Top Banner
Meer woningen, kortere wachtlijsten Cordium nam dit najaar al 70 bijkomende woongelegenheden in gebruik. www.cordiumbruist.be In 2013 vierde sociale huisvestingsmaat- schappij Cordium de realisatie van haar 1500ste woning. Tegen het voorjaar van 2015 zal Cordium huisvesting kunnen bieden aan 1600 sociale huurders en hun gezin. Ook volgend jaar blijft het aantal woningen groeien. De wachtlijst telt om en bij de 1300 aan- vragers voor een sociale woning. Van die kandidaat-huurders woont bijna de helft in Hasselt en 23% in Bilzen. Bilzen In oktober werden 15 woongelegenheden aan de Pleinstraat in Rijkhoven in gebruik genomen. Nog in Bilzen kocht Cordium 11 nieuwbouwappartementen aan de Biesen- poort. Die worden in het voorjaar 2015 in gebruik genomen. In Grote-Spouwen ging de renovatie van de eeuwenoude Blondes- winning van start. Daar komen 8 nieuwe sociale woningen. Begin volgend jaar start de bouw van 12 woningen aan het Vlin- derhof. In diezelfde periode kunnen 5 vol- ledig gerenoveerde appartementen in de Braamstraat in Eigenbilzen opnieuw in ge- bruik worden genomen. Hoeselt In Alt-Hoeselt is de bouw van 5 nieuw- bouwwoningen van start gegaan. Een bijzonder project voor de huisvestings- maatschappij, omdat hier voor het eerst in haar geschiedenis voor houtskeletbouw is gekozen. Bovendien kocht Cordium 16 appartementen in het Binnenhof. In de Stijn Streuvelslaan worden 17 woningen afgebroken. Het gaat over de alleroudste woningen in het woningbestand van de huisvestingsmaatschappij. Deze woningen worden vervangen door een eigentijds nieuwbouwproject. Hasselt 28 huurders namen hun intrek in een nieuwbouwappartement in de Broeker- Winningstraat in Kuringen. Het woonpro- ject omvat 11 studio’s voor begeleid zelf- standig wonen en 17 seniorenwoningen waarvan 12 voorbehouden voor senioren met behoefte aan extra zorg. 12 nieuw- bouwwoningen in de Heerstraat worden in 2015 in gebruik genomen. Nog meer bouwactiviteit in voorbereiding In Hasselt staan zowel in Kuringen als Sint- Lambrechts-Herk nieuwe bouwprojecten op stapel, die – eens voltooid – 90 extra woongelegenheden zullen opleveren. In Alken (Langveld) gaat de bouw van 33 wo- ningen van start in 2015. Nieuwe studio’s en sociale assistentiewoningen in de Broeker-Winningstraat in Kuringen. Cordium kocht 16 woongelegenheden in het Binnenhof, Hoeselt-Centrum.
6

Krant Cordium bruist december2014

Apr 06, 2016

Download

Documents

Griet Bouwen

Twee keer per jaar vertelt sociale huisvestingsmaatschappij Cordium verhalen over wat er leeft in en om sociaal wonen. De krant wordt verdeeld bij alle bewoners
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Krant Cordium bruist december2014

Meer woningen, kortere wachtlijstenCordium nam dit najaar al 70 bijkomende woongelegenheden in gebruik.

www.cordiumbruist.be

In 2013 vierde sociale huisvestingsmaat-schappij Cordium de realisatie van haar 1500ste woning. Tegen het voorjaar van 2015 zal Cordium huisvesting kunnen bieden aan 1600 sociale huurders en hun gezin. Ook volgend jaar blijft het aantal woningen groeien.

De wachtlijst telt om en bij de 1300 aan-vragers voor een sociale woning. Van die kandidaat-huurders woont bijna de helft in Hasselt en 23% in Bilzen.

BilzenIn oktober werden 15 woongelegenheden aan de Pleinstraat in Rijkhoven in gebruik genomen. Nog in Bilzen kocht Cordium 11 nieuwbouwappartementen aan de Biesen-poort. Die worden in het voorjaar 2015 in gebruik genomen. In Grote-Spouwen ging de renovatie van de eeuwenoude Blondes-winning van start. Daar komen 8 nieuwe sociale woningen. Begin volgend jaar start de bouw van 12 woningen aan het Vlin-derhof. In diezelfde periode kunnen 5 vol-ledig gerenoveerde appartementen in de Braamstraat in Eigenbilzen opnieuw in ge-bruik worden genomen.

