Top Banner
Slaměné domy opora porodních aSiStentek aromaterapie na léto Jak uStát přechod k VeGe časopis Brány k dětěm | číslo 9 | léto 2015
36

Nákup všemi smysly 3/2015

Jul 22, 2016

Download

Documents

|MANOFI|

Brána k dětem ("Gate to Children" Shop & Personal Development Place) online magazine
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Nákup všemi smysly 3/2015

Slaměné domy opora porodních aSiStentekaromaterapie na léto Jak uStát přechod k VeGe

časo

pis

Brán

y k

dětě

m |

čísl

o 9

| lé

to 2

015

Page 2: Nákup všemi smysly 3/2015

PŘIVOŇTE SI | ...k létu s éterickými oleji

ZAOSTŘETE NA | ...inspirující novinky

NASLOUCHEJTE | ...příběhům slaměných domů

OCHUTNEJTE | ...život bez masa

POHLAĎTE | ...hebký bambus

ŠESTÝM SMYSLEM | ...o porodech s nejlepší podporou

INSPIRACE ODJINUD | ....rozhovor s kreativní kavárnicí a mámou zároveň

INSPIRACE ZEVNITŘ | ...kdo se stará o naše akce... nebo tento časopis

2

4

6

14

18

22

26

30

ObsahB

ambu

sová

zav

inov

ačka

Kik

ko

Page 3: Nákup všemi smysly 3/2015

čtyři roky jsme bydleli blízko Velké Bíteše a právě v tomto malém městečku jsme si hned zamilovali malebnou kavárnu kreative café i její majiteku alču. Vždy jsme se za ní moc těšili a dobrá káva byla už jen třešničkou na dortu.

Já jsem totiž milovnicí životních příběhů. Baví mě sdílet s lidmi príběhy, životní osudy, radosti i překážky, které nás všechny potkávají.

miluji rozhovory s různorodými zajímavými lidmi, ráda sleduji jejich videa nebo čtu autobiografie.

Jaký asi je osud pána, který na rohu orlí ulice prodává již několik měsíců nový prostor? Jak se jmenuje? měl, nebo někde má rodinu? Je na nás tak milý, vždycky se usměje a pozdraví nás. Jaký je životní příběh chirurga, ke kterému jsem dnes musela na menší zákrok? Jak zvládá šedesát pacientů denně a je na všechny vždy tak milý, jako byl dneska na mě? co asi prožívají všichni ti lidé, kteří trávili na Brněnské přehradě nedělní odpoledne? kdybych nebyla v zásadě introvert, chodila bych od jednoho k druhému, zaznamenávala si jejich příběhy a pak bych vám je všechny postupně dávala do našeho časopisu :-).

ale moje přirozená ostýchavost mi v takovémto zběsilém seznámování obvykle zabrání... občas se najde někdo odvážnější, než jsem já, a seznámíme se. například nedávno ve vlaku... Jela jsem do prahy přednášet na týden respektu k porodu, četla jsem si knížku, ale když jsem ji na chvíli odložila, oslovil mě postarší sympatický pán s korálky na rukou i na krku. Během prvních pěti minut jsem odhalila, že je to spisovatel Josef Formánek. ten pan Formánek, kterého již od roku 2008 s manželem obdivujeme. Zakladatel časopisu koktejl, velký dobrodruh a milovník mentawajských ostrovů. mé nadšení z tohoto úžasného setkání bylo opravdu nezměrné. dvě hodiny povídání o Siberutu, místním jazyku i různých zvycích, tetování, výchově dětí, ale i jeho pobytu v protialkoholní léčebně a psaní nové knihy. (na kterou se, mimochodem, už moc těším.)

někdy máme příležitost druhé lidi poznávat postupně, jak tomu bylo s alčou v její skvělé kavárně. o alči si můžete přečíst v aktuálním díle časopisu. ale někdy příležitost přijde jen jednou a je potřeba si ji chytit. Být odvážný a hlavně otevřený tomu, co k nám na naší cestě životem přichází. pak můžeme i všední den prožít velmi dobrodružně, radostně a neobyčejně.

a takové by mělo být celé léto!

přeji vám nádherné, svěží letní dny

Lucie

Milí,

Page 4: Nákup všemi smysly 3/2015

na začátek mám dobrou zprávu pro všechny milovníky přírodních vůní. Z posledních farmaceutických výzkumů, které představila dr. kateřina Svoboda na semináři v centru aromaterapie nobilis tilia na Vlčí hoře, vyplý-vá, že přírodní éterické oleje zvyšují propustnost po-kožky až o 30 procent. V krémech a jiných kosmetických přípravcích zrychlují pronikání účinných látek dvojná-sobně! představte si například, že tak důležitá bioak-tivní látka pro léto, jakou je vitamin E, vás bude chránit dvakrát rychleji. anebo bambucké máslo, obsažené v krémech či pleťovém mléku Karité, začne regenerovat vaše kožní buňky po opalování v polovičním čase. a co teprve karoten a aloe vera v obličejovém regeneračním

oleji Carotino! ano, věděli jsme, že to funguje, ale je příjemné si představit, jak rychle, jak přesně, jak doko-nale…

už se těším na ty sladké okamžiky horkého léta, kdy ucítím na rozpálené pokožce chladivé účinky květové vody. Jestliže pouhá voda funguje na pokožku jako ten nejjemnější peeling, pak hydrolát (květová voda) je pravý opak. hydratuje, regeneruje a chrání. navíc slouží jako jemný parfém. moje nejoblíbenější je květová voda z rů-že damašské, ale stále častěji využívám i léčebné účinky květové vody z levandule. Že voní jako mokré seno? a to není romantické?

A je to tady. Milujeme léto stejně jako vy a těšíme se na něj už od podzimu. Najednou se začne zelenat a pak už je jen krůček k té záplavě barev a vůní! Jak říká známý britský aromaterapeut Jan Kusmi­rek: „Byli jsme zrozeni, abychom chodili po voňavé zemi.“ Pojďme si to tedy užít. Kdy jindy, než v létě a jak jinak, než s aromaterapií. text: Adéla Zárubecká

Přivoňte si...

VOŇAVÉ LÉTO BUDIŽ POCHVÁLENO

2 |

Page 5: Nákup všemi smysly 3/2015

hmyZ a Jiné letní BreBerkyi na ně platí aromaterapie. Vždyť ochrana před žravými škůdci a hmyzem je jednou ze základních funkcí, kterou má vonná silice v rostlině. když se ze silice získá éterický olej, nese si dál tento pro přežití důležitý účinek. abyste odradili různé létací a lezoucí kamarády z přírody od ko-bercových náletů, využijte například éterického oleje cit-ronely. 20-30 kapek nařeďte v 50 ml vody ve spreji, silně protřepejte a ihned nastříkejte na oblečení. před každým novým postřikem směs znovu silně protřepejte. citrone-lu můžete použít i na noc do odpařovače či aromalampy. komáry odpuzuje také máta, lemongras a levandule.

pro repelentní účinky na pokožku použijte stejný postup do vodního spreje, ale s éterickým olejem levandule. Čistý levandulový olej můžete použít v kapkách na spod-ní část nohavic u kalhot, boty, případně na tričko před výletem do lesa, abyste od návštěvy odradili klíšťata a mravence. k ošetření hmyzích štípanců jsou vhodné základní éterické oleje levandule a tea tree. oba oleje se používají neředěné na pokožku a mají silné antiseptic-ké a hojivé účinky. levandule se úspěšně používá proti svědění po hmyzím štípnutí. Vhodnou synergickou směsí éterických olejů je Univers s využitím právě na tyto účely.

inhalaČní tyČinky – pomoc při ceStoVáníJe mnoho dobrých důvodů, proč využívat aromaterapii při cestování. Je účinná, když na vás „něco leze“, zlepšuje náladu, když se vyskytnou nečekané události (což je na cestách téměř neustále), posiluje při únavě. trávíte-li na dovolené nebo cestou na ni hodně času v autě, máte ideální příležitost posílit své zdraví. pomocí keramické destičky nebo papírového kapesníčku a vybraného éte-rického oleje si můžete vytvořit prostředí, jaké potřebu-jete, ať už si vyberete zacílit na viry a bakterie či na uvol-něnou komunikaci. do kapsy si pořiďte inhalační tyčinku proti stresu a můžete vyrazit. Vlastně by bylo nejlepší pořídit si rovnou celou sadu čtyř inhalačních tyčinek na cesty, protože každý může potřebovat něco jiného. tatínek, který řídí už šest hodin, rád přijme tyčinku proti únavě, mařence uleví tyčinka proti nevolnosti a Jeníčkovi tyčinka proti nachlazení uvolní ucpaný nos. a víte, že bylo také prokázáno, že i pouhá inhalace zlepšuje stav vaší pleti? tak vám přeji nejen zdravé, ale také krásné a voňavé cestování!

| 3

Adéla Zrubecká aromatera-peutka a spolumajitelka společ-nosti Nobilis Tilia s.r.o.

Page 6: Nákup všemi smysly 3/2015

Oplach lahví yellow and blueJe až neskutečné, kolik se toho dokáže vytvořit v jedné lahvi. hlavně v letních měsících, kdy je teplo a spotřeba tekutin stoupá, oceníte pomocníka jako je tento. dokáže vyčistit lahve nejen po vodě a ovocných šťávách. ale výborně se hodí také na oplach kojeneckých lahví od mléka.

