Top Banner
Akavan vuosikertomus 2013 Työstä hyvää elämää
28

Akavan vuosikertomus 2013

Apr 03, 2016

Download

Documents

Akava

Akavan vuosikertomus vuodelta 2013, hyväksytty liittokokouksessa 27.5.2014
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Akavan vuosikertomus 2013

1

Akavan vuosikertomus 2013

Työstähyvää elämää

Page 2: Akavan vuosikertomus 2013

2

1. Toiminnan päälinjat 2013 32. Yhteiskuntavisio 3

Talouspolitiikka luo edellytyksiä uudelle kasvulle 3Laadukkailla julkisilla palveluilla rakennetaan pohjaa hyvinvoinnille 4Elinkeinopolitiikalla luodaan työpaikkoja ja edellytykset yritysten kasvulle 4Korkeasti koulutetut työllistyvät osaamisensa ja kykyjensä mukaisesti 5Tutkimuksella ja korkeakoulutuksella saavutetaan kansainvälisesti kilpailukykyistä osaamista 6

3. Työelämävisio 7Akavalaiset voivat hyvin työssään 7Turvaverkot ovat kannustavia ja toimivia sekä eläkejärjestelmä toimiva 8Korkea koulutus on yksilölle kannattava investointi 8

4. Järjestö- ja mainevisio 9Akava on vahva ja sisäisesti yhtenäinen keskusjärjestö 9Opiskelijatoiminta 9Talous ja hallinto 10Akava on merkittävä ja tunnettu yhteiskunnallinen vaikuttaja 11Kansainvälinen toiminta 11Aluevaikuttaminen 11Tutkimustoiminta 11Viestintä 12

5. Liitteet 13Hallituksen ja valmisteluelinten kokoonpano 13Akavan henkilöstö 19Ansiomerkit ja stipendit 20Akavan antamat lausunnot vuonna 22Akavan jäsenjärjestöt ja jäsenmäärät 2013 ja 2014 vuoden alussa 27

Hyväksytty Akavan hallituksessa 17.3.2014 jaliittokokouksessa 27.5.2014, PDF

Sisällys

Page 3: Akavan vuosikertomus 2013

3

1. Toiminnan päälinjat 2013Pitkän aikavälin strategiset tavoitteet esilläToimintavuotta väritti pankki- ja velkakriisejä seurannut hidas talouskasvu koko Euroopassa. Maan hallitus joutui jatkamaan julkisen talouden sopeuttamistoimia veronkorotuksilla ja menoleikkauksilla. Hallitus päätti rakenteellisista uudistuk-sista, joilla tähdätään 9,5 miljardin sopeutuksiin. Kyseiset 52 rakenneuudistusta olivat Akavan edunvalvonnan painopisteenä syksyllä 2013.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli joulukuun lopussa yhteensä 329 900 työtöntä työnhakijaa. Tilastokeskuksen mukaan työllisyysaste laski joulukuussa alle 67 prosentin ja työttömyysaste pysyi alle kahdeksassa prosentissa. Työmarkkinoita rauhoitti laaja työllisyys- ja kasvusopimus, joka hyväksyttiin syksyllä. Sopimuksen piirissä on yli 90 prosenttia palkansaajista. Akavan hallitus sekä eri sopimusalat hyväksyivät sopimuksen lopullisesti 25.10.2014.

Akava valmistautui tuleviin EU-vaaleihin ja komission vaihtumiseen hyväksy-mällä EU-tavoitteet alkukesästä – puoli vuotta ennen muita työmarkkinakes-kusjärjestöjä. Tavoitteet julkaistiin Enemmän mutta parempaa EU:ta -otsikolla. Valmistautuminen vuoden 2015 eduskuntavaaleihin näkyi ohjelmatuotannossa. Vuoden aikana hyväksyttiin kuusi sektoriohjelmaa pohjustamaan Akavan tulevia hallitusohjelmatavoitteita. Samalla käynnistettiin suunnitelmal-linen edunvalvon-tahanke, jonka aikana tavattiin yli sata vaikuttajaa.

Akavan pitkän aikavälin tavoitteet julkisen talouden tasapainottamiseksi raken-teellisilla uudistuksilla eivät toteutuneet, sillä valtioneuvoston hankkeet kunta-rakenteen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen uudistamiseksi eivät juuri edenneet vuoden aikana.

2. YhteiskuntavisioTalouspolitiikka luo edellytyksiä uudelle kas-vulleAkavan hallitus hyväksyi tammikuussa Suomen työn linja -asiakirjan ja helmi-kuussa Akavan veropoliittisen asiakirjan sekä elinkeinopoliittisen asiakirjan. Kehysriihen alla Akava vaatii toimia, jotka edistäisivät kattavan työmarkkinarat-kaisun syntymistä, erityisesti ansiotuloverotuksen inflaatiotarkistuksia kaikissa tuloluokissa. Kehysriihikannanotossaan Akava korosti rakenteellisten uudistus-ten merkitystä. Akava vaatii toimenpiteitä, jotka parantavat osaamista, tutki-musta, aktiivista kansalaisuutta, syrjäytymisen ehkäisemistä sekä uutta työtä ja innovaatioita kehittävien yritysten ja muiden työpaikkojen edellytyksiä.

Kehysriihen päätösten suurimmat epäkohdat Akavan tavoitteisiin nähden olivat se, että koulutukseen kohdistuvia leikkauksia jatkettiin eikä ansiotuloverotuksen inflaatiotarkistuksista päätetty. Akava tuki maan hallituksen tavoitetta valtion velan bruttokansantuoteosuuden kääntämisestä laskuun. Akava piti päätöstä yhteisöveron alentamisesta 4,5 prosenttiyksiköllä hyväksyttävänä.

Talouspolitiikan merkittävimpiä tapahtumia oli kattava työmarkkinaratkaisu, ns. Työllisyys- ja kasvusopimus. Neuvotteluja käytiin jo keväällä 2013 ennen kehysriihtä, mutta siinä vaiheessa ratkaisua ei syntynyt. Neuvottelut keskitetystä työmarkkinaratkaisusta käynnistyivät uudestaan syksyllä ja ne päättyivät ratkai-suun elokuun lopussa. Siinä painotettiin kustannuskilpailukyky- ja työllisyysnä-kökulmia, minkä vuoksi sopimuskorotusten taso oli poikkeuksellisen matala ja palkkojen ostovoima heikkenee hiukan vuosina 2014–2015.

Page 4: Akavan vuosikertomus 2013

4

Akava onnistui osittain torjumaan vahvasti esillä olleen euromääräisen koro-tuslinjan. Vuoden 2014 sopimuskorotus jäi euromääräiseksi, 20 euroa kaikille, mutta vuoden 2015 korotus sovittiin prosenttipohjaiseksi. Työllisyys- ja kas-vusopimuksen tueksi valtio toteutti 1,5 prosentin inflaatiotarkistuksen, joka oli Akavan mielestä liian pieni.

Elokuussa maan hallitus julkisti ns. rakenneuudistusohjelmansa, jonka tavoit-teena on kuroa umpeen kestävyysvajetta vuoteen 2017 mennessä. Akavassa muodostettiin kanta kaikkiin ohjelman 52 toimenpiteisiin ja vaikutettiin toi-meenpanosuunnitelman laatimiseen. Akava hyväksyi ohjelman talouspoliittiset lähtökohdat ja tavoitteet, mutta piti ongelmallisina varsinkin linjauksia kelpoi-suusvaatimusten heikentämisestä ja opiskelupaikkojen lisäämisestä korkeakou-luissa muilla kuin työelämän tarpeista johtuvilla perusteilla.

Akavan linjaus EU:n talouspolitiikan kehittämisestä kirjattiin Akavan EU-vaalioh-jelmassa. Akavan näkemyksen mukaan EU:n talouspolitiikan perusperiaatteita ovat säännöistä kiinni pitäminen ja kunkin maan vastuu omista veloistaan. Talouspolitiikan tiivistyminen ja pitkälle viedyt sisämarkkinat edellyttävät vahvaa unionitason yhteistyötä verotuskysymyksissä. Akava oli laajasti yhteyksissä kotimaisiin päättäjiin, EU-vaaliehdokkaisiin sekä kehitti yhteyksiään Euroopan komission sekä valtioneuvoston virkamiehiin.

Laadukkailla julkisilla palveluilla rakennetaan pohjaa hyvinvoinnilleAkava antoi useita lausuntoja kunta- ja sote-uudistuksesta sen eri vaiheissa. Akavan pääta-voitteena on turvata laadukkaat palvelut taloudellisesti kestävästi, joten Akava on halunnut jouduttaa välttämättömien rakenteellisten uudistus-ten toteuttamista. Kuntauudistukseen liittyviä kysymyksiä käsiteltiin Akavan kuntaryhmässä. Vuoden aikana tehtiin Akavan kuntavaalitavoitteita tunnetuiksi järjestämällä koulutusta aluetoimijoille sekä kuntauudistukseen liittyvällä vaikut-tamistyöllä.

Syksyllä valmistui Akavan terveyspoliittinen ohjelma, joka valmisteltiin Akavan sosiaali- ja terveyspoliittisessa toimikunnassa ja julkaistiin otsikolla Kohti kestä-vää terveydenhuoltoa. Akavan mukaan terveydenhuollon rakenne ja rahoitusjär-jestelmä tulee uudistaa mahdollisimman pian ja lisäksi Akava painottaa ennal-taehkäisevän terveydenhuollon merkitystä. Vuoden aikana valmisteltiin lisäksi Akavan oma sote-malli.

Elinkeinopolitiikalla luodaan työpaikkoja ja edellytykset yritysten kasvulleAkavan hallitus hyväksyi elinkeinopoliittinen ohjelman, johon sisältyy muun mu-assa teollisuus-, yrittäjä- sekä ilmasto- ja energiapoliittisia kannanottoja.

Akava vaikutti toimintavuonna tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan pa-nostusten lisäämiseksi. Lisäksi Akava toimi julkisen sektorin innovaatiotoiminnan vaikuttavuuden kehittämiseksi.

