Top Banner
Årsrapport 2015
28

Årsrapport 2015 norsk

Jul 28, 2016

Download

Documents

FeFo

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Årsrapport 2015 norsk

Årsrapport2015

Page 2: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 20152

utgiver:

Finnmarkseiendommen – Finnmárkkuopmodat, Torget, 9711 Lakselv l [email protected] l www.fefo.no forsidefoto: Trine Beate Sveinsdatterdesign og ombrekning: Trykkeriservice AS

Page 3: Årsrapport 2015 norsk

3www.fefo.no / tlf 09975

ForordÅret 2015 har vært et begivenhetsrikt år for FeFo med flere viktige hendelser.

FeFo er en garantist for god tilgang til friluftsliv og samarbeider med mange lag og foreninger i Finnmark for å legge til rette for økt friluftsliv. FeFo lanserte kampanjen FeFo-utfordringen på sosiale medier, arrangerte Friluftskonferansen i Alta, sammen med Finnmark fylkeskommune. Likeledes økte styret bevilgningen til «Grønne midler» for lag og foreninger i Finnmark. Det er gledelig å oppleve stor oppslutning om tiltakene, og at mange finnmarkinger nyter den flotte naturen vi er så heldig å ha i Finnmark.

Rettskartleggingen i Finnmark er av stor betydning for mange i Finnmark, og pålegger oss et stort ansvar. FeFo er lovpålagt til å ta stilling til konklusjoner i Finnmarkskommisjonens rapporter og å være part i saker som behandles i Utmarksdomstolen. Vi må arbeide grundig med disse sakene og ønsker at de som har dokumenterte rettigheter skal få disse anerkjent. Samtidig har FeFo en plikt til å sikre at ingen får tilkjent rettigheter urettmessig fordi FeFo skal ivareta felleskapets og samiske interesser i henhold til formålet i Finnmarksloven.

Høsting av utmarksressursene betyr mye for oss finnmarkinger. Av den grunn utformes reguleringer av jakt og fiske i nær dialog med brukergrupper og rettighetshavere. Vi har omkring 60 000 fiskevann i Finnmark. I enkelte pressområder kan det oppstå situasjoner der antall fiskere kan ha betydning for både bestanden og lokalbefolkningens fiske. Derfor gjennomførte FeFo en omfattende prosess med folkemøter og en bred høring for å revidere retningslinjene for innlandsfiske. Hensikten er å utforme disse slik at vi bevarer ressursgrunnlaget og sikrer lokalbefolkningen fiske i områder med stort press. Reviderte retningslinjer vil bli vedtatt i januar 2016.

Etter en omfattende prosess i styret, to folkemøter og en åpen høringsprosess ble den nye strategiske planen vedtatt av styret den 15. desember 2015. Planen åpner for at FeFo skal være en enda mer aktiv aktør med hensyn på utviklingen av fylket vårt, og bidra til å sikre grunnlaget for attraktive og levedyktige samfunn i Finnmark. Dette er også avgjørende for overlevelsen av den samiske kulturen.

Styret vedtok i desember 2015 å investere i vindkraftverket på Hamnefjell i Båtsfjord kommune sammen med 5 av kraftlagene i Finnmark. Dette er en viktig milepæl, og i tråd med målsettingen om å bidra til at ressurser på Finnmarkseiendommen utnyttes lokalt og at verdiskapingen kommer Finnmark til gode.

Arbeidet med nytt bygg i Lakselv har også vært en viktig oppgave i 2015. Styret vedtok at det nye bygget skal ligge midt i Lakselv sentrum. Målet er at bygget skal stå klart til innflytting i 2017.

Årsrapporten viser hvordan FeFo arbeiderinnenfor våre saksområder og ivaretarformålet i Finnmarksloven.

God lesning! Lakselv 6. april 2016

Jan OlliDirektør

Solnedgang i Hammerfest. foto: bente eriksen

Page 4: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 20154

årsrapport 2015Hva er FeFo?FeFo er et selvstendig rettssubjekt som forvalter grunn og naturressurser mv. som den eier i samsvar med lovens formål og reglene i Finnmarksloven.

Konsekvensen av Finnmarksloven er at finnmarkingene gjennom FeFo utøver grunneierrollen, mens kommunale og statlige myndigheter utøver offentlig myndighet som setter de ytre rammer for hvordan FeFo kan utnytte grunn og øvrige rettigheter.

FeFo må som alle grunneiere forholde seg til lover og regler som bestemmer grunneiers handlefrihet. FeFo er ikke et offentlig forvaltningsorgan og har heller ingen myndighetsrolle.

OrganisasjonVed utgangen av 2015 hadde FeFo 36 ansatte. Det er det samme antall ansatte som i 2014.

FeFo er en kompetansedrevet virksomhet som forutsetter høy kompetanse innenfor spesielle fagfelt. Endrede krav fra samfunnet har over tid bidratt til at det stilles høyere krav til FeFo når det gjelder den kompetanse virksomheten er nødt til å anskaffe. Utfordringene er å rekruttere, samt holde på, kompetente medarbeidere. Det er stor konkurranse i arbeidsmarkedet om den fagkompetansen FeFo etterspør.

FeFo har etablert en god og effektiv organisasjon som er tilpasset den aktiviteten som FeFo er ansvarlig for iht. Finnmarksloven og strategisk plan.

Samarbeid med andreFeFo har et tett samarbeid med kommunene innenfor en rekke fagområder der kommunen er offentlig myndighet. Kommunen er bl.a. plan- og bygningsmyndighet, oppmålingsmyndighet, matrikkelmyndighet, landbruks-myndighet, viltmyndighet og friluftsmyndighet. FeFo gjennomfører jevnlig møter med kommunene i Finnmark.

FeFo har faste treffpunkt med fylkeskommunen og Sametinget hvor FeFos virksomhet drøftes.

Brukerorganisasjonene utgjør en viktig samarbeidspart for FeFo, særlig innenfor jakt og fiske. Samarbeid og dialog med rettighetshaverne er også av stor betydning for FeFo.

Utover dette har FeFo samarbeid med ulike institusjoner og organisasjoner.

Sammensetning og arbeidet i FeFos organerStyrets sammensetning Styret har hatt følgende sammensetning i 2015:

Oppnevnt av Sametinget:Marit Kirsten Anti Gaup - Ronny Wilhelmsen som personlig varamedlem

Hartvik Andreas Hansen - Inger Lise Singer som personlig varamedlem

Mathis Nilsen Eira - Ellinor Guttorm Utsi som personlig varamedlem

Oppnevnt av Finnmark fylkeskommune:Leder Raymond Robertsen - Ingolf Erling Eriksen som personlig varamedlem

Nestleder Bente Haug - Irene Gallavara som personlig varamedlem

Runar Sjåstad - Svein Iversen som personlig varamedlem

Arbeidet i styretStyret har avholdt 13 styremøter og behandlet 112 saker.Av saker, som har vært behandlet i styret i 2015 kan nevnes:

l Kontraktløse byggverkl Forenkling av utmarksforvaltningenl Uttalelse til kommunedelplan Tømmerneset, Sør-Varanger

kommunel Høringsinnspill - Mineralstrategi for Finnmark 2015 - 2019l Oppstart av planprosess for omregulering av Ellinghamn-

området på Tømmerneset i Sør-Varanger kommunel Nye lokaler for hovedkontoret i Lakselvl Gjennomgang av FeFos hytterl Bygging av ny 420 kV kraftledning – Balsfjord – Skaidil Samarbeid mellom FeFo og Ungt Entreprenørskap Finnmark l Finnmarkkommisjonens rapporter for felt 5

Varangerhalvøya Østl Forslag til regulering av fiske etter anadrom laksefisk i

vassdrag og sjø fra 2016l Innlandsfiske høringl Festeavgift hyttetomter Bolloseterl Fornyet behandling av søknad om lakseplasserl FeFos 10-års markering l Småkraftverk – høringsuttalelsel Finnmark Kraftl Stjernøya-dommenl Tilleggsavtale Hamnefjell vindkraftverk

Page 5: Årsrapport 2015 norsk

5www.fefo.no / tlf 09975

Saker av betydning som styret har fått orientering om er:

l FeFos ansvar og rolle ved utvinning av statens mineraler (Nussir)

l Samarbeid med nasjonalparkstyrenel Orientering om Gjøkhotelletl Retningslinjer «Grønne midler» l Kontraktløse byggverkl Norterminall Håndtering av kontraktløse bygg (gammer) i Finnmark etter

plan og bygningsloven.l Tildeling av lakseplasser 2015l Status småviltjakt og innlandsfiskel Fiskerett i Syltefjordelval Krav om miljøundersøkelser ved nedlagt skipsverft på

Bugøynes i Sør-Varanger kommunel Orientering om skogdrift

Styrets møter med andreSametinget og fylkestinget oppnevner 3 medlemmer hver til styret. Siden oppstarten i 2006 har det vært gjennomført ett til to kontaktmøter på politisk nivå med Sametinget og fylkestinget. I 2015 har det blitt gjennomført ett kontaktmøte på politisk nivå med Sametinget og fylkestinget.

