HÍRLEVÉL - oktatas.hu · Pályázni olyan mesékkel lehet, amelyek a megye természeti, kulturális kincseinek történetét, hagyományait, szokásait mutatják be népmesei formában.

Post on 17-Feb-2020

1 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

Transcript

HÍRLEVÉL

2019. december

OKTATÁSI HIVATAL SZOLNOKI PEDAGÓGIAI OKTATÁSI KÖZPONT KÖNYVTÁRA

Nyitvatartási idő:

Hétfő: 8,00 - 16,00 Szerda: 8,00 - 16,00

Csütörtök: 8,00 - 16,30

Elérhetőségeink:

Cím: 5000 Szolnok, Mária út 19. Telefon: 96/613-410

E-mail: KonyvtarPOKSzolnok@oh.gov.hu Honlap: www.oktatas.hu

****************************************************************

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a könyvtárban a téli szünet előtti utolsó kölcsönzési nap 2019. december 19-én lesz,

az új évben 2020. január 6-án várjuk újra önöket.

***************************************************

Békés, meghitt karácsonyi ünnepeket és eredményes új esztendőt kívánunk !

„ A szeretet tudás, ha nem is múlik se eszünkön, se szorgalmunkon, hogy elsajátítjuk-e. És mégis tanuljuk: a kölcsönösség gyönyörű láncreakciójában.”

(Ancsel Éva)

BOD PÉTER ORSZÁGOS KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY 2019/2020.

TÉMA: A VILÁGŰR ÉS AZ EMBER

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

ebben a tanévben is meghirdeti a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt.

A verseny célja

A tehetséggondozás, a tanulók információs műveltségének – azon belül is legfőképpen könyvtárhasználati eszköztudásuk, szö-

vegértésük, logikus gondolkodásuk és kreativitásuk – fejlesztése. Célja továbbá az önálló tanuláshoz szükséges kompetenciák

fejlesztése, az iskolai tanulási folyamat során részekre bontott ismeretelemeket egységbe foglaló, szintetizáló, az információs

műveltséget és a forráshasználati képességeket mozgósító tudás mérése, értékelése.

A verseny kategóriái korcsoportok szerint

I. korcsoport: 7.-8. évfolyamos tanulók

II. korcsoport: 9.-10. évfolyamos tanulók

A felkészüléshez felhasználható irodalom

A verseny témájához – könyvtárhasználati, információkeresési verseny lévén – nincs megadott bibliográfia. Ugyanakkor a

verseny fordulóin (fordulónként eltérő módon) a tanulóktól elvárás, hogy használjanak nyomtatott és elektronikus forrásokat,

katalógusokat és egyéb adatbázisokat.

A nevezés módja és határideje Nevezni az OPKM erre a célra létrehozott online felületén lehet.

A nevezéssel kapcsolatos részletes tudnivalók a verseny honlapjáról ismerhetők meg http://www.opkm.hu/Bod_verseny

A versenyre nevezés határideje: 2020. január 17. péntek 24 óra

1. forduló: iskolai forduló Az iskolai versenyt az iskola saját hatáskörben szervezi meg, a szervezők ehhez segédanyagokat biztosítanak a verseny honlap-

ján. Időpontját és helyszínét a köznevelési intézmények határozzák meg, de az időpont nem lehet későbbi, mint 2020. január 16.

Az intézmények helyi verseny vagy felkészítő foglalkozások megrendezése nélkül nem nevezhetnek tanulókat az országos írás-

beli fordulóra.

2. forduló: országos írásbeli forduló

Időpontja: 2020. február 17. 10,00 Helyszínét megyénként az OPKM határozza meg a megyei versenyszervezőkkel együttműködve, a helyszínek legkésőbb 2020. január 10-ig megjelennek a verseny honlapján. 3. forduló: döntő Időpontja: 2020. április 27-28.

A versennyel kapcsolatos további információkat a versenyszabályzatból, valamint a verseny honlapján található bejegyzésekből

lehet folyamatosan megismerni és nyomon követni.

Pályázati felhívás

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat meseíró pályázatot hirdet

Jász-Nagykun-Szolnok megye általános iskolás tanulóinak „MesélŐ” címmel.

Pályázni olyan mesékkel lehet, amelyek a megye természeti, kulturális kincseinek történetét, hagyományait,

szokásait mutatják be népmesei formában.

Utazz csodaországba és mesélj nekünk! Egy pályázó egy mesével pályázhat, melynek terjedelme maximum 2 gépelt oldal lehet (A4).

A beérkezett pályázatokat zsűri értékeli. A legjobbak díjazásban részesülnek és bekerülnek a „MesélŐ” címmel

megjelenő mesekönyvbe (tervezzük a mesekönyv elektronikus megjelentetését is).

Beküldési határidő: 2020. január 31.

Cím: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, 5000 Szolnok, Kossuth L. u. 2.

A benyújtott mesék borítékjára kérjük írják rá a „MesélŐ” jeligét! A mese mellett kérjük feltüntetni: a meseíró

nevét, osztályát, iskolájának nevét és címét, szülei egyikének e-mail címét vagy telefonszámát!

További információ kérhető: palditamas@jnszm.hu, toth.annamaria@jnszm.hu

FIGYELMÜKBE AJÁNLJUK

PEDAGÓGUSOK KÖNYVESPOLCÁRA

Kasik László, Gál Zita (szerk.): Osztályfőnöki óra : Másképp! Módszertani segédanyag pedagógusoknak gyakorlatokkal és tématervekkel. Szeged: Mozaik Kiadó, 2019. 208 p.