Akavan vaikuttamistyössä pidettiin esillä tarvetta lisätä tietointensiivisten yri-tysten ja työllistävien kasvuyritysten verokannustimia. Pienten ja keskisuurten yritysten pääomasijoitusohjelman käyttöönottoa edistettiin, jotta kasvuyritystoi-minta vauhdittuu ja kansainvälistyy. Lisäksi Akava vaikutti yrittäjien hallinnollisen taakan keventämiseen sekä parantaakseen yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin.

Page 5: Akavan vuosikertomus 2013

5

Korkeasti koulutettuja kannustettiin yrittäjyyteen järjestämällä yrittäjäseminaari ja luo-malla Akava-yhteisölle yhteinen yrittäjyyskoulutuksen konsepti.

Akava päivitti toimintavuonna kulttuuripoliittisen ohjelmansa, johon sisältyy mm. luovien alojen työllistymiseen ja yrittäjyyteen sekä immateriaalioikeuksiin liittyviä kan-nanottoja. Järjestettiin seminaari luovien alojen viennin edistämisestä Yhdysvaltojen suurlähetystön innovaatiokeskuksessa.

Akava osallistui uuden rakennerahastokauden suuntaviivojen määrittelyyn niin, että vahva sidos työllisyyteen säilyisi.

Korkeasti koulutetut työllistyvät osaamisensa ja kykyjensä mukaisesti

Vuoden alussa julkistettiin Suomen työn linja -keskusteluasiakirja, jossa esitettiin, että korkeasti koulutettujen työllistymisen helpottamiseksi käytettäisiin yksityisiä työnväli-tyspalveluja julkisen työnvälityksen tukena. Lisäksi ehdotettiin TE-toimistojen palvelu-tehokkuuden parantamista.

Koulutuspolitiikassa korostettiin koulutuksen kehittämistä niin, että valmistuvilla olisi sekä asenteelliset että taidolliset valmiudet luoda työpaikkoja sekä hyvät yleiset työ-elämävalmiudet. Koulutuksen ennakoinnissa puolustettiin työvoimatarpeen arviointia koulutusmäärien perustana.

Akava vaikutti eri yhteyksissä siihen, että julkisen työvoimapalvelun muutokset ja TE-toimistouudistus eivät huonontaisi korkeasti koulutettujen julkisia työvoimapalveluita. Akava nosti esille erityiskysymyksiä näiden palveluiden organisoinnista, henkilöstön osaamisen kehittämisestä sekä vastavalmistuneiden ja yli 55-vuotiaiden palveluiden parantamiseksi. Lisäksi Akava teki aloitteen korkeasti koulutettujen työllistymisen edistämiseksi.

Akavan yrittäjäsemi-naari 2013 – Tulos ja ilo yrittäjän arjessa.

Ritva Siikamäki

Page 6: Akavan vuosikertomus 2013

6

Vaikutettiin maan hallituksen rakennepoliittisen ohjelman julkisia työvoimapal-veluja koskeviin linjauksiin ja niiden valmisteluun sekä edistettiin ennakointiin liittyvässä vaikuttamis- ja työryhmätyössä ammattikorkeakoulutettujen erityison-gelmien huomioimista.

Akava oli aloitteellinen valtakunnallisissa nuorten yhteiskuntatakuuryhmän toi-missa, joilla pyrittiin estämään nuorten syrjäytymistä ja edistämään vastavalmis-tuneiden työllistymistä. Akava oli mukana järjestämässä kansainvälisen Kunnon työn päivän tapahtumaa 7.10. teemalla Yksikään nuori ei ole menetetty tapaus. Palkansaajakeskusjärjestöjen yhteistyönä toteutettu Kunnon työn päivä kiinnitti huomiota nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Lisäksi pidettiin syksyllä palkan-saajakeskusjärjestöjen kanssa yllä Nuorten duuni-infoa osana Ylen Nuorille.Nyt! -kampanjaa. Nuorten duuni-info toimi samalla konseptilla kuin palkansaajajärjes-töjen yhteinen Kesäduuni-info-palvelu kesällä.

Tutkimuksella ja korkeakoulutuksella saa-vutetaan kansainvälisesti kilpailukykyistä osaamistaAkava teki koulutus- ja työvoimapoliittisten linjaustensa pohjalta oma-aloit-teista vaikuttamistyötä useilla alueilla. Yliopistojen uudistamisessa korostettiin erityisesti hyvän henkilöstöjohtamisen merkitystä, jotta uudistukselle asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa.

Akava järjesti yhdessä Suomen yliopistot Unifi ry:n kanssa kaksi tilaisuutta vuo-den aikana. Toinen tilaisuuksista oli Unifin ja Akavan sisäinen. Toinen oli laajempi tapahtuma ja sen järjestelijäkumppanina oli myös Tutkimus- ja innovaationeu-vosto TIN. Tilaisuudessa oli osallistujia yliopistoista, työ- ja elinkeinoministeriös-tä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Suomen Akatemiasta ja Tekesistä.

Akava järjesti lukion uudistamista käsitelleen seminaarin sekä pienempiä keskus-telutilaisuuksia. Nämä tapahtumat mahdollistivat pyöreän pöydän keskusteluja keskeisten sidosryhmien kanssa toisen asteen koulutuksen uudistuksesta.

Amattikorkeakoululainsäädäntöön vaikutettiin aktiivisesti ja pyrittiin paranta-maan etenkin laadullisen työllistymisen ja laadukkaan opetuksen huomioimista

Kunnon työn päivän tapahtumaa 7.10. teemalla Yksikään nuori ei ole menetetty tapaus.

Lehtikuva

Page 7: Akavan vuosikertomus 2013

7

rahoitusmallissa. Akava tiivisti edelleen yhteistyötä Ammattikorkeakoulujen rehtori-neuvosto Arenen ja muiden sidosryhmien kanssa muun muassa osallistumalla Arenen Ammattikorkeakoulupäivien sisällön suunnitteluun ja toteutukseen.

Ammattikorkeakouluista valmistuneiden työmarkkina-asemaan pyrittiin vaikuttamaan ja kierrettiin puhumassa työllisyystilanteesta ammattikorkeakoulujen harjoitteluista vastaavien työn-tekijöiden ja koulutusohjelmajohtajien kanssa. Lisäksi järjestettiin tilaisuus pääkaupunkiseudun korkeakoulujen ura- ja rekrytointipalveluiden työntekijöil-le. Akava toteutti Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen ja Arenen kanssa tutkimuksen Aikuiset ammattikorkeakouluissa. Tutkimuksen julkaisutilaisuus järjestet-tiin Akavassa.

Koulutuksen ja osaamisen merkitystä työmarkkinakysymyksenä akavalaisten näkökul-masta vahvistettiin keskustelussa nk. kolmen päivän koulutusoikeudesta sekä erikois-tumiskoulutusten kehittämisessä. Samoin korostettiin työnantajan vastuuta työuranai-kaisessa osaamisen kehittämisessä sekä laadukkaan, kohtuuhintaisen täydennyskoulu-tuksen merkitystä asiantuntijuuden kehittämisessä.

Opintotuen uudistamiseen laadittiin Akavan malli Suomen työn linja -asiakirjassa. Vaikutettiin aktiivisesti ammattipätevyysdirektiivin valmisteluun sekä kotimaassa että Brysselissä.

Akavan opiskelijat määritteli korkeakouluharjoitteluja koskevat suositukset opiskelijoille, oppilaitoksille ja työnantajille. Niitä tehtiin tunnetuksi korkeakoulujen ura- ja rekrytointi-palvelujen henkilökunnalle sekä keskeisille opiskelija- ja nuorisovaikuttajille tarkoitetus-sa seminaarissa.

3. TyöelämävisioAkavalaiset voivat hyvin työssäänAkavan aloitteesta muutettiin työturvallisuuslakia 1.6.2013 alkaen niin, että työpai-koilla on nykyisin otettava huomioon työajoista johtuvat haitta- ja vaaratekijät. Tietoa lakimuutoksesta välitettiin työpaikoille yhteistyössä liittojen ja neuvottelujärjestöjen kanssa.

Akava käynnisti sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa lakimuutoshankkeen vah-vistaakseen eri henkilöstöryhmien oikeutta valita oman työsuojeluvaltuutettu.

Akava käynnisti valtakunnallisen Esimiesverkoston noin 80 000 esimies-jäsenen tueksi yhdessä jäsenliittojen kanssa.

Kolmikantainen valmistelu valtioneuvoston asetukseksi hyvän työterveys-huoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammatti-henkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta saatiin päätökseen. Uudiste-tun asetuksen voimaantuloajankohta oli 1.1.2014.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä, jonka tehtävänä oli laatia toimin-taohjelma osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi ja tehdä tarvittaessa esityk-siä sen toteuttamiseksi, sai työnsä päätökseen. Ohjelman puitteissa on valmisteltu Osatyökykyiset työssä -toimintakonsepti, jonka soveltuvuutta käytäntöön testataan erilaisissa organisaatioissa. Mallin pilotointi käynnistyy vuoden 2014 alussa.

EU-tasolla ei saatu vieläkään aikaan uutta työsuojelustrategiaa. Työmarkkinajärjestö-jen neuvottelujen työaikadirektiivistä epäonnistuttua tämä hanke päätyi komission valmisteluun.

Page 8: Akavan vuosikertomus 2013

8

Akavan työelämän tavoitteiden laatiminen aloitettiin syksyllä. Tavoitteet hyväk-syttäneen Akavan hallituksessa helmikuussa 2014.

Akavalaisten neuvottelujärjestöjen ja keskusjärjestöjen kesken tarkasteltiin mahdollisuuksia koordinoituun sopimusalojen talous- ja työmarkkinanäkymien seurantaan ja analysointiin. Erillishankkeen tarve ei kuitenkaan konkretisoitu-nut keskitetyn työmarkkinaratkaisun tultua laajasti hyväksytyksi sopimusaloilla. Palkankorotusten kohdistumisen ja työehtojen kehityksen sekä paikallisen neuvottelutilanteen kartoittamiseksi käynnistettiin hanke akavalaisesta luotta-musmiesbarometrista.