FeFo gjennomfører årlig en ordførerkonferanse hvor en tar opp tema av felles interesse.

Styret har i 2015 fått orientering fra følgende aktører:

l Nussir ASA l Ungt Entreprenørskap Finnmarkl Informasjon fra Fylkesmann i Finnmark om marin verneplan

– Lopphavet.

MØTER:l Møte med tillitsvalgte l Møte kontrollkomiteen

I arbeidsprosessen med ny strategisk plan har styret hatt møter med:

l Øst Finnmark regionrådl Vest Finnmark regionrådl Avjovarre urfolksregionl Porsanger kommunel Sametingsrådetl Høringskonferanse Tana brul Høringskonferanse Alta

Kontrollkomiteens sammensetningKontrollkomiteen hadde følgende sammensetning i 2015:

Oppnevnt av staten:Leder Marianne Olssøn - Varamedlem Hans Petter Graver Oppnevnt av Sametinget:Klemet Erland Hætta - Varamedlem Åshild Joks Andresen

Oppnevnt av Finnmark fylkeskommune:Eva Danielsen Husby - Varamedlem Einar Johansen

Arbeidet i kontrollkomiteenKontrollkomiteen er et internt organ i FeFo som skal føre tilsyn med styrets virksomhet. Kontrollkomiteen går systematisk gjennom alle styreprotokoller for å påse at styrets vedtak er innenfor Finnmarksloven og annen lovgivning. I tillegg skal kontrollkomiteen godkjenne FeFos årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning.

Kontrollkomiteen har holdt 3 møter i 2015, og behandlet 15 saker.

Prioriterte arbeidsoppgaver i 2015I tillegg til løpende drift har det i 2015 vært fokus på følgende:

l Revisjon av strategisk plan l Finnmarkkommisjonens rapporterl Saker som er, eller skal, til behandling i Utmarksdomstolen

for Finnmark l Revisjon av retningslinjer for innlandsfiskel Nye kontorlokaler i Lakselvl Investering i vindkraftanlegg på Hamnefjell, Båtsfjord

kommune l Bestandsplaner for elg

InformasjonFeFo arbeider kontinuerlig med å forbedre informasjonsarbeidet både internt og eksternt. I 2015 opprettet FeFo en avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt.

foto

: jo

ha

n m

ath

is g

aup

Page 6: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 20156

FeFos virksomhet er delt inn i tre hovedområder – grunn og rettigheter, næring og utmark.

GRUNN OG RETTIGHETERFeFo har grunnbokshjemmelen og er eier av 46 600 km². Eiendommene utgjør ca. 95 % av Finnmark fylkes landareal.

Grunnforvaltningen er delt inn i følgende aktivitetsområder:

l festekontrakterl festesøknaderl eiendomssalgl eiendoms- og rettighetssikring l eiendomsutvikling

I 2015 mottok FeFo 1438 søknader om tillatelse til bruk av grunn og tilhørende rettigheter. Dette er på samme nivå som i 2014. Da kom det inn 1410 søknader.

FestekontrakterFeFo har i overkant av 12 000 aktive festekontrakter. Formålet med kontraktene er utleie av Finnmarkseiendommen til ulike tomteformål slik som boligtomter, hyttetomter, landbruksjord og næringstomter. Fester betaler en årlig festeavgift for å disponere tomta.

Kontraktsarbeidet består i saksbehandling i forbindelse med overføring av kontrakter når hus og hytter skifter eier ved salg eller arv, oppfølging av kontraktsvilkår, regulering og innkreving av festeavgift, oppdatering av festeregisteret og kontakt med advokater, eiendomsmeklere og Statens kartverk tinglysingen.

I 2015 ble det ferdigbehandlet 450 saker om overføring av festerett. Det innebærer en oppgang i forhold til 2014 da det ble behandlet 428 saker.

FestesøknaderAlle søknader om grunn eller rettigheter behandles i tråd med Finnmarksloven og Sametingets retningslinjer for endret bruk av utmark. FeFo har som hovedregel at grunndisponeringen skal skje i tråd med godkjente kommunale planer.

I 2015 mottok FeFo 44 søknader om boligtomt. Det er en oppgang i forhold til 2014 hvor det kom inn 32 søknader. Av de 44 er 28 innvilget. 8 er avslått eller var uaktuelle. Øvrige 8 under behandling.

Det kom inn 32 søknader om hyttetomter i 2015. Det er nedgang i forhold til 2014 da det kom inn 49 søknader. 13 er innvilget, 12 er avslått og de øvrige er til behandling eller uaktuelle.

Antall søknader om tilleggsjord eller beiteareal er 5. Det er på samme nivå som i 2014. Samtlige 5 saker er til behandling.

virksomhetsområder

Sverre PavelleDer for grunn og rettigheter

Jordbruksarbeid på natterstid i Mathisdalen, Alta kommune. foto: arne johanson

Page 7: Årsrapport 2015 norsk

7www.fefo.no / tlf 09975

virksomhetsområder

Boligbygging i Lakselv. foto: jan henrik hættaEiendomssalg

I 2015 kom det 67 søknader om kjøp av grunn. Det er en nedgang fra 2014 da det kom inn 89 saker. Av de 67 søknadene er 41 innvilget og 13 avslått. De øvrige er tilbudt feste i stedet for kjøp, saken er fortsatt til behandling eller saken er avsluttet fordi søker ikke har akseptert tilbudet eller er avsluttet av andre grunner. De fleste sakene gjelder salg av bebygde boligtomter. Eiendoms- og rettighetssikringFeFo ble i 2015 stevnet som part i 17 nye jordskiftesaker. Til sammenlikning ble FeFo i 2014 stevnet i 32 saker. Det har over tid vært en økning i antall saker for jordskifteretten, noe som innebærer en god del merarbeid for FeFo. Sakene må forberedes, dokumenter innhentes og analyseres. Med bakgrunn i dette må FeFo ivareta Finnmarks-eiendommens interesser i samtlige saker.

FeFo etablerte i 2014 et prosjekt med bakgrunn i kommunenes eiendomsskattekrav. I forbindelse med kravene ble det avdekket en rekke bygg uten avtale med grunneier. I prosjektet følger FeFo dette opp systematisk kommune for kommune. FeFo samarbeider tett med den kommunale matrikkelmyndigheten som

sitter på grunnlagsdataene. Resultatet av arbeidet blir enten at det opprettes festekontrakt med byggets eier eventuelt at det foretas arronderingssalg for å få deler av bygning på rett eiendom. En direkte følge av prosjektet blir at matrikkelen også blir rettet opp. Arbeidet med dette har blitt videreført i 2015, bl.a. med opprydding i Sør-Varanger.

FeFo, som stor og dominerende grunneier, bidrar aktivt i kommuneplanprosessene. Særlig er FeFo opptatt av å komme med relevante innspill til kommuneplanens arealdel og ivareta FeFos grunneierinteresser generelt. Kommuneplanen vil når den er vedtatt av kommunestyret bestemme hvordan arealbruken kan skje på all grunn i kommunen, både privat og Finnmarkseiendommen.

I 2015 har FeFo uttalt seg konseptvalg-utredningen som foreslår ulike traseer for ny innfartstrase for E6 til Kirkenes i Sør-Varanger kommune, samt til lokalisering av ny stamnetthavn.

FeFo er en etablert part Geovekst-samarbeidet. I Geovekstprosjektene samarbeider mange parter blant andre Statens kartverk, kommunene, vegvesenet,

Page 8: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 20158

kraftlagene og FeFo om både revisjon av eksisterende kart og nykartlegging. Gjennom et slikt spleiselag får man kartlagt større områder enn det partene alene kunne fått til. Et oppdatert og mer detaljert kartgrunnlag er en forutsetning for all samfunnsplanlegging.

