Top Banner
sosyalist isci SAYI: 248 4 Þubat 2006 1 YTL www.sosyalistisci.org Yeni dünya düzeninde Putin’in yeri 1992’de yýkýlan SSCB’de egemen sýnýf yeniden þekilleniyor. Önce Yeltsin vardý, þimdi Putin baskýcý yeni bir rejim oluþturuyor. Egemen sýnýfý yeni yeni hamleler yapýyor. Bu arada yoksullarla yeni zenginler arasýndaki fark açýlýyor. sayfa: 11 Roni Margulies Milliyetçi olmayan bir parti Gerekli olan, Kemalizmle ve mil- liyetçilikle arasýna net çizgiler çek- miþ, yeni ve genç güçleri heyecana getirebilecek, onlarýn katýlýmýný saðlayabilecek bir parti yaratmanýn yollarýný aramaktýr. sayfa: 12 KOMÞUMA DOKUNMA ÝRAN’DAN ELÝNÝZÝ ÇEKÝN ÝNCÝRLÝK ÜSSÜNÜ KULLANAMAZSINIZ Irak’tan sonra emperyalist ülkeler Ýran’ý artýk açýkça tehdit ediyorlar. Irak’ý da elinde kitle imha silahlarý var ve bu nedenle Amerika için bir tehdit diyerek iþgal eden Amerika Birleþik Devletleri bu defa da benzer sahte iddialarla Ýran’a saldýrmaya hazýrlanýy- or. Ýran’ý nükleer santral yapmaya hazýrlandýðý için bir tehlike olarak gösteren emperyalist ülkelerin elinde ise dünyayý bir kaç saniyede yok edecek kadar çok nükleer baþlýklý füze var. Ortadoðu’da ise emperyalizmin bekçi köpeði, Ýsrail’in elinde de nükleer silah var ve emperyalist ülkelerle birlikte Ýsrail de Ýran’ý tehdit ediyor. Hep bir aðýzdan nükleer silahlarýn ne denli büyük bir tehdit olduðunu söylüyorlar. Gerçekten de nükleer silahlar ve hatta enerji elde etmek için kurulan nükleer santraller insanlýk için büyük bir tehlike. Ýþte Hiroþima, iþte Çernobil ve iþte Birinci Körfez Savaþý. Öyleyse önce ABD, Ýngiltere, Fransa, Rusya ve Çin nükleer silahlardan arýnmalý. Bu arada Türkiye’de AKP hükümeti Amerikalýlarla Ýran’ýn nükleer enerji santrali kurmasýnýn ne denli tehlikeli olduðu konusunda anlaþýyor. Ama AKP kendisi yeni nükleer santraller kurmaya hazýrlanýyor. Öte yandan AKP hükümeti Amerikalýlarýn Ýran’ý vurmasý için Ýncirlik üssünü kullan- masýna izin vermeye de hazýrlanýyor. Oysa Türkiye nüfusunun büyük çoðunluðu ABD’nin derhal Irak’tan çekilmesini ve Ýran ve Suriye’yi rahat býrakmasýný istiyor. Türkiye halkýnýn büyük çoðunluðu Ýncirlik üssünün çocuk parký yapýlmasýný istiyor. Bu isteði yüksek sesle söyleyeceðiz. Irak’ta neler oluyor- Sayfa: 8-9 Bush gözünü Ýran’a dikti - sayfa: 10 Latin Amerika 21. yüzyýlda devrim mümkün Arife Köse sayfa: 4 ALEX CALLÝNÝCOS LCR KONGRESÝ’NDEN YAZIYOR Fransa’da birlik için mücadele sayfa: 5 Ariel Þaron: Ölüm saçan barýþ adamý Mehmet Ali Bulut sayfa: 7 Filistin seçimleri Hamas iktidarda sayfa: 6
16

Sosyalist İşçi 248

Mar 26, 2016

Download

Documents

Sosyalist isci

Sosyalist İşçi 248
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Sosyalist İşçi 248

ssoossyyaalliisstt iissccii SAYI: 248 4 Þubat 2006 1 YTL

www.sosyalistisci.org

Yeni dünya düzeninde

PPuuttiinn’’iinn yyeerrii1992’de yýkýlan SSCB’de egemensýnýf yeniden þekilleniyor. ÖnceYeltsin vardý, þimdi Putin baskýcý yenibir rejim oluþturuyor. Egemen sýnýfýyeni yeni hamleler yapýyor. Bu aradayoksullarla yeni zenginler arasýndakifark açýlýyor. ssaayyffaa:: 1111

Roni Margulies

Milliyetçi olmayanbir partiGerekli olan, Kemalizmle ve mil-liyetçilikle arasýna net çizgiler çek-miþ, yeni ve genç güçleri heyecanagetirebilecek, onlarýn katýlýmýnýsaðlayabilecek bir parti yaratmanýnyollarýný aramaktýr. ssaayyffaa:: 1122

KKOOMMÞÞUUMMAADDOOKKUUNNMMAA

ÝRAN’DAN ELÝNÝZÝ ÇEKÝN

ÝNCÝRLÝK ÜSSÜNÜKKUULLLLAANNAAMMAAZZSSIINNIIZZ

Irak’tan sonra emperyalist ülkeler Ýran’ýartýk açýkça tehdit ediyorlar. Irak’ý da elindekitle imha silahlarý var ve bu nedenleAmerika için bir tehdit diyerek iþgal edenAmerika Birleþik Devletleri bu defa da benzersahte iddialarla Ýran’a saldýrmaya hazýrlanýy-or.

Ýran’ý nükleer santral yapmaya hazýrlandýðýiçin bir tehlike olarak gösteren emperyalistülkelerin elinde ise dünyayý bir kaç saniyedeyok edecek kadar çok nükleer baþlýklý füzevar.

Ortadoðu’da ise emperyalizmin bekçiköpeði, Ýsrail’in elinde de nükleer silah var

ve emperyalist ülkelerle birlikte Ýsrail deÝran’ý tehdit ediyor.

Hep bir aðýzdan nükleer silahlarýn ne denlibüyük bir tehdit olduðunu söylüyorlar.

Gerçekten de nükleer silahlar ve hattaenerji elde etmek için kurulan nükleersantraller insanlýk için büyük bir tehlike. ÝþteHiroþima, iþte Çernobil ve iþte Birinci KörfezSavaþý.

Öyleyse önce ABD, Ýngiltere, Fransa, Rusyave Çin nükleer silahlardan arýnmalý.

Bu arada Türkiye’de AKP hükümetiAmerikalýlarla Ýran’ýn nükleer enerji santralikurmasýnýn ne denli tehlikeli olduðu

konusunda anlaþýyor. Ama AKP kendisi yeninükleer santraller kurmaya hazýrlanýyor.

Öte yandan AKP hükümeti AmerikalýlarýnÝran’ý vurmasý için Ýncirlik üssünü kullan-masýna izin vermeye de hazýrlanýyor.

Oysa Türkiye nüfusunun büyük çoðunluðuABD’nin derhal Irak’tan çekilmesini ve Ýranve Suriye’yi rahat býrakmasýný istiyor. Türkiyehalkýnýn büyük çoðunluðu Ýncirlik üssününçocuk parký yapýlmasýný istiyor. Bu isteðiyüksek sesle söyleyeceðiz.

IIrraakk’’ttaa nneelleerr oolluuyyoorr- Sayfa: 8-9BBuusshh ggöözzüünnüü ÝÝrraann’’aa ddiikkttii - sayfa: 10

Latin Amerika

21. yüzyýldadevrim mümkünArife Köse

sayfa: 4

ALEX CALLÝNÝCOSLCR KONGRESÝ’NDENYAZIYOR

Fransa’da birlikiçin mücadele

sayfa: 5

Ariel Þaron:

Ölüm saçanbarýþ adamýMehmet Ali Bulut

sayfa: 7

Filistin seçimleriHamas iktidarda

sayfa: 6

Page 2: Sosyalist İşçi 248

2 sosyalist iþçi sayý: 248 HABERLER

“Beni býrakýn 1000 Ladingetireyim.”MMeehhmmeett AAllii AAððccaa,, kkaattiill

“Ben Tanrý deðilim, benmesihim!”MMeehhmmeett AAllii AAððccaa,, mmeessiihh

“Bunlarýn MHP içindeyeri olamaz.”DDeevvlleett BBaahhççeellii,, MMHHPP lliidd-eerrii,, AAððccaa''yyýý kkaasstt eeddiiyyoorr..((AAððccaa''nnýýnn aavvuukkaattýý MMHHPPPPeennddiikk bbeelleeddiiyyeebbaaþþkkaannýý aaddaayyýý,, eesskkiiaavvuukkaattýý iissee 1122 EEyyllüüllddaavvaassýýnnddaa MMHHPP aavvuukkaattýývvee hhaappiisshhaanneeyyee ssiillaahhssookkmmaayyaa ççaallýýþþýýrrkkeennyyaakkaallaannddýý..))

“Sanýrým bize hoþ geldindiyorlar ama bu pekbarýþçý bir hoþ geldindeðil.”GGeeoorrggee BBuusshh,, 1122 AArraallýýkk22000055

“Benim gördüklerimigörürseniz bir dahahiçbir savaþý destekle-mezsiniz.”RRoobbeerrtt FFiisskk,, ggaazzeetteeccii

“ Ýranlýlar bir silah istiy-oruz dediler. Amaonlarýn silah sahibiolmasý dünyanýn yararý-na deðil.”GGeeoorrggee WW BBuusshh

“Hayýrlý olsun, inþallahülkeye faydalý hizmetleryaparsýnýz.”((AAbbdduullllaahh ÇÇaattllýý,, kkaattiill,,BBBBPP’’nniinn kkuurruulluuþþuunnddaaMMuuhhssiinn YYaazzýýccýýooððlluu’’nnaaççeekkttiiððii mmeessaajjddaann))

“Tahliye müvekkiliminhakký” ((HHaalluukk KKýýrrccýý’’nnýýnn aavvuukkaattýý))

"Baþbakan mal varlýðýkonusunda kývýrtýyor"((CCHHPP GGrruupp BBaaþþkkaannvveekkiilliiHHaalluukk KKooçç))

“Hayvancýlýk hakkýndakonuþmaktan memnunolurum ama filmigörmedimç”((GGeeoorrggee BBuusshh,,BBrrookkeebbaacckk DDaaððýý ffiillmmiiüüzzeerriinnee))

“Onu çok beðeniyorum.Benimle iliþkisinin evin-de sorun yarattýðýnaeminim. Birliktealdýðýmýz zor kararlaroldukça sorunlu. Bunedenle Tony’i beðeniy-orum.”((GGeeoorrggee BBuusshh,, TToonnyyBBllaaiirr’’ii ssaavvuunnuuyyoorr..))

“KÝM NE DEDÝ?

ZZeeyynneepp ÇÇAALLIIÞÞKKAANN

Kesin olarak herkesin bildiði bircinayet (Abdi Ýpekçi'nin katli) vebir suikast giriþiminden (Papa)cezaevinde yatmakta olan biritahliye edildiðinde medya neyinpeþine düþer? Aslýnda tartýþmakatilin yeterince 'içerde' kalýpkalmadýðý sorusuyla baþladý.Sonunda kalmadýðý ve 2014 yýlýnakadar cezaevinde kalmasý gerek-tiðiyle sonuçlandý. Ama biz yineboyalý basýnýn aðýr bir magazinelbombardýmanýna tabi tutulduk.Kafamýz çorba oldu.

Adamýn niþanlýsýndan (Ortadoðugazetesi yazarý bir ülkücü faþist,üstelik tüm ailesi de öyle) ayrýl-masýndan giydiði mavi kazaðýngizemine (!) kadar her ayrýntýdidik didik edildi. Tahliyesindensonraki ilk geceyi geçirdiði Özbeysitesinden yola çýkýp suç ortaðýYalçýn Özbey'le ilgili þifrelerçözüldü (!). Magazin habercil-iðinin ardý arkasý kesilmedi. Yokefendim cep telefonu diye bir þeyigörünce nasýl þaþýrmýþ, yaðmurdanasýl ýslanmýþ, hangi sahilde nasýlçay içmiþ, günün ilk ýþýklarýnakadar Boðaz'da gemileri nasýlseyretmiþ…

Hatta Türkiye'nin en büyükgazetelerinden Hürriyet, Aðca'nýnaðzýndan "Býrakýn beni, gidip BinLadin'i getireyim" cümlesini sür-manþet yaptý. (Nasýl oluyorsaAðca Bin Ladin'i ve dahi yerinibiliyor, onu 'alýp getirme'kudretine sahip; ama cep telefo-nunun icadýndan habersiz!).Nihayet zat-ý muhterem Mesiholduðu için namaz kýlmasýgerekmediðini açýkladýðýndamedyanýn gündeminden düþtü;

onu destekleyen Ýslamcý gazetelersustu; MHP Genel Baþkaný'nýn"bize bulaþmasýn" tarzý bir açýkla-masýyla da ülkücüler sýrt çevirdi.

Cezaevi çýkýþý bindiði Mercedes,yabancý basýnýn ilgisi, bunlarýnbazýlarýnýn yabancý ajan olupolmadýðý þüphesi vb. tonlarcaspekülatif haber(!)in arasýndaAðca'nýn örgütlü bir ülkücü faþistkatil olduðuna dair tek satýr bula-madýk boyalý basýnda. Oysa bu hâlvurgulanmaksýzýn Aðca ve dahayüzlerce MHP'li ülkücü faþistkatilin iþlediði hiçbir cinayetin,MHP'nin halka verdiði zararlarýnhiçbirinin aydýnlatýlmasý mümkündeðil.

Mehmet Ali Aðca tescilli birülkücü faþist katildir. AbdullahÇatlý, Oral Çelik ve Haluk Kýrcý ileayný kuþaktan bir MHP'litetikçidir. Bugün altý yýldýravukatlýðýný yapan Doðan Yýldýrýmda ülkücü bir faþisttir ve Aðca ilebirlikte cezaevinde yatmýþtýr.

Bakmayýn Devlet Bahçeli'nin "bizebulaþmasýn" demesine. Þu andaMHP Genel Baþkan Yardýmcýlýðýkoltuðunda oturmakta olanMehmet Þandýr Aðca'nýn yurtdýþý-na kaçýrýlýþýnda pasaport saðlayankiþidir. Ama koltuðunda piþkinpiþkin oturmaya devam etmekte-dir. MHP yönetimi katilliði tescillive bu kadar popüler birini teþki-latýna, kamuoyunun gözü önündealmaya elbette yanaþmaz.

1980 öncesinde en az beþ binsolcu, sendikacý, sanatçý, aydýn veemekçinin katlinden; 1980 sonrasýda daha çok Kürt halkýnýnkatledilmesinden sorumlu faþistçetelerin örgütü MHP'nin bir üyesiAðca'nýn yalnýzca kiþisel özellik-lerinin ön plana çýkarýlmasý Türkmedyasýnýn ikiyüzlü karakterinegüzel bir örnek. Bir yandanMHP'yle iliþkisi gizlenerek derhalkapatýlmasý gereken bu partininüzerine gidilmiyor; öte yandanartýk ciddi haberleri mumla

aradýðýmýz medya sayfalarýnýnbasit, kolay tüketilen, eðlencelikmagazin haberleriyle süslenmesinedevam ediliyor. Halkýmýza beyin-siz koyun sürüleri muamelesikesintisiz sürüyor. Soytarý bir þovyýldýzý haline getirilen bir katilkendisine en yaraþan mekanda,soytarýlarýn þov dünyasýnda eþibulunmaz bir yer ediniyor.

Tahliyesinin yapýldýðý günMilliyet Ankara temsilcisi FikretBila'nýn telefonla katýldýðý bir TVprogramýnda yaptýðý açýklama,eksik de olsa iyi bir medyaeleþtirisi oldu. Bila basýnýn "þukadar yýl yatmalý" sorununumerkezine aldýðý saatlerde asýlmeselenin Aðca'nýn üç-beþ senedaha yatýp yatmayacaðý deðil, butip cinayetlerin arka planý ve plan-layýcýlarýnýn açýða çýkarýlmasýolduðunu belirttikten sonra þöylededi: "Aðca'yý bir magazinmalzemesi haline getirmemekbasýnýn sorumluluðu olmalý. Bir'þov yýldýzý' haline getirilmemeli.Reyting aracý olarak görülmemeli.Bir katil olduðu unutulmamalý.Basýn kamuoyunun ilgisini bucinayetlerin aydýnlatýlmasý üzerineyoðunlaþtýrmalýdýr. Aðca magazindünyasýnýn bir yýldýzý deðil, AbdiÝpekçi'nin tetikçi-katilidir". Aðzýnasaðlýk Fikret Bila. Ama eksikbýrakmýþsýn. Gerisini, üzerine birkez daha basa basa, biz söyleye-lim: Aðca yalnýzca basit, sýradanbir katil deðil, halk düþmanýMHP'nin üyesi, örgütlü bir gücüniçinde yer almýþ, ülkücü faþist birkatildir. Konuþturulmalý ve faþistçetenin diðer cinayetlerininçözülüp tüm sorumlularýnýn ceza-landýrýlmasý saðlanmalýdýr. MHPhalka hesap vermelidir.

Cengiz ALÐAN

Yoksullarýn kapýsýnýçalan yeni bela kuþ gribihakkýnda çok konuþuldu,çok yazýlýp çizildi.Kimileri komplo teorileriüretti: aslýnda bu bir"bioterör" saldýrýsýydý.NATO Genel Sekreteri,FBI ve CIA baþkanlarý veÝsrail Savunma Bakaný'nýnziyaretlerinin hemenardýndan ortaya çýkmasýtesadüf deðildi. Ýkinci bir'teori' de perde arkasýndailaç tröstlerinin bulun-duðuydu. Gribe karþý etk-ili olduðu söylenenTamiflu adlý ilacýn fiyatýbir anda ikiye, üçe kat-landý ve stoklarý hýzlaeridi. 2.5 milyar dolarlýkbir pazara sahip olanbeyaz et sektörününyabancý sermayeniniþtahýný kabartmasýüçüncü teoriye kaynaklýketti. Buna göre IMF poli-tikalarýyla önce Türktarým ve hayvancýlýðý çök-ertildi, sonra sýra beyaz etsektörünü yabancý ellereteslim etmeye geldi.Dördüncü bir teori ise asýlbüyük darbenin henüzgelmediðini, kuþlarýnbahar göçlerinin baþlaya-caðý Þubat ayýnda gele-ceðini öngörüyor.

Bunlardan biri ya dabirkaçý belki doðru da ola-bilir. Kâr ve rekabet

güdüsüyle iþleyen bir sis-temin sahiplerinden hertürlü 'Bizans oyunu' bek-lenir. Ama bazýlarý mil-liyetçi bir söyleme sahipolan ve doðruluklarýnýkanýtlayamayacaðýmýzteorileri bir kenarabýrakalým..

Elbette kuþ gribinin gös-terdiklerinden yolaçýkarak söylenecek çokþey var. Türk devleti, bukonuda da, bir kez dahabeceriksizliðini kanýtladý.Saðlýk Bakaný bir türlüVan ve çevresine gideme-di. Ýnsanlara ilaç daðýtýl-madý, hastalýk doðrudürüst anlatýlmadý. Önlemolarak kuþ gribine kuþgribi denilmesi genelgeyleyasaklandý. Zavallý hay-vanlar diri diri yakýldýveya toplu mezarlaragömüldü.

Hastalýðýn yayýlmasýnýnsuçu tek geçim kaynaðý üçbeþ tavuk olan yoksullarayýkýlmaya çalýþýldý.Radyasyonlu çay döne-minde olduðu gibi,ülkenin baþbakaný TV

kameralarý önünde tavukyedi.

Kuþ gribi gerçekten deçok büyük bir tehlike ola-bilir. Bir hesaplamayagöre önü alýnmaz ise biranda tüm dünyadayüzmilyonlarca insanýnpatýr patýr ölmesi iþtenbile deðil. Ayrýcasonuçlarýnýn yaratacaðýmaddi kayýplar 800 milyardolarý bulabilir. Gerçektende ürkütücü rakamlar.Ama bu hastalýðýn þu anakadar öldürdüðü insansayýsý 100 civarýnda.Türkiye'de ise bununonda biri kadar. Üstelikalýnacak çok basit önlem-lerle hastalýktan korun-abiliyor. Hatta þu aralaraþýsýnýn bulunduðu dasöyleniyor. Örneðin Çinaltý milyon tavuðu aþýla-yarak gribi durdurmuþgörünüyor. Keza Rusyaayný iþlemi yapýyor.Yumurtayý musluk suyuy-la yýkayýp normal piþmeýsýsýnda piþirince riskortadan kalkýyor. Kendiadýma ben, uçan ve koþan

canlýlarý zaten yemediðimiçin, etten bulaþmariskinden de daha baþtankurtuluyorum. Yani birþekilde sorun gider-ilebiliyor.

Gündemimizi bir süreyoðun biçimde meþguledip geçen kuþ gribi þu anpopülerliðini yitirdi gibi.Ama dünyanýn baþýndakiasýl büyük bela, yanisavaþ halâ gündemin enbaþýndaki yerini koruyor.Ve uzun süre 'top list'tebir numaralýðý baþkahiçbir soruna býrakacakgibi de görünmüyor. ABDemperyalizminin baþýnabugüne kadar geçen ensaldýrgan hükümetlerdenbirinin tepesinde oturanBush zehirli soluðunudünyanýn her köþesineüflemeye devam ediyor.

11 Eylül saldýrýlarýndanberi savurduðu tehditleriAfganistan ve Irak'tagerçeðe dönüþtürdü. Buülkelerden ilkinde 10 bin,ikincisinde 110 bin insanýkatletti. Þimdi sýra Ýran'ageldi. Saldýrýrdý-saldýra-

mazdý tartýþmalarýnýnarasýnda dýþiþleri katiliRice'ý bölgeye yolladý, fiz-ibilite çalýþmalarýnabaþladý bile. Rice'ýnTürkiye'ye de gelmesihayra alamet deðil. Yineüslerin kullanýmý sözkonusu edilecek. Ve bizyine meydanlara dökülüpyeni 1 Mart'lar yarata-caðýz.

Ama, eðer tehlikeninbüyüklüðünü görüphazýrlanmaya þimdidenbaþlamazsak bize kulakasacaklarýný sanmayalým.Bush ve ekibinin azgýnsavaþçýlýklarýnýn sýnýrýyok. Dünya hege-monyasýný kayýtsýz þartsýzelde edip tüm rakiplerinediz çöktürünceye dek busavaþ çýlgýnlýðýný sürdüre-cekler. Bu kesin. ÇünküIrak saldýrýsýndan öncekullandýklarý bahanelerineredeyse kelimesikelimesine Ýran için kul-lanýyorlar. Sýrada baþkaülkeler olacak. Bush gribikuþ gribinden çok dahahýzlý ve kanlý biçimdeyayýlacak. Neyse ki sonaltý-yedi yýldýr tümdünyada barýþ ve adalettalebiyle sokaklarda dire-nen milyonlarca insan buölümcül hastalýðýn aþýsýnýbiliyor. Bize kalan yegâneiþ bu aþýyý olabildiðinceçok insana zerketmektenibaret!

Aðca ve medyanýn ikiyüzlü soytarýlýðý

Bush gribi

Page 3: Sosyalist İşçi 248

sayý: 248 sosyalist iþçi 3

sosyalist iþçi

BBAAÞÞYYAAZZII

Dünyanýn her yanýnda heyecan vericigeliþmeler yaþanýyor. Latin Amerika'dahemen her ülkede sol seçimleri kazandý.Caracas'da toplanan Dünya SosyalForumu'na Latin Amerika'nýn dört biryanýndan gelen herkes tek bir þeydensöz ediyordu: Devrim.

Avrupa'da birçok ülkede solda yeniþekillenmeler var. Almanya'da SolParti'nin parlamentoya 54 milletvekili ilegirmesi tarihi bir olay.

