Top Banner
VIII. évf. 2012/6 2012. JÚNIUS INGYEN! I NFORMÁCIÓS MAGAZIN
32

2012 Június Hírnök Magazin

Mar 29, 2016

Download

Documents

Hírnök Magazin 2012 Júniusi szám
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 2012 Június Hírnök Magazin

VII

I. é

vf.

2012

/62012. JÚNIUS

INGYEN!

IINNFFOORRMMÁÁCCIIÓÓSS MMAAGGAAZZIINN

Page 2: 2012 Június Hírnök Magazin

MADAGASZKÁR 3.Amerikai animációs film

Alex, az oroszlán, Marty, a zebra, Gloria, a ví-ziló, és Melman, a zsiráf még mindig azon küsz-ködnek, hogy hazajussanak szeretett városukba,

New Yorkba, éspersze Julien királyés a pingvinek iscsatlakoznak a ko-mikus kalandhoz.Útjuk során átszelikEurópát, ahol meg-találják a tökéletesálcát: egy vándor-cirkuszt, amit átala-kítanak – Mada-gaszkár stílusban.

Megjelenés: 2012. Június 14.

3D-ben is!

PROMETHEUSAmerikai sci-fi

Egy tudósokból álló expedíció az ember földiéletének eredetére utaló nyomokat talál. Ezeketkövetve indulnak kutatóútjukra, mely az univer-zum legtávolabbi, legveszélyesebb vidékére ve-zet. Olyan tájra jutnak, és olyan ellenségekkelkell szembenézniük, amilyenrõl ember eddignem is álmodott. Még a rémálmaikban sem.

Egy szörnyû csata vár rájuk: ha alul marad-nak, akkor az egész emberiség velük pusztul.Megjelenés: 2012. Június 7. – 3D-ben is!

A PPóólluuss MMoozzii ajánlásával – A PPóólluuss MMoozzii ajánlásával

CÍMLAPSZTORI

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

2 HHíírrnnöökkP R O G R A M A J Á N L AT2 HHíírrnnöökk

MINDÖRÖKKÉ ROCKMagyarul beszélõ, amerikai zenés film

A rock örök éshalhatatlan - de voltegy évtized, amikora szokásosnál istöbb élet volt benne.Az volt a hosszú haj,a lángoló szólógitár,a zsúfolt klubok, anagy rocklegendákkora. Los Angeles,1987: Stacee Jaxx-et

(Tom Cruise) még életében istenné avatták rajon-gói. Õ a nõk bálványa, a színpad császára, akinagy tetkókkal, félmeztelenül tombol zenekará-val a színpadon - egy különleges klubban, ahol arock ellenségei és hívei végül megvívják majdcsatájukat. Stacee és a többi rocker el van szánva,hogy nem enged a szenteskedõknek és az unal-mas csend híveinek: nekik a show, a hangerõ és akorláttalanság az igazi otthonuk.

A rocklegendák történetét a Def Leppard, JoanJett, a Journey, a Foreigner, a Bon Jovi, a NightRanger, a REO Speedwagon, Pat Benatar, aTwisted Sister, a Poison, a Whitesnake és sokmás halhatatlan banda zenéje festi alá.

Megjelenés: 2012. Június 21.

2012. június 10. 10,30 Bábszínház

ÚJRA NEFELJETCS BÁBSZÍNHÁZ!Kicsiknek és nagyoknak is egyaránt felhõtlen

vidámság és szórakozás. Ha még nem láttad gye-re és nézd meg... Az epizód címe: KippKopp, és a nyári hónapok

www.polusmozi.hu

Page 3: 2012 Június Hírnök Magazin

Boldog ember, aki más örömének is tud örül-ani – vallottam mindig, s magamat is azok

közé sorolom, akiket mások szerencséje, örö-me, jókedvre derít. Az elmúlt hónapokban sokpartnerünkkel izgultam együtt, hogy sikerüljönmegvalósítani ötletüket, álmukat. Ezek közültalán a leg kiemelkedõbb a Pólus mozi volt,amelynek tulajdonosváltásáról múlt hónapban

számoltunk be. Miért is nagy dolog ez? Sok éve vagyunk kapcsolat-ban a mozi üzemeltetõivel, s olvasóink a szomszédos oldalon mindigmegtalálhatják programajánlatukat. Néhány hónapja a mozi vezetõjebizalmasan elárulta, a még csak lehetõségként felmerülõ tervet, hogysaját cég alapításával, átveheti a mozit. Ha belegondolunk, ténylegjól hangzik, hogy saját mozija van az egyik legjobb bevásárlóköz-pontban. Azért elárulom, a hangzatos titulus, irigykedésre kevés okotad jelenleg. Valószínûleg nem véletlen, hogy a mozi hálózatok fel-bomlanak… Vállalkozóként elõször a modern felszerelések, gépek,eszközök megvásárlása és a bérleti díj kifizetése jutott eszembe. Nemkis kockázat és befektetés. Az viszont tény, hogy az új tulajdonos, il-letve a filmszínház – régi/új – vezetõje mögött sok éves tapasztalatáll, amely valószínûleg még mindig nem lenne elegendõ az ötletára-dat nélkül, amelyet szeretne megvalósítani.

Az eddig „fiókban porosodó”, régi tulajdonosok által nem támoga-atott ötletek elõkerülhetnek, hiszen valóra vált az álom, s immár

magyar kézben van az ex multiplex. Ugyancsak elõzõ számunkban so-roltuk fel a terveket és a már megvalósulás alatt álló újdonságokat (mo-zi mellett színház, rendezvényközpont stb.). Sajnos, a drukkolás idõ-szaka ezzel még nem zárult le, hiszen az álmok fantasztikusak és „élet-revalóak”, viszont – mint tudjuk – válságos idõket élünk, így nehezeb-ben megvalósíthatóak. Mindamellett, azzal az elképzeléssel, hogy afilmvászonra vetített szórakozás mellett többek között a kultúra, illetvea színház is helyet kapott, s a lehetõségek teljes tárát kihasználják,olyan kulturális központtá válhat, ahol mindenki megtalálhatja az ér-deklõdésének, igényének megfelelõt. Szóval, továbbra is szorítok,hogy megvalósuljanak az elképzelések, s többek között, a modern korvívmányai, a mozi és a 3D-s filmek mellett, a hagyományos „ember-közeli” kultúra, a színházi elõadások is a középpontban maradjanak.

Meggyesi Gyula

G O N D O L A T O K

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

VIII. évf. 6. szám; 2012. Június

MEGJELENIK: MINDEN HÓNAP ELSÕ CSÜTÖRTÖKÉN

www.hirnok.huFÕSZERKESZTÕ:Meggyesi Gyula

Mobil: 06-20-9359-952E-mail: [email protected]

FÕSZERKESZTÕ-HELYETTES:Fejér Andrea 06-20-480-1751

[email protected]ÖZPONT ÉS LEVÉLCÍM:2146 Mogyoród, Nagyhomoki út 10.

Telefon/fax: 06-28-540-160 E-mail: [email protected];

IRODA:1142 Budapest, Ungvár utca 44.

HIRDETÉSFELVÉTEL:06-20-480-1751;

06-28-540-160; 06-20-9359-952;

Kiadja a

Alapítva: 1992

NYOMÁS: Premier nyomdaSokszorosításért felelõs: Hlinka Károly

TERJESZTÉS:Üzletek, ügyfélszolgálatok...,

alternatív terjesztõink, partnereink

A PROGRAMOK, INFORMÁCIÓKTÁJÉKOZTATÓ JELLEGÛEK!

A HIRDETÉSEKTARTALMÁÉRT NEM

VÁLLALUNK FELELÕSSÉGET!

Az írások és hirdetések máshol történõ megje-lenéséhez kiadónk hozzájárulása szükséges.

3HHíírrnnöökk

Nekünk is jó, ha együtt tudunk örülni

Vállalkozás és kultúra

H O N L A P J A I N K :HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.huHELYI INFORMÁCIÓK: www.helyi.hirnok.huCSALÁDI MAGAZIN: www.csaladi.hirnok.huEGÉSZSÉG, SZÉPSÉG: www.egeszseg.hirnok.huOTTHONSZÉPÍTÉS: www.otthon.hirnok.huGAZDASÁG, VÁLLALKOZÁS: www.vallalkozokozpont.huSAJTÓHÍREK, INFÓK: www.sajtokozokozpont.hu

Page 4: 2012 Június Hírnök Magazin

G A Z D A S Á G

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

4 HHíírrnnöökk

A cégek hosszú távú üzleti sikeréhez szerve-sen hozzátartozik a munkatársak teljesítõképes-ségének, egészségének megõrzése és a megfele-lõ munkavédelem. A júniusi üzleti reggeli e két,egymással összefüggõ témát dolgozza fel, szak-értõi elõadások keretében.

Az üzleti reggelik célja az aktuális informá-ciók nyújtásán túl, hogy a résztvevõk feltérké-pezzék egymás tevékenységét, ismeretségirendszerét és olyan kapcsolódási pontokat ta-láljanak, amelyekbõl jövedelmezõ üzlet szüle-tik, akár azonnal, ott a helyszínen. A találko-zók nyitottak, azokra paktumon kívüli szerve-zeteket is várunk.

Idõpont: 2012. június 15. péntek 9-11 óraHelyszín: Solier Kávézó, Gödöllõ, Dózsa

György út 13.Elsõ téma: A munkahelyi elsõsegély pénz-

ügyi háttere, avagy költséghatékonyság a hu-mánerõforrás területén. Elõadó: Gerháth EszterDAN Elsõsegély oktató, PSAI Búvároktató,Handicapped Diver oktató, Underwater HolidayBúvár és Elsõsegélynyújtó képzõintézmény

Második téma: A munkahelyi egészségfej-lesztés alternatívái

Elõadó: Faragó István ügyvezetõ igazgató,integrál pszichológiai tanácsadó, AlternatívaTanácsadó Csoport Kft.

A rendezvényre elõzetes regisztráció szüksé-ges a Gödöllõi Kistérségi Foglalkoztatási Pak-tum honlapján (www.godollopaktum.gak.hu),legkésõbb június 13-ig.

A Solier Kávézó emeleti helyiségében tartottrendezvényeken a részvétel ingyenes, de fo-gyasztását minden résztvevõ maga téríti.

Az üzleti reggelik házigazdája a GödöllõiKistérségi Foglalkoztatási Paktum menedzs-mentszervezete, a GAK Oktató, Kutató és Inno-vációs Nonprofit Közhasznú Kft.

Megtisztelõ részvételükre ezúttal is számí-tunk!

Üzleti reggeli Gödöllõn

KERÜLJ TE

A CÍMLAPUNKRA!A Hírnök FOTÓPÁLYÁZATA

A Hírnök Média nyílt fotópályázatot hirdetCÍMLAPJAIHOZ. Jó minõségû(!) amatõr,vagy profi képeket várunk, amelyek magazi-nunk profiljához, tartalmához illenek! Cím-lapjaink kiválasztásánál elsõdleges szem-pont, hogy kedves, vidám arcokat, alakokat,kedves pillanatokat áb-rázoljon.

A legjobbak-ból címlapot ké-

szítünk! A fotókat az

[email protected]ímre várjuk, „fotó-pályázat” jeligével.

További részletek:

www.hirnok.hu

A fõnök behívatja alkalmazottat:– Azt mesélik a kollégái, hogy maga

a tegnapi buli után egy talicskát tolvajárta a várost, ami nemcsak a maga jó

hírét rontja, hanem a cégünkét is.– Igaza van fõnök, de késõ éjszaka már nem

találtam önnek taxit és valahogy haza kellettjuttatnom...

*Két alkalmazott beszélget:– Tegnap végre bementem a fõnökhöz és na-

gyon határozottan fizetésemelést kértem.– És hogy sikerült megegyezni?-–Kompromisszumos megoldás született... A

fizetésem nem emelkedik, de cserében ma-radhatok.

Page 5: 2012 Június Hírnök Magazin

A tervezésre fordított idõ minden esetben kedvezõen hat

vállalkozásunk pénzügyi helyzetéreNem könnyû vállalkozóként helytállni a mai

gazdasági környezetben, egyre élesebb a piaci ver-seny, válságok jönnek-mennek (mostanában in-kább csak jönnek), az adminisztrációs terhek nö-vekednek, az adóhivatal nem tétovázik, ha bírságkiszabásáról van szó. A külsõ gazdasági környezetkihívásainak megfelelni embert próbáló feladat,ez nem vitás. A külsõ körülmények mellé felsora-koznak a cégünk belsõ problémái, vállalkozókéntnapról napra elmerülünk a sürgõs feladatok vége-láthatatlan sorozatának felgöngyölítésében, cég-vezetõként sodródunk valamerre, ahelyett, hogyirányítanánk cégünk jövõjét.

Ebben a helyzetben a legjobb, amit tehetünk,ha elkezdjük az idõbeosztásunkat alaposan meg-tervezni. A tervezést elõzze meg elemzés, figyel-jük meg tevékenységeinket, milyen idõrabló dol-gok bombázzák szét a napunkat? Mi az, amit ha-tékonyabban tudnánk végezni? Rengeteg honlap,szakkönyv foglalkozik a témával, ne sajnáljuk rá

az idõt - megéri! A jó idõgazdálkodás eredmé-nyeképpen a pénzügyeink tervezésére is leszidõnk, végre nem fog elmaradni az adózási kér-dések megbeszélése, végre elkezdhetünk hasz-nos pénzügyi tervezõeszközöket használni.

Könyvelés – Controlling – AdótanácsadásKCA Kft. – www.kca.hu

G A Z D A S Á G

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

5HHíírrnnöökk

Az idõ pénz

A szúrópróba-szerûen vizs-gálat alá vont öt ügyvédnél, il-letve ügyvédi irodánál igénybevett próbaszolgáltatások sorána „jog doktorainak" 60%-anem adott nyugtát, holott tõlükjoggal várható el, hogy márcsak hivatásukra tekintettel isbetartsák a jogszabályokat, ésezzel maguk is erõsítsék azadózási morált.

