Top Banner
24

Travellog Talent Event 2012

Mar 08, 2016

Download

Documents

Blits Events

Op dinsdag 26 juni 2012 vond het jaarlijkse Talent Event plaats, vanuit de HBO bachelor Opleidingskunde verbonden aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Talent Event is een event waar HRD professionals uit de opleidingskundige praktijk elkaar ontmoeten. Het thema van Talent Event 2012 luidde: 'Op Expeditie'. Blits Events verzorgde tijdens deze dag een magazine registratie en ving het verloop en de resultaten van de dag in een Travellog.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Travellog Talent Event 2012
Page 2: Travellog Talent Event 2012

2 HAN Travellog

12

18 08

Page 3: Travellog Talent Event 2012

inhoud

04

06

08

12

16

18

22

VoorwoordOp expeditie met William, Christel, Fedde, Kim en Mechteld

Op expeditie“Meneer wilt u een rugzak? We gaan op expeditie!”

Basiskamp Hier en NuVertrekken door eerst thuis te komen.

Basiskamp BreinproeverijOntdekken, experimenteren en uitproberen.

KnapzakVoed naast je brein ook je maag

Basiskamp E-labEen reis door een virtuele wereld.

Colofon

Reflectie en verfrissingVan breinproeverij naar wijn proeverij.

Reporters:Lexington BalyTjeerd de JongNick Rensen

Hoofdredactie:Lotte Rensen

Uitgever: Website:www.blitsevents.nl

Contact:[email protected]

Page 4: Travellog Talent Event 2012

4 HAN Travellog

Voorwoord

Op expeditie met William, Christel, Fedde, Kim en Mechteld

Het gevoel dat je hebt als je ergens vandaan komt en voorlopig niet kunt slapen, omdat je vol zit met geweldige ideeën, praktische tips, vragen en inzichten, dat is het

gevoel dat de deelnemers overhouden na het Talent-event. Het is dus wel oppassen geblazen, want deelname maakt je licht ontvlambaar.

Het vlammend succes van het Talentevent is de kwaliteit die je als deelnemer krijgt binnen een relaxte en in-formele sfeer. Zoals vorig jaar een deelnemer zei: “Als ik ben geweest dan raak ik geïnspireerd. Het helpt om even een frisse blik te krijgen en het is ook fijn om met collega’s uit het werkveld ervaringen uit te wisselen. De toepasbaarheid en actualiteit van wat je hier hoort is groot, ook omdat het relevant is en direct uit de praktijk gegrepen. Na het event wil ik direct met de ervaringen aan de slag”. Aansprekende onderwerpen, actieve workshops, ruimte voor gesprekken, prima eten, enthousiaste deelnemers zijn opvallende kenmerken. Het evenement groeit daardoor en ieder jaar weten steeds meer deelnemers dit evenement te vinden. We zorgen ervoor dat het event persoonlijk en kleinschalig blijft. We willen graag dat deelnemers vol energie naar huis gaan, zich thuis voelen en ruimte ervaren om met en van elkaar te leren. Ons organisatieteam is een bont gezelschap van docenten en studenten en dat is mede het succes van het Talentevent.

‘Op Expeditie’ is dit jaar de titel van het Talentevent. Opleidingskunde organiseert dit Talentevent voor de derde keer in 4 jaar tijd. De eerste keer was in 2009 en droeg de titel ‘Wij hebben goud’. Wij hebben hiervoor als hoofdgast Marc Lammers, coach van het Olympisch vrouwenhockeyteam, uitgenodigd. Tijdens dit event stond de vraag centraal hoe je van een 8 een 10 kunt maken. Duidelijk werd dat het investeren in je aanwezige kwaliteiten meer impact heeft, dan het wegpoetsen van oneffenheden. Deze eerste bijeenkomst met ruim 100 deelnemers was direct een succes en er was veel vraag naar een volgende event. Dit signaal is opgepakt en vorig jaar is ‘Terug naar de bron’

Duidelijk werd dat het investeren

in je aanwezige kwaliteiten meer

impact heeft, dan het wegpoetsen

van oneffenheden.

Page 5: Travellog Talent Event 2012

HAN Travellog 5

georganiseerd. Tijdens dit evenement spraken deelnemers met auteurs van verschillende HRD kennisbronnen. Zo waren we blij om onder andere Joseph Kessels hier te mogen ontvangen. De deelnemers onderzochten, samen in gesprek met de auteurs, de oorsprong van de inspirerende werken. Dit jaar gaan we op reis, waarin we allerlei ontdekkingen doen. We noemen dit ‘Op Expeditie’ en dit avontuur zal veel diversiteit en keuzevrijheid bieden.

