Top Banner
ER DU KLAR TIL NÆSTE SKRIDT? Brug Finansforbundets tilbud og din udviklingssamtale til at forberede dig på resten af dit arbejdsliv LÆS SIDE 3 OG 6 YTRINGER MÅ IKKE VÆRE ILLOYALE /8 90 TILLIDSVALGTE I BANKEN /7 BLEV KLOGERE PÅ AT BRUGE LINKEDIN /4 MEDLEMSBLAD FOR SYDBANK KREDS / EN VIRKSOMHEDSKREDS I FINANSFORBUNDET / FEBRUAR 2016
12

Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

Jul 25, 2016

Download

Documents

Finansforbundet

Er du klar til næste skridt? / Blev klogere på at bruge LinkedIn / 90 tillidsvalgte i banken / Ytringer må ikke være illoyale
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

ER DU KLAR TIL NÆSTE SKRIDT?Brug Finansforbundets tilbud og din udviklingssamtale til at forberede dig på resten af dit arbejdslivLÆS SIDE 3 OG 6

YTRINGER MÅ IKKE VÆRE ILLOYALE /8

90 TILLIDSVALGTE I BANKEN /7

BLEV KLOGERE PÅ AT BRUGE LINKEDIN /4

MEDLEMSBLAD FOR SY DBANK K REDS / EN VIRKSOMHEDSK REDS I FINANSFORBUNDET / FEBRUAR 2016

Page 2: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

Søg om gratis uddannelse gennem

Finanskompetencepuljen

Er du ansat i en finansiel virksomhed, der har overenskomst med FA, så har du nu mulighed

for at søge om uddannelse, der kan højne dit kompetenceniveau.

Kompetenceudvikling er vigtig, så både du og din virksomhed er godt rustet til fremtidens

finansielle sektor. Løbende kompetenceudvikling er afgørende for, at du kan bevare eller øge dine

muligheder i fremtidens finanssektor.

På www.finanskompetencepulje.dk kan du se de kompetenceudviklende fag, som du kan søge

om at deltage i. Der vil løbende komme flere og nye fag.

Læs mere på www.finanskompetencepulje.dk

Page 3: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

3

Udviklingssamtalen (PUS) står for døren her i årets første kvartal. En god forberedelse til denne kan være at besøge Finansforbundets Worklife Investment-univers eller at tage en gratis karrieresamtale med en af forbundets konsulenter

Få sparring om din karriere

Af journalist Carsten Jørgensen UDVIKLINGSSAMTALER

Hvad er mine stærkeste kompetencer? Hvilke kompetencer bør jeg udvikle, så jeg kan blive endnu dygtigere til mit nuværende job eller kvalificere mig til et andet job? Hvordan lægger jeg en karriereplan?

Søger du svar på nogle af disse spørgsmål eller ønsker du at få en god gang spar-ring om din karrieresituation, så kan det være en god idé at tjekke Finansforbun-det Worklife Investment-univers. På hjem-mesiden Worklifeinvestment.dk eller via Finansforbundets app, som du gratis kan hente til din smartphone, kan du nemt stifte bekendtskab med de muligheder, forbundet gratis stiller til din rådighed.

”I forhold til udviklingssamtalerne (tidligere PUS red.), som løber af stablen her i årets første kvartal, kan det være en god idé at tage Worklife Investment- øvelserne på hjemmesiden eller at tage en samtale med en af Worklife Investment- konsulenterne. Du vil helt sikkert komme et spadestik dybere ned i afklaringen af dine kompetencer, hvilket kan være meget givtigt, når du skal have udviklings-samtalen med din leder”, siger Jarl Ox-lund, formand for Sydbank Kreds.

Moderniseret PUS-konceptPUS-konceptet er i år blevet kigget på med nye øjne af bland andet Sydbanks nye udviklingskonsulenter. Samtalen tag-er nu udgangspunkt i en dialog-plade med forskellige temaer, som både lederen og medarbejderen forbereder sig på inden samtalens gennemførelse.

Håbet er, at det vil vinkle sam-talen mere om de emner, der er mest relevante at drøfte.

”Det gamle PUS-koncept var ved at være ramt af metal- træthed og trængte til en modernisering. Nu er jeg spændt på at høre, hvordan den nye måde at køre ud-viklingssamtaler på fungerer”, siger Jarl Oxlund og tilføjer, at man til næste udviklings- samtale i 2017 arbejder på at få et egentligt kompetenceafkla-rings-modul koblet på.

Den enkeltes ansvar at rykke sigNetop kompetenceafklaring er det, som de medlemmer, der har prøvet kræfter med Worklife Investment-projek-tet, efterspørger mest. Det kan handle om at få inspira-tion til nye opgaver eller måske et helt nyt job inden for virksomheden eller udenfor.