Ya Türkiye? Kimileri Türkiye'ye gelinceburuklaþýyor. Burada olmaz diyor.Neden? Türkiye'yi dünyanýn geri kalanýn-dan farklý kýlan bir þey mi var? Türkiye'desolun yeniden þekillenmesinin önündenasýl bir engel var? Mücadelenin önündenasýl bir engel var?

Var olan tek engel solun bizzat kendisi.Sol öylesine bir yenilgi havasý yaþýyor kiyerinden kýpýrdayamýyor. Ama bu 12Eylül yenilgisi deðil. Çünkü 12 Eylül'ebenzer bir yenilgi her yerde yaþandý.Latin Amerika'da darbeler 12 Eylül'dençok daha aðýrdý. Batý Avrupa'nýnüzerinden Thatcher-Reagan dönemigeçti. Yeni liberalizm her yerde sola, iþçiörgütlerine çok aðýr saldýrdý ama heryerde yeni umut ýþýklarý ortaya çýkýyor.Çünkü solun içinden küçük bir kesimsosyal demokrasinin krizinin oluþturduðuboþluðu doldurmak için harekete geçiy-or.

Türkiye'de de bunun olasýlýðý var. Eskisola deðil de kampanyalara bakýlýrsaortaya çýkan yeni, mücadeleci kesimlerigörmek mümkün. Yeni bir kitlesel solparti ancak onlarýn üzerinde, onlarýnmücadelesi ile oluþabilir. Yoksa var olansolun bir kez daha aritmetik birliði hiçbirolumluluk taþýmaz tam tersine yeni biryenilgiye daha yol açar.

Yeni bir þekillenme mücadele içindeolmalý. Ama bu ayný zamanda tartýþarak,birlikte yürünmek biçiminde olmakzorunda.

Ancak yeni sol þekillenme eski solunbirliði ile olmayacaðý gibi sadece bir grupakademisyenin veya eski sosyaldemokratýn bir araya getirilmesi ile deolmaz.

Çözüm gençleri, genç emekçileri, kadýn-larý öne çýkaran, mücadeleyi öne çýkaran,kesinlikle antikapitalist, milliyetçi deðil,enternasyonalist bir oluþumun inþaedilmesinde.

Türkiye'de bunun için yeterince güç var.Öyleyse yeni bir þekillenmenin oluþa-bilmesi için bütün olanaklarý seferberetmek gerekir. Sekterizmi deðil, hareketiinþa etmek için kollarý sývamak ilk önemliadýmdýr.

Heyecan vericibir dünya

Þenol KARAKAÞ

TÜSÝAD Ýstiþare Konseyi BaþkanýMustafa Koç son bir ayda iki kerekalpleri fethetti! Demokrasi arayankalpler, özgürlük arayan kalplerMustafa Koç'un sözlerinde temsilcisinibulmuþ oldu. Koç, son iki aydaTÜSÝAD adýna demokrasi, insan hak-larý ve reformlar çaðrýsý yaptý.Hükümeti eleþtirdi. Hatta baþbakan okadar kýzdý ki, TÜSÝAD'ýn kendi iþi ileilgilenmesi gerektiðini, yargýya müda-hale ederek suç iþlediðini açýkladý.

TÜSÝAD neden demokrasiden sözediyor? Mustafa Koç neden böylekonuþuyor? Koç'lar deðiþti mi yoksa?TÜSÝAD kabuk mu deðiþtiriyor?

Çok deðil, iki yýl önce, TÜSÝAD'ýn ozamanki baþkaný Tuncay Özilhan,hükümeti Irak politikasý nedeniyleeleþtiriyor ve ABD ile iþbirliðini artýr-masýný, Türkiye'de halkýn savaþ karþýtýruh halinin fazla abartýlmamasý gerek-tiðini açýklýyordu. "Siz, diyordu, iknaedebilirsiniz, Türkiye'nin çýkarlarýnýnABD ile iþbirliðinden geçtiðini anlata-bilirsiniz."

TÜSÝAD, Türkiye'nin Irak savaþýnaortak olmasýný ve Irak'ýn geleceðininbelirlenmesinde rol alarak küreselgüçlerle saðlam bir güven iliþkisi kur-masýný tavsiye ediyordu.

TÜSÝAD üyelerinin bugün demokrasidemokrasi parlayan gözleri, o günTürkiye'nin Irak halkýnýn yaþamýnýnkarartýlmasý anlamýna gelecek iþgalinortaðý olmasý için parlýyordu.

TÜSÝAD için önemli olan demokrasideðil. Kimse, Mustafa Koç'un efendigörünüþüne aldanmamalý. Evrenselinsan haklarý düzeyi: bu da TÜSÝAD'ýnumurunda deðil. Yargý reformu,

eðitimde yeniden yapýlanma, bunlarda deðil. Sendikal haklar, düþünceözgürlüðü, bunlar da.

TÜSÝAD'ýn pusulasý, bugünlerdeekonomistlerin tv'lerde çok sýk kul-landýðý bir terimle "kar maksimizasy-onu"dur. Azami kar, neyi gerektiriyor-sa, patronlarýn kulübü onu savunur.

Bir mahalle bakkalý, veresiye ver-menin sonunu getireceðini nasýlhissediyorsa, Kürt sorununda yeni birsavaþ politikasýnýn, kendisine tahminedilenin çok ötesinde bir zarar vere-ceðini de TÜSÝAD üyeleri aynýgüdüyle hissediyor. Bu, sermayeningüdüsü. Bu patron olmaktan kay-naklanan, müteþebbis insanlara özgübir yetenektir.

Belki de Mustafa Koç dedesi gibideðildir ama? Belki de sonuna kadar,gerçek bir demokrattýr.

Belki de...Söz konusu TÜSÝAD adýndaki örgüt

olunca tek tek üyelerinin görüþlerinin,içlerindeki iyilik meleklerinin kaçkanatlý olduðunun bir önemi yok ne

yazýk ki.Sermaye, her þeyden önce bir iliþkdir.

Bu iliþkinin neresinde olduðuna görebireylerin niyetlerinden baðýmsýz olantercihleri belirlenmeye baþlar.

Sermaye iliþkisi, her þeyden öncehýrsýzlýktýr. Sabahýn köründe kalkýp iþegiden iþçiler, iþyerlerine girdikleri andabu hýrsýzlýk baþlar. Emeklerinin bir kýs-mýna karþýlýðýný ödemeden patronlar elkoyar. Tüm toplumsal kokuþmuþluk,bu hýrsýzlýðýn üzerinde yükselir.

Türkiye'de egemen sýnýfýn örgütüolan TÜSÝAD, bu hýrsýzlýðý örgütlübiçimde yapmanýn aracýndan baþka birþey deðil.

Ýþyerlerinde her gün kaç iþçi ölüyor?Özelleþtirmeler kaç kiþinin ocaðýnýsöndürdü? Ýnsanlar neden idamedildiler? Faþistleri kimler besledi?Ekonomik krizlerde binlerce insan inti-harýn eþiðine gelirken kimler birgecede milyon dolarlýk karlarla bankahesaplarýný þiþirdi?

Cumhuriyet tarihinin tümçürümüþlüðünün sorumlusu, çeþitlihükümetler aracýlýðýyla sermaye biriki-minin önündeki engelleri ortadankaldýrmaya çalýþan sermaye sýnýfýdýr.Bugün Koç'un temsil ettiðiTÜSÝAD'dýr.

Patronlar bugün, Avrupa Birliði'neyamanmaya çalýþýyor. Sermaye biriki-mi, Avrupa sermayesinin standart-larýnda olmak zorunda. Avrupa ser-mayesi, sendikal haklarýn basýncý altýn-da. TÜSÝAD'da örgütlü sermaye deöyle. Rekabetin eþit koþullarda olmasýiçin Mustafa Koç sendikal haklarýsavunabilir. Kayýt dýþý ekonomiyesavaþ açabilir.

Yarýn unutabilir. Dedesi gibi darbeçaðrýsý yapabilir.

Mustafa Koç:

Demokrasiyeadanmýþ bir yaþam!

Patronlar bugün, Avrupa Birliði'ne yamanmaya çalýþýyor.Sermaye birikimi, Avrupa sermayesinin standartlarýnda olmak zorunda

ULUSLARARASI BARIÞ BULUÞMASI

Moderatör:Mustafa Ercan (Mazlum Der Ýstanbul Þube Baþkaný

Konuþmacýlar:Yvonne Ridley

(Ýngiltere, Savaþý Durdurun Koalisyonu, Respect)Dr. Muhammed Mutlak

(Irak Öðretim Görevlileri Birliði Yönetim Kurulu Üyesi ve

Sözcüsü)

4 Þubat 2006, Cumartesi14.00 - 17.00

Mecidiyeköy Kültür Merkezi(Ali Sami Yen stadý yanýndaki kat otoparkýnýn üstü)

marksizm 200619-20-21 mayýs, 2006, istanbul

DSÝP tarafýndan her yýl düzenlenen Marksizmtoplantýlar dizisi bu sene 19-21 mayýs tarihleri

arasýnda Ýstanbul’da yapýlacak.Hareketin çeþitli sorunlarýnýn tartýþýlacaðý

Marksizm 2006 hakkýnda daha ayrýntýlý bilgialmak için

0212 - 249 17 76 veya0536 - 335 10 19’u arayýn

Page 4: Sosyalist İşçi 248

4 sosyalist iþçi sayý: 248DÜNYA

AArriiffee KKÖÖSSEE

Geçtiðimiz on yýl boyunca LatinAmerika ülkeleri dünyada neo-liberal politikalar karþý direniþinsimgesi haline geldiler. 90'larýnortalarýndan itibaren kýta, bir dizisol ya da merkez sol olarakadlandýrýlabilecek hükümetlerinzaferine tanýk oldu; Venezüela'daChavez, Arjantin'de Kirchner,Brezilya'da Lula, Bolivya'daMorales iktidara geldi,Ekvator'da Lucio Gutiérrezdevrildi. Genellikle köylüler veyerli halklar tarafýndan baþlatýlansosyal hareketler kýtaya hakimoldu. Arajantin'deki piqueteros(Ýþsizler), Brezilya'daki topraksý-zlar bu hareketlerin önde gelen-leriydi. Ortak özellikleri ise, neo-liberalizme, özelleþtirmeye,ekonomilerin küresel sermayeyesýnýrsýz bir þekilde açýlmasýna,sosyal adaletsizliðe karþýolmalarý ve söylemlerinde anti-kapitalist ve sosyalist bir retorikkullanmalarý.

Latin Amerika'daki bu ayaklan-ma dizisinin en önemli neden-lerinden bir tanesi kýtanýn1980'ler boyunca içinden geçtiðiekonomik yapýlanma ve bununsonucunda 90'larda içine girdiðiderin kriz oldu.

Brezilya

Latin Amerika ülkelerindeki busol hükümetlerin ilk örneðiBrezilay'da 2002'de ÝþçiPartisi'nden (PT) Lula'nýn seçimikazanmasý oldu. Brezilya 1990yýlýnýn Mart ayýnda IMF'ninyapýsal programýný uygulamayabaþladý. 1994'e gelindiðindeeflasyon yüzde 2000'e ulaþtý, yok-sulluk arttý, 1999'da iþsizlikyüzde 10'a ulaþtý, kamu hizmet-leri özelleþtirildi.

Lula iþte böyle bir döneminüzerin eve bu politikalara duyu-lan tepkinin sonucu olarak ikti-dara geldi. Ancak iktidarageldikten çok kýsa bir süre sonra,"hastalýk devam ederken tedaviyideðiþtiremezsiniz" diyerek IMFve Dünya Bankasý ile görüþmeyedevam etti. Bugün Brezilya'dabürokratlar ile halk arasýndakigelir uçurumu hala devam ediy-or, 2003 yýlýnda IMF programýçerçevesinde sosyal güvenlikreformu yapýldý, tarým reformudurduruldu, faiz oranlarý çokyüksek tutularak bankalarýn kar-larýný korumasý saðlandý.

Arjantin

90'lý yýllara damgasýný vuranbüyük ekonomik krizin veekonomik sistemin tamamençökmesinin ardýndan, 2001 yýlýn-da büyük bir ayaklanma oldu. Odönemde Arjantin'in baþkaný

olan De La Rua iþçilerin veküçük üreticilerin bankahesaplarýna el koymak isteyincepiqueteros (iþsizler) sokaklaradöküldüler. De La Rua,helikopterle ülkeyi terk etmekzorunda kaldý. 18 ay sürenistikrarsýz bir dönemin ardýndanKirchner hükümeti iktidarý aldý.

Bolivya

Bolivya, Haiti'den sonra LatinAmerika'nýn en yoksul ülkesi. Enönemli özelliði, çok büyükdoðlagaz rezervine sahip olmasý.

1980 yýlýnda Bolivya'nýnmadenleri IMF programýçerçevesinde özelleþtirildi. 30 binmaden iþçisi iþsiz kaldý.

1999 yýlýnda Brechtel gibibüyük özel þirketler Bolivya'nýnsuyunu özelleþtirmeye çalýþtýlar.2005 yýlýnda ise British Gas veÝspanyol petrol þirketi RepsolBolivya'nýn doðlagaz kay-naklarýný kontrol altýna almayýdenedi.

Ýlk olarak, 2000 yýlýnda suyunözelleþtirilmesine karþý baþlayanbir kitle hareketi Amerikan þir-keti olan Brechtel'i bölgeden attý.Bugün Bolivya'da suyundaðýtýmý seçim ile iþbaþýna gelenbir yönetim tarafýndan yapýlýyor.

Ardýndan 2003 yýlýnda, çokuluslu þirketlerin Bolivya'nýndoðalgazýný ele geçirme giriþim-lerine karþý büyük bir hareketbaþladý. Baþkan Gonzalo Sanchezde Losada istifa etmek vehelikopterle ülkeyi terk etmekzorunda kaldý.

2003'deki bu ayaklanma sadece,2005'in Mayýs ve Haziran ayýndaÝkinci Gaz Savaþý olarakadlandýrýlan ikinci ayaklanmanýnbaþlangýcýydý. 2005 yýlýndakiayaklanmanýn talebi doðalgaz

kaynaklarýnýn devletleþtirilmesiidi.

2005 yýlýnýn Aralýk ayýnda EvaMorales'i iktidara getiren iþte buayaklanmalar oldu. Morales,Bolivya'yý on yýllar boyuncayöneten çürümüþ politikacýlar-dan bir kopuþ olarak görülüyor.

Fakat ayný zamanda seçildiktensonra, zengin doðlagaz yataklarý-na sahip olan Santa Cruz'da yap-týðý konuþmada; "Kimseye zararvermek istemiyorum. Herhangibir varlýða el koymak ya dakamulaþtýrmak istemiyorum. Ýþadamlarýndan öðrenmek istiyo-rum" dedi.

Venezüella

Venezüella'da diðer LatinAmerika ülkeleri gibi yoksul veaz geliþmiþ bir ülke. Fakat birözelliði, dünyadaki beþincibüyük petrol rezervine sahipolmasý ve petrol ihraç etmesi.1980'ler Venezüella'nýn düþenpetrol fiyatlarý sonucunda ülkeyibüyük bir krize sürüklendiði yýl-lar oldu. Perez'in uyguladýðý neo-liberal politikalar sonucunda,yoksulluk sýnýrý altýnda yaþayan-larýn oraný 1995'de yüzde 66'yayükseldi, iþsizlik iki katýna çýktý.

27 Þubat 1989'da Perez'in IMFprogramý çerçevesinde kemersýkma politikasýn baþlamasýylaönce öðrencilerin otobüs boykotubaþladý, ardýndan Venezüella'nýnbaþkenti Karakas'ta halk sokak-lara döküldü (Karakazohareketi). Bu hareket tüm ülkeyeyayýldý. Ordu halkýn üzerineateþ açtý. Resmi rakamlara göre100, resmi olmayan rakamlaragöre ise en az 2000 kiþi öldü.

Hugo Chavez iþte bu hareketinüzerinden iktidara geldi. Chavez,Latin Amerika'daki diðer iktidar-

lardan daha sol bir söyleme vegörüntüye sahip. Gerçek birtoprak reformu uygulamasýbaþlattý, bütün halka bedavasaðlýk ve eðitim hizmeti ver-ilmesini saðladý, yeni bir anayasaoluþturdu, Küba ile iliþkilerininsürdürerek Amerika'nýn ambar-gosuna meydan okudu. AyrýcaChavez, Bush'a ve onun poli-tikalarýna karþý diðer LatinAmerikalý liderlerin sahipolmadýðý kadar güçlü bir anti-emperyalist söyleme sahip.

Venezüella'ya bunlarý yapmaolanaðý saðlayan en önemlinedenlerin baþýnda ise sahipolduðu petrol rezervi geliyor.Petrolden elde ettiði gelirsayesinde Venezüella, 1999 yýlýn-da yüzde 24 olan kamu harca-malarýný 2004'de yüzde 34'eçýkarmayý baþarabildi.

Ancak, Venezüella bankalarýhala özel sermayenin elinde vebu bankalar devlete verdikleriborçlardan büyük paralarkazanýyorlar.

Chavez anti-kapitalist söylem-ler kullanmasýna raðmen,yabancý çok uluslu þirketleriVenezüella'da yatýrým yapmalarýiçin teþvik etmeye devam ediyor,"Biz sosyalist bir model oluþtur-muyoruz. Bizim devrimimiz kap-italizmin çerçevesi içinde neo-lib-eral modelde deðiþiklikler yap-maktýr" diyor.

Latin Amerika'nýn gös-terdikleri

Latin Amerika'da olanlar, birin-ci amacý neo-liberla politikalarýndünyaya zorla kabul ettirilmesiolan, ve bunun için askerigücünü en vahþi þekilde kullan-maktan kaçýnmayan Amerika'nýndurdurulabileceðini gösteriyor.

Irak'ta Amerika'nýn askerigücüne karþý süren direniþ veLatin Amerika'da neo-liberalmücadelelere karþý devam edenmücadele Yeni Amerikan Yüzyýlýprojesinin politik olarakyenildiðini, tek yapmamýzgerekenin onu buruþturup çöpeatmak olduðunu gösteriyor.Özellikle Bolivya'da suyun vedoðalgazýn özelleþtirilmesinekarþý verilen mücadele bugündünyanýn her yerinde neo-liberalpolitikalarýn acýsýný çeken vebedelini ödeyen milyonlara umutkaynaðý olmaktadýr. BaþtaAmerika olmak üzere, dünyanýnefendisi olma iddiasýna sahipolanlarýn önümüze bir kaderolarak koyduklarý neo-liberalpolitikalar kaderimiz deðildir.Yani bugün Türkiye'de de sosyalgüvenlik reformunu, genel saðlýksigortasý uygulamasýný durdur-mak mümkündür.

Ancak, Latin Amerikaülkelerinde bu neo-liberal poli-tikalarý durduran ya da geriletenbugün iktidarda olan solhükümetler deðil, onlarý iktidaragetiren kitle hareketleridir. Bunedenle son on yýlda buülkelerin hepsinde ardý ardýnaiktidarlar devrildi. Çünkü birönceki yönetimin neo-liberalpolitikalarýný eleþtirerek iktidaragelen her yönetim, ayný uygula-malara devam etmeye çalýþtýðýn-da, týpký Ekvator'da, Bolivya'daolduðu gibi, yine halk hareketleritarafýndan devrilmiþtir. Belli kibu süreç bundan sonra da aynýþekilde devam edecek, yani eðerMorales vaat ettiklerini yerinegetirmezse yine ayný halktarafýndan devrilecektir.Brezilya'da Lula'nýn IMF pro-gramý çerçevesinde 2003 yýlýndasosyal güvenlik reformunumeclisten geçirmeye çalýþmasýsýrasýnda bazý milletvekillerininBrezilya Ýþçi Partisi'nde ayrýlarakP-Sol'u kurmalarý bunun birbaþka göstergesidir.

Bir diðer önemli nokta ise,Latin Amerika'nýn, nihai olarakdevlet aygýtýný ele geçirmeden,sadece seçim yoluyla iktidarýalarak bu sistemi deðiþtirmeninmümkün olmadýðýný gösterme-sidir. Brezilya'da Lula,Arjantin'de Kirchner bunun engüzel örnekleridir. Her ikisi deiktidara geldikten sonra IMFpolitikalarýný uygulamaya devamettiler, etmek zorunda kaldýlar.Gerçek deðiþim, kitlelerin kendi,aþaðýdan eylemleri ile varolaniktidarý yýkarak yerine kendiyönetim organlarýný kurmalarý ilemümkün olacaktýr. Ýþte LatinAmerika asýl bunun gerçek-leþmesinin mümkün olduðunugösterdiði için bugün bütündünyada yoksullarýn, ezilenlerinumududur.

Latin Amerika:

21. yüzyýlda devrim mümkünGerçek deðiþim, kitlelerin kendi, aþaðýdan eylemleri ile varolan iktidarý yýkarak yerine kendi yönetim organlarýný kurmalarý ile

mümkün olacaktýr. Ýþte Latin Amerika asýl bunun gerçekleþmesinin mümkün olduðunu gösterdiði için bugün bütündünyada yoksullarýn, ezilenlerin umududur

Page 5: Sosyalist İşçi 248

sayý: 248 sosyalist iþçi 5DÜNYA

evrimci Komünist Birlik,LCR, Fransa’daki devrim-ci örgütler içinde en

önemli olaný. Geçenlerde LCR 16.Kongre’sini yaptý. UluslararasýSosyalizm Akýmý’ndan AAlleexxCCaalllliinniiccooss aþaðýdaki raporuyazdý.

1995 Kasým-Aralýk aylarýndayaþanan kamu sektörü grev-lerinden beri Fransa Avrupa'daneo-liberal politikalara direniþinöncülüðünü yapýyor. 29 Mayýs2005'te yapýlan AvrupaAnayasasý referandumu tümkýtadaki bu politikalarýn uygu-layýcýsý egemen sýnýflar için belir-leyici bir bozgun oldu.

Bunu, geçen kasýmda iþçi sýnýfýbölgelerinde yaþanan ve tümFransa'yý sarsan ayaklanmalarizledi. Bu isyanlar çok büyüksayýda genç insanýn içinedüþtüðü yabancýlaþma ve öfkeyigösteriyordu.

Bu durum Fransa'nýn radikalsolunu bir mücadeleyle yüzyüzegetirdi. (Referanduma-ç.n.) hayýrkampanyasý onbinlerce aktivistibir araya getiren bir yerelkomiteler aðý doðurdu. Bukomiteler "29 Mayýs kollektifleri"olarak devam etti.

Þimdi anahtar soru buhareketin Jacques Chirac baþkan-lýðýndaki saðcý hükümete karþýetkili bir mücadele yürütüpyürütemeyeceði. Örgütlü solHayýr kampanyasýnda kilit birrol oynadý.

Ýngiltere'deki Ýþçi Partisi'ninFransýz muadili Sosyalist Parti(SP) Avrupa Anayasasý konusun-da bölündü. SP taraftarlarýnýnçoðunluðu parti liderliðini din-lemedi ve hayýr oyu kullandý.Muhalif SP önderleri hayýr kam-panyasýnda Komünist Parti (KP)ve LCR ile birlikte çalýþtý. Bugüçler 2007 baþkanlýk seçim-lerinde tek aday göstermek içinde birlikte hareket edebileceklermi?

KP örgütlü Fransýz iþçi sýnýfýiçinde temel güç olmayýsürdürüyor. 1997-2001 arasýndaSP'nin belirleyici olduðu solkoalisyon hükümetinde görevyapmýþtý. Bu hükümet kendisin-den önceki sað hükümetlerleneredeyse ayný neo liberal poli-tikalarý uyguluyordu. Blairizminbir türü olan bu uygulamaFransa'da sosyal liberalizmolarak adlandýrýlýyor.

Halen düþüþ yaþayan KPdesteðinin sola kaydýðýný gördü.Lideri Robert Hue 2002'dekibaþkanlýk seçimlerinde iki troçk-iste, Lutte Ouvrière adayý ArletteLaguiller ve LCR adayý OlivierBesancenot'a yenilmiþti.