Työllisyys- ja kasvusopimus jäädytti akavalaisten ansiokehitystä ja ostovoimaa, mutta sen työllisyysvaikutusten arvioitiin tasapainottavan ostovoimakehitystä. Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n sopimusaloilla saatiin tehtyä useita työaika-pankki- ja etätyökirjauksia, mitä voidaan pitää merkittävänä saavutuksena äärimaltillisella sopimuskierroksella. Aloitettiin valmistautuminen työllisyys- ja kasvusopimuksessa sovittuun neuvottelujärjestelmän uudistamishankkeeseen.

Turvaverkot ovat kannustavia ja toimivia sekä eläkejärjestelmä toimivaTyöuraneuvottelut, jotka koskevat laajasti eläke- ja muuta sosiaaliturvaa, käyn-nistyivät vuoden loppupuolella järjestöjen eri sopimusten mukaisesti. Esillä on muun muassa eläkejärjestelmä keskeisiltä osiltaan mukaan lukien työkyvyttö-myyseläkkeiden alkavuuden hallinta sekä ikääntyneiden työntekijöiden toimeen-tulon turvaaminen työttömyysriskin toteutuessa. Akava laati syksyllä eläkepoliit-tisen keskusteluasiakirjan.

Työeläkeyhtiöiden hallintoa on selkeytetty osallistumalla asiaa koskevan hallituk-sen esityksen kolmikantaiseen valmisteluun. Samoin on valmisteltu hallituksen esitystä työeläkeyhtiöiden tarjoamien työhyvinvointipalvelujen säätelystä sekä työeläkemaksuun kuuluvan hoitokustannusosan vapauttamisesta kilpailulle.

Kolmikantaisesti valmisteltiin hallitusohjelmassa, raamisopimuksessa ja työura-sopimuksessa sovitut muutokset työttömyysturvalakiin.

Lakisääteisen tapaturmavakuutuksen ja ammattitautilainsäädännön kokonais-uudistuksen valmistelua jatkettiin kolmikantaisesti. Loppuvuodesta hallituksen esitys lähti lausunnolle. Akava jätti esitykseen eriävän mielipiteen, koska työpai-kan kosteusvaurioista kärsivien asemaan ei esitetty parannuksia. Lain valmistelu jatkuu vielä vuonna 2014.

Laadittiin Akavan terveyspoliittinen ohjelma, jossa otettiin kantaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämis- ja rahoitusvastuuseen.

Akava nosti julkisuudessa esille työsuhde- sekä muutosturvan parantamiseen liittyviä tavoitteita, joilla voidaan tukea yli 60-vuotiaiden työllisyysasteen nousua, parantaa pätkätyöläisten asemaa ja vähentää kohtuuttomia joukkoirtisanomisia.

Korkea koulutus on yksilölle kannattava inves-tointiEdistettiin Akavan tasa-arvotavoitteiden toteutumista osallistumalla aktiivisesti uuden perhepoliittisen etuuden, joustavan hoitorahan, valmisteluun. Etuus tu-kee akavalaisten naisten ja miesten mahdollisuuksia yhdistää työ ja perhe-elämä lasten ollessa pieniä. Lisäksi Akava osallistui tasa-arvolain palkkakartoitusta kos-kevien säädösten uudistamiseen. Uudistus tekee palkkakartoituksesta entistä toimivamman työkalun palkkaerojen kitkemiseen.

Page 9: Akavan vuosikertomus 2013

9

Akava edisti aktiivisesti viestinnän ja yhteiskuntapoliittisen vaikuttamisen kautta vanhempainvapaiden tasapuolisempaa jakautumista (ns. 6+6+6-malli) sekä naisten ura- ja palkkakehitystä. Akavan tasa-arvoryhmä käynnisti toimintansa.

Akava osallistui raamisopimuksen mukaisen koulutusoikeuspaketin valmis-teluun. Akava jätti hallituksen esitykseen eriävän mielipiteen, koska ei katso esityksen sanottavasti lisäävän työpaikoilla tapahtuvaa osaamisen kehittämistä. Akavan mielestä koulutuskustannuksiin liittyvät henkilöverotuksen ongelmat olisi pitänyt ratkaista tässä yhteydessä.

4. Järjestö- ja mainevisioAkava on vahva ja sisäisesti yhtenäinen keskus-järjestöJäsenjärjestöjen mahdollisuuksia osallistua Akavan päätöksentekoon tuettiin puhe- ja läsnäolo-oikeudella sekä hallituksen että toimikuntien kokouksissa.

Akava on kartoittanut haastatteluin liittojen yhteistyötarpeita ja -halukkuutta. Liittojen tarpeiden perusteella jatketaan yhteisten hankkeiden toteutusta kiireel-lisyysjärjestyksessä. Akavalaisen yhteistoiminnan periaatteiden toteutumisesta päätettiin tehdä selvitys, joka valmistuu keväällä 2014.

Kampanja järjestäytymisen edistämiseksi yhdessä kaikkien palkansaajakeskus-järjestöjen kesken ei vielä onnistunut. Akava päätti silti toteuttaa oman kampan-jan vuoden 2014 alussa.

Akava-akatemia järjesti Akava-yhteisön toimijoille kaksi perehdyttämiskoulutusta ja kahdeksan teemakoulutusta sekä kolme kohdennettua koulutusta (Pskj-toi-mitsijakoulutus, Neuvottelutaidot, Esimiestyö ja tiiminjohtaminen). Koulutuksissa oli kaikkiaan 184 osallistujaa.

Päätettiin olla mukana Akavatalon peruskorjauksen suunnittelussa.

OpiskelijatoimintaAkavan opiskelijoiden valtuuskunnan strategian jalkauttami-sen tueksi laadittiin viestintäsuunnitelma. Yhteiskunnallista vaikuttavuutta on lisätty vahvistamalla etenkin yhteistyötä Akavan asiantuntijoiden sekä kansallisten opiskelijajärjestö-jen kanssa.

Akava Camp -korkeakoulukiertue järjestettiin aiemmista vuosista poiketen sekä keväällä että syksyllä. Keväällä oli 13 kiertuepäivää, syksyllä 26 kiertuepäivää. Kiertueella oli mukana yhteensä 21 jäsenjärjestöä. Päätettiin, että vuonna 2014 Akava Campia ei enää järjestetä, vaan liitot vastaavat korkeakouluvierailuista.

Lisättiin Akavan yhteiskunnallista vaikuttavuutta osallis-tumalla kaikille keskeisille nuoriso- ja opiskelijajärjestöille suunnatun Akava platform -keskustelualustan luomiseen ja aloitusseminaarin järjestämiseen.

Työstä hyvä tule

vaisuus

varsinaninen roll-up loppuu tähän –> tästä alaspäin teidän ohjeistama 200m

m tyhjätila

roll-upin mitat: 800m

m x 2200m

m

Ajatuksen voimasta

tekoihin

varsinaninen roll-up loppuu tähän –> tästä alaspäin teidän ohjeistama 200m

m tyhjätila

roll-upin mitat: 850m

m x 2200m

m

Page 10: Akavan vuosikertomus 2013

10

Talous ja hallintoVuoden 2013 tilinpäätös osoittaa tilikauden alijäämää 121 322,80 euroa. Ka-luston ja muiden pitkävaikutteisten menojen poistoja on tehty yhteensä 41 525,12 euroa. Varsinaisen toiminnan kulujäämä ylitti budjetin 135 613,30 eurolla. Kulujäämä kasvoi vuoteen 2012 verrattuna 495 864,93 eurolla. Jäsenmaksutuot-toja kertyi 5 560 158,40 euroa eli 158,44 euroa budjetoitua enemmän. Kasvua oli edelliseen vuoteen verrattuna 100 994,93 euroa. Sijoitustoiminnan tuotto ylitti budjetoidun 14 132,06 eurolla.

Taseen loppusumma pieneni 32 737,68 eurolla 5 452 958,28 euroon. Akavalla ei ole pitkäaikaista velkaa. Lyhytaikainen velka koostuu normaaleista tilinpäätösjak-sotuksista. Maksuvalmius on hyvä.

Tiima-työajan seurantajärjestelmä otettiin käyttöön kesällä 2013.

Työterveyslaitoksen työilmapiirimittauksen tulokset esiteltiin tammikuussa. Henkilöstölle pidettiin kehittämistilaisuus sekä Tyky-aamukahvitilaisuuksia. Hen-kilökohtaiset valmennukset henkilöstölle jatkuivat. Toiminta vuonna toteutettiin johtoryhmävalmennus ja esimiehet kävivät Reilu Peli -koulutuksen.

Vuoden 2013 aikana täytettiin viisi vakinaista asiantuntijatasoista tointa kahden vakinaisen työntekijän jättäessä Akavan, yhden määräaikaisen vakinaistuessa, yhden äitiysvapaasijaisuuden ja yhden täysin uuden toimen kautta. Korkea-kouluharjoittelija työskenteli Akavassa kolme kuukautta. Henkilöstöä koskevat tarkemmat tiedot löytyvät erillisessä henkilöstökertomuksessa.

Hallinto

Akavan päätösvaltaa käyttää kaksi kertaa vuodessa kokoontuva liittokokous ja toiminnasta vastaa hallitus. Hallitus toteuttaa vastuutaan mm. valitsemansa toimielinelinorganisaation avulla. Täten ohjataan toimintaa kansainvälisellä, kansallisella ja alueellisella tasolla.

Kevään varsinaisessa liittokokouksessa, joka pidettiin toukokuun 25. päivänä, käsiteltiin sääntömääräisenä asiana edellisen vuoden tilinpäätös. Kokouksen puheenjohtajana toimi Niko Aaltonen Tradenomiliitosta.