FeFo deltok i 2015 i et ajourføringsprosjekt i og rundt Hammerfest sentrum. Her ble det også utført laserskanning. I tillegg er det store FKB-C-prosjektet i Kautokeino/Karasjok videreført fra 2014. Overgangen til nytt høydesystem N2000 er startet opp med et

prosjekt i øst og ett i vest. Det ble i 2015 påbegynt et arbeid med å produsere ortofoto (måtestokkriktige foto) av gamle flybilder fra 1946 i samtlige kommuner.

FeFo er part i Norge Digitalt, som er den nasjonale overbygningen for all innsamling og håndtering av stedfestet informasjon (geodata) i Norge. FeFo har et nært samarbeid med kommunene og Statens kartverk i Finnmark om kvalitetssikring av eiendomsdata (eiendomsgrenser, hjemmelsforhold m.v.) i matrikkelen.

virksomhetsområder

Nasjonalt program for omløpsfotografering gir oppdaterte flybilder og ortofoto for hele landet. foto: kartverket

foto

: bsf

swis

sph

oto

as

Page 9: Årsrapport 2015 norsk

9www.fefo.no / tlf 09975

Ansatte ved grunn og rettigheter befarer og kartlegger eiendommer over hele fylket. foto: fefo arkiv

Eiendomsutvikling I 2015 avga FeFo uttalelse til kommuneplanen for Kautokeino og kommunedelplan for Tømmerneset i Sør-Varanger kommune, samt en del mindre reguleringsplaner som berører Finnmarkseiendommen. Kommunedelplanen for Tømmerneset omfatter flere store utbyggingsprosjekter herunder oljeomlastingsterminalen i regi av Norterminal AS.

FeFo startet opp arbeidet med reguleringsplanen for Vestre Solvarden hyttefelt i Vadsø kommune. Området ble avsatt til hyttefelt i kommuneplanens arealdel som ble rullert for noen få år siden. Det ble videre startet opp arbeidet med å prosjektere utbygging av infrastruktur i Skaidilia hyttefelt i Kvalsund kommune.

Utviklingen går i retning av høyere standard i hyttefeltene. Dette krever mer omfattende planlegging under reguleringsarbeidet og medfører høyere opparbeidingskostnader. Konsekvensen blir at inngangsbillett for hyttetomtene er høyere enn tidligere.

I tillegg kommer det jevnlig forespørsel om fremføring av strøm og veier i eldre hyttefelt. I en del tilfeller registreres veibygging uten at det på forhånd er innhentet nødvendige tillatelser fra FeFo som grunneier og kommunen som plan- og bygningsmyndighet.

FeFo deltok på befaringer sammen med Kvalsund kommune, politiet og reindrifta i hyttefelt i Repparfjorddalen for å registrere og vurdere veiutbygginger m.v. som er blitt utført i strid med gjeldende reguleringsbestemmelser.

Page 10: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 201510

Kate PersenleDer for næring

virksomhetsområder

NÆRINGFeFos aktivitet innen næring er primært knyttet til byggeråstoffer som grus og pukk, mineraler og naturstein, skogsdrift, vann- og vindkraft.

Vannkraft og utbygging av nye småkraftverkFallrettighetene til vannkraftverk eies av grunneier. I Finnmark er det i dag et 20 talls vannkraftverk i drift – der FeFo eier fallrettighetene og kraftlagseierne betaler en årlig avgift for leie av grunn og rettigheter til FeFo.

Finnmark Kraft, Ymber og Alta Kraftlag har søkt om konsesjon for utbygging av flere nye småkraftverk.

Finnmark kraft har fått konsesjon til Korselva- og Stjernevann kraftverk, mens søknadene for Indre Erdal kraftverk i Kvalsund kommune og Hamneelva kraftverk i Loppa kommune ble avslått i 2015.

Alta Kraftlag har og søkt om utbygging av Langfjordhamn kraftverk i Loppa kommune. NVE har anbefalt saken ovenfor Olje- og energidepartementet. Søknad om utbygging av Kjerringelva kraftverk ble avslått. Søknad om konsesjon for Langfjordhamn kraftverk og Tverrelva kraftverk i Loppa kommune er ikke ferdigbehandlet.

FeFo er dominerende grunneier i alle prosjektene, men foreløpig er der ikke inngått avtaler for noen av disse.

VindkraftFeFos strategi om at vi gjennom eierskap og partnerskap skal medvirke til at ressurser og verdier forvaltes slik at det bidrar til nærings-utvikling og økt verdiskapning i fylket, har gjort at vi har investert i Finnmark Kraft. Selskapet ble etablert i 2009 og eies av Alta Kraftlag, Hammerfest energi, Luostejok kraftlag, Repvåg kraftlag, Nordkyn kraftlag,

Ymber, Varanger kraft samt FeFo. Selskapet har som formål å være en ledende aktør innen fornybar energi i Finnmark, i hovedsak på Finnmarkseiendommen.

Hamnefjell vindkraftverkFinnmark Kraft har gjennom hele 2015 arbeidet med å prosjektere og finne finansiering for å realisere Hamnefjell Vindkraftverk i Båtsfjord kommune. Investeringsbeslutningen vil bli tatt i 2016. I samarbeid med det internasjonale investeringsselskapet Ardian, blir prosjektet nå realisert. Vindkraftverket på Hamnefjell vil bygges med 15 Vestas vindturbiner, med en beregnet årsproduksjon på 186 GWh. Vindparken skal etter planen stå ferdig mot slutten av 2017 og produksjonen vil dekke strøm for 9 500 husstander.

Havøygavelen vindpark drives av Arctic Wind, som er et selskap i Finnmark Kraft konsernet. Anlegget har en kapasitet på 40,5 MWh med 16 vindturbiner I drift. I tillegg til en vellykket drift siden overtagelsen i 2011, har virksomheten også gitt Finnmark Kraft nyttig erfaring, samt økonomisk overskudd til å jobbe med nye prosjekter.

Kjøllefjord Vind AS (eid av Statkraft) etablerte i 2006 vindkraftverk i Kjøllefjord. Vindkraftverket har 17 turbiner med en installert effekt på 119,2 GWh.

Raggovidda vindkraftverk i Berlevåg kommune sto ferdig i 2014, og hadde sitt første hele driftsår i 2015. Kraftverket med 15 turbiner ga i fjor 3-4 % over Varanger KraftVinds egne basisestimat, og endte opp på 196,9 GWh. Vindkraftverket eies av Varanger KraftVind, et selskap i Varanger kraft konsernet.

Aurora Vindkraft, eid av Finnmark Kraft og Fred Olsen Renewablers fikk i 2015 avslått sin søknad om konsesjon, med endelig vedtak. Planen om å etablere Fálesrášša vindkraftverk i fjellområdet mellom Kokelv og Klubbukt i

Page 11: Årsrapport 2015 norsk

11www.fefo.no / tlf 09975

Kvalsund kommune blir dermed ikke realisert. Selskapet vil bli avviklet. Vindkraftverket var planlagt med 60 vindturbiner, med en samlet effekt på inntil 180 MWh.

SkogTaksering av barskogen i Sør-Varanger ble ferdigstillet av Allskog på slutten av året. All barskog tilhørende FeFo er nå taksert, og vil danne grunnlag for den langsiktige forvaltningen av ressursene.

FeFo har fram til september 2015 hatt avtaler om hogst av tynningsvirke i Pasvik, Karasjok og Alta, samt leveranse av ferdig produsert flis til varme-sentralen i Sør-Varanger. Løpende

kontrakter ble ikke fornyet, og vi har hatt stopp i skogsarbeidet i Alta og Karasjok siden da. Mot slutten av året ble det ny oppstart i Sør-Varanger, der vi fortsatt har leveranser til varme-sentralen.

Skogsvirksomhet i Pasvik vinterstid krever åpne skogsbilveier. FeFo utfører nødvendig vedlikehold og holder veiene åpne for tømmertransport. Her brukes både egne midler og offentlige skogmidler. For å bidra med stimuleringstiltak etter at AS Sydvaranger gikk konkurs i desember, er FeFo sammen med skogbruksjefen i Finnmark, positiv til å gi en ekstra bevilgning til utbedring av

skogsbilveier i Pasvik i 2016. Dette vil bidra til økt aktivitet og være positivt for bla friluftslivet i Sør-Varanger.

Arbeidet med rydding av skog langs riksvegnettet i Finnmark er videreført i 2015. Utsiktsryddingen er et samarbeidsprosjekt mellom FeFo, Fylkeskommunen, Statens vegvesen, Skogbruksjefen og kommunene. Arctic Bio AS fra Alta har utført oppdraget i 2015.

