Top Banner
iki dergi bir arada LOJİSTİĞE ÜRÜN VE HİZMET SAĞLAYANLARIN DERGİSİ Yıl: 5 / Sayı: 45 / NİSAN 2014 Fiyatı: 8 TL ARAÇ LOJiSTiĞi DOSYA 1 DiGiTAL EKiPMANLAR DOSYA2
52

Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

Mar 14, 2016

Download

Documents

Lojistiğe Ürün ve Hizmet Sağlayanların Dergisi
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

iki d

ergi

bir arada

LOJİSTİĞE ÜRÜN VE HİZMET SAĞLAYANLARIN DERGİSİ

Yıl: 5 / Sayı: 45 / NİSAN 2014 Fiyatı: 8 TL

ARAÇ LOJiSTiĞiDOSYA 1

DiGiTAL EKiPMANLARDOSYA2

Page 2: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

2 NİSAN

Page 3: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

3NİSAN

Trafik Hayattır Doğuş Otomotiv www.scania.com.tr Müşteri Danışma Hattı: 444 72 44 (444 SC 44)Trafik Hayattır Doğuş Otomotiv www.scania.com.tr Müşteri Danışma Hattı: 444 72 44 (444 SC 44)

Page 4: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

As Teknoloji Funtoro, Türkiye’de otobüs yolculuklarına yeni bir boyut kazandıran Funtoro İnteraktif ekranların lansmanını yaptı

Türkiye, 2014 Dünya Lojistik Ligi’nde 160 ülke içinde 30’uncu sırada yer aldı. Dünya Bankası uzmanları ve Finlandiya’daki Turku Ekonomi Okulu işbirliğiyle hazırlanan “Rekabete Bağlantı – Küresel Ekonomide Ticaret Lojistiği” raporu yayınlandı.

4 NİSAN

içindekileriçindekiler

GEFCO Türkiye, Ford Rusya tarafından açılan ihaleye GEFCO Rusya ile birlikte girerek multimodal taşıma önerisi getirdi ve 2014 yılı taşımalarını üstlendi

40 Yerli dijital takograf ile döviz yurtiçinde kalacak Başarı Teknoloji’nin ürettiği cihaz, Avrupa Tip Onayı alan tek Türk markası oldu…

36 Seyir Mobil ile yurt dışı araç takibinde sürpriz faturalara yer yokSeyir Mobil Genel Müdürü Yakup Küçük, Türk mühendislerince geliştirilen yazılım sayesinde, Seyir Mobil araç takip sistemlerini kullanan firmaların yurt içinde 10 saniyede yurt dışında ise 1 dakikada bir kota aşımı olmaksızın araçlarından konum bilgisi alabileceklerini söyledi.

38 Funtoro’nun interaktif ekranı otobüsçüye ‘yan gelir’ olacak

Ford Cargo’lar Türk-Rus ortaklığıyla taşınacak

Türkiye, Lojistik Ligi’nde 30. sırada34

22Ekonomik dalgalanmalar en çok, araç lojistiği yapan firmaları vurduARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, ekonomideki belirsizlik ve yüksek seyreden kurlar nedeniyle azalan talebin, araç taşıma işinde de daralmayı beraberinde getirdiğini söyledi.

Türkiye’de satılan her üçotodan birini Omsan taşıyorAraç lojistiğinin lider kuruluşlarından OMSAN, Türkiye’de satılan her üç otomobilden birini taşıyor. Firma, yılda yaklaşık 700 bin araca bitmiş araç lojistiği hizmeti vermekte

Arkas Line, dünyanın 30. büyük konteyner şirketiArkas Holding bünyesinde yer alan Arkas Line / EMES Şirketi, Alphaliner tarafından açıklanan Mart-2014 verilerine göre, konteyner hat taşımacıları dünya sıralamasında ilk 30 firma arasına girdi.

24

26Arkas Line, dünyanın

30. büyük konteyner şirketiArkas Holding bünyesinde yer alan Arkas Line /

EMES Şirketi, Alphaliner tarafından açıklanan Mart-2014 verilerine göre, konteyner hat taşı-

macıları dünya sıralamasında ilk 30 firma arasına girdi.Akdeniz ve Karadeniz’de düzenli hat taşımacılığı

yapan Arkas Line’ın da yer aldığı liste, taşıma kapasi-teleri baz alınarak değerlendirildi.

Dünya konteyner hat taşımacılığı analizlerini yapan Alphaliner tarafından açıklanan Mart-2014 Raporu’na göre, APM-Maersk, 564 gemi ve 2 milyon 606 bin 666 TEU kapasitesi ile 1. sırada, MSC 480 gemi ve 2 milyon 399 bin 96 TEU kapasitesi ile 2. sırada, CMA CGM 422

gemi ve bir milyon 500 bin 946 TEU kapasitesi ile 3. sırada yer aldı.

İLK 100’DE İKİ TÜRK ŞİRKETİ VARAlphaliner’in açıkladığı TOP-100 şirketleri arasında,

2 Türk şirketi kendine yer buldu. Arkas Holding bün-yesinde yer alan Arkas Line/EMES Şirketi, 36 gemi ve 48 bin 767 TEU kapasitesi ile 30. sırayı alırken, Turkon Holding bünyesindeki, Turkon Line ise 8 gemi 13 bin 578 TEU kapasitesi ile 60. sırada değerlendirildi.

İki Türk şirketini kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

27MARTMART26

HABER

Neden En İyi?l Araç başı teminat limitimiz 1.500.000.-€’dur.l Hak ve talepler için Türk mahkemeleri yetkili olup uygulanacak hukuk Türk hukukudur.l Poliçemiz muafiyetsizdir. Mal cinsi, hasar cinsi veya tenzili muafiyet bulunmamaktadır.l CMR Konvansiyonu m.21, 23, 25 ve 29’a teminat verilmektedir.l Poliçemizle birlikte pasif hukuksal koruma temi-

natı verilmektedir.l Olası hasarlara ait tüm süreçler tarafımızdan yönetilmektedir. Olası hukuk süreçleri buna dahildir.l Poliçemiz Avrupa, BDT ülkeleri, Ortadoğu (Irak ‘ın tamamı dahil; Afganistan-Kabil, Pakistan-Karaçi hattına kadar), Kuzey Afrika (Akdeniz’e sahili bulu-nan ülkeler) coğrafyasında geçerlidir. l CMR m.21’e göre; mal teslimde ödemeli hasarlar-da 10.000.€’ya kadar teminat verilmektedir.

Aktiv TK Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. TÜV Thüringen ISO 9001:2008 Sertifikalıdır.

Aktiv TK Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. (*)Eğitim Mah.Kasap İsmail Sok. Aska İş Merkezi No:2 D:7

Kadıköy / İSTANBUL T: +90 216 550 0 551 T: +90 850 333 6 ATK F:+ 90 216 550 0 571

[email protected]

Uluslararası Taşımacılıkta Alman Standartlarında ilk Türk CMR Poliçesi!

Taşınan emtiaların mal bedelleri ve taşıyan şirketlere yüklenen sorumluluklar düşünüldüğünde bugün ulus-lararası karayolu taşımacılığı ülkemizin en riskli meslek dalı haline gelmiştir. Türkiye’de hizmet veren sigorta şirketlerinin kullandıkları CMR poliçelerinin muafiyet ve teminat oranları baz alındığında lojistik sektörünün riski düşünüldüğünden daha fazla artmaktadır.

Sigortacılık hizmet ve bilgi işidir. Ülkemizin tartışma-sız en deneyimli ve bilgili ekibiyle birlikte sizlere hizmet

sunuyoruz. Lojistik kökenli ve önemli sigortacılık dene-yimi bulunan çalışma arkadaşlarımızla sizleri dinliyor, anlıyor, doğru bilgilendiriyor ve en uygun çözümleri oluşturuyoruz. Avrupanın en büyük reasürans şirketlerini kullanarak Türkiye’nin önemli sigorta şirketleri güvencesi altında Türk hukukun geçerli olduğu Alman Standartla-rında Türk CMR Poliçesi sunuyoruz. Istanbul ve Mersin ofislerimizle risk çözümlerinizi ve hasar süreçlerini sizle-rin yanında ve beraber değerlendiriyoruz.

Daha fazla bilgi için bizleri arayabilir veya tamamen yenilenen www.aktiv.com.tr sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Uluslararası Sigortacılık Çözümleri

CMR SİGORTASIÜlkemizin en iyi CMR poliçesi ve en deneyimli ekibiyle birlikte

uluslararası karayolu taşımacılığı risklerinizi yönetiyoruz. 28

Page 5: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

5NİSAN

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

KartilaIlan210x30mm copy.pdf 1 28.03.2014 18:44

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

KartilaIlan210x30mm copy.pdf 1 28.03.2014 18:44

Page 6: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

6

İmtiyaz Sahibi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü

LOJİMEDYA Basın Yayın Reklam Pazarlama Org. Tic. Ltd. Şti.

adınaSelçuk ONUR

Genel Yayın KoordinatörüFunda BİNGÖL

EditörBurak GÜNER

Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü

Evrim Elif CEDİZ

BENELUX Satış TemsilcisiHüseyin AKYEL

Görsel YönetmenSemra KÖYLÜ

Yayın DanışmanıAtilla YILDIZTEKİN

Danışmanlar KuruluDenizyolu: Kapt. Ayhan ÇEKİÇ,

Geza DOLOGH, Can BESEVKarayolu: Arif DAVRAN,

Zahit SAĞLIK, Mine KAYA,Havayolu: Musa ALİOĞLU

Demiryolu: İbrahim ÖZ, Yaşar ROTA

Gümrük: Osan BAŞTA

Almanya TemsilcisiDoğan PÜRSÜN

Hollanda Temsilcisiİlhan KARAÇAY

İngiltere TemsilcisiTahsin ÖZALAN

Yayın TürüUlusal Süreli

Yayına HazırlayanLOJİMEDYA

Perpa Ticaret Merkezi A BlokKat: 13 - No: 2007

Okmeydanı-İSTANBULTel: 0212 251 86 70

e-mail: [email protected]@gmail.com

CTP ve BaskıStil Matbaacılık San. Tic. A.Ş.

İbrahim Karaoğlanoğlu Cad.Yayıncılar Sok. Stil Binası No:5

Seyrantepe - 4. LeventİSTANBUL

Tel: 0212 281 92 81 Faks : 0212 279 30 86

Dergimizde yayınlanan yazı ve fotoğraflar izinsiz kullanılamaz.

editoryal bakış

Selçuk Onur

Dijital takograftan sonranavlun artışı da gelecek

Özellikle yurtiçi taşımacılık yapan firmalarımızın haziran ayında yürürlüğe girecek ‘dijital takograf mecburiyeti’ne çok da hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum. Oysa, sektörü öyle zor günler bekliyor ki…

Avrupa’da dijital takograf zorunlu kılındığı andan itibaren nakliye maliyetleri yüzde 15-20 oranında artmış. Biz de aynı süreçten, üstelik biraz daha zorlu geçeceğiz. Sürücülerimiz eskiden 14 saat çalışabiliyorsa, artık 9 saatte durmak zorunda. 11 saatte hedefe ulaşıyordur ama bundan böyle 9 saat mecburiyeti nedeniyle ertesi günü beklemek mecburiyetinde. Kanunen 4.5 saat sürmesi, 45 dakika mola vermesi ve yine 4.5 saat sürerek mesaisini tamamlaması gerekiyor. Ardından 12 saat dinlendikten sonra aracın başına yeniden oturabilir. Ya ona başka bir şoför gönderip maliyetine katlanacaksın ya da ‘git sabahleyin gel’ diyeceksin. Bu durum, bir anda ek sürücü masrafları anlamına gelecek.

Eğer bir yanlışı birkaç kez yapar ve yakalanmazsanız yanıma kar kaldı diye sakın düşünmeyin! Çünkü, 9-10 ay ceza yememek de bu işten yırttınız anlamına gelmiyor. 11. ayda yapılan bir kontrolde toptan bir ceza gelip ocağınıza incir ağacı dikebilir.

Özellikle yıllardır dijital takograf kullanan uluslararası nakliyecilerimizin aletin üzerine mıknatıs koyma gibi yöntemlere başvurduğu kulağımıza geliyor. Bütün bunlar, tarife dışı engellerin yanı sıra, bir de en büyük avantajları olan hızın ellerinden alınması nedeniyle yapılıyor. Artık ‘gitmiyorum’ demek zorundalar. Yurtdışından buraya gel 3 bin Euro’ya, buradan yurtdışına git 2 bin Euro’ya neden? Çünkü, o gitmezse öbürü gidecek, tüm maliyetlere katlanıp, bağırlarına taş basıp yola koyuluyorlar. Halbuki uzun vadede ayaklarına sıktıklarının farkında değiller. ADR standartlarına, Euro normlarına uymak için maliyetlere katlanacaksın, ama bunu navluna yansıtamayacaksın. Nereye kadar dayanabilirsin? İşte takoya mıknatıs, 10 numara yağ gibi arkadan dolanma refleksleri yalnız ve yalnızca bu nedenle kullanılıyor.

ARAÇ LOJİSTİKÇİLERİNİ NASIL BİR YIL BEKLİYOR?Ekonomideki belirsizlik ve yüksek seyreden kurlar ve otomobil kredilerine

getirilen kısıtlama nedeniyle azalan talep, araç taşıma işinde de daralmayı beraberinde getirdi. Otomotiv sektörü içerisinde, ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen sektör, araç lojistiği yapan firmalar olmuştur. Sektörde olası talep azalması ile daralan iş hacmi sebebiyle sadece araç taşıma işinde kullanılan oto taşıyıcı treylerin oluşturduğu atıl kapasite ve sabit işletme maliyetlerini göğüslemek ve olumsuzluklara katlanmak zorunda kalmışlardır.

Öte yandan, bir de Türk otomotiv üretim merkezinin tam ortasında yer alan ve yalnızca araç taşımak için dizayn edilen bir ihtisas limanımızın başına gelenler var.

AUTOPORT, Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün kendisine verdiği 49 yıllık kullanım iznine bağlı olarak 2007 yılında faaliyetlerine başladı. Autoport kurulduktan sonra Milli Emlak’ın yapmış olduğu tahsis işlemine karşı bölgedeki çok küçük bir alan

sahibinin talebinin ertesinde gelişen bir takım davalar sonucunda 49 yıllığına verilen kullanım izni Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edildi

ve tahliye gündeme geldi. Şöyle bir bakalım:Liman burada kuralına uygun davranmış, Türkiye’nin dış ticaretine

önemli katkısı olan bir yatırım yapmış, bölgede istihdam yaratmıştır. Kimler kaybetmiştir? Hemen yanı başındaki bir ihtisas limanından

yararlanamayan otomotiv sektörü; düzenli bir vergi gelirinden olan devlet; daha rekabetçi koşullarda ihracat yapması engellenen

ihracatçı. Sonuç: Yukarıda saydıklarımın tamamı, Milli Emlak’in verdiği

49 yıllık kullanma izninin mağdurudurlar. Madem ortada yanlış giden bir şeyler vardır 50

milyon doların sokağa atılmasının sorumluları kim? Başta, kamu

zararı yaşayan devletimiz olmak üzere, konunun tüm

muhatapları bu sorunun yanıtını bilmek zorundadır.

Saygılarımla.

Page 7: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

7NİSAN

LOJİSTİK - KISA KISA

Page 8: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

9MARTMART8

OTOMOBİL - KISA KISA

Ferrari’nin sadece 499 adet üreteceği en pahalı modeli LaFerrari, Türkiye yolları-

na çıkmaya hazırlanıyor. 2.7 milyon euroluk LaFerrari, yılın ilk yarısında teslim edilecek.

Türkiye’nin en pahalı otomobili yola çıkıyor

Segmentinin en yeni modeli Peugeot 2008’in e-VTi motor seçeneği, ETG (Efficient Tronic Gearbox)

otomatik vites seçeneği ile Türkiye pazarına sunuldu. Markanın ilk kompakt şehirli SUV modeli, küçük direk-siyon simidi ve göz hizasında gösterge paneli etrafında yapılandırılan yenilikçi bir sürüş mahalli sunuyor.

Peugeot 2008’in e-VTi motoru Türkiye’de

Alman lüks spor otomobil üreticisi Porsche, bu yıl ürettiği tüm 911 GT3 modelleri muhtemel yangın riski nedeniyle

geri çağırma kararı aldı. Porsche tarafından yapılan açıkla-mada, 2014 yılında imal edilmiş toplam 785 911 GT3’ün tamamının motorlarının değiştirileceği bildirildi.

Porsche 785 otomobilin motorunu değiştirecek

Skoda’nın küresel üretim ağının kalbi Mlada Boleslav fabrikası, 11 milyonuncu aracın üretimini gerçekleş-

tirdi. Bu fabrikada 10 bin kişi çalışıyor.

Skoda, 11 milyonuncu aracını üretti

Yeni otomo-tiv yatırımları

bekleyen Türkiye için kötü bir haber Alman otomotiv devi Volkswagen’den geldi. VW, uzun zaman Türkiye’de yapılması gündeme gelen ve orta sınıf ticari araç modeli Crafter’ı üretmeyi planladığı 1.1 milyar dolarlık yatırımın Polonya’da gerçekleş-tireceğini açıkladı.

