Top Banner
reklam intressant läsning delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun 12-13 gånger per år Supervalåret 2014 Onsdag 10 september Årgång 23. Sedan 1992 Nr 8 - 2014 Arjeplogarn Jenny & Lotta AB, Storgatan 12, www.arjeplogarn.se 070-256 16 19, 070-280 29 79 [email protected]
24

Web arjeplogarn 8 14

Apr 03, 2016

Download

Documents

Local news magazine
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Web arjeplogarn 8 14

reklam • intressant läsning • delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun • 12-13 gånger per år

Supe

rval

året

2014

Onsdag 10 september Årgång 23. Sedan 1992

Nr 8 - 2014

Onsdag 10 september Årgång 23. Sedan 1992

Nr 8 - 2014Arjeplogar’n

Jenny & Lotta AB, Storgatan 12, www.arjeplogarn.se 070-256 16 19, 070-280 29 79 [email protected]

Page 2: Web arjeplogarn 8 14

2 Arjeplogar’n

Hört & Sett• Byggandet av den omtalade Tjernfjells-tunneln kommer att påbörjas redan under slutet av 2015. Det är den norska reger-ingen som har beviljat 50 miljoner till en uppstart av tunnelbygget. Detta enligt den norska dagstidningen Avisa Nordland.

Norges transportminister, Ketil Solvik Olsen, är positiv till tunnelbygget och har egna erfarenheter av att passera svensk-norska gränsen.– Man sitter med hjärtat i halsgropen när man kör över den här vägsträckningen, där du har fjällväggen på ena sidan och ett stup på den andra.

Totalt beräknas tunneln kosta 400 miljo-ner kronor och de beviljade 50 miljonerna kommer att användas till projektering och anläggningssstart.

• Martin Lestander, Långviken har tillsam-mans med sin fiol varit i Umeå för att spela upp inför Zornmärkesnämnden. Med målet att toppa fjolårets diplomutmärkelse med ett bronsmärke. Tyvärr nådde han inte ända fram.– Nej, jag brukar inte bli nervös, men det blev jag den här gången och spände stråken för hårt, vilket gjorde att det inte blev rätt klang i de tre polskorna från södra lappland som jag spelade upp för juryn i nämnden.

För att få kalla sig riksspeleman måste man tilldelas silvermärket, vilket Martin siktar på att göra så småningom. – Jag tar nya friska tag nästa sommar och ser det som en bra anledning att öva ordentligt i vinter, säger han.

Chanel och Liam Rosie har hittat flaskpost. Foto: Christian Lestander.

• Elisabeth Bramfeldt och hennes barnbarn Chanel och Liam Rosie har hittat flaskpost, nedanför hennes stuga på Storbacken i Mellanström.–Det här är första gången jag får flaskpost, säger Elisabeth och visar whiskeyflaskan med brevet i. Ett brev som är skrivet på engelska av äventyrarna Carsten och Lo-renz, där de berättar att de under tolv dagar har rest efter oförutsägbara vattendrag och levt på det som naturen erbjudit för att bli

ett med den omgivande miljön.De avslutar sitt brev genom att öd-

mjukt be den som hittar flaskposten att fortsätta deras resa, genom att leva livet så meningsfullt och mångfasetterat som det bara är möjligt.

En uppmaning som vi kanske borde ta till oss, lite till mans/kvinns.

• Mediaprofilen Kakan Hermanssons utställning ’Jag skall begrava dig’ visas i Arjeplogs kyrka i början av oktober. En utställning om mäns våld mot kvinnor, som innehåller både film och keramik. Kakan har intervjuat kvinnor som hon har träffat via sociala medier och genom kvinnojourer i Norrbotten.

Syftet är att belysa kvinnors verklighet och deras erfarenheter från relationer där de blivit slagna av sina män.

Enligt statistik från BRÅ dödas fem-ton till tjugo kvinnor per år av en man som de har eller har haft en nära rela-tion till.

Namnet på själva utställningen ’Jag ska begrava dig’ är ett citat från en av de intervjuade kvinnorna. När hon misshandlades av sin pojkvän brukade han hota henne med det. Tanken på att hon bara skulle försvinna och att ingen någonsin mer skulle hitta henne, det var det som gjorde henne allra mest rädd.

• Nu har han varit i farten igen, tryck-felsNisse. I förra Arjeplogar’n blev det fel datum för förtidsröstningen i Laisvall och Jäckvik. Det stod sön 4/9 men ska istället vara sön 14/9. Vi beklagar detta fel och hoppas att ni gör er röst hörd söndag 14 september! Se annons för Röstning på Valdagen på sidan 4.

• Biografföreningen i Arjeplog har bestämt sig för att ge biografen en ansiktslyftning, genom att göra entrén mot storgatan mer inbjudande.

De har tagit bort det bruna nedtill på framsidan och de två affischtavlorna ska återskapas. Den gamla panelen av ek får en uppfräschning och nya armaturer kommer att sättas upp för att belysa fasad och entré. På insidan av de bägge trapphusen kommer viss tilläggsisolering att göras, eventuellt också en renovering av fönstret på övervåningen.

• Den varma och torra sommar som varit är en av de stora orsakerna till de låga vattennivåerna, framförallt i

Uddjaur. De prognoser som gjordes tidgare i år visade på överfulla magasin i Sädva. Vilket innebar att vatten flyttades över i Hornavan.– Vi har anpassat tappningarna efter den snörika vintern som fick oss att tro på en hög tillrinning med mer vatten i magasinen än vad det har blivit, säger Peter Lindström, VD för Skellefteälvens vattenregleringsföretag.

Han har förståelse för att de låga vat-tennivåerna kan försvåra. – Uddjaur är stenigt och blir det grunt så förstår jag att det kan ställa till problem.

Nu hoppas Peter på regn under hösten för att normalisera nivåerna.– Ja, börjar det väl att regna så stiger vattennivåerna relativt snabbt.

Par i Volvo, två silverfärgade bilar med nästan identiska registreringsskyltar, endast sista siffran som skiljer. 367 & 368. Den vänstra bilden rullar runt i Arjeplog, i familjen Holm-ströms ägo. Foto: Anne-Charlotte Holmström.

• Det här är en historia om en man i en by, femton kilometer längs Silvervägen, som under en längre tid haft problem med sin gamla gräsklippare. Den varken startade eller klippte i ordning och till slut fick han nog, och i rent ursinne hoppade i sin bil, körde in till järnhandeln i centralorten och köpte en ny gräsklippare.

Nöjd med sitt köp körde han hem, packade upp den och gick sedan in för att äta.

Och frågan är väl om det var förvå-ning eller rent ursinne han kände när han kom ut på gården igen, mätt och belåten, och upptäckte att hunden gnagt av startsnöret på den nyinköpta gräs-klipparen.

• Anne-Charlotte Holmström hade ätit med sin familj på Leon’s och därför parkerat sin volvo utanför. De blev inte lite paffa när de kom ut och såg en likadan volvo bredvid sin bil, med en nästan identisk registreringsskylt. – Jag jobbar på bilregistret och har för vana att kolla registreringsskyltar, men det här var ju helt otroligt. Vad är oddsen? Så ballt!, skrattar ’Ancha’.

Page 3: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 3

• utveckla våra länsdelssjukhus • obsplatser till samtliga hälsocentraler • Helg- kvälls- och nattjour i såväl Arvidsjaur som Arjeplog • Mammografi bussen skall besöka samtliga kommuner • Fler ambulanser • Förändra personalpolitiken och prioritera rekrytering • Öppna distriktssköterskemottagningarna • Prioritera vården

0921-515 40 • www.sjukvardspartiet.nu

Kirunas framtida sjukhus?

De verksamheter som beskrivs

På sista sidan skriver man:

Det är snarast tragikomiskt”Ingen annan hälsocentral…”

Det är nog nu!Ska ni tålmodigt vänta fyra år till

Många vill ha din röst,

Val till landstinget

Dagens ledning visar på att fler kockar,ger en sämre soppa. Nu gäller det!

NU ÄR DET NOG!FRAMTIDEN LIGGER I ERA HÄNDER

Doris MessnerLeg. läkare, Kiruna

Dick VånsjöF.d. officer, Kiruna

Kenneth BackgårdLeg. psykolog, Boden

Val till kommunen

Just nu!

Oavsett vad du röstar på i kommun- och riksdagsval, rösta på oss i landstingsvalet – Vi kan och prioriterar vården!

Du vet antagligen vad Norrbottens Sjukvårdsparti står för och vet att vi prioriterar vården. Vi har sett verk-samhet efter verksamhet läggas ner vid våra länsdelssjukhus och distrikts-sköterskemottagningar försvinna. Utan konsekvensanalys före eller efter.

Det är flera år sen mammogra-fibussen slutade besöka en del av våra kommuner med ett ökat resande för kvinnor som följd.

DET ÄR NOG NU!Rösta fram en förändring

Till det kommer ett närmast arrogant förhållningssätt till verksamheten vid Arvidsjaurs hälsocentral, samtidigt som man vill kalla sig en attraktiv arbetsgivare så polisanmäldes den egna personalen, helt i onödan och med personalflykt som följd.