A NAV Kelet-budapesti Adó-igazgatóságának revizorai a2012. évre meghatározott - ésez év februárjában közzétett -ellenõrzési irányokkal össz-hangban adatgyûjtésre irányuló

ellenõrzés céljából többek kö-zött ügyvédi irodák honlapjai-ról és a tárgykörrel foglalkozóinternetes blogokból informá-lódtak. Az adatok alapján öt, azadójog területét mélységeibenismerõ fõvárosi ügyvéddel sze-mélyes konzultációra telefononidõpontot egyeztettek, amely-nek során az egyik ügyvéd mégfigyelmeztette is az inkognitó-ban lévõ ellenõrt, hogy a „pénztnehogy otthon hagyja”.

A fõvárosi revizorok általelõadott, jogi segítséget igénylõkérdés megválaszolása, illetve afelvetett probléma megoldására

tett lépések megbeszélését kö-vetõen az ellenõrzött ügyvédekközül hárman bizonylat nélkülvették át a konzultációs díjat, il-letve az ügyintézéshez szüksé-ges elõleget. Ezek összege tíz-ezer és egymillió forint közöttmozgott.

Bár az ellenõrzöttek megle-põdtek, amikor a revizorokfelfedték kilétüket, de jellem-zõen elismerték mulasztásukatés együttmûködtek az adóha-tósággal. Akadt azonban olyanügyvéd is, aki eljárásjogi hibátpróbált keresni az ellenõrökmunkájában, sikertelenül.

A mulasztáson ért fõvárosiügyvédek a kiszabott bírságonfelül bevallásaik utólagos el-lenõrzésére is számíthatnak.

NAV

Ügyvédeket ellenõriztek a NAV revizorai

Jogi tanácsot kaptak, számlát nem A fõvárosban ügyvédi praxist folytatók adózási hajlan-dóságát tették próbára a közelmúltban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adóigazgatóságá-nak revizorai.

Page 6: 2012 Június Hírnök Magazin

K Ö Z L E K E D É S

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

6 HHíírrnnöökk

Gödöllõ:Június 6, 10, 12, 14, 17, 19, 24, 26, 28, Isaszeg: Június 11, Pécel: Június 16, 21, 23, 29, Valkó: Június 22, Veresegyház:Június 13, 18, 20, 21, 22, 25, 27, 28, 29, 30, Erdõkertes: Június 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19,21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29, 30, Õrbottyán: Június 14, 20,Csomád: Június 15, Váckisújfalu: Június 14, 15, 16, 17, 19, 20, 23,24, 26, 27, Iklad: Június 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,Kartal: Június 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, Kerepes: Június 8, 18, Kistarcsa: Június 7, 15, 20, 27, Mogyoród: Június 9, 13, 25, 30,; Dány: Június 22, Szada, Csömör, Nagytarcsa, Galgamácsa,Aszód, Vácszentlászló

GÖD2-es fõút, M2 autóút, Ady E. u., Nemeskéri út,Béke út, Kálmán, Oázis lakópark

DUNAKESZIM2 autóút, 2-es fõút, Kossuth u., Repülõ-téri út, Pálya u., Verseny u., Fóti út,Széchenyi út, Zerkovicz út, Ungvár utca,Toldi út

FÓT2102-es út, Móricz Zs. u., Szabó D. u., KeletiM. utca, Mémeth K. út, Vörösmarty tér- Dó-zsa Gy. út, 2102-es út

2012. 06. 01-31. 0-24 órában:M0 jobb pálya 42+610 méterszelvény

BUDAPEST IV. kerületÁrpád út: Június 8, 15, 27, 28, Váci út: Június 10, 27, Megyeri út: Június 8, 27, Pozsonyi út, Óceánárok utca, Csíksomlyóutca, Pozsonyi utca, Erdõsor utca; Nádorutca; Baross utca; Fóti út; Munkásotthon

utca, Tél utca, Külsõ Váci út, Szondi utca,Külsõ-Szilágyi út, Homoktövis utca

BUDAPEST XIV. kerületNagy Lajos király útja: Június 22, Ajtósi Dürer sor: Június 7, 19, 26, Fogarasi út: Június 7, 19, 24, 26, M3 bevezetõ szakasz: Június 7, 9, 14, 17, 19,21, 26, 30, M3 kivezetõ szakasz: Június 20, Hungária körút: Június 9, 14, 17, 23, 30, Stefánia út: Június 7, 14, 18, 19, 22, 26, Kacsóh Pongrác út: Június 7, 18, 19, 22, 25,26, Szuglói Körvasút sor, Csömöri út, Mogyoródiút, Erzsébet királyné útja; Füredi út; Egressyút; Dózsa György út; Szugló u.; Cinkotai út;Cserei u.; Gvadányi u.

BUDAPEST XV. kerületM3 kivezetõ: Június 14, 16, 23, 29, M3 bevezetõ: Június 6, 11, 13, 14, 21, 25, Szentmihályi út: Június 8, 14, 16, 23, 29, Rákos u.: Június 13, Késmárk u.: Június 13, 20, Kolozsvár u.: Június 20, Nyírpalota út, Tóth István utca, Péceli út

BUDAPEST XVI. kerületSzabadföld út: Június 23, Csömöri u., Szlovák út; Madách utca; VeresPéter u.; Rákospalotai Határ út; Magtár u.;János utca és József utca között; Timúr u.;Mátyás király út

BUDAPEST XVII. kerületPesti út: Június 24, Liget sor: Június 13, Naplás u.: Június 14, Péceli út: Június 26, Zrínyi út: Június 7, 27, Baross utca: Június 28, Szent Imre herceg utca: Június 6, Cinkotai út, Gyöngytyúk utca; Ferihegy út;Timúr u.; Mátyás király út

TRAFFIPAX ELÕREJELZÉS – 2012 JÚNIUSA RENDÕRSÉG ÁLTAL TERVEZETT SEBESSÉGELLENÕRZÉSEK

A dátum nélküli, illetve csak felsorolásban szereplõ települések/utcák is „kedvelt fotózó he-lyek”, de ebben a hónapban hivatalos vezénylésben nem szerepeltek (ami nem zárja ki, hogyfotóznak!)

Információ: ORFK(A rendõrség a változtatás jogát fenntartja!)

Page 7: 2012 Június Hírnök Magazin

K Ö Z L E K E D É S

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

7HHíírrnnöökk

A rendõr leállítja az autóst az autópá-lyán, és megkérdi tõle:

– Uram, megkérdezhetem, mióta megyhibás hátsó lámpákkal?

A sofõr kiszáll, megnézi a kocsi hátulját, majdtérdre esik és elkezd zokogni.

– Ugyan már, annyira azért nem súlyos a hely-zet! – nyugtatja a rendõr. – Pár kiégett izzó mi-att még nem kell ennyire elkeseredni.

– Nem? És az utánfutóm, meg a motorcsóna-kom?

*Ledöglik a trabantos az út szélén. Arra megy

egy BMW-s, és felajánlja, hogy elhúzza a legkö-zelebbi szervizig. Rá is kötik a trabantot a von-tatókötélre, a BMW-s meg rálép a gázpedálra ésgyorsulni kezd. A trabantos persze nagyon fél,így eszeveszett dudálásba kezd. Elhúznak egyrendõrjárõr mellett, mire az beszól a központba:

– Ilyet még nem láttatok, egy Trabant 180-almegy egy BMW mögött, és még dudál, hogyelõzni akar!

AUTÓPÁLYA PÓTDÍJAKMotorkerékpár és személygépkocsi

(maximum 3,5 t megengedett legnagyobbössztömegû gépjármû, vontatmánnyal is)

30 napon belül fizetve 14 875 Ft.30 napon túl fizetve 59 500 Ft.

ÁPRILISTÓL ÉRVÉNYES, FÕBB BÜNTETÉSI TÉTELEKSzabálysértés fajtája Helyszíni bírság Utólag fizetve

Elõzésre vonatkozó szabályok megsértése 15 000 Ft. 30 000 Ft.Elsõbbségre vonatkozó szabályok megsértése 20 000 Ft. 40 000 Ft.Vezetés átengedése olyan személynek, aki nem rendelkezik jármûvezetésre jogosító okmánnyal 25 000 Ft. 50 000 Ft.Az engedélyhez kötött jármû vezetõje nem rendelkezik jármûvezetésre jogosító okmánnyal 25 000 Ft. 50 000 Ft.Ha a mûszaki érvényesség 3-6 hónap között járt le 15 000 Ft. 30 000 Ft.Ha a mûszaki érvényesség 6-12 hónap között járt le 20 000 Ft. 40 000 Ft.Ha a mûszaki érvényesség 12 hónapnál régebben járt le 25 000 Ft. 50 000 Ft.Megkülönböztetõ fényjelzést, vagy hangjelzést adó készülék gépjármûre történõ jogosulatlan felszerelése 20 000 Ft. 40 000 Ft.A megkülönböztetõ fényjelzést, vagy a hangjelzést adó készülék közterületen lévõ gépjármûben engedély nélküli birtoklása 15 000 Ft. 30 000 Ft.Ittas vezetés fél ezrelék alatt 15 000 Ft. 30 000 Ft.Ittas vezetés 0,5-0,8 ezrelék 20 000 Ft. 40 000 Ft.Ittas vezetés nagyobb, mint 0,8 ezrelék 25 000 Ft. 50 000 Ft.Vezetés átengedése ittas személynek 25 000 Ft. 50 000 Ft.Szmogriadó elrendelése esetén, vagy annak megelõzése érdekében bevezetett forgalomkorlátozás, vagy intézkedés megsértése 15 000 Ft. 30 000 Ft.

2012-es gyorshajtásibüntetési tételek

50 km/óra sebességig 15 km/ó felett 25 km/óráig 30 000 Ft.25 km/ó felett 35 km/óráig 45 000 Ft.35 km/ó felett 45 km/óráig 60 000 Ft.45 km/ó felett 55 km/óráig 90 000 Ft.55 km/ó felett 65 km/óráig 130 000 Ft.65 km/ó felett 75 km/óráig 200 000 Ft.75 km/ó felett 300 000 Ft.

50 km/óra felett 100 km/óra sebességig 15 km/ó felett 30 km/óráig 30 000 Ft.30 km/ó felett 45 km/óráig 45 000 Ft.45 km/ó felett 60 km/óráig 60 000 Ft.60 km/ó felett 75 km/óráig 90 000 Ft.75 km/ó felett 90 km/óráig 130 000 Ft.90 km/ó felett 105 km/óráig 200 000 Ft.105 km/ó felett 300 000 Ft.

100 km/óra sebesség felett 20 km/ó felett 35 km/óráig 30 000 Ft.35 km/ó felett 50 km/óráig 45 000 Ft.50 km/ó felett 65 km/óráig 60 000 Ft.65 km/ó felett 80 km/óráig 90 000 Ft.80 km/ó felett 95 km/óráig 130 000 Ft.95 km/ó felett 110 km/óráig 200 000 Ft.100 km/ó felett 300 000 Ft.

Page 8: 2012 Június Hírnök Magazin

A K T U Á L I S

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

8 HHíírrnnöökk

– Na, elitélt, van utolsó kívánsága?– Egy cigarettát kérnék.– Na jól van, azt lehet. Tessék.

– Tüzet is kérnék.– TÛZ!

Hazánkban egyedülálló jelzõberendezést he-lyeztek üzembe Veresegyházon. A Fõ úton (aPetõfi utcánál) található átkelõhely különleges-sége az „intelligens infra-rendszer”, amely nyo-mon követi a gyalogosok áthaladásának sebes-ségét, s amennyiben szükséges, megnyújtja azátkelés idejét. Ezzel az idõsek, kisgyermekesekés mozgássérültek átkelését segíti, amennyibenszükséges.

A megújult a szakaszon új burkolati jelek ke-

rültek felfestésre, akadálymentespadkát alakítottak ki, s a modern jel-zõlámpa biztosítja a gyalogosok át-jutását. Az átkelési szándékot „ha-gyományos módszerrel”, a sárgagomb megnyomásával kell jelezni, scsak a gomb megnyomása után válta lámpa. A látássérültek számárahangjelzés segíti a biztonságos átkelést.

M. Gy.

Infra-rendszer és hangjelzés segíti az átkelést

Új, intelligens gyalogátkelõhely

„Összemegy„ a SIM kártyaAz elmúlt években folyama-

tosan bõvült a mobiltelefonoktudása, s jelentõsen csökkent amérete. A jó öreg SIM (Sub-scriber Identity Module) kártyamérete viszont kevésbé válto-zott. Hosszúságuk 25 mm, szé-lességük 15 mm és „vastagsá-guk” 0,67 mm, ami összessé-gében 375 négyzetmilliméter.A közelmúltban vezették be amicroSIM kártyát, amely márcsak 15 mm x 12 mm x 0,67

mm, összesen 180 négyzetmil-liméter, viszont ez még kevés-bé terjedt el. Valószínûleg nemis lesz nagy jövõje, mivel júni-us elsején fogadták el ananoSIM kártya szabvány be-vezetését, amely 12,3 mm x 8,8mm x 0,67 mm, összesen 108négyzetmilliméter.

Bár a telefonok és egyébmûszaki cikkek méretcsökken-tésével a tudások növekedésevolt a jellemzõ az elmúlt évek-

ben, meglepõ módon az újnanoSIM a csöppnyi méreténtúl, semmilyen pluszt nemnyújt, viszont kevesebbet semtud. Vagyis tudásában meg-egyezik elõdeivel.

Ha már kártyáról esik szó,még egy érdekes adat: eddigösszesen több, mint 25 milliárdSIM-kártyát aktiváltak a szol-gáltatók, s napjainkban, mint-egy évi 4,5 milliárd kártyát he-lyeznek üzembe.

– Mért volt szegény Petõfi?– Mert sokat költött.