Udbyttet af en karrieresamtale med Finansforbundets Worklife Investment-konsulent afhænger meget af, hvilken situation den enkelte står i, og hvilke over-vejelser han eller hun selv har gjort sig. Nogle kan blive enormt glade og opløf-tede over, at det, de selv havde tænkt sig, også er den rigtige vej for dem. Andre kan blive frustreret, fordi de føler sig pres-set og mærker, at de ikke har de kompe-

tencer, der skal til for at udfylde jobbet.Uanset hvad skal man huske, at man

selv har ansvar for at rykke på tingene, hvis man ønsker at komme et andet sted hen i sit arbejdsliv.

På side 2 på Sydbanks intranet kan du læse mere om den nye udviklingssamtale.

Læs mere om forbundets tilbud på Worklifeinvestment.dk

Page 4: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

4

Sydbank-ansatte har taget det erhvervsorienterede sociale netværkssite LinkedIn til sig – blandt andet takket være de fyraftensmøder, som Sydbank Kreds og FTF-A har inviteret til

Af journalist Carsten Jørgensen

Blev klogere på at bruge LinkedIn

NETVÆRK

Steffen Ussing, afdelingsdirektør for Private Banking – Investering, har som over en million andre danskere en pro-fil på LinkedIn, men han føler sig ikke helt sikker på, hvordan man bedst bru-ger LinkedIn. Derfor deltog han i et af de kurser, som Sydbank Kreds og FTF-A inviterede til i efteråret.

”Jeg mener selv, at jeg har almindelig it-flair, men jeg synes ikke, at LinkedIn rent intuitivt er nemt at navigere rundt i. Jeg er efter kurset ikke blevet verdens-mester, men jeg har taget nogle skridt mod at kende LinkedIn bedre. Det er anbe-falelsesværdigt at bruge de par timer en af-ten, som kurset tager”, siger Steffen Ussing.

Konkret fik han nogle gode tips til, hvor-dan han kunne forbedre sin egen profil. Der manglede nogle ord for, hvilke kom-petencer og egenskaber han har.

”Jeg blev også bevidst om, at man bør skrive en personlig begrundelse til den, man ønsker at blive linket sam-men med i stedet for blot at sende en standard-anmodning. Det virker bedre, når man begrunder, hvorfor man gerne vil netværke med en bestemt person”, forklarer Steffen Ussing.

LinkedIn er ikke bare et værktøj for jobsøgning og rekruttering. Hjemme-siden rummer en masse artikler om fag-lige emner, som man kan gøre brug af.

”Eksempelvis kan jeg søge på, hvem der har skrevet artikler om ny lovgivning in-den for investeringsområdet, som er rele-vant for mig. LinkedIn kan også anvendes til at markedsføre den viden, vi har i Syd-

bank om konkrete emner”, siger Stef-fen Ussing.

Ønsker opfølg-ningskursusLone Kjær Mad-sen, privatrådgi-ver i Svendborg Afdeling, havde inden kurset en profil på Linked-In, men hun an-vendte den ikke og var sjældent inde på hjemmesiden.

”Efter kurset sidste år beslut-tede jeg mig for, at nu skulle jeg i gang med for alvor at bruge LinkedIn. Jeg fik lavet en ny og bedre profil, og nu er jeg fast inde på siden mindst en gang om ugen. Jeg er blevet mere bevidst om, at det er vigtigt at være på LinkedIn. Ud over at synliggøre sig selv kan man via LinkedIn hjælpe med at finde kvalifi-cerede emner til ledige job i afdelingen eller i banken”, siger Lone Kjær Mad-sen og nævner, at der på netværkssitet ofte bliver spurgt efter kvalificerede an-søgere til bestemte job.

Hun er glad for Sydbank Kreds og FTF-A’s initiativ med at tilbyde Sydbank-

ansatte kurser i LinkedIn og synes, at det er nemmere for hende at holde sig op-dateret på netværkssitet.

”Men måske vil det være godt for mig og andre med et opfølgningskur-sus. Da jeg var til det første arrange-ment, var jeg nybegynder på LinkedIn. Nu er jeg lidt øvet, og kunne det være godt med et opfølgningskursus”, mener Lone Kjær Madsen.

Lone Kjær Madsen

Page 5: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

5NETVÆRK

Fyraftensmøderne om LinkedIn har sit ud-spring på Fyn, men nu spreder møderne sig rundt i landet til blandt andet Midtjyl-land, Sønderjylland og København.

”Der er stor interesse for at lære mere om LinkedIn både blandt Sydbank-ansatte og blandt FTF-A-medlemmer generelt. Ud-gangspunktet for FTF-A er, at LinkedIn er et jobskifte-værktøj, som mange benytter, når de er mellem to job. Men arrangemen-

terne for Sydbank-medar-bejderne har mere generelt handlet om, hvad LinkedIn kan bruges til når man er i job, og hvordan man opret-ter en god profil”, fortæller Martin Nielsen, job og kar-rierecoach i FTF-A.