Hue'nun halefi Marie George

Buffet KP'nin soluna yöneldi.Ama parti iki þeyin arasýndakalýyor: aþýrý soldan gelen basýnçile parlamentoda sandalyekazanmak ve þu anda sahipolduðu yerel konseyleri elindetutmak için SP ile yapmak zorun-da hissetiði ittifak.

Bu durum LCR'a stratejik birrol veriyor. KP'nin 50-60 bin üye-sine karþý yalnýzca üç bin üyesivar. Ancak aktivistleri saðlamköklere sahip ve 2002 seçim-lerinden beri üye sayýsý ikiye kat-landý. Lig'in sözcüsü BesancenotFransa'nýn en popüler isim-lerinden biri. Yapýlan kamuoyuyoklamalarýna göre, baþkanlýkseçimlerinde Buffet'nin alacaðý%4.5 oya karþýlýk Besancenot'un%8 oy alacaðý tahmin ediliyor.KP yakýn zamanda LCR'a birlikteçalýþan bir parti kurma önerisigötürdü.

Lig'in güçlü konumunu,Guardian gazetesinin Fransýzmuadili Libération'un geçenCuma kongreye ilk üç sayfasýnýayýrmýþ olmasý da gösteriyor.

Ne yazýk ki LCR bundan sonrane yapacaðý konusunda derin birbölünmüþlük yaþýyor.

Kongre tartýþmasý

LCR liderliði birkaç yýldýrFrançois Sabado, OlivierBesancenot ve Alain Krivineönderliðindeki çoðunluk ileLCR'ýn haftalýk gazetesiRouge'un editörü ChristianPiquet'nin baþýný çektiði bir azýn-lýk arasýnda ikiye bölünmüþdurumda. Platform 1 olarak bili-nen çoðunluk, haklý olarak,Lig'in kimliðini devrimciMarksist bir örgütlenme olarak

sürdürmeyi savunuyor. Platform3 denilen azýnlýk ise bu geleneðisürdürmekte pek istekli deðil.Bunlar LCR'ý, içinde hem KPhem de SP unsurlarýný barýndýranbir hatta katalizör olarak görüy-orlar.

Ne yazýk ki Platform 1,referandum kampanyasýnýn yenive geniþ bir radikal sol parti -Respect, Almanya'dakiLinkspartei ve Portekiz'deki SolBlok gibi- kurmak için gereklikoþullarý yarattýðý fikrine karþýtartýþma tuzaðýna düþüyor.Besancenot kongrede delegelereyaptýðý konuþmada þunlarý söyle-di: "29 Mayýs Kolektifleri ayak-lanmalara yanýt üretemedi çünküisyanlarýn meþru mu yoksa hatamý olduðu konusunda bölün-müþlerdi. SP tartýþmanýnkoþullarýný dikte ediyor.Kolektifler intihar ediyor. Tekaday için koþullarýn varol-madýðýný söylemeliyiz".

Platform 1'in bir baþka lideriLaurent, Lig'in 29 Mayýs'ý deðil,kitle grevlerinin yaþandýðý 1995'ive birleþik solun sosyal liberalpolitikalara kitlesel direniþ kanalýaçtýðý 1997'yi kilit referans nok-tasý olarak almasý gerektiðiniifade ediyor.

"Solda sistemin devamýndanyana olanlarla mücadeleyi temelalanlar arasýnda bir bölünmevar" diyor. Biçimsel olarak doðruolsa da, bu bölünme hayýr kam-panyasýnýn pek çok KP ve SPtaraftarýný -henüz devrimcideðilse de- daha militan konum-lara çekmenin mümkünolduðunu gösterdiði gerçeðininüzerini örtmekte kullanýlýyordu.

Sabado -tüm yönleri veamaçlarýyla, devrimci bir - anti

kapitalist program üzerinde tekbir adaydan yana olduðunu açýk-ladý. Platform 3 konuþmacýlarýsol bir hat oluþturma olasýlýklarý-na daha açýktýlar. Örneðin,Marsilya'dan Remy þöyle diyor-du: "Bu kongrenin amacý LCR'ýndevrimci kimliðini bir kez dahakanýtlamak deðil, hayýr oyu kul-lanmýþ olan milyonlara somut birinisiyatif sunmaktýr".

Platform 1'in öne sürdüðüargümanlarýn sekter mantýðýnýdaha küçük bir hizip olanPlatform 2'den bir konuþmacýaçýða çýkardý. Bu konuþmacý neoliberalizm karþýtý bir programýnzorunlu olarak pro-kapitalist vereformist olacaðýný söyledi. Bumantýða Danielle Obono karþýçýktý ve anti kapitalizm ile neoliberalizme muhalefet arasýnda okadar da keskin bir ayrýmolmadýðýný ifade etti. Varolandurumun çok sayýda insanýbirinden diðerine çekebileceðinisöyledi.

Platform 4

Danielle Platform 4 üyesi. Buyeni grup Leonce Aguirre veCatherine Samary gibi eski LCRliderleriyle, UluslararasýSosyalizm Akýmý'ndanÝngiltere'deki SWP benzeri olanSocialisme par en Bas yanlýlarýnýbir araya getiriyor.

Platform 4 Platform 3 ile,LCR'ýn sosyal liberalizmi redde-den herkesi birleþtirecek yeni birsiyasi güç yaratmak için inisiyati-fi ele almasý gerektiði konusundaanlaþýyor. Ancak açýktýr ki böylebir inisiyatif baðýmsýz markisistörgütün feshedilmesi deðil, kitle-sel bir devrimci parti yaratmanýnilk adýmý anlamýna gelir.

Platform 4'ün son konuþmasýnýyapan Vanina koþullarýn olgun-laþmasýný beklemenin tehlikeler-ine vurgu yaptý: "Sosyal liberal-izmle yollarýný ayýran çok sayýdainsan 29 Mayýs Kolektifleri içindebir araya geldiler. Baþarýnýngarantisi yok ama iþe, yenidenbir araya gelmenin son erdiðinisöyleyerek baþlamak gerçektenyazýk. KP kongresinden sonrayapýlan bir anket, aktivistlerin%60'ýnýn çýkarýlacak ortak adayýkendi liderleri Buffet'ye tercihedeceklerini gösterdi".

Yeni ve görece küçük bir grupolmasýna raðmen Platform 4delegelerin seçildiði yerel konfer-anslarda %9 oy alarak kongreöncesi tartýþmalarda gerçektenbüyük bir etki yarattý. Platform 1%50'nin altýnda oy aldý kon-grenin onayýný zor kazandý.Kongre Besancenot'un anti kapi-talist bir platform üzerinde ortakbaþkan adayý çaðrýsýyla sonaerdi.

Nihai karar Haziran'da yapýla-cak konferansa býrakýldý.Devrimci Komünist Birlik’inFransýz solu için hayati önemtaþýyan bir þansý tepmemesiniumut edelim.

Referandum’daki zaferönemli ama sonuçlarýabartýlýyor. Açýk ki hayýroylarýnýn asýl sesi solduama yüzde 20-30 saðoylar da hayýr dedi.

Açýk ki hayýr kollekti-fleri önemliydi ama me-sela 1988’de KomünistPartisi’nden ayrýlarakcumhurbaþkanlýðýseçimlerine katýlanPierre Juquin’i destek-leyen komitelerden dahaazdý.

Kollektiflerin dinamiðive yaþamý iki olguya

dayanýyordu: Birincisi,yaþanan mücadeleler kihemen hepsi yenildi.Ýkincisi, Birlik için KP veBirlik (LCR)’ýn yaptýklarýuzlaþmalar.

FKP kollektiflere refe-randum kampanyasýnýnoldukça geç katýldý vekatýldýðýnda da sadeceyarýsýnda yer aldý. Asýlolarak kendi kampa-nyalarýna aðýrlýk verdiler.

Düþük düzeydekimücadele SosyalistParti’nin çeþitli hizipleri-ni geçen kasým ayýndaki

son kongresinde bir-leþtirmesine olanakverdi. Sosyalist Partiþimdi FKP dahil tüm solusentezlemeye çalýþýyor.

Yeni liberalizmin anapartiler arasýndaki farkýazalttýðý ve böylece solabir alan açtýðý doðru.Ama bu alan bir boþlukdeðil. O çeþitli güçlerinetki için mücadele ettik-leri bir alan.

LCR bizim posizyonu-muzda devam etmeli. Buda referandumdan sonrabirleþik biradayýn hayýr

kampanyasýnýn platfor-mu üzerinden ortaya çýk-masýdýr.

Asýl ciddi sorun FKP ileLCR arasýnda bir anlaþ-ma olup olamayacaðý.FKP eðer bir adayýolmazsa puan kaybeder.

FKP çok deðiþti, onunlaepeyce þey yapabiliriz.Ama FKP bir ideolojikakým deðil bir aygýt veonun kararlarýný buaygýtýn yaþamaya devametmesi belirler.Daniel Bensaid Fransa’nýnönde gelen düþünürlerindenve LCR’ýn kurucu üyelerinden.

DDaanniieell BBeennssaaïïdd

“LCR için olanaklar”

LCR kongresi toplandý:

FFrraannssaa''ddaa bbiirrlliikkiiççiinn mmüüccaaddeelleeDD

Page 6: Sosyalist İşçi 248

6 sosyalist iþçi sayý: 248 DÜNYA

ABD BaþkanýGeorge Bush 9Eylül saldýrýsý-nýn hemen ar-

dýndan dünyada kabacaneler olacaðýný söylemiþti.Onun ifadesiyle “teröre”karþý savaþ baþlamýþtý.Ýlk hedef Afganistan ol-du. Bir yandan bu ülke-deki Ýslamcýk rejim, Tali-ban iktidardan uzak-laþtýrýlýrken El Kaide’yede bir darbe vuruldu.Ýddia edildiði gibi neTaliban ne de El Kaideyýkýlýp, yok edilemediama geriletildi.Afganistan’ýn ABD tara-fýndan iþgalinin bir diðeramacý da bu ülkenin çev-resindeki diðer Orta Asyaülkelerine sýkýcza yer-leþmekti. Nitekim þimdibir dizi Orta Asya ülke-sinde ABD üsleri var veAfganistan’ýn kendisiartýk ABD ve NATO içinbüyük bir üs halinde.Afganistan’ýn iþagalinde-ki bir diðer hedef ise OrtaAsya petrol ve doðal ga-zýnýn bu ülke üzerindenGüneye sevk edilmesiningaranti edilmesiydi.Son olarak ise Afganis-tan’ýn iþgali ile Çin veRusya biraz daha kuþa-týlýyordu.IIrraakk

Irak’a saldýrmanýn ge-rekçesi Kitle Ýmha Silah-larý idi. Ne var ki ilksürüldüðünde de yalanolduðu belli olan bu iddi-anýn tamamen kuru sýkýolduðu iþgalden sonraaçýkça ortaya çýktý.ABD Irak’ý iþgal ederkençabuk bir zafer ve Irakhalkýnýn coþkuyla ken-disini karþýlamasýný bek-liyordu. Yanýldý.Ýþgalin 3. yýlý tamamla-nýyor ve direniþ sürüyor.Yakýn zamanda daABD’nin politik bir çýkýþyolu bulmasý pekmümkün görünmüyor.ABD ordusunun savaþgücü en yüksek 120 binaskeri Irak’a batmýþdurumda.ABD Irak’ý igal ederkenaslýnda Afganistan’daki-lere benzer hedeflere sa-hipti. Petrolün kontrolü,ülkenin bölünmesi, diðerorta doðu ülkelerine dö-nük yeni bir üssün oluþ-turulmasý ve diðer em-peryalist ülkelere karþýIrak’ýn bütünüyleABD’ye ve ortaklarýna aitçokuluslu þirketlere tesli-mi ve diðer emperyalistülkelerin Irak üzerindekietkilerinin azaltýlmasý,

ortadan kaldýrýlmasý.Nitekim iþgal altýndakiIrak’ýn ilk sömürge valisiBremer görevini “kamukurumlarýnýn tam birözelleþtirmesi, Irak þirket-lerinin yabancýlar tarafýn-dan alýnmasý için bütünengellerin kaldýrýlmasý,bütün ticari engellerinkaldýrýlmasý, Irak Banka-larýnýn yabancý sermay-eye bütünüyle açýlmasý,yabancý þirketlerin kâr-larýnýn ülke dýþýna trans-ferinin önündeki bütünengellerin kaldýrýlmasý”olarak tanýmlýyordu.ABD Irak’ta bataða bat-mýþ olmasýna raðmenþimdi de Ýran’a saldýrmakiçin hazýrlanýyor. Bu as-keri bir hazýrlýk deðil.Vuruþu yapacak güç za-ten komþu Irak’ta. Hazýr-lýk esas olarak Amerikankamuoyu için.Amerikan halký bugünçoðunlukla Irak’ýn iþgali-ni yanlýþ bulurken Ýran’asaldýrmayý doðru bulan-lar þu anda çoðunluk.Ýran uzun yýllardýr “mol-la rejimi” olarak bütündünyaya bütün kötülük-lerin anasý olarak göster-ildi. Bu nedenle Ýran’asaldýrýrken ABD Ame-rikan ve Dünya kamu-oyunun gözünde dahahaklý olacaðýný düþünüy-or ve Ýran saldýrýsýIrak’taki bataða batmýþdurumun üstünü örterdiye düþünüyor.Ýran’a büyük olasýlýkla birkara saldýrýsý olmayacak.Önce Birinci Körfez Sava-þý’nda ya da Sýrbistan’daolduðu gibi havadan Ýranbombalanacak. Bütünaskeri gücü kýrýlacak. Ar-dýndan ambargo uygula-nacak ve sonra belki birkara savaþý ya da baþkayollarla Ýran’ýn bölün-mesi...Ancak Ýran’a saldýrmakABD için çok da kolaydeðil. Herþeyden önceböyle bir saldýrýnýn mali-yeti çok yüksek. Ýkinci o-larak Ýran’a ambargo pet-rol nedeniyle çok kolaydeðil. Petrol fiyatlarýnýnroket gibi fýrladýðý koþul-larda dünyanýn 4. büyükpetrol üreticisine ambar-go kolayca delinir.Afganistan ve Irak’tansonra ABD daha saldýr-madan Ýran konusundapolitik olarak bataða bat-mýþ durumda. Amasonuçta çok sayýda Ýran-lýnýn caný yanacak. Bukesin!

FF.. AALLOOÐÐLLUU

YORUM

ABD Ýran’asaldýracak mý?

Batý’nýn bütün tehditler-ine ve Ýsrail’in bir yandanseçimleri kýsýtlamaçabalarýna, diðer yandanise Hamas’ý tanýmadýðýnýilan etmiþ olmasýna rað-men Filistin Parlamentosuiçin yapýlan seçimleriHamas kazandý.

Hamas’ýn kazanmasýsürpriz deðildi amaFetih’in de kazanmaolasýlýðý olduðudüþünülüyordu. OysaHamas FilistinParlamentosu’nda büyükfark yaparak seçimlerikazandý.

Þimdi ne olacak? Ýsrailhala Hamas’ý muhatapolarak kabul etmeyeceðinive dolayýsýyla yeni Filistinhükümeti ile barýþgörüþmelerine devametmeyeceðini söylemeyedevam ediyor.

BM Genel Sekreteri dahilbatýlý devlet adamlarýHamas’dan duyduklarýtelaþý açýkça ifadee diyorlarve Hamas’ýn en azýndansilah býrakmasýný istiyorlar.

Hamas ise silah býraka-caðýný ama Filistin’i koru-mak için bir ulusal ordukuracaðýný ilan etti. Þimdibatýlý devlet adamlarýnýnistedikleri oldu mu, olmadýmý?

Bir taraftan Þaron’unpolitik hayattan çekilmiþolmasý ve onun yokluðun-da yapýlacak Ýsrail seçim-leri ve diðer taraftan daFilistin’de artýk yeni birdönemin baþlamýþ olmasýFilistin halký için bir umutkapýsýnýn aralanmasý ola-bilir ama acaba Hamasgerçekten de Ýsrailkarþýsýnda baþarý elde ede-bilecek ve dünyadan gelenbaskýlara dayanabilecekmi?

Bilindiði gibi FKÖ ve onun temel örgütü El FetihFilistin halkýnýn siyonizme

karþý mücadelesini baþla-tan ve sürdüren örgüttü.Bu niteliðini esas olarakLübnan’dan çekilirken gös-terdi ve daha sonra çokaçýk bir biçimde Filistinhalkýndan gelen baský ilebatýdan gelen basýncýuzlaþtýrfmaya çalýþan örgütdurumuna düþtü.

Filistin Bölgesi kurul-duðundan beri ise buörgüt devlet yönetiminielinde tutmakta ve çeþitlikademelerdeki yöneticilerisayýsýz yolsuzluðabulaþmýþ durumda. Buniteliðine bir yandan dason iki Ýntifada’daki kay-pak tutumlarý eklenincehalkýn gözünde iyice puankaybetti.

Arafat’ýn ölümü ise ElFetih’i tarihinden kopþardý.Zaten bütün diðer tarihiönderleri Ýsrail tarafýndanöldürülmüþ olan El FetihArafat’ýn ölümü ile tarihin-

den iyice uzaklaþtý.Öte yandan Hamas uzun

bir süredir açýkça satýþ olanbarýþ görüþmelerine karþýtutum alýrken Filistinhalkýnýn talebini yükseksesle söylemeye devametti: Mücadele.

Þimdi kim ne derse desinHamas Filistin Bölgesi’ninhükümetini oluþturacak.Baþtan daha radikal birsöylemi olacak amagiderek o da uzlaþmacýolmaya baþlayacak. Ouzlaþtýkça öne Avrupalýlar,ardýndan ABD onun ardýn-dan da Ýsrail’de yumuþa-maya baþlayacak ve birucundan yeninden barýþgörüþmeleri baþlayacak. Buarada her iki taraf da sonpazarlýða baþlamadan önceelden geldiðince fazlamevzi kazanmaya çalýþa-cak.

Ýþin bu noktasýndaHamas’ýn þansý daha az

gibi görünmekte.Denebili ki El Fetih bir

önceki döneme ait kurtu-luþ hareketi örgütlen-mesiydi. Artýk dönemikapanýyor ve giderek birçok benzeri gibi tarihinderin sularýna gömülecek.Hamas ise Müslüman 3.dünyanýn tipik örgütlen-mesi. Anti-emperyalistsöylemli, radikal eylemtarzýna sahip, bütünunlara raðmen genç deðil,tam tersine oldukça yaþlýönderliklere sahip birörgüt.

Birçok yerde olduðu gibiFilistinde de halkýnitibarýný o eski ulusal kur-tuluþça hareketlerin deðilde Ýslamcý radikal birgrubun kazanmýþ olmasýçok doðal.

Baþka yerlerde de olduðugibi Filistinde de asýl sorunmilliyetçiðin bataðýndankurtulmuþ bir solun varolmamasýç

FKÖ’nün yeriniHamas’tan baþka kimdoldurabilirdi? Sadece vesadece sosyalist sol!

Geliþmiþ ülkelerdereformistlerin krizininoluþturduðu boþluðudoldurmak için solunyeniden þekillenmesi nasýlacil bir zorunluluksaulusal sorunun da olduðuaz geliþmiþ ülkelerde debenzer adýmlara acilenihtiyaç var.

El Fetih gibi Hamas’daçok yakýnda uzlaþmacýpoltikalarýn izleyicisi, yeniliberalizme teslim olmuþbir hükümet haline gele-cektir.

Filistinliler için tek çözümyeni liberalizme veemperyalizme karþý uzlaþ-maz bir tutum alan, kitlemücadelesinin üzerindeyükselen bir kitlesel alter-nati.fin inþasýdýr.

FF.. AALLOOÐÐLLUU

Portekiz'de geçtiðimizgünlerde yapýlan baþkanlýkseçimlerine Sol Blok'unadayý olarak katýlanFrancisco Louça %5.3 oytoplamayý baþardý.Sosyalist Parti'yle kendideyimiyle 'stratejik iþbir-liði' yapan Cavaco Silva ise%50.6 oy aldý.

Ancak Sol Blokaktivistlerininyaptýðý kampanyasonucu, diktatör-lüðe karþý 1974'tegerçekleþendevrimden beriyapýlan en büyükgösterilerden biri

yaþandý. Ayrýca, 300 binoyla, Sol Blok'un kuru-luþundan beri (yedi yýldýr)alýnan en iyi ikinci sonuçelde edildi. Portekiz'deönümüzdeki üç yýl baþkaseçim yok. Sol Blok ise ikti-darýn toparlanmasýna izinvermeden solu mobilize

etme kararýný aldý.BöyleceAvrupa'nýn birülkesinde dahasolun doðru kam-panyalarla büyükbaþarýlarýn önünüaçabileceði kanýt-landý.

Filistin seçimleri

Hamas iktidarda

Portekiz

SSooll BBllookk bbaaþþkkaannllýýkksseeççiimmlleerriinnddee %%55 aallddýý

Himalaya Daðlarý’nýntepesindeki Nepal’deKrallýða karþý geçen haftayapýlan genel grev ülkeyibaþtan aþaðý sarstý.

Muhakefet partileriningeçen perþembe günügerçekleþtirdiði genel grevekatýlým çok yoðun oldu.

Genel grev günündekralýn mutlaki yönetiminekarþý çok büyük, yýðýnsalsokak gösterileri gerçek-leþti.

Genel grev Nepal kralýGyanendra’nýn kendi ikti-darýný saðlamlaþtýrmak içindüzenlediði seçimlere aday-

larýný ilan ettiði gün yapýldý.Polis bütün ülkede gös-

tericilerle çatýþýrken çokyerde göstericilerin üzerineateþ açtý.

Giderek büyüyen yoksul-luk ve demokrasinin hiçbirbiçimde olmamasý ülkedeMaocu gerilla hareketininbüyümesine yol açýyor.

Maocu gerillalar 10 yýllýkmücadelenin sonucundaartýk ülkenin %10’unu kon-trol ediyorlar.

Seçimler gelecek Çarþam-ba günü yapýlacak amabütün büyük partiler seçim-leri boykot ediyor.

Nepal

DDeemmookkrraassii iiççiinn ggeenneellggrreevv hhaayyaattýý dduurrdduurrdduu

Page 7: Sosyalist İşçi 248

sayý: 248 sosyalist iþçi 7

MMeehhmmeett AAllii BBUULLUUTT

Ariel Þaron, ýrkçý vekatliamlara dayalý Ýsraildevletinin gelmiþ geçmiþen eli kanlý katili bir has-tane odasýnda bitkisel hay-ata hazýrlanýyor. ABDdevlet baþkaný Bush onu“barýþ adamý” olaraktanýmlýyor. Oysa o bir dizikatliamýn ve en önemlisiBeyrut’taki Sabra Þatilakamplarýnýdaki katliamýnsorumlusu.

Þaron’un “barýþ adamý”olarak sunulmasý yakýnzamanda Ýsrail’inGazza’dan çekilmesinigerçekleþtirmesi. Oysa oGazza neredeyse Filistin’inçöplüðiü haline gelmiþti vebu bölgedeki az sayýda kiÝsrail yerleþim bölgesininçekilmesi hiç bir biçimdeÝsrail’in zorla vekatliamlara, etnik temizliðedayalý bir biçimde bölgeyeyerleþmesini saðlayan poli-tikadan bir sapma olaraktanýmlanamaz.

Þaron’un Ýsrail Baþbakan’ýolmasý Ýkinci Ýntifada’nýnda baþlamasýna neden olanolay oldu.

Eylül 2000’de Þaronyanýnda 1000’e yakýnsilahlý adamý ile birlikteMüslümanlar için kutsalbir yer olan El Aksa’ya gir-ince Filistin halký ikinci kezdirenmeye baþladý.Þaron’un El Aksa’ya gir-iþinden sadece bir kaç saatsonra Ýsrail niþancýlarýFilistinlilere ateþe baþladý.

