Top Banner
“ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”
52

“ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Feb 06, 2016

Download

Documents

Hansel

“ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”. ÖZEL EĞİTİM NEDİR?. - PowerPoint PPT Presentation
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

“ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI

SEMİNERİ”

Page 2: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin

eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak yetiştirilmiş personel, geliştirilmiş eğitim programları ve yöntemleri, bu bireylerin tüm gelişim alanlarındaki özellikleri ile akademik disiplin alanlarındaki yeterliliklerine dayalı olarak uygun ortamlarda sürdürülen eğitimdir.

Page 3: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI NELERDİR?

ÖZEL EĞİTİM OKULU ÖZEL EĞİTİM SINIFITAM ZAMANLI KAYNAŞTIRMAYARI ZAMANLI KAYNAŞTIRMADESTEK EĞİTİM ODASIEVDE EĞİTİM

Page 4: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Yetersizliği olmayan bireylerle aynı programı uygulayan Özel eğitim okulları.İşitme Engelliler İlkokulu/Ortaokulu/Meslek

LisesiGörme Engelliler İlkokulu/Ortaokulu/Özel

eğitim mesleki eğitim merkeziHafif Zihinsel Engelliler

İlkokulu/Ortaokul/Özel eğitim mesleki eğitim merkezi

Ortopedik Engelliler İlkokulu/Ortaokulu/Meslek Lisesi

Page 5: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Yetersizliği olmayan bireylerlerden farklı programı uygulayan Özel eğitim okulları.Özel Eğitim Uygulama Merkezi Orta-Ağır Zihinsel Engelli ve Otistik

çocukların gittiği okullardır. 1. Kademe 1,2,3,4 sınıflardan oluşur. 2. Kademe 5,6,7,8. sınıflardan oluşur.

Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi . Özel eğitim Uygulama Merkezinden sonra

gidilecek eğitim kurumudur.

Page 6: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Zihinsel Engelli Bireyler için; a)Hafif Düzey zihinsel engelli bireyler

1-Firdevs Hattatoğlu Özel Eğitim İlkokulu.1.kademe hafif düzey zihinsel engelli

2- Firdevs Hattatoğlu Özel Eğitim Ortaokulu 2.kademe hafif düzey zihinsel engelli

3-Firdevs Hattatoğlu Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi 14 yaş üstü hafif düzey zihinsel engelli

Balıkesir İlinde Bulunan Özel Eğitim Okulları

Page 7: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

1-Sevgi Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi 1.ve 2.kademe Orta-Ağır düzeyde zihinsel engelli

2-İl Özel İdare Özel eğitim İş Uygulama Merkezi 14 yaş üstü Orta-Ağır düzeyde zihinsel engelli bireyler ve Otistik bireyler

Zihinsel Engelli Bireyler için; b)Orta-Ağır Düzey zihinsel engelli bireyler

Page 8: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

1-Balıkesir Otistik Çocuklar Özel Eğitim Uygulama Merkezi 1.ve 2.kademe Otistik Bireyler

2-İl Özel İdare Özel eğitim İş Uygulama Merkezi 14 yaş üstü Orta-Ağır düzeyde zihinsel engelli bireyler ve Otistik bireyler

Üstün yetenekli Bireyler için;

1-Balıkesir Bilim ve Sanat Merkezi

Otistik Bireyler için;

Page 9: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Özel eğitim sınıfları. Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 25. Maddesine göre özel

eğitime ihtiyacı olan ve ayrı bir sınıfta eğitim almaları uygun bulunan bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile bir arada eğitim görmeleri amacıyla her tür ve kademedeki resmî ve özel okul ve kurumlarda, özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda millî eğitim müdürlükleri tarafından özel eğitim sınıfları açılabilir.

Özel eğitim sınıfının açılabilmesi için; İhtiyaç duyulduğunda ilçe milli eğitim müdürlüğü ilçe özel eğitim

hizmetleri kuruluna özel eğitim sınıfı açılması için başvuruda bulunur. Özel eğitim hizmetleri kurulu özel sınıfının açılması düşünülen okulu

ve sınıfı inceleyerek şartlarının uygunluğunu değerlendirip, uygun bulunması durumunda özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 25. Maddesine göre il milli eğitim müdürlüğüne özel eğitim sınıfı açılması için teklifte bulunur.