Finnmark Treforum har nå fullført en undersøkelse om mulig skogsdrift i Vest-Finnmark. Som for Øst-Finnmark er det få aktører. Rapporten konkluderer med at det er vanskelig å

FeFo skogsdrift. foto: kate persen

Page 12: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 201512

konkurrere innenfor markedet for standard trelast. Produksjon basert på produkter laget av kjerneved kan være mulig å selge i et lokalt marked. Her nevnes stolper, lavvostenger og paneler. Prosjektet har også sett på volum som kan hogges, i forhold til kapasiteten på sagbruk i regionen. Det er god nok kapasitet for det volumet som er aktuelt å ta ut.

Utvisning av vedteig skjer gjennom vedportalen www.natureit.no. I 2015 ble det registrert 1164 teiger. Registrerte teiger i 2014 og 2013 var hhv 1323 og 1716 stk.

Byggeråstoffer – grus og pukkFinnmark har store mineralressurser. Det meste av ressursene ligger på FeFos grunn. FeFo har ansvar for å stille områder til rådighet for uttak av byggeråstoffer til bygge- og anleggs-bransjen, vegbygging og annen næringsutvikling.

Minerallovens regler om driftskonsesjon gjelder med virkning fra 1.1.2015. På dette tidspunktet var det svært få av de som driver mineraluttak i Finnmark som hadde driftskonsesjon. Gjennom året har vi vært i dialog med mineraldirektoratet og våre avtalepartnere, med fokus på veiledning og påminnelser. Ultimo 2015 hadde mineral-direktoratet omtrent 600 søknader til behandling. Kun to søknader fra Finnmark var kommet ut på høring.

Grus og pukkMengdeuttak av masser påvirkes av hvor mange prosjekter det er i fylket. Krav om CE-merking av byggeråstoffer samt minerallovens

krav om driftskonsesjon, kan gjøre at vi i fremtiden opplever færre uttak og derav lengre transportveger. Produksjon av asfalt og betong krever masser hovedsakelig fra fast fjell (pukk). Produksjon av betong krever også filler. Mange av dagens masseuttak har ikke dokumentert kvaliteten på massene de disponerer. Uten dokumentasjon på kvalitet vil dette i fremtiden tvinge frem færre aktører og større uttak som tilfredsstiller gjeldende lover og regler.

Masser til utbedring av fiskerihavner I nasjonal transportplan 2014-2023 har regjeringen satt av nærmere 300 millioner kroner til fiskerihavner i Finnmark. Flere av prosjektene omfatter utbedringer av eksisterende moloer og bygging av nye moloer. Dette vil kreve store mengder masse.

I 2015 ble det utført utbedring av moloen i Berlevåg. Om lag 25 000 m³ stein er her hentet fra steinuttak i Honningsvåg. Andre arbeider på moloen skal fortsette i 2017-2018. Oversikt fra Kystverket viser at det i årene framover skal utføres arbeid på moloene i Mehamn og Kamøyvær, og senere i Gamvik og på Svartnes. Her vil det være behov for store mengder masser.

BergverkSkiferindustrien i Alta har omorganisert sin virksomhet. Altabrudd AS er fusjonert med Alta Skiferbrudd SA, og etablerte i 2014 Altaskifer AS som salgsledd. Fra 1.1.2016 har Altaskifer også overtatt sageriet fra Minera, som da er ute av samarbeidet. Omsetningen har økt fra kr 53,9 mill i 2014 til 63 mill i 2015. Skiferdriverne har levert ca 90 000 m² skifer i

Vindmøller i Havøysund. foto: fefo arkiv

Page 13: Årsrapport 2015 norsk

13www.fefo.no / tlf 09975

Laserskanning av masseuttak i Kvalsund. foto: jan henrik hætta

løpet av året. Altaskifter har solgt ca 103 000 m³, og ser potensiale for å øke omsetningen til 150 000 m². Selskapet svarer en omsetningsbasert avgift til FeFo. Sammen med FeFo og Alta kommune har Alta skiferbrudd SA hatt flere møter om opprydding i skiferfjellene. Opprydding av skrot er i gang, noe vi i FeFo synes er positivt. Avtalen med Alta Skiferbrudd SA gir selskapet enerett til utvinning av skifer i hele kommunen. Denne avtalen løper til 31.12.2020.

MQ Granite AS tar ut steinprodukter av forekomsten grønn kvartsitt i Kautokeino. I tillegg til salg av blokk, jobber de med nye produkter som for eksempel tilslagsmaterialer til betong.

Kimberlitt AS har de siste 6 årene hatt avtale om leting etter diamant-forekomster i Sør-Varanger kommune. De har tatt ut over 4 tonn prøvematerialer. Avtalen løper videre i 2016.

Flere mindre selskaper har avtaler om uttak av blokkstein, men det har vært liten eller ingen virksomhet i 2015.

IndustrimineralerElkem Tana AS driver et av verdens største kvartsittbrudd i Austertana. Årlig

tas det ut mellom 800 – 1,2 millioner tonn kvartsitt. Massene skipes ut og benyttes i ferrosilisiumindustrien globalt. Med et årlig uttak på ca. 1 mill tonn vil Elkem kunne drive i 20 år fram i tid. Forekomsten har større årlig uttakspotensial, mao kan driften utvides og drives lenger enn 20 år. I desember 2015 ble det avholdt oppstartsmøte for detaljregulering for utvidelse av området ved Geresgohppi, Giemaš og Vággečearru i Tana kommune. Elkem Tana AS sysselsetter i dag ca. 40 ansatte.

Gruveselskapet Sibelco Nordic på Stjernøya i Alta kommune er en av verdens største produsenter av mineralet nefelin syenitt. Virksomheten sysselsetter ca. 100 ansatte. Det årlige uttaket er på om lag 300 000 tonn. Total forekomst ligger på hele 300 000 000 tonn.

Nussir ASA fikk tillatelse til gruvevirksomhet i kobberforekomstene Nussir og Ulveryggen i desember 2015. Før driften kan starte opp må konsesjon gis. Utvinning av kobberkonsentratet er et tiltak som kan bidra med potensielt store inntekter. Det anslås at virksomheten kan skape ca. 150 årsverk i Kvalsund, samt ca. 200 arbeidsplasser i andre næringer i Nord-Norge.

Kobbermalm er statens mineraler. Dersom det blir utvinning av kobbermalm i Kvalsund, vil Nussir måtte svare for en mindre grunneieravgift til FeFo (0,75 % av brutto omsetning).

Hytter og ødestuerFeFo har i alt ni åpne hytter i Finnmark. De fleste av hyttene ligger i Pasvik, men også i Karasjok, Porsanger og Båtsfjord er det hytter. I tillegg har FeFo flere hytter i Pasvik som leies ut til ulike reiselivsbedrifter. En av disse er «Ellentjern-tunet». Her er det i dag samlet 4 mindre bygg. Det planlegges flytting av andre eldre koier til tunet. Etter en gjennomgang av hyttene i 2015 er det besluttet at Gjøkvasskoia skal rives, og at Gjøkvassbu skal utbedres for ny utleie.

KontorbyggKontorbygget i Karasjok ble solgt våren 2015. Samtidig jobber FeFo med å realisere planen om et nytt hovedkontor i Lakselv. Arbeidet med å finne tomt har pågått gjennom hele året, og i november kjøpte FeFo tomten der det gamle Coop-mega bygget sto. Prosjektering av nytt hovedkontor starter i februar 2016.

Page 14: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 201514

UTMARKSom grunneier forvalter FeFo retten til forskjellige aktiviteter i utmarka, som jakt, fiske og uttak av lauvskog til brensel for husbehov.

Utmarksforvaltningen er delt inn i følgende aktivitetsområder:

l Småviltjaktl Storviltjaktl Innlandsfiskel Laksefiske i elv l Laksefiske i sjøl Vedutvisningl Friluftsliv

SmåviltjaktSmåviltjakta i Finnmark foregår i perioden 15. juli-15. april. Jakt på lirype, fjellrype, skogsfugl og hare er mest utbredt for småviltjegerne på Finnmarkseiendommen.

Det ble registrert 7097 solgte jaktkort på Finnmarkseiendommen i kalenderåret 2015. Disse fordelte seg på 141 kort solgt i vintersesongen (januar-april) og 6957 kort solgt i høstsesongen (august-desember). Det ble solgt 2267 dagskort, 870 ukekort, 2211 kommunekort og 1627 fylkeskort, 57 små rovviltkort og 65 rovviltkort.