De keuze voor het thema van dit jaar ontstond tijdens de evaluatie van het vorige event en door een gesprek over de actuele thema’s in het HRD werkveld. Zo zien we dat de huidige tijd veel vraagt van medewerkers en organisaties. De drukte neemt ons dagelijks mee in allerlei stromingen en we wilden vooral een event met ruimte voor rust, reflectie, voelen en experimenten. Vanuit experimenteren ontstond het woord expeditie. In expeditie zit het avontuur en het onbekende tegemoet treden. Dit principe wilde we ook tijdens dit event toepassen. Zo is de reis en de drie basiskampen ontstaan. Tijdens deze expeditie ontmoet je interessante mensen en mogelijkheden. Geen doelen, maar spontane ontmoetingen en ontdekkingen. Het basiskamp ‘Hier-en-nu’ omvat activiteiten waar je kunt bijtanken, reflecteren en zijn. Deze activiteiten zijn een weldaad voor je hersenen. Steeds meer onderzoek over het brein bereikt ook leerprofessionals en er zijn allerlei toepassingsmogelijkheden. Dit kan je onderzoeken in het basiskamp waar we een ‘Breinproeverij’ hebben geopend. Een actueel thema met veel groeimogelijkheden is e-learning. Veel professionals zijn nieuwsgierig naar werkende leerprogramma’s en voorbeelden. In het’ E-lab’ ontmoet je kwaliteit op dit gebied en kun je allerlei dingen zien en uitproberen.

Dit rijke aanbod zal menig deelnemer nog slapeloze nachten bezorgen en menig vlam doen ontbranden.

De organisatieWilliam, Christel, Fedde, Kim en Mechteld

Page 6: Travellog Talent Event 2012

6 HAN Travellog

op expeditie

Opening logboek: 26 juni 2012 - 13.30 uur. De eerste deelnemers aan de expeditie melden zich bij de incheckbalie. Nog even

snel een kopje koffie en een flinke plak cake en dan worden de rugzakken op de rug gehesen. Vanaf het presentatiescherm staren grommende wilde katten de expeditieleden dreigend aan. Er klinkt geroezemoes, men kijkt elkaar verwachtingsvol aan. Waar gaat dit naar toe?

Dan beklimt Mechteld Lengkeek namens de reisorganisatie het podium. Ze spreekt over een bont gezelschap dat vandaag op reis gaat. “Als ik persoonlijk denk aan reizen dan denk ik aan de tijdelijkheid daarvan. Je alertheid is vergroot en neemt allerlei indrukken mee.”

Om het reisgezelschap goed voor te bereiden op de trektocht die hen te wachten staat tijdens deze derde editie van het Talent Event, stelt zij hen Wilco van den Akker voor. Van den Akker is de ondernemer achter planet by food dat zich richt op de doorvertaling vanuit avontuurlijke ervaringsleer naar dagelijkse praktijk. Daarnaast heeft hij ook een uit de hand gelopen hobby: hij doet aan Adventure Racing. In etappes maar ook non-stop. Van de Amazone, waar je volgens Van den Akker geen moment rust kunt nemen, tot aan Alaska, waar je soms zelf je eigen slee moet trekken; hij zag het allemaal.

Als geen ander weet de ervaren reiziger dan ook welke lessen de bezoekers van het Talent Event in hun achterhoofd moeten houden (“Weten jullie al hoe je vuur moet maken?”). Elke expeditie begint volgens hem met een planfase, waar zwartkijken een belangrijk onderdeel van is. De ‘what if’ gedacht, is nodig om alle mogelijke risico’s te

overdenken en zoveel mogelijk uit te sluiten. Je moet zoveel mogelijk bronnen aanspreken, zoveel mogelijk informatie inwinnen en blijven afchecken dat jij en je bron het over hetzelfde hebben. Het is een lange, pessimistische (en daardoor bijna deprimerende) periode. Maar als je er vervolgens voor gaat, dan moet je er ook helemáál voor gaan. Maanden van te voren begint Wilco van den Akker doorgaans met bunkeren. Want je moet flink wat vet op de botten hebben omdat je nooit weet wat je onderweg nog te wachten staat.

Daar heeft Van den Akker dan ook nog wel een mooi voorbeeld over: Ooit raakte hij verdwaalt. Het kostte hem zeven dagen om uit een dal weg te komen. En een dal, dat werd het: “Genoeg reflectiemomenten, kan ik je zeggen”.