Page 10: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Bu okul ve kurumlarda, uygulanacak eğitim programı temel alınarak iki tür özel eğitim sınıfı oluşturulur.

1. Bulunduğu okulun veya kurumun eğitim programını uygulayan özel eğitim sınıfları.Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 26. Maddesine göre zorunlu öğrenim çağındaki bireylerden ilköğretim programları veya bu programa denkliği kabul edilen bir özel eğitim programını takip edebilecek durumda olan bireyler için açılan özel eğitim sınıflarıdır. (Hafif zihinsel engelliler , İşitme engelliler ve görme engellilere Yönelik açılan sınıflardır.)

2. Bulunduğu okulun veya kurumun eğitim programından farklı bir eğitim programı uygulayan özel eğitim sınıfları.

Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 27. Maddesine göre zorunlu öğrenim çağındaki bireylerden ilköğretim programları veya bu programlara denkliği kabul edilen bir özel eğitim programını takip edemeyecek durumda olan bireyler için açılan özel eğitim sınıflarıdır.

Orta – Ağır Zihinsel Engelli çocuklarla otistik çocuklara yönelik açılan sınıflardır.

 

Page 11: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Bölgemizde bulunan özel eğitim sınıfları;1. Hafif düzeyde zihinsel engelliler özel eğitim sınıfı

Edremit: Zeytinli İlkokulu-Ortaokulu, Burhaniye: Nadir Tolun İlkokulu-Ortaokulu ) Ayvalık Nuri Zaplı İlkokulu/Ortaokulu

2. Orta ve ağır düzeyde zihinsel engelliler özel eğitim sınıfı Edremit: Zeytinli İlkokulu-Ortaokulu, 75. Yıl İlkokulu-Ortaokulu, Göbelezoğlu İlkokulu-Ortaokulu, Altınoluk Necmi Şahin İlkokulu-Ortaokulu, Burhaniye: Gazi İlkokulu-Ortaokulu, Havran: Şehit Eyüp Karataş İlkokulu-Ortaokulu, Ayvalık: Ali Çetinkaya İlkokulu-Ortaokulu, Mecit Ataklı İlkokulu-Ortaokulu, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, Cihan Yorgun İlkokulu-Ortaokulu

3. İşitme engelliler özel eğitim sınıfı Ayvalık: Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu

4. Otistik engelliler özel eğitim sınıfı Edremit: Zeytinli İlkokulu-Ortaokulu, Şehit Hamdi Bey İlkokulu-Ortaokulu, Burhaniye: Sekiz Eylül İlkokulu-Ortaokulu

Page 12: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

DESTEK EĞİTİM ODASI NEDİR? NASIL OLUŞTURULUR? Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 28. Maddesine göre okul ve

kurumlarda, yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile üstün yetenekli öğrenciler için özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak özel eğitim desteği verilmesi amacıyla açılan odalardır.

Destek eğitim odaları, ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda millî eğitim müdürlükleri tarafından açılır.

Destek eğitim odası açmak isteyen okul ilçe milli eğitim müdürlüğüne başvuruda bulunur. İlçe milli eğitim müdürlüğü özel eğitim hizmetleri kuruluna destek eğitim odası açılması görevini verir, özel eğitim hizmetleri kurulu odayı değerlendirdikten sonra uygunluğuna bağlı olarak açılış kararı verir.

Destek eğitim odalarında öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarına göre görme, işitme, zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri öncelikli olmak üzere, gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, sınıf öğretmenleri ve alan öğretmenleri görev alır.

Page 13: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Destek eğitim odası resmi olarak açıldıktan sonra kaynaştırma öğrencilerinin yararlanacağı saatler ve bu saatlerde görevlendirilecek öğretmenler belirlenir. Okullarda görev yapan öğretmenlerden maaş karşılığı ders saatini dolduramayan öğretmenlerin yanı sıra ders saatini dolduranlardan istekli olanlar ihtiyaç doğrultusunda görevlendirilebilecektir.

