Top Banner
Sognenyt Marts, april og maj 2012 SLUT S U L T Du en kan gøre forskel ”At være menighedsrådsmedlem giver et dejligt samvær med mange og en mulighed for at præge sognet” Læs side 12-13 Foto: Anette Broberg Knudsen Hvordan går det med kirkens hænder og fødder? Læs side 10 Læs side 3 Fredrik lander med sin flyver- dragt i Kristrup Læs side 5
16

Sognenyt Kristrup nr. 38

Mar 19, 2016

Download

Documents

Kristrup Kirke

Kirkeblad for Kristrup Sogn marts, april og maj 2012.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Sognenyt Kristrup nr. 38

SognenytMarts, april og maj 2012

SLUTS U L T

Duen

kan gøre

forskel

”At være menighedsrådsmedlem giver et dejligt samvær med mange og en mulighed for at præge sognet”Læs side 12-13 Foto: Anette Broberg Knudsen

Hvordan går det med kirkens hænder og fødder? Læs side 10

Læs side 3

Fredrik lander med sin flyver-dragt i Kristrup

Læs side 5

Page 2: Sognenyt Kristrup nr. 38

Det sker i sognet

Mandag den 28. maj kl. 11.00 flyttes gudstjenesterne i syv Randers-kirker ud i det fri. Det er Skt. Andreas, Sct. Clemens, Dronningborg, Enghøj, Kristrup, Sct. Peders og Vorup sogne, der fejrer fælles friluftsgudstjeneste på KFUM-Spejdernes grund i Paderup Mose, Paderup Mosevej 20, Paderup. Der er derfor ingen gudstjeneste i de syv kirker 2. pinsedag.

Pinse og ildI år er temaet for gudstjenesten ”pustet til gløderne”. Pinse og ild hører sammen.Der vil være forskellige indslag i gudstjenesten og aktivitet for børnene under prædiken. Blandt andet deltager gøgleren Abdul og hans makker, som vil jonglere med ild under gudstjenesten. En anderledes gudstjeneste for hele familien.Efter gudstjenesten vil der være mulighed for at spise sin medbragte frokost eller købe pølser med brød, kage, kaffe/the og sodavand. Medbring evt. noget at sidde på, et tæppe eller en havestol.I tilfælde af regnvejr holdes gudstjenesten i Johanneskirken, Vorup Boulevard 29, Vorup.

”Pustet til

gløderne”Gudstjeneste i det fri

med ildjonglør

Friluftsgudstjenesten er en anderledes gudstjeneste for hele familien. Sidste år blev der bl.a. et spejlkors brugt - i år jongleres der med ild.

2

Page 3: Sognenyt Kristrup nr. 38

Det sker i sognet

Selvom mad er en menneskeret, er der mange, der sulter. Sult øger naturligvis risikoen for at dø eller blive invalideret af sygdomme. En af de væsentligste årsager til sult findes i ulighed og undertrykkelse blandt verdens fattigste. De er dybt afhængige af adgang til jord, vand, såsæd og kreditter for at kunne skaffe sig mad på bordet.

Folkekirkens Nødhjælp forebygger sult, skaber fødevaresikkerhed og rykker ud ved katastrofer sammen med lokale samarbejdspartnere i verdens fattigste lande.Vores hjælp i Danmark gør en forskel for man-ge børn rundt omkring i verden. De seneste par år har vi virkelig manglet indsamlere i Kristrup Sogn, så forhåbentlig er der mange, der kan afse et par timer i år - der sidder mange klar med penge, men det kræver, at der er andre, der ringer på deres dør.

Læs mere på slutsult.nu

Slut sult Søndag den 4. marts

Vil du gøre en forskel?

Send en sms til Inge på 50 89 82 05 skriv FKN og dit navn, så er du tilmeldt

sogneindsamlingen og skal blot møde op i sognegården

kl. 11.30 søndag den 4. marts. Så får du en pølse med brød samt en indsamlingsbøsse og en rute, som du selv vælger i

Paderup, Romalt eller Kristrup. Du kan selvfølgelig også

ringe eller sende en mail til [email protected]

Tak for din hjælp til verdens fattigste.

12-årige Faibe Odulai er kommet i skole, fordi hendes far med støtte fra Folkekirkens Nødhjælp har kunnet etablere sig som landmand. Hun ønsker indsamlerne ved Sogneindsamling 2012 held og lykke, så flere kan få hjælp. Foto: Rune Hansen

På et par timer vil du typisk samle 1000 kr. ind.

For 1000 kr. kan en familie få etableret en fiskedam.

For 540 kr. kan en landsby sikres vand med en brønd.

For 50 kr. kan en fattig bonde få 2 kg såsæd.

3

Page 4: Sognenyt Kristrup nr. 38

Det sker i sognet

Minikonfirmander er i fuld gang med at øve et påskeoptrin, som skal opføres i kirken som en optakt til påskedagene, og kirkekoret vil synge mange af påskesalmerne.

Alle aldre – børn – unge – voksne – ældre indbydes til en festlig påskeoptakt.Efter skuespillet er der nadver ved sognepræst Lisbeth Damgren Højen.

En mandag om måneden mødes en flok mænd med madpakke i sognegården til "et frikvarter”. Klubben er et mødested for mænd, der gerne vil have nogen at snakke med om "den brogede verden".