Han har sammen med Sydbank Kreds strikket et lynkursus sammen, som han i en del af efteråret har turneret rundt med.

”Den første times tid fortæller jeg om LinkedIn, hvordan man navigerer, og hvad man skal skrive i sin

profil, for at den bliver præcis og interes-sant. Derefter får deltageren halvanden time til at arbejde med deres profil og be-væge sig rundt på sitet, hvor jeg assis-terer hver enkelt, som har brug for det”, siger Martin Nielsen.

Han peger på, at LinkedIn er langt mere end et jobskifte-værktøj. For eksempel kan man som erhvervsrådgiver finde an-dre erhvervsrådgivere og netværke med, og man kan også bruge LinkedIn til at net-værke med kunder. Men ifølge Martin Niel-sen bør man gøre sig umage med at lave en god profilbeskrivelse af sig selv.

”Min kæphest er, at hvis man vil være

FAKTA OM LINKEDINLinkedIn, der er et erhvervsorienteret socialt netværkssite, blev grundlagt i 2002 og of-ficielt lanceret den 5. maj 2003. Formålet med netværket er at etablere professionelle kontakter og forretningsforbindelser, og LinkedIn anvendes af flere virksomheder til at rekruttere ansatte.Brugernes profiler har fokus på oplysnin-ger om uddannelse og erhvervserfaring og minder således om et CV. Netværket er der-udover baseret på den sociale faktor, at de enkelte brugere ikke blot anbefaler hinanden, men også bekræfter hinandens kvalifikationer og kompetencer.I september 2009 havde LinkedIn over 47 mil-lioner registrerede brugere, hvoraf halvdelen var bosiddende uden for USA. Den 18. april 2014 rundede LinkedIn et samlet antal på 300 millioner registrerede brugere, og i dag er der cirka 380 millioner brugere på verdensplan. Ifølge Digital Works anvendes LinkedIn af 1,9 millioner danskere (august 2015), og tallet sti-ger med cirka 15.000 pr. måned. På LinkedIn.com kan du læse mere om netværket og oprette en gratis profil.

(Kilde: WikiPedia og Digital Works)

på LinkedIn og bruge det, så skal man også have en færdig profil, der præsen-terer dig fyldestgørende. Hvis du kun ud-fylder din profil halvt, vil det svare til at an-dre ser et halvtomt udstillingsvindue i en butik. Og sådan et sted har de færreste lyst til at handle. Overvej også om din pro-fil skal bruges som et personligt karriere-redskab, eller om den skal bruges til at til-trække kunder med”, siger job og karriere- coachen fra FTF-A.

Langt mere end et værktøj for jobskifte

Steffen Ussing

Page 6: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

6

Over 1.000 finansansatte har indtil videre benyttet sig af Finanskompetencepuljens gratis kurser i blandt andet digital kommunikation, projektledelse, samfundsøkonomi, it-projektledelse og engelsk. ”Det er en god mulighed for at udvikle sine kompetencer”, mener Sydbank Kreds’ formand Jarl Oxlund

Gratis kurser af høj kvalitetAf journalist Carsten JørgensenKOMPETENCEUDVIKLING

Det generelle kompetenceniveau hos medarbejderne i finanssektoren skal højnes, mener Finansforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening, som ved overenskomstforhandlingerne i 2014 afsatte penge til uddannelsesak-tiviteter. Over 500 finansansatte tog i 2015 et af de engelsk-kurser, som Finanskompetencepuljen udbyder, mens lige så mange til sammen har valgt at tage kurser i digital kommu-nikation, projektledelse, samfunds- økonomi og it-projektledelse.

”Finanskompetencepuljen er en god mulighed for at udvikle sine kompe-tencer. Økonomi skal man ikke tænke på, da kurserne er gratis. Man skal blot tage sig tid til at gennemføre dem, og der er mulighed for at tage de fleste kurser både i dagtimerne og om aftenen”, siger Jarl Oxlund, formand for Sydbank Kreds og opfordrer interesserede til dels at læse om kurserne på hjemmesiden Finanskompetencepulje.dk og dels til at drøfte muligheden for frihed til kur-serne med sin nærmeste leder.

Tæt samarbejde med uddannelsesstederSammen med Finanssektorens Uddannelsescenter har Finanskompe-tencepuljen tilrettelagt et kursus i digi- tal kommunikation, som styrker finansansattes kompetencer i at kommu-nikere via digitale medier. Kurset varer en dag plus forberedelse.

Projektlederuddannelsen tilbyder

Finanskompetencepuljen i samarbejde med Cphbusiness og IBA i Århus, Kol-ding, Kongens Lyngby og København. Der er tre forskellige måder at tage projektlederuddannelsen på, og man kan vælge mellem aftenundervisning, dagundervisning eller et blandet forløb med nogle fremmødedage og undervis-ning online.

I samarbejde med de danske erhvervs- akademier har Finanskompetence-puljen udbudt samfundsøkonomi som akademifag fra akademiuddannelsen i finansiel rådgivning. Du kan læse mere om, hvordan du tager faget på hjemme-siden Finanskompetencepulje.dk.

It-projektledelse er et andet relevant tilbud, som man udbyder i samarbejde med VIA. Deltagerne i diplommodu-let it-projektledelse sættes i stand til at agere i komplekse og udviklingsorien-terede situationer, til at tilpasse projekt-ledelsen til forskellige projektmodeller og organisatoriske miljøer og til at afrap-portere it-projekter med relevant form og indhold.

Engelsk er også et fag, som mange kan drage fordel af at styrke sig i. Finanskom-petencepuljen udbyder engelsk i samar-bejde med Virksomhedsskolen.

For nylig er der føjet yderligere otte kursustilbud på programmet:• Indledende studieteknik

via Cphbusiness• Projektdeltagelse gennem VIA

Efter- og videreuddannelse• Finansiel Forretningsforståelse via

Forsikringsakademiet• Erhvervsjura i den finansielle sektor

via Erhvervsakademierne• Boligfinansiering og –rådgivning

via Erhvervsakademierne• Kredit til private via Erhvervs-

akademierne• Pension via Erhvervsakademierne• Fra privatrådgiver til Erhvervs-

rådgiver via Finanssektorens Uddannelsescenter

Læs mere om kurserne og tilmeld dig på Finanskompetencepulje.dk.

SÆRLIGE KURSER I SYDBANKFlere finansvirksomheder har fået skrædder-syet kurser til deres medarbejdere via Finans-kompetencepuljen, og det bliver muligvis også virkelighed i Sydbank.”Vi er i dialog med banken om at få tilrettelagt nogle virksomhedsrettede kurser for Sydbank-ansatte, og jeg håber, det vil blive realiseret. Kompetenceudvikling er vigtigt både for banken og den enkelte medarbejder”, fastslår Jarl Oxlund.

Page 7: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

7

Efterårets valg af tillidsmænd og arbejdsmiljørepræsentanter har efterladt enkelte områder uden en tillidsvalgt, hvilket ærgrer Sydbank Kreds

90 tillidsvalgte i bankenAf Carsten Jørgensen TILLIDSMANDSVALG

Arbejdspresset er stort ude på bordene, og det kan meget vel have spillet ind på valget af tillidsmænd og arbejds-miljørepræsentanter.

Mange har taget imod opfordringen til genvalg, men der er også en del, som har følt sig nødsaget til at trække sig. Det betyder desværre også, at der er enkelte vakante områder i banken.

Den 1. januar 2016 var der 90 til-lidsvalgte i banken. 44 er fra Privatom-rådet, 11 fra Erhvervs-området, 7 fra Investering/Private Banking – de er fordelt på henholdsvis 40 rådgivere og 22 kundemedarbejdere.

De resterende 28 tillidsvalgte er fordelt på områder som vurdering, kan-tine, områdeassistenter og på forskellige

jobfunktioner på Peberlyk.”Ved dette valg er det vores oplevelse,

at en del kolleger har taget det som en selvfølge, at de har en tillidsmand. Stem-meprocenten har nogle steder i banken været meget lavere end normalt. I hen-hold til vores lokalaftale skal der afhol-des valg til tillidsmand uanset om der er tale om kampvalg eller fredsvalg”, siger Gitte Larsen fra kredsbestyrelsen.

”I de sidste to år har forandringens vinde blæst med stærk styrke gennem Sydbank som organisation, hvilket også smitter af på tillidsmandens rolle. Der-for er det endnu mere vigtigt, at din op-bakning bliver synliggjort over for din lo-kale tillidsmand. Husk at din tillidsmand dagligt arbejder for dig”, supplerer Gitte

10 / jyske bank kreds / maj 2012

følg med i formandens blog på hjemmesidenJyske Bank Kreds vil gerne være lidt mere synlig for medlemmerne og give dem et indblik i, hvad Kredsen beskæftiger sig med. Derfor har kreds-formand Haggai Kunisch startet en blog, hvor han vil fortælle lidt om de tanker, han har i forbindelse med sit job som formand for Jyske Bank Kreds og som hovedbestyrelsesmedlem i Finansforbundet. Bloggen vil så vidt muligt blive opdateret en gang om ugen.

Læs bloggen på jyskebankkreds.dk

kort nyt

tilmeld dig årets tv-seminarUnder titlen ”Jyske Bank Kreds TV Camp 2012” bliver årets tillidsmandsse-minar en ny og anderledes oplevelse og måske en stor udfordring. Formålet med seminaret er at styrke tillidsmandsnetværkene i Jyske Bank Kreds, både dit personlige netværk, men også på tværs af alle netværkene.Seminaret begynder tirsdag aften den 8. maj klokken 18.00, hvor der vil være et vigtigt indlæg omkring implementering af NOVA ved Bjarne Nør-gaard. Herefter er Kredsen vært ved en middag og fælles hygge. Seminaret slutter torsdag den 10. maj klokken 15.00.

