Top Banner
NY GENERASJON MEDLEMSMAGASIN HØST 2015 ANDAKTEN
24

NG-MAG #2 2015

Jul 22, 2016

Download

Documents

Ny Generasjon

Les magasinet vårt om "andakten"
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: NG-MAG #2 2015

N Y G E N E R A S J O N M E D L E M S M A G A S I N H Ø S T 2 0 1 5

ANDAKTEN

Page 2: NG-MAG #2 2015

VELKOMMEN TIL NG-MAGASINET

INNHOLD

4 Leder6 NG-Stories8 Intervju med unge Predikanter10 Verdens beste andakt12 Andaktens ansikt14 Hjertet bak andakten16 Den uventede andaktsholderen 20 Den store forskjellen22 NG-Stories

Kontakt:tlf: 22 47 20 [email protected]

AdresseNy GenerasjonPost boks 6742 St.Olavs-plass P.kt, 0130 Oslo

RedaksjonEspen GilsvikDavid HaddelandKristoffer OlsenThomas NetelandRebecka Bryne

DesignBenedicte Vikebø Myren(Daniel van der SpuyDavid Marklund)

Ny GenerasjonMedlemsblad #22015 - 20. årgang. Utgivelse: August

HAR DU LYST TIL Å KONTAKTE OSS?

Magasinet du nå holder i hånda er dedikert til «andakten». Kanskje du som oss, har blitt utfor-dret, inspirert, provosert, rørt og engasjert av en andakt du hørte en gang. Dette litt trauste, gamle begrepet har faktisk kraft i seg til å en-

dre liv. Vårt ønske er at du etter å ha lest dette bladet børster støvet av andakten igjen og lar den få bli med å sette farge på din og manges skolehverdag denne høsten.

86

24 12

INSTAGRAM.COM/NYGENERASJONFACEBOOK.COM/NYGENERASJON VIMEO.COM/NYGENERASJON

14

Page 3: NG-MAG #2 2015

VIMEO.COM/NYGENERASJON

Om NG!

SKOLEMISJONÆRENHVEM ER DEN BESTE MISJONÆREN PÅ DIN SKOLE? KANSKJE TENKER DU NÅ

PÅ UNGDOMSLEDEREN DIN, ELLER AFRIKAMISJONÆREN I KIRKEN DIN. IKKE TIL FORKLEINELSE FOR DISSE, MEN VI TENKER PÅ DEG. VI TROR AT DU OG DINE KRISTNE SKOLEVENNER ER DE BESTE TIL Å FORMIDLE BUDSKAPET OM JESUS TIL DERES SKOLEKAMERATER. PÅ SKOLEN HAR DU EN UNIK MULIGHET TIL Å SØRGE FOR AT DU GIR DINE KLASSEKAMERATER OG VENNER SJANSEN

TIL Å BESTEMME SEG FOR Å FØLGE JESUS.

START EN GRUPPEKANSKJE HAR DU DENNE HØSTEN BEGYNT PÅ EN NY SKOLE SOM IKKE HAR EN

KRISTEN SKOLEGRUPPE. MULIGENS ER DET OGSÅ FLERE ENN DEG PÅ SKO-LEN SOM LENGTER ETTER Å SE EN NY GENERASJONSGRUPPE PÅ SKOLEN DIN.

UTFORDRINGEN VI GIR DEG ER Å TA INITIATIVET TIL Å STARTE EN SLIK GRUPPE DER UNGDOM FRA HELE BREDDEN AV KIRKELANDSKAPET KAN STÅ SAMMEN

OM Å GI JESUS TIL DIN SKOLE.

KIRKEN ER GUDS PLAN, NY GENERASJON ER KIRKENS PLAN FOR Å SPRE DE GODE NYHETENE PÅ SKOLENE. VI TROR AT NÅR UNGDOMMER SAMLES I BØNN I SKOLETIDEN FOR SINE SKOLER, SÅ SKJER DET EN FORANDRING I SKOLEMILJØET

OG IKKE MINST I LIVENE TIL ELEVENE, VASKEPERSONELL OG LÆRERE.

TENK NÅR DU OGSÅ KOMBINERER BØNN MED FOR EKSEMPEL EN ANDAKT, UTDELING AV BIBLER OG KAKAO ELLER BARE DET MED Å VÆRE TYDELIG MED

TROEN DIN I SAMTALER PÅ SKOLEN. MULIGHETENE OG EVIGHETSKONSEKVENSENE ER STORE - HVIS DU OG DINE TAR ANSVAR FOR DERES SKOLE.

IKKE UTSETT DET TIL NYÅRET, KOBLE MED OSS ALLEREDE NÅ VIA NYGENERASJON.NO OG PÅ VÅRE FACEBOOKSIDER.