Volkswagen’in yatırımını Polonya kaptı

NİSAN8

OTOMOBİL - KISA KISA

Page 9: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

9NİSAN

SAF HOLLAND Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. İmes Sanayi Sitesi C-Blok 302. sok. No: 15Yukarı Dudullu - Ümraniye 34776 İSTANBUL ww.safholland.com.tr

Özel taşıma koşullarına ve bozukyollara uygun olarak optimize edilmiş

SAF INTRAYeni

CUSTOM DESIGN

• 9 ton havalı süspansiyon, disk veya kampanalı fren

• güçlendirilmiş 80 mm konik makaralı tekerlek rulmanı

• bozuk yollara uygun özel amortisör

• aks kovanına kaynaklı, güçlendirilmiş ve bakıma ihtiyaç duymayan makas sistemi

Page 10: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

10 NİSAN

YAN SANAYİ- KISA KISA

10 11MART MART

YAN SANAYİ - KISA KISA

Hava süspansiyon sistemi üretiminde dünyanın en büyük firmaları arasında yer alan Aktaş

Holding, geliştirdiği AR-GE projeleri ile TAYSAD tarafından “Patent – Faydalı Model – Endüstriyel Tasarım” alanında birincilik ödülüne layık görüldü. Aktaş Holding adına ödülü, Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın elinden aldı.

Aktaş Holding’e büyük ödül

Goodyear’ın İzmit Fabrikası,

“ISO 50001 Enerji Yönetimi Sertifika-sı” alarak lastik ve kauçuk sektöründe bir ilki gerçekleştirdi. Enerjiyi sistemli ve verimli kullandığı BSI tarafından “ISO 50001 Enerji Yöne-timi Sertifikası” ile tescillenen Goodyear, enerji yönetiminde-ki standartlar baz alınarak en iyi ve en yeni uygulamaları sistemsel olarak da yürütülmesini sağlıyor.

Goodyear, ‘enerji yönetimini’ sertifikalandırdı

michelin.com.tr “Lastik Seçici” uygulamasına fiyat sorgulama seçeneğini de ekleyen Michelin, bu sayede site ziyaretçilerinin araçları için en uygun ve kullanışlı lastiğin hangisi olduğu hakkın-da bilgilendiriyor.

Michelin’den ‘en uygun lastik kaç para?’ hizmeti

1 Haziran 2014 tarihine kadar Pirelli’den otomobil, 4×4 veya hafif ticari araç lastiği alan tüm Anadolu Sigorta Kasko ve

Trafik Sigortası poliçe sahipleri, 4 adet lastik alımlarında 4 al 3 öde kampanyasından faydalanıyor.

Pirelli’den Anadolu sigorta sahiplerine özel kampanya

Pirelli’den Anadolu sigorta sahiplerine özel kampanya

Shell, Helix Ultra’yı pazara sundu

1 Haziran 2014 tarihine kadar Pirelli’den otomobil, 4x4 veya

hafif ticari araç lastiği alan tüm Anadolu Sigorta Kasko ve Trafik Sigortası poliçe sahipleri, 4 adet lastik alımlarında 4 al 3 öde kam-panyasından faydalanıyor.

Shell Madeni Yağlar, eşsiz Shell PurePlus teknolojisiyle doğal gazdan üretilen tam sentetik motor yağı yeni Shell Helix Ult-

ra’yı pazara sundu. Yenilenen Shell Helix Motor Yağları portföyü içinde yer alan Shell Helix Ultra ürün grubu, sentetik motor yağı üretiminde çığır açan Shell %3’e kadar yakıt ekonomisi sağlıyor.

Good Year İzmit Fabrikası Üretim Direktörü Güven Loğoğlu

Page 11: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

11NİSAN

Page 12: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

12 NİSAN

LOJİSTİK - KISA KISA

12 13MART

LOJİSTİK - KISA KISALOJİSTİK - KISA KISA

MART

Alışan Lojistik, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan deposunda Uluslararası Kurtarma Komitesi

IRC’ye (The International Rescue Committee) depolama alanında hizmet vermeye başladı.

Alışan Lojistik’ten IRC’ye ‘depo’ hizmeti

Netlog Lojistik Grubu, TNT Express’in sahibi olduğu Av-rupa’nın en büyük tekstil ve moda lojistik firması TNT

Fashion Group operasyonunu Belçikalı ortağı Belspeed ile birlikte satın almak üzere anlaştı. Netlog Lojistik Grubu’nun üçüncü kuşak temsilcisi ve Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, yeni satın alımlarla Avrupa’da 230 milyon doları aşkın ciro-ya sahip olacak yeni bir yapı oluşturduklarını belirtti.

Netlog Grubu, Avrupa’da büyüyor

Sertrans Logistics’in 50 bin metrekarelik arazi üzeri-ne kurulu yeni lojistik merkezi Hadımköy’de hizmete

girdi. Hadımköy’de yeni açılan lojistik merkezinde e-lojis-tik hizmetleri için ayrılmış toplam 18 bin metrekare alan bulunuyor.

Sertrans’tan Hadımköy’e lojistik merkezi

Dünyanın en saygın enerji şirketlerinden olan TOTAL, oldukça zorlu performans kriterlerini

objektif bir biçimde uygulayarak lojistik hizmet de-netimlerini gerçekleştirdiği OMSAN’ı “Yeşil” olarak değerlendirdi. Yapılan bu değerlendirme sonucu TOTAL, OMSAN ile yapmış olduğu lojistik hizmet anlaşmasını devam ettirme kararı aldı.

TOTAL denetimlerinde OMSAN’a yeşil ışık

Dünyanın en popüler futbol takımı Manchester Uni-ted ve dünyanın lider uluslararası hızlı hava taşıma-

cılık ve lojistik sağlayıcısı DHL, dünya turu kapsamında, Barclays Premier Lig şampiyonluk kupasını İstanbullu futbolseverler ile buluşturdu.

ManU’nun kupası İstanbul’daydı

Türkiye, 2014 Dünya Lojistik Ligi’nde 160 ülke içinde 30’uncu sırada yer aldı. Dünya Bankası uzmanları ve Finlandiya’daki Turku Ekonomi Okulu işbirliğiyle

hazırlanan “Rekabete Bağlantı – Küresel Ekonomide Ticaret Lojistiği” raporu yayın-landı. Buna göre Lojistik Performans Endeksi’nde ilk 10 sırayı Almanya (4,12 puan), Hollanda, Belçika, İngiltere, Singapur, İsveç, Norveç, Lüksemburg, ABD ve Japonya aldı. Türkiye ise 3,50 puan ile ölçülen 160 ülke arasında 30’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin önceki Lojistik Performans Endeksleri’nde en iyi performansı 26’ncılık, en kötü performansı 35’incilik olmuştu.

Türkiye, Lojistik Ligi’nde 30. sırada

UPS, Almanya’ yeni merkezin resmi açılışını yaptı. İnşa-atı iki yıl süren ve şimdiden ek olarak 200 kişiye daha

istihdam sağlayan genişleme, UPS’in şirket tarihindeki en büyük tesis yatırımlarından birisi oldu ve bugün 2 bin 500’den fazla çalışanı ile UPS’i Köln/Bonn havaalanında en fazla çalışana sahip şirket olarak konumlandırdı.

UPS, 200 milyonluk yatırımını açtı

Yaşar Üniversitesi’nde 7.’si düzenlenen Lojistik

Günleri, sektörün lider firmalarını ve üniversite öğ-rencilerini bir araya getirdi. Son dönemde Bulgaristan ile yaşanan lojistik krizi ve firmaların bu engele nasıl al-ternatifler oluşturdukları ise etkinliğin en önemli gündem maddelerinden biriydi. Batu Lojistik Uluslararası Operasyonlar Direktörü Tarık Cansız da konuşmacılar arasında yer aldı.

Yaşar Üniversitesi’nde ‘Lojistik Günleri’

12 13MART

LOJİSTİK - KISA KISALOJİSTİK - KISA KISA

MART

Alışan Lojistik, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan deposunda Uluslararası Kurtarma Komitesi

IRC’ye (The International Rescue Committee) depolama alanında hizmet vermeye başladı.

Alışan Lojistik’ten IRC’ye ‘depo’ hizmeti

Netlog Lojistik Grubu, TNT Express’in sahibi olduğu Av-rupa’nın en büyük tekstil ve moda lojistik firması TNT

Fashion Group operasyonunu Belçikalı ortağı Belspeed ile birlikte satın almak üzere anlaştı. Netlog Lojistik Grubu’nun üçüncü kuşak temsilcisi ve Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, yeni satın alımlarla Avrupa’da 230 milyon doları aşkın ciro-ya sahip olacak yeni bir yapı oluşturduklarını belirtti.

Netlog Grubu, Avrupa’da büyüyor

Sertrans Logistics’in 50 bin metrekarelik arazi üzeri-ne kurulu yeni lojistik merkezi Hadımköy’de hizmete

girdi. Hadımköy’de yeni açılan lojistik merkezinde e-lojis-tik hizmetleri için ayrılmış toplam 18 bin metrekare alan bulunuyor.

Sertrans’tan Hadımköy’e lojistik merkezi

Dünyanın en saygın enerji şirketlerinden olan TOTAL, oldukça zorlu performans kriterlerini

objektif bir biçimde uygulayarak lojistik hizmet de-netimlerini gerçekleştirdiği OMSAN’ı “Yeşil” olarak değerlendirdi. Yapılan bu değerlendirme sonucu TOTAL, OMSAN ile yapmış olduğu lojistik hizmet anlaşmasını devam ettirme kararı aldı.

TOTAL denetimlerinde OMSAN’a yeşil ışık

Dünyanın en popüler futbol takımı Manchester Uni-ted ve dünyanın lider uluslararası hızlı hava taşıma-

cılık ve lojistik sağlayıcısı DHL, dünya turu kapsamında, Barclays Premier Lig şampiyonluk kupasını İstanbullu futbolseverler ile buluşturdu.

ManU’nun kupası İstanbul’daydı

Türkiye, 2014 Dünya Lojistik Ligi’nde 160 ülke içinde 30’uncu sırada yer aldı. Dünya Bankası uzmanları ve Finlandiya’daki Turku Ekonomi Okulu işbirliğiyle

hazırlanan “Rekabete Bağlantı – Küresel Ekonomide Ticaret Lojistiği” raporu yayın-landı. Buna göre Lojistik Performans Endeksi’nde ilk 10 sırayı Almanya (4,12 puan), Hollanda, Belçika, İngiltere, Singapur, İsveç, Norveç, Lüksemburg, ABD ve Japonya aldı. Türkiye ise 3,50 puan ile ölçülen 160 ülke arasında 30’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin önceki Lojistik Performans Endeksleri’nde en iyi performansı 26’ncılık, en kötü performansı 35’incilik olmuştu.

Türkiye, Lojistik Ligi’nde 30. sırada

UPS, Almanya’ yeni merkezin resmi açılışını yaptı. İnşa-atı iki yıl süren ve şimdiden ek olarak 200 kişiye daha

istihdam sağlayan genişleme, UPS’in şirket tarihindeki en büyük tesis yatırımlarından birisi oldu ve bugün 2 bin 500’den fazla çalışanı ile UPS’i Köln/Bonn havaalanında en fazla çalışana sahip şirket olarak konumlandırdı.

UPS, 200 milyonluk yatırımını açtı

Yaşar Üniversitesi’nde 7.’si düzenlenen Lojistik

Günleri, sektörün lider firmalarını ve üniversite öğ-rencilerini bir araya getirdi. Son dönemde Bulgaristan ile yaşanan lojistik krizi ve firmaların bu engele nasıl al-ternatifler oluşturdukları ise etkinliğin en önemli gündem maddelerinden biriydi. Batu Lojistik Uluslararası Operasyonlar Direktörü Tarık Cansız da konuşmacılar arasında yer aldı.

Yaşar Üniversitesi’nde ‘Lojistik Günleri’

Page 13: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

13

Page 14: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

14 NİSAN

LOJİSTİK - KISA KISA

12 13MART

LOJİSTİK - KISA KISALOJİSTİK - KISA KISA

MART

Alışan Lojistik, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan deposunda Uluslararası Kurtarma Komitesi

IRC’ye (The International Rescue Committee) depolama alanında hizmet vermeye başladı.

Alışan Lojistik’ten IRC’ye ‘depo’ hizmeti

Netlog Lojistik Grubu, TNT Express’in sahibi olduğu Av-rupa’nın en büyük tekstil ve moda lojistik firması TNT

Fashion Group operasyonunu Belçikalı ortağı Belspeed ile birlikte satın almak üzere anlaştı. Netlog Lojistik Grubu’nun üçüncü kuşak temsilcisi ve Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, yeni satın alımlarla Avrupa’da 230 milyon doları aşkın ciro-ya sahip olacak yeni bir yapı oluşturduklarını belirtti.

Netlog Grubu, Avrupa’da büyüyor

Sertrans Logistics’in 50 bin metrekarelik arazi üzeri-ne kurulu yeni lojistik merkezi Hadımköy’de hizmete

girdi. Hadımköy’de yeni açılan lojistik merkezinde e-lojis-tik hizmetleri için ayrılmış toplam 18 bin metrekare alan bulunuyor.

Sertrans’tan Hadımköy’e lojistik merkezi

Dünyanın en saygın enerji şirketlerinden olan TOTAL, oldukça zorlu performans kriterlerini

objektif bir biçimde uygulayarak lojistik hizmet de-netimlerini gerçekleştirdiği OMSAN’ı “Yeşil” olarak değerlendirdi. Yapılan bu değerlendirme sonucu TOTAL, OMSAN ile yapmış olduğu lojistik hizmet anlaşmasını devam ettirme kararı aldı.

TOTAL denetimlerinde OMSAN’a yeşil ışık

Dünyanın en popüler futbol takımı Manchester Uni-ted ve dünyanın lider uluslararası hızlı hava taşıma-

cılık ve lojistik sağlayıcısı DHL, dünya turu kapsamında, Barclays Premier Lig şampiyonluk kupasını İstanbullu futbolseverler ile buluşturdu.

ManU’nun kupası İstanbul’daydı

Türkiye, 2014 Dünya Lojistik Ligi’nde 160 ülke içinde 30’uncu sırada yer aldı. Dünya Bankası uzmanları ve Finlandiya’daki Turku Ekonomi Okulu işbirliğiyle

hazırlanan “Rekabete Bağlantı – Küresel Ekonomide Ticaret Lojistiği” raporu yayın-landı. Buna göre Lojistik Performans Endeksi’nde ilk 10 sırayı Almanya (4,12 puan), Hollanda, Belçika, İngiltere, Singapur, İsveç, Norveç, Lüksemburg, ABD ve Japonya aldı. Türkiye ise 3,50 puan ile ölçülen 160 ülke arasında 30’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin önceki Lojistik Performans Endeksleri’nde en iyi performansı 26’ncılık, en kötü performansı 35’incilik olmuştu.

Türkiye, Lojistik Ligi’nde 30. sırada

UPS, Almanya’ yeni merkezin resmi açılışını yaptı. İnşa-atı iki yıl süren ve şimdiden ek olarak 200 kişiye daha

istihdam sağlayan genişleme, UPS’in şirket tarihindeki en büyük tesis yatırımlarından birisi oldu ve bugün 2 bin 500’den fazla çalışanı ile UPS’i Köln/Bonn havaalanında en fazla çalışana sahip şirket olarak konumlandırdı.

UPS, 200 milyonluk yatırımını açtı

Yaşar Üniversitesi’nde 7.’si düzenlenen Lojistik

Günleri, sektörün lider firmalarını ve üniversite öğ-rencilerini bir araya getirdi. Son dönemde Bulgaristan ile yaşanan lojistik krizi ve firmaların bu engele nasıl al-ternatifler oluşturdukları ise etkinliğin en önemli gündem maddelerinden biriydi. Batu Lojistik Uluslararası Operasyonlar Direktörü Tarık Cansız da konuşmacılar arasında yer aldı.

Yaşar Üniversitesi’nde ‘Lojistik Günleri’

Page 15: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

15NİSAN12 13MART

LOJİSTİK - KISA KISALOJİSTİK - KISA KISA

MART

Alışan Lojistik, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan deposunda Uluslararası Kurtarma Komitesi

IRC’ye (The International Rescue Committee) depolama alanında hizmet vermeye başladı.

Alışan Lojistik’ten IRC’ye ‘depo’ hizmeti

Netlog Lojistik Grubu, TNT Express’in sahibi olduğu Av-rupa’nın en büyük tekstil ve moda lojistik firması TNT

Fashion Group operasyonunu Belçikalı ortağı Belspeed ile birlikte satın almak üzere anlaştı. Netlog Lojistik Grubu’nun üçüncü kuşak temsilcisi ve Başkan Yardımcısı Gökalp Çak, yeni satın alımlarla Avrupa’da 230 milyon doları aşkın ciro-ya sahip olacak yeni bir yapı oluşturduklarını belirtti.

Netlog Grubu, Avrupa’da büyüyor

Sertrans Logistics’in 50 bin metrekarelik arazi üzeri-ne kurulu yeni lojistik merkezi Hadımköy’de hizmete

girdi. Hadımköy’de yeni açılan lojistik merkezinde e-lojis-tik hizmetleri için ayrılmış toplam 18 bin metrekare alan bulunuyor.

Sertrans’tan Hadımköy’e lojistik merkezi

Dünyanın en saygın enerji şirketlerinden olan TOTAL, oldukça zorlu performans kriterlerini

objektif bir biçimde uygulayarak lojistik hizmet de-netimlerini gerçekleştirdiği OMSAN’ı “Yeşil” olarak değerlendirdi. Yapılan bu değerlendirme sonucu TOTAL, OMSAN ile yapmış olduğu lojistik hizmet anlaşmasını devam ettirme kararı aldı.

TOTAL denetimlerinde OMSAN’a yeşil ışık

Dünyanın en popüler futbol takımı Manchester Uni-ted ve dünyanın lider uluslararası hızlı hava taşıma-

cılık ve lojistik sağlayıcısı DHL, dünya turu kapsamında, Barclays Premier Lig şampiyonluk kupasını İstanbullu futbolseverler ile buluşturdu.

