Top Banner
Foto: Lasse Skog Han ska på julmarknad Sid 14–15 NR 5 | NOVEMBER 2016 | EN TIDNING OM FLENS KOMMUN Guldhjärtat: Giesela brinner för ungdomarna Sid 10–11 Evenemangsguide Sid 18–19
11

Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

Sep 08, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

Foto

: Las

se S

kog

Han ska påjulmarknad

Sid 14–15

N r 5 | N ov e m b e r 2016 | en tidning om Flens kommun

Guldhjärtat: Giesela brinner förungdomarna

Sid 10–11

Evenemangsguide Sid 18–19

Page 2: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

2 3

I skrivande stund har ett fjäderlätt snötäcke lagt sig på marken i kommunen. Jag hoppas så att det är här för att stanna så att 2016 års jul blir vit och fin.

Året börjar lida mot sitt slut och som alltid börjar jag snegla i backspegeln och reflektera över året som gått. Vi har gjort många bra saker. Vi har stött på utmaningar. Vi har lärt oss av misstag vi gjort och vi har tillsammans löst problem som dykt upp.

Vi har många duktiga och hängivna medarbe-tare i vår organisation. Medarbetare som varje dag går till sina arbeten inom våra verksamheter och arbetar hårt för att den här kommunen ska bli bättre att bo, leva och verka i.

Det är medarbetare som varje dag strävar efter att följa kommunens värdegrund. Jag är både glad och stolt över att jag har förmånen att ha alla dessa människor som kollegor.

Under året har jag fått vara med och dela ut ”Guldhjärtat” till medarbetare inom kommunen som nominerats av invånare, medborgare och kollegor att få den utmärkelsen. Bläddra gärna in i tidningen för att se vem av medarbetarna som fick ”Guldhjärtat” den här gången.

I början av året kom Flens kommun, tillsam-mans med polisen, överens om ett antal medbor-garlöften som skulle hjälpa till att öka trygghe-ten för kommunens invånare. Arbetet innefattar också att minska antalet brott i kommunen.

När den första utvärderingen och uppföljning-en gjordes här för några veckor sedan visade det sig att vårt samarbete har burit frukt. Antalet anmälda brott har under året sjunkit med fem procent!

2016 kan också i framtiden komma att på-minna oss om att det var då det vände. Det finns nämligen inga tomma lägenheter i vår kommun längre.

Istället för att riva så bygger vi nytt. Istället för utflyttning har vi inflyttning. Det är positivt och glädjande att vi har kommit till den punkten.

Under december kommer en stadsbuss att börja rulla inom vår tätort Flen. Läs mer om den på sidan 6 i det här numret av Glimten.

Jag önskar alla Glimten- läsare en God jul och ett Gott nytt år! Om än lite i förskott.

4-5 10-11 14-15En ny stadsbuss i Flens tätort ................................................. sid 6Kerstin i Flen – en god man ....................................................... sid 8Proffsigt pepparkaksbak i Malmköping ........................ sid 20

Vi har gjortmånga bra sakerunder 2016!

Välkommen!

7Nya svenska medborgare välkomnades till Sverige och Flens kommun under Medborgarceremonin på Skjortan.– Välkomna till kommunen och hoppas att ni vill bo kvar i Flen, sade Stefan Zunko, kommunfullmäktiges ordförande till de nya medborgarna.

n Innehålln Inledare

Cecilia Vikström,kommunchef

Foto

: Lasse Sko

g

n Smått & Gott

Ansvarig utgivare Cecilia Vikström, kommunchef Kontakt Tel: 0157-43 00 00 vxAdress: Sveavägen 1, 642 81 Flen | E-post: [email protected] | Webb: flen.seRedaktör Ulf Bertilsson, [email protected] Produktion Reklamateljén Eskilstuna, reklamateljen.nu Tryck EKTAB, Eskilstuna 2016 Distribution Posten distribuerar till permanenthushållen, företagen och de drygt 1 400 aktiva fritidshushållen i kommunen. Tidningen finns också på biblioteken i kommunen, på Stadshuset samt på turistbyråerna och andra välbesökta platser. Den finns också som taltidning på flen.se Nästa nummer Fredag 17 februari 2017

Använd QR-koden för att läsa Glimten som pdf-tidning >>

Följ Flens kommun på flen.se och på facebook.com

Plockredaktör: Ulf Bertilsson

Nya svenskar påpå festlig ceremoni

Vuxna sitter i skolbänkeni Skjortan

Giesela fickdet andraGuldhjärtat

Han öppnadelågprisvaruhusi Sparreholm

Foto

: Lasse Sko

g

Foto

: Gu

nilla Säw

enm

yr

Foto

: Lasse Sko

g

Foto

: Lasse Sko

g

Vinteröppet i SigridslundMånga utflyktsmål på landet har stängt så här års. Men Sigridslunds Café & Handelsbod i Årdala har öppet året runt, på vinterhalvåret torsdag–söndag.

Sigridslunds skola byggdes 1826 av dåvarande ägaren på Vibyholms slott. Skolan stängde 2009 och stod tom fram till i våras då Åsa Pettersson och Anki Ljungman öppnade fik och handelsbod.

– Det går över förväntan. Event som afternoon tea, Lucia, julfirande med mera bidrar till att locka besökare nu under den mörka årstiden, säger Åsa.

Läs mer om utbudet påsigridslund.se eller påFacebook där de positiva

omdömena är ovanligt översvallande.Välkommen till Sigridslund! Anki och Åsa.

SPoRTA boRT julMATeN!brukar du bli däst av all julmat? I stort behov av motion? Lugn, sim-hallen och ishallen är öppna nästan varje dag under jullovet.

Och du, ett litet julklappstips – rabattkuponger på bad och sol kan köpas i simhallens kassa!

Alla öppettider i Flens simhall och allmänhetens-åkning-tiderna i ishallen under julhelgerna hittar du på sid 17 och på flen.se

Olle Gustafssons lokal på Landsvägsgatan i Malmköping? Ingen aning! Fråga istället efter Olle Smed, då vet alla.

olle kan smida nästan vilka konstverk som helst av en plåtbit, av hästsko söm eller vad det nu månde vara. Pillerjobbet Sörmlandseken är hans storsäljare nummer ett.

– Jag har varit med länge och har smitt konstverk till ett 40-tal länder. Roligast var nog när dåvarande fi-nansministern i Brasilien köpte ett av mina verk, säger Olle.

På somrarna kan det hända att han sitter ute på trottoaren och jobbar och pratar med folk.

– Men nu är det vinter och då håller jag till i källarlokalen under butiken.

Fråga efter Olle SmedOlle Smed visar sin Sörmlandsek.

Giraffen, åsnan och hunden har Olle smitt av hästskor och placerat bredvid butiken. Foto: Lasse Skog

4100

Andra advent, 4 december, vankas julmarknad i Vadsbo- Blackstas föreningsgård. Luciatåget skrider in 13.00.

Flens kommun har som mål att 100 procent av befolk-ningen ska ha möjlighet till minst 100 Mbit bredband år 2020.

Ann Johansson (t v) betvingade en brasilianska i VM-finalen.

Ann – en av Flens starka kvinnorFlen har många starka kvinnor. Inte minst de som tävlar för Flen Armfighters.

När VM i armbrytning avgjordes i Bulgarien i höstas vann Ann Johansson guld och Anette Andersson brons.

Det var andra gången Ann blev världsmästare, den här gången i mastersklassen för 40-åringar och

äldre, med vänster arm. För tio år sedan tog hon VM-guldet i höger-arms-klassen.

– En underbar känsla att vara bäst i världen, säger Ann som även är ordförande i Flen Armfighters.

”Bra sparring och en vinnarkultur i klubben”, är hennes förklaring till föreningens framgångar runt om i världen.

Flens kommun är alltmer populär som bostadsort. Dess värre även bland vildsvinen, som börjat svina ner i en del villaträdgårdar i Flens tätort.

Nu är kommunens tre jägare beredda att skjuta vildsvin i de mer tätbebyggda områdena.

Svinar ner i Flens tätort.

kommunen jagar vildsvin

!

Page 3: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

4 55

n Utbildning

Han pluggar till bilmekaniker

Förra året flyttade vuxenutbildningen in i allaktivitetshuset Skjortans loka-ler. Idag sjuder den tidigare skjortfa-briken av liv. Dag som kväll samlas här människor från alla världens hörn. Men den som tror att det bara är SFI som läses här har fel.

– Vuxenutbildningen bygger på individ-anpassning och eleven läser de kurser som hen behöver. Vi ser till att hitta en utbildning efter varje individs förutsätt-ning, säger Anna-Lena Karlsson, rektor på vuxenutbildningen.