*Titkos ügynök kiképzés végén csak

hárman maradnak: Egy férfi, egy barna nõ ésegy szõke nõ.Azt mondja a kiképzõtiszt:– Itt állunk az utolsó próba elõtt. Bizonyíta-

niuk kell elhívatottságukat, be kell menniükebbe a szobába és ezzel a pisztollyal le kell lõ-niük azt, aki bent van.Bemegy a férfi, látja, hogy ott van a felesége.

Kijön, megköszöni a részvételt és hazamegy. Be-megy a barnahajú nõ. Vele is ugyanez történik.Bemegy a szõke, neki is ott a férje. Durranás,

nagy ordítozás, jajveszékelés, sikoly hallat-szik. Kijön a szõke nõ.– Hú, miért nem mondta, hogy vaktöltény

van a pisztolyban, most a székkel kellettagyonvernem.

Page 9: 2012 Június Hírnök Magazin

A K T U Á L I S

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

9HHíírrnnöökk

100%-ban támogatott képzésRegisztrált álláskeresõk számára

Szakmát adó képzésre lehet jelentkeznia Munkaügyi Központok kirendeltségein!

A képzés neve: Kerti munkásKépzés idõtartama: 3 hónapA tanfolyam kezdési idõpontja 2012. júni-

us 19 (Jelentkezés: 2012. június 14-ig!)Jelentkezési feltétel: Betöltött 18 életév,

nem igényel befejezett iskolai végzettséget,egészségügyi alkalmasság

A TANFOLYAM DÍJÁT

A MUNKAÜGYI KÖZPONT TÁMOGATJA.Jelentkezés: Magiszter Menedzser Kft. Telefon: +36(1)322-30-62, +36(30)9-408-179 e-mail: [email protected]

www.magisztermenedzser.huNYSZ: 01-0097-06

AL-2567

Foglalkoztatók és szabálysértõk jelentkezését is várják már

Ledolgozható a szabálysértés5 ezer forint bírságért 6 óra közérdekû munka

A törvény szerint 5 ezer forint bírság 6 óraközérdekû munkának felel meg. A 2012. évi II.törvény a megyei munkaügyi központokat jelöl-te ki a szabálysértési büntetésként alkalmazhatóközérdekû munka végrehajtására. A központok-nak nyilvántartást kell vezetnie a közérdekûmunkára kijelölhetõ foglalkoztatókról és a köz-érdekû munkára kötelezettekrõl.

Kijelölhetõ foglalkoztató lehet többek közötta helyi önkormányzat, annak társulása, költség-vetési szerv, állami, önkormányzati fenntartásúoktatási, szociális és egészségügyi intézmény.Bejelentkezhetnek a nyilvántartásba az egyházifenntartású oktatási, szociális és egészségügyi

intézmények és mások is. A foglalkoztatók aszékhelyük szerint illetékes megyei munkaügyiközpont kirendeltségén kötelesek bejelenteni azelõírt adatokat.

Ezek alapján jelölik ki, hogy a szabálysértõ-nek hol kell teljesítenie a közérdekû munkát.Ennek idõtartama napi 4 és 8 óra között lehet,de havonta legalább 24 óra, melyet a kötelezett-nek pihenõnapján és szabadidejében kell ledol-goznia.

A kirendeltség a figyelembe veszi, hogy amunkahely lehetõség szerint az elkövetõ lakó-vagy tartózkodási helyén legyen, vagy egy óránbelül tömegközlekedéssel el lehessen érni.

A szabálysértõ a Munkaügyi Központ helyikirendeltségén ügyfélfogadási idõben jelentkez-het, azaz Gödöllõn

hétfõn: 8.30-15.00 közöttkedden: 8.30-15.00 közöttszerdán: 8.30-15.00 közöttpénteken: 8.30-13.00 között.A potenciális foglalkoztatókat a fenti idõ-

szakban, valamint csütörtökön 8.30-12.00 kö-zött várják.

Info: www.godollopaktum.gak.hu

2012. április 15-én lépett életbe az új sza-bálysértési törvény, amely bevezeti a köz-érdekû munka fogalmát. A közérdekûmunka 6-tól 180 óráig terjedhet, kiszabá-sára akkor van lehetõség, ha az eljárás alávont szabálysértõ beleegyezik.

Golfpálya öltözõjében egy fickógyönyörködik egy golflabdában.

– Új? – kérdezi a haverja.– Ez a világ legjobb golflabdája!

– Miért?– Nem lehet elveszíteni. Beütöd a sûrûbe,

fütyül. Erdõbe ütöd, sípol. A vízen úszik, sö-tétben foszforeszkál...

– És hogy szerezted?– Találtam.

*– Ebben a szobában szivárog a gáz! –

mondja a szerelõ.– Tényleg? Akkor értem miért alszik az

anyósom már egy hete...*

„Amibõl lekvárt lehet fõzni, abból pálinkát is.”

Page 10: 2012 Június Hírnök Magazin

É R D E K E S S É G E K

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

10 HHíírrnnöökk

A rendõrtiszti fõiskolán az egyik je-lölt megbukik.

– Mik voltak a kérdések? – kérdezitõle a barátja.

– Az elsõ, hogy hogyan halt megNapóleon?

– És mit válaszoltál?– Hogy leesett a Waterlooról.– Hát a második?

– Hogyan halt meg Rákóczi?– És erre mit válaszoltál?– Hogy belefulladt a Rodostóba.– És a harmadik?– El kellett mondanom a Szeptember

végént!– Na mondd el!– 29, 30, 31.– Hát itt a hiba, a szeptember csak 30 napos!

A bíróság megállapítja, hogyaz I. rendû alperes megsértette afelperes jó hírnévhez fûzõdõ jo-gát és becsületét a MogyoródiHírnök X. évfolyam 2010 júliu-si számában és a Kilátó Kápol-na II. évfolyam 2010. júliusiszámában megjelent „Mindenkiderül” címen közölt írásbanazzal, hogy valótlanul állította,hogy a felperes verõlegények

megbízásával próbált a bíróságáltal nem méltányolt igazánakérvényt szerezni, továbbá meg-sértette jó hírnevéhez fûzõdõjogát a felperesnek azzal, hogyvalótlanul állította, hogy a JKEconomy Zrt.-nek több millióforintos követelést kellene ki-egyenlítenie. A valóság ezzelszemben az, hogy a felperesnem vett igénybe verõlegénye-

ket vélt, vagy valós igazsága ér-vényesítésére, és a JK EconomyZrt.-nek nem áll fent több mil-lió forintos tartozása.

A bíróság megállapítja, hogya II-III. rendû alperesek, az I.rendû alperes írásának közlésé-vel az alperes személyhez fûzõ-dõ jogát megsértették. A bíróságeltiltja a további jogsértéstõl azI-II-III. rendû alpereseket.

A felirat szerzõje egy komi-kus, Spike Milligan – aki márnem él, és természetesen az õsírján olvasható a mondat,amelynek eredetisége vitatha-tó, mivel egy közismert viccszerint nagyon hasonlót – „Naugye” – íratnak a hipochonde-rek is saját sírkövükre. A 2002-ben, 83 évesen elhunyt Milli-gan ennek ellenére nagy fö-lénnyel gyõzött, a „szavaza-tok” kétharmadát kapta.

A második helyezett OscarWilde. A neki tulajdonítottepitáf 10 százalékos népszerû-ségû: „Either those curtains goor I do” (Vagy a függönyökmenjenek a szobából, vagy én –mondta állítólag halálos ágyán,ám ez máig vitatott.) Említésreméltó – a témába simul – Wildeegy másik mondása: „A halál-ról vagy jót, vagy semmit.”

Harmadik, 7 százalékkalFrank Sinatra amerikai énekes„A java még csak most jön!”sírfeliratával.

Winston Churchill néhai britminiszterelnök híres epitáfjá-val a hatodik helyre került.„Kész vagyok találkozni Te-remtõmmel. Hogy õ is felké-szült-e erre, az más kérdés.”

A The Daily Telegraph címûbrit napilap epitáfválo-gatásából említésre méltókmég:

„Micsoda fogyókúra!” (FrankCarson északír komikus)

„Nem lett volna szabad át-térnem a skót whiskyrõl a mar-tinira.” (Humphrey Bogartamerikai színész)

„Fûre lépni tilos!” (PeterUstinov brit színész)

„Köszönet a vésnõknek,hogy hejesen irrta le sífeli-

ratomat.” (Stephen Fry angolhumorista, író, színész 1957-ben született és – a „fentiek-kel” ellentétben – még soha-sem halt meg.)

„Na, most tényleg cidri-zem!” (Fay Ripley brit szí-nésznõ. 1966-ban született, õis „elõredolgozott”: él.)

Az epitáf felmérést a halálosbetegeknek támaszt nyújtóMadame Curie Cancer Carealapítvány végezte, amely an-nak idején életre hívta és azótais mûködteti a nagy-britanniaihospice ellátást.

Nagyon fontos, hogy az em-berek megbeszéljenek olyandolgokat, mint például hol sze-retnék eltölteni életük utolsóperceit barátaikkal, szeretteik-kel. Tudjuk, hogy a legtöbbember azt szeretné, ha életevégén otthon ápolnák, ám azelhalálozások többsége mégmindig kórházakban történik,azon a helyen, ahol az embe-rek legkevésbé szeretnéneklenni – idézte Imelda Redmon-dot, a Marie Curie Cancer Ca-re illetékesét a brit napilap.

MTI

„A halálról vagy jót, vagy semmit.”

Brit sírfelirat-toplista„Mondtam, hogy beteg vagyok” – ez a sírfelirat „gyõzött”egy nagy-britanniai epitáf népszerûségi felmérésen.

Page 11: 2012 Június Hírnök Magazin

P R O G R A M A J Á N L AT

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

11HHíírrnnöökk

Kutyabemutató, örökbefogadási lehetõség...

Dunakeszi ad otthont az európai agárversenynek

Magyarország nyerte idén alegõsibb vadászkutyák, az aga-rak versenye, a X. CoursingEurópa Bajnokság rendezésijogát. A hagyományos próbák-ból álló megmérettetést Duna-keszin, az Alagi Lóversenypá-lya és Tréningközpontban tart-ják június 8. és 10. között.

A dunakeszi önkormányzattájékoztatása szerint hatalmaseredményként könyvelhetõ el,hogy a sokak által kedveltagárversenyt a Pest megyei vá-ros lovas tréningközpontjábantartják, hiszen a jelentõs törté-nelmi hagyományokra vissza-tekintõ Alagi Lóversenypálya avilág egyik legkiemelkedõbb

ilyen létesítménye. Az agár alegõsibb, számos fajtával ren-delkezõ, sokféle színben ésméretben megtalálható vadász-kutya fajta (hazai képviselõje amagyar agár, amellyel már Má-tyás király is vadászott).

A gyors és ügyes kutyáknapjainkban úgynevezett pá-lya- és coursing versenyekenmutathatják meg kiemelkedõképességeiket. Ez utóbbi „mû-faj” lényege, hogy egy mûnyu-lat erõsítenek egy több százméter hosszú zsinór végére,amelyet egy gép fordítótárcsá-kon keresztül húz cikk-cakkalakzatban. Így imitálják azélõ nyúl mozgását, pótolva az

„igazi” vadászélményt. A ver-senyen az agarak párban indul-hatnak a „zsákmányért” egyhatalmas mezõn, mintha a ter-mészetes vadász - közegükbenlennének. A négylábúak intel-ligenciáját, állóképességét,fordulékonyságát is próbáratevõ bajnokság napi verseny-beosztása a szakoldalakon, il-letve a dunakeszi.hu honlaponis megtekinthetõ.

Az érdeklõdõk szórakoztatá-sát számos kiegészítõ prog-ram, például agaras felvonu-lás, kutyabemutató, örökbefo-gadási lehetõség biztosítja –ígérik az ingyenesen látogat-ható bajnokság szervezõi.

Page 12: 2012 Június Hírnök Magazin

P R O G R A M A J Á N L AT

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

12 HHíírrnnöökk

AGENTURA ADVENTURE UTAZÁSI ÉS JEGYIRODÁK:1046 Budapest, Lakkozó u. 20. fszt.Tel.: (1) 788-3901 Fax: (1) 788-3902 E-mail: [email protected] Web: www.agentura.hu 1152 Budapest, Szentmihályi út 131. Pólus Center (új helyen!) Center Court 1. Információs pultTel.: (1) 414-1066 Fax: (1) 414-1067 E-mail: [email protected] Web: www.agentura.hu

BROADWAY JEGYIRODÁK: Szabad Tér XIII. Hollán Ernõ u. 10. Tel.: 340-48-83, 320-48-30; Rózsakert Bevásárlóközpont II. Gábor Áron u. 74-78. Tel: 391-59-24, 200-57-98; Online: www.broadwayjegyiroda.hu

I N F O R M Á C I Ó K , J E G Y I R O D Á K :

ZENE, KONCERT, FESZTIVÁLJúnius 9.

MAGNA CUM LAUDEMoM Kulturális Központ - 1124 Bp., Csörsz utca 18.Akusztikus koncertInfó: (1) 414-1066

Június 26.STING KONCERT

Papp László Budapest SportarénaEzen a nyáron Sting visszatérve saját mûfajához, a leg-nagyobb slágereivel turnéra indul!Infó: (1) 414-1066

Június 27-30.VOLT FESZTIVÁL 2012

Sopron, Lövér kempingInfó: (1) 414-1066

Június 27.JULIO IGLESIAS

Papp László Budapest SportarénaInfó: (1) 414-1066

Június 28.DURAN DURAN KONCERT

Papp László Budapest SportarénaInfó: 30/37-222-73

Július 3-8.EFOTT 2012

VelenceInfó: 30/37-222-73

Július 12-15.BALATON SOUND 2012

ZamárdiInfó: 30/37-222-73

Július 12.RHODA SCOTT - VARNUS XAVÉR

Papp László Budapest Sportaréna Infó: 30/37-222-73

Július 1- Augusztus 19.AGÁRDI POP STRAND

AgárdEdda Mûvek, Neoton Família, Demjén Ferenc, IrigyHónaljmirigy, Mobilmánia - Rockband, R-Go, Tank-csapdaInfó: (1) 414-1066

Július 29.CAMPUS FESZTIVÁL 2012

Debrecen - NagyerdõA rendezvényen a teljes hazai zenei élvonal mellett megje-lennek külföldi sztárvendégek és egyedi produkciók is színe-sítik a programot. A fesztivál 8 színpadon és 11 egyéb ki-emelt helyszínen kínálja a kulturált szórakozási lehetõséget.Infó: 30/37-222-73

Július 29.BRYAN ADAMS

Papp László Budapest Sportaréna Infó: 30/37-222-73

Július 29.MADONNA KONCERT

Ausztria, Ernst Happel Stadion, Meiereistrasse 7.Infó: eventim.hu

Augusztus 8-12.SZIGET 2012

Óbudai-szigetInfó: (1) 414-1066

PROGRAMAJÁNLATOKJúnius 6-10.