ManU’nun kupası İstanbul’daydı

Türkiye, 2014 Dünya Lojistik Ligi’nde 160 ülke içinde 30’uncu sırada yer aldı. Dünya Bankası uzmanları ve Finlandiya’daki Turku Ekonomi Okulu işbirliğiyle

hazırlanan “Rekabete Bağlantı – Küresel Ekonomide Ticaret Lojistiği” raporu yayın-landı. Buna göre Lojistik Performans Endeksi’nde ilk 10 sırayı Almanya (4,12 puan), Hollanda, Belçika, İngiltere, Singapur, İsveç, Norveç, Lüksemburg, ABD ve Japonya aldı. Türkiye ise 3,50 puan ile ölçülen 160 ülke arasında 30’uncu sırada yer aldı. Türkiye’nin önceki Lojistik Performans Endeksleri’nde en iyi performansı 26’ncılık, en kötü performansı 35’incilik olmuştu.

Türkiye, Lojistik Ligi’nde 30. sırada

UPS, Almanya’ yeni merkezin resmi açılışını yaptı. İnşa-atı iki yıl süren ve şimdiden ek olarak 200 kişiye daha

istihdam sağlayan genişleme, UPS’in şirket tarihindeki en büyük tesis yatırımlarından birisi oldu ve bugün 2 bin 500’den fazla çalışanı ile UPS’i Köln/Bonn havaalanında en fazla çalışana sahip şirket olarak konumlandırdı.

UPS, 200 milyonluk yatırımını açtı

Yaşar Üniversitesi’nde 7.’si düzenlenen Lojistik

Günleri, sektörün lider firmalarını ve üniversite öğ-rencilerini bir araya getirdi. Son dönemde Bulgaristan ile yaşanan lojistik krizi ve firmaların bu engele nasıl al-ternatifler oluşturdukları ise etkinliğin en önemli gündem maddelerinden biriydi. Batu Lojistik Uluslararası Operasyonlar Direktörü Tarık Cansız da konuşmacılar arasında yer aldı.

Yaşar Üniversitesi’nde ‘Lojistik Günleri’

Page 16: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

16 NİSAN

HAVAYOLU - KISA KISA

Boeing’i 5 yılda 205 uçak siparişiyle Türkler uçurduBoeing, Türkiye ve Kuzey Afrika Başkanı Bernard Dunn,

firmasının, 1968’den bu yana doğrudan ve kiralayanlar aracılığıyla Türk havayolu şirketlerine 240’ın üzerinde yeni uçak teslim ettiğini, geçen 5 yılda 205 uçak siparişi veren Türklere minnettar olduklarını söyledi.

Avrupa’nın en büyük düşük maliyetli hava yolu şirketi olarak bilinen

Ryanair Rusya, İsrail ve Türkiye gibi yeni pazarlara açılmayı planlıyor.

Milas-Bodrum Havalimanı’nı TAV işletecek

Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından Milas – Bodrum Havalimanı’nın 20 yıl süreyle işletme

hakkı için düzenlenen ihaleye TAV Havalimanları 717 milyon Euro + KDV ile en yüksek teklifi verdi. TAV Milas- Bodrum Havalimanı’nı 2035 sonuna kadar işletecek.

Türk Hava Yolları (THY), Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve TAI ortaklığında kurulan TCI Kabin İçi Sistemleri A.Ş., tasarımı Türk mühendisler tarafından

yapılan ilk yerli kabin içi mutfağı “galley”in üretimini tanıttı.

THY’den ilk yerli kabin içi mutfağı

Avrupa’nın ucuz hava yolu şirketi Türkiye’ye geliyor

Turkish Cargo’nun Tunus kargo seferleri haftada 1

frekans olarak planlanmış olup, 5 Nisan 2014 tarihi itiba-rıyla başladı. Turkish Cargo, Afrika’da toplam 36 noktaya hizmet veriyor.

Turkish Cargo, Tunus seferlerini başlatıyor

Page 17: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

17NİSAN

Page 18: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

NİSAN

FİRMALARDAN - KISA KISA

Serin Treyler, İSO ikinci 500’de zıpladı

Tırsan’dan BP ekibine ADR eğitimi

Serin Treyler, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO)

‘Türkiye’nin İkinci 500 Bü-yük Sanayi Kuruluşu 2013 sıralamasında 408. Sıradan listeye girerek, 58 basamak birden yükselmeyi başardı. “ISO İkinci 500 sıralama-sında” Konya bölgesinden 15 büyük firma yer aldı. Bölgede geçen yıla göre 14. sıradan 12. sıraya yükselen Serin Treyler, Konya’da en çok yükselen şirketler arasındaki sırala-mada ise dördüncü oldu.

Scania’dan yedek parça strateji toplantısıScania, müşteri memnuniyeti politi-

kası paralelinde Türkiye genelindeki 20 Yetkili Servis ağında görev alan ekiplerine yedek parça konusunda eğitimler verdi. 2014 yılında “Orijinal Parça Yatırımı Korur” sloganı ile başla-tılan yedek parça kampanyası hakkında genel değerlendirmeler yapıldı ve görüş alışverişinde bulunuldu.

Petrol Ofisi’nden Sanko’ya özel madeni yağ serisiTürkiye’nin akaryakıt dağıtım ve madeni yağ şirketi OMV Petrol Ofisi,

Sanko Makina ile önemli bir iş birliğine imza atarak Doosan İş Makineleri için özel bir madeni yağ serisi üretti. Petrol Ofisi tarafından üretilen DosanOil markalı madeni yağlar, Türkiye genelindeki tüm Sanko Makina yetkili servislerinde hizmete sunulacak.

156 yıllık Japon devi Sabancı’ya ortak oldu

Sabancı Holding’e ait Temsa İş Makinaları, 156 yıllık Japon devi Marubeni ile ortak oluyor. Marubeni 100 milyar doları aşan cirosuyla alanının en büyük

firmalarından biri. Rekabet Kurulu’nun gerekli onayları vermesi halinde Temsa İş Makinaları’nda iki firma ortak olacak.

TIRSAN, 21 Mart Cuma günü Adapazarı Fabrikasında, Türkiye’nin önde gelen

akaryakıt firmalarından BP’nin Türkiye genelindeki dolum operasyonlarında görev alan ekibine eğitim verdi. Eğitimde ADR Mevzuatı, Kässbohrer teknolojisi ve ADR’li Kässbohrer akaryakıt tankerlerinin tanıtımı gerçekleştirildi.

Page 19: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

NİSAN 19

DEMİRYOLU - KISA KISA

Arkas Line, dünyanın 30. büyük konteyner şirketi

Arkas Holding bünyesinde yer alan Arkas Line / EMES Şirketi, Alphaliner tarafından açıklanan Mart-2014 verilerine göre, konteyner hat taşı-

macıları dünya sıralamasında ilk 30 firma arasına girdi.Akdeniz ve Karadeniz’de düzenli hat taşımacılığı

yapan Arkas Line’ın da yer aldığı liste, taşıma kapasi-teleri baz alınarak değerlendirildi.

Dünya konteyner hat taşımacılığı analizlerini yapan Alphaliner tarafından açıklanan Mart-2014 Raporu’na göre, APM-Maersk, 564 gemi ve 2 milyon 606 bin 666 TEU kapasitesi ile 1. sırada, MSC 480 gemi ve 2 milyon 399 bin 96 TEU kapasitesi ile 2. sırada, CMA CGM 422

gemi ve bir milyon 500 bin 946 TEU kapasitesi ile 3. sırada yer aldı.

İLK 100’DE İKİ TÜRK ŞİRKETİ VARAlphaliner’in açıkladığı TOP-100 şirketleri arasında,

2 Türk şirketi kendine yer buldu. Arkas Holding bün-yesinde yer alan Arkas Line/EMES Şirketi, 36 gemi ve 48 bin 767 TEU kapasitesi ile 30. sırayı alırken, Turkon Holding bünyesindeki, Turkon Line ise 8 gemi 13 bin 578 TEU kapasitesi ile 60. sırada değerlendirildi.

İki Türk şirketini kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

27MARTMART26

HABER

Neden En İyi?l Araç başı teminat limitimiz 1.500.000.-€’dur.l Hak ve talepler için Türk mahkemeleri yetkili olup uygulanacak hukuk Türk hukukudur.l Poliçemiz muafiyetsizdir. Mal cinsi, hasar cinsi veya tenzili muafiyet bulunmamaktadır.l CMR Konvansiyonu m.21, 23, 25 ve 29’a teminat verilmektedir.l Poliçemizle birlikte pasif hukuksal koruma temi-

natı verilmektedir.l Olası hasarlara ait tüm süreçler tarafımızdan yönetilmektedir. Olası hukuk süreçleri buna dahildir.l Poliçemiz Avrupa, BDT ülkeleri, Ortadoğu (Irak ‘ın tamamı dahil; Afganistan-Kabil, Pakistan-Karaçi hattına kadar), Kuzey Afrika (Akdeniz’e sahili bulu-nan ülkeler) coğrafyasında geçerlidir. l CMR m.21’e göre; mal teslimde ödemeli hasarlar-da 10.000.€’ya kadar teminat verilmektedir.

Aktiv TK Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. TÜV Thüringen ISO 9001:2008 Sertifikalıdır.

Aktiv TK Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. (*)Eğitim Mah.Kasap İsmail Sok. Aska İş Merkezi No:2 D:7

Kadıköy / İSTANBUL T: +90 216 550 0 551 T: +90 850 333 6 ATK F:+ 90 216 550 0 571

[email protected]

Uluslararası Taşımacılıkta Alman Standartlarında ilk Türk CMR Poliçesi!

Taşınan emtiaların mal bedelleri ve taşıyan şirketlere yüklenen sorumluluklar düşünüldüğünde bugün ulus-lararası karayolu taşımacılığı ülkemizin en riskli meslek dalı haline gelmiştir. Türkiye’de hizmet veren sigorta şirketlerinin kullandıkları CMR poliçelerinin muafiyet ve teminat oranları baz alındığında lojistik sektörünün riski düşünüldüğünden daha fazla artmaktadır.

Sigortacılık hizmet ve bilgi işidir. Ülkemizin tartışma-sız en deneyimli ve bilgili ekibiyle birlikte sizlere hizmet

sunuyoruz. Lojistik kökenli ve önemli sigortacılık dene-yimi bulunan çalışma arkadaşlarımızla sizleri dinliyor, anlıyor, doğru bilgilendiriyor ve en uygun çözümleri oluşturuyoruz. Avrupanın en büyük reasürans şirketlerini kullanarak Türkiye’nin önemli sigorta şirketleri güvencesi altında Türk hukukun geçerli olduğu Alman Standartla-rında Türk CMR Poliçesi sunuyoruz. Istanbul ve Mersin ofislerimizle risk çözümlerinizi ve hasar süreçlerini sizle-rin yanında ve beraber değerlendiriyoruz.

Daha fazla bilgi için bizleri arayabilir veya tamamen yenilenen www.aktiv.com.tr sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Uluslararası Sigortacılık Çözümleri

CMR SİGORTASIÜlkemizin en iyi CMR poliçesi ve en deneyimli ekibiyle birlikte

uluslararası karayolu taşımacılığı risklerinizi yönetiyoruz.

Page 20: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

Yıldırım Holding,

Türkiye’deki tesislerine kömür taşımak için Uzakdoğu tersanele-rinde gemi araştırması yapıyor. Yıl-

dırım Holding’in amacı ilk 10 firma arasına girmek.

NİSAN20

DENİZ TİCARETİ - KISA KISA

Filyos Limanı’nda en düşük teklif 472 milyon lira

Türkiye’nin en önemli 5 yatırımın-

dan biri olacak Filyos Limanı’nın altyapı yapım işi ihalesinde en düşük teklifi 472 milyon 512 bin 96,38 lira ile Nas İnşaat, YSE İnşaat ve Detaş İnşaat’ın oluşturduğu konsorsiyum verdi. Liman Çaycuma’nın de-nizle buluştuğu deltada kurulacak. Limanın altyapı çalışmalarının 2017’de bitirilmesi hedefleniyor.

Yıldırım Holding, 10 gemi daha alacak

Yat sahiplerine 5 yıl oturma izni alabilme hakkı geliyor

İçişleri Bakanlığı zengin turistleri ülkeye çekmek

için çalışma başlattı. Tür-kiye’ye gelen ya da gel-mek isteyen yat sahipleri ve ailelerine 5 yıl geçerli ikâmet vizesi verilecek. Kişinin yalnızca yat sahibi olduğunu belgelemesi yeterli olacak.

Sophia Loren’in rüyası Türkiye’de

Süzer Grubu, 2014 yılında yatırım yaptığı ‘Ultramar Yat’ın yeni mağazasını Süzer

Plaza’da açtı. Davet sırasında Riva’nın 172 yıllık tecrübesi ile üretilen Aquariva modeli mağazanın önünde sergilendi. Şimdiye dek Gucci tasarım-cıları ve Marc Newson gibi isimlerce tekrar tekrar yorumlanan 10 metrelik teknenin Sophia Loren, Sienna Miller ve Orlando Bloom gibi ünlü tutkunları bulunuyor.

Page 21: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

21NİSAN

Ulaş-tırma De-

nizcilik ve Haber-leşme Bakanı Lütfi Elvan, 2009 yılında Ankara-Eskişehir, 2011 yılında Ankara-Konya yüksek hızlı tren hatlarını açarak demiryolların-da yeni bir dönem başlattıklarını ifade ederek, “Hükümet olarak Türkiye’yi dünyanın 8. yüksek hızlı tren işletmecisi seviyesine yükselttik. Hızlı tren ağına şimdi de Kahramanmaraş’ı ekliyoruz” dedi.

Ankara-İstanbul mayısta 3 saatTürkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel

Müdürü Süleyman Karaman, yapımı tamamlanan Anka-ra-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında gazetecilerle test sürüşüne katıldı. Karaman, “Testler bittikten sonra yolcu taşımaya başlayacağız, 29 Mayıs olabilir” dedi.

Harameyn demiryolu 2016’da hazır

Kahramanmaraş’a hızlı tren

Toplam uzunluğu 450 kilometreyi bulacak demiryolu projenin ikinci safhasını ise Suudi-İs-

panyol konsorsiyumu üstlendi. İkinci safhada raylar, sinyalizasyon, elektrik ve iletişim sistemleri üzerinde çalışılacak ve 2015 sonuna kadar bitirilecek.

Bombardier Transportation’un Türkiye’deki 25. yılı Türkiye

pazarın-da ilk olarak Mart 1989’da İstanbul Hafif Metro Sistemini BOMBARDIER CITYFLO 250 sabit blok siste-miyle donatarak işletmeye alan Bombardier, o günden bugüne Türkiye’de beş toplu taşıma sinyalizasyon sistemini hayata geçirdi.

DEMİRYOLU - KISA KISA

Page 22: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

22 NİSAN

DOSYA - 1

Ekonomideki belirsizlik ve yüksek seyreden kurlar nedeniyle azalan talep, araç taşıma işinde de daral-mayı beraberinde getirdi. Lojistik firmaları sadece

araç taşıma işinde kullanılabilen oto taşıyıcı treylerlerin oluşturduğu atıl kapasite ve sabit işletme maliyetlerini de göğüslemek durumunda kaldı.

Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) Genel Kurulu’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, Türkiye otomotiv pazarının 2013 yılı itibariyle %10’luk artışla, hem otomotiv sektörü hem de araç lojistiği sektörü açısından başarılı bir yıl olduğunu vurguladı.

Ülkemizde son yıllarda otomotiv pazarında elde edilen başarılar ve ulaşılan satış adetlerine bakıldığında, sektörün büyümeye açık ve pazar marjının hayli yüksek

olduğunu ifade eden Ağaçlı, 2013 yılını şu sözlerle değer-

lendirdi: “Araç Lojistiği sektörü,

2013 yılında hedeflenen araç taşıma rakamlarına ulaşmış olmasına rağmen, kazanç bakımından, girdi

maliyetlerindeki artışlar, kar marjının düşüklüğü göz

önüne alındığında, ne yazık ki arzu edilen kazancı elde

edememiştir. Oto-mobil fiyatlarını

etkileyen yüksek oranlı vergiler; Özellikle Özel

Tüketim

Vergisi (ÖTV) talep artışını ve araç taşıma sayısını önemli ölçüde etkilemiştir.

‘Dünya ve Türkiye Otomotiv Sektörü, 2013’ raporuna göre; Türkiye’de ortalama araç parkı yaşı 16 gibi yüksek bir düzeyde olmasına karşın İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya’da araç parkı yaş ortalaması 7 ile 10 arasında bulunduğu belirtiliyor. Bu veriler ışığında, Avrupa’nın en yaşlı araç parkına sahip ülkesi Türkiye olduğu görülüyor. Bu tablonun hem ekonomiye hem de çevreye ciddi za-rarlar verdiği düşüncesiyle 2014’te hurda araç teşvikine yönelik beklentiler bir teşvik mekanizması ile değerlendi-rilmesini ve hayata geçirilmesini umut ediyoruz.

Tüketicilerin gelir ve kredi imkânlarının artması, otomotive olan talebi yükseltse de öngörülen seviyelerin çok gerisinde kalmıştır. Otomotiv Sektör üzerindeki vergi yükü talep artışını önemli ölçüde engellemektedir. Vergi oranları AB normlarına uygun hale gelmedikçe, 2023 hedeflerini yakalamamız temenni olarak kalacaktır. Oto-motiv üreticisi firmalar, üretimini batıdan doğuya doğru kaydırırken, Türkiye’nin de bu gelişmelerden pay alması ve alanını genişletmesi gerekiyor.”