Öğrencinin destek eğitim odasından yararlanacağı saatler haftalık ders saatleri içerisinde yer alır. Öğrencinin destek eğitim odasında alacağı ders saati, haftalık toplam ders saatinin % 40’ını aşmayacak şekilde planlanmalıdır. Destek eğitim odasında grup eğitimi alması uygun görülen öğrencilere yönelik oluşturulan gruptaki öğrenci sayısı 6 kişiyi geçmemelidir.

Öğrencinin destek eğitim odasından haftada kaç saat yararlanacağı BEP geliştirme birimi tarafından belirlenir. Destek eğitim odasında öğrenciye sunulan eğitim hizmetleri, öğrencilerin akademik performansı, becerileri, bireysel özellikleri dikkate alınarak hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Programında (BEP) belirlenen hedefler doğrultusunda yapılır.

Destek eğitim odasında yapılacak çalışmalar ile ilgili planlama her eğitim öğretim yılı başında yapılır. Eğitim öğretim yılı içerisinde de destek eğitim odasından kaynaştırma öğrencilerinin yararlanmasına karar verilebilir.

Page 14: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Destek eğitim odası düzenlenirken aşağıda yer alan hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir; Oda öğrencinin güvenli ve rahatça hareket edebileceği şekilde düzenlemelidir. Isı, havalandırma, ışık düzeni, ses yalıtımı ve ortam düzenlemesi konularında

etkili bir eğitim ortamı oluşturulması açısından dikkat edilmelidir. Destek eğitim odası lavabo vb. gürültünün yoğun olduğu mekânlardan uzak

olmalıdır. Odada birebir eğitim için ayrılan kısmın 2x2 metrekarelik bir alandan az

olmamasına dikkat edilmelidir. Ancak ortopedik yetersizliği olan öğrenciler için masa ve öğrencinin oturacağı sıra alanı daha geniş tutulmalıdır.

Oda içinde yer alan tahtanın, masa gibi malzemeler yaş ve gelişim özelliklerine uygun olmasına dikkat edilmelidir.

Odada kullanılacak eğitim araç ve gereçleri öğrencinin yaşına performansına ve yetersizliğin türüne gör çeşitlendirilmelidir. Örnek: dil kartları, üzerinde harflerin bulunduğu kartlar, hikâye anlatan resimli kartlar, üç boyutlu görsel malzemeler, hikâye kitapları, sesli hikâye kitapları, eğitim yazılımları … vb.

Öğrencilerin akademik becerilerini geliştirmeye yönelik öğrencinin özelliklerine uygun çalışma kâğıtları vb. hazırlanmalıdır.

Page 15: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

DESTEK EĞİTİM ODASINDA KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ ÖĞRENCİSİNİN ALDIĞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR?

Destek eğitim odasında öğrenciye sunulan eğitim hizmetleri, öğrencilerin akademik performansı, becerileri, bireysel özellikleri dikkate alınarak hazırlanan Bireyselleştirilmiş Eğitim Programında (BEP) belirlenen hedefler doğrultusunda yapılır.

Page 16: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

ÖZEL EĞİTİM SINIFI VE DESTEK EĞİTİM ODASI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Özel eğitime ihtiyacı olan ve ayrı bir sınıfta eğitim almaları uygun bulunan bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile bir arada eğitim görmeleri amacıyla her tür ve kademedeki resmî ve özel okul ve kurumlarda, özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda millî eğitim müdürlükleri tarafından özel eğitim sınıfları açılabilir.

Okul ve kurumlarda, yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı sınıfta eğitimlerine devam eden özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile üstün yetenekli öğrenciler için özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak özel eğitim desteği verilmesi amacıyla destek eğitim odası açılır.

Page 17: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİSİ VE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ NEDİR?

Kaynaştırma yoluyla eğitim Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin 23. Maddesine

göre özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitimlerini, destek eğitim hizmetleri de sağlanarak yetersizliği olmayan akranları ile birlikte resmî ve özel; okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan özel eğitim uygulamalarına kaynaştırma yoluyla eğitim denir.