Syksyn varsinaisessa liittokokouksessa, joka pidettiin marraskuun 26. päivänä, päätettiin vuoden 2013 toiminnan päälinjat, vahvistettiin talousarvio sekä valit-tiin hallitus seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Kokouksen puheenjohtajana toimi Risto Ihalainen Suomen Lääkäriliitosta.

Henkilöstö

Henkilöstöpolitiikan hoitoa vahvistettiin toimenkuvamuutoksella. Toimisto siirtyi kahden vuosittaisen kehityskeskustelun malliin, tavoite- ja tuloskeskusteluihin. Lisäksi perustettiin henkilöstöpalveluiden työryhmä.

Toteutettiin toimintaa tukevaa henkilöstökoulutusta ja henkilökohtaista valmen-nusta. Kehitys-keskustelujen pohjalta on kartoitettu tulevia koulutustarpeita.

Edellisen vuoden lopulla tehdyn työilmapiirikyselyn tulokset esiteltiin ja yh-dessä henkilöstön kanssa kartoitettiin kehitystarpeita. Työkykyä ylläpitävänä toimintana kuultiin Marja-Liisa Mankan asiantuntijaluento työn ilosta sekä Aavan työpsykologin esittäytyminen. Lisäksi henkilöstöä osallistui erilaisiin yhteisiin tapahtumiin kuten Dragon-melonta, Kunnon Päivä, Naisten Kymppi, teatteri-ilta, pikkujoulut sekä yhteistyössä henkilöstöyhdistyksen kanssa järjestettyyn opinto-matkaan Milanoon.

Johtoryhmän jäsenille järjestettiin koulutusta johtamiseen ja johtoryhmätyös-kentelyyn. Johtajat osallistuivat myös Reilu Peli -koulutukseen.

Page 11: Akavan vuosikertomus 2013

11

Akava on merkittävä ja tunnettu yhteiskunnal-linen vaikuttaja

Kansainvälinen toiminta

Kansainvälisten ay-järjestöjen kongresseista oli vuorossa Eurocadres, joka päätti lähivuosien linjauksistaan ja henkilövalinnoista. Akavan puheenjohtaja toimi vuoden aikana Pohjolan ammatillisen yhteisjärjestön PAY:n hallituksen puheen-johtajana.

Aluevaikuttaminen

Ensimmäinen vuosi uutta aluevaikuttamisen aikaa vahvisti alueverkostoihin perustuvan toimintamallin toimivuuden. Aluevaikuttamisen painopisteiksi mää-riteltiin keskeiset Akavan strategiset yhteiskuntapoliittiset tavoitteet koulutuksen avulla. Akava-päivien toimintamalli vakinaistettiin.

Tutkimustoiminta

Tilastokooste Akavaaka, punnittua tietoa akavalaisista -julkaisu uudistettiin. Pidempään työelämässä joustavuudella -selvityksestä kävi ilmi akavalaisten ja muiden kuin akavalaisten eläkeasenteet. Selvitys tehtiin TNS Gallupin Forum-palvelun avulla jo kolmatta kertaa.

Hyödynnettiin Aarresaariverkoston uraseurantakyselyä. Selvityksestä käy ilmi vuonna 2007 yliopistoista valmistuneiden sijoittuminen työelämään vuonna 2012.

Toteutettiin kolme kyselyä, jotka koskivat jäsenliittojen tutkimustoimintaa, akavalaisen luottamusmiesbarometrin tarpeellisuutta sekä tutkimuslaitosten ja ulkoisen rahoituksen hyödyntämistä Akavan jäsenliitoissa.

Selvitettiin akavalaisten järjestäytymistä olemassa olevien tilastoaineistojen avulla ja vertailtiin eurooppalaisten palkkoja Eurostatin aineistojen pohjalta.

ICT-sektorilta irtisanottujen uudelleentyöllistämisprosessia seurattiin siten, että Akava ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat laatimassa yhteistä tutkimus-suunnitelmaa, jonka perusteella tutkimushanke kilpailutetaan. Tavoitteena on parantaa korkeasti koulutetuille tarkoitettuja työvoimapoliittisia aktiivitoi-mia.

Punnittua tietoa akavalaisista

Akavaaka- tilastokoosteSyksy 2013

1

Akavan jäsenmäärän kehitys 2000–2014

Lähde: Akavan jäsenjärjestöjen ilmoitukset 28.2.2014

375 391409 424 436 448 461

486 498537 547 553 566 580 585

0

50

100

150

200

250

300

350

400

450

500

550

600

2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

1 000 jäsentä

Lkm-muutos, 1000: 15,0 15,6 18,5 14,6 12,0 12,2 12,9 24,5 11,9 39,3 9,9 6,1 13,4 13,7 5,1

Muutos, % 4,2 4,2 4,7 3,6 2,8 2,8 2,9 5,3 2,5 7,9 1,8 1,1 2,4 2,4 0,9

Page 12: Akavan vuosikertomus 2013

ViestintäAkavan ilme uudistettiin vuonna 2013. Uusi ilme julkistettiin 29.5.2013 avaamalla ulkoasultaan ja rakenteeltaan uudistettu Akavan verkkopalvelu sekä Akavalai-nen-verkkolehti. Akavalainen-lehdestä julkaistiin painotuotteena kolme numeroa vuonna 2013. Ilmeuudistuksen ohella toteutettiin kuvaushanke, jossa kuvattiin akavalaisia työntekijöitä omassa työympäristössään yhteistyössä valokuvaaja Ida Pimenoffin kanssa.

Akava järjesti lokakuussa kaksipäiväisen toimittajaseminaarin Lontoossa, jonka teemana oli kevään 2014 EU-vaalit sekä järjestäytyminen Britanniassa. Lisäksi Akava johto ja asiantunti-jat tapasivat toimittajia säännöllisesti muun muassa työura- ja työeläkeneuvotteluihin liittyen.

M-Brainilta tilattiin vuoden lopulla Akavan julkisuusanalyysi 2013. Sen mukaan Akavan näkyvyys mediassa on lisääntynyt. Akavan saama julkisuus vuonna 2013 oli pääsääntöisesti neutraalia, myönteistä julkisuutta oli enemmän kuin kielteistä. Parhaiten Akava näkyi mediassa työmarkkinapolitiikkaan ja työelämään liittyvis-sä kysymyksissä.

Uudet roll upit

Ajatuksen- voimasta tekoihin

varsinaninen roll-up loppuu tähän –> tästä alaspäin teidän ohjeistama 200m

m tyhjätila

roll-upin mitat: 850m

m x 2000m

m

Hyvä arki on tehtävä

varsinaninen roll-up loppuu tähän –> tästä alaspäin teidän ohjeistama 200m

m tyhjätila

roll-upin mitat: 850m

m x 2000m

m

Työstä hyvää elämää

varsinaninen roll-up loppuu tähän –> tästä alaspäin teidän ohjeistama 200m

m tyhjätila

roll-upin mitat: 850m

m x 2000m

m

varsinaninen roll-up loppuu tähän –> tästä alaspäin teidän ohjeistama 200m

m tyhjätila

roll-upin mitat: 850m

m x 2000m

m

Page 13: Akavan vuosikertomus 2013

13

5. LiitteetHallituksen ja valmisteluelinten kokoonpano 2013Akavan henkilöstö 2013Ansiomerkit ja stipendit 2013Akavan antamat lausunnot 2013Akavan jäsenjärjestöt ja jäsenmäärät 2013 ja 2014 vuoden alussa

Hallituksen ja valmistelu-elinten kokoonpano 2013HallitusPuheenjohtaja Sture Fjäder

VarapuheenjohtajatPuheenjohtaja Olli Luukkainen, Opetusalan Ammattijärjestö Toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, Akavan Erityisalat Toiminnanjohtaja Heikki Pälve, Suomen LääkäriliittoToiminnanjohtaja Eeva Rantala, Tieteentekijöiden liitto

Jäsenet

Puheenjohtaja Jarmo Hyvärinen varalla toiminnanjohtaja Juha Häkkinen

Neuvottelupäällikkö Juha Jäskevaralla luokanopettaja Petri Kääriäinen

Toiminnanjohtaja Heikki Kauppivaralla neuvottelujohtaja Yrjö Taivainen

Toiminnanjohtaja Jaakko Kiiskivaralla neuvottelujohtaja Jukka Kauppala

Erityisluokanopettaja Kari Kinnunen varalla puheenjohtaja Seppo Sainio

Neuvottelujohtaja Ismo Kokkovaralla johtaja Hannu Saarikangas

Lehtori Päivi Koppanenvaralla lehtori Tuija Salminen

Yksikönjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikkivaralla yksikönjohtaja Joel Salminen

Järjestöjohtaja Petri Lindroos varalla koulutusjohtaja Heljä Misukka

Toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki varalla edunvalvontapäällikkö Kari Eskola

Puheenjohtaja Olli Luukkainenvaralla lehtori Arja Laulainen

Puheenjohtaja Pertti Porokarijärjestöjohtaja Mikko Wikstedt

Toiminnanjohtaja Heikki Pälvevaralla varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen

Toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen varalla puheenjohtaja Niko Aaltonen

Toiminnanjohtaja Eeva Rantalavaralla toiminnanjohtaja Jari Lehto

Puheenjohtaja Tero Ristimäki varalla puheenjohtaja Anne Liimola

Edunvalvontajohtaja Lotta Savinko varalla toiminnanjohtaja Aija Bärlund

Toiminnanjohtaja Jorma Tilandervaralla asiamies Teemu Hankamäki

Ekonomi Esa Vilhonenvaralla KTM Maria Bäck

Toiminnanjohtaja Jyrki Wallinvaralla puheenjohtaja Tuomo Tikkanen

Puhe- ja läsnäolo-oikeusNeuvottelujohtaja Risto Kangas (JUKO)Puheenjohtaja Jouni Markkanen (Akavan opiskelijat)Puheenjohtaja Keijo Houhala (KTN)

