Top Banner
HELA BODENS MÅNADSMAGASIN APRIL 2013 | ÅRGÅNG 5 Pecannötspaj Vinnaren av “MasterChef” Volontärer Bodentjejerna besökte Afrika Vikt utmaningen Resultatlistan! PV 544 Eilert Gezelius Opera & spioner Tomas Bresky S T A D E N Motor Vårrusta bilen
40

Guiden April 2013

Mar 24, 2016

Download

Documents

Boden Guiden

April utgåva av Guiden, Bodeneditionen
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Guiden April 2013

1

H E L A b o d E n S M Å n A d S M A G A S I n

APRIL 2013 | ÅRGÅnG 5

Pecannötspaj Vinnaren av “MasterChef”

VolontärerBodentjejerna besökte Afrika

ViktutmaningenResultatlistan!

PV 544Eilert Gezelius

Opera &spioner

Tomas Bresky

S TA

D

E

N

MotorVårrusta bilen

Page 2: Guiden April 2013

2

KröniKan

Ansvarig utgivare: Lisbeth Larsson | Adress: Kyrkgatan 41, plan 2, 961 35 Boden Telefon: 0921-36 18 00 | E-post: [email protected] | Annonser: Conny Johansson 070-349 99 51, [email protected]. Johan Åström 070-349 99 52, [email protected] | Grafisk produktion: Elin Landström, [email protected] | Fotografer: Thomas Byberg, Petra Isaksson, Frida-Linnea Pettersson | Skribenter: Johan E. Skoglund, Elin Landström, Jenny Uneby, Ida Lindgren | Framsida: Natalie Brunström, Foto: Thomas Byberg | Vimlare: Frida-Linnéa Pettersson, Elin Landström | Distribution: Posten. Upplaga: 24 500 ex. Guiden ges även ut i Skellefteå och Umeå kommuner. Med reservation för eventuella tryckfel.

april, april....sommartiden är på intåg. Det droppar från taken och videkvistarna står

i full knopp. Det är inte ofta vi får tillfälle att fira något så skönt som nu.

Visst har det sin charm med olika årstider, kanske är det bland det finaste

vi har, årstiderna.

För inte allt för längesedan såg jag Yours Truly en film om månen och dess

inverkan på jorden, det var vetenskapens värld. Den har vi att tacka för

årstiderna, månen alltså. Så där, nu är mitt irrande på sidospåret över, men

tacka månen för våren.

Snart är det vår och sen kommer sommaren och även fast jag är en entusiast

av det naturliga ska det bli väldigt skönt att slippa de tjocka kläderna, de

kalla vindarna och tvånget att göra brasor. Det är dags att anpassa alla ting

runt omkring för varmare väder.

Guiden ska hjälpa dig om du känner dig virrig i alla vindar av förändring.

Det här numret kommer att ge en inblick i vårliga motoraktiviteter och

som grädde på moset får du läsa om spännande kultur som tar form i

Boden, den väcks nu igen känns det som. Så bläddra inte för fort utan

stanna upp och begrunda. Jag personligen kan inte sluta fascineras av

Havre-magasinet och vilken raritet det är, besök det också i kulturvimlet

Boden är mitt i. Låt oss pipa ikapp, pipa och locka fram våren.

Det är ju trots allt påsken som nalkar.

FredriK Åström, KröniKör

[email protected]

Nästa utgivning: 24 April. Manusstop: 16 April

Nu fiNNs vi på LuLEå airport1 100 000 människor besökte Kallax Airport under 2012. Det tycker vi är en siffra på en skara människor som våra annonsörer inte bör missa. Därför delar vi nu ut Bodenguiden även på flygplatsen. Vi har ställ i entrén och finns även i de gemensamma ställen vid ga-terna. Varje besökare spenderar i snitt 10 minuter per person i vänthallen där en stor del av skaran besökare plockar upp en tidning.

Page 3: Guiden April 2013

3

K u n g s g a t a n 5 7 | 0 9 2 1 - 5 0 1 3 0

Vi firar

3 år i nya lokalen!

Vi bjuder på tårta och kaffe under hela dagen den 8 april - välkommen!

Skoterkurs | BE-utbildning | Mopedkurs | Utökat B | HandledarutbildningMC-utbildning | Terorikurs B | Riskutbildning MC/bil

Boka nu! Vi Hjälper dig Med körkortet

Page 4: Guiden April 2013

42 3

S TA

D

E

N

Enbomaffären är ett av de mest uppmärksammade svenska spionfallen någonsin. Till sommaren blir historien till en spännande spionopera på Bodens Friluftsteaters nybyggda utomhusscen i Kläppen, här i Boden. Journalisten Tomas Bresky har skrivit den bok, Kodnamn Mikael, som operan bygger på. För Guiden berättar han om denna intressanta del av vår historia och operans tillkomst.

EnbomaffärEnLåt oss börja med en kort redogörelse för Enbom-affären. Fritiof Enbom var mannen som 1952 på julafton berättade för sin hyresvärd i Stockholm att han var rysk spion och drog de mest fantasieg-gande historier om vad han hade gjort uppe i Norr-botten, runt Boden. Hyresvärden valde att gå till polisen och i de följande förhören fortsatte Enbom att berätta ännu mer och drog även med sig flera andra människor från Bodentrakten som åtalades för spioneri och därtill relaterade brott. Sex av sju åtalade fälldes. Bland annat Enbom och en annan person som fick livstids straffarbete, men båda

benådades efter tio år. Idag ser många fallet som en solklar rättskandal och flera av de inblandade och deras anhöriga har förgäves försökt få resning. Enbom hade varit aktiv kommunist vilket kritiker menar bidrog till att i tider av rysskräck dömdes sex oskyldiga. Om det var någonting Enbom var skyldig till så var det att ha en livlig fantasi.

IntrEssErad av fallEt I 30 årDu började intressera dig för fallet Enbom 1983, 25 år senare 2008 utkommer den bok som spio-noperan baseras på och 5 år senare blir boken en scenisk föreställning. Vad är det som fått dig att intressera dig för detta fall och engagera dig i 30 års tid?- Jag läste om spionhistorien i början 1980-talet och insåg hur lite jag visste om denna, Sveriges största spionaffär och tog kontakt med Fingal Larsson-Lennelind, en av de som blev dömda. Våra samtal ledde in mig i en historia som var både spännande, okänd och obegriplig. Resultatet blev en radiodokumentär.

När man googlar på ordet Enbom är Enbomaf-fären och din bok de första träffarna man får. Vad är det som gör fallet intressant än idag?- Dels att det är den största spionhistorien i svensk rättshistoria, dels att allt jag hittat i dokument, do-mar, förhör och intervjuer stöder bilden av att det hela är en rättsskandal.

Det är oundvikligt att inte dra paralleller till Tho-mas Quick när man läser om Fritiof Enbom. Hur ser du på en sådan jämförelse? - Det finns all anledning att dra paralleller. Det handlar om en mans bekännelser, denne man har utsatts för märkliga samtal och bearbetning av psy-kologer, i båda fallen saknas stödbevisning, båda fallen passade in i speciell politisk eller rättshisto-risk period. Det här är fakta som framhållits av bl a docenten Sverker Sörlin. rIvEr IntE upp några sårUnder 1950-talet i USA fanns den sk McCar-thyismen och Joseph McCarthy som bedrev vad

Tomas Bresky, författareSpionoperan- dramatik på högsta nivå

många idag anser var en hetsjakt på kommu-nister. Är enbomaffären exempel på något li-kande i Sverige?- Absolut. Vår statsminister reste till USA un-der våren 1952 och fick mycket beröm för att också Sverige höll efter kommunisterna som ansågs vara presumtiva spioner.

Du konstaterar i din bok att Enboms nu le-vande släktingar aldrig velat medverka i in-tervjuer. Hur ser du på att göra dramatik av verkliga händelser? Finns det en risk att man river upp sår?- Såren fanns hos alla barn, barnbarn, släkting-ar, grannar, vänner, eftersom ingen försökte gräva fram sanningen. Efter att mina radio- och tv-program publicerats har jag träffat och lärt känna många anhöriga. Boken blev liksom pricken över i-et, det har många av de nära betonat för mig. Numera behöver ingen längre skämmas för att vara släkt eller anhörig till de orättvist dömda.

om opEraprocEssEn och torpEt I rasmyranHur kom det sig att det blev en spionopera av din bok, och just på en utomhusteater i Boden? Berätta om ditt samarbete med Rolf Degerlund.- När jag rest runt i landet och talat om boken har jag fått många nya vittnesbörd om det hårda kli-matet under det kalla kriget och känt att det finns mer att berätta. Första tanken var en teaterpjäs men regissören Eva Gröndahl väckte idén om en opera, eller musikteater och den idén tände Rolf Degerlund på. Sedan har han gjort ett jättearbete med att planera produktionen.

Hur är processen för dig och Carsten Palmer att göra dramatik av boken? Är detta din debut som dramatiker? I boken talar du om gåtan Enbom och att det är svårt att få fram särskilt mycket om Enbom och hans motiv. Hur går det att göra dra-matik av en sådan relativt dunkel figur?- Vi skriver, skriver om, träffas och diskuterar, skickar texter till kompositören Rolf Hedberg

och till regissören Eva Gröndahl och så får vi skriva om... Jag har på 1980-talet skrivit bl a satir åt radioteatern och känner till processen att skriva för en scen. I ett drama kan jag också fylla i de bi-tar som inte riktigt kan täckas i det journalistiska faktaarbetet. Det är väl just mystiken kring Fritiof Enbom som varit en utmaning att försöka skingra och nå fram till en sanning.

vad är dIn EgEn kopplIng tIll bodEn?Min fru Gunilla är uppväxt i Degerbäcken och nu förvaltar vi det torp där hennes pappa och hans 18 syskon växte upp. Det ligger i Rasmyran och där tillbringar vi somrarna.- Oavsett vad som är sant eller inte i fallet Enbom är en sak i all fall säker. Sommarens Spionopera i Boden bjuder på dramatik på högsta nivå.

TExT: JOHAN E. SKOGLUND

”Jag läste om spionhistorien i början 1980-talet och insåg hur lite jag visste om denna,

Sveriges största spionaffär och tog kontakt med Fingal

Larsson-Lennelind, en av de som blev dömda. ”

Foto

: Fre

drik

Wes

terb

erg

Foto

: Del

av

Boko

msla

g

Page 5: Guiden April 2013

52 3

S TA

D

E

N

Enbomaffären är ett av de mest uppmärksammade svenska spionfallen någonsin. Till sommaren blir historien till en spännande spionopera på Bodens Friluftsteaters nybyggda utomhusscen i Kläppen, här i Boden. Journalisten Tomas Bresky har skrivit den bok, Kodnamn Mikael, som operan bygger på. För Guiden berättar han om denna intressanta del av vår historia och operans tillkomst.

EnbomaffärEnLåt oss börja med en kort redogörelse för Enbom-affären. Fritiof Enbom var mannen som 1952 på julafton berättade för sin hyresvärd i Stockholm att han var rysk spion och drog de mest fantasieg-gande historier om vad han hade gjort uppe i Norr-botten, runt Boden. Hyresvärden valde att gå till polisen och i de följande förhören fortsatte Enbom att berätta ännu mer och drog även med sig flera andra människor från Bodentrakten som åtalades för spioneri och därtill relaterade brott. Sex av sju åtalade fälldes. Bland annat Enbom och en annan person som fick livstids straffarbete, men båda

benådades efter tio år. Idag ser många fallet som en solklar rättskandal och flera av de inblandade och deras anhöriga har förgäves försökt få resning. Enbom hade varit aktiv kommunist vilket kritiker menar bidrog till att i tider av rysskräck dömdes sex oskyldiga. Om det var någonting Enbom var skyldig till så var det att ha en livlig fantasi.

IntrEssErad av fallEt I 30 årDu började intressera dig för fallet Enbom 1983, 25 år senare 2008 utkommer den bok som spio-noperan baseras på och 5 år senare blir boken en scenisk föreställning. Vad är det som fått dig att intressera dig för detta fall och engagera dig i 30 års tid?- Jag läste om spionhistorien i början 1980-talet och insåg hur lite jag visste om denna, Sveriges största spionaffär och tog kontakt med Fingal Larsson-Lennelind, en av de som blev dömda. Våra samtal ledde in mig i en historia som var både spännande, okänd och obegriplig. Resultatet blev en radiodokumentär.

När man googlar på ordet Enbom är Enbomaf-fären och din bok de första träffarna man får. Vad är det som gör fallet intressant än idag?- Dels att det är den största spionhistorien i svensk rättshistoria, dels att allt jag hittat i dokument, do-mar, förhör och intervjuer stöder bilden av att det hela är en rättsskandal.

Det är oundvikligt att inte dra paralleller till Tho-mas Quick när man läser om Fritiof Enbom. Hur ser du på en sådan jämförelse? - Det finns all anledning att dra paralleller. Det handlar om en mans bekännelser, denne man har utsatts för märkliga samtal och bearbetning av psy-kologer, i båda fallen saknas stödbevisning, båda fallen passade in i speciell politisk eller rättshisto-risk period. Det här är fakta som framhållits av bl a docenten Sverker Sörlin. rIvEr IntE upp några sårUnder 1950-talet i USA fanns den sk McCar-thyismen och Joseph McCarthy som bedrev vad

Tomas Bresky, författareSpionoperan- dramatik på högsta nivå

många idag anser var en hetsjakt på kommu-nister. Är enbomaffären exempel på något li-kande i Sverige?- Absolut. Vår statsminister reste till USA un-der våren 1952 och fick mycket beröm för att också Sverige höll efter kommunisterna som ansågs vara presumtiva spioner.

Du konstaterar i din bok att Enboms nu le-vande släktingar aldrig velat medverka i in-tervjuer. Hur ser du på att göra dramatik av verkliga händelser? Finns det en risk att man river upp sår?- Såren fanns hos alla barn, barnbarn, släkting-ar, grannar, vänner, eftersom ingen försökte gräva fram sanningen. Efter att mina radio- och tv-program publicerats har jag träffat och lärt känna många anhöriga. Boken blev liksom pricken över i-et, det har många av de nära betonat för mig. Numera behöver ingen längre skämmas för att vara släkt eller anhörig till de orättvist dömda.

om opEraprocEssEn och torpEt I rasmyranHur kom det sig att det blev en spionopera av din bok, och just på en utomhusteater i Boden? Berätta om ditt samarbete med Rolf Degerlund.- När jag rest runt i landet och talat om boken har jag fått många nya vittnesbörd om det hårda kli-matet under det kalla kriget och känt att det finns mer att berätta. Första tanken var en teaterpjäs men regissören Eva Gröndahl väckte idén om en opera, eller musikteater och den idén tände Rolf Degerlund på. Sedan har han gjort ett jättearbete med att planera produktionen.

Hur är processen för dig och Carsten Palmer att göra dramatik av boken? Är detta din debut som dramatiker? I boken talar du om gåtan Enbom och att det är svårt att få fram särskilt mycket om Enbom och hans motiv. Hur går det att göra dra-matik av en sådan relativt dunkel figur?- Vi skriver, skriver om, träffas och diskuterar, skickar texter till kompositören Rolf Hedberg

och till regissören Eva Gröndahl och så får vi skriva om... Jag har på 1980-talet skrivit bl a satir åt radioteatern och känner till processen att skriva för en scen. I ett drama kan jag också fylla i de bi-tar som inte riktigt kan täckas i det journalistiska faktaarbetet. Det är väl just mystiken kring Fritiof Enbom som varit en utmaning att försöka skingra och nå fram till en sanning.

vad är dIn EgEn kopplIng tIll bodEn?Min fru Gunilla är uppväxt i Degerbäcken och nu förvaltar vi det torp där hennes pappa och hans 18 syskon växte upp. Det ligger i Rasmyran och där tillbringar vi somrarna.- Oavsett vad som är sant eller inte i fallet Enbom är en sak i all fall säker. Sommarens Spionopera i Boden bjuder på dramatik på högsta nivå.