3 farklı uygulama yöntemi vardır;Tam zamanlı kaynaştırmaYarı zamanlı kaynaştırmaTersine kaynaştırma

Page 18: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Tam Zamanlı Kaynaştırma: Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencinin kaydı

normal sınıftadır; öğrenci tam gün boyunca normal sınıfta eğitim alır. Eğitim programı bireyselleştirilerek uygulanır ve gerekli fiziki düzenlemeler yapılır.

Tam zamanlı kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden öğrenciler, yetersizliği olmayan akranlarıyla aynı sınıfta eğitim görürlerken kayıtlı bulundukları okulda uygulanan eğitim programını takip ederler.

Okullarda kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrencilerin bir sınıfta en fazla iki öğrenci olacak şekilde eşit olarak dağılımı sağlanır.

Page 19: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Yarı Zamanlı Kaynaştırma: Öğrencilerin bazı derslere yetersizliği olmayan

akranlarıyla birlikte aynı sınıfta ya da ders dışı etkinliklere birlikte katılmaları yoluyla yapılır.

Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin kaydı özel eğitim sınıfındadır. Özel eğitim sınıfı öğrencisi başarılı olabileceği derslerde ve sosyal etkinliklerde yetersizliği olmayan akranları ile birlikte normal sınıfta eğitim almaktadır.

Zorunlu öğrenim çağındaki öğrencilerden ilköğretim programını takip edebilecek durumda olan öğrenciler için açılan özel eğitim sınıflarında öğrenciler, ilköğretim programını takip ederler.

Zorunlu öğrenim çağındaki öğrencilerden ilköğretim programını takip edemeyecek durumda olan öğrenciler için açılan özel eğitim sınıflarında öğrenciler, yetersizlik türüne göre hazırlanan özel eğitim programını takip ederler.

Page 20: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Tersine Kaynaştırma:

Yetersizlikleri olmayan öğrenciler istekleri doğrultusunda, özellikle okul öncesi eğitimde, çevrelerindeki kaynaştırma uygulaması yapan özel eğitim okullarında açılan sınıflara kayıt yaptırabilir

Page 21: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

ÖZEL EĞİTİME İHTİYACI OLAN BİREYİN ÖZEL EĞİTİM OKUL/KURUMLARINA VE İLK-ORTA VE LİSE BÜNYESİNDEKİ ÖZEL EĞİTİM SINIFLARINA YÖNLENDİRME AŞAMALARI NELERDİR?

Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okul ve kurumlara ilk kayıtlarında, özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından yerleştirme kararı alınmış olma şartı aranmaz.

Herhangi bir ilk-ortaokul ve liseye kayıt için başvurusu yapılan öğrencinin, yönetmelik gereği önce kaydı yapılır, daha sonra gerekli düzenleme ve önlemler ile sonucunda programa uyumsuzluk yaşanıyorsa RAM’a yönlendirmesi Eğitsel Değerlendirme isteği formu düzenlenerek yapılır.

Bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılaması rehberlik ve araştırma merkezinde oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından nesnel, standart testler ve bireyin özelliklerine uygun ölçme araçlarıyla yapılır.

Eğitsel değerlendirme ve tanılama sonucunda özel eğitime ihtiyacı olduğu belirlenen bireyler için Özel Eğitim Değerlendirme Kurul Raporu hazırlanır.

Page 22: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Öğrenci nakil olduğunda veya ilkokuldan ortaokula veya ortaokuldan liseye geçtiğinde Özel Eğitim Yerleştirme Kararı yenilenir. Bu öğrenciler okula gelir gelmez Rehberlik Araştırma Merkezine Yönlendirilerek( Eğitsel değerlendirme İsteği formu düzenlenerek) yerleştirme kararının yenilenmesi lazımdır.

Page 23: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Kurumumuza Yönlendirilen Öğrencilerimiz İçin Wep Sitemizdeki Randevu Al Linkinden, Online Randevu Alınması Gerekmektedir.

Adres : http://edremitram.meb.k12.tr

Telefon: 0266 384 94 98

Page 24: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”
Page 25: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”
Page 26: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Bireylerin evde ve hastanede eğitim hizmetleri Evde ve Hastanede Eğitim Hizmetleri Yönergesi doğrultusunda uygulanır.

