Top Banner
2011. OKTÓBER /2 INGYEN!
16

2011 Október Családi Hírnök Magazin

Mar 13, 2016

Download

Documents

Andrea Fejér

Családi Hírnök Magazin 2011 október
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

2011. OKTÓBER / 2

INGYEN!

Page 2: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

HÁROM TESTÕRFrancia-amerikai-angol-

német kalandfilmMiután a francia király

három legkiválóbb testõre,Athos, Porthos és Aramisfelfedezik, hogy összees-küvés készül az uralkodóhatalmának megdöntésére,megismerkednek a becsvá-gyó ifjú hõssel, D'Artag-nannal, és szárnyuk alá ve-szik. Négyen együtt aztánminden veszéllyel dacolvaigyekeznek meghiúsítani

az alantas cselszövést, amely nemcsak a koronát, ha-nem egész Európa jövõjét fenyegeti.

Megjelenés:2011. október 13.

KÉMKÖLYKÖK 4D: A VILÁG MINDEN IDEJE

Amerikai akció-vígjátékMarissa Cortez Wilsonnak látszólag mindene

megvan, híres riporter férj, egy gyönyörû bébi éskét okos mostohagyerek. Valójában Marissánakigen nagy kihívást jelent, hogy Rebecca és Cecilpótmamájává váljon, hiszen a srácok nem igazánkedvelik õt. A férje, Wilbur pedig nem is sejti, hogyújdonsült neje egy visszavonult kém.

Marissa világa fenekestül felfordul, amikor visz-szahívják régi állásába egy õrült gazfickó miatt, akia világuralom megszerzésére tör. A fenyegetés kö-zeledtével Rebeccát és Cecilt is bevonják az akció-ba, így a gyerekek hamar rádöbbennek, hogy unal-mas mostohájuk egykor szuperügynök volt, ezért arivalizálásban nagymenõ kölykök kénytelenek fél-retenni piszkálódó énjüket, és inkább éles eszükrehagyatkoznak a bajban. Két veterán kémkölyök,Carmen és Juni Cortez, valamint néhány elképesz-tõ kütyü segítségével talán képesek lesznek meg-menteni a világot és összehozni családjaikat.

Megjelenés: 2011. október 27.

LOPOTT IDÕAmerikai sci-fi

A nem túl távoli jövõben azidõ lesz az új pénznem. Az embe-rek 25 éves koruk után nem öreg-szenek tovább, így a gazdagokakár örökké élhetnek, míg a sze-gények minden percért harcol-nak. Az egymástól jól elválasz-tott világok egyikében a huszonötnek kinézõ, mindenreráérõ gazdagok múlatják végtelen fiatalságuk napjait, amásik oldalon, a gettóban pedig kétségbeesett, kapkodóharc folyik a minden percért. Itt nincsenek szabályok, ésidejétmúltak az erkölcsök: csak a következõ pillanat szá-mít. A múló idõt a karba épített óra jelzi, egy különleges,a két csuklót összeérintõ kézrázással viszont aki akarja,átadhatja másnak a saját perceit. Akinek eltelik az utolsópillanata, és nem szerez még idõt, annak megáll a szíve.Egy gettóbeli srác (Justin Timberlake) váratlanul renge-teg idõt kap egy ismeretlen idõmilliomostól, ezért gyil-kossággal gyanúsítják, és õ kénytelen menekülni. Túszulejt egy fiatal, jómódú lányt (Amanda Seyfried), és magá-val cipeli. Az egyik percrõl a másikra élnek, de egymás-ba szeretnek: és ez felforgathatja a rendszer mûködését.

Megjelenés: 2011. október 27.

A PPóólluuss MMoozzii ajánlásával – A PPóólluuss MMoozzii ajánlásával

Budapest, Szentmihályi út 131. PÓLUS CENTER(Az M3-astól 2 percre!)Az M3-astól 2 percre!)

JEGYRENDELÉS: 06-1-999-6161

CÍMLAPSZTORI 2 HHíírrnnöökkN E M M I N D E G Y2 HHíírrnnöökkCÍMLAPSZTORI 2 HHíírrnnöökkP R O G R A M A J Á N L AT2 HHíírrnnöökk

Page 3: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

P R O G R A M A J Á N L AT

VII. évf. 19. szám; 2011. OKTÓBER / 2

Családi információk

www.csaladi.hirnok.huwww.hirnok.hu

FÕSZERKESZTÕ:ifj. Meggyesi GyulaMobil: 06-20-9359-952

E-mail: [email protected]

FÕSZERKESZTÕ-HELYETTES:Fejér Andrea 06-20-480-1751

[email protected]

KÖZPONT ÉS LEVÉLCÍM:2146 Mogyoród, Nagyhomoki út 10.

Telefon/fax: 06-28-540-160

E-mail: [email protected];

IRODA:1142 Budapest, Ungvár utca 44.

HIRDETÉSFELVÉTEL:06-20-480-1751;

06-28-540-160; 06-20-9359-952;

Kiadja a

Alapítva: 1992

NYOMÁS: Premier nyomdaSokszorosításért felelõs: Hlinka Károly

CÍMLAPON:

FORGÁCS VIKTÓRIA FÉDRA

ANNIE FOTÓ

A PROGRAMOK, INFORMÁCIÓK

TÁJÉKOZTATÓ JELLEGÛEK!

Az írások és hirdetések máshol történõ megje-lenéséhez kiadónk hozzájárulása szükséges.

A hirdetések tartalmáért felelõsséget nem vállalunk!

3HHíírrnnöökk

Programok

Webáruházunkban számos minõségi, márkásbabafelszerelést, kiegészítõt megtalálnak akedves szülõk. Termékeink között válogat-hatnak újszülött, bölcsõdés, vagy óvodás ko-rú gyermekeiknek egyaránt.Ízelítõ a teljesség igénye nélkül: babaágy-nemûk, névre szóló takaró, Razbaby becsu-

kódó cumi, hálózsákok, kézi horgolású babacipõ, óvodai/böl-csõdei kellékek, szoptatós párna, hordozókendõ, babateák, gye-rekvitaminok, fogzást-enyhítõ borostyánlánc, szobai kiegészí-tõk, mosódió, natúrkozmetikumok.

www.bestbababolt.superwebaruhaz.hu

Október 21-23.KÖLYÖKPARÁDÉ

Helyszín: HungexpoA „Mi leszek, ha nagy leszek?” kérdésre segítenek választ adni a Kölyökpará-dén bemutatkozó szakmák képviselõi. Rendõr, autóversenyzõ, pék, orvos ésfutballsztár is lehet bárki, aki meglátogatja a mesterségek standjait. LEGO-város, elektromos távirányítású autó-, repülõ- és hajómodell bemutató,PlayStation Move bajnokság fûszerezi majd a programot. A Modellezz.hu játé-kán egy családi utazás talál gazdára, amelynek úti célja a párizsi Disneyland. Aszervezõk a szülõkrõl sem feledkeztek meg. A gyereknevelés kérdéseire kap-hatnak választ szakemberektõl. A folyamatosan bõvülõ programkínálatról awww.hungexpo.hu/kolyokparade weboldalon lehet tájékozódni.