HoeseltIn Alt-Hoeselt is de bouw van 5 nieuw-bouwwoningen van start gegaan. Een bijzonder project voor de huisvestings-

maatschappij, omdat hier voor het eerst in haar geschiedenis voor houtskeletbouw is gekozen. Bovendien kocht Cordium 16 appartementen in het Binnenhof. In de Stijn Streuvelslaan worden 17 woningen afgebroken. Het gaat over de alleroudste woningen in het woningbestand van de huisvestingsmaatschappij. Deze woningen worden vervangen door een eigentijds nieuwbouwproject.

Hasselt28 huurders namen hun intrek in een nieuwbouwappartement in de Broeker-Winningstraat in Kuringen. Het woonpro-ject omvat 11 studio’s voor begeleid zelf-standig wonen en 17 seniorenwoningen waarvan 12 voorbehouden voor senioren met behoefte aan extra zorg. 12 nieuw-bouwwoningen in de Heerstraat worden in 2015 in gebruik genomen.

Nog meer bouwactiviteit in voorbereidingIn Hasselt staan zowel in Kuringen als Sint-Lambrechts-Herk nieuwe bouwprojecten op stapel, die – eens voltooid – 90 extra woongelegenheden zullen opleveren. In Alken (Langveld) gaat de bouw van 33 wo-ningen van start in 2015.

Nieuwe studio’s en sociale assistentiewoningen in de Broeker-Winningstraat in Kuringen.

Cordium kocht 16 woongelegenheden in het Binnenhof, Hoeselt-Centrum.

Page 2: Krant Cordium bruist december2014

verdieping. Rustig, en met de glimlach. Want hier eindigt een lange tijd van on-zekerheid en slapeloze nachten. Hier begint een nieuw verhaal.

fab modules. In plaats van in de woning leidingen uit te breken en te vervangen, kunnen we werken met voorgefabriceerde gevel-elementen waarin de leidingen en delen van de nieuwe installaties al ver-

Een spannend moment. Het gezin van Leslie en Jean-Pierre De Pauw-Cuyvers en hun kinderen Johnny (26), Jesse (15) en Lisa-Marie (13) staan op de drempel van hun nieuwe woonst in de Pleinstraat in Rijkhoven. Een minuut later is Jesse de trap opgerend, om als eerste ‘zijn’ nieuwe kamer uit te kiezen. Mama en papa gaan op ontdekkingsreis langs de woonkamer, keuken, garage en boven-

gezin uit Hoeselt vindt nieuwe thuis in rijkhoven

‘De kloof tussen wie veel en weinig centen heeft, dreigt ook op het vlak van energie en wonen groot te wor-den’, zegt Griet Verbeeck, hoofddocent aan de Faculteit Architectuur & Kunst van de universiteit Hasselt. Dat sociale huisvestingsmaatschappijen gedreven zoeken naar manieren om hun woning-patrimonium energiezuinig te maken, kan die kloof helpen verkleinen. Klinkt eenvoudig, maar dat is het allerminst. Want het gaat haast altijd om woningen waarin mensen wonen. Verhuizen voor renovatie is meestal onmogelijk. En dus is het niet alleen een kwestie van de beste technische oplossingen te be-denken. Cordium moet ook de huurders heel dichtbij betrekken.

Innovatieve oplossingen bedenkenMaar hoe doe je dat dan, sociale woningen isoleren en nieuwe installaties plaatsen terwijl de bewoners in hun huis kunnen blijven én er weinig hinder van hebben? ‘Een van de ideeën is te werken met pre-

Vorig jaar kreeg het gezin een flinke klap te verwerken. Hun huurwoning aan de Stijn Streuvelslaan in Hoeselt zou wor-den afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.

Slapeloze nachten voorbijHet kostte Jean-Pierre en Leslie veel sla-peloze nachten. Dat ze in een gloednieuw huis in Rijkhoven zouden terecht komen, hadden ze niet durven dromen. Het is een meevaller van formaat, niet in het minst omdat één van hun kinderen, Wesley (23), nu al in Rijkhoven woont. ‘We wonen bin-nenkort op nog geen 600 meter van el-kaar’, vertelt Leslie.

‘Verhuizen is fijn’En de pubers? Die vinden het super. Ver-huizen naar Rijkhoven is fijn, beamen ze. ‘Want nu krijg ik een grotere kamer’, zegt Jesse. ‘En ik kan hier weer nieuwe vrien-dinnen maken’, vult zijn zusje Lisa-Marie aan. Grote broer Johnny werkt in Bilzen en studeert in avondschool voor veilig-heidsagent.

Werk blijft makkelijk bereikbaarLeslie werkt bijna voltijds als poetshulp bij gezinnen. Jean-Pierre is met pensioen na een lange carrière in het leger, maar is nog deeltijds actief. Ook als poetshulp, bij enkele gezinnen in Hoeselt.