Kortsalget fordelte seg på 3714 jaktkort solgt til bosatte i Finnmark, og 3383 jaktkort solgt til personer bosatt utenfor Finnmark (figur 1). Totalt 212 jaktkort ble kjøpt av

virksomhetsområder

Einar AsbjørnsenleDer for utmark

FeFos grønne midler støtter mange arrangement i Finnmark. Inkluderende kirkeliv for utviklingshemmede arrangert av Karasjok menighet. foto: leif petter grønmo

Page 15: Årsrapport 2015 norsk

15www.fefo.no / tlf 09975

ungdommer under 20 år i 2015, av disse var 150 jaktkort kjøpt av jegere fra Finnmark.

Det ble solgt jaktkort for ca. 4,23 mill kr i 2015. De aller fleste jegerne benyttet nettportalen www.natureit.no til kjøp av jaktkort, aktivering og fangst-rapportering.

Takseringene viste over middels tettheter av lirype i 2015. Regionvis sammenstilling viste variasjon i tetthet av fugl og i produksjon, og innenfor de enkelte regionene var det til dels svært store variasjoner. For Finnmark totalt var tettheten på 18 ryper per km², mot tilsvarende 10 per km² i 2014.

Totalt ble det taksert 470 km linjer på Finnmarkseiendommen, fordelt på13 kommuner. Takseringene ble gjennom-ført i samarbeid med Vest-Finnmark Fuglehundklubb avdeling Alta, Hammerfest og Lakselv, samt fra Vadsø JFF, Sør-Varanger JFF og Måsøy JFF. Med bakgrunn i takseringsresultater av lirype og skogsfugl ble det innført en dagskvote på 6 ryper per jeger på hele Finnmarkseiendommen. Unntaket er i jaktfelt SVA9, SVA10, SVA11 og SVA12 i Pasvikdalen hvor det ble innført dagskvote på 2 liryper + 1 skogsfugl per jeger. Et annet unntak er øyene i Vest- Finnmark i jaktfelt HAS1, HAS2 og HAS3 på Sørøya samt øyene MAS1, MAS2, MAS3 og MAS5 i Måsøy kommune, hvor

det ble innført dagskvote på 6 ryper per jeger- hvorav inntil 3 liryper. I tillegg tillates jakttrykk fra tilreisende jegere inntil 2 jaktdager/km² i hvert jaktfelt. Inntil dette jakttrykket er oppnådd er alle jaktfelt åpne for alle.

Totalt ble det aktivert 36 323 jaktdager i kalenderåret 2015, fordelt på 1128 aktiverte dager i vintersesongen og 35 199 i høstsesongen. Av aktiverte jaktdager er 90 % levert fangstrapport for. Det ble i kalenderåret 2015 registrert felt 29 484 liryper, 10 334 fjellryper, 169 skogsfugl og 979 harer.

StorviltjaktStorviltjakta på Finnmarkseiendommen omfatter i hovedsak elgjakt. I tillegg

administrerer FeFo lisensfelling av bjørn, jerv og ulv, samt kvotejakt på gaupe.

Forvaltningen av elgjakta er basert på 4-årsbestandsplaner. Hovedmål-setningen i bestandsplanene for 2015-18 er å opprettholde stabile bestander i de fleste kommuner, samt å redusere/ta kontroll med bestands veksten i noen enkeltkommuner.

I 2015 lyste FeFo ut 297 elgjaktfelt (medregnet 2 felt avsatt til opplærings-jakt) med en samlet kvote på 1.056 dyr. I Anarjohka nasjonalpark ble det, som i 2014, organisert en tilnærmet ordinær jakt uten organisert helikoptertransport av jegere, utstyr og felt vilt.

FIGUR 1. Solgte småviltjaktkort på Finnmarkseiendommen i perioden 1985-2015.

FIGUR 2. Takseringsresultat Finnmark 2000-2015.

0

2000

4000

6000

8000

10000

1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015

An

tall

jakt

kort

Småviltkortsalg i Finnmark 1985- 2015

Bosa0e i Finnmark Tilreisende jegere Totalt

0

5

10

15

20

25

30

35

40

45

50

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Lirypeprkm/2

Finnmarkseiendommenregionvis-Totalt

IndreFinnmark

VestFinnmarkKyst

ØstFinnmark

Totalt

FIGUR 3. Felte elg i Finnmark i perioden 1990-2015.

0

100

200

300

400

500

600

700

800

900

1990

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Felte elg i Finnmark 1990-2015

Page 16: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 201516

virksomhetsområder

FIGUR 4. Kommunevis fordeling av felte elg i Finnmark 2011-2015.

20112012201320142015

0

50

100

150

200

250

300

Alta

Kautokeino

Karasjok

Porsanger

Lebe

sby

Sør-Va

ranger

Nesseby

Tana

Vadsø

And

rekommun

er

Felte elg per kommune 2011-15

0

50

100

150

200

250

300

Alta Kautokeino Karasjok Porsanger Lebesby Sør-Varanger Nesseby Tana Vadsø Andre kommunerFelte elg per kommune 2011-15

0

50

100

150

200

250

300

Alta Kautokeino Karasjok Porsanger Lebesby Sør-Varanger Nesseby Tana Vadsø Andre kommuner

Felte elg per kommune 2011-15

0

50

100

150

200

250

300

Alta Kautokeino Karasjok Porsanger Lebesby Sør-Varanger Nesseby Tana Vadsø Andre kommuner

Felte elg per kommune 2011-15

0

50

100

150

200

250

300

Alta Kautokeino Karasjok Porsanger Lebesby Sør-Varanger Nesseby Tana Vadsø Andre kommunerFelte elg per kommune 2011-15

0

50

100

150

200

250

300

Alta Kautokeino Karasjok Porsanger Lebesby Sør-Varanger Nesseby Tana Vadsø Andre kommuner

Felte elg per kommune 2011-15

FeFo mottok elgjaktsøknader fra 375 jaktlag med til sammen 1987 jegere. Dette var en klar reduksjon fra foregående år, spesielt i antall søkerlag (415 jaktlag og 2147 jegere i 2014).

Under jakta i 2015 felte jegerne til sammen 835 dyr, hvorav 13 dyr i Anarjohka. Dette er det nest beste fellingsresultatet i Finnmark så langt, kun slått av rekordåret 2012 (850 felte dyr). Flest elg ble felt i Tana kommune (ny fellingsrekord på 237 dyr). I den andre store elgkommunen Karasjok gikk fellingsresultatet opp igjen (194 dyr) etter nedgangen i 2014 (157 dyr). I Porsanger kommune ble også det satt ny fellingsrekord (106 felte dyr).

I kalenderåret 2015 var det 65 jegere som løste jaktkort for rovvilt på Finnmarks-eiendommen. I tillegg kommer et ukjent antall elgjegere som har løst lisens og jaktet rovvilt innenfor sitt elgjaktfelt uten å måtte kjøpe eget rovviltkort. Til sammen ble det felt 2 bjørner og 2 jerv under lisens-/kvotejakta i 2015.

InnlandsfiskeAlle finnmarkinger fisker gratis etter innlandsfisk og trenger heller ikke et fiske-kort. Personer bosatt utenfor Finnmark må kjøpe fiskekort for å fiske på Finnmarks-eiendommen.

Alle tall som presenteres her er på bakgrunn av fiskekortsalget. De som fisker gratis og dermed ikke trenger et fiskekort (finnmarkinger og tilreisende yngre enn 16 år og eldre enn 67 år) er ikke med i denne oversikten.

Det ble solgt 5939 fiskekort på Finnmarks-eiendommen i kalenderåret 2015. Av disse var 4842 solgt til utlendinger og 1097 til bosatte i Norge. Det ble solgt 5087 kort til enkeltperson, og 852 familiekort. Familiekort gjelder for ektefeller/samboere og barn under 18 år. De kommunene som hadde flest aktiverte dager i 2015 var Kautokeino, Porsanger, Lebesby og Alta.

I 2015 ble det gjennomført en innlands-fiskehøring. Bakgrunnen for høringen var gjentatte etterlysninger lokalt om muligheter til å regulere innlandsfisket for tilreisende som ikke er bosatt i Finnmark, især finlendere. FeFo gjennomførte i januar og februar fem folkemøter tilknyttet høring om hvilke prinsipper som skal gjelde ved kunnskaps innhenting og eventuelle reguleringer av innlandsfiske på Finnmarks-eiendommen. Forslagene ble sendt ut på en bred høring i april med høringsfrist 1. juli. Saken ble ikke avsluttet i 2015.