November 6.VECA VILÁGA

Helyszín: Budapest, Papp László SportarénaJövõ évi Londoni bemutatkozása elõtt az énekesnõ egy szuperprodukcióval ké-szül. Infó: 30/37-222-73

November 13.BUDAPEST FRIDGE

Helyszín: Városligeti Mûjégpálya A négy napos havas rendezvényen idén is a világ legjobb snowboard és free ski baj-nokai versenyeznek majd, a jégpályán pedig még a kevésbé profi sportolók is kipró-bálhatják magukat. A verseny alatt és után koncertek és hajnalig tartó party pörgetifel a téli estéket, többek között csak a Fridge kedvéért látogat hazánkba az InfectedMushroom, Steve Aoki, a Freestylers és Dub FX is. A sporton és zenén kívül perszehamisítatlan téli hangulat, forralt bor, pálinka, kiállítók és gyerekprogramok is vár-nak minden kicsit és nagyot.Infó: 30/37-222-73

November 13JOBB VELÜNK A VILÁG

Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna, XIV. Stefánia út 2.Hobo és bandája, Ismerõs Arcok, Misztrál Együttes, Nemadomfel Együttes ésmég sokan mások... Infó: 30/37-222-73

November 19.HALÁSZ JUDIT – APA, FIGYELJ RÁM

Helyszín: Kõrösi Csoma Sándor Kõbányai Kulturális Központ 1105 Bp., Szent László tér 7-14.Infó: +36-1-262-0379

Page 4: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

Magyarországon a 6-18 éves korosztály-ban 70 ezerre tehetõ az ADHD-s, más né-ven figyelemhiányos hiperaktivitási zavar-ral küzdõ gyerekek száma – derül ki egyfriss kutatásból.

Az ADHD (Attention Deficit and/or Hyper-activity Disorder) betegségben szenvedõ gyere-kek többsége kifejezetten intelligens, azonban azagyban található figyelemközpont mûködési za-vara miatt nem tudnak folyamatosan egy dolografigyelni. A betegség lehet örökletes, de kialakul-hat magzatkorban oxigénhiányos állapot követ-keztében is, így nem nevelési probléma – közöl-te a kutatás kommunikációjával foglalkozó cég.

A tanulási nehézségek adódhatnak az ADHDkét külön, vagy kombinált tüneteibõl: a túlmozgá-sos, vagyis „hiperaktív” gyerek nem tud nyugod-tan ülni a helyén, izeg-mozog, gyakran félbesza-kítja a tanárt és társait. Kevésbé ismert az ADHDmásik fajtája, amikor a csendesnek, lassúnak ésálmodozónak gondolt tanulók figyelmét a külvi-

lág hangjai, fényei, mozgásai vonják el a tan-anyagról. A Corvinus Egyetem kutatóinak Lépés-kényszer címû tanulmánya szerint ma Magyaror-szágon legalább 70 ezer ADHD-s gyerek él, ígyminden általános és középiskolai osztályban lehetlegalább egy figyelemzavarral küzdõ diák. A tü-netek általában az óvodáskor végén vagy kisisko-láskorban jelentkeznek, amikor a teljesítményt éskoncentrációt már feladatokkal mérik.

„Afigyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küz-dõ gyermeket gyakran rossznak, rossz képességû-nek könyvelik el, annak ellenére, hogy az esetektúlnyomó többségében nagyon kreatívak, kiválóadottságokkal, magas intelligencia hányadossalrendelkeznek” – hívta fel a figyelmet Hajdu Ág-nes, az ADHD Magyarország nevû alapítványszakmai vezetõje a betegséggel foglalkozó konfe-rencián. A szülõk és pedagógusok háromnegyedekésõn, vagy egyáltalán nem ismeri fel a betegséget,pedig az idõben – ideális esetben 6 éves kor körül– felismert és kezelt ADHD-s életén sokat javíthata szülõ, a tanár, a szakember és a gyerek együttmû-ködése. A pontos diagnózis ismeretében a tanulásés a beilleszkedés terén is eredményesen kezelhetõa figyelemhiányos hiperaktivitási zavar.

Egy életmód témákkal foglalkozó internetesportál olvasói körében végzett felmérésbõl kide-rült, a szülõk háromnegyede tudja, hogy a figye-lemzavar és a hiperaktivitás egy betegség, amely-nek tüneteivel orvoshoz kell fordulni. A gyakorlat-ban ezt mégsem teszik, pedig az ADHD jellemzõtüneteit – koncentráció hiányát, többfelé figyeléshiányát és a nyughatatlanságot – saját gyerekükönis tapasztalják. A válaszadók mindössze 7 százalé-ka járt utána a problémának. MTI

O D A F I G Y E L É S4 HHíírrnnöökk

A szülõk sem tudják, mikor kell orvoshoz vinni

Hiperaktivitási zavar

Page 5: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

B E M U TAT J U K 5HHíírrnnöökk

Végrehajtás elõtt is van még remény

Hiteles pénzügyi segítségNapjaink központikérdése a hitel! Saj-nos, kevesen van-nak akik, valami-lyen formában nem

érintettek, s sokan nehezen, vagy egyál-talán nem tudják fizetni. Most újabb le-hetõség nyílt a végtörlesztéssel, de sok-szor a reménytelenségben is van remény.

Novák Bencével a Hitel Adatbank Kft. ügy-vezetõjével arról beszélgettünk, milyen segít-séget tudnak nyújtani a bajba jutottaknak.

– Budapesti központú cégünk hét éve jelenvan a piacon és kifejezetten bonyolult esetekre,BAR-listás, illetve végrehajtás alatt álló ügyfe-lekre szakosodott.

– Van még kiút, ha a bank felmondta a hite-lünket?

– Természetesen ilyenkor is van megoldás.Megvizsgáljuk milyen adósságrendezõ hitellelkerülhetjük el a komolyabb problémát. A végre-hajtást komolyan kell venni, hiszen szó szerintigaz, hogy minden perc drága, a magas késedel-mi kamatok és a pénzintézet lépései miatt. Na-gyon fontos a gyorsaság, mert akár évi 40%-oskamatos kamattal is növelheti tartozásunkat avégrehajtási jog. Mindez bármilyen tartozásravonatkozhat, hiszen a banki hitelen kívül,APEH-, közüzemi-, mobiltelefon számlatarto-zás, vagy bármilyen más elmaradás is végre-hajtható, s akár a tulajdoni lapra is rákerülhet.