Det kan finnas olika skäl till att vuxna sätter sig på skolbänken igen. Många väljer att läsa vidare på universitet eller högskola. Men det finns andra alternativ. På vuxen-utbildningen i Flens kommun finns plats

för dig som i vuxen ålder kommit på att du vill byta yrkeskarriär, som är nyanländ, som vill lära svenska snabbt, samtidigt som du praktiserar eller för dig med någon form av funktionsnedsättning.

– Man kan komplettera sina grund- eller gymnasiebetyg genom att läsa särskilda ämnen på Komvux, men det finns också andra möjligheter, säger Anna-Lena Karlsson.

– Man kanske vill byta yrkesinriktning mitt i livet, eller är arbetslös och vill läsa till ett yrke. Även den som är student på annan ort har möjlighet att skriva sina

tentor i Skjortan, om man är folkbokförd i kommunen.

Skolan har idag cirka 500 elever och något som alla lärare arbetar med är ett bra bemötande.

– Det är otroligt viktigt, att vi ser varje människa. Vägen är inte spikrak i yrkes-livet, här har man chansen att låta livet ta en annan riktning.

Här intill berättar vi om några av alterna-tiven som finns för dig som vill studera på vuxenutbildningen.

– Kontakta någon av våra studieväg-ledare och boka ett personligt möte, så berättar vi om de möjligheter som finns just för dig!

Gunilla Säwenmyr

För tre år sedan kom 27-åriga Temesgen Abera från Eritrea till Sverige. I januari är han färdig personbilmekaniker efter 1,5 år på en yrkesutbildning.

–Jag visste att jag ville jobba med bilar, men min handledare på Arbetsförmedlingen hittade bara korta kurser. Jag ville lära mer, jag ville gå en längre kurs.

Temesgen fick hjälp av studievägledaren Annelie på

vuxenutbildningen på Skjortan. Tillsammans hittade de utbild-ningen i Stockholm.

– Det har varit värt att pendla dit. De första månaderna läste vi teori. Sedan hade jag praktik på en bilverkstad. Det var bra,

jag lärde mig mycket. Vi är på praktik fyra dagar i veckan och i skolan en dag, säger han.

Därefter följde några måna-der med teori igen, och nu är han inne på upploppet. Fram till mitten av december prakti-serar han på Volvo i Strängnäs.

Nu är han alltså snart klar med sin utbildning och framtiden

som yrkesverksam väntar. – Jag tror att jag får ett jobb,

förhoppningsvis i Strängnäs. I framtiden vill jag jobba med att importera och exportera bilar. I skolan lär jag mig grunderna, sedan är det upp till mig att fortsätta att lära mig mer, säger Temesgen.

Gunilla Säwenmyr

Paret Safwan Abdullah och Nada Ghazal kom från Aleppo i Syriens till Sverige och Flen under 2014 respek-tive 2015. Safwan är utbildad läkare och Nada tandläkare. De har lärt sig svenska snabbt och läser idag gym-nasiesvenska på vuxenutbildningen i Flen, samtidigt som de praktiserar i sina yrken.

– Det var inte svårt att lära sig svenska. Men det är svårt att hitta svenskar att prata med, säger Safwan Abdullah som är öron, näsa, hals-specialistläkare.

Under ungefär 18 månader har de gått igenom SFI och motsvarande gymnasiets svenska som andraspråk.

– Just nu har vi praktik på förmiddagar-na, sen går vi till skolan och läser svenska på eftermiddagarna, berättar Nada.

Praktiken gör Safwan på Mälarsjukhu-sets specialistavdelning för öron, näsa, hals i Eskilstuna medan Nada praktiserar på Folktandvården i Flen.

De har båda drygt tolv års erfarenhet av yrket i sitt hemland. För att få yrkeslegiti-mation i Sverige måste de antingen få sin

utbildning i Syrien validerad av Socialsty-relsen eller skriva ett kunskapsprov.

Just nu försöker de båda konversera så mycket svenska de kan på sina respektive praktikplatser.

– Svenskan går jättebra, men det kan vara svårt att hänga med i samtalet när patienten och läkaren börjar prata snabbt, säger Safwan.

Nada gör sin praktik på Folktandvården i Flen och hon hoppas få utöva sitt yrke som tandläkare där.

Snart är svenska-undervisningen på vux-enutbildningen i Skjortan över, i januari ska de skriva nationella provet i svenska.

– Vi är jättenöjda med undervisningen här, lärarna är duktiga på att förklara och vi har fått mycket hjälp, säger Nada.

De började läsa tillsammans samtidigt och nu är nästa steg att fortsätta öva tillsammans.

– Vi pratar svenska hemma. Barnen pratar svenska jättebra och det är ett stort problem – de retar oss när vi säger fel, säger Safwan med ett skratt.

Gunilla Säwenmyr

2000kONStVERk

Flens kommun äger en konstsamling bestående av cirka 2000 verk. Mesta-dels är det målningar och grafik, men även skulpturer. I en serie presenterar vi några av dessa skulpturer i varje nummer av Glimten.

Skapad av Sven Frick .

DovhjortskidKopparskulpturen av Sven Frick från 1969 är placerad utanför entrén till äldre-boendet Åsenhemmet i Sparreholm.

Sven Frick var bosatt och verksam i Flen sedan 60-talet fram till sin död 2003.

ta chansen och sök extra föreningsbidragFlens kommun vill stödja initiativ från lokala ideella föreningar inom alla områ-den via ett extra föreningsbidrag.

Bidraget är maximerat till 50 000 kr per förening och kan sökas vid ett tillfälle. Pengarna kan användas till utveckling av verksamheten, till ordinarie verksamhet samt till utrustning.

Bidrag beviljas i den ordning ansökan inkommit till kommunen, tills potten är förbrukad.

Föreningen ansvarar för att aktiviteter-na utgår från demokratiska värderingar och är öppen för alla. Syftet får inte vara av ensidigt religiös eller partipolitisk karaktär.

Läs mer på flen.se under extra föreningsbidrag, där finns också en ansökningsblankett.!

FaktaHär är ett axplock bland vuxenutbild-ningarna

• Snabbspår SFI• Lärvux• Yrkesutbildning• Lärlingsprogrammet

Läs mer om de olika utbildningarna på flen.se

Man kanske vill byta yrkesinriktning

Vuxna i skolbänken

Temesgen Abera.

Vuxenutbildning pågår i Skjortan.

Foto

: Ro

be

rt P

aran

iak

Lär svenska i rekordfart Safwan och Nada.

Foto: Gunilla Säwenmyr

Foto

: Gu

nill

a Sä

we

nm

yr

Page 4: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

6 7

En tidig julklapp. Avgiftsfri stadsbuss i Flens tätort 12 december – 31 januari.

Kommunfullmäktiges ordförande Stefan Zunko, längst upp till vänster, välkomnade nya svenskar under en ceremoni på Skjortan.

Foto: Gunilla Säwenmyr

Snart börjar den nya stadsbusslinjen att trafikera Flens centrala områden. Och den kommer som en tidig julklapp. Mellan 12 december och 31 januari är den avgiftsfri för alla.

Tomas Bonér är planeringssekreterare på Flens kommun.

– Det känns riktigt roligt att vi är på gång och kan erbjuda invånare och besö-kare en buss i den centrala tätorten, säger han.

I samband med att budgeten och den strategisk planen för 2017 beslutades av kommunfullmäktige, fattades även beslut om att den länge omtalade stadsbussen ska införas på prov i Flens tätort.

– Det har gjorts försök tidigare, men nu är vi äntligen på banan, säger Tomas Bonér.

Stadsbusslinjen kommer att trafikeras varje heltimme mellan Orrö och Jättuna

(Migrationsverket), och passerar bland annat centrum, järnvägsstationen, Skjortan, BCPW och Hammarvallen.

– Vi hoppas att denna nya linje skapar möjligheter till snabba förflyttningar i stan, Flen är ändå en stad som ökar befolknings-mässigt. Vi tror även att detta är bra för de äldre, behovet av färdtjänst kan minska när det finns en central stadsbusslinje, säger Tomas Bonér.

Även för dem som arbetspendlar skapar den nya stadsbussen nya förutsättningar.

– Eftersom bussen stannar vid tåg-stationen blir möjligheterna större till anslutningsresor från stationen. Det här är positivt både för in- och utpendlare.

Stadsbussen kommer är till en början ett försök. Under slutet av 2017 ska satsning-en utvärderas, för att se om linjen kan bli permanent.

– Vi hoppas nu att många Flensbor ser det här som en möjlighet att ta sig runt i

Flen och att det kan förenkla vardagen. Man kanske kan ställa bilen och ta bussen dit man ska istället.

Så, vad kommer bussen att heta? – Ja, men det blir ju givetvis ”ettan”,

säger Tomas med ett leende.

Gunilla Säwenmyr

En ny stadsbuss i Flen

Välkomna nya svenskar!Under pompa och ståt välkomnades elva nya svenska medborgare till Sverige och Flens kommun under Medborgarceremonin på Skjortan. – Vi vill välkomna er till kommunen och hoppas att ni vill bo kvar i Flen, sade Stefan Zunko, kommunfullmäktiges ordförande till de nya medborgarna.