TExT: JOHAN E. SKOGLUND

”Jag läste om spionhistorien i början 1980-talet och insåg hur lite jag visste om denna,

Sveriges största spionaffär och tog kontakt med Fingal

Larsson-Lennelind, en av de som blev dömda. ”

Foto

: Fre

drik

Wes

terb

erg

Foto

: Del

av

Boko

msla

g

Page 6: Guiden April 2013

6

www.jessicasfrisyratelje.se0921- 61113 | Degerbäckens by 51 (ovanför byagården)

• 15 minuter från Bodens centrum • 7 minuter från Heden • 6 minuter från S. Bredåker

Jessica's

Välkommen!

Frisyrateljé

Åter i lager! Nya, förbättrade

Prova vårens nya bågar från Dolce & Gabbana Cheap Monday Hugo Boss Ray-Ban

Efva Attling Persol MaxMara Gucci Ralph Lauren och många fl er.

PREUTZ OPTIK SYNSAMSTORGATAN 34 · LULEÅ · 0920-22 52 25

DROTTNINGGATAN 13 · BODEN · 0921-126 19

Kungsgatan 38, BODEN

Vårens nyheter 2013

Page 7: Guiden April 2013

7

Stora trenddagen- årets färg, gemenskap och storkokHumor och värme, formbart, Urban farming, Blue Lagoon och kul i köket är exakt vad 2013 kommer att handla om - i alla fall om du frågar Sveriges främste trendexpert Stefan Nilsson. Jag hade äran att delta i hans föreläsning härom dagen och fick en inblick och ett, vad jag vill kalla; facit på vad som är hett 2013.

Gemenskap och kärlekDet är helt ute med tolvrätters middagar och mat i form av små kuber på stelt, vitt och fyrkantigt porslin. Gemenskap och storkok är vad vi svensk-ar kommer att ägna oss åt detta år. Förmodligen kommer även det mesta i grönsaksväg vara odlat i vår egna kolonilott eller på balkongen a la Urban Farming. Stadsplanerare runt om i Sverige sitter nämligen i just detta nu och skissar på Highlines, det vill säga den nya sortens stadsparker - över-vuxna tågrälsar.

I överlag måste jag säga att jag gillar lågkonjunktur, hur illa det än må låta i gemene ”hens” öra. Men om det är som Stefan Nilsson säger tror jag att ni alla håller med mig. Enligt honom medför låg-

konjunktur gemenskap och kärlek. Vi återvinner, häller vinet i stora glas, spiller gärna och blir mer rustika i vår matlagning samtidigt som vi inte vill missa det exklusiva utan dukar på finare porslin än någonsin, så länge det är omaka. Och är du en av dem som tycker det är en för stor utmaning att leta omaka porslin - ja då kan du skippa mening-en med hela grejen och köpa en färdig blandad porslinsserie. Visst är det bra att det finns, men man tappar hela poängen med berättelsen bakom varje mugg eller tallrik. ”Den här hittade jag på en loppis i Berlin” eller ”Jag minns när jag åt på den tallriken hos mormor när jag var liten”. Om du inte väljer att hitta på en egen historia till din köpta blanding.

2013 kommer att bli sexiGtAll den här kärleken och gemenskapen för oss när-mare varandra, en del lite för nära för 2013 spås vara det mest otrogna året i vår tid. En trend jag själv bojkottar. Jag är lite mer av typen ”gammel-dags” men tydligen är även det trendigt. Änglar och demorner skulle man kunna kalla det. Något som faktiskt har haft inverkan på oss är boken

Fifty Shades of Grey, det fullkomligen kommer att spraka sexualitet om kampanjerna detta år. Redan nu är heta kyssar och trosskandaler en del av vår vardag och vi är bara inne på månad tre av tolv. Det för mig osökt att undra vart vi kommer att vara i december. Vill vi ens veta det?

Självklart handlar inte hela 2013 om övervuxna järnvägar och otrohetsaffärer. Många av oss kom-mer att välja den mer jordnära linjen med träskor, slarviga flätor och fingrarna i jorden. Men många av oss kommer att gå på den lite mer säkra, ”tråki-ga” och formbara stilen. Raka linjer, reverb, triang-lar och cirklar, svart och vitt. Ni som är uttråkade av det svarta och vita, det svart svarta och det vit vita kan gå och bli precis så wild n’ crazy som ni vill med mönster och färger - eller? Nej absolut inte! Du måste leta reda på en stiljägare, någon berättar för dig exakt vilket mönster det är som gäller. Det går inte att välja något som liknar en trend. Det ska vara exakt.

AV:ELIN LANDStRöM

Stefan Nilsson, Trendexpert

Page 8: Guiden April 2013

8

Öppet: Mån-Ons 8-18 Tor 8-19 Fre 8-14 Drottninggatan 18

Tel: 0921-120 02 • www.salongstil.se Klipp dig hos en

utbildad frisör

Gå in & gilla oss på Facebook & ta del av våra Erbjudanden!

www.facebook.com/salongstil

Mycket på G!Modevisning 26/4 på Bodensia, boka redan nu!

Denna gång tillsammans med Westmans. V14 firar vi 5 år! Det gör vi med Tårtkalas och

generösa erbjudanden från Sebastian. 24/4 Har vi kurs på jobbet med Wellas tekniker.

Nu finns 3-års eleven Nicoline hos oss på fredagar! Välkommen!

Missa INTEVårvisningen 26/4

2för1 gäller samma recept inklusive enkelslipade standardglas (index 1,5). Erbjudandet gäller tom 19 maj 2013. Värde färg 250 kr, UV400 250 kr (index 1.5) KomplettPris kan ej kombineras med erbjudanden eller rabatter. HeltNöjd gäller tre månader från köp.

2 för 1 från Bågar inklusive glas 795:-

Just nu bjuder vi på slipade solglasögon som ditt andra par

2 för 1

© 2

013

Spec

save

rs O

ptic

al G

roup

. All

righ

ts re

serv

ed.Boden

Drottninggatan 80921-133 60www.specsavers.se

Kopplingsvägen 10A | 961 38 Boden | 0921 - 108 08Öppet: Mån-tors 14-18, Fre 14-17, Lör 10-13, Vi stänger för säsongen 15/4

ZOLO

Halvaprisetpå alla skidorgäller vid inbyte av carvingskida 160-175cm

sUpersale

Page 9: Guiden April 2013

9

Skejtande brudarDet är måndag och klockan är sex, och för åtta tjejer i Bodens Tjejskejtförening betyder det trä-ningsdags. De träffas en gång i veckan i skejthal-len på A8 området, där de skejtar tillsammans i två timmar.

Ledarna Cornelia Borgström och Linn Mäkelä är de som har startat upp aktiviteten. De ansåg helt enkelt att det är tråkigt att sporten är så pass mansdominerad, så de drog sitt strå till stacken och försöker nu öka intresset för sporten bland unga tjejer i Boden.

Något som både Linn och Cornelia framhäver, är hur viktigt det är att ge yngre tjejer som vill börja skejta en plats att börja på, och även en

plats där de kan träna i lugn och ro. En annan viktig sak är att det finns äldre förebilder som unga tjejer kan se upp till. De hoppas att de kan fylla ett tomrum som länge funnits i Bodens skejtscen; just skejtande tjejer.

Deras mål med gruppen är att få ut intresset mer bland tjejerna i Boden, och att fler vågar pröva på. Ett annat utav gruppens mål, är också att kunna köpa in brädor till skejtlokalen, så att man inte måste ha en egen skateboard för att testa, utan att klubben har material att låna ut.

När jag frågar vad som är det sämsta med skej-tandet, så får jag svaret att precis som med allting annat, så känner man ibland när det går dåligt att

man bara vill lägga av och strunta i hela grejen.Detta rekommenderas det dock inte att man gör, för det är efter dessa svackor då man äntligen lyckas med något trick som tidigare känts helt omöjligt, som det som är det bästa med skejtan-det kommer fram; känslan av att utvecklas och bli bättre. Och just att utvecklas, både själva som skejtare, och genom att påverka hur man ser på könsrollerna inom skejtscenen, det är gruppens målsättning. Och som det ser ut nu; ja nog kom-mer dessa tjejer att lyckas alltid!

Text & bild: Jenny Uneby

Page 10: Guiden April 2013

10

Kyrkgatan 39. 0921-179 49

Gilla oss på Facebook!

Hår Companiet Boden

Vi hälsar välkommen till Josefin vår nya medarbetare & elev, hon finns hos oss på fredagar./Ulla, Hanna, Frida, Pia & Gunnel

Mån-Tors 08-18, Fre 08-170921 -103 00

Vi kan hår - kunskap ger trygghet

www.frisyriboden.se

Nu är det dags att söka sommarjobbKommunen erbjuder feriearbete till dig som fyller 16 eller 17 i år. Mer information om det hittar du på vår nya webbportal Ung i Boden. Vilken information vill du ha på www.boden.se/ung? Hör av dig till Göran på 0921-623 32 eller [email protected]

Norrlands största maskinmässa 27-29 september arrangeras Norrlands största maskinmässa på Boden Arena. Vi räknar med 150 utställare som är verk-samma inom transport, entreprenadmaskiner och rekrytering. Mer information om mässan finns på www.loadupnorth.se

Storslagen musik och magiskt dockspel Den 13 april besöker sångerskan Arja Saijonmaa Boden  med föreställningen “Den hemliga stranden”. Publiken får åter möta den grekiske kompositören Mikis Theodorakis musik,  oslagbart tolkad av Saijonmaa. Lördag den 27 april ger den norskfinska teaterensemblen Teatteri SuddenEnne dockteatern Hatching Day på Sagateatern. En ordlös och visuellt betagande upplevelse för barn 4-9 år. Mer information och fler evenemang hittar du på upplevboden.nu

Kandidater till Bodens UllbaggestipendiumFörra året fick Boden ett pris för Årets landsbygdsprojekt med lokala servicepunkter i Harads och Gunnarsbyn. Förutom äran var det en prissumma på 10 000 kronor. Pengarna går nu vidare till ett lokalt Ullbaggestipendium. Stipendiet ska gå till en person eller organisation som gjort något förtjänstfullt för landsbygden i Bodens kommun under perioden 1 april 2012 - 1 april 2013. Förslag på kandidater med motivering skickas senast den 31 maj 2013 med e-post till [email protected] eller vanlig post till Leif Engström, Tillväxtförvaltningen, 961 86 Boden. Skriv ”Bodens lokala Ullbaggestipendium” på kuvertet

Fritid ansvarar för verksamheten på våra fritids-anläggningar. Hos oss kan man få svar på om hallarna är öppna, boka tider och föreningsbidrag.

Kultur arbetar för att synliggöra det rika kul-turutbudet som finns i Boden, tillsammans med föreningar och näringsliv. Kultur handlägger bidrag till studieförbund och kulturföreningar.

Näringsliv arbetar för att underlätta företagens tillväxt genom rådgivning, tillståndsprocesser, markexploatering, finansierings och nya nätverk. Näringsliv handlägger bidrag till byaföreningar och företag.

Unga finns till för Bodens ungdomar. Kontakta oss om du vill vara med och påverka det som sker i Boden. Hos unga kan man söka bidrag till ung-domsarrangemang.

tillväxtFörvaltNiNgeNInformation från...

Finansiering och nya nätverk

tillväxtförvaltningenfritid–kultur–näringsliv-ungaCentralskolan, Kungsgatan 410921-62 000 vx, [email protected]

Gågatan BODEN0921- 560 85

VårENs alla yttErplaGG

är här

Gilla oss påFacebook!

slipvägen 11 (Hantverksrestaurangen)070 677 88 1o [email protected]

F O T OG R A P H I C

BODEN: Lulevägen 19. Tel. 0921-194 00

nyaRÖR

15% rabatt på valfri vara!

Rabatten gäller endast vid medtagandet av denna kupong.

Enter Galleria Telefon: 0921-15670 www.hanzens.se

Intill Enter Galleria

Drottninggatan 6, Boden Tel. 0921-138 80Öppet: Mån-Fre 10-18. Lör 10-14 Lunch 13-14

Vi utför batteribyten

på guldur

NyhEt!

Page 11: Guiden April 2013

11

Nu är det dags att söka sommarjobbKommunen erbjuder feriearbete till dig som fyller 16 eller 17 i år. Mer information om det hittar du på vår nya webbportal Ung i Boden. Vilken information vill du ha på www.boden.se/ung? Hör av dig till Göran på 0921-623 32 eller [email protected]

Norrlands största maskinmässa 27-29 september arrangeras Norrlands största maskinmässa på Boden Arena. Vi räknar med 150 utställare som är verk-samma inom transport, entreprenadmaskiner och rekrytering. Mer information om mässan finns på www.loadupnorth.se

Storslagen musik och magiskt dockspel Den 13 april besöker sångerskan Arja Saijonmaa Boden  med föreställningen “Den hemliga stranden”. Publiken får åter möta den grekiske kompositören Mikis Theodorakis musik,  oslagbart tolkad av Saijonmaa. Lördag den 27 april ger den norskfinska teaterensemblen Teatteri SuddenEnne dockteatern Hatching Day på Sagateatern. En ordlös och visuellt betagande upplevelse för barn 4-9 år. Mer information och fler evenemang hittar du på upplevboden.nu

Kandidater till Bodens UllbaggestipendiumFörra året fick Boden ett pris för Årets landsbygdsprojekt med lokala servicepunkter i Harads och Gunnarsbyn. Förutom äran var det en prissumma på 10 000 kronor. Pengarna går nu vidare till ett lokalt Ullbaggestipendium. Stipendiet ska gå till en person eller organisation som gjort något förtjänstfullt för landsbygden i Bodens kommun under perioden 1 april 2012 - 1 april 2013. Förslag på kandidater med motivering skickas senast den 31 maj 2013 med e-post till [email protected] eller vanlig post till Leif Engström, Tillväxtförvaltningen, 961 86 Boden. Skriv ”Bodens lokala Ullbaggestipendium” på kuvertet

Fritid ansvarar för verksamheten på våra fritids-anläggningar. Hos oss kan man få svar på om hallarna är öppna, boka tider och föreningsbidrag.

Kultur arbetar för att synliggöra det rika kul-turutbudet som finns i Boden, tillsammans med föreningar och näringsliv. Kultur handlägger bidrag till studieförbund och kulturföreningar.

Näringsliv arbetar för att underlätta företagens tillväxt genom rådgivning, tillståndsprocesser, markexploatering, finansierings och nya nätverk. Näringsliv handlägger bidrag till byaföreningar och företag.

Unga finns till för Bodens ungdomar. Kontakta oss om du vill vara med och påverka det som sker i Boden. Hos unga kan man söka bidrag till ung-domsarrangemang.

tillväxtFörvaltNiNgeNInformation från...

Finansiering och nya nätverk

tillväxtförvaltningenfritid–kultur–näringsliv-ungaCentralskolan, Kungsgatan 410921-62 000 vx, [email protected]

Page 12: Guiden April 2013

12

KOM TILL KYRKAN I PÅSK!Lyssna till påskmusik och sjung med i Kristus lever – underbara ord och de andra påsk-psalmerna. Se var och när på webben och i annonser i länstidningarna.Eller ring: 0921-77 500

www.svenskakyrkan.se

Ring oss så berättar vi mer!