– Mit jelent az AKTÍV és PASSZÍV BAR lista?– Az aktív BAR jelentése, hogy az ügyfélnek ki-

fizetetlen tartozása van, míg passzív BAR eseténaz ügyfél már kiegyenlítette az elmaradását, vi-szont a szabályok értelmében a tartozás kifizetésé-tõl számított egy évig még a rendszerben marad.Napjainkban egyre nehezebb hitelhez jutni, fõleg aBAR-on szereplõ személyeknek. Cégünk, a HitelAdatBANK Kft. kiemelt feladata a kölcsönkérelmifolyamat lebonyolítása mellett azoknak a lehetõsé-geknek a feltárása is, amelyek ilyen helyzetbenmegoldást kínálnak. Speciális konstrukciókkalakár aktív státuszú BAR listás ingatlan tulajdonosis hitelhez juthat, bizonyos esetekben még a BARtartozáskiegyenlítése sem feltétele a kölcsönnek.

– Hogyan érdemes kihasználni a végtörlesz-tési lehetõséget?

– Mintegy 1,2 millióra becsülhetõ azok szá-ma, akik alacsony árfolyamon, ingatlanfedezet-tel vettek fel devizahitelt. A bajbajutottak meg-segítésére a nemrégiben született kormánydön-tés által lehetõség nyílik a végtörlesztésre, ígydecember 31-ig kedvezõbb árfolyamon, egyösszegben kifizethetik tartozásukat. A végtör-lesztés kérése valószínûleg nem fog tetszeni abankoknak. Megoldás lehet, ha a devizahitel ki-váltására felveszünk forint alapút, és a végtör-lesztést kihasználva inkább a kiszámíthatóbb fo-rintban adósodunk el. Érdemes körülnézni másbankok kínálatai között is, de az is megfontolan-dó, hogy ki legyen az adós személye, és milyeningatlanokat tudnak bevonni fedezetként.

Annyi bizonyos, a Hitel Adatbank Kft-nélmindenki problémájára személyre szabott meg-oldást találunk a nyugodtabb holnapért – állítjaNovák Bence.

További részletek, lehetõségek:www.hiteladatbank.hu

Telefon: 06-80-62-00-62

Page 6: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

M U N K A6 HHíírrnnöökk

Területi vezetõket, szerkesztõket, képviselõket keresünk

Legyen a munkatársunk!!!

Kiadónk, a Hírnök Média1992-ben lett alapítva, s koráb-ban elsõsorban a nyomtatottmagazinok kiadása volt a fõtevékenység, de a világhálóterjedésével az internet adta le-hetõségeket is megpróbáljukmaximálisan kihasználni. Agazdasági válság hatására,újabb ötletekkel és az adott le-hetõségekhez igazodva változ-tattunk koncepcióinkon. Talánnincs is jobb referencia annál,hogy – minden állami, párt,vagy egyéb támogatás nélkül –vállalkozásként, önerõbõl mû-ködünk, s folyamatosan fejlõ-dünk! Jelenleg havi két alka-lommal jelenünk meg nyom-tatott magazinjainkkal, ame-lyek igen sikeresek, kereset-tek! Korábban magazinunkháttereként üzemelt honla-punk, de 2011-ben hírportál-ként folyamatosan bõvítjük, il-letve újabbakat indítunk.

NYOMTATOTT LAPJAINK:Hírnök MagazinCsaládi Hírnök MagazinHONLAPJAINK:www.hirnok.hu;www.csaladi.hirnok.hu;www.otthon.hirnok.hu,www.vallalkozo.hirnok.hu, www.sajto.hirnok.hu. www.mogyorodi.hu (helyi).A jövõben újabb területeket

és további fejlesztéseket is ter-vezünk, illetve átalakulnakhonlapjaink is.

Az elmúlt években – egyedikoncepciónk alapján –, az or-szágos és területi lapok mellettleginkább a helyi megjelenése-ket fejlesztettük nyomtatott ésonline területeken. Ennek kö-szönhetõen a helyi megjelené-sek erõsödtek a legjobban, s ezta vonalat kívánjuk még inkábbfokozni azzal, hogy partnereinkkezébe adjuk az adott települé-sek – mérettõl, létszámtól füg-getlenül – helyi lapjának, illetveoldalainak irányítását, mene-dzselését – önálló gazdálkodás-sal. Fontos kiemelni, hogy nemkülönálló blokkokat, elszigeteltoldalakat hozunk létre, amelyután magára hagyjuk partnere-inket, hanem társként, egy nagycsapat – a Hírnök csoport – ré-szeként, de önálló mûködésselés bevétellel, további fejlõdésilehetõségekkel alakíthatja ki sa-ját területét mindenki.

RENDSZERÜNKET, A JELEN-LEGI KONCEPCIÓVAL, 2011 OK-TÓBERÉBEN INDÍTOTTUK!

Kiadónknak nyomtatott és in-ternetes megjelenései vannak,amelyek közül a honlapok te-rületeit az ország bármely ré-szérõl, sõt a határon túlról islehet gondozni. Nyomtatottmegjelenésre is van lehetõség,amely már komolyabb tervezéstés elõkészítést igényel, de jelen-legi felépítésünk alapján, töre-déke kiadásban és munkában,mint egy külön lap indítása.

AZ A JÓ MUNKA, AHOL NE-KÜNK FIZETNEK, S NEM AZ,AHOL MI FIZETÜNK!!! Partne-reinktõl elkötelezettséget, tu-dásuk kamatoztatását és agili-tást kérünk! Nem kell tõke,nem kérünk pénzt! Egyetlenkikötésünk van: csak akkorvágjon bele, ha komolyangondolja, s minden energiájá-val – és még azon is túl – a fel-adatra tud koncentrálni.

MUNKALEHETÕSÉGEK :1. HONLAP – helyi szerkesztõ;2. HONLAP – területi vezetõ,szerkesztõ;3. HÍRNÖK SZABADIDÕS MA-GAZIN szerkesztõ;4. CSALÁDI MAGAZIN szer-kesztõ;5. Értékesítõ

Partnereink, illetve a lehetõ-ségek alapján építjük ki a terü-leteket, így lehetõség van pél-dául egy vonal indítására,amely akár továbbfejleszthetõ.Akik jobb kapcsolatokkal,vagy kapcsolatteremtési ésegyéb lehetõséggel rendelkez-nek, illetve teljesebb munka-végzésre képesek és nagyobbbevételi forrást szeretnénekmegnyitni, több területet isfelvállalhatnak.

(Cikkek, anyagok gyûjtésé-nél, szerkesztésénél, összeállí-tásánál – amennyiben szüksé-ges – minden kezdeti segítsé-get biztosítunk!)

Amennyiben a fentiek alap-ján úgy gondolja, hogy mindenelvárásnak megfelel, s önnek ta-lálták ki ajánlatunkat, akkorküldjön el részünkre egy önélet-rajzot: [email protected].

További információk: www.hirnok.hu. Telefon: 06-20-9359-952

Kiadónk újabb bõvítései és lehetõségei alapján, kidolgoz-tunk egy olyan rendszert, amely által lehetõséget biztosítunkagilis embereknek, saját területük kiépítésére a Hírnök cso-port tagjaként – internetes és nyomtatott magazinjainknál!

