Top Banner
LES #7 - OKTOBER 2015 Skjønnlitteratur, dokumentar & fakta Kepler Lars Kepler Playground
88

LES Oktober 2015

Jul 23, 2016

Download

Documents

Utgivelser fra Cappelen Damm forlag oktober 2015.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: LES Oktober 2015

LES#7 - OKTOBER 2015

Skjønnlitteratur, dokumentar & fakta

Kepler

Lars Kepler Playground

Page 2: LES Oktober 2015

Ansvarlig utgiver: Cappelen Damm ASDesign & layout: Camilla Iren Nygå[email protected] Lisbeth Skrå[email protected] omslag: Hans Petter Sørensen

Trykk: Livonia Print, Gprint 100gDet tas forbehold om endringer i utgivelsesprogram og priser.

CAPPELEN DAMM AS er miljøserti�sert i henhold til FSC™ og PEFC.

Kepler – kunsten å skremme«Jeg har bygget hele min virksomhet på frykt,» hevdet Al Capone, og det samme kan saktens sies om forfatterekteparet som står bak pseudonymet Lars Kepler. Få – om noen – skriver så spennende og skaper en slik frykt hos leseren som Kepler. Ved siden av Jo Nesbø så er det da heller ingen andre nordiske forfattere som har hatt slik internasjonal suksess de siste årene. Også salgstallene her i landet minner om Jo Nesbøs. De fem første romanene har solgt over 700.000 eksemplarer.Da Hypnotisøren ble lansert, var det hemmelig hvilken forfat-ter som sto bak pseudonymet Lars Kepler. Det ble spekulert i kjente forfattere som Henning Mankell, GW Persson og Jan Guillou. Overraskelsen var stor da det ble avslørt at to relativt ukjente forfattere, ekteparet Alexandra og Alexander Ahndoril, var de nye krimmesterne. Ekteparet Ahndoril eller Kepler er spesielt opptatt av å skape spenning og skrive om det folk frykter mest. De sier selv at de skriver ut sine egne, verste mareritt – og slik skaper de krim-romaner som gir oss lesere hjertebank. I år har de gjort som Jo Nesbø. De har latt hovedpersonen Joona Linna og hans univers få hvile og skrevet en helt annen type spenningsroman – om enn i minst like uhyggelige omgivelser. I Playground blir den kvinnelige hovedpersonen skutt, og hjertet hennes stanser i en periode. Når hun vender tilbake til livet, er hun overbevist om at hun vet hva som venter etter døden. Hun hevder at man kommer til en voldelig havneby. Hun blir så behandlet for en krigspsykose. Bevisstheten hennes om dette dødsriket slipper imidlertid ikke tak i henne, og det blir ikke minst dramatisk den dagen hennes sønn blir hardt skadet i en bilulykke og legene må stanse hjertet hans for å operere. Hva skal hun gjøre når hun nå tror sønnen skal alene til denne voldelige havne-byen? Det er en fantastisk bokhøst, og nå kommer altså Sveriges beste krimforfattere som vil skape ny «herlig» frykt blant titusener av norske lesere.

Knut GørvellUtviklingssjef

@cappelendamm

For generelle henvendelser:[email protected]

DINE KONTAKTPERSONER I CAPPELEN DAMM

Kjedeansvarlige:Arne Marius Stølantlf. 406 45 [email protected]

Cecilie Nessheimtlf. 920 29 [email protected] Salgssjef // Utesalg: Lasse Westadtlf. 480 00 [email protected] Markedskonsulent norsk skjønnlitteratur & dokumentar:Jørgen Brauti [email protected]

Markedssjef oversatt skjønnlitteratur:Maria Myrvoll [email protected]

Markedssjef fakta:Liv Grø[email protected] [email protected]

www.cappelendamm.no

www.forlagsliv.no – Norges største forlagsblogg

Page 3: LES Oktober 2015

LES 3

@cappelendamm

LESINNHOLDLES KRIMKepler … 5

LES SKJØNNLITTERATURAksel Selmer … 9

LES DOKUMENTARTorgrim Eggen … 29

LES FAKTAFam Irvoll… 43

LES POCKETMichel Houellebecq … 65

Lydbøker … 64Norske serier … 82

Akademisk … 85

5

9

29

65

43

Page 4: LES Oktober 2015

4 LES

VIMINNER

OM

«At Hans Olav Lahlums krimromaner har en stor leserkrets, er ikke vanskelig å forstå. De representerer et friskt pust i det som ellers framstår som en fastlåst sjanger.»TORBJØRN EKELUND, DAGBLADET

Page 5: LES Oktober 2015

LES KRIM 5

«Hun fikk vansker med å svelge.Tenk om jeg dør nå, ropte en stemme panisk inni henne.Tenk om dette er en kjempetabbe.Et mørke la seg over øynene hennes, og så snørte plutselig halsen seg sammen. Hun klarte ikke å trekke pusten, fikk ikke luft, hun prøvde å stikke fingrene inn i munnen for å utvide halsen. Presset i brystet hennes økte, øyelokkene skalv og hele rommet flimret.»

LESKRIM

UTDRAG FRA ROMANEN

Page 6: LES Oktober 2015

6 LES KRIM

Sagt om Keplers forrige utgivelse, STALKER: «Det intense tempoet, de brå vend-ingene og de stadige perspektiv- skiftene gjør at leseren drives gjennom handlingen.»TOM EGELAND, VG

«Fra første til siste side er boka fylt med intens spenning og dramatikk. Det er ikke et dødpunkt i denne thrilleren.»SVEN GJERULDSEN, TVEDESTRANDSPOSTEN

«(…) masse av det vi vil ha; driv, grøss, interessante karakterer og hektende cliffhangere."ØRJAN GREIFF JOHNSEN, ADRESSEAVISEN

Stalker 9788202477738

Page 7: LES Oktober 2015

LES KRIM 7

Under et oppdrag i Kosovo blir løytnant Jasmin Pascal-Anderson skutt, og hjertet hennes stanser i ett minutt og førti sekunder. Når hun kommer tilbake, snakker hun hele tiden om at døden begynner med en voldelig havneby, hvor de som styrer er i ferd med å miste kontrollen over den organiserte kriminaliteten.

Jasmin blir behandlet for krigspsykose, forlater militæret og forsøker å leve et stille og rolig liv når noe fryktelig skjer. Sammen med sin fem år gamle sønn havner hun i en bilulykke. Sønnen må opereres, men for å gjøre det må de stanse hjertet hans. Det tør ikke Jasmin å ta sjansen på. Hun vet at sønnen ikke kommer til å klare å komme seg tilbake til livet på egen hånd hvis havnebyen virkelig fins.

Den andre siden er et svært farlig sted, og farligst av alt er lekeplassen – Playground.

PLAYGROUND – en annen side av Kepler

NY ROMAN FRA SUKSESS-PARET

KEPLER!

I den nye romanen, Playground, har ekteparet Kepler skapt et nytt og uhyggelig univers.

Lars Kepler: Playground

LARS KEPLER er et pseudonym for det svenske forfatterparet Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril. Sammen har de skrevet fem suggerere og bestselgende thrillere med kriminaletterforsker Joona Linna i hovedrollen; Hypnotisøren, Paganinikontrakten, Ildvitnet, Sandmannen og Stalker. Bøkene er oversatt til 36 språk.

ISBN: 9788202445393

Pris: 379,-

Oversetter: Henning J. Gundersen

Page 8: LES Oktober 2015

8 LES

Oppfølgeren til suksessromanen

DE USYNLIGE

ALLEREDE

25 000

Roy Jacobsen HVITT HAV«Han er kystfolkets mester […] En fryd for sjel og hjerte.»

GURI HJELTNES, VG

«[…] jacobsensk variant av Olav Duuns “Juvikfolket”»

TERJE EIDSVÅG, ADRESSEAVISEN

«Jacobsen i storform»TURID LARSEN, DAGSAVISEN

«Mesterlig»

BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN

Page 9: LES Oktober 2015

LES SKJØNNLITTERATUR 9

LESSKJØNNLITTERATUR

«Det er på tide at det lesande publikum oppdagar denne

forfatterskapen.»ODDMUND HAGEN, DAG OG TID

OM AKSEL SELMER

Page 10: LES Oktober 2015

10 LES SKJØNNLITTERATUR

Et tett og intenst drama om mennesker på eksistensminimum

BOMVOKTEREN 9788202409500

«Et slag i solar plexus. Bomvokteren er en like deler vakker, merkelig og forferdelig fabel fra virke-lighetens randsone. Og så er den fantastisk flott skrevet og oversatt. De korte nakne setningene er blottet for føleri og bidrar presist til det nøkterne hendelsesforløpets foruroligende undertoner.»JYLLANDSPOSTEN

Page 11: LES Oktober 2015

LES SKJØNNLITTERATUR 11

Ekspeditøren er lagt til et ugjestmildt og regntungt landskap. Flommene herjer i den avsidesliggende bygda. Hovedpersonen er en ung kvinne som kjemper for å holde liv i kolonialforretningen hennes avdøde far grunnla. Kundene er få. Broren er butikksjef og nygift, og mer opptatt av kona enn forretningsdrift. Alle tre bor i det samme huset.

Når det bare er noen få hermetikkbokser igjen i butikkhyllene, reiser den unge kvinnen til Havnebyen i håp om å skaffe varer. Det er en hensynsløs og brutal verden. Hun oppdager fort at hun ikke kan stole på andre enn seg selv.

Aksel Selmer: EkspeditørenAKSEL SELMER er født i 1958 og oppvokst i Molde, og har i mange år bodd i Lillehammer. Nå er han bosatt på Flekkerøy på Sørlandet. Han debuterte i 1992 med diktsamlingen Hit skulle det ha kommet noen flere og har siden gitt ut en diktsamling til, samt romaner for både barn/ungdom og voksne. Romanen Bomvokteren (2013) fikk strålende kritikker både i Norge og i Danmark.

ISBN: 9788202491543

Pris: 349,-E-bok

Med Ekspeditøren følger Aksel Selmer opp Bomvokteren der vi tas med inn i et postapokalyptisk univers der menneskene er overlatt til eksistensminimum.

Page 12: LES Oktober 2015

12 LES SKJØNNLITTERATUR

Aksel Fugelli: Tøffe tider for gentlemenAKSEL FUGELLI (f. 1968) er født i Oslo og oppvokst i Lofoten og i Finnmark. Som voksen bodde han femten år i Brasil før han slo seg ned i Bergen. Han har skrevet romanene Rock rundt klokka, Under en lilla måne, Øye for øye og Papegøyens hevn, samt brevboka Fribrev sammen med Per Fugelli. I 2014 utga han biografien Per. Glimt av min far.

ISBN: 9788202439828

Pris: 369,-

Jeg flyttet inn til Wenche. Hun bodde på en trang hybel i Lyder Sagens gate, med fellesdo i gangen og kjøkken i stua. Jeg hengte opp nakenbildet av meg selv over sofaen, men Wenche tok det ned igjen og gjemte det i en fuktig bod. Sykkelen min var heller ikke velkommen på hybelen. - Vi kan ikke la en så sexy tohjulssykkel være alene i oppgangen, prøvde jeg å forklare. - Den har blitt stjålet før, og kan fort bli det igjen. - Hvorfor sier du tohjulssykkel? - Fordi den har to hjul? - Det holder å si sykkel. Du trenger bare å presisere det dersom den har tre hjul. Eller ett. - Jeg må vel få kalle en sykkel med to hjul for en tohjulssykkel!

Tøffe tider for gentlemen utspiller seg i Bergen på 1990-tallet. En ung mann kommer til byen for å starte med blanke ark. Planen hans strekker seg ikke lenger enn til å banke på en dør. Deretter overtar tilfeldigheter og flaks.

E-bok

Page 13: LES Oktober 2015

LES SKJØNNLITTERATUR 13

Fortelleren i Veien til Mekka har lenge vært fascinert av det uforløste kunstneriske aspektet i islam. Han har lyst til å skildre profeten Muhammeds liv i en serie oljemalerier, noe som inne-bærer et brudd med det islamske bildeforbudet.

Vi følger hans ferd gjennom flere merkelige prosjekter, blant an-net en serie portretter av terrorister og massemordere, før han får ideen til Muhammed-utstillingen.

