Top Banner
[email protected] 11.4.2008 Kommentoitu versio 13.4.2008
27

Mediadays Kangas

Apr 16, 2017

Download

Documents

Sonja Kangas
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Mediadays Kangas

[email protected] 11.4.2008

Kommentoitu versio 13.4.2008

Page 2: Mediadays Kangas

Siirtymä ”tiedon valtaväylältä” sosiaalisiin vinkkiverkostoihin

Page 3: Mediadays Kangas

Lyhyesti mitä tarkoitan ed. Siirtymä tiedon valtaväylältä sosiaalisiin

vinkkiverkoistoihin tarkoittaa sitä, että siirrytään kärjistäen teknisestä infrastruktuurista ja ”ykkösten ja nollien” maailmasta hajautettuun sisällöntuotantoon, jossa solmukohdissa (=sisällönjakelija, mielipidevaikuttaja, julkaisija) voi olla yksittäinen kansalainen tai muu toimija, ei vain mediatalo tai muu ”virallinen” taho.

Vinkkiverkosto-termillä pyritään korostamaan sisällön rikastamista. Sisällöntuotannosta suuri osa on 3. R:n ohjenuoran mukaisesti arviointia, pisteytystä ja maineen rakentamista (ranking, rating and reputation). Kansalaiset eivät siis sisällöntuottajina välttämättä tuota blogitekstiä tai mikroelokuvia, vaan sisällönrikastajina.

Page 4: Mediadays Kangas
Page 5: Mediadays Kangas

Elämäntilanne Kokeilunhalu Ajankäyttö (vapaa-aika painotus) Tarpeet tukevat kokeilua ”Koko elinikä” digitaalista

Page 6: Mediadays Kangas

Lyhyesti mitä tarkoitan ed. Nuoret ovat minun tutkimuskohteeni. Digitaalisen

kuluttamisen tutkimuksessa nuoret edustavat massaa. Toki vanhemmissakin ryhmissä on diginatiiveja ja –aktiiveja, mutta nuorista suurin osa on kasvanut digitaalisten välineiden rikastamassa arjessa. Lisäksi nuoret (joustava käsite) ovat aktiivisia netinkäyttäjiä etsiessään itseään, rakentaessaan rooliaan ja identiteettiään, etsiessään kavereita, arvoja, tyttöystäviä tai poikaystäviä, harrastuksia... Digikulutus on monipuolisempaa ja ponnistaa viihteellisestä ajanviete- ja kommunikaatiokäytännöistä eli on myös sisällöllisesti moninaista.

Page 7: Mediadays Kangas

 Teknologianäppäryys ”Millä tahansa laitteella, mistä paikasta tahansa”

Etsii ja ostaa palveluita, jotka voidaan sovittaa elämäntyyliin

Multimediaalinen kommunikaatio Jakaminen, läsnäolo verkossa, sosiaalisuus Proaktiivisuus toimijana Avoimuus Vertaisverkostot hierarkioiden sijaan  

Page 8: Mediadays Kangas

Kommunikaatioakrobatia

Moniajo

”Haukkapalakulttuuri”

Page 9: Mediadays Kangas

Lyhyesti mitä tarkoitan ed. Kommunikaatioakrobatia tarkoittaa eri digitaalisten

välineiden tarvelähtöistä hyödyntämistä. Digivälineitä (pc, tv, mobiili tai muu kannettava päätelaite, pelilaite, etc.) ja perinteisiä viestintävälineitä käytetään tarvelähtöisesti, mikä sopii tiettyyn käyttötarpeeseen ja –tilanteeseen.

Moniajo tarkoittaa erilaisia rinnakkaisia verkostoja internetissä, joissa ollaan läsnä eri intensiteeteillä. Erilaisissa yhteisöissä, ryhmittymissä ja kanavilla on usein erilaisia käyttötarpeita ja osittain eri tuttavapiirit.

Haukkapalakulttuuri viittaa digitaalisten mediasisältöjen kulutustyyliin, joka korostaa blogien, uutisten, pelien, jaikujen, nettivideoiden yms. hybridisoitumista (yhdistetyä esim. embedded), widgettejä ja gadgetteja. Omanlaisia sekoituksia erilaista mediasisältöä (sekä viihde että hyöty, mutta myös amatööri ja ammattilais).

Page 10: Mediadays Kangas

”Parvet”Open

innovation

Page 11: Mediadays Kangas

Lyhyesti mitä tarkoitan ed.Edellisellä kuvalla tarkoitus kuvata

nykyisiä kommunikaatiokerroksia, jossa erilaisilla sovelluksilla fokusoidaan tiettyyn käyttötilanteeseen tai tietynlaisen julkiseen, ryhmänsisäiseen tai kahden väliseen kommunikaatioon.

Page 12: Mediadays Kangas
Page 13: Mediadays Kangas

Lyhyesti mitä tarkoitan ed. Facebook on esimerkki

kommunikaatiokerrosten latistumisesta. Se latistaa sekä verkostoja (ystävät, tuttavat, kollegat, lapsuudenystävät, naapurit, vanhemmat...), mutta myös kommunikaatiokanavia. Esim. FB:ssä verkoston sisäisiä viestintäkanavia tai ”kerroksia” julkisesta seinäkirjoittelusta kahdenväliseen ”sähköpostikirjoitteluun”.