Zaostřete na...Navlékací ovce PlanToys ekologické hračky od této firmy, která vznikla v thajsku, jsou úžasné všechny. možná k nim nebudete chtít své děti ani pustit. :). hračky jsou vyrobeny ze dřeva kaučukovníků, které už neprodukují latexové mléko a pro tamní farmá-ře tedy nemají už žádnou hodnotu. tato pře-krásná dřevěná ovečka má uprostřed barevné kuličky, podle kterých ji můžete skládat. kromě toho, že učí děti barvy a sekvence, je také krás-nou dekorací do bytu.

Mycí intimní balzám Jůlinka

novinka pro děti od české firmy

nobilis tilia. Zmírňuje svědi-

vost a podráž-dění, upravuje

ph a podporuje zdravou bakte-

riální rovnováhu pokožky. ob-

sahuje dobroty jako Bio sluneč-

nicový olej, ex-trakt z grepových

jader, heřmánek římský a myrthu.

Je vhodný i pro ty nejmenší děti.

Turbozvonnamáčení a praní již nikdy nebude jako dřív. turbozvon posouvá ekologické praní o třídu výš. můžete jej s sebou vzít také na dovolenou nebo používat na chatě, kde je pračka pouhým snem.

Dědeček OgeUčení sibiřského šamanaJaroslav dušek čte příběh o proměně malého tunguzského chlapce v kmenového léčitele a přibližuje praktiky sibiřských šamanů. příběh byl poskládán během etnologických výzkumů v oblasti sibiřské řeky tungusky, kam v roce 1908 dopadl meteorit a zničil rozsáhlou plochu tajgy, kde kočovalo mnoho tunguzských rodů.

399 Kč

690 Kč

229 Kč

244 Kč

99 Kč

4 |

Page 7: Nákup všemi smysly 3/2015

Tyčinka RAW kokoman Markol

Značka markol vyrábí všechny své produkty

ručně v Jevíčku. Vyznačují se tím, že jsou raw, bio

a neskutečně dobře chutnají. tato lehoučká

ovocná tyčinka bez semí-nek je určena především

pro milovníky kokosu!

| 5

Návod na ženyaneb Průvodce

moderního muže po nevyzpytatelném

světě žen. Fáze dynamická, expresivní,

kreativní a reflektivní. pro mnohé již známý koloběh žen.

ale jak se s těmito fázemi má vypořádat to druhé pohlaví? Jednoduše napsaná příručka pro muže, aby věděli, kdy je

správný čas naslouchat a kdy raději vypadnout.

Plenka pro novorozence TeenyFit AIO TotsBots oblíbené plenky tots Bots máme opět skladem a s nimi i tuto designovou chuťovku. látková plenka teenyFit per-fektně sedne i malému novorozenému miminku. nepotřebujete k ní už žádné svrchní kalhotky, takže se používá stej-ně snadno jako jednorázová plena.

Bylinný čaj Uklidnění a spánek Aromaticapo náročném dni je tento čaj pohlazením pro duši. Zaujme hned 3 Vaše smysly – chmel a meduň-ka úžasně chutná, levandule a máta krásně voní a oko potěší jednoduchá stylová krabička, kde jsou uloženy jednot-livé sáčky.

Manduca Birdie nová limitovaná kolekce nosítek manduca je jako pozdrav letních dní. mů-žete si vybrat pastelově modrou nebo růžovou. tato nosítka jsou ušita z biobavlny, vyrábějí se v České republice.

text: Markéta Ranzi

3 298 Kč

39 Kč

49 Kč

349 Kč

399 Kč

Page 8: Nákup všemi smysly 3/2015

Naslouchejte...

Slamáky návrat k přírodě

i sobě

Foto: Archiv Jana Harnoše

Page 9: Nákup všemi smysly 3/2015

„muž nemůže přímo přivést na svět potomka, proto se potřebuje realizovat skrze projekty, ať už pracuje hlavou, nebo rukama. a dům patří k těm velkým projektům, u kterých může říci: tohle je moje dílo, tohle jsem stvo-řil,“ myslí si devětadvacetiletý Vladimír z Brna. Vloni se rozhodl vyrazit na kurz zaměřený právě na stavění ze slámy a na malém domku nedaleko Blanska si na vlastní kůži vyzkoušel, jak se pracuje se slaměnými balíky i míchání hliněných omítek.

dům, který dýchámomentálně hledá vhodný pozemek, nebo alespoň starší domek, který by si mohl přestavět s využitím přírodních materiálů. učarovaly mu zejména hliněné omítky, které si i laik vytvaruje podle svého přání. „líbí se mi, že stavby ze slámy jsou živé, dýchají a že jejich vnitřní prostředí je mnohem zdravější než klimatizované uzavřené prostory, v nichž řada lidí tráví značnou část svého času,“ podotý-ká Vladimír.i když má stavění ze slámy v Česku punc jakési moder-ní rebelie, domy stavěné s použitím slaměných balíků existovaly v německu již v 17. století. nejznámějším příkladem jsou ale budovy v oblasti Sandhills v americké nebrasce, kde se osadníci na přelomu 19. a 20. století pustili do stavění z balíků slámy, protože na jejich po-zemcích nebylo dost dřeva. a protože na slámě nechtěl držet cement ani vápno, omítli ji místní hlínou (jednu takovou neomítnutou školu totiž sežraly místní krávy).

Úřady Si ZVykaJítak vznikly slamáky, jak je známe dnes. na svůj boom si ale musely počkat až do 90. let minulého století, kdy takové stavby začaly růst zejména v Severní americe a evropě. Jejich pionýrské časy na českém území nebyly zrovna lehké, koneckonců slámu tady má většina lidí spojenou s působivými požáry stohů nebo s dotěrnými hlodavci. Stavění ze slámy se u nás ale rychle prosadilo a přizpů-sobují se tomu i stavební předpisy. „když jsme v roce 2002 dělali slaměné izolace na našem centru v hostětí-ně, ještě neexistovaly testy hořlavosti tohoto materiálu. protože tento objekt sousedí s další zástavbou, mohli jsme slámou zateplit jen jeho část. dnes už lze takové podklady snadno získat,“ uvedla ředitelka ekologického institutu Veronica yvonna Gaillyová.

pro inSpiraci do dataBáZeprávě Veronica má na svých webových stránkách databá-zi českých slaměných domů, kterou denně navštíví zhru-ba stovka zájemců. nyní zahrnuje téměř padesát objektů,

a to určitě nejsou všechny existující, protože registrace je dobrovolná. na ekologickou poradnu institutu Vero-nica se také hojně obrací budoucí stavebníci. odpovědi na většinu obvyklých dotazů najdou v archivu poradny, složitější otázky jim pomáhají řešit odborníci, na které dostanou kontakt.Slamáky lze obecně rozdělit na dva základní druhy – na ty, v nichž sláma figuruje jen coby výplň a izolace (větši-nou dřevěná konstrukce vyplněná balíky), a domy z takzvané nosné slámy, kde se stavebník obejde bez podpůrné kostry. a jak již bylo zmíněno, sláma může sloužit i jako účinná přírodní izolace. k mání jsou dokon-ce i jurty zateplené právě tímto materiálem.proč ale opouštět prověřené vody cihel, tvárnic a ytongu a pustit se do experimentů se slámou?

Výhody slaměných staveb:Zanecháme minimální ekologickou stopu – lokál-ní materiál, nepodporujeme skleníkový efekt, vý-stavba i provoz budovy vyžaduje mnohem méně energie, až domek doslouží, sláma přirozeně zetlíSláma je navíc velmi levný stavební materiálMá také výborné tepelné a dobré zvukové izolač-ní vlastnosti, dokonce může konkurovat minerál-ní vatěManipulaci se slaměnými balíky zvládnou i laici po zaučení Jednoduchá opravitelnost případných pozdějších závadA co je asi hlavním argumentem pro většinu stavebníků – slaměné domy s hliněnými omítka-mi mají velmi příznivé mikroklima (žádné toxiny z umělých materiálů, přirozená regulace vlhkos-ti, akumulace tepla, nevznikají škodlivé kladné ionty)

A abychom byli objektivní, je třeba zmínit i nevýhody slamáků:

Nutnost přizpůsobit stavební práce zemědělské sezóněNe vždy se podaří sehnat dost dobře svázané balíky, nutnost převazováníNižší cenu materiálu vyvažuje vyšší pracnost spo­jená s jeho použitím, takže slaměný dům může

| 7

Žijeme v době, kdy nám firma do roka postaví vysněný dům na klíč nebo ho za pár dní smontuje z pre­fabrikovaných dílů. Přesto ale vytrvale stoupá počet těch, kdo stráví rok, dva i víc tím, že si vlastní domov staví sami. A navíc ještě netradičně ­ ze slámy. Co je k tomu vede? text: Zuzana Klementová

Page 10: Nákup všemi smysly 3/2015

ve výsledku stát stejně jako dřevostavba či zděný důmVyšší nároky na skladování slámyMenší požární odolnost než v případě zděných staveb a také poněkud vyšší tepelná vodivost, než jakou disponují konvenční tepelné izolace

Stavění ze slámy vyvolává také řadu zvídavých otázek, přinášíme proto odpovědi na nejčastější z nich:

Slamák versus myší vetřelciPokud je sláma v balících důkladně vymlácená, neměla by hlodavce přitahovat. Pozor ale na růz-né dutiny, které jim mohou sloužit jako úkryt. Slamák versus požárOmítnutá slaměná stěna ohni odolává podobně zdárně jako masivní dřevo. Nejvyšší riziko vzní-cení hrozí při výstavbě, kdy slámu ještě nechrání omítka.Slamák versus zub časuNejstarší slamáky mají sto let, odborníci odhadu-jí, že za ideálních podmínek by mohly sloužit i několik set let.