Page 4: NG-MAG #2 2015

LANG LYDIGHET Vel, Billy Graham kom seg tilbake på

bibelskolen og er vel en av dem som har prekt til flest mennesker i historien og som virkelig har lyktes som forkynner. Det bør gi håp om at selv om starten kan være kronglete og svak så er det fortsettelsen og ikke minst avslutningen som teller. Eller som Paulus sier:«Og jeg er trygg på at han som begynte sin

#VERDENSBESTE ANDAKTVisste du at den verdenskjente evangelisten Billy Grahams før-ste preken varte bare i 8 minut-ter? Og da hadde han brukte opp notater til fire prekener som han hadde lånt. En av tilhørerne gav oppmuntringen om at «du bør komme deg tilbake til bibel-skolen for du kommer ikke til å få til dette her.»

Espen GilsvikDaglig leder

Ny Generasjon

Page 5: NG-MAG #2 2015

gode gjerning i dere, skal fullføre den – helt til Jesu Kristi dag.» (Filipperne 1:6) Vær trofast der du er. «Lang lydighet i samme retning» som Eugene Peterson kaller det.Sakarja oppmuntrer oss til å ikke «forakte den ringe begynnelsens dag».Alt stort har nemlig begynt et sted.Det som er lite har potensiale i seg til storhet.Tenk på frøet. Vi er ansvarlige for å så, vanne, luke, gjødsle.Gud er den som gir vekst. Punktum.Det er noe befriende i det å kjenne grensene for sitt ansvarsområde.

JEG STJAL MIN FØRSTE ANDAKT Jeg husker min første andakt i skolegården på Stavanger Katedralskole. Vi hadde planlagt en minikonsert i forbindelse med den dagen russen skulle ta på seg russe-draktene og offisielt innlede russetiden. Folk sto og hørte på bøljebandet vi hadde snekra sammen for anledningen. Etter-på skulle jeg ha en kort andakt. Jeg hadde på forhånd skribla ned en del tanker på et A4-ark. Jeg hadde kopiert det meste fra et evangeliseringshefte jeg fikk i kirka mi, det var nok ikke så mange originale Gilsvik-idéer. Ungdomspastoren min i misjon-skirka i stilte opp med anlegg og hjalp til med å rigge opp. Jeg husker jeg var nervøs, men Roy Elling backa meg: «Dette klarer du fint, Espen!»Jeg gjennomførte andakten. Husker ikke inn-holdet helt men er 100% sikker på at det ikke var verdens beste andakt.Jeg tenkte i etterkant at ungdomspastoren min hadde gjort en mye bedre jobb enn meg. Sam-tidig så kjente jeg en stolthet. Paulus sier det slik: «Jeg skammer meg ikke over evangeliet for det er Guds kraft til frelse».Jeg visste at det ikke handlet om meg og mine talenter, men om Jesus, og at jeg hadde fått smaken på å formidle hans kjærlighet til andre mennesker.

Siden har det blitt mange andakter og taler. Noen gode og noen ikke fult så gode. Mo-tivet og hjertet har allikevel hele tiden vært at mennesker skal få et møte med Jesus, få se noe nytt om seg selv Gud og sin verden gjennom det jeg formidler. Målet er ikke å havne på bestselgerlistene eller å bli invitert til de hotteste konferansene. Vi har lett for å måle oss med hverandre. Til og med disiple-ne kjeklet om hvem som var den største blant dem og hvem som skulle sitte ved siden av Jesus i Guds rike. Det er en menneskelig svakhet. Jeg blir hverken en bedre kristen eller en predikant av å rangere meg selv eller andre. Ja, vi trenger å oppmuntre hverandre, men samtidig har vi behov for å plassere en som er mer enn en mann øverst på pallen.

PURPOSE-DRIVEN PREACHING Paulus oppsummerer målet med sin forkynnelse i 1. Korinterne 2:1-2:«Da jeg kom til dere, søsken, var det ikke med fremragende talekunst eller visdom jeg forkynte Guds mysterium. For jeg hadde bestemt at jeg ikke ville vite av noe annet hos dere enn Jesus Kristus og ham korsfestet.»Så lenge vi snakker om Jesus og korset er vi på sporet uavhengig om våre andakter topper podcast-listene.

Verdens beste andakt tror jeg Jesus sto for selv på korset.«Det er fullbrakt!»«Alt er ferdig, Jeg har gjort jobben! Himme-lens invitasjon går ut til alle som vil vende om og ta imot!» Korset er det ultimate crescendoet i Guds fortelling om menneskenes stolte vei bort fra Gud og Guds ydmyke vei for å vinne menneskene tilbake igjen. Korset er historien om en nåde så stor at den rommer alt og alle. Korset blir stående som et skille i histori-en og et skille i din og min historie.

“VERDENS BESTE ANDAKT TROR JEG JESUS STO FOR SELV PÅ

KORSET.«DET ER FULL-

BRAKT!»”