Elsősorban pedagógusoknak szóló módszertani segédanyag, amelynek segítségével hatékonyan fejleszthetők a 10–18 éves diákok társas képességei, többek között az ön- és társismeret, a kommunikáció, a probléma- és konfliktusmegoldás, az énhatékonyság, az önszabályozás, a tolerancia és az empátia. A kötet tárgyalja a segítés, az együttműködés, valamint a versengés témáját, hasznos ismereteket nyújt a hatékony időgazdálkodással és a pályaválasztással kapcsolat-ban. A könyvben szorosan kapcsolódik egymáshoz az elmélet és a gyakorlat. A kötet első felének fejezetei az elméleti háttér szakszerű és olvasmányos ismerte-tésével indulnak, majd gyakorlatokat kínálnak a fejlesztéshez. A kötet második felében a teljes tanórát igénylő tématervek kaptak helyet. A pedagógusok munká-ját nagymértékben segítheti, hogy a kötetben szereplő gyakorlatokhoz szükséges (A4-es lapokon megszerkesztett, nyomtatható) eszközök és a számozott mel-lékletek letölthetők a kiadó honlapjáról.

Juhász Valéria-Kálló Veronika-Radics Márta : Anyanyelvi nevelés, írás-olvasás előkészítés óvodás- és kisiskoláskorban. Szeged: Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó, 2019. 206 p.

Olvasás, beszélgetés és játék – ezekkel a szavakkal jellemezhetjük a három szerző könyvét. A kötetbe szerkesztett írások elsősorban szakembereknek íródtak, de bátran kezükbe vehetik azok a szülők is, akik számára fontos, hogy gyermekük és a család is sikerként, örömmel élje meg az iskolai éveket. A címben kiemelt életkor olyan szenzitív időszak gyermekeink életében, amely hosszú távon meghatározza, hogy a köznevelésben eltöltendő éveket mennyire kiegyensúlyozottan, pozitívan és jókedvűen éli meg a gyermek - és vele együtt család. A szerzők a nyelvészeti, pedagógiai és gyógypedagógiai tudományos kutatások eredményeire alapozva a játékkal nevelés és tanítás mellett kötelezték el magukat. A könyv első fejezete azt részletezi, hogyan nevelhető olvasó és folyamatosan tájékozódó felnőtté a gyermek, majd arról kapunk képet, mely tényezők befolyásolják leginkább az oktatás hatékonyságát. Kiemelten foglalkozik a könyv az eltérő képessé-gű gyerekekkel, a sikeres olvasástanítással, szókincsfejlesztéssel és szövegértéssel. Alaposan körbejárják, mely képességek, készségek azok, amelyeket már óvodáskorban megfelelő játékokkal tudunk úgy fejleszteni, hogy az olvasáselsajátítás gördülékenyen történjen az iskolában.

További információ: https://www.flaccus.hu

Tanuljunk egymástól…

A Könyvtári hírlevél a tájékoztatás mellett fórumot kíván biztosítani az iskolai könyvtárak jó gyakorlatainak, az olvasáskultúra

népszerűsítését szolgáló programjainak bemutatására, módszertani ötletbörzére a könyvtárpedagógiai munkában.

A könyvtárostanárok megjelentetésre szánt anyagait Garai Ildikó várja az alábbi e-mail címre: Garai.Ildiko@oh.gov.hu

TANKÖNYVTÁRUNK ÚJ BESZERZÉSEI

Könyvtárunkban megtekinthetők az általános iskolai újgenerációs tankönyvek és munkafüzetek:

Alsó tagozat

magyar nyelv és irodalom (1-4.), matematika (1-4.), környezetismeret (1-4.),

Felső tagozat

magyar nyelv és irodalom (5-8.), etika (5-8.), történelem (5-8.),

matematika(5-8.), kémia (7-8.), fizika (7-8.), természetismeret (5-6.), biológia (7-8.), földrajz (7-8.)

Az én könyvtáram projekt gondozásában egy 4 kötetes könyvtárszakmai kiadvány jelent meg:

A digitális kompetencia fejlesztése a könyvtárakban (szerk. Barátné dr.Hajdu Ágnes, dr.Béres Judit). Bp.: FSZEK, 2019. 305 p. (Módszertani kötetek 1.)

Olvasásfejlesztés könyvtári környezetben (szerk. Barátné dr.Hajdu Ágnes, dr.Béres Judit). Bp.: FSZEK, 2019. 306 p. (Módszertani kötetek 2.)

Szövegértés-fejlesztés a könyvtárban (szerk. Barátné dr.Hajdu Ágnes, dr.Béres Judit). Bp.: FSZEK, 2019. 330 p. (Módszertani kötetek 3.)

A könyvtárhasználat és az információkeresés fejlesztése (szerk. dr.Béres Judit). Bp.: FSZEK, 2019. 358 p. Módszertani kötetek 4.)

http://ktep.hu/hirlevel201902

Kézikönyv a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) alkalmazásához

A NETFIT a 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendelet értelmében az országosan egységes és kötelező fittségmérési rendszer és módszer a magyar iskolarendszerben, az 5-12. évfolyamokon. A fittségi mérések lebonyolításában a NETFIT bevezetése óta kézikönyv és az MDSZ honlapján is elérhető oktatóvideók (http://www.mdsz.hu/netfit/fittségi-profilok-es-tesztek/) segítik a pedagógusok munkáját. A Magyar Diáksport Szövetség új kiadványa, a NETFIT kézikönyv 2. bővített kiadá-sa közel kétéves kutatómunka eredményeként elkészült, s az új, módosított kézi szorítóerő sztenderdek mellett a sajátos nevelési igényű gyermekek fittségmérésé-nek módszertani megoldásait, és értékelési lehetőségeit is magában foglalja, továbbá a gyógytestnevelés-foglalkozásra utalt gyermekek felmérésével kapcso-latban is javaslatokat tesz. A könyv kölcsönözhető a Szolnoki POK könyvtárából.

top related