13. HARLEY DAVIDSON

OPEN ROAD FESTAlsóörsInfó: 30/37-222-73

Június 7-10.CSABAI SÖRFESZTIVÁL ÉS

CSÜLÖKPARÁDÉBékéscsaba, Városi Sportcsarnok Mintegy harminc fajta sörrel ismerkedhetnek meg a láto-�

Page 13: 2012 Június Hírnök Magazin

P R O G R A M A J Á N L AT

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

13HHíírrnnöökk

gatók, és a sörhöz kiválóan illõ csülökrõl sem feledkeznekmeg a szervezõk. A közönséget naponta élõ koncertek szó-rakoztatják. A rendezvényen ételkészítési bemutatókat tar-tanak a Békés megyei Gasztronómiai Team olimpiai ér-mes mesterszakácsok és szakácsmesterek részvételével.Infó: csabaisorfesztival.hu

Június 14.VIVA COMET 2012

Papp László Budapest Sportaréna Infó: 30/37-222-73

Június 10- Július 1.MÚMIÁK TESTKÖZELBEN

Szépmûvészeti Múzeum Kiállítás és 3D film a Szépmûvészeti Múzeumban. Aprojekt célja az , hogy „életre keltse” a négy, az ókoriEgyiptomban élt embert, megismerje azok múltját, meg-határozva az egyes mumifikált személyek biológiai jel-legzetességeit.Infó: budapestterminal.hu

Június 30.MINICITY

– AZ INTERAKTÍV GYEREKVÁROSMetro City - 1066 Budapest, Nyugati tér 1-2. Infó: (1) 414-1066

Augusztus 1-5.ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁL

Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, Vylyan Pincé-szet, Szársomlyói Szoborpark.Halász Judit, a Bóbita Bábszínház, a Márkus Színházés sokan mások a gyerekeknek és családoknak játsza-nak-énekelnek, a Quimby és a Kiscsillag éjszakairock-koncerteket tart, a Pintér Béla Társulat és a ka-posvári Csiky Gergely Színház legújabb elõadásaithozza, de jönnek írók, képzõmûvészek, filmesek is, afesztivál igazi szenzációja pedig, a Galapiat CirqueFranciaországból érkezik, és cirkuszi sátrában a szín-ház és a cirkusz új ötvözetét mutatják meg estérõl-es-tére. Díszvendég lesz például Beck Zoltán a 30 Y-bólés a Katlanban vendégeskedik a Felvidék is színház-zal, zenével, gyerekprogramokkal.Infó:(1) 414-1066

2013 December 31-igDINOSZAURUSZ SZOBORKIÁLLÍTÁS

Magyar Természettudományi MúzeumHogyan éltek? Mit ettek? Hogyan nézhettek ki? Ha sze-reted a dinókat, biztosan foglalkoztatnak ezek a kérdé-sek. Csisztu Péter és Peredy Zoltán szobrászmûvészekéletnagyságú dinó-rekonstrukciói segítenek közelebb

kerülni kedvenc lényeidhez. A vendégkiállítás a múze-um kertjében külön belépõjeggyel tekinthetõ meg. A ki-állításban látható fajok: Styracosaurus, Dimetrodon,Carnotaurus, Protoceratops, Therizinosaurus,Scelidosaurus, Tenontosaurus, Deinonynchus.A kiállítás megtekinthetõ kedd kivételével minden nap10-18 óráigInfó: 06-1- 210 1085

2013 December 31-igLEPKEMÚZEUM

1041 Budapest, Dessewffy u. 26. Egy picike múzeum Újpesten, ahol elsõsorban lepkékkeltalálkozhatunk, de megismerkedhetünk néhány más eg-zotikus állattal is. Vannak itt különleges lepkék a trópu-sokról, amelyek csodás színvilágukkal ámulatba ejtenek. Infó: ujpestilepkemuzeum.hu; 06-1-360-33-09

ZENE, KONCERT, FESZTIVÁLELÕZETES2012 Október 6.

OMEGA – 50 ÉVES JUBILEUMI

NAGYKONCERTPapp László Budapest Sportaréna Az elementáris erõvel megszólaló nagyzenekar ezúttal aklasszikus Omegával közösen fog zenélni szinte a kon-cert teljes hosszában. Igazi rock múltidézésre készülhet-nek a kilátogatók. Az elmúlt évtizedek valamennyi sláge-re különleges hang-és látványelemek kíséretében csen-dül majd fel.Infó: (1) 414-1066

2012 Október 14.RICHARD CLAYDERMAN IN CONCERTPapp László Budapest Sportaréna Infó: (1) 414-1066

2012 December 28.EDDA MÛVEK KONCERT

Papp László Budapest Sportaréna Infó: (1) 414-1066

2012 December 30.CHARLIE 65. - CSAK A ZENE VAN

Papp László Budapest Sportaréna Infó: (1) 414-1066

2013 Február 15.LGT KONCERT

Papp László Budapest Sportaréna Karácsony János, Presser Gábor, Solti János, SomlóTamásInfó: (1) 414-1066

A PROGRAMOK, INFORMÁCIÓK TÁJÉKOZTATÓ JELLEGÛEK! A változtatás jogát a szervezõk, a nyomda ördögei pedig a hibák lehetõségeit tartják fenn.

INDULÁS ELÕTT NEM ÁRT ÉRDEKLÕDNI!

Page 14: 2012 Június Hírnök Magazin

P R O G R A M A J Á N L AT

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

14 HHíírrnnöökk

Az 50%-os „hûségkedvez-mény” mellett idén is él az el-múlt években nagy sikert aratottcsoportos diákkedvezmény, amiszintén akár 50%-os kedvez-ményt is nyújtó akció.

Az eddig említett és csak abérletekre érvényes kedvez-mények mellett a jubileumi

Sziget is kínálja azt a lehetõsé-get, hogy az este 23-óra után afesztiválra érkezõk márféláron vehetik meg a napije-gyüket. Így csak 31.500 forin-tot fizetnek az ottalvós, vagy27.500 forintot a hazamenõsbérletért.

A korábbi készpénzmentesfizetési rendszerek megtartása

mellett idén a Sziget egy na-gyobb lépést tesz ezen a téren:a jubileumi Szigeten már Mas-terCard, vagy Maestro PayPassbankkártyával is lehet fizetni.Legfõbb elõnye, hogy nemcsaka fesztiválok ideje alatt, hanemazok elõtt és után is használha-tó minden PayPass elfogadóhe-lyen érintés nélküli, illetveminden MasterCard, vagyMaestro elfogadóhelyen ha-gyományos kártyás vásárlásra.A nyári fesztiválokra PayPass-szal érkezõk közvetlenül abankkártyához kapcsolódóbankszámláról költenek, ígynem kell kártyájukat a helyszí-nen pénzzel feltölteni.

Féláron a hûséges visszatérõknek

Jubileumi Sziget Május elejétõl – a helyszíni hetijegy árából – 50%-os kedvez-ményt kínál a Sziget hûséges – legalább már három korábbiSzigeten részt vett látogatóinak.

A szõke áll a boltban, a kosarát teleteszi uborká-val, amikor tele lesz, visszateszi. Mikor ezt már há-romszor megcsinálta, odamegy az õr.

– Mondja, hölgyem, mit csinál?– Tudja, ma voltam kozmetikusnál, és azt mondta,

hogy jót tesz az arcomnak az uborkapakolás...

Page 15: 2012 Június Hírnök Magazin

K I K A P C S O L Ó D Á S

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

15 HHíírrnnöökk

Vendéglõben:– Asszonyom, a férje becsúszott

az asztal alá.– Dehogy, a férjem most lépett be

az ajtón.*

Asszonyom, mondták már magának, hogy Öna világ legszebb nõje? – Még nem. – Gondoltam...

A szõke nõ betelefonál a repülõtéri ügyfél-szolgálatra:

- Jó napot! Azt szeretném megkérdezni,hogy mikor indul Amerikába a Malév 2810-esgépe??

– Egy pillanat...– Köszönöm szépen.

*„Ha nyakig benne vagy a kaksiban akkor adj

hálát hogy legalább nem hullámzik...”

Átadták a 2012-es Fonogram Díjakat

Tizenhárom hazai, valamintöt külföldi kategóriában ítélteoda a szakmai zsûri aFonogram-díjakat. A mindenévben átadásra kerülõ Életmû-díjat az idén 60. életévét és 40éves szövegírói pályafutásátünneplõ Horváth Attila kaptameg. A 2012-es Fonogram –Magyar Zenei Díj Gálaestenismét magas mûvészi színvo-nalú zenei produkcióknak le-hettünk tanúi. Kiderült, hogymennyi kiváló album született2010/2011-ben is, s ezek közüla legjobbak méltán kaptákmeg a hazai zenei szakma leg-nagyobb elismerését. AFonogram – Magyar Zenei Dí-jat – Arany Zsiráf-díj néven – amagyar hanglemezkiadás ki-emelkedõ teljesítményeinek,valamint a nemzetközi hangle-

mezkiadás Magyarországonkiemelkedõ sikerû és értékûalbumainak díjazására alapí-totta a MAHASZ közgyûlése1992 szeptemberében.

FONOGRAM – MAGYAR

ZENEI DÍJ 2012 NYERTESEI

Az év hazai klasszikuspop-rock albuma: BRÓDYJÁNOS

Az év külföldi klasszikuspop-rock albuma: NICKEL-BACK

Az év hazai modern pop-rock albuma: FRESHFAB-RIK

Az év külföldi modernpop-rock albuma: ADELE

Az év hazai alternatív al-buma: KISCSILLAG

Az év külföldi alternatívalbuma: KASABIAN

Az év hazai elektronikuszenei produkciója: YON-DERBOI

Az év külföldi elektronikuszenei produkciója: SKRIL-LEX

Az év hazai hard rock vagyheavy metal albuma: THEIDORU – Time

Az év külföldi hard rockvagy heavy metal albuma:FOO FIGHTERS – WastingLight

Az év hazai szórakoztató

zenei albuma: SZENESIVÁN – Hosszú az a nap

Az év hazai gyermek albu-ma: HALÁSZ JUDIT – Apafigyelj rám

Az év hazai felfedezettje:OZONE MAMA

Az év hazai jazz albuma:ALAPI ISTVÁN – niXFactor

Az év hazai nép- vagy vi-lágzenei albuma: KEREKESBAND – What The Folk!?

Az év hazai klasszikus,vagy kortárs komolyzenei al-buma: HORTOBÁGYILÁSZLÓ-GÁYAN UTTE-JAK ORCHESTRA – En-transociety

Az év dala: VASTAG TA-MÁS & VASTAG CSABA -Õrizd az álmod

Életmûdíj: HORVÁTHATTILA

BALLANTINE'S - FONOGRAM

KÜLÖNDÍJAK

Év énekesnõje: JANI-CSÁK VECA

Év énekese: VASTAGCSABA

Év zenekara: LEANDER

Az egyik legkiemelkedõbb hazai zenei esemény, a Fonogram– Magyar Zenei Díj Gálaest.

Page 16: 2012 Június Hírnök Magazin

P R O G R A M A J Á N L AT

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

16 HHíírrnnöökk

A hely, ahol minden nap nyár van!Kikapcsolódás Közép-Európa legnagyobb fedett vízi élményparkjában

Európa egyik leg-nagyobb fedett, víziélményparkja mindenkorosztálynak felejt-hetetlen szórakozástkínál!

A 17 élményme-dence, a 11 óriás-csúszda, a hullám-medence és a Ma-gyarországon egye-dülálló szörfmeden-

ce pedig egyenesen a tengerparti nyaralásokhangulatát idézi. Az úszni és ugrani vágyókat25 méteres úszómedence és 3 méter magasugrótorony várja. A változó mélységû, fedettgyerekmedence számos meglepetést, többekközött saját csúszdát is tartogat a legfiatalab-baknak.

Már tavasszal rengeteg izgalmas programmalvárjuk a kedves vendégeinket, amelyekbõl akisgyermekes családok, a párok, a szórakoznivágyók, vagy a relaxálást és pihenést keresõk ismegtalálják a legmegfelelõbbet.

PROGRAMAJÁNLÓ:– Június 8-tól Foci EB az Aquaworldben!Folyamatos sportprogramok egész nap. De-

kázó verseny, lábtenisz, célba rúgó verseny, élõcsocsó, fejelgetõ verseny, élõ meccs közvetítésminden nap!

– Június 8. és 22. - Splash éjszakai FürdõParty

Egy este, ami a buliról szól: csúszdázás, józene, igazi buli hangulat, zumbatáncosok; min-den, ami a szórakozáshoz kell!

– Június 17. - Giants Live - Budapest 201210 ország 11 versenyzõje küzd meg a legerõ-

sebb ember címért! Izgalmas versenyszámok-ban mérik össze erejüket, mint Ferrari emelge-tés, buszhúzás, viking nyomás.

Ezen felül mindennap babaúszással,úszásoktatással várjuk akicsi gyermekeket, júni-ustól augusztusig pedigúszó- és búvártáboro-kon vehetnek részt a ne-bulók az Aquaworldben!

Fedezd fel velünk az Élmények Birodalmát!