Ett 60-tal personer bosatta i Flens kom-mun blev under 2015 svenska medborgare. Av dessa kom elva personer med sina fa-miljer till medborgarceremonin i Skjortan, på självaste FN-dagen.

Det var högtidligt, men samtidigt en gemytlig stämning under kvällen, som inleddes med en trumpetfanfar, framförd av några elever från Kulturskolan.

Stefan Zunko, kommunfullmäktiges ordförande, inledde kvällen med ett öppningstal där han berättade om sin egen bakgrund som flykting från Slovenien.

– Jag började arbeta inom industrin och fortsatte sedan inom politiken. Idag har jag varit politiskt aktiv i 30 år och är alltså numera ordförande i kommunfullmäktige.

– Språket är nyckeln till framgång. Jag hoppas att ni vill fortsätta att vara bo i Flens kommun, vi vill gärna ha er kvar här!

Kvällen fortsatte med att varje medborg-are fick gå fram på scenen, ta emot en liten gåva och skaka hand med ordföranden. Kommunens förvaltningschefer berättade även om kommunens verksamheter, och några politiker var på plats för att prata om det politiska arbetet.

Firandet avrundades med tårta och underhållning från Kulturskolan.

Gunilla Säwenmyr

Fakta SörmlandstaxanSörmlandstrafiken har infört ett nytt biljett-system där alla biljetter laddas på ett så kallat ”smart kort”. Antalet zoner minskas från dryga 200 till 8 stycken, där hela Flens kommun är en zon. Biljett kan du köpa online, via ditt ombud eller sms.

Biljettombud: Ica kvantum, Flen. Coop konsum Hälleforsnäs. Coop konsum Malmköping.

n Kollektivtrafik n Integration

Orrö

Jättuna

Hultvägen

Amazonplan

Hammar-vallen

BCPW Flens järnvägsstation

Salsta gärde

Salstagatan

Brogatan

Fossavägen

MomentoÄnglundavägen

Novembervägen

Servicehuset

Centrum

Centrum

Elever från Kulturskolan underhöll.

Foto: Lasse Skog

Page 5: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

8 9

Tidigt i höstas startade verksamheten Trygg hemgång i Flens kommun. I början av november besöker Glimten den nya verksamheten, som utgår från Heden i Malmköping och Smedjan i Flen.

Teamets uppgift är att möta brukaren i hemmet när brukaren blivit utskriven från sjukhuset. Det är kommunens biståndshandläggare, sjuksköterskan i hemtagningsteamet och kommunens planeringssjukskö-terska som har ett morgonmöte där de bedömer om en Trygg hemgång-insats kan vara lämplig.

Insatsen är frivillig och brukaren har rätt att tacka nej. Hemtag-ningsteamet består av åtta personer: Ulrika Christensen, Sabina Åkerlind, Karin Palm, Marie Stjernhult, Eva Boberg, Robert Karlsson, Eva-Lena Dahl och Erika Gullberg.

Förutom vanlig hemtjänst hjälper hemtagningsteamet individen att komma tillrätta i hemmet igen efter sjukhusvistel-sen. Vilka insatser som behövs under de 14 dagar som beslutet om Trygg hemgång gäller är mycket individuellt.

– Brukaren kan behöva hjälp med att handla för att fylla på kyl och frys, hämta eventuella hjälpmedel och visa hur trygghetslarmet fungerar, säger Sabina Åkerlind.

För att verksamheten ska fungera krävs ett tätt samarbete med personal på Reha-biliteringen. Målet för hemgångsteamet är att brukaren ska känna sig så trygg och

självständig som möjligt när teamets insats är klar och det vanliga hemtjänst-teamet eventuellt tar över.

Medlemmarna i teamet känner att de gör skillnad och förbättrar för både brukare och ordina-rie hemtjänstper-sonal.

– De problem som eventuellt uppstår efter hemgång försöker vi lösa direkt. Inställning av toalettsitsar och utprovning av hjälpmedel till exempel, säger Ulrika Christensen.

– Det gör att brukaren känner sig mer trygg och att ordinarie hemtjänstpersonal inte behöver ta av den tid de har utsatt till brukaren för sådant.

Rose-Marie Fältskog

n Vård & omsorg

TrygghetTeamets ledord:

Idrotts-galan

Var med och hylla de idrottsliga prestationerna! Nominera en eller flera idrottare till 2017 års idrottsgala!

De prestationer som belönas ska ha utförts under 2016. För de individuella priserna gäller att de nominerade ska vara verksamma och/eller boende i Flens kommun.

Kategorier:

• Årets lag

• Årets ungdomslag

• Årets eldsjäl

• Årets unga idrottare

• Årets idrottare med funktionsnedsättning

• Årets kvinnliga idrottare

• Årets manliga idrottare

• Årets organisationsledare

• Årets tränare

Årets festliga idrottsgala arrangeras 10 februari 2017 på Skjortan i Flen.

Delar av hemtagningsteamet; Eva-Lena Wahl, Sabina Åkerlind, Ulrika Christensen, Robert Karlsson, Karin Palm, Marie Stjernhult.

2017

Nu är det dags

att nominera!

Skicka din nominering senast 11 december, till [email protected]. omröstningen inleds 14 december.

Motivera varför den eller de du nominerar förtjänar priset. om möjligt, ange även den nominerades kon-taktuppgifter samt bifoga en bild på personen/laget.

Flens kommun arrangerar i samverkan med föreningslivet.

!

Kerstin Åberg i Flen är en god man, så kvinna hon är.– Det känns bra att hjälpa andra människor. Som god man stöttar jag människor som inte klarar sig själva och sin ekonomi, säger hon.

En god man/förvaltare ska vara ”rättrådig, erfa-ren och i övrigt lämplig”. Det där lever egenföreta-garen Kerstin Åberg upp till.

Som God man har man oftast ansvar för per-sonens ekonomi, men ibland även för de sociala kontakterna och som juridisk person.

Kerstin stöttar fem personer, på olika vis: som god man, kontaktperson och språkvän.

Hon är god man för en man och en kvinna, båda gamla och dementa, samt för en ensamkommande pojke från Afghanistan. Hon är dessutom kontakt-person till en tonårsflicka och språkvän med en kvinna från Syrien.

Som god man måste hon ha ordning och reda på papperen, summorna och konto utdragen.

– Det var lite pyssel i början att hitta rutinerna, men nu är det inga problem. Överförmyndaren kräver noggrann redovisning varje år, vilket känns bra.

Det tog Kerstin ett år att få ordning på kvinnans skuldproblematik.

– Nu fungerar hennes ekonomi, men hon känner inte igen mig.

Mannen är sjuklig och dement, honom hjälper hon med ekonomin och med alla myndighets- och vardagskontakter. Exempelvis kommer all hans post till Kerstin.

– Mannen behöver mycket stöttning. Men han har tur som bor i Malmköping, där är hemtjänsten fantastisk!

Pojken från Afghanistan har hon bland annat hjälpt att hitta ett bättre familjehem. ”Det var en tung process, men nu fungerar allt desto bättre.”

Språkvännen från Syrien träffar hon för nöjet att prata, promenera eller för att ta en kopp kaffe.

– I somras fick jag vara med på min språkväns förlossning, en underbar upplevelse och en stor ära att få hälsa en ny liten människa till världen, säger Kerstin.

Hon får betalt av Flens kommun för dem hon hjälper, utom för språkvännen som är helt ideellt. Men det är inte för de blygsamma penningarna hon engagerar sig.

Kerstin menar att det antingen är kärlek eller rädsla som styr våra liv. Hennes livssyn ”den som stänger dörren för andra, stänger även dörren för sig själv” tål att reflektera över, både en och två gånger.

– Jag går ut i Glimten och berättar om mitt engagemang för att locka fler att hjälpa till. Man mår bra av att hjälpa andra. Och får dessutom lära sig en massa nya saker.

Ulf Bertilsson

Kerstin – en god man

Vill du bli god man? Välkommen på introduktionsträff med överförmyndare Arne lundberg. eftersom det bjuds på fika, anmäl dig till [email protected]. Tid: 1 december, 18:00–19:00. Plats: stadshuset i Flen. kommunen söker även familjehem och kontakt personer. läs mer på flen.se

! 11 Skicka in din nominering till Idrottsgalan senast 11 december.

Man mår bra av att hjälpa andra

Foto

: Ulf B

ertilsson

Page 6: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

10 11

Hon är enhetschef för fritidsgårdarna i Flens kommun, arbetat med Flens ungdomar har hon gjort sedan 1992. Nu belönas Giesela Stucki med Guld-hjärtat för sitt stora engagemang för kommunens ungdomar. – Åh så roligt! Jag är alldeles matt i knäna.

