Top Banner
ÇOKLU ZEKA KURAMI İLE KAVRAM ÖĞRETİMİ HAZIRLAYANLAR: FATMA KOYUN GÖZDE AKBAŞ
16

çoklu zeka kuramı

Sep 24, 2015

Download

Documents

Elif Ağca

çoklu zeka kuramı
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Slayt 1

OKLU ZEKA KURAMI LE KAVRAM RETM

HAZIRLAYANLAR:FATMA KOYUNGZDE AKBAOKLU ZEKA KURAMININ TARHESoklu zeka kuram ilk olarak 1983 ylnda Howard Gandnern Frames of Mind adl kitabnda aklamasyla ortaya kmtr.

OKLU ZEKA KURAMIoklu zeka teorisi,kiisel geliim alannda ortaya atlm en nemli teoridir.Teorinin z yaam boyu geliimi ve renmeyi ierir.

Gardner a gre(1983);ZEKA:bir kiinin bir veya birden fazla kltrde deer bulan bir rn ortaya koyabilme veya gnlk yada mesleki hayatnda karlat bir problemi etkin ve verimli bir ekilde zmleme yeteneidir. oklu Zeka Kuram; zekann tek bir boyutta olmadn, aksine her bireyin farkl derecelerde, eitli zekalara sahip olduunu ne srmektedir.

oklu zeka kuramnn ilkeleriHer zeka dier zekalarn geliimi iin kullanlabilir.oklu zekalar performansta, rnde,srete farkl yollarla sergilenebilir.Normal olan tm birey tm zekalara sahiptir.Her bireyin zeka profili parmak izi kadar kendine ve zeldir.oklu zekalar beyinde belirlenmi yerlere sahiptir.

ZEKA ALANLARISzel-Dilsel ZekaMantksal-Matematiksel Zeka

Grsel-Uzamsal ZekaBedensel-Kinestetik ZekaMziksel- Ritmik ZekaSosyal Zekasel ZekaDoac Zeka

SZEL/DLSEL ZEK

Bu zeka insann kendi dilini gramer yapsna, szck dizimine ve vurgusuna, ve kavramlar da kastettikleri anlamlara uygun olarak byk bir ustalkla kullanmay gerektirir.

Dier rencilerden daha iyi yazar. Uzun hikayeler ve fkralar anlatr. simler, yerler ve tarihler ile ilgili iyi bir hafzaya sahiptir. Szckleri anlamlarna uygun bir biimde kullanr. Yana gre iyi bir kelime haznesine sahiptir.

.MANTIKSAL/MATEMATKSEL ZEK

Bu zeka ayrca, mantk kurallar, neden-sonu iliskileri,varsaym olusturma ve sorgulama ve buna benzer soyut islemlere duyarllg ierir.

Olaylarn oluumu ve ileyii hakknda ok soru sorar. Soyut ve kavramsal dnebilir. Matematiksel problemleri kafasnda kolayca ve abucak zer. Matematiksel hesaplama oyunlarn ilgin bulur Bilgiler arasnda balantlar kurar.

GRSEL-UZAMSAL ZEKA: Bu zeka, renklere, izgilere, sekillere, biimlere ve bu elementler arasndaki iliskilere kars duyarllg ierir.

Sanat ierikli etkinlikleri sever. Arkadalarna oranla daha ok hayal kurar. Resimli yaynlardan daha ok holanr. Elinde bulunan materyallere bir eyler izer. Daha nce gittii yerleri kolay hatrlar.

BEDENSEL-KNESTETK ZEKA:

Bu zeka, koordinasyon, el abuklugu, denge, g, hz, esneklik ve dokunsal duyarllk gibi zellikleri ierir.

Duygularn belirgin olarak vcut diliyle ifade eder.El becerileri iyidir. nsanlara, canl ve cansz varlklara dokunmaktan holanr Bir yerde uzun sre kaldnda hareket etmeye, kmldamaya ihtiya duyar.

MZKSEL- RTMK ZEKA:

Mzik, insann ses ve vcudunu kullanarak kendini ifade etmesiyle en eski sanat biimlerinden biridir.

evresindeki seslere duyarldr. Bir ark duyduunda farknda olmadan ona elik eder. arklarn melodilerini ok iyi hatrlar. Gzel ark syleyebilme sesine ve yeteneine sahiptir. Bir arknn makamn, notalarn, eslerini ayrdedebilir.

SOSYAL ZEKA: Sosyal zeka, bir kisinin baskalarnn duygularn, isteklerini, motivasyonlarn ve hislerini anlama ve ayrt etme kapasitesidir.

Arkadalaryla ya da akranlaryla sosyallemeyi ok sever. Grup ierisinde doal bir lider grnmndedir. problemi olan arkadalarna her zaman yardm eder. Darda iken kendi bann aresine bakabilir.

12SEL ZEKA:

Bir kisinin kendisi hakknda bilgi sahibi olmas ve bu bilgiye gre hareket etmesi yetenegidir.

Bamszlk duygusu gelimitir. Gl ve zayf ynlerinin farkndadr. Bireysel alrken daha baarldr. Ama ve hedeflerine ilikin iyi bir anlaya sahiptir.

DOACI ZEKA:

Doa zekas, her trl dogal olgu zerinde dsnmeyi, hissetmeyi ve eylem yapmay ierir.

Doa olaylarna ok merakldr. Doa ve hayvanlar ilgili belgeselleri izler. evreye kar duyarldr. Toprakla oynamay sever.

Neden oklu zeka

nk rencilerimizin bir insan ve bir renci olarak belki de tek ortak zellikleri, benzersiz olmalardr.

Biz biliyoruz ki; Kiinin zekas parmak izi kadar esizdir.