Page 7: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

T E S T Ü N K 7HHíírrnnöökk

„A két kéz természetes adottsága teljesenazonos, mi tettük õket egyenlõtlenné, mihasználjuk õket másképpen, mint kellene.”

(Platón Törvényei)

A fenti platóni idézet felhívja a figyelmet arra atényre, hogy a „jobb- és balkezesség” kialakulásavalójában nem egy természetes folyamat vég-eredménye. Az eszközhasználat során kialakultaz a szokás, hogy a fegyvert a jobb kézben, a paj-zsot pedig a bal kézben (a szív védelme) tartották.

Fontos adalék ehhez az is, hogy a verbalitás,és a racionalitás elõretörése miatt a bal agyfél-teke fejlõdése kiemelt hangsúlyt kapott. Ez pe-dig a keresztdominancia miatt a jobb kéz gya-koribb használatát eredményezte. Az írásbeliségmegjelenésekor Európában a latin betûs írás-mód terjedt el, amely haladási iránya – a már ki-zárólagosan jobbkezes eszközhasználat miatt –már csak balról jobbra történhetett.

Európában minden szabályrendszer erre azelvre épült, a közlekedés irányelveitõl kezdve ahasználati eszközök kialakításáig. A balkezesekezáltal – kisebbséget képviselve – a jobbkeze-sekhez képest hátrányos helyzetbe kerülnek.

A probléma a gyermekek életében elõször azírástanulás során üti fel a fejét. A pedagógusoknagy része jobbkezes, ezért ezzel a kézzel mu-tatja meg a ceruza/toll fogásának technikáját. Ahaladási irány eleve adott, nem lehet rajta vál-toztatni, de mit tegyen az a gyermek, akinek abal keze domináns?

Gyakorlatilag két választása van:1. Megtanul jobb kézzel írni. Ez átszoktatás-

nak minõsül, és utánzással, sok-sok gyakorlás-sal valamilyen szinten sikerülni is fog neki.

Következmények:– Nem lesz szép, harmonikus az írásképe;

– Kénytelen a kevésbé domináns bal agyfél-tekéjét folyamatosan túlerõltetni, a jobb agyfél-tekéje ugyanakkor a háttérbe szorul.

2. „Megtanul” bal kézzel írni.Következmények:– Tolja az íróeszközt, elkeni az írását;– Nem látja, hogy mit ír, ezért nem jöhet lét-

re rendezett írás.Grafológusként az emberek képességeit, kész-

ségeit vizsgálom. Amikor elkezdtem a balkezes-séggel foglalkozni, arra a kérdésre kerestem a vá-laszt, hogy azokban az emberekben, akik ugyanbalkezes kézdominanciával születtek, de átszok-tatták õket a jobbkezes írásra milyen közös voná-sok, tulajdonságok, illetve hatások mutathatóak kia bal kézzel írók táborához viszonyítva. Megtar-tották-e a balkezesekre jellemzõ erõsségeket, tu-lajdonságokat, vagy a dominancia megbolygatá-sának következtében elvesztették-e azokat?

Átszoktatott balkezes duktoraim (a kézírástadó személy) számos sérelemrõl, komor élmé-nyekrõl és problémáról számoltak be, amelye-ket az átszoktatás során, vagy annak következ-tében szenvedtek, szenvednek el.

A fõiskolákon a leendõ pedagógusok tananya-gában a balkezességrõl kevés szó esik. A jobbke-zes szülõk nem tudják, hogyan, mi módon segít-hetnének balkezes csemetéiknek. Ha pedig a szü-lõ balkezes, elõre félti gyermekét azoktól a ku-darcoktól, amelyeket õ is elszenvedett.

Használható ötlete nemigen akad, esetleg –segítõ szándékkal – megpróbálja átszoktatnigyermekét a jobb kéz használatára, amivel töb-bet árt, mint használ.

Varjú Beáta

Hátrányos kisebbségben elnyomva...

Balkezesek diszkriminációja

Gyerekszáj: Mi a szeretet?„Szeretet az, ami megnevettet, ami-

kor fáradt vagy.”*

„Amikor nagyinak begyulladtak az izületei,nem tudott már elõrehajolni, hogy kifesthessea lábán a körmeit. Most mindig a nagypapafesti a nagyi körmeit, pedig neki is izületgyul-ladása van. Ez a szeretet.”

Page 8: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

P Á R K A P C S O L AT O K8 HHíírrnnöökk

Ülések, beszélgetések, elemzések, megoldások...

Mi a családterápia, párterápia?

(Folytatás)Milyen helyzetekben lehet szükség a csa-

ládterápiára, párterápia?– Ha állandósulnak, elmérgesednek, kezelhe-

tetlenné válnak az otthoni viták;– Ha párkapcsolatában tartósan boldogtalan-

nak, magányosnak érzi magát;– Ha visszatérõ, eredménytelen „forgató-

könyvek ismétlõdnek;– Ha veszélybe kerül a házasság, fél a családi

kapcsolatok szétesése, elvesztése miatt;

– Ha bármelyik fél életében megjelent a kül-sõ „harmadik”;

– Ha úgy érzi, eredménytelen gyermekneve-lési kérdésekben;

– Ha valamelyik fontos családi kapcsolatbana felek képtelenek az együttmûködésre;

– Családon belüli bántalmazás kapcsán;– Feldolgozatlan veszteségek (válás, halál),

gyász alkalmával;– Szenvedélybetegségek és pszichoszomati-

kus problémák megjelenése esetén.A befejezett terápiához után-követés tartozik,

így a terapeuták 3-6-12 hónap múlva ismét ta-lálkoznak a családdal, akik beszámolnak arról,hogy mit sikerült hasznosítaniuk a terápiábantapasztaltakból.

Hogyan tudnak segíteni, ha csak az egyikfél nyitott a megoldásokra, pl: anyós-menyviszony, alkoholizmus, hûtlenség…

Azt szoktuk felajánlani a családoknak/párok-nak/, hogy jöjjenek el együtt, nézzék meg, tud-nak-e bizalmat szavazni a terapeutáknak, ta-pasztalják meg, hogyan folyik a találkozás,hogy érzik magukat ebben a helyzetben, és csakezután döntsenek a folytatásról. Majdnem min-dig az egyik fél a motiváltabb, a másik szkepti-kusabb, de az elsõ alkalom után általában mind-ketten a folytatás mellett döntenek.

Elõfordul olyan is, amikor semmiképpen semcsatlakozik valamelyik családtag. Ilyenkor is le-het eredményes a terápia, mivel a rendszer-szemlélet alapján, ha a rendszer egyik tagja vál-tozik, az kihat a többi családtagra is. De sokkalintenzívebb és tartósabb a hatás, ha együtt dol-goznak a családtagok / párok .

Honnét lehet tudni, hogy kihez forduljunk,– valóban képzett családterapeuta tud segíte-ni a problémán?

