Top Banner
18 KULTUR/NÖJE Fredag 16 januari 2015 MICHEL HOUELLEBECQ • Författare, poet och filmskapare, föddes 1958 på den franska ön Réunion i Indiska Oceanen. Bonniers förlag har gett ut fyra av hans sex romaner tidigare: • Elementarpartiklarna (Les particules élémentaires) 2000, översatt av Anders Bodegård • Plattform (Plateform) 2002, översatt av Anders Bodegård • Refug (La possibilité d’une île) 2006, översatt av Cecilia Franklin • Kartan och landskapet (La carte et le territoire) 2011, översatt av Cecilia Franklin • Underkastelse ska komma under hösten 2015 Hans två andra romaner har getts ut på svenska av Fischer & co: • Konkurrens till döds (Extension du domaine de la lutte) 2002, översatt av Kennet Klemets • H. P. Lovecraft: emot världen, emot livet (H. P. Lovecraft: contre le monde, contre la vie), översatt av Ken- net Klemets VILL ACCELERERA EN EVOLUTION. Bonniers förlag kommer till hösten att ge ut Michel Houellebecqs bok Underkastelse. Den franska titeln Soumission är en blinkning till den nederländske filmaren Theo van Gogh vars film Submission kritiserade kvinnosynen i islam – en film som han mördades för av en islamistisk landsman. Boken har väckt stor debatt. Michel Houellebecq menar att han med sin bok inte säger något för att kränka andra utan bara ”accelererar en evolution” som han anser vara trolig, om än inte så snart som 2022. BILD: TAMAS KOVACS/AP/TT
2

Michel houellebecq - Emma Sofia Dedorsonemmasofia.dedorson.com/.../uploads/2014/01/Houellebecq.pdf · 2017-12-14 · Michel Houellebecq menar att han med sin bok inte säger något

Apr 24, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Michel houellebecq - Emma Sofia Dedorsonemmasofia.dedorson.com/.../uploads/2014/01/Houellebecq.pdf · 2017-12-14 · Michel Houellebecq menar att han med sin bok inte säger något

18 KULTUR/NÖJE Fredag 16 januari 2015

Michel houellebecq• Författare, poet och filmskapare, föddes 1958 på den franska ön Réunion i Indiska Oceanen.

Bonniers förlag har gett ut fyra av hans sex romaner tidigare:• Elementarpartiklarna (Les particules élémentaires) 2000, översatt av Anders Bodegård• Plattform (Plateform) 2002, översatt av Anders Bodegård• Refug (La possibilité d’une île) 2006, översatt av Cecilia Franklin• Kartan och landskapet (La carte et le territoire) 2011, översatt av Cecilia Franklin• Underkastelse ska komma under hösten 2015

Hans två andra romaner har getts ut på svenska av Fischer & co:• Konkurrens till döds (Extension du domaine de la lutte) 2002, översatt av Kennet Klemets• H. P. Lovecraft: emot världen, emot livet (H. P. Lovecraft: contre le monde, contre la vie), översatt av Ken-net Klemets

vill accelerera en evolution. Bonniers förlag kommer till hösten att ge ut Michel Houellebecqs bok Underkastelse. Den franska titeln Soumission är en blinkning till den nederländske filmaren Theo van Gogh vars film Submission kritiserade kvinnosynen i islam – en film som han mördades för av en islamistisk landsman. Boken har väckt stor debatt. Michel Houellebecq menar att han med sin bok inte säger något för att kränka andra utan bara ”accelererar en evolution” som han anser vara trolig, om än inte så snart som 2022. bild: Tamas Kovacs/aP/TT

Page 2: Michel houellebecq - Emma Sofia Dedorsonemmasofia.dedorson.com/.../uploads/2014/01/Houellebecq.pdf · 2017-12-14 · Michel Houellebecq menar att han med sin bok inte säger något

19Fredag 16 januari 2015

litteratur Efter terrorarracken mot Charlie Hebdos redaktion pratar hela världen om yttrandefriheten och dess gränser. I Frankrike gick debatten på högvarv redan före dådet. Fransk litteraturs enfant ter-rible Michel Houellebecq hade gjort det igen – skrivit en bok som tänjde på gränserna. I höst ger Bonniers förlag ut den kontroversiella boken Underkastelse på svenska.

Boken släpptes i Frankrike den 7 januari. Samma dag kom ett nytt nummer av satirtidningen Charlie Hebdo ut med Michel Houellebecq på framsidan, avbil-dad som en trollkarl som avger profetior: ”2015 tappar jag tänderna, 2022 gör jag ramadan.”

Tandlossningen syftar till hans utse-ende – 58-åringen har på några år gått från en välklippt och elegant författare till en urholkad och tovig variant av sig själv. Att han skulle fasta under ramadan 2022 refererar till den framtid han ”för-utspår” i sin bok – att Frankrike det året får en muslimsk president och därmed underkastas konservativ islam.

Kritiserade honom som islamofobJournalisten Sigolène Vinson som över-levde terrorattacken beskrev det hela för tidningen Le Monde. Hon berättade att hon tagit med sig en kaka till ”Luz” – tecknaren Renald Luzier som fyllde år den dagen. Hon ställde den på bordet och lät den vara i väntan på att den förse-nade Luz skulle dyka upp.

– Vi andra diskuterade Michel Houel-lebecq och hans bok, säger Vinson.

Det var en vänskaplig diskussion.

Några försvarade Houellebecq och hans rätt att skriva vad han ville medan andra kritiserade honom som islamofob. Det var precis så diskussionen gick i hela landet; yttrandefrihet och konstnärlig fri-het ställdes mot anklagelser om islamo-fobi. Detta innan boken ens hade släppts.

”Jag är opartisk”Houellebecq försvarade sig i en inter-vju med den litterära tidskriften Paris Review och sa att han inte hade skrivit boken för att provocera.

– Jag är opartisk, jag försvarar ingen regim överhuvudtaget.

Han menade att han med sin bok inte säger något för att kränka andra utan bara ”accelererar en evolution” som han anser vara trolig om än inte så snart som 2022.

Den ”evolution” han beskriver är ett Frankrike där höger och vänster går samman för att backa upp muslimen Mohammed ben Abbes i presidentkam-panjen mot Marine Le Pen i presidentva-lets andra omgång. Kritikerna menar att det han målar upp just det scenario som högerextremister skräms med – islami-seringen av Europa, understödd av det politiska etablissemanget.

Alain Jakubowicz, vicepresident för organisationen Licra som bekämpar rasism och antisemitism, kallade boken en ”julklapp till Marine Le Pen”.

Till Houellebecqs försvar kom idéhis-torikern Alain Finkielkraut som menade att det som förutspås inte var ”säkert men inte heller en omöjlighet”. Att det är fritt att föreställa sig vad som helst i yttrandefrihetens namn.

Till och med president François Hol-lande kommenterade boken. Han sa i fransk radio att han tänkte läsa den efter-

som den “väcker debatt” men uppmanade fransmännen att “inte låta sig uppslukas av den rädsla som boken återspeglar”

Känd som litterär buseHouellebecq har gjort sig känd som en litterär buse – misogyn och alkoholiserad – vars böcker trevar på gränsen mellan fin- och fulkultur. Delvis på samma grun-der är han även hyllad och prisbelönt.

Det är inte första gången han anklagas för islamofobi. I samband med utgiv-ningen av boken Plattform 2001 (2002 i Sverige, Bonnier förlag) sa han att ”islam är den dummaste religionen av alla” – ett uttalande han anmäl-des men friades för.

Huvudpersonen i Underkastelse – en universitetslektor i litteratur – tar i boken tillflykt i en by som kal-las ”Martell”. Namnet refererar till Karl Mar-tell som tillskrivits äran för segern vid slaget i Poiters år 732. Slaget ansågs länge ha varit avgörande för att ha hindrat mus-limerna från att erövra hela Västeuropa – något historiker nu dömt ut som grovt överdrivet.

I boken figurerar flera verkliga personer. Till exempel förekommer författaren Renaud Camus som fiktiv talskrivare till Marine Le Pen. Camus är känd för sina högerextrema idéer och har skrivit boken Det stora skiftet där han hävdar att den europeiska befolkningen kommer att bytas ut, att ett civilisations-skifte kommer att ske. Han har dömts för uppvigling till hatbrott.

Titeln Soumission är en blinkning till den nederländske filmaren Theo van Gogh vars film Submission kritiserade kvinnosynen i islam – en film som han mördades för av en islamistisk landsman och som väckte en liknande debatt om yttrandefrihet som vi ser nu angående Charlie Hebdo-attacken.

Lämnade ParisMitt i diskussionen på satirtidningens redaktion förra veckan kom bröderna Kouachi in och mördade de flesta i loka-len. Sigolene Vinson liv besparades för

att hon ”var kvinna”. En av de dödade – eko-nomen Bernard Maris – var Houellebecqs personliga vän.

Då Michel Houel-lebecq fick beskedet om terrorn avbröt han lanseringen av sin bok och lämnade Paris – chockad och under polisbeskydd på grund av hotbilden

mot honom.”Luz” fick ingen födelsedagstårta men

överlevde tack vare att han försovit sig. Det är han som har ritat Muhammedka-rikatyren som pryder Charlie Hebdos ”överlevarnummer”, tryckt i en rekord-stor miljonupplaga. Även Houellebecqs bok ska nu tryckas i en mycket större upplaga än planerat.

Albert Bonnier förlag meddelade i veckan att de ska ge ut boken på svenska till hösten.

Dagens ETC har sökt förlaget för en kommentar.

Emma Sofia Dedorson

Islamhatare eller klarsynt dystop?

Franska författaren Michel Houellebecq skapar debatt på nytt

’Islam är den dum-maste religionen av alla’ – ett utta-

lande han anmäldes men

friades för.