Page 6: NG-MAG #2 2015

NY GEN STORIES

GRISEFLAKS PÅAKADEMIET VGS SANDNES På Akademiet VGS i Sandnes valgte gruppen å levere en liten hilsen til alle. De hadde kjøpt inn 270 flakslodd, skrevet en hilsen på baksiden, og plassert de rundt omkring blant medelevenes skapdører!

På Vågen VGS samles elevene i NG-gruppa regelmessig for å be for skolen sin. I begyn-nelsen av skoleåret var de tre stykk som kom, og de begynte å be om at flere skulle komme. Tallet skulle vise seg å doble seg, og de kunne telle mellom 5-7 stykk hver gang! De fortel-ler at til og med ikke-troende gjerne kom innom for å vite hva dette gikk ut på. Gud svarer bønn!

Bønn som vokser

Page 7: NG-MAG #2 2015

NY GEN STORIES

JESUS <3 UPå Tverlandet Ungdomsskole utenfor Bodø tenkte elevene at det var en fin anledning å dele ut bibler til påske. De kjøpte inn omkring 120 bibler, sjokolade og klistremerker med «Jesus <3 U». Slik delte de ut noe søtt, og fikk også anledning til å dele Jesus med sine medelever.

NG-GRUPPEN FRA OPPDAL VGS bestemte seg en dag for å gi mede-levene noe godt under langfri en skoledag, og stekte opp vafler til alle elevene! Denne hendelsen gjorde så stort inntrykk hos elevene, at det dukket opp en sak om gruppen i skolens årbok.Vafler og evangeliet falt i god smak!

Vafler + Evangeliet

Page 8: NG-MAG #2 2015

Hans Oscar Hektner

1: Min erfaring til å holde en andakt er

ikke så stor. Helt siden jeg var liten har jeg vært med på barne og ungdomsklubber i filadelfiakirken. Der ble det alltid holdt andakt. Dette lærte meg mye om Gud og Jesus. Jeg hatt 2 eller flere andakter i mitt liv. Det var utfordrene og gøy. Men jeg har fortsatt mye og lære av pastorer og andre.

2: Når man skal holde en andakt synes jeg det

I NY GENERASJON FINS DET MANGE FLOTTE, UNGE PREDIKANTER SOM STÅR PÅ UKE ETTER UKE FOR Å GJØRE BUDSKAPET OM JESUS KJENT. VI TOK KONTAKT MED NOEN AV DEM FOR HØRE OM DERES ERFARING MED Å

HOLDE ANDAKT OG HVA DET HAR BETYDD FOR DEM PERSONLIG!

Intervju med unge Predikanter

ALLE BLE STILT DISSE SPØRSMÅLENE:

1: HVORDAN ER DIN ERFARING MED Å HOLDE ANDAKT?2: HVA SYNES DU ER VIKTIG Å FOKUSERE PÅ NÅR MAN SKAL HOLDE EN ANDAKT?

3: HVORFOR ER DET VIKTIG MED ANDAKT?4: HAR DU EN PERSONLIG HISTORIE/VITNESBYRD DU VIL DELE I FORBINDELSE MED Å HOLDE ANDAKT?

er viktig å fokusere på at de som hører på det jeg sier skal få et godt innblikk av Jesus og at han er full av kjærlighet. Jeg tenker også at det er viktig at de kjenne at det får dem til å tenke over noe. Jeg tenker det er viktig å holde Gud og Jesus i FOKUS.

3: Det er viktig med andakt fordi det sprer budskapet om Jesus og Gud til andre men-nesker. Så de kan oppleve og få en personlig kontakt med ham.

4: Har ikke opplevd så mye i den sammenhen-gen. Men flere ganger når jeg har hørt på en andakt har flere tatt i mot Jesus.

Page 9: NG-MAG #2 2015

Jonas Flermoen

1. Min erfaring med andakt er at den bør

tilpasses de som er på samling. Den som holder

andakt burde være klar til å gjøre om litt slik at det passer best for forsam-lingen, alle vet ikke hva tungetale er!

2. En andakt kan være både monologisk og dialogisk. Jeg foretrekker å ha en innledende monolog, men gjerne spørre spørsmål til de

Helen Pettersen

1: Jeg har ikke en vel-dig lang erfaring med å holde andakt, men

har holdt andakt en gang og i tillegg vært en

del av et panel. Jeg har både fått talt for tenåringer, men også litt yngre som går på barneskolen.

2: Å sette fokus på Gud synes jeg er veldig viktig. Han er den evige inspirasjonskilden, og en bør ha som mål når en holder andakt at det blir Gud sine ord og budskap som kommer frem, og ikke sine egne. La Den Hellige Ånd lede deg, så backer han deg. Gud er evig kunnskap og Han vet hva folk trenger å høre! Bibelen, personlige historier og å tenke mål-gruppe er også gull verdt!

Personlige opplevelser, historier og humor er også gull verdt! Folk blir mer interesserte når de får høre personlige ting og hvis det er morsomt i tillegg rekker du ofte lenger inn til

som er der igjennom andakten slik at folk får mulighet til å spørre, for det er mange som kommer dit nettopp for å spørre om ting.