Csaladterapia.hu honlapon fel vannak tüntet-ve a családterapeuta végzettséggel rendelkezõszakemberek névsora. Emellett a leghitelesebb,legszerencsésebb, ha olyan emberek/párok/csa-ládok ajánlanak szakembereket, akik maguk isátélték a folyamatot, és azt is, hogyan, mibensegítette õt/õket a terápia.

További információ: [email protected]

A családban, illetve apárkapcsolatokban ren-geteg konfliktusra egy-szerûen, vagy nehezenmegoldható problémárakerülhet sor, amely sok-szor a helyes hozzáállás-sal megoldható. Horváth

Magdolna család- és párterapeutát amunkájáról faggattuk.

Page 9: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

E G É S Z S É G 9HHíírrnnöökk

Gondolataink is befolyásolják szervezetünket

Központban a kineziológia

Egy kezelés (amelynek a stresszoldás szóból rö-viden oldás a neve) azt a megtörtént érzelmistresszt oldja fel, amelyet eddig valamiért nem tud-tunk feldolgozni. A kineziológia egyik alapelve,hogy az izom stressz hatására elgyengül. Gondol-junk például arra, ha valaki rossz hírt közöl velünk,elõtte megkérhet, hogy üljünk le, mert annyira el-gyengülhetnek a lábaink, hogy összeesünk.

A másik alapelve, hogy minden, ami velünkmegtörtént – jó vagy rossz –, vagyis minden em-lékünk, az agyban tárolódik. Az adott problémáravonatkozóan tehát a kineziológus, izomteszt se-gítségével, pozitív, vagy negatív emlékeket hívelõ az agyból, mivel az izmot az agy vezérli.

Lehet, hogy nem is tudunk róla, hogy egy adotthelyzetre azért reagálunk úgy, mert a múltban tör-tént velünk valami, ami mélyen nyomot hagyottbennünk (vagyis stresszt okozott), és akárhány-szor az adott problémával szembesülünk, annak azélménynek a hatására cselekszünk. Vagyis a múlt-beli stresszt nem tudtuk úgy feldolgozni, meg-emészteni, hogy ne befolyásolja jelenbeli cseleke-deteinket, döntéseinket. A kineziológia nagyságaabban rejlik, hogy olyan problémákat is hatéko-nyan kezel, amelyeknek az okát nem feltétlen tud-juk, és nem is érzelmi stressznek tulajdonítjuk, ho-lott valójában érzelmi blokk okozza azt.

Egy oldás idõtartama kb. 1-2 óra. Az infor-mációhoz a kliensen – általában a 2 karon –végzett izomteszttel jutunk.

Az oldás során szükség lehet megerõsítõ gya-korlatok elvégzésére – akár „házi feladat” for-májában is –, amelyek segítik a feltárt informá-ciók beépülését, megerõsítik a pozitív állapotot,és elõsegítik a hatékony változást. Egy problémaoldására általában 2-5 alkalom szükséges, de na-gyon sok esetben már egy oldás is beindíthatja a

kliens életébena pozitív válto-zásokat.

Általánosság-ban véve amódszer min-den olyan eset-ben hatékony,amikor a prob-lémát valamilyen érzelmi stressz váltotta ki.

Íme néhány téma, probléma, amelyben akineziológia hatékonyan segíthet:

– egy stresszt okozó esemény feldolgozása(akár pozitív pl.: elõléptetés, továbbtanulás, há-zasság; akár negatív pl.: gyász, válás, baleset);

– kapcsolati problémák megoldása (pl. baráti,rokoni, házastársi kapcsolat);

– érzelmi, illetve viselkedési kilengések keze-lése (pl.: agresszió, szorongás, félelem, türel-metlenség, harag/düh);

– tanulási nehézségek, vizsgahelyzetek kezelé-se (pl. iskolai elõrehaladás, felvételi, diszlexia),amennyiben ezek nem szervi eredetû problémák);

– a mindennapi életet megnehezítõ problé-mák megoldása (pl. alvászavar, állandó feszült-ség, teljesítménykényszer, allergia, kimerültség,energiahiány, elhízás, kóros fogyás).

Darvas Orsolya 06-30-574-3605

A kineziológiát Magyarországon a természetgyógyászathozsorolják. Maga a szó görög eredetû, a kinezis mozgást, a logostant jelent; az elnevezés az izmok mozgására utal. A kinezi-ológia egy összetett készség-, képesség-, személyiségfejlesztõmódszer, amely az ember testi-, lelki-, szellemi szintjén hat.

Hittanból vizsgázik a diák. Mondja atanár:

– Sorold fel a tízparancsolatot, tetszésszerinti sorrendben!

– 3, 6, 1, 8, 4, 5, 9, 2, 10, 7.

Page 10: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

E G É S Z S É G10 HHíírrnnöökk

Gyógyít, nyugtat, de okozhat akár depressziót is

A zene különbözõ hatásai

Tudvalévõ, hogy mindenkorosztálynak megvan a sajá-tos zenei ízlése, amit többnyireaz aktuális zenei stílus formál.Az, hogy miként hat a zene aszervezetünkre, többek közöttfügg a mûfajtól, a hangmagas-ságtól, a ritmustól, a hangsze-rektõl.

Tudományos kutatások bi-zonyítják, hogy a klasszikuszene növeli az emberi méltósá-got, az életbe vetett hitet; a ro-mantikus dallamok pedig ál-modozásra, képzelõdésrekésztetik az embert. A klasszi-kus zene a tudósok szerint akreativitás fokozására és astressz csökkentésére is alkal-mas. Egy dallamos, lágyabbmuzsika kellemesen ellazít,míg némelyek gondolkodásrakésztetnek minket. Egyes ze-nék kétségtelenül nyugtató ésizomlazító, gyermekek eseté-ben pedig altató hatásúak.

Szintén bizonyított tény,hogy a különféle zenék kedve-zõleg hatnak bizonyos beteg-ségekre (epilepszia, Parkin-son-kór, Alzheimer-kór, elme-baj, hisztéria, szélütés stb.).

Szinte nincs olyan kismama,aki ne olvasna utána, hogy mi-vel tehetné kellemesebbé gyer-mekének a pocakban való tar-tózkodást, vagy fejleszthetnécsemetéjét már a méhen belül.Nagyon sok anya tudja, hogyfejlõdõ magzata már a 4. hó-naptól reagál a zenére. Svéd ku-tatók bebizonyították, hogy na-gyobb súlyú aggyal jönnek a

világra azok a babák, akik azanyaméhben rendszeresen hall-gattak zenét. Emellett a gyer-mekek beszédtanulását fejlesz-ti, gyorsítja az énekek, mondó-kák, ritmikus dallamok hallga-tása.

A terhesség alatt hallgatottdallamok a kismamára és a fej-lõdõ magzatra jótéko-nyan hatnak. Kuta-tások igazolják,hogy a pocak-lakókat Vival-di és Mozartzenéje meg-nyugtatja. Hogymiért pont az õ ze-néjük van ilyen ha-tással rájuk? Azért, mert a kétzeneszerzõ kompozícióinakritmusképlete áll a legköze-lebb az anyai szívdobogáshoz,a légzési ritmushoz.