“2014 ZOR BİR YIL OLACAK”2014 yılı Ocak ayında, otomobil ve hafif ticari araç top-

lam pazarının yüzde 8 azaldığını belirten Adnan Ağaçlı, “Otomobil pazarı yüzde 6 azalırken, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 14 azaldı. 2014’ün ilk ayında, öne çekilen talepler nedeniyle pazarda bir miktar daralma yaşanması kaçınılmazdı. İlk gelen olumsuz rakamlar, Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmaların etkisi ile 2014 yılı Otomotiv sektöründe, ekonomik parametrelere ilişkin öngörülerde bulunmanın ve pazar tahmini yap-manın ne kadar güçleştiğinin göstergesi olmuştur. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları, TCMB’nın sıkı para politikaları, Seçimler, BDDK düzenlemeleri, ÖTV ve kur artışları, faizdeki yükselişler; 2014’ün otomotiv sektörü açısından hayli zor bir yıl olacağının ayak sesleridir.

2014’te Türkiye için özellikle kurda yaşanan artışlar, artan kurların fiyatlara yansımasını da beraberinde ge-tiriyor. Piyasa Analistleri, Döviz kurları ve Faizlerde artış eğilimi olduğunu belirtiyorlar. Bu beklentilerde değişme olmazsa ise sıfır araç alımını olumsuz yönde etkilenecek ve kurlarındaki yükseliş yabancı menşeli araç satışlarında

düşüşe, yerli üretimde ise artışa sebep olacaktır” diye konuştu.

BİR DARBE DE BDKK’DANBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun

(BDDK) otomobil kredilerine getirdiği sınırlama ve kısıtlamaya yönelik yeni düzenlemelerin de yaşananlara tuz-biber olduğunun altını çizen Ağaçlı, şöyle devam etti: “Bu düzenlemeler neticesinde, Otomobil kredilerine ge-tirilen peşinat şartı ile kredi faizlerinin yükselmesi; Araç satın alımlarının çok büyük bir kısmının kredi ile yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda bu türden gelişmeler otomotiv satışlarını olumsuz yönde etkileyecektir. 2014 yılı satışlarını yavaşlatacak ve istihdamı olumsuz yönde etkileyecektir.

Şöyle ki; Alınan karar gereği, Taşıt kredilerinin vadesi 48 ayı aşamayacak, taşıt kredilerinde taşıtın nihai fatura değeri 50 bin TL ve altında olanlar için yüzde 75’i aşama-yacak ve bu oran, nihai fatura değeri 50 bin TL’sını aşan binek araçlarda, bedelin 50 bin TL’ye kadar olan kısmı için yüzde 70, bu miktarın üstünde olan kısım için ise yüzde 50 olarak uygulanacak olmasıdır. Hatırlatmak isteriz ki; Türkiye’de gerçekleştirilen her 100 yeni araç satışından 58’i kredi kullanılarak yapılmaktadır.

Piyasada oluşan bütün bu olumsuzluklara rağmen 2014 yılında genel anlamda araç satışlarının, 2013 yılı

satış rakamlarını yakalamasını temenni ediyoruz. Bu beklenti ve temennimize Otomotiv Sektöründe yer alan tüm aktörlerin destek olmasını, fiyat desteği sağlayan kampanyalar düzenlenmesi, ekonomimizin lokomotifi konumda olan Otomotiv ve Lojistik sektörünü mevcut ekonomik sorunlar karşısında dirençli kılacağı göz ardı edilmemelidir.”

ARAÇ LOJİSTİKÇİLERİ, ÜRETİCİLERDEN EMPATİ BEKLİYOR2014’ün temel ekonomik göstergelerine bakıldığında,

AB ve ABD’de bir toparlanma beklentisi oluştuğunu da vurgulayan Ağaçlı, “Bu da Otomotiv ihracatının önemli bir kısmını oluşturan hafif ticari araç konusunda, iç pazardaki daralmayı ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecektir.

Araç lojistiği özelinde konuyu ele aldığımızda ise oto-motiv sektörü içerisinde, ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen sektör, araç lojistiği yapan firmalar olmuş-tur. Sektörde olası talep azalması ile daralan iş hacmi sebebiyle sadece araç taşıma işinde kullanabildiğimiz oto taşıyıcı treylerin oluşturduğu atıl kapasite ve sabit işlet-me maliyetlerini göğüslemek ve olumsuzluklara katlan-mak zorunda kalmaktayız. Bu türden olumsuz durumlara göğüs germek için üretici firmalardan gerekli anlayış ve desteği görmek istediğimizi tekrar vurgulamak isterim” sözleriyle tabloyu ortaya koydu.

Ekonomik dalgalanmalar, en çokaraç lojistiği yapan

firmaları vurdu

ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı:

PAZAR ; 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde toplam pazar bir önceki yıla göre, yüzde 9 oranında artarak 893 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

İHRACAT ; 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı yüzde 14 oranında artarak 828 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Uludağ ve Orta Anadolu İhracatçılar Birlikleri verilerine göre, 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde toplam ihracat yüzde 12 oranında arttı ve 21,5 milyar $ oldu.

ÜRETİM ; 2013 Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 5 oranında artarak 1.126 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

AB (27) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomotiv pazarı 2013 yılında %1,4 daraldı ve 14.092.093 adet seviye-sinde gerçekleşti. 2012 yılında toplam 14.298.213 adet satış gerçekleşmişti. Türkiye, Avrupa otomotiv satışları sıralamasında 2013 Aralık ayında 4. sırada ve 2013 yılı sonunda 5. sırada yer aldı.

SATIRBAŞLARIYLA OTOMOTİVDE 2013 YILIt

MART 19

DOSYA

MART

Ekonomik dalgalanmalar en çok, araç lojistiği yapan

firmaları vurdu

Page 23: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

NİSAN 23

Ekonomideki belirsizlik ve yüksek seyreden kurlar nedeniyle azalan talep, araç taşıma işinde de daral-mayı beraberinde getirdi. Lojistik firmaları sadece

araç taşıma işinde kullanılabilen oto taşıyıcı treylerlerin oluşturduğu atıl kapasite ve sabit işletme maliyetlerini de göğüslemek durumunda kaldı.

Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) Genel Kurulu’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, Türkiye otomotiv pazarının 2013 yılı itibariyle %10’luk artışla, hem otomotiv sektörü hem de araç lojistiği sektörü açısından başarılı bir yıl olduğunu vurguladı.

Ülkemizde son yıllarda otomotiv pazarında elde edilen başarılar ve ulaşılan satış adetlerine bakıldığında, sektörün büyümeye açık ve pazar marjının hayli yüksek

olduğunu ifade eden Ağaçlı, 2013 yılını şu sözlerle değer-

lendirdi: “Araç Lojistiği sektörü,

2013 yılında hedeflenen araç taşıma rakamlarına ulaşmış olmasına rağmen, kazanç bakımından, girdi

maliyetlerindeki artışlar, kar marjının düşüklüğü göz

önüne alındığında, ne yazık ki arzu edilen kazancı elde

edememiştir. Oto-mobil fiyatlarını

etkileyen yüksek oranlı vergiler; Özellikle Özel

Tüketim

Vergisi (ÖTV) talep artışını ve araç taşıma sayısını önemli ölçüde etkilemiştir.

‘Dünya ve Türkiye Otomotiv Sektörü, 2013’ raporuna göre; Türkiye’de ortalama araç parkı yaşı 16 gibi yüksek bir düzeyde olmasına karşın İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya’da araç parkı yaş ortalaması 7 ile 10 arasında bulunduğu belirtiliyor. Bu veriler ışığında, Avrupa’nın en yaşlı araç parkına sahip ülkesi Türkiye olduğu görülüyor. Bu tablonun hem ekonomiye hem de çevreye ciddi za-rarlar verdiği düşüncesiyle 2014’te hurda araç teşvikine yönelik beklentiler bir teşvik mekanizması ile değerlendi-rilmesini ve hayata geçirilmesini umut ediyoruz.

Tüketicilerin gelir ve kredi imkânlarının artması, otomotive olan talebi yükseltse de öngörülen seviyelerin çok gerisinde kalmıştır. Otomotiv Sektör üzerindeki vergi yükü talep artışını önemli ölçüde engellemektedir. Vergi oranları AB normlarına uygun hale gelmedikçe, 2023 hedeflerini yakalamamız temenni olarak kalacaktır. Oto-motiv üreticisi firmalar, üretimini batıdan doğuya doğru kaydırırken, Türkiye’nin de bu gelişmelerden pay alması ve alanını genişletmesi gerekiyor.”

“2014 ZOR BİR YIL OLACAK”2014 yılı Ocak ayında, otomobil ve hafif ticari araç top-

lam pazarının yüzde 8 azaldığını belirten Adnan Ağaçlı, “Otomobil pazarı yüzde 6 azalırken, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 14 azaldı. 2014’ün ilk ayında, öne çekilen talepler nedeniyle pazarda bir miktar daralma yaşanması kaçınılmazdı. İlk gelen olumsuz rakamlar, Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmaların etkisi ile 2014 yılı Otomotiv sektöründe, ekonomik parametrelere ilişkin öngörülerde bulunmanın ve pazar tahmini yap-manın ne kadar güçleştiğinin göstergesi olmuştur. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları, TCMB’nın sıkı para politikaları, Seçimler, BDDK düzenlemeleri, ÖTV ve kur artışları, faizdeki yükselişler; 2014’ün otomotiv sektörü açısından hayli zor bir yıl olacağının ayak sesleridir.

2014’te Türkiye için özellikle kurda yaşanan artışlar, artan kurların fiyatlara yansımasını da beraberinde ge-tiriyor. Piyasa Analistleri, Döviz kurları ve Faizlerde artış eğilimi olduğunu belirtiyorlar. Bu beklentilerde değişme olmazsa ise sıfır araç alımını olumsuz yönde etkilenecek ve kurlarındaki yükseliş yabancı menşeli araç satışlarında

düşüşe, yerli üretimde ise artışa sebep olacaktır” diye konuştu.

BİR DARBE DE BDKK’DANBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun

(BDDK) otomobil kredilerine getirdiği sınırlama ve kısıtlamaya yönelik yeni düzenlemelerin de yaşananlara tuz-biber olduğunun altını çizen Ağaçlı, şöyle devam etti: “Bu düzenlemeler neticesinde, Otomobil kredilerine ge-tirilen peşinat şartı ile kredi faizlerinin yükselmesi; Araç satın alımlarının çok büyük bir kısmının kredi ile yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda bu türden gelişmeler otomotiv satışlarını olumsuz yönde etkileyecektir. 2014 yılı satışlarını yavaşlatacak ve istihdamı olumsuz yönde etkileyecektir.

Şöyle ki; Alınan karar gereği, Taşıt kredilerinin vadesi 48 ayı aşamayacak, taşıt kredilerinde taşıtın nihai fatura değeri 50 bin TL ve altında olanlar için yüzde 75’i aşama-yacak ve bu oran, nihai fatura değeri 50 bin TL’sını aşan binek araçlarda, bedelin 50 bin TL’ye kadar olan kısmı için yüzde 70, bu miktarın üstünde olan kısım için ise yüzde 50 olarak uygulanacak olmasıdır. Hatırlatmak isteriz ki; Türkiye’de gerçekleştirilen her 100 yeni araç satışından 58’i kredi kullanılarak yapılmaktadır.

Piyasada oluşan bütün bu olumsuzluklara rağmen 2014 yılında genel anlamda araç satışlarının, 2013 yılı

satış rakamlarını yakalamasını temenni ediyoruz. Bu beklenti ve temennimize Otomotiv Sektöründe yer alan tüm aktörlerin destek olmasını, fiyat desteği sağlayan kampanyalar düzenlenmesi, ekonomimizin lokomotifi konumda olan Otomotiv ve Lojistik sektörünü mevcut ekonomik sorunlar karşısında dirençli kılacağı göz ardı edilmemelidir.”

ARAÇ LOJİSTİKÇİLERİ, ÜRETİCİLERDEN EMPATİ BEKLİYOR2014’ün temel ekonomik göstergelerine bakıldığında,

AB ve ABD’de bir toparlanma beklentisi oluştuğunu da vurgulayan Ağaçlı, “Bu da Otomotiv ihracatının önemli bir kısmını oluşturan hafif ticari araç konusunda, iç pazardaki daralmayı ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecektir.

Araç lojistiği özelinde konuyu ele aldığımızda ise oto-motiv sektörü içerisinde, ekonomik dalgalanmalardan en çok etkilenen sektör, araç lojistiği yapan firmalar olmuş-tur. Sektörde olası talep azalması ile daralan iş hacmi sebebiyle sadece araç taşıma işinde kullanabildiğimiz oto taşıyıcı treylerin oluşturduğu atıl kapasite ve sabit işlet-me maliyetlerini göğüslemek ve olumsuzluklara katlan-mak zorunda kalmaktayız. Bu türden olumsuz durumlara göğüs germek için üretici firmalardan gerekli anlayış ve desteği görmek istediğimizi tekrar vurgulamak isterim” sözleriyle tabloyu ortaya koydu.

Ekonomik dalgalanmalar, en çokaraç lojistiği yapan

firmaları vurdu

ARLOD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı:

PAZAR ; 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde toplam pazar bir önceki yıla göre, yüzde 9 oranında artarak 893 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

İHRACAT ; 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv ihracatı yüzde 14 oranında artarak 828 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Uludağ ve Orta Anadolu İhracatçılar Birlikleri verilerine göre, 2013 yılı Ocak-Aralık döneminde toplam ihracat yüzde 12 oranında arttı ve 21,5 milyar $ oldu.

ÜRETİM ; 2013 Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam üretim yüzde 5 oranında artarak 1.126 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

AB (27) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomotiv pazarı 2013 yılında %1,4 daraldı ve 14.092.093 adet seviye-sinde gerçekleşti. 2012 yılında toplam 14.298.213 adet satış gerçekleşmişti. Türkiye, Avrupa otomotiv satışları sıralamasında 2013 Aralık ayında 4. sırada ve 2013 yılı sonunda 5. sırada yer aldı.

SATIRBAŞLARIYLA OTOMOTİVDE 2013 YILIt

MART 19

DOSYA

MART

Page 24: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

DOSYA - 1

NİSAN24

24 Ford Cargo’lar Türk-Rus ortaklığıyla taşınacak

Proje kapsamında Eskişehir İnönü Fabrikası’nda üretilen Ford Cargo kamyonlar GEFCO Türkiye tarafından fabrikadan teslim alınarak Samsun

Limanı’na aktarılıyor. Burada geçici liman hizmetlerini takiben haftalık gemi sevkiyatlarıyla Rusya Novo-rossysk Limanı’na kamyonların sevkedilmesi sağlanı-yor. GEFCO’nun Novorossysk Limanı’nda işletmesini üstlendiği terminalde araçlar GEFCO Rusya tarafından teslim alınarak Rusya içindeki son teslimat noktalarına aktarılıyor.

Konuyla ilgili GEFCO Türkiye Genel Müdürü Fulvio Villa Rus pazarının kendileri için önemli olduğunu ve bu pazardaki paylarını daha da artırmak istediklerini belirt-

ti. Ford Cargo ile işbirliklerinin devam etmesini bekle-diğini ileten Villa, bu ortaklık gibi birçok ayağı bulunan projelerin kendilerini daha motive ettiğini söyledi.

GEFCO Türkiye 2002 senesinden itibaren Bitmiş Araç Lojistiği ve dağıtımı ile ilgili uluslararası ve yurtiçi taşımacılık, özel lojistik çözümleri ve stok sahası gibi hizmetleri kapsamlı olarak sunmak için uzmanlığını ortaya koyuyor. İzmit ve Bursa’daki Araç Lojistik Mer-kezleri uluslararası standartlara uygun şekilde hizmet veriyor ve otomotiv müşterilerinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak teslimat öncesi denetim, 24 saat güvenlik, son teknoloji IT sistemleri ve deneyime sahip nitelikli bir ekip gibi imkanlar sunuyor.

GEFCO Türkiye, Ford Rusya tarafından açılan ihaleye GEFCO Rusya ile birlikte girerek multimodal taşıma önerisi getirdi ve 2014 yılı taşımalarını üstlendi

Page 25: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

25NİSAN

HABER

n AUTOPORT, 2007 yılında 8 bakanlığın izniyle ve 50 milyon dolarlık bir yatırımla kurulmuştu. n Türkiye’nin otomobil taşımaya yönelik tek ihtisas limanı 160 bin metrekare üzerinde faaliyet gösteriyordu. n 400 bin araç kapasitesiyle bölgede üretilen otomobillerin yüzde 40’ına hizmet verebiliyordu.n Taşeron ve çalışanlarla birlikte 170 personele istihdam sağlıyordu

Page 26: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

OMSAN; otomotiv ana ve yan sanayisinde faaliyet gösteren birçok firmaya uluslararası karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığı,

yurtiçi yetkili satıcılara dağıtım, araç stoklama, PDI ve yedek parça depolamadan oluşan entegre lojistik hizmetler sunuyor.

OMSAN’ın 36 yıllık otomotiv endüstrisi deneyimiy-le sektörün ihtiyaçlarını % 100 karşılayan bir firma olduğunun altını çizen OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, “İleri teknoloji ve operasyon alt yapımız, 330’u özmal olmak üzere geniş karayolu araç filomuz, Bursa, İstanbul, İzmit ve yurtdışında bulunan yaklaşık 600 bin m²’lik araç park sahaları ve nitelikli insan kaynağımız ile Türkiye’nin lider otomotiv lojistiği firmasıyız. Türkiye’de satılan her üç otomobilden birini taşıyan OMSAN, yılda yaklaşık 700 bin araca bitmiş araç lojistiği hizmeti vermektedir.

OMSAN, müşterilerinin ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanabilen ve kendi mühendislerinin geliştirdiği ileri teknoloji altyapısı ile araçların park alanı ve sevkiyat

ortamında şasi numarası bazında takibini, envanter yönetimini, bayi siparişleri doğrultusunda yükleme ve dağıtım planlamasını, satış ve dağıtım raporlamasını gerçekleştirmektedir. PDI kapsamında OMSAN, bayii sevkiyatından önce ithal edilen araçların, araç stok sa-hasında özel tasarlanmış bölgelerde son kontrollerinin yapılması ve gerekli ise basit onarımların yapılmasını sağlamaktadır.