Page 17: Årsrapport 2015 norsk

17www.fefo.no / tlf 09975

FeFo kjøpte inn tre nye elfiskeapparater i 2015. Apparatene skal brukes til kunnskaps innhenting om fiskebestandene og kan leies ut til forpaktere ved behov.

Fiske etter sjøvandrende laksefisk i elvFeFo forpakter bort fiskeretten i om lag 50 vassdrag med laks, sjøørret og sjørøye. I hovedsak forvaltes fiskeretten av lokale organisasjoner innenfor rammene av lakse- og innlandsfiskeloven med forskrifter, finnmarksloven og retningslinjer vedtatt av styret i FeFo.

Sesongen 2015 ble nok en god sesong. I antall laks er det den beste FeFo har hatt og i kg er det den tredje beste (figur 6). De lokale forpakterne jobbet godt også i 2015 og nye avtaler kom på plass med bakgrunn i de nye retningslinjene. Flere og flere av vassdragene tilfredsstiller myndighetenes krav til gytebestandsmål og det jobbes bevisst med bestands-kartlegging. Mange jobbet også med innspill til myndighetenes forslag til nye reguleringer av laksefiske. Disse vil gjelde fra sesongen 2016. Fangstene av sjørøye fortsetter å øke og fangsten av sjøørret økte noe etter en reduksjon på 45 % fra 2013 til 2014

(figur 7). Det jobbes med kartlegging av sjørøye rundt om i våre vassdrag men det er lite fokus på sjøørret. Kunnskapen om disse to artene er fortsatt for dårlig til å kunne forklare endringene vi opplever.

I 2015 ble det solgt fiskekort for 11,83 mill. kr. av de forpaktende foreningene. Dette er en økning på 22 % fra 2014. Dette skyldes i stor grad flere solgte kort og økning i prisene. Av kortsalget hentet FeFo inn forpaktningsavgift på 2,57 mill. kr. Dette var en økning på 50 % fra 2014. Den store endringen i forpaktnings-avgiften skyldes at FeFo økte forpaktningsavgiften på inntekter over kr 600 000. I 2015 ble det gitt kr 356 000 i tilskudd til de forpaktende foreningene. Dette gikk i hovedsak til oppsyn og bestandskartlegging. Det ble ikke gjennomført forpaktersamling på grunn av for liten påmelding fra forpakterne.

SjølaksefiskeSjølakseplasser på Finnmarks-eiendommen tildeles etter reglene gitt av styret. I desember 2015 (før sesongen 2016) kom det inn 89 søknader. Alle lakseplassene i en kommune fornyes hvert tredje år, og sist var det Båtsfjord, Gamvik, Hasvik, Kvalsund, Lebesby, Loppa og Vardsø

som sto foran fornying for sesongene 2016-2018. I disse kommunene innvilges søknadene for tre år. Avtaler om lakseplass sendes ut årlig.

399 lakseplasser var utvist i 2015, og det var til sammen 259 sjølaksefiskere som fisket. Til sammenligning var det 253 som fisket på 399 plasser i 2014. Økning i antall fiskere skyldes antagelig oppmykningen av reglene.

Det er fremdeles nedgang i antall registrerte lakseplasser om man ser lakseplasser på privat og FeFo-grunn i lag. Nedgangen i antall registrerte plasser er større på privat grunn enn på FeFo-grunn. Offentlige innskrenk-ninger i fisketidene, dårligere priser på laks og dårlig lønnsomhet er noen av grunnene til at det er mindre attraktivt å fiske laks i sjøen i forhold til tidligere. Gjennomsnittsalderen på sjølakse-fiskerne er høy.

Friluftsliv2015 var friluftslivets år og i budsjettet økte FeFo grønne midler potten med 250.000 kr, slik at det ble budsjettert til sammen 1.25 mill.

FeFo markerte åpningen av Friluftslivets år den 13. januar med utelunsj på torget i Lakselv og i Vadsø sammen med fylkeskommunen.

Finnmark fylkeskommune og FeFo arrangerte en friluftskonferanse i Alta juni 2015. Målgruppen var frivillige lag og foreninger og kommuner og samlet 90 deltagere. Det kom gode tilbake-meldinger og ønske om flere slike konferanser.

Med bakgrunn i Friluftslivets år satte også FeFo friluftsliv på dagsorden i sosiale medier ved «FeFos frilufts-utfordring», en fotokampanje for å synliggjøre friluftslivet i Finnmark. Det ble delt ca. 2500 bilder og FeFo trakk ut vinnere av flotte premier blant deltagerne hver måned.

0

1000

2000

3000

4000

5000

6000

7000

Antallsolgte+iskekort

Antallsolgte+iskekort2004-2015

Norske

Utlendinger

Totalt

FIGUR 5. Antall solgte fiskekort fordelt på nordmenn og utlendinger. Grafen viser en liten nedgang i antall solgte fiskekort fra 2014.

Page 18: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 201518

FIGUR 6. Antall og kg laks fanget i elver på Finnmarkseiendommen 1999-2014.

FIGUR 7. Antall sjøørret og sjørøyer fanget i elver på Finnmarkseiendommen 1999-2015.

Laksefiske i Bergebyelva. foto: steinar normann christensen

0

10000

20000

30000

40000

50000

60000

70000

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Fangstavlaksiforpaktavassdrag

Vektlaksikg

Antalllaks

0

1000

2000

3000

4000

5000

6000

7000

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Antall

Fangstavsjørøyeogsjøørretiforpaktaelver

Sjøørret

Sjørøye

Page 19: Årsrapport 2015 norsk

19www.fefo.no / tlf 09975

Hvert år deler FeFo ut Grønne midler til lag og foreninger i Finnmark. Målet er å stimulere til friluftsaktivitet for alle grupper i befolkningen, som grunnlag for trivsel og bedre folkehelse. Siden ordningen ble innført i 2017 har det vært satt av 9,7 millioner til ulike friluftsprosjekter. Sammen med samarbeidspartnere, sponsorer og iherdige dugnadsarbeidere har midlene bidratt til mange friluftstiltak de siste 9 år. Tilskuddsordningen bidrar til økt friluftstilbud i nærmiljøet, blant annet turkasseordninger, villmarksleire, turarrangementer og kurs i naturbruk. I 2015 kom det inn 154 søknader og 84 ble innvilget. Blant de som fikk støtte var Vadsø atletklubb til turer for innvandrerkvinner, Deanu Searat til villmarkscamp, Kvitbrakkas venner til kurs i urter og planter, Niitosjogas Siida til den årlige trimmen, Ingøy Grendelag til turkasser.

I tillegg gikk FeFo inn med grønne midler i turskiltprosjektet hvor formålet er å få

merket og skiltet turløyper i Finnmark. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Gjensidigestiftelsen, FeFo og Finnmark fylkeskommune som har vart siden 2013. Til sammen er over 3 millioner delt ut til kommuner, idrettslag, turlag og reiselivsorganisasjoner i Finnmark. Prosjektet videreføres i 2016.

FeFo eier seks ødestuer i Pasvik som er åpne for overnatting hele året. Det blir fraktet tørr ved til ødestuene hvert år. Hvert kontor låner ut lavvuer til bruk ved friluftsarrangementer. I 2015 ble det lånt ut lavvu til blant annet Seiland Barnefestival, VAKE, Norges Jeger- og Fiskeforbund Finnmark og Vadsø kommune.

FeFo var med å arrangere «Den store teltjakten» som var et av flere tiltak i forbindelse med Friluftslivets år. Teltet i Vadsø ble «gjemt» på Vadsøya og samlet ca. 80 personer. Den store teltjakten foregikk i hele landet søndag 27. september. På ti steder i Norge ble det gjemt flotte telt.

FeFo har flere åpne hytter som fritt kan benyttes. foto: ole andré hestmo

Arctic Cup. Vinner av VK Finale er Roger Tømmerholen med gordonsetter Kenya foto: vidar berg hansen

Page 20: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 201520

FeFos arbeid i forhold til Finnmarkskommisjonen og Utmarksdomstolen for FinnmarkFinnmarkskommisjonenFinnmarkskommisjonen ble oppnevnt av Kongen i statsråd 14. mars 2008. Kommisjonens oppgave er å kartlegge eksisterende bruks- og eierrettigheter som folk i Finnmark har ervervet på grunnlag av langvarig bruk. Kartleggingen skjer på grunnlag av gjeldende nasjonal rett og er begrenset til grunnen som FeFo overtok ved Finnmarkslovens ikrafttredelse 1. juli 2006.

FeFo er gjennom Finnmarksloven tildelt en partsrolle i rettighetskartleggingen som skjer i regi av Finnmarkskommisjonen. I den forbindelse deltar FeFo på møter som kommisjonen avholder i det enkelte felt der øvrige parter og andre som ønsker informasjon om utredningene deltar. FeFo foretar på eget initiativ innhenting av relevante dokumenter som belyser

rettighetssituasjonen i det aktuelle utredningsfeltet og svarer på forespørsler fra kommisjonen. Når kommisjonen har konkludert i sin rapport skal FeFo behandle rapporten og si seg enige eller ikke i konklusjonene. Øvrige parter som er uenige kan fremme saken til Utmarksdomstolen for Finnmark.

Styret i FeFo har i saken 49/2015 tatt stilling til Finnmarkskommisjonens konklusjoner i rapporten for felt 5 Varangerhalvøya øst. Gjennomgang av rapporten for felt 6 Varangerhalvøya vest pågår, og saken vil bli lagt frem for styret i løpet av første halvdel av 2016.

Utmarksdomstolen for FinnmarkUtmarksdomstolen ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 7. mars 2014 og har vært

Finnmarkskommisjonen på befaring i Gulgofjord / Vuođavuotna. foto: christina dahr

Page 21: Årsrapport 2015 norsk

21www.fefo.no / tlf 09975

i virksomhet siden 1. september samme år. Domstolens oppgave er å behandle tvister om rettigheter som oppstår etter at Finnmarkskommisjonen har utredet et felt.

I 2015 har det vært flere saker for Utmarksdomstolen. Sakene mellom Aslak Loso og FeFo og John Georg Dikkanen og FeFo ble hevet grunnet inngått forlik. Videre ble stevningen fra Norges jeger- og fiskerforbund og Friluftslivets fellesorganisasjon avvist av Utmarksdomstolen grunnet manglende saklig kompetanse til å behandle spørsmålet.

I Stjernøysaken hadde både Stjernøy reinbeitedistrikt og Saragruppen stevnet FeFo med krav om eiendomsrett for ulike områder på øya. Utmarksdomstolen ga FeFo fullt medhold for sin påstand i dom av 20. august 2015. Begge grupperinger anket dommen til Høyesterett.

Grunnet domstolens saksmengde og økonomiske situasjon ble det i juni 2015 besluttet at Ellen Marie Store Olsen og Nesseby bygdelags tvister utsettes til 2016.

I tillegg kom det stevning fra Ole Volte den 23. desember 2015 vedrørende eiendomsrett i Vadsø kommune. Kravet ble behandlet i rapporten for felt 5 Varangerhalvøya øst.

FeFos virksomhet og kartlegging av eksisterende bruks- og eierrettigheterFeFos rolle i rettighetskartleggingen er en lovpålagt oppgave. FeFo har i dette arbeidet følgende policy: l FeFo ønsker at de som har bruks- og

eierrettigheter på dagens FeFo grunn får disse anerkjent

l Som forvalter på vegne av fellesskapet har FeFo en plikt til å påse at det foreligger tilstrekkelig dokumentasjon for disse rettighetene

Finnmarkskommisjonen har i alle de avgitte rapportene enstemmig konkludert med at FeFo er grunneier. Krav om eiendomsrett for utmarksområder fra andre har ikke ført fram. Unntaket er rapporten for felt 6 Varangerhalvøya vest hvor kommisjonen har konkludert med at det foreligger en kollektiv eiendomsrett (bygdelagsrett) for et område på ca. 30

000 daa i Gulgofjord/Vuođavuotna. Retten vil derimot ikke være virksom før stedet eventuelt igjen får fastboende befolkning. FeFos arbeid med rapporten pågår og det er derfor foreløpig ikke tatt endelig stilling til kommisjonens konklusjon.

Når det gjelder vurderingen av rettighetskravene foretar FeFo en objektiv vurdering av disse. Der det ikke er tvil om at det foreligger bruks- og eierrettigheter, vil FeFo i tråd med egen policy akseptere det uten videre. Der det imidlertid er usikkert om det foreligger slike rettigheter, kan ikke FeFo si seg enig i kravene, nettopp fordi FeFo har et ansvar etter Finnmarksloven for å ivareta fellesskapets og andre rettighetshaveres interesser.

FeFos rolle som part i saker som reises for Utmarksdomstolen er utelukkende å være vokter av fellesskapets og øvrige rettighetshaveres interesser. FeFo ivaretar innbyggernes interesser slik at områder ikke urettmessig privatiseres eller stenges for Finnmarks innbyggere i sin alminnelighet.

Page 22: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 201522

Opplysninger om virksomheten og lokaliseringFinnmarkseiendommen/Finnmárkkuopmodat (FeFo) er et selvstendig rettssubjekt opprettet i medhold av Finnmarksloven. FeFo er lokalisert med hovedkontor i Lakselv og avdelingskontorer i Vadsø, Alta og Kirkenes.

FeFo har grunnbokshjemmel til 95 % av grunnen i Finnmark fylke og dette utgjør ca. 46.187 km². Virksomheten omfatter bortfeste av grunn til bolig-, fritids- og næringsformål, utleie og salg av grus- og mineralforekomster, utleie av vind- og vannfallsrettigheter, salg av eiendom og aktiviteter knyttet til jakt og fiske, samt skogsvirksomhet.

Styrets og kontrollkomiteens arbeidStyret, hvor Sametinget og Finnmark fylkesting oppnevner tre representanter hver, har i 2015 bestått av:l Raymond Robertsen, lederl Bente Haug, nestlederl Runar Sjåstadl Marit Kirsten A. Gaupl Hartvik A. Hansenl Mathis Nilsen Eira

I tillegg møter de ansattes representant på styremøter, og har tale- og forslagsrett i saker som angår de ansattes arbeidssituasjon. I 2015 har ansattrepresentant værtl Erik Sundland

I 2015 er det avholdt 13 styremøter og behandlet 112 saker. FeFo har en kontrollkomite på tre medlemmer, som er oppnevnt av Sametinget, fylkestinget og Kongen. Kontrollkomiteen fører tilsyn med at FeFos virksomhet drives i tråd med Finnmarksloven og annen lovgivning. Kontrollkomiteen har i 2015 avholdt 3 møter hvor samtlige styreprotokoller er gjennomgått og det har vært behandlet 15 saker.

Redegjørelse for forutsetningenom fortsatt driftÅrsregnskapet er avlagt under forutsetning om fortsatt drift og styret bekrefter at forutsetningene er til stede.

Redegjørelse for årsregnskapetFeFo hadde et driftsresultat på 3,2 mill kroner i 2015. Resultat før skatt var 4,5 mill kroner og årets resultat etter skatt er 3,8 mill kroner.

ForskningsprosjekterFeFo har også i 2015 gitt bidrag til utvikling av hønsefuglportalen, en nasjonal database for hønsefugltakseringer drevet av Norsk institutt for naturforskning.

Prosjekter utenfor driftOrdningen ’Grønne midler’ har til formål å bidra til friluftsliv og fysiske aktiviteter. FeFo har videreført samarbeidprosjektet med Finnmark fylkeskommune og Gjensidigestiftelsen for merking av turstier. I tillegg til dette prosjektet, har FeFo gitt støtte til ulike aktiviteter rundt om i fylket. Blant aktivitetene som ble støttet var også markeringen av Friluftslivets År 2015 der FeFo i samarbeid med fylkeskommunen avholdt en større frilufts-konferanse. Det er totalt utbetalt 1,2 mill. kroner gjennom denne ordningen.Samarbeidsprosjekter knyttet til utsiktsrydding langs utvalgte veistrekninger og støtte til barneidretten, er videreført i 2015.

Etter styrets mening gir årsregnskapet et rettvisende bilde av FeFos eiendeler, gjeld og resultat. Det er ikke inntruffet andre forhold etter regnskapsårets avslutning som har betydning for det fremlagte årsregnskapet.

Disponering av resultatStyret vedtar følgende disponering av årets resultat:Overføring annen egenkapital – 3.782.668,-

Eierandeler i andre selskapFeFo’s eierandel i Finnmark Kraft AS er uendret fra 2014 - 13,4437 %. I tillegg har FeFo datterselskapet FeFo Energi AS med 100 % eierandel.