3. Andakt er en måte vi mennesker som har opplevd ting med Gud kan dele med andre om hva Gud har gjort for oss. Andakten trenger ikke være lang, men helst informativ om bibelske prinsipper og være forståelig for de som hører på!

4. Har ingen spesielle vitnesbyrd, men vi har jo hatt mange flotte samtaler og spørsmål runder, man merker at folk er nysgjerrige på det her og det er drivkraften min.

dem. De blir fortere åpne for å høre mer da, og det er så konge når folk blir åpne for å høre om Jesus!

3: Det er viktig å holde andakt for å nå ut til andre og for å følge det oppdraget vi har fått av Jesus. Før han dro fra jorda sa han at vi skulle evangelisere og være menneskefiskere. Dette får vi gjort gjennom å holde taler og drive NG.

4: Den ene gangen jeg ble spurt om å holde en andakt fikk jeg temaet: ”Hvordan er vi mot hverandre?” Jeg opplevde at Gud talte til meg under forberedelsestiden og jeg så at bibelver-sene ga ny mening for meg, selv om jeg hadde lest dem før. De sa til meg at ”Jeg skal gjøre mot andre, det jeg vil at de skal gjøre mot meg”, ”Elske mine fiender” og ”Elske min neste som meg selv”. Jeg kjente jeg både lærte nye ting og ble utfordret, samtidig som jeg så hvilket budskap Gud ønsket å gi dem jeg skulle tale for. Så dette er et eksempel på at Gud kan både bruke deg som et verktøy for å lære andre, likt som å lære deg selv.

Page 10: NG-MAG #2 2015

Av David Haddeland– Administrasjonsleder i NG

1. FORBEREDELSEForbered deg godt på forhånd. Finn ut hva du ønsker å si, hvilke bibelvers du ønsker å bruke og hva slags illustrasjoner og personlige historier du vil ha med i andakten. Spør gjerne din ung-domsleder eller noen gode venner om tips og råd de første gangene du skal holde en andakt. Kanskje har du til og med en ungdomsleder som vil komme å støtte deg ved å høre på din første andakt?

Verdens beste nyheter fortjener

at vi gjør vårt ytterste når vi

presenter dem. Forkynneren sier

”Alt dine hender kan gjøre,

gjør det med den kraften du

har”. Hvis vi preker Guds ord og

bruker alt det vi har i hendene

til å gjøre det på best mulig

måte, så kan vi virkelig se at

Guds ord ikke vender tomt tilba-

ke. Hvordan kan vi da holde

verdens beste skoleandakt?

Page 11: NG-MAG #2 2015

2. NERVERDet er helt normalt å være nervøs! Vår alpintstjer-ne Aksel Lund Svindal har kjørt flere hundre ver-denscuprenn, men er allikevel like nervøs før hver eneste start. Det kan til og med være sunt å være nervøs, for da er man skikkelig på hugget når man presenterer noe. Ikke la frykten ta overhånd, selv om du er utrolig nervøs så kommer det til å gå bra. Et hott tips kan være å øve foran speilet hjem-me, øvelse gjør mester! Og det beste middelet mot nervøsitet er å be før man skal holde en andakt.

3. JUKSELAPPHa med deg et ark med stikkord eller bruk po-werpoint. Hvis du har med et fullt manus, er det fort gjort at det blir en opplesning og da er det vanskelig for vennene dine å følge med.

4. SPRÅKTenk igjennom språket ditt, både det som kommer ut fra munnen og fra hva kroppen din kommu-niserer. Alt du gjør kommuniserer, spørsmålet er bare hva det kommuniserer. Husk på at målgrup-pen for en skoleandakt er de som ikke kjenner Jesus. Da er det viktig å bruke et språk som de forstår. Beveg gjerne øynene litt rundt om i klas-serommet slik at alle føler seg sett, og snakk høyt slik at alle hører deg.

Om ikke alt går helt slikt du hadde tenkt deg første gangen, så prøv igjen! Alle gjør feil, og verden går ikke under selv om man skjelver litt i stemmen eller man glemmer å si noe man hadde planlagt. Dine venner på skolen kommer faktisk til å bli imponert over at du turde å holde en andakt på skolen, og det vil åpne opp for mange gode samtaler om tro og tvil.

Lykke til med skoleandakten din, vi heier på deg! #youngpreacherhero

Et eksempel på en andakt du kan bruke på skolen, og hvordan en skoleandakt kan se ut, finner du på side 24-25.

Page 12: NG-MAG #2 2015

HOLDT DU ANDAKT DA DU GIKK PÅ SKOLEN?Ja, jeg startet så vidt på ungdomsskolen og så holdt jeg noen andakter på videregående.