OMSAN’ın yurtiçi karayolu yedek parça taşımacılığı kapsamında sunduğu önemli hizmetlerden Acil ve Stok Yedek Parça Taşımacılığı kapsamında da müşteri depolarından yetkili servislere planlanmış ve acil yedek parça dağıtımları gerçekleştirmekteyiz” diye konuştu.

MILK RUN TAŞIMALARIOMSAN’ın yurtiçi karayolu yedek parça taşımacılığı

kapsamında sunduğu bir diğer hizmetini de “Milk Run” taşımaları olarak açıklayan Küçükertan, bu konuda da şunları dile getirdi: “Bu proje çerçevesinde; müşteri-lerin tedarikçilerinden malzemeler toplanmakta, bu

DOSYA -1

NİSAN

Türkiye’de satılan her üçotodan birini Omsan taşıyor

Araç lojistiğinin lider kuruluşlarından OMSAN, Türkiye’de satılan her üç

otomobilden birini taşıyor. Firma, yılda yaklaşık 700

bin araca bitmiş araç lojistiği hizmeti vermekte

26

OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan

Page 27: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

NİSAN 27

malzemeler OMSAN depolarında konsolide edildikten sonra doğrudan üretim hattına sevk edilmektedir. Ana sanayiye yapılan sevkiyatlardan sonra boş ambalajlar tekrar kullanılmak üzere tedarikçi firmalara teslim edilmektedir.”

OTOMOTİVDE INTERMODAL ÇÖZÜMLERİNİN ÖNCÜSÜ

OMSAN Lojistik’in otomotiv sektörünün tedarik zin-ciri ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geliştirdiği diğer bir özel çözümün ise 2002 yılından bu yana gerçekleş-tirmekte olduğu “İntermodal Taşımacılık” hizmetleri olduğunu altını çizen Küçükertan, “Türkiye ve Avrupa arasında intermodal taşımacılık uygulamalarını başla-tan ilk özel Türk firması olarak OMSAN konteynerler ile otomotiv sektörüne intermodal taşımacılık hizmetleri-ni sunmaktayız” açıklamasını yaptı.

ARABAM TATİLDEUlusal ve uluslararası alanda tedarik

zinciri çözümleri uygulayan ve birçok ilke imza atarak Türkiye’de lojistik

sektöründe öncü konuma gelen OMSAN’ın Otomotiv lojistiği kapsamında 2010 yılında devreye aldığı diğer bir yenilikçi projesinin de “Arabam Tatilde” hizmeti olduğunu vurgulayan Osman Küçükertan, “OMSAN, “Arabam Tatilde” hizmeti ile İstanbul ve Ankara’dan Bodrum, Dalaman, Antalya ve İzmir çevresine uçak ile tatil yapmaya giden müşterilerin araçlarının taşımasını gerçekleştirmektedir. Bu da yine bizim başlattığımız örnek bir projedir” ifadelerini kullandı.

OTO TAŞIMA VAGONLARI DEVREDETüm çalışmalarında çevrecilik ve rekabetin ön planda

olduğunun altını çizen Küçükertan, “Romanya’da Piteş-ti ile Köstence limanları arasında gerçekleştirdiğimiz otomobil taşımalarında kullanılmak üzere oto taşıma vagonlarını devreye aldık. Devreye alınan yeni vagon-

lar ile yıllık 30.000 adet aracın demiryo-luyla taşınmasını hedefliyoruz. Söz konusu vagonlar aynı zamanda Piteşti/Romanya – Orhanlı/İstanbul arasında gerçekleştirilen oto taşıma multimodal trafiğinin demiryolu ayağını oluşturacaktır” dedi.

1978 yılında bir OYAK iştiraki olarak kurulan OM-SAN Lojistik; uluslararası teknik standartlara sahip, farklı özelliklerde 1200 karayolu nakliye filosu, 340 swapbody ve 205 vagondan oluşan intermodal taşıma filosu, 2 helikopteri, 30.000 DWT büyüklüğünde kuru yük gemisi, 4.510 DWT büyüklüğünde pnömatik tahliye sistemine haiz çimento gemisi, 1100 onaylı tedarikçisi, yurtiçi ve yurtdışında toplam 900.000 m²’lik kapalı ve açık alandan oluşan lojistik merkezleri ve 1250 çalışanı ile müşterilerine esnek, entegre lojistik hizmetler sunmaktadır.

Lojistik sektöründe birçok konuda öncü konumda bulunan OMSAN’ın, İstanbul’da Genel Müdürlüğü, İç Anadolu, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de Bölge Müdür-lükleri, Fransa, Rusya, Romanya ve Fas’ta şirketleri, İtalya ve Almanya’da irtibat ofisleri, İspanya’da OMFE-SA adıyla ortaklığı bulunmaktadır.

t KISACA OMSAN LOJİSTİK

Page 28: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

Arkas Line, dünyanın 30. büyük konteyner şirketi

Arkas Holding bünyesinde yer alan Arkas Line / EMES Şirketi, Alphaliner tarafından açıklanan Mart-2014 verilerine göre, konteyner hat taşı-

macıları dünya sıralamasında ilk 30 firma arasına girdi.Akdeniz ve Karadeniz’de düzenli hat taşımacılığı

yapan Arkas Line’ın da yer aldığı liste, taşıma kapasi-teleri baz alınarak değerlendirildi.

Dünya konteyner hat taşımacılığı analizlerini yapan Alphaliner tarafından açıklanan Mart-2014 Raporu’na göre, APM-Maersk, 564 gemi ve 2 milyon 606 bin 666 TEU kapasitesi ile 1. sırada, MSC 480 gemi ve 2 milyon 399 bin 96 TEU kapasitesi ile 2. sırada, CMA CGM 422

gemi ve bir milyon 500 bin 946 TEU kapasitesi ile 3. sırada yer aldı.

İLK 100’DE İKİ TÜRK ŞİRKETİ VARAlphaliner’in açıkladığı TOP-100 şirketleri arasında,

2 Türk şirketi kendine yer buldu. Arkas Holding bün-yesinde yer alan Arkas Line/EMES Şirketi, 36 gemi ve 48 bin 767 TEU kapasitesi ile 30. sırayı alırken, Turkon Holding bünyesindeki, Turkon Line ise 8 gemi 13 bin 578 TEU kapasitesi ile 60. sırada değerlendirildi.

İki Türk şirketini kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

27MARTMART26

HABER

Neden En İyi?l Araç başı teminat limitimiz 1.500.000.-€’dur.l Hak ve talepler için Türk mahkemeleri yetkili olup uygulanacak hukuk Türk hukukudur.l Poliçemiz muafiyetsizdir. Mal cinsi, hasar cinsi veya tenzili muafiyet bulunmamaktadır.l CMR Konvansiyonu m.21, 23, 25 ve 29’a teminat verilmektedir.l Poliçemizle birlikte pasif hukuksal koruma temi-

natı verilmektedir.l Olası hasarlara ait tüm süreçler tarafımızdan yönetilmektedir. Olası hukuk süreçleri buna dahildir.l Poliçemiz Avrupa, BDT ülkeleri, Ortadoğu (Irak ‘ın tamamı dahil; Afganistan-Kabil, Pakistan-Karaçi hattına kadar), Kuzey Afrika (Akdeniz’e sahili bulu-nan ülkeler) coğrafyasında geçerlidir. l CMR m.21’e göre; mal teslimde ödemeli hasarlar-da 10.000.€’ya kadar teminat verilmektedir.

Aktiv TK Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. TÜV Thüringen ISO 9001:2008 Sertifikalıdır.

Aktiv TK Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. (*)Eğitim Mah.Kasap İsmail Sok. Aska İş Merkezi No:2 D:7

Kadıköy / İSTANBUL T: +90 216 550 0 551 T: +90 850 333 6 ATK F:+ 90 216 550 0 571

[email protected]

Uluslararası Taşımacılıkta Alman Standartlarında ilk Türk CMR Poliçesi!

Taşınan emtiaların mal bedelleri ve taşıyan şirketlere yüklenen sorumluluklar düşünüldüğünde bugün ulus-lararası karayolu taşımacılığı ülkemizin en riskli meslek dalı haline gelmiştir. Türkiye’de hizmet veren sigorta şirketlerinin kullandıkları CMR poliçelerinin muafiyet ve teminat oranları baz alındığında lojistik sektörünün riski düşünüldüğünden daha fazla artmaktadır.

Sigortacılık hizmet ve bilgi işidir. Ülkemizin tartışma-sız en deneyimli ve bilgili ekibiyle birlikte sizlere hizmet

sunuyoruz. Lojistik kökenli ve önemli sigortacılık dene-yimi bulunan çalışma arkadaşlarımızla sizleri dinliyor, anlıyor, doğru bilgilendiriyor ve en uygun çözümleri oluşturuyoruz. Avrupanın en büyük reasürans şirketlerini kullanarak Türkiye’nin önemli sigorta şirketleri güvencesi altında Türk hukukun geçerli olduğu Alman Standartla-rında Türk CMR Poliçesi sunuyoruz. Istanbul ve Mersin ofislerimizle risk çözümlerinizi ve hasar süreçlerini sizle-rin yanında ve beraber değerlendiriyoruz.

Daha fazla bilgi için bizleri arayabilir veya tamamen yenilenen www.aktiv.com.tr sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Uluslararası Sigortacılık Çözümleri

CMR SİGORTASIÜlkemizin en iyi CMR poliçesi ve en deneyimli ekibiyle birlikte

uluslararası karayolu taşımacılığı risklerinizi yönetiyoruz.

28 NİSAN

HABER

Page 29: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

Saf modül sistemimizsatışlarımıza ivme kazandırdı

Her türlü zorlu şarta uygun olarak üretilen SAF Modul Sisteminin satışlarına doping olduğunu ifade eden SAF-HOLLAND Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu, pazar payımızı sürekli olarak artı-

rıyoruz. Türkiye damper pazarının bu yıl ve önümüzdeki 5 yıl içinde de büyüyeceğini öngörüyoruz. SAF Modul Sistemi Türkiye’de SAF Intra CD dingilimizin yanında ciromuza önemli bir ivme kazandırdı. Türkiye pazarında, özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar araç ve donanımlarının seçimlerinde Avrupa Birliği araç normlarına ve ulus-lararası trafik ve emniyet standartlarına uygunluk hususunu, böyle bir zorunlukları olmadığı için kolayca göz ardı edebilmekte. Bu tarz firmalar araç yatırımlarında çoğu kez emniyet ve kaliteden taviz vererek, önceliği fiyat odaklı olan bir yaklaşım biçimi benimsemektedir” diye konuştu.

FİLOLARA YÖNELİK SIRA DIŞI ÇALIŞMALARIMIZ VARBaşta hedef olarak seçilenler dahil tüm nakliye filolarına yönelik

çalışma ve ziyaretlerinin büyük ölçüde tamamlandığını açıklayan Azi-zoğlu, şöyle devam etti: ‘Ziyaret edilen filo yetkililerine SAF dingillerin avantajlarını ve üstünlüklerini anlatmaya devam ediyoruz. Filoların talepleri doğrultu-sunda filoların kademelerinde görev yapan teknik personele SAF dingiller ile ilgili teknik eğitim veriyoruz. Bunun dışında özellikle yaz aylarında Filolara yönelik bazı sıra dışı çalışmalarımız olacaktır. Bu çalış-maların detayları ile ilgili olarak sizleri ayrıca haberdar edeceğiz.”

Türkiye’de damper treyler pazarına iddialı bir giriş yapan SAF Holland, damper treylerler için özel olarak geliştirilen modül aksı ile satışlarını

önemli ölçüde artırdı.

Saf-Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu:

t ALCOA İLE ‘DAHA HAFİFLİK

VE DAHA FAZLA YÜK’ İÇİN İŞBİRLİĞİSAF-HOLLAND ve alüminyum teknolo-jisinde dünya lideri Alcoa, dünyanın en hafif standart görev beşinci tekeri olan Alüminyum Beşinci Tekeri üretmek üzere ortaklaşa çalışmaya başladı. FWAL-E

alüminyum beşinci teker, rakip modelle-re kıyasla 58 kg’a dek ağırlık tasarrufu sağlıyor. Daha az ağırlık, sefer başına ta-şınabilecek daha fazla yük ve bu da sefer başına daha fazla kâr anlamına geliyor. SA

F-HO

LLAN

D Tü

rkiy

e Ge

nel M

üdür

ü Bi

lal A

zizo

ğlu

NİSAN 29

HABER

Page 30: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

30 NİSAN

HABER

21

MART

lerinin bulunduğunu ifade eden Pazarlama Müdürü Özkan İnanç, “Bünyemizde dizel, LPG ve 5 ton kapa-siteli akülü forkliftlerimiz mevcuttur. Son iki yıldır akülü forkliftlerimize yoğun ilgi var. Akülü forkliftlerin işletme maliyetlerinin düşüklüğü bu ürünlerimizi cazip kılıyor. Akülü bir forklifte yapılan yatırım çok kısa süre-de kendini amorti eder. 5 lira gibi bir bedele aküsünü doldurduğunuz forklift size kesintisiz 7 saat hizmet sunar. Büyüyen depolar ve depolama sistemleri makineleri küçültmeye yönlendirdi, bunun yanı sıra asansör boyları da uzadı. Makineniz ne kadar küçükse ve ne kadar yukarı kalkıyorsa o kadar iyidir. Çünkü, ana amaç alanı doğru kullanmaktan geçiyor. Alana yayıldı-ğınızda para harcamak zorundasınız ama yukarı doğru çıktığınızda ücret ödemezsiniz” diye konuştu.

“MERMERCİLERİN TALEPLERİNE YETİŞEMİYORUZ”2015 yılının ikinci yarısında daha yüksek tonaja

hizmet eden makineleri piyasaya sürmeyi hedefledik-lerini; 3 tonluk akülü forkliftin de kendileriyle birlikte Türk piyasasına girdiğini söylemenin yanlış olmayaca-ğını dile getiren İnanç, sözlerine şöyle devam etti: “Bu forkliftimiz, çok ağır şartlar içeren mermer sektörüne yönelik olarak dizayn edilmiştir. Akülü forklift, mer-merde çok denenmiş bir ürün değildi. Çok yoğun bir çalışma temposu olduğu için genelde dizel makineler-le çalışılırdı. Özellikle Denizli ve Uşak yöresindeki mer-mercilere bu makineden verdik, çok memnun kaldılar şu anda makine yetiştiremiyoruz. Stoğumda, yolda ve imalattaki makinelerin tamamı satılmış durumda. Fu-ara getirdiğimiz ürün bile aslında bir müşteriye satıldı, ona henüz teslim etmeden buraya koyduk. Makinenin teknik yapısına çok fazla elektronik aksam katmadan sağlamlığa özen göstermişler. Kullanımı kolay ve tüm ağır şartlara uygunluğunu kanıtladığı için mermercile-rin tercihi bir makine haline geldi. Fiyatı da çok cazip.”

“CLARK, REŞAT ALTINI GİBİDİR”Dünyada büyük bir potansiyele sahip, ancak Türk

insanının sahip olma güdüsü nedeniyle uzun süre oturtamadığımız kiralık makine piyasasındaki yerlerini sorduğumuz Özkan İnanç, bizi şu sözlerle yanıtladı: “Forklift kiralama 3-4 yıldır çok revaçta. Çünkü bakım maliyetleri, düşük, güçlü ve sağlam bir makinemiz var. Kiralamadaki en önemli kriter, kiralanan aracın 3 yıl içinde kendini amorti etmesidir. 3 yıl sonraki ikinci el değeri, kiralayan firmanın karı olarak yansır. Sektörde Clark’ın diğer adı Reşat Altını’dır, yani yıllar geçse de değerinden yitirmez. Türkiye’deki en büyük kiralama şirketi olan Teknik İstif, makineyi bizden alır ve hem sürücülü, hem de sürücüsüz kiralama hizmeti verir. Bunun yanı sıra, biz de kendi bünyemizde kiralama hizmeti veriyoruz.

Öte yandan, bir firma, mevcut makine parkını Clark ile değiştirmek isterse ellerindeki ikinci elleri gerçek değerinden iyi bir fiyatla alırız. Cazip vadelendirme ve leasing fırsatlarıyla müşterinin elini rahatlatacak hamleler yaparız. Satış stratejimizde müşteriye ilk makineyi satmak değil, ikinci makineyi talep etmesini sağlayacak şekilde yaklaşmak esastır. ”

MART20

DOSYA

Forkliftte fiyat ve performans açısından olduk-ça iddialı olduklarının altını çizen, Teknika, Burla Makine Ticareti ve Yatırım A.Ş Satış ve Pazarla-ma Müdürü Özkan İnanç, “Clark, ABD’de yapılan birçok araştırmada, tespit edilen fiyata alınabilen en iyi forklift olarak gösteriliyor. Clark ürünlerini daha önce Almanya’dan getiriyorduk, fiyat Euro üzerinden olduğu için yüksek kalabiliyorduk. Böylece, kullanıcıda ‘Clark, pahalı bir makine’ algısı oluşmuştu. Ama, şu anda Çin mallarından sonra en uygun fiyatlı makinenin Clark olduğunu söyleyebilirim” açıklamasını yaptı.

t “ClArk PAhAlı AlgıSı Doğru DEğİl”

İşletme maliyetlerinin düşüklüğü nedeniyle, kendini çok kısa sürede amorti eden akülü forkliftlere yoğun bir ilgi var. Teknika, Burla Makine Ticareti ve Yatırım

A.Ş Satış ve Pazarlama Müdürü Özkan İnanç, özellikle mermer sektörüne yönelik dizayn ettikleri 3 tonluk akülü forklif siparişlerine yetişemediklerini kaydede-rek, “Makine temin etmekte zorlanıyoruz. Stoğumda, yolda ve imalattaki makinelerin tamamı satılmış durumda. Fuara getirdiğimiz ürün bile aslında bir

müşteriye satıldı, ona henüz teslim etmeden buraya koyduk” diyor.