Genieten van de omgevingHet koppel kijkt er naar uit om hun nieu-we omgeving te verkennen. ‘Dat we hier zomaar de deur uit kunnen stappen voor lange wandelingen in de natuur, dat is een extra cadeau’, zeggen ze.

werkt zijn,’ legt Griet Verbeeck uit. Bo-vendien kan daardoor de tijd dat er aan een woning gewerkt wordt flink korter worden.

Eenvoud werkt het besteHet zal bijzonder belangrijk worden om de technologie zo eenvoudig mogelijk te houden, denkt professor Verbeeck. Het is bovendien belangrijk om bewoners ook genoeg uitleg te geven over hoe zij die nieuwe systemen in hun huis goed kunnen laten werken.’

Proefproject bij CordiumCordium gaat de komende jaren een ma-nier ontwikkelen om snel en betaalbaar zoveel mogelijk woningen energiezuinig te maken. Professor Verbeek werkt daar-aan mee. ‘Belangrijkste is dat we leren of de procedure en de oplossingen die we ontwikkelen echt wérken en dat ze op een snelle, goedkope en efficiënte manier kunnen worden ingepast in het bestaand patrimonium.’

Familie De Pauw - Cuypers.

Hier begint een nieuw verhaal

Woningen energiezuinig maken, samen met bewonersCordium sprak met deskundige van universiteit Hasselt

WatEr Kost gEld

HERStEL SNEL DiE DRuPPELENDE KRaaN Of tOiLEtSPOELiNG

Verlies van water heeft al gauw een groot effect op je waterfactuur. Een kraan waar-uit tien druppels per minuut lekken, betekent een verlies van 0,32 m³ water per maand of bijna 4 kubieke meter wa-ter per jaar. Eén kubieke me-ter water is 1000 liter. Een lo-pende toiletspoeling kan je tot 25 liter water per uur kosten. Dat is 0,6 m³ per dag of 18.000 liter per maand. 1000 liter of 1 kubieke meter water kost 4,12 euro.

10 DRuPPELS PER MiNuut: 17 EuRO PER JaaR

Om de zes seconden één druppel waterverlies gedu-rende een volledig jaar kost je bijna 17 euro. Reden ge-noeg dus om je kranen re-gelmatig te ontkalken, dich-tingsringetjes te vervangen of een nieuwe kraan te plaat-sen als dat nodig is.

TOILET BLIJFT LOPEN: 902 EuRO PER JaaR

Een toiletspoeling die blijft lopen, betekent een verlies op jaarbasis van 219 kubieke meter. Wat dat kost? 902 euro per jaar of 75 euro per maand. Meteen herstellen is de bood-schap. ’t Is beter voor het mi-lieu en een pak beter voor je budget.

WatEr Kost gEld MEER WEtEN? LEES HEt VOLLEDiGE aRtiKEL OP WWW.CORDiuMBRuiSt.BE

REKEN-TIP

Snel weten hoeveel water je verliest

door een drup-pelende kraan? Een

handige teller om waterverspilling

te berekenen vind je op volgende

website:

www.computermeester.be/ waterverlies-calculator.htm

HiER EiNDiGt EEN LaNGE tiJD VaN ONzEKERHEiD EN SLaPELOzE NaCHtEN.

Page 3: Krant Cordium bruist december2014

Extra

Een volle feesttent. Meteen ‘raak’ van de eerste keer.

Fijn om hier samen met de buren te kunnen zijn.

Cordium is vanaf nu nog beter bereik-baar voor huurders en kandidaat-huur-ders.

Zonder afspraak kan je bij alle medewer-kers van de dienst Bewonerszaken en de dienst Renovatie, Bouw en Onderhoud te-recht op het hoofdkantoor te Hasselt op

• Maandag van 13u30 tot 16u• Woensdag van 8u30 tot 12u• Donderdag van 13u30 tot 16u• Vrijdag van 8u30 tot 12uBovendien kan je een medewerker van de dienst Bewonerszaken spreken

• In Bilzen: op woensdag van 13u30 tot 15u bij het OCMW, Hospitaalstraat 15

• In Hoeselt: in Residentie Aphrodite, Tongersesteenweg 7 te Hoeselt elke 1ste en 3de dinsdag van 13u30 tot 15u. (vanaf januari 2015)

Deze zomer vond de allereerste buurt-barbecue plaats in de woonwijk in Hoe-selt. Met 75 deelnemers was die eerste activiteit van het nieuwe buurtcomité meteen een schot in de roos. ‘Lekker, gezellig en voor herhaling vatbaar’, zeggen de bewoners tijdens een huis-aan-huis bevraging. Die bevraging ging rond bij 102 woningen. Het buurtcomité kreeg van 75 buren een ingevuld enquê-teformulier terug. ‘We voelen ons daar-door heel sterk aangemoedigd om door te gaan’, zegt comité-oudste en initia-tiefnemer Chrétien Croux.