Bush’un “Barýþ Adamý”böylelikle Filistin tarihininen kanlý direniþlerinden

birini baþlattý. Þarondireniþçilerden gelen hertaþa karþý ateþle cevapverdi. Atýlan her taþa karþý20 ev yýktý.

“Teröristleri avlýyoruz”diyerek Filistin bölgelerinetanklarla girerek iþgalbaþlattý. Filistin kentleriyerle bir edildi. Yüzlerce,binlerce ev yýkýldý.

Þaron El Aksa gezisinitam da barýþgörüþmelerinin çöktüðüanda baþlatarak aslýndatam biþr provokasyongerçekleþtirdi.

Baþbakanlýðý boyunca

Þaron her türlü barýþ giriþi-mini engelledi. Her fýrsattatanklarla, uçaklarla veroketlerle Filistinlileresaldýrdý.

Sýk sýk Hamas ya da birebaþka örgütün lider kadro-sundan birisininöldürülmesi için yapýlanaskeri saldýrýlarda sayýsýzsivil insan öldü.

Hamas’ýn liderlerindenSalah Þehada’nýnöldürülmesi sýrasýnda 9küçük çocuk da katledildi.Þaron bu toplu katliamý“terörizme karþýmücadelede büyük bir

baþarý, büyük bir zafer”olarak adlandýrdý.

11 Eylül sonrasýndaAmerika’nýn “terörizme”karþý baþlattýðý haçlý seferiÞaron’un politikalarýnýnhayata geçmesini hýz-landýrdý ve kolaylaþtýrdý.Artýk Ýsrail, yýllardýrbölgede bekçi köpeklþiðiniyaptýðý ABD ile ortak birhedefe sahipti.

Þaron uzlaþmaz tutumuile Amerikanýn bölgedekipolitikalarý tam bir uyumasahipti. Ve þimdi ÝsrailÝran’a kafa tutarken aslýn-da bütün dünya ile alay

ediyor. Hem ABD, hem ABhem de Ýsrail Ýran’ý nükleersilah yapmaya teþebbüsetmekle suçlarken ÝsrailOrta Doðu’da nükleer sila-ha sahip tek ülke duru-munda. Ve kimse Ýsrail’ebu silahlarýn hesabýný soru-muyor, soramýyor.

Þaron’un getirdiði birbaþka “yeniklik” ise ýrkayrýmcýsý duvar.

Ýkinci Ýntifada ile birlikteyoðunlöaþan intaharsaldýrýlarýna karþý birönlem olarak inþa edildiðisöylenen “güvenlikduvarý” gerçekte Ýsrail ileFilistin devletçiðini birbirn-den bütünüyle ayýrmakta.Bir Filistinli bir Filistin böl-gesinden bir baþka Filistinbölgesine gidebilmek içinçok zaman defalarca bugüvenki duvarýný” aþmakzorunda. Ayný þekildeFilistinliler iþlerine ya daakrabalarýna ya da dost-larýna gidenbilmek için çokzaman bu duvarý aþmakzorundalar ve bu da Ýsrailotoritelerinin izni ilegerçekleþmekte.

Gazza’dan çekilmekle“Barýþ Adamý” ünvanýnýkazanan Þaron diðer yan-dan da Baþbakan olduðudönemde Batý Yakasýnasayýsýz yeni yerleþim birimisoktu. Þaron’un elegeçirdiði topraklarGazza’da terk edilençöplükten daha fazla.

Ýsrail’in Beyrut’u kuþat-masýnýn ardýndan FilistinKurtuluþ Örgütü’nün silahlýgüçleri gemilerleLübnan’dan ayrýlýyor. Çoksayýda Filistinli ise karadanSuriye’ye kaçýyor. Ýsrailordusu Beyrut’a giriyor veSabra ve Þatila kamplarýnýkuþatýyor. Ýsrail ordusununkomutaný Ariel Þaron.

ÞÝaron kamplarda Filistinliteröristlerin olduðüunuiddia ediyor ve sonunda 16Eylül günü KuzeyLübnan’daki faþist falanjlarçevresi Ýsrail ordusu tarafýn-dan sarýlmýþ olan Sabra veÞatila’ya giriyorlar.

“Terörist avý” baþlýyor.Binlerce Filistinli faþist

falanjlar tarafýndan tecavüzeuðruyor ve katlediliyor. ÖlüFilistinliler sokaklarda bir-birlerinin üzerinde yatýyor.Kamplara giren gazetecilersokaklarda yürüyemiyorlar.

Yaklaþýk 3 bin kiþinin bukatliamda öldüðü tahminediliyor.

Daha sonra Þaron bukatliamdan sonra Ýsrail’deyargýlandý ve suçlu bulundu.Soruþturmayý sürdürenlerÝsrail askerlerininkatliamdan kesinlikle haver-dar olduðunu saptadý ve

üslerinden “karýþmayýn” tal-imatýo aldýklarýný da ayrýcatebit etti.

Daha sonra Þaron ÝsarailBaþbakaný olunca dünyanýndört bir yanýndaki Ýsrail kon-solosluklarý Þaron’unsorumluluðunun dolaylýolduðunu anlatmayabaþladýlar.

Ýsraillilerin eðittiði falanjistlider Hebeika daha sonraSuriyeliler için çalýþmayabaþlayýnca Brüksel’de birmahkemeye Þaron aley-hinde açýk bir ifade verdi.Kýsa süre sonra büyük birbomba ile öldürüldü.

Ýsrail bomba ile iliþkisininolmadýðýný iddia ederkenABD Savunma BakanýDonald Rumsfeld Brükselesessizce gelerek eðermahkeme devam ederseBrüksel’deki NATO karar-gahýnýn baþka bir yere taþý-nacaðiýný söyledi ve davabitti!

Sabra ve Þatila katlimýinsanlýða karþýu iþlenmiþ birsuçtur ve Þaron bukatliamýn örgütleyicisiolarak suçludur. O, bir savaþsuçlusudur!

Seneler sonra bu kamplar-dan sað kurtulanlarýn büyükçoðunluðunun Ýsrailliler

tarafýndan sorgulandýðýný,bu sorgulama sýrasýnda aðýriþkencelere uðradýðý açýðaçýktý. Ýþkence gören bu

Filistinliler daha sonrakatledilmek üzere falanjlarateslim edildi vetoplucakatledildi.

SSaabbrraa vvee ÞÞaattiillaa kkaassaabbýý

Ariel Þaron

ÖÖllüümm ssaaççaann ““bbaarrýýþþ aaddaammýý””!!

DDÝÝRREENNEENNFFÝÝLLÝÝSSTTÝÝNNSSiiyyoonniizzmm,, ÝÝssrraaiill

vvee ÝÝnnttiiffaaddaa

Doðan TarkanRoni Margulies

Z Yayýnlarý2 YTL

“BarýþAdamý”nýn karþýkoyduðu barýþ

giriþimleri

1979’da Mýsýr’la barýþakarþý oy verdi

1985’de GüneyLübnan’dan çekilmeye

karþý oy verdi.

1991’de Ýsrail’in MadridBarýþ görüþmeleriþneklatýlmasýna karþý oy

verdi.

1997’de HebronAnlaþmasýna karþý oy

verdi.

2000 yýlýnda Ýsrail’inLübnan’dan çekilmesini

þiddetle kýnadý

2002’de Filistin topraklarýüzerinde 5 yeni markez

kuralým.

Page 8: Sosyalist İşçi 248

8 sosyalist iþçi sayý: 248

Yalanlar1992’de, birinci KörfezSavaþý’ndan bir yýl sonraDDiicckk CChheenneeyy “Baðdat’ý iþgaletmeye ve onu yönetmeyekalkýþmamakla akýllýlýkettik” diyordu ve ekliyordu:“Benim kafamdaki soru þu:Acaba kaç Amerikan kaybýSaddam’a deðer. Hiç de okadar çok deðil.”

2001 yýlýnda CCoonnddoolleeeezzaaRRiiccee “Silahlarýný ondanalmayý baþardýk. Ordusunuyeniden inþa edemedi” diy-ordu.

CCoolliinn PPoowweellll ise “KörfezSavaþý’ndan bu yana kitleimha silahlarýný yenideninþa etme olanaðý olmadý”diyordu.

9 Eylül saldýrýsýndan ikigün sonra, 11 Eylül 2001’deDDoonnaalldd RRuummssffeelldd “Irak’ývurmak için bir fýrsat ola-bilir” diyordu.

Nitekim, 17 Eylül günüGGeeoorrggee BBuusshh bir iþgalplanýnýn hazýrlanmasý emri-ni verdi ve bu hazýrlýk için700 milyon dolar ayýrdý.

Ardýndan ABD kongresineyaptýðý konuþmada “Ülkem-iz için tehlike büyük.Tehlike büyüyor. Irak rejiminükleer bomba yapmakistiyor.” diyordu.

Kýsa süre sonra tele-vizyonda yaptýðý UUlluussaaSSeesslleenniiþþ KKoonnuuþþmmaassýý’nda“Irak 25 bin litre anthrax,38 bin litre botulinum toxinve 500 ton sarin ve sinirgazý yapacak malzemeyisakladýðýný, Nijerya’danuranyum oksid aldýðýný”söylüyordu.

Bush bütün söyledik-lerinin maddi dellillerle sap-tandýðýný da söylüyordu.

ABD baþkaný vehükümetin de görevli olanherkes Amerikan halkýna vedünyaya yalan söylediler.

Irak’a saldýrýdan kýsa süreönce bütün bu ayný aðýzlarballandýra ballandýra kitleimha silahlarýndan bahset-tiler ve Irak’ýn elinde kitleimha silahlarýnýn olmasýnýbu ülkeye saldýrmanýn veiþgal etmenin nedeni olarak

gösterdiler.Oysa ayný günlerde Irak

yetkilileri ve BM yetkilileriIrak’ta iddia edilen hiç birsilahýn veya bu silahlarýyapmaya dönük hazýrlýðýnolmadýðýný rapor ediyor-lardý.

Buna raðmen 160 bin ABDaskeri ve 20 bin Ýngilizaskeri Irak’a saldýrdý.

Saldýrýnýn ilk günlerindeyüzlerce Cruise füzesi kul-lanýldý. Yüzlerce uçak Iraküzerine on binlerce tonbomba yaðdýrdý.

Baþta Baðdat olmak üzereIrak adeta cehennemeçevrildi.

DDoonnaalldd RRuummssffeelldd“Amerikan askerilerininsevinçle karþýlanmayacaðý-na dair hiç bir delil yok”diyordu ve ekliyordu:“Afganistan’a bakýn!”

GGeeoorrggee BBuusshh ise bir tele-vizyon programýnda “Hayýrhiç kayýp vermeyeceðiz”derken TTaarrýýkk AAzziizz“Amerikan askerleri çiçek-lerle deðil, kurþunlakarþýlanacaktýr” diyordu.

ABD Baþkan YardýmcýsýDDiicckk CChheenneeyy ise bu koroya“kurtarýcýlar olarakkarþýlanacaðýmýza gerçek-ten inanýyorum” diyerekkatýldý.

SaldýrýABD Irak’a saldýrmadan

bir gün önce GGeeoorrggee BBuusshhtelevizyonlarda yaptýðýkonuþma ile Iraklýlara“Özgürlük gününüz yakýn.Ülkeniz özgürlüðüne kavuþ-madan dinlenmeyeceðiz”diyordu.

Saldýrý ile birlikte Irak’tangelen haberlerde doktorlar“bütün hastane yaralý veölü dolu” diyorlardý. BirKýzýlhaç yetkilisi de “yolkenarýnda sadece bir nokta-da 50 kadar araba vardý veher birinin içinde 4-5 kiþivardý. Hepsi ölüydü” diyor-du.

Bir Amerikan askeri iseþunlarý söylüyordu:“Yanýmda bir Dünya TicaretMerkezi resmi taþýyorum.

Bu insanlar hakkýnda nezaman üzülsem o resmebakýyorum ve onlar bizievimizde vurdu, þimdi sýrabizde diyorum” diyordu.

Kýzýlhaç ise Baðdat’takayýplar o kadar aðýr ki has-taneler ölü saymayý býrak-týlar diyordu.

Baðdat çarþýsýnda iþgalciAmerikan askerlerine bakanbir Iraklý da “SaddamHüseyin’in en büyük suçuAmerikalýlarý Irak’a getirme-sidir” yorumunu yapýyordu.

Ýþgal baþladýðýnda Iraklýölü sayýsý 10.000’eulaþmýþtý.

Yalana devamÝþgalden sonra CCoolliinn

PPoowweellll “Kesinlikle eminimki kitle imha silahlarý var vedeliller çok yakýnda ortayaçýkacak” derken GGeeoorrggeeBBuusshh “Onlarý bulacaðýz,sadecebiraz zaman lazým”DDoonnaalldd RRuummssffeelldd ise“Onlarýn nerede olduðunubiliyoruz, Tigrit ile Baðdatarasýndaki bölgede vedoðuda, batýda, güneyde vekuzeydeler” diyordu.

1 Mayýs 2003’de bir askeripilot kýyafeti giymiþ olanGGeeoorrggee BBuusshh “Irakmuharebesi 11 Eylül günüterörizme karþý baþlayansavaþýn bir zaferidir. ABD’yesaldýrarak savaþ istediler,ve iþte savaþý aldýlar” diyor-du.

Ayný gün 140 Amerikanaskerinin çatýþmalardaöldüðü açýklandý. Ve geneayný gün Pentagon’danyapýlan bir açýklamada2003 yýlýnýn yaz aylarýndaIrak’taki asker sayýsýnýn30.000’e düþürüleceði ilanedildi.

Ýþgalin getirdikleriÝþgalin ilk genel valisi PPaauull

BBeerreemmeerr ilk iþ olarak 30 binmemur, polis , öðretmen vedoktoru iþten çýkardý.Ardýndan baþka hiç birgeçim kaynaklarý olmayan400 bin askeri iþten attý.Ýþten atýlanlar aileleri ilebirlikte 2 milyon kiþi oluþtu-ruyor.

Baðdat’ta okullar, has-taneler, dükkanlar, devletdaireleri yaðmalandý. Hergün 200 kiþi kaçýrýlýyor vetecavüze uðruyordu.

Ýþten atýlmalar nedeni ileelektrik ve su kesintilerigiderilemiyordu. Bir çokfabrika çalýþmýyordu.

PPaauull BBrreemmeerr “Aslýndabütün ülkede düzen sað-landý bütün sorun bir kaçyüz El Kaide teröristin kay-naklanýyor” diyordu.

Ýþgalin birinci ayýnda Iraklýsivil ölü sayýsý 25.000’eyükseldi.

Amerikan ordusu köyleridikenli tellerle çeviriyordu.Bu dikenli tellerin üzerindeise “Bu teller sizi korumak

içindir. Yaklaþmayýn, geçm-eye çalýþmayýn aksitakdirde vurulursunuz”yazýyordu.

Amerikan ordusundanyüzbaþý TToodddd BBrroowwnn daþöyle diyordu: “Arap man-týðýný kavramalýsýnýz.Onlarýn tek anladýðý þey þid-dettir.”

Bir baþka Amerikalý subay,Albay NNaatthhaann SSaassssaammaann iseþöyle diyordu: “Yoðun þid-det ve korku ile birlikteçeþitli projelere çok paraharcarsanýz, sanýrým buinsanlarý onlara yardýmettiðimize ikna edebiliriz.”

RRiicchhaarrdd PPeerrllee ise “Geleceksene bugünlerde bölgedeyoðun ticaret ve hýzlý birekonomik geliþme bekleye-biliriz” diyor ve ekliyordu:“Baðdat’ta bir meydanaBaþkan Bush adýný verme-zlerse çok þaþýrýrým.”

Bu arada Amerikan asker-leri çeþitli operasyonlaryapmaya devam ediyor vebunlara adlar takýyordu.Ýçlerinden birisinin adý:DDeemmiirr ÇÇeekkiiçç OOppeerraassyyoonnuuadýný taþýyordu. NazilerinRuslara karþý yaptýklarý biroperasyondan alýnmýþ birisim.

Yapýlan bir açýklamayagöre ise hava operasyonlarýeðer sivillerin hayatýna malolacaksa Savunmabakaný’nýn izni alýnmaktay-dý. DDoonnaalldd RRuummssffeelldd kendi-sine yollanan operasyon-

larýn hepsine onay verdi.Bir denizci albay

“Köprülere napalm bom-basý attýk. Ne yazýküzerinde insanlar vardý.Ölmek için hiç de iyi bir yoldeðil” diyordu. Pentagonise napalm kullanýlmadýðýnýMMaarrkk 7777 kullanýldýðýnýsöylüyordu. MMaarrkk 7777 isenapalm bombasýnýn teknikadý.

Bir Amerikan askeri iseþunlarý anlatýyor: “Bize birodayý düþmandan destek-lerken ölüleri kontroletmemiz gerektiði öðretildi.Ölü kontrolünü yerdeyatanlarýn bir kafasýna birde göðsüne ateþ ederekyapýyorduk.”

Bir baþka Amerikan askeriise þunlarý söylüyordu:“Irak’ý özgürleþtirdik. Þimdiburadaki inasanlar biziistemiyorlar. Biz de buradaolmak istemiyoruz. Bizi niyeeve geri götürmüyorlar:”

Amerikalý askere cevabýDýþ Ýþleri Bakaný CCoolliinnPPoowweellll veriyordu: “Bu kadaruzun süreceðini ve yoðunbir direniþ olacaðýný bek-

Irak’ta nelerIIrraakk’’aa ssaallddýýrraann kkooaalliissyyoonnddaann ÝÝssppaannyyaa MMaaccaarriissttaann,, DDoommiinniikk CCuummhhuurriiyyeettii,,NNiikkaarraagguuaa vvee HHoonndduurraass ççeekkiillddii.. BBiirr FFiilliippiinnllii kkaammyyoonn þþoofföörrüünnüünn ööllddüürrüüllmmeessii üüzzeerriinnee FFiilliippiinnlleerr kkooaalliissyyoonnddaann ççeekkiillddiiNNoorrvveeçç,, PPoolloonnyyaa vvee HHoollllaannddaa ççeekkiilleecceekklleerriinnii aaççýýkkllaaddýýllaarr.. TTaayyllaanndd IIrraakk’’ýý tteerrkk eeddee-cceeððiinnii iillaann eettttii..BBuullggaarriissttaann bbiirr-kkaaçç yyüüzz kkiiþþii oollaann aasskkeerrii ggüüccüünnüü aazzaallttýýyyoorr.. MMoollddoovvaa 4422 aasskkeerriinnddeenn3300’’uunnuu ççeekkiiyyoorr!!BBuusshh:: ““ÝÝkkii yyýýll ssoonnrraa yyaannýýmmýýzzddaa ssaaddeeccee ÝÝnnggiilliizzlleerr kkaallaaccaakk.. BBiirr nnookkttaaddaann iittiibbaarreenn tteekkbbaaþþýýmmýýzzaa ddaa kkaallaabbiilliirriizz.. ÖÖnneemmllii ddeeððiill.. BBiizz AAmmeerriikkaallýýyyýýzz!!””

Dick Cheney“kurtarýcýlar olarakkarþýlanacaðýmýza

gerçekten inanýyorum”

Paul Bremer“Aslýnda bütün ülkededüzen saðlandý bütün

sorun bir kaç yüzEl Kaide teröristinden

kaynaklanýyor”

George Bush Onlarý bulacaðýz,

sadecebiraz zamanlazým”

Page 9: Sosyalist İşçi 248

sayý: 248 sosyalist iþçi 9

Basitçe milliyetçiKemalizm, Osmanlý Ýmparatorluðu'nun çöküþü ve

Cumhuriyet'in kuruluþu yýllarýnda, yeni bir burjuvadevlet yaratma sürecinin ideolojisidir. Tek ve temelanlamý ve iþlevi budur. Yerli ve Müslüman ticaretburjuvazisinin kendisini egemen sýnýf olarak oluþ-turmak ve pekiþtirmek için gerekli gördüðü her þeyiteorize etmiþ; ulus bilinci olmayan yerde ulus, sýnýrolmayan yerde millî sýnýrlar ve yerel bir pazar yarat-mýþtýr. Bu arada, ülkede yabancý iþgal güçleriolduðundan, bir de anti-emperyalizmi andýran birdil tutturmuþtur. Kemalizmin "sol"zannedilmesinin; solcularýn Kemalist, Kemalistlerinsolcu olabileceði düþüncesinin tek nedeni budur.Oysa ne Kemalizm, ne de günümüzün sözde solcu-larý, anti-emperyalist bile deðil.

Anti-emperyalizm, bir ülkenin baðýmsýzlýðýný özle-mek, ülkenin baðýmsýzlýðýný engelleyen dýþ düþ-mana karþý savaþ vermek anlamýna gelmez.Baðýmsýzlýk özlemine, ülkede yabancýlarýn deðilyerlilerin egemen olmasý için verilen savaþa, anti-sömürgecilik denir. Baþta Afrika olmak üzere,dünyanýn her yanýnda 1945 ile 1975 yýllarý arasýndaanti-sömürgeci hareketler Ýngiliz, Portekiz v.s.sömürgeciliðine karþý baþarýlý mücadeleler vermiþ,resmî baðýmsýzlýðýný kazanmýþ ve ülkeyi yönetenyabancýlarýn yerine yerli bir egemen sýnýfýn otur-masýný saðlamýþtýr.

Anti-sömürgeciliðin iþi, ülke resmî baðýmsýzlýðýnýkazandýðý noktada sona erer. Ýkinci Dünya Savaþýsonrasý dönemde anti-sömürgeci hareketlerinhemen hepsi "sosyalist" bir söylem kullandýðý,Rusya veya Çin'den yardým aldýðý için, bu hareket-lerin marksist ve sosyalist olduklarý yanýlgýsý yaygýnolagelmiþtir. Oysa, bilmem söylemeye gerek var mý,sosyalizm egemen sýnýfýn yerli veya yabancýolmasýyla deðil, burjuvazi mi proletarya mýolduðuyla ilgilenir. Nitekim Zimbabwe'denAngola'ya, Nikaragua'dan Vietnam'a, tüm anti-sömürgeci ulusal kurtuluþ hareketlerinin muzaffermücadelesi yeni ve yerli bir egemen sýnýfýn ikti-darýný kurmuþtur; ama ne sosyalizm olmuþtur, nebaþka bir þey; emperyalizm, kapitalizm ve sömürüaynen devam etmiþtir. Sözünü ettiðim ülkelerinbugünkü durumlarýna kýsa bir bakýþ ulusal baðýmsý-zlýðýn anlamsýzlýðýný görmek için yeterlidir.

Anti-emperyalizm ise, tek bir ülkenin baðýmsý-zlýðýyla ilgili deðildir ve olamaz. Olamaz, çünküemperyalizm küresel bir olgudur, tek bir ülkeninsýnýrlarý içinde yenilebileceðini düþünmek gülünçbir hayalden ibarettir. Olamaz, çünkü emperyalizmsilâhlý iþgal ordularýndan ibaret deðildir, ordularyenilgiye uðratýlýp kovulduðunda emperyalizm bit-mez. Olamaz, çünkü üretimin küresel olduðu, hiçbirülkenin kendine yeterli olmadýðý bir dünyada,ulusal baðýmsýzlýk uygulanabilirliði olmayan, afakîbir amaçtýr. Tek bir ülkede emperyalizmin silahlýgüçlerinden kurtulunabilir, ama ekonomik ve siyasiiliþkiler aðýndan kurtulunamaz. Bu að ya dünyaçapýnda çözülür ya da çözülmez; ulusal çözümüyoktur.