Burla Grup, Türkiye’de kurulmuş en eski ve ilk ithalat firması. 1911 yılında faaliyetlerine başlamış, 1968 yılından bu yana da yine, Burla Makine Ticareti ve Ya-tırım A.Ş. bünyesinde kurulan Teknika ile Clark marka forkliftlerin Türkiye mümessilliğini yapıyorlar.

Satış yelpazelerinde 1.5 tondan başlayıp 8 tona kadar ağırlık taşıma kapasitesine sahip forklift çeşit-

“Aküsü 5 liraya dolan bir Clark, 7 saat hizmet eder”

Özkan İnanç, son iki yıldır özellikle akülü forkliftlerde bir satış patlaması yaşadıklarını

söylüyor…

Page 31: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

31NİSAN

21

MART

lerinin bulunduğunu ifade eden Pazarlama Müdürü Özkan İnanç, “Bünyemizde dizel, LPG ve 5 ton kapa-siteli akülü forkliftlerimiz mevcuttur. Son iki yıldır akülü forkliftlerimize yoğun ilgi var. Akülü forkliftlerin işletme maliyetlerinin düşüklüğü bu ürünlerimizi cazip kılıyor. Akülü bir forklifte yapılan yatırım çok kısa süre-de kendini amorti eder. 5 lira gibi bir bedele aküsünü doldurduğunuz forklift size kesintisiz 7 saat hizmet sunar. Büyüyen depolar ve depolama sistemleri makineleri küçültmeye yönlendirdi, bunun yanı sıra asansör boyları da uzadı. Makineniz ne kadar küçükse ve ne kadar yukarı kalkıyorsa o kadar iyidir. Çünkü, ana amaç alanı doğru kullanmaktan geçiyor. Alana yayıldı-ğınızda para harcamak zorundasınız ama yukarı doğru çıktığınızda ücret ödemezsiniz” diye konuştu.

“MERMERCİLERİN TALEPLERİNE YETİŞEMİYORUZ”2015 yılının ikinci yarısında daha yüksek tonaja

hizmet eden makineleri piyasaya sürmeyi hedefledik-lerini; 3 tonluk akülü forkliftin de kendileriyle birlikte Türk piyasasına girdiğini söylemenin yanlış olmayaca-ğını dile getiren İnanç, sözlerine şöyle devam etti: “Bu forkliftimiz, çok ağır şartlar içeren mermer sektörüne yönelik olarak dizayn edilmiştir. Akülü forklift, mer-merde çok denenmiş bir ürün değildi. Çok yoğun bir çalışma temposu olduğu için genelde dizel makineler-le çalışılırdı. Özellikle Denizli ve Uşak yöresindeki mer-mercilere bu makineden verdik, çok memnun kaldılar şu anda makine yetiştiremiyoruz. Stoğumda, yolda ve imalattaki makinelerin tamamı satılmış durumda. Fu-ara getirdiğimiz ürün bile aslında bir müşteriye satıldı, ona henüz teslim etmeden buraya koyduk. Makinenin teknik yapısına çok fazla elektronik aksam katmadan sağlamlığa özen göstermişler. Kullanımı kolay ve tüm ağır şartlara uygunluğunu kanıtladığı için mermercile-rin tercihi bir makine haline geldi. Fiyatı da çok cazip.”

“CLARK, REŞAT ALTINI GİBİDİR”Dünyada büyük bir potansiyele sahip, ancak Türk

insanının sahip olma güdüsü nedeniyle uzun süre oturtamadığımız kiralık makine piyasasındaki yerlerini sorduğumuz Özkan İnanç, bizi şu sözlerle yanıtladı: “Forklift kiralama 3-4 yıldır çok revaçta. Çünkü bakım maliyetleri, düşük, güçlü ve sağlam bir makinemiz var. Kiralamadaki en önemli kriter, kiralanan aracın 3 yıl içinde kendini amorti etmesidir. 3 yıl sonraki ikinci el değeri, kiralayan firmanın karı olarak yansır. Sektörde Clark’ın diğer adı Reşat Altını’dır, yani yıllar geçse de değerinden yitirmez. Türkiye’deki en büyük kiralama şirketi olan Teknik İstif, makineyi bizden alır ve hem sürücülü, hem de sürücüsüz kiralama hizmeti verir. Bunun yanı sıra, biz de kendi bünyemizde kiralama hizmeti veriyoruz.

Öte yandan, bir firma, mevcut makine parkını Clark ile değiştirmek isterse ellerindeki ikinci elleri gerçek değerinden iyi bir fiyatla alırız. Cazip vadelendirme ve leasing fırsatlarıyla müşterinin elini rahatlatacak hamleler yaparız. Satış stratejimizde müşteriye ilk makineyi satmak değil, ikinci makineyi talep etmesini sağlayacak şekilde yaklaşmak esastır. ”

MART20

DOSYA

Forkliftte fiyat ve performans açısından olduk-ça iddialı olduklarının altını çizen, Teknika, Burla Makine Ticareti ve Yatırım A.Ş Satış ve Pazarla-ma Müdürü Özkan İnanç, “Clark, ABD’de yapılan birçok araştırmada, tespit edilen fiyata alınabilen en iyi forklift olarak gösteriliyor. Clark ürünlerini daha önce Almanya’dan getiriyorduk, fiyat Euro üzerinden olduğu için yüksek kalabiliyorduk. Böylece, kullanıcıda ‘Clark, pahalı bir makine’ algısı oluşmuştu. Ama, şu anda Çin mallarından sonra en uygun fiyatlı makinenin Clark olduğunu söyleyebilirim” açıklamasını yaptı.

t “ClArk PAhAlı AlgıSı Doğru DEğİl”

İşletme maliyetlerinin düşüklüğü nedeniyle, kendini çok kısa sürede amorti eden akülü forkliftlere yoğun bir ilgi var. Teknika, Burla Makine Ticareti ve Yatırım

A.Ş Satış ve Pazarlama Müdürü Özkan İnanç, özellikle mermer sektörüne yönelik dizayn ettikleri 3 tonluk akülü forklif siparişlerine yetişemediklerini kaydede-rek, “Makine temin etmekte zorlanıyoruz. Stoğumda, yolda ve imalattaki makinelerin tamamı satılmış durumda. Fuara getirdiğimiz ürün bile aslında bir

müşteriye satıldı, ona henüz teslim etmeden buraya koyduk” diyor.

Burla Grup, Türkiye’de kurulmuş en eski ve ilk ithalat firması. 1911 yılında faaliyetlerine başlamış, 1968 yılından bu yana da yine, Burla Makine Ticareti ve Ya-tırım A.Ş. bünyesinde kurulan Teknika ile Clark marka forkliftlerin Türkiye mümessilliğini yapıyorlar.

Satış yelpazelerinde 1.5 tondan başlayıp 8 tona kadar ağırlık taşıma kapasitesine sahip forklift çeşit-

“Aküsü 5 liraya dolan bir Clark, 7 saat hizmet eder”

Özkan İnanç, son iki yıldır özellikle akülü forkliftlerde bir satış patlaması yaşadıklarını

söylüyor…

Page 32: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

32 NİSAN

HABER

Ukrayna olayları sonrasında Kırım’ın Rusya’ya bağlanması Türk nakliyecisi için büyük belirsiz-lik yarattı. Kırım’ın statüsü değişti. Ancak Türki-

ye’nin BDT yönlü taşımalarında çok önemli bir merkez durumundaki Kırım’ın yeni statüsünü ne Türkiye tanı-yor, ne de Ukrayna… Rusya şu sıralar gümrüklerdeki Ukraynalı görevlileri göndererek yerlerine yeni görev-liler atıyor. Bu belirsizlik yüzünden Zonguldak’tan Kırım’a giden gemi seferleri durdu. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, olası gelişmelere karşı alternatif güzergahlar üzerinde çalışmaya başladıklarını söyledi.

RUSYA ‘EK TEMİNAT’ İSTEYEBİLİRKonuyu DÜNYA’ya değerlendiren Şener, “Önceden

Kırım’a gidince Ukrayna’ya gitmiş oluyorduk. Ama şimdi Rusya’ya gitmiş olacağız. Şu anda bir belirsizlik var. Rusya, Ukraynalı gümrük görevlilerini göndermiş. Rus gümrük görevliler yerleştiriyor. Zonguldak’tan gemiler belirsizlik nedeniyle sefer yapmıyor. Bizim tanımadığımız bir ülke oldu. Orada diplomatik tem-silcimiz de yok. Gitmek riskli. Bir başka konu da TIR sistemini tanımıyor Rusya. Ek teminat istiyordu. Bu durumda Kırım’a gidince ilave teminat isteyecek mi? Belirsizliklerden biri bu. Devamında Rusya’ya geçe-bilecek miyiz? Rusya’dan transit geçiş belgelerimiz vardı. Şimdi Kırım’dan geçişler de transit belgesi ister mi? Bunları bilmiyoruz” diye konuştu. Olası yaptırım-lar, Ukrayna’nın Kırım varışlı ve çıkışlı TIR’lara olası engeli, evraklarını tanımaması gibi olumsuz senar-

yolar üzerine çalışma başlattıklarını belirten Fatih Şener, şöyle konuştu: “Büyükelçiliğimiz, Dışişleri Ba-kanlığı, Ekonomi ve Ulaştırma Bakanlığımız kanalıyla gelişmeleri takip ediyoruz. Diğer güzergahlara ilişkin tespitleri resmi kurumlarımıza ilettik. Şayet Rusya ile Ukrayna arasında büyük bir kriz yaşanırsa, sınırları ka-patırsa, bizim Rusya’dan Ukrayna’ya girişte transitte de aksaklıklar olabilir. Kırım’ın Rusya’ya uygulayacağı statüler bize sıkıntı yaratabilir. ‘Ukrayna’ya giderseniz size transit belge vermiyorum’ diyebilir. Rusya zaten sorun şu anda. Yaklaşık 40 bin taşımamız, 10 bin belgemiz var. Kırım’a taşımalar da Rusya sayar belge isterse… Zaten belgeler yetmiyordu.”

UND 3 ALTERNATİF BELİRLEDİUkrayna’nın Rusya, Kazakistan ve BDT ülkelerine

ulaşımda transit konumu itibariyle ihracat taşımaları için kilit bir noktada olduğuna dikkat çeken Şener, Uk-rayna’ya sefer yapan 4 gemi hattı bulunduğu ve bu 4 gemi hattından ikisinin Kırım’a ulaştığı bilgisini verdi. Olası senaryolara karşı alternatif güzergah çalışma-larının yapılması gerektiğine dikkat çeken Şener, UND’nin üç alternatif üzerinde çalıştığını belirterek, bu alternatifl eri şöyle sıraladı: “Birincisi, Türkiye’den Rusya’ya direkt gemi hattı; Türkiye – Rusya arasında (Samsun – Novorossisk) bir gemi hattı var. Ancak Novorossisk’te yaşanan beklemeler, alınan ve tam detayları tespit edilemeyen ücretler taşımalarımız için risk. Bu yüzden Rusya’da başka bir limana Ro-Ro

Ukrayna ve Kırım karıştı, nakliyeci alternatif güzergah arayışında

Page 33: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

NİSAN 33

HABER

hattının kurulması faydalı olacak. İkincisi, Türki-ye – Gürcistan – Rusya sınır kapısı; Rusya dışında, Kazakistan’a güney bölgelerinden giden ihracatımız için de süre ve maliyet avantajı getirdiği için önemli. Ancak Rus gümrüğü verimli ve hızlı çalışmıyor. Üçüncüsü; sınır kapısı, Bulgaristan – Romanya – Macaristan – Slovakya – Polonya – Beyaz Rusya – Rusya’ya ve üzerinden ulaşımda maliyetlerimizi çok arttırsa bir alternatif olarak ihracatçılarımıza sunulabilir.” UND yetki-lileri, Kırım’da her an için olağanüstü gelişmeler yaşanması ihtimaline karşılık alternatif hatlar devreye girene kadar varış noktaları Ukrayna olan araçların Odesa, Rusya veya Rusya üzerinden üçüncü ülkelere geçiş yapacak araç-ların ise doğrudan Rusya ile kurulu Ro-Ro hatlarını kullanmalarını tavsiye ediyor.

RO-RO SEFERLERİ DURDUKırım’da gümrük işlemlerinin durduğu ve bu ne-

denle Zonguldak’tan bölgeye yapılan Ro-Ro seferle-rinin durduğu bilgisini veren UND İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alper Özel, DÜNYA’ya şu açıklamayı yaptı:

“Rusya, Ukraynalı gümrük memurlarını çıkardı. Rus gümrük memurlarını koyacak. Gümrük işlemleri yapılmıyor. Kırımlı gümrük yetkilileri gönderildi. Rus gümrük yetkilileri gelecek. Rusya Federasyo-

nu gümrük networkü kurulacak deniyor ama bunun ne kadar süreceği belli değil, Bu nedenle şu anda Zonguldak’tan Kırım’a Ro-Ro seferleri durdu. Zonguldak’tan kalkan gemiler Kırım’a gidiyor onun üzerinden Ukrayna’ya geçiliyordu. Bu alternatif kapandı gibi. Kırım’a gidebiliriz, ‘Ruslar bizi alır sizi Ukray-na sınırına kadar götürü-

rüz’ diyebilir. Ama Ukrayna diğer taraftan sınır kapısı açacak mı bunu bilmiyoruz. Ukrayna diyebilir ki, ‘Kırım sınırını açmıyoruz ve Kırım’dan gelen araçları almıyo-ruz.’ Direkt Ukrayna’ya gidecek araçlar için kaygımız yok, ancak Ukrayna üzerinden Rusya’ya çok fazla transit taşımamız var. Rusya diyebilir ki, Ukrayna’dan gelen TIR’ları kabul etmiyorum. Ya da Ukrayna, Kırım sınırında kapı açmayabilir. her şey belirsiz. Geçen yıl Kırım üzerinden bu bölgeye Türk nakliyeciler 10 bin, yabancı araçlar ise 19 bin taşıma gerçekleştirmişti. Bu rakamlar düşecek gibi görünüyor.”

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener: “Şu anda bir belirsizlik var. Rusya, Ukraynalı gümrük görevlilerini göndermiş. Rus

gümrük görevliler yerleştiriyor. Zonguldak’tan gemiler belirsizlik nedeniyle sefer yapmıyor. Orada diplomatik temsilcimiz de yok.”

Page 34: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

Türkiye, 2014 Dünya Lojistik Ligi’nde 160 ülke içinde 30’uncu sırada yer aldı. Dünya Bankası uzmanları ve Finlandiya’daki Turku Ekonomi

Okulu işbirliğiyle hazırlanan “Rekabete Bağlantı – Kü-resel Ekonomide Ticaret Lojistiği” raporu yayınlandı.

Raporda 2014’e ait lojistik performans endeksleri ve göstergeleri de yer aldı. Buna göre Lojistik Perfor-mans Endeksi’nde ilk 10 sırayı Almanya (4,12 puan), Hollanda, Belçika, İngiltere, Singapur, İsveç, Norveç, Lüksemburg, ABD ve Japonya aldı. Türkiye ise 3,50 puan ile ölçülen 160 ülke arasında 30’uncu sırada yer aldı. Türki-ye’nin önceki Lojistik Performans Endeksleri’nde en iyi performansı 26’ncılık, en kötü performansı 35’incilik olmuştu.

Türkiye LPE’de “Lojistik Altya-pısı” sıralamasında 27’nci; “Ulus-lararası Gönderiler” sıralamasında 48’inci; “Lojistik Kalitesi ve Yeter-liliği” sıralamasında 22’nci; “İzleme ve Takip” sıralamasında 19’uncu; “Zamanlamaya Uygunluk” sırala-masında ise 41’inci oldu. Rapora Türkiye’de lojistik muameleye tabi

tutulan gönderilerin yüzde 82’si kalite kriterini karşı-lıyor. Lojistikte dünyanın en kötü durumdaki ülkeleri ise Somali, Kongo, Afganistan, Eritre, Suriye, Cibuti, Sudan ve Küba olarak sıralandı. Türkiye, 2014 Lojis-tik Performans Endeksi’nde, orta üst gelirli ülkeler grubu sıralamasında ise üçüncü oldu. Üst orta gelirli ülkelerde lojistiği en iyi olan ülkeler Malezya, Çin, Türkiye, Macaristan, Güney Afrika, Tayland, Roman-

ya, Panama, Bulgaristan ve Meksika şeklinde sıralandı. Raporda lojistik performansın arz zincirlerinin gü-venliği ve üreticilerle ihracatçıların hizmet sunumlarının öngörülebi-lirliğiyle güçlü ilişkisi bulunduğu belirtildi. Arz zincirlerinin “en zayıf halkası kadar” güçlü olabildiği, ulusal rekabet için kritik önemini korurken birçok ülkede giderek daha karmaşık hale geldiği kayde-dilen raporda “Kapsamlı reformlar ve politika üretenlerle özel pay-daşların uzun vadeli taahhütleri temel olacak. Endeks burada dün-ya çapında ticaret engellerini daha iyi anlamak için eşsiz bir referans sağlıyor.” denildi.

34 NİSAN

HABER

Türkiye LPE’de “Lojistik Altyapısı”

sıralamasında 27’nci; “Uluslararası Gönde-riler” sıralamasında

48’inci; “Lojistik Kalitesi ve Yeterliliği” sıralama-sında 22’nci; “İzleme ve

Takip” sıralamasında 19’uncu; “Zamanlamaya Uygunluk” sıralamasın-

da ise 41’inci oldu.