VaN jouW WooN-BloK of WijK EEN BruisENdE lEEfoM-gEViNg MaKEN?Cordium draagt bij met ‘leefbaarheidsbudget’Goed wonen betekent niet alleen wonen in een gezond en gezellig huis. Het wil ook zeggen: wonen in een aangename buurt, waar je de buren kent, waar af en toe iets leuks te doen is, waar de omge-ving netjes en veilig is.

En daar kunnen bewoners zelf heel wat aan doen. Een barbecue zoals in Hoeselt of Munsterbilzen bij-voorbeeld. Een garageverkoop zo-als in Kortessem ook. Een actie om samen zwerfvuil op te ruimen. Iets doen om kinderen samen te bren-gen, om ouderen te ondersteunen. Zoveel kansen om het leven in je buurt aangenamer te maken.

Cordium helpt graag om jouw idee-en mogelijk te maken. Groepen be-woners kunnen een beperkt budget aanvragen om kosten te dekken van gezamenlijke acties. Het moet gaan om een actie die de band tussen bewoners beter maakt en samenwerking bevordert. De aan-vraag kan alleen gedaan worden door meerdere bewoners samen.

Voor meer informatie of hulp bij het bedenken van een leuke ac-tie: bel Reinout Van der Sijpe op 011 26 45 78.

MuNstErBilzEN BruistEr zijn van die dingen die al gauw een goeie gewoonte kunnen worden. Zoals de buurtbarbecue in Munsterbilzen. In 2013 waagden enkele initia-tiefnemers uit de wijk het voor het eerst om de buren uit te nodigen op een feestelijke barbecue. Editie 2014 werd opnieuw een succes. Zo’n 45 men-sen deden mee, en dragen daarmee een steentje bij aan goed samenleven in de buurt. Want samen feesten, maakt samenleven makkelijker.

Fijn op straat spelen terwijl de grote mensen babbelen.

Het zeskoppig buurtcomité.

Welkom bij CordiumMeer contactmomenten, hartelijke ontvangst, advies op jouw maat

Het team ‘Bewonerszaken’ V.l.n.r Reinout Van der Sijpe (diensthoofd), Savitri Huynen (informatie en inschrijving van kandidaat-huurders), Dorien Geebelen (huurdersadministra-tie, contracten, welkom van nieuwe huurders, uitschrijving van huurders) en Katrien Joosten (goed en gezond wonen, welzijn, leefbaarheid en samenle-ven in de buurt). Niet op de foto wegens ziekte: Leo van Stee.

Van het één komt weldra het anderBuurtcomité ‘Nieuw Hoeselt’ aangemoedigd door wijkbewoners

MEt oNzE HuurdErs!

Voor oNzE HuurdErs,

op 14 december opent de kerststal in de tulpenlaan. opnieuw gezellig en feestelijk. Met gratis glühwein, cacao en een krenten-boterham erbij. de kerststal blijft schitte-ren tot 7 januari 2015.

Page 4: Krant Cordium bruist december2014

ben ik drie dagen bezig’, lacht Jeanine. De lichtjesversiering in het voortuintje is er nieuw bijgekomen sinds dit jaar. ‘We vinden het heel fijn als mensen komen kijken’, zegt het koppel. Iedereen is wel-kom. ‘De interesse van de mensen en het babbeltje dat we met hen kunnen doen, doen ons ook deugd’, zegt Jos.

Volgend jaar wil Jeanine een nieuw dorp maken. ‘Dit is nu echt klaar’, zegt ze. Het koppel hoopt dat er zich een nieuwe kandidaat-eigenaar meldt. Zodat Jeanine plaats kan maken voor een nieuwe creatie.

een langdurig renovatieproces bijvoor-beeld. Of – veel ingrijpender – zelfs sloop en nieuwbouw van woongroepen, zoals nu in Hoeselt aan de orde is.

Kleine en grote zorgen wegnemenBij noodgedwongen verhuis, tijdelijk of definitief, ontstaan bij bewoners heel veel vragen. Vragen die zonder antwoor-den uitgroeien tot grote zorgen. Waar kunnen we naartoe? Wat gaat de verhuis me kosten? Wat moet ik allemaal regelen? Kan ik terug naar mijn straat, mijn huis komen? Het is best daarvoor één duidelijk aanspreekpunt te installeren, vinden de experts.

Buddy’s in de buurtBovendien kan de huisvestingsmaatschap-pij beroep doen op sterke bewoners in haast elke buurt. Ze hebben vaak een goed contact met de huisvestingsmaatschappij en kunnen vragen van bewoners makkelijk doorspelen, of bewoners de weg wijzen naar de juiste informatie.