Maud Wallgren 070-837 86 67Kontoret (08.00 - 17.00) 0650-59 53 22

Vi söker familjehem

www.brizad.se

Vi söker familjer som har tid, plats ochengagemang att ta emot barn eller ungdomar i sitt hem.

Vi arbetar med kraftigt förstärkt familje-hemsvård.

Vi erbjuder konsulentstöd med 24-timmarstillgänglighet, handledning och övrigaprofessionella tjänster.

Vi arbetar i team för den placerade därfamiljehemmet är den viktigaste länken.

r fin

ns

vi

TÄNKVÄRT

Susanne Markström, Diakon [email protected] 0921-775 49

Livet – en gåva, under ansvar…

Åter igen en ny dag!Finns det möjligheter för mig?Det finns ju så många vägar att välja, många val att ta ställning till. Finns det någon att fråga efter eller kanske att få hjälpa? Ser jag varje ny dag som en möjlighet eller är den en börda?Livet som vi fått innebär också många möjligheter.Låt oss därför sträva efter det goda – under ansvar.Tillsammans får vi vara med och bygga Svenska kyrkan – som är på väg.

”Jag vill utveckla landsbygden!”

Vi utvecklar BodenLandsbygden är viktig. Här finns skogs-råvara, jordbruk, besöksnäringsföretag och mängder av entreprenöriella människor. Det skall inte vara dyrare att bo på lands-bygden än i stan och det måste finnas möjligheter till både utbildning och om-sorg. Därför vill vi moderater värna de mindre skolorna, återinföra vägbidraget samt ungdomskortet och stärka lands-bygdsföretagandet.

www.moderaterna.se

BODEN

Johan Johansson

Page 13: Guiden April 2013

Anna och Linda Olofsson är två systrar från Boden som båda brinner för att hjäl-pa andra, och även tagit steget att faktiskt besöka länder som behöver denna hjälp!

Linda gjorde sitt examensarbete för sin veterinär-utbildning i Zambia, ett fattigt land där det finns många småskaliga mjölkbönder med mjölkpro-duktion som enda inkomst. Projektet gick ut på att undersöka hur arbetet på mjölkfarmer i landet fungerade. Genom bakterieprover och intervjuer kunde hon se vilka brister som fanns i mjölkpro-duktionen och vad bönderna behövde lära sig för att förbättra den och därmed öka sin produktion och få en högre inkomst.

Anna åkte som volontär för första gången till Gha-na, via en stor organisation där hon fick pengarna till resan via ett stipendium. Under resans gång

uppmärksammade hon att volontärer betalar en väldigt hög avgift, och hon började fundera över vart pengarna tog vägen, eftersom de inte verkade investeras i ändamål för välgörenhet.När hon för andra gången åkte iväg för att arbeta som volontär, valde hon därför en mindre orga-nisation där hon visste vart pengarna tog vägen.

Det var till Kenya denna resa bar, och där fick hon uppleva mer av landets kultur än vad hon gjort under resan till Ghana, mycket pga. bytet av orga-nisation. I Kenya arbetade hon på ett kulturcen-trum för barn från olika slumområden. Arbetet innebar att hjälpa barnen att komma ifrån krimi-nalitet och droger som är vanligt förekommande. Genom kulturella aktiviteter som dans, musik, teater och konst får barnen verktyg att utveckla sina talanger på centrumet.

Större inBLickDe båda systrarna anser att fler borde våga resa iväg till utsatta områden för att öka sin förståelse, få mer empati och lära sig att uppskatta livet. - Vi behöver få en större inblick i hur människor i utsatta länder lever, då media ofta visar en ensidig bild av de fattiga, med enbart gråt och elände. Egentligen finns där även en vardag med mycket kärlek och glädje!

Ett av tipsen de har till andra som funderar på att göra en liknande resa är dels att prata med någon med tidigare erfarenhet, men också innan avfärd utreda att hjälpen verkligen når fram till dem som behöver den!

AV:JENNy UNEby

Systrar med viljan att förändra

Vi behöver få en större inblick i hur människor i

utsatta länder lever

Page 14: Guiden April 2013

14

vi får två nya läkare välkommen till bodenMichael & Sven!

Michael Lundgren och Sven Söderberg börjar hos oss i april och är båda mycket uppskat-tade läkare. De kommer närmast från Sensia Specialistvård i Luleå (tidigare Läkarhuset Hermelinen).

Sensia Hälsocentral erbjuder primärvård med hög kvalitet i en trevlig miljö och med ett personligt bemötande. Med våra olika verksamhetsområden i nära samarbete har vi en helhetssyn inom hälsa där sjukvård möter friskvård. Vill du välja Sensia Hälsocentral i Boden som ditt vårdval kan du ladda ned vår portofria listningsblankett på: www.sensia.se/vardval

kom och träffa

våra duktiga och erfarna läkare.

Sensia HälsocentralKungsgatan 22, Boden, telefon 0921-663 00. www.sensia.se/boden

0921-624 00 • www.nordpoolen.com

wibitfinns hos oss hela lovet!

PÅskenserbjudande!

alla enkelbad gäller hela dagen!

Erbjudandet gäller under påsklovet 28/3 t.o.m. 7/4

Påsk hElgEns öPPEntidErskärtorsdag 07:00-21:00långfredag 10:00-18:00Påskafton 08:00-14:00Påskdagen 10:00-18:00

Annandag påsk 10:00-18:00

Alltid perfekt badväder!

Bodens kommuns bildarkiv innehåller över 30 000 bilder.

Nu när Bodens Hästcentrum precis är invigt så passar detta foto bra. Hästar har nämligen alltid haft en stor roll i Boden, här i form av istrav på Bodträsket på 1920-talet. Vid tömmarna till hästen Zarena sitter en välklädd A Ruthqvist, Svartbjörnsbyn. Fotografen är okänd. Vet du något mer är du välkommen att höra av dig till informationschef Nils Sundberg via telefon 0921-621 00 eller e-post [email protected]

Page 15: Guiden April 2013

Bodens kommuns bildarkiv innehåller över 30 000 bilder.

Nu när Bodens Hästcentrum precis är invigt så passar detta foto bra. Hästar har nämligen alltid haft en stor roll i Boden, här i form av istrav på Bodträsket på 1920-talet. Vid tömmarna till hästen Zarena sitter en välklädd A Ruthqvist, Svartbjörnsbyn. Fotografen är okänd. Vet du något mer är du välkommen att höra av dig till informationschef Nils Sundberg via telefon 0921-621 00 eller e-post [email protected]

www.bodensbk.se/fotboll

MANADENS

MAtchEr

. Boden ArenATräningsmatcherons 27/3 kl 18.00 BBK FF - TP 47 (Torneå)Lör 6/4 kl 13.00 BBK FF - PS Kemi KingsLör 13/4 kl 15.00 BBK FF - Assi IF

Första hemmamatchen div 2Lör 20/4 kl 15.00 BBK FF - AnundsjöIF

Page 16: Guiden April 2013

16

viktutmaningenTredje mars gick startskottet för våra tappra vikt-utmanare. Sedan dess har deltagarnas liv föränd-rats. En del har gått från ingen träning alls till sju pass i veckan. Största utmaningen verkar vara att få bukt på suget. Men dem har givetvis hela tiden sina nära och Sensia som stöttar genom tävlingen.

Efter första gruppträffen verkar deltagarna ha fått en riktigt kick. Anders Kemi och Martin Lundberg är två tidigare deltagare av Sensias Viktutmaning, och på gruppträffen föreläste dem för utmanarna. Båda två har gjort en fan-tastisk resa och är bra motivatorer för deltagarna. 

"All motivation är bra motivation"För lite drygt ett år sedan gjorde Martin Lund-berg en stor förändring i sitt liv. Han deltog i Sensias Viktutmaning och  har gått från att vara så pass stillastittande som det möjligt är till att i söndags genomföra ett utav de mest krävande loppen vi har i Sverige, nämligen Vasaloppet. I februari förra året befann sig Martin i farozonen med sin övervikt. Idag är han cirka tio kilo lättare och hans fysik är totalt förändrad. Tio kilo kan-ske inte låter mycket men det är en mycket stor skillnad både visuellt och framför allt på insidan. Den överflödiga fettmassan har omvandlats till muskler.- Det har varit en upplevelse som var mycket job-

bigare än jag någonsin kunnat ana, men tack vare stödet från Sensia och min egna karaktär så är jag där jag är idag, berättar Martin.- Jag hade höga mål redan från början av utma-ningen men hade aldrig kunnat tro att jag skulle ta mig genom både Lidingöloppet och nu Va-saloppet.Martin är helt klart, via sina framgångar, en mycket bra motivator för våra deltagare.- Det är kul att träffa nya utmanare, det är mo-tiverande även för mig, kul att kunna bidra med mina erfarenheter och vara en typ av mentor. Vad har du för tips till Våra läsare som är i den sitsen du en gång Var i?- Det gäller att svälja stoltheten och försöka hitta motivationen att ta tag i det. Viktigast av allt är att börja på en nivå som fortfarande känns kul och inte för jobbig för att uppnå en långsiktig och hållbar lösning. En livsstilsförändring helt enkelt, säger Martin och fortsätter;- När motgångarna kommer, vilket kommer att ske, är det lätt att bli bekväm och det är här ka-raktären testas. Men när du väl tagit dig förbi detta är du nära mållinjen till en hållbar lösning. Här kom Ann-Helen och Sensia in för min del, dem är verkligen mån om att hjälpa och deras stöd värderar jag högt och jag är väldigt tacksam för den chansen jag fick, det hade aldrig gått utan dem.Responsen har varit väldigt positiv hos våra del-tagare, familjerna har kommit varandra närmre,

man har ”teamat” upp sig och får även stöd från arbetsgivarna.- Jag märker att folk känner igen mig, berättar Carina Sundberg, som förövrigt redan nu mär-ker skillnad på både kläder och visionellt.- Det syns i ansiktet, fortsätter Carina.Carina som jobbar som sköterska inom vården berättar att det här är något som hon länge velat ta tag i.Suget är något som även Carina har märkt av och en del i förändring är en ökad kaffekonsumtion. Vilket även föreläsaren Martin berättade om."Jag förändrade mitt liv men kaffet, det kunde dem inte ta ifrån mig"- Jag känner lite samma sak, jag tror det har blivit kaffe för mig.Carina berättar att många har kommit fram och konstaterat att dem ångrar sig att dem inte själva sökte till Vikutmaningen.- Jag jobbar på en hälsocentral och vill inspirera mina patienter, säger Carina och fortsätter;- För oss överviktiga är det så att vi är medvetna om problemet och noterar annonser eller repor-tage som har med hälsa att göra, jag har själv bläddrat förbi reportaget i Guiden men tänkte aldrig tanken att söka, att jag är med tackar jag min dotter Anna för, berätttar Carina.Anna som är nyutbildad spinningsinstruktör var den som skickade in Carinas ansökan och vädjade om att vi skulle ta med hennes mamma.- Målet är att delta i hennes spinningpass, berät-tar Carina och fyller i att hennes dotter är väldigt stolt över henne.

 inget annat än Vinst räknasVägen kan vara krokig i utmaningar som innebär så pass stora förändringar som viktutmaningen gör. Influensa är ett utan de hinder som lätt pas-serar under tävlingens gång. André Wallenberg är en av de som drabbats. Trots att han ligger hemma sjuk när jag ringer honom för intervju så låter han motiverad.- Det syns på vågen och jag känner mig mindre ”pluffsig”, berättar André.Hans största utmaning har varit godsaker, något som han redan innan tävlingens början visste skulle bli en svår nöt att knäcka.- Jag är kvällshungrig och ett glas vatten känns inte riktigt så kul att ta när suget trycker på. Men jag har gått från att trycka fem mackor till att käka två ägg på kvällen. Och visst, jag har ätit dessert när vi varit bortbjudna på middag men det är något jag räknat med.André är helt klart tävlingsmänniskan i gänget. Hans övervikt har inte varit tillräckligt för att motivera honom att göra den här förändringen men en tävling är precis den morot som André behövde.- Jag kommer att utföra någon form av träning varje dag, berättar André och fortsätter;- Just nu äter jag tre mål om dagen varav två stycken är shakes.Innan influensan gjorde entré hann André på-börja sin morgonträning, med 20 minuters pass innan jobbet, vilket han kommer att fortsätta med när han är frisk och även kombinera detta med långa promenader och en ökad vardagsmotion.

lättare än förVäntatAlla deltagarna fick genomgå en fasta som en form av ”kickstart”, en utmaning som gick för-vånansvärt enkelt för alla.- Jag hann knappt bli hungrig, jag hade dock en dålig kosthållning innan och kunde äta ett stort mål på kvällen som enda målet på hela dagen, berättar Angela. Idag är det dock andra bullar för fru Koponen. Även om familjens fredagsgotta har lockat så har hon inte trillat dit.- Det har räckt för mig att gå förbi spegeln och säga, något godis behöver inte du.Hon följer numera Prenets program och det enda hon tycker har varit svårt är att hon inte gillar att laga mat. Men med strikta rutiner och planering är inte heller det något problem.- Jag är mycket piggare och orkar mer på träning-en. Att gå på Anders Kemis pass är i sig också en väldigt bra morot. Jag ser hur han förändras och blir sporrad i min träning, berättar Angela.Anders Kemi är även han en föredetta deltagare av Viktutmaningen och något av en förebild för Angela.Om man inte hittar Angela på Sensia är det för-modligen för att hon skottar snö eller motione-rar hemma.- Våren brukar vara en tung period för mig, jag jobbar inte bara med träningen utan även med mitt inre, berättar Angela.

Angela är en utav de deltagare som är rökare, något som hon inte hade någon fundering på att förändra innan tävlingen. Men i och med

träningen, att energin har ökat och att hon har mer ork har tankarna på att sluta röka börjat att rota sig.- Man fightas ju med en hel del i utmaningen och jag är inte riktigt där att jag slutar röka men jag känner mig mer motiverad än jag någonsin varit. Vikutmaningen har gett mig en riktigt boost.

Precis som de övriga deltagarna upplever även Angela att utmaningen går lättare än förväntat.- Tidigare var det mycket snabbmat men numera finns det inget halvfabrikat i min kost, berättar Angela och tillägger att alla borde pröva Prenet för det fungerar verkligen.- Jag var en gottegris men nu tar jag en frukt eller gör en bärsallad till efterrätt istället och bäst av allt - jag behöver knappt använda klocka längre för magen säger vad klockan är och min tidigare ständiga huvudvärk är som bortblåst.

liVsViktig förändringEn annan av våra deltagare, Urban Sundberg, hade påbörjat en förändring innan han sökte till Vikutmaningen. Han hade tappat över fem kilo men kände att den här utmaningen var exakt vad han behövde.- Jag har inte haft några direkta motgångar, jo knät har krånglat lite, men jag biter ihop, berättar Urban. Dagarna med fasta var inte heller något problem för Urban det verkar utan tvekan som så att alla våra deltagare är otroligt motiverade.- Jag tränar tre gånger i veckan och tanken är att öka på träningsmängden. Forts. nästa sida

Martin Lundberg en förebild och mentor för utmanarna.Gemensamt activiopass med Martin i täten och Anders som instruktör

Före detta viktutmanaren Anders Kemi tipsar utmanarna.

viktutmaningen

ReSuLtat

Procentsatsen visar den procentuella förändringen av mängd fettmassa på

varje deltagare

1. angela koponen - 6,6%Vikt: - 6.0 kg. Muskler +6,9 kg

2. annika engman - 3,7%Vikt: - 5,5 kg. Muskler -0,3 kg

3. urban sundberg - 3,4%Vikt: - 3,2 kg. Muskler +2,7 kg

4. andré Wallenberg - 1,5%Vikt: - 5,4 kg. Muskler +2,2 kg

5. Carina sunberg - 1,1%Vikt: - 5.0 kg. Muskler +0,7 kg

Page 17: Guiden April 2013

17

viktutmaningenTredje mars gick startskottet för våra tappra vikt-utmanare. Sedan dess har deltagarnas liv föränd-rats. En del har gått från ingen träning alls till sju pass i veckan. Största utmaningen verkar vara att få bukt på suget. Men dem har givetvis hela tiden sina nära och Sensia som stöttar genom tävlingen.