Türkiye, Lojistik Ligi’nde sırada30.

Page 35: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

35NİSAN

Page 36: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

Uluslararası nakliyecilerin yüklü ödemelerle karşılaştıkları fatura

kabusu sona eriyor

NİSAN36

Seyir Mobil Genel Müdürü Yakup Küçük, tama-men Türk mühendislerince geliştirilen yazılım sayesinde, Seyir Mobil araç takip sistemlerini

kullanan firmaların yurt içinde 10 saniyede yurt dışında ise 1 dakikada bir kota aşımı olmaksızın araçlarından konum bilgisi alabileceklerini söyledi. Kapıkule’den çıktığınız andan itibaren Türkiye’de faaliyet gösteren 3 GSM operatörünün etkinliği biter ve anlaşmalarla belirlenen diğer operatörlerin saltanatı başlar. Bu da, size ay sonunda ummadığı-nız iletişim faturaları olarak yansıyabilir. İşte Seyir Mobil, bu fatura sürprizini sona erdiren bir uygu-lamayı hayata geçirmiş. Seyir Mobil Genel Müdürü Yakup Küçük, LOJİSTİK EKİPMANLAR Dergisi ile bunu nasıl gerçekleştirdiklerini paylaştı.

Yurtdışına çıkıldığında data hatlarının yurt dışı tarifesi ile faturalandırılacağının altını çizen Yakup Küçük, “Dolayısıyla yurt dışına çıkmış bir araçtan yurt içindeki gibi 10 saniyelik periyotlarda konum bilgisi almaya devam ederseniz faturanız da şişer. Bizde ise yurtiçinde 10 saniyede bir, yurtdışında ise 1 dakikada bir sinyal gönderilir. Sistem aracın yurt dışına çıktığını otomatik olarak algılayarak veri gön-derme aralıklarını 10 saniyeden 1 dakikaya çıkartır” diye konuştu.

“BİZ DE TAŞIMACIYIZ, SORUNUN KAYNAKLARINI İYİ BİLİRİZ”

Ürünlerinin birçok markada olmayan özelliklerle donatıldığını ifade eden Küçük, sözlerine şöyle devam etti: “Sistemi, filolara özel dizayn etmeye çalıştık. Biz de diğer grup şirketlerimizle lojistik taşımacılık yapan bir firma olduğumuz için nakliye-cinin sorunlarına hakimiz. 20 yılı aşkın taşımacılıkla uğraşıyoruz. Filo yönetiminde kullandığımız cihaz, dijital takograftan verileri okuyabiliyor, sürücünün aracı doğru kullanıp kullanmadığını takip edebiliyor. Ekstra olarak da, navigasyon bağlayıp, sürücü ile ücretsiz mesajlaşabileceğiniz bir donanıma sahip. Isı sensörü, kapı sensörü gibi birçok donanımı da bağlamak mümkün.”

DOSYA - 2

Seyir Mobil ile yurt dışı araç takibinde sürpriz faturalara yer yok

Yaku

p K

üçük

Page 37: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

37NİSAN

“ÜRÜN BİZİM, İSTEDİĞİMİZ GİBİ YENİDEN DİZAYN EDERİZ”

En belirgin özelliklerini de butik hizmet verebilmek olarak açıklayan Yakup Küçük, “Çünkü, ürünümüz tamamen Türk mühendislerince dizayn edilmiş ve Türkiye’de imal edilmiştir. Yani müşteri ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir. Çünkü, üretici tarafında yer al-dığımız için tamamı bize ait bir üründen söz ediyoruz. Başka türlü bunu yapmak çok zor. 4-5 yıl önce alınan sistemler, aracın sadece konum bilgisini veriyordu. Ama artık filolar, raporlama sistemleri istiyor. Örneğin, aynı standartlarda iki araç var. Araçlardan biri diğerin-den 100 kilometrede 6 litre daha fazla yakıt tüketiyor. Bu fazla tüketimin sebebi raporlama araçları ile tespit edilebiliyor. Rölanti, sürüş ya da PTO çalışması sırasın-da tüketilen yakıt miktarları ayrı ayrı raporlanabiliyor. Bir özel raporumuz daha var: Boş vites raporu. Sürücü, vitesi boşa atıp kullanıyorsa, bu raporla öğreniriz. Çün-kü, boşa attığınızda şanzımanlar yağlamaz, yağlanma-yan şanzıman da titrer. Bu da hesapta olmayan tamir bakım masrafları anlamına gelir ve arabanın garantisiz kalmasına da yol açabilir. Bu durum da tamamen şoför hatasıdır” açıklamasını yaptı.

“YAPILAN YATIRIM BİRKAÇ AYDA GERİ DÖNER”Seyir Mobil Genel Müdürü Yakup Küçük, araç takip

sistemleri sayesinde ne kadar tasarruf edilebileceği yönündeki sorumuzu da şu sözlerle yanıtladı: “Aracı iyi bir kullanıcı sürüyorsa, raporları düzgün bir şe-kilde takip ediyorsanız, kesinlikle minimum yüzde 10 oranında yakıt tasarrufu sağlarsınız. Bunu da bir aracın ayda 10 bin kilometre yaptığını düşünürseniz ayda 300 litre yakıt olarak tanımlayabilirsiniz, bunun karşılığı da 1250 liralık tasarruf anlamına gelir. Ben kendi araçlarıma bu sistemi taktıktan sonra böyle bir

yakıt tasarrufu aldım. Özet-le, araca yaptığınız yatırımı birkaç ay içinde geri alırsınız. Ancak, Türkiye’de genel bir kanı var. Bir hevesle bu tip yatırımlar yapılır, daha sonra hiç kimse devamını getirmez. Eğer bu sistemleri kullanacak-sınız takibinden de sorumlu bir birim oluşturacaksınız ki, tam anlamıyla verim alabilesiniz.”

DİJİTAL TAKOGRAF ANLIK TAKİP EDİLİYOR

Seyir Mobil, haziran ayında yürürlüğe girecek ve özellikle yurtiçinde büyük sorunlar yaşana-cağını düşündüğümüz dijital takografı da sistemlerine entegre etmiş. “Hangi sürücü dijital ehliyetini taktıysa onun bilgileri anında sisteme düşer” diyen Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sürücü-lerin kanunen 4.5 saat sürmesi, 45 dakika mola vermesi ve yine 4.5 saat sürerek sü-rüşünü tamamlaması gerekiyor. Ardından 12 saat dinlendikten sonra aracın başına yeniden oturabilir. Sürücü ehliyeti takıl-dığı andan itibaren bunun takibini yapa-biliyoruz. Günlük, haftalık ve aylık olarak sürüş saatlerinin takibini gerçekleştirip müşterilerimize sunabiliyoruz.”

Seyir Mobil Genel Müdürü Yakup Küçük, son bir mesajla sözlerini tamamlıyor: “Seyir Mobil, ta-mamen Türk mühendislerince geliştirildi. Ürettiğimiz markanın tüm belgeleri mevcut. Kullanıcılar da, ter-cihlerini yaparken artık bu belgeleri özellikle arayarak, ucuz diye merdiven altı ürünlere yönelmemeli.”

Yakıt tüketimi, depo seviyesi, kilometre sayacı, motor devri, hız vb. bilgileri aracın bilgisayarından okuyarak kullanıcıya sunan sistemdir. CANBUS modülü sayesinde çalışma zamanı, yakıt tüketimi ve kilometre sayacı ile ilgili raporlamalar kullanıcıya sapma olmaksızın sunulur. Depo seviyesi okunabilen araçlarda yakıt kaybolmaları maliyetsiz olarak kontrol altına alınır. Sürücünün araç kullanma performansı analiz edilir.Yakıt Tüketimi: Aracın tükettiği yakıt litre cinsinden anlık olarak kullanıcıya sunulur. Yakıt maliyetlerinin indirgenmesi, sürücü performansının takibi için önemli bir parametredir. Aracın bilgisayarından okunup direkt kullanıcıya sunulur.

Depo Seviyesi: Aracın yakıt deposunun seviyesi kullanıcıya anlık olarak sunulur. Yakıt kaybolmasının önüne geçmenin en pratik ve maliyetsiz yoludur. Ek bir donanım ya da sensöre ihtiyaç duyulmaz.Devir, Hız, Tork, Kilometre Sayacı, Gaz Pedalı: Aracın agresif ya da ekonomik kullanım analizi yapılır. Fazla yakıt sarfiyatının sebepleri analiz edilir. Kullanılan devir, tork ve hız aralığı tespit edilir.Dijital Takograf: Dijital takograf entegrasyonu ile takograf üzerindeki sürücü ehliyetinin numarası okunur. Sürücü tanıma birimine ihtiyaç duyulmaksızın takog-raf üzerinden aracı kullanan sürücü bilgisi kullanıcıya sunulur. Sürücü performansı geçmişe dönük raporlanır.

FİLOLAR CANBUS’A EMANETtDOSYA - 2

Page 38: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

Türkiye’de otobüs yolculuklarını keyifli ve eğlenceli bir kaçamağa dönüştüren Funtoro İnteraktif Ekranların Türkiye

lansmanı, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpa-şa kampüsünde yer alan Otağ-ı Hümayun’da (Pargalı İbrahim Paşa Sarayı) yapıldı.

Lansmana Yıldız Teknik Üniversitesi Rekto-rü Prof.Dr.İsmail Yüksek, Şehirlerarası Otobüs sektörünün ileri gelenleri, reklamverenler ve reklam ajansları katıldı.

Lansman sırasında söz alan As Teknoloji Funtoro Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dönmezoğlu, otobüs yolculuklarını keyifli ve eğlenceli bir sürece dönüştüren Funtoro İnteraktif ekranları tanıttı. As Teknolojinin, Tayvanlı elektronik devi MSI ile YTÜ Tekno-park’ta kurduğu yazılım ve donanım üssünde 70 çalışanıyla, Türkiye’nin 5 noktasında

Funtoro’nun interaktif ekranıotobüsçüye ‘yan gelir’ olacak

DOSYA - 2

As Teknoloji Funtoro Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dönmezoğlu

NİSAN38

As Teknoloji Funtoro, Türkiye’de otobüs yolculuklarına yeni bir boyut kazandıran Funtoro İnteraktif ekranların lansmanını yaptı

Page 39: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

kusursuzluk prensibiyle hizmet verdiğini, şehirlerarası yolcu taşımacılığında kalite ve kusursuz hizmetin yolcu memnuniyetini ve sadakatini artırdığı vurguladı.

Firmalarının 1997’den beri ulaşım ve otomotiv sektöründe uzun yolculukları kısaltan güvenli yolculuk gibi teknolojik ürün ve sisteler konusunda çalışmala-rını sürdürdüğünü ifade eden Dönmezoğlu, “Firmamız As teknoloji 2009 yılında dünya devi MSI Funtoro ile entertainment sistemler konusunda Yıldız Teknik Üniversitesi teknoparkında geliştirdiği ürün ve yazılım-larla otobüsleri koltuk arkalarını daha eğlenceli bir hale getirdi. Zaten çok ucuz bedellerle yolcu taşıyan otobüs firmalarımız, taşıdıkları yolcularına, taşıdığı bedellere bakmaksınız en yüksek konforu sunmaya çalışmakta-dırlar. Onları kutluyoruz” diye konuştu.

Funtoro İnteraktif Ekranların reklam satış faaliyet-lerini yürüten ADR Medya Genel Müdürü Fatih Eren,

şu anda 860 otobüste kurulu sistem sayesinde günde 50 bin, ayda 1,5 milyon yolcuya ulaşmanın mümkün olduğunu vurguladı. Yaşanan mecra kirliliği ve mesaj bombardımanı içinde, böyle bir mecranın tüketici ile ku-rulacak marka iletişiminde kaçırılmayacak fırsatlar sun-duğunu belirtti. İnternet bağlantısı sayesinde verilen mesaja ilişkin tüm verilerin reklamverenin ve reklam ajansının kontrolunda olduğunu anlatan Eren, “Şuanda 860 otobüste bu ekranlar kurulu. Medya değeri anla-mında günde 50 bin yolcuya ulaşıyoruz haftada 350 bin ayda yaklaşık 1 buçuk milyonluk bir erişim söz konusu. Yaz döneminde bunun 2.5 milyona ulaşacağını umu-yorum. Kulaklığı takan insan gönüllü bir tutsak haline geliyor. Siz reklam olarak ne verirseniz onu alıyor. İnte-raktif bir uygulama olduğu için de yayınlandığınız kişiyi ismen takip edebiliyorsunuz. Bu mecra odaklı, net ve temiz ulaşımın mükemmel bir yolu” açıklamasını yaptı.

DOSYA - 2

Hayata geçirdikleri reklam satışlarının şehirlerarası otobüs firmaları için önemli bir kazanç kapısı olmaya başladığını vurgulayan As Teknoloji Funtoro Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dönmezoğlu, “Son 6 aydır rek-lam satışlarına başladık. Bizim yazılımımız her zaman hazırdı ama reklam ajanslarına gittiğimizde çok ente-resan çözümler bekliyorlardı. Koltuk arkası ekranlar tablet PC. Bu tablet PC’nin özelliklerini interaktif olarak kullanmak ve raporlara ulaşmak istediklerini ilettiler. Bu

düzenlemeleri yaptık, 6 aydır reklam satışına başladık. Ulusal büyük firmalarla yürüyoruz. Bunlar; Odea-bank, Halkbank, Bosch, Ülker. Şu anda bizim Funtoro ekranlarımızı kullanan firmaların araçlarında reklamlar dönüyor. Bazı firmalara 70 bin TL’yi aşan ödemelerde bulunduk. Yeni yılda bu ödemeler devam edecek. Yak-laşık bununla ilgili 60 kişilik bir ekibimiz çalışıyor. Ağır maliyetler içinde yorulan otobüsçü dostlarımıza gelir sağlayabilmek bizleri çok mutlu ediyor” dedi

FUNTORO OTOBÜSÇÜYE KAZANDIRIYOR t

39NİSAN

Page 40: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

40 NİSAN

Başarı Teknoloji’nin ürettiği cihaz, Avrupa Tip Onayı alan

tek Türk markası oldu…

DOSYA - 2

Başarı Teknoloji’nin üret-tiği dijital takografın ilgili yönetmelikler ve Avrupa

Direktifi EEC 3821/85’e tam uyum sağlayan bir ürün oldu-

ğunu ifade eden Başarı M2M Genel Müdürü Yakup Palom-

ba, “Pazardaki emsalleriyle bu konuda aynı testlerden geçmiş ve ilgili onayları

başarıyla tamamlamıştır. Başarı Teknoloji’nin

ürettiği dijital takograf cihazını farklı kılan

Türkiye’de üretilme-si olup, yıllarca ithal

Yerli dijital takograf iledöviz yurtiçinde kalacak

2014 haziranında yük-yolcu taşımacılığı yapan araçlarda

zorunlu olarak kullanılacak dijital takografı satın almak için artık

yurtdışına milyonlarca lira döviz bırakmamız gerekmeyecek. Çünkü,

Başarı Teknoloji’nin tamamen Türk mühendislerince ürettiği

dijital takografın da, Avrupa’daki emsallerinden hiçbir eksiği

yok. Üstelik, daha ucuza imal edilen ürün için her an destek de

alabileceksiniz

Başarı M2M Genel Müdürü Yakup Palom ba

Page 41: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

etmek durumunda kaldığımız dijital takofgrafları ihraç edebilme noktasına gelmemizdir. Bu sayede ülkemizin cari açığının azaltılmasına katkımız olması dışında, yerli üretim payıyla cihazlara harcanan paranın ülke ekono-misinde tutulması sağlanacak, satın alınacak her yerli takografın bedelinin ilgili bölümü Türk işçisinin emeği karşılığı ülkemizde kalacaktır.

Pazardaki etkisine değinecek olursak, satış kanalları açısından Ankara’daki fabrikamızdan tedarik edilecek olan cihazlarımızla bir başka ülkeden tedarik edilecek olan cihazlar karşılaştırıldığında lojistik olarak büyük bir avantaj sağlayacağımız aşikardır. Lojistik destek sağ-layabileceğimiz faydalardan biri de Başarı Elektronik’in Türkiye çapındaki yaygın servis ağı olacaktır.

Fiyatlandırma açısından da bakacak olursak, Türk mühendislerinin emeğiyle üretilen dijital takograf cihazlarımızı rakiplerimize göre daha uygun fiyatlardan pazara sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Ürünlerinin zorlu süreçlerden oluşan iki aşama ile onay barajını aştığını kaydeden Palomba, “Grafikte de görebileceğiniz gibi Tüm bu onaylar başarıyla tamam-landıktan sonra seri üretim onayı alınmış adledilir. Başarı Teknoloji tarafından üretilen Türkiye’nin ilk ve

tek yerli dijital takograf cihazı ve üretim tesislerimiz bu sertifikasyonları Alman Test ve Yetkilendirme kuru-luşları KBA ve BSI tarafından sınanarak almıştır. Bunlar dışında Sanayi Genel Müdürlüğü’nün ilgili ürünü Sanayi Sicil Belgemize eklenmesiyle, cihaz için Yerli Malı Belge-si alınmış ve yerli üretici olabilme kriterleri tamamlan-mıştır” açıklamasını yaptı.

HEDEFTE İHRACAT DA VARProjeye başlarken amaçlarının salt cihazı üretmek

olmadığınının altını çizen Palomba, şöyle devam etti: “Biz daha en baştan rekabetçi olabilmeyi de ön planda tuttuk. Hedefimiz dünya takograf pazarının önde gelen üreticileri arasında yer almak. Başarı Teknoloji’nin üretmiş olduğu dijital takograf cihazlarını ileriki dönem-de yurtdışına satılacak pek çok ticari aracın üzerinde, yurtdışındaki araç üreticilerinde ve satış noktalarında satıldığını göreceksiniz. Başarı Elektronik de bu pazara en iyi şekilde hizmet edip, pazardan hatırı sayılır pay almayı arzuluyor. Yerli üretim takografın bu payı alması durumunda ülkemizin cari açığına olumlu bir etkisi ola-cağı kesindir, kullanılan her yerli üretim dijital takograf cihazı Türk insanının istihdamına katkıda bulunacaktır.”