HVORFOR BEGYNTE DU Å HOLDE ANDAKTER?Svaret på det er nok todelt. Den ene grunnen var at vi ikke var så mange i min Ny Generasjon-grup-pe så da måtte vi alle ta vår del. Den andre grunnen er at jeg synes det var en spennende utfordring og ønsket å prøve for å se om det var noe jeg kunne. Etter hvert syntes jeg det var gøy

ANDAKTENS ansikt

Page 13: NG-MAG #2 2015

Vi har tatt en prat med en tidligere Ny Generasjon-leder som så smått

begynte å holde andakter allerede på ungdomsskolen. Ingvild Ofte

Arntsen (27) kommer fra en liten øy i Nord-Norge og og har siden

brukt talegavene sine både i menighetssammenheng og i politikken

som generalsekretær (emeritus) for KrFU.

å snakke om Jesus og å prøve å gjøre det på en måte sånn at mine medelever eller andre ble nysgjerrige.

HVORDAN FORBEREDTE DU DEG?Noen ganger fikk jeg en god idé eller en tanke om noe som kunne funke som en andakt. Mens andre ganger, og kanskje de fleste gangene, hen-tet jeg inspirasjon og tips fra ulike steder. Kanskje hadde jeg hørt en god andakt som jeg kunne ta utgangspunkt i eller så fant jeg noe i et tipshefte fra Ny Generasjon (evt nettsiden). Uansett så brukte jeg tid på be for andakten og satt jeg meg ned for å skrive den. Jeg liker best å ha fult manus sånn at jeg vet hva jeg skal si. Etter at jeg var fer-dig med å skrive leste jeg igjennom noen ganger sånn at jeg hadde den litt ”under huden”. Heldig-vis er det helt lov å ha manus eller en huskelapp så det er ikke nødvendig å pugge, men det er en god følelse å vite at man vet godt hva man vil si. Da er det heller ikke så farlig om du ikke sier det nøyaktig slik det står på arket ditt – det viktigste er at du før fram poenget og budskapet i andakten.

HVA HANDLET ANDAKTEN OM?Jeg husker ikke nøyaktig hva min første andakt handlet om, men jeg husker at jeg blant annet snakket om bibelverset “Smak og se at Herren er god” og så brukte en appelsin til å illustrere at vi må gjøre mer enn å bare se på den for å vite om den er god. Den kan se veldig god ut, men det er først når vi skreller skallet at vi kan vite at den smaker godt. Sånn er det med Gud også – jo

mer vi skreller (blir kjent med Gud) jo bedre blir han. Denne ideen fikk jeg fra noen andre i Ny Generasjon.

HVA ER DIN VERSTE PREKENFLAUSE?Min verste flause når det kommer til å prate foran folk er ikke i forbindelse med en preken, men et innlegg jeg skulle ha på et landsmøte. Jeg hadde fått tre minutter, hadde forberedt meg godt og var kjempe nervøs. Etter at jeg hadde fått sagt rundt en tredjedel av det jeg hadde skrevet fikk jeg beskjed om at jeg bare hadde 1 minutt igjen og ble helt satt ut. Og det eneste jeg klaret å få sagt var ”Shit!”, og det var rimelig flaut siden salen var full av efarne og godt voksne politikere som jeg så opp til. Etter det var jeg lenge kjent som ”Shit-jenta” og det tok lang tid før jeg turte å prate på en talerstol igjen, i alle sammenhenger.

HVA VAR EN VIKTIG FAKTOR TIL AT DU FORTSATTE Å FORKYNNE?For meg har det vært viktig å ha gode ledere som har sett at jeg vil og har ønsket å hjelpe meg til å bli bedre, og som har fortsatt å utfordre meg selv om jeg har sagt nei. Samtidig har jeg prøvd å ten-ke som Pippi som sier ”Det har jeg aldri gjort før så det får jeg sikkert til” og sagt ja til utfordringer som jeg ikke har trodd jeg egentlig var ”god” nok til. Noen ganger har det gått helt greit, og andre ganger har det gått veldig bra. Uansett har jeg lært masse og blitt litt bedre til å kommunisere av å si ja når jeg blir spurt.

Page 14: NG-MAG #2 2015

Hjertet bak andakten

Page 15: NG-MAG #2 2015

Hjertet bak andakten

– Å LESE BIBELEN FOR DE RETTE GRUNNENE

Forrige sommer satt jeg sammen med noen venner og leste boken ”Multipli-kasjon” av Francis Chan. I ett kapittel snakket han om hvorfor vi skulle lese

Bibelen og tok opp de vanligste feilene vi gjør. Den første feilen var å lese fordi vi tenker at vi må, at vi ellers ikke er ordentlig kristne. Den hadde jeg hørt før, og syntes ikke var så vanskelig å forstå. Men den andre feilen tok meg by surprise - å lese for å finne undervisning.

WHAT´S IN IT FOR ME? Jeg har ofte tenkt at hvis jeg leser Bibelen og finner noe jeg kan si videre, så har jeg gjort det riktig. Litt som at det er det som er poenget med å lese Bibelen. Og selvfølgelig skal vi lære oss mer og mer når vi leser i Guds ord. Det Francis Chan hjalp meg til å forstå er at det viktigste ikke er å finne hva vi kan bruke i en andakt. Det viktigste er å søke Gud og hans vilje for våre liv.