A babák igen hamar jelzik,ha nem a kedvükre való a mu-zsika. A rockzenére példáulrúgkapálnak. Na, nem azörömtõl, hanem azért, mertidegesíti õket. Érthetõ a babákreagálása, hiszen mi sem rock-zenét hallgatunk, ha nyugal-mat szeretnénk magunk körül.Mondjuk Mozart Varázsfuvo-lájára nem lehet pogózni, detalán nem is ez a cél. Normálisesetben ugyanis egy kismamanem akar Tankcsapdára tom-bolni, hanem békére, nyuga-lomra vágyik.

Mellesleg Beethoven ésBrahms zenéjét sem díjazzák apicik, mert zaklatottakká válnak

tõlük.Léteznek olyan zenék is,

amelyek kifejezetten hangulat-rombolóak, és depresszióhozvezetnek. Pl.: a country.

A rap és a hip-hop zene semegyformán hat az emberekre.Köztudott, hogy a rap daloknagyon sok dühöt és agressziótsugároznak, ám sokaknak ez afajta zene jelenti az ellazulást,és oldja fel bennük a felgyü-lemlett feszültségeket. A rockegyes embereknél depressziót

válthat ki, míg másoknaksegít csökkenteni a

stresszt, és boldogsá-got idéz elõ.

Aki ismer, az tud-ja, hogy nem szere-

tek a középpontbanlenni (kivéve baráti

körben). Nekem job-ban megy a háttérben tevé-kenykedés, s én a szavakkal„énekelek”.

Hosszabb utazás alatt általá-ban zenehallgatással és/vagyolvasással töltöm el az idõt. Anemszeretem munkák közbenszintén zenét szoktam hallgat-ni, hogy elterelje a figyelme-met arról, mennyire nincs ked-vem az adott feladathoz. Fur-csa módon a rock és a tempe-ramentumos, pörgõs dallamokcsökkentik inkább bennem afeszültséget, ha rossz passzbanvagyok, nem pedig a meditáci-ós, relaxáló zenék.

Vajon mi a zenének, mint alélek gyógyszerének a szerepea felsoroltakon kívül?

„A zene kifejezi azt, amitnem lehet elmondani, és amitnem lehet elhallgatni.” (VictorHugo)

Taga Márta

Régóta köztudott dolog, hogy a zene kikapcsolódástnyújt, és oldja a feszültséget a szervezetünkben. Már azókor bölcsei (pl. Püthagorasz, Platón) is nagyon jól is-merték a különféle zenék lélekre gyakorolt hatásait.

Page 11: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

R E C E P T E K 11HHíírrnnöökk

Gyerekszáj: Mi a szeretet?„Amikor szeret valaki, akkor máshogy

mondja ki a neved. Valahogy érzed, hogyaz õ szájában biztonságban van a neved.”

*„A szeretet az, amikor anyu látja aput a mos-

dóban és szerinte apu nem is gusztustalan.”

Szobadísz, lámpás... és finom

Tök jó és egészségesElérkezett a tök szezon, s mint tudjuk, atök igazán sokoldalú, hiszen többféle faj-táját és formáját ismerjük. Különleges-sége, hogy többek között díszként ishasználják, s halloween jelképe is.

A sütõtök sok cukrot, fehérjét, rostanyagot,vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdagkarotinoidokban, A-, B-, C- vitaminban, illetvekalcium, foszfor és magnéziumban. A benne ta-lálható karotinok, a C vitamin, valamint a mag-jában található E vitamin antioxidánsként vé-delmet nyújt szervezetünknek a szabad gyökökmegkötésénél, így csökkentik a daganatos be-tegségek kialakulásában.

Téli idõszakban nemcsak igazi finomság, ha-nem a megfázásos betegségek hatékony ellen-szere. Csökkenti az érelmeszesedés és a prosz-tatabetegségeinek kialakulását.

A sütõtök sokoldalú, készülhet belõle dzsem,sütemény, és leves is. Lássunk néhány igazánínycsiklandozó receptet:

SÜTÕTÖKÖS MUFFIN

25 dkg sütõtök, 15 dkg liszt, 2 egész tojás,10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 cs. sütõpor, mé-zeskalács fûszer, csipet só.

A sütõtököt forró sütõben megsütjük, pürésít-

jük és hûlni hagyjuk. Egytálban összekeverjük a tojá-sokat, a felolvasztott vajatés a kihûlt tökpürét. Egymásik tálban elvegyítjük aszáraz anyagokat: lisztet,cukrot, sütõport, mézeskalács fûszerkeveréket,csipet sót. A két tál tartalmát összedolgozzuk,muffinsütõ mélyedéseibe elosztjuk a tésztát.200 fokon 20 perc alatt készre sütjük.

SÜTÕTÖKDZSEM

1 kg megtisztított nyers sütõtök, 50 dkg cu-kor, 1 liter narancslé, 2 citrom leve és héja. Asütõtököt hámozzuk meg, és aprítsuk fel kockák-ra majd a cukor, és a narancslé hozzáadásával te-gyük egy lábosba, majd alacsony hõfokon, folya-matos kevergetés mellett fõzzük. Fél óra eltelté-vel pürésítsük botmixerrel, majd adjuk hozzá acitrom héját és levét. Fõzzük tovább 20-25 per-cig. Amikor már rotyog, akkor elkészült a lekvár.Öntsük elõkészített, fertõtlenített befõttesüve-gekbe, és 5 percre állítsuk a feje tetejére.

Page 12: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

P S Z I C H O L Ó G I A12 HHíírrnnöökk

Pszichológus szakértõnk várja az Önök kérdéseit: [email protected]

„Életünk olyan, amilyenné gondolataink teszik”

Gondolataink csapdájában

Megfigyelhetjük önmagun-kon és embertársainkon is,hogy mennyire hajlamosak va-gyunk bizonyos gondolkodás-beli hibákra, amelyek valójá-ban elferdítik a valóságot.

Lássunk erre néhány példát!Tipikus hiba, amikor a gondol-kodásunk szélsõségesen fekete,vagy fehér. Pl.: Ha ezt nem sike-rül tökéletesen megcsinálnom,nincs is értelme az egésznek.

Idõnként katasztrofizálunk,vagyis egy jövõbeli eseményta lehetõ legnegatívabb formá-ban tudunk csak elképzelni, areálisabb lehetõségek átgon-dolása nélkül. Pl.: Most biztosel fog hagyni a párom, mertmegbántottam.

