Top Banner
LOVIISAN KAUPUNGIN VIRALLINEN TIEDOTE 2/2015 NÄIN VOIT AUTTAA NUORTA Asiakaspalvelu keskitetään NOAK – NELJÄN KYLÄN RYPÄS LÄHILIIKUNTAPAIKAT on tarkoitettu kaikille LIITTEENÄ KAUPUNGIN PALVELUHAKEMISTO Kunnan rooli muuttuu 2019?
30

Morjens 2/2015

Jul 23, 2016

Download

Documents

creative peak

Loviisan kaupungin virallinen tiedote
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Morjens 2/2015

LOVIISAN KAUPUNGIN VIRALLINEN TIEDOTE 2/2015

NÄIN VOIT AUTTAA NUORTA

Asiakaspalvelu keskitetään

NOAK – NELJÄN KYLÄN RYPÄSLÄHILIIKUNTAPAIKAT

on tarkoitettu kaikilleLIITTEENÄ KAUPUNGIN PALVELUHAKEMISTO

Kunnan rooli muuttuu 2019?

Page 2: Morjens 2/2015

2

Julkaisija: Loviisan kaupunki

Päätoimittaja: Lilian Andergård-Stenstrand

Toimitusneuvosto: Lilian Andergård-Stenstrand,

Päivi Ahvonen, Jaana Laine

Toimitus ja ulkoasu: Creative Peak

Toimittajat: Päivi Ahvonen, Seppo Iisalo,

Reija Kokkola, Noora Lintukangas

Valokuvat ja kuvitukset: Päivi Ahvonen, Fanni

Fagerudd, Eeva Kangas, Kalevi Ketoluoto,

Janne Lehtinen, Virpi Lehtinen, Sanna Nylén,

Wilma Valén | Taitto: Milla Ketolainen

Paino: Lönnberg Painot Oy / Paperi G-Print 100g

ISSN 2342-5318 (painettu)

ANNA PALAUTETTA / OTA YHTEYTTÄ: Loviisan kaupunki, PL 77, 07901 [email protected] puh. 019 5551 www.loviisa.fi/osallistujavaikuta

Monet tämän lehden artikkeleista käsittelevät auttamista. Tukiper-heenä toimimalla voi auttaa tuke-malla sellaisia perheitä tai yksinhuol-tajavanhempia, joiden jaksaminen ei aina riitä. Jos itse olet keskellä kriisi-tilannetta, voit saada apua ottamalla yhteyttä esimerkiksi mielenterveys-huoltoon. Jos sinulla on ylimääräistä aikaa, voit toimia vapaaehtoisena liikuntakaverina.

Kylätasolla aktiivisessa kyläyh-distyksessä voidaan kokoontua yh-teen erilaisten tapahtumien myötä ja auttaa kylän vanhempaa väkeä. Kaupungin työllisyyspalveluissa nuorisoa ja muitakin autetaan löy-tämään mielekästä tekemistä samal-la kun autetaan ihmisiä auttamaan itse itseään. Lue tästä kaikesta lisää.

Kun ajatellaan auttamista, tulee varmaan ensiksi mieleen, että anne-taan pois jotakin tai tehdään jotakin jonkun hyväksi. Mutta auttaminen

on aina myös saamista. Auttaminen ei tee köyhemmäksi, vaan päinvas-toin rikkaammaksi. Aivan pienikin apu voi merkitä toiselle todella pal-jon. Kaikki ovat elämänsä jossakin vaiheessa avun tarpeessa ja kaikilla on joskus mahdollisuus auttaa muita.

Juuri nyt pakolaisia virtaa eri maista Eurooppaan, myös omaan maahamme, ehkä pian myös omaan kaupunkiimme tai omaan kylääm-me. Jotkut osoittavat mieltään ja protestoivat, ja kenties pelkäävät sitä mikä tuntuu vieraalta. Mutta paljon useammat haluavat auttaa eri tavoin pakolaisten vastaanottamisessa. Myös meillä kotona on pakattu kas-seihin pieneksi jääneitä vaatteita.

Vaikka emme kaikki ehkä voi auttaa antamalla rahaa tai tavaraa, jokainen voi kuitenkin auttaa osoit-tamalla pakolaisten tilanteelle ym-märtämystä ja toivottamalla heidät tervetulleiksi. Se ei maksa mitään.

Morjensin kansikuva-malleina ovat liikunnanohjaajat Päivi Hämäläinen ja Karolina Hovi.

Auttamisen voima

Pääkirjoitus

" Kaikki ovat elämänsä jossakin

vaiheessa avun tarpeessa ja

kaikilla on joskus mahdollisuus

auttaa muita."

Lilian Andergård-Stenstrandviestintäpäällikkö

[email protected]

Page 3: Morjens 2/2015

3

Ylpeänä miljööstämmeKaupunginarkkitehti Maaria Män-tysaari palasi keväällä viiden vuo-den äitiysvapaalta takaisin Loviisan kaupunginarkkitehdin töihin. Onko työn kuvassa tällä välin ta-pahtunut muutoksia?– Työ on todella monipuolista ja mielenkiintoista kuten ennenkin. Pääosassa on maankäytön suunnit-telu eli kaavoitus, mutta hallintoon ja esimiestyöhön liittyvät tehtävät näyttävät lisääntyneen. Esimerkiksi Pernajan ja Ruotsinpyhtään kau-punginosien alueella on runsaasti erilaisia rantarakentamiseen liittyviä kaava- ja poikkeamislupa-asioita.

Mitkä tehtävät työllistävät sinua eniten?– Yleis- ja asemakaavoitus. Tällä hetkellä Harmaakallion, Haravanky-län, Köpbackan, Valkon ja saariston osayleiskaava, tuulivoiman osayleis-kaavat ja Loviisanlahden itäran-nan asemakaavoitus sekä Loviisan

alakaupungin alueen asemakaavan muutos ja poikkeamislupa-asiat. Myös yllättäviä ja nopeaa reagointia vaativia asioita tulee jatkuvasti eteen.

Oma talosi on Loviisaan siirretty vanha hirsitalo. Mikä vanhoissa ra-kennuksissa niin viehättää?– Itse asiassa pidän yhtä lailla eleettömästä modernista uudisra-kentamisesta kuin vanhasta raken-nusperinteestäkin. Ratkaisevaa on se, että materiaalit ovat aitoja, ra-kennustapa konstailematon ja talo on oikein tehty. Silloin se on myös pitkäikäinen.

Miten hyvin vanhoista taloista osa-taan Loviisassa pitää huolta?– Jos iäkäs rakennusperintökohde on säilynyt näihin päiviin saakka, on sitä säännöllisesti huollettu ja kunnostet-tu vuosikymmenten ajan. Tietotaito vanhan rakennuskannan korjaami-seksi on Loviisassa mielestäni lisään-

MAARIA MÄNTYSAARIkaupunginarkkitehti ja kaavoittaja

Kaupunginarkkitehti vuodesta 2007 Takaisin töihin äitiysvapaan jälkeen huhtikuussa 2015Loviisan seudun viiden kunnan yhteinen aluearkkitehti 2003-07

”Olen aidosti ylpeä Loviisan upeasta ja monipuolisesta miljööstä”

tynyt – eikä vähiten Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman ansiosta.

Vinkkisi niille, jotka harkitsevat van-han talon hankkimista.– Anna talon ensin kertoa tarinansa! Tutustu taloon rauhassa ja pintaa sy-vemmältä. Selvitä, millaisia muutok-sia on aiemmin tehty… ja ota niistä opiksesi. Tutustu siihen, mikä juuri tälle rakennukselle on ominaista ja mikä vierasta. Sen jälkeen voit rat-kaista, voisiko se kuulua sinulle.

Kerro, mistä asioista loviisalaisten kannattaa olla ylpeitä.– Ennen kaikkea siitä, että Loviisa on säilynyt omaleimaisena pikkukau-punkina, jossa vallitsee suvaitsevai-nen ilmapiiri. Meillä on rantaviivaa ja vesialuetta enemmän kuin pääkau-punkiseudun kunnilla yhteensä. Ja tiedoksi vaan: Loviisan kaupungilla on Uudenmaan monipuolisin ja koh-tuuhintaisin tonttitarjonta!

Page 4: Morjens 2/2015

Vuodelle 2015 Loviisa on bud-jetoinut katujen päällystämiseen noin 600 000 euroa ja muihin kunnostustöihin 150 000 euroa.

– Päällystäminen ei ole ihan halpaa hommaa. Näillä määrä-rahoilla kunnostamme yhteen-sä kaksi–kolme kilometriä ka-tuja Loviisan keskusta-alueella, Koskenkylässä, Pernajan kir-konkylällä ja Tesjoella, Lind-roos kertoo.

Kokonaan uusi katu Länsi-kaari on rakennettu Kuningat-tarenportin teollisuusalueelle Nesteen ja krossiradan väliin.

Rantatie vihdoin kuntoon?Ensi vuoden kärkihanke on to-dennäköisesti kauan odotettu Rantatien kunnostus.

– Se on mittava kahden vuo-den projekti, jonka rahoitus kä-sitellään kaupungin budjettival-mistelujen yhteydessä.

Rantatien korjaustöiden on arvioitu maksavan kumpanakin kunnostusvuonna noin 500 000 euroa. Sen päälle tulevat vielä vesiliikelaitoksen työt.

– Yhteensä se on parin mil-

Hyötytietoa

4

Loviisan kaupunginvaltuusto päätti syys-kuun kokouksessaan, että kaupunki vuokraa Almintalon viiden vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella talon omistajalta Kari Markkulalta.

Almintalosta muodostetaan kaupungin yl-läpitämä kulttuurikeskus, jonka toiminnasta vastaa kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aika-toimi. Se myös laatii ohjeet ja menettelytavat,

miten kulttuurialan toimijat voivat vuokrata talosta tiloja esimerkiksi näyttelyitä varten.

Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva myöntää, että sen enempää päätös Sahaniemestä kuin Almintalostakaan ei ollut helppo.

– Mutta näen, että nyt tehdyt päätökset ovat panostus tulevaisuuteen ja Loviisan elinvoimaan. Ne luovat edellytyksiä kehittää kaupunkia positiivisella tavalla.

Katuja ja teitä kunnostetaan Tänä ja viime vuonna Loviisassa on tehty päällystystöitä aikaisempia vuosia enemmän. Yhdyskuntatekniikan päällikkö Markus Lindroos toivoo, että suunta pysyy samana myös jatkossa, sillä korjausvaje on suuri.

Almintalosta kaupungin ylläpitämä kulttuurikeskus

joonan euron urakka, Lindroos ennakoi.

Uusia tievaloja Loviisan kaupunki rakentaa syk-syn mittaan tievaloja kolmelle osuudelle. Niistä pisin – noin 2,8 kilometrin pätkä – tulee Te-tomintielle Niinkoskentien ja Koskenkyläntien välille.

Muut valaistavat kohteet si-jaitsevat Eskilomintiellä välillä Liljendal–Rutumi sekä Riiken-tiellä välillä maantie 170 ja Han-nuksenkuja.

– Toivomme, että uusi valais-tus parantaa liikenneturvalli-suutta ja alueiden viihtyisyyttä, yhdyskuntatekniikan päällikkö Markus Lindroos toteaa.

Markus Lindroos, puh. 050 382 7550, [email protected]

Page 5: Morjens 2/2015

5

INTERNET-KYSELY pohjustaa verkko-sivujen uudistustaLoviisan kaupunki kartoittaa käyttäjien mielipiteitä kaupungin verkkosivujen sisällöstä ja toimivuudesta. Käyttäjätutkimus toteutetaan kaupungin verkkosivustolla.

– Kun vastauksia on tullut 500, kyselyn to-teuttaja OnlineTutkimus Oy laatii tuloksista yhteenvetoraportin. Se valmistuu vielä tämän vuoden puolella, viestintäpäällikkö Lilian Andergård-Stenstrand kertoo.

– Kyselyn tuloksia hyödynnetään ensi vuonna, kun kaupunki uudistaa verkko-sivustonsa.

Edellisen kerran Loviisa osallistui vastaavaan käyttäjätutkimukseen vuonna 2011. Siitä saatu raportti toimii nyt tehtä-vän kartoituksen vertailuaineistona.

Lupakäsittely on vielä kesken. Lopullisen purkuluvan antaa Loviisan rakennusvalvonta tämän syksyn aikana.

Loviisan vesiliikelaitoksen vesihuoltopäällik-kö Markku Paakkarinen korostaa, että käytöstä poistettua vanhaa ja huonokuntoista vesitornia ei ”jysäytetä” eikä ”räjäytetä” – kuten eräät ovat pelänneet – vaan se pilkotaan pala palalta yl-häältä alas.

– Vesitorni on tyhjä. Vettä siinä ei ole ollut toukokuun jälkeen.

Neljän viikon työrupeamaPaakkarinen ennakoi, että pur-kutyö kestää nelisen viikkoa.

– Töiden ajaksi työmaa-alue eristetään halkaisijaltaan noin 70 metrin teräsverkkoai-dalla. Harjun kävelytie joudutaan siltä kohtaa katkaisemaan, ja kulkijat ohjataan väliaikaisesti työmaa-alueen kiertävälle polulle.

Kaupunki edellyttää urakoitsijalta, et-tä työt tehdään ympäröivää harjualuetta suojellen.

– Niin, että luonto kärsisi mahdolli-

simman vähän. Tässä riittää haastetta, sillä purkutyöhön

osallistuu kaivukoneen lisäksi kaksi isoa nosturia, joista toisessa on robotti ja toisessa robotin kuljettaja.

Vesitornissa on rauta- ja betonimassaa noin 900 tonnia. Sen kuljettaminen pois tarkoittaa käytännössä sataakuntaa kuorma-autollista. Tämä kuluttaa ympäristöä ja aiheuttaa joksikin aikaa vaurioita polulle.

Paakkarinen arvioi, että urakka tulee mak-samaan kaupungille 150 000–200 000

euroa.

Alavesisäiliö toiminut hyvinLoviisan uusi alavesisäiliö on

ollut keväästä lähtien käytössä. – Kaikki on sujunut hyvin. Alku-

kesän painepiikitkin on saatu hallintaan, vesihuoltopäällikkö Markku Paakkarinen toteaa.

Loviisan vesiliikelaitos, vesihuoltopäällikkö Markku Paakkarinen, puh. 0440 555 409, [email protected]

VESITORNI PILKOTAAN PALASIKSILoviisan silhuetti muuttuu radikaalisti ensi vuonna, kun harjumaisemaa yli viisikymmentä vuotta komistanut ”Loviisan nuija” puretaan maan tasalle.

Kaleva jatkaa kuntajohtajien hallituksessaLoviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva jatkaa Suo-men Kuntajohtajat ry:n hallituksen jäsenenä myös ensi vuonna. Valinta tehtiin yhdistyksen vuosikoko-uksessa elokuun lopulla.

Puheenjohtajaksi valittiin Lempäälän kunnanjoh-taja Heidi Rämö ja varapuheenjohtajaksi Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Lisäpaikkoja TaasiakotiinTesjoella sijaitsevan Taasiakodin remontin suunnitelmat ovat valmistuneet, ja rakentajien kilpailutus on käynnistymässä. Taasiakotiin tulee kuusi uutta pal-veluasumispaikkaa, minkä jälkeen hoivakodissa on yhteensä 36 asukaspaikkaa. Remontin on tarkoitus alkaa marraskuussa 2015.

– Aikomuksenamme on siirtää tulevaisuudessa painopistettä kuntouttavaan lyhytaikaishoitoon. Remontin yhteydessä Taasiakotiin rakennetaan myös uusi sau-naosasto, kertoo senioripalveluiden palvelupäällikkö Lisbeth Forsblom.Lisbeth Forsblom, puh. 0440 555 345, [email protected]

Page 6: Morjens 2/2015

6

Hyötytietoa

– Osallistuin muun muassa VoiTas-kouluttajakoulutukseen, eli ikään-tyneiden voimaa ja tasapainoa kehittävään koulutukseen. VoiTas-koulutuksen lisäksi muut ryhmät olivat Ulkoilunystävä, Liikunta ja muistisairaudet sekä Liikunta-neuvontaa iäkkäille. Koulutuksiin osallistui henkilöitä sosiaali- ja ter-veystoimesta, vapaa-aikatoimesta ja järjestöistä, Katja Marttila-Meri-aho kertoo.

Koulutuksiin osallistuneet ovat järjestäneet omia koulutuksia va-paaehtoisille loviisalaisille. Vapaa-ehtoiset auttavat ikääntyneitä kun-toilemaan ja ulkoilemaan. Ryhmät on nimetty Ulkoiluystävät, Kunnon Hoitajat ja VertaisVeturit -ryhmiksi. Vapaaehtoisia on saatu kasaan eri ryhmiin lähes sata.

– Kunnon Hoitajat ohjaavat iäk-käitä kotona arkiliikunnan pariin. VertaisVeturit ohjaavat iäkkäiden kuntoilua kuntosalilla ja järjestävät esimerkiksi tuolijumppaa ikäihmisille kylillä. Pienryhmiä kootaan myös ko-teihin treenaamaan yhdessä. Ulkoilu-ystävät ulkoilevat yhdessä vanhusten kanssa, Marttila-Meriaho sanoo.

Hän kiittää Loviisan seudun jär-jestöjä, jotka ovat lähteneet aktiivi-sesti mukaan vapaaehtoistyöhön. Yhteistyötä on tehty muun muassa Loviisan seniorit ry:n, Folkhälsanin, Reumayhdistyksen ja seurakuntien kanssa.

– Toivomme toki vielä lisää va-paaehtoisia mukaan, Marttila-Me-riaho toteaa.

Kolmevuotisen Voimaa vanhuu-teen -hankkeen loppuseminaarista

tehty katsaus on valmistunut, ja sii-hen kerätty tieto on annettu Lovii-san kaupungin päättäjille.

Kuntakooste ja päättäjille lähetetyt koosteet löytyvät täältä: www.voimaavanhuuteen.fi Valitse Oikopolut-otsikon alta:-> voimaa vanhuuteen -kunnat-> kuntakooste: valitse Loviisa-> päättäjäkirje: valitse Loviisa

Lisätietoa: palvelupäällikkö Lisbeth Forsblom, puh. 0440 555 345, [email protected]

kuntohoitaja Katja Marttila-Meriaho, puh. 0440 555 470, [email protected]

liikunnanohjaaja Karolina Hovi, puh. 0440 555 485, [email protected]

VOIMAA VANHUUTEEN!Loviisan kaupunki osallistui Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -hankkeeseen vuosina 2011–2014. Katja Marttila-Meriaho oli yksi hankkeen koulutuksiin osallistuneista.

Kaupunki myy käytöstä poistettuja kiinteistöjäLoviisan kaupunki myy käytöstä poistettuja kiinteistöjä halukkaille. Kiinteistöt sijaitsevat Valkossa, Pernajassa ja Ruotsinpyhtäällä.

Syyskuun puolivälissä myymättä oli vielä kahdeksan kohdetta (suluissa pyyntihinta).

Page 7: Morjens 2/2015

7

Suunnilleen tältä Sahaniemen alue saattaisi näyttää tulevaisuudessa. Suunnitelma elää vielä, mutta lähtökohtaisesti toiselle niemen sivulle on tulossa korkeampaa

rakentamista ja toiselle matalampaa. Ranta-alueet pyritään jättämään suurelta osin kaikkien käyttöön. Niemen keskelle kaavaillaan puisto- ja virkistysaluetta.

Sahaniemestä aiotaan tehdä Loviisan uusi vetovoimatekijä. Alueelle tavoitellaan asuntojen lisäksi kylpyläkasinoa hotelleineen sekä laiva- ja vierasvenesatamaa. Ranta-alueet ja puistot jäävät pääosin kuntalaisten käyttöön.

SAHANIEMESTÄ suunnitellaan uutta vetovoimatekijää Loviisalle

Loviisan kaupunginvaltuusto päätti alu-een myynnistä Optirak Oy:lle syyskuun kokouksessaan. Hinnaksi sovittiin 1 315 000 euroa.

Solmittavan sopimuksen mukaan Optirak Oy ottaa kokonaisvastuun alu-een kehittämisestä ja saattaa maaperän rakentamiskuntoon. Ostaja saa sekä saastuneen maa-alueen että Sahaniemeä ympäröivän merialueen haltuunsa nykyi-sessä kunnossa.

Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan mu-kaan hanke toteutetaan yhteiskehitys-hankkeena.

– Sillä turvataan Loviisan kaupungin tarpeiden ja kehityspyrkimysten toteutu-minen ja rajataan hankkeeseen liittyviä riskejä.

Prosessi etenee niin, että seuraavaksi neuvotellaan kauppakirjan liitteeksi tule-vista sopimuksista, esimerkiksi kaavoi-tussopimuksesta, kehittämissopimukses-ta ja maankäyttösopimuksesta.

– Kun ne on hyväksytty kaupunginhal-lituksessa ja kauppakirja allekirjoitettu, ryhdytään valmistelemaan kaavoitusta ja suunnittelemaan alueen puhdistusta.Mitään kovin konkreettista ei alueella ta-pahdu vähään aikaan. – Rakentaminen alkaa aikaisintaan muu-taman vuoden sisällä.

1. VALKOM KVARTERSKOLA, päärakennus, Kauppakatu 4, Valko, koulurakennus 189 m2, rakennusvuosi 1922, tontti 1350 m2 (110 000 e)

2. VALKOM KVARTERSKOLA, piharakennus, Kirkkokuja 3, Valko, piharakennus 190 m2, rakennusvuosi 1906, tontti 1450 m2 (120 000 e)

3. ENTINEN KUNNANTALO, Kiesitie 6, Pernaja, 371 m2, rakennusvuosi 1920/1966 (105 000 e)

4. ENTINEN TEKNINEN VIRASTO, Kiesitie 5, Pernaja, 280 m2, rakennusvuosi 1951 (87 000 e)

5. ENTINEN TERVEYSTALO, Pitäjäntie 2, Ruot-sinpyhtää, 373 m2, rakennusvuosi 1949/1997, tontti 5250 m2 (80 000 e)

6. NUORISOTALO NOPPA, Koivulanmäentie 10, Ruotsinpyhtää, 40 m2, rakennusvuosi 1950, tontti 840 m2 (60 000 e)

7. HAMMASHUOLLON TILAT, Puistokuja 9, Ruotsinpyhtää, 127 m2 (2 x 63,5 m2), rakennusvuosi 1974 (70 000 e)

8. VAPAA-AJAN KIINTEISTÖ, Tukkilahdentie, Ruotsinpyhtää, 50 m2, rakennusvuosi 1900-luvun alkupuoli (195 000 e)

Kiinteistönvälittäjänä toimii Itä-Uudenmaan Kiinteistövälitys Oy, Aleksanterinkatu 6, 07900 Loviisa,puh. 019 533 432, www.iukvoy.fi

Kuva

: Opti

rak

Page 8: Morjens 2/2015

8

PUHUMINEN AUTTAA

Masennuksen itsehoitoryhmä, päihdekuntoutujien avohoitoryh-mä, Avoin toivo -keskusteluryhmä, parisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten ryhmä, paniikkihäiriöryh-mä, peliongelmaisten ryhmä. Nämä ovat esimerkkejä Loviisan terveys-keskuksen psykososiaalisten palve-luiden vertaistukiryhmistä.

Asiakkaita ryhmiin riittää, mutta aina on tilaa uusille.

– Ongelmiensa kanssa ei kannata jäädä yksin, Loviisan perustervey-denhuollon mielenterveyspalve-luissa aikuisväestön psykiatrisena sairaanhoitajana työskentelevä An-ne Santaharju sanoo.

– Tuntuupa tilanne miten hallit-semattomalta tahansa, ei niin pientä tai suurta asiaa olekaan, etteikö mei-hin voisi ottaa yhteyttä.

Rajoja madallettuSekä päihde- että mielenterveys-puolelle voi soittaa myös anonyy-misti. Kaikki halukkaat pääsevät tapaamiseen, vaikka jonotusaika saattaa kestää muutaman viikonkin. Akuutit tapaukset pystytään hoita-maan nopeammin. Psykososiaalisis-sa palveluissa rajoja on pyritty ma-daltamaan, jotta ihminen saa juuri sellaista palvelua kuin tarvitsee.

– Olemme täällä auttamassa sol-mujen avaamisessa, ja se tehdään

aina asiakkaan tarpeen mukaan, A-klinikan psykiatrian sairaanhoitaja Päivi Saarhelo kertoo.

Hän toteaa, että naisten ja nuorten päihteidenkäyttö on viime vuosina lisääntynyt ja sekakäyttö on aiempaa yleisempää. Irtisanomiset, talou-dellinen ahdinko, avioero, kuolema lähipiirissä tai vaikka stressi saatta-vat suistaa elämän raiteiltaan. Usein ongelmat kasautuvat. Ahdistus on hyvin yleistä, eikä arkielämästä sel-viämiseen välttämättä löydy keinoja.

Santaharjun mukaan esimerkiksi masennus voi ilmetä monella tapaa, vaikka fyysisinä vaivoina tai union-gelmina. Selittäviä tekijöitä saadaan usein avattua pikku hiljaa, jolloin taustalta saattaa paljastua pitkäai-kainen ahdistus.

– Monelle sekin, että joku kuun-telee, on tärkeää, Santaharju pohtii.

Erilaisia vertaisryhmiä aloittaa jatkuvasti tarpeen mukaan. Usein niissä on mukana kokemusasian-tuntija, koulutettu henkilö, jolla on oma toipumiskokemus mielenter-veys- tai päihdepuolelta.

Saarhelo muistuttaa, ettei kukaan ole yksin ongelmiensa kanssa. Maa-ilmassa on monia ihmisiä, jotka ovat kokeneet aivan saman, ja aina on mahdollisuus selvitä.

Tärkeintä on rohkeus ottaa yh-teyttä.

Koskaan ei ole liian myöhäistä, eikä niin pientä ongelmaa olekaan, etteikö mielenterveys- ja päihdepalveluihin voisi ottaa yhteyttä, sanovat psykiatrian sairaanhoitajat Anne Santaharju ja Päivi Saarhelo.

AIKUISTEN MIELENTERVEYSPALVELUT: psykiatrian sairaanhoitaja Anne Santaharju, puh. 0444 555 346, [email protected]

A-KLINIKKA: psykiatrian sairaanhoitaja Päivi Saarhelo, puh. 040 751 8566, [email protected] tai sosiaalihoitaja Laila Hurmerinta, puh. 040 721 7565, [email protected]

ELÄMÄNVAIHEKRIISEISSÄ voi kääntyä myös terveyskeskuksen vs. psykologi Tio-Maria Bäckblomin puoleen: puh. 040 779 1036, [email protected]

LASTEN- JA NUORTEN MIELENTERVEYSPALVELUT hoituvat neuvolan kautta.

AA-KERHO kokoontuu useana iltana viikossa linja-autoaseman kellarissa, Mannerheiminkatu 14. AA:n auttava puhelin: 09 750 200

AL-ANON (alkoholistien läheisten vertaisryhmä) kokoontuu viikoittain Loviisassa: al-anon.fi

MENTERA (Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys) järjestää toimintaa mielenterveyskuntoutujille ja vertaistukea omaisille: ituspy.com

Ota yhteyttä

Page 9: Morjens 2/2015

9

Loviisan kaupungin perhetyönteki-jä Nina Reiman tietää omasta ko-kemuksestaan, millaista on toimia tukiperheenä. Neljän lapsen äiti puolisoineen otti kotiinsa tukea tar-vitsevien perheiden tai yksinhuol-tajien lapsia yhdeksän vuoden ajan.

– Ne vuodet olivat rikkaus! En edes osaisi ajatella elämää ilman tu-kiperhevuosia, Reiman muistelee.

Haussa turvallinen paikkaTukiperhe auttaa, kun lapsen omassa perheessä jokin elämäntilanne vai-keuttaa vanhempien tai vanhemman jaksamista. Vaikean tilanteen voi aihe-uttaa esimerkiksi sairaus, muuten ras-kas elämäntilanne, yksinhuoltajuus tai heikko sosiaalinen tukiverkosto. Tukiperheissä käyvät lapset asuvat omassa kodissaan, mutta vierailevat tukiperheessä sopimuksen mukaan.

– Vierailuista sovitaan yhdessä tukea tarvitsevan perheen, tukiper-heen ja sosiaalitoimiston kanssa siten, että vierailuajat ovat kaikille sopivia. Tukiperhetoiminta on su-juvaa yhteispeliä, Reiman toteaa.

Tukiperheenä voi toimia lapsi-perhe, lapseton pariskunta tai yksin asuva henkilö. Lapset voivat vierail-la tukiperheessä esimerkiksi yhden viikonlopun kuukaudessa. Loma-aikoina lapsi voi olla tukiperheen luona viikonkin. Tukiperheen oman

elämäntilanteen oletetaan olevan vakaa, ja päätöksen toimia tukiper-heenä tulee olla yhteinen.

– Haemme ihan tavallisia koteja, joissa lapsen on hyvä olla. Tukiperhe on lapselle turvallinen paikka, jossa aikuinen on läsnä, Reiman painottaa.

Apua tarvitaanTuettavien perheiden lasten ikä vaihtelee vauvasta täysi-ikäiseen. Tukiperhe voi itse vaikuttaa luonaan vierailevien lasten ikään. Reimanin perheessä vierailleet lapset olivat suurin piirtein samanikäisiä kuin jokin omista lapsista.

– Oli turvallisinta ottaa luokseen lapsi, jonka ikäisestä oli jo kokemus-ta. Lisäksi omat lapset riemuitsivat kovasti uusista leikkikavereista. Edelleen he muistelevat näitä ystä-viään lämmöllä. Jutellaan siitä, mitä heidän kanssaan leikittiin ja pelat-tiin tai mistä ruoasta he tykkäsivät erityisesti, Reiman hymyilee.

Vaikka tukiperheen oman tilan-teen tuleekin olla vakaa ja turvalli-nen, ei vaadita hienoja puitteita tai erityisiä elämyksiä. Maalaisjärki ja rakkaus lapsiin riittävät.

– Rajoja ja rakkautta. Lapsi on perheessä yksi perheenjäsenistä, jo-ta koskevat samat säännöt ja vapau-det kuin muitakin perheenjäseniä. Tukiperheen vanhemman täytyy

uskaltaa olla aikuinen. Sillä pääsee jo pitkälle, Reiman toteaa.

Aitous, rakkaus, läsnäolo ja rajat. Nämä ovat Reimanin mielestä tuki-perheen tärkeimmät ominaisuudet.

– Ei tarvitse tehdä mitään erityistä. Syödään yhdessä. Jutellaan, kiitetään ruoasta ja viedään astiat keittiöön. Joskus syli on se tärkein asia. Ihan ta-vallinen perhearki ja yhdessäolo ovat lapselle tärkeitä. Toivomme, että Lo-viisaan saataisiin lisää tukihenkilöitä ja tukiperheitä. Tarve on suuri, Rei-man tähdentää.

HALUATKO RYHTYÄ TUKIPERHEEKSI TAI -HENKILÖKSI?Loviisan lapsiperheiden sosiaalityö järjestää syksyllä 2015 tukiperhe- ja tukihenkilöval-mennuksen. Ensimmäinen valmennusilta on 4.11.2015 klo 18–20. Valmennus koostuu nel-jästä teemallisesta tapaamisesta.

Perheet ja tuen tarpeet ovat erilaisia, ja siksi tarvitaan monenlaisia, motivoituneita tukiper-heitä ja -henkilöitä. Mukaan toivotaan myös tukimummoja ja -vaareja.

Toiminnan tavoitteena on auttaa lapsiperhei-tä erilaisissa elämäntilanteissa ja siten edistää lasten ja lapsiperheiden sosiaalista hyvinvoin-tia. Tukitoiminnasta maksetaan palkkiota.

Lähetä vapaamuotoinen hakemus 21.10.2015 mennessä: sosiaaliohjaaja Marja Långvik, [email protected], puh. 0440 555 923. Sosiaalitoimisto, Itäinen Tullikatu 17, 07900 Loviisa

Haluatko auttaa NUORTA TAI LASTA?Nina Reimanin perhe toimi pitkään tukiperheenä. Ne vuodet olivat hänelle rikkaus.

Page 10: Morjens 2/2015

LOVIISA TYÖNANTAJANA

46,6KESKI-IKÄ

VUOTTA

TYÖNTEKIJÖIDEN198

180

8968 65

46 4433

LähihoitajaOpettajatPäiväkotityöntekijätSairaanhoitajat jaterveydenhoitajat

KoulunkäyntiavustajatMaatalouslomittajatLaitosapulaiset ja siivoojatLastentarhanopettajat

JA SUURIMMAT AMMATTIRYHMÄT

YLEISIMMÄT TEHTÄVÄNIMIKKEET

Yleinen ja konsernihallinto

PerusturvakeskusSivistyskeskus

Tekninen keskus

444

81 198

407

MUUT8,1%

PYHTÄÄ2,5% LAPINJÄRVI

4,6%

PORVOO6,6%

LOVIISA78,1%

TYÖNTEKIJÖIDENKOTIKUNNAT

HENKILÖSTÖMÄÄRÄTKESKUKSITTAIN

VAKINAISTA TYÖ- TAIVIRKASUHDETTA ELI

MÄÄRÄAIKAISTA TYÖ- TAI VIRKASUHDETTA ELI

78%22%

884

263

LÄHIHOITAJA

YLEISINLOVIISASSATEHTÄVÄNIMIKE

TYÖNTEKIJÖISTÄ NAISIA

84,5%

PÄÄTOIMISETPALVELUSUHTEET

1130

OPETTAJAT TOISEKSI SUURIN AMMATTIRYHMÄYLI 200

TEHTÄVÄNIMIKKEITÄ

10

Tiedo

t 31.1

2.201

4 tila

nteen

muk

aan.

Page 11: Morjens 2/2015

PALKKASIHTEERILLÄ on monta lankaa käsissä

Ennen kahdeksaa aamulla Lo-viisan kaupungin palkkasihteeri Kia Kinnunen pyöräilee Tesjoel-ta kohti keskustaa. Matkalla hän saattaa nuoremman tyttärensä Tessjö skolalle.

Puoli yhdeksän maissa hän avaa tietokoneensa ja käynnistää tarvitta-vat ohjelmistot viihtyisässä työhuo-neessaan Brandensteininkadulla. Huoneen hän jakaa kollegansa Jor-ma Junnosen kanssa. Kun henki-löstötoimisto muutti raatihuoneelta kuntaliitoksen jälkeen uusiin tiloi-hin, he saivat itse vaikuttaa huoneen sisustukseen.

Kinnunen kuvailee työyksikkö-ään kerrassaan loistavaksi.

– Viihdyn työssäni. Aamuisin on kuin kotiinsa tulisi. Liukuvan työ-ajan ansiosta voin saattaa tokaluok-

kalaisen tyttäreni kouluun. Muuten-kin työmme on sen luonteista, että joustavuus on hyvä asia. Meillä on työajanseurantalaite käytössämme, Kinnunen sanoo.

Tehtäviä monipuolisestiKinnusen ja Junnosen vastuu-alueeseen kuuluvat opettajat ja rehtorit, koulunkäyntiavustajat, iltapäiväkerho-ohjaajat, Valkon kansalaisopiston ja Lovisa svenska medborgarinstitutin tuntiopettajat ja luennoitsijat, päiväkotien henki-lökunta ja perhepäivähoitajat.

– Huolehdimme kuukausittain palkanmaksusta ja kaikesta muusta, mitä palkkasihteerin työhön kuu-luu. Koska opettajat ja rehtorit sekä muu kouluhenkilökunta on erittäin vaikeasti tavoitettavissa päivisin pu-helimitse, meidän sähköpostimme ovat kovassa käytössä. Palkansaajina meillä on myös paljon sijaisia, sillä koulumaailmassa ei jätetä tunteja pitämättä, vaan aina järjestetään si-jainen joko oppilaitoksen sisältä tai

kutsutaan paikalle ulkopuolinen tuuraaja. Tässä työssä ei koskaan tu-le valmista, Kinnunen toteaa.

Käymään saa tullaPalkkasihteerin tehtävät ovat erit-täin monipuoliset. Palkanlasken-taprosessin ja palkkakirjanpidon lisäksi he huolehtivat muun muassa eläkemaksuista, veroilmoituksista, tapaturmavakuutusilmoituksista, erilaisista vuosi-ilmoituksista sekä Kela- ja sairausrahahakemuksista.

– Teemme myös paljon ennakoi-via toimenpiteitä, koulutamme esi-miehiä ja olemme asiakaspalvelussa, Kinnunen jatkaa.

Eli toimistolle saa tulla käymään, kun on asiaa?

– Moni tulee tuomaan verokorttia tai kysymään, jos ei ymmärrä jotain palkkauksen perustetta.

Jossain välissä Kinnunen piipah-taa syömään eväänsä, kunnes hän lähtee taas kohti kotia neljän maissa.

– Siellä sitten odottaa normaali perhearki, Kinnunen hymyilee.

Palkkasihteeri Kia Kinnunen on tehnyt pitkän uran Loviisan kaupungin palveluksessa. Työn monipuolisuus on sen suola.

Kia Kinnunen, palkkasihteeriAsuinpaikka Tesjoki, lähtöisin LoviisastaKoulutus: oppisopimuksella liiketaloutta, lukuisia alan kurssejaUra: Loviisan kaupungilla erilaisissa töissä vuodesta 1988. Palkanlaskijana vuodesta 1996. Palkkasihteerinä henkilöstöyksikössä vuodesta 2010.Harrastukset: Lukeminen, reikihoitojen tekeminenKia Kinnunen, puh. 040 571 8935, [email protected]

11

KUKA?

Page 12: Morjens 2/2015

12

Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelman valmistelu on edennyt loppusuoralle. Kevään ja kesän aikana on tehty kyselyjä koulujen opettajille, kaupungin henkilöstölle ja poliittisille päättäjille. Loppuraportin on määrä valmistua vuoden lopulla.

Liikenne-

Projektissa liikenneturvallisuutta tar-kastellaan laaja-alaisesti osana hyvin-vointia ja asumisviihtyisyyttä – koko Loviisan alue huomioon ottaen, syr-jäkyliä unohtamatta.

– Yhtenä tavoitteena on koulu-laisten koulumatkojen turvallisuu-den parantaminen. Lisäksi halu-amme edistää kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä, ohjausryhmään kuuluva yhdyskuntatekniikan pääl-likkö Markus Lindroos kertoo.

Huomioi suojatie!Ohjausryhmä on kerännyt tietoa ja

mielipiteitä Loviisan liikennetur-vallisuudesta ja kartoittanut vaaran-paikkoja maastossa.

Lindroosin mukaan monet ongel-makohdat ovat olleet jo aikaisemmin tiedossa, mutta uusiakin on havaittu.

– Esimerkiksi Loviisan läntisen sisääntulotien läheisyydessä, Insi-nöörintien risteyksen kohdalla Hel-singintien ylittäminen jalan voi suo-jatiestä huolimatta olla riski.

Tähän ja muihin ongelmakohtiin suunnitelma antaa korjausehdotuk-sensa.

Lindroos korostaa turvallisuuden

vaalimista varsinkin suojateiden lä-heisyydessä.

– Siinä tarvitaan autoilijoiden, pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden yhteistä panosta. Erityisesti toivoi-sin loviisalaisia autoilijoita kunni-oittamaan aikaisempaa paremmin jalankulkijoiden oikeuksia, Lind-roos linjaa.

Liikenneturvallisuussuunnitelma ja muuta liikenneturvallisuuden edistämiseen liittyvää tietoa julkaistaan Loviisan kaupungin verkkosivuilla myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

LIIKENNETURVALLISUUS JALOSTUU SUUNNITELMAKSI

turvallisuus

Page 13: Morjens 2/2015

13

VANHEMMILLE ENEMMÄN TIETOA VAARANPAIKOISTALiikenneturvallisuusprojektiin liittyi opet-tajille suunnattu kysely. Se toi esiin useita kehittämiskohteita koulujen liikennekas-vatuksessa.

Suurin osa opettajista oli sitä mieltä, että koulun lähialueen vaaranpaikat on kartoitettu ja niitä käydään läpi oppilaiden kanssa. Ongelmana on kuitenkin se, että vaaranpaikoista ei tiedoteta riittävästi op-pilaiden vanhemmille eikä tieto aina kul-keudu kaupungin tekniseen keskukseen.

Suurimman riskin koulujen läheisyy-dessä aiheuttaa lasten kuljetus kiireessä.

– Varmaan tuttu tunne monelle, Mar-kus Lindroos heittää.

Vanhemmille opettajat lähettävät vies-tin: Vähentäkää lasten kuljettamista kou-luun silloin kun koulumatka on kävelyyn tai pyöräilyyn sopiva!

Henkilöstöllä skarppaamisen paikkaHenkilöstölle osoitettuun kyselyyn vasta-si 612 kaupungin työntekijää. Heistä 60 prosenttia ilmoitti käyttävänsä heijastinta vuoden pimeään aikaan. Pyöräilykypärää kertoi käyttävänsä vain joka viides vas-tanneista ja hands free -laitetta vieläkin harvempi.

Vastanneista 75 prosenttia kertoo aja-vansa nopeusrajoitusten mukaan.

Kolmantena kohderyhmänä kyse-lyssä olivat päättäjät. Päättäjäkyselyyn vastanneiden määrä – 24 vastausta – oli ohjausryhmälle pettymys.

– Olisimme odottaneet suurempaa aktiivisuutta poliittisilta päättäjiltä, Mar-kus Lindroos kiteytti.

KYSELYSTÄ POIMITTUA

”’Läheltä piti’ -tilanteita sattuu.”

”Uusi moottoritie muutti työmatkani huomattavasti turvallisemmaksi.”

”Kesät, talvet kävellen taitettu työmatkani on paras työkykyni ylläpitäjä.”

Liikennekasvatus on paljon laajempi kokonaisuus kuin vain nippu sääntöjä. Siihen liittyvät ennakointi, turvallisuus, terveysriskien tunnistaminen ja niiden välttäminen, vastuullisuuteen kasvaminen, sosiaalinen ja eettinen näkökulma, muiden huomioiminen ja kulkutapojen valinnat.

Lähde: Loviisan liikenneturvallisuuden ohjausryhmä

Vuosina 2009-2013 Loviisan alueella tapahtuneissa liikenneonnettomuuksissa kuoli vuosittain keskimäärin 3 ja loukkaantui 43 henkilöä.

Vuonna 2014 Loviisan liikenteessä kuoli 1 henkilö ja loukkaantui 36.

Liikenneonnettomuuksista koituu Loviisalle vuosittain reilusti yli kahden miljoonan euron kustannukset.

Lähde: Tieliikenneonnettomuustilasto, Tilastokeskus, Liikenneturva

Liikennekasvatus, mitä se on?

Muista polkupyöräkypärän käyttö! Aikuisten esimerkki on tärkeä, kun lapsien ja nuorten toivotaan käyttävän pyöräillessään kypärää.

Page 14: Morjens 2/2015

14

Talous

LOVIISALLA POSITIIVISET TALOUSNÄKYMÄTSote-uudistus puolittaa budjetin 2019?Loviisan kaupungilla pyyhkii taloudellisesti kohtuullisen hyvin ja näkymät ovat positiiviset.

– Palvelujen näkökulmasta mitään merkittäviä heikennyksiä ei ole luvassa. Päinvastoin haluamme panostaa kehittämiseen myös tu-levaisuudessa, kaupunginjohtaja Olavi Kaleva vakuuttaa.

Loviisa on pysynyt tälle vuodelle asetetuissa talouden kokonaisraa-meissa.

– Kutakuinkin, Kaleva vastaa.– Myyntitulot – erityisesti maan-

myyntitulot – eivät tosin näytä to-teutuvan odotetusti, joten tulos tulee olemaan ennakoitua jonkin verran huonompi, hän täsmentää.

Vuoden 2016 talousarvion val-mistelu on meneillään. Päätökset tehdään kaupunginvaltuuston ko-kouksessa 11. marraskuuta.

Kaleva kertoo, että kunnallisve-ron korotus ei ole ollut valmiste-luissa esillä. Toisin sanoen Lovii-

san tuloveroprosentti – kansan-omaisesti veroäyri – pysynee ensi vuonnakin 19,75 prosentissa.

”Ei mitään maata mullistavaa”Valtionosuuksien leikkaukset ja muut valtion kiristämistoimet vai-kuttavat jatkossakin Loviisan kun-tatalouteen, ja sama koskee pitkä-aikaistyöttömien hoitoa.

– Työttömyyden lisääntyessä

Page 15: Morjens 2/2015

15

niin sanottujen sakkomaksujen osuus kasvaa. Olemme arvioineet, että vuonna 2016 sakkomaksujen osuus kasvaisi jopa 1,5 miljoonaan euroon.

Loviisan talousnäkymiin vuosi-na 2016–2017 ei Kalevan mukaan kuitenkaan liity mitään ”maata mullistavaa”.

– Haasteena ovat suuret inves-toinnit suhteessa poistoihin sekä velkamäärän pitäminen kurissa, mutta kaiken kaikkiaan näkymät ovat positiiviset.

Vuonna 2019 kunnan rooli muuttuuSuuri mullistus odottaa sitten vuonna 2019, jos Sipilän hallituk-sen kaavailema sosiaali- ja tervey-denhuollon uudistus toteutuu.

– Sen mukaan kunnat eivät enää vuoden 2018 jälkeen vastaa sote-toiminnan rahoituksesta, eivätkä myöskään palvelujen järjestämi-sestä ja tuottamisesta. Se puolittaa kaupungin budjetin ja vaikuttaa monella tapaa kunnan toimintaan ja tukipalveluihin, esimerkiksi keit-

– Seuraamme tilanteen kehitystä tarkkaan ja valmistaudumme huolellisesti edessä oleviin muutoksiin, kaupunginjohtaja Olavi Kaleva sanoo.

EI ENÄÄ PERUSTUS-LAILLISTA ONGELMAA

Sote-alueet vastaavat palvelujen tuot-tamisesta, ja rahoitus tapahtuu jatkossa valtion varoista.

– Perustuslaillista ongelmaa ei toisin sanoen synny, kuten aiemmissa esityksissä.

Kalevan mielestä parannus aiem-paan, viime keväänä kariutuneeseen sote-esitykseen on sekin, että kunnan palveluksessa ollut terveydenhuollon ja sosiaalialan henkilöstö siirtyy uuden esityksen myötä sote-alueiden palveluk-seen kunnallisina viranhaltijoina.

– Toisin sanoen vanhoina työntekijöinä.

Hallitus tekee sosiaali- ja terveydenhuollon

uudistuksen keskeiset päätökset lähiaikoina.

Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalveluja järjestävien toimijoiden määrä vähenee vuoden 2019 alussa lähes 200:sta alle kahteenkymmeneen.

Tammikuu 2019Vastuu sote-palveluista

siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä uusille

itsenäisille sote-alueille

2018Sote-alueiden valmisteleva

toiminta käynnistyy

2017Sote-laki voimaan

Huhtikuu 2016Uudistusta

koskeva laki lausunto-

kierrokselle

Lokakuu 2015Päätös palveluja järjestävien

itsehallintoalueiden määrästä ja rahoituksen

perusratkaisusta

NÄIN SOTE-UUDISTUS ETENEE

tiö- ja siivouspalveluihin.Tällä on vaikutuksensa myös ve-

rotukseen ja valtionapuihin.– Kun kunnan aiemmin vastaa-

mista toiminnoista noin 50 prosent-tia jää pois, vähenevät myös valtion-avut merkittävästi. Lisäksi paineet kunnallisveroprosentin laskemi-seksi ovat kovat. Niiden suuruutta

on kuitenkin vielä tässä vaiheessa hankala arvioida. Mikäli kunnallis-vero kevenee tulevaisuuden sote-ratkaisun myötä, ottaa valtio kyllä sen takaisin valtion verotuksessa.

– Kunnan rooli muuttuu nykyis-tä enemmän ”elinvoiman ylläpitä-jäksi”, Olavi Kaleva luonnehtii.

Page 16: Morjens 2/2015

16

Hyötytietoa

Myös kouluverkkoselvitykseen perustuvat päätökset tehdään keväällä 2016, ja mah-dolliset muutokset kouluverkkoon toteute-taan aikaisintaan syksyllä 2017.

Neljättä kouluverkkoselvitystä luonneh-ditaan koulutoiminnan kokonaisselvityk-seksi, johon sisältyvät muun muassa kou-luinvestointien priorisointi ja niiden aika-taulutus. Valmisteilla on myös tarkennettuja hankesuunnitelmia päätöksenteon tueksi.

– Nyt kun uusi suomenkielinen koulu-keskus eli Harjurinteen koulu on saatettu mukavasti käyntiin, teemme kokonaistar-kastelun muiden koulujen osalta. Joiden-kin koulujen yhdistäminen on mahdollista tulevaisuudessa, sivistysjohtaja Thomas

Grönholm sanoo.Koulutoiminnan kokonaisselvityksen

työryhmään kuuluvat Grönholmin lisäksi tilapäällikkö Antti Kinnunen, taloussuunnit-telija Siv Mårtens ja koulutuspäällikkö Timo Tenhunen. Ryhmään kutsutaan tarvittaessa muita asiantuntijoita.

– Olemme teettäneet koulujen ja päi-väkotien kuntoarviot. Kun faktat ovat pöy-dällä, tehdään hankesuunnitelmat ja niiden pohjalta vaihtoehtoisia ratkaisumalleja. Kokonaisselvityksessä huomioidaan myös opiskelutilat, oppilasmäärät ja -ennusteet, oppilaaksiottoalueet ja muita toimia, kuten johtamisjärjestelyjä ja kielikylpymahdolli-suutta, Grönholm toteaa.

sivistysjohtaja Thomas Grönholm, puh. 0440 555 250, [email protected]

Opetushallitus hyväksyi uuden perus-opetuksen opetussuunnitelman perusteet 22.12.2014. Kunnat täydentävät opetussuun-nitelmaa, jotta se palvelee oman alueen op-pilaita parhaalla mahdollisella tavalla. Kou-lutuspäällikkö Timo Tenhunen kertoo, että Loviisassa opetussuunnitelmaa muokataan parhaillaan.

– Muutoksia Opetushallituksen valta-kunnallisiin perusteisiin tulee aika paljon. Yksi kysymys on ruotsin kielen opintojen aloitusvuosi. Haluamme myös painottaa kokonaisvaltaista opetusta muun muassa yhdistelemällä eri oppiaineita. Esimerkiksi matematiikkaa, luonnontieteitä ja äidinkiel-tä voi yhdistää opetuksessa luovasti. Toki

se on ainakin alkuun haastavaa opettajille, joten olemme järjestäneet heille koulutuksia parin vuoden ajan, Tenhunen toteaa.

Mukaan kehittämiseen on otettu myös kolmas sektori, yrittäjät ja oppilaiden huol-tajat. Heille on järjestetty paneeleita ja kes-kustelutilaisuuksia.

– Kaikki sektorit otetaan opetussuunni-telman teossa huomioon. Opetussuunnitel-man etenemistä voi seurata ja kommentoida netissä, kun saamme konkreettisia tekstejä valmiiksi, Tenhunen kertoo.

Tämän vuoden aikana sivistyslauta-kunta päättää tuntijaosta, jota on käsitelty lautakunnassa jo kaksi kertaa. Viimeistään toukokuussa 2016 tehdään päätökset pai-

kallisesta opetus-suunnitelmasta, ja se otetaan käyttöön 1.8.2016 luokilla 1–6. Luokilla 7–9 opetussuunnitelma otetaan käyttöön porrastetusti. Lukion suunnitelman pitää olla valmiina jo syksyllä 2016.

– Lukion opetussuunnitelmaan ei tosin tule niin paljon muutoksia kuin ala- ja ylä-koulujen, Tenhunen toteaa.

koulutuspäällikkö Timo Tenhunen, puh. 0440 555 332, [email protected]

Loviisan ja muiden kuntien opetussuunni-telmien edistymistä voi seurata osoitteessa www.oph.fi/ops2016 -> e-Perusteet.

Koulutoiminnan kokonaisselvitys valmistumassaNeljäs kouluverkkoselvitys valmistuu vuoden 2015 loppuun mennessä kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti. Kuntalaisille järjestetään info- ja keskustelutilaisuuksia keväällä 2016.

UUSI OPETUSSUUNNITELMA yhdistää oppiaineita luovasti

Page 17: Morjens 2/2015

17

Viestintäpäällikkö Lilian Ander-gård-Stenstrand luonnehtii uutta palvelupistettä paikaksi, josta kau-punkilaiset saavat käytännön apua ja tietoa laidasta laitaan päivähoito-paikan hakemisesta kansalaisopis-tojen kurssi-ilmoittautumisiin.

– Tähän asti palvelut on hajau-tettu eri keskuksiin. Nyt kaikki neuvontapalvelut tarjotaan yhdeltä luukulta. Paikalla on aina asiantun-tevaa henkilökuntaa neuvomassa ja vastaamassa kysymyksiin.

Useimpiin kysymyksiin vastaus löytyy täältä.

– Syvempää tietoa ja ohjausta monimutkaisiin asioihin saa jatkos-sakin keskuksissa työskenteleviltä asiantuntijoilta. Asiakaspalvelupiste hoitaa ajanvarauksen heidän pakeil-leen, Andergård-Stenstrand kertoo.

Avoinna kaikkina arkipäivinäAsiakaspalvelupiste on avoinna jo-kaisena arkipäivänä ympäri vuoden.

– Odotusajat lyhenevät ja palvelu paranee. Hyvää on sekin, että palve-lupiste on avoinna myös lomakau-tena, Andergård-Stenstrand sanoo.

Muutoksen yhteydessä kaupungin puhelinvaihde ja perustettava kirjaa-mo siirtyvät samoihin tiloihin Karls-kronabulevardille. Loviisan kaupun-gin matkailuneuvonta jatkaa tiloissa omana itsenäisenä yksikkönä.

Uudistus pohjautuu muun muas-sa Mikael Karlssonin aloitteeseen Front office -toiminnan käynnistä-misestä Loviisassa.

Kaupunginvaltuusto antoi puol-tavan vastauksen aloitteeseen ke-väällä 2014. Sen jälkeen uudistusta on valmistellut hanketyöryhmä, jo-hon Andergård-Stenstrandin lisäksi on kuulunut hallintojohtaja Kristi-na Lönnfors ja kaikkien keskusten edustajat. Tämän valmistelun poh-jalta kaupunginhallitus päätti tämän vuoden kesäkuussa, että asiakaspal-velutoimisto perustetaan.

KAUPUNGIN asiakaspalvelu KESKITETÄÄNLoviisan kaupunki keskittää asiakaspalvelujaan yhteen toimipisteeseen Karlskronabulevardi 8:aan. Monipuolinen ”yhden luukun” palvelupiste avaa ovensa viimeistään maaliskuun alussa 2016.

ESIMERKKEJÄ ASIAKASPALVELU-PISTEEN PALVELUISTALopullisista palveluista päätetään ja tiedotetaan talven aikana.

• Kaupungin lomakkeet ja asiakirjapyynnöt yhdeltä luukulta

• Opastus lomakkeiden sähköiseen käyttöön

• Hakemusten ja ilmoitusten vastaanotto

• Ajanvaraukset tapaamisiin viranhaltijoiden kanssa

• Joidenkin tilojen varaus ja vuokraus• Venepaikan hakeminen• Kaavat ja suunnitelmat nähtävillä• Tonttikartat ja tiedot vapaina

olevista tonteista • Kansalaisopistojen kurssi-

ilmoittautumiset• Ilmoittautuminen tapahtumiin ja

eri tilaisuuksien lipunmyynti• Kesätyöpaikkojen hakuun liittyvä

neuvonta

Lisäksi:KirjaamopalvelutTietokonepääte asiakkailleEsitteitä

Kaikki järjestyy

Page 18: Morjens 2/2015

18

Hyötytietoa

Kivaa tekemistä SYYSLOMALLALoviisan kouluissa vietetään syyslomaa 15.–19.10.2015. Vapaa-aikatoimisto on suunnitellut lapsille ja nuorille monenlaista tekemistä loman ajaksi.

– Maanantaina 19.10. teemme retken Vantaan Superparkiin, jossa voi muun muassa kiipeillä, hyppiä trampoliineilla, kokeilla eri lajeja kuten sählyä, frisbeegolfia ja koripalloa sekä skeitata. Lisäksi järjestämme syys-loman aikana pöytä- ja seurapelipäiviä Loviisan keskustassa ja lähikylissä.

– Myös jäähalliin pääsee luistelemaan. Nuorten kerhotilassa Forumissa järjestetään lauantaina 17.10. Forum Late Night -tapahtuma, liikunnanoh-jaaja Karolina Hovi kertoo.

Lisäksi lapset pääsevät osallistumaan liikuntahallilla Liikunnan ihme-maa -tapahtumaan sunnuntaina 18.10.

– Suunnitelmat ja aikataulut tarkentuvat vielä, ja niihin voi tulla muutoksia. Tapahtumia kannattaa seurata kaupungin nettisivuilta, Hovi neuvoo.

www.loviisa.fi/lomaajantoimintaliikunnanohjaaja Karolina Hovi, puh. 0440 555 485, [email protected], liikunnanohjaaja Päivi Hämäläinen, puh. 0440 555 483, [email protected]

Liikuntaa, taidetta ja robottien rakentamistaKoulutoimi ja vapaa-aikatoimi järjestivät keväällä kerhotoi-minnan kehittäminen -nettikyselyn, jossa kysyttiin oppilailta ja vanhemmilta ideoita kerhotoiminnan uudistamiseksi. Vastaajia oli noin neljäkymmentä ja heistä suurin osa oppilaita. Vastaajien määrä oli kutakuinkin sama kuin edellisvuonna.

– Aika pieni määrä. Voimme siis tulkita niin, että kerhotoimin-taan ollaan tyytyväisiä, suunnittelija Merja Salo toteaa.

Poikia vastaajissa oli hieman enemmän kuin tyttöjä, ja 75 pro-senttia vastaajista oli luokilla 1–4. Loput jakautuivat tasaisesti luokkien 5–6 ja 7–9 välille.

”Ihan kivoja ehdotuksia”Vastaukset olivat hyvin samankaltaisia kuin edellisenä vuonna. Liikuntaa toivottiin ylivoimaisesti eniten, mutta myös kuva- ja ilmaisutaide sekä sirkus ja tanssi olivat kerhotoiminnan toive-listalla.

– Ihan kivoja ehdotuksia. Toivottiin muun muassa katulätkää, rullakiekkoa, puutöitä, mopon ja fillarin korjausta, ja jopa ro-bottien rakentamista. Kehitettävää siis kuitenkin on, sillä skaala on laaja.

Syksyllä Loviisan kouluissa alkavat perinteiset monipuoliset liikuntakerhot ja kuvataidekerhot. Uutena alkavat retkeily- ja kokkikerhot. Myös teemaltaan vaihtuvaa kerhotoimintaa on tu-lossa tarpeen mukaan.

suunnittelija Merja Salo, puh. 050 4316 454, [email protected]äällikkö Timo Tenhunen, puh. 0440 555 332, [email protected]

SYYSLOMA 15.-19.10

Loviisan tori on avoinna talvikaudella (1.9.-30.4.) tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin kello 7-13. Tervetuloa!

8.12. JoulumarkkinatMarkkinapäivänä tori on avoinna kello 7-18.Lisätietoja: torivalvoja Teija Aalto, puh. 044 565 1188, [email protected]/toritjamarkkinat

Page 19: Morjens 2/2015

19

Loviisan lähiliikuntapaikat ovat avoimia kaikille loviisalaisille. Vapaa-aikatoimen päällikkö Leif Eriksson on tyytyväinen lähiliikuntapaikkojen käyttöasteeseen. Erityisesti uuden Harjurin-teen koulun lähiliikuntapaikka on aktiivisessa käytössä.

– Kyllä siellä porukkaa näyttää olevan ko-ko ajan. Lähiliikuntapaikka onkin tarkoitettu vapaaseen käyttöön kaikille, vauvasta vaariin. Tekonurmikentällä pelataan jalkapalloa, ja viereisellä alueella voi pelata koripalloa, sali-bandya tai muita palloilulajeja. Kiipeilytelineet viehättävät lapsia, ja vanhemmillekin on ole-massa kuntoilulaitteita. Tekonurmikentälle on

sovittu joitakin pelivuoroja, mutta aina on myös vapaavuoroja, Eriksson painottaa.

Lähiliikuntapaikkoja on myös Haddomissa ja Tesjoella. Niitäkin on tarkoitus jatkossa kehittää, kun saadaan kokemusta Harjurinteen lähiliikun-tapaikan käytöstä. Myös Liljendalissa on mahdol-lisuus lähiliikuntaan, vaikka paikkaa ei virallisesti nimitetä lähiliikuntapaikaksi. Pian päästään liik-kumaan myös Koskenkylässä ja Valkossa.

– Tänä vuonna pitäisi lähiliikuntapaikan val-mistua Koskenkylään, ja ensi vuonna myös Val-koon Valkon monitoimitalolle. Tarkastelemme par-haillaan omaa budjettiamme ja haemme rahoitusta myös aluehallintovirastosta. Vaikka suunnitelmat

ovat vielä kesken, uskon, että lähiliikuntapaikat saadaan toteutetuksi, Eriksson toteaa.

vapaa-aikatoimen päällikkö Leif Eriksson, puh. 040 568 4138, [email protected]

LÄHILIIKUNTAPAIKAT on tarkoitettu kaikille

LÄHILIIKUNTAPAIKAT LÖYDÄT TÄÄLTÄ:Tesjoki: KenttätieHarjurinne: Ratakatu 1Haddom: Haddomintie 14Koskenkylä: Vanha Viipurintie 2Liljendal: Kartanontie 29

Loviisan kaupunki esittäytyy Loviisan Joulu -teemalla ELMA-messuilla Helsingin Mes-sukeskuksessa.

– Markkinoimme 25 neliön osastol-lamme paitsi joulua myös Loviisaa asuin-paikkana. Mukana messuilla ovat ainakin Wanhan Ajan Joulukodit ja Strömforsin ruukki, kertoo Loviisan kaupungin mark-

kinointisuunnittelija Jaana Laine.Loviisan osasto 6p80 löytyy Muuta

maalle! -teema-alueelta, jossa esitellään joka vuosi muutamia pääkaupunkiseudun kehyskunnista. Loviisalla on viikonlopun aikana myös ohjelmaa osaston yhteydessä olevalla esiintymislavalla.

ELMA-messut on osa 6.–8.11.2015

järjestettävää, koko perheelle suunnattua Meidän viikonloppu -messukokonaisuutta, joka kokoaa yhteen viisi tapahtumaa: EL-MA, Metsä, Kädentaito, OutletExpo ja Lem-mikki. Viime vuonna messuilla oli yhteensä yli 46 000 kävijää.

Loviisa mukana ELMA-messuilla 6.-8.11.2015

Page 20: Morjens 2/2015

20

SEINÄTÖN PAJA AUTTAA

TYÖLLISTYMÄÄN

Seinätön paja -toiminnassa ihminen kohdataan yksilönä. Moni on löytänyt

työpaikan tai uuden oppimispolun.

Loviisassa käynnistettiin 1.1.2015 uusi työllistämiskonsepti, Seinätön paja. Seinätön paja -toiminnan tavoi-te on valmentaa ja ohjata kaikenikäi-siä työttömiä työelämään tai opintoi-hin Loviisassa ja Lapinjärvellä.

Erona Loviisan muihin työpajoi-hin, Pikku Pietarin Pihaan, Start-tipajaan ja Akseliin on se, että Sei-nättömässä pajassa työttömät eivät työllisty itse pajassa, vaan heille

pyritään saamaan työpaikka alueen yrityksissä ja yhdistyksissä.

Seinätöntä työpajaa vetävät työlli-syyskoordinaattori Petri Hirvonen ja työhönvalmentaja Kirsi Kippola.

– Toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin! Ihmiset ovat löytäneet meidät. Halutessaan Seinättömään pajaan voi olla suoraan yhteydessä minuun, Petriin tai ottaa yhteyttä TE-toimistoon. Moni on saanut jo

työpaikan tai löytänyt itselleen oi-kean oppimispolun. Erityisesti yh-distykset ovat olleet aktiivisia työllis-täjiä, Kippola kiittää.

Yhteistyöllä se sujuuKippolan ja Hirvosen yhteistyö on tiivistä. Hirvonen tutkii ja analysoi Loviisan työllisyystilannetta laajas-ti osallistuen alan seminaareihin ja tiedotustilaisuuksiin. Hän valvoo ja

Page 21: Morjens 2/2015

21

on vielä aluil-laan ja suuntia haetaan, on homma kuiten-kin hyvin hah-mottumassa.

– Muun muassa lain-säädäntö vai-kuttaa työhöm-me valtavasti. Jaamme tietoa keskenämme ja heijastelemme toistemme aja-tuksia. Petri on

minun peilini, Kippola nauraa. Hirvosen ja Kippolan mielestä

Seinätön-toiminnan peruspilari on asiakaslähtöisyys. Jokainen työhön tai opiskelemaan pyrkivä on oma yksilönsä, jota myös kohdellaan yksilönä. Työhönvalmentajana Kip-pola keskustelee asiakkaan toiveista ja kartoittaa osaamista. Sitten hän pyrkii saamaan asiakkaalle työhar-joittelupaikan. Epäonnistumisen ko-kemuksia vältetään eikä työntekijää jätetä yksin.

– Jos henkilö toteaakin, että kysei-nen työ on hänelle väärä, emme jätä häntä tyhjän päälle. Myöskään työn-antajan ei tarvitse väkisin jatkaa, sil-lä me otamme asiakkaasta kopin, ja ohjaamme toiseen työpaikkaan tai omille työpajoillemme. Keskustelen asiakkaan kanssa säännöllisesti hä-nen tuntemuksistaan ja kokemuk-sistaan. Moni on löytänyt itsestään uusia vahvuuksia, Kippola kuvailee.

Tukea myös työnantajilleKippola ja Hirvonen tukevat myös

työnantajaa erilaisissa työllistämi-seen liittyvissä asioissa. Kippola pitää huolen siitä, että työnantaja saa mahdollisimman tarkan kuvan uudesta työntekijästään.

– Teen perusteellisen kartoituk-sen, joka auttaa työpaikkaohjaajaa. Jo valmennuksen alussa kerron työn-tekijälle työelämän säännöistä, kuten palkkauksesta ja sosiaalisista tavoista. Pyrimme tekemään työllistämisestä mahdollisimman vaivatonta kaikille osapuolille, Kippola toteaa.

– Neuvomme työnantajaa pape-riasioissa. Moni työnantaja pelkää ehkä turhaankin monimutkaista byrokratiaa, Hirvonen lisää.

kehittää työlli-syyspalveluita kokonaisvaltai-sesti. Hirvonen kutoo verkos-toa eri toimi-joiden kanssa, jotta mahdolli-simman moni työtön nuori tai aikuinen pääsisi kiinni työelämään.

– Muilla työ-pajoilla seinät tulevat väistä-mättä vastaan. Seinättömällä pajalla ei ole fyysisiä rajoituksia, Hirvonen toteaa.

Koska Loviisassa on suhteellisen paljon työttömiä, Kippola ja Hirvo-nen joutuivat aluksi päättämään, mis-tä ikäryhmästä he ottivat ensimmäiset Seinätön-valmennettavat. He päätyi-vät alle 25-vuotiaisiin. Hirvonen on myös todennut, että moni pitkäaikais-työtön on tavallaan ”väärässä jonossa”.

– Työttömien työnhakijoiden joukossa pitäisi olla vain työkykyi-siä henkilöitä. Osa hakijoista ansait-sisi eläkkeen tai sairauseläkkeen. Ei ole reilua, että henkilö joutuu leik-kimään työkykyistä, jos hän ei sitä ole. Seinättömällä pajalla yritämme löytää henkilölle sen etuuden, joka hänelle kuuluu, Hirvonen toteaa.

Asiakaslähtöisyys tärkeintä Pitkän uran alalla tehnyt Kippola iloitsee siitä, että Loviisassa on nyt panostettu työllisyyden hoitoon palkkaamalla Hirvonen työllisyys-koordinaattoriksi. Vaikka yhteistyö

SEINÄTÖN PAJA (EI IKÄRAJAA)Loviisan työllisyyspalveluihin kuuluva moniammatillinen metodi, jonka avulla pyritään vaikuttamaan yksilön työmark-kina- ja koulutusaseman paranemiseen.

Seinätön paja käsittää lyhyen orien-taatio- ja perehdytysjakson Pikku Pieta-rin Pihassa tai Akselissa, minkä jälkeen valmentautuja sijoittuu oman suunni-telmansa mukaan johonkin kaupungin työpisteeseen, paikalliseen yritykseen tai yhdistykseen.

TYÖLLISYYSPALVELUT: työllisyyskoordinaattori Petri Hirvonen, puh. 040 572 0789, Mannerheiminkatu 4, 07900 Loviisa

SEINÄTÖN PAJA: työhönvalmentaja Kirsi Kippola, puh. 045 7731 9351, Mannerheiminkatu 14, 07900 Loviisa

Page 22: Morjens 2/2015

22

Liljendalin kirjaston toimintaa laa-jennetaan ensi vuonna, jolloin kir-jastoon pääsee käymään silloinkin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla.

Aukioloaikaa pidennetään aa-musta ja illasta, mutta öisin kir-jasto ei ole auki omatoimikävijöil-lekään. Sisään pääsyyn tarvitaan kirjastokortti ja salasana.

– Tarkemmat suunnitelmat ja re-montin aloittamisaikataulu ovat vielä kesken, mutta vuoden 2016 aikana omatoimikirjasto on tarkoitus ava-ta. Luultavasti omatoimikirjastoon pääsee arkisin aamuseitsemästä il-takymmeneen. Viikonloppuisin sul-jemme kuitenkin ehkä jo kahdeksan aikaan illalla, lähikirjastovastaava

Linda Åkerlund kertoo.Liljendalin omatoimikirjasto

perustetaan valtion 25 000 euron kehittämisavustuksen turvin.

– Tänne tulevat palautus- ja lainausautomaatit. Myös tietoko-netta pääsee käyttämään, Åker-lund sanoo.

– Museon näyttelyssä on ollut pal-jon kävijöitä, kiertokävelyillä kiitet-tävästi osallistujia ja koko vuoden Sibelius on soinut pienemmissä konserteissa ympäri Loviisan. Elo-kuussa loviisalaisen koreografi Be-niamino Borghin tanssiteos Kymi Sinfonietan Sibelius-tulkintaan täyt-tyi viimeistä paikkaa myöten, kertoo kulttuuriohjaaja Sirpa Flinck.

Tarjontaa on ollut paljon, ja esi-merkiksi Loviisan Sibeliuspäivät ovat lippuvarausten perusteella ve-täneet aikaisempaa huomattavasti enemmän ulkopaikkakuntalaisia.

– Konserttien alla puhelin soi

tauotta ja huomattavan suuri määrä soittajista on ulkopaikkakuntalaisia. Osallistuminen Sibelius-osastolla tammikuisille matkamessuille oli varmaan hyvä veto, Flinck miettii.

Vaikka Sibeliuspäivät ovat jo ta-kana, mielenkiintoisia tapahtumia on vielä edessäkin. Esimerkiksi it-senäisyyspäivää vietetään vähän eri tavalla kuin ennen.

– Itsenäisyyspäivän aamuna on kello 9.30 seppeleiden lasku kaikilla hautausmailla ja kello 10 pidetään kaikissa kirkoissa juhlajumalanpal-velukset ja tarjotaan kirkkokahvit. Illalla kello 17 juhlitaan sitten ”isol-

la kirkolla” keskustassa viulukonser-ton ja Finlandian muodossa vähän pontevammin, Flinck täsmentää.

Loviisan oppaat järjestävät Lovii-san Jannen kunniaksi 5.12. Evelina-tädin kahvikutsut Ravintola Lovii-san Kappelissa.

Lisätietoja: kulttuuriohjaaja Sirpa Flinck, puh. 0440 555 499, [email protected] ja vapaa-aikatoimisto, Karlskronabulevardi 8

Loviisan Sibelius150-juhlavuoden ohjelma: www.visitloviisa.fi/sibeliusjaloviisa

Sibelius150-juhlavuosi on soinut ja näkynyt ympäri Suomen,

niin myös Loviisassa – aidossa Sibelius-kaupungissa.

Sibelius vetää myös ulkopaikkakuntalaisia

LILJENDALIN LÄHIKIRJASTO, Kartanontie 27, Liljendallähikirjastovastaava Linda Åkerlund, puh. 0400 532 609, [email protected]

Liljendalin lähikirjaston nykyiset aukioloajat:ma 12–15, ti 9–15, ke 16–19, to 16–19, pe 12–15, la suljettu

Omatoimisesti kirjastoon

Page 23: Morjens 2/2015

23

Ruotsalainen 1700-luvulla elänyt kartanon-rouva Märta Helena Reenstierna alias Års-tafru on tunnettu yli 5000 sivun päiväkirja-muistelmistaan.

- Nämä päiväkirjat ovat ainutlaatuinen lähde 1700-luvulla eläneen kartanonrouvan elämään. Hän on kirjannut niihin kaiken muun lisäksi pikkutarkkoja listauksia lempiruois-taan, mitä milloinkin syötiin, minne mentiin syömään, miten pukeuduttiin ja tietenkin myös miten joulua vietettiin, kertoo Loviisan kau-pungin museointendentti Jaana Toivari-Viitala.

Päiväkirjamuistelmien perusteella Jaana

Onnelin ja Annelin talvi -elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta maan perjantaina 9.10.

Onnelin ja Annelin talvi -elokuvaa kuvattiin Loviisassa viime talvena. Se on jatkoa Onneli ja Anneli -elo-kuvalle, joka keräsi lähes 180 000 katsojaa elokuvateattereissa vuonna 2014 ja palkittiin parhaana pitkänä lastenelokuvana Chicagon kansain-välisillä lastenelokuvafestivaaleilla.

Onnelin ja Annelin talvi -eloku-

van on ohjannut Saara Cantell, ja se perustuu Marjatta Kurenniemen sa-mannimiseen kirjaan. Onnelin roolin näyttelee Aava Merikanto ja Annelia esittää Lilja Lehto, kuten aiemmassa-kin elokuvassa.

Loviisan kaupunki on yksi mo-lempien Onneli ja Anneli -elokuvien pääyhteistyökumppaneista.

Ensi-iltanäytökset 9.10. klo 14, 16 ja 18, Kino Marilyn, Kuningattarenkatu 17

Tervetuloa LYHYTKURSSEILLEValkon kansalaisopiston syksyn lyhytkursseille mahtuu vielä mukaan.

Kursseilla opitaan entisöintiä, kirjansidontaa ja tekemään koivurisutöitä. Kehoa hellitään tanssilla ja puutarhakärpäsen puremat pää-sevät tutustumaan perennapenkin suunnit-teluun.

Pinterest-päivän aikana tutustut visuaali-seen nettipalveluun. Lyhytkursseilla opitaan myös tekemään turkkilaisia herkkuja, ja pi-parkakkupajassa saa hullutella. Lisäksi opis-kellaan alku-, pää- ja jälkiruokien tekemistä syksyn sadosta. Lopuksi voit vielä osallistua punaviini-tasting-kurssille.

Täältä löydät VaKon lyhytkurssit:http://edu.loviisa.fi/vako

Suoraan ilmoittautumaan pääsee osoitteesta: https://www.opistopalvelut.fi/valko/index.asp

Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan ensi-ilta 9.10.

1700-LUVUN JOULU MUSEOSSAToivari-Viitala ja museoassistentti Carina Ny-gård ovat voineet luoda tarkan kuvan tuon ajan joulunvietosta. Nygård ompelee museon omal-le ”Årstafrulle” paremman perheen sunnuntai-asun ”robe à la francaisen”, ja näyttelyssä voi tutustua herraskartanon rouvan seurapiirielä-mään 1700-luvun toisella puoliskolla.

MUSEON NÄYTTELYT SYKSYLLÄ 2015:18.10.–15.11.2015 Ulla Malmin muistonäyttely27.11.2015–10.1.2016 Museon joulu 2015

LOVIISAN KAUPUNGIN MUSEOPuistokatu 2, puh. 040 660 4517, 044 450 5009, www.loviisa.fi/komendantintaloavoinna näyttelyiden aikana ti–pe ja su klo 12–16, muulloin su klo 12–16

Joulun ajan erikoisaukiolot: 27.11. klo 12–22, 5.–6.12. ja 12.–13.12. klo 10–17, suljettu 22.–26.12. ja 1.1.2016.Vapaa pääsy

Hyötytietoa

Page 24: Morjens 2/2015

24

Kylillä

Kolmetoista vuotta sitten hiljalleen vanhenevien kylien asukkaat löivät hynttyyt yhteen ja perustivat yh-teisen kyläyhdistyksen. Fyra byar NOAK sai nimensä kunkin kylän toisesta kirjaimesta.

Jo pari vuotta perustamisensa jäl-keen NOAK valittiin vuoden kyläk-si Itä-Uudellamaalla.

Ikäjakauma vanhemman puolellaEnnen Loviisan ja naapurikuntien yhdistymistä kaksi kunnista sijaitsi Liljendalin, kaksi Pernajan puolella. Silloin käytiin eri paikoissa äänestä-mässä.

– Muuten neljä kylää ovat olleet yksi kyläyhteisö siitä saakka, kun kansakoulu 1904 rakennettiin, ker-too kyläyhdistyksen aktiivi Viola Malmberg.

Loviisasta kotoisin oleva Malm-berg on asunut Tavastbyssä yli 20 vuotta. Malmbergit rakensivat ai-

koinaan talon ja muuttivat kylälle pienten lastensa kanssa.

– 90-luvulla täällä oli paljon lap-siperheitä, nykyään vähemmän, hän sanoo.

Kylät ovat hiljentyneet ja ikäja-kauma on vanhemman puolella. Koulun lakkauttaminen vuonna 2008 oli kyläläisille takaisku.

Talkoohenki voimavaranaKyläyhdistys pyrkii kuitenkin par-haansa mukaan aktivoimaan asuk-kaita.

– Yhdistykselle on ehkä enem-män tarvetta nyt kuin parikymmen-tä vuotta sitten. Järjestämme useita tapahtumia vuodessa. Niissä kylä-läiset tapaavat toisiaan ja vaihtavat kuulumisia.

Malmbergia ilahduttaa myös se, että kylään on aivan viime vuosina tullut joitakin nuoria paluumuuttajia.

– Se tuo uutta pirteyttä. Esimer-

kiksi nuorisoseura on taas hyvinkin aktiivinen.

NOAKin tarkoituksena on kas-vattaa yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyt-tä sekä auttaa kylissä asuvia vanhuk-sia. Ydinporukka kokoontuu kerran kuussa, ja kaikille avoimia tapahtu-mia järjestetään jopa kymmenkunta vuodessa. Tällaisia ovat muun mu-assa konsertti- ja teemaillat, teatte-rimatkat, teidensiivoustalkoot ja sa-lakuljettajien aikoinaan käyttämän Viinapolun kunnostaminen.

Muutama vuosi sitten NOAK teetti kyselyn, jonka pohjalta kylil-le laadittiin muun muassa turvalli-suussuunnitelma.

– Meillä on edelleen hyvä talkoo-henki, ja se on tärkeä voimavara tälle alueelle.

Kyläyhdistys Fyra Byar NOAK, noak.fiyhdistyksen sihteeri Viola Malmberg, puh. 050 430 9174, [email protected]

Andersby, Hommansby, Tavastby ja Skinnarby ovat loviisalaiskyliä, joiden peltoja ja metsiä halkoo mutkitteleva Loviisanjoki. Aina edes paikallisille ei ole selvää, minkä kylän puolella ollaan.

JUHLAT kylänraitilla

LOVIISA

ANDERSBY, HOMMANSBY, TAVASTBY JA SKINNARBY

Page 25: Morjens 2/2015

25

[email protected]

Loviisan kaupunkiKäyntiosoite: Mannerheiminkatu 4(Raatihuone), LoviisaPostiosoite: PL 77, 07901 LoviisaPuhelinvaihde.................................................019 555 1Faksi.................................................................019 535 [email protected]: ma–pe klo 8–16

A-klinikka puhelinaika ma–pe klo. 10–11sosiaalityöntekijä Laila Hurmerinta...........040 721 7565sairaanhoitaja Päivi Saarhelo.......................040 751 8566

Akseli (aikuisten työpaja) Kirkkokatu 9, 07900 Loviisatyöllistämiskoordinaattori Petri Hirvonen...............................................040 572 0789

ApuvälineetApuvälineiden lainaus: Loviisan terveyskeskus.................................0444 555 301ma–pe klo 8–9 ja klo 12–13

Arkistoarkistonhoitaja Eva Taimioja........................0440 555 434

Elinkeino- ja kehittämisasiatkehittämisjohtaja Sten Frondén..................040 559 5525yrityspalvelujohtaja Fredrik Pressler..........0500 498 [email protected]

Elintarvikevalvonta ks Terveydensuojelu

EläinlääkäripalvelutEläinlääkäri Loviisa.........................................040 713 9886Eläinlääkäri Lapinjärvi....................................040 713 9888Eläinlääkäripäivystys arkisin.........................0600 18 998klo 16–08, la–su pyhinä

Ensiapu ja päivystys ks. Terveyspalvelut

Erityislastentarhanopettajat, ks. Varhaiskasvatuspalvelut

Esiopetuskoulutuspäällikkö Timo Tenhunen..............0440 555 332

Etsivä nuorisotoimintaetsivät nuorisotyöntekijät: Emmi Pulliainen..............................................0440 555 387Nina Mikvelt...................................................0440 555 386Jari Kaasinen...................................................044 4505041

FysioterapiaAjanvaraus ja apuvälineiden lainaus: Loviisan terveyskeskus.................................0444 555 301ma–pe klo 8–9 ja klo 12–13

Hammashoito, ks. Terveyspalvelut

HenkilöstöasiatHenkilöstötoimisto, Brandensteininkatu 13, 07900 Loviisahenkilöstöpäällikkö Jan Rosenström.........0440 555 210työhyvinvointikoordinaattori Anne Hovi.......................................................040 573 2140

Hätäkeskus, yleinen hätänumero...........112

ICT-asiat ICT-yksikkö, Itäinen Tullikatu 7, Loviisatietohallintopäällikkö Marko Perttilä.........0440 555 201

Joukkoliikennesuunnitteluinsinööri Suvi Peltola................0440 555 339

Julkiset kuulutuksetVirallinen ilmoitustaulu, Raatihuone, Mannerheiminkatu 4, Loviisa,ma–pe klo 8–16

Jätehuollon valvontaympäristönsuojelutoimisto..........................0440 555 413 040 777 3460

JätehuoltoItä-Uudenmaan Jätehuolto Oy....................0200 70707asiakaspalvelu arkisin klo 9–15.30www.iuj.fi

Jäteveden käsittely haja-asutusalueella

ympäristönsuojelutoimisto..........................0440 555 413 040 777 3460

Kaavoitus ja arkkitehtuuri kaupunginarkkitehti Maaria Mäntysaari.........................................0440 555 403kaavasuunnittelija Sisko Jokinen.................040 555 0455kaavarekisterinhoitaja/kaavaotteet suunnitteluavustaja Barbro Kullström......0440 555 344

Loviisan kaupungin palveluhakemisto2015 - 2016

A

I

J

E

F

H

Page 26: Morjens 2/2015

26

KalastusluvatKaupungin kalastuslupia voi ostaa:Lounasravintola Safcafé................................517 100

Länsikaari 1, 07900 LoviisaAukioloajat: arkisin klo 6–21, la klo 7–20, su klo 8–20.

Koskenkylän kalastusalue.............................0400 778 704

Kansalaisopisto (suom.)Valkon kansalaisopistorehtori Eija Temmes-Silvonen.....................0440 555 251toimistosihteeri Johanna Lönnfors............0440 555 297

Kartta- ja paikkatietopaikkatietoinsinööri Tuulia Hiltunen..........0440 555 410paikkatietokäsittelijä......................................0440 555 421

Katujen kunnossapito

maanrakennusmestari Irma Korppi...........0440 555 849

Katuvalotmaanrakennusmestari Irma Korppi...........0440 555 849

KaukolämpöPorvoon Energia.............................................661 4230www.porvoonenergia.fi

Kaupungingeodeettikaupungingeodeetti Mia Kajan....................0440 555 23716.11.2015 alkaen

Kaupunginjohtaja Olavi Kaleva..........0440 555 212johdon assistentti Carola Nystedt.............040 555 0039

KaupunginkansliaMannerheiminkatu 4, 07900 Loviisa, [email protected] Kristina Lönnfors................0440 555 216toimistosihteeri Merja Ralanti.....................0440 555 388

Kaupunginlakimieshallintojohtaja Kristina Lönnfors................0440 555 216

Kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus

hallintojohtaja Kristina Lönnfors................0440 555 216

Keskusvaalilautakuntahallintojohtaja Kristina Lönnfors................0440 555 216

Kiinteistöhuolto, omat kiinteistöt

työnjohtaja Kari Skräddars..........................0440 555 450tilapäällikkö Antti Kinnunen.........................0440 555 412

Kiinteistörekisterikaupungingeodeetti Mia Kajan....................0440 555 23716.11.2015 alkaenkiinteistörekisterinhoitaja Marianne Forstén...........................................0440 555 418

Kiinteistötoimituksetmaanmittausinsinööri....................................040 801 7021

Kirjastot- Loviisan pääkirjasto.....................................044 723 0242Kuningattarenkatu 24, tai 555 [email protected] Liljendalin lähikirjasto.................................0400 532 609Kartanontie 27, [email protected] Pernajan lähikirjasto, Kiesitie 3.................044 723 [email protected] 040 723 0244- Tesjoen lähikirjasto, Keskustie 2...............044 723 [email protected]

- Kirjastoauto, kirjastoautonkuljettaja Carl-Henrik Ramsay......................................0400 183 [email protected] vt. kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Leif Eriksson..................................040 568 4138

Korjausavustuksetasuntosihteeri Gisela Forsström................0440 555 955

Kotihoito palveluvastaava Monica Sund.......................0440 555 380koordinaattori Nina Lehtola........................044 505 1309ohjaaja Satu Nybondas..................................040 571 6488

Koululaisten iltapäivätoimintasuunnittelija Merja Salo.................................050 431 6454

Koulukuljetuksetkoulutuspäällikkö Timo Tenhunen...............0440 555 332suunnittelija Merja Salo.................................050 431 6454

KoulukuraattoriNina Böhls.......................................................0440 555 292Tytti Eriksson..................................................044 565 1063Jenny Valkama..................................................0440 555 343Merja Lantta-Griffin......................................0440 555 406

Kouluruokailu, ks. Ruokapalvelut

Koulut (ruotsinkieliset)ks. ruotsinkielinen luettelo Skolor

Koulut (suomenkieliset)Toimisto:Käyntiosoite: Karlskronabulevardi 8, LoviisaPostiosoite: PL 68, 07901 LoviisaAvoinna: ma–pe klo 9–12 ja 13–15.30

koulutuspäällikkö Timo Tenhunen..............0440 555 332suunnittelija Merja Salo................................050 431 6454 toimistosihteeri Tuula Lehto........................044 405 5517

Koulut:Koskenkylän koulu, Loviisantie 1328.........044 450 5062- koulunjohtaja...............................................040 753 6414- iltapäivätoiminta..........................................0440 555 351

Isnäsin koulu, Edöntie 27.............................0440 555 813- iltapäivätoiminta..........................................0440 555 359

Tesjoen koulu, Tavastantie 10......................0440 555 993- koulunjohtaja...............................................044 557 7240- iltapäivätoiminta / Tesjoen seurakuntakoti..............................044 722 9231

Kirkonkylän koulu, Koulutie 4A, Ruukki...044 450 5060- koulunjohtaja...............................................044 557 7253

Teutjärven koulu, Turkkilantie 167.............044 450 5061- koulunjohtaja...............................................050 466 1163- iltapäivätoiminta..........................................050 466 1163

Harjurinteen koulu, Ratakatu 1- rehtori...........................................................0440 555 752- apulaisrehtori...............................................0440 555 265- koulusihteerit...............................................0440 555 254 0440 555 266- iltapäivätoiminta..........................................0440 555 897 toi-opetus.....................................................0440 555 946

Valkon koulu, Pitkäniityntie 62...................040 359 9969- koulunjohtaja...............................................0440 555 752- iltapäivätoiminta..........................................0400 268 677

Myllyharjun lukio, Ratakatu 1......................0440 555 268- rehtori...........................................................0440 555 752- apulaisrehtori...............................................0440 555 984

K

Page 27: Morjens 2/2015

27

Kulttuurilautakuntavt. kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Leif Eriksson..................................040 568 4138

KulttuuritoimiKäyntiosoite: Karlskronabulevardi 8, LoviisaPostiosoite: PL 68, 07901 LoviisaAvoinna: ma–pe klo 9–12 ja 13–15.30kulttuuriohjaaja Sirpa Flinck........................0440 555 499kulttuuriohjaaja Agneta Longhurst.............0440 555 354vt. kulttuuri- ja vapaa-aikatoimenpäällikkö Leif Eriksson..................................040 568 4138

LaboratorioHUS-laboratorio, Loviisan terveyskeskus, Öhmaninkatu 4, Loviisa................................09 471 86800

Lasten ja nuorten sosiaali- ja terveyspalvelut

palvelupäällikkö Jaana Iivonen.....................0440 555 471

Lastenneuvolat, ks. Terveyspalvelut

Lastensuojelu, ks Sosiaalipalvelut

Liikunta ja ulkoilu, ks. Vapaa-aikatoimi

Lukiot, ks. Koulut

Maaseutulautakuntamaaseutupäällikkö Sam Vickholm...............040 521 8128

MaaseutuhallintoBäckasinkuja 1 A, 07880 Liljendalmaaseutupäällikkö Sam Vickholm...............040 521 8128maaseutuasiamies Mats Arola.....................040 724 1150maaseutuasiamies Jukka Lemmelä.............050 382 7553lomituspalvelupäällikkö Ann-Katrin Ranta-Fransman.......................040 556 6132lomituspalveluohjaaja Ulla Kepenek..........040 556 6235lomituspalveluohjaaja Ulla-Birgitta Westerlund..............................040 512 7283tieasiat, toimistosihteeri Sofia Hovi...........0440 555 338

Toimisto Porvoossa:Piispankatu 38 06100 Porvoomaaseutuasiamies Ritva Heikkilä................044 405 5525maaseutuasiamies Juha Maristo..................044 405 5528maaseutuasiamies Anni Kovanen................0440 555 824toimistosihteeri Siv-Ann Antell...................044 405 5509

Markkinointimarkkinointisuunnittelija Jaana Laine........0440 555 219

Matkailuasiakaspalvelu..................................................040 555 3387Karlskronabulevardi 8, [email protected]

avoinna: 15.8.-31.12. ja 2.1.–juhannukseen ma–pe klo 10–16juhannuksesta - 15.8. ma–pe klo 10–18, la–su klo 10–14

matkailuneuvoja Shasmine Bruce...............040 555 3387matkailusihteeri Lilian Granberg................0440 555 234Ruukin kesäinfo.......................................0440 555 366Ruukintie 11 A, 07970 Ruotsinpyhtää

avoinna: 1.6.–31.8.Metsät, ks. Maaseututoimi

- lähimetsät, ks. Puistot, viheralueet ja lähimetsät

Mielenterveyspuhelinaika ma–pe klo 8–8.30psyk. sairaanhoitaja Anne Santaharju.........0444 555 346

Mittauspalvelutpaikkatietoinsinööri Tuulia Hiltunen..........0440 555 410

Museotmuseointendentti Jaana Toivari-Viitala.......0440 555 357

museoassistentti Carina Nygård.................044 450 5009- Loviisan kaupungin museo.........................040 660 4517 Puistokatu 2, Loviisa- Ruukin pajamuseo, Ruukintie 11 A Viirilän kotiseutumuseo, Höjmusantie 4

Nuorisoasiat, ks. Vapaa-aikatoimi

Nuorisovaltuustonuorisotyöntekijä Tom Nyström................0440 555 480puheenjohtaja Saara Iivari............................0440 555 865

OppilashuoltoKs. Koulukuraattorit ja Psykologit

Pelastuslaitosks. Itä-Uudenmaan pelastuslaitos................020 111 1400vaihde, www.iupl.fiyleinen hätänumero.......................................112

PerheneuvontaPuhelinaika ti. ja to. 13-14psykologi Elina Auvinen................................040 721 4468sosiaalityöntekijä Susanne Lindström........040 774 6469

Perusopetus, ks. Koulut

PerusturvakeskusHallinto, Degerbynkatu 21, 07900 LoviisaAvoinna klo 9–15perusturvajohtaja Carola Klawér...............0440 555 360 Jaana Iivonen...................................................0440 555 471- palvelupäällikkö, lapset ja nuoretLisbeth Forsblom...........................................0440 555 345- palvelupäällikkö, senioritAnnette Povenius..........................................0440 555 927- taloussuunnittelijaPäivi Heikkilä..................................................0440 555 882- hyvinvointikoordinaattoriBritta Nieminen.............................................044 557 7244- tietojärjestelmien asiantuntijatoimistosihteerit:Gunnevi Holmsten......................................040 540 4564Pia Lindroos..................................................0440 555 352Mona Toivanen.............................................040 540 6180Pirjo Koskinen..............................................0440 555 341

Perusturvalautakuntaperusturvajohtaja Carola Klawér...............0440 555 360

Pieneläinhautausmaatyönjohtaja Evelyn Tahvanainen..................0440 555 905

Pikku Pietarin piha (nuorten työpaja)

Mannerheiminkatu 14, 07900 Loviisatyöllistämiskoordinaattori Petri Hirvonen...............................................040 572 0789

Potilasasiamies Monica Sund...............0440 555 830

Psykologitperheneuvonnan psykologi Elina Auvinen...................................................040 721 4468

puhelinaika ti ja to klo 13-14,terveyskeskuspsykologi Tio-Maria Bäckblom......................................040 779 1036

puhelinaika ti ja pe klo 8-9koulupsykologi, suomenkielinen Enni Hongisto.................................................0440 555 903koulupsykologi, ruotsinkielinen Peter Sundsten...............................................040 480 8378

Puistot, viheralueet ja lähimetsät

työnjohtaja Evelyn Tahvanainen...................0440 555 905

M

N

O

PL

Page 28: Morjens 2/2015

28

Päihdehuoltopuhelinaika ma–pe klo 10–11sosiaalityöntekijä Laila Hurmerinta...........040 721 7565sairaanhoitaja Päivi Saarhelo.......................040 751 8566

Rakennus- ja ympäristölautakunta

johtava rakennustarkastaja Rolf Skogberg.................................................0440 555 411ympäristönsuojelusihteeri Heidi Lyytikäinen...........................................0440 555 373

Rakennusvalvonta ja rakennusluvat

Toimisto: Kuningattarenkatu 15 B 2. krs, lupasihteeri Hannele Nyman......................040 763 0424toimistosihteeri Mari Pöyry........................040 555 4052johtava rakennustarkastaja Rolf Skogberg.................................................0440 555 411lupatarkastaja Marjaterttu Mäntynen........0400 182 156rakennustarkastaja Pekka Poittinen...........050 382 7551rakennustarkastaja Rolf Weckman.............0400 778 705

Ruokapalvelutruokapalvelupäällikkö

Annika Kuusimurto.......................................0440 555 257

RöntgenHUS-röntgen Loviisan terveyskeskus, Öhmaninkatu 4, Loviisa................................505 1229

Sairaalat, ks. Terveyspalvelut

SairaankuljetusYleinen hätänumero......................................112

Satama, Loviisan Satama OySatamatalo, Valkotoimitusjohtaja Tiina Vepsäläinen.................0440 555 731toimistosihteeri Mona Skogberg.................0440 555 732

Senioripalvelutpalvelupäällikkö Lisbeth Forsblom..............0440 555 345Senioripalvelukeskus, Mariankatu 31 A,Loviisa, Avoinna klo 9–12palveluvastaava Monica Sund.......................0440 555 380palveluohjaaja Kitty Sirén.............................040 8613080Kotihoito, ks Kotihoito

HoivayksikötHemgården, Mäntykoto................................0444 555 322Hemgården, Sateenkaari..............................0444 555 452Onnela.............................................................044 505 1018Kodinonni........................................................0440 555 370Taasiakoti, Sinikello........................................555 458 tai 044 505 1821 Taasiakoti, Vanamo.........................................555 454 tai 044 505 1821 Emil-koti..........................................................0444 555 327Rosenkulla.......................................................0444 555 324Hambergin koti..............................................0444 555 343Marita-koti......................................................505 1402

Siivouspalvelutsiivouspäällikkö Tuija Niemeläinen.............0400 981 286

SivistyskeskusKäyntiosoite: Karlskronabulevardi 8, LoviisaPostiosoite: PL 68, 07901 LoviisaAvoinna: ma–pe klo 9–12 ja 13–15.30sivistysjohtaja Thomas Grönholm..............0440 555 250taloussuunnittelija Siv Mårtens...................040 568 5526suunnittelija Merja Salo.................................050 431 6454Toimistosihteerit, asiakaspalvelu:toimistosihteeri Mona Rönnqvist...............0440 555 996- asiakaspalvelutoimistosihteeri Johanna Lönnfors.............0440 555 297- kansalaisopistot

toimistosihteeri Veronica Lindblom...........0440 555 398- vapaa-aika, päivähoito toimistosihteeri Barbro Ekholm.................040 540 9796- päivähoito toimistosihteeri Tuula Gassman-Joronen..044 4505065- päivähoito, laskutus toimistosihteeri Tuula Lehto, koulut...........044 405 5517

Sivistyslautakuntasivistysjohtaja Thomas Grönholm..............0440 555 250

Sosiaaliasiamiessosiaaliasiamies Ritva Liukonen...................044 729 7987puhelinaika ma–to klo 9-12

SosiaalipalvelutSosiaalitoimisto, Itäinen Tullikatu 17, LoviisaAvoinna: ma-to klo 9–12, 13–15.30, pe klo 9–12, 13–14.30Päivystys virka-ajan ulkopuolella: Itä-Uudenmaan sosiaalipäivystys.................040 517 4194sosiaalityöstä vastaava Pamela Stenberg...0440 555 474Lapsiperheiden sosiaalityö ja lastensuojeluSosiaalityöntekijöiden, sosiaaliohjaajien ja lastenvalvojan...............555 1puhelinaika ma-to klo 9-10 AikuissosiaalityöSosiaalityöntekijöiden, sosiaaliohjaajien ja etuuskäsittelijän...........555 1puhelinaika ma-pe klo 9-10

TalouspalvelutTaloustoimisto, Raatihuone, Mannerheiminkatu 4, Loviisatalousjohtaja Kirsi Kettunen.......................0440 555 836talouspäällikkö Siv Gustafsson...................0440 555 336

Tekninen keskus

Kuningattarenkatu 15 B, 07900 LoviisaAvoinna klo 9–12 ja 13–15Kanslia..............................................................0440 555 401

Tekninen lautakuntatekninen johtaja Ulf Blomberg....................0440 555 405

Terveydensuojelu, terveystarkastaja

Porvoon kaupunkiarkisin klo 9-12..............................................040 168 8844

TerveyspalvelutSairaankuljetus...............................................112Terveydenhuollon hoidontarpeen arviointi ja ajanvaraus...................................019-505 1300

ma–pe klo 8–16 Hammashuollon hoidontarpeen arviointi ja ajanvaraus...................................019-505 1340

ma-to klo 8-15, pe 8-13.30 Johtava lääkäri Tero Taipale..........................044 505 1210Johtava hammaslääkäri Pauli Plit.................044 505 1710Johtava hoitaja Anne Valkama......................044 505 1315Ylilääkäri Katariina Borup............................044 505 1430

PäivystysPorvoon sairaala............................................019 548 2551

arkisin klo 16 jälkeen, viikonloppuisin ja pyhinä

Kymenlaakson keskussairaala.....................020 633 1000arkisin klo 16 jälkeen, viikonloppuisin ja pyhinä

Hammaslääkäripäivystys,..............................010 273 8005Oma Hammaslääkärisi, Helsinki

ajanvaraus arkisin klo 15–21, viikonloppuisin ja pyhinä klo 8–21

R

S T

Page 29: Morjens 2/2015

29

Loviisan sairaala, Öhmaninkatu 4osasto 3...........................................................505 1403osasto 4...........................................................505 1404Terveyden- ja sairaanhoitoLoviisan vastaanotto, Öhmaninkatu 4.......0444 555 357 0444 555 358Lapinjärven terveystalo,...............................0444 555 366Lapinjärventie 25 Hammaslääkäri ma–pe klo 8–9..............0444 555 311Koskenkylän terveystalo, .............................040 660 1277Suurpellontie 2 Terveydenhoitajat ma-pe klo 12-13........555 1

Tieasiat (yksityistiet)maaseututoimi, toimistosihteeri Sofia Hovi.........................0440 555 338

Tilapalveluttilapäällikkö Antti Kinnunen........................0440 555 412

Toimeentulotuki, ks. Sosiaalipalvelut/aikuissosiaalityö/etuuskäsittelijä

Tonttien myyntiAsuntotontit – kiinteistörekisterinhoitajaMarianne Forstén..........................................0440 555 418Yritystontit – kehittämisjohtaja Sten Frondén..................................................040 559 5525

Toritorivalvoja Teija Aalto....................................044 565 1188

Uimarannatkunnossapito, maanrakennusmestari Irma Korppi....................................................0440 555 849vt. kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Leif Eriksson..................................040 568 4138Uimarannat:- Plagen, myös talviuintimahdollisuus 1.9.–31.5., Kapteenintie- Valkon uimaranta- Bästonin uimaranta (Pernajan kirkonkylä), Björkholmantie - Koskenkylän uimaranta, Staffaksentie- Drömstrandin uimaranta (Hopjärvi, Liljendal), Taikarannantie- Riissalmi (Niemistö), Riissalmentie- Kiramo (Ruotsinpyhtään kirkonkylä, Ruukki), Kiramontie- Särkjärvi eteläinen (Tesjoki), SärkjärventieUimapaikat:Rönnäsin uimapaikka, MuseotieKukuljärvi, StormossantieAhvenkoski, Elimäentie

UrheiluhallitAgricolahalli, Forsöntie 3, Koskenkylä.......044 450 5022

- liikuntasali 948 m2- vahtimestari paikalla ma–pe klo 15.30–22.00

Liikuntahalli, Brandensteininkatu 27...........0440 555 747- liikuntasali: 976 m2- vahtimestari paikalla ma–pe klo 15.00–22.00

Liljendalin liikuntatalo, Kartanontie 29- liikuntasali: 288 m2

Valkon monitoimitalo, Pitkäniityntie 62- liikuntasali: 255 m2

Urheilukentätkenttämestari Jukka Gustafsson.................0440 555 889päivystävä kentänhoitaja virka-aikana........0440 555 939

Urheilukentät:- Keskusurheilukenttä ja harjoituskenttä..0440 555 889 Urheilutie 0440 555 939

- Ruukin urheilukeskus, Puistokuja 1- Liljendalin urheilukenttä, Kartanontie- Isnäsin urheilukenttä, Isnäsintie- Pernajan kirkonkylän kenttä, Pernajantie- Valkon urheilukenttä, Vanha Valkontie

Pallokentät:- Tesjoen kenttä, Kenttätie- Ruotsalaisen koulukeskuksen hiekkakenttä, Vanha Ranta- Koskenkylän kenttä, Kullbyntie- Haddomin kenttä, Haddomintie- Generalshagenin koulun hiekkakenttä, Kuningatta renkatu 21- Uimarannan lentopallokentät, Kapteenintie- Uimarannan tenniskentät (Casinonpuisto), Kapteenintie

Vaaliasiathallintojohtaja Kristina Lönnfors................0440 555 216

Vammaisneuvosto sosiaalityöntekijä Agneta Alm......................0440 555 810

puhelinaika ma–pe klo 9-10

Vammaispalvelutsosiaalityöntekijä Agneta Alm......................0440 555 810

puhelinaika ma–pe klo 9-10

Vanhusneuvostopalveluvastaava Monica Sund.......................0440 555 380

Vapaa-aikalautakuntavt. kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Leif Eriksson.................................040 568 4138

Vapaa-aikatoimiKäyntiosoite: Karlskronabulevardi 8, LoviisaPostiosoite: PL 68, 07901 LoviisaAvoinna: ma-pe klo 9-12 ja 13–15.30Kanslian puh...................................................044 450 5053vt. kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen päällikkö Leif Eriksson.................................040 568 4138toimistosihteeri Veronica Lindblom..........0440 555 398toimistosihteeri Mona Rönnqvist..............0440 555 996vapaa-aikasihteeri, liikunnanohjaaja Päivi Hämäläinen...........................................0440 555 483liikunnanohjaaja Karolina Hovi...................0440 555 485liikunnanohjaaja Johan Forsman.................040 555 0047erityisnuorisotyöntekijä Tiina Möller........040 719 3388nuorisotyöntekijät:Sari Hännikäinen...........................................0440 555 482Tom Nyström................................................0440 555 480Juha-Pekka Palasmaa.....................................0440 555 861etsivät nuorisotyöntekijät:Nina Mikvelt...................................................0440 555 386Emmi Pulliainen.............................................0440 555 387Jari Kaasinen...................................................044 450 5041

VarhaiskasvatuspalvelutKäyntiosoite: Karlskronabulevardi 8, LoviisaPostiosoite: PL 68, 07901 LoviisaAvoinna: ma–pe klo 9–12 ja 13–15.30varhaiskasvatuspäällikkö Pia Nyström.....0440 555 325toimistosihteeri Barbro Ekholm................040 540 9796toimistosihteeri Tuula Gassman-Joronen...............................044 450 5065toimistosihteeri Veronica Lindblom...........040 637 5815

Päiväkodit:Koskenkylän päiväkoti, Vanha Viipurintie 2- päiväkodinjohtaja........................................040 551 9115- Björnbären...................................................040 359 9955- Metsämansikat............................................040 359 9956- Mustikat.......................................................0400 513 745- Puolukat.......................................................040 359 9957- Vadelmat.......................................................0400 634 743

U

V

Page 30: Morjens 2/2015

30

Isnäsin päiväkoti............................................040 357 9475 Marjakuusentie 3 as. 4 päiväkodinjohtaja..........................................050 382 7568

Kuggomin päiväkoti......................................0440 555 982Metsämarjantie 13 päiväkodinjohtaja..........................................044 565 1153

Leikkis, Leikkikuja 4päiväkodinjohtaja..........................................050 382 7568Ugglorna.........................................................0440 555 863Ketut...............................................................0440 555 886leikkikerho Muurahaiset.............................0440 555 371

Ruukin päiväkoti, Koulutie 4 Bpäiväkodinjohtaja..........................................044 349 3132Hemulit...........................................................044 405 1981Muumit ja Hattivatit.....................................050 382 7561

Tesjoen päiväkoti, Tavastantie 12päiväkodinjohtaja..........................................044 349 3132Kramis.............................................................044 450 5052Famppis...........................................................050 382 7555Päivänsäteet...................................................044 450 5055Tähtisilmät......................................................0440 555 853

Hembackan päiväkoti, Backgärdanintie 1päiväkodinjohtaja..........................................050 382 7568Isojen puoli....................................................0440 555 389Pienten puoli..................................................044 450 5030

Rauhalan päiväkoti, Rauhalantie 46päiväkodinjohtaja............................................044 565 1084Nuppuset.........................................................044 565 1096Natiaiset ..........................................................040 774 3183Viisikot..............................................................040 195 0601leikkikerho Nappulat.....................................040 774 3183

Valkon päiväkoti, Valkolammentie 29 päiväkodinjohtaja...........................................044 565 1084Nipsut/Tiuhdit................................................044 505 1087Hattivatit..........................................................040 779 6354

Villekulla daghem, Karlskronabulevardi 10 päiväkodinjohtaja...........................................044 565 1153Hattifnattarna.................................................040 735 6767Råddjuren........................................................0440 555 804Sniffarna...........................................................0440 555 829Lilla My.............................................................040 735 6338Mumintrollen..................................................040 550 4041Leikkikerho Knytten.....................................044 505 1317Förskis..............................................................040 551 6228

Määrlahden päiväkoti, Nordenskiöldintie 2 päiväkodinjohtaja............................................044 565 1084Vilperit..............................................................0440 555 384Pampulat...........................................................040 195 0603Vekarat..............................................................0440 555 632

Perhepäiväkodit:Bambi................................................................0440 555 808Duvan...............................................................0400 504 217Lyckebo............................................................040 529 1533

Avoin päiväkoti Treffis...................................0440 555 374 0440 555 432

kiertävä erityislastentarhanopettajaCamilla Nordström.......................................0440 555 326kiertävä erityislastentarhanopettaja Tarja Tuominen...............................................0440 555 327

Velkaneuvontavelkaneuvoja Taru Lillberg............................0440 555 435

puhelinaika ma–pe klo 9-10

Venepaikkojen vuokraustoimistosihteeri Anna Mytty........................0440 555 401

Vesiliikelaitosvesihuoltopäällikkö Markku Paakkarinen..0440 555 409laskutus Ann-Charlotte Holmberg.............555 225toimistosihteeri Tove Ståh............................0440 553 833päivystys...........................................................0440 555 902

VierasateljeeLoviisan vierasateljee, Forum, Brandensteininkatu 13Lisätietoja Jouni Jäppinen.............................050 355 5701

VierasvenesatamaLaivasillan vierasvenesatama........................0440 555 883

1.6.–31.8. päivittäin sekä sopimuksen mukaan myös touko- ja syyskuussa,

Viestintäviestintäpäällikkö Lilian Andergård-Stenstrand........................040 183 5655

Vuokra-asunnotKatso www.loviisa.fi ->Asuminen->Asunnot->Vuokra-asunnotKaupungin omistamat vuokra-asunnot: asuntosihteeri Gisela Forsström................0440 555 955

Väestönsuojelu, ks. Pelastuslaitos

Ympäristönsuojelu ja – valvontaToimisto: Kuningattarenkatu 15 B,

2. krs, 07900 Loviisa lupasihteeri Gunilla Törnblom...................0440 555 407Heidi Lyytikäinen..........................................0440 555 373

- ympäristönsuojelusihteeriMaija Lehtomäki............................................040 777 3460

- ympäristönsuojelutarkastajaMaud Östman................................................0440 555 413

- ympäristönsuojelutarkastaja

Yrityskontaktit ja yritysneuvontakehittämisjohtaja Sten Frondén.................040 559 5525kehityspäällikkö Peter Backman................050 524 [email protected]

Äitiysneuvolat, ks. Terveyspalvelut

Y

Ä