Top Banner
Brzo kiseljenje kupusa Ukoliko vam je potreban kiseli kupus van sezone, možete ga ukiseliti za svega 2 do 3 dana. Sitno iseckajte kupus ili mu odstranite listove, pa ga pažljivo spustite u posudu za kiseljenje (to može da bude plastična kofa ili lonac). Prelijte ga vrelom vodom, sipajte 2-3 dl nekog sirćeta (ne solite!), odozgo stavite tanjir i nešto teško (npr. kamen) kako bi se kupus opteretio. Ostavite kupus na sobnoj temperaturi da odstoji 2 dana i imaćete kiseli kupus kao usred zime. Ukoliko vam je kiseli kupus potreban za samo jedan dan, u navedene sastojke ubacite i jedan komad običnog hleba. Standardno kiseljenje kupusa (bez konzervanasa) Da biste dobili dobar kiseli kupus i dobar rasol, odaberite čvrste glavice kupusa srednje veličine (najbolji je futoški kupus, a nije loše ni ako jedna trećina ukupne količine bude crveni kupus). Svaku glavicu malo zasecite po korenu ili jednostavno malo izdubite koren i ređajte u čisto bure za kupus. Ne zaboravite da u bure ugradite i jedno kraće crevo kako kupus ne biste morali da pretačete već da ga samo dva puta nedeljno produvate da bi se so ravnomerno rasporedila. Poslagane glavice kupusa prelijte rastvorom morske soli i vode. Recimo, za bure od 200 litara, potrebno je oko 60-65 kg kupusa i 2-3 kg soli i onoliko vode koliko stane da bi kupus bio u vodi, kao i 1-2 kg cvekle i 1/2 kg rena (ren ja odličan konzervans - ne dozvoljava kvarenje kupusa bez obzira na promene temperature). Pošto je ovo biološko kiseljenje, u kupus se ne stavlja ni vinobran ni konzervans. Rasol je odličan sve dok imate kupus, a može da se pije čak i u martu, jer se ne razvlači i ne menja ukus. Kupus ukiseljen na ovaj način može da se drži i na terasi.
50
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Krstarica okt 2012

Brzo kiseljenje kupusa

Ukoliko vam je potreban kiseli kupus van sezone, možete ga ukiseliti za svega 2 do 3 dana.

Sitno iseckajte kupus ili mu odstranite listove, pa ga pažljivo spustite u posudu za kiseljenje (to može da bude plastična kofa ili lonac).

Prelijte ga vrelom vodom, sipajte 2-3 dl nekog sirćeta (ne solite!), odozgo stavite tanjir i nešto teško (npr. kamen) kako bi se kupus opteretio.

Ostavite kupus na sobnoj temperaturi da odstoji 2 dana i imaćete kiseli kupus kao usred zime.

Ukoliko vam je kiseli kupus potreban za samo jedan dan, u navedene sastojke ubacite i jedan komad običnog hleba.

Standardno kiseljenje kupusa (bez konzervanasa)

Da biste dobili dobar kiseli kupus i dobar rasol, odaberite čvrste glavice kupusa srednje veličine (najbolji je futoški kupus, a nije loše ni ako jedna trećina ukupne količine bude crveni kupus).

Svaku glavicu malo zasecite po korenu ili jednostavno malo izdubite koren i ređajte u čisto bure za kupus.

Ne zaboravite da u bure ugradite i jedno kraće crevo kako kupus ne biste morali da pretačete već da ga samo dva puta nedeljno produvate da bi se so ravnomerno rasporedila.

Poslagane glavice kupusa prelijte rastvorom morske soli i vode. Recimo, za bure od 200 litara, potrebno je oko 60-65 kg kupusa i 2-3 kg soli i onoliko vode koliko stane da bi kupus bio u vodi, kao i 1-2 kg cvekle i 1/2 kg rena (ren ja odličan konzervans - ne dozvoljava kvarenje kupusa bez obzira na promene temperature).

Pošto je ovo biološko kiseljenje, u kupus se ne stavlja ni vinobran ni konzervans. Rasol je odličan sve dok imate kupus, a može da se pije čak i u martu, jer se ne razvlači i ne menja ukus.

Kupus ukiseljen na ovaj način može da se drži i na terasi.

Page 2: Krstarica okt 2012

Musaka od kiselog kupusa

Sastojci

dve srednje glavice kiselog kupusa

400 grama mlevenog mešanog mesa (i ne mora) 250 grama suve slanine

dve glavice crnog luka

tri čena belog luka

mleveni biber

aleva paprika tri jajeta

pola litra jogurta ili mleka

lovorov list

dve kašike masti malo ulja

dve kašičice biozačina

Način pripreme

Kiseli kupus iseći na kocke i oprati ga, kuvati sat-dva ili u ekspres-loncu oko 45 minuta. Dok se kuva kupus, u dublji tiganj staviti dve kašike masti i malo ulja i na njemu propržiti sitno seckan crni i beli luk. Kada porumeni, dodati meso i slaninu koje isto tako treba da se proprže.

Kada se propržilo, dodati začine: biber, alevu papriku, biozačin, lovor i dobro promešati. Kupus ocediti i stavljati u tepsiju, prethodno malo podmazanu, po pravilu jedan red kupusa pa jedan red mesa i na kraju treba da ostane kupus.

Blago ga poravnati, preko toga svuda ravnomerno sipati preliv od jaja i mleka (prethodno umućen) i staviti da se zapeče na 180 stepeni oko 30-45 minuta.

Page 3: Krstarica okt 2012

Musaka od tikvica sa šampinjonima

Sastojci

800 grama tikvica

300 grama šampinjona 3 jajeta

jedna pavlaka

oštro brašno za pohovanje

ulje za pohovanje

Način pripreme

Tikvice oljuštiti, iseći po dužini na kriške debljine 5 mm, posoliti i ostaviti da odstoje nekoliko minuta da otpuste vodu, a onda ih ispohovati. Šapinjone iseći na četvrtine i lagano propržiti na malo ulja i posoliti.

U jaja preostala od pohovanih tikvica staviti pavlaku i ujednačiti mešanjem. U malu podmazanu posudu ređati red pohovanih tikvica, red prženih šampinjona i premazivati masom od jaja i pavlake,a zavrsiti tikvicama. Peći na 220 stepeni oko 30 minuta.

Cvekle u sirćetu

Sastojci

7 glavica cvekle (i zeleni deo) so

maslinovo ulje sirće

Način pripreme

Odvojite zeleni deo cvekle od glavice, očistite, isecite na dva dela i stavite u sud sa glavicama cvekle u vodu i sirće pa dobro operite. Zatim u šerpu u kojoj već vri voda stavite neoguljene glavice cvekle, a i zeleni deo, i kuvajte sve dok glavice ne budu mekane, tj. da kad stavite viljušku može ubosti glavu. To traje oko sat i po vremena, zavisi od veličine cvekli. Ako imate ekspres-lonac, kuvajte oko pola sata. Cvekle izvadite i kad se ohlade, ogulite ih (viljuškom i nožem), isecite na kolutove, posolite i prelijte maslinovom uljem. Na kraju dodajte sirće po želji. Može se jesti toplo kao glavno jelo ili hladno kao salata. Jeftino je, lagano, jednostavno, lako i zdravo.