Schitterende ideeën. En nu?De expertenvergadering, met – laat dat duidelijk zijn – bewoners als eerste ex-

Grote werken in je huis, tijdelijk moe-ten verhuizen of zelfs definitief een andere stek moeten betrekken: het brengt onzekerheid mee. Hoe ga je daar als sociale huisvestingsmaatschappij goed mee om? Cordium nodigde veertig huurders, collega’s uit de welzijnssec-tor, architecten en ambtenaren van de

Alles is handwerk. Ontstaan uit de crea-tieve geest en handen van Jeanine. ‘Als ze daarmee bezig is, vergeet ze de pijn’, zegt Jos. Jeanine is al jarenlang ziek. Door fybromyalgie en CVS kampt ze met voort-durende spierpijnen en vermoeidheid. ‘Als ik bezig ben met knutselen gaan mijn

Een miniatuur kerstdorp, bijna twee meter hoog en drie meter lang, siert de woonkamer van Jos en Jeanine Ap-permans-Nicolaes. Jeanine maakte alle huisjes, torentjes, paadjes eigenhandig. Van een passie gesproken: ze werkte er een heel jaar lang aan, elke dag van ’s ochtends tot net voor het slapengaan. Iedereen die het kerstdorp wil komen bekijken is welkom. Jos en Jeanine schenken hun bezoekers met plezier een kop koffie of chocolademelk.

Tot in de kleinste details is het feërieke dorp afgewerkt met bloemen, boompjes, bankjes, gordijntjes, meubeltjes en huis-raad. Perfect op schaal. Inspiratie haalt Jeanine van beelden op tv en foto’s. Ma-terialen vindt ze in hobby-winkels en op kerstmarkten. Een klaterende waterval, een kathedraal, tientallen heel verschil-lende huisjes, een molen, een speel-tuin, kapelletjes, boerderijen. Elk huisje is via een pad of ladder bereikbaar. Een zeldzaam Marklin-treintje rijdt door het sprookjesachtige landschap.

gedachten daar naartoe, en denk ik niet meer aan ziek zijn of pijn hebben.’

De unieke kerstversiering staat twee maanden lang in de woonkamer van het huurhuis van Jeanine en Jos. De hele wo-ning ademt een warme kerstsfeer uit. ‘Alleen al aan de versiering van de boom

perten, betekent voor Cordium een be-langrijke stap op weg naar openheid en partnerschap met bewoners. Directeur Alain Bielen: ‘Wij schrikken er soms wat van terug om dingen te zeggen waarvan we weten dat die nog kunnen veranderen. Daarover hoorde ik van onze gasten inte-ressante ideeën. Ik zou graag zien dat wij samen, met onze huurders, specialisten kunnen worden in het nadenken over die bouw- en renovatieprojecten en hoe we daarover kunnen communiceren.’

Kerstdorp

Verborgen schat achter de gevel van huurwoning in gansbeekEigenhandig gemaakt kerstdorp oogst verbazing en bewondering

Hoe communiceren bij ingrijpende werken in woningen en wijken?Cordium vraagt raad aan bewoners voor betere communicatieaanpak

OMGaaN MEt ONzEKERHEiD iS MOEiLiJK. Dat VRaaGt tiJD. EN zORGzaME COMMuNiCatiE.

‘CREatiEf ziJN DOEt DE zOR-GEN VaN ziEK ziJN VERGEtEN’

Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wo-nen (VMSW) uit voor een goed gesprek daarover. ‘Niet communiceren is geen optie’, klinkt het. Sociale huisvestingsmaatschappijen zijn verantwoordelijk om de kwaliteit van hun huurpatrimonium op peil te houden. Soms betekent dat een ingrijpende aanpak: via

Huurder Cecile Put vertelt aan Cordium-medewerkster dorien geebelen over haar zorgen omtrent de toekomst van haar woonsituatie.

liesbeth Brusselaers (riMo), Wer-ner Plessers (Cordium) en Valentin Keupers (Cordium) in gesprek tijdens de expertenvergadering.

MEt oNzE HuurdErs!

Voor oNzE HuurdErs,

Het kerstdorp bezoeken en een praatje maken met jos en jeanine kan op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag vanaf 15 uur, of na afspraak op een ander moment (gansbeekstraat 89, tel: 0489 03 66 04).

Page 5: Krant Cordium bruist december2014

straat. Voorwaarde om er te mogen wonen is actief meewerken aan woonbegeleiding. De huurders leren hun woonst verzorgen, met hun buren omgaan, hun administratie en financiën in orde houden en hun dagen zinvol invullen. Met die nieuwe vaardighe-den kunnen ze vervolgens de stap zetten naar zelfstandig wonen.