Program for formiddagen:Kl. 11.00: Vi mødes og hilser på hinanden.Kl. 11.30: Madpakken spisesKl. 12.00: Foredrag.Derefter snak. Vi slutter kl. 13.00.Pris inkl. drikkevarer (kaffe, øl eller vand): 30 kr.Husk madpakken!

Tilmelding ikke nødvendig.Program med datoer fås i sognegården

og kan ses på www.kristrupkirke.dk

Kontakt Preben Wittrup Andersen, tlf. 86 43 90 92

for yderligere oplysninger.

Frokostklubben

At du sidder i kørestol, skal ikke forhindre dig i at komme i kirke.

Vi sørger for at få sat en kørestolsrampe op, hvis du ringer til kirkekontoret på tlf. 86 42 50 16.

Kørestolsrampe

Påskeoptakt for alle aldreOnsdag den 28. marts kl. 17.00-18.00 i kirken

Støttekredsens påskeoptaktMandag den 19. marts kl. 14.00-16.30

En hyggelig eftermiddag i sognegården med lotteri, salg og kaffebord. Der vil være mange fine hjemmelavede ting til salg. Tale ved sognepræst Lisbeth Damgren Højen. Overskuddet går til at støtte det kirkelige arbejde blandt børn og unge.

4

Page 5: Sognenyt Kristrup nr. 38

Det sker i sognet

Udflugt til Hærvejstæppet

Onsdag den 13. juni kl. 13.00-18.00

Sogneudflugten går i år til Søndermarkskirken i Viborg, hvor vi skal ind og se Hærvejstæppet. En guide vil fortælle om tæppet, kirken og Hærvejen. Motiverne på tæppet viser strækningen fra Viborg til Dannevirke og den smukke natur med de mange mindesmærker, der fortæller om vore forfædres liv og færden gennem skov og krat, eng og mose. Efter et ophold her går turen videre ind til Viborg, hvor der serveres kaffe på Golf Hotellet.På udturen køres forbi Fussingø, Løvskal og Vejrumbro, og på hjemturen køres der over Ørum og Hammershøj til Kristrup.

Lidt om historien bag hærvejstæppet: En gruppe midtjyske damer (Mejlby-gruppen) fik ideen under en rejse til Sverige. De spurgte kunstner Inga Linde Jensen, som var med på ideen, og hun malede en del akvareller. De blev overført til hørlærred og siden broderet af Mejlby-gruppen. Det tog fire år.Tilmelding og betaling annonceres senere.

BabysalmesangNyt hold fra tirsdag

den 28. februarEt nyt hold babysalmesang begynder tirsdag den 28. februar kl. 10.00.Organistvikar Michael Pilgaard vil synge med børn og forældre. Tilmelding til [email protected] eller tlf. 50 89 82 03.Læs mere på www.kristrupkirke.dk

Fredriks Flyverdragt – en forestilling for børnehavebørn

Torsdag den 15. marts

kl. 10.00 i sognegården.

Fredrik har en hemmelighed. Han kan flyve i sin gamle grønne flyverdragt. Hans mor og far har travlt. Fredrik søger svar på, hvad der er vigtigt, og hvad der er ligegyldigt. I sin søgen efter svar havner Fredrik mange sære steder i Biblen.Esben Nyholm kommer med fantasi, kreativitet, drama, fortælling, musik og sang.De ældste børn i sognets børnehaver er inviteret. Børn på ca. 4-5 år er også velkomne med deres forældre.

RedaktionInge Schultz-Knudsen (ansvarshavende), Anette Broberg Knudsen, Lisbeth Damgren Højen, Ray Carlton Jones, og Per Schultz-Knudsen (lay-out). Tekst og foto: Inge Schultz-Knudsen (hvis ikke andet er nævnt). Tryk: Buch’s Elmenhoff, Kertemindevej 15, Randers. På grund af pinsen sidst i maj deles næste kirkeblad først ud mellem den 31. maj og 5. juni. Har du ikke modtaget næste blad 5. juni, så ring tlf. 50 89 82 05.

Tegning: Camilla Fjermestad/Esben Nyholm

5

Page 6: Sognenyt Kristrup nr. 38

Det sker i sognet

Vorup-Kristrup gruppe

Vi arbejder i to alders-grupper:Spirer og grønsmutter: 6-10 år.Spejdere: 10 år og opefter.

Spirer og smuttere mødes mandage kl. 18.30-20.00.Spejderne mødes torsdag kl. 18.30-20.00.Begge grupper mødes i kælderlokalerne i Johanneskirken i Vorup.

Gruppeleder: Anne Marie BaadsgaardTlf. 86 41 16 19

pigespejder.dk/vorup-kristrup

De grønne pigespejdere

KFUM-SpejderneVorup- Kristrup

Bævere 6-8 år: Onsdagkl. 17.30-19.00. Kontakt: Gunild tlf. 86 43 87 07

Ulve 8 -10 år: Tirsdag kl. 18.30-20.00. Kontakt: Niels tlf. 86 41 58 92

Juniorer 10-12 år: Torsdag kl. 18.45-20.15. Kontakt: Thomas tlf. 23 29 29 33

Spejdere 12-17 år: Torsdag kl.18.45-20.15. Kontakt: Inger tlf. 51 86 21 75

Vi holder til i Mosehuset Paderup Mosevej 20

www.kfum-vk.dk

Hver anden mandag mødes Støttekredsen i Kristrup Sognegård kl. 14.30-16.30. Vi begynder med kaffebord á 15 kr. Derefter holdes et aktuelt foredrag.