Efter första gruppträffen verkar deltagarna ha fått en riktigt kick. Anders Kemi och Martin Lundberg är två tidigare deltagare av Sensias Viktutmaning, och på gruppträffen föreläste dem för utmanarna. Båda två har gjort en fan-tastisk resa och är bra motivatorer för deltagarna. 

"All motivation är bra motivation"För lite drygt ett år sedan gjorde Martin Lund-berg en stor förändring i sitt liv. Han deltog i Sensias Viktutmaning och  har gått från att vara så pass stillastittande som det möjligt är till att i söndags genomföra ett utav de mest krävande loppen vi har i Sverige, nämligen Vasaloppet. I februari förra året befann sig Martin i farozonen med sin övervikt. Idag är han cirka tio kilo lättare och hans fysik är totalt förändrad. Tio kilo kan-ske inte låter mycket men det är en mycket stor skillnad både visuellt och framför allt på insidan. Den överflödiga fettmassan har omvandlats till muskler.- Det har varit en upplevelse som var mycket job-

bigare än jag någonsin kunnat ana, men tack vare stödet från Sensia och min egna karaktär så är jag där jag är idag, berättar Martin.- Jag hade höga mål redan från början av utma-ningen men hade aldrig kunnat tro att jag skulle ta mig genom både Lidingöloppet och nu Va-saloppet.Martin är helt klart, via sina framgångar, en mycket bra motivator för våra deltagare.- Det är kul att träffa nya utmanare, det är mo-tiverande även för mig, kul att kunna bidra med mina erfarenheter och vara en typ av mentor. Vad har du för tips till Våra läsare som är i den sitsen du en gång Var i?- Det gäller att svälja stoltheten och försöka hitta motivationen att ta tag i det. Viktigast av allt är att börja på en nivå som fortfarande känns kul och inte för jobbig för att uppnå en långsiktig och hållbar lösning. En livsstilsförändring helt enkelt, säger Martin och fortsätter;- När motgångarna kommer, vilket kommer att ske, är det lätt att bli bekväm och det är här ka-raktären testas. Men när du väl tagit dig förbi detta är du nära mållinjen till en hållbar lösning. Här kom Ann-Helen och Sensia in för min del, dem är verkligen mån om att hjälpa och deras stöd värderar jag högt och jag är väldigt tacksam för den chansen jag fick, det hade aldrig gått utan dem.Responsen har varit väldigt positiv hos våra del-tagare, familjerna har kommit varandra närmre,

man har ”teamat” upp sig och får även stöd från arbetsgivarna.- Jag märker att folk känner igen mig, berättar Carina Sundberg, som förövrigt redan nu mär-ker skillnad på både kläder och visionellt.- Det syns i ansiktet, fortsätter Carina.Carina som jobbar som sköterska inom vården berättar att det här är något som hon länge velat ta tag i.Suget är något som även Carina har märkt av och en del i förändring är en ökad kaffekonsumtion. Vilket även föreläsaren Martin berättade om."Jag förändrade mitt liv men kaffet, det kunde dem inte ta ifrån mig"- Jag känner lite samma sak, jag tror det har blivit kaffe för mig.Carina berättar att många har kommit fram och konstaterat att dem ångrar sig att dem inte själva sökte till Vikutmaningen.- Jag jobbar på en hälsocentral och vill inspirera mina patienter, säger Carina och fortsätter;- För oss överviktiga är det så att vi är medvetna om problemet och noterar annonser eller repor-tage som har med hälsa att göra, jag har själv bläddrat förbi reportaget i Guiden men tänkte aldrig tanken att söka, att jag är med tackar jag min dotter Anna för, berätttar Carina.Anna som är nyutbildad spinningsinstruktör var den som skickade in Carinas ansökan och vädjade om att vi skulle ta med hennes mamma.- Målet är att delta i hennes spinningpass, berät-tar Carina och fyller i att hennes dotter är väldigt stolt över henne.

 inget annat än Vinst räknasVägen kan vara krokig i utmaningar som innebär så pass stora förändringar som viktutmaningen gör. Influensa är ett utan de hinder som lätt pas-serar under tävlingens gång. André Wallenberg är en av de som drabbats. Trots att han ligger hemma sjuk när jag ringer honom för intervju så låter han motiverad.- Det syns på vågen och jag känner mig mindre ”pluffsig”, berättar André.Hans största utmaning har varit godsaker, något som han redan innan tävlingens början visste skulle bli en svår nöt att knäcka.- Jag är kvällshungrig och ett glas vatten känns inte riktigt så kul att ta när suget trycker på. Men jag har gått från att trycka fem mackor till att käka två ägg på kvällen. Och visst, jag har ätit dessert när vi varit bortbjudna på middag men det är något jag räknat med.André är helt klart tävlingsmänniskan i gänget. Hans övervikt har inte varit tillräckligt för att motivera honom att göra den här förändringen men en tävling är precis den morot som André behövde.- Jag kommer att utföra någon form av träning varje dag, berättar André och fortsätter;- Just nu äter jag tre mål om dagen varav två stycken är shakes.Innan influensan gjorde entré hann André på-börja sin morgonträning, med 20 minuters pass innan jobbet, vilket han kommer att fortsätta med när han är frisk och även kombinera detta med långa promenader och en ökad vardagsmotion.

lättare än förVäntatAlla deltagarna fick genomgå en fasta som en form av ”kickstart”, en utmaning som gick för-vånansvärt enkelt för alla.- Jag hann knappt bli hungrig, jag hade dock en dålig kosthållning innan och kunde äta ett stort mål på kvällen som enda målet på hela dagen, berättar Angela. Idag är det dock andra bullar för fru Koponen. Även om familjens fredagsgotta har lockat så har hon inte trillat dit.- Det har räckt för mig att gå förbi spegeln och säga, något godis behöver inte du.Hon följer numera Prenets program och det enda hon tycker har varit svårt är att hon inte gillar att laga mat. Men med strikta rutiner och planering är inte heller det något problem.- Jag är mycket piggare och orkar mer på träning-en. Att gå på Anders Kemis pass är i sig också en väldigt bra morot. Jag ser hur han förändras och blir sporrad i min träning, berättar Angela.Anders Kemi är även han en föredetta deltagare av Viktutmaningen och något av en förebild för Angela.Om man inte hittar Angela på Sensia är det för-modligen för att hon skottar snö eller motione-rar hemma.- Våren brukar vara en tung period för mig, jag jobbar inte bara med träningen utan även med mitt inre, berättar Angela.

Angela är en utav de deltagare som är rökare, något som hon inte hade någon fundering på att förändra innan tävlingen. Men i och med

träningen, att energin har ökat och att hon har mer ork har tankarna på att sluta röka börjat att rota sig.- Man fightas ju med en hel del i utmaningen och jag är inte riktigt där att jag slutar röka men jag känner mig mer motiverad än jag någonsin varit. Vikutmaningen har gett mig en riktigt boost.

Precis som de övriga deltagarna upplever även Angela att utmaningen går lättare än förväntat.- Tidigare var det mycket snabbmat men numera finns det inget halvfabrikat i min kost, berättar Angela och tillägger att alla borde pröva Prenet för det fungerar verkligen.- Jag var en gottegris men nu tar jag en frukt eller gör en bärsallad till efterrätt istället och bäst av allt - jag behöver knappt använda klocka längre för magen säger vad klockan är och min tidigare ständiga huvudvärk är som bortblåst.

liVsViktig förändringEn annan av våra deltagare, Urban Sundberg, hade påbörjat en förändring innan han sökte till Vikutmaningen. Han hade tappat över fem kilo men kände att den här utmaningen var exakt vad han behövde.- Jag har inte haft några direkta motgångar, jo knät har krånglat lite, men jag biter ihop, berättar Urban. Dagarna med fasta var inte heller något problem för Urban det verkar utan tvekan som så att alla våra deltagare är otroligt motiverade.- Jag tränar tre gånger i veckan och tanken är att öka på träningsmängden. Forts. nästa sida

Martin Lundberg en förebild och mentor för utmanarna.Gemensamt activiopass med Martin i täten och Anders som instruktör

Före detta viktutmanaren Anders Kemi tipsar utmanarna.

viktutmaningen

ReSuLtat

Procentsatsen visar den procentuella förändringen av mängd fettmassa på

varje deltagare

1. angela koponen - 6,6%Vikt: - 6.0 kg. Muskler +6,9 kg

2. annika engman - 3,7%Vikt: - 5,5 kg. Muskler -0,3 kg

3. urban sundberg - 3,4%Vikt: - 3,2 kg. Muskler +2,7 kg

4. andré Wallenberg - 1,5%Vikt: - 5,4 kg. Muskler +2,2 kg

5. Carina sunberg - 1,1%Vikt: - 5.0 kg. Muskler +0,7 kg

Page 18: Guiden April 2013

18

Urban är även bror till Carina som också deltar i utmaningen.- Vi tränar tillsammans och peppar varandra, till en början skämtade vi om en inofficiell tävling oss emellan men det har övergått till ett sam-arbete, men vi får se hur det ser ut i slutskedet, skrattar Urban.

FiFFiga apparUrban har även valt en annan form av motivator, en gratis applikation som heter Noom.- Jag är tekniknörd och det gör det hela lite ro-ligare.Appen hjälper till att lägga upp kosten, visar hur mycket man förbrukat under träningen och skickar varje dag tips från coachen och fullföljer du dina uppgifter får du poäng.- Det blir som en extra morot i allt, men jag är oerhört tacksam att jag fick den här chansen, för er som inte blev utvalda kan jag verkligen rekommendera att göra den här investeringen. - Jag har hoppat av tåget det senaste 15-20 åren men det här tåget kommer jag aldrig att hoppa av. Att komma igång är ju det svåraste och här får man hjälp med exakt det, säger Urban och jag får känslan av att utmaningen har berört honom på djupet.Urban har liksom dem andra deltagarna upplevt mycket positiv respons från Guidens läsare, från vänner och familj. - Det blir ringar på vattnet effekt, min kusin har också köpt träningskort nu så vi ska börja träna tillsammans, berättar han.Det som han tycker är viktigt att förmedla är att det inte är några stora uppoffringar som krävs

och att det inte är jobbigt, man får hjälp att komma igång och stöttning efter det.- Du kan ju fortfarande äta allt det där goda, kött, fisk och sås. Jag har bara minskat ned på ris och potatis, äter mer grönsaker och rör på mig lite mer. Urban var precis som föreläsaren Martin, så stillasittande som det går att bli.- Om det inte fanns en parkering vid ingången till affären, ja då åkte jag till nästa, men redan nu tre veckor in i tävlingen har mitt sociala liv fått ett uppsving. Jag är piggare, mer alert och tar för mig mer, inte bara när det gäller träningen. Jag har mer ork helt enkelt. 

Hittat motivationen Precis som för det övriga deltagarna så har ut-maningen hittills varit lättare än förväntat även för Annica Engman. Hon har sedan länge vetat att vad som måste göras men har inte hittat mo-tivationen. - När jag såg annonsen i Guiden tänkte jag - nu är det min tur!Viktutmaningen var precis just det som Annica väntat på. Hon har redan så här tidigt in i täv-lingen tappat hela 6,5 kilo och kommer inte att ge upp.- Det här är inget man hoppar av, det är en livs-lång omställning, säger Annica.Alla deltagarna har minst sagt gjort stora föränd-ringar men samtidigt är alla enhälliga, det är inte någon insats som alls känns krävande eller tuff.- Det känns mer självklart, jag tar trapporna is-tället. När sonen skulle iväg på gymmet frågade han om jag kunde skjutsa honom. Normalt hade jag skjutsat honom och åkt hem men nu tog jag

med mig träningskläderna och sällskapade ho-nom i gymmet.Annica märker redan en stor förändring, båda privat och i yrkeslivet. Hon orkar mer och känner sig mycket piggare.- Det jag tycker är de mest positiva i den här täv-lingen är ringarna på vattnet effekten, min man har även han börjat träna för att stötta mig i och jag tränar även med barnen, något som det inte fanns en tanke på tidigare, berättar Annica.Största prövningarna tycker även Annica är vid festliga tillfällen då det bjuds på mat.- Eller egentligen inte, för det finns nästan alltid alternativ som jag kan äta, det gäller bara att välja rätt, säger Annica.Innan starten av tävlingen fanns inte träning på schemat, men i dagsläget promenerar Annica hem från jobbet och planerar att även börja ta raska promenader till jobbet. Hon tränar minst tre pass i veckan utöver detta och berättar att detta bara är början.- Jag har delmål, först och främst att ska jag ta mig under etthundra kilo. Men jag har även andra mål som inte är inom ramen av denna tävling, för min del slutar det inte här, säger Annica som är minst sagt målmedveten.Vi har tagit oss tre veckor in i tävlingen och alla deltagarna har redan gjort en livsviktig föränd-ring, vi ser med spänning fram emot nästa månads resultat och önskar alla våra tappra deltagare lycka till!

AV: ElIN lANDStröMFOtO: tHOMAS ByBErG

Ann-Helen Sjöström, Sensia

Carina Sundberg tävlar tillsammans med sin

bror Urban, nedan i orange t-shirt.

Page 19: Guiden April 2013

19

0921-12661, 0921-15300, [email protected]. Drottninggatan 17, Mån-fre 10-18, Lördag 10-15, Söndag Stängt.

Vidars Radio & Tv

QuickblendOBH NORDICA 7752

Blanda din egen shake• Blandar och mixar soppor, såser, milkshake, etc • Kan även krossa is till drinkar m m • 2 hastigheter • Pulsfunktion • Signallampa • Glasbehållarens kapacitet: 0,8 liter• Kniv i rostfritt stål som är löstagbar – enkel att rengöra.

DammsugareElectrolux Z8830PSK/103469

Snygg och ergonomiskTopptestad dammupptagning och digital display. Motoreffekt 2200 watt, sugeffekt 420 watt, luftflöde max 44L/sek. Ljudnivån 72 dB.Det tvättbart HEPA 13-filtret, filtreringsnivå 0,001mg/kubikmeter. Motorn med mjukstart, överhettningsskydd och elektronisk indikator för full påse + filterindikator. Rymmer fem liter. Dammsugaren är extremt lättmanövrerad. Räckvidd 12 meter.