NİSAN 41

DOSYA - 2

ONAY PROJESİNİN DETAYLARI

Page 42: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

42 NİSAN

DOSYA - 2

Arvento’nun kendi teknolojisini üreten bir teknoloji şirketi ve doğal olarak ürün geliştirip üretme esnekliğine sahip bir firma olduğunu

belirten Arvento Genel Müdürü Özer Hınçal, “Bu esneklik bize hem Türkiye, hem de dünyadaki ra-kiplerimizden ürün ve proje bazında farklılaşmamızı sağlıyor. Örneğin akıllı telefon ve tabletlerde çalışan araç takip uygulamalarını dünyada ilk kez geliştiren Arvento’dur” diye konuştu.

“81 İLDE SERVİS DESTEĞİ VERİYORUZ”Teknoloji geliştirmenin verdiği avantajın pazarın ve

sektörlerin ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirmeyi de beraberinde getirdiğini ifade eden Hınçal, şöyle devam etti: “Çözümlerimiz, Türkiye’de ve dünyada 27 bin müşterimiz tarafından 360 bin araçta kullanılıyor. Bizi farklılaştıran diğer özelliklerimiz konusunda ise özellikle satış sonrası hizmetlerin altını çizmek isti-yorum. Çünkü araç takip sistemlerinde satış sonrası hizmetler işin en önemli parçalarından birini oluşturu-yor. Örneğin Türkiye’de şu anda araç takip sistemleri alanında, 81 ile yayılmış olan Türkiye’nin en geniş sa-tış ve yetkili servis ağına sahip şirketiz ve bu hizmet ağı bizim en güçlü yönlerimizden birini oluşturuyor.

Yine 7/24 çalışan çağrı merkezimiz sayesinde Türkiye’nin herhangi bir yerinde yaşanabilecek bir soruna en kısa sürede müdahale edebilecek durum-dayız. Müşterilerimize kesintisiz ve en iyi hizmeti verebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.”

İKİ YENİ ÜRÜN GELİYORMüşterilerinin isterlerse paket çözümlerini opsi-

yonel ek birimler ve sensörler ile geliştirebileceğine

ile aracınız

cebinizdeArvento, teknolojide sınır tanımıyor. Firmanın akıllı

telefonlar ve tablet bilgisayarlar için geliştirdiği iPhone, iPad, BlackBerry, Android ve Nokia uygulamalarını

indirerek araçlarınızı cep telefonunuz ve tablet bilgisayarlarınızdan da kolaylıkla izleyebileceksiniz.

Page 43: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

43NİSAN

DOSYA - 2

dikkat çeken Hınçal, “Bu opsiyonel birimler saye-sinde araç içi sıcaklıktan, lastik basıncına, yakıt seviyesinden, dorse takibine, depo kapağı hare-ketlerinden, hangi sürücünün hangi aracı kullandı-ğı bilgisine kadar araçlarından isteğe özel bilgiler alabiliyorlar. Böylece her şirket kendi sektörüne ya da işine özel olarak sistemlerimizi özelleştire-biliyor. Arvento geçen yıl cirosunun % 25’lik kısmını Ar-Ge çalışma-larına ayırdı. Hem donanım hem de yazılım alanlarında iddialıyız. Pazara yeni ürünler sunmak için yoğun bir şekilde çalışan güçlü bir ekibimiz var. Her zaman, son teknoloji ürünü olan ve kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak uygun maliyetli ürün-ler geliştirip sunmayı hedefliyoruz. 2014’te de iki yeni ürün pazara sunacağız, bu ürünlerin detaylarını ise önümüzdeki günlerde paylaşacağız” sözleriyle farklı ürünlerle sahnede olacaklarının müjdesini verdi.

Arvento, ‘Avrupa’nın en başarılı 10’u arasındaAvrupa’nın en prestijli ödüllerinden olan Avrupa İş Ödülleri’nde kendi kategorilerinde “Ruban d’Honneur” nişanına layık görülerek Avrupa’nın en başarılı 10 şirketi arasında yer aldıklarını söyleyen Arvento Genel Müdürü Özer Hınçal, “Bu başarı bizim için çok önem-li çünkü ‘Ruban d’Honneur’ ünvanına layık görülen şirketler, 31 Avrupa ülkesinden gelen binlerce şirket arasından seçiliyor. Avrupa’nın iş, siyaset ve akademik dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan jüri tara-fından seçilen finalist şirketler, Avrupa genelinde ticari başarı göstermiş, yenilikler üreten ve sosyal sorumluluk

bilinciyle çevresine katkı sağlayan şirketler olarak nitelendiriliyor. Biz, hızlı büyüme potan-siyelimiz, yenilikçi ürünlerimiz, dinamik ekibimiz ve vizyonumuz ile bu ödüle layık görüldük. Biliyorsunuz Türkiye’nin yanı sıra 22 ülkede daha faaliyet gös-teriyoruz ve alanımızda dünyadaki ilk 3

markadan biri olmayı hedefliyoruz, bu ne-denle bu tarz başarılar doğru yolda olduğumuzu işaret eden önemli göstergeler” ifadelerini kullandı.

Arvento Genel Müdürü Özer Hınçal

Page 44: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

Mercedes-Benz Türk, rekorlarına bir yenisini daha ekledi. Firma, lojistik sektörünün öncü kuruluşların-dan Barsan Global Lojistik A.Ş.’ye 300 adet Merce-

des-Benz Actros 1841 LSNRL’in teslimatını gerçekleştirdi. Servis sözleşmesi, kasko sigortası ve geri alım taahhüdünü de kapsayan satış Barsan’a operasyonel avantaj sağlaması-nın yanı sıra, işletme maliyetlerini de net olarak görmesinin yolunu açacak.

Teslimat töreni sırasında konuşma yapan Merce-des-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sü-lün bu büyük filo satışı kapsamında, Barsan Global Lojistik’e servis, finansman sigorta hizmetleri sun-duklarını, bu ge-nişlikteki bir servis hizmetinin satışın ötesinde bir işbirliği olduğunu vurguladı.

Barsan Global Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ ise şirket yatırımlarının devam ettiğini ve yaptıkları bu büyük anlaşmalar ile dünyanın önde gelen lojistik şir-ketleri arasında yer alma hedeflerine doğru bir adım daha attıklarını söyledi.

Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Mü-dürü Bahadır Özbayır ise konuşmasında, Merce-des-Benz Actros kamyonların lojistik sektöründeki büyük filoların tercihi olmaya devam ettiğini, 300 adetlik bu büyük satışın bunun önemli bir göstergesi olduğunu belirtti.

Mercedes-Benz Actros 1841 LSNRL, Mercedes-Benz’in “lowliner” olarak tanımladığı alçak şasili çe-kicileri oluştu-ruyor. Bu araçlar, ön ve arka akslarda hava süspansiyonlu olup 950 mm beşinci teker yüksekliği sayesinde mega treylerler ile birlikte kullanılabiliyor. Tüm Actros çekicilerde standart ola-rak sunulan “Powershift – Otomatikleştirilmiş Şanzıman” ile önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlanıyor. Actros 1841 LSNRL, 2011 yılından bu yana Mercedes-Benz Türk Aksaray Kamyon Fabrikası üretimi ile Türkiye’de satışa sunuluyor.

Mercedes-Benz Türk’ten yeni bir rekor daha: Barsan’a 300 Actros

TESLİMAT

44 NİSAN

Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış Direktörü Süer Sülün (solda) ve Barsan Global Lojistik

Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ

Page 45: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

NİSAN 45

Türkiye’nin Lider UluslararasıOtomotiv Endüstrisi Fuarı

Turkey‘s Leading International TradeFair for the Automotive Industry

BU FUAR 5174 SAYILI KANUN GEREĞİNCE TOBB (TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ) İZNİ İLE DÜZENLENMEKTEDİR.THIS FAIR IS ORGANIZED WITH THE PERMISSION OF THE UNION OF CHAMBERS AND COMMODITY EXCHANGES OF TURKEY

IN ACCORDANCE WITH THE LAW NUMBER 5174.

10 - 13 Nisan / April 2014Tüyap, Büyükçekmece, İstanbul / TURKEY

Organizasyon/Organisation

Tel: +90 (212) 334 69 00Faks: +90 (212) 334 69 [email protected]

Tel: +90 (212) 296 26 26Faks: +90 (212) 296 83 [email protected] www.automechanika.com.tr

Destekleyenler/Supporters

Page 46: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

46 NİSAN

Antalya’nın köklü inşaat firmalarından Çallıoğlu, MAN’dan 21 araç satın aldı. Yıllardır MAN’ı tercih

eden Çallıoğlu yeni TGS 32.360 model araçlarıyla filosunu daha da güçlendirdi.

90 araçlık filosunun tamamı MAN çekicilerden oluşan Cevat Logistics, tam 20 yeni MAN TGX Efficient-

Line kamyon siparişi daha verdi.

MAN’ı tercih eden Bayman, toplam 11 adet çekici siparişin-

den 2 tanesine geçtiğimiz günlerde kavuştu. TGX 18.400 4x2 BLS tipi 2 çekici MAN’ın İstanbul Anadolu Yakası’nda bulunan bayisi Şensan’da Bayman Türkiye Lojistik Sorumlusu Uygur Gezer’e teslim edildi.

MAN’dan seri kamyon teslimatları

TESLİMAT

Çallıoğlu 21 MAN daha aldı

Cevat Logistics’e 20 MAN TGX EfficientLine

Bayman da, MAN’ı tercih etti

Page 47: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

NİSAN 47

TESLİMAT

Cizre’de faaliyet gösteren yurtiçi ve yurtdışı nakliyeler konusunda uzman

Boyacılar Otomotiv yeni yatırımında Ort-haus’u tercih etti. Araçlar Orthaus Trailers Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mert Karakaşlı ve Bölge Satış Müdürü Uğur Bilgiç tarafından törenle Boyacılar Otomotiv’den Abdülmevlai Boyacı ve Ömer Boyacı’ya teslim edildi.

Treyler üretiminde ileri düzey tek-

noloji ile müşterilerin albenisini kazanan Orthaus Treyler, 12 adet Orthaus mega tipi araçları düzenlenen teslimat töreni ile Martı Trans’a teslim etti.

Boyacılar Otomotiv’in tercihi ORTHAUS

Orthaus’dan Martı Trans’a 12 adet araç

Cevat Nakliyat, treylerde ‘Otokar’ dedi

Akran Lojistik

filosuna Otokar

gücü

Trabzon merkezli uluslararası nak-

liyat firması Cevat Nakliyat 20 yeni Otokar-Fruehauf Tır-liner semi-treyler ile taşımacılık filosunu güçlendirdi. Siparişe konu olan 20 adet aracın 10 adedinin teslimat töreni 17 Mart 2014, Pazartesi günü Otokar Sakarya üretim tesislerinde yapıldı. Diğer 10 adetlik bölümün ise Nisan ayı içe-risinde Cevat Nakliyat’a teslim edileceği belirtildi.

Otokar, Gemlik’te faaliyet gösteren, ulusal ve uluslara-

rası yük taşımacılığı yapan Akran Lojistik’e 10 adet ADR sertifikalı semi-treylerin teslimatını ger-çekleştirdi. Düzenlenen teslimat törenine Akran Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Korkmaz, Otokar Yetkili Satıcısı Uğur Koçak Treyler Genel Müdürü Olcay Çal-gın, Otokar İç Pazar Satış Müdürü Murat Tokatlı, Otokar Treyler Satış Birim Yöneticisi Murat Özsoy ve Otokar Treyler Bölge Satış Yöneti-cisi Ali Güler katıldı.

Page 48: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

48 NİSAN

TESLİMAT

Hafriyatçıların tercihi Tiger oldu

Treyler imalatında her geçen yıl hedef çıtasını yükselten Serin Treyler, Damper grubundaki başarısını yaptığı

teslimatlarla kanıtlamaya devam ediyor. Ocak – Şubat döneminde toplam 141 adet damper grubu teslimatı yapan Serin treyler; en son Üstekler San.Tic.Ltd.Şti.’ne 4 adet, Çetinceviz Nakliyat’a 2 adet ve diğer firmalara yapılan 14 adetlik teslimatı daha gerçekleştirdi.

Doğuş Otomotiv distribütörlüğünde faaliyetlerine devam eden Scania’nın, Konya Yetkili Satıcı

ve Servisi “Konya Ağır Vasıta” araç teslimatlarına hız kesmeden devam ediyor. Palkim Palalı Ltd. Şti, Avcan Gıda, Ali Çavuşoğulları A.Ş. ve Pembeler A.Ş. yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen teslimat törenlerinde firma yetkilileri, Scania’nın kalite algısını en üst düzeyde sunan ve güvenlik unsuruna önem veren bir marka olmasının tercih sebepleri olduğunun altını çizdiler.

Konya Ağır Vasıta’dan 4 firmaya SCANIA teslimatı

Page 49: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

49NİSAN

Yapımar’ın nakliye hizmeti Volvo’ya emanet

Özesatoğullarıperdeli filosunu TIRSAN ile büyüttüÖzesatoğulları Uluslararası Nakliyat 24

adet Tırsan Perdeli Maxima semi-treyler’i TIRSAN Adapazarı fabrikasında düzenlenen törende teslim aldı. TIRSAN bayisi Gelecek Otomotiv- Diyarbakır şubesi tarafından satışı gerçekleştirilen treylerlerin teslimat töreni Özesatoğulları Uluslararası Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Bağtır ve Tırsan Treyler A.Ş. İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yılmaz’ın katılımı ile gerçekleşti.

Anadolu Nakpet 7 adet TIRSAN Damper’i TIRSAN Adapazarı fabrikasında düzenle-

nen törende teslim aldı. Tırsan bayisi Gelecek Otomotiv- Erzurum şubesi tarafından satışı ger-çekleştirilen damperlerin teslimat töreni Ana-dolu Nakpet Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akpınar, Genel Müdürü Hüseyin Karadeniz ve TIRSAN Treyler A.Ş. Teslimat Sorumlusu Mustafa Kurtuluş’un katılımı ile gerçekleşti.

49 üyeli bir kooperatif olan Manisa Seyahat, müşterilerine kalite-li ve konforlu seyahat verebilmek için 2013 yılında toplu Safir

yatırımı gerçekleştirmişti. Manisa Seyahat’in yeni otobüs yatırımın-da yine tercihi Safir oldu. Araç düzenlenen törenle Temsa Bölge Satış Yöneticisi İrfan Özsevim, Ant Oto İzmir Otobüs Satış Müdürü Mehmet Kırkağaç, Satış Yöneticisi Şakir Yılmaz tarafından Atabey şirketi adına Volkan Çamurlu ve Ali Sabuncu’ya teslim edildi.

Nakliyat alanında da

faaliyet gösteren Yapımar Maden-cilik, 1 adet Volvo FH 500 4X2 Hp çekici satın aldı. Bu alımla birlikte araç ve Volvo çe-kici sayısını 2‘ye yükselten Yapı-mar Madencilik, araç alımlarında önceliklerinin her zaman Volvo Kamyon olduğu-nun altını çizdi.

Deveci Uluslarası

Ağır Nakliyat, gerçekleştirdiği 1 adet Volvo FH16 çekici alımı ile filosundaki Volvo çekici sayısını 2’ye, toplam çekici sayısı ise 5’e yükseltti.

Anadolu Nakpet filosunu Tırsan ile güçlendirdi

Manisa Seyahat “SAFİR” i çok sevdi

Gelecek Otomotiv tamgaz satıyor

Gelecek Otomotiv tamgaz satıyor

Gelecek Otomotiv tamgaz satıyor

Gelecek Otomotiv tamgaz satıyor

Gelecek Otomotiv tamgaz satıyor

Gelecek Otomotiv tamgaz satıyor

Gelecek Otomotiv tamgaz satıyor

Deveci Nakliyat’aVolvo dopingi

Page 50: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

50 NİSAN

ÜRÜN

Mercedes-Benz Axor uygulamalarında kullanılan ve şimdiye kadar tek parça olarak temin edilmekte olan MANN-FILTER hava filtresi C 41 1776 şimdi iki parça olarak, C 41 001 KIT ve C

41 001 kodlarıyla satışa sunuluyor.Araçlara öncelikle C 41 001 KIT versiyon monte edildikten sonra, bir

sonraki filtre değişiminde sadece hava filtresi elemanı olan C 41 001 monte edilerek bakım maliyetinde büyük tasarruf sağlanabiliyor.

Hava filtresi elemanı kapaktan kolayca çıkartılabilir ve son teknoloji olan yapışkan şerit teknolojisiyle üretilmiştir.

l Kaynak ve enerji tasarrufu sağlar.l Atıkla ortaya çıkan CO2-emisyonunu düşürür.l 2.3 kg daha hafiftir, daha kompakt tasarıma sahiptir.l Suya karşı daha dayanıklıdır.l Filtreleme performansı daha yüksek-tir.l Maliyet açısından daha tasarrufludur.l Kapaksız filtre elemanı, kapaklı KIT versiyonundan yaklaşık %15 daha ucuzdur. l Filtre elemanı ayrıca kompakt bir tasarıma sahip olduğundan dolayı depolama maliyetlerini de azaltır.

t NELER KAZANACAKSINIZ?

MANN-FILTER hava filtreleri ile ekonomik çözümler

Page 51: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014
Page 52: Lojistik Ekipmanlar Dergisi Nisan 2014

52 NİSAN