När Glimten och kommunchefen Cecilia Vikström kommer in på fritidsgården Skjortan i Flen har Giesela Stucki precis bakat 300 bullar, höstlovsaktiviteterna för de lediga ungdomarna är i full gång. Dess-utom har Giesela haft besök av pressen för att ge svar på tal om en missvisande enkät om fritidsgårdarna.

– Det där gjorde mig så ledsen, för det stämmer inte, säger Giesela som ville ge fritidsgårdarna och fritidsledarna upprät-telse.

Att i den vevan och under den regniga novemberdagen överlämna priset till en väldigt engagerad, nybliven enhetschef känns helt rätt.

– Jag hade verkligen ingen aning! Jag blir så otroligt glad, säger Giesela som när

det sjunkit in brister ut i ett leende som sedan inte lämnar hennes ansikte.

Motiveringen kommer från en invånare och tidigare kollega:

”För att hon lägger ner hela sin själ och sitt hjärta på kommunens barn och ungdomar. Hon ställer alltid upp för dessa oavsett om det är vardag eller helgdag. Hon lever verk-ligen efter klubbens/gårn´s motto: Kärlek & respekt.”

Vad betyder ledorden ”kärlek och respekt” för dig?

– Det var jag som tog fram dem för ett tag sedan och det är ord som förenar. Här i Flens kommun har vi människor från alla världens hörn, men dessa ord kan alla förstå. Det spelar ingen

roll vem du är eller vilken bakgrund du har.

När en ny ungdom besöker fritidsgår-den får hen skriva under ett avtal. De läser igenom fritidsgårdarnas policy mot mobbning, droger och kränkningar, och informerar om att det är upp till ungdo-marna själva att ta hand om lokalerna och fritidsgårdens prylar, som ju är ”deras”.

Giesela brinner för ungdomarna– Först kanske de tänker vaddå kärlek? Måste jag bli kär i nån? säger Giesela med ett skratt och fortsätter.

– Men då får man förklara att kärlek handlar om värme och förståelse och respekt för varandra. Blir det tjafs runt till exempel pingisbordet räcker det med att någon säger orden kärlek och respekt. Oftast lägger man ner tjafset, de fungerar som stoppord. Orden används aktivt i vardagen, berättar Giesela.

Flens kommun har tre fritidsgårdar, i Flen, Malmköping och Hälleforsnäs och de har öppet flera kvällar i veckan.

– Jag tycker att det är fantastiskt att vi kan ha öppet så mycket som vi har och att det satsas på fritidsgårdarna i en så liten kommun som denna. Det är något vi ska vara stolta över!

Sedan ett par månader är Giesela enhetschef över de tre fritidsgårdarna, efter år som fritidsledare. Det var med viss bävan hon klev upp från sin biträdande chefsroll till att själv axla hela ansvaret.

– Jag var lite rädd att jag skulle bli upp-äten av allt det administrativa, att det enda

jag skulle göra är att springa på möten, attestera fakturor, ha medarbetarsamtal…

– Men jag har lagt mitt eget schema så att jag arbetar med ungdomarna minst en kväll var fjortonde dag. Det är viktigt att finnas med mitt i verksamheten, i verklig-heten. Och att hinna lyssna på ungdomar-na, de har väldigt många bra idéer!

Gieselas engagemang i fritidsgår-darna smittar av sig. Framöver vill hon fortsätta utveckla verksamheten, ha fler prova-på-kvällar, samarbeta mer med föreningar och övriga samhället och gärna kunna ha öppet ännu fler kvällar i veckan.

– Fritidsgårdarna är viktiga arenor. Vi finns här som stöd och för att skapa relationer, att se varje människa. Det kan komma hit en riktig värsting, som visar sig vara riktigt duktig på att baka kakor. Då måste man se det, uppmuntra och lyfta individen.

– Jag tycker att devisen ’älska mig mest när jag förtjänar det minst’ är så bra med tanke på alla vilsna ungdomar på väg in i vuxenlivet.

Gunilla Säwenmyr

Foto: Lasse Skog

Guldhjärtat Så nominerar du:

Vilken medarbetare gör skillnad i Sörmlands hjärta?

Har du träffat Flens kommuns bästa medarbetare? Gör din kollega varje dag på jobbet fantastisk? Är din chef på kommunen någon utöver det vanliga? Nominera då denne till Guldhjärtat! Både medborgare och medar betare är välkomna att nominera.

Skriv och berätta varför just den du nominerat förtjänar att prisas för sin insats på jobbet. Lägg stor vikt på att skriva en utförlig och beskrivande nominering, då denna ligger till grund för vem som utses till vinnare. Glöm inte ditt eget namn och vilken rela-tion du har till den du nominerat.

Maila till [email protected] och skriv ”Guldhjärtat”

i ämnes raden, eller skicka via post till Gunilla Säwenmyr, kommunledningsförvaltningen, Utredning och strategi, Flens kommun, Sveavägen 1, 642 81 Flen.

Blev du nominerad? Alla som nominerats till Guldhjärtat listas på flen.se/guldhjärtat.

!

Guldhjärtat

Giesela Stucki blir matt i knäna när kommunchefen Cecilia Vikström delar ut Guldhjärtat. Giesela i den fritidsgårdsmiljö hon trivs så bra i.

Nu har IKTeket öppnat! IKteket är ett gemensamt centrum för kompetens-utveckling i digitala verktyg i Flens kommuns skolor.

En del av IKTeket är Skoldatateket, inriktat på att hjälpa elever och vårdnads-havare i hur digitala verktyg kan användas som effektiva hjälpmedel vid inlärning. En specialpedagog jobbar särskilt med detta.

Den andra delen är mer inriktad mot utvecklingen av digitala verktyg och fram-tidsspaning. IKTeket kan ta emot enskilda elever eller pedagoger som behöver hjälp, men arbetar fram förallt med olika former av workshops om hur kommunen kan förstärka och förbättra användningen av digitala verktyg i undervisningen.

utvecklas via digitala verktyg!

Söta små digitala verktyg på IKTeket.

nu kan du ladda din elbil

Nu kan du som har en elbil ladda den i kommunen. Sedan slutet av oktober finns en laddstation vid parkeringsplat-sen vid Vasa-gatan i centrala Flen, i närheten av stadshuset.

– Det tar drygt 30 minuter att ladda en bil, så det går relativt snabbt. Tanken med ladd-stationen och dess centrala läge är att

den ska finnas till för våra kommuninvånare, säger Simon Wernsköld, miljöutredare på Flens kommun.

Laddstationen är delfinansierad via Klimatklivet och är en del i Flens kom-muns arbete med att uppnå det lokala miljömålet.

Gunilla Säwenmyr

Laddstationen i Flens tätort.

Page 7: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

12 13

En snidare på att slöjda

Aili – har en egen tomteverkstad

Mattias Höög studerade matematik i Uppsala och var inne på tredje året – då han plötsligt hoppade av.– Jag insåg att det är roligare att sitta hemma i Sörmland och tälja träslevar och sälja dem på olika julmarknader, säger han.

Mattias Höög bor i Fräkentorps före detta skola, mellan Hälleforsnäs och Malmköping. Där i ett skogsbryn har han skapat sig ett lika spartanskt som funktionellt hantverksläger. Huggkubbar, trähammock, lägereld, en presen-ning att krypa in under när det regnar.

– Jag satt här och täljde förra vintern när det var tjugo minus. Men när man är bra klädd och hamnar i zonen märker man inte att det är kallt, säger han.

Mattias pappa slöjdade en del i hemmet i Årdala vilket gav inblick och inspiration, liksom träslöjden i skolan där han hade högsta betyg.

Nu är han något så ovanligt som en 26-åring som är en riktig snidare på att tälja. I ett och ett halvt år har han verkat på hobbynivå, nu är firman Mattis Slöjd under bildande.

– Jag åker runt på marknader och försäljning-en går redan så bra att det känns som att jag ska kunna leva på det här.

Det är något med materialet trä som fångat Mattias. Det genuina, okonstlade, miljövänliga materialet.

Björken som är så foglig att hantera och så lämplig att tälja i att priset på de färdiga produk-terna kan sättas klart lägre än de som tillverkas av de stenhårda träslagen ek och körsbär. För att inte tala om rönnen som ”vrider sig och håller på”, men som skiftar så vackert från ljust till mörkt i den färdiga sleven och kåsan.

Dessutom är det något med friheten som egen

träslöjdare som passar Mattias. Han beskriver ett konstnärsliknande liv där han kan vakna två på natten och känna inspirationen rinna till.

Då kan det hända att han går ut och tänder en brasa och sätter sig på fårskinnet och slöjdar till gryningen. ”Det passar mig att sitta själv i naturen och göra lite som jag vill, när jag vill.”