Sihteerit: vastaava lakimies Jaana Meklin, yhteiskunta-asioiden päällikkö Mats Nyman

Page 14: Akavan vuosikertomus 2013

14

Akavan valiokunnat, toimikunnat ja työryhmät 2013PuheenjohtajistoPuheenjohtaja: puheenjohtaja Sture Fjäder puheenjohtaja Olli Luukkainen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäkitoiminnanjohtaja Heikki Pälvetoiminnanjohtaja Eeva RantalaSihteeri: johtaja Risto Kauppinen

TyövaliokuntaPuheenjohtaja: puheenjohtaja Sture Fjäder

Varsinaiset jäsenet:neuvottelupäällikkö Juha Jäske, toiminnanjohtaja Heikki Kauppi, toiminnanjohta-ja Jaakko Kiiski, toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki, puheenjohtaja Olli Luukkai-nen, puheenjohtaja Pertti Porokari, toiminnanjohtaja Eeva Rantala, puheenjohta-ja Tero Ristimäki, edunvalvontajohtaja Lotta Savinko

Yleisvarajäsenet:järjestöjohtaja Petri Lindroos, toiminnanjohtaja Heikki Pälve, toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen, toiminnanjohtaja Jorma Tilander, toiminnanjohtaja Jyrki WallinPuhe- ja läsnäolo-oikeus:Neuvottelujohtaja Risto Kangas (JUKO), puheenjohtaja Keijo Houhala (KTN), pu-heenjohtaja Jouni Markkanen (Akavan opiskelijat), Ismo Kokko (YTN)

Sihteerit: vastaava lakimies Jaana Meklin, yhteiskunta-asioiden päällikkö Mats Nyman

JärjestötoimikuntaPuheenjohtaja: toimialapäällikkö Ville-Veikko Rantamaula

Varsinaiset jäsenet:toiminnanjohtaja Juha Häkkinen, toiminnanjohtaja Pekka Ihalainen, asiamies Ira Laitakari-Svärd 28.2. saakka, asiamies Pekka Potinkara 28.2. alkaen, toimin-nanjohtaja Mika Leppinen 11.6. saakka, toiminnanjohtaja Marjatta Vehkaoja 11.6. alkaen, Järjestöjohtaja Petri Lindroos, toimialapäällikkö Ville-Veikko Rantamaula, yksikönjohtaja Joel Salminen, yhteyspäällikkö Janne Seppälä, Järjestöasiamies Pekka Silkosuo, pääsihteeri Hannu Sipilä, järjestöjohtaja Mikko Wikstedt, Juuso Kuusinen (Akavan opiskelijat)

Varajäsenet:yhteyspäällikkö Samuli Myllyharju, asiamies Aki Reininmäki, asiamies Riikka Myk-känen, LL Anu Mustakari, järjestöasiamies Ulla Siimes 28.2. saakka, järjestöasia-mies Pasi Pesonen, kehittämispäällikkö Kimmo Kumlander 29.1. saakka, palvelu-päällikkö Katja Tujula 29.1. alkaen, asiamies Seppo Järvenpää, järjestöasiantuntija Leena Kemppainen, järjestöasiamies Jenni Arnkil 28.2. alkaen, asiamies Raija Pyykkö, asiamies Erik Sartorisio, opiskelija- ja nuorisoasiamies Elina Halkola 28.2. saakka, opiskelija-asiamies Markus Ropponen 28.2. alkaen (Akavan opiskelijat)

Sihteeri: johtaja Risto Kauppinen

Page 15: Akavan vuosikertomus 2013

15

Koulutus- ja työvoimapoliittinen toimikuntaPuheenjohtaja: koulutusjohtaja Heljä Misukka

Varsinaiset jäsenet:varatoiminnanjohtaja Hannu Halila, toiminnanjohtaja Tapio Hankala, viestintä-päällik-kö Juhana Harju, yksikönjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki, kehittämis-päällikkö Kimmo Kumlander 29.1. saakka, asiamies Sonja Mikkola 29.1. alkaen, kehittämis-päällikkö Nina Lahtinen, erityisasiantuntija Hannele Louhelainen, koulutusjohtaja Heljä Misukka, johtaja Hannu Saarikangas, asiamies Eeva Salmenpohja, kehittämispäällikkö Mervi Tolonen, Tiina Lehto 28.2. saakka, Suvi Pulkkinen 28.2. alkaen (Akavan opiskelijat)

Varajäsenet: tutkimuspäällikkö Jukka Vänskä, asiamies Riku Matilainen, toiminnanjohtaja Si-mo Pöyhönen, asiamies Juhani Nokela, asiamies Johanna Tuovinen, erityisasian-tuntija Lauri Kurvonen, erityisasiantuntija Tuovi Manninen, työmarkkina-asiamies Hanna Tanskanen, työmarkkina-asiamies Anu Kaasalainen, koulutuspoliittinen asiamies Minna Nieminen, erityisasiantuntija Marjo Varsa, opiskelija-asiamies Anna Pitkäkoski 28.2. saakka, projektiasiamies Tero Rinne 28.2. alkaen (Akavan opiskelijat)

Sihteerit: asiantuntija Ida Mielityinen, ekonomisti Heikki Taulu, asiantuntija Kristiina Kokko

Sosiaalipoliittinen toimikuntaPuheenjohtaja: puheenjohtaja Tero Ristimäki

Varsinaiset jäsenet: asiamies Anu Aspiala, varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen, asiamies Jaakko Korpi-saari 11.6. saakka, Kristina Holmberg 11.6. alkaen, työmarkkina-asiamies Kai Kul-laa, yhteiskuntapoliittinen asiamies Pirjo Lukkari, edunvalvontapäällikkö Jouko Mali-nen, työmarkkina-asiamies Timo Mäki, puheenjohtaja Tero Ristimäki, yksikönjohtaja Joel Salminen, asiamies Riikka Tella 17.9. saakka, asiamies Sirkku Pohja 17.9. alkaen, asiamies Tuomas Viskari, opiskelija-asiamies Tanja Hankia 28.2. saakka, opiskelijasihteeri Enni Räisänen 28.2. alkaen (Akavan opiskelijat)

Varajäsenet: lakimies Heikki Meskanen, varatoiminnanjohtaja Anja Eerola, lakimies Pet-ri Toiviai-nen, apulaisosastopäällikkö Eija Mali, järjestösihteeri Eva Tilander, työsuhdelakimies Maria Jauhiainen, työelämäasiamies Riina Länsikallio, kehittä-mispäällikkö Mervi Tolonen, asiamies Pia Hiltunen, johtava lakimies Esa Schön, yhteiskunta-asioiden päällikkö Johanna Hämäläinen 29.1. saakka, asiamies Riikka Sipilä 29.1. alkaen, opiskelijasihteeri Enni Räisänen 28.2. saakka, asiamies Maija Räsänen 28.2. alkaen (Akavan opiskelijat)

Sihteerit: asiantuntija Tarja Arkio, vastaava lakimies Jaana Meklin, lakimies Paula Ilveskivi

Työelämän toimikuntaPuheenjohtaja: neuvottelujohtaja Yrjö Taivainen

Varsinaiset jäsenet:johtava lakimies Kati Hallikainen, asiamies Anna Hellén, asiamies Kosti Hyyppä, toimialajohtaja Jari Järvi, edunvalvontajohtaja Markku Kojo 17.9. saakka, lakimies Laura Lindholm 17.9. alkaen, työelämäasiamies Riina Länsikallio, lakimies Heikki Meskanen, työmarkkina-asiamies Erkki Mustonen, neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen, neuvottelujohtaja Yrjö Taivainen, edunvalvontayksikön johtaja Taru Turunen, projektiasiamies Tero Rinne 28.2. saakka, Jan Hoffman 28.2. alkaen (Akavan opiskelijat)

Page 16: Akavan vuosikertomus 2013

16

Varajäsenet: lakimies Jukka Siurua, puheenjohtaja Markku Takala, asiamies Johanna Hämäläi-nen, lakiyksikön johtaja Jan Degerlund, lakimies Laura Lindholm 17.9. saakka, vanhempi lakimies Marja Pylkkänen 17.9. alkaen, työmarkkina-asiamies Timo Mäki, toiminnanjohtaja Jaakko Kiiski, työmarkkina-asiamies Kai Kullaa, neuvotte-lupäällikkö Mika Varjonen, yksikönjohtaja Ralf Forsén, edunvalvonnan päällikkö Kari Eskola, opiskelija-asiamies Matilda Merenmies 28.2. saakka, opiskelija-asia-mies Piritta Jo-kelainen 28.2. alkaen (Akavan opiskelijat)

Sihteerit: vastaava lakimies Jaana Meklin, asiantuntija Tarja Arkio

Elinkeinopoliittinen toimikuntaPuheenjohtaja: puheenjohtaja Jarmo Hyvärinen

Varsinaiset jäsenet:teollisuus- ja koulutuspoliittinen asiamies Heidi Husari, puheenjohtaja Jarmo Hy-värinen, erityisasiantuntija Tuovi Manninen, verksamhetsledare Kristina Morberg, toiminnanjohtaja Eija Orpana 29.1. saakka, yhteiskuntapoliittinen asiamies Pirjo Lukkari 29.1. alkaen, yksikönjohtaja Pekka Pellinen, toiminnanjohtaja Matti Pöyry, työsuhdelakimies Riku Salokannel, lakimies Tuire Torvela, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, tutkija Mika Väisänen, opiskelija-asiamies Piritta Jokelainen 28.2. saakka, opiskelija-asiamies Sini Jokinen 28.2. alkaen (Akavan opiskelijat)

Varajäsenet:edunvalvontapäällikkö Jouko Malinen, toiminnanjohtaja Juha Häkkinen, erityis-asiantuntija Inkeri Toikka, toiminnanjohtaja Jorma Tilander, järjestöpäällikkö Juk-ka Sippola, asiamies Martti Kivioja, lakimies Kati Lehtonen, edunvalvontajohtaja Lotta Savinko 29.1. saakka, asiamies Antti Leino 29.1. alkaen, asiamies Johanna Tuovinen, puheenjohtaja Mikael Jern, erityisasiantuntija Lauri Kurvonen, Janne Juujärvi 28.2. saakka, Ossi Raita 28.2. alkaen (Akavan opiskelijat)