Hvis du har lyst til at hjælpe med noget praktisk, så kontakt Frieda Rasmussen,

tlf. 86 43 48 62

Eller mød op, mænd, kvinder, ung, gammel, og få en snak. Overskuddet bruges til at støtte børne- og ungdomsarbejdet.

Program fås i Kristrup Sognegård og kan ses på

kristrupkirke.dk

Støttekredsen

Genesis - Randers Indre MissionEriksvej 13, KristrupSe program for aktiviteterne på www.randersindremission.dk

Kontaktperson: Missionær Hanus Poulsen.

Tlf. 86 39 58 80. Mail: [email protected]

Indre MissionIndsamlingerDe penge, som lægges i Kristrup Kirkes

indsamlingsbøsser, går til:4. marts - Langfredag:KFUM’s sociale ArbejdePåskedag - 13. maj:KFUM og KFUK i DanmarkKristi himmelfartsdag:Folkekirkens Mission20. maj:Menighedsplejen i KristrupPinsedag - 19. august:Folkekirkens Nødhjælp

Går du i 3. eller 4. klasse, kan du lide at synge, og vil du gerne lære at bruge stemmen rigtigt, så er børnekoret lige noget for dig. Fra børnekoret kan du

også komme videre til kirkekoret.

Børnekoret mødes i sognegården hver tirsdag kl. 15-16.

Kunne du tænke dig at være med i koret, så kontakt organist

Marie Gregersen, tlf. 50 89 82 03.

Børnekor

6

Page 7: Sognenyt Kristrup nr. 38

Det sker i sognet

Fredage i lige uger kl. 17.30-20.30 er vi nogle familier med mindre børn, der mødes i sognegården. Vi spiser sammen, synger, leger, taler om kristendom, laver forskel lige aktiviteter og hygger os. Alt sammen på børnenes præmisser.

Familieklubben er et tilbud for alle familier med mindre børn. Vi er tilknyttet folkekirken, og nogle af os har baggrund i KFUM og KFUK. Kristendom og samværet er det bærende i vores fællesskab. Program fås i sognegården.

Har I lyst til at høre mere om familie klubben, kan I kontakte:Henriette og Anders Kaaberbøl. Tlf. 86 42 09 59.

Familieklubben i Kristrup Sognegård

HøjskoleforeningenNyt fra Kristrup Kirkegård Af Merethe Paludan, kirkegårdsleder

Efter vinteren skal vi til at fjerne gran fra gravstederne.Har du lagt en krans eller andet på gravstedet, som du ønsker at tage med hjem, bør du inden 1. marts hvert år fjerne denne. De ting vi fjerner, som er af materialer, der ikke forgår så let såsom hjerter af beton, lanterner m.v., lægger vi til side i ca. en måned. Du kan henvende dig til en gartner, hvis der er noget du ønsker.I år falder påsken i uge 14, og vi bestræber os på at kunne plante stedmoderblomster/hornvioler ud i uge 13-14 på de gravsteder, hvor der er bestilling på dette. Ønsker du at få plantet på gravstedet, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 86 42 58 10 dagligt kl. 8-15. Sommerblomster vil vi bestræbe os på at plante ud i uge 21. Har du ønsker om hjælp til dette, er du ligeledes velkommen til at kontakte os. Alléen, der begynder fra Absalonsvej, glædede os sidste år med de flotte krokus, efterfulgt af tulipaner og storkenæb. Men desværre er der stadig nogen, der ikke tager hensyn til vores planter og træder ind over bedet for at spare få skridt i forhold til at gå vejen udenom. Vi vil bede om, at ingen træder i bedet, da det skader planterne!

Følg med på hjemmesiden:kristrupkirke.dk

Foto: Merethe Paludan

7

Kristrup Højskoleforening arrangerer hver anden uge højskoledage i Kristrup Sognegård. Alle møder finder sted tirsdag kl. 10.30-13.30:10.30: Fællessang fra højskolesangbogen.11.00: Foredrag 12.00: Frokost (man medbringer selv mad og drikkevarer; kaffe/te kan købes).12.30: Samtale om eller fortsættelse af foredrag.

Program fås i sogne gården og kan ses på kristrupkirke.dk

Pris pr. foredrag: kr. 55,-. Pris for alle 12 højskoledage: kr 450,-.

Tilmelding kan ske efter aftale med Kirsten Jones, tlf. 86 42 99 74.

Page 8: Sognenyt Kristrup nr. 38

AktivitetskalenderenFebruarTirsdag den 28. kl. 10.00: Nyt hold babysalmesang begynder. Husk tilmelding (omtale s. 5).

MartsTorsdag den 1. kl. 19.30:Salmemaraton.

Søndag den 4 kl. 10.00:2. søndag i fastenRay Carlton Jones.Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling (omtale s. 3).

Mandag den 5. kl. 14.30:Støttekreds. Julianne Sloth Bach fortæller om sine oplevelser med projekt ”Gadens perler” i Cameroun.

Tirsdag den 6. kl. 10.30:Højskoledag. Vi mødes ved Gaia Museet. To guider viser rundt og fortæller. Museet udstiller og formidler outsiderkunst fra hele verden. Det er også en arbejds-plads for mennesker med særlige behov.