Nieuwe stap roept veel vragen op

Michael voelt zich het best in situaties waarin hij niet voor verrassingen komt te

Waarom moesten die woningen afgebro-ken worden?

Alain: ‘Het gaat om de oudste wonin-gen in ons bestand. Renoveren was drin-gend nodig, maar dat bleek veel te duur. Nieuwbouw was de enige mogelijkheid om te kunnen voldoen aan de regels voor so-ciale huisvesting. Bovendien hebben de woningen die nu afgebroken worden bijna allemaal 3 of 4 slaapkamers, en daar heb-ben we er nu veel minder van nodig dan 40 jaar geleden.’

Wat hebben we dan nu wel nodig?

‘We moeten spaarzamer omgaan met onze bouwgrond. We gaan dus meer woongele-genheden bouwen op dezelfde ruimte. Dat is nodig om de kosten per woning redelijk te houden. Het project zal uit een 29-tal woongelegenheden bestaan. We gaan er geen appartementen oude stijl van ma-ken: dus geen hoge blokken. Wel rijwonin-gen met één of twee appartementen op, in een heel andere stijl dan vroeger.’

Zeven bewoners van het woonproject ‘Wonen-Welzijn’ verhuisden naar de gloednieuwe studio’s en zorgwoningen in de Broeker-Winningstraat in Kurin-gen. Net voor de verhuis nemen de nieuwe bewoners een kijkje in hun toe-komstig nestje. Onze redactie vergezelt de groep, en kijkt mee door de ogen van Michael, een sterke jongeman met een klein hartje voor alles wat nieuw is.

Michael verhuist van een studio aan de Gaarveldstraat naar de Broeker-Winning-

Natuurlijk doet dat vreemd aan. Wonin-gen afbreken waarin mensen woonden die er hun gezin stichtten, er samen ge-meenschap vormden en er talloze herin-neringen aan koesterden: zo’n beslissing gaat niet over één nacht ijs. Maar het was de enige haalbare optie, zegt Cordi-um-directeur Alain Bielen.

‘Het moeilijkste van zo’n beslissing is dat je de bewoners moet vertellen dat ze bin-nenkort gaan verhuizen. Dat is niet leuk. Niet voor de huisvestingsmaatschappij, maar al helemaal niet voor de gezinnen zelf’, zegt Alain Bielen. De meeste bewo-ners hebben een nieuwe thuis gevonden in een gloednieuwe, energiezuinige woonst.

‘dat gaat hier nog sjiek worden!’

19 gesloopte woningen maken plaats voor 29 nieuwe woongelegenheden in ‘Nieuw Hoeselt’

Bevriest je waterleiding? dan lopen de herstelkosten (door de watermaatschappij)

al gauw op tot 160 euro en meer. leidingen en kranen beschermen tegen vorst is kosten vermijden!

staan. Verandering maakt hem onzeker. Een bezoek aan zijn nieuwe woonst, in gezelschap van zijn buren, begeleider en zijn moeder helpt Michael om een beetje meer greep te krijgen op wat er voor hem ligt.

Veel licht en groen thuis

Michael en zijn moeder blijven een poosje ronddraaien in zijn nieuwe studio. Het grote raam laat veel licht en groen bin-nen. In gedachten herschikken ze de meu-bels, zodat Michaels favoriete bank er nog bij kan. Michaels gelaat ontspant. ‘Het is hier echt gezellig,’ zegt hij, ‘dat gaat hier nog sjiek worden.’

Alleen wonen en toch samen zijn

Michael is graag in zijn eentje. Maar con-tact met andere mensen doet af en toe ook deugd. En dat zal in de Broeker-Win-ningstraat niet ontbreken. Het nieuwe woonproject omvat in totaal 11 studio’s voor begeleid zelfstandig wonen en 17 se-niorenwoningen, waarvan 12 voorbehou-den voor senioren met behoefte aan extra zorg. In een gemeenschappelijke ruimte kunnen bewoners elkaar ontmoeten, fees-ten, een kaartje leggen en vergaderen.

Opstap naar zelfstandigheid

Twee jaar kan Michael in zijn nieuwe stu-dio wonen. De studio’s zijn immers voor-behouden voor mensen die intens begeleid worden naar zelfstandigheid. Als alles gaat zoals het bedoeld is, vindt Michael tegen die tijd definitieve woonst. Cordium, de Hasseltse huisvestingsmaatschappij en het Sociaal Verhuurkantoor van Midden-Lim-burg engageerden zich om de mensen uit het project Wonen-Welzijn op te vangen in hun patrimonium.