TvättmaskinSamsung WF706P4SAWQ/EE/103373

Tvättar rent i kallt vatten• Max centrifughastighet • Skapa ditt favoritprogram • Energiklass A+++ 1400 v/min • Kolborstfri motor • Diamond Drum • Snabbtvätt 15min • Daglig tvätt• Keramiskt värmeelement • Mängdavkänning • Fördröjd sluttid • Trumrengö

DammsugareUBE3415/103502

Användarvänligt städredskapLäcker blå dammsugare med mjuka hjul och parkeringsläge för röret både horisontalt och vertikalt. Mjukstart av motor och över-hättningsskydd. 1800 Watt. Räckvidd 8 meter

Hemma är borta!Vitvarukedjan Hemma och Elon har beslutat att gå samman. Namnet Hemma försvinner och butikerna

blir istället Elon. Vidars Radio kommer i forstsättningen att vara med i vitvarukedjan Elon och fortsätta

som tidigare med att vara en del av Euronics när det gäller TV och mobiltelefoner m.m.

2.495:-

5.995:-

Förr 999:-

699:-Spara 300:-

Förr 499:-

349:-Spara 150:-

Page 20: Guiden April 2013

20

FRYSSKÅP WVE1883NFW/103315

Automatisk avfrostning ochsnabbinfrysning• ENERGIKLASS: A+ • ÅRSFÖRBRUKNING: 303 KWH• VOLYM: 228 L • STJÄRNMÄRKNING: ****• KLIMATKLASS: SN-T • BULLER: 43 DB • H/B/D: 1750/596/626

KYLSKÅP WME1887DFCW/103313

Teknik som håller din matfräsch längre• ENERGIKLASS: A+ • ÅRSFÖRBRUKNING: 153 KWH• VOLYM: 374 L • KLIMATKLASS: SN-T• BULLER: 40 DB • H/B/D: 1790/596/626

DISKMASKIN ADPU7452A+6SWH/103505

Energisnål disk med sensorer• ENERGIKLASS: A+ • KAPACITET: 13 KUVERT• ÅRSFÖRBRUKNING: 293 KWH, 3360 L• TORKEFFEKTKLASS: A • BULLER: 46 DB• H/B/D: 820/597/570

TORKTUMLARE AZB8670/103711

Sensorstyrd torkning• ENERGIKLASS: B • ENERGIFÖRBRUKN-ING: 1,64 KWH • KAPACITET: 7 KG • ÅRSFÖRBRUKNING: 283 KWH • BULLER: 74 DB • H/B/D: 850/596/632

TVÄTTMASKINAWO/D7216/103124

Anpassar programtid,vatten och energi• KAPACITET: 7 KG • ENERGIKLASS: A++• ÅRSFÖRBRUKNING: 187 KWH, 9900 L • CENTRI-FUGERINGSKLASS: A • MAX CENTRIFUGERING: 1600 V/MIN • BULLER TVÄTT: 55 DB • BULLER CENTRIFUGERING: 79 DB • H/B/D: 850/595/565

TVÄTTMASKIN AWE7529/102962

Smidig och energisnål topptvätt• KAPACITET: 5 KG • ENERGIKLASS: A+• ÅRSFÖRBRUKNING: 170 KWH, 8400 L• CENTRIFUGERINGSKLASS: B • MAX CENTRI-FUGERING: 1200 V/MIN • BULLER TVÄTT: 59 DB • BULLER CENTRIFUGERING: 76 DB• H/B/D: 900/400/600

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

5.995:-

FÖRR 4.995:-

3.995:-Spara1000 :-

FÖRR 5.990:-

3.995:-Spara 1.995:-

FÖRR 5.595:-

3.995:-Spara 1600:-

förr 4795:-

2.995:-Spara 1800:-

StekpannaOBH NORDICA 8125

Bra-att-ha-pannaStekpanna som utgör en bra bas i köket. Non-stickbeläggning med Titanium-partiklar i beläggningen ger längre hållbarhet. Stekpannan som passar alla hem och kockar!

PannkakspannaOBH NORDICA 8130

Lättlagat• Eko-vänlig keramisk beläggning tillverkad av 100% naturmaterial• Hög motståndskraft mot repor • Värmeisolerat handtag• Tål hög värme - klarar flambering • Passar alla typer av hällar inklusive induktion • För bästa smak och resultat rekommenderas en mindre mängd matfett eller olja vid stekning • Lätt att rengöra på in- och utsida

Stekpanna, kastrull & grytaOBH NORDICA 8143, 8137, 8138

Slitstarka kokkärlStekpanna, kastrull och gryta med keramisk beläggning som gör att de är värmetåliga och mycket hållbara. Kärlen tål mycket hög värme och kan användas på alla typer utav hällar. Stekpanna: 28cm, Kastrull 2L, Gryta 3 L

Förr 395:-

149:-Spara 246:-

tag 3betala

för 2billigaste

på köpet

Hemma är borta!Vitvarukedjan Hemma och Elon har beslutat att gå samman. Namnet Hemma försvinner och butikerna blir istället Elon. Vidars Radio kommer i fort-

sättningen att vara med i vitvarukedjan Elon och fortsätta som tidigare med att vara en del av Euronics när det gäller TV och mobiltelefoner m.m.

6.995:-

KYL + FRYSPAKETPRIS

9990:-Spara 3.000:-

0921-12661, 0921-15300, [email protected]. Drottninggatan 17, Mån-fre 10-18, Lördag 10-15, Söndag Stängt.

Vidars Radio & Tv

förr 495:-

199:-Spara 296:-

Page 21: Guiden April 2013

21

FRYSSKÅP WVE1883NFW/103315

Automatisk avfrostning ochsnabbinfrysning• ENERGIKLASS: A+ • ÅRSFÖRBRUKNING: 303 KWH• VOLYM: 228 L • STJÄRNMÄRKNING: ****• KLIMATKLASS: SN-T • BULLER: 43 DB • H/B/D: 1750/596/626

KYLSKÅP WME1887DFCW/103313

Teknik som håller din matfräsch längre• ENERGIKLASS: A+ • ÅRSFÖRBRUKNING: 153 KWH• VOLYM: 374 L • KLIMATKLASS: SN-T• BULLER: 40 DB • H/B/D: 1790/596/626

DISKMASKIN ADPU7452A+6SWH/103505

Energisnål disk med sensorer• ENERGIKLASS: A+ • KAPACITET: 13 KUVERT• ÅRSFÖRBRUKNING: 293 KWH, 3360 L• TORKEFFEKTKLASS: A • BULLER: 46 DB• H/B/D: 820/597/570

TORKTUMLARE AZB8670/103711

Sensorstyrd torkning• ENERGIKLASS: B • ENERGIFÖRBRUKN-ING: 1,64 KWH • KAPACITET: 7 KG • ÅRSFÖRBRUKNING: 283 KWH • BULLER: 74 DB • H/B/D: 850/596/632

TVÄTTMASKINAWO/D7216/103124

Anpassar programtid,vatten och energi• KAPACITET: 7 KG • ENERGIKLASS: A++• ÅRSFÖRBRUKNING: 187 KWH, 9900 L • CENTRI-FUGERINGSKLASS: A • MAX CENTRIFUGERING: 1600 V/MIN • BULLER TVÄTT: 55 DB • BULLER CENTRIFUGERING: 79 DB • H/B/D: 850/595/565

TVÄTTMASKIN AWE7529/102962

Smidig och energisnål topptvätt• KAPACITET: 5 KG • ENERGIKLASS: A+• ÅRSFÖRBRUKNING: 170 KWH, 8400 L• CENTRIFUGERINGSKLASS: B • MAX CENTRI-FUGERING: 1200 V/MIN • BULLER TVÄTT: 59 DB • BULLER CENTRIFUGERING: 76 DB• H/B/D: 900/400/600

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

EN

E R G I K L A SS

EN

E R G I K L A

SS

5.995:-

FÖRR 4.995:-

3.995:-Spara1000 :-

FÖRR 5.990:-

3.995:-Spara 1.995:-

FÖRR 5.595:-

3.995:-Spara 1600:-

förr 4795:-

2.995:-Spara 1800:-

StekpannaOBH NORDICA 8125

Bra-att-ha-pannaStekpanna som utgör en bra bas i köket. Non-stickbeläggning med Titanium-partiklar i beläggningen ger längre hållbarhet. Stekpannan som passar alla hem och kockar!

PannkakspannaOBH NORDICA 8130

Lättlagat• Eko-vänlig keramisk beläggning tillverkad av 100% naturmaterial• Hög motståndskraft mot repor • Värmeisolerat handtag• Tål hög värme - klarar flambering • Passar alla typer av hällar inklusive induktion • För bästa smak och resultat rekommenderas en mindre mängd matfett eller olja vid stekning • Lätt att rengöra på in- och utsida

Stekpanna, kastrull & grytaOBH NORDICA 8143, 8137, 8138

Slitstarka kokkärlStekpanna, kastrull och gryta med keramisk beläggning som gör att de är värmetåliga och mycket hållbara. Kärlen tål mycket hög värme och kan användas på alla typer utav hällar. Stekpanna: 28cm, Kastrull 2L, Gryta 3 L

Förr 395:-

149:-Spara 246:-

tag 3betala

för 2billigaste

på köpet

Hemma är borta!Vitvarukedjan Hemma och Elon har beslutat att gå samman. Namnet Hemma försvinner och butikerna blir istället Elon. Vidars Radio kommer i fort-

sättningen att vara med i vitvarukedjan Elon och fortsätta som tidigare med att vara en del av Euronics när det gäller TV och mobiltelefoner m.m.

6.995:-

KYL + FRYSPAKETPRIS

9990:-Spara 3.000:-

0921-12661, 0921-15300, [email protected]. Drottninggatan 17, Mån-fre 10-18, Lördag 10-15, Söndag Stängt.

Vidars Radio & Tv

förr 495:-

199:-Spara 296:-

Page 22: Guiden April 2013

22

42” LED-TV42PFL6067Led-tv med Ablilight som belyser bakomvarande vägg med samma nyans som bilden i TVn. Elegant slim-mad design. Mycket bra bildkvalité. Smart-TVV, 3D med 4 par glasögon. TVn levereras med vridbart bordssta-tiv och fjärrkontroll. Energiklass A+, 107 cm diagonal, 54w, 75kWh/år. Inkl. leverans och installation

0921-12661, 0921-15300, [email protected]. Drottninggatan 17, Mån-fre 10-18, Lördag 10-15, Söndag Stängt.

Vidars Radio & Tv

8.990:-

55” LED-TV55PFL7007LED-TV med Ablilight och fantastisk bildkvalité. Smart-TV, 3D, 800Hz ger knivskrap rörelseskärpa. Bra ljud med hög-talare i foten. TVn levereras med vridbart bordsstativ och fjärrkontroll. Energiklass A+, 87W, 121 kWh/år. Inkl. leverans och installation.. Elegant slimmad design.

17.990:-

47” LED-TV42PFL6067

Led-tv med Ablilight som belyser bakomvarande vägg med samma nyans

som bilden i TVn. Elegant slimmad design. Mycket bra bildkvalité. Smart-TVV, 3D med

4 par glasögon. TVn levereras med vridbart bordsstativ och fjärrkontroll. Energiklass A+, 107 cm diagonal, 54w, 75kWh/år. Inkl.

leverans och installation

11.990:-

* Fr

i hem

leve

rans

gäl

ler e

ndas

t ino

m 5

0 km

från

but

iken

. Vi l

ever

erar

och

inst

alle

rar d

in n

ya T

V o

ch ta

r till

baka

den

gam

la o

m d

u vi

ll bl

i av

med

den

.

Hemma är borta!Vitvarukedjan Hemma och Elon har beslutat att gå samman. Namnet Hemma försvinner och butikerna blir istället Elon. Vidars Radio kommer i fort-

sättningen att vara med i vitvarukedjan Elon och fortsätta som tidigare med att vara en del av Euronics när det gäller TV och mobiltelefoner m.m.

FRIhemleverans

& Installation*

Gäller tv på denna sida

Page 23: Guiden April 2013

23

BadmodeNu söker vi modeller till årets succénum-mer och kioskvältare. Guidens stora som-marnummer. Vi söker dig, Bodensare, kille eller tjej, för en utmaning.

en dag som modellVi presenterar sommarens mode. Det blir en fartfylld dag där du får uppleva hur det är att vara en riktig modell. Vi springer på stan och träffar lokala ak-törer som väljer kläder och accessoarer anpassat till just dig. Sedan bär det av

till fotostudion där du får pröva på att vara modell för en dag men det slutar inte där. Vår egna stylist kommer att hjälpa dig att känna dig trygg framför kameran. Dina bilder publiceras sedan i Guiden och har du tur blir det just du som pryder omslaget.

Skicka bilder och info om dig till: [email protected] ellerwww.facebook.com/bodenguiden

sommarmode

2 13skicka

in dina

bilder!

PAKETPRIS

2.990:–(3.550:–)

NYHET Matbord Matilda i vitlackerad akacia, inkl. 1 klaff á 40 cm, 120-160x75 cm 1.590:-. NYHET Stol Matilda 490:-. Paketpris Bord + 4 stolar 2.990:- (3.550:-).

www.mio.se

NYHET Bäddsoffa Öland med divan, längsbäddad med förva-ring, i tyg Dove grey, B 239 cm, bäddmått 140x208 cm.

D� d f� � � � Öland med divan, längsbäddad med förva-

D� d f� � � �

TRASMATTA

fr. 299:–

Täcke och huvudkudde Moa med fyllning av 100% silikoniserad polyesterhålfi ber 500 g. Paketpris Täcke + kudde 199:- (299:-).

PAKETPRIS

199:–(299:–)

Trasmatta Tylösand i jeans stonewash, 80x180 cm 299:-, 140x200 cm 499:-, 160x230 cm 599:-.

PAKETPRIS

12.990:−(14.460:-)

NYHET Trädgårdssoffa Orleans i antikbrun konstrotting inkl. dynor, B 139, D 78 cm 5.490:-. NYHET Trädgårdsfåtölj Orleans inkl. dyna 2.990:-. NYHET Trädgårdsbord Orleans i antikbrun konst rotting med skiva i glas, L 125, B 75, H 65 cm 2.990:-. Paketpris Soffa + 2 fåtöljer + bord 12.990:- (14.460:-). NYHET Flatvävd matta för utomhusbruk Palma, offwhite, 160x230 cm 1.150:-.

Solstol Beach i röd, svart, orange eller turkos textilene. Köp till en bricka för arm stödet 49:-/st.

SE PRISET!

399:−SE PRISET!NYHET!

7.990:−NYHET!

Mio Boden Väg 97, infart från Luleå. Kopplingsvägen 6. 0921-140 00. Mån 10-19. Tis-fre 10-18. Lör 10-15. Skärtorsdag 28/3 10-18. Långfredag 29/3 - Annandag påsk 1/4 Stängt. Erbjudandena gäller så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 6/5 2013, och kan ej kombineras med andra erbjudanden. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel. Mer info på mio.se

FÅNGA VÅREN!VÄLKOMMEN IN OCH TITTA PÅ VÅRENS FINA INNE- OCH UTEMÖBLER.

Page 24: Guiden April 2013

24

VI FIXAR

0921-55525 Tvärgatan 2

Målning•TapetseringMattläggning•Våtrumsväggar

GolvslipningInläggning Parkett & Laminat

Vi ordnar ROTbidraget!0921-156 50•070-339 24 03

[email protected]

www.bodensmaleri.se

Ring eller maila för info.0921-50189, [email protected]

Gräsklippare • MopederMotor/röj sågarATV maskiner

vi hjälper dig med...

www.byggochinredning.seIndustrivägen 5B • 0921-611 38

• Trappor • Bänkskivor

• Sprutmålning

• Kök & butiksinredning

• Bygg- & inredningssnickerier

Ring för offert!

070 – 597 52 [email protected]

FönsteRbytenFasadbyten

takbytenbadRuM

RöRaRbeten mindRe byggaRbetenbillig timpenning

Ring för offert!