Torsdag den 22. kl. 19.30:Salmemaraton.

Søndag den 11. kl. 10.00:3 søndag i fastenLisbeth Damgren Højen.

Mandag den 12. kl. 11.00:Frokostklub for mænd. Frank Christensen, sejler og globetrotter fortsætter sin fortælling.”At sejle er at leve” del 2. Husk madpakken.

Torsdag den 15.:Kl. 10.00: Fredriks Flyverdragt. Forestilling for børnehavebørn (omtale s. 5).Kl. 19.00: Menighedsrådsmøde.

Søndag den 18. kl. 10.00:MidfasteRay Carlton Jones.

Mandag den 19. kl. 14.00-16.30:Støttekredsens påskeoptakt.Lotteri, salg og kaffebord.Tale ved sognepræst Lisbeth Damgren Højen (omtale s. 4).

Tirsdag den 20.:Kl. 10.30: Højskoledag. Inger Marie Leth fortæller om Færøerne. Derefter generalforsamling i Højskoleforeningen.Kl. 19.30: Sogneaften i Johanneskirken, Vorup. Et fællesarrangement, hvor formand for Det etiske Råd, Jacob Birkler fortæller om, hvad bioteknologien kan give af etiske dilemmaer.

Søndag den 25. kl. 10.00:Mariæ bebudelseLisbeth Damgren Højen.

Tirsdag den 27. kl. 19.30:Litteraturkreds. Sæsonafslutning.

Onsdag den 28. kl. 17.00:Påskeoptakt ved Lisbeth Damgren Højen. Minikonfirmander og Børnekor opfører påskespil.En festlig optakt til påsken (omtale s. 4).

AprilSøndag den 1. kl. 10.00:PalmesøndagLisbeth Damgren Højen.

Mandag den 2. kl. 14.30:Støttekreds.”Livets gang på Hospice Randers” ved Inge Schultz-Knudsen.

Torsdag den 5. kl. 10.00:SkærtorsdagRay Carlton Jones.

Fredag den 6. kl. 10.00:LangfredagLisbeth Damgren Højen.

Søndag den 8. kl. 10.00:PåskedagRay Carlton Jones.

Mandag den 9. kl. 10.00:2. påskedagRay Carlton Jones.

Torsdag den 12. kl. 19.00:Menighedsrådsmøde.

Søndag den 15. kl. 10.00:1. søndag efter påskeLisbeth Damgren Højen.Familiegudstjeneste, hvor minikonfirmanderne medvirker bl.a. med et skib af mælkekartoner.

Mandag den 16. kl. 14.30:Støttekreds.Diætist Karen Søndergaard giver ideer til god kost og fortæller om det nye sundhedshus.

Søndag den 22. kl. 10.00:2. søndag efter påskeRay Carlton Jones.

Søndagens tekst kan læses på www.kristrupkirke.dk

8

Page 9: Sognenyt Kristrup nr. 38

AktivitetskalenderenMandag den 23. kl. 11.00:Frokostklub for mænd. Foredragsholder annonceres senere.Husk madpakken.

Torsdag den 26. kl. 19.30:Salmemaraton.

Søndag den 29.: Konfirmationer:Kl. 9.00: Tirsdalens Skole, 7.a ved sognepræst i Haslund, Anne Hanson.Kl. 11.00: Tirsdalens Skole, 7. b ved teolog Susan Ballegård og sognepræst Ray Jones.

Mandag den 30. kl. 14.30:Støttekreds.Ruth Odgaard viser billeder og fortæller fra en rejse til Israel.

MajTorsdag den 3. kl. 19.30:Salmemaraton.

Fredag den 4.: Konfirmationer:Kl. 9.00: Kristrup Skole, 7. a ved sognepræst Lisbeth Damgren Højen.Kl. 11.00: Kristrup Skole, 7.b ved sognepræst Lisbeth Damgren Højen.

Søndag den 6.: Konfirmation:Kl. 10.00: Kristrup Skole, 7.c ved sognepræst Lisbeth Damgren Højen.

Torsdag den 10. maj kl. 19.00:Menighedsrådsmøde.

Søndag den 13. maj kl. 10.00:5. søndag efter påskeRay Carlton Jones.

Mandag den 14.:Støttekredsens udflugt. Program fås i Støttekredsen.

Torsdag den 17. kl. 10.00:Kristi himmelfartsdagLisbeth Damgren Højen.

Søndag den 20. kl. 10.00:6. søndag efter påskeRay Carlton Jones.

Tirsdag den 22. maj kl. 19.00-22.00:Pilgrimsvandring med start og slut ved Ølst Kirke.Der vandres i Ølst Bakker, og der sluttes af med kaffe og kage.

Torsdag den 24. kl. 19.30:Salmemaraton.

Søndag den 27. kl. 10.00:PinsedagRay Carlton Jones.

Mandag den 28. kl. 11.00:2. pinsedagFriluftsgudstjeneste i Paderup Mose sammen med andre kirker (omtale s. 2).

Torsdag den 31. kl. 19.30:Salmemaraton.

JuniSøndag den 3.:Uddeling af kirkeblad.

Onsdag den 13. kl. 13.00-18.00:Sogneudflugt (omtale s. 5).