Det er når vi kjenner og søker Gud, at han kan snakke til oss. Da kan han gi oss et ord vi kan dele i en andakt eller til noen venner.

KORREKT ELLER FORANDRET? Nå når jeg tenker på det, så er det én ting som føles helt åpenbart; hvis ikke Gud gir oss noe å si, er det ingen vits i å si noe.

Poenget med en andakt er å dele noe som Gud lagt på ditt hjerte. Poenget er at Gud skal tale gjennom deg til de som lytter. Meningen er at han skal forandre flere liv. Francis Chan lærte meg at den riktige anledningen til å

lese Bibelen på er for å bli enda mer kjent med Gud. Kristen undervisning er bare verdt noe om den kommer fra Gud, og det er noe jeg må minne meg selv om hver dag, selv når jeg skriver denne artikkelen.

”POENGET ER AT GUD SKAL TALE GJENNOM DEG TIL DE SOM LYT-TER. MENINGEN ER AT HAN SKAL FORANDRE FLERE LIV. ”

Av Rebecka Bryne– Media, Ny Generasjon

NOE Å LESE:Multiplikasjon

av Francis Chan

Page 16: NG-MAG #2 2015

1998

2015Benedicte Vikebø Myren

Den uventede andaktsholderen

SØTE TIENDEKLASSINGERHøsten før begynte jeg i 8.klasse på Knarvik Ungdomsskule sammen med mine klassekamerater fra barneskolen og nye fjes fra Seim- og Leknes barneskole. Det var som å begynne i første klasse helt på nytt! Jeg var ekstra nervøs men også litt ekstra trygg. Den sommeren hadde jeg nemlig bestemt meg for å følge Jesus, ihvertfall bestemt meg for å prøve det ut, og noe var forandret inni meg. Det som var viktig for meg før, var ikke så nøye lenger. Å kunne be om ting, kjenne Gud var intressert i livet mitt, var mye mer spennende enn at det var en søt gutt i 10. klasse. Jeg begynte så vidt å tro at jeg kunne gjøre en forskjell i verden. Lille, lange, merkelige, klumsete meg.

ÅRET ER 1998. DET ER VINTER-OL I NAGANO, JAPAN, GOOGLE BLIR GRUNNLAGT OG FILMEN TITANIC BERGTAR KINOPUBLIKUM VERDEN OVER. DETTE ER ÅRET JEG HOLDT MIN FØRSTE ANDAKT.

Page 17: NG-MAG #2 2015

”MEN, SA HAN, -DU KAN JO

HOLDE ANDAKTEN,

BENEDICTE! ”

RARING MED ALLVÆRSJAKKE Skulle noen fra skolen min si et ord som beskrev meg tror jeg det ville blitt: Rar! Når man ikke er den mest populære personen på skolen, får man en bedre sjangs til å bli kjent med de andre som heller ikke er så populære. Ironisk nok finnes det mange av dem og de er nydelige mennesker. Jeg ble kjent med Lillian i paralellklassen min. Hun var kristen, sånn som meg, og hun kjente noen jenter i 10.ende som drev kristent skolelag på skolen vår. Lillian og jeg fikk bli med og se hvordan de arrangerte andakter på skolen hver torsdag i storefri. Noen ganger var det en gjest som kom og holdt andakt, andre ganger spurte de en kristen lærer eller leste selv fra en andaktsbok. Rett etter jul skulle Lillian og jeg begynne å få ansvar for noen andakter hver og til min første andakt iviterte jeg en ung voksen dame fra menigheten min. Hun ville gjerne komme og jeg gledet meg.

ANDAKTEN SOM GIKK ÅT SKOGEN Torsdagen kom og jeg hadde tre timer musikk før storefri. Alt var klart til andakten, men så... i andre time kom en lærer inn i timen og hentet meg ut. Jeg hadde fått en telefon fra hun damen jeg hadde invitert (dette var altså før alle hadde sin egen mobil, så hun måtte ringe skolen for å få tak i meg). Hun hadde blitt ordentlig syk, så syk faktisk, at hun var på sykehuset i Bergen og hun var lei seg for at hun ikke kunne komme. Jeg satt meg i vestibylen og ba om at alt skulle gå bra med hen-ne. Da jeg var ferdig å be, begynte jeg å bli urolig for andakten. Hva skulle jeg gjøre nå? Jeg banket på lærerværelset og spurte etter en lærer som var kristen. Han var desverre opptatt i storefri. ”Men,” sa han -”Du kan jo holde andakt, Benedicte!” Dette var en sjokkerende ting å si, syntes jeg, og absolutt uaktuelt for meg. Så jeg spurte han om jeg kunne låne andaktsboken. Ja, hva kan jeg si, jeg skulket resten av musikktime 2 og 3, satt i vestibylen og bladde febrilsk gjennom andaktsboken for å finne en andakt jeg kunne lese. Ingen av dem føltes rett,