Page 27: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerden okul öncesi, ilköğretim veya özel eğitim programlarından birini uygulayan örgün eğitim kurumlarından sağlık problemi nedeniyle doğrudan yararlanamayanlara evde veya hastanede eğitim verilir.

Bu yönergeye göre;

Page 28: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Bireyin en az dört ay süreyle örgün eğitim kurumundan doğrudan yararlanmasının mümkün olmadığı ya da yararlanması hâlinde olumsuz sonuçlar doğuracağını belirten sağlık raporu,

Veli başvuru dilekçesi, Öğrenci belgesi, Ev Ortamı Durum Tespit ve Değerlendirme

Formu Veli Sözleşmesi Değerlendirme kurulu raporu gerekir.

Bu durumda olan bireylere evde eğitim hizmeti önerilebilmesi için ;

Page 29: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Bireyin evde eğitim hizmetinden yararlanmasına ilişkin karar, değerlendirme kurul raporu doğrultusunda İl ya da ilçe millî eğitim müdürlüklerinde kurulmuş olan özel eğitim hizmetleri kurulunca alınır ve RAM’a, okula ve veliye yazılı olarak bildirilir.

Bireyin hastanede eğitim hizmetinden yararlanmasına yönelik karar ise ilgili hekimin ve velinin onayı doğrultusunda alınır.

Page 30: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Evde veya hastanede eğitim hizmetinde bireyin özelliği ve öncelikli eğitim ihtiyacına göre gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, rehberlik ve araştırma merkezlerinde görevli görme, işitme ve zihinsel engelliler sınıf öğretmenleri ile bireyin kayıtlı bulunduğu okul ve diğer okullardaki okul öncesi, sınıf ve diğer alan öğretmenleri eğitim hizmetlerini yürütmek üzere görevlendirilir.

Kurulun yapacağı planlama doğrultusunda gezerek özel eğitim görevi yapan öğretmen, il ya da ilçenin ihtiyaçları doğrultusunda birden fazla bireyin eğitimi için görevlendirilebilir.

Eğitim hizmetine ilişkin planlama yapılırken öğretmenin ikameti ve görev yeri, evde eğitim alacak bireyler ile hastane ilköğretim okulunun ikamet adresi dikkate alınır.

Evde veya hastanede eğitim hizmetlerini yürüten öğretmenler ile yöneticilerin görevlendirilmesinde aşağıdaki hususlar dikkate alınır:

Page 31: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Eğitim hizmetine ilişkin planlama yapılırken öğretmenin ikameti ve görev yeri, evde eğitim alacak bireyler ile hastane ilköğretim okulunun ikamet adresi dikkate alınır. Evde eğitim hizmetine ilişkin planlama, bireyin ihtiyacı

ve eğitim ortamına ilişkin şartlar dikkate alınarak ve haftalık ders saati sayısı 10 (on) saatten az olmamak üzere kurulca; hastanede eğitim hizmetine ilişkin planlama ise okul yönetimince yapılır. Eğitim hizmetlerinin etkililiğini ve eğitimin devamlılığını sağlamak için gerektiğinde birey ve ailenin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi amacıyla yapılacak çalışmalar da haftalık ders saati içinde planlanır.

Evde ve hastanede eğitim hizmeti veren diğer öğretmenlerin çalışma saatleri, görev yaptığı okulda uygulanan mevzuat hükümlerine göre düzenlenir. Bireyin evde ve/veya hastanede eğitim hizmeti almasını gerektiren şartların ortadan kalkması durumunda hizmet sona erdirilir.

Page 32: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN ÖĞRENCİNİN OKULLARA ERİŞİMİ İLE İLGİLİ YAPILAN FİZİKİ İYİLEŞTİRMELER

Okul girişlerine Rampa yapılması, Özel eğitim sınıflarının okulun mümkünse 1. katta düzenlenmesi,

Ortopedik engelli çocuklara yönelik wc ve lavaboların düzenlenmesi.

Okul içinde üst katlara ulaşım için engelli asansörü yapılması.

Page 33: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

BEP NASIL HAZIRLANIR?