Nieuwe studio’s voor project Wonen-Welzijn in gebruik genomen

afbraak van alleroudste woningen begonnen

teiten bepalen. Want er is meestal geen geld om alle projecten die er in Vlaan-deren ontwikkeld worden ook direct uit te voeren. Als ons project geselecteerd wordt, hebben we nog acht maanden om een aannemer aan te stellen. Dus ik ver-wacht, als alles super vlot verloopt, dat we dan ten vroegste tegen de zomer van 2016 kunnen starten met de bouw.’

WatEr Kost gEld

HERStEL-tiP

Je kraan of toiletspoeling her-stellen: wie moet dat betalen? Een kraan heeft een normale levensduur van 20 jaar. Gaat ze voor die tijd stuk, dan ben je zelf verantwoordelijk om ze te herstellen en de kosten te betalen. Gaat de kraan of spoelbak na z’n 20ste ver-jaardag naar de vaantjes? Dan plaatst Cordium een nieuwe.

ONDERHOuDS-tiP

Je kraan leeft langer als je ze elk jaar ontkalkt. Gebruik azijn voor kranen en zeefjes. Draai elk jaar de afsluitkraan-tjes achter toilet en gootsteen eens dicht en weer open.

VRiES-tiP

Zorg ervoor dat de waterlei-ding niet bevriest. Bescherm de waterteller, leidingen en kranen in de garage met iso-latiemateriaal of dekens. Een kraan die een beetje stroomt, bevriest niet. Dus bij vorst mag je een kraan wél laten drup-pen. Vang het water op in een emmer en gebruik het voor toiletspoeling of de poets.

WE MOEtEN SPaaRzaMER DaN VROEGER OMGaaN MEt BOuWGROND. WE GaaN DuS MEER WOONGELEGENHEiD CREëREN OP DEzELfDE RuiMtE.

Michael en zijn moeder bedenken hoe ze van de studio een knus nestje kunnen ma-ken.

Wanneer gaat dat allemaal klaar zijn?‘Ik zou willen dat ik dat nu al kon zeggen, maar dat kan niet. Op dit moment wacht het voorontwerp op goedkeuring door de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen). De volgende stap is een defini-tief ontwerp. Als dat goedgekeurd wordt, komt het project op een lijst terecht. Uit die lijst moet de VMSW vervolgens priori-

Page 6: Krant Cordium bruist december2014

COLOFONRedactieraad: Reinout Van der Sijpe, Leo van Stee, Alain Bielen, Griet BouwenRedactie: Griet Bouwen (Axiomnieuws)fotografie: Griet Bouwen, Ronny Vanthienen, CordiumVormgeving: 4XLEen uitgave op 2250 exemplarenVerantwoordelijke uitgever: Alain Bielen, directeur Cordium, Gouverneur Roppesingel 133 3500 Hasselt

Ja, daar komt wat gedoe bij kijken. Niet in het minst omdat de bewoners het ge-durende een tweetal weken zonder keu-ken moeten stellen. William Nelissen (Cordium), architect Dirk Coelmont en woninginrichter Jan Baillien deden de plannen uit de doeken tijdens een infor-matievergadering met de huurders.

Vijf woningen tegelijkZeventig woningen komen aan de beurt. Die worden telkens in groepen van vijf aan-gepakt. Per groep neemt de renovatie een twee- tot drietal weken in beslag. Tijdens de eerste week worden de bestaande keu-ken en de vloer weggenomen en worden de leidingen aangepast. Pleisterwerken worden bijgewerkt en een nieuwe vloer geplaatst. De nieuwe keuken komt op zijn plek in het begin van de tweede week, gevolgd door verfwerken en plaatsing van tegels. De laatste afwerkingen gebeuren in de derde week.

Drie weken ‘kamperen’Het enige wat huurders zelf moeten doen, is zorgen dat hun persoonlijk bezittingen (inclusief keukentoestellen) uit de keuken

Enkele van de nieuwste woonprojecten van Cordium kunnen gerust voorbeeld staan voor waar het met wonen in Vlaan-deren naartoe kan. Want de manier van bouwen en inrichten van woningen draagt bij tot sociaal contact tussen generaties. Tot dat inzicht kwam Cordium-bestuurslid Sandra Segers, na een werkbezoek aan en-

kele nieuwe en geplande woonprojecten in Bilzen, Hoeselt, Hasselt en Alken.

Nog maar enkele tientallen jaren gele-den was dagelijks contact en samenleven tussen kinderen, actieve volwassenen en ouderen normaler dan vandaag. Zorg op-nemen voor mekaar behoorde tot de nor-male gang van ’t leven.