Langs veien (til Mekka) krysses hovedpersonens skjebnetråder med andre – levende og døde – kunstnere.

Kristian Klausen: Veien til Mekka

KRISTIAN KLAUSEN (f.1971) debuterte i 2008 med den kritikerroste novellesamlingen Måltidet i Emmaus. Veien til Mekka er hans fjerde roman.ISBN: 9788202478957

Pris: 369,-E-bok

Page 14: LES Oktober 2015

14 LES SKJØNNLITTERATUR

Ellisiv Lindkvist: Selvopptatt

ELLISIV LINDKVIST (f. 1973) er forfatter og dramatiker. Hun debuterte med den kri-tikerroste kortprosasamlingen Alt jeg skriver er sant i 2007. I 2013 utkom romanen Ditt røde hår, Unn (Solum forlag) som ble belønnet med Havmannprisen.ISBN: 9788202491505

Pris: 369,-

Vi spiser appelsiner med krem og raspa sjokolade. Drikker whisky. Gutta sier det var på tide med noe annet enn vin. Jeg tar bare en liten whisky, går tilbake til vinen.

Går ned for å sjekke noe på data-en, Wiktor og Mark er alene. Jeg forestiller meg at de nærmer seg hverandre, at de kysser hveran-dre. Jeg går opp igjen.

E-bok

En humoristisk og skarp bok om å være forfatter og kvinne. En forfatter drar til Visby på Gotland for å skrive. Men skriveprosessen utfordres når hun in-volverer seg i et trekantdrama med en litauisk poet og en polsk krimforfatter.

Ellisiv Lindkvist skriver innsiktsfullt om kjønn, kunst, roller og de forventnin-ger som styrer livene våre.

Selvopptatt – selvutleverende og selvironisk.

Page 15: LES Oktober 2015

LES SKJØNNLITTERATUR 15

Geir Olav Jørgensen: Marathon Berlin

GEIR OLAV JØRGENSEN (1971), fra Husnes, hoppet av psykologistudiet for å reise rundt i verden i 7 år. Han besøkte 27 land på de fleste kontinenter. Han debuterte med Mono (2006), og ga ut Forteljingar frå utsida i 2009 og Helmers reise i 2011.ISBN: 9788202446383

Pris: 349,-E-bok

Erik har flytta til Berlin med kone og barn for å studere kunsthistorie. Ein dag han kjem tidleg heim frå studiet ser han kona i bakgarden, i samtale med advokaten Rammstein – ein nabo med kvinnetekke. Tonen er flørtande, og Erik blir sjalu. Det er starten på eit indre Marathon. Ei reise gjennom den tyske natta, som han er alt anna enn førebudd på.

Starten på et indre Marathon.

Page 16: LES Oktober 2015

16 LES SKJØNNLITTERATUR

Iben Sandemose: Da du forsvant

IBEN SANDEMOSE er tegner, forfatter og scenograf. Hun har hatt en rekke tegne- og grafikkutstillinger. Hennes rike og særegne produksjon omfatter barnebøker, billedbøker for voksne, teaterstykker og utsmykningsoppdrag.ISBN: 9788202492847

Pris: 339,-E-bok

Da du forsvant handler om å brått miste sin aller Kjæreste. Om å møte det nye livet alene, om å holde seg fast når parketten revner og sorg-bølger braser innover.

Men også om det nye, fine som lang-somt oppstår.

Boka er illustrert av forfatteren.

Page 17: LES Oktober 2015

LES SKJØNNLITTERATUR 17

I løpet av ett drøyt år har dikt- kontoen @renpoesi fått flere enn 27 000 følgere på Instagram.

Her er boka som samler de aller mest populære diktene fra suksessen. En fantastisk samling kjente og kjære dikt, samt gullkorn fra noen av de viktigste nye stemmene i norsk poesi.

Dikt om kjærlighet, dikt til trøst, inspirasjon og ettertanke – en lekker og meningsfull gave til noen du er glad i.

Den perfekte gavebok!

Ellen Wisløff (red.): Ren poesiISBN: 9788202486259

Pris: 199,-

Page 18: LES Oktober 2015

18 LES SKJØNNLITTERATUR

ISBN: 9788202498153

Pris: 249,-

ISBN: 9788202380519

Pris: 279,-

CASPER ANDRÉ LUGG er født i 1985 og bor i Engelsviken. Han har studert litteraturvitenskap ved UiO og UiB. Han har tidligere publisert tekster i Cappelen Damms debutantantologi Signaler.

Rune TuverudFORAN ORION

Diktsamlingen Foran Orion strekker seg utover de gitte og uforutsette situas-jonene. Med en underliggende dynamikk forvandler han tilsynelatende trivielle øyeblikk til noe eksistensielt avgjørende.

Casper André LuggDAGENE ER SOM GRESS

E-bok E-bok

DIKT

DIKT

RUNE TUVERUD, f. 1959 på Mysen, oppvokst i Oslo, debuterte med diktsamlingen FANEFLUKT i 1986, og har siden utgitt åtte samlinger, pluss dikt for barn og ungdom. I 1991 mottok han Hartvig Kirans minne-pris. I 2011 kom utvalget dette blinde juvet av lys, med etterord av Lars Saabye Christensen.

Dagene er som gress består av stillfarne og billedskarpe dikt, om fødsel og død, utsatthet og tro. Det handler om å miste seg selv til en større virkelighet enn den vi bygger selv. Diktene søker mot stillheten som omgir oss, i naturen og i oss selv.

OVERGIVELSEOppvåkningenslipper ikke taket.

Noen sekunder vet du ikkeom du er på veimot lyseller mørke.

Bare en svakvarme,

som om en fot akkurat er løftetfra brystet ditt,

eller noen står midt i rommetog elsker deg.

Page 19: LES Oktober 2015

LES SKJØNNLITTERATUR 19

Peter Franziskus StrasseggerFØR DE HENTER OSS

«Kontrollert rapport om havarerte drømmer og aldringens tragedie […] Almas usentimen-tale, flakkende beretning mellom før og nå virker troverdig, tangerer eksistensielle kjerne-spørsmål og baserer seg på presise sanseinn-trykk […]»STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD

Tora Ørdal Mikkelborg ENNÅ ER DET TIDNovellerAllerede 2. opplag

«Dette er ikke behagelige tekster, men de griper leseren […] Jeg gleder meg til å følge henne videre.»GURO HAVREVOLD, FREDRIKSSTAD BLAD

VI MINNER

OM

VI MINNER

OM

DEBUTANT

Page 20: LES Oktober 2015

20 LES

Erlend Loe: Slutten på verden

slik vi kjenner den9788202491536

VIMINNER

OM

«Knall tullball. Sannsynligvis årets morsomste bok»STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN

«Erlend Loe viser toppform»SINDRE HOVDENAKK, VG

«Hjemmeseier for Loe»KNUT HOEM, NRK

«Festlig og uærbødig»MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET

«Fandenivolsk morosam»MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET

Page 21: LES Oktober 2015

Følg oss på Instagram

@cappelendamm

#boknytt#tirsdagstilbud

#brakonkurranser#forfatternytt

#helgetips

De beste amerikanske romanene du aldri hadde hørt om

LES 21

VIMINNER

OM

Page 22: LES Oktober 2015

«… så morsom, så klok og fremfor alt så glødende intelligent at du aldri for et øyeblikk ønsker du leste noe annet. Franzen virker fortsatt på hver eneste side i

denne boka som Amerikas mest betydningsfulle aktive romanforfatter.»The ChiCago Tribune

«Spennende, manisk og selvironisk»The independenT

«Fantastisk»daily Mail

22 LES

Page 23: LES Oktober 2015

En ny roman fra amerikas største samtidsforfatter i salg nå!

Jonathan Franzen

LES 23

Korrigeringer9788202343316

Frihet 9788202347932

Page 24: LES Oktober 2015

Engletreetlucinda riley:

over 400 000solgte bøker

i Norge!

nytt storslått drama fra forfatteren av bestselgerneOrkideens hemmelighet, Midnattsrosen og De syv Søstre

24 LES

Page 25: LES Oktober 2015

LES 25

En episk og fascinerende fortelling fra AfghanistanPerlen som sprengte skjellet er en sterk og realistisk bok som skildrer kvinneliv i Afghanistan både på begynnelsen av 1900-tallet og i vår egen tid.

VIMINNER

OM

Page 26: LES Oktober 2015

26 LES SKJØNNLITTERATUR

Kunsten å høre hjerteslag 9788202424961

Kunsten å være den man er 9788202451059

TIDLIGERE UTGITTE ROMANER: «Sendker viser at han har førstehånds kunnskap i dette mørke, vakre og hjerteskjærende portrettet av kultur- revolusjonens ødeleggende arv.» BOOKLIST

«[…] svært gripende […] blir aldri sentimental og har en oppløftende avslutning.» SOUTH CHINA MORNING POST

«Stemningen, energien, kraften og voksesmertene i dagens Kina går som en rød tråd gjennom Jan-Philipp Sendkers utmerkede og spennende roman.» BOOKPAGE

Page 27: LES Oktober 2015

LES SKJØNNLITTERATUR 27

Amerikanske Paul Leibovitz har bodd nærmere tretti år i Hong Kong da han blir rammet av en personlig tragedie som også fører til at ekteskapet havarerer. Nå lever han et tilbaketrukket liv på en øy utenfor Hong Kong. Da han ved en tilfeldighet treffer Elizabeth, en amerikansk kvinne på desperat jakt etter sin forsvunne sønn, blir livet hans snudd på hodet. Mindre enn et døgn senere blir Elizabeths sønn funnet død, og Paul bestemmer seg for å finne ut hva som har skjedd. Etter hvert som Paul og en venn av ham som er politimann, beveger seg ned i underverdenen i Hong Kong, oppdager de mørke hemmeligheter gjemt under Kinas nye velstand. I et land der rike forretningsmenn kan bestikke de juridiske myndighetene, er det nok av muligheter for de som har onde hensikter.

Forfatteren av Kunsten å høre hjerteslag gir ut roman fra KinaHviskende skygger er første bok i en spennende ny trilogi fra Jan-Philipp Sendker, forfatteren av Kunsten å høre hjerteslag. Denne gangen tar han oss med til Kina, og gir oss innsikt i landets nære historie.

Jan-Philipp Sendker: Hviskende skygger

JAN-PHILIPP SENDKER er journalist og forfatter. Kunsten å høre hjerteslag ble hans internasjonale gjennombrudd, og den er solgt til over 20 land og skal bli film. Han bor i Berlin sammen med familien.

ISBN: 9788202488314

Pris: 379,-

Oversetter: Kurt Hanssen

Page 28: LES Oktober 2015

"Det blir nok lenge til det kommer en sterkere norsk idrettsbok."AUDUN VINGER, DAGENS NÆRINGSLIV

ANTONY BEEVORARDENNENE 1944 – Hitlers siste sjansespill

Ny bok fra krigskronikørenes ubestridte mester.

BERGENS TIDENDEDAGBLADET

VG

JENS ANDERSENASTRID LINDGREN – Denne dag, et liv

“Den nye biografien om Astrid Lindgren gir meg samme følelse som ved lesningen av hennes egne bøker: Må det aldri ta slutt!»ANNE CATHRINE STRAUME, NRK

FRID INGULSTADBETZY- En norsk foregangskvinne

Et levende og nært portrett av norsk kvinnebevegelses mest ruvende pionér, Betzy Kjelsberg.

STERK LESNING

NÅ 15 000

28 LES

Page 29: LES Oktober 2015

LES DOKUMENTAR 29

LESDOKUMENTAR

«Mye rart har passert gjennom destillasjons- apparatene i bygd og by opp gjennom årene, men hver eneste dråpe inne-holder et molekyl av den norske folkesjela.»HB – En destillert Norgeshistorie

Page 30: LES Oktober 2015

30 LES DOKUMENTAR

Page 31: LES Oktober 2015

LES DOKUMENTAR 31

Torgrim Eggen, Jon Bertelsen og Rudi Høynes: HB, En destillert norgeshistorieTORGRIM EGGEN er født i Oslo 1958 og debuterte med romanen Gjeld i 1992. I tillegg til toneangivende og kritikerroste samtidsromaner er Eggen aktiv som spaltist, essayist og kritiker. I 2007 utga han dokumentarboka Manhattan. Historier om New York. JON BERTELSEN er grunnleggeren av Jon Bertelsen Cognac, hvor han blant annet tilbyr egne cognacmerker. Han har fått mye oppmerksomhet i media for sin virksomhet, og han blir ofte referert til som kongen av cognac.RUDI HØYNES er en norsk trommeslager og sosionom fra Stokmarknes. Han er blant annet medlem i gruppene ZOO og Banana Airlines..