Slamák versus vlhkostMokrá sláma hnije, takže je vždy nutné balíky dobře zabezpečit proti navlhnutí a stavět za příznivého počasí. Částečně zasažené balíky je možné i vysušit.

8 |

Nestačilo? Další iNspiraci hleDejte Na:www.veronica.cz databáze slaměných domů, kurzy přírodního stavitelství, nabídka ubytování v pasivním domě izolovaném slámou – centrum hostětínwww.slamak.info stránky Daniela Grmely a jeho spolupracovníků, nabídka seminářů a kurzůwww.domyzeslamyahliny.cz web českého „slaměného“ pionýra honzy pospíšilawww.dusedomu.blogspot.cz blog permakulturního stavitele ondřeje Netíkawww.slamenejurty.cz jurty zateplené slámou

Foto: Archiv Veronica

Page 11: Nákup všemi smysly 3/2015

| 9

O slamáku třikrátjinak

Co člověk, to názor a platí to i o slaměných domech. Mají své nadšené obdivovatele i zaryté odpůrce. Požádali jsme proto tři osobnosti, jejichž život je se slámou tak či onak spojený, aby se s vámi podělily o svůj pohled na tento fenomén. text: Zuzana Klementová

Slamák 1 jedna z cest, jak se chovat zodpovědně

Proč jste se v Hostětíně rozhodli právě pro slámu? Sláma jako izolace je naprosto geniální výtvor přírody, protože přirozeně zadržuje vzduch úplně stejně jako třeba skelná vata. Všeobecně lze pozorovat posun k pří-rodním izolacím, ať už je to ovčí vlna, konopné pazdeří, anebo sláma. lidé cítí, že je třeba vymanit se ze závislos-ti na ropě. například v pitíně na Zlínsku v roce 2009 po-prvé izolovali slaměnými balíky mateřskou školu. pro mě je důležitá nejen energie, kterou si daná stavba vyžádá, ale i ta, kterou pak spotřebuje na svůj provoz, zejména na vytápění. už jsme způsobili změnu klimatu a musíme něco změnit, přizpůsobit se tomu, co jsme si nadrobili.

RNDr. Yvonna Gaillyová, CSc.česká environmentalistka, ředitelka ekologic-kého institutu Veronicapřipravovala projekt a realizaci prvního pasiv-ního domu v česku určeného pro vzdělávací účely - centrum Veronica hostětín na Uhersko-hradišťsku, objekt má izolace ze slámy Foto: Archiv Veronica

Page 12: Nákup všemi smysly 3/2015

Myslíte si, že se stavění ze slámy může stát běžnou praxí?otázka je, do jaké míry se rozšíří ve městě a do jaké na venkově. tam se totiž z přírodních materiálů běžně sta-vělo již v minulosti, protože byly dostupné. dnes není až tolik lidí, kteří si chtějí postavit dům vlastníma rukama. přibývají ale inovace, jako třeba prefabrikáty z přírodních materiálů, a přírodní stavitelství plno lidí zajímá a pro-stě baví. Stavba slaměného domu je skvělý způsob, jak zaměstnat ruce i mozek, a takové přemýšlení má obrov-ské globální dopady. lidé si začnou uvědomovat, jak hospodaří s vodou, kde berou jídlo… Za stavbou domu je prostě obrovská filosofie.

V jakém smyslu?V jedné diplomové práci, kterou jsem posuzovala, studentka psala, že plno lidí nerado chodí do práce, ale musí, aby si vydělali na nový dům nebo byt. a ten jim staví zase někdo, koho nebaví jeho práce. obydlí, domov

ale není běžný výrobek a někteří si ho chtějí vytvořit sami, aby se s ním mohli ztotožnit. tento spotřebitelský segment se stále rozšiřuje, v zahraničí jsou už i podnika-telé, kteří zbohatli na výrobě hliněných omítek. Stále se objevují nové pionýrské počiny, které se rychle šíří.

Centrum v Hostětíně pomáhá ekologické nápady šířit i u nás…pořádáme tam workshopy zaměřené na hliněné omítky z místní hlíny, hospodaření s vodou a energetickou i potravinovou soběstačnost. ekologické technologie v centru nejsou jen na ukázku. dům s hliněnými omítka-mi a slaměnou izolací využívá energii slunce a biomasy, splachuje se dešťovou vodou, odpadní voda odchází do kořenové čistírny a kolem se rozkládá přírodní zahrada a ovocný sad. centra v hostětíně si velmi ceníme i proto, že je to prakticky jediná pasivní stavba v České repub-lice, kde lidé mohou přespat a vyzkoušet si, že neplatí klišé o krabici od bot.

Foto: Archiv Veronica

10 |

Page 13: Nákup všemi smysly 3/2015

Slamák 2 přírodní, lokální a úsporné bydlení

Jak dlouho už žijete ve slaměném domě?V novém domě ze slaměných balíků jsme bydleli zhruba půl roku, než mi v něm při výrobě bylinných výtažků vy-buchlo dvacet litrů lékařského benzínu. teď ho opravu-jeme a bydlíme v zahradním domku zatepleném slámou, kde jsme před tím strávili asi čtyři roky.

Požár ve slamáku, to musí být noční můra každého, kdo se pro něj rozhodne…Slaměné stavby mají oproti zděným stavbám horší požár-ní odolnost, i když ne zase o tolik. Vzhledem k tomu, že nám uvnitř vybuchlo dvacet litrů benzínu a k hašení došlo až po dvaceti minutách, je zajímavé, že prakticky shořel pouze interiér, okna, kterými plameny vyšlehly ven, a difúzní folie a latě pod taškami, které zvenčí zapálily plameny od oken. Slaměné balíky ve stěnách a střeše i při tak intenzivním požáru hliněné omítky ochránily. hasiči vybourali část střechy a jedné stěny, aby požár dostali pod kontrolu, přičemž prolili dům nejméně deseti

Ing. Daniel Grmelajeden z českých pionýrů v oblasti stavby ze slámy, zaměřuje se zejména na nízkoenerge-tické domy z přírodních materiálůdomy nejen navrhuje, ale také s vervou staví; pořádá i kurzy a workshopy, jejichž účastní-ky seznamuje se stavěním ze slámy a hlině-nými omítkamijeden slamák si v ivanovicích na hané posta-vil i pro sebe

Foto: Archiv Daniela Grmely

Foto: Archiv Daniela Grmely

Foto: Archiv Daniela Grmely

| 11

Page 14: Nákup všemi smysly 3/2015

kubíky vody. ale ani tak nejsou škody na stavbě vyšší než sto tisíc korun. Mohl byste nastínit, jak Váš dům vznikal?Vepřovice ze zbořeného domečku po babičce jsme nechali na dvorku a později rozmíchali s vodou. na místě původního domku jsme postavili dřevěnou kostru, vyplnili jí balíky a omítli hlínou z vepřovic. podílelo se na tom asi sto dobrovolných pomocníků. práce se slámou a hlínou se dělaly formou kurzu ve zhruba třinácti navazujících víken-dech. Se spoustou kurzistů kamarádíme dodnes, s některými spolupracujeme a řada z nich se stala našimi zákazníky. celkově výstavba domu stála asi milion korun. V čem je bydlení ve slamáku jiné?asi dobrým pocitem u srdce, že je to bydlení přírodní, lo-

kální, teplé, měkké, milé a také úsporné. Spotřeba dřeva na topení a ohřev teplé vody je asi čtyři rovnané metry (zhruba dva kubíky) za rok, to odpovídá asi čtyřem tisícům korunám. teplo ze dřeva má takovou přirozenější frekvenci, je mi příjemnější než teplo z jiných paliv. Slamáky mají také vý-bornou tepelnou stabilitu. po vychladnutí kamen dům drží teplotu – v zimě klesá jen pomalu, zhruba o 1 až 2 °c za 24 hodin, v létě se dům nepřehřívá. líbí se mi také vitalita vnitřního prostředí a dobré elektroiontové mikroklima.

Jak vnímáte budoucnost slaměných staveb? myslím si, že zůstanou doménou přírodně smýšlejících lidí. masovými se mohou stát jen, když se vědomí většiny lidí promění a stanou se citlivějšími – sami k sobě, k přírodě i k Zemi. Zda a kdy se to stane, netuším. možná až po nějakém kolapsu.

Foto: Archiv Daniela Grmely

Foto: Archiv Daniela Grmely Foto: Archiv Jana Harnoše

Foto: Archiv Jana Harnoše

12 |

Page 15: Nákup všemi smysly 3/2015

Jan Harnošhorský průvodce, animátor mužských kruhůpropagátor kontaktního rodičovstvístaví slaměný dům na Vysočině

Slamák 3 stavba jako vyčerpávající maraton

Proč jste se rozhodl, že chcete stavět právě ze slámy? Vnitřně jsem prožíval fázi „odchodu ze systému“. mým cílem bylo stát se co nejvíce soběstačným a slaměný dům byl jeden ze způsobů. Fotky originálních slaměných domů mě chytly za srdce nejen způsobem stavby, ale i „kulturou“ bydlení v nich. měl jsem možnost navštívit jeden kruhový slaměný dům stavěný svépomocí, se zele-nou střechou. mohl jsem hovořit s někým, kdo ze slámy stavěl a zná i podmínky žití v takovém domě. Velmi mě nadchl. Jaký typ slamáku stavíte?když jsem začínal plánovat jaký typ stavby a proč, hledal jsem nejméně složitou variantu, kterou postavím sám bez předchozích zkušeností. důležitou otázkou bylo, jak zabezpečit, aby stavba slaměné stěny probíhala již pod střechou a nehrozilo, že sláma promokne. Volba byla pro-to jasná - nosná dřevěná konstrukce, zastřešit, vystavit stěnový rošt a napasovat balíky.