Page 4: Krstarica okt 2012

Salata od cvekle s pavlakom

Sastojci

8 glavica cvekle

50 ml neutralne pavlake 100 grama jogurta

50 grama oraha

kašika sirćeta

50 ml maslinovog ulja

1 čen belog luka, sitno iseckan

Način pripreme

U šerpu u kojoj već ključa voda stavite neoguljene glavice cvekli i kuvajte sve dok glavice ne budu mekane, tj. da ih viljuška može probosti. To traje oko sat i po vremena, zavisi od veličine cvekli. Ako imate ekspres-lonac, kuvajte oko pola sata. Posle toga cvekle izvadite i kad se ohlade, ogulite ih (viljuškom i nožem), pa isecite na kockice. Stavite u sud i dodajte seckane orahe i sve ostale sastojke recepta i lagano izmešajte sve kašikom. Salata je gotova. Stavite u frižider i koristite kao namaz za hleb, kao dodatak uz ribe, piletinu, krompire... Dodajte je i salatama (salata od zelene salate ili salata od krompira). Prijatno svima

Nova salata od cvekle

Sastojci

1 veća sveža cvekla

3 srednje šargarepe 2 veće kisele jabuke

100 grama krupno seckanih oraha 2 kašike ulja

100 grama majoneza

1 dl pavlake (pola čaše, a ko voli može i cela)

1 kafena kašičica kima

Način pripreme

Cveklu, jabuke i šargarepe očistiti. Sve izrendati na krupno rende. Ko ima "secka", može i u njemu da usitni sve sastojke. Dodati krupno seckane orahe. U dublji sud sipati sve sastojke, dodati kim, pavlaku i majonez, pa sve lepo izmešati. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i služiti. Odlično ide kao prilog uz neko bareno meso, ili kao fina salata za večeru uz naseckano suhomesnato.

Vreme pripreme: 35 minuta

Page 5: Krstarica okt 2012

Kineska salata od šunke, cvekle i pirinča

Sastojci

200 g šunke

300 g cvekle 1 šoljica riže

1 pavlaka

1 kašika majoneza

malo soli

Način pripreme

Šunku i cveklu sitno iseckati, dodati kuvanu rižu, pavlaku, majonez i malo soli. Sve izmešati i staviti u frižider pa služiti.

Supa od cvekle

Sastojci (za 4 osobe)

1 kg cvekle

1 litar goveđe supe

1 žumance 1 glavica crnog luka

malo majčine dušice so, biber

začin C

Način pripreme

Oljuštenu i isečenu cveklu, oljušten i isečen crni luk i majčinu dušicu preliti vodom i kuvati dok cvekla potpuno ne omekša. Ocediti od vode i sve dobro ispasirati. Ispasiranu cveklu preliti supom, posoliti, pobiberiti i ostaviti da se kuva još desetak minuta. Skloniti sa vatre i začiniti umućenim žumancetom.

Page 6: Krstarica okt 2012

Вецина туршија

Састојци

2 kg шаргарепе

2 kg паприке туршијаре

2 kg краставчића 2 kg карфиола

2 kg купуса

Прелив

10 л хладне воде (из чесме) 2 л сирћета

18 кашика соли

10 кашика шећера

2 конзерванса

Зачин

зрна слачице

сува мирођија

Начин припреме

Поврће добро опрати. Шаргарепу очистити, карфиол поделити на цветове, купус исећи на осмине главице, а паприкама одсећи петељке.

У буренце за туршију наређати поврће. Између стављати зрна слачице и суву мирођију.

Ставити притискач да поврће не би испливало.

Налити преливом. Потребно је да га буде бар 5-6 cm изнад нивоа поврћа. Ако га је мало, додати још, и то тако што се узме 5 л воде, 9 кашика соли, 5 кашика шећера и 1 л сирћета.

Ова туршија се лако прави, а изузетно је укусна.

Време за припрему: 20 минута

Page 7: Krstarica okt 2012

Kiseli krastavčići (kornišoni) za zimu

Sastojci

5 kg krastavčića (kornišona, što sitniji, to bolji)

5 l vode 300 grama šećera

200 grama soli

100 grama esencije (koncentrovana sirćetna kiselina)

1 kesica konzervansa

1 kafena kašičica vinobrana biber u zrnu

seme slačice

cvet suve mirođije

Način pripreme

Krastavčiće oprati i staviti u dublji sud. Popariti ih vrelom vodom (može i vrela voda iz bojlera) i ostaviti da se prohladi.

Za to vreme skuvati presolac. Prvo staviti vodu sa solju i šećerom da provri, dodati konzervans i vinobran, skloniti sa šporeta pa dodati esenciju.

Dok se presolac malo prohladi, puniti tegle krastavčićima. Ređati ih čvrsto jedan do drugog. U svaku teglu stavljati začine: nekoliko zrna bibera, po 1 kafenu kašičicu zrna slačice i po malo suvog cveta mirođije. Na vrh tegle staviti pritiskač, kako krastavčići, kad se naliju presolcem, ne bi isplivali.

Zatim u sve tegle napunjene krastavčićima nalivati još topao presolac. Zatvoriti tegle ili celofanom ili metalnim poklopcem, ostaviti ih u neku kutiju i pokriti ćebetom. Ostaviti do sutra i potom odložiti u špajz.

Ovi krastavčići su baš kao kupovni, hrskavi, a slačica i suva mirođija daju im izuzetan ukus.

Vreme za pripremu: 60 minuta

Page 8: Krstarica okt 2012

Krastavčići bez konzervansa

Sastojci

5 kilograma krastavčića

1 litar sirćeta 200 grama soli

120 grama šećera

3 litra vode

Način pripreme

Oprane krastavčiće preliti kipućom vodom i ostaviti da se ohlade (ne brinite, neće omekšati, naprotiv, biće krckavi dok vam traje zimnica, čak i do 2 godine). Izvaditi iz vode da se na krpi osuše, ređati u tegle, između staviti po želji zrna bibera, lorber ili malo rena u komadu.

Staviti da provri voda, sirće, so i šećer, preliti vrelim krastavce, zatvoriti tegle i staviti da se pasterizuje - ako su male tegle, 20 minuta, velike - 35 (u veću posudu ređati tegle na krpu da se ne dodiruju, obavijene krpom, naliti vodu i kuvati da voda ne ključa, već samo struji). Ostaviti u vodi dok se tegle ne ohlade.

Ako slučajno zafali presolca - to zavisi od veličine krastavčića - skuvati još, tako da na 3 dela vode ide 1 deo sirćeta (npr. 750 grama vode, 250 grama sirćeta), a na litar mešavine staviti 50 grama soli i 30 grama šećera.

Babure za zimu

Sastojci

babura

šoljica sirćeta 1,5 kašičica soli

1,5 kašičica šećera

malo mirođije

malo bosiljka 4-5 zrna crnog bibera

malo slačice

Način pripreme

Napuniti teglu od 1 kg očišćenom prepolovljenom baburom paprikom. Sipati malo vode, potom sipati u teglu 1 malu šolju alkoholnog sirćeta, 1,5 kašičicu šećera, 1,5 kašičicu soli, 4-5 zrna crnog bibera, malo mirođije, bosiljka i slačice. Naliti vodom do vrha tegle, zatvoriti poklopcem dobro. Pasterizovati - treba da ključa 15-20 minuta.

Page 9: Krstarica okt 2012

Paprike bez konzervansa

Sastojci

5 kilograma paprika (po želji, crvenih, zelenih, žutih)

170 grama soli pola litra sirćeta

oko 1,5 litra vode

veća glavica belog luka

2-3 kašike ulja

nekoliko listića bosiljka (ko ne voli, može i bez toga)

Način pripreme

Oprane i očišćene paprike iseći uzduž na rezance, staviti u sud, zaliti sirćetom i staviti so, pa izmešati i pritisnuti poklopcem, tako da paprike ne isplivaju na površinu. Ostaviti do sutradan, povremeno promešati. Sutradan ocediti i poređati u tegle, svuda staviti krupno čbeli luk, 1-2 listića bosiljka a ko voli, može i komadić ljute papričice.

Sok koji su paprike pustile procediti, dodati vodu, ulje i staviti da provri. Vrelim preliti paprike da ogreznu, zatvoriti poklopcima ili celofanom i staviti da se pasterizuje: u veću šerpu staviti na dno kuhinjsku krpu, poređati tegle da se ne dodiruju, obaviti svaku krpom, naliti između vruću vodu, najviše do 2/3, i staviti na uključenu ringlu, ali paziti da voda ne provri, već da blago struji i na toj temperaturi ostaviti 20 minuta, isključiti ringlu i ostaviti da se tegle ohlade u vodi.