Emperyalizm, hem ülkeler arasýnda silâh ve sopazoruyla dayatýlan bir hiyerarþik sýralanma silsilesi,ama hem de ve ayný zamanda ekonomik ve siyasibir iliþkiler bütünüdür, günümüzde kapitalizminküresel örgütlenme biçimidir. Ýkincisine karþýolmadan birincisine karþý olmak deðirmenlerlesavaþmak demektir, baþarý þansý yoktur ve anti-emperyalizm anlamýna gelmez. Angola'daki ulusalkurtuluþ hareketi MPLA, örneðin, Portekiz sömürge-ciliðini yýkmak için mücadele ediyordu, amaemperyalizmle, kapitalizmle bir alýp veremediðiyoktu. Millî bir hareketti, sosyalist deðildi.

Kapitalizme dünya çapýnda karþý olmadanemperyalizme karþý olunamaz; olunduðu takdirde,"ulusalcý sol" deðil, basitçe "ulusalcý", yani dahadoðru ifadesiyle "milliyetçi" olunur. Deniz Baykal,Ýlhan Selçuk ve Doðu Perinçek gibi.

Roni Margulies

GÖRÜÞ

roluyor?

lemiyorduk.”

DireniþIrak’taki Amerikan kayý-

plarýnýn yüzde 7’si inta-hardan kaynaklanýyordu.

Irak’tan Almanya’dakihastahaneye sevk edilenAmerikalý askerlerin yüzde10’ise psikiatri bölümüneyollanýyordu.

Baðdat’ýn Þii semtiSadr’da Felluceli Sünnileriçin kan baðýþý kuyruðundabekleyen Þii Iraklýlar“Bremer’e teþekkür ederiz,sonunda Irak’ýn Sünni veÞiilerini birleþtirdi” diyor-lardý.

Direniþ karþýsýnda GGeeoorrggeeBBuusshh ise “iþgale uðrasay-dým ben de mutluolmazdým” diyordu.

Ýþgalden bir süre sonraKýzýl Haç çalýþanlarý“güvenli olmadýðý”gerekçesi ile Irak’ý toplucaterk ettiler. Ardýndan büro-larý bombalanýnca BMçalýþanlarý da topluca Irak’ýterk ettiler.

Ýþgalden bir yýl sonraIraklý sivil ölü sayýsý50.000’e çýktý

Irak’ýn iþsizlik oraný iseyüzde 70’e ulaþtý. Ýþgücünün sadece yüzde 1’ibombardýmanda yýkýlanlarýinþa ederken ABD’ninIrak’ýn yeniden inþasý içinverdiði 18.4 milyar dolarýnsadece yüzde 2’si buyeniden inþa projelerineharcandý.

Bu arada Iyad Allawibaþbakan olmasýndan birgün önce Baðdat’ta birpolis karakolunu ziyaretettiðinde karakolda bulu-nan 6 þüpheliyi tabanca ilebaþlarýna ateþ edereköldürdü.

Daha sonra seçimlerdenönce ayný Allawi durumunIrak’ta çok kötü olduðunu,karakollarda iþkenceninçok yaygýn olduðunu söyle-di.

Irak takýmýnýnOlimpitalara katýlmasýüzerine Bush “Dünyanýnkararlýlýðý ve cesaretisayesinde bugünOlimpiyatlara iki özgür ülkedaha katýlýyor: Afganistanve Irak” derken olimpiyat-lara katýlan Irak takýmýnýnbir oyuncusu “eðer futboloynamasaydým bugünFelluce’de direniyor olur-dum “ dedi.

Ayný günlerde BaþkanBush “bu savaþý kazanmakiçin ne yaptýðýmý biliyorum”derken ise Pentagon 1000Amerikan askerininöldüðünü, 7000 askerinise yaralandýðýný ilan etti.

Gene Pentagon’a göre ogünlerde ABD birliklerinekarþý günde 87 saldýrýolmaktaydý. Bu saldýrýsayýsý bugün daha daçoðaldý.

Bu açýklama üzerine yeniDýþ Ýþleri BakanýCCoonnddaalleeeezzee RRiiccee “Her þeybizim istediðimiz gibi git-miyor” dedi.CCoolliinn PPoowweellllise “zorluklarý yanlýþhesapladýk” diye ekledi.

NNeecceeff’de taþ taþ üstündebýrakýlmadý. CNN muhabiri“Ali’nin mezarýnýn çevresidümdüz edilmiþ” diyordu.

Necef’in ardýndanAmerikalý subaylar“Felluce’deki kanserin ne

zaman kesilip atýlacaðýnakarar vermek zorundayýz”demeye baþladýlar.

Baþkan yardýmcýsý “böylebir düþmanla pazarlýkyapýlamaz, sadece imhaedilir” dedi ve ardýndanFFeelllluuccee saldýrýsý baþladý.

GGeenneerraall JJoohhnn BBaattiissttee“Çabuk bir savaþ olacak vedüþman çabukcaölecek”diyordu.

Gazetecilerin Felluce’dekonuþtuklarý bir kadýn“yemin ederim köpeklerceset yiyiyordu” derken birbaþkasý “en az 700 ölümüzvar, çoðu çocuk ve kadýn.Ölülerden çýkan kokudayanýlmaz” diyordu.

O günlerde Amerika’yýziyaret eden Allawi’yi Bushþöyle tanýtýyordu:“Amerikan halkýnýn gerçek-lere ihtiyacý var. Ýþte gerçekönünüzde duruyor.”

Etnik çatýþmalar üzerinesorulan bir soru karþýsýndaAllawi gerçeði þöyleanlatýyordu: “Þiiler veSünniler, Araplar ve Kürtlerve Türkmenler arasýnda birsorun yok. Bizim Irak’tagenellikle dinsel ya daetnik sorunlarýmýz yok.” Birbaþka soruya ise þöylecevap veriyordu:“Felluce’deki küçük birbölgeden baþka hiç birsorun yok!”

Felluce’deki küçükdireniþe karþý 15 binAmerikan askeri saldýrdý.Uçaklardan “asilerin” üzer-ine 250 kg’lýk bombalaratýldý.

Kýzýlhaç Felluce’de en az800 sivilin öldüðünüsöylüyordu. “Gerçeðinsesi” olan Allawi ise“Felluce’de sivil kayýp yok”diyordu.

O günlerde Irak’taki ölüsayýsý 80.000 oldu. Yapýlanbir açýklamaya göre savaþve iþgal ABD’ye 225 milyardolara mal olmuþtu ve heray 40 milyar dolar dahagidiyordu.

Amerikan birliklerinegünde 130 saldýrý oluyordu.

Nükleer silahAmerikan ordusu sadece

bir yýl içinde 127 ton seyrel-timiþ uranyum içeren

bomba kujllandý. Bu bom-balarýn taþýdýðý radyoak-tivite miktarý Nagasaki’yeatýlan atom bombasýnýn 10bin katý!

Birinci Körfez savaþý’ndakullanýlan ayný türden bom-balar yüzünden 11 binAmerikan askeri radyasyonyüzünden ölürken 325 biniciddi saðlýk sorunlarýyaþadý.

Birinci Körfez savaþý’nakatýlan Amerikan asker-lerinin savaþtan sonradoðan çocuklarýnýn yüzde67’sinde ciddi fizikselsorunlar görüldü. AynenHiroþima ve Nagazaki’de yada Çernobil’de görüldüðügibi.

Yüzlerce ve binlerceokul yýkýldý.

Ýnsanlar hala çocuk-larýný okula göndermeyitehlikeli buluyor.

Þehirlerde sadece 10saat elektrik var.

Nüfusun yüzde 60’ý halaakar suya sahip deðil.

Ýþgalden sonra doðan270 bebeðe koruyucu aþýyapýlamadý.

Irak bebek ölümlerindedünyada en çok beþ ülke-den birisi.

Son açýklanan rakam-lara göre Irak’ta bugünekadar 100.000 sivil öldü.

Bugüne kadar 2100Amerikan askeri öldü ve 25binin üzerinde yaralý var.

ABD birliklerine günde150 saldýrý oluyor.

Irak’ýn yeni istihbaratþefi MMuuhhaammmmeedd AAbbdduullllaahhÞÞaahhvvaannii “200 binden çokaktif direniþci var” dedi.

Son sözIrak’ta hala 120 bin

Amerikan askeri var.ABD 2006 yýlý için

1.500.000.000 kurþun satýnaldý. Bu her Iraklý yetiþkinve çocuk için 58 kurþunediyor.

ABD savaþ baþladýðýndanbu yana 238 milyar dolarharcadý. Oysa bu para ilebütün dünya çocuklarýçeþitli hastalýklara karþý 79yýl boyunca aþýlanabilirdi.

Bush ve yönetimi halayalan söylüyor. ÞÞiimmddiiÝÝrraann’’aa ssaallddýýrraaccaakkllaarr......

Amerikalý asker:“Irak’ý özgürleþtirdik.

Þimdi buradaki inasan-lar bizi istemiyorlar.Biz de burada olmakistemiyoruz. Bizi niyegeri götürmüyorlar:”

Irak’taiþsizlik yüzde

70

Muhammed Kubaissy(Esnaf)

Hala demokrasidedikleri þeyi

arýyorum”

Dick Cheney“kurtarýcýlar olarakkarþýlanacaðýmýza

gerçekten inanýyorum”

Page 10: Sosyalist İşçi 248

10 sosyalist iþçi sayý: 248

ÞÞeennooll KKAARRAAKKAAÞÞ

Geçtiðimiz yýlýn sonaylarýnda Ýran'dan çok sýksöz edildi. Ýran'ýn nükleersilahlanmada hamleyapacaðýný ýsrarla açýkla-masý, Uluslar arasý AtomEnerjisi Kurumu'nunçaðrýlarýna kulak asmýyorgörünmesi, Bush ve ekibinikýzdýrmýþ görünüyor.

Ýçinde olduðumuz ayýnbaþlarýnda BM GüvenlikKonseyi'nin daimiüyelerinin ve Almanya'nýntemsilcilerinin, Londra'daÝran'ýn nükleer programýy-la ilgili olarak yaptýklarýtoplantýda konunun kons-eye taþýnmasý konusundagörüþ birliðine varýlamadý.Rusya ve Çin sorununçözümünde diplomatikadýmlarýn atýlmasýný tercihetiklerini açýklarken Ýran,konunun GüvenlikKonseyi'ne havale edilmesidurumunda, BM denetim-lerine son vermetehdidinde bulundu.

ABD yönetiminden iseson derece net açýklamalargeldi.

2005 yýlý içinde de Ýranbir çok kez gündemegelmiþ ve ABD meclis-lerinde tartýþmalar yaþan-mýþtý. Bu tartýþmalarýnbirisinde, ABD DýþiþleriBakaný Condillezza RiceSuriye ve Ýran'la ilgili sertbir geliþme olduðunda,"'savaþ yetkisinin 11Eylül'den sonra terörizmekarþý savaþ baðlamýndabaþkanýn elinde olduðunu''açýklamýþtý.

Bush neyin peþinde?

ABD Ýran'a gerçekten desaldýracak mý? Bu konudakehanetleri bir yanabýrakýp, ABD'nin Ýran'ý

gerçek bir siyasi kuþatmaaltýna almýþ olduðunugörmeliyiz. MichelChossudovsky'nin dey-imiyle, "Ýran'a karþý nük-leer savaþ baþlýklarý kul-lanýlarak yürütülecek olanaçýk bir savaþý baþlatmaçalýþmalarý þimdi nihai aþa-masýna ulaþtý…ABD, Ýsrailve Türkiye'den oluþankoalisyon ortaklarý, "ilerihazýrlýk" durumundalar."

Ýran'dan yapýlan çeþitliaçýklamalar, bir savaþdurumu yaþanmasa da, nekadar gergin bir dönem-den geçtiðimizi kanýtlýyor.2005 yýlýnýn Þubat ayýndaÝran'ýn yaptýðý açýklamada,eðer saldýrýya maruz kalýr-larsa, Ýsrail'i hedef almýþolan balistik füzevuruþlarýyla karþýlýk vere-ceðini ilan edildi.

Cebinde savaþ yetkisibulunan Bush, bu yetkiyigerekli gördüðünde kul-lanabilir. ABD'nin Irak'taneredeyse Ýngiltere ile baþbaþa kaldýðý, Bush ve kabi-nesinin inandýrýcýlýðýnýnABD kamuoyu nezdindegiderek azaldýðý birdönemde Ýran'a saldýrýkozu Bush'un elinde güçlübir kýlýç gibi durmayadevam edecek. SosyalistÝþçi'nin 245. sayýsýnda AlexCollinicos'un dediði gibi,Bush'un son zamanlardaaldýðý en güzel haber, Ýranbaþbakanýnýn Ýsrail'i hari-tadan silmekle ilgili ettiðisözlerdi. Ýran baþbakanýnýnaçýklamalarý, 11 Eylül'denberi, ''teröristlerleterörizme yardým edenlerarasýnda hiçbir farkgözetmeyeceklerini'' açýk-layan Bush'un iþine geldi.

Sorunun ise zaten Ýranbaþbakanýnýn açýklamalarýya da Ýran'ýn nükleer silahgeliþtirme yönünde attýðý

adýmlarla bir ilgisi yok.

ABD'nin yenimuhafazakâr eliti

Gazeteci-yazar MeteÇubukçu son yazýlarýndanbirisinde, ABD'de 1997yýlýnda yayýnlanmýþ birkitaptan bir alýntý yapýyor-du: "Amerika'ný n bakýþaçýsýyla, Saddam man-zaradan çýksa bile uzunvadede, ABD'ninKörfez'deki çýkarlarý açýsýn-dan Ýran da Irak kadarbüyük bir tehdit oluþtura-bilir. Ve Ýran-ABD iliþkileridüzelse bile, Amerika'nýnbölgedeki çýkarlarýdüþünüldüðünde bölgede-ki ileri üslerin korunmasýABD'nin güvenlik strateji-lerinde önemli yertutar."(Amerikan Ýmpara-torluðu'nun YenidenÝnþasý, Çiviyazýlarý)

1997 yýlýnda yazýlanlar,ABD emperyalizminin 11Eylül'den sonra neden birþer ekseni tariflediðini çokiyi açýklýyor. Ne Irak kitleimha silahlarý yüzündeniþgal edildi, ne de Ýrannükleer silahlanmayla ilgiliattýðý adýmlar nedeniyletehdit ediliyor.

ABD, küresel hegemonyakurmak için, þimdidenönüne çýkacak her türlütehdidi engellemek içinadýmlar atýyor.

Irak bu yüzden iþgal edil-di. Irak'ta 110 bin Iraklý buyüzden öldürüldü.

ABD petrol fiyatlarýnýkontrol etmek istiyor.Petrole baðýmlý büyükekonomilerin hepsini, fiy-atýný kontrol ettiði buyaðýn sayesinde kendisinebaðýmlý kýlmak istiyor.Küresel karar vericimekanizmanýn tartýþmasýzABD olduðunu gösteriyor.

Ýran'la 200 milyar dolarlýkanlaþma imzalayan Çin,"uluslararasý toplum"Ýran'a karþýörgütlendiðinde rahatsýzolmaya baþlayacak.

ABD Ýran'la ekonomikiliþkilerini derinleþtirenRusya'yý, baþka bir biçimdetehdit ediyor.

Ýran'da petrol oldukça,ABD emperyalist güçlerilider ülke olduðuna iknaedemedikçe, küreselekonomik, siyasi ve askeriörgütler ABD'nin koþulsuzdenetimi altýna alýn-madýkça, Bush'un Ýran'asaldýrma emrini vermesibir seçenek olarak masadaolmaya devam edecek.

ABD bugün Ýran'a saldýr-mýyorsa bunun petrol fiy-atlarýnýn zaten yüksek olanseviyesinin denetimdençýkma olasýlýðý, Irakiþgalinin ABD'nin istediðigibi gitmemesi ve küreselsavaþ karþýtý hareketinmücadeleyi býrakmamasýgibi birkaç nedeni birdenvar.

"ABD saldýracak mýsaldýrmayacak mý" zarýnýatmaktansa, ABD'ninsaldýrmasýný engelleyenmevcut nedenleri büyüt-mek ve sayýsýný artýrmakgerekiyor. Yani Irakdireniþine yardýmcý olmak,Irak halkýnýn yanýndaolmak, direniþi koþulsuzdesteklemek için varýmýzýyoðumuzu koymamýzgerekiyor.

ABD Irak'ta kazanýrsatüm dünya, tüm anti kapi-talist hareket, tüm emekçil-er kaybedecek.

ABD Irak'ta yenilirse"bizim günümüz" baþlaya-cak.

Küresel intifada zaferkazanacak.

Ýran nükleer silah üretme sürecinegirdiði için Bush tarafýndan önceliklitehdit olarak ilan edildi. Irak'ýn kitleimha silahlarýný tehdit olarak gös-terip dünya kamuoyunu yanýna çek-meye çalýþan ve diðer ülkeleri veBirleþmiþ Milletler GüvenlikKonseyi'ni ikna etmeye çalýþan ABD,þimdi de Ýran'ýn nükleer çabalarýnýyaptýrýmlar ve askeri müdahale içinkullanýyor.

Sadece Ýran'ýn deðil, tüm ülkelerinnükleer silah, nükleer santral ve nük-leer enerji kullanmasýna karþýolmalýyýz.

Ama Ortadoðu'nun göbeðindeelinde nükleer bombalarla büyük birtehdit olarak bekleyen Ýsrail varken

Ýran'ýn nükleer konusunda attýðýadýmlarý bir iþgalin gerekçesi olarakgöstermek sahtekarlýk.

Bugün dünyada 30 binin üzerindenükleer bomba var. Bunlarýn içinden5 binden fazlasý istendiði anda kul-lanýma hazýr bekliyor.

Dünyanýn çevresinde, savaþ gemi-lerinde ve denizaltýlarda haladolaþan 400'ün üzerinde reaktörbulunuyor.

Üstelik nükleer bomba denilinceakla gelen ilk isim ABD. Toplamnükleer bombalarýn 15 bini ABD'yeait.

Dahasý da var! Ýnsanlýk tarihindeatom bombasýný kullanan tek ülkeABD. Hiroþima ve Nagazike'de atýlan

atom bombalarý on binlerce insanýyok etti. ABD böylesi bir silahý acý-masýzca kullanabiliyor.

Irak'ta kitle imha silahý kullanan daABD.

Felluce'de soykýrým yapan da.Ýran'ýn nükleer araþtýrmalarý

kuþkusuz tedirginlik verici. AmaABD, Rusya ve Ýsrail'lekýyaslandýðýnda hiçbir önemi yok.

Ýran mahallede bakkaldan sakýzçalan küçük çocuða benziyor. ABDve Ýsrail ise her gün adam öldüren,soygun yapan, silah kullanan çetegibi.

Sakýz çalana kýzmalýyýz ama gerçek-ten mücadele edilmesi gerekenin çeteolduðunu da bilmeliyiz.

Mollalarý mý savunacaðýz?ABD'nin Ýran'a yönelik tehditleri, Ýran rejiminin geçmiþi

ve bugünkü Ýran baþbakanýnýn zaman zaman yaptýðýberbat açýklamalar nedeniyle gereken sertlikte bir tep-kiyle yanýtlanmýyor.

Doðrusu, Ýran baþbakanýnýn yaptýðý bazý açýklamalartüyleri diken diken ediyor. Özellikle Yahudi düþmanlýðýyapan sözleri bütünüyle ýrkçý.

Ýran'da bugünkü rejim 1979 Ýran devriminin üzerindeyükseldi. Ayetullah Humeyni'nin iktidarý, Ýran'da sosyal-istler, iþçiler ve kadýnlar için çok acýydý. Binlerce sosyalistrejim tarafýndan yok edildi. Sendikalar baský altýna alýndýve saçýnýn perçemi görünen kadýnlar öldürüldü.

Bu türden veriler arka arkaya getirildiðinde, iki türgörüþ öne çýkýyor. Birisi, bu rejimden kurtaracaksaABD'nin müdahalesini meþru görüyor. Diðeri ise hemABD'ye hem de Ýran rejimine ayný anda mesafe koyuyor.

Irak iþgali, Irak halkýnýn Saddam'dan nasýl kurtul-duðunu gösterdi. Irak, tüm alt yapýsý, tarihi kültürelmirasý ve onbinlerce insaný ile birlikte sistematik olarakimha edildi. Irak'ta yaþananlar, iþgalin demokrasisininiþgalin bütün sertliðini, militarizmini, vahþiliðini içermekzorunda olduðunun güncel bir kanýtý. Ýþgalin adý, "Þok veDehþet Operasyonu"ydu. "Þok ve dehþet" bugün Irakdemokrasisinin de adý.

Peki hem ABD'ye hem Ýran rejimine ayný anda karþý çýk-malý mýyýz?

11 Eylül'den hemen sonra geliþen Afganistan iþgalindesolun bazý kesimleri Taliban'a da Bush'a da ayný andakarþý çýkmaya çalýþtýlar. Irak iþgalinden önce "Ne Sam neSaddam" gibi güzel bir sloganýn ayný zamanda doðru dabir slogan olduðunu düþünenlerin sayýsý çoktu.

Bu, Bush'un tuzaðýna düþmenin en kolay yoludur.Venezüella'da gerçekleþen Dünya Sosyal Forumu'ndakonuþan bir Iraklý, 1990'larýn baþýndan itibaren uygu-lanan ambargonun, Irak halkýný bitkin düþürdüðünü, yor-duðunu ve Saddam'a karþý çýkacak gücü yok ettiðinianlatýyordu. Ambargo, savaþ ve iþgal, esas olarak milyon-larca sivili etkiler, yok eder, aç býrakýr ve yorgun düþürür.

Ýþgal, rejim deðiþtirmez, rejim altýnda yaþayan milyon-larý yok ederek deðiþtirir. Irak'ta bir kuþak tüm birikimiyleortadan kayboldu. Artýk yoklar. Ve yeni kuþaðýn da gele-ceði çok karanlýk.

Doðru. Ýran rejimi ýrkçý açýklamalar yapýyor.Doðru. Bu rejimin kökeninde komünizm düþmanlýðý var.

Bu rejim kadýnlarýn tüm haklarýný geriletti.Bu gerçeklerin hiçbirisi, bugün Ýran'ýn yanýnda yer

almamýzý engelleyemez.Irkçýlýðý bugün küresel bir sorun haline getiren Bush ve

kabinesidir.Ýþçi düþmanlýðýnda, demokrasi düþmanlýðýnda ABD

emperyalizmiyle bugün hiç kimse yarýþamaz. 11 Eylül'densonra, küresel iþkencehaneler, Guantanamo benzericezaevleri, demokrasiyi askýya alan ýrkçý yasalarýn uygardünyada geçerli olmaya baþlamasý tehdidin kaynaðýnýnne olduðunu gösteriyor.

Dünyayý bugün tehdit eden Ýran rejimi deðildir.Irkçýlýðý yaygýnlaþtýran Ýran rejimi deðildir.Ýþçi ve kadýn düþmanlýðý yapan sadece Ýran rejimi

deðildir.Dünyayý kan gölüne çeviren bugün Ýran rejimi deðildir.Ýran'daki rejimle Ýran iþçileri, Ýranlý kadýnlar ve sosyal-

istler mücadele ederler, ediyorlar da.Bush engellenmeden Ýranlýlarýn rejimleriyle uðraþmalarý

olanaksýz.Küresel terörün kaynaðý ve tam adý olan ABD emperyal-

izmine karþý, hiçbir þüpheye yer býrakmadan, Ýranhalkýnýn yanýnda koþulsuz tutum alarak karþý çýkmakzorundayýz.

Bush gözünü Ýran'a dikti

GGöözzüü ddooyyssuunn

Ýran'ýn nükleer silahý mý var?

Page 11: Sosyalist İşçi 248

sayý: 248 sosyalist iþçi 11MMiikkee HHAAYYNNEESS

Kasým ayýndan beri Gürcistan,Ukrayna ve Kýrgýzistan'daki"devrimler" Vladimir Putin'inyaþamýný daha da zorlaþtýrýyor.1991'de SSCB 15 parçayabölündüðünde Rusya'nýnkomþusu olan bu yeni devletlerinyeni liderliklerinin Rusya'ya dostolmasý ve onun etki alanýndaolmasý bekleniyordu. Putin ikti-dara geldiðinde Rusya'nýn buülkeler üzerindeki etkisini arttýr-masý bekleniyordu. Ama baþarýlýolamadý.