Jak dlouho stavíte, v jaké fázi je stavba a kdy by mělo být hotovo?Stavím pátým rokem, ale ne v kuse. na místním staveb-ním úřadě jsem navázal velmi dobrou spolupráci, ale následovalo zdržení kvůli vodovodní přeložce. Výstavba se protáhla i kvůli hledání správné cesty a způsobu stav-by. Jsem za tu zkušenost rád. Většina procesů probíhala v minimálním množství lidí, většinou ve dvou, třech. nyní jsme ve fázi hrubé stavby. hotovo bude, odhaduji, letos, a tím myslím dům, kde se dá zatopit a alespoň jedna místnost je komfortně zabydlená.

Jaké jsou Vaše dojmy ze stavby? Zejména únava. Stavba domu je náročný proces pro celou rodinu. nejen finanční, pokud se rozhodnete stavět bez hypotéky. na našem domě jsem vyčerpal většinu optimismu, co se týče slaměných staveb, protože kolem nich panuje několik zásadních mýtů. třeba že „sláma se staví téměř sama“, „je to levné a rychlé“ a „postavíte si snadno sami jen s několika přáteli“. Slaměný dům není na stavění o nic snadnější. pokud se postaví dobře, je ro-ven nízkoenergetickému domu; pokud špatně, nepřinese žádné výhody, ba naopak. Kdybyste se měl znovu rozhodnout, jaký dům chcete, byl by to slamák? Slámu bych opět nevolil. rozhodně bych stavěl a nechal si stavět z přírodních materiálů, jako jsou kámen a dřevo. V kombinaci se sklem, kovem. k bydlení potřebujeme dům, který půjde ruku v ruce s naším aktivním životním stylem, moderní a plně funkční, s dostatkem prostoru pro všechny členy rodiny. nyní plánuji náš slaměný dům jako chalupu, kde člověk relaxuje, vrtá se v zahrádce, sedí na peci a kouká na les. Nekrácené verze rozhovorů najdete na branakdetem.blogspot.cz

Foto: Archiv Jana Harnoše

| 13

Page 16: Nákup všemi smysly 3/2015

Ochutnejte...5 dobrodružných kapitol ze života

vegetariána a vegana

Page 17: Nákup všemi smysly 3/2015

| 15

Začneme ujasněním pojmů:Vegetarián nepojídá živočichy, kteří dorostli do vidi-telné velikosti.Vegan nejí vůbec nic, co má co do činění se zvířátky, včetně mléka, vajec a medu; většinou si nepořizuje ani výrobky z kůže, kožešiny, vlny, peří a dalších živo-čišných součástek.

oba tyto směry mají společnou tezi, že člověk je sice už hodně dlouho všežravec, ale nejpřirozenější je pro něj rostlinná potrava, kterou se živil úplně na prvopočátku ve svém sběračském stádiu. těm, kdo o tom pochybují, doporučujeme lov na cokoliv jen s pomocí těch úžas-ných „tesáků“ a „drápů“, jež nám příroda nadělila. a kdy-by křeček náhodou neběžel dost rychle, druhý úkol je ho pěkně s chutí zasyrova sníst. Samozřejmě vcelku.podobné je to i s mlékem – člověk je jediný druh, který se až do dospělosti dobrovolně živí mateřským mlékem jiného živočicha. tele ale musí hlavně co nejrychleji stát na všech čtyřech kopýtkách, aby nezdržovalo stádo. oproti tomu dítě první rok nechodí skoro vůbec, ale zato potřebuje živiny pro svůj opravdu velký mozek. a my ho místo toho připravujeme na život v přežvýkavém stádu, takže se není co divit, že stále stoupá počet lidí těžce alergických na kravské mléko.

a teď už slíbené rady do VeGe života:

1 proČ?na tuto otázku budete asi odpovídat mnohem častěji, než by vám bylo příjemné. proto není od věci si svou motivaci vyjasnit hned na začátku. hodí se to zejména ve chvílích, kdy si všichni okolo dopřávají řízky, zatímco na vašem talíři se skromně krčí uzené tofu. k základním pohnutkám, proč nejíst maso nebo rovnou všechny živo-čišné bílkoviny, patří:

nechutná mi to (v tomto ohledu mají školní a závodní jídelny pro lidstvo neocenitelný přínos)

dělám to pro zdraví (nechci mít útroby plné rozkláda-jícího se masa; kravské mléko překyseluje a zahleňuje organismus; nadměrná konzumace vajec zavání vyso-kým cholesterolem…)

soucítím se zvířaty (to ale chce i názornou ukázku, většina lidí si stále myslí, že jejich nedělní kuřátko někdy vidělo slunce a mléko k nim putuje od krav rekreujících se na horských svazích)

nechci zbytečně zatěžovat přírodu (uvádí se, že dva hektary půdy uživí jednoho všežravce, 14 vegetariánů a úctyhodných 50 veganů)

chci očistit svou mysl od energií spojených s tímto druhem potravy (v tomto případě opravdu zvažte, komu se svěřujete, protože riskujete cokoliv od ne-chápavých pohledů, přes šeptání za zády, až po úplné sociální vyloučení)

2 Jak na to?Vegetariánství a veganství naštěstí nevyžaduje postupný několikaměsíční přechod jako třeba vitariánství (konzu-mace pouze tepelně neupravené stravy, v drtivé většině rostlinné). důležité je prostě začít a hlavně mít chuť se za pochodu pořád něco učit. Vegetariáni v džungli

Každodenní hledání nezávadné potravy, střety s nevlídnými domorodci a trýznivý stesk po maminči­ně rajské… Život vegetariána a vegana může být opravdové dobrodružství, než zjistíte, že to není až taková věda, jak se zpočátku zdálo. Proto přinášíme pár postřehů, které se vám mohou při praktiko­vání „bezzvířátkové“ stravy hodit. text: Zuzana Klementová

Page 18: Nákup všemi smysly 3/2015

poledních menu většinou nějak přežijí. ale co si mají dát vegani?oázami se pro ně mohou stát například indické, arab-ské nebo italské restaurace. ale i tam je třeba pozorně vybírat a případně se vyptat obsluhy, jestli v tom úžas-ném špenátu s kari náááhodou není smetana. pokud se rozhodnete, že prostě nechcete riskovat, nezbývá, než vyrazit na nákup a uvařit si samostatně.V supermarketu vám kromě pultů s uzeninami většinou nabídnou leda samé mléčné výrobky a jeden druh tofu důmyslně schovaný někde u zavináčů (ryby totiž pro plno lidí nejsou plnohodnotné maso). Velmi užitečné je začít konečně číst drobná písmenka na etiketách. Vaší noční můrou se pak nejspíše stanou téměř všudypřítom-né „stopy mléka a vajec“.pokud si chcete ušetřit trápení, zamiřte do obchodů se zdravou výživou, kde na vás čeká plno potravin, které většinově se stravující smrtelník nemá šanci vůbec po-tkat – úžasné čočkové hamburgery, Goody Foody neroz-poznatelné od kuřecího, skvělá ořechová mléka nebo uzený tempeh. nabídka je dnes už tak bohatá, že rozhod-ně neumřete na podvýživu.

3 my a onia tím se dostáváme k tomu, na co se opravdu musíte připravit. lidský druh má zvláštní libůstku – často své nepřátele definuje podle jejich jídelníčku. Francouzi jsou prostě žabožrouti, Číňané pojídači domácích mazlíčků a s řeky je zase spojován zvyk servírovat ovčí bulvy. a do takové společnosti jste se teď dostali i vy, takže je nutné zjistit, jak moc je to s vámi zlé a zda by vás ještě nebylo možné „vyléčit“. pravděpodobně budete muset často čelit následujícím otázkám:

- Proč nejíš maso/mléko/vejce...? (již probráno výše)

- A co tedy jíš? (ideální odpověď: „Všechno ostatní“.)

- A nebudeš mít málo vápníku? (tady pozor na mýty o mléku, vápníku a zdravých kostech. podle některých výzkumů kravské mléko dokonce zhoršuje obávanou osteoporózu, takže je mnohem smysluplnější získávat vápník z rostlin – hlavně máku a košťálovin. koneckon-ců, kráva také nesežere jogurt, aby nadojila mléko plné vápníku.)

16 |

Page 19: Nákup všemi smysly 3/2015

- A nebudeš nemocný, když nemáš všechny ty vitamíny? (ano, může hrozit nedostatek zejména vitamínu B12, ale ten se dá doplnit i jinak. logiku „kdo jí všechno, je zdravý“ pro větší názornost vyvracejte na příkladech z vašeho okolí.)

- A svým dětem maso/mléko/vejce/med dáš? (nejdiplo-matičtější odpověď: „pokud je budou chtít, tak ano“.)