Konfirmationer2013

Kristrup Skole:Søndag 7. april kl. 10: 7.a.

Søndag 14. april kl. 9.30: 7.b. - kl. 11.30 7.c.

Tirsdalens Skole:Søndag 21. april

kl. 9.30: 7.a. - kl.11.30: 7.b.

2014Kristrup Skole:

Søndag 27. april kl. 10.00: 7.a.Søndag 4. maj

kl. 9.00: 7.b - kl. 11.00: 7.c.

Tirsdalens Skole:Søndag 11. maj

kl. 9.00: 7.a. - kl. 11.00: 7.b.

Indskrivningen foregår via www.kristrupkirke.dk

- nærmere herom meddeles gennem skolen.

Ændringer kan forekomme

Da det er usikkert, hvornår afløseren for sognepræst Michael Kull (se side 14) bliver indsat, kan

der forekomme ændringer omkring gudstjenesterne i maj.

Følg med på kirkens hjemmeside - www.kristrupkirke.dk -

eller i dagspressen.

9

Page 10: Sognenyt Kristrup nr. 38

Diakoni

Af Anne Bækgaard, sognepræst i Virring-Essenbæk-Årslev-Hørning Pastorat

I de seneste år er der fra flere sider begyndt at komme fokus på kirkens diakonale arbejde. Alt det, man også kunne kalde kirkens hænder og fødder. De fødder, der løber de svage op, og de hænder, der rækkes frem til dem, der har brug for en håndsrækning. Diakoni betyder tjeneste, og ordet peger på, at vi i et kristent perspektiv er til for hinanden - og diakonien bygger på den forudsætning, at vi alle, uanset livs-omstændigheder, har en uendelig værdi for Gud.

Ikke kun ånd, også kropI mange år har diakonien haft en noget perifer plads i kirken, mens det sociale arbejde i stort omfang har været overladt til det offentlige. Heldigvis er der igen begyndt at komme fokus på, at det kristne budskab aldrig bare er åndeligt, men også altid har krop. Hvor man tidligere - og ofte med rette - kunne spørge: ”Har vi det bare i munden?”, så er der nu igen kommet fokus på kristendommens omsorgs-dimension. I Randers Søndre Provsti har provst Hanne Hjørlund besluttet at tage temperaturen på det diakonale arbejde i vores sogne. Hun har igangsat en undersøgelse, som blandt andet skal skabe overblik over, hvad der allerede findes af diakonalt arbejde i menighederne - med det formål, at vi dermed kan finde

frem til, hvor vi med fordel kan slå kræfterne sammen på tværs af sogne-grænserne, og hvem man kan henvise til, når man møder mennesker med behov, som ikke dækkes i eget sogn. Ønsket er også at undersøge, om der kunne være områder, som kalder på en ekstra, eventuelt fælles, indsats. Og det har vist sig, at vi allerede er godt på vej i provstiet. Både præster, sognemedhjælpere, menighedsråd og frivillige gør en stor indsats med besøgstjenester, spisefællesskaber, vågekoneordninger, indsamlinger, julehjælp og meget, meget mere. Undersøgelsen har taget alle former for diakonalt arbejde med - hvad enten det så drejer sig om helt basal nødhjælp, dvs. hjælp til overlevelse, eller en indsats overfor ensomhed og udsathed. I den vestlige del af verden, hvor ressourcerne trods krise er relativt store, der handler nøden ofte mere om ensomhed og fremmedgørelse - og det diakonale arbejde beskæftiger sig altså også med projekter, som dækker det voksende behov for fællesskab og nærvær.

Vigtig del af kirkens livDer er gennem undersøgelsen også kommet en god håndfuld forslag og idéer til fremtidige indsatsområder. Der er blandt andet tanker om et fælles diakonalt projekt, som kan samle kræfter fra alle provstiets sogne. Foruden at gøre en tiltrængt indsats kan sådan et projekt også bringe menighedsråd og frivillige sammen

på tværs af sognegrænserne, og man kan involvere sognenes konfirmander i et konkret arbejde, hvor de kan følge med i virkningen af deres egen indsats.Det diakonale arbejde er en vigtig del af kirkens liv. Hvis vi skal tage Jesu konsekvente opfordring til at være hinandens tjenere og tage os af de svage alvorligt, så er det svært at komme uden om, at den kropslige dimension må og skal være en integreret del af en kristen kirke. En af de nye diakonisalmer siger det så fint:” Livets Gud har dine hænder, derfor er det dig, han sender, når din næste lider nød”. Og hér kan alle hænder bruges - også selvom vi ind i mellem synes, at det er så lidt, vi kan bidrage med.

Kirkens hænder og fødder- hvordan går det med dem?

Anne BækgaardForuden at være sognepræst i

Virring-Essenbæk-Årslev-Hørning Pastorat omfatter Anne Bækgaards

stilling nogle timers bistand til provstiet, som i øjeblikket bruges på

at arbejde med det diakonale på tværs af sognegrænserne - i første omgang i form af en undersøgelse

af det arbejde, der allerede er i gang og dernæst evt. som tovholder

på fremtidige fælles projekter. Artiklen bygger på de foreløbige

resultater af undersøgelsen.10

Page 11: Sognenyt Kristrup nr. 38

Tak til de frivillige med frokost og gospelDen første søndag i februar - på Diakoniens Dag - inviteres de mange frivillige ved kirken til frokost og musikalsk underholdning. På den måde ønsker menighedsrådet at sige tak for indsatsen til dem, der hjælper med stort eller småt i årets løb. I år havde 80 personer sagt ja til frokost efter gudstjenesten den 5. februar. Efter frokosten underholdt Lene Johnsen, der leder flere gospel-kor sammen med 6 entusiastiske gospelsangere. Det var noget, der kunne få de frivillige i bevægelse, som det fremgår af det øverste billede.