I våras ställde vi en fråga till lands-tingsledningen om förhållanden vid Arvidsjaurs hälsocentral, och vi väntar tyvärr ännu på svaret.

Allt fler patienter får resa och omlast-ning sker i ambulanser i Piteå älvdal.

Jourverksamheten i Arjeplog på kväl-lar, helger och nätter är ett minne blott.

Vänta inte fyra år till,rösta för en förändring!

0921-515 40 • www.sjukvardspartiet.nu

Kirunas framtida sjukhus?

De verksamheter som beskrivs

På sista sidan skriver man:

Det är snarast tragikomiskt”Ingen annan hälsocentral…”

Det är nog nu!Ska ni tålmodigt vänta fyra år till

Många vill ha din röst,

Val till landstinget

Dagens ledning visar på att fler kockar,ger en sämre soppa. Nu gäller det!

NU ÄR DET NOG!FRAMTIDEN LIGGER I ERA HÄNDER

Doris MessnerLeg. läkare, Kiruna

Dick VånsjöF.d. officer, Kiruna

Kenneth BackgårdLeg. psykolog, Boden

Val till kommunen

Just nu!

Vården får ständigt spara, medan så kallade övriga verk-samheter slipper undan. Det är inte att prioritera vården.

Accepterar du detta?

Page 4: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n4

Rösta med HJÄRtAtRösta för välfärden!

Rösta på Valdagen!Söndag 14 september

Medborgarhuset 8.00-20.00

Valnämnden informerar

Förtidsröstning på valdagen:Mellanström Folkets Hus 14.00-16.00Slagnäs Folkets Hus 10.00-12.00Laisvall Klubbstugan 14.00-16.00Jäckvik Kyrkans fj ällgård 10.00-12.00

Ta med röstkort och ID-handlingFör att rösta måste du ha med dig ditt röstkort och id-handling. Om du inte har någon id-handling kan du styrka din identitet genom att vara känd av röstmottagaren eller ta med dig någon som går i god för din identitet. Den person som går i god måste då visa sin id-handling.

Läs mer om valet på www.val.se eller kontakta valnämndens kansli i Tingsbacka 0961/14 000 vxl eller 070-569 13 64, om du har frågor.

Jag servar & reparerar allt!

Välkommen!Storgatan 49, 938 31 Arjeplog

Kens Allmek070-326 39 83

Ken Långdahl

Laisvallvägen 10, Arjeplog 0961-100 40

Allt under samma tak!Stor välsorterad BUTIK med smidig drive in

Brunns & energiborrning

Magnus Holmgren 070-641 99 98

Sugen på Bergvärme? Nyttja rotavdraget!

Byggnationer, el, VVS & golvläggare

Maskiner att hyra

Tor Westerlund 070-20 40 207

Allt från små reparationer, till nyckel-färdiga hus! Med rotavdraget

betalar du bara halva arbetskostnaden!

Trägolv28x120, 1-3

Innerpanel Pernille15 x 120 mix

550

Hyr maskiner & hjälpmedel från HyresButiken! Ett stort urval av maskiner, verktyg & hjälpmedel har vi i lager. Övriga fi xar vi inom några dagar.

Måndag till Fredag 6.30 - 17.30Lördag 10.00 - 14.00

Välkommen in till oss!Magnus, Rickard, Tor, Kajsa, Elenor & Marcus

kr/lpm1150kr/lpm

*Priserna gäller så långt lagret räcker*

Page 5: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 5

SocialdemokraternaF R A M T I D S P A R T I E T Arjeplog

0961-301 23www.socialdemokraterna.se

Britta Flinkfeldt Jansson Mats Abrahamsson Mari-Teres Ögren Mauricio Puga Pernilla Lestander

Görgen Åberg Veronica Burman Anders Burman Christina Wallström Stefan Andersson

ett attraktivt Arjeplog för ALLAVi vill att Arjeplog ska vara attraktivt för boende, företagande och turism. Vi ska ha en bra skola med mycket kultur och vi ska ha den bästa äldreomsorgen, bra kommunikationer och fi na tomter för bostäder.

Vi Socialdemokrater i Arjeplog har tagit ansvar och prioriterat hårt utan att lova guld och gröna skogar. Samtidigt har vi jobbat målmedvetet för att både berätta om den lilla kommunens perspektiv och jobba med utveckling. Den utvecklingsavdelning vi skapat har gjort ett fantastiskt jobb som bl a gett oss utmärkelsen ”Årets Kommun”. Resultatet är en stadig grund för framtiden.

Med en budget i balans kan vi nu göra det som behövs för att kommunen ska vara ännu mer attraktiv för boende, företa-gare och turism. Barn och ungdomar ska ha likvärdiga möjligheter i skolan. Kommunen ska ha bra samhällservice och den bästa omsorgen och här ska det fi nnas riktigt fi na tomter. Vi kommer att fortsätta arbetet för ett nytt regelverk kring strandskydd och för att Arjeplog ska vara en bra plats för nyetableringar och fl er jobb inom turistnäringen.

Rösta för hållbar tillväxt med nyaföretag och god livsmiljö!

Page 6: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n6

För att sätta fokus på kommuner-nas viktiga roll som huvudmän för skolan utser Lärarförbundet årligen Sveriges bästa skolkom-mun. Till grund för rankningen ligger fjorton kriterier som de anser vara viktiga för att bedöma skolans förutsättningar och resultat.

I år hamnar Arjeplog på en 261:andra plats, av Sveriges 290 kommuner. Jämfört med en 75:e plats ifjol. Man kan inte låta bli att undra vad det är som har hänt.– Dialogen kan förbättras. Trots att politiken uttrycker att skolan är en prioritet så har man inte lyckats få elever, föräldrar och lärare att uppleva att skolan faktiskt är prioriterad. Lärare är anställda som ’experter’ att driva skolan framåt men upplever inte att de styrande lyssnar och tar hänsyn till de behov som de facto finns, säger Sara Sundström, lärare och ordförande i lärarförbundet, Arjeplog.

ARJEPLOG FÅR dÅLiGt REsuLtAt i ÅREts skOLRAnkinG

Givetvis är det viktigt att se på resultaten i Lärarförbundets jämförelse men man måste komma ihåg att resultaten kan slå väldigt snett för en liten kommun med litet underlag som Arjeplog. Det ser man om man kikar på våra resultat under ett antal år; vår ranking får ett sågtandsmönster.

Vad jag framför allt tar med mig från årets resultat är att vi får goda resultat när det gäller resurser till skolan (där vi

Kommentar kring årets resultat från Malin Westling, skolchef, Arjeplog kommun.

ligger på 36e plats i riket!), lärartäthet, lärarnas löner, kommunen som avtalspart, andelen barn i förskola samt andelen elever som uppnår behörighet för högskole-studier. Vi står just nu i en spännande fas där de ekonomiska prognoserna ser goda ut, där skolorna har påbörjat mycket spännande pedagogiska utvecklingsprojekt kring matematik och svenska, där niornas meritvärden höjdes jämfört med förra årets och där vi utarbetat ett långsiktigt kvalitetsarbete som vi tror kommer att leda till ökad måluppfyllelse för våra elever. Jag känner stor tillförsikt inför framtiden! Här är såväl personal som våra fackliga samverkanspartners oerhört viktiga för att utvecklingen skall bli så gynnsam som vi önskar, och därför känns det som ett gott utgångsläge att Lärarförbundets värdering av oss som avtalspart är någorlunda god. Självklart ska vi jobba på att förbättra oss, enda sättet att nå framgång är om vi gör det tillsammans! Det är dock oroande att vi har låg andel utbildade lärare och jag har lite svårt att förstå siffrorna; min uppfattning är att såväl behörigheten som kompetensen bland våra pedagoger är god. Nu är det ju en liten personalgrupp så ett fåtal individer kan ge stora utslag i statistiken, men vi måste givetvis ändå se över resultaten. Samma sak gäller andelen friska lärare. Rankingen kommer därför att analyseras djupare i skolans ledningsgrupp och i samband med vår kvalitetsrapport som inkommer till kommunstyrelsen senare i höst.

Av de fjorton kriterierna är det under rub-riken resurser som Arjeplog ligger högst. – Vilket är po-sitivt, samtidigt som vi måste ifrågasätta vad resurserna används till när man tittar på övriga kriterier och det sammanvägda resulta-tet, menar Sara Sundström.

Som tror att Arjeplog likväl som andra kommuner har möjlighet att nå titeln Bästa skolkommun.– Arjeplog har en lärarkår med driv och vilja och om vi och politiken arbetar gemensamt, utifrån en levande dialog som bygger på den verklighet lärar-kåren ser i klassrummet och inte den som borde finnas statistiskt. Då kan vi förbättra resultaten och ge lärarna bra förutsättningar. Först då är titeln inom räckhåll.

Ivar SkavikJag ska rösta och har bestämt vad jag ska rösta på. För mig är den viktigaste frågan vård och skola.