ISBN: 9788202482145

Pris: 349,

«Spriten og bivirkningene var så ille at allerede på mandag begynte vi å grue oss til helga.»Alle voksne nordmenn har et forhold til hjemme-brenning. Den er symbolet på isolasjon og sjøl- berging, på en streng og grisk alkoholpolitikk og på en særegen norsk autoritetstrass.

Norge regnes vanligvis ikke som en nasjon av gentlemen, men i den grad vårt samfunn har noen typisk gentlemansforbrytelse, så er det hjemme-brenning. Den brede samfunnsaksepten og den slappe straffeutmålingen vitner om det.

Torgrim Eggen har i samarbeid med fagkonsulen-tene Jon Bertelsen og Rudi Høines skrevet en bok om den norske gentlemansforbrytelsen, en bok som også handler om klasse og klasseidentifika- sjon. Det er langt fra de fuseldampende sidene i denne boka til vaskechampagne og kokainstriper på dasslokket på Solli Plass. Hjemmebrent helles i vasken bare a) når den er for dårlig, b) når et nytt og bedre liv skal påbegynnes, eller c) når lensman-nen er mindre enn en kilometer unna.

HB er en moderne norgeshistorie sett gjennom den illegale børstens briller. Her får du røverhistoriene, komediene og tragediene… Og i tillegg skal vi lære deg å destillere alkohol.

Page 32: LES Oktober 2015

32 LES DOKUMENTAR

Yngve KnausgårdLars Lillo-Stenberg

Glemte minnerHistorien om

235 -sanger

Yngve Knausgård og Lars Lillo-Stenberg

Glem

te minner

I løpet av sin 30 årige karriere har deLillos klart å bli norske nasjonalskalder. Med en unik låtskriverkunst og melodisk sans, kombinert med nære tekster vi kjenner oss igjen i, har deLillos laget lydsporet til generasjoner av nordmenns liv. Men hva tenkte Lars Lillo-Stenberg da han skrev «Tøff i pysjamas», og hvem var «Kokken Tor?»?

I denne boken forteller låtskriverne i deLillos om hver eneste låt de har gitt ut siden starten for 30 år siden. I detalj får vi vite bakgrunnen for tekstene, produks-jonen av låter og omstendighetene rundt plateinnspillingene. Men gjennom samtaler om de over 230 låtene kommer man inn på så mye mer: barndom, ungdom, forelskelse, usikkerhet, hverdag, fest, depresjon, humor, grublerier, engasjement og alt man ikke fikk gjort – rett og slett livet.

Yngve Knausgård (f. 1964) er cand philol. og bor på Voss. Han har tidligere skrevet bok om bandet The Aller Værste.

delillos Komplett 9788202383473

VIMINNER

OM

Page 33: LES Oktober 2015

LES DOKUMENTAR 33

Lars Lillo Stenberg & Yngve Knausgård: Glemte minnerYNGVE KNAUSGÅRD (f. 1964) er cand.philol. og bor på Voss. Han har tidligere skrevet bok om bandet The Aller Værste.LARS LILLO-STENBERG (f. 1964) er låtskriver, sanger og frontfigur i deLillos. Lillo-Stenberg står bak både tekst og musikk til mange av gruppas sanger. Han har i tillegg utgitt flere soloalbum, og han har også arbeidet med teatermusikk, og opptrer sporadisk med hobbybandet Young Neils. I 1997 ble han tildelt Oslo bys kunstnerpris.

ISBN: 9788202484064

Pris: 379,-

I løpet av sin 30-årige karriere har deLillos klart å bli norske nasjonalskalder. Med en unik låtskriverkunst og melodisk sans, kombinert med nære tekster vi kjenner oss igjen i, har deLillos laget lydsporet til generasjoner av nordmenns liv. Men hva tenkte Lars Lillo-Stenberg da han skrev «Tøff i pysjamas», og hvem var «Kokken Tor»?

I denne boka forteller låtskriverne i deLillos om hver eneste låt de har gitt ut siden starten for 30 år siden. I detalj får vi vite bakgrunnen for tekstene, produksjonen av låter og omstendighetene rundt plateinnspillingene. Men gjennom samtaler om de over 230 låtene kommer man inn på så mye mer: barndom, ungdom, forelskelse, usikkerhet, hverdag, fest, depresjon, humor, grublerier, engasjement og alt man ikke fikk gjort – rett og slett livet.

deLillos har laget lydsporet til generasjoner av nordmenns liv.

Page 34: LES Oktober 2015

34 LES DOKUMENTAR

Katrine Olsen Gillerdalen: Odin. En mors kamp for sin sønn

KATRINE OLSEN GILLERDALEN har sammen med to andre mammaer startet Odin-stiftelsen, der hun arbeider for å bekjempe mobbing. Barn skal blir sett, hørt og tatt på alvor. Hun bor i Aurskog-Høland.ISBN: 9788202491246

Pris: 349,-

I fjor publiserte avisen VG en artikkel om saken som var begynnelsen på en rekke med fakkeltog og folkemøter mot mobbing. I denne sterke historien forteller Odins mor om tiden med mobbing, og om det uforståelige tapet av et elsket barn. Hun skriver om maktesløsheten når man sier ifra igjen og igjen men føler at man ikke blir hørt eller tatt på alvor.

«Det nytter ikke å si ifra uansett,»

var noe av det siste 13 år gamle Odin sa før han avsluttet sitt

eget liv.

Sorgen i året som fulgte tar ikke slutt. Daglig faller hun i sjokk som fortoner seg som blackouts. Hun forteller også om hvordan familien og Odins søsken takler at det verste som kan skje skjedde akkurat dem. Sorgen angår så mange flere enn bare dem selv.

Jeg har en drøm

Jeg har en drøm om at alle barn skal føle seg sett, hørt og tatt på alvor.Odin sa: «Det hjelper ikke å si ifra, de gjør ikke noe uansett.»Jeg drømmer om at ingen barn noen gang skal engang måtte tenke de ordene.For å oppnå det MÅ vi alle engasjere oss. Som så mange har gjort den siste tiden.Hold på det engasjementet! Hold på følelsene!En klok mann lærte meg for noen år siden:Vær en del av løsningen, ikke problemet.Problemene ligger i fortidenLøsningene i fremtiden Barna er fremtiden! Til alle som evaluerer og bestemmer hvilke mobbeprogram skolene skal følge:Ikke kast bort tiden på fortiden og det som ikke har fungert.Bruk den dyrebare tiden på fremtiden, på løsninger.

Page 35: LES Oktober 2015

LES DOKUMENTAR 35

Ola Henmo: Kampene. Et portrett av Kim Friele

OLA HENMO (f. 1965) er frilanser og har tidligere jobbet 15 år i Aftenposten. Han skrev Kreftforeningens 75-årsjubileumsbok Krefter i 2013.ISBN: 9788202457365

Pris: 349,-

Historien om Kim Frieles liv i homobevegelsen er også beretningen om tilblivelsen av et moderne Norge. Rettigheter kommer ikke av seg selv, våre sinn blir ikke mer åpne bare av at tiden går; endringene skjer når modige mennesker går foran og sier: ”Vi må gjøre dette på en annen måte.” Kim Friele er et slikt menneske.

Boka skildrer milepælene i hennes aktivistiske virke: Blant annet kampen mot straffelovens paragraf 213, som inntil 1972 forbød seksuell omgang mellom menn, jobben med å få fjernet homofili som psykiatrisk diagnose og få innlemmet seksuell legning i rasismeparagrafen og konfliktene med DNF-48 i forbindelse med aids- epidemien og innføringen av en partnerskapslov som etter hennes mening glemte barna.

Kim Friele står fortsatt på barrikadene, og hun er – til tross for at hun ender nær top-pen i alle kåringer av de siste århundrenes mest betydningsfulle nordmenn – fremde-les kontroversiell. Med uredde protester, godt politisk håndverk, enorm virketrang og sta utholdenhet har hun endret våre lover og hjerter. Denne boka forteller hvordan og hvorfor.

Page 36: LES Oktober 2015

36 LES DOKUMENTAR

Berthil Åkerlund: Denis Mukwege

BERTHIL ÅKERLUND er journalist med Afrika som spesialitet. Han har fulgt Denis Mukwege under en av de mest dramatiske periodene i doktorens liv, i Bukavu i Kongo, og i Brussel og Sverige.

ISBN: 9788202496739

Pris: 379,-

Oversetter: Mette-Cathrine Jahr

I utlandet blir Denis Mukwege hedret med priser, men i sitt eget land blir han stadig truet på livet. «Jeg har flere ganger kjent døden puste meg i nakken», sier han etter å ha vært utsatt for mord-forsøk og grusomme angrep på sykehuset. På utrolig vis har han sluppet fra det med livet i behold. Dette har styrket ham i troen på at det er en mening med det han gjør, at det er meningen at han skal fortsette å arbeide for kvinner som har vært utsatt for seksual-isert vold – at han har et kall.

Med livet som innsats kjemper han for at volden i Øst-Kongo skal ta slutt og at kvinnene skal bli hørt og slippe å leve i redsel.

I denne boken forteller han historien om sin bakgrunn og sitt liv, og vi får følge ham som lege på liv og død.

Denis Mukwege er gynekolog og grunnleggeren av Panzi sykehus i

Bukavu, Øst-Kongo. Han har spesialisert seg på å reparere

skader etter grov seksualisert vold – et arbeid han mener det ikke

burde vært behov for. Men tallenes tale er dessverre altfor tydelig.

I løpet av drøyt 10 år har Panzi sykehus behandlet over

35 000 kvinner som har vært utsatt for overgrep.

Page 37: LES Oktober 2015

LES DOKUMENTAR 37

Morten Strand: Ukraina

MORTEN STRAND (f. 1957) jobber som utenriksjournalist og kommentator i Dagbladet. Han har vært Russlands-korrespondent og bodd i St. Petersburg. Strand har tidligere utgitt St. Petersburg-historier (Tiden, 2005).ISBN: 9788202481995

Pris: 379,-

Denne boka gir en bakgrunn for å forstå hva som skjer i Ukraina. Er Ukraina en ulykkelig, men naturlig forlengelse av Russland, slik Putin selv har hevdet, eller har et av Europas nyeste land en stolt og lang historie som egen distinkt nasjon, til tross for at landet med korte unntak etter 1. verdenskrig bare har vært en stat i 24 år? Forfatter Morten Strand forteller Ukrainas dramatiske historie fra kristningen for mer enn 1000 år siden fram til og med den dramatiske situasjonen landet befinner seg i nå. Samtidig rapporterer han blant annet fra den oransje revolusjonen, fra revolusjonen i februar 2014, fra annekteringen av Krim, og fra Øst-Ukraina i forbindelse med folkeavstemningen i mai 2014. I tillegg får leseren innblikk i de små, men talende historiene, som det aldrende ekteparet forfatteren møtte i den urene sonen Tsjernobyl i 2006, som ikke visste helt hvem de var: ukrainere, russere, hviterussere?

Putin har på brutalt vis reist debatten om hva Ukraina er ved å annektere Krim og støtte krigen i Øst-Ukraina.

Page 38: LES Oktober 2015

38 LES

KongenDin3_bokblokk.indd 5 19.09.15 13:34

KongenDin3_bokblokk.indd 50 19.09.15 14:54

Odd Magnus Williamson & Sindre Goksøyr: Kongen din 3

ODD-MAGNUS WILLIAMSON (f. 1980) er tekstforfatter, komiker og skuespiller.SINDRE GOKSØYR (f. 1975) er illustratør og tegneserietegner med bakgrunn i det surrealistiske Dongery-kollektivet.ISBN: 9788202451486

Pris: 299,-

MINNER OM

Dette er siste etterlengtete bind i trikoloren Kongen din basert på twitterfenomenet tegnet og fortalt av Sindre Goksøyr og Odd-Magnus Williamson. Det er fremdeles hysterisk morsomme hverdagsbetraktninger og innside-fortellinger fra slottet som fyller monarkens dagboksider.