Få mere information på jyskebankkreds.dk under arrangementer.

stil skarpt på din udviklinG

F KUSO

finansforbundet fokus er den nye, samlede betegnelse for alle arrangementer i finansforbundet-regi. fællesnæv-neren er kurser, seminarer, gå-hjem-møder og netværk, der klæder dig på fagligt og personligt.

finansforbundet fokus er derfor din indgang til uddan-nelses- og arrangementstilbud med udgangspunkt i dig som medarbejder i den finansielle sektor – uanset om du arbe-jder med f.eks. rådgivning, it, forretningsudvikling eller er leder.

i finansforbundet fokus finder du nemlig gode tilbud til alle arbejdsområder i sektoren. bliv inspireret i kalenderen overfor og hold dig løbende opdateret på nogle af de mange andre tilbud på finansforbundet.dk/fokus

finder billede...

Demant fra kredsbestyrelsen.Det er de lokale tillidsvalgte, som har

fingeren på pulsen og ved, hvad der rør sig. De tillidsvalgte er Sydbank Kreds’ øjne og ører ude i banken, og det er vigtigt, at tillidsmandskorpset består af et bredt udsnit af de forskellige arbejds-funktioner, der er i Sydbank

Kredsen ser frem til et godt samar-bejde med de tillidsvalgte, så medlem-mer oplever og mærker værdien af den lokale tillidsvalgtes arbejde.

”Vi har flere nye tillidsvalgte – end normalt - med på holdet efter 1. januar 2016. Vi vil fra kredsens side gerne op-fordre til at der tages rigtig godt imod dem i alle fora”, siger Gitte Larsen og Gitte Demant.

Page 8: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

8 Af Kim Erdmann, juridisk konsulent i Finansforbundet

Selv om vi har ytringsfrihed, skal du tænke dig rigtig godt om, før du udtaler dig negativt om din ledelse eller virksomhed – uanset om det sker direkte til ledelsen, til dine kolleger eller på de sociale medier

Ytringer må ikke være illoyaleANSÆTTELSESRET

Selvom vi har ytringsfrihed i Danmark, er man omfattet af en pligt til at udvise loyalitet i sin ansættelse. Både i forhold til den virksomhed man er ansat i og dens ledelse. Det er ikke en pligt man kan læse om i en lov eller i overenskoms-ten. Det er en grundlæggende forudsæt-ning i ansættelsen, hvor praksis blandt andet fremgår af de sager, som dom-stolene har behandlet gennem tiderne.

Det juridiske begreb ”loyalitetspligten” indeholder en række forskellige forhold. Fx forbud mod at konkurrere mod sin virksomhed. Men også en begrænsning i hvordan man kan tillade sig at udtale sig om virksomheden og ledelsen.

I forhold til den stilling man har i virk-somheden, skal man udvise en ”passende adfærd” – både på arbejdspladsen og i sin fritid. Man må naturligvis ikke lyve over for ledelsen eller udtale sig på en måde, der vækker mistillid.

Hvis man overtræder sin loyalitets-forpligtelse kan man risikere at få en advarsel, blive afskediget – eller i værste fald blive bortvist (lønnen stopper med øjeblikkelig virkning).

Domstolene har gennem årene taget stilling til sager om illoyalitet. Det har typisk været sager, hvor den ansatte er blevet bortvist, og derefter har anlagt sag med krav om erstatning.

Gennem disse sager, kan man danne sig et vist indtryk af hvad man kan slippe godt fra, hvad der kan være grund til afskedigelse, og hvad der kan medføre bortvisning. Men en sag om brud på loy-

aliteten vil altid blive bedømt ud fra den enkelte situation. Derfor kan den samme handling være OK i én situation, og den kan berettige til bortvisning i en anden. Og man kan ikke sætte skarpe regler op for, hvad der er tilladeligt, og hvornår man risikerer afskedigelse eller bortvisning.

Konklusionen er, at det er risikabelt at lade sine negative følelser løbe af med sig – uanset om det sker når man sidder ved tastaturet og skriver på fx Facebook, eller når man udtaler sig til ledelsen, kollegerne eller kunder og forretningsforbindelser.

Husk på, at du ikke altid har fuld klarhed over, hvem der kommer til at se det, når du slår noget op på de sociale medier. Og det du skriver dér, kan blive bedømt, som om du havde sagt det i fuld offentlighed.

Her følger en række eksempler om ytringsfrihed vs. brud på loyalitetsfor-pligtelse, som domstolene har behandlet:

Dumsmart bemærkningEn kassedame brugte udtrykket ”hæt-temåge” om en ny kollega, over for to andre kolleger, og blev bortvist. Domstolen men-te at det var en ”dumsmart” bemærkning, og at bortvisningen ikke var berettiget, da hun ikke fik lejlighed til at forklare sig.

Hidsig diskussionEn lagermedarbejder kaldte direktøren for ”en sindssyg stodder” og blev bortvist. Udtalelsen faldt direkte til direktøren, i forbindelse med en ophedet diskussion om ansættelsesvilkår, og den blev tilfæl-

digvis overhørt af en anden medarbej-der. Højesteret besluttede at bortvisnin-gen var uberettiget – blandt andet fordi det aldrig var meningen, at andre end direktøren skulle høre bemærkningen.

I begge eksempler havde det også betydning, at de ansatte ikke tidligere havde fået nogen form for påtaler.

Grundløs beskyldningI en anden dom fra Højesteret, fik virk-somheden medhold i at have bortvist en civilingeniør. Han havde fremsat en grun-dløs beskyldning om direktøren, i en tele-fonsamtale med dennes hustru: ”Hvad er der egentlig i vejen med Deres mand? Han har gjort tilnærmelser til mig. Har han før vist tilbøjelighed til den slags”?

Grundløse rygterHøjesteret gav også en skole medhold i en bortvisning, hvor en lærer understøt-tede et ubegrundet rygte om, at skole- lederen havde gjort tysk tjeneste under 2. verdenskrig. Læreren tog over for elever-ne ikke udtrykkeligt afstand fra rygterne, og han gav nogle fra skolebestyrelsen an-ledning til at tro, at rygterne var sande. Kritik af forretningsprocesEn ansat blev bortvist, efter at han sendte en e-mail til sin overordnede, til leder-gruppen og til direktionen, hvor han kri-tiserede virksomhedens kvalitetsstyring. E-mailen blev sendt dagen efter, at han havde fået en advarsel for manglende en-

Page 9: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

9ANSÆTTELSESRET

gagement. Domstolen fandt, at han havde handlet illoyalt, da e-mailen rejste tvivl om virksomhedens forretningsmæssige hæderlighed, og var illoyal over for hans nærmeste leder. Men da e-mailen blev sendt rundt internt i virksomheden, var den kun alvorlig nok til en afskedigelse.

Krig på FacebookI en voldgiftssag endte det også med en af-gørelse, hvor bortvisningen ikke var beret-tiget, men der var grund til afskedigelse. Her havde den ansatte slået en del negative udsagn om virksomheden op på sin Face-book profil: ”der er erklæret krig”, ”game over, virksomhedens navn”, ”nu kan det være man endelig får lidt for alle de penge man har pumpet i fagforeningen”, og ”du kan dælme tro, at den får gas”.

Dommeren fandt, at udtalelserne var en negativ omtale af virksomheden til skade for dens anseelse udadtil, der gik udover hvad den ansatte kunne tillade sig. Dom-meren var opmærksom på, at sprogbruget på Facebook kan virke mere stødende end tiltænkt, men lagde blandt andet vægt på, at den ansattes Facebook-venner var ansat i branchen, hos virksomhedens kunder, samarbejdspartnere og konkurrenter.

Sager fra finanssektorenI Finansforbundet har vi også haft sag-er, hvor loyalitetspligten og medarbejde-rens udtalelser har betydning.

Fx har det i flere sager været proble-matisk, at en medarbejder – der har ind-gået en fratrædelsesaftale udtaler sig neg-

ativt til kolleger, kunder og konkurrenter, eller på Facebook. Det er typisk, at der er aftalt fortrolighed i fratrædelsesaftalerne. Og vi har derfor ikke altid kunnet hjælpe medlemmet, når virksomheden har bort-vist eller nægtet at betale den aftalte godt-gørelse, da udtalelserne har været i strid med den aftalte fortrolighed.

Finansforbundet har gennemført en voldgiftssag, hvor en virksomhed afske-digede en medarbejder, begrundet med illoyalitet. Medarbejderen, der var tillids-mand, var på arbejde den sidste bankdag i året, og postede denne tekst på sin Face-book profil: ”Ferie! Gid fanden havde folk

der kommer i tanker om indskud på bør-neopsparinger og pensioner den sidste bankdag i året! Der er fucking 364 andre dage i året hvor du kan ringe om det!”.

Medarbejderen fjernede opslaget dagen efter, og havde konstateret, at ingen af hendes 128 private venner havde kommenteret eller delt opslaget. Efter resultatløse organisationsforhandlinger, valgte virksomheden at afskedige med-arbejderen i slutningen af januar. Vold-giftens opmand mente at opslaget var uheldigt, men vurderede at det i værste fald kunne have udløst en advarsel. Opsigelsen var derfor usaglig.

Page 10: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

10

KORT NYT

Meddelser fra kredsen og forbundet | læserbreve | nyheder | etc

Kom til generalforsamlingSydbank Kreds afholder ordinær generalforsamling lørdag den 12. marts 2016 klokken 9.30 på Munkebjerg Hotel, Munkebjergvej 125, 7100 Vejle.Tilmelding til generalforsamlingen skal ske via Kredsens hjemmesideSydbankkreds.dk senest den 4. marts 2016. Forslag til valg og andre forslag, der ønskes behandlet på den ordinære generalforsamling, skal skriftligt være Kredsen i hænde senest 4 uger før generalforsamlingen – det vil sige den 12. februar 2016.

Medlemsmøder om arbejdsglædeKom og mød formandskabet og få en god dialog, kom også og få ny inspiration til mere arbejdsglæde.

Vi er på vej rundt på medlemsaftenmøder og har igen i år booket Jon Kjær Nielsen. Han er en af Danmarks mest efter-spurgte foredragsholdere inden for emnerne arbejdsglæde, triv-sel, forandringer og ledelse. Hans arbejde er målrettet at udvikle virksomhedens kultur og skabe arbejdsglæde og engagement.

Kommende møder:1. februar 2016 Kolding 8. februar 2016 SønderbogTilmelding via Sydbank Kreds’ hjemmeside.

Er du også træt af…at gå glip af gode og vig-tige informationer fra Sydbank Kreds?Tilmeld dig nyhedsbrevet via Sydbankkreds.dk

Vidste du…. at du også kan læse dit medlemsblad online? Her kan du også finde tidligere udgaver af vores blad. Find det på Sydbankkreds.dk

Tættere på kredsenHanne Obling Jessen deltog i medlemsmøde for at høre mere om, hvad kredsbestyrelsen laverI løbet af efteråret har Sydbank Kreds holdt en række morgen-møder med medlemmerne for at orientere om de tiltag, der er i gang i banken og om kredsens involvering og holdning til dem. Samtidig ønsker kredsbestyrelsen at modtage inputs om, hvilke udfordringer medlemmerne oplever i hverdagen.

På medlemsmødet fredag den 20. november i Storegade i Aabenraa var privatrådgiver Hanne Obling Jessen blandt de cirka 40 deltagere.

”Jeg meldte mig til mødet, så snart jeg fik invitationen på mail. Jeg var nysgerrig efter at møde kredsbestyrelsen og høre om, hvad den laver, og også at høre om alle de forandringer, der sker i banken, og hvordan kredsen kommer ind her”, fortæller hun.

Hanne Obling Jessen blev ansat i Sydbank 1. februar sidste år, og hun føler endnu ikke, at hun kender banken og kredsen helt.

”Det var meget brugbart for mig på mødet at få informationer om, hvor man finder oplysninger om efteruddannelse og om HR overordnet på Intranettet, idet jeg er forholdsvis ny i banken. Men jeg synes generelt, at indholdet på mødet var interessant, og at kredsbestyrelsen præsenterede det godt”, siger Hanne Obling Jessen.

Page 11: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

Konkurrencen kræver blot, at du har orienteret dig i bladets artikler for at kunne svare.

HAR DU LÆST DIT BLAD?11

Send svarene på e-mail til [email protected] eller med post til Sydbank Kreds, Peberlyk 4, 6200 Aabenraa. Så del- tager du i lodtrækningen om 3 x 500 kroner.

Vi gør opmærksom på, at gevinsten er skat-tepligtig.

Seneste frist for indsendelse af svar er 26. februar 2016.

Vindere fra sidste blads konkurrence:Marianne B. Sørensen, PeberlykBirger Jensen, VejleHelle Philippsen, Peberlyk

SPØRGSMÅL

1. Hvor mange danskere anvender LinkedIn?

a. ca. 1,1 millioner b. ca. 1,5 millioner c. ca. 1,9 millioner

2. I hvilken by foregår Sydbank Kreds generalforsamling?

a. Vejle b. Fredericia c. Kolding

3. Hvad hedder puljen der udbyder gratis kurser af høj kvalitet?a. Finanskompetencepuljen b. Finanspuljen c. Kompetencepuljen

4. Hvor mange tillidsvalgte er der i banken per 1. januar 2016?

a. 80 b. 90 c. 100

Udgiver:Sydbank KredsPeberlyk 46200 AabenraaTelefon: 74 37 33 30Fax: 74 37 31 96E-mail: [email protected]: www.sydbankkreds.dk

Redaktion:Jarl Oxlund (ansv.)Trine NonvedGitte LarsenKommunikation, Finansforbundet

Forsidefoto:Miss Lotion

Design: Hans Munk,Finansforbundet

Produktion:Sydbank

Oplag: 2.200

Næste nummer udkommer:

Udgives af Sydbank Kreds – en virksomhedskreds i Finansforbundet.