Åkes RöR o bygg070-652 63 06Nyttja ROT-avdraget.

Gäller hela bodens kommun

Andre: 070-555 44 81ÄlgvÄgen 10 Boden

varme & ror ab.. ..Pa's

Sälj skrot & tjäna pengar!

METALLÅTERVINNINGKom in till Nordmarks metallåtervinning i Boden, vi värdesätter ditt metallskrot och

ger kontant utbetalning för det!Oss Hittar ni på Verkstadsvägen 8 i Boden07.00 - 16.00 (lunchstängt 11.00 - 12.00)

Kontakt: Telefon 0921-175 10 , Fax 0921-135 15

Service & Butik

Utför alla former av... elinstallationer

Verkstadsvägen 2 | 0921-557 10

Vi säljer, monterar och hjälper dig med:

Ugglegatan 9, Boden0921-155 31 • 070-560 53 79 • [email protected]

Plåttak och SkorstenarVattenavrinningssystem

Ventilationslösningar

Vi gör allt inom glas! Pontonjärvägen 20 C, Gamla Miloverkstaden

Tel 0921-145 00 | www.bodensglas.se

Våra inglasningar gör sommaren längre.Allt inom glas!för Villor • fritidshus • hyreshus • BilGlas

Ring 0921-145 00

för offert

Nylandsvägen 3Stefan: 070-587 13 87Roffe: 070-699 54 50

Allt i timmer!BAstu • grillAr

friggeBod/förråd

Ledig annonsplatsIntresserad?

[email protected]

Under en längre tid så har fondväggen funnits på tapeten, och många väljer en sådan för att på ett relativt snabbt och enkelt sätt piffa till ett rum. Det finns ju en uppsjö av tapeter i olika utföranden att välja bland, men skulle man inte hitta tapeten man önskar går det minst lika bra att måla. Antingen måla hela väggen eller bara en väggmålning. Möjligheterna är många.

Att göra en väggmålning tar lite tid, men är faktiskt inte så svårt som det låter. Innan du börjar bör du ta en titt på var du tänkt ha väggmålningen, om den ska fungera som fondvägg, konst i sig och så vidare. Kolla även hur ljuset faller och hur du vill möblera rummet, vilket också underlättar när det kommer till att välja färger.

Att välja färg och målarmaterial av högre kvalité blir visserligen lite mer kostsamt, men i slutändan brukar det ändå löna sig. En billig färg är ofta tunnare, vilket i sin tur också kräver fler lager. Kolla på din målning, om det är många små detaljer, då det rekommenderas att du även skaffar mindre penslar. Om din målning ska ha en bakgrundsfärg så börjar du med att grundmåla. Sen är det dags att börja skissa upp ditt motiv på väggen. Om man inte vill eller kan måla motivet med fri hand kan man ta hjälp av olika verktyg, till exempel en projektor. Leta upp motivet du vill ha, eller rita det själv, och skriv ut det på genomskinligt overheadpapper. Projicera upp motivet på den utvalda väggen och ställ in storlek och placering efter egna önskemål.

Rita upp konturerna på väggen med hjälp av en blyertspenna, sen är det dags att börja måla! Börja att måla med de ljusaste färgerna, då det är lätt att måla över och korrigera ifall det skulle bli fel. Tänk på att försöka måla i samma riktning, då det kan bli stora skillnader i färgen beroende på hur ljuset faller.

Är du lite ostadig på handen är maskeringstejpen din bästa vän. Även här är kvalité något att satsa på, då det blir mindre rinn bakom kanterna samt att du slipper eventuella klisterrester på väggen. Väljer du att måla med maskeringstejp börjar du med att måla på ett lager av bakgrundsfärgen längs maskeringstejpen som du låter torka i några minuter. Detta för att förhindra att den färg du sen ska använda rinner under kanten och på så sätt undviker kladd. Vissa färger har lägre mättnad och är inte helt täck-ande vid första målningen, vilket kan leda till att det ser lite slarvigt ut från början, men detta korrigeras vid ytterligare färglager.

Allt som krävs för en lyckad väggmålning är ett stycke fantasi, kvalitets-material och en rejäl dos tålamod. Saknas detta kan man ju alltid ta hjälp utav en konstnärlig vän eller målare. Lycka till!

Bilder: Nordsjö Idé & DesignKälla: styleroom.se

Av: Ida Lindgren

Väggmålningar

Nu i egen regiEfter 25 år i branschen har jag

valt att stå på egna ben. Välkommen till mig för offerter!

Kanslihusvägen 9, Boden Peter: 070-632 70 88

SILVERPLATS PLÅTSLAGERI

Allt inom plåt

Takläggning, Byggnationer...med mera

Page 25: Guiden April 2013

25

VI FIXAR

0921-55525 Tvärgatan 2

Målning•TapetseringMattläggning•Våtrumsväggar

GolvslipningInläggning Parkett & Laminat

Vi ordnar ROTbidraget!0921-156 50•070-339 24 03

[email protected]

www.bodensmaleri.se

Ring eller maila för info.0921-50189, [email protected]

Gräsklippare • MopederMotor/röj sågarATV maskiner

vi hjälper dig med...

www.byggochinredning.seIndustrivägen 5B • 0921-611 38

• Trappor • Bänkskivor

• Sprutmålning

• Kök & butiksinredning

• Bygg- & inredningssnickerier

Ring för offert!

070 – 597 52 [email protected]

FönsteRbytenFasadbyten

takbytenbadRuM

RöRaRbeten mindRe byggaRbetenbillig timpenning

Ring för offert!

Åkes RöR o bygg070-652 63 06Nyttja ROT-avdraget.

Gäller hela bodens kommun

Andre: 070-555 44 81ÄlgvÄgen 10 Boden

varme & ror ab.. ..Pa's

Sälj skrot & tjäna pengar!

METALLÅTERVINNINGKom in till Nordmarks metallåtervinning i Boden, vi värdesätter ditt metallskrot och

ger kontant utbetalning för det!Oss Hittar ni på Verkstadsvägen 8 i Boden07.00 - 16.00 (lunchstängt 11.00 - 12.00)

Kontakt: Telefon 0921-175 10 , Fax 0921-135 15

Service & Butik

Utför alla former av... elinstallationer

Verkstadsvägen 2 | 0921-557 10

Vi säljer, monterar och hjälper dig med:

Ugglegatan 9, Boden0921-155 31 • 070-560 53 79 • [email protected]

Plåttak och SkorstenarVattenavrinningssystem

Ventilationslösningar

Vi gör allt inom glas! Pontonjärvägen 20 C, Gamla Miloverkstaden

Tel 0921-145 00 | www.bodensglas.se

Våra inglasningar gör sommaren längre.Allt inom glas!för Villor • fritidshus • hyreshus • BilGlas

Ring 0921-145 00

för offert

Nylandsvägen 3Stefan: 070-587 13 87Roffe: 070-699 54 50

Allt i timmer!BAstu • grillAr

friggeBod/förråd

Ledig annonsplatsIntresserad?

[email protected]

Under en längre tid så har fondväggen funnits på tapeten, och många väljer en sådan för att på ett relativt snabbt och enkelt sätt piffa till ett rum. Det finns ju en uppsjö av tapeter i olika utföranden att välja bland, men skulle man inte hitta tapeten man önskar går det minst lika bra att måla. Antingen måla hela väggen eller bara en väggmålning. Möjligheterna är många.

Att göra en väggmålning tar lite tid, men är faktiskt inte så svårt som det låter. Innan du börjar bör du ta en titt på var du tänkt ha väggmålningen, om den ska fungera som fondvägg, konst i sig och så vidare. Kolla även hur ljuset faller och hur du vill möblera rummet, vilket också underlättar när det kommer till att välja färger.

Att välja färg och målarmaterial av högre kvalité blir visserligen lite mer kostsamt, men i slutändan brukar det ändå löna sig. En billig färg är ofta tunnare, vilket i sin tur också kräver fler lager. Kolla på din målning, om det är många små detaljer, då det rekommenderas att du även skaffar mindre penslar. Om din målning ska ha en bakgrundsfärg så börjar du med att grundmåla. Sen är det dags att börja skissa upp ditt motiv på väggen. Om man inte vill eller kan måla motivet med fri hand kan man ta hjälp av olika verktyg, till exempel en projektor. Leta upp motivet du vill ha, eller rita det själv, och skriv ut det på genomskinligt overheadpapper. Projicera upp motivet på den utvalda väggen och ställ in storlek och placering efter egna önskemål.

Rita upp konturerna på väggen med hjälp av en blyertspenna, sen är det dags att börja måla! Börja att måla med de ljusaste färgerna, då det är lätt att måla över och korrigera ifall det skulle bli fel. Tänk på att försöka måla i samma riktning, då det kan bli stora skillnader i färgen beroende på hur ljuset faller.

Är du lite ostadig på handen är maskeringstejpen din bästa vän. Även här är kvalité något att satsa på, då det blir mindre rinn bakom kanterna samt att du slipper eventuella klisterrester på väggen. Väljer du att måla med maskeringstejp börjar du med att måla på ett lager av bakgrundsfärgen längs maskeringstejpen som du låter torka i några minuter. Detta för att förhindra att den färg du sen ska använda rinner under kanten och på så sätt undviker kladd. Vissa färger har lägre mättnad och är inte helt täck-ande vid första målningen, vilket kan leda till att det ser lite slarvigt ut från början, men detta korrigeras vid ytterligare färglager.

Allt som krävs för en lyckad väggmålning är ett stycke fantasi, kvalitets-material och en rejäl dos tålamod. Saknas detta kan man ju alltid ta hjälp utav en konstnärlig vän eller målare. Lycka till!

Bilder: Nordsjö Idé & DesignKälla: styleroom.se

Av: Ida Lindgren

Väggmålningar

Besök vår nya husvagnsavdelning!

Gjutvägen 8, BodenTel: 0921-180 50

Öppet mån-fre 10-18www.bothniafritid.se

Vi har även ett stort utbud av begagnade husvagnar

Page 26: Guiden April 2013

26

Du som går i byggtankarVi har förlängt öppethållande till 18.00 - onsdagar 15 maj, 22 maj, 29 maj och 12 juni.

E-tjänster• Bygglovkandusökahemmavidköksbordet viakommunensE-tjänst”Mitt-bygge” (Sökväg:E-tjänster-LevaochBo-ByggaochBo-Bygglov)

•Byggklaratomterkanduköpaviakommunens E-tjänstsomnåsviavårwebbkarta. (Sökväg:LevaochBo-ByggaochBo-Byggklaratomter)

AllinformationomE-tjänsternafinnspåkommunenshemsida www.boden.se

Välkommentill... SamhällsbyggnadskontoretPlan 5 i stadshuset. IngångfrånKyrkgatanTel:0921-62098,62364

SÖK bygglovI goD TID om Du TänKEr bygga I Sommar

ELON i Boden | Pontonjärvägen 6a | Tel. 0921-172 20 | www.elonboden.seMån-Fre 09.30-18.00, Lör 10.00-14.00

Priserna är efter ROT-avdrag

BODen

lekon

Vi får din arbetsplats att fungera bättre!

Kopplingsvägen 8, BODEN. 0921-551 70. Mån-Fre 07.30 - 17.00

www.kontex.se

KANONPRIS!På vårt populära skrivar-/kopieringspapper

174:-

A4 vitt 80 G. Hålat eller ohålat 2500 ark/krt.

139:- + moms/krt. Ord. 179:- + moms OBS! Hämtpris i butik! . Gäller så länge innevarande lager räcker

inkl moms. Ord 211:- inkl moms

Page 27: Guiden April 2013

27

PÅ RÄTT SPÅR

Skoter-remmar

Snow Race 2T

Isrivare

Delbetala med Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

Vi har reservdelar till alla bilmodeller. Sök på www.laitis.se

Boden: Hermelinsgatan 1. Tel: 0921-510 35

Gällivare • Luleå • Pajala • Piteå • Skellefteå • Umeå • www.laitis.se

Fritidsprodukter

Multiclip Motorklippare

Vertikalskärare Ve 32Elektrisk, 230 v. Motoreffekt 1500 W. 32cm klippbredd. Mossrivare 12 knivar. 5 lägen.

40 Liter uppsamling

park residence 4Wdinkl. coMbi 95Briggs & Statton Intek 4155 AWS, hydro-statisk transmission och servo.

54 000:-

18 995:- 22 900:-

2995:-

1495:-

autocilp serienFri installation vid beställning under april och maj månad. Gäller medföljande kabel.

Från

Med

res

erva

tion

för

ev. s

lutf

örsä

ljnin

g oc

h fe

ltry

ck

Rep & seRvice

20%Rabatt

Gäller v.15 t.o.m. v.17

spaRa pengaR

köp i tid!vecka 15 -10%vecka 16 -9%vecka 17 -8%vecka 18 -7%vecka 19 -6%vecka 20 -5%

Björkelundsvägen 2 • 961 62 Boden • 0921-48 11 06 • www.motorochfritid.se

Villa FM 85Briggs & Statton Powerbuilt 3115 AVS. Manuell redskapslyft och växellåda,bakhjulsstyrning, Klippbredd 85 cm.

Villa Hst 320Briggs & Statton PowerBuilt 3115 AVS.Hydrostatisk låda. Bakhjulsstryrd,

manuell lyft. 85 cm klippbredd

nYHet!Garden coMpactBriggs & Stratton, B&S Power Built, 4155 10,0 kW, 1 cylinder, 500 cc, Tank 6,0 l,

Bensin Hydrostat, 4-hjulsdrift, Manuell

12 000:-

park 123 inkl. 95 eElektrisk, 230 v. Motoreffekt 1500 W. 32cm klippbredd. Mossrivare 12 knivar. 5 lägen.

40 Liter uppsamling

park coMpact 2 Wd, 4WdElektrisk, 230 v. Motoreffekt 1500 W. 32cm klippbredd. Mossrivare 12 knivar. 5 lägen.

40 Liter uppsamling

34 900:-

park plus inkl. 95eBriggs & Statton Intek 4185 motor, hydro-statisk transmission, manuell redskapslyft

och 95-110 cm klippbredd.

29 900:-

47 000:-

39 900:-

2013

2wd från

4wd från

Page 28: Guiden April 2013

282 3

Med en bakgrund som militär, skribent, chefre-daktör och racingförare står en sak klar: Eilert Ge-zelius är en man med många strängar på sin lyra. Men en sak har har följt genom hela livet: hans gedigna motorintresse. Ett intresse som tog fart redan vid unga år, omgiven av bilar och motorer. Det höll dock på att få ett abrupt slut-- Jag drack av en olyckshändelse bensin som barn och var väldigt nära att stryka med, minns Eilert.Lyckligtvis klarade han sig utan bestående men och bevisligen har det inte påverkat hans bilin-tresse negativt.

Första racet gjorde han då han en kväll snodde sin pappas bil för att åka till Luleå och träffa tjejer. Planerna ändrades dock litegrann och det hela slutade med att han åkte Kanonrundan där han belönades med en femteplacering. Ingen fara på taket, trodde Eilert, då Kuriren bara publicerade de tre högst placerade. I vanliga fall. Det blev ett väldigt liv på morgonen då Eilerts pappa, via morgontidningen, fick reda på att sonen inte bara olovligt tagit hans bil, utan dessutom tävlat med den.

1966 började Eilert tävlingsköra, nu lovligt med nyss taget körkort. Hade han inte börjat syssla med motorsport är han övertygad om att livet sett helt annorlunda ut idag, eller åtminstone att hans ungdomsår hade gjort det.- Motorintresset tog ju både tid och pengar. Det fanns ingen tid att vara ute och härja på stan, be-rättar Eilert. Något som han fått medhåll om från många andra.