További információ és foglalás:Ramada Resort -

Aquaworld Budapest1044 Budapest, Íves út 16.

Tel.: 06 1 2313 760www.aqua-world.hu

Szeretnéd, ha egész évben nyár lenne? Ha egy ködös, hideg napon is azt csinálhatnád,amit egy augusztusi, kánikulai napon? Ha soha nem érne véget vakáció? Akkor nincsmás dolgod, mint belépni az Aquaworld hihetetlen kalandokat és minden értelembenfelhõtlen kikapcsolódást nyújtó világába!

Page 17: 2012 Június Hírnök Magazin

K I K A P C S O L Ó D Á S 17HHíírrnnöökk

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: OTTHONSZÉPÍTÉS: www.otthon.hirnok.hu

Pisztráng, feketesügér, ponty, amur, csuka, kecsege...

Horgászparadicsom Erdõkertesen

Napjainkban egyre többenvágynak a természetbe a min-dennapi munka után. Sokanválasztják a horgászatot, a sza-bad idõ egészséges eltöltésé-nek azt a módját, ami kiválóanalkalmas a kikapcsolódásra, ésamit férfiak és nõk, gyerekekés idõsebbek egyaránt ûzhet-nek. Ilyenkor az embereket le-nyûgözi a természet szépsége,a vizek növény- és állatvilágá-nak rejtelme.

A fõvárostól pár kilométerre,Erdõkertesen mindez megtalál-ható, sõt figyelmünket a terme-tes halacskák fotója, s az a hí-

resztelés keltette fel, amely sze-rint „fogás nélkül innen, elnem megy senki”.

Fekete Józseffel a PákászHorgászegyesület vezetõjévelbeszélgettünk az erdõkertesi tó-ról, illetve a lehetõségekrõl.

– Hogyan alakult ki a tó?– Az erdõkertesi tó agyagbá-

nyászás során alakult ki. Egyhektár alapterületû, legnagyobbmélysége 14,6 méter. Két sajátforrása van, így télen sem fagybe, mínusz 20 fokban is hor-gászhatunk! A tavat és környé-

két folyamatosan karbantartjuk,csinosítjuk, illetve, hogy a szó-rakozásunk teljes legyen, ren-geteg halat teszünk bele.

Két különlegességünk is van:pisztráng és feketesügér. A ta-vunk fõ halai, ponty, amur,pisztráng, csuka, kecsege, már-na, dévér, jász- és egyéb kesze-gek. A baráti társaságok a kifo-gott halat a szabadtéri tûzrakóhelyen is elkészíthetik. A horgászjegy ára 2 000-3 500 Ft.Éjszakai horgászat: p-sz-vas.Információ: 06-30-931-4106Éves taggyûléseink nyitánya

a Pákász Kupa horgászverseny,amelyet szeptemberben tartunk.

Honlapunkon rengeteg fotót ta-lálnak: www.webhorgaszat.hu

PákászHTE néven fentvagyunk a facebookon is.

Bár sokan mondják, hogy a „méret nem számít”, de lássuk bemindenki örül, ha nagyot foghat. Mielõtt bárki félreértené, a ha-lakról van szó, amelyek mérete a pecások dicsõsége. Sokan a jólevegõ és a kikapcsolódás miatt ragadnak botot, s a „zsákmány”csak plusz öröm, de annak mérete sem közömbös általában.

– Uram, az ön idegei tönkrementek.– Tudom, doktor úr, a horgászás miatt.– Hogyan? A horgászás nyugtatja az

idegeket.

– Persze, engedéllyel…*

„Azért jó a mazochistának, mert ha rossz, ak-kor jó. Ha meg jó, akkor rossz, tehát jó.”

Page 18: 2012 Június Hírnök Magazin

É S Z B O N T Ó

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: HÍRNÖK MAGAZIN: www.hirnok.hu

18 HHíírrnnöökk

Négyen horgásznak aDuna parton. Egy arrasétáló ember megkér-dezi tõlük:

– Mondják, maguk miért sze-retnek horgászni?– Én azért, mert jó kikapcsoló-

dásnak tartom. – feleli az elsõ.– Én a csend és a nyugalom

miatt. – mondja a második.

– Énszerintem ez a legjobbsport – teszi hozzá a harmadik.– És maga? – fordul a negye-

dikhez a férfi.– Én speciel halat akarok

fogni.*

– Képzeld, mi történt velem.Tavaly fogtam egy pontyot ésgondoltam, megtanítom a szá-

razon élni. Beletettem hát akádba, majd az elsõ nap egypercre kivettem a vízbõl, amásodik nap kettõre, aztánígy tovább. Egy év múlva aponty már remekül éldegélt aszárazon.– És most mi van vele?– A múlt héten beleesett egy

vödör vízbe, és megfulladt.

Feladat: Az üres négyzetekbe úgy kell beírnunk a hiányzó számokat, hogy a négyzetrács mind a kilencsorában és mind a kilenc oszlopában megtalálhatóak legyenek a számok 1-tõl 9-ig, de egyetlen számse ismétlõdjön. A 3x3-as négyzetekben minden szám szintén csak egyszer szerepelhet.

SZUDOKU – SZUDOKU – SZUDOKU

Page 19: 2012 Június Hírnök Magazin

O T T H O N

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: OTTHONSZÉPÍTÉS: www.otthon.hirnok.hu

19HHíírrnnöökk

Több mint 8 ezer ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre

A PSZÁF honlapján ismerte-tett adatok szerint a másodiknegyedévben 107.302 darabjelzáloggal terhelt lakóingatlanesetében állt fenn több mint 90napos fizetési késedelem.Ezekbõl a 3 százalékos kvótaalapján 3.792-t kényszer-érté-kesíthettek volna, de csak akvóta 84 százalékát használtákki a bankok, így 3.185 lakóin-gatlan jut erre a sorsra.

A devizakölcsönök törleszté-si árfolyamának rögzítésérõl ésa lakóingatlanok kényszerérté-kesítésének rendjérõl szóló tör-vény alapján a kvóta 2011-benaz utolsó negyedévben az érin-tett lakásállomány 2 százalékavolt, 2012-ben pedig negyed-évenként 3 százalék. Jövõre akvóta a lakásállomány 4 száza-léka, 2014-ben pedig 5 százalé-ka lesz. A követelésérvényesítéscsak 2015 januárjától mûködikújból korlátozás nélkül.

A kvóták rendszere szabá-lyozza azt, hogy a 30 millió fo-rintot meg nem haladó értékûingatlanok közül a hitelezõk

negyedévenként és megyén-ként hány lakást adhatnak át avégrehajtóknak. A kvótát akormány azért vezette be - abankokkal egyeztetve -, hogy alakáshitelek fedezetéül szolgá-ló ingatlanok ne kerüljenekegy idõben piacra.

A kényszerértékesítési kvótá-ra vonatkozó szabály 2011. ok-tóber 1-jei hatálybalépését kö-vetõen, 2011 negyedik negyed-évében 1.932, az idén az elsõnegyedévben pedig 2.950 nemfizetõ hiteladós lakóingatlanátjelölték ki kényszerértékesítés-re; a több mint 90 napos fizeté-si késedelemmel érintett lakóin-gatlanok száma mindkét ne-gyedévben meghaladta a szá-zezret, a kvótakihasználtság 72,illetve 82 százalék volt.

A második negyedévben akvóta alapját képezõ 107.302 la-kóingatlan közül a legtöbb Bu-dapesten (12.574), illetve Pestmegyében (15.569) található. Atöbbi megye közül a legtöbb be-dõlt hitelû ingatlan Borsod-Aba-új-Zemplén megyében (8.915),

Hajdú-Bihar megyében (5.774),Szabolcs-Szatmár-Bereg me-gyében (5.705), Békés megyé-ben (5.620) és Fejér megyében(5.090) van.

A legtöbb kényszerértékesí-tésre kijelölt ingatlan (356)ugyancsak Budapesten, illetvePest megyében (457) található,ahol a három negyedév alattösszesen 940, illetve 1.134 in-gatlan kerülhet kalapács alá), alegkevesebb pedig Tolna (59),illetve Vas megyében (76).

A kényszerértékesítésre kije-lölt ingatlanok egy részét a Nem-zeti Eszközkezelõ (NET) vásá-rolja meg, és így az adós bérlõ-ként benne maradhat, más részü-ket pedig a bankok vagy követe-léskezelõknek adják el, vagymaguk próbálják értékesíteni.

Azok az ingatlanok kerülhet-nek majd be a NET programjá-ba, amelyek esetében az ingat-lanra, a hitelszerzõdésre, vala-mint a szociális rászorultságravonatkozó összes törvényi felté-tel teljesül, és az adásvételhez ahitelezõ hozzájárul. A kormányés a bankszövetség tavaly de-cemberi megállapodásának ér-telmében az idén 8.000 ingatlantvásárol meg az eszközkezelõ.

MTI

A pénzintézetek a második negyedévben 3.185 hitelfedezetkéntszolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre, 2011.október 1-je óta pedig összesen 8.067-et - derül ki a PénzügyiSzervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) statisztikáiból.

Page 20: 2012 Június Hírnök Magazin

O T T H O N

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: OTTHONSZÉPÍTÉS: www.otthon.hirnok.hu

20 HHíírrnnöökk

Németországban minden ko-rábbinál nagyobb teljesítménytértek el a napenergiát felhasználóáramtermelõ berendezések, a há-lózatüzemeltetõ cégek tanulmá-nya szerint, azonban még csak-nem 4 ezer kilométerrel bõvítenikell a távvezeték-hálózatot, hogya rendszer alkalmazkodjon amegújuló forrásokon alapulóenergiatermelés elõretöréséhez.

A lipcsei Európai Áramtõzsde(EEX) adatai szerint a napenergi-át felhasználó áramtermelõ be-rendezések együttes teljesítmé-nye május közepén, pénteken ésszombaton, a déli órákban elértea 22 ezer megawattot, ami nagy-jából 20 atomerõmû teljesítmé-nyének felel meg. A hétköznapifogyasztást tekintve a 82 milliósország áramigényének nagyjábólegyharmadát lehetne fedezni anapelemcellákkal megtermeltárammal. Egy átlagos hétvégi na-pon pedig – amikor a legtöbbüzemben áll a munka, és az iro-daépületek is többnyire üresek,ezért jóval kisebb a fogyasztás –az áramigény felét lehetne fedez-ni a napenergiából termelt villa-mos árammal.

Egy évvel korábban, 2011.május 25-én délben 14 ezer me-gawatt volt a németországinapelemcellák összesített teljesít-

ménye. A növekmény nemcsak akivételesen jó, napos idõjárás ha-tása, hanem elsõsorban a beépí-tett kapacitás növekedésének akövetkezménye. A pünkösd elõtticsúcsérték így egyben világre-kordot is jelent; Németországonkívül nincs még egy ország a vi-lágon, ahol egyszerre 22 ezer me-gawatt áramot lehet termelni anapsugarak révén – értelmezte azadatokat Norbert Allnoch, a meg-újuló energiaforrások hasznosítá-sának lehetõségeit vizsgáló mün-steri IWR nemzetközi kutatóinté-zet igazgatója. Hozzátette: atechnológia nagy elõnye, hogy alegnagyobb teljesítményt éppen adéli órákban produkálja, amikorkiugróan nagy a fogyasztás.

A napenergiához hasonlóütemben bõvül a szélenergia ala-pú áramtermelés is Németország-ban, de a beépített kapacitás nö-vekedése önmagában nem elégahhoz, hogy sikerüljön a 2011 ta-vaszi fukusimai atomkatasztrófahatására kidolgozott úgynevezettenergiapolitikai fordulat. A kor-mány elhatározása szerint 2022-ig teljesen felhagynak az atom-energia alkalmazásával. A 17atomerõmû közül nyolc idõsebblétesítményt a Japánban történtbaleset után csaknem azonnal le-állítottak, a többi kilencet fokoza-

tosan, egymás után kapcsolják lea következõ tíz évben, az energia-termelésben keletkezõ kiesést pe-dig lehetõség szerint megújuló,környezetbarát forrásokból ter-melt energiával pótolják.

A fõ probléma, hogy szélerõ-mûveket elsõsorban az északi,tengerparti területeken építenek,a legnagyobb energiaigény vi-szont a déli, délnyugati iparvidé-keken jelentkezik. Továbbigond, hogy a szél- és a napener-gia-termelésben is nagyok az in-gadozások, a teljesítmény idõn-ként a nullához közelít, máskorpedig - mint a pünkösd elõtti na-pokban – minden korábbinálmagasabbra emelkedik. Ezért aváltozó körülményekhez kelligazítani az áramszállító és el-osztó rendszert, ami szinteösszehasonlíthatatlanul költsé-gesebb vállalkozás, mintnapelemcellák, vagy szélturbi-nák telepítése. Egy kilométernagyfeszültségû távvezeték ki-építése például nagyjából 1 mil-lió euróba kerül, ilyen vezeték-bõl pedig mintegy 3.800 kilomé-tert kellene építeni 2022-ig, amár meglévõ hálózatot pedigmintegy 4 ezer kilométer hosz-szúságban korszerûsíteni kell -áll a négy vezetõ hálózatüzemel-tetõ társaság kedden bemutatotttanulmányában. Az elemzés sze-rint a beruházások összesítettköltsége 32 milliárd euró.

MTI

Napenergiás áramtermelés csúcsA napfény hasznosítására már sok elmélet megfogalma-zódott az emberekben és vannak, akik ezt a gyakorlat-ban is sikeresen alkalmazzák.

Page 21: 2012 Június Hírnök Magazin

O T T H O N

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: OTTHONSZÉPÍTÉS: www.otthon.hirnok.hu

21HHíírrnnöökk

A lakáshirdetésekben meg kell jelölni az energetikai minõsítést

Az eredeti rendelet azt írjaelõ, hogy 2009-tõl, aki eladja,vagy egy évnél hosszabb idõrebérbe adja a lakását, annak kö-telezõ elkészíttetnie az energe-tikai tanúsítványt. Ehhez ké-pest új szabály, hogy a hirde-tésben fel kell tüntetni az ener-getikai besorolást (az A, B,vagy más betûjelet). A szövegúgy fogalmaz: amennyiben atanúsítvány rendelkezésre áll.Ez azzal a változással vanösszhangban, hogy a módosí-tás a bérbe adók számára – azegy évnél hosszabb bérbeadás

esetében – 2015. január 9-igmég önkéntessé teszi a tanúsít-vány elkészíttetését.