Der er også brug for digHvis du ønsker at være med i det fællesskab, det giver at være med i flokken af frivillige, så ring til sognehjælper Inge Schultz-Knudsen, tlf. 50 89 82 05. Der ligger en folder i sognegården, som fortæller lidt mere om, hvad det er for opgaver, vi bruger frivillige til.Hvis du ikke kan bruges til noget, så kan du nok bruges til noget andet!

Diakoni

11

Page 12: Sognenyt Kristrup nr. 38

Tema: Menighedsrådsvalg

Af Anette Broberg Knudsen

Ida Nielsen bor i det gamle Kristrup et par stenkast fra kirken på bakken. Hun er i mange år kommet til gudstjenester i kirken og har i tidens løb påtaget sig forskellige frivillige opgaver, som for eksempel søndagsskole og konfirmandlejr.”For mig er det en naturlig ting at gå til gudstjeneste. Sætte mig på bænken og nyde roen, lytte til musikken, teksterne og præstens prædiken og gå til alters. Så får man nye kræfter og er klar til dagens videre forløb,” siger hun.Da hun i 2008 blev opfordret til at stille op til menighedsrådsvalget, sagde hun ja. Men kun til at være suppleant. Inden der var gået et år, måtte hun dog træde ind i rådet, da der var én, der rejste. Året efter blev hun næstformand, og sidste år blev hun valgt til formand.

Administrative opgaver”Det har været en stor udfordring at sætte mig ind i alle opgaverne. Men også spændende. Jeg har den indstilling, at når jeg har sagt ja til at være formand, så skal det også passes,” erklærer Ida, der har sit daglige arbejde i en bank i Aarhus.Menighedsrådet tager sig af alt, der har med penge at gøre i forbindelse med kirken. Derfor jonglerer de hvert år rundt

med et budget på omkring 5 mio. kr., der populært sagt går til mursten og mennesker. Langt de fleste af pengene går dels til drift af sognets bygninger: Kirken, kapellet, sognegården, to præste-boliger, kirkekontoret og kirkegårds-kontoret. Og dels til lønninger til de ansatte: Kordegne, kirketjenere, sognehjælper, organist og ansatte på kirkegården - dog ikke præsterne, som er ansat under kirkeministeriet.”Menighedsrådet har et godt samarbejde med præsterne og de ansatte, som yder en god indsats i det daglige. Vi, der sidder i rådet, er frivillige, så det kan godt være noget af en udfordring pludselig at være arbejdsgiver her ved kirken, hvor det er meget forskelligt fra det private arbejdsmarked,” indrømmer hun og tilføjer:”Men nu har vi en forsøgsperiode, hvor sognepræst Lisbeth Damgren Højen er daglig leder for de ansatte. På den måde løser vi noget af det administrative i fællesskab.”

Arrangementer for alleAlle, der sidder i menighedsrådet, skal ikke forholde sig til alting, for ansvaret for de enkelte områder er delegeret ud til en række udvalg. Nogle af udvalgene tager sig af at arrangere aktiviteter ud fra sognegården, og her er der ofte folk uden

for menighedsrådet, der giver et nap med.”Præsterne sørger for gudstjenester og kirkelige handlinger. Men meget af det, der sker derudover, bliver kørt af frivillige. Der er rigtig mange frivillige ved Kristrup Kirke,

For mig er det en naturlig ting at gå til gudstjenesteSelv om Ida Nielsen jævnligt går i kirke, havde hun egentlig ikke regnet med, hun skulle i menighedsrådet. I dag er hun formand.

MenighedsrådDer er valg til menighedsråd hvert fjerde år, næste gang til

november i år. I Kristrup sidder der 12 folkevalgte medlemmer plus sognets tre præster og én

medarbejderrepræsentant. Menighedsrådsarbejde er

frivilligt arbejde. Alle medlemmer af folkekirken kan vælges til

menighedsråd, og der er brug for mennesker med meget forskellige kompetencer: Håndværkere, kreative

mennesker, talkyndige, folk med ledelseserfaring osv. Det er også en fordel, hvis rådet er

sammensat af folk i forskellige aldersgrupper.

12

Page 13: Sognenyt Kristrup nr. 38

Tema: Menighedsrådsvalg

som skaber gode arrangementer og spændende oplevelser,” fremhæver Ida.Der er da heller ikke mange dage, hvor der ikke foregår noget i sognegården, enten for børn, for familier, for voksne eller for ældre.

Tid til det heleFormanden bruger 40-50 timer om måneden på arbejdet med

menighedsrådet, for der er mange papirer og paragraffer at forholde sig til. ”Det er en kunst at finde balancen mellem familie og arbejde, men det kan lade sig gøre. Det kræver bare prioritering,” mener hun.”Ansvaret som formand fylder meget i tankerne. Men det er jo fordi, det interesserer mig. Og så får jeg noget igen: Et dejligt samvær med mange mennesker

og en mulighed for at præge sognet.”I Ida Nielsens liv skal der være tid til det hele, og kirken er en central faktor, der for hende er der både i medgang og modgang.