Men Mattias är ingen utpräglad enstöring. Han umgås gärna med sina kompisar vilka ”verkar tycka att jag är cool som sitter ute och täljer i alla väder”. Och han trivs med att åka på marknader och träffa folk och kränga sina matlagningsskedar, slevar och kåsor.

Liksom han gillar kontrasterna i träslagen gillar han kontrasterna mellan tystnaden i skogen och ståhejet på marknadsplatserna. I höst har han haft fullt upp med att tillverka så mycket som möjligt till julmarknaderna i Malmköping, Trosa och småländska Huseby.

– Jag brukar kunna sälja allt jag har med mig, så det gäller att ligga i.

Tio matlagningsskedar eller två kåsor hinner han grovhugga med yxa och tälja med morakniv under en normal arbetsdag.

– Men ibland blir jag så trött i höger hand och arm att det inte hjälper att stretcha. Då är det bara att ta en vilodag.

När Mattias drömmer om framtiden ser han sig själv i en liten hemslöjdsbutik inne i Malm-köping, där han breddat sortimentet, bland annat med gungstolar. En pytteliten slöjdlokal har han förresten precis hyrt av en granne några kilometer bort.

– Ett ministall som jag inreder efter mina behov. Ibland kan det ju vara skönt att ha det lite varmare om fingrarna än vad det är under min presenning…

Ulf Bertilsson

Aili Carlson tror på tomtar och troll. I alla fall som hobby.Hon har en egen tomteverkstad i Slätåkerstugan på Malmköpings hembygdsgård.

Aili Carlson har ingen tanke på att slå sig till ro trots sina 78 år. Tvärtom.

– Det gäller att passa på och ha roligt så länge man kan och har fantasin i behåll, resonerar hon.

Första advent och julmånaden december står inför dörren. Det innebär bråda tider för dem som medverkar på våra julmarknader. Glimten har träffat två lokala marknadsprofiler, med hemslöjd som sin passion.

På hugget. Mattias jobbar gärna utomhus, i alla väder. Foto: Lasse Skog

Aili Carlson har en egen tomteverkstad.

Hon går på auktioner och loppisar och letar saker där hennes tomtar och troll kan sitta eller kika fram. En trasig slaskhink, en gammal pjäxa, en utrangerad borr…

Tomtarna och trollens kläder syr och stickar hon, ibland klär hon dem i kokad ull. Ansiktena gör hon fingerfärdigt av docklera.

– Det är mycket jobb med det här, men rik blir jag inte. Jo förresten, i själen!

Aili har skapat ett lika imponerande som gemytligt tomtelandskap i den lilla faluröda

stugan, som fungerar som utställningslokal året om.

– Jag har många bokade besök även på sommarhalvåret. Tro det eller ej, tomtar fungerar året runt.

Men störst försäljning är det förstås under Malmköpings julmarknad, andra advents-helgen.

– Folk har nästan allt, men en tomte eller ett troll verkar passa bra som julklapp eller gå-bort-present!

Ulf Bertilsson

Foto

: Las

se S

kog

Läs mer på evenemangssidorna

18–19 vilka datum som gäller för

julmarknaderna i Flens kommun.

18–19

Det passar mig att sitta i naturen och göra lite som jag själv vill

Mattias Höög.

Marknadsklara träskedar.

Page 8: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

14 15

1. När och varför skapade Flens kommun ortsutvecklingen?– Ortsutvecklingen drog igång 2009, som en del av Färdplan Flen. Tanken är att stärka de olika kommundelarna så att kommunens vision för 2019 kan förverkligas. I visionen lyfts orternas särprägel fram som en av kommunens styrkor.

2. Vad har ni åstadkommit så här långt?– Mycket positivt, bland annat: Fler har engagerat sig i sin orts utveckling. Idéer och lösningar har tagits till vara. Vi-känslan har stärkts tack vare gemensamma mål. Samarbetet mellan kommunen och ortens föreningar, näringsliv och invånare har förbättrats. Ortsutvecklingen är ett bra bevis för att gemensam kraftsamling ger större effekt, 1+1=3.

3. Vad har ni sysslat med under hösten?– Vi har genomfört stormöten på alla orter där översiktsplanen varit en viktig punkt. Mark- och vattenanvändningen idag och i framtiden har diskuterats rätt flitigt.

4. På gång framöver?– Vi ska arbeta fram handlingsplan och vision för Mellösa. Arbetet fortsätter med ”Den levande parken”, Sveaparken och Prins Wilhelms torg i Flens stad, inklusive skateboardanläggningen Skate Plaza. I Skebokvarn och Mellösa ämnar vi sätta upp anslagspelare. Och förstås fortsätta stötta de aktiva utvecklings-grupperna på orterna.

Ulf Bertilsson

till Carla swenson, ortsutvecklare på Flens kommuns samhälls-byggnadsförvaltning.

frågor4n Reportage

VI SOM BIdRAR tILL

En levandelandsbygd

Habib Aissaoui har satt fart på Sparreholm.

Han hårdsatsade – i SparreholmNär flyttlassen drar mot storstäderna går Habib Aissaoui mot strömmen. Han lade ned sina klädbutiker runt Stockholm för att istället bygga upp lågprisvaruhuset Fabriken i Sparreholm.

Ett envetet duggregn som aldrig tycks vilja upphöra. En iskall vind som sveper över Båven och in genom märg och ben. Det är murrig höstvardag i Sparreholm och allt är till synes grått och trist.

Stopp där! Så enkelspårigt kan man inte beskriva Sparreholm, inte ens i den kulna månaden november. Det lummiga samhället mitt i Sörmland är nämligen på ordentlig frammarsch. I mångt och mycket Habib Aissaoui och Fabrikens förtjänst.

Och faktiskt. Även en sådan här mod-stulen dag är det många bilar på parke-ringen utanför Fabrikens shoppingtempel. Systrarna Hedvig och Clara Bosson letar i första hand runt inne i avdelningen för heminredning.

– Jag är från Vadsbro men ska snart flytta ihop med min kille i Åker. Det är

ett stort utbud här, de här kuddarna gillar jag, säger Hedvig.

– Den här medicinlådan är en sådan där grej som jag saknat, utan att ha kommit mig för att köpa, säger Clara.

Kvinnorna är denna dag i majoritet i butiken. Kerstin Mossberg från Malm-köping har fyllt kundvagnen med kläder.

– Titta, den här vinterjackan känns som ett riktigt kap, säger hon.

Habib Aissaoui drev sex butiker under varumärket Klädettan, fyra runt Stock-holm, en i Västerås, en i Strängnäs. Men trots att affärerna gick bra blev det inte så mycket över.

Orsaken var att han hyrde alla lokaler och att hyrorna var irriterande höga, som de oftast är i och runt Stockholm. Habib insåg att om han skulle förbättra margi-nalerna så var han tvungen att köpa sig en egen fastighet och koncentrera alla sina affärer dit.

Han letade i flera år, men det vara alltid något i objekten som saknades. Tills han hittade en före detta fönsterfabrik som stod tom och öde mitt i Sörmland.

– Sparreholm, varför inte? Är priset på fastigheten det rätta och man har en bra affärsidé kan man lyckas var som helst, resonerade Habib.

Så han lade ned sina sex butiker

och satsade allt på ett kort: Fabriken i Sparreholm AB.

– Mina kontakter i Stockholm trodde att jag hade blivit galen. Desto roligare nu när jag visat att det går alldeles utmärkt att driva ett stort shoppingställe i en liten anonym ort ute på landet.

Fabriken har drastiskt ökat besöksanta-let i Sparreholm och lett till att flera nya restauranger öppnat.

– Affärer ger affärer och folk drar folk. Det rör på sig i byn! Och mer ska det bli.

Habib pratar om att inreda fler affärslo-kaler på fabriksområdet, utöka sorti-mentet, bygga restaurang, vandrarhem, strandpromenad och renovera det gamla k-märkta stationshuset.

– Men det gäller att växa i etapper, att inte dra iväg och lägga för mycket pengar för fort.

I dagsläget har Fabriken 20 anställda, 36 under sommarsäsongen. Fler ska det bli i takt med att verksamheten expanderar.

Kristin Sundell från Malmköping har jobbat ett år i Fabriken. Hon trivs med att

plocka bland grejerna och hålla ordning och reda i butiken.

Och att hjälpa kunderna som kommer från när och fjärran. Flen, Eskilstuna, Nyköping, Norrköping, Stockholm…

– Vi ligger mitt i ingenstans och ändå hittar folk hit. Jättekul!

Ulf Bertilsson

Fakta Fabriken

Fabriken i Sparreholm AB omsatte nästan 40 miljoner kronor under år 2015. På 6 000 kvadratmeter erbjuder man kläder, textilier, inredning, fiskegrejer med mera till pressade priser.

Sparreholm kallas ibland porten mot Båven och ligger så mitt i Sörmland man kan komma. Här har det bott människor i minst 2 000 år. Idag bor cirka 750 personer på orten – och invånarantalet ökar.