BEP Süreci 7 Temel Aşamadan Oluşur

Uygulama ile ilgili ayrıntılı bilgi aşağıdaki

linkten temin edilmelidir.http://orgm.meb.gov.tr/alt_sayfalar/

yayimlar/kaynastirma/kaynastirma.pdf

Page 34: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

1-Bireyselleştirilmiş eğitim programını hazırlayacak ekibin oluşturulması,

2-Çocuğun eğitsel performans düzeyinin belirlenmesi

3-Uygun eğitim ortamları ve bu ortamlarda sunulacak destek hizmetlerin belirlenmesi

4-Bireyselleştirilmiş öğretim programının hazırlanması

Page 35: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

5-Uzun ve kısa dönemli amaçların belirlenmesi

6-Uygun öğretim materyalleri ve öğretim yöntemlerinin belirlenmesi7-BEP’ in uygulanması, izlenmesi ve

değerlendirilmesi için sorumluların belirlenerek zaman çizelgesinin hazırlanması ve değerlendirme biçimine karar verilmesi.Aile onayı.

Page 36: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

1-BEP’i hazırlayacak ekibin oluşturulması

Kurum müdürü veya görevlendireceği müdür yardımcısının başkanlığında,

Varsa gezerek özel eğitim görevi verilen öğretmen,

Aile, Özel eğitime ihtiyacı olan öğrenci,Rehber öğretmen-psikolojik danışman, Eğitim programları hazırlamakla görevli

öğretmen,Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencinin sınıf

öğretmeni veya hazırlanan programın içeriğine uygun branş öğretmeni,

Gerektiğinde izleme tanılama ve değerlendirme ekibinden görevli bir kişi

Page 37: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”
Page 38: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

2-Çocuğun eğitsel performans düzeyinin belirlenmesiVar Olan Performans Düzeyi: Ayrıntılı

değerlendirme sonuçlarına dayalı olarak hazırlanan, öğrencinin yapabildiklerinin betimlenmesidir. İlerlemelerin görülebilmesi için performans düzeyinin betimlenmesi son derece önemlidir

Page 39: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Örnek: Ayşe bağımsız olarak boncuk gibi küçük objeleri tutar ve ipe dizer.

Merdivenleri çift ayakla çıkar ve iner.Her büyüklükteki topa her iki ayağını da

kullanarak vurur.Verilen tek kelimelik yönergeleri takip ederek

söylenen bedensel hareketleri yapar.

Page 40: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”
Page 41: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

3-Uygun eğitim ortamları ve bu ortamlarda sunulacak destek hizmetlerin belirlenmesi

Odyoloji Danışma Hizmetleri Erken Tanımlama Tıbbi Hizmetler Uğraşı Terapisi Anne-Baba Danışma Ve Eğitimi Fiziksel Terapi Psikolojik Hizmetler Boş Zaman Etkinlikleri Okul Sağlık Hizmetleri Sosyal Çalışma Hizmetleri Konuşma Patolojisi Ulaşım Evde eğitim

Page 42: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

5-Uzun ve kısa dönemli amaçların belirlenmesi 1.Uzun Dönemli Amaçlar(UDA)2.Kısa Dönemli Amaçlar(KDA)3. Bireyselleştirilmiş Öğretim Programı (BöP)

Page 43: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

AMAÇLARIN ÖZELLİKLERİAmaçlar Varolan Performans Düzeyine

Uygun OlmalıdırAmaçların İşlevselliği ÖnemlidirAmaçların Gerçekliği Ve

Uygulanabilirliği ÖnemlidirAmaçlar Öğrenci Yararına OlmalıdırAmaçlar Sadece Edinimle Sınırlı

OlmamalıdırAmaçlar Öğrencinin Katılımıyla

BelirlenmelidirNasıl Yaptığı Yerine, Davranış Üzerinde

Odaklanılmalıdır

Page 44: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”
Page 45: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

4-BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI (BÖP)

BEP’ te ,öğrencinin gereken davranışları kazanması için,öğrencinin ve çalışanların yapması gerekenleri ayrıntılı,belirgin ve açıkça ifade eden plandır Günlük, haftalık veya aylık olarak geliştirilebilir.*

BÖP’ te işlenen amaçlar BEP’ teki kısa dönemli amaçlarımızdır. BEP’ te yer alan uzun dönemli amaçlara ulaşmak için kısa dönemli amaçlarımızı nasıl öğreteceğimiz konusunda bize yol gösterecek planlardır.