Az energetikai tanúsítványtovábbra is 10 évig lesz érvé-nyes, de ha a követelményekidõközben változnak, akkor új-ra el kell készíttetni a tanúsít-ványt. A magyar szabályozáseddig nem foglalkozott azzalaz uniós elõírással, hogy 2021-tõl már csak alacsony – közelnulla – energiafogyasztásúépületek kaphatnak építési en-gedélyt. A szigorúbb elõírásokmajdani megjelenése elõtt ké-

szült tanúsítványokat tehát újrael kell készíttetni. A tanúsítvá-nyok bekerülnek az OrszágosÉpítésügyi Nyilvántartásba.

Új elem a tanúsítvány utóel-lenõrzése. Évente az elkészítetttanúsítványok 2 százalékát kell– véletlenszerû kiválasztással –megvizsgálni. A rendelet a rész-letekrõl csak annyit mond, hogya tanúsítók nem végezhetnekutóellenõrzést. Végül új elõírása tervezetben, hogy nemcsak azazonos lakásoknál, hanem azazonos terv alapján, azonos gé-pészettel készített családi házakesetében sem kell valamennyiszámára újra számolni a tanúsít-ványt, az elsõ alapján kiállíthatóa többire is.

MTI

Az eladásra vagy bérbeadásra kínált lakásokról a kereske-delmi médiában feladott hirdetésekben közölni kell a lakásenergetikai minõsítését jövõ év január 9-tõl – az errõl intéz-kedõ kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

Page 22: 2012 Június Hírnök Magazin

O T T H O N

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: OTTHONSZÉPÍTÉS: www.otthon.hirnok.hu

22 HHíírrnnöökk

Juhász Róbert építészmér-nököt arról faggattuk, mit isnevezünk passzív háznak?

– Szinte egyáltalán nincsszükség aktív fûtésre. Vastag ahõszigetelése, jó minõségûek azablakok és a hõvisszanyerõsszellõztetés miatt nincs szükségkülön fûtési rendszer kiépítésé-re.

– Mik a passzív ház elõnyei?– Elsõsorban pénztárcakímé-

lõ. Az új épületnél a többletköltség 5-10 év alatt megtérül.

A szellõztetõ rendszer és az

alkalmazott szûrõk segítségévela por- és pollenmentesség mel-lett a páralecsapódás és penész-képzõdés problémáját is elfe-lejthetjük. Állandó a belsõ hõ-mérséklet télen- nyáron. Egészévben friss a levegõ minden la-kóhelyiségben. Környezetkí-mélõ, kevesebb az energiaigény, kevesebb a káros anyagkibocsátás.

– Mit érdemes figyelembevenni a tervezésnél?

– Mindig nézzünk utána,hogy a kiválasztott tervezõ,

foglalkozott-e már passzívháztervezéssel. Érdemes felkeresnia referenciaépületeket, s meg-kérdezni a lakókat a tapasztala-tokról, üzemeltetési költségek-rõl. A passzívházaknál a csúcs-technológiákat, és a legmaga-sabb szintû mérnöki tudást kellötvözni, viszont ez nem ok arra,hogy a tervezõ irreális megol-dások megfizetésére kénysze-rítsen minket. Ilyenek lehetneka feleslegesen túlméretezett,költséges fûtési rendszerek.

Minden épületnek van rezsi-költsége. Egy hagyományosépület rezsiköltségének nagyrészét az épület téli fûtése (gáz-számla) és a nyári hûtése (vil-lanyszámla) teszi ki. A passzív-háznak nincs gázfelhasználása,

Csúcstechnológiák és a mérnöki tudás ötvözése

Mit is jelent, ha passzív a ház?Manapság egyre gyakrabban hallani a passzív házakelõnyeirõl. Bevallom, nekem mindíg az jut eszembe, haegy ház nem passzív, akkor az aktív. Na, de mit is csinálaz aktív ház? Ha belegondolunk, a válasz egyszerû: aktí-van fogyassza a pénzünket.

Page 23: 2012 Június Hírnök Magazin

O T T H O N

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: OTTHONSZÉPÍTÉS: www.otthon.hirnok.hu

23HHíírrnnöökk

de villanyfelhasználása kissémagasabb lehet, mint egy ha-gyományos házé. Ez azért van,mert az épület fûtése, hûtése,szellõztetése és a használati me-leg víz ellátása is olyan gépek-kel történik, amelyek mûködésesorán elektromos áramot hasz-nálnak fel.

A legfontosabb a telek tájolá-sa. A passzív házak üzemelteté-séhez szükséges energia nagyrészét a nap szoláris energiabiztosítja, ezért lehetõleg délitájolású legyen a telek. Télen anapenergia csak így használha-tó. A túl sûrûn és magas házak-kal beépített területen a szom-széd épületek árnyékolásával isszámolni kell.

Sok tervezõ azt állítja, hogykis alapterülettel (100 m2), egylakószinten nem lehet passzív-házat tervezni. Ez így nem tel-

jesen igaz, mert nem csak azalapterület-külsõ felület arányaszámít, hanem az épület tájolá-sa, hõszigetelése és a légtömör-sége is. A légtömör kialakításminimálisra csökkenti a belsõlevegõ kiáramlását és a külsõ,szennyezett levegõ beáramlá-sát. A kisebb épületeknek min-dig kisebb a fûtési igénye, ígyalacsonyabbak a költségei. Azépületgépészet fajlagos költsé-ge viszont nagyobb, mert aszellõztetõ, hûtõ-, fûtõberende-zések ára az alapterülettõl füg-getlen.

A passzív házak tervezéseegyszerûbb és gördülékenyebb,ha egy személy átlátja a teljesfolyamatot. Nem kell másravárni, egy kézben van a felelõs-ség és a garancia. Hibás teljesí-tés esetén nincs egymásra mu-togatás, hogy ki a felelõs. Olyan

passzív ház tervezõt keressünk,akinek nincs szüksége különenergiamérleg készítõre, hõhídszámítóra és csomóponti terve-zõre.Erre nyújt megoldást cégünk is:

JURO-PLAN Bt.építészeti tervezés-tanácsadás

A+ épület és passzívház tervezés, PHPP számításTelefon: +36/30-914-8448

[email protected]áinkról képeket, refe-

renciákat a www.juroplan.huhonlapon talál.Ne Ön, a háza legyen passzív!

HIRDETÉSFELVÉTEL: 06-20-480-1751

Page 24: 2012 Június Hírnök Magazin

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: EGÉSZSÉG HÍRNÖK: www.egeszseg.hirnok.hu

E G É S Z S É G24 HHíírrnnöökk

Az elektromos fogkefeNapjainkban egyre többen használnak elektromos

fogkefét. Nagy elõnye, hogy használata nem igényelnagy kézügyességet, ezért hatékonyabb tisztítást le-het vele végezni. Természetesen vannak, akik nagyonjól mosnak fogat kézi fogkefével is, sõt, javasolt,hogy azt elsajátítsa mindenki, de a tapasztalat aztmutatja, hogy a lakosság nagy része nem tölt elégidõt ahhoz fogmosással, hogy az kielégítõ minõségûlegyen. A kínálat igen széleskörû. Az elektromos fog-kefék egyik típusa elemmel, a másik pedig akkumu-látorral mûködik. Elõbbi, ha merülni kezd, már nem

forog elég magas fordulatszámon, utóbbit töltõre he-lyezve ez a probléma kiküszöbölhetõ. A fogkefe nye-léhez az adott gyártó többféle profilú fejet kínál. Vana fogközökbe benyúló, van puha sörtéjû, van políro-zós, amitõl simábbak lesznek a felszínek, van réske-fe, nyelvtisztító fej stb., illetve a nyélen van egygomb, amivel többféle üzemmód közül választha-tunk, az adott fogkefefejnek megfelelõen. Továbbifejlesztés, hogy bizonyos fogkefékhez tartozik egykülön egység, ami jelzi, hogy melyik fogakat kelltisztítani, és félpercenként ad újabb utasítást. Kétperc elegendõ, hogy a fogmosást elvégezzük. Egynyelet többen is használhatnak a családban, legyenmindenkinek külön feje hozzá. Gyermekek is hasz-nálhatják, a kisebbek szülõi felügyelet mellett. Java-solt fogszabályozót viselõknek, implantátummal,fogpótlásokkal rendelkezõknek. Fontos azonbanmegemlíteni, hogy az elektromos fogkefével is megkell tanulni fogat mosni. A fej mozgása miatt elégcsak odatartani a foghoz, nem kell a kézzel súroló,körkörös mozdulatokat végezni. Minden egyes fogkörül végig kell vezetni a rezgõ fejet. Elektromosfogkefe vásárlása elõtt érdemes kikérdezni dentálhy-giénikus, vagy fogorvos véleményét.

Dr. Balog Zita fogszakorvos - Veres-Dent

A rendszertelen étkezés is hízlal?

A súlygyarapodásban is számít,hogy mikor eszünk

A kísérletekben 100 napigtartották normál, vagy nagyzsírtartalmú étrenden a rágcsá-lókat. Egyesek éjjel és nappal,bármikor ehettek, míg mások anap 24 órájából csupán egynyolc órás szakaszban táplál-kozhattak.

Kiderült, hogy a nagy zsír-tartalmú diétán élõ, szakaszo-san etetett egerek kevesebbsúlyt szedtek fel magukra éskisebb volt májkárosodásukmértéke is, mint azoké az álla-toké, amelyek egész nap hoz-

záfértek az élelemhez. Ezentúlmenõen az idõmegszorítás-sal etetett egereknél jobb volt atápanyagok hasznosítása, aglükóztoleranciájuk és általá-nosságban jobbak voltak ametabolikus egészségükre vo-natkozó jelzõszámok.

Fontos, hogy minden egércso-port ugyanazt az eleséget kaptaés ugyanakkora mennyiségben -hangsúlyozták a Cell Metabo-lism címû szakfolyóiratban meg-jelent tanulmány szerzõi.

Megumi Hatori és kutatótár-

sai a La Jolla-i Salk Intézetbõlúgy vélik, hogy felborítja azegerek anyagcsereciklusát, ha anap bármely szakában ehetnek.Hasonlít ez ahhoz, amikor neméjszaka alszunk és nem nappalvagyunk ébren, hanem össze-vissza a nap folyamán - idézte aScientific American címû isme-retterjesztõ portál (www.scien-tificamerican.com).

A tanulmány szerzõi úgy vé-lik, hogy eredményük az emberanyagcseréjére is érvényes le-het, ami azt jelenti, hogy érde-mes ellenõrzésünk alatt tartaniazt is, hogy mikor eszünk, nemcsak azt, hogy mit.

MTI

Egérkísérletek eredménye arra utal, hogy a súlynövekedéstnemcsak az határozza meg, hogy mit esznek a kisemlõsök,hanem az is, hogy mikor eszik.

Page 25: 2012 Június Hírnök Magazin

E G É S Z S É G

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: EGÉSZSÉG HÍRNÖK: www.egeszseg.hirnok.hu

25HHíírrnnöökk

Egy férfi elmegy az orvoshoz, mertfeldagadt a lába. A doktor megvizsgál-ja, majd a kezébe ad egy nagy szemtablettát.

– Várjon egy kicsit, hozok vizet – mondja adoki és kimegy a szobából.

A beteg hamar megunja a várakozást. Oda-sántikál az ivócsaphoz és gyorsan beveszi atablettát. Ezután visszatér az orvos egy vödörvízzel.

– Na, most feloldjuk a tablettát, aztán ebbenáztassa a lábát 30 percig.

Újabb kifogás a szeszfogyasztásra

Az alkohol szívvédõ hatása

Amerikai kutatók legújabb vizsgálatánakeredményei szerint az alkohol szívet védõ tulaj-donságában szerepet játszhat az, hogy a véral-vadásban fontos fibrinogén szintjének növeke-dése mérséklõdik.

Tochi M. Okwuosa és munkatársai az Arte-rioszklerózis, Trombózis és Érbiológia 2012nemzetközi kongresszuson ismertették vizsgá-latuk eredményeit. Azt kutatták, milyen össze-függés lehet a véralvadás alapelemei és az alko-hol ereket védõ hatása között.

A tanulmányhoz a kutatók a CARDIA ameri-kai vizsgálat adatait elemezték. Ez a hatalmasvizsgálat az Egyesült Államok négy nagyváro-sában folyt a múlt század nyolcvanas éveitõl,résztvevõinek 55 százaléka nõ, 43 százalékaafro-amerikai volt, és a munkacsoport 13 esz-tendei megfigyelés eredményeibõl vonta le kö-vetkeztetéseit.

A véralvadás alapvetõ elemét, a fibrinogénvérszintjét mérték a megfigyelés kezdetétõl avégéig. A fibrinogén a vérben kering, és ha va-lamilyen sérülés közben trombinnal kerül kap-csolatba, fibrinné alakul. Ez vízben oldhatatlan,laza hálót képez, amelybe mind több sejt bele-épül és kialakul az a vérlepény, amely ilyen sé-rülés esetén életet ment, de ha ereket fokozato-san elzár, az érelmeszesedés végzetes folyama-tát jelenti.

A fibrinogén a gyulladásban is szerepet ját-szik, és az is kiderült, hogy az életkor elõrehala-dása során szintje növekszik. A mérések igazol-ták, hogy az alkoholt rendszeresen és mértékle-tesen fogyasztó férfiak fibrinogén szintjének nö-vekedése kisebb mértékû, mint alkoholmentesenélõ társaiké, sõt a hatás nõk esetében még kife-jezettebben érvényesült.