Hedvig Bosson ska flytta ihop med sin kille i Åker och behöver skaffa grejer inför flytten.

Kerstin Mossberg har åkt från Malmköping för att köpa kläder.

Kristin Sundell gillar att hålla ordning och reda i Fabriken.

Foto: Lasse Skog

Page 9: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

16 17

Namn:Annika Stålberg.

Ålder:45.

Familj:Man och ett barn.

bor:Villa i Flen.

Gör:Simhallspersonal.

Anställd sedan:Började för två månader sedan.

” Alltid lika härligt när man ser att polletten ramlar ner!”

1. Vad sysslar du med om dagarna i Flens simhall?

– Simlärare, städerska, allt möjligt, men mest är jag i vattnet. Det passar mig perfekt som före detta tävlings-simmare, vann faktiskt ett SM-guld i ryggsim som junior innan jag lade av. Jag körde buss i 13 år och jobbade på Folkets hus i Falun ett tag innan jag återvände hem till Flen och fick jobb i simhallen.

2. Vad gör dina arbetsuppgifter till ett av Sveriges viktigaste jobb?

– Jag lär unga och gamla, svenskar och nyanlända att simma. Ett jobb kan inte bli så mycket viktigare än att bidra till att undvika drunkningsolyckor. Nyckeln till att lära sig simma är att våga slappna av.

3. Roligast på jobbet? – När jag ser att det funkar. Jag hade nyligen en

kille från mellanstadiet, jag tror han var från Syrien, som knappt badat en enda gång. Men han gav allt och lärde sig simma på 40 minuter. Både han och jag var lika glada och överraskade. Ovanligt att det går så fort, men alltid lika härligt när man ser att polletten ramlar ner.

4. Tuffast? – Språksvårigheterna. Fast jag är van, det var

samma när jag körde buss. Men allt går att lösa, lite engelska och mycket kroppsspråk så brukar det ordna sig.

5. Vilka egenskaper är bra att ha i ditt jobb? – Att vara lyhörd är viktigast. Det gäller att kunna

läsa av så att kraven hamnar på rätt nivå. kommunika-tionen är A och O, att vara tydlig med vad man vill och samtidigt vaksam på vad individerna klarar och inte klarar av.

6. Hur är det med simkunnigheten och badvettet i Flens simhall?

– Jag tycker att det är sådär. När jag var ung lärde sig alla att simma. Nu är simkunnigheten sämre, även bland svenska barn. Föräldrarna har kanske generellt blivit lite för snälla, de tillåter kanske lite för mycket mobiler och datorer och stillasittande.

7. Vad har ni för utbud, förutom att simma i bassängen?

– Vi har ett litet djungelbad för de minsta, en mellan-bassäng och en bubbelpool. Här finns även ett privat gym och en del hyr hela badhuset för kalas eller andra evenemang utanför öppettiderna. En sen kväll i veckan är det exempelvis ett gäng somaliska kvinnor som badar och har jättekul här.

8. Till sist, vad vill du hälsa till Glimtens läsare? – kom och bada. Det finns plats för fler.

SNabba!8

Ulf Bertilsson

Följ ditt barn med nya förskoleappenInom kort får du som förälder till barn i Flens kommunala förskolor möjlighet att följa barnets vardag direkt i din smartphone.

Med nya förskoleappen dokumenterar pedagogerna arbetet mot förskolans mål med film, bild och text så att det blir synligt direkt för dig som förälder.

Barnen blir delaktiga i den pedagogiska dokumentationen och ser vad de lär sig. Den nya tekniken ger dem möjlighet att re-flektera över sitt lärande på ett bättre sätt, tillsammans med pedagoger och föräldrar.

Pedagogerna får i sin tur en bra överblick och kan följa varandras arbete. Appen fungerar även så att du som förälder kan lämna reflektioner och se när det är dags för nästa föräldramöte.

Sabina dernelid

Vill du veta mer? gå in på flen.se!

När hämtas hushållsavfallet under jul, nyår och trettonhelgen?

Hämtning kommer att ske som vanligt, även röda dagar. Kom ihåg att ställa fram sopkärlet senast klockan 06.00 aktuell hämtningsdag.

sormlandvatten.se

Är du intresserad? läs mer på flen.se eller kontakta samord-nare lena Westerback på 0157 -43 08 31 eller e-post: [email protected]

!

Just nu är behovet av kontaktpersoner stort. Har du ett genuint engagemang för människor och vill göra en insats är uppdraget som kontaktperson som klippt och skuret för dig.

Vill du göra en insats för en medmänniska?

Öppettider i simhallen och gymmet:

23 dec kl 06.30–18.00 26 dec kl 12.00–18.00 *27 dec kl 06.30–20.0028 dec kl 12.00–20.0029 dec kl 12.00–20.0030 dec kl 06.30–18.002 jan kl 12.00–20.00 *3 jan kl 06.30–20.004 jan kl 12.00–20.005 jan kl 12.00–18.007 jan kl 10.00–16.008 jan kl 10.00–16.00

* Endast motionssim.

OBS! kassan stänger 30 minuter före stängningsdags.

tider för allmänhetens åkning i GB-hallen:

23 dec kl 09.00–12.00 klubba26 dec kl 11.00–15.00 klubba27 dec kl 09.00–17.0028 dec kl 09.00–16.30 klubba29 dec kl 09.00–17.0030 dec kl 09.00–15.00 klubba31 dec kl 10.00–15.002 jan kl 09.00–17.00 klubba3 jan kl 09.00–17.004 jan kl 09.00–16.30 klubba5 jan kl 09.00–17.006 jan kl 10.00–15.00 klubba7 jan kl 10.00–15.00 klubba8 jan kl 14.00–16.00

OBS! När inget anges: utan klubba.

Öppet i ishall och simhalldet sörmländska snötäcket är numera minst sagtopålitligt i juletid. Men den som vill sporta kan förslagsvis dra på skridskorna och åka på allmänhetens i GB-halleni Flen eller dyka i simhallen.

Galleriet visar

Galleriet visar foto av

med bilder från två resor i Afghanistan.

Vernissage lördag 26 nov klockan 10–14.Klockan 12.00 berättar Eva Wernlid om bilderna och sina resor.

ÖPPET: Mån–tor 10–19, fre 10–17, lör 10–14Mötesplatsen Flens bibliotek | Drottninggatan 3Tel: 0157-43 09 64

Gjutmästarbacken 1 | Gamla bruket i Hälleforsnäs | Tel: 0157-430 995

ÖPPET: Fre 11–17, lör – sön 11–15.Från och med 1/1: Fre 11–17, lör – sön 10–14.

Amatörsalong

Eva Wernlid

Utställningenpågår till och med

29 januari 2017

Utställningenpågår

26/11–16/12 under bibliotekets

öppettider

KonsTGAllEriET HällEForsnäs:

GAllEri VillÅTTinGE :

RiksfärdtjänstOm du är i behov av riks-färdtjänst, dagarna 22–26 december, är det hög tid att ansöka!

Blanketter finns att beställa hos kommunens färdtjänst-handläggare som du når via kommunens växel tel 0157-43 00 00, måndag– fredag klockan 08.00– 09.00. Du kan också ladda ned blanketten på flen.se

Riksfärdtjänst är resor mellan svenska kommuner för dig med ett varaktigt funktions-hinder.

FärdtjänstDu som har färdtjänst och tänkt resa i jul, kan börja boka dina julresor hos Sörmlands-trafiken från och med 2016-12-12 på telefon 020-444 000. Tänk på att boka din resa i god tid!

I början av året kom polisen och Flens kommun tillsammans överens om ett antal medbor-garlöften som ska öka trygghe-ten och minska antalet brott i kommunen.

Uppföljningen visar att den anmälda brottsligheten har sjunkit med fem procent.

Polisen har under året fortsatt arbeta med brottsförebyggande och trygghetskapande åtgärder enligt löftet i Flen.

De aktiviteter som påbörjades i januari fortsätter och polisens närvaro i Flens centrum, Svea-parken och resecentrum har ökat.

Dags att beställa Färdtjänst 70 Statistiken visar att cirka 70 procent av bränderna under julmånaden december orsakas av levande ljus. det finns alltså all anledning att vara försiktig!

I dagarna öppnades amatör utställningen – vad är det?

– Det är en samlad utställning där vi välkomnar alla, konstnärer och amatörer att ställa ut. Tidigare år har vi haft en jury som gjort ett urval, men i år har vi öppnat upp för alla. Det brukar vara väldigt populärt, det kommer in verk även från våra

grannkommuner. Utställningen drar också mycket publik, släkt, vänner och bekanta till dem som ställer ut.

2. Vad brukar folk lämna in?– Det är mestadels akvareller. Det är ett lätt material att arbeta med och många kanske har gått på kurs. Annars är det akryl- och oljemålningar, en del foton och någon enstaka skulptur. Vi brukar ställa ut ungefär 60 verk från totalt 25–30 personer.