Huisvesting kan ontmoeting stimulerenMensen moeten de kans krijgen om op-nieuw te ervaren dat het fijn is als ver-schillende generaties dicht bijeen wonen. Enkele recente projecten van Cordium stralen dat al uit, merkte Sandra. In het nieuwbouwproject aan de Broeker-Win-ningstraat (Kuringen) zijn de woningen, appartementen en studio’s gebouwd rond een binnenplein. In het gebouw is bo-vendien een ontmoetingsruimte voor be-woners. Sandra: ‘Door onze ruimtelijke

gehaald zijn voor de start van de werken. Vervolgens helpt een beetje geduld en cre-ativiteit nog het best. Want het wordt wel wat ‘kamperen’ natuurlijk. Om in die peri-ode toch nog te kunnen koken en afwassen voorziet Cordium een noodkeukentje met elektrisch fornuis en afwasbak.

Kort op de balElke donderdagochtend komen architect, aannemer en bouwheer bijeen op de werf. Raf Huysmans, architect bij Cordium, volgt de werken op. ‘Als er dan nog vragen zijn, of er loopt iets niet zoals wij of de bewo-ners dat willen, dan kunnen we samen een oplossing zoeken.’

keuzes als huisvestingsmaatschappij kun-nen we er toe bijdragen dat mensen meer verbinding ervaren met elkaar.’

Dicht bij centrum biedt extra kansIn haar eigen gemeente Alken staan nieu-we sociale woonprojecten op stapel. Het project Langveld en De Kouterman liggen dicht bij de kerktoren. Dat is belangrijk om een goeie sociale mix te krijgen: dat mensen dicht genoeg bij winkels, diensten en zorg kunnen wonen.’

zeventig nieuwe keukens in Bilzerse woonwijk

doordacht bouwen zodat zorg tussen generaties weer opbloeitjong Cordium-bestuurslid uit alken gelooft in goede sociale mix

Bewoners van gansbeekstraat kunnen beginnen aftellen

sandra: “de mensen moeten opnieuw ontdekken dat het fijn is om met mensen uit verschillende generaties dicht bij elkaar te wonen. Want mensen kunnen langer zelfstandig wonen als ze behulpzame buren hebben.”

PRaKtiSCHE VRaGEN

Gaat MiJN DaMPKaP NOG PaSSEN iN DE NiEuWE KEuKEN? Jazeker, de afmetingen en aan-sluitingen zullen hetzelfde zijn.

MOGEN WE DE OuDE KaStJES RECuPEREREN? In principe niet, want Cordium kan de oude keukens recupereren om als noodkeuken te dienen. Maar het valt te bespreken.

KuNNEN WE iN DiE tiJD NOG HEt WatER GEBRuiKEN? Jaze-ker. De watertoevoer wordt maar heel even afgesloten, gedurende een uurtje. Daarna verloopt alles normaal, behalve in de keuken dan.

KaN DE WaSMaCHiNE NaDiEN tERuG iN DE KEuKEN StaaN? Dat hangt af van de afmetingen van de machine.

iK HEB zELf aL EEN NiEuWE KEuKEN GEPLaatSt EN BEN DaaR zEER tEVREDEN OVER. Wat Nu? In principe wil Cordium nu alle keukens vernieuwen, maar in dit geval zal de huisvestingsmaat-schappij samen met de bewoner de situatie grondig bekijken en oplossingen zoeken.

HOE zORGt DE aaNNEMER ER-VOOR Dat DE RESt VaN ONS HuiS NiEt ONDER HEt StOf tERECHt KOMt? De deur tussen keuken en woongedeelte blijft afgesloten. En als er geen deur meer is, wordt de opening met plastic afgesloten.

MOET IK ZELF HET BEHANG afDOEN? EN VERVEN NaDiEN? De aannemer stript de muren en vloer en verft de muren in neutraal wit. Wie wil behangen of een andere kleur wil geven aan de keuken, doet dat zelf.

KaN iK DaN NOG OP VaKaNtiE Of MOEt iK tHuiS BLiJVEN? Bewo-ners moeten niet thuis zijn, maar de vakmannen moeten natuurlijk wel toegang hebben tot de garage en keuken.

WaNNEER BEGiNt DE aaNNEMER BiJ MiJ? De aannemer werkt in groepen van 5 woningen tegelijk. Elke twee weken begint hij aan een nieuwe groep. De data zijn vooropgesteld maar kunnen uiter-aard in de loop van de werken nog een beetje schuiven. Elke bewoner krijgt een drietal weken voor de start van de werken een brief in de bus.

WiE KOMt MiJN afWaSMaCHiNE WEER aaNSLuitEN? Aansluitingen van fornuis, afwasmachine en dampkap doen de bewoners in principe zelf. Lukt er iets niet, dan kan men Cordium contacte-ren.

Dirk Coelmont & Jan Baillien

Nieuwe keuken? top! Maar hoe zit het dan met ... Een bloemlezing van vragen die tijdens de infovergadering gesteld werden: