Top Banner
SÅ KAN DU HJÄLPA UNGDOMAR Kundbetjäningen koncentreras NOAK – FYRA BYAR Ny roll för kommunen år 2019? OFFICIELLT MEDDELANDE FRÅN LOVISA STAD 2/2015 STADENS SERVICEKATALOG SOM BILAGA NÄRMOTIONS- PLATSER FÖR ALLA
30

Morjens 2/2015

Jul 23, 2016

Download

Documents

creative peak

Officiellt meddelande från Lovisa stad
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Morjens 2/2015

SÅ KAN DU HJÄLPA UNGDOMAR

Kundbetjäningen koncentreras

NOAK – FYRA BYAR

Ny roll för kommunen

år 2019?

OFFICIELLT MEDDELANDE FRÅN LOVISA STAD 2/2015

STADENS SERVICEKATALOG SOM BILAGA

NÄRMOTIONS-PLATSER FÖR ALLA

Page 2: Morjens 2/2015

2

Många artiklar i den här tidning-en råkar handla om att hjälpa. Om man vill fungera som stödfamilj kan man hjälpa genom att stöda familjer eller ensamstående föräldrar som inte just då orkar med allt. Är man själv mitt inne i en livskris får man hjälp genom att till exempel kontak-ta mentalvården. Har man tid över kan man fungera som frivillig som motionskompis.

På byanivå kan man i en aktiv by-aförening samlas kring olika evene-mang och hjälpa de äldre i byn. In-om stadens sysselsättningstjänster hjälper man ungdomar och andra att få en meningsfull sysselsättning samtidigt som man ger hjälp till självhjälp. Läs mer om allt det här.

Då man tänker på att hjälpa tänker man kanske i första hand på att man ger något till någon eller hjälper nå-gon med något. Men att hjälpa är också alltid att få något tillbaka. Att

hjälpa gör en inte fattigare, tvärtom gör det en rikare. Även en liten hjälp kan göra en stor skillnad för någon. Under ett liv är alla någon gång i be-hov av hjälp och alla har någon gång möjlighet att hjälpa andra.

I skrivande stund strömmar det flyktingar från olika länder in till Europa, också till vårt land, kanske också snart till vår stad eller vår by. En del demonstrerar och proteste-rar och är kanske rädda för det som känns främmande. Men många fler hjälper på olika sätt till att ta emot flyktingarna. Också hemma hos oss har vi packat kassar med kläder som har blivit för små.

Även om vi alla kanske inte kan hjälpa med att ge pengar eller sa-ker, kan vi alla hjälpa genom att visa flyktingarna förståelse för deras situ-ation och hälsa dem välkomna. Det kostar ingenting.

Omslaget pryds av idrotts-instruktörernaPäivi Hämäläinen och Karolina Hovi.

Hjälpandets kraft

" Under ett liv är alla någon gång i behov av

hjälp och alla har någon gång möjlighet att hjälpa andra."

Lilian Andergård-Stenstrandkommunikationschef

[email protected]

Utgivare: Lovisa stad

Chefredaktör: Lilian Andergård-Stenstrand

Redaktionsråd: Lilian Andergård-Stenstrand,

Päivi Ahvonen, Jaana Laine

Redaktion och layout: Creative Peak

Redaktörer: Päivi Ahvonen, Seppo Iisalo,

Reija Kokkola, Noora Lintukangas

Bilder och illustrationer: Päivi Ahvonen,

Fanni Fagerudd, Eeva Kangas, Kalevi Ketoluoto,

Janne Lehtinen, Virpi Lehtinen, Sanna Nylén,

Wilma Valén | Layout: Milla Ketolainen

Tryckeri: Lönnberg Painot Oy /

Papper G-Print 100g / ISSN 2342-5318 (print)

Ledare

GE RESPONS /TA KONTAKT: Lovisa stad, PB 77, 07901 [email protected] tfn 019 5551 www.lovisa.fi/deltaochpaverka

Page 3: Morjens 2/2015

3

Stolt över miljön Maaria Mäntysaari återgick i våras till sitt jobb som Lovisas stadsarki-tekt efter fem års föräldraledighet. Har uppgiften förändrats medan du var borta? – Jobbet är lika mångsidigt och givande som när det begav sig. Ar-betet handlar främst om markan-vändningsplanering, det vill säga planläggning. Ledningsuppgifterna och det administrativa arbetet har ökat något sedan jag blev vårdledig. Till exempel i Pernå och Strömfors har antalet planläggnings- och un-dantagslovsärenden i anslutning till byggande vid stränderna ökat avsevärt.

Vilka ärenden ger dig mest jobb? – General- och detaljplanerna. För närvarande jobbar vi med bland an-nat delgeneralplanen för Gråberg, Räfsby, Köpbacka, Valkom och skärgården, delgeneralplanen för vindkraften, detaljplanen för Lovi-

savikens östra strandområde, de-taljplanen för Nedre stan och olika undantagslovsärenden. Utöver våra ordinarie arbetsuppgifter handlägger vi oväntade och brådskande ärenden.

Du bor i ett gammalt stockhus som har flyttats till Lovisa. Varför fasci-neras du av äldre byggnader? – Jag tilltalas faktiskt av både gam-la byggnader och byggnader av modernare snitt. Det väsentliga är att materialet är äkta, att stilen är okonstlad och att byggnaden är väl planerad och väl byggd. Gott arbete står som garanti för hållbarhet. Tar Lovisa och Lovisaborna väl hand om sina gamla byggnader? – Gamla byggnader som är i gott skick har i allmänhet vårdats och un-derhållits regelbundet under årens lopp. Lovisabornas intresse för reno-vering och underhåll av äldre bygg-nader har ökat avsevärt under senare

MAARIA MÄNTYSAARIstadsarkitekt och planläggare

Lovisas stadsarkitekt sedan år 2007

Återkom från sin föräldraledighet i april 2015

Lovisanejdens områdesarkitekt gemensam för fem kommuner åren 2003-07

”Jag är uppriktigt stolt över stadens vackra och mångsidiga miljö.”

år, inte minst till följd av evenemang-et Lovisa Historiska Hus.

Vilka tips ger du dem som planerar att köpa ett äldre hus?– Låt huset berätta sin historia! Be-kanta dig med huset i lugn och ro och gräv gärna under ytan. Ta reda på vilka förändringar huset har genomgått un-der årens lopp och beakta dessa. Vad är genuint och ursprungligt och vad är nytt och moderniserat? Om du är nöjd med helheten kan du slå till. Vad bör Lovisaborna vara stolta över?– Lovisaborna bör vara stolta över att staden har lyckats behålla sin unika småstadsprägel och sin toleranta at-mosfär. Lovisa har mer strandlinje och vattenområden än hela huvud-stadsregionen och dessutom har sta-den Nylands mångsidigaste utbud av tomter till rimligt pris.

Page 4: Morjens 2/2015

Årets budget för beläggningsar-beten är cirka 600 000 euro och för andra reparationsarbeten un-gefär 150 000 euro.

– Beläggningsarbetena är ing-et billigt nöje. De budgeterade medlen räcker till nybeläggning av sammanlagt två till tre kilome-ter gator och vägar i Lovisa cen-trum, Forsby, Pernå kyrkby och Tessjö, säger Markus Lindroos.

Staden har nyligen anlagt en ny väg, Västersvängen, mellan Neste och motocrossbanan i Drottningporten.

Strandvägen i skick? Reparationen av Strandvägen är troligen ett av huvudprojekten under de närmaste åren.

– Det handlar om ett omfat-tande tvåårigt projekt, vars fi-nansiering behandlas i samband med stadens budgetering.

Reparationsarbetet beräknas kosta cirka 500 000 euro per år. Därtill kommer vattenaffärsver-kets arbeten. Projektet kostar sammanlagt omkring ett par

4

Vid sitt möte i september beslöt Lovisa stads-fullmäktige att staden hyr Almska Gården för en femårsperiod av ägaren Kari Markkula.

Almska Gården görs till ett kulturcentrum som administreras av stadens kultur- och fritidsväsende. Väsendet gör upp regler för uthyrningen av utrymmena för till exempel

konstutställningar. Stadsdirektör Olavi Kaleva tillstår att beslu-

ten gällande Almska Gården och Sågudden inte var lätta att fatta.

– Jag ser besluten som en satsning på framtiden och stadens livskraft. Besluten främjar stadens utveckling, säger han.

Stadens gator och vägar ses över I fjol och i år har stadens gator

och vägar fått mer ny beläggning

än under de senaste åren.

Markus Lindroos, som basar för

stadens samhällsteknik, hoppas

att trenden håller i sig eftersom

reparationsbehovet är stort.

Almska Gården blir kulturcentrum

miljoner euro, säger Markus Lindroos.

Ny belysning Under hösten installerar staden belysning på tre vägavsnitt. Det längsta avsnittet, som är cirka 2,8 kilometer långt, är Tetom-vägen mellan Ninkoskvägen och Forsbyvägen. De övriga av-snitten är Eskilomvägen mellan Liljendal och Rudom och Rike-vägen mellan landsväg 170 och Hannusgränd.

– Vår förhoppning är att den nya vägbelysningen ökar trivseln och trafiksäkerheten, avrundar Markus Lindroos.

Markus Lindroos, tfn 050 382 7550, [email protected]

Nyttig information

Page 5: Morjens 2/2015

5

INTERNETENKÄT till grund för webbförnyelsenLovisa stad kartlägger användarnas åsikter om stadens webbsidor. Undersökningen, som främst gäller innehållet och funktionaliteten, görs via webbsidorna.

– När 500 användare har deltagit i un-dersökningen sammanställer under-sökningsföretaget OnlineTutkimus Oy en resultatrapport. Rapporten färdigställs under innevarande år och resultaten används nästa år när Lovisa förnyar sina webbsidor, säger stadens kommunika-tionschef Lilian Andergård-Stenstrand.

Resultatrapporten från föregående undersökning, som Lovisa deltog i och som gjordes år 2011, fungerar som re-ferensmaterial.

Behandlingen av lovet är ännu under arbete. Det slutliga rivningslovet ges av Lovisa bygg-nadstillsyn under hösten.

Markku Paakkarinen, som är chef för vat-tentjänster vid affärsverket Lovisa Vatten, påpekar att det gamla vattentornet inte kom-mer att sprängas eller vältas - som endel har befarat - utan att det nedmonteras bit för bit.

– Vattentornet har varit tomt sedan i maj, säger han.

Fyra veckors jobb Markku Paakkarinen be-dömer att rivningsarbetet räcker ungefär fyra veckor.

– Medan rivningsarbetet pågår hålls området avspärrat med ett metallstängsel. Det avspärrade området mäter cirka 70 meter i diameter. Gångvägen stängs och fotgängarna styrs förbi arbetsplatsen längs en tillfällig stig. Staden förutsätter att rivningsarbetet inte påverkar det omgivande åsområdet. Miljön får komma till skada så litet som möjligt, säger Markku Paakkarinen.

Uppgiften är utmanande eftersom arbetet görs med en grävmaskin och två stora robot-styrda kranar. Vattentornet består av cirka 900 ton metall och betong, vilket motsvarar ungefär hundra lastbilsflak. Transporten av rivnings-massorna belastar miljön och stigarna i vat-tentornets omgivning. Rivningskostnaderna uppskattas till 150 000–200 000 euro.

Vattencisternen i mark-nivå fungerar utmärkt Lovisas vattencistern i marknivå togs i bruk i våras.

– Allting har fungerat som planerat. Försommarens till-

fälliga trycktoppar är nu under kontroll, avrundar Markku Paak-

karinen.

Affärsverket Lovisa Vatten, chef för vattentjänster Markku Paakka-rinen, tfn 0440 555 409, [email protected]

VATTENTORNET TAS NER BIT FÖR BITStadens silhuett förändras avsevärt nästa år när det femtio år gamla kännspaka vattentornet på åsen jämnas med marken.

Olavi Kaleva fortsätter i kommundirektörernas styrelseLovisas stadsdirektör Olavi Kaleva fortsätter som medlem i styrelsen för Finlands Kommundirektörer rf. Styrelsen valdes vid föreningens årsmöte i slutet av augusti. Till styrelseordförande valdes Lembois kommundirektör Heidi Rämö och till vice ordförande Joensuus stadsdirektör Kari Karjalainen.