Finansiell, markeds- og likviditetsrisikoFeFos finansielle risiko er knyttet til plassering av overskuddslikviditet. Plasseringen er gjort i

styrets årsberetning

Marit Kirsten Anti Gaup sametinget

Mathis Nilsen Eira reinDriftsnæringens representant

Raymond Robertsen finnmark fylkesting

Page 23: Årsrapport 2015 norsk

23www.fefo.no / tlf 09975

Runar Sjåstad finnmark fylkesting

produkter med lav risikoprofil. I årsregnskapet er investeringene bokført etter laveste verdis prinsipp.

FeFo har ingen lånefinansiering og selskapets likvide stilling vurderes som god.

Netto kontantstrøm fra løpende drift var 5,9 mill. i 2015. Netto kontantstrøm fra investering var – 4,3 mill. knyttet til kjøp av tomt til nytt hovedkontor med fradrag av salget av Karasjokkontoret. Den kortsiktige gjelden er økt med 1,9 mill. Samlet gir dette en netto kontantstrøm og øking i likviditets-beholdningen på 3.5 mill. i 2015 til 47 mill.

Styret har i desember 2015 vedtatt aksjetegning på 20 mill. i Finnmark Kraft AS i forbindelse med utbygging av Hamnefjell Vindpark og investeringen vil bli belastet likviditeten i begynnelsen av 2016.

Organisasjon, miljø og likestillingVed utgangen av 2015 hadde FeFo 36 medarbeidere, fordelt på 18 kvinner og 18 menn. Styret har i perioden bestått av 2 kvinner og 4 menn. Kontrollkomiteen har bestått av 2 kvinner og 1 mann.

FeFo har utarbeidet en egen likestillingsplan.

De lovmessige pålegg for ansattes pensjon er ivaretatt.

Sykefraværet i FeFo har i 2015 vært på 8 %, noe som er en økning på 1.4 prosentpoeng fra 2014. Andelen av langtidssykemeldte utgjør 4 prosentpoeng.Arbeidsmiljøet i FeFo er godt og det har ikke vært registrert noen arbeidsrelaterte ulykker eller skader i 2015.

FeFo er en inkluderende arbeidslivsbedrift(IA).

Ytre miljø FeFo driver ikke virksomhet i egen regi som i betydelig grad påvirker det ytre miljøet. Andre aktører, både kommersielle og ikke kommersielle, driver imidlertid virksomhet basert på FeFos ressurser som kan ha negativ innvirkning på det ytre miljøet og her har FeFo fokus på forurensende virksomhet på FeFos grunn, spesielt på eiendommer som festes bort.

Skogsdrift drives i samsvar med allment anerkjente bærekraftige prinsipper i skogbruket, og under oppsyn av den offentlige skogmyndigheten.

Endret bruk av utmarkSøknader om grunn som ikke er i tråd med kommunale arealplaner behandles iht. Sametingets retningslinjer om endret bruk av utmark. I 2015 omfattet dette 23 saker. Av disse ble 3 avslått. I all hovedsak dreier det seg om små arealer i form av enkelttomter til for eksempel bolig og små utmarksbygg eller arealer til nydyrking/tilleggsjord. I slike mindre saker innhentes uttalelser direkte fra berørte samiske interesser. I de fleste tilfellene vil det omfatte det aktuelle reinbeitedistriktet, men kan også omfatte bygdelag o.l.

I saker hvor det søkes om utnyttelse av større areal til bruk som ikke er i tråd med gjeldende arealplan setter FeFo vilkår om utarbeidelse av reguleringsplan. FeFo stiller som krav at forslagsstiller utarbeider planen i samsvar med Finnmarksloven § 4 og Sametingets retningslinjer om endret bruk av utmark. Store utbygginger vil i tillegg medføre krav om utarbeidelse av konsekvensutredninger hvor virkningene for berørte samiske interesser vil være et viktig tema som må vurderes. FeFo legger disse utredningene til grunn for vår behandling av saken etter Finnmarksloven, dvs. at FeFo avventer sin behandling av saken til utredningene foreligger. Dette begrunnes med at det faktagrunnlaget som er nødvendig for FeFos vurderinger iht. Finnmarksloven framkommer i utredningene.

Hartvik Hansen sametinget

Bente Haug finnmark fylkesting

Alta, 6. april 2016

Page 24: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 201524

revisjonsberetning 2015

Page 25: Årsrapport 2015 norsk

25www.fefo.no / tlf 09975

årsregnskap 2015Resultatregnskap

2015 2014

Salgsinntekt 52 011 959 52 388 575Annen driftsinntekt 2 253 384 2 648 938

Sum inntekter 54 265 343 55 037 513

Lønnskostnad 26 673 133 23 983 995Avskrivning på varige driftsmidler og immaterielle eiendeler 793 917 533 164Annen driftskostnad 23 559 783 23 484 171

Driftsresultat 3 238 510 7 036 183

Annen renteinntekt 1 127 374 1 492 225Annen finansinntekt 301 291 333 387Annen rentekostnad -109 476 -68 488Annen finanskostnad -50 784 -11 997

Ordinært resultat før skattekostnad 4 506 916 8 781 309

Skattekostnad på ordinært resultat -724 248 -1 179 285

Ordinært resultat 3 782 668 7 602 024

Årsresultat 3 782 668 7 602 024

Anvendelse av årsresultatetAnnen egenkapital 3 782 668 7 602 024

Sum anvendelse 3 782 668 7 602 024

Page 26: Årsrapport 2015 norsk

ÅRSRAPPORT 201526

årsregnskap 2015

Balanse

EIENDELER 31.12.2015 31.12.2014

AnleggsmidlerImmaterielle eiendelerFallrettigheter 574 000 574 000Utsatt skattefordel 1 390 100 1 358 055

Sum immaterielle eiendeler 1 964 100 1 932 055

Varige driftsmidlerGrunneiendommer 3 188 286 3 188 286Bygninger 7 229 299 3 697 355Driftsløsøre, inventar, verktøy, kontormaskiner og lignende 1 790 161 1 734 883

Sum varige driftsmidler 12 207 746 8 620 524

Finansielle anleggsmidlerInvesteringer i aksjer og andeler 10 756 102 10 756 102Forskuddbetalte kostnader vedr. hyttefelt 5 331 837 4 917 360Forskuddsbetalte kostnader boligfelt B2C Kirkenes 5 520 039 5 520 039Andre fordringer 1 129 997 1 345 833

Sum finansielle anleggsmidler 22 737 975 22 539 334

Sum anleggsmidler 36 909 821 33 091 913

OmløpsmidlerVarer 1 323 191 919 557

FordringerKundefordringer 3 528 357 7 210 392Andre fordringer 8 381 688 6 343 935

Sum fordringer 11 910 045 13 554 327

InvesteringerAndre markedsbaserte finansielle instrumenter 14 593 699 13 923 378

Sum investeringer 14 593 699 13 923 378

Bankinnskudd, kontanter og lignende 32 166 902 29 338 127

Sum omløpsmidler 58 670 646 56 815 832

Sum eiendeler 96 903 659 90 827 302

Page 27: Årsrapport 2015 norsk

27www.fefo.no / tlf 09975

Balanse

Alta, 6. april 2016

EGENKAPITAL OG GJELD 31.12.2015 31.12.2014

EgenkapitalInnskutt egenkapitalInnskutt annen egenkapital 6 746 776 6 746 776

Sum innskutt egenkapital 6 746 776 6 746 776

Opptjent egenkapitalAnnen egenkapital 73 291 931 69 509 263

Sum opptjent egenkapital 73 291 931 69 509 263

Sum egenkapital 80 038 707 76 256 039

GjeldAvsetning for forpliktelserPensjonsforpliktelser 7 376 953 6 158 831

Sum avsetning for forpliktelser 7 376 953 6 158 831

Kortsiktig gjeldLeverandørgjeld 1 783 639 2 189 183Betalbar skatt 756 322 1 222 496Skyldige offentlige avgifter 1 267 256 926 094Annen kortsiktig gjeld 5 680 782 4 074 659

Sum kortsiktig gjeld 9 487 999 8 412 432

Sum gjeld 16 864 952 14 571 263

Sum egenkapital og gjeld 96 903 659 90 827 302

For komplett årsregnskap 2015 med noter: se www.fefo.no

Page 28: Årsrapport 2015 norsk

foto: øyvind zahl arntzen / www.varanger.info