Sihteeri: asiantuntija Vesa Vuorenkoski

Hallituksen alaiset työryhmät 2012Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työryhmäPuheenjohtaja: Jukka Kokkonen, Myynnin- ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJSihteeri: Vesa Vuorenkoski, Akava

Jäsenet:Timo Alatalo, AgronomiliittoPia Helander, Suomen HammaslääkäriliittoJarmo Hollanti, TradenomiliittoMerja Isotalo, Akavan ErityisalatMarjut Laurikka-Routti, Suomen LääkäriliittoJuho Muuraiskangas, Uusi Insinööriliitto UILEija Palosaari, Suomen PsykologiliittoTimo Salminen, Suomen LakimiesliittoTimo Saranpää, Suomen EkonomiliittoMinna Sjöberg, Suomen PuheterapeuttiliittoTimo Wahlroos 29.4 saakka, Maarit Luukkainen-Soilu 29.4. alkaen, Suomen Eläin-lääkäriliitto

Eläkepoliittinen työryhmäPuheenjohtaja: Heikki Kauppi, Tekniikan akateemiset TEKVarapuheenjohtaja: Kai Kullaa, Opetusalan Ammattijärjestö OAJSihteeri: Jarmo Pätäri, Akava

Page 17: Akavan vuosikertomus 2013

17

Jäsenet:Kai Kullaa, Opetusalan Ammattijärjestö OAJAri Kiiras 8.4. saakka, Uusi Insinööriliitto UILMarkku Kojo 8.4. saakka, Suomen LääkäriliittoJorma Tilander, Suomen LakimiesliittoLotta Savinko 28.2. alkaen, Suomen Ekonomiliitto SEFEVeli-Matti Töyrylä, Suomen Ekonomiliitto SEFERisto Kangas, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOJukka Kauppala, Tekniikka ja Terveys KTNJouni Markkanen, Akavan opiskelijat

Kulttuuripoliittisen ohjelman seurantaryhmäPuheenjohtaja: Susanna Tommila, Akavan ErityisalatSihteeri: Kristiina Kokko, Akava

Jäsenet:Maria Bäck, Suomen Ekonomiliitto SEFEMaarit Kaipiainen, Suomen Arkkitehtiliitto SAFAYrjö Koskinen, Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJHannele Louhelainen, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

TyöttömyysvakuutustyöryhmäPuheenjohtaja: Sihteeri: Jarmo Pätäri

Jäsenet:Janne Juujärvi, Akavan opiskelijoiden valtuuskuntaKai Kullaa, Opetusalan AmmattijärjestöJaakko Kiiski, Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTYMarjaana Maisonlahti, Opettajien työttömyyskassaAleksei Solovjew, IAET-kassaNiina Suvanto, Uusi Insinööriliitto UILJouni Vattulainen, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO

Akavan opiskelijoiden valtuuskunta 2013Vuonna 2013 Akavan opiskelijoiden valtuuskunnassa toimivatPuheenjohtaja: Jouni Markkanen 1. varapuheenjohtaja: Jan Hoffman2. varapuheenjohtaja Suvi Pulkkinen

AgronomiliittoEemeli Piesala, varalla Suvi Huttunen

Akavan ErityisalatSara Miettunen, varalla Sonja Mikkola

Akavan kirkolliset ammattiliitotMarina von Schantz, varalla Vesa Engström

Diakoniatyöntekijöiden LiittoLaura Koskiniemi

Driftingenjörsförbundet i FinlandCristoffer Andersson

Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liitto KNTJukka Miro, varalla Heidi Lassila

Luonnontieteiden Akateemisten LiittoKennet Pynninen, varalla Juho Kajava

MetsänhoitajaliittoJuho Penttilä, varalla Lyydia Ylönen

Page 18: Akavan vuosikertomus 2013

18

Opetusalan Ammattijärjestö OAJPetra Junno, Julia Petäjä, Markus Ropponen, Anna Tervo, Satu Ijäs, Jenni Moila-nen, Anna Tenhunen, varalla Raigo Megerild

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö TalentiaKira Hirvonen, varalla Enni Räisänen

Suomen ArkkitehtiliittoNoora Laak

Suomen EkonomiliittoSuvi Kaskimäki, Heidi Kivelä, Sini Jokinen, varalla Katri Haakana

Suomen EläinlääkäriliittoEini Saaranen, varalla Emma Alve

Suomen FarmasialiittoAino Kallonen, varalla Heidi Jäntti

Suomen HammaslääkäriliittoAnnina Salmi

Suomen LakimiesliittoMatilda Merenmies, varalla Nelli Ritala

Suomen LääkäriliittoKristian Taipale, varalla Joel Holmen

Suomen PsykologiliittoMia Varjus, varalla Ville Ritola

Suomen PuheterapeuttiliittoHeidi Eloranta, varalla Anniina Saukkolin

Suomen TerveydenhoitajaliittoTuukka Laaksovuori, varalla Anna Järvinen

Tekniikan akateemiset TEKAntti Hiekkanen, Jukka Koivisto, Juuso Kuusinen, Santtu Seppänen, varalla Jani Kalasniemi

Terveystieteiden akateemiset johtajat ja asiantuntijat TAJASami Sundell

TradenomiliittoJan Hoffman, Anssi Ketopaikka, Maija Räsänen, Minttu Vuorinen, Niko Vuoriola, varalla Hannes Leppäkangas

UpseeriliittoSaska Pajunen, varalla Esa Temmes

Uusi InsinööriliittoMika-Matti Ojala, Dani Alaraudanjoki, Jyri Liukko, Tero Rinne, varalla Marjut Lehti-nen

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetutLauri Koponen, varalla Piritta JokelainenYmpäristöasiantuntijoiden keskusliittoKaisa Piirilä, varalla Janne Ruuth

Akavan henkilöstö 2013Fjäder Sture puheenjohtaja, määräaikainen 25.5.2015 asti Arkio Tarja asiantuntija, työelämän asiat Asikainen Sini toimistovirkailija Folkersma Liisa kv-asiantuntija 1.9.2013 asti (työvapaalla 16.1.2012 – 1.9.2013)

Page 19: Akavan vuosikertomus 2013

19

Fyhrberg Merja asiantuntija, aluevaikuttaminen 26.7.2013 astiHalonen Ulla pääkirjanpitäjä Hirvensalo Kaisa viestinnän asiantuntija, sijaisuus 2.12.2013 alkaenHytönen Synnöve sihteeri, aluevaikuttaminen ja yhteiskuntapoliittiset asiat Ignatius Jaana palvelupäällikkö 1.8.2013 alkaenIlveskivi Paula lakimies Joivio Arja sihteeri, yhteiskuntapoliittiset asiat Kallinen Helena sihteeri, työelämän asiat Karjalainen Jenni vs. asiantuntija, kansainväliset asiat 31.12.2013 astiKatajainen Jussi talouspäällikkö 31.7.2013 astiKauppinen Risto johtaja, järjestö/hallinto Koev Eugen pääekonomisti Kokko Kristiina asiantuntija, amk, kunta Kuusisto Veikka kampanjasuunnittelija,määräaikainen 31.12.2013 astiLapilainen Solja sihteeri, järjestö/hallinto Lehmusoksa Ritva toimistosihteeri Luhtalampi Susanna talousassistentti Löfgren Maria johtaja, työelämäasiat Meklin Jaana vastaava lakimies Mielityinen Ida asiantuntija, koulutuspolitiikka Miettinen Joonas tutkija, vuorotteluvapaasij. 31.3.2013 asti, vakituinen työsuhde 1.4.2013 alkaenMoisio Elina asiantuntija, aluevaikuttaminen 8.4.2013 alkaenMäkinen Arja puheenjohtajan assistentti, toimistopalvelun esimies Nyman Mats yhteiskunta-asioiden päällikkö Ollikainen Marjo viestintäjohtaja Paajonen Tarja sihteeri, viestintäasiat Parkkola Jaana tiedottaja, Akavalaisen toimituspäällikkö, 22.11.2013 alkaen nimikkeellä viestinnän asiantuntija Penttinen Markus kansainvälisten asioiden päällikkö Piispanen Pekka johtaja, yhteiskuntapolitiikka Pätäri Jarmo lakimies Sahamies Miika asiantuntija 4.3.2013 alkaen Siikamäki Ritva verkkotiedottaja, 22.11. alkaen nimikkeellä verkko viestinnän asiantuntija Soikkeli Päivi tutkija, vuorotteluvapaalla 16.4.2012 – 31.3.2013Taulu Heikki YTM ekonomisti Vuorenkoski Vesa asiantuntija, elinkeinopolitiikka, kuntatalous/palvelut

Vuoden 2013 aikana työsuhteessa Akavaan oli yhteensä 39 henkilöä.

1.1.2013 henkilöstöä oli yhteensä 35 henkilöä ja 31.12. yhteensä 36 henkilöä.