jeg klarte ikke sette fingeren på det jeg nå tror var Den Hellige Ånds ledelse, det bare var ikke noen av dem som var hjertenære nok. Jeg ba igjen - litt desperat - og det eneste som kom opp var det han læreren hadde sagt. ”Men jeg har ikke noe å si? Jeg går bare i 8.klasse? Det er ingen som vil høre på meg, dessuten... hva vet jeg om deg, Gud?”, jeg ba nesten høyt. Da kom en tanke til meg: Jeg vet jo min historie med Gud. Hvorfor jeg ville velge Han bort, men endte opp med å velge Han istedet og hvorfor jeg vil at andre skal vite hvem Han er. Jeg visste jeg måtte fortelle det, jeg skjønte jeg måtte holde andakten selv. Resten av tredje time brukte jeg på å be Gud om hjelp. Jeg var så nervøs at jeg skalv da klokken på veggen ringte til storefri og jeg begynte å bevege meg mot natur-

fagsrommet der vi skulle ha andak-ten. 10-12 elever kom inn i rommet og satte seg ned. Jeg satt meg på en pult og ventet til alle ble stille før jeg sa: ”Jeg heter Benedicte, jeg går i 8.klasse og skal ha andakten i dag. Jeg hadde tenkt å lese fra andakts-boken, men jeg føler at jeg heller skal fortelle hva Gud har gjort i mitt

liv.” Det er ikke mye jeg husker etter det. Ordene bare kom ut helt til klokken ringte igjen. Jentene fra 10.klasse satt for det meste bare og gapte, det var lenge siden noen hadde holdt andakten selv. Etterpå inviterte de meg til å dele det samme på KRIK-samlingen de skulle ha neste kveld.

SVETTE HÅNDFLATER OG MO KNÆR Tror det eller ei; jeg er fortsatt nervøs når jeg skal dele noe, synge eller holde andakt, selv om jeg jobber på bibelskole nå og deler noe nesten hver dag. Nervøsitet er litt som en vill hest som bidrar til å holde oss skjerpet, men som man kan lære å temme nok til å kunne holde i tømmene. Fordi Gud bor i deg, har du noe å fortelle om som andre trenger å høre. Det er rett og slett FOR viktig til at vi kan la nervøsitet og menneskefrykt ta over. Dessuten vil Gud veldig gjerne være med deg og du kan be Han om å hjelpe deg igjennom det.

Page 18: NG-MAG #2 2015

KONSERT? BIBELUTDELING? STAND? KAKE? OLABILLØP?

SJEKK UT NYGENERASJON.NO/FRIFOND FOR MER INFO OG SØKNAD!

Søk om penger

Page 19: NG-MAG #2 2015

PS: Alle registrerte NG-grupper får 50% av kjøpesummen dekket av Ny Generasjon gjennom FRIFOND.

BESTILLINGSend en e-post til [email protected] og oppgi antall Bibler, samt navn, adresse og skole/NG-gruppe.

PRISER

SPRÅKET ER HVERD-AGSLIG OG FORSTÅELIG

OG HJELPER MEG Å DELE BIBELENS TEKSTER

UTEN FILTER, PÅ EN MÅTE SOM TREFFER

BLINK. NY GENERASJON -BIBELEN HAR GITT MEG EN FØLELSE AV Å LESE BIBELEN PÅ

NYTT! -David Hasseløy

Forkynner og med i lederteamet i Intro Drammen.

NG-GRUPPER & PARTNER-MENIGHETER ANDRE

over 50 stk 35 kr over 10 stk 45 kr1-9 stk 55 kr

over 50 stk 50 krover 10 stk 60 kr1-9 stk 70 kr

Klar retning

Vil du vite mer? Send SUBSTANS til 2434 (gratis)

/bibelskolensubstans bibelskolensubstans.no@substans @bibelskolensubstans [email protected]

Substans_annonse_NYGENERASJON_148x104.indd 1 30.06.15 14.33

Page 20: NG-MAG #2 2015

DEN

FORSKJELLENDet er mange forandringer man må igjennom i livet som gjør at ting blir annerledes. Blant annet er det en stor forandring når man lærer seg å gå, og når man slutter med bleie. Noen her som går med bleie? Når man begynner i barnehagen – det er en stor forandring, og når man begynner på skolen det er en enda større forandring. Noen endringer skjer med oss på utsiden, kviser kommer og kviser går – så ikke vær be-kymra hvis du har fått en ny kvise i det siste, det forandrer seg og den forsvinner – også kommer det plutselig en ny

en! Noen ting endrer seg også på innsida. Kanskje hadde du lyst til å bli innbruddstyv når du var liten? Er mange sin drøm det, men for de fleste så skjer det en forandring der etterhvert.