4 co Za to?po nástinu hojných útrap spojených s vegetariánstvím a veganstvím je na čase opět pozvednout morálku. pokud si ohlídáte pestrost jídelníčku, aby z něj vaše tělo dostalo všechny potřebné živiny, nejspíše vás nemine postupné a vytrvalé zlepšování zdraví a kondice. Zažíva-cí trakt vám dopřeje dosud nepoznaný pocit „lehkosti“ a najednou budete mít více energie a elánu. konečně začnete cítit opravdové chutě jídla. Čím blíže budete k přírodě, tím víc si užijete skvělé chutě, které pro nás nachystala.pokud neuděláte tu chybu, že živočišné bílkoviny ve velkém nahradíte cukrovinkami průmyslového původu, můžete se těšit také na čistší pleť, ústup ekzémů a přiro-zený úbytek váhy. citlivější jedinci možná zaznamenají i příznivé změny v pocitech a náladách.Je zajímavé, že většina těch, kteří se rozhodnou zapra-covat na svém jídelníčku, brzy začne tíhnout i k dalším alternativám. může to být jóga, kontaktní rodičovství, přírodní stavitelství nebo třeba permakultura. pokud vaši přátelé neskousnou váš přerod, nezoufejte. nejspí-še si prostě přitáhnete jiné, podobně naladěné jako jste nyní vy.

5 a co dál?pokud vám to vyhovuje, můžete být vegetariánem nebo veganem až do konce života. ale také nemusíte, je to vaše volba. kdybyste se měli ustavičně trápit kvůli tomu, že nedokážete dodržovat všechno, abyste získali bobříka vzorného VeGe, tak to nejspíše nemá smysl.pokud z toho nakonec vyjde, že si maso dáte na návště-vách u rodičů, mléko nepijete jen kravské (kozí a ovčí jsou pro tělo přijatelnější) a občas si dopřejete vajíčko z babiččina chovu, může vám být úplně stejně blaze na těle i na duchu. Vaše tělo vám spolehlivě napoví, co se mu zamlouvá.a důležitý postřeh na závěr - vegeživot vás nejspíše obohatí o důležitou zkušenost „jde to i jinak“. Zjistíte, že nemusíte dělat každou hloupost, kterou vám všichni okolo vnucují, a že stojí za to klestit si vlastní cestu. díky tomu se z vašeho života opravdu stane dobro-družství, protože bude konečně a úplně VáŠ. přejeme příjemnou zábavu.

NAše tiPy

pokud dumáte, čím efektivně a hlavně zdravě nahradit ranní rohlík s jogurtem nebo šunkovým salámem, račte se seznámit s vysoce kvalitními českými müssli od Mixit. těší se na vás třeba To pravé ořechové, Mix malého Einsteina anebo Pepek Bezlepek.plno vegetariánů a veganů sice ukočíruje živočišné bílkoviny, ale chutě zahání sladkostmi s nebezpeč-ně vysokou koncentrací bílého cukru a pšeničné mouky. Mnohem zdravější je přeorientovat se na kvalitní sušené ořechy a ovoce, nejlépe v provedení bio. Sušené fíky zaženou i menší hlad, stejně jako příjemně sladké kešu. Mlsalové si určitě pochutna-jí na necukrovaných plátcích manga, léčivé moruši nebo sušených třešních. lehký oběd zajistí vegetariánské bezlepkové po-lévky od sonnentoru, na ochutnání doporučujeme oblíbenou poznávací sadu. Biokrekry ve špaldové, sezamové nebo makové variantě vás zase rády doprovodí do školy, do práce i na výlet.

| 17

Page 20: Nákup všemi smysly 3/2015

Pohlaďte...

Oblečte se do bambusu a zamilujte si materiál budoucnosti

Bam

buso

vá z

avin

ovač

ka K

ikko

Page 21: Nákup všemi smysly 3/2015

roStlina mnoha talentůurčitě už jste slyšeli, že v asii je bambus rostlinou nesčetných využití. Staví se z něj domy, vyrábí nábytek a vybavení domácností, jeho výhonky jsou oblíbenou lahůdkou, semena slouží jako krmivo a bambusové třísky úspěšně zahání řadu neduhů. proč se o něj ale zajímat v souvislosti s oděvy? evropané bambus jako textilní materiál teprve objevují, asiaté si ale výrobky z jeho vláken oblékají již stovky let. Bambus by vás mohl zajímat hned z několika důvodů:

Je velmi savý (bambusové vlákno absorbuje až 4x více vlhkosti než bavlna).přirozeně zabraňuje množení bakterií a plísní.Vyhovuje i alergikům, ekzematikům, diabetikům a dětem s citlivou pokožkou, protože nebrání kůži v dýchání.Je jemný na dotek a pohodlný na nošení.neutralizuje zápach a nelepí se na tělo (ideální na cesty).má skvělé termoregulační vlastnosti – v horku zchladí až o 3°c, v zimě příjemně zahřívá.Vyniká téměř hedvábným leskem.

pohlcuje škodlivé uV záření.Je antistatický (konečně převlékání bez zelektrizova-ného účesu).a v neposlední řadě se po použití přirozeně stopro-centně rozloží.

tyto vlastnosti dělají z bambusového vlákna ideální ma-teriál na výrobu spodního a ložního prádla, ponožek, ob-lečení pro sportovce i dětských plen. Bambusové vlákno je úžasným vynálezem matky přírody. uvnitř je duté, ale jeho povrch zaplňují miniaturní otvory, které mu dodáva-jí výjimečnou prodyšnost a zároveň schopnost příjemně regulovat teplotu.

hebký dotek bambusu si můžete do-přát třeba v podobě trika, které v dám-ské, pánské i dětské verzi nabízí česká

značka Bamboolik. Nosit ho můžete všem na odiv, a nebo jako hřejivou spodní vrstvu. antibakteriální vlastnosti bambusového vlákna vyniknou zejména u ponožek. Zmiňovaný Bamboolik má v sortimen-tu kousky s veselými proužky. Zajímavým tipem

Bambus je v mnoha ohledech výjimečná rostlina. Na Zemi si spokojeně vegetí úctyhodných 20 mi­lionů let, aniž by potřeboval nějak zásadně měnit svůj geniálně jednoduchý design. i když patří do čeledi trav, některé jeho druhy se vytáhnou do neobyčejných čtyřiceti metrů. této nenáročné rostlině se navíc daří skoro všude ­ v tropech i chladných Himalájích. A teď míří do našich šatníků.

text: Zuzana Klementová

| 19

NÁštip

Bambusové tričko Bamboolik

Page 22: Nákup všemi smysly 3/2015

pro maminky jsou bambusové vložky do podpr-senky nebo kosmetické tampóny, které jsou ekolo-gičtější než jejich jednorázoví příbuzní. a kdo se do bambusu zamiluje opravdu osudově, může si pořídit i odstraňovač skvrn s vůní bambusu a citronové trávy od eFp nebo ekologický celo-bambusový kartáček Curanatura.

když uvážíme, že nenáročný bambus patří k nejrychleji rostoucím rostlinám na planetě (ano, zvěsti o metrových přírůstcích za den nejsou přehnané), dostáváme výjimeč-nou surovinu, které je předpovídána velká budoucnost a která směle konkuruje umělým funkčním materiálům.

roSte BeZ hnoJiV a peSticidůkdo by se v této souvislosti obával o osud pandích krasavců, kteří si pochutnávají výhradně na bambusu, nemusí si dělat starosti. Bambusové háje pokrývají tak obrovské rozlohy a tak překotně dorůstají, že je bambu-su dost pro všechny. navíc se mu daří i bez neekologic-kých pobídek v podobě hnojiv či pesticidů.a teď potěšíme zejména ženy – dalším plusem oděvů z této trávy-netrávy je jejich snadná údržba. i když je bambus velmi hebký, nevyžaduje namáhavé praní v ruce. Bez úhony zvládne i pobyt v pračce nastavené na 40 stupňů. navíc se nemačká, často ho stačí po vyprání jen vyvěsit na ramínko, a budete se z něj těšit mnohem déle než z méně odolné bavlny.

svému potomkovi můžete dopřát v „bambusové“ kvalitě skoro celou výbavičku. Kvalitní bambusové kalhot-

kové pleny s mnoha krásnými potisky jsou dílem značky t-tomi. Pleny vše v jednom s bambusovou vnitřní vrstvou nabízí třeba Bamboolik. pozadu ale nezůstávají ani ostatní výrobci, takže si můžete koupit bambusové pleny všeho druhu (čtvercové, separační, vkládací), ubrousky, žínky, slintáčky, přebalovací podložky, osušky, zavinovačky, spací pytle, dětské návleky nejen pro bezplenkovou me-todu, punčocháče i dětské příbory z bambusu.

Bambusové vlákno se naopak nesnáší s bělidly, odstra-ňovači skvrn, aviváží a většinou i se sušičkou. Vzhledem k mimořádné savosti materiálu je zejména u bambuso-vých dětských plen třeba počítat s tím, že schnou o něco déle než jejich bavlněné či konopné kolegyně. třeba bambusové tričko nebo ponožky ale nebudou na šňůře déle, než jsme zvyklí. a i kdyby, má tento výjimečný ma-teriál tolik výhod, že mu jeden rozmar rádi odpustíte.

20 |

NÁštip

Víte že?Bambus je v číně symbolem dlouhého života, míru a štěstí, v indii zase věrného přátelství. Vyznavači Feng-šuej si ho rovněž oblíbili, protože představuje pevné zdraví a moudrost.

