua sitä. Ankara johtamistapa voi johtaa työnarkomani-aan tai tuskalliseen loppuun palamiseen, josta toipuminen saattaa viedä vuosia.

Ankara johtaja saattaa ulospäin an-taa vaikutelman, että kaikki on erin-omaisessa järjestyksessä, mutta sisältä hän onkin tunnepohjainen ”aikapommi”. Yleensä se hetki tulee, jolloin pommi rä-jähtää – aiheuttaen hyvin laajaa tuhoa ja vahinkoa monille muille! On erittäin tärkeää, että johtajat antautuvat vapaa-ehtoisesti olemaan tilivelvollisia – ilman sitä johtaja on ”aikapommi”, joka vain odottaa räjähtämistä! Läpinäkyvyyden ja tilivelvollisuuden puute avaa oven moraaliselle lankeemukselle.

ihmisistä ri ippuvainen johtajaIhmisistä riippuvainen johtaja on taval-lisesti rauhantekijä, joka mieluummin peittää ongelmat kuin kohtaa ne. Tällai-nen johtaja voi olla hyvin hyväntahtoi-

Page 14: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 14

T.L . Osborn ju l is tamassa pastor iseminaar issa Lubumbashissa Kongossa vuonna 1970. Kuva: Jacques Vernaud.

L ä h e t y s p i o n e e r i t

Lähetysnäky 3/2010

Lester Frank Sumrall (s. 13.2.1913, New Orleans, Lous-iana, USA). Nuori Lester sai-

rastui 16-vuotiaana vakavaan tuberku-loosiin. Vuoden sairastettuaan hän oli laihtunut olemattomiin ja oli kuoleman kielissä. Perhelääkäri täytti eräänä iltana jo hänen kuolintodistuksensakin - niin lähellä kuolemaa Lester oli. Tuona yönä Lester näki näyn, jossa hänen sänkynsä toisella puolella oli suuri Raamattu ja toisella puolella ruumisarkku. Samana yönä Lester pyysi Jumalalta syntejään anteeksi ja lupautui palvelemaan Juma-laa koko elinaikansa.

Lester ei siis kuollut tuona yönä. Sen sijaan tapahtui ihme, ja Jumala paransi hänet. Muutaman viikon sisällä Lester jo lähti kertomaan tarinaansa niille, jot-ka vain tahtoivat kuunnella. Kaupunki toisensa jälkeen sai kuulla Jumalan ih-meteoista hänen elämässään.

näky he l ve t i s täVuonna 1931 Jumala kiinnitti Lesterin huomion tämän motiiveihin. Lester oli lupautunut julistamaan evankeliumia, mutta sydämessä hänellä ei ollut to-dellista hätää ihmisistä. Jumala antoi hänelle uuden näyn, jossa ihmisjoukot olivat matkalla kohti kadotusta. Tuona yönä Lesterin sydän murtui ja hän sai hädän kadotettujen puolesta. Jumala kutsui Lesterin kansainväliseksi evan-kelistaksi julistamaan evankeliumia kaikkiin maihin. Lester ei koskaan enää ollut entisensä.

Lester Sumra l l in e lämä i nnostaa yhtäpal jon ku in opet taa

L. Sumral l (1913 – 1996)

Käännös : Kat i L i l l backa, Kuva t : Lesea G loba l

Page 15: Lähetysnäky 3/2010

Sivu 15Lähetysnäky 3/2010

”En o le tyytyvä inen, e l len vo i ta mi l joona s ie lua Jeesukse l le joka pä ivä” – Tr i Lester Sumra l l

Ympär i maa i lmaaPuolitoista vuotta myöhemmin Lester ryhtyi yhteistyöhön Howard Carterin kanssa. He matkustivat ympäri maa-ilmaa toisen maailmansodan aikana julistaen evankeliumia. Myöhemmin Lester tapasi lähetystyöntekijä Louise Laymanin ja he avioituivat syyskuussa 1944. He saivat Jumalan lahjana kolme poikaa vuosien 1946-1953 aikana.

i hme i t ä j a he rä tys tä F i l i pp i i ne i l l äVuonna 1950 Jumala kutsui Lesterin perheineen Manilaan, Filippiineille. Työ oli raskasta ja vaikeaa siihen asti, kunnes eräs riivattu tyttö alkoi saada kansainvälistä julkisuutta. Jumala pyy-si Lesteriä rukoilemaan tytön puolesta. Tytön vapautuminen ja parantuminen sai median suuren huomion ja oli niin dramaattinen, että siitä kirjoitettiin kaikkialla. Koko maa avautui evanke-liumille. Herätyskokouksia järjestettiin kuuden viikon ajan, ja koolla saattoi olla jopa 60 000 ihmistä. Noiden viikkojen aikana pelastui 150 000 ihmistä. Tun-nettu halvaantunut näyttelijä parantui myös, ja tiimi sai osakseen lisää median huomiota. 12 vuotta kainalosauvojen avulla kävellyt lakimies hämmästytti myös ihmisiä kävelemällä tilaisuudesta kainalosauvojaan heilutellen ja täysin parantuneena.