GösterilerRusya Batýsýnda NATO'nun

geniþlemesine ve güneyindekieski SSCB cumhuriyetlerininAmerika'nýn etkisi altýna girme-sine ses etmedi. Ama þimdi bun-lardan bazýlarýnda tepedekiayrýþma ile aþaðýdan gelenprotestolar birleþmekte ve bazenRusya'ya karþý düþmanca ya daen azýndan Rusya'ya mesafeli veAvrupa Birliði'ne veWashington'a dost rejimler doð-makta.

Gürcistan, Ukrayna veKýrgýzistan'ýn ayný geliþmeninbiçimleri mi? Amerikalý bazýpolitikacýlar böyle düþünüyorama aslýnda her biri birbirindenfarklý. Özellikle de Kýrgýzistan.ABD Gürcistan ve Ukrayna'dageliþmeleri hýzlandýrmayaçalýþtýysa da etkisi abartýlmamalý.Ýnsanlarýn gösterilere katýlmasýnýsaðlayan nedenler gerçek sorun-lar. Sorun kendilerine güvenmekyerine beklentilerinin tepedekiegemen sýnýfýn bir baþka fraksiy-onunda olmasý.

Buna raðmen Moskova'da kibazýlarý için komþularýnda sokak-larda çok sayýda insanýn bulun-masý Rus halkýnýn kendi sorun-larýný çözmek için bazý "yanlýþfikirlere" ulaþmasýna neden ola-bilir.

Putin'in zaten son derece kýsýtlýolan sosyal yardýmlarý, konutsorununu ve diðer yardýmlarýkýsýtlamasý karþýsýnda böyle birsürecin yavaþtan baþladýðýsöylenebilir. Put,n!in almayaçalýþtýðý yeni tedbirler Rusya'nýnbaþta emekliler olmak üzere enyoksul kesiminin yaþam stan-dartlarýný büyük ölçüde etkiliyor.Bunun sonucunda Moskova, StPetersburg'da ve diðer büyükkentlerde gerçekleþen protestogösterilerinin boyutlarý gözlemci-leri þaþýrtýyor.

1990'larýn baþýndan beriRusya'daki kriz o kadar derin kiinsanlarý ciddi bir biçimde þokediyor. Gösteriler oluyor amabir-iki istisna hariç genellikle etk-ileri sýnýrlý. Þimdi Rus ekonomisibir süredir büyüyor. Birçoklarý,hatta halkýn büyük çoðunluðubu büyümeden çok az yarar-lanýyor ama insanlar artýk sesleri-ni çýkartmakta daha kendilerinegüvenliler.

Peki, Rus ekonomisi neden bukadar güçlü bir biçimde büyüy-or? 1998 yazýnda ekonomi küre-sel krize yakalanmýþ ve dibe vur-muþtu. Ruble ve onunla birliktebankacýlýk sisteminin bir kýsmýda çökmüþtü. Tasarruflar yokolmuþ, borçlar ödenememiþ veþirketler batmýþtý. Þimdi yýllýkbüyüme yüzde 6-7, henüz 15 yýlönceki düzeye dönülmesindençok uzak bir durum var amagene de oldukça etkileyici.

Bu büyümenin üç açýklamasývar. Birincisi krizden çýkmanýndoðal sonucu. Eninde sonundaruble 1998 krizinden sonragerçekleþen devalüasyonun dayardýmý ile yeniden yükselecekti.

Þimdi bir toparlanma yaþanýyor. Ýkinci açýklama hýzlý geliþmenin

yükselen petrol fiyatlarýnýn rüz-garý olabilir. Bunun için Putinsadece Irak'ý iþgal ettiði içinGeorge Bush'a ve Batýlý petrolspekülatörlerine teþekkür ede-bilir.

Üçüncü açýklama reformlarýnsonunda iþe yaramaya baþladýðýolabilir. OECD gibi örgütlerbunun olmakta olduðunusöylüyorlar fakat kanýtlaroldukça zayýf.

Gerçek açýklama ilk iki açýkla-manýn bir bileþimi gibi görünüy-or.

Rusya'nýn daima çok büyükdoðal kaynaklarý vardý. Bugündünyanýn en büyük doðal gaz,ikinci en büyük kömür ve sekiz-inci petrol rezervlerine sahipolduðu hesaplanýyor. Doðal gazve petrol üretimin yüzde 20-25'ini ve ihracatýn büyük kesimi-ni oluþturuyor. Rusya dünyanýnen büyük gaz üreticisi ve SuudiArabistan'dan sonra en büyükpetrol üreticisi. Petrol fiyatýndavaril baþýna 1 dolarlýk deðiþimRusya için 1.4 milyar dolaranlamýna geliyor. Bu çok büyükbir rüzgâr.

Putin hükümeti petrol fiyat-larýnýn düþmesi karþýsýnda uygu-lanacak bir istikrar fonu oluþtur-du. Bu arada petrol kârlarýsadece Rus zenginlerine gitmiyorfakat Rusya dýþýndaki güvenliyerlere, örneðin bazýlarýnýn"Thames kýyýsýndaki Moskova",bazýlarýnýn Chelsea FutbolKulübü diye adlandýrdýðý yerlerekaymakta.

Ancak petrolden baðýmsýz vehatta petrolle bile birlikte devam-lý bir ekonomik düzelme oldukçazor. Yeni zenginliðin daðýlýmýoldukça dar. Daha da önemlisidaha yaygýn bir yatýrým eksikliðive eþitsizliði var ki bütün bunlarçözülmemiþ uzun dönem sorun-larý oluþturuyor.

Ýþte bütün bunlar Putin vetaraftarlarýnýn ekonomiyi

deðiþtirmekte daha çok yolalmalarý gerektiðini düþündürüy-or ve bu nedenle de Rus halkýnýnsýrtýna daha fazla yük yük-lemelerine ve baský altýnaalmalarýna neden oluyor. Amaacaba Putin'in daha geniþ birplaný var mý?

Son zamanlarda çýkan AndrewJack ve Peter Truscott'un yazdýðýbiyografiler böyle bir planýnolmadýðýný anlatýyor. Putin eskirejime deðil ileriye doðruyürümek istiyor ama tam da yol-unu bulamýyor.

Putin Rusya'da bir temel oluþ-turmak zorunda. Bunun için üçþey lazým. Biri Duma'da kendisi-ni destekleyecek bir çoðunluk.Ulaþýlmasý gereken en kolayhedef buydu. Politik partilerzayýf ve kökleri yok. Bu nedenlePutin anayasayý deðiþtirereküçüncü bir dönem daha baþkanolmak istiyor ve bunun içinDuma'da oldukça büyük birdesteði var.

Ýkinci hedef Rusya devletine birtür düzen getirmekti. Yeltsindöneminde devlet öylesine farklýyönlere doðru çekildi ki merkezeçok az kaynak geliyordu. Ruslarbuna "dikey" komuta yapýsýnýnkurulmasý diyorlar. Bazýlarý bunageçmiþe dönmek diyorlar amaher modern devlette böyle biryapý gerekli. B una raðmen böylebir yapý hala tam kurulabilmiþdeðil. Bazýlarý onun çabalarýna"sen yapýyormuþ gibi yap bizdesana uyuyormuþ gibi yapalým"diyorlar.

Rus devletinin yeteneksizliðininen iyi göstergelerinden birisi2004 Eylül ayýnda KafkaslardaBeslen'deki okul iþgalindeyüzlerce insanýn ölmesidir.Putin'in özel görevlileri ve Rusdevletinin en elit birliklerine rað-men her iki tarafýn hedefgözetmeksizin ateþ etmesi tambir katliama yol açtý. Merkezihükümet her ne kadar tartýþ-malarý bastýrmaya çalýþtýysa dakaçýnýlmaz olarak suþ hükümetin

beceriksizliðine yüklendi.Beslen trajedisi ve Moskova'da

neredeyse düzenli bir biçimdedevam eden "terörist" saldýrýlarPutin'in çözeceðini söylediði amaçözemediði Çeçenistan sorunun-dan kaynaklanýyor. Yerel halkýnmuazzam kayýplarýna raðmensaldýrýlar devam ediyor.

Putin içerde ve dýþarýda "Ýslamiterör" kartýný oynamayý seviyor.Rus hükümeti bir çok açýdaneleþtirilse bile bu konuda destekgörüyor.

Putin'in üçüncü politik hedefiYeltsin döneminin kaosundaoluþan politik iktidar daðýlýmýnýistikrarlý hale getirmek. Putiniktidara Yeltsin'in çevresindeki"aile" tarafýndan getirildi.

Onlara karþý geldiði için yerinikaybeden Yeltsin'in baþbakan-larýndan Yevgeny Primakov"aile"yi net hedefleri olan,zenginliklerini korumak isteyenözel bir grup insan olarak taným-lamakta.

Rus ekonomisi çökerken ege-men sýnýfýn bir kýsmý buekonomiyi çok ucuza kendilerinemâl ettiler. IMF Rusya'nýn petrolzenginliðinin gerçek deðerinin%10'una alýndýðýný söylüyor.

En baþarýlýlar oligarklar denenbir avuç isim. Bu oligarklarýn birkýsmý Yeltsin ve çevresi ile iyiiliþkiler kurdular. Ama "aile"ninve daha geniþ oligarklargrubunun arkasýnda asýl iþiyapan, Rus ekonomisini iþletenkesim var onlar da güvenlikistiyorlar.

Putin bu daha geniþ kesimigözetiyor. Temmuz 2000'de oli-garklara politik uzak dururlarsaservetlerini koruyabileceklerinisöyledi. Bunlarýn bazýlarý mesajýtam almadýlar. VladimirGusinsky ve Boris Berezovskyzenginlikleri ile medyanýn kon-trolünü ve politik etkinliði bir-birine karýþtýrdýlar ve Putin ileçatýþýnca Rusya'dan kaçmakzorunda kaldýlar.

Jack Straw'un gayretleri ile

Berezovsky Ýngiltere'den politikiltica aldý ve Putin'i Rus kapital-izminin demokratik geliþiminiengellemele suçladý.

Mikhail Khodorkovsky birzamanlar Yukos Petrol olan þir-ketin baþý hapse girdi fakat odaha ileri giderek Putin'e karþýpolitik bir çýkýþ yaptý.

Rusya'da sistem o denliyozlaþmýþ ki Rusya'nýn zengin-lerinin çoðunun aleyhine davaaçýlabilir.

Roman Abramovich durumufark etti ve bir yandan Putin ileiyi iliþkiler sürdürürken diðeryandan da karanlýk geçmiþinekarþý bir tür sigorta olarak dýþarý-da positiv bir görüntü yaratmayaçalýþýyor.

Putin'in yaratmaya çalýþtýðý sis-teme "liberal otoriterlik" gibiisimler veriliyor. Seçimler hileliama herhalde Yeltsin döne-minden daha fazla hile yok. Batýo vakit te, þimdi de bu hileleregözlerini kapatýyor.

Baský sadece oligarklara deðilkampanya yapan gazetecilere verejimin muhaliflerine karþý dauygulanýyor. Ancak Putin'in iþide zor. Bir Ýngiliz gazetesineþöyle demiþti: "Etkili bir polisgücü olmadan polis devleti kur-mak"

Sonuç olarak Putin'in Rusyasýbugün dünyada nerede duruyor?Rus ekonomisi hala çok zayýfama BM Güvenlik Konseyi'nindaimi üyeliði ve hýzla eskiyenbinlerce nükleer bomba ile Putinaðýrlýðýndan daha büyük bir etkiyaratabiliyor.

Bunu daha milliyetçi bir arkaplana dayanarak yapýyor. BugünRusya egemen sýnýflarý 1990'larýnilk yarýsýndaki dýþ politikayabakarak kýzýyorlar. O zamanlarBatý'nýn yeni dünya düzenikavramýnda ciddi olduðunainanýyorlardý.

Ama Rusya'nýn dünyaekonomisine daha fazla katýlmasýgerektiðini düþünen bir kesim devar. Dünya ekonomisine dahafazla entegre olmaya, daha fazlayabancý sermayeye ve pazarlaraihtiyacý var.

Dolayýsýyla Rusya'nýn liderliðikaybettiði alanlarý geri kazan-malý ama bunun için daha fazlazamana ihtiyacý var.

Batý'da daha talepkâr bir Rusyadaha zor bir Rusya olarakgörülüyor ve bu nedenle PutinYeltsin'den daha fazla eleþtiriliy-or.

Bu nedenle Gürcistan'da,Ukrayna'da ve Kýrgýzistan'daolduðu gibi bu rejimlere gerçek-ten karþý olanlarýn deðiþimiaþaðýdan deðil de yukarýdan bek-lemeleri veya dýþarýdan destekaramalarý tamamen aptalca.

Önemli olan ne yazýk ki bukonuda çok az insan böyledüþünüyor olsa da b ir alternatifyaratmaya aþaðýdan baþlamakgerekiyor.

Ancak radikalleþme Gürcistan,Ukrayna ve Kýrgýzistan'ýn göster-diði gibi çok ani olabilir. Veinsanlar böyle büyük sayýlardaprotesto etmeye baþlayýncadiðerlerini de etkiliyorlar vebütün bir bölge etki altýna giriy-or. Böyle bir geliþme periferidedeðil de merkezde olursa çokdaha sismik bir etki yaratabilir.

Ne zaman ve nasýl olacaðýnýtahmin etmek mümkün deðilama Putin'in bütün çabalarýnaraðmen istediði kontrolüsaðlayamayabilir. Dolayýsýylaaþaðýda eskiden olduðundandaha etkili bir biçimde kullanýla-bilecek bir alan açýlabilir.

Yeni dünya düzeninde

Putin'in yeri

RadikalleþmeGürcistan, Ukrayna veKýrgýzistan'ýn göster-

diði gibi çok aniolabilir

Page 12: Sosyalist İşçi 248

12 sosyalist iþçi sayý: 248

Roni MARGULÝES

Her yýl 1 Mayýs gösterilerinde aynýsahneye tanýk olur ve hayret ile öfkearasý bir hisse kapýlýrým. Koca bir kortej,elinde kocaman Türk bayraklarýylacaddede yerini alýr. Gün, uluslararasýiþçi günüdür; kortej, Ýþçi Partisi adýnýtaþýyan bir partinin kortejidir. Sonra, herzaman yaptýðým gibi, gösterininkenarýndan bir uçtan bir uca yürürüm.Türk bayraklarýnýn dalgalandýðý birkaçkortej daha vardýr. Bunlar da Türk-Ýþ'e,Türkiye Ýþçi SendikalarýKonfederasyonu'na baðlý bazýsendikalarýn kortejleridir.

Denebilir ki, burada þaþýlacak, öfke-lenecek bir durum yok; alt tarafý, sözügeçen parti Doðu Perinçek'in Ýþçi Partisi,sendika ise Türk-Ýþ. Biri artýk faþistlerlebirlikte gösteriler düzenleyen, orduyu'göreve' davet eden, kantarýn topuzunutümüyle kaçýrmýþ bir parti; diðeri deAmerikalýlar tarafindan 1950'lerdekurulduðundan beri 'sarý' olduðu iddiaedilen bir sendika.

Kemalizm'in etkisi

Keþke Türk solunun onulmaz mil-liyetçiliðini bu kadar kolay açýklaya-bilsek, bir partiyle bir sendikanýn sýrtýnayükleyip kurtulabilsek. Heyhat, bukadar kolay deðil. Türk solunda, "Ýþçisýnýfýnýn vataný yoktur" diyen KarlMarks'a nazire yaparmýþçasýna, Vatanadlý gazeteler çýkar; 'ulusal onur'kavramý önemli bir yer tutar; 'ulusaldeðerler' savunulur, asker cenazelerikaldýrmak ve parti bürolarýna Türkbayraðý asmak gerektiði iddia edilebilir;ülkenin komünist partisinin gençlikgazetesinin adý Ýlerici Yurtsever Gençlikolabilmiþtir; çoðu parti ve örgütün adýKomünist/Sosyalist/Ýþçi/Köylükelimeleriyle deðil, "Türkiye" kelime-siyle baþlar ve bunun böyle olmasýdoðal ve doðrudur çünkü çoðu parti veörgütün temel amacý proletaryanýn ikti-darý deðil, Türkiye'nin baðýmsýzlýðýdýr.

Bunlar gündelik, anekdot düzeyindegöstergeler. Hepsinin temelinde aynýgerçek yatýyor: Türk solu, küresel kapi-talizm ile ve hem bu sistemi devirebile-cek hem yerine sosyalizmi kurabileceközelliklere sahip olan dünya iþçi sýnýfýile ilgilenmez, Türkiye kapitalizmiyle veTürk iþçi sýnýfýyla ilgilenir; kapitalizminbir dünya sistemi, iþçi sýnýfýnýn dünyaçapýnda tek bir sýnýf olduðunu bilmezveya kabul etmez, deðiþtirmek istediðisistem ve bu sistemi deðiþtirecek olansýnýf Misak-ý Milli sýnýrlarý ile kýsýtlýdýr.

Türk solunun ezici çoðunluðu, 'sosyal-izm' derken iþçi sýnýfýnýn kendi kitleseleylemi ile, kendi iktidar organlarýnýkurarak yarattýðý ve sadece baskýnýndeðil, teknik anlamýyla sömürününortadan kaldýrýlmaya baþlandýðý birdüzeni kastetmez. Mevcut düzenekýyasla daha eþitlikçi, daha özgürlükçü,daha adil bir düzeni kasteder elbet, amakastettiði, son tahlilde, baðýmsýz, sanay-ileþmiþ, geliþmiþ ve hýzlý geliþmeninmeyvelerinin eþit bir þekilde daðýldýðýbir Türkiye'dir. Kýsacasý, Türk solununezici çoðunluðu devrimcidir, amaMarksist deðildir, antiemperyalisttir,ama antikapitalist deðildir.

Bu özellikler sadece Maocu bir partiye,Ýþçi Partisi'ne özgü olsa, Üç Dünya

"Teori"sinden kaynaklandýðýdüþünülebilirdi. Dünyayý sýnýflara deðil,Avrupa, Amerika ve Üçüncü Dünyaülkelerine bölünmüþ olarak yorumlayanve Amerikan emperyalizmine karþýçýkacak gücün dünya iþçi sýnýfý deðil,Üçüncü Dünya ülkeleri olduðunu savu-nan bir "teori", doðal olarak, iþçisi,köylüsü ve egemen sýnýfýyla "kendi"ülkemizi Amerika'ya karþý örgütlemeyigerektirir. Egemen sýnýfý bu amacakazanabilmek antikapitalist olmamayýgerektirir; bu amaca kazanýlmasýdüþünülen tüm kurumlarla (baþta silâhlýkuvvetler olmak üzere) iþbirliði yapmakgerekir; bu kurumlarý egemen sýnýfýnaraçlarý deðil, ülkenin milli araçlarýolarak anlamak ve anlatmak gerekir.Kýsacasý, milliyetçi olmak, tüm mil-liyetçi güçlerle iþbirliði yapmak gerekir.Demek ki, Ýþçi Partisi kendi dünyagörüþü doðrultusunda tutarlý davran-maktadýr. Yaptýklarýnýn sosyalizmle,Marksizmle hiç bir iliþkisi yoktur, baþkamesele.

Stalinizm'in etkisi

Ama sorun Ýþçi Partisi deðil. Türk sol-unun hemen hemen tümü, tarihselolarak ilk kitleselleþtiði dönem olan1960'lara "ilericiliði", "devrimciliði" KarlMarks'tan deðil, Mustafa Kemal'denöðrenmiþ olarak girdi; Kemalizmin yenibir burjuva devlet yaratmanýn deðil,dünyayý deðiþtirmenin ideolojisi,Kemal'in ise bir burjuva devrimcisideðil, adeta bir "sosyalist önder"olduðunu zannederek girdi; sosyal-izmin proleteryayla ve sýnýf mücadele-siyle deðil, ulusal baðýmsýzlýkla veülkelerarasý iliþkilerle ilgili bir þeyolduðuna inanarak girdi; sosyalizminbaðýmsýzlýk, sanayileþme ve ülkenin"muasýr medeniyet seviyesine" çýkmasýanlamýna geldiðine, dolayýsýyla sýnýfsaldeðil, ulusal bir mesele olduðuna kaniolarak girdi. Bu temelin üzerine, 1960 ve

70'lerde Moskova BilimlerAkademisi'nin süzgecinden geçirilmiþbir "marksizm" oturdu. Yüzyýlýn ilkçeyreðinde yaþamýþ hiçbir marksistintanýyamayacaðý bu öðreti, yaniStalinizm, Türk solunun Kemalizm'denöðrendiði her þeyle örtüþtü: elbet mil-liyetçi olmak gerekirdi, sosyalizm zatentek ülkede inþa edilirdi, geri bir ülkeyisüpergüç düzeyine getirmenin tek yoluda zaten sosyalizmdi. Dahasý,Kemalizm'den öðrenilen "halka raðmenhalk için", tepeden inmeci "devrimcilik",Stalinizm'den öðrenilen, her zaman herkoþulda haklý olan parti ve kitlelerinedilgen rolü ile bire bir uyuþuyordu.

Türk solu, kitlesel bir hareket olarakdoðduðu yýllardan bu yana, ana öðeleriKemalizm ile Stalinizm olan bir hareketolagelmiþtir. (Marksizm ile iliþkisipamuk ipliðinden ibaret olan bukarýþýmý belki de en çarpýcý þekliylekendi kiþiliðinde simgeleyen kiþi,kanýmca, Mihri Belli'dir. Günümüz sol-unun geri kalanýndan farklý olarak, Belliönce Kemalizm'i, sonra Stalinizm'ideðil, ikisini ayný anda öðrenmiþ, ikisiniayný anda savunmanýn tutarlýlýðýnainanmýþ, bu inancý açýkça ifade etmiþ ve1968 kuþaðýna geçirmekte önemli bir roloynamýþtýr. Bkz. Mihri Belli'nin Anýlarý -Ýnsanlar Tanýdým, Doðan Kitap, 1990).Ýþçi Partisi bu hareketin yabancýsý deðil,en keskin ve acýmasýz mantýksalsonuçlarýný çýkaran aþýrý ucudur sadece.

Buraya kadar söylediklerimi, CHP'ninsolundaki sol için söyledim. CHP'ninkendisi ve bu partiden çeþitli zamanlar-da kopmuþ olan diðer sosyal demokratsiyasi oluþumlar hakkýnda ise, çok sözetmek fuzuli olsa gerek. Her söze, heriþe, önce Mustafa Kemal'in adýný anarakbaþlamayan bir sosyal demokrasi henüzTürkiye'de görülebilmiþ deðil.

Bir ülkede devletin egemen ideolojisi,ideolojik çimentosu, en sol kanadýndanen sað kanadýna kadar tüm "sol" tarafýn-dan kabullenilmiþ ve içselleþtirilmiþse,kýrýlacak deðil korunacak bir þey olarakanlaþýlýyorsa, bu sol girdiði hermücadeleye silâhsýz ve baþtan yenikolarak giriyor demektir.

Yeni bir sol parti

Bütün bunlarý, Avrupa'nýn çeþitliülkelerinde kurulmakta olan yeni solpartileri gözden geçirirken düþündüm.Türkiye'de de yeni bir sol parti ihtiyacýçok açýk ve çok acil. Zaman zaman budoðrultuda yapýlan giriþimlerin çokluðuda bu ihtiyacýn yaygýnca hissedildiðinigösteriyor.

Yukarýda söylediklerimden, olasý biryeni sol parti ile ilgili net bir sonuççýkýyor.