Page 23: Nákup všemi smysly 3/2015

Bambusové tričko Bamboolik

Page 24: Nákup všemi smysly 3/2015

Šestým smyslem...Možnost porodit

s láskyplnou péčíRozhovor

s výkonnou ředitelkou

UNIPA

Page 25: Nákup všemi smysly 3/2015

Péče soukromé porodní asistentky, humanizace podmínek v porodnictví, možnost volby přirozeného porodu – to jsou témata, kvůli kterým bývá organizace jménem UNiPA (Unie porodních asistentek) oslovována médii, odborníky a veřejností. Ptali jsme se její výkonné ředitelky Kateřiny Hájkové Klíčo­vé na situaci v českém porodnictví a na její osobní cestu, která ji do UNiPA přivedla. Jednoduše by se dalo říci, že UNiPA „kope“ na straně žen, které se rozhodly vzít porod do vlastních rukou. A my jí v tom držíme pěsti! text: Kateřina Stojaspalová

| 23

Jak ses ke své práci výkonné ředitelky UNIPA dostala?před tím, než jsem otěhotněla s prvním synem, jsem pracovala s romskými dětmi jako vedoucí nízkoprahové-ho zařízení pro děti a mládež. po porodu jsem v centrech předporodní přípravy začala přednášet o látkových ple-nách a ekologické péči o dítě, postupně jsem poznávala práci porodních asistentek. pomohly mi pochopit, proč byl můj zážitek z prvního porodu nesrozumitelný a bolestný. protože jsem původní profesí socioložka a pracovala jsem už dříve v neziskovém sektoru, nabídla jsem porodním asistentkám své služby. chtěla jsem, aby mohlo více žen prožít normální porod a láskyplnou péči.

Jsi mámou dvou dětí a svoje druhé dítě jsi porodila doma. Jak na domácí porod vzpomínáš a co pro tebe tato volba představovala?Volba domácího porodu nebyla samozřejmá. dlouho jsme s partnerem o tom, kde přivedeme na svět našeho druhého syna, debatovali. postupně jsme zpracovávali různé otázky a nejistoty. a nakonec to bylo svobodné rozhodnutí nás obou. při porodu nás doprovázely dvě zkušené porodní asistentky a považuji toto své rozhod-nutí za jedno z nejlepších v mém životě. a také je to vel-ký vklad do Vojtova života. Bezprostřední okamžiky po porodu a pak další dny jsme mohli být jako rodina spolu, obklopeni lidmi, kteří nás podporovali. okolnosti dru-hého porodu mě velice posílily, měla jsem dojem, že se všechno děje tak, jak má, že tomu, co se děje, rozumím. ale myslím, že bych dokázala mít podobný dojem i z porodu v porodnici, pokud bych se tam cítila bezpeč-ně a měla odbornou a respektující péči porodní asistent-ky. to jsem bohužel v porodnici u prvního porodu neza-žila. přála bych všem ženám, aby v souvislosti s porodem mohly dělat samá pozitivní a svobodná rozhodnutí.

Jak vnímáš aktuální situaci v českém porodnictví, po-souvá se někam možnost žen, které chtějí rodit přiro-zeně, s vlastní porodní asistentkou, ambulantně apod.?mnoho organizací, hnutí i jednotlivců věnuje spoustu energie do toho, aby se v České republice situace změ-nila. myslím, že už i ministerstvo zdravotnictví chápe, že nemůže ignorovat zájem žen o kontinuální péči v těhotenství a při porodu. ta je podle mnoha zahra-ničních výzkumů tím nejbezpečnějším typem péče pro zdravou ženu a její dítě. V zemích, kde je svobodná vol-ba péče v těhotenství a při porodu možná, se tak stalo

právě na základě tlaku žen, které tuto péči vyžadovaly. i české ženy si umí stále více při porodu říkat, jaká je jejich představa péče, píší porodní přání a odcházejí z porodnice bezprostředně po porodu (ambulantní porod). Zároveň ale pořád nejsou vzácností případy žen, kterým bylo po porodu odebráno dítě, nebo kterým byly při porodu prováděny praktiky, jež nedoporučuje Svě-tová zdravotnická organizace (např.: nástřih hráze nebo tlačení na břicho, tzv. kristellerova exprese). Britská vévodkyně kate nedávno porodila svou dceru charlotte se dvěma porodními asistentkami, které o ni a její dceru následně pečovaly i bezprostředně po poro-du v jejich domově. Věřím, že české ženy mají nárok na stejnou péči jako členky královských rodin.

Page 26: Nákup všemi smysly 3/2015

V současné době se jedná o vybudování porodních domů v Praze a v Brně. Mohla bys nám popsat, jak se situace vyvíjí a co by tato možnost představovala pro rodící ženy?V zahraničí je péče v porodních domech nebo cent-rech porodních asistentek přímo v porodnicích běžnou součástí péče. V porodním domě je žena ve výhradní péči porodní asistentky a v případě např. nepostupující-ho porodu může se svou porodní asistentkou přejet do blízké porodnice, se kterou porodní asistentka spolu-pracuje. V České republice několik porodních asistentek o otevření porodního domu usiluje, jeden už dokonce dříve v praze fungoval (porodní dům u čápa). V současné době se snažíme oslovit partnery (zřizovatele porodnic, lékaře, pediatry) s nabídkou diskuze u kulatého stolu, kde bychom společně vymysleli, jak vznik sítě porodních domů v naší zemi podpořit.

Obrací se na UNIPA hodně těhotných žen s prosbou o zprostředkování kontaktu na vlastní porodní asistent-ku?ano, obrací se na nás stále více žen. některé hledají porodní asistentku k domácímu porodu, jiné by se rády domluvily na kontinuální péči včetně doprovodu do po-rodnice, mnohé hledají laktační poradenství nebo kurzy předporodní přípravy. Je mi líto, že mnohé ženy musím zklamat, protože v některých krajích samostatně působí-cí asistentky teprve sbírají odvahu otevřít vlastní praxi. Za jejich váháním stojí přístup státu, který nejenom, že tuto péči nepodporuje, ale dokonce porodním asistent-kám jejich péči znemožňuje.

Rozhovor vznikl v rámci projektu Hájíme práva žen v ČR podpořeném Nadací Open Society Fund Praha z progra-mu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

UNIPAUnie porodních asistentek je nezisková profesní organiza-ce. Usiluje, aby členkami byly ty porodní asistentky, které

se chtějí rozvíjet a chtějí pečovat o ženy i jejich děti s respektem, v souladu s doporučeními vědeckých výzkumů a mezinárodních organizací. Mnoho po-rodních asistentek se k členství v UNipa připojuje již při studiu. UNipa spolupořádá mnoho akcí pro rodiče – například světový týden respektu k po-rodu nebo konferenci aktivní rodičovství. Natáčí krátké filmy o práci porodních asistentek, kojení a péči o dítě a provozuje on-line poradnu pro těhot-né ženy. V rámci české ženské lobby se pokouší spolu s dalšími organizacemi o systémovou změnu v porodnictví. Každý, koho představené aktivity zaujaly, je srdečně zván, aby se k UNipa připojil v rámci Kruhu přátel UNipa.

Kateřina Hájková Klíčová tradičně moderuje konferenci Aktivní rodičovství

Se spoluorganizátorkami Aktivního rodičovství: Lucií Harnošovou z Brány k dětem a Zorou Javorskou z Nesehnutí

24 |

Page 27: Nákup všemi smysly 3/2015
Page 28: Nákup všemi smysly 3/2015

Inspirace odjinud...

O tom, že plnit si své sny má opravdu cenu, svědčí i příběh mladé podnikavé ženy, která si ve Velké Bíteši, nedaleko Brna, otevřela originální podnik Kreative Café. Milovanou práci neopustila ani coby maminka. A to kromě nošení v šátku vyzkoušela i látkové pleny a bezplenkovou komunikační metodu. text: Zuzana Klementová

26 |

těší majitelku netradiční kavárny

alena kolesová snila o vlastní kavárně už na střední ško-le. Se spolužáky často navštěvovala café Bar ve městě, kde studovala, a vždy se tam cítila velice dobře. a právě tam často uvažovala o vlastním podniku. nicméně cesta k němu byla ještě dlouhá. „nejprve jsem strávila kratší čas v zahraničí, pak nastou-pila na vysokou školu a vzápětí ji ukončila, protože mě další studium nenaplňovalo. poté jsem si našla zaměst-nání, kde jsem byla, tuším, pět let. ta práce mě velmi bavila, ale řekla jsem si, že pokud se nepokusím splnit si svůj sen, s dětmi a rodinou to bude ještě méně pravdě-podobné. a tak jsem dala výpověď a začala žít svůj sen,“ usmívá se při vzpomínání.

Z hoStů přáteléi když pochází z Velké Bíteše, původně netrvala na tom, že svůj vytoužený podnik otevře zrovna tam. Vhodné prostory hledala i v blízkém okolí a v Brně. nakonec je

ale objevila přímo ve Velké Bíteši a dnes je za to ráda. „líbí se mi, že do kavárny chodí lidé, které znám, i moji přátelé. máme spolu vybudovaný pěkný vztah. potká-váme se ve městě a při různých příležitostech a mně se líbí, jak se na sebe všichni usmíváme a zdravíme se,“ vyzdvihuje výhody blízkého kontaktu s hosty. Samostatnou kapitolou se stalo zařizování kavárny, při němž se paní alena výtečně realizuje. Vždycky si přála, aby její podnik kreative café byl něčím zajímavý, možná výjimečný. proto si vyrobila vlastní stolky s mozaikou, na kterých lze hrát “člověče nezlob se”, šachy nebo mlýny; a nápojové lístky píše vlastnoručně. hlavní lákadla její kavárny jsou opravdu kvalitní, čerstvě pražená káva a domácí moučníky. paní alena rovněž spolupracuje s různými šikovnými lidmi, kteří fotí, malují či jinak tvoří. Jejich obrazy, šperky, brože a další tvorbu si návštěvníci kreative café mohou nejen prohlédnout, ale také odnést s sebou domů.