Arbejdet i menighedsrådet kræver en del tid og energi af formanden Ida Nielsen. Men hun oplever også, at hun selv får meget igen. Foto: Anette Broberg Knudsen

13

Page 14: Sognenyt Kristrup nr. 38

Nyt fra menighedsrådet

Ny barselsvikar for organistDesværre har Birgit Kjærsgaard på grund af sygdom måttet opgive at fortsætte som barselsvikar for organist Marie Gregersen. Derfor har menighedsrådet ansat Michael Pilgaard som vikar i resten af Marie Gregersens orlov.Ved siden af at være organist, som Michael Pilgaard har været ved forskellige kirker gennem de seneste godt 33 år, er han også festmusiker. Faktisk havde han sit første solojob som 14-årig. Som barn sang Michael Pilgaard desuden med i den lokale kirkes to kor, og det var i den forbindelse, at han fik lyst til at blive organist. Michael Pilgaard har gennem årene spillet med en række bands og solister.Michael Pilgaard er bosiddende i Sæby, hvorfra han vil pendle frem og tilbage til Kristrup frem til 2. juli, hvor Marie Gregersen forventer at vende tilbage.

Kunne du tænke dig at være med til at præge folkekirken – både lokalt i Kristrup og på landsplan? Og samtidig indgå i et socialt netværk sammen med andre, der også gerne vil være med til at udvikle folkekirken? Så får du i år en sjælden lejlighed til at få mulighed for det. Næste mulighed kommer først om fire år!2013 er nemlig valgår til menighedsrådet.Det er ikke kun menighedsrådets opgave at skaffe gode betingelser for kirkens liv og vækst lokalt i Kristrup Sogn. Menighedsrådet bliver også hørt, når fx kirkeministeriet pusler med ændring af gældende love. I den forløbne valgperiode har Kristrup Menighedsråd således afgivet flere høringssvar på betænkninger fra udvalg under kirkeministeriet, fx omkring

de aktuelle planer om at give homo-seksuelle mulighed for at blive viet i folkekirken.Der er stadig nogle måneder, hvor du kan overveje, om du kunne tænke dig at blive medlem af det nye menighedsråd, som træder til 2. december (1. advents søndag).Selve valgdagen er tirsdag d. 13. november, men den dato gælder kun, hvis der inden d. 2. oktober bliver indleveret mere end en kandidatliste. Ved de seneste to valg har der i Kristrup Sogn kun været opstillet én liste, og dermed bortfaldt afstemningen.Måske bliver det lidt anderledes i år. Kristrup Menighedsråd har nemlig søgt kirkeministeriet om at få lov til at deltage i et forsøg, hvor der i september holdes en

valgforsamling, der skal fungere som en slags generalforsamling. I stedet for at bruge en masse penge på at afvikle et valg, er det meningen, at det nye menighedsråd skal vælges på valg-forsamlingen - som man vælger bestyrelse på generalforsamlingen i fx boldklubben.Kirkeministeriet har endnu ikke meddelt, om det vil give lov til, at der afvikles et sådan forsøg, men vi forventer at kunne fortælle nærmere herom i det næste nummer af Sognenyt.

Læs også interviewet med menighedsråds formand Ida Nielsen

på side 12-13.og læs mere om menighedsrådsvalget

på kristrupkirke.dk - fremtidenskirke.dk og menighedsraadsvalg2012.dk

Farvel til Michael KullEfter et halvt års ansættelse ved Kristrup Kirke har Michael Kull valgt at skifte hvervet som sognepræst ud med jobbet som forstander for FOF i Randers. Det skete pr. 1. marts.Kristrup Menighedsråd ønsker Michael Kull held og lykke med det nye job og siger tak for indsatsen for Kristrup Kirke.Stillingen som Michael Kulls afløser har allerede været slået op, og ansøgningsfristen er udløbet. Kristrup Menighedsråd forventer i løbet af marts at kunne indstille til kirkeministeren, at en af ansøgerne bliver ansat i stillingen, således at vedkommende kan indsættes senest 1. juni.

Har du en holdning til folkekirken?

Foto: Anette Broberg Knudsen

14

Page 15: Sognenyt Kristrup nr. 38

Præstetanker

Af sognepræst Ray Carlton Jones

I Matthæusevangeliet kapitel 25 kan vi læse Jesu lignelse om verdensdommen, den sidste dom, og teksten handler dermed om den endelige afslutning. Tanken om den sidste dom og adskillelsen af fårene fra bukkene er imidlertid ikke noget enestående for Det nye Testamente og kristendommen. Man kender lignende tanker og billeder fra andre religioner. Det vigtige i lignelsen er altså ikke billederne og forestillingerne, men selve kriteriet for frelsen. Kriterierne handler nemlig her om at udvise medmenneskelighed, barmhjertighed og hjælpsomhed over for mennesker i nød. Som Jesus siger det i lignelsen: ”Alt, hvad I har gjort mod en af disse mine mindste brødre, det har I gjort mod mig”. Pointen er, at det vigtigste her i livet er at hjælpe mennesker i nød, at give en hjælpende hånd til de svage, til dem, der har brug for hjælp. For vi møder Jesus i andre mennesker.

