Top Banner
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
16

Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Aug 04, 2015

Download

Education

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Page 2: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Η ελληνική γαστρονομία έχει παράδοση περίπου 4.000 χρόνων και αποτελεί μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Ιστορικά είναι ένας πρόδρομος της Δυτικής κουζίνας με μαγειρική εξάπλωση, μέσω της αρχαίας Ρώμης σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Page 3: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Παραστάσεις ανθρώπων κατά την διάρκεια παρασκευής των φαγητών πάνω σε αγγεία

ηλικίας περίπου 3000 χρόνων.

Page 4: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Η ιστορία της Ελληνικής κουζίνας

Ο Αρχέστρατος ήταν αρχαίος Έλληνας που το 320 π.Χ. έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στην ιστορία. Από αυτό βλέπουμε ότι η Αρχαία ελληνική κουζίνα χαρακτηριζόταν από λιτότητα και είχε ως βάση την «τριάδα της Μεσογείου»: Σιτάρι - ελαιόλαδο - κρασί, με βάση τα ψάρια και το κρέας που τρωγόταν πιο σπάνια.

Page 5: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Πυραμίδα με την συχνότητα μαγειρέματος της κάθε τροφής.

Page 6: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Η ιστορία της Ελληνικής κουζίνας

Το κρασί και το ελαιόλαδο ήταν πάντα ένα κεντρικό μέρος της και η εξάπλωση των σταφυλιών και των ελαιόδεντρων στην περιοχή της Μεσογείου και ακόμη πιο μακριά συσχετίζεται στενά με τον Ελληνικό αποικισμό.

Page 7: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Λάδι και κρασί τα βασικά μέρη της διατροφής τους

Page 8: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Η ιστορία της Ελληνικής κουζίνας

Η Βυζαντινή κουζίνα ήταν παρόμοια με την αρχαιοελληνική κουζίνα, με διαφορά όμως ότι περιλαμβάνει νέα συστατικά που δεν ήταν διαθέσιμα στο παρελθόν, όπως το χαβιάρι, το μοσχοκάρυδο, τον βασιλικό και τα λεμόνια, ενώ το ψάρι συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής. Η Βυζαντινή κουζίνα είχε επωφεληθεί από τη θέση της Κωνσταντινούπολης ως ένα παγκόσμιο κέντρο του εμπορίου των μπαχαρικών.

Page 9: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Μπαχαρικά: Το βασικό χαρακτηριστικό της Βυζαντινής κουζίνας

Page 10: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Η ιστορία της Ελληνικής κουζίνας

Ελληνική κουζίνα χρησιμοποιεί κάποια αρώματα πιο συχνά από ο,τι άλλες μεσογειακές κουζίνες, δηλαδή: ρίγανη, μέντα, σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθο και φύλλα δάφνης. Άλλα κοινά βότανα και μπαχαρικά όπως ο βασιλικός, το θυμάρι και ο μάραθος. Σε πολλές ελληνικές συνταγές, χρησιμοποιούνται και γλυκό-μπαχαρικά σε συνδυασμό με κρέας, όπως η κανέλα και το γαρίφαλο.

Page 11: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Τα μυστικά πίσω από κάθε συνταγή!

Page 12: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Η ιστορία της Ελληνικής κουζίνας

Η βασική παραγωγή σιτηρών στην Ελλάδα είναι το σιτάρι και κριθάρι. Σημαντικά λαχανικά είναι οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πατάτες, τα φασόλια, οι μπάμιες, οι πιπεριές και τα κρεμμύδια. Το μέλι στην Ελλάδα είναι κυρίως από το νέκταρ των οπωροφόρων, εσπεριδοειδών και κωνοφό-ρων δέντρων. Επίσης υπάρχει και η Μαστίχα που είναι αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο που καλλιεργείται μόνο στο νησί της Χίου.

Page 13: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Η ιστορία της Ελληνικής κουζίνας

Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία από τυριά, όπως η φέτα, το κασέρι, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα, η φορμαέλα, το ανθότυρο, το μετσοβόνε, η μυζήθρα, το τυρομάλαμα και το χαλούμι(κυρίως στην Κύπρο).

Page 14: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Η ιστορία της Ελληνικής κουζίνας

Πρόσφατα, τα "fast food" έχουν γίνει επίσης δημοφιλής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι το γρήγορο φαγητό κερδίζει τη δημοτικότητα και πολλές μεγάλες αλυσίδες "fast food" έχουν ανοίξει σε όλη την Ελλάδα, οι Έλληνες εξακολουθούν να βασίζονται κατά κύριο λόγο στην πλούσια και εκτεταμένη ελληνική διατροφή. Επιπλέον, μερικά παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, ειδικά το σουβλάκι και η πίτα με γύρο συχνά σερβίρονται σε στυλ γρήγορου φαγητού.

Page 15: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Και καλή όρεξη!!!

Page 16: Η ιστορία της ελληνικής κουζίνας

Έλαβαν μέρος οι μαθητές: Κωνσταντίνος Ζερβάκης

Γιώργος Δασκαλάκης Γιάννης Αντωνογιαννάκης Σταμάτης ΓρηγοράκηςΝίκος Ζουριδάκης