Maar wie denkt dat dit de meest bedreigende situatie is waar Wilco van den Akker zich in heeft bevonden heeft het mis; tijdens een tocht op Alaska kreeg hij een ongeluk met zijn slee. Hij lag onder

“Meneer wilt u een rugzak? We gaan op expeditie!”

Page 7: Travellog Talent Event 2012

HAN Travellog 7

een dik pak sneeuw en verwachtte pas rond de zomer te worden teruggevonden, wanneer het iets zou dooien. Hoe het kwam dat hij de volgende ochtend toch zijn ogen opende naar een stralende zon weet hij nog steeds niet. Hij telde tot drie en zette drie passen. Hij telde opnieuw en zette vier passen. Net zo lang tot hij bij de bewoonde wereld uit kwam.

Nadat Van den Akker tot slot een jaar later ook nog eens vast kwam te zitten op een ijsschots maakte hij de balans op. Die wijze les deelt hij met zijn toehoorders:“Ik heb op expeditie geleerd dat je omgeving heel belangrijk is. Gewoon, om je soms even een schop onder je kont te geven als je die nodig hebt. Of juist om je te helpen herinneren waar je grenzen liggen.”

Reflectie was een essentieel onderdeel tijdens zijn reizen. Hij raadt de bezoekers van het Talent Event aan om tijdens hun ontdekkingstocht op deze dag hetzelfde te doen. “Ik ben lang bezig geweest met doelen; ik wilde nog verder, nog kouder, nog extremer. Het is een cliché, maar ik ben er steeds meer achter gekomen dat de reis zelf belangrijker is dan waar je uitkomt. Ik heb het ervaren en kan zeggen dat het zo is”.

Tot slot brengt Wilco van den Akker het publiek nog wat ‘true survivor’ tips bij: • Kinderlijkenieuwsgierigheidenspeelsheid.Kindblijven,dingenblijvenproberenennietbang zijn om een keer op je gezicht te gaan. • Feedbackgevenenontvangen.DatzagVandenAkkerookveelterugbijdeinheemsevolken die hij op zijn reizen tegen kwam: geen vangst is voor hen geen eten. Op elke actie volgt een reactie. Het lijkt zo makkelijk maar volgens de ervaringsdeskundige past men het in de westerse maatschappij het nog te weinig toe. • TrainingenOpleiding,endanmetnamedewaardevankennis,vaardighedenenattitude. Anders dan wat hij terugziet in het huidige onderwijs, waar je alleen wordt beloond als je slaagt, is een expeditie volgens Van den Akker pas een expeditie als er iets mis gaat. “Ik heb het meest geleerd van de momenten waarop het mis ging. De race winnen, meteen op de finish af, daar had ik uiteindelijk het minste aan”.

Hij sluit zijn verhaal af zoals hij het begon; met vuur. “Wat je in een ander wil ontsteken moet in jezelf branden.”

Na het verhaal van Wilco van den Akker geeft Mechteld het startschot voor de eigen reis van de bezoekers. Reisleiders verzamelen hun groepen en langzaam verspreid de groep zich over verschillende kampen. De reis is nu echt begonnen!

http://www.planetbyfoot.nl/contact/

Page 8: Travellog Talent Event 2012

basiskamp hier en nu

In onze tijd ligt afleiding op de loer en ervaren veel mensen dat het dagelijks leven hectisch is. De buitenwereld probeert je te verleiden en daarom is een binnenwereld met een eigen geluid steeds meer nodig. In dit basiskamp blijf je in het 'hier-en-nu' en ervaar je de signalen uit jouw binnenwereld.

Page 9: Travellog Talent Event 2012

HAN Travellog 9

Page 10: Travellog Talent Event 2012

10 HAN Travellog

eVen Voorstellen

Cas Gebbink: ‘Mijn bijdrage is om met Amanae Lichaamswerk, mensen in contact te laten komen met hun gevoelens en angsten die het leven in volledige ‘vrijheid’ in de weg staan, om zo zichzelf te kunnen helen.’ http://www.casgebbink.nl

Araya en In-progress staan voor beweging, organisatie-/teamontwikkeling, HRD en het vergroten inzichten door systemische constellaties. [email protected] [email protected]

Sofie Sengers van BALANQI, leert je een aantal zachte qigong-oefeningen om te ontspannen en weer nieuwe energie te tanken. www.balanqi.eu

Een reading is een innerlijke, heldere communicatie met de ander. Op www.intuitieftraject.nl vind je uitgebreide informatie over wie we zijn, ons cursusaanbod, onze activiteiten en open dagen.

www.heartworx.nl (Cyril Crutz) staat voor vitaliteit op de werkvloer, ziekte preventie en persoonlijke ontwikkeling op basis van de eeuwenoude kennis van de oosterse vijf elementen.