3. När och var är det?– I konsthallen i Hälleforsnäs. Utställningen pågår fram till den 29 januari och är öppen kl 11–17 på fredagar samt 11–15 på lördagar och söndagar. Gunilla Säwenmyr

1.

till karin Ögren, konstsamordnare i Flens kommun.frågor3

Brottsligheten har minskat

Ted Bäck och Stig-Ove Uddin, välbekanta poliser i Flen.

kL

IPP

UR

OC

H S

PA

R!

Page 10: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

18 19

Vi kan inte publicera evenemanget i sin helhet, men tar med inledningen som vi hämtar upp från flen.seeller visitflen.se, där arrangörerna publicerat det. Resten kan du läsa där. Redaktionen väljer även ut publika evenemang från Evenemangsguiden till webbsidan, kommunannonsen och till sociala medier.

Evenemang25 november — 4 februari 2017

obs!Om du vill ha med ditt evenemang till nästanummer, fredag 17/2, måste det skrivasin på flen.se/evenemang

senast måndag 23/1

VEcKa 47After Work på Klämman25 november 18:00-23:00 After Work-kvällarna fortsätter på Klämman. Hit kan du titta in ensam, med vänner, jobbarkompisar eller an-dra sällskap. Äta en bit mat, fika, ta en öl eller ett glas vin i härlig kulturmiljö. Arrangör: Fridals Kulturförening i samarbete med Teater Klämman

Vernissage Galleri Villåttinge26 november 10:00-14:00 Fotograf Eva Wernlid visar foton från resor i Afghanistan. Kl. 12 berättar hon om sina bilder och resor.Utställningen pågår t.o.m. 16/12.Arrangör: Flens kommun

Bygdecafé i Skebokvarn27 november 12:00-16:00 Upptäck trivseln i Bygdecaféet. Ett sextiotal av Bygderådets medlemmar turas om att i par eller flera personer sköta om serveringen.Arrangör: Skebokvarns Bygderåd

Lär dig baka julkakor27 november 12:00-16:00 Helena Borell från Délight catering håller kurs 12.00-16.00. Vi bakar stru-vor, klenäter och mandelmusslor. Max 10 platser. Deltagande måste förbokas på tfn 0157-700 87. Arrangör: Vadsbro – Blacksta Föreningsgård

Julmarknad27 november 12:00-15:00 Julmarknad i ThuleparkenArrangör: Flens Hembygdsförening

Öppet Hus Orresta Gård27 november 11:00-15:00 Besök byggnadsminnet mitt i Flen.Arrangör: Orresta Gård

VEcKa 48Måndags-café28 november 13:30-15:00 Måndags-café med musikunderhåll-ning av Hasse och Sören. Arrangör: Träffpunkt Bron Flens Kommun, ABF

Stickcafé1 december 15:00-17:00 Vi träffas, hjälps åt och inspirerar varandra. Nybörjare såväl som mycket erfarna, alla är lika välkomna! Ta med fika, ditt eget arbete eller hitta något fint att köpa hos oss. Storgatan 9, Malmköping. Arrangör: Att sticka

Konstcafé RAKU1 december 17:00-19:00 Kom och se utställningen RAKU med AnnMargret Johansson Pettersson, Anna Eilert och Patric Danielsson. Arrangör: Orresta Gård

After Work på Klämman2 december På Teater Klämman har vi ett utbud på runt 150 sceniska aktiviteter per år. After Work kvällar kombineras oftast med något scenframträdande, livemusikquiz eller jam. När yrkesverk-samma musiker står på scenen tar vi inträde. Väl mött i vår kulturvärld.Arrangör: Fridals Kulturförening i samarbete med Teater Klämman

Adventskonsert Centrumkyrkan3 december 17:00Adventskonsert med Flens Blåsorkes-ter under ledning av Andreas 0dsvallArrangör: Centrumkyrkan/Bilda

Jul i Sparreholm3 december 11:00-15:00 Julmarknad vid Båvens Spinnhus, Visning av Spinneriet, Hantverksför-säljning. Hembygdsföreningen har kaffeservering i Boulehallen, även ”Prova på”. Julmusik, Hästuppvisning, Brandkåren visar brandbil. Scouterna säljer korv. Bakluckeloppis.Arrangör: Sparreholms bygderåd

Julmarknad i Malmköping3 & 4 december 10:00-16:00 Julmarknad på Stadshuset och Stora torget i Malmköping. Även på Hembygdsgården.Arrangör: Malmkoping.nu m fl

Historisk vandring i Malmköping3 & 4 december 14:00 Varmt välkomna på en historisk vandring i köpingen! Under julmarknadsdagarna arrange-rar vi två guidade stadsvandringar i Malmköping.Vi samlas utanför stadshuset (mot parken) kl 14. Turen tar en timme.Pris: 100 kr. Förbokas: Hos turistbyrån i Flen, tfn 0157-43 09 96.Arrangör: Flens kommun, turism

Bygdecafé i Skebokvarn4 december 12:00-16:00 Upptäck trivseln i Bygdecaféet. Ett sextiotal av Bygderådets medlemmar turas om att i par eller flera personer sköta om serveringen.Arrangör: Skebokvarns Bygderåd

Julmarknad4 december 11:00-14:00 Kaffeservering, Hantverkare, Lotterier, Fiskdamm och Julgransförsäljning.Luciatåg kl. 13:00. Arrangör: Vadsbro – Blacksta Föreningsgård

Pianomusik i Flen - BCPW4 december 16:00-18:00 Roland Pöntinen bjuder på ett brett spektrum av klanger och stilar i sitt program. Mozarts dramatiska a-mollsonat följs av exempel på György Ligetis och Unsuk Chins raffinerade etyder.Arrangör: Pianovision

Guidad visning Orresta Gård4 december 10:00-11:30 & 14:00-15:30 Guidad visning av byggnadsminnet Orresta Gård mitt i Flen. Fika ingår i priset. Föranmälan krävs.Arrangör: Orresta Gård

VEcKa 49Tisdagsträff6 december 14:00Advents- och julprogram med Holger Schmidt, Bengt Eriksson med fleraArrangör: RPG/Centrumkyrkan/Bilda

Dagfilmstudio8 december 14:00Dagfilmstudion visar ”Resan till Florida”. Längd 1 tim. 49 min.Arrangör: Flens dagfilmstudio i samarbete med Film i Sörmland

Stickcafé 8 december 15:00-17:00 Vi träffas, hjälps åt och inspirerar varandra. Nybörjare såväl som mycket erfarna, alla är lika välkomna! Ta med fika, ditt eget arbete eller hitta något fint att köpa hos oss. Storgatan 9, Malmköping. Arrangör: Att sticka

Konstcafé RAKU8 december 17:00-19:00 Kom och se utställningen RAKU med AnnMargret Johansson Pettersson, Anna Eilert och Patric Danielsson. Arrangör: Orresta Gård

After Work på Klämman9 december På Teater Klämman har vi ett utbud på runt 150 sceniska aktiviteter på år. After Work kvällar kombineras oftast med något scenframträdande, livemu-sikquiz eller jam. När yrkesverksamma musiker står på scenen tar vi inträde. Väl mött i vår kulturvärld.Arrangör: Fridals Kulturförening i samarbete med Teater Klämman

Julmässa i Föreningsborg10 december 13:00-16:00 Lokala hantverkare/utställare, lotteri-er, chokladhjul, korvförsäljning. Gissa vikten på tomten, luciatåg, häst med vagn (släde vid rätt väglag). Alla besökare bjuds på kaffe.Arrangör: Hembygdsföreningen och PRO Bettna

Julmarknad11 december 12:00-16:00 Julmarknad i Skebokvarnsgården. Hembygdsföreningen säljer foldrar, bröd och godis. Försäljning av varmkorv. Arrangör: Helgesta Hembygdsför-ening

VEcKa 50Stickcafé15 december 15:00-17:00 Vi träffas, hjälps åt och inspirerar varandra. Nybörjare såväl som mycket erfarna, alla är lika välkomna! Ta med fika, ditt eget arbete eller hitta något fint att köpa hos oss. Storgatan 9, Malmköping. Arrangör: Att sticka

Konstcafé RAKU15 december 17:00-19:00 Kom och se utställningen RAKU med AnnMargret Johansson Pettersson, Anna Eilert och Patric Danielsson. Arrangör: Orresta Gård

After Work på Klämman16 december På Teater Klämman har vi ett utbud på runt 150 sceniska aktiviteter på år. After Work kvällar kombineras oftast med något scenframträdande, livemu-sikquiz eller jam. När yrkesverksamma musiker står på scenen tar vi inträde. Väl mött i vår kulturvärld.Arrangör: Fridals Kulturförening i samarbete med Teater Klämman