Lesea- jä r j es tö perus te taan1950-luvun alussa Lester Sumrall pe-rusti organisaation, jonka näkynä oli

rakentaa evankelisia keskuksia strate-gisiin paikkoihin eri puolilla maailmaa. Organisaatio sai vuonna 1957 nimek-seen Lesea (Lester Sumrall Evangelis-tic Association). Evankelisia keskuksia perustettiin mm. Brasiliaan, Israeliin, Hong Kongiin ja Manilaan, Filippiineil-lä sekä South Bendiin, Indianassa.

med ia -ve rkos to saavu t taaVuonna 1968 Lesea perusti paikallisen radioaseman, joka myöhemmin kasvoi kokonaiseksi media-verkostoksi sisäl-täen paikallisradio-, lyhytaaltoradio-, TV- sekä sateliittiasemat. Verkosto tun-nettiin nimellä Lesea Broadcasting.

Ruokk ikaa nä lkä i se tRuokkikaa nälkäiset (Feed the Hungry) -avustusjärjestö syntyi Jumalan puhut-tua Lesterille vuonna 1987 Jerusale-missa, Israelissa. Jumala pyysi Lesteriä aloittamaan Viimeisten aikojen Joosef -ohjelman nälkäisten ruokkimiseksi.

1990-luvulle tultaessa Lesean kaikki työmuodot kasvoivat ja laajenivat yhä entisestään. Tri Sumrall julisti edel-leenkin seurakunnissa, televisiossa ja maailman nälkäisille. Elämänsä vii-meisten 3,5 vuoden aikana hän teki julistus- ja avustusmatkoja yli 30:een maahan. Kaiken kaikkiaan hän palve-li elämänsä aikana 110 maassa, mm. Neuvostoliitto, Tiibet ja Kiina mukaan-luettuna. Elämänsä aikana hän kirjoitti myös 130 kirjaa.

kot i i n he r ran l uoHuhtikuun 28. vuonna 1996 Tri Lester Sumrall siirtyi ajasta ikuisuuteen. Sekä Lesea-järjestön että Feed the Hungryn työ jatkuu silti edelleen, saavuttaa ja ruokkii ihmisiä eri puolilla maailmaa sekä hengellisesti että fyysisesti. Ei ole epäilystäkään, etteikö Lester Sumrallin elämästä olisi jäänyt pysyvä hedelmä. Hänen elämänsä on myös innoittanut monia viemään Jumalan Hyviä Uutisia eteenpäin omalle sukupolvellemme ta-valla, joka jättää jälkeensä iankaikkisen perinnön. •

Lähteet: www.lestersumrall.org sekä www.healingandrevival.com.

Lisätietoa Ruokkikaa Nälkäiset -järjestöstä osoitteissa www.feedingthenations.orgwww.feedthehungry.orgwww.ruokkikaanalkaiset.fi

Page 16: Lähetysnäky 3/2010

Käytä hyväksesi edulliset pakettihinnat:5 tosiasiaa elämästä tai Taivas (40 s.): Tartu Jumalan lahjaan (60 s.):

UUTUUS 1,50,-/kpl

UUTUUS 1,50,-/kpl

2. pAINOS 2,-/kplS U O S I k k I - k I r j A N

50 kpl 50,-100 kpl 75,-200 kpl 115,-

Mitä on HylkääMinen? Steve HepdenJokainen Mitä on -sarjan kirja selittää jotakin kristillisen uskon tärkeää puolta ja on kirjoitettu tavalla, joka esit-telee Raamatun sanoman selkeästi ja yksinkertaisesti. Helmi Media on aikaisemmin julkaissut sarjasta Colin Urquhartin kirjan Eksytys - mitä se on? Tässä kirjassa Steve Hepden tuo esiin hylkäämisestä johtuvia haavoja ja selittää, kuinka nämä voidaan voittaa ja parantaa Kristuksen kautta. Steve Hepden on kansainvälisesti arvotettu raamatunopettaja, joka palvelee erityisesti sisäisten haavojen parantamisen alueella. (76 sivua)

Suuri ilMeStyS Colin UrquhartKuinka Jeesus Kristus voi elää uskovissa tänä päivänä ja ilmaista elämäänsä heissä joka päivä? Omalla heikkoudellamme ei ole merkitystä, vaan heikkous voidaan muuttaa Jumalan eduksi, kun kristityt oppivat luottamaan Häneen itsensä sijasta. Jokainen voi sanoa apostoli Paavalin kanssa: ”Enää en elä minä, vaan Kristus elää minussa!” Tämä kirja ei vain täytä sinua uskolla; se osoittaa sinulle, kuinka tuo usko voidaan ilmaista myöntei-senä toimintana, joka mahdollistaa Jumalan suun-nitelman toteutumisen elämässäsi. (132 sivua)

50 kpl 65,-100 kpl 100,-200 kpl 150,-

uudet minikirjat evankeliointiin

tilaa: Puh. 050 5431 431, www.helmimedia.com

syksyn muita uutuuskirjoja

i

13,

i

8,