Fler platser på TaasiagårdenRenoveringsplanerna gällande Taasiagården i Tessjö är klara och nu står valet av entreprenör i tur. Hemmet får sex nya platser för serviceboende, vilket innebär att antalet platser ökar till 36. Renoveringen av Taasiagården inleds i november.

- Avsikten är att i framtiden fokusera på kortvarig rehabiliteringsvård. I sam-band med renoveringen får Taasiagården också en ny bastuavdelning, säger se-niorservicechef Lisbeth Forsblom. Lisbeth Forsblom, tfn 0440 555 345, [email protected]

Page 6: Morjens 2/2015

6

– Jag deltog i bland annat instruk-törsutbildningen VoiTas, som var inriktad på kraft och balans hos äldre personer. I utbildningen, som även omfattade kurserna Motions-kompisar, Motion och minnessjuk-domar och Motionsrådgivning för äldre, deltog personal från social- och hälsovården, fritidsväsendet och olika föreningar, säger Katja Marttila-Meriaho.

De som deltog i utbildningen har arrangerat egna kurser för intresse-rade Lovisabor. Instruktörerna hjäl-per i dag äldre personer att motione-ra och vistas utomhus. Grupperna heter Motionskompisar, Rehabili-terande vårdare och Frivilliga med-hjälpare. Antalet frivilliga instruktö-rer uppgår till nästan hundra.

– Gruppen Rehabiliterande vår-dare hjälper äldre personer att mo-

tionera i hemmet och gruppen Fri-villiga medhjälpare assisterar äldre personer som vill motionera på gym och i salar. Därtill arrangerar frivilli-ga medhjälpare/gruppdragare stol-gymnastik och hemgymnastik för grupper. Gruppen Motionskompi-sar vistas utomhus med äldre perso-ner, säger Katja Marttila-Meriaho.

Hon riktar ett varmt tack till alla de föreningar i Lovisanejden som deltar i frivilligarbetet. Bland annat Lovii-san seniorit ry, Folkhälsan, Reu-maförbundet och församlingarna är viktiga och aktiva samarbetspartner.

– Vi har plats för flera frivilliga medhjälpare och motionskompisar, avrundar Katja Marttila-Meriaho.

Översikten från det treåriga pro-jektet Kraft i årens slutseminarium har överlämnats till Lovisa stads be-slutsfattare.

Sammanfattningen finns på webb- adressen www.voimaavanhuuteen.fi.

Under rubriken Oikopolut finns föl-jande material (på finska):Välj Voimaa Vanhuuteen – kunnat (Kraft i Åren – kommuner) > Kuntakooste (Kommunsamman-fattning) (välj Loviisa)> Päättäjäkirje (Beslutsfattarbrev) (välj Loviisa)

Ytterligare information: servicechef Lisbeth Forsblom, tfn 0440 555 345, [email protected]

konditionsskötare Katja Marttila-Meriaho,tfn 0440 555 470, [email protected]

idrottsinstruktör Karolina Hovi, tfn 0440 555 485, [email protected]

KRAFT I ÅREN!Lovisa stad deltog under åren 2011–2014 i Äldreinstitutets projekt Kraft i åren. Katja Marttila-Meriaho hörde till dem som deltog i utbildningen.

Staden säljer fastigheter som tagits ur brukLovisa stad säljer fastigheter som har tagits ur bruk till hugade köpare. Fastigheterna finns i Valkom, Pernå och Strömfors.

I mitten av september var åtta av de aktuella objekten fortfarande osålda (det begärda priset anges inom parentes).

Nyttig information

Page 7: Morjens 2/2015

7

Ungefär så här kan Sågudden se ut i framtiden. Planerna är inte fastslagna, men utgångspunkten är att uddens ena sida får högre bebyggelse än den

andra. Målsättningen är att reservera strandområdena för Lovisabornas bruk. I uddens mittparti planeras ett park- och rekreationsområde.

Lovisas nya attraktionsfaktor heter Sågudden. Avsikten är att bygga bostäder, ett kasino, ett spa, ett hotell samt en båt- och gästhamn i området. Såguddens stränder och parker kommer i huvudsak att stå till Lovisabornas förfogande.

SÅGUDDEN BLIRny attraktionsfaktor

Vid sitt möte i september beslöt Lovisa stadsfullmäktige att sälja området till företaget Optirak Oy för 1 315 000 euro.

Enligt det tilltänkta avtalet an-svarar Optirak Oy för saneringen av marken och utvecklingen av områ-det. Sågudden och det omgivande vattenområdet övergår till köparen i befintligt skick.

Enligt stadsdirektör Olavi Kaleva realiseras projektet som ett så kallat samutvecklingsprojekt.

– Målsättningen är att tillgodose stadens utvecklingsbehov med be-gränsad risktagning, säger han.

Processen fortsätter med för-handlingar om bilagorna till köpe-brevet, det vill säga avtalen gällande bland annat planläggning, områdes-utveckling och markanvändning.

– När bilagorna har godkänts av stadsstyrelsen och köpebrevet har undertecknats inleds beredningen av planläggningen och saneringen av området. Något konkret sker inte på ett bra tag – byggandet på Sågudden börjar tidigast om några år, avrundar Olavi Kaleva.

1. VALKOM KVARTERSKOLA, huvudbyggnad, Handelsgatan 4, Valkom, huvudbyggnad 189 m2, byggår 1922, tomt 1350 m2 (110 000 e)

2. VALKOM KVARTERSKOLA, gårdsbyggnad, Kyrkogränd 3, Valkom, gårdsbyggnad 190 m2, byggår 1906, tomt 1450 m2 (120 000 e)

3. TIDIGARE KOMMUNHUSET, Schäsvägen 6, Pernå, 371 m2, byggår 1920/1966 (105 000 e)

4. TIDIGARE TEKNISKA KANSLIET, Schäs- vägen 5, Pernå, 280 m2, byggår 1951 (87 000 e)

5. TIDIGARE HÄLSOGÅRDEN, Sockenvägen 2, Strömfors, 373 m2, byggår 1949/1997, tomt 5250 m2 (80 000 e)

6. UNGDOMSHUSET NOPPA, Koivulanmäki- vägen 10, Strömfors, 40 m2, byggår 1950, tomt 840 m2 (60 000 e)

7. TANDVÅRDENS LOKALER, Parkallén 9, Strömfors, 127 m2 (2 x 63,5 m2), byggår 1974 (70 000 e)

8. FRITIDSFASTIGHET, Stockviksvägen, Strömfors, 50 m2, byggår i början av 1900-talet (195 000 e)

Mer information ger Östra Nylands Fastighets-förmedling Ab, Alexandersgatan 6, 07900 Lovisa, tfn 019 533 432, www.iukvoy.fi

Bild:

Opti

rak

Page 8: Morjens 2/2015

8

SAMTAL HJÄLPER

Lovisa hälsocentral erbjuder olika stöd- och referensgrupper inom psy-kosocial service. Till dessa hör en depressionsgrupp, en grupp för miss-brukarrehabilitering, diskussions-gruppen Öppet hopp (Avoin toivo), en grupp för kvinnor som upplevt familjevåld, en grupp för personer som lider av panikstörningar och en grupp för personer med spelberoen-de. Alla ryms med i grupperna!

– Ingen mår bra av att vara ensam med sina problem. Man kan kon-takta oss oavsett om problemen är stora eller små, säger Anne Santa-harju som arbetar som psykiatrisk sjukskötare inom stadens primär-hälsovård för vuxna.

Lägre tröskel Den som inte vill uppge sitt namn kan kontakta mental- och missbru-karvården anonymt. Alla erbjuds ett besök, men väntetiden kan vara några veckor. I akuta fall är kötiden kortare. Vi strävar efter att sänka besökströskeln och att erbjuda kli-enterna individuellt anpassad psy-kosocial service.

– Vår uppgift är att lösa knutar på klienternas villkor, säger A-klini-kens psykiatriska sjukskötare Päivi Saarhelo.

Hon berättar att rusmedelsmiss-bruket bland kvinnor och ungdomar

har ökat under de senaste åren och att blandmissbruk är en allt vanligare företeelse. Uppsägningar, ekonomis-ka trångmål, skilsmässor, dödsfall och stress är vanliga orsaker till att människor förlorar greppet om sina liv. Problem har tyvärr en tendens att ack-umuleras. Ångest är en vanlig åkomma och det kan vara mycket svårt att hitta ut ur labyrinten på egen hand.

Anne Santaharju berättar att de-pression kan yttra sig på olika sätt, till exempel som sömnproblem eller fysiska besvär. De bakomlig-gande orsakerna kryper i allmänhet fram så småningom. I många fall sammanhänger depressionen med långvarig och obehandlad ångest.

– För många är det viktigt att nå-gon lyssnar, säger hon.

Nya stöd- och referensgrupper bildas fortlöpande. I grupperna in-går i allmänhet en utbildad person med erfarenhet från mentalvårds- och missbrukarvården.

Päivi Saarhelo betonar att ingen behöver vara ensam med sina pro-blem. Fastän problemen alltid är in-dividuella finns det många som har upplevt motsvarande situationer. Möjligheten att klara sig finns alltid.

Var modig och ta kontakt!

Det är aldrig för sent eller för tidigt att kontakta mental- och missbrukarvården, säger de psykiatriska sjukskötarna Anne Santaharju och Päivi Saarhelo.

MENTALVÅRD FÖR VUXNA: psykiatrisk sjukskötare Anne Santaharju, tfn 0444 555 346, [email protected]

A-KLINIKEN: psykiatrisk sjukskötare Päivi Saarhelo, tfn 040 751 8566, [email protected] och socialarbetare Laila Hurmerinta, tfn 040 721 7565, [email protected]

I LIVSKRISER kan man även kontakta hälsocentralens tf psykolog Tio-Maria Bäckblom, tfn 040 779 1036,[email protected]

BARN- OCH UNGDOMSPSYKIATRIN sköts via rådgivningen.

AA-KLUBBEN sammanträder flera gånger i veckan i busstationens källarlokal, Mannerheimgatan 14. AA:s hjälpande telefon: 09 750 200

AL-ANON (stödgrupp för anhöriga till alkoholister) sammanträder varje vecka i Lovisa. Ytterligare information: al-anon.fi/svenska

MENTERA (Socialpsykiatriska föreningen i östra Nyland) ordnar verksamhet för personer som genomgår mentalvårdsrehabilitering och stödgruppsverksamhet för deras anhöriga. Ytterligare information: ituspy.com

Ta kontakt!

Page 9: Morjens 2/2015

9

Lovisa stads familjearbetare Nina Reiman, som har fyra barn, vet hur det är att fungera som stödfamilj. Hon och hennes man tog emot barn till ensamförsörjare och familjer som behövde stöd i hela nio års tid.

– Åren var underbara! Jag kan faktiskt inte föreställa mig hur livet skulle ha tett sig utan åren som stöd-familj, säger hon.

Trygg miljö efterlyses En stödfamilj ställer upp när situa-tionen i ett barns eller en ungdoms familj gör att föräldern/föräldrarna inte klarar vardagen. Orsaken till svårigheterna kan vara till exempel en sjukdom, en livskris, avsaknad av ett socialt nätverk eller ensamförsör-jarskap. Barnet eller ungdomen bor i regel hemma, men besöker stödfa-miljen enligt överenskommelse.

– Besöksschemat planeras och görs upp i samarbete mellan den fa-milj som behöver stöd, stödfamiljen och socialbyrån. Det är viktigt att ar-rangemanget passar vardera parten, säger Nina Reiman.

Bland stödfamiljerna finns barnfa-miljer, barnlösa par och ensamståen-de personer. Barnet eller ungdomen kan besöka stödfamiljen till exempel ett veckoslut i månaden och under semestern kan han eller hon till-bringa en längre tid hos familjen.

Stödfamiljens livssituation bör vara stabil och beslutet att fungera som stödfamilj bör vara förankrat hos samtliga familjemedlemmar.

– Vi söker vanliga hem med vuxna som kan erbjuda barnen och ung-domarna en trygg och stabil miljö där vuxna är närvarande, säger Nina Reiman.

Hjälp behövs Barnens och ungdomarnas ålder va-rierar – stödfamiljerna tar emot allt från småbarn till tonåringar. Barnen hos familjen Reiman var i samma ål-der som något av familjens egna barn.

– Det kändes tryggt att ta emot barn i bekanta åldrar. Våra egna barn, som uppskattade att få nya vän-ner, minns stödfamiljsåren med stor värme. Vi pratar fortfarande ofta om den gemensamma tiden – om lekar-na, spelen, favoritmaten..., säger Nina Reiman leende.

Stödfamiljens livssituation bör va-ra stabil, men familjen behöver inte erbjuda specialarrangemang eller extraordinära upplevelser – kärlek, trygghet och omsorg räcker.

– Gränser och kärlek. Barnet eller ungdomen är en del av stödfamiljen på samma villkor som de egna famil-jemedlemmarna. De vuxnas uppgift är att fungera som föräldrar, säger Nina Reiman.

Barnet eller ungdomen behöver kärlek, värme, närvaro och gränser.

Man behöver inte göra något sär-skilt. Det viktiga är att barnet eller ungdomen är en del av familjens vardag med allt vad det innebär - ge-mensamma måltider, hjälp i köket, samvaro, samtal, lekar... För småbarn är famnen ofta den tryggaste platsen.

– Behovet av stödfamiljer och stödpersoner är stort och därför hoppas jag att så många Lovisabor som möjligt ställer upp, avrundar Nina Reiman.

VILL DU DRA DITT STRÅ TILL STACKEN?Under senhösten arrangerar staden kurser för dem som är intresserade av att delta i stödverk-samheten. Kurserna omfattar fyra temainriktade träffar. Den första kurskvällen är 4.11 kl. 18–20.

Eftersom familjernas stödbehov varierar söker staden motiverade stödfamiljer och stödpersoner med olika profil. Mor- och farföräldrar är också hjärtligt välkomna.

Syftet med verksamheten är att stödja barnfa-miljer i olika livssituationer och därigenom främja deras sociala välmående. Stödfamiljerna får eko-nomisk kompensation för sina insatser.

Skicka en fritt formulerad ansökan senast 21.10.2015 till socialhandledare Marja Långvik, tfn 0440 555 923, [email protected], socialbyrån, Östra Tullgatan 17, 07900 Lovisa

Hjälp och stöd FÖR FAMILJERNina Reimans familj fungerade länge som stödfamilj. Hon upplevde åren som fina och värdefulla.

Page 10: Morjens 2/2015

LOVISA SOM ARBETSGIVARE

46,6SNITTÅLDER

ÅR

PERSONALENS198

180

8968 65

46 4433

NärvårdareLärareDaghemsarbetareSjukskötare och hälsovårdare

SkolgångsbiträdeLantbruksavbytareAnstaltbiträden och städareBarnträdgårdslärare

OCH DE STÖRSTA YRKESGRUPPERNA

DE VANLIGASTE JOBBTITLARNA

Allmän och koncernförvaltning

GrundtrygghetscentralenBildningscentralen

Tekniska centralen

444

81 198407

ÖVRIGA8,1%

PYTTIS2,5% LAPPTRÄSK

4,6%

BORGÅ6,6%

LOVISA78,1%

PERSONALENSHEMKOMMUNER

PERSONAL ENLIGTCENTRAL

ORDINARIEARBETS- ELLER

TJÄNSTEFÖRHÅLLANDENELLER

VISSTIDSANSTÄLLNINGAR ELLER

78%22%

884

263

NÄRVÅRDARE

LÄRAREN

VANLIGASTE

NÄST STÖRSTA

I LOVISA

ÄR DEN

ÄR DEN

JOBBTITELN

YRKESGRUPPEN

ANDEL KVINNOR

84,5%

ORDINARIE

1130

ÖVER 200ANTAL JOBBTITLAR

ANSTÄLLNINGSFÖRHÅLLANDEN

10

Uppg

ifter

na är

från

31.12

.2014

.

Page 11: Morjens 2/2015

LÖNESEKRETERARE med många uppgifter

Strax före klockan åtta på morgonen cyklar Kia Kinnunen från Tessjö till sin arbetsplats i centrala Lovisa. På vägen lämnar hon av sin yngre dotter vid Tessjö skola.

Ungefär klockan halv nio slår hon på sin dator och aktiverar de program hon behöver under dagen. Hon delar sitt trivsamma arbetsrum på Brandensteinsgatan med kollegan Jorma Junnonen. När verksamheten flyttade från rådhuset i samband med kom-munfusionen fick personalen själ-va påverka inredningen.

Kia Kinnunen beskriver sin ar-betsgemenskap som fantastisk.

– Jag trivs med mitt arbete. När jag kommer till jobbet om morgnar-na känns det nästan som att komma

hem. Tack vare den flexibla arbetsti-den, som rimmar utmärkt med mi-na arbetsuppgifter, kan jag följa min dotter som går i åk 2 till skolan varje morgon. Vi använder ett system för arbetstidsuppföljning, säger hon.

Mångsidigt arbete Kia Kinnunen och Jorma Junnonen administrerar lärarnas, rektorernas, skolgångsbiträdenas, eftispersona-lens, dagispersonalens, familjedag-vårdarnas och medborgarinstitu-tens personals löner.

– I lönesekreterarens jobb ingår de månatliga löneutbetalningarna och mycket annat. Eftersom lärarna, rektorerna och den övriga skolperso-nalen är mycket svåra att nå per te-lefon sker kommunikationen främst per e-post. I skolvärlden ställer man inte in lektioner om en lärare är sjuk, utan hans eller hennes lektioner hålls av någon annan. Detta medför att vi har många vikariers och inhoppares ärenden på våra bord. Våra arbets-

uppgifter varierar från dag till dag, säger Kia Kinnunen.

Välkommen på besök Lönesekreterarens uppgifter är mycket mångsidiga. Utöver löne-räkningen och lönebokföringen handlägger lönesekreterarna bland annat pensionsbetalningar, skat-tedeklarationer, olycksfallsförsäk-ringar, årsrapporter, FPA-frågor och sjukpenningsärenden.

– Vi planerar, vi utbildar chefer och vi betjänar våra kunder, säger Kia Kinnunen.

Får man besöka er? – Javisst! Många tittar in hos

oss för att lämna in sina skattekort och/eller för att fråga om något i anslutning till lönen, säger hon.

I något skede under dagen äter Kia Kinnunen lunch och ungefär klockan fyra slår hon av datorn och beger sig hemåt.

– Hemma väntar ett normalt fa-miljeliv, avrundar hon.

Lönesekreterare Kia Kinnunen har arbetat många år hos Lovisa stad. Hon trivs med sitt mångsidiga arbete.

Kia Kinnunen, lönesekreterare Hemort: Tessjö, uppvuxen i LovisaUtbildning: företagsekonomi med läroavtal, många olika kurser inom branschenKarriär: olika uppgifter hos Lovisa stad sedan år 1988, löneräknare från 1996 till 2010 och därefter lönesekreterareFritidsintressen: läsning och reikibehandlingKia Kinnunen, tfn 040 571 8935, [email protected]

11

VEM?

Page 12: Morjens 2/2015

12

Beredningen av Lovisas trafiksäkerhetsplan är på slutrakan. Under våren och sommaren har bland annat skolornas lärare, stadens personal och de politiska beslutsfattarna svarat på enkäter. Rapporten färdigställs i slutet av innevarande år.

Inom ramen för projektet betraktas trafiksäkerheten i hela området ur ett brett perspektiv utan att glömma byarna. Utgångspunkten är Lovisa-bornas säkerhet, välbefinnande och trivsel.

– En av målsättningarna är att trygga och förbättra skolelevernas säkerhet i trafiken. Vi vill också främ-ja promenerandet, cyklandet och användningen av kollektiva fortskaff-ningsmedel, säger Markus Lindroos som basar för stadens samhällsteknik och ingår i styrgruppen.

Se upp vid övergångsstället! Styrgruppen har samlat in uppgifter och åsikter om trafiksäkerheten i Lo-visa och kartlagt riskställena i staden. Enligt Markus Lindroos var många av riskställena kända redan tidigare, men nya säkerhetsmässigt problematiska ställen upptäcktes vid kartläggningen.

– En sådan plats är till exempel övergångsstället i korsningen mellan Ingenjörsvägen och Helsingforsvä-gen vid den västra infarten till Lovisa, säger Markus Lindroos.

Trafiksäkerhetsplanen innehåller

förbättringsförslag för detta och an-dra riskställen. Markus Lindroos be-tonar vikten av att beakta säkerheten vid övergångsställena.

– Säkerheten handlar om samspel mellan bilisterna, cyklisterna och fot-gängarna. Jag efterlyser stor respekt för fotgängarna och deras rättigheter, säger han.

Trafiksäkerhetsplanen och annan säkerhetsfrämjande information publiceras på stadens webbsidor vid en tidpunkt som meddelas senare.

TRAFIKSÄKERHETEN KONKRETISERAS I PLAN

Trafiksäkerhet

Page 13: Morjens 2/2015

13

INFORMATION TILL FÖRÄLDRARNAI den förfrågan till stadens lärare som in-gick i undersökningsprojektet betonades skolornas trafikfostran och hur den kan utvecklas. Majoriteten av lärarna svarade att riskställena i skolornas närhet är kän-da och att riskerna regelbundet diskute-ras med eleverna. Problemet är snarast att elevernas föräldrar inte informeras tillräckligt om riskställena och att infor-mationen inte heller alltid når tekniska centralen. Den största säkerhetsmässiga risken hänför sig till elevtransporter i brådskan.

– Många föräldrar vet nog vad jag menar, säger Markus Lindroos.

Lärarna sänder följande budskap till föräldrarna: Undvik att köra era barn till skolan om ni bor så nära skolan att de kan promenera eller cykla!

Skärpning, stadens personal!Sextio procent av de 612 personer som svarade på personalförfrågan uppgav att de använder reflexbricka under årets mörka tid. Endast 20 procent uppgav att de använder cykelhjälm och ännu färre att de använder en hands free-apparat när de kör bil. Svaren visade att 75 pro-cent av stadens anställda följer hastig-hetsbegränsningarna när de kör bil.

Den tredje målgruppen i enkäten var beslutsfattarna. Endast 24 beslutsfattare svarade på förfrågan, vilket var en besvi-kelse för styrgruppen.

– Vi förväntade oss betydligt större aktivitet och intresse av stadens besluts-fattare, säger Markus Lindroos.

PLOCK BLAND SVAREN

”Nära ögat-situationer inträffar då och då.”

”Den nya motorvägen har gjort mina arbetsresor tryggare.”

”Jag upprätthåller min kondition och arbetsförmåga genom att promenera till jobbet året runt.”

I trafikfostran, som är mycket mer än en samling regler, ingår bland annat följande element: förutseende, säkerhet, identifiering och undvikande av hälsorisker, ansvarsfrågor, sociala och etiska aspekter, respekt för andra och val av fortskaffningsmedel.

Källa: Trafiksäkerheten i Lovisa, styrgruppen

Vad innebär trafikfostran?

Använd cykelhjälm! Vuxnas exempel är viktigt när vi önskar att barn och ungdom använder cykelhjälm.

Under åren 2009-2013 krävde trafikolyckorna i Lovisa i genomsnitt tre liv per år.

Antalet skadade personer var i genomsnitt 43 per år.

År 2014 var motsvarande antal 1 respektive 36.

Trafikolyckorna kostar Lovisa drygt två miljoner euro per år.

Källa: Statistik över vägtrafikolyckor, Statistikcentralen, Trafikskyddet

Page 14: Morjens 2/2015

14

Ekonomi

POSITIVA EKONOMISKA UTSIKTER FÖR LOVISASocial- och hälsovårdsreformen halverar budgeten år 2019 ? Det ekonomiska läget i Lovisa är relativt bra och framtidsutsikterna är ljusa.

– I fråga om tjänsterna och servicen förväntar vi oss ingen betydande försämring. Vi vill satsa på utveck-ling även framöver, säger stadsdi-rektör Olavi Kaleva.

Har staden hållit sig inom årets ekonomiska ramar?

– Mer eller mindre, svarar Olavi Kaleva.

– Försäljningsintäkterna - spe-

ciellt intäkterna från markförsälj-ning - släpar efter, vilket medför att årets resultat blir något sämre än förväntat, säger han.

Staden arbetar för närvarande med budgeten för nästa år. Be-sluten fattas vid stadsfullmäktiges möte 11 november.

Stadsdirektören berättar att beredningen inte omfattar någon

höjning av kommunalskatten, vilket torde innebära att inkomst-skattesatsen (skatteöret) för nästa år är densamma som i år, alltså 19,75 procent.

”Inget omvälvande” De minskande statsandelarna, statens övriga nedskärningar och skötseln av långtidsarbetslösheten

Page 15: Morjens 2/2015

15

inverkar även framöver på Lovisas ekonomi.

I takt med att arbetslösheten ökar stiger det ”bötesbelopp” som staden betalar till staten. Enligt stadens beräkningar kan beloppet uppgå till hela 1,5 miljoner euro nästa år.

Enligt Olavi Kaleva drabbas sta-dens ekonomi inte av något omväl-vande under åren 2016–2017.

– Den största utmaningen är stadens stora investeringar i för-hållande till avskrivningarna och hanteringen av skuldbördan. Sam-mantaget är utsikterna ändå posi-tiva, säger han.

Kommunens roll förändras år 2019 Den stora omställningen sker år 2019 om regeringen Sipiläs till-tänkta social- och hälsovårdsre-form (sote-reformen) realiseras.

– Enligt planerna ansvarar kom-munerna inte för finansieringen av social- och hälsovårdssektorn eller för tjänsterna inom sektorn efter utgången av år 2018. Detta leder till att stadens budget halveras.

– Vi följer med utvecklingen och förbereder oss för de förestående förändringarna, säger stadsdirektör Olavi Kaleva.

INGA GRUNDLAGSEN-LIGA PROBLEM

Sote-områdena ansvarar för produk-tionen av tjänster och finansieringen sker i framtiden med statliga medel.

– I motsats till tidigare förslag stöter dagens sote-förslag inte på grundlagsenliga hinder.

– En klar förbättring från det förslag som strandade i våras är att kommunernas social- och hälso-vårdspersonal övergår till sote-om-rådena som kommunala tjänstemän, alltså som så kallade gamla arbets-tagare, säger Olavi Kaleva.

Regeringen fattar de centrala besluten

gällande en förnyelse av social- och hälsovården

inom en nära framtid

Reformen medför att antalet aktörer som ordnar och producerar social- och hälsovårdstjänster minskar från nästan 200 till under 20 i början av år 2019.

Januari 2019Ansvaret för social- och

hälsovårdstjänsterna övergår från kommunerna och

samkommunerna till de nya sote-områdena

2018Sote-områdena

inleder sin förberedande verksamhet

2017Sote-lagen

träder i kraft

April 2016Lagförslaget

på remissrunda

Oktober 2015Beslut om antalet

tjänsteproducerande sote-områden och om

finansieringsprinciperna

SÅ HÄR FRAMSKRIDER SOTE-REFORMEN

Förändringen påverkar många av stadens funktioner och stödtjäns-ter inom bland annat kostservice och städservice, säger Olavi Ka-leva.

Förändringen inverkar också på beskattningen och statsbidragen.

– När omkring hälften av kom-munens ansvarsområden faller bort minskar statsbidragen av-sevärt. Reformen medför sam-

tidigt att trycket på en sänkning av kommunalskatten ökar, men i detta skede kan man inte bedöma storleken hos en eventuell skat-tesänkning. Om sote-reformen leder till att kommunalskatten sjunker ökar statsbeskattningen i åtminstone motsvarande grad.

– Kommunernas roll förändras i riktning mot upprätthållare av livskraften, säger Olavi Kaleva.

Page 16: Morjens 2/2015

16

De beslut som hänför sig till utredningen fattas under våren 2016. Eventuella föränd-ringar i skolnätet görs tidigast hösten 2017.

Den fjärde skolnätsutredningen, som omfattar bland annat skolrelaterade investe-ringar inklusive prioritering och tidsscheman, har karaktären av helhetsutredning. Parallellt med utredningen utarbetas detaljerade pro-jektplaner till stöd för beslutsfattandet.

– Nu när det nya finska skolcentret, Har-jurinteen koulu, har kommit igång gör vi en helhetsbedömning av stadens övriga skolor. Vi utesluter inte en framtida sammanslag-ning av olika skolor, säger bildningsdirektör Thomas Grönholm.

Helhetsutredningen styrs av en arbets-grupp bestående av Thomas Grönholm, lokalchef Antti Kinnunen, ekonomiplane-rare Siv Mårtens och utbildningschef Timo Tenhunen. Vid behov konsulterar gruppen utomstående experter.

– Vi har kartlagt skicket hos stadens sko-lor och daghem. När alla fakta är samman-ställda gör vi upp projektplaner och därmed förbundna alternativa lösningsmodeller. Hel-hetsutredningen beaktar också studieutrym-mena, dagens elevantal, elevprognoserna, framtidens elevupptagningsområden och andra frågor så som ledningsarrangemang och språkbad, säger Thomas Grönholm.

bildningsdirektör Thomas Grönholm, tfn 0440 555 250, [email protected]

Utbildningsstyrelsen fastställde nya grun-der för läroplanen för den grundläggande utbildningen 22.12.2014. Kommunerna kom-pletterar och modifierar läroplanen i enlighet med sina egna lokala behov. Utbildnings-chef Timo Tenhunen berättar att Lovisa ser över läroplanen för tillfället.

- Vi gör relativt många ändringar i Utbild-ningsstyrelsens läroplan. En av de viktigaste frågorna gäller startåret för undervisningen i svenska i de finska skolorna. Vi strävar också efter att betona helheten genom att slå ihop eller förena olika ämnen. Undervis-ningen i bland annat matematik, naturveten-skaper och modersmål kan kombineras på

ett naturligt och kreativt sätt. Det nya grep-pet är naturligtvis nytt och utmanande för lärarna och därför har vi erbjudit lärarkåren vidareutbildning under ett par år, säger Timo Tenhunen.

Utvecklingsarbetet omfattar även den så kallade tredje sektorn, näringslivet och elevernas vårdnadshavare, som har kunnat delta i olika panel- och diskussionsmöten.

- Alla sektorer beaktas vid utarbetandet av läroplanen. När vi har formulerat texterna kan Lovisaborna följa med och kommentera arbetet på webben, säger Timo Tenhunen.

I år beslutar bildningsnämnden om timfördelningen, som har varit föremål för

behandling i två omgångar. Den lo-kala läroplanen, som fastställs senast i maj 2016, tas i bruk 1.8.2016 i åk 1–6. I åk 7–9 tas läroplanen i bruk stegvis. Gymnasiets läroplan färdigställs till hösten 2016.

- Gymnasiets läroplan genomgår mindre förändringar än låg- och högstadiernas lä-roplan, avrundar Timo Tenhunen.

utbildningschef Timo Tenhunen, tfn 0440 555 332, [email protected] och de övriga kommunernas läro-planer kan läsas i tjänsten e-Perusteet på webbadressen www.oph.fi/lp2016.

Helhetsutredningen gällande skolväsendet på slutrakanDen fjärde skolnätsutredningen färdigställs i enlighet med stadsfullmäktiges beslut före utgången av innevarande år. Under våren 2016 ordnar staden informations- och diskussionsmöten för kommuninvånarna.

DEN NYA LÄROPLANEN förenar olika ämnen

Nyttig information

Page 17: Morjens 2/2015

17

Stadens kommunikationschef Lili-an Andergård-Stenstrand berättar att det nya verksamhetsstället be-tjänar Lovisaborna i allt från att få information om att söka dagisplats till ärenden gällande medborgarin-stitutens kursanmälan.

– Hittills har betjäningen varit ut-spridd på olika ställen, men sedan kan man sköta alla sina ärenden vid en och samma lucka. Kunderna betjänas av kompetent och erfaren personal som kan svara på en lång rad frågor. I komplicerade fall styrs kunderna fortsättningsvis till sta-dens experter. Personalen på det nya verksamhetsstället bokar vid behov tid till respektive expert, sä-ger hon.

Öppet alla vardagarDet nya kundservicekontoret är öp-pet alla vardagar året runt.

– Köerna förkortas och betjä-ningen förbättras. Verksamhets-

stället betjänar även under semes-terperioden, säger Lilian Ander-gård-Stenstrand.

Stadens telefonväxel och kom-mande registratur flyttar också till Karlskronabulevarden 8. Turistby-rån fortsätter i samma utrymmen som en fristående enhet.

Förnyelsen bygger på bland annat Mikael Karlssons fullmäktigemo-tion om att inleda front office-verk-samhet i Lovisa.

Stadsfullmäktige förordade mo-tionen våren 2014 och sedan dess har projektet beretts av en arbets-grupp bestående av Lilian Ander-gård-Stenstrand, förvaltningsdirek-tör Kristina Lönnfors och repre-sentanter för stadens alla centraler. På basis av beredningen beslöt stadsstyrelsen i juni att grunda ett kundservicekontor.

STADENS kundbetjäning CENTRALISERASLovisa stad koncentrerar sin kundbetjäning till ett ställe på Karlskronabulevarden 8. Det nya mångsidiga kundservicekontoret slår upp dörrarna senast i början av mars 2016.

EXEMPEL PÅ DET NYA KUNDSERVICEKONTORETS SERVICE: • Alla blanketter och dokument

vid en och samma lucka • Information om elektronisk

ifyllning av blanketter• Inlämning av ansökningar

och anmälningar • Tidsbeställning till experter

och tjänstemän • Bokning och hyrning av vissa utrymmen • Ansökan om båtplats• Påseende av general-, detalj-

och andra planer • Påseende av tomtkartor och information

om lediga tomter • Anmälan till medborgarinstitutens

kurser • Anmälan till olika evenemang

samt biljettförsäljning• Information om sökande av sommarjobb

Staden avgör och informerar om det exakta tjänsteutbudet under vintern.

Dessutom:RegistraturstjänsterDator för kundernaBroschyrer

Allting ordnar sig

Page 18: Morjens 2/2015

18

Nyttig information

ROLIG sysselsättning UNDER HÖSTLOVET Inför skolornas höstlov, som infaller 15–19.10.2015, har fritidsbyrån planerat trevlig och meningsfull sysselsättning för stadens barn och ungdomar.

– Måndag 19.10 åker vi till Superpark i Vanda, där deltagarna bland annat kan klättra, hoppa trampolin, åka skateboard och spela inne-bandy, frisbeegolf och basket.

– Under höstlovet kan eleverna åka skridskor i ishallen och spela bords- och sällskapsspel på olika håll i staden. Lördag 17.10 bjuder ungdomslokalen i Forum på evenemanget Forum Late Night och söndag 18.10 kan eleverna delta i motionsevenemanget Bar-nens idrottsunderland i idrottshallen.

– Programmet och tidtabellerna preciseras ännu. Det lönar sig att följa med stadens webbsidor, säger idrottsinstruktör Karolina Hovi.

www.lovisa.fi/verksamhetunderskollovidrottsinstruktör Karolina Hovi, tfn 0440 555 485, [email protected] fritidssekreterare, idrottsinstruktör Päivi Hämäläinen, tfn 0440 555 483, [email protected]

Motion, konst och robotar Under våren gjorde utbildningssväsendet och fritidsväsendet en webbundersökning gällande utvecklandet av klubbverksamheten. Stadens skolelever och deras föräldrar kunde ge förslag till för-nyelse av verksamheten. De flesta av de cirka 40 förslagen gavs av skolelever. Antalet svar var ungefär detsamma som året innan.

– Svaren var ganska få, vilket sannolikt innebär att Lovisa-borna är relativt nöjda med stadens klubbverksamhet, säger planerare Merja Salo.

Majoriteten av enkätdeltagarna var pojkar. Hela 75 procent av de svarande gick i åk 1–4, medan resten gick i åk 5–9.

Trevliga förslag Förslagen var ungefär desamma som året innan: De flesta gällde motion och idrott, men även dans, cirkus, bildkonst och teater fanns med på önskelistan.

– Vi fick många trevliga förslag. Eleverna uttryckte intresse för bland annat streethockey, rollerhockey, träsnideri, cykel- och mopedreparation och till och med robotkonstruktion. Stadens klubbverksamhet kan nog vidareutvecklas, säger Merja Salo.

Under hösten inleder skolorna sin traditionella och mångsi-diga motions- och bildkonstverksamhet. I år erbjuds eleverna även frilufts- och kockklubbar samt klubbverksamhet med olika teman.

planerare Merja Salo, tfn 050 4316 454, [email protected] Timo Tenhunen, tfn 0440 555 332, [email protected]

HÖSTLOVET 15-19.10

Torget är öppet under vintern (1.9-30.4) tis., tors. och lör. kl. 7-13. Välkommen!

8.12 JulmarknadUnder marknadsdagarna är torget öppet kl. 7-18.Tilläggsuppgifter: torgövervakare Teija Aalto, tfn 044 565 1188, [email protected]/torgochmarknader

Page 19: Morjens 2/2015

19

Stadens idrotts- och motionsplatser är öppna för alla Lovisabor. Chefen för fritidsväsendet Leif Eriksson är nöjd med den flitiga användningen av närmotionsplatserna. Den nya idrotts- och motionsplatsen vid Harjurinteen koulu har fått ett mycket positivt mottagande av Lovisaborna.

– Den används nästan dygnet runt. Den av-giftsfria idrotts- och motionsplatsen är avsedd för alla – från barn till åldringar. Konstgräs-planen lämpar sig utmärkt för fotboll och på planen invid kan man spela basket, inneban-dy och andra spel. Klätterställningarna lockar yngre barn medan ungdomar och vuxna gärna använder motionsredskapen. Konstgräsplanen

är ofta bokad, men det finns nog lediga tider, säger Leif Eriksson.

När staden har fått tillräckliga erfarenheter från idrotts- och motionsplatsen vid Harju- rinteen koulu kommer närmotionsplatserna i Haddom och Tessjö att vidareutvecklas. Fastän Liljendals idrottsplats inte betraktas som när-motionsplats erbjuder den goda möjligheter till idrott och motion. Forsby och Valkom står i tur.

– Närmotionsplatsen i Forsby färdigställs ännu i år och nästa år får Valkom en egen idrotts- och motionsplats. Närmotionsplatserna finansieras med medel ur den egna budgeten och bidrag från regionförvaltningsverket. Fast-

än planerna inte är fastslagna ser jag tiden an med tillförsikt, säger Leif Eriksson.

chefen för fritidsväsendet Leif Eriksson, tfn 040 568 4138, [email protected]

Närmotionsplatser för alla

NÄRMOTIONSPLATSERNA FINNS PÅ FÖLJANDE STÄLLEN: Tessjö: PlanvägenHarjurinne: Bangatan 1Haddom: Haddomvägen 14Forsby: Gamla Viborgsvägen 2Liljendal: Herrgårdsvägen 29

Lovisa stad deltar i mässan ELMA i Hel-singfors mässcentrum på temat Lovisa Jul.

– I vår monter kan besökarna bekanta sig med bland annat Lovisa Jul och med staden som bostadsort. I evenemanget del-tar åtminstone Traditionella Julhem i Lovi-sa och Strömfors bruk, säger Lovisa stads

marknadsföringsplanerare Jaana Laine. Lovisas monter, 6p80, ingår i mässav-

delningen Flytta till landet! (Muuta maal-le!), som varje år presenterar några av huvudstadsregionens kranskommuner. Under veckoslutet bjuder Lovisa också på program på scenen som finns i anslutning

till mässavdelningen. ELMA ingår i mässhelheten Vårt vecko-

slut, som går av stapeln 6–8.11.2015. I hel-heten, som riktar sig till hela familjen, ingår även mässorna Skog, Hantverk, OutletExpo och Keldjur. I fjol hade mässhelheten Vårt veckoslut över 46 000 besökare.

Lovisa deltar i mässan ELMA 6–8.11.2015

Page 20: Morjens 2/2015

20

VERKSTADEN SEINÄTÖN GER

SYSSELSÄTTNING

På den icke-platsbundna verkstaden Seinätön bemöts alla som individer.

Verksamheten har hjälpt många att hitta arbets- och studieplatser.

I början av innevarande år inledde Lovisa ett nytt sysselsättningskon-cept, nämligen en icke-platsbunden verkstad. Syftet med verksamheten är att förbereda arbetslösa i alla åld-rar för studier och/eller arbete i Lo-visa och Lappträsk.

Skillnaden mellan Seinätön och verkstäderna Lilla Petters Gård, Startverkstaden och Akseli är att de arbetslösa här inte sysselsätts i själva

verkstaden utan man försöker hitta en arbetsplats till dem i företag eller föreningar på området.

Verkstaden drivs av sysselsätt-ningskoordinator Petri Hirvonen och jobbcoach Kirsi Kippola.

– Verksamheten har kommit väl igång! Flera har redan fått arbets- eller studieplatser via verkstaden. Regionens föreningar har visat stort intresse för verksamheten. De som

är intresserade av verkstaden kan kontakta Petri, mig eller arbets- och näringsbyrån, säger Kirsi.

Nära samarbete Kirsi Kippola och Petri Hirvonen samarbetar och koordinerar sina insatser. Petri undersöker och kart-lägger fortlöpande sysselsättningslä-get i Lovisa och Lappträsk genom att delta i bland annat seminarier

Page 21: Morjens 2/2015

21

sin form ser hon framtiden an med tillför-sikt.

– Lagstift-ningen har stor inverkan på vårt arbete. Petri och jag utbyter fortlöpande in-formation och tankar. Vi är varandras speg-lar, säger hon med ett leende.

Kirsi och Pe-tri betonar att verkstadens verksam-het bygger på och styrs av kundens behov. De som deltar i verksamheten är individer och de bemöts och betjä-nas individuellt. Till Kirsis uppgifter hör att diskutera med klienterna, att kartlägga deras önskemål och färdig-heter och att hitta lämplig sysselsätt-ning. Strävan är att undvika besvikel-ser och att ge fortlöpande stöd.

– Om den föreslagna arbetsplatsen eller sysselsättningen inte lämpar sig för den arbetssökande lämnar vi in-te honom eller henne vind för våg. Arbetsgivaren har naturligtvis rätt att säga upp ett arbetsförhållande som inte fungerar – i sådana fall tar vi hand om den arbetslösa och styr ho-nom eller henne till något annat ar-bete eller till våra egna verkstäder. Vi diskuterar regelbundet med våra kli-enter. Verksamheten har fått många att upptäcka nya positiva egenskaper hos sig själva, säger Kirsi.

Stöd till arbetsgivarna Kirsi och Petri stöder arbetsgivarna

i sysselsättningsrelaterade frågor. Strävan är bland annat att ge arbets-givaren en så exakt bild som möjligt av den arbetssökande.

– Jag gör en grundlig kartläggning till stöd för den personliga handle-daren på arbetsplatsen och jag infor-merar den arbetssökande om bland annat avlöningen och om vilka socia-la regler som gäller i arbetslivet. Mål-sättningen är att underlätta sysselsätt-ningen för alla parter, säger Kirsi.

– Vi stöder också de potentiella ar-betsgivarna i pappersrelaterade frågor. Många är, ofta i onödan, rädda för an-ställningsbyråkratin, säger Petri.

och informa-t i o n s m ö te n . Till hans upp-gifter hör att övervaka och utveckla sys-selsättnings-tjänsterna på bred front och att skapa nya sysselsättande nätverk med olika aktörer.

– I de andra verkstäderna står väggarna i vägen, men Seinätön känner inga fy-siska gränser, säger Petri.

På grund av det relativt stora an-talet arbetslösa i Lovisa måste Kirsi och Petri till en början avgöra till vil-ken åldersgrupp de vänder sig. Valet föll på arbetslösa ungdomar under 25 år. Petri har vid olika tillfällen konstaterat att många långtidsar-betslösa står i ”fel kö”.

– Gruppen arbetslösa arbetssö-kande borde omfatta endast arbets-föra människor. Många av dagens ar-betssökande borde erbjudas pension eller invalidpension. Det är inte rätt att tvinga människor att spela arbets-föra om de inte är det. Verkstaden strävar efter att finna rätt lösning för alla, säger han.

Kundorienterad verksamhet Kirsi har lång erfarenhet från områ-det. Hon är glad att Lovisa har tagit sig an sysselsättningsfrågan på allvar och anställt Petri som sysselsätt-ningskoordinator. Fastän verksam-heten ännu är i sin linda och söker

VERKSTADEN SEINÄTÖN (INGEN ÅLDERSGRÄNS)Syftet med det multiprofessionella konceptet, som ingår i Lovisa stads sysselsättningstjäns-ter, är att förbättra de arbetslösas ställning på arbets- och utbildningsmarknaden.

Verkstaden ger en orienterings- och intro-duktionskurs i Lilla Petters Gård eller Akseli, varefter den arbetssökande styrs till någon av stadens arbetsplatser, till ett lokalt företag eller till en lokal förening i enlighet med sitt indivi-duella program.

SYSSELSÄTTNINGSTJÄNSTER: sysselsättnings-koordinator Petri Hirvonen, tfn 040 572 0789, Mannerheimgatan 4, 07900 Lovisa

VERKSTADEN SEINÄTÖN: jobbcoach Kirsi Kippola, tfn 045 7731 9351, Mannerheimgatan 14, 07900 Lovisa

Page 22: Morjens 2/2015

22

Liljendal bibliotek utvidgar sin verksamhet nästa år. Framöver kan kunderna besöka biblioteket även när personalen inte är på plats.

Öppettiderna förlängs på både morgonen och kvällen, men på natten är biblioteket stängt. Besök på biblioteket när personalen inte arbetar förutsätter ett biblioteks- kort och ett lösenord.

– De exakta planerna och tids-schemat för renoveringen är fort-farande oklara, men målsättningen är att inleda verksamheten nästa år. Enligt de preliminära planerna kan man besöka biblioteket från klockan sju på morgonen till klock-an tio på kvällen under vardagarna. Under veckosluten stänger biblio-teket förmodligen redan klockan

20, säger Linda Åkerlund som an-svarar för närbiblioteket i Liljendal.

Förnyelsen finansieras med ett statligt utvecklingsbidrag på 25 000 euro.

– När biblioteket inte är beman-nat har kunderna tillgång till låne- och återlämningsautomater samt datorer, säger Linda Åkerlund.

– Museets utställning har haft gott om besökare, rundvandringarna har lockat ett stort antal deltagare och all-mänheten har bjudits på flera konser-ter runt om i Lovisa. I augusti drog koreografen Beniamino Borghis verk, som uppfördes till Kymi Sinfo-niettas Sibeliustoner, fullt hus, säger kulturinstruktör Sirpa Flinck.

Publiken har bjudits på en bred Sibeliusrepertoar. I år lockade Si-beliusdagarna betydligt fler åhörare från andra orter än tidigare år.

– Före konserterna ringde telefo-nen stup i kvarten och en stor del av

samtalen kom från personer som in-te är bosatta i Lovisa. Deltagandet i Sibeliusavdelningen på resemässan i januari var ett lyckat drag, säger Sir-pa Flinck.

Sibeliusdagarna är förbi, men det kommer ännu intressanta evene-mang. Årets självständighetsdags-program avviker i viss mån från det traditionella.

– Klockan 9.30 blir det kransned-läggning på stadens begravnings-platser, klockan 10 bjuder kyrkorna i Lovisa på jubileumsgudstjänst med kyrkkaffe och klockan 17 kulmine-

rar firandet i Sibelius Finlandia och violinkonsert som framförs i Lovisa kyrka, säger Sirpa Flinck.

Lördag 5.12 uppmärksammar Lo-visa guider Sibelius genom att ordna Faster Evelinas kafferep på Restau-rang Lovisa Kapellet.

Ytterligare information: kulturinstruktör Sirpa Flinck, tfn 0440 555 499, [email protected], kultur- och fritidsbyrån, Karlskronabulevarden 8

Jubileumsårets program: www.visitlovisa.fi/sibeliusochlovisa

Jean Sibelius 150-årsjubileum har firats med pompa och

ståt runt om i Finland, även i Sibeliusstaden Lovisa.

Sibelius lockar besökare från när och fjärran

LILJENDAL NÄRBIBLIOTEK, Herrgårdsvägen 27, Liljendalnärbiblioteksansvarig Linda Åkerlund, tfn 0400 532 609, [email protected]

Nuvarande öppettider:mån. kl. 12–15, tis. kl. 9–15,ons. kl. 16–19, tor. kl. 16–19,fre. kl. 12–15, lör. stängt

På egen hand i biblioteket

Page 23: Morjens 2/2015

23

Den svenska herrgårdsfrun Märta Helena Reenstierna eller Årstafrun, som levde och verkade på 1700-talet, är känd för sina dig-ra dagboksanteckningar på över 5000 sidor.

- Dagboksanteckningarna ger en unik inblick i livet på 1700-talet. Dagböckerna innehåller detaljerad information om bland annat hennes favoriträtter, måltider, vart man gick för att äta, klädsel och julfirande, säger Lovisa stads museiintendent Jaana Toivari-Viitala.

Utgående från dagboksanteckningarna har hon och museiassistent Carina Nygård lyckats återskapa 1700-talets jul. Carina

Filmen Adas och Gladas vinter pre-miärvisas fredagen den 9 oktober på biografer runt om i landet.

Filmen Adas och Gladas vinter, som spelades in i Lovisa förra vin-tern, är en fortsättning på filmen Ada och Glada som sågs av nästan 180 000 personer år 2014. Filmen utsågs till bästa långfilm för barn vid den internationella barnfilms-festivalen i Chicago.

Filmen Adas och Gladas vinter,

som baserar sig på Marjatta Ku-renniemis bok med samma namn, är regisserad av Saara Cantell. Ada spelas av Aava Merikanto och Glada av Lilja Lehto liksom i den förra filmen.

Lovisa stad är huvudsamarbets-partner i vardera filmen om Ada och Glada.

Premiär 9.10 kl. 14, 16 och 18 på Kino Marilyn, Drottninggatan 17.

Intensiv kortkurs i porträtt- och sakfotografering på Mi Under två lördagar i november får deltagarna lära sig porträtt- och sakfotografering i hemmiljö. 7.11 PORTRÄTTFOTOGRAFERING. Hur tar man bra porträttbilder och vad bör man beakta vid fotogra-feringen? Vilka problem stöter man på när man fotograferar människor och hur undviker man problemen? Vi använder både naturligt ljus och blixtljus. 21.11 SAKFOTOGRAFERING. Internet blir en allt vanligare marknadsplats för begagnade ägode-lar. Hur tar man en bra och säljande bild på gamla kaffekoppar eller begagnade jeans? Kursdeltagar-na får lära sig sakfotografering i naturligt ljus, i konstgjort ljus (extern ljuskälla) och med blixtljus. Deltagande i kursen förutsätter egen kamera och baskunskaper i fotografering. Minimiantalet deltaga-re i kursen är sju. Obligatorisk förhandsanmälan på webbadressen www.opistopalvelut.fi/lovisa eller på kansliet, tfn 0440 555 297.Lördag 7.11 och 21.11 kl. 10–13.15, Mi, konstklassen. Lärare: Linda Varoma. Kursavgift: 10 €

Adas och Gladas vinter har premiär 9.10.2015

1700-TALSJUL PÅ MUSEETNygård har skapat en förnäm söndags-stass, ”robe à la francaise”, till museets Årstafru. Museibesökarna bjuds på en spännande inblick i herrgårdens socie-tetsliv under andra hälften av 1700-talet.

UTSTÄLLNINGAR HÖSTEN 2015:18.10–15.11.2015 Ulla Malms minnesut-ställning 27.11.2015–10.1.2016 Museets jul 2015

LOVISA STADS MUSEUMParkgatan 2, tfn 040 660 4517, 044 450 5009, www.lovisa.fi/kommendantshusetÖppettider: under utställningarna tis.–fre. och sön. kl. 12–16, övriga tider sön. kl. 12–16

Jultidens avvikande öppettider: 27.11 kl. 12-22, 5-6.12 och 12-13.12 kl. 10-17, stängt 22-26.12 och 1.1.2016Fritt inträde

Nyttig information

Page 24: Morjens 2/2015

24

För tretton år sedan beslöt invånarna i de åldrande byarna att slå ihop sina påsar. De grundade den gemensam-ma byaföreningen Fyra byar NOAK, vars namn utgörs av den andra bok-staven i de fyra byarnas namn.

Redan två år efter grundandet valdes Fyra byar NOAK till årets byaförening i östra Nyland.

Förändrad åldersprofil Innan Lovisa och grannkommu-nerna fusionerades tillhörde två av byarna Liljendal och de två andra Pernå. Invånarna röstade vid olika röstningsställen.

– I övrigt har de fyra byarna ut-gjort en byagemenskap alltsedan folkskolan byggdes år 1904, säger Viola Malmberg som är aktiv inom byaföreningen.

Viola är uppvuxen i Lovisa, men flyttade till Tavastby för över 20 år sedan. Familjen Malmberg, som då

hade små barn, byggde ett hus i byn. – På 1990-talet hade byn många

barnfamiljer men i dag är de betyd-ligt färre, säger hon.

Byarna har blivit tystare och ål-dersfördelningen har förändrats un-der åren. Nedläggningen av skolan år 2008 var ett hårt slag för byborna.

Talkoandan lever Byaföreningen gör sitt bästa för att aktivera invånarna.

– Behovet av en byaförening har ökat avsevärt under de senaste åren. Vid våra årliga evenemang har by-borna möjlighet att träffas och ut-byta tankar, säger Viola Malmberg.

Hon berättar att byarna har tagit emot ett antal yngre återflyttare un-der de senaste åren.

– Återflyttarna ger byarna nytt liv. Till exempel vår ungdomsförening är igen mycket aktiv, säger hon.

Syftet med byaföreningen Fyra by-

ar NOAK är bland annat att främja samhörigheten och trivseln och att stöda byarnas äldre invånare. Nyck-elpersonerna träffas en gång i mån-aden och föreningen ordnar upp till tio invånarevenemang per år. Bland evenemangen kan nämnas konsert- och temakvällar, teaterresor, väg-städningstalkon och upprustning av smugglarnas gamla Spritstig.

För några år sedan gjorde Fyra byar NOAK en undersökning som resulterade i bland annat en ny sä-kerhetsplan.

– Vår levande talkoanda är en vik-tig resurs för byarna, avrundar Viola Malmberg.

Byaföreningen Fyra Byar NOAK noak.fisekreterare Viola Malmberg, tfn 050 430 9174, [email protected]

Andersby, Hommansby, Tavastby och Skinnarby hör till de byar vars åker- och skogsmark genomlöps av Lovisaån. Inte ens byborna själva vet alltid i vilken by de befinner sig.

AKTIVT BYLIV

LOVISA

ANDERSBY, HOMMANSBY, TAVASTBY OCH SKINNARBY

I byarna

Page 25: Morjens 2/2015

25

[email protected]

Lovisa stadBesöksadress: Mannerheimgatan 4 (Rådhuset), LovisaPostadress: PB 77, 07901 LovisaTelefonväxel....................................................019 555 1Fax ...................................................................019 535 [email protected]öppettider: mån.– fre. kl. 8–16

A-klinikentelefontid mån.–fre. kl. 10–11socialarbetare Laila Hurmerinta.................040 721 7565sjukskötare Päivi Saarhelo............................040 751 8566

Akseli (verkstad för vuxna) Kyrkogatan 9, 07900 LovisaSysselsättningskoordinator Petri Hirvonen...............................................040 572 0789

Arkivarkvskötare Eva Taimioja..............................0440 555 434

AvfallshanteringÖstra Nylands Avfallsservice Ab.................0200 70707kundtjänst vardagar kl. 9–15.30www.iuj.fi

Avfallshantering, övervakningmiljövårdsbyrån.................................................0440 555 413 040 777 3460

Avloppsvattenhantering på glesbygden

miljövårdsbyrån ............................................0440 555 413 040 777 3460

Badstränderunderhåll, markbyggmästareIrma Korppi.....................................................0440 555 849tf. chef för kultur- och fritidsväsendet Leif Eriksson....................................................040 568 4138Badstränder:- Plagen, även möjlighet till vinterbad 1.9–31.5, Kaptensvägen - Valkom badstrand- Bäston badstrand (Pernå kyrkoby), Björkholmsvägen- Forsby badstrand, Staffasvägen- Drömstrands badstrand (Hopom träsk, Liljendal), Drömstrandsvägen- Rissundets badstrand ( Näsby), Rissundsvägen

- Kiramo badstrand ( Strömfors Bruk), Kiramovägen - Särkjärvi södra badstrand ( Tessjö), Särkjärvivägen Badplatser:Rönnäs, Museivägen Abborfors, Elimävägen Skukulträsket, StormossavägenSärkjärvi norra (Petjärvi), Sommarstrandvägen

Barn och unga, social- och hälsovårdstjänster

servicechef Jaana Iivonen.............................0440 555 471

Barnrådgivning, se Hälsovård

Barnskydd, se Socialservice

Befolkningsskydd, se Räddningsverket

Begravningsplats för smådjurarbetsledare Evelyn Tahvanainen................0440 555 905

Bibliotek- Lovisa huvudbibliotek.................................044 723 0242 Drottninggatan 24 eller 555 307 [email protected] Liljendal närbibliotek..................................0400 532 609 Herrgårdsvägen 27 [email protected] Pernå närbibliotek......................................044 723 0243 Schäsvägen 3 044 723 0244 [email protected] Tessjö närbibliotek......................................044 723 0246 Centrumvägen 2, [email protected] Bokbussen bokbusschaufför Carl-Henrik Ramsay....0400 183 565 [email protected] tf. chef för kultur- och fritidsväsendet Leif Eriksson.................................................040 568 4138

BildningscentralenKarlskronabulevarden 8, 07900 LovisaÖppet må – fre kl. 9–12 och 13–15.30bildningsdirektör Thomas Grönholm........0440 555 250ekonomiplanerare Siv Mårtens...................040 568 5526planerare Merja Salo.....................................050 431 6454Byråsekreterare, kundbetjäning:byråsekreterare Mona Rönnqvist...............0440 555 996- kundbetjäningbyråsekreterare Johanna Lönnfors............0440 555 297- medborgarinstitut

Lovisa stads servicekatalog2015 - 2016

A

B

Page 26: Morjens 2/2015

26

byråsekreterare Veronica Lindblom...........0440 555 398- fritid, dagvårdbyråsekreterare Barbro Ekholm................040 540 9796- dagvårdbyråsekreterare Tuula Gassman-Joronen..044 4505065- dagvård, faktureringbyråsekreterare Tuula Lehto.......................044 405 5517- skolor

Bildningsnämnden bildningsdirektör Thomas Grönholm........0440 555 250

Byggnads- och miljönämndenledande byggnadsinspektör Rolf Skogberg.................................................0440 555 411miljövårdssekreterare Heidi Lyytikäinen...........................................0440 555 373

Byggnadstillsyn och bygglovKansli: Drottninggatan 15 B, 2 vån.tillståndssekreterare Hannele Nyman......040 763 0424byråsekreterare Mari Pöyry........................040 555 4052ledande byggnadsinspektör Rolf Skogberg ................................................0440 555 411bygglovsinspektör Marjaterttu Mäntynen.0400 182 156byggnadsinspektör Pekka Poittinen...........050 382 7551byggnadsinspektör Rolf Weckman.............0400 778 705

Båtplatser, uthyrningbyråsekreterare Anna Mytty........................0440 555 401

Centralvalnämndenförvaltningsdirektör Kristina Lönnfors.....0440 555 216

Eftermiddagsverksamhet för skolbarn

planerare Merja Salo.....................................050 431 6454

EkonomitjänsterEkonomibyrån, Rådhuset, Mannerheimgatan 4, Lovisaekonomidirektör Kirsi Kettunen................0440 555 836ekonomichef Siv Gustafsson........................0440 555 336

ElevvårdSe Skolkurator och Psykologer

FamiljerådgivningTelefontid ti. och to. 13-14.00psykolog Elina Auvinen..................................040 721 4468socialarbetare Susanne Lindström..............040 774 6469

Fastighetsregisterstadsgeodet Mia Kajan 0440 555 237 t.o.m. 16.11.2015fastighetsregisterskötareMarianne Forstén...........................................0440 555 418

Fastighetsförrättningarlantmäteriingenjör..........................................040 801 7021

Fastighetsservice, egna fastigheterarbetsledare Kari Skräddars........................0440 555 450 lokalchef Antti Kinnunen..............................0440 555 412

FiskelovStadens fiskelov kan köpas från: Lunchrestaurang Safcafé...............................517 100

Västersvängen 1, 07900 Lovisa. Öppettider: vardagar kl. 6–21, lördagar kl. 7–20, söndagar kl. 8–20.

Forsby ås fiskeområde..................................0400 778 704

FjärrvärmeBorgå Energi....................................................661 4230www.borgaenergi.fi

Fritidsnämndentf. chef för kultur- och fritidsväsendetLeif Eriksson....................................................040 568 4138

FritidsväsendetKansli, Karlskronabulevarden 8, 07900 LovisaÖppet kl. 9–12 och 13–15.30Kansliets tfn.....................................................044 450 5053tf. chef för kultur- och fritidsväsendetLeif Eriksson....................................................040 568 4138byråsekreterare Veronica Lindblom...........0440 555 398byråsekreterare Mona Rönnqvist...............0440 555 996fritidssekreterare, idrottsinstruktörPäivi Hämäläinen............................................0440 555 483idrottsinstruktör Karolina Hovi..................0440 555 485idrottsinstruktör Johan Forsman................040 555 0047ungdomsarbetare Sari Hännikäinen...........0440 555 482specialungdomsarbetare Tiina Möller........040 719 3388ungdomsarbetare Tom Nyström................0440 555 480ungdomsarbetare Juha-Pekka Palasmaa....0440 555 861uppsökande ungdomsarbet:Emmi Pulliainen..............................................0440 555 387Nina Mikvelt....................................................0440 555 386Jari Kaasinen....................................................044 450 5041

FysioterapiTidsbeställning och utlåning av hjälpmedel: Lovisa hälsocentral........................................0444 555 301mån. – fre. kl. 8–9 och kl. 12 –13

Företagskontakter och företagsrådgivning

utvecklingsdirektör Sten Frondén..............040 559 5525utvecklingschef Peter Backman 050 524 [email protected]

Förskoleundervisningutbildningschef Timo Tenhunen..................0440 555 332

Första hjälpen och jour se Hälsovård

Gatuunderhållmarkbyggmästare Irma Korppi...................0440 555 849

Gatubelysningmarkbyggmästare Irma Korppi...................0440 555 849

Grundläggande utbildningse Skolor

GrundtrygghetscentralenFörvaltning, Degerbygatan 21, 07900 LovisaÖppet kl. 9–15grundtrygghetsdirektör Carola Klawér....0440 555 360Jaana Iivonen...................................................0440 555 471- servicechef, barn och ungdomLisbeth Forsblom...........................................0440 555 345- servicechef, seniorerAnnette Povenius..........................................0440 555 927- ekonomiplanerarePäivi Heikkilä..................................................0440 555 882- välfärdskoordinatorBritta Nieminen.............................................044 557 7244- sakkunnig i datasystembyråsekreterare:

Gunnevi Holmsten.....................................040 540 4564Pia Lindroos.................................................0440 555 352Mona Toivanen............................................040 540 6180Pirjo Koskinen.............................................0440 555 341

Grundtrygghetsnämndengrundtrygghetsdirektör Carola Klawér.....0440 555 360

Gymnasier, se Skolor

C

E

F

G

Page 27: Morjens 2/2015

27

GästateljéLovisa Gästateljé, Forum, Brandensteinsgatan 13Närmare upplysningar Jouni Jäppinen.......050 355 5701

GästbåtshamnenGästbåtshamnen vid Skeppsbron...............0440 555 8831.6–31.8 dagligen samt enligt överenskommelse äveni maj och september

Hamnen, Lovisa Hamn AbHamnhuset, Valkomverkställande direktör Tiina Vepsäläinen...0440 555 731byråsekreterare Mona Skogberg................0440 555 732

Handikapprådetsocialarbetare Agneta Alm...........................0440 555 810telefontid mån.–fre. kl 13–14

Handikappservicesocialarbetare Agneta Alm...........................0440 555 810telefontid mån.–fre. kl 13–14

Hemvård serviceansvarig Monica Sund......................0440 555 380hemvårdskoordinator Nina Lehtola..........044 505 1309hemvårdsledare Satu Nybondas.................040 571 6488

HjälpmedelUtlåning av hjälpmedel: Lovisa hälsocentral........................................0444 555 301mån.– fre. kl 8–9 och kl 12–13

HyresbostäderSe www.lovisa.fi/ Boende->Bostäder->HyresbostäderAv staden ägda hyresbostäder:bostadssekreterare Gisela Forsström.......0440 555 955

Hälsoskydd, hälsoinspektör Borgå stad vardagar kl. 9–12............................................040 168 8844

Hälsovård Sjuktransport..................................................112Hälsovårdens bedömning av vårdbehov och tidsbeställning.....................019-505 1300

mån–fre kl. 8–16 Tandvårdens bedömning av vårdbehov och tidsbeställning.....................019-505 1340

mån-to kl. 8-15, fre kl. 8-13.30 Ledande läkare Tero Taipale.........................044 505 1210Ledande tandläkare Pauli Plit......................044 505 1710Ledade skötare Anne Valkama.....................044 505 1315Överläkare Katariina Borup........................044 505 1430JourBorgå sjukhus..................................................019 548 2551

vardagar efter kl. 16, veckoslut och helgdagar

Kymmenedalens centralsjukhus..................020 633 1000vardagar efter kl. 16, veckoslut och helgdagar

Tandläkarjour...................................................010 273 8005Oma Hammaslääkärisi, Helsingfors

tidsbeställning vardagar kl. 15–21, veckoslut och helgdagar kl. 8–21

Lovisa sjukhus, Öhmansgatan 4avdelning 3.......................................................505 1403avdelning 4.......................................................505 1404Hälso- och sjukvårdLovisa mottagning, Öhmansgatan 4...........0444 555 357 0444 555 358Lappträsk hälsogård.......................................0444 555 366Lappträskvägen 25

Tandläkare mån-fre kl. 8–9.......................0444 555 311Forsby hälsogård............................................040 6601277 Storåkersvägen 2

Hälsovårdare mån-fre kl. 12-13................555 1

Idrott och motion, se Fritidsväsendet

IdrottshallarAgricolahallen, Forsövägen 3, Forsby.........044 450 5022

- Idrottssalen: 948m2- Vaktmästare på plats mån.– fre. kl. 15.30 – 22.00

Idrottshallen, Brandensteinsgatan 27.........0440 555 747- Idrottssalen: 976 m2- Vaktmästare på plats mån.– fre. kl. 15.00 – 22.00

Liljendal idrottshus, Herrgårdsvägen 29- Idrottssalen: 288 m2

Valkom allaktivitetshus, Långängsvägen 62- Idrottssalen: 255 m2

Idrottsplanerplanmästare Jukka Gustafsson.....................0440 555 889jourhavande planskötareunder tjänstetid .............................................0440 555 939

Idrottsplaner:- Centralidrottsplanen och träningsplanen..0440 555 889 Idrottsvägen- Brukets idrottscentrum, Parkallén 1 - Liljendal idrottsplan, Herrgårdsvägen - Isnäs idrottsplan, Isnäsvägen- Pernå kyrkoby idrottsplan (Torsby), Pernåvägen - Valkom idrottsplan, Gamla Valkomvägen

Bollplaner:- Tessjö plan, Planvägen - Svenska skolcentrets sandplan, Gamla Strand - Forsby plan, Kullbyvägen - Haddom plan, Haddomvägen - Sarvlax plan, Norr-Sarvlaxvägen - Generalshagens skolas sandplan, Drottninggatan 21- Beachvolleyplaner vid Plagen, Kaptensvägen - Tennisplaner vid simstranden (Casinoparken), Kaptensvägen

ICT-ärendenICT-enheten, Östra Tullgatan 7, Lovisadataförvaltningschef Marko Perttilä..........0440 555 201

Kartor och geografisk information

GIS-ingenjör Tuulia Hiltunen.......................0440 555 410GIS-handläggare.............................................0440 555 421

Kollektivtrafikplaneringsingenjör Suvi Peltola...................0440 555 339

Kommunikationkommunikationschef Lilian Andergård-Stenstrand........................040 183 5655

Kostservicekostservicechef Annika Kuusimurto..........0440 555 257

Kulturnämndentf. chef för kultur- och fritidsväsendet Leif Eriksson...................................................040 568 4138

KulturväsendetKansli: Karlskronabulevarden 8, LovisaÖppet må-fre kl. 9–12 och 13–15.30kulturinstruktör Sirpa Flinck.......................0440 555 499kulturinstruktör Agneta Longhurst............0440 555 354tf. chef för kultur- och fritidsväsendet Leif Eriksson....................................................040 568 4138

I

K

H

Page 28: Morjens 2/2015

28

LaboratoriumHUS-laboratorium, Lovisa hälsocentral,

Öhmansgatan 4, Lovisa.................................09 471 86800

LandsbygdsförvaltningBäckasgränd 1 A, 07880 Liljendallandsbygdschef Sam Vickholm.....................040 521 8128landsbygdsombudsman Mats Arola............040 724 1150landsbygdsombudsman Jukka Lemmelä....050 382 7553avbytarservicechef Ann-Katrin Ranta-Fransman.......................040 556 6132avbytarserviceinstruktör Ulla Kepenek....040 556 6235avbytarserviceinstruktör Ulla-Birgitta Westerlund...............................040 512 7283vägärenden, byråsekreterare Sofia Hovi...0440 555 338

Kontor i Borgå:Biskopsgatan 3806100 BORGÅlandsbygdsombudsman Ritva Heikkilä......044 405 5525landsbygdsombudsman Juha Maristo.........040 405 5528landsbygdsombudsman Anni Kovanen......0440 555 824byråsekreterare Siv-Ann Antell..................044 405 5509

Landsbygdsnämndenlandsbygdschef Sam Vickholm.....................040 521 8128

Lille Petters gård (verkstad för unga)

Mannerheimgatan 14, 07900 LovisaSysselsättningskoordinator..........................Petri Hirvonen

Livsmedelsövervakning se Hälsoskydd

Lokaltjänsterlokalchef Antti Kinnunen..............................0440 555 412

Marknadsföringmarknadsföringsplanerare Jaana Laine......0440 555 219

Medborgarinstitut (svenskspr.)Lovisa svenska medborgarinstitutrektor Eija Temmes-Silvonen.......................0440 555 251byråsekreterare Johanna Lönnfors.............0440 555 297

Mentalvårdtelefontid mån–to kl. 8–8.30psyk. sjukskötare Anne Santaharju.............044 455 5346

Miljövård och –övervakningKansli: Drottninggatan 15 B, 2 vån.,Lovisatillståndssekreterare Gunilla Törnblom....0440 555 407miljövårdssekreterare Heidi Lyytikäinen...0440 555 373miljövårdsinspektör Maud Östman............0440 555 413miljövårdsinspektör Maija Lehtomäki........040 777 3460

Missbrukarvårdtelefontid mån– fre 10–11 socialarbetare Laila Hurmerinta.................040 721 7565sjukskötare Päivi Saarhelo............................040 751 8566

Museermuseiintendent Jaana Toivari-Viitala...........0440 555 357museiassistent Carina Nygård.....................044 450 5009

- Lovisa stadsmuseum................................0406 604 517 Parkgatan 2- Smedjemuseet i Bruket, Bruksvägen 11 A- Hembygdsmuseet i Virböle Höjmossavägen 4

MätningstjänsterGIS-ingenjör Tuulia Hiltunen.......................0440 555 410

Mödrarådgivning, se Hälsovård

Näringsliv och utvecklingutvecklingsdirektör Sten Frondén............040 559 5525direktör för företagstjänsterFredrik Pressler.............................................0500 498 [email protected]

Nödcentralen, allmänt nödnummer.......112

Offentliga kungörelserOfficiella anslagstavlan, Rådhuset, Mannerheimgatan 4, Lovisa mån.– fre. kl. 8–16

Parker, grönområden och närskogar

arbetsledare Evelyn Tahvanainen...............0440 555 905

PatientombudsmanMonica Sund..................................................0440 555 830

PersonalärendenPersonalbyrån, Brandensteinsgatan 13, 07900 Lovisapersonalchef Jan Rosenström....................0440 555 210arbetshälsokoordinator Anne Hovi..........040 573 2140

Planläggning och arkitekturstadsarkitekt Maaria Mäntysari..................0440 555 403planerare Suvi Peltola...................................040 555 0455planregisterskötare/planutdrag planeringsassistent Barbro Kullström.......0440 555 344

Psykologerfamiljerådgivningens psykologElina Auvinen..................................................040 721 4468

telefontid ti. och to. kl. 13-14hälsocentralpsykolog Tio-Maria Bäckblom.....................................040 779 1036

telefontid ti och fre kl 8-9 skolpsykolog,finskspråkig Enni Hongisto................................................0440 555 903skolpsykolog, svenskspråkig Peter Sundsten..............................................040 480 8378

Reparationsbidragbostadssekreterare Gisela Forsström.....0440 555 955

Räddningsverketse Räddningsverket i Östra Nyland..........020 111 1400 växel, www.iupl.fiallmänt nödnummer 112

RöntgenHUS-röntgen, Lovisa hälsocentral............505 1229Öhmansgatan 4, Lovisa,

Seniorserviceservicechef Lisbeth Forsblom....................0440 555 345Seniorservicecentralen,Mariegatan 31 A, LovisaÖppet kl. 9–12serviceansvarig Monica Sund.....................0440 555 380servicehandledare Kitty Sirén...................040 861 3080Hemvård, se Hemvård

Vårdenheterna Hemgården, Tallbo.........................................0444 555 322Hemgården, Regnbågen................................444 555 452Lyckan..............................................................044 505 1018Hemtrevnad....................................................0440 555 370Taasiagården, Blåklockan..............................555 458 eller 044 505 1821Taasiagården, Linnéa......................................555 454 eller 044 505 1821

M

N

O

P

L

R

S

Page 29: Morjens 2/2015

29

Emilhemmet....................................................0444 555 327Rosenkulla.......................................................0444 555 324Hambergska hemmet....................................0444 555 343Maritahemmet................................................505 1402

Sjukhus, se Hälsovård

SjuktransportAllmänna nödnumret....................................112

Skogar, se Landsbygdsenheten- närskogar, se Parker, grönområden och närskogar

SkolkuratorNina Böhls.......................................................0440 555 292Tytti Eriksson..................................................044 565 1063Jenny Valkama..................................................0440 555 343Merja Lantta-Griffin......................................0440 555 406

Skolmat, se Kostservice

Skolor (finskspråkiga)se finskspråkiga katalogen Koulut

Skolor (svenskspråkiga)Kansli: Karlskronabulevarden 8, Lovisautbildningschef Timo Tenhunen...................0440 555 332planerare Merja Salo.....................................050 431 6454byråsekreterare Tuula Lehto........................044 4055 517

Skolor:

Kyrkoby skola, Pernåvägen 197...................044 450 5059- skolföreståndare..........................................0440 555 355

Forsby skola, Kullbyvägen 4.........................0440 555 988- skolföreståndare .....................................0440 555 988- eftermiddagsverksamhet...........................0440 555 372

Haddom skola, Haddomvägen 14...............044 450 5054- skolföreståndare .....................................050 553 6243- eftermiddagsverksamhet...........................044 450 5064

Isnäs skola, Edövägen 27..............................0440 555 812- eftermiddagsverksamhet...........................0440 555 359

Tessjö skola, Petersburgsvägen 191...........044 450 5057- skolföreståndare .....................................050 590 1096- eftermiddagsverksamhet/ Tessjö församlingshem................................044 722 9231

Sävträsk skola,Herrgårdsvägen 29 A.........044 450 5056- skolföreståndare .....................................0400 532 610- eftermiddagsverksamhet...........................0440 555 817

Lovisanejdens högstadium, Brandensteinsgatan 27 B - skolsekreterare...........................................0400 954 342- rektor.............................................................0440 555 887

Generalshagens skola...................................0440 555 281Drottninggatan 21- rektor .........................................................0440 555 340- eftermiddagsverksamhet...........................0440 555 900

Lovisa gymnasium..........................................040 736 3653Brandensteinsgatan 27- rektor.............................................................0440 555 290

Skolskjutsarutbildningschef Timo Tenhunen..................0440 555 332planerare Merja Salo.....................................050 431 6454

Skuldrådgivningskuldrådgivare Taru Lillberg.........................0440 555 435telefontid mån.– fre. kl. 9-10.00

Småbarnsfostran, tjänster inom småbarnsfostran

Kansli: Karlskronabulevarden 8, 07900 LovisaÖppet: må- fre kl. 9-12 och 13-15.30chef för småbarnsfostran Pia Nyström....................................................0440 555 325byråsekreterare Barbro Ekholm................040 540 9796byråsekreterare Tuula Gassman-Joronen...............................044 450 5065byråsekreterare Veronica Lindblom..........040 637 5815

Daghem:Forsby daghem, Gamla Viborgsvägen 2daghemsföreståndare....................................040 551 9115Björnbären.......................................................040 359 9955Metsämansikat................................................040 359 9956Mustikat...........................................................0400 513 745Puolukat...........................................................040 359 9957Vadelmat..........................................................0400 634 743

Isnäs daghem...................................................040 357 9475Idegransvägen 3, bst 4daghemsföreståndare....................................050 382 7568

Kuggom daghem............................................0440 555 982Skogsbärsvägen 13daghemsföreståndare...................................044 565 1153

Lekgården, Lekgränd 4daghemsföreståndare....................................050 382 7568Mumintrollen..................................................0440 555 863Lammhagen.....................................................0440 555 886Lekklubben Myrorna.....................................0440 555 371

Ruukin päiväkoti, Skolvägen 4 Bdaghemsföreståndare....................................044 349 3132Hemulit ..........................................................044 405 1981Muumit ja Hattivatit......................................050 382 7561

Tessjö daghem, Tavastasvägen 12daghemsföreståndare...................................044 349 3132Kramis.............................................................044 450 5052Famppis .........................................................050 382 7555Päivänsäteet....................................................044 450 5055Tähtisilmät......................................................0440 555 853

Hembacka daghem, Backgärdavägen 1 daghemsföreståndare...................................050 382 7568stora sidan......................................................0440 555 389lilla sidan..........................................................044 450 5030

Rauhalan päiväkoti, Fredsbyvägen 46daghemsföreståndare...................................044 565 1084Nuppuset........................................................044 565 1096Natiaiset..........................................................040 774 3183Viisikot.............................................................040 195 0601leikkikerho Nappulat....................................040 774 3183

Valkom daghem, Valkomträskvägen 29daghemsföreståndare...................................044 565 1084Sniffarna/Tofslan.............................................044 505 1087Hattifnattarna.................................................040 779 6354

Villekulla daghem, Karlskronabulevarden 10 daghemsföreståndare...................................044 565 1153Hattifnattarna................................................040 735 6767Råddjuren.......................................................0440 555 804Sniffarna..........................................................0440 555 829Mumintrollen.................................................040 550 4041Lilla My............................................................040 735 6338lekklubben Knytten......................................044 505 1317Förskis.............................................................040 551 6228

Page 30: Morjens 2/2015

30

Määrlahden päiväkoti, Nordenskiöldsvägen 2daghemsföreståndare...................................044 565 1084Vilperit............................................................0440 555 384 Pampulat .........................................................040 195 0603Vekarat............................................................0440 555 632

Familjedaghem:Bambi...............................................................0440 555 808Duvan..............................................................0400 504 217Lyckebo...........................................................040 529 1533

Öppna daghemmet Treffis...........................0440 555 374 0440 555 432

ambulerande specialbarnträdgårdslärareCamilla Nordström......................................0440 555 326ambulerande specialbarnträdgårdslärareTarja Tuominen..............................................440 555 327

Socialombudsmansocialombudsman Ritva Liukonen.............044 729 7987telefontid mån.–tors. kl. 9-12

SocialserviceSocialbyrån, Östra Tullgatan 17, LovisaÖppet mån.– tors. kl. 9–12, 13–15.30, fre. kl. 9–12, 13–14.30Jour utanför tjänstetid: Östra Nylands socialjour.............................040 517 4194Ansvarig för socialarbetePamela Stenberg............................................0440 555 474

Barnfamiljers socialarbete och barnskydd Socialarbetarnas, socialhandledarnas och barnatillsyningsmannens...............................555 1telefontid mån.– fre. kl. 9-10

VuxensocialarbeteSocialarbetarnas, socialhandledarnas, förmånshandläggarens ..................................555 1telefontid mån.– fre. kl. 9-10

Specialbarnträdgårdslärare, se Småbarnsfostran

StadskanslietMannerheimgatan 4, 07900 Lovisa, [email protected]örvaltningsdirektör Kristina Lönnfors......0440 555 216byråsekreterare Merja Ralanti.....................0440 555 388

Stadsdirektör Olavi Kaleva......................0440 555 212ledningens assistent Carola Nystedt..........040 555 0039

Stadsfullmäktige, stadsstyrelsenförvaltningsdirektör Kristina Lönnfors......0440 555 216

Stadsgeodetstadsgeodet Mia Kajan .................................0440 555 237 t.o.m. 16.11.2015

Stadsjuristförvaltningsdirektör Kristina Lönnfors.....0440 555 216

Städtjänsterstädchef Tuija Niemeläinen...........................0400 981 286

Tandvård, se Hälsovård

Tekniska centralenDrottninggatan 15 B, 07900 LovisaÖppet kl. 9–12 och 13–15Kansli................................................................0440 555 401

Tekniska nämnden teknisk direktör Ulf Blomberg....................0440 555 405

TomtförsäljningBostadstomter – fastighetsregisterskötare Marianne Forstén...........................................0440 555 418Företagstomter – utvecklingsdirektörSten Frondén..................................................040 559 5525

Torgettorgövervakare Teija Aalto...........................044 565 1188

Turismkundtjänst, Karlskronabulevarden 8...........040 555 [email protected]öppet: 15.8–31.12 och 2.1–midsommarenmån.– fre. kl. 10–16från midsommaren –15.8 mån.– fre. kl. 10–18, lör.– sön. kl. 10–14turistinformatör Shasmine Bruce...............040 555 3387turistsekreterare Lilian Granberg...............0440 555 234Brukets sommarinfoBruksvägen 11 A, 07970 Strömfors............0440 555 366öppet: 1.6–31.8

Ungdomsfullmäktigeungdomsarbetare Tom Nyström................0440 555 480ordförande Saara Iivari.................................0440 555 865

Ungdomsärenden, se Fritidsväsendet

Uppsökande ungdomsverksamhetuppsökande ungdomsarbetareEmmi Pulliainen .............................................0440 555 387uppsökande ungdomsarbetareNina Mikvelt....................................................0440 555 386uppsökande ungdomsarbetareJari Kaasinen....................................................044 450 5041

Utkomststöd, se Vuxensocialarbete/Förmånshandläggare

Utvecklingsstörda, se Handikappservice

Valärendenförvaltningsdirektör Kristina Lönnfors....0440 555 216

Vattenaffärsverketchef för vattentjänster Markku Paakkarinen.....................................0440 555 409fakturering Ann-Charlotte Holmberg.......0440 555 862byråsekreterare Tove Ståhl..........................0440 555 833jour...................................................................0440 555 902

VeterinärtjänsterVeterinär Lovisa............................................040 713 9886Veterinär Lappträsk......................................040 713 9888Veterinärjour..................................................0600 18998vardagar kl. 16–08, lör.– sön. och helger

Vägärenden (enskilda vägar)landsbygdsenheten, byråsekreterare Sofia Hovi.......................................................0440 555 338

Äldrerådserviceansvarig Monica Sund.....................0440 555 380

T

U

V

Ä