Karriären hans såg dock lite annorlunda ut. Ef-ter att ha varit skribent på Idrottsbladet startade Eilert 1984, på inrådan av en vän, tidningen Mo-tor Norr där han antog rollen som chefredaktör. Detta gjordes parallellt med hans arbete på I19. Tre års kombinerande av två vitt skilda yrken blev dock för mycket, och Eilert tvingades kliva ned från chefredaktörsrollen.

Bilar har det blivit några stycken utav, men det är en som kanske står ut lite extra - hans PV 544 av årgång 1965. En bil han fick av en änka vars man avlidit 15 år tidigare. Bilen hade innan bytet av ägare bara stått orörd på gården. Sen överta-gandet av bilen har inte mycket förändrats, origi-naldetaljer och delar är fortfarande intakta. För-ändrat är dock bilens yttre - som blivit ommålat till kamouflagemönster, en liten hyllning till sin tidigare karriär.- Fick för mig att då jag jobbat inom militären i 33 år så kunde jag köra kamouflagemönstrat även nu, berättar Eilert

ToTalT har över Tusen Timmar och ca 40 000 kr lagTs ner på bilen. - Men det är ju vad många ungdomar lägger ned på fälgar idag, så man har ju hållt budgeten bra, påpekar han med ett skratt.Bilen höll dock på att tacka för sig redan på jung-fruturen, då Eilert, med äldsta sonen som pas-sagerare, körde nedför Långberget där han vid backens slut höll på att krascha. Olyckan uteblev lyckligtvis, med endast några millimeter som marginal.

Då frågan om vad som är det bästa med motor-sporten dyker upp är svaret tveklöst - kamratska-pen.- Det finns ingen sport som har den kamratskap som motorsporten har, säger Eilert.Istället för att sätta käppar i varandras hjul har det, bilförare emellan, delats tips av alla de slag. Eilert tror inte heller att han någonsin kommer att bli kvitt den här sporten.- Man kan vara borta ett längre tag, men det går aldrig att bli kvitt den. Cancer går att bota, men detta blir man aldrig av med, säger Eilert

Över åren har Eilert hunnit samlat på sig en diger samling av bilder, många tagna av han själv. Han uppskattar att samlingen idag är kring 10 000 bilder. En vän tyckte det var synd att han aldrig publicerade dessa bilder, och tyckte att han skulle skapa en Facebook-sida för att dela med sig av sina alster. Efter många om och men startades till slut sidan Motor Norr och dit har sendan starten när-mare två tusen människor från hela världen hittat. Uppskattningsvis ägnar Eilert 4-5 timmar dagli-gen åt sidan, både genom att hålla igång eventu-ella diskussioner som pågår och lägga upp bilder.-Fast det är inte bara jag som lägger ut bilder, det är många andra som har bilder liggandes hemma som de delar med sig av, berättar Eilert

En sak är då säker - gammal kärlek rostar aldrig. Bilarna må bli lite rostiga med tiden, men kärle-ken är densamma, år efter år.

TExT: IDa LINDGrENBILD: THOMaS BYBErG

Gammal kärlek- rostar aldrig

”Det finns ingen sport som har den kamratskap som

motorsporten har”

PV 544 årsmodell 1965

Page 29: Guiden April 2013

292 3

Med en bakgrund som militär, skribent, chefre-daktör och racingförare står en sak klar: Eilert Ge-zelius är en man med många strängar på sin lyra. Men en sak har har följt genom hela livet: hans gedigna motorintresse. Ett intresse som tog fart redan vid unga år, omgiven av bilar och motorer. Det höll dock på att få ett abrupt slut-- Jag drack av en olyckshändelse bensin som barn och var väldigt nära att stryka med, minns Eilert.Lyckligtvis klarade han sig utan bestående men och bevisligen har det inte påverkat hans bilin-tresse negativt.

Första racet gjorde han då han en kväll snodde sin pappas bil för att åka till Luleå och träffa tjejer. Planerna ändrades dock litegrann och det hela slutade med att han åkte Kanonrundan där han belönades med en femteplacering. Ingen fara på taket, trodde Eilert, då Kuriren bara publicerade de tre högst placerade. I vanliga fall. Det blev ett väldigt liv på morgonen då Eilerts pappa, via morgontidningen, fick reda på att sonen inte bara olovligt tagit hans bil, utan dessutom tävlat med den.

1966 började Eilert tävlingsköra, nu lovligt med nyss taget körkort. Hade han inte börjat syssla med motorsport är han övertygad om att livet sett helt annorlunda ut idag, eller åtminstone att hans ungdomsår hade gjort det.- Motorintresset tog ju både tid och pengar. Det fanns ingen tid att vara ute och härja på stan, be-rättar Eilert. Något som han fått medhåll om från många andra.

Karriären hans såg dock lite annorlunda ut. Ef-ter att ha varit skribent på Idrottsbladet startade Eilert 1984, på inrådan av en vän, tidningen Mo-tor Norr där han antog rollen som chefredaktör. Detta gjordes parallellt med hans arbete på I19. Tre års kombinerande av två vitt skilda yrken blev dock för mycket, och Eilert tvingades kliva ned från chefredaktörsrollen.

Bilar har det blivit några stycken utav, men det är en som kanske står ut lite extra - hans PV 544 av årgång 1965. En bil han fick av en änka vars man avlidit 15 år tidigare. Bilen hade innan bytet av ägare bara stått orörd på gården. Sen överta-gandet av bilen har inte mycket förändrats, origi-naldetaljer och delar är fortfarande intakta. För-ändrat är dock bilens yttre - som blivit ommålat till kamouflagemönster, en liten hyllning till sin tidigare karriär.- Fick för mig att då jag jobbat inom militären i 33 år så kunde jag köra kamouflagemönstrat även nu, berättar Eilert

ToTalT har över Tusen Timmar och ca 40 000 kr lagTs ner på bilen. - Men det är ju vad många ungdomar lägger ned på fälgar idag, så man har ju hållt budgeten bra, påpekar han med ett skratt.Bilen höll dock på att tacka för sig redan på jung-fruturen, då Eilert, med äldsta sonen som pas-sagerare, körde nedför Långberget där han vid backens slut höll på att krascha. Olyckan uteblev lyckligtvis, med endast några millimeter som marginal.

Då frågan om vad som är det bästa med motor-sporten dyker upp är svaret tveklöst - kamratska-pen.- Det finns ingen sport som har den kamratskap som motorsporten har, säger Eilert.Istället för att sätta käppar i varandras hjul har det, bilförare emellan, delats tips av alla de slag. Eilert tror inte heller att han någonsin kommer att bli kvitt den här sporten.- Man kan vara borta ett längre tag, men det går aldrig att bli kvitt den. Cancer går att bota, men detta blir man aldrig av med, säger Eilert

Över åren har Eilert hunnit samlat på sig en diger samling av bilder, många tagna av han själv. Han uppskattar att samlingen idag är kring 10 000 bilder. En vän tyckte det var synd att han aldrig publicerade dessa bilder, och tyckte att han skulle skapa en Facebook-sida för att dela med sig av sina alster. Efter många om och men startades till slut sidan Motor Norr och dit har sendan starten när-mare två tusen människor från hela världen hittat. Uppskattningsvis ägnar Eilert 4-5 timmar dagli-gen åt sidan, både genom att hålla igång eventu-ella diskussioner som pågår och lägga upp bilder.-Fast det är inte bara jag som lägger ut bilder, det är många andra som har bilder liggandes hemma som de delar med sig av, berättar Eilert

En sak är då säker - gammal kärlek rostar aldrig. Bilarna må bli lite rostiga med tiden, men kärle-ken är densamma, år efter år.

TExT: IDa LINDGrENBILD: THOMaS BYBErG

Gammal kärlek- rostar aldrig

”Det finns ingen sport som har den kamratskap som

motorsporten har”

PV 544 årsmodell 1965

Page 30: Guiden April 2013

30

Verkstan’Anlita din lokala specialist.

| Kopplingsvägen 9 | Brevid Däckcentrum | Tel: 0921-515 00 |

Vi utför:Service, Bildiagnos, Servicelampor, Felsökning, Kamremsbyten,

Oljebyten, Stötdämpare, Hjulinställningar, Avgas, ACBromsar, Släp, Hydraulslangar.

Industrivägen 10, Boden

-Reparerar & servar alla bilmärken

Slipvägen 2, Boden • 0921-501 00 • www.glasjouren.se

passa på att nyttja

rotavdraget!Vi lagar och byter bilrutor till alla försäkringsbolag!

Självrisk0-200:-

vid lagning

Vi fixar mindre skador och lackerar din bil, mc eller skoter

Besök www.rblack.se eller ring 070-350 21 31

Kanslihusvägen 15, 961 43 Boden

www.recond.netParkgatan 25 | 0921- 161 60 | 070-360 16 00

Vi tar hand om din bil

Sturegatan 14 | 961 33 Boden | www.mofix.se | Tel: 0921 - 520 00 Öppet: Mån-Tors 7-16 | Lunch 11-12, Fre 7-14 Lunch 11-11.30

Vi servar och repar alla märken!

Ringeller Mailaför [email protected]

Nu växer vi och blir ännu bättre!

Nylandsvägen 3 (Torpgärdans industriområde) [email protected] | 0921-23 100 | 070-230 27 95

Det är både roligt och en förmån att hälsa vår nya medarbetare Johan Lindgren välkommen!

Tillsammans med honom fortsätter vi vår målsättning; att vara en naturlig service-

partner i Boden.

Öppettider Mån-Tors 07.00-16.30 Fre 07.00-15.30

ERBJUDANDEDäckbyte och HjulinställningVi erbjuder gamla som nya kunder däckbyte samt hjulinställning för endast

795 kr (Gäller under april- och maj månad)

• Vi ingår i MECA Car Service

• Från 1 april erbjuder vi våra kunder en lånebil

• Vi utför service alt. reparerar samtliga bilmärken

• MECA Assistansservice – Ring oss så berättar vi mer eller besök vår hemsida för ytterligare information.

INföR våRENs DäckBytE

Page 31: Guiden April 2013

31

Att rengöra ordentligt en gång per år kräver en halv dags arbete men det gör även att underhållet övrig tid på året endast tar 1 timma per månad.

TandborsTenNär det rör sig om bilvård är tandborsten kanske inte det första man tänker på. Men för mig är den oumbärlig. Det du kan tänka på är att välja en som är mjuk i borsten till interiören och en hårdare till exteriören. Med tandborsten kommer du åt runt knappar, luftintag och displayer. Jag rekom-menderar inte att du går lös på lackade partier. Däremot kan du komma åt på besvärliga ställen som exempelvis kring fälgarna, runt dimljus, i fronten o.s.v.

FälgarnaEtt enkelt sätt att rengöra fälgarna på är att; spola av, avfetta, låt verka och spola av. Därefter kan du rengöra med såpavatten och diskborste. Beroende på vilka fälgar du har. För aluminiumfälgen gäller svamp. Och Autosol är helt klart det bästa alterna-tivet för hårt smutsade aluminiumfälgar. Därefter räcker det oftast med att rengöra med såpavatten.

ruTornaHär rekommenderar jag verkligen att ni rengör ordentligt med såpavatten. Sedan har jag äntli-

gen hittat ett medel som jag är oerhört nöjd med. Clear Vue finns i olika märken hos flera av våra återförsäljare. Följ instruktionerna noggrant och spola sedan av rutorna med rent vatten. Resultatet blir klara fina rutor som är vattenavvisande.

InTerIörenAtt du regelbundet dammtorkar och dammsuger bilen gör helt klart att den håller sig fräschare läng-re. Jag rekommenderar inga vinylglanser eftersom dom lätt bildar beläggningar och fettfläckar på klädsel. Jag använder bara lätt såpat vatten och en fuktig trasa. Ska du använda någon form av be-handling för instrumentbrädan rekommenderar jag krämer som du applicerar med torr trasa och inte sprayer. Det gör att du förhindrar fettet att hamna där du inte vill ha det.

Har du tänk på att du kan undvika smutsfläckar genom att ta av dig ytterplagget innan du sätter dig i bilen?

När du rengör din klädsel kan du börja med att avnända tandborsten för att lösgöra smuts som ligger i springor kring sömmar. För dig som har tygklädsel kan jag varmt rekommendera Extreme Nanotech. Snabbt, enkelt och den luktar fräscht. Med skinnkklädsel gör du precis som med dina

skinnkängor. Rengör inte allt för ofta men se till att tillföra fett som håller skinnet mjukt. På skinn som börjat tappa färgen har jag använt mig av vanlig färgad skokräm. Och applicerat fett efteråt.

lackenJag förespråkar helt klart att du lämnar in din bil på vaxning en gång per år. Därefter kan du själv hålla bilen fräsch genom att tvätta den med van-ligt bilschampoo en gång i månaden och självklart vid behov. Lack och rostskyddsbehandling är ock-så att rekommendera. Bilens lack blir lättare att underhålla och håller sin fin längre.

Valet är alltid fritt men min bil går aldrig genom en biltvätt. Om tidsbrist skulle göra att du inte har något annat val vill jag verkligen råda dig till att fråga personalen vad borstarna består av. Skumgummiremsor är i alla fall lindrigare mot lacken. Här skulle jag personligen välja att göra en avfettning och högtryckstvätta där inga borstar används.

AV: ELIN LANDSTRÖM

Vårrusta bilen- spara pengar och tid

”Håll vattnet rent, använd aldrig gamla

svampar och ha separata hinkar för lack och fälg”

Med en mjuk tanborsten kommer du åt

Page 32: Guiden April 2013

Remmar • OljaBatterier • Skoterkarta

Alltid öppet till 22.00!

Brogatan 32, 0921-146 60Mån-fre 7-22, Lör - Sön 9-22

ÖPPET:Mån-fre 9-18Lunch 12-13

Skoter reServdelar

trimdelar kläder

tillbehörett begränSat

antal maSkiner

finnS för

leveranS

glad påSk

Parkgatan 25 | 0921- 161 60 | 070-360 16 00 | www.recond.net

Rekondpaket Small

8895:-

1395:-

Rekondpaket SommaRpaket

17” Budgetdäck med fälgGäller så länge lagret räcker

Däckhotellinkl. skiftning 595:-/ säsong

Besök vår kund-mottagning för

fler erbjudanden

100:- RaBatt när du bokar däckhotell och rekondpaket

Utbildningslösningar för dig och ditt företag.

VÅra Utbildningar

www.wesab.se/utbildningar

WESAB erbjuder körkortsutbildning för B, BE, C,CE – behörighet. Handledarkurs för privat övningskörning samt RISK I för B-kort. Vi har utbildning för dig som vill bli Maskinförare eller Yrkesförare.

För mer info, kontakta Jessica på 070-332 43 73 eller maila: [email protected]

Pimpeltävling RandaträsketPåskafton mellan kl 11.00 - 13.00.

Alla barn får en överraskning.Priser till alla deltagare. Färdigborrade hål.

Parkering nära tävlingen. Försäljning av Hamburgare, korv, kaffe, drickor mm.

Page 33: Guiden April 2013

Har du lösNiNgeN?Skicka in ditt lösta korsord senast 16 april tillsammans med ditt namn & din adress till oss på Guiden. Du kan vinna badbiljetter till Nordpoolen.

Namn:

Adress:

adress:Guiden Boden, Kyrkgatan 41Plan 2, 961 35 Boden.