Yeni bir parti mevcut sol partilerin biraraya gelmesiyle, sosyalistlerin birleþtir-ilmesiyle, herhangi bir "yenidenyapýlanma" ile yaratýlamaz. Bir diziKemalist, Stalinist, milliyetçi parti veörgütün bir araya gelip daha büyükçebir Kemalist, Stalinist, milliyetçi partiyaratmasý hiçbir soruna çözümgetirmez. Gerekli olan, Kemalizm'le vemilliyetçilikle arasýna net çizgiler çek-miþ, yeni ve genç güçleri heyecanagetirebilecek, onlarýn katýlýmýný saðlaya-bilecek bir parti yaratmanýn yollarýnýaramaktýr. Yeni bir CHP veya yeni birMKLPC yaratmak deðil.

Milliyetçi olmayan bir parti

Yeni bir parti mevcut sol

partilerin bir araya gelmesiyle,

sosyalistlerin birleþtirilmesiyle,

herhangi bir "yeniden yapýlan-

ma" ile yaratýlamaz. Bir dizi

Kemalist, Stalinist, milliyetçi

parti ve örgütün bir araya gelip

daha büyükçe bir Kemalist,

Stalinist, milliyetçi parti yarat-

masý hiçbir soruna çözüm

getirmez

Page 13: Sosyalist İşçi 248

sayý: 248 sosyalist iþçi 13

Rýfat SOLMAZ

Karþý karþýya olduðumuz belalar gerçek-ten çok büyük. 20.yüzyýl savaþlarla geçti.Milyonlarca insan öldü. 21. yüzyýla dasavaþlarla girdik. Yüz binlerce insan yokoldu. Irak'tan sonra sýranýn hangi ülkedeolduðu tartýþýlýyor.

Belalar savaþlarla sýnýrlý deðil. Bu haftaÝngiltere hükümeti küresel ýsýnmanýnengellenemez boyutlara geldiðini sinirlibir tonla açýkladý. Gezegen üzerindekitüm canlýlarýn yaþamý büyük bir tehditaltýnda.

Ya yoksulluk! Milyonlarca insanýn temizsuya ulaþamadýðýný, bir milyardan dahafazla insana elektrik ulaþmadýðýný, çeþitlikýtlarda yüz binlerce insanýn açlýktanölme tehlikesiyle karþý karþýya olduðunubiliyoruz. Yetersiz beslenmeden her günon binlerce çocuk ölüyor.

Irkçýlýk çaðdaþ dünyanýn ayrýlmaz birparçasý gibi.

Ortaçað hastalýklarý ya da bu hastalýk-lara benzeyen salgýnlar hayvanlarý veinsanlarý tehdit ediyor.

Dünyada 5 bin tanesi her an kullanýl-maya hazýr 30 binden fazla nükleer silahmevcut.

Ortak gelecek umuduBir yandan da insanlýðýn ulaþtýðý iler-

leme aþamasý, bütün bu çeliþkilerin nekadar saçma olduðunu gösteriyor.

Ýnsanýn top0lumsal üretici güçleri öyle-sine bir geliþme kaydetti ki, örneðin kuþgribinde olduðu gibi çok büyük birfelaketi, gerçekten büyük ve milyonlarcainsan ve hayvaný yok edebilecek bir sal-gýný önceden kestirebildi. Þimdi bu sal-gýný, hayvanlarý da yok etmeden engelle-menin yollarýný bulmak aslýnda çok kolay.

Týpký kanser hastalýðýnýn, HIVvirüsünün çarelerini bulmanýn kolayolmasý gibi. Sorun þu: bir milyardan fazlainsana hala elektriðin ulaþmadýðý, dünyanüfusunun neredeyse altýda birinin temizsuya ulaþamadýðý bir dünya, bufelaketlere çare bulabilir mi? insanlýðýnortak ve umut dolu bir geleceði olabilirmi?

Kapitalizm varken asla

Ýnsanlýðýn üretici güçleri büyük sýçra-malarla geliþse de üretimin içinde gerçek-leþtiði toplumsal örgütlenme, bugeliþmelerin insanlýða yarar saðlamasýnýnönünde engel. Apaçýk bir kapitalist dünyasistemi içinde yaþýyoruz. Zenginin parasýhala züðürdün çenesini yormaya devamediyor.

Bu hafta Ýstanbul'a gelen Microsoft'unher þeyi olan Bill Gates'in serveti, bir kaçülkenin toplam servetinden daha fazla.

Üretim, her zaman olduðundan dahatoplumsal, daha kolektif bir biçimeulaþmýþ olmasýna, üretimin her bir depart-maný hiç olmadýðý kadar birbiriylebaðlantýlý olmasýna raðmen, üretimaraçlarý üzerinde özel mülkiyet devamediyor.

Kendi içinde acýmasýz bir rekabet içindeolan, gözleri daha fazla kardan baþka birþey görmeyen, dünya çapýnda küçük birazýnlýk olan sermaye sýnýfý, üretici güçlergiderek daha kolektif bir biçime ulaþsa da

tüm zenginliðin sahibi olmaya devamediyor. Küresel kapitalist sistemin tümtarihi, küçük bir egemen sýnýfýn sermayebirikimi güdüsünün insanlýða ödettiðimaliyetlerin toplamýndan baþka bir þeydeðil. Bir yandan önceki çaðlardadüþünülemeyecek bilimsel ilerlemelergerçekleþir, üretim tüm dünya çapýndabaþ döndürücü bir hýzla yaygýnlaþýr vedevasa bir dünya pazarý oluþurken, aynýanda bu hýzlý küreselleþme, kanlý bir tar,hde yarattý. Her ülkede azýnlýk olan, hattanüfusun küçük bir kýsmýný oluþturan ser-maye sýnýflarý, emekçi, büyük ve yoksulçoðunluðu, devlet adý verilen çeþitlibiçimlerde baský örgütlerinin toplamý olanbir mekanizmayla sermaye birikiminedayalý sistemi sürdürmeye zorladýlar.

Azýnlýk demokrasisi

Hangi yönetim biçimiyle çalýþýyor olursaolsun, devlet, egemen sýnýf adýna çalýþanbir komiteden baþka bir þey deðildir.Demokrasi de kapitalizm altýnda egemensýnýfýn toplumun daha fazla iknasýna day-alý baský rejiminden baþka bir þeydeðildir.

Küçük bir azýnlýðýn, büyük bir çoðun-luðu, çalýþmadan elde ettiði zenginliðinindevamýna göz kapamaya, bu büyükçoðunluðun emeðinin karþýlýðýnýödemediði kýsmýyla egemenliðini devamettirmesinin olaðan bir durum olduðunaikna etmesi mümkün deðildir.

Demokrasinin kapitalizm altýnda aynýzamanda baský aygýtlarýnýn büyük çoðun-luk üzerinde estirilen terörle atbaþýgitmesinin nedeni budur.

Burjuva sýnýfýnýn tarih sahnesine egemenbir olarak çýkmasýyla sürekli kandökülmesi, sürekli savaþýlmasý ve busavaþlarda milyonlarca insanýnöldürülmesi arasýnda sýký bir iliþki var.Hapishaneler, hukuk sistemi, akýl has-taneleri, iþkence teknolojisinin geliþmesi,kimyasal silahlar, kitlesel ölümler, kapi-talist üretimin neden olduðu kitleselfelaketler ve bütün bu felaketlerinkarþýsýnda burjuva sýnýfýnýn esas olarakceset torbasý üreten ve geliþtiren teknolo-jide devrim yaratmasý, "kapitalizm varkenasla" dememizin en büyük nedenidir.Kapitalist sistem, tarihsel olarak ömrünüdoldurdu. Artýk sadece bir sorunyumaðýdýr. Burjuva sýnýfý, yüzyýllardýrinsanlýðý yönetmeye yeteneði olmadýðýnýkanýtlamýþtýr. Küresel sermaye insanlýkadýna bir ölüm fermaný gibi çalýþýyor. Buyüzden kapitalizm varken asla! Bu yüz-den Kuþ Gribi'nin milyonlarca insaný vecanlýyý yok eden bir felakete dönüþmesineramak kaldý. Deli dana hastalýðý bu yüz-

den. Burjuva sýnýfýnýn diktatörlüðüyle-demokrasisiyle insanlýða bir armaðanýbunlar.

Ýþçi demokrasisi

Oysa baþka bir dünya bu sorunlara bam-baþka çareler bulabilir. Alman devrimciKarl Marx, zorunluluklarýn deðiþmeye-ceðini, sadece içinde ifade bulduklarýtoplumsal örgütlenmenin deðiþeceðinisöylüyordu.

Sosyalizmde de Kuþ Gribi, sosyalizmdede depremler, Tsunami felaketleri yaþan-abilir, hatta yaþanacaktýr. Bu sorunlarýnyaþanýp yaþanmayacak olmasý deðilönemli olan. Önemli olan, bu tür sorun-lara hangi reflekslerle yanýt verileceði.

Kuþ Gribi gibi küresel bir felaketi önce-den gören bir iþçi demokrasisi, tüm iþleri-ni bir kenara býrakarak, bu felaket tek birinsaný, tek bir canlýyý öldürmeden öncehangi önlemlerin alýnabileceðini küreselbir tartýþma halinde yapabilir. Ýþyer-lerinde, mahallelerde, okullarda oluþmuþolan demokratik özyönetim organlarýndabu tartýþma tüm derinliðiyle yaþanabilir,konuyla daha yakýndan ilgilenen insan-larýn açýk bir tartýþma ortamýnda önerileridinlenebilir. Alýnacak önlemlere kolektifve þeffaf bir biçimde karar verilir. Kuþlarkatledilmeden hastalýðýn nasýl yenilebile-ceði, bu kadar büyük bir salgýn tehlike-sine karþý hayvancýlýkla uðraþan insan-larýn toplumun kopmaz bir parçasý olarakhangi yardýmlarýn yapýlacaðý belir-lenebilir. Hastalýðýn aþýlmasý için yapýla-cak yatýrýmým düzeyi ana hatlarýylaölçülüp, fedakârlýk yapýlmasý gerekenbaþka alanlarda yatýrým kýsýtlamasýnagidilebilir.

2004 yýlýnýn sonlarýnda Uzak Asya'dayaþanan Tsunami felaketinin 400 bineyakýn insanýn ölümüyle sonuçlandýðýnýbiliyoruz. 400 bin insan. Gölcük depremsýrasýnda ölenlerin unutulmasý gibiunutulan 400 bin kiþi. Baþka bir dünyadada, sosyalist bir dünyada da depremlerolacak kuþkusuz. Marks'ýn dediði gibi,önemli olan bu doðal felaketlerle hangitoplumsal örgütlenmeyle karþýlaþa-caðýmýz.

Büyük tsunami dalgalarýndan sonrabiliyoruz ki erken deprem uyarý sistemlerigeliþtirilebilir ve dev ve öldürücü dalgalarkýyýya vurmadan önce onbinlerce insankorunaklý bölgelere sýðýnabilirdi. Ýnsanyaþamýný daha fazla kâr elde etmektenöncelikli gören bir sistemde yaþasaydýk.

Kapitalist uygarlýðýn zirvesi ABD'de2005 yýlýnda yaþanan Katrina felaketi debenzer bir sonuca iþaret ediyor. Özel oto-büs þirketleri, tayfunun araçlarýna zara

vermesini engellemek için bir hafta önce-den otobüsleri bölgeden kaçýrdýlar. Zatenbetonarme evlerde oturacak kadar parasýolmayan onbinlerce yoksul, tayfundankaçmak için de hiçbir þansa sahip ola-madý. Ölümü beklemek zorunda kaldýlar.

New Orleans'ta büyük bir tayfununyaþanmasý olasýlýðý çok uzun yýllardýrbiliniyordu. Kar güdüsü tarafýndan deðil,yaþanabilir bir dünyada, eþitliði ve özgür-lüðün tüm toplum tarafýndan güvencealtýna alýnýþ olduðu bir iþçi demokra-sisinde, kýsacasý kara deðil, insanlýðýn ve,tüm ekosistemin korunmasýný, standard-ýnýn yükselmesini hedefleyen baþka birdünyada, Katrina felaketinin sonuçlarýbambaþka olurdu.

Katrina felaketi, iþçi demokrasisi ile kap-italist demokrasi, servet sahibi azýnlýðýndemokrasisiyle yoksul çoðunluðundemokrasisi arasýndaki ayrýmý net birbiçimde gösterdi. Katrina felaketindensonra New Orleans'a giden ilk güç biryardým ekibi miydi? Hayýr! Saðlýk ekiplerimiydi? Hayýr! Giden ilk ekip ABD'nin enüst düzey silahlý güçleriydi ve yaptýklarýilk iþ felaketin ardýndan açlýk da yaþayaninsanlarýn maðazalarý yaðmalamasýnýsilahla engellemek, gerekirse bu insanlarýöldürmekti.

Bir iþçi demokrasisinde, her þeyden butürden silahlý güçlerin olmasýolanaksýzdýr. Ýþçi demokrasisi, azýnlýðýnçoðunluðu yönetmesinden bambaþka birsiyasal-toplumsal örgütlenmedir. Bir azýn-lýðýn büyük bir çoðunluðu yönetmesi için,bu çoðunluðun koþullara baþkaldýrmasýnýengellemek için kendisine baðlý silahlýinsanlardan kurulu düzenli ordu ve polisörgütlenmesine ihtiyacý vardýr. Çoðun-luðun, doðrudan demokratik özyönetimmekanizmalarýyla, aþaðýdan yukarýyaörgütlenmesinde, ayrýcalýklý bir bürokrasiolamayacaðý gibi, düzenli, bir baský veþiddet aracýna da gereksinim yoktur.Sadece, halkýn kendisini korumakamacýyla oluþturacaðý örgütlenmeleregereksinim vardýr. Bu tür örgütlenme, birbaský aracý olarak deðil, ayný zamanda biryardým örgütlenmesi olarak da çalýþmakzorundandýr.

Bunun en baþarýlý örneklerinden birisi1917 yýlýnda devrimci Rusya'da gerçek-leþti. Çarlýk rejimini deviren iþçiler,düzenli ordudan bambaþka bir biçimde,iþyerlerinde, mahallelerde ve hattaordunun tabanýnda örgütlenerek, baþkatürden bir yapýlanmaya gittiler. IrkçýlýðýÇarlýk'tan devralan güçler Yahudi mahal-lelerinde katliam yapmaya hazýrladýk-larýnda, karþýlarýnda iþçilerin kendilerinisilahlanmalarýyla oluþturduklarý vedemokratik mekanizmalarla çalýþan güç-leri buldular. Kanlý bir soykýrým iþçilerinkendi örgütlenmesiyle engellendi.

Mücadele etmeye deðer

Kapitalist sistemin bir manyaklýk olduðuortada. Bir alternatifimiz var. Zorunluaskerliðin olmadýðý, kaynaklarýn silahlan-maya, militarizme deðil, doðayla uyumlubir örgütlenme içinde olan insana odak-layan, dayanýþmanýn, uluslararasý birleþikdemokratik planlamanýn, insanlýðýn ortakçýkarlarýnýn ýrkçýlýða ve milliyetçiliðegalebe çaldýðý bir demokrasi, iþçidemokrasisi için mücadele etmeye deðer.

Ýþçi demokrasisi:

Ýnsanlýðýn gerçek tarihininbaþlangýcý

Hangi yönetim biçimiyle çalýþýyor olursa olsun, devlet, egemen sýnýfadýna çalýþan bir komiteden baþka bir þey deðildir. Demokrasi de kap-

italizm altýnda egemen sýnýfýn toplumun daha fazla iknasýna dayalýbaský rejiminden baþka bir þey deðildir.

Küçük bir azýnlýðýn, büyük bir çoðunluðu, çalýþmadan elde ettiðizenginliðinin devamýna göz kapamaya, bu büyük çoðunluðunemeðinin karþýlýðýný ödemediði kýsmýyla egemenliðini devam

ettirmesinin olaðan bir durum olduðuna ikna etmesimümkün deðildir.

Page 14: Sosyalist İşçi 248

14 sosyalist iþçi sayý: 248 KÜLTÜR SANAT

KKiimm bbuuAAmmeerriikkaallýýllaarr??

George W. Bush neyin devamcýsý?Babasý neyin devamcýsýydý? Buadamlar ve etraflarýnda birikenyeni muhafazakârlar neredentürediler?

Sadece bu sorulara yanýt vermekiçin deðil, bugün dünyanýn süpergücü olan ABD'nin, Colombo'danbu yana, kýtanýn keþfinden bugünekadar geçirdiði evrimi anlamak içinHoward Zinn'in çalýþmasýolaðanüstü bir hazine gibi.

Kitabýn önemi, iki iþlevi birden

ayný anda görmesinde yatýyor.Biryandan ABD egemen sýnýfýnýnoluþumu anlatýlýyor. Ama aynýanda ABD küresel kapitalizminefendisi durumuna gelirken,gerçekten de ABD halklarýnýnmücadelesi ayný anda ve çok renklibir dille anlatýlýyor.

Bir yandan resmi tarihin anlattýðýkahramanlarýn ellerinin ne kadarkanlý olduðunun altý çizilirken,ayný anda, Amerika'nýn gerçeksahiplerinin, Afrika'dan kopartýlýpköleleþtirilen insanlarýn, beyaz yok-sullarýn, iþçi sýnýfýnýn, sosyalistlerin,kadýnlarýn, lezbiyenlerin acýlarý vemücadeleleri de çok öðretici birbiçimde gösteriliyor.

En umutsuz görünen durumlardabile ezilenlerin verdiði mücade-

lenin öneminin anlatýldýðý bölümlerçok çarpýcý. Yoksul beyazlarýn,yerlilerin ve Afrika kökenliAmerikalýlarýn mücadeleleri,eylemlerini birleþtirmek için göster-dikleri kahramanlýklar ABD'nin tar-ihine baþka bir açýdan ýþýk tutuyor.

Kitabý okuduðumdadüþündüðüm tek þey, bu kitabýnbir baþucu kitabý olduðu ve sadeceABD'nin tarihini deðil, bugünüanlamak için, ABD uygarlýðýnýnkökenlerini anlamak ve tarihinsýnýflar mücadelesi tarihi olduðunubir kez daha kavramak için mutla-ka okunmasý gerek bir eserolduðuydu.

AAmmeerriikkaa BBiirrlleeþþiikk DDeevvlleettlleerrii hhaallkkllaarrýýnnýýnnttaarriihhii,, Howard Zinn, Ýmge Kitabevi

FÝLM

Siyasal filmler

Kar ve kaplanRoberto Benigni hem yönettiði hem de baþrolünü

oynadýðý bu filmde bir yandan korkunç bir trajedininortasýnda ki bir romantiði anlatýyor.

Attilio (Benigni) sevdiði kadýnýn peþinden iþgal altýnda-ki Baðdat’a gidiyor. Saf, dünyada neler olduðunubilmeyecek, Baðdat’ýn igal altýnda olduðunu bilmeyecekkadar saf bir adam. Sadece þiirle ve aiký ile ilgileniyor.

Baðdat’ta dünyanýn kaç bucak olduðunu film boyuncaizliyoruz. Ýþgalin çirkinliði bütün filmi dolduruyor.Hastanelerde ilaç yok. Saðlýk sistemi çökmüþ.

Yollar kapalý. Amerikan askerleri bir haydut gibidavranýyorlar. Ölüm her tarafta.

Üstelik Baðdat sadece iþgalle birlikte deðil, çok dahaönceden derin bir karanlýða düþmüþ Ambargo yüzbin-lerce Iraklý çocuðun ölmesine neden olmuþ.

Kar ve Kaplan yumuþak ve hoþ bir film ama bu filmboyunca Irak’ta yaþananlarý çok canlý bir biçimde izleye-bilirsiniz.

Kar ve KaplanYönetmen: Roberto Benigni, Oynayanlar: Roberto Benigni,Nicoletta Braschi, Jean Reno

Amerika Birleþik Devletleri halklarýnýn tarihiKÝTAP

Hollywood’un cesur çýkýþýAnnie Proulx’un kýsa hikayesi temelinde yazýlan bu

filmde iki eþcinsel erkek kendilerini toplumun baskýsýn-dan kurtarabilmek için alternatif bir alan buluyorlar.

Tekaslý Jack (Jake Gyllenhaal) ve Wyoming’li Ennis(Heath Ledger) peþ parasýz iki kovboydur ve ilk kezBrokeback daðlarýnda koyun otlattýklarý sýradakarþýlaþýrlar.

Önce daðýn tepesinde, zor koþullarda ve bütün gözler-den uzakta iliþkilerinin nasýl geliþtiðini izliyoruz.Sonunda ateþin baþýnda bir þiþe viski içtikten sonraçadýrý da paylaþýrlar. Ardýndan romantik bir yaz geçirir-ler.

Sonra ikiside evlenirler, çocuklarý olur. Aradan dört yýlgeçer ve birgün Ennis Jack’dan bir kart alýr, “buluþalým”der Jack.

Gene daða giderler ve eski iliþkilerine devam ederler.Bu kez balýkçýlýk yapmak için daða giderler. Daðýnmuhteþem havasý þehirde yaþadýklarý kapalý ortam iletezat içindedir.

Jack ve Ennis’in cinsel özgürlükleri 1960’larýn cinseldevriminin etkisi ile geliþmez. Çevrelerindeki dünyadeðiþmektedir ama onlarýn küçük kasabalarý deðiþmez.

Brokeback Daðý eþcinsellik gibi “tehlikeli” bir konuyuoldukça cesur bir biçimde ele alan çok istisnai birHollywood filmi.

JJoohhnn RROOSSEE

SStteevveenn SSppiieellbbeerrgg’intartýþmalý yeni filmiMünih Ýsrail gizli servisiMMoossssaadd’ýn Filistinli KKaarraaEEyyllüüll adlý “terörçetesi”nin üyelerini tekerteker öldürmesini anlatýy-or.

Filistinli grup 1972Münih Olimpiyatlarý’nda11 Ýsrailli atleti öldür-müþtü.

Film Ýsrail’in hiçbirzaman hata yapmayacaðý-na inanan Kuzey Amerikave Batý Avrupa!dakiYahudiler için yapýlmýþ vebu nedenle filmin olgularýdoðru kullanýp kullanma-masý yapýmcýsý için çokönemli deðil..

Bu olay hakkýnda doðruolgulara dayanýlarakyapýlan ve Oscar kazananEEyyllüüll’’ddee BBiirr GGüünn adlýfilmin yapýmcýsý KKeevviinnMMccddoonnaalldd Spielberg’icesareti nedeniyle övüyorve onu Hollywood’un enönemli film yapýmcýsýolarak tanýmlýyor.

Spielberg’de Yahudi veYahudi katliamý üzerinegene tartýþmalý bir filmolan SScchhlliinnddeerr’’iinnLLiisstteessii’ni yaptý.

Film çok büyük birbaþarýkazandý veSpielberg filmin bütünkazancýný Holokost’tankurtulanlarýn verdikleriifadelerin kaydý için har-canmasý için verdi.

Spielberg bir Siyonist.OObbsseerrvveerr gazetesiyazarlarýndan NNeeaallAAsscchheerrssoonn’un dediði gibibu nedenle siyonistçevreler dýþýnda saçma veçok zaman saldýrganbulunan sorular sorabiliy-or filmlerinde.

Yasa olarak haklýlýkkavramýný keþfeden antikÝsrail’e ne oldu? Modern

Ýsrail bu tür idealleresahip mi?

Spielberg baþarýlý oldumu? Bir anlamda cevapevet. Münih ABD’li siyon-istler, özellikle de gençlerarasýnda daha önce hiçdüþünmedikleri tartýþ-malarý açýyor.

Öte yandan filmin sýnýr-lýlýðýnýnfarkýndaolmalýyýz. Bazen bu sýnýr-lýlýk o denli keskin kifilmin amacý ortadan kay-boluyor.

Film baþtan sonaMossad’ýn suikastleri vepatlayan bombalarla dolu.Bu aslýnda oldukça banalve hatta sýkýcý.

Spielberg Hollywood’unözel efektlerdeki en ustayapýmcýsý.

Patlamalar film boyuncao kadar hakim ki Mossadvurucu takýmýnýn konuþ-malarý neredeyse duyul-muyor.

Daha da kötüsü Mossaddaima kazanýyorgörünüyor. Bir iki istis-nasý olsa da Filistinliler iseasýl olarak “terörist” ve

kurban ya da ikisi birdenolarak gösteriliyor.

Film politik olarak okadar kaba ki bazendürüst de deðil. Filminbaþýnda Ýsrail baþkanýGolda Meir ile Mossadsuikat takýmýnýn lideriAvner arasýnda bir konuþ-ma var.

Meir Filistinlileri kastederek baðýra çaðýra “bumanyaklarýn neredengeldiðini bilmiyorum”diyor. Oysa neredengeldiklerini tabii ki biliy-or.

Onun kuþaðýnýn Siyonistliderleri baþarýlý birbiçimde Filistinlileritopraklarýndan kovarakÝsrail’i oluþturdular amatarihten silip atamadýlar.Aslýnda Meir “Filistinlidiye birþey yok ki” diyor.Bu o sýrada siyonistlerinbaþlýca argümanlarýndanbirisi.

Yerlerinden kovulanFilistinlilerin çoðu Ýsrail’inÜrdün hududunasürüldüler. 1970’de buFilistinlilerin onbinlercesi

Ýsrail yanlýsý Ürdün kralýHüseyin’e karþý ayak-landýlar.

O yýl Eylül ayýnda Ýsrailbaþbakaný Meir’in veAmerika’nýn desteði ileKKrraall HHüüsseeyyiinn Filistinayaklanmasýný bastýrdý vebüyük bir katliam gerçek-leþtirdi. KKaarraa EEyyllüüllbukatliamýn intikamýnýalmak için kuruldu. Evet,Golda Meir bu olayýnaslýný bütün ayrýntýsý ilebiliyordu.

KKaarraa EEyyllüül örgütününhala yaþamayý baþaran v ekaçak yaþayanüyelerinden MMuuhhaammmmeeddDDaavvuudd Spielberg’e haberyollayarak görüþmek iste-diðini söyledi.

Spielberg bu öneriyi red-detti. Eðer bir “terörist”ile görüþmüþ olsaydý filmiulaþmak istediði seyirciaçýsýndan bütün itibarýnýkaybedecekti.

Ama tam da bu olayezenin sorunlu bilincinive ezilenin hala sessizkalmak zorunda oluþunugöstermiyor mu?

Ezenlerin sorunlu bilinciFÝLM Münih

Page 15: Sosyalist İşçi 248

sayý: 248 sosyalist iþçi 15

AAþþaaððýýddaannssoossyyaalliizzmm

-Kapitalist toplumda tümzenginliklerin yaratýcýsý iþçisýnýfýdýr. Yeni bir toplum, iþçisýnýfýnýn üretim araçlarýnakolektif olarak el koyup üreti-mi ve daðýtýmý kontroletmesiyle mümkündür.

RReeffoorrmm ddeeððiill,,ddeevvrriimm

-Ýçinde yaþadýðýmýz sistemreformlarla köklü bir þekildedeðiþtirilemez, düzeltilemez.

-Bu düzenin kurumlarý iþçisýnýfý tarafýndan ele geçirilipkullanýlamaz. Kapitalistdevletin tüm kurumlarý iþçisýnýfýna karþý sermaye sahip-lerini, egemen sýnýfý korumakiçin oluþturulmuþtur.

-Ýþçi sýnýfýna, iþçi konsey-lerinin ve iþçi milislerininüzerinde yükselen tamamenfarklý bir devlet gereklidir.

-Bu sistemi sadece iþçisýnýfýnýn yýðýnsal eylemidevirebilir.

-Sosyalizm için mücadeledünya çapýnda bir mücade-lenin parçasýdýr. Sosyalistlerbaþka ülkelerin iþçileri iledaima dayanýþma içindedir.

-Sosyalistler kadýnlarýn tambir sosyal, ekonomik ve poli-tik eþitliðini savunur.

-Sosyalistler insanlarýn cin-

sel tercihlerinden dolayýaþaðýlanmalarýna ve baskýaltýna alýnmalarýna karþýçýkarlar.

EEnntteerrnnaassyyoonnaalliizzmm

-Sosyalistler, bir ülkeniniþçilerinin diðer ülkelerin iþçi-leri ile karþý karþýya gelme-sine neden olan her þeyekarþý çýkarlar.

-Sosyalistler ýrkçýlýða veemperya-lizme karþýdýrlar.Bütün halklarýn kendi kader-lerini tayin hakkýnýsavunurlar.

-Sosyalistler bütün haklýulusal kurtuluþ hareketlerinidesteklerler.

-Rusya deneyi göstermiþtirki, sosyalizm tek bir ülkedeizole olarak yaþayamaz.Rusya, Çin, Doðu Avrupa veKüba sosyalist deðil, devletkapita-listidir.

-Sosyalistler bu ülkelerdeiþçi sýnýfýnýn iktidardakibürokratik egemen sýnýfakarþý mücadelesini destekler.

DDeevvrriimmccii ppaarrttii

-Sosyalizmin gerçekleþe-bilmesi için, iþçi sýnýfýnýn enmilitan, en mücadeleci kesimidevrimci sosyalist bir partideörgütlenmelidir. Böylesi birparti iþçi sýnýfýnýn yýðýnsalörgütleri ve hareketi içindekiçalýþma ile inþa edilebilir.

-Sosyalistler pratik içindediðer iþçilere reformizmin iþçisýnýfýnýn çýkarlarýna aykýrýolduðunu kanýtlamalýdýr.

-Bu fikirlere katýlan herkesidevrimci bir sosyalist iþçi par-tisinin inþasý çalýþmasýnaomuz vermeye çaðýrýyoruz.

ssoossyyaalliisstt iiþþççiinnee ssaavvuunnuuyyoorr??

AAnnkkaarraaMithatpaþa Cd. No: 34/F, Kat: 4, No: 23 - Kýzýlay00553355 - 551144 1111 7733

KKaaddýýkkööyyNail Bey Sk. Ýbrahim Aðaoðlu Ýþhaný, No: 9-11, Kat: 3 -Bahariye - Kadýköy00553366 - 663377 8811 9999

BBeeyyooððlluuÝstiklal Cd. Büyükparmakkapý Sk. Hayat Apt. Kat: 4 - Beyoðlu00553366 - 225599 7733 6644

ÝÝzzmmiirr3. Beyler, Yaparsoy Ýþhaný, No: 31, Kat: 4, No: 403, Konak00553377 - 662244 4499 0088

Akhisar: 0544 - 515 62 59Bursa: 0535 - 422 39 65Denizli: 0543 - 476 27 88Ýzmit: 0537 - 940 58 95Karabük: 0533 - 772 54 93Kütahya: 0544 - 515 62 59

DSÝP BÜROLARI

Ayrýntýlý bilgi için: 0536 - 335 10 19

ISSN 1300-4026 Uluslararasý Tanýtým ve Yayýncýlýk Ltd. Þti.

Sahibi: Özden Dönmez Sorumlu Yazýiþleri Müdürü:

Volkan Akyýldýrým Adres: Ýstiklal Cad.,Büyükparmakkapý

Sok., 8/10, Beyoðlu/Ýstanbul Baský: Yön Matbaasý

Yerel süreli yayýn, iki haftada bir yayýnlanýr

www.sosyalistisci.orgYazýþmalarýnýz için:

[email protected]

AKP tanýtým ve medyabaþkanlýðý, "kendin yýka,kendin yaðla" düsturuylahareket ediyor olsa gerek;hükümeti tanýtan birkitapçýk yayýnladý.Kitapçýðýn adý; "3 Yýlda AKParti Farký".

Broþürde, hükümetin"olumlu" icraatlarý sýrala-nýrken; özelleþtirmelereövgüler yaðdýrýlýyor, ma-aþlarýn arttýðý anlatýlýyor.

Ancak, broþürü hazýr-larken eklemeyi unuttuk-larý birkaç kýsmý da bizekleyelim:

Ankara-Ýstanbul arasýn-da hýzlandýrýlmýþ tren adýaltýnda alt yapý hazýrlan-madan yapýlan düzenlemesonucu; resmi rakamlaragöre 37 kiþi hayatýný kay-betti. Baþbakan, "UlaþtýrmaBakaný'nýn istifasý gün-demde mi" sorusunu

yönelten bir gazeteciye ise;"haddini bil" diyerek cevapverdi.

2003-2005 yýllarý arasýn-da Türk-iþ'in açýklamasýnagöre; 15.531 iþçi sendikalýolduklarý gerekçesiyle iþtençýkarýldý.Sendikasýzlaþtýrmaoperasyonunun birincisýrasýnda ise belediyeleryer alýyor.

"Ben bu ülkeyi pazarla-makla sorumluyum" diyenPazarlamadan sorumluErdoðan'ýn baþkanlýðýnda-ki hükümet; Telekom,Tüpraþ, Erdemir, Tekelbaþta olmak üzere onlarcakamu kuruluþunu arsabedelinin bile altýna ser-mayeye sattý. Binlerceiþçinin akýbeti belirsiz.

En son kuþ gribi salgýnýhakkýnda, AKP hükümetiyetkilileri; açýklamada

bulunan saðlýk görevlileri-ni iþgüzarlýkla suçladý.Yeterli önlem alýnmadýðýiçin hala ölümler devamediyor.

AKP hükümeti,Amerikan iþgal güçlerinedestek verdi, TBMM'detezkere oylamalarýný etkile-mek için bin takla atýp;onlarca görüþme yaptýysada baþarýlý olamadý. Yinede yýlmadý; "ABD'ninstratejik ortaðýz olum biz"açýklamalarý ile ABD dýþiþ-leri bakaný, savunmabakaný, bölge komutanlarýbaþta olmak üzere iþgalcil-erle her fýrsatta görüþtü;Ýncirlik Üssü'nü iþgalcilerinhizmetine sundu. Olasý birÝran veya Suriye iþgalindeortaðýnýn yanýnda olmakiçin görüþmelere devamediyor.

EErrssiinn TTEEKK

Kendin piþir, kendin ye!

BAK’ýn ABD’nin Pakistan’asaldýrýsý üzerine yaptýðý basýnaçýklmasý:

Bush'un ekonomik ve askerigücüne dayanarak küresel birkabadayý gibi hareket etm-eye hakký yoktur. ABDsaldýrganlýðý dünya barýþýnýnönündeki en büyük engeldir.ABD, Afganistan ve Irak'taonbinlerce askeriyle halasavaþýyor, Ýran ve Suriye'yiaskeri müdahaleyle tehditediyor ve caný istediði zamanistediði ülkede yerleþim yer-lerini bombalayýp sivilleriöldürüyor.

Dünyayý kanlý bir týmarhan-eye çevirmeye çalýþan Bushve onun haydut çetesini dur-durmak, bizim elimizde.Tüm dünyanýn savaþ karþýt-larýnýn ellerinde. Dünyanýngözden ýrak köþelerinde hergün üzerlerine ölümyaðdýrýlan insanlarýn tekumudu savaþ ve iþgal karþýt-larýnýn mücadelesidir.

ABD'nin ve Bush yöneti-minin cinayetlerine sessizkalmayalým.

Pakistan'da yapýlan ABDbombalamasý, açýk bir insan-lýk suçudur.

Sivillere karþý yapýlan bualçakça saldýrýyý kýnýyor,suçlularýn yargýlanmasýnýtalep ediyoruz.

PPaakkiissttaann

AABBDD''nniinnssaallddýýrrýýssýýiinnssaannllýýkkssuuççuudduurr Kemal Seyit Kadir bir

Kürt gazetecisi. IrakKürdistan'ýnda ABD'nindesteklediði hükümetieleþtirdiði için 30 yýlhapse mahkûm edildi.

Bush ve Blair sürekliolarak Kürdistan'a özgür-lük getirdiklerini söylüy-orlar. Ýþte onlarýn Irak'agetirdiði özgürlük!Kemal Seyit Kadir KDPlideri Mesud Barzani'yieleþtirdiði için 30 yýlhapse mahkum edildi.

Viyana'da yaþayanKemal Seyit Kadir 2005Ekim ayýnda IrakKürdistan'ýna geldi veburada KDP'nin gizlipolisi Parastin tarafýndankaçýrýldý.

Kadir kaçýrýldýðý günekadar Kürdistan'dakiyolsuzluklarý cesur birbiçimde eleþtirmekteydi.

Geçen sene "Kürt parti-leri Irak Kürdistan'ýnýbaský, hýrsýzlýk ve ciddihak ihlallerinin yaþandýðýve cinayet, iþkence, kulakve burun kesilmesi,tecavüz gibi insan haklarýihlallerinin bir yer hak-line getirdiler." Diyeyazmýþtý.

16 Aralýk günüErbil'deki cezaevindenyazdýðý mektupta "23

Ekim günü Erbil'de birgrup silahlý adam tarafýn-dan gözaltýna alýndým.Ýsmimi dahi sorulmadan,neden gözaltýna alýndý-ðým, nereye götürüldü-ðüm söylenmeden göz-altýna alýndým. Ve þu anakadar hala kimin benimgözaltýna alýnmamý iste-diðini bilmiyorum."

Kemal Seyit Kadir'in biravukat dahi tutmasýnamüsaade edilmedi ve"Kürt ulusuna hakaretetmek" suçundan 30 yýlceza verildi. Türkiye'dede Orhan Pamuk, HrantDink ve birçok baþkasýnaayný iddia ile cezalar ve-rilmekte.

Hapishane hücresinden"Baský insanlýk tarihinin

baþlýca olgularýndan biri-sidir… ve ben þimdi hiçbir temel hakka sahipolmadýðým için, bubaskýnýn küçük bir örneðihaline geldim."

Kemal Seyit Kadir þuanda açlýk grevi yapýyor.2003 yýlýnda ABD veÝngiltere Irak'ý iþgalettiðinde Kadir bu iþgalikýnayan bir yazýyazmýþtý: "Belki detesadüf olarak modernIrak tarihi baþladýðý gibibitti. Birinci DünyaSavaþý bittiðinde Ýngili-zler Irak'ý güneyden iþgaletmeye baþlamýþlardý, budefa da Amerikalý mütte-fiklerinin peþinden Irak'agene güneyden girdiler."

"Eðer küstah bir iþgalcigibi davranýrlarsa vehalkýn geleneklerine veisteklerine saygý göster-mezlerse çok kýsa zaman-da Irak halkýnýn direniþiile karþýlaþýrlar ve 25milyon insana hükmet-mek pek de kolay bir iþdeðil."

Ailesi Kemal SeyitKadir'in saðlýðýndanendiþe ediyor

Türkiye'de veKürdistan'da söz vedüþünce özgürlüðü ortakbir mücadeledir.

Kürdistan'ýnOrhan Pamuk vakasý

Özgürlükleriçin bir imzada siz atýn

Orhan Pamuk aleyhineaçýlan dava beklendiði gibiAdalet Bakanlýðý’n ýnisteði ile kapatýldý.

Ne var ki Türk Cezayasasý’nýn 301’inci mad-desinden açýlmýþ bir çokdava devam ediyor veinsanlar düþüncelerindendolayý ceza almaya devamediyorlar. Bu arada301’den yeni davalar daaçýlýyor.

Orhan Pamuk davasýüzerine bir grup yazar,sanatçý ve sendikacýnýnaçtýðý 301’e karþý kampa-nya imza topluyor. kam-panyada toplananimzalarla birlikte yakýndaTBMM’ye 301’in kaldýrýl-masý için baþvurulacak.

301hayir.net adresine gir-erek kampanyaya sizdekatýlabilirsiniz.

BBAARRIIÞÞ ÝÝÇÇÝÝNN ÇÇIIÐÐLLIIKK4 Mart, Cumartesi

Bilgi Üniversitesi, Dolapdere KampüsüAmerika, Ýngiltere ve Irak’tan konuþmacýlar

Türkiye’den aydýn ve sanatçýlar

Ayrýtýlý bilgi için: 0212 - 243 89 57

Page 16: Sosyalist İşçi 248

ssoossyyaalliisstt iissccii SAYI: 2484 Þubat 2005

100 YKrþ

DEVRiMDünya Sosyal Forumu’nda en çok duyulan söz

Altýncý Dünya Sosyal Forumu ve Ýkinci GüneyAmerika Forumu'nun Caracas'ta yapýlmasýgerçekten çok iyi oldu. Latin Amerika'daki solpartilerin baþarýsýnýn etkisiyle sosyal forumunpolitik havasý oldukça radikaldi. ÖzellikleVenezüella, Bolivya ve Kübalý konuþmacýlarkendi deneyimlerinden yola çýkarak "baþka birdünya mümkün" sloganýnýn gerçekleþmesininyollarýný tartýþtýrdýlar. Caracas'ýn atmosferi isebaþlý baþýna iyiydi. Yýllar süren askeri dik-tatörlükten çýkmýþ olmanýn, yeni bir sosyaldüzen kurmanýn heyecaný herkesin üstündevar. Sokaklarda insanlar Chavez tiþörtü, þap-kasý, rozeti, yaka kartýyla dolaþýyor. Caracas'inher yeri Chavez posterleriyle dolu. SokaktaChavez adýný duyan herkes gülümsemeye vebir þeyler anlatmaya baþlýyor. Milyonlarcayoksul için Chavez bir umut. Yoksullara toprakve ev verme projeleri büyük destek buluyor.Saðlýk ve eðitim alanýndaki reformlar durumuönemli ölçüde düzeltmiþ. Ancak özellikle ortasýnýf ve büyük burjuvazi Chavez düþmanlýðýyapýyor. Pazar günü Chavez karþýtý gösteriye10-20 bin arasý insan katýlmýþ. Bazý yoksullarve iþçiler de reformlarýn istedikleri hýzda olma-masýndan ve ortalýðýn militarize olmasýndanþikâyetçiler. Ama bunlar küçük bir azýnlýk.Büyük çoðunluk Chavez'i destekliyor. SeçimdeChavez'i sekiz öðretmen sendikasýndansadece biri desteklerken, þimdi destekle-meyen sadece bir tanesi. Chavez için 10 mily-on oy kampanyasý oldukça iyi gidiyor. Bütünbu iþaretler normal demokrasi koþullarýndaChavez'in 2012 yýlýna kadar yönetimde kala-caðýný gösteriyor. Halkýn en büyük korkusubürokrasinin veya burjuvazinin Chavezi iknaetmesi ve Chavez'in halka sýrtýný dönmesi.Ancak bu yakýn zamanda uzak bir ihtimal gibigözüküyor. Bolivar meydaný trafiðe kapatýlmýþve rengarenk stantlar, müzik gösterileri vepolitik tartýþmalarla dolu.

Forum süreçlerinin siyasi partilerden baðým-sýz olmasý gerektiði ilkesi burada hiçbir anlamifade etmiyor. Burasý yeni Latin Amerika poli-tikasýnýn zaferinin kutlandýðý bir festivalgörünümünde. Chavez veya Bolivar devrimin-den bahseden herkes alkýþlanýyor.

Kübalý konuþmacýlar her platformda söz alýy-or ve dakikalarca sloganlarla dinleniyorlar.Morales'ten bahsedildiðinde ise Forumcularneredeyse kendilerini kaybediyorlar. Ancakyeni politikanýn nasýl tanýmlanacaðý konusun-da farklýlýklar ve gerilimler var. Bazýlarý bupolitik harekete Brezilya ve Arjantin'i de katý-yor ama diðerleri karþý çýkýyor. ÖzellikleHaiti'den Brezilyalý askerlerin bir an önce çek-ilmesi gerektiðine iliþkin pek çok konuþmayapýlýyor.

Tüm toplantýlarda Latin Amerika'da olanlarbüyük bir þevkle anlatýlýyor. Amerikan üslerinekarþý kampanyalar, kooperatifler, sendikahareketleri, saðlýk ve eðitim alanýndakireformlar saatlerce dinleyici buluyor. Herkesdurumun öneminin farkýnda, bundan sonradaha ileri nasýl gidiliyor tartýþmalarý yapýlýyor.Avrupa'dan gelenler bile þimdi Latin Amerika

zamaný diyorlar.Sosyal Forum Asya'da veya baþka bir yerde

de olsa ana gündem Latin Amerika olmalýydýdiyenler bile var. Herkes bu yeni politik döne-mi tartýþmak, deneyimleri dinlemek istiyor.Toplantýlar giren çýkan binlerce insanla dolu.

Çarþamba günü yapýlan yaklaþýk 100 binkiþinin katýldýðý yürüyüþ ayný havayý yansýtýy-ordu. Savaþ karþýtý pankartlar taþýyan onlarcakampanya, Latin Amerika kadýnlarýnýn dünyayýdeðiþtirecek güçte olduðunu haykýran binlercekadýn, baþka bir dünya mümkün diyen bin-lerce öðrenci, sömürgecilikten imanlarýgevremiþ ülkelerin beraber Amerika'ya veemperyalizme baþkaldýrmasý gerektiðinihaykýran on binlerce Latin Amerikalý, özgürlükisteyen yüzlerce Filistinli, kendi kültürleriniyaþatmak isteyen binlerce yerli, topraklarýn-dan zorla koparýlmýþ binlerce köylü, doðrudürüst sosyal haklar elde edememiþ iþçilerayný sloganda birleþiyor: ""EEll PPuueebblloo uunniiddoo,,JJaammaass sseerraa vveenncciiddoo "" (Birleþen halklaryenilmezler). Ýkinci en çok atýlan slogan ""VViivvaaCChhaavveezz,, MMoorraalleess"" idi.

Halkýn bu iki lidere duyduðu güven inanýl-maz. Ardýndan, tabi ki Castro ve Bachelet,geliyor. Toplantýlarda ikinci en çok vurgulananve alkýþ alan konuþmalar savaþ ve Irak iþgalive bunlara karþý mücadeleyi anlatan konuþ-malar oldu. Amerikan savaþ karþýtý harekettenCindy Sheehan burada büyük ilgi gördü, ken-disinden imza isteyenler bile var. Yirmi kiþi ilebaþlayan savaþ karþýtý gösteri on dakikada200 kiþiye ulaþýyor. Son dakikada duyurusuyapýlan, programa bile girmeyen savaþ karþýtýtoplantý 200 kiþi ile toplanýyor.

Üç günlük deneyim gösterdi ki Dünya SosyalForumu üçe bölünse de ayný güce hâlâ sahip."Neoliberalizme, savaþa ve emperyalizmekarþý" hâlâ söyleyecek çok þeyimiz var.Burjuvazi Davos'ta 2006 yýlýnda neo liberalprogramýný, savaþ politikalarýný ve saldýrýlarýnýnasýl yaygýnlaþtýracaðýný tartýþýrken, biz Mali,Venezüella ve Pakistan'da bunlarý nasýl durdu-racaðýmýzý tartýþtýk. Latin Amerika'nýn, 15Þubat 2003 ve diðer tüm savaþ karþýtý gösteri-lerin, Avrupa'daki "AB'ye hayýr" kampa-nyalarýnýn ve seçimlerdeki sol partilerinkazandýðý oylarýn bize verdiði güçle 2006'yý dabizim yýlýmýz yapacaðýz.

Þimdiden onlarca büyük kampanyasaldýrýlarý püskürtmek, hýzlarýný kesmek içindevam ediyor. 18-19 Mart'ta tüm dünyada yüzbinler Irak iþgali ve savaþlara karþý sokaktaolacak, bu sene Rusya'da yapýlacak G 8 zirve-sine karþý gösteriler olacak, Dünya TicaretÖrgütü, IMF ve Dünya Bankasý toplantýlarýnýiyice izole yerlerde yapsalar da küreselleþmekarþýtlarýndan kurtulamayacaklar, iklimidünyayý mahvedecek þekilde deðiþtirenlertoplantýlarýnda çevrecilerin baskýsýný hissede-cekler. Dünyanýn efendilerine kötü bir haber-imiz var: Ýkinci süper güç büyüyor…

YYýýllddýýzz ÖÖNNEENN(Caracas, Venezüella’dan yazdý)