Apter Ted Akavan opiskelijoiden valtuuskunnan puheenjohtaja 2011 – 2012, 9.2.2013 astiMarkkanen Jouni Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja 9.2.2013 alkaenHoffman Jan Akavan opiskelijoiden 1. varapuheenjohtaja 9.2.1013 alkaenPulkkinen Suvi Akavan opiskelijoiden 2. varapuheenjohtaja 9.2.2013 alkaen

Währn Nina Korkeakouluharjoittelija 8.4.– 8.7.2013

Akavan tilintarkastajat olivat: Pasi Hirvonen KHT, varatilintarkastaja Johanna Winqvist-Ilkka KHT

Page 20: Akavan vuosikertomus 2013

20

Ansiomerkit ja stipendit 2013Hopeinen ansiomerkki

Aapaoja Aarre Uusi InsinööriliittoUIL Haakana Liisa Suomen Hammaslääkäriliito Hannukainen Kimmo Uusi Insinööriliitto UIL Harjula Heli Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Heinonen Panu Suomen Hammaslääkäriliitto Hillman Timo Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Himanen Elias KTK Tekniikan Asiantuntijat Hirvonen Niilo Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Hyvärinen Jarmo Suomen Lakimiesliitto Hyyppä Olli Suomen Hammaslääkäriliitto Härkonen Pertti Suomen Hammaslääkäriliitto Hölttä Pirkko Luonnontieteiden Akateemisten Liitto LAL Juvonen Katri Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Kapanen Airi Suomen Ekonomiliitto SEFE Kemppainen Tapani Tieteentekijöiden liitto Kiiski Jaakko YTY & Valmentajat Kuivalainen Antti Päällystöliitto Kääriäinen Tuula Suomen Ekonomiliitto SEFE Landén Stig Uusi Insinööriliitto UIL Liimatainen Arja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Liimatainen Pekka Uusi Insinööriliitto UIL Lindberg Harri Suomen Lakimiesliitto Lähdesmäki Heikki Suomen Ekonomiliitto SEFE Marttila Jouko Tekniikan akateemiset TEK Mattila Erkki Uusi Insinööriliitto UIL Neuvonen Taimi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Nykänen Martti KTK Tekniikan Asiantuntijat Nykänen Otso Suomen Lakimiesliitto Poutiainen Heikki YTY & Valmentajat Ruismäki Veli Uusi Insinööriliitto UIL Sirkka Raimo KTK Tekniikan Asiantuntijat Suomi Sirpa Opetusalan AmmattijärjestöOAJ Sääkslahti Susanna Tutkija Akavan Erityisalat Tuupanen Esa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Utukka Kalevi KTK Tekniikan Asiantuntijat Vartiainen Raija Opetusalan Ammattijärjestö OAJ Virtanen Kimmo Suomen Lääkäriliitto Pronssinen ansiomerkki hopeisin lehvin

Aapakari Markku Suomen Ekonomiliitto SEFEGröhn Eeva Suomen TyöterveyshoitajaliittoHarjunen Juha YTY & ValmentajatHeikkinen Voitto Opetusalan Ammattijärjestö OAJHeine Hannele Suomen LääkäriliittoHeljala Minna Akavan ErityisalatHelminen Antti Suomen HammaslääkäriliittoHolmlund Ralf YTY & ValmentajatHopiavuori Maarit Sosiaalityöntekijä TalentiaJääheimo Jaana YTY & ValmentajatKalliola Pentti Suomen LääkäriliittoKankaanpää Aino Luonnontieteiden Akateemisten Liitto LALKarila Tapio Suomen LääkäriliittoKoskela Tuula Suomen HammaslääkäriliittoKoski Tuija Opetusalan Ammattijärjestö OAJKousa Tarja Luonnontieteiden Akateemisten Liitto LAL

Page 21: Akavan vuosikertomus 2013

21

Kuha Rita Suomen Ekonomiliitto SEFEKukkonen Osmo Opetusalan Ammattijärjestö OAJKurkela Kirsi Opetusalan Ammattijärjestö OAJLahti Anneli Opetusalan Ammattijärjestö OAJLeinonen Stiina Opetusalan Ammattijärjestö OAJLepistö Kaarlo Suomen Ekonomiliitto SEFELilja Maria Akavan ErityisalatLipsanen Aku YTY & ValmentajatMoisio Elina Yhteiskunta-alan korkeakoulutetutMäkinen Merja Suomen Ekonomiliitto SEFENirhamo Marika TalentiaOksa Erja Opetusalan Ammattijärjestö OAJPippuri Elina Opetusalan Ammattijärjestö OAJPohjonen Heli Opetusalan Ammattijärjestö OAJPunkkinen Jari Suomen LääkäriliittoRantanen Ari Suomen LääkäriliittoRemes Markku YTY & ValmentajatRomo-Salonen Irma YTY & ValmentajatRouvari Sinikka YTY & ValmentajatRäsänen Marja-Leena Suomen LakimiesliittoSaarenpää Tapani Uusi Insinööriliitto UILSaastamoinen Pekka Suomen LääkäriliittoSiltala Eeva Akavan ErityisalatSuopajärvi Leena Tieteentekijöiden liittoTapola Veikko Suomen Ekonomiliitto SEFEToivakka Risto Suomen LääkäriliittoVartiainen Juha Opetusalan Ammattijärjestö OAJVuori Kari-Pekka Suomen Lääkäriliitto

Pronssinen ansiomerkkiApter Ted Suomen LakimiesliittoBachmann Martina Suomen LääkäriliittoChrons Jouko YTY & ValmentajatEskola Kaarina Suomen HammaslääkäriliittoHeikkilä Anne Suomen HammaslääkäriliittoHeikura Mikko Suomen LääkäriliittoHuttunen Hannu-Pekka Yhteiskunta-alan korkeakoulutetutHyvärinen Maritta Suomen LääkäriliittoImmonen Juhani YTY & ValmentajatKarhu Teija Suomen HammaslääkäriliittoKoivisto Pirjo Suomen Ekonomiliitto SEFEKoskivirta Riitta Akavan ErityisalatLehtilahti Risto YTY & ValmentajatLehtinen Juha TalentiaLuostarinen Jarmo Suomen Ekonomiliitto SEFEMiettinen Pirkko Suomen LääkäriliittoMäkelä Juha Akavan ErityisalatNiemistö Antti Tieteentekijöiden liittoOjala Eija Suomen HammaslääkäriliittoPaananen Tapio Suomen LääkäriliittoPerilä Tuula TalentiaRanta Tanja-Maria Luonnontieteiden Akateemisten Liitto LALRiihelä Merja Suomen HammaslääkäriliittoRinne Tero Uusi Insinööriliitto UILRoine Erja-Maija Tradenomiliitto TRALSalminen Timo Suomen LakimiesliittoSiitari Heljä TalentiaSimilä Neea Uusi Insinööriliitto UILSuortamo Pirita Luonnontieteiden Akateemisten Liitto LALTahvanainen Pasi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

Page 22: Akavan vuosikertomus 2013

22

Tamminen Raimo Suomen Ekonomiliitto SEFETikkanen Tuomo Opetusalan Ammattijärjestö OATorvela Mikko Uusi Insinööriliitto UILVahtera Liisa Akavan ErityisalatVesterinen Mika YTY & ValmentajatWesterlund Taina Suomen LääkäriliittoVirkkunen Arja Opetusalan Ammattijärjestö OAJVirtanen Seppo Tieteentekijöiden liittoYli-Hinkkala Hanna Akavan Erityisalat

Pohjola-stipendi 2013Järvenpää Pirkko, YTMtaustajärjestö: Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut

Opiskelijastipendit 2013Harja Petra, Opetusalan Ammattijärjestö OAJHirvonen Henna, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetutJuujärvi Janne, Uusi InsinööriliittoKeskinen Anna, Tekniikan akateemiset TEKKotilahti Samu, TradenomiliittoLeinonen Paavo, Tekniikan akateemiset TEKMäkilä Taru, Uusi InsinööriliittoOjala Mika-Matti, Uusi InsinööriliittoSaarenpää Sampo, Tekniikan akateemiset TEK Tervo Anna, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

Akavan antamat lausunnot vuonna 9.1.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöLuonnos hallituksen esitykseksi kuitintarjoamisvelvollisuudesta käteiskaupassa

10.1.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöEhdotus valtioneuvoston strategiaksi koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseksi

16.1.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöSelvitys henkilökohtaisista koulutustileistä

29.1.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöHE käteisen rahan käytön rajoittamisesta palkanmaksussa (HE eduskunnalle laeiksi työsopimuslain 2 luvun 16 §:n sekä kirjanpitolain 2 luvun ja 8 luvun 4 §:n muuttamisesta) (PSKJ antanut yhteisen lausunnon)

4.2.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöOpintotuen rakenteen kehittäminen 2012 ja Opintolainavähennyksen arviointi; työryhmä-muistiot

15.2.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöKorkeakoulujen turvallisuusjohtamista koskeva selvitys ja sen suositukset

4.3.2013 Ympäristöministeriö/Työ- ja elinkeinoministeriöEhdotukset valtioneuvoston periaatepäätöksiksi Uusien ja kestävien ympäristö- ja energia-ratkaisujen (cleantech-ratkaisut) edistämisestä julkisissa hankinnoissa sekä VNP Vähemmästä Viisaammin

6.3.2013 ValtiovarainministeriöKuntarakennelakiluonnos

Page 23: Akavan vuosikertomus 2013

23

12.3.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöLääkekorvausjärjestelmän kehittämistyöryhmän loppuraportti

13.3.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöEhdotus kilpailulain muuttamiseksi kilpailuneutraliteettivalvonnan tehostamisek-si

21.3.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöEläkesäätiö- ja vakuutuskassalakien kokonaisuudistusta koskeva arviomuistio

22.3.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöRajat ylittävän terveydenhuollon arviomuistio

10.4.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöKorkeakoulujen koulutusrakenteiden kehittämistyöryhmän muistio

26.4.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöTyöeläkkeiden indeksijärjestelmää arvioineen työryhmän loppuraportti

26.4.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöAmmattikorkeakouluista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttaminen

13.5.2013 Liikenne- ja viestintäministeriöLuonnos HE Eduskunnalle tietoyhteiskuntakaareksi

22.5.2013 ValtiovarainministeriöMetropolialueen esiselvityksen loppuraportti ”Metropoli meille kaikille”

20.5.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöLuonnos HE eduskunnalle laeiksi vakuutusyhtiölain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta31.5.203 Työ- ja elinkeinoministeriöILO:lle vuonna 2013 annettavat raportit ratifioitujen yleissopimusten soveltami-sesta (PSKJ antanut yhteisen lausunnon yleissopimuksesta 81, Akava ja STTK antaneet lausunnon yhdessä muista 3.6.2013)