A szesz fibrinogén szintet csökkentõ tulaj-donsága mind a fehérbõrû, mind az afro-amerikai csoportban hasonló módon észlelhetõvolt. A kutatók leírták, hogy a fibrinogén szintazokban a résztvevõkben nõtt a legkifejezetteb-ben, akik valamilyen okból a vizsgálat közbenabbahagyták az alkohol fogyasztását.

A munkacsoport szerint a fibrinogén szintváltozásában érvényesülõ alkohol hatás lehetegyik magyarázata az alkohol szívet védõ tu-lajdonságának.

Matos Lajos, az MTI szakértõje

Szakemberek már korábban kimutatták,hogy a mérsékelt szeszfogyasztás határo-zottan csökkenti a szív-és érbetegségekkockázatát, ám a jelenségre még nem ta-láltak magyarázatot.

Page 26: 2012 Június Hírnök Magazin

E G É S Z S É G

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: EGÉSZSÉG HÍRNÖK: www.egeszseg.hirnok.hu

26 HHíírrnnöökk

Szakértõk szerint az euró-pai pénzügyi válság közepettea szervkereskedelem fekete-piaca a válság sújtotta euró-pai országok – elsõsorbanGörögország, Spanyolországés Olaszország – és elszegé-nyedõ szomszédságuk, példá-ul Szerbia és a Balkán – feléterjeszkedik. Míg korábban aszervkereskedelem „tradicio-nális” forrásországai Kína,India, Brazília és a Fülöp-szi-getek voltak, addig ma márEurópában is egyre több két-ségbeesett szegény próbál ve-séje, tüdeje, csontvelõje,vagy szaruhártyája eladásávalpénzt szerezni.

Spanyolországban, Olaszor-szágban és Oroszországbanhirdetések tucatjai jelentekmeg az interneten, amelyekvesétõl kezdve, a hajon át, aspermán keresztül, egészen azanyatejig emberi „termékek”teljes tárházát kínálják eladás-ra. Egy tüdõ ára például akár a250 ezer eurót is elérheti. A je-lenség még az Egyesült Álla-mokat sem kerülte el, aholszakértõk szerint a közelmúlt-ban számos szegény, letelepe-dési papírokkal nem rendelke-zõ bevándorló próbálta értéke-síteni a veséjét a Craigslist el-nevezésû internetes oldalon ésaz ahhoz hasonló online piac-tereken – írta a lap.

Görögországban, a közel-múltban egy 46 éves üzletem-ber azt nyilatkozta, hogy csak

egyik veséjének eladásávaltudja megakadályozni, hogycsaládja az utcára kerüljön. Akiválasztó szervéért 100 ezereurót remélõ férfi azt is hoz-zátette, még egy magándetek-tívet is felbérelt, hogy vevõttaláljon. Habár a szervkeres-kedelem világszerte illegálisés börtönnel sújtandó, ez ke-veseket érdekel, amikor a –pénzügyi, vagy fizikai – túl-élésrõl van szó.

„A gazdasági világválság-nak köszönhetõen a szervke-reskedelem növekvõ iparág –mondta Jonathan Ratel, azEurópai Unió koszovói kü-lönleges ügyésze, aki jelenleghét emberrel szemben vezeteljárást szervkereskedelemmiatt. „A szervezett bûnözõicsoportok kizsákmányolják asebezhetõket az ellátási láncmindkét oldalán: a krónikusszegénységtõl szenvedõ em-bereket és az elkeseredett ésgazdag pácienseket, akik bár-mit megtennének a túlélésért”– mondta. A betegek és az el-szegényedett donorok általá-ban az interneten keresztülvagy közvetítõk segítségéveltalálnak egymásra.

A közvetítõk egy veséértakár százezer eurós árat is kér-nek – az átültetés és az utazásköltségein felül. UgyanakkorRatel állítása szerint a donoroksokszor fizetség nélkül marad-nak.

Habár megbízható statiszti-

kák nem állnak rendelkezésre,az Organ Watch kaliforniaiemberi jogi civil szervezetszerint évente körülbelül 15-20 ezer vesét értékesítenek il-legálisan a világon.

Az ENSZ becslései szerinta veseátültetések öt-tíz szá-zaléka illegális kereskede-lem eredménye. NancyScheper-Hughes, az OrgansWatch vezetõje szerint az eu-rópai állapotok a Szovjet-unió összeomlása utáni idõ-szakra emlékeztetnek, ami-kor a krónikus munkanélkü-liség miatt emberek tömegeiakartak szerveik eladásávalpénzt szerezni – s ezzel pár-huzamosan számos szerve-zett bûnözõi csoport várta,hogy kihasználja õket.

Ratel szerint a közelmúltigTörökország volt az európaiszervkereskedelem elsõszámú„elosztóközpontja”, ahova a„szervturisták” döntõen azEgyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Franciaország-ból, Izraelbõl, Olaszországbólés Németországból érkeztek.Állítása szerint a legnépsze-rûbb szervkereskedelemre sza-kosodott internetes oldalaktöbbsége oroszországi bejegy-zésû.

„Amikor ételt kell tenned azasztalra, egy vese eladása nemis tûnik akkora áldozatnak” –kommentálta helyzetét egy két-gyermekes szerb férfi a NewYork Times-nak, aki munkájaelvesztése óta már a villany-számlát sem tudja kifizetni.Most arra vár, hogy találjon va-lakit, aki hajlandó 30 ezer eurótadni az egyik veséjéért.

MTI

A válság miatt pénzzé teszik testrészeiket is

Virágzik a szervkereskedelemVirágzik az illegális szervkereskedelem Európában, ahola válság miatt elszegényedett emberek közül egyre töb-ben próbálnak testrészeik áruba bocsátásával pénzhezjutni - írta internetes hírportálján a The New York Timesamerikai lap.

Page 27: 2012 Június Hírnök Magazin

C S A L Á D - G Y E R M E K

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: CSALÁDI HÍRNÖK: www.csaladi.hirnok.hu

27HHíírrnnöökk

Ezért is gondoltam, hogymegosztom Önökkel észrevéte-leimet, tapasztalataimat és aszakirodalomban olvasottakat.

Az egyik legnehezebbenmeghatározható probléma afigyelemzavar, mivel a tüne-tek nagyon változatosak, en-nek ellenére mégis jól körülír-hatóak.

Legalább 6 hónapon keresztülaz alábbi felsorolás közül leg-alább hatnak fenn kell állnia:

– Leggyakrabban tapasztal-ható jellegzetessége, hogy nemkitartó. Figyelmét nehéz felkel-teni és bármelyik pillanatbanelterelhetõ.

– Képtelen sorrendiséget fel-állítani, hogy mi a fontosabb,idejét nem tudja beosztani

– Nem tud elhatározni ésvégrehajtani.

– Nem tudja viselkedésénekkövetkezményeit a jövõre elõ-revetíteni

– Figyelem megtartása prob-lémát jelent

– Kedvelt tevékenységéreképes órákat figyelni.

– Nem követi az utasításokat,feladattudata nem megfelelõ

– Elkerüli az olyan feladato-kat, melyek tartós értelmi erõ-feszítést igényelnek

– Napi tevékenységben fele-dékeny

– A viszonylag nagy létszám-mal mûködõ osztályokbannagy erõfeszítésükbe kerül fo-lyamatosan 45 percig nyugtonülni, csendben lenni, betartani aszabályokat, figyelni a tanítóra.

– Gyakran babrál a kezével,sokat fészkelõdik a székében

– Osztályban illetve csoport-helyzetben sokszor elhagyja ahelyét

– Figyelmetlenségük miattkönnyen elveszítik a fonalat, sgyakran keresik a módját an-nak, hogyan tudnák magukrairányítani a figyelmet.

– A legkisebb akadály is el-veheti a kedvét a feladat folyta-tásától. De egyébként is nyûgösa napi rutin- feladatok elvégzé-sétõl, mint például az öltözkö-dés, tisztálkodás.

– Nem képes felmérni sajátképességeit, ezért gyakran dü-hös, vagy sír, ha korlátokba üt-közik. Másokkal szemben na-gyon kritikus, éberen felfigyela hibákra, nem úgy a sajátjaira

A figyelemzavarhoz sokesetben részképesség zavar, ta-nulási nehézség is társulhat,amely fokozza a gyermek al-kalmatlanság érzését, diszhar-

monikus viselkedését. Fontosszempont, hogy nem szabadmegvárni, míg a gyermek körüla „balhék” állandósulnak!

Nehéz kérdés, hogy melyikgyermekkel és mikor kell szak-emberhez fordulni? Mivel agyermek az életét a családban ésaz iskolában éli, ennek a mikro-környezetnek a tûrõképességehatározza meg a szakember fel-keresésének idõpontját.

Milyen helyzetben teljesíte-nek jól?

– kétszemélyes helyzetben– amikor a partner határozott

és elfogadó– kevés szabály– új és érdekes környezetben– egyszerû dolgokat kérünk,

egyértelmû utasítások– rutinná vált tevékenysé-

gekben– amikor gyakori és azonnali

megerõsítést kapnak– kevés kritika és sok biztatásNagyon fontos, hogy megta-

láljuk azt a tevékenységi kört,amiben gyermekünk különösenügyes és megbízható, adjunk sokilyen jellegû feladatot, és sokatdicsérjük, hiszen a sikerélménynélkülözhetetlen a személyiségegészséges fejlõdéséhez.

Buczkóné Pásztor MelindaNeveléstudomány szakos

bölcsész MA, Közoktatási szakértõ06-20-823-9979

Néhány gondolat a figyelemzavarrólFigyelmetlen a gyermekem, esetleg „alkalmi süket”? Mikorkell szakemberhez fordulni? Ezekkel a kérdésekkel kerestekmeg a közelmúltban több fórumon és nagyon sok szülõ is.

Page 28: 2012 Június Hírnök Magazin

Az emancipáció következté-ben nekünk, utódoknak megnyílta lehetõségünk az érvényesülés-re, de oly mértékben, hogy máralig gyõzzük tartani a lépést. Hi-szen az elmúlt évtizedek, évszá-zadok során a nõkkel szemben tá-masztott elvárások jelentõsenmegnõttek, mind a szakmai,mind pedig a magánéletben.

Felmerül a kérdés, hogy csa-lád és karrier hogyan egyeztet-hetõ össze? A rohanó életmód, asok stressz rányomja bélyegét aszeretteinkkel való kapcsola-tunkra. Nagyon nehéz a külön-bözõ szerepvállalásoknak teljesmértékben eleget tenni.

Nem vagyok még feleség ésanya, de nagyjából van fogal-mam róla, hogy mennyivel többenergiával kell rendelkeznie an-nak a nõnek, akinek családja van.Le a kalappal azok elõtt, akikminden fronton maximálisan tud-nak teljesíteni. Aki boldogulniszeretne, és nem csak nyûgnekérezni a mindennapokat, annakmeg kell találnia a helyes arányt apárkapcsolat és a karrier, a pár-kapcsolat és az anyai érzés kö-zött. Bár normális esetben szerin-tem az anyaság mindent felülír.Sajnos sok kapcsolat azért romlikmeg, mert az újdonsült apák fél-tékenyek lesznek a gyerekre, akitöbb figyelmet kap, mint õk.

Még a mai, anyagias világunk-ban is akadnak olyan nõk, akik asaját lábukon akarnak megállni,nem szeretnének a párjuktól füg-geni. Õk azok, akik nem várnakarra, hogy megjelenik a herceghófehér Jaguárral és ellátja õketminden földi jóval, anélkül, hogya kisujjukat mozdítani kellene.

Gyakran az ilyen típusú nõket ti-tulálják szinglinek (halkan meg-jegyzem, hogy utálom ezt aszót). Pedig egész egyszerûenvannak, akik inkább az egyedül-álló életmódot választják, ahe-lyett hogy egy kényszerkapcso-latban élnének, csak azért, mertfélnek a magánytól. Nagyon so-kan ezt a két szót azonos jelenté-sûnek tekintik, pedig nem azok.

Az emancipáció „eredménye”,hogy akadnak olyan nõk is, akik-nek kényelmesebb, ha körbevannak ugrálva, és megkapnakmindent a párjuktól. Sõt elevenem kezdenek olyan pasival, akinem tudja azt nyújtani, amirevágynak. Valahogy a férfiak bi-zonyos hányada mégis az ilyenhölgyeket részesíti elõnyben. Azthiszem, õk kifejezetten szeretnekszenvedni. Mazochizmusuk nemismer határt. Még visszamenni isképesek egy olyan nõhöz, aki ko-rábban kihasználta õket.

Az emanci-panci mancikazonban a fejüket verhetik a fal-

ba, mert ez a nagy esélyegyenlõ-ség tetszik vagy sem, de nem va-lósult meg maradéktalanul. Oly-kor tiszta szívásnak tûnik azegész, mert nemhogy egyenlõklettünk a férfiakkal, hanem mégtöbb feladat hárul ránk.

De még ha ezeket úgymond fi-gyelmen kívül hagyjuk, akkor isott van az a sajnálatos tény, hogyegyre kevesebb férfi tiszteli a nõ-ket. Az alapvetõ udvariassági for-mák kiveszõben vannak. Mond-juk, ha tömegközlekedéssel uta-zik a fõvárosban valaki, akkorszemtanúja és szenvedõ alanyalehet annak, hogy a férfiak nemkerülik ám ki, hanem vagy kitér,vagy átmennek rajta, mint az út-henger. Én néha a kicsi a bors, deerõs mondás szellemében bátor-kodom erõteljesen fellépni. Az,hogy az ajtóban maguk elõttbeengednek, már végképp ritka-ságszámba megy.

Azonban nem szeretnék igaz-ságtalan lenni. Vannak még ud-varias férfiak, csak az ilyen egye-dek kihalófélben vannak. Vanegy mondás, ami ebben az eset-ben is érvényes lehet: „A reményhal meg utoljára, a lepényhalmeg elõször.”