Page 29: Nákup všemi smysly 3/2015
Page 30: Nákup všemi smysly 3/2015

28 |

StěhoVání do VětŠíhoosobitost podniku u hostů zabodovala. „původně byla kavárna zastrčená v malé uličce a bylo v ní málo místa - čtyři stolky a jeden větší salonek. pro začátek jsem to považovala za ideální stav, ale postupem času prostor přestával stačit, a tak jsem začala přemýšlet o stěhová-ní,“ vypráví paní alena.hledání nového působiště se zpočátku obávala, pro-tože najít ve Velké Bíteši vyhovující volné prostory se zdálo být dost obtížné. pak se ale objevil pěkný, velký, dvoupatrový dům s venkovní terasou a bylo rozhodnuto. nejvíce dumala nad tím, čím zaplní tak velké místnosti. „Bylo mi jasné, že moje čtyři stolky asi stačit nebudou. pak mě napadlo posbírat doma, u babičky a u známých stará křesla a stolky. Stále jich ale bylo málo, proto jsem přes Facebook vyhlásila sbírku. Sešla se jich opravdu spousta. Všechny jsem vyčistila a ty, které měly ošklivé čalounění, jsem nově potáhla. tímto nábytkem jsem za-plnila celé horní patro. Vzadu v rožku jsem ještě udělala koutek pro děti. tím vzniklo takové ‚zevlovací patro‘. dole zůstaly krásné mozaikové stoly, u nichž si hosté mohou dlouhé odpoledne zkrátit popíjením výborné kávy a třeba i hrou v šachy,“ popisuje zrod svého nové-ho působiště.

premiéra Šátku: na hodechasi dva roky po otevření nového, většího kreative café se paní aleně narodila dcerka. V těhotenství často do-cházela do podniku a práce ji velmi bavila. „a myslím, že i marušku, protože je v kavárně a ve společnosti lidí jako ryba ve vodě. nicméně rodičovství a péče o dcerku hodně změnily můj přístup k práci a také čas, který v ní mohu trávit. Šestinedělí jsme si užívaly spolu doma a na vycházkách a do kavárny jsme chodily pouze na kávu. poté jsem začala řešit objednávky zboží a trošku i pro-voz. když ale byly marušce tři měsíce, konaly se u nás ve Velké Bíteši tradiční hody. to je v kavárně velká událost a já u toho potřebovala být,“ líčí. V tu dobu si koupila šátek na nošení dětí a poprvé do něj svou dceru uvázala. celý hodový víkend takto bez problémů zvládly a byl to začátek šátkování i částeč-ného návratu paní aleny do práce. marušce se v šát-ku líbilo, a tak spolu vařily kávu, pekly a připravovaly občerstvení. „to děláme občas i nyní. kvůli tomu, že již leze, stojí a popochází, už v šátku nechce trávit tolik času. ale zase jej ráda tráví ve společnosti ostatních dětí, a tak ji občas mohu nechat u maminky nebo u sestry a vím, že tam je spokojená. Za to jim moc děkuji, protože díky nim stihnu

Page 31: Nákup všemi smysly 3/2015

tolik věcí, jako nikdy dříve. a také mám po boku úžas-ného muže, který je mi vždy oporou a na kterého se ve všem mohu spolehnout,“ oceňuje paní alena pomoc ze strany svých nejbližších.

intuitiVní VýchoVaZa dcerku je velice vděčná. díky ní poznala, co všechno člověk může zvládnout a dokázat. „Jsme tým! a je s ní děsná sranda,“ dodává s úsměvem. při výchově vsází na svůj instinkt, protože věří, že jí ukazuje to nejlepší, co pro své dítě může udělat. od mala spolu praktikovaly bezplekovou komunikační metodu a dařilo se jim. ale v šesti měsících, kdy se maruška poprvé postavila na nohy, skončila jakákoliv snaha posadit ji na nočníček křikem, kroucením a absolutní nespoluprací. proto se

paní alena rozhodla vyčkat, aby sebe i dceru zbytečně nestresovala.„nyní, v deseti měsících, jsme ve fázi, kdy celou noc vydrží plena suchá a ráno čůráme a často i kakáme na nočník. ale přes den vše valí do plíny. pleny používám látkové, protože když jsem viděla během šestinedělí tu spotřebu jednorázových a následné kupy odpadu, opravdu jsem se zhrozila. a tak látkuji ráda a opravdu mě to baví! ale nejsem úplně ortodoxní látkařka, ve výji-mečných případech po jednorázovce sáhnu,“ upřesňuje svůj vztah k moderním látkovým plenám.milovníci skvělé kávy i příjemného lelkování mohou její netradiční kavárnu nedaleko masarykova náměstí na-vštívit každý den. Zváni jsou také na tvořivá odpoledne, vzdělávací semináře nebo pravidelné jarmarky.

| 29

Page 32: Nákup všemi smysly 3/2015

Inspirace zevnitř...

Petra ChuchrováV týmu Brány k dětem jsi tak trochu všudybyl. Často se zde objevuješ v době konání velkých kurzů, jezdíš na externí akce, býváš na festivalech. Můžeš nám, prosím, popsat svoji činnost?hlavní náplní mé práce je koordinace kurzů a našich akcí odehrávajících se v rámci pražské a brněnské Brány, ať už firemních nebo externích. dále spolupůsobím v oblasti marketingu a pr. Jednoduše by se dalo říct, že spravuji harmonogramy událostí a hlídám, aby nic nekolidovalo, a vše jsme stíhali na čas. mívám schůz-ky s lektory, jsem součástí velkých akcí jako například colours of ostrava nebo Bylinkové slavnosti, které vždy připravuji, balím věci na stánek, převážím je a pak na místě většinou prodávám. Zajišťuji, aby vše dobře klaplo a všichni byli spokojení. kromě toho se starám o pro-pagaci - domlouvám komunikaci přes média a zajišťuji veškerý tištěný materiál.

Jak ses ke své práci dostala?práce v Bráně k dětem ke mně přišla v době, kdy jsem pracovala z domova a zatoužila po tom trávit více pracovního času ve společnosti. kamarádka, tehdejší ve-doucí pražské prodejny, hledala nové lidi do svého týmu, a mezi řečí mi nabídla místo v praze. napoprvé jsem odmítla, protože jsem již v praze nežila. leč postupně mi to začalo vrtat hlavou, protože se mi líbila celá ta idea Brány s ekologickým programem a šířením osvěty… tak jsem jí napsala, že kdyby hledali někoho do Brna, šla

30 |

... tým Brány k dětem se představuje

Za oponou jeviště prodejen…

Page 33: Nákup všemi smysly 3/2015

bych do toho hned. Za pár dní jsem dostala mail a už se to začalo stávat skutečností...Během prvního roku jsem pracovala na prodejně a mohla si vyzkoušet všechny ty lákavé produkty a zjistit veškeré informace, které mě zajímaly, pěkně z první ruky. poté jsem však zatoužila posunout se ze známého prostředí někam dál, dělat něco více „akčního“ a zároveň moci trávit více času venku. V té době zrovna vznikala nová pozice koordinátorky kurzů, která jako by byla přímo na míru ušitá. a k ní se postupem času přidalo další rozšíře-ní mého působiště na marketing, začala jsem spolupra-covat s tebou v oblasti pr.

Co tě na tvé práci nejvíce baví?radost mi dělá hlavně to, že práce je opravdu různoro-dá. Vzhledem k tomu, že řeším více oblastí naší firmy a dělám pokaždé něco jiného, nemohu upadnout do stereotypu. také oceňuji flexibilní pracovní dobu a místo, kde budu pracovat. například teď na tvoje otáz-ky odpovídám pracujíc ze své zahrady za zpěvu ptáčků. a samozřejmě mě hodně baví náš skvělý kolektiv ze všech prodejen a poboček. S kolegyněmi si vždy kryjeme záda a jsme si oporou. takže i když pracuji převážně z domu, tak jsou to hlavně ony, na které se do Brány vždy těším.

Mimo práci v Bráně k dětem je o tobě známá obrovská láska k přírodním zahradám. Vlastně je to tvoje pů-vodní profese a zároveň hobby, příležitostně se totiž zabýváš permakulturním poradenstvím. Mohla by ses o tom pro nás trochu rozpovídat?

ano, je to tak, pokud to jde a mám k tomu podmínky, tak jsem neustále na zahradě, v lese či poblíž vody. Vyrostla jsem v oblasti lužních lesů, kde tyto věci tvoří vždy jeden celek. není snad větší krásy než mokřad uprostřed lesa. proto mě tak nadchly přírodní/permakulturní zahrady, díky nimž si můžete tu živou přírodu plnou tajemných zákoutí a nečekaného přenést přímo domů (respektive vedle domu) a kdykoliv budete mít náladu, v ní rozjímat. a k tomu hojnost plodů všude, kam se podíváte, což samozřejmě není hned a bez práce. Jelikož je mi blízké experimentování, kombinování divokých a zušlechtěných rostlin, prolínání a propojo-

| 31

Page 34: Nákup všemi smysly 3/2015

vání jednotlivých ekosystémů, na což mi zahrádka už nestačila, tak jsem si před pár lety pořídila hektar a půl veliký pozemek. ten mi nabízí tu rozmanitost od suché stráně, přes vlhké údolí se zurčícím potůčkem až po les. a to je přesně ta divočina, která mi dává spoustu inspirace a samozřejmě i práce.