*Bep’i bireye özgü ünitelendirilmiş yıllık plan olarak düşünürsek Böp’ü de ünite planı yada günlük plan olarak düşünebiliriz.

Page 46: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Bir Öğretim Planında Yer Alması Gereken Unsurlar

Öğrencinin adı Öğretmenin adı Öğretim programının adı Öğrencinin genel performans düzeyine ilişkin özet ifadeler Davranış ölçütü Öğrenme ortamı Oturum sayısı Materyal Öğretim amaçları Öğretim basamakları Öğretim yöntem ve teknikleri Destek hizmetler-Ek hizmetler Değerlendirme-veri toplama teknikleri

Page 47: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

ÖĞRETİM PLANI GELİŞTİRME

1.basamakta K.D.A.’nın öğretimsel(davranışsal)amaç olarak yazılması

vardır. Bu davranışsal amaçlar yazılırken farklı tercihler

kullanılabilir: 1-zaman sınırlarını belirlemek 2-kabul edilebilecek en az doğru davranış sayısını

belirlemek 3-davranış koşulunun belirlenmesi 4-davranışta belirleyici olan önemli bir öğeyi

tanımlamak Davranışın koşullarının belirlenmesi

Sözel istekler yada yönergeler Yazılı istekler yada yönergeler Materyaller İhtiyaç duyulan yardım düzeyi Çevresel ortam ve uyarlamalar

Page 48: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

2.basamak Yazılan öğretimsel(davranışsal) amaçların

gerektirdiği yaşantıları hazırlamadırÖğretim malzemelerin ve stratejilerin

seçimidir.Seçilen öğretim yöntemi ve stratejileriyle,malzemelerden yararlanarak öğrencinin yaşantılarına katılması gerekenlere hazırlamadır

Page 49: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

3.basamaktaÖğrenciden beklenen davranışları,sürenin

sonunda yapıp yapmadığının ve ilerlemelerin belirlenmesi için ölçü araçları hazırlama ve uygulamadır.

Page 50: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

Performansı birinci ses grubu ile oluşturulan basit bir metni

okuma yazma olan bir öğrenci için; U.D.A: Emre bir yılın sonunda basit bir metni okur yazar. K.D.A-1: Emre ikinci ses grubu ile oluşturulan basit bir

metni okur-yazar.(%100) DAVRANIŞSAL AMAÇLAR: Davranışlar

1. Tümceyi modele bakarak yazar. (4/5)2. Söylenen tümceyi defterine yazar. (4/5)

3. Söylenen tümceyi sınıf tahtasına yazar. (4/5) *(4/5) Her beş denemenin dördünde başarılı olma ölçütü

anlamına gelmektedir. Bireyselleştirilmiş eğitim programı ve öğretim (uygulama)

uyarlamaları çocuğun öğretiminden sorumlu öğretmen tarafından yapılır.

Page 51: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

7-BEP’ in uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi için sorumluların belirlenerek zaman çizelgesinin hazırlanması ve değerlendirme biçimine karar verilmesi.Aile onayı.

İzlemenin iki temel amacı vardır 1-BEP’ i uygulamakla yükümlü olan uzmanlara,

kullandıkları yöntemlerde gerekli değişiklikleri yapmaları için sistematik olarak veri sağlamak

2-BEP’ i n uygulanmasını, planlanmış programın etkinliğini ve uygunluğunu değerlendirmede kullanılacak verileri BEP ekibine dağıtmak

Page 52: “ÖZEL EĞİTİM UYGULAMALARI SEMİNERİ”

BEP’ in değerlendirilmesiBEP en az yılda bir kere sorumlu kişiler ve

BEP ekibi tarafından değerlendirilmelidir. Değerlendirme için temel bilgi kaynağı, izleme yoluyla toplanan bilgilerden oluşur.

Değerlendirmenin iki temel amacı;1-BEP’ in çocuk üzerindeki etkisine bakmaktır. 2-Ekibin etkili ve verimli işleyip işlemediğinin

değerlendirilmesidir.