Page 11: Travellog Talent Event 2012

basiskamp hier en nu

Bij het aantreden van de nieuwe groep vormt een cirkel om de kampleiders heen. Het kampvuur ontbreekt, maar vurigheid staat in het basiskamp ‘Hier en nu’ dan ook niet centraal. Op deze bestemming draait het om rust. Innerlijke rust en even stilstaan, bij jezelf en bij wat er speelt in de wereld om je heen. De expeditieleden worden hier lichamelijk als geestelijk verzorgd door de verschillende kampleiders en laten zich (aan)raken. Als de sessies beginnen zijn de meeste deelnemers nog druk bezig met een strakke planning. Zo veel mogelijk tenten bezoeken, er uit halen wat er in zit. Eenmaal bezig verliest men, zoals op elke goede reis, het besef van tijd. De nette jassen gaan uit, schoenen worden aan de kant geschopt. Op de kleedjes op het groene veld ontstaat voor velen opnieuw verbinding: met zichzelf en met elkaar.

Anouk @AnouhoukKamp 1 van de expeditie #talentevent

is al geworteld in de ervaringen van de deelnemers! Bijzonder! #hierennu

Annette Wien @netje2911Op weg naar het #talentevent van

#opleidingskunde heb er zon in! Welke expeditie ga ik meemaken?

Expeditie Tweets

HAN Travellog 11

Page 12: Travellog Talent Event 2012

basiskamp breinproeVerij

Onderzoek over de werking van ons brein neemt met de macht 10 toe. Hieruit halen we steeds meer praktische toepassingen voor zelfmanagement en leren. Professionals nemen je mee in reisverhalen en hier vind je ruimte voor denken, discussie en zijn er allerlei breinproefjes.

Page 13: Travellog Talent Event 2012

HAN Travellog 13

Page 14: Travellog Talent Event 2012

14 HAN Travellog

eVen Voorstellen

In het internet tijdperk wordt het brein een beperkende factor. Het bewuste kan niet multitasken. In het onderbewuste zit onze creativiteit dat zeer snel kan schakelen.  Deze kennis maakt je efficiënt. Barend van Kooten, neuroloog.

Ria van Dinteren ; creatieve verbinder van breinwetenschap aan de praktijk van de HRD professional. Practice what you preach is haar lijfspreuk. www.actieflereninorganisaties.nl

Page 15: Travellog Talent Event 2012

HAN Travellog 15

basiskamp breinproeVerij

Om het basiskamp Breinleren te bereiken moeten alle expeditieleden tijdens het

Talent Event een wandeltocht afleggen en een brug trotseren. Eenmaal aan de overkant wordt hun inspanning meer dan beloond. De tour door het kamp leidt langs een zeer interactieve presentatie over hoe het brein werkt en een workshop over hoe je dit kunt toepassen. Het is echter maar goed dat de expeditieleden te voet zijn gekomen. Wanneer Dr. Van Kooten hen twee foto’s laat zien van een groep mensen die aan boord gaan van een vliegtuig en hen vraagt op de tweede foto het verschil te zoeken ziet niemand het. Terwijl iedereen zocht naar een ontbrekend reisgezel, ziet vrijwel iedereen de enorme motor over het hoofd. Dat maakt hen echter wel bijzonder sociaal, aldus de neuroloog. Sociaal zijn de meeste expeditieleden wel, avontuurlijk iets minder; in de ruimte waar men kan ervaren hoe het brein om gaat met verschillende prikkels laten slechts enkele expeditieleden zich zien.

Opleidingskunde @OpleidingskundeDat wat je anderen leert moet in jezelf branden!

#talentevent

Expeditie Tweet

Page 16: Travellog Talent Event 2012

Voed naast je brein ook je maag

Page 17: Travellog Talent Event 2012
Page 18: Travellog Talent Event 2012

basiskamp e-lab

In Nederland hebben we enorm veel hoogwaardige e-learning. Dit helpt organisaties en medewerkers bij het leren van kwalificaties. Hier ontmoet je professionals die nieuwe e-werelden laten zien. Je ervaart wat e-learning kan betekenen en kan zelf ook een e-wereld bouwen.