Taga Márta

C S A L Á D - G Y E R M E K

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: CSALÁDI HÍRNÖK: www.csaladi.hirnok.hu

28 HHíírrnnöökk

Nesze nekünk emancipáció!Mióta világ a világ, mi nõk komoly harcot folytatunk (több,kevesebb sikerrel) a férfiakkal egyenlõ jogok kivívásáért.Elõdeink az élet számtalan területén érvényesülni akartak, amitugyan bizonyos nehézségek árán, de idõvel sikerült elérniük. Ámha jobban megnézzük, akkor harcuk kissé a visszájára fordult.

Page 29: 2012 Június Hírnök Magazin

C S A L Á D - G Y E R M E K

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: CSALÁDI HÍRNÖK: www.csaladi.hirnok.hu

29HHíírrnnöökk

Egy hét a lovak között – Táborajánló

Sebestyén-Szelle Violát kér-tük, hogy mutassa be bentlaká-sos nyári lovastáborukat.

– Évek óta nagy sikerrel mû-ködik táborunk, amely reggeltõlestig a LÓról szól. A festõi Szi-getköz szívében, Dunaszigeten,csendes nyugodt, családias kör-nyezetben található a „Szelle”Lovasudvar. A gyönyörû kör-nyék ezernyi lehetõséget nyújt,a táborozóknak. Istállónkban 15ló áll a gyerekek rendelkezésé-re. Minden nap van elméletiés gyakorlati lovasoktatás,amely mellett különbözõ prog-ramokkal, közös szórakozással,jó idõ esetén strandolássaltöltjük az idõt.

Elsõsorban 10-18 éves korközötti gyermekeket várunk,de nagyobb testvérrel érkez-

hetnek kisebbek is. Lovastá-boraink mellett a szülõk szá-mára is nyújtunk kikapcsoló-dási lehetõséget, akár a táborideje alatt is – így az egész csa-lád együtt tud pihenni a panzi-ónkban. Lehetõség van sétako-csikázásra, túrákra, a vizekszerelmesei kenuinkat vehetikigénybe kalandos vízi kirándu-lásokhoz, de kenutúrákat isszervezünk igény szerint, ve-zetõvel és piknikkel.

A Szigetköz a kerékpárosokkedvelt kirándulóhelye, kiépí-tett kerékpárút van Mosonma-gyaróvártól Gyõrig. A panzióudvarán a vendégek pihenhet-nek a fák árnyékában, miköz-ben gyermekeik tollasoznakvagy társasoznak a füves kert-ben.

Lehetõség van továbbá grille-zésre, bográcsozásra, szalonna-sütésre, ami gyerekek és felnõt-tek számára egyaránt nagy él-ményt jelenthet.

A TÁBORBA EGÉSZ ÉVBEN FO-LYAMATOSAN LEHET BEIRAT-KOZNI:

Sebestyén-Szelle Viola 06-30-838-4480

Érdemes ellátogatni honla-punkra is, ahol rengeteg képetés információt találhatnak:

www.pihenjaktivan.hu

Az állatokat, fõként a lovakat szeretõ gyermekeknek felejt-hetetlen élmény lehet a lovas tábor, ahol kedvenceik mellettlehetnek, s egész nap a friss levegõt élvezhetik.

Page 30: 2012 Június Hírnök Magazin

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: VÁLLALKOZÓKÖZPONT: www.vallalkozokozpont.hu

SZOLGÁLTATÁSOK - CÉGJEGYZÉK30 HHíírrnnöökk

DUNAKESZIKulcsmásoló, zárszaküzlet(Kulcspont). Helyszíni zársze-relés, ajtónyitás, hevederzár sze-relés, élezés. Ingyenes felmérés,tanácsadás. Dunakeszi, Fõ út121. Tel.: 06-30-375-9511

TV szerviz, antenna javítás.DVD. Monitor, Plazma, LCD.www.keszielektron.hu; Tel.: 06-20-519-7949

Kismotorok és robogók teljeskörû felújítása, motorgenerálozás,szervizelés, mûanyag elemek ja-vítása, fényezése. Házhoz is me-gyünk: Gödön, Dunakeszin éskörnyékén. Tel.: 06-20-458-3262

Természetgyógyászat: NaturaqiBt. 2120 Dunakeszi, Szabadka u.17. – 06-27-816-806; 06-70-655-1482; [email protected],www.naturaqi.hu

Kaputelefon, kapumotor, rádi-ós vezérlõk javítás, telepítés,karbantartás, hibaelhárítás.Elektromos munkák (villanysze-relés). Dunakeszin és környé-kén, azonnali kiszállással. Tel.:06-70-634-8028

Víz, gáz és központi fûtés kar-bantartása, szerelése, javítása.Csöpögõ csapok, bojlerek, wc-kjavítása, cseréje. Fûtés- és csõ-vezetékek tisztítása, szivárgó

nyomó-, és fûtésvezetékek fal-bontás nélküli javítása. Tel.: 06-20-444 2298

Gabi Kutyakozmetika. Duna-keszi, Fóti út 56. Bejelentkezés:0 6 - 2 0 - 4 5 0 - 4 3 5 0www.gabikutyakozmetika.mlap.hu

Zsuzsi Ruhaszerviz - Mindenami varrható, javítható, alakítha-tó. Nyitva minden nap. Dunake-szi, Barátság utca 14. (piac épü-let, busz megállóval szemben)Tel.: 06-20-215-0913

Foto Hal - Új és használt szá-mítógépek, laptopok garanciá-val. Számítógép, laptop, moni-tor, nyomtató szerviz. Patro-nok, tonerek töltése garanciá-val. Igazolványkép, fénykép-nyomtatás azonnal! 2120 Duna-keszi, Fõ út 118. Tel.: 06-27-351-429, www.fotohal.hu

FÓTCsaládi házak teljes körû épí-tése, felújítása, referenciával.0 6 - 7 0 - 4 1 1 - 2 8 - 9 9 ;s o g l i a k f t @ g m a i l . c o m ,www.soglia.ewk.hu

MOGYORÓDÉpítõanyag kereskedés: KurfisTüzép Mogyoród, Gödöllõi út240. – 06-30-9485-401

Mûszaki ellenõrzés, Project

management, Banki szakértõitevékenység: GAVERAN KFT.2146 Mogyoród, Szentjakabpark 23. - 06-20-322-8063, 06-30-403-9923 – [email protected]; www.gaveran.hu

3 Manó Vegyesbolt: 2146 Mo-gyoród, Nagyhomoki út 10. –06-28-540-160

Lapkiadás, reklám: Hírnök Mé-dia Lapkiadó - Mogyoród, Nagy-homoki út 10. – 06-20-480-1751

Ügyvéd: Jankovicsné Dr. Koz-ma Julianna: 06-30-950-1530

KEREPESHõszigetelés, Szobafestés ked-vezõ áron: 06-20-343-2605

KISTARCSAKapuautomatizálás, Kaputele-fonok, Elektromos zárak, Be-léptetõk, Video megfigyelõk,Villanyszerelés. Telepítés, javí-tás, karbantartás. Kistarcsa, Jó-kai u. 1. – [email protected]; www.serike.hu

Gyógy pedikûr háznál:Kistarcsa, Csömör, Kerepes. Tel.:06-30-382-5377 Mezei Mária

GÖDÖLLÕNebuló Papírbolt, Bélyegzõ,szórólap, névjegykártya: Gödöl-lõ, Petõfi tér 10. – 06-28-545-085

Otthoni szakápolás, beteggon-dozás és felügyelet, idõsgondo-zás, injekciózás a nap 24 órájá-ban, az év mindennapján! Tel.:06-30-4361-023

Ajtó Ablak Stúdió - Hatalmasraktárkészlet! Wintec-Samu Kft.Gödöllõ Bajcsy-Zs. 33-35. 06-30-99-66-201, www.wintec-samu.hu

Számítógép szerviz éjjel-nappal.Weboldal készítés. A legjobb áron!www.aie.hu 06-30-6101-385

Egészség megõrzéséhez kíná- �

A szõke nõ bemegy a McDonald's-ba:– Kérek 2 dl kólát, 1 hamburgert és egy kis sült

krumplit.– Itt fogyasztja? – kérdi az eladó.

– Nem, ott a hátsó asztalnál.*

Beteg a székely tehene. Megkérdezi a szomszédját, hátha tudsegíteni.

– Mit adott maga a tehenének, amikor az beteg volt?– Hát terpentint.Másnap megint találkoznak. Mondja az elsõ székely:– Szomszéd, megdöglött a tehenem a terpentintõl.– Az enyém is.

*„Eleinte fülig szerelmes voltam. Most torkig vagyok.”

Page 31: 2012 Június Hírnök Magazin

SZOLGÁLTATÁSOK - CÉGJEGYZÉK

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK A TÉMÁBAN: VÁLLALKOZÓKÖZPONT: www.vallalkozokozpont.hu

HHíírrnnöökk 31

lunk: szív és érrendszeri szûrõvizsgálatot, biorezonanciás keze-lést, svéd masszázst, reflexzónamasszázs, one brain stresszkeze-lést. Egészségvadász Kft. 06-30-5633-033 www.gyogysarok.hu

VERESEGYHÁZÁcsmunka, Tetõ-, elõtetõ épí-tés, Gipszkartonozás, Lambériá-zás: Kriczki Gyula ácsmesterVeresegyház - 06-70-219-0571minoseg@kr iczk i -haus .huwww.kriczki-haus.hu

Varázsvár játékbolt: készség-fejlesztõ, tudományos és logikaijátékok, könyvek és foglalkozta-tó füzetek. Építõ, szerelõ fa, kre-atív, társas, baby szabadtéri éskártyajátékok, diafilmek diavetí-tõk, puzzle-k nagy választékban.Veresegyház, Csokonai utca 2.-4. (Posta mögött) Tel.: 06-20-217-0353 www.varazsvar.hu

Mosoly Bababolt: babakocsi,gyerekülés, ruházat etetõszék,légzésfigyelõk, bébiõr, ágynemû,pelenkázás és baba kozmetiku-mok, játék, könyvek lábbelik szé-les választéka. Veresegyház, Bu-dapesti út 3/a. Tel.: 06-20-946-4904 www.mosolybababolt.hu

ERDÕKERTES

Játékos képességfejlesztésóvodásoknak és kisiskolások-nak. Ingyenes szolgáltatások.Erdõkertes, Fenyves u. 6. Tel.:06-30-5403-739 www.mosoly-suli.hupont.hu

ÕRBOTTYÁNÁcsmunka, Tetõfedés, Gipsz-kartonozás, Tetõtéri hõszigete-lés, Tetõsík ablak beépítésKönyvesi és Társa Kft. Õrbot-tyán, 06-20-373-7041;www.konyvesi.hu.

BUDAPEST XIV.Dugulás! Mosogatók, mosdók,

wc-k, fürdõkádak lefolyóinak -csatornák és szennyvízaknákdugulásainak megszüntetése.Mérsékelt árakon, garanciával(Kistarcsa, Kerepes, Fót, Mo-gyoród, Dunakeszi) Tel.: 06-20-269-6993

BUDAPEST XVI.Tánciskola: Trendy DanceXVI. Thököly út 12. – 06-70-774-0024; www.trendydan-ceiskola.gportal.hu

BUDAPEST XVII.Kisteherautó bérbeadás, bel-földi fuvarozás, áruterítés, köl-töztetés, lomtalanítás – 06-20-200-2002 www.samyro.hu

ASZÓD

Lakatosipari munkák, ková-csoltvas kerítések és termékek,fém- és acélszerkezet építése,szerelése Tel.: 06-30-9441-759. SZ és É Bt.

ISASZEG

Könyvelés: új alakuló cégeknek20%, meglévõ cégeknek 10%kedvezmény az elsõ negyedév-

ben. Gazdasági társaságok teljeskörû könyvelése, munkaügyeikintézése, bérszámfejtés, bevallá-sok készítése környezetvédelmitermékdíj bevallás, szja, NAVképviselet stb. Kovács Katalin:06-30-410-2430

EGYÉB TERÜLETEKTetõfedõ-bádogos mester mun-kát vállal: 2902-101, 06-30-966-0421

Redõny, szalagfüggöny, reluxa,napellenzõ, harmonikaajtó szú-nyogháló (fix- mobil). Szerelés,javítás garanciával. 06-20- 335-0028

Duguláselhárítás falbontás nél-kül, mosogató, mosdó, wc, lefo-lyó tisztítása: 06-20-943-7075,06-30-251-8862

Lakásfelújítás, kõmûves, bur-koló, villany, víz, fûtés, gipsz-karton szerelõ, festõ, hõszigete-lés dryvit rendszer készítése: 06-20-943-7075, 06-30-251-8862

Pénz? Egészség? MLM rend-szerû piacnyitáshoz munkatársa-kat keresünk! 06-20-913-1307,17 után

Cégjegyzék, szolgáltatásokA Hírnök Média sokak által hiányolt szolgáltatást vállalt fel.

Kiadónk összegyûjti lapjaink megjelenési helyeinek és a környe-zõ települések vállalkozásait, alapítványait, civil szervezeteitstb., illetve tevékenységeit, amelyet INGYENESEN helyezünkel honlapunkon!

Hasonlóképpen összegyûjtjük és – kedvezményes áron – köz-readjuk magazinjainkban is minden hónapban a cégek, illetve te-vékenységek jegyzékét, amely jelentõs segítség olvasóinknak,hogy megtalálják a számukra éppen aktuális szolgáltatást,vállalkozást.

Annak érdekében, hogy a lehetõ legtöbb vállalkozásból válo-gathassanak olvasóink, tovább bõvítjük a kínálatot, ezért mostkiemelkedõen jelentõs kedvezményt biztosítunk azoknak, akikszeretnének megjelenni cégjegyzékünkben! Amennyiben ön isszeretné szolgáltatását, vállalkozását megjelentetni honla-punkon, vagy magazinjainkban, jelezze munkatársunknak:[email protected] (tárgy: cégjegyzék), vagy érdeklõdjön a 06-20-480-1751-es telefonszámon.

Page 32: 2012 Június Hírnök Magazin

H I R D E T É S 32 HHíírrnnöökk