Jak ses k tomu všemu dostala?co se týče mé původní profese, kterou jsi zmiňovala, vystudovala jsem rostlinolékařství na ČZu v praze, což mi hodně dalo, protože jsem zde poznala všechno kvítí, co kde roste. ale úplně ve všem mi to nestačilo, tak jsem před pár lety absolvovala roční designer-ský permakulturní výcvik u Jardy Svobody, kde jsem poznala spoustu nových postupů a úžasných lidí, moc ráda na něj vzpomínám. dříve jsem se zabývala permakulturním poradenstvím intenzivněji, v nyněj-ší době radím opravdu už jen těm nejbližším a více se zaměřuji na tvoření vlastního prostoru (ale nikdy neříkej nikdy…).

Jsou ještě další věci, které tě zaměstnávají kromě zahrady ve tvém volném čase?mezi moje další záliby a vášně patří především tanec v různých podobách a sjíždění meandrů řeky moravy. a abych to stylově zakončila, tak samozřejmě bosá chůze – a jsme tam, kde jsme začaly.

Katka StojaspalováMomentálně jsi v našem týmu v podstatě „nevidi-telným členem“, a přesto se tvé jméno objevuje ve spojitosti s Bránou k dětem... Co je to, co pro Bránu přinášíš?V současnosti (řečeno s trochou nadsázky) vytvářím s te-bou, peti, „marketingový tým“ a vypomáhám ti s některý-mi věcmi, které se týkají oblasti médií. tvořím a spravuji řadu textů, které posíláme do světa, nebo dělám ko-rektury našim článkům. ale hlavně se starám o časopis nákup všemi smysly, komunikuji s autory či grafičkou a provádím redakční úpravy. Jsem na rodičovské dovolené, proto dělám práci, kterou lze provádět z domu a není časově podmíněná. Je důle-žité říci, že pracovat při mateřské mohu díky vstřícnosti naší milé „paní šéfové“ lucky, která mi umožňuje znač-nou pracovní flexibilitu. moje práce se proměňuje s tím, co je potřeba udělat, s novými projekty, které přicházejí a také s časem, který mám k dispozici.

Co tě na tvé práci těší, že sis ji ponechala i v době rodi-čovských povinností?

32 |

Page 35: Nákup všemi smysly 3/2015

práce v Bráně mě velice baví a dává mi smysl. mám ráda to prostředí, myšlenky, které Brána k dětem šíří, a navíc jsou to věci, které právě sama s malými dětmi řeším. takže to pro mě ani tak není práce (která vyčer-pává nebo nudí), ale spíše možnost seberealizace v tom, co už dělám a žiji, způsob, jak se osobně vyvíjet a posouvat dál. manžel mě někdy škádlí, že je to můj největší koníček při „mateřské“ a vlastně má pravdu. Činnost Brány k dětem sleduji téměř od začátku – nej-prve zvenčí jako zákaznice, později jako interní člo-věk. Je vzrušující být při tom, jak se Brána vyvíjí, jak vznikají nové projekty a jak ty dříve „alternativní“ věci používá čím dál více lidí. když se před téměř šesti lety narodila starší dcerka, bylo například šátkování docela okrajovou záležitostí. dnes patří nosítko (alespoň v našem prostředí) k poměrně běžné výbavě rodičů.

Jak se dá vlastně skloubit práce s mateřskou? Máš při tom čas na věci, které ti dělají radost?když byl synkovi rok a nějaké drobné, domluvila jsem se s kamarádkou, kterou má rád, že jej bude dva až třikrát za týden brát na písek v době, kdy chodí před-školní dcerka do školky. tím mi vznikají zhruba dvě hodinky času, kdy mohu nerušeně psát a soustředit se. díky hlídání, které mám, mohu ostatní čas věno-vat dětem. naučila jsem se tak nějak dobíjet baterky společně s nimi. a tím se například láska k výletům do hor přirozeně proměnila v rodinné vandrování, záliba v hezkém oblečení se přetavila v radost ze šátkování

(a probírání krásných šátků společně s jinými kamarád-kami). nevím, jestli se to dá označit jako koníček, ale ráda trá-vím čas s přáteli. Často se scházíme s kamarádkami, ze-jména maminkami, a děti jsou samozřejmě při tom, hrají si společně a také se výborně baví. díky této nikterak zvláštním „zálibě“ má dcerka spoustu výborných kama-rádů, se kterými společně vyrůstali od miminka.

A nějaké další koníčky bys nám prozradila? když je klidnější období, ráda čtu (většinou před spa-ním). V podstatě čtením dobíjím baterky, je to pro mě te-rapie při vyčerpání. ledaskdy je to spíš vytoužené přání, které se nevyplní každý den. když hoří termíny, večer po uložení dětí sedám k článkům. ale většinou (jak už jsem říkala) je pro mě práce zajímavá, takže tím nijak netrpím, žiju si příjemně a tak nějak to všechno plyne.a ještě musím zmínit, že v současnosti jsou mým velkým koníčkem mentální jazyky. chodím na lekce (opět do Brány). Snad odjakživa jsem se zajímala o věci souvi-sející s psychologií a tato praktická typologie lidských povah si získala moje srdce. pomohla mi pochopit, proč moji blízcí reagují určitým způsobem a přispěla k odleh-čení nejedné náročnější situaci u nás doma.

| 33

Page 36: Nákup všemi smysly 3/2015

ergonomická nosítka a šátky na nošení dětí, ekologické hračky z biobavlny či kukuřičného škrobu, vlněné a biobavlněné oble-čení pro děti nebo moderní látkové pleny. Vše pro radostné dětské koupání a slunění, přírodní kosmetika, drogerie a mnoho dalšího. Zboží více než 40 lokálních českých výrobců pohodlně pod jednou střechou.nabízíme nejen nejširší sortiment zdravých a přírodních produktů pro novorozence a děti, ale i unikátní semináře pro rodiče.

Z naší červnové, červencové a srpnové nabídky kurzů pro vás vybíráme:

17. 6. 14:30 – 16:30 Osvědčené tipy pro nastávající maminky lektorka mgr. lucie ernstová 24. 6. 9:30 – 11:00 Kurz první pomoci – příprava na prázdniny lektorka mgr. Veronika mrázková 29. 6. 16:00 – 18:00 Jak si sestavit pestrý a vyvážený jídelníček? lektorka ivana perhalová 15. 7. 14:00 – 15:30 MiskoHraní pro děti s rodiči tibetské mísy, misky, zvonky, činelky; lektorka Jana remerová 21. 8. 12:30 – 15:00 Vázání šátků praktický kurz základních úvazů pro nošení miminek v šátku; lektorka karla Štiková

19. 6. 16:00 – 18:00 Jak jíst zdravě a chutně ve 21. století? lektorka ivana perhalová 23. 6. 16:30 – 18:00 Příkrmy - aby dětem chutnalo – BLW metoda Baby led Weaning – odstavení vedené dítětem. Jde o metodu, kdy dítě už odmala jí samo a není nikým krmeno; lektorka dita Vlčková 29. 6. 10:30 – 11:30 Cvičení s dětmi v šátku či nosítku lektorka kristína Stašková 30. 6. 15:00 – 18:00 Jak je možné vychovávat děti podle astrologie? lektor robert policar 9. 7. 11:00 – 13:00 Kurz vázání šátku na záda lektorka míša perníková

7. 7. 16:00 Zdravé přebalování ukázka moderních látkových plen a různých systémů zdravějšího přebalování 14. 7. 16:00 – 18:00 Aromaterapie pro rodiny s dětmi co éterické oleje umí, jak fungují a jak je správně používat 24. 7. 18:00 – 21:00 Hodná holka v nás silné ženské paradigma, které formuje naše životy a odvádí nás od přirozenosti a spokojenosti; lektorka magda křepelková

24. 6. 16:00 – 17:00 Lunární žena a ekohygiena seznámíme se s tématikou měsíc v nás a lunární, cyklická žena. o tom, jak žít více v souladu s přírodou a tím i sama se sebou.

27. 6. 9:00 – 17:00 Srdcom rodičom slová, ktoré vo vzťahoch používame, majú schopnosť hojiť alebo ublížiť, vytvoriť vzdialenosť alebo udržať blízkosť, umlčať city alebo otvoriť srdce; lektorka mgr. daniela choma

kurzy jsou pravidelné a konají se každý měsíc. aktuální termíny a další desítky zajímavých kurzů najdete zde.

Kontaktujte nás!

E-SHOP tel.: 723 567 664 [email protected]

Prodejna Brno, Orlí 17 tel.: 601 374 776 e-mail: [email protected] Prodejna Brno na facebooku Otvírací doba: PO–PÁ 9,00–18,00

Prodejna Praha, Náplavní 11 tel.: 725 811 631 e-mail: [email protected] Prodejna Praha na facebooku Otvírací doba: PO–PÁ 10,00–18,00

Prodejna Damníkov, Damníkov 104 tel.: 732 188 299 e-mail: [email protected] Prodejna Damníkov na facebooku Otvírací doba: PO 10,00–17,00, ÚT, ČT 10,00–18,00, ST 13,00–17,00, PÁ 10,00–14,00

Prodejna Jičín, Fügnerova 193 tel.: 732 917 285 e-mail: [email protected] Prodejna Jičín na facebooku Otvírací doba: PO 13,00–16,00, ÚT konzultace (nutno se tel. objednat), ST 10,00–12,00 13,00–17,00, ČT 10,00–12,00 13,00–16,00, PÁ 13,00–16,00. Po tel. domluvě i kdykoliv jindy.

Predajňa Košice, Bočná 6 (prístup z Hlavnej ulice Hlavná 22) tel.: +421 911 132 166 e-mail: [email protected] Predajňa Košice na facebooku Otváracia doba: PO–PÁ 10,00–18,00

brána k detem

www.branakdetem.cz

nákup všemi smysly

www.branakdetem.cz www.facebook.com/branakdetem.cz