Konzervirane barene paprike

Sastojci

10 kg paprika babura

2 čaše (od kiselog mleka) šećera

1 čaša (od kiselog mleka) soli

1 litar sirćeta 1 konzervans

1 vinobran

Način pripreme

Sipati sirće sa ostalim dodacima u lonac od 7-8 litara i bariti papriku bez semena. Vruće paprike slagati u tegle, pa naliti sokom koji je ostao od barenja. Sutra doliti sok, ako treba, i povezati tegle celofanom.

Vreme za pripremu: 60 minuta

Page 10: Krstarica okt 2012

Mešana salata bez konzervansa

Sastojci

1 kilogram šargarepe

1 kilogram paprike 1 kilogram krastavaca

2 kilograma kupusa

1 kilogram zelenog paradajza

pola kilograma karfiola

Način pripreme

Šargarepu izrendati krupno, krastavce na tanke kolutove, papriku na trake, paradajz i karfiol na sitnije komade, kupus kao za salatu. Izmešati, dodati 200 grama soli, izmešati ponovo i puniti staklene tegle i odgore staviti plastični pritiskač.

Staviti tegle na dublji poslužavnik, prekriti krpom i ostaviti 2-3 dana da "radi" - izbaciće nešto tečnosti. Kad prestane da izbacuje tečnost, zatvoriti celofanom i ostaviti na hladno. Ukiseliće se prirodno, kao kiseli kupus, tako da nije potrebno sirće, kao ni konzervans ili vinobran. Može povrće po izboru, samo uvek treba otprilike trećina kupusa.

Mešana salata

Sastojci

kupus

šargarepa

kisela jabuka keleraba krastavac

praziluk

limun

so

mileram

Način pripreme

Narendati 1/2 glavice kupusa, zatim 1 šargarepu, 1 kiselu jabuku, 1 kelerabu, iseckati 2 krastavca i 2 praziluka, dodati sok od pola limuna, malo soli i vrlo malo milerama. Sve sastojke lagano izmešati, salatu ohladiti i poslužiti.

Page 11: Krstarica okt 2012

Grčka mešana salata

Sastojci

Sos

1 kašičica senfa 2 kašike limunovog soka 4 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja origano ili timijan

Salata

1 veza blitve crne maslinke 100 grama "fete" ili domaćeg sira

Način pripreme

Sastojke za sos sjediniti i staviti u činiju za salatu. Po ukusu posoliti i pobiberiti. Blitvu iseći na komade, dodati nekoliko maslinki i sir. Sve to sjediniti sa sosom i servirati. Garnirati prazilukom isečenim na kolutove.

Mešana salata od crvenog kupusa

Sastojci

zelena salata 200 grama listova crvenog kupusa

1 jabuka

1 čaša jogurta (ili kefira)

sok od 1 limuna 1 kašika kečapa od paradajza

so, biber

šećer

nekoliko zrna svežeg grožđa

Način pripreme

Oprati listove zelene salate, odvojiti ih i poređati na tanjir. Listove crvenog kupusa odvojiti, oprati, pocepati i onda poređati preko zelene salate. Jabuku oprati (ne ljuštiti je), prepoloviti je, očistiti od semenki i iseći na uske tračice koje ćete ravnomerno poređati po salati.

Page 12: Krstarica okt 2012

Sastojke za marinadu (sok od limuna, jogurt i kečap) dobro umutiti, dodati malo šećera, soli i bibera po ukusu, pa preliti salatu. Salatu garnirati svežim zrnima grožđa presečenim napola kojima ste prethodno odstranili semenje.

Salata od crvenog pasulja

Sastojci

1 kg crvenog pasulja 300 grama crnog luka

4 dl "venegret" sosa

1 veza peršuna

so i biber

Način pripreme

Pasulj prelijte hladnom vodom i ostavite da prenoći. Ujutru ga, kad nabubri, prokuvajte u dve vode dok ne omekša. Pasulj ostavite u vodi da se ohladi, zatim ga procedite, prelijte "venegretom" i dodajte crni luk isečen na rebarca. Posolite i pobiberite, pa prelijte "vengret" sosom. Pasulj stavite nekoliko sati pre služenja u frižider da bi se dobro rashladio.

Salata od crvenog pasulja, kukuruza i tunjevine

Sastojci

1 konzerva crvenog pasulja 1 kesa smrznutog kukuruza

2 cela čvršća paradajza

2 konzerve tunjevine 2 kesice tartar sosa 100 grama crnih maslina

Način pripreme

Pasulj ocediti, kukuruz obariti i ocediti, 2 cela čvršća paradajza iseći na kockice, 2 konzerve tunjevine ocediti od ulja, pa dodati tartar sos i 100 grama iseckanih crnih maslina. Ohladiti i služiti.

Page 13: Krstarica okt 2012

Salata od tikvica, ananasa, kukuruza i sira

Sastojci

1 manja tikvica

nekoliko listova zelene salate 2 koluta ananasa iz konzerve

paradajz

kukuruz iz konzerve

kozji sir

Način pripreme

Manju tikvicu iseći po dužini i ispeći sa obe strane na teflonu. Dva koluta ananasa iseći napola. Paradajz iseći na kriške. Razne vrste zelene salate iseckati. Sve sastojke aranžirati ne mešajući ih međusobno, odozgo posuti kukuruz i narendan kozji sir.

Palačinka od tikvica sa sirom i pečurkama

Sastojci (za jednu porciju)

250 grama zelenih tikvica 1 jaje

2 kašike brašna 2 kašike griza

vegeta

120 grama feta sira 150 grama pečuraka

1 paradajz

Način pripreme

Izrendajte tikvice, ali na krupnije komadiće, dodajte jaje, brašno, griz i vegetu. Od toga napravite smesu koju ćete ralzliti po tiganju i dobiti jednu malo deblju palačinku. Pecite na malo ulja, po mogućstvu na teflonskom tiganju, oko 15 minuta (dok lepo ne porumeni sa obe strane).

Za to vreme u drugom tiganju, takođe na malo ulja, propržite pečurke kojima ste dodali vegetu. Kad sve bude gotovo, palačinku stavite na tanjir, preko nje stavite feta sir isečen na tanke listove, a zatim pospite proprženim pečurkama. Okolo ukrasite iseckanim paradajzom. Po želji možete posuti i ljutom paprikom.

Vreme pripreme: 30 minuta

Page 14: Krstarica okt 2012

Mirišljavi omlet s pečurkama

Sastojci (za 4 osobe)

750 grama mešanih pečuraka po izboru

100 grama mesnate slanine 2 glavice crnog luka

2 kašike ulja

so, biber

1 kašika sirćeta

12 jaja po 2 kašike seckane mirođije, peršuna i bosiljka

125 ml mineralne vode

Način pripreme

Pečurke istrljati vlažnom krpom, očistiti i iseckati. Slaninu iseckati na kockice. Luk oljuštiti na tanke kolutove. Na kašiki ulja propržiti slaninu, dodati pečurke i luk. Na tihoj vatri zajedno dinstati oko 15 minuta. Začiniti solju, biberom i sirćetom.

Jaja umutiti sa travama. Po ukusu posoliti i pobiberiti. Umešati mineralnu vodu i sjediniti.

U tiganju zagrejati pola kašike ulja, smanjiti temperaturu, sipati četvrtinu mase za omlet i pustiti da se malo stegne. Na sredinu omleta staviti četvrtinu količine pečuraka, omlet preklopiti i do služenja držati na toplom.

Od preostale mase na isti način ispržiti još tri omleta. Po želji ukrasiti listićima bosiljka.

Slani rolat sa lešnikom

Sastojci

200 grama lešnika

50 grama susama

250 grama krem sira

1 oblanda so

Način pripreme

Susam i lešnike ispeći i samleti. Sve sjediniti sa krem sirom i posoliti, pa premazati oblandu. Staviti malo da omekša i uviti u rolat.