Twitter oversvømmes av fiktive kontoer, men den fiktive profilen som definitivt har fått flest følgere er @KongenDin, over 260.000.

Page 39: LES Oktober 2015

LES 39

Abubakar Hussain: Hvis jeg var hvit…

ABUBAKAR HUSSAIN er en norsk-pakistansk skuespiller, komiker og programleder. Han er mest kjent for tv-programmet Tabu med Abu, som han vant Komikerprisen for i 2014, for Årets gjennombrudd.ISBN: 9788202488864

Pris: 299,-

Abubakar Hussain ble født i Lahore i Pakistan, men har vokst opp på Lørenskog og Bjørndal.

Abu forteller her sin historie, om oppvekst og opplevelser frem til han slo gjennom som komiker med serien "Tabu med Abu". Med skarpe tekster som utfordrer våre fordommer og tanker om innvandrere, får han oss til å le og reflektere over forskjeller og lik-heter og hva som egentlig betyr noe.

Komikeren fra serien

"Tabu med Abu"

Hvis jeg var hvit... hadde jeg ikke skrevet denne boka

Page 40: LES Oktober 2015

40 LES DOKUMENTAR

ISBN: 9788202496180

Pris: 329,-

Oversetter: Tom Lotherington

Stéphane Charbonnier, også kalt Charb, var tegner, journalist og sjefredaktør for det franske ukemagasinet Charlie Hebdo fra 2009 til 2015. Denne boka ble fullført to dager før terrorangrepet mot avisen der han selv mistet livet. Her forsvarer han avisen og for- klarer hvorfor han mener vi bør harselere over alle typer religioner og livssyn.

Page 41: LES Oktober 2015

LES 41

Dag O. Hessen: C. Karbon - en uautorisert biografi

DAG O. HESSEN er professor i biologi ved UiO. Han har skrevet en lang rekke vitenskapelige arbeider om temaer innen økologi og evolusjon, og har også utgitt ti populærfaglige bøker. Han mottok Riksmålsprisen i 2008.ISBN: 9788202458676

Pris: 379,-

Essensen i Dag O Hessens fortelling er likevel karbonets livsløp eller kretsløp, den store balansen mellom fotosyntese og celleånding, mellom det som bygger og det som brenner. C er en førsteelsker blant atomene, ifølge Hessen, og av de mest intense og skjebnesvangre forhold C går inn i er trekanten med to O-er. CO2 er livets og dødens gass, og for å forstå klimaforandringer – i fortid og framtid – må vi også forstå karbonets runddans og hvordan vi påvirker den.

Boka C gir oss grunnlaget vi trenger for denne forståelsen. Det er en uformell, kunnskapsrik og personlig engasjert bok fra en av Norges beste formidlere av forskning og vitenskap.

+

+

++

+-

-

-

-

-

-

-

6 protoner+ 6 nøytroner

elektron

proton

nøytronKarbon atom

CH2

N N

NN

COOH

CH3

Fe

CH

CH2

CH3

HOOC

CH

H3C

H3C

HC CH

Karbon er livets sentrale element, og det meste av livsprosessene i oss og omkring oss involverer karbon i eller annen form. C i ren form kan være både blyantens grafitt og diamant. Samtidig er C utgangspunkt også for det meste av det syntetiske som utgjør det moderne liv.

Page 42: LES Oktober 2015

42 LES INSTAGRAM

@magevennligmatJulia Døhlen Edin

LavFODMAP - magevennlig mat

@jenniewalldenJennie WalldénAsiatiske smaker

@dortheskappelDorthe Skappel

Mer Skappelstrikk

@veganmisjonenJane H. Johansen

Veganmat på sitt beste

@margitveaMargit VeaBrødskiva

@naturaktivØivind Berg

Bålet

@andreasviestadAndreas Viestad

Den store kjøttkokeboka

@trinesmatbloggTrine Sandberg

Trines mat 2

@tonjeblomTonje Helene Blomseth

Drømmen om nord

FØLG VÅRE FAKTA-FORFATTERE PÅ INSTAGRAM

Page 43: LES Oktober 2015

LES FAKTA 43

Se s. 44

Fargeleggingsbøker har i sommer blitt den store trenden blant voksne. Og Fam Irvoll kommer i oktober med tre nye fargeleggingsbøker! Bruk farger og kreativitet til å oppdage Fam Irvolls fantasifulle mønsterverden.

LESFAKTA

Page 44: LES Oktober 2015

44 LES FAKTA

ISBN: 9788202499570

Pris: 149,-

ISBN: 9788202499594

Pris: 79,-

Hjertet har en stor plass i Fam Irvolls verden. I Tegn et hjerte til meg kan du glede deg over å sette farge på alt hva hjertet begjærer. Gjennom boka følger vi årstidene i Fam Irvolls herlige, fantasifulle mønsterverden og kan fargelegge alt fra kaniner og fisker til blomster og kaker – og selvsagt hjerter i alle fasonger. Bruk fargene og kreativiteten til å oppdage en verden fylt med vakre og fantastiske tegninger!Kjenn at du blir litt snillere av å fargelegge!

• Alt hva hjertet begjærer• Norsk fargeleggingsbok!• Fam Irvolls kjente strek

Lag dine egne julekort i år! Fargelegg Fam Irvolls vakre og tradisjonsrike julemotiver og send til kjente og kjære. Gi ditt eget preg til julekransen, reinsdyrene og julenissen. Nyt den koselige før-julstiden med fargeblyanter og gode jule- ønsker. Kortene er i fint A5-format med plass til å skrive en hyggelig hilsen i tillegg til alle gode ønsker om en riktig god jul og et godt nyttår.

• Tradisjonsrike julemotiv• Egne personlige julekort• Koselig juleaktivitet

Fargeleggingsbøkerden store trenden blant voksne!

Nye bøker fra fargerike FAM IRVOLL

Page 45: LES Oktober 2015

LES FAKTA 45

ISBN: 9788202499587

Pris: 149,-

ISBN: 9788202490812

Pris: 179,-

ISBN: 9788202495855

Pris: 129,-

UKEPLANLEGGER – sett farge på dagene dine!

Fam Irvoll HYSJ, JEG FARGELEGGER!

Fam Irvoll HYSJ, JEG FARGELEGGER! - POSTKORT

Din ukeplanlegger for hele året! Inspirerende og praktisk kalender med god plass til å skrive planer for hver dag i uken. Inneholder 52 ark, som lett rives av etter hvert som ukene går. Planlegg ukene dine forløpende – kos deg med å sette farge på dagene dine.Morsomt og personlig, praktisk og dekorativt!Tegningene er et utvalg hentet fra Fam Irvolls bok Tegn et hjerte til meg!

• Helårs ukeplanlegger• Sett farge på dagene!• Praktisk og dekorativt

NÅ 25.000

NÅ 35.000

Page 46: LES Oktober 2015

46 LES FAKTA

ISBN: 9788202499372

Pris: 179,-

ISBN: 9788202499365

Pris: 179,-

KREATIV FARGELEGGING

- HAGENKREATIV FARGELEGGING

- HAVET

• Fargelegging gir ro i sjelen!• Hundrevis av inspirerende mønstre• Skap noe fargerikt og vakkert

Page 47: LES Oktober 2015

LES FAKTA 47

ISBN: 9788202483661

Pris: 179,-

ISBN: 9788202483609

Pris: 179,-

NÅ 23.000

VI MINNER OM:

NÅ 23.000

Bøkene er fylt med inspirerende mønstre. Både dekorative, stiliserte og naturalistiske. I starten er det en liten innledning om kreativitet og mindfulness, hvordan du kan bruke boka og litt om valg av redskap og utstyr til fargeleggingen.

Her kan man fordype seg i mange ulike motiv og strektegninger. Både store og små! Gi uttrykk for din egen kreativitet og din indre ro gjennom å fargelegge de spennende mønstrene og tegningene i disse bøkene.

• Fargelegging gir ro i sjelen!• Hundrevis av inspirerende mønstre• Skap noe fargerikt og vakkert

Page 48: LES Oktober 2015

48 LES FAKTA

Øystein Sørbø - ØKONOMI

Monica – KATEGORI

Per Martin – IT

Mette – BUTIKKUTVIKLING

Annicken – MARKED

Truls - ØKONOMI

Kreativitet på kjede-

kontoret hos Norli Libris

Page 49: LES Oktober 2015

LES FAKTA 49

Året blir ikke det samme uten Iben Sandemoses kalender.

I 25 år har hun laget årets fineste og klokeste kalender – den perfekte gaven til deg selv og dem du er glad i. Denne gangen har Iben tatt utgangs- punkt i sin far Bjarnes verktøy. De fleste av dem har han laget og malt selv, og med disse verktøyene har han blant annet stått for tilblivelsen av Il Tempo Gigante etter Aukrusts tegninger. Alt kan brukes, lærte Iben av faren sin, og nå har hun tatt ham på ordet og brukt hans verktøy i sin verden.

• Årlig begivenhet!• Særegen og humoristisk

kalender!• En vennlig følgesvenn

gjennom året

Iben Sandemose: Kalender 2016

IBEN SANDEMOSE er tegner, forfatter og scenograf. Hun har hatt en rekke tegne- og grafikkutstillinger. Hennes rike og særegne produksjon omfatter barnebøker, billedbøker for voksne, teaterstykker og utsmykningsoppdrag.ISBN: 9788202489632

Pris: 199,-

PERFEKT GAVE

Page 50: LES Oktober 2015

50 LES FAKTA

Hvordan lage den perfekt stekte biffen eller den saftigste og møreste lammesteken?

Svaret får du i denne omfattende og inspirerende kokeboka som også lærer deg hvordan du kan bruke de andre delene av dyret. Visste du for eksempel at det dyreste kjøttet ikke alltid er det beste? Og at det finnes smarte måter å få det seigeste kjøttet til å bli det møreste, og mest smakfulle? Her er lammeskank, saftige hamburgere, oksehalesuppe. Rause og rike smaker, moderne og tradisjonelle oppskrifter fra Norge og hele verden. Dette er en bok for deg som ønsker å spise bedre og mer variert, og samtidig vil ha et mer balansert kjøttforbruk.

Alt du trenger å vite om

kjøtt

«Hvis du skal ta livet av et dyr, er det eneste høflige å benytte seg av alt sammen.» f e r g u s h e n d e r s o n

Page 51: LES Oktober 2015

LES FAKTA 51

Andreas Viestad: Den store kjøttkokeboka

ANDREAS VIESTAD (1973) er mangeårig matjournalist i Magasinet, og en internasjon-alt kjent matformidler med en rekke prisbelønte kokebøker. I 2014 mottok han den gjeve Ingerid Espelid Hovigs matkulturpris.ISBN: 9788202487256

Pris: 449,-

Andreas Viestads bok Hvordan koke vann fra 2005 er allerede en

klassiker. Her kommer oppfølgeren som lærer deg alt du trenger å vite

om å tilberede kjøtt.

Komplett fra snute til hale

200oppskrifter

og tips

Andreas Viestad: Den store kjøttkokeboka

ANDREAS VIESTAD (f. 1973) er mangeårig matjournalist i Magasinet, og en internasjon-alt kjent matformidler med en rekke prisbelønte kokebøker. I 2014 mottok han den gjeve Ingerid Espelid Hovigs matkulturpris.ISBN: 9788202487256

Pris: 449,-

Page 52: LES Oktober 2015

52 LES FAKTA

med Audun MyskjaINTERVJU Hvem er målgruppen for

boka?Alle som blir berørt av døden, og som undrer seg over hvem vi er, hva som betyr noe og hva som er meningen med det hele. Hvorfor har du skrevet denne boka?Mennesker jeg har fulgt i døden, lever i meg. Deres historier ville fram – jeg føler at de har et budskap som vår tid trenger. Hvilken bok har gjort mest inntrykk på deg?Jeg leser mest faglitteratur, men Stoner av John Williams har preget meg og måten jeg ønsker å uttrykke meg skriftlig. Hvem og/eller hva inspirerer deg?Mine barn og mitt barnebarn.Dem jeg samarbeider med for å bygge nye veier i helsevesenet og samfunnet. Ahmed og de andre som har unnsluppet krig, tap og tortur, og klarer å vise hjertets vei i hverdagen. Dersom du hadde strandet på en øde øy, hva (eller hvem) ville du hatt med deg?Min kone Reidun – for kjærlighet, innsikt og praktisk sans, min venn Rolf – for vennskap, samarbeid og håndverk. Så ville vi ha satt i gang med å bygge en økologisk gård, en klinikk for integrert medisin og et tempel for visdom som kunne bli oppdaget av en senere epokes Thor Heyerdahl.

PC x MAC

Sjøen x x Fjellet

Teater - - Kino

Paris - - London

Kjøtt x Fisk

Sandemo - - Sandemose

RASKE:6Lofoten

Sande (Jacob)

Page 53: LES Oktober 2015

LES FAKTA 53

• Sterke historier og livsvisdom• En varm bok som berører leseren

• Kjent og kjær forfatter som har skrevet 18 bøker

Kan vi, når den tid kommer, lukke livets bok i forvissningen om at vi har levd slik vi ville? Legen Audun Myskja har hatt en rekke dype samtaler med mennesker som snart har levd sitt liv på jorda. I boka deler han noen av deres tilbakeblikk med oss. Her kom-mer menneskets innerste lengsler og ønsker fram, angeren over hva som ikke ble, gleden over de lyse øye- blikkene, ømheten og inderligheten som livet også bød på.

Myskja knytter historiene sammen med sine refleksjoner rundt det å leve sant og være et helstøpt menneske. En varm bok som berører og gir leser-en verktøy til å velge gleden, følge drømmene og prioritere kjærligheten.

Audun Myskja: Jeg skulle ha sagt jeg elsker degDR. AUDUN MYSKJA er spesialist i allmennmedisin, forfatter, forsker og fagleder ved Senter for livshjelp i Ski. Han har skrevet mange fagbøker og artikler om lindrende behandling av eldre, og har hatt mange samtaler med både eldre og yngre på slutten av livet.

ISBN: 9788202485344

Pris: 349,-

Page 54: LES Oktober 2015

54 LES

Dag FuruholmenMannen

[…]for en bok - om MANNEN! […]Her kan gutter og menn lære litt om seg selv, og hvorfor de er blitt som de er blitt, og kvinner kan kanskje få et snev av forståelse om hvorfor vi menn er som vi er.JON MAGNUS

[…] en fryd å lese, her er mye å hente for både kvinner og menn,ANNA KATHRINE LJØGODT

[…] Det gode og tydelige språket gjør all infor-masjonen tilgjengelig.ØIVINN ØI

[…] For den jevne mann vil boka kunne oppleves som en aha-opplevelseTORE HUSEBY

"Jeg har med stor glede lest boka.... Likte den meget godt. Jeg hadde vært veldig stolt av å skrive en sånn bok.Den har lyktes med å være lettfattelig, men ikke uten et visst nivå eller utfordring.»JAN KETIL ARNULF, PROFESSOR BI «[...] jeg har falt pladask for boka! Den er en sjelden kombinasjon av faglig sterk og uformelt formidlet.»HENNING BANG, ORGANISASJONSPSYKOLOG OG FORFATTER AV «EFFEKTIVE LEDER-GRUPPER" «En veldig nyttig, spennende og lesbar bok! Jeg […] anbefaler boka til mine ledere som jeg har i veiledning eller på kurs. Herlig når ny og god litteratur produseres!»KAREN KOLLIEN NYGAARD, PSYKOLOG, FORFATTER, SKRIBENT «...en norsk bok i et internasjonalt format. Lettfattelig og lett skrevet, med raske kapitler som flyter godt over i hverandre.»HR-PRAKSIS

SAGT OM:

Page 55: LES Oktober 2015

LES FAKTA 55

Boka er delt opp i tre deler: Dukker, Bare dyr, Sjø og vann. Dukken er hovedpersonen som man følger igjennom hele boka. Til denne syr man koseteppe, puter og tepper m.m. I Bare dyr finner man dyr som er så sjeldne at de ennå ikke er oppdaget, som krokeaper, fargeglade kameler, rare strutser, jungelteppe m.m. I Sjø og vann får man en helt ny verden av alt fra havfruer, sjørøver, kosehval, kosefisk, sjøstjerner, fisketoalettmappe, sjørøverteppe mm.Boka er gjennomillustrert med foto og trinn for trinn–tegninger. Alle mønster er oppgitt i 100 %.

• Økende interesse for å sy både til barn og voksne• Ett nytt uttrykk fra Tone Finnanger• Spennende nytt format

Ny bok fra Tone Finnanger

Tone Finnanger: Sy til barnTONE FINNANGER (f. 1973) er utdannet innen Tegning, form og farge, Grafisk design og Gammelt malehåndverk. Hun jobbet med interiør og som dekoratør før hun i 1999 startet firmaet ”Tilda”, som er en kjent merkevare innenfor hobby og søm.

http://www.tildasworld.com

ISBN: 9788202493578

Pris: 339,-

Page 56: LES Oktober 2015

56 LES FAKTA

Page 57: LES Oktober 2015

LES FAKTA 57

En frodig julebok med allsidige prosjekter, rikt illustrert med en mengde stemnings-fulle bilder. Det er stor variasjon i materialer og teknikker: strikking, hekling, toving, søm, papirhobby, enkelt trearbeid med mer. Forfatterne deler raust av sine ideer og oppskrifter på blant annet juletrepynt, kranser, bordpynt, pledd og puter, vesker, pepperkakehus, venninnegaver og småprosjekter som egner seg for juleverksted med venner og familie. Litt deilig julebakst og noen varme drikker hører også med i den lune førjulstiden…

• Allsidig julebok• Stemningsfulle bilder• Alt som hører med til advent og jul!

Det er bare å begynne å glede seg

Miriam N. Morken og Tone M. Stenkløv: Førjulstid

Forfatterne er aktive innenfor hobbymiljøet i hjembygda Oppdal, der de blant annet er ivrige bidragsytere til julemesser og markeder med sine flotte arbeider. Dette er deres andre bok. ISBN: 9788202474454

Pris: 369,-

ISBN 978-82-02-xxxxx-x

www.cappelendamm.no

Tone Merete Stenkløv og Miriam Nilsen Morken

FØRJULSTID

I N S P I R A S J O N O G I D E E R I M A S S E V I S T I LA L L E D E D E I L I G E DAG E N E I D E S E M B E RTone og Miriam synes at våre gode, gamle juletradisjoner skal tas vare på, men sier at alt kan gjøres med en personlig vri. Sammen har de skapt en variert og vakker bok. De har sydd, strikket og tovet, klippet fine ting i papir, heklet, saget og laget ting i tre. Litt deilig julebakst og noen varme drikker hører også med i den lune førjulstiden.

Kort sagt, denne allsidige boken inneholder alt det hyggelige som hører med til advent og jul!

Tone Merete Stenkløv og M

iriam N

ilsen Morken

FØR

JULST

ID

Alt det hyggelige som

hører med til advent

og jul!

Page 58: LES Oktober 2015

58 LES FAKTA

• Byhistorie med bred appell• Kunnskapsrike og interessevekkende tekster • Praktbok

Page 59: LES Oktober 2015

LES FAKTA 59

For hundre år siden var Kristiania en by som putret av liv og voksende selvbevissthet – hovedstad i en nordlig utkant av Europa, med egen konge siden 1905.

Fotograf Narve Skarpmoen (1868–1930) fanget epoken med et innforstått blikk. Denne boka innehold-er et større utvalg av bilder, både hverdagslige øyeblikk og store begivenheter. Det er bilder fra gater og streder, i fabrikkhallen, på skipsverftet og i butikkene. Og også fattigdom og nød. Til bildene er det korte, poengterte tekster med interessante opplysninger og treffende observasjoner.

Morten Bing, Torgeir Kjos og Marie Fongaard Seim: Kristiania for 100 år sidenMORTEN BING (f. 1950) er kulturhistoriker og leder for Forsknings- og utstillingsseksjonen ved Norsk Folkemuseum. Medforfatter av En historiebok i tre etasjer. Boskikk i byen 1865 -2002.TORGEIR KJOS (f. 1962) er kulturhistoriker og utstillingskoordinator ved Norsk Folkemuseum. Medforfatter av En historiebok i tre etasjer. Boskikk i byen 1865–2002.MARIE FONGAARD SEIM (f. 1978) er kunsthistoriker og fotoarkivar ved Norsk Folkemuseum.

ISBN: 9788202471279

Pris: 379,-

Unike bilder fra en svunnen tid

Page 60: LES Oktober 2015

60 LES FAKTA

NYHET - BERLIN

ISBN: 9788202457181

Pris: 179,-

NYHET - FIRENZE OG TOSCANA

ISBN: 9788202458690

Pris: 179,-

NYHET - PHUKET

ISBN: 9788202458683

Pris: 179,-

NYHET - REYKJAVIK

ISBN: 9788202459215

Pris: 179,-

NEW YORK

ISBN: 9788202459239

Pris: 179,-

BARCELONA

ISBN: 9788202459253

Pris: 179,-

ISTANBUL

ISBN: 9788202459307

Pris: 179,-

BANGKOK

ISBN: 9788202459314

Pris: 179,-

NYHETER!

REVIDERTE UTGAVER

MINNER OM!

9788202426712 ROMA

9788202426682 AMSTERDAM

9788202426750 LONDON

KOMMER15.OKT

Lommekjent– tar deg rett til hjertet av byen!

PARIS

ISBN: 9788202459277

Pris: 179,-

Page 61: LES Oktober 2015

LES FAKTA 61

Wayne W. Dyer og Esther Hicks: Virkelighet speiler vibrasjon

WAYNE W. DYER OG ESTHER HICKS/ABRAHAM er velkjente internasjonale forfattere og foredragsholdere med en rekke utgivelser. Deres første bok sammen vil ikke skuffe deres store tilhengerskare!

ISBN: 9788202491734

Pris: 329,-

Oversetter: Kari Kahrs

En av vår tids store åndelige læremestere, Wayne W. Dyer, møter universets ypperste vis-domsbevissthet, den ikke-fysiske sjelegruppen Abraham, i en fantastisk og forbløffende samtale ved hjelp av Esther Hicks’ kanaliseringsevne.

Et magisk innsiktsfullt og ytterst inspirerende møte om liv og død, barn og foreldre, kjærlighet, skjebne og fri vilje, glede og tungsinn, genmodifisert mat og åndelige veiledere og oppstegne mestere.

Page 62: LES Oktober 2015

62 LES LANSERINGER

Sy magiskmed Tine Solheim

LANSERINGER

15 sept.

Page 63: LES Oktober 2015

LES LANSERINGER 63

Magevennlig mat, 15. september.

Fullt hus med 170 tilhørere

Veganmat på sitt beste 14. september

Page 64: LES Oktober 2015

64 LES LYDBOK

LES

LYD

KE

R

ISBN: 9788202498009

Pris: 369,-

Format: MP3-CD

Oversetter: Christina Revold

Innleser: Ingrid Vollan

Renée KnightAVSLØRT

ISBN: 9788202497996

Pris: 369,-

Format: CD

ISBN: 9788202493615

Pris: 379,-

Format: MP3-CD

Innleser:Nils Johnson

Roy JacobsenHVITT HAV

ISBN: 9788202493608

Pris: 379,-

Format: CD

VIMINNER

OM

VIMINNER

OM

VIMINNER

OM

ISBN: 9788202493639

Pris: 379,-

Format: MP3-CD

Innleser:Nils Nordberg

Hans Olav LahlumHAIMENNESKET

ISBN: 9788202493622

Pris: 379,-

Format: CD

Page 65: LES Oktober 2015

LES POCKET 65

LESPOCKET

Den kontroversielle forfatteren Michel Houellebecqs romaner er kjent for å vekke oppsikt. Det har skjedd med nesten samtlige av hans utgivelser. Fra De grunnleggende bestanddeler som kom ut i 1998, og til utgivelsene Plattform og Muligheten av en øy som kom ut i årene etter. Da han i februar i år ga ut Underkastelse, ble landet samtidig rammet av et terrorangrep. Dette gjorde romanen ubehagelig aktuell. Også her i Norge pågår det en debatt i mediene, om hvordan man kan tolke Houellebecqs satire i romanen.

NYUTGIVELSER

Page 66: LES Oktober 2015

66 LES POCKET

Michel HouellebecqLANZAROTE

Michel HouellebecqDE GRUNNLEGGENDE BESTANDDELER

Michel HouellebecqKARTET OG TERRENGET

Jed Martin oppdages først som foto-graf, men blir etter hvert kjent som en av verdens mest suksessrike ma-lere, både kunstnerisk og kommer-sielt. Verden er i stadig større grad fremstilt, det autentiske og naturlige nærmer seg hverandre.Jed Martin forholder seg etter hvert knapt til andre mennesker enn sin gallerist Franz, og to andre personer: Den ene er den aldrende og etter hvert døende faren, en arkitekt som valgte å gi slipp på sine utopiske ideer og i stedet ble leder av et entre-prenørfirma spesialisert på leilig-hetskomplekser på badesteder. Den andre er Michel Houellebecq.

Når vår navnløse forteller innser at han står overfor nok en mislykket nyttårsfeiring, går han på impuls inn i et reisebyrå. På grunn av hans begrensede midler og generelle uvilje mot muslimske land, foreslår reisebyråagenten at han skal dra til øya Lanzarote, hvor det tjuende århundrets hedonisme utfolder seg i et bisart, månelignende landskap.På Lanzarote møter han noen fas-cinerende mennesker, deriblant de svært så inkluderende tyske lesbene Pam og Barbara. Vil de lykkes i å forføre Rudy, en politibetjent fra Luxembourg, som for tiden lever i eksil i Brussel? Eller vil Rudy i stedet bli med i den azraeliske sekten, som forbereder seg på at menneskeheten skal få besøk av utenomjordiske? Og vil ferien på øya bli en suksess?

Michel Djerzinski inviterer forsker-kolleger til avskjedsfest. En tafatt seanse som sier mye om verten. En fjern, venneløs mann som knapt har hatt noe forhold til en kvinne. Hvor-for forlater han sin forskerstilling, bare 40 år gammel?Michel drar til Irland, der han for-svinner på mystisk vis. Han etterlater seg omfattende skriverier, der han antyder en mulig lysning, om enn ingen løsning.

ISBN: 9788202501969

Pris: 169,-

ISBN: 9788202501976

Pris: 169,-

ISBN: 9788202501723

Pris: 169,-

Page 67: LES Oktober 2015

LES POCKET 67

Michel HouellebecqPLATTFORM

Michel HouellebecqUTVIDELSE AV KAMPSONEN

Michel HouellebecqMULIGHETEN AV EN ØY

Houellebecqs debutroman fra 1994. Her møter vi en ensom mann med et grått og kjedelig liv. Det er lite som opptar ham, foruten å reflektere over hva som har gått galt med vår sivilisasjon. Da hans kollega Raphaël Tisserand blir valgt ut til å følge ham på en salgsreise, får fortelleren rikelig anledning til å filosofere over kjærlighetens og seksualitetens kår i vår tid. Den sjarmløse Tisserand mislykkes nemlig alltid i sine initiativ overfor kvinner, men gir likevel ikke opp.

Med sin særegne fortellermåte får Houellebecq leseren til å kjenne bru-taliteten i de samfunnsmekanismene som skildres. Han presenterer ingen klare løsninger, men vekker leserens engasjement ved å skildre menneske-skjebner som berører.

Michel er en desillusjonert byråkrat i kulturdepartementet. Ingenting ser ut til å kunne rokke ved hans resignerte livsholdning, inntil han treffer Valérie, som jobber for en av landets største reiseoperatører. Sammen finner de løsningen på det moderne menneskets grunnleggende ensomhet: sexturisme. Det vestlige mennesket har blitt kaldt, rasjo-nelt og ekstremt individorientert, seksualiteten klinisk og steril. For å kunne bryte dette mønsteret og lære å hengi seg til noe større enn seg selv, er nytelsesreiser svaret. Reiser vi ikke alle på ferie for å få et lite eventyr? spør Michel.”Etter mitt syn er Plattform et bevis på at det fortsatt lar seg gjøre å skrive provoserende litteratur uten at man forfaller til spekulativ omgang med det stoffet man tar opp.”Øystein Rottem, Dagbladet

Daniel er ettertraktet som standup komiker og gjør stor suksess med sine harselaser over vår samtid. På kjærlighetsfronten er livet imidlertid mer komplisert. Selv om han treffer flere kvinner, vet han at lykken er kortvarig: Aldringsprosessen har allerede begynt å sette sine spor, kjærlighetslivets gleder kommer til å smuldre opp i takt med det fysiske forfallet. I sin søken etter løsningen på kjærlighetens problem blir Daniel kjent med en sekt som eksperimente-rer med kloning av mennesker. Kloning, kjærlighet, død og evig liv: Michel Houellebecq er ikke redd for å gå inn i vår tids mest kontroversiel-le temaer, samtidig som han berører de store, eksistensielle spørsmål.

ISBN: 9788202502003

Pris: 169-

ISBN: 9788202501990

Pris: 169,-

ISBN: 9788202501983

Pris: 169,-

Page 68: LES Oktober 2015

68 LES POCKET

Clarice, Barbara Jean og Odette har vært bestevenninner siden skoledagene på 1960-tallet i Indiana. Over iste og pekanpai, gjennom førti år med ekteskap, barn, opp- og nedturer, holder trioen sammen. Kom og bli med dem når de deler saftige sladrehistorier, tårer og latter. Alt på samme tid, ved det samme bordet på Spis så mye du orker.

«Det er umulig å ikke sammenligne den med Barnepiken og Stekte, grønne tomater, men Moore har sitt helt eget grep om de frittalende, elskelige kvinnene han skildrer.» PUBLISHERS WEEKLY

«En eneste lang nytelse.» LIV GADE, BOKINSPIRATOR

Edward Kelsey Moore ALLTID PÅ EN SØNDAG

Edward Kelsey Moore: Alltid på en søndag

EDWARD KELSEY MOORE debuterte med Alltid på en søndag, men har hatt tekster på trykk i flere magasiner. Han er cellist og har spilt med flere av verdens ledende musikere. Han bor i Chicago med sin partner.

ISBN: 9788202492489

Pris: 149,-

Oversetter: Benedicta Windt-Val

Bestselger

«En roman om sterke kvinner, rike minner og rotfestet vennskap.»

KIRKUS REVIEWS

Page 69: LES Oktober 2015

LES POCKET 69

Kathryn Hughes BREVET

Kathryn Hughes: Brevet

KATHRYN HUGHES bor i nærheten av Manchester med mann og to barn. The Letter er hennes debutroman, og kommer ut på norsk med tittelen Brevet høsten 2015.ISBN: 9788202492557

Pris: 149,-

Oversetter: Anita Garmannslund

Brevet ble ikke åpnet på 34 år …

Kathryn Hughes' roman Brevet er fortellingen om et brev som en ung mann fra Manchester skrev til kjæresten sin en høstkveld i 1939. Brevet inneholdt både en unnskyldning og et frieri.

Over tretti år senere finner en ung kvinne ved navn Tina brevet i en kåpelomme. Det har aldri blitt åpnet. Men Tina åpner og leser, og blir så grepet av innholdet at hun legger ut på en reise for å finne ut mer om han som skrev brevet – og om kvinnen det ble skrevet til.

Ny i pocket

Page 70: LES Oktober 2015

70 LES POCKET

Hvis barna dine ble tvunget til å vitne mot deg, hvilke grusomme hemmeligheter ville de avsløre? Moskva 1945. Mens Stalin og hans menn feirer seieren over Hitler, høres skudd. På en bro i nærheten ligger to tenåringer, en jente og en gutt, døde. Men dette er ikke noen tragedie i vanlig forstand, og det er heller ikke snakk om vanlige tenåringer, men barn av Russlands viktigste ledere som går på en eksklusiv skole i Moskva.

«Gripende og godt uttenkt. Ulovlig kjærlighet i hjertet av et voldelig samfunn er kjernen i Montefiores En vinterkveld. (…) skildrer en kafkask labyrint som ofrene snubler inn i.»THE SUNDAY TIMES

«Virkelig underholdende.» DAILY TELEGRAPH

«Det er umulig ikke å bli engasjert.» THE TIMES

Hun husket ikke hvor lenge det var siden typen med steinansiktet hadde dyttet henne inn i containeren sammen med de andre jentene, kanskje førti stykker. Og Catalina. Lillesøsteren hennes. En regnfull sommerkveld utenfor en veikro i Minnesota går en sheriff ut av bilen. Tre minutter etter ligger han død på asfalten. Foran ham sitter en ung kvinne med revolveren hans i hånden. Hun har ingen papirer og snakker ikke engelsk. Etterforskerne Stevens og Windermere kommer på sporet av en skremmende veldrevet internasjonal kidnappings- og prostitusjonsring. Bak den står den mest ondskapsfulle mannen de har møtt.

«Laukkanen blander behendig skarp sosial kritikk med rå spenning.»PUBLISHERS WEEKLY

Simon Sebag MontefioreEN VINTERKVELD

Owen LaukkanenDE BORTFØRTE

DRAMA KRIM

NY I POCKET

ISBN: 9788202492588

Pris: 149,-

Oversetter: Tor Erik Solberg

ISBN: 9788202492519

Pris: 149,-

Oversetter: Monica Carlsen

Page 71: LES Oktober 2015

LES POCKET 71

Lydia Davis skriver kortprosa med høy grad av gjenkjennelsesverdi og et høyt språklig nivå. Tekstene kan bestå av én setning. Eller de kan over flere sider utforske kaoset som oppstår gjennom små forstyrrelser i den daglige rutinen. Fortellingene kommer i form av klagebrev, i form av utdrag fra Flauberts korrespondanse; de er inspirert av forfatterens egne drømmer, eller av drømmene til vennene hennes.

«Stilen er i Johanne Fronth-Nygrens oversettelse konkret, stort sett blottet for metaforiske utsmykninger. Men uansett hva det går i, klarer tekstene å virke overrumplende. Det handler om observasjonskunst og presisjon og om evnen til å si veldig mye med veldig få ord. Måten historiene er satt sammen på, er dessuten slående.»ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN

To ungkarer. Én ung kvinne. Ender og Çetin er to ungkarer som nærmer seg 40-årskrisa. Den ene en belest oversetter, den andre en bamsete bygningsingeniør. De to har vært bestevenner sidengymnaset og har etter mange års liv i ulike byer omsider realisert ungdomsdrømmen om å flytte sammen. Men etter bare tre måneder får de uventetselskap når Nihal, den 17 år gamle lillesøsteren til en av deres beste kamerater fra gymnastiden, mister begge foreldrene i en bussulykke.

«Noen tragisk kjærlighetshistorie blir dette likevel aldri. Til det er skildringen av vennskapet mellom Ender og Cetin for varm og sjarmerende i all sin turbulens.»STEINAR SIVERTSEN, STAVANGER AFTENBLAD

Lydia DavisFLYKTIG HENDELSE MED KORT A, LANG A OG DIFTONG

Baris BicakciVÅR STORE FORTVILELSE

LITTERÆR PERLE LITTERÆR PERLE

ISBN: 9788202492540

Pris: 149,-

Oversetter: Cora Skylstad

ISBN: 9788202492533

Pris: 149,-

Oversetter: Johanne Fronth-Nygren

Page 72: LES Oktober 2015

72 LES POCKET

Diana GabaldonOUTLANDER 2, PÅ FREMMED JORD

ROMAN

Hva gjør du når ditt livs kjærlighet levde for 200 år siden?

Etter tjue år vender Claire tilbake til Skottland, der hun traff sin store kjærlighet, Jamie. Hun har aldri klart å glemme ham, men han levde for 200 år siden, og ingen vil tro på Claire når hun forteller om sin skjebnesvangre tidsreise.

«Praktfullt! Det er et veldig lerret Gabaldon utpensler, fylt av lidenskap og heltemot.»SAN FRANCISCO CHRONICLE

«Veldig underholdende blanding av historie og fantasi.»KIRKUS REVIEWS

«Et fascinerende eventyr.»LIBRARY JOURNAL

ISBN: 9788202492601

Pris: 149,-

Oversetter: Alexander Leborg

ISBN: 9788202492526

Pris: 149,-

Oversetter: Elisabeth Sætvedt

John Jeremiah SullivanPULPHEAD

ESSAYS

Dette er fortellinger fra den andre siden av USA. I Pulphead tar John Jeremiah Sullivan oss med på en fantastisk reise i den amerikanske populære, upopulære og noen ganger helt bortglemte kulturen. En samling essay med et skarpt, men menneskelig blikk på det kulturelle landskapet i USA, av den prisvinnende verdensstjernen innen fortellende dokumentarlitteratur.

«Mark Twains gjenferd er vekket til live i denne fremragende essaysamlingen.»SUNDAY TIMES

«Rastløs, morsom og synlig til stede i teksten, men samtidig grundig og intelligent i sitt for- og etterarbeid, uten å virke plagsomt tilfreds med å være hovedpersonen i sin egen bok.» ARNE BORGE, KLASSEKAMPEN

[...] et praktfullt stykke ‘High Journalism’ alle med interesse for en noe mer intellektuell reportasjeform bør lese.»KÅRE BULIE, DAGENS NÆRINGSLIV

Page 73: LES Oktober 2015

LES POCKET 73

Livet med Elizabeth er Richard Herrmanns skildring av Tudor-dynastiets tid på den engelske tronen. Det er fortellingen om en av de store epoker i Englands historie, William Shakespeares tid, Thomas Mores og Sir Francis Drakes tid. Men først og fremst er det et portrett av dronning Elizabeth I, "selveste gulljenta i engelsk historie," tegnet så levende og personlig som bare Richard Herrmann kan gjøre det.

Richard HerrmannLIVET MED ELIZABETH

ISBN:9788202484644

Pris: 169,-

Page 74: LES Oktober 2015

74 LES POCKET

ISBN: 9788202484668

Pris: 169,-

Richard HerrmannMARIA STUART OG HENNES VERDEN

Med denne boka avslutter Richard Herrmann sin trilogi om de tre store dronninger i britisk historie. Maria Stuart er i Kleopatra-klassen. Hun er den farlige av dem. Sammenlignet med henne blir den store Elizabeth en geskjeftig bestyrerinne. Og Victoria blir en ferm, småborgerlig husmor.

Maria Stuart ble kronet til Skottlands dronning før hun kunne gå, og ble Frankrikes dronning før hun ble voksen. Den tredje kronen, Englands, skulle hun aldri få. Hun måtte isteden legge hodet på blokken, etter å ha levet det meste av sitt voksne liv som Elizabeths fange, ensom, forlatt, beskyldt for å ha vært delaktig i mordet på sin annen mann og for å ha falt i armene på selve morderen.Likevel var det hennes etterkommere – stuartene – som skulle arve tronen og prege et helt hundreår av Englands og verdens historie.

Page 75: LES Oktober 2015

LES POCKET 75

ISBN: 9788202484651

Pris: 169,-

Med sin spesielle evne til å gjøre historien nær og levende tegner Richard Herrmann i denne boka et fascinerende portrett av dronning Victoria og den tid som fikk navn etter henne. En tid for nye landevinninger og ny kunnskap, Livingstones og Darwins tid. Men også en tid for store klasseforskjeller og sosial nød. Men først og fremst var det Victorias tid. På godt og ondt preget hun det meste av et århundre, hun var imperiets ubestridte herskerinne mens Storbritannia nådde sitt høydepunkt i makt og innflytelse.Richard Herrmann lar oss møte en kvinne som var mer sammensatt og mangfoldig enn man gjerne får inntrykk av i historiebøkene. Og han tar leseren med på en vandring gjennom victoriatiden. En tid som ennå er levende i mangt og meget, i skikker, holdninger og i menneskene selv.

Richard HerrmannVICTORIA - EN DRONNING FOR SIN TID

Page 76: LES Oktober 2015

76 LES POCKET

ISBN: 9788202492618

Pris: 169,-

ISBN: 9788202492663

Pris: 169,-

Oversetter: Signe Prøis

Usain BoltRASKERE ENN LYNET

Knut ØdegårdEDDA-DIKT BAND II

DOKUMENTARDIKT

«Jeg kom til denne verden for å løpe!»

Raskere enn lynet er Usain Bolts utrolige selvbiografi hvor han byr på seg selv med et bredt smil. Han er profesjonell til fingerspissene, men han er også en ektefødt jamaikaner som liker fest, fart og moro. Han henger rundt med kameratene, han fleiper og ler, men er superseriøs på treningsfeltet og er i sin egen boble på startstreken.

Bolt skriver blant annet om sin oppvekst og hvor viktig det er å vise respekt. Om de første løpene og om hvordan veien fram til å bli verdens beste sprinter gjennom tidene har krevd mye selvdisiplin.

Eddadikta er eit høgdepunkt i den førkristne nordiske litteraturen.Her finn vi både stor diktekunst og nære møte med vikingtidas verdsbilete, gudelære og livsvisdom.

Gjendikting og kommentarar av Knut Ødegård.Forord av Jon Fosse.

«Hvilken litteraturskatt det er han løfter fram! Og hvilket funn for en dristig filmregissør!»ARNE HUGO STØLAN, VG

«Norrøne Edda-dikt hører hjemme der møll og rust ikke tærer. Dikteren Knut Ødegård har smidd dem `nye´, det vil si `åpne´ for oss.»OLAV EGIL AUNE , VÅRT LAND

Page 77: LES Oktober 2015

LES POCKET 77

ISBN: 9788202492670

Pris: 169,-

Oversetter: Signe Prøis

ISBN: 9788202492625

Pris: 169,-

Tomm KristiansenBISKOPENS HEMMELIGHET

Nicholas Kulish og Souad MekhennetDEN EVIGE NAZISTHEMMELIGHET

Glitrende om livsdrama «En slik fortelling har alt: Løgn. Svik. Livsdrama. Og en kirkelig dekkoperasjon. Det er mer enn nok for en glitrende god bok. [...] Ingen kunne gjort dette bedre enn Tomm Kristiansen.»HARALD STANGHELLE, AFTENPOSTEN

«I boka ´Biskopens hemmelighet`fortel NRK-journalist Tomm Kristiansen historia om Fridtjov Birkelis dobbeltliv. Den er vel verd å lesa, med kvalitetane til ein spenningsroman, noko som det dramatiske og pirrande temaet også innbyr til.»TOM HETLAND, STAVANGER AFTENBLAD

DOKUMENTARDOKUMENTAR

Den evige nazist er boka om jakten på en vellykket lege som klarte å blende omgivelsene i flere tiår før han måtte flykte. Jakten på Aribert Heim foregår i flere land, med mange involverte og avsluttes i Kairo 30 år senere.

Dr. Aribert Heim arbeidet en kort tid i Mauthausen konsentrasjonsleir, men etterlot seg likevel spor av kaldblodig ondskap som ikke kunne glemmes. Omtrent 8000 fanger døde i den perioden Heim var leirlege. I kaoset etter krigen klarte Heim å slippe unna sin mørke fortid, og han etablerte seg som respektert lege og familiemann i Baden-Baden. Historien kunne endt der. Men det var noen som ikke kunne glemme, og som nektet å la en krigsforbryter slippe unna. I denne forrykende og tankevekkende boka, nøstes hele historien endelig opp, og bitene i puslespillet settes sammen.

Page 78: LES Oktober 2015

78 LES POCKET

«Vakkert og nyanserikt portrett av eit menneske vi alle har eit forhold til. [...] Faktisk er det snarare tvert imot, etter å ha lese boka synst eg samfunnsrefsaren og rikssynsaren står fram som eit endå meir imponerande menneske. Ein bauta i moderne, norsk historie blir eit stort, levande menneske. Ein mann eg kan identifisere meg med. Ein mann å sjå opp til.» BJARNE TVEITEN , FÆDRELANDSVENNEN

DEN FAENS FUGELLI! «Dialogene er fulle

av motstand, kritikk og kjærlighet. Men størst blant dem er

kjærligheten.»SVEN EGIL OMDAL,

STAVANGER AFTENBLAD

DOKUMENTAR

Aksel Fugelli: Per. Glimt av min farAKSEL FUGELLI (f. 1968) er født i Oslo og oppvokst i Lofoten og i Finnmark. Som vok-sen bodde han femten år i Brasil før han slo seg ned i Bergen. Han har skrevet romanene Rock rundt klokka, Under en lilla måne, Øye for øye og Papegøyens hevn, samt brevboka Fribrev sammen med Per Fugelli. I 2014 utga han biografien, Per. Glimt av min far.

ISBN: 9788202492687

Pris: 169,-

Page 79: LES Oktober 2015

LES POCKET 79

ISBN: 9788202492694

Pris: 169,-

ISBN: 9788202492717

Pris: 199,-

Tore RemKNUT HAMSUN

Anja og Gro Hammerseng-EdinANJA + GRO = MIO Lørdag 26. juni 1943 tok Adolf Hitler imot

forfatteren Knut Hamsun. Ganske raskt utviklet dette møtet, som hadde begynt så jovialt, seg til en katastrofe. Samtidig som han insisterte på sin troskap, talte Hamsun nemlig Føreren midt imot. Hvordan kunne dikteren tro at han skulle få diktatoren til å forandre mening? Denne boka forteller om møtet med Hitler i konkret forstand, men også om Hamsuns vei mot nazismen.

«Boka kan ikke beskrives som annet enn et biografisk mesterstykke.»ANDERS HOLSTAD LILLENG, DEMOKRATEN

«Reisen til Hitler er en nytelse å lese – her er nær historie levendegjort med sitrende nerve og brennende engasjement.»JON H. RYDNE, VG

De tilhører eliten av idrettsutøvere i Norge, kjente og kjære for et helt folk. I halvannet år har Anja og Gro vært mødre for lille Mio. På veien har de høstet mange erfaringer. De har vært stilt ovenfor sin egen sårbarhet i møte med samfunnets regler for foreldreskap, men også kjent styrken i seg selv og i hverandre, og varmen fra omgivelsene. Her forteller de hele historien.

«Boka er rett og slett både politisk oppegående og medmenneskelig rørende. […] Forfatterne klarer å gjøre det personlige gjenkjennbart.»GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN

DOKUMENTARDOKUMENTAR

Page 80: LES Oktober 2015

80 LES POCKET

ISBN: 9788202492724

Pris: 169,-

ISBN: 9788202492571

Pris: 149,-

Oversetter: Helene Aasen

Joseph PolanskiDITT PERSONLIGE HOROSKOP

Erlend Loe og Petter AmundsenORGANISTEN

Velkommen til astrologiens verden!

I tusener av år har menneskene latt seg fascinere av planetene og de andre himmellegemenes bevegelser og hva det har å si for vårt liv.Hva sier stjernene om 2016? Hva vil året bringe av gleder og sorger? Hva kan du vente når det gjelder familie- og kjærlighetsliv, vennskap, karriere og økonomi?Ditt personlige horoskop 2016 er et komplett horoskop for alle stjernetegnene i dyrekretsen.

Avsnittene om hvert enkelt tegn inkluderer en personlighetsprofil, et blikk på de generelle tendensene for 2016, samt framtidsutsikter, måned for måned, som går mer i dybden. Du finner også et refleksologikart for føttene som del av helseavsnittene. Lær hvordan du kan dra nytte av planetenes innflytelse slik at du kan gjøre det beste ut av året som kommer!

Hvem var egentlig Shakespeare? Hvor har det blitt av manuskriptene hans? Og hva har dette med skatteøya Oak Island å gjøre? Erlend Loe har begitt seg ut i et ukjent landskap. Han har møtt en alminnelig norsk organist som hevder å sitte med nøkkelen til en av de største skatter verdenkjenner til. Denne skattejakten er tett forbundet med miljøet rundt William Shakespeare, og hovedsporet er å finne i den legendariske førsteutgaven av mesterens verker.

«Å, det er gøyal lesning! Vi snakker guttebok, skjulte koder, hemmelige brorskap, nedgravde skatter!»PERNILLE RYGG, DAGBLADET

HOROSKOPROMAN

Page 81: LES Oktober 2015

LES POCKET 81

ISBN: 9788202452605

Pris: 169,-

Oversetter: Roar Sørensen

ISBN: 9788202492434

Pris: 149,-

Liv MossigeTYSKLAND

David BaldacciNULLPUNKTET

Tyskland er Liv Mossiges debutroman. Historien utspiller seg i Norge under andre verdenskrig, der vi møter Hanne, en jente med en begrenset forståelse av verden. Hun legger ut på en reise for å finne søsteren, som hun tror befinner seg i Tyskland. Hanne vandrer inn i skogen hvor hun møter onkelen som sier han skal hjelpe henne. På nåtidsplan befinner vi oss i en skog ikke langt fra huset der Hanna bor, men romanens univers er mye større.

En sterk og særegen debut, med vilje og evne til å lodde dypt i menneskelivet.

«Tyskland er en på alle måter solid debutroman og inneholder passasjer av høy intensitet. I likhet med sine personer og de korthugde dialogene deres, vet den å tie når det trengs.»KÅRE BULIE, DAGENS NÆRINGSLIV

Krigshelt John Puller er kjent for å være en ypperlig militæretterforsker. Da en familie med militære forbindelser blir brutalt myrdet i West Virginia, er det Puller som får saken. Han mistenker snart at den har store implikasjoner. Sammen med den lokale etterforskeren Samantha Cole havner han i et dramatisk kappløp mot tiden. Puller vet at de må overvinne fiender av landet sitt for å unngå vidtrekkende katastrofe.

«Travle Baldacci … ny serie om og med krigsveteranen John Puller.»LIBRARY JOURNAL

DEBUTANTKRIM

Page 82: LES Oktober 2015

82 LES NORSKE SERIER

LES

NO

RSK

E SE

RIE

R

Jane Mysen

FLAMMEDANS NR. 71

Ung lidenskap

ISBN: 9788202479572

Pris: 103,-

Frid Ingulstad

ILDKORSET NR. 10

Søstre i strid

ISBN: 9788202476328

Pris: 103,-

Christin Grilstad Prøis

LIVETS LENKER NR. 38

Opprør

ISBN: 9788202479480

Pris: 103,-

May Lis Ruus

NATTMANNENS DATTER NR. 30

Hemmelig oppdrag

ISBN: 9788202478780

Pris: 103,-

Anne Marie Meyer

ODELSJENTA NR. 50

Livets gang

ISBN: 9788202471057

Pris: 103,-

Page 83: LES Oktober 2015

LES 83

I salg19. oktober

Kjærlighet og vennskap. Et Norge i endring. Et tilfeldig møte forandrer alt.

Ny romanserie fra suksessforfatterAnne Marie Meyer

I JULIE blir du kjent med fire unge mennesker tidlig på 1900-tallet i et Kristiania som var totalt forskjellig fra den byen vi kjenner i dag. Handlingen begynner mot slutten av 1. verdenskrig, da Norge var et lutfattig land, avhengig av handelen med

både Tyskland og Storbritannia.

Les mer på www.norskeserier.no

JULIE NR. 1

Skjebnemøte

ISBN: 9788202471330

Pris: 44,-

Page 84: LES Oktober 2015

Er du også på Facebook?

Da må du like NorskeSerier!

På Facebook holder vi deg oppdatert på alle seriene du leser!

Nye bøker i salgMorsomme konkurranserBli invitert til boklanseringer og arrangementerDiskuter seriene med andre lesere

Følg oss på www.facebook.com/norskeserier

84 LES NORSKE SERIER

Elisabeth Hammer

MISTELTEIN NR. 16

Kjærlighetens håp

ISBN: 9788202480929

Pris: 103,-

Anne-Lise Boge

MORSHJERTE NR. 26

Alle ilder brenner ut omsider

ISBN: 9788202471583

Pris: 103,-

Merete Lien

ROSEHAGEN NR. 64

Høyt spill

ISBN: 9788202472177

Pris: 103,-

Annikki Øvergård

ROSEMALT NR. 17

Arven

ISBN: 9788202471187

Pris: 103,-

Jeanette Semb

SKJÆRGÅRDSLIV NR. 21

I løvens hule

ISBN: 9788202479183

Pris: 103,-

Jorunn Johansen

SOLOPPGANG NR. 29

Smygetreet

ISBN: 9788202494599

Pris: 103,-

Martine Strømsnes

SØLVBÅNDET NR. 13

Vendepunktet

ISBN: 9788202497491

Pris: 103,-

Page 85: LES Oktober 2015

LES AKADEMISK 85

Per Einar Granum (red.) MATFORGIFTNING

ISBN: 9788202477882

Pris: 499,-

Smitte gjennom mat og vann

Forfatterne gir en oversikt over smittsomme sykdommer som overføres gjennom mat og vann. De beskriver smittestoffene som kan føre til sykdommer, forklarer smitteveier og hvordan sykdom kan forebygges. Noen sentrale temaer i boka er:

• Hvilke symptomer gir mat- og vannbårne infeksjoner og forgiftninger? • Hvordan finner vi smittekildene? • Hvordan kan vi avsløre årsakene til at smittestoffene kommer i maten? • Hva kan vi gjøre for å hindre uønsket vekst av bakterier og spredning av virus og parasitter?

Matforgiftning – smitte gjennom mat og vann er nyttig for alle som arbeider med helse, ernæringsproblematikk, næringsmidler og veterinær-medisin, og for enhver som vil behandle matvarer hygienisk forsvarlig, eller som har behov for bakgrunnsinformasjon når man selv er rammet av slike sykdommer.

LES

AK

AD

EM

ISK

Page 86: LES Oktober 2015

86 LES86 LES AKADEMISK

ISBN: 9788202494506

Pris: 349,-

Erik Oddvar EriksenHVA ER EU GODT FOR?Begrunnelsene for europeisk integrasjon

I kjølvannet av andre verdenskrig ble de europeiske landene knyttet sammen i et forpliktende samarbeid det nå er vanskelig å tre ut av. Den europeiske union (EU) er kommet for å bli. Hvordan ble dette mulig? Og hva er EU godt for? Boka rekon-struerer den europeiske integra- sjonsprosessen, samtidig som de normative forpliktelsene EU er tuftet på identifiseres: menneskerettigheter, upartiskhet, demokrati og verdighet. Målet har hele tiden vært et fredelig og forent Europa – et Europa uten ydmykelse.

Med finanskrise og statsgjeld er imidlertid ydmykelsene tilbake. Dette skyldes eurosonens strukturfeil, iføl-ge forfatteren, nemlig at fellesskapet ikke har kompetanse og myndighet til å bestemme i sosiale og økono-miske saker. Nye integrasjonssteg er derfor nødvendig for å løse krisa og for å realisere Europas uinnfridde forpliktelse om solidaritet.

Hva er EU godt for? kaster nytt lys over EU som idé og konstruksjon og er uomgjengelig lesing for alle som er opptatt av den politiske utviklin-gen på det europeiske kontinentet.

Er det for mange på trygd? Mange har i senere år tatt til orde for at en for stor andel av befolkningen mottar trygd. Skiftende regjeringer har lansert forslag for å øke arbeids-livsdeltakelsen og redusere trygde-forbruket. Andre deler ikke denne bekymringen. De mener diagnosen om et høyt trygdeforbruk er feil. Mange er snarere bekymret for om trygdeytelsene er sjenerøse nok til å motvirke fattigdom blant motta-kerne. Trygdepolitiske kontroverser handler ofte i siste instans om å balansere fordelingshensyn med hensynet til økonomisk effektivitet. De som har behov for å få sin inntekt sikret fra staten, skal få det, men trygdene må ikke være så tilgjenge-lige og sjenerøse at de gjør det mulig og lønnsomt å velge bort inntektsar-beid til fordel for et liv på trygd.

I For mange på trygd boka tar forskere for seg ulike spenninger i trygdepolitikken.

Velferdspolitiske spenninger

Ann-Helén Bay, Anniken Hagelund og Aksel Hatland (red.) FOR MANGE PÅ TRYGD?

ISBN: 9788202494704

Pris: 349,-

Finnes den ekte, uselviske altru-ismen? Eller har den naturlige utvelgelsen gjort oss umedgjørlige og egoistiske i vår streben etter overlevelse? David Sloan Wilsons «kortfattede bok om et stort spørs-mål» er ikke bare en invitasjon til å delta på en utfordrende reise gjennom evolusjonsbiologien, men også et ambisiøst og entusiastisk vitenskapelig forsvarsskrift for betydningen av altruisme – ikke bare for menneskeartens overlevelse, men også for fremtiden til global politikk, forretningsutvikling og utformingen av politiske retningslinjer. Uten å la seg avskrekke av den kompleksiteten som tidligere kjennetegnet biologi-vitenskapen gjennom dens legitime-ring av rasediskriminering, totalitær undertrykkelse og rå kapitalisme, foreslår Wilson et modig, vitenska-pelig fundert paradigmeskifte: en overgang fra en verden preget av den konkurranselystne arten homo economicus til en verden hvor sam-arbeid og altruisme er garantister for menneskets overlevelse på jorda.

Fra Nina Witoszeks etterord til Finnes altruisme?

David Sloan WilsonFINNES ALTRUISME?Kultur, gener og andres velferd

ISBN: 9788202485313

Pris: 289,-

Page 87: LES Oktober 2015

LES AKADEMISK 87

Norske elever har god tilgang på digi-tal teknologi. Denne boka viser hvor-dan skolen kan utnytte denne mulig-heten med enkle grep. For eksempel bruke kjente og lett tilgjengelige verktøy som blogg, Skype, Dropbox og Twitter til å skape samarbeid, deling og engasjement i faglige læringssitua-sjoner.

Boka har en praktisk tilnærming, og er svært nyttig for lærere. Den er også aktuell for lesere som er opptatt av læring og skole, for eksempel foreldre, politikere og skoleledere/skoleeiere.

Ann Sørum Michaelsen er engelsk- lærer og skoleleder ved Sandvika videregående skole, og har i mange år undervist med digitale verktøy. Med seg som forfattere har hun lærerne Tobias Staaby og Aleksander Husøy, som skriver om bruk av dataspill i undervisning, og førsteamanuensis Marte Blikstad-Balas, som skriver om forskning på bruk av digitale verktøy i skolen. En rekke elever, lærere og en skoleleder deler også av sine erfaringer med digitale verktøy i skolen.

Ann Sørum Michaelsen DET DIGITALE KLASSEROMMET

ISBN: 9788202498016

Pris: 269,-

Å være en person for alle er rektors lodd og privilegium. Elever, foreldre og ansatte i skolen skal ha tillit til at rektor er der for alle, ikke minst i saker der elever opplever seg kren-ket. Til grunn for boka ligger dette, og følgende to erkjennelser:

• Mennesker – barn, ungdom, voksne, foreldre, lærere og rektorer – vil godt, ønsker godt og forsøker å handle i tråd med dette. • Konflikter, krenkelser og mobbing kan forebygges, stanses og løses.

Mange års iherdig innsats for gode skolemiljøer er ikke tilstrekkelig – vi leser fremdeles om rektorer som ikke har klart å løse saker der elever opplever noe eller noen i skolen som krenkende. Skolemiljøsakene må altså løses bedre enn det som er tilfellet i dag. Forfatterne peker med denne boka nettopp på hvorfor sakene er vanskelige, og hvordan rektor kan løse dem, til fordel for de involverte. Tillit, håndteringskom-petanse og løsningsorienterte strate-gier er nøkkelbegreper i arbeidet.

Hvordan håndtere konflikt, krenkelse og mobbing i skolen?

Utnytt mulighetene!

Bodil Jenssen Houg, Jostein Alberti-Espenes og Katti Anker Teisberg EN FOR ALLE

ISBN: 9788202482169

Pris: 349,-

Skolelovsamlingen er en lov- og forskriftssamling som er svært nyttig for undervisningssektoren.

Utvalget av lover og forskrifter er gjennomgått på nytt for å sikre at samlingen inneholder de mest sen-trale reglene for dem som arbeider og har ansvar i grunnskoler, videre-gående skoler og ved høyskoler og universiteter. Alle nye endringer i de aktuelle lovene og forskriftene er innarbeidet.

Skolelovsamlingen består av to deler. I den første delen finner du skolelovene, og i andre del finner du sentrale forvaltningslover og en del andre lover som det er viktig å ha kjennskap til.

Skolelovsamlingen 2015–2016 er ajourført pr. 1. september 2015.

ISBN: 9788202499013

Pris: 567,-

SKOLELOV-SAMLINGEN 2015-2016

Page 88: LES Oktober 2015

fra fargerike Fam Irvoll!

Flere fargeleggingsbøker

Et gratis magasin fra

LESMA-8666000120005

www.cappelendamm.no