Ska du rösta?Har du bestämt hur du ska rösta?Vilken är den viktigaste frågan för dig?

Stefan Rutström (från Piteå men har sin farmor i Radnejaur) Jag har förtidsröstat och det gjorde jag på inrådan av min

Beate Kväl Jag är norsk medborgare och får inte rösta i riksdagsvalet, men i de andra valen ska jag rösta.

Per Hoffman Jag har redan förtidsröstat eftersom jag jobbar borta och inte visste om jag skulle

dotter, som har instruerat mig. Själv är jag inte så intresserad, tycker mest att det är en massa politikersvam-mel. För mig är den viktigaste frågan jakt ovan odlingsgräns. Att vi jägare som bor i Norrbotten ska ha fördelar i vårt eget län.

Jag har bestämt hur jag ska rösta utifrån mina hjärtefrågor, skolan och vården. De bitarna måste vi absolut bli bättre på.

vara hemma på valsöndagen. Jag är måttligt insatt i politiken, kollar lite på tv och försöker följa med i det som händer. Det har inte varit svårt, jag har vetat hur jag skulle rösta. I riksdags och landstingsvalet valde jag samma medan det blev ett annat parti i kommunalvalet. Det är mer ett personval, där väljer jag den som jag tror kan driva frågorna på ett bra sätt.

Inför valet

Page 7: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 7

Vi jobbar för att ALLA ska kunna bo och verka i HELA kommunen

• Står för förnyelse, valfrihet och framåtanda i kommunen

• Förespråkar hållbarhet och att hela kommunen ska leva och utvecklas

• Driver på när det gäller att skapa en hållbar, modern och attraktiv kommun.

Vi är det parti som:

Centerpartiet i Norrbotten [email protected] www.centerpartiet.se/norrbotten

Rätt till nära och trygg service i hela norrbotten

Stoppa centraliseringen i Landstinget!

• Likvärdig vård ska fi nnas i hela länet• Ambulans på plats när du behöver den• Akutvård, ambulans och vårdplatser ska fi nnas i hela länet

Vi tycker det är viktigt att människor ska kunna bo, arbeta och driva företag i hela Norrbotten.För att det ska vara möjligt så måste nära grundläggande service fi nnas nära. Oavsett om den är off entlig eller privat.

Kristina Bäckström

ArvidsjaurAnna-Stina NordmarkNilsson, Piteå

Centerpartiet arbetar för att:

• Jaktfrågor ska beslutas regionalt eller nationellt. - Jakt ska vara naturlig del av rovdjursförvaltning• Människor som bor på landsbygden ska kunna känna sig trygga i sin vardagsmiljö• Rennäring, fäbodbruk och betesdrift ska kunna utvecklas utifrån sina egna förutsättningar och utan alltför hårt rovdjurstryck• Skrivning i jaktförordningen §28 ska bibehållas i nuvarande form• Djurägare vars djur dödas/skadas genom rovdjursangrepp ska få en snabb och rimlig ersättning• Fjälljakten ska ha långsiktiga och rimliga spelregler• Likvärdiga villkor måste gälla mellan de nordiska länderna• Underlätta för rörelsehindrade att delta i jakt

Centerpartiet arbetar för att:Centerpartiet arbetar för att:

Bo Wiklund, John Wennström, Johan Hermansson, Sten-Åke NilssonLena Nilsson, Nina Lango, Anette Andersson (ej med på bild)

Jakt behöver

närodlad politik

Jakt med löshund, en månghundraårig

tradition att värna!

Ulf OttossonArjeplog

Page 8: Web arjeplogarn 8 14

8 Arjeplogar’n

Starka röster för Arjeplog

www.folkpartiet.se/arjeplog

Tycker du som vi, att: • Nu är det dags att rusta Arjeplogs gator och vägar

• Arjeplog ska ha tillbaka jourläkarna

• Rasism inte hör hemma i Sverige

• Den borttagna fotvården för äldre i Arjeplog ska återinföras

• Bensinskatten inte ska höjas

• Staten ska ha huvudmannaskapet för skolan

• Med oss får kommunen en ekonomi i balans

• Alla ska få likvärdig vård oavsett var du bor. Vården ska inte vara någotpostkodlotteri

• Turismen både bör och kan utvecklas i Arjeplogs kommun

• Vi kommer att fokusera på framtidsfrågorna och där finns även byarna med

• Badvattnet i simhallen ska inte vara så kallt attsmåbarnsföräldrarna kör till Arvidsjaur för att bada medsina barn.

Rösta då på ett parti för folket!

Jens SundströmLandstingskandidatNorrbotten

Jan BjörklundVice StatsministerUtbildningsminister

Alf Sundström KommunfullmäktigekandidatArjeplog

Page 9: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 9

Vår vackra fjällkommun har under de sista fem åren minskat i befolkning med nära två hundra personer. Socialdemokraterna styr kommunen med egen majoritet i kommunfullmäktige och partiet har inte lyckats i sina ambitioner att vända den nega-tiva trenden, minskade skatteintäkter, minskade stadsbidrag tillsammans med fel-aktiga prioriteringar får förödande konsekvenser för kommunens utveckling.

Vänsterpartiet vill utveckla Arjeplogs kommun och ge alla kommuninvånare en framtidstro!

Än fi nns det hopp för Arjeplogs kommun

Birgit Svensson, Albert Lestander, Elisabeth Bramfeldt, Erik Grähs, Charlotta Westberg.

Vänsterpartiets största utmaning är jobben. Att underlätta för befi nt-liga företag att utvecklas samt kämpa för nyetableringar - statliga som privata. Att kunna erbjuda sjönära attraktiva tomter för att få fart på bostadsbyggandet. Att anställda inom social-nämndens verksamhetsområde har rätt att jobba heltid. Att skola, vård och om-sorg anpassas till de behov som fi nns. Att kommunerna blir en arbetsgivare som vårdar sin personal på ett bättre sätt, och där vi höjer statusen inom skola och vården. Kommunalrådslönen sänks cirka 7000 kronor i månaden, i svåra tider ska även högav-lönade bidra. Vänsterpartiet vill återge alla kommuninvånare en framtids-tro, där vi tillsammans bygger ett bättre samhälle.

Rösta på Vänsterpartiet!

Page 10: Web arjeplogarn 8 14

10 Arjeplogar’n

1. Tänker du agera för att återfå full läkarjour i Arjeplog och i så fall på vilket sätt?

Alla partierna är så klart positiva till att återfå full läkarjour och me-nar att detta är en landstingsfråga.

– Jag försöker belysa frågan från Arjeplogarnas perspektiv, att det handlar om trygghet, Britta Flinkfeldt Jansson (S)– Påverka frågan genom lands-tingsledamöter, Albert Lestander (V)

2. Vad har du för idéer för att skapa nya arbetstillfällen?

Stötta företagande och göra Arjeplog mer attraktivt är det

Inför valet har Företagarna Arjeplog ställt nio aktuella frågor till de fem första politikerna på varje partilista. Vi har fått både många och långa svar, vilket gör det omöjligt att presentera alla svar i sin helhet i ett uppslag i Arjeplogar’n. Här presenteras därför endast ett axplock. Våra medlemmar har fått svaren i sin helhet skickade till sin mail, är det någon annan som vill ha dem, så hör gärna av dig så skickar vi dem till dig också. Den generella slutsats vi kan dra utifrån svaren är att det verkar råda en samsyn mellan arjeplogs politiker, även om det i vissa lägen finns svar som sticker ut. En gemensam samsyn känns som en bra grund att utgå ifrån, när våra förtrodendevalda tillsammans ska fortsätta arbetet med att utveckla Arjeplog. Sist men inte minst, ett stort TACK till de politiker som tagit sig tid att besvara våra frågor. Lotta Lestander / Ordförande Företagarna Arjeplog

genomgående svaret, eller som till exempel Alf Sundström (Fp) säger: Företagande är nyckeln till tillväxt. – Satsa på att utveckla besöks-näringen, höja servicenivån för bättre intäkter till de företag som är verksamma. Utveckla våra besöksmål, Pontus Lundberg (Mp)– Fortsätta arbeta för att få en ännu mer attraktiv kommun, med god service så att människor vill flytta hit, då tar också företagandet och jobben fart, Pernilla Lestander (S)

3. Hur skall Hornavanskolan se ut för att locka fler ungdomar, både från Arjeplog och utifrån?

När det gäller denna fråga är marknadsföring nyckelordet i alla

partisvar.– Nya program, tex ett med in-riktning mot friluftsliv och höjda lärarlöner, är Rikard Hedmans (Mp) konkreta förslag.

4. Vad vill du göra för att öka ungdomars inflytande och enga-gemang, nu och i framtiden?

Här vill de flesta skapa mötesplat-ser mellan ungdomar och politiker.– Elevråden måste få träffa poli-tiker några gånger per år. Ung-domarna har säkert bra idéer som vi politiker inte tänkt på, Jeanette Lindahl Ranfjäll (Fp). – Förbättra samarbetet mellan politiken och skolan, lyssna på ungdomar och ge återkoppling för att visa att vi lyssnar, Lena Nilsson (C)

Frågor till Politikerna i Arjeplog ställda av

Page 11: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 11

5.För några år sedan erbjöd Arjeplog en inflyttningsbonus, har du några liknande eller andra planer för att öka inflytt-ningen?