Vreme pripreme: 35 minuta

Page 15: Krstarica okt 2012

Namaz od plavog patlidžana i luka

Sastojci

plavi patlidžan

ulje so, biber

sirće

beli i crni luk

paradajz

peršunov list

Način pripreme

Stavite 3-4 plava patlidžana u zagrejanu rernu, pa pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Kad se ohlade, oljuštiti koru pa samleti. Samleveni patlidžan dinstati na ulju i dodati pola čaše vode i dva tri samlevena paradajza, oko 20 minuta, a onda dodati začine po ukusu: so, biber, sirće i seckani peršun. Ostaviti da se prohladi i služiti hladno.

Tarator od paprika

Sastojci

1 kg paprika ("šilje")

2 ekstra kisela mleka

4-5 čenova belog luka ulje za prženje

so po ukusu

Način pripreme

Papriku oprati, očistiti od semenja i iseći na krupnije komade. Beli luk sitno iseckati. Na zagrejanom ulju pržiti papriku i blago je posoliti. Pred kraj prženja, dodati i beli luk. Kada se prohladi, dodati kiselo mleko i dobro protresti šerpu. Servirati ohlađeno.

Vreme pripreme: 30 minuta

Punjena pečena paprika

Page 16: Krstarica okt 2012

Sastojci

3 kg mesnate crvene paprike 800 grama mlevenog junećeg mesa

pola šoljice pirinča

jedno jaje

so, biber, peršun, začin C, bosiljak, aleva paprika

2 glavice crnog luka

Način pripreme

Papriku ispeći i oljuštiti, pa izvaditi semenke. Luk izdinstati, dodati meso i propržiti. Probareni pirinač sjediniti sa mesom i dodati začine i neumućeno jaje. Puniti papriku i ređati u pleh, naliti malo vode i peći u rerni. Može se složiti i kao musaka: paprika, meso, paprika. Poslužiti sa pavlakom ili kiselim mlekom.

Suve paprike sa pšenicom

Sastojci

10 komada suvih paprika

2 glavice sitno seckanog crnog luka 1 narendana šargarepa

1/2 kg kuvane mlevene pšenice

1 kašičica aleve paprike biber i vegeta po ukusu

1/4 l soka od paradajza 1/4 l vode u kojom su poparene paprike

Način pripreme

Zagrejati vodu dok ne počne da struji, pa u nju ubaciti suve paprike, smaknuti sa šporeta i ostaviti dok ne omekšaju (da se paprike "popare").

Fil za punjenje napraviti tako što se na ulju isprži crni luk i šargarepa, doda se aleva paprika, mlevena pšenica, biber i vegeta po ukusu.

Paprike puniti filom i ređati u vatrostalnu posudu. Naliti ih paradajz sokom i vodom u kojoj su bile paprike, preliti uljem i peći 20 minuta na 220.

Napomena: kada počne post, obično skuvam 1 kg pšenice, ohladim i držim u frižideru, pa od nje pravim i slane i slatke obroke. Vreme pripreme: 40 minuta

Paprike punjene sirom i belim lukom

Sastojci

Page 17: Krstarica okt 2012

paprike-babure

sjenički sir

jaja beli luk

ulje

Način pripreme

Paprike očistiti od peteljki i semena, oprati i ređati u nauljen sud uspravno. Sir izmrviti viljuškom i dodati umućena jaja i iseckan beli luk. Masom napuniti paprike, odozgo ih malo politi uljem i peći u zagrejanoj rerni dok ne omekšaju i ne zapeku se.

Vreme pripreme: 60 minuta

Brzi ajvar

Sastojci

7 kg živih paprika 400 grama ulja

5 kašika šećera 3 kašike soli

2 kašike esencije

konzervans

Način pripreme

Paprike ispeći, oljuštiti i iscediti uveče. Ostaviti ih da prenoće i ujutru samleti. Na šporet staviti ulje da provri. U šerpu gde je mlevena paprika dodati sve sastojke osim konzervansa, preliti vrelim uljem i poklopiti da odstoji dvadeset minuta. Nakon toga staviti da se kuva još 20-30 minuta. Na kraju dodati konzervans. Sipati u vrele tegle vreo ajvar i vrelo vezivati.

Vreme pripreme: 20 minuta

Srpski ajvar

Sastojci

Page 18: Krstarica okt 2012

8 paprika babura

2 plava patlidžana

2-3 čena belog luka 1 dl ulja

sok od limuna

peršun

so, biber

Način pripreme

Babure i patlidžane ispeći u rerni, a zatim ih očistiti od kožice i semena. Samleti ih na mašini za meso i dodati beli luk. Posoliti i pobiberiti. Zakiseliti po ukusu i mešati dolivajući postepeno ulje koliko samlevena masa može da upije. Dobro izmešati, sipati u dublju staklenu činiju i ukrasiti peršunovim listom

Zeleni ajvar

Sastojci

3 kg zelenog paradajza 300 grama svežeg korena rena

500 grama senfa 1/2 l ulja

so

1 kafena kašičica konzervansa

Način pripreme

Zeleni paradajz oprati. Samleti ga na mašini za meso ili u blenderu. Tako usitnjenu masu staviti u đevđir ili u cediljku da dobro otkaplje (desetak sati). Nakon toga ren očistiti pa nastrugati ili i njega usitniti u blenderu. Spojiti sa zelenim paradajzom i dodati konzervans.

Posebno izmešati senf i ulje muteći mikserom, tako da se dobije masa slična majonezu. Sjediniti sa smesom od zelenog paradajza i rena, izmešati i eventualno posoliti po ukusu. Sipati u tegle i odložiti do upotrebe.

Vreme za pripremu: 90 minuta

Srpski ajvar

Sastojci

Page 19: Krstarica okt 2012

8 paprika babura

2 plava patlidžana

2-3 čena belog luka 1 dl ulja

sok od limuna

peršun

so, biber

Način pripreme

Babure i patlidžane ispeći u rerni, a zatim ih očistiti od kožice i semena. Samleti ih na mašini za meso i dodati beli luk. Posoliti i pobiberiti. Zakiseliti po ukusu i mešati dolivajući postepeno ulje koliko samlevena masa može da upije. Dobro izmešati, sipati u dublju staklenu činiju i ukrasiti peršunovim listom.

Šnicle u sosu od ajvara i senfa

Sastojci

500 grama svinjskog buta 100 grama brašna

1 dl ulja 2 supene kašike senfa

3 supene kašike ajvara

so, biber začin po ukusu

Način pripreme

Iseći šnicle, izlupati ih i svaku uvaljati u brašno. Zagrejati ulje i pržiti ih sa obe strane dok ne porumene. Izvaditi šnicle i na ulju na kojem su se pržile propržiti 5-6 kašika brašna, senf i ajvar. Naliti sa pola litra vode.

Kad prokuva, vratiti šnicle u sos i kuvati na laganoj vatri uz mešanje, dok šnicle ne omekšaju. Po potrebi dolivati vodu. Na kraju posoliti po ukusu. Služiti uz pire krompir, makarone, rižu.

Vreme pripreme: 120 minuta

Šnicle u pikantnom sosu od paradajza

Sastojci

Page 20: Krstarica okt 2012

šnicle (juneće, svinjske ili živinske, ali je najlepše sa junećim) - oko 10 šnicli (u zavisnosti od broja

članova) so, vegeta, biber

3 čena belog luka

origano

kuvani paradajz (oko 2,5 dl)

brašno malo ulja

Način pripreme

Tanko izlupati šnicle, posuti svaku solju i vegetom i staviti malo bibera. Zatim uzeti manji sud u koji mogu da se ređaju po dve šnicle (ako je veća količina, onda se ređaju više od dve šnicle, ali se uvek odredi da bude više redova mesa pa se zato uzima npr. đuvečara).

Sud namazati sa malo ulja i ređati sledećim redom: jedan red čistog mesa pa malo belog luka i origana: drugi red preklapati suprotno, ali šnicle uvaljati u brašno, pa opet staviti malo belog luka i origana i tako redom dok se ne utroši sve meso.

Kad je ređanje mesa gotovo, preliti smesom vode, paradajza i šećera po ukusu (kao kada se kuva paradajz čorba) i dodati malo ulja. Paradajzom preliti meso tako da sos bude oko dva prsta iznad mesa.

Staviti u rernu i peći na srednjoj temperaturi (180 stepeni). S vremena na vreme proveriti meso i videti da li treba da se doda još paradajza i da li je mekano. Kad meso postane mekano, izvaditi ga iz rerne.

Šnicle s prelivom od paradajza

Sastojci

0,5 kg šnicli 0,5 litra kuvanog paradajza 100 grama majoneza so, brašno, biber, ulje, beli i crni luk po ukusu

Način pripreme

Šnicle iseći na manju parčad, posoliti ih, uvaljati u brašno i peći na ulju. Izvaditi ih iz tiganja, pa u istom ulju staklasto propržiti sitno isečen crni i beli luk, zatim dodati mleveni biber, vratiti meso i preliti kuvanim paradajzom. Krčkati na tihoj vatri, uz stalno mešanje, oko 5 minuta. Prohladiti i dodati majonez ili pavlaku. Jelo se može jesti i toplo i hladno, a količine potrebnih namirnica nisu fiksne, sve je stvar ukusa.

Pikantne šnicle s prelivom

Sastojci

Page 21: Krstarica okt 2012

8 šnicili (broj šnicli zavisi od broja osoba) biber so začin C ulje ili mast za prženje 1 pavlaka 2-3 čena iseckanog belog luka 100 grama narendanog kačkavalja 1 jaje 1 kašika senfa

Način pripreme

Šnicle dobro izlupati, pobiberiti, posoliti i posuti začinom C. Ispržiti ih na ulju ili masti.

Ispržene šnicle staviti u tepsiju koja je malo pouljena, pa preliti dobro sjedinjenom smesom od 1 pavlake, 2-3 čena iseckanog belog luka, 100 grama narendanog kačkavalja, 1 jajeta i 1 kašike senfa. Zapeći u rerni dok se ne uhvati zlatnožuta korica.

Šnicle sa sirom, šunkom i slaninom

Sastojci

1 kilogram svinjskih šnicli 1 glavica crnog luka

100 g slanine 100 g šunke

100 g kačkavalja

100 g majoneza 1 pavlaka

Način pripreme

Šnicle ređati u jednu posudu, između svake šnicle staviti vegetu i jedan kolut limuna. Kada se šnicle poređaju, preliti ih kiselom vodom tako da voda prekrije šnicle i ostaviti u frižideru da prenoće.

Dno vatrostalne posude prekriti tanko iseckanom slaninom, zatim poređati šnicle, na svaku šniclu staviti crni luk iseckan na kolutove, zatim poređati kolutove šunke, prekriti sirom (kačkavaljem) isečenim na listiće, umutiti pavlaku i majonez i sve to preliti. Peći u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni Vreme za pripremu: 40 minuta

Pikantne svinjske šnicle s kačkavaljem

Sastojci

Page 22: Krstarica okt 2012

8 malih svinjskih šnicli

2 kašike ulja

so, biber 1 praziluk

1 kašika brašna

1 kašika aleve paprike

1 kašičica ruzmarina i majčine dušice

100 ml supe (instant) 200 ml slatke pavlake

100 grama rendanog kačkavalja

Način pripreme

Šnicle blago izlupati i pržiti 4 minuta sa svake strane. Posoliti, pobiberiti, izvaditi iz tiganja i staviti na toplo mesto. Praziluk iseći i propržiti na masnoći od mesa. Posuti brašnom i alevom paprikom, pa propržiti. Posuti začinima, naliti supu i slatku pavlaku i ukuvati na jakoj vatri.

Zagrejati rernu na 200 stepeni. Poređati šnicle u nauljenu vatrostalnu posudu i preliti sosom od praziluka i pavlake. Posuti rendanim kačkavaljem i peći u rerni 10 minuta.

Vreme pripreme: 45 minuta

Puškinove faširane šnicle

Sastojci

Page 23: Krstarica okt 2012

500 g pilećeg belog mesa

2 kašike maslaca

2 parčeta sredine hleba 2 kašike kisele pavlake

pola šolje mleka

jaje

prezle

peršun so, biber po ukusu

Način pripreme

Samleti pileće meso. Dodati so i biber u meso. Dodati sredinu hleba prethodno umočenu u mleko. Dodati pavlaku i peršun po ukusu. Sve dobro izmešati i praviti male šnicle. Pre prženja ih umakati u izmućkano jaje, pa u prezle. Pržiti ih na vrelom maslacu.

Vreme za pripremu: 35 minuta

Marinirano i pohovano belo meso

Sastojci

500 grama belog mesa

1 pavlaka 1 jaje

biber, so vegeta ili začin C

malo mirođije ili peršuna (ja nisam stavljala ništa)

prezle mast

Način pripreme

Isecite belo meso na šnicle, ne pretanko, i dodajte u prethodno umućeno jaje sa pavlakom. Posolite, dodajte začin C, beli biber, ako volite mirođiju, peršun, po izboru. To lepo sitno iseckano sve dobro promešati i u to spustiti šnicle belog mesa. Meso treba da uroni u taj beli "sos".

Ostavite šnicle u frižideru preko noći, naravno, poklopljene. Sutradan, tako dobro namočeno meso valjati u prezle i pržiti na vreloj masnoći. Služiti uz sos od tikvica ili sos od pečuraka.

P. S. U originalnom receptu začin C se stavlja u prezle, a u pavlaku samo so.

Vreme za pripremu: 60 minuta

Zapečeno belo meso

Page 24: Krstarica okt 2012

Sastojci

kesica krem-čorbe po želji 400 g belog mesa, pilećeg ili ćurećeg

3 jajeta

pavlaka

100 g kačkavalja

Način pripreme

Vatrostalnu posudu premazati margarinom. Uvaljati nesoljene šnicle belog mesa u krem-čorbu i ređati u posudu. Pavlaku umutiti sa jajima, preliti šnicle i narendati kačkavalj. Peći oko 20 minuta

Belo meso u sosu od luka

Sastojci

4 bela mesa

2 kesice supe od luka

4 slatke pavlake 1 dl belog vina

5 kašika vode malo vegete

biber i so po ukusu

Način pripreme

Belo meso iseći na tanke šnicle i malo izlupati, pa poređati u vatrostalnu posudu. Posuti vegetom, stabiti so i biber, pa supu iz kesice. Usuti vino, vodu i pavlaku i lagano izmešati kašikom. Staviti u zagrejanu rernu na 250 stepeni i peći dok meso ne omekša (oko 45 minuta). Uz jelo služiti kuvano testo u obliku spirala.

Vreme pripreme: 55 minuta

Restovano belo meso s pečurkama

Sastojci (za 5 osoba)

1 kg belog mesa 100 g pečuraka

Page 25: Krstarica okt 2012

150 g crnog luka

1 čen belog luka

1 pavlaka 1 kašika brašna

pola kašike senfa

1 kašika jabukovog sirćeta

začini po potrebi

Način pripreme

Iseći belo meso žilijen (na trake), stavitu u tiganj da se prži, zatim dodati crni luk takođe isečen na žilijen, pa sve pržiti dok ne porumeni. Kad porumeni, ubaciti sitno isečene pečurke i ostaviti da se prži zajedno sa mesom i crnim lukom 2 minuta. Kad se to isprži, staviti jednu kašiku brašna, pavlaku, beli luk i začine, pa lepo promešati, doliti 2 dl vode i ostaviti da se zgusne. Služiti uz špagete.

Vreme pripreme: 35 minuta

Slane bajadere ili bele pihtije

Sastojci

1,2 litra jogurta

160 grama želatina

600 grama majoneza

Page 26: Krstarica okt 2012

300 grama šunke (isečene na listove)

7-8 kiselih krastavaca (sečenih po dužini)

7 tvrdo kuvanih jaja (sečenih na kolutiće) 7 kuvanih dužih i pravih šargarepa (isečenih uzduž)

Način pripreme

Na laganoj vatri zagrejati jogurt, pa dodati želatin muteći mikserom. Zatim skloniti sa vatre i dodati sav majonez i još malo mutiti. Pripremiti pleh i sve ostale sastojke i pristupiti brzom slaganju. Na dno pleha najpre sipati dve kutlače smese od jogurta, pa ređati dalje sledećim redom: smesa-šunka-smesa-šargarepa-smesa-krastavčići-smesa-jaja-smesa-šunka-smesa. Odozgo radi dekoracije posuti krupnu vegetu.

Napomena: ukoliko u toku ređanja masa počne da se zgušnjava, podgrejati je na šporetu i nastaviti sa ređanjem.

Staviti u frižider da se stegne. Pre služenja, iseći na kocke po želji.

Bele pihtije

Sastojci

1/2 litra jogurta 100 grama majoneza

1 kafena kašičica soli

20 grama želatina 2-3 kuvane šargarepe

2-3 kisela krastavca 2 kuvana jajeta

100 grama šunkarice ili bilo koje salame

Način pripreme

Želatin otopiti u desetak kašika tople vode i pomešati sa jogurtom, majonezom i solju. Dodati ostale sastojke iseckane na kockice i promešati. Usku dugačku modlu ili posudu za kuglof namazati majonezom, razliti smesu i ohladiti u frižideru da bi se masa stegla.

Slani rolat s šunkom, jajima i krastavčićima

Sastojci

Kora

1/2 litra mleka 1/2 margarina

Page 27: Krstarica okt 2012

kašičica soli

150 grama brašna

4 jaja

Fil

250 grama šunkarice

3 kuvana jaja

2-3 kisela krastavca 1/2 pavlake

malo majoneza

malo kačkavalja

Način pripreme

Kora: pomešati 1/2 litra mleka, 1/2 margarina i kašičicu soli i zakuvati sa 150 grama brašna i 4 jaja. Peći 15 minuta na 225 stepeni. Kad se ispeče, uviti u krpu, a kad se ohladi filovati.

Fil: pomešati 250 grama šunkarice, 3 kuvana jaja, krastavce, pavlaku i majonez i time filovati koru rolata. Ukrasiti majonezom i odozgo narendati kačkavalj.

Pihtije

Sastojci

1 sveža svinjska kolenica (1 kg)

so

1 šargarepa 1 glavica crnog luka

biber u zrnu

lovorov list

Page 28: Krstarica okt 2012

biozačin

2 čena belog luka

sirće sitno iseckan list peršuna

Način pripreme

Očišćenu svežu svinjsku kolenicu staviti u litar i po hladne vode. Pustiti da proključa, dodati očišćenu šargarepu, crni luk, nekoliko zrna bibera, lovorov list i kuvati na tihoj vatri 3-4 sata. Kolenicu zatim izvaditi, odvojiti od kostiju, iseći i razdeliti na manje činije zajedno sa isečenom šargarepom. Supu (odvar) začiniti biozačinom, tucanim belim lukom, ocediti i staviti u pripremljeno meso u činijama. Sadržaj ostaviti na hladnom mestu da se stegne, izvrnuti na tanjire, poprskati sirćetom i služiti s presnim povrćem po sopstvenom izboru

Rolat od kačkavalja

Sastojci

300 grama kačkavalja

200 grama krem sira

50 grama šunkarice

50 grama kiselih krastavaca 50 grama crvene paprike

pola veze seckanog peršuna

Page 29: Krstarica okt 2012

Način pripreme

Napraviti fil od krem sira, sitno iseckane šunke, krastavčića, paprike i peršuna. Kačkavalj staviti na tihu vatru da omekša. Rastanjiti ga u koru i filovati pripremljenom masom, pa uviti u rolat. Rolat zaviti u foliju i ostaviti da se ohladi. Prilikom serviranja, seći na tanke šnite.

Rolat od kačkavalja u listićima

Sastojci

300 grama švapskog sira

100 grama praške šunke

2-3 kisela krastavca

2 čaše pavlake (sa 20% masnoće) 1 veće pakovanje kačkavalja u listićima

Način pripreme

Na ovalni tanjir poređati u nizu s jedne i druge strane listiće kačkavalja, a po sredini tako poređenih listova kačkavalja staviti prethodno pripremljenu masu za fil: krastavce i šunku iseckati na kockice i pomešati sa sirom i 1 čašom pavlake. Zatvoriti listove kačkavalja u obliku rolata i premazati ihdrugom pavlakom

Švapska salata

Sastojci

500 grama tvrdog ovčijeg sira

10 pečenih crvenih paprika ili 10 kašika ajvara

5-6 ljutih papričica

glavica crnog luka

kašika kajmaka kašičica aleve paprike

3 tvrdo kuvana žumanca

ulje

Page 30: Krstarica okt 2012

Način pripreme

Dobro izgnječenom siru dodajte sitno iseckanu pečenu papriku ili ajvar, sitno iseckane ljute papričice, iseckan beli luk koji ste prethodno izdinstali, kajmak, alevu papriku i barena žumanca. Masu dobro izmešajte, servirajte u plitak sud, pa prelijte uljem.

Urnebes salata

Sastojci

1 kg feta sira

2 pavlake

1 veža glavica belog luka

3 kašičice tucane ljute paprike 1 kašičica slatke aleve paprike

Način pripreme

Luk sitno iseckati i pomešati sa ostalim sastojcima, pa ostaviti na hladnom mestu 24 sata. Nakon toga, služiti.

Vreme pripreme: 15 minuta

Šarena slana torta

Sastojci

jedno pakovanje tost hleba 3 čaše kisele pavlake malo soli 200 grama dimljenog kačkavalja jedna teglica ajvara (po mogućstvu domaćeg) 200 grama suvog vrata, slanine ili suvog mesa

Način pripreme

Page 31: Krstarica okt 2012

Ovaj specijalitet pravi se u providnoj posudi (npr. vatrostalnoj) jer se direktno iznosi na sto. Najpre traba umutiti sve tri pavlake, pa dodati 200 grama majoneza i još malo mutiti da bi se sastojci sjedinili.

Umućenu masu podeliti na tri dela: u prvi deo narendati dimljeni kačkavalj, u drugi deo staviti domaći ajvar, a u treći deo suvi vrat, slaninu ili suvo meso (ne preporučuje se šunkarica ni parizer, jer jelu ne daju odgovarajući ukus, tj. pikantnost).

U vatrostalnu posudu poređati najpre kriške tost hleba, premazati prvim filom, s kačkavaljem, opet poređati tost hleb, pa ga premazati filom s ajvarom i poslednji red tosta hleba filovati masom sa suvim vratom. Tortu odozgo bogato ukrasiti rendanim kačkavaljem i po želji kolutovima barenih jaja. Jelo je izuzetno ukusno, a sprema se za svega 15-tak minuta.

Flekice sa kupusom

Sastojci

1 glavica kupusa (1-1,5 kg) ulje za prženje

so i biber po ukusu

250 grama flekica (testenina kvadratnog oblika 2x2 cm) ili druge kratke posne testenine

Način pripreme

Na ulju dinstati kupus iseckan na rezance u poklopljenoj posudi. Kupus dok se dinsta pušta sopstveni sok i nije potrebno dodavati vodu. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Kad kupus omekša, a to je otprilike posle dvadesetak minuta, dodati i flekice, tj. testeninu, koja je prethodno skuvana i oceđena od vode. Sve zajedno lepo promešati i servirati.

Uz salatu u dane posta ovo je kompletan obrok. Ovo je staro srpsko jelo koje je ranije bilo često na trpezama, a kad nije post, mogu se dodati kobasice, posebno pržene ili neki komad piletine ili drugog mesa. Vreme pripreme: 30 minuta

Pita sa slaninom, lukom i kupusom

Sastojci

40 grama putera

300 grama iseckanog luka

300 grama iseckane mesnate slanine

370 grama narendanog kupusa

2 kašike peršuna 8 tankih kora

50 grama rastopljenog putera

2 iseckana tvrdo kuvana jaja

kašičica maka

Page 32: Krstarica okt 2012

Način pripreme

Na puteru dinstati luk i slaninu dok luk ne omekša. Dodati kupus i začine, pa dinstati još 5-6 minuta. Pustiti da se ohladi.

Slagati kore jednu na drugu prskajući ih puterom. Na poslednju koru složiti fil, rolati, premazati s još malo putera, posuti makom i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

Pita sa mesom i pečenim paprikama

Sastojci

tri table odmrznutog lisnaog testa 400-500 grama mlevenog mesa

10 pečenih paprika

400 grama kačkavalja

Za prelivanje

1 kisela pavlaka

3-4 jaja

čaša (2 dl) kisele vode

Page 33: Krstarica okt 2012

Način pripreme

Pita se peče u velikom plehu, tj. plehu veličine rerne. Izdinstati na maslinovom ulju četiri kašike mlevenog mesa sa začinima (so, biber, malo vegete, peršuna i sl, po ukusu), rastanjiti jednu koru, staviti je u podmazan pleh i posuti je celom količinom dinstanog mlevenog mesa. Preko mesa izrendati 200 grama kačkavalja.

Zatim rastanjiti drugu koru, pa prekriti filom odozgo. Iseckati pečene oljuštene paprike, (na trake), posoliti i pobiberiti, posuti drugu koru njima, pa odozgo takođe izrendati drugu količinu od 200 grama kačkavalja. Prekriti trećom rastanjenom korom.

Pre pečenja, iseći pitu na kocke, ubaciti u vruću rernu da se peče, a pred kraj pečenja izvaditi iz rerne i preliti umućenom smesom od jaja, pavlake i kisele vode. Vratiti da se zapeče do zlatnožute korice.

Vreme pripreme: 45 minuta

Čorba sa kupusom i paradajzom

Sastojci

ulje

1 glavica crnog luka

300 grama belog kupusa u glavici kim, so

20 grama mekog brašna

200 grama krompira

3 paradajza

dijetalni kečap sitno iseckan zeleni list peršuna ili vlašac

Page 34: Krstarica okt 2012

Način pripreme

Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk. Dodati kupus iseckan na rezance i očišćen od konaca i debelih žila, kim i so, pa sve propržiti. Dodati meko brašno i ponovo pržiti. Dodati očišćen sitno isečen krompir, oljušten i iseckan paradajz, naliti vodu, pa sve skuvati tako da bude meko. Pri serviranju u svaki tanjir dodati dijetalni kečap i sitno iseckan peršunov list ili vlašac.

Čorba sa slaninom

Sastojci

100 grama mesnate sušene slanine

120 grama korena celera

3 krompira 1 praziluk 2 šargarepe

2 čena belog luka

1 crni luk 2 kocke supe

200 ml pavlake malo putera

so

biber

Način pripreme

Slaninu narežite na kockice. Celer i krompir ogulite i narežite na tanke ploške, a praziluk i šargarepu na kolutiće. Slaninu propecite na malo ulja, dodajte krompir, šargarepu, celer, praziluk i naseckani crni i beli luk. Sve dobro prodinstajte, a zatim dodajte kocku kokošije supe, zalijte s litrom vode i polako kuvajte. Kad povrće omekša, po potrebi dosolite, pobiberite, umešajte pavlaku i rastopljeni puter.

Vreme pripreme: 30 minuta

Pikantna supa od povrća

Sastojci

3 parčeta tost hleba

glavica crnog luka

3 čena belog luka

krastavac po jedna crvena, žuta i zelena babura

Page 35: Krstarica okt 2012

850 ml gustog paradajz soka

2 grančice peršuna

2 kašike vinskog sirćeta 4-5 kašika maslinovog ulja

so, biber

kašičica mlevenog kima

Način pripreme

Odstraniti koricu tost hleba i iseći hleb na kocke. Crni i beli luk očistiti, oprati i sitno iseckati. Krastavac i papriku oprati, očistiti i podeliti napola. Jednu polovinu iseckati na sasvim sitne kockice i ostaviti ih sa strane. Drugu polovinu krastavca i paprike iseći na krupnije komade. Staviti u blender i dodati crni i beli luk, gusti paradajz sok, kockice tost hleba, kim i sirće. Izmiksirati u blenderu. Pri tom u smesu postepeno u tankom mlazu dodavati ulje.

Supu posoliti i pobiberiti pa je ostaviti u frižideru 30 minuta. Supu servirati u duboke tanjire. Posuti je pripremljenim sitno seckanim krastavcima i trobojnim paprikama. Peršun oprati, sitno iseckati i njime posuti supu. Može se posuti i sitno seckanim na brzinu proprženim belim lukom.

Vreme pripreme: 120 minuta

Slana oblanda

Sastojci

1 pakovanje oblandi

400 grama majoneza

4 dl kisele pavlake

300 grama šunkarice

3 šargarepe 3 pečene crvene paprike

150 grama krem sira

150 grama kačkavalja

50 grama crnih maslina

200 grama ajvara

Način pripreme

Page 36: Krstarica okt 2012

Pomesati 2 dl kisele pavlake i 150 grama krem sira, pa dobijenom smesom premazati prvu koru oblandi. Pečene paprike iseckati na kocke, pomešati sa 2 dl kisele pavlake, pa premazati drugu koru.

Šunkaricu sitno iseckati, pa pomešati sa 200 grama majoneza i premazati treću koru. Obariti šargarepu, izrendati je krupno, pa sjediniti sa 200 grama majonezai time premazati četvrtu koru.

Nafilovane kore poslagati jednu preko druge. Prekriti petom korom, pa premazati ajvarom i posuti rendanim kačkavaljem. Dekorisati maslinkama.

Slane oblande s krem sirom

Sastojci

1 pakovanje oblandi 1 kg sremskog sira 250 grama margarina

250 grama praške šunke

nekoliko kiselih krastavčića kačkavalj

Način pripreme

Umutiti margarin, pa ga dodati sremskom siru. Naseckati na kockice šunku i krastavčiće, pa i to dodati u posudu sa sirom. Sve dobro izmešati da bi se masa sjedinila, a zatim filovati oblande. Na poslednju oblandu narendati kačkavalj.

Salata od makarona

Sastojci

1/2 kg makarona

seckani šampinjoni 1 iseckani krastavac

mala glavica brokule (samo cvetovi)

5 kašika šećera

1 dl ulja

5 kašika senfa 2 kašike majoneza

5 kašika sirćeta

ribani parmezan

so i biber

Način pripreme

Page 37: Krstarica okt 2012

Skuvajte makarone, isperite ih hladnom vodom i ocedite. U međuvremenu, u velikoj činiji umešajte preostale sastojke. Začine menjajte prema ukusu. Umešajte testeninu. Neka odstoji u hladnjaku nekoliko sati pre posluživanja.

Salata od krompira, majoneza, luka i maslina

Sastojci

500 g belog krompira

kesica majoneza (200 gr), u vreme posta može posni majonez 2-3 kisela krastavčića

1 glavica crnog luka (može i dva tri struka mladog luka)

1 kašičica senfa

1 čen belog luka nekoliko strukova sveže mirođije ili malo sušene

nekoliko zelenih maslina bez koštica (nije obavezno) so i beli mleveni biber, a može i crni, zavisi od ukusa

Način pripreme

Krompir oprati i bariti u ljusci, obaren očistiti i iseći na tanje kolutove, pa dodati iseckan luk. Ako zamenimo crni luk mladim lukom, iseckati i zeleni deo, tj. listove. Dodati kisele krastavčiće isečene na tanje kolutiće, posoliti po ukusu i pobiberiti.

Majonez izmešati sa kašičicom senfa, dodati iseckani beli luk, iseckanu mirođiju i pomešati ovu smesu sa krompirom. Dodati seckane masline ili samo ukrasiti salatu maslinama. U vrelim letnjim danima koji nam predstoje, uz barena jaja, ovo može biti kompletni lagani obrok.

Šarena salata za zimu

Sastojci

1 1/2 kg kupusa

1/2 kg šargarepe

1/2 kg krastavčića

1 kg karfiola 1/2 kg zelenog paradajza

1 kg paprike (zelena, žuta, crvena)

400 ml sirćeta (9% alkoholno)

120 grama soli (bolje morska)

150 grama šećera 10 grama vinobrana

Način pripreme

Page 38: Krstarica okt 2012

Povrće prvo oprati. Kupus sitno iseckati. Papriku iseckajte na tračice. Krastavčiće, šargarepu i zeleni paradajz iseckajte na kolutiće. Karfiol iscepkajte na sitne cvetiće. Sve povrće staviti u dublji metalni sud koji ima poklopac. Naliti rastvorom soli, sirćeta, šećera i vinobrana. Sve dobro promešati, rukom malo izgnječiti i ostaviti da stoji 24 sata. Ja sve povrće iseckam uveče, a sutradan, kad se vratim s posla, punim tegle. Vreme za pripremu: 120 minuta

Šarena salata od povrća

Sastojci

2 kg krastavca

2 kg šargarepe

2 kg karfiola 2 kg paprike

2 kg zelenog paradajza

300 grama soli

300 grama šećera 1/2 šoljice esencije ili 1/2 litra sirćeta

Način pripreme

Prokuvati 2 litra vode, staviti 300 grama soli, 300 grama šećera i 1/2 šoljice esencije ili 1/2 litra sirćeta, pa preliti naseckano povrće.

Šarena vitaminska salata

Sastojci

400 grama cvekle

400 grama šargarepe

4-5 čenova belog luka

1 veza peršuna jabukovo sirće

so, biber

Način pripreme

Svežu cveklu oljuštiti, a šargarepu samo nožem izgrebati kako bi se uklonio onaj problematični površinski sloj, a da opet ne izgubite previše hranljivih sastojaka. Zatim izrendati na najkrupnijim rupama iste količine sveže cvekle i šargarepe, sitno iseckati 4-5 čena belog luka ili pola kašičice onog u prahu, ako nemate svež. Dodati kašičicu suvog peršuna ili manju vezu svežeg, pola kašičice soli, pola kašičice bibera u prahu i 3-4 kašike jabukovog sirćeta. Izmešajte dobro dok se sve ne sjedini i u principu bi trebalo da dobijete jednu narandžastožutu smesu sa belim tačkicama, koju još samo treba ohladiti u frižideru.

Vreme pripreme: 15 minuta

Page 39: Krstarica okt 2012

Salata je veoma postojana jer ne sadrži lako kvarljive sastojke i u frižideru može izdržati i više dana (ja je jedem do 3 dana). Može se jesti uz razna jela zato što su svi sastojci umerenog ukusa i ne ometaju ukuse glavnih jela. Deca koja obično ne jedu cveklu vrlo će je rado jesti u obliku ove šarene salate umerenog ukusa. Može se svrstati u dijetetska jela zbog male kalorične vrednosti.

U salatu po volji možete dodati limunov sok umesto sirćeta, limun će vitaminsku vrednost ove salate u mnogome povećati. Možete još dodati rendane jabuke ili rendani kupus, s tim što bi salata trebalo da se jede istog dana, jer kupus i jabuka posle dužeg stajanja propadaju.

Hemijski sastav salete

Cvekla: bakar, gvožđe, hrom, mangan, cink i selen

Šargarepa: beta-karoten, biljna vlakna, vitamin C, vitamin A, vitamin B, vitamin D, vitamin PP, vitamin H, gvožđe, glutamin, kalijum, kalcijum, kalcijum-pektat, karotenoidi, ksantofili, likopen, natrijum, pektin, razgradiva vlakna, ugljeni hidrati, fosfor, cink, eterično ulje

Peršun: provitamin A, vitamin B, redak vitamin B12 (koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca). Samo u 100 grama peršunovog lista ima oko 1.630 miligrama minerala, od čega polovinu zauzima visokovredan kalijum, gvožđe, kalcijuma, mangan, magnezijum, bakar...

Turšija

Sastojci

500 grama tikvica

500 grama karfiola 500 grama crvene paprike

2 kašičice semena senfa 2 kašičice bibera u zrnu

500 ml sirćeta

50 grama šećera

so

Način pripreme

Tikvice oprati, očistiti i iseći na štapiće. Karfiol oprati, očistiti i podeliti na cvetiće. Papriku oprati, očistiti od semena i iseći na krupne komade.

Oko 3 minuta blanširati pripremljeno povrće u posoljenoj vodi. Procediti ga i preliti hladnom vodom. Ponovo ocediti povrće.

Prokuvati sirće sa 1/2 litra vode, šećerom, senfom, biberom i solju. Dobijenom tečnošću preliti povrće i ostaviti da preko noći odstoji.

Page 40: Krstarica okt 2012

Procediti, pa tečnost još jednom prokuvati. Povrće složiti u tegle, naliti prokuvanom tečnošću i dobro zatvoriti. Staviti tegle u rernu i sterilisati ih oko 50 minuta na 100 stepeni.

Cvekle u sirćetu

Sastojci

7 glavica cvekle (i zeleni deo)

so

maslinovo ulje

sirće

Način pripreme

Odvojite zeleni deo cvekle od glavice, očistite, isecite na dva dela i stavite u sud sa glavicama cvekle u vodu i sirće pa dobro operite. Zatim u šerpu u kojoj već vri voda stavite neoguljene glavice cvekle, a i zeleni deo, i kuvajte sve dok glavice ne budu mekane, tj. da kad stavite viljušku može ubosti glavu. To traje oko sat i po vremena, zavisi od veličine cvekli. Ako imate ekspres-lonac, kuvajte oko pola sata. Cvekle izvadite i kad se ohlade, ogulite ih (viljuškom i nožem), isecite na kolutove, posolite i prelijte maslinovom uljem. Na kraju dodajte sirće po želji. Može se jesti toplo kao glavno jelo ili hladno kao salata. Jeftino je, lagano, jednostavno, lako i zdravo.

Nova salata od cvekle

Sastojci

1 veća sveža cvekla

3 srednje šargarepe

2 veće kisele jabuke 100 grama krupno seckanih oraha 2 kašike ulja

100 grama majoneza

1 dl pavlake (pola čaše, a ko voli može i cela)

1 kafena kašičica kima

Način pripreme

Cveklu, jabuke i šargarepe očistiti. Sve izrendati na krupno rende. Ko ima "secka", može i u njemu da usitni sve sastojke. Dodati krupno seckane orahe. U dublji sud sipati sve sastojke, dodati kim, pavlaku i majonez, pa sve lepo izmešati. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi i služiti. Odlično ide kao prilog uz neko bareno meso, ili kao fina salata za večeru uz naseckano suhomesnato.

Vreme pripreme: 35 minuta

Page 41: Krstarica okt 2012

Salata od piletine, cvekle i krastavaca

Sastojci

pileća prsa

cvekla

kiseli krastavci pavlaka

majonez

so

Način pripreme

Piletinu i cveklu skuvati, pa iseckati na režnjeve. Dodati iseckane kisele krastavčiće, pavlaku i majonez, ohladiti i služiti.

Marinirane masline

Sastojci

200 grama maslina timijan (majčina dušica)

morač beli luk

1 limun

so

voda

Način pripreme

Masline dobro isprati vodom i staviti u staklenu teglu. Dodati timijan, morač, na listiće isečen beli luk i tanko isečenu koru limuna. Posoliti i naliti vodom tako da sve ogrezne. Odozgo sipati maslinovo ulje i ostaviti da se masline mariniraju nedelju dana pre korišćenja. Oceđene masline servirati uz šeri ili martini.

Ukiseljeni seckani krastavci

Sastojci

9 kg krastavaca 

250 grama soli

Page 42: Krstarica okt 2012

300 grama šećera

1 litar sirćeta

1 vinobran 1 glavica belog luka

Način pripreme

Krastavce iseći na kolutove. Dodati sve ostale sastojke. Ostaviti da prenoći, da bi krastavci pustili sok. Ređati u tegle.