Dommen sker her og nu Den franske filosof og nobelpristager Albert Camus har i sin roman ”Faldet” skrevet følgende: ”Jeg vil fortælle dig en stor hemmelighed, min ven. Vent ikke på den sidste dom; den sker hver eneste dag.” Camus mener med andre ord, at afgørelsens time ikke finder sted i det hinsides, men at den sker her og nu og hver dag. Den endelige dom griber ind i det daglige liv, i det dennesidige liv, som vi kender og forholder os til.Og det er lige netop dét, der fremgår af Jesu lignelse om verdensdommen: Den egentlige afgørelse er sket længe før den sidste dom, for afgørelsen finder sted i det daglige møde med andre mennesker. Kriteriet for dommen er ikke guddommeligt men såre menneskeligt, for det handler om barmhjertighed og hjælpsomhed over for andre mennesker i nød.

Det evige i det jordiskeI virkeligheden har den sidste dom allerede fundet sted i mødet med vores medmenneske, længe før det endelige møde med kongen, med Menneskesønnen, Jesus, der i lignelsen sidder på tronen. Jesu lignelse om den sidste dom drejer sig altså om den sidste dom i dette liv,

om det evige i det timelige, om det guddommelige i det menneskelige.Vi kan ikke forholde os til den sidste dom i det hinsides, men vi kan godt forholde os til den sidste dom som en afgørelsens time her og nu.Det drejer sig om at genkende Jesus i menneskelige ansigter.

Den sidste dom:Medmenneskelighed og barmhjertighed gør hele forskellen

Plejehjems-gudstjenester

Kristrupcentret, tirsdage kl. 14.0013. marts Ray Carlton Jones27. marts Lisbeth Damgren Højen10. april Lisbeth Damgren Højen24. april Ray Carlton Jones22. maj Ray Carlton Jones

Tirsdalens Plejehjem, torsdage kl. 10.301. marts Lisbeth Damgren Højen15. marts Ray Carlton Jones29. marts Lisbeth Damgren Højen12. april Lisbeth Damgren Højen26. april Ray Carlton Jones24. maj Ray Carlton Jones

15

Page 16: Sognenyt Kristrup nr. 38

Kirkelig vejviserSådan gør du

FødselSenest 14 dage efter fødslen skal du selv aflevere fødselsanmeldelsen på kirkekontoret, hvis jordmoderen ikke har gjort det i forbindelse med fødslen.

DåbHenvend dig på kirkekontoret i god tid før dåben. Husk at medbringe navn og adresse på fadderne.

BryllupKontakt kirkekontoret for at reservere en dato. Herefter modtager I en bekræftelse på reservationen samt en skriftlig vejledning. Før vielsen skal I også henvende jer på folkeregisteret i den kommune, hvor den ene eller begge bor, for at få en prøvelsesattest. I vil blive kontaktet af præsten for at aftale vielsessamtale.

DødsfaldSenest to dage efter dødsfaldet skal du anmelde det til kirkekontoret. Husk at tage dødsanmeldelse og den afdødes attester med. Du kan aftale nærmere om bisættelse eller begravelse med kirkekontoret.

GravstedSkal du have anlagt eller repareret et gravsted, eller vil du lave en aftale om pasning eller lignende så henvend dig til kirkegårdslederen/graveren.

Formularer kan hentes på www.kristrupkirke.dk

Sognepræst Lisbeth Damgren HøjenPræstegårdsvej 2, tlf. 86 42 74 [email protected] mandag.

Sognepræst Ray Carlton Jones Absalonsvej 2A, tlf. 86 42 99 [email protected] mandag.

KirkekontorAbsalonsvej 2, tlf. 86 42 50 [email protected]: Mandag-fredag kl. 9-13.Torsdag desuden kl. 16-17.Kordegn Charlotte Buskov ChristensenKordegn Lene Pind HansenKordegn Diane Smedegaard Nielsen

Kristrup SognegårdØrneborgvej 5, tlf. 86 41 33 58.

Kirketjener Kirsten AndersenTlf. 50 89 82 [email protected]

Kirketjener Birgit Juul NielsenTlf. 50 89 82 02.

Sognehjælper Inge Schultz-KnudsenTlf. 50 89 82 05. [email protected]

Organistvikar Michael PilgaardTlf. 50 89 82 [email protected]

Kristrup Kirkegårdskontor Absalonsvej 2, tlf. 86 42 58 [email protected]

Kirkegårdsleder Merethe PaludanTelefontid: Mandag-torsdag kl. 8-15. Fredag kl. 8-14.30Træffes bedst på kontoret efter aftale.

MenighedsrådFormand Ida Nielsen, tlf. 86 41 39 [email protected]

BesøgstjenestenInge Schultz-KnudsenTlf. 50 89 82 05

Følg med på hjemmesiden:kristrupkirke.dk

Dem kan du kontakte

Kirkebilen kan benyttes af gangbesværede til gudstjenester

og sogne arrangementer i kirken og sognegården.Ring til Randers Taxa,

tlf. 87 11 30 30 og oplys, at der ønskes en kirkebil til Kristrup, eller

kontakt kirke kontoret i åbningstiden, tlf. 86 42 50 16

(tryk "1" for kirkekontor).

Kirkebil