Christmas Carols16 & 17 december 16:00-18:00 Christmas Carols på Ekenäs Kvarn med Ray Cooper. Ray spelar på tramporgeln – kom och lyssna eller sjung engelska traditionella julsånger. Fikaservering med engelskt och svenskt julfika. Förbokning nödvändig: [email protected] eller ring/sms 073 83 68 907Arrangör: Ekenäs kvarn/Ray Cooper

Bygdecafé i Skebokvarn18 december 12:00-16:00 Upptäck trivseln i Bygdecaféet. Ett sextiotal av Bygderådets medlemmar turas om att i par eller flera personer sköta om serveringen.Arrangör: Skebokvarns Bygderåd

Månadsmöte Flens Frimärksklubb20 december 18:30-21:00 Månadsmöte med frimärksbyte samt diskussion och erfarenhetsutbyte. Även vykortssamlare välkomna. Frågesport. Kaffe med dopp 20 krArrangör: Flens frimärksklubb

Stickcafé22 december 15:00-17:00 Vi träffas, hjälps åt och inspirerar varandra. Nybörjare såväl som mycket erfarna, alla är lika välkomna! Ta med fika, ditt eget arbete eller hitta något fint att köpa hos oss. Storgatan 9, Malmköping. Arrangör: Att sticka

Bygdecafé i Skebokvarn25 december 12:00-16:00 Upptäck trivseln i Bygdecaféet. Ett sextiotal av Bygderådets medlemmar turas om att i par eller flera personer sköta om serveringen.Arrangör: Skebokvarns Bygderåd

VEcKa 52Stickcafé29 december 15:00-17:00 Vi träffas, hjälps åt och inspirerar varandra. Nybörjare såväl som mycket erfarna, alla är lika välkomna! Ta med fika, ditt eget arbete eller hitta något fint att köpa hos oss. Storgatan 9, Malmköping. Arrangör: Att sticka

Pensionärsdans i Föreningsborg29 december 13:00-16:00 Dans till Lennartz ork.Arrangör: PRO Bettna

VEcKa 1Konsert - Double Inn 6 januari 19:00 OBS – Förbokning krävs.Bandet Double Inn från Katrineholm underhåller med glad och fartfylld sång och musik på Folkets Hus i Hälleforsnäs.Arrangör: Folkets Hus Hälleforsnäs, ABF

Bettna Brinner!8 januari 16:00-18:00Traditionsenlig ljusfest på idrotts-platsen i Bettna Arrangör: Bettna Vänner

VEcKa 2Stickcafé12 januari 15:00-17:00 Vi träffas, hjälps åt och inspirerar varandra. Nybörjare såväl som mycket erfarna, alla är lika välkomna! Ta med fika, ditt eget arbete eller hitta något fint att köpa hos oss. Storgatan 9, Malmköping. Arrangör: Att sticka

Fars – ”Fars lille Påg”!14 & 15 januari 18:00-20:30 Förköp. Fars lille Påg. ( Hurra ein Junge!) Av Frans Arnold & Ernst Bach ”En disträ professor, en barsk Överste och en lättsvimmad tant”, kan det bli bättre?Arrangör: Kung Blackes Gycklare

VEcKa 3Stickcafé19 jan 15:00-17:00 Vi träffas, hjälps åt och inspirerar varandra. Nybörjare såväl som mycket erfarna, alla är lika välkomna! Ta med fika, ditt eget arbete eller hitta något fint att köpa hos oss. Storgatan 9, Malmköping. Arrangör: Att sticka

Fars – ”Fars lille påg”!21 & 22 januari 18:00-20:30 FörköpFars lille Påg. ( Hurra ein Junge! ) Av Frans Arnold & Ernst Bach ”En disträ professor, en barsk Överste och en lättsvimmad tant”, kan det bli bättre? Arrangör: Kung Blackes Gycklare

Direktsänd Opera – Romeo och Julia 21 januari 19:00 OBS – Förbokning krävsFolkets Hus och Parker livesänder Romeo och Julia från Metropolitan i New York. Det eldfängda paret Vittorio Grigolo och Diana Damrau återförenas i en ny version av Gounods opera efter Shakespeares klassiker från 1400-talets Verona.Arrangör: Folkets Hus Hälleforsnäs och ABF

Adventskonsert i Centrumkyrkan.

VEcKa 4Stickcafé26 januari 15:00-17:00 Vi träffas, hjälps åt och inspirerar varandra. Nybörjare såväl som mycket erfarna, alla är lika välkomna! Ta med fika, ditt eget arbete eller hitta något fint att köpa hos oss. Storgatan 9, Malmköping.Arrangör: Att sticka

Fars – ”Fars lille Påg”!28 & 29 januari 18:00-20:30 FörköpFars lille Påg. ( Hurra ein Junge! ) Av Frans Arnold & Ernst Bach ”En disträ professor, en barsk Överste och en lättsvimmad tant”, kan det bli bättre?Arrangör: Kung Blackes Gycklare

VEcKa 5Fars – ”Fars lille Påg”!4 februari 18:00-20:30 FörköpFars lille Påg. ( Hurra ein Junge! ) Av Frans Arnold & Ernst Bach ”En disträ professor, en barsk Överste och en lättsvimmad tant”, kan det bli bättre?Arrangör: Kung Blackes Gycklare

tipsa om ertevenemang!

Vill du nå ut med ditt arrangemang och få fler besökare?Många besöker våra hemsidor flen.se och visitflen.se för att se vad som är på gång i kommunen.

På dessa sidor finns möjlighet för dig att fylla i ett formulär för att tipsa om just ditt evenemang. Mallen är lätt att förstå och har vissa tvingande fält såsom en bild och en kartposition.

kör du fast är du välkommen att ringa eller maila oss på turist-byrån så vägleder vi dig.

Alla evenemangsförslag som skickas in publiceras också i Glim-ten som delas ut till alla ortsbor, företag och cirka 1400 sommar-hushåll i Flens kommun.

Vi kan inte publicera evenemanget i sin helhet i Glimten men tar med inledningen som vi hämtar från flen.se eller visitflen.se där arrangören publicerat det.

Missa inte att synas här!Flens turistbyrå 0157-43 09 96 mail: [email protected]

Stickcafé i Malmköping.

Vi reserverar oss för ev ändringar/felskrivningar.

Page 11: Nr 5 November 2016 | en tidning om Flens kommundoccdn.simplesite.com/d/98/27/283445309657065368/...1,5 år på en yrkesutbildning. –Jag visste att jag ville jobba med bilar, men

BAVSÄNDARE: Flens kommun, Sveavägen 1, 642 81 Flen

Vi komma, vi komma från pepparkake-land… Hallå där! Visste du att peppar-kakelandet ligger i Malmköping?– Vi säljer en miljon burkar pepparkakor från allhelgonahelgen och fram till jul, säger Magnus Jacobson, marknads-chef på Switsbake i Malmköping.

På 1970-talet flyttade kakfabriken Upplandskubben från Stockholm till Malm-köping. Fabriken i Malmköping ingår idag i den danskägda koncernen Switsbake Givesco med många anläggningar runt om i Europa.

– Vi har tre svenska anläggningar, förutom här i hjärtat av Sörmland också i Mantorp och Örnsköldsvik. I Malmköping

tillverkar vi alla svenska pepparkakor, och är stora på mazariner och tårtbottnar, säger Magnus Jacobsson.

Det tar tid sin tid att baka en miljon burkar pepparkakor. Produktionen tar därför fart redan i juni för att man ska hinna bygga upp ett tillräckligt lager som kan tillgodose den glupande efterfrågan veckorna före jul.

En miljon burkar tar stor plats, man staplar i Malmköping och i ett inhyrt lager i Flen.

– Ändå är vi bara en liten pepparkaksak-tör bland väldigt många på den svenska marknaden. Prispress råder, men det är bara att gilla läget.

Switsbake har tre olika varianter peppar-kakor. De stora hjärtana är mest ”juliga”, bakade med smör, burken juldekorerad. Anläggningen i Malmköping producerar

även pepparkakshus och pepparkaks-kyrkor som byggsatser.

Receptet är lika gammalt som hemligt, även om det förstås uppdaterats för att passa ett modernt industriellt bageri.

– Våra pepparkakor är läckert tunna och spröda. Själv brer jag gärna lite smör på dem och dricker en kopp kaffe till, säger Magnus Jacobson.

Ulf Bertilsson

Fakta Switsbake Switsbakes pepparkaksfabrik i Malmköping ligger nära spårvagnsmuseet och har 70- talet anställda.

Fabrikens butik är öppen på fredagar där man handlar till fabrikspriser. Bland återför-säljarna syns bland annat ICA, Ö o B och Elgiganten.

Magnus Jacobson.

Malmköping är pepparkakeland

Swits juligaste pepparkakor.

Kakfabriken ligger mitt i Malmköping.