Page 14: Mediadays Kangas

-[Media]brändit näkymättömissä- Erilaiset kanavat samalla ”tasolla”- Yhden formin muotoilu- Mainokset eivät tavoita- ”Pick ´n´ Mix”

Page 15: Mediadays Kangas

Lyhyesti mitä tarkoitan ed.Toinen esimerkki on Google

Homepage, jossa latistuu erilaiset viestintäkanavat yhteen formiin.

Tämä puolestaan haastaa mm. brändinäkyvyyden ja mahdollistaa kuluttajalle omanlaisen mediamiksin rakentamisen. Blogit ja vaikkapa sanomalehtien uutissivustot ovat näin samalla ”tasolla”.

Page 16: Mediadays Kangas

Personoitava Pelimäinen

Hauska Helppo

Page 17: Mediadays Kangas

”3 R” (Rating, Ranking, Reputation) Hauskuus, pelimäisyys raamina Hallittu avoimuus (puolivallaton?) Itseilmaisun mahdollisuus Jakaminen 15 sekunnin julkisuus Blockbuster logic vs. crowdsourcing

Page 18: Mediadays Kangas

Hybridisaatio ja hajauttaminen Enemmän, nopeammin (kertis-matkustelu, -

julkkikset, -kulutus, -ystävät, -sisällöntuotanto, -osallistuminen, -

trendit, pikatreffit,...)

Medioiden ja toimintakenttien päällekkäisyys

”Uusmarkkinointi ja brändiloiset”

Page 19: Mediadays Kangas

Lyhyesti mitä tarkoitan ed. Etenkin nuorille informaatiosisällön asettaminen

viihteellisiin raameihin. Tapa personoida ja kohdentaa viestiä, tuoda se esille muusta tarjolla olevasta informaatiosta.

Brändiloiset viittaa toisaalta sisäkkäisiin palveluihin esim. Second Life yhteisössä, jossa tunnetun brändin eli tässä tapauksessa SL:n alle rakennetaan palveluita ja pyritään saamaan hyötyä brändin tunnettuvuudesta oman palvelun tai idean edistämiseen. Perinteisempi tulkinta brändiloisista on digitaalisessa ympäristössä jonkun tutun brändin ilmeen toistaminen luvatta. Esim. hyödyntää CocaColan logotyyppiä tai tuotteen imagoa aivan eri käyttötarkoituksiin. Kuluttajat assosioivat CocaCola-brändiin, mutta brändiloiset viesti voi parhaimmillaan/pahimmillaan olla aivan päinvastainen.

Page 20: Mediadays Kangas
Page 21: Mediadays Kangas

Hierarkiat ryttyyn! Kyllä kaveri tietää Radikaali usko keskiarvoihin (nethoods) Käytännöt lähtöisin vapaa-ajan viihde- ja

kommunikaatiokulttuureista Huvi raamina hyödylle Itsen brändäys ja rooli(e)n ottaminen Proaktiivisuus

Page 22: Mediadays Kangas

Tulkinta: 5% 15-19 –vuotiaista on yli 50 nettiystävää. Samasta ikäluokasta 73% on nettituttuja.

Erilaiset ystäväkäsitykset mahdollistavat erilaisten ystäväpiirien rakentumisen.

Page 23: Mediadays Kangas

Tulkinta: 5% 15-19 –vuotiaista on yli 50 nettiystävää. Samasta ikäluokasta 73% on nettituttuja.

Erilaiset ystäväkäsitykset mahdollistavat erilaisten ystäväpiirien rakentumisen.

Page 24: Mediadays Kangas

Tulkinta:Osallistuminen ja verkostot ovat sosiaalisen median ytimessä. Tutkimus vahvistaa erilaisen osallistumisen mahdollisuuksia.

Enemmistö ei välttämättä tuota sisältöä (kuvat, videot, tekstit) verkkoyhteisöihin, mutta voivat aktiivisesti osallistua esim. sisältöjen arviointiin tai kommentointiin.

Page 25: Mediadays Kangas

Lyhyesti mitä tarkoitan ed. Edelliset kaaviot ovat kesällä 2007

Nuorisotutkimusverkoston toteuttamasta lomakekyselystä. Kohteena 15-29 –vuotiaat nuoret Suomessa. Sama kysely toteutettu myös Japanissa ja Etelä-Koreassa. Aineistosta tuotetaan kaksi kirjaa (artikkelikokoelmaa) n. 20 tutkijan toimesta. Tutkimustuloksia jaetaan myös blogissa: http://www.kommentti.fi/blog/digital/

Minulta voi kysyä lisätietoja tai otoksia aineistosat. Kyselyssä kysyttiin digielämäntyylistä, sosiaalisuuden muodoista verkossa, tekijänoikeuksista, sisällöntuottamisesta, netin käyttötarpeista, harrastamisesta, rooleista, pelaamisesta, jne.

Page 26: Mediadays Kangas

Informaatio- ja kommunikaatiokerrostumat Viihdekäytännöt valuvat työelämään ja ”hyötykäyttöön” Sisäkkäiset tuotteet (esim. Second Life) Brändien hallinta > brändiloiset (brand parasites) Mainonnan haaste tehdä asiat omaksi (hyperpersonointi) Käyttäjäryhmien atomisointi ja irtiotot massanuorista Moninaiset tavat olla ”sisällöntuottajia”

Page 27: Mediadays Kangas

Kiitos!

Kaksi hyvää nuorisopaneelia (video): Guy Kawasaki (chair):

http://souplala.blogspot.com/2007_11_01_archive.html Don Tapscott (chair): mms://204.15.36.163/NGen

Kalvot saatavilla souplala.net

Sarjisten lähde: DieselSweeties.com