Page 12: Medlemsblad for Sydbank Kreds nr. 1/2016

12 LEDER

Jarl OxlundKredsformand

Læg ikke låg på dine frustrationer

Her ved starten til ”Blå Vækst”, som by-der på nye 20 procents vækstmål og sam-tidige millionbesparelser er jeg bekym-ret for det yderligere pres, der lægges på organisationen.

Ja, det er nødvendigt for Sydbank at være ambitiøs, så vi på den lange bane kan stå konkurrencen og forblive det selvstændige brand, vi kender. Men mange oplever, at Sydbank har foran-dret sig næsten til ukendelighed, og vi vil desværre også i den kommende strategi-

periode komme til at opleve at gode kolleger vælger Sydbank fra, som følge af hamskiftet fra at være det største lokale pengeinstitut til at være det mindste SIFI-institut.

For at forhindre en markant afgang af medarbejdere er det nødvendigt, at vi genfinder vores rødder i forhold til at være i dialog - medarbejdere og le-dere i mellem. At der så at sige er rum-melighed og højt til loftet i Sydbank. Vi har nedslidt argumentet om, at vi skal lade emner være, der ligger uden for vores kontrolcirkel. Banken er am-bitiøs på vores vegne, så er det vel fair, at vi også har ambitiøse forventninger i forhold til forbedringer, det være sig: IT/systemmæssigt, samarbejdsmæssigt, ledelsesmæssigt og så videre?

Derfor er det også dybt ærgerligt, at de kommende halvår-lige engagementsmålinger ensidigt måler på medarbejdernes engagement, og ikke på hvad der vil kunne udvikle engage-mentet eller hvordan den udøvede ledelse opleves. I kredsen er vi ikke begejstrerede. Lykkeligvis har vi stadig den store MTU-måling med to års mellemrum, næste gang i efteråret 2016.

De hårde tider er et vilkår. Det er et baggrundstæppe, som vi ikke kan gøre os fri af. Til en vis grad er det noget, som vi må lære at håndtere. Pointen er, at vi skal lære at håndtere det - SAMMEN. Vi skal huske at spørge hinanden: ”Hvordan går det med dig?”, og ”hvordan har du det?”. Og ikke mindst skal vi lytte med nærvær til svaret – både ledere og medarbejdere.

Hvorfor er dialogen mellem medarbejdere og ledelse nu så vigtig? Det er den, fordi vi som mennesker kan holde til rigtig meget pres, hvis vi husker at fejre succeserne, og også har mulighed for at ventilere vores frustrationer. Det er en ledelsespligt, at der er en sikkerhedsventil. Derfor vil jeg op-fordre til, at vi som ansatte i banken ikke selv er dem, der læg-ger låg på eventuelle frustrationer. Kom i stedet ud med dem.

Alle har ytringsfrihed, men vær også opmærksom på, at vi som ansatte har en loyalitetsforpligtelse. Hvis vi bryder den, siger juraen at det kan få ansættelsesretlige konsekvenser for eksempel i form af en skriftlig advarsel eller en fyring. Hvor ytringsfriheden slutter, og hvor loyalitetsforpligtelsen starter, kan du læse om inde i bladet.

Leder-medarbejder-dialogen har et helt særligt omdrejningspunkt i 1. kvar-tal. Det er tid til LUS og medarbejder-udviklingssamtaler, så benyt lejligheden til at få en rigtig god dialog med hjælp fra det nye samtalekoncept, der er friskt og ligetil. Uddannelse er et gearskifte og en vej til at lykkes med sit arbejds-liv, så overvej seriøst dine uddannelses- eller kursusønsker for fremtiden.

Finansforbundets Worklife Investment - tilbud kan yderligere hjælpe dig i sam-taleforberedelsen. Du kan læse mere om det på side 3 i dette blad.

Et andet vigtigt element for at lykkes under pres er at forblive i sin rolle og at arbejde med sine egne opgaver. ”Stay

in role and on task!” Overvej om du altid er på sporet med at løse dine egne opgaver.

Erkend for eksempel at ledelsen har en række ansvar, som du ikke kan løse med de beføjelser du har. Spild ikke din tid på at beskæftige tankerne med de ting. Du skal ikke lade de bolde ligge, men spille dem til din leder, HR, og/eller direk-tionen. Både direkte og via din tillidsmand og kredsen. Spil os gerne bolde, der er konkrete, velunderbyggede og løsningsori-enterede. Så er sandsynligheden størst, for at vi får dem i mål.

Det var nogle bud på, hvordan vi skal fokusere vores kræfter i den kommende periode. Forhåbentlig kan de inspirere til et lidt bedre 2016. Godt nytår!

”Vi kan holde til rigtig meget pres, hvis vi husker

at fejre succeserne, og også har mulighed for at ventilere vores

frustrationer. Det er en ledelsespligt, at der er en sikkerhedsventil”