Dette er forandringer som på-virker oss selv, men det er også noen forandringer som påvirker flere mennesker på en gang. For eksempel hvis en skole blir nedlagt sånn at alle elevene må gå på en annen skole, så påvirker det mange folk. Og for mange år siden var det en stor krig i verden som påvirket veldig mange folk. Slike

Av David Haddeland– Administrasjonsleder i NG

BRUK GJERNE DENNE ANDAKTEN ELLER DELER AV DEN PÅ DIN SKOLE

Page 21: NG-MAG #2 2015

NOE Å LESE PÅ:

JOH 3:16, 1.JOHANNESBREV

4:10

forandringer er enten positive eller negative, hvis statsminis-teren i Norge bestemmer at alle skal få gratis is så er det en positiv forandring. Allikevel er det kun en hendelse som har påvirket alle mennesker på jorda som har levd og som kommer til å påvirke alle som blir født. Nå ble du nysgjerrig? Det er ikke Disney Channel jeg tenker på, noen som vet hva det kan være? Det er Jesus og det Han har gjort for oss. Nå skal jeg fortelle litt om hva denne forandringen som Jesus har gjort betyr for oss.

Den store forandringen er at Jesus kom til

jorda for å vise hva ekte kjærlighet er (Joh 3:16). Jeg vet ikke hva du tenker når du hører ordet kjærlighet, det kan være kjærlighet mel-lom kjærester (fnis, fnis) eller mellom venner. Kanskje spesielt kjærlighet mellom venner kan mange ganger være litt betinget. Altså hvis jeg gjør gode ting mot deg så gjør du gode ting mot meg. Tenkte å vise litt hvordan det funker med en liten playstation-sammenligning. Stig og Frank var tidligere gode venner, men har ikke hatt så mye kontakt i det siste. Frank skal ha en playstationfest, men problemet er at han har ingen playstation. Derfor kontakter han Stig og inviterer ham ut for å spise en kebab. Stig spanderer, og med en gang han kommer hjem skriver han en fin sms der han fortel-ler om så koselig det var å treffe ham igjen. Deretter spør han etter å få låne playstation til festen, der han ikke inviterer Stig fordi han synes ikke han er kul nok. Frank får selvfølge-lig låne playstation fordi han hadde vært så hyggelig mot Stig tidligere på dagen. Er dette en god form for kjærlighet?

Heldigvis for oss så er ikke Guds kjærlighet sånn, den er helt konstant – like høy hele tiden. Det står faktisk i 1.johannesbrev 4:10 at

Jesus elsket oss først. Han er helt vill etter oss og ønsker at vi skal elske han tilbake.

Fortell din historie om hvordan du fikk oppleve Jesus sin kjærlighet for første gang, eller om hvorfor du følger Jesus i livet ditt. Eventuelt kan du spørre en annen person ifra NG-gruppen om å dele en historie.

Tilslutt vil jeg bare oppmuntre deg til å ta kontakt med de kristne på skolen å høre mer om denne forandringen som

Jesus har gjort. Et godt tips er også å bli med noen på et ungdomsmøte til helgen. Husk på at Jesus lever idag, han elsker deg idag og han er relevant for deg og ditt liv idag!

Page 22: NG-MAG #2 2015

NY GEN STORIES

<3 DEGFRA NG MARIKOLLENI vår gjorde Marikollen ungdomsskole en aksjon på skolen sin for å spre glede og kjærlighet. De bestemte seg for å henge opp hjertelapper på alle skapdører med positive budskap på til hele skolen. Mange ble svært glad for dette, og flere fikk vite at det var kristne på skolen som brydde seg om dem.

300 MUFFINSPå Alta USNG-gruppen på Alta US er glad i muffins, og dette ville de dele med hele skolen! De bakte en dag 300 muffins, nok til alle elevene på skolen og delte de ut i kantina under lunsjpausen. De brukte gjenkjennelige t-skjorter fra Ny Generasjon som gjorde det tydelig at de var et team som sto sammen om dette!

– Følg QR-koden og se Hans Oscar fortelle om hva han gjorde på skolen sin i vår.

Page 23: NG-MAG #2 2015

På Kvernhuset Ungdoms-skole i Fredrikstad bestemte elevene fra Ny Generasjon seg for å dele ut godteri ved inngangsdøren til skolen. Mange fikk en god oppmuntring, og ble glad for godteriet. Samtidig fikk de også anledning til å dele om troen sin til medelevene!

Godteri +Kvernhus NG

HOPPENDE GLEDE i SøgneOasen skole er glad i lek og moro, så de bestemte seg for å leie inn flere hoppeslott til skolen som ligger i Søgne. Gleden var stor da elevene fikk lov å hoppe av seg hvilepulsen i friminuttene på skolen!

NY GEN STORIES

Page 24: NG-MAG #2 2015

Retur adr.: P.B 6742 St.Olavsplass P.kt, 0130 Oslo