De flesta är överens att bonusen var en kortsiktig lösning och vill inte ha någon fortsättning. Delar av Vänsterpartiet vill dock återin-föra bonusen med vissa villkor.

– Satsa istället mer på de som redan bor i Arjeplog och förädla inifrån, Rike Hedman (Mp)– Nej, vad som behövs är fler ar-betstillfällen, Albert Lestander (V)

6. Hur minskar vi utflyttningen från kommunen?

Skapa fler jobb i kommunen och fråga de som flyttar varför de gör det menar partierna.– Visa hur bra det är att flytta till-baka, som jag själv har gjort, säger Britta Flinkfeldt Jansson (S).– Jag kan tänka mig att mycket handlar om arbetstillfällen och ut-bildning, Jeanette Lindahl Ranfjäll (Fp)– Jag kan tänka mig att hjälpa dem som skaffar barn, kanske med en summa pengar, det berikar kom-munen på många sätt och möjlig-gör en fortsatt god barnomsorg, Birgit Svensson (V)

7. Tala om vad du tycker om äldreboendet i Arjeplog?

Här är partierna överens om att bra äldreboende redan finns, men att en samordning av verksam-heterna behövs.– En samordning höjer kvalitén och minskar kostnaderna, Elisa-beth Bramfeldt (V)

8. Förutsättningar att bo, leva och utveckla företag i byarna uttrycks som allt svårare. Vad anser du kan göras för att vända den trenden?

Bredbandsutbyggnad och för-bättrad kommunikation är det genomgående svaret.

– Att få igenom strandsskyddsdis-penser både för bygglov och de-taljplaner är också viktigt, påpekar kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson (S).– Ha en så bra dialog som möjligt med till exempel Länsstyrelsen, Länstrafiken, landstinget, posten mfl. Lena Nilsson (C)– Enskilda vägars framtida ersättningssystem är en mycket viktig fråga som jag bevakar och försöker påverka. Den frågan får mig också att fundera över vad det är för samhälle vi vill ha? Allt måste inte centraliseras eller vara samhällsekonomiskt lönsamt för att ha ett berättigande, Alf Sund-ström (Fp)

9. Vilken lokal fråga anser du vara den viktigaste?

En slutsats utifrån politikernas svar är att de tror på sin kommun, att det går att utveckla och förbät-tra Arjeplog för att det ska bli ett ännu bättre ställe att bo, leva och verka i.

– Kommunens ekonomi, Britta Flinkfeldt Jansson (S)– Barnomsorg och skola, Jeanette Lindahl Ranfjäll (Fp)– Återfå läkarjour och mammo-grafibussen, Erik Grähs (V)– Utveckla kommunen och öka at-traktiviteten, Lena Nilsson (C)– Befolkningsminskningen, Rike Hedman (Mp)– Mer jobb till kommunen, Albert Lestander (V)– Vända befolkningsminskningen och klimatanpassa kommunen, Pontus Lundberg (Mp)– Äldreomsorgen, Pernilla Lest-ander (S)– Vård, omsorg och skola, Birgit Svensson (V)– Vända befolkningsminskningen och klimatanpassa kommunen, Ingo Marklund (Mp)– Jobben är ryggraden i Arjeplogs utveckling, Elisabeth Bramfeldt (V)– Kommunens ekonomi, Mats Abrahamsson (S)– Anpassa kommunens kostym till verklighetens befolkning, Alf Sundström (Fp)

Page 12: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n12

’Vi är inte arga bara jävligt bittra’På Dikks tvätt i Arjeplog råder det upprörda känslor. Anledningen är det Tvätteri som startats i kommunal regi i Sorsele kommun. En verksamhet som från början utgav sig för att de enbart skulle tvätta gods från de egna verksamheterna. Så har det inte blivit. I dagsläget har Dikks Tvätt blivit av med en av sina större kunder, då Sorsele River Hotel valt att upphandla nytt avtal med det nya tvätteriet i Sorsele.

– För mig innebär det förlorade avtalet en halvtidstjänst. Jag är orolig inför framtiden. Tvätten är mitt levebröd. Vad händer med min verksamhet om jag förlorar fler kunder?, säger Dick Karlberg, ägare av Dikks tvätt.

Dick har dessutom nyligen nyan-ställt Krister Alnqvist på heltid. Som i sin tur har sagt upp en fast anställning på annan ort, dit han veckopendlat, för att kunna finnas hemma för sin familj.– Självklart känns det otryggt för mig och för familjen. Man kan inte låta bli att fundera vad som händer om vi förlorar fler kunder. Förlorar jag mitt arbete då? De växer inte på träd. Det är inte lätt att hitta ett arbete på heltid och ett som man trivs med, säger han.

Dick Karlberg reagerade direkt när han fick höra rykten om att det höll på att byggas ett tvätteri i Sorsel. När han har frågat runt har han hela tiden fått besked om att det intre fanns någon anledning till oro, eftersom Sorseletvätten enbart skulle tvätta den egna kommunens tvätt. Nu känner han sig förd bakom ljuset.

De har redan tagit en av hans större kunder och i en artikel i tidningen Tvättbjörnen, en tidning från Electro-lux, står att läsa att ’trots att det bara gått ett par månader från start har ryktet om Sorseles nya tvättanläggning spridit sig till omgivande kommuner. Även företag och privatpersoner har visat intresse’.

Dick ifrågasätter även huruvida en kommun ska var ute på öppna mark-naden och konkurrera med småföreta-garna om jobb. Även om kommunen i det här fallet är en annan än Dicks egna hemkommun.– Jag ser det som om Arjeplogs kommun skulle börja skicka ut sina snickare och konkurrera med bygg-firmorna på orten om arbete. Det skulle ju vara helt absurt, säger han.

Han pekar också på det faktum att Sorsele och Arjeplog är samarbets-kommuner.

– Just nu känns det inte som ett vidare pålitligt samarbete. Jag trodde att vi skulle samarbeta, inte stjälpa varandra, säger han bittert.

Enligt Simon Sundström, teknisk chef för Sorsele kommun, är tvätten en del i en omorganisation som kallas för Solhemsprojektet. – Vi har organiserat all vård och omsorg på ett och samma ställe, på Solhem. Tidigare har alla avdelningar tvättat själva, men i och med Sol-hemsprojektet föll det sig naturligt att även organisera om handhavandet av tvätten. En central tvätt blev lösningen, vilket kommer att frigöra omsorgspersonal.

På frågan om hur han ser på en kommunal tvätt som konkurrerar med privata företag om kunder svarar han:– Vi har följt gängse regler för upphandling och har naturligtvis ingen tanke på att ägna oss åt osund konkurrens.

När det gäller Sorsele River Hotell menar Simon att Hotellet ställt krav på barriärtvätt. Ett krav som Dikks tvätt inte kunnat klara och att det är orsaken bakom det uppsagda avtalet.– Sorsele River Hotel har efterfrågat barriärtvätt för att kunna mark-nadsföra sig gentemot sina kunder. Det och lägesnärheten, vilket ger en annan flexibiltet i godshanteringen, är anledningen till att de valt vår tvätt istället, säger Simon.Krister Alnqvist.

Mattias Löw, Krister Alnqvist och Dick Karlberg, på Dikks tvätt i Arjeplog. De är oroliga att den nystartade kommunala tvätten i Sorsele ska ta fler kunder ifrån dem.

Page 13: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 13

• FlINKFElDTS BuSSBussresor av alla de slag.Tel 104 25. [email protected].

• KulTuRFÄRG INTERIÖR & FASADByggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och KulturbeslagBernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se

• lEFFES ByGGSERVIcENy, om och tillbyggnationer. Tak och fönsterbyte. Med ROT-avdraget halverar du arbetskostnaderna!Leif Lestander 0961-614 35, 073-051 27 33

• MARTINS BIlMEK ABBilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service.Tel 290 60. Drottninggatan 11, Hantverkshuset.

• SF RÖR AB (STEFAN FlINKFElDTS RÖR AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, bad-rumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55.

• uFFE’S PolARByGGNy- till- och ombyggnad. Vattenskador och reparatio-ner. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget!Tel: 220 22 eller 070-250 77 26.

Hantverk & Service

Intresserad av att vara med på sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta på [email protected] eller 070-256 16 19, 070-280 29 79

Är du med i Arjeplogar’n hittas du när någon behöver tjänster och hantverkare.

• ARjEPloGS BIl & ElREPBilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotorreparatio-ner, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmo-torer & generatorer, mm.Vi utför service på nyare bilar till fast pris. Ring för prisförslag. Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson.

• ARjEPloGS ElTjÄNST El-installationer, elmaterial. Installation av tele- & datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror, mm.Drottninggatan 13. Tel 102 40.

• ARjEPloGS MARK & TEKNIKAvloppsrensning, certifierad för nyanläggning av enskilda avlopp, dränering av husgrunder, mm. Nyhet - Stenspräckning.Maskinvägen 2. Beredskapsnr 0961-105 25.Jan Vesterlund 070-264 02 49

• ARjEPloGS PlåT & MEKAN Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning av mindre stål kon struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68.

• ARjEPloG TAxIOrdinarie öppettider: Mån-Fre 6-22, Lör-Sön 10-22. Vid större arrangemang gäller andra tider. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning.

• DIKKS TVÄTT Vi tvättar och manglar. Mattor, säng kläder, bädd-madrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28.

• FIxAR’N & ARjEPloGS BIl & DÄcKSERVIcE Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltillbehör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING 070-510 55 25.

Page 14: Web arjeplogarn 8 14

14 Arjeplogar’n

De värmländska skogsfåren på Jenny Viklunds gård i Aisjaur, har varit på ett osannolikt tre veckor långt höstäventyr. Som vi faktiskt inte sett slutet på ännu, då tre av de förrymda fåren fortfarande är på fri fot runt laisvallby någon-stans. Men vi tar det från början. Från den beteshage som fåren gick i på en udde i Persbacka, som ligger några kilometer bortanför Marielund.

Dit Jenny flyttade nio av sina slakt-lamm, en vit ledartacka och tackans två tvillinglamm för det fina betets skull. – En dag när vi kom dit var de borta, vilket gjorde oss väldigt förvånade. Dels för att de lämnat betet, men också för ett av tackans lamm var kvar i hagen. Vilket gjorde oss än mer konfunderade, eftersom får är duktiga mödrar och inte lämnar sina lamm i första taget.

Dagen efter får de en påringning från Björkliden där de säger att de sett fåren. – Jag trodde inte att det var mina får. Att de skulle ha färdats tre mil på ett dygn, det kändes inte troligt. Får har inte fysik för att gå så långt och inte så snabbt.

Men visst var det hennes. I vanliga fall är de lätta att fånga in, men inte den här gången.– Vi var där varenda kväll i en och en halv vecka, med kraftfoder, bräkte och lockade utan att få kontakt. Det var som förgjort.

Sedan ringer en karl och säger att

Jenny Viklund, Aisjaur, med sin vita tacka som varit på vift i tre veckor, tackan var väldigt kramsjuk när hon återfanns.Foto: Mikael Johansson.

han varit ute och kört och sett får en kilometer ovanför Björklidsvägen. Men inte heller dem får de fast. De får även rapporter om att fåren synts till i Vaxborg.– Vi letade fåren på kvällar och nätter. Någon natt sov vi till och med i bilen, men vi var ständigt steget efter.Dagen före älgjakten har de gett upp hoppet om att hitta dem levande. Men på måndagen får Jenny ett samtal från en älgjägare vars hund skällt på ett av fåren. Även Jennys pojkvän, Mikael Johansson, ringer och berättar att han har hört på radion att älgjägare sett får i skogen vid Dellikbron. –På radion? Jag frågade min mamma om hon hört något, men det hade hon inte. Jag trodde att han menade P4, men det visade sig att det var på komradion, skrattar hon.

Några får hittar de inte vid bron men älgjägarna har sett fåren gå upp mot laisälven med den vita tackan i täten. Jenny springer upp och ner mellan bro och luspevägen och letar dem.– När vi äntligen får kontakt med fåren blir den vita tackan överväldigad av att se mig, hon kommer springande till mig och kastar sig över mig och vill kramas, skrattar Jenny.

De är nästintill chockad över det stora område fåren har rört sig i. Fort-farande saknas några av lammen, tre av dem har synts till i Laisvallby men har trots lockande och utfodring inte gått att få tag på. Jenny vädjar därför till all-

Mikael Johansson med två av de förrymda lammen, som kan bli lite tvärsöver när de ska ledas i band och lägga sig på sidan, så här bär Mikael det ena lammet på axeln. Foto: Jenny Viklund.

Jenny har specialiserat sig på ut-rotningshotade raser. Hennes får, grisar och getter tillhör alla raser som är svenska husdjursraser med svenskt bevarandeansvar. Rasen bevaras inom en levande genbank som ställer en hel del krav på djurhållningen. Flera av hennes djur kommer från djurparker runt om i Sverige, eftersom de ofta har djur från svenska ursprungsraser.

mänheten om hjälp att få dem tillbaka.Jenny Och Mikael vill även rikta ett

stort tack till Kerstin Holmgren Wes-terlund i Marielund.– Vilken solskensmänniska hon är Kerstin, en sann djurvän. Hon har verkligen engagerat sig i sökandet efter dem.

Fårfrossa i Laisdalen

Page 15: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 15

Välkomna till Arjeplogs församling!

I skrivande stund sitter jag vid mitt skrivbord och det är andra dagen på mitt nya jobb. Det känns både tryggt och spännande. Tryggt eftersom det fortfarande är Arjeplog som är min arbetsplats, en plats som varit mitt hem i över tretton år. Tryggt eftersom jag får fortsätta att verka och leva bland människor som jag tycker så mycket om, men det känns även pirrigt och lite spänn- ande. Den 1 september började jag min nya tjänst som kyrkoherde i Arjeplogs församling. Det känns stort. När jag läser förteckningen över kyrkoherdar genom åren ser jag att jag blir den 23:e herden. Laestadius, Öhrling, Sundelin, Calleberg, Oreland...och så Westling. Jag känner mig stolt och hedrad över uppdraget och hoppas kunna leva upp till församlingens förväntningar.Förutom att jag och Anders Mattson byter tjänster med varandra, är det mycket annat som händer i församlingen. Vi håller på att rekrytera en ny kyrko- och kyrkogårdsvaktmästare efter Mats Landström, min gode vän och arbetskamrat

Kyrkoherden har ordet…som så tragiskt omkom i påskas. Det går inte att ersätta Mats. Han var unik på sitt alldeles speciel-la sätt. Men den nye vaktmästaren kommer också att vara unik, och vi ska göra allt för att han/hon ska trivas i sin nya tjänst och i församlingen.De allra fl esta vet säkert att Kyrkströmsgården byggs om för fullt, och i slutet av oktober är det tänkt att bygget ska vara klart. Då kommer vi att fl ytta både pastorsexpeditionen och våra kontor dit. Så snart vi har installerat oss hoppas jag att ni kommer och hälsar på i vår nygamla lokal. Kyrk-strömsgården kommer att bli bästa Kinderägget med tre saker i ett. Församlingshem, pastorsexpe-dition och kontor – allt i en och samma byggnad. Vi ser möjligheterna!Sedan kommer vi också att fortsätta planera för det gemensamma pastorat som stiftsstyrelsen beslutat att Arjeplogs- och Arvidsjaurs församling med tiden ska samverka i. Tillsammans hoppas jag att vi kan få till ett väl fungerande pastorat där både vi och Arvidsjaur får fortsätta som egna

Arjeplogs Församling 0961-612 50, Kyrkvägen 2, 938 31 Arjeplog, www.arjeplogsforsamling.com

Jard SamuelsonGästar Arjeplog 25 september

14.30 Vaukagården, 19.00 Lyktan Arr: Pingstförsamlingen, Arjeplogs församling, EFS, Älvsby folkhögskola Luleå Stift

Opera, orgel och romanser Konsert i Arjeplogs kyrka 20 september 15.0, Fri entré. En vacker blandning av opera arior sakralasånger och romanser, orgelsolo med kom-ponister som Verdi, Dvorak, Brahms, Strauss, Delius, Barber, Stenhammar, Grieg med fl era.

“Jag skall begrava dig!”

Öppettider: Arjeplogs kyrka 08.00-16.00 varje dag (gäller från 1 sept). Pastorsexpeditionen mån, tis, tors, 10.00-12.00.

Katrin MerilooKonsertorganistLisbeth SandbergOperasångerska

Torsadag 11 september 14.00 Silverkören övar i Arjeplogs kyrka.18.00 Provsjungning för nya medlemmar till Mariakören. Kontakta Maria Sundén 0961-6124719.00 Mariakören övar i Arjeplogs kyrka.

Söndag 14 september11.00 Söndagsgudstjänst i Arjeplogs kyrka. Konfi rmandinskrivning. Kristina Andersson. Kaff e i kyrkan efteråt. 13.30 Norrskenet. 14.30 Vaukagården. Gudstjänts, Maria Sundén.

Söndag 21 september 11.00 Högmässa i Arjeplogs kyrka. Anders Mattson.15.00 Söndagsmässa i Slagnäs kyrka. Anders Mattson

Söndag 28 september 11.00 Gudstjänst för stora och små i Arjeplogs kyrka. Niklas Westling. Barnkören och Maria Sundén. Kaff e i kyrkan efteråt. 13.30 Norrskenet. 14.30 Vaukagården. Gudstjänst, Niklas Westling.

“Kyrkis”På grund av ombyggnationen på kyrkströmsgården fi nns ingen möjlighet att bedriva kyrkis. Vi återkommer när vi kan dra igång igen. Önskar er en skön höst, på återseende! Karin & Inger

En utställning om mäns våld mot kvinnor av Kakan Hermansson i samarbete med Norrbottens kvinnojourer.

Arjeplogs kyrka 1 - 8 oktoberÖppet 8.00 - 16.00Fredag-Söndag 10 - 20.00

unika församlingar. Vi ska göra allt för att hitta bästa vägen dit.Jag tänker nog använda mig av Arjeplogar’n för att även i fortsättningen skriva några rader till er och informera om vad som händer och sker i församlingsarbetet. Vårt grundläggande arbete kommer även i fortsättningen att vara det allra viktigaste. Att genom nya och gamla mötesplatser erbjuda våra församlingstjänster som en hjälp och ett stöd till människor i livets alla skeden. Om du av någon anledning inte är medlem i Arjeplogs församling så är du alltid välkommen tillbaka som medlem. Du behövs och Arjeplogs församling behövs i Arjeplog. Det är jag fullkomligt övertygad om.

Guds välsignelse!Niklas Westling, er nye kyrkoherde

Det är här det händer!

KyrkoherdeNiklas Westling

Page 16: Web arjeplogarn 8 14

16 Arjeplogar’n

Varmt välkommen till en träff för informationsutbyte och diskussion om vad som krävs och hur vi kan samverka för framgångsrik utveckling av besöksnäringen. Det handlar både om vad Ni befi ntliga företagare har för behov och hur vi tillsammans kan stimulera och planera för nya investeringar och etableringar.

Antalet resenärer och resor ökar i världen.

Hur gör vi för att ta vara på den affärsmöjligheten?

INBJUDAN I TJINTOKK HOTELL I SLAGNÄS, MÅNDAG 22 SEPTEMBER, KLOCKAN 14.30-CA 20:00. VI BJUDER PÅ MIDDAG

ARVIDSJAURSKOMMUN

SORSELEKOMMUN

Läs mer på: www.arjeplog.se/3683.htmlAnmälan till [email protected] eller 070-697 83 49 senast 12.00 onsdag 17 sept. Ange då om du har allergi/överkänslighet eller vill ha vegetarisk kost. För samåkning, ring Ingela Edholm Forsberg tel. 070-697 83 49.

FAVÖR

Kontakt: Ingela E Forsberg 070- 697 83 49

Kommunens vision och mål • Översiktsplan och utvecklingsstrategi • Byggande i strandnära områden • Trafikplan för miljö och säkerhet • Skyltar och belysning • Varmare och blötare - kommunens klimatarbete • Sevärt- vilka besöksmål ska utvecklas • IT- strategi och Arjeplogs galleria • Kulturskola

* Mötet arrangeras i samband med Norrbottens hållbarhetsvecka och med stöd från Tillväxtverket – pilotprojekt ”Planering för attraktiv livsmiljö och kreativ tillväxt” och med stöd av Leader Lapland, landsbygdsprogrammet projekt ”Sevärt i Arjeplogs kommun”.

Kultur är också hållbarhet - läs en bok - fynda och återvinn! Arjeplogs kommunbibliotek säljer utgallrade böcker.Öppet: Måndag, torsdag, fredag 11.00-19.00. Tisdag, onsdag 11.00-14.00. Kontakt: Christina Sundqvist 0961-141 98

Passa på att källsortera och besöka återvinningsgården under Seeveckan. Öppet: Måndag-Fre dag 09.30-17.00. Försäljning 09.30-12.00. Kontakt: Emil Sundström 070-526 49 66

Måndag 15 sept är alla välkomna till Medborgarhuset 18.00-20.00 för fika och samtal med kommunalråd Britta, kommunchef Ann och andra från kommunen. På “fikabordet” exempel på utvecklingsarbete, planering och projekt för hållbar framtid och ett gott liv i Arjeplogs kommun.

15-21 september 2014Norrbottens hållbarhetsveckaSocial, ekonomisk och ekologisk utveckling

Page 17: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 17

Torsdag 25 september19.00 på Lyktan, Fri Entré!Även sångstund 14.30 på Vaukagården

Sånggudstjänst med Jard, en av “Bröderna Samuelssons” från Värmland. De var en av Sveriges mest kända sånggrupper som

turnerade över hela Europa och USA, och blev något av kyrkornas svar på ABBA.

Varmt välkomna!

Arrangör: Pingstförsamlingen, Arjeplogs församling, EFS och Älvsby folkhögskola Luleå Stift

Från lugna ballader till glad och svängig country. Folklig stil och medryckande musik.

Lite drag behövs ju även i Kyrkan!

ArbetArNAs bILDNINGsFÖrbUND

ABF norr Arjeplog

Kontakt: 0961-612 67, 0771-96 50 22, [email protected]Öppet: mån-tors 9.00 -15.00, Lunch 12.00-13.00 Hemsida: www.abf.se/norrbotten/norr

Kramratcirklar i Stickning, virkning,decoupage, scrapbooking m.fl .Anmäl er snarast, cirklarna startar när nog många anmält sig.

Kallmålning 12 okt, Carina BurströmDragspelskurs, Hilding Andersson

Skinnsömnad, Ingegärd SjaggoNatur hudvårdsprodukter, Alexandra De Paoli

PowerYoga, Katarina MuntherSpanska, Rosa Vasquez Gaete

Tenntrådsbroderi, Ingegärd SjaggoGitarrkurs Jan-Ove Nilsson

Släktforskning start 2 okt, Eva-Karin RosenbergMatlagning för herrar, Kerstin Flinkfelt

Glasfusing, Vivianne KarlssonStenslipning, Stig Olsson & Gun-Inger Holmgren

det händer på ABF

Kulturarrangemang:ABF-frukost 25 sept, 8.00 gäst Jenny o Lotta. Frukost fi nns att köpa.

Föreläsning om Tanzania, Lise-Lotte B Modigh, 17 sept, 14.00 på ABF.Allsång på ABF, 24 sept 18.30. arr: PRO.

Unga Örnars upptaktsträff 30 sept, 18.00 på ABF.

Fjällkrafts Ladies Night

n

Torsdag 18 septemberkl 18.30 Middag på Hotell Lyktan 110 kr

Fjällkraft

Arjeplogs kvinnliga nätverk

Tjejer/Kvinnor i alla åldrar varmt välkomna!

MAT SAMVARO

InSpIRATIOn

• ‘ArjepLog – AuscHwiTz tor 2014.’ Lina Ögren, stina Davidsson och Kristina Andersson, komminister berättar och visar bilder.

• ‘MoDeT ATT resA på egen HAnD’ Arjeplogstjejen johanna Holmlund berättar.

• ‘ATT bo i LAisvALLby & jobbA i HeLA sverige’ med eva Quist.

n

n

Anmälan senast måndag 15 september till Lyktan tel 612 10

Programmet efter maten:

Page 18: Web arjeplogarn 8 14

18 Arjeplogar’n

Åskoväder lär oss om naturen

Ett blixtnedslag för 5000 år sedan lämnar kvar kolfynd som kan åldersbestämmas med modern teknik. Så gamla brän-der har hittats på holmar i sjön uddjaur. På holmar i Hornavan är eldfynden 3000 år gamla. Bränder som berättar för oss om hur eld på olika sätt påverkar växtligheten, kvalitén på jorden och djurlivet.

Det är David Wardler, forskare och professor i ekosystem på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå, som under ett par somrar har varit i Arjeplog och åkt runt i de båda sjöarna för att studera eldhärjade holmar. – Vi tar prover som vi undersöker för att få reda på hur eld på olika sätt påverkar naturen. Vad som händer när

David tar jordprover på holmar i Uddjaur och Hornavan, som sedan undersöks i labbet, för att ge kunskap om eldens påverkan på naturen. Foto: SLU.

Flygfoto över Uddjaur. Foto: SLU.

det brinner och vad som händer när det inte brinner på väldigt länge eller när man avbryter ett förlopp, genom att släcka bränderna, berättar David.

Yngre bränder kan dateras genom trädens årsringar medan äldre bränder dateras med hjälp av kolfynd.– Om det brinner blir skogen mer produktiv med mer bär, gröna växter och djurarter. Där det inte brinner bildas mer humusjord, alltså nerbrutna växt- och djurdelar, det finns fler olika typer av växtlighet men skogen är inte lika produktiv.

David får frågan om han vet något om antalet holmar i Uddjaur. Ryktet säger att där ska finnas 365 holmar, lika många som det finns dagar på ett år.– Vi har inte räknat dem, men där finns garanterat flera hundra holmar, så den siffran stämmer nog rätt bra.

Forskaren & professorn David WardlerFoto: SLU.

Anders NordlundJag har aldrig röstat och jag kommer antagli-gen inte att göra det i år heller. Jag

Stina EderlövJag har förtidsrös-tat och jag visste hur jag skulle rösta. Befolk-ningsminskningen är en viktig fråga,

André FredrikssonJag ska rösta men är lite osäker på hur jag ska tänka, jag vet väl i det stora hela, men

Inför valet

Kristoffer FredrikssonJa, jag ska rösta. Jag har bestämt vad jag ska rösta på i riksdagsvalet,

inte minst hur man ska bibehålla en bra samhällsservice i takt med en minskad befolkning. Det är viktigt att få unga att vilja bo i Arjeplog, det måste vi jobba med, för att vända trenden.

...ja, vi får se. Jag brukar rösta lika i alla tre valen. Det känns dumt att säga men på nåt vis fostras man in i sina politiska värderingar, även om det naturligtvis inte behöver var så man sedan röstar.

är så dåligt insatt att jag inte anser att det är någon ide att gå till val-lokalen. Politik intresserar mig inte, jag tycker mest att de kastar paj på varandra istället för att tala om för mig vad de vill med sin politik. De lovar och lovar och håller inget. Det är något jag tycker att politikerna ska ta till sig, att titta mer på varför folk inte röstar.

men inte i kommun- och lands-tingsvalet. För mig är vårdfrågan en viktig fråga.

Page 19: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 19

Namn............................................. Mobil....................................

Adress.........................................................................................

E-post............................................

INforMAtIoN oM husEt/lägENhEtEN hus lägenhet

ANtAl: DEttA fINNs:sovrum garagetoaletter car portduschar bastumotorvärmare öppen spis/kaminutländska tv-kanaler mikrovågsugn trådlöst internet/wlan diskmaskinvilka språk (tv-kanaler)............... tvättmaskin............................................ ............................................

Övriga uppgifter...............................................................................

..................................................................................................

..................................................................................................

DItt PrIs PEr DygN exkl provision Vänligen kontrollera att er försäkring gäller vid uthyrning!

DEssA DAtuM är jAg/VI INtrEssErADE Att hyrA ut MItt/Vårt hEM:

........................................................................................

Bank....................................... Kontonr..............................

Namn..............................................Datum...........................

Intresseanmälan för husuthyrning 2014/2015

Arjeplog husuthyrning AB storgatan 1 A, 938 31 Arjeplog.073-037 53 99 Mail [email protected]

Välkommen in eller lägg er intresseanmälan i lådan utanför kontoret.

Besök gärna hemsidan för mer information: www.rentahouse.se

Page 20: Web arjeplogarn 8 14

20 Arjeplogar’n

De har en gammal Ford hemma på sin gård

Ingrid Oscarsson ler saligt när hennes Ford Anglia Tudor, från 1950, efter en liten stund hostande börjar skaka igång efter att hon otaliga gånger chockat den. Från avgasröret bolmar ljus rök som snabbt fyller gården hemma i Rebakk, två mil, nordväst om Arjeplog.

Att Ingrid tycker om sin lilla blå Ford Anglia går inte att ta miste på. Kärleksfullt visar hon bilen, den rutiga inredningen och alla de små detaljer som är så tidstypiska. De blå navkaps-larna, de röda blinkerslyset på sidan, avgasröret som ser ut som munstycket på en gammal dammsugare och den lilla orange blinkersflaggan som sitter på utsidan, vid sidan av dörrarna.

– Så länge jag kan minnas har jag varit kär i bilen och sagt att jag en dag skulle vilja äga den, berättar Ingrid.

Ingrids mormors morfar var bilhand-lare i Vindeln, han fattade tycke för den lilla blå Anglian och beslöt sig för att behålla den själv. Ingrids mormor fick sedan ärva bilen.

Ingrid Oscarsson, 21 år, med sin ögonsten, en blå Ford Anglia Tudor från 1950. ’Min svärmor Anki brukar säga åt mig att den här bilen är min pensionsförsäkring’, säger hon nöjt.

Avgasröret på Ford Anglian ser ut som mun-stycket på en gammal dammsugare.

Den har stått i ett vagnslider under alla år, fått däcken pumpade och startats då och då för att hålla motorn i trim.

Målet är att få igång den.– Jag ska restaurera den, inte göra om den. Jag vill få den i originalskick och körduglig även om det så tar tjugo år. Drömmen är att kunna köra en liten söndagsragg då och då, skrattar Ingrid.

Hon är bilintresserad och gillar sär-skilt gamla bilar.– Anglian har alltid intresserat mig eftersom den är annorlunda och så häftig på sitt eget vis.

Bilintresset delar hon med sin sambo Carl Sundström.– Jag har följt med honom på bilut-ställningar. Han gillar också gamla bilar och är duktig, så han ska hjälpa mig att fixa till min lilla blå, berättar hon.

Page 21: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 21

Dåtidens blinkers, en orange flagga som fälls ut via en knapp inne i bilen.

Ingrid Oscarsson har kvar två tankkvitton från Enboms Bil & Bensinstation i Jokk-mokk, från 1961 och 1964, Då kostade bensinen 80 öre/liter, jämfört med dagens besninpris på 14,78 kronor/liter. Det var tider det!

Även Ken långdahl, Arjeplog, har en gammal Ford. En Ford Eifel från 1937. Bilen är en riktig raritet, äldre än Ingrids Anglia men kanske inte i lika bra skick. Än.

– Jag har köpt den av en äldre gubbe på en loppis i Morjärv. Först fick jag skotta fram bilen under en snöhög, och sedan fick jag riktigt ’gokrusa’ gubben för att få köpa den, skrattar Ken.

Den ser inte mycket ut för världen där den står, rostig och dann. Men Ken för-säkrar att han har alla delar liggande i garaget och att det går att fixa bilen. Vilket han också ska. Så småningom.– Men det är inget jag har tänkt göra nu, det här ser jag som mitt pensionärs projekt, säger han.

34 hästkrafter har den under huven, Ingrid Oscarssons Ford.'Ja inte är det nåt vrålåk, men det är en finbil att söndagsragga i'.

Birgitta HolmströmJa, jag ska rösta. Självklart. Bestämt mig har jag inte riktigt gjort än. Det är svårt, partierna vill ju inte samma sak som jag. Jag tycker vi ska hålla sams, något rasistiskt parti vill jag inte ha.

Håkan EderlövJag ska åka bort så jag har redan förtidsröstat. Det har inte varit svårare än vanligt att bestämma sig. För mig är befolkningsminskningen en viktig fråga, en överlevnadsfråga för Arjeplog. Får vi ordning på det då kommer sysselsättning och annat också att påverkas positivt.

Inför valet

Page 22: Web arjeplogarn 8 14

22 Arjeplogar’n

selim vann fototävling!

Grattis Selim Hjorthall som blev vinnare i LiLABs fototävling med denna spännande och ungdomliga bild, fotograferad i magisk fj ällmiljö. Bilden kommer att fi nnas med i årets skol-katalog och Selim får ett skolfotopaket för sin insats. Fina bilder har också skickats in av bland annat Stina Davidsson, Ida Persson och Eva Matthews.

Icemakers AB i Arjeplog söker vaktmästare för drift och underhåll av våra fastigheter samt assisteraservicetekniker på kunds fordonstestanläggning.Helårsanställning sista dag för ansökan 15 septemberKontaktperson Patrik Hermansson 070-573 83 96

• BEVAkARE

• RECEPtiOnist

• MAskinFÖRARE

• VAktMÄstARE

Vi söker ett antal bevakare för kunds testanläggning.säsongsarbetesista ansökningsdag 30 september.Kontaktperson Patrik Hermanson, 070-573 83 96

Ansökningar kan skickas till [email protected] info om tjänsterna fi nns på www.icemakers.se

Sökes till Icemakers reception Maskinvägen 11.säsongsarbetesista ansökningsdag 30 septemberKontaktperson Katarina Byrne, 0961-32901

säsongsarbetesista ansökningsdag 30 septemberKontaktperson Patrik Hermansson 070-573 83 96

Gör om reglerna så att jaktkort för småviltsjakt ovan odlingsgräns i Norrbotten enbart kan köpas på plats på den ort där jakten ska bedrivas. jakt-kort för Arjeplog ska vara unikt för Arjeplog. På så vis stannar pengarna som genereras i samband med jakten på det ställe där jakten bedrivs.Det är ett förslag som kommer från Björn Sund-qvist, entreprenör och företagare i Arjeplog.

– Det skulle vara ett sätt för kommunerna och företagarna på den ort där jakten bedrivs att faktiskt få del i de pengar som jakten genererar. Om jaktkorten för Jokkmokk skulle säljas på plats i Jokkmokk, jaktkorten för Arjeplog skulle säljas enbart i Arjeplog och så vidare, då skulle det också gynna kommunerna på ett helt annat sätt genom att man får del i den kommers som omger jägarna.

Björn menar att Länsstyrelsens nuvarande förslag till för-ändring, som innebär att all försäljning av jaktkort skulle ske via nätet, är direkt förödande.– Om det förslaget blir verklighet kommer inte en krona att bli kvar i kommunen, jägarna kommer inte ens att stanna till i Arjeplog. För mig spelar det ingen roll vem som säljer dem, det viktiga är att orten där jakten bedrivs får del av de kringeffekter som jakten genererar. Först då kan vi få ordentligt styrning på hanteringen av jaktkorten.

Björn har även ett förslag på en portal på nätet, Destina-tion Arjeplog, som skulle skötas av en oberonde kraft, till exempel kommunen. En hemsida för att med gemensamma krafter fånga in turister och jägare och samtidigt marknads-föra kommunen och visa vad vi har att erbjuda.– Det skulle vara ett bra sätt att styra besökare så att de ham-nar rätt, så att de bor, hyr, upplever och lämnar sina pengar i Arjeplog. Många gånger hittar de till Arjeplog genom företag och guider från andra kommuner och orter, de hyr båtar och kanoter och bokar sitt boende utanför kommunen. Det är enorma summor som går förlorade, menar Björn.

Sälj jaktkort på plats!

Jim Flinkfeldt, Arjeplog, tillsammans med settern Tira på ripjakt. Foto: Privat.

Björn Sundqvist

Page 23: Web arjeplogarn 8 14

Arjeplogar’n 23

FöreningsannonserPrivata A� ärer• TACK TILL SLÄKT OCH VÄNNER som gjorde min 85-års dag så ljus och trevlig. Stort tack för presenter, blom-mor och telegram.Lasse Lundqvist

• PÅ HAMNGATAN HAR DET ÄNTLIGEN HÄNT!En länge väntad container för plast har anlänt.Tack till ansvarig för kommunens Renhållning.Miljövänlig hälsning ElsaKarolina

• ETT STORT TACK Karin och Alf Bäckvall för jättetrevlig samvaro med middag och kubb.Bertil och Assistenterna

• STÄDERSKA/STÄDARE SÖKES.Deltid på Pensionat Fjellström.Hör av dig till Illona tel 070-8892328

• JAG ÄR SÅ GLAD ATT jag fick följa dig och fiska Nicklas Hallnor. Jag hade jätte kul. Tack! Hälsningar Emanuel med familj

IbF Argentum 91

spelschema höst/vinter 2014

Lördag 27/9

Lördag 11/10

Lördag 25/10

Lördag 15/11

Lördag 22/11

Söndag 23/11

Lördag 20/12

Barn- och ungdomslagen ska komma igång med sina sammandrag i slutet av oktober, spelschema är inte fastställt ännu.

Vi hälsar alla välkommen på våra matcher, nya som gamla supporters!

Inträde: Vuxna 50:-, Skolungdom 20:-. Ett inträde gäller för hela dagens matcher.

Fikaförsäljning.

11.00 Pojkar Röd: IBF Argentum – Öjebyns IBF13.00 Damer: IBF Argentum – Öjebyns IBF16.00 Herrar: IBF Argentum – Wibax Patriot IBK11.00 Pojkar Röd: IBF Argentum – Team Boden IBF13.00 Damer: IBF Argentum – IBK Boden16.00 Herrar: IBF Argentum – Team Boden IBF13.00 Damer: IBF Argentum – Kiruna AIF16.00 Herrar: IBF Argentum – Kiruna AIF12.00 Damer: IBF Argentum – Team Kalix IBK15.00 Herrar: IBF Argentum – Team Kalix IBK11.00 Damer: IBF Argentum – Bergnäsets AIK14.00 Pojkar Röd: IBF Argentum – Sunderby SK17.00 Herrar: IBF Argentum – K4 IF11.00 Pojkar Röd: IBF Argentum – Tväråselets AIF13.00 Damer: IBF Argentum – Stil16.00 Herrar: IBF Argentum – Stil11.00 Pojkar Röd: IBF Argentum – Ale IF13.00 Damer: IBF Argentum – Notvikens IK16.00 Herrar: IBF Argentum – Gammelgårdens IFMed reservation för eventuella ändringar

Arjeplogs Båt & Trollingklubb

Ett stORt tACk !

www.arjeplogstrollingklubb.com

/ Hälsningar Styrelsen

Till alla fantastiska sponsorer och alla de som arbetat under

Öppna lapplandsmästerskapet och Arjeplogsmästerskapet

i trolling 2014.

’jag nekar aldrig till en bild’, svarar Björn Rosen-gren, socialdemokratisk politiker, när Arjeplogar’n sprang på honom längs storgatan häromveckan. Han hade inhandlat ett jaktkort för småviltsjakt och en flaska vin och var på väg upp i Arjeplogsfjällen.

– Jag hade väl tänkt blir pensionär egentligen men är aktivare än någonsin, vilket innebär att jag sällan hinner ägna mig åt några fritidsaktiviteter, som till exempel jakt, berättar han.

Han såg fram emot att tillsammans med vänner, jaga, äta och dricka gott under två lediga dagar i Miekak, ett som han menade, fint ställe. Perfekt för avkoppling och ripjakt.

Rosengren väljer Arjeplogsfjällen

Så här glad blev Björn Rosengren när han tillfrågades om att ställa upp på bild, när han passerade Arjeplog på väg upp till Miekak för att jaga ripa. Foto vänstra bilden: Johan Fjellström.Foto högra bilden: Lotta Lestander.

Kom igen! Nu går vi och röstar och ser till att Arjeplog får ett högt valdeltagande.

Vi ses i Vallokalen!Jenny & Lotta

Page 24: Web arjeplogarn 8 14

24 Arjeplogar’n

Nästa Arjeplogar’n ges ut den1oktober, inför Höstmarknaden. Manusstopp onsdag 24 september! Välkommen med din annons! [email protected], 070-256 16 19, 070-280 29 79, www.arjeplogarn.se

Sedan några år tillbaka lever Göran Kullbrandt två skilda liv, i två väldigt olika länder. Ena halvan av året, mars till september, finns han på plats i Arjeplog bakom disken på sin fiskebutik GK’s. Det är ett liv som mest består av arbete. Den andra halvan av året lever han ett fritt och bekymmerslöst liv i Kranuan i Thailand, tillsammans med sin fru Pim. Ett avkopplande liv i värmen, där han gör det som faller honom in och det han har lust med.

– Jag ser på det som att jag bor i Thailand och jobbar i Arjeplog. Det ger mitt liv två dimensioner, vilket gör det både intressant och spännande, säger han.

Det är åtta år sedan han kom i kontakt med Thailand för första gången. Han fattade genast tycke för landet, den goda maten, den mentalitet som råder där och framför allt de ödmjuka människorna.– Jag tror att det kan ha med buddismen att göra. Det är inte för inte som det är känt som ’the land of smile’ - det leende landet. Glada, lättsamma, okomplicerade människor som för den skull inte är tråkiga på något vis.

Göran Kullbran-dt, bakom disken på sin fiskeaffär GK’s. Han har tre vuxna barn och fem barn-barn. ’Vilket känns skitskumt, jag är ju bara tjugofem’, säger han och skrattar gott.

Man vinner inget om man fegspelar - Våga spänna bågen!Han och Pim har varit gifta i tre år. Hon är universitetsutbil-dad lärare i engelska, så trots att han kan lite thai, blir det av naturliga skäl enklast för dem att prata engelska.

Göran tycker att halvårslivet fungerar bra för dem båda.– Vi pratar med varandra varje dag via Skype. Jag har som rutin att stänga butiken och sedan koppla upp mig för att prata en stund med Pim. Jag brukar tänka på att dagens teknik möjliggör på ett annat vis. För tjugo, tjugofem år sedan hade jag varit tvungen att skriva brev till henne.

Han har själv ritat huset som de bor i. Han har försökt kombinera det bästa från sina två världar.– Det har europeisk standard på kök och toaletter samtidigt som huset är anpassat även efter thailändska förhållanden.

På gården har han anlagt en stor damm som han lagt ner mycket kraft och energi på att utforma och få att fungera.– Jag har varit runt och tittat på olika dammar, skrivit upp namn på fiskar och växter som sett bra ut. Jag har även besökt en agrokulturskola för att få tips och råd.

Målet är att så småningom bo året runt i Thailand.– Efter pensionen tänker jag flytta dit permanent.

Göran och Pims nybyggda hus i Kranuan, Thailand. Framför huset ligger Görans stolthet, dammen som är trettio meter lång, tjugo meter bred och fyra meter djup.

Göran Kullbrandt tillsammans med sin fru Pim.

Huset är rosa med lila tak. ’Pim ville ha ett rosa hus, men jag sa nej. Tills hon påpekade att jag ju faktiskt har ett rosa hus i Arjeplog’, berättar Göran.

Göran har inte varit rädd för att prova sig fram och har bytt karriär flera gånger under sitt yrkesverksamma liv, han har bland annat varit postanställd, skogshuggare, köttbonde och marknadsknalle.

Även när det gäller livet i övrigt har han vågat ta beslut som ibland kostat mer och inte har varit så lätta att förhålla sig till. Men han säger att så här i efterhand har han kunnat se att alla livserfarenheter är utvecklande, på sitt sätt.– Man måste våga ta chanser och risker. Man vinner inget om man fegspelar. Jag brukar tänka på ordspråket, bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig ha spänt sin båge.