«Guidenkrysset»

Boden Mail bjuder våra vinnare på portot.

viNNare av BadBiljetter!Tomas Pellikä, Verna Blom, Raili Thomelius, Anna Andersson och Stefan Isaksson

Presenteras av:

Lm-fälgDezent RE 15” 795:-

15” Nankang4 kompletta hjul

5880:-

Lm-fälgDezent RE 16” 995:-

16” Nankang4 kompletta hjul

7280:-

Lm-fälgDezent RE 17” 1195:-

17” Nankang4 kompletta hjul

8980:-

Omläggningbalansering

ingårDäckcentrumKopplingsvägen 7 • Tel. 0921-515 80

ContinentalPremiumContact 5

GislavedUlrta Speed

NankangXR 611

4 kompletta hjul från 5.880:-

Vet vilka däck du behöver

Finansiera däckköpet med

Däckcentrum

Page 34: Guiden April 2013

34

Telefon: 0921 - 185 50

www.boden.fh.se

Opera

BILJeTTKaSSaN: Öppet mån-fre kl. 15-18. Kassan har även öppet som vanligt 1 timme före en ordinarie filmvisnings start.

Nya öppeTTIder MåN-fre 15-18

Opera - Live på Saga!La BOhèMeTorsdag 11 april 19.00fredag 12 april 13.00Låt dig svepas med i Puccinis älskade La Bohème, den vackra musiken och i de två unga kärleksparens liv.

SceN BOKa ONLINe

aL pITcher - påtår tourLördag 6 april 19:00Vad sägs om en påtår, lite uppig-gande påfyllnad? Al Pitcher fyller på med en nyskriven show, Påtår Tour. Med helt nytagna fotografier till varje föreställning.Mer info om biljettbokning hittar du på vår hemsida.

arJa SaIJONMaa - den hemliga strandenLördag 13 april 19:00 Musik, kärlek och engagemang! Arja Saijonmaa gör en unik före-ställning om sitt musikaliska liv. Det handlar om att finna sin väg och om att våga leva sin dröm.Mer info om biljettbokning hittar du på vår hemsida.

BIO BOKa ONLINe

eSKIL Och TrINIdadfredag 5 april kl 19:00Söndag 7 april kl 19:00Tisdag 8 april kl 19:00Jag heter Eskil och har bott på lika många ställen som jag är gammal, det vill säga nio. Nu ska vi flytta igen o jag bryr mig inte om vart – Det är ju ändå samma.

WarM BOdIeS 19-21 april kl. 19.00IrON MaN 3 24-28 april kl. 19.00

The hOST 27 Mars, 29/3-2/4 kl. 19.00Filmatiseringen av Stephanie Meyers (Twilight-serien) bästsäljande roman Genom dina ögon.

BOKa ONLINe

Öppettider: Onsdag till söndag kl 11-16

Granatvägen 2, 961 43 Boden • Tel. 0921-628 00 • www.forsvarsmuseum.se

O)mänskligt - en utställning om skelettsamlare, rasbiologer och normer19 januari – 12 maj(O)mänskligt berättar om en tid då rasbiologiska idéer växte sig starka i Sverige. En tid då människor sorterades bort och utsattes för övergrepp. Vad var det för samhälle, vetenskap och politik som gjorde det möjligt? Hur sorterar vi människor idag?Vi tar upp frågor om diskriminering, normer och människo-syn för att belysa hur sorteringen av människor fortsätter.Utställningen är en samproduktion mellan Etnografiska museet, Forum för levande historia och Riksutställningar.

På farligt uppdrag - med FS 21 i Afghanistan16 februari – 5 majUtställningen består av ett hundratal fotografier som tagits av SvD-fotografen Yvonne Åsell, som följt första plutonen i kompani Romeo Lima under utbildningen i Sverige, under insatsen i Afghanistan och vid hemkomsten. Åsells foton visar soldatens vardag och den pågående verksamhe-ten i Afghanistan. Betraktaren får följa verksamheten vid campen, under patrulluppdrag och i kontakt med lokalbe-folkningen.

Hovstallet – ceremonier i Kung-ens tjänst med bilder och filmer från vardag och fest.14 april, kl 14En föreläsning av H.M. Konungens Hovstallmästare Mertil Melin. (Senare under dagen hålls även en föreläsning på Hästcentrum, kl 18-20.)

Långfredagen stängtPåskafton stängt

Page 35: Guiden April 2013

35

Konsum svea

upp till

5%återbäring

- en sund affär

Öppet alla dagar 06-23

mjÖlKCoop. 5x1 LLätt, mellanstandard.

HÖGREVNyhléns Hugosons

UPP TILL

5%ÅTERBÄRING

Gäller vecka 3

Reservation för eventuell slutförsäljning.

Öppettider: www.coopnorrbotten.sewww.coopmalmfalten.se

Öppet WiFi – surfa fritt i allaCoop Norrbottens butiker

FÄRSK BENFRI FLÄSKKOTLETTSverige/ScanI bit. Ca 820 g.

Fläskkotlett med cidersåsRecept hittar du på coopnorrbotten.se

GOD OCH PRISVÄRD VARDAGSMAT.

5990/kg

7990/kg

5990

/st

KAFFESEMLA 2 PACKStorhedens Konditori140 g, jfr-pris 175:-

245029:-2 för

KÖTTKORV/FLÄSKKORV/PÖLSA/FRUKOSTKORVNyhléns Hugosons270-500 g, jfr-pris 29:- - 53:70

35:-5 för

Drottninggatan 41Alla dagar 06-23

Kaffe & bulle

HÖGREVNyhléns Hugosons

UPP TILL

5%ÅTERBÄRING

Gäller vecka 3

Reservation för eventuell slutförsäljning.

Öppettider: www.coopnorrbotten.sewww.coopmalmfalten.se

Öppet WiFi – surfa fritt i allaCoop Norrbottens butiker

FÄRSK BENFRI FLÄSKKOTLETTSverige/ScanI bit. Ca 820 g.

Fläskkotlett med cidersåsRecept hittar du på coopnorrbotten.se

GOD OCH PRISVÄRD VARDAGSMAT.

5990/kg

7990/kg

5990

/st

KAFFESEMLA 2 PACKStorhedens Konditori140 g, jfr-pris 175:-

245029:-2 för

KÖTTKORV/FLÄSKKORV/PÖLSA/FRUKOSTKORVNyhléns Hugosons270-500 g, jfr-pris 29:- - 53:70

15:-to go!

3

«Filmfrågan»

Namn: Adress: Telefon:

Nu har du chansen att tävla om en biokväll för två.Allt du behöver göra är att fylla i rätt svar på frågorna nedan och skicka in svaret till oss på Guiden. 1 2 3 4

Märk kuvertet med ”Filmfrågan”Bodenguiden, Kyrkgatan 41961 35 Boden

1. Ivilkentv-seriefickhuvudrollsinne- havarenMilaKunissittstoragenombrott?

2.Regissörentilldennyatolkningenav OZhartidigareregisseratentriologi baseradpåenkulturförklarad serietidning-vilken?

3.VemspeladehuvudrollenifilmenTroll- karenfrånOzfrån1939?

4.Vadheterdenlåtensomblevkändfrån filmenfrån1939?

MåNAdeNs fråGor

Oz-specialViNN eN

BioKVällför TVå

Page 36: Guiden April 2013

36

Drottninggatan 27 • Tel. 0921-161 06

Vi har öppet!

rönnbäcks gatukök

MangoMelon

Laktosfri mango- och melonglass

med mangobitar.

Citron SorbetCitronsobert medbitar av citron.

Frozen YoghurtYogurtglass medsmak av vanlij.

Svartvinbärs-SorbetSvartvinbärss-

orbet med hela vinbär

StracciatellaVanlijglass med kakaosås och

mjölkchokladbitar

Tiger-ColaColaglass

Citron CocktailCitron- och mascar-poneglass med vodka-citronsås

I aprIl öppnar glasskIosken

Här har du några av våra nyheter!

After WorkFREDAGAR

Ta med kollegorna, kompisen eller familjen och ladda upp inför helgen med försnack, after work-buffé, livemusik

med trubadur och mingel.

Buffé 149:-/p. inkl. måltidsdryck | Öppet 17.00-20.00

Trubadur 19.30-23.00

Á la carteMÅNDAG-LÖRDAG

Ät något gott från vår à la carte-meny eller varför inte prova Black Rock Grill. Grilla köttet eller fisken själva på

en 450-gradig lavastensplatta och mixa med valfri potatis, goda såser och färska grönsaker.

Välkommen att testa - boka bord idag!

Dagens lunchMÅNDAG - FREDAG 11.00-14.00

Alltid husman, soppa, laktos- och glutenfritt, vegetariskt, GI-rätt, stort salladsbord och färskt bröd.

Dessert på onsdagar och fredagar.

Dagens lunch 85:-/p. | Öppet 11.00-13.30

LobbybarMÅNDAG - LÖRDAG

Besök vår lobbybar dag som kväll. Ta ett fika eller en smörgås med kaffe, ett glas vin eller öl i vår

mysiga lobbybar.

Nyhet! Nu 2 sorters fatöl i lobbybaren.

After Work

149:-/p. inkl. dryck

0921-177 10 | www.bodensia.se | facebook.com/bodensia

Rensa i förråd och bodar och kom till oss med det du inte behöver.

Tekniska Förvaltningen

ATT VINNA GENOM ATT ÅTERVINNA!

ÅtervinningenLundagårdsgatan 7. 0921-627 27

Öppet Mån-fre 09-16 Tor 09-18 Lör 10-14

www.boden.se/atervinningen

Dags för vårstädning

Ta en fika!Passa på att ta en fika

i vårt mysiga café!När du lämnar - bjuder

vi på kaffe.

Page 37: Guiden April 2013

37

Citronmousse &Pecannötspaj presenteras av:

Henna Sotaniemi & Tina BlomRestaurang- och Livsmedelsprogrammet,

Björknäsgymnasiet Boden.

Och vinnaren är...Restaurang- och livsmedelsprogram-met bjöd in Guiden som jury i ”Mas-terChef ”. Sju olika rätter presenterades och juryn var överens. Henna och Tinas recept på pecannötspajen gick segrande ur tävlingen. Juryns motivering var helt enkelt - oemotståndligt god.

pecannötspajVispa äggen lätt med en gaffel och till-sätt socker, sirap, smör och vaniljsocker. Blanda i pecannötterna. Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform (ca 20 cm). Häll pecan-nötsblandningen i pajskalet.

Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen, i cirka 60 minuter. Fyllningen ska få en seg kolaaktig konsistens och inte vara flytande när pajen är klar.

citrOn MOusse Med ingefäraLåt gelatinbladet ligga i kallt vatten 5 min. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa grädden med vaniljfrön och florsocker. Smält gelatinbladet i ci-tronsaften i en kastrull, låt svalna något. Rör ner gelatin, citronskal, ingefära och lag i grädden. Fördela i portionsformar och låt stå i kyl minst 3 tim. Garnera ev med strimlad ingefära vid servering.

Ingredienserpajdeg: 3 dl mjöl

100 gram rumsvarmt smör

1/2 dl vatten 1 msk socker

fyllning: 3 ägg

2 dl socker 2 dl ljus eller vit sirap

2 msk smält smör 1 tsk vaniljsocker

2 1/2 dl pecannötter

citrOnMOusse1 st gelatinblad1 st vaniljstång3 dl vispgrädde

rivet skal från 1 citron saft från 1 st citron1 1⁄2 dl florsocker

1 msk finstrimlad syltad ingefära

4 personer

Page 38: Guiden April 2013

38

ENBO

MPREMIÄR

13 JULI 2013En berättelse av Tomas Bresky och Carsten Palmaer

”Urpremiär på Sveriges första ekoteater” med skådespelare, musiker, kör och glädje.

SPIONOPERafRåN kaLLa kRIgEt

. Tickster.com . Bodens Turistbyrå T 0921-624 10 . [email protected]

Spelplan 13/7 2013 . 14/7 . 19/7 . 20/7. 21/7 . 23/7. 24/7 . 25/7 . 26/7 . 27/7 . Alla föreställningar börjar klockan 19.00. Kläppenteatern

i samarbete med Bodens kommun . Norrbottensteatern . Norrbottensmusiken . Norrbottens läns landsting . Luleå Kommun . Bodens Camping och Bad

SKådeSpeLAre Mats pontén . Catherine parment . Göran Forsmarkrolf degerlund . Carina Stenberg . pär Andersson

Mirja Burlin . Martyna Lisowska . Lars-Magnus Larsson m flOrKeSTer . SpiONKör . Björknäsgymnasiets Musikgymnasium

KOMpOSiTör rolf Hedberg SCeNOGrAF Mona Knutsdotter . KOSTyM ina Andersson

KOreOGrAF Camilo Ge BreskyMANuS Carsten palmaer & Tomas Bresky

GrAFiSK FOrM Kerstin AnderssonFOTOGrAF ulf B Jonsson

prOduCeNT pronto production

reGi evA GröNdAHL

BiLJeTTer

E

klappenteatern.se

www.facebook.com/klappenteatern

Page 39: Guiden April 2013

39

Peter, Hans & Maria

Jessica & Fredrik

Magnus & Sofia

»vimmel«Elin besökte Storklintens Afterski & Frida gästade

invigningen på Hästcentrum

Sigvard & Patrik

Liam som fick testa att vimla & Minna

Liam fotograferade Minna

Frans & Sara kom för att lyssna

på trubaduren.

Kåre & Roger

Mika, Minnah & Eva-Lena

Per & Elina besökte Storklinten för

första gången och var mycket nöjda

Mamma-Maj tog med sig ”barnen” på en skidtur ända från Harads!

Huvud, axlar, knä & tå!

Roland Wikstén

Lisa & Bellman

Mimmie & Veronica

Esa & Emma

Gustav & Jonas

Susanne, Pandora, Lilly & Lisa

Page 40: Guiden April 2013

Massor av välpreppad skidåkning med 205 meter fallhöjd, 4 liftar, 5 backar med 11 varierade nedfarter, Parkatjakka snowpark, längdspår och skoterleder. Restaurang, skiduthyrning och svängiga afterskis. Ski-in/ski-out boende i lägenheter, rum och stugor, husvagnscamping eller egen tomt. 25 minuter från Boden, 50 från Luleå. Storklinten - närmare än du tror!

Strålande utsikter!

FOR

MS

ME

DJA

N.S

E

0921-138 50 | storklinten.se

ÖPPET ALLA DAGAR KL. 10-16 T.O.M. 21 APRIL. PÅSKLOVSSKOJ I BACKEN SKÄRTORSDAG TILL ANNANDAG PÅSK.

PÅSKLOVSPROGRAM I BACKEN PÅSKHELGENSkärtorsdag - Kvällsession i Parkatjakka kl. 17-20

Långfredag - Skifix skicross stars.

Påskafton - Poolmans differensslalom

Påskdagen - Flygräven Gunnards störtlopp

Annandag påsk - GB´s bob och pulkarace

BARNSKIDSKOLA2 till 5-dagars. Alla barn mellan 3-13 år är välkomna. Anmälan görs på [email protected] eller 070-630 81 86.

AFTER SKIkl. 16:00-18.00 29, 30 (med John Person), och 31 mars. 6 april med Nicke Sebbas.

BARNAFTER-SKImed flygräven Gunnard och skidläraren Henke kl 15.45 den 29, 30 och 31 mars. 1, 3 och 6 april.

RESTAURANGENSkärtorsdag: Afterwork Påskspecial

Långfredag: Kvällsmeny

Påskafton: Pubbuffé och Pubkväll med John Persson

Påskdagen: Kvällsmeny