Egy helyzetben gyakrancsak a negatív dolgokat vesz-szük figyelembe, máskor sike-reinket, erényeinket leértékel-jük, mintha azok nem is létez-nének, vagy nem számítaná-nak. Pl.: Igen, tudom, hogy jólment eddig, de az semmit semjelent, mert…

Idõnként érzelmi alapon ér-velünk: azt gondoljuk, hogyvalaminek igaznak kell lenniecsak mert egyszerûen úgyérezzük, és nem vesszük figye-lembe a logikus ellentmondóérveket. Pl.: Tudom, hogy egycsomó dolgot jól csinálok, demégis úgy érzem, hogy egy ra-kás szerencsétlenség vagyok.

Gyakori hiba a címkézés,

amikor beskatulyázzuk ma-gunkat vagy másokat egy véle-ménybe. Pl.: Én egy örök vesz-tes vagyok. XY egy bunkó...

Szinte mindenkivel elõfor-dul idõnként, hogy azt hiszitudja, mi jár a másik fejében.Pl.: Most biztos arra gondol,hogy… Ez a fajta „gondolatol-vasás” nagyon sok konfliktusforrása. Családtagok, munka-társak, barátok között is gyako-ri, hogy az egyenes, nyílt kom-munikáció helyett megpróbál-juk kitalálni, mire gondolhat amásik. Ez aztán gyakran totálisfélreértéshez és ezen keresztülkonfliktusokhoz vezet.

Az is elõfordul, hogy másokviselkedését saját hibánknak tu-lajdonítjuk. Pl.: Biztos azértnem hív fel, mert haragszik rám.

Jellemzõ, hogy „kell” állítá-sokat fogalmazunk meg önma-gunk számára, amik arról szól-nak, hogy hogyan kell csinálnivalamit, és nagyon negatívanértékeljük, ha ennek nem fele-lünk meg. Pl.: Egy szülõnekmindig türelmesnek kell lennie.

Érdemes átgondolnunk, va-jon mi, mely torzításokra va-gyunk leginkább hajlamosak.Amennyiben észre tudjuk ven-ni saját magunkon ezeket a ki-siklásokat, már megtettük azelsõ fontos lépést.

A következõ lépés az, hogymegvizsgáljuk az adott gondola-tot és megpróbáljuk átkeretezni

egy reáli-sabb formá-ban. Ez a lé-pés viszontegyáltalán nem könnyû. Vigyáz-nunk kell, nehogy átessünk a lómásik oldalára: nem irreálisanpozitív gondolatra van szüksé-günk, hanem olyanra, ami a va-lóságnak leginkább megfelel!

Pl. hibás gondolat: Elkövet-tem egy súlyos hibát, most afõnököm azt gondolja, hogyteljesen alkalmatlan vagyokerre a feladatra.

Irreálisan pozitív átkerete-zés: Nem csináltam semmieget rengetõt, nem kell ezzelkülönösebben foglalkozni.

Reális átkeretezés: El kellismernem, hogy hibáztam, deigyekszem helyrehozni és leg-alább tanultam belõle.

A depressziós, vagy súlyo-san szorongó emberekre jel-lemzõ, hogy nem képesek át-strukturálni a gondolkodásu-kat, korrigálni a helyzetértéke-lésüket. A kognitív pszichote-rápia ebben próbál nekik segít-séget nyújtani.

Ugyanakkor mindannyiunk-kal elõfordul idõnként, hogynem a tények, hanem azok ér-telmezése miatt érezzük ma-gunkat rosszul. Ilyenkor az alényeg, hogy felismerjük,hogy egy hibás gondolat„csapdájába” estünk, és pró-báljunk ettõl mielõbb megsza-badulni.

Rácz Tímea tanácsadó szakpszichológus

www. tanacsadopszichologus.huTel.: 06-20-803-1365

Az emberi gondolkodás csodákra képes, hiszen gondola-tainkban bármi lehetséges, csakúgy mint a mesében. Afejünkben születõ elméletek azonban nem mindig építõjellegûek a számunkra.

Page 13: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

T Á P L Á L K O Z Á S 13HHíírrnnöökk

Mindennapi betevõnk: az E-számok

Enni, vagy nem enni...

Ki venne olyan szalámit,ami másnap megromlik? Vagykinek kellene a lapos zsemle, aszép kerek, termetes helyett?Na és ki hinné el a málna-szörprõl, hogy az, ha nem vol-na piros színû? Azért, hogy mifogyasztók minél jobban rá-kapjunk a termékre, a módosí-tó anyagok használata bekerültaz élelmiszergyártásba.

Az EU az 1960-as évekbendolgozta ki azt az azonosítószámrendszert, amivel mindenegyes adalékanyag jelölhetõ ésbeazonosítható lett. Hazánkban1996 elsõ napjától tüntetik fel agyártók az un. E-számokat azélelmiszerek csomagolásán.Fontos tudni, hogy az adott élel-miszer összetevõi között a listaelejére helyezik a legnagyobbsúlyarányban megtalálhatóanyagot és csökkenõ sorrendbentüntetik fel a további adalékokat.

Nagy vonalakban annyit ér-demes tudni errõl a hosszú E-listáról, hogy kategorizálvavannak az anyagok. Színezõa-

nyagokat 100-180-ig jelölnek.Tartósítószerek jelenlétét a 200-298-ig terjedõ számok jelzik.Antioxidánsok felhasználásáróla 300 és a 385 közötti számokadnak bizonyságot. Térfogatnö-velõ szerek 400-586-ig terjed-nek. Az ízfokozók 620-650-igvannak jelölve, az édesítõk pe-dig 900-1520-ig. Azt hiszemezek az E-számok tényleg csakszámok az átlag ember számára,valódi jelentésüket, illetve je-lentõségüket csak kevesen tud-ják. A laikusokat leginkább azfoglalkoztatja, hogy károsak-e aszervezetünkre, vagy sem.Nincs a világon senki aki egyér-telmû igent tud mondani azegyikre, vagy a másikra.

Vannak, akik határozottanmegvannak gyõzõdve róla,hogy semmilyen kockázattalnem jár az adalékanyagok napitalálkozása szervezetünkkel.Mások komoly egészségkáro-sodásról beszélnek és a BIOételekben látják a megoldást.Jómagam tucatnyi olyan oldal-

ra bukkantam az Internetenahol konkrétan megírják azadalékanyagok káros hatását.Sajnos bármennyire is hisszük,hogy ezek az anyagok nekünkrosszak, amíg a tudomány nemgyûjt bizonyítékot erre, addigváltozatlanul használják agyártók. Az arany középút arégóta szajkózott intelmekmegfogadásában rejlik.

Ez azt jelenti, hogy kerülendõa konzerv, a mélyhûtött, a fél-kész termékek, mert ezek való-színûleg sok adalékot kaptakahhoz, hogy sokáig elálljanak.Az ízfokozóval, aromával fel-turbózott ételek becsapják ter-mészetes íz világunkat. A füs-tölt, pácolt húsárukból 150 °Cfeletti sütés-fõzés alkalmávalegészségkárosító anyagok sza-badulnak ki. A színezéket tartal-mazó üdítõket, édességeketcsak akkor fogyaszthatjuk bát-ran, ha természetes eredetû aszínezõanyag. Egyébként kerü-lendõ. A „nasik” gyûjtõnév alátartozó rágcsálnivalók pedig öt-vözik az összes veszélyes kate-góriába sorolt adalékanyagot anagy mennyiségû szín, ízesítõ,aromásító tartalmukkal.