Page 19: Travellog Talent Event 2012

HAN Travellog 19

Page 20: Travellog Talent Event 2012

20 HAN Travellog

eVen Voorstellen

Het is officieel bewezen dat “Learning by doing” werkt! TNO toont aan dat kassamedewerkers met de Just-Kassatrainer sneller en beter worden opgeleid! Jutten Simulation

Gerton Geut (Manage Social Media): Tijdens #talentevent aan Hogeschool #Arnhem #Nijmegen kennismaking met strategisch gebruik van Social Media.

Challenge Stretching Talent (Ger Driessen): Componist en Dirigent van toonaangevende Management Development en Talent Development programma’s.

Page 21: Travellog Talent Event 2012

HAN Travellog 21

basiskamp e-lab

In het basiskamp e-learning bezoeken de expeditieleden een compleet andere wereld: een

virtuele. In brainstormsessies met de avonturiers worden nieuwe e-learning producten ontworpen. Op papier ontvouwen de getekende ontwerpen zich als landkaarten. Een paar meter verderop ervaart men wat er gebeurt als de ontwerpen roadmaps to success blijken te zijn en kruipen zij zelf in de simulaties. Vele expeditieleden gaan om hun reis door het kamp af te sluiten ook nog even langs de social media douane. Hier worden zij onder andere gewaarschuwd voor de gevaren die er op de loer liggen wanneer zij hun expeditie kiekjes openlijk delen.

Floor Schuttevaer@FSchuttevaer

Nu bij Gerton Geut workshop over online netwerken, hoe laat jij online

je talenten zien?#talentevent #oplei-dingskunde

Expeditie Tweet

Page 22: Travellog Talent Event 2012

22 HAN Travellog

refleCtie en Verfrissing

Sluiting travellog: 26 juni 2012. 20.30 uur. De expeditie loopt ten einde. Alle expeditieleden verzamelen zich weer op het vertrekpunt,

waar ze aan het begin van de dag hun reismaterialen ontvingen. Er staat een aangename verfrissing op hen te wachten en die dorstlesser hebben de deelnemers zeker verdiend! Vol indrukken en met een reisdocument dat bol staat van nieuwe ervaringen, zakken de expeditieleden onderuit op een stoel. Ter afsluiting betreedt een team van Mindmix het podium. Hun terugspeeltheater combineert de evaluatie, het reisverslag en de bonte avond in één interactief stuk. Na dit onderdeel is er tijd voor een laatste drankje en het uitwisselen van reiservaringen. Wanneer ook dit er op zit beginnen de deelnemers aan hun laatste reis van de dag: de reis naar huis. Want er is niets lekkerder dan aan het einde van een lange reis je hoofd te laten

Deze expeditie is mede mogelijk gemaakt door:

Reisorganisatie:

"Starbucks maakt als koffie expert ook jouw perfecte drankje met alleen de beste ingrediënten. Ook op station Nijmegen wacht je favoriete drankje op je"

www.knettervers.nl Voor al uw lunches, lunchbuffetten, tapas en originele catering

Talentevents beleef je elke dag. Enjoy today! Ontdek jouw kantel-punten en het geheim van vakmanschap in het SvC Magazine.

Page 23: Travellog Talent Event 2012

HAN Travellog 23

Page 24: Travellog Talent Event 2012

Uniek en tevreden studenten!Opleidingskunde is een unieke bachelor in Nederland. Als opleidingskundige houd je je bezig met de ontwikkeling van mensen in organisaties. Je formuleert opleidingsadvies, bedenkt trainingen en maakt persoonlijke ontwikkelplannen voor de medewerkers. Zodat zij zich steeds blijven ontwikkelen en hun kwaliteiten optimaal benutten. De studenten zijn zeer tevreden. Volgens de Nationale Studentenenquête 2011 scoort Opleidingskunde maar liefst 91% op algemene tevredenheid. En in de Keuzegids HBO Voltijd 2012, wordt Opleidingskunde met een 8 wordt beoordeeld.Opleidingskunde ,Training & Human Development

P Postbus 30011, 6503 HN NijmegenB Heyendaalseweg 141, 6525 AJ NijmegenT (024) 353 00 49 E [email protected]

www.han.nl/opleidingskunde Twitter:@Opleidingskunde Facebook www.facebook.com/opleidingskunde Blog: http://blog.han.nl/opleidingskundigeworden/