31.5.2013 OikeusministeriöLuonnos HE Eduskunnalle yhdenvertaisuuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

18.6.2013 OikeusministeriöOikeudenhoidon uudistamisohjelma vuosille 2013 – 2025

18.6.2013 ValtiovarainministeriöLuonnos HE yritysten verovelkaa koskevien tietojen julkisuutta ja luovuttamista koskevaksi lainsäädännöksi

18.6.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöLuonnos HE lukiolain ja opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta18.6.2013 OikeusministeriöSäätiölakityöryhmän mietintö ”Uusi säätiölaki”

27.6.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöHE laiksi rajat ylittävästä terveydenhuollosta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

28.6.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöKansallinen omaishoidon kehittämisohjelma (KOHO); työryhmän väliraportti (Akava lähettä-nyt viiden jäsenjärjestönsä lausunnot)

Page 24: Akavan vuosikertomus 2013

24

28.6.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöHE eduskunnalle laiksi siviilipalveluslain muuttamisesta

3.7.2013 SisäasiainministeriöHE eduskunnalle laiksi ulkomaalaislain muuttamiseksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

1.8.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöLuonnos HE julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta

8.8.2013 ValtiovarainministeriöVarojen arvostamisesta verotuksessa annetun lain 30 §:n muuttaminen

12.8.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöHE eduskunnalle laiksi valtionavustuksesta yritystoiminnan kehittämiseksi ja julkisesta työ-voima- ja yrityspalvelusta annetun lain 12 luvun 10 §: ja 14 luvun 1 §:n muuttamisesta

14.8.2013 ValtiovarainministeriöLuonnos HE makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annetun lain muuttami-sesta

14.8.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöLuonnos HE asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta annetun lain ja sairausvakuutuslain muuttamisesta (SOLMU)

15.8.2013 YmpäristöministeriöIlmastonmuutosta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien puitesopimuksen Kioton pöytäkir-jan muutos; hyväksyminen

28.8.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöTyöpaikan tasa-arvosuunnitelmaa koskevien tasa-arvolain säännösten tarkista-minen

30.8.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöHE eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamiseksi

3.9.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöTilaajavastuulain uudistusta valmistelevan työryhmän väliraportti6.9.2013 Varsinais-Suomen ELY-keskusVarsinais-Suomen TE-toimiston toimipaikkojen määrä, sijainti ja muut TE-palve-luiden toteut-tamistavat

13.9.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöHE eduskunnalle laiksi terveydensuojelulain muuttamisesta sekä luonnos sosi-aali- ja terve-ysministeri n asetukseksi asunnon ja muun oleskelutilan terveydel-lisistä olosuhteista (Akava lähettänyt lausuntonaan Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n lausunnon ja Suomen Arkkitehti-liitto SAFAn lausunnon)

13.9.2013 STUK-SäteilyturvakeskusOhjeluonnokset ST 7.2, 7.3, 7.4 ja 7.5 koskien säteilyaltistusta, säteilyannostusta ja säteily-työtä tekevien työntekijöiden terveystarkkailua (Akava lähettänyt lausun-tonaan Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n lausunnon ja Suomen Farmasialiton lausunnon)

18.9.2013 VerohallintoLuonnos Verohallinnon ohjeeksi luonnollisen henkilön tekemän talkoo-, naapuri-apu- ja vaih-totyön verotuksesta (PSKJ antanut yhteisen lausunnon)

Page 25: Akavan vuosikertomus 2013

25

20.9.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöOpetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttaminen

26.9.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöLuonnos HE laiksi sairausvakuutuslain 5 luvun 8 ja 9 §:n muuttamisesta (sairaus-vakuutus-laissa säädettyjen lääkekustannusten vuotuisen omavastuuosuuden laskeminen 610 euroon).

26.9.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöEhdotus valtioneuvoston asetukseksi lääketaksasta (Akava lähettänyt lausunto-naan Suomen Farmasialiiton ja Suomen Lääkäriliiton lausunnot)

30.9.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöToimiva lastensuojelu -selvitystyöryhmän loppuraportti ja työryhmän alaisuu-dessa toimineen alatyöryhmän luonnos lastensuojelun laatusuositukseksi (Akavalla ei huomautettavaa, Akava viittaa jäsenjärjestöjensä suoraan antamiin lausuntoihin)

30.9.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöKorkeakoulutettujen uutta erikoistumiskoulutuksen kokonaisuutta valmistelevan työryhmän muistio "Asiantuntijuus edellä. Korkeakoulujen uusi erikoistumiskou-lutus.”

11.10.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöSosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti (SOTE-uudistus)

21.10.2013 Päijät-Hämeen liittoPäijät-Häme 2040 –strategialuonnos

21.10.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöTEM Luonnos HE eduskunnalle laeiksi alueiden kehittämisestä ja rakennerahas-totoiminnan hallinnoinnista sekä alueiden kehittämisen ja rakennerahastohank-keiden rahoittamisesta (PSKJ antanut yhteisen lausunnon)

28.10.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöKestävää kasvua ja työtä 2014-2020 – Luonnos Suomen rakennerahasto-ohjel-maksi

29.10.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöILO:n 103. kansainvälisen työkonferenssin 2014 aiheet – pakkotyötä koskevan yleissopimuksen (nro 29) täydentäminen pöytäkirjalla ja suosituksella työvoiman hyväksikäyttötarkoi-tuksessa tapahtuvan ihmiskaupan osalta (PSKJ antanut yhteisen lausunnon)

31.10.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöLuonnos hallituksen esitykseksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muutta-misesta

5.11.2013 Työ- ja elinkeinoministeriöILO:n 103. kansainvälisen työkonferenssi 2014 sopimusaiheet – epävirallisen ta-louden muut-taminen viralliseksi taloudeksi (PSKJ antanut yhteisen lausunnon)

13.11.2013 Uudenmaan liittoLuonnos Uusimaa-ohjelmaksi ja sen ympäristöselostukseksi

13.11.2013 Pohjois-Karjalan ELY-keskusPohjois-Karjalan alueellinen ulkomaisen työvoiman käytön yleisiä edellytyksiä koskeva työ-lupalinjausluonnos

Page 26: Akavan vuosikertomus 2013

26

18.11.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöLuonnos HE työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain muuttamisesta

19.11.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöAmmattikorkeakoulu-uudistukseen liittyvä luonnos hallituksen esitykseksi am-mattikorkeakoululaiksi ja laiksi yliopistolain muuttamisesta

22.11.2013 Sosiaali- ja terveysministeriöLuonnos HE laeiksi sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain ja poti-laan asemasta ja oikeuksista annetun lain muuttamisesta sekä eräiksi niihin liittyviksi laeiksi

25.11.2013 VerohallintoLuonnos Verohallinnon päätökseksi vuodelta 2014 toimitettavassa verotuksessa noudatetta-vista luontoisetujen laskentaperusteista (Akava lähettänyt lausunto-naan Myynnin ja markki-noinnin ammattilaiset SMKJ ry:n lausunnon)

2.12.2013 ValtiovarainministeriöBudjettikehysdirektiivin ja budjettisuunnitelmien ennakkovalvonta-asetuksen kansallista toi-meenpanoa valmistelleen työryhmän muistio (PSKJ antanut yhtei-sen lausunnon)

4.12.2013 VerohallintoLuonnos Verohallinnon ohjeeksi työnantajan kustantaman koulutuksen verotuk-sesta

11.12.2013 UlkoasiainministeriöEN; Uudistettu Euroopan sosiaalinen peruskirja, Suomen yhdeksäs määräaikais-raportti (ar-tiklojen 2, 4, 5, 6, 21, 22, 26, 28 ja 29 täytäntöönpano) (PSKJ antanut yhteisen lausunnon)

11.12.2013 Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmäMaaseutupoliittinen kokonaisohjelma 2014-2020

Page 27: Akavan vuosikertomus 2013

27

Akavan jäsenjärjestöt ja jäsenmäärät 2013 ja 2014 vuo-den alussaAkava 22.4.2014

Akavan jäsenjärjestöt ja jäsenmäärät 2013 ja 2014 vuoden alussa

2013 2014

Agronomiliitto 5 948 5 930

Akavan Erityisalat 27 477 27 934

Akavan Yleinen Ryhmä AYR 772 765

Diakoniatyöntekijöiden Liitto Dtl 2 048 1 963

Driftingenjörsförbundet i Finland 3 383 3 338

Insinööriliitto IL 68 848 69 269

Kirkon Akateemiset AKI 5 743 5 790

Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liitto KNT 1 114 1 160

KTK Tekniikan Asiantuntijat 9 633 9 540

Luonnontieteiden Akateemisten Liitto LAL 7 749 7 932

Metsänhoitajaliitto 2 613 2 613

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ 27 123 26 349

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ 120 040 120 838

Professoriliitto 2 354 2 405

Päällystöliitto 4 315 4 220

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia 22 591 23 176

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA 2 474 2 408

Suomen Ekonomiliitto SEFE 49 580 50 556

Suomen Eläinlääkäriliitto 2 385 2 491

Suomen Farmasialiitto 8 771 7 716

Suomen Hammaslääkäriliitto 6 875 6 964

Suomen Lakimiesliitto 15 587 15 743

Suomen Lääkäriliitto 24 103 24 597

Suomen Psykologiliitto 6 457 6 610

Suomen Puheterapeuttiliitto 1 404 1 472

Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL 7 172 7 275

Suomen Työterveyshoitajaliitto 1 851 1 816

Tekniikan Akateemiset TEK 73 974 74 334

Terveystieteiden akateemiset johtajat ja asiantuntijat 1 138 1 167

Tieteentekijöiden Liitto 6 595 6 762

Tradenomiliitto TRAL 28 509 29 064

Upseeriliitto 5 990 6 040

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut 11 660 11 950

Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL 4 681 4 729

YTY & Valmentajat 8921 10097

Yhteensä 579 878 585 013

Page 28: Akavan vuosikertomus 2013

28

www.akava.fi