Mindezeket összevetve csep-pet sem könnyû annak a helyze-te, aki teljesen ki akarja zárni azéletébõl az adalékanyagokat.Legyünk tudatos vásárlók, csakazt vegyük meg amire valóbanszükségünk van. Ha pedig a fel-használt élelmiszer segédanyag-ok alkalmazásának nem lehe-tünk beleszólói, a választás lehe-tõsége megmaradt. Személye-sen dönthetjük el, hogy mit ve-szünk, mit eszünk, mit teszünk acsalád asztalára.

Németh Emília

Ha tetszik, ha nem, mindennapi étkezéseink alkalmávalnagyjából 1500 féle élelmiszer adalékanyagot nyelünk le.Ezeket a segédanyagokat nem véletlenül, se nem a fogyasz-tó szándékos megkárosítása céljából elegyítik a termékek-be, hanem azért, hogy javítsák tulajdonságait, eltarthatóbblegyen, növeljék tápértékét, megkönnyítsék feldolgozását.

A kis Miki roppant eleven gyerek, hiába fektetik ágy-ba, még órákig nem alszik el. Minden ürüggyel felkel, ki-járkál, beszélget a bátyjával. Az anyja, amikor már nemtud mit kitalálni, fogja és beviszi maga mellé, hogy ott

aludjon. Mikinek persze nemigen tetszik, hogy itt már nincs ran-dalírozás, muszáj aludni. Másnap reggelizés közben egyszer csakodamegy az apjához, részvéttel megsimogatja a fejét és így szól:

– Te szegény! Neked mindig anya mellett kell aludnod…

*„A szeretet az, amikor anyu a legfinomabb csirkehúst oda-

adja apunak.”

Page 14: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

É S Z B O N T Ó 14 HHíírrnnöökk

Gyerekszáj: Mi a szeretet?„A szeretet az, amikor egy lány bekölnizi magát, a fiú

pedig borotválkozó arcszesszel bekeni magát, aztán elin-dulnak, hogy szagolgassák egymást.”

„A szeretet az, amikor két ember állandóan csókolózik. Amikorpedig már belefáradtak a csókolózásba, még akkor is együtt akar-nak maradni és beszélgetnek. Apa és anya ilyenek. Szerintemgusztustalan, amikor csókolóznak.”

„A szeretet az, amikor anyu kávét fõz apának, de belekortyol mi-elõtt odaadná neki, csak a biztonság kedvéért, hogy ellenõrizze,hogy biztosan finom-e.”

SZUDOKU – SZUDOKU – SZUDOKU

Feladat: Az üres négy-zetekbe úgy kell beírnunka hiányzó számokat, hogya négyzetrács mind a ki-lenc sorában és mind akilenc oszlopában megta-lálhatóak legyenek a szá-mok 1-tõl 9-ig, de egyet-len szám se ismétlõdjön.A 3x3-as négyzetekbenminden szám szintén csakegyszer szerepelhet.

Page 15: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

B E M U TA T J U K 15HHíírrnnöökk

Hasznos eszközök, ajándékok, akár nõknek is!

Mozgó szerszámbirodalomKülönlegesnek nevezhetõ cégre bukkan-tunk, amely nem mindennapi kínálattal,illetve szolgáltatással lepi meg vásárlóit.Talán nem csak számomra meglepõ anõknek kínált szerszámkészlet, vagy pél-dául a „szerszám evõeszköz”, amelyeketugyancsak kivételes módon kínálnak, ígya „mozgóboltban„ is megvásárolható, dewebshopban válogathatunk a márkástermékekbõl.

A Csorba Erikát, a Girlytools Kft. ügyvezetõ-jét faggattuk cégük tevékenységérõl.

– Mintegy 6500 féle szerszámot, illetve esz-közt értékesítünk, s termékeinket a barkácso-lóktól a szakemberekig mindenkinek ajánljuk.Kínálatunkban megtalálhatóak kemping termé-kek, csiszoló-, elektromos kézi-, forgácsoló-,kerti- és mezõgazdasági szerszámok, forrasztás-,hegesztés-, mérés-, rögzítés-, szerviztechnika,kéziszerszámok, kötõelemek, munkavédelem,szerelõ- és kenõanyagok…, de igény eseténbármit beszerzünk vevõinknek.

Kizárólag minõségi termékeket tartunk,amelyek évek múlva is ugyanúgy használha-tók, mint újkorukban. Elsõ osztályúak, ár-mi-nõség arányban az egyik legjobb a piacon.Cetaform termékeinkre 5 év teljes körû ga-ranciát adunk.

Anyavállalatunk egy szerszám importõrnagykereskedés, amely közel 20 éve van a pia-con. Mind az anyavállalat, mind pedig a mozgó-bolt teljes egészében magyar cég, magyar tulaj-donosi háttérrel.

Egyik tevékenységünk a mozgóbolt üzemel-tetése, ahol minõségi szerszámokat kínálunkkülönféle rendezvényeken és vásárokon, illetveMINDEN SZOMBATON A VERESEGYHÁZI piacon, apostával szemben és SZERDÁN A RÁCKEVEI VÁ-SÁRON. Várjuk a megkereséseket olyan rendez-vényekkel kapcsolatban, ahol szívesen látnánakminket, illetve termékeinket.

– A nõknek szóló kínálat is figyelemre méltó.Mi adta az ötletet?

– Bár sokan meglepõdnek, mégsem annyiraextrém, hogy a nõk szerszámot ragadnak, dekülönleges ajánlatunk a „trendi kalapdoboz-

ban kizárólag nõknek összeállított szer-számkészlet”, de más „csajos eszközök” istalálhatóak kínálatunkban.

– Szintén különlegesség a szerszám-evõesz-köz. Kiknek ajánlják?

– Mivel minõségi szerszámokat, illetve esz-közöket kínálunk, tökéletes ajándéknak bár-mely termékünk, sõt rendelkezünk összeállítottszerszámkészletekkel is, vagy igény szerint vá-logatjuk az eszközöket. Exkluzív ajánlatunk aszerszám-evõeszköz készlet, amely például bar-kácsolóknak különleges meglepetés lehet. Sõt,akik ötezer forint felett vásárolnak automatiku-san részt vesznek nyereményjátékunkon,amelynek fõdíja egy 30 ezer forint értékû aján-dékcsomag.

Termékeinkrõl és mozgóboltunkról további in-formációkat találhatnak a www.qualitytoos.hu,vagy a www.minosegiszerszamok.hu oldalon,illetve „nõknek szóló” kínálatainkról bõvebben awww.girlytools.hu honlapon olvashatnak.

Page 16: 2011 Október Családi Hírnök Magazin

R E K L Á M16 HHíírrnnöökk